1 / 4
1
2 / 4
2
3 / 4
3
4 / 4
3

DPK.fi

Neljä viidestä haluaa, että koko Suomi pysyy asuttuna

Yle uutiset 23.7. 2018

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen sanoo, että tulokset osoittavat selvästi suomalaisten olevan huolissaan alueellisen eriarvoisuuden lisääntymisestä.

Keskustelu aluekehityksestä on ollut sangen eliittivetoista. Tavallisen kansan mielipide on tähän asti sivuutettu tai sitä ei ole otettu huomioon.

Rahkosen mielestä kaupungistumiskeskustelua meillä käyvät vain muutamat asiantuntijat ja poliitikot. [Samat jotka sateenkaari lippuja heiluttaen vaativat tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa ja kehäkolmosen sisäpuolisten alueiden irtautumista muusta Suomesta.]

Näkökulma on, että on ihanuus ja onnela, että kaikki muuttavat kaupunkeihin. Kun kysytään tavalliselta kansalta ympäri Suomen, toiveet näyttävät varsin toisenlaisilta.

Kun suuressa kaupungissa asuvat käyvät maaseudulla synnyinsijoillaan mummolassa ja näkevät, että siellä on taas laitettu yksi liike säppiin ja lankut ikkunoihin, niin kehitys huolestuttaa. Haluttaisiin, että elämisen edellytyksiä ja palveluja olisi eri puolilla maata, analysoi kyselyn tuloksia tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.

Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta?

Helsingin Sanomat 22.7. 2018

Jäätelökioskilla Sonkajärven kirkonkylällä käy heti selväksi, että sonkajärveläisillä on pitkä muisti. Hyvä kun olen ehtinyt Kari Rönkköä tervehtiä, niin eteen lävähtävät Hesarin vanhat synnit.

”Kuolevan kunnan hilpeä korahdus.”

Niin siinä otsikossa luki, ja Rönkkö muistaa sen melkein sanasta sanaan. Moni muukin Sonkajärvellä muistaa, vaikka jutun ilmestymisestä on 22 vuotta.

Hesarissa kirjoitettiin 7. heinäkuuta 1996 eukonkannon MM-kisoista, Sonkajärven tavaramerkistä, ja sävy oli kiistatta ilkeä: ”Eukonkantokilpailuissa kuolevan kylän väki on paikalla nauramassa itselleen; tekemässä perinnettä tulevista hautajaisistaan.”

Sonkajärvi oli silloin ja on edelleen muuttotappiokunta. Asukkaita on nyt 4 000 ja rapiat, kun heitä oli vuonna 1980 vielä 6 700.

Mutta eihän tarina ole näin yksioikoinen, joten eipä auta kuin pyytää nätisti anteeksi Rönköltä ja muilta sonkajärveläisiltä.

”Minä oon viimesen päälle maaseuvun puolustaja”, 61-vuotias Rönkkö sanoo.

”Meillä on elämätä täällä, vaikka Vappaavuori haluaa kaikki meijät Kehä kolmosen sisäpuolelle. Minä en sinne kusiaispessään astu.”

Helsingin pormestarin tahto saattaa olla tuossa hieman vapaasti tulkittu. Oli miten oli, Rönkkö haluaa nyt eläkevuosinaan asua omakotitaloaan Sonkajärvellä. Viimeiset työvuotensa hän oli vanginvartijana Sukevalla, Sonkajärveä sekin.

Toimituksen kommentti: Maaseudun tulevaisuus on päättäjistä kiinni ja lepää oikeastaan ainoastaan KESKUSTA puolueen harteilla. Puolueiden maaseudun kehittämisen into loppuu kun äänestäjät on saatu ympäripuhuttua tyhjillä lupauksilla ja oma mökkitie on valtionrahoilla asfaltoitu.

Alanis Morissette yllättyi - kuuluisa huuliharppu hukkui kesken keikan: ”Jos tuotte tähän, ihan koska vaan”

Iltalehti 22.7. 2018

Rockia soittavana ”vihaisena nuorena naisena” itsensä 1990-luvulla kansainvälisesti läpilyönyt Alanis Morissette, 44, tuli tunnetuksi ikonisesta Jagged Little Pill -albumista, jota arvostavat niin suuri yleisö kuin musiikkikriitikotkin.

Rockin kanadalaislegenda saapui lavalle huuliharppua soittaen ja aloitti keikkansa lennokkaasti kappaleella All I Really Want. Lyhythiuksinen Morissette oli pukeutunut valkoiseen bleiseriin, mustaan paitaan ja mustiin nahkahousuihin, ja maihareihin.

Suosionosoitukset ensimmäisen kappaleen jälkeen olivat huumaavat ja todistivat sen, että naisrokkaria on odotettu Suomeen. Edellinen keikka oli vuonna 1999 Helsingissä.

Välispiikkiä seurasi Under Rug Swept -levyn helmi 21 Things I Want in a Lover.

Helteinen Suomi-Areena houkutteli lähes 70 000 kävijää – tapahtumien määrä pysyy ennallaan ensi vuonna

#suomiareena #porijazz2018 #porijazz #pori

A post shared by DPK-News (@dpknews) on

Suomi-Areena sujui tänä vuonna järjestäjän mukaan helteessä todella hyvin. –Hikinen viikko. Paras Porin torin mittarissa näkemäni lukema oli 37 astetta, Suomi-Areenan vastaava tuottaja Mari Haavisto toteaa.

Äkkilähtö Poriin voi maksaa tällä viikolla 800 euroa yöltä – ”Onhan tämä hullua parissa päivässä saada kuun vuokra”

Helsingin Sanomat 19.7. 2018

Porin superviikot ja asuntomessut vetävät kaupunkiin jopa 264 000 kävijää. 84 000 asukkaan Porissa tämä tarkoittaa väkiluvun yli kolminkertaistumista.

Jos päättää ottaa äkkilähdön Suomi-Areenaan, Pori Jazzeille tai asuntomessuille, kannattaa varautua maksamaan majoituksesta maltaita.

Nyt on meneillään Porin perinteinen superviikko, ja tänä vuonna kaupunki on entistä ruuhkaisempi. Jazz-festivaalien ja maan suurimman politiikkatapahtuman lisäksi Porissa järjestetään asuntomessut, jotka kasvattavat kävijämäärää.

Jazzeilla vieraili viime vuonna lähes 60 000 kävijää ja Suomi-Areenan tapahtumiin osallistui 74 000 ihmistä.

Heinäkuun alussa alkaneilla messuilla on runsaan viikon aikana ollut lähes 40 000 kävijää. Suomen asuntomessujen viestintäpäällikkö Leena Honkajuuri kertoo, että loppua kohden väkimäärä yleensä kasvaa.

Porin superviikon majoitus on vuosittainen pulma. Viime vuonna Pori Jazzin festivaalijärjestäjä sanoi Helsingin Sanomille, että majoituspula on niin paha, että se vaikuttaa jo negatiivisesti lipunmyyntiin.

Tänäkin vuonna hotellit, hostellit, koulumajoitukset, leirintäalueet, yöpymiseen tarkoitetut erikoisratkaisut kuten kapselit ja vuokrattavat teltat sekä mökkikylä ovat lähes loppuun myytyjä. Kaikki majoitustavat yhteenlaskettuna kaupungissa on 3 050 vuodepaikkaa.

Näiden hajapaikkojen hinnat ovat tavallista korkeammat: Esimerkiksi Hotelli Amadossa lauantain ja sunnuntain välinen yö maksaa pariskunnalle 250 euroa. Cumulus Porissa sama lysti kustantaa reilut 340 euroa.

Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

Helsingin Sanomat 18.7. 2018

Fox News -kanava lähetti toimittajansa Tucker Carlsonin tekemän haastattelun yöllä Suomen aikaa. Kun Trumpilta kysyttiin mielipidettä CIA:n entisestä johtajasta John Brennanista, joka oli syyttänyt presidenttiä maanpetoksesta, tämä vastasi: ”Brennan on minusta hyvin paha tyyppi ja kun katsot, huomaat, että hänen vartiovuorollaan tapahtui monia asioita. Minusta hän on hyvin paha ihminen.”

Trump purki raivoaan myös puolueellisina pitämiinsä FBI:n virkailijoihin, kuten Peter Strzokiin, Andrew McCabeen ja James Comeyyn.

#suomiareena #pori #finland

A post shared by DPK-News (@dpknews) on

”Kun katson kaikkea, mitä on tapahtunut – kaikkia petoksia ja valheita. Nämä ovat minusta todella pahoja ihmisiä, ja sellaisiksi heidät tullaan paljastamaan.”

Carlsonin haastattelu oli tehty maanantaina sen verran kohua herättäneen lehdistötilaisuuden jälkeen, että presidentti oli jo kuullut Washingtonissa nousseesta arvostelumyrskystä. Trump ei kuitenkaan maininnut kielilipsahdusta, jolla hän yritti tiistaina selittää lausuntoaan.

Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

Trump sanoi luottavansa Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisiin ja hallintonsa toimivan aggressiivisesti voidakseen estää yritykset vaikuttaa syksyn välivaaleihin. Hän selitti sekaantuneensa sanoissaan Helsingissä.

Hän sanoi nyt ”hyväksyvänsä” Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten havainnot Venäjän sekaantumisesta presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Trump väitti sekoilleensa sanoissaan Helsingin lehdistötilaisuudessa. ”Lauseen olisi pitänyt olla ’en näe mitään syytä, miksi se ei olisi voinut olla Venäjä’, eli tavallaan kaksinkertainen kieltosana”, Trump sanoi.

Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

Helsingin Sanomat 17.7. 2018

Kuvat ja mielikuvat säilyvät silloinkin, kun uutisten yksityiskohdat ovat jo unohtuneet.

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump antoi pomputtaa itseään maanantaina – ja sai siitä muistoksi jalkapallon. Katsojat puolestaan saivat pitkäaikaisen visuaalisen muistikuvan.

Muistikuva Venäjän presidentti Vladimir Putinin Trumpille Helsingissä antamasta jalkapallosta tulee elämään pitkään. Trump asettui samassa tiedotustilaisuudessa Venäjän johdon puolelle ja omiaan vastaan. Se järkytti perusteellisesti monet Trumpin maanmiehet ja -naiset.

Vaikka Helsingin-kokouksen monet yksityiskohdat tulevatkin unohtumaan, pysyy verkkokalvolla se olennainen: kaksi macho-johtajaa, pramea sali, lippurivistö ja jalkapallo. Pätemisen tarve, jota seurasi nöyryytys. Toinen voitti, toinen hävisi.

Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

Helsingin Sanomat 16.7. 2018

Trumpin kommentteja lehdistötilaisuudessa on luonnehdittu Twitterissä häpeällisiksi ja jopa maanpetokseksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin lehdistötilaisuus on otettu tyrmistyneenä vastaan sekä kansainvälisissä medioissa että sosiaalisessa mediassa.

Presidenttien keskustelun eniten puhuttanut osio käsitteli sitä, sekaantuiko Venäjä Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Putin kielsi jälleen, että Venäjällä olisi ollut vaalien kanssa mitään tekemistä. Trump ei suostunut lehdistötilaisuudessa sanomaan, uskooko hän oman maansa tiedusteluviranomaisten tietoja vai Putinia.

CNN:n analyysin otsikko on vapaasti käännettynä ”Donald Trump ei vain voi lopettaa mukavien asioiden sanomista Putinista”.

Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta

Helsingin Sanomat 16.7. 2018

Huippukokouspäivän ohjelma alkaa aamupalalla Mäntyniemessä ja vaikuttaa Helsingin liikennejärjestelyihin iltaan asti

Trump hyökkäsi eilen twiiteissään mediaa kohti Trump twiittasi eilisiltana lentäessään Suomea kohti, että suurin osa mediasta on kansan vihollisia. Hän myös väitti, että vaikka hän saisi Moskovan korvaukseksi Venäjän tekemistä vääryyksistä, media kysyisi, miksei hän saanut myös Pietaria.

9.40 Donald Trump ja hänen puolisonsa Melania Trump tapaavat Mäntyniemessä tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion.
10.45 Trumpit palaavat takaisin Kalastajatorpalle. Vladimir Putinin saapuu aamupäivän aikana. Tarkkaa ajankohtaa ei ole vahvistettu.
12.40 Trumpit lähtevät Kalastajatorpalta kohti Presidentinlinnaa.
13. 00 Trumpit saapuvat Presidentinlinnalle.
Trumpien saattueen matkanteon uskotaan vaikuttavan Helsingin keskustan liikennejärjestelyihin. Suurimpiin häiriöihin kannattaa varautua kello 11.30-20.00.
13.20 Putinin ja Trumpin kahdenvälinen keskustelu. Niinistö tapaa Putinin ennen Trumpia.
14.50 Trumpin ja Putinin tapaaminen jatkuu laajemmalla kokoonpanolla työlounaalla Peilisalissa.
16.50 Trump ja Putin pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden valtiosalissa.
Sauli Niinistön lehdistötilaisuus on illalla.

HS seuraa tapahtumia.

Donald Trump liikkuu näyttävästi – 30 auton kolonna saattoi Kalastajatorpalle

Uusi Suomi 16.7. 2018

Helsingissä Mannerheimintien valot vilkkuvat sunnuntai-iltana keltaista. Kello on vain seitsemän illalla, mutta on hiukan aavemainen olo. Pääkaupungin pääväylällä on aivan liian hiljaista.

Matkalla Helsingin keskustasta kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää näkyy useita poliiseja ja armeijan henkilökuntaa. Lentokentän portille päästäessä olen seonnut jo poliisilaskuissani. En tiedä koska olisin nähnyt Suomessa näin monta poliisia samana päivänä. Jopa toimittajien bussia saattaa kaksi moottoripyöräpoliisia, ja bussiin on kuljettu lentokentästä muistuttavan turvatarkastuksen läpi Finlandia-talon lehdistökeskuksessa.

Vain muutamia kuukausia sitten tapaaminen olisi tuntunut mahdottomalta. Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet, ja toisaalta Venäjän ja muiden länsimaiden suhteet, ovat viileät. Yhdysvalloissa on meneillään jättimäinen tutkinta Venäjän vaikutusyrityksistä Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaliin. Lähtökohdat ovat siis heikot.

Mutta Donald Trumpin presidenttikaudella yllätyksistä on tullut uusi normi.

Donald Trumpin painostus kovenee – Ex-suurlähettiläs: ”Putinia kohdeltava henkilönä, joka määräsi hyökkäyksen”

Uusi Suomi 15.7. 2018

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin arvostelu kovenee maanantain huippukokouksen alla. Trumpia painostetaan kovistelemaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia venäläisten tiedustelu-upseerien perjantaina saamien syytteiden vuoksi. Moni ihmettelee myös sitä, että Trump on tyytynyt syyttämään asiassa Barack Obaman hallintoa.

Trump kysyi Twitterissä lauantaina, miksi Obaman hallinto ei tehnyt asialle mitään, vaikka FBI oli informoinut presidenttiä asiasta. Myöhemmin hän toisti uudelleen, ettei tapahtumilla ole mitään tekemistä Trumpin hallinnon kanssa.

Tietenkään Venäjän Amerikkaan tekemä hyökkäys vuonna 2016 ei ole mitään samanlaista kuin Pearl Harbor tai syyskuun 11.päivä, mutta se on hyökkäys, jonka tekivät venäläiset sotilasvirkailijat. Huomenna Trumpin on kohdeltava Putinia henkilönä, joka määräsi tämän hyökkäyksen. Mikä tahansa muu on lepyttelyä, McFaul sanoo.

