1
2
3
4
5
6

Tammikuu 2020

Arkisto Google Youtube Instagram Areena Netflix HBO

webistä tältä sivustolta

Hallituksen työllisyystavoitteesta uupuu vielä 29 918 uutta työpaikkaa – voisiko ratkaisu löytyä avustajan avustajan avustajista? Lue lisää.


Ei luokkia, ei seiniä

Helsingin Sanomat 27.Tammikuu 2020

Koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä”. Kuka niin päätti ja miksi?

Turvamies on odotellut sykkyrä korvassaan jo tovin, kun musta auto vihdoin kaartaa Jätkäsaaren koulun oven eteen.

Rehtori ja perus­opetuksen alue­päällikkö ovat vastassa kädet ojossa. Opetusministeri Li Anderssonin (vas) saapuminen helsinkiläis­kouluun on silti arkinen.

Helsingin meri­kaupungin­osan uusi, elokuussa aloittanut koulu on näyteikkuna, jota kaupunki esittelee mielellään. The New York Times ja The Guardian ovat jo käyneet, ja seuraavaksi on vuorossa Ranskan televisio.

Nousemme ministerin vana­vedessä hulppean auditorion ja siihen saumatta kytkeytyvän ruokalan ohi toiseen kerrokseen, jossa sijaitsevat koulun oppimis­solut. Näin nykyään kutsutaan tiloja, joissa opettajat ja lapset kohtaavat.

Kolmannen ja neljännen luokan oppilaat ovat levittäytyneet ympäri kerrosta. Muutama oppilas istuu opettajan kanssa soluaulan sohvilla tabletit sylissään ja päivittää koulun somea. Aulan ympärillä on kolme opetustilaa – muinaiselta nimeltään luokkahuonetta. Yhdessä pojat piirtävät Kevätpörriäiseen. Toisessa opiskellaan opettajan johdolla matematiikkaa ihan vanhoista kunnon kirjoista. Kolmannessa on menossa äidinkielentunti.

Kommentti: "Itse avokonttorissa kuulosuojaimet päässä istuvana en ikinä panisi omaa lastani luokattomaan kouluun." Kirjoitti HS toimittaja Saska Saarikoski Twitterissä.

15 000 meni lakkoon Paperiliitossa ja Teollisuusliitossa, syytös ”rajuista 20 %:n palkkaleikkauksista” – Metsäteollisuus: ”Virheellisiä tietoja”

Helsingin Sanomat 27.Tammikuu 2020

Metsäteollisuudessa on alkanut laaja lakko, kun sekä Paperiliiton että Teollisuusliiton lakot käynnistyivät. Sunnuntain neuvotteluissa ei saatu sopua aikaiseksi.

Meille on esitetty neuvottelupöydässä muun muassa palvelusvuosikorvauksen poistamista, sairausajan palkan leikkausta ja työajan lyhennyskorvauksen puolittamista. Niin ikään leikkauksia olisi tulossa myös arkipyhäkorvauksiin. Edelleen neuvotteluja käyvien renkien listalla ovat olleet myös talkootyötuntien teettäminen ja jäsenmaksuperinnän lopettaminen”, Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen toteaa tiedotteessa.

Se toinen Valkoinen talo

Helsingin Sanomat 26.Tammikuu 2020

Amerikkalaisen muroperijättären unelma kävi toteen, kun Donald Trump osti hänen kartanonsa 1980-luvulla. Nyt Mar-a-Lago on Yhdysvaltain politiikan näyttämö, jonka terassilta voi bongata niin valtiovieraita kuin ydinaseiden laukaisukooditkin.

Persikanväristen pylväiden välistä luikertelee pihatie, jota pitkin vain harva saa ajaa. Palmujen reunustama väylä johdattaa valtavaan kartanoon, jonka julkisivu hehkuu ilta-auringon väreissä. Siellä viikonloppujaan viettää Yhdysvaltain presidentti ja 500 muuta vaurasta amerikkalaista.

Donald Trumpin omistamasta Mar-a-Lagon kartanosta on tullut hänen presidenttiytensä myötä himoittu lomakohde – ja myös Yhdysvaltain toinen Valkoinen talo.

Floridan Palm Beachillä sijaitsevassa huvilassa on kestitty Kiinan presidenttiä ja Japanin pääministeriä. Samaan aikaan kun päivettyneet miljonäärit ovat nauttineet pihvi-illallistaan terassilla, kartanon yläkerrassa Trump on määrännyt ilmaiskuja Syyriaan ja Irakiin.

Jo vuosikymmeniä sitten pihoilla vierailevia susia pidettiin harmillisina ja ne yritettiin tappaa, mutta niiden käytöstä ei pidetty epänormaalina

Maaseudun Tulevaisuus 25.Tammikuu 2020

Häirikkösusi-termi on väitöstutkimuksen lähdeaineiston perusteella peräisin 1980-luvulta.

Tuore väitöstutkimus tarkastelee susien ja ihmisten yhteiseloa 1900-luvun Suomessa. Heta Lähdesmäen kulttuurihistorian väitöskirja tarkastettiin viime lauantaina Turun yliopistossa.

Tutkimus valottaa suomalaista susihistoriaa ja keskittyy vähän tutkittuun 1900-lukuun. Tutkimuksensa keskeisimmäksi asiaksi Lähdesmäki nostaa sen, että termien erämaalaji ja häirikkösusi alkulähteet löytyivät.

Historiallisen tiedon mukaan susia eli ennen 1800-luvun lopulla tapahtunutta kannanromahdusta lähes kaikkialla Suomessa. Niitä nähtiin varsinkin talvisin ihmisten lähellä.

"Susien ilmestymistä pihapiireihin, lähelle ihmistä, pidettiin normaalina eläimen käytöksenä etenkin talvisin. Ajateltiin, että nälkä teki arasta eläimestä rohkean", kertoo Lähdesmäki havainnoistaan.

Bulgaria aikoo karkottaa kaksi venäläisdiplomaattia vakoilun takia, kolmesta venäläisestä etsintäkuulutus asetehtailijan murhan yrityksestä

Helsingin Sanomat 24.Tammikuu 2020

Bulgarian karkotusilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun syyttäjä etsintäkuulutti kolme Venäjän sotilastiedustelun agenttia epäiltynä murhan yrityksestä. Murhayrityksen uhrin myrkytysnäytteet tutkittiin Suomessa.

BULGARIA AIKOO karkottaa kaksi Venäjän diplomaattia vakoilun vuoksi. Ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun Bulgarian yleinen syyttäjä ilmoitti torstaina nostavansa syytteet murhan yrityksestä kolmea Venäjän sotilastiedustelun työntekijää vastaan.

Sinäkin saatoit joutua mukaan – amerikkalaisfirmalla omin luvin kasattu 3 miljardin kuvan tietokanta kasvontunnistukseen

Iltasanomat 24.Tammikuu 2020

Amerikkalaisten viranomaisten käyttämä tietokanta kasattiin suurin osin luvattomin keinoin, kertoo New York Times.

Amerikkalaisella Clearview AI -nimisellä yrityksellä on hallussaan 3 miljardista kuvasta rakentuva kasvontunnistustietokanta. Yhtiö lisensoi teknologiaa, joka mahdollistaa haun tekemisen ihmisen valokuvan perusteella, ja haku tuottaa tulokseksi lisää kuvia henkilöstä, tämän oikean nimen sekä linkkejä lisätietoihin, kirjoittaa New York Times.

Saksassa nousi raivo, kun hiilestä luopuminen tarkoittikin uuden voimalan avaamista – “Lisäpäästöihin liitetään nyt Suomen lippu”

Yle Uutiset 24. Tammikuu 2020

Uniperin omistaman Datteln 4 -voimalan luona pidetään perjantaina mielenosoitus. Energiayhtiö Fortum on Uniperin suuromistaja.

BERLIINI Saksan ympäristöliike on vetämässä Suomea osapuoleksi uudelleen leimahtaneeseen konfliktiin, joka koskee Saksan tavoitetta luopua hiilivoimasta.

Saksan hallitus linjasi viime viikolla ensimmäiset konkreettiset keinot siihen, miten hiilivoimasta luovutaan 2038 mennessä. Osana pakettia päätettiin sallia uuden Datteln 4 -kivihiilivoimalan liittäminen verkkoon tulevana kesänä.

Ympäristöjärjestöt ja ympäristötieteilijät arvostelevat kovin sanoin sitä, että osana hiilivoimasta luopumista sallitaan nyt uuden voimalan avaaminen.

Kiky-sopimuksen pysyvin muutos on hyödyttänyt työnantajia lähes 6 miljardilla eurolla

Yle Uutiset 24. Tammikuu 2020

Kiky-sopimuksessa työnantajien osuutta työeläke-, sosiaaliturva- ja työttömyysmaksuista kevennettiin ja palkansaajien maksamia osuuksia nostettiin.

Kiistely kilpailukykysopimuksessa aikoinaan sovitusta 24 lisätyötunnista ilman korvausta jatkuu yhä työmarkkinapöydissä.

Sen sijaan Kiky-ratkaisuun kuuluvasta työnantajien sosiaaliturvavakuutusmaksuosuuden pienentämisestä ja palkansaajien osuuden kasvattamisesta on puhuttu vähän.

Se on ollut vuositasolla parin miljardin euron tulonsiirto palkansaajilta työnantajille. Onhan se merkiitävä osuus kilpailukyvyn parantamisessa, napauttaa toimihenkilöitä edustavan STTK:n puheejohtaja Antti Palola.

Valtakunnansyyttäjä pyytää eduskunnalta lupaa asettaa perussuomalaisten Juha Mäenpää syytteeseen – Jussi Halla-aho: Tulemme estämään syyteoikeuden

Yle Uutiset 23. Tammikuu 2020

Puhemies Matti Vanhanen vetoaa, ettei asiasta tehtäisi puoluepoliittisia päätöksiä.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta suostumusta saada asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) syytteeseen eduskunnassa tämän kesäkuussa pitämän puheenvuoron takia.

Tapauksessa on kyse Mäenpään eduskunnassa pitämästä puheenvuorosta, jossa hän puhui ensin maahanmuutosta ja heti tämän jälkeen vieraslajien torjunnasta tavalla, joka rinnasti turvapaikanhakijat vieraslajeihin.

Telia kerää asiakkailtaan sijaintitietoja, vaikka gps olisi pois päältä – tiedot myydään kaupungeille, jotka näkevät kartalla väkijoukkojen liikkeet

Yle Uutiset 23. Tammikuu 2020

Kaupungit etsivät keinoja väkijoukkojen liikkeiden seuraamiseen muun muassa keskustojen hiljentymisen vuoksi.

Telia on ryhtynyt hyödyntämään liittymäasiakkailta kerättäviä sijaintitietoja ja myymään niistä koostettuja tilastoja esimerkiksi kaupallisille toimijoille ja kaupungeille. Palvelun hankkinut kaupunki voi tarkastella kartalta väkijoukkojen liikkumista sovitulla alueella.

Metsäteollisuutta uhkaa kahden viikon lakko, lakon hintalapusta kiistellään jo: miljardi vai 70 miljoonaa?

Yle Uutiset 23. Tammikuu 2020

Hintalappu riippuu siitä, laskeeko sen työntekijä vai työnantaja.

Kello käy, eikä metsäteollisuudessa sopua näy. Lakko uhkaa pysäyttää metsäteollisuuden käytännössä kahdeksi viikoksi, ellei neuvotteluissa päästä sopuun ennen sunnuntaita. Mukana lakossa olisi yli 17 000 työntekijää ja toimihenkilöä Paperiliitosta, Teollisuusliitosta ja toimihenkilöjärjestö Prosta. Lakko koskisi 110:tä tehdasta ja yritystä. Mukana ovat esimerkiksi paperi- ja vaneritehtaat sekä sahat.

Wuhaniin matkustanut vantaalaisnainen kertoo, kuinka koronavirus säikytti paikalliset – ”Näin aamulla, ettei ulkona liikkunut ketään”

Iltasanomat 23. Tammikuu 2020

Kiinassa Wuhanin yhdeksän miljoonan asukkaan kaupunki on pysähtynyt koronaviruksen takia lähes täysin.

Kaupungin joukkoliikenne määrättiin pysäytettäväksi eikä lauttoja, lentokoneita tai kaukojunia päästetä enää lähtemään. Liikenteen pysähtyminen alkoi aamuneljältä Suomen aikaa, paikallista aikaa aamukymmeneltä. Ihmiset ovat huolissaan, kertoo synnyinkaupunkiinsa Wuhaniin tällä viikolla kiinalaista uuttavuotta viettämään matkustanut vantaalainen Chen Hui.

Chen ei ole poistunut perheensä kodista torstain aikana. Hän kertoo, ettei metrokaan kulje.

Näin aamulla, ettei ulkona liikkunut ketään. Netistä katsoin, että keskustan kaupat ovat aina ihan täynnä ihmisiä, mutta nyt siellä ei ole ketään, Chen sanoo.

Hänen mukaansa monien kauppojen hyllyt ovat tyhjillään, sillä wuhanilaiset ovat hamstranneet ruokaa, esimerkiksi pikanuudeleita. Toisaalta epidemia ei ole ainoa syy paikallisten ostohaluun, sillä lauantaina juhlitaan vuoden vaihtumista sian vuodesta rotan vuodeksi.

Kari-Pekka Kyrö lataa kovaa tekstiä – puolustaa jyrkästi kohuvalmentajia: ”Uuden sukupolven sietokyky on heikko”

Iltasanomat 22. Tammikuu 2020

Kyrön mielestä suomalainen koululaitos kasvattaa nuoria, joiden sietokyky urheilun perinteisille toimintatavoille on heikko.

Kari-Pekka Kyrö arvioi, että uuden urheilijasukupolven ja huippu-urheilun vallalla olleen maailman väliin on syntynyt railo. Kyrön mielestä kuilu selittää sekä käynnissä olevaa muodostelmaluisteluskandaalia että kohua joukkuevoimistelun valmennuskulttuurista, josta Urheilulehti raportoi syksyllä 2018.

Tiedämme koulusta, että uusi sukupolvi, lapset ja nuoret, on kasvatettu sellaisessa ympäristössä, että heidän sieto- tai kestokykynsä on heikko urheilun toimintatavoille, jotka ovat olleet edellisellä sukupolvella ja vanhemmilla valmentajilla, Kyrö sanoo.

Kyrön kannanotto liittyy Erkka Westerlundin kommenttiin keskiviikon Ilta-Sanomissa. Westerlundin mielestä muuttuva maailma vaatii muutoksia myös valmennuskulttuurilta.

Westerlund toivoisi tulevaisuuden valmennuksen kehittyvän humaanimpaan suuntaan.

Kyrö on Westerlundin kanssa samaa mieltä siitä, että maailma ja ihmiset muuttuvat. Muutos synnyttää Kyrön mielestä kuitenkin dilemman: huippu-urheilun kova kilpailullinen näkökulma ja koululaitoksen sekä vanhempien nykyinen kasvatustyö törmäävät toisiinsa.

Miten enää valmennetaan? Saako antaa kritiikkiä? Voiko antaa tiukkaa palautetta? Voiko tehdä valintoja niin, että ryhmän sisältä valitaan parhaita ja edistyneimpiä urheilijoita edustamaan koko tiimiä? Tätä pitäisi miettiä, Kyrö sanoo.

Kova tavoite

Turkulainen 22. Tammikuu 2020

Turun Musiikkijuhlat pyrkii uudeksi Savonlinnan Oopperajuhliksi vuoteen 2029 mennessä – Kansainvälistä näkyvyyttä haetaan jo tämän vuoden huhtikuussa kahdella Lontoon-konsertilla

Turun Musiikkijuhlat on hakenut opetus- ja kulttuuriministeriöltä kulttuurimatkailun erityisrahoitusta kansainvälistymisprojektiinsa. Rahan saaminen ratkeaa toimitusjohtaja Liisa Ketomäen mukaan helmi-maaliskuussa.

Mahdollisesta valtion rahoituksesta riippumatta festivaali on jo rakentanut itselleen kunnianhimoisen kansainvälistymiskonseptin ja alkamassa on konkreettisia projekteja yhteistyössä muun muassa Visit Turun ja Business Finlandin kanssa. Ensimmäinen hanke, johon rahoitustakin on haettu, on tuottaa kaksi omaa konserttia Lontooseen Wigmore Halliin 4. huhtikuuta.

Supermummi-Paula valloitti etelänavan – vain kahdeksan kuukautta aiemmin hän seisoi Mount Everestin huipulla

Karjalainen 22. Tammikuu 2020

Tammikuun 16. päivä Suomessa päivä taittui jo iltaan, kun Etelämantereella tehtiin tiettävästi suomalaishistoriaa. Helsinkiläinen lääkäri Paula Strengell, 51, oli saavuttanut etelänavan ilman ulkopuolista tukea, matkanjärjestäjän mukaan ensimmäisenä suomalaisnaisena.

52 päivää hiihtämistä, kahdeksan tuntia päivässä. Loppumatkasta lisättiin määrää yhdeksään tuntiin päivässä. Tykkäsin hiihtää, Strengell naurahtaa puhelinhaastattelussa. STT tavoitti hänet Etelämantereen Union Glacier -leiristä.

Strengellin viimeisimmästä vuodesta ei ole ääriolosuhteita puuttunut. Vuorikiipeilyä ja hiihtovaellusta harrastava helsinkiläinen kapusi viime toukokuussa maailman katolle, Mount Everestin huipulle. Maailman korkeimman huipun hän saavutti neljäntenä suomalaisnaisena.

Kylmiltään Strengell ei kuitenkaan maailman ääriin lähde, vaan huimapäiset ponnistukset ovat vuosien sitkeän harjoittelun ja suunnittelun tulosta. Etelänavan valloitus ehti muhia suunnitelman tasolla muutaman vuoden ennen kuin retkeä varten tarvittava ryhmä saatiin kasaan.

Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

Helsingin Sanomat 21. Tammikuu 2020

Team Uniquen päävalmentaja Mirjami Penttinen vetosi valmentamiensa lasten vanhempiin, että nämä allekirjoittaisivat tukiadressin, jossa he todistavat, ”että lapsenne on kasvanut psykologisesti turvallisessa harrastusilmapiirissä ja ettei perheellä ole kokemusta epäasiallisten valmennusmetodien käytöstä”.

VIIME lokakuussa syysloman ollessa loppumaisillaan Helsingfors Skridskoklubbin (HSK) muodostelmaluistelijoiden perheet saivat pitkän Whatsapp-viestin päävalmentajaltaan Mirjami Penttiseltä. Tuolloin julkisuuteen oli juuri tihkunut tietoa valmentajaan kohdistuneista syytteistä epäasiallisesta käytöksestä valmennettaviaan kohtaan, mutta seuran johto ei ollut tiedottanut tapauksesta vanhemmille mitään.

Valmentajan Whatsapp-viestin otsikko oli pelkistetysti ”Tukiadressi”.

KUN Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta antoi Mirjami Penttiselle viime perjantaina rangaistuksen, osa seuran vanhemmista ahdistui, koska he olivat allekirjoittaneet tukiadressin. He kertoivat kokeneensa myös häpeää tilanteesta.

Näin tarmokkaasti Mika Niikko vastusti sähkötupakan myynnin kiristämistä eduskunnassa – kaavaili samalla itse maahantuontia

Iltasanomat 21. Tammikuu 2020

Yhtiö aikoi tuoda Suomeen sähkötupakkatuotteita. Niikko oli SK:n mukaan saanut yhtiön hallitukselta valtuudet neuvotella Finnveralta 100 000 euron rahoitusta sähkötupakkatuotteiden maahantuonnille.

SIPILÄN hallitus oli talvella 2016 valmistellut tupakkalain uudistuksen, jonka tarkoituksena oli vähentää tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä. Lakiesityksen yksi sivupolku oli sähkötupakka. Lain mukaan sähkötupakan tilaaminen nettikaupoista kiellettäisiin, sähkötupakkalaitteita ja -nesteitä saisi ostaa vain kivijalkakaupoista, ja nesteitä ei saisi maustaa.

Niikon perussuomalaiset oli tuolloin mukana hallituksessa, mutta Niikko puhui antaumuksella lakiesitystä vastaan. Niikko ei lakia halunnut romuttaa, vain lain kaavailut sähkötupakkatuotteiden myynnin vaikeuttamisesta. Niikko piti asiansa puolesta peräti kahdeksan painokasta puheenvuoroa, kaikkiaan tupakkalaista käytettiin 30 puheenvuoroa.

Juuri kukaan muu ei sähkötupakan puolesta puhunut kuin Niikko.

Älkää tulko tänne

Nyt 21. Tammikuu 2020

Terveisiä täältä Inarista. Täällä on aivan ihanaa. Lunta on metri ja sitä tulee koko ajan lisää. Suurimman osan ajasta on reippaasti pakkasta. Kaikkialla Oulun eteläpuolella ja erityisesti Helsingissä on kuulemma hirveä keli.

OLEN pahoillani puolestanne. Kävin tänään hiihtämässä Ivalojoen jäällä täysikuun paisteessa. Katselin miten sulavasti varjoni liikkui moottorikelkkajäljellä.

Inari on saamelaisten kotiseutualuetta. Länsimainen elämäntapa ja maailmankuva ovat haitallisia vieraslajeja

SIKSI ei ole yllättävää, että Maaseudun Tulevaisuuden mukaan 844 000 suomalaista harkitsee “vakavasti” maalle muuttamista.

Inariin haluavat ja tulevat nyt matkailuyrittäjät, valtakunnallisesti tunnetut saunayrittäjät, turistit, paluumuuttajat, uusmuuttajat, downshiftaajat ja he, jotka haluavat panna rahan poikimaan.

Tiedämme jo, mitä turismi tekee luonnolle: pilaa. Tiedämme, mitä ylipäätään länsimainen ihminen tekee melkein kaikelle: tuhoaa. Tiedämme, miten luonnon on paras: ilman meitä.

Neljä asiaa, jotka on hyvä tietää Trumpin virkasyytteiden käsittelystä

Yle Uutiset 21. Tammikuu 2020

Edustajainhuoneen nostamat virkarikossyytteet Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia vastaan käsitellään valtakunnanoikeudessa senaatissa.

Demokraatit ilmoittivat joulukuun alussa, että Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia vastaan nostettaisiin virkarikossyytteet. Nyt syytteitä aletaan käsitellä.

Oikeudenkäynti alkaa tiistaina kello 13 Washingtonin aikaa eli kello 20 Suomen aikaa. Oikeutta käydään sunnuntaita lukuun ottamatta joka päivä, aina samaan aikaan.

Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia syytetään vallan väärinkäytöstä ja kongressin tutkinnan vaikeuttamisesta. Virkarikossyytteistä on päättänyt kongressin demokraattienemmistöinen edustajainhuone.

Britannian Harry kommentoi vihdoin hovista lähtöä: Meillä ei ollut vaihtoehtoja

Yle Uutiset 20. Tammikuu 2020

"Voin vain kuvitella, mitä olette kuulleet ja ehkä lukeneet viime viikkoina", totesi Harry hyväntekeväisyystapahtumassa Lontoossa.

Britanniassa Sussexin herttua Harry on kommentoinut hänen ja puolisonsa Meghanin päätöstä vetäytyä kuninkaallisen perheen ytimestä, kertoo muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun).

Harryn mukaan kyseessä on hyppy tuntemattomaan, mutta pariskunta koki, ettei heillä ole muita vaihtoehtoja. Harry kommentoi päätöstä sunnuntaina puhuessaan hyväntekeväisyystapahtumassa Lontoossa.

Harryn isoäidin, kuningatar Elisabetin kanta oli, että vetäytymispäätöksen myötä pariskunta ei enää kevään jälkeen saa käyttää kuninkaallisia titteleitään. Kuninkaallinen perhe sopi lauantaina, ettei Sussexin herttuapari enää muodollisesti edusta kuningatarta.

Sardiinit muuttuivat Silakoiksi, mutta pelkkä vastustaminen ei johda minnekään

Yle Uutiset 20. Tammikuu 2020

Nopeasti pystyyn noussut Silakka-liike ei periaatteessa vastusta ketään. Tavoitteena on muuttaa keskustelun tehdasasetuksia ja se on tervetullutta, kirjoittaa Kari Enqvist.

Populistit! Olette pilkanneet vakavaa keskustelua. Olette vuosia kaataneet niskaamme valheita ja vihaa. Me olemme sallineet sen liian pitkään, sillä olemme olleet yllättyneitä, tyrmistyneitä ja kauhistuneita siitä, miten matalalle olette vajonneet.

Näin julistaa Italian Sardiinien facebook-sivu. Kyse on marraskuun puolivälissä Bolognassa syntyneestä liikkeestä, joka on levinnyt ja voimistunut kuin Australian maastopalot.

Suomessa Sardiinit ovat muuttuneet Silakoiksi. Ryhmä polkaistiin pystyyn (siirryt toiseen palveluun) facebookissa joulun tienoilla ja on kerännyt noin 25 000 jäsentä.

Ennen kuin kyynikot heräävät, myönnän että Silakat tuskin ovat se taivainen sotajoukko, joka oitis nujertaa vihapuhetta sylkevän antikristuksen. Mutta uskon heidän kanavoivan väyläänsä etsivän sosiaalisen energian tsunamia. He ilmentävät ilmassa väreilevää muutoshalua.

Hallituksen työllisyystavoitteesta uupuu vielä 29 918 uutta työpaikkaa – voisiko ratkaisu löytyä avustajan avustajan avustajista?

Helsingin Sanomat 19. Tammikuu 2020

SANNA MARININ hallituksen ohjelman mukaan hallituksen pitäisi julkistaa viimeistään elokuun budjettiriihessä työllisyyskeinot, joiden avulla pystytään todennettavasti luomaan 30 000 uutta työpaikkaa vaalikauden loppuun mennessä. Tavoite on kova, mutta hallituksen alku on ollut vahva.

ANTTI RINTEEN hallituksen ministereille nimitettiin peräti 80 avustajaa ja valtiosihteeriä. Sanna Marinin hallitus on jatkanut edeltäjänsä hyvää työtä, sillä nyt avustajien määrä on noussut jo 82:een.

Työllisyystavoitteesta uupuu siis enää 29 918 työpaikkaa.

Talouselämä ja Kauppalehti kertoivat keskiviikkona, että avustajamäärän kasvun vuoksi ministe­riöiden toimintamenoihin lisätään 1,6 miljoonaa euroa. Osin tämä lisäkulu johtuu Kauppalehden mukaan siitä, että avustajille on pitänyt palkata lisää assistentteja.

Jos jostain syystä nämä keinot eivät tepsi, niin sitten ei auta muu kuin palkata vielä 9 090 avustajan avustajan avustajan avustajan avustajan avustajan avustajan avustajaa.

Yhdysvalloissa tämän vuoden 10. joukkoampuminen – alaikäisen epäillään ampuneen neljä perheenjäsentään kuoliaaksi

Helsingin Sanomat 19.Tammikuu 2020

Utahin kuvernööri kehotti tragedian jälkeen vanhempia ja isovanhempia säilyttämään aseensa lukituissa tiloissa.

Yhdysvaltain Utahissa alaikäisen pojan epäillään ampuneen kuoliaaksi kolme lasta sekä yhden aikuisen. Amerikkalaistiedotusvälineiden mukaan sekä epäilty että kaikki uhrit ovat sukua toisilleen.

Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

Helsingin Sanomat 18.Tammikuu 2020
Sussexin herttuapariin eli Harryyn ja Meghaniin ei enää tulevaisuudessa viitata titteleillä ”hänen kuninkaallinen korkeutensa”.

KUNINGATAR Elisabet antoi keskiviikkona lausunnon Sussexin herttuaparin, herttua Harryn ja herttuatar Meghanin eroamisesta brittihovin sisäpiiristä. Kuningattaren sekä Buckinghamin palatsin tiedotteen mukaan Harry ja Meghan tulevat luopumaan kuninkaallisten titteleidensä käytöstä. Brittihovista eroamisen jälkeen Sussexin herttuapariin ei siis enää viitata titteleillä ”hänen kuninkaallinen korkeutensa”.

Pariskunta ei hovin sisäpiiristä eroamisen myötä enää virallisesti edusta kuningatarta. Koska he astuvat syrjään hoviin liittyvien tehtävien hoitamisesta, he eivät tiedotteen mukaan tulevaisuudessa saa enää julkisista varoista niihin liittyvää rahaa.

Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

Helsingin Sanomat 18.Tammikuu 2020

29-vuotias nainen otettiin kiinni heti hänen saavuttuaan lentokentälle.

NORJA palautti Syyriassa sijaitsevalta al-Holin pakolaisleiriltä perjantain ja lauantain välisenä yönä 29-vuotiaan norjalais-pakistanilaisen naisen sekä hänen 3- ja 5-vuotiaat lapsensa. Toisen lapsista on kerrottu sairastavan kystistä fibroosia, minkä takia hänet sekä hänen perheensä päätettiin tuoda maahan.

NAISEN palauttaminen Norjaan on aiheuttanut maassa hallituskriisin. Norjan edistyspuolue on vastustanut palauttamista ja uhkaa nyt erota Erna Solbergin johtamasta hallituksesta.

Yhdysvallat myöntää nyt: 11 sotilasta sai hoitoa Iranin ohjusiskun jälkeen – aiemmin ilmoitettiin, ettei kukaan loukkaantunut

Helsingin Sanomat 17.Tammikuu 2020

Iran iski yhdysvaltalaisjoukkojen käyttämiin kahteen tukikohtaan Irakissa 8. tammikuuta.

Yhdysvallat on myöntänyt yli viikko Iranin tekemän ohjusiskun jälkeen, että 11 sen sotilasta sai hoitoa hyökkäyksen jälkeen. Iran ampui ohjuksia Yhdysvaltain sotilaiden ja muiden kansainvälisten joukkojen käytössä oleviin kahteen tukikohtaan Irakissa 8. tammikuuta.

Lentokoneella voi rullata kotipihaan tulevaisuudessa Mänttä-Vilppulassa – poikkeuksellisen yritys- ja asuinalueen rahoittaja tulee Italiasta

Yle Uutiset 16. Tammikuu 2020

Pienlentokentän kylkeen suunnitellun yritys- ja asuinalueen rakentaminen on tarkoitus aloittaa kesällä. Rakentaminen kestää 5–6 vuotta.

Mänttä-Vilppulalla on lennokkaita suunnitelmia. Kaupunkiin on tulossa ainakin Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen yritys- ja asuinalue.

Uusi video todistaa, kuinka kaksi Iranin ampumaa ohjusta osuu ukrainalaiskoneeseen

Yle Uutiset 15. Tammikuu 2020

Iran ilmoitti eilen pidättäneensä useita ihmisiä epäiltynä osallisuudesta matkustajakoneen alasampumiseen.

New York Times (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut valvontakameran videokuvaa, jossa näkyy, kuinka iranilaisten ampumat kaksi ohjusta osuvat ukrainalaiseen koneeseen, joka oli matkalla Teheranista kohti Kiovaa viime keskiviikkona.

Videolla näkyy selvästi, kun iranilaisesta sotilastukikohdasta ammutut kaksi ohjusta osuvat siviililentokoneeseen. Ohjukset osuvat koneeseen 30 sekunnin välein.

”Olin oikeaan aikaan oikeassa paikassa” on työelämän suurimpia valheita

Helsingin Sanomat 14. Tammikuu 2020

Olisi virkistävää kuulla jonkun tunnustavan, että ”työskentelen määrätietoisesti ja ahkerasti, koska olen halunnut edetä ja menestyä urallani”.

LUIN hiljattain noin tuhannennen jutun menestyneestä suomalaisesta johtajasta, joka kertoi urapolustaan sanomalla, että hän on ”vain ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan”.

Toki tuurilla on merkitystä – olisi esimerkiksi ollut vaikea päästä back-end developeriksi, jos olisi syntynyt ruton runtelemalla 1 300-luvulla – mutta olisi virkistävää kuulla jonkun tunnustavan, että ”työskentelen määrätietoisesti ja ahkerasti, koska olen halunnut edetä ja menestyä urallani”.

Sitä paitsi, jos kaikki tosiaan perustuu vain hyvään tuuriin, olisi reilua kertoa mihin kannattaisi mennä hengailemaan, jos haluaa alansa tähdeksi. Supercellin ovelle? Hartwall-areenalle? Wahlroosin kartanolle?

Kommentti: Tämä on Anna Perhon ensimmäinen kolumni Helsingin Sanomiin.

Kiista kuntien palkoista alkaa toden teolla – Lastenhoitajan murheina kiky ja palkkakuoppa: "Kaikki eivät pääse edes 2 000 euroon"

Helsingin Sanomat 14. Tammikuu 2020

"Aivan uskomatonta, pöyristyneitä oltiin, ääneen on ihmetelty, käteen ei hirveästi jää."

Sanavalinnat ovat tällaisia, kun kuntien yleisimpien ammattien tekijöiltä kysyy tunnelmia ennen tänään tiistaina alkavia alan palkkaneuvotteluja.

Kouvolalaista Anna Henttosta työllistävät paitsi päiväkodin lapset, myös kiky-murheet, sillä hän toimii lastenhoitajan työnsä lisäksi ammattiliitto Superin pääluottamusmiehenä.

Lastenhoitajien puheissa on Henttosen mukaan toistunut Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella pihtisynnytetty kilpailukykysopimus (kiky). Kikyyn sisältynyt palkaton työajan pidennys ja lomarahojen leikkaus varjostavat tiistaina alkavia neuvotteluja yli 400 000 kunnan työntekijän palkoista.

Kun kiky tuli, ihmiset olivat pöyristyneitä, miten näin epäreilulla tavalla voidaan toimia ja mitä sillä haetaan. Se oli täällä todella vaikeaa ymmärtää, Henttonen sanoo.

Kommentti: Jos Sipilän kaudesta jotain positiivista on sanottava, niin kansa ainakin oppi näkemään kuinka yritysjohtaja voi olla pihalla politiikassa, vaikka olisikin hyvä yritysmaailman lonkeroiden maailmassa.

Kunnat samalla viivalla? Valtionosuuksissa on hurjat erot: Kauniaisiin 9 euroa per asukas, Utsjoelle 6 000 euroa – katso kotikuntasi sijoitus

Yle Uutiset 13.Tammikuu 2020

Kunnat saavat valtionosuuden kautta noin viidenneksen tuloistaan. Tänä vuonna yhteensä 9,3 miljardia euroa.

Keskimäärin valtionosuutta jaetaan Manner-Suomessa tänä vuonna 1 691 euroa per asukas, nousua viime vuoteen keskimäärin 123 euroa asukasta kohden.

Helsinki saa tänä vuonna 44-kertaisesti Kauniaisten valtionosuuden. Lähinaapuri, isoveli Espookin kuittaa valtionosuuksia 40 kertaa enemmän per asukas kuin Kauniainen.

Vieras työvoima

Helsingin Sanomat 12. Tammikuu 2020

Tehdas tarvitsi työntekijöitä Pohjois-Pohjanmaalla. Pitkien etsintöjen jälkeen löytyi irakilaisia ja afganistanilaisia metallimiehiä. Hallitus haluaa helpottaa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden työlupia, mutta sisäministeriössä asia on edennyt hitaasti.

ENNEN kuin Ojala Group palkkasi irakilaisen metallityömiehen, se oli tehnyt melkeinpä kaiken muun löytääkseen työntekijöitä. Osallistunut rekrytointimessuille. Kysellyt työharjoittelijoita oppilaitoksista. Ollut mukana alueen yhteisessä rekrytointikampanjassa. Ja MTV3-kanavalla oli näytetty mainoksia.

Jos kiinnostuneita olikin, kukaan ei lopulta halunnut muuttaa Pohjois-Pohjanmaalle Sieviin, pieneen maatalousvaltaiseen pitäjään.

SUOMESSA on tuhansia ihmisiä, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa. Osa heistä on saattanut olla Suomessa jo vuosia ja on löytänyt työpaikan.

Nyt sisäministeriössä pohditaan, mitä näiden ihmisten kanssa pitäisi tehdä.

Iranin televisio: Iran ampui ukrainalaisen matkustajakoneen tahattomasti alas

Yle Uutiset 11. Tammikuu 2020

Iranin valtiontelevisio uutisoi armeijan lausunnon lauantaiaamuna.

Iranin armeija antoi asiasta lausunnon lauantaiaamuna. Armeijan mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe.

Armeijan mukaan matkustajakone lensi lähelle sotilasaluetta, jolloin virhe tapahtui. Armeija sanoo lausunnossaan, että tekijät saatetaan vastuuseen.

Myös Iranin ulkoministeri Javad Zarif kommentoi uutista Twitterissä ja kuvailee päivää surulliseksi. Zarifin mukaan inhimillinen virhe tapahtui kriisitilanteessa, jonka Yhdysvallat oli aiheuttanut riskinottohaluillaan.

Kommentti: Hyvä, että Iran myönsi virheensä näin nopeasti. Venäläiset eivät ole vieläkään myöntäneet ampuneensa alas Malaysia Airlinesin lentoa 17 (MH17/MAS17) oli malesialaisen lentoyhtiö Malaysia Airlinesin reittilento Amsterdamista Kuala Lumpuriin. Se syöksyi Maahan Itä-Ukrainassa 17. heinäkuuta 2014

Yhdysvalloilla oli tähtäimessään toinenkin iranilaiskomentaja, kertovat viranomaislähteet yhdysvaltalaismedioille

Presidentti Donald Trumpin mukaan Qassem Suleiman uhkasi neljää Yhdysvaltain suurlähetystöä.

Washington Post kirjoittaa, että epäonnistunut operaatio antaisi viitteitä siitä, että Suleimanin surmaaminen oli osa laajempaa operaatioita kuin aikaisemmin on annettu ymmärtää.

Taruksen metsänhakkuut tulivat Padasjoelle yllätyksenä – Hämeenlinna kerää vihreää kultaansa Padasjoen mailta

Helsingin Sanomat 11. Tammikuu 2020

Greenpeace ja Etelä-Hämeen luonnonsuojelelupiiri virittelevät tahoillaan Evolle Taruksen tuntumaan kansallispuiston perustamista.

Taruksen alueen tulevat metsähakkuut Hämeenlinnan kaupungin mailla ovat tulleet yllätyksinä Padasjoen kunnalle. Padasjoen kuntajohto on seurannut asiaa lehtitietojen varassa, kertoo kunnanjohtaja Petri Koivula

Koivula ei silti usko Padasjoen Taruksen alueella alkavista noin 60 hehtaarin metsähakkuista aiheutuvan seudun luontomaineelle ja -matkaillulle korvaamatonta vahinkoa, vaikka maisemakuva muuttuisikin tuntuvasti.

Harvennushakkuut Taruksen 50 hehtaarin alueella alkavat tammikuussa 2020. Uudistus- eli avohakkuiden alku on aikaisintaan tammikuun 2020 lopulla, kertoo UPM:n Hämeenlinnan alueen metsähankinnoista vastaava Kaija Kokkala.

Greenpeace hätkähti Taruksen hakkuita

Evo ja Tarus ovat toistensa tuntumassa olevia alueita, joita yhdistää tunnettu Ilves-vaellusreitti. Kunnanjohtaja Petri Koivulan mukaan Hämeenlinnalla ja Padasjoella on paljon yhteistä luontomatkailun kehittämisessä Evon ja Taruksen suhteen.

Ei lähestymiskieltoa toimittajaa häiriköinneille - Jessikka Aro aikoo valittaa hoviin

Journalisti 10. Tammikuu 2020

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Jessikka Aron lähestymiskieltohakemuksen, jonka hän teki loppuvuodesta 2019. Oikeuden mukaan perusteita lähestymiskiellolle on, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi.

Puolustusvaliokunnan Kanerva: Suomalais­sotilaiden tilanne Irakissa lienee rauhan­turva­historian vaarallisin

Helsingin Sanomat 10. Tammikuu 2020

Tanska kertoi siirtävänsä joukkojansa Irakista Kuwaitiin. Myös Saksa on siirtänyt osan joukoistansa. Ulkoministeriön tämänhetkisten tietojen mukaan yksikään OIR-operaation maa ei kuitenkaan olisi vetämässä joukkojaan Irakista kokonaan ja pysyvästi.

EDUSKUNNAN puolustusvaliokunnan jäsenillä ei ole vaatimuksia suomalaissotilaiden kotiuttamisesta Irakista Iranin Erbilin tukikohtaan kohdistaman iskun jälkeen, kertoo puolustusvaliokunnan puheeenjohtaja Ilkka Kanerva (kok).

”Tilanne, jossa Suomi osana kansainvälistä yhteisöä toimii tuon kaltaisissa olosuhteissa, mitä tällä haavaa on Erbilissä, lienee meidän rauhanturva- tai kriisinhallintahistoriamme kaikkein vaarallisin”, hän sanoi.

Yksi puolue, yksi totuus

Apu 9. Tammikuu 2020

”Nähdäkseni medialle tulisi määrätä sakkoa vapaan puheen sensuroimisesta, keskustelun estämisestä ja virheellisen käsityksen luomisesta kansalaisille siitä, millaisia näkemyksiä yhteiskunnassamme esiintyy.”

”Samaan tapaan myös tieteenharjoittajille tulisi määrätä sakkoa tai – taloudellisten sanktioiden ollessa tehottomia – suorastaan vankeutta puolueellisen agendatutkimuksen esittämisestä tieteenä sekä tieteellisen vapauden rajoittamisesta yliopistojen piirissä ja julkaisutoiminnassa.”

”Ehkäpä vihervasemmiston politrukkeja ja tendenssitutkijoita pitäisi käydä keräilemässä poliisiautoon sekä viedä vilkut välkkyen tutkintavankeuteen silläkin uhalla, että yhteiskuntatieteiden laitoksille ei jäisi päivystystä lainkaan.”

Näin hahmottelee perussuomalaisten hallitsemaa tulevaisuutta eduskuntavaaleissakin ehdolla ollut filosofian ja valtiotieteiden tohtori Jukka Sakari Hankamäki blogissaan. Pitkän kirjoituksen alkuosa on sitä tuttua uhrina olemista, jossa perussuomalaiset yleensäkin ovat hyviä. Heidän sananvapauttaan estävät muun muassa presidentti Sauli Niinistö, media, tutkijat ja Silakkaliike.

Kohutun Cambridge Analytican entinen työntekijä alkoi julkaista yhtiön dokumentteja Twitterissä – tiedostoja jopa satatuhatta

Helsingin Sanomat 8. Tammikuu 2020

Viestipalvelu Twitterissä julkaistun tiedotteen mukaan dokumentit sisältävät tietoja sekä Cambridge Analytican että sen taustayhtiön SCL Groupin vaaliyksikön toiminnasta vähintään 65 maassa.

TIETOJA on julkaistu uudenvuodenpäivästä lähtien Twitterissä Hindsight Files -nimisellä tilillä. Tilillä julkaistut tiedot ovat peräisin Cambridge Analytican ja sen taustayhtiön SCL Groupin entiseltä työntekijältä Brittany Kaiserilta.

Iran vaikuttaa perääntyvän ja USA vaatii länsivaltojen muuttavan suhtautumistaan Iraniin

Yle Uutiset 8. Tammikuu 2020

Ulkoministeri Pekka Haavisto arvioi Ylelle, ettei Iranilla ole tarvetta jatkaa kostoiskuja.

Iranin vallankumouskaarti ampui useita ohjuksia kahteen Irakin armeijan lentotukikohtaan, Ain al-Asadiin ja Erbiliin. Tukikohtiin on sijoitettu amerikkalaissotilaita sekä muita liittouman joukkoja. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi iskuja illalla Suomen aikaa.

Puheessa Trump sanoi Iranin vaikuttavan olevan perääntymässä aamuyöllä tekemiensä iskujen jälkeen. Trump vahvisti, ettei iskuissa kuollut ketään. Presidentin mukaan myös materiaaliset vahingot jäivät vähäisiksi.

Australian maastopaloista nouseva savu havaittu Argentiinassa ja Chilessä saakka

Yle Uutiset 7. Tammikuu 2020

Australian maastopaloissa on tähän mennessä palanut lähes kuusi miljoonaa hehtaaria, eli suunnilleen Irlannin kokoinen alue.

Australian maastopaloista nouseva savupilvi on havaittu yli 12 000 kilometrin päässä Chilessä ja Argentiinassa, kerrotaan maiden ilmatieteen laitoksilta.

Savupilvi vaikutti maissa siihen, minkä värisenä aurinko näyttäytyi. Argentiinan ilmatieteen laitoksen julkaisemissa kuvissa aurinko oli hieman normaalia punaisempi.

Savupilvi on noussut 6 000 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Pääministeri Marinin syksyllä esiin tuoma visio kuuden tunnin työpäivästä tai neljän työpäivän viikosta nousi uutiseksi maailmalla – Mitä utopiasta seuraisi?

Helsingin Sanomat 6. Tammikuu 2020

Sanna Marinin syksyllä esiin tuoma visio nousi uutisiin Britanniassa.

MUUN MUASSA BRITTILEHDET The Guardian, The Daily Mail ja The Sun sekä saksalainen Die Welt ovat nostaneet viime päivinä julkisuuteen pääministeri Sanna Marinin (sd) ehdotuksen lyhyemmästä työviikosta ja -päivästä.

Lehtien mukaan pääministeri Marin haluaa Suomeen neljän päivän työviikon ja kuuden tunnin työpäivän.

Tosiasiassa Marin toi asian esille jo elokuussa ollessaan vielä Antti Rinteen (sd) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri. Asiasta kertoi tuolloin ensimmäisenä Demokraatti-lehti.

Maailma 2020 tekee rohkeita ennustuksia ensi vuodelle – Helsingin Sanomat tuo The Economistin perinteikkään julkaisun suomalaisyleisölle

Helsingin Sanomat 6. Tammikuu 2020

Miljoonia lukijoita ympäri maailman tavoittava aikakauslehti ilmestyy digitaalisesti ja painettuna 9. tammikuuta 2020. Täältä voit lukea HS:n ja Economistin toimittajien tekemiä artikkeleita jo etukäteen.

VALITAANKO Donald Trump jatkokaudelle? Ajautuuko maailmantalous taantumaan? Pysyykö Suomen hallitus kasassa vuoden loppuun?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastauksia etsii tammikuussa ilmestyvä Maailma 2020 -lehti. Kyseessä on nimekkään brittiläisen The Economist -aikakauslehden The World in 2020 -julkaisu, joka ilmestyy tänä vuonna suomeksi yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa.

Terroristijärjestö al-Shabaab iski Kenian ja Yhdysvaltojen käyttämään sotilastukikohtaan

Helsingin Sanomat 5. Tammikuu 2020

Al-Shabaabin tiedotteen mukaan iskussa olisi kuollut sekä kenialaisia että amerikkalaisia sotilaita, mutta tietoa ei ole pystytty vahvistamaan.

Terroristijärjestö al-Qaidaan kytköksissä oleva somalialainen al-Shabaab on ilmoittanut olevansa iskun takana, kertoo AFP. Jihadistijärjestö on tehnyt iskuja Keniaan vuodesta 2011 lähtien, jolloin maa lähetti joukkojaan Somaliaan.

Trump pohti kenraali Qassim Suleimanin murhaamista useita päiviä, lopullinen päätös tehtiin presidentin kartanossa Floridassa ennen lihamureketta ja jäätelöä

Helsingin Sanomat 4. Tammikuu 2020

YHDYSVALTAIN asiat Pohjois-Irakissa alkoivat mennä ikävään suuntaan viime viikon perjantaina, mutta presidentti Donald Trump jatkoi joululomaansa perheineen ja ystävineen Mar-a-Lagon kartanossa Floridan Palm Beachissa.

Trump on käyttänyt merenrantakartanosta nimitystä Talven valkoinen talo, ehkä Talvipalatsi olisi hyvä suomalainen nimi. 126 huoneen kiinteistö ei ole valtion vaan Trumpin omaisuutta. Hän osti sen 1985 halvalla aamiaismuroilla rikastuneen Marjorie Merriweather Postin säätiöltä.

Turha Trumpia on välinpitämättömyydestä syyttää, 😃 etätöitä tekee moni muukin. Eikä tapaninpäivän jälkeisenä perjantaina alkanut tapahtumasarja näyttänyt aluksi vaativan presidentiltä erityistä huomiota.

Lainoppinutta tarvittiin, sillä Yhdysvaltain presidentti ei voi ryhtyä salamurhaan noin vain. Lopulta pääteltiin, että Suleimani suunnitteli iskuja Yhdysvaltojen kohteisiin ulkomailla, joten kyseessä oli itsepuolustus eikä kongressin lupaa toimiin tarvittu.

Kenraali Suleimanin auto paloi Bagdadin lentokentän ulkopuolella.

Trump palasi klubille, ja pöytään tuotiin eri ruokalajit. Radiotoimittaja Howie Carr valitsi risottoa meren antimista, Trump CNN:n tietojen mukaan lihamureketta ja jälkiruoaksi jäätelöä.

Tämän tekstin vuoksi Juho Romakkaniemi poistettiin Silakat-ryhmästä

Verkkouutiset 4. Tammikuu 2020

Juho Romakkaniemi poistettiin ryhmästä pian kirjoituksen julkaisun jälkeen.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi on julkaissut Twitterissä kuvakaappauksen Silakkaliikkeen Facebook-ryhmästä julkaistusta kirjoituksesta, joka johti hänen poistamiseensa ryhmästä.

Päivityksessä Romakkaniemi pohtii Silakkaliikkeen tehtäviä. Samalla hän korostaa, että fasismin vastustamisessa ei saa ummistaa silmiään vasemmistolaisten liikkeiden fasistisilta piirteiltä.

Kommentti: Mikä ihmeen #silakkaryhmä? Joulun pyhinä perustettu ryhmä jonka ydinajatus kiteytyy tässä. Ryhmä joka efterlysa oikeudenmukaisuutta ja ilmaisunvapautta hyökkää aktiivisesti perussuomalaista puoluetta, vasemmistolaisuutta ja Ay-liikkeitä vastaan ei voi olla muuta kuin itse äärioikeistolaista maailmankuvaa viljelevä joukkio. Ikävästi liittyneenä on suuri joukko julkisuuden henkilöitä. Ryhmä on "kunnostautunut" blokkaamalla suuren joukon jo etukäteen, tai siinä vaiheessa kun toiminnasta on esitetty kriittisiäkin kysymyksiä. Ryhmä on ilmoittanut etteivät aio rekisteröityä puolueeksi, on hyvä uutinen, silloin painoarvo politiikassa on hommaforumin luokkaa. Toivotaan alkavalle vuosikymmenelle parempaa keskusteluilmapiiriä mihin edellinen päättyi. Sananvapauden säilymistä ja ristiriitaisen keskustelukulttuurin sijaan kykyä ilmaista mielipiteensä asiallisesti ilman blokkauksia. Hyvää 2020 -lukua kaikille asialliseen kommntointiin kykeneville.

Puoluejohtaja Jussi Halla-aho ei pidä suotavana sitä, että tasavallan presidentti osallistuu päivänpolitiikkaan

Iltalehti 3. Tammikuu 2020

Jussi Halla-aho vastaa presidentin kritiikkiin: ”Niinistö on väärässä”.

Presidentti Niinistön uudenvuodenpuheessa keskeisessä kappaleessa kritiikki kohdistui perussuomalaisia ja puolueen puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa kohtaan. Puoluejohtaja vastaa kritiikkiin Iltalehden haastattelussa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti uudenvuodenpuheessaan esille rikoslain kohdan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja piti sitä esimerkkinä siitä, että "lainsäätäjämme on kuitenkin ollut kaukaa viisas".

Niinistö sanoi, että "siinä ei ole mitään yhteyttä sananvapauteen saati sen rajoittamiseen".

Presidentti Niinistön kritiikki kohdistui puheen keskeisessä kappaleessa perussuomalaisia ja puolueen puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa kohtaan.

Maalittaminen ja vihapuhe ovat uudempaa ilmaisua yleisessä keskustelussa. Lainsäätäjämme on kuitenkin ollut kaukaa viisas. Esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan sekä yksilön kunniaa, rauhaa tai yksityisyyttä loukkaavat teot ovat jo vanhastaan olleet rangaistavia. Muita ihmisiä kohtaan rikoksen tekevä joutuu siitä vastuuseen. Siinä ei ole mitään yhteyttä sananvapauteen saati sen rajoittamiseen, Niinistö sanoi.

Puoluejohtaja ei pidä suotavana sitä, että tasavallan presidentti osallistuu päivänpolitiikkaan.

Halla-aho on toistuvasti vaatinut rikoslain kyseisen kohdan muuttamista.

Suuren puolueen puheenjohtajan tasavallan presidentin toimintaa kohtaan osoittamaa julkista kritiikkiä voidaan pitää Suomessa melko harvinaisena asiana. Viime vuosina puoluejohtajat eivät ole uskaltaneet kritisoida Niinistöä samoilla kriteereillä kuin muita johtavia poliitikkoja.

Tuore tutkimus kumoaa aiemmat tulokset: Punaisen lihan syömisellä ei olekaan terveyshaittoja

Maaseudun Tulevaisuus 2. Tammikuu 2020

Tutkijoiden mukaan yksilötason terveyshyötyjä punaisen lihan vähentämisestä on lähes mahdotonta havaita.

Timo Haapala – journalisti vai juoru-ukko?

Uusi Suomi 2. Tammikuu 2020

Timo Haapala on merkittävä julkisuuden henkilö ja mielipidevaikuttaja. Monet oppivat tuntemaan hänet MTV3:n vaalitenttejä vetävänä politiikan toimittajana. Viimeiset pari vuotta hän on toiminut erikoistoimittajana Iltasanomissa, ”maan suurimmassa uutismediassa”, joka tavoittaa yli kaksi miljoonaa suomalaista. Haapala on myös näkyvä ja vaikutusvaltainen hahmo sosiaalisessa mediassa: hänellä on yli 40 000 seuraajaa Twitterissä, ja hänen tweettejään jaetaan laajasti. Siksi sillä, mitä hän sanoo, on yleistä merkitystä.

Haapala ei akateemista asiantuntijuutta juuri kunnioita. Haapala on toistuvasti vähätellyt ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta ja pyrkimyksiä vaikuttaa siihen. Esimerkiksi viime elokuussa hän jakoi kirjoitusta ”Ilmastovouhotus on iso vitsi” (8.8.2019).

Näin kansanedustaja Anna Kontula kommentoi Timo Haapalaa, "Lähinnä ihmettelen, että joku maksaa palkkaa hänen kolumneistaan, koska pääsääntöisesti ne on suoraan kopioitu kokoomuskansanedustajien puheenvuoroista. Sanotaanko näin, että hän on meidän toimittajakunnassa sellainen häpeäpilkku, joka toimittajakunnan olisi pitänyt pystyä siivoamaan noin keskeiseltä paikalta jo ajat sitten".

Keskustan ex-ministeri avautuu: Vierastamme äärimielipiteitä – ”Jäämmekö tällä metodilla jalkoihin?”

Uusi Suomi 30. Joulukuu 2019

”voi olla, ettei keskusta nouse tästä”

Keskustan konkarikansanedustaja ja entinen ministeri Anu Vehviläinen analysoi puolueensa kannatusalhoa ja ottaa osaa keskusteluun, joka on ryöpsähtänyt puheenjohtaja Katri Kulmunin lausunnon jälkeen.

Kulmuni herätti huomiota kommentoituaan Helsingin Sanomille, että ”voi olla, ettei keskusta nouse tästä”. Keskustan tilanne on puhuttanut, sillä puolue sai lauantaina kaikkien aikojen huonoimman tuloksensa HS-gallupissa. Lukema oli 11,1 prosenttia.

”Onko keskustasta vielä 2020-luvun liikkeeksi ja erityisesti, onko ’yleisliikkeelle’ enää kysyntää? Tätä kysyn identiteettipolitiikan vuoksi. Onko ideologia, siis keskusta-aate, sovitettavissa identiteettipolitiikkaan vai ovatko ne toisiaan hylkiviä? En osaa vastata tähän, mutta pelkään ettei sovitustyö ole helppoa”, Vehviläinen kirjoittaa Facebookissa.

Näin Katri Kulmuni selittää kohulausuntoaan: ”Tuhoa odottavat tulevat pettymään”

Jari Tervo vastaa Paavo Väyrysen kritiikkiin Koivisto-sarjasta: Väyrynen haluaa peitellä omaa rooliaan

Helsingin Sanomat 29. Joulukuu 2019

Tervon mukaan Väyrynen yrittää ulostulollaan hämärtää omaa osuuttaan jupakassa, jossa presidentti Kekkonen pyrki eroon Koiviston hallituksesta.

Ylen Koivisto-sarjan ympärillä jatkuu. Presidentti Mauno Koiviston elämää käsittelevä, kahdeksanosainen tv-sarja on herättänyt ylistäviä kommentteja, mutta myös kritiikkiä.

Sarjaa on arvostellut poliitikko Paavo Väyrynen. Hänen mukaansa sarjan toimittanut kirjailija Jari Tervo esittää ohjelmassa vääriä tulkintoja Koiviston ja presidentti Urho Kekkosen yhteenotosta keväällä 1981.

Väyrynen tuli tapaninpäivänä julkisuuteen tiedotteella, jossa väitettiin, ettei kevään 1981 tapahtumissa ollut lainkaan kyse Kekkosen yrityksestä kammeta Koiviston hallitus pois vallasta.

SUOMALAISEN historiantutkimuksen parissa on vakiintunut näkemys, että presidentti Kekkonen pyrki eroon hankalana pitämänsä Koiviston hallituksesta. Aiheesta on kirjoittanut esimerkiksi HS:n pitkäaikainen politiikan toimittaja Unto Hämäläinen kaksi vuotta sitten ilmestyneessä artikkelissa.

Kommentti: Jari Tervo tulkitkoon poliittisena vääräleukana Kekkosen pyrkimyksiä miten haluaa, uskotaan virallista historian tutkimusta.

POLKU VALTAAN

Helsingin Sanomat 24. Joulukuu 2019

SANNA MARININ (sd) kohta kaksivuotias Emma-tytär koskettelee innoissaan Kesärannan joulukuusen punaisia koristeita. Pääministeri pitää touhua silmällä sillä aikaa, kun puoliso Markus Räikkönen käy rannassa vilkaisemassa virka-asunnon saunaa.

Käynnissä on eräänlainen asunto­näyttö. Pääministerin perhe on tullut tutustumaan taloon, josta saattaa pian tulla heidän uusi kotinsa. Meilahdessa sijaitseva 1800-luvun lopun puutalo on puunattu parhaimmilleen.

Päätöstä muuttamisesta perhe ei kuitenkaan ole vielä tehnyt.

”Keskustelemme asiasta joulun pyhinä. Oma sydämeni asuu Tampereella, joten kirpaisee, jos joudumme muuttamaan perheen elämän Helsinkiin. Käytännön syistä se voi kuitenkin olla välttämätöntä”, Marin sanoo.

Pääministerinkin perheellä on arkisia pulmia. Marin on nyt Suomen kysytyin ihminen, ja Räikkönen työskentelee viestintäjohtajana tamperelaisessa yrityksessä. Tampereella arki sujuu, mutta Helsingistä esimerkiksi päivä­koti­paikkaa ei Marinin mukaan välttämättä löydy kovin helposti.

Suomalaisten huolia työkseen pohtivat kirjailijat Tuomas Kyrö ja Miika Nousiainen kertovat, miten joulun kanssa voi päästä sinuiksi: Jos muut kotona rakastavat juhlaa, yritä olla mäkättämättä

Helsingin Sanomat 24. Joulukuu 2019

NÄIN jouluaattoaamuna monen mieltä voi kaihertaa sama kysymys: pitääkö olla huolissaan, jos ei yhtään tunnu joululta ja koko hössötys vaan ärsyttää?

Ei pidä, lohduttavat kirjailijat ja televisiopanelistit Tuomas Kyrö ja Miika Nousiainen. He ovat vastanneet kansalaisten huoliin jo kolmen vuoden ajan suositussa Pitääkö olla huolissaan?-televisio-ohjelmassa, joten luottakaamme tässäkin heidän sanaansa.

Presidentti Niinistö ei armahtanut yhtään rikoksesta tuomittua, vastaavaa ei ole tapahtunut vuosikymmeniin

Helsingin Sanomat 23. Joulukuu 2019

Niinistö kertoo armahtaneensa aiemmin muun muassa terveysongelmien perusteella. Tänä vuonna yhdelläkään hakijalla ei ollut riittäviä perusteita armahdukselle, presidentti sanoo.

TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö on tänä vuonna hylännyt poikkeuksellisesti kaikki rikoksesta tuomittujen henkilöiden armahdusanomukset. Kyseessä on ensimmäinen kerta vähintäänkin useisiin vuosikymmeniin, kun presidentti ei armahda ketään yhden kalenterivuoden aikana.

Kommentti: Mikä puhutti vuonna 2019? No tietysti maahanmuutto. Lue koko ketju jossa aihetta sivutaan.

Pekka Haavisto suosituin presidentiksi

Iltasanomat 23. Joulukuu 2019

ILTA-SANOMIEN kyselyn mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on yhä suosituin poliitikko seuraavaksi presidentiksi. Haavistoa presidentiksi kannattaa 17 prosenttia vastaajista.

Ilta-Sanomien teettämään Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi 1 004 ihmistä, joita haastateltiin 9.–17. joulukuuta. Kyselyn virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä.

Seuraava presidentti valitaan vuonna 2024.

Postin uudet lajittelukoneet eivät toimi - lehtien jakelukustannukset voivat nousta jopa 30 prosenttia

Journalisti 23. Joulukuu 2019

On joulukuun loppu, eikä Postissa tiedetä, kuinka paljon lehtien jakelu maksaa ensi vuonna. Kymmenien lehtien jakelukustannukset ovat näillä näkymin nousemassa hyvin paljon, mutta lehdet, Posti tai asiakkaat eivät tiedä, miten paljon.

Sekava tilanne johtuu uusista lajittelukoneista ja siitä, että ne eivät yllättäen pystykään lajittelemaan kaikkia lehtiä.

Posti on ottanut tänä vuonna käyttöön kaksi uutta lajittelukonetta. Koneita on testattu jo kuukausia, eivätkä ne vieläkään pysty lajittelemaan sanomalehtipaperille painettuja lehtiä. Lehdet saivat tietää asiasta marras-joulukuun aikana.

Valemedia MV-lehden puuhamiehet perustivat ”Toimittajaliiton”, jonka taustalla on Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman

Helsingin Sanomat 21. Joulukuu 2019

Ukrainan separatistialueiden ja Kremlin linjan tukijana profiloitunut Johan Bäckman on aiemminkin perustanut yhdistyksen erehdyttääkseen ihmisiä. Uuden ”toimittajaliiton” taustalle kytkeytyy suojelupoliisin estämä radiokanavakauppa.

Suomen toimittajien ammattijärjestö Journalistiliitto on saanut kuluvalla viikolla häiriökseen yhdistyksen, joka on pyrkinyt esiintymään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa virallisena ammattijärjestönä.

Todellisuudessa ”Toimittajaliitoksi” itsensä nimittäneen yhdistyksen perustajana on toiminut jo kolme vuotta sitten Venäjä-yhteyksistään tunnettu oikeussosiologian dosentti Johan Bäckman.

Bäckman on tehtaillut yli 90 valitusta ja rikosilmoitusta

Rikosilmoitusten tehtailu saattaa olla yritys hiljentää arvostelijat. Kantelut kuormittavat viranomaisia ja maksavat paljon, mutta oikeusvaltiossa niiden tehtailua ei voi rajoittaa.

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Instagram Ι

********