1 / 4
1
2 / 4
2
3 / 4
3
4 / 4
3

DPK.fi

Puheenaiheet

Media Lokakuu 2017

Luvialainen filmihullu Lauri Timonen on työskennellyt Peter von Baghin apulaisena

Lapin Kansa 29.10. 2017

Elokuvia ei pysty enää katsomaan samoin silmin, kun niitä on takana riittävänä monta. Nuoruutensa Elokuva-arkiston näytännöissä viettänyt Lauri Timonen ei tahdo sietää silmissään nykytuotantoa.

Amerikan valtavirtaelokuvissa arvaan repliikitkin jo etukäteen, mikä ei johdu telepaattisista kyvyistäni. Elokuvat toistavat itseään, ja rakenteet ovat samoja. Harvoin enää yllätyn mistään, Timonen sanoo.

Ilahduttava poikkeus oli Twin Peaksin uusi tuotantosarja.

Kerrankin sain olla haavi auki. Katsojaa vietiin aivan toisaalle kuin luuli. Nautin siitä suuresti.

Elokuvaan erikoistunut toimittaja-kirjailija Lauri Timonen asuu meren rannalla Luvialla. Hiljaisuus pihapiirissä on täydellinen. Joutsenet lipuvat ohitse ääneti.

Täällä rannikon rauhassa Timonen pystyy keskittymään työhönsä eli katsomaan elokuvia ja kirjoittamaan niistä.

Kaverit eivät enää halua auttaa häntä muutossa. Syynä ovat miehen omistamat 6000–7000 elokuvatallennetta. Kirjojakin Timosella on satoja.

Filmihullu

Elokuva-arkiston näytöksissä vietetyt illat myös poikivat hänelle Peter von Baghin tarjoaman kesätyöpaikan. 16-vuotiaan teinipojan ainoa suositus oli, että hän istui ilta toisensa perään katsomassa elokuvia. Von Baghille se oli suosituksista paras.

Timonen hoiti von Baghin kirjastoa ja arkistoa sekä purki kirjoitukseksi Oi kallis Suomenmaa -sarjan haastattelunauhoja.

Muutaman vuoden päästä von Bagh soitti ja pyysi Timosta assistentikseen. Työtehtävät ulottuivat vessanpesusta videonäytteiden editointiin ja filmografioiden sekä festivaalijulkaisujen toimittamiseen.

Suomalaisesta nykyelokuvasta Timosella ei ole juuri mitään hyvää sanottavaa. Hän ei halua nähdä enää yhtään romanttista komediaa tai sotaelokuvaa. Ne ovat hänestä kaavamaisen älyttömiä ja persoonattomia.

Ongelmina suomalaisilla on etenkin hyvien käsikirjoitusten puute sekä liiallinen kaupallinen laskelmointi.

Siellä ovat aina ne päälle liimatut seksikohtaukset, väkivallat ja hölmöt vitsit. Katsojan älykkyyttä ei kunnioiteta ollenkaan.

Timosta ei häiritse Kummeli- tai Luokkakokous-tyyppinen selvä viihdetuote. Enemmän häntä ärsyttävät elokuvat, jota esittävät vakavaa ja syvällistä, vaikkeivät ole sitä.

Valonpilkahduksiakin on. Juho Kuosmasen Hymyilevä mies on hyvä esimerkki siitä, että heti kun tekijällä on persoonallinen näkemys, elokuva kiinnostaa ulkomaillakin.

Yksi ongelma on, ettei kaupallisten ja taide-elokuvien välimaastoon jää juuri mitään.

–Ja taide-elokuvat ovat välillä niin kauhean vakavia, että niitä on vaikea lähestyä. Tekijöillä on kuin jonkinlainen rinkula pään ympärillä, ja lopputulos tuntuu väkisin puristetulta.

Näinkö synkältä elokuvan nykypäivä todella näyttää? –Alan kuulostaa von Baghilta. Opit ovat menneet perille liian hyvin, Timonen naurahtaa.


Juontajan Tähtihetki

A post shared by DPK-News (@dpknews) on


Katalonia

Espanjan yhtenäisyyden kannattajat aikovat järjestää mielenosoituksen Barcelonassa

Iltasanomat 28.10. 2017

Katalonian perjantaina antama itsenäisyysjulistus on saanut liikehdintää kaduille Espanjan pääkaupungissa Madridissa, missä julistusta on vastustettu.

Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani on vahvistanut, ”ettei kukaan tunnusta Katalonian itsenäisyyttä ja ettei EU:lle ole muuta keskustelukumppania kuin Espanjan kuningaskunta”. Tajani sanoi Vatikaanissa toimittajille pitävänsä laittomana 1. lokakuuta järjestettyä kansanäänestystä sekä Katalonian parlamentin päätöstä julistautua itsenäiseksi. Hän kuvaili Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn päätöstä uusista, joulukuun 21. päivänä järjestettävistä aluevaaleista viisaaksi.

Vaimoja kuritetaan ja naisia ahdistellaan kadulla ”huvin vuoksi” – Useimmat arabimiehet eivät usko, että tasa-arvo sopii omaan kulttuuriin

Helsingin Sanomat 28.10. 2017

YK:n tutkimus kertoo, että asenteet eivät välttämättä muutu entistä vapaamielisimmiksi ajan kanssa. Useimmat arabimiehet eivät usko, että tasa-arvo sopii omaan kulttuuriin. Professori Shereen El Feki panee toivonsa miesten neljännekseen, jotka ovat avoimia naisten oikeuksille. Sillä välin nuoret arabinaiset unelmoivat ulkomaisesta aviomiehestä, joka kääntyisi muslimiksi.

Valtaosalle arabimiehistä sukupuolten välinen tasa-arvo on yhä kauhistus. He kannattavat perinteistä roolijakoa ja pitävät oikeutenaan kontrolloida vaimoaan ja tyttäriään.

Esimerkiksi Egyptissä 70 prosenttia miehistä kannattaa naisten sukuelimien silpomista. Marokossa 91 prosenttia miehestä haluaa tietää koko ajan missä hänen vaimonsa on. Palestiinalaismiehistä 81 prosenttia ei salli, että vaimolla on yhtään miespuolista ystävää.

Monet kertovat kurittavan vaimoaan niin henkisesti kuin fyysisestikin. Vieraita naisia ahdistellaan kadulla sekä ”huvin vuoksi” että siksi, koska nainen ”provosoi”.

Poikkeuksellista muuhun maailmaan verrattuna on se, että arabimiesten tasa-arvoasenteet eivät ole muuttuneet ajan myötä suvaitsevaisempaan suuntaan.

Niin Egyptissä, Marokossa kuin Palestiinassakin nuoret miehet ovat vähintään yhtä konservatiivisia kuin isänsä. Vain libanonilaiset nuoret miehet ovat vanhempia miehiä edistyksellisempiä.

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on turha elokuva

Helsingin Sanomat 27.10. 2017

Uusi Tuntematon sotilas on turvallinen, riskitön ja kaikkia miellyttämään pyrkivä Suomi 100 -juhlakuvaelma.

KUN Aku Louhimiehen uutta Tuntematonta sotilasta menee katsomaan, mielessä pyörii yksi kysymys. Miten se perustelee olemassaolonsa?

Kolme tuntia myöhemmin mielessä on vastaus: ei kovin hyvin.

Kyllähän klassikkokirjoista voi uusia filmatisointeja tehdä. Edellisestä Tuntematon-elokuvasta on ehtinyt kulua yli 30 vuotta.

Mutta Väinö Linnan Tuntematon sotilas (1954) ei ole pelkkä klassikkokirja. Se on käytännössä Suomen kansalliseepos, samaa luokkaa Seitsemän veljeksen ja Kalevalan kanssa.

Mutta enää vuonna 2017 sitä vanhaa tuttua Tuntematonta ei enää kaipaisi eikä jaksaisi. Rohkealle tulkinnalle olisi tilaa, ja sellaiseen kirja voisi tarjota mahdollisuuksiakin.

Siksi onkin tylsää, että Aku Louhimies ja toinen käsikirjoittaja Jari Rantala eivät ole olleet rohkeita. Eli vanha tuttu Tuntematon siellä kankaalla pyörii, uusilla naamoilla vain. Pääosiin on laitettu tämän hetken suosituimpia näyttelijöitä, Jussi Vatanen Koskelaksi, Aku Hirviniemi Hietaseksi ja Eero Aho Rokaksi.

[Olihan tämä arvattavissa kun elokuvaa jo suunniteltiin. Suomalainen elokuva kulkee 80-luvulla omaksuttuja latuja. Ruisleipä pitää valmistaa perinteisellä reseptilla, mutta elokuvaan se ei päde, ainoastaa jos tarkoituksella tavoitellaan retro tyyliä.]

Poliisihallitus yrittää lakkauttaa uusnatsijärjestön: "Valtiolla velvollisuus kieltää ja kriminalisoida rasistinen toiminta"

Aamulehti 26.10. 2017

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on alkanut uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamiskanteen käsittely.

Kannetta Poliisihallituksen puolesta ajava asianajaja Markku Fredman huomautti istunnon alussa, että Poliisihallitus lähtee siitä, että PVL täyttää molemmat lain vaatimat perusteet lakkauttamiselle: sen toiminta on sekä lain että hyvien tapojen vastaista.

Lakkauttaminen ei edellytä sitä, että toiminta olisi rikollista, Fredman sanoo.

[Nyt ollaan oikealla tiellä. Toivottavasti kaikki rasistinen toiminta, myös Rajat kiinni porukan toiminta lopetetaan.]

Nordea vähentää jopa 6 000 työpaikkaa, myös konsulteille kylmää kyytiä

Kauppalehti 26.10. 2017

Nordea uusii peruspankkijärjestelmäänsä, mikä merkitsee valtavaa muutosta myös yhtiön työvoimaan.

Nordean digiuudistus uhkaa tuhansien työtä Suomessa.

Nordean liiketulos painui odotettua enemmän.

Minulle yritettiin myydä yli 3000 euron paketti, koska olen vanheneva nainen, nyt alkaa mitta täyttyä

Kauppalehti 25.10. 2017

Sain postissa paketin ja etukäteen tiedon, että voisin seurata sen kulkua. Minulle oli samantekevää, miten pakettia siirrettiin autosta toiseen. Sen sijaan – kun sen piti tulla kannettuna kotiin – eivät tuojat enää voineetkaan soittaa puhelimeeni päästäkseen pihaportista sisään.

He veivät siis paketin postitoimistoon enkä sen jälkeen enää voinut seurata missä se oli. Pitikin etsiä oikea postitoimisto soittamalla -1,80€ per minuutti! Puhelu tulikin kaikkien eri kielisten kuulutusten jälkeen tosi kalliiksi.

