1
2
3
4
5
6

Arkisto Google Youtube Instagram Areena Netflix HBO

webistä tältä sivustolta

HS kokoaa tähän juttuun tärkeimmät uutiset koronaviruksesta maailmalta ja Suomesta. Lue lisää.


Eläkkeensaajien Keskusliitto kehottaa ikäihmisiä suhtautumaan koronavirukseen vakavasti: ”Meidän kaikkien on nyt otettava tämä, jopa kuolemaan johtava tartuntariski huomioon”

Demokraatti 23. Maaliskuu 2020

”Eläkkeensaajia edustavana järjestönä EKL ottaa suurella kiitollisuudella vastaan valtioneuvoston tavoitteen, jonka tarkoituksena on suojata nyt erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt koronavirustartunnalta. Ikäihmisillä on selkeästi nuoria suurempi riski saada taudista vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita ja tätä ei tietenkään kukaan toivo”, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n puheenjohtaja Simo Paassilta sanoo.

Patisteliko presidentti hallitusta ottamaan valmiuslain käyttöön vai ei?

Helsingin Sanomat 22. Maaliskuu 2020

Valmiuslaki otettiin Suomessa pikavauhtia käyttöön poikkeusolojen toteamisen jälkeen.

PÄÄMINISTERI Sanna Marin (sd) vaikutti aidosti yllättyneeltä kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kysymyksestä.

Oli torstai 12. maaliskuuta, ja käynnissä oli eduskunnan viikoittainen kyselytunti.

Orpo kysyi, ovatko hallituksen tekemät toimet koronaviruksen pysäyttämiseksi pääministerin mielestä riittäviä. Kysymys ei itsessään ollut yllättävä – olihan oppositio keskiviikkona ja torstaina moneen otteeseen vaatinut hallitukselta tiukempaa linjaa viruksen leviämisen taltuttamiseksi.

Yllättävää oli Orpon pohjustus kysymykselleen.

Orpo viittasi saman viikon maanantaina, 9. maaliskuuta, presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä järjestettyyn tilaisuuteen, johon presidentti Sauli Niinistö oli kutsunut kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat.

Hallitus on varautunut rajoittamaan liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen

Yle Uutiset 21. Maaliskuu 2020

Uudellamaalla on todettu selvästi eniten koronatartuntoja Suomessa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi lauantaina TV1:n Ykkösaamun haastattelussa, että hallitus on varautunut rajoittamaan liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen, jos koronatilanne pahenee alueella.

Uudellamaalla on todettu selvästi eniten koronatartuntoja Suomessa. Liikkumista voitasiin rajoittaa valmislain pykälän 118 perusteella.

Liikkumista voitaisiin esimerkiksi rajoittaa toisesta maakunasta toiseen. Jos tilanne menisi huononuntusi todella pahaksi Uudellamaa, niin hallitus antaisi käyttöönottoasetuksen ja veisi sen eduskuntaan päätettäväksi.

Pääministeri Sanna Marin vetoaa HS:n haastattelussa kaikkiin suomalaisiin: Valtio ei voi yksin ratkaista koko kriisiä

Kommentti: Onneksi meillä on verovaroin tuettu Yleisradio joka jakaa ajankohtaista tietoa Koronaviruksesta. Kaikilla kun ei ole varaa tilata "vain tähtitilaajille" julkaistuja lehtiä.

Hallituksen 15 miljardin euron kriisipaketti kuulostaa valtavalta, mutta luku voi hämätä

Helsingin Sanomat 20. Maaliskuu 2020

Hallituksen 15 miljardin euron talouspaketti kuulostaa suurelta, mutta suoraa tukea se tarjoaa vain vähän. Sitä saattaa olla luvassa myöhemmin.

HALLITUS kertoi perjantaina 15 miljardin euron talouspaketista. Sen tarkoituksena on auttaa yrityksiä ja ihmisiä yli koronaviruksen aiheuttamasta talouden voimakkaasta notkahduksesta.

Hallituksen mainitsema 15 miljardia voi kuulostaa varsin suurelta summalta verrattuna esimerkiksi valtion vajaan 58 miljardin euron budjettiin. Käytännössä tukipaketti ei kuitenkaan ole niin iso kuin miltä se kuulostaa.

Suorien tukien sijaan rahoituspaketti koostuu nimittäin lähes täysin lainojen takauksista ja yritysten lakisääteisten maksujen lykkäyksistä. Hallitus ei siis vielä juurikaan laita rahaa liikkeelle suoraan valtion budjetista.

HS käy läpi perjantaina julkistetun rahoituspaketin pääkohdat ja niiden merkityksen.

Suomalaisessa elokuvassa on käynnissä suuri murros

Apu 20. Maaliskuu 2020

Emme me ole sellainen elokuvamaa kuin asukasluvultaan saman kokoinen Tanska. Pohjoismaisessa vertailussa Suomi on sekä lyhyellä että pitkällä vertailulla altavastaaja. Oscar-ehdokkuuksiemme määrä on onneton. Berliinin, Cannesin tai Venetsian elokuvajuhlien pääkilpasarjoissa ei suomalaisnimiä näy.

Mitä meistä muualla ajatellaan? Kun kyse on elokuvista, pitkään vastaus oli, että ei yhtään mitään, ellei nimi ole Aki Kaurismäki. Jos joku muukin jotain hyvää sai aikaan, sen vieminen kansainvälisesti esille jotenkin epäonnistui.

Miksi juuri koronavirus sulkee valtioiden rajat ja ihmiset koteihinsa? Professorit kertovat, mikä tekee tästä pandemiasta erityisen

Helsingin Sanomat 19. Maaliskuu 2020

Koronavirus alkoi levitä Euroopassa helmikuun lopussa. Jo muutamaa viikkoa myöhemmin rajat menivät kiinni.

Pandemioita on ollut ennenkin, viimeksi sikainfluenssa vuosina 2009–2011. Sitä edeltävät influenssapandemiat olivat hongkongilainen influenssa vuosina 1968–1969 ja aasialainen influenssa vuosina 1957–1958. Vuonna 1918 maailmaa runteli espanjantauti.

Sikainfluenssan aikaan valtiot eivät kuitenkaan sulkeneet rajojaan eikä lehdistökään seurannut taudin etenemistä hetki hetkeltä. Influenssa puolestaan kiertää eteläisen ja pohjoisen pallonpuoliskon väliä jatkuvasti. Tautia aiheuttavia koronaviruksiakin on löytynyt seitsemän, joista neljä aiheuttaa vain lieviä oireita.

Miksi juuri tämä pandemia vaatii niin kovia toimia?

Tampereen yliopiston epidemiologian professorin Pekka Nuortin mielestä pandemioiden vertaileminen ei ole hyödyllistä, sillä nykyinen pandemia on edelleen käynnissä.

Nuortista on selvää, että koronavirus on vakava uhka.

Parissa kuukaudessa maailmassa on tunnistettu yli 200 000 tartuntaa, ja sairastuneista yli 8 000 on menehtynyt. Nämä tartunnat ovat todennäköisesti vain jäävuoren huippu.

Hongkong otti käyttöön rannekkeen, joka ilmiantaa karanteenikarkulaiset poliisille – Myös Kiina tiukentaa ulkomailta saapuvien kontrollia

Talouselämä 19. Maaliskuu 2020

Kaikki keskiviikon aikana Kiinassa ilmi tulleet tapaukset tulivat ulkomailta palaavien mukana.

Sähköinen ranneke lähettää välittömästi hälytyksen terveysviranomaisille ja poliisille, mikäli se rikotaan tai mikäli rannekkeen kantaja poistuu tälle määrätyltä karanteenialueelta.

Britannia säätää uuden valmiuslain, poliisille ja maahanmuutto­viranomaisille laajat valtuudet

Helsingin Sanomat 18. Maaliskuu 2020

LAKIESITYKSEN mukaan poliisi ja maahanmuutto­viranomaiset saavat tarvittaessa valtuudet pidättää ihmisiä ja pistää heidät pakkoeristykseen, jos se on yleisen terveydentilan kannalta välttämätöntä. Rajavartijoille annetaan tarvittaessa valtuudet sulkea raja-asemat, jos he katsovat resurssinsa riittämättömiksi.

Tonni käteen kaikille – Trump löi pöytään niin suuret tuet, että pörssikin hyrisi

Yle Uutiset 18. Maaliskuu 2020

Pöydällä on nyt yli tuhannen miljardin dollarin paketti koronaviruksesta kärsiville yhdysvaltalaisille. Trumpilla on moiseen pokkaa, Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Maanantain katastrofiin vaikutti osaltaan presidentti Donald Trumpin pitämä tiedotustilaisuus, jossa hän ennakoi koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan jatkuvan jopa heinä-elokuulle. Samaan syssyyn ympärillä Washingtonissa alkoi lockdown: Ravintolat, elokuvateatterit, museot, kuntosalit, koulut ja suuri osa liikkeistä laittoi oven säppeen toistaiseksi.

Trump lähetti valtiovarainministeri Steven Mnuchinin kongressiin esittelemään ehdotusta, jonka arvo on yli biljoona eli tuhat miljardia Yhdysvaltain dollaria. Näin Trump lyö edeltäjänsä Barack Obaman 2008–2009 finanssikriisin hoitoon valmisteleman 831 miljardin dollarin eli reilun 754 miljardin euron elvytyksen.

Luku on tähtitieteellinen. Se on lähes neljä kertaa suurempi kuin Suomen bruttokansantuote eli kaikkien Suomessa yhden vuoden aikana tuotettujen tavaroiden ja palvelujen yhteenlaskettu arvo.

Kun ihmisten perusoikeuksia rajoitetaan, menee kaikki sekaisin

Yle Uutiset18. Maaliskuu 2020

EU:n ulkorajat on pistetty kiinni. EU-maiden sisärajoilla on erilaisia käytäntöjä, kertoo Ylen EU-kirjeenvaihtaja Susanna Turunen.

EU-johtajat järjestivät etänä jo toisen videokonferenssin lyhyen ajan sisällä, ja päätös rajojen sulkemisesta kolmansiin maihin nähden oli yksimielinen.

Rajat muun muassa Venäjälle, Valko-Venäjälle, Turkkiin ja Yhdysvaltoihin sulkeutuvat sitä mukaa kun jäsenmaat saavat rajatoimintansa päätöksen tasalle.

Britannia päätti jäädä sulkupäätöksen ulkopuolelle. Britannia ei ole enää EU-maa, mutta sen kansalaisilla on täydet EU-kansalaisen oikeudet vuoden loppuun saakka. Irlannin tilanne on vielä epäselvä. Se voi seurata Britannian esimerkkiä, koska mailla on yhteinen talousalue.

Belgian virkaatekevä hallitus sai hätätilahallituksen oikeudet toissa päivänä maanantaina.

Rajat pysyvät auki, mutta Belgiassa olevien ihmisten elämää rajoitetaan edelleen. Nyt asukkaat saavat käydä enää kaupassa, lääkärissä, apteekissa, postissa ja pankissa.

Yrityksille tulee merkittäviä tukitoimia loppuviikosta – Suomi tukee yrityksiä maksamalla lomautettujen toimeentulon

Helsingin Sanomat 18. Maaliskuu 2020

Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen pitää saada ehdotukset torstaiksi valmiiksi, muuten hallitus toimii itse.

SUOMESSA tehdään loppuviikosta merkittäviä lisätukitoimia, jotta yritykset ja yrittäjät selviäisivät ilman konkurssia yli koronaviruksen aiheuttaman kriisin.

Tuet tulevat olemaan useiden miljardien luokkaa. Lopullista summaa ei tiedä kukaan. Se riippuu siitä, kuinka pitkää koronavirus jatkuu.

Trump iski esille tuhannen miljardin dollarin apupakettinsa – ekonomi CNBC:llä: ”Uskon, että ajaudumme kuitenkin taantumaan”

Taloussanomat 18. Maaliskuu 2020

Yhdysvaltalaiset saavat rahaa käteensä.

Presidentti Donald Trump aikoo laittaa liikkeelle 850–1000 miljardin dollarin apupaketin, jonka tarkoituksena on estää Yhdysvaltain talouden ajautumista taantumaan. Pakettiin kuuluu muun muassa rahan antaminen kaikille amerikkalaisille.

Valtionvarainministeri Steve Mnuchin kommentoi, että tilisiirrot lähtevät liikkeelle kahden viikon sisällä.

”Amerikkalaiset tarvitsevat rahaa nyt.”

Paketista on tarkoitus antaa suoraan rahaa ja verohelpotuksia 500–550 miljardin dollarin arvosta. Pienyritykset saavat 200–300 miljardia dollaria ja lento- sekä teollisuusala 50–100 miljardia dollaria.

MENESTYSSARJAN ODOTETTU KOLMAS KAUSI ON LÄHTENYT KÄYNTIIN

Episodi 18. Maaliskuu 2020

HBO:n menestyssarja Westworld alkoi maanantaina 16.3. HBO Nordicilla. ​

Westworldin kolmannella kaudella näyttelijäkaartiin liittyvät mukaan Aaron Paul (Breaking Bad), ranskalaistähti Vincent Cassel (Black Swan), Lena Waithe (A Black Lady Sketch Show), Scott Mescudi (HBO:n tuleva We Are Who We Are), Marshawn Lynch (Brooklyn Nine-Nine), John Gallagher Jr. (The Newsroom, Olive Kitteridge), Michael Ealy (Stumptown) ja Tommy Flanagan (Sons of Anarchy).

Aiempien kausien tapaan 3. kauden ovat luoneet vastaavina tuottajina toimivat Jonathan Nolan ja Lisa Joy. Sarjan vastaavina tuottajina toimivat myös J.J. Abrams, Athena Wickham, Richard J. Lewis, Ban Stephenson ja Denise Thé.

Kolmannella kaudella on kahdeksan tunnin mittaista jaksoa. Uudet jaksot ilmestyvät maanantaisin.

Asiantuntijat arvioivat: Näin kauan korona­piina jatkuu Suomessa

Helsingin Sanomat 18. Maaliskuu 2020

Kysyimme neljältä asiantuntijalta, kuinka kauan koronaepidemia vielä kestää Suomessa.

Koronavirus rajoittaa suomalaisten arkielämää vielä kauan.

Asiantuntijat arvioivat, että koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolosuhteet Suomessa eivät ole ohi kuukaudessa, vaan esimerkiksi ikäihmisten kannattaa valmistautua elämään eristyksissä pari kuukautta. Koronaepidemian uskotaan kaikkiaan kestävän useita kuukausia.

Haastatellut asiantuntijat korostavat, että kyse on arvioista, jotka perustuvat siihen, mitä on tapahtunut muissa maissa. Sataprosenttista varmuutta uuden viruksen käyttäytymisestä ei ole olemassa.

Kiinan esimerkki Wuhanista näyttää, että jos tehdään kunnolla voimakkaita toimenpiteitä, niin pahin kuorma saadaan kääntymään kahden–kolmen kuukauden kuluessa. Käyrien mukaan voidaan nähdä, että jos kunnollisia toimenpiteitä ei tehdä, huippu nähdään parin kuukauden kuluessa infektion leviämisestä.

”Lopullisuus on kova sana, mutta nyt maailma muuttuu”

Helsingin Sanomat 17. Maaliskuu 2020

Tasavallan presidentti toivoo ihmisiltä solidaarisuutta etenkin niitä kohtaan, jotka ovat nyt työssä ihmisten parissa ja kohtaavat näin sairastumisriskin.

”LOPULLISUUS on kova sana, mutta nyt maailma muuttuu”, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö HS:n haastattelussa.

”Aika paljonkin muuttuu. Ensinnäkin olemme joutuneet pysähtymään keskeisten asioiden ääreen. Niitä ovat terveys, toimeentulo ja vastuunkantaminen myös muista ihmisistä.”

Edessä on hyvin poikkeuksellisia päiviä, sillä Suomi siirtyy poikkeustilaan. Valmiuslain käyttöön ottamiselle on Niinistöltä vahva tuki, jos ei peräti työntö. Presidentti tapasi viikko sitten Mäntyniemessä kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat, sillä hän halusi tehdä selväksi, että kaikki varmasti ymmärtäisivät, miten järeitä toimia koronaviruksen etenemisen hillitsemiseksi vielä tarvittaisiin.

Hallitus velvoitti yli 70-vuotiaat eristäytymään muista – Mitä tarkoittavat “karanteenia vastaavat olosuhteet”?

Yle Uutiset 17. Maaliskuu 2020

Hallitus painottaa, että viranomaiset eivät ala seurata vanhusten liikkumista turuilla ja toreilla.

Hallitus antoi eilen toimintaohjeen, jossa “yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan”. Ohje on herättänyt hämmennystä ikäihmisten keskuudessa.

Mitä hallitus tarkoittaa “karanteenia vastaavilla olosuhteilla”?

Saavatko yli 70-vuotiaat enää käydä kaupassa?

Saa käydä kaupassa. Saa käydä apteekissa. Ja kannattaa jatkaa ulkoilua, jos on sitä harrastanut, rauhoittelee sosiaali- ja terveysministeriön Hyvinvointi- ja palveluosaston johtaja Tuija Kumpulainen.

Kumpulainen muistuttaa, että karanteeni on aina viranomaispäätös, eikä tässä ole sellaisesta kyse. Sen sijaan hallituksen toimintaohje kehottaa yli 70-vuotiaita välttelemään väkijoukkoja ja julkisia paikkoja mahdollisuuksien mukaan. Kyseessä ei ole suora kielto, vaan enemmänkin painava suositus.

Hallituksen kovat koronatoimet – lue koko lista sanasta sanaan

Iltasanomat 16. Maaliskuu 2020

Hallitus julkisti viimeisimmät linjaukset koronan suhteen maanantaina iltapäivällä.

Valtioneuvosto on presidentin kanssa todennut poikkeusolot. Valmiuslaki otetaan käyttöön. Valtioneuvosto käsittelee tiistain istunnossaan valmiuslain käyttöönottoasetuksen ja soveltamisasetukset.

Lue tästä sanasta sanaan hallituksen toimenpiteet.

THL:n pääjohtaja: Sairastuneiden todellinen lukumäärä voi olla Suomessa 20–30 kertaa suurempi kuin on todettu

Yle Uutiset 16. Maaliskuu 2020

Koronatartunnan saaneiden todellinen lukumäärä voi olla 20–30 kertaa suurempi kuin tähän mennessä on todettu, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Suomessa oli maanantaiaamuun mennessä todettu yhteensä 241 varmistettua koronavirustartuntaa. Kaikkia epäiltyjä tartuntoja ei kuitenkaan enää testata, joten tartuntojen määrä on todennäköisesti paljon suurempi.

Suomessa testataan tällä hetkellä vakavasti sairaita, riskiryhmään kuuluvia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä.

Finnairilta kova ilmoitus: Leikkaa 90 % lentämisestään – ”Suurin kriisi lentoliikenteen historiassa”

Uusi Suomi 16. Maaliskuu 2020

Finnair sopeuttaa nyt lentämistään merkittävästi, ja vähentää kapasiteetistaan 90 prosenttia huhtikuun alusta lähtien siihen asti, kunnes tilanne parantuu. Finnair operoi huhtikuun alusta lähtien toistaiseksi ainoastaan noin kahtakymmentä lentoreittiä, joilla varmistetaan Suomelle tärkeimmät yhteydet sekä kriittinen lentorahti myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Finnair aloittaa asteittaisen siirtymisen kohti rajattua liikenneohjelmaa välittömästi, ja peruu 16.-31.3. väliseltä ajalta verkostostaan arviolta 1 500–2 000 lentoa.

Ravintolapöytien koronakeskustelut osoittavat, että viranomaisten yrityksiä epidemian hillitsemisestä ei ole ymmärretty

Helsingin Sanomat 16. Maaliskuu 2020

Nyt ei pidä odottaa, että viranomaiset sulkevat koulut, vaatekaupat ja ravintolat, vaan ottaa käyttöön sosiaalinen poikkeusaika.

Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen esimerkiksi aivastusten, yskimisen ja pintojen kautta. Eli tärkein keino koronavirusepidemian leviämiseen on välttää tarpeettomia lähikontakteja – kuten esimerkiksi ravintolapöytiä.

Toimet ovat hyvä alku, mutta sekä hallituksen että terveysviranomaisten eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viestin ydin on ehkä jäänyt monelta ymmärtämättä. Epidemian hidastamiseksi hallitus kielsi suuret konsertit ja yleisötapahtumat, mutta muuten altistumisen välttäminen jäi kansalaisten arkijärjen varaan.

Eli vapaasti suomentaen: älä käy ihmisten ilmoilla, jos ei ole aivan pakko. Tämä koskee perhejuhlia, ravintolaillallisia, shoppailua, ryhmäliikuntatunteja, kahvilakäyntejä, ruuhkabusseja, junia, metroja, kirjastoja, elokuvateattereita.

Italiassa kyllä suljettiin kouluja, mutta ravintolat pysyivät auki ja arkielämä jatkui ennallaan. Tämä pahensi osaltaan maan katastrofaaliseksi mennyttä tilannetta.

Korona hallitsee uutispäivää

Korona Uutisia 15. Maaliskuu 2020

-Viro sulkee rajansa koronaviruksen takia

-Veljekset hamstrasivat 18 000 pulloa käsidesiä mutta eivät saa nyt myytyä niitä

-Espanjaan poikkeustila, Norja sulkee lentokentät ja satamat – Trump teki korona­virus­testin

-Koronavirusta kantanut turisti astui Niilin-risteilylle tammikuussa – laivasta tuli tartuntapesäke, jonka vaikutukset ulottuvat ympäri maailman

-Koronavirukseen sairastunut nainen sai hyytävän vastaanoton työyhteisössä: ”Syyllinen olo jo valmiiksi”

-Saksalaisyritys pitkällä koronarokotteen kehittämisessä – Trump yrittää ostaa Yhdysvalloille yksinoikeudet

Britannia aikoo eristää kaikki yli 70-vuotiaat koteihinsa koronan takia

Iltasanomat 15. Maaliskuu 2020

Asiasta kertoi Reutersin mukaan maan terveysministeri Matt Hancock sunnuntaina.

Hancockin mukaan yli 70-vuotiaita suojataan virustartunnalta niin, että he eristäytyvät muista ihmisistä itse enimmillään neljän kuukauden ajaksi. Hän kertoi toimenpiteiden käynnistyvän ”tulevina viikkoina”.

Kommentti: Näin massiiviset maailmanlaajuiset toimet viruksen eristämiseksi ovat saaneet erilaiset salaliitto teoriat liikkeelle, eikä ihme. On esitetty, että virus olisi lähtenyt liikkeelle armeijan kemiallisen testin seurauksena.

Pysähdys

Helsingin Sanomat 15. Maaliskuu 2020

Koronavirus voi osoittautua historialliseksi käännekohdaksi, joka pakottaa globalisaation peruutusvaihteelle. Olemme suurten muutosten edessä, kirjoittaa esseessään Saska Saarikoski.

HYVÄKIN asia voi joskus mennä liian pitkälle. Niin on nyt käynyt globalisaatiolle. Tämän myönsi viime keskiviikkona The Wall Street Journal lehden kolumnisti William Galston.

”Kun pohdiskelin Covid-19:n taloudellisia seurauksia, tajusin jotain: Mitä jos amerikkalaista liike-elämää vuosikymmeniä hallinnut jatkuvan tehostamisen tarve on tehnyt maailman talousjärjestelmän haavoittuvaisemmaksi šokeille?”

Yhdysvaltain johtava talouslehti on jaksanut puolustaa markkinataloutta läpi kaikkien myrskyjen. Jos pörssikurssit ovat romahtaneet, yritykset kaatuneet ja ihmiset menettäneet työnsä, se on johtunut The Wall Street Journalin mukaan siitä, ettei markkinoiden ole annettu toimia rauhassa.

KORONAVIRUS on kuin armonisku turbokapitalismille. Sen aika loppui oikeastaan jo vuoden 2008 finanssikriisiin, jonka ei olisi uusliberaalin ajattelun perusteella koskaan pitänyt edes tapahtua.

KORONAVIRUS voi osoittautua historialliseksi käännekohdaksi, joka kääntää globalisaation peruutusvaihteelle. Niin uskoo esimerkiksi amerikkalaisessa The Spectator-lehdessä asiasta 4. maaliskuuta kirjoittanut Kate Andrews.

Taloustieteen professori Michael O’Sullivan oli valmis hautaamaan globalisaation jo ennen koronavirusta. Viime vuonna ilmestyneessä kirjassa The Levelling: What’s Next after Globalisation? O’Sullivan arvioi, että globalisaation suurimmat hyödyt on jo saatu. Siksi on aika korjata sen aiheuttamia haittoja, esimerkiksi jakaa valtaa ja vaurautta nykyistä tasaisemmin.

Tauti X

Helsingin Sanomat 14. Maaliskuu 2020

Tuntemattoman viruksen leviäminen ei ollut yllätys. ”Kysymys ei ollut, että vieläkö tulee joku uusi virusepidemia, vaan että milloin se tulee”, professori Olli Vapalahti sanoo. Uuden koronaviruksen nopeus kuitenkin yllätti kaikki, ja maailma oli valmistautunut heikosti.

KAKSI vuotta sitten Maailman terveysjärjestö lisäsi ihmiskuntaa uhkaavien sairauksien listalle uuden kohdan: Tauti X.

Listalla oli jo ennestään seitsemän vaarallista tartuntatautia, joista moni muistaa ainakin ebolan, sarsin ja mersin. Helmikuussa 2018 Geneveen kokoontuneet asiantuntijat lisäsivät listalle kahdeksannen kohdan.

”Tauti X, totesimme silloin, on todennäköisesti eläimistä peräisin oleva virus, joka lähtee liikkeelle sellaisesta maailmankolkasta, jossa nopea talouskehitys ajaa ihmisiä ja villieläimiä lähelle toisiaan. Alkuvaiheessa tuntematon tauti sekoitetaan todennäköisesti tunnettuihin tauteihin, ja se leviää hiljaa ja nopeasti; etenemistä avustavat matkustaminen ja kaupankäynti”, WHO:n tapaamisessa mukana ollut tautiekologi Peter Daszak kirjoitti kokouksen kulusta The New York Timesissa hiljattain.

Mitä jos hallitus turvautuu järeään keinoon? Tämän kaiken valmiuslaki voisi mahdollistaa

Iltasanomat 14. Maaliskuu 2020

Jos hallitus päätyisi Suomessa ottamaan käyttöön valmiuslain koronavirustilanteen vuoksi, olisi sillä mahdollisuus ryhtyä hyvin poikkeuksellisiin toimiin.

korona

Koulut ja yliopistot voitaisiin määrätä suljettaviksi enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Ylioppilastutkinnon järjestämisestä voitaisiin lykätä kuudella kuukaudella.

Oleskelu tai liikkuminen tietyllä koronaviruksen pahoin riivaamalla paikkakunnalla tai alueella voitaisiin kieltää tai ainakin rajoittaa sitä enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Suomi siirtyi poikkeus­aikaan: Näillä keinoilla korona­katastrofi yritetään välttää

Helsingin Sanomat 13. Maaliskuu 2020

Arki Suomessa muuttui poikkeukselliseksi, kun hallitus torstaina ilmoitti rajoitustoimenpiteistä. Jos koronavirustilanne pahenee, käyttöön voidaan ottaa vielä kovempia keinoja.

SUOMI siirtyi torstaina kello 14.15 poikkeusaikaan, kun hallitus piti tiedotustilaisuuden koronaviruksen aiheuttamista rajoitustoimista.

Toimet ravistelevat ihmisten arkea: yli 500 ihmisen yleisötilaisuudet kielletään. Kun harrastustoiminnan tarpeettomia lähikontakteja pyydetään välttämään, esimerkiksi harrastustoiminta pannaan suurelta osin jäihin toukokuun loppuun asti.

Hallitus varautuu koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla, sillä viruksella on merkittävät vaikutukset myös maailman ja Suomen talouteen. Ulkoministeriön tuoreen ohjeistuksen mukaan kaikkea matkustamista ulkomaille tulisi välttää.

Epidemian alkaminen on Suomessakin lähellä. Mutta millä keinoilla Suomi yrittää välttää koronakatastrofin?

Muuta nämä asiat arjessasi – HS kokosi 22 ohjetta, joiden mukaan on nyt syytä toimia kotona, kaupassa ja joukkoliikenteessä

Apteekit alkavat valmistaa itse käsidesiä – nämä lääkkeet jokaisen kotoa on hyvä löytyä epidemian aikaan

Suomessa torstaina enemmän tartuntoja kuin Ruotsissa samana ajan­kohtana

Poliisi ja Puolustusvoimat pitivät yhteiskokouksen kiristyneen koronavirustilanteen takia – Suomi voi sulkea rajojaan ja estää maahanpääsyä ”kansanterveydellisen uhan perusteella”

Satakunnassa todettu nyt seitsemän koronatartuntaa , jos epäilet sairastuneesi, toimi näin

Satakunnan Kansa 13. Maaliskuu 2020

Ensimmäiset koronatartunnat todettiin Satakunnassa keskiviikkona 11. maaliskuuta. Torstaina 12. maaliskuuta tartuntoja todettiin viisi lisää.

Tartunnan saaneet ovat matkustaneet Itävallassa ja Pohjois-Italiassa.

Sijoittajat kertovat miltä torstain kurssi­romahdus tuntui: ”Olo oli kuin pikkupojalla karkkikaupan ovien auetessa”

Helsingin Sanomat 13. Maaliskuu 2020

HELSINGIN pörssin osakekurssit laskivat torstaina enemmän kuin koskaan historiansa aikana. OMX Helsinki 25 -osakeindeksi laski päivän aikana 10,1 prosenttia.

OP-RYHMÄN Suomi-rahastojen salkunhoitaja Teemu Salonen kertoo olonsa torstaina olleen ensimmäiseksi kuin pikkupojalla, jolle karkkikaupan ovat aukeavat.

”Täytyy vaan varoa, ettei ahmi liikaa kerralla, ettei tule maha kipeäksi.”

Tanska ja Puola sulkevat rajansa koronaviruksen takia

Iltasanomat 13. Maaliskuu 2020

Tanska ja Puola sulkevat rajansa koronaviruksen takia. Asiasta kertoivat maiden pääministerit.

Lisäksi Kypros ilmoitti, että se estää maahanpääsyn viidentoista päivän ajaksi kaikilta muilta paitsi maan asukkailta.

Pääministeri Mette Frederiksen kertoi lehdessä, että Tanska sulkee rajansa 13.4. saakka. Kaikki maahan tulijat tarkistetaan. Maahan pääsy on sallittua vain Tanskassa asuville tai työskenteleville, hän sanoo lehden mukaan. Ulkomaalaisilta vaaditaan todiste tulosyystä. Jos todisteita ei ole esittää, maahantulo kielletään.

Maailmalla on raportoitu jopa aseellinen vessapaperiryöstö – mitä kiinnostavaa vessapaperipaniikki paljastaa ihmisen psykologiasta?

Tekniikka&Talous 13. Maaliskuu 2020

Vessapaperit viedään nyt käsistä ympäri maailman. Ihmiskunta tuntuu olevan yllättävän riippuvainen 500-luvun kiinalaisesta innovaatiosta.

Suomen kansa kiirehti torstaina heti hallituksen ilmoituksen jälkeen tyhjentämään vessapaperihyllyjä ja sosiaalinen media täyttyi wc-paperipäivittelyistä ja tyhjien hyllyjen kuvista.

Wc-paperi, säilykkeet ja pasta katosivat hyllyistä – Kauppaketjut kehottavat ihmisiä malttiin ja vakuuttavat, että tavaraa riittää

Helsingin Sanomat 13. Maaliskuu 2020

Koronaviruksen leviämiseen varautuvat ihmiset alkoivat hamstrata kaupasta kaikkea säilyvää.

RUOAN ja muiden päivittäistavaroiden haaliminen ryöpsähti valloilleen Helsingin seudun kaupoissa torstaina.

Päivänä, jolloin tietoisuus koronavirusepidemian vakavuudesta nousi Suomessa uudelle tasolle, alkoivat myös kauppojen hyllyt tyhjentyä.

Ostajien erityisessä suosiossa näytti olevan wc-paperi.

Venäjä rajoittaa lentoja EU:hun ja EU:sta Venäjälle ensi maanantaista alkaen

Demokraatti 13. Maaliskuu 2020

Verkossa julkaistun terveysviranomaisten tiedotteen mukaan rajoituksilla varmistetaan kansallinen turvallisuus ja suojellaan kansalaisten terveyttä.

Trump kieltää matkustamisen 26 Euroopan maasta USA:han korona­viruksen takia, Suomi kuuluu joukkoon

Helsingin Sanomat 12. Maaliskuu 2020

Presidentti Donald Trump kertoi torstaiyönä Suomen aikaa Yhdysvaltojen kieltävän koronaviruksen takia matkustamisen Euroopasta Yhdysvaltoihin 30 vuorokauden ajaksi. Rajoitus ei koske Britanniaa.

”Kiellämme kaikki matkat Euroopasta Yhdysvaltoihin seuraaville 30 päivälle. Uudet säännöt tulevat voimaan perjantaina keskiyöllä. Näitä rajoituksia mukautetaan olosuhteiden mukaan”, presidentti sanoi suorassa lähetyksessä Valkoisesta talosta.

Kielto tulee voimaan 13. maaliskuuta kello 23.59 Yhdysvaltain itärannikon aikaa eli aamukuudelta lauantaina Suomen aikaa.

Presidentti Donald Trumpin määräämä lentokieltokin oli lähinnä siirto vaalikamppailussa

YHDYSVALTOJEN presidentin Donald Trumpin maailmassa kaikki voi liittyä hänen omiin henkilökohtaisiin tavoitteisiinsa. Tämä tuskin on viime vuosien kokemusten valossa enää kenellekään uutinen.

Esimerkiksi käy päätös, että lentomatkustus Euroopan ja Yhdysvaltain välillä keskeytetään kuukaudeksi. Trumpin mukaan tarkoitus on padota koronavirusepidemian leviämistä Yhdysvalloissa.

Epidemia ei päätöstä perustele. Koronavirus on jo Yhdysvalloissa. Se tekee matkaa rajojen sisällä, vaikka maan rajojen ulkopuolelta ei tulisi enää uutta syötettä. Kaiken lisäksi Britannian ja Yhdysvaltojen välinen matkustus sallitaan – vaikka virusta on ihan riittämiin Britanniassakin.

Nyt kannattaa ottaa virtuaalimatkailu haltuun ja odottaa aikoja parempia.

WHO:n johtaja julisti koronaviruksen pandemiaksi, Italia ilmoitti maanlaajuisesta kauppojen sulkemisesta

Helsingin Sanomat 12. Maaliskuu 2020

New Yorkin pörssi lähti jyrkkään laskuun heti ilmoituksen jälkeen.

MAAILMAN terveysjärjestö WHO:n mukaan koronavirus on laajentunut pandemiaksi. WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus ilmoitti asiasta keskiviikkoiltana.

”Olemme syvästi huolissamme sekä [viruksen] leviämisen hälyttävästä tasosta ja vakavuudesta että toimettomuuden hälyttävästä tasosta. Olemme sen vuoksi arvioineet, että covid-19:ää voidaan luonnehtia pandemiaksi”, Ghebreyesus sanoi toimittajille Genevessä.

”Emme ole koskaan ennen kokeneet pandemiaa, jonka aiheuttaa koronavirus.

Käsien pesu ei enää riitä, koronapandemia testaa demokratioiden kyvyn hallita kriisiä

Maaseudun Tulevaisuus 11. Maaliskuu 2020

Viimeistään viikon päästä Suomessa siirrytään poikkeusoloihin ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen.

Tutkijat sanovat, että tautiepidemioihin suhtautumisessa on vain kaksi vaihetta: Ensin hyssytellään ja sitten panikoidaan.

Viimeistään Italian tapahtumat ovat herättäneet ihmiset todellisuuteen. Kyseessä ei ole tavallinen influenssa, vaikka Donald Trump niin väittääkin.

Kiinan presidentti nimitti koronaa paholaiseksi tammikuussa – nukkuiko Suomen hallitus Ruususen unta?

Iltalehti 11. Maaliskuu 2020

Kuka kantaa vastuun siitä, että lentoja Italiasta ei keskeytetty helmikuussa? On syytä toivoa, että tekemättä jäänyt päätös ei maksa Suomessa ihmishenkiä.

Vanhan valtio-opillisen viisauden mukaan emme välttämättä saa koskaan tietää, onko aikanamme elänyt aitoja poliittisia johtajia.

Suomen itsenäisyyden aikaan on sopinut kymmeniä presidenttejä ja pääministereitä ja satoja ministereitä. Heistä suurimman osan todellisista johtajankyvyistä meillä ei ole aavistustakaan.

Vasta kriisitilanteissa saamme tietää, elääkö aikanamme poliittisia johtajia vai tavallisia hyviä - mutta johtajina sittenkin keskivertoja - poliitikkoja.

Kiinan presidentti Xi Jinping tapasi Maailman terveysjärjestö WHO:n etiopialaisen pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesuksen Pekingissä 28. tammikuuta.

”Epidemia on paholainen. Me emme voi antaa paholaisen piiloutua”, Xi sanoi Kiinan valtiollisen median mukaan.

Karanteeni tai lähikontakti eivät vielä tee kenestäkään taudinkantajaa – "Karanteenissa olevista vain pieni osa sairastuu", kokenut epidemiologian professori sanoo

Satakunnan Kansa 10. Maaliskuu 2020

Koronavirustartunnan saanut ei välttämättä tartuta yhtään ainutta toista ihmistä edes omasta lähipiiristään. Koska kyseessä on uusi virus, altistuneeksi katsotaan kaikki sairastuneen kanssa lähikontaktissa olleet, kertoo epidemiologian professori Pekka Nuorti

Suomessa käyttöön otettujen kovien keinojen eli karanteenien ja koulusulkujen avulla halutaan katkaista sekä Suomen ulkopuolelta että Suomen rajojen sisäpuolella alkaneet tartuntaketjut alkuunsa, jotta uusi koronavirus ei pääse leviämään epidemiaksi.

Koko Italia on tartunta-aluetta, häät ja hautajaisetkin kielletään kolmeksi viikoksi

Yle Uutiset 9. Maaliskuu 2020

Kaikki julkiset kokoontumiset kielletään, urheilutapahtumat perutaan ja koulut sekä yliopistot pidetään kiinni huhtikuun kolmanteen päivään saakka.

Italian pääministeri Giuseppe Conte sanoo, että maassa ei ole enää "punaisia alueita", vaan koko Italia on nyt samassa veneessä koronaviruksen suhteen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kaikki julkiset kokoontumiset kielletään, urheilutapahtumat perutaan ja koulut sekä yliopistot pidetään kiinni huhtikuun kolmanteen päivään saakka. Conten mukaan julkinen liikenne tullaan kuitenkin pitämään käynnissä.

Kuoleeko korona­virukseen kolme, kuusi vai puoli prosenttia tartunnan saaneista? Italiassa kuolleiden keski-ikä on yli 80 vuotta

KUOLLEISUUS koronavirustautiin näyttää Italiassa kasvaneen merkittävästi. Tautiin oli kuollut siellä maanantai-iltapäivään mennessä 330 ihmistä eli viisi prosenttia kaikista tiedetyistä tapauksista.

Kuolleisuus on siis näiden lukujen valossa ollut suurempaa kuin maailmassa keskimäärin. Maailman terveysjärjestö WHO on kertonut, että koko maailmassa 3,4 prosenttia tartunnan saaneista on kuollut.

Muutoin Italian epidemia ei ole tuonut yllätyksiä. Tautiin kuolleista valtaosa on vanhuksia, joilla on jokin perussairaus. Heidän keski-ikänsä on yli 80 vuotta, eikä tuoreimpien tietojen mukaan yhtään alle 50-vuotiasta ole kuollut.

Koko Italia suljettiin koronaviruksen vuoksi – panikointi alkoi heti yöllä.

Jo 15 amerikkalaisen hoitokodin asukasta ja vierailija kuolleet koronavirukseen – ”Kunto heikentyi rajusti vain tunnissa”

Iltasanomat 8. Maaliskuu 2020

Korona leviää Kirklandissa sijaitsevassa Life Care Center -hoitokodissa rajusti. Lähes puolet henkilökunnasta oireilee myös.

Washingtonin osavaltion viranomaiset vahvistivat sunnuntaina, että osavaltiossa on löydetty 136 koronavirustartuntaa ja 19 on kuollut siihen. Yhteensä virukseen on Yhdysvalloissa kuollut 22 henkilöä.

Pohjois-Italiassa yli 15 miljoonaa ihmistä asetettiin karanteeniin

Helsingin Sanomat 8. Maaliskuu 2020

Italia sulkee maanlaajuisesti museoita, elokuvateattereita ja muita yleisötilaisuuksien paikkoja koronaviruksen leviämisen takia.

ITALIAN hallitus on hyväksynyt suunnitelman asettaa miljoonia ihmisiä karanteeniin maan pohjoisosassa. Hallituksen tarkoituksena on rajoittaa koronavirustartuntojen leviämistä. Ihmisten liikkumista rajoitetaan laajoilla alueilla, joihin kuuluvat esimerkiksi Milano ja Venetsia.

Lombardian alue eristyksiin koronaviruksen vuoksi.

Corriere della Sera -lehti kertoi myöhään lauantaina, että Italian hallitus aikoo eristää koko Lombardian alueen Milanon ympärillä sekä ainakin osia Venetsian, Parman ja Riminin seuduista koronaviruksen vuoksi. Karanteeni koskee Lombardian aluetta sekä lisäksi 14:ää maakuntaa neljällä eri alueella.

Mitä uudesta koronaviruksesta tiedetään nyt? Asiantuntija vastaa

Yle Uutiset 7. Maaliskuu 2020

Mitä viruksesta on saatu selville?

- Uhkaavien infektiotautien tutkija, apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopistosta vastaa, mitä uudesta koronaviruksesta tähän mennessä on selvillä.

Viruksesta tiedetään jo varsin paljon, virus on saatu kasvamaan soluviljelmämalleissa, joissa sen ominaisuuksia voidaan tutkia. Viruksen koko genomi eli perimäaines tunnetaan ja genomeja sekvensoidaan nopeasti uusista potilaista. Virus osataan tunnistaa diagnostisilla testeillä ja tiedetään esimerkiksi, että se tarttuu ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Lisäksi tiedetään, että suurin osa sairastuneista saa vain lieviä oireita.

Onko todisteita siitä, että virus olisi muuntunut?

– Ei ole mitään näyttöä siitä, että virus olisi muuntunut biologisilta ominaisuuksiltaan. On tavallista, että virusten genomit muuttuvat jatkuvasti hieman, mutta valtaosa näistä muutoksista ei muuta viruksen biologisia ominaisuuksia.

Miten todennäköistä on että virus muuntuu? Onko Iranissa leviävä virus sama kuin Kiinassa ja Euroopassa ?

Vaarantaako Sorosin rahoitus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomareiden puolueettomuuden?

Suomen Uutiset 6. Maaliskuu 2020

Äskettäin julkaistu tutkimusraportti kertoo hälyttävää tietoa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomareiden kytköksistä Sorosin rahoittamiin järjestöihin. Raportin mukaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen riippumattomuus on joutunut kyseenalaiseksi. Asia on vakava, koska ihmisoikeustuomioistuimen päätöksillä on suuri vaikutus jäsenvaltioiden kansalliseen lainsäädäntöön.

Tutkimusraportin mukaan ainakin 22 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa vuosina 2009-2019 istuneesta sadasta tuomarista on aiemmin toiminut sellaisessa kansalaisjärjestössä, joka on säännöllisesti osapuolena Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelemissä jutuissa. Tutkimuksen on tehnyt European Centre for Law and Justice (ECLJ), joka on lähinnä konservatiivikristittyjen pyörittämä kansalaisjärjestö.

Raportissa mainitaan seitsemän sellaista kansalaisjärjestöä, joiden nostamia kanteita käsitellään usein ihmisoikeustuomioistuimessa. Tutkimuksen mukaan kahdellatoista tuomarilla on linkkejä Sorosin Open Society Foundation -säätiön verkostoon, seitsemällä on yhteyksiä eri maiden Helsinki-komiteoihin, viidellä International Commission of Jurists -järjestöön ja kolmella Amnesty Internationaliin. Muut raportissa mainitut järjestöt ovat Human Rights Watch, Interights ja A.I.R.E. Centre, joista kuhunkin yhdellä tuomarilla oli yhteyksiä.

Asiasta kirjoittaa myös blogissaan Juha Ahvio, teologian tohtori, dosentti, Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja.

Perussuomalaiset perusti uuden nuorisojärjestön: Nimeksi Perussuomalainen nuoriso

Sääntöihin kirjattiin demokratian ja oikeusvaltion kunnioittaminen

Helsingin Sanomat 5. Maaliskuu 2020

PERUSSUOMALAISET on perustanut uuden nuorisojärjestön, jonka nimi on Perussuomalainen nuoriso ry. Uuden järjestön puheenjohtajaksi on aluksi valittu kansanedustaja Jenna Simula, 30.

Simula kertoi puolueen tiedotustilaisuudessa, että hän on vain väliaikainen puheenjohtaja, ja jäsenistö valitsee itselleen kevään mittaan varsinaisen puheenjohtajan.

Järjestö perustettiin sen jälkeen, kun perussuomalaiset ilmoitti viikonloppuna katkaisevansa suhteensa vanhaan nuorisojärjestöönsä Perussuomalaisiin nuoriin. Uuden järjestön varapuheenjohtajaksi on valittu vanhan järjestön puheenjohtaja Asseri Kinnunen.

TAUSTALLA ON perussuomalaisten ja sen nuorisojärjestön välirikko. Tilanne kärjistyi viime viikonloppuna, kun nuorisojärjestö ei hyväksynyt emopuolueen edellyttämää sääntömuutosta kokouksessaan Tampereella. Tämän jälkeen puoluejohto kertoi katkaisevansa siteensä nuorisojärjestöön.

Puolueen jäsenyys edellyttää täysi-ikäisyyttä. Järjestön sääntöihin on kuitenkin kirjattu, että 15–17-vuotiailla on samat oikeudet kuin täysi-ikäisillä.

Pakolaiskriisi rysähti takaisin – Rajojen sulkeminen on vain laastari

Uusi Suomi 4. Maaliskuu 2020

EU ei ole valmis maahanmuuttoon, vaikka aikaa valmistautua oli vuosia.

Oli vain ajan kysymys, koska EU olisi taas saman tilanteen edessä kuin 2015: tuhansia pakolaisia ja muita tulijoita piikkilanka-aitojen takana odottamassa pääsyä Eurooppaan.

Euroopan unioni päätti kuitenkin työntää päänsä pensaaseen. Vuonna 2016 EU sai sovittua Turkin kanssa, että Turkki pitää pakolaiset Turkissa. Ongelma oli ratkaistu: poissa silmistä, poissa mielestä. Vastaavanlaisen diilin EU teki Egyptin kanssa ja Italia Libyan kanssa EU:n siunauksella.

Viime viikonloppuna pakolaiskriisi rysähti takaisin EU:n agendalle. Turkki päätti avata rajansa pakolaisille. Ihmisille oli tarjolla jopa bussikyytejä Istanbulista.

Presidentti Niinistö: EU joutuu vakavasti puntaroimaan, otetaanko kaikki turvapaikka­hakemukset vastaan

Helsingin Sanomat 4. Maaliskuu 2020

Kreikan päätös keskeyttää kuukaudeksi turvapaikkahakemusten vastaanotto toi EU:n uuteen tilanteeseen, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo HS-haastattelussa.

EUROOPAN unionin jäsenmaat joutuvat nyt vakavasti puntaroimaan, otetaanko kaikki turvapaikkahakemukset vastaan, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö Helsingin Sanomille.

Sytykkeen presidentin pohdinnalle tuo tilanne Turkin ja Kreikan rajalla.

Kommentti: Kuuntele mitä oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen, Amnestystä sanoi presidentti Niinistön turvapaikka­hakemukset lausuntoon.

Iskelmälaulaja Anna Hanski kertoo musiikkialan seksuaalisesta häirinnästä – naisille on ehdoteltu jopa sänkyyn menemistä ehtona levytyssopimukselle

Yle uutiset 4. Maaliskuu 2020

Hanski peräänkuuluttaa #metoo-keskustelua viihdemusiikkibisnekseen Yle Puheen haastattelussa.

Seksuaalinen häirintä on puhuttanut Suomessa etenkin elokuvateollisuuden ja teatterimaailman parissa. Viime viikkoina keskustelu on laajentunut myös klassiseen musiikkiin.

Iskelmäartisti Anna Hanskin mukaan pop- ja iskelmämusiikin osalta keskustelu on jäänyt vielä käymättä. Hän puhuu kokemuksistaan Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen -ohjelmassa Yle Puheella.

Joe Biden kahminut mahtavan saaliin super­tiistaina, Bernie Sanders voittamassa tärkeän Kalifornian

Helsingin Sanomat 3. Maaliskuu 2020

Biden on voittanut etenkin eteläisissä osavaltioissa.

ENTINEN varapresidentti Joe Biden on voittanut demokraattien esivaalit Virginian, Pohjois-Carolinan, Alabaman, Oklahoman, Tennesseen ja Arkansasin eteläisissä osavaltioissa ”supertiistain” jättikoitoksessa.

Biden on myös voittanut Minnesotassa, jossa senaattori Bernie Sanders johti kyselyissä Bidenia selvästi ennen tiistaita. Hän kahmi voiton myös Massachusettsissa.

”Me olemme erittäin elossa!” esivaalien alkukoitoksissa kompastellut Biden kertoi puheessaan kannattajilleen noin kello 5.30 Suomen aikaa keskiviikkona.

PETOS- TEHDAS

Helsingin Sanomat 2. Maaliskuu 2020

Kiovassa on toimisto, jonka puhelinmyyjien työnä on nyhtää asiakkailta rahat keinoja kaihtamatta. 69-vuotias Hilkka menetti sijoitushuijareille kaikki säästönsä. Yrityksen työntekijä kuvasi piilokameralla ja toimitti todistusaineistoa kansainväliselle toimittajaryhmälle. Nyt kerromme, miten petostehdas toimii.

Huijausoperaatio oli kestänyt useita viikkoja, kun Hilkka alkoi käydä epätoivoiseksi. 69-vuotias eläkeläinen kirjoitti Whatsapp-viestissä kesäkuussa 2019:
- ”Meidän on saatava rahamme.”
- ”Lähetä rahat.”
- ”Tänään.”
- ”Tänään.”
- ”Vastaa meille.”
Hätääntynyt pyyntö oli osoitettu sijoitusneuvoja William Bradleylle. Noin kuukautta aiemmin Bradley oli soittanut ja luvannut Hilkalle rikkauksia, jos tämä sijoittaisi kryptovaluuttaan hänen avullansa. Sen sijaan Bradley oli tyhjentänyt Hilkan ja tämän puolison tilit ja vienyt heiltä yhteensä noin 72 000 euroa.

Pariskunnan säästöistä ja sijoituksista ei ollut enää mitään jäljellä. Ruokaa piti hakea pakastimesta. Seuraava eläke tulisi tilille vasta päivien päästä.

Bradleyn vastaus kyselyihin oli kylmäkiskoinen.

”Olen väsynyt puhumaan kanssasi”, hän kirjoitti.

Hän painosti pariskuntaa hankkimaan jostain pankkitililleen 10 000 euroa. Vain siten he voisivat saada takaisin aiemmin sijoittamiaan rahoja.

”Voisitko selittää, miksi rahan pitää näkyä tilillä? Veit meiltä kaiken. Tilimme, korttimme, sijoituksemme ovat kaikki TYHJIÄ. Ja sinä sait meidät ottamaan lisää lainaa, vain Sinä. Olen yrittänyt ja yrittänyt. Emme saa enää edes kallista pikavippiä”, Hilkka oli kirjoittanut jo aiemmin, kun Bradley oli vaatinut tilille lisää rahaa.

Myös pariskunnan pankkitilit olivat huijareiden hallussa, sillä tietokoneelle oli asennettu etähallintaohjelma.

Suuntanumero oli +44. Näytti siis siltä, että William Bradley soitteli Britanniasta.Todellisuudessa hän soitti Ukrainan pääkaupungista Kiovasta.

Demokraattien esivaalikauden yllättäjä Pete Buttigieg luopuu presidenttikisasta Etelä-Carolinan pettymyksen jälkeen

Helsingin Sanomat 2. Maaliskuu 2020

EX-PORMESTARI Pete Buttigieg luopuu demokraattipuolueen presidenttikisasta, kertovat useat yhdysvaltalaismediat. Hän on ensimmäinen kärkipään ehdokas, joka luopuu kisasta esivaalien aikana.

”Tänään on totuuden hetki. Totuus on se, että ehdokkuutemme polku on kaventunut ja päättynyt. Tässä vaiheessa kisaa paras tapa pitää kiinni tavoitteistamme ja ihanteistamme on astua sivuun ja auttaa puoluettamme ja maatamme tulemaan yhteen”, Buttigieg sanoi South Bendissä pitämässään tilaisuudessa.

Yhdysvaltain tuleva presidentti vai pelkkä presidentintekijä? Miljardööri Bloomberg lähtee viimeinkin demokraattien kisaan ja lisää panoksia ratkaisevasti

Tuhansia uusia siirtolaisia tungeksii Turkin ja Kreikan rajalla

Yle Uutiset 1. Maaliskuu 2020

Turkki avasi rajansa, koska ei mielestään saa tarpeeksi tukea toimilleen Syyriassa.

Eilen lauantaina rajalla arvioitiin olleen 13 000 ihmistä, jotka yrittivät kaikin keinoin päästä Kreikkaan, mistä he jatkaisivat matkaansa muualle Eurooppaan.

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu kertoi aamulla Twitterissä, että rajan yli olisi pyrkimässä jopa yli 70 000 ihmistä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti eilen, että Turkki avaa rajansa Kreikkaan, koska ei voi enää ottaa vastaan uusia pakolaisia Syyriasta. Heitä on Turkissa jo yli kolme miljoonaa.

Trump: Koronavirus on demokraattien uusi huijaus

Helsingin Sanomat 29. Helmikuu 2020

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump syyttää demokraatteja koronaviruksen politisoimisesta, kertovat muun muassa New York Times ja NBC News. Kampanjatilaisuudessaan Etelä-Carolinassa lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa Trump väitti koronaviruksen olevan demokraattipuolueen ”uusi huijaus”.

Li Andersson kommentoi toiminnanjohtajan vihatiliä: ”Tämä asia ei jää tähän”

Iltalehti 28. Helmikuu 2020

Anderssonin mukaan asian selvittely jatkuu työnantajan sekä Misha Dellingerin välisesti.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson on ottanut kantaa puolueen läntisen alueen toiminnanjohtajan Misha Dellingerin Twitteriin perustaman vihatilin johdosta syntyneeseen kohuun.

Jokaisen vasemmistoliiton toimintaan osallistuvan on sitouduttava ihmisoikeuksiin ja väkivallattomuuteen. Ilman tätä sitoumusta ei voi olla osa meidän aktiivien, luottamushenkilöiden tai työntekijöiden joukkoa, Anderson kirjoitti Twitterissä perjantaiaamuna.

Kulttuurivaikuttaja Jyrki Kangas on kuollut

Helsingin Sanomat 28. Helmikuu 2020

Jyrki Kangas tunnettiin ennen kaikkea musiikkifestivaali Pori Jazzin taustavaikuttajana ja yhtenä perustajana

KULTTUURIVAIKUTTAJA Jyrki Kangas on kuollut 76-vuotiaana torstaina pitkällisen sairauden jälkeen. Hänet tunnettiin ennen kaikkea musiikkifestivaali Pori Jazzin taustavaikuttajana ja festivaalin yhtenä perustajana. Kuoleman vahvistaa HS:lle Kankaan lähipiiri.

Kangas oli syntynyt Porissa 20. tammikuuta 1944 ja valmistunut merkonomiksi vuonna 1965. Hän oli itse myös muusikko, joka soitti nuorena Porin kaupunginorkesterissa sekä sittemmin useissa jazzyhtyeissä.

KANKAAN uralla merkittävin asia oli kuitenkin Pori Jazz, jota hän oli yhtenä perustamassa. Festivaalilla hän toimi vuosikymmenien ajan erilaisissa rooleissa. Kangas saikin lempinimekseen Mr Pori Jazz.

Valtio omistaa liudan isoja ilmastopäästäjiä – Miten hallitus saa Fortumin, Finnairin ja Vapon linjaan ilmastotavoitteidensa kanssa?

Yle Uutiset 27. Helmikuu 2020

Valtionyhtiöille tulee pian uusia ilmastovelvoitteita, mutta suurimpia saastuttajia ei aiota nostaa tikunnokkaan.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) julkistaa maaliskuun aikana niin sanotun omistajaohjauksen periaatepäätöksen, joka sisältää ensimmäistä kertaa myös ilmastovelvoitteita.

Tuppurainen on sanonut aiemmin, että yhtiöiden on jatkossa tunnistettava ilmastovaikutuksensa ja laadittava toimenpidesuunnitelmat.

Ylen tietojen mukaan uusi periaatepäätös ei sisällä yrityskohtaisia vaatimuksia päästövähennyksistä. Kyse on sen sijaan yleisestä, kaikkia yrityksiä koskevasta velvoitteesta.

Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan tili yllyttää tappamaan, puoluesihteeri lakaisee asian maton alle – tällaisia tuhoamiskehotuksia verkkoon ladattiin

Suomen Uutiset 27. Helmikuu 2020

Verkossa on noin kahden viikon ajan vellonut tapaus, joka kietoutuu vasemmistoliiton julkisuudesta kadonneeseen toiminnanjohtaja Misha Dellingeriin. Rajuista väkivaltafantasioista aiemminkin uutisiin nousseen Dellingerin perustamalta Twitter-tililtä on kylvetty systemaattisia murhakehotuksia sekä nimetty vihan kohteita. Näihin kuuluvat muun muassa Björn Wahlroos, Jussi Halla-aho ja Laura Huhtasaari. Suomen Uutiset on yrittänyt tavoittaa Dellingeriä ja vasemmistoliiton johtoa kymmeniä kertoja, tuloksetta. Yle uutisoi tänään vasemmistoliiton meriselityksistä.

Some tekee mahdolliseksi poliittiseen väkivaltaan kuuluvan viholliskuvan rakentamisen ja sen helpon levittämisen, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko kertoi Ylelle.

Päivitys 28.2.2020: Misha Dellingerin Twitter-tilistä tehtiin rikosilmoitus – irtisanoutui tehtävistään Vasemmistoliitossa.

Hollantilaisprofessori kyseenalaistaa Euroviisujen järjestämisen koronavirus­epidemian levitessä Euroopassa

Iltasanomat 27. Helmikuu 2020

Euroviisut olisi tarkoitus järjestää Rotterdamissa Alankomaissa 12.–16. toukokuuta.

Euroopassa on viime päivien aikana tullut ilmi uusia koronavirustartuntoja kiihtyvään tahtiin. Mantereen pahin tartuntapesäke sijaitsee Italiassa, jossa tartunnansaajia oli keskiviikkoiltaan mennessä kerrottu olevan yli 450. Toistaiseksi Italiassa on kuollut koronavirukseen 12 ihmistä. Keskiviikkona myös ensimmäisen suomalaisen kerrottiin saaneen koronavirustartunnan. Tartunnan saanut on työikäinen nainen, joka oli lentänyt sunnuntaina Suomeen Italian Milanosta.

Mikäli epidemiaa ei saada hallintaan, tulevat sen vaikutukset todennäköisesti lisääntymään nopeasti. Monet perinteiset kulttuuritapahtumat voivat olla uhattuina. Pari päivää sitten hollantilainen professori Ab Osterhaus kyseenalaisti Euroviisujen järjestämisen mielekkyyden Alankomaissa toimitettavassa Ad-lehdessä.

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Instagram Ι

sitoumus2050 hiiliporssi