1 / 4
1
2 / 4
2
3 / 4
3
4 / 4
3

DPK.fi

Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa

Helsingin Sanomat 26.9. 2017

Suomalaisia jekutetaan erinimisillä hotellihakupalveluilla, jotka omistaa sama yhtiö. Tarkka kuluttaja voi kuitenkin poimia hakukoneista parhaat tiedot ja ryhtyä käymään kauppaa hotellien kanssa – kunhan tietää, missä menevät hotellien sopimusrajat.

Netti on täynnä erilaisia hotellien ja lentomatkojen hakukoneita. Mitä kannattaa tietää, että pystyisi niiden avulla säästämään matkakuluissaan?

Tähän juttuun on kerätty kymmenen hotelli-, matkatoimisto- ja varausjärjestelmäyhtiöiden ammattilaisilta saatua vinkkiä. Asemansa vuoksi he haluavat esiintyä jutussa nimettöminä.


”Olisi riittänyt tuhoamaan kaiken elollisen useaan kertaan” – Venäjä hävitti viimeisetkin kemialliset aseensa

Demokraatti 27.9. 2017

Venäjä hävittää kaikki loput kemialliset aseensa, sanoo presidentti Vladimir Putin.

Venäläisten uutistoimistojen mukaan Putin kehotti Yhdysvaltoja kiirehtimään omien aseidensa hävittämistä.

Venäjän viimeiset kemiallisten aseiden varastot tuhotaan. Tämä on historiallinen tapaus, varsinkin kun otetaan huomioon se valtava määrä, jonka perimme Neuvostoliitolta. Se olisi asiantuntijoiden mukaan riittänyt tuhoamaan kaiken elollisen useaan kertaan, hän sanoi.

Odotamme, että Yhdysvallat täyttää kaikki velvoitteensa, joihin se on sitoutunut osana kansainvälisiä sopimuksia, kuten muutkin maat.

Vuonna 1983 ydinsodan estäneen Petrovin kuolema muistuttaa, että hänen­kaltaisiaan tarvitaan jälleen

Helsingin Sanomat 25.9. 2017

Maailman ydinasevalloissa, joissa liipaisinsormi voi välillä olla herkkä, tarvitaan harkintaa ja kylmähermoisuutta.

Ajoitus oli ilmeisesti sattumaa mutta harvinaisen osuva. Viikko sitten, kun YK:n yleiskokous oli alkamassa New Yorkissa, maailmalla levisi tieto Stanislav Petrovin toukokuisesta kuolemasta.

Petrov oli neuvostoupseeri, joka esti syyskuussa 1983 ydinsodan syttymisen suurvaltojen välille. Kun maailma nyt valmistautui kuulemaan presidentti Donald Trumpin kovia puheita Pohjois-Korean ydinaseista ja Iranin ydinsopimuksesta, Petrovin tarina muistutti, millainen maailma oli 34 vuotta sitten.

Myös vuonna 1983 kaikki puhuivat ydinaseista, mutta hyvin erilaisessa tilanteessa kuin nyt. Kylmä sota oli kiristynyt äärimmilleen. Neuvostoliitto oli ampunut alas eteläkorealaisen matkustaja­koneen, presidentti Ronald Reagan oli kutsunut Neuvostoliittoa pahan valtakunnaksi, ja neuvostojohtaja Juri Andropov epäili, että Yhdysvallat aikoi tehdä yllätyshyökkäyksen ydinaseilla.

Petrov oli yöllä 26. syyskuuta päivystysvuorossa moskovalaisessa bunkkerissa, kun valvontajärjestelmä hälytti, että Yhdysvallat oli ampunut viisi ydinohjusta kohti Moskovaa. Jos hän olisi kertonut hälytyksestä esimiehilleen, heillä olisi ollut vain muutama minuutti aikaa ampua takaisin. Hän kuitenkin arvioi, että kyseessä oli järjestelmävirhe. Ja oli onneksi oikeassa. Läheltä piti -tilanne tuli julkisuuteen vasta vuonna 1998.

Pohjois-Korea: USA julisti sodan – voimme ampua koneet alas

Uusi Suomi 25.9. 2017

Pohjois-Korean ulkoministeri on syyttänyt Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia sodan julistamisesta.

Ulkoministeri Ri Yong-ho on kertonut kansainväliselle medialle, että Pohjois-Korea katsoo olevansa nyt oikeutettu ampumaan alas Yhdysvaltain hävittäjät – myös silloin kun ne eivät ole Pohjois-Korean ilmatilassa. Ri Yong-hon mukaan maailman ”tulee selvästi muistaa”, että sodan julisti ensin USA, BBC kertoo.

Asiantuntija: "Kertoo maan ahdingosta"

Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

Helsingin Sanomat 25.9. 2017

Merkelin kristillisemokraattien kannatus romahti kahdeksan prosenttiyksikköä. ”Sinä olet suurin häviäjä”, sanoi demarijohtaja Merkelille.

Maanantaiaamuna Saksan yleisradioyhtiö ARD puhui ensin lopullisista tuloksista. Pian sana ”lopullinen” kuitenkin hävisi tuloksia luonnehtimasta korvautuakseen ”tämänhetkisillä” tuloksilla.

Siinä välissä prosentit ehtivät hieman muuttua. Kello 7.05 tilanteen mukaan Merkelin kristillisdemokraatit CDU ja sen sisarpuolue CSU saivat 33 prosenttia äänistä, kertoo Saksan yleisradio ARD. Kannatus kuitenkin romahti 8,5 prosenttiyksikköä edellisvaaleista.

”Tunnelma on todella apea”, kertoi HS:n kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen, joka oli sunnuntai-iltana paikalla CDU:n vaalivalvojaisissa Berliinissä. ”Ei taputuksia vaan silmille vedettyjä käsiä”, Kauhanen kertoi kristillisdemokraattien reaktioista romahdusta lupailevan tulosennusteen saavuttua.

Merkel maksaa kovaa hintaa pakolaiskriisistä

Helsingin Sanomat 24.9. 2017

Saksa on liittopäivävaalien jälkeen yhä Angela Merkelin valtakunta, mutta poliittisella kartalla se harppasi aimo askeleen oikealle.

Saksalaisten äänien siirtymä poliittisesta keskustasta kohti oikeaa äärtä on yksi näiden Saksan vaalien keskeisistä ilmiöistä. Merkelin johtamat kristillisdemokraatit eivät enää pystyneet pitämään kiinni siitä linjasta, ettei CDU:sta ja sen baijerilaisesta sisarpuolueesta CSU:sta mennä oikealta ohi.

Äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue eli AfD on tulosennusteen mukaan saamassa 13,5 prosenttia äänistä. Eurooppalaisittain äärioikeiston menestys ei ole uutta, mutta Saksassa murros korostuu. Saksan liittopäivillä on nyt ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen nationalistinen ja äärioikeistolainen puolue, jolle avoin rasismi ei ole tabu. Parlamentissa on nyt kansanedustajia, jotka eivät halua eivät aio katkoa siteitään uusnatseihin.

Tämä on hinta, jota Merkel maksaa kahden vuoden takaisesta pakolaispolitiikastaan. Kyse on niistä pakolaiskriisin kriittisimmistä viikoista syksyllä 2015, kun Merkel päästi Budapestin asemalle jumiin jääneet turvapaikanhakijat jatkamaan matkaansa Itävallan läpi Saksaan. Se oli syntyhetki AfD:n huolella vaalimalle myytille Merkelin avoimien ovien politiikasta.

Presidenttiehdokas Laura Huhtasaari maahanmuutosta: ”Jostain syystä tämän asian toteaminen ääneen on radikaalia”

Uusi Suomi 23.9. 2017

Laura Huhtasaari on valittu virallisesti perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi. Huhtasaari totesi linjapuheessaan haluavansa haastaa nykyisen maahanmuuton ja turvapaikkapolitiikan.

Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Huhtasaari asemoi itsensä myös EU-vastaiseksi.

Haluan päätösvallan takaisin Brysselistä, hän sanoi linjapuheessaan.

EU on hänen mukaansa kyvytön estämään hallitsematonta laajamittaista muuttoliikettä.

Jostain syystä tämän asian toteaminen ääneen on radikaalia, vaikka ei sen pitäisi olla. Järjettömyyksien kyseenalaistamisen pitäisi kuulua normaaliin politiikkaan. Suomi on meille maailman tärkein maa, Huhtasaari sanoi ja ihmetteli, miksi Suomen pitäisi käydä maahanmuutossa läpi ”sama erämaavaellus kuin Ruotsin”.

Huhtasaari nosti esiin myös vihapuheen. Hän huomautti, että eri mieltä oleminen ei oikeuta vihapuhesyytöksiä.

Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

Helsingin Sanomat 23.9. 2017

Kokoomus on yhä vahva ykkönen, toiselle sijalle palasi notkahduksen jälkeen Sdp. Perussuomalaiset paransivat kannatustaan. Keskustan suosio putosi edelleen.

Oppositiopuolue vihreitten nousukiito näyttää hieman taittuneen kuukauden takaisesta ennätyksestä.

HS:n tuoreen, elo–syyskuussa tehdyn kannatusgallupin mukaan vihreitä äänestäisi 16,7 prosenttia, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.

Edellisessä puolueiden kannatusmittauksessa prosenttiosuus oli 17,5, jolla vihreät nousi maan toiseksi suosituimmaksi puolueeksi mutta joutui nyt tyytymään kolmanteen sijaan.

Suosituimman puolueen paikasta pitää yhä vahvasti kiinni hallituspuolue kokoomus, ja toiseksi palasi nyt notkahduksen jälkeen opposition Sdp. Kummankin kannatus nousi puoli prosenttiyksikköä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe FinnFest USA 2017 -juhlassa Minnesotassa 22. syyskuuta 2017

1 Lukijan kuva: FinnFest

Puolisolleni ja minulle on suuri ilo saada osallistua FinnFest USA 2017 -tapahtuman kokoukseen. Haluan kiittää järjestäjiä tästä hienosta mahdollisuudesta.

FinnFest on osa Suomi 100 -juhlien sarjaa, joita ulkosuomalaiset järjestävät tänä vuonna ympäri maailmaa. Näitä tapahtumia yhdistävä tekijä on se, että niiden on tarkoitus tuoda yhteen eritaustaisia ihmisiä. ”Yhdessä” on myös Suomen satavuotisjuhlien tunnuslause.

Kuten tiedätte, Suomen itsenäisyys ei ollut itsestäänselvyys. Tiemme maailman menestyneimpien maiden joukkoon ei myöskään ollut helppo. Maamme nostaminen teollistuneeksi moderniksi valtioksi oli pitkän ja sinnikkään työn tulosta. Maailmankuulua sisuakin todennäköisesti tarvittiin.

Toisen maailmansodan melskeissä taistelimme urheasti suojellaksemme vapauttamme ja itsenäisyyttämme. Stalin suunnitteli meille toisenlaista tulevaisuutta, mutta suomalaiset eivät taipuneet. Sodassa maksoimme kuitenkin kovan hinnan. Haluan kiittää sitä sukupolvea, joka taisteli ja kärsi sodan aikana. Erityisesti haluan osoittaa kunnioitustani sotaveteraaneille uhrauksista, joita he tekivät suojellessaan Suomea. Ilman heitä emme olisi säilyttäneet itsenäisyyttämme. Lue lisää.

Kunniatohtoriksi nimitetyn Sauli Niinistön seremoniassa kävi kömmähdys – kuitattiin norjalaisvitsillä

Iltasanomat 23.9. 2017

Presidentti Sauli Niinistö sai lauantaina oikeustieteen kunniatohtorin arvonimen Minnesotan yliopistossa.

Arvonimellä kunnioitetaan Suomen 100-vuotisjuhlaa sekä Suomen eduskunnan aikoinaan Minnesotan yliopistolle tekemää lahjoitusta, jonka avulla perustettu ohjelma on tutkinut suomalaisten vaikutusta alueen kulttuuriin ja yhteiskuntaan ja pyrkinyt lisäämään yhteistyötä suomalaisten ja amerikkalaisten tutkijoiden välillä. Minnesotan yliopisto tarjoaa myös suomen kielen opetusta.

Presidentti Niinistö sai arvonimensä juhlavassa seremoniassa, joka järjestettiin Minneapolisin Orchestra Hall –konserttitalolla. Yleisölle avoimessa tilaisuudessa puhuivat sekä yliopiston rehtori Eric Kaler että presidentti itse, joka painotti puheessa oikeusvaltion ja lain noudattamisen tärkeyttä Suomen kehitykselle.

”Juha Sipilä kaatuu ensi kesänä. Viimeistään.”

Demokraatti 20.9. 2017

Keskustan entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen (kesk.) mukaan puolue on mennyt väärään suuntaan unohtamalla kansanläheisyyden ja kadottanut vanhan alkiolaisen ihmisyyden ihanteen.

Samalla puolue on unohtanut myös maalaisliittolaiset jäsenet. Tällä menolla keskustan kannatus laskee hänen arvionsa mukaan 10 prosenttiin.

Juha Sipilä kaatuu ensi kesänä Sotkamon puoluekokouksessa. Viimeistään. Ja jos ei kaadu, niin keskusta häviää tulevat vaalit. Sipilä on hieno mies, mutta jos hän jatkaa, keskusta häviää. Puolue etsii jo tällä hetkellä uutta puoluejohtajaa. Niin raakaa kuin se onkin.

On unohdettu Paavo Väyrysen taisteluhalu. Keskustan tämänhetkinen onni on ollut se, että SDP ei ole uskaltanut tehdä sosialidemokraattista politiikkaa.

Ylen uutistoiminnan johtajaksi on nimitetty Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen

Yle Uutiset 20.9. 2017

Jokinen aloittaa uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavana päätoimittajana joulukuuhun mennessä.

Ylen hallitus on nimittänyt Jouko Jokisen yhtiön suomenkielisen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajaksi ja vastaavaksi toimittajaksi. Hän raportoi Ylen toimitusjohtajalle Lauri Kiviselle. Uutistoiminnan toisena päätoimittajana jatkaa tammikuussa nimitetty Riikka Venäläinen.

Jokinen on työskennellyt vuodesta 2010 Aamulehden vastaavana päätoimittajana, sitä ennen Satakunnan Kansan vastaavana päätoimittajana sekä kustantajana ja päällikkötehtävissä Helsingin Sanomissa. Hän on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti.

Donald Trump keräsi huomion YK:ssa läsnäolollaan, rauhannobelisti Aung San Suu Kyi poissaolollaan

Helsingin Sanomat 20.9. 2017

Poikkeuksellisesti tunnelmaa hallitsee tällä kertaa myös yksi henkilö poissaolollaan, ja hän on Myanmarin hallitusta valtakunnanneuvoksen arvonimellä johtava Aung San Suu Kyi.

Siinä missä Trump onnistui keräämään YK:ssa maanantaina yllätyspisteitä odottamattoman kohteliaasti esitetyillä uudistusvaatimuksillaan, Nobelin rauhanpalkinnon saanut Aung San Suu Kyi vuorostaan hukkasi merkittävän osan valtavasta kansainvälisestä arvovallastaan vaisulla reaktiollaan Myanmarissa syrjityn rohingya-vähemmistön vainoon.

Aung San Suu Kyin viime hetken ilmoitus poisjäännistä YK-viikolta ei välttämättä ollut yksin hänen tekemänsä ratkaisu. Vuosikymmeniä Myanmaria eli Burmaa johtaneilla kenraaleilla on yhä paljon valtaa. He tuskin haluavat lisää julkisuutta kriisille, jossa yli 400 000 rohingyaa on paennut elokuun jälkeen naapurimaahan Bangladeshiin ja jota YK:n ihmisoikeusjohtaja kutsuu ”oppikirjatapaukseksi etnisestä puhdistuksesta”.

Aung San Suu Kyin tuoreet vetoomukset väkivallan lopettamiseksi eivät poista sitä, että sekä hän että YK:n päämajaan kokoontunut kansainvälinen yhteisö ovat seuranneet vainotun muslimivähemmistön sortoa kovin toimettomina.

Kriisissä molemmat osapuolet ovat käyttäneet väkivaltaa, mutta rohingya-väestöön kohdistuva voimankäyttö on ollut raakaa, eikä tämän yhteiskunnan marginaalissa elävän vähemmistön vaino ole uusi ilmiö.

Kun samaan aikaan puhutaan hyvin juhlavasti YK:ssa käynnistettävästä uudistuksesta, rohingya-kansan hätä on yksi muistutus YK:n epäonnistumisista sen päätehtävässä, joka on ihmisten hyvinvoinnin edistäminen.

Trump uhkasi tuhota Pohjois-Korean täysin – odotettu puhe kesti 41 minuuttia

Uusi Suomi 19.9. 2017

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pitänyt ensimmäisen puheensa YK:n yleiskokouksessa. Odotettu puhe sisälsi suoranaisen uhkauksen Pohjois-Korealle.

Rakettimies tekee itsemurhaa, jyrisi Trump ja tarkoitti siis useita ohjuskokeita tehnyttä Pohjois-Korean diktaattoria Kim Jong-Unia.

Trump uhkasi tuhota Pohjois-Korean täysin, jos maa uhkaa Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia.

Pääministeri Sipilä teki jälleen ihmeen – luo taloustieteen ”huippuyksikön” ilman rahaa

Suomen Kuvalehti 19.9. 2017

Ei ole ensimmäinen kerta, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) tekee ihmeitä. Vuoden 2017 alussa pääministeri kertoi, että suomalaisten eriarvoistuminen ratkaistaan siten, ettei julkisia menoja lisätä lainkaan.

Nyt pääministeri Sipilä ilmoitti, että Suomeen perustetaan ”taloustieteen huippuyksikkö”.

On ihme, että perustettava yksikkö, joka ei ole toiminut vielä päiväkään, on jo valmiiksi ”huippu”.

Ihmeellistä ei ole kuitenkaan se, että Sipilän hallitus ei ole budjetoinut hankkeeseen lainkaan suoraa valtion rahoitusta. Huippuyksikön rahoituksesta vastaavat Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Suomen Pankki ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT.

Pääministeri kuitenkin osasi määritellä taloustieteen huippuyksikön tavoitteet ja päämäärän.

”Poliittinen päätöksenteko edellyttää korkeatasoisia arvioita vaikutuksista kansantalouteen ja yhteiskuntaan. Uudella taloustieteen yksiköllä on merkittävä rooli tutkimuksessa ja korkeatasoisessa lainvalmistelussa”, Sipilä sanoi tiedotteessa.

Ruotsin puolustusministeri Hultqvist Aurora-sotaharjoituksessa: ”Tämä on signaali ympäröivälle maailmalle”

Helsingin Sanomat 19.9. 2017

Hiukan Visbyn ulkopuolella, gotlantilaisessa metsikössä, seisoo joukko suomalaissotilaita sateessa. Naamat ovat vihreässä maalissa ja aseet rinnalla.

Porin prikaatin jääkärikomppanian sotilaat yhdessä Gotlannin 18. taisteluosaston kanssa ottivat tiistaina vastaan Suomen ja Ruotsin puolustusministerit Jussi Niinistön (sin) ja Peter Hultqvistin, jotka tutustuivat Aurora 17 -sotaharjoitukseen yhdessä.

”Tämä on signaali epävakaalle ympäröivälle maailmalle, että me olemme valmiita kantamaan vastuuta omasta turvallisuudestamme. Ja että olemme valmiita yhdessä muiden kanssa luomaan vakautta tässä osassa Eurooppaa”, sanoi Hultqvist.

Viime viikolla käynnistynyt Aurora on Ruotsin suurin sotaharjoitus 23 vuoteen.

1

Kohupappi haukkuu Suomi-Areenan: "Häpeämättömät juomingit, joissa eliitit vetävät pään täyteen samppanjaa"

Satakunnan Kansa 19.9. 2017

Porin keskikesän politiikkafestivaali Suomi-Areena ei kerää ymmärrystä useista kohuista tunnetulta pastori Kai Sadinmaalta.

Kaikki tämä sinetöidään häpeämättömillä juomingeilla, joissa eliitit vetävät kaksin käsin pään täyteen samppanjaa.

Professori huolestui Niinistön 68%:n kannatuksesta Ylellä: ”Luku kuin Pohjois-Koreasta”

Uusi Suomi 18.9. 2017

Valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta on huolestunut presidentti Sauli Niinistön valtavan suuresta gallup-suosiosta. Hän esitti Ylen Politiikkaradiossa huolensa, johon yhtyi myös politiikantutkija Mari K. Niemi.

Helsingin Sanomien viikonlopun kyselyssä Niinistöä äänestäisi presidentinvaalien 1. kierroksella peräti 68 prosenttia vastaajista. Tämä kertoo, että niin Sdp:n, keskustan, perussuomalaisten, vihreiden kuin Vasemmistoliitonkin kannattajien enemmistö siis äänestäisi tällä hetkellä mieluummin Niinistöä kuin oman puolueensa ehdokasta.

Raunio huomauttaa, että media antaa paljon näkyvyyttä presidentille, jolloin kansalle ei välity oikea kuva siitä, missä valta Suomessa sijaitsee. Hän sanoo, että Niinistön kannatuslukemat ovat osittain jopa huolestuttavaa luettavaa.

Niinistö teki ”karhunpalveluksen puolueille”

Demokraatti 18.9. 2017

Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio on pettynyt median toimintaan tasavallan presidentin työn ja toimien käsittelyssä presidentinvaalien alla.

Istuvaa presidenttiä kohdellaan silkkihansikkain. Eli käytännössä media tekee hänen vaalityötään.

Raunion mielestä hyvä, tuore esimerkki median toiminnasta on se, kun tasavallan presidentti Niinistö päätti, ettei hän tavoittele puolueen ehdokkuutta presidentinvaaleihin vaan suoraa kansan ehdokkuutta.

Minkä takia tätä ei kriittisesti tarkasteltu, koska sillähän on kielteisiä vaikutuksia. Se johtaa siihen, että tällöin tavallaan tehdään karhunpalvelus puolueille, jotka ovat kuitenkin edustuksellisen demokratian kivijalka. Minä olen aivan varma siitä, että jos istuva presidentti tulee uudelleen valituksi, hän kyllä muistuttaa, että hän on kansan valitsema eikä ole minkään puolueen ehdokas.

Kännäämisestä tuli tyylirikko ja suomalaisnuorten juominen romahti jopa Euroopan mittakaavassa – Mitä oikein tapahtui?

Helsingin Sanomat 18.9. 2017

Viinimaa Espanjassakin useampi juo itsensä juovuksiin asti puhumattakaan Tanskasta, jossa alaikäiset kännäävät kaikkein useimmin.

Nuoruus raitistuu, kertovat tilastot. Täysin raittiiden alaikäisten määrä on moninkertaistunut vuosituhannen vaihteesta.

”Monilla nuorilla on aika fiksu suhtautuminen. He voivat vaikka vähän maistaa mutta ei niin paljon, että menettäisivät kontrollin eivätkä pystyisi menemään kotiin.”

Ensinnäkin nuorten käytössä on entistä vähemmän rahaa. Käyttövarojen määrän tiedetään olevan yhteydessä nuorten juomiseen: mitä enemmän on rahaa, sitä enemmän ostetaan alkoholia. Tämä selittää sen, että varakkaassa Kauniaisissa kouluikäiset juovat kyselyiden mukaan enemmän kuin muualla.

Otetaanko vihapuhe nyt vakavasti, kun se osuu myös ministeriin?

