6
11
10
9
8
7
5
4
3
2
1

webistä tältä sivustolta


 1. Trump heitti sysimustan varjon Euroopan ylle – paljon parempaa ei välttämättä ole luvassa Bidenin valtakaudellakaan

  Ilta-Sanomat Marraskuu 2020

  MONI uskoo, että Biden palauttaa Yhdysvallat noudattamaan kansainvälisen sopimuskulttuurin sääntöjä. Donald Trumpin poistuminen Valkoisesta talosta tuo kauan kaivattua ennustettavuutta maailman ehdottoman taloudellisen ja sotilaallisen suurvallan toimintaan.

  Kaikki eivät ole kuitenkaan yhtyneet riemunkiljahduksiin.

  Moni eurooppalainen poliitikko ja talousanalyytikko haluaa odottaa Bidenin linjauksia mm. kauppapolitiikassa. Eikä ihme. Trumpin neljä vuotta vallassa keikautti Euroopan ja Yhdysvaltojen taloussuhteet päälaelleen: Trumpin retoriikassa läheisestä kauppakumppanista tuli vihollinen, Kiinaan verrattava loinen, joka syö amerikkalaisten yritysten ja kansalaisten leipää.

 2. Donald Trump ei myönnä tappiota, jatkaa kannatuskiertuetta

  Verkkouutiset Marraskuu 2020

  Istuva presidentti haastaa vaalituloksen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo jatkaa suuren luokan kannatustilaisuuksien järjestämistä, vaikka presidentinvaalit ovatkin ohi.

  Axiosin ja Fox Newsin tietojen mukaan kiertueella keskitytään jatkossa ”käynnissä oleviin oikeustoimiin”. Tilaisuuksissa aiotaan mediatietojen mukaan muun muassa esitellä väitetysti äänestäneiden ihmisten kuolintodistuksia osoituksena vaalivilpistä. Trumpin kampanja aikoo myös lähettää uudelleenlaskentaryhmiä Georgiaan, Arizonaan ja Pennsylvaniaan.

 3. Miten Trumpin käy tammikuussa? Rikos­tutkinnat ja miljardi­velat uhkaavat siviiliksi palaavaa presidenttiä

  Ilta-Sanomat Marraskuu 2020

  Donald Trump joutunee oikeuden eteen ensi vuonna; silti hänen uskotaan pysyvän näkyvänä vaikuttajana politiikassa.

  PRESIDENTTI Donald Trumpin virkakausi päättyy 20. tammikuuta 2021, kun kello lyö 12 Yhdysvaltain itärannikon aikaa. Samalla kellonlyömällä Trumpista tulee siviilihenkilö, joka menettää istuvalle presidentille perinteisesti suodun syytesuojan.

  Suoja rikossyytteiltä perustuu oikeusministeriön pitkäaikaiseen käytäntöön. Kongressin nostamat virkasyytteet ovat asia erikseen – Trump kävi tämän prosessin läpi ja sai valtakunnanoikeutena toimineelta senaatilta vapauttavan päätöksen muun muassa vallan väärinkäyttöä koskevista syytteistä 5. helmikuuta 2020.

  Siviilihenkilönä Trump kuitenkin joutuu kohtaamaan menneisyytensä. Hänestä on avattu useitakin esiselvityksiä ja rikostutkintoja, joista osa uhkaa häntä itseään, osa hänen liiketoimiaan ja osa hänen perheensä mainetta.

 4. Trumpin oikeusjutuilla halutaan pitää hänen kannattajansa tyytyväisinä, Etelä-Korea onnittelee ja muistuttaa liittolaisuudesta – Yle seuraa USA:n vaalien jälkitunnelmia

  Yle Uutiset Marraskuu 2020

  Hänestä tulee voiton myötä USA:n 46. presidentti. Biden vakuuttaa haluavansa olla kaikkien amerikkalaisten presidentti.

  Donald Trump kiistää edelleen Bidenin voiton.

 5. Demokraatti Joe Biden on Yhdysvaltain seuraava presidentti, Bidenin äänimäärä on historian suurin

  Helsingin Sanomat Marraskuu 2020

  YHDYSVALTAIN seuraavaksi presidentiksi on valittu demokraatti Joe Biden. Vaalitulos varmistui yli kolme vuorokautta vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen, kun Bidenin johto ratkaisevassa Pennsylvanian osavaltiossa venyi yli 34 000 ääneen.

  Samalla yksi lasikatto rikkoutuu, kun Kamala Harris nousee kaikkien aikojen ensimmäisenä naisena Yhdysvaltain varapresidentiksi.

 6. Joe Bidenin voitonpuheen viesti oli uuden ajan alkaminen – Trumpin hän mainitsi nimeltä vain kerran

  Helsingin Sanomat Marraskuu 2020

  YHDYSVALLOISSA on alkanut uusi aika. Se oli vastavalitun tulevan presidentin Joe Bidenin voitonpuheen viesti. Toisin kuin edellisen neljän vuoden aikana, tärkeintä ei ollut se, mitä presidentti päästi suustaan vaan se, mitä hän jätti sanomatta.

  Biden mainitsi istuvan presidentin Donald Trumpin nimeltä vain kerran ja silloinkin hän kohdisti sanansa tämän äänestäjille.

 7. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan

  Bidenin kommentti sopii loistavasti Trumpin toimiin presidenttikaudella ja Trump sai mitä käytöksellään tilasi, vihaa ja väkivaltaa kansan jakavan yhteiskunnan. Toivottavasti Bidenin kaudella Trumpin kannattajatkin ymmärtävät kuinka parempi on elää sovinnossa kun sisällisodan pelossa.

 8. Sauli Niinistö sai Donald Trumpista aivan toisen kuvan – odottaa Joe Bidenin kaudelta ”paluuta pöytiin”, mutta ei kulta-aikaan

  Uusi Suomi Marraskuu 2020

  Presidentti Sauli Niinistö arvioi Suomen ja Yhdysvaltojen suhdetta presidentinvaalien jälkeen. Hän on tavannut Joe Bidenin ja odottaa nyt Yhdysvalloilta selkeää paluuta kansainväliseen yhteistyöhön. Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat tiivistyneet viime vuosina.

  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö uskoo, että kansainvälisissä suhteissa tapahtuu. muutos ja ”paluu pöytiin”, kun demokraattien Joe Biden nousee Yhdysvaltain presidentiksi. Niinistö kommentoi presidentinvaaleja tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.

  Hän arvelee, että tulos saattaa valitsijamiesten osalta olla jopa selkeämpi kuin monen päivän jännitys antaisi olettaa. Suurin kysymys on nyt se, mitä Yhdysvallat tekee uuden presidentin ja hallinnon johdolla.

  Niinistö muistuttaa, että maassa raivoa koronavirus. Lisäksi vaalit ovat nostattaneet vastakkainasettelua maassa. Siksi Niinistö uskoo, että presidentin päähuomio pysynee Yhdysvalloissa omissa sisäisissä asioissa.

 9. ”Jotain omituista on meneillään” – Trump-talon luona Pennsylvaniassa uskotaan, että tekeillä on suuri vaalivarkaus

  Helsingin Sanomat Marraskuu 2020

  Kahden lapsen äiti pelkää Bidenin vaalivoittoa, koska hänen miehensä on töissä vesisärötystekniikkaa hyödyntävässä yrityksessä.

  KESKIVIIKKO oli kylmäävä päivä 28-vuotiaalle Marissa Smithille. Hänen samanikäinen sulhasensa Korey Detar saapui töistä kotiin ja kertoi, että työpaikalla oli ollut todella omituinen tunnelma. Kaikki olivat vain istuneet vaitonaisina television edessä katsomassa presidentinvaalien pitkittynyttä tuloslaskentaa.

  Tulokset näyttivät vaarallisen hyviltä demokraattiehdokkaalle Joe Bidenille.

  ”Kukaan ei ollut puhunut mitään. He vain tuijottivat, kuinka heidän kohtalonsa muuttuu”, Smith sanoi torstaina.

  Detar työskentelee vesisärötystekniikkaa öljyn ja maakaasun keräämisessä hyödyntävässä yrityksessä Pennsylvaniassa. Vaikka Biden on sanonut, ettei hän lopettaisi vesisärötyksen käyttöä, siihen ei täällä uskota hänen aiempien sekavien kommenttiensa vuoksi.

  Noin 8 000 asukkaan Latroben kaupungin ulkolaidalla asuvat Detar ja Smith äänestivät vaaleissa presidentti Donald Trumpia, kuten teki 64 prosenttia tämän alueen asukkaista. Hän oli vakuuttunut, että demokraatit yrittävät varastaa vaalien tuloksen.

  Kuolleille lähetetyistä postiäänten tilauslomakkeista on raportoitu eri puolilta Pennsylvaniaa ja muualta Yhdysvalloista. Viranomaiset eivät kuitenkaan ole havainneet mitään laajaa vaalivilppiä, mutta epäilyksen siemenet on istutettu syvälle, eikä vähiten presidentti Trumpin vuoksi.

  Trump totesi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä pitämässään puheessa, että vaaleissa tapahtui ”jättimäinen petos maatamme kohtaan” ja ”tämä on häpeällistä Yhdysvaltain kansalle”. Hän lupasi riidellä vaalituloksesta korkeimpaan oikeuteen asti ja väitti jo voittaneensa vaalit.

 10. Kreikka sulkee suuren osan toiminnoistaan lauantai­aamusta lähtien kolmeksi viikoksi – Lontoossa kadut autioituivat sulkujen myötä

  Helsingin Sanomat Marraskuu 2020

  Kreikassa kotoa poistuminen vaatii kohta luvan

  Kreikka sulkee suuren osan toiminnoistaan lauantaiaamusta lähtien kolmeksi viikoksi.

  Sulun aikana kreikkalaiset voivat poistua kotoaan vain, jos he ovat saaneet siihen luvan viranomaisilta, kertoo uutistoimisto AFP. Pyyntö lähetetään ja saadaan kännykän kautta.

  Kaupoista ovat sulun aikana auki vain tärkeimmät, kuten apteekit ja supermarketit.

  Toisin kuin maaliskuisen sulun aikana, nyt auki pidetään alakoulut ja päiväkodit. Vanhemmat lapset ja yliopisto-opiskelijat saavat etäopetusta.

  Keskiviikkona Kreikassa vahvistettiin yli 2 600 uutta koronavirustartuntaa ja 18 virukseen liittyvää kuolemaa. Määrät ovat kasvaneet merkittävästi viikon takaisista.

  Pandemian aikana Kreikassa on kirjattu lähes 47 000 koronavirustartuntaa ja 670 virukseen liittyvä kuolemantapausta. 

  Viranomaisia huolettaa eniten tehohoitoon joutuneiden sairaalapotilaiden määrän kasvu. Määrä on kaksinkertaistunut kuukauden aikana

 11. Trump ei voi enää voittaa ilman Pennsylvaniaa ja useampaa muuta auki olevaa osavaltiota – Tilanne 253 Bidenille, 214 Trumpille

  Helsingin Sanomat 5. Marraskuu Klo. 10:29 2020

  YHDYSVALLOISSA lasketaan parhaillaan presidentinvaalien ääniä. Biden on lähellä voittoa: Varmoja valitsijamiehiä on tällä hetkellä 253 Bidenille ja 214 Trumpille.

 12. 6 väitettä yli 60-vuotiaiden liikunnasta – lääkäri vastaa: totta vai tarua?

  Mahiläinen Marraskuu 2020

  1. Hiki pitäisi kuusikymppisellekin nousta liikunnassa pintaan 2,5 tunnin ajan viikossa.

  2. Koordinaatiokyvyssä tapahtuu iän myötä heikentymistä, minkä vuoksi vaativimmat lajit kannattaa sivuuttaa.

  3. Jos ei liiku, luut voivat haurastua ja lihakset kadota.

  4. ”Sohvaperunatasolta” liikunnan aloittaminen on pitkä ja vaativa projekti.

  5. Jos ei liiku paljon, täydellä teholla ja suunnitelmallisesti, ei kannata liikkua ollenkaan.

  6. Istuminen on yli 60-vuotiaalle pidemmän päälle hyvää lepoa.

  Mitä lääkäri vastaa.

 13. ”Einsteinin suurennuslasi” paljasti Maan kokoisen kulkuriplaneetan harhailevan Linnunradassa – Havainto voi olla hyvinkin merkittävä

  Tekniikan Maailma Marraskuu 2020

  Tähtitieteilijät ovat havainneet Maan kokoisen kulkuriplaneetan matkustavan Linnunradan läpi, Live Science -sivusto uutisoi.

  Varsovan yliopiston astronomien johtama tutkimusryhmä raportoi havaitsemastaan kulkuriplaneetasta Astrophysical Journal Letters –tiedelehdessä.

  Tutkijoiden mukaan planeetta on mahdollisesti pienin koskaan tunnistettu ilman isäntätähteään avaruudessa vaeltava planeetta.

  Tutkijat kertovat havainneensa sen hyödyntämällä gravitaatiolinssi-ilmiötä. Sen avulla voidaan tarkastella kaukaisia kohteita, jos tarkastelijan ja havaittavan kohteen välissä sijaitsee esimerkiksi galaksi. Galaksi taittaa ja voimistaa painovoimallaan kohteesta tulevaa valoa ja helpottaa sen tutkimista.

  Fyysikko Albert Einstein ennusti ilmiön olemassaolon jo 1900-luvun alussa. Live Science kutsuukin ilmiötä ”Einsteinin suurennuslasiksi”.

 14. ”Syy, miksi ääniä ei enää Trumpista olisi syytä laskea, on melko selvä”

  Uusi Suomi Marraskuu 2020

  Suomalaiset politiikan tuntijat antoivat tulkintansa presidentti Donald Trumpin kesken ääntenlaskennan esittämistä vaatimuksista.

  Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump esitti keskiviikkona kesken presidentinvaalien ääntenlaskennan erikoisen, mutta silti odotetun kannanoton. Hän vaati ”äänestämisen” – tarkoittaen ääntenlaskentaa – keskeyttämistä niissä osavaltioissa, joissa ääntenlaskenta on kesken, ja käytännössä ilmoittautui ennenaikaisesti vaalin voittajaksi.

  Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola katsoo, että Trumpin kannanottoa selittää niiden osavaltioiden luonne, joissa ääntenlaskenta on yhä kesken. ”On hyvä ymmärtää, että jäljellä olevista äänistä - MI, PA ja WI - ylivoimainen osa saattaa hyvin mennä Bidenille. Syy, miksi ääniä ei enää Trumpista olisi syytä laskea, on melko selvä”, Aaltola kirjoittaa Twitterissä.

 15. Bidenin kampanja tuomitsee Trumpin vaatimuksen äänten­laskennan lopettamisesta – Tilanne 238 Bidenille, 213 Trumpille

  Helsingin Sanomat Marraskuu 2020

  YHDYSVALLOISSA lasketaan parhaillaan presidentinvaalien ääniä. Kisa on tiukka, ja tulosta joudutaan odottamaan jopa päiviä. Kokonaistilanne on auki, mutta varmoja valitsijamiehiä on tällä hetkellä 238 Bidenille ja 213 Trumpille. Ratkaiseviksi vaalissa ovat muodostumassa samat Keskilännen osavaltiot kuin neljä vuotta sitten: Pennsylvania, Michigan ja Wisconsin.

  Bidenin kampanja: Juristimme ovat valmiina Demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin tukijoukot vakuuttavat olevansa valmiina, jos Donald Trump toteuttaa uhkauksensa viedä presidentinvaali korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. "Jos presidentti toteuttaa uhkauksensa ja yrittää estää kunnollisen ääntenlaskennan, meidän juristiryhmämme on valmiina vastustamaan sellaista yritystä", kampanjapäällikkö Jen O'Malley sanoi lausunnossaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

 16. Presidentti Niinistö Gallupit pettivät Yhdysvalloissa – taas kerran

  Ilta-Sanomat Marraskuu 2020

  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ihmettelee Ilta-Sanomille, miten gallupit Yhdysvaltain presidentinvaaleissa pettivät jälleen kerran, ja toisen kerran samassa asiassa. Vaalien lopputulosta Niinistö ei uskalla vielä arvioida.

  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on pitänyt Mäntyniemessä omaa kisastudiotaan. Television ääreen hän heräsi seuraamaan USA:n vaaleja puoli kolme aamuyöllä. Kahvin voimalla on pysytty vireillä, muuta naposteltavaa ei ole ollut.

  ENITEN NIINISTÖ sanoo yllättyneensä aamun tunteina siitä, että gallupit pettivät jälleen kerran – toisen kerran samassa asiassa.

 17. Vaneria ikkunoiden suojaksi

  Yle Uutiset Marraskuu 2020

  Muun muassa useat kauppaketjut ympäri Yhdysvaltoja varautuvat mahdolliseen väkivaltaan huomenna tiistaina käytävien presidentinvaalien takia. Esimerkiksi Gucci, H&M (siirryt toiseen palveluun) ja noin 350 tavarataloa omistava Nordstrom (siirryt toiseen palveluun) ovat suojanneet kauppojaan.

  Tunnelma on erityisen kireä pääkaupungissa Washingtonissa, kertoo Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

 18. ”Etenemme jo samana iltana, heti kun vaalit ovat ohi” – Trump valmistautuu taistelemaan vaalituloksesta oikeusteitse

  Demokraatti Marraskuu 2020

  Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kertonut lähipiirissään oleville ihmisille aikovansa julistautua tiistain presidentinvaalien voittajaksi jo vaali-iltana, jos alustavat tulokset näyttävät hänen olevan johdossa, vaikka kaikkia ääniä ei olisi vielä laskettu. Asiasta kertoo verkkolehti Axios.

  -Minusta on kauhea juttu, ettemme voi tietää vaalitulosta vaali-iltana. Me etenemme jo samana iltana, heti kun vaalit ovat ohi, me etenemme asianajajien kanssa, Trump kommentoi toimittajille.

 19. Outi Papamarcos pakeni Kekkosen Suomesta Yhdysvaltoihin ja kohtasi energisen maan – nykyään USA kelpaa hänestä Suomelle enää varoittavaksi esimerkiksi

  Helsingin Sanomat Marraskuu 2020

  Outi Papamarcos jätti ”sulkeutuneen ja synkeän toivottoman” Kekkosen ajan Suomen 40 vuotta sitten. Nyt hän näkee, että hänen uusi kotimaansa Yhdysvallat on ajautunut Trumpin vuosina vaaralliseen tilaan.

  HOPEANVÄRINEN BMW X3 puhkoo ruskaista maalaismaisemaa Pennsylvanian osavaltion kaakkoiskulmassa. Ratissa on Uimaharjun Honkavaarassa ja Imatralla varttunut 59-vuotias Outi Papamarcos, jolla on selvä missio: ajaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump virastaan.

  Papamarcos on yksi kymmenistätuhansista vapaaehtoisista, jotka yrittävät lisätä oman suosikkiehdokkaansa voiton mahdollisuuksia tiistaina huipentuvien presidentinvaalien edellä. Hänen mukaansa Yhdysvaltain demokratia on vaarassa ja ”diktaattorin elkein” toimivasta Trumpista on päästävä eroon." Toteaa Outi Papamarcos

  trump
 20. FBI tutkii Bidenin kampanjabussin piirittämisen moottoritiellä Texasissa

  Helsingin Sanomat Marraskuu 2020

  Trump antoi varhain maanantaina Suomen aikaa tukensa kannattajien toiminnalle moottoritiellä Texasissa.

  YHDYSVALLOISSA presidenttiehdokas Joe Bidenin vaalikampanjatilaisuus peruttiin sen jälkeen, kun Bidenin kampanjabussi joutui Bidenin vastaehdokkaan, istuvan presidentin Donald Trumpin kannattajien häiritsemäksi moottoritiellä viime perjantaina, kertovat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet.

  Liittovaltion poliisi FBI aikoo tutkia tapauksen, kertoi FBI:n tiedottaja Michelle Lee uutiskanava CNN:lle. Trumpin kannattajien autokulkue piiritti Bidenin kampanjabussin moottoritiellä Texasissa, ilmenee sosiaalisen median palveluihin jaetuista videoista. Kampanjabussia yritettiin myös pysäyttää, kertoo sanomalehti The New York Times.

  Kommentti: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kertonut lähipiirissään oleville ihmisille aikovansa julistautua tiistain presidentinvaalien voittajaksi jo vaali-iltana, jos alustavat tulokset näyttävät hänen olevan johdossa, vaikka kaikkia ääniä ei olisi vielä laskettu.

 21. Ikiliikkujat

  Yle Uutiset Marraskuu 2020

  Erkkilän ja Mäkisten perheessä ei tarvitse miettiä, mitä tänään tekisi. Siitä pitävät huolen 9-vuotias Venla ja 2-vuotias Miina.

  Miina otti jalat alleen 9 kuukauden ikäisenä. Vuoden ikäisenä hän käveli itse päiväkotiin, ja siitä lähtien vauhtia ja puhetta on riittänyt.

  Tytöt ovat rohkeita. Osaavat paljon ja uskaltavat kokeilla. Kokeilevat myös sitä, mitä ei tarvitsisi.

 22. Kuuluisa venäläinen sotapäällikkö rakensi yli 200 vuotta sitten valtavan linnoitusketjun Suomeen – käyttöä sille löytyi vasta nyt

  Yle Uutiset Marraskuu 2020

  Aleksandr Suvorovin turistireitti kulkee Venäjältä Suomen kautta Keski-Euroopaan suuren sotapäällikön jalanjäljissä.

  Kyse on venäläisestä tykkiasemasta, joka on pieni osa suurta Kotkasta Savonlinnaan ulottuvaa linnoitusjärjestelmää, jonka Venäjä rakensi Suomeen 1790-luvulla. Sen rakentamista komensi kuuluisa venäläinen sotapäällikkö Aleksandr Suvorov, jonka sukujuuret olivat Karjalankannaksella.

 23. Ravitsemustieteilijä pöyristyi Oatlyn Maitomyytit-kampanjasta: "Älytöntä hyökätä yhtä ruoka-ainetta vastaan!"

  Maaseudun Tulevaisuus Lokakuu 2020

  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusasiantuntija Heli Kuusipalo pitää Oatlyn Maitomyytit-kampanjaa outona moneltakin kannalta. Kampanjassa hyökätään suomalaisten maidonjuontia vastaan. Kuusipalon mukaan kansalliset ravitsemussuositukset perustuvat vankkaan tieteelliseen näyttöön ja niissä maito on mukana.

  "Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan rasvattomia maitotuotteita tulisi käyttää puoli litraa päivässä ja lapsille 2–4 desilitraa lapsen koon mukaan", Kuusipalo selvittää. "Suosituksia laadittaessa on katsottu millainen ruokavalio on tasapainoisin ja hyvää ravitsemusta edistävä."

  Ravitsemussuosituksissa on mainittu lehmänmaidolle vaihtoehtona vitaminoidut kaurajuomat, mutta huomautetaan, että ne eivät täysin vastaa maidon ravintosisältöä eikä niitä pidä käyttää alle yksivuotiaille.

 24. Presidentti Niinistö turvallisuustilanteesta: ”Olemme tulleet 60 vuotta ajassa taaksepäin”

  Iltalehti Lokakuu 2020

  Presidentin ja valtioneuvoston yhdessä valmistelema Marinin (sd) hallituksen uusi ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko luo synkän kuvan maailman tilanteesta.

