1
2
3

webistä tältä sivustolta

EU aikoo asettaa uusia pakotteita Valko-Venäjää vastaan
Mediayhtiö Sanoma haluaa rajoittaa Yle Areenaa. Tässäkö malli Ylen tulevasta tavasta esitellä sisältöjä, ei hyvä, sekoittaa kuvaa ja tekstiä.
 1. Piispa Teemu Laajasalo: ”Israel-kritiikki muuttuu helposti juutalaisvihaksi”

  Kirkko ja Kaupunki 20. Toukokuu 2021

  Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo perustelee, miksi hän otti Twitterissä kantaa Israel-kritiikin äärimmäisiin muotoihin.

  Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo ottaa kantaa Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin. Tiistaina 18. toukokuuta hän twiittasi: ”Israelia voi kritisoida, mutta demokratian nimittelyssä apartheid-valtioksi piilee juutalaisviha.”

  Piispa Teemu Laajasalo, miksi päädyit twiittaamaan näin?

  – Antisemitismin määritelmien mukaan erilainen Israelin valtion demonisoiminen tai muita vaativamman moraalin edellyttäminen siltä täyttävät juutalaisvihan merkit. Alueen ainoan demokratian kutsumisessa apartheid-valtioksi piilee antisemitismin siemen. Israel-kritiikki muuttuu helposti juutalaisvihaksi.

  – Israelin apartheidiksi kutsuminen myös vähättelee oikeaa eteläafrikkalaista apartheidiä, jossa seka-avioliitot olivat laittomia ja eri rotuisilla ei saanut olla yhteisiä lapsia. Israelissa on jännitteitä, mutta ei sanan käyttö ole oikeassa suhteessa. 

 2. Erin Brockovich oli 20 vuotta sitten juhlittu ympäristöaktivisti ja elokuvan kohde, mutta yksityis­elämässä hän unohti olla äiti ja vaimo – Näin hänellä menee nykyään

  Helsingin Sanomat 19. Toukokuu 2021

  ITSENÄINEN vahva nainen, joka joutuu kyynärpäillään raivaamaan oman tilansa maailmassa. Tämä on ensimmäinen ajatus, joka tulee mieleen vuonna 2000 julkaistusta Erin Brockovich -elokuvasta.

  Julia Roberts näyttelee nuorta ympäristöaktivistia, Erin Brockovichia, jota elämä ei ole päästänyt helpolla. Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo kahdesti eronneesta yksinhuoltajaäidistä 1990-luvun Kaliforniassa. Brockovich pääsee pieneen lakifirmaan toimistotehtäviin, vaikkei hänellä ole alan koulutusta. Töidensä kautta hän saa kuulla kalifornialaisen Hinkleyn alueen epämääräisestä tilanteesta. Suuri energiayhtiö, PG&E, yrittää peitellä tekosiaan, vaikka sen vuoksi pohjavesi on saastunut.

  ELOKUVA kertoo kuitenkin vain pienen pintaraapaisun tunnetun aktivistin elämästä ja urasta. Elokuvan julkaisun jälkeen lukihäiriöstä kärsivä ja valokuvamuistin omaava Brockovich on lyönyt läpi myös kirjailijana.

  Ensin hän talletti oman tarinansa yhdessä Marc Eliotin kanssa kirjoittamaansa omaelämäkerralliseen teokseen Take It from Me: Life's a Struggle But You Can Win. Tämän jälkeen hän debytoi kaunokirjallisuuden puolella. Vuonna 2011 julkaistiin kaksi trilleriä, jotka hän kirjoitti yhdessä C. J. Lyonsin kanssa.

 3. Kaikki alkoi Jerusalemin pyhiltä paikoilta – Näin huomiotta jääneet levottomuudet paisuivat kuukaudessa sodaksi

  Helsingin Sanomat 18. Toukokuu 2021

  Huhtikuusta alkaen Jerusalemissa alkoi kasautua ikäviä tapahtumia, jotka lopulta johtivat avoimeen konfliktiin.

  KUN Israelin turvallisuusjoukot tunkeutuivat huhtikuun puolivälissä Al-Aqsan moskeijaan Jerusalemin vanhassakaupungissa, se jäi maailmalla pienelle huomiolle.

  Harva aavisti, että se olisi ensi askel kohti sotaa, joka on vakavin seitsemään vuoteen Israelin ja Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön välillä.

  TAPAHTUMAT käynnistyivät 13. huhtikuuta, kirjoittaa The New York Times. Tuolloin Israelin turvallisuusjoukot katkaisivat sähköt Jerusalemin Temppelivuorella sijaitsevasta al-Aqsan moskeijasta. Muslimien pyhä kuukausi ramadan oli alkanut päivää aiemmin.

  Samana päivänä Israelissa vietettiin sodissa kaatuneiden ja terrorin uhrien muistopäivää. Todennäköisesti Israel halusi vaimentaa al-Aqsan kaiuttimista kantautuvat äänet, sillä kivenheiton päässä Länsimuurilla pidettiin juutalaisten juhlatilaisuutta.

  Al-Aqsan moskeija Temppelivuoren laella on muslimeille kolmanneksi pyhin paikka maailmassa. Juutalaisille taas Länsimuuri on pyhin paikka maailmassa. Vanhakaupunki sijaitsee Itä-Jerusalemissa, jonka Israel valtasi vuoden 1967 sodassa ja liitti itseensä vuonna 1980. 

  Palestiinalaisten presidentin>Mahmud Abbasin tiedottaja kutsui al-Aqsaan kajoamista ”rasistiseksi viharikokseksi”.

 4. Blind Channelilta kiellettiin keskisormen näyttäminen, mutta yhtye kehitti ovelan väistötaktiikan

  Helsingin Sanomat 17. Toukokuu 2021

  Eurovision laulukilpailu voidaan järjestää vuoden tauon jälkeen, koska osallistujille säännöt ovat tiukat kuin rippileirillä.

  KANSAINVÄLINEN laulukilpailu on vaikea toteuttaa, kun mantereella leviää hengitysilmassa kulkutauti.

  Tiistaina ovat alkamassa poikkeusaikojen poikkeusviisut, joissa Euroopan yleisradiounioni EBU näyttää, että tätä perinnehauskuutta ei voi estää kahdesti.

  66-vuotiset Eurovision laulukilpailut järjestetään 65. kerran, koska koronapandemia esti viime vuoden kisat Alankomaissa.

  Ensimmäinen semifinaali alkaa Rotterdamin Ahoy-areenalla tiistai-iltana kymmeneltä. Toinen semifinaali, jossa Suomi kisaa, käydään torstaina. Lauantaina lauletaan finaalissa.

 5. Intia luuli jo selättäneensä epidemian, kunnes maahan iski ennen­näkemätön korona­helvetti – lääkäriä turhauttaa erityisesti yksi asia

  Ilta-Sanomat 16. Toukokuu 2021

  Kirurgiasta koronaosastoa pyörittämään siirtynyt lääkäri sanoo, että ihmiset olivat jo ehtineet ajatella koronan olleen selätetty.

  INTIASSA vain harva, jos kukaan, osasi odottaa, että koronavirusepidemia yltyisi niin katastrofaaliseksi, että vuorokaudessa todettaisiin satoja tuhansia uusia virustartuntoja. Intialainen lääkäri ja apulaisprofessori Shamikh Raza kertoo ihmisten eläneen aivan kuin koronavirus olisi kokonaan selätetty.

  – Ihmiset olivat rentoutuneet ja nauttivat elämästään. Sitten korona tuli takaisin. Se oli kuin kaksipäinen miekka, Raza sanoo STT:lle.

  – Korona palasi uusien siipien kanssa: on enemmän tartuntoja, ja se leviää nopeammin. Ja virusmuunnoksesta oli vähän tietoa.

  Intialaislääkärin mukaan koronaviruksessa vaikeinta on sen aiheuttaman taudin ennalta arvaamattomuus. B.1.617-virusmuunnos havaittiin alkujaan lokakuussa Intiassa.

 6. Entinen puhemies avaa nyt suunsa perussuomalaisten toiminnasta: ”Puolitoista kuukautta oltaisiin hiljaa eikä puhuttaisi”

  Demokraatti 15. Toukokuu 2021

  Kansanedustaja Eveliina Heinäluoman (sd.) ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoman (sd.) tuoreessa Heinäluomat – et ikinä arvaa – podcast-sarjan jatkossa ruodittiin eduskunnan elpymispakettikeskustelua.

  Heinäluomien podcast on nauhoitettu perjantaina.Heillä ei siis ollut vielä tietoa tiistaina alkaneen keskustelun loppumisesta lauantain vastaisena yönä. Eero Heinäluoma muistuttaa podcastissa, että mikään uusi asia elpymispaketti ei suinkaan eduskunnalle ollut. – Eikös tästä ole jo vuosi keskusteltu ja tästä on vuosi ollut aineistoja olemassa.

  Puhemiehenä 2011–2015 toiminut Heinäluoma on kiinnittänyt myös huomiota siihen, että perussuomalaiset halusi jättää asian eduskunnassa pöydälle.

  – Entisenä puhemiehenä muistelen, että pöydällejättämisen tarkoitus on antaa mahdollisuus paneutua asiaan. Sitä varten se on aikoinaan luotu, että jos asia tulee uutena ja vähän yllättäen, pöydällejättäminen antaa mahdollisuuden tutustua asiaan. No, nyt kun asia on ollut vuoden esillä ja aineistoja on tehty tuhansia sivujakin eri muodoissaan eduskuntaan…niin onhan tässä nyt ollut kuukausitolkulla aikaa paneutua. Vaikea nähdä, että pöydällepano olisi tällaisessa asiassa enää tarpeellista.

 7. Israelin pääministeri uhoaa: ”He maksavat ja tulevat maksamaan raskaasti”

  Demokraatti 14. Toukokuu 2021

  Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi perjantaina, ettei Israelilla ole mitään aikeita lopettaa hyökkäyksiä äärijärjestö Hamasia vastaan Gazassa.

  –  He hyökkäsivät pääkaupunkiimme, he ampuivat raketteja kaupunkeihimme. He maksavat ja tulevat maksamaan siitä raskaasti. Tämä ei ole vielä loppu, Netanjahu uhosi.

  Palestiinalaislähteiden mukaan Israelin iskut Gazaan ovat tappaneet ainakin 122 ihmistä. Gazasta on ammuttu Israeliin yli 1  800 rakettia sitten maanantain. Rakettituli on vienyt yhdeksän ihmisen hengen.

  –  Kaikki lapset pelkäävät, ja me pelkäämme lasten puolesta, kiteytti YK:n ylläpitämään kouluun taivaalta satavaa kuolemaa Gazassa paennut Kamal al-Haddad.

  Israelin mukaan tulituksen kohteena on ollut ennen kaikkea Hamasin tunneliverkosto, jota pitkin äärijärjestöt kuljettavat Israelin täysin saartamalle alueelle muun muassa aseita.

 8. Lääkäri Tuija Nurmi on nostanut tilapäiseksi tarkoitettua työttömyysetuutta jo 10 vuotta – yritys tehnyt samassa ajassa voittoa 1,3 miljoonaa euroa

  Ilta-Sanomat 14. Toukokuu 2021

  Kokoomuksen kansanedustajana 16 vuotta toiminut Tuija Nurmi putosi eduskunnasta keväällä 2011 samaan aikaan kokoomuksen viestintäministerin Suvi Lindénin kanssa.

  Kokoomus nousi suurimmaksi puolueeksi, mutta Ilkka Kanervan (kok) ministerieroa julkisesti vaatinut Nurmi menetti Hämeen vaalipiirissä 2 022 henkilökohtaista ääntä.

  Puolustusvoimissa lääkärinä työskennellyt Nurmi ei palannut virkaansa, vaan perusti oman yrityksen, Oy Nurmi & Sonsin, jonka kautta hän toimii lääkärinä Terveystalossa.

  Yleislääkärinä työskentelevä Nurmi ottaa vastaan potilaita Kouvolassa ja Lahdessa, ja laskuttaa palkkionsa yrityksensä kautta.

 9. Elpymispaketti­väännössä uusi käänne yöllä: Perus­suomalaiset vaatii puhemies Filatovin menettelyn viemistä perustuslaki­valiokuntaan

  Helsingin Sanomat 13. Toukokuu 2021

  Filatov keskeytti täysistunnon yöllä perussuomalaisten esityksen vuoksi, ja se jatkuu perjantaina kello 13.30.

  PERUSSUOMALAISET jatkoi viivytystaisteluaan Euroopan unionin elpymispaketin hyväksymisestä perjantain vastaisena yönä. Puolenyön jälkeen puhemaratonissa nähtiin uusi käänne, kun perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki esitti asian käsittelyn lykkäämistä kesäkuun loppuun.

  Täysistuntoa yöllä vetänyt varapuhemies Tarja Filatov (sd) kieltäytyi ottamasta asiaa käsittelyyn, koska eduskunnan kanslian tulkinnan mukaan pöydällepanon voi tehdä vain kerran. Sdp:n esityksestä asia pöydättiin keskiviikkona hetkeksi juuri siksi, ettei perussuomalaiset pystyisi enää esittämään pöytäämistä eikä lykkäämään elpymispaketin hyväksymistä viikoilla tai kuukausilla.

  Kommentti: Perussuomalainen käsitys demokratiasta. Kun omasta moposta loppuu bensa, suljetaan koko tie.
 10. Aleksei Navalnyita Venäjällä hoitanut lääkäri katosi metsästysretkellä – Kaksi muuta Omskin sairaalan lääkäreistä kuollut

  Helsingin Sanomat 10. Toukokuu 2021

  Sittemmin Omskin alueen terveysministeriksi noussut Aleksandr Murahovski ilmoitettiin kadonneeksi lauantaina.

  VENÄLÄISTÄ oppositiopoliitikkoa Aleksei Navalnyita Venäjällä tämän viimevuotisen myrkytyksen jälkeen hoitaneen sairaalan lääkäri on kadonnut metsästysretkellä, kertovat venäläismedia sekä muun muassa CNN ja Ilta-Sanomat.

  Siperian Omskin kaupunginsairaalan johtavana lääkärinä työskennellyt ja sittemmin Omskin alueen terveysministeriksi noussut Aleksandr Murahovski ilmoitettiin kadonneeksi lauantaina. Hänet oli nähty perjantaina lähtemässä metsästysmajalta mönkijällä.

  Uutistoimisto Tassin mukaan poliisi on kertonut alueelta löytyneen mönkijän. Uutistoimisto Ria Novosti kertoi myöhään sunnuntaina, että etsinnät on keskeytetty yöksi.

  VIRANOMAISTEN mukaan kadonnut mönkijä löytyi noin 6,5 kilometrin etäisyydeltä metsästysmajasta, jonka luona kadonnut Murahovski viimeksi nähtiin. Kadonneen etsinnöissä on käytetty helikopteria ja drone-lennokkia.

 11. Matin posti seilasi puolitoista kuukautta Espoosta Savonlinnaan ja hävisi lopulta täysin – korvaukseksi tarjottiin postimerkkejä

  ILTA-Sanomat 10. Toukokuu 2021

  Postin asiakaspalvelujohtaja myöntää, että Mannisen tapauksessa kaikki ei ole mennyt kuin Strömsössä.

  VAPAA-AJAN asunnollaan Savonlinnassa etätyötä tekevä Matti Manninen on pahasti pettynyt Postin toimintaan.

 12. Lukas Moodyssonin elokuvia julkaistaan Blu-ray-tallenteina

  Elokuvauutiset 7. Toukokuu 2021

  SF Studios julkaisee näillä näkymin elokuussa Blu-ray-tallenteina ruotsalaisohjaaja Lukas Moodyssonin neljä tunnetuinta elokuvaa eli Fucking Åmålin (1998), Kimpassa (2000) ja Lilja 4-Everin (2002) sekä uusintajulkaisuna elokuvan Me ollaan parhaita! (2013).

  Pienessä ruotsalaisessa maalaiskaupungissa asuvista teineistä kertova Fucking Åmål on yksi kaikkien aikojen katsotuimmista ruotsalaiselokuvista Suomessa. Keväällä 1999 Suomen elokuvateattereihin tullut elokuva keräsi täällä 131 328 katsojaa, vain muutaman tuhat vähemmän kuin Stanley Kubrickin samanvuotinen Eyes Wide Shut.

  Ruotsissa Moodyssonin elokuva sai yli 865 000 katsojaa. Hyvä yleisömenestys oli myös Kimpassa (2000); 1970-luvun puolivälin lähiöelämästä kertova draamakomedia, jonka jälkeen Moodysson palasi synkän nuorisokuvauksen pariin venäläisteinistä kertovalla Lilja 4-everillä (2002).

 13. Miljoona venäläistä asuu purkutuomion saaneissa kodeissa – “Jos saisi edes lautoja”, tuskaili mies palaneen parakin pihalla

  Yle Uutiset 7. Toukokuu 2021

  Samalla kun Kreml ruokkii lähipiiriään taloudellisesti tehottomilla suurhankkeilla korjauskelvottomien asuinrakennusten määrä jatkaa kasvamistaan. Neuvostoajoilta periytyvä asuntokanta on valtava ongelma Venäjällä, kirjoittaa Mikkonen blogissaan.

  AMURIN KOMSOMOLSK Vierailin huhtikuussa Venäjän Kaukoidässä sijaitsevassa Amurin Komsomolskissa. Taantuva sotateollisuuskaupunki hämmensi surkeudellaan.

  Komsomolskin keskustassa asutaan yhä vajaa 90 vuotta sitten väliaikaisiksi asunnoiksi rakennetuissa puuparakeissa. Pihalla tönöttävä huussi ja kaivo kertovat karuista elinoloista.

 14. Perussuomalaisista on tulossa vihaisten rikkaiden puolue

  Demokraatti 6. Toukokuu 2021

  Historioitsija, toimittaja Anne Applebaum kuvaa kirjassaan Demokratian iltahämärä demokratiaa ja totuutta halveksivien, konservatiivisiin arvoihin nojaavien liikkeiden nousua muun muassa Puolassa, Isossa Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Pamfletti on kirjoitettu ennen Trumpin häviötä, mutta se ei vähennä sen ajankohtaisuutta.

  Jussi Halla-aho on ilmeisesti hyvin tietoinen Applebaumin kuvaamasta kehityksestä ja rakentaa strategiaansa sen varaan.

  APPLEBAUM liikkuu yhteiskunnan yläkerroksissa. Hänen raivoisasti valheita toistavat ja valheet kyllä valheiksi tunnistavat entiset ystävänsä ovat koulutettuja, vaikutusvaltaisia ja vauraita. He eivät vain jaksa yhä monimutkaisemmaksi käyvää maailmaa, jossa piilee uhka heidän elämänmuodolleen.

  Perussuomalaisista on tulossa vihaisten rikkaiden puolue. 

  Kommentti: Todella huolestuttava tilanne jos varakkaat alkavat kannattaa äärioikeiston politiikkaa, siitä on esimerkki mihin se johtaa. Sisällissodan jälkeen Suomi oli jakautunut kahtia. Sisällissodan kahtiajako ja hävinneiden ankara kohtalo näkyivät Suomessa pitkään sodan jälkeen. Hävinneiden punaisten puolella taistellut työväestö ja vasemmisto järjesti omia tilaisuuksiaan, perusti omat erilliset urheiluseuransa ja harrastusjärjestönsä.

 15. Yle tarjoaa uuden tavan seurata viisuohjelmia - katso lähetyksiä yksityisessä Kaverikatsomossa tai kaikkien kanssa Viisuchatissä

  Yle Uutiset 5. Toukokuu 2021

  Oli tilanne mikä hyvänsä, viisuja ei tarvitse katsoa yksin. Valitse parhaat kaverisi ja katsokaa yhdessä viisulähetyksiä Kaverikatsomossa. Tai sitten voit osallistua koko kansan chattiin. Kaverikatsomo on kokeilu, jossa voit kutsua mukaan 2–6 parasta kaveriasi ja voitte keskustella samaan aikaan, kun katsotte ohjelmaa.

  Pääset palveluun tästä. Kirjaat vain oman nimesi tai nimimerkkisi palveluun ja jaat linkin kavereillesi, niin pääsette yhdessä katsomaan ja juttelemaan. Kaverikatsomoon voi liittyä tietokoneen selaimen välityksellä eikä se toistaiseksi toimi mobiililaitteilla.

 16. Kuvakaappaus maksoi iltapäivä­lehdille 70 000 euroa, koska Kimi Räikkösen huoltoasema­vierailu ei ollut ”päivän­tapahtuma” – Mediat näkevät linjauksen uhkana sanan­vapaudelle

  Helsingin Sanomat 5. Toukokuu 2021

  Linjaus jakaa lainoppineiden ja iltapäivälehtien edustajien mielipiteitä. Kuvakaappausten kohdalla vastakkain ovat kaksi perusoikeutta: sananvapaus ja omaisuuden suoja.