He veivät siis paketin postitoimistoon enkä sen jälkeen enää voinut seurata missä se oli. Pitikin etsiä oikea postitoimisto soittamalla -1,80€ per minuutti! Puhelu tulikin kaikkien eri kielisten kuulutusten jälkeen tosi kalliiksi.

Lähetyksessäni ei ollut vastaanottajan puhelinnumeroa – osoite ja muut tiedot siitä kyllä löytyivät – ja jouduinkin maksamaan 2 euroa siitä puuttuvasta numerosta.

Markkinatalous vie meidät siis maksamaan kohta siitäkin, että virkailija tervehtii asiakasta!

Uusnatsiyhteydet olivat liikaa – Helkama luopuu pyörämyynnistä Kärkkäisellä ”erittäin todennäköisesti”

Uusi Suomi 24.10. 2017

Pyöristään tunnettu Helkama on erittäin todennäköisesti päättämässä yhteistyön uusnatsikohun keskelle joutuneen tavaratalo Kärkkäisen kanssa, kertoo operatiivinen johtaja Tero Valtonen Uudelle Suomelle.

Helkama tietysti vanhana perheyrityksenä ei missään muodossa halua suvaita syrjintää tai uhkailua tai muutakaan ääriajattelua ja olla sellaisessa mukana millään tavalla.

Kärkkäinen syytti lokakampanjasta

Juha Kärkkäinen reagoi tänään kohuun syyttämällä Helsingin Sanomia lokakampanjasta. Kärkkäisen tulkinnan mukaan kyse on ”vain päätoimittajien ja yrittäjän mielipide-eroista”.

[Kärkkäisen lokajournalismi oikeuttaa lokakampanjaan. Suomi ei tarvitse yhtään natsimielistä propagandaa levittävää toimijaa, vähiten sillä rahaa tekevää "Kauppa Suomea". Äärioikeiston ajatusten leviämisestä voidaan syyttää myös poliitikkoja. Timo Soini olisi jo vuosia sitten voinut pistää sille pisteen. Sininen Tulevaisuus jatkaa samaa ääriajattelua, nyt valkaistummalla hupulla. Seuraavissa vaaleissa ST:n kannatus vasta punnitaan. Tällä hetkellä se on 1.5%, sillä ei vielä suuria saavuteta. Simon Jakob Benjamin Elo, Sininen Tulevaisuus -eduskuntaryhmän kansanedustaja ja puheenjohtajan maailmankuvasta kertoo herkkähipiäisyys blokkaamalla erimieliset.]

Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

Helsingin Sanomat 23.10. 2017

”FAZER lopettaa tuotteidensa jakelun Kärkkäiselle välittömästi, mikäli Kärkkäinen tai sen pääomistaja/johtohenkilö jatkossa i) loukkaa ihmisarvoja, taikka ii) luvatta käyttää Fazer-konsernin tavaramerkkejä tai nimeä”, kirjoitti Fazer Group kirjeessään J. Kärkkäinen oy:lle huhtikuussa.

Fazer julkaisi kirjeen uudestaan sunnuntaina ja ilmoitti arvioivansa tilanteen uudemman kerran.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina tavarataloliikemies Juha Kärkkäisen monta vuotta kestäneestä yhteistyöstä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistien kanssa ja siitä, kuinka Kärkkäisen oma ajattelu ja toiminta alkoivat radikalisoitua jo vuonna 2007.

ARTIKKELIN julkaisun jälkeen usea suomalainen yritys ja brändi on ilmoittanut harkitsevansa uudestaan yhteistyön edellytyksiä Kärkkäisen omistaman J. Kärkkäinen oy:n kanssa.

Muumi-yhtiön toimitusjohtaja Roleff Kråkström sanoo, että tilanne on ongelmallinen ja jossain määrin jopa turhauttava. Muumi-brändin lisenssituotteita, kuten ruoka-astioita, valmistaa ja Kärkkäisen kautta myy muun muassa Fiskars Group.

KÄRKKÄISEN kautta tavaraa myyvät lukuisat pienet ja suuret suomalaisyhtiöt, suurista esimerkiksi Nokia ja Rovio.

Keijo Kaarisade Vihapuhepoliisi

[Siitä ei ole kahta sanaa. Yritysten moraali on nolla, jatkamalla tuotteidensa myyntiä juutalaisvihamielisiä ja uusnatsisia ajatuksia levittävässä yrityksessä.]

Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

Helsingin Sanomat 23.10. 2017

Fredrikshovs slotts skolan eliittikouluun Tukholmassa on lähes mahdoton päästä, jos lapsi ei ole syntynyt tammikuussa ja jos häntä ei ole ilmoitettu jonoon jo synnytyslaitoksella. Örebrossa lapsia taas siirretään pois huonosta koulusta. Suomessakin kiihtyvä koulujen eriarvoistuminen on Ruotsissa pitkällä.

VANHEMMAT saattavat itkeä. He saattavat odottaa koulun ovella rehtoria tai juosta hänet kiinni kaupungilla kesken ostosten.

Niin kova hinku monilla vanhemmilla on saada lapsensa Fredrikshovs slotts skolan peruskouluun Tukholmassa.

”Joskus kysytään, saako tehdä lahjoituksen päästäkseen sisään, mitä ei voi tehdä. Olen saanut kaikkia mahdollisia kysymyksiä. Jotkut ilmoittavat meidät kouluja valvovalle viranomaiselle”, kertoo rehtori Maija Möller Grimakova huoneessaan sokkeloisen koulun uumenissa.

TUKHOLMAN äveriäällä Östermalmin alueella sijaitseva Fredrikshovs slotts skola on nimensä mukaisesti vanha kuninkaallinen linna.

Luokkahuoneilla on ylhäisiä nimiä, kuten Fredrik I ja Drottning Kristina. Oppilaat kulkevat käytävillä kantaen koululta saatuja iPadeja tai MacBook-tietokoneita.

Koulu on Ruotsin suosituimpia. Sinne ei haluta vain koska se on maineikas niin sanottujen hyvien perheiden keskuudessa.

Sinne halutaan, koska sen tulokset ovat viime vuosina olleet kouluviranomaisen tilastoissa sekä Tukholman että Ruotsin kärkeä.

”Prosentuaalisesti tänne on lähes mahdotonta päästä sisään”, Möller Grimakova sanoo selatessaan tietokoneeltaan jonotuslistoja.

Jonossa on tällä hetkellä vajaat 9 400 oppilasta. Valmistavalle luokalle otetaan sisään joka vuosi vain 24.

Esimerkiksi Fredrikshovs slotts skolassa sata prosenttia yhdeksännen luokan oppilaista saavutti tänä keväänä lukiokelpoisuuden. Huono-osaisemmilla alueilla Hjulstan ja Rinkebyn kouluissa osuus oli vain vajaat 40 prosenttia. Näissä kouluissa valtaosa oppilaista on ulkomaalaistaustaisia ja noin neljännes hiljattain saapuneita.

Vanhempien ”koulushoppailua” näkyy Helsingissäkinalueiden eriarvoistumista ei ole kyetty täysin torjumaan.

Näin halpahallipatruuna Juha Kärkkäinen radikalisoitui ja ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa

Helsingin Sanomat 22.10. 2017

Viime vuosina yhtiö on noussut jaloilleen, kaikessa hiljaisuudessa. Se on kasvu-uralla, ja viime huhtikuussa Kärkkäinen avasi Jyväskylään uuden tavaratalon. Seuraava on jo vireillä Rovaniemelle. Vuonna 2016 yhtiön liikevaihto oli jo 172 miljoonaa euroa, ja tälle vuodelle Kärkkäinen odottaa jopa 200 miljoonan euron liikevaihtoa.

J. Kärkkäinen on maan neljänneksi suurin halpahalliketju, huomattavasti isompi kuin esimerkiksi julkkisyrittäjä Vesa Keskisen Veljekset Keskinen oy. Selkeästi Kärkkäistä isompi on vain Tokmanni.

Maailmankatsomus erottaa Juha Kärkkäisen Suomen muista halpahallipatruunoista.

Se on Kärkkäisellä poikkeuksellisen radikaali. Syksyllä 2013 hänet tuomittiin 90 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kärkkäisen tuolloin omistamassa ja päätoimittamassa Magneettimedia-lehdessä oli julkaistu useita juutalaisvastaisia kirjoituksia. Lisäksi tavarataloyhtiö J. Kärkkäinen oy tuomittiin 45 000 euron yhteisösakkoon.

J. Kärkkäinen oy:n ydinalue on Ylivieska, 15 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Pohjanmaalla. On osin Kärkkäisen ansiota, että Ylivieska kutsuu itseään kauppakaupungiksi. Siellä on Iso Kärkkäinen, 30 000 neliön halli kaupungin laidalla. Se on Kärkkäisen kruununjalokivi, vaikka Lahden tavaratalo on parituhatta neliötä suurempi.

Kaupungin johdolle hän on suurtyöllistäjä, joka palkittiin Pro Ylivieska -mitalilla vuonna 2014.

Kärkkäisen kiihotustuomiota ja maailmankuvaa ovat joutuneet miettimään myös muut yritykset.

Kaikkihan Kärkkäisen kanssa tekevät yhteistyötä. Kärkkäisen liikkeissä tavaroitaan myyvät lukuisat tunnetut brändit: Arabia, Iittala, Fiskars ja Hackman. Muumi. Vallila ja Luhta. Nokia. Nokian jalkineet. Tunturi ja Helkama. Aarikka. Duudsonit. Fazer. Halva. Joutsen. Kekkilä. Polar. Rapala. Rovio. Tammi. Serla.

Jopa Israelin valtio on noteerannut Kärkkäisen. Elokuussa 2013 Israelin suurlähettiläs Dan Ashbel vetosi silloiseen oikeusministeriin Anna-Maja Henrikssoniin. Asbel ihmetteli, että Magneettimedia saa julkaista juutalaisvastaisia kirjoituksia.

[ Kärkkäisen kirjoituksia (tai ainakin päätoimittajana hyväksymiä) Magneettimediassa: Juutalaisten holokaustin myytti 6 miljoonasta uhrista. Propaganda jatkuu: Kouluista tehtiin poliittisia aivopesukeskuksia – ketkä ovat syyllisiä?]

Ehdottomaan vankeuteen tuomittu Asema-aukion pahoinpitelijä Jesse Torniainen jakoi ohjeita uusnatsien mielenosoituksessa

Aamuleh ti 21.10. 2017

Helsingin Asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä vankilaan tuomittu Jesse Torniainen osallistui uusnatsien mielenosoitukseen Tampereella.

Asema-aukion pahoinpitelystä tuomittu Jesse Torniainen nähtiin uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoittajajoukon etunenässä.

Tapahtumapaikoilta kuvatuissa videoissa näkyy, kuinka Torniainen antaa ohjeita muille mielenosoittajille.

Torniainen potkaisi syyskuussa 2016 miestä rintaan Helsingin Asema-aukiolla uusnatsien mielenilmauksen yhteydessä. Uhri kuoli myöhemmin sairaalassa.

Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin

Kunnan dominoiva rooli ei kuulu tähän päivään, sanoo Kittilän menoon kyllästynyt entinen päättäjä

Helsingin Sanomat 21.10. 2017

Pienen 6 500 asukkaan kunnan käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, ja paikallisissa käsissä moni haluaa sen säilyvän. Kunta pitää enemmistöomistuksellaan hallussaan Levin kenties tärkeintä yhtiötä, Ski Resortia, joka hallinnoi menestyvän hiihtokeskuksen rinteitä ja hissitoimintaa.

Tämän yhtiön ympärille kietoutuu nyt farssinomaisia piirteitä saanut kuntademokratian kriisi, joka on lankeamassa valtion selvitettäväksi.

On palattava neljä vuotta taaksepäin, jotta saisi käsityksen siitä, miksi kunnassa on päädytty nykyiseen sotkuun.

Hissiyhtiön pitkäaikainen toimitusjohtaja, kittiläläinen Jouni Palosaari oli juuri erotettu, kun tämän sisko, Levin matkailun suuromistaja Päivikki Palosaari lähetti kunnanvaltuustolle kirjeen: ”Kuka kuntaa johtaa? Ay-liike Antti Rinteen johdolla vai me yrittäjät ja kunnan päättäjät?” kirjeessä kysyttiin.

Korruption laineet lyövät herkästi yli koko koneiston silloin, kun piirit ovat pienet ja melkein jokaisella päättäjällä on suhteita yritysmaailmaan. Aina jonkun perheenjäsen on jossain töissä.

Näin tapahtumat Kittilässä ovat edenneet.

Kun Obama valittiin presidentiksi, kuvittelin Yhdysvaltain selättäneen rasismin – nyt maa juo jälleen historian likasangosta

Helsingin Sanomat 20.10. 2017

Kun Barack Obama valittiin presidentiksi, kuvittelin Yhdysvaltain selättäneen rasismin. Ku Klux Klan jäisi historian likasankoon.

Olin väärässä. Vain yhdeksän vuotta Obaman valinnan jälkeen Yhdysvaltain kaduilla marssivat uusnatsit, klaanilaiset ja muut valkoiset nationalistit. Donald Trumpin valinnan rohkaisemina he siirtyivät marginaalista valtavirtaan, netistä kaduille ja yliopiston juhlasalin lavalle.

Yhdysvallat on maa, jossa ilmiö ja sen vastakohta ovat usein totta yhtä aikaa. 2000-luvulla täällä siirryttiin nopeasti vapaamieliseen suuntaan: mustan presidentin aikana laillistettiin homoliitot ja vapautettiin marijuana monessa osavaltiossa. Laiton maahanmuutto jatkui kiivaana. Kun vuonna 1970 alle 5 prosenttia amerikkalaisista oli syntynyt ulkomailla, vuonna 2015 luku oli liki 14 prosenttia.

Osa Trumpin kannattajista ei enää tunnistanut omaa maataan.

Valinnanvapaus: Yrityksille aukeaa jopa 6 miljardin euron markkina Suomessa

Uusi Suomi 19.10. 2017

Valinnanvapauslaki avaa toteutuessaan noin 5,75 miljardin euron markkinan yksityisille sote-yrityksille.

Asiakasseteli tulee käyttöön vaiheittain. Kiireettömään leikkaustoimintaan liittyviä asiakasseteleitä voidaan myöntää vasta vuoden 2022 alusta alkaen. Sote-keskuksen puolestaan voi valita lokakuusta 2020 lähtien.

Dramaattisen kokouksen seuraus: Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Heikolalta aiotaan vaatia selvitystä Kokemäellä

Satakunan Kansa 19.10. 2017

Kokemäen kirkkoneuvosto aikoo vaatia kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hannu Heikolalta selvityksen hänen toiminnastaan viime kirkkovaltuuston kokouksessa.

Kirkkovaltuusto kokoontui 11. lokakuuta Kokemäellä. Tomperin mukaan Heikola ei toiminut kokouksessa demokraattisen päätöksenteon perusteiden mukaisesti, vaan esti kirkkovaltuustoa äänestämästä ja päättämästä kirkkovaltuuston työjärjestyksestä.

Puheenjohtajaa kehotettiin useaan otteeseen toimimaan asiallisesti ja noudattamaan kirkkolakia ja -järjestystä sekä käyttäytymään puheenjohtajan arvolle sopivalla tavalla. Kirkkovaltuuston puheenjohtaja ei kuitenkaan noudattanut kehotuksia.

Osa valtuutetuista katsoikin, ettei kokous ollut puheenjohtajan toiminnan ja käyttäytymisen vuoksi enää laillinen ja poistui kokouksesta. Sen jälkeen kokous ei enää ollut päätösvaltainen ja se keskeytyi.

Lisäksi kirkkoneuvosto on kiinnittänyt huomiota Heikolan tapaan osallistua seurakunnan rakennushanketta koskevaan kirjoitteluun Sydän-Satakunnassa.

Onko Xi matkalla Maoksi

Yle Uutiset 18.10. 2017

Kiinassa alkaa tänään maan tärkein poliittinen kokous, kommunistisen puolueen puoluekokous. Kokosimme oppaan sen seuraamiseen.

Peking Mitä Kiinan puoluekokouksessa kannattaa seurata ja miksi kokouksesta kannattaa kiinnostua? Tai mistä edes on kyse? Vastasimme asiantuntijoiden avulla keskeisiin kysymyksiin.

Kiinalla on sylissään useita ongelmia. Asuntomarkkinat kuplivat ja kannattamattomat valtionyritykset ovat kiihtyvässä velkakierteessä. Talouteen on väläytelty suuriakin rakenteellisia muutoksia.

Halla-aho tarvitsee perusteet korttien syynäykselle – Soinikin kimmahti

Uusi Suomi 17.10. 2017

Perussuomalaiset eivät voi saada haltuunsa Sinisen tulevaisuuden perustamiseksi kerättyjä kannattajakortteja noin vain, kertoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio Uudelle Suomelle.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti, että sinisten kannatuskortin allekirjoittaneita perussuomalaisia voi uhata erottaminen omasta puolueestaan.

Kannattajien nimilista on viety oikeusministeriöön, joka on viranomainen. Ja jos viranomaisen asiakirjasta tai rekisteristä haluaa saada henkilötietoja, siitä on tehtävä julkisuuslain mukainen pyyntö, selventää Aarnio.

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (sin.) puolestaan kummasteli blogissaan, aikooko perussuomalaiset tutkia sinisten kannattajakorttien lisäksi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön kampanjan keräämät 156 000 kannattajakorttia.

Espanja uhkaa purkaa Katalonian itsehallintoa

Helsingin Sanomat 17.10. 2017

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont vältteli vastaamasta suoraan Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn kysymykseen siitä, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi. Sen sijaan hän korosti neuvottelujen tärkeyttä Espanjan hallituksen kanssa.

Ympäripyöreä vastaus tarkoittaa, että Espanjan keskushallinto valmistautuu aloittamaan perustuslain artikla 155:n mahdollistamat toimet siirtääkseen Katalonian itsehallintoa väliaikaisesti suoraan alaisuuteensa.

Espanjan asettama lisäaika päättyy torstaina kello 11.

Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

Helsingin Sanomat 17.10. 2017

Pohjois-Korea on varoittanut, että ydinsota voi olla lähellä.

Pohjois-Korean YK-varalähettiläs Kim In-ryongin mukaan tilanne Korean niemimaalla on kärjistynyt niin pahaksi, että ”ydinsota saattaa syttyä millä tahansa hetkellä”.

Kim kertoi näkemyksistään YK:n aseistariisuntakomitealle. Hän perusteli Pohjois-Korean ydinaseohjelmaa maan kokemalla uhalla ja sanoi, että pohjoiskorealaisilla on oikeus ydinaseisiin itsepuolustukseksi. Varalähettiläs myös pelkäsi, että Yhdysvallat suunnittelee maan diktaattorin Kim Jong-unin syrjäyttämistä.

Sanasota Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välillä on kärjistynyt äärimmilleen. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on uhannut tuhota Pohjois-Korean täydellisesti, jos se hyökkää Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia vastaan.

Koko aikuisikänsä työttömänä ollut Sonja, 30, kertoo, miksi hän elää mieluummin tuilla: "Normaali työ ei ole minulle"

Iltalehti 15.10. 2017

Kokkolalainen Sonja Hakala, 30, on ollut työtön koko aikuisikänsä. Hän kertoo aloittaneensa peruskoulun jälkeen lukion, mutta jättäneensä sen kesken sairastelun vuoksi.

Hän elää tällä hetkellä työmarkkina- ja asumistuella.

Hakala ei ole pitkiin aikoihin edes hakenut töitä. Hän kertoo oppineensa keplottelemaan niin, että saa aina joko työmarkkinatukea tai sairaspäivärahaa.

Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

Helsingin Sanomat 13.10. 2017

Ossi Nyman, 39, on ideologisesti työtön. Hän ei halua mennä töihin, koska hän ei halua tehdä omasta mielestään typeriä hommia. Eikä hän kursaile yhtään kertoessaan ajatusmaailmastaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Tillerson: ”Diplomatiaa Pohjois-Korean kanssa jatketaan kunnes ensimmäiset pommit putoavat” – Trump lyttäsi aiemmin neuvotteluyritykset

Helsingin Sanomat 15.10. 2017

YHDYSVALTAIN ulkoministeri Rex Tillerson vakuutti CNN-kanavan State of the union -ohjelman haastattelussa, että Yhdysvallat jatkaa diplomaattisia keskusteluja Pohjois-Korean kanssa ”kunnes ensimmäiset pommit putoavat”.

Presidentti Donald Trump ampui alaisensa neuvotteluyritykset kuitenkin nopeasti alas viestimällä twitterissä, että Tillerson tuhlaa vain aikaansa yrittäessään keskustella ”pienen rakettimiehen kanssa”.

MYÖHEMMIN Trump jatkoi vielä suoremmin kehottamalla ulkoministeriä säästämään voimiaan. ”Teemme mitä täytyy tehdä”, Trump viesti.

Erikoinen ilmoitus Washington Post -lehdessä – Larry Flynt ilmoittaa maksavansa 10 miljoonaa dollaria Trumpin syrjäyttämiseen johtavista tiedoista

Yle Uutiset 15.10. 2017

Hustler-kustantaja Larry Flynt pitää isänmaallisena velvollisuutenaan toimia presidentti Donald Trumpin syrjäyttämiseksi.

Yhdysvalloissa pornografisen Hustler-kustantaja Larry Flynt on aloittanut avoimen taiston presidentti Donald Trumpin viralta saamiseksi. Amerikkalainen Washington Post –lehti (siirryt toiseen palveluun) julkaisi Flyntin mainoksen, jossa hän lupaa 10 miljoonaa dollaria eli lähes 8,5 miljoonaa euroa tiedoista, jotka johtava Trumpin virasta syrjäyttämiseen.

Flynt esittelee useita syitä, miksi presidentti Trump pitäisi saada pois virastaan. Flyntin mukaan Trump on aiheuttanut toiminnallaan ongelmia niin kotimaassa kuin ulkomaiden kanssa sekä liike-elämälle.

Pääministeri Sipilä moitti kovasanaisesti mediaa keskustan puolueristeilyllä – nosti nimeltä mainiten yhden toimittajan esiin

Helsingin Sanomat 15.10. 2017

Pääministerin mukaan tiedotusvälineet ovat tehneet hänestä konnan, joka tavoittelee vain omaa etuaan ja suosii sukulaisiaan.

PÄÄLLIMMÄISEKSI uutiseksi keskustan viikonloppuna järjestetyltä presidentti- ja maakuntaristeilyltä nousi pääministeri Juha Sipilän hermostuminen mediaan.

Sipilä arvioi, että toimittajat ovat maailman herkkähipiäisin ammattikunta, jonka tekemiä virheitä ei kannata lähteä oikomaan. Erikseen ja nimeltä mainiten Sipilä nosti esille Iltalehden politiikan toimittajan Tommi Parkkosen, joka ei Sipilän mukaan suostu korjaamaan tekemiään asiavirheitä.

”Taas on sota”, Eeva Kilpi sanoo – Karjalassa syntynyt kirjailija näkee pakolaisten hädässä omat vanhat kauhunsa

Helsingin Sanomat 15.10. 2017

Kilven mukaan velvollisuutemme on jatkaa ystävällisen vastaanottamisen perinnettä.

ENTÄPÄ jos nykyisen pakolaisaallon lapsia, naisia ja miehiä kutsuttaisiinkin evakoiksi. Kasvattaisiko se suomalaisten myötätuntoa ja halua auttaa? Tai edes hillitsisi vihaa.

Talvisodan aikana ja rauhanteon jälkeen vuonna 1940 Karjalasta lännemmäksi Suomeen pakeni yli 400 000 ihmistä. He tunkeutuivat toisten elämään, koska aloilleen jäämisen vaihtoehto olisi ollut surkea.

Heitä sanottiin evakoiksi.

”Olen kokenut itse, että vastaanottaminen voi onnistua”, evakko Eeva Kilpi, 89, sanoo.

OMA LAPSUUS on noussut väkevästi kirjailijan mieleen pakolaisiin liittyvien uutisten vuoksi. Uutisia julkaistaan päivittäin Suomesta ja maailmalta.

Nykyaika vertautuu menneeseen, eikä tulkinnanvaraa juuri jää:

”Olen nyt kolmannen kerran tahtomattani joutunut sotaan”, Kilpi toteaa. ”Kärsin siitä hirveästi.”

TOISIN KUIN tämän päivän pakolaiset, silloiset karjalaiset otettiin Kilven kokemuksen mukaan avosylin vastaan. Ikävät poikkeukset olivat harvinaisia.

”Kun olen itse kokenut ja nähnyt, että pakolaiset voidaan ottaa ystävällisesti vastaan, etsiä ja osoittaa heille paikat, niin nyt olisi meidän velvollisuutemme jatkaa tätä perinnettä, joka on siis meillä jo olemassa.”

Timo Soinin erikoishaastattelu kokonaan – karuja sanoja Jussi Halla-ahosta

Iltasanomat 14.10. 2017

KENELLEKÄÄN Suomessa ei ole yllätys, että Soini rakastaa ulkoministerinä olemista. Jopa niin paljon, että hän haluaisi tämän päälle vielä toisen ulkoministerikauden. Se tuntuu melko mahdottomalta, kun sinisen eduskuntaryhmän kannatus mataa 1,5 prosentin tietämillä.

Soinin mukaan ihmiset eivät vielä erota sinisiä perussuomalaisista. Hänellä on siitä omakohtaista kokemusta turuilta ja toreilta. Soini pitää täysin mahdollisena, että siniset yltävät vuoden 2019 eduskuntavaaleissa jopa kaksinumeroiseen kannatusprosenttiin.

Soini muistuttaa, että puolueen perustaminen vaatii sitkeyttä ja kovaa sitoutumista. Sinisen eduskuntaryhmän nuorten kykyjen, kuten Sampo Terhon, Simon Elon ja Tiina Elovaaran on nyt näytettävä, onko heistä hommaan.

SOININ tulevaisuudesta liikkuu monenlaisia huhuja. Eniten Soini haluaisi jatkaa ulkoministerinä, mutta voisiko hän kuvitella olevansa vielä ehdolla eduskuntavaaleissa 2019.

SDP: "Hallitus ajaa kylmää yritysten Eurooppaa"

Iltalehti 14.10. 2017

Opposition suurin puolue SDP ei purematta niele hallituksen EMU-linjauksia.

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnarin mukaan linjaukset osoittavat, että hallitus näkee unionin vain talouden ja yritysten näkökulmasta.

Heikki Herlinin kirjoitus Niklas Herlinistä: Faijan piikkiin

Uusi Suomi 14.10. 2017

Sunnuntai-iltana 1.10. tilasin oluen eräässä töölöläisessä anniskeluravintolassa. Olin juuri ottanut kaiken ilon irti viimeisistä poutapäivistä moottoripyörän selässä ennen pitkälle ennustettua sadejaksoa. Mukanani baaritiskillä oli kypärä ja päälläni prätkätakki. Sillä varustuksella kaljan tilaaminen tuntuu rikokselta, vaikka en tuona iltana enää ajaisi. Pyörä käynnistyisi vasta seuraavana päivänä, jolloin veisin sen talvisäilytykseen.

Otin oluen tiskiltä ja toista kättä heilautin lähipöydän suuntaan mutisten baarimikolle ”pistä faijan piikkiin”. Pöydässä istui isäni Niklas Herlin lukemassa lehteä samassa asennossa kuin lapsuudenkodissani 90-luvulla, poikkeuksena iän myötä muuten terveiden silmien tehoa lisäävät lukulasit. Faija oli ajaessani lähettänyt minulle viestin, jossa hän pyysi minua oluelle, enkä kieltäytynyt kutsusta. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun tilasin kaljan faijan piikkiin; tämä olisi viimeinen kerta.

Palkankorotusväittely kovenee – teräsyhtiön pääluottamusmies palkkamaltista: "30 vuoteen ei ole sanottu, että nyt on teidän vuoronne"

Tekniikka & Talous 13.10. 2017

Neuvottelut palkankorotuksista ja työehdoista käyvät kuumina sen jälkeen, kun Metsäteollisuus ehdotti korotuksiin nollalinjaa. Palkkamaltti- ja korotustoiveet nousivat esille myös torstain Ylen A-Talkissa. Insinööriliitto ei niele nollalinjapuheita.

Insinööriliiton neuvottelujohtaja Petteri Oksa katsoi myös keskustelun. Hän kummeksuu ajatuksia, että yhä edelleen osa yritysjohtajista ja työnantajajärjestöistä vaatii palkoissa nollalinjaa.

”On aika uskomatonta, että talouskasvun alettua pitäisi tehdä taas uudelleen palkansaajien ansiotasoa laskeva sopimus”, Oksa kommentoi keskustelua.

Studiokeskusteluun osallistunut rakennusalan yrittäjä Juha Metsälä sanoi, että Suomen tilanne vaatisi edelleen parikin uutta kiky- eli kilpailukykysopimusta, joilla on sovittu työntekijöiden palkkojen leikkauksista tai julkisen sektorin lomarahaleikkauksista.

Petteri Oksa kummeksuu ajatusta, että yhä edelleen osa yritysjohtajista ja työnantajajärjestöistä vaatii palkoissa nollalinjaa. ”On aika uskomatonta, että talouskasvun alkaessa pitäisi tehdä taas uudelleen ansiotasoa laskeva sopimus.” Julkisuudessa pääministeri Juha Sipilä (kesk) on tällä viikolla poikkeuksellisesti ottanut kantaa keskeneräisiin palkkaneuvotteluihin sanomalla, ettei pidä nollakorotuksia riittävinä.

Pasi Heikkinen ei uskonut jälleen toistuvia palkkamalttipuheita. "30 vuoden urani aikana ei meille ole koskaan työnantaja sanonut, että nyt on teidän vuoronne.”

Sebastian Tynkkysestä poliisitutkinta – Yhdenvertaisuusvaltuutettu: vaalikampanja osin rasistinen, kovat nuhteet perussuomalaisille

Uusi Suomi 13.10. 2017

Perussuomalaisten oululainen kaupunginvaltuutettu Sebastian Tynkkysen kuntavaalien aikana lähettämistä some-viesteistä on käynnistymässä poliisitutkinta, kertoo yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä Uudelle Suomelle. Asia vahvistetaan valtakunnansyyttäjänvirastosta, joka lähetti asian Oulun poliisille keskiviikkona.

Olemme tehneet tutkintapyynnön yhdestä kuntavaaliehdokkaasta ja hänen vaalien aikana lähettämistään viesteistä. Siitä on tullut valtakunnansyyttäjänvirastosta päätös, jossa on tehty pyyntö Oulun poliisille aloittaa tutkinta. Tämä koskee Sebastian Tynkkystä, Pimiä kertoo.

Pimiä katsoo, että Tynkkysen koko vaalikampanja oli osin rasistinen.

Kaupparatsu

Image 12.10. 2017

Seinällä on juliste, jossa Hitler ratsastaa hirmuliskolla. Toisessa julisteessa teräväkyntisen liskon koura puristaa maapalloa. Ne mainostavat Iron Sky: The Coming Racea, vuoden 2018 alussa valmistuvaa elokuvaa.

Universumi on valovuosien päässä siitä, millaiseksi suomalainen elokuva mielletään. Tänne ei kuulu arkirealismia, miesten perseitä eikä kansallissankareita. Uuteen Iron Sky -elokuvaan tulee paitsi avaruusnatseja, itse Hitler sekä matka Maan keskipisteeseen myös dinosauruksia – sekä kilpa-ajot dinosaurusten vetämillä vaunuilla.

Antti Rinne kansanedustajille lähetetystä ”karmaisevasta paperista”: ”Suomi ei tarvitse natsismia”

Uusi Suomi 12.10. 2017

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kieltämistä.

Järjestö on kiellettävä. Suomi ei tarvitse natsismia, vastenmielistä rotuoppia ja perusoikeuksien rajoittamista, hän kirjoittaa Facebookissa.

Rinteen kannanotto liittyy Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kansanedustajille lähettämään manifestiin, jossa se kertoo tavoitteistaan.

Pohjoismainen vastarinta­liike postitti rotuoppia kansan­edustajille

Helsingin Sanomat 12.10. 2017

Kansallissosialistinen järjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PV) on lähettänyt kaikille kansanedustajille poliittisen manifestin, jossa se kertoo tavoitteistaan.

”Rotumme selviytyminen ja vapaus on PV:n poliittisen taistelun ehdottomasti tärkein tavoite”, julistus aloittaa.

”Tämä yhdessä valkoisten matalan syntyvyyden ja sen tosiasian kanssa, että maahanmuuttajat hankkivat toisinaan lapsia pohjoismaisten naisten ja miesten kanssa, johtaa siihen, että etnisesti pohjoismaisen väestön osuus vähenee suhteessa ei-pohjoismaiseen populaatioon.”

Poliisihallitus jätti maaliskuussa kanteen järjestön toiminnan lakkauttamiseksi.

”Katsomme Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan olevan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja, joten kanteen nostaminen ja asian saattaminen tuomioistuimen arvioitavaksi toiminnan lakkauttamista varten on perusteltua”, sanoi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Poliisihallituksen tiedotteessa.

[Ehdottomasti vastarintaliikkeen toiminta lopetettava. Nyt vaaditaan poliitikoilta selkärankaa. Jos tämä tyhjä ämpäri päässä kumisteleva porukka itkee sananvapaudenperään maksettakoon heille menolippu siperiaan.]

Niko, oman tiensä lämminsydäminen kulkija

Uusi Suomi 11.10. 2017

Suorapuheinen, ystävällinen, luova, tasa-arvoinen, sananvapauden puolustaja.

Näin luonnehtivat Uuden Suomen lukijat liian varhain pois mennyttä läheistä kaveriani ja rakasta työtoveriani Niklas Herliniä (1963 – 2017), Nikoa. He osuvat sataprosenttisen oikeaan.

Muutama viikko sitten, syyskuun 21. päivänä Nikolle tuli täyteen 30 vuotta alalla, kuten hän itse blogissaan kirjoitti. Siinä hän muistutti muun muassa, että ”jokaisena vuonna Suomessa on vallinnut suurempi sananvapaus kuin edellisenä” ja kertoi kiitollisuudestaan siitä, että oli saanut ”painia hyvät ja pahat ottelut” journalismin alalla.

Tänä päälle käyvän surun päivänä kiitän, että sain tuntea niin hienon ja lämminsydämisen ihmisen kuin Niko oli. Hän tarjosi myös minulle katon pään päälle, kun minulla oli viime vuosikymmenellä elämässäni vaikea vaihe.

Hallitus kaavailee sähköautoille 24 miljoonan tukea – ja arvioi, että valtaosa jää käyttämättä

Mustread 11.10. 2017

Romutuspalkkiosta kansa innostuu, mutta sen ehdot ovat aivan liian löysät, sanoo liikenneprofessori.

”Romutuspalkkio ja tuet vauhdittamaan liikenteen päästöjen vähentämistä”, tiedotti liikenne- ja viestintäministeriö pari viikkoa sitten. Kyse on hallituksen esityksestä, jonka lausuntokierros päättyy tänään.

Hallitus aikoo siis ensi vuonna taas avittaa vanhan kotteron vaihtamista uuteen ja lupaa lisäksi suoraa tukea sähköauton hankkijoille. Tukea saa myös vanhojen henkilöautojen muuttamiseen kaasu- tai etanolikäyttöiseksi.

Espanjan mukaan Katalonia antoi itsenäisyysjulistuksen, mutta kaikki eivät ole samaa mieltä – Asiantuntija: ”Nyt ei näytä siltä, että Katalonia itsenäistyy ainakaan lähitulevaisuudessa”

Helsingin Sanomat 11.10. 2017

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont puhui tiistaina Katalonian alueparlamentille ja lykkäsi itsenäisyysjulistuksen antamista. Maailmanpolitiikan professorin mukaan uskottavia tahoja Katalonian ja Espanjan keskushallinnon välisen kriisin välittäjiksi on vähän.

KATALONIAN aluejohtaja Carles Puigdemontin tiistainen puhe jätti varaa tulkinnoille. Kataloniassa osa itsenäisyyden kannattajista pettyi pahasti, koska Puigdemont ei suoraan julistanut Kataloniaa itsenäiseksi valtioksi. Espanjan pääkaupungissa Madridissa Puigdemontin sanat kuitenkin tulkittiin itsenäisyysjulistukseksi.

”Puheen muotoilulla pyrittiin välttämään sitä, että Espanjan hallituksella olisi pohjaa ryhtyä vastatoimiin, kuten julistaa poikkeustilaa tai mitätöidä väliaikaisesti Katalonian autonomiaa” , arvioi Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Espanjan hallitus päättää aamulla Katalonian kohtalosta: lopetetaanko itsehallinto suoraan vai suostutaanko neuvotteluihin?

Ehdollisen itsenäisyysjulistuksen tiukka teksti enteilee kovaa reaktiota Madridista.

Ennakkoarvioiden mukaan pääministeri Mariano Rajoyn konservatiivinen vähemmistöhallitus saattaa ottaa käyttöön perustuslain 155. pykälän, joka mahdollistaa itsehallinnon keskeyttämisen. Sen lisäksi hallituksella on käytettävissään poikkeustilalakeja.

Joka neljäs suomalainen kärsii työuupumuksen oireista. Krooninen väsymys ja stressi poistuvat harvoin itsestään

Iltasanomat 10.10. 2017

Työuupuneiden kursseja vetäneen kuntoutuspsykologin ja kognitiivisen psykoterapeutin Heli Nurmen mukaan henkistä työtä tekevillä on enemmän alttiutta väsyä kuin fyysistä tai suorittavaa työtä tekevillä.

Työelämässä kiire ja stressi ovat usein osa arkea, mutta pysyviksi elämän elemen

Jos stressi kroonistuu, se kehittyy uupumukseksi, koska keho ja mieli eivät enää palaudu stressin oireista. Stressi saattaa auttaa pitämään kaikkia rautoja tulessa hetken aikaa, mutta ellei paine hellitä, se saattaa johtaa kyynistymiseen, väsymiseen ja ammatillisen itsetunnon heikkenemiseen, sanoo Heli Nurmi.

JOS HÄLYTYSKELLOT alkavat soida, toimintatapoja pitää pyrkiä muuttamaan niin töissä kuin vapaallakin. Huomiota kannattaa kiinnittää levon ja liikunnan kaltaisiin arjen peruspilareihin. Lisäksi omasta voinnista kehotetaan kertomaan rohkeasti esimiehelle.

Joskus pelkkä asian puheeksi ottaminen ja eri vaihtoehtojen selvittäminen sekä mahdollinen työn muokkaus voivat riittää. Väliaikaisesti työn määrää voidaan vähentää ja työtehtäviä räätälöidä niin, että se tukee töissä jaksamista, opastaa Toppinen-Tanner.

Onko poliisi todella neuvonut Yleisradiota ottamaan häirintätilanteessa yhteyttä häiritsijän työnantajaan? Komisario pitää sellaista ohjetta outona

Nyt 10.10. 2017

HILLITTÖMÄN some-kuohunnan keskellä uiskentelevan Pressiklubin juontajan Sanna Ukkolan esimies, Ylen A-studion päällikkö Riitta Pihlajamäki on julkaissut vastineen, jossa asettuu tukemaan Ukkolaa.

Pähkinänkuoressa tapahtunut liittyy siihen, että eräs Twitter-käyttäjä laati kyselyn, jossa ehdotettiin että Ukkolan tulisi intiaanipäähineen jälkeen laittaa päähänsä pullo Erikeeper-liimaa. Ukkola otti kyselyn johdosta yhteyttä henkilön työnantajaan.

HELSINGIN poliisin komisario Jarmo Heinonen sanoo, että poliisi ei tarkoita kolmannella osapuolella kenenkään työnantajaa vaan yleensä poliisia itseään. Heinonen kommentoi tapausta yleisesti, sillä hän ei tiedä Ukkolan saamista neuvoista tarkemmin.

Ylen verkkosivujen vastineen kirjoittanut Riitta Pihlajamäki sanoo HS:lle, että tieto poliisin ohjeistuksesta tulee suoraan Ukkolalta.

A-studion päällikkö Riitta Pihlajamäki on samoilla linjoilla [erikeeperiä Ukkolan päähän tarjonnut] Hannulan kanssa siitä, että toimittajan ja julkisuuden henkilön täytyy työssään kestää tiukkaakin kritiikkiä.

Älä twiittaa Ukkolasta, saatat saada potkut

Image 9.10. 2017

Ihmisillä on yhteiskunnassa erilaisia määriä valtaa. Suhteellisen paljon valtaa on esimerkiksi Ylen toimittajalla Sanna Ukkolalla, joka vetää nykyisin Pressiklubia. Nyt Ukkola on pyrkinyt käyttämään valtaansa saadakseen henkilökohtaisiin vaikeuksiin itselleen epämieluisan twiittaajan.

..................

Hannulan tuodessa Ukkolan toiminnan ilmi Twitterissä Ukkola blokkaa tämän.

“Elämme loukkaantumisen, pöyristymisen ja kaikenlaisen pahastumisen aikakautta, jossa mikään asia ei ole liian pieni pahantahtoiselle väärintulkinnalle tai uhriutumiselle”, kirjoitti Ukkola Ylen blogissaan marraskuussa 2016 paheksuessaan poliittista korrektiutta.

Kaiken tämän jälkeen toimittaja Ukkola ottaa selvää yksittäisen twiittaajan työpaikasta ja ottaa yhteyttä tämän esimiehiin. On mahdoton kuvitella toiminnalle mitään muuta syytä kuin se, että Ukkola on halunnut saattaa Hannulan ongelmiin työpaikallaan. Mikäli työnantaja olisi ollut toisenlainen, olisi Ukkolan teko saattanut saada Hannulan jopa menettämään työnsä.

Riita Twitterissä nousi uusiin ulottuvuuksiin.

Pelaajat polvistuivat taas Yhdysvaltojen kansallislaulun aikana, ja varapresidentti Mike Pence poistui saman tien – moni seikka viittaa tapahtuman olleen ennakkoon sovittu

Helsingin Sanomat 8.10. 2017

YHDYSVALTOJEN varapresidentti Mike Pence poistui sunnuntaina amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliigan NFL:n ottelusta sen jälkeen, kun osa pelaajista polvistui kansallislaulun aikana, kertoo uutistoimisto Reuters. Ottelu Indianapolis Coltsin ja San Francisco 49ersin välillä pelattiin Pencen kotiosavaltiossa Indianassa.

POLVISTUMISET alkoivat viime vuonna protesteina poliisien vähemmistörotuihin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Trump on kritisoinut voimakkaasti mieltään osoittavia pelaajia ja vaatinut NFL:ää hyllyttämään heidät. Oikeus osallistua mielenilmauksiin on kuitenkin kirjattu Yhdysvaltojen perustuslakiin.

Joukko nimekkäitä tutkijoita ja toimittajia on irtisanoutunut kaikessa hiljaisuudessa, nyt selvisi syy – uusi verkkomedia tarjoaa sisältönsä päättäjäeliitille ilmaiseksi, muut maksavat

Helsingin Sanomat 8.10. 2017

Voisi jopa sanoa, että kyseessä Suomen media-alan viime kuukausien tarkimmin varjeltu salaisuus.

Mukana ovat kansanedustajat, ministerit, erityisavustajat, keskeiset virkamiehet, suurimpien yritysten päättäjät ja omistajat, työmarkkinajohtajat, kansalaisjärjestöjen johtajat sekä eurokansanedustajat.

Varsinainen raha tulee natiivimainonnasta, jota toteutetaan yhdessä asiakkaan kanssa. Natiivimainonta tarkoittaa median oman sisällön näköistä sisältöä, jonka kuluttajan pitäisi tunnistaa mainonnaksi.

Päättäjille sivusto ilmainen, muut maksavat.

[Joko kansan kahtiajako on viety näin pitkälle, yläluokalle tehdään omaa propagandalehteä. Ainahan niin on ollut, nyt se vaan tuodaan selkeästi esille.]

Ydinaseriisunta sai odotetusti Nobelinsa, vaikka tarkka kohde yllätti monet

Helsingin Sanomat 7.10. 2017

Tämänvuotisella rauhanpalkinnolla Nobel-komitea otti kantaa ydinaseriisunnan puolesta. Samalla se halusi kaventaa kuilua ydinkieltosopimuksen ja ydinsulkusopimuksen välillä.

Monissa ennakkoarvioissa Norjan Nobel-komitean odotettiin ottavan tämänvuotisella rauhanpalkinnolla kantaa ydinasekysymyksiin. Pohjois-Korean ydin­kokeet ja pelko ydinaseiden leviämisestä tai käyttökynnyksen laskusta ovat pitäneet aihetta esillä kuukaudesta toiseen.

Nobelin tarkka kohde kuitenkin yllätti monet. Palkittu Ican-järjestö (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) perustettiin kymmenen vuotta sitten ajamaan ydinaseiden kieltoa. Sillä on myös Suomessa toimintaverkosto.

Uusi Blade Runner

Helsingin Sanomat 5.10. 2017

Denis Villeneuven elokuva Blade Runner 2049 on jatkoa Ridley Scottin scifi-klassikolle.

DENIS VILLENEUVE on tehnyt miehen työn. Hän on tehnyt mahdottomasta mahdollisen ohjaamalla häikäisevän hienon jatko-osan Blade Runnerille, yhdelle maailman parhaimmasta tieteiselokuvista.

Sen lisäksi, että Blade Runner 2049 on orgaaninen osa ohjaaja Ridley Scottin vuonna 1982 luomaa synkkää tulevaisuus­visiota, elokuva toimii myös komeasti itsenäisenä teoksena.

Ensimmäinen Blade Runner ei ollut aikoinaan sen kummempi menestys. Siitä on kuitenkin kasvanut vuosien ku­luessa elokuvaklassikko, jonka Rutger Hauerin esittämän replikantti Royn ”Olen nähnyt ­asioita, joita te ihmiset ette uskoisi” -loppumonologia on nähty kuolinilmoituksessakin.

Matti Vanhanen kivahti Laura Huhtasaarelle radiossa: ”Levität tällaista – mihin perustat”

Uusi Suomi 6.10. 2017

Keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhanen tunteet kuumenivat, kun perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari epäili, että EU:n laajeneva puolustusyhteistyö veisi Suomelta päätösvaltaa myös puolustuksen osalta.

Vanhanen ja Huhtasaari sekä SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen debatoivat torstaina Ylen Politiikkaradiossa muun muassa puolustuspolitiikasta.

Missään ei ole mitään sadan prosentin turvatakuita. Ja tämä yhteinen puolustuspolitiikan kehittäminen: viedäänkö siinäkin päätösvalta pois, sanoo Huhtasaari.

Levität tällaisia olettamuksia vähän niin kuin vihjeinä, mutta mihin se perustuu – kuka on esittänyt mitään sellaista puolustuspolitiikkaa, jossa EU veisi jäsenvaltioilta valtaa pois?, Vanhanen tivasi.

Las Vegasin joukkomurhaajan käyttämän ”pomppuperän” voi ostaa Suomessa kaupasta ilman erityisiä lupia – onko aselakiin jäänyt porsaanreikä?

Helsingin Sanomat 6.10. 2017

Bump stock -lisäosia on todennäköisesti päätynyt myös Suomeen. Osien avulla puoliautomaattiaseen voi muuttaa käytännössä sarjatulta ampuvaksi.

Las Vegasin joukkomurhaajan aseissaan käyttämiä bump stock -lisäosia voi ostaa Suomessa vapaasti, sillä niiden hankkimiseen ei tarvita mitään lupia.

Puoliautomaattiaseessa jokaista laukausta varten pitää painaa kerran liipaisimesta. Bump stock -osien avulla itselataavan puoliautomaattiaseen tulinopeutta voidaan muuttaa niin, että se vastaa sarjatulta ampuvaa automaattiasetta.

Bump stock -osalla ei ole vakiintunutta suomenkielistä nimeä, mutta se voidaan kääntää esimerkiksi pomppuperäksi tai potkuperäksi. Niitä on ollut markkinoilla jo useita vuosia, vaikka ne eivät olekaan olleet tuttuja kaikille aseharrastajille.

”Kansallisessa lainsäädännössä voisi olla enemmän kuin direktiivissä, mutta ei ole. Perä ei ole valvonnan alainen komponentti aseessa”, sanoo asehallintopäällikkö Mika Lehtonen poliisihallituksesta.

Suomalaiset jakautuvat menestyviin ja syrjäytyneisiin, ja se on maan suurin turvallisuusuhka, toteaa hallitus uudessa strategiassaan

Helsingin Sanomat 5.10. 2017

Sisäministeriöön perustetaan uhkien ennakointiyksikkö. Viranomaisten voimavaroja lisätään.

HALLITUS hyväksyi torstaina sisäisen turvallisuuden strategian, jonka avulla Suomi pyrkii pysymään maailman turvallisimpana maana. Tutkimusten mukaan suomalaisten turvallisuuden tunne on laskenut.

”Suomen keskeisin sisäisen turvallisuuden haaste on laajeneva, monimuotoinen syrjäytyminen”, asiakirjassa todetaan.

KANSALAISET jakautuvat menestyviin ja syrjäytyviin. Arjen toistuvat turvallisuusongelmat kasaantuvat hyvin voimakkaasti pienelle väestönosalle.

Erikoishaastattelussa internetin ristiriitaisin mies Kim Dotcom: "Tiedustelulaki muuttaa Suomen poliisivaltioksi"

Yle Uutiset 5.10. 2017

Maailman tunnetuimpiin hakkereihin kuuluva Kim Dotcom on puoliksi suomalainen ja fanittaa suomalaista IT-osaamista. Tekijänoikeusrikkomuksista syytetty hakkeri on nykyään Uuden-Seelannin kansalainen ja käynyt oikeustaistelua yli viiden vuoden ajan. Docventures sai miehen harvinaislaatuiseen haastatteluun skypen välityksellä.

Kim Dotcomista tuli monimiljonääri, kun hän perusti tiedostonjakopalvelu Megauploadin vuonna 2005. Palvelussa käyttäjät pystyivät helposti jakamaan tekijänoikeuksienalaista musiikkia ja elokuvia toisilleen.

Kim Dotcomin äidin suku on kotoisin Turusta, ja hän on hyvin tietoinen Turussa sattuneesta terrori-iskusta. Sen varjolla suunniteltua tiedustelukia hän varoittaa ottamasta käyttöön, tai Suomesta tulee poliisivaltio.

Kim Dotcom

Maito on jättimäinen bisnes ja sen juomista edistetään jopa julkisin varoin, mutta onko siinä järkeä? ”Hyvä ruokavalio voidaan rakentaa ilman maitoa”

Helsingin Sanomat 5.10. 2017

Ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan maidon ja maitovalmisteiden hehkuttamiseen on historiallisia sekä ilmastoon ja karjatalouteen liittyviä syitä.

”Maidon myynti on liiketaloustoimintaa. Jos joku ihmettelee, miksi Valio osallistuu niin voimakkaasti maidon markkinointiin, niin useimmat firmat markkinoivat tuotteitaan.”

Paitsi että maitoa ovat markkinoineet maidontuottajat ja meijerikonsernit, kampanjoita on rahoitettu myös julkisin varoin. Yksi esimerkki maidon järjestelmällisestä julkisesta tuesta on koulumaitotuki, jota EU maksaa tukea hakeneelle meijerille, tukkukaupalle tai kunnalle.

Tuella kustannetaan osa päiväkodeissa ja kouluissa tarjottavasta rasvattomasta maidosta ja piimästä. Vastineeksi koulujen on mainostettava EU:n tukemaa maitoa julisteella, joka on ”sijoitettava pysyvästi näkyvälle paikalle esimerkiksi pääsisäänkäynnin yhteyteen”.

Maito kuuluu ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan terveysvaikutuksiltaan melko neutraaleihin ruoka-aineisiin. Terveellisiin ruoka-aineisiin kuuluvat vihannekset, hedelmät, marjat, juurekset, palkokasvit, pähkinät, öljyt ja kalat. Epäterveellisiä ovat taas punainen liha, lihavalmisteet sekä runsaasti lisättyä sokeria tai suolaa sisältävät tuotteet. ”Jos joku ei halua juoda maitoa, vastaus on, että älä sitten juo. Se ei ole terveyden kannalta mikään juttu, jos jättää juotavan maidon väliin.”

Wonder Wheel – Official Trailer [HD] | Amazon Studios

Amazon Studios 4.10. 2017

WONDER WHEEL tells the story of four characters whose lives intertwine amid the hustle and bustle of the Coney Island amusement park in the 1950s: Ginny (Kate Winslet), an emotionally volatile former actress now working as a waitress in a clam house; Humpty (Jim Belushi), Ginny’s rough-hewn carousel operator husband; Mickey (Justin Timberlake), a handsome young lifeguard who dreams of becoming a playwright; and Carolina (Juno Temple), Humpty’s long-estranged daughter, who is now hiding out from gangsters at her father’s apartment. Cinematographer Vittorio Storaro captures a tale of passion, violence, and betrayal that plays out against the picturesque tableau of 1950s Coney Island.

Inside the Las Vegas Gunman’s Hotel Suite

The New York Times 4.10. 2017

Photos of the hotel suite used by the gunman who killed 58 people in Las Vegas on Sunday provide a glimpse of the arsenal of guns and ammunition that were in his possession.

Police officials confirmed the authenticity of the photographs of the scene at the gunman’s hotel suite.

