DPK.fi

Trump: Puolustamme Itämerta tarpeen vaatiessa ja olemme aina valmiita auttamaan Suomea

Niinistö toivoi kaikilta osapuolilta varovaisuutta alueella

Helsingin Sanomat 28.8. 2017

Lehdistötilaisuudessa Trumpilta kysyttiin, pitääkö hän Venäjää uhkana. Trump vastasi pitävänsä monia maita uhkana.

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump sanoi maanantaina Washingtonissa Yhdysvaltain auttavan Suomea, jos Suomi joutuisi Venäjän uhkaamaksi.

Näin Trump asettui keskeisessä kysymyksessä edeltäjiensä linjalle.

”Suhteemme Suomeen on hyvin läheinen. Olemme aina valmiita auttamaan Suomea”, Trump vastasi, kun häneltä kysyttiin Yhdysvaltain avusta Suomelle tiukan paikan tullen.

Trump kommentoi asiaa tavattuaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön Valkoisessa talossa Washingtonissa myöhään maanantaina Suomen aikaa. Yhteisessä lehdistötilaisuudessa Valkoisen talon East Roomissa presidenttien taakse oli ripustettu kultaiset verhot, mikä on Trumpin lempiväri.

TRUMP kehui venäläisten kunnioittavan Suomea ja ylisti Suomen vahvaa armeijaa. Hän väitti myös, että Suomi olisi ostamassa Yhdysvalloilta F-18-hävittäjiä puolustuksekseen.

Tulvavedessä värjötelleet vanhukset pelastettiin Texasissa sosiaalisen median avulla – uskomatonta kuvaa ei otettu ensin todesta

Helsingin Sanomat 28.8. 2017

SOSIAALISESSA mediassa jaettu kuva tulvavedessä lilluvista mummoista johti pelastusoperaatioon Harvey-myrskyn runtelemassa palvelukodissa Dickinsonissa, Texasissa.

Kuvassa iäkkäät naiset istuvat vyötäröään myöten vedessä palvelukodissa, toimittaen päivittäisiä askareitaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kärsivällisten vanhusten lisäksi kuvassa pelastajia odottaa yksi kissa.

Vasemmistopopulisteja Suomeen

”Vai ajaudummeko trumpilaiseen tapaan kaapattuihin somevaaleihin?”

Uusi Suomi 26.8. 2017

Entisen valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) talouspoliittisena avustajana toiminut ekonomisti Ville Kopra sanoo, että suomalainen demokratia kaipaa vasemmistopopulisteja. Suomesta puuttuvat Kopran mukaan radikaalit vasemmistopolitiikot, jotka kyseenalaistaisivat koko liberaalin markkinatalouden tulevaisuuden millään uskottavalla tavalla.

Suomea on koetellut oikeistopuhuri, jonka dynamiikan keskeinen osatekijä on perussuomalainen puolue.

Se mursi itsensä vain kahdella teemalla suurten puolueiden joukkoon. Ja hajosi.

Missä viipyy vasemmistopuhuri? Jeremy Corbynin, Bernie Sandersin, Pedro Sánchesin kaltaiset haastajat loistavat poissaolollaan, nykyisin Milton Networksin johtavana asiantuntijana työskentelevä Kopra kirjoittaa

Heikentynyt hurrikaani Harvey kylvää tuhoa Texasissa: yli 300 000 ilman sähköjä, jopa metri vettä, tuulennopeus 40 m/s...

Iltasanomat 26.8. 2017

Perjantaina Texasiin iskeneen hurrikaanin aiheuttamista tuhoista ei ole vielä tarkkaa tietoa. Harvey heikentyi lauantai-iltana Suomen aikaa trooppiseksi myrskyksi.

Texasin osavaltiossa Yhdysvalloissa arvellaan, että hurrikaani Harveyn jäljiltä ihmisiä on voinut jäädä loukkoon romahtaneisiin rakennuksiin. Viranomaisten mukaan alueelle odotetaan nyt suuria tulvia, vaikka Harvey laantui lauantai-iltana trooppiseksi myrskyksi.

Hurrikaani Harvey saavutti Texasin rannikon – Trump julisti alueelle katastrofin

Helsingin Sanomat 26.8. 2017

Harveyn myrskynsilmä tavoitti Texasin rannikon varhain Suomen aikaa.

HURRIKAANI Harvey rantautui Texasin rannikolle kategoria neljän vahvuisena myrskynä hieman kuuden jälkeen Suomen aikaa. Tuulen nopeus alueella voi olla jopa jopa 58 metriä sekunnissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Niiden jotka jäävät tänne tulisi kirjoittaa käteensä oma sosiaali-turvatunnuksensa”, Rockportin pormestari Patrick Rios sanoi perjantaina. Hän viittasi siihen, että siten myrskyn uhrit ovat helpompi tunnistaa.

Voi ilman muuta sanoa jo tässä vaiheessa, että tästä tulee erittäin suuri katastrofi”, Texasin kuvernööri Greg Abbot sanoi. Alueelle on lähetetty yli 1 000 kansalliskaartilaista auttamaan muun muassa ihmisten evakuoinnissa.

Hurrikaanin vaikutusalueella on jopa 5,8 miljoonaa ihmistä sekä Yhdysvaltojen öljynjalostuksen sydän. Myrskyn vaikutukset jalostamoihin ovat jo nostaneet polttoaineen hintoja.

Kansallinen sääpalvelu Houstonissa ennusti, että eteläinen Texas voi olla myrskyn jäljiltä asumiskelvoton viikkoja tai jopa kuukausia, kertoo uutispalvelu CNN.

Hurrikaani voi olla Trumpille kriittinen koetinkivi – ”Miksi hemmetissä liittovaltion virastoa johtaa väliaikainen johtaja?”

Ihmisiä evakuoidaan Yhdysvalloissa hurrikaani Harveyn tieltä

Hurrikaanista odotetaan pahinta 12 vuoteen

Helsingin Sanomat 25.8. 2017

USEITA paikkakuntia on evakuoitu Yhdysvalloissa Meksikonlahden rannikkoalueilla hurrikaani Harveyn lähestyessä mereltä Teksasin ja Lousianan osavaltioita, kertoo uutistoimisto AFP.

Uutiskanava CNN:n mukaan hurrikaanin uskotaan saapuvan Teksasin rannikolle myöhään perjantaina tai varhain lauantaina.

Tanskan poliisi on tunnistanut merestä löytyneen ruumiin toimittaja Kim Walliksi

Yle Uutiset 23.8. 2017

Wall katosi olleessaan tekemässä juttua tanskalaisen keksijän sukellusveneestä aiemmin tässä kuussa.

Tanskan poliisi sanoo tunnistaneensa Kööpenhaminan edustalta merestä tiistaina löytyneen naisen ruumiin ruotsalaiseksi toimittajaksi Kim Walliksi. DNA-tutkimuksen tuloksesta kertoi Kööpenhaminan poliisi Twitter-tilillään.

Wall katosi olleessaan tekemässä juttua tanskalaisen keksijän Peter Madsenin rakentamasta sukellusveneestä. Wall ilmoitettiin kadonneeksi 11. elokuuta. Samana päivänä sukellusvene upposi ja Madsen pelastettiin.

Mitä tähän mennessä on saatu selville.

Työttömien määrä väheni heinäkuussa vain 500 henkilöllä

Apu 23.8. 2017

Työttömiä oli heinäkuussa 207 000 eli 6 000 henkeä vähemmän kuin vuosi sitten, Tilastokeskus kertoo.

Kesäkuun loppuun mennessä työttömyystilastoista poistui 5 500 henkilöä eläkkeelle Lex Lindströmin ansiosta. Osa noista 500 työllistyneestä on todennäköisesti osa-aikatyöntekijöitä muutaman tunnin, päivän tai viikon työsuhteessa. Osa on nollatyösopimuksella, osa palkattomassa työkokeilussa tai kuntouttavassa työtoiminnassa.

Sanomalehti Karjalainen kertoi hyvän uutisen kuntouttavaa työtoimintaa ja nuorten työpajatoimintaa järjestävän Honkalampi-säätiön toiminnasta Kiteellä. Kaikki tuotannollinen toiminta eli tekstiili- ja puutyöt on saatu saman katon alle. Tällä hetkellä palkatonta työtä tekee 129 henkilöä, ja ensi vuonna toiminta laajenee yllättäen Jyväskylään. ”Voitettiin kilpailutus”, selittää yksikön johtaja lehdelle.

Niinpä. Kukaan ei voi kilpailla tuotantokustannuksissa sellaisen kanssa, jolla ei ole työvoimakustannuksia.

Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

Helsingin Sanomat 22.8. 2017

Kaikki perus- ja ihmisoikeudet ovat yhtä tärkeitä ja arvokkaita. Siksi pääministerin näkemys, että oikeus elämään on yksityisyyden suojaa ”korkeampi” perusoikeus, on monella tapaa ongelmallinen. Pääministerin näkemyksessä on myös merkkejä poliittisesta opportunismista.

PÄÄMINISTERI Juha Sipilän (kesk) suurlähettiläspäivillä esittämä näkemys, että oikeus elämään on yksityisyyden suojaa ”korkeampi” perusoikeus, on monella tapaa hyvin ongelmallinen. Siinä on myös merkkejä poliittisesta opportunismista.

Vuonna 1993 järjestetyssä Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuskonferenssissa omaksuttiin tulkinta, jonka mukaan perus- ja ihmisoikeuksia ei pitäisi arvottaa keskenään. Perus- ja ihmisoikeudet ovat jakamattomia, eli niiden välillä ei ole hierarkiaa. Toisin sanoen kaikki perus- ja ihmisoikeudet ovat yhtä arvokkaita ja tärkeitä. Lisäksi ne ovat riippuvaisia toisistaan.

VALITETTAVASTI pääministeri Sipilä ei vaikuta olevan perillä Euroopan unionin tuomioistuimen viimeaikaisista ratkaisuista, jotka koskevat yksityisyyden suojaa.

Viranomaiset saivat alkuvuodesta vihjeen Turun puukotuksista epäillystä henkilöstä

Demokraatti 21.8. 2017

Viranomaiset saivat jo alkuvuodesta vihjeen Turun puukotuksista epäillystä henkilöstä, tiedottaa Suojelupoliisi maanantaina. Vihje tuli Lounais-Suomen poliisille, joka toimitti tiedon Suojelupoliisin käyttöön.

Vihjeen mukaan Turun teosta epäilty vaikuttaa radikalisoituneelta ja on kiinnostunut ääriajattelusta. Vihjeeseen ei liittynyt tietoa isku-uhasta, kertoo Supo.

Turun pääepäillyn nimi julki 18-vuotias marokkolainen

Turun puukotusten pääepäillyn nimi on julkistettu. Varsinais-Suomen käräjäoikeus on maanantaina saanut vangitsemisvaatimuksen marokkolaisesta Abderrahman Mechkah.