  Olen käyttänyt ajatusmallia, että 60-luvulla oli kylmä sota, 70-luvulla oli sopimusten varainen kylmä sota, joka 80-luvulla edelleen vahvistui. 90-luvulla kylmä sota katosi Neuvostoliiton hajoamisen myötä, mutta palasi pikkuhiljaa 2000-luvulla, ja nyt olemme kiristyneissä tunnelmissa ilman sopimuksia. Joku voisi sanoa, että olemme tulleet 60 vuotta ajassa taaksepäin, Niinistö sanoo.

 25. Euroopan suurvallat sulkeutuvat taas – tämä kaikki muuttuu

  Ilta-Sanomat Lokakuu 2020

  RANSKASSA astuvat perjantaista lähtien voimaan koko maan laajuiset rajoitustoimet, joilla yritetään hillitä koronaviruksen leviämistä maassa. Hallituksen uusista linjauksista kertoi keskiviikkoiltana televisiossa puheen pitänyt presidentti Emmanuel Macron.

  Uudet rajoitukset pysyvät voimassa joulukuun alkuun saakka. Niiden myötä esimerkiksi ravintolat, baarit ja suurin osa liikkeistä joutuvat jälleen sulkemaan ovensa. Jos edistystä tartuntaluvuissa tapahtuu riittävästi kahden viikon aikana, liikkeiden avaamista voidaan Macronin mukaan käynnistää jälleen.

 26. Tuoreet kuvat Melania Trumpista ällistyttävät – esiintyikö kameroiden edessä salaperäinen Melania-kaksoisolento?

  Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump asteli kameroiden eteen viime torstaina pitkän tauon jälkeen. Rouva Trump kuvattiin nousemassa helikopterin kyytiin Valkoisen talon pihamaalla puolisonsa presidentti Donald Trumpin kanssa. Presidentti osallistui perjantaina viimeiseen vaaliväittelyyn Nashvillessa.

  Nyt perjantaina räpsäisty kuva Melania Trumpista on lähtenyt leviämään sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin erikoisesta syystä. Ihmiset ovat varmoja, ettei helikopterin kyytiin noussut nainen ole oikeasti Melania Trump, vaan kaksoisolento.

  Ilta-Sanomat Lokakuu 2020

  Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump asteli kameroiden eteen viime torstaina pitkän tauon jälkeen. Rouva Trump kuvattiin nousemassa helikopterin kyytiin Valkoisen talon pihamaalla puolisonsa presidentti Donald Trumpin kanssa. Presidentti osallistui perjantaina viimeiseen vaaliväittelyyn Nashvillessa.

  Nyt perjantaina räpsäisty kuva Melania Trumpista on lähtenyt leviämään sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin erikoisesta syystä. Ihmiset ovat varmoja, ettei helikopterin kyytiin noussut nainen ole oikeasti Melania Trump, vaan kaksoisolento.

 27. Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

  Journalisti Lokakuu 2020

  Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

  Metsäalan työnantajaliitto Metsäteollisuus päätti tässä kuussa, että se ei enää suostu neuvottelemaan koko alaa koskevista yleisistä työehtosopimuksista. Ilmoitus oli yllätys.

  Suomessa työntekoa koskevat lait takaavat työntekijälle vain vähän oikeuksia. Se johtuu siitä, että lait on tarkoitettu toimimaan yhdessä työehtosopimuksien kanssa. Laissa ei esimerkiksi ole minimipalkkaa, vaan se määritellään työehtosopimuksissa. Laissa ei sanota, että äitiys- tai isyysvapaalle jäävälle työntekijälle pitää maksaa palkkaa, vaan siitä säädetään työehtosopimuksissa.

  Mitä työehtosopimus merkitsee? Otetaan esimerkkinä Journalistiliiton isoin sopimus, lehdistön työehtosopimus. Lain mukaan journalisteilla ei ole vähimmäispalkkaa, joten työntekijälle voisi maksaa niin vähän kuin kehtaa.

  Työehtosopimuksessa sen sijaan on määritelty vähimmäispalkka: normaaleista toimittajan hommista pitää maksaa vähintään 2 719 euroa kuukaudessa ja palkka nousee vuosittain. Ylärajaa ei ole.

  Entäpä lomat? Laki takaa enintään viisi viikkoa lomaa vuodessa, ei lomarahaa. Työehtosopimuksen ansiosta lomaa saa jopa seitsemän viikkoa ja lomarahat päälle. Työaika olisi lain mukaan 40 tuntia viikossa, ei vuorolisiä. Työehtosopimuksen ansiosta työaika on 37,5 tuntia, ja illoilta ja viikonlopuilta saa vuorolisät.

  Laki takaa luvan jäädä pois töistä sairauden takia, mutta palkkaa ei sairaspäiviltä tarvitse kymmenen päivän jälkeen maksaa.

  Työehtosopimuksen ansiosta palkkaa saa, vaikka olisi kipeänä kaksi viikkoa tai kaksi kuukautta. Lain mukaan sairasta lasta saa hoitaa kotona neljä päivää, lehdistön työehtosopimuksen ansiosta noilta päiviltä saa myös palkkaa.

  Ja tiesittekö, että lain mukaan vuoden ainoa palkallinen vapaapäivä on itsenäisyyspäivä? Työehtosopimuksen ansiosta palkallisia vapaapäiviä ovat myös muun muassa joulu, pääsiäinen, vappu, uusi vuosi, loppiainen ja juhannus.

  Jos työehtosopimus lakkaisi olemasta voimassa, kaikki edellä mainitut edut pyyhittäisiin pois. Työsopimusta allekirjoittaessa työntekijän pitäisi olla superneuvottelija. Kuinka hyvä arvelet itse olevasi? Olisitko niin korvaamaton, että saisit neuvoteltua mukavan palkan, vai ottaisiko työnantaja jonkun, joka suostuu tekemään halvalla? Onnistuisitko saamaan kaksi ylimääräistä lomaviikkoa? Pystyisitkö tiristämään vapaaksi joulun vai pääsiäisen vai ehkä molemmat? Uskaltaisiko työnantaja palkata sinua, jos alkaisit vaatia palkkaa sairaan lapsen hoitamisesta?

 28. Vastaamon varastetut terveystiedot voivat olla kuumaa kauppatavaraa vakoilussa – nämä asiat kiinnostavat vieraan vallan agentteja

  Ilta-Sanomat Lokakuu 2020

  ENTÄ jos tulee toinen, kolmas tai neljäs aalto? Koronaviruksen kohdalla tällainen visiointi on meille jo tuttua, mutta samansuuntaista pohdiskelua on syytä harjoittaa myös psykoterapiakeskus Vastaamon hakkeroinnin kohdalla.

  Riippumatta siitä, kuka on alkuperäinen hakkeri ja mitkä olivat alkujaan hänen motiivinsa, hänen hallussaan olevat kymmenientuhansien suomalaisten mielenterveyttä koskevat tiedot ovat potentiaalinen uhka sekä vuodon uhreille että koko Suomelle vielä vuosien tai vuosikymmenten ajan.

  Useat asiantuntijat ovat arvioineet, että Vastaamo-hakkeroinnissa ei ollut kyse hybridivaikuttamisesta – eli siis toisin sanoen jonkin vieraan valtion koordinoimasta tahallisesta vihamielisestä teosta, jonka tarkoituksena olisi horjuttaa suomalaista yhteiskuntaa.

  Mutta se, mikä ei ole lähtökohtaisesti hybridiä, saattaa silti valitettavasti muuttua hybridiksi kiristysskandaalin toisessa tai kolmannessa aallossa. Jos ja kun alkuperäinen kiristäjä ei ole saanut rahaa sen paremmin Vastaamolta kuin uhreiltakaan, tyytyykö hän tyynesti vesiperään? Vai saattaisiko hän etsiä parhaillaan maksajaa jostain muualta?

 29. Tartunnat nopeassa kasvussa: Ruotsin Skånessa erittäin tiukat korona­rajoitukset käyttöön

  Ilta-Sanomat Lokakuu 2020

  Ruotsin Skånen lääni ottaa käyttöön erittäin tiukat koronarajoitukset tartuntojen nopean kasvun takia. Kaikkia läänissä asuvia tai oleskelevia kehotetaan välttämään julkista liikennettä, kaupoissa käymistä ja ihmisten tapaamista sisätiloissa tapahtuvissa vapaa-ajan toiminnoissa.

  Terveysviranomaiset suosittelevat välttämään kauppoja, ostoskeskuksia, museoita, kuntosaleja, uimahalleja, konserttisaleja, kokouksia, urheilukilpailuja ja vastaavia. Elintarvikekaupoissa ja apteekeissa saa tarpeen vaatiessa käydä.

  Tiukennetut säännöt ovat voimassa 17. marraskuuta asti, mutta niiden voimassaoloa voidaan jatkaa.

 30. Apu-lehden vakituisille toimittajille karu kohtalo A-lehtien yt-neuvotteluissa – kaikille lähtöpassit

  MTV Uutiset Lokakuu 2020

  Aikakauslehtiä julkaiseva A-lehdet aloitti yt-neuvottelut syyskuun alkupuolella. MTV Uutisten tietojen mukaan neuvottelujen tuloksena ainakin Apu-lehden vakituisten toimittajien työsuhteet päättyvät tavalla tai toisella. MTV Uutisten haastattelemien lähteiden mukaan kaikille lehdessä työskennelleille vakituisille toimittajille tarjotaan irtisanoutumispakettia, jossa toimittajat sanovat itsensä irti korvausta vastaan. Jos henkilöt eivät irtisanoudu itse, heidät irtisanotaan.

  Kommentti: Ehkä Apu palaa juurilleen ja aloittaa siitä mistä alkoi. Apu perustettiin lamavuonna 1933 työttömien avustamiseksi. Lehden perustivat Aune ja Yrjö Lyytikäinen. ... Lehden myyjinä oli vain työttömiä. Lehden levikki on 168 780 (2010), levikin lasku on ollut jyrkkä, sillä vielä vuonna 2001 levikki oli noin 255 000.

 31. Pia Nykänen lataa suorat sanat Jyväskylän patsasfarssista – kertoo Matin omasta toiveesta

  Ilta-Sanomat Lokakuu 2020

  YVÄSKYLÄN kaupunginvaltuustossa nuijittiin maanantaina läpi päätös Matti Nykäselle pystytettävästä patsaasta, tarkemmin Höyhen-muistomerkistä.

  Päätös on kuohuttanut tunteita kautta maan. Ihmiset ovat ihmetelleet, miksi mäkilegendan kunniaksi pystytetään näköispatsaan sijaan 140 000 euroa maksava höyhenmerkki.

  Keskiviikkona lusikkansa kuumana kiehuvaan soppaan löi myös Nykäsen Pia-leski.

  Muiden Matin läheisten tavoin Pia Nykänen lyttäsi höyhenen.

  Se näyttää minusta joltakin ruodolta. Kaikki me omaiset ja suurin osa jyväskyläläisistä halusi näköispatsaan, eikä mitään höyhentä. Koska eihän Matin elämä koskaan ollut mitään höyhenen kevyttä, hän sanoi.

 32. Charlie Hebdo sparks Turkish fury with cartoon of Erdogan

  Ya Libnan Lokakuu 2020

  Turkey on Tuesday accused French satirical weekly Charlie Hebdo of “cultural racism” over a front-page cartoon for its latest edition that mocks President Recep Tayyip Erdogan. “We condemn this most disgusting effort by this publication to spread its cultural racism and hatred,” Erdogan’s top press aide, Fahrettin Altun, tweeted.

  “French President Macron’s anti-Muslim agenda is bearing fruit! Charlie Hebdo just published a series of so-called cartoons full of despicable images purportedly of our President.”

  The front-page caricature of Wednesday’s edition of Charlie Hebdo, released online on Tuesday night, shows Erdogan in a t-shirt and underpants, drinking a can of beer and lifting up the skirt of a woman wearing a hijab to reveal her naked bottom.

  “Ooh, the prophet!” the character says in a speech bubble, while the title proclaims “Erdogan: in private, he’s very funny”.

  Charlie Hebdo’s intervention came during an escalating war of words between Erdogan, Macron and other European leaders after the beheading of French schoolteacher Samuel Paty by a suspected Islamist attacker this month.

  Macron vowed that France would stick to its secular traditions and laws guaranteeing freedom of speech which allow publications such as the virulently anti-religion Charlie Hebdo to produce cartoons of the Prophet Mohammed.

  Satiirilehti Charlie Hebdo raivostutti Turkin pilakuvalla Erdoğanista

  Helsingin Sanomat Lokakuu 2020

  RANSKAN sananvapauskeskustelussa merkittävän aseman saanut satiirilehti Charlie Hebdo on herättänyt jälleen kansainvälistä huomiota tuoreimman lehtensä kannessa julkaistulla pilakuvalla Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanista.

  Pilakuvassa kalsareihin pukeutunut ja olutta särpivä Erdoğan-hahmo paljastaa islamilaiseen asuun pukeutuneen naisen pakarat ja huudahtaa ”Ooh, profeetta!”. Kuvaan liitetyssä tekstissä kerrotaan, että yksityiselämän puolella Erdoğankin osaa olla hauska.

  TURKIN ja Ranskan välit ovat tulehtuneet viime päivinä Ranskassa tapahtuneen opettajasurman jäljiltä. Opettaja mestattiin tämän näytettyä luokkahuoneessa Charlie Hebdon pilakuvia profeetta Muhammedista. Oppitunti käsitteli sananvapauden teemaa.

 33. Qatar tehnyt lentomatkustajille tungettelevia tarkastuksia huomattavasti aiemmin kerrottua enemmän – vessasta löytyi hylätty vauva

  Helsingin Sanomat Lokakuu 2020

  QATARIN pääkaupungissa Dohassa on tehty tungettelevia henkilötarkastuksia kaikkiaan kymmenen Dohasta lähteneen lentokoneen naispuolisille matkustajille, kertoi Australian ulkoministeri keskiviikkona.

  Naiset oli aiemmin lokakuussa viety lääkärintarkastuksiin lentokentälle ajettuun ambulanssiin. Tarkoitus oli ilmeisesti löytää matkustajien joukosta nainen, joka olisi juuri synnyttänyt, koska Dohan lentoaseman käymälästä oli löydetty hylätty vastasyntynyt lapsi.

  QATARIN johdon on arveltu olevan huolissaan maan maineesta, koska Qatarin on määrä isännöidä jalkapallon maailmanmestaruuskisoja vuonna 2022.

  Kyseessä on äärikonservatiivinen islamilainen kuningaskunta, jossa avioliiton ulkopuolella tapahtuvaa seksiä ja lasten synnyttämistä pidetään rikoksina, joista voi saada vankeusrangaistuksen.

 34. Ministeri Harakka Ylellä: Polttoaineveron korotus voidaan korvata kokonaan vähä­varaisille ja maalla asuville – ”Pankkitilille ilmestyy rahaa”

  Ilta Sanomat Lokakuu 2020

  Tiistaina julkaistiin liikenne- ja viestintäministeriön työryhmän esitys keinoista, joilla kotimaan liikenteen kasvihuone­kaasupäästöt voitaisiin hallitusohjelman mukaisesti puolittaa vuoteen 2030 mennessä.

  Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) oli illalla keskustelemassa aiheesta Ylen A-Studiossa.

  Harakka painotti ohjelmassa useaan otteeseen polttoaineen veronkorotusten olevan kaikista viimeisin keino päästötavoitteisiin pääsemiseksi.

  Jos veroa jouduttaisiin korottamaan, voitaisiin Harakan mukaan veronkorotus kompensoida täysimääräisenä vähävaraisille ja syrjäseuduilla asuville.

 35. Näin maailman kärkipoliitikot vanhentuvat tai nuorentuvat muutamalla klikkauksella – Photoshopin keinoäly voi toteuttaa valeuutisia pelkäävien painajaisen

  Helsingin Sanomat Lokakuu 2020

  Kuvankäsittelijöiden toiveiden täyttymys saattaa olla myös vaarallinen väärissä käsissä.

  MITÄ jos saisit parissa minuutissa manipuloitua pääministeri Sanna Marinin (sd) näyttämään kuvassa väsyneeltä ja hauraalta? Tai voisit karistaa muutamalla hiiren klikkauksella Venäjän presidentin Vladimir Putinin iästä 20 vuotta?

  Photoshop, yksi maailman suosituimmista kuvankäsittelyohjelmista toi tällä viikolla uudessa versiossaan käytettäväksi Neural filters -toiminnon, joka mahdollistaa monien monimutkaisien kuvamuokkauksien tekemisen muutamalla klikkauksella.

 36. Hallitus kuoppasi tartuntatautilakiesityksen, jossa ”kaikki meni pieleen”

  Helsingin Sanomat Lokakuu 2020

  Kyseessä on niin sanottu testaa ja tule -malli ulkomailta Suomeen saapuvia matkustajia varten. Mallin avulla on määrä helpottaa matkailua, kun maahantulorajoitukset Schengen-maista eivät enää ole voimassa marraskuun lopulla.

  PÄÄSYY esityksen peruutukselle oli se, että perustuslakivaliokunnan 15. lokakuuta antaman lausunnon mukaan kyseisiä lakiehdotuksia ei olisi voinut käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä. Valiokunnan mukaan lakiesitys olisi esimerkiksi rajoittanut tuntuvasti perusoikeuksia. Muutenkin esitys oli kokonaisuudessaan ongelmallinen ja korjaamiskelvoton.

  ”Liikenne- ja viestintäministeriössä valmisteltu hallituksen esitys laeiksi tartuntatautilain ja liikenteen palveluista annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta on kenties epäonnistunein hallituksen esitys vuosikymmeniin. Sen kohdalla meni kaikki pieleen”, Rautainen kirjoittaa blogissaan.

 37. Vastaamon asiakkaiden kiristämisestä: Kansainvälisestikin poikkeuksellinen tapaus

  Yle Uutiset Lokakuu 2020

  Hyppönen ei suosittele lunnaiden maksamista missään tilanteessa.

  Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen sanoo, että Vastaamon asiakkaiden saamat kiristysviestit ovat kansainvälisestikin poikkeuksellisia.

  Minulla ei ole tiedossa yhtään tapausta mistään päin maailmaa, että näin törkeästi olisi käytetty hyväksi potilastietoja, Hyppönen sanoo Ylelle.

  Hyppönen ei osaa varmuudella sanoa, onko viestien takana alkuperäinen tietojen anastaja vai joku muu.

  Vaikuttaa todennäköiseltä, että tässä on takana alkuperäinen hyökkääjä. Hänhän etsi Torilaudan keskustelussa suomenkielistä kääntäjää.

 38. Pitäisikö puolueiden sopia yhteiset säännöt kampanjointiin korona-aikana? Useimmat puolueet kannattavat sopimusta, perussuomalaiset sanoo ei

  Yle Uutiset Lokakuu 2020

  Puolueet olisivat valmiita sopimaan yhteisistä kampanjasäännöistä koronatilanteen takia – perussuomalaisia lukuunottamatta. Asia on noussut ensin esiin puoluesihteerien välisissä keskusteluissa.

  Yle kysyi puoluesihteereiltä, pitäisikö puolueiden sopia keskenään, pahentuneen koronatilanteen vuoksi, ettei toritapahtumia järjestetä toistaiseksi ehdokashankinnassa. Huhtikuun kuntavaaleihin on aikaa enää puoli vuotta, ja vaalit näkyvät jo vaalitapahtumina eri puolilla Suomea. Koronasta huolimatta turuilla ja toreilla etsitään kiivaasti kuntavaaliehdokkaita ja kampanjoidaan oman puolueen puolesta.

 39. Medialiitto vastaa Yle-kritiikkiin: julkisilla varoilla ei saa vaarantaa demokratialle välttämättöntä lehdistöä

  Kanava Lokakuu 2020

  Julkisesti rahoitetun yleisradiotoiminnan ja yksityisen median välinen raja on piirrettävä mahdollisimman selkeästi, kirjoittaa Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg Kanava-lehdessä.

 40. Omakotiasuja laski kulut ja yllättyi: ”Verot ovat suurin menoerä”

  Talouselämä Lokakuu 2020

  Naantalilainen Kari Jokinen kutisti lämmityskulut vaihtamalla öljyn maalämpöpumppuun. Nyt hänen laskelmansa kertovat, että rahat menevät valtiolle ja kunnalle: ”Onko reilua, että 40 prosenttia asumisen kustannuksista on veroja.”

  Naantalilaiset Kari ja Pirjo Jokinen hankkivat omakotitaloonsa maalämpöjärjestelmän vuonna 2014. Investointi on osoittautunut mainioksi. Tarkat laskelmat kertovat, että nykyvauhdilla hankinta maksaa itsensä takaisin ensi vuonna.

  Mutta minne rahat menevät, kun lämmityslasku on kutistunut? Sitä Kari Jokinen on selvittänyt laskelmillaan. Tulos on yllättävä. Rahaa vievät kiinteistövero, sähkövero, arvonlisävero, vakuutusmaksuvero...

  ”Erityyppiset verot on säädetty niin korkeiksi, että verot ovat meidän tapauksessamme hoitokustannusten suurin menoerä”, Jokinen sanoo.

 41. Trumpin ja Bidenin viimeinen väittely sujui yllättävän sivistyneesti – Lue HS:n hetki hetkeltä -seuranta ja katso olennaisimmat hetket videoina

  Helsingin Sanomat Lokakuu 2020

  YHDYSVALTAIN presidentinvaalien ehdokkaat Donald Trump ja Joe Biden kohtasivat tv-vaaliväittelyssä toista ja viimeistä kertaa varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa.

  Ehdokkaat keskustelivat yllättävän hillityssä sävyssä koronaviruksen torjunnasta, amerikkalaisista perheistä, rotukysymyksistä, ilmastonmuutoksesta sekä kansallisesta turvallisuudesta ja johtajuudesta. Viime väittelyn huutokilpailusta ei ollut tietoakaan.

  Asiakysymysten lisäksi huomio kiinnittyi presidenttiehdokkaiden käytökseen, sillä edellistä väittelyä värittivät molemminpuolinen nimittely ja varsinkin Trumpin jatkuva päällepuhuminen. Sen seurauksena Nashvillestä lähetetyssä vaaliväittelyssä mikrofonit suljettiin toisen ehdokkaan puheenvuoron ajaksi.

  Trump väitti Bidenin saaneen miljoonia ulkomailta, Biden kehotti presidenttiä julkaisemaan veroilmoituksensa

  Iltalehti Lokakuu 2020

  Ehdokkailta kysytään, mitä he sanoisivat virkaanastujaisissaan heille, jotka eivät äänestäneet heitä. Trump sanoo, että hän leikkaa veroja toisin kuin Biden, joka nostaa kaikkien veroja. Bidenin valitseminen johtaisi ennennäkemättömään lamaan. "Menestys yhdistää meidät.", sanoi Trump. Biden puolestaan sanoo, että edustaa kaikkia, myös heitä, jotka eivät häntä äänestäneet. "Me valitsemme mennä eteenpäin", sanoi Biden.

 42. Ministeri Lintilä näpäytti kokoomusta ja lupasi ”isoja siirtoja”: Näin Marinin hallitus puuttuu sähkölaskun jättikorotuksiin

  Uusi Suomi Lokakuu 2020

  Hallitukselta on tulossa eduskuntaan lakiesitys, joka ”suitsii selkeästi” sähköyhtiöiden mahdollisuuksia hintojen nostamiseen. Näin lupasi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) eduskunnan kyselytunnilla. Siirtohinnat nosti esiin kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman, joka on pitänyt asiaa esillä ja laatinut kokoomukselle lakialoitteen sähkön siirtohintojen leikkaamiseksi. Hänen mukaansa hallitus on tekemässä vain kosmeettisia muutoksia sääntelyyn.

  Lintilä kiitti Vestmania aktiivisuudesta ja siitä, että tämä on lähes jokaisessa istunnossa nostanut asian esiin. Hän näpäytti kokoomusta ja huomautti, että Fortumin sähköverkkojen myyminen kokoomusvetoisen hallituksen johdolla oli virhe. Caruna-kauppa tapahtui Jyrki Kataisen (kok) hallituksen kaudella vuonna 2013

 43. Porissa on kuollut viikon sisällä kolme ihmistä – Poliisi kumoaa huhut, että syynä olisi poikkeuksellinen vaarallinen huume, mutta varoittaa sekakäytöstä

  Satakunnan Kansa Lokakuu 2020

  Porissa on kuollut vajaan viikon aikana kolme ihmistä, kertoo poliisi.

  Poliisille tulleiden tietojen perusteella kuolemat ovat aiheuttaneet jonkin verran huhupuheita ja huolta kansalaisten keskuudessa. Poliisin tiedotteen mukaan on epäilty, että Porin alueella olisi liikkeellä jotain poikkeuksellisen vaarallista tai tuntematonta huumausainetta.

  Poliisin tietoon ei ole tullut, että kyseiset kuolemat olisivat aiheutuneet mistään muuntohuumeesta tai muusta tunnistamattomasta aineesta.

 44. Pirkkalaisliikemies osti Afrikasta 664 000 eurolla väärää rahaa, mutta setelit olivat tahnaisia ja ne piti pestä rahanpesuaineella

  Yle Uutiset Lokakuu 2020

  Pirkkalaisen liikemiehen rahoitusvaikeudet vuonna 2014 johtivat erikoiseen tapahtumaketjuun, josta luettiin raskaat syytteet tiistaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

  Liikemies oli yrittänyt saada luottoa Suomesta, mutta hän ei saanut sitä normaaleilta rahoituslaitoksilta. Syyttäjän mukaan mies keksi ratkaisuksi varsin riskialttiin suunnitelman.

  Hän päätti hankkia rahoitusta Afrikasta. Syyttäjän mukaan mies siirsi johannesburgilaiselle tilille 183 000 euroa ja hongkongilaiselle tilille 481 000 euroa. Vastineeksi hän saisi moninkertaisen summan tummalla tahnalla sotkettua rahaa, jotka hänen tuli noutaa Etelä-Afrikasta.

 45. Maantiepyöräily on haastava laji, jossa enemmistöllä kilpailijoista ei ole edes lupaa voittaa

  Helsingin Sanomat Lokakuu 2020

  PYÖRÄILYN maantieajon kolminkertainen maailmanmestari, slovakialainen Peter Sagan on Italian ympäriajon kokonaiskilpailussa sijalla 93. Aika-ajon tuore maailmanmestari, italialainen Filippo Ganna on 73:ntena ja ranskalainen Arnaud Démare tuloslistan häntäpäässä sijalla 118. Onko kisa mennyt heiltä täydellisesti penkin alle, kun he ovat sijoilla ynnä muut ja heidän edellään on kisan ainoa suomalainen ja suurten ympäriajojen ensikertalainen Jaakko Hänninen (68:s)?

  He ovat joukkueittensa kapteeneja, joiden hyväksi apuajajat tekevät kaikkensa. Samalla tavalla töitä tehdään joukkueen kirimiehen eteen.

  Muun muassa näiden seikkojen takia maantiepyöräily on satunnaiselle seuraajalle poikkeuksellisen haastava yksilölaji, koska sen nyanssit ja kilpailujen dynamiikka eivät hetkessä avaudu.

  IHAN helposti ei tule mieleen toista lajia, jossa suurimmalle osalle kilpailun urheilijoista voittoon pyrkiminen ei ole edes sallittua. Maantiepyöräilyssä ei nimittäin juuri tunneta sanontaa ”teen vain oman suorituksen”.

 46. Suomessa kuvataan Hollywood-elokuva alusta loppuun tänä syksynä – ohjaaja vertaa Tamperetta rentona pidettyyn Seattleen

  Yle Uutiset Lokakuu 2020

  TAMPERE Amerikkalainen elokuvaohjaaja Riley Stearns kuvaa uusimman elokuvansa Tampereella. Stearns on nuoren polven ohjaaja, jolla on takanaan kaksi pitkää elokuvaa.

  Stearnsin Tampereella ohjaama elokuva on noin viiden miljoonan dollarin eli noin 4,3 miljoonan euron budjetilla tehtävä tieteistrilleri. Sen päärooleissa nähdään skottilainen Karen Gillan ja amerikkalainen  Aaron Paul.

 47. Irina Pravet puhuu sujuvasti viittä kieltä, mutta suomen kanssa tuli seinä vastaan – Sitten hän keksi kääntää kaiken päälaelleen

  Helsingin Sanomat Lokakuu 2020

  PUHELUN toisesta päästä kuuluu iloinen puheenpulputus. Suomen kielen sijamuodot ja verbitaivutukset menevät välillä vähän niin ja näin, mutta asia tulee selväksi: Irina Pravet antaa mielellään haastattelun suomen kielen kanssa käymästään taistosta – ja siitä, miten päätyi lopulta auttamaan muita vaikeana pidetyn kielen oppimisessa.

  Haastatteluajan suhteen hänellä kuitenkin on pieni toive:

  ”Tavataan mieluiten ennen kolmea. Mitä virkeämpi olen, sitä paremmin suomi sujuu. Kahdeksan jälkeen en puhu enää suomea.”

  Kello kahdeksan aikaraja on vitsi, mutta se on totta, että väsyneenä Pravet saattaa vaihtaa englantiin tai ”finglishiin”, englannin ja suomen sekoitukseen, jota hän puhuu miehensä kanssa.

 48. Psykoterapiakeskus Vastaamon kiristäjä julkaisi yöllä lisää erittäin arkaluontoisia potilaskertomuksia

  Yle Uutiset Lokakuu 2020

  Psykoterapiakeskus Vastaamoa kiristävä henkilö on julkaissut yöllä Tor-verkossa lisää varastamiaan potilastietoja. Potilastiedoista ilmenee Vastaamon asiakkaiden nimet, osoitteet, henkilötunnukset ja potilaskertomukset. 

  Potilaskertomuksista moni sisältää erittäin arkaluontoista tietoa asiakkaiden yksityiselämästä. 

  Tuntematon kiristäjä on julkaissut myös viestejä, joiden hän antaa ymmärtää olevan Vastaamon edustajan ja hänen välisiään. Viestien perusteella kiristäjä vaatii Vastaamolta 40 bitcoinin lunnaita, jotta hän lopettaa tietojen julkaisun. Vaadittu verkkovaluuttasumma vastaa noin 450 000 euroa. 

  Kiristäjä uhkasi julkaista sata potilastietoa päivässä, jos hänen vaatimuksiinsa ei suostuta. Viime yönä hän julkaisi toiset sata, ja nyt julkaistujen potilastietojen määrä on yhteensä vähän yli 200.

 49. Vierailu hoivakotiin kevään rajoitusten jälkeen järkytti: ”Siellä haisi” – näin vanhuksia on kohdeltu kaltoin korona-Suomessa

  Ilta-Sanomat Lokakuu 2020

  Valviraan on tullut vireille tänä vuonna jo 153 koronaan liittyvää sosiaalihuollon asiaa. Näistä 89 on koskenut vanhusten asumispalveluita.

  Pääkaupunkiseudulla asuva Kira pääsi vihdoin vierailemaan mumminsa luona hoivakodissa lokakuun alussa. Mummin huone oli kuin sikolätti. Kiralta pääsi itku, kun näki asioiden todellisen laidan.

  Kira kertoo, ettei häntä meinattu aluksi edes päästää hoivakotiin sisälle asti, mutta lopulta johtajan kanssa sovittiin, että päivän varoitusajalla voi vierailla.

  Sisällä hoivakodin ovissa oli vielä vierailukielloista kertovat tulosteet seinillä, eikä muita vieraita näkynyt. Käytävällä liikkui yksi hoitaja.

  Todellinen järkytys kuitenkin avautui, kun Kira ja hänen veljensä astuivat sisään asumisyksikköön.

  Minulla tuli itku. Mummin huone oli kuin likainen varasto, sikolätti. Siellä haisi kakka, eikä pelkästään viime yön kakka. Jokainen kaappi oli täynnä vaippalaatikoita, Kira kertoo.

  Yöpöydän laatikossa oli tuore kakkavaippa.

 50. Kaikkien salaliittoteorioiden äiti leviää maailmalla

  Helsingin Sanomat Lokakuu 2020

  SOSIAALISEN MEDIAN kielteisten vaikutusten hillintä on osoittautunut vaikeaksi. Nettikeskusteluissa vihapuheeseen, maalittamiseen ja solvauksiin syyllistyvää voidaan rangaista, mutta vain murto-osa tapauksista etenee oikeuteen saakka.

  Vielä vaikeampia kohteita oikeusjärjestelmälle ovat erilaiset salaliittoteoriat sekä niitä levittävät ryhmät ja ihmiset.

  VIIME AIKOINA maailmalla eniten nosteessa on ollut Qanon tai Q-liike. Sitä on vaikea luokitella. Siinä on uskonnollisen kultin piirteitä, se toimii kymmenien salaliittoaatteiden yhteenliittymänä, leviää sosiaalisessa mediassa ja levittää maailmasta pimeitä tulkintoja.

  Qanonissa on väkeä, jonka mukaan maailmassa on rikkaiden rinki, joka on sulkenut lapsia seksiorjiksi luoliin ja kellareihin. Koronaviruspandemiaa väitetään keksityksi kohuksi, jonka tarkoituksena on rikastuttaa rikkaita ja lääketehtaita. 5g-verkkojen uskotaan levittävän koronavirusta ja rokotusten olevan vaarallisia.

  MERKILLISIÄ maailmantulkintoja levittävät salaliitot eivät yleensä syyllisty mihinkään suoraan lainvastaiseen, mutta niillä voi olla vakaviakin seurauksia yhteiskunnille. Saadessaan kaikupohjaa sosiaalisessa mediassa ja laajentuessaan ne voivat nakertaa luottamusta yhteiskuntien instituutioihin ja sumentaa todellisuutta.

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Instagram Ι

Trump erotti puolustusministeri Esperin. Tätä osattiin odottaa, mutta nostaa pintaan kysymyksen ei kai pyöröovi ala heilua myös hallinnon asiantuntijoille kuten Faucille? Trump on ollut hyvin ennustettava reaktioissaan. #usavaalit #BidenHarris2020

— Mika Hentunen (@MikaHentunen) November 9, 2020

On kyllä jotenkin karmivan hupaisaa, miten Mr.Trumpin fanit ja seuraajat Suomessa @persut #perussuomalaiset purkavat täällä Twitterissä pahaa oloaan rapakon takaisesta vaalituloksesta. Tsemppiä trumppilaiset Jani ja @SannaAntikainen ym. #tolkku #maltti #tärkeysjärjestys https://t.co/u5BkmhDmw1

— Antti Kurvinen (@kurvisentwiit) November 7, 2020

Kun hulluudella ei ole rajoja. https://t.co/URlv68nSh2 https://t.co/HBWfzrAMFe via @DPK_News

— Frans. Koskinen (@DPK_News) November 9, 2020

"You can’t be what you can’t see": Female politicians of color discuss what Kamala Harris’ win means to them https://t.co/RQBW6sCIbk

— CNN (@CNN) November 8, 2020

Romney says Trump should 'follow every legal option he has,' but choose words 'carefully' https://t.co/ww9ZWdeHvp

— Fox News (@FoxNews) November 8, 2020

Osmo on viisas mies. Tosin näissä arvioissa pahasti pielessä. Trump ei ole tyhmien ihmisten ehdokas vaan eliitin tyhmiksi dissaamien ihmisten ehdokas. Siis juuri tällä Osmon tässä artikkelissa osoittamalla tavalla tyhmäksi dissattujen. Iso ero. https://t.co/d72oiAD08W

— Mikael Jungner (@MikaelJungner) November 8, 2020

Maybe this is what they should’ve done in the beginning and took out their frustration instead of burning cities and looting peoples businesses, just a thought. pic.twitter.com/TrSUb6esUC

— Squirrel Mama (@squirrel_Whispa) November 8, 2020

Skandaalinkäryllä on Yhdysvalloissa vähän merkitystä silloin kun ihmisillä on huoli omasta ja perheensä terveydestä ja toimeentulosta. #usavaalit https://t.co/ITJvlXgAny käyttäen @politico

— Mika Hentunen (@MikaHentunen) November 9, 2020

pic.twitter.com/EfYcyJtoJz

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 9, 2020

pic.twitter.com/qsFn1Ee6B0

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 9, 2020

Hyvä esimerkki #sananvapaus puolustajasta. @journalehti pic.twitter.com/8tIIuuPNzU

— Frans. Koskinen (@DPK_News) November 8, 2020

Sananvapaus? Se on jo historiaa Yhdysvalloissa. pic.twitter.com/vtmBuyBnXI

— Laura Huhtasaari 🇫🇮 (@LauraHuhtasaari) November 7, 2020

Taidan lyödä vetoa, että Trump ei ilmesty seuraajansa virkaanastujaisiin 20.1.2021 #USAvaalit2020 - ja olen tyytyväinen, jos häviän.

— Laura Saarikoski (@SaarikoskiLaura) November 7, 2020

Presidentti @Niinisto: Olen onnitellut Joe Bidenia tämän valinnasta. Odotan mahdollisuutta jatkaa vahvan kumppanuutemme rakentamista hänen ja Kamala Harrisin kanssa.

— TPKanslia (@TPKanslia) November 7, 2020

Joe Bidenin valinta osoitti, että moraalilla on väliä. https://t.co/y5CyDFViWA

— Saska Saarikoski (@SaskaSaarikoski) November 8, 2020

The Americans have chosen their President. Congratulations @JoeBiden and @KamalaHarris! We have a lot to do to overcome today’s challenges. Let's work together!

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 7, 2020

Congratulations @JoeBiden and @KamalaHarris pic.twitter.com/xrpE99W4c4

— Boris Johnson (@BorisJohnson) November 7, 2020

Status päivitetty! 🥂 #usavaalit pic.twitter.com/VHnZLQyRAI

— Kristiina Helenius (@DCKristiina) November 7, 2020

71,000,000 Legal Votes. The most EVER for a sitting President!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 7, 2020

THE OBSERVERS WERE NOT ALLOWED INTO THE COUNTING ROOMS. I WON THE ELECTION, GOT 71,000,000 LEGAL VOTES. BAD THINGS HAPPENED WHICH OUR OBSERVERS WERE NOT ALLOWED TO SEE. NEVER HAPPENED BEFORE. MILLIONS OF MAIL-IN BALLOTS WERE SENT TO PEOPLE WHO NEVER ASKED FOR THEM!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 7, 2020

I WON THIS ELECTION, BY A LOT!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 7, 2020

Big press conference today in Philadelphia at Four Seasons Total Landscaping — 11:30am!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 7, 2020
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 7, 2020

Tens of thousands of votes were illegally received after 8 P.M. on Tuesday, Election Day, totally and easily changing the results in Pennsylvania and certain other razor thin states. As a separate matter, hundreds of thousands of Votes were illegally not allowed to be OBSERVED...

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 7, 2020

Detroit Absentee Ballot Counting Chaos, Blocked Windows and Observers https://t.co/KzIwhbQrDt via @BreitbartNews

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 5, 2020

#usavaalit https://t.co/JlJxoTxYcg https://t.co/HBWfzrAMFe via @DPK_News

— Frans. Koskinen (@DPK_News) November 6, 2020