11
8
10
9
7
5
4
3
2
1
6

webistä tältä sivustolta

 1. Demokraateilta uhka­vaatimus: Vara­presidentti Pencen ryhdyttävä Trumpin erottamiseen vuoro­kauden sisällä tai presidenttiä odottaa virka­syyte

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Demokraattien keskuudessa on erimielisyyttä, miten hanakasti Trumpin erottamista pitäisi ajaa virkasyytemenettelyn kautta. Trump saattaa turvautua virkasyyteasiassa luottoasianajajaansa Giulianiin, lähteet kertovat Reutersille.

  YHDYSVALLOISSA edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vaatii presidentti Donald Trumpin viraltapanoa perustuslain nojalla, tai muuten Trumpia uhkaa virkasyyte.

  Pelosin mukaan edustajainhuoneen demokraatit vaativat maanantaina, että Trump erotetaan perustuslain 25. lisäyksen perusteella. Tällöin varapresidentti Mike Pencestä tulisi virkaa tekevä presidentti Joe Bidenin virkaan astumiseen saakka.

  Pelosi on antanut Pencelle 24 tunnin vastausajan vaatimuksen esittämisestä. Jos asia ei etene, edustajainhuone esittää Trumpille virkasyytettä.

 2. Parler on alhaalla ennakoitua pidempään

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Amazonin, Googlen ja Applen päätökset hylätä Parler ovat karkottaneet kumppanit, toimitusjohtaja John Matze sanoo.

  Sosiaalisen median kanavan Parlerin toimitusjohtaja John Matze kertoi tänään aamulla, että Parler on todennäköisesti alhaalla ilmoitettua pidempään.

  – Amazonin, Googlen ja Applen medialausunnot yhteytemme katkaisemisesta ovat saaneet myös monet liikekumppanimme vetämään tukensa meiltä, Matze kirjoitti Parler-kanavassaan.

 3. Trumpin poistaminen Twitteristä on sosiaalisen median käännekohta

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Sosiaalinen media siirtyi Trumpin tilien jäädytyksellä uuteen vaiheeseen, ja siinä kannattaa olla tarkkana, kirjoittaa HS:n talouden ja politiikan toimituksen esimies Jussi Pullinen.

  AMERIKKALAISET sosiaalisen median yhtiöt ovat tehneet isoja päätöksiä. Twitter ja Facebook estivät Yhdys­valtain presidentin Donald Trumpin toiminnan toistaiseksi. Trumpin viestit katosivat verkosta ja tuhansista uutis­artikkeleista, joihin niitä oli vuosien varrella upotettu.

  Ulospäin näyttää siltä, kuin Donald Trumpin Twitteriä ei olisi koskaan ollutkaan.

  Samalla jäädytettiin ainakin Trumpin virallinen kampanjatili. Jo aiemmin palvelut ovat estäneet muita Trumpin ympärillä vellovia salaliittoteorioita levittäviä käyttäjiä tai väkivallalla uhkaajia.

 4. Tun­tuu, että vi­ha­pu­he on ryös­täy­ty­nyt kä­sis­tä" – Kir­jai­li­ja Pirjo Has­si­nen pöy­ris­tyi po­pu­lis­min nou­sus­ta

  Lapin Kansa Tammikuu 2021

  Kotona Hassinen oli silloinkin, kun kuuli uutisista oikeistopopulistipuolue perussuomalaisten nousseen piikkipaikalle puolueiden Ylen joulukuun alussa julkaisemassa kannatusmittauksessa.

  – Pikkaisen tulos hämmästytti, koska luulisi, että ihmiset seuraisivat esimerkiksi USA:n tapahtumia. Samasta oikeistopopulismista on kysymys Donald Trumpissa, joten jotenkin se Trumpin tappio olisi voinut vaikuttaa. Kaikkein eniten tulos hämmästytti siksi, kun persut sanoivat julkisesti, että he kannattavat Unkarin ja Puolan tietä EU:n oikeusvaltioperiaateasiassa.

  Oikeusvaltioperiaate on yksi Euroopan unionin perusarvoista. Se tarkoittaa, että jäsenmaiden on noudatettava lakia ja vaalittava oikeuslaitoksen riippumattomuutta. Myös lehdistönvapautta korostetaan. Unkarissa ja Puolassa valtaa pitävät oikeistopopulistihallitukset ovat urakalla myllänneet muun muassa oikeuslaitosta, ihmisoikeuksia ja lehdistöä.

 5. USA:n oikeiston suosimaa somepalvelua isännöivä verkkojätti uhkaa jäädyttää sivuston – estäisi pääsyn Parler-sovellukseen kokonaan

  Ilta-Sanomat Tammikuu 2021

  Apple ja Google ovat estäneet jo sovelluksen lataamisen. Verkkojätti Amazon on uhannut sulkea oikeiston suosiman sosiaalisen median palvelun Parlerin kokonaan pois verkkopalvelustaan.

  Amazonin pilvipalvelu Amazon Web Services on tähän asti isännöinyt Parlerin verkkosivustoa, mutta on nyt uhannut jäädyttää sivuston. Syy tähän on se, ettei sovellus ei ole poistanut Amazonin mukaan tarpeeksi nopeasti väkivaltaisia sisältöjä.

 6. Mitä puoluetta politiikantoimittajat ryöpyttävät eniten? Miten he suhtautuvat eri pääministereihin? Entä työmarkkinajärjestöihin?

  Journalisti Tammikuu 2021

  Hallitus näköjään pitää äänestäjää tollona, lapsenkaltaisena holhokkina, jolle asioita ei voi suoraan kertoa.

  Näin kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala lokakuussa 2020 julkaistussa Setä Arkadia -kolumnissaan. Hänen mielestään pääministeri Sanna Marin (sd.) on Anneli Jäätteenmäen tiellä, koska puhuu niin totta kuin osaa.

  Haapala onkin Journalistin selvityksen kirjoittajista suorasanaisin ja 268 tekstillään myös tuotteliain. Vaikka Haapala verhoaa kritiikkinsä usein hyväntuuliseen huumoriin, piikkien kohde jää harvoin epäselväksi.

  Sekä Marinin että Antti Rinteen (sd.) hallitukset ovat olleet säännöllisesti Haapalan pihdeissä. Kiitosta Haapala ei jakanut niille kertaakaan. Kritiikki suuntautui usein tiedotuslinjan avoimuuteen, talouspolitiikkaan sekä siihen, luoko hallitus riittävästi kasvua ja työpaikkoja. Myös koronan torjuntaan liittyvät epäselvyydet saivat Haapalalta moitteita.

  Keskustavetoinen Juha Sipilän (kesk.) hallitus puolestaan sai Haapalalta enemmän ruusuja kuin risuja, usein työllisyyden ja kansantalouden hoidosta.

  Antti Rinne joutui Haapalan kritiikin kohteeksi poliitikoista selvästi useimmin. Muista päättäjistä eniten negatiivista huomiota saivat Sanna Marin ja Krista Kiuru (sd.), Maria Ohisalo (vihr.) ja Pekka Haavisto (vihr.) sekä Petteri Orpo (kok.).

  Myös Helsingin Sanomien Marko Junkkari kirjoittaa kolumnitekstejä ahkerasti. Tutkittavaksi löytyi 204 kirjoitusta.

  Hallituksista Junkkarilta kirvoitti useimmin kritiikkiä Juha Sipilän hallitus.

  Ylen verkkosivuille politiikasta kirjoittava Robert Sundman on tässä käsitellyistä politiikan toimittajista sanavalinnoiltaan varovaisin.

  Nuoremman polven Sundman pyörittelee tekstejään maltillisemmin. Sundmanin kirjoittamia kolumneja löytyi tarkasteluajanjaksolta 54. Niistä merkittävä osa oli sävyltään neutraaleja tai ainakin monitulkintaisia.

  Eeva Lehtimäki on työskennellyt syksystä 2019 alkaen MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkönä. AIemmin Lehtimäki kirjoitti Maikkarin verkkosivulle freelancerina. Tutkittavaksi löytyi 102 artikkelia.

  Lehtimäki on kirjoittanut kriittisimmin Rinteen hallituksesta, eritoten sen työllisyyslupauksista. Myös Marinin ja Sipilän hallitukset saavat Lehtimäeltä enemmän negatiivista kuin positiivista huomiota.

  Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola on oma lukunsa sekä politiikan toimittajien että päätoimittajien joukossa.

  Suorasanaisen Mervolan kannanotoissa korostuu autolla ajavan, elinkeinoelämää arvostavan maakunta-Suomen ääni. 259 tekstissä maakuntalehden päätoimittaja Mervola puolustaa usein oman alueen etuja.

  Keski-Suomesta eduskuntaan noussut vihreiden Touko Aalto sai ainoastaan myönteisiä mainintoja, vaikkei vihreistä juuri muuten hyvää sanottavaa löydykään. Viitasaaren Teuvo Hakkarainen (ps.) sen sijaan sai muutaman happaman sarkastisen maininnan, muttei lainkaan positiivista huomiota.

  Esimerkiksi Ilta-Sanomien Haapala ottaa usein värikkäästi kantaa Twitterissä. Hänen mielestään ei ole väliä, millaisen kuvan hänestä Twitterissä saa.

  Kommentti: Toimittaja Timo Haapala sopisi mielipiteineen ja käytöksineen äärioikeiston kannattajiin. Ylimielinen julkisuuden valokeilassa mielellään tepasteleva itseriittoinen toimittajaksi sopimaton riidankylväjä, joksi hänet usein Twitterissä mielletään.

 7. Populismi karkasi käsistä – Yhdysvaltoja uhkaa totaalinen kahtiajakautuminen

  Demokraatti Tammikuu 2021

  Vielä alkuillasta Trump yllytti Washingtoniin mielenosoitukseen kokoontuneita kannattajiaan marssimaan kongressirakennukselle. Muutama tunti myöhemmin – kun kongressirakennukseen oli jo tunkeuduttu – Trump kehotti kannattajiaan ”kunnioittamaan poliiseja, lakia ja järjestystä”. Hän joko pelästyi tilanteen hallitsematonta kehittymistä tai haluaa esiintyä kansaa kokoavana voimana – vaikka on jo pitkään yllyttänyt ihmisiä vastustamaan demokraattisten presidentinvaalien tulosta.

  Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtaja Mika Aaltola kuvasi keskiviikkoiltana Demokraatille Yhdysvaltojen tilannetta sanoilla ”Amerikkalaisen demokratian surkein hetki”. Sitä se todellakin on. Aaltola myös pohti, miksi viranomaiset eivät valmistautuneet kunnolla mielenosoitukseen, kun sitä oli oli valmisteltu ja järjestelty viikkokausia.

  Tämä on hyvä kysymys, sillä liittovaltion hallinto on presidentin vallan alla. Onko länsimainen demokratia niin helposti haavoittuva, että että yksi ihminen voi riittävän härskillä ja populistisella toiminnalla ajaa koko maan kaaokseen, sisällissodan ja vallankaappauksen partaalle.

 8. Twitter jäädytti tilapäisesti Trumpin tilin – Facebook poisti presidentin videoidun puheen

  Demokraatti Tammikuu 2021

  Twitter on sulkenut 12 tunniksi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Twitter-tilin ja uhkaa sulkea sen pysyvästi. Syynä ovat Trumpin eilen Suomen aikaa lähettämät tviitit, jotka ovat rikkoneet Twitterin sääntöjä.

 9. Neljä kuoli, kun Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressi­taloon ja keskeyttivät Bidenin voiton vahvistamisen useaksi tunniksi

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  ”Tämä on ollut niin vapauttavaa. Olla täällä kaikkien patrioottien ympäröimänä. Kun Trump kutsui meidät tänne, kutsuun oli vastattava”, michiganilainen kotiäiti kertoi HS:n kirjeenvaihtajalle Anna-Sofia Bernerille kongressitalon lähellä.

  Trump

  NELJÄ ihmistä kuoli Yhdysvaltain kongressitalon alueella keskiviikkona, heistä yksi ampumahaavaan, kertoi Washingtonin poliisipäällikkö Robert J. Contee torstaiaamuna Suomen aikaa.

  trump

  Useita poliiseja loukkaantui yhteenotoissa, ja poliisipäällikön mukaan 52 mielenosoittajaa otettiin kiinni.

  KONGRESSISSA Washingtonissa alkoi kello 20 Suomen aikaa edustajainhuoneen jäsenten ja senaattoreiden yhteinen kokous, jossa oli määrä vahvistaa demokraatti Joe Bidenin voitto 3. marraskuuta pidetyissä presidentinvaaleissa.

  Tilanne muuttui runsaan tunnin jälkeen kaoottiseksi. Senaatin ja edustajainhuoneen istunnot jouduttiin keskeyttämään vasta ensimmäisen väittelyn aikana, koska presidentti Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressitalon sisälle.

  Kokouksen puheenjohtajana toiminut varapresidentti Mike Pence evakuoitiin pois paikalta. Myös edustajainhuoneen puhemies, demokraatti Nancy Pelosi evakuoitiin muualle.

  Pääkaupungin Washingtonin pormestari Muriel Bowser julisti ulkonaliikkumis­kiellon, joka alkoi kello 1 torstaiaamuna Suomen aikaa. Kielto jatkuu kello 13:een asti.

  BERNER haastatteli tapahtumien keskellä michiganilaista kotiäitiä Heidi Pederseniä, 48, joka oli paikalla, kun osa mielenosoittajista pakeni poliisia ja kyynelkaasua.

  ”Hän kertoi nähneensä vanhemman miehen, jolta oli isketty hampaat sisään sekä vanhan naisen, jonka aviomies auttoi huuhtelemaan kyynelkaasua pois turvonneista silmistä”, Berner kertoi.

  Kaikesta huolimatta Pedersen oli innoissaan ja sanoi, että ”en muista, milloin olisin tuntenut olevani näin elossa”.

  ”Tämä on ollut niin vapauttavaa. Olla täällä kaikkien patrioottien ympäröimänä. Kun Trump kutsui meidät tänne, kutsuun oli vastattava”, nainen oli kertonut.

 10. ”Yhdysvaltain historian synkimpiä hetkiä” – Biden tykittää: ”Vastuussa ovat kotimaiset terroristit”

  Demokraatti Tammikuu 2021

  Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin mukaan kongressin eilinen mellakka kuuluu Yhdysvaltain historian synkimpiin hetkiin, josta ovat vastuussa kotimaiset terroristit.

  Bidenin mukaan kyseessä ei ollut mielenosoitus tai järjestyshäiriö, vaan kotimaisten terroristien ja kapinoitsijoiden aikaansaama mellakka.

  Biden sanoi myös, että kongressin mellakoitsijoita kohdeltiin huomattavasti lempeämmin kuin rasismia vastustaneita Black Lives Matter -mielenosoittajia viime vuonna.

  – Kukaan ei pysty vakuuttamaan minua siitä, että jos kyseessä olisi ollut ryhmä Black Lives Matter -mielenosoittajia, niin heitä olisi kohdeltu hyvin, hyvin eri tavalla kuin kongressin vallanneita mellakoitsijoita.

 11. Paniikki hitaasta rokotustahdista kasvaa Euroopassa: EU:n komissio puolustaa arvosteltuja rokotesopimuksiaan

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Arvostelu hitaasta rokotustahdista on kasvanut useassa Euroopan maassa. EU:n rokotestrategiaa on arvosteltu liian vähäisistä hankintamääristä.

  ARVOSTELU hitaasta koronarokottamistahdista on kiihtynyt viime päivinä useassa Euroopan maassa. Myöskään Suomessa rokotuksia ei ole pystytty antamaan toivottuun tahtiin.

  Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan rokotteita oli sunnuntaihin mennessä annettu 6 000–7 000. Ensimmäisen, noin kymmenentuhatta rokoteannosta sisältävän, toimituksen jälkeen Suomeen tuli viime viikolla 40 000 annosta lisää.

  Uutistoimisto Bloombergin maanantaina keräämien rokotustietojen mukaan Yhdysvallat oli rokottanut 1,4 prosenttia väestöstään 4,7 miljoonalla rokoteannoksella. Israelissa on rokotettu jo 14 prosenttia väestöstä. Britanniassa on rokotettu 1,4 prosenttia väestöstä 947 000 rokoteannoksella.

  EUROOPAN maat ovat aloittaneet rokotukset eritahtisesti. Valtaosa EU-maista aloitti rokottamisen 27. joulukuuta.

 12. ”Trump väijyy taustalla”

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Republikaanien voiton pitäisi olla Georgian ratkaisevissa senaattorivaaleissa läpihuutojuttu, mutta puolueella on taakkanaan Donald Trump.

  RAVINTOLAN nimi on Good Ol’ Days Bar and Grill, ja moni täällä kaipaakin vanhoja hyviä aikoja. Lauantaiaamuna, kolme päivää ennen Georgian osavaltion tiistain tärkeitä uusintavaaleja, joukko reippaita kansalaisia on kerääntynyt ravintolan parkkipaikalle republikaanien vaalitapahtumaan Cummingin pikkukaupungissa.

  Tällä uskotaan, että Amerikka on vaarassa. Tämän joukon mielestä sitä uhkaavat Kiinan kommunistinen puolue ja marraskuun presidentinvaalien tuloksen väärentäneet radikaalit ja sosialistiset demokraatit.

  ”Hän on ihan poissa tolaltaan”, Vanderdammen Frank sanoo vaimostaan, joka ajattelee, että republikaaneilta on varastettu vaalivoitto.

 13. Presidentin Suomi on yksin historian taitekohdassa

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö uskoo, että Suomi selviää tulevista haasteista, mutta varoittaa naiivista politiikasta.

  TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö puhui itsenäisyyspäivänä kansalle poikkeuksellisen vuoden jälkeen. Koronaviruspandemia ja talouden romahdus ovat koetelleet yhteiskuntien kestokykyä kovemmin kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan päättymisen. Suomessa kestävyystestin tulos on ollut parempi kuin monessa maassa, mutta vähällä emme mekään ole selvinneet.

  ”Korona on kohdellut meistä jokaista hyvin eri tavoin: yksiä peruuttamattoman raskaasti; toisia siedettävämmin, vain normaalia arkielämää vaikeuttaen”, Niinistö sanoi. ”Kokemus on kuitenkin yhteinen. Vaille vaikutuksia ei ole jäänyt kukaan.”

  Piinan pää on jo näkyvissä, mutta vielä pitää jaksaa, ainakin kuukausia. ”Rajoituksista päästään vain rajoituksia noudattamalla. Rokotteista on apua vain rokotukset ottamalla”, Niinistö muistutti.

  Uusi Vuosi 2021 uudet kujeet!

  Trump
  Kommentti: Vuosi vaihtuu odottavissa tunnelmissa, tuoko alkava vuosi koronarokotteen kaikelle kansalle saatavaksi vai saako sen ensimmäisinä puolustusvoimien ylin johto kuten puolustusministeri Antti Kaikkonen esitti.

  Mitä tekee Yhdysvaltojen väistyvä presidentti Trump- järjestääkö hän vielä ennen vallanvaihtoa näyttävän shown vai tunnustatko vaalitappionsa. Kaikki on mahdollista ennen kuin presidentti Biden saa valtikkansa virallisesti haltuunsa.

  Koronaepidemia tulee todennäköisesti rasittamaan maailmantaloutta ja ihmisiä pitkään. Lääketiede kehittyy ja virusta vastaan on uusia rokotteita jo saatavilla ja uusiin viruksiin kyetään jo varautumaan.
 14. Eduskunta jakoi kiisteltyjä ”joululahjarahoja” – 300 000 euroa aivan ministeri Lepän kotitilan viereiselle tienpätkälle

  Uusi Suomi Joulukuu 2020

  Aivan maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk) kotitilan lähistöllä kulkevalle tienpätkälle tulee satojentuhansien eurojen joululahjarahat. Asiantuntijan mukaan kyseinen raha on pois kipeämmin kunnostusta tarvitsevilta teiltä.

  Eduskunnassa jaettiin tänäkin vuonna niin sanotut joululahjarahat. Kyseessä ovat lisäykset, joita valtiovarainvaliokunta teki hallituksen budjettiesitykseen mietinnössään tässä kuussa.

  Osansa joululahjarahoista sai myös Etelä-Savon Pertunmaalla ja Mäntyharjussa sijaitseva Koirakiven kylä. Kylällä kulkeva osa maantiestä 15076, eli Koirakivenraitti, sai jo viime vuonna eduskunnan joululahjarahoista 100 000 euroa tien parantamiseen. Tänä vuonna valtiovarainvaliokunnassa myönnettiin samalle tielle 200 000 euroa.

  Koirakivenraitti sijaitsee parin sadan metrin päässä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk) kotitilalta.

  Asiasta aiemmin uutisoineen Mäntyharjun ja Pertunmaan Pitäjänuutiset-paikallislehden mukaan noin 1,5 kilometrin mittainen Koirakivenraitti voidaan nyt päällystää asfaltilla joululahjarahojen ansiosta.

  Pohjois-Savon Ely-keskuksen Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen johtaja Tommi Huttunen kertoi Pitäjänuutisille, että Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa on useita Koirakivenraittia huonokuntoisempia ja enemmän liikennöityjä teitä.

 15. Espanjassa kovat otteet: rokotteesta kieltäytynyt päätyy rekisteriin

  Demokraatti Joulukuu 2020

  Espanja aikoo ryhtyä kokoamaan rekisteriä niistä ihmisistä, jotka kieltäytyvät uudesta koronavirusrokotteesta.

  Rekisterin tietoja voidaan jakaa muiden EU-maiden kanssa, mutta muuten se ei ole julkinen, maan terveysministeri Salvador Illa kertoi.

  Rokotteesta aikoo tuoreen tutkimuksen mukaan kieltäytyä 28 prosenttia espanjalaisista. Luku on pienentynyt huomattavasti, sillä edellisessä tutkimuksessa vielä liki puolet, 47 prosenttia, vastaajista oli sitä mieltä, ettei ota rokotetta.

 16. Venäjä vaatii myrkytetyksi joutunutta Navalnyita palaamaan heti kotimaahan tai vankila uhkaa

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  Navalnyi kärsii ehdollista vankilatuomiota, ja viranomaisten mukaan hän on nyt parantunut myrkytyksestä niin hyvin, että hänen tulisi palata valvottavaksi.

  VENÄJÄ on antanut oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyille uhkavaatimuksen: Navalnyin on heti lennettävä kotimaahan Saksasta ja ilmoittauduttava Moskovassa. Jos hän palaa myöhemmin, hän joutuu vankilaan.

  Navalnyi, 44, tuomittiin viiden vuoden ehdolliseen vankeuteen väitetyistä petosrikoksista vuonna 2017. Syytettä on pidetty tekaistuna ja tuomiota poliittisena.

 17. Suomessa yli sata­tuhatta ihmistä joutuu turvautumaan vuosittain ”hyvinvointivaltion häpeäpilkkuun” – Miten ruokajonoja saataisiin lyhyemmiksi?

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  Tutkijan mukaan hyväntekeväisyydestä muodostuu yhteiskunnallinen ongelma, jos ihminen joutuu pitkittyneesti turvautumaan ruoka-apuun. Suomessa ruoka-avun vakiintumisesta alkaa muodostua jo ylisukupolvinen selviytymiskeino.

  SUOMESSA on noin 100 000–200 000 ihmistä, jotka turvautuvat vuosittain hyväntekeväisyytenä jaettuun ruoka-apuun, ja vuonna 2020 ruoka-apua tarvitsevien määrä on kasvanut selvästi. Syynä on koronavirusepidemia, jonka takia moni lomautettu tai työtön on tarvinnut ruoka-apua selvitäkseen arjestaan.

  Laajemmassa mittakaavassa ruoka-apu on kaikkea muuta kuin ongelmaton asia, sanoo Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan yliopistonlehtori Tuomo Laihiala.

  ”Tilanne on perverssi. Juhlapuheissa sekä sosiaalitoimiston ja Kelan silmissä ihmiset tulevat juuri ja juuri toimeen saamillaan tuloilla ja etuuksilla, mutta todellisuudessa heidän tulojensa ja välttämättömien menojensa väliin jää huomattava aukko”, Laihiala sanoo.

  Kommentti:

  Ei ihme, että kokoomuksen kannatusluvut pysyvät alhaalla kun meren kaltaisia poliitikkoja on joukoissa. Lukekaa Meren twiitti ketjun kommentit, suuri osa erimieltä Meren näkemyksistä.

 18. Ilman apua en pärjäisi

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  Ruoka-apuun on liittynyt pitkään vahva häpeäleima. Vuonna 2009 Turun Sanomat teki jutun ruoka-apua tarvitsevista. Kuvassa näkyi ruokajonossa jonottavien ihmisen kasvoja. Lehti sai Julkisen sanan neuvostolta langettavan päätöksen sillä perusteella, että ruoka-avun tarve on yksityiselämään kuuluva erittäin arkaluontoinen seikka

  Yhä saattaa myös törmätä niihin, joiden mielestä ruokajonossa seisova on alkoholisti, joka juo tukensa ja hakee ruuat seurakunnalta.

  Todellisuus on kaukana tästä.

  Ruoka-avun tarvitsijoista noin 40 prosenttia on eläkeläisiä. Heidän joukossaan on sekä pienellä takuueläkkeellä sinnitteleviä vanhuksia että nuorempia sairaus- ja työkyvyttömyyseläkkeellä olevia.

  Tänä vuonna eteen on tullut myös uusi ilmiö. Apua tarvitsevien määrä on kasvanut poikkeuksellisen suureksi. Ruokaa ei aina riitä kaikille.

  Ruoka-avun tarve on lisääntynyt Suomessa koronavuonna. Esimerkiksi Vaasassa ruoka-avun tarvitsijoiden määrä on tänä vuonna kaksinkertaistunut. Turussa kasseja jaetaan 20 prosenttia viime vuotta enemmän.

 19. Trump suostui viivyttelyn jälkeen viimein hyväksymään koronatukipaketin

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  Trumpin hidastelu uhkasi viedä miljoonien tuet ja sulkea hallinnon.

  YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump taipui viimein hyväksymään kongressin koronaelvytyspaketin maanantaiaamuna Suomen aikaa. Yhdysvalloissa kongressin puolueet pääsivät viime viikolla kuukausien väännön jälkeen sopuun 900 miljardin tukipaketista kotitalouksille ja yrityksille.

  Paketin hyväksynnän tielle nousi kuitenkin Trump, joka ilmoitti, ettei hyväksy pakettia nykymuodossaan.

  Trump oli vaatinut kansalaisten tukisumman kasvattamista 2 000 dollariin sovitusta 600:sta. Hämmentävän tilanteesta teki se, että demokraatit olisivat tähän suostuneet, mutta Trumpin oma puolue republikaanit vastusti asiaa.

  Mika unohdit sanoa, että Trump halusi yli kolminkertaistaa tukipaketin.

 20. Kiina tuomitsi neljäksi vuodeksi vankeuteen naisen, joka raportoi Wuhanin koronavirusepidemiasta helmikuussa

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  Kansalaisjournalistin kerrotaan joutuneen kidutetuksi ennen oikeudenkäyntiä. Sosiaaliseen mediaan epidemiasta raportoinutta naista syytettiin rikoksesta nimeltä riidankylväminen ja ongelmien lietsominen. Kiina käyttää usein tätä lainkohtaa toisinajattelijoiden hiljentämiseen.

  Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen tapaus, jossa viruksesta kertonut kansalaisjournalisti on joutunut Kiinassa oikeuteen, kertoo yhdysvaltalainen sanomalehti The New York Times.

  Aiemmin juristina työskennellyt Zhang matkusti viime helmikuussa Kiinan Wuhaniin ja jakoi tietoa siellä leviävästä koronavirusepidemiasta sosiaalisten medioiden kuten WheChatin, Twitterin ja Youtuben kautta. Hän jakoi esimerkiksi videoita potilaista, joita oli ahdettu sairaalan käytävälle ja kertoi vainosta, jota muut koronavirusepidemiasta kertoneet olivat kohdanneet.

 21. Vain yksi perheyhtiö pitää yllä superruokalajin valmistusperinnettä Suomessa

  MTV Uutiset Joulukuu 2020

  Milloin sinä söit viimeksi kotimaista silliä? Suomessa on tällä hetkellä vain yksi perheyhtiö, joka pitää yllä pitkää sillinvalmistusperinnettä.

  Uusikaupunkilainen Suomen Sillikonttori valmistaa perinteisillä resepteillä sekä omaa nimeänsä kantavat että tutun Jalostaja-merkin sillit. Sillikonttorin mukaan Suomi on kansainvälisesti tunnettu sillimaa ja meillä on vuosisataiset silliperinteet. Silli on kaikille tuttu kalalaji, joka elää ja kasvaa ainoastaan Atlantin valtameren pohjoisosassa.

  – Duunarin arkiruoasta ja herrojen herkusta on vuosien saatossa muotoutunut Suomessa erityisesti uusien perunoiden kaveri. Uskon, että alkavasta sillikaudesta tulee koronan synnyttämän kotikokkausbuumin siivittämänä parempi kuin vuosikausiin, kertoo suomalaisen sillinjalostustaidon konkari, Suomen Sillikonttorin perustaja ja toimitusjohtaja Matti Ruuska.

  Ruuskan mukaan silli on parhaimmillaan, eli rasvaisimmillaan, syksyllä kutuajan jälkeen, jonka jälkeen Pohjois-Atlantilta pyydetty kala kypsyy tynnyreissä toukokuussa alkavaa Suomen pääsesonkia varten.

  Kommentti: Tanskalainen joulupöytä (Yle Areena).

 22. Rakastettu Pieni talo preerialla palaa ruutuun - ilkeää Nellietä näytellyt haluaa roolin sarjasta: Tältä hän näyttää nyt

  Iltalehti Joulukuu 2020

  Pieni talo preerialla -sarja perustuu löyhästi Laura Ingalls Wilderin omaelämäkerralliseen romaaniin Pieni talo. Ensi-iltansa Ingallsin perheen elämää seuraava sarja sai vuonna 1974, ja Charles ja Caroline sekä heidän kolme tytärtään, ikäjärjestyksessä Mary, Laura ja Carrie ovat tulleet tutuiksi useiden uusintojen myötä.

  Anonymous Content, Paramount Television Studios ja Friendly Family Productions puuhaavat nyt uudisraivaajien elämästä kertovalle sarjalle jatkoa.

  Näyttelijöiden kohdalla suunnitelmat ovat herättäneet jo kiinnostusta. Alison Arngrim, alkuperäisessä sarjassa Nellie Olesenia näytellyt nainen haluaisi näytellä Harriet Olesonia, eli hahmoa joka oli hänen äitinsä.

  Pieni talo preerialla -sarjaa näytetään edelleen yli 30 maassa ympäri maailmaa. Sarjaa tehtiin vuosina 1974-1982 ja osa sen näyttelijöistä on jo nukkunut pois. Sarjan tuottaja, käsikirjoittaja, ohjaaja ja Ingallsin perheen isää näytellyt Michael Landon kuoli syöpään 54-vuotiaana vuonna 1991.

 23. Mummon seikkailut postin ihmemaassa Posti tuo, mutta vieminen onkin jo hankalampaa

  Kaleva Joulukuu 2020

  Eihän se ollut Postin syy. Pitäisi asiakkaan itsekin osata pysyä perässä maailman menossa. Enkä minä pahalla, mutta kyllä se vähän ihmetyttää. Kun mediassa kerrotaan, että paketteja on lähetetty taas ennätysmäärä ja saa valita, mistä niitä hakee. Vaikka lähikaupasta.

  Ja olen minäkin niitä hakenut, roppakaupalla. Tilannut verkkokaupasta sitä sun tätä, kun kaupan hyllyltä ei enää saa, ei vaikka laittaisi maskin päähän. Ei ole varastoja.

  Siellä on lähikaupan tiskillä ihan ihminen palvelemassa. Noutoautomaattiakin olen kokeillut, mutta helpompaa on näyttää puhelimelta ihmiselle, että tällainen lähetys. Nopeammin hän sen noutaa kuin itse tiirailisin numeroita ja näpyttelisin koodeja.

 24. Audin logon pakaroihinsa tatuoinut kolmen lapsen äiti Annemari, 33, etsii alasti seuraa tv:ssä – on jo aiemmin tuttu Napakympistä

  Ilta-Sanomat Joulukuu 2020

  Maailmalla kohua niittänyt Naked Attraction -deittireality starttasi Suomessa viime viikolla. Naked Attraction Suomi -sarjan kolmannessa jaksossa helsinkiläinen 31-vuotias Eetu valitsee itselleen treffikumppanin viidestä alastomasta naisesta.

  Yksi sinkkunaisista on kuopiolainen kauneusalan yrittäjä Annemari, 33. Kauttaaltaan tatuoitu nainen sanoo nyt osallistuneensa Naked Attraction Suomi -ohjelmaan avoimesti uuden kokemuksen perässä. Hänestä rohkea formaatti vaikutti kiehtovalta.

  – Lähdin mukaan, koska olen niin itsevarma ja sujut itseni kanssa. Tiedän olevani hyvännäköinen, mutta katsottuani jakson se vielä vahvistui, että näytän aika sikahyvältä – myös alasti, Annemari kehuu vartaloaan.

 25. Hollywood-elokuva poiki Tampereelle kansainvälisen kilpailun

  Yle Uutiset Joulukuu 2020

  Tampereen elokuvajuhlat käynnistää uuden, lyhyille genre-elokuville suunnatun kansainvälisen kilpailun.

  Tampereella syksyllä kuvattu Suomen ensimmäinen Hollywood-elokuva on poikinut kansainvälisen elokuvakilpailun. Tampereen elokuvajuhlat käynnistää tiistaina uuden, lyhyille genre-elokuville suunnatun kansainvälisen Generation XYZ -kilpailun.

  Genre-elokuvilla kilpailussa tarkoitetaan jännitys-, kauhu-, toiminta-, sci-fi- ja fantasiaelokuvia. Elokuvan pituus saa olla korkeintaan 30 minuuttia. Tampereen elokuvajuhlat järjestää genre-elokuvakilpailun yhteistyössä yhdysvaltalaisen XYZ Films -tuotantoyhtiön kanssa, jonka Dual-elokuvan kuvaukset päättyivät juuri Tampereella. Tampereen elokuvajuhlat on Pohjoismaiden vanhin ja yksi maailman suurimmista lyhytelokuvafestivaaleista. Jatkoon valitut elokuvat julkistetaan helmikuussa ja ne esitetään Tampereen elokuvajuhlien ohjelmistossa maaliskuussa.

 26. Mika Kaurismäen uusin elokuva Mestari Cheng on romanttinen mutta täysin yllätyksetön tarina kiinalaismiehestä Suomen Lapissa

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  Kiinalaisella rahoituksella tehty elokuva käy paikoin kiinalaisen ruokakulttuurin peruskurssista. Paljon näytetään vihannesten pilkkomista.

  MIKA KAURISMÄKI pääsi maistamaan kansainvälistä trendiä, kun hän sai uusimman elokuvan rahoittajaksi kiinalaisia. Pienimuotoisen Mestari Cheng -elokuvan toinen päänäyttelijä on kiinalainen Cho Pak Hong, ja rahoituskuvio alkoi hahmottua juuri näyttelijää etsiessä.

  HARMITTOMUUS tarkoittaa keveyttä ja tässä tapauksessa myös käsikirjoituksen yksinkertaisuutta, eikä Kaurismäen ohjauskaan lisää elokuvaan tasoja tai jäntevyyttä. Kohtauksiin on jäänyt yllättävän paljon merkityksetöntä haahuilua, koska tarina kulkee vain yhtä helppoa polkua. Ei ole mitään, minne poiketa.

 27. Big Sur tekee jotain, mitä ei ole nähty 20 vuoteen – Tarkista tästä, onko päivitys yhteensopiva tietokoneesi kanssa

  Tekniikan Maailma Joulukuu 2020

  MacOS Big Sur on luonteeltaan tavallista merkittävämpi käyttöjärjestelmäpäivitys. Ja mikäli joku ihmettelee nimeä, Big Sur on Kaliforniassa sijaitseva vuoristoinen rannikkoalue, joten Applen uusi käyttöjärjestelmä jatkaa mm. Mojaven ja Catalinan viitoittamalla tiellä.

  Mutta siinä missä viime vuoden syksyllä julkaistu macOS Catalina oli 10.15, uusi käyttöjärjestelmä hyppää suoraan versionumeroon 11.0.

  TOISAALTA Big Sur sisältääkin tuntuvia uudistuksia: mukana on mm. iso käyttöliittymäremontti, uusi ohjaus- ja ilmoituskeskus, paljon yksittäisiä uudistuksia (kuten läpikotaisin uudistunut Safari) sekä ennen kaikkea järjestelmätason tuki Applen omille järjestelmäpiireille. Jälkimmäisen myötä myös iOS- ja iPadOS-sovellukset saadaan toimimaan uudella käyttöjärjestelmäversiolla, kunhan käytössä vain on arm-järjestelmäpiirillä varustettu Mac.

  Samasta syystä uutta käyttöjärjestelmää ei valitettavasti voi asentaa ihan mihin tahansa vanhaan Mac-tietokoneeseen.

 28. Valtava jäävuori halkesi Atlantilla – seuraukset voivat olla vakavia

  Iltalehti Joulukuu 2020

  Tutkijoiden mukaan kurssiltaan pois ajautunut jäävuori voi haitata meren ekosysteemiä.

  Voimakkaat merivirtaukset ovat suistaneet Etelämantereella seilaavan massiivisen jäävuoren kurssiltaan, kääntäneet sitä 180 astetta sekä irrottaneet siitä suurikokoisen palan. A68A-nimeä kantava jäävuori oli aiemmin törmäyskurssilla asumattoman, Britannialle kuuluvan Etelä-Georgian saaren kanssa.

  Tutkijat ovat seuranneet yli 4 200 neliökilometrin kokoisen jäävuoren etenemistä jo viikkojen ajan.

 29. THL julkaisi esityksensä korona­rokote­järjestyksestä – Katso HS:n laskurista, missä vaiheessa on sinun vuorosi saada rokote

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  THL suosittelee, että ensin rokotetta tarjotaan koronapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilöstölle sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstölle ja asukkaille.

  TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitos (THL) esittää, että korovirus­rokotuksen järjestys Suomessa jaetaan kolmeen ryhmään.

  THL suosittelee, että rokotetta tarjotaan ensimmäiseksi korona­potilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilöstölle ja ympärivuorokautisen hoivan henkilöstölle ja asukkaille, toiseksi ikääntyneille ja ihmisille, joilla on vakavalle koronavirus­taudille altistavia sairauksia sekä kolmanneksi muulle väestölle.

  THL:n mukaan listausta tarkennetaan muun muassa perussairauksia sairastavien osalta sitä mukaa, kun uusista koronarokotteita on saatavilla lisää tietoa. Suunnitteilla on, että perussairauksia sairastavat jaetaan useampaan ryhmään riskin suuruuden perusteella.

  Esitys pohjautuu THL:n asettaman Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) kannanottoihin.

  Maanantaina EU:lta myyntiluvan saanutta Pfizerin ja Biontechin rokotetta saadaan Suomeen yhteensä 2,6 miljoonaa annosta.

  Loput 18,5 miljoonasta annoksesta ovat rokotteita, joilla ei ole vielä myyntilupaa. Esimerkiksi Modernan koronarokotteelle odotetaan Euroopan lääkeviraston hyväksyntää 6. tammikuuta.

  Varhilan mukaan Pfizerin ja Biontechin rokote soveltuu myös henkilöille, joilla on esimerkiksi astma, krooninen keuhkosairaus, diabetes tai korkea verenpaine.

  Varhilan mukaan rokotteissa on oleellista niiden tehokkuus ja turvallisuus. Varhila painotti, että rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

 30. Mitä useampi jättää rokotteen väliin, sitä kauemmin ja pahemmin Suomi kärsii koronasta

  Ilta-Sanomat Joulukuu 2020

  MITÄ yhteistä on ilmastonmuutoksella, 5G-verkolla ja koronarokotteella? Ainakin epäilijät.

  Saan viikoittain sähköposteja, joissa todistellaan, kuinka sekä ilmastonmuutos että koronavirus ovat ties kenen kehittämiä keinoja ties mihin pahaan tarkoitukseen.

  Viime aikoina näiden valistavien viestien painopiste on ollut koronahuijauksessa. Aika usein siihen toki liitetään 5G-verkko, joka jollain tapaa on osa samaa juonta.

  Harmittavasti en ole ainoa valistuksen kohde, vaan nämä kulkutautiuskoiset käännyttävät kansaa aktiivisesti verkkosivustoillaan, mielenosoituksillaan ja erilaisilla kampanjoillaan. Osa heistä uskoo asiaansa, osa on liikkeellä puhtaasti huijaamassa rahan ja huomion perässä.

  PIMEYS yltää eduskuntaan saakka. Lännen Media lähetti viime viikolla kansanedustajille kyselyn koronarokotteesta. Siihen vastasi 137 kansanedustajaa.

  Toivottavasti he putoavat eduskunnasta seuraavissa vaaleissa.

  Heistä 122 ottaa koronarokotteen heti, kun se on mahdollista. Loput 15 joko kieltäytyvät kokonaan tai ainakin haluavat odottaa lisätietoja rokotteesta ennen kuin ottavat piikin.

 31. Nivalan Pelle Peloton rakensi puusta 14-metrisen Eiffel-tornin ja pystytti sen pellolle – Crazyland-Pasin seuraava rakennus­kohde on tuttu Kiinasta

  Ilta-Sanomat Joulukuu 2020

  Kolmen vuoden aikana Nivalan Pelle Peloton on rakennellut viereiselle pellolle elämyskohteen, jossa on kymmeniä nähtävyyksiä.

  NIVALAN Maliskylän pellolle nousi viikonvaihteessa Eiffel-torni. Vajaat 14 metriä korkea valkoinen torni täydentää somasti Pasi Keskisarjan rakentamaa elämyspuistoa. Ensi kesänä Eiffel-torni toimii pellolle kasvaneen Crazylandin porttina.

  Torni on kopio Pariisin kuuluisimmasta nähtävyydestä. Keskisarjan mukaan mittakaava on 1:25. Tornin jalusta on pohjapinta-alaltaan 5 kertaa 5 metriä.

 32. Venäläinen oppositiojohtaja Navalnyi huijasi myrkyttäjiltään tunnustuksen puhelimessa: "Jos he olisivat olleet ilmassa pidempään, ehkä asiat olisivat päättyneet toisin"

  Yle Uutiset Joulukuu 2020

  Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n agentti on vahingossa paljastanut lisää yksityiskohtia oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä elokuussa.

  Uusimmat paljastukset Navalnyin myrkytyksestä on hankittu hämmästyttävällä tavalla. Aleksei Navalnyi itse soitti FSB:n agentille Konstantin Kudrjavtseville varhain aamulla viikko sitten.

  Navalnyi tekeytyi Venäjän turvallisuusneuvoston pääsihteerin Nikolai Patruševin avustajaksi, jonka tehtävänä oli kuulla pikaisesti kaikkia myrkytysoperaatioon osallistuneita ja laatia raportti tapahtumista.

  Kudrjavtsev oli epäluuloinen, mutta ei tunnistanut Navalnyin ääntä. Hän suostui arvioimaan myrkytysyrityksen epäonnistumista ja paljastamaan siitä uusia yksityiskohtia. Agentti Kudrjavtsev kertoi osallistuneensa operaatioon, jossa yritettiin puhdistaa Navalnyin alushousuja ja muita vaatteita hermomyrkyn jäämistä.

 33. Euroopan komissio antoi myyntiluvan ensimmäiselle koronarokotteelle – valtioneuvosto vuorossa huomenna

  Yle Uutiset Joulukuu 2020

  Euroopan komissio on antanut myyntiluvan Pfizerin ja BioNTechin rokotteelle. Rokote on ensimmäinen koronarokote, jota saa käyttää EU:n alueella. Asiasta kertoi komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

  Von der Leyenin mukaan rokotukset on tarkoitus aloittaa 27.–29. joulukuuta koko EU:n alueella. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö on jo aiemmin kertonut, että rokotukset pyritään aloittamaan sunnuntaina 27. joulukuuta.

  Komissio teki päätöksensä, koska Euroopan lääkevirasto EMA päätyi aiemmin päivällä suosittamaan (siirryt toiseen palveluun) rokotteelle ehdollista myyntilupaa. Myyntilupa myönnetään rokotteelle, jonka kauppanimi on Comirnaty.

  Rokote on tarkoitettu yli 16-vuotiaille ehkäisemään COVID-19-viruksen aiheuttamaa tautia. EMA puolsi rokotteen myyntilupaa, koska sen teho, laatu ja turvallisuus on osoitettu laajoissa kliinisissä tutkimuksissa.

  Todisteet osoittavat rokotteen hyötyjen olevan haittoja suuremmat, toteaa EMA:n edustaja tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa. EMA aikoo julkistaa rokotteen arviointituloksia laajasti nettisivuillaan.

  – Tämä on historiallinen tieteellinen saavutus, toteaa EMA:n johtaja Emer Cooke.

 34. CNN hehkuttaa: Suomi on onnistunut parhaiten syksyn korona-aallon hoitamisessa – ”Kuinka olla paras (tai kuinka olla Suomi)”

  Ilta-Sanomat Joulukuu 2020

  YHDYSVALTALAISMEDIA CNN hehkuttaa sunnuntaina pääjuttunaan Suomen, Norjan ja Tanskan onnistumista syksyn korona-aallon hoitamisessa.

  Kolmea Pohjoismaata pidetään pahoin Eurooppaa ravistelleen korona-aallon onnistujina, mutta Suomi nostetaan kaikkein parhaimmaksi onnistujaksi.

  CNN:n analyysi näyttää, että vaikka kolmessa maassa otettiin käyttöön kaikkein löysimpiä rajoituksia, keskimääräinen uusien päivittäisten koronakuolemien määrä pysyi alhaisena, alle yhdessä per miljoona asukasta. Analyysissä tarkasteltiin syyskuun ensimmäisen ja marraskuun viimeisen päivän välistä aikaa.

  CNN huomauttaa, että Tanskan menestys näyttää tulevan tiensä päähän. Marraskuussa uusien kuolemien määrä nousi yli yhteen miljoonaa asukasta kohti ensimmäistä kertaa sitten toukokuun.

 35. VUOSIEN SINNIKKYYS PALKITTIIN – KOUVOLALAINEN LUOKANOPETTAJA TEKI MUSIIKIN UUTEEN STAR WARS -TRAILERIIN

  Episodi Joulukuu 2020

  Tulevasta Star Wars -elokuvasta julkaistiin samalla tiiseri, jolla kuulemma soi saamamme tiedon mukaan kouvolalaisen Mika Lumijärven tekemä musiikki.

  Saimme Mikan langan päähän. Hän kertoo että totta se on: Star Wars: Rogue Squadron -tiiserillä kuultava musiikki on hänen säveltämäänsä.

  Mika kertoo olevansa varsinaiselta ammatiltaan luokanopettaja, mutta hän tekee sivutyönään musiikkia kansainväliselle trailerifirmalle.

  – Heidän kauttaan tämä biisi sitten meni oikeille henkilöille, Mika kertoo.

  Trailerifirmat Really Slow Motion ja Giant Apes julkaisevat Mikan ja muiden säveltäjien teoksia alan sisällä. Trailereiden ja muiden mainosvideoiden tekijät ostavat lisenssejä näihin kappaleisiin.

  – Jos käy onni, niin he valitsevat meidän kappaleen videolle, ja näin on käynyt tässä tapauksessa, Mika toteaa.

 36. ”Vuosi on romuttanut luottamukseni kanssaihmisiin” – kaupan kassoilla on nyt karmea tilanne, tästä se johtuu

  Iltalehti Joulukuu 2020

  Asiakkaiden epäasiallinen käytös on kaupan alan työntekijöiden mukaan lisääntynyt valtavasti. Iltalehden saamista yhteydenotoista selviää, että asiakkaat ovat yhä arvaamattomampia. Kaupan alalla työskentelevät kohtaavat päin naamaa huutamista, uhkailua ja jopa fyysistä väkivaltaa. Asiantuntija pohtii, mikä saa meidät käyttäytymään näin?

  Tuoteasetelmien kaatamista ostoskärryillä, haukkumista ja piittaamattomuutta. Muun muassa tällaisia asioita kertovat Iltalehteen yhteyttä ottaneet kaupan alan työntekijät.

  – Käytän visiiriä. Sain huudot asiakkaalta, että pitäisi olla maski. Kassan pleksin vierestä asiakas yskäisi suoraan minuun eikä ollut huomaavinaankaan mitä teki. Olin tilanteesta niin hämmästynyt, etten ehtinyt reagoida mitenkään kiireessä, nimimerkki Haloo kertoo.

  Iltalehti pyysi asiantuntijaa pohtimaan, mistä huono käytös voi johtua. Kysymyksiin vastasi ihmisten väliseen vuorovaikutukseen perehtynyt tutkija ja sosiaalipsykologi Aija Logren.

 37. Trumpin kannattajat ja vastustajat mellakoivat Washingtonissa, useita loukkaantui

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  DONALD TRUMPIN kannattajat ja vastustajat saivat aikaan mellakan Yhdysvaltain Washingtonissa lauantaina paikallista aikaa, kertovat uutistoimistot ja The New York Times -lehti. Uutistoimisto Reutersin mukaan yhteenottoihin osallistuivat äärikonservatiivinen Proud Boys -liike ja Trumpia ja Proud Boysia vastustavat antifasistit.

  The New York Timesin mukaan neljää ihmistä puukotettiin ja yhtä ammuttiin. Pormestarin toimiston mukaan puukotetut olivat kriittisessä tilassa. Viranomaiset eivät kertoneet, kumpaan mielenosoittajien ryhmään loukkaantuneet kuuluivat.

  Yhdysvaltain korkein oikeus jätti varhain lauantaina Suomen aikaa käsittelemättä Texasin osavaltion kanteen, jossa vaadittiin neljän osavaltion äänestystulosten hylkäämistä. Tappio on ollut Trumpin kampanjalle raskas, ja mielenosoittajia kokoontui myös korkeimman oikeuden eteen.

 38. Krp tutkii äärioikeistoon liittyvää laajaa rikoskokonaisuutta – yhtenä rikosnimikkeenä henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu

  Ilta-Sanomat Joulukuu 2020

  Keskusrikospoliisi tutkii törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua. Äärioikeistoon liittyvässä rikosjutussa on useita epäiltyjä ja myös rikosnimikkeitä on useita. Yhtenä epäiltynä on poliisi, joka on pidätetty virasta.

  Krp:n rikoskomisario Sanna Springaren mukaan hänen johtamassaan tutkinnassa ei ole tullut esille konkreettista uhkaa liittyen ministeri Maria Ohisaloon eikä valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiseen, mutta samassa juttukokonaisuudessa on tutkinnassa myös toinen haara, jossa äärioikeiston nimilistoilla on ollut sisäministeri Ohisalon ja valtakunnansyyttäjä Toiviaisen nimet.

 39. Francis Ford Coppola saapui Suomeen – Kummisetä-elokuvien ohjaaja Ylen haastattelussa: "Hyvään elämään tarvitaan onnistumisia ja epäonnistumisia"

  Yle Uutiset Joulukuu 2020

  81-vuotias elokuvaohjaaja kertoo Ylen haastattelussa, miksi hän haluaa tavata suomalaisia elokuvaopiskelijoita myös korona-aikana.

  – Korona tappaa ensi vuoden, Coppola toteaa. Hän kokee pandemiasta seuraavan kuitenkin jotain hyvääkin.

  – Ihmiset puhuvat vähemmän siitä, paljonko ansaitsevat ja enemmän siitä, miten heidän perheensä ja ystävänsä voivat. Ehkä pandemia opettaa meille, että ystävyys on vaurautta tärkeämpää.

  Ikävät uutiset ensin: Francis Ford Coppola ei ole tekemässä uutta elokuvaansa Suomessa. Hänen oli kyllä tarkoitus tavata tiistaina suomalaisia näyttelijöitä, mutta sekin tapaaminen peruttiin koronan takia. Coppola sanoo tulleensa Suomeen muista syistä.

  – En matkusta saadakseni ideoita elokuviin. Luen siitä syystä, ohjaaja sanoo.

  Coppola kertoo olleensa Suomessa jo vajaan viikon. Hän on viettänyt edelliset viisi päivää Lapissa lapsenlapsensa kanssa. Kyseessä on hänen ensimmäinen matkansa sen jälkeen, kun hän kutsui koko perheensä turvaan Napa Valleyn kotiinsa Pohjois-Kaliforniassa.

  – Matkustaessani otan usein jonkun lapsenlapsistani mukaan voidakseni seikkailla heidän kanssaan. Poikani tytär oli lukenut jäähotellista ja halusi nähdä sen. Arvelin, että hän rakastaisi Lappia.

  Piste Kummisetä-trilogialle

  Täydet 30 vuotta myöhemmin Coppola on palannut Kummisetä osa III:n pariin. Hän on leikannut elokuvan uudestaan. Sillä on myös uusi nimi, Mario Puzo's The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone.

  Suomessa suoraan suoratoistopalveluihin tuleva uusi versio on häkellyttävä näyte elokuvien leikkaamisen taiasta. Elokuvan alkua ja loppua muuttamalla sekä pienillä sieltä täältä tehdyillä viilauksilla Kummisetä osa III:sta on hiottu kelvollinen jälkinäytös kahden ensimmäisen elokuvan teemoille.

  Myös osa Coppolan arvostetummista elokuvista on päätynyt uudestaan leikkauspöydälle. Ennen uusinta Kummisetä-versiota hän leikkasi Cotton Clubin (1984) versioksi, joka on hänen mukaansa paljon parempi. Viime vuonna ilmestyi myös jo kertaalleen uusiksi leikatun Ilmestyskirja Nytin "viimeinen versio" Final Cut -nimellä.

  Coppola löytää Ilmestyskirjalleen vielä yhden uuden ilmiasun – Final Cut on toimiva kompromissi

  Kulttuuritoimitus Joulukuu 2019

  Elokuva-arvostelu: Francis Ford Coppolan ajaton Ilmestyskirja. Nyt on leikattu vielä kerran uudelleen ja koristeltu 4K-restauroinnilla. Lopputulos on valtavasti parempi kuin edellisellä yrityksellä, väittää Valtteri Mörttinen.

  On melkein turhaa edes avata sitä, kuinka kulttuurisesti merkittävä ja esteettisesti laadukas taideteos on Francis Ford Coppolan Ilmestyskirja. Nyt. Se kuuluu amerikkalaisen elokuvataiteen yksittäisiin virstanpylväisiin, joiden vaikutus on niin yleisesti tiedostettu, että siitä kritiikin kirjoittaminen vuonna 2019 tuntuu banaalilta.

  Ilmestyskirja. Nyt saa yhtäkkiä uuden elokuvateatterikierroksen, koska Coppola on tuntenut tarpeen leikata elokuva uudelleen – taas kerran. Kyseessä on selvästi yksi elokuvahistorian ohjauksellisesti vaikeimpia palapelejä, sillä ohjaaja on tehnyt teoksestaan jo aiemmin ainakin järkälemäisen 289-minuuttisen koevedoksen, sitten Cannesissa esitetyn kolmituntisen näytöksen, alkuperäiselle elokuvateatterikierrokselle päätyneen 153-minuuttisen rainan ja vielä kymmenen vuotta sitten julkaistun 202-minuuttisen version, joka sai levitystä varten nimen Redux.

  Nyt julkaistu Final Cut on tuon alkuperäiseen elokuvateatterilevitykseen päätyneen version ja Redux-version väliltä tehty kompromissi. Kesto on tasaantunut melko tarkalleen kolmeen tuntiin.

 40. Sarjasta: Suomalaisia maailmalla

  Susi tilaa kaljaa.

 41. Boris Johnson: Kauppasopua ei ”suurella todennäköisyydellä” synny EU:n kanssa

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  EU käynnisti torstaina varasuunnitelman, jolla yritetään varmistaa lento- ja maantieliikenteen jatkuminen EU:n ja Britannian välillä vuodenvaihteen jälkeen.

  BRITANNIAN pääministerin Boris Johnsonin mukaan Britannia ja Euroopan unioni eivät ”suurella todennäköisyydellä” saa aikaan sopua kauppasuhteistaan, kertovat Britannian yleisradioyhtiö BBC ja uutistoimisto Reuters.

  Hän sanoi torstai-iltana, että ”nyt on tullut aika” yritysten ja kansalaisten varautua sopimuksettomaan tilaan EU:n suhteen. Hänen mukaansa neuvottelut osapuolten kesken jatkuvat vielä, mutta niissä ”ei olla vielä ollenkaan perillä”.

 42. Texas haastoi muita osavaltioita oikeuteen muuttaakseen presidentin­vaalien tuloksen

  Helsingin Sanomat Joulukuu 2020

  TEXASIN pääsyyttäjä Ken Paxton yrittää riitauttaa Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksen neljässä osavaltiossa: Georgiassa, Pennsylvaniassa, Michiganissa ja Wisconsinissa.

  Paxton on rikostutkinnan kohteena epäiltynä törkeästä petoksesta. Liittovaltion poliisi FBI tutkii epäilyjä siitä, että Paxton olisi käyttänyt syyttäjänvirastoa hyväkseen tehdessään palveluksia vaalirahoittajille. Paxton on kiistänyt rikokset.

 43. Australiassa rokotekehitys lopetettiin virheellisten hiv-tulosten vuoksi

  MTV Uutiset Joulukuu 2020

  Yhdysvaltain lääketurvallisuudesta vastaavan liittovaltion viraston FDA:n asiantuntijapaneeli suosittelee Pfizerin ja Bionechin koronavirusrokotteen hyväksyntää hätätilannekäyttöön 16-vuotiaille ja vanhemmille potilaille.

  Australiassa on lopetettu koronavirusrokotteen kehitystyö sen jälkeen, kun rokotteen saaneet koehenkilöt olivat antaneet virheellisiä positiivisia tuloksia hiv-tartunnasta.Rokotteen kehitys päätettiin perua, koska sen pelättiin rapauttavan kansalaisten yleistä luottamusta rokotteisiin. Australian hallitus perui suunnitelmansa ostaa miljoonia annoksia kehitteillä ollutta rokotetta. Hallitus aikoo sen sijaan tilata suurempia määriä vaihtoehtoisia rokotteita.

 44. Porilainen diplomi-insinööri kehitti automaattisen järjestelmän merituulipuistossa liikkuvien lintujen tunnistamiseen

  Yle Uutiset Joulukuu 2020

  Juha Niemen kehittämä järjestelmä tunnistaa suurimman osan linnuista.

  Merituulipuistossa liikkuvien lintujen tunnistamiseen on kehitetty automaattinen järjestelmä. Porilainen diplomi insinööri Juha Niemi väittelee tänään kehittämästään tunnistusjärjestelmästä Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan Porin yksikössä.

  Suomen ensimmäisen eli Porin Tahkoluodon merituulipuiston edellytetään, että lintujen käyttäytymistä tuulimyllyjen läheisyydessä seurataan. Linnut pitää myös tunnistaa lajeittain. Esimerkiksi uhanalaisen merikotkan lentoturvallisuutta automaattinen tunnistusjärjestelmä parantaa huomattavasti.

 45. coyotefilm.fi
 46. Britannian kuninkaallisperheen jäsen kritisoi The Crownia suorasukaisesti – väittää sarjan kohauttavaa käännettä valheelliseksi

  Ilta-Sanomat Joulukuu 2020

  The Crown -hittisarjaa on syytetty totuuden vääristelystä. Kuninkaallisperheen sukulainen kritisoi, ettei sarjassa linjata eroa totuuden ja fiktion välille.

  Brittihovin koukeroita käsittelevä hittisarja The Crown on herättänyt runsaasti keskustelua ympäri maailmaa. Sarjan neljäs tuotantokausi ilmestyi hiljattain Netflixiin.

  Tuoreella kaudella on monta kohauttavaa hetkeä ja juonenkäännettä, kuten Dianan ja prinssi Charlesin kohurakkaustarina ja Britannian pääministerin Margaret Thatcherin kimurantti suhde kuningatar Elisabetiin.

  Hittisarjaa on syytetty totuuden vääristelystä ja jopa Britannian kulttuuriministeri on vaatinut, että suoratoistopalvelu korostaa sen olevan fiktiota.

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Instagram Ι

After close review of recent Tweets from the @realDonaldTrump account and the context around them we have permanently suspended the account due to the risk of further incitement of violence.https://t.co/CBpE1I6j8Y

— Twitter Safety (@TwitterSafety) January 8, 2021

Tuleekohan joku ihan uusi kansallismielinen somejätti?

Kommunistit eivät toki kestä sitä, että joku saisi puhua vapaasti vaikkapa siitä, että miehillä ei ole kuukautisia, joten he varmaan yrittävät tulla vaientamaan ihmisiä sinne, mutta siinä onnistumatta. pic.twitter.com/a49z5vLBee

— Laura Huhtasaari 🇫🇮 (@LauraHuhtasaari) January 9, 2021

Tulkaa Parleriin. Puhdistukset twitterissä tulevat pahenemaan.

— Laura Huhtasaari 🇫🇮 (@LauraHuhtasaari) January 8, 2021

Kommentti: Huhtasaari on äärioikeiston äänitorvi.

Outgoing @VP Mike Pence has confirmed he will attend @JoeBiden's inauguration as the Republican Party further distanced itself from President Trump. A second impeachment push will begin as more of the mob that ransacked the Capitol building is named, shamed and arrested. #7NEWS pic.twitter.com/NsmmU3hbjl

— 7NEWS Sydney (@7NewsSydney) January 10, 2021

#Sony sanoi ei
Johanna otti jo samana päivänä yhteyttä Playstationiin saadakseen ostokset mitätöityä. Vastaus oli kuitenkin karu. pic.twitter.com/wGhJAQcWwZ

— Frans. K (@DPK_News) January 10, 2021

Please be upstanding for an alternative Christmas message to round off this royally ridiculous year. #AltXmas pic.twitter.com/D2hYHgrTi9

— Channel 4 (@Channel4) December 25, 2020

PUHUTUIN VIERAS KIELI eli muu kuin suomi, ruotsi tai saame kunnittain vuonna 2019:
🌐koko maassa 412 700 vieraskielistä
🇪🇪viron kieli suurin 93 kunnassa
🇷🇺venäjän kieli suurin 129 kunnassa
🇷🇴🇱🇻🇺🇦🇧🇦🇭🇺🇬🇷🇵🇱🇹🇭🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿🇩🇪🇻🇳🇸🇴mm. suurimmat kielet 55 kunnassa @MDIfriends #alueet #kunnat pic.twitter.com/CkTSyRjzBr

— Timo Aro (@timoaro) December 27, 2020

Hyvä Veikko Etkö tiedä että TP ja Suomen hallitus ja kaikki puolueet lukuunottamatta joitakin PSläisiä ovat maamme EU jäsenyyden kannalla koska se tukee maamme itsenäisyyttä ja turvallisuutta enemmän kuin koskaan historiamme aikana. https://t.co/lnj0SOHrbd

— Pertti Salolainen (@Psalolainen) December 25, 2020

Teitä kokoomuslaisia näköjään jyrsii, kun Britannia itsenäistyi upeasti kansanäänestyksen kautta. Kokoomukselle itsenäinen kansallisvaltio näyttää olevan vastenmielinen ajatus. Yhä useampi kysyy, että kenen asiaa kansallinen kokoomus nykyään ajaa?

— Veikko Vallin (@MailVeikko) December 25, 2020

Koskaan ei sanota, että ”vihreät sai lottopotin, kun ilmastonmuutos paheni” tai ”vasemmisto sai lottopotin kun tuloerot kasvoivat”.

Aivan kuin muut puolueet tavoittelisivat valtaa vilpittömästi ja vain persujen poliittiset tavoitteet olisivat keppihevonen vallan saamiseksi. pic.twitter.com/O98cnELWcu

— Tuomas Enbuske (@TuomasEnbuske) December 26, 2020

🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥 pic.twitter.com/f5JgwHiuGX

— Köksal Akın (@newworlddd555) December 22, 2020

IL-kysely: Puolet kansalaisista katsoo, että ulkoministeri Pekka Haaviston pitäisi erota tehtävästäänhttps://t.co/3kr1htY498 pic.twitter.com/OpsdBdL9tk

— MTV Uutiset (@MTVUutiset) December 23, 2020

Hieno #Kubrick ilta ja huippuna Leon Vitalin elämäntyö dokkari Kubrickin tärkeästä avustajasta @yleareena

— Frans Koskinen (@DPK_News) December 12, 2020

Ketjussa pohdintaa siitä, kuka Haaviston tapauksessa politikoi. 1/

— Satu Hassi (@satuhassi) December 10, 2020

On verrattu @Haavisto tapausta Ilkka Kanervan naisia pommittavaan tekstiviesti kampanjaan. Onhan ne nyt aivan eri mittaluokassa. Haavisto pelasti lapsia ja Kanerva ” #metoo ” ( vihjaileviksi tulkittuja Facebook-viestejä 16-vuotiaalle tytölle. )vonkasi deittejä.

— Frans Koskinen (@DPK_News) December 10, 2020

Ja voiko tosiaan olla niin että jos ministeri on ministerintehtävässään rikkonut lakia, hän voi jatkaa? https://t.co/a4QaHN6hGL

— Eija-Riitta Korhola (@ER_Korhola) December 11, 2020

Valtakunnallisesta Tietoa koronaviruksesta -neuvonnasta saat neuvontaa myös Koronavilkun käytössä.

Palveluun voit ottaa yhteyttä
📞Soittamalla p. 0295 535 535
💻Chatin kautta
📱Tekstiviestillä p. 050 902 0163

Tutustu palveluun👉https://t.co/JmzyNvGZl5#korona #koronavilkku pic.twitter.com/vbYtrm8oaE

— THL (@THLorg) September 11, 2020