8
1
2
3
4
5
6
7

Arkisto Google Youtube Instagram Areena Netflix HBO

webistä tältä sivustolta


Pahin on vasta edessä koronakriisissä, uskoo iso osa suomalaisista – Huolella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia talouteen

Helsingin Sanomat 31. Toukokuu 2020

Koronaviruksen aiheuttama huolestuneisuus on sidoksissa varovaiseen kuluttamiseen – ja kulutus muodostaa yli puolet Suomen bruttokansantuotteesta.

RAVINTOLAT avaavat jälleen ovensa, mutta palaavatko asiakkaat? Vaikka rajoitustoimia puretaan asteittain, koronaviruspandemian aiheuttama epävarmuus ja huoli kalvavat edelleen monen suomalaisen mieltä. Tämä ilmenee mielipidemittauksesta, jonka Helsingin Sanomat teetti Kantar TNS:llä toukokuun lopulla.

Kun suomalaisilta kysyttiin, onko koronakriisin pahin vaihe edessä vai takana, huomattavasti suurempi osa uskoi sen olevan vielä edessäpäin. Lisäksi noin 66:ta prosenttia suomalaisista koronavirus huolestuttaa vähintään jonkin verran. Huhtikuun alussa lukema oli 73 prosenttia.

Katri Kulmuni lyö kovat ukaasit pöytään: ”Miten on mahdollista, että valtiolta löytyy miljardeja euroja lisätalousarvioihin, kun…”

Demokraatti 30. Toukokuu 2020

Miten on mahdollista, että valtiolta löytyy miljardeja euroja lisätalousarvioihin, kun aikaisemmin valtiovarainministeriö piti tiukasti kiinni jo miljoonienkin menolisäyksistä? Tätä voi moni mielessään ihmetellä. Toiset puolestaan jo pelkäävät, milloin viritellään 1990-luvun leikkauksien kaltaista punakynää, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.)

Valtioavarainministeri antaa kiitosta Sipilän (kesk.) hallitukselle.

Kiitos edellisen hallituksen onnistuneen talouspolitiikan, Suomen valtiolla on markkinoilla luottoa ja myös liikkumavaraa velkaantua yllättävässä kriisitilanteessa. Yritysten toimintakyky, kansalaisten toimeentulo sekä epidemian edellyttämä terveydenhuolto ja kuntien peruspalvelut on turvattava poikkeusolojen aikana.

Tästä Minneapolisin mielenosoituksissa on kyse: ”Meistä tuntuu kuin polvi olisi meidän kaikkien niskalla”, kuvaa tilannetta paikallispoliitikko

Yle Uutiset 29. Toukokuu 2020

Neljä poliisia sai mustan miehen kuolemaan johtaneen kiinnioton jälkeen potkut, mutta toistaiseksi pidätyksiä ei ole tehty, eikä syytteitä nostettu.

WASHINGTONMielenosoitukset ovat jatkuneet Minneapolisissa, Minnesotassa kolmatta päivää mustien kohtaaman poliisiväkivallan vuoksi. Oikeutta kuolleelle George Floydille vaativia mielenosoituksia on järjestetty eri puolilla Yhdysvaltoja, muun muassa Los Angelesissa, New Yorkissa ja Chicagossa.

Minneapolisin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Andrea Jenkins sanoi mustien kohtaavan toistuvasti poliisiväkivaltaa, mikä on luonut tunteen, ettei heidän hengellään ole väliä.

Twitter piilotti Trumpin twiitin varoituksen taakse – someyrityksen mukaan maininta ryöstelijöiden ampumisesta ”ihannoi väkivaltaa”

Helsingin Sanomat 29. Toukokuu 2020

Varoitusteksti asetettiin vain päivä sen jälkeen, kun presidentti Trump allekirjoitti asetuksen, joka voi kaventaa sosiaalisen median vapauksia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkaisi aamuyöllä perjantaina Yhdysvaltain aikaa varoituksen, joka tulkittiin varoitukseksi mellakoijien mahdollisesta ampumisesta Minneapolisin mielenosoituksien yhteydessä. Tämä sai Twitter-pörssiyhtiön asettamaan varoitustekstin presidentin twiitin tilalle.

STM:n selvitys: kasvomaskien hyöty on arjessa vähäinen tai olematon

Yle Uutiset 29. Toukokuu 2020

Kasvomaskien käyttö koronavirustartuntojen ehkäisemisessä on ollut kuuma puheenaihe viime aikoina.

Selvityksessä todetaan, että tutkimusnäytön perusteella kasvosuojusten käytön vaikutus hengitystieinfektioiden leviämiseen väestössä on vähäinen tai olematon. Selvityksessä todettiin myös, että kasvomaskien mahdollista vaikutusta on vaikeaa erottaa muiden suojatoimien vaikutuksista.

Trump hermostui Twitteriin ja allekirjoitti presidentin asetuksen – professori arvioi sen jäävän hampaattomaksi

Demokraatti 29. Toukokuu 2020

Twitterin faktantarkistuksesta suuttunut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on allekirjoittanut sosiaalisen median yhtiöiden laillista asemaa koskevan presidentin asetuksen.

Trump suuttui Twitterille, kun yhteisöpalvelu
merkitsi ensi kertaa presidentin tviitteihin
faktantarkistuksesta kertovan sinisen huutomerkin.
Sitä klikkaamalla pääsi uutisjuttuihin,
jotka kumosivat Trumpin väitteet.

Asetuksen tarkoituksena on muuttaa sosiaalisten median yhtiöiden asemaa julkaisualustana, joka ei ole vastuussa alustalla julkaistujen viestien sisällöstä. Suojan heiketessä yhtiöitä voivat odottaa oikeusjutut sekä tiukempi viranomaissääntely.

ABC News kertoo lakiasiantuntijoiden varoittavan siitä, että asetus jää todennäköisesti hampaattomaksi. Asetuksen kohteena olevan lain säätäminen kuuluisi heidän mukaansa kongressille, ei presidentille, minkä lisäksi siihen voi liittyä perustuslaillisia ongelmia.

Presidentin tehtävänä ei ole tulkita uusiksi liittovaltion lakeja, ja on hyvin epätodennäköistä, että mikään tuomioistuin päättäisi kaikkien näiden ennakkotapausten vastaisesti, arvioi St. Johnsin yliopiston oikeustieteiden apulaisprofessori Kate Klonick ABC:lle.

Trump uhkasi keskiviikkona sosiaalisen median toimijoita tiukalla sääntelyllä tai jopa sulkemisella. Hän syytti somealustoja siitä, että ne yrittävät vaientaa konservatiivien äänet.

Kun freelancer joutuu haastateltavan painostamaksi, toimeksiantajan tuki on tärkeää. Jälkipuintiin tuhrautuu työaikaa, vaikka jutussa olisi kaikki kunnossa.

Journalisti 28. Toukokuu 2020

Kun freelance-toimittajat Marja Hannula ja Anitra Rönkkö tekivät Helsingin Sanomille kriittistä juttua kaivosyhtiön ympäristölupaprosessista, he joutuivat yhtiön painostuksen kohteeksi.

Kesällä 2019 Hannula ja Rönkkö toimittivat osan kirjoittamastaan jutusta Hannukainen Mining -kaivosyhtiön tarkistettavaksi. Vastausviestissä tiedottaja ilmoitti kaivosyhtiön varaavan oikeuden vaatia kustannukset, jotka aiheutuisivat heidän näkemyksensä mukaan virheellisestä uutisoinnista. Viesti lähti myös Helsingin Sanomien päätoimittajalle ja toimituspäällikölle.

Hannula ja Rönkkö soittivat politiikan ja talouden toimituksen esimiehelle Jussi Pulliselle, koska halusivat jutella painostavalta tuntuvasta viestistä ja siihen reagoimisesta. Samoihin aikoihin he pyysivät myös kommentteja juttuun.

