Arkisto Google Youtube Instagram Areena Netflix HBO

webistä tältä sivustolta


Turkki tulitti yhdysvaltalaisjoukkojen tukikohtaa tahallaan

Helsingin Sanomat 13. Lokakuu 2019

YHDYSVALTAIN turvallisuusviranomaiset epäilevät, että Turkki ampui tahallisesti Yhdysvaltain joukkoja kohti perjantaina Syyriassa. Asiasta kertoo Washington Post, joka on haastatellut nimettöminä pysytteleviä yhdysvaltalaisviranomaisia.

Turkin puolustusministeriö kiisti perjantaina joukkojensa ampuneen kohti yhdysvaltalaisia. Turkin mukaan kohteena olivat kurdijoukot, joiden sijainti oli kilometrin päässä Yhdysvaltain joukoista.

Media muuttuu, toimittajan perustehtävä pysyy – lukijalla on valtaa päättää mitä MT:n juttuja verkossa luetaan

Maaseudun Tulevaisuus 12. Lokakuu 2019

MT:ssa on lisätty verkkotyön resursseja viime vuosina. Uutisten luotettavuus on kaiken perusta, oli julkaisualusta lehti, verkko tai sosiaalinen media.

Maaseudun Tulevaisuuden uutispöydän takana on iso tv-näyttö. Siinä näkyy tiuhaan vaihtuva luku, joka kertoo MT:n verkkosivuja parhaillaan lukevien määrän. Reilu vuosi sitten yli 300 lukijaa oli hyvä luku, nyt lukijoita on tullut lisää ja 400 lukijaa on normaali määrä.

Kun ennen toimitus kokoontui aamupalaveriin ja alkoi kello 9 tutkia pöydälle jaettuja lehtiä, niin nykyisin sen lisäksi mietitään, miten meni edellinen päivä verkossa. Katsotaan, oliko hittejä ja herättivätkö MT:n jutut yhteiskunnallista keskustelua.

Miestä ammuttiin Porin keskustassa

Yle Uutiset 11. Lokakuu 2019

Porin keskustassa ravintolan edustalla Antinkadulla on ammuttu, kertoo Lounais-Suomen poliisi. Polisiin mukaan mies ampui toista käsiaseella useita kertoja kello 20:n jälkeen tänään perjantaina. Uhri toimitettiin sairaalaan. Poliisi kertoo olleensa kohteessa nopeasti. Se otti epäillyn kiinni ilman vastarintaa.

Puunpoltto takassa ja uunissa syytää ilmoille vaarallisia hiukkasia, mutta Suomessa ei silti juuri haluta käyttää suodattimia

Helsingin Sanomat 10. Lokakuu 2019

Välinpitämätön asenne johtuu osaksi siitä, että Suomessa ei ole määräyksiä puunpoltolle.

PUUNPOLTTO lämmittää satojatuhansia suomalaisia omakotitaloja ja aiheuttaa samalla vakavia terveys- ja ympäristöhaittoja.

Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin.

Puunpolton päästöjä voitaisiin vähentää suodattimilla, jotka keräävät tulisijoissa syntyviä haitallisia pienhiukkasia.

Syyrian kurdialue Rojava on yksi Lähi-idän harvoista toivonpilkahduksista, ja nyt sitä tuhotaan Naton siunauksella

Helsingin Sanomat 10. Lokakuu 2019

Kun likainen työ oli tehty, kurdit viskattiin nurkkaan kuin käytetyt työrukkaset, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Jukka Huusko kommentissaan.

Islamistista AK-puoluetta edustava itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhuu ”terroristien” tuhoamisesta ja ”turvavyöhykkeen” perustamisesta Syyrian ja Turkin vastaiselle rajalle.

Tästä ei ole kyse. Kyse on käytännössä kurdiväestön etnisestä puhdistamisesta Turkin-vastaiselta rajalta ja alueen valtaamisesta Turkin hallintaan. Hyökkäys on jatkoa helmikuussa 2018 tapahtuneelle operaatio Oliviinoksalle, jossa Turkki valtasi kurdeilta Afrinin alueen Syyrian luoteisosassa.

Mutta ulkopolitiikka ei ole koskaan ollut presidentti Donald Trumpin vahvinta aluetta. Niinpä Trump päätti hyljätä liittolaisensa juuri, kun Isis oli hädin tuskin saatu tuhottua.

Turkin isku käynnisti pakolaisaallon, USA:n kongressiedustajat puuhaavat Turkille pakotteita

Yle Uutiset 9. Lokakuu 2019

Turkki aloitti hyökkäyksen Syyriaan keskiviikkona. Kohteena ovat Syyrian kurdijoukot.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut Turkilla olevan oikeus operaatioon. Hän viittasi Adanan vuoden 1998 sopimukseen, jonka perusteella Turkki voi aloittaa operaation terroristeja vastaan. Tassin mukaan presidentti oli kommentoinut myös Yhdysvaltojen uhkauksia talouspakotteista Yeni Safak -lehdelle.

Erdoğanin mukaan Yhdysvaltojen toiminta alueelle kertoo sen, miten he suhtautuvat tilanteeseen. Hänen mukaansa Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei asetu Turkin toimia vastaan alueella.

Yksinoikeustuotantoon keskittyvä Apple TV+ käynnistyy marraskuun alussa – Hinta on 5,99 euroa/kk, ja ensimmäisen vuoden voi saada ”ilmaiseksi”

Harakka kertoi työllisyystoimista: kolmenlaisia palkkatukia ja kuntakokeilu

Kansan Uutiset 9. Lokakuu 2019

Avoimia työpaikkoja on enemmän kuin koskaan. Hallitus rohkaisee palkkaamaan vaikeammin työllistyviä.

Ensi vuonna työllisyysasteen arvioidaan nousevan 73,2 prosenttiin ja työttömyyden laskevan 6,3 prosenttiin. Työministeri Timo Harakka (sd.) kertoi keskiviikkona eduskunnassa, millä toimilla hallitus aikoo saavuttaa tavoittelemansa 75 prosentin työllisyysasteen. Siihen tarvitaan ministerin mukaan työmarkkinoille aiempaa enemmän osatyökykyisiä, vaikeammin työllistyviä nuoria, ikääntyviä ja maahanmuuttajataustaisia.

Muun muassa Juha Vartiainen (kok.) on väittänyt palkkatuen korvaavan muuten työllistyvät. Harakka ei tähän usko.

Monta isoa kaupunkia on vaarassa, kun Suomenlahden pinta nousee ja isot joet tulvivat aiempaa useammin

Helsingin Sanomat 8. Lokakuu 2019

MERKITTÄVIÄ tulvariskin alueita on yhteensä 22, maa- ja metsätalousministeriö kertoi joulukuussa.

Alueilla asuu noin 40 000 ihmistä ja on 25 000 rakennusta, 1 800 kilometriä teitä ja 200 ympäristölle haitallista aluetta. Lisäksi alueilla on useita kymmeniä rakennuksia, joista on hankala evakuoida asukkaita.

Kunnat ovat varautuneet tulviin eri tavoin. Isojen jokien varressa sijaitsevat Pori ja Rovaniemi ovat suuren tulvavaaran kaupunkeja, mutta Porissa suojaus on melko pitkällä, kun taas Rovaniemen suunnitelma kaatui keväällä ja uusi on vasta käynnistymässä.

Dag Hammarskjöldin kuolinmysteeristä uutta tietoa – Ennennäkemättömät valokuvat paljastavat turmakoneen luodinreiät

Helsingin Sanomat 8. Lokakuu 2019

YK:n tutkimuksen mukaan ulkopuolinen hyökkäys saattoi pudottaa koneen.

YK:n entisen pääsihteerin Dag Hammarskjöldin kuolema ei mahdollisesti ollutkaan tapaturma. Tämä käy ilmi tuoreesta YK:n julkaisemasta raportista (siirryt toiseen palveluun), joka pitää sisällään uutta tietoa Hammarskjöldin hengen vieneestä lentoturmasta.

YK:n nimittämä erikoistutkija Mohamed Chande Othman kertoo saaneensa käsiinsä valokuvia, jotka näyttävät DC-6-lentokoneen hylyn osia, joissa on lukuisia luodinreikiä.

Kommentti: Miksi vasta nyt luodinreiät löytyivät kun turma tapahtui jo vuonna 1961? Ehkä John F. Kennedyn ja Olof Palmen murhastakin saadaan lisätietoa kun tutkimus kehittyy.

Irakin presidentti vetosi mielenosoittajiin: Tilanteen eskaloituminen on estettävä

Demokraatti 8. Lokakuu 2019

Irakin presidentti Barham Saleh on vedonnut televisiopuheessa maassa protestoiviin kansalaisiin. Saleh sanoi maanantaina, että tilanteen eskaloituminen on estettävä ja Irakissa on käytävä rehellinen, kansallinen dialogi. Ulkovaltojen ei presidentin mukaan tule puuttua tilanteeseen.

Salehin mukaan mielenosoittajia tai viranomaisia vastaan hyökkäävät ovat ”kansan vihollisia”.

Trump antaa Turkin hyökätä Syyrian kurdialueelle mutta varoittaa menemästä liian pitkälle: ”Tuhoan Turkin talouden”

Helsingin Sanomat 7. Lokakuu 2019

YHDYSVALLAT antaa Turkin aloittaa hyökkäyksen Koillis-Syyriassa.

Kyseessä on täyskäännös Yhdysvalloilta, joka on aiemmin tukenut alueella toimivia kurdijoukkoja.

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump toimii päätöksellään vastoin maan puolustus- ja ulkoministeriöiden suosituksia.

Pakottava lakiluonnos: Sähköautojen latauspiste järjestettävä tarvitsijalle - tuloksena 170 000 latauspistettä vuonna 2030

Tekniikkatalous 7. Lokakuu 2019

Rakennuksen omistajan tulisi järjestää asukkaalle mahdollisuus latauspisteeseen, mikäli asukas hankkii käyttöönsä sähköauton.

Sähköautoilua koskevan lakiluonnoksen mukaan kaikkiin uusiin tai laajasti korjattaviin asuinrakennuksiin, joissa on yli 4 pysäköintipaikkaa, täytyy tehdä jokaiselle paikalle sähköautojen latausvalmius vuodesta 2021 lähtien. Vaatimus koskisi myös asuinrakennusten pysäköintitaloja.

Rakennuksen omistajan tulisi järjestää asukkaalle mahdollisuus latauspisteeseen, mikäli asukas hankkii käyttöönsä sähköauton.

Tappouhkauksia saanut Husu Hussein kohtaa vihapuhetta joka ainoa päivä – jytkystä se alkoi: ”Nyt meillä on todiste”

Uusi Suomi 7. Lokakuu 2019

Helsingin kaupunginvaltuutettu Hussein tviittasi heinäkuussa olevansa sitä mieltä, että kaikki perussuomalaiset ja puolueen äänestäjät sekä kannattajat ovat rasisteja. Helsingin poliisi sai asiasta useita tutkintapyyntöjä, mutta totesi, ettei rikosta ole syytä epäillä.

Nyt tuli päätös: Husu Husseinin kohutviitistä ei aloiteta esitutkintaa

WWF Suomi kikkaili jääkarhut kyyhöttämään pienelle jäälautalle - ”Me todella pahoittelemme tätä”

Iltalehti 5. Lokakuu 2019

Kouluille suunnatun kampanjan kuvituksessa on käytetty luontokuvaaja Steven Kazlowskin kuvaa jääkarhusta ja jääkarhun pennusta. Kuvassa jääkarhut kyyhöttävät pienellä jäälautalla, johon ne tuskin mahtuvat.

Kuvaa on manipuloitu. Kazlowskin alkuperäisessä kuvassa vuodelta 2018 jääkarhut ovat keskellä jäälakeutta. Alkuperäisen kuvan näet täältä.

Kampanja on suunnattu kouluille ja koululaisille. Eikö ole hyvin kyseenalaista, että koululaisia lähestytään tällaisella kuvamanipulaatiolla?

Jos tällaisia tilanteita ei todellisuudessa olisi, niin silloinhan se olisi (kyseenalaista). En pidä tätä harhaanjohtavana mutta pyydän anteeksi, että siinä ei ole mainintaan siitä, että kyseessä on kuvayhdistelmä.

Kommentti: Törkeää nimittää manipuloitua kuvaa KUVAYHDISTELMÄKSI. Luodaanko tässä manipuloiduille kuville uutta mustaa. WWF:n kampanjat joutuvat tästä lähtien uuteen tarkasteluun, aikaisempiakin on syytä tarkastella kriittisesti.

Trump vietteli Niinistöä uuteen ”suureen peliin”, jossa jaetaan maailmaa uusiksi suur­yhtiöiden ehdoilla

Helsingin Sanomat 4.Lokakuu 2019

Uuden pelin näyttämöllä olivat keskiviikkona Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

KANSAINVÄLISESSÄ politiikassa muistellaan yhä hämmentävän usein historian episodia, joka tunnetaan ”suurena pelinä”. Suuri peli oli lähes koko 1800-luvun kestänyt kamppailu.

Pitkällä aikavälillä suurvallat Britannian ja Venäjän johdolla kilpailivat siitä, kuka saa omaan etupiiriinsä Keski-Aasian, ja sitä myöden itselleen ison taloudellisen edun koko maailmassa. Lyhyemmällä tähtäimellä ne kinastelivat aina asia tai maa kerrallaan siitä, kuka jotakin kauppareittiä hallitsee.

Venäjä auttaa Kiinaa rakentamaan ohjus­varoitus­järjestelmän

Helsingin Sanomat 4. Lokakuu 2019

Kylmän sodan jälkeen vain Venäjällä ja Yhdysvalloilla on ollut vastaava järjestelmä.

VENÄJÄN presidentin Vladimir Putinin mukaan Venäjä auttaa Kiinaa rakentamaan järjestelmän, joka varoittaa ballististen ohjusten laukaisusta. Putin kertoi asiasta torstaina kansainvälisessä konferenssissa Moskovassa.

PUTININ ilmoitus on jatkoa entisten kommunististen kilpailijamaiden Venäjän ja Kiinan poliittisen ja sotilaallisen yhteistyön tiivistymiselle. Kesäkuussa Kiinan presidentti Xi Jinping kutsui Putinia sydänystäväkseen.

Republikaanipuolueen strategisti: ”Trump pelästytti Sauli Niinistön pahoin – Tilaisuus oli kauhistuttava”

Uusi Suomi 3. Lokakuu 2019

Donald Trumpin esiintyminen kauhistuttaa jopa omia eli republikaanipuolueen väkeä. Sauli Niinistö saa huomiota ja kehuja yhdysvaltalaismediassa, vaikka jäi paitsioon lehdistötilaisuudessa.

Donald Trump polttaa mennessään kaiken tuhkaksi – myös republikaanipuolueen, varoittaa puolueen strategisti, mediakonsultti Rick Wilson näkökulmakirjoituksessaan yhdysvaltalaisessa uutis- ja mielipidesivusto Daily Beastissa. Hänen tulkintansa presidentti Trumpin ja tämän Suomen-kollegan Sauli Niinistön lehdistötilaisuudesta on tyly.

Nyt tuomittu Alberto Salazar testasi dopingvoidetta omiin lapsiinsa – lehti väittää Niken tienneen skandaalivalmentajan puuhista

Iltasanomat 2. Lokakuu 2019

Yhdysvaltain antidopingtoimisto USADA tiedotti maanantaina, että maineikas juoksuvalmentaja Alberto Salazar ja lääkäri Jeffrey Brown saivat kumpikin neljän vuoden toimintakiellot ”dopingtoiminnan mahdollistamisen ja järjestämisen” vuoksi.

Johnson piti odotetun puheensa: ”Hoidetaan homma ja lähetetään Corbyn kiertoradalle”

Iltalehti 2. Lokakuu 2019

Miten me kasvatamme Britannian taloutta? Minä kerron, että se tapahtuu nostamalla koko maan tuottavuutta, ei sosialismin, ei bolivariaanisen Venezuelan pelikirjasta lainattujen häiriintyneiden ja turmiollisten suunnitelmien avulla, vaan luomalla talouden tukikohta dynaamiselle vapaakauppakapitalismille.

Kyllä, kuulitte oikein, kapitalismilla. Milloin viimeksi kuulitte konservatiivijohtajan puhuvan kapitalismista?

Vasta 70 päivää pääministerinä ollut Boris Johnson oli Manchesterissa puolueensa puoluekokouksessa karismaattinen ja energinen oma itsensä tykittäessään lähes tunnin mittaista puhettaan yleisölle. Suurin mielenkiinto oli luonnollisesti brexitissä.

Nasa teki yllättävän havainnon maailman metsistä: Maapallo onkin vihertynyt – taustalla erityisesti kahden valtion toiminta

Iltasanomat 1. Lokakuu 2019

Satelliittikuvat osoittavat maailman metsien lisääntyneen 20 vuodessa Amazonin sademetsien pinta-alaa vastaavalla määrällä.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasalla on tarjota maailman metsien tuhoutumisesta huolestuneille hyviä uutisia: satelliittihavaintojen mukaan Maapallon metsäala on yleisen luulon vastaisesti kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana.

Samaan aikaan Intia ja Kiina ovat kuitenkin panostaneet voimakkaasti metsien istutukseen. Vuonna 2016 uutisoitiin tempauksesta, jossa intialaiset istuttivat käsittämättömät 50 miljoonaa puuntainta yhden vuorokauden aikana.

Kulutusboikottien sijaan ilmastokysymyksen voi ratkaista vanhaa työväenliikettä muistuttava kansainvälinen liike

Yle Uutiset 1. Lokakuu 2019

Jos antiikin ajan ihmiset tulisivat katsomaan kykyjämme, he pitäisivät meitä jumalina, mutta emme edelleenkään kykene muuttamaan maailmaa muuten kuin yhdessä, kirjoittaa Janne Saarikivi.

Jokainen meistä, vähälahjaisinkin, voi halutessaan tietää, miten maapallon toisella puolella hallitsee mies nimeltä Trump ja sademetsä palaa juuri tällä hetkellä. Hän voi myös lentää ilmojen halki, ja tietää, miten hänen toimensa vaikuttavat tulevaisuuteen.

Karu totuus on, että näillä yksityisen ihmisen valinnoilla ei ole kokonaisuuden kannalta yhtään mitään merkitystä. Lentokone lentää, ostit sinne lipun tai et. Yksi muovipussi päivässä vähemmän ei merkitse mitään kun kolme jalkapallokentällistä sademetsää haihtuu savuna ilmaan minuutissa.

On mahdollisimman pian aloitettava globaali lakko. Ihmisten on kieltäydyttävä ekologisesti haitallisista töistä ja talouskasvun ideologiasta. Meidän on istuttava turhaa krääsää tuottavien tehtaiden portailla ja vetelehdittävä ja pidettävä vihaisia puheita samalla kun kapitalisti sisällä repii hiuksiaan.

Meidän on marssittava kaduille ja keskeytettävä autoliikenne Mannerheimintiellä kunnes poliitikot säätävät lait, jotka muuttavat autoliikenteen edes siedettävän ekologiseksi. Meidän on miehitettävä lentokentät, ja estettävä koneiden nousu ja lasku kunnes lentoliikenne loppuu. On mentävä satamaan ja estettävä öljytankkerin tulo maahan. Vietäköön öljy vaan takaisin sinne mistä tulikin. Kukaan ei saa enää rikastua sillä – ja meidän on tultava toimeen ilman.

Kommentti: Saarikiven toimilla saataisiin kyllä kaaosta ja savua aikaan, mutta ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen sillä ei olisi mitään vaikutusta. Parasta on maltilllinen valitus. Siitä hyvänä esimerkkinä on tupakanpolton vähentämisestä saadut tulokset. Enää polttajaa ei mielletä tervehenkiseksi Malboro mieheksi, vaan tervakeuhkoiseksi yskiväksi ympäristöongelmaksi.

Ex-huumepoliisin päällikköä Jari Aarniota epäillään murhasta – epäilyt etenivät syyteharkintaan

Yle Uutiset 30. Syyskuu 2019

Helsingin ex-huumepoliisin päällikön Jari Aarnion epäilleen tienneen 15 vuotta sitten tehdystä palkkamurhasta etukäteen.

Asia siirtyy syyteharkintaan Valtakunnansyyttäjänvirastoon. Poliisi katsoo esitutkinnan perusteella, että Helsingin huumepoliisin entistä pällikköä Jari Aarniota ja ex-jengipomo Keijo Vilhusta on syytä epäillä murhasta.

Ünsal surmattiin kostoksi, koska hän oli vasikoinut poliisille Tukholman Arlandan lentokentällä vuonna 2002 tapahtuneesta rahakuljetusryöstöstä. Ünsal oli myös vienyt kaveriltaan rahaa ryöstösaaliista.

Asiantuntijat tuomitsivat Jari Litmasen Qatar-kommentit: "Ihmisten ilmeet olivat hiukan surullisia Litmasen hölmöistä lausunnoista"

Yle Uutiset 30. Syyskuu 2019

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen on nostattanut kohun lausunnoillaan Qatarissa vuonna 2022 pelattavista jalkapallon MM-kisoista.

Litmanen näkee Qatarin MM-kisoissa paljon hyviä puolia, vaikka myöntääkin, että maassa riittää vielä tekemistä jalkapallon ulkopuolella. Litmanen uskoo, ettei kukaan tule pettymään Qatarissa pelattaviin kisoihin.

Olin sunnuntaina Lahdessa. Paikallisten ihmisten ilmeet olivat siellä hiukan surullisia Litmasen hölmöistä lausunnoista. Muistamme termin hyödyllinen idiootti.

Kanervan käyttämä termi hyödyllinen idiootti on tuttu politiikasta. Sillä tarkoitetaan hyväuskoista henkilöä, joka on saatu kehumaan huonoa hallintoa tai edistämään ideologiaa vastoin omaa etuaan.

Tällainen on taloustieteen supertähden uusi teoria: Kovatuloisimmille 90 prosentin marginaalivero ja 120 000 euroa jokaiselle nuorelle

Helsingin Sanomat 29. Syyskuu 2019

Samalla kun pääomat keskittyvät yhä harvempien käsiin, vasemmisto on hylännyt työväenluokan, sanoo Thomas Piketty.

TUHDIT 976 sivua perintöverotustilastoja ja talouden lainalaisuuksia eivät kuulosta kansanvillitsijän menestysreseptiltä. Ranskalaisesta Thomas Pikettystä ne tekivät taloustieteen rokkistaran. Titteliä on käyttänyt muun muassa arvovaltainen talouslehti Financial Times.

KIRJASSAAN Piketty piti mahdollisena, että nykyinen suuntaus on ohjaamassa länsimaita takaisin Jane Austenin ja Honoré de Balzacin teoksista tuttuun perijöiden ja koroillaeläjien yhteiskuntaan.

Sahelin alue Afrikassa pyrkii aurinkoenergian voimatekijäksi

Kansan Uutiset 28. Syyskuu 2019

Afrikan investointipankki AfDB on aloittanut kunnianhimoisen aurinkoenergiaprojektin, joka tähtää Afrikan tekemiseen uusiutuvan energian voimatekijäksi. Projekti levittäytyy yli Sahelin autiomaan, jossa aurinkoa riittää yltäkylläisesti.

Hankkeella on tarkoitus vuoteen 2025 mennessä tuottaa 10 gigawattia aurinkoenergiaa ja toimittaa vihreää energiaa 250 miljoonalle ihmiselle. Vähintään 90 miljoonaa aiemmin vaille sähköä jäänyttä ihmistä pääsee sähköverkkoon.

Rento ja räjähtävä

Helsingin Sanomat 27. Syyskuu 2019

RAUTA TANGOSSA on kevyttä, kun Nooralotta Neziri tekee jalkakyykkyjä Harjun urheilukentän ”punttisalissa” Jyväskylässä.

Punttisalin virkaa toimittaa pääkatsomon alla oleva varastotila, jonne on tuotu painonnostotanko, levypainoja ja muita voimailuvälineitä. Ei siis mitään luksusta, mutta nämä ajavat asiansa.

Ylös, alas, ylös alas. Ensin kuusi kertaa 65 kilon painoilla, sitten kahdeksan kertaa 85 kilolla ja lopuksi kymmenen kertaa 40 kiloa niskan takana.

STEPHEN KING: ETSIVÄ LÖYTÄÄ

Kirjavinkit 26. Syyskuu 2019

Stephen King siirtyi askeleen poispäin kauhusta Mersumies-kirjallaan. Siinä eläköitynyt etsivä Bill Hodges jahtasi rikollista, jota ei saanut uransa aikana kiinni. Kingin uusi aluevaltaus vakuutti. Mersumies oli toimiva kokonaisuus ja voitti Edgar Awardin vuoden parhaasta kirjasta.

Etsivä löytää jatkaa Bill Hodgesin tarinaa. Tällä kertaa keskiössä on kauan sitten kuolleen kirjailijan muistikirjojen löytäminen. John Rothstein oli menestyskirjailija, joka eristäytyi yhteiskunnasta kokonaan. Tämä ei julkaissut enää, ainoastaan kirjoitti pöytälaatikkoon. Pöytälaatikkoon päätyi myös hänen menestyskirjansa jatko.

Hallitus nosti palkkojaan, hoitajiin ei rahaa – ”näin toimivat vain demarit”

Verkkouutiset 25. Syyskuu 2019

Jos vappusataselle, 1 000 uudelle lääkärille ja 4 000 uudelle hoitajalle sekä muille lupauksille ei löydy rahaa, mutta omien palkkojen nostolle löytyy, toimii pääministeri vasten kansantajua. Näin toimivat vain @demarit, Wallinheimo tviittaa.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus ilmoitti vuonna 2015 tekevänsä töitä viikon vuodessa ilman palkkaa ja alentavansa lisäksi ministereiden palkkioita viidellä prosentilla hallituskauden loppuun saakka. Yhteensä päätökset merkitsivät seitsemän prosentin alennusta hallituksen palkkoihin. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus päätti kuitenkin perua edellisen hallituksen tekemät palkkioiden leikkaukset. Rinteen hallituksen ministerien palkkio on 10 441 euroa kuukaudessa ja pääministerin 13 390 euroa kuukaudessa.

Pääministeri totesi syyskuun puolivälissä puoluejohtajien paneelissa Kuntamarkkinoilla, että rahat eivät riitä luvatun hoitajamitoituksen edellyttämään 4 000 hoitajan ja lääkärin palkkaamiseen.

Ilmastonmuutos nostaa merenpintaa, mutta Suomi on fysiikan lakien takia melko turvassa

Yle Uutiset 25. Syyskuu 2019

Grönlannin sulaminen ei vaikuta Suomeen juuri lainkaan. Etelämantereen sulaminen tuo tänne paljon enemmän vettä.

Jäätiköiden sulaminen ja veden lämpölaajeneminen nostavat merenpintaa meillä arviolta noin 30 senttimetriä vuoteen 2100 mennessä. "Vaikka Grönlanti sulaisi ihan kokonaan, meihin se ei juurikaan vaikuttaisi", sanoo Ilmatieteen laitoksen eläkkeelle jäänyt tutkimusprofessori Kimmo Kahma.

Jos Etelämanner sulaa voimakkaasti, se vaikuttaa Suomeen eniten. Pahimman skenaarion mukaan vedenpinta nousisi yli metrillä.

Lähes puolet suomalaisista ajattelee, että Suomen tulee olla ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijä

Demokraatti 25. Syyskuu 2019

Kyselyn perusteella suomalaiset jakautuvat ilmastokysymyksissä kahteen leiriin. 45 prosenttia ajattelee, että monia ilmastonmuutoksen vaikutuksia liioitellaan julkisuudessa.

Vastauksissa oli suurta vaihtelua puoluekannatuksen mukaan. Suurimmat näkemyserot ilmastokysymysten suhteet olivat vihreitä tai vasemmistoliittoa äänestävien sekä perussuomalaisia äänestävien välillä.

Kyselyyn vastanneista perussuomalaisten kannattajista 85 prosenttia ajatteli, että ilmastonmuutoksen vaikutuksia on julkisuudessa liioiteltu. Vihreitä äänestävistä taas lähes saman verran oli päinvastaista mieltä.

Virkarikostutkinnan avaaminen Trumpista on uhkapeliä, mutta miksi juuri nyt?

Helsingin Sanomat 25.Syyskuu 2019

Vielä äskettäin Nancy Pelosi oli sitä mieltä, että äänestäjät päättäkööt presidentin kohtalosta ensi vuoden vaaleissa. Mikä on muuttunut?

NYT se sitten alkoi. Yhdysvaltain kongressissa edustajainhuonetta johtava Nancy Pelosi aloitti tiistaina muodollisen virkarikostutkinnan presidentti Donald Trumpista.

”Presidentti pitää saattaa vastuuseen. Kukaan ei ole lain yläpuolella”, Pelosi sanoi lausunnossaan.

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkintaa seurattiin lähes kaksi vuotta. Kaiken jälkeen se ei kuitenkaan saanut edustajainhuonetta aloittamaan prosessia, joka mahdollistaa Yhdysvaltain presidentin erottamisen. Sen aloittikin vasta muutaman päivän roihunnut kohu siitä, että Trumpin sanotaan painostaneen Ukrainaa kaivamaan tietoja hänen poliittisesta vastustajastaan Joe Bidenista ja tämän pojasta.

Mitä presidentti Niinistö tarkoitti ”tavallisten suomalaisten vakuuttamisella”?

Helsingin Sanomat 24. Syyskuu 2019

SUOMESSA me yritämme vakuuttaa ihan tavalliset ihmiset siitä, että heidän toimillaan on merkitystä.

Näin vastasi tasavallan presidentti Sauli Niinistö, kun hän sai käyttää puheen­vuoron YK:n ilmasto­huippu­kokouksessa New Yorkissa maanantaina.

Niinistön vuoro oli juonnettu kysymällä, mitä se tarkoittaa, että Suomi on toimimassa ripeällä aika­taululla ilmaston­muutoksen torjumiseksi.

Juonnolla tietysti johdateltiin presidentti Niinistöä kertomaan Suomen tavoitteesta päästä hiili­neutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

Niinistö nosti esiin tavallisten ihmisten vakuuttamisen. Hän korosti, etteivät ilmastovalinnat tarkoita oman elämän rajoittamista. Esimerkkeinä tällaisista valinnoista Niinistö mainitsi ruokahävikin vähentämisen ja yksittäisten matkojen tarpeellisuuden arvioinnin.

Ilmastohuippukokous alkaa New Yorkissa, puhujina muun muassa presidentti Niinistö ja Thunberg

Iltasanomat 23.Syyskuu 2019

Kuutisenkymmentä maailman johtajaa, heidän joukossaan myös Suomen presidentti Sauli Niinistö, osallistuu tänään YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin isännöimään ilmastohuippukokoukseen New Yorkissa.

Ilmastohuippukokoukseen eivät kuitenkaan osallistu muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Brasilian presidentti Jair Bolsonaro ja Australian pääministeri Scott Morrison. Trump veti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. Brasiliassa sademetsää on tänä vuonna poltettu kiihtyvällä tahdilla ja Australia aikoo nojautua energiantuotannossaan edelleen hiileen.

Matkatoimisto Tjäreborg peruu kaikki maanantain lähtevät lennot emoyhtiö Thomas Cookin konkurssin takia – edessä valtava turistien kotiin­kuljetus­operaatio

Helsingin Sanomat 23. Syyskuu 2019

Tjäreborgin matkoilla on parhaillaan noin 2 900 suomalaisasiakasta. Matkatoimisto kertoo tiedotteessaan, että yhtiön kaikki lähtevät lennot maanantaina perutaan. Oletko Tjäreborgin matkalla?

SUOMESSA toimivan Tjäreborg-matkatoimiston omistava brittiläinen matkanjärjestäjä Thomas Cook on asetettu konkurssiin, ja sen liiketoiminta on päättynyt, yhtiö kertoo verkkosivuillaan.

Vuonna 1841 perustettu Thomas Cook oli maailman vanhin matkanjärjestäjä.

Kommentti: Surullista yli sata vuotiaan yrityksen johdolta etteivät pystyneet sopeutumaan muuttuneeseen matkailu bisnekseen.

Game of Thrones voitti parhaan draamasarjan Emmyn

Satakunnan Kansa 23. Syyskuu 2019

Parhaan draaman kategoriassa voiton vei Game of Thrones. Myös parhaan miessivuosan Emmy meni samalle sarjalle. Sen voitti nimittäin Peter Dinklage, jolla oli Game of Thronesissa Tyrion Lannisterin rooli.

Game of Thrones päättyi kahdeksanteen kauteensa.

Uusi kuitti Jussi Halla-aholle: ”Viikko sairaalassa havahduttaa viimeistään työperäisen maahanmuuton merkitykseen”

Uusi Suomi 22. Syyskuu 2019

Vihreiden entinen kansanedustaja, Espoon vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Jyrki Kasvi ja entinen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd) ovat tarttuneet perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon lausuntoon ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan poistamisesta.

Saatavuusharkinnassa selvitetään ennen työntekijän oleskeluluvan myöntämistä, onko Suomessa jo saatavilla tehtävään sopivaa työvoimaa. Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Keskuskauppakamari ovat vaatineet saatavuusharkinnasta luopumista.

”Halla-ahon mukaan Saksan pitäisi löytää työntekijät EU:n sisältä kuten esimerkiksi Suomesta, mutta kun sama vaje on Suomessakin. Työperäisenkin maahanmuuton vastustaminen “halpatyövoiman” kyltin alla on persupropagandaa”, hän kommentoi Twitterissä.

Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja

Helsingin Sanomat 21. Syyskuu 2019

Trumpia syytetään Ukrainan presidentin painostamisesta oman vaalikampanjansa edistämiseksi. HS kokosi vastaukset tapauksen herättämiin kysymyksiin.

Trumpia syytetään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin painostamisesta heinäkuisen puhelinkeskustelun aikana.

Trumpin väitetään vedonneen Ukrainan presidenttiin, jotta Ukraina alkaisi tutkia demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja erityisesti tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

Helsingin Sanomat 20. Syyskuu 2019

”Suurin osa ihmisistä ei kutsuisi häntä edes tutkijaksi”, toinen kreikkalaistutkija arvioi.

KREIKKALAINEN Eleni Antoniadou, 31, on kotimaassaan ja ulkomailla palkittu huippututkija. Suhteellisen nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt työskennellä asiantuntijatehtävissä niin kantasolujen, keinoelinten kuin avaruuslääketieteen parissa ja kouluttanut astronautteja Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnolle Nasalle.

Palkittu hän on, ja näköis-Barbiekin on täyttä totta. Uskomaton ura vaikuttaa kuitenkin osoittautuvan juuri siksi, ilmeisesti liian uskomattomaksi pitääkseen paikkansa.

Pitäisikö Area 51:n ufosalaisuudet paljastaa?

Yle Areena 20. Syyskuu 2019

Yhdysvaltain New Mexicossa, lähellä Roswellin kaupunkia putosi 5. heinäkuuta vuonna 1947 maahan oletettavasti ufo, tunnistamaton lentävä esine. Tämä on parhaiten dokumentoitu ufotapaus ja se on innoittanut ihmisiä ympäri maailman. Nyt Yhdysvalloissa jopa kaksi miljoonaa ihmistä aikoo rynniä huippusalaiselle sotilasalueelle paljastamaan ufosalaisuudet. Onko salainen sotilasalue yhä kiinnostava ufotutkijan kannalta? Suomen ufotutkijoiden puheenjohtaja Heikki Kulju kertoo. Heidi Laaksonen haastattelee.

Kun sananvapautta loukataan, Suomen media ei puolusta itseään

Journalisti 19. Syyskuu 2019
”Suomi on sananvapauden kärkimaa niin kauan kuin media käyttää sananvapauttaan niin, ettei tärkeää miestä harmita”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Joulukuussa 2016 Helsingin Sanomat julkaisi Puolustusvoimain Viestikoekeskusta koskeneen jutun. Juttu poiki runsaasti klikkiotsikoita, joissa kerrottiin Suomen maineen olevan uhattuna. Klikkasin ja petyin joka kerta.

Koskaan kyseessä ei ollut juttu, jossa asiantuntija olisi analysoinut Suomen mainetta lehdistönvapauden kärkimaana tai eurooppalaisena demokratiana. Sen sijaan kommentoija oli presidentti, armeijan edustaja tai muu turvallisuuspolitiikan dirika.

Lehtien keskittyminen muutamalle omistajalle on riski

Journalisti 19. Syyskuu 2019

Suomen media on yhä harvemmissa käsissä. Sähköinen media on aina keskittynyt harvoille yhtiöille, ja nyt myös sanomalehtien ketjuuntuminen lähestyy huolestuttavaa tasoa. Keväällä tehty Kaakon Media -kauppa laajensi Keskisuomalainen Oyj:n imperiumin 66 lehteen, joka vastaa jo reilua kolmannesta Sanomalehtien liiton jäsenlehdistä. Yhdessä Alman ja Sanoman kanssa se hallitsee valtaosaa maan sanomalehtikentästä. Kansainvälinen korkean keskittymisen raja ylittynee tälläkin alalla pian. Se on uhka suomalaismedian moninaisuudelle.

Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

Helsingin Sanomat 18. Syyskuu 2019

Ukkola ilmoitti irtisanoutumisestaan keskiviikkona Twitter-tilillään ja kommentoi torstaina HS:lle: ”On asioita joita en voi kertoa nyt”.

Miksi ilmoitit irtisanoutumisesta kesken kauden, jos kuitenkin jatkat vielä juontajana? ”Tässä on tosi pitkä prosessi, jonka aikana olen miettinyt asiaa.” UKKOLAN mukaan irtisanoutumiseen liittyy asioita, joita hän ei voi nyt kertoa. ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet.”

Tarkkana sähköpyörien kanssa – akkujen varastamisesta on tulossa pyörävarkaiden uusi rahanlähde

Yle Uutiset 17. Syyskuu 2019

Sähköavusteisten polkupyörien akkutelineiden oma lukko ei riitä suojamaan akkuja varkailta. Esimerkiksi Saksassa poliisi on huomannut, että akut irtoavat pyöristä liian helposti pelkästään vahvalla ruuvimeisselillä kampeamalla.

Kalliissa pyörässä on myös kallis akku. Pelkkä akku maksaa tyypillisesti 700–1 000 euroa eli hyvän sähköttömän polkupyörän verran. Akuille on selvästi pimeitä markkinoita, sillä akkuja varastetaan eniten niistä pyörämerkeistä ja malleista, jotka ovat olleet myyntilastojen kärjessä.

Akun voi myös yrittää lukita pyörään paremmalla lukolla. Halvimmillaan pyörän akkutelineen heiveröinen alkuperäislukko on vain parin euron arvoinen. Se on usein korvattavissa järeämmällä lukolla tai akussa saattaa olla jopa paikka ulkopuoliselle lukolle. Myös pyörän alkuperäinen kiinnitysteline voidaan mahdollisesti vaihtaa tukevampaan muutaman kymmenen euron kustannuksella.

Valio toi hyllyihin vapaan lehmän maidon ilman uusia hyvinvointiparannuksia – Juustoportin toimitusjohtaja: ”Olin hämmentynyt ja surullinen”

Talouselämä 17. Syyskuu 2019

Meijeriyhtiö Juustoportin viisi vuotta sitten lanseeraama Vapaan lehmän maito perustuu ulkopuolisen valvomaan hyvinvointisertifikaattiin ja ympäri vuoden ulkoilemaan pääseviin lehmiin. Valio lanseerasi tuotteita samalla nimellä, mutta ilman näiden kriteerien täyttämistä.

Valion litran ja 1,75 litran tölkkimaidot ovat syyskuun puolivälistä alkaen peräisin lehmistä, jotka saavat liikkua vapaasti pihattonavetan sisällä. Niinpä Valio brändää maitojaan nyt Vapaan lehmän maito -nimellä.

Mutta onko Valio tehnyt jotain uusia vastuullisuustoimia tai edistänyt lehmien hyvinvointia lanseeratessaan omat vapaan lehmän maitonsa?

Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

Helsingin Sanomat 16. Syyskuu 2019

Vieraiden kielten opiskelijaryhmät ovat kyselyn perusteella pienentyneet tänä syksynä osassa lukioista jopa liki puolella. Vaikka takana olisi vuosien pitkän kielen opiskelu, omaa tasoa vastaavaa ryhmää ei lukiossa välttämättä ole.

SUOMALAISTEN kielitaidon typistymisestä vain englantiin on kannettu huolta jo vuosia, mutta silti monen lukiolaisen muiden vieraiden kielten opiskelu uhkaa tyssätä lukion alkuun.

Tämä käy ilmi Suomen kieltenopettajien liiton (Sukol) tuoreesta kyselystä. Liitto selvitti vielä julkaisemattomassa kyselyssään lukion kieltenopettajilta lukioiden kieliopintojen tarjontaa.

”Emme ole koskaan nähneet tällaista” – Öljymarkkinalle kaikkien aikojen kolaus Saudi-Arabian lennokki-iskusta

Uusi Suomi 16. Syyskuu 2019

Öljyn hinta koki kaikkien aikojen hyppäyksensä yhden päivän sisällä, uutistoimisto Bloomberg kertoo. Markkinahäiriö on dramaattisin ikinä.

Kaupankäynti raakaöljyllä sai poikkeuksellisen alun maanantaiaamuna, kun Lontoon Brent-futuurit nousivat 12 dollaria vain sekunneissa – korkeimpaan hintaansa sitten vuoden 1988 laukaisun. Sittemmin nousu on tasaantunut aamun lähes 20 prosentin hyppäyksestä, mutta on silti korkeinta kolmeen vuoteen. Barrelihinta oli maanantaina noin 71 dollarissa.

Olemme saaneet paljon palautetta Uuden Suomen uudistuksesta, kiitos siitä lukijat!

Uusi Suomi 13. Syyskuu 2019

Tämä on ollut historiallinen viikko Uudelle Suomelle. Julkaisimme maanantaina palvelumme uudistuksen, jossa menivät täysin uusiksi niin uutispalvelu kuin blogialustakin.

Uusi Suomi, jonka printtiversio perustettiin sata vuotta sitten vuonna 1919, jatkaa digitaalista elämäänsä nyt myös tilattavana. Positiivisena palautteena pidänkin sitä, että Uuden Suomen digitilauksia on tullut tällä viikolla enemmän kuin osasimme odottaa. Kiitos luottamuksesta, tilaajat!

Kommentti: Päätoimittaja Huusko hehkutti uudistusta, mutta lukija palautetta lukiessa sai kyllä aivan toisen käsityksen.

Maahanmuuttajien työllistyminen on suuri ja järjetön ongelma, joka kumpuaa pääosin ennakkoluuloista erilaisia vähemmistöjä kohtaan

Demokraatti 13. Syyskuu 2019

Olen tehnyt intensiivisesti töitä yli vuoden ajan Suomeen muuttaneiden ihmisten työllistymiseksi. Tänä aikana perustavaa laatua olevat ongelmat ovat alkaneet erottua aina vain selkeämmin.

Meillä on todellakin iso ongelma ihmisten työllistymisessä. Nämä ongelmat kumpuavat pääasiassa asenteista erilaisia vähemmistöjä kohtaan. Yleisesti ottaen nämä asenteet tulevat työnantajapuolelta. Niin hullulta kun se kuulostaakin, hyvä suomen kielen taito tai suomalainen tutkinto ei takaa työpaikkaa. Yleistää ei tietenkään saa ja on myös monia yrityksiä, jotka ennakkoluulottomasti antavat erilaisten vähemmistöjen edustajille töitä. Mutta epämiellyttävä totuus on se, että meillä on valtava ongelma työllistymisessä.

Postin tavoittelemilla palkoilla hädin tuskin elää, ja siksi Suomella on edessään suuri valinta

Helsingin Sanomat 12. Syyskuu 2019

Nyky-Suomessakaan kaikki eivät tule työllään toimeen. Postin tilanne osoittaa, että tulevalla vuosikymmenellä yhteiskunnan saattaa olla joko hyväksyttävä työssä käyvien pienituloisuus tai maksaa yhä useammalle palkan päälle sosiaaliturvaa. Eli osa eliitistä haluaa riistää vähävaraisilta oman elintasonsa kohentamiseen.

KUINKA alhaiseksi työn­tekijöiden palkkoja on mahdol­lista laskea, ennen kuin ne eivät ole enää yksilöiden tai yhteis­kunnan kannalta mielekkäitä?

Posti vertaa omien työntekijöidensä ehtoja Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen. Siinä sanomalehtien varhaisjakelijoiden tuntipalkat asettuvat yölisien kanssa hieman yli tai alle 10 euron.

Kehitys on huolestuttavaa ja se on estettävä alkuunsa, ennen kuin on myöhäistä.

Vihreiden ontto juhla matelevasta juna­hankkeesta näyttää, kuinka ilmasto katosi politiikasta ilmasto­puolueen lähdettyä hallitukseen

Helsingin Sanomat 11. Syyskuu 2019

os hallitus ja ilmastoasioita eniten esillä pitäneet vihreät ovat tosissaan tavoitteiden kanssa, ratkaisuja pitäisi juoksuttaa esiin nyt, kirjoittaa HS:n politiikan toimituksen esimies Jussi Pullinen kommentissaan.

VIHREIDEN kärki­poliitikot yltyivät tiistaina todelliseen riemujuhlaan. Syy oli juna, joka saattaa ajaa jonnekin 2030-luvulla – ehkä.

HALLITUKSELLA on vielä aikaa saada ilmastopakkansa kasaan, sillä taival on vasta alussa. Ihan kauhean pitkään sitä ei kuitenkaan enää ole, jos tavoitteena todella ovat ”nopeat systeemiset muutokset yhteiskunnassa”.

Nyt se on varmaa! X-Files -tähti Gillian Andersonista tulee huippusuositun The Crown -sarjan Margaret ”Rautarouva” Thatcher

Iltasanomat 8. Syyskuu 2019

Gillian Anderson on innoissaan roolistaan Ison-Britannian ensimmäisenä naispääministerinä. X-Files -tähti nähdään The Crownin neljännellä kaudella, jota kuvataan parhaillaan.

Olen todella innoissani mukana The Crownissa ja saadessani mahdollisuuden esittää niin moniulotteista ja kiisteltyä naista, Anderson hehkutti Twitterissä.

Katri Kulmuni on keskustan uusi puheenjohtaja, ei aio heti valtiovarain­ministeriksi

Helsingin Sanomat 7. Syyskuu 2019

KESKUSTAN uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni lupaa lähes kaksinkertaistaa puolueen kannatuksen.

”Keskusta ei voi olla kymmenen prosentin puolue, vaan keskustan täytyy olla kahdenkymmenen prosentin puolue”, uusi puheenjohtaja sanoi voitonpuheessaan.

Toimittajille valintansa jälkeen puhunut Kulmuni kertoi kannatuksen noston keinoiksi ”samat, juurevat syvänvihreät asiat”, joihin keskusta on perinteisestikin nojannut.

Kommentti: Oho, kannatus kahteenkymmeneen prosenttiin, nyt alkoi kiinnostaa, ne keinot.

HS:n toinen päätoimittaja Anu Ubaud: Toimittajan tehtävä on lisätä ymmärrystä

Helsingin Sanomat 5. Syyskuu 2019

KESKIVIIKKONA puoli kahdentoista jälkeen päätoimittaja Anu Ubaud aloitti ensimmäisen työtehtävänsä HS:n toimituksessa ja käveli ihmisten eteen.

”Tää on aivan hemmetin hieno päivä.”

”Anu on osoittanut vahvuutensa toimituksen johdossa näkemyksellisellä kehitysotteellaan. Hän tunnistaa tarkasti lukijoiden tarpeet sekä hallitsee digitaalisen kerronnan keinot”, perusteli Ubaudin nimitystä vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

”Journalistien on turha ajatella, että voisimme omia itsellemme jotkut kerronnan keinot. Meidän toimittajien pitää pystyä näyttämään joka päivä, mikä on journalismin arvo ja merkitys yhteiskunnan kannalta”, Ubaud sanoo.

Vuosia tarkkaan valvotun norjalaisvuoren rinteeltä syöksyy alas kiviä, viranomaiset varautuvat nyt jättivyöryyn

Yle uutiset 5. Syyskuu 2019

Norjan viranomaisten jo vuosia huolestuneina seuraaman Mannen-vuoren rinteillä varaudutaan jälleen valtavaan maanvyöryyn. Rinteellä on jo tänään torstaina sattunut suuria kivivyöryjä.

Viranomaiset arvioivat, että vuoresta voi irrota jopa 120 000–180 000 kuutiometriä maamassaa, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK. Romahtamisvaarassa olevan alueen on todettu liikkuvan yläosastaan metrin päivässä ja alaosastaan 70 senttimetriä päivässä

Pääministeri Rinteen heitto Postin palvelujen kytkemisestä sote-uudistukseen

Helsingin Sanomat 4. Syyskuu 2019

PÄÄMINISTERI Antti Rinteen (sd) heitto siitä, että Postin palvelut voisi kytkeä sote-uudistukseen, herätti täysistunnossa ihmetystä. Rinne ehdotti tiistaina Ylen haastattelussa, että Postin työntekijät voisivat työn ohessa tarkistaa samalla, mitä kotipalvelun asiakkaille kuuluu.

”Sote-palvelut eivät voi perustua siihen, että postimies käy kurkkaamassa ikkunasta”, Orpo sanoi.

Maisema kuin moukarin jäljiltä

Helsingin Sanomat 4. Syyskuu 2019

Dorian-hirmumyrsky sai aikaan mittavaa tuhoa Bahamasaarilla. Hurrikaanin tiedetään tappaneen seitsemän ihmistä, mutta uhriluvun pelätään nousevan. Seuraavaksi sen odotetaan iskevän Yhdysvaltojen mantereelle Floridan rannikolla.

BAHAMASAARILLA paljastui keskiviikkona järkyttävä tuho, kun pelastustyöntekijät pääsivät vihdoin etsimään ja auttamaan Dorian-hurrikaanin uhreja.

Ilmakuvissa näkyy palasiksi hajonneita rakennuksia ja veden vallassa olevia katuja ja lentokenttiä. Asuinalueet näyttävät valtavilta kaatopaikoilta, joissa kelluu rakennusten kappaleita, autoja ja veneitä.

Humanitaarisen kriisin laajuus selviää vasta vähitellen, sillä kateissa on paljon ihmisiä. Ihmisiä odotti keskiviikkona pelastajia rakennusten katoilla. Rankkasade, voimakas tuuli ja tulva vaikeuttivat pelastustöitä.

Floridalainen puutarhuri järjesti 40 lento­konetta kuljettamaan apua tuhoutuneille saarille

Alkaako ”kapinalain” sorvaus heti brittiparlamentissa?

Iltasanomat 4. Syyskuu 2019

Katkeran äänestystappion kärsinyt Boris Johnson pyrkii hajottamaan parlamentin ja järjestämään ennenaikaiset parlamenttivaalit lokakuussa. Parlamentin hajottamiseen Johnson tarvitsisi kahden kolmasosan enemmistön alahuoneessa, joka tekee suunnitelman toteutumisesta epävarmaa. Työväenpuolue on sanonut olevansa valmis uusiin vaaleihin – mutta ei Johnsonin ehdoilla.

Katri Kulmuni varoittaa Ruotsin keskustan kohtalosta: ”Edessämme voi olla lopullinen kuihtuminen”

Uusi Suomi 3. Syyskuu 2019

”Ymmärtävätköhän kaikki keskustalaiset, ettei Keskusta ole automaattisesti suuri puolue.” Tätä pohtii keskustan puheenjohtajaehdokas Katri Kulmuni tiistaina julkaisemassaan pamfletissa, jossa hän esittää näkemyksensä keskustan tulevaisuudesta.

Kulmuni ei kiertele puolueen nykytilanteen kurjuutta: takana on neljät hävityt vaalit ja ”eduskuntavaaleissa saimme koko sotien jälkeisen ajan huonoimman vaalituloksemme”.

Hän kantaa huolta siitä, onko vaalitappiot otettu riittävän vakavasti puolueen sisällä. Kulmuni muistuttaa Ruotsin keskustan kohtalosta.

Suomi valittiin maailman parhaaksi luontomatkakohteeksi

Yle uutisett 3. Syyskuu 2019

Suomi on valittu vuoden 2019 parhaaksi luontomatkakohteeksi, kertoo matkaoppaita julkaiseva Lonely Planet.

Suomi nousi vertailun kärkisijalle yli sadan maan joukosta. Arvion mukaan Suomi on paras luontokohde ympäristön kestävyyden, ainutlaatuisen ja monimuotoisen eläinlajiston, kauniiden luonnonmaisemien sekä hyvien luonnonsuojelutoimien ansiosta.

Suomen pisteitä nosti muun muassa se, että yli 73 prosenttia maan pinta-alasta on metsän peittämää.

Mitä jos 9/11 tapahtuisi nyt? "Yle käynnistäisi suoran lähetyksen minuuteissa"

Yle Uutiset 3. Syyskuu 2019

Ylen uutistoimituksen konkari Hannu Särkkä muistaa painajaismaisen kiireen: Yhdysvallat oli hätätilassa.

Kollega Minna Pärssinen puolestaan kertoo pelästyneensä, mitä kaikkea dramaattisista iskuista seuraa maailman tilanteelle.

Syyskuun 11. päivä vuonna 2001 muutti paljon. Terroristit iskivät kaappaamillaan matkustajakoneilla New Yorkiin ja Washington DC:n lähellä sijaitsevaan Pentagoniin. Tuhansia kuoli.

Ja tästä artikkelista selviää, miten Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitus reagoisi näin nettiaikana, jos yhtä massiivinen isku tapahtuisi juuri nyt.

Posti lupaa muhevat korotukset lakkoajan vuokratyöläisille ja 200 euron bonuksia esimiehille – PAU: ”Surkuhupaisaa”

Iltalehti 2. Syyskuu 2019

Posti haalii lakkopäiville työvoimaa erityisillä lisillä. Varsinainen työriita alkoi yhtiön säästöpaineista.

Ammattiliitto PAU puolustaa työtaistelullaan pakettilajittelun työehtosopimusta, jonka Posti puolestaan haluaisi päivittää itselleen edullisemmaksi. Työntekijäpuoli katsoo, että sopimusmuutos laskisi palkkoja paikoin jopa 50 prosenttia. Yhtiö on perustellut tes-päivitystä säästötarpeilla.

Posti on lakon alla houkutellut lakkovuoroihin työvoimaa ainakin vuokrahenkilöstöstä ja esimiesportaastaan. Iltalehteen otti yhteyttä Postin palkollinen, joka kertoo, että työnantaja on tarjonnut vuokratyöläisille 5 euron korotusta tuntipalkkaan lakkopäivinä. Työnantaja kutsuu bonusta ”kannustinlisäksi”.

Postin palkitsemis­järjestelmä herättää raivoa: ”Kukaan valtio-omisteisen yhtiön johtaja ei ansaitse tuollaista törkypalkkaa”

Helsingin Sanomat 1. Syyskuu 2019

Postin johtoryhmän palkat ja palkkiot ovat yhteensä nousseet noin 52 prosenttia vuodesta 2016 vuoteen 2018.

Yhä kovemmille kierroksilla käyvä tuohtumus alkoi siitä, kun Posti ilmoitti torstaina siirtävänsä yli 700 työntekijän työsopimukset nykyistä halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Posti ja logistiikka-alan unionin PAU:n mukaan Postin päätös saattaa laskea joidenkin työntekijöiden osalta palkkoja jopa 50 prosenttia.

POSTIN pääjohtaja Heikki Malinen sai viime vuonna palkkaa ja palkkioita yhteensä 987 764 euroa. Se on noin 82  000 euroa kuukaudessa. Jakajien keskiansio on noin 2 200 euroa.

Mitä rikkaat todella ajattelevat?

Helsingin Sanomat 1. Syyskuu 2019

Kaksi tutkijaa sukelsi huipputuloisten suomalaisten maailmaan ja selvitti ainutlaatuisessa tutkimuksessa vuosien ajan, millaisia Suomen rikkaimmat ihmiset ovat. Tutkimus avasi harvinaisen näkymän myös siihen, mitä he todella ajattelevat muun muassa muista suomalaisista, politiikasta ja itsestään.

”ME OLLAAN AIVAN VALTAVIA VERONMAKSAJIA. SE ON SIIS IHAN HUIKEAA.” ”SOSIAALIETUUKSIA AJAISIN VOIMAKKAASTI ALAS. SE ON VAAN NÄIN.” ”MULLA ON SELLAINEN ONGELMA, ETTÄ MÄ EN OIKEIN IHAN UMPITOLLOJEN KANSSA MIELELLÄNI [OLE].”

KUUSELAN ja Kantolan haastattelemat suurperijät, huippujohtajat ja menestyneimmät yrittäjät ovat kaikki miljonäärejä, useimmilla on kymmenien tai satojen miljoonien omaisuus. Osa on miljardöörejä.

”SOSIAALIETUUKSIA AJAISIN VOIMAKKAASTI ALAS. SE ON VAAN NÄIN. VARSINKIN ALUSSA SE ON AIKA TYLYÄ JA KOVAA, MUTTA KUN IHMISET ALKAVAT TEHDÄ TÖITÄ, NIIN SIITÄ SE LÄHTISI SITTEN.”

”SULLA ON AIVAN SAMAT MAHDOLLISUUDET KUIN KENELLÄ TAHANSA MUULLA.”

Kommentti: Jos nämä ovat yleisiä näkemyksiä rikkaiden keskuudessa, varsinkin kun heillä on hyvät yhteydet päivän politiikkaan, tulevaiduuden näkymät eivät ole kovin hyviä.

Poliisi ryhtyi heti voimatoimiin Honkongissa ja ampui kyynelkaasua tuhansien mielenosoittajien joukkoon

Demokraatti 30. Elokuu 2019

Hongkongin kolmisen kuukautta jatkunut protestiliike ei näytä laantuvan, vaikka itsehallintoalueen poliisi oli aiemmin kieltänyt mielenosoittajia kokoontumasta.

Poliisi ryhtyi heti voimatoimiin ampumalla kyynelkaasua aluehallinnon rakennuksen ulkopuolelle kerääntyneeseen tuhansien mielenosoittajien joukkoon.

Lentotaksi Volocopterin lento Suomessa oli todella suuri juttu, vaikka harva sitä tajusi

Yle Uutiset 30. Elokuu 2019

Suomi voi hyvinkin olla lentotaksitoiminnassa merkittävässä roolissa. Ei niinkään sen vuoksi, että Volocopter olisi innokkaana tulossa Suomeen bisnestä tekemään, vaan digitalisaatiosyistä.

Yllätyslöytö Espanjan ympäriajoissa.

Vaikka vielä tänään ei edes kunnolla tiedetä, millaisia mobiilipohjaisia datayhteyksiä lentotaksien liikenteenohjausjärjestelmät ja sääpalvelut kaipaavat, niin se tiedetään, että Suomi aikoo olla etunenässä.

Kaupunkien ilmatilassa lentävien rahtidroonien ja lentotaksien tarvitsema data ei välttämättä kulje nykyisessä 4G-verkossa, joten 5G-verkkoja tarvitaan. Ja 5G:tä kehitetään Suomessa jo reippain ottein.

Todennäköisesti tavalliset mobiiliverkot eivät lentotaksien aikakaudella sellaisenaan edes lentämiseen käy, sillä niiden tukiasemat on suunnattu maan päällä tapahtuvaan datansiirtoon. Mobiilidataa tarvitsevat lentolaitteet lentävät kuitenkin ilmassa. Taivaalla käytettävä mobiilidata voi jopa sotkea mobiiliverkon toiminnan. Suomi voisi tässäkin olla ensimmäisten joukossa, joka tämän kiperän kysymyksen ratkaisee.

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Instagram Ι

sitoumus2050 saa twitter

*************