Arkisto Google Youtube Instagram Areena Netflix HBO

Luvassa kevyttä pilveä?

Helsingin Sanomat Heinäkuu 2019

Tallinnassa nuoret istuvat iltaa kahvilassa kevytkannabista tuprutellen. Jos alan yrittäjien hakemukset menevät EU:ssa läpi, sama nähdään ehkä pian myös Suomessa.

TALLINNALAISET Steve Raidmets , 19, ja Evita Veik, 20, odottelevat tilaustaan kahvilassa muodikkaalla Telliskiven alueella.

Pöydällä auringossa paistattelee kannabiskasvi, ja teema jatkuu tiskin takana: Tarjolla on kannabiskukintoja, -siemeniä, -öljyä ja -teetä. Tavallisesti saatavilla olisi myös kannabiskeksejä ja -brownieita, mutta ne on tältä viikolta myyty jo loppuun.

Kannabiskahvila Sativa Store avattiin vain muutama viikko sitten, mutta vastaanotto on ollut innostunut. Myös Veik ja Raidmets tunnustautuvat vakioasiakkaiksi.

”Olemme käyneet täällä jo monta kertaa, oikeastaan joka päivä”, Raidmets sanoo.

Pormestari Lyly vie Kansallismielisten liittouman leirin valtuustoryhmien käsittelyyn: ”Toiminta ei ole hyväksyttävää”

Aamulehti Heinäkuu 2019

Perussuomalaisten osallisuus Kansallismielisten liittouman kesäleirillä käsitellään elokuussa.

Tampereen pormestari Lauri Lyly on ottanut kantaa perussuomalaisten osallisuuteen Kansallismielisten liittouman järjestämällä kesäleirillä. Paikalta otetuissa kuvissa harjoitellaan ampumista kasvokuviin. Sosiaalisessa mediassa esitettiin kuvissa olevan politiikasta tuttuja henkilöitä.

Aamulehti kirjoitti torstaina perussuomalaisten osallistumisesta leirille, jolle kuvien perusteella osallistui myös kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen johtaja Antti Niemi. Tampereen perussuomalaisten hallituksen jäsen, maallikkotuomari Seikku Kaita esiintyy paikalta otetuissa kuvissa.

Terhi Kiemunki, joka kuuluu Tampereen kaupungin sivistyslautakuntaan ja toimii varavaltuutettuna perussuomalaisten Tampereen valtuustoryhmässä, on Kansallismielisten liittouman varapuheenjohtaja.

”Sitten kun se käytännössä tapahtuu, oli se jotenkin sairasta”

Helsingin Sanomat Heinäkuu 2019

HS haastatteli suomalaisia, joiden työtehtävänä on ollut kuunnella muiden suomalaisten älylaitteilleen sanelemia komentoja ja ääniviestejä.

HS on haastatellut yhteensä neljää ihmistä, jotka ovat olleet viime vuosina töissä useissa alan yrityksissä. Osa haastateltavista on kuunnellut viestejä Etelä-Euroopassa sijaitsevien yritysten tiloissa ja yksi etätyönä Suomesta käsin.

”Sitä tietää, että tietoja kerätään, mutta sitten kun se käytännössä tapahtuu, oli se jotenkin sairasta”, yksi haastateltava sanoo.

Työntekijät kuuntelivat lyhyitä puheenpätkiä ja tarkistivat, olivatko teknologiayhtiöiden käytössä olleet ohjelmistot muuntaneet puheen tekstiksi oikein.

”Paljon oli sellaisia lasten viestejä, joissa vain pelleiltiin, mutta oli myös ihan oikeita viestejä”, yksi entinen työntekijä kertoo.

Joissakin viesteissä puhujan henkilöllisyys kuitenkin paljastui, kun tämä kertoi koko nimensä esimerkiksi viestin allekirjoituksessa. Yksi entisistä työntekijöistä kertoo tunnistaneensa ääniviestistä tuttavansa.

Seksinmyyntisivusto Sihteeriopiston suomalaisia ylläpitäjiä epäillään laajasta kansainvälisestä parituksesta ja rahanpesusta, epäilty rikoshyöty jopa 40 miljoonaa euroa

Helsingin Sanomat Heinäkuu 2019

Pääepäillyt ovat tällä hetkellä tutkintavankeudessa Espanjassa.

Keskusrikospoliisi on tutkinut yhdessä Eurojustin sekä Espanjan ja Ruotsin viranomaisten kanssa laajaa kansainvälistä paritus- ja rahanpesukokonaisuutta.

Sihteeriopisto on ollut Suomen tunnetuin seksipalveluita välittävä sivusto. Suomessa perustettu sivusto myytiin ulkomaille vuonna 2004 sen jälkeen, kun seksipalveluiden markkinoiminen kiellettiin Suomessa.

Viisi ilmiötä selittää, kuinka ihmisten ikääntyminen mullistaa maailmantaloutta – eikä ainoastaan huonolla tavalla

Helsingin Sanomat Heinäkuu 2019

Suomi polkaisi EU-puheenjohtajuus­kautensa käyntiin isolla vanhuus­konferenssilla. Suhtautuminen ikääntymiseen on muuttumassa vauhdilla.

”JOTKUT kutsuvat näitä hopeisiksi, mutta minä kutsun niitä valkoisiksi. Ja ne ovat kauniit”, sanoi Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja Christine Lagarde, 63.

Hän viittasi hiuksiinsa ja Helsingissä tällä viikolla järjestettävän konferenssin nimeen, hopeatalouteen (Silver economy). Ikääntymistä käsittelevä kansainvälinen konferenssi on yksi Suomen EU-puheen­johtajuuskauden suurtapahtumista.

Lagarde, joka on käytännössä valittu Euroopan keskuspankin seuraavaksi pääjohtajaksi, on itse paras mainos sanomalleen. Videotervehdyksessään hän muistutti, että yli 65-vuotiaisiin liittyy valtava hyödyntämätön tuotantopotentiaali, joka pitää saada käyttöön.

IKÄÄNTYMISESTÄ on paasattu Suomessa jo vuosikymmeniä. Vuonna 2030 neljännes suomalaisista on yli 65-vuotiaita. Suomi onkin yksi nopeimmin vanhenevista maista, mutta ei suinkaan ainut.

Esimerkiksi Kiinassa on vuonna 2040 noin 100 miljoonaa yli 80-vuotiasta ihmistä.

Peltipoliisi räjäytettiin valtatie 2:lla Ulvilassa aamulla – poliisi kaipaa havaintoja tekijästä

Yle Uutiset Heinäkuu 2019

Aamuviideltä alkanut poliisioperaatio kesti useita tunteja. Poliisi haravoi aluetta koirien avulla.

Lounais-Suomen poliisi tutkii aamuyöllä kello 4.20 Ulvilassa tapahtunutta peltipoliisin vahingoittamista räjähderikoksena ja tuhotyönä. Kameratolppa sijaitsee valtatie kahden varrella Friitalassa.

Onko opiskelu rankempaa kuin ennen?

Helsingin Sanomat Heinäkuu 2019

Vastavalmistuneista korkeakouluopiskelijoista työllistyy valtaosa, mutta työelämän vaatimukset ovat aiempaa suurempia. Samalla opiskelija keinuttelee tukikuukausien ja tulorajojen kanssa.

OPISKELIJOIDEN ylikuormitus ja toimeentulo nousivat kiivaan keskustelun aiheiksi viikonloppuna sosiaalisessa mediassa.

Kaikki alkoi Suomen ylioppilaskuntien liiton viimeviikkoisesta kannanotosta. Siinä liitto kysyi, miksei opiskelijoilla ole oikeutta lepoon ja lomaan. Liiton mukaan opiskelijat ovat ainoa ryhmä, jolla ei ole oikeutta loma-ajan toimeentuloon.

Voi raukka­parkaa – hän on yliopisto-opiskelija

Helsingin Sanomat Heinäkuu 2019

JOKU voisi kysyä, että kuinka korkeakouluopiskelijoilla on pokkaa. Että eikö riitä enää maksuton korkeakouluopetus ja sen lisukkeet? Että pitäisikö korkeakouluopiskelijoille kustantaa vielä lomatkin? Eikö etuoikeutettujen vaatimuksilla ole mitään rajaa?

Minä sanon näille koville ja kylmille kysyjille, että menkää itseenne. Liian kauan olemme paaponeet toisarvoisia kohteita: vanhuksia, lapsia, syrjäytyneitä, työttömiä. Yhteiskunnan resurssit pitäisi nyt ohjata niille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat: yliopisto-opiskelijoille. Ei ole mitään niin surullista näkyä kuin luentosalista suoraan kesätöihin revitty nuori henkilö.

Joku voisi myös väittää, että Suomi on rappiolla. Että kuinka käy Suomen tulevaisuuden, jos ikäluokan parhaimmisto – crème de la crème – ei jaksa tehdä opintojensa lomassa töitä? Kuka maksaa tulevaisuudessa verot, jos kaikkein etuoikeutetuimpienkin peruskunto on tämä?

Minä sanon näille kyynisille ja katkerille kysyjille, että menkää itseenne. Miksi ylipäätänsä kenenkään pitäisi tehdä töitä, jos valtio voisi kerran maksaa perustuloa? Yhdysvaltain entisen presidentin John F. Kennedyn virkaanastujaispuhetta vapaasti muokaten: Älä kysy mitä voit tehdä maasi puolesta – kysy mitä maasi voi tehdä sinun puolestasi.

Kommentti: Satiiri on taitolaji. Vaikka kolumnin kirjoittajan reisiä lämmitti läppäri ja saattoi aiheuttaa miellyttäviä värinöitä, ei Annamari Sipilä nyt kyllä onnistunut saamaan lukijoissa samaa kihelmöintiä.

Varusmiesliitto esittää kaikille pakollista asevelvollisuutta: "Nykyinen malli koetaan epätasa-arvoiseksi"

Yle Uutiset Heinäkuu 2019

12 000 alokasta astuu 8.7.2019 palvelukseen. Yhdistys ehdottaa asepalvelusta, jota voidaan määrätä suorittamaan, jos koko ikäluokasta ei löydy tarpeeksi vapaaehtoisia.

Nykymuotoisen varusmiespalveluksen tilasta on keskusteltu viime aikoina kiivaasti. Tilalle on esitetty muun muassa kansalaispalvelusta, joka koskisi naisten lisäksi myös ahvenanmaalaisia ja Jehovan todistajia.

Peltipoliisi räjäytettiin Ulvilassa – Valtatie 2:n kaista tunteja poikki poliisioperaation vuoksi

Iltasanomat Heinäkuu 2019

Poliisin mukaan syynä on liikennekameran vahingoittaminen, joka on tehty ilmeisesti räjäyttämällä. Rikoskomisario Pertti Läksyn mukaan räjäytys on tehty ilmeisesti tarkoituksella.

Kotomaan vaaran vuaret -näytelmä syntyi yksinäisyydessä

Tuiskula info Heinäkuu 2019

Tuiskulan Kesäteatterissa on vuosien saatossa esitetty useita kantaesityksiä. Näin tapahtuu myös tänä vuonna, kun esitämme Pekka Saariston käsikirjoittaman Kotomaan Vaaran vuaret -näytelmän

Tuiskulan kesateatteri

Pekka on kirjoittanut kyseisen näytelmän Tuiskulan Kesäteatteria varten tilaustyönä. Hän sai jo syksyllä listan henkilöistä, jotka aikoivat olla mukana kesän 2019 näytelmän tekemisessä ja kaipaavat roolia. Meitä tekijöitä on lähes neljäkymmentä, joten jokaiselle mielekkään roolin kirjoittaminen on yksi käsikirjoituksen tekemisen suurimmista haasteista. Yleensä viimeistään käsikirjoituksen loppuvaiheessa ja harjoitusten alkaessa, Pekalle on syntynyt käsitys siitä, kuka minkäkin roolin tekee.

Pekka Saaristo on pitkän uransa aikana kirjoittanut yli kaksikymmentä käsikirjoitusta ja ohjannut aloittelevia käsikirjoittajia.

Myös Ylen arkistosta hän on kuunnellut esim. sodan jälkeisten presidenttien puheita. Tähän näytelmään taustaksi Pekka kertoo lukeneensa noin ”puolitoista metriä kirjoja”. Pekka ei voi mitenkään hyväksyä sitä, että näytelmässä olisi virheitä. Hän taustoittaa tapahtumat tarkasti ja selvittää historian tapahtumien todelliset tilanteet huolella.

Tällä kertaa syntyi käsikirjoitus, joka jatkaa Tuiskulan Kesäteatterissa aikaisemmin nähtyjen Kotomaan torpan balladi ja Entäs nyt Kotomaa! -näytelmien tarinaa.

EU-parlamentti kokoontui ensimmäistä kertaa vaalien jälkeen: britit pistivät show'n pystyyn ja perussuomalaiset jäivät istumaan EU-hymnin ajaksi

Yle Uutiset Heinäkuu 2019

Huomion salissa veivät brexitiä kannattavien selänkääntö EU:n tunnuskappaleelle sekä brexitiä vastustavien keltaiset paidat.

Tilaisuudessa soitettiin myös EU:n tunnuslaulu Beethovenin Oodi ilolle -hymni, jonka aikana brexitiä kannattavat britannian edustajat käänsivät selkänsä salille.

Perussuomalaisten EU-edustajat Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen eivät nousseet seisomaan orkesterin soittaessa EU-hymniä vaan jäivät istumaan paikoilleen.

Lentäviä mökkejä ja 490 euron teltta – Porin superviikon majoitus hehkuu nyt kuumana rautana

Satakunnan Kansa Heinäkuu 2019

Porilaisten into yksityismajoitukseen mahdollistaa vielä hyvin viime hetkenkin majoittumisen.

Vuoden 2015 Suomi Areenan aikaan mediavaikuttaja Jussi Lähde nukkui autossaan, koska tympääntyi superviikon ajaksi pilviin nousseisiin majoitushintoihin. Nyt tilanne on parempi, sillä porilaiset ovat yhä innokkaampia tarjoamaan yksityismajoitusta.

PoriJazz

Kahden viikon päästä häämöttävä Porin kesäinen Suomi Areenan ja Pori Jazzin superviikko koettelee jälleen kaupungin majoitustarjontaa.

Yksi apu on Pop Up -lomakylä, jonka Lentävä Mökki Oy -niminen yritys on tuomassa Kirjurinluoto Areenan ja valtatie 8:n väliselle alueelle.

Rekoilla on tulossa 40 mökkiä, kertoo Pori Jazzin toimitusjohtaja Miika Ranne.

Pop Up mökkikylä nousee paikoilleen kriittisiksi pääkonserttipäiviksi. Mökit ovat kahden hengen mökkejä, joissa on minijääkaappi ja patjat, mutta ei vuodevaatteita. Hinnoittelu on kahdelta hengeltä yhdeltä vuorokaudelta 140 euroa. Torstaista sunnuntaihin majoitus heltiää 320 eurolla. Mökkikylässä on suihku.

Telttamajoitus 490€vrk

Majoitusta teltoissa tarjoaa Ruosniemen Kukkulakallioilla toimiva Finndome, jonne kriittisenä jazzviikonloppuna majoittuu kaksi aikuista kahdeksi yöksi 490 eurolla. Telttakylä sijaitsee 4,8 kilometrin päässä keskustasta. Aivan mistään vaalimattomista "soputeltoista" ei majoituksessa ole kyse, sillä kyseessä ovat Dome-kuplat. Telttakylän vieressä on virkistävä uimaranta.

Kommentti: Tämä Kukkulakallio pitää nähdä.

Ruotsin kokoomusjohtajalta suoraa puhetta ammuskeluista: ”Tilanne on äärimmäinen maalle, joka ei käy sotaa”

Uusi Suomi Heinäkuu 2019

Ruotsissa kokoomuspuolue moderaternan puheenjohtaja Ulf Kristersson vaatii tiukennuksia oleskelulupien myöntämiseen. Kristersson esittää, että ruotsin kielen osaaminen olisi jatkossa pysyvän oleskeluluvan ehto, eikä yhteiskunta enää kustantaisi kaikkia tulkkauspalveluita.

”Hänen, joka saa pysyvän oleskeluluvan, on osattava ruotsia. Ja silloin ei tarvita enää laajaa ilmaista tulkkausta”, Kristersson sanoo.

”Oikeus omaan kotikieleen on nyt ollut vahvempi kuin velvollisuus opiskella ruotsia.”

Visbyn Almedalsveckanilla pitämässään tunnin mittaisessa linjapuheessa puoluejohtaja hahmotteli uutta 2020-luvun Ruotsin mallia. Kristerssonin mukaan juuri kieli on koko mallin ”punainen lanka”. Samalla hän korosti, ettei maahanmuuttajien voi heti odottaa osaavan täydellistä ruotsia, mutta tällä hetkellä ”ymmärrettävä kielitaito on ehdottomasti aliarvostettua”.

Anne Bernerin junasuunnitelman jyrännyt Sanna Marin käy nyt Bernerin taksilain kimppuun

Uusi Suomi Heinäkuu 2019

Uuden hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) kertoo käynnistäneensä työn ”taksisääntelyn ongelmien korjaamiseksi ja lainsäädännön uudistamiseksi”. Vuoden vanha uusi taksilaki tuli voimaan edellisen hallituksen kaudella, ja se on saanut kovaa kritiikkiä sekä taksialalta että asiakkailta.

Perussuomalaisten on ratkaistava suhteensa äärisuuntauksiin, muuten asiaa hallitukseen ei ole

Helsingin Sanomat Heinäkuu 2019

Tasa-arvovaltuutetun mukaan ”etnonationalismi” kuulostaa sisäsiistiltä kiertoilmaukselta rotuopille.

PERUSSUOMALAISTEN uusi varapuheenjohtaja Riikka Purra, 42, vahvisti viikonloppuna, että puolueen tavoitteena on nousta pääministeripuolueeksi. Puoleen strategiaa vuosia suunnitellut, nykyinen kansanedustaja Purra sanoi HS:lle, että pääministerin paikka on perussuomalaisten tavoite seuraavissa eduskuntavaaleissa.

JOS perussuomalaiset haluaa hallitukseen minkä tahansa muun ison puolueen kanssa, sen pitää kuitenkin ratkaista suhteensa äärisuuntauksiin, kuten etnonationalismiin.

Tätä asiaa puolue itse ei halunnut ottaa esiin viikonlopun puoluekokouksessa, vaan sen johtohenkilöt ovat pikemminkin yrittäneet vältellä koko teemaa.

Radikaaleimmat puolueen jäsenet ottavat itsestään geenitestejä ja vertailevat suomalaisuuden prosenttiosuutta perimässään. He tuomitsevat rasismin vastaiset viikot ja seksuaalisen tasa-arvon edistämisen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on eronnut nationalistisesta Suomen sisu -järjestöstä

Helsingin Sanomat Kesäkuu 2019

”Ei kukaan pysty antamaan tyhjentävää määritelmää suomalaisuudelle. Tietenkin lähtökohta on se, että ei passi eli kansalaisuus tee kenestäkään suomalaista”, Halla-aho vastaa kysymykseen, pitääkö suomalaiseksi syntyä.

PERUSSUOMALAISTEN puheenjohtaja Jussi Halla-aho on yllättäen jättänyt nationalistisen Suomen sisu -järjestön, jonka kunniajäsen hän oli. Halla-aho on oman kertomansa mukaan kuulunut järjestöön vuodesta 2000.

Halla-ahon ero Suomen sisusta saattaa merkitä sitä, että hän haluaa tehdä aiempaa selvemmän eron geenejä korostavaan jyrkän linjan puolueväkeen.

Kommentti: Jos näin on, ( Halla-ahon ero Suomen sisusta saattaa merkitä sitä, että hän haluaa tehdä aiempaa selvemmän eron geenejä korostavaan jyrkän linjan puolueväkeen.), Halla-ahosta saattaa kasvaa vielä kelpo kansalainen.

Britannian pääministeriksi on nousemassa hahmo, joka ei jätä ketään kylmäksi: Tässä Boris Johnsonin parhaat kommellukset

Nyt Kesäkuu 2019

Britannialla on heinäkuun lopulla uusi pääministeri.

Hän on mitä todennäköisimmin Boris Johnson, entinen Lontoon pormestari ja edellinen ulkoministeri. Konservatiivipuolueen puheenjohtajan ja täten pätkäpääministerin paikasta kisaa Johnsonin lisäksi enää Jeremy Hunt, nykyinen ulkoministeri.

Boris Johnson, koko nimeltään Alexander Boris de Pfeffel Johnson, tuttavallisemmin Boris tai jopa BoJo, kuten häntä Britanniassa usein kutsutaan, on ehtinyt vaiheikkaalla urallaan tehdä lähtemättömän vaikutuksen niin Brittein saarilla kuin muualla Euroopassa.

Jari Aarnio tuomittiin kymmenen vuoden vankeuteen – Määrättiin heti vangittavaksi

Iltasanomat Kesäkuu 2019

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio tuomittiin kymmenen vuoden ehdottomaan vankeuteen muun muassa useista törkeistä huumausainerikoksista.

Helsingin hovioikeus oli siten pääpiirteittäin Helsingin käräjäoikeuden kanssa samaa mieltä Aarnion syyllisyydestä. Myös käräjäoikeus oli tuominnut Aarnion kymmenen vuoden rangaistukseen.

Se oli Aarnion rikoksista maksimirangaistus, sillä hänellä oli pohjalla kolmen vuoden ehdoton vankeusrangaistus niin sanotussa Trevoc-haarassa.

Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

Helsingin Sanomat Kesäkuu 2019

Uusi näyttö on antanut vahvaa lisätukea sille käräjäoikeuden johtopäätökselle, että Aarnio on ollut ”Pasilan mies”, joka on käyttänyt prepaid-liittymiä hasiksen maahantuonnin ja levityksen järjestelemiseen, hovioikeus totesi.

Hovioikeus on katsonut, että Aarnio on käyttänyt hyväksi virkansa suomia mahdollisuuksia huumausainerikosten tekemiseksi ja niiden peittämiseksi piittaamatta seurauksista, joita muille hänen toiminnastaan aiheutuu.

Kaikki tiet vievät Suviseuroille

Iltasanomat Kesäkuu 2019

Tämän kesän Suviseurat järjestetään Muhoksella.

Videolla Suomen Itsenäisyyden 100 juhlavuonna Suviseurat järjestettiin Porissa.

Matokorven pellolle nousee jättimäinen leiri 28.6. – 1.7. väliseksi ajaksi. Paikka on tuttu vuoden 2003 Suviseuroilta.

”Täysimittainen sota olisi tuhoisa, arvaamaton ja kallis” – Trumpilla on käsissään vaarallisia vaihtoehtoja, kun vastassa on sitkeä Iran

Helsingin Sanomat Kesäkuu. 2019

Uhkaako Iranin ja Yhdysvaltojen välille todella syttyä sota? Voiko Trump onnistua uhkapelissä? HS käy läpi, mistä Lähi-idässä kärjistyvässä konfliktissa on kyse.

ISKUJA säiliölaivoihin, alas ammuttu amerikkalainen lennokki, viime hetkellä peruttu ohjusisku Iraniin.

Yhdysvaltojen ja Iranin konflikti on kärjistynyt viime viikkoina äärimmilleen, eikä helppoa ulospääsyä ole näkyvissä.

Loppuviikosta lähestyttiin jopa sodan lähtölaukauksia, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump oli käynnistää iskun Irania vastaan.

”Maat ovat käyneet toistuvasti lähellä hyvin vaarallisia tilanteita”, sanoo Lähi-idän tutkija Mikko Patokallio konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä.

Li Anderssonilta piikki Antti Rinteelle: ”Työttömyys on kaikkea muuta kuin chillaamista”

Uusi Suomi Kesäkuu. 2019

Opetusministeri Li Andersson (vas) huomauttaa Twitterissä pääministeri Antti Rinteelle (sd), että ”työttömyys on kaikkea muuta kuin chillaamista”.

Kommentti liittyy Rinteen keskiviikkona työllisyysseminaarin päätöspuheenvuoron toteamukseen, jonka mukaan ”meillä ei ole varaa sellaiseen maailmaan, jossa chillaillaan”.

Rinteen mukaan työikäisten ihmisten chillailu on omiaan vaarantamaan hyvinvointivaltion tulevaisuuden.

”Töihin pitää lähteä, kun on työkykyinen tai osakykyinen”, hän sanoi.

Li Andersson muistuttaa, että itse asiassa työttömyys aiheuttaa monille ahdistusta ja pahoinvointia.

Kommentti: Ei alkanut pääministeri Antti Rinteen kausi kovin ylevästi kun heti alkuun syyllisti työttömät chillailijoiksi. Juuri kun oli eduskuntavaalit kampanjassaan linssit kosteana vakuuttanut parantavansa työttömien asemaa työmarkkinoilla, aloittikin pääministeri kautensa leimaamalla heidät työtävieroksuviksi bilettäjiksi.

Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

Helsingin Sanomat Kesäkuu. 2019

Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan asia pitää tarvittaessa viedä oikeuteen.

PERUSSUOMALAISTEN puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi torstaina pitävänsä kohtuuttomana sitä, että opetus- ja kulttuuriministeriö peruu puolueen nuorisojärjestön avustuksen tältä vuodelta. Hänen mukaansa päätös käytännössä lopettaa nuorisojärjestön toiminnan ja ajaa sen konkurssiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi keskiviikkona peruuttavansa Perussuomalaisille nuorille täksi vuodeksi myönnetyn avustuksen. Ministeriö katsoi nuorisojärjestön toiminnan olevan ristiriidassa nuorisolain tavoitteiden kanssa.

Haminan kohuttu jättisuomenlippu jouduttiin ottamaan alas salosta - juhannuspäivän myrskytuuli oli liikaa, lippu repeytyi

Iltalehti Kesäkuu. 2019

Juhannuspäivänä Haminaan saapuneen ukkosmyrskyn seurauksena koripallokentän kokoinen Suomen lippu jouduttiin laskemaan alas, sillä tuulet voimistuivat yli sovitun tuulirajan.

Haminan VPK laski lipun välittömästi, kun tuulen nopeus ylitti 12 metriä sekunnissa. Valtavassa lipussa huomattiin reikä, joten lippua ei voi nostaa takaisin salkoon.

Juhannuskokon nousu ja tuho

Panu Rajalan blogi Kesäkuu. 2019

Näin kävi viimein. Yli neljäkymmentä vuotta on poltettu kokkoa meidän rannassa hyvällä menestyksellä. Nyt vasta se onnistuttiin väkivalloin sammuttamaan.

Kokko on koko kevään luomistyöni tulos. Viimein se kohtaa kypsyytensä ja poltetaan poroksi. Ensimmäisen kerran rannallamme vierailivat arvokkaasti sekä poliisi että palokunta.

Sanal oli nimenomaan saapunut tutkimaan suomalaisia perinnäistapoja ja saikin niistä hyvin kouriintuntuvan kuvan.

Liike Nytistä tulee puolue

Helsingin Sanomat Kesäkuu. 2019

Liike Nyt on halunnut tarjota vaihtoehdon puolueille. Puheenjohtaja Harry Harkimon mukaan on kuitenkin käynyt ilmi, että Suomen poliittisessa järjestelmässä pystyvät kunnolla toimimaan vain puolueet.

”Tarkoituksena on saada vaadittavat 5 000 kannattajakorttia kerättyä elokuun loppuun mennessä. Pääsisimme aloittamaan puolueena mahdollisesti jo syyskuussa”, hän arvioi.

Päivi Räsäsen taistelu sateenkaarta vastaan – käykö ovi nyt toiseen suuntaan?

Demokraatti Kesäkuu. 2019

Kirkkohallituksen päätös osallistua yhteistyökumppanina Helsinki Pride-tapahtumaan oli liikaa konservatiivisista näkemyksistään tutuksi tulleelle kansanedustaja Päivi Räsäselle (kd.).

Kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja lähetti keskiviikkona katkeran sävyisen kirjeen arkkipiispa Tapio Luomalle.

Kansanedustajan mielestä Raamatun sanan sijaan synti ja häpeä oli nostettu parrasvaloihin.

Arkkipiispa Luoma vastaa Pride-kohuun: “Kirkon sanoma kuuluu kaikille”

+ 30 astetta! Ilmatieteen laitoksen meteorologilta poikkeuksellinen ennuste juhannussäästä: ”Ei siitä mihinkään pääse!”

Iltasanomat Kesäkuu. 2019

Juhannuksena kannattaa pitää aurinkorasvat ja hellehatut lähellä, sillä luvassa on harvinaisen kuuma keskikesän juhla.

Niinistö avasi Kultaranta-keskustelut – nosti ilmastonmuutoksen suurimmaksi turvallisuusuhaksi

Iltalehti Kesäkuu. 2019

Kultaranta-keskustelut käydään tänä kesänä seitsemättä kertaa. Päävieraana on Saksan liittopresidentti.

kultarantakeskustelut

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut pyörähtävät käyntiin seitsemättä kertaa. Tänä vuonna aiheena on ”Maailma murroksessa – Mihin menee Eurooppa, miten pärjää Suomi?”.

Sunnuntaina ennen varsinaisten keskustelujen alkua pidetyssä lehdistötilaisuudessa Niinistö nimesi suurimmaksi turvallisuusuhaksi ilmastonmuutoksen.

Maria Ohisalo on nyt vihreiden puheenjohtaja: ”Ilmastonmuutos pitää torjua niin, että kaikki pysyvät mukana”

Helsingin Sanomat Kesäkuu. 2019

Vihreiden puoluekokous valitsi lauantaina sisäministeri Maria Ohisalon puolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Ohisalolle ei ollut vastaehdokkaita.

”Ilmastomuutoksen ja köyhyyden torjunta ovat politiikan tärkeimmät tehtävät. Ne eivät ole politiikan sivuhuomioita. Sen me vihreät olemme puolueena osoittaneet. Olemme tehneet niistä politiikan suuria kysymyksiä”, Ohisalo sanoi ensimmäisessä puheessaan puheenjohtajana.

Hän korosti, että ilmastomuutos on torjuttava niin, että ”kaikki pysyvät mukana”.

Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

Helsingin Sanomat Kesäkuu. 2019

Suomessa Tšernobylin aiheuttama ylimääräinen säteilyannos on pieni, eikä terveysvaikutuksia ole havaittu.

Kiitetty yhdysvaltalais-brittiläinen televisiosarja Chernobyl on palauttanut mieleen 33 vuoden takaisen Tšernobylin ydinonnettomuuden. ”Saamme viikoittain kyselyjä sarjan johdosta”, kertoo Säteilyturvakeskuksen tutkijaprofessori Eeva Salminen.

Suomessa Tšernobylin aiheuttama ylimääräinen säteilyannos on pieni.

Salminen muistuttaa, että Tšernobyl on sekä vakavin että radioaktiivisen säteilyn määrällä mitattuna laajin ydivoimalaonnettomuus maailmassa. Esimerkiksi Japanin Fukushiman onnettomuus vuonna 2011 aiheutti väestölle noin kymmenesosan siitä säteilyannoksesta, mitä Tšernobyl tuotti lähialueen asukkaille.

Asuntoon päästetty tuntematon henkilö tyhjensi koko tilin - pankin ei tarvinnut korvata mitään

Satakunnan Kansa Kesäkuu. 2019

Kuluttajan vastuu verkkopankkitunnusten väärinkäytöksistä voi olla yllättävän suuri. Pankki ei vastaa vahingoista osaksikaan, jos kuluttaja on ollut törkeän huolimaton.

Kuluttajariitalautakunnan kahdesta tuoreesta ratkaisusta saa kuvan, millainen menettely ylittää törkeän huolimattomuuden rajan.

Ensimmäisessä ratkaisussa kuluttaja oli päästänyt ennestään tuntemattoman henkilön asuntoonsa. Henkilö oli viettänyt pidemmän aikaa asunnossa ja löytänyt pankkikortin ja sen PIN-koodin. Lisäksi henkilö oli päässyt kuluttajan verkkopankkiin, joko verkkopankkitunnusten avulla tai auki jätetyn verkkopankki-istunnon kautta.

Henkilö oli verkkopankissa korottanut päivittäisen nostorajan kymmeneen tuhanteen euroon ja käynyt automaatilla tyhjentämässä koko tilin. Kuluttajan vahinko oli 9 500 euroa.

Lautakunta piti ilmeisenä, että kuluttaja oli säilyttänyt koodia asunnossaan siten, että se oli ollut helposti saatavilla ja liitettävissä korttiin, koska käytännössä pankkikortin PIN-koodia ei voi selvittää kokeilemalla eri vaihtoehtoja,

Toisessa ratkaisussa kuluttaja oli päästänyt kaksi entuudestaan tuntematonta henkilöä asuntoonsa.

EK:lta kylmä suihku Antti Rinteelle – eläkeläisille luvattua vappusatasta ei edistetä kolmikannassa: ”Vastaus on no go”

Iltasanomat Kesäkuu. 2019

Myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta katsoo, että tavoitetta on vaikea viedä eteenpäin.

ELINKEINOELÄMÄN Keskusliitto ei aio edistää kolmikannassa pääministeri Antti Rinteen (sd) keskeistä vaalilupausta, jonka mukaan alle 1 400 euron eläkettä saavien nettotuloja tulisi nostaa sadalla eurolla kuukaudessa.

Meidän vastaus on yksiselitteinen no go, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies linjasi tiistaina EK:n seminaarissa.

Rinteen hallitus aikoo korottaa alle 1000 euroa tienaavien eläkeläisten eläkkeitä nettona 50 eurolla, mutta koko lupauksen toteuttamiseksi hallitus aikoo selvityttää työmarkkinajärjestöjen kanssa keinoja, joilla alle 1400 euron työeläkkeitä saataisiin nostettua nettomääräisesti 100 eurolla työeläkemaksuja nostamatta.

100 euron korotus tunnetaan ”vappusatasena”, sillä Rinne antoi lupauksensa alun perin vappuna Heinolan torilla. Rinne on käyttänyt termiä itsekin.

Kommentti: "Elämässsä kaikki paska tapahtuu", laulaa (Uusia unelmia) Paula Vesala. Aina kun EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies avaa suunsa sieltä tulee laulun sanoihin viittaavaa lannoitetta. Häkämies on nykyaikainen pyöveli, tosin ilman lainsallimaa kirveenkäyttöoikeutta päiden tiputtamiseen, sanallisesti hän kyllä samoja seuraamuksia tavoittelee. Mökillään Fiskarsin terän viiltävän iskun on todennököisesti moni pölkkypää on saanut.
Rinteen hallitus on luvannut paljon, toteutus tulee olemaan vaikeaa, eikä pelkästään opposition räksytyksen vuoksi.

Wall Street Journalin lähde: Pohjois-Korean johtajan velipuoli oli CIA:n tietolähde

Helsingin Sanomat Kesäkuu. 2019

Moni yksityiskohta tiedustelupalvelun ja Kim Jong-namin suhteesta on kuitenkin pimennossa.

KIM JONG-NAM tapettiin Kuala Lumpurin kansainvälisellä lentokentällä Malesiassa helmikuussa 2017, kun kaksi naista hieroi hänen kasvoihinsa hermomyrkkyä. Naisten mukaan heidät huijattiin levittämään myrkky Kimin kasvoille kertomalla, että kyseessä on tosi-tv-ohjelman pila. Naisten mielestä todellisia syyllisiä ovat pohjoiskorealaiset agentit, jotka ovat onnistuneet pakenemaan.

WALL STREET JOURNALIN mukaan CIA:n tapaamiset Kim Jong-unin velipuolen kanssa kuvastavat sitä, kuinka pitkälle Yhdysvaltain tiedustelu on valmis menemään saadakseen tietoa eristäytyneestä maasta.

"Me olemme Ivan Golunov" – Venäjän media tukee yhteisvoimin kotiarestiin joutunutta tutkivaa toimittajaa

Yle Uutiset Kesäkuu. 2019

Tutkivan toimittajan Ivan Golunovin pidätys on nostattanut Venäjällä ennennäkemättömän tukikampanjan. Myös valtion kontrolloima media on vaatinut viranomaisia selittämään huumesyytöksiä.

Venäjän kolme johtavaa taloussanomalehteä tukevat poikkeuksellisella tavalla kotiarestiin määrättyä riippumatonta toimittajaa Ivan Golunovia.

Lehdet pitävät mahdollisena, että syytteet johtuvat todellisuudessa Golunovin journalistisesta toiminnasta. Ne vaativat viranomaisilta lain kunnioittamista ja läpinäkyvyyttä asian käsittelyssä.

Riippumattomalle Meduza-uutissivustolle työskentelevä Ivan Golunov pidätettiin Moskovan keskustassa torstai-iltapäivänä. Poliisi kertoo löytäneensä toimittajan repusta muuntohuume mefedronia. Tämän lisäksi poliisi on ilmoittanut löytäneensä Golunovin asunnosta kokaiinia.

Golunov ja tämän työnantaja uskovat poliisin lavastaneen tilanteen. He ovat kertoneet uhkausviesteistä, joita Golunov on saanut tutkiessaan hautajaistoimistoihin ja virkamiehiin liittyvää korruptiota ja muita väärinkäytöksiä.

Perttu Häkkisen kuoleman jälkeen ystävä sai salaperäiseltä MM-kiekkoilijalta tarjouksen – Syntyi säätiö, joka aikoo nostaa marginaali­taiteen kukoistukseen

Helsingin Sanomat Kesäkuu. 2019

”Jos oma häröily henkiolentojen, syntetisaattoreiden, roskaelokuvien tahi kansanperinteen parissa on sellaista, josta Häkkinen olisi digannut, niin lähesty meitä”, säätiön tiedotteessa sanotaan.

LOKAKUUSSA 2018 toimittaja Panu Hietaneva sai hämmentävän soiton. Linjalla oli mies, joka halusi jutella Perttu Häkkisestä, Hietanevan pari kuukautta aiemmin kuolleesta ystävästä ja työtoverista.

Ainakin säätiön tiedote poikkeaa perinteisten säätiöiden kielenkäytöstä. Tiedotteen mukaan Perttu Häkkisen Säätiö sr tukee “marginaalipaskaa” eli omaehtoista taidetta ja tutkimusta.

Omaa Tšernobyl-sarjaansa tekevällä Venäjällä HBO-sarja kerää ylistystä ja julmaa piikittelyä

Helsingin Sanomat Kesäkuu. 2019

”On olemassa teoria siitä, että amerikkalaiset tunkeutuivat Tšernobyliin”, venäläisohjaaja Aleksei Muradov sanoo.

VENÄJÄN valtiollinen NTV-kanava on saamassa valmiiksi oman 12-osainen Tšernobyl-sarjansa. joka tarjoaa ”vaihtoehtoisen totuuden” ydinvoimalaonnettomuudesta.

VENÄJÄN tiedotusvälineistä saatujen tietojen mukaan sarja ottaa enemmän taiteellisia vapauksia kuin HBO:n ylistetty viisiosainen Chernobyl. Komsomolskaja Pravdan mukaan venäläissarjassa KGB:n Ukrainan-osasto on saanut vihiä yhdysvaltalaisesta CIA:n agentista, joka on onnistunut tunkeutumaan ydinvoimalakaupunkiin.

HBO:n amerikkalais-brittiläiseen tuotantoon verrattuna venäläissarjan budjetti lienee vaatimaton. Venäjän kulttuuriministeriö on tukenut sarjaa noin puolella miljoonalla eurolla.

chernobyl

BRITANNIAN yleisradioyhtiö BBC on analysoinut HBO-sarjan vastaanottoa Venäjällä. BBC:n mukaan sarja on saanut paljon ylistystä muun muassa autenttisuudestaan. Izvestia-lehden mukaan sarja antaa realistisemman kuvan onnettomuudesta kuin useimmat venäläisfilmit. Lehti myös ihastelee tapaa, jolla tavalliset ihmiset on nostettu sarjan sankareiksi.

”Tekijöiden huolellisuus on henkeäsalpaavaa”, kolumnisti Slava Malamud ylistää Meduza-verkkolehdessä.

HBO:n sarja on asettanut tulevalle venäläisversiolle rajun vertailukohdan. Chernobyl on rankattu tällä hetkellä kaikkien aikojen parhaaksi tv-sarjaksi IMDb:ssä.

Kommentti: Mitä ihmettä? Onko ydinvoiman ikiaikaisena ja jyrkkänä vastustajana tunnettu vihreä puolue muuttamassa kantaansa? ”llmastonmuutoksen torjumiseksi vihreät suhtautuu avoimesti kaikkeen vähäpäästöisen ja ympäristöystävällisen teknologian tutkimukseen ja kehittämiseen." Teksti on osa vihreiden poliittisesta tavoiteohjelmasta vuosille 2019-2023.

Kolmikanta, komiteatyöskentely ja Korpilampi-seminaari – mille vuosikymmenelle Antti Rinteen hallitus aikoo Suomea viedä?

Helsingin Sanomat Kesäkuu. 2019

Antti Rinteen tänään nimitettävä hallitus lupaa ”hyvinvointivaltion vahvistamista”. Tarkoittaako se paluuta vuosikymmenten takaiseen Suomeen?

Tänään nimitettävän Antti Rinteen (sd) hallituksen syntyvaiheet ovat tuntuneet siltä kuin olisi hypätty aikakoneella vuoteen 1977. Silloin pääministeri Kalevi Sorsa (sd) isännöi Korpilampi-konsensusseminaariaan.

Tiistaina Sdp:n puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen Antti Rinne kertoi, että hänen hallituksensa keskeinen tehtävä tulee olemaan ”hyvinvointivaltion vahvistaminen”.

Tällaista puhetta ei ole vähän aikaan kuultu.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmassa hyvinvointivaltio -käsitettä ei mainittu kertaakaan. Rinteen ohjelmassa se toistuu moneen otteeseen. Jo ohjelman johdannossa julistetaan:

Pohjoismainen hyvinvointivaltiomme on kestävä ja oikeudenmukainen malli vastata tulevaisuuden haasteisiin. Toimeentulon turva, toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä koulutus ovat perusta, joka takaa jokaiselle yhdenvertaiset mahdollisuudet tavoitella unelmiaan.

SUOMESSA hyvinvointivaltio laajeni nopeasti 1970- ja 80-luvuilla vahvan talouskasvun ja alhaisen työttömyyden siivittämänä. Sittemmin suunta on ollut toinen.

Suomi on pian kuin tropiikki, mutta muutos on luvassa: raivoukkoset kurittavat Suomea viikonloppuna – muista suojata sähkölaitteesi

Satakunnan Kansa Kesäkuu. 2019

Lauantaista tullee vuoden toistaiseksi rajuin ukkospäivä. +30 lämpöasteen raja on menossa rikki torstaina.

Vaikka viime kesä oli tukalan lämmin, vuoden 2018 kesäkuussa ei mitattu yli +30 asteen lukemia. Hirmulämmöt purkautuvat ukkosina viikonlopun aikana. Tulevana viikonloppuna salamoita on todennäköisesti paljon ja ne voivat synnyttää tulipaloja.

Kesäkuun ensimmäiset helteet mitattiin keskiviikkona. Helleraja eli +25 astetta ylittyi ensimmäisenä Kouvolan Anjalan asemalla, jossa mitattiin +25,4 asteen lämpötila kello 12.

Hellelukemien lisäksi vuorokauden keskilämpötila ylittää lähipäivinä +20 astetta maan etelä- ja keskiosassa. Samalla ilman kosteus kasvaa, eli Suomeen tulee kovinkin trooppinen tunnelma – tai ainakin keli.

Hallituksen työministerillä on hikinen urakka – ei käy kateeksi

Kansan Uutiset Kesäkuu. 2019

Teatteritieteen maisteri Timo Harakasta tulee demarien työministeri yllättäen. Harakka saa salkkunsa, kun eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kieltäytyi työministerin salkusta. Hän vetosi perhesyihin ja eduskuntaryhmän johtotehtäviin.

Työministerin paikka on tuulinen, ja moni työministeri on sortunut. Sipilän hallituksen työministeri Jari Lindströmin äänestäjät hävisivät savuna tuuleen. Asiaa edisti se, että Lindström puolusti Sipilän työvoimapolitiikkaa, joka oli vähintäänkin omituista entiselle paperimiehelle.

Kommentti: Teatteritaiteen opintoja työministeri Harakka tarvitse. Edellinen työministeri Jari Lindströmin näyttelijän taidot eivät kansaa vakuuttaneet.

Ylensyömät

Journalisti Kesäkuu. 2019

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Taiteilija ja ohjaaja Mox Mäkelä sai marraskuussa 2016 viestin Yle Draaman päälliköltä.

King

”Toivon sinulle pikaista toipumista ja vilpittömästi voin sanoa, että jos tulevissa projekteissasi koet, että Yle Draama voisi olla oikea paikka toteuttaa hanke, olet tervetullut tarjoamaan meille ideoitasi.”

Päällikkö pahoitteli Mäkelän työuupumusta. Mäkelästä viesti oli irvokas, sillä hän koki, että loppuunpalaminen johtui Ylen toiminnasta. Hänen mukaansa Ylen draamatuotanto lukuisine esimiehineen jahkaili ja pallotteli lähes kaksi vuotta sitä, lähteäkö viemään eteenpäin Mäkelän monimediahanketta.

Koko lähes kaksivuotisen prosessin ajan Mäkelä muokkasi käsikirjoitusta tuottajan toiveiden mukaisesti omalla kustannuksellaan ja työsti lukuisia teemaan liittyviä lyhytelokuvia.

”Pitkän ajan kuluttua sain lopullisen vastauksen, joka oli ehdottoman kielteinen”, sanoo Mäkelä.

”Draaman tuottaja tarjosi minulle kupillisen kahvia Ylen ultramodernista espressokoneesta. Metallikuorinen kahvikapseli jäi ainoaksi palkkiokseni tuosta keissistä.”

Monia ohjelmamuotoja kuten dokumentteja tai kuunnelmia esittää Suomessa käytännössä vain Yle. Haastavampien taide-elokuvien tekeminen ilman Yleä on usein liki mahdotonta, sillä esimerkiksi Suomen elokuvasäätiö SES ei yleensä anna rahoitusta ilman Ylen mukanaoloa. Monelle elokuvantekijälle tai sähköisen puolen freejournalistille Yle on ainoa toimeentulon lähde ja tapa saada töitään läpi.

Mox Mäkelä.

Rikosoikeuden professori HS:lle: Antti Kaikkonen ei ole sovelias valtio­­varainministeriksi vanhan tuomionsa takia, sopivuutta muihinkin ministeri­tehtäviin harkittava

Helsingin Sanomat Kesäkuu. 2019

KESKUSTAN eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei ole sovelias valtiovarainministeriksi, arvioi Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

”Ehkä olen vanhanaikainen, mutta minusta ei näytä hyvältä, jos valtiovarainministerillä on rikostuomio nimenomaan luottamusaseman väärinkäytöstä. Väärinkäyttö liittyy siinä taloudellisten asioiden hoitamiseen”, Nuotio twiittasi keskiviikkona aamupäivällä.

KAIKKONEN sai vuonna 2013 viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen luottamusaseman väärinkäytöstä. Tuomio liittyi Kaikkosen rooliin Nuorisosäätiön puheenjohtajana vuosina 2003–2009. Nuorisosäätiö antoi sääntöjensä vastaisesti vaalitukea keskustalle vuosina 1998–2009.

Soini lyttää Rinteen hallitusohjelman: ”Ummehtunutta ulkopolitiikkaa”

Iltasanomat Kesäkuu. 2019

Ulkoministeri Timo Soini (sin) arvostelee hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd) johdolla neuvoteltua hallitusohjelmaa ja sen ulkopolitiikkaa paluuksi menneisyyden aikaan.

Ummehtunutta ulkopolitiikkaa tiedossa, Soini otsikoi sunnuntaina ilmestyneen plokinsa.

Helsinkiläinen Paula Strengell, 50, kiipesi läpi kuoleman vyöhykkeen Mount Everestin huipulle ja haluaisi seuraavaksi hiihtää etelänavalle

Helsingin Sanomat Toukokuu. 2019

Paula Strengell oli neljäs suomalaisnainen Mount Everestin huipulla. Maineikas vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson sanoo, että vuoren ruuhkat ovat surmanloukku eikä hän ymmärrä viime päivinä uutisoituja jonoja vuorelle.

VIIME perjantaina kello kuusi Nepalin aikaa helsinkiläinen lääkäri Paula Strengell, 50, seisoi niin korkealla merenpinnasta kuin maapallolla on mahdollista päästä. Hän oli neljäntenä suomalaisnaisena saavuttanut Mount Everestin huipun.

”Katselimme siinä pari minuuttia maisemia ja totesimme, että lähdetään pois, täällä on kylmä”, Strengell kiteyttää huipputunnelmat.

Laura Huhtasaari lopettaisi vapaan liikkuvuuden ja kutistaisi Euroopan unionia sisältäpäin: ”En halua kustantaa muiden tomaatteja”

Helsingin Sanomat Toukokuu. 2019

Perussuomalaisten europarlamentaarikoksi nouseva varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari uskoo, että Euroopan oikeistopopulistit pystyvät siirtämään mahdolliset erimielisyydet sivuun ja puhaltamaan yhteen hiileen.

Oikeistopopulistiset puolueet lisäsivät toki kannatustaan, mutta kokonaisuutena katsoen ne eivät saaneet äänivyöryä. Vaaleja pidettiin pikemminkin voittona Euroopan unionin integraatiota kannattaville voimille. Vihreät ja liberaalit saivat ison äänisaaliin.

Huhtasaari toistaa, että ”mitään vihreää tai EU-myönteistä aaltoa” ei vaaleissa nähty.

”Vihreät ei ollut yhdessäkään EU-maassa isoin puolue. Kansallismieliset puolueet olivat suurimpia esimerkiksi Italiassa, Ranskassa ja Britanniassa. Iso laiva kääntyy hitaasti, ja politiikka on maratonlaji.”

”Muuten, katsoin kun tuolla oli taas joku härpäke, siis joku sähköpotkulauta. Siis tällainen sähköllä toimiva roina ei ole ekologista, pyöräily ja kävely ovat.”

”Markkinat annettiin ongelmajätteelle, energiansäästölampuille. Niissä on elohopeaa. Hehkulampussa taas on lasia ja rautaa, sen voi kierrättää. Kesällä ei paljon valoa tarvita, ja talvella ne lämmittävät”, Huhtasaari sanoo.

Suomen 13 meppiä

Toukokuu. 2019

Sirpa Pietikäinen (kok) Henna Virkkunen (kok) Petri Sarvamaa (kok) Ville Niinistö (vihr) Heidi Hautala (vihr) Eero Heinäluoma (sd) Miapetra Kumpula-Natri (sd) Laura Huhtasaari (ps) Teuvo Hakkarainen (ps) Mauri Pekkarinen (kesk) Elsi Katainen (kesk) Silvia Modig (vas) Nils Torvalds (rkp)

EU-mieliset voittivat eurovaalit, ja se voi tarkoittaa myös tiukempaa ilmastokeskustelua

Helsingin Sanomat Toukokuu. 2019

SUOMEN europarlamenttivaalit olivat EU-myönteisten puolueiden voitto tai ainakin torjuntavoitto.

Perussuomalaiset ylsi puolueen historian parhaaseen EU-vaalitulokseen, mutta tulos jäi ainakin HS:n kannatusennusteesta. Läpi meni kaksi ehdokasta.

Eniten ääniä saivat kokoomus, vihreät ja Sdp, jotka kaikki kannattavat vahvaa EU:ta.

Suomesta on tullut jääkiekon suurvalta

Yle Uutiset Toukokuu. 2019

Leijonat voitti maailmanmestaruuden joukkueella, johon melkein kukaan ei uskonut ennen MM-turnausta. Kokemattomassa joukkueessa oli vain kaksi NHL-pelaajaa, kun päävastustajat olivat täynnä NHL-tähtiä.

Kokoomuslaisen huomio keskustan asemasta: ”On siinä demareillakin selittämistä äänestäjilleen”

Uusi Suomi Toukokuu. 2019

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen arvioi keskustan pystyvän halutessaan estämään hallitusneuvotteluissa kaikki heikennykset yrittäjävähennykseen ja myös kaikki veronkiristykset yrittäjille ja yrityksille. Myös palkansaajien ja eläkeläisten verotuksen kiristykset keskusta pystyy Heinosen mukaan halutessaan estämään.

Kommentti: Saattaa siinä Antilla (Rinne) olla vielä helteiset päivät ennen kuin mikki suun eteen läpsähtää ja ilosanomaa kansalle kerrotaan.

Yhdysvaltain ilmailu­viranomainen ei suostu edes arvioimaan, milloin Boeing 737 Max -lentokoneet saavat jälleen luvan lentää, kertovat lehtitiedot

Helsingin Sanomat Toukokuu. 2019

FAA:n johtaja Daniel Elwell antoi The Wall Street Journal -lehden mukaan ymmärtää keskiviikkona pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että lentoluvan myöntäminen voi venyä pitkälle syksyyn.

Elwell ei suostunut arvioimaan, milloin vaarallisesta teknisestä ongelmasta kärsinyt konetyyppi voisi jälleen saada lentoluvan.

BOEING on joutunut päivittämään myös konetyypin lentosimulaattori­ohjelmistoa, koska on käynyt ilmi, että se ei aiemmin tunnistanut onnettomuuksiin johtanutta virhetilannetta. Näin lentäjät eivät pystyneet harjoittelemaan sellaiseen reagoimista.

Homesota

Helsingin Sanomat Toukokuu. 2019

Homeen aiheuttamat terveysriskit ovat kiistattomia, sanottiin vielä muutama vuosi sitten. Nyt lääketieteen kanta on, että hometalosairautta ei ole olemassakaan. Mitä oikein tapahtui?

Kiista on kytenyt lääkärikunnassa parikymmentä vuotta, mutta se on pysynyt pitkään julkisuudelta piilossa. Vuosien aikana asetelmat ovat kääntyneet pää­laelleen. 1990-luvulla ja vielä 2010-luvulle asti homeen aiheuttamia terveysriskejä korostettiin ja epäilykset vaiennettiin.

Viime vuosina lääketieteen kelkka on alkanut kääntyä. Näkyvin merkki siitä on kaksi vuotta sitten julkaistu Käypä hoito -suositus, jonka mukaan hometalosairautta­ ei ole olemassa, vaikka oireita voikin tulla. Suosituksen on kirjoittanut yhdeksän homeongelmiin perehtyneen lääkärin ryhmä, ja se perustuu aiheesta julkaistuihin tutkimuksiin.

Kiistan takia lääkärit ovat tehneet kanteluita toisistaan ja varoituksia on annettu. Jotkut lääkärit varoittavat sosiaalisessa mediassa potilaita toisista lääkäreistä. Taustakeskusteluissa muutamat lääkärit haukkuvat toisia huijareiksi ja heidän tutkimuksiaan ”bullshitiksi”.

Yksi lääkäri on saanut Lääkäriliitolta julkisen varoituksen sanottuaan suorassa radiolähetyksessä, että homepotilailta työeläkkeen evänneet vakuutuslääkärit pitäisi viedä ladon taakse ja ampua.

Korjataan varmuuden  vuoksi kaikki

Rakennuksista löytyy aina vikaa. Onko Suomessa opittu korjaamaan oikeita asioita?

Vihaisia faneja ja George R. R. Martinin kommentteja internetin idiotismista

Westwroosin kirjeenvaihtaja Toukokuu. 2019

George R. R. Martin on kirjoittanut viime päivinä useita ymmärrettävän kitkeriä blogipostauksia ”idiotismista internetissä”. Kyse on häntä koskevista valheellisista väitteistä.

lego

Ensin levisi huhu, että Martin olisi muka jo kirjoittanut Tulen ja jään laulun kaksi viimeistä kirjaa. Martin vastaa – ei ole.

Seuraavaksi joku keksi, että Martin vihaisi Bronnin hahmoa ja/tai hänen näyttelijäänsä Jerome Flynniä. Martin vastaa – ei vihaa.

Kannattaa katsoa mihin pysäköi

Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

Helsingin Sanomat Toukokuu. 2019

Riita parkkipaikasta toi helsinkiläisnaiselle lopulta valtavan suuren laskun maksettavaksi.

HELSINKILÄISNAISEN erehdys vuokraamansa parkkipaikan sijainnista tulee hänelle todella kalliiksi.

Hovioikeuskin asettui tuomiossaan yksityisen pysäköinninvalvojan Parkkipaten puolelle, mikä tarkoittaa naiselle yhteensä melkein 46 000 euron maksuja maksettavaksi.

Kyse ei tosin ole yksistä parkkisakoista vaan siitä, että nainen on saanut yhteensä 184 maksulappua pysäköityään kahta autoa ilmeisesti väärinkäsityksen vuoksi väärään ruutuun Etelä-Helsingissä.

Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

Helsingin Sanomat Toukokuu. 2019

VUODEN 2019 Euroviisut on järjestetty Israelin Tel Avivissa. Finaali päättyi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, ja Euroviisut voitti Alankomaiden Duncan Laurence 492 pisteellä.

Laurencen voiton ohella eniten huomiota finaalilähetyksessä keräisivät poptähti Madonnan sekä Islantia Euroviisuissa edustaneen Hatari-yhtyeen poliittiset kannanotot.

Islanti oli yksi eniten yleisöääniä saaneista maista, joten bändi otettiin televisiokuvaan esille, kun sen yleisöpisteet julkistettiin. Pisteiden julkistamisen jälkeen Hatari-yhtyeen jäsenet nostivat esille Palestiinan lipun: Hatari-yhtyeen tempaus oli selvä mielenilmaus Israelia ja Israelin valtion palestiinalaisiin kohdistuneita toimia vastaan. Palestiinan lipun ilmestyminen Israelissa järjestetyn euroviisufinaalin tv-ruutuun aiheutti suuren kohahduksen myös yleisössä, ja tv-lähetyksessä siirryttiin Hatarin tempauksen jälkeen nopeasti eteenpäin.

FINAALIN väliaikatähtenä esiintyneen Madonnan esityksessä nähtiin myös poliittinen hetki.

Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

EHKÄ eniten ihmetystä on herättänyt, miksi Madonnan laulua ei korjattu jo Euroviisuissa? Mahdollisesti laulajan virettä korjaava Autotune-ohjelma tai jokin vastaava ohjelma vain unohtui laittaa päälle.

Mahdollista oli myös, että Madonna uskoi selviävänsä luomulaululla tutusta kappaleesta, mutta monitorointi petti ja aiheutti osan epävarmasta hapuilusta, kun laulaja ei kuullut taustoja.

Kahden tanssijan asujen selkäpuolelle oli kiinnitetty Israelin ja Palestiinan liput. Esityksen loppupuolella tanssijat halasivat ja poistuivat lavalta pitäen toisistaan kiinni.

Euroviisut voitti Alankomaiden Duncan Laurence 492 pisteellä.

Madonna kommentoi asiaa amerikkalaismedioille lähettämässään tiedotteessa ennen esitystä: ”En koskaan lakkaa soittamasta musiikkia sopiakseni jonkun poliittiseen agendaan enkä lakkaa puhumasta suoraan ihmisoikeusloukkauksissa, missä päin maailmaa niitä ikinä onkin.”

Pettyneet fanit vaativat Game of Thrones -sarjan kahdeksannen kauden kuvaamista uusiksi – yli 700 000 on jo allekirjoittanut vetoomuksen

Yle Uutiset Toukokuu. 2019

Pettyneiden allekirjoittajien määrä kasvaa vauhdilla.

Game of Thrones -sarjan kahdeksas tuotantokausi on fanien mielestä epäonnistunut. Pettyneet katsojat eivät ole tyytyväisiä sarjan juonen käänteisiin ja he vaativat päätöskauden kuvaamista uudelleen, kirjoittavat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun), The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja tv-kanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Allekirjoittajien mukaan käsikirjoittajat David Benioff ja D. B. Weiss ovat todistaneet olevansa epäpäteviä tekemään sarjaa ilman tarvittavaa taustamateriaalia. Tv-sarja perustuu George R.R. Martinin kirjoittamiin fantasiaromaaneihin, mutta hän ei ole ehtinyt kirjoittaa saagan loppua valmiiksi ja tv-käsikirjoittajat ovat siksi olleet sarjan loppumetreillä omillaan.

Yhdysvallat elvytti sotasuunnitelmat – jopa 120 000 sotilasta Irania vastaan

Iltasanomat Toukokuu. 2019

Yhdysvaltojen puheet Irania kohtaan ovat koventuneet, ja nyt naftaliinista on kaivettu laajamittaiset sotasuunnitelmat.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on keskustellut viime torstaina lähimpien turvallisuusasiantuntijoidensa kanssa päivitetystä sotasuunnitelmasta Iranin varalle, New York Times kertoo.

Tapaamisessa puolustusministreri Patrick Shanahan oli esitellyt päivitetyn suunnitelman, jossa Lähi-itään voitaisiin lähettää jopa 120 000 sotilasta, jos Iran kiihdyttää ydinaseohjelmaansa tai hyökkää Yhdysvaltain joukkoja vastaan.

Vegaani­ruokaa lautaselle ja autot pois – Raportti patistaa suomalaisia rajuihin elämän­tapa­muutoksiin ilmaston vuoksi

Helsingin Sanomat Toukokuu. 2019

Suomalainen saastuttaa viisinkertaisen määrän intialaiseen verrattuna. Sitran raportin mukaan autoilua ja lihan syöntiä pitää vähentää tuntuvasti, mikäli Suomi haluaa päästä ilmastotavoitteisiin. Tulevaisuuden ruokaa voisivat olla esimerkiksi Vantaalla kasvatettavat ilmaperunat.

SUOMALAISEN kulutuksen ilmastovaikutus on suuri, moninkertainen esimerkiksi kiinalaisiin ja intialaisiin verrattuna. Sitran tuoreen raportin mukaan kuilu suomalaisen elämäntavan ja kansainvälisten ilmastotavoitteiden välillä on valtava. Se edellyttää rajuja muutoksia myös arkisiin kulutustapoihin ennen kaikkea liikkumisessa, ruokavaliossa ja asumisessa.

Jo seuraavien kymmenen vuoden aikana kulutuksen aiheuttamia päästöjä pitäisi Suomessa leikata noin 75 prosenttia, jos Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet aiotaan saavuttaa. Tavoite on maapallon keskilämpötilan nousun rajoittaminen 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.

Suurin osa keskivertosuomalaisen aiheuttamasta hiilijalanjäljestä tulee liikkumisesta, asumisesta ja elintarvikkeiden kulutuksesta.

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Instagram Ι