1 / 4
1
2 / 4
2
3 / 4
3
4 / 4
4

DPK.fi

 

Sisällissodan pitkä varjo jakaa punaisiin ja valkoisiin

Myös pienemmillä paikkakunnilla Keski-Suomessa kuulijat ovat ryhtyneet sanailemaan siitä, että kuka teki teloituksen tai murhan. Odotettavissa on, että sisällissodan muistelu nostaa pintaan asioita etenkin, kun tapahtumista on kulunut sata vuotta, sanoo Suomen sisällissotaa tutkinut oikeushistorian professori Jukka Kekkonen.

Kansan Uutiset 31.12. 2017

Sisällissota on vaikuttanut eniten Suomen historiaan, jos minulta kysytään oikeushistorian professorina. Se on vaikuttanut politiikkaan, valtasuhteisiin, kulttuuriin ja juridiikkaan eri tasoilla rangaistuskäytännöistä oikeudelliseen ajatteluun, toteaa Kekkonen.

Hälytyskellojen pitäisi soida

Euroopan tilanne on äärimmäisen huolestuttava varsinkin, kun Turkki lasketaan mukaan.

Turkki on karmeassa tilassa, ja myös Puolassa ja Unkarissa mennään oikeusvaltion näkökulmasta aivan väärään suuntaan, toteaa Kekkonen.

Retoriikka on äitynyt todella kovaksi: Saa sanoa yhä voimakkaammin, ja siten tullaan lähemmäksi tekoja. Kekkosen mukaan Euroopan nykytilaa ei ole liioiteltua verrata 1930-lukuun.

Oikeistovaaran merkkejä luetaan liian löysästi

Vuosien 1920- ja 1930-luvun prosesseissa on opetus: Jossain vaiheessa voidaan mennä jonkin rajan yli ja silloin ovat edessä suuremmat ongelmat.

Hallitus antoi aktiivi­mallilla vahvan aseen vasemmiston käsiin – samalla Sdp on palannut opposition pää­puolueeksi ohi vihreiden

Helsingin Sanomat 31.12. 2017

Nyt politiikassa ollaan sillä pelikentällä, jossa Sdp:n pitäisi ainakin historiansa ­perusteella olla vahvoilla.

TYÖTTÖMÄN aktiivimallin kumoamiseen tähtäävä kansalais­aloite sai aikaan oikean kansan­liikkeen. Runsaassa viikossa aloite oli kerännyt yli 70 000 alle­kirjoittanutta kannattajaa.

Laki aktiivimallista hyväksyttiin joulun alla eduskunnassa äänin 103–90. Heti seuraavana päivänä oikeusministeriöön jätettiin lain kumoamiseen tähtäävä kansalaisaloite. Aloitteen tekijä on itse ­pitkäaikaistyötön.

Aktiivimallissa työttömän pitää nimensä mukaisesti osoittaa aktiivisuutensa joko pätkätöillä, toimimalla yrittäjänä tai osallistumalla työllistymistä edistäviin palveluihin. Muuten työttömyysetuutta leikataan noin päivän verran kuukaudessa.

Laki tulee voimaan vuodenvaihteessa eli ensi viikon alusta alkaen. Ensimmäisen kerran työttömyysturva voi passiivisuuden vuoksi pienentyä huhtikuussa. Leikkaus ei kumuloidu, vaan oman aktiivisuuden perusteella voi joko palata täyteen päivärahaan tai jatkaa alennetulla työttömyysturvalla.

Tanska myöntää avokätisesti rahaa työttömien palveluihin – ”kannattava sijoitus”

SAK 17.10. 2017

Yksilöiden ja yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että työttömät pääsevät työelämään mahdollisimman nopeasti, ajatellaan Tanskassa, jossa yhden virkailijan vastuulla on 12 työtöntä. Suomessa vastaava luku on 166.

Tine Hansenin mukaan myös tanskalaiset poliitikot ovat alkaneet ajatella työvoimapoliittisia palveluja sijoituksena ja myöntävät sen vuoksi tarvittaessa auliisti lisärahoitusta.

Aktiivimalli-kansalaisaloitteen tekijä on yhdeksän vuotta työttömänä ollut intohimoinen maanpuolustusharrastaja

ILtalehti 30.12. 2017

Reilussa viikossa huikean määrän kannatusta saaneen kansalaisaloitteen työttömien aktiivimallin kumoamiseksi tehnyt Martin- Éric Racine, 47, on neljää kieltä taitava, maanpuolustusta harrastava ja Helsingin kantakaupungissa asuva pitkäaikaistyötön.

Yhdeksän vuotta sitten lama iski 38-vuotiaan Martin-Éric Racinen tajuntaan. Työt loppuivat teknologiayrityksessä, mutta hän arveli löytävänsä nopeasti uusia töitä.

Tosin kävi. Nyt Racine on ollut yhdeksän vuotta työttömänä ja hänen LinkedIn-profiilissaan lukee: Rikkinäisten systeemien tsaari, kaikkien alojen osaaja, monessa hyvä - käytettävissä.

Racine on opiskellut korkeakouluissa ja osaa aktiivisesti neljää kieltä, mutta loppututkinto puuttuu.

Suomessa on sellainen asenne, että jos on ollut yli pari vuotta työtön, on käytännössä jo kelvoton työmarkkinoille.

Aktiivimalli: Kela seuraa työttömän toimintaa – ”Tulkinnanvaraisuutta voi tulla”

Uusi Suomi 29.12. 2017

Kohuttu aktiivimalli tuo uusia piirteitä työttömien toiminnan seurantaan, Kela kertoo.

Kela seuraa aktiivisuuden täyttymistä ja maksaa työttömyysetuuden sen mukaisesti. Mikäli työtön ei kykene todistamaan olleensa esimerkiksi pätkätöissä tai työllistymisen edistämisessä aktiivinen vuoden alussa voimaan tulevan uuden lain mukaisesti, leikataan etuudesta 4,65 prosentin siivu seuraavan 65 maksupäivän ajaksi.

Työtön ilmoittaa aktiivisuudesta työttömyysajan ilmoituksessa. Tällainen ilmoitus täytetään nykyisinkin kuukausittain, mutta nyt ilmoitusvelvollisuus laajentuu hieman.

Jo tällä hetkellä työttömyysetuuksien saajat ilmoittavat kuukausittain työttömyytensä jatkumisesta, tai jos tekevät palkkatyötä, ilmoittavat työskentelystään työtunnit ja palkkatulot. Tai jos on yritystoimintaa, ilmoitetaan yritystoiminnasta saadut tulot. Näitä samoja tietoja kerätään jatkossakin ja samalla seurataan sitä aktiivisuutta, Kelan lakimies Eeva Vartio kertoo Uudelle Suomelle.

Uutena piirteenä aktiivimallin seuranta tuo ilmoitukset myös niin sanottuihin muihin palveluihin osallistumisesta. Jatkossa työttömän tulee kirjata palveluun myös ”muuhun työvoimaviranomaisen järjestämään toimintaan” tai ”rekrytointia tukevaan palveluun” osallistuminen.

Lue lisää: Uuden Suomen sivuilta:
-Suorat sanat Ylellä: Hallitus tekee työttömyydestä ikävämpää
-Työministeri myöntää aktiivimallin ongelman: ”Miten todistat olleesi aktiivinen”
-”Ylimielisyyden huippu?”
-Työttömiä suututtanut aktiivimalli
-Antti Rinne lupaa: SDP peruisi työttömien aktiivimallin
-Ministeri uusista työllisyysluvuista: ”Väitän aika lailla pokkana – helpot keinot jo käytetty”
-Passiivinen työtön menettämässä yli 30€/kk

[Odotellaan mitä Uuninpankopoika asiasta kirjoittaa :) ei tarvinnut kauaa odotella kun hän vastasi.]

Neuvostoliitto teki talvisodassa suur­pommituksen Ouluun, eikä oikein kukaan ole tiennyt miksi – Nyt syyksi on paljastumassa ruotsalais­lentäjien juoni

Helsingin Sanomat 28.12. 2017

On ollut arvoitus, miksi Neuvostoliitto järjesti tammikuussa suurpommituksen juuri Ouluun.

Kyseessä saattoi olla voimannäyttö tai kosto siitä, että suomalaiset olivat antaneet venäläisille selkäsaunan Suomussalmella ja onnistuneet torjumaan yrityksen katkaista Suomi kahtia Oulun korkeudelta.

Tunnettu suomalainen ilmailuhistorioitsija Carl-Fredrik Geust arvelee löytäneensä vihdoin oikean syyn Oulun pommitukselle.

Syynä olisi ollut se, että venäläisten vangiksi joutuneet kaksi ruotsalaislentäjää olivat valehdelleet kuulustelijoilleen, että ruotsalaisten vapaaehtoisten muodostama lentorykmentti oli sijoitettu Ouluun, vaikka todellisuudessa se oli Kemin Veitsiluodossa.

Rokotevastaisuus johti Italiassa tuhkarokko­epidemiaan ja pakkorokotuksiin – Roomalainen Nicoletta Salvi aikoo uhmata lakia eikä aio rokottaa tytärtään

Lapset voidaan Italiassa erottaa koulusta, jos heitä ei ole rokotettu. Suomessa THL ei kannata pakollisia rokotteita: ”Jos laitetaan pakko, vastustus yleensä lisääntyy”, lääkäri sanoo.

Helsingin Sanomat 27.12. 2017

Kuluneen vuoden suuria aiheita Italiassa on ollut rokotuskattavuuden romahtaminen. Se on laskenut niin alhaiselle tasolle, että tänä vuonna maassa nähtiin laaja tuhkarokkoepidemia. Jo yli 5 000 italialaista on sairastunut tuhkarokkoon.

Käännekohta oli vuoden 2009 sikainfluenssaepidemia, rokotuslääkäri Burioni sanoo. Sikainfluenssarokotteessa oli sivuvaikutuksia, joilla oli yhteys narkolepsiaan. Samaan aikaan läpimurtonsa tehnyt sosiaalinen media vahvisti paniikkia, ja väärä tieto rokotuksien riskeistä levisi. Niin kävi myös Suomessa, ja täälläkin rokotuskattavuus on joillain alueilla laskenut. Italiassa lasku on ollut paljon jyrkempi. Homeopatian kaltaiset hoitomuodot ovat Italiassa suosittuja, ja luottamus lääketieteeseen oli valmiiksi melko alhainen.

Ruotsalaisten lentorykmentti oli sijoitettu Veitsiluotoon, jotta se olisi riittävän kaukana Neuvostoliitosta ja venäläisten pommikoneiden muodostamasta uhasta.

”Stalin on kaikesta päättäen tehnyt sen johtopäätöksen, että Oulu on tuhottava rankaisuna tai vakavana varoituksena Ruotsille.”

Eläkkeellä oleva toimitusjohtaja lataa suorat sanat: ”Eläkejärjestelmä ei ole hallinnassa”

Iltalehti 27.12. 2017

Entiseltä toimitusjohtajalta meni usko eläkejärjestelmään ja oikeuslaitokseen omakohtaisten kokemusten takia.

Roland Ahola on eläkkeellä oleva ekonomi, joka teki pitkän uran muun muassa suuren terveysalan yrityksen PlusTerveys Oy;n toimitusjohtajana. Jo toimitusjohtaja-aikanaan Ahola taisteli eläkevakuutusjärjestelmässä kokemiaan vääryyksiä vastaan. Sama jatkuu eläkkeellä. - He ovat omilla teoillaan osoittaneet, että järjestelmä ei ole hallinnassa, Ahola sanoo.

Ahola ei usko, että monikaan suomalainen palkansaaja ja eläkeläinen on selvillä siitä, millainen järjestely toteutettiin vuoden 1993 alusta.

Tuohon asti työnantajat olivat vastanneet yksin lakisääteisen eläkevakuutusmaksun maksamisesta eläkelaitoksille. Syvän laman aikana myös työntekijät haluttiin mukaan maksamaan eläkemaksuja. Samalla yritysten maksutaakkaa haluttiin keventää.

Näitä eläkkeitä pienentäviä työntekijän maksamia maksuja onkin sitten käytetty eläkkeiden pienentämiseen kymmeniä miljardeja euroja. Viimeksi vuonna 2016 arvioni mukaan suuruusluokaltaan 3,5 miljardia euroa, Ahola laskeskelee.

Muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön eläkeasioiden osastopäällikön paikalta eläkkeelle jäänyt ylijohtaja Tarmo Pukkila on pitänyt raippaveroa perustuslain vastaisena. Pukkilan mukaan tiettyä eläkeläisryhmää kohdellaan perustuslain vastaisesti hyvin eriarvoisessa suhteessa palkansaajiin.

Ratkaisullaan KHO salli sen, että hallitus ja eduskunta voivat laatia lakeja totuudenvastaisilla perusteilla. Sellainen toiminta ei voi olla oikeusvaltioperiaatteen mukaista, Ahola sanoo.

Suomen kieli on voimakkaassa turbulenssissa englannin ja somen vaikutusten takia – kielen muutokset näkyvät nopeastikin: "Olen myöhässä, koska ruuhka"

Aamulehti 27.12. 2017

Ei hätää! Suomen kieli kukoistaa, voi hyvin ja kehittyy. Kieli ei ole näivettynyt, vaikka sosiaalinen media, pikaviestipalvelut ja emojit tiivistävät ja arkikielistävät ilmaisuja, lisäävät lyhennesanoja ja oikovat kielioppia. Samalla tasa-arvo paranee. Jokaisella on halutessaan käytössään julkaisufoorumi, muistuttaa suomen kielen professori Tiina Onikki-Rantajääskö Helsingin yliopistosta.

Kieli on varsin voimakkaassa turbulenssissa muun muassa englannin kielen vaikutuksen ja kansainvälistymisen vuoksi. Kielen isot muutokset vievät satoja, elleivät tuhansia vuosia, mutta pieniä tapahtuu jatkuvasti. Esimerkiksi koska-sanaa on alettu käyttää ilman, että sen jälkeen tulee kokonaista sivulausetta. "Olen myöhässä, koska ruuhka." "Otan kivennäisvettä, koska tipaton."

Kivikylä nousee jo isojen kannoille – "Itkemään emme ole lähteneet"

Satakunnan Kansa 27.12. 2017

Lapin lihanjalostamon laajennus pääsee heti täyteen käyttöön. Jari Laihosen mukaan ruokabisnes kannattaa Suomessa, vaikka toisin valitellaan.

Kotimaisesta ruokatuotannosta ei ole totuttu kovin usein kuulemaan uutisia laajennuksista ja kasvavasta liiketoiminnasta. Rauman Lapissa toimiva Kivikylän Kotipalvaamo Oy sai joulun valmistussesonkiin käyttöön tuotantotilojensa laajennuksen ja viimeistelyvaiheessa ovat uudet henkilöstön taukotilat sekä uusi konttoritila.

Porsaan ruhonosien jalostukseen keskittyneen Lapin tuotantolaitoksen käsittelykapasiteetti nousee noin 200:sta teuraasta 350:een ja sianlihajalosteiden vuorokausituotanto on noin 30 tonnia. Uuden lihanleikkauslinjan jatkoksi on lisätty myös palvaamokapasiteettia.

Lapin tuotantolaitoksella leikataan myös naudan ja hevosen ruhot lihoiksi Huittisten ja Säkylän tuotantolaitoksille.

”Vladimir Putin todisti pelkäävänsä Aleksei Navalnyita”

Uusi Suomi 26.12. 2017

Ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund arvioi, että Aleksei Navalnyin presidenttiehdokkuuden evääminen on merkki siitä, että hän olisi ollut vakavasti otettava vastaehdokas istuvalle presidentille Vladimir Putinille.

Epäämällä Navalnyilta hänen laillisen oikeutensa asettua ehdolle, Vladimir Putin todisti pelkäävänsä Navanyita, Åslund kommentoi Twitterissä.

Nytin toimitus valitsi tämän vuoden 20 parasta tv-sarjaa Twin Peaksista Game of Thronesiin – äänestä omaa suosikkiasi

Helsingin Sanomat 26.12. 2017

Vuosi on päättymässä ja on aika taas katsoa, mitkä tv-sarjat olivat tänä vuonna parasta, mitä televisiosta tai suoratoistopalveluista sai katsoa. Joulunpyhinä kannattaa viettää laatuaikaa näiden Nytin toimituksen valintojen parissa.

Jutun lopussa on äänestys, jossa voit valita Nytin toimituksen 20 parhaan sarjan listalta mielestäsi kaikkein parhaimman.

Pohjois-Korea kutsuu YK:n uusia pakotteita ”sotatoimiksi”

Helsingin Sanomat 24.12. 2017

Pohjois-Korea on tuominnut YK:n uudet pakotteet ”sotatoimina”. Asiasta ilmoitti maan valtiollinen media, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

”Vastustamme täysin uusimpia YK:n pakotteita --- ankarana rikkomuksena tasavaltamme suvereniteettia kohtaan ja sotatoimena, joka tuhoaa rauhan ja tasapainon Korean niemimaalla ja laajemmalla alueella”, sanoi Pjongjangin ulkoministeriö Korean valtiollisen uutistoimiston KCNA:n julkaisemassa tiedotteessa.

Kyseessä on Pohjois-Korean ensimmäinen kannanotto uusiin pakotteisiin, jotka YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi yksimielisesti perjantai-iltana Suomen aikaa.

Trump iloitsee YK:n uusista kovista Pohjois-Korea -pakotteista: ”Maailma haluaa Rauhaa, ei Kuolemaa”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump iloitsi lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa siitä, että YK:n turvallisuusneuvosto oli hyväksynyt merkittävät tiukennukset Pohjois-Koreaan kohdistettaviin pakotteisiin.

