Median valvoja kriisissä

Suomen Kuvalehti 22.8. 2018

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan Elina Grundströmin käytös sai työntekijät pelkäämään ja itkemään. Työilmapiiriä parantamaan pyydettiin psykologi.

JULKISEN sanan neuvoston toimiston henkilösuhteet jäätyivät vuonna 2016 muutamassa kuukaudessa. Kiristynyt ilmapiiri vaiensi keskustelun. Alkoi kyräily.

”Töitä tehtiin, mutta ihmiset menivät pitkin seiniä”, kertoo tilannetta seurannut.

Neuvoston toimiston työilmapiiri kärjistyi pian sen jälkeen, kun puheenjohtaja Elina Grundström oli aloittanut tehtävässään neuvoston päätoimisena puheenjohtajana. Edellisen puheenjohtajan Risto Uimosen pesti oli osa-aikainen.

Grundström määräsi toimiston nuorimman keittämään itselleen joka aamu kahvit. Työpaikan ainoa kahvinjuoja oli puheenjohtaja.

JSN on kustantajien ja journalistijärjestöjen perustama sääntelyelin, joka tulkitsee hyvää journalistista tapaa. Neuvosto langettaa lehdille ja tv-yhtiöille huomautuksia, puolustaa sananvapautta ja osallistuu mediasta käytävään keskusteluun. Neuvosto on instituutio, ja sen puheenjohtaja näkyvä viestintäpoliittinen vaikuttaja.

Henkilöstön johtamista pidetään Grundströmin heikkoutena, koska hän ei osaa tai halua jakaa vastuuta muille. Alaisten mukaan epäluuloinen Grundström kajoaa asiantuntijaorganisaatiossa merkitykseltään pieniin ja yksinkertaisiin asioihin.

Heti toimikautensa aluksi Grundström yritti kasvattaa valtaansa. Hän ehdotti kannatusyhdistykselle, että puheenjohtaja voisi yksin tehdä langettavia päätöksiä. Hankkeesta vihiä saaneet neuvoston jäsenet kauhistuivat.

PUHEENJOHTAJAN VALINNUT Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistys oli tietoinen Grundströmin aiemmista lyhyistä työsuhteista ja siitä, että hänet ajettiin ulos vihreiden päälehden Vihreän Langan päätoimittajan tehtävästä. Lehden työntekijät tukivat päätoimittajan vaihdosta, josta päätti puolue. Grundström itse on kiistänyt saaneensa potkut.

Juha Sipilän raju ryöpytys suututtaa ja ihmetyttää – ”Pääministeripuolue on ollut viimeisen 15 vuoden ajan keskusta tai kokoomus”

Uusi Suomi 21.8. 2018

Sekä vihreät että vasemmisto ovat suuttuneet terveisistä, jotka pääministeri Juha Sipilä (kesk) lähetti niin sanotulle vihervasemmistolle puhuessaan keskustan eduskuntaryhmän kesäkokoukselle tiistaina.

Paavo-Arhinmäki

Sipilä ennusti, että kansalaiset antavat ensi kevään eduskuntavaaleissa ”äänensä niille, jotka ovat saaneet talouden kuntoon eivätkä niille, jotka saivat sen sekaisin tai olivat kyvyttömiä sitä korjaamaan”. [HAH HAH HAA, Sipilä ampuu itseään nilkkaan kommenteilllaan ]

”Ja sanon suoraan, että pidän vihervasemmiston argumentaatiota leikkauksista paitsi objektiivisesti katsoen virheellisenä myös epäoikeudenmukaisena. Teidän jälkiänne olen yhdessä muun hallituksen kanssa viimeiset vuoden korjannut.

”Kiinnostaisi myös tietää, minkä hallituksen jälkiä Sipilä erityisesti kokee korjaavansa. Stubbin (kok), Kataisen (kok), Kiviniemen (kesk), Vanhasen (kesk) tai Jätteenmäen (kesk)? Vai peräti Lipposen hallitusten”, mietti vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Poikkeuksellisen kuivalle kesälle löytyi yksi selitys – Ihminen on sekoittanut planetaarisia tuulia

Helsingin Sanomat 21.8. 2018

Ilmastonmuutos tasoittaa etelän ja pohjoisen lämpötilaeroja, eivätkä tuulet saa tarpeeksi voimaa siirtääkseen painealueita.

Kulunut kesä on ollut Suomessa lämmin ja tukala. Euroopassa on kärsitty kuivuutta ja maanviljelijät menettäneet satojaan.

Tiedetään, että tällaiset olot yleistyvät ilmaston lämmetessä. Tuoreessa Nature Communications -tiedelehdessä julkaistu tutkimus käsittelee tarkemmin erästä ilmiöön vaikuttavaa mekanismia.

Pohjoiset alueet lämpenevät kahdesta neljään kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin, ja se alkaa sotkea planeettamme suurimpia ilmavirtauksia.

Ääni- ja kuvaraportti miehitetystä Prahasta elokuussa 1968

Elävä Arkisto 21.8. 2018

Reijo Nikkilä oli opintomatkalla Prahassa Tšekkoslovakiassa elokuussa 1968, kun Neuvostoliiton tankit vyöryivät kaupunkiin. Maan miehitys alkoi 21. elokuuta kello yksi Suomen aikaa. Ensimmäisten uutisten mukaan valtion rajan yli vyöryneet tankit eivät kohdanneet vastarintaa, mutta Prahassa tilanne oli toinen.

Ohjelma koostuu Reijo Nikkilän valokuvista, dioista ja ääninauhoista vuodelta 1968. Suomalainen kieltenopiskelija kulki Prahan kaduilla kelanauhuri kaulassaan ja otti kuvia niin paljon kuin ehti.

Tuhkarokkotartunnat ennätyksellisissä lukemissa Euroopassa

Yle Uutiset 20.8. 2018

Yli 41 000 lasta ja aikuista on saanut tartunnan. Yli puolet tapauksista on Ukrainassa.

Viranomaiset pitävät epidemian syynä rokotusten puutteita.

Euroopan alueella yli tuhat sairastapausta on todettu seitsemässä maassa: Ranskassa, Georgiassa, Kreikassa, Italiassa, Venäjällä, Serbiassa ja Ukrainassa. Tuhkarokko on koetellut eniten Ukrainaa, missä yli 23 000 ihmistä on saanut tartunnan.

Tuhkarokkovirus on erittäin tarttuva ja se leviää helposti ihmisten välillä. Epidemioiden välttämiseksi rokotuskattavuuden pitäisi olla vähintään 95 prosenttia, muistuttaa WHO.

Trump jyrähti some-paveluille sensuurista: ”Emme anna tämän jatkua”

Uusi Suomi 20.8. 2018

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hyökännyt jälleen Twitterissä sosiaalisen median palveluita vastaan syyttäen näitä sensuurista, kertoo Politico.

Sosiaalinen media syrjii selvästi republikaanien ja konservatiivien ääniä. Hallintoni puolesta totean kuuluvasti ja selkeästi: emme anna tämän jatkua. He tukehduttavat monien oikeistolaisten mielipiteitä, kun muut saavat olla rauhassa, Trump kirjoittaa.

Heinäkuun lopulla Trump syytti Twitterin vähentäneen merkittävien republikaanien näkyvyyttä palvelussaan hävittämällä näiden tilit haun automaattisista ehdotuksista (shadow banning).

Rikkooko hyvä­tuloisten eläkeläisten ”raippavero” yhden­vertaisuutta? Ihmis­oikeus­tuomioistuin pyytää Suomen hallitukselta vastauksia

Helsingin Sanomat 20.8. 2018

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on poikkeuksellisesti pyytänyt hallitukselta vastausta valituksiin. Asian on vienyt EIT:n käsittelyyn kaksi korkeimman oikeuden eläköitynyttä jäsentä.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) tutkii, rikkooko hyvätuloisten eläkeläisten lisävero eli ”raippavero” yhdenvertaisuutta. Lisäksi EIT selvittää, onko raippaveron perustuslainmukaisuutta epäilleillä ollut käytössään ihmisoikeussopimuksen vaatimusten mukainen tehokas oikeussuojakeino.

EIT on pyytänyt Suomen hallitukselta vastinetta kahteen asiasta tehtyyn valitukseen. Asian on vienyt EIT:n käsittelyyn kaksi korkeimman oikeuden eläköitynyttä jäsentä, oikeusneuvokset Erkki-Juhani Taipale ja Mikko Tulokas.

New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita vaientaakseen syytöksen seksuaalisesta häirinnästä

Helsingin Sanomat 20.8. 2018

Italialainen näyttelijä ja ohjaaja Asia Argento maksoi viime syksynä sanomalehti The New York Timesin (NYT) mukaan 380 000 dollaria eli noin 330 000 euroa nuorelle näyttelijä-muusikolle Jimmy Bennetille, jotta tämä vaikenisi tapahtuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Lehden tietojen mukaan hyväksikäyttö tapahtui vuonna 2013. Argenton kerrotaan käyttäneen Bennetiä seksuaalisesti hyväkseen hotellihuoneessa Californiassa, kun Bennet oli 17-vuotias. Argento oli tuolloin 37-vuotias. Kalifornian suojaikäraja on 18 vuotta.

Argento oli ensimmäisiä, jotka syyttivät tuottaja Harvey Weinsteinia seksuaalisesta ahdistelusta. Sen myötä Argentosta on tullut yksi #metoo-liikkeen näkyvimmistä hahmoista. Hän kertoi viime lokakuussa, että Harvey Weinstein raiskasi hänet vuonna 1997.

Myös Argenton puoliso, kesäkuussa kuollut huippukokki Anthony Bourdain, on ollut näkyvä #metoo-kampanjan puolestapuhuja. Hän otti asiaan kantaa useaan otteeseen Weinsteinin tapausten tultua julki.

Uskovaiset ovat ateisteja tyhmempiä, mutta ministerit Soini ja Sipilä pahimpia kaikista

Apu 17.8. 2018

Arvostetut yhdysvaltalaiset tutkijat Judith A. Hall, Miron Zuckerman ja Jordan Silberman julkaisivat vuonna 2013 mielenkiintoisen tutkimuksen.

Sen mukaan ateismilla ja korkeammalla älykkyydellä on selkeä yhteys. Laajassa tutkimuksessaan ryhmä kävi läpi 63 uskonnollisuuden ja älykkyyden yhteyttä.

Sinänsä asiassa ei ole mitään uutta: huomattavan älykkyyden ja ateismin yhteys on ollut esillä jo antiikin ajoista alkaen, mutta yhteyttä ei ole aiemmin tieteellisesti todistettu, kuten myös Tieteen Kuvalehti kirjoittaa.

Yksinkertaistettuna syy on, että ateistit pystyvät hallitsemaan paremmin vaistojaan ja ennen kaikkea toimimaan rationaalisesti.

Tutkimus tuli mieleeni tällä viikolla, kun uskonnollisuudesta itselleen erottavan bränditekijän rakentanut ulkoministerimme jatkoi abortin vastaista taisteluaan.

Timo Soini kirjoitti Argentiinaa ylistävän blogi-kirjoituksen heti, kun Argentiinan senaatti oli hylännyt abortin laillistavan lakiesityksen.>

Soinin melskaamisen tekee oudoksi se, että katolisen ulkoministerin riemu on vakavassa ristiriidassa hallituksemme naisten ja tyttöjen asemaa sekä ihmisoikeuksia tukevan ulkopolitiikan kanssa.

Useat oppositiopoliitikot sekä muiden hallituspuolueiden edustajat ovat peränneet pääministeri Juha Sipilältä kurinpalautusta ulkoministerilleen.

Huonolla menestyksellä.

Ihmekös tuo. Sipilä kun on myös aborttia vastustava konservatiivikristitty, kuten esimerkiksi Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Petterson osuvasti twiittaa.

Suolan vaaroja liioitellaan, väittää suurtutkimus – Oikein käytettynä suola jopa vähensi sydän- ja verisuonitauteja

Helsingin Sanomat 16.8. 2018

SUOLAN käytön vähentämistä pidetään tärkeänä keinona ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja. Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa käyttämään ruokasuolaa alle viisi grammaa päivässä.

Mikään maailman kansakunta ei tiettävästi yllä tähän. Suomalaiset miehet syövät sitä keskimäärin 9,7 grammaa ja naiset 7,1 grammaa päivässä FinRavinto 2017 -tutkimuksen tietojen mukaan.

Arvostetussa lääketieteen lehdessä Lancetissa julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan suolan käytön vähentäminen hyödyttää vain niitä, jotka käyttävät sitä yli 12,7 grammaa päivässä eli yli 2,5 teelusikallista. Sen verran saa kolmesta isosta pussillisesta perunalastuja.

Alle viisi prosenttia kehittyneiden maiden ihmisistä kuluttaa näin paljon suolaa.

Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

Helsingin Sanomat 16.8. 2018

Tuoreen Mäntyniemen herra -kirjan tietojen perusteella julkisuudessa on pohdittu, ylittikö presidentti toimivaltansa hänen edistäessään kilpailukykysopimuksen syntymistä.

PRESIDENTTI Sauli Niinistö julkaisi torstaina Facebook-sivullaan päivityksenään Lauri Pohjapään runon Kalajuttu siteeraten runon kokonaisuudessaan.

Runo kertoo pojasta, joka saa ongella pienen kiisken, mutta kutsuu sitä särjeksi. Kun asiasta aletaan kuullun perusteilla puhumaan, kalan koko kasvaa koko ajan.

”Ja tuskin vaan oli aamunsuu se kullankallis ohi, kun viaton kiisken-poikanen oli suuren suuri lohi”, runo päättyy.

Kiky-sopimuksesta Niinistö totesi, ettei hänen isännöimänsä ”salainen kokous” ollut salainen. Fortumin osalta Niinistö oli suorasanaisempi: ”Sanottakoon selvästi: en ole painostanut mitään tahoa tai henkilöä Fortumin Fennovoima-päätökseen liittyen.”

Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”

Helsingin Sanomat 15.8. 2018

Lähes 25 prosenttia tänä vuonna Suomesta palautetuista ulkomaalaisista on pitänyt viedä maasta saattamalla, kertoo Poliisihallitus.

Ennen vuotta 2015 saattamalla palautettujen määrä jäi vuosittain reilusti alle 20 prosenttiin palautetuista. Käänne tapahtui vuoden turvapaikkahakemuspiikin jälkeen. Yhä suurempi osa turvapaikanhakijoista saa nyt kielteisen päätöksen, mikä on Poliisihallituksen mukaan lisännyt saatettujen palautusten määrää.

Pääosa palautuksista tapahtuu edelleen valvottuna eli niin, että poliisi varmistaa henkilön lähdön lentokoneeseen tai laivaan. Saatetussa palautuksessa poliisi lähtee matkalle mukaan.

Vaikka palautuspäätökset pannaan yleensä toimeen tulojärjestyksessä, Poliisihallitus on ohjannut poliisilaitoksia priorisoimaan niin sanottujen riskihenkilöiden palautuksia.

Palautuslennoista nousi kohu heinäkuun lopussa.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto vaati silloin, että turvapaikanhakijoiden palautukset lähtömaihin tulisi keskeyttää täysin, kunnes turvapaikkajärjestelmän toimivuus on turvattu.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) piti Aallon vaatimusta ”täysin suhteettomana”.

Sananvapaus on myös eri mieltä olevilla

Keskisuomalainen 14.8. 2018

Yhteiskunnassa on syytä käydä keskustelua kansalaisten tärkeinä pitämistä asioista.

Kannatamme vahvasti Suomen perustuslaissa määriteltyä sananvapautta, joka takaa kaikille kansalaisille oikeuden esittää mielipiteitä kenenkään sitä ennakolta estämästä (perustuslaki 2 luku 12§).

Professori Tapio Puolimatka on käyttänyt tätä perusoikeutta mielipidekirjoituksessaan Oikea Media -nettijulkaisussa.

Asia ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen. Esiintyessään professorina, siis tieteellisenä asiantuntijana, professorin tulee noudattaa hyvää tieteellistä käytäntöä. Tätä vaatii myös Suomen Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeistus.

Tieteellisiä argumentteja esittäessään professorin tulisi esittää sekä omaa käsitystä puoltavia että siihen kriittisesti suhtautuvia näkökantoja.

Tätä professori Puolimatka ei selvästikään ole tehnyt, sillä hän on tukeutunut vain omaa näkökulmaansa edustaviin kirjoituksiin. Niihin kuuluu lisäksi useita mielipidekirjoituksia, jotka eivät siis ole tieteellisiä tutkimuksia. Tähän asiaan on muun muassa filosofi Panu Raatikainen kiinnittänyt huomiota.

Ikkunat rikki kivellä ja kanisterista bensaa perään, Göteborgin massiivisten autopalojen todistajat kertovat näkemästään

Helsingin Sanomat 14.8. 2018

Ruotsissa paloi myöhään maanantaina lähes sata autoa. HS tapasi Göteborgissa tuhon uhreja ja pääministerin.

Göteborgilainen autokorjaaja Hamid Bakhtiari oli ajatellut ajavansa vuosimallin 1998 Volvollaan miljoona kilometriä. Hän osti juuri uudet renkaatkin. 620 000:een kuitenkin jäätiin.

Maanantai-iltana Bakhtiarin silmäterä nimittäin poltettiin törkeästi parkkipaikalla Västra Frölundan lähiössä. Tiistaina auto haisee yhä kitkerän palaneelle ja bensiinille. Sisällä näkyy vain mustaa sotkua. Mies kurkistaa sisään rikotusta ikkunasta.

”Näin tuolta ylhäältä tuon kerrostalon ikkunasta, että täällä paloi monta autoa”, Bakhtiari kertoo. Kello oli yhdeksän. ”Juoksin autolle, mutta oli jo myöhäistä.”

Ruotsissa poltettiin maanantai-iltana ja tiistain vastaisena yönä lähes sata autoa, yli 80 niistä juuri Länsi-Ruotsissa Göteborgissa ja läheisessä Trollhättanissa. Laajuudessaan autopoltot olivat Ruotsin lähihistorian pahimmat.

Ne tapahtuivat pääasiassa alueilla, joilla asuu paljon maahanmuuttajataustaista väkeä.

Yhdellä tuhotyöalueella Göteborgin Hjällbossa 89 prosenttia asukkaista on ulkomailla syntyneitä tai kahden ulkomailla syntyneen vanhemman lapsia. Alueilla on keskimääräistä enemmän erilaisia ongelmia, kuten työttömyyttä ja rikollisuutta.

HS:n tapaamien silminnäkijöiden mukaan tekijät olivat nuoria miehiä, joilla on kaikilla mustat vaatteet ja naamiot kasvoilla. Osa paloista alkoi eri paikoissa lähes samaan aikaan. Poliisi pidätti tiistaina kaksi 16–20-vuotiasta epäiltyä, joilla on aiempaa rikostaustaa.

Viiden metrin päästä Volvosta kuhisee toimittajien ja kuvaajien rypäs, jonka keskellä seisoo Ruotsin pääministeri, sosiaalidemokraatti Stefan Löfven. Hän ehtii vastata tihkusateessa myös HS:n kysymyksiin. ”Tuntuu hirveältä, että asukkaat täällä joutuvat kokemaan tällaista”, hän sanoo. ”Tämä synnyttää pelkoa ja turvattomuutta. Siksi yhteiskunnan on näytettävä, että nämä ihmiset eivät jää yksin. Poliisille on annettava entistä enemmän voimavaroja.”

”Sipilälle Niinistö oli kuin apuun rientävä Antti Rokka”

Helsingin Sanomat 14.8. 2018

Presidentti Sauli Niinistö puuttui kiky-sopimuksen syntymiseen tavalla, jonka arvellaan uutuuskirjassa olleen ”hirvittävä riski”. Politiikan ja presidentin valtaoikeuksien asiantuntijat katsovat, että Niinistö liikkui perustuslain presidentille suomien valtaoikeuksien rajamailla.

Presidentti Sauli Niinistö puhui työmarkkinajärjestöjen ylimmän johdon kilpailukykysopimuksen taakse, kirjoittavat Aamulehden toimittajat Matti Mörttinen ja Lauri Nurmi uutuuskirjassaan. Mörttisen ja Nurmen Mäntyniemen herra -kirja presidentti Sauli Niinistöstä ilmestyi maanantaina.

Kirjan mukaan Niinistö kutsui EK:n ja SAK:n johtoa sekä muiden ammattiliittojen johtajia, muiden muassa Jyri Häkämiehen, Matti Alahuhdan, Lauri Lylyn ja Ann Selinin Mäntyniemeen joulukuussa 2015.

”Presidentin veto oli yllättävä.”

Kiertotalous edistää ympäristön tilaa

Helsingin Sanomat 13.8. 2018

Kiertotaloudessa resursseja hyödynnetään mahdollisimman pitkään, eivätkä ne päädy lyhyen käytön jälkeen kaatopaikalle tai luontoon.

A post shared by @coyotefilmfi on

Ilmastonmuutos, vesistöjen rehe­vöityminen, fosforivarojen ehtyminen ja maan kasvukunnon heikkeneminen ovat merkittäviä maailmanlaajuisia ongelmia, joihin kiertotalous tuo ratkaisuja.

Kiertotaloudessa hyödynnetään resursseja mahdollisimman pitkään, eivätkä ne päädy lyhyen käytön jälkeen kaatopaikalle tai pahimmassa tapauksessa luontoon.

Arvioiden mukaan kulutamme maailmanlaajuisesti vuosittain noin 1,6 maapallon verran luonnonvaroja. Tilanne on kestämätön.

Euroopan unioni ja Suomi ovat vieneet aktiivisesti kiertotaloutta eteenpäin. Euroopan komissio on tehnyt ensimmäisen eurooppalaisen toimintasuunnitelman sen edistämiseksi. Suomi on laatinut kiertotalouden tiekartan, jossa ravinteiden kierrätys on merkittävässä roolissa. Lisäksi ravinteiden kierrätyksen toimenpideohjelma valmistuu vuoden loppuun mennessä. Hallitus haluaa tehdä Suomesta kiertotalouden kärkimaan.

Maria Åkerblom oli sadistinen hirviö, orpolasten pelastaja ja leijonien halaaja – elokuvassa Meilahden kummajaista esittää Pihla Viitala

Helsingin Sanomat 13.8. 2018

Lapsina Viitalan kolme siskosta Pihla, Kaisla ja Anna kuulivat tarinoita Meilahdessa asuneesta hurmossaarnaaja Maria Åkerblomista, ja nyt he ovat tekemässä hänestä elokuvaa. Siskoista Anna käsikirjoittaa, Kaisla tuottaa ja Pihla näyttelee nimiroolia.

Talo on sata vuotta vanha komea kartano Viron Olustveressä. Siellä on kuvattu koko kesä Zaida Bergrothin ohjaamaa elokuvaa Marian paratiisi, joka kertoo Maria Åkerblomista, suomalaisesta unissasaarnaajasta ja hänen hurmoshenkisestä lahkostaan.

Dramaattinen Åkerblom ympäröi itsensä koirilla ja muillakin suurilla eläimillä. Hän onnistui saamaan hoitoonsa jopa kaksi leijonanpentua Korkeasaaresta, mutta elokuvassa nähdään niiden sijasta suuria tanskandoggeja.

Elokuva sijoittuu vuoteen 1927, mutta Viitala sanoo, ettei hän näytellessään juuri ajattele historiallista ajankohtaa.

”Tästä tulee modernia epookkia, jota pyritään tekemään pikemminkin ajattomasti. Esimerkiksi puhekielihän oli silloin olemassa”, Viitala sanoo sarkastisesti, sillä Suomessa historiakuvausten kliseisiin on perinteisesti kuulunut kirjakieli.

Iran on pian suurissa vaikeuksissa, kun Trumpin määräämät pakotteet osuvat öljyyn – suomalais­asiantuntija arvioi, mitä pakotteista seuraa

Helsingin Sanomat 10.8. 2018

Todelliset vaikeudet Iranissa alkavat vasta marraskuussa, kun pakotteet osuvat öljynvientiin. ”Viimeistään siinä vaiheessa nähdään, kasvaako Iranin neuvotteluhalukkuus”, sanoo IAEA:n entinen apulaispääjohtaja Olli Heinonen.

Kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toukokuussa ilmoitti palauttavansa Iranin-vastaiset talouspakotteet, pessimistisimmissä ennusteissa varoiteltiin jopa uuden sodan puhkeamisesta.

Ensimmäinen osa pakotteista astui voimaan tiistaina. Myöhemmin syksyllä on luvassa uusia pakotteita, mikäli Iran ei suostu Trumpin ehdotukseen uusista neuvotteluista, joilla tavoitellaan päivitettyä, aiempaa kattavampaa Iranin ydinsopimusta.

”Iranin sisällä on nyt isoja jännitteitä. Ihmiset ovat alkaneet julkisesti valittaa siitä, että heidän elinolonsa ovat oleellisesti huonontuneet, ja he syyttävät siitä avoimesti hallitusta. Jotkut sanovat julkisesti, ettei tässä tilanteessa kannata kamppailla Yhdysvaltojen kanssa vaan mennä neuvottelupöytään. Työvoimaministeri sai juuri äskettäin lähteä, koska ei saanut enää parlamentilta tukea.

Pakotteet vaikeuttavat suuresti Iranin rahaliikennettä. Todellinen paine alkaa kuitenkin vasta marraskuussa, kun pakotteet alkavat kohdistua öljyyn. Rialin arvo on pudonnut puoleen, millä on vaikutusta kaikkeen tuontiin ja hintoihin maan sisällä. Inflaatio kasvaa, työttömyys kasvaa entisestään. Hallinto yrittää pitää kansan tyytyväisenä, mutta paineet ovat kasvamassa hirmuisiksi.”

Ikkunat voivat kuumentua helteellä kuin patterit, uusiin asuntoihinkin halutaan hankkia jäähdytystä

Satakunnan Kansa 9.8. 2018

THL: Asuntojen kuumuus on vakava terveysriski. Helteen seurauksena ennenaikaisia kuolemia yhtä paljon kuin radonin tai passiivisen tupakoinnin seurauksena.

Tänä kesänä ovat helteessä kärvistelleet myös uusien kerrostalojen asukkaat. Yhtenä syynä ovat nykytrendien mukaiset etelään avautuvat isot ikkunapinnat ja hyvät eristeet, jotka pitävät sisälle päässeen lämmön myös tehokkaasti huoneissa.

Ikkunan pintalämpötila voi nousta helteessä 40 asteeseen. Se vastaa lämmityspatterin pintalämpötilaa talvisin. Asukkaiden pitäisi ymmärtää pitää verhot ja sälekaihtimet kiinni, ettei lämpö pääse sisälle, sanoo Talotekniikkateollisuus ry:n toimitusjohtaja Ilkka Salo.

Erityisesti kyselyt uusien talojen asukkailta kertovat Riipisen mielestä siitä, että jäähdytyksestä on tulossa samalla lailla arkipäivää kuin autojen ilmastoinnista.

Kun lämpö pääsee sisälle, sen pysymisestä pitää huolta uusien asuntojen energiatehokkuus.

Jos asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, jotain on tehtävissä, jos yölämpötilat ovat viileitä.

Ilmanvaihtoa kannattaa käyttää suurella teholla silloin, kun ulkolämpötila laskee alle sisälämpötilan eli ainakin yöaikaan. Tämä tuo hieman helpotusta tukalaan kuumuuteen, mutta viihtyisiin sisälämpötiloihin pääsemiseksi tarvitaan usein myös jäähdytys, sanoo Ilkka Salo.

Tämän kesän helteessä poikkeuksellista on sen pitkä kesto ja korkeat yölämpötilat. Silloin pelkän lämpimän ulkoilman puhaltaminen ilmanvaihdon kautta asuntoihin ei auta vaan tarvitaan jäähdytystä.

Venäjä käyttänyt kemiallisia tai biologisia aseita omia kansalaisiaan vastaan – maiden välinen kauppa saattaa loppua lähes täysin

Iltasanomat 9.8. 2018

Ulkoministeriö kertoo Yhdysvaltojen saaneen selville, että Venäjän hallinto on käyttänyt kemiallisia tai biologisia aseita omia kansalaisiaan vastaan.

Yhdysvallat on asettanut uusia Venäjän-vastaisia pakotteita vastauksena maaliskuiseen hermomyrkkyiskuun, jonka vuoksi Britanniassa asuva entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija Skripal sairastuivat hengenvaarallisesti. Yhdysvaltojen ulkoministeriö kertoo asiasta tiedotteessa.

Washington Post kertoo ulkoministeriön edustajan sanoneen, että pakotteilla voi olla merkittävä vaikutus Yhdysvaltojen ja Venäjän väliseen kauppaan.

Monet pakolaiset Suomessakin epäilevät Kiinan varjostavan heitä – ”Turisteja” ilmestyy kummallisesti valokuvaamaan ja tapahtumia häiriköidään

Helsingin Sanomat 9.8. 2018

Suomessa pakolaisvakoilua ei ole kriminalisoitu, mutta suojelupoliisin mukaan sitä tapahtuu täälläkin.

SUOMI on tiettävästi ensimmäistä kertaa kytketty oikeudessa pakolaisvakoilutapaukseen. Tukholmassa tuomittiin kesäkuussa vankeuteen tiibetiläismies, joka oli kerännyt tietoja Ruotsissa asuvista tiibetiläisistä Kiinan pyynnöstä.

Mies kävi tiuhaan Puolassa, ja siellä hän luovutti tietojaan kiinalaisdiplomaatille, joka oli myös tiedustelu-upseeri. Miehelle maksettiin vakoilusta.

Syyttäjä kertoi miehen myös käyneen vuosina 2013–2015 useita kertoja Suomessa tapaamassa henkilöitä, jotka oli yhdistetty kiinalaiseen tiedustelupalvelu MSS:ään.

Vaikka tuomio koski vasta miehen myöhempiä toimia, sen perusteluissa kontakteja Suomessa pidettiin raskauttavina. Tarkemmat tiedot tuomitun Suomen-matkoista on julistettu salaisiksi.

Elon Musk grumbles at short-sellers, but is private ownership right for Tesla?

The Guardian 8.8. 2018

Tesla’s Elon Musk isn’t the first chief executive to be infuriated by short-sellers, or to grumble about swings in the share price, or to complain that the outside world is stupidly obsessed by quarterly earnings figures. Prod most bosses of quoted companies and you’ll hear similar grumbles. The stock market can be ridiculously short-termist.

In Tesla’s case, the complaint sounds roughly fair. Musk declared in his email to staff that Tesla “is the most shorted stock in the history of the stock market”. Short positions have equated to 25% of the share capital, currently implying $10bn-plus of bets that the electric car company is over-valued or will fail.

But there are two key questions about the take-private plan. Can it be achieved? Is it wise?

Asuntomessut vastaa arvostelijoille – "Talot tehdään tulevien asujien mukaan"

Satakunnan Kansa 6.8. 2018

Sunnuntaina päättyneillä Porin asuntomessut keräsi helteestä huolimatta yhteensä noin 120 000 vierailijaa.

Kuluneen kuukauden aikana paikan päällä kävi myös moni sisustusaiheista verkkoon bloggaava.

Tapahtuma ei saanut heiltä varauksetonta suosiota, vaan esimerkiksi Muoti Mielessä -blogin sisustusalalla työskennellyt kirjoittaja toivoi messutaloihin enemmän ammattilaisten luovia ja tyylikkäitä ratkaisuja, jotka antaisivat uutta ajateltavaa ja visuaalista oppia.

Suomen Asuntomessujen viestintäpäällikkö Leena Honkajuuri korostaa, että myös messutalot tehdään niiden tulevia asukkaita silmällä pitäen.

Ratkaisut taloissa tehdään sen mukaan, mitä tulevat asukkaat arvostavat. Esimerkiksi talojen julkisivuissa valkoisen, harmaan ja mustan värin suosion takana on suomalaisten mieltymys hillittyyn skandinaaviseen tyyliin.

Asukas on ykkönen, mutta toki yritämme koko ajan sparrata rakentajia ja rakennuttajia löytämään erilaisia ja erottuvia ratkaisuja. Tässä apuna on laaja yhteistyökumppaniverkosto, Honkajuuri jatkaa.

Ilmastonmuokkaus johtaisi narkkarin dilemmaan – "Annoksia joudutaan ottamaan jatkuvasti lisää, koska jos toiminta lopetetaan, seuraukset ovat ikäviä"

Satakunnan Kansa 5.8. 2018

Maapallon viilentäminen keinotekoisesti voisi aiheuttaa konflikteja. Pelisäännöistä pitäisi keskustella jo nyt, sanoo Syken ilmastoasiantuntija Mikael Hildén.

Ilmastonmuokkauksella tarkoitetaan yleensä sitä, että ihminen vaikuttaa ilmakehän dynamiikkaan ja sitä kautta yrittää torjua ilmastonmuutosta. Tätä tehtäisiin joko ottamalla hiilidioksidia talteen tai heijastamalla auringon säteilyä takaisin avaruuteen.

Eri ilmastonmuokkaustavoilla on hyvät ja huonot puolensa. Ne keinot, joilla olisi eniten vaikutusta, ovat joko erittäin kalliita, teknisesti liki mahdottomia tai niiden vaikutukset ympäristöön ovat täysin tuntemattomia.

Auringonvaloa heijastavien rikkihiukkasten suihkutus ilmakehään taas olisi edullista ja viilentäisi ilmastoa hetkeksi, mutta voisi vaurioittaa otsonikerrosta ja aiheuttaa happosateita.

Oikea Media vai MV-lehti uudella nimellä

DPK NEWS 3.8. 2018

Oikea Media on tammikuussa 2017 perustettu suomalainen konservatiiviseksi itseään luonnehtiva verkossa toimiva vastamedia.

Päätoimittajan mukaan ”Oikea Media on vaihtoehto valtamedialle”.

Oikea Media ei sitoudu journalistin ohjeisiin, mutta noudattaa päätoimittajansa mukaan perinteisiä journalistisia arvoja, melkoinen ristiriita.

Jukka-Pekka Rahkonen on toiminut Oikea Media -verkkolehden päätoimittajana huhtikuusta 2017 alkaen. Marko Hamilo toimi vastaavana päätoimittajana huhtikuuhun 2017 saakka. Hamilo ja Rahkonen ovat lehden kustantajia. Myös Joonas Konstig toimi aluksi lehden kustantajana, mutta jätti lehden pian sisältöön liittyvien näkemyserojen vuoksi.

Kritiikki

Markkinointi & Mainonta -lehden toimittaja Maija Tamminen kritisoi verkkolehden aloitettua, että ”Oikea Media on konseptina vaarallinen ja ovela: Julkaisu haluaa tehdä pesäeron MV-lehden kaltaisiin valemedioihin vaikka vaihtoehtomediaksi itseään nimittääkin. Se horjuttaa luottamusta mediaan uskottavalla ulkoasullaan ja vihjauksillaan perinteisiin journalistisiin arvoihin sitoutumisesta.” Ylioppilaslehti arvosteli Oikean Median valitsemaa linjaa olla sitoutumatta journalistin ohjeisiin.

He omistavat kohutun Oikea Median: Kirjailija, toimittaja – ja mies, joka lopettaisi muslimien maahanmuuton

Kaikki blogit puheenaiheesta Oikea Media.

Yliopisto sanoutui irti Puolimatkan kirjoituksesta – Toimenpiteitä tiedossa.

Kun Google lähti mukaan hakutulosten sensuuriin, se uhkaa koko riippumatonta tiedonvälitystä

Yle Uutiset 3.8. 2018

Muutaman kuukauden aikana maailmalle on paljastunut yhä enemmän sekä Facebookin että Googlen pimeitä puolia. Ne pitää ottaa vakavasti, kirjoittaa Heikki Valkama.

Don’t be evil. Älä ole paha. Se oli aiemmin mottona Googlen eettisissä ohjeissa. Keväällä Google pudotti lauseen pois motostaan.

Sanoilla on merkitystä. Poistettu kohta sisälsi muun muassa lauseen, jossa Google julistaa tarjoavansa riippumattoman yhteyden tietoon.

Eilinen uutinen Googlen toimista Kiinassa kertoo, että riippumattomuuden rippeetkin ovat menossa. Yritys on valmis toimimaan sorron apuvälineenä.

The Intercept -julkaisu paljasti eilen, että Google on kehittänyt salaa hakukonetta, joka auttaa viranomaisia sensuroimaan hakutuloksia.

Google haluaa Kiinan markkinoille ja hakukone poistaa tulokset, joissa käsitellään esimerkiksi ihmisoikeuksia, demokratiaa, uskontoa ja rauhallisia mielenilmauksia.

Googlen pääjohtaja Sundar Pichai ja korkeat kiinalaisviranomaiset olivat sopineet asiasta jo vuosi sitten. Sen jälkeen Google oli aloittanut salaisen Dragonflly-nimellä kulkevan projektin, jonka yhtiön työntekijä vuosi The Interceptille. Vuotaja ei hyväksynyt sitä, että Google ryhtyy toimimaan sortovallan apuna.

Kiinassa verkon sensurointi on tavallista. Esimerkiksi opposition ääntä tukahdetaan sensuurin avulla. [Samaa ovat halunneet @persut Perussuomalaiset Suomessa, rajoittaa Yleisradion uutisointia perussuomalaisia koskevissa negatiivissa uutisissa.]

Trump on kumonnut urakalla ympäristösäädöksiä – Lähiaikoina hallinnolta odotetaan esitystä, joka voisi olla hallinnon toistaiseksi vaarallisin ilmastoteko

Helsingin Sanomat 2.8. 2018

Presidentti Donald Trumpin hallinto on jo kumonnut tai yrittänyt kumota yli 70 ympäristösäädöstä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kautensa alkupuoliskolla heikentänyt erityisellä tarmolla ympäristönsuojelun ja ilmastopolitiikan määräyksiä. Pahin saattaa olla vielä tulossa.

Lähiaikoina ympäristövirasto EPA:lta odotetaan esitystä, joka höllentäisi tulevaisuudessa tuntuvasti uusien autojen päästörajoituksia. Päästöjen rajoittaminen oli yksi Trumpin edeltäjän Barack Obaman kauden tärkeimmistä ilmastopäätöksistä.

Jos esitys toteutuisi, Yhdysvalloissa saisi tulevaisuudessakin myydä saastuttavia autoja ja liikenteen kasvihuonekaasupäästöt jatkaisivat kasvamistaan.

Säpilän riippusillan remonttia varten kerätään nyt jäsenmaksuja – "Kunnostamatta jättäminen ei ole vaihtoehto"

Satakunnan Kansa 2.8. 2018

Raition kyläyhdistys ryhtyy keräämään jäsenmaksuja ja kannatusjäsenmaksuja Säpilän riippusillan remontin rahoittamiseksi.

Kyläyhdistyksen jäseneksi pääsee maksamalla 10 euron jäsenmaksun ja kannatusjäseneksi 20–1 000 eurolla.

Sellaista mahdollisuutta kyläyhdistyksen puheenjohtaja Ari Prinkkala ei halua edes ajatella, etteikö sillan kunnostus toteutuisi ja etenisi suunnitelmien mukaan.

Polttava ilmamassa vyöryy Eurooppaan: Jopa käsittämätön +50 asteen raja voi mennä rikki Etelä-Euroopassa – ”Pitää ottaa vakavasti”

Iltasanomat 1.8. 2018

Iberian niemimaalle vyöryy käsittämättömän polttavaa ilmamassaa. Portugalissa ja Espanjassa on annettu korkeimman tason varoituksia kuumuudesta. Euroopan kaikkien aikojen lämpöennätys voi rikkoutua.

Kun Suomessa on vietetään kaikkien aikojen ennätysheinäkuuta, pakahtuu myös muu Eurooppa helteeseen.

Severe Weather Europe -sivusto kertoo, että Portugalissa saatetaan rikkoa käsittämätön 50 celsiusasteen raja ensi viikonloppuna ja myös Espanjassa päästäisiin monin paikoin reilusti yli 40 asteen.

Huomattavaa on, että Euroopan voimassa oleva lämpöennätys on mitattu heinäkuussa vuonna 1977 Ateenassa, Kreikassa. Silloin mittari kipusi 48 asteeseen, joten voi hyvin olla, että lämpöennätys rikkoontuu lauantaina.

Kauppasota uhkaa syventyä – Trumpin hallinto suunnittelee roimia lisätulleja Kiinalle

Helsingin Sanomat 1.8. 2018

Yhdysvaltain hallinto suunnittelee aiempaa tiukempia tulleja yhteensä 200 miljardin dollarin arvoisille tuotteille, Bloombergin lähteet kertovat.

Trump on uhannut asettaa 10 prosentin tullin yhteensä 200 miljardin dollarin arvoisille tuotteille, mutta nyt hänen hallintonsa suunnittelee tullien tiukentamista 25 prosenttiin. Yhden Bloombergin lähteen mukaan asia saatetaan julkistaa lähipäivinä.

Yhdysvallat asetti heinäkuun alussa 25 prosentin tullit jo yhteensä 34 miljardin dollarin arvoisille kiinalaistuotteille.

Lainsäädäntösihteerin toiminta lentokoneessa närkästyttää: ”Onko vihreät äärijärjestö?”

Uusi Suomi 31.7. 2018

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen toiminta ärsyttää monia Suomessa. Pennanen poistettiin aikaisemmin tiistaina Finnairin koneesta, kun lentokapteeni ei suostunut hänen pyyntönsä olla nousemasta ilmaan pakkopalautettavan kanssa.

Muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ovat ottaneet kantaa tapaukseen.

Jussi Halla-aho puolestaan korostaa tiedotteessaan, että oikeusvaltiossa viranomaiset tulkitsevat ja panevat täytäntöön eduskunnan säätämiä lakeja.

Teuvo Hakkaraisen asumisjärjestelyt – Vuokraa poliisilta saunaa, kuittaa eduskunnasta +493,40e/kk

Uusi Suomi 30.7. 2018

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps.) saa eduskunnalta verotonta 493,40 euron asumiskulukorvausta kakkosasuntona pitämäänsä saunaa varten, kertoo Iltalehti. Eduskunta aikoo selvittää järjestelyn.

Hakkaraisen tapauksesta erikoisen tekee sen, että hän vuokraa kellarihuoneistoa poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja ylikomisario Dennis Pastersteinilta. Pasterstein on myös kokoomuslainen Helsingin varavaltuutettu.

Pasterstein kertoo, että 62 neliömetrin kellaritila on käytännössä sauna. Hakkaraisen kanssa sitä yhdessä vuokraa kansanedustaja Ville Vähämäki (ps.), jolla on avopuolisonsa kanssa asunto samassa taloyhtiössä.

[Ja tälläisiä kepluttelijoita kansa on äänestänyt päättämään asioistaan. Yksi vielä POLIISI!]

Pihlajalinna vetäytyi Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta - asiakkaista maksettiin yhtiön mielestä liian vähän

Iltalehti 30.7. 2018

[Tämä oli odotettavissa kun tarkoituksena on kerätä varallisuutta sijoittajille]

Yksityinen terveysyhtiö Pihlajalinna vetäytyi Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta 18. heinäkuuta. 677 kuntalaista oli valinnut Pihlajanlinnan palveluntuottajakseen kokeilussa, joka jatkuu alueella vuoden loppuun saakka.

Pihlajalinnan Keski-Suomen ja Etelä-Savon aluejohtaja Sanna Poikonen perustelee Iltalehdelle Pihlajalinnan päätöstä sillä, että kokeilussa mukana oleminen ei ollut yhtiölle liiketoiminnallisesti kannattavaa.

Alle sadalla eurolla ei edellä mainittuja palveluja pysty tuottamaan julkinen eikä yksityinen, Poikonen lisää.

Kallon kahvilakiistassa eletään uudelleen 1990-luvun Metsoloita – draama ei kuitenkaan ole hyväksi Porin yrittäjyyskuvalle

Satakunnan Kansa 26.7. 2018

Kallon kahvilakiista tarjoaa Porin kesän kuuminta draamaa. Pori Jazzin toimitusjohtajaskandaali on jo unohdettu, Suomi-Areenan vip-kokkareet tavallinen kadunmies koki itselleen täysin vieraaksi, eivätkä asuntomessujen esittelyhuoneistotkaan oikein sytytä kiivaaseen kommentointiin.

Mutta kohu on valmis, kun pieni kahvilayrittäjä Kari Hakala ja vanhassa työläiskaupungissa yläluokkaiseksi koettava purjehdusseura BSF, jolla on vieläpä ruotsinkielinen nimi (Segelföreningen i Björneborg), eivät edelleenkään tunnu mahtuvan samoille Kallon kallioille.

Itse asiassa Kari Hakala elää Porissa nyt uudelleen 1990-luvun lamavuosina esitettyä Metsoloita. Tv-sarjassa hän oli Erkki Metsola, laskettelukeskusyrittäjä, jota äveriäs naapuri yritti kampittaa kaikin keinoin, myös vaikuttamalla kunnallispoliittiseen päätöksentekoon.

Jos Yle tekisi vielä televisioon maalaisdraamoja, Kallon kahvilakiista tarjoaisi lähes valmiin käsikirjoituksen. On David vastaan Goljat -asetelma, kovasanaista toraa, ahdistunut yksinyrittäjä vaikutusvaltaisen purjehdusseuran puristuksessa ja näyttämönä suositulla paikalla vallasväen ikiaikainen läänitys, jota Porin ulkopuolelta tullut näyttelijä asettuu uhmaamaan.

Tilanteen poikkeuksellisuutta alleviivaa se, että kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen asettui twitter-viestissään julkisesti tukemaan Kari Hakalan yrittäjyyttä.

Aino-Maija Luukkonen

Pahempaa on tulossa

Suomea koko kevään ja kesän piinannut kuivuus ja helle-aalto on melkoisen poikkeuksellista, merkki ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Pahempaa on tulossa kun ilmastonmuutos etenee, jos mitään ei tehdä maailmaa odottaa ihmiskunnan historian pahin katastrofi. Autokannan nopea sähköistäminen olisi ensiarvoisen tärkeää osana ilmastonmuutoksen torjumista.

Hallituksen nykyiset toimet sähköautoilun edistämiseksi ovat olleet lähinnä ilmastonmuutoksen vähättelyä.

Vuoden 2019 Eduskuntavaalit tarjoavat loistavan mahdollisuuden puolueille lobata sähköautoilun puolesta ja osoittaa maailmalle kuinka pieni ja sisukas Suomi pystyy ilmastonmuutosta torjumaan.

Tutkijat varoittavat yhä kasvavan lihansyönnin vaaroista: ”Siitä tulee massiivinen ongelma”

Helsingin Sanomat 24.7. 2018

Länsimaissa lihansyönti on saavuttamassa lakipisteensä, mutta kehittyvissä maissa kulutus kasvaa. YK:n arvion mukaan lihan kulutus kasvaa maailmanlaajuisesti 76 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Oxfordin yliopiston tutkijat ovat koonneet laajan katsauksen maailmanlaajuisesta lihansyönnistä ja sen ympäristövaikutuksista hiljattain ilmestyneessä Science-lehdessä.

Sen ydinhavainto on, että lihansyönti kasvaa maapallolla jatkuvasti kestämättömällä tahdilla.

”On vaikea nähdä, miten planeetta voisi ylläpitää yli kymmentä miljardia ihmistä ilman vakavia ympäristövaikutuksia sellaisilla lihamäärillä, joita vauraissa länsimaissa kulutetaan”, tutkijat kirjoittavat raportin johtopäätöksissä.

Karjatalous vaatii valtavia määriä vettä ja peltoalaa, ja sen osuus ihmisen toiminnan tuottamista vuosittaisista kasvihuonekaasupäästöistä on noin 15 prosenttia.

- Jopa hampurilaispaikoissa tarjotaan hiilijalanjäljen hyvitystä – Onko kyse vain hyvän omantunnon ostamisesta vai auttaako maksu todella ilmastoa?

- Ruotsissa roihuaa metsäpaloja ja Tanskassa maatalouden yli pyyhkäisee konkurssiaalto – Voiko pohjoismainen kesä olla liian kuuma?

- Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus

- Maailmalla kärvistellään tukalassa kuumuudessa – ruumishuoneet täyttyivät Montrealissa, Kiinassa haetaan viilennystä pommisuojista

- Kuumuus ja kuivuus vievät ajatukset ilmastoon

- Mitä lapsillemme jää? Ina Westman tartuu romaanissaan ilmastonmuutokseen, sotiin ja rasismiin rohkeasti ja tarkkanäköisesti

- THL:n pääjohtaja Vieraskynä-palstalla: Ilmastonmuutos uhkaa terveyttä ja hyvinvointia

- 80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

- Greenpeacen ympäristöaktivistit verhosivat Kallion kirkon tornin jättimäisellä lakanalla – tempauksella kirkon siunaus

- Irlannista on tulossa maailman ensimmäinen maa, joka lopettaa sijoitukset fossiilisiin polttoaineisiin

- Historiallisissa rankkasateissa Japanissa on kuollut yli sata ihmistä: ”Emme ole kokeneet tällaista sadetta koskaan aikaisemmin” – seuraavaksi uhkaavat maanvyöryt

- Itämeren rannikko­vedet historiallisen huonossa kunnossa, arvioi tuore tutkimus – happi­kato pahinta 1 500 vuoteen

- Avohakkuita tarvitaan ilmasto-ongelman ratkaisuun

- Ekologisesta kuluttamisesta tehtävä itsestäänselvyys

Telia ostamassa Suomi-Areenaa järjestäviä yrityksiä – DNA on yksi tapahtuman pääyhteistyökumppaneista

Satakunnan Kansa 24.7. 2018

Viime perjantaina julkistettu kauppa, jossa Telia ostaa Bonnier Broadcastingin, voi vaikuttaa Suomi-Areenan yhteistyökumppaneihin.

Kaupan mukana Telian omistukseen siirtyvät MTV ja Mediahub, joilla on merkittävä rooli Suomi-Areena-tapahtuman järjestämisessä.

MTV:lle uutisia tuottava Mediahub tuottaa Suomi-Areenan yhteistyössä Porin kaupungin kanssa. MTV taas toimii Suomi-Areenan mediakumppanina. Telian Bonnier-kaupan hinnaksi on ilmoitettu noin 890 miljoonaa euroa.

Mielenkiintoisen asetelman Suomi-Areenan yhteistyökumppaneiden hankintaan tuo se, että Telian kilpailija, operaattoriyhtiö DNA, on toiminut jo vuosien ajan Suomi-Areenan pääyhteistyökumppanina.

Pori voisi ratkaista jazz-jonot toteuttamalla vanhan suunnitelman

Satakunnan Kansa 24.7. 2018

Porin Eteläranta ei jäänytkään jazzviikolla autioksi. Tänä vuonna ihmiset eivät tosin kerääntyneet paikalle syömään, juomaan ja kuuntelemaan musiikkia, vaan odottamaan Taavi-sillalle pääsyä.

Uuteen Jazzpuistoon ja sieltä pois pyrkineiden ihmisten jono oli jopa neuvostoliittolaisella asteikolla pitkä. Pahimpaan ruuhka-aikaan sai paikalla olleiden mukaan jonottaa yli puoli tuntia.

Kaljakojut ja kebab-kioskit eivät tiettävästi ole palaamassa Etelärantaan, joten ongelmaan olisi luontevaa keksiä ratkaisu.

Vuonna 2011 valmistuneen Jokikeskuksen suunnitelman mukaan Etelärannasta kulkisi kevyen liikenteen silta Kirjurinluodon nokkaan ja sieltä Pohjoisrantaan.

Reilun miljoonan euron investoinnista huolimatta niin kutsutun Kivi-Porin alueeseen on vuosien saatossa satsattu aivan liian vähän.

Sillat kuitenkin palvelisivat muutakin kuin vain yhtä viikonloppua vuodessa.

Maailman mittapuulla Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaaminen Helsingissä oli säädytön murhenäytelmä

Long Play heinäkuun 2018 perjantaikirje

Eräs ystäväni arvuutteli, voisiko Helsingistä tulla samanlainen skandaalia nimittävä yleissana kuin ”Watergate”.

Suomi on kuitenkin siten erillään maailmasta, että samanaikaisesti Suomen näkökulmasta kaikki näytti menneen aivan loistavasti: sää oli hyvä, Kauppatori näkyi kuvissa, mansikoita oli.

Presidenttien tapaamisessa korostui kaksi piirrettä, jotka ovat hyvin kotimaisia. Yksi on pienen maan loputon jano tulla nähdyksi maailmalla. Toinen puolestaan on suomalaisten luottamus viranomaisiin ja poliisiin. Se on aivan poikkeuksellista luokkaa.

Luottamus virkavaltaan voi sisältää samanlaisia, piiloon jääviä ongelmia kuin suomalainen lehdistönvapaus, jonka pimeä puoli voi tunnetusti olla se, ettei tuota vapautta vain koetella. Journalismissamme elää esimerkiksi vahvasti perinne, jossa poliisin sanaa ei kyseenalaisteta.

Huippukokouksessa yhdysvaltalainen kansalaisjärjestöaktivisti ja toimittaja Sam Husseini vietiin presidenttien lehdistötilaisuudesta pois usean poliisimiehen voimin ja pantiin tunneiksi putkaan.

Paikalla olleiden (ja Husseinin omankin kertoman) mukaan hän oli huudellut amerikkalaiskollegojensa juontojen päälle. Joku oli maininnut poliisille, että Husseinilla on mukanaan kylttejä. Poliisi oli kysynyt kylteistä ja Husseini vastannut, että ne ovat kysymysten esittämistä varten.

Kun Husseini palasi saatettuna saliin, hän otti laukustaan paperin jossa luki ”Nuclear Weapon Ban Treaty”. Hän näytti sitä lähellä istuville toimittajille ja sanoi, että halusi kysyä kysymyksiä aiheesta. Poliisi yritti ottaa paperin hänen kädestään. Hän ei antanut. Poliisimies tarttui häneen. Hänen silmälasinsa putosivat. Sitten Husseini raahattiin ulos salista.

Asia sivuutettiin Suomessa vähäisehköllä huomiolla. Husseinia kyllä haastateltiin Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa. Sosiaalisessa mediassa toimittajien kommentteja oli vähän, ja monissa ymmärrettiin poliisin toimintaa: Husseinihan oli häirinnyt kollegojaan lehdistötilaisuudessa. Ja hänellä oli paperilappu. Halusiko hän osoittaa mieltään?

Voin kuvitella, että onkin ärsyttävää raportoida tv-kameran edessä, kun joku huutelee vieressä näkemyksiään siitä, mikä on olennaista. Ja voi olla, ettei kysymysten esittely paperilapuilla edistä puheenvuoron saamista. Tästä on kuitenkin valtava loikka siihen, että henkilö kuljetetaan voimakeinoja käyttäen tunneiksi putkaan.

Samana huippukokouksen iltana somessa ja mediassa levisi kuva, jossa presidentti Sauli Niinistö istui terassilla Helsingissä. Kommentit olivat ylpeitä: tällainen maa, jossa presidentti voi kävellä muina miehinä kaljalle, ilman valtavia turvajärjestelyjä! Kyllä ulkomaalaiset taas ihmettelevät!

Tämä onkin sellainen ihana Suomi-kuva, jonka kaikki tunnistavat. Se on kuva valtiosta, jossa hierarkiat on riisuttu, jossa kaikkia kunnioitetaan ja tilanteet ratkaistaan rauhallisesti ja asiallisesti, toisin kuin hieman aikaisemmin Presidentinlinnassa.

Anu Silfverberg Toimituspäällikkö Long Play

HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

- Sam Husseini sanoo, ettei hän yrittänyt Presidentinlinnan lehdistötilaisuudessa osoittaa mieltään vaan saada kysymysvuoron.

"Är det så här finsk pressfrihet ser ut?"

–Min mening var absolut inte att genomföra en protestaktion. Jag var där för att ställa en viktig fråga i egenskap av ackrediterad journalist, säger Sam Husseini.

Donald Trump twiittasi varoituksen Iranin presidentille: ”ÄLÄ ENÄÄ KOSKAAN UHKAILE YHDYSVALTOJA UUDESTAAN”

Ilta Sanomat 23.7. 2018

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, 72, on vastannut Iranin presidentti Hasan Ruhanin varoituksiin Twitterissä.

 ÄLÄ ENÄÄ KOSKAAN, IKINÄ UHKAILE YHDYSVALTOJA UUDESTAAN TAI SAAT KÄRSIÄ SEURAUKSISTA, JOLLAISISTA OVAT JOUTUNEET HISTORIAN SAATOSSA KÄRSIMÄÄN VAIN HARVAT. EMME OLE ENÄÄ MAA, JOKA SIETÄISI TYLSISTYTTÄVIÄ SANOJASI VÄKIVALLASTA JA KUOLEMASTA. OLE VAROVAINEN! Trump twiittasi aamulla puoli seitsemältä Suomen aikaa, isoin kirjainmerkein.

Ruhani varoitti Yhdysvaltoja vihamielisestä suhtautumisesta Iraniin sunnuntaina.

Arkisto © dpk.fi

  P I E N E T   U U T I S E T
 1. Jälleen uusi kansalaisaloite eduskunnan käsittelyyn – 50 000:n raja ylittyi viimeisenä päivänä
 2. Blockfest jätti jälkeensä siivottoman näyn Tampereella
 3. Suomi haluaa akkualan suurvallaksi
 4. Kirjapaljastukset kertovat, että Niinistöllä on poikkeuksellisen paljon vaikutusvaltaa – Mutta mistä se johtuu?
 5. Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet
 6. Timo Soinista tuli rasite Suomelle
 7. Genovan moottoritiesilta romahti
 8. Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori
 9. Autot roihusivat Göteborgin lähiöissä
 10. Timo Soinin asemaan halutaan puuttua eduskunnassa: ”Ulkoministerin luottamus mitattava”
 11. Vaalikiimaa
 12. Näistä 10 asiasta Berliinin EM-kisat jäävät mieleen
 13. Suomen historian suurin poliisirikosoikeudenkäynti alkaa tiistaina Helsingissä - tässä taustoja tapauksen seuraamiseen
 14. Mies sai sakot haukuttuaan lauluissaan maahanmuuttajia ja pakolaisia
 15. Viisi syytä miksi Helsingin pitää luopua kivihiilestä
 16. Arvosteluryöppy Soinin abortti-ilakoinnista yltyy
 17. SAK ei aio jäädä vain seuraamaan katseella” – keskusjärjestön hallitus arvioi tilannetta maanantaina Eräänä päivänä biokemistit päättivät loikata pakkausbisnekseen ja pelastaa maailman muovilta:
 18. Naparetkeilijä Roald Amudsenin legendaarinen laiva on palannut takaisin kotiin – tutkimusmatkasta kohti pohjoisnapaa on kulunut sata vuotta
 19. Paljon kuvia nuorista naisista, ei lainkaan tekstiä – Ruotsidemokraattien julisteet yllättävät Ruotsin vaalien loppusuoralla
 20. "Salasanat ja tunnukset kadoksissa, sormi vipattaa eikä osu näppäimelle" Venäjän Medvedev varoittaa Yhdys­valtoja pankkeihin puuttumisesta: ”Taloudellinen sodan­julistus”
 21. HIENO MAA ARGENTIINA
  (Timo Soinin näkökulmasta)
 22. Argentiina ei laillistanut aborttia – senaatti väitteli 15 tuntia ennen äänestystä
 23. Syy mayojen tuhoon selvisi – yli vuosi­sadan kestänyt kuivuus repi korkea­kulttuurin hajalle
 24. Yllätys Trumputinista: Politicolle vuodettu paperi paljastaa, että suljettujen ovien takana puitiin kahta kestoaihetta
 25. Sisäministeri Mykkänen: EU:lla nyt 6kk aikaa – Muuten voi alkaa rajojen sulkeminen
 26. Aino Pennanen sai erävoiton?
 27. EM-tuomio: Moukariringissä pyöri elävä monumentti antidopingtyön naurettavuudesta
 28. Ruotsin kiekkojätti Daniel Ståhl juhli EM-hopeaa – lähetti Ylellä viestin Suomeen: ”Mummille terveisiä Turkkuseen!”
 29. Oliver Helander sai itsensä näyttämään umpihölmöltä tv:ssä – jopa Seppo Rätykin sai sanottua enemmän
 30. Traagisesti kuollut olympiavoittaja Vibeke Skofterud, 38, siunataan tänään torstaina haudan lepoon suorassa lähetyksessä
 31. Arto Bryggaren rakas, olympiavoittaja Heike Dreschler hylkäsi VIP-kohtelun – lanaa mieluummin hiekkaa EM-areenalla
 32. Salamakaaos Ruotsissa: 5 maastopaloa 7 minuutissa – ”En koskaan ole nähnyt vastaavaa”
 33. Seksilelut sulkivat Berliinin lentokentän
 34. Lämpöpumpun asennusta voi joutua odottamaan syyskuuhun – ”Helle yllätti suomalaiset”
 35. Timo Soini vitsailee nyt perussuomalaisista: ”Perussuomalainen, ruotsalainen ja norjalainen…”
 36. Kohulennolla palautettu oli irakilainen turvapaikanhakija joka piileskelee nyt järkyttyneenä autiomaassa ja vetoaa Suomeen
 37. Ainoa tapa vaikuttaa, sillä perussuomalaiset sai ”ulosheittolain”, josta hallitus ei tingi
 38. Työpaikka on tyrannia
 39. Kaliforniassa riehuvista suurkaupungin kokoisista maastopaloista osavaltion kaikkien aikojen suurimmat
 40. Viljasato jopa alle puolet tavanomaisesta – maitotilallinen valitsee jo teuraaksi meneviä lehmiä heinäpulan vuoksi
 41. Kipinöivätkö kotisi sähköasennukset? Uusi turvalaite katkaisisi virran heti
 42. Painonhallinnasta on vallalla haitallisia illuusioita
 43. Älä kaada pihan suurinta juoppoa – Video näyttää, kuinka koivu imee jopa tuhat litraa vettä päivässä
 44. Sähkön hinnassa kova nousu – 58% kalliimpaa kuin viime kesänä
 45. BASF:n 100 miljoonan investointi toisi Harjavaltaan 100 uutta työpaikkaa - "Euroopasta ei toista tällaista tehdasta vielä löydy"
 46. Universumin huikein onnenkantamoinen: hiukkanen osui tutkijoiden vesimolekyyliin miljardeja vuosia matkattuaan ja paljasti röyhtäilevän mustan aukon
 47. Superviikot olivat kaupunginjohtajan mielestä menestys – nyt Aino-Maija Luukkonen odottaa jo mölkyn MM-kisoja
 48. Tutkijat ruotivat Donald Trumpin tviittejä: ”Onko tämä aikuisen ihmisen lausunto?”
 49. Paula Risikko: ”Jos jokainen voisi valita mitä lakia ei halua noudattaa, oltaisiin hyvin äkkiä mahdottoman äärellä”
 50. Ex-suurlähettiläs: Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisella yllättävä seuraus – ”Tulos täysin päinvastainen”
 51. Tutkijat eivät niele Valkoisen talo selitystä Donald Trumpin tviitistä: ”Ei ole pelkkä viaton mielipide”
 52. Tšekkoslovakian miehitys 50 vuotta sitten säikäytti myös suomalaiset – Armeijaa ei kuitenkaan pantu hälytystilaan, ja komentaja lähti mökille
 53. "Alkio on guru, johon palataan aina uudelleen" – Vieläkö keskustan merkkimiehen sanoma elää puolueessa? Kasvissyönti­buumi onkin suuri kupla – Tilastot paljastavat aivan toisenlaisen totuuden
 54. Arvoisat herrat Hiilamo ja Holmström
 55. Trump tapasi New York Timesin kustantajan ja kutsui mediaa kansan viholliseksi – Järkyttynyt kustantaja: ”Erittäin vaarallista kielenkäyttöä”
 56. Apple on nyt biljoonan dollarin arvoinen yritys – ensimmäisenä maailmassa
 57. Kasvihuonekaasujen määrä korkeimmillaan koko historiassa, lämpötilat nousussa ja arktinen jää sulamassa ennätystahtiin
 58. Säässä käänne: Näin matalapaine töytäisee superhelteen pois Suomesta
 59. Harjavalta uskoo saavansa BASFin akkumateriaalitehtaan – " Vahvuutemme on Suomen hyvä maine"
 60. Yhdysvaltain Salaisessa palvelussa toiminut Venäjän vakooja paljastettiin vanhalla tempulla
 61. Sinä ja minä teimme Facebook-historiaa: käyttäjämäärä väheni Euroopassa, ja syy on palvelun ankeutumisessa
 62. Televisiosta tuttu porilaistimpuri Dale: "Palaan Poriin vasta, kun ohjelmasarja SADAN VUODEN TALO on päättynyt"
 63. Ampiaisten epätoivo näkyy nyt ärhäkkyytenä
 64. Pirjo Nissilä, 49, sai tarpeekseen toimistotyöstä ja teki urallaan täyskäännöksen, päätti kouluttautua uudelleen metsuriksi
 65. Teuvo Hakkaraiselta saatetaan periä kulukorvauksia takaisin – ”Huoneiston pitää olla asumiseen tarkoitettu”
 66. Sipilän hallitus aktivoi ”velttoilijakansalaisia” – Tutkija: Kansan ryhtiliike ei ole vastaus Suomen ongelmiin
 67. Hallituksen kaavailu lieventää irtisanomisia mikro- ja pienyrityksissä lisäisi riitojen määrää
 68. Valtion työpaikat ovat siirtyneet Uudellemaalle sitä mukaa kun palveluja ja henkilökuntaa on leikattu
 69. Nuorisosäätiön varoista katosi miljoonia euroja – poliisi epäilee entistä johtoa
 70. Lämpöuupumus on vaarallista myös terveelle aikuiselle, ja se voi jatkua huomaamatta pitkäänkin – ”Todella alitunnistettu tila”
 71. Pirkko Arstila, 79, kypsyi kuumuuteen – tyrmää suomalaisten suosiman helletyylin: ”Hikisiä nakkimakkaravaatteita”
 72. Intia poistaa neljän miljoonan ihmisen kansalaisuuden - Assamin maakunnassa asuvien on todistettava tulleensa maahan ennen vuotta 1971
 73. Suomi paahtuu käsittämättömän käristyskupolin alla
 74. Facebookia on syytä aika ajoin muistuttaa, ettei millään yhteisösäännöilla voida mitätöidä perustuslain turvaamaa mielipiteenvapautta
 75. Alkaako Keskusta ajamaan maan sisäisiä pakkosiirtoja?
 76. Mitkä ovat ne konkreettiset toimet jolla, syrjäseutujen tyhjeneminen lopetetaan?
 77. Suomalainen valemedia, onneksi kuolemassa
 78. Juhana Vartiainen viihtyy kotona täysin alasti - ”Naapureiden ikkunat ovat hyvin lähellä”
 79. Valetyölliset
 80. Naisia ja homoja saa kivittää, jos tekee sen kohtuudella?
 81. Mahdollisuuksien tasa-arvon lisäksi tarvitaan vaatimusten tasa-arvo
 82. Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille
 83. Venäjän presidentti Vladimir Putin on taipumassa myöntämään, että venäläiset sekaantuivat Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin
 84. Netflixin arvo romahti yhdessä illassa – Yhtiö jäi ennustetusta tilaajamäärän kasvustaan, vaikka se tuottaa ohjelmia kahdeksalla miljardilla vuodessa
 85. Ruotsissa riehuvat valtaisat maastopalot - kuvaillaan pahimmiksi maan nykyhistorian aikana
 86. Apetitin 25-tonniset jättipuimurit kahmivat nyt tuorehernettä sisuksiinsa yötä päivää, pyhät ja arjet
 87. Onnellisuus, ilman laatu, tiiviit yhteisöt: Tässä kymmenen hyvää syytä muuttaa maaseudulle
 88. Tiesikö Jari Aarnio palkkamurhasta? – Otettu kiinni, epäillään henkirikoksesta
 89. Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä
 90. Nykyajan arkkitehtuuri on kummallista – miksi meidät pakotetaan asumaan keittiössä?
 91. Miksi vesi maksaa lentoaseman kahvilassa maltaita?
 92. Thaimaan luolapojat oli huumattu liki tajuttomiksi pelastus­sukelluksen ajaksi
 93. Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?
 94. Jalkakäytävällä pyöräillyt nuori nainen vastasi asiasta huomauttaneelle vanhukselle: näytti kieltä ja pyllisti
 95. Jaakko Laasanen, 32, söi opiskelijana huonon jogurtin, ja siitä alkoi kehitys reklamaatio­konkariksi
 96. Kokosimme kuumimmat Game of Thrones -huhut
 97. Tappava yllätys tanskalaiskirjastossa – 1800-luvun ihanneaine tiedetään nyt yhdeksi maailman pahimmista myrkyistä
 98. ”Meemikielto” kaatui – se on hyvä
 99. Suomalaisen Polarin sovellus on vuotanut arkaluontoisia tietoja – sovellusdatan avulla voisi selvittää jopa sotilassalaisuuksia
 100. Venäläinen huippukokki innostuu tummasta leivästä: "Uhkana maassa on terveellisen ruokakulttuurin puuttuminen"
 101. Uusi ennuste ilmaston lämpenemisestä: ”Seuraukset ovat pahoja ja ekosysteemit muuttuvat dramaattisesti”
 102. Tekoälyn soveltaminen vaatii eettistä pohdintaa
 103. Ikkunattomat työhuoneet ovat ankeita
 104. Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen sanaharkka kiihtyy – ”Jos vaatimuksemme ovat gangsterimaisia, silloin maailmakin on”
 105. Paavo Väyryseltä tuli oma sote-ehdotus – Vetoaa nyt SDP:n Antti Lindtmaniin
 106. Perhe sai 2 400 euroa nukkumisesta lentokentällä – Uusi ilmiö rantautunut Suomeen lentokorvausten hakemisessa
 107. Thaimaalaispojat saattavat joutua viettämään luolassa jopa neljä kuukautta – Lastenlääkäri: ”Ikä voi suojata heitä katastrofiajatuksilta”
 108. USA:n uusi Suomen-suurlähettiläs ottaa etäisyyttä Trumpiin – ”Edustan Yhdysvaltoja, joka on suuri Suomen ystävä”
 109. Kaksi ihmistä kriittisessä tilassa tuntemattoman aineen vuoksi Britannian Salisburyssa – lähellä paikkaa, jossa Venäjän kaksoisagentti ja hänen tyttärensä myrkytettiin
 110. Vuoden nuori taiteilija sisuuntui perussuomalaisten vaalivoitosta ja kuvasi itsestään Pornokalenterin – sukupuolta käsittelevä näyttely näyttää keskisormea ”normaalille”
 111. Millä tavalla omaa painoa kannattaa mitata? – Katso HS:n laskurista, oletko laihempi vai lihavampi kuin ikätoverisi
 112. Suomalaiset ovat lihoneet 1,5 kiloa kuudessa vuodessa ja lihominen vain jatkuu – Kevennys onnistuu pienillä arjen muutoksilla, sanovat asiantuntijat
 113. Pirkko Saisio arvostelee me too -kampanjaa: ”Ei ole kauhean rohkeaa huutaa kuorossa”
 114. Ihmisen lika
 115. Entinen puoluekollega syyttää rajusti Soinia tavallisten kansalaisten unohtamisesta: ”Ministerisalkku ajoi periaatteiden yli”
 116. Miksi pride ja kulttuurisen omimisen puheet ärsyttävät?
 117. Tämä poikkeuksellinen tutkimus selvittää, miten rasistiset ja poliittiset meemit leviävät netin keskustelupalstoilta muualle internetiin – ja mitä se kertoo nykyajasta
 118. Vaihtoehtoinen tasavallan presidentin puhe Trumpille ja Putinille Helsingissä 16.7.
 119. Yhdysvalloissa toimii valtava tiedotusväline, joka keskittyy valeuutisten levittämiseen – sen nimi on Donald Trump
 120. Tullin kiusanteoksi mennyt takavarikko kaatui käräjillä 2 vuoden jälkeen
 121. Maailman tämän hetken myydyin kirja
 122. Professori Pertti Saurola suree sitä, että pöllömetsät hakataan vessapaperiksi kiinalaisille
 123. Tuomari jyrähti: Siirtolaislapset pitää palauttaa perheilleen
 124. Tampereella on nyt tuhannen taalan paikka mainostaa itseään yhdysvaltalaisille
 125. Donald Trump piipahti Raumalla laivakaupoilla ja tansseissa – vanha vierailu yritettiin salata
 126. Suomalainen nanosatelliitti kuvaa maapallon kasvillisuutta – leivänpaahtimen kokoinen kapistus näkee peltojen kuivuuden ja meressä kelluvan levän
 127. Juha Sipilän (kesk) hallituksen idea on luoda sote-palveluiden tuottajien ranking-listaus
 128. Esa-Pekka Salonen erosi, muutti New Yorkiin, tuskastui järjettömyksiin ja pohtii nyt paluuta Suomeen: ”Suomessa politiikan suuret mekanismit uskovat yhä järkeen”
 129. Valeuutisia verovaroin
 130. 5G mullistaa perusteellisesti operattoreiden ansaintamallit
 131. Suomeen ehkä tuleva Amazon heittää asiakaspalautuksina tulevia tuotteita suoraan roskiin – murskaa niin kännykät kuin pesukoneetkin
 132. Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi