6
11
10
9
8
7
5
4
3
2
1

webistä tältä sivustolta


 1. IHMISOIKEUKSIEN PÄIVÄ

  Suomen YK-Liitto Joulukuu 2020

  Human Rights Day

  YK:n yleiskokous hyväksyi 10. päivä joulukuuta vuonna 1948 ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen (julistus suomeksi). Vuonna 1950 yleiskokous julisti joulukuun kymmenennen päivän ihmisoikeuksien päiväksi.

  Ihmisoikeuksien päivän tavoitteena on juhlistaa niitä oikeuksia, jotka on turvattu kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa jokaiselle ihmiselle. Päivän tavoitteena on lisäksi muistuttaa oikeuksiin liittyvistä velvollisuuksista, ja jokaiselle kuuluvasta vastuusta edistää ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti.

  Ihmisoikeuksien suojelu ja niiden toteutumisen edistäminen ovat YK:n ydintehtäviä. Ihmisoikeudet ovat läpileikkaavasti läsnä koko YK-järjestelmässä, kestävän kehityksen tavoitteissa sekä rauhan ja turvallisuuden kysymyksissä.

 2. Francis Ford Coppola saapui Suomeen – Kummisetä-elokuvien ohjaaja Ylen haastattelussa: "Hyvään elämään tarvitaan onnistumisia ja epäonnistumisia"

  Yle Uutiset Joulukuu 2020

  81-vuotias elokuvaohjaaja kertoo Ylen haastattelussa, miksi hän haluaa tavata suomalaisia elokuvaopiskelijoita myös korona-aikana.

  Francis Ford Coppola saapuu Kino Reginaan aamutuimaan. Elokuvasaliin pienin askelin astuva kumara vanhus on kaukana siitä mediaa hallinneesta karhumaisesta hahmosta, jonka parhaat elokuvat ovat syntyneet kaaoksen keskellä.

  Hän on pienempi kuin ennen, ja muutenkin selvästi vanhempi. Kasvomaskin yläpuolella hänen silmänsä ovat kuitenkin älykkäät, tarkat ja eloisat.

  Kansallisen audiovisuaalisen instituutin elokuvateatteri Helsingin keskustakirjasto Oodissa on tyhjä. Teatteri on suljettu koronapandemian vuoksi loppuvuodeksi, eikä paikalla ole kuin muutama välttämätön henkilö.

  – Korona tappaa ensi vuoden, Coppola toteaa. Hän kokee pandemiasta seuraavan kuitenkin jotain hyvääkin.

  – Ihmiset puhuvat vähemmän siitä, paljonko ansaitsevat ja enemmän siitä, miten heidän perheensä ja ystävänsä voivat. Ehkä pandemia opettaa meille, että ystävyys on vaurautta tärkeämpää.

  Coppolan Suomen-vierailu kestää tämän viikon. Hän opettaa Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen opiskelijoita. Lauantaina ohjaajalegenda vastaa yleisön kysymyksiin yleisötilaisuudessa, jonka Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI järjestää etäyhteydellä.

  Mutta mikä toi hänet Suomeen keskellä pandemiaa?

 3. Lähes kaikki osa­valtiot nostivat oikeus­jutun Facebookia vastaan Yhdysvalloissa – Instagram ja Whatsapp halutaan irrottaa emo­yhtiöstä

  Digitoday Joulukuu 2020

  Yhdysvalloissa liittovaltion ja osavaltiotason kilpailuviranomaiset nostivat keskiviikkona oikeusjutut sosiaalisen median jättiläisyhtiö Facebookia vastaan. Viranomaiset pyrkivät kampeamaan kuvapalvelu Instagramin ja viestintäpalvelu Whatsappin Facebookin omistuksesta.

  Facebookia syytetään kilpailulainsäädännön rikkomisesta ja valta-asemansa väärinkäytöstä. Yhdysvaltain kauppakomission FTC:n edustaja kommentoi, että Facebookin toiminta on riistänyt kuluttajilta vapaan kilpailun edut.

 4. ”Löytyykö enää hankaliin asioihin tekijöitä?” – Lakimiesliiton mielestä maalittaminen uhkaa oikeusvaltiota ja sananvapautta

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  Valtioneuvoston selvityshenkilö esitti viime viikolla, että erillistä maalittamissäännöstä ei tarvittaisi. Lakimiesliitto on toista mieltä.

  LAKIMIESLIITTO on tyytymätön valtioneuvoston selvityshenkilön päätelmään, että rikoslakiin ei tarvittaisi erillistä säännöstä maalittamisesta.

  coyotefilm.fi

  Liitto vaatii edelleen, että rikoslakia täydennetään omalla maalittamissäännöksellä. Ilmiöön ei voida nykyisillä keinoilla puuttua tehokkaasti, arvioi liiton hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkölä nettikirjoituksessaan.

  Hänen näkemyksensä edustaa koko liiton kantaa, liitosta ilmoitetaan.

 5. John Lennonin kuolemasta 30 vuotta

  Yle Uutiset Joulukuu 2020

  Beatles-legenda John Lennonin kuolemasta tulee tiistaina kuluneeksi 30 vuotta. Rolling Stone -lehti julkaisee tällä viikolla Lennonin viimeiseksi jääneen lehtihaastattelun ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan.

  John Lennon

  Imagine (Spotify)

  John Lennonin viimeinen haastattelu tehtiin kolme päivää ennen tämän kuolemaa. Mark Chapman ampui hänet kuoliaaksi New Yorkissa muusikon kodin edustalla 8. joulukuuta 1980.

 6. Trumpin iskulause on nyt "Pelastakaa Amerikka" – Perheen tukiyhdistykset keräävät jo rahaa tuleviin vaaleihin

  Yle Uutiset Joulukuu 2020

  WASHINGTON Pelastakaa Lapset -järjestö on saanut kaksi kovaa kilpailijaa Yhdysvaltain pääkaupungissa.

  "Pelastakaa Amerikka" (Save America) ja "Pelastakaa senaatti" (Save the U.S. Senate) ovat keränneet lyhyessä ajassa runsaasti rahaa. Se kertoo yhdistysten keskeisten henkilöiden kansansuosiosta ja osaamisesta varainhankkinnassa.

  Pelastakaa Amerikka sai marraskuun aikana lahjoituksia 150 miljoonaa dollaria eli vajaat 123,5 miljoonaa euroa. Suuri osa siitä menee presidentti Donald Trumpin tulevan poliittisen toiminnan rahoittamiseen.

  Pelastakaa Amerikka ja Pelastakaa senaatti ovat poliittisia tukiyhdistyksiä, joille kukin Yhdysvaltain kansalainen saa lain mukaan lahjoittaa 5 000 dollaria vuodessa.

  Pelastakaa senaattia johtaa Trumpin poika Donald Jr. Sen päällimmäisenä tehtävänä on kerätä rahaa tammikuun 5. päivänä järjestettävän Georgian senaatinvaalin republikaaniehdokkaille.

 7. Trump jatkaa taisteluaan: Ilmoitti keränneensä noin 170 miljoonaa euroa vaalituloksen laillisuutta koskeviin oikeudenkäynteihin

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  Väistyvän presidentti Donald Trumpin kampanja on kerännyt kuukaudessa noin 171 miljoonaa euroa. Suurin osa rahoista menee kuitenkin kampanjan velkojen lyhentämiseen.

  VAALIT hävinneen presidentti Donald Trumpin kampanja ja republikaanipuolueen kansalliskomitea ovat keränneet kuukaudessa noin 171 miljoonaa euroa eli 207,5 miljoonaa dollaria oikeudenkäyntirahastoonsa.

  Kampanja ilmoitti kerätystä rahasummasta torstaina ja siitä kertoo esimerkiksi uutistoimisto Reuters.

  Keräyksen tarkoituksena on kerätä varoja vaalituloksen laillisuutta koskeviin oikeudenkäynteihin. Trumpin kampanja on haastanut vaalituloksen, vaalien ääntenlaskutavan oikeellisuuden tai muita vaalien lopputulokseen vaikuttavia tekijöitä oikeuden tarkistettavaksi useissa eri osavaltioissa, joissa Trump on saanut vähemmän ääniä kuin demokraattien vaalit voittanut ehdokas Joe Biden.

 8. KORONA KEHOSSA

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  Erikoisartikkeli vie sinut sisälle koronapotilaan elimistöön ja näyttää, miksi tartunta voi olla vaarallinen.

  Useimmilla ihmisillä koronavirustartunta aiheuttaa flunssan kaltaisen taudin tai jää kokonaan oireettomaksi, mutta se voi myös sekoittaa koko kehon. Vain pieni osa tartunnan saaneista tulee niin sairaaksi, että tarvitsee sairaalahoitoa. Lapsilla ja nuorilla aikuisilla vakava tautimuoto on hyvin harvinainen. Riski nousee jyrkästi 70 ikävuoden jälkeen. Diabetes, runsas ylipaino ja korkea verenpaine lisäävät vaikean sairastumisen riskiä.

  Tauti tarttuu, kun virusta päätyy ilmasta tai käsistä limakalvoille.

  Kommentti: Mitä tehdään koronarokotteella, jos kaikki eivät halua ottaa sitä? MOT tutki, miten rokotevastaisuus yleistyy Suomessa viruksen jyllätessä. Katso ohjelma.

 9. Greta Thunberg päätoimitti Ruotsin suurimman päivälehden – BMW käytti tilanteen härskisti hyväkseen

  Iltalehti Joulukuu 2020

  Ilmastonmuutoksesta huolestuneet osasivat jo valmiiksi odottaa joulukuun kuudennen päivän Dagens Nyheter -lehteä. Ruotsin laajalevikkisin päivälehti oli palkannut 17-vuotiaan ilmastoaktivistin Greta Thunbergin erikoispäivän päätoimittajaksi.

  Ja se todellakin näkyi. Lähes satasivuinen lehti oli täynnä ilmastoasiaa: Sir David Attenborough’n haastattelu, Margaret Atwoodin essee ja pitkä artikkeli Lapista.

  Lehden journalistinen linja saikin kautta linjan kiitosta. Suurimman huomion Thunbergin päätoimittamassa numerossa keräsi kuitenkin yksi, hyvin nokkelasti ideoitu, BMW:n maksama ilmoitus.

  – Maailman paras automerkki ilmastolle, mainosteksti kuului Thunbergin omaa koululakkoteemaa käyttäen.

 10. Tuomas Enbuske paljastaa HS:lle, miksi hän katosi julkisuudesta – romahti täysin ja joutui mielisairaalaan

  Ilta-Sanomat Joulukuu 2020

  Juontaja ja toimittaja Tuomas Enbuske oli vielä reilu vuosi sitten kaikkialla. Hän kirjoitti kolumneja usealle lehdelle ja oli suosittu tv-kasvo, jolla oli oma keskusteluohjelma yhdessä Maria Veitolan ja Roope Salmisen kanssa. Enbuske oli ahkera somekäyttäjä, jonka nokkelia letkautuksia seurasivat sadat tuhannet suomalaiset.

  Kesän 2019 jälkeen Enbuske kuitenkin katosi julkisuudesta täysin. Hän tyhjensi Instagram-tilinsä kaikista kuvista ja lopetti twiittaamisen. Hänen kolumnejaan ei enää näkynyt lehdissä, eikä hän ollut mukana missään tv-ohjelmissa. Myös Enbusken ja hänen kihlattunsa Sarian Antilan parisuhde päättyi. Antila vahvisti IS:lle lokakuussa 2019, että pari oli eronnut jo kuukausia sitten.

  Nyt Enbuske kertoo Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä, mitä kesällä ja syksyllä 2019 tapahtui ja miksi hän katosi yli vuodeksi.

 11. Presidentti Niinistö patistaa torjumaan koronaa yhdessä keskinäisen moittimisen sijaan

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  Presidentti ja pääministeri ovat olleet Niinistön mukaan yhteydessä harvakseltaan. Toissaviikonloppuna hän soitti Marinille ja kertoi huolensa.

  Vuosi 2020 on opettanut ihmiskunnalle kantapään kautta, ettei se ole kaikkivoipainen, sanoo presidentti Sauli Niinistö. Jokainen on hänen mukaansa joutunut omakohtaiseen testiin sen suhteen, miten poikkeuksellisen tilanteen jaksaa ottaa vastaan.

  STT:n itsenäisyyspäivähaastattelussa Niinistö arvioi, että tulevat viikot ovat ratkaisevia epidemian leviämisen kannalta.

  Hän sanoo kiinnittäneensä huomiota siihen, että pääkaupunkiseutu on ollut paljon otsikoissa pahentuneen koronatilanteen takia. Vaara epidemian pahenemisesta koskettaa kuitenkin koko maata.

  Taudin leviämisen estämiseen pitäisi keskittyä hänen mukaansa yhdessä.

  Niinistö kehotti pari viikkoa sitten hallitusta ja pääkaupunkiseutua tekemään yhteistyötä koronakriisin hoidossa presidentin kynästä -kirjoituksessaan. Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) ja hallituksen välillä on ollut avointa ristivetoa koronarajoituksista.

  Onko presidentti huolissaan siitä, että alueiden ja hallituksen välinen eripura johtaa vaillinaisiin koronatoimiin?

  – Minusta ei ole koskaan hyvä, jos vakavan ongelman ilmetessä, niin kuin nyt korona, syntyy sellaista keskustelua, jossa tapahtuu keskinäistä moittimista. Nyt on syytä keskittyä siihen, että tuo torjuttaisiin, Niinistö vastaa.

 12. Miksi korona­rokotteen säilyvyys vaatii lämpö­tilaa, joka lyö laudalta Etelä­mantereen pakkaset?

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  BRITANNIASSA jo käyttöluvan saaneen Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen hankaluus on, että se pitää säilyttää huippukylmässä –70 celsiusasteen lämpötilassa. Ennen kuin rokotetta ruvetaan pistämään ihmisiin, se selviää jääkaapissa viisi päivää.

  On kaksi syytä siihen, että rokotteen pitkäaikaissäilytys vaatii hyytävää lämpötilaa, joka lyö laudalta Etelämantereen pakkaset. Siellä lämpötila laskee talvisin keskimäärin –60 asteeseen.

  Kylmyys suojaa rokotteen sisällä olevaa viruksen perimäainesta – niin sanottua lähetti-rna:ta – ja kapselia, johon aines on pakattu.

  Rokotteen perustana oleva rna sisältää ohjeet koronaviruksen piikkiproteiiniin. Kun rna pääsee ihmisen solun sisään, solu alkaa valmistaa piikkiproteiinia pinnalleen. Immuunijärjestelmä huomaa tämän piikkiproteiinin ja ryhtyy puolestaan tehtailemaan sitä torjuvia vasta-aineita.

 13. Ranskan entinen presidentti Giscard d'Estaing on kuollut 94-vuotiaana koronaviruksen aiheuttaman taudin seurauksena

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  Giscard d'Estaing edisti maassa presidenttiytensä aikana useita radikaaliksi koettuja uudistuksia. Hän oli myös ajamassa Euroopan yhteistä rahaliittoa.

  RANSKAN entinen presidentti Valery Giscard d'Estaing on kuollut 94-vuotiaana, kertoo hänen lähipiirinsä uutistoimisto AFP:lle. Entisen presidentin perhe kertoo uutistoimistolle d'Estaingin kuolleen koronaviruksen aiheuttaman taudin seurauksena.

 14. Kuntosalilla käydään viimeiseen asti oman hyvinvoinnin takia – kuntosalit saaneet jopa vihaviestejä

  Yle Uutiset Joulukuu 2020

  Kuntosalit saavat olla auki, mutta esimerkiksi kävijämääriin on annettu suosituksia.

  Kuntosalit ovat myös reagoineet viimeisimpiin koronasuosituksiin. Ryhmäliikuntatuntien kävijämäärää on vähennetty ja kuntosalien puolella neuvottu noudattamaan turvavälejä. Vaikka salien kävijämäärät ovat olleet maaliskuusta asti laskussa, ovat asiakkaat noudattaneet rajoituksia hyvin.

  Aiempina vuosina on aina muutaman kerran vuodessa saanut huomauttaa kipeälle asiakkaalle, että nyt kuulostaa sen verran pahalta, että olisiko parempi lähteä kotiin toipumaan, niin pääsee nopeammin kunnolla takaisin. Tänä vuonna ei ole tarvinnut huomattaa kertaakaan, kertoo porilaisen Piukat paikat -salin yrittäjä Maiju Wihlman.

  Joillain kuntosaleilla on alettu myös striimata osaa tunneista niin, että kukin voi osallistua niille vaikka omasta olohuoneestaan. Näin on toimittu esimerkiksi Porihallilla. – Suurin piirtein yksi tunti päivässä on striimattu. Etätuntien pitää olla sellaisia, ettei asiakas tarvitse paljon laitteita osallistuakseen, kertoo Joni Meskanen. Meskanen uskoo, että tuntien striimaus tulee lisääntymään jatkossa, oli koronaa tai ei.

 15. Yhdysvaltalainen Kathy Besa kertoo HS:n haastattelussa, miltä tuntuu olla korona­rokotteen koe­henkilö: Olosta tuli hetkeksi viluinen ja vetämätön, mutta eniten yllätti tuttavien reaktio

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  Koronavirusrokotteiden kehittämisessä tarvitaan satojentuhansien vapaaehtoisten apua. Yhdysvaltalainen Kathy Besa kertoo, miksi ilmoittautui koehenkilöksi.

  YHDYSVALTALAISELLA Kathy Besalla saattaa olla jotakin, mitä maailma kiihkeästi haluaa: rokotteen antama suoja koronavirusta vastaan.

  Besa on Johnson & Johnson -lääkeyhtiön koronavirusrokotteen vapaaehtoinen koehenkilö. Koe on satunnaistettu eli puolet koehenkilöistä on arvottu saamaan lumerokote ja puolet oikea. Sitten seurataan, kuinka moni saa koronavirustartunnan ja onko siinä ryhmien välillä eroa.

  ”Luulen, että sain sen oikean”, Besa sanoo. ”Toivon niin.”

  Hän kertoo saaneensa rokotteen pistämisen jälkeen lieviä oireita. Olo oli vuorokauden verran vetämätön, oli vähän päänsärkyä ja paleli. Ihmisten tiedetään joskus saavan oireita myös lumerokotteesta.

 16. Irania ravisteleva sala­murha oli paikallis­lähteiden mukaan kuin elokuvista: Etäohjattava kone­kivääri, räjähtävä auto, 12 tarkka-ampujaa

  Helsingin Sanomat Marraskuu 2020

  IRANISSA on julkaistu huimia joskin ristiriitaisia tietoja maan ydinaseohjelman isäksi kutsutun Mohsen Fakhrizadehin salamurhasta. Hänet tapettiin autoonsa Teheranissa viime perjantaina, ja Israelin uskotaan olevan iskun takana.

  Hyökkäys oli kuin Hollywood-elokuvasta, kirjoitti Iranin vallankumouskaartin käyttämä dokumenttiohjaaja Javad Mogouyi yhdysvaltalaislehti The New York Timesin mukaan.

  Liikenneympyrään parkkeerattu tyhjä Nissan räjähti. Räjähdys kaatoi sähkölinjan. Lähistölle parkkeeratusta Hyundai-merkkisestä autosta tuli asemiehiä, ja lisää saapui moottoripyörillä. Lisäksi paikalla odotti 12-jäseninen tarkka-ampujatiimi, kirjoitti Mogouyi.

 17. Irtiotto

  Helsingin Sanomat Marraskuu 2020

  Näyttelijä Ville Virtasen mukaan #metoo on vallankumous, joka on syössyt miesneron valtaistuimeltaan ja muuttanut tapaa, jolla elokuvia tehdään. Virtanen ei suostu työskentelemään Aku Louhimiehen ohjauksessa. Virtasen #metoo-puheen voi kuunnella jutussa.

  MIKSI MIEHET ovat olleet #metoosta niin hiljaa Suomessa? Tätä ihmetteli näyttelijä Ville Virtanen lokakuun alussa, kun istuimme sattumalta samassa baaripöydässä.

  #metoo-julkilausumat alkoivat levitä syksyllä 2017 Yhdysvalloissa. Naiset kertoivat seksuaalisen häirinnän yleisyydestä ja nousivat vastustamaan sukupuoleen perustuvaa vallan väärinkäyttöä.

  Virtanen asuu nykyisin Ruotsissa. Länsinaapurissa #metoo on ravistellut kulttuurielämää ja yhteiskuntaa yli kolmen vuoden ajan. Asiaa on puitu Virtasen mukaan Ruotsissa todella paljon.

  En ollut tavannut Virtasta aiemmin mutta tiesin toki, kuka hän on: yksi Suomen arvostetuimmista näyttelijöistä.

  Tunnetuin Virtanen on roolistaan Kari Sorjosena, Sorjonen-televisiosarjan nerokkaana mutta omituisena rikoskomisariona. Sarjaa on kehuttu The New York Timesia myöten yhtenä viime vuosien kiinnostavimmista eurooppalaisista rikossarjoista.

  Mutta baarissa Virtanen ei puhunut Sorjosesta vaan #metoosta.

  ”#metoo on vallankumous”, Virtanen sanoi.

  Miksi hän ei ole puhunut aiemmin julkisesti #metoosta?

  ”Kukaan ei ole kysynyt.”

  Sovimme, että jatkamme keskustelua tuonnempana haastattelussa.

 18. Australia vaati Kiinalta anteeksi­pyyntöä ulko­ministeriön tiedottajan ”vasten­mielisen” twiitin takia, Kiina kieltäytyi

  Helsingin Sanomat Marraskuu 2020

  Kiinan ja Australian suhteet ovat kärjistyneet entisestään. Viimeksi perjantaina Kiina asetti määräaikaiset tullimaksut australialaisviineille.

  KIINAN ulkoministeriön virkamiehen sosiaalisessa mediassa jakama tekaistu kuva australialaissotilaasta on saanut Australian ja Kiinan viilentyneet suhteet kiristymään entisestään.

  Kuva esittää australialaista sotilasta pitelemässä veistä afganistanilaisen lapsen kurkulla. Australian hallitus on pyytänyt Twitteriä poistamaan Kiinan ulkoministeriön tiedottajan Zhao Lijianin maanantaina julkaiseman twiitin, jonka yhteydessä kuva on.

  Kuva on ilmeisesti tarkoitettu kannanotoksi australialaisten sotilaiden väitettyihin sotarikoksiin Afganistanissa. Aiemmin tässä kuussa julkaistun riippumattoman raportin mukaan 25 Australian erikoisjoukkojen sotilasta osallistui 39 afganistanilaisen siviilin ja vangin murhiin vuosina 2009–2013.

  Zhaon julkaisemassa kuvamanipulaatiossa lukee englanniksi teksti ”älä pelkää, tulemme tuomaan teille rauhan!”

 19. Trumpin spekuloidaan junailevan itselleen täysarmahdusta – härski temppu edellyttäisi ennenaikaista eroa

  Iltalehti Marraskuu 2020

  Donald Trump on vähitellen alkanut hyväksyä vaalitappionsa Joe Bidenille. Trumpin presidenttikausi tulee päätökseensä tammikuun 20. päivä – ellei häneen liitetty hämärä kuvio päätä sitä jo aiemmin.

  Entinen kongressiavustaja Brent Budowsky on kirjoittanut oman versionsa kuviosta politiikkaan keskittyvään The Hill -lehteen. Budowsky kirjasi kuulemansa huhun, jonka todenperäisyyttä ei voida vahvistaa.

  Mutta jo se, että huhu yltää julkiseen keskusteluun, kertoo paljon Trumpin tavasta hallita ja siitä, ettei hän kunnioita liittovaltion instituutioita

 20. Trump kertoi elokuussa järjestävänsä G7-kokouksen presidentinvaalien jälkeen – diplomaattilähteet: Valkoisesta talosta ei ole kuulunut mitään

  Yle uutiset Marraskuu 2020

  Diplomaattilähteiden mukaan Trumpin hallinto ei ole ollut yhteydessä muihin G7-maiden edustajiin mahdollisen kokousaikataulun tai asialistan suhteen.

  Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump ei ole tehnyt suunnitelmia johtavien teollisuusmaiden G7-kokouksen isännöinnin suhteen, kertovat eri diplomaattilähteet uutistoimisto Reutersille. Aika päätösten tekemisille alkaa olla kortilla, sillä valta vaihtuu Valkoisessa talossa tammikuun 20. päivä.

 21. Keskusta hermostui Jussi Halla-ahon tukiaiskommentista: ”Maaseutuvihamielisyyttä”

  Maaseudun Tulevaisuus Marraskuu 2020

  Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho näytti sohaisseen kunnolla keskustalaisten heinäkasaan, kun hän kommentoi lauantaina MTV:n Uutisextra-ohjelmassa keskustalaista tukipolitiikkaa.

  Me uskomme vakaasti, että maalla asuvilla ihmisillä on luja halu tulla toimeen omalla työllään, eikä kitkutella kepulaisella tukiaispolitiikalla, Halla-aho totesi.

  Halla-aho sivusi asiaa perustellessaan vastustavaa kantaansa EU:n koronatukipakettiin ja EU:n budjettiin, jotka toisivat merkittävän määrän euroja myös suomalaiselle maaseudulle.

 22. Tässäkö syy koronan nopealle leviämiselle? Kännykkädata paljastaa, että ihmiset liikkuvat paikoitellen lähes yhtä paljon kuin ennen koronaa

  Yle Uutiset Marraskuu 2020

  Uudenmaan tartuntatilanne huononee päivä päivältä. Anonymisoidusta matkapuhelindatasta kootun tilaston mukaan maakunnassa liikutaan kuitenkin paikoitellen melkein yhtä paljon kuin normaaliaikana eli ennen koronavirusta.

  Matkapuhelinoperaattori Telian kokoaman tilaston mukaan Uudellamaalla jätettiin viime viikolla toteuttamatta vain vajaa viidennes matkoista ja asioinneista verrattuna helmikuun alkuun eli aikaan ennen hiihtolomia ja koronaa.

 23. Navalnyi keskustelee EU-parlamentin kanssa Venäjän ensi vuoden vaaleista – ”Meidän päässä heitä ei hiljennetä tai kuulla vain yhtä ääntä”

  Demokraatti Marraskuu 2020

  Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi keskustelee tänään Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan kanssa Venäjän talouden ja politiikan tilanteesta sekä ensi vuoden vaaleista.

  Ulkoasiainvaliokunnassa istuva suomalaismeppi Alviina Alametsä (vihr.) arvioi, että keskustelu tarjoaa valiokunnalle mainion tilaisuuden saada tarkempaa tietoa Venäjän suunnasta, tulevista vaaleista sekä siitä, millä tavalla EU voisi tukea ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion periaatteiden toteutumista Venäjällä.

 24. Helsingillä on pakkomielle kasvaa, sanoo pormestarikisaan lähtenyt Jussi Halla-aho – "Valtaosa muuttovoitosta tulee ulkomailta ja se edistää kaikkea kielteistä"

  Helsingin Uutiset Marraskuu 2020

  Perussuomalaiset ilmoitti perjantaina Jussi Halla-ahon olevan ehdolla pormestariksi Helsinkiin. Perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho on perinteisesti ollut puolueen ääniharava kunta- ja eduskuntavaaleissa Helsingissä, joten hänen asettamisensa ehdolle oli odotettua.

  Kuntavaaleihin on aikaa viitisen kuukautta ja poliittista kenttää kihisyttää se, että Jan Vapaavuori ei lähdekään kokoomuksen pormestariehdokkaaksi, kuten puolueessa oli toivottu.

 25. Tunnettu miljonääri tarjosi 500 euroa uimahallissa mielensä pahoittaneelle valtuutetulle - yllätyskäänne: otti rahat

  Iltalehti Marraskuu 2020

  Psykologi Jaana Haapasalo synnytti valtakunnallisen kohun vaatimalla Salon kaupungilta 500 euron korvauksia Salon uimahallissa sattuneesta välikohtauksesta. Sensuroimattomassa Päivärinnassa nähdään uimahallissa mielensä pahoittanut salolainen kaupunginvaltuutettu Jaana Haapasalo (sit).

  Haapasalo oli saanut viereistä rataa uineen perhosuimarin roiskeet päällensä, huomauttanut asiasta ja saanut sen jälkeen uimahallissa mielestään epäasiallista kohtelua.

  Koska kaupunki ei taipunut Haapasalon korvausvaatimuksiin, tämä aikoi viedä asian hallinto-oikeuteen. Mieli kuitenkin muuttuu Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa, kun Haapasalo kuulee tunnetun monimiljonäärin tarjouksen.

 26. Sedu Koskinen puolusti Radio Rockilla raivoisasti juhliaan keskellä Helsingin koronakaaosta – teki huutelijoista tutkintapyynnön poliisille

  Ilta-Sanomat Marraskuu 2020

  Ravintolamoguli Seppo ”Sedu” Koskinen aikoo järjestää itsenäisyyspäivän aattona Helsingissä juhlat, joilla hän juhlistaa 30-vuotista taivaltaan yrittäjänä. Koskinen on puolustellut juhliaan Facebookissa ja kertonut, että ne tulevat toteutumaan koronapandemiasta huolimatta.

  Keskiviikkoaamuna Koskinen kertoi Radio Rockin Korporaatiossa, että hänen juhlansa tulevat näillä näkymin toteutumaan pääkaupunkiseudun pahenevasta koronatilanteesta ja tiukentuvista rajoituksista huolimatta, sillä mikään rajoitus ei tällä hetkellä estä niiden pitämistä.

 27. Se ensimmäinen käsky

  Somesta poimittua Marraskuu 2020

  "AINOA hetki, jolloin perussuomalaiset ja vihreät ovat yhtä mieltä, on silloin kun he hiljentyvät meidän esinahkojemme äärelle.” Näin sanoo toimittaja Ruben Stiller poikien ympärileikkauksia käsittelevässä jutussa.

  Totta on, että asia yhdistää puolueita poikkeuksellisella tavalla. Vihreissä ja perussuomalaisissa on halua kieltää kaikki ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset.

  Esinahat ovat ajankohtaisia, koska tyttöjen sukupuolielinten silpominen aiotaan säätää nykyistä selvemmin rangaistavaksi rikoslaissa. Herää kysymys: entä pojat?

 28. Trumpilta vihdoin vihreää valoa vallanvaihdon käynnistämiselle – Vannoi jatkavansa taistelua vaalituloksen kumoamiseksi: ”Uskon, että tulemme voittamaan”

  Helsingin Sanomat Marraskuu 2020

  Yhdysvalloissa monet politiikan kommentaattorit arvioivat, että tämän lähemmäksi tappion tunnustamista Trump tuskin tulee.

  VALLANVAIHTO Yhdysvalloissa pääsee vihdoin muodollisesti alkamaan. Liittovaltion hallintoviraston GSA:n johtaja Emily Murphy on lähettänyt presidentinvaalit voittaneelle demokraatille Joe Bidenille kirjeen, jossa vahvistaa tämän olevan vaalien todennäköinen voittaja.

  Samalla virasto antaa Bidenin käyttöön siirtymäkaudeksi tarkoitetun rahoituksen. Murphyn päätös vapauttaa lähtevän ja tulevan hallinnon virkamiehet tekemään yhteistyötä sujuvan vallanvaihdon eteen. Biden saa sen myötä myös pääsyn salaiseen tiedustelutietoon.

  Istuva republikaanipresidentti Donald Trump antoi tukensa Murphyn päätökselle ja kehotti väkeään tekemään yhteistyötä Bidenin hallinnon kanssa. Trump ei kuitenkaan tunnustanut tappiotaan vaan vannoi Twitterissä jatkavansa taistelua vaalituloksen kumoamiseksi.

 29. Li Andersson ikääntyneiden työllisyydestä: Irtisanomiskorvaus työuran pituuden mukaan

  Kansan Uutiset Marraskuu 2020

  Ikääntyneiden syrjintä on tosiasia, eikä se poistu heidän työttömyysturvaansa heikentämällä. Kun on lähettänyt työhakemuksen toisensa jälkeen saamatta kutsua haastatteluun, tuntuu varmasti irvokkaalta lukea päättäjien kommentteja siitä, kuinka sosiaaliturvaa leikkaamalla saadaan työllisyys nousuun.

  Andersson sanoi, että Ruotsi on ikääntyvien työllisyyden mallimaa muun muassa siksi, että siellä on ikääntyviä työntekijöitä suojaava niin sanottu käänteinen irtisanomisjärjestys, joka tarkoittaa vahvinta irtisanomissuojaa pisimpään talossa olleille.

  Tähän on kiinnitetty varsin vähän huomiota julkisuudessa. Vaikka käänteinen irtisanomisjärjestys ei sellaisenaan sovellu Suomen työmarkkinoille, on meilläkin tarpeen vahvistaa ikääntyvien turvaa irtisanomistilanteissa, Andersson esitti.

  Ensi keväänä hallitus neuvottelee jatkotoimista työllisyyden parantamiseksi. Vasemmistoliitto tulee kevään työllisyyspaketista käytävissä neuvotteluissa esittämään, että työttömyysturvan suoja-osa nostetaan pysyvästi 500 euroon, Andersson kertoi. – Se olisi konkreettinen tapa parantaa työnteon kannustimia heikentämättä vaikeassa asemassa olevien ihmisten toimeentuloa.

 30. Euroopassa voidaan nähdä kolmas korona-aalto jo alkuvuodesta, WHO:n edustaja varoittaa

  Yle Uutiset Marraskuu 2020

  Eurooppa epäonnistui taudin rajoittamisessa tarvittavan infrastruktuurin rakentamisessa ensimmäisen aallon jälkeen, arvioi WHO:n koronatoimien erikoisedustaja.

  Euroopassa koronatoimet ovat olleet riittämättömiä, arvioi asiantuntija ja ennustaa ensi vuoden alkuun kolmatta korona-aaltoa. Maailman terveysjärjestö WHO:n koronatoimien erikoisedustaja, lääkäri David Nabarro kommentoi koronatilannetta sveitsiläislehti Solothurner Zeitungin haastattelussa

  Nabarron mukaan Eurooppa epäonnistui ensimmäisen aallon jälkeen epidemian hoidossa tarvittavan infrastruktuurin rakentamisessa kesällä. Tämän seurauksena tuli toinen korona-aalto.

  Mikäli tarvittavaa infrastruktuuria ei rakenneta nyt, on edessä kolmas aalto vuoden 2021 alussa, ennustaa Nabarro.

  Asiantuntijalta kysyttiin haastattelussa, mitä Eurooppa voisi oppia Itä-Aasian koronatoimista. Esimerkiksi Etelä-Koreassa ja Taiwanissa koronatilanteen kerrotaan olevan suhteellisen hyvä.

 31. Somevaikuttajat iskivät THL:n koronakampanjaan levittämällä väärää tietoa, muu some riensi apuun

  Yle Uutiset Marraskuu 2020

  Tutkijan mukaan väärää tietoa levittävässä somekampanjassa on vastamedioiden toimintatapoja muistuttavia piirteitä.

  Instagramista tuttu Lääkäri-Anni eli Anni Saukkola kertoo Takaisin Pasilaan -podcastissa, mihin somen ristiriitaisissa tiedoissa koronasta kannattaa uskoa.

  Suomalaisten somevaikuttajien Instagram-tileillä on alkanut näkyä väitteitä, että koronaviruksen leviämistä voisi estää positiivisilla ajatuksilla, hymyllä ja terveellisellä ruoalla.

  Nämä tiedot ovat levinneet nimellä “Kansan viisi valttia”.

  Kansan viisi valttia -kampanja on tosiasiassa vastakampanja Valtioneuvoston kanslian (VNK) ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) viime viikolla julkaisemalle kampanjalle.

 32. Joe Biden julkaisi nimitysehdotuksiaan maan ministereiksi – ”Kansallinen turvallisuutemme ja ulkopolitiikkamme eivät kestä enää viivyttelyä”

  Demokraatti Marraskuu 2020

  Tiistaille suunnitellun virallisen julkistuksen alla kerrotut nimitykset antoivat viitteitä siitä, että tuleva hallinto pyrkii kohentamaan Yhdysvaltain roolia kansainvälisissä liittoumissa Donald Trumpin niin sanotun ”Amerikka ensin” -hallinnon jälkeen.

  Yhdysvaltain ylimmän diplomaatin eli maan ulkoministerin pestiin Bidenin ehdokas on entinen varaulkoministeri Antony Blinken. Blinken toimi jo aikanaan Bidenin avustajana senaatin ulkoasiainkomiteassa, ja presidentti Barack Obaman hallinnossa hän oli varaulkoministeri.

 33. Oma mies pyysi Gillian Andersonia Rautarouvaksi – pitkän uran tehneelle tähdelle sataa ylistystä uusien The Crown -jaksojen Thatcherinä

  Ilta-Sanomat Marraskuu 2020

  Gillian Anderson teki läpimurtonsa Salaisissa kansioissa 24-vuotiaana. The Crown -sarjaa edelsivät roolit muun muassa klassikkotarinoiden leideinä ja ”seksikkäänä noitana”.

  MENESTYSSARJAN The Crown sunnuntaina (15.11.2020) käynnistyvän uuden neljännen kauden suurin yllättäjä näyttää olevan Salaiset kansiot -tähti Gillian Anderson. 52-vuotiaan Andersonin osa pääministeri Margaret Thatcherinä on saanut kansainvälisiltä tv-kriitikoilta jo etukäteen ylistäviä arvioita.

  Hän on huomattavan epä-andersonmainen, vailla jäätävää kylmyyttä, jossa hän on niin hyvä, ja hänen maneerinsa ja asenteensa on hämmästyttävän hyvä, hänen äänenpainonsa järkkymättömiä, kriitikko Rebecca Nicholson kehuu.

 34. Viruksia on kaikissa ja kaikessa, ne ovat ihmiselle pahiksia, hyviksiä ja yhdentekeviä – ja yksi niistä pitää nyt ihmiskuntaa polvillaan

  Yle Uutiset Marraskuu 2020

  Viruksilla on muutama geeni, ihmisellä 30 000. Silti virusten merkitys meidänkin lajimme synnylle ja kehittymiselle on valtava.

  Ilman viruksia maailma ja sen elämä olisivat kehittyneet aivan muuksi kuin se, mihin olemme tottuneet. Millaisia me ihmiset olisimme, vai olisiko meitä ollenkaan? Olisiko elämää ylipäätään? Sitä voi vain spekuloida.

  Useimmat ihmiset taitavat ajatella viruksia vain pahalla, varsinkin tänä koronavuonna, mutta valtava enemmistö viruksista ei ole meidän tai muiden bakteereita suurempien eliöiden vihollisia, saati tappajia. Valtaosa on meille haitattomia, ja osa on jopa hyödyllisiä.

 35. Kärttääkö Trump vapaudu vankilasta -korttia vai mitä tämä oikein on? – presidentti on aloittanut oudon pelin

  Yle Uutiset Marraskuu 2020

  Presidentin tukka on vaalien jälkeen harmaantunut ja hänen käytöksensä on ollut poikkeuksellista, Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

  WASHINGTON Lauantain Make America Great Again (MAGA) -marssi oli vahva mielenilmaisu Donald Trumpin puolesta. Siitäkin huolimatta, että todellinen osallistujamäärä saattoi jäädä kaksi nollaa järjestäjien etukäteen hehkuttamaa lukemaa pienemmäksi.

  Mielenosoitus sujui ennalta odotetulla tavalla, lukuun ottamatta Trumpin osuutta. Trump ei lupauksistaan huolimatta astunut kannattajiensa eteen, vaan pelkästään vilkutti heille autonsa ikkunasta.

  Myös ulkonäkö herätti huomiota. Helttatukan uusi harmaa värisävy ei viestinyt voitontahdosta. Trump haki sanoja puhuessaan Yhdysvaltain tulevasta hallinnosta. Hän antoi kaarrellen ymmärtää, että hallinto saattaa vaihtua.

 36. Biden: Trumpin kiusa johtaa kuolemiin – ”Mikä helvetti näitä ihmisiä vaivaa?”

  Iltalehti Marraskuu 2020

  Koronalukemat jatkavat nousuaan Yhdysvalloissa.

  Trump ei ole viime aikoina jaksanut osallistua edes oman koronanyrkkinsä kokouksiin. Hidastelu tiedonjaossa saattaa viivästyttää jopa koronarokotteen jakelua kansalle.

  Yhä useampi ihminen saattaa kuolla, jos emme koordinoi, Biden itse valitti maanantaina.

  Biden kritisoi erityisesti sitä, että Trump on keskittynyt kiihtyvän kriisin keskellä pelaamaan golfia vähät välittämättä pandemian kourissa kärsivistä kansalaisista.

 37. Valkoisen talon dynastia kaatuu – minkälainen on Trumpin lasten tulevaisuus?

  Iltalehti Marraskuu 2020

  Donald Trumpin lapset ovat olleet aktiivisesti mukana isänsä poliittisessa elämässä, mutta myös liike-elämässä heillä on monta rautaa tulessa.

  Trumpin perhe on pysynyt lujasti presidentin takana koko nelivuotisen ajan. Kun Trumpin kausi tulee päätökseen, myös hänen lapsensa joutuvat pohtimaan seuraavia liikkeitään.

  Trumpin tytär Ivanka Trump, 39, ja hänen puolisonsa Jared Kushner ovat olleet Valkoisen talon palkkalistoilla presidentin neuvonantajina. Hekin joutuvat tammikuussa etsimään uudet työpaikat. Todennäköisin vaihtoehto heille on palata vanhojen bisnesten pariin New Yorkiin.

  Presidentti Trumpin oma osoite muuttunee joko hänen Floridan tai New Yorkin kotiinsa yhdessä Melania Trumpin ja perheen kuopuksen Barronin, 14, kanssa.

 38. Turvallisuuspomo vakuutti vaalien rehellisyyttä - Trump antoi kenkää

  Iltalehti Marraskuu 2020

  Donald Trump on erottanut Yhdysvaltojen kyberturvallisuudesta vastanneen Chris Krebsin.

  Chris Krebs aavisti jo, mitä on tulossa. Hän oli kertonut ystävilleen, että epäilee pomonsa, presidentti Donald Trumpin, hautovan kostoa. Krebs johti tiistaihin asti Yhdysvaltojen kyberturvallisuus- ja infrastruktuurivirasto CISA:a. Siinä tehtävässään hänelle kuului kertoa virallinen näkemys reilu kaksi viikkoa sitten järjestettyjen presidentinvaalien sujumisesta.

   Marraskuun kolmannen päivän vaalit olivat kaikkein turvallisimmat koko Yhdysvaltojen historiassa. Mitään todisteita ei ole äänestysjärjestelmän peukaloinnista, eikä kadonneista tai vaihtuneista äänistä, virasto tiedotti.

  Viesti on rankasti ristiriitainen Trumpin oman teorian mukaan. Presidentin mukaan hän olisi voittanut vaalit, mutta jotenkin demokraattisen puolueen ehdokas Joe Biden olisi onnistunut ”varastamaan” ykköstilan.

 39. Donald Trump ei aio taipua – Valkoinen talo valmistautuu virallisesti presidentin toiseen kauteen

  Iltalehti Perjantai, 13. marraskuuta 2020

  Lämmittää sydäntä nähdä se valtava tuki ja erityisesti kaikki ne mielenosoitukset, joita pidetään ympäri maata. Täällä DC:ssäkin on yksi iso lauantaina, ja saatan jopa yrittää poiketa paikalla, Trump tviittasi.

  Toistaiseksi Trumpin vaalikoneisto ei ole pystynyt esittämään yhtään uskottavaa todistetta väitetystä vaalivilpistä. Käytännössä se tarkoittaa, etteivät hänen esittämänsä väitteet laajamittaisesta petoksesta tule menestymään oikeusasteissa.

 40. Operaatio Neptunuksen keihäs

  Helsingin Sanomat Torstai, 28. huhtikuuta 2011

  Keväällä 2011 Yhdysvaltain presidentti Barack Obama valmistautui antamaan käskyn riskialttiista iskusta. Sen päämääränä oli terroristijohtaja Osama bin Ladenin surmaaminen Pakistanin maaperällä. Helsingin Sanomat julkaisee Suomessa yksinoikeudella otteen Obaman presidenttikauden muistelmateoksesta, joka julkaistaan tiistaina.

  Seuraavana päivänä tilannehuoneessa tiimini ja minä kävimme viimeisen kerran läpi vaihtoehtomme, jos toteuttaisimme Abbottabadin operaation sinä viikonloppuna. Aiemmin viikolla olin antanut vara-amiraali William McRavenille luvan lähettää SEAL-tiimin ja helikopteri-iskujoukot Afganistaniin.

  Joukko oli nyt Jalalabadissa odottamassa lisäkäskyjä. Tiedustelupalvelu CIA:n johtaja Leon Panetta ja CIA:n kakkonen Mike Morell olivat pyytäneet kansallisen terrorismintorjuntakeskuksen johtajaa Mike Leiteria kokoamaan uuden analyytikkoryhmän, joka tutkisi talosta ja sen asukkaista saadut tiedot, jotta nähtäisiin, vastasivatko heidän päätelmänsä Langleyn [CIA:n päämaja] päätelmiä. Näin haluttiin varmistaa, että CIA oli stressitestannut tuloksiaan riittävästi. Leiter raportoi ryhmänsä olevan 40–60-prosenttisen varma, että Astelija oli Osama bin Laden; CIA:n ryhmän arvio oli 60–80 prosenttia. Tästä virisi keskustelu, mikä selitti eron. Muutaman minuutin päästä minä keskeytin.

  ”Tiedän, että yritämme kvantifioida nämä tekijät parhaamme mukaan”, minä sanoin. ”Mutta viime kädessä tämä juttu on fifty-fifty. Siirrytäänpä seuraavaan asiaan.”

  Myös Joe Biden vastusti iskua. Hän sanoi, että koska epäonnistumisen seuraukset olivat mittavat, minun kannattaisi lykätä päätöstä.

 41. Vietnamissa tuhansia evakuoitu Filippiineillä tuhoa niittäneen taifuunin tieltä

  Ilta-Sanomat Marraskuu 2020

  Vietnamissa tuhansia ihmisiä on evakuoitu taifuuni Vamcon tieltä, viranomaiset kertoivat lauantaina. Filippiineillä tuhoa niittäneen taifuunin odotetaan saavuttavan Vietnamin sunnuntaina.

  Vietnamissa tuhansia ihmisiä on evakuoitu taifuuni Vamcon tieltä, viranomaiset kertoivat lauantaina. Filippiineillä tuhoa niittäneen taifuunin odotetaan saavuttavan Vietnamin sunnuntaina.

 42. ”Haluamme rakentaa taloja, joiden elinkaari olisi vähintään 200 vuotta”, arkkitehti Kimmo Lintula sanoo

  Helsingin Sanomat Marraskuu 2020

  ARKKITEHTI Kimmo Lintula on juuri palannut työmaakäynniltä Ylivieskasta, jossa uuden kirkon rakentaminen on loppusuoralla.

  Suunnittelutehtävän taustalla oli paikallinen tragedia: Ylivieskan vanhan kirkon tuhopoltto vuonna 2016. Sitkeät seurakuntalaiset halusivat rakentaa paikalle uuden kirkon. Järjestettiin yleinen arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti Kimmo Lintulan, Niko Sirolan ja Mikko Summasen arkkitehtitoimisto K2S.

  Lintula sanoo aina olleensa kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja pohtii arkkitehtuuria laajemmissa yhteyksissä.

 43. Miksi Trump ei menestyisi Suomessa

  Verde Marraskuu 2020

  Trumpin kannatusaluekartta oli hyvin samanlainen kuin Keskustan Suomessa, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin. Miksi asiat ovat syrjäseuduilla Suomessa niin eri tavalla kuin Yhdysvalloissa?

  Vaikka USA:n äänestäjien enemmistö äänesti Joe Bideniä, melkein puolet äänesti Donald Trumpia – miestä, joka Suomesta katsottuna vaikuttaa lähinnä pelleltä. Hänen esiintymistapansa lienee tarkkaan harkittu, joten hän uskoo sen vastaavan kannattajien ajatusmaailmaa, ja voi olla siinä oikeassa.

  Trumpin kannatuksen alueellinen kartta vaikuttaa samanlaiselta kuin Keskustan Suomessa: peittää lähes koko maan. Pieniä reikiä on vain kaupunkien kohdalla– siis siellä, missä enemmistö ihmisistä asuu.

  Tähän yhtäläisyydet loppuvat. Suomen keskustan poliittinen linja eroaa Tumpista kuin yö ja päivä. Perussuomalaisissa on vähän samaa vikaa kuin Trumpissa, mutta verrattain vähän.

  Trumpin kaltainen poliitikko ei voisi menestyä Suomessa. Miksi USA on niin erilainen kuin Suomi?

 44. Biden korosti voittopuheessaan kansan yhtenäisyyttä – ”On aika hylätä tyly retoriikka”

  Kansan Uutiset Marraskuu 2020

  Suomen aikaa aamuyöllä pitämässään voittopuheessaan Biden sanoi, että hän aikoo olla kaikkien yhdysvaltalaisten presidentti. Hän sanoi, etteivät hänen vastustajansa ole vihollisia, vaan ennen kaikkea yhdysvaltalaisia.

  On aika hylätä tyly retoriikka, laskea lämpötilaa, nähdä toisemme uudelleen, kuunnella toisiamme uudelleen.

 45. Trumpia aiemmin tukeneen Rupert Murdochin media­imperiumi näyttää kääntyneen presidenttiä vastaan

  Helsingin Sanomat Marraskuu 2020

  Mediamoguli Rupert Murdochin omistamat Fox News -kanava sekä sanomalehdet New York Post ja The Wall Street Journal vaikuttavat valmistelevat yleisöään Trumpin häviöön.

  MEDIAMOGULI ja miljardööri Rupert Murdoch, 89, on sekä henkilökohtaisesti että omistamiensa medioiden kautta ollut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin pitkäaikainen tukija – mutta nyt suhde näyttää rakoilevan ja medioiden sävy muuttuvan.

 46. Trumpin jälkeen

  Helsingin Sanomat Marraskuu 2020

  Trump lähtee Valkoisesta talosta rytinällä mutta aikataulun mukaan, Columbian yliopiston journalismikoulun professori Nicholas Lemann sanoo HS:n haastattelussa. Sen jälkeen todellinen valtataistelu vasta alkaa.

  ISTUVA presidentti Donald Trump kieltäytyy hyväksymästä tappiotaan ja Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosta. Vastaavaa ei ole tapahtunut koskaan maan historiassa.

  Republikaanipuolueen ja Trumpin hallinnon keskeiset hahmot ovat harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta joko asettuneet presidentin tueksi tai pysyneet hiljaa.

  Yhdysvaltain politiikasta vuosikymmeniä raportoinut Columbian yliopiston journalismikoulun professori Nicholas Lemann kehottaa suhtautumaan tähän kaikkeen kuin ikkunan taakse ilmestyneeseen rakennustyömaahan: kovaäänistä mutta ohimenevää.

  Todellinen taistelu vallasta on edessä sen jälkeen, kun vaalit voittanut demokraatti Joe Biden muuttaa tammikuussa Valkoiseen taloon. Siitä kiinnostava aika vasta alkaa, Lemann sanoo.

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Instagram Ι


NOIN 25 VUOTTA Juantehtaan oppikoulun aulassa tapahtuneen häväistysnäytöksen jälkeen Ahvo ja Leskinen kohtasivat Ylellä televisio-ohjelman nauhoituksissa. Leskinen oli haastateltavana ohjelmassa, jossa Ahvo esitti Leskisen kappaleen Viidestoista yö. #Uneksi pic.twitter.com/GeNhsnNIU6

— Frans Koskinen (@DPK_News) December 8, 2020

Ymmärrämmekö mitä edelliset sukupolvet ovat joutuneet kokemaan? Kitinä voisi vaihtua arvostukseksi saavutetusta työstä. Hyvää #itsenäisyyspäivä kuulustellaan herkällä korvalla @niinisto puhe https://t.co/hUs2RktALK

— Frans. Koskinen (@DPK_News) December 5, 2020

Katsokaa video vasta aamukahvilla saatte kunnon pärskeet aikaan. Ja huutonaurua kommentti ketjusta. https://t.co/vzKcwzMTmN

— Frans. Koskinen (@DPK_News) December 5, 2020

pic.twitter.com/tZSLBlrlTv

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 3, 2020

USA:n demokratia selvisi kokonaisuudessaan hyvin viime viikkojen, kuukausien ja vuosien koettelemuksistaan. Silti koen, että Trump onnistui horjuttamaan sitä. Huolestuttavan suuri osa kansasta jää lopultakin epäilemään oman maansa vaalien luotettavuutta.

— Maria Annala (@maria_annala) November 30, 2020

Vaikuttiko teidän mielestänne suomalaisten asenteisiin USA:ta kohtaan se, että @JessikkaAro'lle USA:ssa myönnetty palkinto peruttiin Trump-kritiikin vuoksi?

Minulta kysytään asiasta ensi viikolla paneelissa, jossa kerron amerikkalaisille suomalaisten USA-asenteista.

— Maria Annala (@maria_annala) December 1, 2020

“Democrats suffered crushing down-ballot loss across America.” @nytimes. This is true. All statehouses won, and in Washington we did great. So I led this great charge, and I’m the only one that lost? No, it doesn’t work that way. This was a massive fraud, a RIGGED ELECTION!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 30, 2020

Ron Klain on CNN:n mukaan Bidenin valinta Valkoisen talon kansliapäälliköksi. Odotettu valinta pestiin, jossa kokemuksesta on hyötyä. #usavaalit

— Mika Hentunen (@MikaHentunen) November 12, 2020

WE WILL WIN! pic.twitter.com/rkd8vK6id7

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 11, 2020