Kansan Uutiset 18.9. 2017

Tällä viikolla eduskuntaan tuleva budjetti ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille. Se lisää katkeruutta, joka on tähän asti onnistuttu kanavoimaan maahanmuuttajiin ja heidän tukijoihinsa.

Tällaista ei saisi Suomessa tapahtua: ”Vaimoni on joutunut häirinnän ja uhkailun kohteeksi. Tätä on jatkunut jo pitkään.”

Näin kirjoitti valtiovarainministeri Petteri Orpo Facebookissa lauantaina. Kirjoitus nousi heti isoksi uutiseksi. Myös sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila kertoi lauantaina perheeseensä kohdistuvasta häirinnästä.

Vasemmisto on vuosia, vuosikymmeniä, varoittanut, ettei kurjistamisen toisessa päässä hyväosaisillakaan ole lopulta enää kivaa. Rikkaat joutuvat eristäytymään muurien taakse pysyäkseen turvassa. Tämä kehitys on nyt näkyvissä.

Timo Soinin johtamien joukkojen onnistui huijaamaan huono-osaiset vielä huono-osaisempia vastaan. Tämä toimi muutaman vuoden, mutta nyt Soinin harhaan johtamat ovat havainneet, ettei muutaman ministerin hillotolppa paranna heidän elinolojaan tippaakaan.

Rouva Matias Turkkila ei osta Aamulehden sukupuolineutraaleja linjauksia

City 17.9. 2017

Aamulehti teki viikonloppuna rohkean ja eteenpäin katsovan linjauksen, jonka mukaan lehdessä pyritään jatkossa käyttämään ihmisten titteleinä sukupuolineutraaleja ilmaisuja. Hieno avaus, jonka mukaan pyrimme jatkossa toimimaan Cityssäkin.

Löytyy ainakin pari tyyppiä kenen maailmankuvaan ajatus sukupuolineutraalista kielenkäytöstä ei sovi.

Toinen heistä on ulkoministerimme Timo Soini, joka osoittaa tapauksen myötä, ettei hänen kynänsä ole aivan yhtä terässä kuin parhaimpina vuosina. Plokista löytyvä horina voisi olla hyvin kirjoitettu tunkkaisella 70-luvulla. Siinä Soini manaa, kuinka Aamulehti on päättänyt käyttää uutiskieltä, jossa “mies on kaikkea muuta kuin mies”.

Soinin uhkaus asian suhteen on kutsua Aamulehden politiikan toimittajaa Aki Taposta lehtimieheksi. Näin puhuu Suomen ykköskasvot maailmalla ja henkilö, jonka puolueen nimessä on sana tulevaisuus. 2000-luvulla syntyneet eivät edes tiedä, mikä lehtimies on.

Aamulehden aprillipila

Timo Soini 17.9. 2017

Kun pikkupoikana lueskelin Sastamalan Heinoossa mummoni Aamulehteä, se oli konservatiivinen julkaisu.

Kun esimies ei ole esimies, eikä puhemies ole puhemies, tuskin ammattimies on ammattimies, saati palomies olisi palomies.

Pistetäänkö nainen samaan nippuun. Siitä vaan keksimään uusia sanoja olennaiselle, kokonaiselle, puolinaiselle….

Titteli jalkoväliin katsomatta

Suomen Kuvalehti/Salla Vuorikoski 17.9. 2017

amulehti on ilmoittanut kutsuvansa tästä lähtien eduskunnan puhemiestä puheenjohtajaksi. Lehti perustelee ratkaisuaan sillä, että se haluaa käyttää neutraalia kieltä ja pyrkiä eroon piilomaskuliinisuudesta.

Linjaus kuulostaa korviini rohkealta mutta järkeenkäyvältä. Suomen kielessä mies-sana viittaa miessukupuoleen. Kun tehtävät ovat auki kaikille jalkoväliin katsomatta, ei myöskään nimityksissä ole tarvetta viitata mieheyteen. Sanat eivät ole yhdentekeviä. Kieli muovaa ajattelua ja yhteistä todellisuuttamme.

Suomen Papinemäntien liitto muuttui vuonna 1991 Papinpuolisoiden liitoksi, koska ammatinharjoittajilla alkoi olla miespuolisia puolisoita. Niin hävisi sekin, 50 vuodessa vakiintunut nimi. Oletan, että miehille ei edes yritetty sanoa, että ”ei sitä emäntä-termiä tarvitse niin kirjaimellisesti ottaa”. Maailma muuttuu. Enää ei puhuta rouva Sauli Niinistöstä, harvemmin naisia myöskään puhutellaan siviilisäädyn perusteella neideiksi.

[Kokeilkaa, kun seuraavan kerran ostatte pyykkipoikia kysytte onko teillä pyykkihenkilöitä.]

Poliisia kohti tulitettiin useita kertoja pakoautosta

Uusi Suomi 17.9. 2017

Poliisin Huittisilla ampuma mies ei ole hengenvaarassa, Sisä-Suomen poliisi kertoo. Poliisi joutui ampumaan Huittisilla lauantai-iltana miestä, jonka epäillään ampuneen poliisia kohti pakoautosta. Sunnuntaina julkaistussa tiedotteessaan Sisä-Suomen poliisilaitos selventää illan tapahtumia.

Internet pakottaa maakunta­lehdet muuttumaan tai kuolemaan – kohtalonkysymys on, miten saada alle 45-vuotiaat tilaajiksi

Helsingin Sanomat 16.9. 2017

PAIKALLISET uutiset elättävät Suomessa 28 vähintään kuusi päivää viikossa ilmestyvää maakuntalehteä. Moni niistä on ollut yli sata vuotta maakunnan ääni ja tuonut tiedon lisäksi alueilleen yhteisöllisyyttä ja identiteettiä, mutta kuinka kauan se jatkuu?

Keskeisissä rooleissa selviytymistaistelussa ovat olleet ja tulevat olemaan yhteistyö ja ketjuuntuminen sekä kaikkien tärkeimpänä sisällöt: niiden pitää olla lukijoille aikaisempaakin havainnollisempia, erityislaatuisempia ja hyödyllisempiä.

Useimpien maakuntalehtien akuuttina lisäongelmana ovat jakelu ja takkuileva yhteistyö Postin kanssa. ”Paperilehden saatavuus alkaa olla ongelma”, Kangaskorpi sanoo.

”Keskeinen kysymys on se, miten maakuntalehdet kykenevät kehittämään digitaalisia sisältöjä, joista asiakkaat ovat valmiita maksamaan. Miten selvitä siirtymäkaudesta, jossa printistä siirrytään digiin?” Erämaja pohtii.

LEHTIEN keskeinen tehtävä on varmistaa tulevaisuutensa ja pian. Se tarkoittaa, että alle 45-vuotiaita pitää saada maksavaksi asiakkaiksi. ”Se on äärettömän vaikeaa. Ennen he siirtyivät printin tilaajiksi, mutta nykyään harvemmin”, Uusi-Kilponen sanoo.

Onko Laura Huhtasaari ongelma medialle?

Demokraatti 15.9. 2017

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksessa työskentelevä politiikan tutkija Mari K. Niemi muistelee, mitä perussuomalaisten puheenjohtajana toiminut Timo Soini toisteli aikanaan: kehutaan tai haukutaan, sataa Soinin laariin.

Tilanne saattaa olla tällä hetkellä samantyyppinen perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren kohdalla.

Hän voi olla samalla medialle jonkinlainen pulma. Tai vähintäänkin hänen avauksiaan uutisoidessa käydään ehkä muihin ehdokkaisiin nähden enemmän pohdintaa, milloin uutiskynnys ylittyy. Mutta ylittyyhän se, hyvin usein.

Laura Huhtasaaren puffaus mediassa alkaa muistuttaa Trumpin puffausta: vitsisvitsi, mutta kun niitä klikkejä tulee…, Helsingin Sanomien toimittaja Saska Saarikoski tviittasi kuvaavasti hiljattain.

Silmämäärisesti arvioiden Huhtasaari on saanut paljon julkisuutta. Ei hän ole siitä valittanut. Moni politiikan toimittaja on jo tässä vaiheessa jopa arvioinut, että Huhtasaarella voi olla mahdollisuuksia edetä toiselle kierrokselle.

Ylikomisario oudoksuu Atte Kalevan ulostuloa

”On vaarallista korostaa liikaa islaminuskon roolia terrorismissa”

Uusi Suomi 15.9. 2017

Ylikomisario Jari Taponen ihmettelee Helsingin poliisin neuvottelukunnan puheenjohtajan Atte Kalevan (kok.) ulostuloa, jossa hän tyrmäsi Taposen ja toisen ylikomisarion kohua herättäneet twiitit.

Kaupunginvaltuutettu Kaleva piti twiittejä valitettavina ja harkitsemattomina. Kalevan mielestä ”epäasialliset tviitit eivät ole omiaan lisäämään kansalaisten luottamusta poliisiin”.

Sosiaalisessa mediassa aktiiviset ylikomisariot Jari Taponen ja Jussi Huhtela ovat saaneet kritiikkiä maahanmuuttoon liittyvistä twiiteistään. Suurin nettikohu nousi Taposen puolustettua turvapaikanhakijoiden koulunkäyntiä virkatilillään.

Atte Kaleva: Ylikomisarion twiitit asiattomia – Väärä viesti viranomaisten suhtautumisesta jihadismiin

Uusi Suomi 15.9. 2017

Jihadismin tutkijanakin tunnettu Atte Kaleva korostaa virkamiesten oikeutta sananvapauteen – silloin kun nämä toimivat yksityishenkilöinä ja yksityistileiltään.

Ongelmalliseksi asia muuttuu silloin, kun ns. virkatililtä ryhdytään jakamaan poliittista sisältöä tai sellaisia kannanottoja, joissa kiistattomiin turvallisuusuhkiin ja jopa toteutuneisiin iskuihin ei suhtauduta vakavasti, Kaleva kirjoittaa julkisessa Facebook-kannanotossaan.

Kaleva kertoo Uudelle Suomelle, että hän ei viittaa pelkästään Taposen twiittiin turvapaikanhakijoiden koulunkäynnistä. Ylikomisario Taponen twiittailee aktiivisesti ääri-islamistiseen terrorismiin ja radikalisoitumiseen liittyen, ja Kaleva on aiemminkin kiinnittänyt huomiota tämän viesteihin. Taponen on korostanut Twitter-tilillään näkökantaa ja artikkeleita, joiden mukaan islam uskontona ei välttämättä ole keskeinen tekijä radikalisoitumisprosessissa tai terrorismissa, ja on todennut muun muassa, että ”jihadismi on käsitteenä demonisoitu ns. länsimaisessa keskustelussa”.

Pohjois-Korea laukaisi ohjuksen Japanin yli – Etelä-Korea vastasi omalla ohjustestillä, YK:n turvallisuusneuvosto kutsuttu koolle

Helsingin Sanomat 15.9. 2017

YK:n turvallisuusneuvosto on kutsuttu hätäistuntoon perjantaiksi Pohjois-Korean viimeöisen ohjustestin vuoksi.

Pohjois-Korea laukaisi varhain perjantaina paikallista aikaa keskipitkän kantaman ballistisen ohjuksen, kertovat Etelä-Korean ja Yhdysvaltain sotilaslähteet. Ohjus laukaistiin maan pääkaupungin Pjongjangin läheltä, ja se lensi Japanin pohjoisosien yli ja päätyi mereen noin 2 000 kilometrin päähän Hokkaidōn saaresta.

Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan ohjus todennäköisesti lensi 3 700 kilometriä ja nousi 770 kilometrin korkeuteen. Kantama riittäisi yltämään Yhdysvaltain sotilastukikohtaan Guamin saarella Tyynellä valtamerellä. Pohjois-Korea on uhannut iskeä Guamiin. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan ohjus ei uhannut yhdysvaltalaiskohteita.

Pohjois-Korean aiheuttama uhka on uudella tasolla, ja diktatuuri voisi tehdä jopa ensi-iskun ydinasein

Helsingin Sanomat 14.9. 2017

Jos Yhdysvallat alkaisi tosissaan uhata Pohjois-Koreaa asein, ei voida kuitenkaan sulkea pois mahdollisuutta, että Pohjois-Korea vastaa tekemällä ensi-iskun ydinaseella. Pohjois-Korea voisi täräyttää ydinohjuksella maan tasalle esimerkiksi Yhdysvaltojen tukikohdan Guamin saarella Tyynellämerellä.

Valko-Venäjällä: Zapad-sotaharjoituksen keksitystä vihollis­valtiosta tuli vitsi, mutta suurharjoituksen seuraukset hermostuttavat maan johtoakin

Helsingin Sanomat 14.9. 2017

Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad-sotaharjoitus alkaa tänään torstaina. Valko-Venäjällä jotkut vitsailevat keksityillä mailla, toiset pelkäävät venäläisjoukkojen jäävän maahan sotaharjoituksen jälkeen. Johto hermoilee harjoituksen vievän maalta ulkopoliittista liikkumatilaa.

Vitsi oli liian herkullinen ohitettavaksi yksillä nauruilla.

Niinpä nauru on jatkunut jo kaksi viikkoa eli siitä asti, kun Valko-Venäjän varapuolustusministeri Oleg Belokonev esitteli tiedotustilaisuudessaan Veišnorijan. Tämä läntisellä Valko-Venäjällä sijaitseva keksitty valtio on vihollinen tänään torstaina alkavassa Venäjän ja Valko-Venäjän yhteisessä Zapad 2017 -sotaharjoituksessa.

Tiedotustilaisuus ei ollut ehtinyt kunnolla edes loppua, kun valkovenäläiset alkoivat suunnitella kuvitteelliselle maalle lippua, setelistöä, passia ja kansallishymniä.

Nauru Valko-Venäjän sodasta Valko-Venäjää vastaan sai syvyyttä, kun Veišnorijan tajuttiin olevan lähes yksi yhteen alue, jolla presidentti Aljaksandr Lukašenkan kannatus oli pienintä presidentinvaaleissa 1994. Lukašenkan silloin voittamat vaalit ovat Valko-Venäjän viimeisimmät vapaat ja reilut.

Samalla Veišnorija, valkovenäjäksi Veišnoryja sai uudenlaista symboliarvoa, sanoo yhdeksi projektin jonkinlaiseksi edustajaksi ryhtynyt Sergei Tšalyi. Siitä tuli ideaali.

Sotaharjoitus ei tietenkään ole mikään vitsi, minkä Veišnorijasta huumoria repivätkin hyvin tietävät. Se on Venäjän läntisen sotilaspiirin ja Valko-Venäjän merkittävin sotaharjoitus neljään vuoteen – ja ensimmäinen iso sellainen sen jälkeen, kun Venäjän ja lännen välit jäätyivät Venäjän vallattua Krimin.

Harjoitus onkin herättänyt huolta erityisesti Baltian maissa. Hermostuneisuutta on lisännyt epätietoisuus harjoituksen koosta. Venäjän virallisen ilmoituksen mukaan sotilaita on yhteensä 12 700, joista 7 200 valkovenäläisiä ja 5 500 venäläisiä. Läntiset analyytikot ovat arvioineet oikean luvun olevan 80 000–100 000.

”Armeijat sotivat samalla tavalla kuin ne harjoittelevat” – Venäjä ja Ruotsi näyttävät, millainen olisi sota Itämerellä.

Perussuomalainen vaatii irakilaisille ehdotonta maahantulokieltoa – tyrmää 2500€:n paluurahan

Uusi Suomi 14.9. 2017

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Ville Tavio kritisoi laittomasti maassa olevien paluurahan korotusta.

Tavio ihmettelee, että Suomen hallitus, joka leikkaa suomalaisilta ja ottaa lisää velkaa, korottaa maassa laittomasti olevien paluurahaa. Tavion mukaan hallituksen tulisi ennemmin panostaa palautusten tehostamiseen. Hän huomauttaa, että kansainvälisen oikeuden mukaan jokainen valtio on vastuussa omista kansalaisistaan, eikä voi evätä näiltä maahanpääsyä.

Irak on ollut haluton palautusyhteistyöhön ja ottaa vastaan vain vapaaehtoiseesti palaavat. Tavio katsoo, että Irak rikkoo kansainvälistä oikeutta estäessään omien kansalaistensa palautuksia.

Valtio maksoi vastaanottokeskuksista 250 miljoonaa euroa viime vuonna – tiedot valtion hankinnoista paljastavat, että joulukuussa poltetaan säästöön jäänyttä rahaa

Helsingin Sanomat 14.9. 2017

Palvelut kattavat jo noin 80 prosenttia valtion vuosittaisista ostoista. Suurimmat valtiota laskuttavat yritykset omistaa valtio itse.

Vastaanottokeskustoiminta nousi poikkeuksellisen isona kulueränä valtion hankinnoissa viime vuonna, käy ilmi valtion syyskuussa julkaisemista viime vuoden hankintatiedoista.

Esimerkiksi Suomen Punaiselta Ristiltä tehdyt hankinnat olivat laskutustietojen mukaan noin 150 miljoonaa euroa. Useita vastaanottokeskuksia perustanut Luona laskutti valtiota noin 50 miljoonan euron edestä.

Tilaajana hankinnoille oli Maahanmuuttovirasto. Yhteensä virasto hankki palveluita viime vuonna lähes puolen miljardin euron edestä.

Maarit on isoäiti, joka hoitaa mieluummin parisuhdettaan kuin lapsenlastaan – Välit voivat kiristyä, kun isovanhempi panee omat menonsa etusijalle

Helsingin Sanomat 14.9. 2017

Sanotaan, että isovanhemmuus on elämän jälkiruoka, mutta kaikille se ei maistu. Saako isovanhempi asettaa oman aikansa lapsen­lapsen hoitamisen edelle?

EI kiitos enää pyllyjen pyyhkimistä. Näin Maaritin puoliso tiivisti omat ja vaimonsa ajatukset tulevasta isovanhemmuudesta.

Vauva on tulossa, pariskunnan tuolloin alle kolmekymppinen kuopus ilmoitti. Nytkö jo, Maarit ajatteli. Hän oli käsittänyt, että lapsi tahtoisi vielä opiskella.

Suurinta huolta Maarit kantoi odotuksista, joita häneen isoäitinä kohdistuisi. Odotukset suorastaan pelottivat, Maarit sanoo.

Hänellä ei ollut aikeita ryhtyä aina apuun rientäväksi mummoksi. Suunnitelmat lähitulevaisuuden varalle olivat perin toisenlaisia. Ne liittyivät työssä jaksamiseen – ja parisuhteeseen.

Vaikka ensisynnyttäjien keski-ikä on meillä nousemaan päin, isovanhemmaksi tullaan edelleen melko nuorina, keskimäärin 56-vuotiaana. Silloin elämä voi hyvinkin täyttyä työstä, harrastuksista ja matkustelusta ja eläkevuodet säännöllisenä hoitoapuna tuntua kaukaiselta tulevaisuudelta.

”Saattaa myös olla, että tuore isovanhempi on tuplahoivaloukussa, eli hänen oletetaan hoitavan sekä lapsenlapset että omat iäkkäät vanhemmat”, Oulasmaa sanoo.

MAARITIN muistikuvien mukaan hoitoavun pyytäminen ei ollut yleisesti tapana silloin, kun omat lapset olivat pieniä. Omin voimin piti pärjätä.

”Varmaankin siksi odotan nyt samaa omalta lapseltani”, Maarit miettii.

Suomi tarjoaa vapaaehtoisesti palaaville turvapaikanhakijoille rahaa

Iltasanomat 13.9. 2017

Kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita yritetään saada lähtemään Suomesta nostamalla vapaaehtoisen paluun tukea reippaasti. Käteisavustus esimerkiksi Afganistaniin tai Irakiin vapaaehtoisesti palaavalle on nyt normaalisti tuhat euroa ja lapselle 600 euroa.

Jussi Halla-aho paljasti salaliiton

Uusi Suomi 13.9. 2017

Sen lisäksi, että politiikan tekeminen on toisinaan tyhjästä taikomista ja epäilyksen varjon aiheetonta heittelyä, se on myös salaliittoteorioita.

Tuorein ”salaliitto” on löytynyt hallituksesta, joka on erimielinen pakolaiskiintiöiden nostamisesta. ”Paljastajana” on oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Tosiasiassa hallituspuolueet yrittivät päästä sopuun pakolaiskiintiöiden nostamisesta jo budjettiriihessä, mutta yksimielisyyttä ei saavutettu.

Halla-aho tiedotti eilen perussuomalaisten toivovan, ”että pääministerin puheet pakolaiskiintiön nostosta ovat pelkkää teatteria

Kilpailun avaaminen rautateillä tulee kalliiksi – hyötyykö joku?

Demokraatti 12.9. 2017

SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Sauli Hievanen ennakoi SAK:n verkkosivujen haastattelussa rautateiden kilpailun avaamisen lisäävän kustannuksia, vaikka samalla sen hyödyistä ei ole varmuutta.

Suomen rautatiejärjestelmän tehokkuus piilee kaluston korkeassa käyttöasteessa. Pitkien etäisyyksien ja ohuiden liikennevirtojen maassa on samoilla vetureilla ja henkilöstöllä ajettu vuosikymmeniä sekä henkilö- että tavaraliikennettä.

Lisääntyvät kustannukset valuvat lippujen hintoihin ja teollisuuden logistiikkakustannuksiin. Vielä ei ole varmaa, saadaanko kilpailuttamisesta edes vastaavia säästöjä, saati merkittävää lisähyötyä, Hievanen lisää.

Perussuomalainen vaatii palautuskeskuksia Euroopan ulkopuolelle ilman ”lepsuilua”: Estäisi ”pyöröovi-ilmiötä”

Uusi Suomi 12.9. 2017

Euroopan ulkopuolelle pitäisi perustaa palautuskeskuksia, katsoo perussuomalaisten poliittinen suunnittelija, Tampereen kaupunginvaltuutettu Sakari Puisto. Filosofian tohtori Puiston mielestä tämä tehostaisi palautuksia.

Palautuskeskukset nousivat uudelleen keskusteluun Turun puukkoiskun jälkeen. Sittemmin on kohistu myös pakkopalautuksista, kun Jyväskylässä vastaanottokeskuksella kehkeytyi tunteja kestänyt välikohtaus viime viikolla. Mielenosoittajat yrittivät estää poliisi panemasta toimeen afgaaniperheen maastapoistamispäätöstä. Monet ovat kritisoineet Suomen linjaa palauttaa Afganistaniin myös lapsiperheitä.

Pääministeri Sipilä nostaisi roimasti Suomen pakolaiskiintiötä – 2000:een 750:stä

Uusi Suomi 11.9. 2017

Sipilän mielestä Suomen kannattaisi toimia taakanjaossa kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta. EU-maat sopivat pari vuotta sitten 160 000 pakolaisen taakanjaosta, josta Suomi on hoitanut osuutensa. Moni muu maa on laistanut velvollisuudestaan, ja määräaika päättyy syyskuun lopulla.

Hurricane Irma

CNN
LIVE Hurricane Irma Update: Florida Storm Surge VIDEO MASSIVE Flood footage latest tracking updates.

Irma riehuu Floridan länsirannikkoa pohjoiseen ja tuhot alkavat paljastua

Yle Uutiset 11.9. 2017

Ykkösluokkaan laantunut Irma riehuu manner-Floridassa ja lähestyy Tampan kaupunkia.

Irma-hurrikaani heikkeni aamuyöstä Suomen aikaa . Maanantaiaamuna Suomen aikaa Irma riehui Fort Myersissa, josta se jatkaa matkaa Floridan länsirannikkoa pohjoisen suuntaan.

Tuulen voimakkuus on alle 50 metriä sekunnissa. Viranomaiset varoittavat, että puuskatuulet voivat olla edelleen hengenvaarallisia. Irma aiheuttaa myös myrskytulvia.

Ryöstely Fort Lauderdalessa alkoi Irman vielä raivotessa – pimeät kadut kuin zombie-elokuvasta

Iltasanomat 11.9. 2017

Hurrikaani Irman pahimmalta tuholta säästyneellä Floridan niemimaan itärannikolla odoteltiin sähköjen palaamista ja yritettiin estää jo myrskyn aikana alkanutta ryöstelyä.

Sunnuntaina alkuillasta tuulet Fort Lauderdalen alueella Miamin pohjoispuolella olivat vielä vaarallisen voimakkaita Irma-hurrikaanin ohitettua alueen länsipuolelta, säästäen asuinalueet kaikkein pahimmalta tuholta ja tulvimiselta. Samaan aikaan alempaan 2-luokkaan laantunut myrsky jatkoi matkaansa osavaltion länsirannikolla, liikkuen kohti Tampan kaupunkia jossa pelättiin tuhoisaa merennousua.

Hurricane Irma
Hurrikaani Irman sijainti sunnuntaina 10.9 klo 11

Iltayhdeksän aikaan liikkeellä oli vielä lähinnä hälytysajoneuvoja. Viranomaisilla riitti töitä, sillä tyhjiä katuja ja sähköttömyyttä hyväkseen käyttäneet murtovarkaat iskivät jo aiemmin päivällä alueen liikkeisiin.

Uudelleen voimistuneen hurrikaani Irman odotetaan iskevän Floridaan jo lähitunteina

Helsingin Sanomat 10.9. 2017

HIRMUMYRSKY Irman mukanaan tuomat voimakkaat tuulet ja sateet ovat alkaneet piiskata Floridan eteläkärkeä. Myrskyn keskus sijaitsee tällä hetkellä merellä noin sadan kilometrin päässä Floridan edustalla sijaitsevasta Key Westistä, missä tuulen odotetaan voimistuvan hurrikaanilukemiin jo lähitunteina.

Laura Huhtasaari: "Kaipaan kekkosmaista johtajaa, joka sanoo, että Suomen turvallisuus menee kaiken muun edelle"

Ess 10.9. 2017

Perussuomalaisten presidenttiehdokas kysyy, saako Suomessa enää olla isänmaallinen ja kansallismielinen.

Laura Huhtasaari ei halua hyssytellä ja olla hiljaa.

Minä sen sijaan olen vihainen, erittäin vihainen - esimerkiksi siitä, mitä Turussa tapahtui. Kaipaan tässä tilanteessa kekkosmaista johtajaa, joka astuu esiin ja sanoo jämäkästi, että kaikki tutkitaan. Presidentti Urho Kekkosessa oli se hyvä puoli, että hän totesi kansan turvallisuuden ja hyvinvoinnin menevän kaiken muun edelle.

Huhtasaari on kiivas ja energinen puhuja, joka kulkee vakaasti omia polkujaan. Hän on kreatonisti, joka uskoo luomiskertomukseen. Tieteen perusteellisesti todistama evoluutioteoria ei häntä vakuuta.

Mielestäni se ei ole täysin aukoton. Minä uskon, että todellisuus on luotu, mutta miten Jumala on sen tehnyt, sitä en minä eikä kukaan muukaan ihminen voi koskaan selittää, Huhtasaari sanoo.

Haluan kysyä, onko meillä enää tässä maassa uskon- ja vakaumuksen vapautta. Eihän meillä ole sitä, jos ihminen ei saa tulkita Raamatun viitekehyksen kautta, onko todellisuus luotu vai ei, Huhtasaari toteaa.

Toinen hyvä kysymys on se, saako tässä maassa enää olla isänmaallinen ja kansallismielinen.

[Huhtasaari esittää hyviä kysymyksiä, mutta ei saa niihin järkeviä vastauksia. Suomi on väistämättä ajautumassa eriarvoiseksi yhteiskunnaksi kaikilla sektoreilla, nykyisen hallituksen suosiollisella avustuksella.]

Pommeilla demokratiaa

Tiedonantaja 10.8. 2017

Demokratian esitaistelija Yhdysvallat on vienyt ilosanomaansa pitkin poikin maailmaa. Kärrynpyörän kantapöydän Arska oli kerännyt seuraavan listan jenkkien pommittamista maista.

Korea ja Kiina 1950-1953 (niin sanottu Korean sota) Guatemala 1954 Indonesia 1958 Kuuba 1959-1961 Guatemala 1960 Kongo 1964 Laos 1964-1973 Vietnam 1961-1973 Kambodzha 1969-1970 Guatemala 1967-1969 Grenada 1983 Libanon 1983-1984 (mukana myös kohteita Syyriassa) Libya 1986 El Salvador – koko 1980-luku Nicaragua – samoin tasaisesti koko 1980-luvun ajan Iran 1987 Panama 1989 Irak 1991 (Persian lahden sota) Kuwait 1991 Somalia 1993 Bosnia 1994-1995 Sudan 1998 Afganistan 1998 Jugoslavia 1999 Jemen 2002 Irak 1991-2003 (tasaisin väliajoin) Irak 2003-nykyhetki Afganistan 2001-nykyhetki Pakistan 2007-nykyhetki Somalia 2007-2008, 2011 Jemen 2011 Libya 2011, 2015 Syyria 2014-nykyhetki

[Niin ja sitten ihmetellään miksi maailmassa on terrorismia. Kannattaisiko Yhdysvaltojen ensin katsoa omaa toimintaa.]

Puoluejohtajilta yhteinen ulostulo: Tuomitsemme jyrkästi terrorismin, väkivallan ja vihapuheen

Eduskuntapuolueet ja sininen tulevaisuus ovat antaneet yhteisen lausuman.

Juha Sipilä istui ministeriautonsa takapenkillä ja näki ikkunasta ruohoa syövän miehen.
– Oletko kasvissyöjä vai minkä takia syöt ruohoa? ihmetteli Sipilä.
– Herra pääministeri, leikkauspolitiikka on tehnyt minusta köyhän ja minulla on nälkä.
– Ei voi olla totta. Tule meille syömään!
– Minulla on viisihenkinen perhe.
– Ota heidät mukaan.
– Suuret kiitokset, herra pääministeri!
– No eipä kestä! Kempeleen kotini nurmikko on kasvanut hyvin, joten purtavaa riittää isommallekin perheelle!

Taivas pimeni ennen Irman massiivista iskua – karkuun ei enää pääse, kaupoissa hyllyt tyhjinä

Iltasanomat 9.9. 2017

Floridan itärannikolla hamstrattiin vielä ruokaa ja vettä ennen rankkasateiden alkua ja superhurrikaani Irman maihinnousua.

Viimeisenä iltana ennen Irma-hurrikaanin saapumusta Floridan Fort Lauderdalessa jaksettiin vielä nauraa hurrikaanivitseille. Samaan aikaan ihmiset seurasivat levottomina uutislähetyksiä, joissa Kuuban rannikkoa parhaillaan sivunneen myrskyn kerrottiin voimistuvan takaisin korkeimpaan vitosluokkaan ennen rantautumistaan Floridan eteläpäähän varhain sunnuntaiaamuna.

Tilanteessa hätäilystä ei toisaalta olisi paljon hyötyä, sillä Fort Lauderdalesta pois pääseminen ennen Irmaa oli käytännössä ollut enää mahdollista. Bensiini oli lopussa käytännössä kaikilta alueen huoltoasemilta, eikä aika enää riitä koko osavaltion läpi kulkevan Irman välttämiseen.

Poliittiseen kielenkäyttöön on odotettavissa kovempia sanoja

Helsingin Sanomat 9.9. 2017

Puoluejohtajien tämänviikkoisen yhteisen lausuman vaiheet osoittavat, että perussuomalaiset ovat uuden puoluejohdon myötä tiukentamassa puhetapaansa.

ON tärkeää, että hallituksen ja opposition välinen raja pystytään ylittämään, kun kyse on turvallisuudesta tai yhteiskunnassa noudatettavista pelisäännöistä.

Torstaina eduskunnan kyselytunnilla perussuomalaisia Mäntyniemessä edustanut Laura Huhtasaari – todennäköinen presidenttiehdokas – sanoi, että tuomion kohteena on nimenomaan terroristien ­vihapuhe länsimaalaisia kohtaan.

Uuden puoluejohdon myötä perussuomalaiset ovat koventamassa puhe­tapaansa. Yksittäisten edustajien tuskin enää tarvitsee varoa sanojansa.

HINTARYSÄYS

Journalisti 8.9. 2017

Juha Tammisen ura urheilun, ennen kaikkea jalkapallon, kuvaajana on komea. Kirjoittavana toimittajana aloittanut Tamminen siirtyi vähitellen kuvaajaksi jo 1980-luvun puolivälissä. Hän on kuvannut Diego Maradonan kuuluisan pujottelumaalin Englantia vastaan vuonna 1986. Hän on haastatellut ja kuvannut Pelén.

Mutta vuodesta 2014 lähtien urheilukuvaamisella eläminen on ollut Tammiselle vaikeampaa kuin koskaan ennen. Tarkemmin sanoen se on ollut lähes mahdotonta. Eikä Tamminen ole yksin. Tämän jutun taustaksi haastatellut kollegat kertovat samaa tarinaa. Freelancekuvaaja pystyi aiemmin elämään urheilukuvaamisella Suomessa, mutta ei enää viime vuosina.

Juha Tammisen toimeksiantajien joukkoon ilmestyi jo 1990-luvun lopulla Aller Median kuvatoimisto All Over Press (AOP). Pohjoismaissa toimivan, tanskalaisomisteisen yrityksen Suomen-osasto tilasi Tammiselta kuvia silloin tällöin ja maksoi niistä alan normien mukaan – kohtuullisesti. Kolme vuotta sitten tilanne muuttui.

AOP on myynyt Tammisen kuvia eteenpäin korkeimmillaan 50 euron kappalehintaan. Kuten tavallista, kuvatoimiston osuus tästä on puolet. Tavallisimmin AOP kuitenkin laskuttaa ostavalta medialta 15 euroa kuvalta. Kuvaajalle jää 7,5 euroa.

Samaan hengenvetoon hän kiroaa Yleisradion AOP-asiakkuutta. Verovaroin toimivan Yle Urheilun nettisivuston pitäisi kuvaostoissaan noudattaa hyvää kauppatapaa, ei tukea polkuhinnoittelua ja ammattikuvaajien kiilaamista pois alalta.

Juha Tamminen nostaa hattua esimerkiksi Hesarille, Ilta-Sanomille, Etelä-Suomen Sanomille ja Ålandstidningille, koska nämä maksavat edelleen kuvaajalle tämän työstä.

Touko Aallolta ehdoton ei vain perussuomalaisille

Uusi Suomi 8.9. 2017

Muut puolueet kelpaavat hallituskumppaneiksi

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto linjaa, että puolue voisi lähteä hallitukseen kaikkien muiden puolueiden paitsi perussuomalaisten kanssa.

Aalto viittaa tuoreisiin gallupeihin, joissa vihreiden suosio on noussut ennätyskorkealle ja toiselle sijalle viimeksi Ylen gallupissa eilen. Hänen mukaansa vihreät on uudessa tilanteessa.

Jos Vihreät saa politiikalleen kansan tuen, olen valmis keskustelemaan avoimesti, minkä puolueiden kanssa voidaan satsata koulutukseen ja osaamiseen, vähentää tuloeroja ja köyhyyttä, puolustaa perus- ja ihmisoikeuksia, tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa ja suojella mittaamattoman arvokasta luontoa sekä uudistaa yhteiskuntaa vastaamaan aikaansa.

[Kannattaa muistaa, että vielä on parit toukotyöt tehtävä ennen eduskuntavaaleja ja vihreiden kannatus pääkaupunkiseudulla on lähinnä kukkahattutätien esiliinan nyöreissä kiinni. Muualla maassa vihreiden kannatus on marginaalista.]

Hurrikaani Irma iskee suoraan Miamiin – vaikutukset Yhdysvalloissa ”todella tuhoisia”

Iltasanomat 8.9. 2017

Superhurrikaani on parhaillaan iskemässä köyhään Haitiin, joka ei ole valmis myrskyn seurauksiin. Viranomaiset odottavat myrskyn aiheuttavan valtavia tuhoja myöhemmin Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen kansallisen hurrikaanikeskuksen tuoreen ennusteen mukaan Irma-hurrikaani tulee iskemään suoraan Floridan Miamiin. Asiasta kertoo amerikkalaiskanava CNN. Hurrikaanikeskuksen uusimman ennusteen mukaan Irma iskisi Miamiin sunnuntaina iltapäivällä.

Useimmat poliitikot eivät näytä lainkaan ymmärtävän tilanteen vakavuutta

Uusi Suomi 7.9. 2017

Väestöpaine Euroopan rajoilla on valtava, tulijat saapuvat pääosin islamilaisista maista. Vaikka tulijoiden joukossa on muslimeja, joilla on aito halu integroitua länsimaihin, on saapujien joukossa myös heitä, jotka eivät halua integroitua vaan haluavat eristäytyä.

Tulijat keskittyvät tietyille alueille, ja vuosien kuluessa kantaväestö väistää heitä. Alueet eriytyvät ja kääntyvät sisäänpäin, eivätkä niissä asuvat juuri työllisty. Esimerkkejä löytyy Euroopasta.

Hajanaisen ja harmaantuvan Euroopan poliittiset johtajat pelkäävät tämän ongelman kohtaamista. Vanha Eurooppa vain katselee sivusta, kun ensin miljoonat ja lopulta kymmenet miljoonat siirtolaiset pääasiassa islamilaiset siirtolaiset suuntaavat kohti vanhaa mannerta. Kulku jatkuu maasta toiseen, maasta toiseen kävellään ylittämällä rajat, joita ei enää katsota tarpeelliseksi valvoa.

Hollannissa asuu onnellisia lapsia – oppia voisi ottaa ainakin ruokatavoista

Helsingin Sanomat 7.9. 2017

Kun lapsi kasvaa eikä arki enää täyty syöttämisestä ja hyssyttelystä, vanhemmilla on aikaa miettiä, onko lapsi onnellinen.

Hollannissa kasvavat jopa maailman onnellisimmat lapset, kertoo Unicef-raportti vuodelta 2013. Siinä verrattiin muun muassa materiaalista hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta 29 vauraimmassa valtiossa. Suomi oli neljäs.

Hollantiin Yhdysvalloista muuttanut Rina Mae Acosta ja britti Michele ­Hutchison etsivät onnen avaimia kirjassaan Maailman onnellisimmat lapset – Kasvatus hollantilaisittain (2017). Heidän mielestään hollantilaislasten elämässä on paljon vapautta ja leikkiä. Vanhemmat kannustavat ja vaativat sopivasti.

Hirmumyrskyt ovat kylväneet tuhoa lukuisia kertoja – Pahimmissa myrskyissä on kuollut jopa kymmeniätuhansia ihmisiä

Helsingin Sanomat 6.9. 2017

TROOPPISIA hirmumyrskyjä kutsutaan eri alueilla eri nimillä. Karibialla, Meksikonlahdella ja läntisellä Atlantilla ne ovat hurrikaaneja, Tyynenmeren länsiosissa taifuuneja ja Intian valtamerellä trooppisia sykloneja. Alla on lueteltu lähimenneisyyden pahimpiin kuuluvia hirmumyrskyjä.

Taifuuni Haiyan tuhosi Filippiinejä marraskuussa 2013. Se oli mittaushistorian voimakkaimpia hirmumyrskyjä.

Hurrikaani Sandy ei kuulu lähihistorian tuhoisimpiin. Lokakuun 2012 Sandy-myrsky muistetaan kuitenkin siitä, että se osui New Yorkiin ja lamautti kaupungin täysin.

Trooppinen sykloni Nargis oli viime vuosikymmenen tappavin hirmumyrsky.

Hurrikaani Katrina iski Yhdysvaltain Meksikonlahden rannikolle elokuussa 2005. Yli 1 800 ihmistä kuoli, ja erityisesti New Orleansin kaupunki kärsi musertavia tuhoja. Presidentti George W. Bush sai kovaa arvostelua hitaasta reagoinnista.

Loka-marraskuussa 1998 hurrikaani Mitch aiheutti hirvittäviä tuhoja etenkin Hondurasissa ja Nicaraguassa.

Elokuun puolivälissä 1992 Bahamalle ja Floridaan iskenyt Andrew on edellinen 5. luokan hirmumyrsky, joka on iskenyt Yhdysvaltain rannikolle.

Irma tuhoaa rakennuksia, nostattaa kuusimetrisiä aaltoja ja näkyy maanjäristyksiä mittaavissa laitteissa – Tällainen on hirmumyrsky, joka riehuu parhaillaan Karibialla

Helsingin Sanomat 6.9. 2017

Irma on voimakkaampi kuin Katrina, joka tuhosi 2005 lähes koko New Orleansin kaupungin.

Hirmumyrsky Irma iskee Karibian saarille poikkeuksellisella voimalla. Se tuhoaa rakennuksia ja nostattaa isoja tulvia ja hyökyaaltoja.

Yhdysvaltojen hurrikaanikeskuksen NHC:n mukaan Irma on äärimmäisen vaarallinen. Se on voimakkain Atlantin valtamerellä koskaan mitattu hurrikaani.

Ydinasevaltio Pohjois-Korea tarvitsee kipeästi rahaa: entä jos se kauppaa ydinraaka-ainetta tai jopa valmiin pommin terroristeille?

Helsingin Sanomat 6.9. 2017

Pohjois-Korean ydinohjelman nopea edistyminen on lisännyt pelkoja ydiniskun mahdollisuudesta. Se ei ole kuitenkaan ainoa huoli. Köyhän diktatuurin epäillään olevan kiinnostunut myymään ydinosaamistaan jopa terroristijärjestöille. Se sai omaan ohjelmaansa aikoinaan apua Pakistanilta.

Ainoa huoli asiassa ei ole Pohjois-Korean oman ydiniskun pelko. Pohjois-Korean kehittämät ydinaseet ja osaaminen voivat kelvata myös terroristeille tai muille roistovaltioille.

”Pohjois-Korean myyntivaltti ei ole perinteisesti ollut ydinosaaminen, vaan enemmänkin ohjuspuoli. Mutta aina kun jokin testi onnistuu, teknologinen osaaminen voi joutua kauppatavaraksi. Se on jopa markkinointia osaamiselle”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen.

Pohjois-Korean ydinosaaminen on kiinnostanut muita aiemminkin. Yhdysvaltalaisten tutkimuslähteiden mukaan Iranista olisi ollut tutkimushenkilöstöä läsnä vuonna 2013 tehdyssä ydinkokeessa.

Eristäytyneellä diktatuurilla on suhteet myös Syyrian hallintoon. Vuonna 2007 Israel pommitti Syyriassa ydinlaitoksen, jota rakennettiin Pohjois-Korean mallin mukaan. Tutkija Sinkkosen mukaan on mahdollista, että Pohjois-Koreasta on toimitettu Syyriaan kemiallisia aseita.

”Pakistanin ydinpommin isänä” tunnettu Abdul Qadeer Khan pyöritti toistakymmentä vuotta verkostoa, joka myi ydinsalaisuuksia ainakin Pohjois-Koreaan, Iraniin ja Libyaan.

Puolustusministeri väläyttää: Suomeenkin suuret sotaharjoitukset

Uusi Suomi 5.9. 2017

Yllätyshyökkäys on meidänkin heikkoutemme.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) katsoo, että Suomenkin voisi olla syytä järjestää suuret sotaharjoitukset Ruotsin Auroran tapaan.

Totesin Ylelle antamassani haastattelussa, että ehkä myös Suomessa voisi harkita pidettävän vastaavanlaisia sotaharjoituksia, joissa harjoiteltaisiin yhdessä kumppaneiden kanssa Suomen puolustamista. Toistaiseksi meillä on ollut enemmänkin puolustushaarakohtaista ja kooltaan pienempää toimintaa. Suurempia harjoituksia meillä oli viimeksi 1980-luvulla.

Putin vastaa nyt USA:lle Pohjois-Koreasta: ”Päätöntä, umpikuja”

Uusi Suomi 5.9. 2017

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vakuuttunut, että mitkään pakotteet eivät saa Pohjois-Koreaa luopumaan ydinohjelmastaan. Libyan ja Irakin esimerkit ovat Putinin mukaan opettaneet pohjoiskorealaisille, että ydinasepelote on ainoa turvatakuu.

Sotilaallisen hysterian lietsominen näissä olosuhteissa on päätöntä: se on umpikuja, Putin vastaa Yhdysvalloille Russia Todayn mukaan.

Se voi johtaa globaaliin, Maan laajuiseen katastrofiin ja valtaviin ihmiselämien menetyksiin, hän jatkaa.

Etelä-Korea piti massiiviset harjoitukset
”Jos vihollinen provosoi, iskemme välittömästi takaisin”

Iltasanomat 5.9. 2017

Uutistoimisto Yonhapin mukaan laivastoharjoituksessa oli mukana muun muassa Gangwon-fregatti.

US Ambassador to the United Nations Nikki Haley says it is time to exhaust all diplomatic efforts against the North Korean regime after reports of an upcoming missile test.

Etelä-Korean laivasto aikoo aloittaa keskiviikkona neljän päivän taisteluryhmäharjoitukset. Mukana on yli kymmenen alusta, mukaan lukien 2 500 tonnin Chungbuk-fregatti, sukellusvene ja P3 Orion -meritiedustelukone.

Punaiseen pukeutuva nainen antaa kasvot Pohjois-Korean propagandalle – mutta kuka hän on?

Iltasanomat 5.9. 2017

KCTV:n eläköitynyt uutistenlukija Ri Chun-hee elää Guardianin mukaan luksuselämää Pjongjangissa.

Kun maailman sulkeutunein maa kokee saavuttaneensa jotakin merkittävää, on Ri Chun-heen aika astua esiin. Vaaleanpunaiseen useimmiten pukeutuva Ri on Pohjois-Korean television tunnetuin kasvo. Nainen ilmestyy ruutuun liki aina, kun maa ottaa edistysaskeleita ydinaseohjelmassaan.

Näin Sipilän hallitus kasvattaa tuloeroja – ”Pienituloisia sattuu eniten”

Uusi Suomi 5.9. 2017

Eduskunnan tietopalvelun tuore laskelma osoittaa, että pääministeri Juha Sipilän hallitus kasvattaa tuloeroja hallituskaudellaan vuosina 2015–2018. Katso graafia.

Ulkoavaruuden mysteeri muuttui yhä oudommaksi: tutkijat havaitsivat 15 uutta toistuvaa radiopurkausta

Tekniikka & Talous 4.9. 2017

Yksi avaruuden mysteereistä muuttui juuri yhä oudommaksi. Tutkijaryhmä löysi 15 uutta nopeaa radiopurkausta, jotka ovat peräisin yhdestä kohteesta.

Purkausten lyhytkestoisuuden ja radioteleskooppien kapean tarkastelualueen vuoksi tähän mennessä on havaittu vain noin pari tusinaa nopeaa radiopurkausta. Niistä vain yhden FRB 121102:n on havaittu toistuvan. Se sijaitsee kääpiögalaksissa noin 3 miljardin valovuoden päässä Maasta.

Lisää aiheesta.

Ruotsin hallitukselta ennennäkemätön ilmastobudjetti – sähköpyörien ostoa tuetaan avokätisesti

Kainuun Sanomat 4.9. 2017

Ruotsin hallitus esittää budjettiehdotuksessaan voimakasta lisäystä ilmasto- ja ympäristörahoitukseen.

Ruotsissa on luvassa tuntuvasti lisärahaa esimerkiksi liikenteen sähköistämiseen. Tukea on jo aiemmin myönnetty sähköautojen yleisten latauspisteiden rakentamiseen, mutta nyt hallitus esittää kokonaan uutta tukiohjelmaa, josta myönnetään varoja sähköajoneuvojen latauspisteiden rakentamiseen koteihin.

Sosiaalidemokraattien ja vihreiden muodostama vähemmistöhallitus on tehnyt ilmastobudjettinsa yhteisymmärryksessä opposition vasemmistopuolueen kanssa.

Syrjäytyneet suomalaiset ovat suurin turvallisuusuhka – Islamistien propaganda on ”pelottavan tehokasta”

Helsingin Sanomat 4.9. 2017

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan ääri-islamistit yrittävät värvätä turvapaikan­hakijoita sekä syrjäytyneitä suomalaisia. Turun iskun jälkeen viranomaiset tulevat tekemään entistä tiivimpää yhteistyötä, Nerg lupaa.

Sisäministeriön kansliapäällikölle Päivi Nergille iskun jälkeiset viikot ovat tuoneet mieleen vuoden 2015 syksyn, kun Suomeen tuli nopeasti useita tuhansia turvapaikanhakijoita.

”Silloin vedettiin vähän joka suuntaan. Kun miettii kahta viime viikkoa, niin tässä on ollut vähän samanlainen olo, että kaikki olisi yhtä hallitsematonta”, Nerg sanoo.

Turun iskun jälkeen viranomaiset alkavat siis seurata radikalisoituneita ihmisiä tarkemmin ja käydä mahdollisista uhista jatkuvaa keskustelua, vaikka Supo ei havaitsisikaan heti konkreettista uhkaa.

”Jos poliisin saamassa vinkissä olisi ollut kaikki se, mitä media on nyt kertonut henkilöstä, voisin kuvitella, että se olisi johtanut toimiin. Yksikään taho ei voi ajatella, että unohdetaan seuranta. Ja seurantaa ei ole vain yhden vinkin kertominen.”

”Se keskustelu, että kaikki vastaanottokeskuksissa olevat 11 000 turvapaikanhakijaa olisivat riski turvallisuudelle, että heihin pitäisi kohdistaa vapaudenriistoa”, Nerg aloittaa ja pysähtyy sitten miettimään.

”Jos sellaista tehtäisiin, pitäisi kysyä, että entä ne syrjäytyneet suomalaiset, jotka ovat krp:n uhka-arviossa erittäin kriittisiä? Tämän yhteiskunnan pohja on se, että kohtelemme ihmisiä samoin periaattein.”

Etelä-Korean armeija teki ohjusharjoituksen

Yle Uutiset 4.9. 2017

Etelä-Korean armeijan mukaan sen ohjusharjoitus oli vastalause Pohjois-Korean kuudennelle ydinkokeelle.

Armeija kertoo tiedotteessaan, että sen harjoitukset koskivat pitkän kantaman ilmasta-maahan -ohjusta sekä ballistista ohjusta. Tähtäimessä oli alue, josta Pohjois-Korea teki viimeisimmän ydinkokeensa.

Trump totesi jälleen Yhdysvaltojen puolustavan itseään ja liittolaisiaan. Valkoisen talon mukaan käytössä ovat kaikki keinot diplomatiasta ja perinteisistä keinoista ydinasevalmiuteen.

Yonhapin mukaan sunnuntain ydinkoe vastasi arviolta sataa kilotonnia. Se tarkoittaa, että räjähdys oli noin viisi kertaa niin voimakas kuin Yhdysvaltain Nagasakissa 1945 räjäyttämä atomipommi. Yksi kilotonni vastaa 1 000 tonnia eli miljoonaa kiloa TNT:tä.

Pohjois-Korea testasi ehkä ydinasetta: alueella mitattiin 6,3 magnitudin maanjäristys

Helsingin Sanomat 3.9. 2017

POHJOIS-KOREASSA on sunnuntaiaamulla Suomen aikaan mitattu 6,3 magnitudin maanjäristys, kertoo Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus uutistoimisto Reutersin mukaan. Muutamaa minuuttia järistyksen jälkeen Kiina kertoi havainneensa toisen, 4,6 magnitudin järistyksen.

Järistys tapahtui vain muutama tunti sen jälkeen, kun Pohjois-Korea kertoi kehittäneensä mannertenvälisiin ohjuksiinsa sopivan vetypommin

Suomi voisi olla satoja miljardeja rikkaampi – jos kaikki olisi mennyt toisin 10 vuotta sitten

Helsingin Sanomat 2.9. 2017

Kymmenen vuotta sitten maailma mullistui. Jos kaikki olisi mennyt hieman toisin, ihmisten arkea säätelisi nyt kaksi suomalaista yhtiötä. Toinen tekisi älypuhelimia. Toinen hallitsisi sosiaalista mediaa.

HISTORIALLISET muutokset jäävät usein aikalaisilta huomaamatta.

Vaikka merkkejä olisi ilmassa, yhden aikakauden päättyminen voi yllättää. Länsi-Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt sanoi kaksi kuukautta ennen Berliinin muurin romahtamista: ”Saksat eivät yhdisty minun elinaikanani.”

Jälkikäteen tunnistetaan, mikä oli käännekohta, ja uudelle aikakaudelle annetaan nimi. Nyt voimme nähdä, että kymmenen vuotta sitten alkoi valtava muutos.

SUOMI ELI rajua talousbuumia. Maa oli noussut vauraammaksi kuin koskaan.

Katukuvassa näkyi videovuokraamoja, joista sai elokuvia dvd-levyillä. Osto- ja myynti-ilmoituksia tutkittiin Keltainen pörssi -lehdestä. Ravintoloissa tupakoitiin. Internetiä käytettiin pääasiassa tietokoneella, joka oli kytketty verkkoon kaapelilla.

Matkapuhelimella soitettiin tai lähetettiin tekstiviestejä. Internetin selailu puhelimella oli hankalaa. Puhelinten näytöt olivat pieniä, näppäimistöt ahtaita, ja nettisivuilla oli hankala liikkua. Kännykällä saattoi ottaa kuvan. Mutta kuvat olivat suttuisia, eikä niitä voinut ottaa montaa, kun puhelimen muisti oli jo täynnä.

Internet puhutti. Iltalehti julkaisi kuohuttavan uutisen: Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner käyttää työajallaan Facebookia!

Varjokaupunki herää Sergelin torin hämärässä

Helsingin Sanomat 1.9. 2017

Tukholman paperittomat nuoret pukeutuvat merkkivaatteisiin, nukkuvat baarien terasseilla ja myyvät mitä käsiinsä saavat

Tukholman kaduilla asuu satoja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita tai paperittomia lapsia ja nuoria. ”Tätä ilmiötä ei ole vielä Suomessa, mutta uskon, että se tulee myös sinne”, sanoo tukholmalainen poliisi.

GAZALAISELLA pojalla on kalliit Fjällrävenin vaellushousut, taskussa Ray-Banin aurinkolasit ja ranteessa kultaketju. Vaatteet ovat joko varastettuja tai katukaupasta ostettuja, hän kertoo rehvakkaasti.

Sergelin tori, eli tuttavallisemmin Plattan, on Mohammed Almasriksi esittäytyvän 20-vuotiaan katupojan ja hänen kavereidensa koti.

Nature

Kuva: cameraworks.fi

Touko Aalto vaatii turvapaikkapolitiikan löysäämistä ja tilapäisten oleskelulupien antamista paperittomille

Verkkouutiset 1.9. 2017

Vihreiden puheenjohtajan mukaan kiristynyt turvapaikkapolitiikka ajaa kielteisen päätöksen saaneita maan alle.

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto arvostelee Facebook-kirjoituksessaan hallituksen budjettiriihessä esittämiä toimia, joilla pyritään parantamaan sisäistä turvallisuutta.

Touko Aalto veisi politiikkaa mieluummin toiseen suuntaan. Hän muun muassa toistaa jo aiemmin esittämänsä vaatimuksen siitä, että tilapäinen oleskelulupa olisi palautettava.

Poliisipartioille hankitaan konepistoolit – varaudutaan terrorismin uhkaan

Helsingin Sanomat1.9. 2017

MP5-konepistoolit täydentävät partioiden varustuksessa Glock- ja Walther-pistooleja.

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Ari Alanen kertoo STT:lle, että poliisi voisi käyttää konepistoolia silloin, kun ampumamatka on pitkä.

Hallitus jatkaa löysäilyn perinnettä - velkarallia noususuhdanteessa ja gallup-kurimuksessa

Iltalehti 31.8. 2017

Suomen valtion budjetti on ollut raa'asti alijäämäinen vuodesta 2009. Vuosi 2018 ei tuo kuvaan suurta muutosta. Juha Sipilän (kesk) hallituksen ensi vuoden budjetti, loppusummaltaan 55,7 miljardia euroa, on 2,96 miljardia euroa alijäämäinen.

Hallitus rahoittaa menojen ja tulojen epätasapainosta syntyvän vajeen ottamalla lisävelkaa. Hallitus arvioi valtionvelan määrän nousevan ensi vuonna 110 miljardiin euroon. Yhdeksässä vuodessa lainamäärä on kaksinkertaistunut.

Hallituksen mukaan Suomen talous elää nyt vahvaa nousukautta. Valtiovarainministeriö tarkensi ennustettaan nopeamman kasvun suuntaan budjettiriihen alla - kuinka paljon, selviää vasta 19.9., kun budjetti julkistetaan kokonaisuudessaan.

Uusi uhkaus Pohjois-Korealta: ”Tämä on vasta alkua”

Uusi Suomi 31.8. 2017

Pohjois-Korean mukaan tiistaina Japanin yli laukaistu ohjus on ”vasta alkua”.

Tämä on vasta alkua. Pohjois-Korea ei jousta tippaakaan, mutta Yhdysvallat on se, joka nyt provosoi, maata Genevessä YK:n konferenssissa edustanut Ju Yong Chol sanoi Svenska Dagbladetin mukaan.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis sanoi keskiviikkona, että diplomaattinen ratkaisu Pohjois-Korean kanssa on edelleen mahdollinen. Mattisin lausunto tuli sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump tviittasi, etteivät puheet ole ratkaisu.

Toimittajat ja haastateltavat antoivat pelolle vallan – TS:n ja IL:n ratkaisut ihmetyttävät

Suomen Kuvalehti 30.8. 2017

Kaksi terrorismiin liittyvää lehtijuttua on herättänyt viime päivinä yleistä kummastelua

Turun Sanomat haastatteli ”maahanmuuttoon ja kotoutumiseen vuosikymmeniä perehtynyttä tutkijaa”, joka oli huolissaan Marokosta turvapaikanhakijoiksi tulevista nuorukaisista. Uutinen oli otsikoitu: ”Suoraa puhetta terrorismista – tutkija palauttaisi Marokkoon”.

Kärkevästi kantaa ottanut tohtori ei kuitenkaan esiintynyt uutisessa omalla nimellään. Lehti perusteli anonyymiyttä asian herkkyydellä, jonka vuoksi tutkija halusi salata sekä henkilöllisyytensä että kansallisuutensa.

Jos anonymiteettiä käytetään vastustajien tai ei-toivottujen henkilöiden panetteluun, se on halpamaista.

Ja hei – jos sopii, esiintyisin tällä kertaa nimimerkillä ”Kari Haakana”.

Toisessa jutussa, Iltalehden toimittajan Mika Koskisen kirjoituksessa, kerrottiin maasta poistamiseen liittyvien asioiden parissa työskentelevän poliisin haastattelusta.

Turun Sanomat sortui MV-lehden tasolle

Kirkko ja Kaupunki 30.8. 2017

Suoraa puhetta maahanmuutosta, lupaavat valemediat ja tuuttaavat lukijoiden silmille anonyymien kirjoittajien raflaavia väitteitä, valeita ja väärinymmärryksiä. Usein valemedian jutuissa vedotaan nimettömiin virkamiehiin tai tutkijoihin sekä tieteellisiin tutkimuksiin, useimmiten täysin väärin.

Turun Sanomien jutun tyylilaji oli poleeminen ja toteutustapa muistutti enemmän MV-julkaisua kuin Suomen kolmanneksi suurinta päivälehteä. Haastattelu on kritiikitön eikä lehti kertonut, miksi haastatellun tutkijan puheita ylipäänsä tulisi ottaa vakavasti. Jutun koko uskottavuus perustui siihen, että mielipiteitä laukoi ”tutkija”.

Se vain ei tarkoita mitään. Tutkija, toisin kuin vaikkapa lääkäri tai asianajaja, ei ole suojattu ammattinimike vaan jokainen tutkiskelija voi olla oman elämänsä huippututkija siinä kuin rasistiblogin ylläpitäjäkin esiintyä toimittajana.

Terrorisminvastainen mielenilmaisu

Terhi persuista erotettu Kiemunki piti maahamuuttovastaisen puheen 26.8. 2017 Narikkatorilla Helsingissä. Kiemungin puhe. Mielenilmaus on saanut paljon paheksuntaa sosiaalisessa mediassa ja poliisilta tivattu miksi rasistista mielenilmausta ei keskeytetty.

Mitä täällä oikein tapahtuu? Kuka luottaa enää poliisiin ja syyttäjään?

Yle Uutiset 30.8. 2017

Tänään kävi ilmi, että korkeita poliisipomoja epäillään virkarikoksesta tietolähdetutkinnassa, ja että valtakunnansyyttäjä joutuu hyllylle virkarikosepäilynsä vuoksi. Aikamoinen päivä, toteaa Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) järjesti äärimmäisen poikkeuksellisen tiedotustilaisuuden marraskuussa vuonna 2013 vain pari viikkoa sen jälkeen, kun Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio oli otettu kiinni. Tuohon aikaan Helsingin Sanomat oli tehnyt uutisjuttuja Helsingin huumepoliisien tietolähteiden käytöstä.

Ministeri Räsäsen totesi neljän vuoden takaisessa tiedotustilaisuudessa, että julkisuudessa olleiden tietojen ja hänelle annettujen tietojen välillä näyttäisi olevan ristiriitaa. Ministerin vieressä istui vaikean näköisenä poliisiylijohtaja Mikko Paatero. Hän oli mies, jonka tehtävä oli viedä poliisihallinnon kaikki oleellinen tieto esimiehelleen sisäministerille.

Sitä miettii tänään moni muukin kuin poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, jota ei epäillä mistään rikoksesta, mutta joka joutuu selittelemään alaisiinsa kohdistuvaa virkarikostutkintaa. Suomessa ei koskaan aiemmin ole ollut näin monta merkittävää poliisijohtajaa virkarikostutkinnan kohteena. Puhumattakaan valtakunnansyyttäjästä.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen pidätetty viralta – rikostutkinta syyteharkinnassa

Uusi Suomi 30.8. 2017

Oikeusministeriö on pidättänyt valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virantoimituksesta toistaiseksi, ministeriö tiedottaa.

Syynä on Nissiseen kohdistuva rikostutkinta, joka on syyteharkinnassa oikeuskanslerinvirastossa.

Nissinen on ollut 30.8. saakka itse hakemallaan virkavapaalla, mutta hän ei ole hakenut virkavapautta lisää. Oikeusministeriön käsityksen mukaan Nissisen edellytykset hoitaa valtakunnansyyttäjän virkaa rikosasian käsittelyn ajan ovat heikentyneet, ministeriö toteaa tiedotteessaan.

Alko, VR, Posti... Virkamiehet saavat yli 100000 euron lisäpalkkioita vuodessa valtionyhtiöiden hallituksissa istuessaan

Iltasanomat 30.8. 2017

Virkamiehet saavat kovia lisäpalkkioita istumalla valtionyhtiöiden hallituksissa.

MINISTERIÖIDEN virkamiehet ovat saaneet palkkansa päälle kovia lisätuloja istumalla lukuisten valtionyhtiöiden hallituksissa. Suurimpia palkkiota saaneet virkamiehet ovat valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolta.

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston finanssineuvos Jarmo Kilpelä sai vuonna 2016 yhteensä yli 103 000 euron hallituspalkkiot Altiasta, Finaviasta, VR:stä ja Governiasta.

Lähelle 100 000 euroa pääsi omistajaohjausosaston finanssineuvos Jarmo Väisänen, joka sai palkkioita Alkosta, Gasumista, Finrailista ja Suomen Erillisverkoista.

Hautovatko Sipilä ja Orpo todellista talousyllätystä Suomelle?

Ekonomisti: ”Olen mielelläni väärässä”

Uusi Suomi 30.8. 2017

Budjettia valmistelevien kärkiministerien puheet olivat keskiviikkona luottavaisia ja olemus myhäileväinen. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) maininta talouskasvun yltymisestä herätti huomiota – samoin kuin Orpon aiemmat puheet työllisyystavoitteen lähestymisestä.

Orpo totesi näkymän olevan nyt se, että tänä vuonna vahvistunut ”talouskasvu on vahvistumaan päin ennemmin kuin tasaantumaan päin”. Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen pisti Orpon sanat merkille.

Jos budjettityön taustalla oleva valtiovarainministeriön ennuste talouskasvun kehityksestä todella on muuttunut hiipuvasta kiihtyväksi, on kyseessä Kärkkäisen mukaan ”merkittävä muutos” Suomen talouden näkymiin.

Game of Thrones -kauden päätösjakso sai fanit epätoivoisiksi

"Miten voin odottaa kaksi vuotta?"

Iltalehti 30.8. 2017

Game of Thrones -fanit eivät malta odottaa kahdeksatta kautta.

HBO:n Game of Thrones -sarjan suosio on ylittänyt kaikki odotukset. Sarjan seitsemäs kausi tuli vastikään päätökseensä, eikä vauhdikas loppu jättänyt sarjan uskollisia faneja kylmäksi.

Menemättä sen tarkemmin juonipaljastuksiin, voitaneen sanoa seitsemännen kauden jääneen varsin kutkuttavaan tilanteeseen. Useat fanit ovatkin valitelleet kohtaloaan sosiaalisessa mediassa, sillä HBO ilmoitti sarjan kahdeksannen kauden ilmestyvän vasta vuonna 2019. Hollywood Reporterin julkaiseman arvion mukaan sarjan kahdeksatta kautta saataisiin odottaa kokonaiset 18 kuukautta.

Erkki Tuomiojaa hävetti suomalaistoimittajan ”nolo” kysymys

Helsingin Sanomat 30.8. 2017

KANSANEDUSTAJA ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) sätti Facebookissa suomalaisen toimittajan kysymystä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpille.

Toimittaja kysyi Trumpin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuudessa, auttaisiko Yhdysvallat, jos Venäjä hyökkäisi Suomeen.

”Jotenkin nolottaa etten sanoisi hävettää suomalaistoimittajan kysymys Suomen kannalta ilmeisen onnistuneen presidenttien tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, joka selkokielellä tarkoitti kysyä miten USA auttaisi Suomea jos Venäjä hyökkäisi”, Tuomioja kirjoitti Facebookiin.

Pori voisi kokea Houstonin tulvaa muistuttavan suurtulvan – Vahinkojen arvo voisi olla 3 miljardia euroa

Talouselämä 30.8. 2017

Taloudellisilta vahingoiltaan miljardeissa euroissa laskettava suurtulva on periaatteessa mahdollinen Porin seudulla, kertoo Porin kaupungin tulvasuojelusta vastaava projektipäällikkö Pekka Vuola.

Vuolan mukaan Porin kaupungin lävitse virtaava Kokemäenjoki voi teoriassa tulvia yli äyräidensä tavalla, joka aiheuttaisi samanlaisia vaikutuksia kuin on nähty Harvey-myrskyn kouriin joutuneessa Houstonin suurkaupungissa Yhdysvaltain Texasissa.

Porin tulva 2017

”Suurtulva tarkoittaisi Porissa noin 50 neliökilometrin suuruista tulva-aluetta. Niin suuria tulvia täällä on ollut”, Vuola kertoo.

Esimerkiksi talvella 1974–75 Porissa koettiin Kekkostulvan nimellä paikallishistoriaan jäänyt suurtulva. Tulvan aiheuttamat vahingot jäivät kuitenkin verraten pieniksi, koska Poria ympäröi nykyistä harvempi asutus.

Porin tulva 2007

Suomen kaikista kaupungeista valmistellaan tulvariskikarttaa - Texasin sateet eivät mahdollisia täällä

Pori muistuttaa maastoltaan Texasin Houstonia: kumpikin kaupunkiin sijaitsee alavalla jokisuistoalueella, Vuola kertoo.

Kun Nicole Kidman kävelee valkokankaalla, askelten ääni kuuluu teollisuusalueelta Kokkolasta

Yle Uutiset 29.8. 2017

Tähden karisma auttaa ääninäyttelijääkin tavoittamaan nyanssit ja tunnetilat.

Perjantaina Suomen ensi-iltansa saavan Sofia Coppolan Lumotut-elokuvan foley-äänet ovat suomalaista käsialaa. Kyseessä on Kokkolassa työskentelevän Heikki Kossin H5 Film Sound Oy:n työ. Kossin studio sijaitsee punatiilisessä rakennuksessa suurteollisuusalueen laidalla.

Foley-äänet ovat elokuvassa kuuluvia askelten, vaatteiden, esineiden ja vastaavien ääniä, jotka tehdään jälkikäteen.

Lumottuja luonnehditaan tiivistunnelmaiseksi jännityselokuvaksi. Se on Heikki Kossin mukaan myös melko hiljainen: kaikki tapahtuu yhden talon pihapiirissä ja näyttelijöitä on rajattu määrä. Trillerimäisyys syntyy pienistä asioista, joilla jännitteitä luodaan.

Kossi on tehnyt elokuvaääniä lähes 20 vuotta. Kokkolan studiolla on valmistunut foley-ääniä useisiin kansainvälisiin ja suomalaisiin elokuviin.

Pohjois-Korean ohjus lensi lähes 3000 km ja järkytti Japania: ”Suurin ja vaarallisin uhka koskaan”

Uusi Suomi 29.8. 2017

Pohjois-Korea on laukaissut aamulla paikallista aikaa ohjuksen Japanin yli. Ohjus lensi Hokkaido-saaren yli ja syöksyi Tyyneenmereen lähes 3 000 kilometrin jälkeen.

Japani kehotti alueella asuvia menemään suojaan. Japani ei yrittänyt ampua ohjusta alas.

YK:n turvallisuusneuvostoa odotetaan koolle tapahtuman johdosta. Ulkoministeri Timo Soini (uv.) sanoi Ylen aamu-uutisissa, että turvaneuvosto saattaa kiristää pakotteita.

USA:n mediaa huvitti, että Trump sekoitti vaaleat suomalaisnaiset toisiinsa

Helsingin Sanomat 29.8. 2017

SUOMEN presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapaamisessa amerikkalaismediaa kiinnostivat – suomalaiset blondit.

Sekä The Hill että The Washington Post -lehti uutisoivat, että Trump sekoitti kaksi vaaleaa suomalaistoimittajaa toisiinsa.

”Taas? Aiotko antaa hänen kysyä uudestaan?”, ihmetteli Trump, kun Niinistö antoi kysymysvuoron lehdistötilaisuudessa STT:n Maria Annalalle. Tämä sattui istumaan Yleisradion kirjeenvaihtajan Paula Vilénin vieressä, joka oli esittänyt presidenteille kysymyksen aiemmin.


Arkisto » © dpk.fi