1
2
3
4
5
6

Arkisto Google Youtube Instagram Areena Netflix HBO

webistä tältä sivustolta

Journalistiliitto: lehtien jakelu turvattava


Li Anderssonin avaus kaasuautoista tyrmättiin järjettömänä

Uusi Suomi 18. Marraskuu 2019

Andersson ehdotti viikonloppuna, että valtio tukisi autoilijoita biokaasuun tai bioetanoliin siirtymiseksi.

”Yksi ratkaisu siirtymän vauhdittamiseksi voisi olla esimerkiksi se, että yhden vuoden ajan valtio maksaisi biokaasukonvertoinnin kokonaan kaikille halukkaille”, Andersson sanoi linjapuheessaan viikonloppuna.

”Aina vain järjettömämmäksi menee!” – Li Anderssonin autoavaus pöyristyttää kokoomuksessa Kokoomuslaisten mukaan Anderssonin väläytys voisi maksaa miljardeja, jos suomalaiset todella innostuisivat autojensa konvertoinnista kaasupeleiksi.

Yhä useampi uskoo litteään Maahan – ”painovoimaa ei ole nähty”

Verkkouutiset 17. Marraskuu 2019

Joka kuudes yhdysvaltalainen epäilee Maan pyöreyttä.

Yhdysvalloissa joka kuudes aikuinen epäilee kyselytutkimuksen mukaan, ettei Maa ole pyöreä, kertoo CNN. Litteään Maahan uskovien joukko on kasvanut vauhdilla, verkkoyhteisöissä on satoja tuhansia jäseniä ja aiheeseen liittyvät videotuotannot saavuttavat miljoonia katsojia.

Elokuvia litteästä Maasta yhteisölleen tehnyt elokuvatuottaja Mark Sargent

”En ole koskaan nähnyt minkään kasvavan näin nopeasti”, sanoo Dallasissa järjestettävän kansainvälisen litteä maa -konferenssin perustaja Robbie Davidson.

Davidson korostaa, ettei hänen yhteisössään kukaan usko Maan olevan avaruudessa oleva lentävä pannukakku. Heidän mukaansa avaruutta ei vain ole olemassa, Maa on paikallaan ja kuulennot lavastettiin. Painovoimasta ei ole yhtä selvää linjaa, mutta Davidson muistuttaa, ettei kukaan ole koskaan nähnyt sitä.

Sosiaalinen media tekee sanojen käytöstä entistä vaikeampaa

Helsingin Sanomat 16. Marraskuu 2019

ENNEN juhannusta rock-yhtye Eppu Normaali antoi Ilta-Sanomille haastattelun. Siinä laulaja Martti Syrjä ja veljensä, kitaristi Pantse Syrjä valittelivat Suomen mielipideilmaston tilaa.

”Suomessa on ikävä kyllä ajauduttu niin surulliseen tilanteeseen, että sananvapautta rajoitetaan jo selvästi. Se tapahtuu niin, että ihmiset eivät enää uskalla kertoa aitoja mielipiteitään monissakaan yhteyksissä, koska siitä voi joutua somessa ja mediassa erittäin helposti teurastetuksi”, Martti Syrjä sanoi.

Syrjät olivat erityisen huolissaan maahanmuuttoa ja sukupuoliasioita koskevasta keskustelusta.

”Tai siis kyllä Suomessa saa yhä mielipiteitä olla, kunhan ne vaan ovat oikeita. Jos oma mieli­pide poikkeaa niin sanotusti yleisesti hyväksytystä tai vallalla olevasta, sitten kannattaa pitää suunsa kiinni. Ja siksi moni vaikeneekin”, Pantse Syrjä totesi.

”Ihmiset ovat nykyään kauhean herkkiä loukkaantumaan kaikesta. Mistään asiasta ei uskalla enää edes leikkiä laskea”, hän jatkoi.

Ei tarvitse kuin vilkaista sosiaaliseen me­diaan, niin huomaa monen ajattelevan samaa kuin Syrjä. Mistä oikein on kyse?

ENSIMMÄINEN ajatus on, että kyseessä on paradoksi. Suomalaiset voivat nyt ilmaista itseään laajemmin ja vapaammin kuin koskaan aikaisemmin.

Facebookissa, Twitterissä tai You­tubessa kuka tahansa voi julkaista mielipiteitään ilman viivettä koko maailman nähtäviksi. Palvelut tietysti poistavat asiattomana pitämänsä sisällön, mutta jos haluaa sanoa rajummin kuin Facebook sallii, voi perustaa oman verkko­sivuston ja ohjata lukijat sinne. Jos sanottava vetoaa, sen jakavat hetkessä eteenpäin tuhannet ihmiset. On helppo unohtaa, että some ja tämä mahdollisuus ovat olleet olemassa vain viitisentoista vuotta.

Huuhkajien historian suurimman pelin selostaja sai suuren kunnian – sysää paineet itselleen: ”Pysyisi joku roti”

Iltalehti 15. Marraskuu 2019

Perjantaina koittaa yksi syksyn odotetuimmista illoista urheilun saralla. Suomi ja Liechtenstein astelevat Töölön jalkapallostadionin tekonurmelle.

Panokset ovat kaikkien tiedossa: voitolla Huuhkajat pelaa ensi kesän EM-kisoissa.

Kommentti: Olisihan se hienoa jos Suomi vihdoinkin pääsisi jalkapallomaiden joukkoon.

Jokohan riittäisi?

Apu 14. Marraskuu 2019

Syyllistyikö Iltalehti kiihotukseen kansanryhmää vastaan?

Rähinä Abdirahim Husu Husseinin ympärillä ei näköjään lopu ollenkaan, vaan ottaa joka päivä lisää kierroksia. Maassa on yllättävän paljon täysin rehellisiä ja nuhteettomia kansalaisia, jotka katsovat asiakseen ensimmäisen kiven lisäksi heitellä niitä läjäpäin lisää.

Nyt on löytynyt maasta todellinen harvinaisuus, valheen suustaan päästänyt kunnallispoliitikko. Sellainen epeli on heti lynkattava julkisesti.

Kaikkihan alkoi siitä, kun Husu kertoi poistaneensa taksistaan häntä rasistisesti solvanneen matkustajan. Tähän tarttui ensimmäisenä Jussi Halla-aho, joka ei epäillyt tarinaa, vaan puhui somalialaisen liikennekulttuurin tuomisesta Suomeen ja siteerasi väärää lakia. Lisäksi hän liitti maalittamistarkoituksessa mukaan täysin asiaan liittymättömän raiskaustapauksen vihjeeksi kannattajilleen.

Maassa annetaan varmaan satoja petostuomioita vuosittain tukien perusteettomasta nostamisesta ja Suomen laki lähtee siitä, että kerran kärsitty rangaistus on sovittanut teon. Kun kävin sanomassa tämän Iltalehden Facebook-sivulla, niin sain kimppuuni koko siellä riehuvan lynkkausjoukon. Siellä alkaa olla sellaista tavaraa, että kommentoijien lisäksi myös Iltalehdestä sivun ylläpitäjänä voisi tehdä rikosilmoituksen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja kunnianloukkauksesta.

Salaa kalastetulla äärimmäisen uhanalaisella Saimaan järvilohella on nyt hinta – mies tuomittiin maksamaan yhdestä kalasta 7510 euroa

Yle Uutiset 13. Marraskuu 2019

Merkittävän ennakkotapauksen uskotaan kitkevän tehokkaasti salakalastusta.

Oikeus on määrännyt ensimmäistä kertaa salakalastajan maksamaan tuntuvan korvauksen valtiolle rauhoitetun Saimaan järvilohen pyydystämisestä. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1980 syntyneen miehen kalastusrikkomuksesta sakkoihin ja korvaamaan pyydystämänsä Saimaan järvilohen. Lohen hinnaksi tuli 7 510 euroa.

Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

Helsingin Sanomat 12. Marraskuu 2019

Kansanedustaja Elina Lepomäki on turhautunut Suomen kykyyn uudistua. Hän aikoo todistaa Venäjän presidentille ja muille, ettei ihmisoikeuksien ja länsimaisen liberalismin aika ole ohi.

KANSANEDUSTAJA Elina Lepomäki (kok) hiukan tuohtuu heti haastattelun alussa. Hän selvittää, kuinka ikävältä tuntuu aika ajoin kuunnella perussuomalaisten ja eduskuntasalin vasemman laidan puheita.

Lepomäkeä on kuvottanut esimerkiksi tapa, jolla perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra on puhunut halpatyövoimasta sekä yhdistänyt pizza- ja kebabyrittäjät valtiolle kalliiksi tuleviin kielteisen turvapaikan saajiin.

Netflixin natsidokumentissa Puolalla on omat rajat ja keskitysleirejä – Pääministeri suuttui: ”Maatani ei ollut tuohon aikaan olemassa itsenäisenä valtiona”

Helsingin Sanomat 12. Marraskuu 2019

Maatani ei edes ollut tuohon aikaan olemassa itsenäisenä valtiona, kirjoittaa Puolan pääministeri Netflixille.

PUOLAN PÄÄMINISTERI vaatii Netflixiä muuttamaan karttaa, joka ministerin näkemyksen vääristelee historiaa kutsumalla Puolaa Puolaksi. Kiistassa on kyse Netflixin dokumentista, jossa Puolan kartan rajat on merkitty siten, että siitä saattaa saada käsityksen että Puolalla olisi jokin osuus sen rajojen sisällä toisen maailmansodan aikana olleisiin natsi-Saksan kuolemanleireihin.

Sinebrychoffin panimo katkaisi asiakkuuden natsikyltillään kohauttaneen kyläbaarin kanssa – ”Meillä on erilainen näkemys lauseesta”

Iltasanomat 11. Marraskuu 2019

Panimon viestintä- ja vastuullisuusjohtajan mukaan ”Arbeit macht frei” -iskulausetta kantava kyltti ei ole linjassa yrityksen arvojen kanssa.

Kyltissä oleva iskulause tarkoittaa suomeksi ”työ vapauttaa”, ja se tunnetaan nykyään ennen kaikkea miljoonia juutalaisia toisen maailmansodan aikaan murhanneiden natsien suosimana iskulauseena.

Baarin ja kiinteistön omistava Juha Koskinen ei perustellut IS:lle tarkemmin kyltin olemassaoloa. Hän on kuitenkin keräillyt pidemmän aikaa sotaan liittyvää esineistöä sekä armeijakalustoa, joilla baaria ja sen pihamaata on somistettu.

Ei ole ihme, että lääkitykseen liittyvät virheet ovat yleisimpiä terveydenhuollon haittatapahtumia

Helsingin Sanomat 10. Marraskuu 2019

Reseptien uusiminen vie yhden tunnin lääkärin työpäivästä.

SÄHKÖISEN lääkemääräyksen käyttöönotosta on kulunut noin kymmenen vuotta. Järjestelmän luonne määriteltiin valtakunnallisesti lainsäädännössä. Käytännössä paperinen lääkemääräys muutettiin sähköiseen muotoon.

Järjestelmään on samalla ­sisäänrakennettu kaksi valtavan mittaluokan ongelmaa: säh­köisen lääkemääräyksen laa­ti­minen ja uusiminen vie paljon aikaa, eikä järjestelmä juuri ­paranna potilaan ajantasaisen lääkitystiedon saatavuutta.

Suomi kaventaa huomaamattaan sananvapautta, varoittaa Sari Essayah

Helsingin Sanomat 9. Marraskuu 2019

Sari Essayahin mielestä ”suvaitsevaisto” pyrkii määrittelemään sitä, miten toiset saavat puhua

KRISTILLISDEMOKRAATTISEN puolueen (Kd) puheenjohtaja Sari Essayah pelkää, että Suomi on huomaamattaan kaventamassa kansalaisten sananvapautta.

”Sanan- ja uskonnonvapaus ovat uhattuina Suomessa, jos ihmiset eivät herää siihen, millainen kehityssuunta sanan- ja uskonvapaudessa nyt on.”

Hän kertoo kaksi esimerkkiä.

ENSIMMÄINEN on laajempi yhteiskunnallinen keskustelu, jossa hänen mielestään toiset ihmiset pyrkivät jatkuvasti määrittelemään, mitä ja millä tavalla toiset ihmiset saavat puhua. ”On tämä nykyinen keskusteluilmapiiri, joka hyvin huonosti sietää lainausmerkeissä sanottuna suvaitsevaiston mielestä vääriä linjauksia”, Essayah sanoo.

”Ketkä lopulta ovat suvaitsevaisia? Ne jotka suvaitsevat erilaisia näkemyksiä vai ne, jotka eivät hyväksy? Minulle suvaitsevaisuus on aina ollut sitä, että suvaitset omasta näkökulmastasi poikkeavia näkemyksiä etkä lähde määrittelemään, milloin muut ovat suvaitsevaisia.”

TOINEN TAPAUS koskee valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen määräämää esitutkintaa kansanedustajan ja Kd:n entisen puheenjohtajan Päivi Räsäsen kirjoittamasta pamfletista.

Nyt kiristyy ruuvi tes-neuvotteluissa – Aalto: ”Joudumme valitettavasti koventamaan otteitamme”

Demokraatti 8. Marraskuu 2019

Teollisuusliitto kertoo lisäävänsä painostustoimiaan meneillään olevissa työehtosopimusneuvotteluissa. Liiton hallitus on perjantaina päättänyt jatkaa jo voimassa olevaa ylityökieltoa reilulla viikolla ja myös laajentaa sitä.

Teollisuusliiton neuvottelut työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden kanssa ovat sujuneet hyvin takkuilevasti, liitto kertoo tiedotteessaan. Erityisongelmia neuvottelupöytään on tuonut työnantajaleirin poukkoileva ja epälooginen neuvottelutapa.

Joudumme valitettavasti koventamaan otteitamme, kun Teknologiateollisuudella ei tunnun löytyvän todellisia neuvotteluhaluja – ei ainakaan sellaisia, joilla rakennettaisiin uusi sopimus. Tämä antaa tietenkin kovin ikävän kuvan työnantajien neuvottelukyvyistä ja -haluista, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Aalto pitää työnantajien nihkeyttä kummallisena myös sen vuoksi, että ”Teknologiateollisuuskin veisaa vähän väliä valitusvirttä, jossa teollisuudellemme povataan jos jonkinlaisia vaikeuksia”. Aallon mielestä tähän kuvaan sopisi paremmin rakentava eikä repivä tyyli.

SDP vajoaa, mikä mättää: Vesitetyt lupaukset, ilmastotoimet, perussuomalaisilla tehokkaammat viestit

Iltalehti 7. Marraskuu 2019

Ylen torstaina julkaisema kannatuskysely antoi SDP:lle hyytävän kannatuksen, vain 13,9 prosenttia. Jos katsoo Taloustutkimuksen tekemien gallupien lukuja, niin demarien alamäki on esimerkiksi lokakuusta 2018 tähän päivään ollut raju: 22,7 prosentin kannatuksesta 13,9 prosenttiin.

Välissä oli vaalit, joissa puolue sentään onnistui niukasti saavuttamaan ykkösijan ja pääministeripaikan.

Kommentti: Mitäpä tuohon on lisättävää kuin, että Rinne ei ole täyttänyt äänestäjien toiveita niin imgollaan kuin puheillaan.

Ulla Appelsinin kommentti: Haukio huomioi eläimet – mutta unohtuiko ihminen?

Iltasanomat 6. Marraskuu 2019

Moni lihantuotannon kanssa töitä tekevä kärsii ja ahdistuu syyllistävästä keskustelusta, kirjoittaa Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin.

Suomessa on noin 1 300 lihasikatilaa, noin 230 broileritilaa ja noin 3 000 naudanlihaan erikoistunutta tilaa. Jos ostaa kotimaista lihaa, työllistää välillisesti mahdollisesti jopa satojatuhansia ihmisiä. Mutta moni taistelee alalla vakavasti toimeentulon ja jaksamisen kanssa: uupumus kaataa varsinkin lypsykarjatiloja kovaa vauhtia.

Tästä näkökulmasta on yllättävää, että presidentin puoliso Jenni Haukio otti poikkeuksellisen voimakkaasti kantaa tuotantoeläinten puolesta tavalla, jonka tulkittiin sekä vihjaavan että eläimiä Suomessa kohdeltaisiin huonosti että kannustavan luopumaan lihasta.

Haukio totesi muun muassa näin: ”Suomessa kuolee vuosittain yli 70 miljoonaa tuotantoeläintä. Jokainen niistä olisi halunnut elää. Viime kädessä näiden eläinten kohtalon – sen, millaisissa olosuhteissa nämä yksilöt ainutkertaisen elämänsä viettävät – ratkaisevat kuluttajat, siis meistä jokainen.”

Kun presidentin puoliso sanoo jotain, sillä on iso merkitys. Kannanotto kuuluu kauas ja kovaa. Kuiskauksestakin tulee helposti jyrähdys.

Jenni Haukion puheet kuohuttavat – Maidontuottaja avautuu: ”Minne tuotantoeläimet laitetaan, jos niitä ei saa teurastaa ruuaksi?”

Uusi Suomi 5. Marraskuu 2019

Kotieläintilalliset lähettivät presidenttiparille kirjeen rouva Jenni Haukion kommenttien innoittamana. Haukion puhe Eläinsuojelugaalassa on herättänyt huomiota. Haukio itse toivoo kunnioittavaa keskustelukulttuuria.

Maaseutujen kotieläintilalliset ovat lähettäneet presidenttiparille yhteisen kirjeen rouva Jenni Haukion puheen takia. Puhe Eläinsuojelugaalassa on herättänyt huomiota ja keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Maidontuottaja, seminologi Johanna Niskanen on julkaissut kirjeen Facebookissa ja kertoo, että sen on allekirjoittanut hänen lisäkseen 1127 ”maaseudun ammateissa ja elämäntehtävässä toimivaa ihmistä”. Hänen mukaansa kirje lähti matkaan maanantaiaamuna. Allekirjoittajat ihmettelevät, miksi useat julkiset lausunnot päätyvät usein syyttämään suomalaista kotieläintuottajaa.

Kommentti: Anarkisti Suvi Auvinen otti kantaa "Maaseutunuoret toivat Helsingin yliopistolle kaksi lehmää".

Maaseutunuoret toivat Helsingin yliopistolle kaksi lehmää

Helsingin Sanomat 5. Marraskuu 2019

”Tiedämme kyllä, miltä lehmät näyttävät”, vastasi opiskelija.

Tapahtumalla haluttiin järjestäjien mukaan muistuttaa siitä, että vastuullisesti hoidetulla ja kasvatetulla lehmällä on Suomessa monia positiivisia ympäristö- ja muita vaikutuksia.

KAKSI lehmää seisoi kaupunkilaisten pällisteltävänä teräsaitojen keskellä Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen edessä tiistaina.

Susikannan hoitosuunnitelma: Ennaltaehkäisevät toimet entistä merkittävämmässä asemassa

Suomen Metsästäjäliitto 5. Marraskuu 2019

Metsästäjäliitto toteaa, että ennaltaehkäisevät toimet ovat päivitetyssä suden kannanhoitosuunnitelmassa aiempaa keskeisemmässä roolissa. Taustalla vaikuttaa EU-komission linjaus suurpetojen kannanhoitoon Euroopassa.

Päivitetyssä hoitosuunnitelmassa on nostettu esiin myös viestinnän merkitys. Maa- ja metsätalousministeriö pyrkii yhdessä riistahallinnon ja -tutkimuksen sekä keskeisten sidosryhmien kanssa viestinnän keinoin vastaamaan erityisesti sosiaalisen median keskustelun haasteisiin. Näitä ovat esimerkiksi väärän ja väärin ymmärretyn tiedon levittäminen esimerkiksi susiin liittyvästä tutkimuksesta ja joskus jopa erittäin epäasiallinen keskustelu henkilöistä, jotka työskentelevät susiin liittyvien asioiden parissa. Metsästäjäliitto pitää tosiasioihin perustuvan ja kansantajuisen susiviestinnän kehittämistä oleellisena toimenpiteenä Suomen susikannan hoitosuunnitelmassa.

Pyhäinpäivä

Wikipedia 2. Marraskuu 2019

Pyhäinpäivä, vanhemmalta nimeltään ja puhekielessä usein vieläkin pyhäinmiestenpäivä, on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Alun perin pyhäinpäivää on vietetty 1. marraskuuta, kuten monissa maissa edelleenkin, mutta Suomessa sitä vietetään välille 31.10.–6.11. osuvana lauantaina.

Suomessa ja Ruotsissa luterilaiset viettävät pyhäinpäivää (vanhemmalta nimeltään pyhäinmiestenpäivä) nykyään aina lauantaina, aikaisintaan 31. lokakuuta ja viimeistään 6. marraskuuta. Ennen vuotta 1774 se oli Ruotsissa ja siihen kuuluneessa Suomessakin viikonpäivästä riippumatta 1. marraskuuta, mutta tuolloin se siirrettiin marraskuun ensimmäiseen sunnuntaihin.

Lauantaina se on ollut Suomessa vuodesta 1955 lähtien, Ruotsissa jo muutamaa vuotta aikaisemmin. Samalla Marian ilmestyspäivä siirrettiin sunnuntaille, jolloin se menetti merkityksensä vapaapäivänä. Pyhäinpäivän siirto sunnuntailta lauantaille korvasi tämän vapaapäivän menetyksen, sillä tuolloin lauantait olivat Suomessa vielä yleensä työpäiviä. Samana lauantaina Suomessa katolinen kirkko viettää kaikkien poisnukkuneiden uskovien muistopäivää ja sitä seuraavana päivänä eli marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina kaikkien pyhien juhlaa eli pyhäinpäivää.

Mies, joka kuoli kielensä puolesta

Helsingin Sanomat 2. Marraskuu 2019

Albert Razin teki polttoitsemurhan Udmurtian alueparlamentin edessä Iževskin keskustassa.

Udmurtian tunnetuimman kieli- ja kulttuuriaktivistin Albert Razinin syyskuussa tekemästä polttoitsemurhasta jäi kuitenkin toisenlainen jälki. Se nosti udmurtin ja Venäjän muidenkin vähemmistökielten ja -kansojen aseman keskusteluun.

VÄHEMMISTÖKIELTEN asema ei ole Venäjällä mikään pikkukysymys, sillä asukkaista yli 20 prosenttia on muita kuin venäläisiä. Venäjä on monikansallinen valtio, jossa asuu parisataa etnistä ryhmää ja puhutaan kymmeniä kieliä, joskin käytännössä kaikki puhuvat myös venäjää.

Yksi vähemmistökielistä on suomalais-ugrilainen udmurtti, jota puhutaan Keski-Venäjällä sijaitsevassa Udmurtiassa. Se on yksi niistä runsaasta 30 kielestä, joilla on alueillaan virallinen asema venäjän rinnalla.

Udmurttien osuus väestöstä ja heidän lukumääränsä on kuitenkin laskenut pitkään. Nykyisin Udmurtian puolestatoista miljoonasta asukkaasta vajaa kolmannes pitää itseään udmurtteina, eivätkä heistä kaikki puhu udmurttia.

YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco onkin listannut sen uhanalaiseksi kieleksi.

Jennifer Anistonin sarjauutuus avaa Applen netti-tv:n – Disney panttaa palvelunsa ja uuden Star Wars -sarjan Suomi-päivää

Iltasanomat 1. Marraskuu 2019

Avajaispäivänä Applen netti-tv-palvelu sisältää kahdeksan ohjelmaa. Odotetuin on Jennifer Anistonin, Steve Carellin ja Reese Witherspoonin uusi draamasarja aamu-tv:n tekemisestä.

Avajaispäivänä AppleTV+:n tarjonta koostuu kahdeksasta ohjelmasta. Odotetuimpia ovat aamu-tv:n tekemisestä kertova draamasarja The Morning Show, tulevaisuuteen sijoittuva toimintadraamasarja See sekä avaruuden valloitukseen pureutuva tieteissarja For All Mankind.

DISNEYSTÄ POIKETEN Applella ei ole takataskussa valmista ohjelmakirjastoa, joten sen tarjonta täydentyy vähitellen. Marraskuussa käynnistyy psykologinen trillerisarja Servant ja joulukuussa rikosdraama Truth Be Told.

Apple rymistelee suoratoistomarkkinoille jätti-investoinneilla ja palvelun suosio voi jopa ohittaa Netflixin – Tällaisia sarjat ovat

Twitter kieltää maailmanlaajuisesti kaiken poliittisen mainonnan alustallaan

Yle Uutiset 31. Lokakuu 2019

"Mielestämme poliittisen viestin läpisaaminen pitää ansaita, ei ostaa, sanoo Twitterin pääjohtaja.

Yhteisö- ja mikroblogipalvelu Twitter kieltää maailmanlaajuisesti kaiken poliittisen mainonnan alustallaan. Kielto astuu voimaan marraskuun 22. päivä.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, ettei Twitterissä nähdä vastaisuudessa esimerkiksi sponsoroituja ehdokkaiden vaalimainoksia.

Lisäksi mainonta poliittisista kiistakysymyksistä, kuten abortista ja maahanmuutosta, on jatkossa kielletty mikroblogipalvelussa.

Twitterin pääjohtaja Jack Dorsey kertoo, että päätöksen taustalla on kasvava huoli, joka liittyy koneoppimiseen perustuvaan viestien kohdentamiseen ja valeuutisiin.

Vaimonsa ja itsensä surmaamisesta Huittisissa epäilty omaishoitaja haki apua naapureilta vain viikko ennen tragediaa: ”Oli kysynyt kunnalta, mutta sieltä ei löytynyt”

Iltasanomat 30. Lokakuu 2019

Naapurit pitivät noin 90-vuotiasta miestä iloisena ja reippaana.

Lauantaina talosta löytyi kuolleena noin 90-vuotias pariskunta. Poliisi epäilee, että omaishoitajana toiminut mies olisi surmannut ensin vaimonsa ja sitten itsensä. Sitä, mikä ajoi miehen epätoivoiseen tekoon, ei ole tiedossa.

TRAGEDIA tuli täysin yllätyksenä pariskunnan tunteneille naapureille.

– Olin viikko sitten pihalla hommissa, kun mies tuli juttelemaan. Hän pyysi apua minulta. Hän kyseli, tietäisinkö mistä hän voisi saada kuntoutusapua vaimolleen, naapuri kertoo.

– Hän oli kysynyt kunnalta, mutta sieltä ei löytynyt. Oli sanottu, että on resurssipula ja porukkaa lomautettuna.

Naapurit kertovat, että mies oli käynyt myös toisen, vanhustenhoitajana työskentelevän naapurin luona pyytämässä apua. Mies oli naapurien mukaan kysynyt, voisiko tämä tulla hoitamaan hänen vaimoaan.

– Nainen kuitenkin työskentelee päivät toisella paikkakunnalla. Eikä hän voisi pelkästään vakuutussyistä tulla omin päin hoitamaan ketään. Mitä, jos jotain sattuisi?

Tieto traagisesta tapauksesta on levinnyt koko Huittisiin – ja ympäri Suomen. Tunnelma naapurustossa on surullinen ja epäuskoinen. Naapurit uskovat, että tämä on vain jäävuoren huippu ja samanlaisia tapauksia tulee lisää eri puolilla Suomea.

Kommentti:  Huittisten perusturvajohtajan kommentit yleisellä tasolla on juuri niitä joista ei ole kenellekään mitään hyötyä, turha toimittajien on niitä edes kysyä. Vaikka samana päivänä samalla toimialueella olisi tapahtunut 10 samanlaista tapausta perusturvajohtajien kommentit olisivat yhtä ympäripyöreitä. Työntekijät jotka puhuvat nimettöminä, kertomukset ovat lähempänä totuutta. Jälkiviisaus ko. tapauksessa on tietysti turhaa, mutta omaishoitajien hoitotaakkaan viranomaiset suhtautuvat olankohautuksilla, vedoten resurssipulaan.

Vihreä Langan lakkauttamisesta nousi kova poru, mutta jostain syystä Maria Ohisalo ei suostu perustelemaan päätöstä

Helsingin Sanomat 29. Lokakuu 2019

Vielä kesällä Ohisalo katsoi, että ”vastuunpakoilun tie ei ole Suomen tie”.

”POLIITTINEN VASTUU” on ylevä käsite, jota poliitikot mieluusti viljelevät – siis siinä vaiheessa, kun kaikki sujuu hyvin eikä ikävistä asioista ole vastuuta kannettavana.

Mutta siinä vaiheessa kun maitolasi kaatuu, niin nämä vastuunkantajat luikkivat piiloon vikkelästi kuin aropuput.

Puhumattakaan siitä, että perustelisi ja selittäisi julkisesti, miksi päätti lakkauttaa Vihreän Langan.

VIIME VIIKON keskiviikkona vihreät ilmoitti, että puolue lopettaa Vihreä Lanka -puoluelehtensä rahoittamisen vuoden vaihteessa. Käytännössä tämä tarkoittaa lehden lakkauttamista, sillä vihreät on lehden suurin rahoittaja.

Pyysin tiistaina puheenjohtaja Ohisaloa kommentoimaan lehden lakkauttamista. Vastaus tuli ministerin esikunnasta saman tien. Ei onnistu.

Puolue aikookin ilmeisesti käyttää lehden kustantamisesta säästyvät rahat someviestintään.

Game of Thronesin tekijäkaksikko vetäytyy Star Wars -elokuvasarjan teosta Netflix-sopimuksen takia

Helsingin Sanomat 28. Lokakuu 2019

FANTASIASARJA Game of Thronesin pääkäsikirjoittajina ja tuottajina tunnetut David Benioff ja D.B. Weiss peruvat uuden Star Wars -trilogian avauselokuvan tekemisen. Syyksi Benioff ja Weiss kertovat täyden aikataulun.

JOULUKUUSSA ilmestyvä Star Wars -elokuva The Rise of Skywalker päättää Skywalkerin suvun tarinan. Uuden trilogian, josta Game of Thrones -tekijät nyt perääntyivät, on siis tarkoitus aloittaa Tähtien sodan tarina täysin uudesta lähtökohdasta.

Ratkaiseva vihje tuli yhdeltä Isis-johtajan vaimoista: Näin eteni operaatio maailman etsityimmän miehen tuhoamiseksi

Helsingin Sanomat 28. Lokakuu 2019

Terroristijohtaja Abu Bakr al-Baghdadin piilopaikkaan kohdistunutta iskua oli valmisteltu kuukausia. Trumpin yllättävä päätös vetää joukkonsa Pohjois-Syyriasta uhkasi kuitenkin vaarantaa suunnitelman.

RATKAISEVA vihje tuli yhdeltä Abu Bakr al-Baghdadin vaimoista.

Terroristijärjestö Isisin johtajaa oli etsitty vuosia, ja viime kesänä operaatio nytkähti yllättäen eteenpäin.

The New York Times kertoo, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA otti silloin kiinni yhden al-Baghdadin vaimon ja kuriirin. Kuulusteluissa selvisi, missä päin Lähi-itää maailman etsityin mies piileskelee.

Alkoi kuukausien valmistelu, joka huipentui lauantain ja sunnuntain välisenä yönä: al-Baghdadi kuoli Yhdysvaltain erikoisjoukkojen operaatiossa Syyriassa.

Kommentti: Voi vain kuvitella niitä keinoja joilla CIA sai ongittua tiedot al-Baghdadin vaimolta ja kuriirilta, eikä vesikidutus ollut niitä lempeimpiä. Olisihan se huikeaa jos Isis pystyisi syöksemään Trumpin vallasta siitä kiittäisi amerikkalaiset ja koko maailma. Trump on jo nyt aiheuttanut maailman rauhalle korvaamatonta vahinkoa kauppapolitiikallaan.

Omaiset vaativat Estonia-tutkintaa avattavaksi uudelleen – Riittääkö 60 päivää siihen, mihin 25 vuotta ei ole riittänyt?

Iltasanomat 27. Lokakuu 2019

60 päivää on lyhyt aika verrattuna 25 vuoteen, mutta näyttää siltä, että siinä ajassa ympäripyöreyksistä on tultava kyllä tai ei Estonia-tutkinnan uudelleen avaamiselle.

Juuri 60 päivän aikarajaan oikeus päätyi, koska sen mukaan Estonian uhrien omaisten vaatimuksiin uudesta tutkinnasta ei ollut vastattu asianmukaisesti. Omaisten vuonna 2016 Viron hallitukselle toimittamalle vaateelle tarjottiin tuolloin oikeusministeriössä lämmintä kättä, minkä vuoksi he kääntyivät oikeusistuimen puoleen.

KIELLETTY METSÄ

Helsingin Sanomat 27. Lokakuu 2019

Luonnonmetsät ovat Etelä-Suomessa käyneet niin harvinaisiksi, että niitä on vaikea löytää. HS hankki viranomaisluvan, jotta voi viedä lukijansa katsomaan oikeaa metsää.

Tähän metsään on pääsy kielletty. Se tarkoittaa, että tästä eteenpäin ei kulje yksikään traktori, metsäkone eikä edes retkeilijä. Tässä metsässä ei kaadeta puita, mutta ei myöskään sienestetä, metsästetä eikä käydä patikoimassa.

Jokamiehenoikeudet eivät ole täällä voimassa.

Seisomme Padasjoella Vesijaon luonnonpuiston reunassa. Meillä on maastokengät ja sadevaatteet ja kiikarit ja eväsleivät ja kahvitermarit.

Suomen luonnontilaiset metsät

Jos ihmisen toiminnan lisäksi kriteeriksi ottaa myös puuston rakenteen ja eri ikäisen lahopuun määrän, Kainuun eteläpuolisista metsistä on luonnonmetsää vain yksi promille. Luvut on laskettu kartoituksesta nimeltään valtakunnan metsien 11. inventointi.

Tasaikäisenä kasvatettava ja avohakkuilla uudistettava talousmetsä on aivan erilainen paikka kuin tällainen luonnonmetsä, jota joskus kutsutaan myös aarniometsäksi tai ikimetsäksi.

Laserkeilaus paljastaa muinaisten korkeakulttuurien kaupunkeja ja Suomen kivikautisia kyliä – mullistava tekniikka panee oppikirjat uusiksi, ja kuka tahansa voi tehdä historiallisia löytöjä Suomesta kotisohvaltaan

Laserin avulla löydettiin Manhattanin kokoinen intiaanikaupunki Meksikossa – ”Nyt kaikki oppikirjat joudutaan kirjoittamaan uudelleen”

Kiinassa ”käärmeenpäät” pyörittävät ihmisten sala­kuljetus­bisnestä – Kaikkien sala­kuljettajien äitinä pidetystä kiinalais­naisesta tuli miljonääri New Yorkissa

Helsingin Sanomat 26. Lokakuu 2019

Kiinassa ihmissalakuljetuksen keskuksena pidetään Fujianin maakuntaa. Siellä on kylä, jossa on tapana ilotulittaa, kun laittomasti matkaan lähtenyt selviää perille. Viranomaiset tutkivat nyt, liittyykö ihmissalakuljetus 39:ään ruumiiseen, jotka löytyivät rekan pakastekontista Britanniassa. Kiinalaisten ihmissalakuljettajien esikuvana pidetään sisar Pingiä eli Cheng Chui-pingia.

BISNES, jossa ihmisiä salakuljetetaan ulkomaille, on Kiinassa yhä voimissaan maan huikeasta talouskasvusta huolimatta.

Britanniassa rekan kuljettamasta kylmäkontista löytyi keskiviikkona 39 ruumista. Suurimman osan uskotaan olevan kiinalaisia, mutta osa saattaa olla vietnamilaisia. Tapauksen epäillään liittyvän ihmissalakuljetukseen. Uhrit olivat lukittuina lämpötilaltaan -25 asteen kontissa ainakin kymmenen tunnin ajan.

KIINALAISTEN ihmissalakuljettajien esikuvana pidetään sisar Pingiä eli Cheng Chui-pingia.

Hän oli kiinalaisnainen, joka organisoi ihmissalakuljetusta Hongkongista New Yorkiin vuosina 1984–2000. Cheng on Kiinan kuuluisin käärmeenpää.

Wework romahti, mutta perustaja käveli ulos miljardöörinä – Yhtiön nousu ja tuho tiivistää sen, miten hulluja aikoja rahoitusmarkkinoilla eletään

Helsingin Sanomat 26. Lokakuu 2019

Vuoden kohutuimman kasvuyrityksen hätäratkaisu sai sijoittajat repimään hiuksiaan: Miten Weworkin perustaja Adam Neumann voi kävellä skandaalista ulos miljardöörinä?

Yhdysvaltojen kohutuimmaksi kasvuyritykseksi noussut We Work suistui syksyn aikana kassakriisiin ja pelastui siitä ratkaisulla, joka sai talouden seuraajat raapimaan päätään.

Vuokratyötiloja tarjoavan yhtiön karismaattinen perustaja Adam Neumann, 40, erosi toimitusjohtajan paikalta ja sitten myös yhtiön hallituksesta. Hän kävelee kuitenkin ulos skandaalista miljardöörinä. Samaan aikaan työtekijät varautuvat suuriin irtisanoutumisiin ja sijoittajat ihmettelevät, mitä heidän rahoilleen tapahtui.

ISRAELILAIS-YHDYSVALTALAINEN Neumann osui työelämän muutoksia hyödyntävään trendiin, kun hän perusti Weworkin vuonna 2010. Yhtiön liiketoiminta on oikeastaan yksinkertaista: se vuokraa toimistotiloja ja muokkaa ja pilkkoo niitä nuoriin työntekijöihin vetoaviksi työtiloiksi. Sitten yhtiö vuokraa niitä eteenpäin.

Palkittu tutkija patistaa Suomea toimimaan: ”Pakolaisten joukossa on paljon naisia, jotka eivät halua tehdä töitä kodin ulkopuolella”

Uusi Suomi 25. Lokakuu 2019

Tieteentekijöiden liitto on valinnut Vuoden tieteentekijäksi yhteiskuntatieteiden tohtori Nafisa Yeasminin.

Vuoden tieteentekijä Nafisa Yeasmin on yhteiskuntatieteiden tohtori ja projektipäällikkö Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa ja tutkii maahanmuuttoa, kotoutumista, alueellista kehittämistä, kestävää yrittäjyyttä ja sosiaalista osallisuutta. Hänen vuosi sitten tarkastettu väitöskirjansa käsitteli alueellisia ongelmia sekä muita tekijöitä, jotka vaikuttavat maahanmuuttajien kotoutumiseen arktisella alueella.

”Pohjoisessa äärimmäinen kylmyys ja pimeys ja se, että täällä ei ole niin paljon ihmisiä heidän omasta maastaan, ei kulttuuriaktiviteetteja – eikä avoimia työpaikkoja”, Yeasmin kertoo puhelimessa. ”Maahanmuuttajien työttömyysprosentti pohjoisessa on tosi korkea. Sekin on yksi asia, minkä vuoksi maahanmuuttajat eivät halua olla siellä.”

”Näyttötutkinto on todella tärkeä. Heti kun maahanmuuttaja saapuu maahan, pitäisi tehdä osaamisen kartoitus ja sen jälkeen nopeasti näyttötutkinto tai rinnastamisella tai pikakurssilla antaa mahdollisuus työllistymiseen. Myös oppisopimuskoulutus on hyvä vaihtoehto.”

Porilaisen lihakauppiaan outo korostus sai savolaiset soittelemaan poliisille - ”Ei ollut ensimmäinen kerta”

Iltasanomat 25. Lokakuu 2019

Poliisi sai Savossa toistakymmentä ilmoitusta ”periaatteessa Suomea, mutta vahvalla ulkomaalaisella korostuksella” puhuvista kulkijoista. Kyse oli porilaisista lihakauppiaista.

Savossa Kangasniemen syrjäkylät liki hälytystilanteeseen saanut pakettiautollaan kiertänyt lihakauppias on paljastunut porilaiseksi Janne Multisillaksi.

Autossa oli ollut kaksi miestä, nuorempi ja vanhempi, ja kumpikin oli puhunut erikoisella tavalla. Kielen oli tulkittu olevan periaatteessa suomea, mutta vahvalla ulkomaalaisella korostuksella.

Tapaus selvisi vasta sitten, kun paikallinen ylikonstaapeli Toni Reinikainen löysi lihakauppiaat ja huomasi väärän hälytyksen todeten jutun noloksi.

Multisilta ei todellisuudessa puhu mitään äärettömän paksua vanhaa Porin murretta, vaan aivan normaalia Porin alueen puheenpartta.

”Nyt hyvätuloisten on aika osallistua”

Kansan Uutiset 24. Lokakuu 2019

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Juho Kautto arvioi, että pääministeri Antti Rinteen hallituksen toimittua viisi kuukautta politiikan suunta on suunta on muuttunut täydellisesti.

Hallitus ei enää etsi talouden realiteettien maksajiksi pienituloisia, hän kirjoittaa kolumnissaan Kansan Uutisissa.

Succession-sarjan rivouksia laukova perhe taistelee rahasta ja vallasta niin rajusti, että Shakespearekin kalpenee – Sarja on noussut vaivihkaa suursuosioon

Helsingin Sanomat 23. Lokakuu 2019

MEDIAMOGULI Rupert Murdoch on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ja rikkaimmista ihmisistä, ja käsikirjoittaja Jesse Armstrong on aiemmin kirjoittanut elokuvakäsikirjoituksen hänestä. Elokuva ei päätynyt tuotantoon, mutta ei ihme, että moni näkee jälkiä Murdochista rahasta, mediasta ja vallasta kertovan Succession-sarjan härskissä ydinhahmossa Logan Royssa.

”Sarja ei todellakaan ole Murdocheista”, Armstrong vakuutti The Guardianissa.

Maailmalla hurjaan suosioon kohonnut Succession on puhdasta fiktiota: yhdistelmä komiikkaa, satiiria ja kummankin kauden loppua kohti yhä enemmän tragediaa.

”OLEMME luopuneet Jeesuksesta ja alkaneet palvoa Shakespearea.”

Succession tutkii vallan, politiikan ja perheen kiemuroita. Ikääntyvällä mediamogulilla on neljä aikuista lasta, joista joku saattaa saada jatkaa hänen bisneksiään.

Yhdysvaltalaisen sarjan brittiläinen käsikirjoittaja Armstrong on hivuttanut tekstiinsä Shakespeare-viittauksia lähes vitseinä. Edes Shakespeare ei olisi silti aavistanut, mitä on rahan valta maailmassa 2010-luvulla.

Loganilla on neljä lasta: sekopäinen, sivuun jätetty Connor (Alan Ruck), kipeän uskollinen Kendall (Jeremy Strong), adhd-tapaus Roman (Kieran Culkin) sekä tytär Shiv (Sarah Snook), joka ”ei ole niin fiksu kuin luulee olevansa”. Perhepiiriin kuuluvat myös Shivin mies, täydellinen syntipukki Tom (loistava brittinäyttelijä Matthew Macfadyen) sekä serkkupoika Greg (Nicholas Braun), hierarkian alin.

Nyt tuli kova ilmoitus: Postiin tulossa laaja lakko – vastaus ”palkkojen romuttamiselle”

Taloustutkijoiden teholääke autoilun päästöihin: Bensan ja dieselin myynti pantava kortille – "Halvempi keino kuin mikään muu"

Yle Uutiset 22. Lokakuu 2019

Polttoaineiden myyntikiintiöt olisivat tehokkain keino Suomen liikenteen päästöjen puolittamiseen, tutkijat sanovat.

Tajuavatko päättäjät, mitä tuli sovittua?

Näin hämmästelee Aalto-yliopiston taloustieteen professori Matti Liski. Kysymys koskee hallituksen tavoitetta puolittaa liikenteen päästöt 2030 mennessä.

Radikaalia on se, että liikenteen päästöt eivät ole laskeneet kuin aavistuksen viimeisen 30 vuoden aikana. Ja nyt ne pitäisi puolittaa kymmenessä vuodessa.

Lähivuosina markkinoille on nimittäin tulossa lähes hiilineutraaleja, vedystä ja hiilidioksidista valmistettavia polttoaineita. Niitä voisi käyttää pienin muutoksin nykyisissä autoissa.

Vety visionääri Salosen haave on, että tulevaisuuden teillä liikkuu vedyllä mikä vain. Vetyyn voidaan varastoida energiaa. Sitä voidaan tuottaa myös pienimuotoisesti ihan talokohtaisesti. Auringosta tulee monikymmen tuhat kertaisesti energiaa maahan mitä me tarvitaan. Vettä meillä on vaikka kuinka paljon, elektrolyysillä siitä saadaan vetyä. Vedyn hyvä puoli on kun se reagoi ilmassa olevan hapen kanssa siitä tulee vain vesihöyryä tai vettä, eli se on hyvin puhdas polttoaine. Verrattuna mihinkä tahansa muuhun polttoaineeseen.

Sähköauto voi olla iso saastuttaja - tärkeintä on katsoa koko energiapalettia ja elinkaarta.

Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen

Helsingin Sanomat 21. Lokakuu 2019

JÄRISYTTÄVIÄ muutoksia. Sellaisia on UKK-instituutin johtajan Tommi Vasankarin mukaan tehty uudistettuihin liikkumissuosituksiin.

Äkkivilkaisulta muutosta on vaikea huomata. Kuten jo kymmenen vuotta sitten julkaistussa aikuisten liikkumissuosituksessa eli liikuntapiirakassa, suomalaisia kehotetaan edelleen harrastamaan sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista kaksi ja puoli tuntia viikossa tai rasittavaa liikuntaa tunnin ja viisitoista minuuttia viikossa. Lihaskuntoa pitäisi harjoittaa vähintään kahdesti viikon aikana.

Unen merkityksen korostaminen on osa uusien suositusten laajempaa filosofiaa, jonka mukaan liikunta ei ole erillinen osa-alue ihmisen elämässä vaan yksi osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Vain joka neljäs yli 30-vuotias suomalainen on enää normaali­painoinen.

Suomella on vielä paljon tekemistä vesivarojen vastuullisessa käytössä

Helsingin Sanomat 21. Lokakuu 2019

Kulutus Suomessa jättää jälkensä myös muiden maiden vesivaroihin.

SATEISENA syyspäivänä, kun voi ottaa suoraan vesihanasta maailman parasta juomavettä, suomalaisten mieleen ei tule ensimmäisenä huoli vesivarojen riittävyydestä. Harva asutus, pohjoinen sijainti ja huolella rakennettu vesihuolto ovat tehneet Suomesta tässäkin suhteessa mallikelpoisen maan. Kuva toki synkkenee, jos ottaa huomioon myös vesistöjen tilan.

Muualla maailmassa puhtaan veden saatavuus ei ole yhtä hyvällä tolalla kuin Suomessa. Vuosittain yli neljä miljardia ihmistä kärsii vakavasta vesipulasta. Tilanne todennäköisesti vain vaikeutuu, kun väestö kasvaa alueilla, joita myös ilmastonmuutos kurittaa ankarasti.

Jätevesien puhdistaminen ei ole maailmalla pääsääntö, vaan selvästi suurin osa jätevesistä päätyy sellaisinaan vesistöihin.

Lehdistönvapaus puhuttaa Australiassa – sanomalehtien etusivut olivat maanantaina täysin mustattuja

MTV Uutiset 21. Lokakuu 2019

Australiassa sanomalehdet ympäri maan ilmestyivät maanantaina etusivu mustattuna. Kyse on kampanjasta, joka arvostelee Australian hallitusta lehdistönvapauden kaventamisesta ja tiukasta salassapidosta

Yksi sytyke kampanjalle on ollut kesäkuussa tehdyt ratsiat. Australian poliisi teki kesäkuussa ratsian yleisradioyhtiö ABC:n tiloihin Sydneyssä ja takavarikoi noin sata asiakirjaa.

Niistä selvisi, että Australian erikoisjoukot olivat surmanneet syyttömiä miehiä ja lapsia Afganistanissa.

Asianajaja vahvistaa – Paraguayn etsimät ex-vasemmistojohtajat ovat Suomessa

Iltasanomat 20. Lokakuu 2019

Sieppauksesta epäilty kolmikko tuli Suomeen kiintiöpakolaisina YK:n pakolaisjärjestön kautta ja he oleskelevat nyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Kolme entistä vasemmistojohtajaa Juan Arrom, Anuncio Martí ja Victor Colmán ovat Suomessa, miesten brasilialainen asianajaja vahvistaa Helsingin Sanomille. Tapaus on herättänyt tyrmistystä miesten kotimaassa Paraguayssa Etelä-Amerikassa, missä heitä syytetään lähes 20 vuotta sitten sattuneesta sieppauksesta. Suomen viranomaiset ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa.

Sisäministeri Maria Ohisalo pyysi selvitystä poliisin toiminnasta mielenosoituksissa – Näin poliisi vastaa

Uusi Suomi 20. Lokakuu 2019

Maria Ohisalo korostaa, että luottamus poliisiin on pidettävä vahvana, jotta turvallisuuden tunne voi kasvaa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) on pyytänyt poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoitusten tapahtumista. Poliisi on kertonut joutuneensa turvautumaan voimankäyttöön mielenosoituksessa, joka järjestettiin lauantai-iltapäivänä Helsingin ydinkeskustassa

Lauantain mielenosoituksessa vastustettiin Turkin miehitystä Syyrian kurdialueilla.

”Ennen mielenosoituksen liikkeelle lähtemistä poliisi neuvotteli tunnin ajan mielenosoituksen järjestäjien kanssa. Järjestäjien toiveena oli liikkua kulkueen kärjessä autolla. Turvallisuussyistä poliisi ohjeisti järjestäjiä jättämään auton pois kulkueesta. Järjestäjät kieltäytyivät noudattamasta ohjeita, jolloin poliisi määräsi järjestäjiä jättämään auton pois. Määräyksestä huolimatta ajoneuvo lähti kulkueen mukaan, ja poliisi pysäytti kulkueen heti Narinkkatorille. Poliisi joutui lopulta rikkomaan ajoneuvon ikkunan pysäyttääkseen sen.

”Lähes samanaikaisesti useampi mielenosoittaja esti poliisiauton liikkumisen. Tässä yhteydessä poliisi joutui käyttämään etälamautinta henkilöön, joka vastusti poliisia.

Iltalehti 30.10.2019 On erikoista, että poliisiministeri langettaa epäilyksen varjon alaistensa ylle keskeneräisessä asiassa.

Kommentti: Poliisi toimi aivan oikein. Terrorisoivat mielenosoittajat on pysäytettävä vaikka voimakeinoin, turha on itkeä jos etälamautin vähän sattuu.

Yli puoli miljoonaa osallistui ”vapausmarssille” Barcelonassa, satoja loukkaantunut

Helsingin Sanomat 19. Lokakuu 2019

KATALONIAN suuren protestiviikon huipennus ja yleislakkopäivä pääkaupunki Barcelonassa päättyi perjantain ja lauantain välisenä yönä kaoottisiin protesteihin ympäri Barcelonan keskustaa. Väkivaltaisuudet pahentuivat Espanjan Barcelonassa poliisin ja mielenosoittajien välillä lauantain vastaisena yönä.

Barcelonan poikkeustila alkoi maanantaina, kun yhdeksän Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajaa sai 9–13 vuoden vankilatuomiot kaksi vuotta sitten lokakuussa laittomasti järjestetystä kansanäänestyksestä Katalonian itsenäistymiseksi.

Vain viitisen tuntia yössä – Tutkijat löysivät geenimutaation, jonka vuoksi ihminen pärjää vähemmällä nukkumisella

Mediuutiset 18. Lokakuu 2019

Tutkijat ovat tunnistaneet geenimutaation, jonka vuoksi ihminen tuntee olonsa täysin levänneeksi alle kuuden tunnin yöunilla.

Kalifornian yliopiston tutkija Ying-Hui Fu tutkimusryhmineen ovat tutkineet perheitä, jonka jäsenet tuntuvat tarvitsevan keskimääräistä vähemmän unta. Perheenjäseniltä etsitään geenimutaatioita, jotka voisivat selittää vähemmän yöunen tarpeen. Ryhmä on löytänyt useita tällaisia mutaatioita: esimerkiksi elokuussa Fun tiimi kertoi ADRB1-geenin mutaation aiheuttavan sen, että ihminen voi nukkua vain neljä ja puoli tuntia yössä eikä siltikään tunne oloaan väsyneeksi.

Annastiinalle afrikkalaisten suukotus sai veret seisahtumaan

Miksi Brunbergin suukkoja koristaa afrikkalainen pariskunta? Toimitusjohtaja vastaa

Iltalehti 18. Lokakuu 2019

Sosiaalisessa mediassa on keskusteltu kuluneella viikolla siitä, onko Brunbergin suukkojen myyntipakkaus enää sopiva.

Brunbergin suukkoja on valmistettu vuodesta 1951 eli jo liki 70 vuotta. Ne ovat lähes jokaiselle suomalaiselle tuttu makeinen, joihin on kohdistunut vuosien saatossa myös kyseenalaistusta.

Hei Suomi, ihan oikeesti?! Onko tässä maassa ihan oikeasti hyväksyttyä esittää afrikkalaiset ihmiset romanttisina alkuasukkaina? Mulle tämä on rasistista, piste. Tiesin kyllä että suukkojen nimi muutettiin - oisko liikaa myös muuttaa koko brändäys? Annastiina Kallius kommentoi Twitterissä.

Kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaiset hyväksyvät pakkauksen

Brunberg Oyn toimitusjohtaja Katarina Enholm kertoo, että Brunberg teettää aika ajoin kuluttajatutkimuksia selvittääkseen suomalaisten mielipiteitä makeisiinsa liittyen. Viimeisin tutkimus toteutettiin vuonna 2016.

Me näemme, että tämä iso pakkaus on jo vähän kuin osa Suomen makeishistoriaa. Kuluttajatutkimuksen mukaan 90 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että suukkojen rasia ei ole rasistinen ja kolmella prosentilla ei ollut asiasta mielipidettä, Enholm kertoo.

HS tapasi Huawein perustajan, joka vastaa vakoilusyytöksiin ja kertoo, miksi on kiitollinen Trumpille ja mitä ajattelee Nokian puhelimista

Helsingin Sanomat 17. Lokakuu 2019

HUAWEIN perustaja Ren Zhengfei istuu keskellä hätkähdyttävää palatsia.

Kaikkea on: hohtavan valkoisia pylväitä antiikin Kreikan tyyliin, kultareunuksin varustettuja sohvia, kiiltävä musta flyygeli ja tauluja, joissa taistelee Napoleon.

Ja sitten on siniseen pikkutakkiin pukeutunut suorapuheinen 74-vuotias Herra Huawei, joka on saanut 32 vuotta sitten perustamallaan verkkolaiteyhtiöllä valtavan menestyksen, vaikutusvallan ja omaisuuden. Renin varallisuuden arvioidaan olevan liki kaksi miljardia euroa, ehkä enemmänkin.

”Talon suunnitteli japanilainen arkkitehti. Oma paneelimme hyväksyi suunnitelmat, joissa on viitteitä eurooppalaisesta klassismista. Mutta designilla ei ole mitään tekemistä yrityksemme filosofian kanssa”, Ren toteaa.

HUAWEI on kiinalainen verkkolaiteyhtiö, joka on viime vuosina seilannut kohujen ja kauppasodan keskellä. Yhdysvallat syyttää Huaweita turvallisuuspuutteista ja tietovuodoista Kiinan viranomaisille.

REN ZHENGFEI on entinen upseeri, joka työskenteli ennen Huawein perustamista Kiinan armeijalle. Monien mielestä jo pelkästään se on epäilyttävää, vaikka Ren on puhunut taustastaan avoimesti.

Kun puhutaan Kiinan tiedustelun ja Huawein suhteesta, Ren sanoo sen, mitä yhtiö on sanonut ennenkin. ”Kiina on luvannut, ettei se tule ikinä vaatimaan Huaweita asentamaan tietovuodot mahdollistavia takaportteja verkkoihinsa.”

KIINASSA laki edellyttää, että yksityishenkilöiden ja organisaatioiden on tarvittaessa oltava valmiita yhteistyöhön viranomaisten kanssa, jos kansallinen turvallisuus niin vaatii. Tarkalleen Kiinan kansallisen tiedustelulain artikla 14 sanoo näin: ”Valtion tiedustelupalvelun elimet voivat laillista tiedustelua suorittaessaan vaatia asianomaisia elimiä, organisaatioita tai kansalaisia tarjoamaan tarvittavaa tukea, apua ja yhteistyötä.”

Koskeeko laki myös Huaweita? ”En aivan ymmärrä, mitä tämä kohta tarkoittaa. Kiinan johtajat ovat selkeästi todenneet, ettei Kiinassa ole lakia, joka määräisi yrityksiä asentamaan takaportteja laitteisiinsa, ja me noudatamme tätä.” Tietovuotojen mahdollistaminen olisi Huaweille bisnesriski, jossa ei ole järkeä, Ren sanoo. Vuosikausien työ menisi hukkaan.

”Voin luvata Pohjois-Euroopan ihmisille, että kunnioitamme heidän digitaalista itsemääräämisoikeuttaan emmekä tule ikinä rikkomaan sitä.”

Brexitin taustalla vuosikymmenten Eurooppa-inho: Jo 40 vuotta sitten Britannian pääministeri ilmoitti haluavansa rahansa takaisin

Yle Uutiset 16. Lokakuu 2019

Brexitin ei olisi pitänyt olla yllätys. Britit ovat aina riidelleet Euroopasta, lähinnä keskenään.

William Shakespeare kirjoitti jo 400 vuotta sitten brittien ajatuksista omasta saarestaan: ”Tämä kuninkaiden valtaistuin, toinen Eden, puoliparatiisi, tämä linnoitus, luonnon rakentama. Tämä onnellisten rodun asuinpaikka, pienoismaailma, jalokivi, upotettu hopeiseen mereen, joka linnan muurien tai vallihaudan tavoin torjuu kurjempien maiden kateuden. Tämä siunattu puutarha, tämä valtakunta, tämä Englanti.” Shakespeare: Richard II (Matti Rossin käännöstä mukaillen)

Iso-Britannia on saari. Sitä ei kyennyt valtaamaan sen enempää Napoleon kuin Hitler. Brittien Eurooppa-suhdetta on aina määrittänyt ajatus siitä, että he ovat erillään, eivät osa mannerta.

Antaako sota Isisille avaimet uuteen nousuun? Turkin maine Isisin kaitsijana on huono ja vielä muutama vuosi sitten raja-aluetta kutsuttiin ”jihadi highwayksi”

Helsingin Sanomat 15. Lokakuu 2019

Turkilla on huono maine Isisin kaitsijana. Myös Turkin liittolaisina Pohjois-Syyriassa taistelee parhaillaan erittäin radikaalia ainesta.

ISIS elää kaaoksesta ja turvattomuudesta. Turkin hyökkäys Pohjois-Syyrian kurdialueelle luokin terroristijärjestön voimistumiselle otollista maaperää.

Näin arvioi jihadismiin sekä Lähi-idän turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut tutkija Juha Saarinen ajatushautomo Finnish Middle East Consulting Groupista.

Isisin välittömänä tavoitteena ei kuitenkaan ole maantieteellisen ”kalifaatin” perustaminen uudelleen, vaan sissisota.

Noin 10 000 lounasta päivittäin myyvät UniCafe-opis­ke­li­ja­ra­vin­tolat luopuvat kokonaan naudanlihasta – perusteluna hiili­ja­lan­jäljen pienentäminen

Suomenmaa 15.Lokakuu 2019

Hel­sin­gin yli­o­pis­ton yli­op­pi­las­kun­nan omis­ta­ma Yl­va luo­puu ko­ko­naan nau­dan­li­han tar­jo­a­mi­ses­ta Uni­Ca­fe-ra­vin­to­lois­saan hel­mi­kuus­ta 2020 al­ka­en.

Nau­dan­li­han pois­ta­mi­nen ra­vin­to­loi­den tar­jon­nas­ta vä­hen­tää Yl­van ra­vin­to­la­lii­ke­toi­min­nan raa­ka-ai­nei­den hii­li­ja­lan­jäl­keä 11 pro­sent­tia vuo­des­sa, yri­tys ker­too.

Luo­vum­me nau­dan­li­has­ta, sil­lä se on yk­si te­hok­kaim­mis­ta ta­vois­ta pie­nen­tää hii­li­ja­lan­jäl­ke­äm­me. Muu­tos teh­dään ruo­ka­fi­lo­so­fi­am­me mu­kai­ses­ti: vas­tuul­li­ses­ti, maus­ta tin­ki­mät­tä. Kun­ni­an­hi­moi­sel­la tuo­te­ke­hi­tyk­sel­lä olem­me ha­lun­neet var­mis­taa, et­tä nau­dan kor­vaa­vat vaih­to­eh­dot ovat en­tis­tä her­kul­li­sem­pia, Uni­Ca­fen lii­ke­toi­min­ta­joh­ta­ja Lee­na Pih­la­ja­mä­ki sa­noo tie­dot­tees­sa.

Nato-maa havahtui Turkki-uhkaan: ”Kuvittele Syyrian iskevän – Tämä olisi todella outoa”

Uusi Suomi 14.Lokakuu 2019

Naton jäsenmaissa yltyy huoli sodan laajentumisesta. Naton viides artikla voi pakottaa Nato-maat mukaan Syyrian konfliktiin, jos Turkkia vastaan isketään.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo Turkin olevan puolustusliitolle tärkeä jäsenmaa. Stoltenberg korostaa yhtenäisyyden tarvetta äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa, mutta joillain Naton jäsenmailla on nyt toisenlaisia huolia.

Turkki on vaatinut Natoa näyttämään solidaarisuutta, kun EU-maat ovat varoitelleet Turkkia taloudellisista sanktioista. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan syytti Natoa jopa puutteellisen tuen osoittamisesta Turkille.

”Johtuuko tämä siitä, että Turkki on ainoa Nato-maa, jonka asukkaat ovat muslimeja”, hänen väitetään Euractivin mukaan sanoneen.

Suomalaisprofessori Katalonian pitkistä vankeustuomioista: ”Pyrkivät irrottamaan osan Espanjasta – Suomen laissa tällainen olisi maanpetos”

Poimintoja 14.Lokakuu 2019

Kataloniassa ei otettu poliittisia vankeja, vaan poliitikot tuomittiin laittomista irtautumispyrkimyksistä, oikeushistorian professori sanoo. Monessa muussa maassa teon valtiopetoksellisuus olisi ollut itsestäänselvää.

Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

Helsingin Sanomat 14.Lokakuu 2019

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja jäädyttävänsä maan kanssa käydyt kauppaneuvottelut Turkin Syyriaan tekemän hyökkäyksen takia.

Trump kertoi aikeistaan myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa Twitterissä. Trumpin julkaiseman tiedotteen mukaan presidentti aikoo asettaa virallisen määräyksen pakotteista ”pian”.

Verk­ko­si­vuil­la myy­tä­vien ver­tais­elä­mys­pal­ve­lu­jen määrä on kas­va­nut vuoden aikana – har­ras­ta­jal­la­kin on vastuu, jos jotain sattuu

Poimintoja 14.Lokakuu 2019

Vertaiselämyspalvelut ovat monipuolistuneet ja niiden määrä on kasvanut vuoden aikana. Ammattimaisen palveluntarjoajan erottaminen yksityishenkilöstä aiheuttaa Tukesille harmaita hiuksia.

Öykkäreiden sananvapaus

Apu 14. Lokakuu 2019

Keskustelu sananvapaudesta ja vihapuheen kriminalisoinnista on loputon suo, jotka jotkut rajoittamattoman sananvapauden puolestapuhujat tuntuvat tarpovan työkseen ja huvikseen. Se kävi taas kerran ilmi perjantain Sannikka & Ukkolassa, kun keskustelijoina olivat Ivan Puopolo ja Abdirahim Husu Hussein. Huomasi selvästi, kumpi heistä on kokemusasiantuntija ja kumpi idealisti.

Puopolo kannattaa ehdotonta sananvapautta pois lukien rikoslaissa rikoksiksi määritellyt asiat.

Hussein saa päivittäin vihapostia aina hirttoköyttä myöten. Hän julkaisee aika ajoin sosiaalisessa mediassa saamiaan viestejä, ja ne ovat kamalaa luettavaa.

Siteeraan kirjailija Marko Kilpeä: Mitä röyhkeämpi öykkäri on, sitä hallitsevampi hän on. Kukaan ei öykkäristä pidä, mutta valtaosa haluaa pitää suhteensa häneen kunnossa. Hänen uhrikseen joutumista vältetään, ja ennen kaikkea vältetään hänen vastustamistaan. Se tekee monista myötäiljöitä. Öykkäri saa hyväksyntää mille tahansa teolleen.

Kommentti: Kilven ajatusmalli on oikea, noin some maailma toimii. Mutta, mutta poliitikot ja julkkikset voisivat myös katsoa peiliin kuinka keskusteluihin osallistuvat. Heitä ei juurikaan saa ottamaan kantaa kysymyksiin jos se ei sisällä agressiivistä viestiä. Normaaliin sivistyneeseen keskusteluun he eivät osallistu lainkaan, muiden kuin samoin ajattelevien kanssa, muut he yleensä blokkaavat.

 

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Instagram Ι

sitoumus2050 saa

*************