”Hän sanoi, ettei valitettavasti voi ottaa kantaa, koska meillä oli sopimusasia kesken”, Hannula kertoo. Hannulaa ja Rönkköä edustava Mediakunta neuvotteli tuolloin Sanoman kanssa siitä, että heidän avustajasopimuksensa muutettaisiin Mediakunnan ja Sanoman välisiksi. Hannula ja Rönkkö pitivät tätä teknisenä kysymyksenä. Pullisen näkökulmasta juttua ei vielä oltu virallisesti ostettu. Juttu oli jo pitkällä, koska toimittajat olivat tehneet sitä apurahalla.

Kuolleiden määrä ei pysähdy 100 000:een – Yhdysvalloissa koronarajoitusten politisoituminen uhkaa synkistää uhrilukua entisestään

Yle Uutiset 28. Toukokuu 2020

Jos pandemian vastaista taistelua ohjaa enemmän poliittinen kuin kansanterveydellinen etu, voittaja on virus, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Kolme kuukautta, sata tuhatta kuollutta. Koronavirukseen Yhdysvalloissa kuolleiden määrä on niin suuri ja kasvanut niin nopeasti, että lukua on vaikea käsittää.

Uhrilukuun voi hakea ontuvasti mittasuhteita vaikka siten, että Yhdysvaltoihin olisi tehty WTC-isku kuluneen kolmen kuukauden aikana noin joka kolmas päivä.

Suomeen lomalle tuleville ulkosuomalaisille suositellaan karanteenia, mutta käytännössä sitä ei valvota: ”Oletamme, että ihmiset ovat lukutaitoisia”

Helsingin Sanomat 28. Toukokuu 2020

”PITI tulla Suomeen vähän myöhemmin, mutta kun on tämä karanteenisuositus, niin olen nyt kaksi viikkoa karanteenissa ennen juhlia”, kertoo Lotta Matikainen, 27, kesämökiltään Kuhmoisista.

Matikainen juhlii kesäkuun alussa valmistumistaan Tampereen yliopistosta, mutta viimeiset pari vuotta hän on opiskellut ja tehnyt gradua Berliinissä. Siellä odottaa myös saksalainen kihlattu, joka ei koronarajoitusten vuoksi tullut vielä mukaan Suomeen. Matikainen etsii töitä Saksasta ja haluaa jäädä sinne pysyvästi. Mökistä hän ei silti aio luopua. ”Ostin tämän neljä vuotta sitten kesäpaikaksi, kun ajattelin, että maailma voi viedä mennessään.”

”Tämänhetkisessä järjestelmässä ajatellaan kategorisesti, että ulkomailta tuleminen on riski. Vaikka tulisi matalan riskin maasta, voi silti kantaa koronaa.”

Valkoisen talon mukaan Trump allekirjoittaa pian presidentin asetuksen sosiaalisen median yhtiöistä, mutta mikä on presidentin asetus?

Yle Uutiset 28. Toukokuu 2020

Trump on uhannut sosiaalisen median yrityksiä voimakkaalla sääntelyllä tai jopa sulkemisella.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoittaa pian presidentin asetuksen liittyen sosiaalisen median yhtiöihin.

Valkoisen talon tiedottaja Kayleigh McEnany kertoi asiasta toimittajille Yhdysvaltain presidentin lentokoneessa Air Force Onessa varhain torstaiaamuna Suomen aikaa. Presidentti ja toimittajakunta olivat matkalla Floridasta Washingtoniin.

Uutistoimisto Reuters kertoo saaneensa nähtäväkseen asetuksen luonnoksen. Sen mukaan presidentti kehottaisi liittovaltion telehallintovirastoa FCC:tä ottamaan tarkasteluun lain, joka on tähän asti pitkälti suojellut sosiaalisen median yhtiöitä joutumasta vastuuseen käyttäjiensä julkaisemasta materiaalista

Hong Kong -tavaratalot vaihtavat nimeään parin viikon päästä

Talousanomat 27. Toukokuu 2020

Noin 30 vuotta vanha Hong Kong -tavarataloketju katoaa Suomesta kahden viikon kuluttua. Ketju siirtyi kaksi vuotta sitten ruotsalaisen Rustan omistukseen, ja nyt Suomen 25 myymälän nimi vaihtuu Rustaksi.

Ohjaajan elämänmittainen Alvar Aalto-ihailu päätyi dokumentiksi

Yle Uutiset 26. Toukokuu 2020

Kun ohjaaja-käsikirjoittaja Virpi Suutari oli rovaniemeläinen koululainen, hänen lempipaikkansa oli Alvar Aallon suunnittelema Rovaniemen kirjasto. Nuorena hän vietti aikaansa musiikkiopistossa, joka sijaitsi Lappia-talossa. Se on niin ikään Aallon suunnittelema. Nyt Suutari tekee dokumenttia Alvar Aallosta ja niiden ihmisten kokemuksista, jotka käyttävät arkkitehdin suunnittelemia rakennuksia. Rovaniemellä dokumenttia kuvataan 6.–7. helmikuuta. – Olen jollain tapaa valmistellut itseäni tätä elokuvaa varten koko ikäni. Koko jutun ydin on se emotionaalinen kokemus, mikä Alvar Aallon rakennuksista on, kertoo 20 vuotta Rovaniemellä aiemmin asunut Suutari.

Dokumentti saa ensi-iltansa keväällä 2020. Sen ovat rahoittaneet Yleisradio ja Suomen elokuvasäätiö. Elokuvasta tehdään siis sekä valkokangas- että tv-versio.

Virpi Suutarin uusi dokumenttielokuva Aalto saapuu elokuvateattereihin syyskuun 4. päivänä. Ympäri Suomea ja myös ulkomailla kuvattu, runsaasti arkistomateriaalia hyödyntävä elokuva kertoo Suomen kansainvälisesti tunnetuimmasta arkkitehdistä Alvar Aallosta (1898–1976) sekä hänen yhteiselämästään ja yhteistyöstään puolisoittensa Ainon (1894–1949) ja Elissan (1922–1994) kanssa.

Sen piti olla pelkkä vitsi

Episodi 25. Toukokuu 2020

Uutinen julkaistiin nimettömänä, mutta nyt nyt tunnustaa: minä sen kirjoitin. Ensin se oli pelkkä idea, jonka esittelin toimittajakollegoille. He pitivät sitä hauskana. Siinä yhdistyi sopivasti fakta ja fiktio. Niinpä lähdin tuumasta toimeen

Tämä siis oli totta: Spike Lee oli tehnyt jo Jasper Pääkkösen kanssa yhteistyötä elokuvassa BlacKkKlansman. Nyt Lee oli palkannut Pääkkösen pieneen rooliin myös uudessa ohjaustyössään, joka sijoittuisi osin Vietnamin sotaan. Da 5 Bloods kertoo mustista sotilaista, jotka palaavat sodan tapahtumapaikoille etsimään kaatuneen ryhmänjohtajansa jäännöksiä.

Tarvitaanko italialaiset vakuuttamaan, että suomalainen liha on maailman parasta? – "Suomalaispihvi vastaa japanilaista wagyu-lihaa!"

Maaseudun Tulevaisuus 24. Toukokuu 2020

Braciami ancora, italialainen verkkosivusto, ylistää suomalaista pihvilihaa. Se nostaa sen gastronomisesti yhtä mielenkiintoiseksi kuin Italiassa erittäin arvostettu Galizian pihviliha tai japanilainen wagyu-liha.

Youtube-videolla suomalaista ja calizialaista lihaa katsellaan, haistellaan ja paistetaan ja lopuksi maistellaan. Maistajat haltioituvat suomalaislihasta.

Olkiluoto 3:sta löytyi hyvin merkittävä vika – Rikkinäisiä venttiilejä ja suunnittelupuutteita hätägeneraattorissa

Satakunnan Kansa 23. Toukokuu 2020

Ydinpolttoaineen latausta ei viivästytä pelkästään koronakriisi. Stukin valvontaraportin mukaan laitoksen paineistimen venttiilit olivat rikki jo tiiveyskokeessa. Huhtikuussa voimayhtiö viestitti, että projektin etenemiseen liittyisi epävarmuutta lähinnä koronatilanteen vuoksi.