Uudet pakotteet rajoittavat ensi vuoden alusta lähtien öljyjalosteiden viennin 500 000 barreliin vuodessa. Nykyinen vientimäärä pienenisi Reutersin mukaan 90 prosentilla.

Rajoitus koskee myös dieseliä ja kerosiinia, joita Pohjois-Korean armeija käyttää.

Hylkiövaltio saa merkittäviä tuloja ulkomaille lähettämistään tuhansista työntekijöistä. Heitä työskentelee etenkin Kiinassa ja Venäjällä. Päätöslauselman mukaan työntekijöiden pitäisi palata Pohjois-Koreaan kahden vuoden sisällä joitain humanitaarisia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Pohjois-Korean ulkoministeriö kommentoi strategiaa perjantaina kutsumalla sitä ”rikolliseksi asiakirjaksi”, joka pyrkii alistamaan koko maailman Yhdysvaltojen intressien mukaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Keskellä Thaimaata on kylä, jossa asuu pelkkiä suomalaisia – Kun Seppo Taanila saapuu ”kesä­mökilleen” Hua Hiniin, hän nostaa ensimmäisenä salkoon siniristilipun

Helsingin Sanomat 23.12. 2017

Kaikenikäisten suomalaisten kausiasuminen ulkomailla yleistyy. Thaimaasta povataan uutta Aurinkorannikkoa – tuttua paikkaa, jonne voi paeta Suomen talvea. HS vieraili Hua Hinissä, missä tarjolla on tuttua kahvia, ruisleipää ja kotimaiset naapurit.

Hua Hin. Aina, kun Seppo Taanila saapuu mökille, hän nostaa salkoon siniristilipun.

Siellä se nytkin liehuu. Muutoinkin sää on mökkeilyyn mitä ihanteellisin – vielä viideltä iltapäivällä varjossa on 31,5 astetta. Vesi liplattaa laiskasti reunakiveystä vasten.

Ihan tyypillinen keli täällä Thaimaan Hua Hinissä, missä espoolaisten Taaniloiden mökki sijaitsee.

Suomalaisten kausiasuminen ulkomailla yleistyy koko ajan kaikissa ikäryhmissä, sanoo Tampereen yliopiston tutkija Mari Korpela.

Thaimaasta povataan uutta Aurinkorannikkoa. Kotoisaa suomalaiskeskittymää, jonne voi lähteä talvea pakoon.

Nykypäivänä on nimittäin ihan normaalia, että joku viettää osan vanhempainvapaasta tai eläkepäivistä ulkomailla. Seppo ja Anne Taanila tekevät juuri niin.

Myyrä löytyy varmasti – melko korkealla järjestelmässä

Uusi Suomi 22.12. 2017

Moni on katsonut jopa maan turvallisuuden vaarantuneen Tikkakosken Viestikoekeskusta käsitelleen jutun johdosta. Useat poliitikot ovat pitäneet vuotoa vakavana mukaan lukien tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Poliisi tutkii nyt tapausta nimikkeellä turvallisuussalaisuuden paljastaminen.

Nykyisin viestintäalan yrittäjänä toimiva Mantila sanoo, että vuotaja on ottanut ”äärettömän ison riskin”, koska hän tietää paljastuvansa, jos poliisi saa paperit käsiinsä. HS on toistaiseksi pitänyt tiukasti kiinni lähdesuojasta luovuttamatta papereita poliisille.

Sananvapaudesta repesi riita: Järjestöä huolettavat poliisin otteet – HS:n virheestä jyrähtänyt pj erosi

Uusi Suomi 22.12. 2017

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen puheenjohtaja Ilkka Nousiainen on ajautunut erimielisyyksiin järjestön hallituksen kanssa ja jättänyt eroilmoituksensa. Erimielisyyttä on Helsingin Sanomien kohujutusta.

Lehdistönvapauden puolustajaksi profiloitunut Toimittajat ilman rajoja on kuitenkin huolissaan ennen kaikkea viranomaisten poikkeuksellisesta toiminnasta jutussa ja kertoo tukevansa jutun kirjoittajia, Laura Halmista ja Tuomo Pietiläistä. Järjestön johdosta eronnut Nousiainen puolestaan katsoi heti maanantaina Ylelle antamassaan haastattelussa, että juttu oli virhe ja kansallinen turvallisuus on ykkösasia.

Jotain rajaa Hakkaraisen hakkaamiselle, kiitos

Länsi-Suomi 22.12. 2017

Veera Ruoho kertoi antaneensa anteeksi Teuvo Hakkaraiselle tämän törkeän käytöksen. Kuitenkin hän teki myöhemmin rikosilmoituksen Hakkaraisesta. Ihmettelen, mikä tällainen anteeksianto on.

Päivi Räsänen kertoi julkisuudessa vuoden takaisesta Hakkaraisen törttöilystä. Tuolloinkin Hakkarainen oli pyytänyt Räsäseltä anteeksi. Nyt Räsänen astui julkisuuteen kokemuksensa kanssa. Ihmettelen tällaista ”anteeksiantoa”.

Mikael Jungner herää monen vuoden jälkeen kertomaan Hakkaraisen töppäilystä. Timo Harakka kumppaneineen vaatii suuriäänisesti Hakkaraisen päätä vadille.

Kaiken maailman tekopyhille hurskastelijoille on tullut erinomainen tilaisuus osoittaa omaa hyvyyttään ja kivittää Teuvo Hakkaraista. Ei vaadi paljon rohkeutta potkia ”maassa makaavaa”. On helppo heittää ”kuono kohti taivasta ja ulvoa sutena susien joukossa”.

Tiedän tällä mielipidekirjoituksella työntäväni pääni ”herhiläispesään”. Sanon kuitenkin teille, ”hyvät ja pyhät”, virheettömät, nuhteettomat, hajuttomat ja mauttomat: Jotain rajaa hakkaamisellakin pitää olla!

[Lähde ja Hämäläinen ohjelmassa Radio Yle1 emerituspiispa ja Helsingin yliopiston emeritusprofessori Eero Huovinen otti kantaa Hakkaraisen kohuun ja perusteli sitä Hakkaraisen yksinäisyydellä, kuinka hänellä on tarve etsiä ihmisten läheisyyttä.]

Matti Nissinen palasi tyynesti valtakunnansyyttäjäksi ja se todistaa harkintakyvyn puutteesta

Helsingin Sanomat 21.12. 2017

Nissisen virkarikostuomio heikentää luottamusta syyttäjälaitokseen, mutta Nissinen ei edes harkitse eroa, kirjoittaa HS:n oikeustoimittaja Susanna Reinboth.

VIRKARIKOKSESTA tuomittu valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen palasi torstaina työpaikalleen kuin mitään ei olisi tapahtunut. Korkeimman oikeuden (KKO) antama sakkotuomio syyttäjälaitoksen koulutuspäätösten hoitamisesta esteellisenä ei nähtävästi ole saanut Nissistä harkitsemaan asemaansa.

Nissinen näyttää jo etukäteen päättäneen, ettei tuomio vaikuta hänen tulevaisuuteensa. Hän lähetti tuomiota edeltävänä päivänä alaisilleen viestin, että hän palaa torstaina töihin ja pitää paluunsa vaikutuksista sisäisen tiedotustilaisuuden aamupäivällä.

Moni alainen toivoi, että Nissinen tulee virastoon vain ilmoittamaan erostaan. Näin ei käynyt. Nissisen puheessa ei HS:n saamien tietojen mukaan ollut havaittavissa merkittävää itseruoskintaa.

Uusi Suomi 21.12. 2017

Soitin SDP:läiselle lakimiehelle Valtteri Aaltoselle, joka vaati täällä Puhiksen blogissaan julkisesti Nissisen välitöntä eroa. Hänen mielestään tapausta ei voi lähestyä pelkästään virkamiesoikeudellisesti ja virkamieslain näkökulmasta, koska kyse on ennen kaikkea instituution – valtakunnansyyttäjän – suojelemisesta sekä kansan luottamuksesta oikeuslaitokseen.

Luontojärjestöt: Sudenkaatolupien perustelut ristiriitaisia – "ei ole perusteltua myöntää yhtään lupaa sudenmetsästykselle"

Satakunnan Kansa 21.12. 2017

Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piiri ja Ala-Satakunnan Ympäristöseura vastustavat sudenkaatolupien myöntämistä Köyliön, Huittisten ja Alastaron alueelle. Järjestöt perustelevat kantaansa muun muassa sillä, että susi on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa oli maaliskuun 2017 alussa 150–180 sutta, eli noin 25 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Hakemusta perustellaan kansanterveyden ja kansantalouden menetyksillä, mutta mitään tilastoja tai tutkittua tietoa väitteen tueksi ei ole esitetty. Ainoa konkreettinen esimerkki taloudellisista vahingoista on metsästyskoirille tarkoitettujen susiliivien korkea kappalehinta, millä ei kuitenkaan liene kovin suurta kansantaloudellista merkitystä.

Presidentti Sauli Niinistö: Soitin tietovuodosta heti lauantaina Puolustusvoimien komentajalle

Ylen uutinen "käsittämätöntä"

Aamulehti 21.12. 2017

Yleisradio uutisoi keskiviikkona, että Helsingin Sanomia julkaisevan Sanoma Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja Antti Herlin oli soittanut presidentinkansliaan kesken vuotokohun.

Presidentin kanslian viestintäpäällikkö Katri Makkonen kertoo, että puhelussa Herlin esitti tapaamista, mutta aiheeseen ei palattu sen jälkeen. Makkonen ei osaa sanoa, ketä tapaamisehdotus koski.

Niinistön mukaan Yleisradio lähetti presidentinkansliaan pitkän nimilistan ja tiedusteli, onko heihin oltu yhteydessä.

Olen puhunut Herlinin kanssa viimeksi viikkoja sitten, kun kättelin häntä linnanjuhlilla. Se (Yleisradion uutinen) on minulle käsittämätöntä.

Muistellaan vanhoja eduskunnan kännikohuja

Kun Kataisen puhe sammalsi eduskunnassa

Eduskunnan uusi kännikohu: ”Toimittajat tarjoavat”

Uusi Suomi 3.3. 2012

Iltalehden esiin nostama kansanedustaja Sampsa Katajan (kok.) esiintyminen joulun alla eduskunnassa on herättänyt taas keskustelua kansanedustajien alkoholinkäytöstä. Nyt esiin astuu Katajan kansanedustajakollega Mika Niikko (ps.), joka blogissaan kuvailee, kuinka kansanedustajat ovat jatkuvasti alttiina tarjoilulle.

Toimittajilla kun on tapana itse tarjota edustajille alkoholia haastattelujen lomassa tai sen toivossa. Näin oli myös 20. päivä joulukuuta, joka taisi olla sama päivä kun STT:n toimittajat ”jouluperinteiden mukaan” tarjosivat kansanedustajille terästettyä glögiä pipareineen yömyöhään saakka, Niikko kirjoittaa Puheenvuorossa.

Niikon mainitsema 20.12.2011 oli juuri se päivä, jolloin Katajan puhe Iltalehden mukaan sammalsi eduskunnassa myöhään illalla.

Kiusaukset seuraavat muun muassa jatkuvasti kännikohujen keskelle joutuvaa Teuvo Hakkaraista (ps.). Kuluneella viikolla Hakkaraisesta on kirjoitettu paljon, kun hän jätti ilmeisen vahvassa humalassa salkkunsa Bandidos-moottoripyöräkerhon tiloihin. Hän tuli 7 päivää -lehden mukaan yölliseltä reissultaan aamulla suoraan eduskuntaan.