From his perch on the 32nd floor of the Mandalay Bay Resort and Casino, the gunman, who was identified by the police as Stephen Paddock, used rapid-fire weapons to shoot at concertgoers at a music festival.

Raymond Page, a Clark County employee working near the Route 91 Harvest festival, captured 10 mins of video documenting Sunday's deadly shooting near Mandalay Bay. Elaine Wilson/Las Vegas Review-Journal

Fortum rakentaa Poriin laitosta, josta kaadetaan kaikkien Suomen ongelmajätteiden tuhka mereen – Asukkaat kauhuissaan: ”Tuntuu uskomattomalta, että tällaista voi tapahtua vielä tänä päivänä”

Helsingin Sanomat 4.10. 2017

Mäntyluodossa käsitellään melkein kaikki Suomen jätteen­polttolaitoksissa syntyvät tuhkat.

ENERGIAYHTIÖ Fortum rakentaa Poriin Suomen suurinta tuhkanjalostamoa. Mäntyluodossa on tarkoitus käsitellä melkein kaikki Suomen jätteenpolttolaitoksissa syntyvä tuhka, jota ei voi sellaisenaan sijoittaa kaatopaikalle. Käsitellyt jätevedet johdetaan Mäntyluodon satama-altaaseen.

MONELLA porilaisella on yhä muistissaan 1970–80-luvuilla paljastunut ympäristöskandaali, joka johtui Kemiran Vuorikemian tehtaan jätevesistä. Ne pilasivat Porin edustan merialueen ja tekivät silakoista silmättömiä.

”Tuntuu uskomattomalta, että tällaista voi tapahtua vielä tänä päivänä luonnon kustannuksella”, sanoo Mäntyluodon asukasyhdistyksen puheenjohtaja Juha Vaahtera.

Las Vegasin joukkosurmaaja oli asetellut hotelliinsa useita kameroita – Epäillyn kerrotaan lähettäneen myös suuren summan rahaa naisystävänsä kotimaahan

Helsingin Sanomat 4.10. 2017

Poliisilla oli tiistaina hyvin niukasti uutta kerrottavaa 59 ihmishenkeä vaatineen tulituksen taustoista. Ampujan naisystävä palasi Yhdysvaltoihin liittovaltio poliisi FBI:n pyynnöstä.

Las Vegasin sunnuntaisen joukkoampumisen tekijä näyttää suunnitelleen tekonsa huolella. Tiistaina kerrottiin, että hän oli muun muassa asetellut hotellisviittiinsä ja sen ulkopuolelle useita kameroita.

Kameroista kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan piirikunnan sheriffi Joseph Lombardo. Yksi kameroista oli esimerkiksi huoneen ulkopuolelle jätetyssä huonepalvelun tarjoiluvaunussa, kertovat uutistoimisto AP ja The New York Times.

Lombardon teorian mukaan kamerat oli asetettu, jotta ampuja voisi nähdä, milloin poliisit tulevat hakemaan häntä.

Body camera footage from the Las Vegas Metropolitan Police Department taken during the shooting

The New York Times 3.10. 2017

The police did release a video, a compilation of footage from officers’ body cameras, showing the chaos as Mr. Paddock began firing on the crowd. “Hey, you guys, get down!” one officer shouted at bystanders between volleys of gunfire. “There are gunshots coming from over there. Go that way!”

Valhetta on kaikki laulut maan

Turun Sanomat 3.10. 2017

Olen kritisoinut näissä kolumneissani kymmenen vuoden aikana vihapuhe-käsitteen käyttöä sananvapausnäkökulmalta monet kerrat. Olen yrittänyt osoittaa käsitteen ongelmallisuuden myös vieraillessani eduskunnan perustuslaki- ja lakivaliokuntien kuultavana. Tällä hetkellä olen hyvin ihmeissäni ja huolissani siitä, mihin yhteiskuntamme näyttää tässä asiassa olevan menossa.

Vihapuhetta ei edelleenkään ole lainsäädännössämme määritelty. Termistä ei ole olemassa mitään yksiselitteistä, yleisesti hyväksyttyä ja kriittistä tarkastelua kestävää määritelmää. Se ymmärretään niin ristiriitaisilla ja poliittisesti latautuneilla tavoilla, ettei sitä missään nimessä tulisi käyttää julkisen päätöksenteon ohjenuorana, juridisista ratkaisuista puhumattakaan.

Ajatus siitä, että meidän tulisi ennalta estää joidenkin mielipiteiden ilmaisu, on läpikotaisen epädemokraattinen. Rikoslakimme tarjoaa viranomaisille laajat valtuudet puuttua lainvastaiseen mielipiteenilmaisuun, mutta koska perustuslakimme yksiselitteisesti kieltää ennakkosensuurin, se voi tapahtua vain jälkikäteen.

Demokraattisessa valtiossa viranomaisten tehtäviin ei todellakaan kuulu kertoa kansalaisille, mitkä mielipiteet ovat ”eettisesti hyväksyttäviä”.

Ahvenanmaan separatistipuolue haluaa itsenäisyydestä kansanäänestyksen – ja uskoo tulokseen ”kyllä”

Uusi Suomi 3.10. 2017

Itsenäistä Ahvenanmaata ajava Ålands Framtid (Ahvenanmaan tulevaisuus) haluaa, että Ahvenanmaan itsenäisyydestä järjestetään kansanäänestys. Puolueen puheenjohtaja Axel Jonsson uskoo, että tulos voisi olla kyllä itsenäisyydelle.

Itsenäistymiskysymykset ovat nousseet keskusteluun Katalonian tapahtumien johdosta. Katalonia järjesti itsenäisyydestään kansanäänestyksen, jonka Espanja yritti laittomaksi katsomanaan estää. Äänestyspäivä äityi sunnuntaina väkivaltaiseksi.

Jonsson sanoo Uudelle Suomelle, että Ahvenanmaankin pitäisi saada järjestää kansanäänestys, mutta vain siinä tapauksessa, että enemmistö Ahvenanmaan parlamentissa kannattaa äänestysajatusta.

Lukijan kommentit Jukka Mattsson: Tuohon pitäisi suomen reagoida vastaamalla että mielellämme autamme teitä järjestämään vaalit ja jopa suhmuroimaan "Jaa" äänille varman voiton. Pääsisimme vihdoinkin tuosta ahvenanmaan riesasta eroon!
Risto Jääskeläinen: Täysi tuki Ahvenanmaan itsenäisyydelle täältä mantereeltakin. Jos Ahvenanmaan itsenäistyy, suomalaisten ihmisoikeuden paranevat Ahvenanmaalla. Ihmisoikeuksien vuoksikin voi siis kannattaa Ahvenenmaan itsenäisyyttä.

Las Vegasin ampujan aseissa laillinen muunnos ”asehihhuleille” – mahdollisti 9 laukausta sekunnissa

Uusi Suomi 3.10. 2017

Las Vegasin ampuja käytti puoliautomaattisessa kiväärissään laillista lisämuunnosta, joka tekee aseesta käytännössä automaattisen.

Kyseisen muunnoksen käytöstä on lehdistössä ollut paljon spekulaatioita, sillä ampujaksi tunnistettu 64-vuotias Stephen Paddock kykeni ampumaan selvästi nopeammalla tulinopeudella kuin mihin tavallinen puoliautomaattinen kivääri kykenee. The New York Timesin paikan päällä kuvatuista videoista tekemä analyysi kertoo, että Paddock ampui jopa 9 laukausta sekunnissa.

Suuremman kaliiperin aseet ovat tyypillisesti metsästyskiväärejä, kun taas kaliiperi .223 yhdistetään useasti yhdysvaltalaisten aseharrastajien suosimaan, rynnäkkökivääriä muistuttavaan AR15-kivääriin. Lisäksi hotellihuoneesta löytyi aseisiin kiinnitettävää optiikkaa. Aseiden lukumäärän taas on nähty viittaavaan siihen, että Paddock oli huolissaan piippujen ylikuumenemisesta ampuessa. Stephen King

Donald Trump

Ainakin 50 kuollut ja yli 400 viety sairaalaan Las Vegasin joukkoampumisessa – poliisin mukaan epäilty ampuja surmasi itsensä

Helsingin Sanomat 2.10. 2017

Miksi amerikkalaisilla oli kiire korostaa, että Las Vegasin joukkomurha ei ollut terrorismia? HS:n kirjeenvaihtaja selittää

Jo ennen kuin Las Vegasin poliisi julkaisi joukkomurhasta epäillyn nimen, se ilmoitti, ettei ammuskelu ollut terrorismia.

Tällä poliisi ilmeisesti halusi kertoa, että ampujalla ei ollut yhteyksiä islamilaiseen terrorismiin. On ymmärrettävää, että poliisi halusi sulkea tämän pois, sillä Twitter oli jo täynnä huhuja äärijärjestö Isisistä.

Poliisi ei kuitenkaan voinut tietää heti, miksi 64-vuotias valkoinen nevadalaismies Stephen Paddock ampui kuoliaaksi yli 50 ihmistä Mandalaya-kasinon katolta. Siksi on hyvä muistaa, että terrorismi ei tunne ihoväriä tai uskontoa.

Sisäministeriön määritelmä menee näin: terrorismi ”sisältää kansallisen lain tai kansainvälisen oikeuden vastaisia tekoja, väkivaltaa tai sillä uhkaamista ja levottomuuden tai pelon aiheuttamisen tavoittelua”.

Sarjatulta ampuvien aseiden helppo saatavuus tekee joukkoammuskeluista paljon tuhoisampia. Niin hurjalta kuin se kuulostaakin, monien amerikkalaisten mielestä iso ase on kuitenkin paras puolustus.

EU-komissio lopetti vaikenemisen Katalonian väkivallasta: ”Väkivalta ei saa koskaan olla politiikan väline” – Junckerin ja muiden Twitter-tilit uinuivat, kun espanjalaispoliisit hakkasivat äänestäjiä

Helsingin Sanomat 2.10. 2017

Myös muualla Euroopassa poliitikot vaikenivat Espanjan poliisien väkivallasta. Edes suorapuheinen Ranskan presidentti Emmanuel Macron ei halua suututtaa Espanjaa.

Euroopan komissio lopetti maanantaina yli vuorokauden kestäneen vaikenemisen Katalonian kansanäänestykseen liittyneestä väkivallasta.

Komission päätiedottaja Margaritis Schinas luki komission varovaisesti muotoillun lausunnon, jonka mukaan ”väkivalta ei saa koskaan olla politiikan väline”.

Komissio vaati kaikkia osapuolia siirtymään ”vastakkainasettelusta vuoropuheluun”. Lausunnossa ei tuomittu erikseen mitään osapuolta, eikä erityisesti Espanjan kansallisia poliisijoukkoja, jotka uutisraporttien ja useiden videoiden perusteella käyttivät rajua väkivaltaa katalaaneja vastaan.