Yksi vikakohde liittyy reaktorin primääripiirin ylipainesuojaukseen. Paineistimessa on kolme varoventtiiliä, joiden on tarkoitus rajoittaa liiallista paineen nousua. Näitä puolestaan ohjaavat mekaaniset ohjausventtiilit. Venttiileille tehtiin keväällä tiiveyskoe, jossa yhden ohjausventtiilin todettiin vuotavan. Venttiiliä avattaessa kävi ilmi, että sen kara oli poikki. Kahdessa muussa ohjausventtiilissä havaittiin lisäksi säröjä. – Havaittu vika on hyvin merkittävä, sillä kyseessä on reaktorin pääkiertopiirin painerajapinnassa oleva laite, joka kuuluu laitoksen korkeimpaan turvallisuusluokkaan, sanoo OL3-käytönvalvontapäällikkö Iiro Paajanen Stukista Lännen Medialle.

Sanna Marin sietää huonosti vasta­väit­teitä – nimitti Kulmunia maanvaivaksi, itsepäiseksi ja epävarmaksi

Suomenmaa 22. Toukokuu 2020

Pää­mi­nis­te­ri San­na Ma­ri­nin (sd.) ase­ma on SDP:ssä vah­va, mut­ta hä­nen par­haim­piin puo­liin­sa ei kuu­lu vas­tak­kai­den mie­li­pi­tei­den kuu­le­mi­nen ja sie­tä­mi­nen.

Näin tii­vis­te­tään de­ma­rien si­säi­siä tun­nel­mia Suo­men Ku­va­leh­den jul­kai­se­mas­sa ju­tus­sa. Leh­del­le kom­men­toi­neen ni­met­tö­män de­ma­ri­vai­kut­ta­jan mu­kaan Ma­rin on vah­va omis­sa nä­ke­myk­sis­sään ei­kä tyk­kää vas­ta­väit­teis­tä. Hä­nen to­kai­sun­sa häm­mäs­tyt­tä­vät vä­lil­lä kan­nat­ta­ji­a­kin.

Tuos­sa ase­mas­sa ei voi sa­noa, et­tä kek­si­tään jos­tain ne ra­hat. Hän on vä­lil­lä niin pu­nai­nen, et­tä hir­vit­tää, kom­men­toi­ja sa­noo Suo­men Ku­va­leh­del­le.

Kultaranta keskustelut

Presidentti Niinistö ja Kultaranta-keskustelujen osallistujat vastaavat kysymyksiin suorassa lähetyksessä sunnuntaina 24. toukokuuta 2020 kello 18.15 alkaen Yle TV1:llä ja Areenassa.

Fox Newsin presidenttikysely: Tärkein taustatekijä muuttunut muutamassa kuukaudessa täysin

Helsingin Sanomat 22. Toukokuu 2020

Uutiskanava Fox News on julkaissut kuukausittaisen kyselynsä maan presidenttiehdokkaiden suosiosta (siirryt toiseen palveluun).

Kyselyn mukaan demokraattinen haastaja Joe Biden johtaa istuvaa republikaanipresidenttiä Donald Trumpia prosenttiosuuksin 48 – 40. Edellisessä, huhtikuussa tehdyssä kyselyssä miesten suosioluvut olivat tasan 42 – 42, mutta maaliskuussa kysely antoi Bidenille selvän johdon.

Uudessa kyselyssä vastaajien selvä enemmistö uskoo Bidenin tekevän parempaa työtä kuin Trump terveydenhuollon, koronaviruksen estämisen ja myös Kiina-suhteiden osalta. Niukka enemmistö vastaajista, kolme prosenttiyksikköä, luottaa mieluummin Trumpiin taloudenhoidossa.

Tupakansavu kulkeutui naapuriin, KHO määräsi taloyhtiön korjauksiin

Yle Uutiset 22. Toukokuu 2020

Kyse on tapauksesta, jossa omalla terassillaan tupakoivan asukkaan tupakansavua kulkeutui ilmanvaihtokanavan kautta naapurin asunnon sisätiloihin.

Porvoolaisen rivitaloyhtiön on korjattava ilmanvaihtojärjestelmäänsä tupakansavun kulkeutumisen vuoksi, määrää korkein hallinto-oikeus KHO vuosikirjapäätöksessään.

Kyse on tapauksesta, jossa omalla terassillaan tupakoivan asukkaan tupakansavua kulkeutui ilmanvaihtokanavan kautta naapurin asunnon sisätiloihin.

Asuntojen tuloilma-aukot sijaitsevat huoneiston takapihalla, terassin katoksen yläpuolella. Sekä asukkaan omien muistiinpanojen että koetupakointia seuranneiden terveystarkastajien mukaan haju oli havaittavissa asunnossa.

LENKKAREIDEN EVOLUUTIO

Helsingin Sanomat 21. Toukokuu 2020

Ari Paunonen on 62-vuotias entinen huippujuoksija ja nykyinen Juoksija-lehden toimittaja ja kenkätestaaja. Paunosella on edelleen nimissään mailin ja 3000 metrin Suomen ennätykset.

Paunonen sanoo, että 1990-luku oli tuettujen kenkien aikakausi. Markkinoilla oli paljon niin sanottuja kontrolloivia kenkiä, jotka pyrkivät ohjaamaan askellusta. ”Oli leikillisesti sanottuna pronaatiopelkoa. Jalkaterän joustoa ja liikettä pyrittiin rajoittamaan pronaatiotuetuilla kengillä”, Paunonen kertoo.

Pronaatiolla tarkoitetaan jalkaterän asentoa jalan osuessa maahan. ”Pronaatiojousto on jalan luonnollinen iskunvaimennus, mutta voi sitäkin tietysti olla liikaa.” 2000-luvun alussa tuetut kengät saivat vastareaktion.

”Nike kehitti free-ajattelun, eli kengässä ei ollutkaan enää oikein mitään tukea. Kenkä oli hyvin kevytrakenteinen, ja free-ajattelu on elossa vieläkin. Nykyään puhutaan neutraaleista kengistä, eli kengät ovat aika löysiä, eikä niillä haeta tukea tai ohjaavuutta jalan toimintaan. Ainoastaan iskunvaimennusta.”

Autovero pois, rahaa ratoihin ja energiaremontteihin, turpeelle ei jatkoaikaa – Kokoomus nostaisi Suomen koronakuopasta ilmastoelvytyksellä

Yle Uutiset 20. Toukokuu 2020

Suomi voi kasvattaa taloutta ja vähentää päästöjä samanaikaisesti, sanoo kokoomus.

Oppositiossa oleva kokoomus ehdottaa Suomelle mittavaa ilmastoelvytystä. Puolueen mukaan paketin tarkoituksena olisi nostaa Suomi ylös koronakurimuksesta ja samalla taittaa päästöt laskuun.

Eläkeläiset tekevät nyt niitä töitä, joita nuoremmat vieroksuvat ja lisää töitä haluaisi jopa 30 000 eläkeläistä

Helsingin Sanomat 19. Toukokuu 2020

Kurt Lindberg kasaa harjalla moskaa lapioon taloyhtiönsä pihakivetyksen reunoilta. Samanlaisiin töihin häntä palkkaavat monet kiinteistöhuoltoyhtiöt.

Teemme näitä lakaisuja, joita koneilla ei saa tehtyä. 67-vuotias Lindberg tekee pihatöitä, siivousta ja remontteja senioreita töihin välittävän Onnexi-yrityksen kautta. Lisäksi hän rakentaa ja purkaa messuja. Koronan takia keikkoja on nyt vähemmän.

Varsinkin vanhat ihmiset tilaavat mielellään avukseen itseään vähän nuorempia senioreita.
– Luulen, että puheyhteys on helpompi, kun on samaa näkökulmaa.
Lindberg teki 35-vuotisen työuran asiakaspalvelussa Silja Linen laivoilla ja pääsi eläkkeelle jo 55-vuotiaana. Eläkkeellä hän viihtyi muutaman viikon ja alkoi etsiä netistä töitä.
Ei kauaakaan tarvinnut odottaa, kun sain työtilaisuuden.

Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45

Helsingin Uutiset 18. Toukokuu 2020

Esimies, palomies, lakimies, talonmies, virkamies. Vaikka tasa-arvo on saavuttanut työelämän, ammattinimiketermit ovat jämähtäneet historiaan. Ne ovat kuitenkin niin vakiintuneita suomen kielen sanoja, että harva edes kiinnittää niihin huomiota.

HELSINGIN KAUPUNGIN tasa-arvotoimikunta suositteli viime vuoden lopulla, että esimies-termistä luovutaan. Kaupungin työpaikoilla on otettu alkuvuodesta käyttöön esihenkilö-sana esimiehen tilalle. Viralliset työnimikkeet eivät ole vielä muuttuneet, mutta puhutellessa ja kaupungin sisäisessä viestinnässä käytetään esihenkilö-termiä.

Finnair saattaa lopettaa lennot monille maakuntakentille ainakin vuodeksi – Kulmuni muistuttaa: "Eduskunta käsittelee 700 miljoonan tukea"

Yle Uutiset 17. Toukokuu 2020

Finnairin heinäkuussa voimaan tulevat uudet lentoaikataulut merkitsevät useilla kotimaan kentillä lentotauon venähtämistä. Koronakriisin takia Finnair ei tällä hetkellä lennä normaalisti liikennöimilleen kentille, esimerkiksi Jyväskylään, Kajaaniin, Joensuuhun, Kokkola-Pietarsaareen tai Kemi-Tornioon.

Ylen tietojen mukaan maaliskuussa alkanut lentotauko saattaa jatkua näillä kentillä ainakin vuoden ajan. Mahdollista on, etteivät lennot ala lainkaan. Syynä on koronapandemian takia rajusti vähentynyt lentomatkustus.

Ylen korkein johto kiistää jyrkästi Yle-kolumnien politisoitumisen ja sensuurin – Merja Ylä-Anttila: ”tässä on harvinaisen vähän pointtia”

Suomen Uutiset 16. Toukokuu 2020

Taustaa tapahtumille: Yle sensuroi hallituskriittisen blogin. Myös uuninpankopoika Saku Timonen käänteli kylkeään ja loihe lausumaan. Twiitti ketju.

Pitkän linjan kokoomuspoliitikko Eija-Riitta Korhola vetosi julkisesti Ylen toimitusjohtajaan Merja Ylä-Anttilaan, jotta tämä huomioisi tasapuolisuuden. Ylä-Anttila vastasi Korholalle hetken päästä. Hän kiisti ongelman olemassaolon tyystin todeten, että Sammallahden analyysissä on ”harvinaisen vähän pointtia”.

Rakel Liekin rekrytoinnit Yle-kolumnisteiksi: Feministipoliitikko, feministiaktiivi, vihreä poliitikko, transaktivisti, vasemmistoaktiivi, feministiaktivisti, feministi, vasemmistoaktiivi..

Myytti punavihreästä Ylestä.

Liberan sisältöjohtaja Tere Sammallahti (kok.) nostaa esiin Ylen kolumnien tuottajan, Rakel Liekin valitsemat Yle-kolumnistit. Liekki on nostanut järjestelmällisesti kolumnisteiksi punavihreitä poliittisia aktivisteja.

Ensimmäinen Liekin rekrytoima uusi kolumnisti oli Feministisen puolueen perustajajäsen ja ex-varapuheenjohtaja Maryan Abdulkarim.

Lokakuussa 2018 aloitti feministiaktivisti Emmi Nuorgam, joka on pitkäaikainen vihreän puolueen aktiivipoliitikko.

Marraskuussa kirjailija ja transaktivisti Susi Nousiainen, joka kertoo olevansa sukupuolentutkimusta lukenut feministi.

Taiteilija Aiju Salminen, joka vaikuttaa vasemmistolaisessa kulttuuriyhdistys Kiilassa ja on tuottanut feministiselle puolueelle vaalitaidetta.

Tohtori Saara Särmä, feministisen ajatushautomo Hatun perustaja. Kirjailija Sisko Savonlahti, joka luonnehtii itseään punavihreäksi feministiksi.

Sekä päätoimittaja Tuukka Tervonen, tuhokapitalistisista talousliberaaleista kirjoittava vasemmistoliiton entinen kuntavaaliehdokas.

Sammallahti käy asiaa läpi videollaan.

Sammallahti katsoo Ylen tuottajan, SDP-taustaisen Rakel Liekin vaikuttaneen kolumnistivalintoihin.

Sen jälkeen, kun Liekki aloitti toimessaan, Ylen kolumniosastolla on tapahtunut paljon muutoksia. Uudet kirjoittajarekrytoinnit ovat kallistaneet Ylen kolumnistien ideologisen painopisteen entistä jyrkemmin kohti kolumnituottajan omaa aatemaailmaa.

Yle vakuutti kolumniaineiston olevan ”mahdollisimman monipuolista”. Emme osta kaikkia meille tarjottuja juttuja. Suomen Uutisten esiin nostamassa tapauksessa tarjottua kolumnia ei ostettu, sillä kolumnisti oli käsitellyt samaa aihetta eli hallituksen epäselvää tiedottamista jo aikaisemmin Ylen Aamussa. Lisäksi samaan aihepiiriin liittyen oli jo viikon sisällä julkaistu kaksi muuta mielipiteellistä tekstiä: Pekka Juntin kolumni Suomen ja Ruotsin rajaan liittyvien rajoitusten epäselvyyksistä sekä hallituksen epäselvää tiedottamista analysoiva Robert Sundmanin blogi. Mielipiteellisen aineiston tarkoitus on tarjota yleisöllemme uusia näkökulmia, mahdollisimman monipuolisesti erilaisiin elämän osa-alueisiin liittyen. Tähän pyrimme vastuullisena mediana myös jatkossa.

Venäjän terveydenhuolto on kaatumaisillaan: pulaa suojavarusteista, lääkäreitä irtisanoutunut joukoittain

Yle Uutiset 15. Toukokuu 2020

MOSKOVAVenäjällä monet terveydenhoitoalan ammattilaiset ovat murtumaisillaan koronaepidemian riehuessa maassa. – Ihmisiä kuolee ja ympärillä on suuri määrä vakavasti sairaita potilaita, joita ei pysty auttamaan. Kun tätä jatkuu raskaalla työtahdilla päivästä toiseen, niin kaikki eivät pärjää, sanoo moskovalainen psykiatri Sergei Grišin Ylelle puhelimitse. Grišin arvioi, että noin neljännes koronapotilaita hoitavasta henkilökunnasta ei kestä nykytilannetta. Sen lisäksi moni sairastuu myös itse koronavirukseen.

Marin äimän käkenä: ”Oli aika pysäyttävä puheenvuoro” – perussuomalaiset ajoi porukalla Suomea ulos eurosta ja EU:sta

Demokraatti 14. Toukokuu 2020

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho käynnisti koko episodin kysymällä, onko Suomen etu kuulua valuuttaan, joka sitoo maan toisten velkojen maksajaksi.

Onko hallituksen linja se, että euro pelastetaan hinnalla millä hyvällä vai onko olemassa piste, jossa koko eurojäsenyyden mielekkyys asetetaan kyseenalaiseksi, hän kysyi.

Saman puolueen Jani Mäkelä lisäsi vettä myllyyn ja totesi, ettei hallituksella ole selkärankaa lähteä eurosta ulos.

Trump syyttää Obamaa ja Bidenia raskaista rikoksista, mutta ei kerro mitä ne ovat

Helsingin Sanomat 14.Toukokuu 2020

Koronakriisin keskellä Yhdysvaltoja hämmentää nyt ”Obamagate”.

Trump väittää Obaman pyrkineen sabotoimaan hänen presidenttiytensä. Väitetyn skandaalin rönsy kytkeytyy presidenttiehdokas Joe Bideniin, mikä noussee vaaliteemaksi.

Kyseinen rikos liittyy entisen presidentin Barack Obaman hyökkäyksiin seuraajaansa Donald Trumpia vastaan. Soppaan on sekaantunut myös entinen varapresidentti, demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden ja monet muut obamalaiset, joista osa tulisi heittää vankeuteen.

Tällaiset syytökset eivät tule internetin salaliittoteorioiden pimeistä peräkamareista, vaan Yhdysvaltain presidentin Trumpin Twitter-tililtä, hänen lausunnoistaan sekä häntä tukevista konservatiivisista viestimistä.

TRUMPIN ja hänen tukijoukkojensa mukaan jotain erityisen vakavaa ja räikeän rikollista on tapahtunut. Monen muun mielestä Trump yrittää kääntää huomion pois Yhdysvaltoja ravistelevan koronakriisin virheistä ja kehittää uuden vaaliaseen Bidenia vastaan marraskuun presidentinvaaleihin.

TRUMP tunnetaan taitavana salaliittoteorioiden kehittäjänä ja ylläpitäjänä. Ennen presidentiksi nousuaan hänestä tuli johtava birthers-liikkeen hahmo. Birthersit kyseenalaistavat sen, että Obama olisi syntynyt Yhdysvalloissa ja että hänellä olisi ollut oikeus toimia presidenttinä.

Koska väitetty uusi Obamagate kytkeytyy Flynnin ja tiedusteluraporttien kautta Bideniin, on hyvin oletettavaa, että asiaa pidetään esillä presidentinvaaleihin saakka. Konservatiivimedia näyttää viehtyneen tarinaan ja nyt myös johtavat republikaanipoliitikot vaativat lisätutkimuksia asiassa.

Viime aikoina Trumpin taustajoukot ovat myös pyrkineet synnyttämään mielikuvaa siitä, että Bidenilla ja tämän pojalla Hunter Bidenilla olisi jonkinlainen likainen bisneskytkös Kiinaan.

Valvooko meitä pian korona­isoveli? Kiistellystä valvonnan teknologiasta halutaan ratkaisu taudin hallintaan Suomessakin

Helsingin Sanomat 13. Toukokuu 2020

Koronaviruksen varjolla halutaan ottaa länsimaissakin käyttöön monenlaista valvontateknologiaa. Uhkaako teknologia kansalaisten yksityisyyden suojaa?

KUN IHMINEN astuu sisään ostoskeskukseen, tallentuu hänen kuvansa välittömästi rakennuksen valvontakameroihin. Tavalliselle suomalaiselle tämä tuskin tulee yllätyksenä.

Mutta mitä jos hän tietäisi, että valvontakameroiden kuvat annetaan tekoälyn käsiteltäväksi ja osa tiedosta välitetään eteenpäin? Tällä hetkellä ajatus on vielä kuvitelmaa, mutta koronavirus voi tehdä siitä totta. Suomalaisyhtiö Silo AI on kehittänyt kuvia analysoivan teknologian, jota käytetään esimerkiksi itseohjautuvien autojen osana.

Nyt yhtiö tarjoaa teknologiaa markkinoille pandemian vuoksi annettujen rajoitusten valvomiseen. ”Tekoäly pystyy esimerkiksi määrittelemään, noudattavatko tietyssä paikassa seisovat ihmiset turvavälejä”, sanoo Silo AI:n hallituksen puheenjohtaja Tero Ojanperä.

Trump päätti lehdistötilaisuutensa taas lyhyeen – rasistisena pidetyn tylytyksen kohteeksi joutunut toimittaja saa tukea Twitterissä

Yle Uutiset 12. Toukokuu 2020

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump päätti jälleen lehdistötilaisuutensa yllättäen sen jälkeen, kun ajautui sananvaihtoon CBS-kanavan toimittajan kanssa.

CBS Newsin toimittaja ja Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Weijia Jiang kysyi Trumpilta, miksi tälle on ollut niin tärkeää toistaa, että Yhdysvallat testaisi muita kansalaisiaan enemmän ja paremmin kuin muut maat.

Trumpin vastaus oli tyly. – Ihmiset kuolevat kaikkialla maailmassa. Ja ehkä tämä on kysymys, jota sinun tulisi kysyä Kiinalta. Älä kysy minulta, kysy Kiinalta, okei?

Twitterissä itsensä "Länsi-Virginiassa syntyneeksi kiinalaiseksi" määrittelevä Jiang kysyi Trumpilta, miksi tämä osoitti Kiinaa koskevan kommentin erityisesti hänelle.

Sanoisin tämän kaikille, jotka kysyisivät tuollaista ilkeää kysymystä kuten sinä, Trump väitti.

Koronaviruksen tukahduttaminen on mahdollista – ja se pitää tehdä nyt

57 tutkijaa ja asiantuntijaa 12. Toukokuu 2020

Suomessa koronaepidemian tilanne on tällä hetkellä hyvä. Suomalaisten vastuullinen käyttäytyminen ja sen tueksi ajoissa käynnistetyt rajoitukset ovat toistaiseksi estäneet terveydenhuollon ylikuormittumisen ja jopa tuhannet kuolonuhrit.

Olemme nyt saavuttaneet epidemiassa tienhaaran. Reittivalintamme määrittää tulevaisuutemme vuosiksi eteenpäin. Valittavana on linja hillitystä hidastamisesta tai toinen linja tukahduttamisesta.

Epidemian tukahduttaminen on mahdollista: koronaviruksen aiheuttama tautiepidemia on onnistuneesti pysäytetty muissakin maissa, ja uudet tapaukset on pidetty kurissa. Esimerkiksi Taiwan, Uusi-Seelanti, Australia, Hong Kong, Itävalta, Kreikka ja Islanti ovat ottaneet käyttöön tukahduttamisen strategian, sen sijaan että ne yrittäisivät hidastaa epidemiaa.

Suomessa on saavutettu kahden kuukauden aikana kohtalaisen hyvä tartuntatilanne. Tätä etulyöntiasemaa ei saa heittää hukkaan.

Tavoitteenamme täytyy nyt olla uusien tartuntatapauksien määrän painaminen nopeasti ja määrätietoisesti lähelle nollaa. Kun tartuntojen määrä on saatu pieneksi, yksittäiset tautitapaukset ja tartuntaketjut on varsin helppo löytää, jäljittää ja kitkeä heti, kun testauskapasiteetti ja tartuntaseuranta on turvattu. Näin saamme ehkäistyä uudet epidemia-aallot. Meidän kannattaa valita onnistujamaiden toimenpiteistä ne, jotka sopivat Suomen olosuhteisiin parhaiten.

Kun koronavirus on onnistuneesti tukahdutettu ja kun noudatamme varovaisuutta, voimme palata lähes normaaliin arkeen. Kun aktiivisten tartuntojen määrä on painettu lähelle nollaa, normaaliin kanssakäymiseen liittyvä tartuntariski on minimaalinen. Tämä suojaa myös haavoittuvimmassa asemassa olevia. Ihmiset uskaltavat palata ravintoloihin ja henkilökohtaisiin palveluihin, terveydenhuollon ylimääräinen paine vähenee, ja suomalaisten luottamus talouteen palaa.

Jos epidemian tukahduttamisen sijaan pyrimme vain hillitysti hidastamaan sen etenemistä ja sallimme nykyisenkaltaisen tartuntojen määrän, tällöin inhimillinen ja taloudellinen hinta on kova.

Yle Astudio 11.5.2020. Ministeri Kiuru: "Tavoitteena on nimenomaisesti estää koronaviruksen leviämistä, Suomi ei tavoittele laumaimmuniteettiä".

Koulut alkavat tällä viikolla Suomessa – näin koulujen avaaminen on vaikuttanut koronatilanteeseen muualla Euroopassa

Yle Uutiset 11. Toukokuu 2020

Ensimmäiset koronakriisin takia suljetut koulut avattiin muutama viikko sitten. Joissain valtioissa avaamista suunnitellaan lähiviikoille. Kokosimme yhteen tartuntaluvut ja kokemukset muutamasta eri maasta.

Norjalaisrehtori: ”Oppilaista on tullut käsienpesun eksperttejä” Norjassa on avattu koulujen ovia asteittain. Ensimmäisenä lähiopetukseen päästettiin 1.–4.-luokkalaiset pari viikkoa sitten. Nyt maanantaina kaikki peruskoululuokat ja lukiot palaavat lähiopetukseen. Lopullisen päätöksen koulujen avaamisesta kokonaan tekevät kunnat itse.

Toistaiseksi yksikään valtio Euroopassa ei ole ilmoittanut koulujen avaamisen pahentaneen epidemiaa.

Putin ilmoitti koronarajoitusten hölläämisestä, vaikka epidemia vain pahenee Venäjällä

Yle Uutiset 11. Toukokuu 2020

Putin kertoi, että Venäjä luopuu niin kutsutusta koronavapaasta, jonka hän julisti koskemaan koko maata maaliskuun lopussa. Tämän yli kuusi viikkoa kestäneen ajanjakson aikana venäläiset ovat silti tehneet mahdollisuuksien mukaan etätöitä.

Kokoontumisrajoitukset sekä yli 65-vuotiaita ja muita riskiryhmiä koskevat liikkumisrajoitukset jäävät toistaiseksi voimaan.

Mietitkö, miltä kotiseudullasi näytti aiemmin? Vanhat kartat -palvelussa näkee Suomen kehityksen vuodesta 1928

Maaseudun Tulevaisuus 10. Toukokuu 2020

Maanmittauslaitoksen arkiston pohjalta tehdyssä palvelussa voi tarkastella vanhoja karttoja.

Miltäköhän kotiseudullani näytti vuonna 1953? Entä kymmenen vuotta myöhemmin?

Vanhojen karttojen tutkailu on kiehtovaa puuhaa. Niitä voi selata nykyisin vaivatta www.vanhatkartat.fi -sivuston kautta.

Palvelussa on yhteensä 10 000 karttalehteä Suomesta. Pohjana toimii Maanmittauslaitoksen Vanhat painetut kartat -arkisto.

Päättymätön tarina

Helsingin Sanomat 9. Toukokuu 2020

Siitä piti tulla perinteinen elämäkertaelokuva venäläisestä fyysikosta Lev Landausta. Siitä tulikin kolmivuotinen ihmiskoe ja suuruudenhullu taideprojekti, josta syntyneitä elokuvia alettiin julkaisemaan tänä vuonna.

BERLIININ elokuvajuhlilla sai tämän vuoden helmikuussa maailmanensi-iltansa venäläinen elokuva nimeltä DAU. Natasha.

Ilja Hržanovskin ja Jekaterina Oertelin ohjaama draama sijoittuu 1950-luvun Neuvostoliittoon, kaupunkiin jota hallitsee valtion teoreettisen fysiikan tutkimuslaitos. Keskeisiä hahmoja ovat laitoksen kanttiinia pyörittävät kaksi naista, keski-ikäinen Nataša (Natalia Berežnaja) ja nuori Olga (Olga Škabarnja). Elokuvassa ei ole selkeää juonta. Alkupuolella se kuvaa lähinnä Natašan ja Olgan päivittäistä arkea. He käyvät improvisoidun oloisia keskusteluja elämästään, haaveistaan ja pettymyksistään, riitelevät ja viettävät vapaailtaa juopottelemalla kahdestaan.

Hetemäki: ”Istumme ruutitynnyrin päällä” – selitti myös mitä tarkoittaa ”uusi normaali”

Demokraatti 8. Toukokuu 2020

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki kommentoi: Raportti toteaa koronakriisin talousvaikutusten johtuvan viruksen estämisen rajoituksista ja tartuntojen pelosta. Hetemäki totesi, että rajoitusten poistamisen täytyy tapahtua turvallisesti, mikä edellyttää vahvaa panostusta testaamiseen ja suojatoimiin. Työryhmän käsitys vastaa Hetemäen mukaan hallituksen strategiaa. Pysäyttäminen on Hetemäen mukaan sitä helpompaa ja vaatii sitä vähemmän yhteiskuntaa ja talouden toimintaa rajoittavia toimia, mitä nopeammin viruksen leviämisen kiihtymiseen puututaan. – Voidaan sanoa, että istumme ruutitynnyrin päällä, Hetemäki totesi.

Suun asento paljasti salaisuuden, jota kaikkien tuntema ”Reissumies” yritti varjella omilta lapsiltaan – Tapio Rautavaara eli Oulunkylässä täysin toisenlaista elämää kuin julkisuudessa

Helsingin Sanomat 8.Toukokuu 2020

Oulunkylän olympiavoittaja, näyttelijä ja muusikko rakensi julkisuudessa eteensä muurin, jonka takana oli itseään ruoskiva isä – Nyt Tapio Rautavaarasta kerätään harvinaisia aikalaishavaintoja.

TAPIO RAUTAVAARAN kuolemasta tuli viime syksynä kuluneeksi 40 vuotta, mutta olympiavoittaja, näyttelijä ja lauluntekijä ei ole unohtunut. Rautavaarasta on tekeillä uusi kirja, joka ei ole muodoltaan perinteinen muistelmateos tai elämäkerta.

Maunu Kurkvaaran elokuvia Elonetissä

Elonet 6.Toukokuu 2020

Kuvataiteilijana ja uuden aallon elokuvaohjaajana tunnetun Maunu Kurkvaaran (s. 1926) elokuvat julkaistaan nyt KAVIn uusina digitointeina Elonetissä.

Elonet
Kuva:Elonet

Ensimmäisessä vaiheessa Elonetin suoratoistopalvelussa julkaistaan 11 Kurkvaaran elokuvaa vuosilta 1958–71. Mukana ovat mm. poleemiset aikalaiskuvat Autotytöt (1960) ja Raportti eli balladi laivatytöistä (1964) sekä harvoin nähty lastenelokuva Tirlittan (1958).

Tutustu kaikkiin Elonetissä julkaistuihin Maunu Kurkvaaran elokuviin täällä.

Kansanedustajat tyrmäävät tilapäisen koronaveron – "Elämässä mikään ei ole niin pysyvää kuin väliaikainen vero"

Yle Uutiset 5. Toukokuu 2020

Koronalaskun maksaminen tulotasoon sidotulla erillisverolla ei saa tukea kansanedustajilta. Tutustu oman edustajasi vastaukseen ja perusteluihin.

Koronavirus tekee dramaattista tuhoa Suomen julkisessa taloudessa. Bruttokansantuote romahtaa ja velkaa otetaan nyt reippaasti, mutta samalla mietitään jo keinoja koronalaskun maksamiseksi. Yksi idea on erillinen koronavero, jolla valtio keräisi kassaansa ylimääräistä rahaa kriisin aiheuttamien menojen kattamiseen.

Yle kysyi kaikilta kansanedustajilta kantaa asiaan seuraavalla kysymyksellä:

Kaikki janoavat nyt tietoa siitä, miten epidemia etenee – THL:n mallinnukset ovat päätöksenteon ytimessä, mutta mihin ne perustuvat?

Helsingin Sanomat 5. Toukokuu 2020

KUKAAN ei pysty varmasti kertomaan, milloin korona-aika on ohitse. Epidemian mallintajilta – tilastotieteilijöiltä, matemaatikoilta ja tartuntatautien asiantuntijoilta – saadaan kuitenkin parhaita arvioita. Niitä päättäjät seuraavat tarkasti.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on mallintanut koronaepidemian kulkua helmikuun alusta lähtien. Huhtikuussa THL:n mallintajat siirtyivät osaksi sosiaali- ja terveysministeriön johtamaa epidemian tilannekuva- ja mallinnusryhmää.

Lentomatkojen tulevaisuus? Kentälle neljä tuntia etukäteen

Verkkouutiset 4. Toukokuu 2020

Matkustaminen ilmateitse voi muuttua täysin.

Uusia määräyksiä olisi odotettavissa koko kirjo, matkatavaroiden check-inistä turvatarkastuksiin ja koneeseen pääsyyn. Harva muistaa, että vastaavaa tapahtui syyskuun 11. päivän 2001 terrori-iskujenkin jälkeen – mutta nyt muutos olisi vielä rajumpi. Maskeja on jo nyt vaadittu pakollisiksi kaikille ja lentoyhtiöt jättävät istuimien keskipaikat myymättä. SimpliFlyingin dystopia tulevasta lentomatkustamisesta on tämä: 1. Netissä tapahtuvassa check-inissä saatetaan vaatia myös todistus siitä, että matkustajalla on veressään koronan vasta-aineita. Lue lisää.

Metoo-liikettä terrorismiin ja shariaan verrannut nainen repii Tanskan Akatemiaa – useat jäsenet eivät enää suostu osallistumaan toimintaan

Yle Uutiset 4. Toukokuu 2020

Tanskan kulttuuripiireissä nyt puhaltava myrsky yhdistyy Ruotsin Akatemian aiempaan skandaaliin.

Tanskan kielen ja kirjallisuuden vaalija Tanskan Akatemia on ajautunut historiansa pahimpaan kriisiin yhden jäsenensä toistuvasti esittämien jyrkkien Metoo-kannanottojen vuoksi.

Useat jäsenet vaativat nyt Akatemian jäsenenä vuodesta 2014 alkaen ollutta kirjallisuudentutkija Marianne Stidseniä eroamaan.

18 jäsenestä ainakin kahdeksan on puuttunut Stidsenin toimintaan. Neljä jäsentä on ilmoittanut vetäytyvänsä Akatemian toiminnasta ja neljä muuta jäsentä on allekirjoittanut riidankylväjänä pitämälleen Stidsenille osoitetun kirjeen, jossa he pyytävät tätä eroamaan.

Norwegian vältti vararikon – yritys­saneeraus edellytys valtion pelastus­paketille

Iltasanomat 3. Toukokuu 2020

Velkojat hyväksyivät pelastussuunnitelman pitkän väännön jälkeen.

Vararikon partaalla horjuva halpalentoyhtiö Norwegian on saanut keskeisten velkojiensa hyväksynnän saneeraussuunnitelmalleen. Yhtiö ilmoitti asiasta sunnuntaina iltapäivällä julkistetussa pörssitiedotteessa.

Toimitusjohtaja Jacob Schram kiitti velkojia rakentavasta asenteesta. Norwegianin saneeraushanke menee maanantaina ylimääräisen yhtiökokouksen hyväksyttäväksi.

Lentoalan asiantuntija Espen Andersen Oslon kauppakorkeakoulusta arvioi uutistoimisto TT:lle, että tilanne on hyvin vaikea.

Jos mansikat maksaisivat mansikoita

Helsingin Uutiset 2. Toukokuu 2020

Yksi koronakriisin opetuksista on, että suomalainen maatalous on täysin riippuvainen ukrainalaisista työntekijöistä. Mikäli MTK:ta on uskominen, Suomesta ei kerta kaikkiaan löydy ihmisiä, jotka haluaisivat, osaisivat tai jaksaisivat tehdä maatalouden kausitöitä.

Keskustelu on pannut ihmettelemään, miten suomalaiset ovat menneinä vuosisatoina saaneet kylvettyä ja korjattua viljansa ilman ukrainalaisia.

Oikeasti kyse on tietysti työvoiman hinnasta, vaikka sitä ei saisi sanoa. Suomalaisen ei kannata ottaa vastaan raskasta työtä sillä hinnalla, jolla ukrainalainen sen tekee.

Kyse ei ole viljelijöiden ahneudesta. Jos työntekijöille maksettaisiin enemmän, lisäkustannus siirtyisi tuotteiden hintoihin, eivätkä ne pystyisi kilpailemaan muualta EU:sta tuotavan tullivapaan tavaran kanssa.

Jo nyt on vaikeaa, koska vaikka ukrainalainen poimii Suomessa halvalla, laiton afrikkalainen siirtolainen poimii Espanjassa vielä halvemmalla.

Pieni talo preerialla -sarja muistetaan herttaisen Ingallsin perheen koettelemuksista, mutta nykykatsojaa odottaa yllätys

Helsingin Sanomat 1. Toukokuu 2020

Laura Ingalls Wilderin kirjoihin perustuvaa Pieni talo preerialla -sarjaa tehtiin vuosina 1974–1983. Sarjasta muistetaan ennen kaikkea sen herttaisuus, mutta sen maailmassa on ongelmiakin.

KUTEN Pieni talo preerialla -kirjojen, myös tv-sarjan kuva intiaaneista on hyvin stereotyyppinen. Puhumattomat, pelottavat villit tunkevat kutsumatta kylään, ja Ingallsin naisväkeä pelottaa. Toisin kuin kirjassa, tv-sarjassa osageilla on vaatteet yllään.

Mitä enemmän alkuperäiskansojen oikeuksiin ja kohteluun on alettu kiinnittää huomiota, sitä suurempaa syntitaakkaa Pieni talo preerialla -kirjojen on katsottu kantavan. Vuonna 2018 Ingalls Wilderin nimi poistettiin merkittävästä lastenkirjapalkinnosta, koska hänen kirjojensa kuvaukset afroamerikkalaisista ja Amerikan alkuperäiskansoista koettiin loukkaavina.

Kommentti: Unohdetaan, että maailmassa on ollut syrjintää. Punnitaan kaikki tämän päivän mukaan. Silläkö maailma pelastuu? Historia pitää tuntea, pitää myös tunnistaa ihmiset ajankuvan takaa. Vain siten päästään eteenpäin kohti tasa-arvoa. Alkuperäisasukkaiden kohtalo on maahanmuuton ja kansainvaelluksen korutonta kertomaa.

Kanada kieltää rynnäkköaseet, päätöksen takana äskettäinen joukkoampuminen

Helsingin Sanomat 1. Toukokuu 2020

KANADA kieltää heti rynnäkköaseet, ilmoitti pääministeri Justin Trudeau perjantaina. Päätökseen vaikutti huhtikuussa tapahtunut joukkoampuminen, jossa kuoli yli 20 ihmistä.

Trudeaun mukaan hallituksen päätöksellä kielletään yhteensä 1 500 rynnäkköasemallin ja niiden muunnelmien myynti, osto, käyttö ja maahantuonti.

”Nämä aseet on suunniteltu vain ja ainoastaan yhtä tarkoitusta varten: tappamaan mahdollisimman paljon ihmisiä lyhyessä ajassa”, Trudeau sanoi tiedotustilaisuudessa.

”Tällaisille aseille ei ole Kanadassa käyttöä eikä sijaa”, hän jatkoi.

Porvari voi nukkua yönsä hyvin, kun vappumarssit jäävät väliin

Helsingin Sanomat 1. Toukokuu 2020

Kun vappua vietetään virtuaalisesti, ei porvarien tarvitse pelätä työväenliikkeen joukkovoiman osoitusta.

TOISIN kuin tunnetussa vasemmistolaulussa sanotaan, porvarikin voi tänä vappuna nukkua yönsä hyvin. Erityisen aiheen sikeisiin uniin on taannut koronaviruspandemia, joka on rajoittanut kokoontumiset kymmeneen henkeen. Enimmillään kymmenen hengen vappumarssi ei herätä kunnioitusta – eikä liioin pelkotiloja niissä, joille on haluttu osoittaa joukkovoimaa.

Poliitikot pitävät vappupuheensa verkossa – moni hallituspuolue viettää virtuaalivappua

Yle Uutiset 1. Toukokuu 2020

Tänään kuullaan etänä ainakin pääministerin, opetusministerin ja sisäministerin vapputervehdykset.

Niin kuin vappujuhlat isolta osin muutenkin, ovat myös suomalaisten poliittikkojen vappupuheet siirtyneet verkkoon.

Useat puolueet järjestävät tänä vuonna vappujuhlan sijaan virtuaalivapun. Pääministeri Sanna Marin pitää oman vappupuheensa SDP:n Facebook-sivulla esitettävässä vappulähetyksessä. Vappulähetys kuvataan Käpylän työväentalolla Helsingissä. Marinin lisäksi SDP:n virtuaalivapussa pitää vappupuheen myös puolueen puheenjohtaja Antti Rinne.

Donald Trump laukoo jälleen: "Kiina tekee kaikkensa, jotta häviäisin vaalit"

MTV Uutiset 30. Huhtikuu 2020

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syyttää Kiinan tekevän kaikkensa, jotta hän häviäisi tulossa olevat presidentinvaalit.

Trump esitti syytöksensä uutistoimisto Reutersin haastattelussa. Trump sanoi uskovansa, että Kiina haluaa demokraattipoliitikko Joe Bidenin voittavan.

Trumpin mukaan Kiina toivoo Bidenin helpottavan kauppa- ja muuta painostusta, jota Trump on Kiinaan kohdistanut. Trump on syyttänyt toistuvasti Kiinaa koronaviruksen leviämisestä, koska maa ei Trumpin mukaan kertonut ajoissa koronaviruksesta muulle maailmalle.

Hallitus päätti: Lähiopetus perus­kouluissa alkaa taas 14. toukokuuta erityis­järjestelyin

Helsingin Sanomat 29. Huhtikuu 2020

HALLITUS päätti keskiviikkona, että rajoitukset perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa puretaan. Lähiopetukseen palataan 14. toukokuuta alkaen erityisjärjestelyin.

Samalla loppuu etäopetus, joka on toteutettu valmiuslain nojalla. Kunnat eivät voi järjestää etäopetusta omalla päätöksellään.

Opetusministeri Li Andersson (vas) korosti tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana, että päätöksen taustalla on terveysviranomaisten näkemys, joka mukaan koulujen avaaminen hallitusti on turvallista sekä oppilaille että opettajille.

Desinfiointi muutaman tunnin välein ei estä koronaa – viranomaiset antoivat korona-ajan siivoussuositukset, joilla ei ole tieteellistä pohjaa

Yle Uutiset 28. Huhtikuu 2020

Työterveyslaitos ohjeistaa puhdistamaan pinnat 2–4 tunnin välein. Suosituksen pohjana on kansainvälisen siivoustarvikkeita myyvän yrityksen ohje.

Kaupoissa, julkisissa tiloissa ja työpaikoilla siivoojat ovat puhdistaneet ja desinfioineet tehostetusti maksupäätteitä, ostoskoreja, ovenkahvoja, hyllynreunuksia ja kaikkea, mihin ihminen vain voi sormillaan koskea. Meitä kuluttajia on pyydetty käyttämään pankkikortin lähimaksua ja välttämään kaikenlaista tarpeetonta koskettelua, mikä voisi edistää koronaviruksen leviämistä.

Muutaman tunnin välein tapahtuva siivous ja desinfioiminen ovat liioittelua. Käsien pesu ja omasta hygieniasta huolehtiminen riittää estämään viruksen tarttumisen pintojen kautta, sanoo Itä-Suomen yliopiston kliinisen mikrobiologian professori Jukka Pelkonen.

Saksa teki muutoksen koronaseurannassaan – hylkäsi 130 asiantuntijan kehittämän mallin, hakee suuntaa Applelta ja Googlelta

Iltasanomat 27. Huhtikuu 2020

Saksa haluaa suojella koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastuneiden henkilöllisyyttä.

Saksa haluaa suojella koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastuneiden henkilöllisyyttä.

Saksa tekee rajun muutoksen koronaviruksen seurannassaan.

Sovelluksen keräämä tieto olisi tallennettu keskitetysti. Keskitettyyn tallentamisesta alkoi asiantuntijoiden ja hallituksen välinen kiista. Mallia arvosteltiin kovasti siitä, että se sisälsi valtavia tietoturvariskejä.

Nyt Saksa aikookin noudattaa samanlaista mallia kuin Apple ja Google. Molemmat tekniikan jättiläiset ilmoittivat yllättäen yhteisestä aloitteesta jäljityssovelluksesta, joka perustuu hajautettuun lähestymistapaan.

Sovellukseen olisi tulossa mahdollisuus siihen, että kansalaisten tiedot tallentuisivat ilman henkilöllisyyden paljastumista.

Maanantaimietteitä koronasta

Soininvaara 27. Huhtikuu 2020

Tunnustan kuuluvani niiden inhorealistien joukkoon, jotka uskovat koronaepidemian päättyvän vasta laumasuojaan, joka voidaan saavuttaa joko tartunnan tai rokotteen kautta. Se, että virus voitaisiin tukahduttaa hengiltä ei mahdu minun käsitykseeni viruksista. Yhdessä viruksessa on miljoonan viruksen alku. Kun tukahduttamistoimet poistetaan, epidemia ryöpsähtää uudestaan, jos vastustuskyvyttömiä ihmisiä on ympärillä.

Tiedän, että jotkut paheksuvat tällaista mielipidettä, koska haluavat toivoa muuta. Ei kuitenkaan pidä valita käsitystään epidemian etenemismallista sen perusteella, mikä tuottaa mukavimman lopputuloksen.

-Nuoret ja terveet kyllästyvät
-Menetetty sukupolvi?
-Ruotsissa kuolee enemmän ihmisiä kuin Suomessa
-Turhat rajoitukset pois
-Koulut auki heti
-Korkeakoulujen pääsykokeet
-Kirjastojen lainaus
-Ulkonaliikkumiskielto
-Ruokaravintolat
-Kännykkäpohjainen jäljitys
-Hoivakodit
-Entä jos ei tule immuniteettia?

Trumpin hallinto suunnittelee WHO:n syrjäyttämistä tosissaan – ulkoministeriö etsii jo uusia kumppaneita

Yle Uutiset 26. Huhtikuu 2020

Rahavirtojen jäädyttäminen on vain yksi Valkoisen talon jo käytössä olevista keinoista maailmanjärjestön nujertamisessa.

Yhdysvaltain hallinto yrittää koronaviruksen kulisseissa syrjäyttää Maailman terveysjärjestö WHO:n, kirjoittaa sanomalehti The Washington Post Presidentti Donald Trumpilla ja hänen johtavilla neuvonantajillaan on lehden mukaan käytössään lukuisat keinot.

Trump on toistuvasti syyttänyt Maailman terveysjärjestöä koronatilanteen huonosta hoitamisesta. Viime viikolla Trump ilmoitti jäädyttävänsä WHO:lle tarkoitetut tukensa ainakin 60 päiväksi.

Pohjois-Korean johtajan kunnosta liikkuu villejä huhuja – Tämän tiedämme nyt Kim Jong-unin terveydentilasta ja seuraajaehdokkaasta

Yle Uutiset 26. Huhtikuu 2020

Jos et ole seurannut Kimiä koskevia uutisia tarkasti, tästä jutusta saat tärkeimmät tiedot aiheesta.

Pohjois-Koreasta kantautuu huhuja, joiden mukaan Kim Jong-un olisi sairastunut tai jopa kuollut.

Tietoja Pohjois-Koreasta on aina vaikeaa vahvistaa diktatuurin salailevan olemuksen takia. Yle kokosi yhteen sen, mitä maan johtajan tilanteesta tiedetään ja mikä on huhujen varassa.

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Instagram Ι

sitoumus2050 hiiliporssi