Euroopan kiistellyin hahmo lyttäsi Alexander Stubbin agendan täysin

Uusi Suomi 8.11. 2018

Euroopan unioni ja Euroopan kansanpuolue EPP sen johtajana on epäonnistunut pitämään britit sisällä ja siirtolaiset ulkona, katsoo Unkarin pääministeri Viktor Orbán Helsingissä pitämässään puheessa. Samalla hän tylytti sosialisteja, liberaaleja ja vihreitä.

”Viimeisten viiden vuoden aikana olemme antaneet Euroopalle johtajuutta. Meidän on otettava vastuu siitä, että emme ole pystyneet pitämään brittejä sisällä ja siirtolaisia ulkona.

Puheessaan hän lyttäsi täysin Alexander Stubbin liberaalin kampanja-agendan ja julisti hänen puolueensa tukevan Stubbin vastaehdokasta Manfred Weberiä EPP:n kärkiehdokkaaksi.

”Ikinä en ole ollut näin onnellinen ja ajatellut näin valoisasti” – Näin 560 euron kuukausittainen perustulo mullisti Mari Saarenpään elämän

Helsingin Sanomat 7.11. 2018

Perustulon merkitys on ennen kaikkea psykologinen, ja työttömyystukeen verrattuna se tuo turvallisuuden tunnetta. Näin ajattelevat 560 euroa kuukaudessa vastikkeetta perustulokokeilun ajan saaneet Mari Saarenpää ja Sini Marttinen. ”Se on juuri sen verran, että tietty stressi ja pelko pärjäämisestä häviää”, Saarenpää kuvailee.

PALTAMOLAISEN Mari Saarenpään keittiön pöydällä odotti Kelan kirje vuoden 2016 joulukuussa. Siinä kerrottiin, että hänet oli valittu arvalla osallistumaan hallituksen perustulokokeiluun.

Kokeilussa 2 000 tuolloin työttömänä ollutta suomalaista on saanut pian kahden vuoden ajan peruspäivärahan tai työmarkkinatuen sijasta 560 euron suuruista perustuloa. Sitä ei menetä, vaikka pääsisi palkkatyöhön. Työtuloista ei myöskään tarvitse raportoida mihinkään.

Kokeilun tarkoituksena on tutkia, miten perustulo vaikuttaa ihmisten työllistymiseen ja elämänlaatuun.

Ainakin Saarenpää on vakuuttunut, että perustulo on mullistanut hänen elämänsä ja muuttanut häntä myös ihmisenä.

”Se ei ole hirveän iso raha, mutta juuri sen verran, että tietty stressi ja pelko pärjäämisestä häviää. On iso psykologinen ero työttömyystukeen verrattuna, että sitä ei tarvitse erikseen hakea. Ei myöskään tarvitse miettiä, uskaltaako työtä ottaa vastaan.”

”Donald Trump on tehnyt kaiken mitä lupasi” – Suomalaisasiantuntija: 90% kannattajista tyytyväisiä

Uusi Suomi 6.11. 2018

Yhdysvaltain välivaalien lopputulosta on äärimmäisen vaikea ennustaa, sillä tilanne on hyvin tasainen. Näin sanoo Amerikan konservatiiviseen puoleen perehtynyt tutkija, Yhdysvaltain ja Ison-Britannian historian dosentti Markku Ruotsila Uuden Suomen haastattelussa.

Ruotsila arvioi Yhdysvaltain presidentinvaalien alla vuonna 2016, että Trump olisi toimintakykyisempi presidentti kuin demokraattien vastaehdokas Hillary Clinton. Mitä mieltä Ruotsila on nyt, kun Trumpin kautta on kaksi vuotta takana?

”Hän teki nimenomaan niin kuin hän lupasi tehdä”, Ruotsila sanoo.

”Jos Trumpin kahta ensimmäistä vuotta katsotaan hänen lupauksiensa ja yleensä Yhdysvaltain oikeiston ja konservatismin näkökulmasta, niin hän on tehnyt kaiken sen, mitä hän lupasi tehdä. Käytännöllisesti katsoen. Trumpin äänestäjät ovat hyvin tyytyväisiä”, Ruotsila jatkaa.

Yhdysvaltain sisäpolitiikassa ei Ruotsilan mukaan tapahdu oikeastaan juuri mitään, jos välivaalien voitto menee demokraateille. Ulkopolitiikkaansa Trump voi sen sijaan jatkaa samalla linjalla, vaikka demokraatit voittaisivatkin välivaaleissa.

Sisäministeriö nuijii pika­vauhdilla poliisille pääsyä arka­luontoisiin potilas­tietoihin – ”Olen aika tyrmistynyt tästä”, sanoo lääkäri­liiton toiminnan­johtaja

Helsingin Sanomat 6.11. 2018

Asiantuntijoiden mukaan sisäministeriön kiireellä ajama muutos murentaisi terveydenhuollon toimintaa ja voisi vaarantaa potilaita.

SISÄMINISTERIÖ haluaa merkittävästi laajentaa poliisin pääsyä arkaluonteisiin potilastietoihin.

Ministeriö on edistänyt lainmuutosta kaikessa hiljaisuudessa, ja sitä yritetään nyt viedä läpi kovalla kiireellä. Esityksen pitäisi olla eduskunnassa jo kuukauden päästä.

Lainmuutoksen avulla on tarkoitus esimerkiksi tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa vakavia rikoksia ehkä suunnittelevat mielenterveyspotilaat.

HS:N haastattelemat terveydenhuollon asiantuntijat ovat huolestuneita sisäministeriön ajamasta lainmuutoksesta. Heidän mukaansa se murentaisi terveydenhuollon toiminnalle olennaista luottamusta, mikä voisi johtaa vakaviin seurauksiin.

”Olen aika tyrmistynyt tuosta esityksestä. Siinä ei ollenkaan ymmärretä, miten terveydenhuolto toimii ja mikä on lääkärin rooli”, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

YK jakaa EU:n kanssa yhteistyössä tulijoille Master kortteja

Nova24 3.11. 2018

Tietojen mukaan kortissa on EU:n ja UNHCR:n logo. Kortissa haltijan paikalla lukee UNHCR. Useimmilla Bosniaan saapuvilla tulijoilla on käytössä kyseinen kortti, kun he valmistelevat matkaa edelleen Saksaan ja Pohjois-Eurooppaan.

Master Card on tehnyt yhteistyötä monien hyväntekeväisyyysjärjestöjen kanssa, jotta korttia on saatu jaettua mm. juuri UNHCR:n käyttöön.

Nuoriso, pilalla – Vihreiden johtoon kaivettiin jälleen yksi puolueen ikoni, kun muut väistivät vastuuta

Helsingin Sanomat 2.11. 2018

Kolmasosa nuorisosta äänestäisi vihreitä, jolla on eduskuntavaaleissa vanhin puoluejohtaja.

Vielä vuonna 2015 tuntui, että politiikka nuorenee.

Vaikka suurin osa puoluejohtajista oli silloinkin keski-ikäisiä, vaalitenteissä näkyi jopa kolme alle nelikymppistä puheenjohtajaa: Paavo Arhinmäki (vas), Ville Niinistö (vihr) ja Carl Haglund (r).

Ensi keväänä nuorta polvea voi puoluejohtajista katsoa edustavan vain Li Anderssonin (vas), olipa vihreiden puheenjohtajaksi valittu lauantain jälkeen Outi Alanko-Kahiluoto tai Pekka Haavisto. Haavisto voitti lopulta äänestyksen puoluevaltuuskunnassa murskaluvuin 40–1.

Vaalipäivänä 61-vuotias Haavisto olisi puoluejohtajista vanhin. Hän siis johtaisi vaaleihin puolueen, jota nuorisojärjestö Allianssin mukaan kannattaa kolmasosa 15–19-vuotiaista.

Lukijan kommentti: Perussuomalaisten kriittisen maahanmuutto politiikan ja jopa maahanmuuttajia syrjivien asenteiden takia yhteistyö on mahdotonta. Sanoi Vihreiden puheenjohtaja kansanedustaja Pekka Haavisto Ylen Ykkösaamussa.

He maksoivat eniten veroja Suomeen 2017

Uusi Suomi 1.11. 2018

Eniten veroja Suomeen maksoivat vuonna 2017 Supercellin Ilkka Paananen, Mikko Kodisoja ja Janne Snellman. He ovat eniten veroja maksaneiden kolmen kärki.

Kaikkiaan kymmenen eniten veroja Suomeen maksanutta kerryttivät verottajan kirstua 112,3 miljoonalla eurolla.

Näin vaikeaksi äänestäminen on tehty Yhdysvalloissa: Äänestämään ehdittävä työpäivän aikana, rekisteröitymisestä tehty hankalaa

Helsingin Sanomat 1.11. 2018

Vaikka äänestysinto on nousussa, nukkuvien puolue voittaa USA:n kongressivaalit jälleen kerran. Äänestämättä jättäneet olisivat voittaneet Trumpin ja Clintonin 40 osavaltiossa 50:stä vuonna 2016.

Äänestämättä jättäneitä on kongressin välivaaleissa aina enemmän kuin äänestäjiä. Viime välivaaleissa vuonna 2014 vain 36,4 prosenttia äänioikeutetuista vaivautui uurnille. Se oli pienin äänestysprosentti sitten toisen maailmansodan, jolloin miehet olivat rintamalla.

Oikeasti amerikkalaiset eivät tietenkään nuku. Vähäiselle äänestysinnolle on syynsä. Yhdysvalloissa on kautta vuosikymmenten jopa yritetty estää ihmisiä äänestämästä.

Miksi? Koska ne, jotka eivät äänestä, ovat erilaisia ihmisiä kuin ne, jotka äänestävät. Nukkujat ovat nuorempia, köyhempiä ja vähemmän koulutettuja. Ja koska heitä on niin paljon, heidän käytöksensä on lopputuloksen kannalta tärkeä.

Tutkimuskeskus Pew’n tilastoista mukaan viime presidentinvaalien suuri ero edellisiin oli se, että mustat äänestäjät jäivät kotiin. Vähemmistöt suosivat ylivoimaisesti demokraatteja. Näin nukkuvia voi kiittää tai syyttää Trumpin valinnasta.

Myös siniset ehtivät pörhistyä irtisanomis­kiistassa

Helsingin Sanomat 31.10. 2018

Vaalien jälkeen media tuskin on kiinnostunut parin kolmen kansanedustajan puolueesta.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho syytti Ylen TV1:n Ykkösaamussa runsas viikko sitten, että ay-liikkeen masinoimilla lakoilla ja muilla työtaisteluilla ajettiin Sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä seuraavan hallituksen pääministeriksi.

Terhon mukaan ay-liike olisi joka tapauksessa aloittanut rettelöinnin porvarihallitusta vastaan. Sama epäilys saattaa olla vallalla hallituksessa yleisemminkin.

Sinisille tilaisuus ärhennellä saattoi olla viimeinen: eduskuntavaalien jälkeen tuskin yksikään valtakunnallinen tiedotusväline on kiinnostunut siitä, mitä parin kolmen edustajan puolueella on sanottavanaan.

Lukijan kommentti: Siniset näkyy vaalien jälkeen yhtä vähän kuin kärpäsen paska drinkkilasin pinnassa konepesun jälkeen.

HS vertaili ruoka­korien hintoja – Lidl pysyi halvimpana, ja hintavin kauppa oli sitä noin 68 prosenttia kalliimpi

Helsingin Sanomat 30.10. 2018

Prisman ja Lidlin vuodesta 2015 käymä hintakisa näyttää HS:n hintavertailun perusteella päätyneen Lidlin erävoittoon.

Suuri loikka Prisman hinnoissa tapahtui jo edellisessä hintavertailussa. Tammikuun HS-vertailussa sen hinnat nousivat hurjat 22 prosenttia edelliseen vertailuun verrattuna.

Nyt kalleimmaksi kaupaksi osoittautui kauppakeskus Redin K-market. Siellä hinnat olivat noin 68 prosenttia kalliimmat kuin Lidlissä ja Prismassa.

Venetsia veden vallassa

Helsingin Sanomat 29.10. 2018

Tulvahuippu on kivunnut Venetsiassa yli 150 senttimetrin vain viisi kertaa aiemmin koko mittaushistorian aikana. Suomalaisopiskelijan mukaan ihmisiä kehotettiin välttämään liikkumista keskusta-alueella. Venetsian pormestari vaati rahoitusta tulvien vastaiselle ja korruptiosta kärsivälle projektille.

#italy #storm #venice #como #georgeclooney

A post shared by @ coyotefilmfi on

AINAKIN yksitoista ihmistä on kuollut Italiaa alkuviikolla pieksäneissä tuulissa ja rankkasateissa, kertovat maan viranomaiset. Lisäksi ainakin yksi ihminen on kateissa jopa 50 metrin sekuntinopeudella puhaltaneiden myrskytuulien ja tulvien seurauksena.

Raju sää on nostanut kanaalikaupunki Venetsian tulvat lähes ennennäkemättömiin mittoihin. Historiallisesti arvokkaan kaupungin keskustasta noin 75 prosenttia oli veden vallassa maanantai-iltana.

VESI ALKOI nousta Venetsiassa sunnuntaina. Maanantaina ihmisiä kehotettiin välttämään liikkumista keskusta-alueella, kertoo Venetsiassa oleileva suomalainen arkkitehtiopiskelija Irina Garnets. Garnets on parhaillaan Venetsiassa valvomassa Suomen osastoa Venetsian arkkitehtibiennaalissa.

Omien joukossakin kummastellaan, kun riskinottaja Sipilä painelee jääräpäisesti kohti vaalitappiota

Helsingin Sanomat 29.10. 2018

Puolueessa ei tunnuta tietävän, pitäisikö hallituskauden saavutuksista olla ylpeä vai pitäisikö niitä hävetä.

”Suomi kuntoon, Suomi kuntoon, me pannaan Suomi kuntoon, se antaa työtä kaikille, se istuu oikeudentuntoon”, hoilattiin keskustan vaalivalvojaisissa Apollonkadun puoluetoimistolla keväällä 2015.

Keskustan vaalilaulu oli rasittava korvamato, mutta se oli myös iskevä slogan, jonka viesti upposi suomalaisiin. Keskusta sai eduskuntavaaleissa tukevan vaalivoiton, ja puoluejohtaja Juha Sipilästä tuli hallituksen muodostaja ja pääministeri.

Irtisanomiskiistasta tuli pääministerille periaatteellinen missio. Toki on niin, että maan hallituksen pitää uskaltaa tehdä epäsuosittujakin päätöksiä, mutta Sipilä ei lukenut oikein toimintaympäristöä. Liittojen mitta tuli täyteen.

Kääntääkö uusi polvi Yhdysvaltain suunnan? Puolet amerikkalaisnuorista ajattelee myönteisesti sosialismista, ja Trump teki monien ”tuplakuplaan” reiän

Helsingin Sanomat 28.10. 2018

Donald Trump herätti liberaalit opiskelijat Emersonin kampuksella siihen, että USA oli erilainen maa kuin mitä he luulivat. Eivätkä he pidä siitä, mitä näkevät. Kun sukupolvi vaihtuu, keikaus vasemmalle voi olla iso.

Presidentinvaalit kaksi vuotta sitten avasivat amerikkalaisopiskelija Miles Coplinin, 20, silmät. Paha tuli näkyväksi, hän sanoo.

”En väitä, että olisin tyytyväinen Donald Trumpin valintaan. Mutta hän näytti minulle todellisuuden. En ollut koskaan tajunnut, että Yhdysvalloissa on niin paljon valkoisia miehiä, joilla on rasistisia ja seksistisiä mielipiteitä”, Coplin kertoo.

Luokkatoverit nyökkäilevät. He asuvat demokraattivaltaisessa Bostonissa ja käyvät liberaalia Emersonin yliopistoa. Pojilla on värjättyjä hiuksia ja kynsilakkaa, tytöillä villasukkia, pipoja ja crockseja. ”Käytä sitä vessaa, joka parhaiten sopii sukupuoli-identiteettiisi”, lukee käytävän ovessa.

Nuoret kutsuvat ympäristöään ”tuplakuplaksi”. Moni oli alle kymmenvuotias, kun Barack Obama voitti, eikä muista aiempia Yhdysvaltain presidenttejä. Yksikään 50 opiskelijasta kolmessa luokassa ei ilmoita tukevansa Trumpia.

Lukijan kommentti: Hienoa, että amerikkalainen nuori sukupolvi on nähnyt todellisuuden. Pitäisikö siitä kiittää populisti presidentti Trumpia joka möläytyksillään ja rasitisella politiikallaan on tuonut näkyväksi sen mikä on ollut tiedossa jo kauan mutta ei ole päässyt pulpahtamaan pintaan. Trumpin hallinto varoitti raportissaan tällä viikolla, että sosialismi veisi Yhdysvallat Neuvostoliiton, Kuuban tai Kiinan tielle. Näin se rinnastaa julkiset palvelut diktatuureihin. Jo raportin laatiminen kertoo kuitenkin siitä, että Valkoinen talo on huolissaan nuorten äänestäjien asenteista.

Pakettipommien lähettäjäksi epäilty kiinni Yhdysvalloissa – Trump: ”Nämä terrorisoivat teot ovat halveksittavia”

Helsingin Sanomat 27.10. 2018

Uutiskanava CNN:n mukaan epäillyllä on rikostausta. Presidentti Donald Trumpin mukaan ”terrorisoivat teot ovat halveksittavia”.

Poliisi pidätti perjantaina Floridassa miehen, jota epäillään osallisuudesta kirjepommien lähettämiseen Yhdysvalloissa.

Miestä vastaan nostetaan syytteet viidestä eri rikoksesta, joista hän voi saada korkeintaan 48 vuoden vankeustuomion, ilmoitti Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions.

Syytteisiin kuuluu entisten presidenttien uhkailu, räjähteen kuljettaminen ja postittaminen sekä viranomaisen pahoinpitely.

Sessions huomautti, että syytteiden pitäisi olla opetus kaikille siitä, miten rikoksiin syyllistyneet ihmiset pannaan vastuuseen näiden poliittisista mielipiteistä huolimatta.

Räjähteet oli osoitettu presidentti Donald Trumpin arvostelijoille ja arvostelemille ihmisille.

Monet Trumpin kannattajat ovat viime päivinä epäilleet julkisesti, että kirjepommit olisivat demokraattien lähettämiä ja niiden motiivi olisi leimata republikaanit.

Touko Aalto on osaltaan murtamassa sankari­johtajan myyttiä – ”On olemassa malleja, että johtaja saa olla myös heikko”

Helsingin Sanomat 26.10. 2018

Asenteet mielenterveysongelmia kohtaan ovat hitaasti muuttumassa sallivampaan ja ymmärtävämpään suuntaan, sanoo Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja.

Myyttiä kaiken kestävästä sankarijohtajasta haastetaan Suomessa yhä useammin.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ilmoitti keskiviikkona jättäytyvänsä syrjään puolueen johdosta. Syyksi hän kertoi viime syksynä todetun masennuksen.

Ei enää muovihaarukoita, pillejä tai ilmapallon pidiketikkuja – EU haluaa kertakäyttömuovin kokonaan pois kaupan hyllyltä

Helsingin Sanomat 25.10. 2018

Euroopan parlamentti äänesti keskiviikkona sen puolesta, että unioni kieltäisi kertakäyttömuovin vuoteen 2021 mennessä. Osa Euroopan maista on ottanut jo käyttöön omia myyntikieltoja. Suomessa vastaavia päätöksiä ei ole tehty.

Kello käy Angela Merkelille, eikä Saksa ole entisensä – Mitä Euroopan jätille tapahtuu, kun poliittinen kenttä murtuu historiallisella tavalla?

Helsingin Sanomat 24.10. 2018

Saksa on keskellä poliittista muodonmuutosta. Voi olla, että Merkel on syypää kaaokseen – tai voi olla, että hän on saanut lykättyä sitä näinkin pitkälle.

Merkel on Kasselissa, sillä Saksan politiikka elää Baijerin ja Hessenin vaalien välistä karua odotusaikaa.

Se, että Baijerissa, Hessenissä tai missä tahansa Saksan osavaltiossa on vaalit, ei vielä muutamia vuosia sitten ollut kummoinenkaan uutinen muille eurooppalaisille. Nyt on uusi aika.

Saksa, tuo Euroopan vakauden vaalija, on keskellä poliittista muodonmuutosta. Voi olla, että Merkel on syypää Saksan uuteen kaaoksen aikaan – tai voi olla, että hän on saanut lykättyä sitä näinkin pitkälle.

Baijerin vaaleista on vähän yli viikko, Hessenissä äänestetään ensi sunnuntaina. Näiden kahden vaalin summa on sellainen, että Merkelin lisäksi hänen hallituskumppaniensa CSU:n ja sosiaalidemokraattien johtajien on mietittävä edellytyksiään jatkaa puolueidensa johdossa.

Yhdysvallat lisää ydinaseita kunnes muut ”tulevat järkiinsä”

Helsingin Sanomat 23.10. 2018

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi maanantaina Yhdysvaltojen aikovan kasvattaa ydinasearsenaaliaan, kunnes muut valtiot ”tulevat järkiinsä”, kertoivat muun muassa BBC ja CNN.

Trumpin mukaan kyse on toimista Venäjää ja Kiinaa, mutta myös ketä tahansa muuta vastaan.

”Se on uhka kenelle tahansa, kuten Kiinalle, Venäjälle ja kelle tahansa muulle, joka haluaa pelata tätä peliä. Ei niin voi tehdä. Sitä peliä ei voi minun kanssani pelata”, Trump sanoi.

Sauditoimittajan kuolema valottaa Lähi-idän valtakiemuroita – Kolme näkökulmaa sen vaikutuksesta alueen tulevaisuuteen

Helsingin Sanomat 22.10. 2018

Jamal Khashoggin kuolema uhkaa Donald Trumpin unelmaa vuosisadan diilistä, mutta Muslimiveljeskunnan tukahduttaminen jatkunee entiseen malliin.

SAUDI-ARABIA tunnusti viimein sunnuntaina, että lokakuun alussa kadonnut toimittaja Jamal Khashoggi tapettiin kuin tapettiinkin saudien konsulaatissa Istanbulissa.

Kuningaskunnan virallinen näkemys ja kommentit tapahtumista ovat tähän mennessä muuttuneet päivittäin. Saudi-Arabian ulkoministerin sunnuntaina antaman selityksen mukaan Khashoggin tappo oli ”vakava virhe”. Virallisen selityksen mukaan operaatio ei myöskään ollut kruununprinssi Mohammed bin Salmanin tiedossa, saati ohjauksessa.

Tapaus valottaa myös laajempaa valtakamppailua, joka alueella on käynnissä, ja sillä voi olla vaikutusta tuleviin Lähi-itää koskeviin päätöksiin.

Tässä kolme näkökulmaa:

Tarvittiin paloittelumurha, ennen kuin Saudi-Arabian kruununprinssiä alettiin vaatia vastuuseen teoistaan

Helsingin Sanomat 22.10. 2018

Miksi haluamme niin pitkään uskoa hallitsijoista pelkkää hyvää?

Näyttää yhä selvemmältä, että Saudi-Arabia murhautti raa’asti toimittaja Jamal Khashoggin. Khashoggi ilmeisesti houkuteltiin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaattiin, jossa 15-jäseninen murharyhmä jo odotteli.

Jäljet näyttävät johtavan Saudi-Arabian tosiasialliseen johtajaan, kruununprinssi Mohammed bin Salmaniin.

Li Andersson tylyttää: ”Missä olivat huolestuneet yrittäjät kun lapsilisiä ja kansaneläkkeitä leikattiin?”

Uusi Suomi 21.10. 2018

Kymmenet yrittäjät eri puolilla maata aikovat Iltalehden tietojen mukaan jakaa JHL:n lakon aikana ruokaa lakon piirissä oleviin kouluihin, päiväkoteihin sekä palvelutaloihin.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan yrittäjät ovat liikkeellä kahdesta syystä: on auttamisen halua, mutta myös ärtymystä siitä, miksi ruvetaan lakkoilemaan ja vielä tavalla, jossa vaikutukset kohdistuvat lapsiin ja vanhuksiin. Hän korostaa, ettei kyse ole keskusjärjestön hankkeesta vaan spontaanisti paikallistasolla heränneestä auttamisen halusta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson ihmettelee, missä huolestuneet yrittäjät olivat silloin, kun lapsilisiä ja kansaneläkkeitä on leikattu.

Kokoomusedustaja hurjana näkee syntyneessä tilaisuudessa mahdollisuuden laittaa ay-liike polvilleen seuraavaa tilaisuutta ei ole aikaa odotella

Demokraatti 21.10. 2018

Tällä kansantalouden maksamalla hinnalla hallitus ei voi jättää tekemättä. Se voisi olla tälle hallitukselle tilaisuus tehdä saman laskun jatkoksi se, mitä Suomessa olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten: purkaa työehtosopimusten yleissitovuus. Seuraava tilaisuutta ei ole aikaa odotella, kokoomusedustaja näkee.

Lukijan kommentti: Näinkö kansanedustaja Susanna Koski rakentaa parempaa Suomea?

Teollisuusliitto irtisanoo kiky-lisätunnit – koskee 100 000 työntekijää

Uusi Suomi 19.10. 2018

Teollisuusliitto irtautuu kilpailukykysopimuksen lisätunneista vuoden 2019 lopussa, liitto tiedottaa.

Tänään on liiton mukaan luvassa myös muita Teollisuusliiton hallituksen päätöksiä. Odotettavissa on, ettei kiky-irtautuminen jää ainoaksi toimeksi.

”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että liiton viidellä sopimusalalla ei enää vuonna 2020 tehdä kikyssä määriteltyä 24 tunnin mittaista lisätyötä”, liitto tiedottaa.

Teollisuusliitto aikoo olla lakossa useita päiviä ensi viikon loppupuolella – lakkoputkia tulossa useampia

Helsingin Sanomat 19.10. 2018

Todennäköisesti lakot käynnistyvät torstaina ja kestävät lauantaihin. Tällaisia lakkoputkia Teollisuusliitto kaavailee useammalle viikolle.

Työntekijäliitot vastustavat pääministeri Juha Sipilän (kesk) aikeita heikentää henkilöperusteista irtisanomissuojaa alle kymmenen hengen yrityksissä.

Lainmuutokset ovat varsinkin hallituksen tekemien höllennysten jälkeen vaikutuksiltaan niin pieniä, että niitä on julkisuudessa verrattu kokoluokaltaan ”kirpun nylkemiseen”, mutta asia on muodostunut sekä hallitukselle että ay-liikkeelle tärkeäksi periaatekysymykseksi.

Lukijan kommentti: Sipilä on tehnyt itselleen ja puolueelle (kes) korvaamatonta vahinkoa kirpunnylkemis kampanjallaan. Ehkä hän petaa paikkaa poliittisen uran jälkeen Elinkeinoelämän johtotehtäviin.

Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta

Helsingin Sanomat 18.10. 2018

Tieteellisen maailmankuvan kannattajatkin joutuvat herkästi vetävien tarinoiden vietäviksi, sanoo salaliittoteorioita ja uskomuksia tutkiva Jonas Sivelä. Hän kohtasi omat harhaluulonsa, kun hän matkusti Etelä-Afrikkaan tutkimaan hiv-uskomuksia.

Jonas Sivelä on erikoistutkija THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikössä.

Sivelällä on hyvä syy levittää maltin ilosanomaa. Hän on työskennellyt kymmenen viime vuotta erilaisten harhakäsitysten ja salaliittoteorioiden parissa. Juuri ne ovat tylsyyden vastakohta, ja moni massaviihdetuote perustuu tarinaan, jossa kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Hyvät tarinat ve­toavat myös asiantuntijoihin, Sivelä sanoo.

Sivelä tutki paikallisia aids-uskomuksia, joista kirjoitettiin ja kerrottiin paljon maailman mediassa, koska ne olivat niin hurjia. Eteläafrikkalaisten salaliittoteorioiden mukaan kondomien liukasteaineeseen oli lisätty hi-virusta. Aids oli väistymään joutuneiden rotusortohallitsijoiden kosto sekä keino päästä uudelleen valtaan.

Etelä-Afrikassa on eniten hiv-tartunnan saaneita maailmassa, ja tauti koskettaa jonkun läheisen kautta lähes jokaista maan asukasta.

Sivelä haluaa korostaa malttia ja tylsyyttä myös THL:ssä. Häneltä kysytään melko usein, miksi Suomen rokotekattavuus on romahtanut.

Sivelän mukaan mitään dramaattista ei ole tapahtunut, vaikka erityisesti Pohjanmaalla tietyillä ­alueilla rokotekattavuus on matalampi kuin muualla Suomessa.

Kahden päivän lakko alkaa 22.10.2018

Uusi Suomi 17.10. 2018

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n hallitus on päättänyt aloittaa poliittisen lakon, jolla vastustetaan irtisanomislakia, JHL kertoo. Lakossa on yli 10 000 JHL:n jäsentä. Yhteensä JHL:llä on yli 200 000 jäsentä.

"Lakko alkaa maanantaina 22. lokakuuta kello 00.00 ja päättyy tiistaina 23. lokakuuta kello 24.00. JHL:n aiemmin julistamat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät sunnuntaina 21. lokakuuta kello 24.00. Lakko koskee siivous-, kiinteistöhuolto- ja ruokapalvelualoja sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalveluita", JHL kertoo.

Pääministeri Sipilä ja työministeri Lindström eivät vastaa

Pääkirjoitus 17.10. 2018

Mitä sellaisia asioita uusi irtisanomislaki toisi tullessaan joka helpottaisi irtisanomista verrattuna nykytilaan? Kysyi SDP:n puheeenjohtaja kansanedustaja Antti Rinne työministeri Jari Lindströmmilta tiistaina eduskunnassa.

Sekä saman kysymyksen illalla Ylen A-studiossa pääministeri Juha Sipilältä. Kumpikaan ei osannut vastata, kiemurtelivat ulos kysymyksestä vai mitä voi sanoa Sipilän vastauksesta.

Ykkösaamu 141018

"No sanotaan näin, että jos on neljä työntekijää ja kaikki ovat vaikka kuljettajia niin siinä yrityksessä on erittäin vaikea löytää korvaavaa työtä silloin jos kortti on menetetty. Mutta sadan ihmisen työpaikalla sille työntekijälle on paljon helpompi löytää korvaavaa työtä. Tästä tässä on kysymys", sanoi Sipilä.

Tälläisessä tilanteessa jossa työntekijä ei pysty työtehtäviään suorittamaan ei nykyisenkään lain perusteella ole estettä irtisanoa, vastasi Rinne.

Aivan pienemmissä yrityksissä...Sipilä jatkoi omaa mantraansa. Ei joko halunnut avata kaikkia heikennyksiä mitä on suunnitteilla irtisanomislakiin, tai sitten niin pihalla koko asiasta, että ei pystynyt juristina toimineen Rinteen kanssa keskustelemaan. Sipilän toimiminen Elinkeinoelämän juoksupoikana alkaa saada yhä kummallisempia piirteitä.

Samaa aihetta käsiteltiin vielä keskiviikkona Ylen Ykkösaamu radio ohjelmassa, jossa keskustelemassa olivat EK:n entinen työmarkkina- ja lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen ja kansanedustaja Juhana Vartiainen, kok.

Laatusen mukaan lakiesityksen sisältö ei ole selvä edes hallitukselle itselleen.

Pääministeri Sipilän ottama riski oli tarkoin harkittu

Helsingin Sanomat 13.10. 2018

Irtisanomiskiistassa vastakkain eivät enää olekaan palkansaajakenttä ja porvarihallitus vaan kansan valitsema eduskunta ja vasemmistopainotteinen ammattiyhdistysliike.

PÄÄMINISTERI Juha Sipilä (kesk) kiepautti torstaina hallituksensa ja ammattiyhdistysliikkeen välisen kiistan uuteen asentoon. Hallitus antaa ensi viikolla työllisyyspolitiikastaan eduskunnalle tiedonannon, jonka päätteeksi eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.

Tosin aina voi kysyä, kuinka paljon työllisyyden kasvusta on hallituksen aikaansaannosta ja kuinka paljon kansainvälisen taloustilanteen paranemisesta johtuvaa.

Sipilä ei oikeastaan ota edes kunnon riskiä, vaan hän pelaa varman päälle. Mahdollinen riski on vähintäänkin tarkkaan laskelmoitu. Murheenkryyninä pysyvän sote-uudistuksen läpimeno eduskunnassa on huomattavasti epävarmemmalla pohjalla.

Sen sijaan oppositio hajoaa kahtia: Sdp ja vasemmistoliitto äänestävät hallituksen luottamusta vastaan, oppositiossa olevat porvaripuolueet todennäköisesti luottamuksen puolesta. Perussuomalaiset, jotka eivät halua rinnastua sen enempää hallitukseen kuin muuhun oppositioon, saattavat tälläkin kertaa äänestää tyhjää.

Irtisanomissuojan heikentämisen mahdolliset hyvät työllisyysvaikutukset tuskin ehtivät vaaleihin mennessä näkyä, mutta hallituksen runnova tyyli kyllä pysyy palkansaajaäänestäjien mielessä vaaleihin asti.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa .

Työministeri Lindström ajaa yhtä Suomen inhotuinta lakia – ”Olen pettynyt ay-liikkeeseen”

Helsingin Sanomat 13.10. 2018

Työministeri Jari Lindström sanoo, että nyt ajettu irtisanomisten helpottaminen oli vaihtoehto yleissitovuuteen koskemiselle. Lakot oli tarkoitus kevyemmillä keinoilla välttää, mutta nyt niitä tuli kuitenkin.

Hänen kontolleen kuuluu ajaa voimaan lakipykälä, joka helpottaisi irtisanomisia pienissä yrityksissä. Ammattiyhdistysliikkeen mielestä se asettaisi työntekijät eri asemaan lain edessä riippuen siitä, kuinka suuressa yrityksessä he työskentelevät.

Lindströmiltä on vaihteeksi kielletty urheilukin verenpaineen takia. ”Lääkäri sanoi, ettei olisi hyvä stressata. Mitäpä siihen sanoisi?”

Nyt voimassa olevan työtaistelun voimahahmoille, kuten Teollisuusliiton puheenjohtajalle Riku Aallolle, Pamin puheenjohtajalle Ann Selinille ja kuljetusalan AKT:n puheenjohtajalle Marko Piiraiselle kelpaa vain hallituksen täysi antautuminen eli ettei lakia viedä eduskuntaan.

”Luulen, että on tiettyjä liittoja tai ainakin niiden edustajia, joille tämä hallitus on alusta saakka ollut punainen vaate. Kuppi on mennyt niin nurin, että vaikka olisimme esittäneet mitä tahansa, olisimme tässä samassa tilanteessa. Tämä on surullista, jos aavistukseni pitää paikkaansa.”

Moni ay-liikkeessä on avoimesti sanonut, että seuraavaksi pääministeripuolueeksi pitää saada demarit. Sdp:n kannatus onkin noussut lakkoilun aikana.

HALLITUS puolestaan pitää kiinni poliittisten vallankäyttäjien oikeudesta säätää lakeja, vaikka ulkoparlamentaariset voimat kuinka uhoisivat.

”Hallitukselta ovela taktiikka – mutta se käy pian vaaralliseksi”

Uusi Suomi 12.10. 2018

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) torstaina ilmoittama tiedonantomenettely on hallitukselta varsin ovela ja fiksu taktiikka, kirjoittaa Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun väitöskirjatutkija Olli-Pekka Salminen.

Kunnanjohtajana ja kaupunginjohtajana toiminut tutkija Salminen antaa blogissaan ”ilmaisen tipsin” hallitukselle. Hän huomauttaa, että tiedonannon myötä hallituksen luottamus samalla mitataan – jälleen kerran. Tällä kertaa hallitus järjestää luottamuksensa mittauksen itse.

”Pöly Soini-kohun jälkeen ehti häthätää laskeutua, kun hallitus tekee asioista jälleen hallituksen luottamuskysymyksen”, Salminen kirjoittaa viitaten aiempaan opposition järjestämään luottamusäänestykseen.

Kaksi kohtalokasta virhettä – Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon

Demokraatti 11.10. 2018

Menestyvällä poliitikolla on hyvä olla kirkas näky siitä, millainen politiikka on pienen Suomen näkökulmasta järkevintä.

Pääministeri Juha Sipilää ei ainakaan voi syyttää näkemyksellisyyden puutteesta. Hän on selkeästi päättänyt, että Suomen kilpailukyvyn ongelmat ratkaistaan heikentämällä työntekijöiden asemaa.

Sipilän meriittilista työelämän huononemisen historiassa on hurjaa luettavaa: uhkaus pakkolaeista, julkisen sektorin lomarahojen leikkaukset, työttömyysturvan heikentäminen, aktiivimalli, takaisinottovelvollisuuden löyhentäminen, koeajan pidentäminen ja viimeisimpänä irtisanomissuojan heikentäminen alle kymmenen hengen yrityksissä. Huh huh. Hengästyttävä lista kertoo karua kieltään vihamielisyydestä suomalaista työntekijää kohtaan.

Venäläissivusto nimesi kolmannen Skripalien murha­yritykseen osallistuneen venäläis­agentin

Helsingin Sanomat 10.10. 2018

VENÄLÄINEN uutissivusto Fontanka on nimennyt kolmannen Venäjän sotilastiedustelun agentin, jonka epäillään osallistuneen Salisburyssä vakooja Sergei Skripalin ja tämän tyttären murhayritykseen hermomyrkyllä.

Fontankan mukaan operaatioon osallistui myös sotilastiedustelu GRU:n agentti Sergei Fedotov, joka vieraili Britanniassa vuosina 2016, 2017 ja 2018. Fedotov lähti maasta samana päivänä kun kaksi muutakin teosta epäiltyä venäläistä eli 4. toukokuuta.

Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

Helsingin Sanomat 10.10. 2018

Verohallinnon julkaisemassa kuvassa verokortti tuhoutuu itsestään samaan tapaan kuin kuvataiteilija Banksyn teos tuhoutui viimeviikkoisessa taidehuutokaupassa.

USEIN hervottomia vitsejä odotetaan jo entuudestaan humoristisilta tahoilta, kuten vaikka stand up -koomikoilta. Joskus vitsin murjaissut taho voi kuitenkin olla – no, yllättävä. Verohallinto julkaisi keskiviikkona Instagramissa ja Twitterissä kenties kuivimman vitsin koskaan:”Avantgarde on kuollut. Sivutuloverokortti on kuollut. Kauan eläköön AvantGarde. Kauan eläköön OmaVero”, Verohallinto kirjoittaa kuvatekstissä, jota se kutsuu ”lomakerunoksi”.

Mitä Suomen pitäisi tehdä taistelussa ilmaston­muutosta vastaan? HS esitti neljä kysymystä kaikille eduskunta­puolueille, näin ne vastasivat

Helsingin Sanomat 9.10. 2018

1. Metsien hakkuut

Pitäisikö hakkuita vähentää?

Keskusta, Kimmo Tiilikainen: Ei pitäisi.

Kokoomus

Petteri Orpo: ”En halua sanoa mitään lopullista.

Kristillis­demokraatit

Sari Essayah: Ei pitäisi.

Perus­suomalaiset

Jussi Halla-aho: Ei pitäisi.

Rkp

Anna-Maja Henriksson: ”Meillä on paljon metsää, joka myös kasvaa paljon vuosittain.

Siniset

Sampo Terho: Ei pitäisi.

Sosiaali­demokraatit

Antti Rinne: Pitäisi.

Vasemmisto­liitto

Li Andersson: Pitäisi.

Vihreät

Maria Ohisalo: Pitäisi.

”Suomella on mahdollisuus nousta ilmaston­muutoksen vastaisen taistelun suurvallaksi”

Helsingin Sanomat 8.10. 2018

Pääministeri Sipilä kutsuu kaikki puolueet pyöreän pöydän keskusteluihin ilmaston­muutoksesta

PÄÄMINISTERI Juha Sipilä (kesk) aikoo kutsua kaikki Suomen eduskuntapuolueet ”pyöreän pöydän keskusteluun”, jossa aiheena on Suomen ilmastopolitiikka. ”Tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman laaja parlamentaarinen yhteisymmärrys Suomen ilmastopolitiikasta”, Sipilä kirjoittaa blogissaan.

Keskustelussa haettaisiin keinoja ja tavoitteita, joihin kaikki sitoutuisivat. Taistelu ilmastonmuutosta vastaan on yksi hallituksen politiikan lähtökohdista, Sipilä kirjoittaa.

Sipilän mukaan tähän mennessä tehdyt päätökset ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi eivät riitä. Hän huomauttaa, että tarve vähentää päästöjä luo myös valtavat markkinat uusille teknologisille ratkaisuille. ”Suomella on mahdollisuus nousta ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun suurvallaksi.”

Ihmiskunnan ratkaisevat vuodet – Jättiraportti: Ilmaston lämpeneminen voidaan rajata 1,5 asteeseen, jos päästöt nollataan ennätysnopeasti

Yle Uutiset 8.10. 2018

Kaikki maailman valtiot joutuvat kiristämään päästötavoitteitaan tuntuvasti, mikäli ilmaston lämpeneminen halutaan rajoittaa 1,5 asteeseen.

"Lähivuodet ovat luultavasti tärkein ajanjakso koko ihmiskunnan historiassa."

Näin arvioi YK:n alaisen ilmastopaneelin IPCC:n puheenjohtajistoon kuuluva Debra Roberts.

Peli ei ole vielä pelattu. Nyt on hyvin ratkaisevaa, mitä tehdään lähivuosina ja -vuosikymmeninä. Mutta aikaa vitkutteluun ei enää missään tapauksessa ole, tiivistää Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen.

Mennään metsään. Mennään metsään -laskuriin merkittiin kahdessa viikossa 775 996 käyntiä!

Keskellä Ruotsin korpea ladataan sähkökuorma-autoja vauhdissa ja tulokset ovat lupaavia – ”Suomenkin olisi aika kokeilla”

Helsingin Sanomat 8.10. 2018

Ruotsissa kokeillaan uraa uurtavaa tekniikkaa raskaan liikenteen sähköistämiseksi. ”Ei huono”, kommentoi Aalto-yliopiston professori.

Valtatiellä lähellä Ruotsin Sandvikeniä täytyy hieraista silmiään. Mikä tuo on?

Keskellä Keski-Ruotsin tylsähköä havumetsää kulkee E16-tien yllä sähköjohtimia – aivan kuin korpitaipaleelle olisi haluttu perustaa raitiovaunulinja ilman raiteita. Sähkötie alkaa ei-mistään ja päättyy kahden kilometrin päästä ei-mihinkään.

Hullun päähänpistolta näyttävä rakennelma on maailmankin mitassa merkittävä Ruotsin liikenneviraston kokeilu: siinä ladataan matkavauhtia kiitäviä kuorma-autoja.

Kaksi normaalissa liikenteessä olevaa hybridikuorma-autoa on nyt kahden vuoden ajan hyödyntänyt kaistaa akkujensa lataamiseen kesät talvet. Kuljettaja painaa nappia, ja auton katolta nousevat ylös T-kirjaimen näköiset ”raajat” eli virroittimet. Ne kytkeytyvät johtimiin ja laskeutuvat taas alas kaistan päätyttyä. Matkanteko ei pysähdy missään vaiheessa.

Kokemukset ovat tähän mennessä olleet hyvin rohkaisevia, kertoo Ruotsin liikenneviraston projektivastaava Jan Pettersson.

Berner: Suomi tavoittelee autoille erittäin tiukkoja päästörajoja – päätös luvassa jo huomenna

Iltasanomat 8.10. 2018

Huomenna tiistaina EU:n ympäristöneuvostossa tehdään merkittävä päätös henkilö- ja pakettiautojen hiilidioksidipäästöistä eli käytännössä siitä, millaisia autoja autonvalmistajat saavat – ja toisaalta eivät saa – tulevaisuudessa valmistaa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) mukaan Suomen tavoitteena on mahdollisimman tiukat CO2-päästöjen raja-arvot, jotta voimme vastata Pariisin ilmastosopimuksen vaatimukseen.

Naisopettaja käytti 12–15-vuotiaita poikia seksuaalisesti hyväkseen peruskoulussa

Helsingin Sanomat 8.10. 2018

Kahta oppilastaan Vantaalla seksuaalisesti hyväksikäyttänyt opettaja tuomittiin maanantaina korkeimmassa oikeudessa (KKO) neljäksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Noin 40-vuotias Pia Riitta Canth työskenteli rikosten aikaan musiikinopettajana. Uhrit olivat 12–15-vuotiaita poikia.

Canth oli sukupuoliyhteydessä kahden pojan kanssa sekä kosketteli ja teki muulla tavoin heille seksuaalisia tekoja.

Laura Huhtasaarelle suorassa lähetyksessä esitetty kysymys kiteyttää, mikä on Ylen kohutun keskustelu­ohjelman ongelman ydin

Helsingin Sanomat 8.10. 2018

Ylen keskusteluohjelma ärsyttää monia pelkällä olemassaolollaan ja agendallaan. Itse keskustelusta jäi hyvin vähän käteen, kirjoittaa kommentissaan HS:n kulttuuritoimituksen esimies Hanna Mahlamäki.

YLEN perjantai-illan keskusteluohjelma Sannikka&Ukkola oli valtaisan somekohun kohteena jo ennen lähetystä. Pelkät ohjelman ennakkotiedot saivat ihmiset kysymään sosiaalisessa mediassa, miksi tällaista tehdään.

Miksi kohu heräsi jo ennen kuin tiedettiin, mitä studiossa tapahtuu – ja oliko ohjelma lopulta kohun arvoinen?

KYSEESSÄ oli syyskuussa alkaneen keskusteluohjelman neljäs lähetys. Jokainen jakso on keskittynyt somessa velloneisiin kohuihin, kohujen seurauksena annettuihin pikapotkuihin ja muutenkin viikon kuohuttavimpiin puheenaiheisiin.

Ironiaa voi helposti nähdä siinä, että ohjelman tavoitteeksi on sanottu rakentavaan keskusteluun pyrkiminen, ja samalla studioon on kutsuttu mahdollisimman kaukana toisistaan olevat keskustelukumppanit.

Näytti siis siltä, että Ylen ohjelma hyppää oikeistopopulistiseen kelkkaan ottamalla agendalleen aiheen, josta oikeistopopulistit haluavat keskustella. Tämä suututti.

Ohjelman katsojaluvut olivat melko vaatimattomat. Finnpanelin mittauksen mukaan kaikista ikäluokista televisiolähetystä katsoi 300 000 suomalaista.

"Miksi me kiusaamme toisiamme? Otsikoissa on uusi uhri joka päivä"

Satakunnan Kansa 6.10. 2018

Itsensä nolaaminen on helppoa. Verkko levittää kuviasi lentokoneessa ihmisoikeuksia puolustavana poliitikkona tai vessassa vitsikkäästi genitaalejasi heiluttelevana selostajahahmona. Molemmat "uutiset” jaetaan mielellään eteenpäin.

Toisen nolaaminen on vielä helpompaa. Riikka Moilanen. Jani Toivola. Aki Ruotsala ja muut. Kaikkia heitä yhdistää tahaton munaus. He sanoivat väärän sanan tai tekivät ajattelemattoman teon. Joku reetusi ja sadattuhannet lukivat.

Kaikki mokaavat. Ihmisellä on huonoja päiviä, mutta jos olet julkisessa työssä, olet huono kerrasta poikki. Kaikki mikä voidaan käsittää väärin, tullaan käsittämään väärin. Jo seuraavana päivänä sulla on aikaa lukea paisunut härkänen lehdestä, koska töihin ei tarvitse enää lähteä.

Miksi me kiusaamme toisiamme? Otsikoissa on uusi uhri joka päivä. Ja jos ei ole, hakataan seuraavan päivän lööpissä kotona itkevää vielä vähän lisää.

Sen lisäksi olemme ulkomaalaisvastaisia. Olemme kaikkea vastaan.

Yli miljoonan euron teos tuhoutui huutokauppayleisön silmien edessä – käynnistyikö itsetuhomekanismi nuijan kopautuksesta? ”Banksyn neroutta”

Iltasanomat 6.10. 2018

Kuuluisa katutaiteilija Banksy saattoi tuhota yhden ikonista Ilmapallotyttö -teoksistaan.

Perjantai-iltana anonyyminä esiintyvää englantilaista Banksya ihailevat taidekeräilijät kokoontuivat Lontoon Sothebyn huutokauppaan huutaakseen yhden kuuluisista Ilmapallotyttö -teoksista itselleen.

The Art Newspaper kertoo, että taulusta ehdittiin tekemään vääntöä 953 829 puntaan (noin 1 080 000 euroa) asti, mikä on myös täysin sama summa kuin Banksyn aikaisempi huutokauppaennätys.

Nuijan kopautuksen kohdalla tapahtui kuitenkin jotain odottamatonta. Huutokauppakävijät todistivat hälytystä, jonka seurauksena teoksen kangas valahti ulos kehyksistään ja silppuuntui.

Risikko ehdottaa: Vanhusten etujen valvominen oikeusasiamiehen erityistehtäväksi

Helsingin Sanomat 6.10. 2018

Vanhusten oikeuksien valvonta ja niiden edistäminen tulisi osoittaa oikeusasiamiehen erityistehtäväksi, ehdottaa eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok).

Risikon mukaan vanhukset ja heidän omaisensa kantelevat epäkohdista vähän. Tämän takia vanhusten oloihin kohdistuvan valvonnan pitäisi hänen mielestään olla oma-aloitteista.

Laillisuusvalvonnassa pyritään erityisesti turvaamaan, että jokainen ikääntyvä henkilö saa perustuslaissa turvatut välttämättömän hoivan ja huolenpidon sekä riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.

SAK:n puheenjohtaja kommentoi kentältä kuuluneita väläytyksiä yleislakosta: ”Koen, että ihmisillä on latausta ja tahtoa tehdä työtä asian eteen”

Demokraatti 5.10. 2018

On aika kiristää ruuvia, keinot aina yleislakkoon asti. Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n liittopäättäjien kokouksessa kenttäväen kommentit olivat tiukkoja. Yksiselitteisesti vaadittiin maan hallitusta peruuttamaan irtisanomislakihankkeensa. Useissa kenttäväen puheenvuoroissa väläytettiin yleislakkoa keinona vastustaa irtisanomislakia.

EK:n Häkämies jyrähtää: Lakot kuriin nopeasti uudella lailla

Uusi Suomi 5.10. 2018

Elinkeinoelämän keskusliitto vaatii poliittisten lakkojen sallivan lainsäädännön muuttamista rivakalla tahdilla.

EK:n mukaan poliittiset mielenilmaisut pitäisi rajata lyhytaikaisiksi tai työajan ulkopuolella tapahtuviksi. Näin on käytäntönä Ruotsissa: sallitun työtaistelun tulee olla mielenosoituksellinen ja kestoltaan lyhyt.

EK:n mukaan "viimeaikaiset työtaistelut" osoittavat, ettei ay-liike osaa käyttää oikeuttaan vastuullisesti.

"Työnantajan on voitava luottaa siihen, että tehtyjä sopimuksia kunnioitetaan, eikä lakkoja ole työehtosopimusten voimassa ollessa. Koska viime vuosien aikana palkansaajajärjestöt ovat usein käyttäneet poliittista työtaistelua aseenaan, tulee oikeutta poliittisiin lakkoihin rajata", sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotteessa.

EK:n mukaan on kohtuutonta, että poliittisten mielenilmausten maksajiksi joutuvat yritykset ja niiden työntekijät.

THL haluaa Suomeen pysyvän talviajan: ”Valoisat illat johtavat terveyshaittoihin”

Helsingin Sanomat 4.10. 2018

TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitos THL ehdotti torstaina, että Suomi jäisi pysyvästi normaali- eli talviaikaan. EU:n komission ehdotuksen mukaan kesäaikaan siirtymisestä luovutaan ensi vuonna, ja Suomessa keskustellaan nyt siitä, kumpaan aikaan tulisi siirtyä.

MONI haluaa luopua kellojen siirtelystä, koska kokee, että se sekoittaa hyvinvointia. THL on ottanut kantaa kesäajasta luopumiseen ja normaaliaikaan jäämiseen.

THL taas pitää tärkeänä valoisia aamuja, koska aamun valo tahdistaa ihmisen sisäisen kellon. Pysyvä kesäaika lisäisi iltojen valoisuutta, mikä saa ihmisen sisäisen kellon jätättämään ja johtaa terveyshaittoihin, laitos perustelee.

Haittoja ovat unirytmin muuttuminen, lisääntynyt väsymys ja mielialan laskeminen. Kun univelkaa kertyy, verenpaine nousee, nälän tunne kasvaa, sokerin sieto heikkenee ja ihminen on alttiimpi lihomaan.

Paha poliisi herättää kiivasta keskustelua – ohjaaja Pekka Lehto puolustaa lähtökohtiaan: “Elokuva ei kuvaa oikeuskäsittelyä, vaan sitä maailmaa joka johti oikeuskäsittelyyn”

Yle uutiset 3.10. 2018

Pahan poliisin ohjaaja Pekka Lehto seisoo vankasti työnsä takana.

Meillä on myös tukena oikeuden pöytäkirjat ja poliisin kuulustelupöytäkirjat. Että kyllä siinä laajempi käsitys on kuin vain minun subjektiivinen käsitys, että nyt on pahasti poikaa kohdeltu, sanoo Lehto Riku Rantalan haastattelussa.

Lehto sanoo käyttäneensä rikollisten haastatteluja siksi, että polisit eivät suostuneet puhumaan.

Sijoittajat moukaroivat raskaasti velkaantunutta Italiaa – Varapääministeri: ”Emme vetäydy millimetriäkään”

Helsingin Sanomat 2.10. 2018

Markkinoiden paine Italiaa kohtaan kasvaa. Euroopan komissio on kehottanut Italiaa supistamaan julkisen talouden menojaan.

Markkinoiden paine raskaasti velkaantunutta Italiaa kohtaan kasvaa. Sijoittajien tuottovaatimus Italian valtion kymmenen vuoden joukkolainoille kasvoi tiistaina 3,4 prosenttiin, koska valtion ensi vuoden tulo- ja menoarviossa julkisen talouden alijäämä on 2,4 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Mitä suurempi tuottovaatimus on, sitä todennäköisempänä sijoittajat pitävät maksuhäiriön mahdollisuutta. Italian valtion kymmenen vuoden joukkolainojen tuottoprosentti oli tiistaina suurin sitten maaliskuun 2014.

Kuka hän on?

Helsingin Sanomat 30.9. 2018

Pavel Melnikov rikastui lvi-alalla, osti tontteja Paraisilta ja lensi saarille helikopterilla. Sitten poliisi iski Airistolle.

OPERAATIOTA oli suunniteltu kuukausia. Siitä oli kerrottu etukäteen tasavallan presidentille ja pääministerille. Myrskyisänä aamuna 22. syyskuuta merivartioston helikopterit ja lentokoneet nousivat ilmaan ja veneet lähtivät satamasta. Poliisit vetivät kommandopipot päähän.

säkkiluoto

Huomiota herättävään operaatioon osallistui yhteensä yli 400 viranomaista poliisista, puolustusvoimista ja merivar­tiostosta. Turun saaristossa ja mantereella tehtiin kotietsinnät 17 kohteeseen.

Nopeasti yleisölle selvisi, että tutkinnan kohteena oli osakeyhtiö nimeltä Airiston Helmi. Sen jäljet johtivat Venäjälle.

Passin mukaan Pavel Melnikov on syntynyt Leningradissa elokuussa 1964. Hänen lapsuudestaan ja nuoruudestaan emme tiedä mitään, mutta Neuvostoliiton romahdettua hän oli valmis kapitalismiin.

Melnikovilla on nimissään useita lvi-alan patentteja, ja hänen yrityksensä omistaa Valtec-tuotemerkin. Valtec myy erilaisia putkia, liittimiä, suodattimia, pumppuja ja mittareita.

Vielä tämän vuoden kesäkuussa italialaismies on allekirjoittanut Airiston Helmen tilinpäätöksen. Tiedossa ei kuitenkaan ole, onko hän nykyään Airiston Helmen omistaja. Perlago SRL:n omistusketju johtaa italialaiseen pankkiin eli luultavasti hallintarekisteriin,(EU-komissio otti taas kantaa siihen, voiko Suomi kieltää hallinta­rekisteröinnin ulkomailla – Heidi Hautalan mielestä hallitus tulkitsee tilannetta ”verovälttelijöiden eduksi”) joka kätkee todellisen omistajan.

Ristiriitaista tietoa on paljon, sillä Airiston tapahtumista on vasta viikko. Kuva Melnikovista jää yhä rakeiseksi, mutta se tulee tarkentumaan.

Puolustus­ministeri Jussi Niinistö mielipide­sivulla: Milloin isän­maallisuudesta on tullut pahe?

Helsingin Sanomat 30.9. 2018

Puolustuksen kivijalka on luotava kansallisesti: kauniista globaaleista ajatuksista ei ole juuri hyötyä, kun suomalaisten tappaminen alkaa.

HANNU SALOMAA väitti (HS Vieraskynä 28.9.) asevelvollisuuden nojaavan yhä nationalismiin ja kyseenalaisti nykymuotoisen suomalaisen asevelvollisuuden – toisin kuin 81 prosenttia suomalaisista, jotka Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan viimeisimmän tutkimuksen mukaan kannattavat asevelvollisuutta.

Salomaan perustelut muutostarpeelle ontuivat, ja historiallisen osuuden osalta ne olivat myös tulkinnanvaraisia.

Suomi on myös laaja mutta vähäväkinen maa. Koko valtakunnan puolustaminen edellyttää riittävän laajoja Puolustusvoimia. Sodan ajan joukkojen verraten suuren määrän (noin 280 000 henkilöä) vuoksi koulutukseen tarvitaan koko miespuolinen ikäluokka. Näin saadaan samalla myös erityisosaajia tarvittaviin tehtäviin.

Tekijä ansaitsee palkkansa myös internetissä – mutta esitetyt keinot kömpelöitä

Heidi Hautaka, MEP, Vice-President of the European Parliament 28.9. 2018

Euroopan parlamentti äänesti syyskuun täysistunnossa kannastaan uuteen tekijänoikeusdirektiiviin.

Luovien alojen tärkein vaatimus on, ettei kaupallisia sisältöjä jaettaisi verkossa ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Digitaalisia kansalaisoikeuksia puolustavat järjestöt ja yksittäiset kansalaiset ovat puolestaan huolissaan, johtaako tekijänoikeusdirektiivi käyttäjien tuottaman sisällön suodattamiseen ja ilmaisunvapauden rajoittamiseen.

Facebook vastaa siitä, jos käyttäjä lataa verkkoon vaikkapa musiikkivideon. Huolta herättänyt sisällön suodattamisvaatimus on piilotettu rivien väliin.

Alustapalvelut ovat kuitenkin vastuussa myös siitä mitä lisenssisopimukset eivät kata, myös silloin, jos oikeudenhaltija ei halua sopimusta tehdä. Käytännössä ainoa keino varmistua siitä, ettei lakia rikota, on valvoa kaikkea palveluun tulevaa sisältöä. Vaarana on, että suodattimet säädetään varmuuden vuoksi liiankin tiukoiksi.

Oikeudenhaltijoiden oikeudet vahvistuvat merkittävästi, mutta alustapalveluille tuodaan sellainen määrä vastuita ja velvollisuuksia, että selviävätkö niistä muut kuin suurimmat nykyiset toimijat?

Ei ole Euroopan etu, jos Facebookin ja Youtuben asemaa entisestään vahvistetaan lainsäädännöllä. [Eli haluammeko luovuttaa sananvapauden mainituille yrityksille ja rajoittaa luovienalojen toimintamahdollisuuksia.]

Nokian pitkä varjo

Maaseudun Tulevaisuus 28.9. 2018

Jos yrityskulttuuri sallii huutamisen ja pelolla ohjailun, on vaikea keksiä syitä, miksi tästä ei voisi avoimesti puhua.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa on rohkea mies. Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 23.9.) hän puuttui suomalaisen yrityselämän hallitustyöskentelyn menettelytapoihin ja luottamuksellisuuteen poikkeuksellisen suoraan. Vaikka julkisuudessa suurimman huomion on saanut Siilasmaan kritiikki Nokian suuruuden luojana pidettyyn Jorma Ollilaan, miehen muutakin viestiä kannattaa pohtia tarkasti.

Ollilalla ja hänen luomallaan nokialaisella yrityskulttuurilla oli vaikutus molempiin suuntiin. Hyvä kysymys on edelleen, tuliko Siilasmaan esittämä pelolla johtaminen osaksi Nokian johtamistapaa vähitellen vai oliko tapa huutaa ihmisille sisäänrakennettuna yhtiössä jo ennen Ollilankin aikaa?

Puolustusministeriö: Valtio voi pakkolunastaa kansallista turvallisuutta uhkaavia kiinteistöjä jo nyt – Lunastusta harkittu aiemmin Etelä-Karjalassa

Helsingin Sanomat 25.9. 2018

Myös rahanpesulla hankittua omaisuutta voidaan määrätä menetettäväksi valtiolle.

PUOLUSTUSMINISTERIÖN mukaan valtio voi jo nykyisin pakkolunastaa kiinteistöjä yksityisiltä omistajilta kansallisen turvallisuuden perusteella, vaikka asiaa koskeva varsinainen lakihanke on vasta valmistelussa.

HS:n haastattelema sotilaslähde Puolustusvoimista kertoi lauantaina, että venäläisyhteyksiä omaavan Airiston Helmi -yhtiön toiminta on kiinnostanut Puolustusvoimia ja suojelupoliisia jo vuosia. Lähteen mukaan sotilasviranomaiset ovat pohtineet, voisiko joitakin yrityksen kauppoja rajoittaa.

LAINSÄÄDÄNTÖÖN tulee lähitulevaisuudessa omat pykälänsä myös kansallisesta turvallisuudesta alueiden käytössä, jos puolustusministeriössä parhaillaan viimeisteltävä lakiesitys toteutuu.

Hallitus on antamassa asiasta lakiesityksen eduskunnalle marraskuussa. Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) mukaan lakiesitys parantaisi val­tion mahdollisuuksia puuttua kansallista turvallisuutta vaarantaviin toimiin.

Turun talousrikoksista epäillyt miehet esiintyvät etäyhteyden kautta oikeudelle – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisioperaatiosta

Toinen miehistä on virolainen ja toinen venäläinen.

POLIISI vaatii kahta miestä vangittavaksi Turun saariston talousrikostapauksesta. Vangitsemisoikeudenkäynnit järjestetään tänään tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Istunnot järjestetään poikkeuksellisesti etäyhteyden kautta, sillä Turun poliisiaseman poliisivankila on remontissa. Kaksi pidätettyä miestä on sijoitettu poliisivankilaan Vantaalle, joten oikeus kuulee heitä sekä tutkinnanjohtajaa videoyhteyden kautta.

Ensimmäisen pidätetyn miehen vangitsemisoikeudenkäynti alkaa kello 13 tiistaina. 51-vuotias virolaismies on HS:n tietojen mukaan Airiston Helmi -nimisen yrityksen työntekijä. Hän asuu Paraisilla.

Toinen vangitsemisoikeudenkäynti alkaa kello 14. Silloin käsitellään 36-vuotiaan venäläismiehen vangitsemista. Miehellä on ollut Airiston Helmen nimenkirjoitusoikeus.

Turunmaan saariston näyttävästä viranomais­operaatiosta lähti viestejä sekä ulkomaille että Suomen eduskuntaan

Perustuslakivaliokunta totesi viime perjantaina, että sen mielestä perustuslain muutoksen kiireelliselle käsittelylle on poikkeuksellisesti välttämätöntä tarvetta ja kyseessä on pakottava tilanne.

SUOJELUPOLIISIN päällikkönä vuosina 1978–1990 toiminut myöhempi eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen julkisti viime viikolla muistelmansa. Niissä hän kuvaa myös tapaa, jolla Suomi hoiti pois maasta paljastuneet neuvostovakoojat. Tapauksia oli Tiitisen omien sanojen mukaan hänen kaudellaan parikymmentä.

Kun vakooja oli saatu kiinni ja näyttö oli pitävä, asia käytiin aluksi läpi tasavallan presidentin kanssa. Sen jälkeen Tiitinen kertoi päätöksestä Helsingin KGB-päällikölle Viktor Vladimiroville. Aikaa poistumiseen annettiin pari viikkoa.

Viikonloppuna Turunmaan saaristossa tehty viranomaisten suuroperaatio sai monet suomalaiset spekuloimaan, oliko toimenpiteiden perusteena jonkinlainen epäilty tiedustelutoiminta. Jos julkisuuteen olisi tullut viittaus mahdollisista yhteyksistä valtiollisiin toimijoihin, Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev olisi myöhemmin tällä viikolla Suomeen saapuessaan joutunut kohtaamaan ikäviä kysymyksiä.

Suojelupoliisi on seurannut venäläisten maakauppoja yli 20 vuotta: Viitteitä vakoilusta tai piilotetusta vaikuttamisesta ei ole löytynyt

Kiire ja heikko liiketoimintaosaaminen johtivat venäläisten huonoihin sijoituksiin Suomessa. Keskusrikospoliisin Airisto-operaatiossa on kyse puhtaasta talousrikostutkinnasta, Helsingin Sanomien lähde kertoo.

SUOJELUPOLIISI (Supo) on seurannut venäläisten maakauppoja Suomessa jo yli kaksikymmentä vuotta. Minkäänlaisia viitteitä vakoilutoiminnasta tai vaikuttamisesta ei kuitenkaan ole tullut ilmi, kertovat Helsingin Sanomien haastattelemat tiedustelulähteet.

OPERAATIOSSA poliisi otti kiinni ja pidätti kolme henkilöä. Yksi heistä vapautettiin sunnuntaina. Maanantaina iltapäivällä ilmeni, että krp vaatii kahta miestä vangittavaksi törkeästä rahanpesusta epäiltyinä.

Saaria vilkkaan laivareitin varrella – kuvat näyttävät, millaisia ovat Airiston Helmen ja venäläisliikemiehen omistamat alueet

HS kuvasi Airiston Helmen ja venäläisliikemiehen Turun saaristossa omistamia alueita helikopterista.

YHTIÖ ja venäläinen liikemies ovat ostaneet Maanmittauslaitoksen mukaan maa-alueita ja rakennuksia yhteensä noin 3,8 miljoonalla eurolla vuosina 2007–2014. Lisäksi venäläisliikemies on ostanut Airiston Helmeltä Säkkiluodon 4,5 miljoonalla eurolla.

Kohteiden yhteenlaskettu koko on 50,45 hehtaaria.

Esimerkiksi Säkkiluodolla on useita rakennuksia, järeitä betonilaitureita ja lukuisia valvontakameroita.

Jasper Pääkkönen sijoitti euralaisyritykseen – Elokuvatähti saapuu avajaisiin tiistaina

Satakunnan Kansa 24.9. 2018

Uransa huipulla oleva näyttelijä Jasper Pääkkönen on lähtenyt osakkaaksi euralaiseen asumis- ja kuntoutuspalveluyhtiöön.

Sijoittajanakin tunnettu Pääkkönen saapuu itse Euraan kuntoutuskodin avajaisiin tiistaina. Neuropsykiatrisille asiakkaille suunnattu 42-paikkainen kuntoutuskoti on yhtiön ensimmäinen.

Lehtocare on Eurassa vuonna 2017 perustettu asumis- ja kuntoutuspalveluja tarjoava yritys, jonka taustalla ovat euralaisyrittäjät Merja ja Jukka Lehto. Myös Pääkkönen on yhtiön perustajajäsen.

Satiiriohjelma opastaa kiinalaisia käyttäytymään Ruotsissa: ”Historiallisten rakennusten ulkopuolelle ei saa ulostaa” – Kiina vaatii SVT:ltä anteeksipyyntöä

Helsingin Sanomat 24.9. 2018

Kiinan Ruotsin-suurlähettiläs pitää satiirivideon sisältöä rasistisena ja provosoivana. Videon tekoon johtanut syyskuun alun välikohtaus on jo aiemmin saanut Kiinan ulkoministeriön vaatimaan anteeksipyyntöä Ruotsin hallitukselta.

KAIKKI sai alkunsa 2. syyskuuta Ruotsissa tapahtuneesta välikohtauksesta, joka johti kiinalaisturistien poistamiseen poliisin voimin tukholmalaisesta hostellista.

Välikohtaus käynnistyi, kun kolmihenkinen kiinalaisperhe saapui Vasastadenin kaupunginosassa sijaitsevaan hostelliin vuorokautta ennen huonevarauksensa alkamisajankohtaa.

Majoitusliikkeen johtajan mukaan hostellin kaikki huoneet olivat täynnä, joten aamuyöllä kiinalaisperhettä pyydettiin poistumaan. Perhe kieltäytyi ja alkoi johtajan mukaan uhkailla henkilökuntaa. Paikalle hälytettiin poliisi.

”Opasvideota” ennen puhuva juontaja toteaa, että Kiinassa ei näy SVT, Facebook, Instagram eikä Youtube. Siten ”Ruotsin virallinen kanava” opastaa ”Youku-verkkosivustolla” julkaistavassa videossa kiinalaisturisteja, miten käyttäytyä Ruotsissa.

ENSIMMÄISEKSI video neuvoo, ettei historiallisten rakennusten ulkopuolelle saa ulostaa. Sitten seuraa ohje käsienpesusta. Seuraavaksi videolla näkyy koiria ulkoiluttava kansalainen.

”Jos näet jonkun liikkuvan ulkona koiransa kanssa, se ei tarkoita, että hän olisi juuri käynyt ostamassa lounaansa”, juontaja jatkaa.

Sukupuoli voi nyt olla vaikka salmiakki

Helsingin Sanomat 23.9. 2018

NYKYÄÄN ajatellaan, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi tai kolme. Niitä voi olla jopa satoja.

Sehän ei toki ole uusi ajatus. Jotkut saattavat muistaa 80-luvun tv-keskustelun, jossa yksi keskustelija totesi, että hänhän voisi sitten olla sukupuoleltaan vaikka salmiakki. Pitäisikö kaikkien se hyväksyä?

Nyt se olisi mahdollista. Esimerkiksi brittiläinen The Guardian -lehti antaa kyselyissään vastaajalle siihen mahdollisuuden.

Kun The Guardianin kyselyssä selvitetään vastaajan taustatietoja, sukupuolen osalta muotoilu on hieno. Kysytään, mihin sukupuoleen vastaaja identifioituu eli mihin hän itse samaistuu.

Jos pitäisi kirjoittaa jotain avovastaukseen, mihin sitä itsensä oikein identifioisi? Pikainen kierros lähipiirissä antaa tällaisia vastauksia: Koivu. Possukka. Pioni. Vannoutunut poikatyttö. Papukaija. Aivan­ tavallinen ihminen. Vanhanaikainen vihreä raitiovaunu tai ehkä sittenkin aalto.

Lisäksi kohdalle osuu yksi, joka sinnikkäästi sanoo olevansa mies.

© 2003- dpk.fi

saa
P I E N E T U U T I S E T
 1. Jouko Jokisen mukaan tunnettujen tv-kasvojen vaihtuminen on normaalia työkiertoa
 2. Ylen tunnettu ruutukasvo Jari Korkki on irtisanottu
 3. Italiaa runnova myrsky sai mutavyöryt liikkeelle – ”Olemme polvillamme”
 4. Neljä tunnettua suomalaista haki työtä romaninimillä ja omilla ansioluetteloilla - 54 hakemusta, ei tulosta
 5. "Kynnys nettikirjoittelua koskevien syytteiden nostamiseen voi madaltua"
 6. Kruununprinssin lähipiiriin kuulunut henkilö oli konsulaatissa katoamisen aikana
 7. ”Ihmiskunta menossa suoraa päätä helvettiin – tämä sukupolvi ykkösluokassa”
 8. Twitter on julkistanut avointa dataa vaikutusyrityksistä – Yli 10 miljoonaa viestiä yhdistetty Venäjän ja Iranin trollitehtaisiin
 9. "Jos tahtoo padota fasismin, täytyy padota nationalismi" – historioitsija Zeev Sternhell muistuttaa Euroopan synkästä perinnöstä
 10. Mikael Jungner on uskonut vapaaseen ja itseohjautuvaan ihmiseen
 11. Petteri Orpo kohautti eduskuntaa – ”Huonommilla kyvyillä työpaikka”
 12. Teksti on hauska ja erottautuva keino kertoa mikä rakennus on
 13. Suomalaisyhtiön suunnitelmat nostattavat mielenosoituksia Etelä-Amerikassa
 14. Nordea ja LähiTapiola palvelivat kohuttua Airiston Helmeä
 15. Tutkiva sivusto Bellingcat jäljitti yli 300 venäläisen agentin nimet internetistä – ”Saa presidentti Putinin näyttämään hölmöltä”
 16. 1,2 miljoonaa kankkulan kaivoon: Banksyn arvotauluun oli kätketty itsetuhomekanismi – huutokaupattu teos silppusi itsensä ostajan kauhuksi
 17. Mailis Penttilä kuvassa miljonääri Pekka Koskisen kanssa
 18. Naisopettaja käytti hyväksi kahta teini-ikäistä oppilastaan lukuisia kertoja –  korkein oikeus alensi rangaistusta
 19. IS:n kriitikko lyttää täysin uuden Olavi Virta -leffan
 20. Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan tilitietoja
 21. Jari Sillanpään keikoilla yleisökato
 22. Porin kaupunki on tällä hetkellä liikenteellinen periferia"
 23. Kansanedustaja paljastaa eduskunnan villin elämän: Salasuhteita ja työhuoneeseen sammumisia
 24. Marja Tomberg taistelee puhtaan meren puolesta Tiede on ajautunut vakavaan kriisiin
 25. Kansanedustaja Laura Huhtasaari hermostui koululaisten työstä
 26. Väsähtäneen oloinen ex-presidentti kävi heittämässä Suomessa rutiinikeikan – Obaman Trump-piikit upposivat messuyleisöön
 27. Lopettaako EU-uudistus meemit ja uutisten jakamisen verkossa? Tästä on kyse kiistellyssä tekijänoikeusdirektiivissä
 28. 700 metrin päässä tuulivoimaloista asuva pariskunta sai erävoiton korkeimmassa hallinto-oikeudessa – Ovat vakuuttuneita, että Pahkionvuoren voimalat suljetaan
 29. Yt-pommi: OP:n myllerrys koskee 6000 työntekijää
 30. 60 000 euron Opel Insigniassa on herraskaiset oltavat
 31. Venäjällä riehuva hiv-epidemia läikkyy myös rajan yli Suomeen
 32. Riku Siivosen kolumni:
 33. Jani Toivola avautuu kohusta Facebookissa: ”Toivon että luottamus säilyy”
 34. Näissä paikoissa myytiin seksiä 1800-luvun Helsingissä – prostituoidun tunnisti yhdestä vaatekappaleesta
 35. Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista
 36. ”Nuoret olivat ainoita, jotka tulivat apuun. Kaikki muut ajoivat vain ohi”, Machuca sanoo.
 37. Suomessa tarvitaan synnytystalkoita
 38. Äiti keksi pienelle pojalleen vakavia oireita
 39. Iltasanomien toimittaja Timo Haapalan kimppuun hyökättiin
 40. Uutisvuoto palaa ruutuihin – MTV3 hankki aiemmin Ylellä nähdyn paneelishow’n
 41. Pornotähti Daniels lupaa ”räjäyttää tajunnan kertomalla kaiken” kirjassaan suhteestaan ja oikeusjupakastaan Trumpin kanssa
 42. Ihmisroskista puhunut keskustapoliitikko joutui jättämään työpaikkansa välittömästi!
 43. Serena Williamsin raivon kohteeksi joutunut tuomari: ”À la carte -tuomarointia ei ole”
 44. MOT tutki koulussa tapahtuvaa häirintää
 45. "Tämä on iso savotta yhdelle sukupolvelle" – #Metoossa on nyt miesten vuoro, sanovat Docventuresin Riku ja Tunna
 46. Perusautomerkit ovat nykyisin luksus­autoja – Tästä syystä ne maksavat kymmeniä tuhansia euroja vähemmän kuin Mersut tai Audit
 47. ”Olen osa vastarinta­liikettä Trumpin hallinnossa”
 48. Onko koneellasi joku näistä ohjelmista? Mikko Hyppönen antaa varoituksen Ylellä
 49. Hanaviineistä tutut pakkaukset ovat lisänneet omenoiden mehustuksen suosiota
 50. Kymmenet autoilijat kaahasivat moottoritietä väärään suuntaan – palohälytys johti kaaokseen ja törkytemppuihin
 51. Eduskunnan väärinymmärtämättömyys kesti puoli tuntia
 52. Tiesitkö, että kivipinon kokoaminen kansallispuiston tunturiin rikkoo lakia?
 53. Syksyn upein lintunäytelmä alkoi – "Tällaista ei voi kokea missään muualla"
 54. Turhinta on ulkomainen pullovesi
 55. Eduskunnan puhemies huolissaan kristittyjen asemasta Suomessa
 56. Kansanedustaja: Peruskoulua uhkaa eriarvoistuminen – ”Kyseessä on iso kansallinen kysymys”
 57. Riina Sorjonen yritti vuosia laihduttaa terveellisinä pitäminään ruuilla, kunnes ymmärsi, että vika oli juuri niissä
 58. Attendo haluaa uuden 50-paikkaisen seniorikodin Ulvilaan
 59. Toope-hevonen lentää painepuvussa Amerikkaan
 60. Sinäkin olet trolli
 61. Linda Liukas opettaa uutuuskirjassa, miten tietokone toimii - esikoisteoksesta tuli supersuosittu Japanissa
 62. Mies ja unelma: Martin Luther King
 63. George R. R. Martin kertoi, että ainakin kolme uutta Game of Thrones -maailman historiaan sijoittuvaa televisiosarjaa on parhaillaan kehitteillä.
 64. Median suosikki ei ole sama kuin kansan: 165 kuvaa 75-vuotiaasta Kekkosesta, 70-vuotiaasta Niinistöstä ei yhtäkään
 65. Kansainvälistä menestystä saanut näyttelijä Eero Milonoff ei ole sosiaalisessa mediassa, koska se ajoi hänet kauas omasta itsestään
 66. Kannabis vanhentaa aivoja enemmän kuin alkoholi – paljon polttelevien aivot hidastuvat
 67. Volvon hinta karkasi monen ulottumattomiin
 68. Sähköautojen tehon ylärajaa ei ole edes hipaistu
 69. Moni tuo puhelimen huoltoon, vaikka sen saisi kuntoon ilmaiseksi kotikonstein
 70. Senaattori John McCain on kuollut 81-vuotiaana
 71. Jälleen uusi kansalaisaloite eduskunnan käsittelyyn – 50 000:n raja ylittyi viimeisenä päivänä
 72. Blockfest jätti jälkeensä siivottoman näyn Tampereella
 73. Suomi haluaa akkualan suurvallaksi
 74. Kirjapaljastukset kertovat, että Niinistöllä on poikkeuksellisen paljon vaikutusvaltaa – Mutta mistä se johtuu?
 75. Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet
 76. Timo Soinista tuli rasite Suomelle
 77. Genovan moottoritiesilta romahti
 78. Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori
 79. Autot roihusivat Göteborgin lähiöissä
 80. Timo Soinin asemaan halutaan puuttua eduskunnassa: ”Ulkoministerin luottamus mitattava”
 81. Vaalikiimaa
 82. Näistä 10 asiasta Berliinin EM-kisat jäävät mieleen
 83. Suomen historian suurin poliisirikosoikeudenkäynti alkaa tiistaina Helsingissä - tässä taustoja tapauksen seuraamiseen
 84. Mies sai sakot haukuttuaan lauluissaan maahanmuuttajia ja pakolaisia