7
11
8
10
9
5
4
3
2
1
6

webistä tältä sivustolta

Kaloripitoiset nesteet ovat nykyihmisten riesa.
 1. Yli 5 000 otettu kiinni mielenosoituksissa eri puolilla maata, Julia Navalnaja vapautettu

  Yle Uutiset Helmikuu 2021

  Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia tukevia mielenosoituksia järjestettiin sunnuntaina eri puolilla maata.

  Poliisi käytti sunnuntaina kovia otteita ja voimatoimia estääkseen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia tukevat mielenosoitukset Venäjällä. Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen seurasi mielenosoituksia paikan päällä Moskovassa.

  Poliisi käytti paikoin raakaa väkivaltaa mielenosoittajien kiinniotoissa, ja silminnäkijöiden mukaan voimatoimet kohdistettiin sattumanvaraisesti. Lisäksi ainakin Volgogradissa ihmisten kiinniottoihin osallistui siviilipukuisia miehiä, mikä muistutti Valko-Venäjän miliisin toiminnasta viime syksynä.

  Myös Mikkonen näki Moskovassa, kuinka poliisi pamputti mielenosoittajia. Mikkonen kertoo nähneensä nuoren miehen, jonka pää oli veren peitossa.

 2. Poliisi otti kiinni naisen, jonka epäillään kaupustelleen ”korona­virus­rokotteita” Virolahdella

  Helsingin Sanomat Helmikuu 2021

  ”Rokotteita” kierrettiin kauppaamassa ovelta ovelle.

  POLIISI otti Lappeenrannassa sunnuntaina kiinni naisen, jota epäillään rokotehuijauksista Virolahdella. Poliisin tiedotteen mukaan naisen epäillään kaupitelleen ovelta ovelle 150 euron hintaisia ”koronavirusrokotteita”. Kaakkois-Suomen poliisi kertoi huijausyrityksistä lauantaina ja muistutti, että oikeita koronavirusrokotteita annetaan ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavan Kymsoten rokotuspisteissä. Oikeat rokotukset ovat maksuttomia.

 3. Mitä tapahtui porilaiselle Annalle, joka lähti Amerikkaan 1909? Salapoliisityö paljastaa elämän vaiheet

  Helsingin Sanomat Helmikuu 2021

  Suomalainen Anna lähti siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin 1909, eikä enää koskaan palannut Suomeen. Nyt yli sata vuotta myöhemmin arkistotutkimus auttoi selvittämään, mitä hänelle Amerikassa tapahtui.

  Digitoitu tieto ei katoa, kunhan sen vain löytää: sukuaan tutkiva voi kerätä tiedonmurusia ja seurata johtolankoja sekä suomalaisilla että ulkomaisilla internetsivustoilla. Yksityiskohtaisia tietoja saattaa paljastua verkossa luettavista vanhoista lehdistäkin, tehokkaat hakukoneet auttavat etsimisessä. Niin voi onnistua rakentamaan kokonaisen – ehkä jo unohtuneen – elämäntarinan siirtolaiseksi lähteneelle sukulaiselle.

  Selvitystyö Annasta sai alkunsa valokuvakortista, jossa Esther-tyttönen Kaliforniasta toivotti hauskaa joulua serkulleen Ruovedellä. – Kuka tuo tyttö oli, ja miten kortin lähettänyt Esterin äiti, torpparin tytär Suodenniemeltä päätyi Tyynenmeren rannikolle?

  Elokuun kymmenes vuonna 1909: kaksitoista vuorokautta Kööpenhaminasta lähdön jälkeen höyrylaiva Oscar II lipuu New Yorkin satamaan ja siirtolaiset kuljetetaan Ellis Islandille maahantulotarkastukseen. Useimmat matkustajista ovat tanskalaisia ja ruotsalaisia, mutta on joukossa parikymmentä suomalaistakin. Yksi heistä on 25-vuotias Anna Kilpi, joka oli lähtenyt matkaan Porista.

  Joka kolmas amerikkalainen voi sanoa jonkun esivanhempansa saapuneen Ellis Islandin kautta.

 4. Kun elämästä tulee tunteiden vuoristorata

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Äitini oppi valvomaan öisin, koska silloin oli turvallinen olo.

  Viikon tärkein uutinen minulle ei käsitellyt koronavirusta eikä Venäjää vaan kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Helsingin Sanomien tiedesivuilla (27.1.) kerrottiin Turun yliopiston johtaman kansainvälisen ryhmän tutkimuksesta, jonka tulokset olivat sen verran raflaavia, että väittely niistä on jo alkanut.

  Tutkimustieto uudesta kansansairaudesta oli tärkeää ilmankin, mutta minua juttu kiinnosti myös henkilökohtaisesti, sillä olen seurannut kaksisuuntaista mielialahäiriötä läheltä.

  Herätinkö, kysyin äidiltäni, kun soitin hänelle keskiviikkona vähän puolenpäivän jälkeen.

  Äitini saattaa valvoa tai nukkua milloin vain. Eläkeläiselle se ei ole outoa, mutta sellainen hän on aina ollut: yökukkuja ja päivänukkuja.

  Uuden tutkimuksen mukaan ihmisen unirytmin häiriöt ovat tärkeä tekijä kaksisuuntaisen häiriön synnyssä. Dosentti Markus J. Rantala sanoi haastattelussa, että sairauden taustalla on stressin ja huonon unen noidankehä: stressaantuneen ihmisen unikello menee sekaisin, mikä heikentää unen laatua ja pahentaa stressiä.

 5. Nancy Pelosi varoitti vihollisesta edustajainhuoneen sisällä – ”He haluavat tuoda aseita saliin”

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Republikaanit ovat valittaneet metallinpaljastimista kongressissa.

  Useat Yhdysvaltain kongressin jäsenet ovat esittäneet huolensa kongressin turvallisuustilanteesta. Entisen presidentin Donald Trumpin kannattajat onnistuivat valtaamaan kongressin 6. tammikuuta, ja kongressiedustajia on uhkailtu väkivallalla.

  Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi sanoi torstain tiedotustilaisuudessaan, että turvajärjestelyitä tarkistetaan parhaillaan.

  – Uskon ja olen sanonutkin koko ajan, että tarvitsemme lisää turvaa kongressiedustajille, kun vihollinen on edustajainhuoneen sisällä. Se on uhka, josta edustajat ovat huolissaan ulkoisten tapahtumien lisäksi, Pelosi sanoi CNN:n mukaan.

  Kun toimittajat kysyivät mitä Pelosi kommentillaan tarkoitti, hän tarkensi: – Se tarkoittaa, että meillä on kongressiedustajia, jotka haluavat tuoda saliin aseita ja ovat uhanneet väkivallalla muita kongressin jäseniä.

 6. Tavallinen perheenisä aloitti kellarissaan sijoitusmaailmaa ravistelleen Reddit-manian

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Redditin WallStreetBets-nettifoorumilla nimellä DeepF-ingValue tunnettu sijoittaja aloitti liikehdinnän, joka on ravistellut sijoitusmaailmaa. ”En odottanut mitään tällaista”, hän sanoo The Wall Street Journalin haastatttelussa.

  Olen vain ihan tavallinen kaveri. Näin sanoo sijoittaja, joka käänsi koko maailman huomion GameStop-nimiseen yhtiöön. Samalla hän johdatti verkkoseuraajiensa lauman eriskummalliseen markkinaralliin, jossa tehdään miljoonia yhtenä päivänä ja menetetään niitä seuraavana.

  ”En odottanut tällaista”, sanoo 34-vuotias Keith Gill.

  Gill tunnetaan Reddit-keskustelusivuston WallStreetBets-foorumilla nimellä ”DeepF-ingValue”. Kaksivuotiaalle tyttärelleen hän on ”Dada”.

