dpk.fi

2011/13

Hanko on Suomen velkaisin kunta

Suomen kunnat ovat velkaantuneet reippaasti 2000-luvulla. Kun vielä vuonna 2000 peruskunnalla oli velkaa 3,8 miljardia euroa, viime vuonna sitä oli jo 10,5 miljardia.

Helsingin kaupungin tietokeskuksen erikoistutkija Heikki Helin on tutkinut kuntien velkaantumista tänä vuonna kahdessa tutkimuksessa "Miten tähän on tultu? – Toisenlainen tulkinta kuntataloudessa" ja "Velkaa velan päälle – Kuntien lainakannan kehitys 2000-luvulla".

Olisiko Anni Ylävaara voittanut Finlandia- palkintoa?

Tänä vuonna 2011 sen sai Rosa Liksom.

Internet on vaarassa pirstaloitua

Internetin hallinta on tänä vuonna noussut poliittisen huipputason agendalle. Niin kauan kuin internet oli vain normaalin elämän lisuke, se ei juuri askarruttanut korkeimman tason päättäjiä – mitä nyt joskus paheksuttiin pornoa ja pomminteko-ohjeita.

Nyt internet on olennainen osa maailman infrastruktuuria. Se on kahden miljardin ihmisen työkalu, tietolähde, yhteysväline ja viihdyttäjä, eikä sen vaikutuksilta välty kukaan.

Sosiaalisen median sovellukset tarjoavat yhteisöllisyyttä sadoille miljoonille ihmisille. Sosiaalisella medialla on viime aikoina ollut iso rooli poliittisissa muutoksissa esimerkiksi arabimaailmassa. Internet on myös laajan rikollisuuden kasvualusta. Verkkosotaan varautuvat sekä kenraalit että terroristit.

Asiantuntijat varoittavat uhkaavasta katastrofista. Ilman internetiä rojahtaisimme kuitenkin kehityksen tikkailta, koska aiemmat tekniikat on jo museoitu.

Yrjö Länsipuro
Kirjoittaja on entinen ulkoasiainneuvos ja Internet Societyn
Suomen-osaston varapuheenjohtaja.

Applen historia käy kaupaksi jättisummilla

Vannoutuneet Apple-uskovaiset keräilijät ovat valmiita maksamaan yhtiön perustamiseen liittyvistä asioista ja tavaroista yllättäviä summia.

Näin voi päätellä siitä, paljonko esimerkiksi Applen perustamisdokumenteista ja yhtiön yhden perustajan Steve Wozniakin työkalupakista on maksettu huutokaupassa.

Työkalupakki, jolla rakennettiin ensimmäinen Apple-tietokone” eli Steve Wozniakin metallinen työkaluboksi, on myös osa Applen historiaa. Se ehkä selittää sen, että se huutokaupattiin myös muutama vuosi sitten 7000 dollarilla.

Myös Andy Warholin luonnostelma puraistusta omenasta ja Macintosh-logosta kävi kaupaksi 26 000 dollarilla.

Haluaisitko Kimmo Sasin päättävän Ylen ohjelmapolitiikan?

"Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt", kirjoittaa Leena Reikko kolumnissaan. Varmaa on että budjettirahoitus tulisi myös sanelemaan mitä halutaan kansalle kertoa. Tuskin Ylen uutisissa kerrottaisiin Kimmo Sasista kielteistä julkisuutta lietsovia uutisia. Sen sijaan Sasi voisi "loistaa" Ylen dokkarissa "Työn jälki näkyy", kuten hän nettisivuillaan itseään mainostaa.

Oikeudenmukaisinta olisi rahoittaa Yle1 kanavan toiminta lupamaksulla, mutta huomattavasti edullisemmin ja kaikki muu tarjonta maksukortin taakse. Laajaa ja jatkuvasti Ylen paisuvaa uutisointia verkossa ei voida jatkossa rahoittaa veronmaksajilla, eikä se ole oikeudenmukaista muitakaan verkkosisällön tuottajia kohtaan.

Nyt jo on nähtävissä poliitikkojen kosiskelu, kritiikki poliitikkojen toimintaa kohtaan on vähentynyt. Budjettirahoituksen myötä se todennäköisesti loppuisi kokonaa ja Suomessakin siirryttäisiin uutisoinnissa Arabimaiden suuntaan.

Hämeen Sanomat kirjoittaa Sasin ehdotuksesta, jossa lehdet pyytäisivät puoluejohtajia kirjoittamaan merkittävistä ajankohtaisista asioista ja asiantuntijat kommentoisivat niitä. Lehden mukaan Sasin ehdotus umpioisi julkisen keskustelun.

Nokian Windows puhelin ei ostajia innosta toisin kuin iPhone 4s

iPhone 4S on ottanut jättiharppauksen puhelimen käyttömukavuudessa. Aivan uutta on mm. iCloud-toiminto, joka tallentaa esim. musiikin ja kuvat ja siirtää ne langattomasti kaikille laitteillesi, toiminto jota Nokiasta ei löydy. Myös päivitykset siirtyvät automaattisesti laitteesta toiseen.

Entistä tehokkaampi prosessori tuottaa kaksi kertaa enemmän tehoa ja jopa seitsemän kertaa nopeamman grafiikan. Puhelimen kamerassa on 8 megapikselin resoluutio ja se on niin laadukas, että jatkossa se saattaa jopa olla ainoa tarvitsemasi kamera. Videokuvaus onnistuu tarkkana 1080p teräväpiirtona.

FaceTime-videopuhelut, iso ja terävä Retina-näyttö sekä App Storen yli puoli miljoonaa lisäohjelmaa työhön ja huviin sekä loputtomat muut mahdollisuudet tekevät tästä kaikkien aikojen loistavimman iPhonen.

Tanskalaispankki Dansken Markets-yksikkö uskoo, että matkapuhelinyhtiö Nokia myy "todennäköisesti" älypuhelinliiketoimintansa Microsoftille.

Usain Bolt tavoittelee neljää kultaa Lontoon olympialaisista

Niin sitä pitää, päämäärätietoinen urheilija vain voi saavuttaa jotain. Suomalaiset urheilijat voisivat ottaa oppia. Olympialaisten lähestyessä joudumme myötähäpeää tuntien seuraamaan suomalaisurheilijoiden haastatteluja joissa he vakuuttavat tyytyväisyyttään pistesijoista. Pistesija asenteella ei voi koskaan mitään muuta saadakaan. Urheilijat voisivat tsempatai harjoitteluaan katsomalla vanhoja filmejä suomalaisten menestyneiden huippu-urheilijoiden saavutuksista ja lopettaa puheet pistesijojen tavoitteluista.

Euroopanmestari Juha Väätäinen kertoo harjoittelustaan ohjelma vuodelta 1972.

Olympiavoittaja Lasse Viren Myrskylän poliisi 10 000 metriä Montreal 1976.

Perussuomalaisten rasismi puheet eivät ota loppuakseen

Kansanedustaja James Hirvisaari (ps.) on tuomittu Kouvolan hovioikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Hovioikeus määräsi Hirvisaarelle 25 päiväsakkoa, mikä tekee 1425 euroa. Viime vuonna Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi syyttäjän nostaman syytteen. Hovioikeus siis päätyi päinvastaiseen ratkaisuun. Syyte nostettiin Hirvisaaren Uuden Suomen blogipalvelussa julkaisemasta blogikirjoituksesta otsikolla ”Kikkarapäälle kuonoon”.

Venäläinen hamstraaja jäi tulliin 90 kilon voilastin kanssa

Suomessa voin suosiota on lisännyt rasvavoittoinen muotidieetti, niin sanottu karppaaminen, jonka mukaan rasva, etenkin voi, olisi erityisen hyödyllistä ihmiselle. Voin kulutus on tänä vuonna lisääntynyt Suomessa noin viidenneksen.

Yllätystutkinta Ulvilan murhataloon

Poliisi on tehnyt useiden vuosien jälkeen jälleen tutkintoja Ulvilan surmatalolla, jossa Jukka S. Lahti surmattiin 1. joulukuuta 2006.

Satakunnan poliisilaitoksen omistama Volkswagen Transporter seisoi viiko sitten perjantaina pitkään Tähtisentiellä sijaitsevan talon edustalla.Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Erik Salonsaari Satakunnan poliisista ei kommentoi sanallakaan poliisien käyntiä talossa, sillä tiedotusvastuu on syyttäjällä.

Syyttäjä Jarmo Valkama on myös vähäsanainen.Tiedän miksi poliisi oli talossa, mutta en sitä kommentoi. Lisätutkintaan se liittyy, Valkama myöntää.Syyttäjä ei kerro, tekikö poliisi surmatalolla esimerkiksi uusia rekonstruktioita tai etsikö se mahdollisesti vielä jotain uusia todisteita.

Venäjän nukke hallitsija on puhunut

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev sanoo olevansa eri mieltä eilen mieltään osoittaneiden kansalaisten kanssa.
Ympäri maata järjestetyissä mielenosoituksissa vaadittiin kiisteltyjen parlamenttivaalien järjestämistä uudelleen.

Medvedev sanoo, ettei hän hyväksy mielenosoittajien vaatimuksia ja heidän iskulauseitaan. Iskulauseissa vaadittiin muun muassa valtakoneiston vaihtoa.

Asuin 1990-luvulla monta kesää Moskovassa opiskelemassa venäjää. Oli kiinnostavaa katsella, kun imperiumi romahti ja maa siirtyi kioskikapitalismin kautta rosvokapitalismiin, jota nykyisin hallitsee salaisen poliisin koneisto, sekurokratia.

Moni kysyi tuolloin, onko toivoa, että Venäjä siirtyy demokratiaan. Sanoin että kyllä on, se kestää kuitenkin sata vuotta. Sekin saattaa olla optimistinen arvio, sillä tuhatvuotisen orjuuden jälkeen demokratiaa on vaikea toteuttaa. Mooseskin yritti karistaa Siinain erämaassa heprealaisten orjamentaliteetin, mutta ei onnistunut.

Venäjän vaalit olivat hyvä osoitus siitä, että maata hallitsee salainen poliisi. Ehdokkaiden asettaminen on rajoitettua. Televisio on kokonaan hallitsevan sekurokratian vallassa, lehdistökin suureksi osaksi. Mielenosoittajat hakataan kaduilla ja pannaan häkkiin.
Lue lisää Aarno Laitisen blogista.

Kuinka käy Venäjän mielenosoituksen?

Lauantai 10.12.2011 voi olla merkittävä päivä Venäjän demokratialle, jos mielenosoitus sallitaan ilman armeijan väliintuloa. Venäjälläkin on herkkänahkaisia, jotka eivät halua siirtyä nykyaikaan. Suomessa joitakin mielensä pahoittajia sana pylly, raivostutti kun se lausuttiin Itsenäisyyspäivänä. Suomessa on pieniä raivostuksen kohteita, Venäläiset voisivat olla kateellisia.

Kuuntele kuinka Tuomas Enbuske homotta Halosta

Tasavallan presidentti Tarja Halosen kausi on jo terhokotivaiheessa. Nyt siis pitäisi sanoa Halosesta jotain näsäviisaan kriittistä. Tämä johtuu tietysti siitä, että Halonen on menettämässä valtansa, eikä häntä enää tarvitse mielistellä. Nyt siirrytään lipemään Niinistöä.

Halosta arvostellessa sanotaan jotain muumimammasta ja äksyilystä ja luullaan, että se on uusi vitsi. Muumimamma? Onko se todellakin pahinta mitä Halonen on tehnyt?

Yhdessä asiassa Halonen on onnistunut selkeästi. Se liittyy siihen, mistä häntä on eniten pilkattu, juuri tähän homohommaan. Homojen oikeudet ovat Halosen kaudella parantuneet huomattavasti. En tarkoita nyt pelkästään parisuhdelakia. Meillähän presidentti ei luojan kiitos säädä lakeja, vaikka joku niin haluaisikin. Halonen on tehnyt paljon Suomen henkiselle ilmapiirille.

HuuHaa palkinto Mangneettimedialle

Magneettimedian artikkelit ovat lähinnä uutisiksi naamioitua uskomushoitojen mainontaa sekä mielikuvituksellisia salaliittoja kehitteleviä kolumneja. Erityisen valitettavaa on, että lehti antaa täysin väärän kuvan uskomushoitojen vaikutuksista.
Skepsis ry:n mielestä yleisön on voitava odottaa ilmaisjakelulehdiltäkin vastuuntuntoa sisällön suhteen, erityisesti silloin, kun liikutaan niinkin tärkeän aihepiirin kuin terveyden parissa.

Kimmo Sasi: vaativat erityiskohtelua

Kimmo Sasi (kok )arvelee, että lehdistössä nostettiin perussuomalaisten Timo Soini näkyvästi esiin jo hyvissä ajoin ennen viime vaaleja, koska "se oli tapa pyrkiä pitämään lehtitilaukset syrjäytyvillä alueilla".

Sasi moittii myös maakuntalehtiä siitä, että tietyn kunnan poliittista päätöksentekoa seuraa vain yksi toimittaja, jolla on tämän vuoksi paljon valtaa. Sasin mukaan tämä voi johtaa siihen, että toimittaja ei vain raportoi ja analysoi vaan vaatii erityiskohtelua.

Ratkaisuksi suomalaisen keskustelukulttuurin heikkouteen Sasi tarjoaa sitä, että lehdet pyytäisivät vuorotellen eri puoluejohtajia kirjoittamaan tärkeistä aiheista juttuja, jotka poliittiset kilpailijat ja asiantuntijat sitten arvioisivat.

Sasi ei ole tainnut huomata, lehdet julkaisevat kyllä poliitikkojen kirjoituksia, jos ne eivät ole pelkkää poliittista höpinää.

Ostitko Kike Kimmolle Rolexin

Alle kymppitonnin Rolex kiilteli Linnan juhlissa Kimmo Elomaan ranteessa ja sai toimittajan kiinnostumaan.

Presidenttiehdokkaat ovat varovaisia lausunnoissaan kulttuurista

Suomalainen poliitikko suhtautuu varauksella kysyttäessä taloudellista panostusta kulttuuriin. Kaikki myöntävät sen tarpeellisuuden, mutta jos siihen pitäisi sijoittaa veronmaksajien rahoja, se nähdään vain turhana kulueränä. Hyvänä esimerkkinä käy Guggenheimin taidemuseon perustaminen Helsinkiin. Presidenttiehdokkaat empivät julkisin varoin rahoitettavaa museota. Asia selviää YLE Uutisten tekemän kyselyn perusteella. Guggenheim-säätiö on ilmoittanut, että mahdollinen taidemuseo perustetaan vain julkisen tuen turvin.

Me todella tavoittelemme New Yorkin nykytaiteen MoMan laatua

Yrityksen ensimmäinen toimisto sen muutettua pois Jobsin autotallista oli pienessä talossa, jonka Apple jakoi Sonyn myyntikonttorin kanssa. Sony oli kuuluisa omaperäisestä muotoilustaan ja mieliinpainuvasta tuotesuunnittelustaan, joten Jobs kävi usein naapurissa tutkimassa Sonyn markkinointimateriaalia. "Hän tuli sisään nuhruisen näköisenä, pläräsi tuote-esitteitä ja kyseli tuotteiden suunnittelusta", kertoo Dan Lewin, joka työskenteli Sonyn toimistossa. "Silloin tällöin hän kysyi, saisiko ottaa jonkin esitteen mukaansa." Vuonna 1980 Jobs palkkasi Lewinin Applelle.

Hän toisti useaan kertaan, että Applen tuotteet olisivat puhdaslinjaisia ja yksinkertaisia. "Me teemme niistä kirkkaita ja puhtaita ja rehellisiä niiden huipputekniikkaluonteelle mieluummin kuin soveltaisimme raskasta teollista ulkomuotoa eli mustaa, mustaa ja taas mustaa kuten Sonylla", hän saarnasi. "Se siis on meidän lähestymistapamme: korostettu yksinkertaisuus ja me todella tavoittelemme New Yorkin nykytaiteen museon MoMan laatua." ( Walter Isaacsonin kirja Steve Jobs). Edellinen lainaus kirjasta.

Expressen

Paavo Lipposen mielestä Saksa ja Ranska ovat menneet liian pitkälle

SDP:n presidenttiehdokas Paavo Lipposen mielestä on estettävä EU:n instituutioiden ulkopuolisen euroklubin synty. Lipponen puolustaa jäsenmaiden parlamenttejä, komissiota ja nykyisiä EU:n instituutiota. Hän varoittaa Ranskan ja Saksan harjoittamasta sulle-mulle -politiikasta, ja siitä, että nämä tuovat vasta päivää ennen huippukokouksia muille hyväksyttäviksi omat päätöksensä.

Miksi hankalat ihmiset menestyvät?

Eräässä yrityksessä työyhteisön jäsenet sopivat antavansa protestina huonolle johdolle parhaimmat pisteet ilmapiiritutkimuksen joka kysymykseen. Pekka Järvinen kirjoittaa kuudennessa kirjassaan tällaisista työelämän omituisuuksista. On kiinnostavaa lukea johtamisen kelvottomista käytännöistä, mielipuolisista kehittämismenetelmistä, lapsellisesti käyttäytyvistä ihmisistä ja persoonallisuushäiriöistä. Järvinen kysyy kysymyksiä, joita ihmiset pähkäilevät. Miksi hankalat ihmiset menestyvät? Hän kirjoittaa asioista, joista ihmiset – erityisesti esimiehet – eivät yleensä voi ääneen puhua.

Ruotsin hovi tuhon partaalla

Ruotsalaisten luottamus kuninkaaseen on kadonnut ja kohut hiertävät kuningasperheen sisäisiä välejä - pystyvätkö kuninkaalliset voittamaan vaikeudet vai hajoaako monarkia pian?

Kaarle Kustaan väitetyt mafiayhteydet ja hurjat seksijuhlat veivät monarkialta uskottavuuden. Kaikki alkoi viime vuoden lopulla, kun paljastuskirja toi esiin uudenlaisen puolen kuninkaasta.

Anneli Auer vaatii vapautusta

Seksuaalirikosepäilyjen vuoksi vangittuna oleva Anneli Auer vaatii päästä vapaaksi tänään, kertoo Ilta-Sanomat.

Lisäksi Auer vaatii poistamaan hänellä määrätyn yhteydenpitokiellon. Auer ei ole saanut olla yhteydessä kehenkään muuhun kuin asianajajaan.

Auer on ollut vangittuna 16. syyskuuta lähtien, ja hän vaatii toistamiseen vapautustaan.

Chisora: On vain oikein että vaadin välitöntä uusintaa

Vastaanottamani kannustus Robert Heleniukselle kokemani "häviön" jälkeen saa minut nyt rikkomaan hiljaisuuden, aloittaa Chisora julkisen vuodatuksensa.

Apple tuskin joutuu maksaman kiinalaisille iPad nimestä

Proview-yhtiön Taiwanin yksikkö myi vuonna 2006 iPadin maailmanlaajuiset tuotemerkkioikeudet brittiläiselle IP Application Development yhtiölle, joka puolestaan siirsi nimen Applelle.

Missä ne avaruusoliot luuraa

Yhdysvaltain hallituksella ei ole todisteita siitä, että maapallolla olisi avaruusolentoja. Valkoinen talo on vastannut kahteen kansalaisaloitteeseen, joissa pyydettiin hallintoa lopettamaan salailu ja paljastamaan yhteydet maan ulkopuolisiin elämänmuotoihin.

Kansalaisaloitteissa vaadittiin Yhdysvaltain hallintoa paljastamaan tietonsa maan ulkopuolisesta elämästä, sekä tunnustamaan virallisesti, että Valkoinen talo on ollut tekemisissä maan ulkopuolisten olentojen kanssa.

Nasa löysi "maapallon kaksoisolennon"

Nasa on löytänyt aurinkokunnan ulkopuolelta uuden planeetan, jolla on elämälle suotuisat olosuhteet.

Tutkijoiden mukaan lämpötila planeetan pinnalla on noin 22 astetta, ja sen tähti on kuin meidän Aurinkomme kaksoisolento. Planeetan koostumusta ei vielä tarkalleen tiedetä, mutta sillä on luultavasti maata ja vettä.

Planeettaa kutsutaan nimellä Kepler-22b. Se on 2,4 kertaa Maan kokoinen. Se kiertää aurinkonsa ympäri 290 päivässä ja sijaitsee 600 valovuoden päässä Maasta.

Euron romahduksen varalle pohditaan jo pohjoista valuuttaa, D-euroa

Euron mahdollinen hajoaminen on ekonomistien mukaan sitä hankalampaa, mitä enemmän syntyy pieniä valuuttoja.

Ykkösvaihtoehto on euroalueen pitäminen koossa tiukentamalla talouskuria ja yhteistä talouspoliittista päätöksentekoa, mutta pinnan alla muhii muitakin vaihtoehtoja kuten pohjoinen valuutta, "D-euro".

Uutiset leviävät linkkeinä tuttujen välityksellä

Tiedotusvälineiden valta on pitkään perustunut uutisaiheiden valitsemiseen. Se, mistä lehtien etusivuilla puhutaan, vaikuttaa ihmisten päivittäisiin puheenaiheisiin, mikä taas voi heijastua esimerkiksi äänestyskäyttäytymiseen. Sanomalehtien synty sai brittipoliitikot jo 1700-luvun loppupuolella puhumaan lehdistöstä neljäntenä valtiomahtina.

Internetin tultua on alettu puhua uudesta, viidennestä valtiomahdista, joka perustuu verkostoituneiden yksilöiden toimintaan.

Linnan jatkoilla tapahtunutta...

Lipposelle alkoi pikku tunneilla hahmottua kuinka tästä edetään.

Linnan Juhlat Twitterissä kokosi kansaa kommentoimaan

retert

Hänkö illan karkki?

Lue satoja Twitter viestejä, tanssiko Jani ja kenen kanssa. Pääsikö Oinonen homotansseihin ja kuinka Ylen selostajat töpeksivät.

Petteri Järvinen kommentoi blogissaan Twiittauksia ja Ylen järjestelyjä. Ahkerat tviittaajat näyttivät, mitä yhteisöllinen televisiokokemus voi parhaimmillaan olla. Tämä oli sitä, mitä visioitiin 1990-luvun lopun digi-tv-haaveissa: sisältöä, jota katsojat tekevät toisilleen. Somen kautta katsojista muodostui ryhmä, johon kuka tahansa saattoi liittyä, ja näin päästä osallistumaan tapahtumaan. Kukaan ei jäänyt yksin, vaikka katsoi ohjelmaa kotonaan.

Kokemus olisi ollut vielä parempi, jos linnavieraiden joukossa olisi ollut aktiivisia tviittaajia.
rbgr

rbrb

Linnan Juhlat hetkeksi maailmankartalle.

Muistatko vielä nämä Linnan Juhlien skandaalit?

Hyvää 94:jättä Itsenäisyyspäivää. Tanssiiko Teuvo Hakkarainen Jani Toivolan kanssa?

YLE HD näyttää Linnan juhlat 6.12. monikanavaäänellä.

YLE HD -teräväpiirtokanava jaetaan DNA:n kaapeli- ja antenniverkossa maksutta ja salaamattomana, joten sen katseluun ei tarvita TV-korttia. Kaapeliverkossa katselu edellyttää HD-virittimellä varustettua vastaanotinta, ja antenniverkossa DVB-T2 vastaanotinta ja DNA:n lähettimeen suunnattua VHF-antennia. Ohjelma aikataulu.


Polyteknikkojen kuoro

Venäjän "vaalit" demokratian irvikuva!

Suomessa juhlitaan Itsenäisyyttä ja Venäläiset valmistautuvat Putinin "Stalin" hallinnon alaisuuteen. Putinin vastustajat ovat tuoneet näkemyksiään kiitettävällä tavalla maailman tietoisuuteen, aivan kaikkea Putinin hallintokaan ei enää pysty deletoimaan. Maailma on nyt avoimempi ja tieto kulkee aivan eritavalla kuin vuosituhannen alussa. Putinin pullistelut leijonan kanssa kertovat lähinnä hänen vajaaksi jääneistä kasvuvuosistaan. Venäjän vanhan hallinnon kannattajat löytyvät savupirteistä mahorkkaa tupruttelevista ja kellastuneita -50 luvun Prawdoja lukevista Vladimireistä.

Opiskelija kertoo: Muutenkaan Venäjä ei ole mikään kulinaristin paratiisi, niinkuin varmaan tiedätte. Kaiken saa rasvassa paistettuna, voilla valeltuna tai smetanaan upotettuna. Ja tuntuu siltä, että kaikki maut nimenomaan yritetään saada hukutettua yleiseen sekamelskaan, sen sijaan että niitä korostettaisiin.

Mistään ei esimerkiksi saa salaattia, joka olisi ihan vaan salattia. Salaatti tarkoittaa smetanaista tai majoonesista mössöä, jossa on sattumia vähän sitä sun tätä. Yleensä lihaa tai kanaa. Kasvisruoka tarkoittaa yleensä perunamuusia ja haudutettua kaalimössöä. Sieniä täällä onneksi syödään paljon. Joskus saa eteensä kuitenkin niin kamalaa huttua, että jopa minä, lähes kaiken ruoan suuri ymmärtäjä, joudun jättää lautaselle.

Pari kertaa olen saanut esimerkiksi jossain Stolovajassa (jotka on siis niitä perusvenäläisiä kansankuppiloita) niin kamalan makuista kalaa, ettei sitä ole kalaksi tunnistanut. Lähinnä siinä on maistunut ympäristömyrkyt ja se rasvainen kuorrutus, jota ilman täällä ei saa oikein mitään. Toisaalta, voisihan sen arvata, kun kalaa kaupitellaan esimerkiksi meidän bussipysäkillä maassa pelkän sanomalehden päällä, jonka vieressä viistää valtatie ja sen myrkyt. Mikään nirsoilijan paikka Venäjä ei siis ole, se on selvä. Nälkään kuolee jos alkaa miettiä jokaisen suupalan kaloreita tai alkuperää.

Näkemyksiä on tietysti monenlaisia parasta olisi kun voisimme elää ison Karhun naapureina toistemme kulttuureita ja ihmisarvoja kunnioittaen.

Ote Venäjällä opislelleen Lauran päiväkirjasta:
rfervwe

rvwrr
Kartta äänten jakautumisesta Venäjän vaaleissa.

Tylyt tilastot: Chisora iski tuplasti osumia Heleniukseen verrattuna

Nyrkkeilyotteluiden tilastointiin erikoistunut yhdysvaltalaisyritys Compubox on analysoinyt Heleniuksen ja Chisoran ottelun. Analyysin mukaan Chisora osui ottelussa 278 kertaa, kun Heleniukselle osumia kertyi vain 140.Compubox jakaa osumat jabeihin ja voimalyönteihin. Voimalyöntiosumien osalta kaksikon ero oli vielä suurempi, sillä Chisoralla niitä oli 214 ja Heleniuksella 77.Chisora oli iskuissaan huomattavasti tarkempi, sillä hänen osumaprosenttinsa oli 41 ja Heleniuksen 22.Compuboxin mukaan Chisora osui ottelun jokaisessa erässä useammin kuin Helenius. Siitä huolimatta kaksi arvostelutuomaria saivat Heleniuksen voittamaan ottelun erin 7-5.

Uusintaottelua odotellessa

Robert Heleniuksen voittama raskaansarjan Euroopanmestaruus on nostanut rajun vastalauseiden ryöpyn ja vaatimukset uusintaottelusta. HS:n urheilutoimittaja Tapio Keskitalo kirjoittaa "Uusintaottelu olisi urheilullisesti ainoa oikea ja reilu ratkaisu, sillä EM-ottelu jätti niin katkeran maun". Sporst Illustrated:

Onnea homoliitoille toivottaa Loka Laitinen

Eduskunnan miestensaunassa oli jokunen vuosi sitten leikkisä keskustelu. Ideoitiin, että eduskunnan kokolihaa syövät heteromiehet eli nämä pitkien kalsonkien Suomen edustajat tekisivät lakialoitteen, että homojen on pakko mennä naimisiin ja ottaa hoitoonsa joku orpolapsi.

On helppo kuvitella, mikä meteli olisi tullut, jos hanke olisi toteutunut. Seta olisi pitänyt ehdotusta aivan sopimattomana, nöyryyttävänä ja alistavana.

Helsingin kaupunginmuseolta loppuvat suojeltavat kohteet

Mikael Jungner pähkäilee kuinka Suomeen saataisiin lisää maahanmuuttajia, ja Helsingin kaupunginmuseolta loppuvat kohta suojeltavat kohteet. Ainakin maahanmuutto kysymyksiin kansalla tuntuu olevan näkemyksiä, päätellen Jungnerin saamasta palaute postista.

rvwrwr

Paavo Lipponen:"Ehdokas Väyrysen linjalla ei ole mitään asiaa tuonne eurooppalaisiin pöytiin. Se on vetäytymistä, se on umpikujan linja, jota Väyrynen edustaa." Lue lisää...

wrvwrv

Suurinosa Suomalaisista ei halua markkaa takaisin. Presidenttiehdokas Paavo Väyrysen saarna kaikuu tyhjässä kirkossa. Saa hän tietysti kirkossaan löpistä mitä haluaa, sallitaan se vanhalle valtiomiehelle.

Väyrysen omien galluppien mukaan hänellä olisi 15 prosentin kannatus. Ehkä hän käyttää samaa gallup toimistoa kun pikavippifirmat, jotka saavat myös haluamiaan tuloksia.

Pekka Haavisto sirkkelimiehen pakeilla

Persujen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kehotti lokakuussa muun muassa homoja muuttamaan Ahvenanmaalle. Myöhemmin hän pyysi kansanedustaja Haavistolta anteeksi lausuntoaan. Miehet jatkoivat kaveruuden hierontaa myös Hakkaraisen kantapaikassa Vesannon baarissa.

Venäjän tiedustelupalvelun hakkerit sulkivat vaalikriittisiä sivuja Venäjällä

Venäjän parlemanttivaalien erilaisista rikkomuksista raportoivan Golos-järjestön nettisivuille ei päässyt sunnuntaiaamuna lainkaan.
Vielä lauantaina Golosin sivusto oli toiminnassa, vaikka järjestö oli joutunut Venäjän viranomaisten hampaisiin pitäessään yllä Rikkeiden kartaksi nimettyä listaa vaaleissa ilmenneistä väärinkäytöksistä ja vilpistä.

Järjestön johtajan tietokone takavarikoitiin lauantaina Sheremetjevon kentällä ja järjestöä sakotettiin jo perjantaina "negatiivisesta vaaliagitaatioista".

Putin on aloittanut vaalikampanjansa, Pohjois-Korean malliin. Pitäisikö Suomessa sittenkin harkita Nato-korttia?

Chisoran Sauerland-talli vaatii uusintaottelua

Lue lisää...

45g3453

Minut ryöstettiin. Jopa Heleniuksen promoottori tietää, että minut ryöstettiin, Chisora sanoi.

En syytä siitä Heleniusta, syytän tuomareita. Me vain ottelemme. Haluan uusintaottelun puolueettomalla maaperällä. Ei täällä, ei Lontoossa.

Heleniuksen Sauerland-tallin edustajat näyttivät keltaista valoa vaatimukselle, mutta tallin perustaja Wilfried Sauerland ei luvannut välitöntä uusintaottelua.

Jos ottelu olisi päättynyt ratkaisemattomaan, olisimme heti valmiita uusintaan. Nyt meidän täytyy kohdata Aleksandr Dimitrenko. Sen jälkeen uusinta käy ehdottomasti, Sauerland sanoi.

543455

srgbt
MTV3 kommentti

Heleniuksen EM-ottelu täysi fiasko

Helenius julistettiin voittajaksi vaikka Chisora vei Heleniusta kuin pässiä narussa. Uskomatonta tuomaripeliä oliko tulos ennalta sovittu? Selostajatkin olivat äimän käkenä tuloksen julistamisen jälkeen. Ihme jos ei jälkipuheita kuulla. 4.12.2011 klo 01:47

Pelin pitää olla kovaa mutta reilua, nyt se oli kovaa mutta kaikkea muuta kuin reilua Chicoraa kohtaan. Toivottavasti löytyy tahoja jotka pystyvät näin epäoikeudemukaiseen tuomarointiin puuttumaan.

tgtrht

Kuuntele Helenius - Chisora ottelu 3.12.2011 ja päätä kumpi voitti.

Kinkkua kiitos!

Marina Orlova kertoo kiitospäivän perinteestä.

Pikavippifirmoilla omat tutkimuslaitokset tuottamassa haluttuja tuloksia

Keskustelu pikavippien aiheuttamista velkaongelmista äityi riitelyksi torstaina Ylen A-talk-ohjelmassa. Pienlainayhtiöitä edusti Pikavippi.fi-sivuston taustayhtiön toimitusjohtaja Richard Rosenius, jonka perustelut jäivät lopulta kriitikoiden jyrän alle.

Sampsa Kataja myhäili Roseniuksen olevan siinä mielessä oikeassa, että pikavippejä ottavalla todella on usein muutakin lainaa – ajalta, jolloin hän on vielä sitä muualta saanut.

On kulutusluottoja, osamaksuluottoja, pankkilainaa. Ja kun näiden maksujen erääntymisaika tulee, niin näitä eräpäiviä ei muut rahoitusyhtiöt enää suostu siirtämään. Siihen otetaan sitten pikavippejä, ja näillä pystytään siirtämään sitä ongelman räjähtämistä, sanoi Kataja.

Tuula Sarion mukaan ylivelkaantuminen johtuu nykyisin yhä useammin ainoastaan pikavippikierteestä. Jo vippien korot ovat huikeat, mutta vielä kalliimmaksi käy ulosotto.

Meillä on käräjäoikeuksia, joissa 75 prosenttia yksinkertaisista velkomustuomioista aiheutuu näistä alle 300 euron luotoista. Monenlaista tilastoa löytyy siitä, että nämä pikavipit nyt vaan oikeasti aiheuttavat ongelmia, tuki Kataja.

Rosenius yritti kiistää myös tämän, mutta Ylen toimittaja keskeytti.

–Me ollaan nyt soitettu suurimpiin käräjäoikeuksiin, ja sieltä nimenomaan sanottiin, että sen jälkeen kun teidän kaltaiset firmat tuli markkinoille, käsiteltävien tapausten määrä on tuplaantunut. Ja heidän syyttävä sormi osoittaa teihin, sanoi toimittaja.

Itsestäänselväähän on että pikavippi firmat toimivat epäeettisesti ja pikaisesti pitäisi lainsäädäntöä korjata jotta tämä toiminta saataisiin loppumaan.

Sysmän persujen Janne Toivonen lukitsi itsensä kaappiin

Toiset tulevat kaapista ulos, mutta Toivonen menee kaappiin piiloon pahaa maailmaa. Näin Perussuomalaiset, joita myös metsäsuomalaisiksi on alettu kutsua, siivoavat itsensä pois Suomen puoluekartalta. Sillä ei kai kukaan kohta enää kehtaa kutsua itseään Perussuomalaiseksi kun kohta koko puolue koostuu pelkästään itsensä kaappiin lukinneista idiooteista.

Ålandsbankenin Törnqvist uskoo euron kaatuvan 80 prosentin varmuudella

Perjantaina 9:pnä joulukuuta 2011, avautuu Eurooppalaisten Joulukalenterin viimeinen luukku, silloin selviää euron kohtalo, näin ovat poliitikot luvannneet. Mutta kuten hyvin tiedämme, poliitikot voivat puhua yhtä ja takahuoneissa suunnitella toista.

Tosiasia kuintenkin on että Italian 1600 miljardin euron valtionvelasta erääntyy seuraavien 12 kuukauden aikana maksettavaksi noin 350 miljardia euroa. Siitä seuraavat tappiot pankeille ja muille sijoittajille olisivat tähtitieteelliset.

Vuonna 2012 tulee kuluneeksi kymmenen vuotta eurosetelien käyttöönotosta, onko se myös vuosi joka tullaan muistamaan euroajan päätepisteenä. Päättyykö euron aika kuten Mayojen kalenteri, tulevaisuudesta ei ole mitään tietoa.

tgbtr
Kuva kirjasta: Louserit Vuittuun Voima-lehti

Kimi Räikkösestä F1-tallinomistaja?

Formulapiireissä liikkuu nyt huhuja, joiden mukaan Kimi Räikkönen on ostanut osuuden Lotus-tallista miljardiomaisuuden hankkineiden kahden ystävänsä kanssa. Rahamiehillä on varaa tähänkin. Suomalaiset tyytyvät vaatimattomampiin.

Vip vieraita kestitään surutta veronmaksajienrahoista

Esimerkiksi syyskuussa eduskunnassa vierailleiden Kiinan ja Unkarin valtuuskuntien kulut Helsinki-Vantaan lentoaseman VIP-tiloista olivat yli 8000 euroa.

He ovat korkea-arvoisia vieraita, jotka ovat tottuneet tällaiseen käytäntöön, perustelee eduskunnan kansainvälisen yksikön päällikkö Katriina Kuusinen.

Unkarin parlamentin puhemiehen vierailu maksoi kokonaisuudessaan veronmaksajille yli 20 000 euroa. IL:n mukaan seurue majoittui Crowne Plaza –hotellissa, jonka lasku oli 2730 euroa.

Galileolla tarkentaa tarkemmin

Yhdysvaltain ylläpitämästä GPS-järjestelmästä on tullut käytännössä satelliittipaikannuksen synonyymi. Galileon tulo GPS:n rinnalle tarkoittaa käyttäjälle lisää tarkkuutta.

Heidi Kuusniemi sanoo, että Galileo on jonkin verran tarkempi järjestelmä kuin GPS. Jos navigaattori toimii nyt viidenkymmenen metrin tarkkuudella, vuonna 2020 puhutaan noin metristä, jopa senteistä.

Tämä johtuu monesta asiasta. Galileon signaalien lähetysteho on hieman suurempi kuin GPS:n, ja ne on teknisesti hyvin suunniteltu, Kuusniemi sanoo.

Galileo-satelliitit lähettävät erilaisia signaaleja. Ilmainen, kaikille avoin siviilisignaali kulkee kahdella eri taajuudella. Se kumoaa ilmakehän virhevaikutuksen, joka heikentää paikannuksen tarkkuutta.

Fotofinlandian voittaja Maija Tammi

New Yorkissa ja Aurassa asuva valokuvaaja Maija Tammi voitti keskiviikkona Fotofinlandia 2011 -kilpailun 20 000 euron pääpalkinnon kuvasarjallaan Bingo. Voittajan valitsi elokuvaohjaaja Dome Karukoski kahdentoista finaaliin selvinneen ehdokkaan joukosta. Karukosken mielestä Tammen Bingo ei ole finaalin kaunein, kokeellisin tai yllättävinkään sarja."Mutta kuvien sisältö on vahva, rujo, todellinen ja elävä", Karukoski perusteli valintaansa. "Sarja on ainoa finalistisarjoista, jonka kuvia en ottaisi kotini seinälle."

Mika Myllylän kuolema jaksaa kiinnostaa

Valtakunnansyyttäjänvirasto selvittää, miksi sadat ihmiset ovat käyneet poliisin järjestelmässä katsomassa tietoja Mika Myllylän kuolemasta. Olisiko syynä villeinä liikkuvat huhut kuoleman syystä.

Viranomaiset ilmoittivat Myllylän kuolemansyyn ilmoittamisen olevan omaisten asia, koska Myllylä oli yksityishenkilö. Nyt kuitenkin Myllylän kuolemansyystä liikkuvien huhujen mukaan syynä olisi itsemurha, jos näin ei ollut eikö olisi helpompi leikata huhuilta siivet, kertomalla totuus. Nyt pahimmassa tapauksessa omaisetkin joutuvat elämään huhujen pyörityksessä vuosikymmeniä.

Kuolinsyytutkimuksen valmistumisesta julkisuuteen kertoi Paavo M. Petäjä, jonka mukaan Myllylän kuolinsyy oli tapaturma. Kuolinsyyn huhuttiin aikaisemmin olleen itsemurha mutta Petäjän mukaan kyseessä ei ollut sairauskohtaus eikä itsemurha vaan tapaturma, johon ei liity rikosta. Tarkempia tietoja tapaturmasta ei ole kerrottu. Myllylä haudattiin hiljaisesti perhepiirissä 22. heinäkuuta 2011 Haapajärven uudelle hautausmaalle. Lähde: Wikipedia virallinen tietolähde kunnes toisin todistetaan.

Ministeri katkaisi huhuilta siivet

Ex-ministerin aviomies ampui itsensä pikkujouluissa

Keskusrikospoliisin pikkujouluissa Joensuussa viikonloppuna kuollut ylikomisario on kansanedustaja Anu Vehviläisen (kesk) aviomies. Tutkinnanjohtajana toiminut rikosylikomisario sai surmansa pistoolin laukauksesta lauantain vastaisena yönä Joensuussa. Ministeri Anu Vehviläinen katkaisi heti alkuunsa siivet huhuilta kertoessaan itse miehensä itsemurhasta.

Moska piti pintansa

Onneksi pääsimme piinasta, kuka käski katsoa joku voisi sanoa. Televisioluvan maksaneet ovat oikeutettuja arvostelemaan lupamaksulla saamaansa palvelua. Moska oli nimensä mukaista tuotetta. Voiko ohjelma olla hyvä jos katsoja tuntee myötähäpeää, esim. Jope Ruonansuu showta katsoessaan?

Kaupallisten kanavien ikävänä piirteena on ohjelmiiin sijoitetut mainokset. Joskus tuntuu mainosten sijoittelu houkuttelevasti olevan tärkeämpää kuin itse ohjelma idea. Onneksi on vaihtoehtoja

Gordon Frenchin autotalli Palo Altossa maaliskuun 5. päivänä 1975

Osanottajille esiteltiiin uusi Altair, mutta Wozniakille tärkeämpää oli nähdä mikroprosessorin spesifikaatiopaperit. Ajatellessaan mikroprosessoria - sirua, johon sisältyi kokonainen keskusprosessoriyksikkö - hän sai idean. Hän oli suunnitellut terminaalia, jossa olisi näppäimistö ja näyttö ja joka yhdistäisi hänet kaukana olevaaan minitietokoneeseen.

Mikroprosessorin avulla hän voisi siirtää osan minitietokoneen kapasiteetista terminaalinsa sisään. Niin siitä tulisi pieni, työpöydällä pidettävä, itsenäinen tietokone. Se oli kestäväksi osoittautuva idea: näppäimistö, näyttö ja tietokone, kaikki yhdistettynä yhdeksi, integroiduksi, jokaisen käyttööön soveltuvaksi paketiksi. "Koko se idea henkilökohtaisesta tietokoneesta pulpahti mieleeni", hän sanoo. "Sinä yönä aloin luonnostella paperille laitetta, joka tultaisiin myöhemmin tuntemaan Apple I:nä." (Steve Wozniak, Walter Isaacsonin kirjassa Steve Jobs)

Kimi Räikkönen F1-radalle Lotus Renaultille

Lotus Renault on julkaissut nettisivuillaan tehneensä sopimuksen Kimi Räikkösen kanssa.
Tallin mukaan Räikkönen, 32, palaa formula ykkösiin ensi kaudeksi. Uusi sopimus on kaksivuotinen. Räikkönen ajoi viimeksi F1:n MM-sarjassa vuonna 2009 Ferrarilla. Ensi kaudella Renaultin-tallin nimi muuttuu Lotukseksi. Viime kaudella Renault sijoittui tallien välisessä pistekisassa viidenneksi.

Aika rallin MM-sarjassa oli hyödyllistä minulle, mutta en voi kieltää, etteikö nälkä F1-sarjaa kohtaan olisi viime aikoina kasvanut ylivoimaisen suureksi, Räikkönen sanoo Lotuksen verkkosivuilla.

Spedway Pori

Kimi, jos Renault ei kulje aina löytyy paikka yhdelle sorateiden sankarille.

Lintuinfluenssan HN51 tappava virus laboratoriosta

Syyskuussa Maltalla järjestetty influenssakonferenssi on herättänyt lääketieteen tukijoiden huolen.
Konferenssissa esitelmän pitänyt tutkija Ron Fouchier nimittäin paljasti jalostaneensa lintuinfluenssasta kannan, jonka leviäminen on sananmukaisesti tappavan tehokasta.

Myrsky iski Suomeen tästä alkaa talvi

Rajusti yöllä riehunut myrsky jätti tuhansia kotitalouksia sähköttä.
Ainakin 15000 suomalaistaloutta on ollut yöllä ilman sähköä maata riepotelleen myrskyn jäljiltä. Vikoja on saatu yön aikana korjattua, mutta töiden uskotaan kestävän vielä pitkälle aamuun. Voimakas lännen ja luoteen välinen tuuli on saanut aikaan uusia sähkökatkoksia aamuyön tunteina etenkin Lounais-Suomeen.

Seitsemän jälkeen aamulla yli 3600 Fortumin asiakasta oli ilman sähköä Etelä- ja Lounais-Suomessa. Vattenfallin asiakkaista sähköttä oli yli 600 taloutta Keski-Suomessa sekä yli tuhat taloutta Hämeessä ja Pirkanmaalla.Savossa sähköt ovat varhain aamulla olleet poikki vielä vajaalta 4000:lta Savon Voiman asiakastaloudelta.Runsas lumentulo on haitannut liikennettä etenkin Itä-Suomessa, jossa oli yöllä erittäin huono ajokeli. Ilmatieteen laitos arvelee, että ajokeli on tänään huono maan etelä- ja keskiosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Merialueille annetaan edelleen myrskyvaroituksia. Kaakkois-, Etelä- ja Lounais-Suomessa tuuli on tänäänkin vaarallisen voimakasta. Tuulen nopeus voi nousta puuskissa 20 metriin sekunnissa.

Karppaaja perheiden lapset voidaan huostaanottaa

Viime aikoina paljon esillä ollut karppaaminen eli vähähiilihydraattinen ruokavalio on saanut jo ikäviäkin piirteitä. Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab toteaa, että liiallisen karppausinnon takia Suomessakin on jo jouduttu harkitsemaan lasten huostaanottotapauksia.

Ehkä se on niin, että ihmisillä on asiat liian hyvin nykyisin. Kun ihminen on riittävän sairas, niin ruokailun kanssa temppuileminen jää pois.

Sanoma-konsernin Rauramo tukee Ylen rahoitusta budjettivaroin

Verkkolehti Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko on äimistynyt Sanoma-konsernin hallituksen puheenjohtajan Jaakko Rauramon internetsisältöjä koskevasta kommentista tänään Helsingin Sanomissa.
Rauramon mukaan ”kaikki kunnon sisältö tulee internetiin painettujen lehtien toimituksista”. Hänen mukaansa ensi vuoden alussa voimaan astuva tilattujen lehtien 9 prosentin arvonlisävero köyhdyttää internetin sisältöä.

Ylen tapa tuottaa "ilmaista" sisältöä internettiin julkisin varoin

Ei tainnut tulla mieleen, että kuka käski alun alkaen tehdä ilmaista sisältöä internettiin. Nyt nettisivustoja on mahdoton saada maksullisiksi. Tosin pelkät nettilehdetkin ovat jo nyt sisällöllisesti niin laadukkaita, että monen maakuntalehden internetsivut häviävät kilvassa auttamattomasti. Tuulikki Ukkola (kok) ottaa kantaa Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Mikael Pentikäisen kirjoitukseen Yle-maksusta. Pentikäinen päättää kolumninsa laulaja Jim Morrisonin kiteytykseen: "Se, joka hallitsee mediaa hallitsee mieliä".

Suorassa Arto Nybergin lähetyksessä Sunnuntaina 27.11.2011, haastateltavina asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru, palkittu muotoilija Harri Koskinen sekä kirjallisuuden mahtinainen, kustantaja Leena Majander-Reenpää.

Posti kuin kirkko

Monissa maissa postitoimistot ovat sulkeneet ovensa ja siirtyneet marketteihin.
Niin myös Alankomaissa Neude Utrecht, on sulkenut ovensa 27. marraskuuta klo 18.00. Se ei ollut viimeinen, mutta monille kaunein posti Alankomaissa. Designed by Joseph Crouwel (1885-1962). Rakennustaiteen yksi helmistä.

Mars mönkijä lähti matkaan

Lauantaina laukaistun Mars-mönkijän on määrä saapua punaiselle planeetalle elokuun alussa vuonna 2012. Henkilöauton kokoinen laboratoriorobotti laskeutuu Galen kraatteriin lähelle Marsin päiväntasaajaa, jos lento sujuu suunnitellusti.Mars Science Laboratory -mönkijä eli MSL etsii Marsista jälkiä elämästä.

Tutkimuksilla haetaan vastausta ydinkysymykseen, onko planeetalla voinut olla joskus elämää.

Curiosity on ylivoimaisesti monimutkaisin luotain, joka on koskaan rakennettu vieraan planeetan pinnalle lähetettäväksi. 1,9 miljardin euron budjetti on mahdollistanut ydinparistolla toimivan 900-kiloisen mönkijän. Sen mukana on myös kaksi Ilmatieteen laitoksen valmistamaa mittalaitetta. Teknisesti lennon vaikein hetki on Mars-laskeutumisen loppuvaihe rakettipakkauksen avulla.

Lue lisää Tähdet ja Avaruus lehdestä


Laukaisuikkuna Maasta Marsiin avautuu 26 kuukauden välein ja on auki noin puolitoista kuukautta. Sekä MSL että venäläinen Phobos-Grunt piti alkujaan laukaista matkaan jo 2009, mutta tekninen viivästyminen lykkäsi ne tähän laukaisuikkunaan. Phobos-Gruntin laukaisu epäonnistui 9. marraskuuta ja se pudonnee ilmakehään kuukauden kuluessa.

Mehiläisen lento Jerseyn veroparatiisi saarelle

Lääkäripalveluja tuottava suomalainen, kansainvälisen konsernin tytäryhtiö Mehiläinen on saanut melkoista julkista ryöpytystä osakseen. Eikä ihme! Yhtiö on erikoistempuin kierrättänyt tuloksestaan Jerseyn veroparatiisisaarelle 35 miljoonaa euroa. Lisäksi Mehiläisen johdon hulppeat pääomatulot ovat herättäneet huomiota.

Mari Kiviniemi lupaa repiä Virkkusen kuntakartan omin käsin

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi lupaa ”repiä omin käsin” kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) kuntakartan, jos se ”perustuu ylhäältä saneluun, kävelee kuntalaisten ja kunnallisen itsehallinnon yli ja halveksii kansanvaltaa”.
Kiviniemi lyttäsi jälleen kerran kokoomusjohtoisen hallituksen kuntanäkemyksen puheessaan keskustan puoluevaltuuston syyskokouksessa lauantaina.

Loka Laitinen paljastaa

Odotan jännityksellä, milloin saan syytteen siitä, että olin Ilkka Kanervan 60-vuotispäivillä Ravintola Pörssissä Helsingissä. Arto Merisalon ja kumppanien kustantama korruptioillallinen oli hyvä.

Myös seura oli hauska. Sikäli kuin muistan mukana olivat mm. Martti Ahtisaari, Esko Aho, Paavo Lipponen, Eero Heinäluoma, Harri Holkeri, Jyrki Katainen, Sauli Niinistö, lähes kaikki hallituksen ministerit, piispoja, kenraaleita, vuorineuvoksia ja urheilujohtajia, yhteensä parisataa henkeä. Isännät eivät hölmöyksissään ymmärtäneet kutsua juhliin elämästä vieraantuneita syyttäjiä, pikkumaisia poliiseja ja kaunaisia toimittajia, ja saavat nyt kärsiä, kun heitä syytetään lahjonnasta.

Lähes kaikilla vierailla oli sellainen asema, että heitäkin voisi syyttää lahjuksen ottamisesta, kun he Kanervan tavoin nauttivat ilmaisesta illallisesta. Lisäksi Sedu Koskisen yökerhossa oli jatkot, joihin pitkän jonon pääsi ohittamaan salasanalla Kanerva. Koko lysti maksoi ruokineen ja ohjelmineen noin 200 euroa henkeä kohti.

Professori huolissaan karppausinnosta

Matti Uusituvan mielestä Suomessa on unohdettu, että karppaajankin on kiinnitettävä huomiota ruokavalionsa rasvan laatuun, eli vältettävä liiallista kovien rasvojen käyttöä. Erityisen huolissaan professori Uusitupa on lasten karppaamisesta. Hänen mukaansa karppaaminen sopii vain laihduttavalle aikuiselle.

Fanaattisuutta on monenlaista, yksi ylitse muiden on aina ollut kaikenlainen ruualla kikkailu, vaikka terveyden kustannuksella. Applen perustaja Steve Jobs harrasti lähes koko elämänsä ruualla kikkailua, niistä kertoi Jobsin läheinen työtoveri ja Googlen säätiön johtaja Larry Brilliant, Steve Jobsin esimerkiksi kokeili usein erilaisia ruokavalioita, joihin yleensä kuului paastoaminen. Hän uskoi ruoansulatuksen kuluttaman energian hankaloittavan hänen työskentelyään öisin.

Jobs myös söi mielellään kalaa, erityisesti sushia – niinä kausina kun hän söi muutakin kuin kasvisruokaa. Ruokakaupassa hän kävi usein vihannesostoksilla paljain jaloin.

Muutenkaan hän ei piitannut pukeutumisestaan. Hänen yllään nähtiin harvoin muuta kuin musta poolopaita ja siniset farmarit, koska "säästyy paljon aikaa kun aamuisin ei tarvitse miettiä mitä päälleen pukee."

Jobs kuoli haimasyövän seurauksena vuosia jatkuneen kamppailun jälkeen. Hänelle tehtiin maksansiirto vuonna 2009.

HS-muistot: Jarmo "Jamppa" Tuominen

Muusikko Jarmo "Jamppa" Tuomisen kuolemasta tulee perjantaina 25.11.2011 kuluneeksi 13 vuotta.

Tuominen nousi valtakunnalliseen julkisuuteen laulajana 1976 Veikko Juntusen Aamu toi ilta vei -laululla, josta tuli Tuomisen uran kestohitti.

Jäi mielikuva ettei Järvilehto kyllä kertonut kaikkea

Jyrki Järvilehdon heti onnettomuuden jälkeen tavannut poliisimies kertoi oikeudessa, millainen mielikuva hänelle jäi puhuttelusta.
Meille molemmille - minulle ja partiokaverilleni - jäi mielikuva, ettei Järvilehto kyllä kertonut kaikkea, mitä tiesi, vanhempi konstaapeli sanoi. Konstaapelin mukaan Järvilehto sanoi heti ensimmäiseksi, ettei ajanut venettä. Sitten hän sanoi, että veneessä oli viisi tai kuusi henkilöä, muttei tiennyt keitä.

Miksi rakentaa kalliita kulisseja kun sen voi tehdä helpomminkin

Kaarina Hazard: Totuus vai tehtävä

Mikä tuolla julkisuudessa nyt sitten on eniten muotia – valehtelu, loukkaantuminen vai liioittelu? Kun Alexander Stubb Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa lausui, että ”Vittu mitä paskaa”, siitä ruvettiin oitis huutelemaan, että ministeri sanoi vittu. Ja siihen perään että paska. Miksei kysytty, että millä tavoin paskaa? Koko agendako oli paskaa vai puheet vai mikä? Siinä sitä vaan vittua hoettiin muutama päivä ja sitten siirryttiin muuhun, kun Hakkarainen jo taisikin sanoa että lammas.

Kansanedustaja Pertti Salolainen (kok): Emme ansaitse tätä elämää

Salolaisen mukaan emme ansaitse tätä hyvinvointia mikä meillä nyt on. Jäämme odottamaan Salolaisen ilmoitusta koska hän näyttää esimerkkiä ja aloittaa elämänsä alasajon.

Jutta Urpilainen (sd) paras rahaministeri pohjoismaissa

Jotain hyvää demareille, kun Lipposen presidenttidementia kampanja potee voimattomuutta.

Talouslehti Financial Times arvioi, että valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on Euroopan 9. paras valtiovarainministeri.

Nyt se paska valehtelee

Jyrki Järvilehdon veneturmaa koskevassa oikeudenkäynnissä tiistaina Tammisaaressa kuultiin turmassa kuolleen miehen leskeä, joka kuvaili turmapäivän tapahtumia.

Hän kertoi myös onnettomuuden jälkeisestä keskustelusta, jonka Järvilehto ja hänen vaimonsa kävivät aamulla puhelimessa. Järvilehto oli puhelun aikana kertonut, että hänen ystävänsä oli ajanut venettä.

Nyt se paska valehtelee, leski kertoi Järvilehdon vaimon sanoneen hänelle.

Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok) huumorintajuton

"Moska", joka nyt on televisiossa näyttävästi esillä, sen veroprosentti on nolla. Ja voidaan sanoa, että Moska ei varmasti edistä demokratiaa millään tavalla. Hän sanoi, että poliitikon on valitettavasti pakko lukea nykyisin Financial Timesia, jos haluaa pysyä kärryillä eurokriisissä. Helsingin Sanomien perusteella ei tänä päivänä pärjää, jos pyrkii arvioimaan Euroopan rahoituskriisiä.

Mutta sitten, kun mennään näihin paikallislehtiin, niitten osalta voi sanoa, että ammattitaidon puutetta kyllä jossain määrin esiintyy.

Euroopan taloustilanteesta ei ole selvillä kukaan edes Brysselissä. Tuskin on suomalaisen lehdistön vika, että tilanteen on annettu Sasin kaltaisten päättäjien toimesta ajautua hallitsemattomaksi. Jos jenkkiaviisi tarjoaa toisenlaista tekohengitystä Kreikka- kriisiin ei se tarkoita, että siellä ollaan sen tietoisempia. Sitä saa mitä äänestää- Moskaa

VMP: Maistuisko sullekin tai sitten ei joulukinkku

Ehkä ei maistu kun katsot A-studion maanantain raportin 21.11.2011. Oikeuksia eläimille järjestön kuvaraportti kuudeltatoista sikatilalta on järkyttävää katsottavaa, tuskissaan kituvia ja puoliksi syötyjä elämänlangassa hoippuvia sikoja läjäpäin.

Sikatehtaat 2011

Valviran ylijohtaja siirtyi syrjään

Valviran ylijohtaja Marja-Liisa Partanen ilmoitti iltapäivällä siirtyvänsä syrjään meneillään olevan poliisin esitutkinnan ajaksi. Farssin piirteitä tilanne sai neljä tuntia myöhemmin, kun Valvira ilmoitti, että Partanen palaakin töihinsä ensi viikon keskiviikkona.

Valviran johdon erottava

Emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelän mielestä Valvira on ottanut valelääkärikohun aivan liian kevyesti.
Onhan tästä vedettävä sellainen johtopäätös, että Valviran johto on erotettava tai niiden on erottava. Eihän tällaista voi eikä saa tapahtua, Kivelä toteaa. Sirkka-Liisa Kivelä rinnastaa 2000-luvun alussa lääkäreinä riittämättömin tiedoin toimineet lääketieteen kandidaatit valelääkäreihin.

Ruotsissa yksityisessä hoitokodissa punnitaan märkiä vaippoja

Valelääkärien ohella vanhusten hoito on tällä viikolla noussut otsikoihin. Ruotsissa yksityisessä hoitokodissa punnitaan märkiä vaippoja, Suomessakin vaippojen vaihtovälit ovat pitkät, ruokailussa on puutteita ja säännöllinen ulkoilu kaukainen haave.

Nykyisellä kuntarakenteella mahdotonta jatkaa

Kuntaministeri Henna Virkkusen viesti säkyläläisille oli yksiselitteinen: nykyisillä kuntarakenteilla ei voida jatkaa, sillä aika pian meillä on sellaisiakin kuntia, joissa on pelkkiä eläkeläisiä, eikä lainkaan työssä käyvää väestöä.
Meillä oli aika pitkään sellainen tilanne, että sataa työssäkäyvää kohti kunnissa oli 40–50 eläkeikäistä. Tilastojen mukaan väestö tulee Satakunnassa vähenemään ja väestön huoltosuhde on alkanut nopeasti kääntyä epäedulliseen suuntaan, Virkkunen huomautti.
Hänen mukaansa tämän hetken luvut osoittavat, että esimerkiksi tällä seudulla on sataa työssäkäyvää kohti jo noin 70 eläkeläistä. Säkylässä luku on 67,2, Köyliössä 70,7 ja Eurassa 71,2. Vuoteen 2030 tilanteen ennustetaan synkkenevän rajusti, sillä luku olisivat silloin Säkylässä 87,2, Köyliössä 91,0 ja Eurassa 91,7.

Ministeri myönsi, että tällä seudulla on kuntien taloutta pystytty nykyoloissa hoitamaan hyvin, mutta kehotti varautumaan jo ennakolta ikärakenteen muuttumisen mukanaan tuomiin talouden ongelmiin.

Hyötyjä ei synny, jos kunnat yhdistyvät ja toimintatavat pidetään ennallaan. Samalla on pakko uudistaa palveluprosesseja, hän muistutti.

Ministeri Henna Virkkunen puhui tänään Säkylän kunnanvirastolla Satakunnan Kokoomuksen järjestämässä avoimessa tilaisuudessa, jossa hän myös kuuli kuntalaisten näkökantoja. ASK 22.11.

Ruotsalainen perussuomalaisista: ”Edes meidän rasistimme eivät ole näin tyhmiä”

Euroopan äärioikeistoa tutkinut ruotsalaistoimittaja Lisa Bjurwald on hämmästynyt. Hän on tarkkaillut suomalaista politiikkaa perussuomalaisten vaalimenestyksen jälkeen ja huomannut, että perussuomalaisten kansanedustajien suusta pääsee yhä jatkuvasti ala-arvoisia, rasistisia lausuntoja.
Tänään Suomessa kirjaansa esitellyt Bjurwald oli ehtinyt kuulla myös kansanedustaja Pentti Oinosen homokammoisen kommentin. Bjurwaldin mielestä on uskomatonta, että perussuomalaisten ”vulgaareille lausunnoille” ei näy loppua.
Ruotsidemokraatit olisivat voineet sanoa näin silloin, kun he vielä olivat uusnatsiryhmä. Mutta he eivät missään tapauksessa olisi näin tyhmiä enää nykyisin, Bjurwald päivittelee Uuden Suomen haastattelussa.

Nalle Wahlroos käytöskouluun

Nordean hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin tylyt kommentit pankin toimitusjohtajan asuntokohuun ihmetyttävät johtamisen asiantuntijoita. Åbo Akademin professori Alf Rehn sanoo, ettei tilannetta ainakaan auttanut, kun Wahlroos kävi Ruotsissa käytännössä sanomassa "pää kiinni köyhät".

Maahanmuuttovirasto takaa 1980 euron nettotulot maahanmuuttajille

Eihän maassa voi olla monenlaisia arvioita elämiseen riittävistä rahoista, joten nyt sitten vain suomalaisille yksinhuoltajaperheille ja köyhille lapsiperheille, eläkeläisille ja vähätuloisillekin sama nettosumma käteen, jotta pystyvät elämään täällä. Mehän olemme hyvin ja erittäin tasa-arvoinen maa.

Ministeri Arhinmäki ei tule edistämään copyright oikeuksien laajentamista

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki sanoo, että hän ei tule edistämään tekijänoikeuksien työsuhdeolettamaa, jolla työnantajille annettaisiin entistä kattavammat oikeudet tekijänoikeustuotteisiin.

Käytä Googlen karttoja tehokkaammin Macissa

eMaps on hyvin pieni, asennettuna vain 355 kilotavun kokoinen ohjelma. Sen käyttöön tarvitaan tosin myös Flash Player. Kartat eMaps lataa Googlen karttapalvelusta.

Karttoja voidaan katsoa tuttuun tapaan myös maastokarttoina ja satelliitti- ja karttanäkymän yhdistelmänä. eMaps näyttää lisäksi tähtitaivaan, Marsin ja Kuun kartat, sekä kartalla paikkoihin liittyviä kuvia.

Google yrittää horjuttaa Applen valtaa musiikin verkkomyynnissä

Hakukoneyhtiö Google esitteli pitkään odotetun digitaalisen musiikin verkkokauppansa keskiviikkona. Kaupallaan Google avaa uuden rintaman taistelussa, jota se käy tietokoneita ja puhelimia valmistavaa Applea vastaan. Molemmat yhtiöt ovat kiinnostuneita matkapuhelimiin tarjottavista palveluista.

Siirry Googlen musiikkikauppaan.

Kansaedustaja Oinosen linnan juhlissa ei homot tanssi

Tuskin on pelkoakaan, johan maassa menisi todella huonosti jos Oinosesta pressa tehtäisiin. Oinonen toisti saman, minkä hän oli sanonut aiemmin muun muassa Iltalehdelle - homojen tanssi ärsyttää.

Kyllä se todella ärsyttää. Muutamat sotaveteraanit on kertonut, että eivät olisi taisteleet yhtään minuuttia eikä yhtään metriä, jos olisivat tienneet, että homot tanssivat linnassa korvat suussa, Oinonen paukautti haastattelussa.

Linnan juhlissa olisi toisenlainen komento kuin tällä hetkellä jos presidenttinä olisi perussuomalainen Oinonen.