Espanjan poliisit pahoinpitelivät Kataloniassa sunnuntaina jopa satoja ihmisiä, jotka osallistuivat rauhanomaiseen kansanäänestykseen itsenäisyydestä.

EU:n instituutioiden tai jäsenmaiden johtajista ei kuitenkaan kuulunut pihaustakaan. Ainoastaan Belgian pääministeri Charles Michel tuomitsi sunnuntaina oma-aloitteisesti poliisin väkivallan, ja kysyttäessäkin reaktiot ovat olleet haaleita.

SE

Stephen King

Helsingin Sanomat 30.9. 2017

Stephen King kirjoitti uusimman kirjansa poikansa kanssa – ”Tuntui, että kirjan kirjoitti joku kolmas henkilö”

Tuottelias yhdysvaltalainen kauhukirjailija teki uusimman teoksensa yhdessä poikansa Owen Kingin kanssa. Saska Saarikoski tapasi Kingit New Yorkissa.

SYYSKUUN lopulla Manhattanilla on yhä niin kuuma, että asfaltti höyryää ja kaduilla löyhkäävät mätänevät jätteet. Kustannus­yhtiö Simon & Schusterin pilvenpiirtäjän 28. kerroksessa ollaan kuitenkin jo aloittamassa kirjasyksyä.

Juuri 70 vuotta täyttänyt King on julkaissut jo 54 romaania, joista suurin osa on suomennettu. Kirjojen pohjalta on tehty lukuisia elokuvia. Niistä uusin, kauhuelokuva Se, on juuri tullut teattereihin.

Kingin kirjoja on myyty 350 miljoonaa kappaletta. Kingin tienesteiksi eli amerikkalaisittain nettoarvoksi arvioidaan 400 miljoonaa dollaria.

King on verhonnut langan­laihan vartensa epämääräisen ruskeaan t-paitaan. Hänen harmaantunut tukkansa on yhä tuuhea, eivätkä hänen eleensä ja ilmeensä ole vanhan miehen vaan kuin rypistyneen pikkupojan. Kirjailijan kasvojen lievä liskomaisuus, jonka piirrossarja Simpsonien tekijät niin hyvin tavoittivat, on entisellään.

Mitä terveyttä?

What the Health

Ruoka kuuluu kaikille, mutta sen terveellisyydestä elintarviketeollisuus ei ole erityisen kiinnostunut. Tietty määrä ulostebakteereja broilerin lihassa on okei, valvovien viranomaistenkin mielestä. Ravinnon laadulla on merkitystä, suomalaiset ovat Pohjoismaiden lihavin kansa ja ylipaino on kasvava ongelma. Ravintosuositukset heittävät kuperkeikkaa WHAT THE HEALTH dokumentissa vuodelta 2017.

Suoratoistopalvelu Netflixissä julkaistu dokumentti What the Health saa katsojansa miettimään ruokavaliotaan. Pikainen selaus esimerkiksi Twitterissä ja Instagramissa osoittaa, että ihmiset eri puolilla maailmaa ovat ryhtyneet vegaaneiksi elokuvan katsottuaan.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ampuu vegaanielokuvan väitteitä alas höpönä ja lähes-höpönä.

Matti Vanhanen ehdottaa mullistusta turvapaikkajärjestelmään – ”Päätöksenteko saatava Afrikkaan”

Uusi Suomi 28.9. 2017

Turvapaikkajärjestelmässä päätöksenteko pitäisi tapahtua Afrikassa, katsoo keskustan presidenttiehdokas, kansanedustaja Matti Vanhanen. Hän kirjoittaa blogissaan, että Afrikan väestönkasvun ja ongelmien seurauksena ”riski kansainvaellustyyppiseen muuttoliikkeeseen on luonnollisesti olemassa”.

Vanhasen mukaan turvapaikkapolitiikassa on kyettävä jäntevämpään ja kurinalaisempaan toimintaan.

Afrikkaan on yhdessä YK:n kanssa aikaansaatava pakolaiskeskusten järjestelmä, jonka kautta suojaa tarvitsevat pakolaiset saavat kontrolloidun ja turvallisen reitin Eurooppaan. Euroopassa taas nämä pakolaiset on jaettava yhteisvastuullisesti. Edestakaisin Euroopan sisällä kulkevista turvapaikanhakijoista on siirryttävä siis Afrikassa tapahtuvaan päätöksentekoon, Vanhanen toteaa.

Kim Jong-un teloittaa ilmatorjuntatykillä ja räjäyttelee ydinpommeja, mutta onko hän tekojensa kaltainen sekopää vai johdonmukainen johtaja? Tämä diktaattorista tiedetään

Helsingin Sanomat 28.9. 2017

Pohjois-Korean johtajasta Kim Jong-unista puhutaan usein irrationaalisena hulluna, joka ampuu ohjuksia sinne tänne ennakoimatta ja mielivaltaisesti.

Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi maaliskuussa Kimin olevan ihminen, ”joka ei toimi rationaalisesti eikä ajattele selkeästi.”

Presidentti Donald Trumpilla haukkumanimien kirjo on ollut laajempi. Mielipuoli. Pahuuden presidentti. Typerys.

Mutta onko Kim Jong-un johtajana täysin arvaamaton sekopää?

Ei ole, sanovat monet asiaan perehtyneet. On itse asiassa vaarallista, jos joku ajattelee niin, he sanovat.

Jos kirjoittaisi elokuvakäsikirjoitukseen diktaattorin roolin, hahmo muistuttaisi ulkonäöltään helposti Kim Jong-unia. Hänen ulkomuotonsa on tunnistettava: Usein sotilasasuun pukeutuvan pikkumiehen hiukset ovat sivuilta lyhyet ja päältä pöyhkeät, valokuvissa kasvoilla on melkein aina leveä virne ja hahmo muorimaisesti pyylevä.

Maailman ehkä vaarallisimman diktaattorivaltion nuori johtaja on kuitenkin ollut työssään monella mittarilla hyvä – ja se on ollut maailman kannalta huono.

33-vuotiaan Kimin johdollaan Pohjois-Korea on kehittänyt ydinaseohjelmaansa ihan niin kuin se on sanonut tapahtuvan. Ohjus- ja ydinkokeet eivät ole olleet yllätyksiä, ja niitä on hyvin todennäköisesti luvassa lisääkin.

Kim Jong-un on johdonmukainen, ei hullu. Hänen provokaationsa ja aseohjelmansa varmistavat [Pohjois-Korean] alueen turvallisuutta ja lietsovat nationalismia, joka auttaa häntä valta-aseman säilyttämisessä kotimaassaan”, sanoi Carnegia-Tsinghuan kansainvälisen politiikan keskuksen johtaja Paul Haenle Irish Timesille elokuussa.

Tältä näyttää restauroitu Tuntematon sotilas (1955)

Elokuvauutiset 26.9. 2017

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin toinen suuri restaurointiprojekti on saapunut päätökseensä ja Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas (1955) on valmis lähtemään maailmalle 4K-restauroituna versiona.

Suomen Filmiteollisuuden tuottaman 177-minuuttisen klassikkoelokuvan digiesityskopio elokuvateatteriesityksiä varten on vuokrattavissa KAVI:lta itseltään, minkä lisäksi restauroitu elokuva tulee kauppoihin Blu-ray- ja DVD-tallenteina VLMedian levittämänä.

KAVI on aiemmin tehnyt perusteellisen restauroinnin Aleksandr Ptushkon ohjaamalle Sammolle (1959) ja Pekka Parikan Talvisodalle (1989). Sammon restauroitu versio julkaistiin vain DVD-tallenteena, Talvisodan restauroitu versio taasen pelkästään Blu-ray-tallenteena.

1

Jacques Tatin koko tuotanto syksyllä 2017!

Yle Teema 21.9. 2017

Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa.

Television puolella Teema ottaa kaksi päivää aikaisemmin varaslähdön esittämällä 7.10. Teemalauantaissa Tatin mainion komedian Playtimen, sen johdannaisena syntyneen lyhytelokuvan Koomikkojen iltakoulun ja koomikosta itsestään kertovan dokumentin Suurenmoinen Tati.

Areena-paketti koostuu Tatin kuudesta pitkästä elokuvasta, seitsemästä lyhytelokuvasta, kahdesta dokumentista sekä pitkästä animaatioelokuvasta Illusionisti, joka perustuu Tatin käsikirjoitukseen. Viimeistä lukuunottamatta kaikki ovat katsottavissa vuoden loppuun asti, Illusionisti kuukauden.

Suomen lipun sininen on 294 C – sitä ei pidä sekoittaa Finnairiin, joka on 2757 C, tai Fazeriin, joka on 280 C

Helsingin Sanomat Kuukausiliite syyskuu 2017

Suomen lippu on kohta satavuotias, mutta minkä värinen on sen risti?

pantone294c

SUOMEN LIPPU on suorakaiteen muotoinen vaate, jossa on valkealla pohjalla meren- eli ultramariininsininen risti. Näin sanottiin laissa Suomen lipusta. Vasta itsenäistyneen Suomen eduskunta antoi sen toukokuun 28. päivänä vuonna 1918.

Risti jakaa lipun neljään suorakulmaiseen, yhtä korkeaan alaan. Lipun mittasuhteet ovat: koko korkeus 11, koko pituus 18 yksikkömittaa; ristin leveys 3 yksikkömittaa; sisempien alojen pituus 5, ulompien 10 yksikkömittaa.

Suomi oli julistautunut itsenäiseksi 6. joulukuuta 1917. Tammikuussa 1918 senaatti esitti Suomen lipuksi punakeltaista leijonalippua. Senaatin esitys meni eduskuntaan ulkoasiainvaliokuntaan. Se halusi järjestää suunnittelukilpailun.

VASEMMISTO inhosi sinivalkoista lippua. Vuoden kuluttua, vappuna 1919, Helsingin työväentalon katolle nostettiin suuri punainen lippu.

Kommunistit eivät hyväksyneet armeijan lippujuhlapäivää toukokuussa eivätkä itsenäisyyspäivää joulukuussa. Sosiaalidemokraatitkin katsoivat vielä vuonna 1920, että itsenäisyyspäivä oli valkoisten suojeluskuntien juhla.

Sosialistit alkoivat suhtautua lippuun suopeasti vasta, kun he pääsivät hallitukseen.

Työväki pakotettiin liputtamaan sisällissodan päättymispäivänä. Äärioikeistolaisen IKL:n kannattajat nostivat Suomen lipun yli sadan työväentalon lipputankoon vielä vuonna 1933.

Liputtaminen alkoi yleistyä vasta 1930-luvulla. Tuli kansakouluja ja niiden pihoille lipputangot. Väinö Linnakin pani Koskelan talon liputtamaan juhannusta 1930-luvun lopussa Täällä Pohjantähden alla -trilogiassa.


Arkisto » © dpk.fi