Ensin juotetaan, sitten kirjoitetaan. Viikko sitten perjantaina keskellä päivää Sampsaa kritisoiva Iltalehden toimittaja Tommi Parkkonen tarjosi Hakkaraiselle olutta haastattelun yhteydessä eduskunnan kahvilassa, hän kertoo.

[Näin siis vuonna 2012. Mikään ei näytä siis muuttuneen #Metoo kampanjoista huolimatta. Eduskunta taitaa olla ainoa työpaikka jossa vielä sallitaan kännissätyöskentely.]

Presidenttiehdokas Tuula Haatainen haastaa Sauli Niinistöä feminismillä

Uusi Suomi 19.12. 2017

Feministisen ulkopolitiikan lähtökohta on, että kaikkia alistavia rakenteita pitää pystyä purkamaan ja poistamaan, naisten asemaa vahvistamaan. Naisten osaaminen ja potentiaali on maailman alikäytetyin voimavara ja sitä täytyy vahvistaa. Ruotsi on tehnyt tätä politiikkaa ansiokkaasti, ja Suomen pitäisi tehdä rinnalla mukana tätä, ja nostaa maailmalla nämä asiat esiin, Haatainen sanoo.

Tarja Halonen teki 12 vuoden aikana merkittävän ison työn. Hän osallistui aktiivisesti, puhui kestävästä kehityksestä. Hän lähti eteenpäin viemään sitä työtä, joka Brundtlandin komitean työstä lähti liikkeelle, johon liittyy ympäristö, kestävän kehityksen periaatteet, naisten asema ja rauhan edistäminen. Se että hän on tasavallan presidentin tehtävien jälkeen jatkanut, osoittaa sen, että hänen elämäntyönsä on aitoa ja minä olen samalla linjalla. Tarja Halosen linjalla Suomen pitää jatkaa vahvemmin kuin nyt.

Aktiivimalli meni eduskunnassa läpi äänin 103–90 ja astuu voimaan jo tammikuussa.

”Monelle ainoa keino välttää rangaistus on palkaton työ” – Touko Aallolta ehdotus työttömän ”kyykytysmallin” tilalle

Uusi Suomi 19.12. 2017

Hallituksen joululahja työttömille on puhdas keppi ja sillä pelottelu, katsoo vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto blogissaan. Aktiivimalli meni eduskunnassa läpi äänin 103–90 ja astuu voimaan jo tammikuussa.

Oppositio on ryöpyttänyt hallituksen valmistelemaa aktiivimallia kovin sanoin ja moni on kutsunut sitä kyykytysmalliksi. Aallonkin mielestä se tarkoittaa ”pelkkää keppiä työttömille”. Siinä alennetaan työttömyysetuutta 4,65 % seuraavan 65 maksupäivän ajan, jos aktiivisuusehto ei täyty. Ehdon voi täyttää tekemällä työtä tai yritystoimintaa tai olemalla työllistymistä edistävässä palvelussa tai toiminnassa yhden viikon ajan. Pääsääntöisesti vaaditaan 18 tuntia työtä kalenteriviikon aikana. Yritystoiminnassa on tienattava vähintään 240 euroa tarkastelujaksolla.

Isolle osalle työttömistä ainoa keino välttää rangaistus on tehdä palkatonta työtä työkokeilun tai kuntouttavan työtoiminnan nimikkeellä, Aalto kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, jonka sisältöä hän hyödyntää pitkälti myös tänäisen päätöksen jälkeen julkaisemassaan kirjoituksessa.

Näin aktiivisuusmallista on syksyn aikana uutisoitu.

- Havainto Sipilän hallituksen budjetista: ”30 miljoonaa työtuntia vuosittain ilman palkkaa - Näillä eväillä Suomi kuntoon?”

- Li Andersson esittää muutoksia työttömyysturvaan: ”Sanktiopolitiikka työntää ihmisiä toimeentulotuelle”

- ”Ylimielisyyden huippu?” – Työttömiä suututtanut aktiivimalli eduskunnan käsittelyssä, koko hallitus poissa

- Passiivinen työtön menettämässä yli 30€/kk – Haukuttu aktiivimalli tänään käsittelyssä

- Vaatimus Juha Sipilän hallitukselle aktiivimallista luopumisesta: ”Kuvastaa liiankin hyvin jääkylmää ja epäinhimillistä linjaa”

- Antti Rinne lupaa: SDP peruisi työttömien aktiivimallin – haukuttu uudistus voimaan jo 1.1.2018

- ”Monelle ainoa keino välttää rangaistus on palkaton työ” – Touko Aallolta ehdotus työttömän ”kyykytysmallin” tilalle

- ”Suomessa työttömien sanktiot ovat kohtuuttoman kovia” – SAK: Lopetetaan aktiivimalli

- Ay-johtajan pelko: ”Irtisanoutuvalle 0-tuntilaiselle 90 päivän karenssi, vaikka ei olisi saanut tehdä tuntiakaan töitä?”

- Juha Sipilän hallituksen aktiivimalli suututtaa: ”Aivan pöyristyttävän julmaa ajattelua”

Suomi pääsee uusien tiedustelu­lakien myötä käsiksi Venäjältä kaapelien kautta tulevaan tietoon – Miten se muuttaisi Suomen ja Yhdys­valtojen suhteita?

Miten uudet tiedustelulait muuttavat Suomen asemaa kansainvälisessä yhteistyössä? Ainakin Suomen tärkeys Yhdysvalloille voi kasvaa, kun Suomi pääsee käsiksi esimerkiksi Venäjältä tulevaan tietoliikenteeseen.

Helsingin Sanomat 19.12. 2017

Uudet tiedustelulait nostaisivat suomalaisen tiedustelutiedon arvoa. Myös Suomen tiedustelu­yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa oletettavasti tiivistyisi.

Tiedustelutoiminta on vaihdantataloutta, jossa eri valtioiden tiedustelupalvelut välittävät toisilleen tietoa. Suomella on kattava verkosto tiedustelutiedon vaihtoon: yhteensä noin kuusikymmentä valtiota ja yhdeksänkymmentä eri turvallisuus- ja tiedustelupalvelua.

Tällä hetkellä Suomi nojaa tietynlaisen tiedustelutiedon saamisessa juuri näihin ulkomaisiin tiedustelupalveluihin.

Kyse ei ole vain armopaloista. Suomen tiedustelu on kansainvälisesti arvostettu kumppani varsinkin signaalitiedustelun alalla, ja Suomen tiedoilla on kansainvälistä vaihtoarvoa, sanoo moni HS:n kanssa keskustellut, tiedustelua työkseen tehnyt ihminen.

Eversti Pertti Suominen kertoo Armeijan silmänä ja korvana -kirjassaan Suomen sotilastiedustelun pitkäaikaisesta päälliköstä Raimo Heiskasesta siitä, miten Suomi lähetti Yhdysvaltoihin analysoitavaksi esimerkiksi vedenalaisten kuuntelulaitteiden nauhoituksia. Tiedot neuvostolaivaston aluksista ja niiden liikkeistä olivat Suomelle myös hyvää vaihtotavaraa muiden tiedustelupalvelujen kanssa.

Amerikkalaisasiantuntija Ylelle: "Tiedusteluyhteistyö jatkuu, koska sen on jatkuttava"

Yle Uutiset 19.12. 2017

Tutkijan mielestä suurin riski on se, että vuodon myötä Venäjä pääsee tehtailemaan vääristeltyjä juttuja suomalaisesta sotilastiedustelusta.

Suomessa vuodetut tiedot puolustusvoimien tiedustelusta eivät hetkauta ainakaan tutkija Gary Schmittiä, joka on työskennellyt vuosikymmeniä tiedustelun hallinnollisissa johtotehtävissä Washingtonissa.

Schmitt ei usko, että vuodolla olisi seurauksia Suomen kansainväliselle tiedusteluyhteistyölle. Presidentti Sauli Niinistö , että salaisten paperien vuodon takia Suomen luotettavuus kärsii yhteistyökumppanien silmissä.

Schmittin mukaan tiedusteluyhteistyö ei riipu vuodoista – sitä harjoitetaan, koska tietojenvaihtoa pidetään tarpeellisena.

Päätoimittajat hämmästelevät Viestikoekeskuksen tietovuotoon liittyvää kotietsintää: "Raju käänne, syytä olla huolissaan"

Yle Uutiset 18.12. 2017

Tuorein käänne on aika raju, tällaista ei länsimaisessa yhteiskunnassa ole totuttu näkemään. On syytä olla huolissaan, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Riikka Venäläinen

Kauppalehden päätoimittaja ja Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Arno Ahosniemi pitää harvinaisena kotietsinnän lisäksi myös rikosnimikettä.

En muista, että tällaista tapausta olisi Suomessa ollut aiemmin.

"Rikoslain pykälän on esitellyt Sauli Niinistö"

Ahosniemi ei näe HS:n jutussa mitään, mikä vaarantaisi vakavasti Suomen turvallisuutta.

Poliisi teki kotietsinnän Helsingin Sanomien toimittajan kotiin

Helsingin Sanomat 18.12. 2017

”Toimittajaan kohdistuva kotietsintä, vieläpä tällaisessa mittaluokassa, on täysin poikkeuksellinen Suomessa”, sanoo HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

Poliisi on tehnyt kotietsinnän Helsingin Sanomien toimittajan Laura Halmisen kotiin sunnuntaina illalla. Halminen asuu Helsingin kantakaupungissa kahdestaan kouluikäisen lapsensa kanssa. Halminen on toinen HS:n lauantaina ilmestyneen, puolustusvoimien Viestikoekeskusta käsittelevän kirjoittajista.

Kotietsintä alkoi noin kello 18.30 ja päättyi noin kello 22.30. Kotietsinnän aikana poliisi vei Halmiselta tämän oman puhelimen, HS:n puhelimen, Halmisen oman tietokoneen, oman Ipadin ja runsaasti muistitikkuja.

Kotietsinnän perusteeksi poliisi kertoi epäilyn turvallisuussalaisuuden ilmaisemisesta. Poliisilla ei Halmisen mukaan ollut tuomioistuimen päätöstä etsinnän tekemiseksi.

Neljä paikalla ollutta poliisia tutki esimerkiksi Halmisen kirjahyllyn ja tarkisti myös liesituulettimen sisällön. Kotona paikalla olleen lapsen huonetta poliisi ei sen sijaan tutkinut. Yhteensä Halmiselta takavarikoitiin 19 todistuskappaletta.

Kun Halminen vetosi jonkin poliisia kiinnostavan tallennusvälineen tai paperin olevan lähdesuojan piirissä, poliisi sijoitti tavarat sinetöityihin pusseihin. Lain perusteella määrätty ulkopuolinen etsintävaltuutettu käy nämä tavarat vielä läpi.

”Toimittajaan kohdistuva kotietsintä, vieläpä tällaisessa mittaluokassa, on täysin poikkeuksellinen Suomessa, joka on profiloitunut lehdistönvapauden kärkimaana. Pidän tapahtunutta lehdistön toimintaedellytysten ja lähdesuojan kannalta hyvin huolestuttavana”, sanoo Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

Tiedustelukohu: ”Ainakin hieman heikentää Suomen mainetta” – Sauli Niinistö: ”Juuri tästä on kysymys”

Uusi Suomi 17.12. 2017

Helsingin Sanomien lauantaina julkaiseman sotilastiedustelua käsittelevän artikkelin arvioidaan olevan haitallinen enemmän siksi, että salaisia asiakirjoja ylipäätään on päätynyt toimittajille. Eri arvioiden mukaan Helsingin Sanomat on varonut julkaisemasta Suomen turvallisuudelle suoraan haitallista tietoa.

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen puolestaan toteaa, ettei löytänyt Helsingin Sanomien jutusta mitään, mikä ei olisi yleisesti tiedossa tai ainakin helposti pääteltävissä.

Viestikoelaitoksen salainen raportti vuodelta 2005 ei voi olla kovin kurantti tämän päivän tilanteessa. Raportilla ”Tietoverkkosodankäynnin uhka-arvio” joulukuulta 2008 on korkeintaan historiallista arvoa. Muutkin jutussa mainitut selvitykset ovat noin 10 vuotta vanhoja, hän kommentoi blogissaan.

Ruotsissa, Saksassa, Norjassa, Yhdysvalloissa, Virossa, Liettuassa ja muualla viranomaiset ovat oppineet antamaan julkisia tietoja sitä mukaa kun ovat saaneet lisää valtuuksia ja samalla epäonnistuneet viestinnässään.

Valtava läpimurto: Suomalaisyhtyeen kappale ostettiin Game of Thrones -sarjaan – ”Tämä on hullua”

Tuuletar on myynyt Alku-kappaleensa hittisarjalle

Iltasanomat 16.12. 2017

HBO:n hittisarja Game of Thrones on ostanut suomalaisbändi Tuulettarelta Alku-kappaleen. Kappale tullaan kuulemaan fantasiasarjan trailerilla, jolla mainostetaan ohjelman menestyksekkään 7. tuotantokauden DVD:tä [Tarkoitetaan ilmeisesti BluRayta ei kai kukaan enää DVD:itä katso].

Vocal folk hoppia esittävän Tuuletar-yhtyeen muodostavat Sini Koskelainen, Johanna Kyykoski, Piia Säilynoja ja Venla Ilona Blom.

Vistbacka väläytti sinisten ja PS:n yhdistymistä – Ari Jalonen: En voi olla Huhtasaaren kanssa samassa puolueessa

Satakunnan Kansa 16.12. 2017

Perussuomalaisista Siniseen tulevaisuuteen kuluvalla viikolla loikanneen konkaripoliitikko Raimo Vistbackan mukaan puolueiden yhdistyminen saattaa olla tulevaisuudessa mahdollista.

Olen sanonut, että kun aika kuluu ja entisestä puolueesta lähtee muutamia kellokkaita, joille ei mikään kelpaa, sitä ei vielä koskaan tiedä, vaikka oltaisiin saman lipun alla, hän sanoi Sinisen tulevaisuuden perustavassa puoluekokouksessa.

Porilaisen kansanedustajan ja Satakunnan sinisten puheenjohtajan Ari Jalosen mukaan kyse on henkilövalinnoista. Hän sanoo, että ei enää mahdu samaan puolueeseen kuin Laura Huhtasaari.

Miksi Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin Viestikoekeskuksesta ja käytti salaisia asiakirjoja?

Helsingin Sanomat 16.12. 2017

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina laajan artikkelin, jossa kerrottiin Puolustusvoimien sotilastiedustelusta ja signaalitiedustelua tekevän Viestikoekeskuksen toiminnasta. Artikkeli perustui osittain HS:n saamiin, noin kymmenen vuotta vanhoihin salaisiin asiakirjoihin.

Suomen salaisin paikka

Helsingin Sanomat 16.12. 2017

Suomen salaisin paikka Keski-Suomen kallioiden uumenissa saa muun tiedustelulaitoksen ohella oikeuden valvoa internetliikennettä, jos eduskunta hyväksyy tiedustelulait. Kansanedustajat joutuvat päättämään asiasta tietämättä tarkkaan, mitä Tikkakoskella oikein tapahtuu. Helsingin Sanomat kertoo nyt ja lähipäivinä, mitä sotilastiedustelu tekee – ja on tehnyt.

Presidentti Niinistö: Rikostutkinta käynnistetty HS:lle luovutettujen salaisten asiakirjojen vuoksi.

Pääesikuntaan kokoontuneilla sotilailla ja korkeilla virkamiehillä oli tärkeä tehtävä: valmistella tiedustelulaki, joka mullistaa kertaheitolla Puolustusvoimien oikeudet tehdä tiedustelua sekä Suomessa että ulkomailla. Samanlaiset laajat tiedusteluoikeudet on saamassa myös siviilitiedustelusta huolehtiva suojelupoliisi (Supo).

Salainen on myös paikka, johon työryhmä päätti ensi töikseen käydä tutustumassa. Sotilastiedustelutyöryhmä kirjasi heti ensimmäisessä kokouksessaan lokakuussa vierailun ”Puolustusvoimien tiedustelulaitokselle Tikkakoskelle” marraskuussa.

Puolustusvoimat on myös tehnyt kaikkensa, jotta kukaan ulkopuolinen ei kiinnostuisi yksikön toiminnasta tai kirjoittaisi siitä mitään. Viestikoelaitoksessa työskennelleet tekevät ikuisen vaitiolositoumuksen, ja tarvittaessa kysyjä saa harhaanjohtavia vastauksia.

[Jutussa ei ole mitään salaista ja yritys leimata Venäjä viholliseksi on toimittajien oman mielikuvituksen tuotetta. Presidentti Niinistö voi rauhassa keskittyä Lennu-koiran rapsutteluun ja myhäillä tyytyväisyyttään korkeilla presidentinvaalikampanjan kannatusluvuilla, Putin on täysillä mukana luvuissa.]

Artikkelissa kerrottiin Viestikoekeskuksen toiminnan olevan melko laajaa ja etenkin Venäjän asevoimien liikkeitä seurataan tarkasti. Viestikoekeskuksen tuottaman tiedon tärkein hyödyntäjä on tasavallan presidentti, muu valtiojohto ja puolustusvoimien ylin johto.

Parhaillaan käsittelyssä olevat tiedustelulait antaisivat Viestikoekeskukselle selkeästi nykyistä laajemmat toimivaltuudet. Yksikkö voisi suodattaa ja seurata oikeuden päätöksellä valtionrajat ylittävää internet-liikennettä. Myös muita suomalaisten yksityisyyttä kaventavia oikeuksia olisi luvassa. Tiedustelulait on määrä säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä, eli kyse on selkeästi perusoikeuksiin puuttumisesta.


Arkisto » © dpk.fi