  Nyt hän puhuu The Wall Street Journalille ensimmäisessä haastattelussaan sen jälkeen, kun uusi, herkkäliikkeinen osakemarkkinoiden peli tuli julkisuuteen viime viikolla.

  Gill sanoo, ettei lähtenyt liikkeelle herättääkseen kongressin, keskuspankki Federal Reserven, hedge-rahastojen, median, osakkeiden kauppapaikkojen ja satojen tuhansien sijoittajien huomiota.

  ”Tämä juttu on niin paljon isompi kuin minä”, Gill sanoo. ”Minä tuen näitä piensijoittajia, heidän kykyään tulla kuulluiksi.”

 7. Yli 150 kongressin mellakoijaa saamassa syytteen Yhdysvalloissa

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Liittovaltion syyttäjän mukaan tutkinnassa on hyödynnetty runsaasti paikalta kuvattuja videoita, sosiaalisen median päivityksiä sekä yleisövihjeitä.

  YLI 150 ihmistä on saamassa syytteen mellakasta, jossa presidentti Donald Trumpin kannattajia tunkeutui Yhdysvaltojen kongressirakennukseen Washingtonissa loppiaisena.

  Sherwin kertoo, että suurinta osaa epäillään vakavista rikoksista. Niitä ovat muun muassa poliisin kimppuun hyökkääminen ja valtion elinten toiminnan keskeyttäminen. Rikoksista voidaan tuomita viidestä 20 vuoteen vankeutta.

  Liittovaltion viranomaiset ovat tutkinnassa selvittäneet myös useiden ihmisten osallisuutta salaliittoon ja mellakan lietsontaan, joista voi seurata yli 20 vuoden vankeustuomio. Sherwinin mukaan kolme ihmistä on saanut syytteen tähän liittyen. Hänen mukaansa se on merkittävää, koska se osoittaa mellakan olleen suunniteltu.

 8. Donald Trumpille merkittävä voitto virkarikos­jutussa: 45 republikaania vaati jutun hylkäämistä, tuomitseminen senaatissa näyttää nyt hyvin epä­todennäköiseltä

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Republikaanien mielestä juttu on perustuslain vastainen, koska Trump on jo jättänyt tehtävänsä. Virkarikosoikeudenkäynti alkaa kahden viikon päästä, mutta äänestys kielii siitä, ettei Trumpin tuomitsemiseen löydy 17 republikaania.

  YHDYSVALTAIN entinen presidentti Donald Trump sai merkittävän osavoiton virkarikosjutussaan Yhdysvaltain senaatissa myöhään tiistaina Suomen aikaa. Yhteensä 45 republikaanisenaattoria vaati jutun hylkäämistä perustuslain vastaisena, koska Trump ei ole enää virassa.

  Tiistain äänestys ennakoi sitä, että Trumpin on mahdollista pyrkiä presidentiksi vuonna 2024. Hänen aikeistaan ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa. Vain 29 prosenttia amerikkalaisista tuki Trumpia hänen jättäessään tehtävänsä 20. tammikuuta.

 9. Tanskan pääministeri paalutti kovan tavoitteen: ei yhtään turvapaikanhakijaa

  Iltalehti Tammikuu 2021

  Tanska on jo vuosia vetänyt naapureita tiukempaa maahanmuuttolinjaa.

  Tanskan pääministeri Mette Frederiksen väläytti perjantaina lupausta, josta yksikään toinen pohjoismainen kollega ei uskaltaisi edes haaveilla.

  Emme voi luvata, ettei meillä olisi yhtään turvapaikanhakijaa, mutta voimme pitää sitä tavoitteena, Frederiksen sanoi maan parlamentissa.

 10. Dosentti Markku Ruotsila: Joe Biden ei onnistu yhdistämään yhdysvaltalaisia

  Sisäpiiriläinen Tammikuu 2021

  – "Sydänmaiden kapina on vasta alussa" Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin yritys kansakunnan yhdistämiseksi on tuhoon tuomittu.

 11. Kaksisuuntaista mielialahäiriötä ei pystytä parantamaan, sillä emme tiedä sen syytä – Nyt suomalainen tutkimusryhmä ratkaisi arvoituksen

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Turun yliopiston tutkimusryhmän mukaan sairauden taustalla on länsimaisen elämäntyylin aiheuttama krooninen stressi ja sen aiheuttamat tulehdukset.

  MANIASTA masennukseen, sitten jälleen maniaan.

  Kaksisuuntainen mielialahäiriö on vakava mielenterveyden ongelma, jota sairastaa suunnilleen kaksi prosenttia suomalaisista ja noin prosentti koko maailman väestöstä.

  Kaksisuuntaista mielialahäi­riötä ei ole osattu parantaa, sillä sairauden synnyn mekanismia ei ole ymmärretty. Siksi hoito keskittyy lähinnä oireiden hoitamiseen. Potilaat ovat saaneet kuulla, että sairauden kanssa täytyy oppia elämään koko loppuikä.

  Taustalla vaikuttaa univalverytmiä säätelevän sisäisen kellon häiriö.

  NYT Turun yliopiston johtama kansainvälinen ryhmä onnistui tuoreessa tutkimuksessaan selvittämään, mistä kaksisuuntainen mielialahäiriö johtuu. ”Keräsimme yhteen aiheesta kerätyn tutkimustiedon ja kokosimme niistä selitysmallin, joka havainnollistaa sairauden taustalla piilevää mekanismia”, kertoo Turun yliopiston evoluutio­psykologi Markus J. Rantala.

  MANIAN aikana sairastunut ei välttämättä nuku ollenkaan, mutta voi silti tuntea itsensä ylienergiseksi ja tarmokkaaksi. Masennusvaiheessa ihminen saattaa puolestaan olla väsynyt 12–18 tunnin yöunista huolimatta.

  Konkreettisesti sisäisen kellon häiriö näkyy Rantalan mukaan aikavyöhykkeiden yli lentäessä. Lännestä itään lentäessä kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla on taipumus sairastua masennusjaksoon, ja idästä länteen lentäessä maniaan. ”Sama sisäisen kellon jätättäminen tapahtuu myös valvomisen seurauksena. Maniajakson tiedetäänkin voivan puhjeta aamutunteihin jatkuvan juhlinnan seurauksena.”

  ”Tulehduskipulääkkeet voivat helpottaa kaksisuuntaisen mielialahäiriön oireita.”

  TÄHÄN mennessä kukaan ei ole ymmärtänyt, mikä kellon saa sekaisin. Rantalan tutkimusryhmä havaitsi yhteyden keskushermoston tulehduksen ja sisäisen kellon epäsynkronian välillä.

 12. Pääministeri Marin Navalnyi-twiitistä: Käsitin keskustelua käydyn presidentin kanslian kanssa, mutta niin ei tapahtunutkaan

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Presidentti Niinistön keskusteli oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tapauksesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa torstaina.

  TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat torstaiaamuna Aleksei Navalnyin vangitsemisesta ja sen vaikutuksista Euroopan maiden ja Venäjän suhteisiin. Puhelu käytiin presidentinkanslian mukaan Suomen aloitteesta.

  Navalnyin tilanne käytiin ”hyvin perusteellisesti” läpi, Niinistö kertoi torstaina Politiikan toimittajat ry:n etätapaamisessa. Hän ei kuitenkaan halunnut avata keskustelujen sisältöä tarkemmin.

  NAVALNYIN tapauksen yhteydessä huomiota herätti Suomessa se, kuinka maan poliittinen johto tuomitsi Navalnyin kiinniottamisen nopeasti ja vaati tämän vapauttamista melko yhtenäisin sanankääntein. Niinistön mukaan Suomen kantaa ei koordinoitu etukäteen.

  ”Ei ollut minkäänlaista etukäteiskeskustelua”, hän sanoi torstaina.

  Pääministeri Sanna Marin (sd) vaati Navalnyin vapauttamista ensin viestipalvelu Twitterissä. Niinistö välitti myöhemmin samana päivänä samansuuntaisen viestin HS:n haastattelussa.

  ”Minä nyt tietysti pidän kiinni perustuslaista, jossa varsin selvästi ulkopolitiikka ja sen johtaminen yhteistoiminnassa säädetään”, Niinistö sanoi.

  VASTAUKSEEN on mahdollista lukea näpäytys Marinille: Perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

 13. Joe Biden alkoi heti kammeta maataan irti Trumpin aika­kaudesta allekirjoittamalla toista­kymmentä määräystä

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Yhdysvallat sai historiansa vanhimman presidentin ja ensimmäisen naispuolisen varapresidentin. Kamala Harris vannoi virkavalansa ennen Bidenia.

  BIDEN vannoi virkavalansa kongressitalon edessä pääkaupungissa Washingtonissa keskiviikkona. Virkavalan toimitti korkeimman oikeuden päätuomari John Roberts.

  Biden on 78 vuoden iässä vanhin virkaan astunut presidentti maansa historiassa. Hän palveli aiemmin kotiosavaltionsa Delawaren senaattorina vuosina 1973–2009 ja Barack Obaman varapresidenttinä 2009–2017.

  Bidenin virkavalan myötä päättyi republikaani Donald Trumpin kaoottinen, kansaa syvästi riitauttanut ja ulkomaailmaa hämmentänyt presidenttiys. Trump muutti Floridaan ennen Bidenin virkaanastujaisia ja oli ensimmäinen presidentti sitten vuoden 1869, joka ei osallistunut seuraajansa virkaanastujaisiin.

  KESKIVIIKKONA virkavalansa vannonut Yhdysvaltain 46. presidentti Joseph Robinette Biden Jr. on allekirjoittanut ensimmäisiä virallisia määräyksiään presidenttinä, kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja The New York Times -lehti.

  Tuore presidentti allekirjoitti muun muassa kasvomaskien käyttöä liittovaltion rakennuksissa vaativan määräyksen sekä määräyksen, jonka on määrä palauttaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimukseen. Bidenin edeltäjä Donald Trump veti maan pois ilmastosopimuksesta.

 14. Presidentin virka-auton rekisterikilpi kertoo, että kyseessä on presidentti numero 46

  Aamulehti Tammikuu 2021

  Melanie Trump sanoi puheessaan, että hän rakastaa maataan. Melania Trump totesi päivää ennen jäähyväisvideollaan, ettei hän hyväksy väkivaltaa missään tilanteessa.

  Biden

  Viimeisessä puheessaan presidenttinä Trump ei maininnut Bidenia. Eikä Biden maininnut Trumpia. Tilanne on poikkeuksellinen Yhdysvaltojen historiassa.

  Entinen presidentti Bill Clinton ja hänen puolisonsa Hillary Clinton olivat mukana juhlallisuuksissa. Neljä vuotta sitten Hillary Clinton hävisi kirvelevästi presidentinvaalin Donald Trumpille.­

 15. Trump jätti ennen lähtöään Bidenin työ­huoneen pöydälle ”jalo­mielisen” kirjeen

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden ei kertonut, mitä kirjeessä tarkalleen luki. Hän sanoi haluavansa puhua asiasta ensin Trumpin kanssa.

  KESKIVIIKKONA nelivuotisen kautensa päättänyt Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump jätti seuraajalleen Joe Bidenille ennen lähtöään kirjeen, jota Biden kuvaili keskiviikkona ”hyvin jalomieliseksi”.

  Työhuoneessaan Valkoisessa talossa toimittajille puhunut Biden ei tarkentanut, mitä viestissä luki.

 16. Trump pohtii patrioottipuolueen perustamista

  Demokraattit Tammikuu 2021

  Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump on keskustellut viime päivinä liittolaistensa kanssa uuden poliittisen puolueen perustamisesta. Asiasta kertoo yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal asiaa läheisesti tunteviin lähteisiin pohjaten. Lähteiden mukaan Trump haluaisi kutsua puoluetta Patriot Partyksi eli patrioottipuolueeksi. Hän on puhunut haaveistaan viime viikolla useiden avustajien ja häntä lähellä olleiden kanssa.

 17. Navalnyin pidätys on täynnä omituisia piirteitä

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Suunnitelmallisuutta ei ollut nähtävissä varsinkaan, jos tilannetta vertaa vaikkapa Putinin järjestämistä näytösoikeudenkäynneistä suurimpaan eli öljypohatta Mihail Hodorkovskin pidättämiseen ja tuomitsemiseen vuosina 2003–2005.

  Tuomari vetäytyi pohtimaan ratkaisuaan. Uutissivusto Lifen kuvaaja otti valokuvia, joissa Navalnyi istuu Genrih Jagodaa esittävän valokuvan alla.

  JAGODA johti Neuvostoliiton salaista poliisia sisäasiain kansankomissaarina vuosina 1934–1936. Diktaattori Josif Stalin toteutti hänen valvonnassaan vuonna 1936 ensimmäisen Moskovan suuren näytösoikeudenkäynnin, jonka tuloksena ”oikeistopoikkeamasta” syytetyt vallankumousjohtajat Lev Kamenev ja Grigori Zinovjev teloitettiin tuomittuina muun muassa terroristiryhmän johtamisesta ja toverinsa Sergei Kirovin murhasta.

  russia

  SISÄLLÄ poliisiasemalla Navalnyi pyysi jotain luettavaa. Paikallinen poliisi lykkäsi hänen käteensä hätätilaministeriön psykiatrin Larisa Pyžjanovan tuoreen teoksen Erityinen tuska. Kustantajan mukaan siinä kerrotaan, ”mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän kohtaa menetyksen tai kuoleman”.

  Psykiatri Pyžjanovan kirja on todennäköisesti jonkun suruviestien toimittamiseen valmistautuvan konstaapelin kurssimateriaalia.

  Kenellekään ei tainnut tulla edes mieleen, että yksin matkalaukkulinjojen vieressä istuva Julija Navalnaja saattaisi internetin videokanavalla riipaista paatuneenkin putinistin rintaa.

  Kommentti: Putin on jo todennäköisesti "teloitus" käskyn antanut, viilailee vielä kynsiään sopivaa hetkeä odotellessa. Voi vain kuvitella Putinin naaman liikkeitä kun presidentti Niinistö soittaa ja isällisesti kertoo EU:n kannan Navalnyin pidätyksestä. Putin saattaa pieneen punaiseen muistikirjansa Niinistön kohdalle joitain viivoja vedellä.

 18. Komisario Palmu palaa valkokankaalle – Renny Harlin🤣 ohjaa ensimmäisen uuden Palmu-leffan

  Yle Uutiset Tammikuu 2021

  Solar Films on ostanut oikeudet Komisario Palmu -elokuviin. Ensimmäinen uusio-Palmu perustuu Mika Waltarin ennenjulkaisemattomaan käsikirjoitukseen.

  Palmu-elokuvien ja niiden käsikirjoitusten oikeudet on tähän asti omistanut Mika Waltarin kuolipesä. Kuolinpesää edustaa kirjailija, teatteriohjaaja Joel Elstelä, joka on Waltarin tyttärenpoika. Elstelä on mukana luomassa myös uutta Palmua. Hän käsikirjoittaa elokuvaa yhdessä ensimmäisen elokuvan ohjaajaksi valitun Renny Harlinin kanssa.

  Haluan tuoda hänet takaisin niin nuorelle sukupolvelle kuin vanhemmille rikosmysteerien ystävillekin. Olen parhaiten tunnettu kansainvälisistä toimintaelokuvista, mutta niiden keskiössä on aina ollut vahva päähenkilö, jonka sielunmaisema on ollut avain tarinoiden toimivuudelle, sanoo ohjaaja Renny Harlin Solar Filmsin tiedotteessa.

 19. Moskovassa lento­kentällä kiinni otettua Aleksei Navalnyita pidetään poliisi­asemalla Himkissä, asian­ajajaa ei päästetty hänen luokseen

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Useat länsimaat ovat vaatineet Navalnyin vapauttamista. Myös Suomen pääministeri Sanna Marin kehotti maanantaina Twitterissä Venäjää vapauttamaan Navalnyin välittömästi.

  VENÄJÄN viranomaiset ottivat maan johtavan oppositiohahmon Aleksei Navalnyin kiinni sunnuntai-iltana, kun hän palasi Berliinistä Moskovaan. Poliisit odottivat häntä passintarkastuksessa Moskovan Šeremetjevon lentokentälle.

  Navalnyin asianajajan mukaan tätä pidetään poliisiasemalla Himkissä lentoaseman lähistöllä. Asianajaja kertoi illalla, ettei häntä päästetty Navalnyin luokse, koska Navalnyi otettiin kiinni rajavyöhykkeellä. Olinpaikan selvittyä syyksi sanottiin ”yöaika”.

  NAVALNYI itse sanoi lentokentällä ennen passintarkastusta toimittajille, ettei pelkää pidätystä. Hän sanoi, ettei ole tehnyt mitään laitonta. Samalla hän pyysi koneen muilta matkustajilta anteeksi, että he päätyivät hänen vuokseen toiselle kentälle.

 20. ”Naapurustostamme on tullut poliisivaltio” – Washington valmistautuu virkaan­astujaisviikkoon ennen­näkemättömän valvonnan alla

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Yhdysvaltain pääkaupungissa on nyt enemmän amerikkalaisia sotilaita kuin sotatantereilla. Vahvat turvatoimet ovat ehkäisseet ennalta sunnuntaiksi suunniteltuja ääriryhmien mielenilmauksia.

  RAUHANOMAINEN vallanvaihto näyttää tällä kertaa vaativan paljon sotilaita.

  Perjantaina tuhannet kansalliskaartin maastopukuiset sotilaat partioivat Yhdysvaltain pääkaupungin Washingtonin kaduilla keskiviikkona presidentiksi nousevan Joe Bidenin virkaanastujaisten alla. Keskiviikkoon mennessä sotilaita on tulossa kaupunkiin 25 000. Määrä on moninkertaisesti suurempi kuin yhdysvaltalaisten joukkojen määrä Irakissa ja Afganistanissa.

  Vyöhykkeen rajoja vartioivat konetuliasein varustautuneet sotilaat ja poliisit. Heidän läsnäolonsa syy? Väistyvän presidentin väkivaltaiset kannattajat.

 21. USA:n presidentin on lain mukaan säilytettävä kaikki dokumentaatio virkakaudeltaan – Trump ei ole niin tehnyt, ja nyt historioitsijat ovat nostaneet oikeusjutun

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Virkakauden kaoottinen loppu lisää huolia entisestään. Trumpin ja Putinin keskustelujen yksityiskohdat ovat jääneet pimentoon.

  YHDYSVALTAIN presidentinhallinnossa ja sen ulkopuolella on herännyt huoli siitä, miten tarkasti presidentti Donald Trumpin tekemiset Valkoisessa talossa tullaan myöhemmin tuntemaan. Tämä johtuu siitä, että Trump on suhtautunut piittaamattomasti ja jopa vihamielisesti virkakautensa dokumentointiin.

  Trumpin käytös on aiemmin aiheuttanut huolta ainakin demokraattipoliitikoissa ja mediassa, jotka ovat yrittäneet saada käsityksen, mitä Trump on keskustellut Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Trump takavarikoi vuonna 2017 tulkin muistiinpanot sen jälkeen, kun hän oli tavannut Putinin Saksan Hampurissa. Vuotta myöhemmin Trump salasi kaksikon väliset keskustelut Helsingin huippukokouksessa.

  JOULUKUUSSA historioitsijoiden Trumpia vastaan nostamassa oikeusjutussa mainittiin erikseen presidentin vävyn Jared Kushnerin Whatsapp-viestit, joilla hän on hoitanut Yhdysvaltain suhteita esimerkiksi Saudi-Arabiaa kovalla otteella hallitsevaan Mohammed Bin Salmaniin.

 22. Kongressi­hyökkääjien kirjoittama ”Murder the media” on liian tarttuva isku­lause

  Yle Uutiset Tammikuu 2021

  Väistyvän presidentin Donald Trumpin pitkäjänteinen työ median mustamaalaamiseksi on tuottanut tulosta. Kongressitalolla medianvastaiset iskulauseet muuttuivat myös väkivallaksi, kun mellakoitsijat kokivat saaneensa oikeuden omiin käsiinsä, kirjoittaa kommentissaan HS:n ulkomaantoimittaja Alma Onali.

  ”MURDER the media”. Suomeksi, murhatkaa media.

  Nämä sanat oli raaputettu oveen, josta presidentti Donald Trumpin tukijat poistuivat riehuttuaan kongressitalossa keskiviikkona.

  Video kaljanjanoisista ja voitonriemuisista mellakoitsijoista oli absurdi, mutta heidän takanaan vilahteleva teksti aiheutti kylmiä väreitä.

 23. Rakennustyömaa Helsingissä suljettu koronaryppään vuoksi – liiton huoli: ”Terveydestä ei näytetä piittaavan”

  Iltalehti Tammikuu 2021

  Mäkelänkadulla Lääkäriliiton kiinteistössä sijaitsevat rakennustyömaat keskeytettiin maanantaina työntekijöillä ilmenneiden koronavirustapausten vuoksi.

  Positiivinen koronatulos todettiin neljällä työntekijällä. Joukossa on sekä suomalaisia että ulkomaalaisia.

  Kiinteistön omistavan Lääkäriliiton talousjohtaja Erkki Peiponen kertoo, että rakennustyöt on keskeytetty 21. tammikuuta asti. Työmaan henkilöstö on asetettu kymmenen päivän karanteeniin.

 24. Miljoonat palestiinalaiset suljettiin pois Israelin Covid-19-rokotteen käyttöönotosta, sanovat ihmisoikeusjärjestöt

  Tiedonantaja Tammikuu 2021

  Israelia on syytetty tällä viikolla rasismista ja terveyden apartheidista, kun miljoonat palestiinalaiset suljettiin pois odotetun koronavirusrokotteen käyttöönotosta.

  Palestiinan ihmisoikeusneuvosto PHROC (Palestinian Human Rights Organizations Council) ja Palestiinan kansalaisjärjestöjen verkosto PNGO (Palestinian NGOs Network) julkaisivat eilen yhteisen julkilausuman, jossa tuomittiin palestiinalaisten tahallinen laiminlyönti miehitetyillä alueilla 19. joulukuuta alkaneessa rokoteohjelmassa.

  – (miehittävän Israelin) viranomaiset ovat toteuttaneet rokotepolitiikkansa syrjivällä, laittomalla ja rasistisella tavalla jättämällä kokonaan huomiotta velvoitteensa palestiinalaisten terveydenhuollossa, lausunnossa todetaan.

 25. Lapset on ajettu vaarallisesti nurkkaan koronan torjunnassa – Nasima Razmyar: ”Siinä ei ole mitään järkeä”

  Ilta-Sanomat Tammikuu 2021

  KUNTOSALIT ovat auki. Parhaillaankin niillä näkee kaikenikäisten harrastavan urheilua ja liikuntaa, myös koronaepidemian riskiryhmään kuuluvien ikäihmisten.

