1 / 4
1
2 / 4
2
3 / 4
3
4 / 4
3

DPK.fi


Renny Harlin antoi pakit Sampo Terholle – syynä Louhimiehen kohtelu

Iltasanomat 26.3. 2018

Renny Harlin ei osallistu kulttuuriministeri Sampo Terhon Kiinan-vierailulle protestina tämän käytökselle Jussi-gaalassa.

ELOKUVAOHJAAJA Renny Harlin jättäytyi viime hetkellä sivuun kulttuuriministeri Sampo Terhon Kiinan-vierailun delegaatiosta. Syynä on Terhon käytös perjantai-illan Jussi-gaalassa.

Jos kansa valitsee jonkun elokuvan vuoden parhaaksi, kansan valitseman ministerin tulisi ojentaa palkinto, Harlin sanoo ottamatta kantaa ohjaaja Louhimiehen ympärillä vallitsevaan kohuun.

OHJAAJA Renny Harlin on yksi Kiinan kuuluisimmista suomalaisista. Arvovaltainen Hollywood Reporter -lehti on nimennyt hänet yhdeksi tämän hetken vaikutusvaltaisimmaksi ohjaajaksi, joka työskentelee Kiinassa.

Elokuvien teon jättänyt ohjaaja: ”Surkeissa olosuhteissa synnytetään monenlaisia haitallisia työtapoja”

Uusi Suomi 25.3. 2018

Kirjailija, elokuvien teon jättänyt ohjaaja Janne Kuusi varoittaa, että parhaillaan käynnissä olevassa elokuva-alan työtapoja koskevassa keskustelussa on vaara, ettei elokuva-alan lukuisten ongelmien varsinaisiin juurisyihin puututa.

Nyt nostetaan esiin yksittäisiä nimiä elokuva-alalta ja pahimmillaan demonisoidaan ne mediaoikeudenkäynneissä somen säestyksellä. Sinällään tarpeellisessa työelämän pyykinpesussa on suuri vaara, että keskustelu jää vain seurausten setvimiseen, eikä elokuva-alan lukuisten ongelmien varsinaisiin juurisyihin puututa, ja näin lapsi valahtaa pesuveden mukana viemäriin.

Pelkkiin henkilöihin keskittyminen on helpompaa ja mediaseksikkäämpää kuin rakenteiden, rahoitusmekanismien ja tuotantoyhtiöiden vastuun tutkiminen ja puinti, hän toteaa Puheenvuoron blogissaan.

Fiktioelokuvan ammattitaitoinen ohjaus perustuu näyttelijäntyön kunnioittamiselle.

Suomen oloissa tämä tarkoittaa sitä, että näyttelijää on yritettävä suojata kaikelta siltä uskomattomalta kaaokselta ja tulenpalavalta kiireeltä, mitä muu tuotantoryhmä joutuu kokemaan.

On tilanteita, jossa ohjaaja ylettömän stressin kourissa kärvistellessään teeskentelee ja pakottaa työskentelyilmapiirin kiireettömyyden illuusioon, vaikka todellisuudessa kiire on armoton.

Mikään työnteko ei voi ainakaan pitkän päälle perustua tällaiseen harhauttamiseen.

Seurauksena noiden tyyneksi tekeytyvien työtoverien kesken syntyy väistämättä ristiriitoja, kun puvustamisesta ja maskeerauksesta ei voi selviytyä nopeammin kuin työ vaatii.

Riidellään siitä, kenen vuoro on tinkiä työnsä laadusta, ja yleensä ajansäästö kaatuu tärkeimmän, kuvaustilanteen niskoille, hän kuvailee.

Jalkoihin jäävät väkisinkin työturvallisuusasiat, työryhmän hyvinvoinnista huolehtiminen, yhteishengen ylläpito ja kaikki muu, mikä kuuluu normaalin työnjohdon tehtäviin ja millä paras tulos saavutettaisiin.

Kommentti: Työturvallisuusasiat eivät saa missään olosuhteissa jäädä jalkoihin, niistä pitää lähteä tehtiin elokuvia tai atomipommeja, siitä ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä, Janne Kuusi.

Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

Helsingin Sanomat 23.3. 2018

Amanda Pilke näytteli vuonna 2012 julkaistussa Aku Louhimiehen Vuosaari-elokuvassa. Se jäi yhdessä Puhdistus-elokuvan roolin kanssa viimeiseksi Pilkkeen roolisuoritukseksi vuosiin. Pilke on itse pysynyt vuosia poissa julkisuudesta, täysin tarkoituksella.

Pilkkeen mielestä Suomen elokuva-alan käytännöissä on ehdottomasti ongelmakohtia ja asioita, joita pitää muuttaa. Hän ei kuitenkaan halunnut olla kohdistamassa syytöksiä vain yhtä ihmistä kohtaan, koska kyse on laajemmasta ilmiöstä.

Pilke näytteli nuorena, vain 21-vuotiaana, vuonna 2012 julkaistussa Louhimiehen ohjaamassa Vuosaari-elokuvassa. Ylen jutussa käsiteltiin myös Vuosaari-elokuvaa ja erityisesti sen koekuvauksia. Elokuva oli synkkä ja raju, ja Pilke itse näytteli siinä erittäin vaativan roolin, johon kuului myös seksikohtauksia.

Samana vuonna julkaistiin myös Antti J. Jokisen ohjaama Puhdistus-elokuva, jossa niin ikään Pilkkeellä oli hyvin rankka rooli. Pilkkeen roolihahmo Zara oli venäläismafian seksiorja.

Siksi ihmiset halusivat tietää, miten Pilke koki työskentelyn Louhimiehen kanssa elokuvassa, jonka jälkeen hän jättäytyi kokonaan pois alalta.

”Olen todella kiitollinen ja onnellinen elämässä ja erityisen kiitollinen miehelleni, joka auttoi 2013 minua vapautumaan kaikista raskaista kokemuksista, joita olen kokenut elokuva-alalla. Olin tuolloin ihan loppu ja hän palaili takaisin buddhalaisesta luostarista. Hän kannusti aina kaikissa tilanteissa kehittämään myötätuntoista rakkautta kaikkia kohtaan, sekä anteeksiantoa. Erityisesti niitä kohtaan, jotka ovat tehneet minulle väärin, jotta todella voin vapautua kaikista painavista tunteista”, Pilke kirjoitti.

Kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta palkintoa Aku Louhimiehelle

Iltasanomat 23.3. 2018

Kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamassa Jussi-gaalan yleisöpalkintoa Aku Louhimiehelle.

Jussi-gaalassa askelmerkit menivät uusiksi, kun tuli vuoro jakaa yleisöpalkinto. Patsaan sai ohjaaja Aku Louhimiehen Tuntematon Sotilas.

Palkinnon on perinteisesti jakanut kulttuuriministeri. Myös tuotantoyhtiö oli suunnitellut, että kulttuuriministeri jakaa tänä vuonna palkinnon.

Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin) oli läsnä tilaisuudessa. Hän ei halunnut luovuttaa Jussi-patsasta ohjaaja Aku Louhimiehelle.

Terho sanoo IS:lle, ettei hän halunnut jakaa palkintoa Louhimiehelle. Syy on mielestäni täysin itsestään selvä. Minun mielestäni tässä tilanteessa ei ole oikein, että kulttuuriministeri jakaa sellaisen viestin, että tämmöinen käyttäytyminen elokuvaohjauksessa on hyväksyttävää.

Marjahavainnot kootaan kaikille avoimeen karttapalveluun – salaisia marjapaikkoja palvelu ei paljasta

Helsingin Sanomat 23.3. 2018

Luonnonvarakeskus alkaa kerätä kansalaisilta marjahavaintoja, joista kootaan kaikille avoin karttapalvelu jo tämän vuoden kesään. Tarkkoja paikkoja kartta ei näytä.

SUOMALAISET ovat innokkaita marjastajia. Marjastuksen suosio on kasvanut 2000-luvulla muun muassa terveystrendien ja superfood-innostuksen myötä. Myös nuoret käyvät innokkaasti marjametsällä.

Ensi kesäksi avattava karttapalvelu näyttää, missä mustikoita, puolukoita ja suomuuraimia on havaittu ja kuinka paljon. Sivusto kertoo myös, milloin luonnonmarjojen sato on kypsymässä eri puolilla Suomea. Marjahavainnot.fi-palveluun kerätään kansalaisten marjahavaintoja, ja kuka tahansa voi liittyä verkostoon.

Vesa-Matti Loirista kirjoitetaan elämäkerta – Jari Tervo paljastaa: ”Taiteilijan elämän naiset pääsevät ääneen”

Iltasanomat 23.3. 2018

Pitkänlinjan taiteilija Vesa-Matti Loirista tehdään elämäkerta. Otavan kustantaman teoksen kirjoittaa Jari Tervo. Kirjailija kertoo tiedotteessa, että asiaa on hauduteltu jo useamman vuoden ajan.

