1
2
3
4
5
6

Arkisto Google Youtube Instagram Areena Netflix HBO

webistä tältä sivustolta


Professorin mielestä Suomen talouden suuri ongelma on liika nojaaminen teollisuuteen: ”Ruotsi on täysin ylivoimainen Suomeen verrattuna”

Helsingin Sanomat 23. Joulukuu 2019

Keskeinen syy suhdanteen huonontumiseen on maailmantaloutta riivaava epävarmuus, jonka keskipisteessä on Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota. Sille Suomi ei mahda mitään, mutta kysymys kuuluu, mitkä ovat ne keinot, joilla Suomi voisi vahvistaa talouskasvuaan.

Aalto-yliopiston taloustieteen emeritusprofessori Matti Pohjola on vakavasti huolestunut siitä, kuinka heikkoa Suomen talouskasvu on verrattuna keskeisiin kilpailijamaihin.

”Suomen talous on kasvanut vuosina 2010–2018 keskimäärin 1,2 prosenttia vuodessa. Se on hirvittävän paljon vähemmän kuin keskeisissä vertailumaissa Saksassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Britanniassa. Ruotsissa talous kasvoi samalla ajanjaksolla keskimäärin 2,7 prosenttia vuodessa. Tulos on Suomen kannalta tyrmäävän huono.”

Pohjolan mielestä keskeinen ongelma on se, että Suomen talous nojaa liian voimakkaasti teollisuuteen. Maailmantaloudessa suurin kysynnän kasvu on palveluissa. Niissä Suomi on jäänyt kilpailijamaista selvästi jälkeen.

Ruotsissa palvelujen osuus on 40 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, kun Suomessa se on 33 prosenttia. Pohjolan mielestä elinkeinorakenne painottuu Suomessa edelleen liikaa teollisuuteen ja jalostukseen, vaikka palvelujen merkityksen kasvusta on huomautettu jo vuosia.

Korkein oikeus: Poliisi ei saa tutkia Helsingin Sanomien toimittajalta takavarikoitua aineistoa

Helsingin Sanomat 20. Joulukuu 2019

Tutkinta liittyy Helsingin Sanomissa joulukuussa 2017 julkaistuun juttuun Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Korkein oikeus kumosi alempien oikeusasteiden päätökset, koska takavarikoitu aineisto voisi paljastaa lähteen.

Matti Ahde 1945–2019: Hyvinvointivaltion rakentaja ja politiikan pelimies

Helsingin Sanomat 20. Joulukuu 2019

Matti Ahde oli vasta 41-vuotias, kun hänet valittiin keväällä 1987 eduskunnan puhemieheksi.

ENTINEN eduskunnan puhemies, ministeri Matti Allan Ahde kuoli perjantaina 20.12.2019 vakavaan sairauteen, joka havaittiin runsaat kaksi vuotta sitten. Hän oli 73-vuotias, syntynyt 23. joulukuuta 1945 Oulussa.

Matti Ahde nousi edus­kuntaan 24-vuotiaana vuoden 1970 vaaleissa, joissa parlament­tiin pääsi monia nuoria edustajia, esimerkiksi Pertti Salolainen, Pär Stenbäck, Ulf Sundqvist, Ilkka Suominen, Erkki Tuomioja ja Paavo Väyrynen.

AHDE kohosi politiikassa yhtä korkealle kuin paremmin koulutetut ikätoverinsa. Häntä ajoi eteenpäin paitsi henkilökohtainen kunnianhimo myös aatteen palo. Punainen käsivarsinauha ei päässyt pahemmin haalistumaan.

AHDE oli hyvinvointivaltion rakennustyössä tärkeä tekijä, sillä hän oli Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuosina 1975–1982 sekä ministerinä Kalevi Sorsan hallituksissa vuosina 1982–1987. Hän oli perustamassa ympäristöministeriötä ja ensimmäinen ympäristöministeri.

”Kuorojen vierailut häiritsevät eri uskontojen tasa-arvoa” – Jouluaattoisin Satasairaalaa kiertänyt Teljän Kamarikuoro sai osastoille vierailukiellon

Satakunnan Kansa 20. Joulukuu 2019

Jouluaaton kuorovierailu Satakunnan keskussairaalan (nyk. Satasairaalan) vuodeosastoilla on ollut kuoromme yli puolen vuosisadan ajan perinteellinen joululahja sairaalan vuodepotilaille ja henkilökunnalle.

Kutsua jouluaaton kuorovierailulle on arvostettu ja odotettu, sitä on pidetty kunnia-asiana. Musiikillinen tervehdyksemme on sisältänyt perinteisiä joululauluja ja hyvän joulun toivotuksia sairaalan väelle. Kulloinkin työvuorossa ollut sairaalapastori on johdattanut meitä joulumielellä osastosta toiseen, ja sairaala on tarjonnut vierailun päätteeksi vielä joulutorttukahvit kahviossa.

Mutta nyt tuli Satasairaalan johdolta osastoille kuorovierailukielto. Tiedotteen mukaan ”---Kuorojen vierailut häiritsevät eri uskontojen tasa-arvoa eikä osastoilla tapahtuvia kuorovierailuja pidetä enää sopivina. Vuodeosastoilla ei enää kuorovierailuja sallita. Kuorovierailuja voi edelleen tapahtua Satasairaalan eri toimipisteiden yhteisissä tiloissa (esimerkiksi Talvipuutarha ja lastentalon leikkipiha). Potilaan/omaisen toiveesta on edelleen asianmukaista, että esimerkiksi sairaalapastori voi vierailla potilaan luona ja esittää musiikkia/laulua potilaan vuoteen vierellä. Muita huoneen potilaita tulee informoida tilanteesta.---”

Olen sanaton – missä maassa minä elän ja asun, onko tämä kotimaani Suomi?

Suomi ryhtyy taisteluun maaseudun kurjistumista vastaan, myöntää 11 000 euron tuen 80 kyläkaupalle

Helsingin Sanomat 20. Joulukuu 2019

Kyläkauppojen määrä on kutistunut alle kolmannekseen vuoden 2004 tasosta.

SUOMI pyrkii estämään maaseudun kurjistumista niin sanotun kyläkauppatuen avulla. Ruokavirasto kertoi perjantaina, että se myöntää ensi vuonna tukea yli 80 kyläkaupalle. Harvaan asutun maaseudun päivittäistavarakaupoille sorvattu tuki jaetaan nyt ensimmäistä kertaa. Tavoitteena on, että tuki saadaan maksettua kaupoille tammikuun aikana.

Tuki kiinnosti syksyllä järjestetyssä haussa yli 200 kyläkauppayrittäjää ympäri Suomen. Tukea haki myös tänä vuonna kyläkaupan avanneita yrittäjiä. Ruokavirasto myöntää avustuksen noin 40 prosentille hakijoista.

Kommentti: Toivotaan poliittisilta päättäjiltä ensi vuosikymmenelle päätöksiin selkärankaa joilla maaseudun elinolosuhteet turvataan.

Pirkka-Pekka Petelius pyytää nyt anteeksi romaneilta: ”Esitän pahoitteluni sketsien haitallisesta vaikutuksesta”

Helsingin Sanomat 20. Joulukuu 2019

HS-gallupin mukaan enemmistö suomalaisista katsoo, että kansanedustaja ei toiminut oikein pyydettyään aiemmin anteeksi saamelaisilta. Petelius kertoo saaneensa anteeksipyynnöstä ”pöyristyttävää syyttelyä, uhkailua ja vihapuhetta”.

VIHREIDEN kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius esittää Suomen romaneille julkisen anteeksipyynnön, joka koskee Peteliuksen takavuosina tekemiä tv-sketsejä.

Sketseissä kuvattiin romanihahmoja liioitellun stereotyyppisellä tavalla ja esitettiin heidät muun muassa työtä vieroksuvina.

Petelius esitti vastaavantyyppisen julkisen anteeksipyynnön marraskuun lopussa saamelaisille, jotka niin ikään joutuivat pilkan kohteeksi Peteliuksen ja Aake Kallialan 1980- ja 1990-luvuilla tekemissä television sketsiohjelmissa.

Heti anteeksipyynnön jälkeen romaniyhteisöstä huomautettiin, että Peteliuksen olisi syytä toimia samoin myös romanisketsiensä suhteen.

Enemmistö suomalaisista sitä mieltä, että Peteliuksen ei olisi pitänyt pyytää anteeksi.

Perussuomalaisten kannattajista vain 16 prosenttia suhtautuu suopeasti anteeksipyyntöön, ja 78 prosentin mielestä Petelius ei toiminut oikein.

Trump joutuu valtakunnanoikeuteen kolmantena presidenttinä Yhdysvaltain historiassa

Helsingin Sanomat 19. Joulukuu 2019

Virkasyytteessä on kaksi syytekohtaa: vallan väärinkäyttö ja kongressin lainkäytön estäminen. Kaikki republikaanit äänestivät syytteitä vastaan.

Tästä on kyse Donald Trumpin virkarikosepäilyssä

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies, demokraattijohtaja Nancy Pelosi ilmoitti syyskuun lopulla käynnistävänsä virkarikossyytemenettelyn republikaanipresidentti Donald Trumpia vastaan. Trumpia syytetään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin painostamisesta heinäkuisen puhelinkeskustelun aikana. Trumpin kerrotaan vedonneen Ukrainan presidenttiin, jotta Ukraina alkaisi tutkia demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja erityisesti tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Joe Biden johtaa tällä hetkellä täpärästi demokraattien presidenttikilpaa, ja häntä on pidetty todennäköisenä vaihtoehtona Trumpin haastajaksi. Trumpin onkin väitetty yrittäneen vahingoittaa toimillaan Bidenin kampanjaa. Demokraatit haluavat nyt selvittää, tarjosiko Trump jotakin Ukrainalle vastineeksi Bidenin tutkimisesta.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunta aloitti julkiset kuulemiset tutkinnassa marraskuussa. Tähän mennessä raskauttavin todistus kuultiin 20. marraskuuta Yhdysvaltain EU-suulähettiläältä Gordon Sondlandilta. Hän kertoi, että Yhdysvaltain koko ulkopoliittinen johto tiesi Trumpin yrityksistä saada Ukraina avaamaan tutkinta. Sondland todisti myös, että Ukrainalle esitetyt vaatimukset oli sidottu vastapalveluksiin Yhdysvalloilta.

Kun tutkinnassa on hankittu riittävät todisteet, Yhdysvaltain edustajainhuone äänestää, nostetaanko presidenttiä vastaan virkasyyte. Edustajainhuoneessa on demokraattienemmistö, joten se mitä todennäköisimmin äänestää syytteen puolesta.

Syytteeseen asettamista seuraisi Trumpin oikeudenkäynti senaatissa. Senaatissa on republikaanienemmistö, joten se tuskin tuomitsee republikaanipresidenttiä virkarikoksesta.

KOKO syksyn Yhdysvalloissa kestänyt virkarikostutkinta huipentui aamuyöllä Suomen aikaa, kun edustajainhuone hyväksyi virkasyytteen presidentti Donald Trumpia vastaan. Trumpista tuli kolmas presidentti Yhdysvaltain historiassa, joka joutuu valtakunnanoikeuteen.

Ensimmäinen syytekohta vallan väärinkäytöstä hyväksyttiin äänin 230–197. Äänestystuloksen selvittyä osa demokraattiedustajista intoutui aplodeihin, mutta ne vaimenivat nopeasti. Republikaanit taas yltyivät Trumpin kannatushuutoon: ”Neljä vuotta lisää, neljä vuotta lisää!”

ÄÄNESTYS alkoi kello pian iltakahdeksan jälkeen paikallista aikaa. Samaan aikaan Trump nousi lavalle tuhansien kannattajiensa eteen kampanjatilaisuudessaan Michiganissa. Hän moitti syytettä ja edustajainhuoneen puheenjohtajaa, demokraattijohtaja Nancy Pelosia kovasanaisesti ja kutsui virkarikossyytettä uutistoimisto Reutersin mukaan muun muassa ”demokraattipuolueen marssiksi kohti poliittista itsemurhaa”.

Hän myös kutsui tilannetta kolme vuotta jatkuneeksi noitavainoksi. Hänen mukaansa syyte oli yritetty saada aikaiseksi hänen presidenttikautensa alusta alkaen.

Ylen tieto: Kurdiviranomaiset kutsuivat al-Holin suomalaiset kokoon ja hakivat orpolapset

Yle Uutiset 18. Joulukuu 2019

Yle on saanut vahvistuksen tiedolle, että kurdiviranomaiset ovat hakeneet suomalaiset orpolapset al-Holin leiriltä Syyriasta.

Yle sai yhteyden erääseen Suomessa asuvaan al-Holin leiriläisen omaiseen.

Leirillä oleva henkilö oli kertonut omaiselleen, että kurdiviranomaiset olivat maanantaina koonneet leirin kaikki suomalaiset yhteen. Heidät oli tuolloin muun muassa valokuvattu.

Seuraavana päivänä suomalaiset oli jälleen kutsuttu leirin portille. Tuolloin kurdit olivat ottaneet kaksi orpolasta mukaansa. Heitä hoitaneet suomalaisnaiset eivät omaisen käsityksen mukaan tienneet etukäteen, että lapset haetaan.

Omaisen mukaan Suomen viranomaiset eivät ole olleet yhteydessä lapsia hoitaneisiin naisiin, eivätkä myöskään häneen. Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi aiemmin Ylelle, että Suomen viranomaisilla on evakuointioperaatio käynnissä al-Holin leirillä tällä hetkellä, mutta lapset eivät vielä ole suomalaisviranomaisten hallussa. Ensimmäisenä asiasta uutisoi

Suomen Amnestyn johtaja: Turvallisuuskeskustelu al-Holin suomalaisista käy ylikierroksilla – "Ihmisoikeuksia ei voi nollata turvallisuushuolen takia"

Yle Uutiset 17. Joulukuu 2019

Ylen aamussa vierailleiden asiantuntijoiden mukaan lasten edun arviointi olisi helpompaa tehdä Suomessa, mutta se edellyttäisi myös äitien kotiuttamista.

Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mielestä turvallisuuskeskustelu al-Holin leirillä olevien suomalaisten ympärillä käy ylikierroksilla. Hänen mielestään on kummallista ajatella, että jokaisen kansalaisen turvallisuus olisi vaarassa, jos Suomeen tuodaan 5–10 naista al-Holin leiriltä.

Jos näin on, niin olen hiukan huolissani suomalaisten viranomaisten turvallisuustyöstä, Johansson totesi Ylen aamussa

WTO on rikki ja kauppasota on päällä – alkavatko Suomi ja Eurooppa kohta kärsiä?

Yle Uutiset 16. Joulukuu 2019

Maailman kauppajärjestön tuomarijärjestelmä on toimimaton ja isoja kauppakiistoja on ratkaisematta. Se heijastuu mutkan kautta jo Suomenkin vientiteollisuuteen.

Viime viikolla tuli uutinen, jota osattiin odottaa: Maailman kauppajärjestön (WTO) ylin sitova elin riitojen ratkaisuun on halvaantunut. Syynä on Yhdysvaltojen vastustus muiden maiden tarjoamiin tuomarinimityksiin. Käytännössä ylimmän elimen tuomareista on seitsemästä jäljellä enää yksi.

Päätökset tehdään yksimielisyysperiaatteella, joten kaikkien 164 jäsenmaan pitää olla nimityksistä samaa mieltä. Nyt on pattitilanne vuosia jatkuneiden kiistojen jälkeen. Kyse on myös vapaakauppaa edistävän järjestön kokonaisvaltaisesta uudistamisesta.

EU:lla on iso työ edessä kauppasopimuksen neuvottelussa Britannian kanssa. Se pyrkii neuvottelemaan kahdenvälisen kauppasopimuksen, mutta millä aikataululla, jää nähtäväksi. Voi olla, että ensi vuoden loppuun ajatteltu siirtymäaika on liian niukka.

On varauduttava massiivisiin väestönsiirtoihin

Helsingin Sanomat 15. Joulukuu 2019

Tiedän, että ei pitäisi lietsoa tappiomielialaa, mutta viimeaikaisten uutisten valossa olen tullut aiempaakin vakuuttuneemmaksi siitä, ettei ole realistista pysäyttää ilmaston lämpenemistä kahteen asteeseen, puolestatoista asteesta nyt puhumattakaan.

Kun näin on, on varauduttava sopeutumiseen, eikä se tule olemaan helppoa. Edessä on massiivisia väestönsiirtoja, kun esimerkiksi sadat miljoonat intialaiset jäävät ilman vettä Tiibetin jäätiköiden sulaessa.

Myös suuri osa Afrikasta on käymässä elinkelvottomaksi. Euroopassakin tulee ongelmia veden saamisen kanssa Espanjassa ja Italiassa.

Tämä voi johtaa myös maiden välisiin konflikteihin. Italialaiset saattaisivat esimerkiksi ajatella, että Po-joen laakso pitäisi voida pelastaa tekemällä massiivinen vesivarasto Sveitsiin, jonne liian nopeasti tulevat sulamisvedet varastoidaan annosteltavaksi pitkin kesää. Tähän pitäisi varata kokonainen kantoni. Sveitsiläisillä voi olla asiasta toinen mielipide.

Yksi puuttuu feministihallitus-kuvista – ”vähän noloa”

Verkkouutiset 15. Joulukuu 2019

RKP:n Anna-Maja Henrikssonia ei kansanedustajien mukaan näy meemeissä.

SDP:n Sanna Marinin noustua pääministeriksi verkossa on kiertänyt runsaasti meemejä viiden hallituspuolueen naispuheenjohtajista. Viime päivinä moni on kuitenkin kiinnittänyt huomiota siihen, että kuviin on kerätty SDP:n Marinin lisäksi vain keskustan Katri Kulmuni, vasemmistoliiton Li Andersson ja vihreiden Maria Ohisalo. Viidennen hallituspuolueen puheenjohtajaa, RKP:n Anna-Maja Henrikssonia meemikuvissa ei näy.

Aluksi näissä ”Suomen uusi feministihallitus” -meemeissä oli viisi puolueen puheenjohtajaa. Viime päivinä kiertäneissä on ollut vain neljä. Ymmärrän visuaalisesti koherentin viestinnän arvon, mutta onhan se tässä yhteydessä vähän noloa, että 55v. Henriksson ei mahdu kuviin, vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula tviittaa.

LAPSISTA EMME LUOVU

Helsingin Sanomat 14. Joulukuu 2019

HS tapasi kaksi al-Holin leiriin suljettua suomalaisnaista. Heli haluaa Suomeen, sillä elämä leirillä on raskasta. Jonna haluaa jäädä, sillä hän uskoo uuteen kalifaattiin. Kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin.

Kivenlohkare makaa syvällä mudassa. Muta on levinnyt joka puolelle al-Holin leiriä. Vähän matkan päässä Syyria loppuu ja Irak alkaa. Aavikolta puhaltaa talvinen tuuli.

Kivelle istuu kaksi suomalaista naista. He ovat Jonna ja Heli, kaksi kantasuomalaista naista, jotka ovat säilössä sotilaiden vartioimalla leirillä.

Viime viikot koko Suomi on puhunut näistä naisista. Yhdestätoista aikuisesta ja noin kolmestakymmenestä lapsesta. Pitäisikö heitä tuoda Suomeen? Jos pitäisi, niin kenet heistä?

Jonna nostaa huiviaan niin, että se peittää myös silmät. Musta kaapu verhoaa muun vartalon. Jonna sanoo, että on hänkin kuullut Suomesta huhuja. Että ehkä jokin operaatio olisi tekeillä. Tai sitten ei.

Jonna sanoo, että oikeastaan häntä ei kyllä kiinnosta Suomen touhut.

Miksi?

”En halua mennä takaisin.”

Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

Helsingin Sanomat 13. Joulukuu 2019

Liberaalidemokraattien Jo Swinson putosi parlamentista. Labourin Jeremy Corbyn ilmoitti, että ei aio erota vielä puolueen johdosta. Uusiin vaaleihin hän ei kuitenkaan enää työväenpuoluetta johda.

PÄÄMINISTERI Boris Johnsonin johtama konservatiivipuolue on ottanut selvän voiton Britannian parlamenttivaaleissa. BBC julisti vaalivoiton varmistuneen hieman kello 7 jälkeen aamulla Suomen aikaa.

Vaalivoitto antaa Johnsonille samalla valtakirjan EU-eron eli brexitin läpiviemiseen. Brexit on toteutumassa tammikuun lopussa.

Katri Kulmuni kysyi Instagramissa, keitä al-Holin leiriltä pitäisi tuoda Suomeen – Ihmisoikeusjärjestö järkyttyi: ”Ihan oikeasti, Suomi?”

Helsingin Sanomat 13. Joulukuu 2019

Katri Kulmuni poisti päivityksensä yöllä. Hän julkaisi uuden päivityksen, jossa pahoittelee päivitystä ja toteaa, että se oli ”epäonnistunut”.

KESKUSTAN puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni on saanut laajaa kritiikkiä kysyttyään eilen illalla Instagramissa seuraajiltaan mielipidettä, pitäisikö al-Holin leiriltä Syyriasta tuoda Suomeen vain suomalaiset lapset vai sekä naiset että lapset.

KULMUNIN päivitystä paheksui tuoreeltaan ihmisoikeusjärjestö Human Right Watchin mediajohtaja Andrew Stroehlein.

Ihan oikeasti, Suomi? Tämä on kamalaa, jos on totta. Valtion tulisi kunnioittaa kansalaistensa ihmisoikeuksia kaikissa tapauksissa, eikä sälyttää elämän ja kuoleman päätöksiä julkiseen äänestykseen sosiaalisessa mediassa. Mitä seuraavaksi, julkisia hirttäjäisiä perustuen stadionin katsojien hurrauksen äänenvoimakkuuteen?” Stroehlein twiittasi.

Espanjan pahin saastuttaja sponsoroi ilmastokokousta: Miten viherpesun erottaa oikeasta ilmastolupauksesta?

Helsingin Sanomat 13. Joulukuu 2019

YK:N ilmastokokouksessa Madridissa on kuultu tällä viikolla suuria lupauksia suurilta yrityksiltä.

Esimerkiksi keskiviikkona 86 muotiyhtiötä, kuten H&M, Nike ja Burberry, julistivat sitoutuvansa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin ja vähentävänsä päästöjään merkittävästi. Tiistaina We Mean Business -koalitio kertoi, että sen kautta samankaltaisen kannanoton on tehnyt 177 yritystä, kuten Chanel ja Coca-Cola.

Viime vuosina esimerkiksi muotijäteistä on luettu kuitenkin myös toisenlaisia uutisia. Burberryn on muun muassa kerrottu polttavan kymmenien miljoonien edestä myymättömiä vaatteita. H&M:n kierrätyspuhetta on puolestaan arvosteltu viherpesuksi.

Nyt loppuu suora lähetys - Jessikka Aro hakee lähestymiskieltoa tunnetuille "vihastriimaajille"

Journalisti 12. Joulukuu 2019

Käräjäoikeuden salissa istutaan viidettätoista tuntia. Vastaajat ovat hukanneet todisteensa, kun heidän Youtube-kanavansa on suljettu. He haluavat kesken oikeudenkäynnin käydä tulostamassa yli

sata sivua omia twiittejään. Vastaajat selostavat tuntikausia täysin asiaan kuulumattomia mielipiteitä ja tapahtumia. Oikeuden puheenjohtaja kyselee toistuvasti, miten vastaajien puheet oikein liittyvät käsittelyssä olevaan tapaukseen ja kehottaa kymmeniä kertoja heitä menemään asiaan. Tunnit kuluvat, itseään edustavat vastaajat eivät oikein tiedä, mitä ovat todisteet tai loppulausunnot. Käytävässä todistajat odottelevat tunnista toiseen.

Valetoimittajat yhä enemmän myös viranomaisten riesana

Journalisti 12. Joulukuu 2019

Keskusrikospoliisia ovat pari viime vuotta rasittaneet toistuvat haastattelupyynnöt journalisteiksi itseään kutsuvilta soittajilta, jotka eivät ole sitoutuneet Journalistin ohjeisiin tai työskentele vastuullisen median palveluksessa.

Esimerkiksi toimittajien häiriköinnistä tunnettu Panu Huuhtanen ja hänen työtoverinsa Tiina Keskimäki, sekä äärinationalistisen liikkeen hahmot kuten Junes Lokka ja Tiina Wiik, poikkeuksellisen ronskin Asialehden perustanut Marco de Wit ja nimimerkki Paavo Tajukangas pyrkivät järjestelmällisesti esiintymään kansalaistoimittajina. Ainakin Lokka on naamioitunut toimittajaksi muun muassa tekaistun pressikortin avulla.

”He puhuvat itsestään sananvapauden sankareina lähinnä silloin, kun se sopii heidän omaan toimintaansa”, Petra Nyqvist huomauttaa. Nyqvist kuuluu Facebook-sivu Sylttytehtaan taustahahmoihin. Sylttytehdas on omistautunut valemedioiden paljastamiseen.

Al-Holin leirillä lapsista tulee uusi sukupolvi Isisin terroristeja

Helsingin Sanomat 12. Joulukuu 2019

Suomen kanssa neuvotteleva kurdijohtaja Abdulkarim Omar arvioi HS:lle, että al-Holin leirille jäävistä lapsista uhkaa tulla uusi sukupolvi Isis-terroristeja. ”Toivon, että lähiaikoina meillä on uutisia Suomen kanssa”, Koillis-Syyrian ”ulkoministeri” sanoi HS:lle keskiviikkona.

QAMISHLI. Koillis-Syyrian epävirallisella hallinnolla ei ole vielä sopimusta Suomen kanssa al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamiseksi, sanoo alueen ulkosuhteista vastaava johtaja.

”Euroopan valtiot eivät halua ottaa kansalaisiaan takaisin, koska pitävät heitä uhkana. Se on mielestämme suuri virhe”, Omar sanoo toimistossaan. ”Jos nämä lapset jäävät al-Holin olosuhteisiin, heistä tulee uusi sukupolvi Isisin terroristeja.”

”Se, että nämä ihmiset ovat täällä, ei tarkoita, etteivät he olisi uhkaksi koko maailmalle. Jotta vaara voidaan pysäyttää, jokaisen maan pitää ottaa kansalaisensa, naiset ja lapset, deradikalisoida heidät ja sopeuttaa yhteiskuntaan, jotta tämä vaara voidaan pysäyttää”, Omar sanoo.

Toimittaja Jessika Aro hakee lähestymiskieltoa häntä häirinneille henkilöille

Journalisti Joulukuu 2019

Kellon ympäri jatkunut oikeudenistunto oli uskomatonta sähellystä. Luetästä(@journalehti) koko ketju.

Journalistin toimittaja twiittasi kellon ympäri oikeuden käynnin tapahtumista, uskomaton saavutus sinänsä häneltä, että jaksoi aktiivisesti seurata tapahtumia.

Ei ihme jos vakavatkin rikostapaukset jäävät käsittelemättä, kun diipa daapa jutut saavat näin paljon oikeudessa aikaa.

Kiitos Journalistin toimittajalle jaksamisesta, tälläinen jos mikä avaa kansalaisille tilaisuuden nähdä kuinka verovaroja käytetään.

Kommentti: Kysymystä herättää, mikä tulee olemaan sananvapauden asema jos toimittaja pääsee blokkailemaan hänestä epäedullisia juttuja kirjoittavia? Korostettakoo, jos häirintään liittyy fyysistä väkivaltaa tai uhkailuja, asia on aivan toinen, silloin se ei ole enäää normaalia journalismia.

Raportointi jatkuu torstaina 12 päivä joulukuuta 2019.

Yle näki asiakirjan al-Hol-operaatiosta: Ulkoministeriö on valmistellut kaikkien halukkaiden palauttamista Syyriasta

Yle Uutiset 11. Joulukuu 2019

Marraskuun puolivälissä käynnistetyn suunnitelman päätavoite oli tuoda suomalaiset Irakin Erbilin kautta Suomeen charter-lennolla tällä viikolla.

Ulkoministeriön johdolla luotiin marraskuussa suunnitelma palauttaa Syyrian al-Holin leiriltä kaikki palautukseen suostuvat henkilöt Suomeen. Heidät oli ensisijaisesti tarkoitus tuoda yhdellä charterlennolla Irakin Erbilin kautta Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

Helsingin Sanomat 10. Joulukuu 2019

Onko uusi pääministeri Sanna Marin valmis taipumaan keskustan vaatimuksiin? Katri Kulmunin kirjoitus osoitti, että Antti Rinne yritti keskustan mielestä viedä Suomea liian vasemmalle, kirjoittaa HS:n politiikantoimittaja Teemu Muhonen.

SUOMALAISEN politiikan hullut päivät loppuvat ainakin hetkeksi, kun valtaan astuu tänään tiistaina Sanna Marinin (sd) hallitus.

Mutta miksi keskusta lopulta käänsi selkänsä Antti Rinteelle ja aiheutti historiallisen poliittisen jännitysnäytelmän?

Maailman nuorimman pääministerin hehkutukselle ei näy loppua: "Sanna Marinille on tullut ulkomailta niin paljon haastattelupyyntöjä, että niitä kaikkia ei ehditä toteuttaa"

MTV uutiset 9. Joulukuu 2019

Marinille on tullut nyt ulkomailta niin paljon haastattelupyyntöjä, että arvioni mukaan niitä kaikkia ei ehditä toteuttaa. Tämä on ollut varmasti eniten huomiota ulkomailla herättänyt Suomen tapahtuma sinä kahden vuoden aikana, jonka olen tässä tehtävässä ollut, viestintäjohtaja sanoi.

Hänen mukaansa pyyntöjä haastatteluista on tullut isoilta, kansanvälisessä levityksessä olevilta kanavilta, kuten Sky Newsiltä ja BBC:ltä. Lehtipuolelta liikkeellä on ollut esimerkiksi Wall Street Journal.

Viennin lakon osapuolet eivät olleet yhteydessä viikonlopun aikana – kiista kikystä hiertää yhä

Yle Uutiset Joulukuu9. 2019

Maanantaina alkaneet kolmipäiväiset lakot koskevat Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n alaisia työntekijöitä. Mukana lakoissa on yhteensä jopa noin 100 000 työntekijää.

Lakot vaikuttavat eniten Teknologiateollisuuden alaisiin sopimusaloihin, joilta on lakossa kaikkiaan noin 60 000 henkilöä kahdellasadalla toimipaikalla. Neuvottelujen jatkosta ei ole järjestön työmarkkinajohtaja Minna Helteen mukaan sovittu, eikä hän usko tilanteen ratkeavan lähipäivinä.

Teollisuusliitto arvioi jatkotoimia perjantaina.

Keskusta teki demareille palveluksen syrjäyttäessään pääministeri Antti Rinteen

Yle Uutiset 9. Joulukuu 2019

Hallituskriisin jälkipyykki saattaa hyödyttää sosialidemokraatteja enemmän kuin keskustaa.

Pääministeri Antti Rinteen eroon johtanut jupakka sysäsi sosialidemokraattisen puolueen johdossa alulle kaivatun sukupolvenvaihdoksen. Pääministeri Sanna Marin luo SDP:stä kuvaa tulevaisuuspuolueena.

Sosialidemokraattien pääministeriehdokkuudesta kisasi kaksi alle nelikymppistä poliitikkoa: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (37 v.) ja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (34v.).

Vaikka Marin on vain 3 vuotta Lindtmania nuorempi, puoluevaltuusto ilmeisesti koki nimenomaan hänet valovoimaisemmaksi nuoren polven edustajaksi.

Tässä ovat kaikki SDP:n uudet ministerit: voitosta voittoon kulkeva Sanna Marin, paluun tekevä Paatero ja viisi muuta.

Touko Aallon mielestä politiikasta on tullut show-painia – "luodaan viholliskuvia ja käännetään ihmisiä toisiaan vastaan"

Maaseudun Tulevaisuus 8. Joulukuu 2019

Aalto toivoo, että politiikassa haettaisiin yli puoluerajojen ratkaisuja aikamme suuriin haasteisiin.

Eduskunnasta putoamisen jälkeen jyväskyläläinen on keskittynyt viimeistelemään opintonsa, työhön konsulttiyrityksessä ja Jyväskylän paikallispolitiikkaan.

35-vuotiasta graduvaiheen opiskelijaa kuunnellessa käy nopeasti selväksi, ettei poliitikko Touko Aalto ole oikeastaan kadonnut minnekään. Ei, vaikka ura on ottanut monenlaisia kolhuja ja Arkadianmäen ovet ovat ainakin toistaiseksi sulkeutuneet.

”Politiikasta on tullut silmitöntä kulttuurisotaa erilaisten ajatusmaailmoiden välillä. Eihän sellainen paljon poikkea propagandasodankäynnistä.”

Petteri Orpo purki turhautumistaan: ”Näytellään nyt tämä näytelmä läpi”

Uusi Suomi 8. Joulukuu 2019

Petteri Orpo muistuttaa, että kokoomus on täysin eri mieltä hallitusohjelman kanssa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo korosti hallitustunnusteluihin saapuessaan, että kokoomus on täysin eri mieltä hallitusohjelman kanssa. Samalla Orpo kertoi pitävänsä hallitustunnusteluja pelkkänä näytelmänä.

Kokoomus on arvostellut ankarasti sitä, että Antti Rinne nimettiin hallitustunnustelijaksi. Tavallisesti hallitustunnustelija nousee onnistuneiden neuvotteluiden jälkeen pääministeriksi, mutta nyt näin ei voida käydä, koska Antti Rinne on juuri joutunut eroamaan pääministerin tehtävästä hallituskumppani keskustan luottamuspulaan vuoksi.

Virkailijayhdistyksen pj: Epäluottamus Pekka Haavistoa kohtaan poikkeuksellista

Verkkouutiset 8. Joulukuu 2019

Ulkoministeriön henkilöstön tyytymättömyys Pekka Haaviston toimintaa kohtaan on kasvamassa poikkeuksellisiin mittoihin.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimet herättävät poikkeuksellista kuohuntaa ulkoministeriön oman henkilöstön keskuudessa. Kiistakysymykset kulminoituvat ennen muuta siihen, kuinka Syyriassa sijaitsevalla al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten mahdollinen kotiuttaminen tulisi järjestää.

Haavisto otti runsas kuukausi sitten ulkoministeriön konsuliosaston päällikön Pasi Tuomisen vastuulta asiat, jotka koskevat leirillä olevien suomalaisten avustamista. Ministerin päätökseen on reagoitu ministeriön sisällä voimakkaasti.

Mies söi yli 100 000 euron arvoisen taideteoksen: ”Kiitos, erittäin hyvää”

Iltasanomat 8. Joulukuu 2019
banaani

Yhdysvalloissa kohistaan miamilaisessa taidegalleriassa tapahtuneesta erikoisesta välikohtauksesta, josta uutisoivat muun muassa Miami Herald -lehti ja uutistoimisto AFP.

Art Basel -show’n yleisö hämmentyi, kun mies nappasi seinään teipatun banaanin ja söi sen. Banaani oli itse asiassa italialaisartisti Maurizio Cattelanin teos Koomikko, joka oli myyty ranskalaiselle keräilijälle 120 000 dollarilla eli noin 108 000 eurolla.

Autosta luopuminen on nyt askeleen helpompaa: kaikki Suomen bussit, kimppa-autot, taksit ja kaupunkipyörät tavoittaa pian yhdellä sovelluksella

Taloussanomat 8. Joulukuu 2019

Suomen laajuinen maas-sovellus aloittaa bussiliikenteellä, mutta tarkoitus on laajentua muihinkin liikkumismuotoihin.

Valtakunnallinen matkustaja-, paketti- ja liikennöitsijäpalveluiden toteuttaja Matkahuolto ja maas-alustatoimittaja Kyyti Group ovat sopineet yhteistyöstä, jonka ansiosta Suomeen syntyy maailman ensimmäinen maanlaajuinen matkaketjuratkaisu.

Hyvää 102 Itsenäisyyspäivää Suomi!

Wikipedia 6. Joulukuu 2019
102itsenaisyys

Suomen itsenäistyminen oli tapahtumasarja, jonka tuloksena Venäjän keisarikuntaan vuodesta 1809 lähtien kuulunut autonominen suuriruhtinaskunta vuonna 1917 muuttui itsenäiseksi valtioksi. Itsenäistymismahdollisuuden käsittely Suomessa alkoi keväällä 1917. Itsenäisyysjulistus hyväksyttiin Suomen eduskunnassa 6. joulukuuta samana vuonna. Ennen Suomen itsenäistymistä maahan olivat vaikuttaneet sortovuodet, joiden aikana suomalaiset vähitellen menettivät luottamuksensa Venäjän keisariin Suomen erityisaseman turvaajana. Suomen itsenäistyminen liittyi Venäjällä ensimmäisen maailmansodan aikana tapahtuneeseen mullistukseen: Venäjän vallankumoukseen, jossa keisarivalta kaatui. Suomelle itsenäisyyden myönsi Venäjällä valtaan noussut bolševikkihallinto. Neuvosto-Venäjän bolševikkijohtaja Vladimir Lenin tunnusti Suomen itsenäisyyden, jolloin Suomen autonominen alue ei muodostunut osaksi Neuvosto-Venäjää ja myöhempää Neuvostoliittoa. Useimmat maat tunnustivat Suomen itsenäisyyden vuosina 1918–1919. Suomen itsenäiseksi julistamista edelsi sisäinen taistelu valtalaista ja sitä seurasi kansaa jakanut Suomen sisällissota kevättalvella 1918.

Haavisto pyysi anteeksi – konsulipäällikkö ”tervetullut jatkamaan tehtävässä”

Iltasanomat 5. Joulukuu 2019

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sai keskiviikkona Ylen A-studiossa vastata al-Holin -leirin ympärillä pyörivään kohuun.

IS on aiemmin kertonut, miten Haavisto painosti ulkoministeriön konsulipäällikköä ylittämään virkavastuunsa al-Holin leirissä Syyriassa olevien suomalaisten kotiuttamisoperaatiossa.

Pyysin tietysti anteeksi, kun tässä on ollut monessa kohdassa rikkinäinen puhelin. Samalla kuulin, että hänellä ei ole mitään nykyisen henkilön virkatointa ja tehtäväkuvaa vastaan. Ei ole mitään ristiriitaa konsuliosastolla näiden toimenpiteiden ja hänen työnsä välillä.

Sanna Marin Ylellä: ”Pitäisin luonnollisena, että Rinne kävisi hallitustunnustelut”

Iltalehti 4. Joulukuu 2019

Sdp:n 1. varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin myönsi Ylen a-studiossa, että ”tämä varmasti hämmentää”.

Sdp:n 1. varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin arvioi, Ylen a-studiossa tiistai-iltana, että syrjäytetty pääministeri, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on puolueen hallitustunnustelija.

Keskustelussa mukana ollut kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ihmetteli Marinin puheita ja kysyi, eivätkö eduskuntaryhmät valitse tunnustelijat.

Kommentti: Olihan Antti Rinteellä vahvuutensa pääministerinä. Ay taustasta oli hyötyä koska ensimmäisenä työpäivänään myönsi itselleen palkankorotuksen.

Jopa 100 000:lta suomalaiselta urheilijalta kysytään seksuaalisesta ja sukupuoleen perustuvasta häirinnästä

Helsingin Sanomat 4. Joulukuu 2019

SUOMALAISET kilpaurheilijat pääsevät tässä kuussa kertomaan kattavasti kokemuksistaan seksuaalisesta tai sukupuoleen perustuvasta häirinnästä, kun Suomen urheilun eettinen keskus Suek käynnistää kattavan selvityksensä.

Aihetta ei ole aiemmin tutkittu näin laajasti. Selvityksen kohdejoukko voi enimmillään olla jopa satatuhatta urheilijaa.

Tutkimukseen on kutsuttu kaikki urheilun lajiliitot (71), Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry, jääkiekon Liigan joukkueet ja niiden kaikki vähintään 16-vuotiaat lisenssikilpaurheilijat.

Sipilä teki aloitteen Rinteen kaatamiskokouksesta – IL:n näkemät salaiset tekstiviestit todistavat: Näin keskusta kaatoi Antti Rinteen

Iltalehti 3. Joulukuu 2019

Edellinen pääministeri Juha Sipilä teki perjantai-iltana kello 19.52 aloitteen Rinteen kaatamiskokouksen kutsumisesta koolle. Iltalehti kertoo, miten ja miksi keskustalaiset toteuttivat operaatio-Rinteen.

Yrittäjät ja kostonenkelit liikkeelle.

Entinen pääministeri Sipilä välittää keskustan eduskuntaryhmään viestiä siitä, että keskustan patruunoita on syksyn mittaan ärsyttänyt yhä enemmän ay-taustaisen Rinteen sooloilu työmarkkinapolitiikassa.

Kommentti: Kansansuussa kiertävä sanonta nyt siis konkretisoitui. "Sipilästä kehittyi taitava ja häikäilemätön poliitikko".

Rinne jättää eronpyyntönsä ennen välikysymyskeskustelua - edessä hallitustunnustelut, SDP valitsee uuden pääministeriehdokkaan ensi viikolla

Iltalehti 3. Joulukuu 2019

Rinne on Iltalehden tietojen mukaan valmis pyytämään eroa pääministerin tehtävästä tasavallan presidentiltä ennen kello 14 alkavaksi suunniteltua eduskunnan välikysymyskeskustelua. Tällä hetkellä tieto olisi, että Rinteen ilmoitus tulee jo kello 12. Rinne jättänee tuolloin eronpyyntönsä tasavallan presidentille Sauli Niinistölle.

Näin hallituskriisi etenee: HS kokosi kolme vaihtoehtoa, joihin tänään voidaan päätyä – Pääministeri voi vaihtua alle 10 päivässä

Helsingin Sanomat 3. Joulukuu 2019

1. Epätodennäköistä: Keskusta ja Rinne pääsevät sopuun.

2. Rinne eroaa ja hallitus jatkaa.

3. Rinne jatkaa ja keskusta kaataa hallituksen.

Uudet vaalit olisivat edessä, jos eduskunnasta ei hallitusta onnistuttaisi kokoamaan.

Sirpa Paatero kertoi Postin tes-siirrosta myös pääministerille jo elokuussa – muistio ymmärtää Postin ratkaisua

Yle Uutiset 2. Joulukuu 2019

Yle on saanut käsiinsä omistajaohjausministeri Sirpa Paateron allekirjoittaman muistion Postin tilanteesta SDP:n eduskuntaryhmän, puoluehallituksen ja ministeriryhmän jäsenille. Muistio on lähetetty 29.8., samana päivänä jolloin Posti on tiedottanut pakettilajittelijoiden liikkeenluovutuksesta.

Paatero ennakoi, että Postin ratkaisut tulevat olemaan puolueelle kova pala.

Ministeriä pidettiin tiiviisti ajan tasalla.

Mystinen operaatio: Pekka Haavisto yritti junailla ”Isis-lapset” salaa Suomeen – kiistää painostaneensa virkamiestä

ILtasanomat 2. Joulukuu 2019

Ulkoministeri Pekka Haavisto yritti painostaa virkamiestä tekemään päätöksen omissa nimissään.

Kun Tuominen ilmoitti, ettei ministeri voi sälyttää poliittista vastuuta ”elämän ja kuoleman” kysymyksestä yksittäiselle virkamiehelle, hänet syrjäytettiin.

Ulkoministeriössä tapaus on herättänyt ihmetystä, sillä Tuominen on arvostettu virkamies ja diplomaatti, jonka konsulipäällikön virkaa jatkettiin vielä kesäkuussa vuoteen 2022 saakka.

Power tuomittiin harhaanjohtamisesta Norjassa – hintarobotille kovaa kritiikkiä

Iltasanomat 1. Joulukuu 2019

Elektroniikkayritys Power on saanut Norjassa yhteensä kolmen miljoonan kruunun eli 295 000 euron uhkasakot laittomasta markkinoinnista ja kuluttajien harhaanjohtamisesta, uutisoi E24!-taloussivusto. Markkinointilain toteutumista valvova Markedsrådet päätti pitää voimassa toukokuisen päätöksensä.

Markedsrådetin mukaan Powerin aiemmat hinnat puuttuivat, hintavertailut olivat harhaanjohtavia eivätkä väitteet halvimmista hinnoista pitäneet paikkaansa. Lisäksi Powerin hintarobotti ei kattanut kaikkien kilpailijoiden hintoja tai ottanut huomioon halvimpia tarjoushintoja.

Vihatulla vehkeellä tehty jo 2,5 miljoonaa matkaa – "Kaupunkien suurin ongelma on henkilöauto", skuuttipomo muistuttaa

Yle Uutiset 1. Joulukuu 2019

Tänä vuonna Suomeen ilmestyi kuusi sähköpotkulautayhtiötä. Puolet niistä aikoo jatkaa myös talvella.

Sähköpotkulaudat, tuttavallisemmin skuutit, ilmestyivät kuin tyhjästä kalifornialaisen Santa Monican kaduille syyskuussa 2017. Sen jälkeen ne valtasivat maailman suuret ja vähän pienemmätkin kaupungit.

Skuuteilla on miljoonia käyttäjiä – ja kosolti vihamiehiä.

potkulauta

Ilmiön syntysijoilla Yhdysvalloissa sähköpotkulautoja kohtaan tunnetaan suoranaista raivoa. Niitä sotketaan, tönitään kumoon ja upotetaan järviin. Yli sata tuhatta Instagramin käyttäjää seuraa tiliä, joka on pyhitetty sähköskuuttien kaltoinkohtelulle.

Hallituskumppanit seuraavat Antti Rinteen toimintaa kasvavan epätoivon vallassa

Helsingin Sanomat 30. Marraskuu 2019

Eniten kuplii keskustassa, joka joutuu punnitsemaan, miten paljon vahinkoa hallituksessa jatkaminen sille aiheuttaa suhteessa hyötyihin.

HALLITUKSEN ja pääministeri Antti Rinteen (sd) kohtalon hetket ovat ensi tiistaina eduskunnassa, kun hallitus vastaa kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen välikysymykseen Postin omistajaohjauksesta ja eduskunnalle annetusta informaatiosta.

Perussuomalaiset ei ole välikysymyksessä mukana, mutta yhtä lailla sekin vaatii pääministerin eroa. Perusteena erovaatimukselle on se, että oppositio katsoo Rinteen puhuneen muunneltua totuutta eli valehdelleen eduskunnalle.

Kommentti: Sata prosenttisella varmuudella voi lyödä itsensä kanssa vetoa hyvästä skottiviski pullosta, Rinteellä ei ole hätää saa hallituksen täyden luottamuksen.

-Ministeri Paatero erosi Posti-sotkun takia, Posti kiisti Rinteen syytökset

-Valtion omistajaohjauksen päällikkö: Postin hallitus piti ministeri Sirpa Paateron ”jatkuvasti informoituna”

-Halla-aho: ”Ei ole moraalisesti kestävää eikä riittävää, että Paatero heitetään bussin alle”

-Antti Rinteelle vahva tuki sdp:n ryhmästä – ”Pääministerin viesti ollut hyvin selkeä”

-Tästä on kyse Posti-kiistassa ja tämän vuoksi se on nyt niin iso uutinen

Huilaaja

Helsingin Sanomat 29. Marraskuu 2019

HUILAJA kertoo puhelimessa, millaisessa paikassa hän on aamulla herännyt. Täytyy panna hetkeksi silmät kiinni ja kuvitella.

Entinen tv-toimittaja on nyt pienessä Els Griellsin kaupungissa, joka sijaitsee Espanjan rannikolla noin 140 kilometriä Barcelonasta pohjoiseen.

HUILAJA ehti tehdä töitä MTV:ssä 12 vuotta. Ensin kotimaan, sitten ulkomaan toimittajana, 45 minuuttia -ohjelma, Huomenta Suomi, lopulta myös uutisankkurina.

SITTEN Huilaja tapasi ihmisen, joka kertoi rakentaneensa asuttavan pakettiauton. Hän valmisteli autolla lähtöä Portugaliin. Miten innostavaa, Huilaja ajatteli ja alkoi vimmatusti etsiä pakettiautoa netistä.

”Työuupumus on melko yksioikoinen termi selittämään koko tätä vyyhtiä.”

Veijo Baltzarin tulot olivat vuonna 2016 nolla euroa – osti seuraavana vuonna puolen miljoonan talon, pihaan ilmestyi Porsche

Iltalehti 27. Marraskuu 2019

Veijo Baltzarin verotettavat tulot ovat vaihdelleet rajusti vuosina 2009–2018, ilmenee julkisista verotiedoista. Vuonna 2016 Baltzarin tulot olivat nolla euroa, vuonna 2017 reilut 70 000 euroa ja vuonna 2018 noin 25 000 euroa.

Osti 500 000 euron kiinteistön Maanmittauslaitoksen mukaan Baltzar osti Raaseporissa sijaitsevan kiinteistön huhtikuussa 2017 venäläismieheltä 500 000 eurolla. Kauppahinta oli sama, millä venäläismies hankki kiinteistön itselleen vuonna 2009. Kiinteistö on juuri se sama, mihin poliisi teki iskun viime viikon tiistaina.

Arvostettu taloustieteilijä syyttää EU-päättäjiä sähköautohuijauksesta

Keskisuomalainen 26. Marraskuu 2019

Autonvalmistajia uhkaa jopa 6000 euron EU-sakko jokaista valmistuvaa autoa kohti, ellei valmistaja saavuta vaadittuja hiilidioksidipäästöjen keskiarvoja. EU ottaa huomioon vain ajon aikana syntyvät päästöt.

Saksalainen taloustieteen emeritusprofessori Hans-Werner Sinn syyttää EU-päättäjiä osaamattomuudesta ja jopa tietoisesta huijaamisesta henkilöautojen päästörajoja koskevassa lainsäädännössä.

Sekavat puheet vaativat selityksen – Paaterolla syytä kantaa vastuu

Iltasanomat 26. Marraskuu 2019

Ministerien olisi syytä pitää kiinni faktoista valeuutisten aikakaudella.

Suomea sekoittaneessa postilakossa on ollut monta ulottuvuutta. Yksi vakavimmista liittyy omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (Sdp) toimintaan. Hänen kauttaan varjo lankeaa myös pääministeri Antti Rinteen ylle.

Demariministerit jäivät vaikeaan välikäteen, kun vastakkain asettuivat valtion omistama Posti ja Sdp:lle läheinen ay-liike. Sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla Rinne kiisti, että Paatero olisi hyväksynyt pakettilajittelijoiden siirron halvemman työehtosopimuksen piiriin liikkeenluovutuksella.

Pakollisia ”talkoita”, öitä toimistolla, palkattomia ylitöitä – Slushin työntekijät kertovat HS:lle työkulttuurista, joka leimaa oikeuksia vaativat valittajiksi

Helsingin Sanomat 26. Marraskuu 2019

Slush on kasvanut ruohonjuuritason startup-liikkeestä maailmanluokan puheenaiheeksi. HS selvitti Slushin työoloja tapahtuman julkisuuskuvan ja työntekijöiden arjen välisen ristiriidan vuoksi.

TUNTIKAUPALLA palkattomia ylitöitä, pakollisia ”talkoita” viikonloppuina ja useita työuupumustapauksia.

Slushiin palkkatöihin tulevalle henkilölle ei tehdä tavanomaista kuukausipalkkaan perustuvaa työsopimusta. Sen sijasta tulokkaille tarjotaan kahta vaihtoehtoa: niin sanottua nollatuntisopimusta tai freelancerina laskuttamista.

Kiekkojuniorien vanhemmat eivät olleet uskoa silmiään Venäjällä, kun hurjat erot paljastuivat – kokenut valmentaja opasti: ”Pitäkää piposta kiinni!”

Yle Uutiset 26. Marraskuu 2019

Jääkiekkovalmentaja ja -asiantuntija Ismo Lehkonen on huolissaan suomalaisten lasten ja nuorten heikosta pohjakunnosta, puutteellisista olosuhteista sekä vanhempien ymmärtämättömyydestä.

Jääkiekkovalmentaja ja -asiantuntija Ismo Lehkonen on huolissaan suomalaisten lasten ja nuorten heikosta pohjakunnosta, puutteellisista olosuhteista sekä vanhempien ymmärtämättömyydestä.

Pietariin saapuneet turkulaisvieraat saivat kaukalossa näytteen, minkälaisia tuloksia sitoutunut, määrätietoinen, ammattimainen ja pitkäjänteinen työ saa aikaan.

Se ero oli valtava. Taitomäärä, syöttömäärä, luistelumäärä, viisikkopelaaminen, ihan kaikki. Siellä on pelitavat kunnossa, ylivoimat ja alivoimat kunnossa, ja ne pojat ovat huippu-urheilijoita, Lehkonen kertoo.

Lehkonen kuunteli aikansa turkulaisvanhempien huolenaiheita ja esitti sitten tukun vastakysymyksiä. Hän tiedusteli, mitä kaikkea suomalaispelaajat voisivat tehdä päivittäisellä tasolla kuroakseen vastustajien etumatkaa kiinni. – Kauanko teidän lapsenne käyttää kännykkää päivässä? Ahaa, kaksi tuntia. Entäs tietokonetta? No tunnin ainakin, ehkä puolitoista, selvä. Entäs pleikkaria? Puolitoista tai kaksi tuntia… No niin, minun matematiikkani mukaan se on yhteensä sellaiset viisi ja puoli tuntia. Päivässä!

-Kun Suomi putos puusta – mitä ihmettä sinivalkoisille urheilusankareille on tapahtunut?

Veijo Baltzarin kultti

Helsingin Sanomat 25. Marraskuu 2019

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar valikoi teatteriyhteisöönsä herkkiä lukioikäisiä tyttöjä. Hän manipuloi, lähenteli, kontrolloi ja houkutteli heitä kotiinsa asumaan. 18 nuorta naista kertoo nyt kultista, jonka perustajaa piti palvoa. Tällä viikolla Baltzar vangittiin epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta.

Vuonna 1999 Helsingin hovioikeus oli tuominnut Baltzarin virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin. Tuohon aikaan Baltzar oli toiminut Teatterikorkeakoulussa kansainvälisen näyttelijätyön kurssin vetäjänä.

Tuomio tuli siitä, että Baltzar oli houkutellut nuoria naisia mukaan Tampereen-matkalle antaen ymmärtää, että matkalle lähtö on edellytys kurssille pääsyyn.

VEIJO Baltzar on nyt 77-vuotias. Hän on Suomen arvostetuin romanitaustainen taiteilija.

Presidentti Tarja Halonen on toiminut Baltzarin hankkeiden suojelijana vuosina 2010 ja 2014. Halonen myös myönsi Baltzarille kulttuurineuvoksen arvonimen vuonna 2011. Arvonimi on myönnetty vain 11 suomalaiselle.

Posti-kiistaan ei ratkaisua – osapuolet osoittivat sormella Medialiittoa, Medialiitto pitää syntipukin rooliaan ”kohtuuttomana”

Iltasanomat 24. Marraskuu 2019

Postia koskevaan työehtosopimuskiistaan ei saatu ratkaisua, mikä merkitsee laajenevia tukilakkoja maanantaina.

TYÖNTEKIJÄPUOLI PAU:n ja Palvelualojen työantajat Paltan välinen työehtosopimuskiista ajautui sunnuntaina jälleen uuteen umpikujaan, mutta syynä neuvotteluiden kariutumiseen oli uusi taho.

PAU hylkäsi sovintoehdotuksen kokonaisuuden vuoksi, koska 700 pakettilajittelijan asiasta jätetty ratkaisuehdotus ei kelvannut työnantajia edustavalla Medialiitolle.

Postilakon ratkaisun avaimet ovat kiistan osapuolilla

Medialiitto on vastannut kieltävästi Postin ja PAUn kutsuman selvitysryhmän tekemään ratkaisuehdotukseen postilakon lopettamiseksi. Esityksen mukaan Posti Palvelut Oy:hyn siirrettyihin pakettilajittelijoihin olisi noudatettu Paltan ja PAUn välisen työehtosopimuksen ehtoja Medialiitossa. ”Medialiiton jäsenyritykset noudattavat Teollisuusliiton kanssa tehtyjä, voimassa olevia työehtosopimuksiamme. Teemme jatkossakin jakelualan työehtosopimukset Teollisuusliiton kanssa”, toteaa työmarkkinajohtaja Elina Nissi. ”Emme ole Paltan ja PAUn välillä sovitun viestintä- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen osapuoli eikä meitä voi sellaiseksi pakottaa.” Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg muistuttaa, että pakettilajittelijoiden siirtäminen Medialiittoon kuuluvaan Posti Palveluihin on ollut Postin oma liiketoimintapäätös. ”Jos päätös koetaan huonoksi, sen voivat purkaa vain sen tekijät. Postin johdon, hallituksen ja valtio-omistajan on kannettava nyt itse vastuu päätöksistään. Postilakon ratkaisut on haettava sieltä, missä ongelmat ovat syntyneetkin”, Holmberg korostaa. ”Toivomme, että kiistan osapuolet pystyvät sopimaan keskenään mahdollisimman nopeasti, jotta lehtien ja muun postin jakelu saadaan normalisoitua.” Lisätietoja: Jukka Holmberg, p. 040 735 1690 Elina Nissi, p. 0500 408 904

”Paatero ei ole hyväksynyt 700 ihmisen siirtoa missään vaiheessa” – Antti Rinne Ylellä: Posti yllätti hallituksen

Pekka Haaviston johtamaan ulkoministeriöön hiipi synkkä ilmapiiri – ”Timo Soinia alkaa olla ikävä”

Iltasanomat 23. Marraskuu 2019

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) herkkä­hipiäisyys on johtanut siihen, että ulkoministeriön kokeneet diplomaatit ja virkamiehet ovat alkaneet kaivata jo Timo Soinin aikoja takaisin, kirjoittaa Setä Arkadia alias Timo Haapala.

ANTEEKSI. Anteeksi. Tämän kirjoituksen Setä Arkadia aloittaa noudattamalla kansanedustaja Pirkka-Pekka Peteliuksen (vihr) viisasta esimerkkiä eli pyytämällä anteeksi. Kaikkivaltiaan Jumalan silmissä perisynnistä ei tietenkään pääse eroon edes pyytämällä, mutta muilta osin tulkoon pyydetyksi anteeksi kaikilta, kaikkea mahdollista ja mahdotonta, tuleviakaan unohtamatta, sillä kirjoitettuna lista ei tähän mahtuisikaan.

Sitä paitsi saattaa käydä, kuten poliitikko-Peteliukselle kävi: pyytää anteeksi riittämättömästi. Kun Petelius pyysi anteeksi näyttelijäaikaisia konnantöitään saamelaisilta, romanit ehtivät jo närkästyä, miksei Petelius pyydä myös heiltä anteeksi. Jos Setä A. oikein ymmärsi, Petelius käy kyllä romaneiltakin anteeksi pyytämässä, jahka kiireiltään ehtii.

Eli ei pidä ihmetellä, jos Peteliusta ei enää 3,5 vuoden aikana eduskunnassa näy, sillä anteeksipyyntörundista saattaa tulla melkoinen urakka edustajan pitkän koomikkouran takia. Näyttelijätoveri Aake Kalliala tuskin lähtee kierrokselle mukaan. Hänhän arveli (IS 22. 11.), että Peteliuksen anteeksipyyntörituaali ”kuulostaa ihan älyttömältä” .

PEKKA Haaviston (vihr) johtama ulkoministeriö on kuitenkin tämän kiistakirjoituksen varsinainen aihe, anteeksi siitäkin.

Tällaisia ovat Postin lakon ytimeen nousseet kiistellyt työehtosopimukset

Helsingin Sanomat 23. Marraskuu 2019

KIISTA Postin työehdoista kiteytyy 700 pakettilajittelijaan, jotka Posti siirsi Posti Palvelut -tytäryhtiöönsä ja toisen työehtosopimuksen piiriin.

Kuinka paljon työntekijäpuolen arvostelema ”työehtoshoppailu” voi heikentää näiden työntekijöiden palkkoja ja työehtoja?

Teollisuusliiton sopimuksessa perustuntipalkat jäävät kokeneillakin työntekijöillä 10 euron pintaan, kun ne Paun sopimuksessa nousevat parhaimmillaan yli 14 euroon. Teollisuusliitosta kerrotaan, että tilastojen mukaan Teollisuusliiton sopimuksen mukaan työskentelevien tuntipalkka on paikallisten lisien kera noussut keskimäärin 12,30 euroon.

Lakimuutos pakottaa pyöräilijöitä käyttämään takavaloa – tämä kuva näyttää, miksi valon käyttöön kannattaa pakottaa

Helsingin Sanomat 23. Marraskuu 2019

Uusi laki astuu voimaan kesäkuussa 2020.

UUSI tieliikennelaki vaikuttaa monin tavoin pyöräilijöihin. Yksi keskeisimmistä muutoksista on se, että pyöräilijän on pimeällä käytettävä punaista takavaloa valkean etuvalon lisäksi.

Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

Helsingin Sanomat 22. Marraskuu 2019

Vanhoista tv-sarjoista on tehty poliisille useita tutkintapyyntöjä, joissa pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan.

HELSINGIN POLIISILLE on tehty useita sellaisia tutkintapyyntöjä, jotka koskevat julkaisuajankohdaltaan vanhoja tv-sarjoja. Niissä pyydetään tutkimaan mahdollista kiihottamista kansanryhmää vastaan, poliisista kerrotaan STT:lle.

Poliisin mukaan tutkintapyyntöjen takia poliisissa on käynnistetty esitutkintalain mukainen esiselvitys. Asian ollessa vielä keskeneräinen poliisi ei kerro, mihin julkaisuihin tai keihin henkilöihin tutkintapyynnöt on kohdistettu.

Vanhojen kulttuurituotteiden tai kirjoitusten rikollisuuden arvioiminen nykylainsäädännön valossa on herättänyt keskustelua sen jälkeen kun valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen avasi marraskuun alussa poliisin jo sulkeman tutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) vanhasta kirjoituksesta, joka koskee homoseksuaalisuutta.

Aake Kalliala oudoksuu Pirkka-Pekka Peteliuksen anteeksipyyntöä: ”Kuulostaa ihan älyttömälle”

IltasSanomat 21. Marraskuu 2019

1980- JA 90-LUVUILLA sketsiviihdettä Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa tehnyt näyttelijä Aake Kalliala oudoksuu Peteliuksen saamelaisille esittämää julkista anteeksipyyntöä.

Minusta tuo kuulostaa ihan älyttömälle, mutta ehkä hänen asemansa kansanedustajana... pitää nyt nuoleskella, ehkä se on semmoista, Kalliala kommentoi IS:lle.

Kalliala sanoo, ettei hänen mieleensä ole tullut pyytää vanhoja sketsejä anteeksi.

Kommentti: Aake on oikeassa kun valitaan kansanedustajaksi alkaa nuoleskelu suuntaan jos toiseen. Petelius on ehkä joutunut vihreiden naisköörin, blokkaaja Honkasalon johdolla nurkkaan ahdistettuna katumaan näyttelijän aikaisia töitään.

Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

Helsingin Sanomat 20. Marraskuu 2019

Seinäjokinen Markku Laurila ajaa paljon, mutta nykyään hän tankkaa autoaan kerran kuukaudessa, jos sitäkään. Työmatkat sujuvat pitkälti sähkön avulla.

SEINÄJOKISELLA Markku Laurilalla polttoaineenkulutus on elokuun jälkeen romahtanut. Laurila vaihtoi elokuussa vuosimallin 2004 nelivetoisen diesel-Volvonsa uuteen ladattavaan hybridiautoon.

Nyt tietysti kiinnostaa, kuinka paljon Laurila on joutunut tankkaamaan bensiiniä hybridiinsä.

”Se kuluttaa noin kaksi litraa bensiiniä sadalla. Jos tulee pelkästään työmatka-ajoa, niin ei tarvitse välttämättä edes kerran kuukaudessa käydä tankkaamassa”, Laurila sanoo.

MARKKU Laurila pystyy hyödyntämään ladattavalla hybridillä työmatkaa ajaessaan pitkälti hybridin sähkökäyttöä. Valmistaja lupaa Laurilan hankkimalle Huyndai Ioniqille noin 55–60 kilometrin toimintamatkan pelkällä sähköllä olosuhteista riippuen.

Esimerkiksi Volvossa kaikki verot olivat vuodessa 800 euroa, kun Hyundaissa ne ovat satasen luokkaa. Vuodenvaihteessa ladattavien hybridien vero vielä laskee, kun verotus muuttuu WLTP-päästöarvopohjaiseksi.

-Käytettyjen autojen markkinoilla näkyy muutos: Ladattavien hybridien kysyntä on kasvussa.

Postissa työskentelevän Jukan palkasta on pian lähdössä kolmannes – kertoo nyt, kuinka lakon umpisolmu voisi aueta

Taloussanomat 20. Marraskuu 2019

Postilakko ja sen tukilakot jatkuvat toistaiseksi. Posti- ja logistiikka-alan unioni hylkäsi valtakunnan­sovittelijan sovintoesityksen tiistaina. Kiistan keskiössä ovat pakettien käsittelyn työntekijät ja heidän sopimuksensa.

PAKETTILAJITTELIJAT siirtyvät marraskuussa Teollisuusliiton neuvotteleman sopimuksen alaisuuteen. Palkkaus putoaa dramaattisesti.

JUKKA KOSONEN, 53, kertoo, että hänen palkastaan lähtee pian jotakuinkin kolmannes. Noin 700 postilaista pakettilajittelijaa siirtyy marraskuussa Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn neuvottelemasta sopimuksesta Teollisuusliiton jakelun alan työehtosopimukseen, ja palkat putoavat selvästi.

Jukka Kososen tuntipalkka on 14,41, ja henkilö- ja tehtäväkohtaiset lisät nostavat sen reiluun 15 euroon tunnissa. Kun työehtosopimus vaihtuu, peruspalkka laskee 10,16 euroon tunnissa ja erikoislisät lähtevät. Työnkuvaan muutos ei vaikuta. PAUn mukaan keskimääräinen palkka on 2 200 euroa, jolloin 30 prosentin lasku tarkoittaa keskimäärin 660 euron kuukausiansion menettämistä.

Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

Helsingin Sanomat 20. Marraskuu 2019

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on huolestunut Suomen keskusteluilmapiiristä. Jos ihmiset eivät ymmärrä mitä on rikollinen puhe, lakia tulisi hänen mukaansa terävöittää.

Toiviainen pohtii tällaisia kysymyksiä työkseen. Valtakunnansyyttäjän syyteharkintaan tulevat kaikki rikosepäilyt kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Näistä rajoista on käyty tänä syksynä kiivasta keskustelua, koska poliisi on käynnistänyt esitutkinnan kolmen kansanedustajan sanomisista. Hussein al-Taeeta (sd), Juha Mäenpäätä (ps) ja Päivi Räsästä (kd) epäillään kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Vauhtia keskustelu sai pari viikkoa sitten, kun Toiviainen määräsi poliisin aloittamaan rikostutkinnan Räsäsen toisesta kirjoituksesta. Räsästä epäillään siis kahdesta kiihottamisrikoksesta.

Päätöksen seurauksena Toiviaista on haukuttu ”mielipidesyyttäjäksi”, sananvapauden on väitetty olevan uhattuna Suomessa ja kirkkokin on huolestunut uskonnonvapaudesta.

-Valtakunnan­syyttäjä Helsingin Sanomille: Raamattu-siteeraus voi olla rikos – ”Sen ymmärtäminen, että teksti on loukkaavaa, riittää”

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Instagram Ι

sitoumus2050 saa
harjavallan hyppyrit

Huom: Sanna Marinilla enemmän ministerikokemusta ennen pääministeri kandinaattien valintaa kuin yhdelläkään ylläluetelluista.

*************