Älä usko silmiäsi

Helsingin Sanomat 15.7. 2018

Professori Bengt Holmström kertoo Saska Saarikoskelle, miksi ei kannata luottaa siihen mitä näkee, ja miksi terve järki tuntuu usein olevan väärässä. Toimittajallakin on tarjota nobelistille sentään yksi ajatus.

Ajattele Kopernikusta”, sanoo professori Bengt Holmström yliopiston avarassa kulmahuoneessa, jonka ikkunasta aukeaa upea näköala Bostonia halkovan Charles Riverin yli.

”Koeta asettaa itsesi Kopernikuksen asemaan, kun hän tajuaa, että aurinko ei kierräkään maapalloa. Kopernikuksella oli valtavia vaikeuksia miettiessään, miten saada ihmiset ikinä uskomaan hänen teoriaansa.”

Bengt Holmström on ajatellut Kopernikusta paljon. Hänen mukaansa taloustiede on täynnä tilanteita, joissa asiat ovat juuri päinvastoin kuin miltä ne näyttävät.

En ole varma, mistä Kopernikus tähän putkahti, mutta sellaista keskusteleminen Holmströmin kanssa on. Välillä ollaan tähtitaivaalla, heti perään syöksytään sienimetsään kantarelleja etsimään.

Miten saada ihmiset uskomaan tutkijaa eikä omia silmiään?

Holmström on tutkinut epäsymmetrisen informaation vaikutusta ihmisten toimintaan. Se tarkoittaa esimerkiksi neuvottelua, jossa yksi tietää enemmän kuin toinen. Holmströmmäisesti yksinkertaistaen voisi sanoa, että professori on kehittänyt teoriaa luulemisesta.

Trumpin Britannian-vierailun hyinen alku: Uhkasi ettei Yhdysvallat tee Britannian kanssa vapaakauppasopimusta, tuomitsi brexit-linjan ja nolasi pääministeri Mayn kommenteillaan

Helsingin Sanomat 12.7. 2018

Trump nolasi Britannian pääministeri Mayta myös sanomalla, että Boris Johnsonista tulisi hyvä pääministeri.

Trump on konservatiivihallitukselle tärkeä mutta vaikea vieras. Brexitin jälkeen suhde Yhdysvaltoihin tulee olemaan entistäkin tärkeämpi. Tähtäimessä on vapaakauppasopimus Yhdysvaltain kanssa EU-eron jälkeen.

Trump tarjosi kuitenkin Maylle heti alkajaisiksi kylmän suihkun. The Sun -lehdelle antamassaan haastattelussa presidentti sanoi, ettei vapaakauppasopimus ole ehkä mahdollinen, jos Britannia etenee brexitissä Mayn suunnitelmien mukaan. Mayn pyrkimyksenä on ollut säilyttää läheiset suhteet EU:n eron jälkeenkin.

”Jos he tekevät sopimuksen sillä tavalla, me joutuisimme tekemisiin EU:n kanssa Britannian sijaan, joten se todennäköisesti tappaisi [vapaakauppa]sopimuksen”, Trump sanoi The Sunin haastattelussa.

Fox Newsin konkaritoimittaja: Putin antaa länsimaiselle medialle Helsingissä vain yhden haastattelun – ”Odotan siltä paljon”

Yhdysvaltalaisen uutiskanava Fox Newsin pitkän linjan toimittaja ja Fox News Sunday -ohjelman juontaja Chris Wallace kertoo saavansa Venäjän presidentti Vladimir Putinilta maanantaina erikoishaastattelun.

Wallacen mukaan haastattelu on ”yksi ja ainoa”, jonka Putin tulee antamaan länsimaiselle medialle. Sen kestoksi kerrotaan puoli tuntia.

Hän kertoo, ettei haastattelun suhteen tehdä aiherajauksia vaan Wallace tulee keskustelemaan Putinin kanssa huippukokouksen lisäksi myös Krimin tilanteesta, Natosta, Syyriasta ja Venäjän roolista Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa.

HELSINGIN huippukokousta saapuu seuraamaan satoja ulkomaalaisia toimittajia. Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar on kertonut Helsingin Sanomille, että alustavien tietojen mukaan Helsingistä ohjelmaa lähettävät Fox Newsin lisäksi esimerkiksi CNN, ABC ja CBS.

Donald Trump hämmensi tutkijat: ”Nyt kaikki odottavat jännityksellä”

Uusi Suomi 12.7. 2018

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin linjaus, jonka mukaan Naton jäsenmaiden tulisi käyttää puolustusmenoihin neljä prosenttia bkt:staan on hämmentänyt politiikan tutkijoita.

Nato on antanut kaikkien jäsenmaiden päätöksellä jäsenilleen vuoteen 2024 asti aikaa nostaa puolustusmenonsa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Lisäksi kahden prosentin taso ei ole ehdoton vaatimus, vaan ohjeistus. Nyt Trump haluaa siis enemmän.

”Viitataan suoraan gdpr:ään – suomalaisilta huomattavasti enemmän yhteydenottoja”

Uusi Suomi 12.7. 2018

Pelätty ja kohuttu gdpr, eli EU:n tietosuoja-asetus, on tuonut tietosuojavaltuutetun toimistoon kymmenittäin, jopa sadoittain selvitettäviä tapauksia.

Kaikkiaan olemme kirjanneet tänä vuonna jo 4200 tietosuojaan liittyvää asiaa. Koko viime vuodelta vastaava luku oli 3956 asiaa, kertoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Asetus lähtee selkeästi ajatuksesta, että palveluiden tulee olla helppokäyttöisiä eikä informaatiota saa piilottaa asiakkaalta, vaikka hän ei lukisikaan kaikkia ehtoja läpi. Sanoin kuitenkin aikanaan, että maailma ei ole valmis, kun asetus astuu voimaan. Nyt rakennamme kokonaan uutta toimintakulttuuria, johon liittyy se, että kaikkien tietoisuus tästä asiasta nousee, sanoo Aarnio.

Trump ja Putin saapuvat Suomeen todennäköisesti huipputurvallisilla jättikoneilla – 3d-malli esittelee Air Force Onen, Venäjän Iljušin-koneesta löytyy kuntosali

Helsingin Sanomat 12.7. 2018

Valtiojohtajien turvallisuudesta tai matkamukavuudesta ei tingitä ilmassakaan.

Kun presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump saapuvat Helsinkiin, he saapuvat todennäköisimmin ilmateitse.

Putin on valinnut kulkuvälineekseen varmaankin Iljušin IL-96-300PU -koneen. Trump taas laskeutunee kentälle Boeing 747-2G4B -jumbojetillä, joka tunnetaan paremmin Air Force Onena.

Suomalaismatkustajatkin ovat siis saattaneet istua Trumpin ja Putinin koneita vastaavissa malleissa.

Yleisimmin Putinin valtiovierailukäytössä on kuvan mukainen erikoisvarusteltu Iljušin IL-96-300PU. Putinilla on samaa mallia useita. Lisäksi ainakin kaksi uutta samanlaista on tilattu. Niistä ensimmäisen on kerrottu valmistuvan tässä kuussa. Koneiden tarkkaa arvoa on mahdotonta arvioida, mutta kyse lienee sadoista miljoonista euroista.

Thaimaan terveysviranomaiset: Luolasta pelastetut pojat voivat olosuhteisiin nähden hyvin

Yle uutiset 11.7. 2018

Pojat menettivät keskimäärin kaksi kiloa painostaan 17-päiväisen luolakoettelemuksen aikana. Vesipumpun pettäminen uhkasi pelastustyöntekijöitä operaation loppumetreillä, kertoo The Guardian.

Arviomme on, että he ovat hyvässä kunnossa eivätkä ole stressaantuneita. Useimmat pojista menettivät keskimäärin kaksi kiloa painostaan, Thaimaan terveysviraston tarkastaja Thongchai Lertwilairattanapong kertoi tiedotustilaisuudessa.

Trump nimesi konservatiivisen Brett Kavanaugh’n ehdokkaakseen korkeimman oikeuden tuomariksi

Helsingin Sanomat 10.7. 2018

Demokraattijohtaja: Aion tehdä kaikkeni valinnan kumoamiseksi

Amerikassa kaikki hyvin?

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump nimesi maanantaina konservatiivisen Brett Kavanaugh’n, 53, ehdokkaakseen Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden uudeksi tuomariksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Korkeimman oikeuden tuomarin nimittäminen on yksi presidentin tärkeimmistä päätöksistä, sillä sen vaikutukset kantavat pitkälle. Trump venytti valintaansa Yhdysvaltojen aikaa maanantai-illan parhaaseen katseluaikaan asti.

Korkein oikeus esimerkiksi päätti Barack Obaman sairaanhoitouudistuksen kohtalosta, kun se haastettiin oikeudessa. Vastikään se siunasi Trumpin hallinnon asettaman seitsemän muslimimaan kansalaisiin kohdistuvan maahantulokiellon – vuoden märehtimisen ja useiden muutosten jälkeen.

Korkeimman oikeuden vankka konservatiivienemmistö uhkaa nyt esimerkiksi aborttioikeutta, jonka vastustaminen on pitkään ollut republikaanisen puolueen ydinkannattajia yhdistävä kärkihanke.

Donald Trumpin presidenttikausi ei ole vakuuttanut suomalaisia – vain ani harva uskoo Trumpin tehneen maailmasta turvallisemman

Yle Uutiset 9.7. 2018

Kristillisdemokraattien kannattajat ovat Trumpia kohtaan suopeimpia, kertoo Ylen teettämä kysely.

Suomalaiset suhtatuvat suurella varauksella Donald Trumpin toimiin Yhdysvaltain presidenttinä. Tämä selviää Ylen Taloustutkimukselta tilaamasta tutkimuksesta.

Sen mukaan presidentti Trumpista on tullut suorastaan suomalaisia yhdistävä tekijä: kielteisen käsityksen Yhdysvaltain nykyisen presidentin toimista jakavat miehet ja naiset, pieni- ja suurituloiset sekä etelä- ja pohjoissuomalaiset.

Vain pieni osa suomalaisista on sitä mieltä, että Trump on tehnyt maailmasta turvallisemman.

Poikien pelastaminen Thaimaan tulvaluolasta saattaa jatkua tänään, neljä saatiin ulos eilen – ”Kaikki ovat iloisia hyvistä uutisista”

Helsingin Sanomat 9.7. 2018

Luolaan loukkuun jääneiden thaimaalaispoikien pelastusoperaation odotetaan jatkuvan maanantaina. Tham Luang -luolaston lähellä sunnuntaina iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että pelastusoperaatiossa on vähintään kymmenen tunnin tauko, jonka aikana valmistaudutaan luolaan jääneiden kahdeksan jalkapallojoukkueen jäsenen pelastamiseen.

Sunnuntaina luolasta saatiin ulos neljä poikaa, jotka viranomaisten mukaan ovat hyvässä kunnossa. Thaimaalainen Bangkok Post -lehti kertoi maanantaina yöllä Suomen aikaa, että ensimmäisten pelastettujen joukossa oli poikien 25-vuotias valmentaja, koska hän oli huonoimmassa kunnossa. Tietoa ei ole vahvistettu.

Operaatiosta vastaava kuvernööri Narongsak Osottanakorn kertoi sunnuntaina poikien olevan ”täydellisessä” kunnossa. Luolastosta pojat saatettiin ensiksi sukeltajien pystyttämään leiriin ja sieltä sairaalaan.

Thaimaassa aloitettiin loukkuun jääneiden poikien pelastusoperaatio – Sukeltajat lähetettiin luolastoon, ensimmäiset pelastetut saatetaan saada ulos jo tänään

Helsingin Sanomat 8.7. 2018

Thaimaan viranomaiset kertoivat sunnuntaiaamuna Suomen aikaa aloittaneensa luolastoon jääneiden thaimaalaispoikien pelastusoperaation. Pelastusyrityksessä on mukana 13 ulkomaalaista sukeltajaa, viisi thaimaalaista sekä viisi merivoimien sukeltajaa. Operaatio alkoi varhain sunnuntaiaamuna.

”Tänään on toiminnan päivä. Pojat ovat valmiina kohtaamaan mitä tahansa haasteita”, sanoi operaatiosta vastaava päällikkö Narongsak Osottanakorn toimittajille luolan lähellä uutistoimistojen mukaan.

Operaatio saattaa kestää kokonaisuudessaan kolmesta neljään päivää, kelistä ja sateista riippuen. Ensimmäiset pojat voidaan saada luolasta yhdeksältä illalla paikallista aikaa eli alkuillasta Suomen aikaa.

Elisan toimitusjohtaja Mattila: "kaikki Suomen alueet eivät ole enää samalla viivalla"

Maaseudun Tulevaisuus 7.7. 2018

"Suomi on historiallisesti haluttu pitää asuttuna ja palvelut tarjota joka puolelle maata. Nyt on kuitenkin tunnustettu, ettei kaikkeen kyetä. Ihmiset joutuvat ottamaan enemmän itse vastuuta asumisen valinnoistaan ja niistä koituvista seurauksista."

Ihan kaikkia palveluita ei suomalainen yhteiskunta voi samalla tavalla tarjota kaikkialle Suomessa.

Nyt se on sanottu, kauppasota alkaa – ”Yhdysvallat avaa tulen koko maailmaa vastaan”

Uusi Suomi 6.7. 2018

Yhdysvallat ”avaa ­tulen” koko maailmaa ja itseään vastaan, Kiina ­totesi torstaina. Kauppasota ei ole enää pelkkää retoriikkaa.

Uudet 25 prosentin tullit Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä tavarakaupassa ovat merkittävä askel maiden välisessä kauppakiistassa. Tullit tulivat voimaan perjantaina aamuseitsemältä Suomen aikaa.

Trump on uhannut asettaa kymmenen prosentin tullit 200 miljardin dollarin edestä vuosittain tuodulle kiinalaistavaralle, ellei Kiina lopeta amerikkalaisten innovaa­tioiden ja teknologian kopioimista. Lisäksi, mikäli Kiina vastaa näihin omilla tulleillaan, tullilistalle lisätään tavaraa vielä toisen 200 miljardin dollarin edestä.

Avohakkuita tarvitaan ilmasto-ongelman ratkaisuun

Helsingin Sanomat 5.7. 2018

Avohakkuut ovat tarpeellisia, jotta puuraaka-aine saadaan tuotetuksi ja korjatuksi tehokkaasti pieneltä alueelta. Jos niistä luovutaan, joudutaan hakkuupinta-aloja nostamaan ja suojelulle jää vähemmän pinta-alaa.

Helsingin Sanomissa otettiin kantaa metsien hakkuiden lisäämistä ja erityisesti avohakkuita vastaan (HS Merkintöjä ja Mielipide 2.7.). Mikko-Pekka Heikkinen viittasi kolumnissaan todelliseen haasteeseen eli suuriin hiilidioksidin päästövähennystavoitteisiin lähitulevaisuudessa.

Avohakkuu on luonnollisesti aluksi maisemahaitta, joka kuitenkin lievenee muutamassa vuodessa uuden taimikon kasvaessa. Matkailun kannalta maisemien avartuminen lienee usein jopa hyödyksi, kun kauniit järvimaisemamme näkyvät. 🤣

Ilmastoskeptikko Mikko Paunio onnistui harhauttamaan mediaa

Jätehuollon vastarannankiiski

Kalevan juttu kierrätysmuovin dumppaamisesta mereen Kiinassa sai aikaan pienen some kuohun.

Viime vuosikymmenen alkupuolella hän leimaantui yksisilmäiseksi häiriköksi kirjoittamalla VihreäValhe -nimisen kirjan. Siinä pyrittiin kumoamaan vihreän liikkeen läpiajamia myyttejä muun muassa säteilystä, ympäristömyrkyistä ja syövästä. Paunion punaisena lankana on ollut se, että vihreä liike pelottelee kansaa saadakseen lisää poliittista painoarvoa.

Viimeiset vuodet sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkärinä Paunio on paiskinut töitä kääntääkseen päättäjät jätteenpolton kannattajiksi.

Terveydenhuollon ylilääkäri Paunion muita kirjoituksia.
- Punavihreät ovat valehtelevia raukkiksia
- Pelasta valtameret - lopeta muovin kierrätys
- 38 % suomalaisista ei luota uutisiin
- Punavihreää "solidaarisuutta" maailman köyhimmille
- "Maahanmuutto is sooo last season" haisee kauas....
- "Vain mamut synnyttävät" LUE LISÄÄ.

Suonpää: Valeuutinen muovinkierrätyksestä

Kirko ja Kaupunki 4.7. 2018

Näin maailmankuva vihreästä salaliitosta, joka yleensä jää äärioikeistolaisten nettilehtien sisälle, muuttui vahingossa uutiseksi oikeissa tiedotusvälineissä.

Muutama päivä sitten Lännen median lehdet, kuten Kaleva ja Turun Sanomat, julkaisivat uutisen, jonka mukaan muovin kierrätys ei kannata vaan päinvastoin pikemminkin tuhoaa maapallon. Uutisen otsikkoon oli nostettu väite, jonka mukaan muovi viedään Kiinaan, ”jossa sitä ei kuitenkaan pystytä käsittelemään ja muovi dumpataan suoraan mereen”. Kuvituksena käytettiin kuvaa suomalaisesta jätelajittelupisteestä. Se sai muovin kierrätyksen kuulostamaan melko tyhmältä touhulta ja surullista se oli minullekin. Harmitti ja nolotti. Ihanko turhaan tässä olen tiskannut jugurttipurkkeja kierrätyskuntoon?

PAUNION AIKAISEMPIEN KIRJOITUSTEN YHTEINEN NIMITTÄJÄ ON SYVÄ VIHA VIHREÄÄ IDEOLOGIAA KOHTAAN.

Sukeltaja Mikko Paasi auttaa paikan päällä Thaimaan vaarallisessa luolaoperaatiossa – Nyt hän kertoo, miten pojat voitaisiin kuljettaa ulos sukeltamalla

Satakunnan Kansa 3.7. 2018

Luolaston alueella on jopa tuhansia vapaaehtoisia auttamassa. Sukelluskoulua Thaimaassa pitävää suomalaista pyydettiin apuun.

Suomalainen sukelluskoulun opettaja Mikko Paasi on parhaillaan auttamassa pelastustöissä Thaimaan luolaoperaatiossa. Paikallinen poikien jalkapallojoukkue ja heidän valmentajansa on loukussa luolassa, mutta pelastajat selvittivät heidän olinpaikkansa maanantaina.

Alueelta, jolla vapaaehtoiset sukeltajat ja muut auttajat pitävät majaa, on noin kymmenen minuutin matka luolan suulle. Paasin mukaan alueella on jopa tuhansia vapaaehtoisia.

Pihalla on kaoottista, eikä ketään päästetä luolaan ilman lupaa. Ihmisten suuri määrä tekee toiminnan organisoimisesta vaikeaa, hän toteaa.

Ensimmäisellä viikolla saapuivat brittiläiset luolasukelluksen huiput, sitten tulivat Yhdysvaltojen Navy Seal -ryhmä ja paikalliset erikoisjoukot. Auttajia on sittemmin saapunut esimerkiksi Belgiasta, Australiasta ja Saksasta.

Itse ajattelen, että toimivin tapa on mennä sisäänkäynnin kautta ja hakea pojat samaa reittiä, mistä heidät löydettiinkin. Sinne on nyt tie raivattu ja narut vedetty. Toki erikoisjoukot harkitsevat muitakin tapoja. Nopeinta olisi kuitenkin mennä nyt, kun vesi on alhaalla ja näkyväisyys enemmän kuin nolla.

Paasi kuitenkin huomauttaa, että kyseessä on todella vaikea tapaus, koska kyseessä ovat täysin noviisit lapset ja matkaa kilometrikaupalla.

Helsingin yliopiston dosentti Mikko Paunio ei kannusta kierrättämään muovia

Kaleva 3.7. 2018

Kier­rä­tys­muo­via viedään tonneittain Kiinaan – sitä ei kuitenkaan pystytä käsittelemään ja muovi dumpataan lopulta mereen

Kymmenet kiinalaiskaupungit tuskailevat maahan lähetettyjen muovijätelastien parissa. Jätettä tulee niin paljon, että osa siitä heitetään suoraan mereen.

Paunio kertoo, että kierrätysmuoviroska on pilannut ympäristön ja hengitettävän ilman kymmenissä kaupungeissa Kiinassa ja vain pienestä osasta muovia on koskaan tuotettu uusiomuovia.

Kiinan yritykset estää muovijätteen tuonti on aiheuttanut sen, että muovijätettä on alettu viedä Bangladeshiin, Indonesiaan, Malesiaan ja Vietnamiin.

EU:n julistama sota merien muovisaastetta vastaan ei ole uskottava ennen kuin se lopettaa miljoonien muovitonnien viennin köyhiin Aasian maihin.

Trump esti lippujen laskemisen puolisalkoon sanomalehti-iskussa kuolleiden muistoksi – pormestari: ”En halua suututtaa ihmisiä”

Demokraatti 3.7. 2018

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kielsi Annapoliksen kaupungin pormestaria laskemasta Yhdysvaltain lippuja puolisalkoon kaupungissa joukkoampumisessa kuolleiden Capital Gazette -sanomalehden toimittajien ja myyntiassistentin muistoksi.

Marylandin osavaltion liput laskettiin puolisalkoon viikonlopun ajaksi viiden joukkoampumisessa kuolleen muistoksi. Liittovaltion lippujen laskemiseen tarvitaan kuitenkin Valkoisen talon lupa.

Trumpin hallinto on määrännyt liput laskettaviksi puolisalkoon aikaisempien joukkoampumisten kohdalla.

Valkoinen talo ei kommentoinut päätöstä lehdelle. Annapolisin pormestari Gavin Buckley kertoi harkinneensa lippujen laskemista presidentistä piittaamatta, mutta muutti mielensä.

HS vertasi Trumpia sikaan - Päivi Räsänen tuohtui, vaatii pääministerin selvitystä ja väläyttää jopa poliisia: ”Tämä menee varmasti Trumpin esikuntaan”

Iltalehti 30.6. 2018

Päivi Räsäsen mukaan sikagate on ”erityisen surullista päivänä, jolloin puhutaan yhdenvertaisuudesta ja ihmisoikeuksista”.

sikagate

Klikkaa Ukkolan ketju auki ja lue kuinka jengi pahoitti mielensä.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) lähetti lauantai-iltana kannanoton otsikolla "tutkinta HS sikagatesta".

Sikagate leimahti liekkeihin Helsingin Sanomien Nyt-liitteen kuuluisasta "kuin kaksi marjaa" -palstasta. Uusimmalla palstalla Helsingin Sanomat asetti Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja sian kuvat vierekkäin.

Kyllähän tämä varmasti menee Trumpin esikuntaan tiedoksi tällainen suhtautuminen. Se ei ole ollenkaan kunniaksi meidän päämediallemme.

Nyt-liitteen esimies: ”En jättäisi julkaisematta, tarkoitus oli saada ihmiset ajattelemaan”

Suomen Uutiset 30.6. 2018

Julkaisua edeltävänä päivänä, torstaina 28.6. uutisoitiin, kuinka Trump saapuu lähiaikoina Suomeen tavatakseen Venäjän presidentin Vladimir Putinin huippukokouksessa 16. heinäkuuta Helsingissä. Tässä yhteydessä Trump tapaa Suomessa myös presidentti Sauli Niinistön.

Samana päivänä sikavertailun kanssa 29.6. HS osoitti tukea Pride-tapahtumalle. Lehden printtinumeron kansi oli koristeltu sateenkaaren väreillä. Kanteen oli painettu teksti ”tasa-arvon puolesta”.

– Suomi on tasa-arvon edelläkävijöitä maailmassa. HS puolustaa jatkuvasti yhdenvertaisuutta, koska se on avoimen yhteiskunnan tärkeimpiä tukipilareita, Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi toteaa tiedotteessaan.

Maaliskuussa 2016 Niemi oli yksi allekirjoittajista, kun päätoimittajat julkistivat kannanottonsa vastuullisen median puolesta. Kyseisessä kannanotossa useat mediapäättäjät ilmaisivat huolensa siitä, kuinka mediassa hyvän maun ja soveliaisuuden rajat on ylitetty.

"Sikagate on syytä käsitellä"

Räsänen vetoaa pääministeri Juha Sipilään, että hän harkitsisi mahdollisia toimia Helsingin Sanomia vastaan. Räsänen sanoo saaneensa myös poikkeuksellisen paljon kansalaispalautetta tapauksesta.

Voi Päivi! Laita lenkkarit jalkaan ja lähde metsäpolulle haukkaamaan happea, ehkä sen jälkeen olet eheytynyt 2000-luvulle.

Li Andersson lisää suomalaisten mielestä eniten puolueensa kannatusta, heikoiten tutkimuksessa pärjäsi Touko Aalto

Helsingin Sanomat 2.7. 2018

Tutkimuksessa heikoimmin pärjäsi vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto. Jopa vihreiden omista kannattajista vain 35 prosenttia arvioi Aallon vaikuttavan myönteisesti puolueen kannatukseen. Anderssonin vastaava prosenttiluku oli 89.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaikuttaa puolueensa kannatukseen myönteisimmin, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) tänään maanantaina julkaistusta tutkimuksesta.

51 prosenttia suomalaisista katsoo, että Andersson lisää puolueensa kannatusta. Toiseksi tullut kokoomuksen Petteri Orpo jää kauas Anderssonin taakse, sillä 38 prosenttia suomalaisista arvioi Orpon lisäävän kokoomuksen kannatusta.

Lotta Lepistö kiri maantiepyöräilyn Suomen mestariksi: ”Toivoisin muiltakin riskinottoa”

Helsingin Sanomat 1.7. 2018

Ammattipyöräilijä polki mestariksi lapsuusmaisemissaan.

Suomalaisen maantiepyöräilyn ykkösnimi Lotta Lepistö otti omansa lajin yhteislähdön SM-kisoissa Porin Noormarkussa. Lepistö polki naisten Suomen mestariksi tiukan loppukiritaistelun jälkeen.

SM-kulta oli Lepistölle jo seitsemäs kyseisellä matkalla. 29-vuotias ammattipyöräilijä nautti kilpailemisesta lapsuusmaisemissaan, mutta piti ajamista Suomessa hankalana – tai ainakin erilaisena kuin ulkomailla.

”Maailmalla ei ole vain yhtä merkattua kuskia. Kiva tietysti, että ajatellaan, että olen niin kova kuski, että on pakko peesata koko ajan”, Lepistö analysoi Suomen Pyöräilyn tiedotteessa.

Lepistölle SM-kulta kovan loppukirin päätteeksi

Kestävyysurheilu 30.6. 2018

Maantiepyöräilyn naisten yhteislähdön suomenmestaruus ratkaistiin lauantaina tiukassa loppukirissä. Suomen ykköskuski Lotta Lepistö (IK-32) näytti lopulta kirikuntonsa ja otti seitsemännen kerran SM-kultaa kyseisellä matkalla. Hopealle taisteli ensi kertaa Suomen maantiellä kisannut Eva Sarlin (Velociposse) ja pronssin nappasi Pia Pensaari (TVC).

Haastattelija Esko Kallioniemi Satakunnan Kansa.

Noormarkun tasaisella sadan kilometrin reitillä nähtiin irtiottoja useita. Mikään niistä ei kuitenkaan pitänyt. Alussa irtioton tekivät Rosa Törmänen (IK-32) ja Elina Koskela (CCH). Kolmannella kierroksella Lepistö iski ja ajoi naisia kiinni. Lepistöä ei kuitenkaan päästetty missään vaiheessa irti vaan muut kilpailijat pysyivät tiukasti peesissä. Hatkassa olivat kisan aikana myös Antonia Gröndahl (IK-32), Hanna Joronen (IBD Cycling) ja pitkän irtioton tehnyt Ida Sten (IK-32).

Suomalaiset tutkijat: Venäjän valmistelut irrottautua muun maailman internetistä ei olekaan propagandaa

Helsingin Sanomat 29.6. 2018

Puolustusvoimien tietoverkkosodankäynnin tutkijat pitävät Venäjän sisäisen Runet-verkon irrottamista muusta internetistä teknisesti ja taloudellisesti mahdollisena. Tähän asti hanketta on pidetty vain propagandana. Venäläiset kokevat olevansa piiritetyssä linnakkeessa, tiivistää tutkija.

VENÄJÄ valmistelee tosissaan kykyä irrottaa maan sisällä toimiva internetin osa – Runet – omaksi kansalliseksi riippumattomaksi verkokseen, arvioivat Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen tietoverkkosodankäynnin tutkijat.

Venäjän viestintäministeriö ilmoitti kaksi vuotta sitten, että sen tavoitteena on pyrkiä luomaan vuoteen 2020 mennessä maailmanlaajuisesta internetistä irrallinen oma verkko venäläisen ”kriittisen infrastruktuurin suojaamiseksi”.

Tuukkanen arvioi, että Venäjän yhteyksien katkaisemiseen vaaditaan isompi konflikti kuin Ukrainassa, koska yhteyksien katkaisemisella on väistämättä taloudellisia seurauksia.

Uutiskanava Fox News: Trump ja Putin tapaavat Helsingissä

Helsingin Sanomat 28.6. 2018

Spekulointi asiasta alkoi tällä viikolla, kun ensin tiedotusvälineet ja sitten myös Trump itse mainitsivat Helsingin mahdollisena tapaamispaikkana. Fox Newsin tietoa ei toistaiseksi ole vahvistettu.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huippukokouksen paikaksi on varmistunut Helsinki, kertoo uutiskanava Fox News.

Kanavan Valkoisen talon kirjeenvaihtaja John Roberts kertoi asiasta Twitterissä varhain iltapäivällä Suomen aikaa. Tietoa ei toistaiseksi ole vahvistettu muualta.

Mielenterveys unohdettiin sotesta, väittää Psykologiliitto – "hyvin pitkälle sivuutettu täysin"

Yle Uutiset 27.6. 2018

Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola kertoi Radio Suomen Päivän haastattelussa keskiviikkona, että psykologeja on kuultu sote-uudistuksen aikana vähän.

Mielenterveyspalveluiden toteuttaminen on sivuutettu sote-uudistuksessa lähes kokonaan, väittää Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola.

– Kun tullaan konkreettisiin suunnitelmiin eli mitä sote-keskukset tekevät ja mitä palveluita tarjoavat, on lueteltu paljon mielenterveyteen ja psyykkiseen terveyteen liittyviä tehtäviä, mutta siellä ei ole ammattiosaamista näiden tehtävien tekemistä varten eli hyvin pitkälle mielenterveys on sivuutettu täysin, Ahtola sanoi Radio Suomen Päivän haastattelussa keskiviikkona.

Trumpin tviitit kuin häissä pidettyjä maljapuheita? – oikeus linjasi toisin

Demokraatti 27.6. 2018

Yhdysvaltojen korkein oikeus loi tiistaina ennakkotapauksen tulkinnalle, jonka mukaan presidentin henkilökohtaiselta Twitter-tililtä lähetetyt tviitit ovat presidentin eivätkä yksityishenkilön lausuntoja, analysoi Washington Post.

Lehden mukaan korkeimman oikeuden päätös presidentti Donald Trumpin maahantulokiellosta antaa selviä viitteitä siitä, että oikeus pitää Trumpin tviittejä Valkoisen talon virallisina lausuntoina.

Vaikka oikeus ei antanut Trumpin tviiteille juurikaan painoarvoa päättäessään kantaansa maahantulokieltoon, se saattoi tehdä kauaskantoisen päätöksen niputtaessaan päätöksensä perusteella tviitit ja muut presidentin lausunnot yhteen.

Pakkorakoon ajettu hallitus taipui ja sen tärkein uudistus siirtyy – Mitä soten lykkääntyminen tarkoittaa ja voiko koko uudistus vielä kaatua?

Helsingin Sanomat 26.6. 2018

Hallitus joutui tiistaina taipumaan tärkeimpänä pidetyn uudistuksensa siirtämiseen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi, että sosiaali- ja terveysuudistuksen toteuttamista venytetään 12 kuukaudella vuoteen 2021.

Myöhemmin tiistaina keskustan, kokoomuksen ja sinisten eduskuntaryhmät kertoivat hyväksyneensä soten lykkääntymisen. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että hallitus sitoutui uudistuksen läpiviemiseen aikataulun pettämisestä huolimatta.

Kokoomuksen valiokuntavastaava, kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoi maanantai-iltana, että valiokunta ei pysty saamaan uudistuksen etenemiseen vaadittuja mietintöjä valmiiksi määräajassa vaikka ”seisoisi päällään”.

Hankkeen myöhästyminen antaa seuraavalle hallitukselle mahdollisuuden tehdä isoja muutoksia uudistukseen. Gallupien perusteella seuraavaa hallitusta saattaa hyvinkin johtaa Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne, joka haluaisi myllätä uudistusta.

Trumpin ja Putinin huippukokous Suomessa ”työntäisi Helsingin maailmanpolitiikan parrasvaloihin” – lähteiden mukaan Helsinki ehdolla tapaamispaikaksi

Helsingin Sanomat 26.6. 2018

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton neuvottelee keskiviikkona Moskovassa kokouksen pitämisestä. Reutersin viranomaislähteen mukaan ”Helsinki on todennäköisin vaihtoehto” tapaamiselle.

Yhdysvaltain viranomaislähteet kertovat, että Helsinkiä harkitaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huippukokouksen pitopaikaksi. Asiasta uutisoivat ainakin Politico sekä uutistoimisto Reuters eri lähteisiin nojaten.

Mahdollinen ajankohta huippukokoukselle on heinäkuun puolivälissä, jolloin Trump matkustaa Eurooppaan.

Trump pettyi Harley-Davidsonin päätökseen siirtää valmistusta pois Yhdysvalloista

Yle Uutiset 26.6. 2018

Harley-Davidson ilmoitti maanantaina, että EU:n asettamat uudet tullit kävisivät yhtiölle liian kalliiksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo olevansa yllättynyt moottoripyörävalmistaja Harley-Davidsonin aikeista siirtää osa moottoripyörien valmistuksesta ulkomaille.

Harley-Davidson ilmoitti maanantaina siirtävänsä toimintojaan Yhdysvalloista muihin maihin välttääkseen EU:n viime viikolla asettamat tullimaksut.

Sote-uudistus lykkääntyy, vaikka valiokunta ”seisoisi päällään”, sanoo kokoomuksen Sarkomaa – Sipilä väläytti Ylellä hallituksen luottamuksen mittaamista

Helsingin Sanomat 25.6. 2018

Kokoomuksen valiokuntavastaava Sari Sarkomaa arvioi HS:lle, että sote-uudistuksen aikataulu vaikuttaa mahdottomalta. Pääministeri Juha Sipilä esitti Ylellä, että hallituksen luottamusta voitaisiin mitata jo tällä viikolla, jos uudistus lykkääntyy aikataulusyistä.

”Tässä vaiheessa arvioni on, että se, että meillä olisi kolme mietintöä valmiina heinäkuun lopussa, ei ole mahdollista”, Sarkomaa totesi Helsingin Sanomille maanantai-iltana.

Hänen mukaansa aikataulu vaikuttaa mahdottomalta, vaikka valiokunta ”seisoisi päällään”.

Erdoğan varmistui Turkin vaalien voittajaksi – "Emme polvistu muiden kuin jumalan edessä"

Yle uutiset 25.6. 2018

Erdogan sai äänistä 52,5 prosenttia. Hänen AK-puolueensa sai parlamenttivaaleissa 42,5 prosenttia äänistä

Turkissa istuva presidentti Recep Tayyip Erdoğan on varmistunut presidentinvaalien voittajaksi.

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Sadi Güvenin mukaan Erdoğanin ääniosuus takaa hänelle absoluuttisen enemmistön äänistä.

Erdoğan vannoi jatkavansa Turkin sotilasoperaatiota naapurimaa Syyriassa, jotta Turkissa olevat syyrialaispakolaiset pääsisivät palaamaan kotiin.

Turkin vaaliyö jättää jälkeensä kysymyksiä ja pelkoja

Mielikuva varastetuista vaaleista on vaarallinen Turkin kehityksen kannalta, kirjoittaa Turkkia pitkään seurannut ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen

Islamilaistaustaisen Oikeus- ja kehityspuolueen, AKP:n, puheenjohtaja Recep Tayyip Erdoğan on Turkin presidentti seuraavat viisi vuotta. Turkki saa uuden perustuslain myötä poikkeuksellisen vahvan presidentin. Erdoğan ei myöskään pelkää käyttää valtaa.

Yksi vaaliyön mysteereistä on Erdoğanin päähaastajan Tasavaltalaisen kansanpuolueen CHP:n ehdokkaan Muharrem Incen katoamistemppu. Terhakkaasti kampanjoineen Incen kerrotaan vain myöntäneen Erdoğanin voittaneen pikaviestipalvelu Whatsappin kautta. Viesti oli lähetetty turkkilaisen tv-kanavan toimittajalle.

CHP kyseenalaisti vaalitulosta laskennan aikana, mutta sen jälkeen se on ollut hiljaa. Ince on luvannut kommentoida tulosta vasta päivällä. CHP:n ja Incen kannattajat ovat ihmetelleet hiljaisuutta.

Saman katon alle muuttanut politiikan kohupari Iris Flinkkilä ja Touko Aalto ensimmäisessä yhteishaastattelussa: ”Tästä tulee urbaanien tupailtojen olohuone!”

Iltalehti 25.6. 2018

Politiikan ”kohupari”, vihreissä nuorissa aikaisemmin työskennellyt graafikko Iris Flinkkilä ja vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto, istuu uuden tilavan kaksionsa olohuoneen sohvalle ja kieltää pontevasti muut kuvaussuunnitelmaehdotukset.

Pariskunta on asunut yhdessä pari viikkoa, mutta molempien työkiireet ovat viivästyttäneet varsinaista asumaan asettumista.

Vihreiden poliittiset vastustajat ilkkuvat puolueen helsinkiläisiä äänestäjiä yleensä joko ”Kallion vihreiksi” tai Punavuoren vihreiksi”. Esimerkiksi nykyinen ulkoministeri Timo Soini (sin) on puhunut pilkallisesti "Punavuoren punavihreistä punaviininjuojista".

Lakeuksille luvassa poutaa ja etelään hellettä, mutta sateet vaanivat – Katso Ylen sääennusteesta asuinpaikkasi tilanne

Yle Uutiset 25.6. 2018

Kesäkuun viimeisellä viikolla sää poutaantuu hetkeksi.

Kesäkuun viimeinen viikko aloitetaan monin paikoin kuurosateiden ja tuulen keskeltä. Viikon edetessä sää kuitenkin kaunistuu, ainakin pariksi päiväksi.

HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

Helsingin Sanomat 25.6. 2018

Poissaololistan kärjessä on eduskunnan tulevaisuusvaliokunta. Kaikkein tunnollisimpia ovat koulutuspoliitikot sivistysvaliokunnassa.

Eikö tulevaisuus kiinnosta? Näin voisi päätellä, kun vertailee eduskunnan eri valiokuntien poissaoloja.

Kansanedustajat ovat olleet tällä vaalikaudella eniten poissa eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan kokouksista. Poissaoloja sieltä oli yli 27 prosenttia eli selvästi enemmän kuin muista valiokunnista.

  P I E N E T   U U T I S E T
 1. Suomalainen valemedia, onneksi kuolemassa
 2. Juhana Vartiainen viihtyy kotona täysin alasti - ”Naapureiden ikkunat ovat hyvin lähellä”
 3. Valetyölliset
 4. Naisia ja homoja saa kivittää, jos tekee sen kohtuudella?
 5. Mahdollisuuksien tasa-arvon lisäksi tarvitaan vaatimusten tasa-arvo
 6. Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille
 7. Venäjän presidentti Vladimir Putin on taipumassa myöntämään, että venäläiset sekaantuivat Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin
 8. Netflixin arvo romahti yhdessä illassa – Yhtiö jäi ennustetusta tilaajamäärän kasvustaan, vaikka se tuottaa ohjelmia kahdeksalla miljardilla vuodessa
 9. Ruotsissa riehuvat valtaisat maastopalot - kuvaillaan pahimmiksi maan nykyhistorian aikana
 10. Apetitin 25-tonniset jättipuimurit kahmivat nyt tuorehernettä sisuksiinsa yötä päivää, pyhät ja arjet
 11. Onnellisuus, ilman laatu, tiiviit yhteisöt: Tässä kymmenen hyvää syytä muuttaa maaseudulle
 12. Tiesikö Jari Aarnio palkkamurhasta? – Otettu kiinni, epäillään henkirikoksesta
 13. Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä
 14. Nykyajan arkkitehtuuri on kummallista – miksi meidät pakotetaan asumaan keittiössä?
 15. Miksi vesi maksaa lentoaseman kahvilassa maltaita?
 16. Thaimaan luolapojat oli huumattu liki tajuttomiksi pelastus­sukelluksen ajaksi
 17. Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?
 18. Jalkakäytävällä pyöräillyt nuori nainen vastasi asiasta huomauttaneelle vanhukselle: näytti kieltä ja pyllisti
 19. Jaakko Laasanen, 32, söi opiskelijana huonon jogurtin, ja siitä alkoi kehitys reklamaatio­konkariksi
 20. Kokosimme kuumimmat Game of Thrones -huhut
 21. Tappava yllätys tanskalaiskirjastossa – 1800-luvun ihanneaine tiedetään nyt yhdeksi maailman pahimmista myrkyistä
 22. ”Meemikielto” kaatui – se on hyvä
 23. Suomalaisen Polarin sovellus on vuotanut arkaluontoisia tietoja – sovellusdatan avulla voisi selvittää jopa sotilassalaisuuksia
 24. Venäläinen huippukokki innostuu tummasta leivästä: "Uhkana maassa on terveellisen ruokakulttuurin puuttuminen"
 25. Uusi ennuste ilmaston lämpenemisestä: ”Seuraukset ovat pahoja ja ekosysteemit muuttuvat dramaattisesti”
 26. Tekoälyn soveltaminen vaatii eettistä pohdintaa
 27. Ikkunattomat työhuoneet ovat ankeita
 28. Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen sanaharkka kiihtyy – ”Jos vaatimuksemme ovat gangsterimaisia, silloin maailmakin on”
 29. Paavo Väyryseltä tuli oma sote-ehdotus – Vetoaa nyt SDP:n Antti Lindtmaniin
 30. Perhe sai 2 400 euroa nukkumisesta lentokentällä – Uusi ilmiö rantautunut Suomeen lentokorvausten hakemisessa
 31. Thaimaalaispojat saattavat joutua viettämään luolassa jopa neljä kuukautta – Lastenlääkäri: ”Ikä voi suojata heitä katastrofiajatuksilta”
 32. USA:n uusi Suomen-suurlähettiläs ottaa etäisyyttä Trumpiin – ”Edustan Yhdysvaltoja, joka on suuri Suomen ystävä”
 33. Kaksi ihmistä kriittisessä tilassa tuntemattoman aineen vuoksi Britannian Salisburyssa – lähellä paikkaa, jossa Venäjän kaksoisagentti ja hänen tyttärensä myrkytettiin
 34. Vuoden nuori taiteilija sisuuntui perussuomalaisten vaalivoitosta ja kuvasi itsestään Pornokalenterin – sukupuolta käsittelevä näyttely näyttää keskisormea ”normaalille”
 35. Millä tavalla omaa painoa kannattaa mitata? – Katso HS:n laskurista, oletko laihempi vai lihavampi kuin ikätoverisi
 36. Suomalaiset ovat lihoneet 1,5 kiloa kuudessa vuodessa ja lihominen vain jatkuu – Kevennys onnistuu pienillä arjen muutoksilla, sanovat asiantuntijat
 37. Pirkko Saisio arvostelee me too -kampanjaa: ”Ei ole kauhean rohkeaa huutaa kuorossa”
 38. Ihmisen lika
 39. Entinen puoluekollega syyttää rajusti Soinia tavallisten kansalaisten unohtamisesta: ”Ministerisalkku ajoi periaatteiden yli”
 40. Miksi pride ja kulttuurisen omimisen puheet ärsyttävät?
 41. Tämä poikkeuksellinen tutkimus selvittää, miten rasistiset ja poliittiset meemit leviävät netin keskustelupalstoilta muualle internetiin – ja mitä se kertoo nykyajasta
 42. Vaihtoehtoinen tasavallan presidentin puhe Trumpille ja Putinille Helsingissä 16.7.
 43. Yhdysvalloissa toimii valtava tiedotusväline, joka keskittyy valeuutisten levittämiseen – sen nimi on Donald Trump
 44. Tullin kiusanteoksi mennyt takavarikko kaatui käräjillä 2 vuoden jälkeen
 45. Maailman tämän hetken myydyin kirja
 46. Säkylällä menee hyvin kertoi vuorineuvos Simo Palokangas
 47. Professori Pertti Saurola suree sitä, että pöllömetsät hakataan vessapaperiksi kiinalaisille
 48. Tuomari jyrähti: Siirtolaislapset pitää palauttaa perheilleen
 49. Tampereella on nyt tuhannen taalan paikka mainostaa itseään yhdysvaltalaisille
 50. Donald Trump piipahti Raumalla laivakaupoilla ja tansseissa – vanha vierailu yritettiin salata
 51. Suomalainen nanosatelliitti kuvaa maapallon kasvillisuutta – leivänpaahtimen kokoinen kapistus näkee peltojen kuivuuden ja meressä kelluvan levän
 52. Juha Sipilän (kesk) hallituksen idea on luoda sote-palveluiden tuottajien ranking-listaus
 53. Esa-Pekka Salonen erosi, muutti New Yorkiin, tuskastui järjettömyksiin ja pohtii nyt paluuta Suomeen: ”Suomessa politiikan suuret mekanismit uskovat yhä järkeen”
 54. Valeuutisia verovaroin
 55. 5G mullistaa perusteellisesti operattoreiden ansaintamallit
 56. Suomeen ehkä tuleva Amazon heittää asiakaspalautuksina tulevia tuotteita suoraan roskiin – murskaa niin kännykät kuin pesukoneetkin
 57. Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

Arkisto © dpk.fi