Ehdotin Vesa-Matti Loirille elämäkerran kirjoittamista neljä vuotta sitten. Taiteilija kieltäytyi. Tunsin häntä sen verran, etten ryhtynyt taivuttelemaan. Vaarana oli, että hän sanoo kovalla äänellä: EI. Silloin kieltäytyminen on lopullinen. Jätin miehen kypsymään omaan liemeensä. Viime vuoden talvena Loiri soitti: tehdään nyt se kirja. Nyt sitä on tehty jo jonkin aikaa, kertoo Jari Tervo Otavan tiedotteessa.

73-vuotiaan Loirin ainutlaatuinen ura on jatkunut jo 56 vuotta.

Poimintoja

Kymmenien miljoonien ihmisten Facebook-tietojen kerrotaan päätyneen luvatta osaksi vaalivaikuttamista

Helsingin Sanomat 21.3. 2018

Britanniassa toimivan yhtiön kerrotaan keränneen kymmenien miljoonien Facebook-käyttäjien tietoja kaupallisiin tarkoituksiin ilman, että käyttäjät tiesivät siitä. Nyt tapausta tutkitaan Britanniassa ja Yhdysvalloissa. HS kokosi yhteen kohun pääkohdat.

Britannian viranomaiset hakivat tiistaina etsintälupaa Facebook-tietojen väärinkäytöstä epäillyn Cambridge Analytican Lontoossa sijaitsevaan pääkonttoriin.

Yhtiö nousi viikonloppuna julkisuuteen, kun britti- ja yhdysvaltalaismediat paljastivat sen keränneen jopa 50 miljoonan yhdysvaltalaisen Facebook-käyttäjän tietoja, ja käyttäneen niitä hyväksi esimerkiksi Donald Trumpin presidentinvaalikampanjassa.

Britanniassa toimiva Cambridge Analytica -yhtiö keräsi epäselvissä olosuhteissa noin 50 miljoonan yhdysvaltalaisen Facebook-käyttäjän profiilitietoja ja loi niiden pohjalta tehokkaan ohjelmiston, jonka avulla yhtiö voi vaikuttaa ihmisten äänestyskäyttäytymiseen, kertoivat brittilehti The Guardian ja yhdysvaltalaislehti The New York Times viikonloppuna.

Lehtitietojen mukaan Facebook-käyttäjien tietoja käytettiin esimerkiksi vaalimainosten kohdentamiseen. Täten mainokset tavoittivat sellaiset henkilöt, joiden äänestyskäyttäytymiseen uskottiin olevan mahdollista vaikuttaa.

WhatsAppin perustaja kehottaa poistamaan Facebookin – missä on Mark Zuckerberg?

Uusi Suomi 21.3. 2018

Pikaviestipalvelu WhatsAppin perustanut ja Facebookille myynyt Brian Acton on liittynyt mukaan #deletefacebook-kampanjaan, joka on protesti Facebookin käyttäjädatan käytöstä paljastuneita tietoja vastaan.

Facebookin datankäytöstä on käynnistetty USA:ssa viranomaistutkinta. Samalla ihmetellään, missä on palvelun perustaja Mark Zuckerberg yhtiön historian suurimman kriisin keskellä.

Neuvotteluja Pohjois-Koreasta käytiin vantaalaisessa maalaismaisemassa – mediaa ei päästetty edes näköetäisyydelle

Helsingin Sanomat 20.3. 2018

Neuvotteluissa tunnusteltiin sitä, mistä aiheista Pohjois-Korea ja Yhdysvallat voisivat ylipäätään keskustella.

Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

Helsingin Sanomat 20.3. 2018

Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja ja Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen professori Saara Saarelan mukaan rääkkääminen ei ole elokuvaohjauksen metodi.

Louhimies, 49, on yksi Suomen palkituimmista ja menestyneimmistä ohjaajista. Hänen elokuviaan ovat muun muassa Levottomat (2000), Paha maa (2005), Vuosaari (2012) sekä viime vuoden lokakuussa ensi-iltansa saanut, yli miljoona katsojaa saavuttanut Tuntematon sotilas.

Suomen elokuvaohjaajaliiton puheenjohtaja ja Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen professori Saara Saarela sanoo HS:lle, että Ylen jutun perusteella Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä elokuvanteossa ylittää.

”Ohjaajan pitää tuntea vastuunsa siitä, hän näytteli­jöiltään pyytää ja ymmärtää, missä rajat menevät. Tällaista työskentelytapaa ei pidä rohkaista”, hän sanoo.

Kohtaus, jossa Tolan roolihahmo raiskattiin, keksittiin Tolan mukaan kuvaustilanteessa. Tola sanoo myös, ettei hänelle tarjottu seksikohtauksia varten intiimisuojia.

Pamela Tolan mukaan Louhimies yritti myös saada hänet hyppäämään 20 metrin matkan parvekkeelta turvapatjalle ilman turvavaijereita. Jutussa kerrotaan, että Louhimies haluaa näyttelijöidensä tekevän usein riskialttiita stunt-temppuja, joista yleensä huolehtivat sijaisnäyttelijät.

Louhimiehen käytös tuo mieleen monien elokuvahistorian arvostetuimpien ohjaajien työtapoja, jotka ovat olleet tiedossa vuosikymmeniä. Alfred Hitchcockin, Stanley Kubrickin ja Lars von Trierin tiedetään terrorisoineen näyttelijöitään henkisesti ja fyysisesti taiteen nimissä.

Putin loukkaa suomalaistenkin arvoja

Uusi suomi 19.3. 2018

Salamurhia, naapurimaiden alueiden anastuksia, kyberhyökkäyksiä, vaaleihin sotkeutumisia, tahallisia ilmatilaloukkauksia, ihmisvirtojen ohjailua rajojen yli ja ydinaseilla pelottelua.

Nämä kaikki ovat presidentti Vladimir Putinin valvovan silmän alla tapahtuneita tekoja, joilla on pönkitetty Putinin yksinvaltaa Venäjällä ja joilla on samalla pyritty aiheuttamaan vahinkoa muille valtioille ja niiden ihmisille.

Kiistattomat pahanteot ovat olleet yksinkertaisesti arvojamme halventavia. Myös rahallisesti haitta on suurta: esimerkiksi Venäjän sotilaiden viimevuotisesta ”NotPetya”-kyberhyökkäyksestä seurasi arviolta miljardien dollarien vahinko pitkin Eurooppaa, Aasiaa ja Yhdysvaltoja.

Tuntematon ohjaaja – Elokuvatähdet kertovat Aku Louhimiehen poikkeuksellisesta vallankäytöstä: Hän alistaa ja nöyryyttää ihmisiä

Yle Uutiset 19.3. 2018

Aku Louhimies tunnetaan elokuvaohjaajana, joka vie näyttelijänsä äärirajoille. Pamela Tola, Matleena Kuusniemi, Pihla Viitala, Jessica Grabowsky ja muut naisnäyttelijät avautuvat nyt menestysohjaajan kyseenalaisista metodeista. Louhimiehen mukaan hän on epäonnistunut ohjaajana, jos ihmiset eivät ole voineet hänen tuotannoissaan hyvin.

Kun näyttelijä Pihla Viitala kuvasi Suomen sisällissotaan sijoittuvaa Käsky-elokuvaa, ohjaaja Aku Louhimies pani hänen iholleen torakan toukkia.

Toukat eivät näkyneet vaatteiden alta, mutta niiden tarkoitus oli saada Viitalan olo niin epämukavaksi, että tunne välittyisi katsojille.

Viitala esitti punavankia, jolla oli karu kohtalo: hän virui sellissään, hänet joukkoraiskattiin ja melkein teloitettiin.

Muita metodeja olivat se, että ohjaaja kuiski Viitalan korvaan, kuinka huono tämä oli. Ohjaaja pakotti Viitalan syömään ruokaa, johon tämä oli oksentanut. Hän myös maskeerasi pääosan esittäjäänsä kaatamalla kahvia tämän päähän, sylkemällä tämän tukkaan ja läpsimällä tämän poskia punakammiksi.

Kerran Louhimies jätti naisnäyttelijät yöksi metsään ilman ruokaa ja lämmitystä, jotta nämä näyttäisivät riutuneilta seuraavan päivän joukkoteloituskohtauksessa.

Pahin muisto Viitalalle jäi siitä, kun lapsinäyttelijä juoksi hysteerisenä hänen luokseen. Kävi ilmi, että ohjaaja oli kuiskannut lapselle hänen vanhempansa juuri kuolleen saadakseen hänet itkemään.

Työpaikka on aina työpaikka. Kaikilla ohjaajilla on persoonallinen tapansa ohjata, mutta kaikilla on myös oikeus turvalliseen työympäristöön ilman, että ketään traumatisoidaan, näyttelijä Matleena Kuusniemi summaa.

Putin varmisti vaali­voittonsa ääni­vyöryllä – sai äänistä 76,67 prosenttia

Helsingin Sanomat 18.3. 2018

Venäjän presidentti Vladimir Putin varmisti neljännen kautensa Venäjän johdossa äänivyöryvoitolla sunnuntaisissa presidentinvaaleissa.

Putinin äänisaalis oli 76,67 prosenttia, kun lähes kaikki äänet oli maanantaina laskettu, kertoo uutistoimisto AFP.

Virallisten tietojen mukaan keskimääräistä oppositiomielisemmässä Pietarissa äänestys oli laiskinta: pietarilaisista äänioikeutetuista alle 39 prosenttia oli käyttänyt kello 17 mennessä äänioikeuttaan. Karjalan tasavallan äänestysaktiivisuus oli vähän yli 40 prosenttia.

”Meillä ole ikinä ollut niin hyvää presidenttiä kuin Vladimir Putin!”

”Meillä on vaalisalaisuus, joten en kerro, ketä äänestin”, 90-vuotias Ljudmila Švetsova sanoi hyväntuulisesti äänestettyään omassa olohuoneessaan.

”Mutta sen voin sanoa, ettei meillä ole ikinä ollut niin hyvää presidenttiä kuin Vladimir Putin!”

Putin teki Venäjästä varkaiden paratiisin

Helsingin Sanomat 18.3. 2018

Venäjällä pidetään tänään presidentin­vaalit. Kirjoitan presidentin­vaalit noin, koska en löydä läppäristäni sanan ympärille tarpeeksi suuria lainausmerkkejä.

Vaalit eivät ole vapaat ilman vapaata sanaa ja ilman uskottavia vastaehdokkaita. Suositun Aleksei Navalnyin pyrky estettiin tekaistuin syin. Ehdokkaiksi hyväksyttiin kommunistien kandidaatin lisäksi kaksi merkityksetöntä Putin-kriitikkoa.

Putin kaappasi kriittisen median Kremlin huomaan, hävitti kansalaisyhteiskunnan ja muutti Venäjän kleptokratiaksi, varkaitten vallaksi. Putinin luvalla miljardöörit saavat ryöstää maan luonnonrikkauksia, kunhan eivät puutu politiikkaan. Tätä käskyä Mihail Hodorkovski ei totellut. Sen vuoksi hän istui vuosikausia vankilassa ja työleirillä ennen armahdusta.

Oikeudenkäyttö on Putinin Venäjällä parasta, mitä rahalla saa. Syyllinen on selvillä ennen rikosta, jota ei aina edes tarvita juridisen prosessin loppuun saattamiseksi.

Varkaitten paratiisin perustanut Putin ilmoitti pari vuotta sitten ansaitsevansa neljäsosan siitä, mitä hänen lehdistöpäällikkönsä tienaa. Putinin omaisuus käsitti 77-neliöisen asunnon, pienen tontin, autotallin, kolme venäläistä autoa ja Skif-peräkärryn. Läntiset arviot Putinin omaisuudesta vaihtelevat kymmenistä miljardeista euroista satoihin miljardeihin.

Vladimir Putin on kuusikymmentäviisivuotias ja vaikuttaa hyvävoimaiselta. Hän on hallinnut Venäjää yhtä kauan kuin Leonid Brežnev. Uuden virkakautensa jälkeen hän yltää melkein Stalinin valtakauden mittaan. Iivana Julman hirmuhallinnon pituus taitaa olla saavuttamattomissa. En valinnut vertailukohteita sattumalta.

Twitter täyttyi viesteistä, joissa suomalaiset kertovat huomaamastaan rasismista, ja nettitrollit masinoivat päivässä vastaiskun – Soitimme koko kampanjan aloittajalle

Hs Nyt 17.3. 2018

”Käytä #OlenTodistanut somessa, jos olet todistanut rasismia Suomessa. Emme voi aloittaa yhdenvertaisen yhteiskunnan luomista ilman, että olemme tietoisia rasismin laajuudesta”, twiitissä kehotettiin.

Twiitti oli uuden suomalaisen feministisen ja antirasistisen Fem-R-järjestön toinen viesti Twitterissä.

Järjestöä ollaan parhaillaan vasta perustamassa, ja #OlenTodistanut-kampanja oli samaan aikaan aloitetun #OlenKokenut kanssa sen ensimmäinen julkinen keskustelunavaus. Yhdistyksen perustamiskokous järjestetään ensi viikon keskiviikkona rasismin vastaisena päivänä.

Keskusteluun osallistuivat muun muassa kansanedustajat Ozan Yanar ja Satu Hassi, kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo ja Suomen saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti.

Tiistaina kampanjaan herättiin myös Ylilauta-keskustelupalstalla. Sen keskusteluketjuissa alettiin masinoida ”trolliarmeijan” vastaiskua, jossa hashtag niin sanotusti kaapataan pois alkuperäisestä käytöstä täyttämällä se rasismia vähättelevällä ja koko kampanjaa pilkkaavilla twiiteillä.

Parissa päivässä yhdestä hashtagista on tullut Suomi-Twitterin taistelutanner, jossa yhtäällä ihmiset kertovat todistamastaan rasismista ja toisaalla vastustajat pyrkivät vähättelemään koko ilmiötä.

Tapauksessa tiivistyy koko suomalaisen sosiaalisen median nykyinen tila.

Soitimme Nitin Soodille, joka on yksi ensi viikolla perustettavan järjestön aktiiveista. Sood työskentelee eduskunnassa kansanedustaja Jani Toivolan avustajana, mutta Fem-R-järjestön perustamisen hän on aloittanut yksityishenkilönä.

Amazonin tulo mullistaisi verkkotilaamisen Suomessa: Toimitusaika 20 minuuttia – näin se tapahtuu

Iltasanomat 16.3. 2018

Professori Lasse Mitronen huomauttaa, ettei Amazonin tulo olisi pelkästään kuolemaksi suomalaiselle kaupalle, vaan se loisi monelle myös uusia mahdollisuuksia.

Ruotsalainen Dagens Industri kertoi keskiviikkona, että yhdysvaltalainen verkkokauppajätti Amazon olisi aikeissa valloittaa Pohjoismaat – myös Suomen.

Yksi heidän valttinsa on toimitusajan nopeus. Nopeimmillaan se on pystynyt toimittamaan tilauksen peräti 20 minuutissa tilauksesta toimitukseen. Samoin toimii Rakuten-verkkokauppa Japanissa.

Tämä perustuu Mitrosen mukaan siihen, että yhtiöt ovat miettineet logistiikkansa toimivuuden kokonaan uudella tavalla. Amazon pystyy haastamaan logistiikassa suomalaisille perinteisiä toimintamalleja.

Hermomyrkky saattoi päätyä Britanniaan Julia Skripalin matkalaukussa

Iltasanomat 16.3. 2018

Brittilehden mukaan myrkky on mahdollisesti piilotettu Sergei Skripalin tyttären matkalaukussa olleiden vaatteiden tai kosmetiikkatuotteiden joukkoon Moskovassa.

Brittilehdelle puhuneiden nimettömien lähteiden mukaan tiedustelupalvelut uskovat, että Novitshok-niminen hermomyrkky oli piilotettu 33-vuotiaan Julia Skripalin matkalaukkuun Moskovassa ennen kuin tämä matkusti Britanniaan.

Telegraphin lähteiden mukaan teoria on, että myrkyllä oli kyllästetty joko jokin matkatavaroissa ollut vaatekappale, kosmetiikkatuote tai lahja, joka oli avattu Sergei Skripalin talossa Salisburyssa.

Lehden mukaan myös oireita myrkystä saanut poliisi Nick Bailey, 38, olisi ilmeisesti altistunut myrkylle, kun Skripalin taloa tutkittiin sen sijaan, että altistuminen olisi tapahtunut penkin lähistöllä, mistä Skripalit löydettiin tajuttomina sunnuntaina 4. maaliskuuta.

Juhana Vartiainen haluaa raviväen tuottavampiin töihin – "Vientiteollisuudessa on pulaa työvoimasta"

Maaseudun Tulevaisuus 16.3. 2018

Ravitalouden työpaikat ovat kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.) mukaan riittämätön peruste sille, että suurin osa Veikkauksen hevospelituotoista palautetaan ravitoiminnan pyörittämiseen.

"Meillä on pula osaavista ammattilaisista. Se on kansantalouden iso ongelma. Eikö olisi parempi näille ihmisillekin, että he olisivat kovapalkkaisissa duuneissa vientiteollisuudessa?" Vartiainen perustelee.

"Sitten ne ihmiset olisivat tuottavissa töissä ja maksaisivat veroja."

Somen paskamyrsky

DPK Uutisia 15.3. 2018

Ei voi olla pullantuoksuinen kotiäiti

Toimittaja Maria Veitola vieraili torstaina esitettävässä Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa kansanedustaja Laura Huhtasaaren kotona Porissa.


Hänessä (Huhtasaaressa) on jotain kovuutta, mikä kauhistuttaa. Kuitenkin kaikista tärkeintä on, että me jotka olemme eri mieltä asioista, tutustumme toisiimme ja yritämme jotenkin ymmärtää toisiamme, Maria Veitola sanoi kameralle.

Joillekin on vaikea sietää ihmisiä joilla on erilainen näkökanta asioihin.

Ei säästynyt Maria Veitolakaan, syytettiin liian lepsusta otteesta kun kehui Lauraa mukavaksi ihmiseksi. Olihan Veitola vähän hämmästyneen oloinen räväkistä mielipiteistään tunnetun Huhtasaaren tavanomaisesta kotiäidin olemuksesta.

Nimimerkki Leijona kiteyttää Iltasanomien kommentissa: "Vähän ihmettelen, että Laura Huhtasaaresta on tehty suurin vihervasemmiston sekä feministien inhokki. Voi sitä jumaluutta, jos Laura olisi joko Vihreiden tai Vasemmistoliiton edustaja. ".

Katselijalle välittyi kuitenkin kuva: "Laura ja Teemu ne yhteen soppii, omia mielipiteitä saa olla se on demokratian kulmakiviä joiden eteen kannattaa taistella".

Fyysikko Stephen Hawking on kuollut

Helsingin Sanomat 14.3. 2018

Fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking on kuollut kotonaan Cambridgessä Britanniassa 76-vuotiaana, kertovat uutistoimistot. Kuolemasta ilmoitti varhain keskiviikkoaamuna Hawkingin perhe.

Hawkingilla todettiin vuonna 1963 liikehermoja rapauttava als-tauti, minkä takia hän oli lopulta lähes liikuntakyvytön.

Hawking tutki universumia ja muiden muassa sen mustia aukkoja kvanttiteorian pohjalta. Hawking osoitti, että mustat aukot tuottavat säteilyä. Ilmiötä alettiinkin kutsua Hawkingin säteilyksi.

Hawking oli huolissaan maapallon tulevaisuudesta. Hänen mukaansa ihmiskunta on vastuussa maapallon tuhoamisesta esimerkiksi ydinsodalla, ilmaston lämpenemisellä tai geneettisesti muokatuilla geeneillä.

Hawking näki vaaroja myös tieteen ja teknologian kehittymisessä väärään suuntaan.

Vuonna 1942 syntynyt brittiläinen Hawking tuli koko maailman tietoon kansantajuisten tietokirjojen kirjoittajana. Hänen tunnetuimpia teoksiaan on Ajan lyhyt historia. Hänen elämästään tehty elokuva Kaiken teoria sai ensi-iltansa vuonna 2014.

”Vaikka planeettamme tuhon todennäköisyys voi olla nyt melko vähäinen, todennäköisyys kasvaa ajan myötä, ja varmaa tuhosta tulee tuhannen tai kymmenentuhannen vuoden kuluessa”, Hawking arvioi vuoden 2016 tammikuussa BBC:n mukaan.

Vuonna 2015 Hawking käynnisti hankkeen, jonka avulla ulkoavaruudesta etsitään älyllistä elämää.

Hermomyrkky Novitshokissa on pelottava ominaisuus, joka helpottaa sen salakuljettamista – nämä 5 asiaa aineesta tiedetään

IltaSanomat 14.3. 2018

Novitshok-ryhmän hermomyrkyt koostuvat aineista, jotka eivät itsessään ole kiellettyjä.

Britannian pääministerin Theresa May ilmoitti maanantai-iltana, että entinen venäläisagentti Sergei Skripal, 66, ja hänen tyttärensä Julia Skripal, 33, myrkytettiin ”sotilastason hermomyrkyllä, joka on kehitetty Venäjän toimesta”.

Skripalit löytyivät yli viikko sitten sunnuntaina tajuttomina ja kriittisessä tilassa puistonpenkiltä eteläenglantilaisesta Salisburyn kaupungista. Tiistai-iltana he olivat edelleen sairaalassa kriittisessä tilassa.

Mitä tiedetään neuvosto­liittolaisesta Novitšok-hermo­myrkystä, jolla venäläinen kaksois­agentti yritettiin Britannian mukaan murhata?

Helsingin Sanomat 13.3. 2018

Britannian pääministeri Theresa May sanoi parlamentille, että kaksoisagentin ja hänen tyttärensä myrkytystapauksen takana on ”hyvin mahdollisesti” Venäjä.

Venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin myrkytyksessä on käytetty Novitšok-hermomyrkkyä, pääministeri Theresa May kertoi Britannian parlamentille maanantaina.

Novitšokista on saatavilla tietoa niukasti. Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin (Verifin) johtajan, professori Paula Vannisen mukaan myrkky on kehitetty Neuvostoliitossa.

”Ei ole tietääkseni tapausta, jossa myrkkyä olisi käytetty aiemmin”, hän sanoo.

Novitšokin uskotaan olevan moninkertaisesti voimakkaampaa kuin esimerkiksi kemiallisissa aseissa käytettävä sariini, mutta asiasta ei ole varmaa tietoa, kertoo uutistoimisto AFP.

Myöhään maanantaina Suomen aikaa Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson sanoi jakavansa Mayn käsityksen, että myrkytyksen takana on ”oletettavasti” Venäjä, kertoo Reuters.

TAMPEREEN ELOKUVAJUHLIEN KANSAINVÄLISEN KILPAILUN GRAND PRIX SVEITSIIN

TampereFilmFestival 12.3. 2018

Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin ohjaama dokumenttielokuva Tokasikajuttu (2017) on voittanut Tampereen elokuvajuhlien yli 30-minuuttisen sarjan pääpalkinnon. Kotimaisen kilpailun tuomariston mielestä “punkbändin seikkailuista kertova taidokkaasti tehty dokumentti tuntuu ajoittain fiktiolta. Se on hauska ja teeskentelemätön, mutta kohteitaan kunnioittava." Tuomariston mielestä elokuva on vaikuttava esimerkki siitä, miten jatko-osa toimii itsenäisenä teoksena.

Risto Jarva -palkinto jaettiin tänä vuonne 40. kerran. Tuomaristo oli valinnasta yksimielinen. Palkinnon sai Marja Helanderin ohjaama Eatnanvuloš lotit - Maan sisällä linnut (2018) . Risto Jarva -tuomariston mukaan “elokuva on samanaikaisesti hätkähdyttävän kaunis, pirullisen hauska sekä poliittisesti kantaaottava.”. Kotimaisen kilpailun yli 30-minuuttisten elokuvien erikoispalkinnon sai Virpi Suutarin Yrittäjä (2018), joka oli myös festivaalin oman yleisöäänestyksen suosikki kotimaisessa kilpailussa.

Alle 30-minuuttisten elokuvien kotimainen pääpalkinto meni myös Marja Helanderin Eatnanvuloš lotit - Maan sisällä linnut (2018) elokuvalle, joka “ihastuttaa tavallaan käyttää esityksellisyyttä, huumoria ja ironiaa saamelaisuuden kokemuksen jäsentämiseen”. Erikoispalkinnon voitti Teppo Airaksisen Katto (2017), ja lisäksi tuomaristo myönsi kunniamaininnan Sami Van Ingenin elokuvalle Polte (2016).

Nuorisotuomariston palkinnon voitti Reetta Niettaanmäen ja Erika Weisteen Muistikuvia (2017), ja lisäksi nuorisotuomaristo myönsi kunniamaininnan Hannu-Pekka Peltomaan Ruusukoto (2017).

Kirkon mediasäätiön palkinnon pokkasi Virpi Suutarin Yrittäjä (2017). Voittajan valitsijan Eva Wäljäksen mielestä “elokuva on kuvaus kahtiajakautuneesta Suomesta mutta ennen kaikkea kuvaus ihmisestä, joka on pohjimmiltaan samanlainen Honkajoelta Helsinkiin: jokaisella meistä on tarve uskoa, toivoa ja rakastaa sekä tulla rakastetuiksi.”

Uusi Kino -palkinnon ratkaisi Yle Areenassa ollut yleisöäänestys, ja sen voittajaksi kansan syvät rivit valitsivat Hannu-Pekka Peltomaan Ruusukodon (2017).

Kansainvälisen kilpailun Grand Prix Sveitsiin

Kansainvälisen kilpailun pääpalkinnon eli Grand Prix’n voitti sveitsiläinen Intimity (Sveitsi 2017, ohj. Elodie Dermagne). Tuomariston mielestä elokuva on “kaunis ja elokuvallinen animaatio, joka käsittelee naisen seksuaalisuutta, himoa ja omasta kehosta nauttimista, loppuun asti.”

EFA-ehdokkuuden eli mahdollisuuden kilpailla Euroopan elokuva-akatemian parhaan lyhytelokuvan palkinnosta 2018 sai Rati Tsiteladzen ohjaama Sociumis Patimari (Georgia, Latvia 2017).

Kansainvälisen kilpailun kategoriapalkinnot voittivat animaatio Negative Space (France 2017, ohj. Ru Kuwahata, Max Porter), fiktio Table Land (Kiina 2016, ohj. Liu Wenxhuo) ja dokumenttielokuva Rati Tsiteladzen Sociumis Patimari (Georgia, Latvia 2017). Lisäksi tuomaristo jakoi kunniamaininnat fiktiolle Taghi (Iran 2018, ohj. Koorosh Asgari) sekä Kötu Kiz animaatiolle (Ranska, Turkki 2017, ohj. Ayce Kartal).

Festivaalilla jaettiin myös yksi uusi palkinto. Jinzhen Elokuvajuhlien Erikoispalkinnon sai Ayce Kartalin animaatio Kötu kiz (2017.)

Kansainvälisen kilpailun yleisöpalkinto meni saksalaisanimaatiolle Tracing Addai (2018, Esther Niemeier).

Elokuvajuhlien yleisöä kiinnosti tänä vuonna erityisesti Suomen sisällissotaan liittyvät elokuvanäytökset, kuten 1918 - Tampere tulessa sekä Maoriland kokonaisuuden lyhytelokuvat.

Tampereen 49. kansainväliset lyhytelokuvajuhlat järjestetään 6.–10.3.2019

Venäläiset valmistautuvat presidentinvaaleihin – "Haluaisin nähdä naisen tämän maan johdossa"

Yle Uutiset 12.3. 2018

Presidentistä äänestetään ensi sunnuntaina. Kysyimme venäläisiltä, miten Vladimir Putinin aikakausi on näkynyt heidän elämässään.

Daša Tšumanova, teatterituottaja, Pietari

Äänestän luultavasti Ksenija Sobtšakia. Uskon, että jos ihminen on vallassa 18 vuotta, hän menettää kykynsä johtaa maata ja asettaa arvonsa oikein. Siksi en äänestä Putinia.

Vladimir Konjetsov, tuotantotyöntekijä, Tšeljabinsk

Aion äänestää Vladimir Putinia, koska hän on kunnon mies. Hän tekee niin kuin sanoo ja puhuu aina totta. Hän on ollut menestyksekäs virassaan.

Raisa Timofejeva, eläkeläinen, Jalta

Aion äänestää Putinia, koska hän on älykäs ja koska saan nyt neljä kertaa isompaa eläkettä kuin aikaisemmin.

Filip Gorbatšov, startup-mediayrittäjä, Moskova

Aion äänestää, mutta en ole vielä varma, ketä. Kommunistien Pavel Grudinin vaikuttaa älykkäältä ehdokkaalta, mutta vaikuttaa siltä, että hänet saatetaan syrjäyttää ennen vaalipäivää.

Vera Panasenko, toimittajaopiskelija, Moskova

Voisin äänestää Ksenija Sobtšakia oikeastaan vain sen takia, että haluaisin nähdä naisen tämän maan johdossa.

Nikolai Andrejevitš Aleksandrov, eläkeläinen, Tšeljabinsk

Putinilla on huono tiimi, koska se ei ole kyennyt muuttamaan asioita.

Paavo Väyryseltä raju ryöpytys: ”Keskustan tilanne on surkea”

Uusi Suomi 11.3. 2018

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen arvostelee kovin sanoin keskustaa, jonka puheenjohtajaksi hän aikoo pyrkiä ensi kesän puoluekokouksessa Sotkamossa. Väyrysen mukaan puolueen tilanne on murheellinen kansanvallan ja laillisuuden kannalta.

Väyrynen on keskustan jäsen ja kunniapuheenjohtaja, mutta myös perustamansa Kansalaispuolueen jäsen. Keskusta on ilmoittanut aikovansa tarkentaa sääntöjään niin, ettei puheenjohtajaehdokas saa olla toisen puolueen jäsen edeltävän vuoden aikana.

Hallituksen kohtalonhetket ovat pian käsillä, kun sote-uudistus on runnottava läpi hinnalla millä hyvänsä – jos rivistä lipeää parikin ihmistä, koko valtava uudistus voi kaatua

Helsingin Sanomat 10.3. 2018

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) viesti puoluetovereilleen ja hallituskumppani sinisille on ollut ilmeisen selvä. Nyt rivit eivät saa rakoilla hallituksen ohuen enemmistön – 105 kansanedustajaa – sisällä.

Oppositiossa on iloittu siitä, kuinka Orpon puoluetoveri Elina Lepomäki on nyt yhtynyt niiden esittämään kritiikkiin: sote-uudistus on liian kallis, epätasa-arvoinen ja keskittää terveysmarkkinoita; maakunnat puolestaan tehoton uusi hallintorakenne.

Vaimoksi on jo tarjouduttu – persoonallisella etsintäkuulutuksella Ikea-ihastustaan etsinyt Erno kertoo hakunsa tilanteesta

Aamulehti 10.3. 2018

Tamperelaismies etsii Facebookin avulla Ikeassa näkemäänsä "pysäyttävän kaunista" naista.

Tamperelainen Erno Sallinen julkaisi perjantaina Facebookissa persoonallisen viestin, jonka avulla hän ilmoitti etsivänsä Tampereen Ikean ravintolassa näkemäänsä, pysäyttävän kaunista naista.

Postaus sai suuren huomion. Ilmoitusta on jaettu 6 000 kertaa ja kommentoitu muun muassa sanoilla "onnea matkaan", "ihanaa" ja "ihanaa, just niin hömppää. Toivon, että löydät etsimäsi".

Sallinen sanoo, että postaus on lauantain alkuiltaan mennessä tuottanut yhden vaimoksi tarjoutumisen, muutamia yksityisiä tsemppausviestejä ja kymmeniä kaveripyyntöjä enimmäkseen naisilta. Sallinen sanoo, että ei ole toistaiseksi vastannut niihin millään tavalla.

Vaikka olenkin hyvin imarreltu, tämän tempauksen tarkoitus oli löytää vain tuo yksi nainen, ei muuta, Sallinen sanoo.

Poistin Facebookin puhelimestani, enkä ole yksin – Nyt myös kasvava joukko somejätin perustajia varoittelee sen turmelevan lapset ja rapauttavan koko yhteiskunnan

Helsingin Sanomat 9.3. 2018

Facebookissa tuhlatun ajan merkitys on valtava, koska palvelua käyttää yli neljäsosa maailman asukkaista, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Tommi Hannula analyysissaan. Mutta miksi palvelusta poistuminen on niin vaikeaa?

POISTIN Facebookin puhelimestani muutama kuukausi sitten. En siis sulkenut käyttäjätiliäni, mutta luovuin palvelun mobiilisovelluksesta.

Tein sen, koska ajankäyttöni turhautti. Harmitti, miten suuren siivun arjesta Facebook söi salakavalasti. Selailin sen etusivua eli niin sanottua uutisvirtaa lukemattomia kertoja päivässä, niin että kokonaisaika venyi varmasti kymmeniin minuutteihin.

Se ärsytti enemmän kuin tuotti iloa tai hyötyä.

EN OLE yksin. Kaksi läheistä työtoveriani on sittemmin päätynyt samaan ratkaisuun, ja maailmaltakin on kuulunut merkkejä Facebookin käytön vähenemisestä.

Facebookin parissa tuhlatulla ajalla on valtava merkitys, koska palvelua käyttää kuukausittain yli kaksi miljardia ihmistä eli yli neljäsosa maailman asukkaista.

On ollut selvää, että käyttäjämäärän kasvettua yli kahden miljardin uusien saaminen muuttuu jossain vaiheessa haastavaksi. Facebookin on täytynyt ennakoida, että jossain vaiheessa ihmiset saattavat lähteä”, sanoo apulaisprofessori Tero Karppi Toronton yliopistosta.

Washingtonissa ollaan ymmällä jo siitä, miten huipputapaamista pitäisi valmistella

Yle Uutiset 9.3. 2018

Yhdysvaltalaisten mediatietojen mukaan kaikki tapahtui nopeasti – vajaan kahden tunnin aikana. Etelä-Korean hallituksen edustajat toivat Trumpille kirjeen Kim Jong-unilta.

Valkoisessa talossa vierailivat Etelä-Korean presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja ja maan Kansallisen turvallisuuspalvelun johtaja. He saapuivat Washingtoniin Pohjois-Koreasta, missä he olivat tavanneet Kimin kautta aikain ensimmäisinä maansa edustajina.

Donald Trump teki päätöksensä nopeasti: Hän haluaa tavata Kimin. Ei kuitenkaan Kimin ehdoilla, vaan aika ja paikka vahvistetaan myöhemmin. Yhdysvaltain Pohjois-Korean vastaiset pakotteet pysyvät toistaiseksi voimassa.

Sekä Trump että Kim tiedetään arvaamattomiksi. On mielikuvitusta kutkuttavaa arvella, millainen heidän keskinäinen tapaamisensa voisi olla. Voisiko se johtaa läpimurtoon?

Aktiivimalli innosti työttömän yrittäjäksi: ”Totuus paljastui heti”

Demokraatti 8.3. 2018

Osana Juha Sipilän hallituksen norminpurkutalkoita työttömiä työnhakijoita on vuoden alusta lähtien kannustettu kokeilemaan yrittäjyyttä. Työttömille on tarjottu aikaisemminkin käytetyn yrittäjyysstarttirahan lisäksi toistakin porkkanaa: Työnhakija voi nyt myös ryhtyä yrittäjäksi työttömyysetuudella tuettuna. Yritystoimintaa voi harjoittaa tuettuna neljän kuukauden ajan.

Vantaalainen työtön Joni Hildén kertoo Demokraatille perustaneensa yrityksen uudistuksen innoittamana 2. helmikuuta.

On se hienoa, kun annetaan mahdollisuus työttömälle kokeilla yrittämistä, ilman pelkoa työttömyystuen menettämisestä, Hildén sanoo.

Ajattelin, että kokeillaan. Totuus kuitenkin paljastui heti.

Show alkoi.

Hildén sanoo kohdanneensa toistuvia ongelmia työttömyyspäivärahojen saamisessa, vaikka uudistuksessa nimenomaisesti todettiin, että etuudet turvataan neljän kuukauden ajalle.

Näin siis kannustetaan työttömiä lähtemään yrittämään. Taisi Sipilän hallituksen ainoa tavoite olla se, että saadaan työttömät yrittämään ja estetään kaikin keinoin päivärahojen saaminen, Hildén puhahtaa.

Donald Trump tuhoaa Yhdysvaltojen etua lietsomalla kauppasotaa, jossa kaikki häviäisivät

Helsingin Sanomat 7.3. 2018

Trump uskoo nollasummapeleihin ja rikkomiseen maailmassa, jossa omaa etua ajetaan parhaiten hakemalla yhteistyötä ja tasapainoa.

Lentomatkustajat tuntevat hyvin lentoaseman matkalaukku­hihnan ongelman. Jos kaikki laukkuaan odottelevat pysyvät parin metrin päässä matkalaukku­hihnasta, jokainen näkee, milloin oma laukku tulee ja ehtii hyvin poimia sen mukaansa. Jos joku astuu ihan hihnan viereen, takana olevat eivät enää näe hihnalle, ja hekin astuvat eteenpäin. Toimiva järjestelmä muuttuu kaaokseksi ja tönimiseksi.

Yhdysvaltojen kauppapolitiikka on muuttunut presidentti Donald Trumpin aikana. Trump ilmoitti, että Yhdysvallat vetäytyy Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimuksesta TPP:stä. Pohjois-Amerikan kauppasopimus Nafta pitää Trumpin mukaan uusia Yhdysvalloille edullisemmaksi. Hanke vapaakauppasopimuksen rakentamisesta EU:n kanssa on kadonnut kartalta. Maailman kauppajärjestön WTO:n arvostetuin elin, riitoja sovitteleva vetoomustuomioistuin, uhkaa halvaantua, koska Yhdysvallat estää uusien tuomareiden nimittämisen vanhojen tuomareiden toimikausien päättyessä.

Pahinta taas nykymaailmassa on tasapainon vakava rikkoutuminen, kauppasota. EU, Kiina, Japani, Meksiko ja Kanada saattavat päätyä samalle puolelle pelaamaan Yhdysvaltoja vastaan.

Soini roimii blogissaan kokoomuksen sotekapinallisia: ”Kokemus alasta rajoittuu Buranan syömiseen tukehtumatta”

Iltasanomat 6.3. 2018

Politiikan ulkoradan turhautuneet porvarit suoltavat omaa pienuuttaan ulos päivittäin, ulkoministeri kirjoittaa.

Ulkoministeri Timo Soini (sin) on kirjoittanut blogin, jossa hän ei säästele sanojaan hallituskumppani kokoomuksesta.

Kokoomus on sekoomus. Kykypuolue kyntää syvällä, Soini aloitti bloginsa.

Soinin tikunnokassa on Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok), joka ennusti maakuntauudistuksen kaatuvan.

Soinin Ploki.

Fantasiaelokuva The Shape of Water sai parhaan elokuvan Oscarin

89-vuotiaasta James Ivorysta tuli kaikkien aikojen vanhin Oscar-voittaja – kaikki palkinnot menivät ennakkosuosikeille

Helsingin Sanomat 5.3. 2018

Parhaan elokuvan Oscarin voitti Guillermo del Toron romanttinen fantasia The Shape of Water, kuten etukäteen odotettiinkin.

1960-luvulle sijoittuva The Shape of Water kertoo mykästä siivoojasta Elisasta (Sally Hawkins), joka rakastuu ihmismäiseen vesiolentoon.

Del Toro voitti elokuvasta myös parhaan ohjaajan pystin. The Shape of Water voitti Oscarit lisäksi parhaasta musiikista ja lavastuksesta. Elokuvalla oli gaalassa eniten ehdokkuuksia, yhteensä 13.

Sovitetun käsikirjoituksen Oscarin sai James Ivory elokuvasta Call Me by Your Name. joka perustuu André Acimanin romaaniin. Tämä on Ivoryn ensimmäinen Oscar-palkinto. Aiemmin hän on ollut kolmesti ehdolla parhaaksi ohjaajaksi. 89-vuotiaasta Ivorysta tuli näin myös vanhin Oscar-voittaja koskaan.

NETFLIXIN YLIVALTA JATKUU – VUONNA 2018 ILMESTYY 80 ALKUPERÄISELOKUVAA

Episodi 22.2. 2018

Vuoden 2017 viimeinen neljännes oli Netflixille ennätyksellinen. Striimiyhtiö haali Q4-raporttinsa mukaan peräti 8,3 miljoonaa uutta tilaajaa. Niistä suurin osa (noin 6,3 miljoonaa) tuli Yhdysvaltain ulkopuolelta.

Netflixistä puhuttaessa kaikki luvut vaikuttavat suorastaan hämmentävän suurilta. Nyt striimiyhtiöllä on 117,5 miljoonaa tilaajaa yli 190 maassa. Vuonna 2017 Netflix hankki 24 miljoonaa uutta tilaajaa, ja niiden kokonaismäärä kasvoi kasvoi 25 prosenttia. Kasvu tuli siitä huolimatta, että Netflix korotti hintoja sekä Yhdysvalloissa että muualla maailmassa. Yhden dollarin tai euron hinnankorotukset eivät aiheuttaneet asiakkaissa vastareaktiota, vaan päin vastoin yhtiön kassassa ne näkyvät entistä parempana tuloksena.

Kyllähän Netflix myös kuluttaa varojaan. Esimerkiksi markkinointiin yhtiö aikoo käyttää vuonna 2018 peräti 2 miljardia dollaria. Vielä enemmän on budjettia onneksi varattu sisältöön. Vuoden 2018 suunnitelmiin kuuluu oman tuotannon tekeminen 7,5–8 miljardilla dollarilla. Sillä saa aika paljon televisiosarjoja ja elokuvia!

Sisällön tuottamisessa Netflix ei todellakaan ole nuukaillut. Esimerkiksi Will Smithin urbaani rikosfantasia Bright maksoi tiettävästi ainakin 90 miljoonaa dollaria, eli Netflix sijoitti alkuperäiselokuvaansa yhtä paljon kuin isot elokuvastudiot valkokangastuotantoihin.

TÄSSÄ KAIKKI OSCAR-VOITTAJAT – KATSO TÄYDELLINEN LISTA

Paavo Väyrynen astui esiin: ”Outoihin uutisiin on luonnollinen selitys”

Helsingin Sanomat 4.3. 2018

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on tullut julkisuuteen kommentoimaan lauantaisia uutisia, joiden mukaan hänet on erotettu perustamastaan Kansalaispuolueesta. Väyrynen ottaa kantaa myös syytöksiin väärinkäytöksistä.

Eilen Kansalaispuolueesta julkisuuteen tulleisiin outoihin uutisiin on luonnollinen selitys: on meneillään puolueen kaappausyritys. Sitä näyttää johtavan viime heinäkuussa jäseneksi liittynyt ja varapuheenjohtajaksi nostettu Piia Kattelus. Keulakuvaksi ja likaisen työn tekijäksi on joutunut puheenjohtaja Sami Kilpeläinen. Koplan kolmas on hallituksen jäsen Tuula Komsi, Väyrynen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Kansasilainen opettaja kertoi, mikä on uusi, hyytävä normaali amerikkalaisissa kouluissa

Helsingin Sanomat 2.3. 2018

Jennifer Gaddin kirjoitus tiivisti sen, mitä niin moni amerikkalainen opettaja tai vanhempi tällä hetkellä tuntee. Ei vain surua, ei vain pelkoa, vaan raivoa, kirjoittaa Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski.

Perjantaina se tapahtui taas: kaksi ihmistä kuoli ammuskelussa Central Michiganin yliopiston asuntolassa Yhdysvalloissa

Vedin syvään henkeä. Vain kaksi viikkoa sitten 17 oppilasta ja opettajaa kuoli Douglasin lukiossa Floridassa.

Paine puuttua aselakeihin kasvaa, mutta toistaiseksi kongressissa ei ole tapahtunut mitään. Sen sijaan luokkahuoneissa kautta maan vallitsee uusi, hyytävä normaali.

Sen kiteytti kansasilainen yläasteen opettaja Jennifer Gadd Facebook-päivityksessä, jota oli perjantaihin mennessä jaettu yli 48 000 kertaa.

Gaddin kirjoitus tiivisti sen, mitä niin moni amerikkalainen opettaja tai vanhempi tällä hetkellä tuntee. Ei vain surua, ei vain pelkoa, vaan raivoa.

Siviilien hätä Syyrian Itä-Ghoutassa pahenee joka hetki – Miksi hallitus pommittaa Damaskoksen lähiöitä juuri nyt ja mihin tilanne voi johtaa?

Helsingin Sanomat 1.3. 2018

Syyrian hallitus on pian kahden viikon ajan pommittanut pääkaupunkinsa Damaskoksen itäisiä lähiöitä. Miksi se tekee niin, miten siviilit pärjäävät ja miten tilanne voi ratketa?

Syyrian hallinnon joukot alkoivat toissa viikon sunnuntaina pommittaa Itä-Ghoutan ­aluetta kolmen kuukauden jälkeen. Alue on Damaskoksen lähistöllä viimeinen, jota hallituksen vastustajat hallitsevat. Armeija on saartanut aluetta vuodesta 2013.

Alueella on YK:n mukaan lähes 400 000 ihmistä, joista merkittävä osa lapsia. Siviilien asema on saarron vuoksi ollut tukala, sillä lääkkeistä ja elintarvikkeista on ollut pulaa.

Runsas viikko sitten alkaneet ilmapommitukset ja tykistötuli ovat Syyrian sodankin mittapuulla rajuja. YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi viime viikolla asukkaiden ”elävän maanpäällisessä helvetissä”.

YK:n julkaisematon raportti: Pohjois-Korea on toimittanut Syyriaan tarvikkeita kemiallisiin aseisiin

Raportissa on yli 200 sivua, ja siinä on mukana kopioita kauppasopimuksista pohjoiskorealaisten ja syyrialaisten kesken. Jos raportissa olevat tiedot pitävät paikkansa, ne osoittavat, kuinka tiukat kansainväliset kauppasaarrot ja pakotteet eivät toimi aukottomasti.

Elina Lepomäen sote-tyrmäyksestä syntyi poliittinen myrsky – Mutta entä jos hän onkin oikeassa?

Helsingin Sanomat 28.2. 2018

Kokoomuksen Elina Lepomäki korostaa, että nyt on viimeiset hetket pysäyttää sote-uudistus. Onko hän oikeassa ulostulonsa kanssa, pohtii Marko Junkkari.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki käynnisti keskiviikkona poliittisen hulabaloon ilmoittamalla, että hallituksen ajama sote-malli ei täytä sille annettuja tavoitteita ja hän todennäköisesti aikoo äänestää sitä vastaan.

Lepomäen ulostulo on siinä mielessä dramaattinen, että hallituksella on eduskunnassa aika niukka enemmistö, 105 kansanedustajaa ja puhemies. Kovin moni edustaja ei siis voi livetä sote-rintamasta ilman, että koko uudistus kaatuu.

Kokoomuksen ryhmässä saattaa muutama muukin olla valmis äänestämään sote-lakeja vastaan. Esimerkiksi Harry Harkimo päivitteli maakuntahallintoa, ”himmeliä, jossa ei ole mitään järkeä”.

”Minun on vaikea kuvitella, että voin äänestää tämän puolesta”, Harkimo kirjoitti. Myös Susanna Koski on tiettävästi kriittinen sote-kokonaisuutta kohtaan.

”Minulla on vilpitön tarkoitus saada ihmiset katsomaan mistä on kysymys”, Lepomäki perustelee ulostuloaan. ”Sote on jättiuudistus, joka tulee vaikuttamaan vuosikymmeniksi Suomen hallintorakenteeseen ja julkisten menojen rakenteelliseen kustannustasoon.”

Lepomäki korostaa, että nyt on viimeiset hetket pysäyttää uudistus. Soten valinnanvapautta koskevat lait ovat tulossa eduskuntaan maaliskuun aikana. Maakuntavaalit on tarkoitus järjestää jo lokakuussa.

Lepomäen keskiviikkoinen ilmoitus tuli täytenä yllätyksenä hallituskumppaneille ja myös kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle. ”Tämä tuli ihan puskista”, Orpo sanoi Ilta-Sanomien mukaan.

”En tiedä miten se on voinut tulla puskista”, Lepomäki sanoo. Hän kertoo keskustelleensa Orpon kanssa aikeistaan aamulla, mutta ei halua avata Orpon kanssa käymänsä keskustelun sisältöä sen tarkemmin.

Jan Vapaavuori tukee Lepomäen sote-kapinaa: ”Minulla on kaikki syy olettaa, että hän on oikeassa”

Uusi Suomi 1.3. 2018

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) antaa tukensa kansanedustaja Elina Lepomäelle (kok.), joka on revennyt hallituspuolue kokoomuksen riveistä vastustamaan sote- ja maakuntauudistusta.

Kyseistä uudistusta jo aiemmin kovin sanoin arvostellut Helsingin pormestari Vapaavuori antaa nyt Lepomäelle tukensa Twitterissä. Hänen mukaansa myös valtiovarainministeriön (VM) kannattaisi huomioida Lepomäen pointit.

Olennaista on: entä jos Lepomäki onkin oikeassa. Minulla on kaikki syy olettaa, että kyllä on.

Sinisten on aika miettiä omaa tulevaisuuttaan

Helsingin Sanomat 28.2. 2018

Puolueella on edessä romahdus ensi vuoden eduskuntavaaleissa

SITÄ MUKAA kun ensi vuoden eduskuntavaalit lähestyvät, alkaa yhä useampi Sinisen tulevaisuuden edustaja miettiä myös omaa poliittista tulevaisuuttaan.

Simon Elo Menetetty Tulevaisuus

Kannatuksen kasvua tuskin tukee jos blokkaa keskusteluun osallistujia.

Runsaan prosentin kannatuksella puolueella olisi tuskin edes teoreettisia mahdollisuuksia kuin korkeintaan pariin edustajanpaikkaan, ja sekin vaatisi todella suositut ehdokkaat ja pienpuolueelle sopivat vaalipiirit.

Alhaisin piilevä äänikynnys on Uudellamaalla. Sieltä siis puolueet saavat edes yhden kansanedustajan pienimmällä ­ääniosuudella.

Sinisten pudotus ensi vuoden eduskuntavaaleissa on joka tapauksessa melkoinen. Puolueella on nyt 19 kansanedustajaa, joista viisi on ministerinä.

Ay-liikkeestä tyrmäys Sampo Terholle: ”Haluaa romuttaa ansiosidonnaisen ja kassajärjestelmän”

Uusi Suomi 26.2. 2018

Sampo Terho saa esitykselleen tukea kaikkein oikeistolaisimmin ajattelevilta, jotka ovat aina halunneet romuttaa ansiosidonnaisen työttömyysturvajärjestelmän ja heikentää sen myötä ammattiliittoja. Näillä oikeistolaisilla ay-vihamielisillä on kuitenkin jo puolueet. Heitä on erityisesti Kokoomuksessa, Keskustassa, RKP:ssä ja Vihreissä.

Pori hyväksyi kiistellyn suuren tuulipuiston: Onko seurauksena työpaikkoja vai helvetti asukkaille?

Yle 26.2. 2018

Päätös mahdollistaa 14 ison tuulivoimalan rakentamisen Porin Ahlaisten Lammiin. Voimaloiden vastustajat arvostelivat tuulipuistoa voimakkain sanoin mutta hävisivät äänestyksen.

Porin valtuusto on tehnyt ratkaisun kiistellyssä ja vuosien ajan puhuttaneessa Ahlaisten Lammin tuulivoima-asiassa. Äänestys kaavasta päättyi kannattajien voittoon lukemin 32–27.

Lammiin saa päätöksen perusteella rakentaa 14 voimalan tuulipuiston. Voimalat olisivat varsin korkeita ja näkyisivät pitkälle: niiden napakorkeus olisi enintään 150 metriä ja kokonaiskorkeus enintään 220 metriä.

A post shared by DPK-News (@dpknews) on

Tuulivoimalat jakoivat porilaisia poliitikkoja voimakkaasti jo etukäteen. Kaavaa on käsitelty vuodesta 2012 asti ja välillä on näyttänyt siltä, että kaava hylätään.

Keskusta, perussuomalaiset ja kristilliset sekä sinisten Ari Jalonen vastustivat kaavaa. Perussuomalaisten Ismo Läntinen vertasi Ahlaisten asukkaiden kohtaloa "Siperiaan ja lisäksi helvettiin", mikä sai valtuuston puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) vaatimaan valtuutettuja käyttämään siivoa kieltä.

Keskustan ryhmänjohtaja Juha Kantola kutsui voimaloiden tuomia työpaikkoja tempputyöllistämiseksi. Hänen mielestään kyse ei ole aidoista työpaikoista.

Lukijalta: Ahlaisten asukkaita kohdellaan kuin kaatopaikan rottia

Oudoksuttaa tuulimyllyjen puolustajat. Porin toiminta Ahlaisissa asuvia kohtaan on ollut erityisen nuivaa. On tehty läjitysalueita, voi sanoa kaatopaikkoja, ja asukkaita kohdellaan kuin kaatopaikan rottia. Nyt jos tuulimyllyt tulevat, se tarkoittaa asukkaille kahta elinkautista ja rapiat päälle.

Ihme kun ei ehdotettu, että tehdään Ahlaisten paikalle tekoallas.

Suomi on valovuoden naapurimaita jäljessä – olympiapomot myöntävät karun totuuden: "Norjassa urheilun arvostus on ihan eri tasolla"

Yle 26.2. 2018

Olympiakomitean nokkamiesten Timo Ritakallion ja Mikko Salosen Suomessa pitäisi käydä keskustelua, kuinka tärkeänä huippu-urheilu nähdään.

PYEONGCHANG. Suomi saavutti Korean olympialaisista kuusi mitalia. Iivo Niskasen hiihtokullan lisäksi Krista Pärmäkoski hiihti yhden hopean ja kaksi pronssia. Tähän päälle pronssia toivat lumilautailija Enni Rukajärvi ja naisten jääkiekkomaajoukkue.

Esimerkiksi Norja rohmusi Pyeongchangista 39 ja Ruotsi 14 mitalia. Norja voitti mitalitaulukon kaikkien aikojen kulta- ja mitalimäärällä. Vuonomaa kahmi 14 kultaa, 14 hopeaa ja 11 pronssia.

”Visiona on olla paras Pohjoismaa 2020 urheilumenestyksen, urheilujärjestelmän toimivuuden ja urheilun arvostuksen osalta. Tavoite on kova. Onnistuminen edellyttää parempaa osaamista Urheilijan polun kaikissa vaiheissa, vahvistuvaa yhteistyötä huippu-urheilutoimijoiden kesken sekä intohimoista paneutumista Urheilijan polulle niin urheilijoilta, valmentajilta kuin muiltakin toimijoilta.”

Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes

Helsingin Sanomat 25.2. 2018

BROTHER CHRISTMAS toteuttaa kuolemansairaan lapsen viimeisen toiveen. Vie veteraaneja lätkämatsiin. Viihdyttää huvijahdilla kehitysvammaisia. Verkkosivuillaan Brother Christmas kirjoittaa haluavansa toimia kanavana vähäosaisempien äänelle, kertoa että jo jokaisen meidän naapurissa asuu joku, joka tarvitsee apua.

Pukin parran taakse kätkeytyy tuusulalainen Ari Koponen. 35-vuotias Koponen kerää sosiaalisessa mediassa lahjoituksia yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä ja jakaa niitä apua pyytäville.

Avustustyö on huomattu. Vuonna 2016 Koponen sai kutsun Linnan juhliin ja veteraaniliitto antoi hänelle ansiomitalin. Hän on esiintynyt suurimmissa medioissa, myös tässä lehdessä. Tämän vuoden tammikuussa Koponen kantoi olympiasoihtua.

Koposta ovat tukeneet lukuisat yritykset, esimerkiksi Finnair ja Viking Line. Sanoma Media Finlandiin kuuluva Radio Suomipop tekee hänen kanssaan yhteistyötä. Sama yhtiö julkaisee Helsingin Sanomia.

Partasuun Facebook-sivulla on yli 130 000 seuraajaa. Sivun päivityksiä näki viime vuonna viikoittain puolesta miljoonasta 1,3 miljoonaan ihmistä.

Brother Christmas on esimerkki siitä, miten nykyisenä sosiaalisen median aikana yksittäiset toimijat voivat saada lyhyessä ajassa valtavasti näkyvyyttä ja kerätä suuria määriä lahjoituksia.

Mutta asioilla on yleensä kääntöpuolensa. Valvooko näitä yksittäisiä toimijoita kukaan? Meneekö raha sinne, minne on luvattu?

Viime vuonna yhdistyksen tulot nousivat lähes miljoonaan euroon. Vuoden 2017 tilinpäätöksen mukaan Koposen yhdistys sai tuloja 962 000 euroa. Varsinaisen toiminnan kulut olivat yli 920 000 euroa.

Miksi siirtolamökeissä ei saa asua, ihmetteli salaa mökkiin muuttanut isä – Helsingin johtava virkamies ei tyrmää ajatusta: ”Yritetäänkö väkisin pitää se, mitä on ollut?”

Helsingin Sanomat 25.2. 2018

Asumiskiellon perimmäinen syy on raha ja pelko maan hinnan noususta.

Miksi siirtolapuutarhamökissä ei saa asua? Sitä ihmettelee HS:n haastattelema isä, joka on asunut luvatta syyskuusta asti puutarhamökissä 9-vuotiaan tyttärensä kanssa. HS kertoi asiasta sunnuntaina.

siirtolapuutarha mökki

”Tämä on harmaata aluetta. Emme haittaa täällä kenenkään elämää, ja ihmisten pitää saada viettää aikaa omistamissaan tiloissa”, mies sanoi.

Siirtolapuutarhat on pääosin määritelty vain vapaa-ajan käyttöön. Pysyvä asuminen on yleensä kielletty kunnalta maan vuokranneen yhdistyksen säännöissä tai mökin kauppakirjassa.

Ajatus siirtolapuutarhamökkien käytöstä läpi vuoden ei silti ole ”kaukaa haettu ajatus”, arvioi asiakkuusjohtaja Pekka Henttonen Helsingin kaupungilta.

Enää Helsingin kaupunki ei Henttosen mukaan vahdi mökeissä oleilua kovin tarkasti. Laaja asuinkäyttö edellyttäisi kuitenkin lämmöneristeitä sekä kunnon vesi- ja sähkölinjoja. Suuri kysymys onkin kunnallistekniikan rakentamisen kalleus.

Iivo Niskanen pelasti Suomen olympialaiset – ”Känniministerit” alittivat riman

Uusi Suomi 24.2. 2018

Pyeongchangin olympiakisoissa Suomi oli ennen lauantaina ohjelmassa ollutta 50 kilometrin hiihtoa saavuttanut neljä pronssimitalia. Mitaleja roppakaupalla kahmineissa Norjassa ja Ruotsissa Suomen surkealle tasolle naureskeltiin, kunnes lauantaina Iivo Niskanen hiihti viidelläkympillä olympiakultaa.

Sotshissa 2014 silloinen urheiluministeri Paavo Arhinmäki alitti riman sammumalla Leijonien pronssijuhlassa. Säälittävä tapaus nostettiin esille Pyeongchangissa lauantaina, kun nykyinen urheiluasioista vastaava ministeri Sampo Terho ilmoitti tekevänsä ”arhinmäet”, jos Niskanen voittaa kultaa.

Arhinmäki ilmoitti sosiaalisessa mediassa, että Terho on pettänyt aiemmat lupauksensa ja tuskin pitää lupaustaan tälläkään kerralla. Terho viestitti Arhinmäelle sen jälkeen kuvalla, jossa esiintyi kaljatuoppi kädessään.


Arkisto » © dpk.fi