  Samaan aikaan lukemattomat lapset ja nuoret maleksivat kotonaan, monet älylaitteitaan tuijottaen tai sängyllä maaten. Tunnit kuluvat, ilmeet muuttuvat kärttyisiksi. Nuorisoa ahdistaa, kertovat koronaselvityksetkin.

  Rajoituksilla pyritään suojelemaan erityisesti ikäihmisiä ja muita koronan riskiryhmiä, mikä on tietysti äärimmäisen tärkeää: kaikilla on oikeus tulla suojelluksi. Kokonaan toinen kysymys on, voisiko riskiryhmiä suojella niin, etteivät lapset ja nuoret joutuisi kärsimään kohtuuttomasti.

 26. Valta vaihtuu Washingtonissa - uhkana Trumpin kannattajien radikalisoituminen entisestään: "Pelkään Kamala Harrisin puolesta"

  Talouselämä Tammikuu 2021

  Trump poistuu Valkoisesta talosta, mutta hänen kannattajakuntansa ei katoa. Myös republikaanipuolueeseen jää syvä railo, joka pitää nyt korjata.

  Valta vaihtuu Yhdysvalloissa keskiviikkona, kun demokraattien presidentti Joe Biden ja varapresidentti Kamala Harris vannovat virkavalansa Washingtonissa. Donald Trumpin epävakaan valtakauden ja loppiaisen väkivallan jälkeen moni huokaisee helpotuksesta.

  Trumpin kannattajat eivät kuitenkaan katoa mihinkään. Joe Biden voitti vaalit yli 81 miljoonalla äänellä, mutta Trumpia äänesti yli 74 miljoonaa amerikkalaista. Myöskään railo, jonka Trump repi omaan puolueeseensa ei katoa hetkessä. Republikaanipuolue on hajaannuksen tilassa.

 27. Trumpin lähipiiri kävi ”tuottoisaa armahdus­kauppaa” – rahasti presidentin armahduksilla

  Ilta-Sanomat Tammikuu 2021

  Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpia lähellä olevat ihmiset ovat rahastaneet kymmeniätuhansia dollareita presidentillistä armahdusta toivovilta, New York Times -lehti kertoi sunnuntaina.

  Lehti kuvailee ilmiötä tuottoisaksi armahduskaupaksi. New York Times on kerännyt juttuaan varten tietoja yli 30 lobbaajalta tai asianajajalta. Lehden mukaan armahduksilla rahastivat muun muassa eräs presidentin aiempi lakimies, entinen liittovaltion syyttäjä sekä Trumpin aiempi kampanja-avustaja.

  Lehden mukaan ei kuitenkaan ole laitonta maksaa presidenttiä lähellä olevalle taholle armahduksen edistämisestä. Siitä ei lehden mukaan ole viitteitä, että rahaa olisi tarjottu presidentille itselleen.

 28. Kongressiin tunkeutumisesta syytetyt mellakoitsijat vetoavat Trumpiin: ”Me kaikki ansaitsemme armahduksen”

  Ilta-Sanomat Tammikuu 2021

  Armahdusta pyytävät kertovat, että he kokevat osallistuneensa mellakkaan presidentti Trumpin kutsumina.

  Ainakin yksi Yhdysvaltain kongressitaloon tunkeutumisesta epäilty henkilö ja toisen asianajaja ovat vedonneet väistyvään presidenttiin Donald Trumpiin, että tämä armahtaisi loppiaisen mellakoitsijat vielä virkakautensa päätteeksi.

  – Minua odottaa vankilatuomio. En koe ansaitsevani sitä, kertoi texasilainen kiinteistövälittäjä Jenna Ryan CBS11-kanavalle The Guardianin mukaan.

 29. Tämä kuva järkytti syvästi Yhdysvalloissa – nyt kongressin valtauksessa kuvaan tallentunut mies on pidätetty

  Ilta-Sanomat Tammikuu 2021

  Konfederaation lipun Yhdysvaltain kongressiin viime viikon mellakoiden yhteydessä tuonut mies on pidätetty, kertoo New York Times. Lehden mukaan liittovaltion poliisi FBI pidätti miehen torstaina Delawaressa.

  Viranomaisten mukaan mies on Delawaressa asuva Kevin Seefried. Hänen henkilöllisyytensä selvisi, kun hänen poikansa Hunter Seefriedin työtoveri teki heistä ilmoituksen. Myös poika oli mukana Capitolin mellakoissa ja hänetkin on pidätetty.

  CNN:n mukaan Kevin Seefried kertoi FBI:lle tuoneensa Konfederaation lipun Washingtoniin kotoaan Delawaresta, jossa hän yleensä pitää sitä esillä.

 30. FBI: Nettikeskusteluissa kutsuhuutoja aseellisiin protesteihin ympäri Yhdysvaltoja

  Yle Uutiset Tammikuu 2021
  Waswas

  FBI on ilmaissut huolensa suunnitteilla olevista, mahdollisesti väkivaltaisista protesteista 50 osavaltion pääkaupungissa sekä Washingtonissa.

  Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kertoo, että netin keskustelukanavilla käydään vilkasta sananvaihtoa, joissa kehotetaan aseellisiin mielenilmauksiin ympäri maata virkaanastujaisten alla.

  Haasteena on selvittää, ketkä keskustelijoista ovat tosissaan, sanoi FBI:n johtaja Chris Wray torstaina. Hän esiintyi ensimmäistä kertaa julkisuudessa viikon takaisen väkivaltaisen kongressihyökkäyksen jälkeen.

  – Tarkkailun alla on henkilöitä, jotka mahdollisesti suunnittelevat toisintoa samantyyppisistä väkivaltaisuuksista, mitä näimme viime viikolla, sanoi Wray.

 31. Poliitikkojen sanat otetaan todesta niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kovia puheita vähäteltiin – kunnes kävi ilmi, että hän tarkoitti juuri sitä, mitä oli sanonut. Sama voi päteä perussuomalaisten puheenjohtajaan Jussi Halla-ahoon.

  PRESIDENTTI Donald Trumpin lietsoma väki­valtainen hyökkäys Yhdys­valtojen kongressiin oli vakava varoitus ääri­liikkeiden kasvavasta uhasta. Kyse on globaalista oikeiston radikalisoitumisesta ja poliittisen väki­vallan noususta. Myös Suomessa keskeiset politiikan vaikuttajat ovat varoittaneet siitä, miten lyhyt loikka oikeisto­populistisilla liikkeillä voi olla väki­valtaan.

  Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd) kytki huolen väkivallasta perussuomalaiseen puolueeseen. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo varoitti, että perussuomalaiset ruokkivat Suomessa vaarallista kehitystä. Vihreiden johtaja Maria Ohisalo syytti perussuomalaisia siitä, etteivät he selkeästi tuomitse hyökkäystä kongressiin.

  Perussuomalaisten arvostelijat ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että puheenjohtaja Halla-aholla on lukuisia kirjoituksia, joissa ei kunnioiteta ihmisarvoa, ihmisoikeuksia eikä demokratiaa. Esimerkiksi vuonna 2004 Halla-aho vähätteli juutalaisten kansanmurhaa kirjoittamalla ”holo-hölinästä” ja vuonna 2011 hän kyseenalaisti demokratian: ”Juuri nyt Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, jonka ei tarvitsisi välittää suosiostaan ja joka voisi panna ­lakkoilijat ja mellakoijat kuriin panssarivaunuilla.”

 32. Laura Huhtasaari onkin oikeassa!

  Ilta-Sanomat Tammikuu 2021

  Ja mitä muuta ”penkinpainajaiset” on kuin valmistautumista yhteiskunnan painajaiseen eli vallankumoukseen, kysyy Ilta-Sanomien kolumnisti Jyrki Lehtola.

  TERVEISIÄ täältä bunkkerista.

  Ollaan vaalean suomalaisrouvan, Huhtasaaren Lauran, kanssa kommunisteja paossa.

  On täällä onneksi muitakin, kun kaksistaan oltaessa päätyisimme varmaan himojemme alttarille.

  Kansanedustaja Jani Mäkelä tuossa lattialla suttaa juuri aakkosia, kun aakkoset ovat sillä lailla vaarallisia, että niitä yhdistelemällä opettajan on mahdollista muotoilla lapsille perussuomalaisten vastainen viesti.

  Kansanedustaja Ano Turtiainen mököttää, kun se ei voi rakentaa legoista paloautoa, kun kommunistien vakoiluun kyllästyttyään ”Nano” murskasi eilen nyrkeillään kaikki punaiset legot.

  Hirveän äheltämisen jälkeen kansanedustaja Ville Tavio sai viimein kiinnitettyä ilmastoteipin suunsa eteen ja sitten tajusi, ettei se pysty nyt huutamaaan siitä, että sitä sensuroidaan eli sitä sensuroidaan.

  Laura Huhtasaari on meistä sivistynein, kun se osasi kopioimatta kirjoittaa graduunkin nimensä.

  bunkkeri
 33. Kongressilla ei asian­tuntijan mukaan ole muuta vaihto­ehtoa kuin saattaa Trump vastuuseen, eikä sekään vielä riitä

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Osa republikaaneista sanoo pelkäävänsä, että virkasyyte jakaa kansan entisestään. Konfliktien parissa vuosikymmeniä työskennellyt Tim Phillips sanoo, että siitä huolehtiminen on nyt myöhäistä.

  Trump

  YHDYSVALTAIN presidenttiä Donald Trumpia vastaan nostetaan syyte kapinaan kiihottamisesta. Kongressin edustajainhuone äänestää myöhään illalla Suomen aikaa virkasyytteestä, joka veisi Trumpin valtakunnanoikeuteen.

  Syytteellä on edustajainhuoneen enemmistö takanaan. Trumpista on tulossa historian ensimmäinen presidentti, joka joutuu valtakunnanoikeuteen kahdesti.

 34. Perussuomalaisten nuoriso­järjestö ja kansan­edustaja Jani Mäkelä pyytävät kansalaisilta raportointia opetuksen puolueellisuudesta kouluissa – OAJ tuomitsi kampanjan

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Perussuomalainen nuoriso pyysi tiistaina julkaistulla sosiaalisen median viestillään kertomaan järjestölle kokemuksia puolueellisesta opetuksesta kouluissa. Opetusalan ammattijärjestö tuomitsi kampanjan.

  PERUSSUOMALAISEN nuorison ja perussuomalaisten kansanedustajan Jani Mäkelän verkossa levittämä raportointikampanja saa kovaa arvostelua Opetusalan ammattijärjestöltä OAJ:lta.

  Perussuomalainen nuoriso pyysi tiistaina sosiaalisessa mediassa lähettämään järjestölle viesteillä ja kuvilla kokemuksia opetuksen puolueellisuudesta kouluissa.

  Viestissä viitataan esimerkkinä historian oppituntiin, jonka yhteydessä perussuomalaiset olisi mainittu samassa yhteydessä kun puhuttiin natsien valtaannoususta.

  ”Tahdomme järjestönä puuttua tähän ja selvittää, kuinka laajasta ongelmasta onkaan kyse”, perussuomalaisen nuorison puheenjohtaja Miko Bergbom kirjoitti.

  Opetusalan ammattijärjestössä OAJ:sta ärähdettiin.

 35. Oliko tämä Melania Trumpin viimeinen nöyryytys? Pitkäaikainen haave haihtui savuna ilmaan – puolison twiitti ei auttanut asiaa

  Ilta-Sanomat Tammikuu 2021

  Kamala Harrisin valinta legendaarisen muotilehti Voguen kansikuvaksi on historiallinen monella tavalla. Se myös varmisti sen, ettei Melania päässyt Voguen kanteen kertaakaan ensimmäisenä naisena.

  Maailmankuulu Vogue-lehti valitsi Yhdysvaltojen tulevan varapresidentin Kamala Harrisin helmikuun numeronsa kanteen. Se saattaa olla Yhdysvaltojen väistyvän presidentin Donald Trumpin puolison Melania Trumpin viimeinen iso nöyryytys ensimmäisenä naisena.

  Vogue puolestaan on oikea muotimaailman raamattu, jonka kanteen pääseminen on äärimmäisen haluttu ja tavoiteltu asia.

 36. Kirjailijan vallan alla

  Helsingin Sanomat Tammikuu 2021

  Ranskalaisen Vanessa Springoran omaelämäkerrallinen kirja Suostumus kertoo hyytävän tarinan siitä, kuinka kuuluisa kirjailija Gabriel Matzneff käytti häntä hyväksi 1980-luvulla ja kuinka kukaan ei puuttunut siihen.

  SIIHEN vaadittiin kolmekymmentä vuotta, yksi kirjallisuuspalkinto ja Ranskaa kuohuttanut uutinen 11-vuotiaasta Sarah’sta, joka oli harrastanut seksiä lain mukaan yhteisymmärryksessä 28-vuotiaan miehen kanssa.

  Vuosi oli 2017, ja pariisilaisen kustannuspäällikön Vanessa Springoran (s. 1972) kuppi oli täysi. Omat vanhat kokemukset ja nyt uudet uutiset ympäröivästä maailmasta saivat vuosien patoutuneen vihan läikkymään yli.

  Hän ymmärsi, että hänen kolme vuotta aiemmin aloittamansa romaani­käsikirjoitus oli kirjoitettava loppuun. Pian Vladimir Nabokovin Lolitasta inspiroituneen päivä­kirja­romaanin hän-muoto vaihtui minä­kertojaan preesensissä, fiktio faktoiksi. Syntyi omaelämäkerrallinen Suostumus, joka ilmestyi Ranskassa vuosi sitten, myi 75 000 kappaletta kolmen ensimmäisen viikon aikana ja johti syytteeseen.

  ”Minua ei fyysisesti pakotettu seksiin, mutta asia on monimutkainen. Jotta alaikäinen voisi edes periaatteessa suostua tällaiseen, hänen pitäisi osata ensin sanoa ei. Kirjassani käsittelen tätä haavoittuvaisuutta. Tarvitsin monta vuotta psykoterapiaa, hyviä ihmissuhteita ja tämän kirjan, jotta pystyin vapauttamaan itseni vihdoin syyllisyyden tunteista, siitä, että olin suostunut, ja siitä, ettei minulla ollut sillä hetkellä keinoja eikä kykyä olla suostumatta”, Springora sanoo.

 37. Edustajainhuone päätti vaatia varapresidentti Penceä käynnistämään Trumpin viraltapanon, Pence kieltäytyy

  Yle Uutiset Tammikuu 2021

  Yhdysvaltain politiikka on kaaoksessa keskiviikon kongressihyökkäyksen jäljiltä. Demokraatit suunnittelevat uutta virkasyytettä presidentti Trumpia vastaan.

  Waswas

  13.1. klo 6.32 Edustajainhuone vaatii varapresidentti Penceä käynnistämään Trumpin viraltapanon

  Hetki sitten päättyneessä äänestyksessä Yhdysvaltain kongressin alahuone edustajainhuone on päättänyt vaatia varapresidentti Mike Penceä käynnistämään presidentti Donald Trumpin viraltapanon.

  Yhdysvaltojen perustuslain 25. lisäyksen nojalla presidentti voidaan erottaa virasta, jos varapresidentti ja hallituksen enemmistö arvioivat, että presidentti on henkisesti tai fyysisesti kykenemätön hoitamaan virkaansa.

  Pence kertoi aiemmin tänään kirjeessään edustajainhuoneen demokraattipuhemiehelle Nancy Pelosille, ettei aio käynnistää Trumpin viraltapanoa perustuslain 25. lisäyksen nojalla.

  Videopalvelu YouTube kertoo sulkevansa presidentti Donald Trumpin käyttäjätilin. YouTuben mukaan Trumpin kanavalla julkaistiin väkivaltaan kannustavia videoita, mikä rikkoo YouTuben sääntöjä. Trumpin tili jäädytetään ensin viikoksi, jonka jälkeen tilannetta harkitaan uudelleen. Facebook ja Twitter ovat jo aiemmin sulkeneet Trumpin tilit.

 38. Näin Suomi saa rokotteita lähiaikoina - yksi EU-lupa avain joukkorokotuksiin

  Iltalehti Tammikuu 2021

  Koronarokotusten nopea toteutus on keskeistä, jotta rajoituksia päästäisiin purkamaan ja kansalaisten terveyttä uhkaava ja taloutta kurittava epidemia laantumaan.

  Rokotukset ovat käynnistyneet odotettua hitaammin, ja eri rokotteista on tullut ripotellen tietoa.

  Suomen väkilukuun perustuva osuus on 1,23 prosenttia kaikista eri rokotevalmisteista.

  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) arviona on, että kesään mennessä Suomeen olisi saatu 5-7 miljoonaa rokoteannosta.

  Kommentti: Eri asiantuntijoiden mukaan rokoteannoksia pitäisi saada 12 miljoonaa jotta epidemia saataisiin pysäytettyä.

 39. Maria Ohisalo järkyttyi: ”Kuvat ja videot puistattavat vieläkin”

  Demokraatti Tammikuu 2021

  Vielä päivienkin jälkeen kuvat ja videot Yhdysvaltain kongressirakennuksen valtauksesta puistattavat. Hirttosilmukka kongressirakennuksen edustalla, toimittajien uhkailua, murrettuja ovia, rikottuja ikkunoita ja aseistautuneita miehiä nippusiteiden kanssa. Päättäjät saatiin evakuoitua ajoissa paikalta, mutta tapahtumat vaativat kaikkinensa viisi kuolonuhria, joista yksi oli poliisi.”

  Ohisalo kirjoittaa vihreiden verkkosivuilla, että Yhdysvaltain tapahtumia edelsivät vuosia kestänyt vihan lietsominen, valheelliset puheet vaalivilpistä ja totuuden vääristely.

 40. Pencen kerrotaan olevan ”erittäin järkyttynyt” – amerikkalaismediat: Tästä kaikesta on kyse Trumpin ja Pencen välirikossa

  Demokraatti Tammikuu 2021

  Amerikkalaiset uutiskanavat ovat kertoneet presidentti Donald Trumpin ja varapresidentti Mike Pencen puhuneen ensi kertaa sitten keskiviikkoisen mellakan, jossa Trumpin kannattajia rynnisti kongressirakennukseen.

  CNN:lle on kerrottu, että Trump ja Pence tapasivat Oval Officessa eli Trumpin toimistossa. Keskustelua luonnehditaan hyväksi ja siinä kerrotaan käydyn läpi Trumpin hallinnon toimintaa tulevina presidenttiyden viimeisinä päivinä.

  Vaikka Trumpin ja Pencen tapaamisesta välitetään ulospäin positiiviseja viestejä, väleihin jäi pysyvät jäljet. Eräs lähde kertoo CNN:lle, että Pence on vihdoin saanut maistaa itsekin häivähdyksen Trumpin kostonhimosta.

 41. Li Andersson: Kyllä, olen marxilainen

  Verkkouutiset Tammikuu 2021

  Vasemmistoliiton puheenjohtaja ihmettelee, miksi heiltä kysellään ismeistä.

  Kyllä, minä olen marxilainen! Ainakin jos lähdetään pääoman ja omistamisen, työn ja vapauden analyysista. Se konflikti määrittelee yhä nykypäivän työmarkkinoita, Li Andersson sanoi Hbl:ssa.

  Andersson totesi asian tulevan ”yhä enemmän ajankohtaiseksi tulevaisuudessa”, jos yhteiskunnassa työt ja työntekijät vähenevät, ja pääoma ja voimavarat keskittyvät yhä voimakkaammin yksityisille.

  Jos me nyt menemme yhteiskuntamalliin jossa palkkatyö vähenee, on meidän mietittävä muita tapoja jakaa voittoja ja hyvinvointia. Meidän on verotettava yrityksiä ja pääomaa enemmän. Jää nähtäväksi, jaetaanko se kansalaispalkalla vai jollain muilla tavoin.

 42. Halla-aho: Huligointi ei mitätöi Trumpin edistämiä asioita – MT:n puheenjohtajatentissä keskusteltiin poliittisesta väkivallasta

  Maaseudun Tulevaisuus Tammikuu 2021

  Yhdysvaltain tapahtumat kirvoittivat kipakkaa keskustelua MT:n kuntavaalipaneelissa.

  Onko ihminen yhtä huono kuin hänen huonoin tekonsa? Voidaanko nykyisestä tehdä johtopäätöksiä aiemmasta? Näin kyseli perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeisistä tapahtumista ja hyökkäyksestä kongressiin MT:n ja MTK:n kuntavaalipaneelissa maanantaina.

  "On makuasia, miten kokonaisuutta haluaa arvioida. Tapahtumat ovat valitettavia ja Donald Trumpin käytös asiatonta, mutta se ei mitätöi asioita, joita hän presidenttinä edisti. Olen edelleen sitä mieltä, että hänen tavoitteensa maailmankaupan ja Kiina- ja siirtolaispolitiikassa ovat Yhdysvaltojen ja koko maailman etujen mukaisia", Halla-aho sanoi.

 43. Jussi Halla-aho tyrmää Laura Huhtasaaren puheet kommunismin leviämisestä Yhdysvalloissa: ”En pidä realistisena”

  Ilta-Sanomat Tammikuu 2021

  Maaseudun tulevaisuuden vaalitentti: Orpo, Saarikko, Ohisalo ja Halla-aho olivat kaikki yhtä mieltä siitä, että Capitolin tapahtumat voisivat tapahtua myös Suomessa.

  Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei pidä puolueensa europarlamentaarikon Laura Huhtasaaren pelkoa kommunismin noususta Yhdysvalloissa todennäköisenä.

  – En pidä realistisena sitä, että Yhdysvalloista tulisi kommunistinen valtio, Halla-aho sanoi tänään maanantaina Maaseudun tulevaisuuden kuntavaalipaneelissa.

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Instagram Ι

#usavaalit#satapäivää ? pic.twitter.com/pjnr9BdwOo

— Frans. K (@DPK_News) February 4, 2021

Tampereen elokuvajuhlia vietetään sovitusti 10.–14. maaliskuuta, mutta vallitsevan koronavirus-tilanteen vuoksi festivaali toteutetaan tänä vuonna vain verkossa. @TampereFilmFest #tamperefilmfestival

— Frans. K (@DPK_News) January 29, 2021

Kolumnin aiheena uusi kansansairaus, jota itsekin olen seurannut läheltä. https://t.co/eBsuHaPe9T

— Saska Saarikoski (@SaskaSaarikoski) January 31, 2021

Ei voi välttyä vaikutelmalta että jossain on vedetty välistä. EUn sopimus on julkaistava ja kerrottava mikä ei ole toteutunut.
Onko EUn rokettaita annettiu muille maille ehkä kovan painostuksen alla. https://t.co/Yesj1sSnH6

— Pertti Salolainen (@Psalolainen) January 25, 2021

President Biden has removed the Diet Coke button. When @ShippersUnbound and I interviewed Donald Trump in 2019, we became fascinated by what the little red button did. Eventually Trump pressed it, and a butler swiftly brought in a Diet Coke on a silver platter. It's gone now. pic.twitter.com/rFzhPaHYjk

— Tom Newton Dunn (@tnewtondunn) January 21, 2021

Aloitin koulunkäyntini syksyllä 1992, kun Suomen talous oli syvässä kriisissä. Elvyttävän politiikan sijaan Suomessa valittiin tiukka leikkausten linja. Kyse ei ollut vain pyyhekumien puolittamisesta ja vanhoista koulukirjoista. #koulutuksenpäivä #koulutus 1/9

— Maria Ohisalo (@MariaOhisalo) January 24, 2021

Russian opposition politician @Navalny must be released without delay. Also others arrested at his arrival should be freed. Russia should investigate Navalny’s poisoning, protect rights of opposition which belongs to any democracy.

— Sanna Marin (@MarinSanna) January 18, 2021

Trump Au revoir

Final curtain

Auf Nimmerwiedersehenpic.twitter.com/Q3im7PQXWL

— ICE//News first/ (@cookiris14) January 20, 2021

I’m just here to help. 🤷🏿‍♀️#wediditJoe pic.twitter.com/n7KPjClnKv

— Rihanna (@rihanna) January 20, 2021

Navalnyi tuomittiin ns. esitutkintavankeuteen 15.2. saakka. Tämänhetkisen tiedon mukaan seur. oikeudenkäynti pidetään kuitenkin 2.2. Silloin häntä uhkaa 3,5 vuoden vankeus. Navalnyia vastaan myös aloitettu toinen rikostutkinta, jonka etenemisestä ei ole vielä tarkempaa tietoa.

— Erkka Mikkonen (@Erkanomia) January 19, 2021

Kun Navalny palasi Moskovaan oli paikalla enemmän poliiseja kuin Washingtonissa kongressin kokoontuessa vahvistamaan presidentinvaalin tulosta. Ero on siinä että Washingtonissa poliisia tarvitaan suojelemaan demokraattista valtiota, Moskovassa suojelemaan valtiota demokratialta.

— Erkki Tuomioja (@TuomiojaErkki) January 18, 2021

Задержание Алексея pic.twitter.com/q3mq4VZgBG

— Кира Ярмыш (@Kira_Yarmysh) January 17, 2021

Koneessa oli koko lennon ruuhkaa Navalnyin ja vaimon Julijan ympärillä. Heillä oli paikka rivillä 13. Eivät halunneet juurikaan puhua toimittajille. Yle sai yhden kysymyksen.
Katsoivat valtaosan ajasta läppäriltä Rick and Mortya.

Viimeiset tunnit yhdessä ennen kiinniottoa. pic.twitter.com/rnGhJMPwN8

— Suvi Turtiainen (@suviturtiainen) January 17, 2021

Erittäin kova ständäri jälleen by @suviturtiainen. Taustalla Aleksei Navalnyi vaimoineen. #yleuutiset #navalnyi pic.twitter.com/59LZr7RDXG

— Antti Saloniemi (@AnttiSaloniemi) January 17, 2021

A bunch of Associated Press equipment had to be abandoned and a crowd is trashing it. "We are the news now!" a man yells. Looks like they're going to try to light it on fire. pic.twitter.com/3GPNcUlDeC

— Paul McLeod (@pdmcleod) January 6, 2021

Säätytalolla on taas tapahtunut.

Varmaan illan sykähdyttävin hetki nähtiin ennen hallituksen neuvotteluja: Rento tasatyöntö alamäkeen Suomen Pankin edustalla - samalla kun ministerit saapuvat neuvotteluihin. #Helsinki #Talvi pic.twitter.com/G74TDbDFO1

— Aapo Riihimäki (@aaporiihimaki) January 13, 2021

Russian opposition politician @Navalny must be released without delay. Also others arrested at his arrival should be freed. Russia should investigate Navalny’s poisoning, protect rights of opposition which belongs to any democracy.

— Sanna Marin (@MarinSanna) January 18, 2021

I have no problem with an account being suspended, or Twitter indicating that the information provided by a tweet is disputable or wrong, but a permanent ban should be decided through the judiciary, not a listed company. 2/3

— Alexander Stubb (@alexstubb) January 12, 2021

Kampanja on FB:ssä ja sitä vetää perusuomalainen nuoriso ryhmä siellä. Kiinnostaako esim. @oajry @SuomenPoliisi että miten tämä saadaan otettua alas ja tekijät vastuuseen. Tästä ei mitään hyvää voi seurata. pic.twitter.com/Zz7gYBrO95

— Timo Rossi 🇪🇺🇫🇮🐟🐶❤️ (@RossiTimo) January 13, 2021

Käräytä itsesi ketju. Oletko puhunut persuista oikealla nimellä, kertonut naapurille tai lapsillesi millaista politiikkaa persut tekee? Oletko kertonut, millaisia ovat persuedustajat? Kuinka he ääneen kieltävät rasistisen toiminnan, jota kuitenkin jatkuvasti tekevät.
Minä olen.

— Annika KooTee (@AnnikaKooTee) January 13, 2021

Persut siis ajavat samaa ilmiantopolitiikkaa kuin Stasi, KGB ja Gestapo.
Onko jo leiripaikat epäilyttäville ihmisille katsottu valmiiksi, jos sattuisi tulemaan vaalivoitto? pic.twitter.com/ozOql3UqwV

— Matti Saarnela (@MasaSaarnela) January 13, 2021

Puolueen slogan #suomitakaisin on tämä klassinen fasistinen vaatimus ottaa maa “takaisin” joltain, jotka ovat sen muka vieneet

Sen voi ajatella myös ajallisesti, että Suomi pitäisi viedä takaisin sinne johonkin “parempaan aikaan” (ks. myös Lauran hattu)https://t.co/W059hHMHxY pic.twitter.com/5XXlAcCMwx

— Coel Thomas🌻 (@CoelThomas) January 11, 2021

Ehdottomasti kuntavaaleissa pitää puhua kommunisteista, nimittäin kyseinen aate saa kannatusta Suomen hallituksessa. Tuomitsevatko hallituskumppanit kommunismin ja miten arvopohjanne kestää tämän? Koska Kontula tekee iskun Suomessa, Israelissa jo teki. https://t.co/ezHMCSjUyA

— Laura Huhtasaari 🇫🇮 (@LauraHuhtasaari) January 11, 2021
Kommentti: Eihän tuollaisessa kommunismin höpötyksessä
ole järjen häivää. Lauran mopo alkaa keulia päivä päivältä aina vaan enemmän.

Lehdistön pakonomainen tarve luoda kuvaa, että perussuomalaisissa olisi vastakkainasettelua. "Luin Twitter-ketjua, jossa Huhtasaari näkee demokraattien vievän Yhdysvaltoja kohti kommunismia." Toimittaja kysyy Jussilta asiasta kuntavaalipaneelissa? 😄 https://t.co/LChrZMbrN3

— Laura Huhtasaari 🇫🇮 (@LauraHuhtasaari) January 11, 2021

srbrgbten

Valtakunnallisesta Tietoa koronaviruksesta -neuvonnasta saat neuvontaa myös Koronavilkun käytössä.

Palveluun voit ottaa yhteyttä
📞Soittamalla p. 0295 535 535
💻Chatin kautta
📱Tekstiviestillä p. 050 902 0163

Tutustu palveluun👉https://t.co/JmzyNvGZl5#korona #koronavilkku pic.twitter.com/vbYtrm8oaE

— THL (@THLorg) September 11, 2020