Älä lupaa jos et osaa

Uusi Suomi/Puheenvuoro Niklas Herlin 10.8. 2017

Kun Suomeen pyrkii tuhansia pakolaisia, on hienoa, että ihmiset tarjoavat turvaa vaikka turvapaikkaa hakeville. Omaa kotiaan! Kaksi vuotta sitten näin tehtiin ja luultavasti myös eilen.

Kannattaa kuitenkin aina miettiä etukäteen haluaako muille suojaa vai itselle julkisuutta. Jos haluaa pakolaisen turva-asunnosta julkisen vihan kohteen, se kannattaa ilmoittaa heti miten julkisuudessa. Jos haluaa auttaa turvapaikanhakijaa, kannattaa toimia hiljaa. Tarvitsijat saavat turvallisen paikan, talo jää palamatta.

Jos olet asiantuntija johdon palkitsemisessa ja perin juurin vihervasemmistolainen samaan aikaan, ota kantaa siihen, miksi johdon palkitsemisjärjestelmiä on huono. Jos olet vihervasemmistolainen, joka ei ymmärrä johdon palkitsemisesta persuakaan enempää, älä opasta muita.

Juha Sipilä lupasi kotinsa turvapaikanhakijoille julkisesti ja perui lupauksensa.

Poliisi täsmensi tietoja Turun puukotuksista - Tekijän henkilöllisyys suhteellisen varma

Uusi Suomi 19.8. 2017 07:25

Lounais-Suomen poliisi on täsmentänyt tietoja Turun puukotusten uhriluvusta. Poliisin mukaan loukkaantuneita on kahdeksan ja kuolleita on kaksi. Lisäksi epäilty on sairaalahoidossa.

Keskusrikospoliisin (KRP) rikosylikomisario Markus Laine kertoo MTV:n mukaan, että epäillyn puukottajan henkilöllisyydestä ollaan jo suhteellisen varmoja.

Suomen Jehovan todistajat kertoo tiedotteessaan, että toinen puukotuksessa menehtyneistä kuului Jehovan todistajiin.

Puukkoisku järkytti turkulaisia

Helsingin Sanomat 19.8. 2017

”Ei tästä pelkoa synny, mutta huoli yleisestä väkivallan aallosta maailmassa”

TURUSSA on sateisena perjantai-iltana niin hiljaista, että päivää uskoisi sunnuntaiksi. Satunnaisten ohikulkijoiden ja autojen lisäksi poliisiautot näkyvät katukuvassa.

Puutori on tyhjillään, mutta puoli yhdeksältä Kauppatorin kulmaan puukotuksien tapahtumapaikalle on ehditty viedä jo muutama kynttilä, joita toistakymmentä ihmistä katselee.

Market Kannas-Tervonen ja Risto Tervonen ovat joukon laidalla. Kajaanista viikonloppureissulle Turkuun tullut pariskunta ehti lähteä torilta neljäksi ravintolaan. Puukotukset tapahtuivat muutamaa minuuttia kello 16:n jälkeen.

”Olimme muutaman sadan metrin päässä, kun näimme poliisit aseiden kanssa ja poliisiauton pitkin jalkakäytävää. Eilen kaupunki näytti Taiteiden yössä hyvin erilaiselta kuin nyt, ja kyllähän tämä pistää miettimään”, Kannas-Tervonen sanoo.

Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

Pääministeri Sipilä kertoo, että hänen ensimmäinen ajatuksensa tapauksesta kuultuaan oli se, että kyseessä saattaa olla terrori-isku. ”Kyllä se aina päällimmäisenä mielessä on.”

SIPILÄ alleviivaa sisäministeri Paula Risikon (kok) tavoin, että ei ole mitään näyttöä siitä, että kyseessä olisi ollut terroriteko.

Sipilän mukaan poliisin käsitys on se, että yksi kuollut oli tuotu sairaalaan ja toista kuollutta ei.

Toinen isku Barcelonasta länteen – 5 terroristia räjähdeliiveineen tapettu

Uusi Suomi 18.8. 2017

Espanjassa on tehty toinen terrori-isku yöllä vain tunteja Barcelonan iskun jälkeen. Poliisi on kertonut tappaneensa viisi ihmistä Barcelonasta länteen sijaitsevassa Cambrilsissa, kertoo muun muassa BBC.

Cambrilsin iskussa loukkaantui The Guardianin mukaan 7 ihmistä, joista yksi on poliisi. Poliisin mukaan tekijöillä oli päällään räjähdeliivejä muistuttavat liivit. Kaikki uuden iskun epäillyt tekijät on ammuttu.

Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

Helsingin Sanomat 17.8. 2017

Terrorijärjestö Isis väitti Amaq-propagandatoimistonsa kautta torstai-iltana, että Barcelonan iskun tekijät ovat ”sen sotilaita”.

PAKETTIAUTO ajoi väkijoukkoon Barcelonan keskustassa Espanjassa torstaina. Yliajo tapahtui La Rambla -pääkadulla noin kello 18 Suomen aikaa.

Ainakin 13 kuoli ja yli 100 loukkaantui. Uhrien joukossa on lapsia.

Lisäksi iskuun liittyvässä räjähdyksessä asuintalossa torstaiaamuna on kuollut yksi ihminen ja loukkaantunut useita, Katalonian poliisi kertoo Twitterissä. Poliisi on myös ampunut henkilön, joka ajoin poliisien päältä tarkistuspisteellä iskun jälkeen.

Uhrien lukumäärä oli pitkään epäselvä, mutta Katalonian sisäministeriön edustaja Joaquim Forn sanoi torstaina illalla tiedotustilaisuudessa ja Twitterissä, että kuolleita on ainakin 13.

Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

Helsingin Sanomat 16.8. 2017

Kiinan ja Intian tuorein rajakiista alkoi kesällä ja jumiutui paikalleen. Kumpikaan supervalta ei halua antaa piiruakaan periksi

PATTITILANNE on jatkunut jo toista kuukautta. Himalajan vuoristotasanteella kaksi kourallista miehiä istuu sadan metrin etäisyydellä ja tuijottaa toisiaan. He ovat pääosin vaiti, mutta kädet pitelevät aseita.

Sinänsä kärhämä on melko harmittoman kuuloinen: On vain 300 sotilasta molemmin puolin ja ylänkökin pieni, vain puolitoista kertaa Nuuksion kansallispuiston kokoinen. Jylhää on, ja kaunista – paikkaa on kutsuttu maailman katoksi.

Todellisuudessa tilanne on kuitenkin hyvin mutkikas, toteaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio.

Kiistellyllä raja-alueella vastakkain ovat ydinasevaltiot Kiina ja Intia, ja niiden riidoilla on verinen menneisyys. Vuoristossa passissa oleviin miehiin kietoutuu sekavasti sovittua rajahistoriaa, nationalismia ja suurvaltojen sisäpolitiikkaa, Kallio sanoo.

On puhuttu jopa sodan uhasta.

Veturimiehet eivät vastusta kilpailun avaamista

Kansan Uutiset 14.8. 2017

”Hallituksen aikataulu on liian kireä”

SAK:lainen Veturimiesten liitto vastustaa tapaa, jolla rautateiden matkustajaliikennettä ollaan kilpailuttamassa.

Puheenjohtaja Tero Palomäen mukaan liitto ei vastusta kilpailun avaamista sinänsä. Hän vaatii, että kilpailu toteutetaan reilusti ja samoilla periaatteilla kuin muillakin toimialoilla.

Me vastustamme mallia, joka tapahtuu pilkkomalla VR osiin ja siirtämällä sen omaisuus muiden yhtiöiden käyttöön, Palomäki kertoi UP-uutispalvelulle maanantaina.

Palomäen mielestä Suomen raiteille tehdään tilaa ulkomaisille suuryrityksille samaan aikaan, kun kaikkien pitäisi yhdessä etsiä kaikkia suomalaisia palvelevia ratkaisuja. Veturimiehet eivät usko, että kilpailun lisääminen ainakaan parantaa liikennettä.

Ankaraa arvostelua: Perustulo ei kannusta työnhakuun

Suomen Kuvalehti 13.8. 2017

”Perustulo alentaisi työllisyysastetta verrattuna järjestelmään, joka velvoittaa ja kannustaa työnhakuun”, kirjoitti valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki blogissaan 18. heinäkuuta. ”Matalampi työllisyysaste heikentäisi julkista taloutta sekä palvelujen ja etuuksien rahoitusta.”

Hänen mielestään perustulo olisi omiaan pitkittämään työttömyyttä, koska tarjottua työtä ei enää tarvitsisi ottaa vastaan. Suomen vuosien 2017–2018 perustulokokeilu perustuu Kelan ympärille kootun tutkimusryhmän selvityshankkeeseen. Ryhmää johti tutkimusprofessori Olli Kangas Kelasta.

Suomi on paska maa, sanoo ajatuspaja Liberan johtaja Heikki Pursiainen – ja haukkuu koko poliittisen kentän Sauli Niinistöstä alkaen

Helsingin Sanomat 13.8. 2017

Vasemmisto hukkasi älyn, oikeisto on kuohittu ja keskusta muistuttaa kulttia. Presidentti Sauli Niinistökin on vailla valtiomiesmäisyyttä, sanoo jyrkän liberaali taloustutkija Heikki Pursiainen. Hän on kirjoittanut kirjan, jonka ajatukset eivät sovi Suomi100-juhlavuoden agendaan.

AJATUSPAJA Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen julkaisi kesäkuussa blogikirjoituksen, joka taatusti luettiin presidentinkansliassa asti. Oli sen verran kärkäs teksti.

Pursiainen sätti presidentti Sauli Niinistöä valtiomiesmäisyyden puutteesta. Hän härnäsi Niinistöä tämän asettumisesta politiikan yläpuolelle ja tavasta ”huudattaa itsensä presidentiksi”.

Pursiainen puhutteli lukijoita ja usutti heitä olemaan allekirjoittamatta Niinistön valitsijayhdistyksen kannattajakorttia. Hän vaati, että tammikuun 2018 presidentinvaaleista tehdään ”oikein politisoituneet, ikävät, riitaisat ja myrskyisät”.

HEINÄKUUN lopulla Pursiainen istuu peilityynenä ravintolalaivan kannella Pitkänsillan kupeessa. Silta on 1900-luvun alusta asti erottanut Helsingin työväenluokkaisemmat ja porvarillisemmat kaupunginosat.

Pursiainen on jyrkän liberalistinen taloustutkija ja monella tapaa poikkeuksellinen ekonomisti, pukeutumisesta alkaen. Hän ei käytä tummansinisiä pikkutakkeja ja vaaleansinisiä kauluspaitoja kuten lajitoverinsa vaan Adidaksen jumppa-asuja, kuten 80-luvun teatterikorkeakoululaiset.

”Kun on kansanvalta, presidenttiä pitää piestä ihan niin kuin muitakin poliitikkoja”, Pursiainen perustelee bloggaustaan.

Ajatupaja-Libera

Trump uhkasi Pohjois-Koreaa ”tulella ja raivolla” ja vei sotaretoriikan diktaattori Kimin tasolle – Asiantuntijat: Presidentin kielenkäyttö on hyvin epätavallista

Helsingin Sanomat 9.8. 2017

Asiantuntija muistaa puheiden olleen kovia viimeksi 1990-luvun alussa, eivätkä ne silloinkaan käyneet näin kuumina.

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump vastasi golflomaltaan Pohjois-Korean ydinaseuhitteluun Kim Jong-unin vertaisella retoriikalla.

”Pohjois-Korean on parempi olla uhkailematta enempää. Uhkauksiin vastataan sellaisella tulella ja raivolla, jota maailma ei ole koskaan nähnyt”, Trump kertoi medialle golfklubillaan New Jerseyssä.

Pohjois-Korea vastasi heti lausuntoon, ja kertoi tutkivansa mahdollisuuksia laukaista ydinohjus Yhdysvalloille kuuluvalle Guamin saarelle Tyynellämerellä. Guamilla sijaitsee Yhdysvaltain ilmavoimien tukikohta.

Donald J. Trump Retweeted.

Sipilä: Minulle ei kerrottu Finnairin toimitusjohtajan lisäeläkkeiden myöntämisestä ennen päätöstä – ”Päätös on selkeästi vastoin pääomistajan kantaa”

Helsingin Sanomat 7.8. 2017

Omistajaohjausministeri Mika Lintilä selvitteli maanantaina tapahtumia, jotka johtivat Finnairin päätökseen maksaa lisäeläkettä toimitusjohtaja Pekka Vauramolle. Valtion kanta on ollut, että lisäeläkkeitä ei käytetä palkitsemiseen.

PÄÄMINISTERI Juha Sipilän (kesk) mukaan hänelle ei oltu kerrottu Finnairin aikeista myöntää lisäeläke yhtiön toimitusjohtaja Pekka Vauramolle ennen kuin Finnair teki asiasta päätöksen.

”Lisäeläkkeiden käyttäminen on vastoin valtion omistajapoliittisia linjauksia, joka on ollut myös yhtiön tiedossa päätöstä tehtäessä. Tämän olisin tuonut selkeästi esille, mikäli vastuuministerille asia olisi tuotu tiedoksi ja kantaa kysytty”, Sipilä kertoo Helsingin Sanomille sähköpostilla lähetetyssä kommentissa.

Valtion omistajaohjaus oli vielä viime vuonna pääministeri Sipilän vastuulla. Keväällä omistajaohjaus siirtyi elinkeinoministeri Mika Lintilälle.

Sipilä huomauttaa, että juridisesti päätösvalta asiassa on yhtiön hallituksella, mutta päätös on selkeästi vastoin pääomistajan eli valtion kantaa.

Täystyrmäys länsirajan rajavalvonnan palauttamiselle: ”Hakisi järjettömyydessään vertaistaan”

Uusi Suomi 6.8. 2017

Keskustan kansanedustaja, Enontekiön entinen kunnanjohtaja ja Ivalon rajavartioalueen varapäällikkö Mikko Kärnä tyrmää perussuomalaisten todennäköisen presidenttiehdokkaan ja puolueen varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren perjantaisen ehdotuksen rajavalvonnan palauttamisesta Suomen länsirajalle.

Toteutuessaan tällainen toimenpide hakisi järjettömyydessään vertaistaan ja sen panos-tuottosuhde olisi negatiivinen.

Rajavartiolaitoksen resurssit ovat tällä hetkellä niukat itärajankin valvontaan ja valvonnan palauttaminen länsirajalla vaatisi satojen uusien rajavartijoiden rekrytointia sekä kouluttamista. Tällainen ei tapahdu hetkessä. Varovaisestikin arvioiden toimenpide vaatisi kymmenien miljoonien eurojen lisäyksen rajavartiolaitoksen vuosittaiseen budjettiin.

Kärnä arvioi, että Huhtasaari tarkoittaakin ainoastaan rajatarkastusten palauttamista.

Presidentiksi pyrkivän henkilön tulisi tässä tapauksessa hallita termistö paremmin, sillä rajavalvonta ja rajatarkastukset ovat kaksi eri asiaa.

Perussuomalaiset aikovat asettaa kansanedustaja Laura Huhtasaaren presidenttiehdokkaaksi – Huhtasaari on yhdistelmä konservatiivisuutta, nationalismia ja suoraviivaisuutta

Helsingin Sanomat 4.8. 2017

Jussi Halla-aho ei ryhdy perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi, koska haluaa keskittyä puolueen johtamiseen.

PERUSSUOMALAISTEN puoluehallitus esittää kansanedustaja Laura Huhtasaarta puolueen presidenttiehdokkaaksi vuoden 2018 presidentinvaaleihin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa perjantaina. Lopullisen päätöksen presidenttiehdokkaasta tekee perussuomalaisten puoluevaltuusto syyskuussa.

”Puolueelle on saatava enemmän kasvoja kuin se perinteinen puheenjohtajan naama, joka on ollut aina keskiössä tässä puolueessa”, Halla-aho sanoi.

”Uskon, että Laura Huhtasaarta suuri yleisö voi katsella vähän avoimemmin silmin kuin minua.”

ULKOPOLIITTISEN instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi perjantain tiedotustilaisuuden perusteella, että tiukaksi EU-eron kannattajaksi profiloitunut Huhtasaari oli selvästi lieventänyt kantojaan puolueen Halla-ahon linjaa myötäileviksi.

HUHTASAARI on eräänlainen läpileikkaus perussuomalaisten ajattelutavasta. Hän yhdistää konservatiivisuutta ja nationalismia ja ryydittää sen suoraviivaisella puhetavalla.

Iltapäivälehden hihhuli toimittaja Haapalalta oli mopo lähteä käsistä kun kuuli Perussuomalaisten presidenttiehdokkaasta.

Historioitsija tuomitsee: ”Banaaliuden raja on ylittynyt, jos myydään wc-harjoja” – menikö Tuntemattoman sotilaan tuotteistaminen liian pitkälle?

Helsingin Sanomat 4.8. 2017

Sinituotteesta kommentoidaan, että Tuntemattoman sotilaan arvomaailma sopii yrityksen arvomaailmaan.

MITÄPÄ olisi Väinö Linna mahtanut ajatella? Tätä pohtivat varmasti monet keskiviikkona, kun tieto Sinituotteen Tuntematon sotilas -siivousvälineistä alkoi kiertää sosiaalisessa mediassa. Tuntematon sotilas -elokuvan brändillä markkinoidaan muun muassa tiskiharjoja, wc-harjoja, lattiakaivosuodattimia ja hiussieppareita.

Tampereen yliopiston tutkija ja historioitsija Jussi Jalonen törmäsi netissä kommentteihin, joiden mukaan siivousvälineiden nähtiin glorifioivan sotaa. Hän on päinvastaista mieltä, ja älähti asiasta omassa Facebook-päivityksessään.

”Olen aika varma, että banaaliuden raja on ylittynyt, jos myydään wc-harjoja”, Jalonen sanoi HS:lle.

Historioitsijan mieleen tulivat ensimmäisenä George Lucasin fantasiamaailmat ja niiden tuotteistaminen. Lucas tosin loi maailmansa enemmän tai vähemmän itse. Tuntematon sotilas on Linnan luomus.

Eniten Tuntemattoman sotilaan tuotteistamisessa tökki juuri se, etteivät siivousvälineet liity Linnan romaaniin. Puhtaanapitovälineet eivät sovi Jalosen mukaan kuvioon.

Tuntematon sotilas -elokuvan yhteiskumppaneiksi on listattu Sinituotteen lisäksi muun muassa Valio, LähiTapiola, Veikkaus, Lidl, Hartwall Vichy, Jalostaja, Neste, Saludo, VR ja Leijona Catering.

Väsyttääkö siivoaminen, ota avuksesi Tuntematon Sotilas siivousvälineet

Tuntematon Sotilas vessa ja tiskiharjojen myynnillä ei varmaankaan nosteta vuonna 2017 ensi-iltaan tulevan elokuvan katsojalukuja, päinvastoin.

Mainos yllätyksiä on luvassa lisää kun #presidentinvaalit kampanjointi alkaa. Nujerra vastustajasi jo pihassa ja puutarhassa, #Saulikärpäsmyrkky tuotteet saatavissa vaalipäivään asti.

Perussuomalaisten repeäminen jatkuu nyt kentällä

Halla-aho pyrkii suoristamaan rivit, Uusi vaihtoehto yrittää saada jalansijaa piireissä

Helsingin Sanomat 2.8. 2017

Osa piirijohtajista on puoluekokouksen jälkeen jättänyt tehtävänsä. Perussuomalaisissa jatkavat eivät usko jäsenkatoon eivätkä Uuden vaihtoehdon menestykseen.

PERUSSUOMALAISISTA lähtenyt Uusi vaihtoehto -ryhmä on alkanut järjestäytyä paikallistasolla.

Se on perustanut piirijärjestöt jo Lappiin ja Varsinais-Suomeen. HS:n tekemän soittokierroksen ja mediatietojen perusteella lisää on tulossa lähiaikoina ainakin Keski-Suomeen, Uudellemaalle, Pirkanmaalle, Ouluun ja Kainuuseen.

”On ihmisiä, jotka katsovat ensin jaot ja vasta niiden jälkeen tulevat niin sanotusti kaapista”, sanoo kansanedustaja Ari Jalonen (uv) Satakunnasta. ”Julkisesti ulostulon on tehnyt vasta pieni porukka. Sitten kun tämä on puolue, siirtymisiä tulee tapahtumaan. Minuunkin on tosi paljon otettu yhteyttä, on valtuutettuja ympäri Satakuntaa.”

Perussuomalaisten piirijohtajat ennustavat kivistä tietä uudelle kilpailijalleen.

Kiina marssitti esiin 12 000 taistelupukuista sotilasta ja sata lentokonetta – ja vakuutti olevansa rauhan asialla

Helsingin Sanomat 1.8. 2017

KIINA lähetti maailmalle posti­kortin viikonloppuna. Teksti oli ystävällinen, siinä puhuttiin maailmanrauhasta. Mutta, kuten korteissa usein, tärkeämpää oli kuva.

Sunnuntain paraatista puolet oli aseita, joita ei ole aiemmin näytetty. Ei liene sattuma, että ne esiteltiin nyt, vaikka yhteys Pohjois-Korean tai Etelä-Kiinan meren tilanteeseen tietenkin kiistettiin.

On July 21-28, the Russian and Chinese navies will hold the first stage of the Joint Sea 2017 exercise in the Baltic Sea.

Sunnuntain paraati oli todenmakuinen ja riisuttu röyhelöistä. Viimeisenä esiteltiin Kiinan mannerten välinen ballistinen ohjus, joka voi kantaa ydinkärjen.

Että hei vaan, maailma! Paljon terveisiä täältä Kiinasta. Rauhaa kaikille!

Suomalainen järjesti USA:ssa äänestyskoneiden hakkerointia – ”Ensimmäiset heikkoudet löydettiin 1,5 tunnissa”

Uusi Suomi 31.7. 2017

Yhdysvaltalainen tietoturvatapahtuma DefCon hankki tänä vuonna paikalle yhteensä 30 viittä eri mallia olevia amerikkalaisia äänestyskoneita. Hakkerit onnistuivat murtautumaan niihin kaikkiin, kertoo muun muassa The Hill.

Äänestyslaitteet ovat teknologisesti melko yksinkertaisia. Niiden tietoturvaongelmista on puhuttu jo vuosien ajan. Otsikoihin ne nousivat erityisesti viime vuoden presidentinvaaleissa, Trumpin ja Venäjän hakkerikohun myötä.

DefConissa eräs hakkeriryhmä onnistui jopa rickrollaamaan äänestyskoneen,

eli se soitti Rick Astleyn kappaletta Never Gonna Give You Up heti kun kosketusnäyttöä näpäytti. Toinen ryhmä taas löysi Googlesta salasanat, joiden avulla järjestelmävalvojan oikeudet saatiin käyttöön.

Kansainväliset jännitteet pinnassa Punkaharjulla

Savon Sanomat 28.7. 2017

Jännitteet niin kahdenvälisissä suhteissa kuin kansainvälisessä politiikassa puskivat samalla väkisinkin pintaan.

Ilman ketunhännän vilahdusta ei Putinin esiintymisestä tälläkään kertaa selvitty. Virallisesti vierailu Suomessa oli tarkoitettu onnittelukäynniksi maamme itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Putin totesi tiedotustilaisuudessa matkan ajoituksen, mutta ei onnitellut Suomea.

Putinin vaitonaisuutta Suomen itsenäisyydestä ei pidä ylitulkita, mutta jonkinlainen viesti venäläisten asenteesta siihen sisältyy. Töksähtävä epäkohteliaisuus siitä suunnasta ei sinänsä suomalaisia hätkäytä.

Punkaharju toimi yllättävän vahvasti myös suurvaltapolitiikan näyttämönä, vaikka odotuksena oli, että juhlavierailulla keskityttäisiin pääasiassa myönteisiin kahdenvälisiin kehityskulkuihin. Sekä amerikkalaiset että venäläiset tiedotusvälineet pääsivät kysymään presidenttien näkemystä Yhdysvaltojen kongressin valmistelemista uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Potentiaalisesta vahingollisuudestaan huolimatta niihin sisältyy myös Venäjälle kiinnostavia puolia, joista Putin tuntui suorastaan innostuvan. Kongressin kaavailuista voisi seurata suuria vaikeuksia EU:n ja Venäjän energiayhteistyölle ja Euroopan energiahuollolle, joten EU on kääntymässä asiassa Yhdysvaltoja vastaan.

Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

Helsingin Sanomat 27.7. 2017

Niinistön ja Putinin tapaamisessa mielenkiintoisinta oli, kun puhe kääntyi Kiinaan ja Yhdysvaltoihin. Suomen ja Venäjän välit näyttävät siis olevan hyvässä kunnossa, kirjoittaa HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.

KUN presidentti esiintyy julkisuudessa, on hänen ensisijainen yleisönsä se, joka istuu kotimaassa television ääressä ja saattaa käyttää äänioikeuttaan seuraavissa vaaleissa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tämän taiteenlajin mestari, mutta ei Sauli Niinistökään huono ole. Se selvisi Putinin ja Niinistön torstaisessa tiedotustilaisuudessa Punkaharjulla.

Niinistö korosti useampaan otteeseen avoimen keskustelun merkitystä, mutta väläytti kahdessa vastauksessa menestyksellisesti parasta puoltaan esittämällä itseään, jäyhää länsisuomalaista äijää. Siinä sivussa Niinistö teki melko selväksi, mihin Suomi riitaisessa maailmassa hänen mielestään kuuluu: länteen.

ENSIMMÄINEN Niinistön paalutus seurasi Yleisradion kysymystä, joka koski Venäjän ja Kiinan yhteistä merisotaharjoitusta Itämerellä: millaisen mielikuvan Venäjä tällä harjoituksella haluaa maailmalle antaa, ja mikä on Suomen käsitys siitä?

Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

Helsingin Sanomat 25.7. 2017

Donald Trump on toistaiseksi epäonnistunut yhdessä päätavoitteistaan, kun republikaanien esitys uudeksi terveydenhuoltolaiksi on kaatunut kerta toisensa jälkeen. Maailman kalleimpiin kuuluva terveydenhuoltojärjestelmä kaipaisi järkevöittämistä.

Miksi Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmä vaatii uudistamista?

YHDYSVALTAIN terveydenhuoltojärjestelmä kuuluu maailman kalleimpiin, mutta se ei näy yhdysvaltalaisten terveydessä. Elinajanodote on kääntynyt Yhdysvalloissa laskuun.

Yksityiseen vakuutuksiin perustuva järjestelmä tuo tuloja vakuutus- ja lääkeyhtiöille. Viime vuonna keskivertoamerikkalainen kulutti terveyteensä noin 4 150 euroa, mikä on viisi kertaa enemmän kuin vauraissa teollisuusmaissa keskimäärin.

Esimerkiksi suomalainen maksoi terveydenhuollostaan keskimäärin hieman yli 930 euroa, mikä oli viime vuonna yhdeksänneksi eniten 35 OECD-maan eli vauraan teollisuusmaan joukossa.

Yhdysvalloissa ei ole sellaista julkista terveydenhuoltoa, johon jokainen maan kansalainen pääsisi. Terveydenhuoltojärjestelmä on vakuutuspohjainen, eikä kaikilla ole sairausvakuutusta.

Valtaosalla yhdysvaltalaisista on sairausvakuutus, mutta noin yksitoista prosenttia maan kansalaisista elää ilman vakuutusta. Ihmiset, jotka eivät kuulu vakuutusjärjestelmään, joutuvat menemään ensiapuun.

”Ja ongelma on juuri siinä”, sanoo Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen.

”Ilman vakuutusta ensiapu maksaa tähtitieteellisiä summia. Jouduin itse kerran juhlapyhänä Yhdysvalloissa ensiapuun, mikä maksoi 13 000 dollaria. Diagnoosi oli poskiontelontulehdus”, Heiskanen kertoo.

Republikaanien mielestä terveydenhuolto on etuoikeus.

He arvostelevat lakia siitä, että se rasittaa yrityksiä liiallisilla kuluilla ja jopa tappaa työpaikkoja. Obamacare sekaantuu vastustajien mukaan tarpeettomasti yritysten ja yksilöiden asioihin.

”Hallitus työntää kepin kanssa työttömiä työpaikkoihin, joita ei enää ole olemassa” – SAK esittää 50 miljoonaa aikuisohjelmaan

Demokraatti 25.7. 2017

Palkansaajakeskusjärjestö SAK esittää 50 miljoonan euron vuosittaista määrärahaa aikuisten osaamisen edistämiseen. Se suunnattaisiin Perustaitotakuu-ohjelmaan, joka kattaisi pelkän peruskoulun varaan jääneen työikäisen väestön. Ohjelman avulla parannettaisiin puutteellisten perustaitojen varassa olevien aikuisten osaamista.

SAK:n johtaja Saana Siekkinen huomauttaa Suomessa olevan 613 000 aikuista, joilta puuttuu perusasteen jälkeinen tutkinto.

Koulutus parantaa työllistymismahdollisuuksia merkittävästi. Pelkän peruskoulun varassa olevien työllisyysaste vuonna 2015 jäi 43,7 prosenttiin, kun se keskiasteen tutkinnon suorittaneilla oli 67,2 prosenttia

Hallitus työntää kepin kanssa työttömiä työpaikkoihin, joita ei enää ole olemassakaan. Rankaisemisen sijaan voimavarat pitäisi suunnata työttömien osaamisen kohentamiseen helpottamalla heidän pääsyään omaehtoiseen ja sivutoimiseen koulutukseen.

Venezuela kyntää yhä syvemmällä

Helsingin Sanomat 23.7. 2017

Venezuelan tilanteesta päättää viime kädessä maan armeija, jolle hallitus on antanut paljon valtaa.

VENEZUELAN pitkässä kriisissä on ollut monta vaihetta, joiden on ­arveltu merkitsevän käännekohtaa tai lopullista romahdusta. ­Tähän saakka syöksykierre on silti vain syventynyt entisestään.

Nyt Venezuelan sosialistihallinnon vastustajat ovat osoittaneet mieltään jo kuukausien ajan. Protestit ovat laajimmat vuosiin. Vastarintaa on voimistanut hallituksen suunnitelma järjestää ­äänestys kansankokouksesta, joka laatisi uuden perustuslain.

Venezuelalla on suuret öljyvarat mutta pulaa monesta muusta asiasta. Vuosien epäonnistuneen sääntelytalouden ja huonon hallinnon jälkeen ruokajonot ovat pitkiä ja lääkkeistä on kova puute. Lapsikuolleisuus lisääntyy, samoin monet jo aikoinaan kuriin saadut taudit, kuten malaria.

Presidentti Nicolás Maduro on hyvin epäsuosittu. Kyselyssä yli 75 prosenttia vene­zuelalaisista katsoo hänen suoriutuneen huonosti. Monet hallinnon kannattajatkin olisivat valmiit korvaamaan presidentin jollakulla, jolla olisi enemmän uskottavuutta. ­Kysyä voi, miten Maduro on onnistunut pysymään vallassa. Yksi syy on armeija.

Jethro Rostedt aikoo jäädä eläkkeelle 5 vuoden sisällä – kerskailee omaisuudellaan: ”Kyllä se miljoonissa lasketaan”

Iltasanomat 20.7. 2017

#Turhatjulkkikset

Jos! Rostedtin eläkesuunnitelmansa toteutuisi, kiinteistövälittäjä olisi eläkkeelle jäädessään vain 46-vuotias. Vuonna 2015 hänen ansiotulonsa kipusivat 294 058 euroon.

Savonlinnassa on todettu kesällä tuhkarokkoa – on useita syitä, joiden vuoksi siitä pitäisi huolestua

Helsingin Sanomat 21.7. 2017

Taudinkuva on unohtunut monilta. Vain iäkkäät suomalaiset muistavat taudin, jonka keskeisiä elementtejä ovat ikävä olo, korkea kuume, ankara hakkaava yskä, nuha, laikukkainen ihottuma ja silmien valon­arkuus. Jos kaikki sujuu hyvin, toipuminen kestää 2–3 viikkoa.

Aina potilas ei toivu nopeasti. Kolmannes potilaista saa komplikaationa keuhkokuumeen, väli­korvatulehduksen, verihiutaleiden puutosepisodin, ripulin tai keskushermosto-oireiston. Erityisen pelättyjä ovat aivokuumeet, josta vaikein (SSPE) johtaa poikkeuksetta kuolemaan. Onneksi näitä lisätauteja tavataan harvemmin kuin yhdellä tuhannesta sairastuneesta. Tuhkarokko antaa elinikäisen immuniteetin.

Yksi tärkeä syy olla unohtamatta tuhkarokkoa on taudin poikkeuk­sellinen tarttuvuus. Itämisaika on pitkä, noin kymmenen vuorokautta, ja tartunnan saanut – oireetonkin – levittää virusta useita päiviä ennen sairastumistaan. Tuhkarokko onkin infektioista tarttuvimpia, ja jokainen tautitapaus johtaa lähi­ympäristössä yli viidentoista alttiin henkilön sairastumiseen.

Aikoinaan kaikki lapset sairastivat tuhkarokon viimeistään kouluiässä. Kirkonkirjatiedot kertovat 1700-luvulta lähtien, että Suomessa toistui tappava epidemia 5–8 vuoden ­välein. Vaihtoehtoja epidemioiden aiheuttajaksi ei ole juuri muita kuin tuhkarokko. Esimerkiksi isorokko ja hinkuyskä eivät käyttäydy samoin.

Hanna Sumari: "Kiitos rokotevastaisten vanhempien kaikki kolme lastani sairastuivat"

Helsingin Uutiset 18.7. 2016

Toimittaja, juontaja ja ruokakirjailija Hanna Sumari kertoo blogissaan, miten hänen lapsensa sairastuivat hinkuyskään laivamatkan jälkeen heidän ollessaan pieniä.

Pienin tytär sai hirvittävän yskän. Menimme lääkärille, joka kaikeksi onneksi sattui olemaan ns. vanha konkari ja jostain syystä, mitä en enää muista, tuli epäilleeksi hinkuyskää. Tehtiin testit ja sitähän se oli. Jouduimme (pääsimme!) silloisen Auroran sairaalan eristysosastolle hyvään hoitoon ja pikkuinen babymme oli jatkuvan valvonnan alaisena. Kuoleman vaara oli olemassa, Sumari kirjoittaa.

Sumarin mukaan Ruotsissa silloin muotia ollut rokotevastaisuus oli syynä lasten sairastumiseen. Nyt Helsingin Sanomien mukaan rokotevastaisuus leviää Suomessa, erityisesti Pietarsaaressa. Kun vain pieni osa lapsista ei ole rokotettu, taudit pysyvät kurissa, mutta kun suurin osa jää rokottamatta, alkavat ne levitä.

Sivun alkuun

| Arkisto |

|CAMERAWORKS | COYOTEFILM |

© DPK 2003-

Uutisten palaute: toimitus@dpk.fi

© DPK.FI NO 72

Toista sataa ämpärillistä vettä neliömetrille – Harvey-myrskyn sademäärä on hämmästyttävä

Yle Uutiset 28.8. 2017

Yhdysvaltain Texasia piinaava Harvey-myrsky aiheuttaa valtaisan sademäärän. Hurrikaanit tuottavat aina paljon sadetta, mutta Harveyn erikoinen liike aiheuttaa sen, että sademäärä paisuu ennennäkemättömäksi. Myrskykeskuksen rantauduttua Meksikonlahdelta Texasiin, se pysähtyi lähellä rantaa paikalleen ja kääntyi takaisin.

Myrskyn sadealue kattoi tässä vaiheessa suurimman osan Texasista. Vaikka sen tuulet eivätkään enää puhalla hurrikaanin voimalla, sade jatkuu herkeämättä.

Seuraavaksi myrskyn ennustetaan suuntaavan kohti koillista. Käytännössä myrskyn liikkuminen edestakaisin merkitsee sitä, että rankkasade kestää Texasissa perjantaihin saakka, eli kaikkiaan kokonaisen viikon.

Lähi-itään liittyvää geopoliittista uhkaa joihin Suomessa pitäisi kiinnittää huomiota

Iltalehti 28.8. 2017

1. NATO-jäsenyys voi tuoda outoja kumppaneita Suomelle.

2. Suomen kannalta on huono olla mukana Lähi-idän konflikteissa.

3. Palaavat jihadistit ja radikaalisoituneet ihmiset.

4. Neljäs asia on kontrolloimaton maahanmuutto.

5. Viides pointti on, että integraatiovaikeudet ja rasismi.

6. Kuudenneksi pitää kiinnittää huomiota koulutusjärjestelmään.

7. Suomi on maantieteellisesti lähellä Kaukasuksen ääri-islamisteja.

Alan Salehzadeh

Hesarit vuosilta 1904–1997 ovat nyt digitilaajien luettavissa – katso Aikakoneesta, miten HS uutisoi kuulennosta tai mitä syntymäpäivänäsi kirjoitettiin

Helsingin Sanomat 27.8. 2017

Palvelussa on kaikkiaan 32 003 näköislehteä.

HELSINGIN Sanomien digitilaajat pääsevät nyt lukemaan vanhoja lehtiä helposti. HS avaa tänään sunnuntaina Aikakone-nimisen palvelun, jossa voi selailla vanhoja Hesareita vuosilta 1904–1997. Aiemmin historiasta kiinnostuneet joutuivat etsimään lehtiä mikrofilmeiltä tai arkistoista.

Palvelussa on kaikkiaan 32 003 näköislehteä. Arkisto on hyvin kattava, vaikka aivan jokaisen päivän lehteä sieltä ei löydy. Aikakoneessa lehtiä voi selailla sen näköisinä kuin ne aikanaan ilmestyivät, mainoksineen kaikkineen.

”Lukijat ovat toivoneet pääsyä Helsingin Sanomien lehtiarkistoon. Päätimmekin avata tilaajille Hesarin sivuarkistot Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi”, vastaava päätoimittaja Kaius Niemi kertoo.

[Palvelu on digitilaajille ja vaatii kirjautumisen. Täältä pääset palveluun jos haluat jatkaa lehtien selailua.]

Haavisto vs Huhtasaari

Kaikkiaan noin 5300 turvapaikanhakijaa on ”kadonnut” turvapaikkaprosessista ja viranomaisten silmistä vuodesta 2015 lähtien.

KUVIA: HULLU MAAILMA

”Donald Trump lähetettävä pikaisesti psykiatrille”

Uusi Suomi 24.8. 2017

Demokraatit kyseenalaistavat jo USA:n presidentin mielenterveyden

Yhdysvalloissa keskustelu Donald Trumpin sopivuudesta presidentin tehtävään kiihtyy.

Osa demokraateista kyseenalaistaa nyt julkisesti Trumpin mielenterveyden ja henkisen kyvyn toimia presidenttinä, verkkolehti Politico kertoo.

[Trump] on osoittanut, että hänen henkinen kapasiteettinsa ja epävakaa käytöksensä ovat ongelma, josta meidän tulee olla huolissamme kansallisen turvallisuuden kannalta, sanoo Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Jackie Speier Politicolle.

En ole ensimmäinen ihminen joka puhuu tästä, olen vain ensimmäinen ihminen joka puhuu siitä julkisesti.

5300 turvapaikanhakijaa ”kadonnut” Suomessa

Uusi Suomi 24.8. 2017

Kaikkiaan noin 5300 turvapaikanhakijaa on ”kadonnut” turvapaikkaprosessista ja viranomaisten silmistä vuodesta 2015 lähtien, sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoi Ylen aamutelevisiossa torstaina.

Katoaminen tarkoittaa sitä, että henkilö on poistunut vastaanottokeskuksesta kesken hakemuksensa käsittelyn eikä hänen tiedetä varmasti poistuneen maasta. Ministerin mukaan viranomaisten arvio on, että ”kadonneista” ainakin puolet on poistunut Suomesta esimerkiksi muualle Eurooppaan tai lähtömaihinsa.

Muslimijärjestö: Turun puukotukset johtaneet useisiin ”kostoiskuihin” – Poliisilla ei havaintoja.

”Husu” Hussein myöntää levittäneensä väärää tietoa ”muslimipuukotuksesta”.

Outo hiljaisuus Turusta: Isis ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi – Tutkija keksii 2 syytä.

Helsingin yliopiston tutkija Malkin mukaan asiantuntijoiden keskuudessa on spekuloitu, että Isis ei ota iskuja nimiinsä, jos kiinni on saatu elossa olevia epäiltyjä, kuten Turun tapauksessa saatiin. Vastuu on otettu vain silloin, jos hyökkääjät ovat viranomaisten ulottumattomissa.

Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

Helsingin Sanomat 23.8. 2017

Turun tapahtumien jälkeen monia täysin sivullisia ihmisiä on uhkailtu pääkaupunkiseudulla, kertovat ihmiset itse. Toisaalta tukeakin on näkynyt: esimerkiksi Jätkäsaaressa tavalliset helsinkiläiset järjestäytyivät nopeasti rasismia vastaan.

TurunKynttilät

Kuva:Kynttilä- ja kukkameri valtasi Turun torin

ITÄ-UUDENMAAN poliisille tehdyn rikosilmoituksen mukaan Vantaan Pähkinärinteessä puukotettiin sunnuntai-iltana maahanmuuttajataustaista nuorta miestä.

Vuonna 1997 syntynyttä nuorukaista oli ilmoituksen mukaan lähestynyt kaksi miestä, jotka kyselivät, onko tämä muslimi. Sen jälkeen toinen miehistä oli ottanut puukon esiin. Asianomistaja kertoo saaneensa tilanteesta pieniä haavoja.

Rikosilmoituksen tehnyt nuorukainen pääsi pakenemaan paikalta ja soitti hätäkeskukseen. Poliisi tutkii tapausta törkeän pahoinpitelyn yrityksenä mutta ei ole tavoittanut epäiltyjä tekijöitä.

ESPOOSSA poliisi tutkii parhaillaan teini-ikäisen tytön pahoinpitelyä, jolla saattaa olla rasistinen motiivi. Uhri oli 16-vuotias somalitaustainen tyttö ja tapahtumapaikka hänen kotirappunsa Espoon Leppävaarassa.

Fadumo Bulhan kertoo, että myöhään lauantai-iltana vanhempi suomalainen mies oli alkanut huudella tytölle törkeyksiä rappukäytävässä.

Bulhanin mukaan mies oli syyttänyt 16-vuotiasta tyttöä Turun tapahtumista ja käskenyt tämän painua kotiinsa. Tyttö oli pyrkinyt lähtemään pois paikalta, jolloin mies oli lyönyt häntä päähän. Tyttö putosi alas portaita ja sai aivotärähdyksen.

Paikalle soitettiin poliisi, ja tyttö vietiin Jorvin sairaalaan. Tapahtumasta on kirjattu rikosilmoitus, jonka poliisi vahvistaa.

Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

Helsingin Sanomat 22.8. 2017

Game of Thrones kulkee kovaa vauhtia kohti loppuaan. Seitsemännen kauden kuudennessa jaksossa nähtiin isoja, koko sarjan loppuun vaikuttavia käänteitä. Jaksossa oli kuitenkin isoja ongelmia. Lopputulos oli hyvin ristiriitainen jakso.

Beyond the Wall kertoi oikeastaan vain kahdesta juonesta. Ensinnäkin, Jonin seitsemän samurain joukon matkasta Muurin taakse hakemaan kuolleiden armeijan jääzombia, todisteeksi Cersei Lannisterille Yön kuninkaasta. Toiseksi, Talvivaarassa Sansa ja Arya Starkin välit kiristyivät Petyr Pikkusormi Baelishin pelatessa heitä toisiaan vastaan.

Matka Muurin taakse ja siellä käydyt taistelut olivat erinomaista katseltavaa. Tämä oli taas kerran kauden toiseksi viimeinen jakso, jossa nähtiin upeita isoja kohtauksia.

Mutta, siinä oli paljon ongelmia. Koko juoni Muurin takana oli sekava ja siinä oli monia aukkoja.

Miten Jon nousi jäisestä vedestä ja ratsasti Itävartioon läpimärissä vaatteissa matkan, joka kesti kai ainakin tunteja? Siinä olisi tavallinen mies kylmettynyt kuoliaaksi. Mutta Jon onkin jo kertaalleen kuolleista herätetty pelastaja.

Tällä kaudella aika on sarjassa liikkunut hyvin joustavaan tapaan, niin nytkin. Viestin Daenerysille vieneen korpin lento Itävartiosta Lohikäärmekivelle ja sen jälkeen lohikäärmeiden lento Lohikäärmekiveltä Muurin yli olisivat vieneet useita päiviä. Ihan niin kauaa Jon ja kumppanit eivät kivellä odotelleet. Gendry juoksi kovin nopeasti takaisin Muurille, varsinkin, kun ottaa huomioon, että hän omien sanojensa mukaan vasta näki lunta ensimmäisen kerran.

Vaikka näihin kysymyksiin ei ole järkevää vastausta, on teoria, joka selittää Yön kuninkaaseen liittyviä ongelmia.

Siis, spekuloidaan.

[Spekulointi vaikuttaa loogiselta ja käsikirjoittajat ovat paneutuneet loppuratkaisun luomiseen huolellisesti. Se selviää päätösjaksossa 27. elokuuta 2017.]

Sophie Turner näytteli Game of Thronesin puhutuimmassa kohtauksessa ja kertoo nyt, kuinka seksuaalisesta väkivallasta pitäisi puhua enemmän

Helsingin Sanomat 7.8. 2017

Sophie Turner valittiin Sansa Starkin rooliin, kun hän oli vasta 12-vuotias. Hän eli ja varttui teini-ikänsä sarjan kanssa ja on nyt noussut maailman tunnetuimpien näyttelijöiden joukkoon.

Kun kuvaukset alkoivat, hän oli täyttänyt 13 vuotta. Siitä on nyt kahdeksan vuotta. Sophie Turner on siis elänyt käytännössä koko teini-ikänsä osana Game of Thronesin tekijäryhmää ja on kasvanut sen mukana.

NÄYTTELIJÄNÄ häntä hävettää katsoa ensimmäisen vuoden töitään.

”En katso ensimmäistä kautta mielelläni. Vedin silloin kaiken yli. Jos vertaan ensimmäistä jaksoa viimeisimpään, olen mielestäni muuttunut tosi paljon näyttelijänä.”

Hän kehuu vuolaasti aikuisia kanssanäyttelijöitään ja kertoo, miten paljon hän on oppinut heiltä. ”Ensimmäiset vuodet vaikuttivat minuun kaikkein eniten. Olin 13-vuotias ja näyttelin Lena Headeyn ja Peter Dinklagen kanssa. Se oli ihan mieletöntä.”

Lena Headey esittää sarjassa ilkeää juonittelijaa Cersei Lannisteria, Peter Dinklage tämän veljeä, hyväntahtoista juonittelijaa Tyrion Lannisteria. Erityisesti Turner kehuu Lena Headeya.

”Lena on niin hienovarainen. Hän todellakin näyttelee silmillään. Paras näyttelijätyön oppituntini ikinä oli, kun näin ensimmäisen kerran, miten hän tekee sen. Sen jälkeen olen vain yrittänyt hioa samaa taitoa.”

Sansa Stark on kärsinyt erityisesti, viimeisimpänä sadistisen Ramsay Boltonin (Iwan Rheon) vaimona. Viidennellä kaudella Ramsay Bolton raiskasi Sansa Starkin väkivaltaisesti heidän hääyönään.

”Kun jakso ilmestyi, siitä nousi valtava mekkala. Se oli Twitterin suosituimpia puheenaiheita ja uutiskanavat käsittelivät sitä. Monet sanoivat, että miten tällaista kehdataan näyttää – ei ihmisten pitäisi joutua näkemään mitään näin kamalaa.”

Keskustelu sai Turnerin ymmärtämään, että seksuaalisesta väkivallasta puhuminen on edelleen tabu. Hänestä oli omituista, että fiktiivisen tv-sarjan kohtauksesta keskusteltiin valtavasti, mutta todellisesta seksuaalisesta väkivallasta puhutaan paljon vähemmän.

BROMPTON ELECTRIC IS HERE

Rauma perusti työryhmän ajamaan henkilöliikenteen paluuta Rauman radalle

Länsi-Suomi 17.8. 2017

Rauman kaupunki on perustanut työryhmän, joka selvittää keinoja palauttaa henkilöliikenne Rauman radalle liki 30 vuoden tauon jälkeen.

Työryhmään kuuluvat Rauman, Porin, Euran, Eurajoen, Kokemäen, Satakuntaliiton ja kauppakamarin edustajat, Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski kertoi.

Liikenne- ja viestintäministeriö tarjosi aiemmin Raumalle henkilöliikenteen pilottia. Se olisi ollut neljän vuoden hanke. Sitten tulivat valtion budjettileikkaukset. Hanke hyytyi.

Rauman radan henkilöliikenteestä tuskin saataisiin kaupallisesti kannattavaa, mutta vahvalla tahdolla ja innovatiivisuudella henkilöliikenteen paluu voi vielä tapahtua, sanoi Jokilehto Rauman rata 120 vuotta -juhlaseminaarissa.

Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

Helsingin Sanomat 16.8. 2017

Luontoa suojelevalta Pentti Linkolalta sallitaan sellaisten mielipiteiden esittäminen, joita tuskin siedettäisiin keneltäkään muulta. Hän kommentoi maailman nykytilaa HS:lle yhtä kärjekkäästi kuin on tehnyt jo vuosikymmenien ajan.

YK on ennustanut, että Afrikan väestö kasvaa yli 2,5 miljardin vuoteen 2050 mennessä. Hurja väestönkasvu voi tuoda Eurooppaan satoja miljoonia siirtolaisia. Miten tilanteeseen pitäisi mielestänne reagoida?

”Kaikki materiaalinen kehitysapu pitäisi ottaa heti pois Afrikan mailta. Ainoastaan kondomeja saisi jakaa. Kun ihmiset lähtevät Afrikasta, heitä ollaan pelastamassa Välimerellä. Tulee kyynel silmään, kun ajattelee toiminnan järjettömyyttä. Se olisi luonnollista, että edes pieni ylijäämä hukkuisi Välimereen. Mutta sitäkään ei anneta tapahtua.”

Jämillä kisataan suihkumoottorilennokkien MM-kilpailut – paikalle odotetaan osallistujia ja yleisöä eri puolilta maailmaa

Jämillä kilpaillaan suihkumoottorilennokkien MM-kilpailut 13-19.8.2017. Kilpailun osanottajia on saapunut jo paikalle, ja Jämin kentällä suoritetaan tällä viikolla harjoituslentoja. Kilpailujen tulokset selviävät lauantaina 19.8.

Suihkumoottorilennokeiden MM-kilpailut - Jet World Masters järjestetään kahden vuoden välein. Itse kilpailu koostuu kahdesta eri osa-alueesta: staattisesta ja lento-arvostelusta. Staattisessa arvostelussa verrataan mallilennokkia oikeaan dokumenttien avulla, lento-arvostelussa arvioidaan mallilennokin tai oikeammin sen lennättäjän kykyä jäljitellä esikuvansa lentoa. Yhteispisteet ratkaisevat, voittoon ei riitä pelkästään esikuvan mukaiseksi rakennettu kone, pitää myös osata lennättää, ja päinvastoin.

Mestari poistuu näyttämöltä

Buuaushuipentuma nähtiin lauantai-iltana, kun Gatlin juoksi 100 metrin maailmanmestaruuteen kukistamalla lajia hallinneen Usain Boltin jamaikalaistähden uran viimeisessä henkilökohtaisessa kisassa.

Boltin kukistajan taustat selittävät poikkeuksellista raivoa, mutta nyt mentiin riman alta

Yle Urheilu 6.8. 2017

Jokaisella urheilutapahtumaan lipun ostavalla on oikeus mielipiteeseensä, mutta Justin Gatlinin saama buuauskohtelu on ollut kohtuutonta, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Lontoon MM-kisoissa Justin Gatlin on saanut hurjaa vihaa päälleen. Yleisö on jokaisessa mahdollisessa tilanteessa muistanut yhdysvaltalaispikajuoksijaa buuauskonsertillaan.

Buuaushuipentuma nähtiin lauantai-iltana, kun Gatlin juoksi 100 metrin maailmanmestaruuteen kukistamalla lajia hallinneen Usain Boltin jamaikalaistähden uran viimeisessä henkilökohtaisessa kisassa.

Kaksi käryä. Gatlin ei ole koskaan myöntänyt käryjään. Iän myötä kohentuneet tulokset. Lajin rakastetuimman supertähden kaataminen viimeisellä mahdollisella hetkellä.

Gatlinin Lontoossa saama buuauskohtelu on ollut kohtuutonta. Lontoon MM-kisoissa on mukana muitakin dopingista kärynneitä urheilijoita, mutta kukaan muu ei ole saanut vastaavaa ryöppyä osakseen.

Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

Helsingin Sanomat 10.8. 2017

Kunnollisen aterian syöminen illalla ei lihota vaan takaa levolliset unet, sanoo unihäiriöpotilaita työkseen hoitava unitutkija, dosentti Henri Tuomilehto.

UNITUTKIJA Henri Tuomilehto törmää usein iltapäivisin vastaanotollaan samaan näkyyn: vastapäätä istuva potilas on väsynyt, sillä hän on syönyt juuri raskaan lounaan.

”Suomalaisten ruokailu rytmittyy usein niin, että aamiainen syödään jos ehditään ja lounaalla vedetään ruokaa niin että napa paukkuu. Iso määrä ruokaa laskee vireystasoa ja ihminen on pari tuntia väsynyt”, Tuomilehto kuvailee.

”Eikä meidän kuuluisi olla väsyneitä kesken päivän.”

Raskaan lounaan jälkeen olo alkaa piristyä vasta iltapäivällä, ja kotiin päästessä nälkä kurnii jo vatsaa. Monissa perheissä syödään töiden jälkeen toinen raskas ateria, ja seuraavat pari tuntia kuluvat taas kevyessä koomassa sohvalla.

Yksi keino parantaa urheilijoiden [toimii myös Matti ja Maija Suomalaiselle] nukkumista on ruokailurytmin muutos. Ideana on, että päivän aikana syödään kevyesti mutta usein, jolloin vireystaso säilyy korkeana läpi päivän. Raskaampi ateria syödään vasta illalla esimerkiksi kahdeksan maissa. Silloin kehon vireystilan laskeminen palvelee myös nukahtamista.

Raw View -valokuvalehti lopetetaan

Helsingin Sanomat 8.8. 2017

Dokumentaariseen valokuvaan keskittynyt julkaisu lopetetaan taloudellisten vaikeuksien takia.

KYMMENEN vuotta julkaistu valokuvalehti Raw View lopetetaan, lehden tiedotteessa kerrotaan. Viimeinen numero ilmestyy marraskuussa.

Lehti ilmestyi alkuun nimellä Photo Raw, mutta muutti nimensä Raw View’ksi vuonna 2014. Se on palkittu vuonna 2009 Opetusministeriön laatupalkinnolla ja vuonna 2016 Kultin Vuoden laatulehti -palkinnolla.

Raw View on ilmestynyt 160-sivuisena kolme kertaa vuodessa, ja paria viimeisintä numeroa lukuun ottamatta sekä suomen- että englanninkielisenä versiona.

RAW VIEW’N päätoimit­taja ja perustaja on valo­kuvaaja Hanna­mari Shakya, ja sitä kustantaa Soul Creations Oy, joka keskittyy tulevaisuudessa valokuvakirjojen julkaisemiseen.

Trump on aloittanut oman uutislähetyksen – Trump Towerista lähetettävä ”real news” kertoo presidentin uusimmista saavutuksista mahtipontisen musiikin soidessa

Helsingin Sanomat 8.8. 2017

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump on aloittanut oman uutislähetyksen.

Real News eli Oikeat uutiset kertoo Trumpin uusimmista saavutuksista mahtipontisen musiikin soidessa.

Noin puolentoista minuutin ohjelmaa ”lähetetään” Trump Towerista New Yorkista. Sitä julkaistaan Trumpin Facebook-sivulla, jolla on yli 22 miljoonaa seuraajaa.

[Vielä kun Trump opettelee Pohjois-Korean uutistenlukijan paatoksen puheeseen alkaa katsojaluvut nousta.]

Game Of Thrones Filming Locations

One of the best TV shows of all times requires a lot of effort from thousands of actors, crew members and extras everywhere. To make things even more complicated for this massive production, it’s also filmed in several different countries.

Here’s a look at all the Game of Thrones filming locations and the countries which have the honor of posing as the lands of George R. R. Martin‘s vast imagination.

Vain sallimalla Doping sairas urheilu voidaan pelastaa

Dopingtohtori Grigori Rodtshenko paljastaa Venäjän dopingohjelman. Venäjän dopingvalvonnan eronnut johtaja kuoli yllättäen, 50-vuotiaan urheilujohtajan kuolema tuli yllättäen. Kuolinsyyksi on alustavasti mainittu sydänkohtaus. Ei ole salaisuus Putinin järjestelleen tätäkin kuolemaa.

Niin ikävältä kuin se kuulostaakin, SALLIMALLA DOPINGIN KÄYTTÖ SAIRAS URHEILU VOIDAAN PELASTAA, se on de facto.

Puhtaan urheilun kannattaja tulee surulliseksi kuinka voimaton WADA on. Venäjän sekaantuminen Sotshin doping skandaaliin Putinin johdolla on törkeyden huippu koko doping historiassa.

Puhtaita urheilijoita saattaa vielä olla, mutta he eivät osallistu kansainvälisiin kilpailuihin, kuten käynnissä oleviin yleisurheilun maailmanmestaruuskisoihin Lontoossa 2017.

Suomalaisurheilijoita ei Lontoossa juurikaan nähdä. Karsintarajat eivät ylittyneet, oltiinko dopingin käytössä liian varovaisia, tai käytettävä doping laboratorio teki jonkun virheellisen keitoksen, eikä tuloksia saavutettu.

Mutta ei hätää, Suomessa kehitetään ihan omia urheilulajeja ja tuuban heitto saattaa vielä joskus olla olympialaji.

Paavo Väyrynen tilittää: ”Uskon, että vallankumouksen henki leviää myös Suomeen”

Demokraatti 6.8. 2017

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen sanoo, että hänen mahdollinen presidenttiehdokkuutensa toteutuu vasta 6.12., jos kannattajat saavat siihen mennessä kerätyksi tarvittavat 20 000 kannattajakorttia.

”Olen ollut kolme kertaa presidenttiehdokkaana. Joka kerta oma kannatukseni on ollut aluksi mitättömän pieni ja puolueenikin suosio alamaissa, mutta hyvällä kampanjalla olen kyennyt nousemaan jokaisessa vaalissa kakkoseksi.”

Uskon, että vallankumouksen henki leviää myös Suomeen ja auttaa meitä aikaansaamaan syvälle käyvän muutoksen ensin tammikuun presidentinvaaleissa ja niiden jälkeen toimitettavissa eduskuntavaaleissa.”

Usain Bolt jäi yllättäen kolmanneksi satasen MM-finaalissa, vanha konkari Justin Gatlin mestariksi –”Hän on hyvä ihminen ja ansaitsi voiton”

Helsingin Sanomat 6.8. 2017

Bolt ei ollut Lontoossa enää entisessä kultamitalikunnossaan. ”Puristin liikaa, mitä ei pidä tehdä koskaan.”

VASTOIN odotuksia Usain Bolt ei ollutkaan maailman nopein ihminen myöhään lauantaina Lontoon olympiastadionilla.

Hän on sittenkin vain ihminen.

Bolt jäi 100 metrin finaalissa yllättäen vasta kolmanneksi, kun hänen pitkäaikainen haastajansa Justin Gatlin varasti kullan jamaikalaiselta.

Bolt 100m

Shokeeraava lopputulos iski kuin salama olympiastadionin 60 000 hengen yleisöön. Ihmisten oli vaikea uskoa silmiään, mutta tulostaulu oli armoton – Bolt ei voittanut.

Mikael Jungner haluaa olla
Bruce Willis

Päivi Lipposen eläkekikkailu näyttää yhä rumemmalta - arvostettu valtiomies Paavo Lipponen mahdollisti tempun

Iltalehti 4.8. 2017

Päivi Lipposen tapaus saattaa hyvinkin olla viimeinen niitti kansanedustajien sopeutumiseläkkeelle, joka ei vastaa kansan oikeustajua.

Kansanedustajien avokätinen sopeutumiseläkejärjestelmä on tulevan politiikan syksyn kuuma peruna numero yksi. Sopeutumiseläke ei ole ehkä niin tärkeä kuin maakuntamalli (keskustalle) tai valinnanvapaus (kokoomukselle), mutta kyse on periaatteesta ja esimerkin näyttämisestä.

Eduskunnan entinen puhemies ja nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö kokeili esimerkin näyttämistä ja pisti eduskuntaryhmien puheenjohtajat allekirjoittamaan lakialoitteen, jolla kritisoitu sopeutumiseläke poistettiin kaikilta vuoden 2011 vaalien jälkeen valituilta kansanedustajilta (uusilta kansanedustajilta).

Useampi eduskunnasta tippunut kansanedustaja on pian tippumisensa jälkeen perustanut oman yrityksen tai lähtenyt mukaan jo olemassa olevan yrityksen toimintaan. Palkkatuloja on naamioitu pääomatuloiksi.

Tuoreimpana esimerkkinä Päivi Lipponen (sd), joka toimii miehensä omistaman konsulttiyhtiön toimitusjohtajana ja sivutoimisena historian ja yhteiskuntaopin opettajana, mutta nostaa silti reilun 2 000 euron suuruista työttömyyskorvausta.

Vieläkö Usain Boltin taika kestää? Showmies jättää jäähyväiset yleisurheilun MM-kisoille Lontoossa

Helsingin Sanomat 3.8. 2017

Usain Bolt on ollut kymmenen vuotta lyömätön pikajuoksija. Lontoon MM-kilpailut jäävät selkävaivoista kärsivän jamaikalaisen salaman päätepysäkiksi.

Bolt ilmoitti jo hyvissä ajoin heinäkuun puolivälin jälkeen, että hän juoksee MM-kilpailuissa Lontoossa vain 100 metriä ja 4x100 metrin viestin. Jo aiemmin hän vahvisti viimevuotisen päätöksensä, että Lontoo on hänen päätepysäkkinsä.

Suuren yleisön tietoon Bolt nousi kesäkuussa 2007, kun hän juoksi Jamaikan mestaruuskisoissa 200 metriä aikaan 19,75 sekuntia. Samalla hän rikkoi lähes 36 vuotta vanhan Don Quarrien Jamaikan ennätyksen 19,86. Quarrie voitti 200 metrillä olympiakultaa vuonna 1976 Montrealissa ja on maansa arvostetuimpia urheilijoita.

BOLTIN arvoa ei voi mitata pelkästään sekunteina. Hän on ansainnut juoksemalla kymmeniä miljoonia, mutta vielä enemmän hän on tuonut rahaa välinevalmistajansa Puman kassaan.

Talouslehti Forbes laski taannoin, että Bolt ansaitsee vuodessa 32,5 miljoonaa dollaria juoksupalkkioina ja sponsorituloina.

ME-aikansa 9,58 Bolt juoksi MM-kilpailuissa Berliinissä vuonna 2009. On melko varmaa, että se jää Boltin ennätykseksi, ja kestänee pitkään myös maailmanennätyksenä.

Porilainen presidenttiehdokas toisi kaupungille kaivattua mediajulkisuutta – Huhtasaari on kotimainen Trump-ilmiö

Satakunnan Kansa 1.8. 2017

Vanhaperussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertonee perjantaina, kuka on puolueen presidenttiehdokas. Porilainen kansanedustaja Laura Huhtasaari todennäköisin vaihtoehto.

Jos Huhtasaaresta tulee perussuomalaisten presidenttiehdokas, hän on toisella kierroksella Sauli Niinistön vastaehdokas.

Spekulaatio ei ole omani, vaan sen esitti Porin demarien kaupunginvaltuutettu Tommi Raunela. Martti Lundén (sd.) nyökytteli vieressä jazzkadun hämärtyvässä illassa. Tosin samaan hengenvetoon miehet vakuuttivat seisovansa horjumatta demarinaisen takana, olipa hän sitten Maarit, Tuula tai Sirpa.

Raunelan arvio ei välttämättä ole väärä, sillä Huhtasaaressa on vetovoimaa. Hän on kotimainen Trump-ilmiö, joka kohauttaa, mitä tahansa hän lausuu.

Yli 400 avointa työpaikkaa, mutta tekijöistä jatkuva pula

Aamulehti 2.8. 2017

Tässä 7 syytä, miksi siivoojan työ ei kelpaa suomalaisille.

TE-toimiston Teuvo Moilanen listaa seitsemän syytä, miksi siivousalan rekrytointi on niin ongelmallista.

-Fyysisyys. Siivoojan työ voi olla fyysisesti raskasta.
-Työajat. Siivoojan työajat vaihtelevat paljon.
-Ajokortti. Usein siivoojalta vaaditan ajokortti.
-Väärä kuva. Tietyt tehtävät voi hallita lyhyelläkin.
-Väliaikaisuus. Monesti siivousalan työnhakijat etsivät.
-Palkka. Siivousalan yhteiskunnallinen arvostus on.
-Vaatimukset. Osa työstä, kuten toimisto- ja laitossiivous.

Finnair palkkaa yli 100 lentäjää - aloituspalkka 3000 euroa, hakuun vain muutama vaatimus

Iltalehti 1.8. 2017

Lentoyhtiö Finnair on aloittanut tänään, 1. elokuuta yli 100 lentäjän rekrytoinnin. Yhtiö hakee kokeneita liikennelentäjiä mutta myös ihmisiä, joilla ei ole vielä aiempaa lentokokemusta.

Sinulla ei tarvitse olla supervoimia ja lasernäköä, vaan lentäjän ammatti sopii ihan tavallisille perusterveille ihmisille, sanotaan tiedotteessa.

Finnair kertoo haun olevan auki elokuun loppuun. Valintaprosessi kestävää kaikkiaan noin kahdeksan kuukautta. Finnair kertoo hakevansa perusterveitä, tasapainoisia, oppimiskykyisiä ja motivoituneita ihmisiä. Nimettävät pääsyvaatimukset ovat kuitenkin ainoastaan seuraavat:

- Lukion päättötodistus tai vähintään kolmevuotinen ammatillinen perustutkinto (180 opintopistettä, aikaisemmin 120 opintoviikkoa)

- Minimipituus on 163 cm. Yli 188 cm pitkien hakijoiden on mahduttava koulutuksessa käytettävien lentokoneiden ohjaamoon ja tämä varmistetaan tarvittaessa koeistunnalla ennen lopullista hyväksymistä.

- Hyvä suomen ja englannin kielen taito

- Finnairin määrittelemien lääketieteellisten kriteerien täyttyminen

- Poliisin tekemän suppean turvallisuusselvityksen läpäisy

Finnairin tuoreiden rekrytointien taustalla on yhtiön hurja kasvuvire. Yhtiön huhti-kesäkuun tulos oli Finnairin kaikkien aikojen paras toisen vuosineljänneksen tulos.

Vietnamilaislähtöisen Huynh Nhu Karjalaisen leipomon päätuote on muikkukukko: "Aluksi en meinannut tarjeta torilla"

Maaseudun Tulevaisuus 30.7. 2017

Suomeen tullessaan nuorella Huynh Nhu Karjalaisella oli taskussaan 7,5 dollaria. Nyt hän pyörittää omaa leipomoyritystään Kannonkoskella ja työllistää myös muita.

Suomi 100 Finland tarina

Huynh Nhu Karjalaisen täti tuli Suomeen pakolaisena jo 1980-luvulla. Vietnamilaisen työläisen palkka on noin 150 euroa kuussa. Täti sai houkuteltua sukulaistytön luokseen leveämmän leivän toivossa. Karjalainen lainasi rahat lentolippuun ja lensi Suomeen kesäkuussa 2000.

Saapuessaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle hänellä oli turistiviisumi ja 7,5 dollaria rahaa.

"Pariisissa välilaskun aikana aioin syödä, mutta eihän kymmenellä dollarilla saanut kunnon ruoka-annosta. Ostin vain limsapullon."

Karjalainen asettui asumaan tätinsä luokse Tampereelle, ja auttoi tätä kioskin pidossa.

Tutustuminen suomalaismieheen toi Karjalaisen asumaan Kannonkoskelle lypsytilalle jo samana vuonna. Pari meni nopeasti naimisiin ja he saivat kaksi lasta.

Karjalainen oli tottunut Vietnamissa hektiseen ja meluisaan kaupunkielämään. Asuminen maatilalla, pienessä kylässä, metsän ja hiljaisuuden keskellä tuntui aluksi oudolta. Karjalaisen anoppi ehdotti, että leivo ja mene toreille myymään.

"Hän opetti minut leipomaan kalakukkoa, karjalanpiirakoita ja perunarieskaa. Hänen ansiostaan lähdin kiertämään lähikuntien toreja tammikuussa vain puoli vuotta Suomeen tuloni jälkeen."

Karjalanpiirakan arvostus Suomessa nyt huipussaan

Jokaisella piirakalla on oma sielunsa. Ulkonäkö, malli ja koko viestittävät tekijän terveiset kuluttajalle.

Nasa ratkaisi äänivallin rikkomisen ikuisuusongelman – havittelee yliäänikonetta 390 miljoonalla

Uusi Suomi 26.7. 2017

Nasa alkaa elokuussa vastaanottaa tarjouksia uuden sukupolven yliäänikoneen rakentamisesta.

Nasa on onnistunut testaamaan tuulitunnelissa pienoismallia, joka tuotti äänivallin rikkomisessa äänenvoimakkuuden, joka vastaa auton tuottamaa melua moottoritiellä. Nasa tähtää yliäänikoneissaan 60–65 a-painotetun desibelin tuntumaan. Se vastaa auton tuottamaa ääntä moottoritiellä tai täyden ravintolan taustamelua.

Mikäli aikataulut pitävät, Nasan on määrä aloittaa testilennot uudella yliäänikoneella vuonna 2022.

Israel taipui poistamaan metallinpaljastimet Jerusalemin Temppelivuorelta – tilalle muita turvalaitteita

Yle Uutiset 25.7. 2017

Metallinpaljastimien tuominen pyhän paikan sisäänkäynneille kiristi israelilaisten ja palestiinalaisten välejä.

Israel on alkanut poistaa metallinpaljastimia Jerusalemin Temppelivuorelta. Pääministeri Benjamin Netanjahun toimisto kertoi päätöksestä varhain tiistaina ja uutistoimistojen mukaan purkajat olivat jo töissä aamuyöllä.

Metallinpaljastimet tuotiin Temppelivuoren sisäänkäynneille sen jälkeen, kun arabimiehet ampuivat alueella kaksi israelilaista poliisia kuoliaaksi heinäkuun puolivälissä.

Julkaistu 24.7.2017: Amir gives a special update on the Temple Mount crisis and the terror attacks in Israel and Jordan, clarifying events amidst misleading media reports.

Maailman suurin sota-alus USA:n laivastoon – Trump jättiläisestä: ”100 000 tonnin viesti maailmalle”

Uusi Suomi 24.7. 2017

Yhdysvallat on liittänyt laivastoonsa lentotukialuksen, jota kutsutaan maailman suurimmaksi sota-alukseksi. Presidentti Donald Trump luonnehti alusta viestiksi maailmalle, kertoo muun muassa CNN.

Ydinvoimalla kulkeva uusi alus lisättiin Yhdysvaltain laivaston kalustoon lauantaina.

Lentotukialus USS Gerald R. Ford on 13 miljardin dollarin arvoinen lisäys laivastoon.

Simon Elo ehdottaa, että jatkossa Sininen tulevaisuus -yhdistyksen ja puolueen käyttönimenä olisi ”siniset”

Kun selvästi haetaan mukaan kansallisromantiikkaa, miksei otettu mieluummin paremmin kuvaavaa nimitystä suoraan Suomen Kansan Saduista: "Hölmöläiset".

Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

Helsingin Sanomat 21.7. 2017

Katso HS:n kokoamalta kartalta, miten maahanmuuttajien osuus on muuttunut omassa kotikunnassasi. Professorin mukaan tulevaisuutta voi ennustaa katsomalla Ruotsia.

SUOMI saa roiman osan väestönkasvustaan maahanmuutosta. Tästä huolimatta maa on edelleen täynnä kuntia, joissa ulkomaalaistaustaisia ihmisiä ei ole nimeksikään.

Suomen kuntien ulkomaalaistaustaiset asukkaat vuosina 1990–2015.

Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

Helsingin Sanomat 21.7. 2017

VIIME VUONNA juhlittiin 24 464 häitä. Jos Tilastokeskusta on uskominen, juhlitaan avioliiton satamaan purjehtimisia tänä vuonna hieman vähemmän. Avioliittojen solmiminen suhteessa niihin, jotka voisivat mennä naimisiin, on vähentynyt lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 2008 lähtien.

Häät eivät kuitenkaan ole ainoa perheen perustamiseen ja parisuhteeseen liittyvä juhla. Sen lisäksi tulevat kihlajaiset, babyshowerit ja muut juhlat, jotka keskittyvät perinteisesti ydinperheen ympärille.

Mutta miten on sinkkujen laita? Kuka juhlistaisi yksineläjää – jollei yksineläjä itse.

TAMPERELAINEN Lilli Pukka, 28, viettää tänä vuonna juhlavuotta: hän on ollut koko aikuisikänsä, tarkalleen ottaen kymmenen vuotta, sinkkuna. Ja sitä sietää juhlia.

”Olen tullut siihen lopputulokseen, ettei minun identiteettini tarvitse riippua kenestäkään muusta eikä minun tarvitse määritellä itseäni parisuhdestatuksen kautta”, Pukka sanoo.

AJATUS SIITÄ, että hyvää elämää voi elää myös ilman parisuhdetta, saattaa Rautiaisen mukaan herättää jopa kateutta tai se voidaan nähdä uhkana – onhan yksineläjä vastuussa vain itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan.