6
11
10
9
8
7
5
4
3
2
1

webistä tältä sivustolta


 1. Trumpin väki odotti Bidenin pojan kovalevystä ”lokakuun yllätystä”, mutta uutispommi on jäämässä tussahdukseksi

  Helsingin Sanomat 21. Lokakuu 2020

  PRESIDENTTI Donald Trumpin tukijoukot ovat toivoneet viime viikolla julkaistusta uutisesta ”lokakuun yllätystä”, joka vielä kääntäisi demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin johdon mielipidekyselyissä republikaani Trumpin voitoksi marraskuun alun presidentinvaaleissa.

  Tabloidilehti New York Postin artikkeli esitteli Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin sähköposteja, joiden aitoudesta ei ole varmuutta. New York Post kertoi sähköpostien löytyneen Delawaren osavaltiossa huhtikuussa 2019 Macbook Pro -tietokoneelta, joka tuotiin huoltoon mutta jota ei koskaan noudettu.

  Huoltoliikkeen omistaja oli toimittanut kovalevyn liittovaltion poliisille FBI:lle mutta kopioinut sen sisällön. Kopion hän oli antanut Trumpin juristina tunnetun New Yorkin entisen pormestarin Rudy Giulianin käyttämälle asianajajalle Robert Costellolle.

 2. Suomalainen professori hämmästyi – valtaosa koronaan sairastuneista ei tartuta tautia eteenpäin

  Ilta-Sanomat 20. Lokakuu 2020

  TAMPEREEN yliopiston epidemiologian professori Pekka Nuorti sanoo, että tutkimusten mukaan koronavirus tarttuu erittäin epätasaisesti. Nuortin havainnoista kertoo Helsingin Sanomat.

  Nuortin mukaan alkuun ajateltiin, että koronavirus etenisi muiden virusten tavoin tasaisesti. Pirkanmaalla kuitenkin huomattiin, että kevään aikana vahvistetuista koronavirustapauksista yli kolme neljäsosa sairastuneista – 76 prosenttia – ei tartuttanut virusta eteenpäin kenellekään, ei edes samassa taloudessa asuvaan puolisoon tai lapsiin.

  Kommentti: Melko mullistava tieto, voidaanko kohta korona rajoituksista luopua ja laskea Korona perinteisten nuhakuumeiden luokkaan?

 3. Maksaisitko sinä vaellusreitin kulkemisesta tai tulipaikan käytöstä? Kansallispuiston kävijämäärä kasvoi, mutta se ei näy luontoyrittäjän tuloissa

  Yle Uutiset 18. Lokakuu 2020

  Suomalaiset ovat jokamiehenoikeuksien kautta tottuneet ilmaiseen tai edulliseen luontomatkailuun. Nyt yrittäjät toivovat tilanteen muuttuvan.

  Vaikka Ilomantsissa sijaisevan Petkeljärven kansallispuiston kävijämäärät nousivat tammi–heinäkuussa 69 prosenttia aikaisemmasta vuodesta, ei Petkeljärvi Centerin yrittäjä Nina Tähtihuomannut muutosta liiketoiminnassaan.

  Majoituskapasiteetti ei ole kasvanut ja puolta kahvilapaikoista jouduttiin pitämään rajoitusten takia suljettuna. 

  Koska majoitusyrittäjille annettiin tiukat, esimerkiksi siivousta koskevat hygieniamääräykset, yrittäjälle tuli kolme kertaa enemmän töitä. Kuitenkaan työstä ei saa kolme kertaa enemmän korvausta.

  Tähden pyörittämä leirintäalue sijaitsee kansallispuiston reittien kupeessa. Suomalaiset matkailijat ovat mieltäneet leirintäalueen käytön ilmaiseksi. Näin ei kuitenkaan ole.

  Metsästäjä ampui maasto­pyöräilijän kuoliaaksi Urho Kekkosen kansallis­puistossa, kyseessä jo toinen kuolemaan johtanut metsästys­onnettomuus tänä syksynä

  Helsingin Sanomat 18. Lokakuu 2020

  Pääkaupunkiseudulta kotoisin ollut 30-vuotias pyöräilijä kuoli poliisin mukaan vammoihinsa tapahtumapaikalla.

  POLIISI epäilee metsästäjän ampuneen vahingossa maastopyöräilijän Urho Kekkosen kansallispuistossa Lapissa. Lapin poliisilaitos kertoo saaneensa eilen kello 11 aikaan ilmoituksen, jonka mukaan metsästäjän laukaus oli osunut pyöräilijään.

  Rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Marko Ijäs sanoo STT:lle, että tietoa tapahtuneesta on vielä suhteellisen vähän. Hän kertoo, että kansallispuistossa metsästys on sallittua muun muassa paikkakuntalaisen oikeudella. Tässä tapauksessa metsästäjällä on Ijäksen mukaan ollut luvat kunnossa.

  ”Henkilö on ollut yksin lintumetsällä. Laukaus on ammuttu kiväärillä”, Ijäs sanoo. Metsästämässä ollutta miestä ei ole vielä kuulusteltu, eikä Ijäs lähde tässä vaiheessa tarkemmin avaamaan tilannetta tai kerro, minkä ikäinen metsällä ollut mies on.

 4. Milloin tästä maasta tuli 17 sekunnin Suomi – ja miksi se on vaarallista?

  Ilta-Sanomat 17. Lokakuu 2020

  Koronan takia on jäänyt vähälle huomiolle Suomen huolestuttava kehityssuunta. Siitä esimerkkejä ovat Elokapina, huonekaluliike Jyskin työntekijä, Geisha-patukka ja Kansallisteatterin näyttelijä, kirjoittaa Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin.

  SOSIAALINEN MEDIA on joskus kuin väkijoukko Pilatuksen aikaan: vaatimassa milloin kenenkin päätä vadille. Se ei liene kenellekään enää uutinen. Sen sijaan huolestuttavaa on se, että sitä somen huutavaa väkijoukkoa on alettu kuunnella.

  The Hateful Eight

  Kuten monet Tarantinon uraa seuraavat tietävät, ohjaaja rakastaa filmiä eikä pidä digitaalitekniikasta. Sen takia Tarantino halusi kuvata The Hateful Eightin 70-milliselle Ultra Panavision -filmiformaatille, jota ei ole käytetty vuosikymmeniin.

 5. Macron: kyseessä islamistinen terrori-isku

  Ilta-Sanomat 17. Lokakuu 2020

  Ranskan presidentti Emmanuel Macron on tuominnut Pariisissa perjantaina tapahtuneen puukotuksen islamistiseksi terrorismiksi.

  Macron kertoo pitävänsä iskua hyökkäyksenä ilmaisunvapautta kohtaan.

  Tänään Ranskan kansalainen on murhattu, koska hän oli opettaja ja koska hän opetti ilmaisunvapautta, presidentti sanoi Reutersin mukaan.

  Macron julisti, etteivät terroristit tule jakamaan Ranskaa. – Koko maa seisoo opettajiensa takana.

 6. Uhri oli näyttänyt luokassa profeetta Muhammadista tehtyjä pilapiirroksia – veitsihyökkääjä katkaisi pään

  MTV Uutiset 16. Lokakuu 2020

  Ranskassa terrorismitapauksia selvittävät syyttäjät ovat kertoneet tutkivansa Pariisin lähistöllä tapahtunutta hyökkäystä, jossa uhrilta oli katkaistu pää.

  Hyökkäys tapahtui myöhään iltapäivällä paikallista aikaa Conflans Saint-Honorinessa Pariisin länsipuolella.

  Hyökkäystä tutkitaan epäiltynä terroristijärjestöön liittyvänä murhana. Uutistoimisto AFP:n poliisilähteen mukaan poliisi saapui paikalle saatuaan ilmoituksen koulun lähistöllä olleesta epäilyttävästä miehestä. Paikalta he löysivät kuolleen miehen ja lähistöltä epäillyn, jolla oli puukon kaltainen ase ja joka käyttäytyi uhkaavasti. Poliisi ampui epäiltyä hyökkääjää, joka haavoittui vakavasti ja kuoli myöhemmin.

 7. On selvää, että toinen aalto on alkanut, sanovat asiantuntijat – ”Tämä on uusi normaali vähintään ensi kesään asti”

  Helsingin Sanomat 13. Lokakuu 2020

  LOKAKUU menee menojaan, ja koronavirusepidemia kurittaa Suomea yhä ankarammalla kädellä. Tautitapaukset ovat jyrkässä kasvussa, mutta sairaalapaikkoja tarvitaan huomattavasti vähemmän kuin keväällä. Kuolemantapauksetkin ovat pysyneet varsin vähäisinä.

  Helsingin Sanomat kysyi asiantuntijoilta, voimmeko jo sanoa virusepidemian toisen aallon käynnistyneen Suomessa. Entä miten tilanne eroaa keväästä?

  KATSOTTIINPA positiivisten tulosten osuutta testauksissa, absoluuttisia tartuntamääriä taikka väestöön suhteutettua uusien koronaviruspotilaiden määrää, on selvää, että toinen aalto on alkanut.

  Tätä korostaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiosairauksien ylilääkäriAsko Järvine.

  ”Osassa Eurooppaa viruksen suvantovaihe päättyi jo elokuun puolella. Siinä mielessä Suomi on jälleen viimeisimpien joukossa tulossa mukaan”, Järvinen toteaa.

  Asko Järvinen lisää, että viime viikkoina koronavirusta on tavattu enenevissä määrin aina kuusikymppisiin ihmisiin asti. Siitä huolimatta tauti on kokonaisuudessaan siirtynyt nuorempaan väestönosaan.

  Snow

  Biden johtaa koko maassa ja tärkeissä vaa’ankieliosavaltioissa

  Yle Uutiset 12. Lokakuu 2020

  Presidentti Donald Trump ei ole onnistunut kuromaan umpeen haastaja Joe Bidenin etumatkaa.

  Biden kipusi viime viikolla ensimmäistä kertaa kaksinumeroiseen johtoon – etumatkaa on istuvaan presidenttiin mielipidemittauksissa 10,3 prosenttiyksikköä. Vaaleihin on enää reilut kolme viikkoa. Silti on hyvä muistaa, että vielä ehtii tapahtua paljon.

  Viime viikkoina Trump on muun muassa joutunut sairaalaan koronatartunnan vuoksi, nimittänyt ehdokkaansa korkeimman oikeuden tuomariksi ja käynyt tulenkatkuisen vaaliväittelyn Bidenin kanssa. Koko maassa 52,2 % äänestäjistä äänestäisi nyt Bidenia, 41,9 % Trumpia. Biden kasvatti suosiotaan hieman alle kahdella prosenttiyksiköllä viime viikkoon verrattuna.

  Selkeä johto gallupeissa ei silti takaa Bidenin voittoa. Vuonna 2016 Hillary Clinton johti kirkkaasti gallupeissa lähes koko kampanjansa ajan.

  Laura Huhtasaari ehdottaa vuoden 2021 Nobelin rauhan­palkintoa Donald Trumpille – näin hän perustelee näkemystään
 8. Useita ihmisiä on pidätetty Michiganin osavaltion kuvernöörin sieppauksen suunnittelusta Yhdysvalloissa

  Helsingin Sanomat 9. Lokakuu 2020

  Epäiltyjen väitetään aikoneen siepata Michiganin osavaltion kuvernöörin. Lisäksi he olivat suunnitelleet pitävänsä hänelle oikeudenkäynnin ”maanpetoksesta.”

  YHDYSVALLOISSA 13 ihmistä on pidätetty epäiltyinä Michiganin kuvernöörin sieppauksen ja osavaltion hallintorakennuksen valtauksen valmistelusta.

  Pidätetyistä seitsemän on miehiä, joilla epäillään olevan yhteyksiä puolisotilaalliseen Wolverine Watchmen -ryhmään. Pidätetyistä kuutta epäillään osallisuudesta kuvernöörin sieppauksen valmistelusta.

  Epäiltyjen väitetään aikoneen siepata kuvernööri Gretchen Whitmerin, joka edustaa demokraattipuoluetta ja on usein ollut republikaanipresidentti Donald Trumpin vihanpurkausten kohteena.

 9. Korona on rikastuttanut miljardöörejä ennennäkemättömällä tavalla

  Iltalehti 9. Lokakuu 2020

  Teknologiamiljardöörien omaisuuden arvo on noussut pandemian aikana 41 prosenttia.

  Korona on ollut maailmanlaajuinen murhenäytelmä, mutta on olemassa joukko ihmisiä, jotka ovat hyötyneet siitä: miljardöörit.

  Keskimäärin jokainen miljardööri rikastui 27,5 prosenttia huhtikuusta heinäkuuhun tänä vuonna, ilmenee sveitsiläisen UBS-pankin tutkimuksesta.

  Kiina on tällä hetkellä miljardöörien luvattu maa, ja heitä tulee koko ajan lisää, oli korona tai ei. Viimeksi kuluneiden 11 vuoden aikana kiinalaisten miljardöörien omaisuus on kasvanut 1 146 prosenttia.

 10. Koronavilkku ei välttämättä ilmoita pitkästä altistumisesta – syynä Bluetooth-ongelma

  Helsingin Sanomat 9. Lokakuu 2020

  Koronavilkkua korjataan niin että myös pitkäaikaisessa altistuksessa olleet saavat ilmoituksen mahdollisesta altistuksestaan.

  Koronavilkkusovellus ei tällä hetkellä hälytä kaikkien niiden sovelluksen ladanneiden puhelimissa, jotka ovat olleet altistuneena pitkään koronavirukselle. Siksi yhdessä asuvista perheenjäsenistä ja vaikkapa mökkireissulla olleesta kaveriporukasta kaikki eivät ole saaneet hälytystä mahdollisesta altistumisestaan.

 11. ”Ymmärrättekö, miten vakava tämä tilanne on?”

  Iltalehti 8. Lokakuu 2020

  Krista Kiuru ärähti eduskunnalle: ”Ymmärrättekö, miten vakava tämä tilanne on?”

  Tässä on hyvä esimerkki siitä, olemmeko me kaikki ymmärtäneet, kuinka vakava tilanne Suomessa on. Lähes 300 tartuntaa, tällä hetkellä ilmaantuvuus huitelee Uudellamaalla lähes 60 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kahta viikkoa kohti, Pohjanmaan seudulla lähes 80 tartuntaa 100 000 asukasta kohti kahdessa viikossa ja yhä täällä keskustellaan siitä, onko meillä minkäänlaista suunnitelmaa, mitä syksyllä tehdään?

  Jos täällä ei ymmärretä tämä asian vakavuutta, olen hyvin huolissani siitä, että Suomessa ei ymmärretä, että jos emme pysty näillä toimilla – joita kentällä vahvasti vedetään eteenpäin – tätä tilannetta hallitsemaan ja tilannetta saamaan poikki, tämä tilanne johtaa epidemian leviämisvaiheeseen. Se tarkoittaa sitä, että niin talouden kuin terveydenkin kannalta ollaan tilanteessa, että se maksaa maltaita sekä yksilölle että yhteiskunnalle, Kiuru jyrähti, kuten yllä olevalta videolta voi kuulla.

 12. Avaruudesta saattoi löytyä ”superasuttava” planeetta, jossa voi olla paratiisimaiset olosuhteet

  Ilta-Sanomat 8. Lokakuu 2020

  Tutkijat ovat havainneet kaukana avaruudessa 24 eksoplaneettaa, joissa elämälle voisi teoriassa olla tarjolla paratiisimaiset olosuhteet.

  MAAPALLO ei välttämättä olekaan maailmankaikkeuden paratiisi, mikäli sellaista joku on uskonut. Tutkijat ovat nimittäin havainneet parikymmentä planeettaa aurinkokuntamme ulkopuolelta, jotka saattavat tarjota jopa paremmat elinolosuhteet kuin kotiplaneettamme.


 13. USA:n seuraavan vaaliväittelyn piti olla virtuaalinen – Trump kieltäytyy osallistumasta: "Ajanhaaskausta"

  Yle Uutiset 8. Lokakuu 2020

  Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kieltäytyy osallistumasta virtuaalisesti järjestettävään vaaliväittelyyn vastaehdokkaansa Joe Bidenin kanssa. Hän kertoi asiasta Fox Business -kanavan haastattelussa.

  Vaaliväittelyitä järjestävä komitea oli juuri ennen Trumpin haastattelua ilmoittanut, että seuraava väittely 15. lokakuuta järjestetään virtuaalisesti. Taustalla ovat turvallisuussyyt.

  Trump on juuri sairastanut COVID-19-taudin. Trumpin mielestä molempia puolueita edustava komitea pyrkii virtuaalisella väittelyllä suojelemaan demokraattien presidenttiehdokas Joe Bidenia.

  Virtuaalinen väittely on hänen mielestään ajanhaaskausta ja puhuminen tietokoneen edessä naurettavaa.

 14. Yhdysvaltain varapresidenttiehdokkaat Mike Pence ja Kamala Harris ottivat yhteen koronasta, veroista ja ilmastosta – Yle seurasi vaaliväittelyä

  Yle Uutiset 7. Lokakuu 2020

  Varapresidenttiehdokkaat Mike Pence ja Kamala Harris kävivät huomattavasti rauhallisemman väittelyn kuin presidenttiehdokkaat viime viikolla.

  Pence ja Harris kohtasivat Utahin osavaltion pääkaupungissa Salt Lake Cityssa. Keskustelua ohjaa USA Today -lehden Washingtonin toimituksen päällikkö Susan Page.

  Ehdokkaiden välissä oli läpinäkyvä muoviseinä Keskustelu jakautui yhdeksään noin kymmenen minuutin osioon.

  Trumpin lähipiirissä leviävästä koronaepidemiasta muistutti lavalla läpinäkyvä muoviseinä, joka erottaa ehdokkaat toisistaan.

  Varapresidentti Pence on altistunut virukselle Valkoisessa talossa, mutta on saanut ainakin kaksi negatiivista testitulosta viime päivinä.

 15. Lotta Henttala valittiin Vuoden Sinitiaiseksi 2020

  Satakunnan viikko 6. Lokakuu 2020

  Lot­ta Hent­ta­la on len­tä­nyt sii­vil­lään, uut­te­ruu­del­laan, si­suk­kuu­del­laan ja per­heen kan­nus­tuk­sel­la mer­kit­tä­viin pyö­räi­ly­saa­vu­tuk­siin ja teh­nyt Sa­ta­kun­taa tun­ne­tuk­si uran­sa kaut­ta, pe­rus­te­luis­sa sa­no­taan.

  Vuo­den Si­ni­ti­ai­nen -kun­ni­a­kir­ja ja sti­pen­di luo­vu­tet­tiin Hent­ta­lal­le sun­nun­tai­na 4.10. Sa­ta­kun­nan mu­se­on ti­lois­sa. Lot­ta Hent­ta­la (o.s. Le­pis­tö, s. 28. ke­sä­kuu­ta 1989 Noor­mark­ku) saa­vut­ti en­sim­mäi­sen Suo­men mes­ta­ruu­ten­sa ai­kuis­ten sar­jois­sa vuon­na 2012 voit­ta­mal­la maan­tie­pyö­räi­lyn SM-kul­taa Lie­dos­sa. Hän voit­ti maan­tie­a­jon SM-kul­taa myös 2013. Seu­raa­va­na vuon­na hän voit­ti maan­tie­a­jon ja ai­ka-ajon Suo­men-mes­ta­ruu­den.

  Lot­ta Hent­ta­la saa­vut­ti en­sim­mäi­se­nä suo­ma­lai­se­na maan­tie­pyö­räi­li­jä­nä ai­kuis­ten sar­jan MM-mi­ta­lin vuon­na 2016. Maa­il­man kier­tu­een voi­tot 2017 vuon­na Gent We­vel­ge­mis­sä ja Cres­cent Var­ga­das­sa ovat hä­nen lois­ta­via saa­vu­tuk­si­aan. Hent­ta­la edus­ti Suo­mea jo Rion olym­pi­a­lai­sis­sa, ja hä­net on va­lit­tu To­ki­on olym­pi­a­lai­siin. Ki­sa­mat­ka on nyt siir­ty­nyt myö­hem­pään ajan­koh­taan.

  Am­mat­ti­pyö­räi­li­jäl­lä on kaik­ki­aan 15 voit­toa, 13 kak­kos­si­jaa ja 14 kol­mos­si­jaa am­mat­ti­lais­ki­sois­ta.

  Lot­ta Hent­ta­la on käy­nyt Ku­nin­kaan­haan ur­hei­lu­lu­ki­on ja kir­joit­ta­nut yli­op­pi­laak­si vuon­na 2009. Hän on nai­mi­sis­sa am­mat­ti­pyö­räi­li­jä Joo­nas Hent­ta­lan kans­sa.

 16. Helsingin poliisi perustelee sumutteen käyttöä Elokapinan mielenosoituksessa – ”Tavoitteena väkijoukon hajottaminen ja vastarinnan murtaminen”

  Ilta-Sanomat 5. Lokakuu 2020

  HELSINGIN poliisi perustelee juuri tulleessa tiedotteessaan lauantaista voimankäyttöä Elokapina-liikkeen mielenosoittajia vastaan.

  Helsingin poliisin mukaan mielenosoituksesta oli ilmoitettu poliisille etukäteen, mutta mielenosoituksen kulku ei vastannut sovittua.

  Mielenosoittajien annettiin blokata Unioninkadun liikennettä parin tunnin ajan, vaikka se oli vastoin ennakkoon sovittua. Kun osa ryhmästä irtautui vilkasliikenteiselle Kaisaniemenkadulle, tilanteessa oli tehtävä uusi riskiarvio, toteaa apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen tiedotteessa.

 17. Liharuoat ovat yksi ruokavaliomme merkittävimmistä rasvan lähteistä – Asiantuntija kertoo, mitä lihaa kannattaa valita lautaselle, jos haluaa syödä terveellisesti

  Helsingin Sanomat 5.Lokakuu 2020

  Liha on monien ravintoaineiden hyvä lähde, mutta haittapuolena on tyydyttynyt rasva. Terveyden kannalta olennaista on paitsi pysyä kohtuudessa myös kiinnittää huomiota rasvan määrään ja laatuun.

  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan miehen lautasella on lihaa ja lihavalmisteita keskimäärin 180 grammaa ja naisen noin 100 grammaa päivässä.

  ”Kohtuullistamisen puolesta puhuu se, että syömme tällä hetkellä lihaa keskimäärin enemmän kuin suositellaan”, sanoo THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo.

  ”Terveydelle kaikkein huonoin valinta ovat makkarat, leikkeleet ja muut lihavalmisteet, sillä niissä on tyydyttyneen rasvan lisäksi yleensä runsaasti suolaa. Liha kannattaa mieluiten syödä lihana”, Kuusipalo sanoo.

 18. Trump teki pikaisen yllätys­vierailun sairaalan ulko­puolelle auto­saattueessa, lääkäri paheksuu presidentin toimintaa: ”Poliittista teatteria”

  Helsingin Sanomat 5. Lokakuu 2020

  Koronavirustautia sairastava presidentti pistäytyi sairaalan ulkopuolella tervehtimässä kannattajiaan. Vierailusta ei ilmoitettu etukäteen medialle, vaan Trump kertoi aikeistaan ainoastaan Twitterissä.

  KORONAVIRUSTARTUNNAN saanut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on käynyt tervehtimässä kannattajiaan Walter Reedin sairaalan ulkopuolella. Maskiin pukeutunut Trump vilkutteli ihmisille SUV-katumaasturin takapenkiltä ja lipui väkijoukkojen ohitse Bethesdassa Marylandin osavaltiossa varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa. Ihmiset hurrasivat sekä heiluttelivat kylttejä ja lippuja.

  Walter Reedin sotilassairaalan lääkäri James P. Phillipsin mielestä presidentti toimi vastuuttomasti. Phillipsin mukaan Trump on vaarantanut samassa autossa kanssaan olleiden Yhdysvaltain salaisen palvelun agenttien terveyden.

 19. Ensin lääkärit kertoivat Trumpin voivan erinomaisesti, sitten Valkoinen talo tiedotti tilan olevan ”hyvin huolestuttava” – Presidentin oireita salaillaan tärkeimmällä hetkellä vaalien alla

  Helsingin Sanomat 4. Lokakuu 2020

  Yhdysvaltain presidentin terveydentilasta olisi tärkeää tiedottaa tavalla, joka herättää luottamusta, mutta toistaiseksi sellaista ei ole nähty, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Berner analyysissään.

  PERJANTAI-ILTANA helikopteri nousi ilmaan Valkoisen talon edustalla. Kyydissä oli Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka lennätettiin iltaruskossa sairaalaan saamaan hoitoa koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin. Yhdysvaltain presidentinvaaleihin oli 32 päivää aikaa.

  Trumpin voinnista tiedettiin vähän. Hänen oireidensa oli kerrottu olevan lieviä. Miksi siis sairaalareissu? Sitä kuvattiin varotoimenpiteeksi, mutta koronavirustartunnan miehensä tavoin saanut Melania Trump sai kuitenkin jäädä Valkoiseen taloon.

  NÄIN Valkoinen talo toimii. Omalla nimellä ja kasvoilla sanotaan yhtä, nimettömästi vuodetaan julkisuuteen toista. Presidentin terveydentilasta olisi tärkeää tiedottaa tavalla, joka herättää luottamusta, mutta toistaiseksi sellaista ei ole nähty. Kansliapäällikkö Mark Meadows sanoi perjantaina, että Trumpin oireet olivat lieviä. Lauantaina sama mies kertoi taustahaastattelussa Valkoisen talon toimittajille, että Trumpin tila oli sittenkin ollut perjantaina ”hyvin huolestuttava”. Meadowsin kommentti uutisoitiin ensin nimettömästi, mutta yksi televisiokameroista oli kuvannut taustakeskustelun alun, ja oli pian selvää, kuka nimetön korkean tason lähde oli.

  Samaan aikaan tartuntauutiset Trumpin lähipiiristä seurasivat toinen toistaan: kolme republikaanisenaattoria, väittelyvalmentaja ja epävirallinen neuvonantaja Chris Christie, kampanjapäällikkö Bill Stepien ja niin edelleen.

 20. Michiganissa näkyvät Yhdysvaltain talouden kahdet kasvot: Työtön Matt on menettämässä kotinsa, samalla kun Michellen eläkesäästöt ampaisivat nousuun

  Yle Uutiset 4. Lokakuu 2020

  Monroen pikkukaupungissa Michiganissa Matt Bunkelman ja hänen avopuolisonsa Mary Spas purkittavat syksyn satoa säilykkeiksi rahattoman ja rauhattoman talven varalle. Molemmat lomautettiin keväällä koronapandemian takia, ja nyt he ovat jäämässä myös ilman työttömyyskorvausta.

  Useimpien republikaanien mielestä taloudessa pyyhkii koronasta huolimatta suhteellisen hyvin, ja ansio siitä kuuluu presidentti Donald Trumpille.

  Useimpien republikaanien mielestä taloudessa pyyhkii koronasta huolimatta suhteellisen hyvin, ja ansio siitä kuuluu presidentti Donald Trumpille.

  Michiganin osavaltion talouskehitys on joka tapauksessa ollut synkempää kuin Yhdysvalloissa keskimäärin.

  Työttömyysluvut eivät mairittele presidentti Trumpia. Pahimmillaan huhtikuussa lähes neljännes Michiganin työvoimasta oli työttömänä tai lomautettuna, mutta elokuussa Michiganin työttömyysaste laski 8,7 prosenttiin.

  Matt Bunkelmanin puoliso Mary Spas työskenteli optikkoliikkeessä Michiganin yliopiston kampuksella Ann Arborin kaupungissa. Kun yliopisto siirtyi etäopetukseen, asiakkaat kaikkosivat. Kesällä liike suljettiin ja Mary lomautettiin. Käytännössä se tarkoitti työttömyyttä. Molemmilla oli yhtäkkiä loputtomasti aikaa maalata lattioita ja istuttaa kukkia. – Meistä on tullut hyviä puutarhanhoitajia ja backgammonin pelaajia, Bunkelman toteaa ironisesti.

 21. Tiktokin tanssiva vallankumous

  Helsingin Sanomat 4. Lokakuu 2020

  Z-sukupolvi aikoo pelastaa maailman, jonka boomerit ovat ajaneet tuhon partaalle, kirjoittaa Jaakko Lyytinen kolumnissaan.

  TENTTAUS alkoi aamiaisella.

  Teini: Faija, kuulitsä, mitä Fortum on tehnyt?

  Faija: Jaa. Jotain ikävää?

  Teini: Ne aikoo avata uuden hiilivoimalan Saksassa.

  Faija: Tarkoitatko sitä Uniper-firmaa, jonka enemmistön Fortum osti?

  Teini (silmiään pyöritellen): Siis HIILIVOIMALAN!

  Faija: Eikös Fortum ole aika hyvä näissä ympäristöasioissa?

  Teini: Ok, boomer. Viherpesu alkaa. Älä vaan sano, että sulla on Fortumin osakkeita.

  Faija: Osakkeita? Öööh. Boomer? Eikös sillä viitata amerikkalaisiin, sodanjälkeisiin suuriin ikäluokkiin?

  Teini: Ok, whatever.

  Kun sain suunvuoron, johdattelin keskustelua mukavuusalueilleni, historiaan ja politiikkaan: Katsos, monet edistysaskeleet ovat aika tuoreita, maailma muuttuu hitaasti. Lapseni pommitti jatkokysymyksillään kuin mikäkin Brecht. Miksi tämä on näin?

  Tiktok on meidän Z-sukupolvemme media, tyttäreni sanoi.

  Kommentti: Joo joo, nää on näitä Z-sukupolvelle miljardöörien luomia hetken kukkivia luomuksia. Kun julkkikset häipyy, ja häipyyhän ne kun massia on tarpeeksi tai huume vierotus kutsuu. Tavis tokkaajat katoavat myös, lyödäänkö vetoa? Palataan tähän uutiseen kymmenen vuoden kuluttua ja kysyy - Häh ikinä kuullutkaan. Ö-sukupolvea aloitteleva Tuku-tuku "Westworld" botti. Jos Z-sukupolvi olisi oikeasti kiinnostunut parantamaan maailmaa he äänestäisivät itsensä päättäville paikoille, mutta siihen tarvittaisiin muutakin kuin sohvaperunoita peukuttavia muunsukupuolisia. Eli Boomerien valtakausi jatkuu vielä pitkään.

 22. Metsäteollisuus iski pöytään työmarkkinajytkyn – Joustavatko palkat myös ylös, kun ajat ovat hyvät?

  Uusi Suomi 3. Lokakuu 2020

  Metsäteollisuus toivoo, että työehdoista pystyttäisiin sopimaan yritys- ja jopa tuotekohtaisesti. Hallituksen puheenjohtajan mukaan tarkoitus ei ole vetää mattoa ay-liikkeen alta.

  Metsäteollisuuden Ilkka Hämälän mukaan kilpailukykyä ei ole pystytty parantamaan nykyjärjestelmässä parhaalla mahdollisella tavalla.

 23. Presidentti Trumpilla ja Melania Trumpilla on todettu koronavirustartunta

  Helsingin Sanomat 2. Lokakuu 2020

  Trumpin tartunnalla voi olla vakavia seurauksia vaalikampanjalle Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin koronatartunnalla voi olla vakavia seurauksia hänen vaalikampanjansa jatkolle.

  Perjantaina aamulla oli vielä epäselvää, mitä Trumpin karanteeni käytännössä tarkoittaa. Yhdysvaltain tartuntatautiviraston mukaan karanteenin pitää kestää 14 vuorokautta altistumisesta virukselle.

  Presidentin avustajat kertoivat The Washington Postin mukaan, että kaikki poliittiset tilaisuudet on toistaiseksi peruutettu.

  Tulevina päivinä Trumpin oli määrä osallistua kampanjatilaisuuksiin muun muassa Floridassa, Wisconsinissa ja Arizonassa. Ne ovat kaikki niin sanottuja vaa’ankieliosavaltioita, eli niissä demokraattien ja republikaanien kannatus on tasaväkistä, ja voitto voi tuoda runsaasti valitsijamiehiä. Seuraava vaaliväittely Bidenin kanssa oli määrä pitää 15. lokakuuta, eli 13 päivää sen jälkeen kun Trumpin tartunta todettiin.

 24. Li Andersson roimii Metsäteollisuuden uutispommia ja nostaa esiin 10 €/h -avauksen – ”Akuutti tarve säätää minimipalkkalaki”

  Uusi Suomi 2. Lokakuu 2020

  ”Metsäteollisuuden linjauksessa on kyse politiikasta ja halusta heikentää työehtoja, eikä mistään muusta”, tulkitsee vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

  ”Mikäli yrityskohtaiset sopimukset oikeasti tulevat halvemmiksi työnantajille vai ei, jää nähtäväksi. Varmaa on kuitenkin, että tästä seuraa enemmän turbulenssia ja myös työehtojen eriytymistä. Joidenkin asema saattaa parantua, toisten tulee heikentymään”, Andersson myös tviittaa. Andersson ennakoi, että työehtosopimuksista peruuttaminen luo tarpeen muuttaa lainsäädäntöä.

 25. Ensimmäinen loka­kuuta jää Suomen työ­markkina­historiaan, ja moni ala saattaa pian seurata Metsä­teollisuuden päätöstä

  Helsingin Sanomat 1. Lokakuu 2020

  Edessä voi olla suuri muutos työehtojen muotoutumisessa, mutta kukaan ei tiedä, tuoko muutos Suomeen enemmän työtä vai palkanalennuksia, kirjoittaa analyysissään HS:n politiikan toimittaja Teemu Luukka.

  ILMASSA on ollut jo pidempään arvailuja, että jokin työnantajaliitto ilmoittaa lopettavansa valtakunnallisten työehtosopimusten tekemisen.

  Uhkailuja eri aloilla on kuultu, mutta odotetusti Metsäteollisuus ry ehti ensimmäisenä.

  Viitteitä tästä saatiin vuonna 2016, jolloin yhdistys erosi Elinkeinoelämän keskusliitosta sen jälkeen, kun se piti kilpailukykysopimusta riittämättömänä auttamaan suomalaista teollisuutta.

  Sen jälkeen metsäteollisuus on ollut kovin pettynyt neuvottelemiensa työehtosopimusten sisältöön, vaikka lakkojen voimalla sopimukset ovat lopulta syntyneet.

  TORSTAINA Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Hämälä lopulta paukautti uutispommin ja ilmoitti, ettei Metsäteollisuus ry enää sovi työehtosopimuksista sen jälkeen, kun nykyiset sopimukset ovat päättyneet vuosina 2021 ja 2022.

 26. Putin kieltää raakapuun viennin Venäjältä – määräys kurittaa myös Suomen metsäteollisuutta

  Taloussanomat 30. Syyskuu 2020

  Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut määräyksen, jonka mukaan Venäjältä ei saa enää vuoden 2022 alusta alkaen viedä ulkomaille jalostamatonta tai vain ”näennäisesti” jalostettua havupuuta ja arvokasta lehtipuuta.

  VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin on antanut raakapuun vientikiellosta määräyksen, joka tulee koettelemaan pahasti myös Suomen metsäteollisuutta, mikäli se tulee voimaan nyt ilmoitetussa muodossa.

  Kremlin nettisivujen ja Venäjän valtionmedian mukaan Putin aikoo kieltää jalostamattoman raakapuun viennin Venäjältä ulkomaille vuoden 2022 alusta alkaen.

  Määrään ottamaan käyttöön 1. tammikuuta 2022 alkaen täyden vientikiellon jalostamattomille tai karkeasti, vain näennäisesti, käsitellyille puumateriaaleille havupuun ja arvokkaan lehtipuun osalta, Putin sanoi Kremlin nettisivujen mukaan.

 27. Trumpin ja Bidenin ensimmäinen vaali­väittely sortui riitelyyn ja henkilö­kohtaisuuksiin, Biden kutsui Trumpia pelleksi

  Helsingin Sanomat 30. Syyskuu 2020

  YHDYSVALTAIN istuva presidentti Donald Trump ja demokraattipuolueen vastaehdokas Joe Biden kohtasivat varhain aamulla Suomen aikaa Yhdysvaltojen presidentinvaalien ensimmäisessä väittelyssä Clevelandissa, Ohiossa. Väittelyssä mentiin henkilökohtaisuuksiin ja asiakysymykset jäivät jalkoihin. Biden kutsui Trumpia muun muassa pelleksi ja Yhdysvaltain historian huonoimmaksi presidentiksi. Trump puhui jatkuvasti päälle ja sanoi jo ensimmäisen osion päätteksi, ettei Biden ole saanut pitkällä poliittisella urallaan mitään aikaan. Kumpikin kyseenalaisti vastapuolen älykkyyden.

  ”Voisitko pitää pääsi kiinni”, Biden sanoi Trumpille yhden keskeytyksen aikana. Suurimman osan aikaa Biden kuitenkin reagoi Trumpin välihuutoihin päätä pudistelemalla ja naureskelemalla.

  Kommentti: Tästä ei hyvää seuraa, siis USA:n vaaleista. Maa ajautuu kaaokseen ja pitkäaikaiseen väkivallan ja tuhon tielle.

 28. Ravintolajätiltä raju yt-ilmoitus kesken hallituksen tiedotustilaisuuden – Toimitusjohtaja viittaa Sanna Marinin ryöpsäyttämään keskusteluun

  Uusi Suomi 30. Syyskuu 2020

  ”Suomen hallituksen määräämien ravintolarajoitusten myötä yhtiö arvioi siirtyvänsä toteuttamaan liiketoimintaansa low-skenaarionsa mukaisesti, jossa myynti on noin 50–70 prosenttia edellisvuoden tasosta”, yhtiö tiedotti tiistai-iltana kesken hallituksen tiedotustilaisuuden.

  Ravintolayhtiö NoHo Partners kertoi tiistai-iltana aloittavansa yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut sopeuttaakseen toimintaansa Suomen hallituksen asettamiin tiukkoihin ravintolatoimialaa koskeviin rajoituksiin. ”Neuvotteluiden tarkoituksena on minimoida koronapandemiasta aiheutuvia taloudellisia vaikutuksia ja sopeuttaa yhtiön kustannustaso vastaamaan ravintolarajoitusten mukana laskevaa volyymia”, yhtiö tiedottaa.

 29. Altia ja norjalainen Arcus yhdistyvät – Uusi yhtiö on Anora Group ja se tähtää Pohjoismaiden johtavaksi viinien ja väkevien bränditaloksi

  Satakunan Kansa 29. Syyskuu 2020

  Suomalainen alkoholiyhtiö Altia ja norjalainen Arcus yhdistyvät. Yhtiöt julkistivat tiistaiaamuna suunnitelmansa yritysjärjestelystä, jonka tavoitteena on yhtiöiden sulautuminen yhdeksi yhtiöksi.

  Suomen valtio tukee norjalaisen Arcuksen sulautumista Altiaan. Talouspoliittinen ministerivaliokunta on käsitellyt asiaa ja puoltaa sulautumissuunnitelmaa.

  Altia tiedottaa, että uuden yhtiön nimi on Anora Group. Se jatkaa listattuna Nasdaq Helsingissä. Uuden yhtiön pääkonttori on Helsingissä ja toimitusjohtajana jatkaa Pekka Tennilä.

 30. HILJAISUUS MURTUU

  Helsingin Sanomat 29. Syyskuu 2020

  Vuosaaressa tapahtui 17 vuotta sitten alamaailman palkkamurha, josta on nyt syytteessä myös Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio. Oikeudenkäynti on poikkeuksellinen, sillä se on murtamassa niin poliisin kuin alamaailman vaikenemisen lain.

  VIIME VUOSIEN poliisirikosjutut Suomessa ovat muistuttaneet pahimmillaan kansainvälisiä järjestäytyneen rikollisuuden oikeudenkäyntejä. Syy mielikuvaan ei aina ole ollut rikosten vakavuudessa vaan pikemmin tekoja ympäröivässä hiljaisuudessa.

  Poliiseille tuntuu olevan lähes mahdotonta todistaa omia kollegoitaan vastaan, vaikka todistajien pitää rangaistuksen uhalla puhua totta. Karkein esimerkki on Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumerikosjuttu. Hovioikeuden tuomion mukaan Aarnion entiset alaiset sepittivät keksittyjä tarinoita Aarnion suojelemiseksi.

  Tämä poliisien tyyli suojella kollegoitaan tuo mieleen omertàn, vaikenemisen lain, joka on tyypillinen järjestäytyneelle rikollisuudelle. Keskiviikkona oikeudessa on kuitenkin alkamassa henkilötodistelu oikeusjutussa, joka näyttää murtavan sekä poliisien että alamaailman hiljaisuuden. Draaman kaareen kuuluu, että tämäkin historiallinen hetki nähdään Aarnion oikeudenkäynnissä.

 31. ”Aion julkistaa monia asioita, ja ihmiset tulevat olemaan hyvin järkyttyneitä” – NYT: Trump maksoi vaalivuotena vain 750 dollaria liittovaltion tuloveroja

  Demokraatti 28. Syyskuu 2020

  New York Times (NYT) on saanut haltuunsa Trumpin veroilmoitustietoja yli kahden vuosikymmenen ajalta. Tiedoista uupuvat presidentin henkilökohtaiset veroilmoitukset vuosilta 2018 ja 2019.

  Trump kiirehti julistamaan New York Timesin veropaljastukset ”täysiksi valeuutisiksi”.

  Lehden mukaan viimeisen 15 vuoden aikana Trump ei ole maksanut lainkaan liittovaltion tuloveroja kymmenenä vuotena. Syynä on se, että Trump on ilmoittanut hävinneensä paljon enemmän rahaa kuin on saanut tienattua.

 32. Sastamalan tuore Suomen mestari kisaa seuraavaksi Espanjassa – ”Katsotaan mihin vauhti riittää”

  Tyrvään Sanomat 28. Syyskuu 2020

  Sastamalalainen Rasmus Nurmi, 15, oli lähes voittamaton ratamoottoripyöräilyn SSP300-luokassa tällä kaudella. Nurmi voitti yhdestätoista kisalähdöstä peräti kymmenen. Suomen mestaruuden sastamalalainen varmisti Alastaron radalla syyskuussa.

 33. Ministeri Leppä purkaisi valkoposkihanhen rauhoituksen – "Laji varmasti kestää metsästyksen"

  Turun Sanomat 27. Syyskuu 2020

  Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) sanoo ottavansa EU:n maatalousministereiden kokouksessa ensi kuussa esille valkoposkihanhen muuttamisen metsästettäväksi lajiksi.

  Tällä hetkellä lintu on luokiteltu EU:n lintudirektiivissä rauhoitetuksi lajiksi. – Meidän on haettava kumppaneita niistä maista, jotka kärsivät samasta ongelmasta. Yhteistyötä esimerkiksi Ruotsin ja Viron kanssa tarvitaan.

 34. Valkoisen talon polarisoiva politiikkaa on jakanut amerikansuomalaisetkin kahteen leiriin

  Amerikan Sanomat 26. Syyskuu 2020

  Politiikka särkee ystävyyksiä

  Vanhempi tyttäreni asuu Texasisssa. Hän on tietenkin republikaani, kuten melkein kaikki työtoverit ja naapurit siellä. Nuorempi tyttäreni asuu Hawaii`lla, ja hän on puolestaan demokraatti, niinkuin melkein kaikki hänen naapurinsa.

  Jo viime vuonna tytöt yllättäen suuttuivat toisilleen politiikasta ja menivät niin pitkälle että eivät enää kelvanneet toisilleen ystävinä Facebookissa.

  Ja minä kun luulin että olin kasvattanut tytöt ihan järkeviksi ihmisiksi. Viime aikoina olen kuullut samantapaisia tarinoita mualtakin. Hyvät ystävät riitelevät politiikasta vaikka tähän saakka ovat olleet sydänystäviä.

  Tuttavani lopetti paikallisen Palm Beach Post lehden tilaamisen, koska loukkantui syvästi lehden vasemmalle suuntautumisesta.

  Amerikkalaiset TV kanavat ovat myös perin juurin jakautuneita. FOX News sekä One America News oikealla ja muut enimmäkseen vasemmalla, ja CNN äärivasemmalla.

  CNN on Suomen median Yhdysvalltojen uutisten päälähde, mikä tietenkin osittain selittää Suomen lehdistön Trumpiin kohdistuvan vihamielisyyden.

 

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Instagram Ι

sitoumus2050 hiiliporssi