  HYVITYKSENÄ 5 000 euroa kuvan käytöstä ja 65 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

  Näin kalliiksi tuli kuvakaappauksen ottaminen ja julkaisu jutun yhteydessä Ilta-Sanomille ja Iltalehdelle.

  Kimi Räikkönen oli huhtikuussa 2020 perheensä kanssa käväisemässä huoltoasemalla ja julkaisi Instagramin Tarina-osiossa kuvan, jossa hän oli peittänyt huoltoaseman tuotteen nimestä osan. Jäljelle jäi pelkästään ”kuuma minttu”, joka on viittaus Räikkösen Minttu-vaimoon.

  Molemmat mediat tekivät jutun Räikkösen vitsikkyydestä ja laittoivat kuvakaappauksen kuvasta osaksi juttua.

  Kuvaa ei voinut upottaa linkkinä juttuun, sillä Instagramin tarinoissa kuvat säilyvät vain 24 tuntia.

  RÄIKKÖNEN haastoi sekä Alma Media Suomen että Sanoma Media Finlandin oikeuteen tekijänoikeuksien rikkomisesta. Markkinaoikeus antoi ratkaisun Iltalehden ja Ilta-Sanomien tapauksista huhtikuun lopussa.

 17. Viimeinen naula Flashin arkkuun – Microsoft poistaa pian Windowsista

  Mobiili 5. Toukokuu 2021

  Takavuosina verkkopalveluissa keskeisen Flashin taru tuli pitkälti päätökseensä jo vuoden 2020 lopulla ja 12. tammikuuta, jolloin Flash Player lakkasi toistamasta sisältöjä.

  Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmissä Flash-komponentti on kuitenkin yhä roikkunut mukana, mutta tähänkin on tulossa muutos. Microsoft toteaa, että Windows 10:n pian julkaistavaan uusimpaan 21H1-ominaisuusversioon päivittäminen poistaa myös samalla Flashin.

  Päivityksen jakelu on alkamassa toukokuun aikana. Microsoft on myös kertonut, että kesäkuusta 2021 alkaen Flash Playerin poistava päivitys KB4577586 tulee olemaan osa Preview-päivitysvaihetta Windows 10:n versiolle 1809 ja uudemmille. Tästä eteenpäin päivitys tulee myös olemaan osa näiden kumulatiivisia päivityksiä.

 18. Metsäsertifikaatti saa kovaa kritiikkiä: ”Viherpesua, viestinnällistä huijausta”, sanoo metsäekologian lehtori

  Helsingin Sanomat 4. Toukokuu 2021

  SUOMEN metsien hoitoa ja metsätuotteita markkinoidaan ekologisesti kestäviksi ja vastuullisiksi. Yhtenä kestävyyden takeena pidetään PEFC-sertifiointia, jonka piirissä on yli 90 prosenttia Suomen talousmetsistä, mukaan lukien valtion metsät.

  Nyt metsäsertifikaatti saa kovaa kritiikkiä tutkijoilta ja alueellisten ely-keskusten ympäristöviranomaisilta. Vastakkain ovat metsäluonnon monimuotoisuuden turvaaminen sekä metsätalouden ja puuntuotannon tarpeet. Ely-keskukset ja Suomen ympäristökeskus (Syke) irrottautuivat sertifioinnin kriteereitä parhaillaan päivittävästä työryhmästä.

  Niiden mukaan standardia markkinoidaan harhaanjohtavasti kestävän metsätalouden takeena, sillä PEFC ei edistä metsien monimuotoisuutta eikä liioin hiilinielun kasvattamista. Sen sijaan tutkimustieto metsien tilasta on sivuutettu ja ekologinen kestävyys on jäänyt puuntuotannolle alisteiseksi.

  Ympäristöjärjestöt ovat puolestaan jo aiemmin kieltäytyneet osallistumasta prosessiin, koska se ei niiden mielestä paranna riittävästi metsien tilaa.

 19. Tällaisia ovat tosi-tv:n salaiset sopimukset: osallistujille elinikäinen vaitiolo ja kymmenien tuhansien sopimussakot

  Yle Uutiset 3. Toukokuu 2021

  Yle sai haltuunsa osallistujasopimukset kolmesta eri tosi-tv-ohjelmasta. Asiantuntijoiden mukaan osin lainvastaisetkin sopimukset rikkovat jopa osallistujien perusoikeuksia. He kuvailevat sopimuskohtia muun muassa törkeiksi ja koomisiksi.

  Yle selvitti, millä tavalla ja millä ehdoilla suomalaista tosi-tv:tä tehdään.

  Haastattelimme 36:a tosi-tv-ohjelmiin osallistunutta henkilöä kolmesta eri formaatista. Ne ovat Temptation Island Suomi, Big Brother Suomi sekä Au pairit.

  Tässä jutussa käsitellään osallistujasopimuksia, jotka jokaisen formaatteihin osallistuneen on täytynyt allekirjoittaa. Sopimukset ovat merkittävä syy siihen, että tosi-tv:n tekemiseen liittyviä ongelmia on käsitelty julkisuudessa vain vähän.

  Asiantuntijat löytävät sopimuksista runsaasti kohtia, joita he luonnehtivat kohtuuttomiksi ja joissain tapauksissa jopa lainvastaisiksi. Ne puuttuvat perusoikeuksiin, kuten liikkumisen ja sananvapauteen. Sopimukset sisältävät samankaltaisia piirteitä, mutta niiden ankaruudessa on myös runsaasti eroja.

  Käytännössä tuotantoyhtiö voisi siis myydä osallistujan vaikkapa mainokseen. Osallistujalle sen ei tarvitsisi maksaa minkäänlaista palkkiota, vaan se voisi pitää tulot itsellään.

  Voiko tosi-tv-ohjelmaan osallistumista pitää työntekona? Kysyimme työministeriöstä, eikä ajatus ole mahdoton.

 20. Game of Thronesin esiosan kuvaukset käynnistyivät

  Episodi 2. Toukokuu 2021

  House of the Dragon on Game of Thronesin esiosasarjan nimi. Sitä tähdittävät muun muassa Matt Smith ja Emma D’arcy.

  Smith näyttelee Daemon Targaryenia. D’Arcy esittää Daemonin veljentyttöä ja vaimoa Rhaenyraa.

  Jep, Game of Thronesin sukurutsatarinat jatkuvat.

  Sarja tapahtuu satoja vuosia ennen Game of Thronesin selkäänpuukotuksia ja sotia. Tarina kertoo Targaryenien suvun tuhosta, kun Viserys Targaryen (Paddy Considine) nimittää vastoin kaikkia perinteitä Rhaenyran rautavaltaistuimen kuningattareksi.

  Sarjan ensi-ilta on HBO:lla ensi vuonna.

 21. Punainen vappu Helsingissä

  Helsingin Sanomat 1. Toukokuu 2021

  Sosialismista puhuttiin värisevällä äänellä 50 vuoden ajan, mutta ei siitä mitään tullut.

  JO TOISENA vappuna peräkkäin on kielletty viettämästä työväenliikkeen suurta juhlaa perinteisin menoin: ei saa marssia kulkueessa, ei saa hulmuuttaa punalippuja, ei saa laulaa kuorossa työväenlauluja, ei saa pitää torilla jyryjä puheita tuhansille tovereille.

  Toukokuun ensimmäinen päivä 1945 oli uuden ajan alku. Vapusta oli vihdoin tullut kaikille työntekijöille vapaapäivä. Sota oli juuri päättynyt. Vasemmisto oli voittanut eduskuntavaalit ja koonnut yksissä tuumin kansanrintamahallituksen.

  Demarit ja kommunistit marssivat ensimmäistä kertaa yhdessä. Julisteissa vaadittiin rauhaa, neuvostoystävyyttä ja sosialismia. Stadionille kokoontui peräti 40 000 toveria, joille eduskunnan puhemies Karl-August Fagerholm (sd) julisti: ”Vihdoinkin näemme edessämme sen kurjuuden lopun, joka on niin kauan raadellut ihmiskuntaa.”

  Jo seuraavana vappuna rivit alkoivat rakoilla, kun kommunistit nostivat yhteisen kulkueen kärkeen Otto Wille Kuusisen valokuvan. Kuusinen oli Stalinin mies ja Suomessa vihattu, sillä hän oli talvisodan aikana ollut Terijoen hallituksen pääministeri. Demarit suuttuivat mutta suostuivat yhteiseen vappuun vielä seuraavana vuonna.

  Vapun 1948 alla kommunistit ottivat vallan Prahassa, vangitsivat ja teloittivat demarien johtajia. Väitettiin, että kansanedustaja Hertta Kuusinen (kom) oli julistanut, että ”Tšekkoslovakian tie on meidänkin tiemme”.

  Muistelemista ei ole sentään kielletty. Millaista oli, kun Helsingin vappu oli punainen?

 22. HS selvitti, miten ”erittäin sietämätön” päätös EU:n elpymispaketista repii kokoomusta: Tiedettyä useampi edustaja harkitsee äänestävänsä ei

  Helsingin Sanomat 30. Huhtikuu 2021

  Kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti äänestää EU:n elpymispaketista tyhjää, mutta kulisseissa moni edustaja pohtii HS:n selvityksen mukaan yhä, miten he loppujen lopuksi äänestävät.

  KOKOOMUSRYHMÄ kipuilee EU:n elpymispaketista ja tiedettyä useampi harkitsee vakavasti äänestävänsä sitä vastaan, kertovat lähteet HS:lle. Vajaat kymmenen edustajaa pohtii vielä päätöstään.

  Wille Rydman, Janne Heikkinen ja Terhi Koulumies ovat ehtineet jo ilmoittaa, että he äänestävät pakettia vastaan. HS:n tietojen mukaan myös Janne Sankelo on kertonut kallistuvansa tälle kannalle. Sankelo ei itse halunnut kommentoida asiaa vaan kehotti lukemaan aiempia kommenttejaan aiheesta. Sankelo on kommentoinut elpymispakettia erittäin kriittisesti.

  Kommentti: Mikä on elpymispaketti. ELPYMISRAHASTON PUITTEISSA KÄYTETTÄVISSÄ olevat varat kohdennetaan 7 yksittäiseen ohjelmaan: Elpymis- ja palautumistukiväline: 672,5 mrd. € (lainat: 360 mrd. €, avustukset: 312,5 mrd. €) REACT-EU-väline: 47,5 mrd. € Horisontti Eurooppa -puiteohjelma: 5 mrd. € InvestEU-ohjelma: 5,6 mrd. € Maaseudun kehittäminen: 7,5 mrd. € Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF): 10 mrd. € RescEU-valmiusvarasto: 1,9 mrd. €
 23. Lihan kulutus on viime vuosina tasaantunut voimakkaan nousun jälkeen, siirtyminen pois lihan syömisestä hidasta

  Helsingin Sanomat 30. Toukokuu 2021

  Kokonaiskulutus on pysynyt muutaman vuoden ajan noin 80 kilossa henkilöä kohti.

  LIHAN kulutus on pysynyt Suomessa suhteellisen vakaana, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Csaba Jansik.

  ”Voimme sanoa varmuudella, että lihan kulutus ei ole laskenut, vaan se on tasaantunut”, Jansik sanoo.

  Lihan kokonaiskulutus on pysynyt muutaman vuoden ajan noin 80 kilogrammassa henkilöä kohti. Aiemmin lihan kulutuksen kasvu oli ripeätä, sillä vuonna 2000 Suomessa kulutettiin lihaa noin 70 kiloa henkeä kohti.

  Viime ja toissa vuonna kulutus väheni marginaalisesti, mutta siinä ei ole Jansikin mukaan mitään dramaattista. Kulutus on aiempina vuosinakin hetkellisesti vähentynyt ennen palaamista nousevalle trendille. Lihalajien välillä on kuitenkin tapahtunut selvä muutos.

 24. Kolme miestä jahtasi mustaihoista lenkkeilijää USA:n Georgiassa, lenkkeilijä kuoli – syytteet viharikoksesta

  Iltalehti 29. Huhtikuu 2021

  Kolme miestä sai keskiviikkona uusia syytteitä liittyen tapaukseen, jossa mustaihoinen lenkkeilijä Ahmaud Arbery ammuttiin kuoliaaksi Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa viime vuoden helmikuussa.

  Syytteet annettiin liittovaltion tasolla. Syytetyt ovat 35-vuotias Travis McMichael, hänen isänsä, Gregory McMichael, sekä 51-vuotias William "Roddie" Bryan, jotka ovat kaikki valkoihoisia.

  Kaikkia kohtaan on jo aiemmin nostettu murhasyytteet tapauksessa. Asiasta kertoo CBS News. Kaikkia kolmea kohtaan nostettiin keskiviikkona syytteet myös viharikoksesta ja kidnappauksen yrityksestä, USA:n oikeusministeriö kertoo tiedotteessa.

 25. Yle Puhe luopuu suorista lähetyksistään sekä musiikista ja keskittyy podcasteihin – Työntekijät ovat huolissaan tulevaisuudestaan

  Helsingin Sanomat 28. Huhtikuu 2021

  Ylellä toteutetaan audiouudistus, joka tähtää podcast-tuotannon lisäämiseen.

  YLEISRADIO aikoo uudistaa radiokanaviaan.

  Ville Vilén
  Mies, joka lopetti Radiomafian, Kotikadun ja Uuden päivän – Ville Vilénin nimi näkyy lähes jokaisen Ylen tv-sarjan lopputeksteissä, mutta kuka hän on?

  Uudistuksesta ei ole vielä tiedotettu julkisuuteen, mutta HS:n tietojen mukaan se tarkoittaa muun muassa sitä, että Yle Puhe lopettaisi suorat lähetykset.

  Tällä hetkellä kanavalla tehdään juonnettua ohjelmavirtaa eli suoria lähetyksiä muun muassa joka arkiaamu ja iltapäivä.

  YLEN LUOVISTA sisällöistä vastaava johtaja Ville Vilén kertoo, että audiouudistuksen tavoitteena on rakentaa paremmin aikaan sopivia radiokanavia.

  Radio Suomeen ja YleX:ään uudistus ei vaikuta Vilénin mukaan mitenkään, mutta Yle Puhe muuttuu täysin, ja samalla Yle Radio 1:n ohjelmatarjontaa uudistetaan.

 26. TÄYDELLINEN LISTA: KATSO TÄÄLTÄ KAIKKI VUODEN 2021 OSCAR-VOITTAJAT

  Episodi 27. Huhtikuu 2021

  Vuoden 2021 Oscar-palkinnot on jaettu. Suurin voittaja oli ennakkosuosikki Nomadland, joka voitti parhaan elokuvan, ohjauksen (Chloé Zhao) ja naispääosan (Frances McDormand) pystit. Parhaan miespääosan voitti Anthony Hopkins elokuvasta Isä (The Father).

 27. Kokkola ja Heikki Kossi saivat osansa Oscar-palkinnoista – Sound of Metal -elokuvan äänisuunnittelu palkittiin

  Yle Uutiset 26. Huhtikuu 2021

  Kokkolalainen Heikki Kossi sai osansa elokuva-alan Oscar-palkinnoista, sillä Sound of Metal -elokuvan äänisuunnittelutiimi palkittiin Oscarilla. Heikki Kossi tiimeineen on tehnyt elokuvaan foley- äänet eli jälkiäänitteiset tehosteäänet.

  Kuulonsa menettävästä rockrumpalista kertovan Sound of Metalin äänisuunnittelusta palkittiin Nicolas BeckerJaime BakshtMichelle CouttolencCarlos Cortés ja Phillip Bladh

  Foley-artisteja ei mainita sen paremmin ehdokkaiden kuin palkittujen joukossa, mutta äänillä on erittäin suuri merkitys. Kossin tiimiin kuuluvat foley-leikkaaja Pietu Korhonen ja äänittäjä Kari Vähäkuopus.

  Best Sound -palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa.

  Heikki Kossi on iloinen, että elokuvaäänet ovat nousseet viime aikoina arvoonsa.

  – Tuntuu, että kotimaassa ja kansainvälisesti keskustelussa ovat viime aikoina nousseet keskiöön äänikerronnan mahdollisuudet.

  Miksi Korona epidemiaan ei suhtauduta vakavasti

  👀 25. Huhtikuu 2021

  Videon tekijällä Saara Huhtasaari (Laura Huhtasaaren sisko) on hyvin negatiivisia ajatuksia Korona rokotuksiin ja turvatoimiin.

 28. Intian korona­kuolleisuus on toden­näköisesti vielä pahempaa kuin mitä tiedetään, kertoo NY Times: ”Viranomaiset pyrkivät välttämään paniikkia”

  Helsingin Sanomat 25. Huhtikuu 2021

  Myös paikalliset mediat ovat huomanneet, että paikoittain ruumiita tuhkataan tai haudataan koronavarotoimia noudattaen enemmän kuin koronakuolemia on ilmoitettu.

  INTIASSA koronaviruksen aiheuttamia kuolemia on todennäköisesti paljon enemmän kuin on raportoitu, kertoo yhdysvaltalainen sanomalehti The New York Times.

  Väite perustuu krematoriotyöntekijöiden sekä asiantuntijoiden haastatteluihin sekä lehden omiin laskelmiin.

  Intian koronatilanne on heikentynyt nopeasti viime päivien aikana. Maassa rikottiin jälleen sunnuntaina kyseenalainen maailmanennätys, kun uusia koronavirustartuntoja kirjattiin lähes 350 000.

  Luku on suurempi kuin missään muussa maassa pandemian aikana. Kyseessä on neljäs peräkkäinen päivä, kun Intian päivittäisten koronatartuntojen määrä on maailmanennätyslukemissa.

 29. Äiti ja tyttäret pyörittävät yhtä Suomen suurimmista perunatiloista: "Isännän kuolema pysäytti arjen, mutta vain hetkeksi"

  Maaseudun Tulevaisuus 24. Huhtikuu 2021

  Penttilän tytöt eivät anna ennakkoluulojen murentaa työtään perunafarmareina. Siskokset tekevät myös valtaosan tilan konehommista itse.

  Kalajoen Pitkäsenkylässä sijaitsevalla Penttilän Perunatilalla ollaan kevättöiden suhteen lähtökuopissa.

  Alkuvalmisteluista vastaavat tuttuun tyyliin perheen siskokset Hilla, Helmi ja Elle Penttilä sekä heidän Anne-äitinsä. Vetoapua tilan töihin antaa tarvittaessa myös perheen armeijaikäinen poika, Kalle.

  "Rakkaus perunaan ja sen viljelyyn on niin voimakasta, että sitä tuntee olevansa jälleen elossa, kun pääsee pellolle", Hilla-tytär luonnehtii hymyillen.

 30. Sisäministeri Maria Ohisalo käytti poliisiliiviä - Eduskunnan oikeusasiamieheltä moitteet poliisiylijohtajalle

  Uusi Suomi 24. Huhtikuu 2021

  Eduskunnan oikeusasiamies on antanut ratkaisun kantelussa, joka koski sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) pukeutumista poliisin heijastinliiviin.

  Kantelija pyysi tutkimaan Ohisalon esiintymistä poliisiin tunnuksilla varustettu huomioliivi yllään haastattelussa, joka oli kuvattu viime keväänä Uudenmaan rajalla valmiuslain nojalla määrätyn liikkumisrajoituksen aikana. Kantelussa kyseenalaistettiin ministerin oikeus käyttää poliisin huomioliiviä.

  Ministerillä oli uutiskuvien ja oikeusasiamiehen ratkaisun perusteella paikalla yllään heijastinliivi, jossa oli edessä niin sanottu poliisin miekkalogo ja jonka selässä luki POLIISI-sana.

 31. Aivojen puhdistuminen lisääntyy unessa. Mitä tapahtuu, jos aivoihin jää kuona-aineita?

  Tiedeykkönen 24. Huhtikuu 2021

  Aivot on keskeinen keskushermoston osa. Kuten kaikkialle elimistöön myös aivoihin kertyy kuona-aineita, ja ne on tarpeen puhdistaa. Siitä pitää huolen aivojen viemärijärjestelmä eli glymfaattinen kierto. Tämän puhdistussysteemin toiminta kiihtyy unen aikana ja varsinkin syvässä univaiheessa. Väitöstutkija Heta Helakari Oulun yliopistosta tutkii eri univaiheiden vaikutusta aivojen puhdistumiseen.

 32. Haukkumasanoista on tulossa syyteautomaatti

  Helsingin Sanomat 23. Huhtikuu 2021

  ILTALEHDEN toimittaja Tommi Parkkonen on vuorostaan joutunut syytteeseen oululaisen kaupungin­valtuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Parkkonen nimitteli Lokkaa loukkaavasti kommentoidessaan Johanna Vehkoon kunnian­loukkaus­tuomiota.

  Lokka on itse tunnettu solvaavista puheistaan.

  Nimittelyä mahtuu maailmaan enemmän kuin ­oikeuslaitos ikinä ehtii tutkia. Käsittelyyn päätyneissä tapauksissa linja vaihtelee HS:n selvityksen mukaan sattumanvaraisesti.

  Vehkoo-tapauksen syyttäjä Kirsi Männikkö ehdottikin, että rikoslain kunnianloukkauspykälästä voitaisiin poistaa epämääräinen kohta, jonka perusteella yksittäinen haukkumasanakin voi olla rikos

  Kommentti:Nyt syytteessä oleva Parkkonen sanoo STT:lle, että huhtikuussa 2019 julkaistu twiitti oli primitiivireaktio Vehkoon tuolloin saamaan käräjätuomioon. Parkkosen mukaan twiitin tarkoitus oli kritisoida käräjäoikeuden toimintaa.
 33. ”Romahdus tulee, jos pelleilyä jatketaan” – Asiantuntijat kertovat, mikä merkitys hallituksen riihipäätöksillä on

  Iltalehti 23. Huhtikuu 2021

  Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen katsoo, että työllisyystoimet saavatkin kasvattaa menoja lyhyellä aikavälillä, jos ne ovat vaikuttavia. Etlan Aki Kangasharju on eri mieltä.

  Hallitus jatkoi torstai-iltana myöhään puoliväliriihen neuvottelujaan. Etenkin työllisyystoimet ja se, millainen vaikutus hallituksen kaavailemilla toimilla on julkiseen talouteen, ovat hiertäneet neuvotteluissa.

  Iltalehti kysyi kahdelta asiantuntijalta, mikä merkitys hallituksen puoliväliriihen päätöksillä on ja mitä siitä seuraa, jos hallitus ei päätä riihessä esillä olleista ”kovista työllisyyskeinoista”.

  Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtaja Aki Kangasharju korostaa, että julkisen talouden velkaantumiselle pitäisi saada loppu. Siksi hänestä on aivan kohtalonkysymys, ovatko hallituksen työllisyystoimet julkista taloutta vahvistavia vai eivät.

  Kangasharju huomauttaa, että Suomi on ollut nollakasvussa jo vuodesta 2009 lähtien.

 34. Hallituksen umpisolmu – Vasemmistoliitto tyrmää ansioturvaesityksen: ”Kannustaa ylimääräiseen sapattiin”

  👀 22. Huhtikuu 2021

  Ansiosidonnaisen porrastaminen ei maistu vasemmistoliitolle. ”Tämä ei ole edes työllisyyden kannalta järkevää”, sanoo Jussi Saramo.


  Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki arvostelee hallituksen puoliväliriihen talouslinjauksia. – Jos tiivistää tähänastisen hallituskauden, niin tulee kieltämättä mieleen, että SDP osti itselleen pääministeripuolueen aseman vappusatasella. Nyt sitten ostetaan loppukausi vappumiljardilla.

  Mäkynen: "Velkasuhde voi taittua ennakoitua nopeammin"

  Kansanedustaja Matias Mäkysen (sd.) mukaan ensi vuoden kehyksistä ei ole vielä sovittu, vaan neuvottelut jatkuvat edelleen. 

  – Nyt ollaan tilanteessa, että Suomi on edelleen keskellä koronakriisiä. Tulevat vuodet näyttävät, miten talouden tasapainottaminen tapahtuu. Jos Suomi pääsee kahden prosentin kasvu-uralle, velkasuhde taittuu noin vuonna 2025 eli nopeammin kuin viime vuonna ennakoitiin, arvioi Mäkynen A-Talkissa torstaina.


  Kurvinen: "Riihessä kyse Suomen talouden vuosikymmestä"

  Keskustan kansanedustaja Antti Kurvisen mukaan hallituksen puoliväliriihessä on pelissä suuret asiat. 

  – Kyseessä on Suomen talouden lähivuodet, itse asiassa koko vuosikymmen. Miten noustaan koronakriisin jälkeen ja minkälaiset edellytykset teollisuudella on investoida. Vähemmän Veitsiluodon kaltaisia uutisia, enemmän akkutehdasuutisia.

  Hallituksen puoliväliriihen pitäisi kansanedustaja Arja Juvosen (ps.) mielestä vastata siihen, millä tavalla kestävyysvaje tukitaan ja talous nostetaan nousuun ilman, että elinkeinoelämä, työllisyys ja peruspalvelut kärsivät.

 35. Intiasta löydetty koronan ”tupla­muunnos” leviää nopeasti – tapauksia jo Tanskassa ja Norjassa

  Ilta-Sanomat 22. Huhtikuu 2021

  Professori Olli Vapalahden mielestä uutta varianttia kannattaa seurata tarkasti.

  Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahti kertoo, että uudessa Intiasta löytyneessä koronavirusmuunnoksessa vaikuttaa olevan muun muassa herkemmin tarttuvia ominaisuuksia.

  Hän kuitenkin sanoo, että vielä on aikaista sanoa, johtuuko esimerkiksi nopea leviäminen virusmuunnoksesta vai olosuhteista, joissa se leviää. Muunnos havaittiin väestöltään Intian toiseksi suurimmassa osavaltiossa.

  Vielä ei varmuudella voida erottaa, mitkä ovat kiinni viruksen ominaisuuksista ja mitkä olosuhteista. Se on käsittääkseni pääosin tutkimatta.

 36. 65–69-vuotiaat voivat jatkossa valita, minkä rokotteen ottavat – THL:n asiantuntija Astra Zenecan rokotteista: "Vielä ei tiedetä, mitä niille tapahtuu"

  Yle Uutiset 21. Huhtikuu 2021

  THL perustelee muutosta rokotteiden parantuneella saatavuudella. Uuden linjauksen jälkeen Astra Zenecalla rokotettavien määrä jää lähinnä vapaaehtoisten varaan.

  Rokotettuja isovanhempia voi ja kannattaakin tavata, mutta tietyt rajoitukset ja ohjeet on syytä pitää mielessä. Näin arvioivat HS:n haastattelemat asiantuntijat

  THL:n uuden linjauksen mukaan 65–69-vuotiaille voidaan toukokuun alusta lähtien antaa mRNA-rokote, jos rokotettava niin haluaa. 

  Suomessa annettavista rokotteista Pfizer Biontechin ja Modernan rokotteet ovat mRNA-rokotteita. 

  Tähän asti tälle ikäryhmälle on annettu pääasiassa Astra Zenecan rokotetta.

  – Kyllä meidän täytyy ymmärtää ihmisten huolta Astra Zenecan rokotteesta. Ei meidän tavoitteemme ole se, että ihmisiltä jää rokotteet ottamatta tämän huolen takia, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo Ylelle.

  Taustalla on havainto, jonka mukaan Astra Zenecan rokotteella on yhteys harvinaiseen veren hyytymishäiriöön. Valtaosa tapauksista on havaittu alle 60-vuotiailla.

 37. Tuhannet Navalnyin tukijat lähtivät kaduille ennen kuin ”navalnismi” kielletään – ”Haluan lapsenlapsilleni paremman Venäjän”

  Helsingin Sanomat 21. Huhtikuu 2021

  Navalnyin lähipiiri kutsui ihmisiä mielenosoituksiin keskiviikkoillaksi tukemaan syömälakossa olevaa vangittua oppositiopoliitikkoa. Kansalaisjärjestön mukaan poliisi otti koko maassa kiinni yli tuhat ihmistä, joista kolmannes otettiin kiinni Pietarissa.

  MOSKOVALAINEN opiskelija Mihail seisoi keskiviikkoiltana vähän ennen puoli kahdeksaa Ritz-Carlton-hotellin edustalla Moskovan ydinkeskustassa.

  ”Ajattelin, että on virhe järjestää mielenosoitus lyhyellä varoitusajalla arki-iltana. Sadettakin luvattiin. Ajattelin, että juuri kukaan ei tulisi”, hän sanoi.

  ”Mutta ihmisiä tuli.”

  VANGITUN oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin lähipiiri oli kutsunut ihmisiä keskiviikkoillaksi osoittamaan mieltään hänen tuekseen.

  Moskovassa poliisi oli eristänyt Maneesinaukion, jonka piti olla Moskovan mielenosoituksen pääpaikka. Pääsy oli estetty myös Puškininaukiolle, jossa tämän vuoden ensimmäinen Navalnyin tukimielenosoitus järjestettiin tammikuussa.

 38. Paperin romahduksen kiihtyminen vei työt Veitsiluodon jättitehtaalta

  Helsingin Sanomat 21. Huhtikuu 2021

  Stora Enson toimitusjohtajan Annica Breskyn mukaan Euroopassa on yhä ylikapasiteettia 15 paperikoneen verran.

  STORA ENSO kertoi tiistaina suunnittelevansa Veitsiluodon valtavan sellu- ja paperitehtaan sulkemista Kemissä. Se on iso isku koko Pohjois-Suomelle. Työpaikka on lähdössä 670 ihmiseltä.

  Välillisesti tehtaan sulkeminen voi vaikuttaa tuhansiin työpaikkoihin.

  Kiinni on menossa myös 440 henkeä työllistävä Kvarnsvedenin tehdas Ruotsissa. Virallinen päätös tehtaiden sulkemisesta tehdään yt-neuvottelujen jälkeen. Toiminnan on tarkoitus loppua jo heinä–syyskuussa.

  Sulkemiset vähentävät Stora Enson paperintuotantokapasiteettia kerralla yli kolmanneksen 2,6 miljoonaan tonniin vuodessa. Paperin osuus yhtiön liikevaihdosta laskee viime vuoden alle 20 prosentista vain noin kymmeneen prosenttiin.

 39. Poliisi ei kertonut totuutta George Floydin kuolemasta, mutta 17-vuotias tyttö muutti kaiken – Murhatuomio yllätti monet ja herätti toivon

  Helsingin Sanomat 21. Huhtikuu 2021

  Toivo ja epätoivo sekoittuivat George Floydin kuolinpaikalla, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Berner.

  KAIKKI olisi helposti voinut mennä toisin.

  Mies kuolee kohtaamisessa poliisin kanssa sairauskohtauksen jälkeen. Niin Minneapolisin poliisilaitos otsikoi tiedotteensa 26. toukokuuta 2020. Tekstissä kerrottiin, että poliisit olivat saaneet vastustelevan miehen käsirautoihin, kun he havaitsivat hänen kärsivän sairauskohtauksesta ja soittivat ambulanssin, joka vei hänet sairaalaan. Siellä mies kuoli.

  Mutta eihän se niin mennyt.

  Mies oli George Floyd. Hän kuoli, koska poliisi Derek Chauvin pahoinpiteli hänet kuoliaaksi.

  Chauvinin rangaistuksesta päätetään myöhemmin, ehkä vasta viikkojen kuluttua.

 40. Digitaalinen kultakuume

  Helsingin Sanomat 20. Huhtikuu 2021

  Hammaslääkäri Mihail Tolmatšov lämmittää kaksikerroksisen omakotitalonsa louhintalaitteiden hukkalämmöllä. ”Bitcoinit ovat hyvä bonus.”

  Hammaslääkäri Mihail Tolmatšovilla on Irkutskissa pieni omakotitalo. Siinä on kaksi kerrosta, noin 80 neliötä ja eteisessä vieraita kovasti kiinnostava kaappi.

  Kaapissa on nimittäin valkoinen allas, jossa silikonin alla kuusi mustaa Asic-laitetta vilkuttaa vihreää valoa. Ne louhivat vuorokaudet ympäri kryptovaluutta bitcoinia.

  Samalla ne lämmittävät Tolmatšovin talon, sillä valkoinen allas on yhteydessä vesikiertoiseen lattialämmitykseen.

  ”Talo pysyy talvellakin niin lämpimänä, ettei pattereita tarvitse panna päälle”, Tolmatšov sanoo.

  Itä-Siperiassa sijaitsevassa Irkutskissa on käynnissä ”digitaalinen kultakuume”, jota kryptovaluutan viime aikojen ripeä arvonnousu on vain kiihdyttänyt. Tuhansilla ihmisillä opettajista eläkeläisnaisiin on kotonaan laitteita, jotka louhivat bitcoineja.

  Runsaan 600 000 asukkaan Irkutsk on venäläisille kokoaan merkittävämpi kaupunki. Iso syy on Baikaljärvi, mutta kaupungin henkeen on vaikuttanut myös vanha venäläinen tapa karkottaa oppositiomielistä sivistyneistöä Irkutskiin.

 41. Rokotettuja isovanhempia voi pian tavata, asian­tuntijat muistuttavat varotoimista myös rokotettujen kohdalla – ”Kaikkein tärkein on ensimmäinen viikko tai kaksi rokotteen jälkeen”

  Helsingin Sanomat 19 . Huhtikuu 2021

  Asiantuntijoiden mielestä tapaamiset lähipiirin kanssa ovat jopa toivottavia. THL aikoo laatia ohjeet isovanhempien tapaamiseen.

  MONET isovanhemmat ovat saaneet ainakin ensimmäisen koronarokotuksensa, mutta tarkoittaako se, että heitä voi tavata turvallisin mielin?

  Rokotettuja isovanhempia voi ja kannattaakin tavata, mutta tietyt rajoitukset ja ohjeet on syytä pitää mielessä. Näin arvioivat HS:n haastattelemat asiantuntijat.

  ”Toistaiseksi olemme suositelleet varotoimenpiteitä huolimatta siitä, onko rokotettu vai ei ja huolimatta rokoteannosten määrästä”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

  Varotoimenpiteitä, kuten maskinkäyttöä, käsihygieniaa, turvavälejä sekä kokoontumisrajoitusten noudattamista suositellaan, koska rokotettukin ihminen saattaa altistuessaan kantaa virusta jonkin aikaa ja olla tartunnanlähteenä ympäristölleen.

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι