1
2
3

webistä tältä sivustolta

Korona epidemia on muuttumassa rokottamattomien epidemiaksi tiedottaa THL.

Kalifornian kansanäänestys oli ehkä viimeinen varoitus Yhdysvaltain konservatiiveille

Republikaanien on löydettävä uusi saundi pasuunaansa. Trump-kortin voima on vähentynyt, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

WASHINGTON Kaliforniassa järjestetty kansanäänestys kuvernööri Gavin Newsomin luottamuksesta oli uusi riemuvoitto Yhdysvaltain demokraateille.

Republikaanit yrittivät Kaliforniassa samaa temppua kuin 2003. Tuolloin he onnistuivat kansanäänestyksellä erottamaan epäsuositun demokraattikuvernöörin Gray Davisin. Hänen tilalleen tuli toimintaelokuvatähti Arnold Schwarzenegger.

Konservatiivis-äärioikeistolaisten radio-ohjelmien juontaja Larry Elder ei innostanut äänestäjiä “Iso-Arskan” lailla. Elder jäi lähtötelineisiin, kun demokraatit löivät isomman vaihteen silmään.

Porin perusturvan tartunnanjäljitys ruuhkautui – ensitieto koronatartunnasta lähtee tekstarilla

Ruuhkan ovat aiheuttaneet useat koronan joukkoaltistukset. Tämän hetken arvio on, että tilanne jatkuu ruuhkaisena tämän viikon loppuun saakka.

Harjavallassa BASF:n akkumateriaalitehtaalla ja sen alihankintayrityksissä on ilmennyt 30 uutta tartuntaa. Varmistettuja tapauksia on nyt yhteensä 39. Lisäksi pikatesteillä on alustavasti todettu viisi tartuntaa. Satasairaala tiedotti maanantaina yhdeksästä varmistetusta ja 32 alustavasti antigeenitestillä positiivisesta koronavirustartunnasta Harjavallan BASF:n akkutehtaan alihankintayrityksissä. Noin 150 henkilön arvioitiin altistuneen.

Ikuinen vanki

VANKI riisuttiin alasti. Sitten vanki ahdettiin pieneen puulaatikkoon, jossa hän mahtui olemaan vain sykkyrässä. Vanki huusi tuskasta. Laatikkoon laitettiin torakoita. Vankia pidettiin laatikossa yksitoista päivää.

Mutta vanki ei puhunut.

Kuulustelijat kokeilivat muita keinoja. Vanki kahlittiin kivuliaisiin asentoihin, esimerkiksi niin, että kädet olivat käsiraudoilla kiinni tangossa katonrajassa ja varpaat ylettyivät juuri ja juuri lattialle. Hänet paiskattiin pää edellä seinään, kerta toisensa jälkeen. Häntä pidettiin väkisin hereillä, kerran yli viikon yhteen menoon. Vankia nöyryytettiin kahlitsemalla hänet alastomana istumaan tuoliin, jossa oli keskellä reikä, ja sen alla ämpäri. Puolitiedottomana teki tarpeensa sinne.

Vanki ei paljastanut salaisuuksiaan.

Hänet kahlittiin selälleen makaamaan, ja hänen suuhunsa kaadettiin vettä niin, että vanki uskoi hukkuvansa. Kun hän oli oksentanut veden pois, sama tehtiin uudestaan. Yhden session jälkeen kuulustelija kirjasi raporttiinsa, että vanki ”ei reagoinut mihinkään, kuplat nousivat täydestä suusta”.

Kuulustelijat olivat Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:sta. Vanki oli kovan luokan terroristi.

TUHON päivästä on 20 vuotta. Syyskuun 11. päivä vuonna 2001 Yhdysvaltoihin hyökättiin ennennäkemättömällä tavalla. Terroristit kaappasivat aseikseen neljä matkustajalentokonetta. Iskuissa kuoli noin 3 000 ihmistä kymmenistä eri maista. Kuvat sortuvista World Trade Centerin pilvenpiirtäjistä levittivät pelkoa ympäri maailmaa.

Mistä ilmastotoimista keskusta ja vihreät väänsivät

Mitään perälautaa hallituksen ilmastotoimille ei olisi vihreiden ympäristöministerin Krista Mikkosen mukaan tullut, jos keskusta olisi saanut päättää. Keskustan maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo, ettei keskusta tule hyväksymään nyt torjumiaan keinoja jatkossakaan.

Asiakirjat paljastavat, että vihreät esitti neuvotteluissa keskustan kanssa useita konkreettisia ilmastotoimia, joista lopulta yksikään ei päätynyt hallituksen niin sanottuun perälautakirjaukseen.

Keskustasta todetaan ykskantaan, ettei se aio hyväksyä vihreiden esittämiä, keskustalle vaikeita toimia jatkossakaan. Tällaisia ovat esimerkiksi kansallinen päästökauppa tai fossiilisten polttoaineiden veronkorotukset.

KESKIVIIKKONA ilmastoneuvotteluihin lähdettiin siitä, että pääministeri Sanna Marin (sd) toi pöytään oman kompromissiesityksensä. Siinä olisi valmisteltu lämmityspolttoaineiden verotuksen indeksointia kuluttajahintaindeksin päälle. Keskusta hylkäsi esityksen, minkä seurauksena Marin poistui neuvotteluista ja jätti keskustan ja vihreät sopimaan keskenään. Vihreät kertoi olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja Marinin kompromissiesityksen pohjalta.

Päivi Räsänen pyytää anteeksi Paavo Väyryseltä

Juha ”Jedi” Sipilän paluu parrasvaloihin ihmetyttää – mihin kepu hukkasi ministerinsä?

Ex-pääministeri Juha Sipilä (kesk) pantiin ratkomaan keskustan puolesta budjettiriihen ilmastopaketista syntynyttä umpisolmua ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr) kanssa. Mihin kepu pyrkii tällä Jedin paluulla? Missä ovat kepun ministerit – kyseessä on sentään hallituksen budjettiriihi, ihmettelee politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Teatteriesityksissä on usein monta näytöstä, joita ihmetellä. Niin tässä budjettiriihinäytelmässäkin. Nyt on menossa näytös, jossa vihreät kohtaa kepun. Jos hallitus kaatuisi johonkin 0,2 megatonnin päästöriitaan, hallitus kaatuisi todellakin silkkaan teatteriin. Tuskinpa kaatuu. HALLITUKSESSAKIN ihmetellään, vaikka sitä toki osattiin odottaa, vihreiden virittämää teatteria. Vihreät eivät tunnu oikein itsekään osaavan fokusoida sitä, mitä he vaativat.

YKSI IHMETYKSEN aihe on, miksi keskusta pani juuri ex-pääministeri Juha Sipilän neuvottelemaan syntyneestä umpisolmusta ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr) kanssa. Sipilä on eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, ei siinä mitään, pätevyydestä ei ole kyse. Mutta ministeri Sipilä ei ole. Säätytalolla on kuitenkin käynnissä nimenomaan hallituksen budjettiriihi.

Finnair ja matkustamohenkilökunta riidoissa päivärahoista ja työajoista – Päivärahat ovat olleet osa ansiota, nyt niitä ei saa, jos ei yövy kohteessa

Työntekijät pitävät päivärahakäytännön muuttamista työehtosopimuksen rikkomisena. “Me olemme tästä erimielisiä”, sanoo Finnairin matkustamopalveluista vastaava johtaja Eveliina Huurre.

Finnairin matkustamohenkilökunnasta suurin osa on edelleen lomautettuna. Tällä hetkellä töissä olevat ovat kesäkuussa voimaan tulleiden muutosten jälkeen ihmetelleet palkkakuittiaan. Näin kertoo Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen puheenjohtaja Marianne Arteva.

– Viime keväänä oli yt-neuvottelut, joiden perusteella Finnair päätti yksipuolisesti muuttaa päivärahakäytöntöä sekä työvuorojen alkamista yksipuolisesti, Marianne Arteva sanoo.

Tieteen rahoituksesta heräsi kiivas keskustelu, jonka seurauksena sadat intoutuivat kertomaan tutkimus­aiheistaan Twitterissä

Aihetunniste #minätutkin sai pontta tutkimusrahoitukseen suunnitelluista leikkauksista ja tutkijoiden turhautumisesta tieteestä käytyyn keskusteluun, arvioi viestinnän professori Esa Väliverronen.

LUONTOKATO, myöhäiskeskiajan kirkollinen moraali, kuoleman historia, elintapojen vaikutus paksusuolen syövän riskiin, poliisin yhteiskunnallinen vaikuttavuus, tietokonelaskennan rajat.

Muun muassa näitä asioita Suomessa tutkitaan, käy ilmi Twitterissä #minätutkin-aihetunnisteen alla julkaistuista twiiteistä.

Keskiviikko­iltapäivään mennessä vähintään sadat ihmiset olivat avanneet tutkimusaihettaan Twitterissä ainetunnistetta käyttäen.

Tempaus lähti liikkeelle, kun Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä ehdotti Twitter-tilillään, että tutkijat kertoisivat nykyistä laajemmin tutkimuksestaan ja siitä, mihin tutkimuksella pyritään.

Kiina haluaa rakentaa kilometrin mittaisen avaruusaluksen

Kiinassa tutkitaan mahdollisuutta rakentaa peräti kilometrin pituinen avaruusalus, kertoo Live Science.

Kiinan luonnontieteiden kansallisen säätiön käynnistämässä tutkimusprojektissa jättimäiset alukset nähdään esimerkiksi pitkäaikaisina asuinpaikkoina Maan kiertoradalla.

Tutkimuksessa halutaan löytää uusia, kevytrakenteisia ratkaisuja, joilla massiivisen kokoinen alus saataisiin kiertoradalle. Rahoituksen saadessaan tutkimus kestäisi viisi vuotta ja maksaisi noin kaksi miljoonaa euroa.

Live Sciencen haastattelema Nasan entinen pääteknikko Mason Peck ei pidä kiinalaisten hanketta epärealistisena, vaikka se ehkä siltä kuulostaa.

”Rajoituksia ja kattavia suosituksia aletaan purkaa heti” – Hallitus esitteli päivitetyn koronastrategian

Hallitus on päättänyt Suomen koronastrategian uudistamisesta. ”Merkittävät terveysriskit tulevat jatkossa kohdistumaan niihin, joilla ei ole rokotusta tai heihin, joille ei jostain syystä synny riittävää suojaa taudilta”, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi.

HALLITUS päätti maanantaina Suomen koronastrategian uudistamisesta. Tavoitteena on avata yhteiskuntaa ja pitää sitä mahdollisimman laajasti auki, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi Säätytalolla hallituksen neuvottelujen jälkeen.

Hallituksen tavoitteena on, että valtakunnallisista koronarajoituksista ja kattavista suosituksista luovutaan, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan tai heillä on ollut mahdollisuus ottaa molemmat rokoteannokset. Tämän hetken arvion mukaan näin voisi olla lokakuun puolivälissä.

Sekä Marin että perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoivat, että rajoituksista voidaan kuitenkin alkaa luopua asteittain jo ennen kuin riittävä rokotekattavuus on saavutettu. ”Rajoituksia ja kattavia suosituksia aletaan purkaa heti”, Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän viittasi muun muassa siihen, että tapahtuma-alaa koskevia rajoituksia ollaan jo höllentämässä. Lisäksi on Kiurun mukaan tärkeää varmistaa, että lasten ja nuorten osalta normaaliin voidaan palata mahdollisimman nopeasti.

Kiurun mukaan riittävän rokotekattavuuden saavuttaminen on nyt kaiken a ja o, jotta yhteiskuntaa voidaan avata ja pitää auki.

Paula Vesala lietsoo kapinamieltä – kehottaa tapahtumien järjestämiseen: ”Ei poliisilla riitä aikaa...”

Paula Vesalan ehdotus tapahtumien järjestämisestä on saanut monen julkkiksen kannattamaan ajatusta.

Muusikko Paula Vesala on ollut koronavuoden aikana yksi äänekkäimmistä tapahtuma-alan ahdingon esille tuojista. Vesala ei ole pelännyt käyttää kovaakaan kieltä, kun hän on arvostellut maamme hallitusta tapahtuma-alan huonosta hoidosta korona-aikana.

Helmikuussa hän antoi Suomen Kuvalehdelle haastattelun, jossa puhui kirveen heiluttelusta pääministeri Sanna Marinin (sd) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) suuntaan. – Heiluttaisin kirvestä Marinin ja Kiurun suuntaan, jos siihen olisi mahdollisuus, hän totesi lehdessä.

Nyt Vesala on jälleen aktivoitunut, sillä hän kehottaa tapahtuma-alaa rikkomaan nykyisiä säädöksiä.

Pormestari Vartiainen ehdotti Helsinkiä englanninkieliseksi: Asiantuntija näkee useita uhkia

Vartiaisen kieliavaus noteerattiin ulkomaillakin. Englanti hivuttautuu Suomeen pikkuhiljaa, näkee asiantuntija.

Helsingin tuore pormestari Juhana Vartiainen (kok) sanoo Helsingin Sanomissa, että kaupunki voisi julistautua englanninkieliseksi. Suomea ja ruotsia ei vaadittaisi.

Helsinki voisi julistautua englanninkieliseksi kaupungiksi, jossa englantia osaavilta ei vaadittaisi myös suomen ja ruotsin kielen taitoa, hän sanoi lehdessä.

Vartiaisen mukaan Suomi on kuitenkin kielitaistelun maa, ja asiaan liittyy herkkyyksiä.

Pormestarin tavoitteena on helpottaa työvoiman saamista pääkaupunkiin ulkomailta.

– Surkea epäonnistuminen Suomelta, hän kuvailee huippuosaajien rekrytointia maahamme.

Pormestari lisäisi englanninkielisen perusopetuksen määrää ja englanninkielisiä varhaiskasvatus­paikkoja.

Kommentti: Ei mitään uutta Vartiaisen suusta tulee useinkin sammakoita.

Olisiko yksikään käsikirjoittaja kehdannut kirjoittaa todellisuuden kaltaista katastrofielokuvaa kesästä 2021?

Katastrofielokuvat kalpenevat kesän 2021 sääuutisten rinnalla. Ilmastonmuutoksen tiedetään lisäävän sään ääri-ilmiöitä, mutta mittakaava tuli jopa ilmastotutkijoille yllätyksenä, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan.

Pelottavan monta kertaa kesän sääuutisia seuratessa tuli sellainen olo, että jos kirjoittaisi elokuvan tällä juonella niin se tuntuisi yliampuvalta. Kuluneen kesän ällistyttävistä säistä saisi kasan hirvittäviä tarinoita. Tässä niistä muutama.

Ensimmäinen kohtaus kuvattaisiin Kanadan pikkukaupunki Lyttonissa. Paikan 15 sekuntia julkisuutta oli kuin suoraan elokuvasta. Paistateltuaan koko maailman uutisissa ennennäkemättömillä lämpöennätyksillä (siirryt toiseen palveluun), jotka putsasivat pöytää kaikilla aiemmilla ennätyksillä - paikka roihahti liekkeihin ja tuli vei koko kylän. Tieteellisesti kiinnostava fakta on, että lämpöennätykset mitanneet tekniset laitteet ehdittiin tarkistaa ennen paloa, joten ennätykset jäivät historian kirjoihin. Tutkijoiden kamppailu aikaa ja tulta vastaan olisi ollut selkäpiitä karmivaa katseltavaa.

Lentomatkustus elpyy Euroopassa – Suomeen saapunut italialaisturisti: "Ihanaa päästä lomalle"

Suomen uusi maahantulomalli on lisännyt lentovarauksia Suomi-lomille. Ryanair myi viikossa ensilennon Bergamosta Lappeenrantaan lähes täyteen, kun Suomi helpotti maahantulon rajoituksia.

Ryanairilla on myynnissä loppuvuoden aikana Lappeenrannan, Helsinki–Vantaan ja Tampereen reiteillä yli 142 000 paikkaa.

Rayanair

Lentolipun hinnasta ei pitäisi olla kiinni lähteä lomalle.

Netflix pannaan taas lujille – huippusuosittu HBO Max saapuu Suomeen

HBO Max lähti vyöryttämään kansainvälisiä markkinoita kesäkuussa, kun se käynnistyi 39:ssä Latinalaisen Amerikan ja Karibian maassa. Tuolloin lupailtiin, että HBO Max saapuisi myös Eurooppaan tämän vuoden kuluessa, mutta viime aikoina huhupuheet uskoivat Eurovalloituksen viivästyvän.

”Kyllä, tulemme Eurooppaan tänä vuonna”, Suleibakk sanoi. ”Me käynnistämme palvelun Pohjoismaissa ja Espanjassa syksyn kuluessa, ja laajennamme Keski- ja Itä-Eurooppaan sekä Portugaliin ensi vuonna.”

”Kysellään kahvipöydässä, joko on rokotteet otettu” – Eriävät mielipiteet korona­rokotuksista kiristävät tunnelmaa työpaikoilla, selviää HS:n kyselystä

Palvelualalla työskentelevän Noora Kestin työpaikalla on puhuttu rokotteista. Hänkin on joutunut pohtimaan, miten suhtautua koronarokotuksista eri tavalla ajattelevaan työtoveriin.

Saara Huhtasaari mainitsee Korona rokotteen voivan aiheuttaa erektio häiriöitä.

KINAAMINEN ei kannata. Näin Noora Kesti, 31, sanoo kokeneensa, kun työyhteisössä on tullut esiin erilaisia suhtautumistapoja koronarokotteeseen.

”Suurin osa meillä suhtautuu rokotteeseen positiivisesti, ja työnantajan info on ollut mielestäni neutraalia mutta kannustavaa”, Kesti sanoo.

Kesti kertoo suhtautuvansa rokotteisiin hyvin myönteisesti, mutta silti hän ei lähtisi arvostelemaan niitä työyhteisön jäseniä, jotka eivät ole rokotemyönteisiä.

”Paras ystäväni, joka on myös läheinen työtoverini, paljastui jyrkästi rokotevastaiseksi. Tämä herätti ymmärtämään, että asiasta on monta mielipidettä. Ihminen, joka kohtaa keskustelua, jonka sävy on lähtökohtaisesti rokotemyönteinen, kokee tilanteen erittäin epämiellyttäväksi”, Kesti kertoo.

Hän kertoo todenneensa, ettei asiasta keskusteleminen luultavasti muuta ystävän kantaa.

Kommentti: Ymmärrettävää että kaikki uusi ja outo aiheuttaa erilaisia tunne reaktioita. Korona viruksen taltuttamiseen on kuitenkin maailmanlaajuisesti käytetty aivan uskomaton määrä asiantuntijoita ja parasta tällä hetkellä saatavissa olevaa teknologiaa. Lähtikö virus karkuun kiinalaisesta laboratoriosta jää tulevaisuuden suureksi kysymykseksi.

Perussuomalaiset erotti suositun podcastin juontajat puolueesta – Milad "Slim Mill" Dehghan: "Meidät halutaan pois hinnalla millä hyvänsä"

Kaksi perussuomalaista paikallispoliitikkoa on pitänyt LEVELI-podcastia, jossa on käsitelty puoluejohtoa hyvin kriittisesti ja myös alatyylisesti. Toinen erotetuista tubettajista Milad Dehghan ihmettelee erottamisensa perusteita.

Seinäjoen puoluekokouksesta LEVELI lähetti YouTubessa suoran lähetyksen, jossa tuettiin Ossi Tiihosta puolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Kun Riikka Purra voitti, äänestystä väitettiin vilpilliseksi. Iltalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) kokouksesta myös poistettiin kaksi luotiliivein varustautunutta Giansantin "turvamiestä".

Sunnuntaisessa lähetyksessä Dehghan ja Giansanti esittelivät Luukkaselta väitetysti saamiaan erottamiskirjeitä. Niissä viitataan nimenomaan lähetysten sisältöön ja puoluekokouksen tapahtumiin.

Yle ei ole tavoittanut Giansantia kommentoimaan erottamistaan. Sunnuntain lähetyksessä Giansanti houkutteli juontajapariaan siirtymään niin ikään perussuomalaisista erotetun Ano Turtiaisen Valta kuuluu kansalle -puolueeseen.

Dehghan sanoo keskustelleensa entisten puoluetovereidensa kanssa mahdollisuudesta palata joskus perussuomalaisiin. Hän ei kuitenkaan pidä sitä todennäköisenä, vaikka sanookin yhteistyön sujuneen Vantaan valtuustoryhmässä hyvin.

Twitter seuraa tilien sisältöä

Twiitti

Voisivat myös poistaa tilit joilla tuhansia jopa kymmeniä tuhansia seuraajia, mutta tilinhaltijoita ei juuri kukaan tunne. Jos sinusta ei löydy googlesta tietoa tietoa et ole olemassa, on uusi normaali. Todennäköisesti tilien seuraajat on ostettu muutamalla kympillä.

Esimerkki @HannaEsmeralda tilistä jonka Twitter jäädytti ja twiitti 31.8.2021.
Hanna Esmeralda

Maavoimat suunnittelee suurta teknologialoikkaa, taistelu­joukkojen koko panssaroitu kuljetus­kalusto uusitaan – hanke maksaa kaksi miljardia

Kahden miljardin euron suurhankkeessa aiotaan ostaa satoja panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja sekä uusia tuhannen tela-ajoneuvon armada.

PUOLUSTUSVOIMAT on tekemässä merkittäviä muutoksia Maavoimien taistelujoukkojen panssaroituun kuljetuskalustoon ja liikkuvuuteen. Uudistukset koskevat sekä parhaiten varustettuja operatiivisia joukkoja että paikallisjoukkoja. Myös mekanisoiduille eli panssarijoukoille on tiedossa päivityksiä.

Uudistusten läpivienti kestäisi vuosikymmenen ja maksaisi kaikkinensa ainakin noin kaksi miljardia euroa. Useista hankkeista koostuvaa kokonaisuutta voikin verrata merkitykseltään Ilmavoimien HX-hankkeeseen.

PUOLUSTUSVOIMAT suunnittelee ostavansa valtionyhtiö Patrialta satoja uusia panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja. Uudet vaunut korvaavat nykyiset sodan ajan operatiivisten joukkojen käytössä olevat Pasi-miehistönkuljetusvaunut.

Kommentti: Kyllä rahaa löytyy kun kyseessä on sota tarvikkeiden hankkiminen. Esimerkki kuinka rahaa, pientäkään summaa ei löydy kun kyseessä on kansalaisten hyvinvointi. Heinolan Reuma sairaalan lakkauttamispäätös raivostutti netin keskustelupalstoilla ja yhteisöissä. Eurooppalaisen laatupalkinnonkin saanut sairaala on ajautunut konkurssiin, eikä arvokasta työtä tekevän sairaalaan pelastamiseen tunnu löytyvän tahtoa hallitukselta kansalaisten tarpeesta huolimatta. Kahdesta miljoonasta se oli kiinni. Jos se raha olisi tarvittu uuden tappo koneen hankkimiseen poliittisella kentällä se olisi ollut läpihuutojuttu. Ei ihme jos kansalaisia pistää vihaksi. On poliitikkojen onni suomalaisten rauhallinen kansanluonne.

Järvi Wiki

Tähän luokkaan kuuluvat järvet, joiden esittelytekstiä ei ole muokattu ja joille ei ole perustettu yhtään paikkasivua Järvi-meriwikin perustamisen jälkeen. Voit osallistua Järvi-meriwikin kehittämiseen tuottamalla sisältöä näistä järvistä. Kartalla näkyy 100 suurinta järveä, joilta puuttuu muokkaus. Niistä voi aloittaa, mutta aivan yhtä hyvä on kirjoittaa jostain pienestä, sinulle tärkeästä järvestä.

Koronapandemia kasvattaa tuloeroja

Tämä väite on melkein itsestäänselvyys. Palvelu- ja kulttuurialojen pienituloiset työntekijät – usein naiset – menettivät vähäisetkin tulonsa. Samaan aikaan pörssiosakkeita omistavat – usein miehet – ovat saaneet ennen näkemättömiä tuottoja.

Koronapandemia vertautuu mittakaavaltaan edellisiin koko maailmaa koetelleisiin katastrofeihin kuten maailmansotiin ja espanjantautiin vuosina 1918-1920. Itävaltalainen taloushistorioitsija Walter Scheidel luotaa kirjassaan The Great Leveler (2017) (siirryt toiseen palveluun) eriarvoisuuden historiaa niin pitkälle kuin historialliset lähteet ulottuvat.

Onko Ruotsi Suomelle velkaa isonvihan pakolaisista?

En tiedä humanitaarisempaa pakolaisuutta kuin Suomessa armon vuonna 1714. Avuttomat siviilit pakenivat joukkomurhaa ja -raiskausta sekä orjuutta.

Nämä olivat peloista keskitasoa. Kivuliaampina hoputtivat elävältä käristäminen, ”venytys” kurkihirressä ja sokaisu kiehuvalla kynttiläntalilla. Venäläiset kasakat olivat paholaisia vailla ideologiaa. Kidutusta käytettiin ”ihmisavaimena”, jolla löytyivät nälkään nääntyjien viimeiset ruokakätköt.

Naiset, lapset ja vanhukset painelivat parhaansa mukaan karkuun. Useimpien jalat kantoivat ainoastaan korven piilopirttiin. Pohjanlahden ylitys onnistui vauraille säätyläisille, tavallisille ihmisille lähinnä rannikkoseuduilta. Alle 20 000 suomalaista selvisi Ruotsin turviin. Luku oli pienempi kuin Venäjälle orjina vietyjen.

Kuinka esivalta Ruotsissa suhtautui suomalaispakolaisiin, riikinruotsalaisten maanmiehiin? Mahtajat eivät olleet humanitaarisella tuulella. Lämmitelkää hetki, jos johonkin loukkoon mahdutte, mutta eiköhän teistä irtoa vielä hyötyä sodankäynnille. Tuvissa ja lasareteissa ei pidätelty asekuntoisia miehiä. Hävitty suursota piti sotia katkeraan loppuun saakka.

Kommentti: Vuosisadat vierivät mikään ei muutu, kidutusmenetelmät vain saavat uusia muotoja. Elävältä käristäminen on muuttunut ihmiselämän kestävksi hitaaksi grillaukseksi ihmisille jotka eivät täytä keskiverto kansalaiselle asetettuja vaatimuksia.

Kännykkä katosi, kaikki katosi – digielämän nurja puoli

Kun puhelin putoaa mereen tai katoaa puolukkametsään, on kaikki hetken aivan toisin. Bussimatka pitää maksaa käteisellä, someen ei pääse ja sähköpostikin katoaa, jos kaikki palvelut ovat kaksivaiheisen tunnistautumisen takana.

Pakkopysähdys avaa silmät näkemään, miten yhteiskunta on rakennettu digipalveluiden ja liittymäpaketillisen kuukausiveloitteisen kunnollisen kansalaisen tarpeisiin, kirjoittaa Tuomas Saloniemi.

Keskiluokkaiselle ja kokovartalolihavalle yrittäjämiehelle on säädynmukaista harrastaa purjehdusta. Niinpä harrastan. Eräänä sunnuntaina Vuosnaisista lähtiessä irrottelin köysiä laiturilla ja veneeseen astuessa puhelin muljahti mereen. Katastrofin laajuus alkoi valjeta pikkuhiljaa.

Useita raketteja ammuttiin kohti Kabulin lento­kenttää, USA:n ohjus­puolustus­järjestelmä pysäytti ainakin osan raketeista

Useita raketteja ammuttiin kohti Kabulin lentokenttää – Operaatiot lentokentällä jatkuvat keskeytyksettä, presidentti Bidenille kerrottu raketeista.

Paikalliset asukkaat ja AFP:n paikalla oleva työntekijä kertoivat kuulleensa kaupungin yli lentävät raketit. Lisäksi AFP:n mukaan Afganistanin syrjäytetyssä hallinnossa työskennellyt turvallisuusvirkamies vahvisti, että raketit ammuttiin Kabulin pohjoisosasta ajoneuvosta.

Valkoinen talo vahvistaa rakettien ampumisen. Valkoisen talon mukaan presidentti Joe Bidenille on kerrottu raketeista, ja siitä, että Yhdysvaltojen toiminta Kabulin lentokentällä voi jatkua keskeytyksettä, Reuters kertoo.

Hurrikaani Ida moukaroi Louisianaa, ihmisiä kehotetaan hakeutumaan turvaan korkeille paikoille – Biden julistanut suuronnettomuuden, koko New Orleans ilman sähköä

Kansallisen sääpalvelun mukaan Ida-hurrikaani voi jättää jotkin Kaakkois-Louisianan alueista asumattomiksi jopa viikoiksi tai kuukausiksi.

HURRIKAANI Ida koettelee Louisianan osavaltiota Yhdysvalloissa yhä rajusti. Ida iskeytyi Louisianan rannikolle sunnuntai-iltana Suomen aikaa neljännen eli toiseksi korkeimman voimakkuusluokan hurrikaanina.

Maanantaiaamuna Suomen aikaa uutiskanava CNN ja uutistoimisto Reuters kertoivat, että Ida oli tyyntynyt kategorian yksi hurrikaaniksi.

Näin presidentti Halonen torppasi Sauli Niinistön ylennyksen reservin majuriksi

”Sano sille sun kaverillesi, että näihin hommiin pääsee alemmillakin sotilasarvoilla.”

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertoo maanantaina ilmestyneessä uutuuskirjassaan (Väistämättä, Otava), miten presidentti Tarja Halonen 2007 torppasi Sauli Niinistön ylennyksen reservin majuriksi.

Häkämies (kok) oli tuolloin Jyrki Kataisen (kok) hallituksen puolustusministeri ja Niinistö eduskunnan puhemies, joka oli vuoden 2006 presidentinvaalissa haastanut istuvan Halosen tasaväkisesti.

Helsinkiin suunnitellaan kierrätysostoskeskusta ruotsalaisen ReTunan mallin mukaan

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus kaavailee Helsinkiin ostoskeskusta, jossa kaikki tuotteet olisivat kierrätettyjä. Mallina on Ruotsissa kuusi vuotta toiminut ReTuna-kierrätyskauppakeskus, jossa myydään mm. vaatteita, kodin tavaroita ja huonekaluja. Kaksivuotisen hankkeen rahoittaa Uudenmaanliitto.

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksessa idea uudenlaisesta myyntipisteestä on muhinut jo muutamia vuosia. ReTunassa on käyty katsomassa mallia.

”Korona on vähän viivästyttänyt tätäkin hanketta. Meidän piti käydä ReTunassa vielä uudestaan viime marraskuussa, mutta koronan vuoksi se jäi”, kertoo kierrätyskeskuksen kehittämispäällikkö Kati Hinkkanen. Hänen mukaansa projekti on monien yhteensattumien summa, jossa Helsingin kaupunki on ollut aktiivisesti mukana. ReTunan mallin mukaan halutaan tarjota paikka monenlaisille yrittäjille, jakamistalouden palveluille ja vaihtoehto kestävälle kuluttamiselle.

Yhdysvallat on tehnyt Afganistanissa lennokki-iskun, jonka kohteena oli äärijärjestö Isis, kertoo maan puolustusministeriö.

Äärijärjestö teki torstaina itsemurhaiskun Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentälle.

Yhdysvaltain asevoimien edustajan mukaan alustavien tietojen mukaan Afganistanin Nangarharin provinssissa tehdyn iskun tarkoitettu kohde on kuollut, eikä siviiliuhreja ole tiedossa.

Lentokentän lähistöllä torstaina tehdyssä itsemurhaiskussa kuoli ainakin 170 ihmistä ja haavoittui ainakin 200, kertoi muun muassa uutiskanava CNN.

Lisäksi iskussa kuoli 13 yhdysvaltalaissotilasta. Yhdysvaltain puolustusministeriö tarkensi perjantaina, että lentokentän läheisyydessä oli ollut torstaina vain yksi räjähdys aiemmin raportoidun kahden iskun sijaan. Isisin Afganistanin haara, josta käytetään myös nimitystä Isis-K, ilmoitti tehneensä iskun.

Konservatiivikristityt perustivat oman yhdistyksen puolustamaan Päivi Räsästä ja muita ”vainottuja”

Kaksi vuotta sitten Räsänen rukoili johdatusta, oliko aika erota kirkosta. Hän päätti jäädä taistelemaan.

SUOMEEN on perustettu konservatiivikristittyjä edustava uusi yhdistys. Sanan- ja uskonnonvapaus ry aikoo nimensä mukaisesti edistää ja valvoa sanan- ja uskonnonvapauden toteutumista ja järjestää tukea niille kristityille, ”joiden oikeuksia on loukattu tai kyseenalaistettu”.

Yhdistyksen perustamisen pontimena olivat kansanedustaja Päivi Räsäseen (kd) kohdistuvat oikeustoimet. Räsänen odottaa tällä hetkellä oikeudenkäyntiä kolmesta rikoksesta epäiltynä. Häntä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

”Idea yhdistykseen tuli ruohonjuuritasolta, tavallisten kristittyjen aloitteesta”, sanoo Sanan- ja uskonnonvapaus ry:n toiminnanjohtaja Santeri Marjokorpi.

Marjokorpi on Suomen teologisen instituutin pääsihteeri. Hänelle kristinusko on Jumalan ilmoitusta ja vankkaa Raamatun sanaan tukeutumista. Hän ei hyväksy naispappeutta eikä samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä.

Marjokorpi sanoo, että Päivi Räsäsen tapaus oli katalysaattori, joka osoitti, että kristittyjen on aika järjestäytyä ja liittyä yhteen.

”Monet kirkoissa saarnaavat papit ovat huolissaan siitä, voivatko he enää siteerata tiettyjä raamatunkohtia, jos Räsänen tuomitaan.”

KESÄKUUSSA perustetun yhdistyksen hallituksessa istuu tunnettuja nimiä, kuten perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini, kasvatustieteen professori Tapio Puolimatka ja Suomen suurimman helluntaiseurakunnan johtaja Mika Yrjölä. Edustettuina ovat siis useat eri kirkkokunnat.

Jäsenhakemuksia on tullut tähän mennessä yli kuusisataa.

Päivi Räsänen on kertonut lahjoittavansa yhdistykselle Norjassa saamansa 10 000 euron Kåre Kristiansen -palkinnon.

Palkinto luovutettiin Räsäselle 20. elokuuta Oslo Symposiumissa, kristillisiin arvoihin perustuvassa konferenssissa, johon osallistuu muun muassa poliitikkoja ja kansalaisjärjestöjen johtajia. Edellisen kerran palkinnon sai Simon Wiesenthal Center -järjestö.

Palkinto myönnettiin Räsäselle ”kristillisten arvojen puolustamisesta.”

SUOMEN evankelisluterilainen kirkko ilmoitti kaksi vuotta sitten ryhtyvänsä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-juhlaviikon viralliseksi yhteistyökumppaniksi.

Päivi Räsäselle ilmoitus merkitsi vaikeaa valintaa. Oliko nyt se hetki, jolloin hänen tulisi erota kirkosta? Räsänen rukoili viisautta Jumalalta. Rukouksen aikana syntyi oikea ymmärrys: ei ollut aika lähteä pakoon, vaan jäädä taistelemaan.

”Minulle tuli hyvin vahva ajatus, että kirkko on laiva, joka on uppoamassa ja ihmiset nukkuvat siellä hyteissä”, hän kertoo.

”Minun tehtäväni ei ollut hypätä pelastusveneeseen, vaan huutaa käytävillä niin että hyteissä nukkuvat heräävät.”

Ensimmäinen huuto oli tviitti, jonka Räsänen lähetti maailmalle. Siinä oli kuva Roomalaiskirjeen ensimmäisestä luvusta ja kysymys kirkon johdolle.

Miten kirkon oppiperusta, #raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?

Nyt ollaan tilanteessa, jossa Räsänen joutuu vastaamaan oikeudessa syytteisiin kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Ensimmäinen syyte koskee pamflettia, jonka hän kirjoitti vuonna 2004. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mukaan Räsänen esitti kirjoituksessaan Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen homoseksuaaleja halventavia mielipiteitä ja tietoja.

Toinen syyte koskee Räsäsen tviittiä, jonka hän julkaisi myös Instagramissa ja Facebookissa.

Kolmas syyte tuli homoseksuaaleja halventavista lausumista Yle Puhe -radiokanavan ohjelmassa ”Mitä Jeesus ajatteli homoista?

Syytteet eivät ole saaneet Räsästä katumaan päätöstään.

”Näen yhä, että minun tehtäväni on vaikuttaa kirkon sisällä. Jos kristityt haluavat säilyttää uskonnonvapautensa, nyt tulee rohjeta puhua vakaumuksensa mukaan eikä mielistellä ajan henkeä.”

”Nöyrä Heikki Salmela pyytää anteeksi” – Hesburgerin perustaja lupaa selvittää työntekijöiden syytökset

Hesburgerin perustaja Heikki Salmela kommentoi Talouselämälle pikaruokaketjun työoloista noussutta kohua.

Kommentti: Palstalta väittelyä pikaruokaravintoloista.

"Itse tälläi entisenä heseläisenä voin sanoa, että hesburger on viimisin työpaikka johon haluaisin palata. 15 vuotta sitten tuli kerättyä cv:hen läjä "paskaduuneja" ja menisin 100x innokkaammin vaikka puhelinmyyntiin takaisin kuin paistelemaan hesepullaa.

Varsinkin, kun nykyään on kaikenmaailman woltit, foodorat ja ennakot sen lisäksi, että pitäisi hoitaa kassa, paisto, sali, autokaista ja siivous. Sen puolen vuoden työkokemuksen jälkeen arvostus heseläisiä kohtaan nousi pilviin.

Toki tottakai löytyy hesburgereita, missä homma voi toimiakkin, mutta havaintojeni mukaan ne on todella harvassa.

Olin tässä kesällä syömässä entisessä työpaikallani ja mikään ei ollut muuttunut. Lounasaikaan (kiireaikaan) kaksi vain töissä ja vartti meni kunnes toinen työntekijöistä ehti tuomaan saliin safkaa.

15 vuoteen mikään ei siis ole muuttunut ja silloin jo oli puhetta, että varmaan pitäs olla kolme, ellei jopa neljä edes kerran viikossa, niin kaaos ja kiire ei olisi joka päivä läsnä. Eiku niin joo, kyllähän meidän toiveisiin vastattiin ja saatiin apuri.

Apuri nyt vain sattui olemaan lievästi kehitysvammainen, joka ei siis kyennyt tekemään mitään muuta kuin esivalmistelemaan salaattia parintunnin ajan.

Olisin siis saman duunin tehnyt, jos työaika olisi alkanut vartin aikasemmin, mutta todennäköisesti oli taloudellisempaa ja julkisuuskuvaa kiilottavampaa "palkata" pariksi tunniksi kehitysvammainen, kun hän tuli jonkun järjestön kautta, mikä periaatteessa mahdollisti tälläisen palkkauksen eli taisi olla täysin ilmainen työvoima.

Siis tottakai on hienoa, että tuollainen järjestely on, tai oli? Eikä se sen apurin vika ole, että hänen työpanoksensa oli oikeasti mitätön siihen verrattuna mitä tarve oli. Hesburger työnantajana oli se pää pensaassa."

Totuus Afganistanista: Nöyryyttävä katastrofi iski Joe Bidenin kasvoille, mutta sen takana on 4 presidenttiä – Taleban sai Donald Trumpilta ”hopeatarjottimen”

Se, mitä Afganistanissa nyt eletään todeksi, alkoi Dohasta helmikuussa 2020, kun Trumpin hallinto paiskasi kättä Talebanin kanssa. Samalla vedettiin mattoa alta siltä kaikelta, mitä Yhdysvallat oli yrittänyt pari vuosikymmentä Afganistanissa rakentaa. Nyt Ulkopoliittisen instituutin Afganistan-asiantuntija kertoo, miksi näin kävi ja miksi tästä tuli Joe Bidenin ”Saigon moment”.

AFGANISTAN

Seuraamme tässä artikkelissa tapahtumia Afganistanissa, jossa hallinto luhistui toissa viikonloppuna Taliban-liikkeen vallattua maan pääkaupungin Kabulin.

Afganistan

Afganistan (pašt. ‏افغانستان‎, Afġānistān, dari. ‏افغانستان‎, Afġānestān) on sisämaavaltio Aasiassa. Maan pinta-ala on noin 650 000 neliökilometriä. Pääkaupunki on Kabul. Afganistan on vuoristoinen sisämaavaltio. Sen noin 31 miljoonasta asukkaasta 80 prosenttia on sunnimuslimeita. Maassa puhutaan yli 30 kieltä, joista suurimmat ovat dari ja paštu, ja suurimmat etniset ryhmät ovat pataanit ja tadžikit. Afganistania hallitsee käytännössä Taliban-liikkeen johtama Afganistanin islamilainen emiraatti, sen jälkeen kun kansainvälisesti tunnustettu Afganistanin islamilainen tasavalta kaatui 15. elokuuta 2021.

”Jalkapallokenttien Matti Nykäsen” elämä päättyi Porin poliisiaseman putkassa 33-vuotiaana – ”Kun iso pyörä lähti pyörimään, se oli menoa”

Jorma ”Piki” Heinonen oli 1980-luvulla kotimaisten jalkapallokenttien väriläiskä, jonka ura ja elämä päättyivät liian pian.

PERTTI LUNDELL aavisti heti, että jotain on vialla.

Tampereen Pallo-Veikkojen valmentaja oli lähtenyt kotikaupungistaan ajelemaan kohti Tamperetta ja harjoituksia. Vieressä oli tuttuun tapaan istunut Porissa asunut TPV:n pelaaja Jorma ”Piki” Heinonen.

Heinonen oli tullut 1980-luvulla tunnetuksi jalkapallokenttien värikkäänä taiturina, mutta viimeiset vuodet olivat olleet kentän ulkopuolisten ongelmien takia vaikeita.

Hän oli ennen kauden alkua soittanut luottovalmentajalleen Lundellille ja kysynyt vielä yhtä mahdollisuutta.

– Suostuin sillä ehdolla, että Piki pitäisi antabus-kapselia. Se oli ainoa ehto, ja hän suostui siihen, Lundell muistelee.

Antabus eli disulfiraami, alkoholismin hoitoon käytettävä lääkeaine, oli toiminut. Talvi oli mennyt Heinoselta hyvin, samoin harjoituspelit ja Suomen cupin ottelut.

Etätyö vei henkilöstö­ravintoloilta puolet liike­vaihdosta, ja moni sulkee ovensa: ”Uskon, että menneeseen ei ole enää ikinä paluuta”

Pandemian lisäksi henkilöstöravintoloita koettelevat etätyön lisääntyminen ja koko ravintola-alaa koskeva ammattitaitoisen työvoiman puute.

HENKILÖSTÖRAVINTOLAT ovat olleet koronaepidemian suurkärsijöitä. Toimialalla arvioidaan, että liikevaihdosta lähtee pois tänä vuonna 50–60 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Esimerkiksi alan suurimman toimijan Compass Groupin liikevaihto romahtaa 300 miljoonasta eurosta noin puoleen aiemmasta tuotosta.

Kiinteitä kustannuksia on käytännössä mahdotonta leikata samassa tahdissa, ja toimialan ahdinko syvenee. Tähän asti henkilöstöravintolat ovat kitkuttaneet pitkälti lomautusten varassa. Jätti-irtisanomisilta on osin vielä vältytty.

UUSI vaara vaanii kuitenkin jo nurkan takana, vaikka pandemia saataisiin kuriin.

Etätyön ennustetaan kasvavan tuoreiden selvitysten mukaan Suomessa niin, että toimistotyötä tekevien työpaikalla vietetty aika vähenisi noin kolmanneksella.

Se mullistaa toimistotilojen tarpeen ja tarkoittaa usein myös sitä, että henkilöstöravintolat eivät enää pysty toimimaan kannattavasti.

Natsit eivät kuulu Turkuun, eivätkä minnekään. Eivät myöskään äärioikeiston mahdollistajat

Tänään järjestettävä Turku ilman natseja -mielenosoituksen viesti on laaja. Se koskee myös äärioikeiston mahdollistajia, toteaa Pinja Vuorisen kolumnissaan.

Tänä sunnuntaina 22.8. osoitetaan Turussa mieltä fasismia vastaan, kun Turku ilman natseja -mielenosoitus järjestetään neljättä kertaa. Mielenosoitus on vastavoima äärioikeistolaista ”188-Kukkavirta”-tapahtumaa vastaan, joka iljettävästi hyödyntää Turun terrori-iskun uhrien muistamista levittääkseen fasistista sanomaansa ”valkoisen rodun puolustamisesta”.

Vähemmän yllättäen 188-mielenosoitukseen on vuosien varrella osallistunut eduskuntapuolue perussuomalaisten edustajia, vaikka osallistuviin tahoihin kuuluu muun muassa natsistinen Pohjoismainen Vastarintaliike sekä Soldiers of Odin. Edellä mainitut tahot ovat perustaneet vuonna 2017 Kansallismielisten liittouma -nimisen äärioikeistolaisen koalition. Sen lisäksi että koalitio järjestää valkoista ylivaltaa kannattavia mielenosoituksia, se on kunnostautunut muun muassa käyttämällä vasemmistopoliitikoiden kuvia maalitauluina ampumaharjoituksissaan.

Afganistanin tilanteesta

Vastarinta Talibania vastaan tiivistyy Panjširin laaksossa, Yhdysvallat varoittaa kansalaisiaan mahdollisista Isisin iskuista kentällä

Panjširin laakso ei antaudu Taliban-järjestölle ja laakson puolustajat ovat valmiit sotaan, jos Taliban yrittää tunkeutua sinne. Näin toteaa Talibania vastustavan liikkeen johtaja Ahmad Massoud (32) al-Arabiyya-uutiskanavan haastattelussa.

Meillä on varastoittain aseita ja ammuksia, joita on kerätty jo isäni ajoista asti, Massoud sanoo. Hänen isänsä Ahmad Šah Massoud oli yksi Afganistanin johtavista sotapäälliköistä, kun maassa käytiin sotaa Neuvostoliittoa vastaan.

Massoud ehdottaa, että Afganistaniin muodostetaan laajapohjainen hallitus, jossa Talibanilla olisi mukana. Al-Arabiyyan mukaan Taliban on antanut Massoudille ja Panjširiin paenneelle varapresidentti Amrullah Salehille neljä tuntia aikaa luovuttaa laakso Talibanille. Ei ole tiedossa, milloin määräaika tulee täyteen. Panjšir on noin sata kilometriä pitkä jokilaakso, jonka eteläpää on noin 50 kilometriä Kabulin pohjoispuolella.

Afganistanilainen kasvutarina

Länsimaat sanoivat taistelevansa Afganistanissa tyttöjen ja naisten vapauksien puolesta. Sota ei kuitenkaan poistanut esteitä unelmiaan tavoittelevien tyttöjen tieltä.

KUN Izna oli 40 päivän ikäinen hänet kihlattiin serkulleen. Oli vuosi 2002. Sukulaisperhe toivoi, että Iznan ja serkun häitä vietettäisiin ”sitten kun Izna olisi iso”, eli kun tyttö saavuttaisi 14–15 vuoden iän.

Lapsiavioliitot ovat Afganistanissa vuosisatoja jatkunut perinne.

Millaista elämä teinivaimona ja kotiäitinä on? Izna ei tiedä. Vaihtoehtoisen todellisuuden miettiminen saa nyt 19-vuotiaan naisen nauramaan. Hän ei yksinkertaisesti pysty kuvittelemaan sitä.

“Oooooooh my God! Herran jumala! Se on mahdotonta!”

Iznan vanhemmat eivät pitäneet serkun kanssa avioitumista hyvänä ideana. Perhe muutti kotikylästä maakunnan pääkaupunkiin hänen ollessaan vielä pieni.

Maakuntakeskuksessa elämä oli vapaampaa kuin kotikylässä: naisten ei tarvinnut pukeutua burkaan ja tytöt pääsivät kouluun.

Kaupungissa Izna ja hänen siskonsa elivät hyvin erilaisen lapsuuden kuin heidän kotikylään jääneet serkkunsa. Serkut menivät teineinä naimisiin, Izna ja sisko taas opiskelivat ja urheilivat. Enää Iznan serkku tuskin edes huolisi nuorta naista vaimokseen.

Näin vältyt mielipahalta

Suojaa silmäsi lööppi telinettä lähestyessäsi

Eikö maailmassa ole mitään positiivisia asioita kerrottavana?

-Syöpä selvisi vasta kuoleman jälkeen.

-Kotikonstit liikahikoiluun.

-Näin tunnistat vaarallisen selkäkivun.

-Viisi syytä suomalaisten lihomiseen.

-Piilevä kolesterooli sairaus 10 000 suomalaisella.

-Lavoille palannut Janne Tulkki puhuu ensikertaa erostaaan.

-Suuremmat rinnat ilmaiseksi.

-Ihokasvaimet lisääntyvät ikääntyessä.

-Jope Ruonansuun viimesistä hetkistä. Mari-leski puhuu ensi kertaa.

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι

Info