1
2
3
4
5 GEIRANGER SKYWALK Live. Geiranger Skywalk – walking on air Mt. Dalsnibba’s new viewing platform was officially opened in August 2016. Thanks to its ingenious floor surface and glass guard rail offering unimpeded views, Geiranger Skywalk gives you a sensation of floating – though of course you are perfectly safe! With a clear drop of approx. 500 m beneath your feet, you can enjoy magnificent views of Geiranger and the fjord below, as well as across to the mountains and Blåbreen glacier.

webistä tältä sivustolta

Ukraina on ylpeä kansakunta, joka on valmis puolustamaan sekä itseään että elämänmuotoaan epätoivoisessakin tilanteessa. ”Naamiot on riisuttu ja vain sodan kasvot näkyvät”, sanoi presidentti Sauli Niinistö .

Niinistö aikoo soittaa perjantaina 11.3.2022 Putinille kun sodan 15 päivä valkenee

Onko se päivä joka muuttaa maailmanhistoriaa?

PRESIDENTTI Sauli Niinistö aikoo keskustella perjantaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa puhelimitse. Niinistö kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa torstaina.

Niinistön mukaan Ukrainan sodasta ja vaikeasta tilanteesta huolimatta on pidetty tärkeänä, että Venäjään yritetään pitää yhteyttä. Tätä ovat tehneet esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz.

”Olen kummaltakin heiltä, Macronilta suorastaan kuullut velvollisuudeksi olla yhteydessä Putiniin, jos sellainen yhteys on. Tästä puhuimme myös Yhdysvalloissa”, Niinistö taustoitti puhelua.

”Lopulta kyse on elämästä ja kuolemasta”

HS julkaisee Vladimir Putinin sodan­julistus­puheen sanasta sanaan

”ARVOISAT Venäjän kansalaiset! Rakkaat ystävät!

Tänään katson taas välttämättömäksi palata Donbassissa käynnissä oleviin traagisiin tapahtumiin ja itse Venäjän turvallisuuden takaamisen avainkysymyksiin.

Aloitan siitä, mistä puhuin puheessani kuluvan vuoden helmikuun 21. päivänä. Kyse on siitä, mikä herättää erityistä huolta ja levottomuutta, niistä perustavanlaatuisista uhista, joita lännen vastuuttomat poliitikot karkeasti ja häikäilemättä vuodesta vuoteen ja askel askeleelta luovat meidän maatamme vastaan. Tarkoitan Nato-liiton laajenemista itään, sen sotilaallisen infrastruktuurin tuloa lähemmäs Venäjän rajoja.

Tiedetään hyvin, että olemme 30 vuoden ajan sitkeästi ja kärsivällisesti yrittäneet sopia johtavien Nato-maiden kanssa Euroopan yhdenvertaisen ja jakamattoman turvallisuuden periaatteista. Vastaukseksi ehdotuksiimme olemme jatkuvasti törmänneet joko kyyniseen petokseen ja valehteluun tai painostus- ja kiristysyrityksiin, ja samaan aikaan Pohjois-Atlantin liitto on kaikista vastalauseistamme ja huolestuneisuudestamme vääjäämättä laajentunut. Sotakoneisto liikkuu ja, toistan, lähestyy aivan meidän rajoillemme.

MIKSI kaikki tämä tapahtuu? Mistä tämä röyhkeä tapa puhua oman erityisyyden, erehtymättömyyden ja kaiken sallittavuuden asemista? Mistä halveksiva, piittaamaton suhtautuminen meidän etuihimme ja täysin laillisiin vaatimuksiimme?

Vastaus on selvä, kaikki on ymmärrettävää ja ilmeistä. Neuvostoliitto heikkeni viime vuosisadan 80-luvun lopussa ja hajosi sitten kokonaan. Koko silloisten tapahtumien kulku on hyvä opetus meille myös tänään: se osoitti vakuuttavasti, että vallan, tahdon lamaantuminen on ensimmäinen askel täydelliseen rappioon ja unohdukseen. Meidän tarvitsi silloin vain joksikin aikaa menettää itsevarmuutemme, ja kaikki – voimatasapaino maailmassa rikkoutui.

Tämä johti siihen, että entiset sopimukset eivät tosiasiassa enää toimi. Suostuttelu ja pyynnöt eivät auta. Kaikki, mikä ei tyydytä hegemoniaa, vallanpitäjiä, julistetaan arkaaiseksi, vanhentuneeksi, tarpeettomaksi. Ja päinvastoin: kaikkea, mikä tuntuu heistä edulliselta, ylistetään viimeisenä totuutena, tungetaan läpi hinnalla millä hyvänsä, julkeasti, kaikin keinoin. Erimieliset painetaan polvilleen.

Se, mistä puhun nyt, ei koske vain Venäjää eikä herätä huolta vain meillä. Tämä koskee koko kansainvälisten suhteiden järjestelmää ja joskus myös itse Yhdysvaltojen liittolaisia. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen alkoi tosiasiallisesti maailman uusjako, ja siihen mennessä muotoutuneet kansainvälisen oikeuden normit – ja keskeisimmät, perustavanlaatuiset niistä hyväksyttiin toisen maailmansodan seurauksena ja paljolti vahvistivat sen tulokset – alkoivat häiritä niitä, jotka julistautuivat kylmän sodan voittajiksi.

Käytännön elämässä, kansainvälisissä suhteissa, niiden sääntelyn säännöissä piti tietenkin ottaa huomioon myös muutokset maailmantilanteessa ja itse voimatasapainossa. Se tuli kuitenkin tehdä ammattimaisesti, sujuvasti, kärsivällisesti, ottaen huomioon ja kunnioittaen kaikkien maiden etuja ja ymmärtäen oman vastuunsa. Mutta ei – euforia absoluuttisesta ylivoimasta, eräänlaisesta nykyajan itsevaltiudesta, jonka taustalla kaiken lisäksi oli niiden henkilöiden alhainen yleinen sivistystaso ja pöyhkeys, jotka valmistelivat, hyväksyivät ja tunkivat läpi vain itselleen edullisia ratkaisuja. Tilanne alkoi kehittyä toisen käsikirjoituksen mukaan.

ESIMERKKEJÄ ei tarvitse hakea kaukaa. Ensin tehtiin ilman mitään YK:n turvallisuusneuvoston pakotteita verinen sotilaallinen operaatio Belgradia vastaan, käytettiin ilmavoimia ja ohjuksia aivan keskellä Eurooppaa. Muutama viikko taukoamatonta rauhallisten kaupunkien ja elintärkeän infrastruktuurin pommittamista. Joudun muistuttamaan näistä tosiasioista, koska eräät läntiset kollegat eivät halua muistella niitä tapahtumia, ja kun me puhumme siitä, he viittaavat kansainvälisen oikeuden normien asemesta mieluummin seikkoihin, joita tulkitsevat niin kuin katsovat tarpeelliseksi.

Sitten tuli Irakin, Libyan ja Syyrian vuoro. Laiton sotilaallisen voiman käyttö Libyaa vastaan, kaikkien YK:n turvallisuusneuvoston Libyan kysymyksestä tekemien päätösten vääristely johti valtion täydelliseen luhistumiseen, siihen, että syntyi valtava kansainvälisen terrorismin pesäke, siihen, että maa suistui humanitaariseen katastrofiin, edelleen päättymättömän monta vuotta jatkuneen sisällissodan syövereihin. Tragedia, johon tuomittiin sadattuhannet, miljoonat ihmiset ei vain Libyassa vaan koko alueella, synnytti laajan muuttoliikkeen Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä Eurooppaan.

Samanlainen kohtalo valmistettiin myös Syyrialle. Länsiliittouman taistelutoimet tuon maan alueella ilman Syyrian hallituksen suostumusta ja YK:n turvallisuusneuvoston pakotteita – se ei ole mitään muuta kuin aggressio, interventio.

Erityinen asema tässä joukossa on kuitenkin tietysti tunkeutumisella Irakiin, sekin ilman minkäänlaisia oikeudellisia perusteita. Verukkeeksi valittiin Yhdysvalloilla muka oleva varma tieto siitä, että Irakilla oli joukkotuhoaseita. Todisteeksi siitä Yhdysvaltojen ulkoministeri heristi julkisesti, koko maailman nähden, jotain koeputkea, jossa oli valkoista jauhetta, vakuuttaen kaikille, että se juuri on Irakissa kehitteillä oleva kemiallinen ase. Myöhemmin sitten ilmeni, että kaikki se oli huijausta, bluffia: mitään kemiallista asetta ei Irakilla ole. Uskomatonta, ihmeellistä, mutta tosiasia pysyy tosiasiana. Valehdeltiin korkeimmalla valtiollisella tasolla ja YK:n korkealta tribuunilta. Ja tuloksena oli valtavasti uhreja, tuhoa, uskomaton terrorismin nousu.

YLEISESTI syntyy vaikutelma, että käytännössä kaikkialle, monille maailman alueille, joille länsi tulee pystyttämään omaa järjestystään, jää lopputuloksena verisiä, parantumattomia haavoja, kansainvälisen terrorismin ja ekstremismin märkiviä haavoja. Kaikki, mistä olen puhunut, on räikeimpiä mutta ei läheskään ainoita esimerkkejä piittaamattomuudesta kansainvälistä oikeutta kohtaan.

Tähän joukkoon kuuluvat myös maallemme annetut lupaukset olla laajentamatta Natoa tuumaakaan itään. Toistan – petettiin ja kansankielellä ilmaistuna yksinkertaisesti vedettiin nenästä. Niin, usein voi kuulla, että politiikka on likaista peliä. Mahdollisesti, mutta ei sentään tässä määrin, ei sentään tässä mitassa. Eihän sellainen huijarimainen käytös ole ristiriidassa vain kansainvälisten suhteiden periaatteiden vaan ennen muuta yleisesti tunnustettujen moraalin ja etiikan normien kanssa. Missä tässä sitten on oikeus ja totuus? Pelkkää jatkuvaa valhetta ja teeskentelyä.

Muuten, amerikkalaiset poliitikot, politiikan tutkijat ja toimittajat kirjoittavat ja puhuvat itse siitä, että Yhdysvaltojen sisälle on viime vuosina luotu oikea ’valheen valtakunta’. Tästä on vaikea olla eri mieltä – juuri niin se on. Mutta ei pidä olla vaatimaton: Yhdysvallat on sentään suuri maa, järjestelmää muovaava valtio. Kaikki sen satelliitit eivät vain napisematta ja nöyrästi myötäile ja säestä sitä joka asiassa vaan myös matkivat sen käytöstä, omaksuvat ihastuneina sen tarjoamat säännöt. Siksi voi täydellä syyllä ja varmasti sanoa, että koko niin sanottu länsiliittouma, Yhdysvaltojen kuvakseen ja kaltaisekseen luoma, juuri se kokonaisuudessaan on tuo mainittu ’valheen valtakunta’.

Mitä tulee meidän maahamme: Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, kun uusi moderni Venäjä oli ennennäkemättömän avoin ja valmis tekemään rehellistä yhteistyötä Yhdysvaltojen ja muiden läntisten kumppanien kanssa, tosiasiallisesti yksipuolisen aseistariisunnan vallitessa meidät yritettiin saman tien nujertaa, murskata ja hävittää jo lopullisesti. Juuri niin tapahtui 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa, kun niin sanottu yhtenäinen länsi tuki mitä aktiivisimmin separatismia ja palkkasoturijoukkioita Etelä-Venäjällä. Mitä uhrauksia, mitä menetyksiä se kaikki meille silloin maksoi, millaisten koettelemusten kautta jouduimme kulkemaan, ennen kuin lopullisesti taitoimme kansainvälisen terrorismin selkärangan Kaukasiassa. Me muistamme sen emmekä koskaan unohda. Niin, itse asiassa ovat aivan viime aikoihin asti jatkuneet yritykset käyttää meitä hyväksi omaksi edukseen, tuhota meidän perinteiset arvomme ja pakkosyöttää meille omia pseudoarvoja, jotka kalvaisivat meitä, kansaamme sisältäpäin, niitä näkemyksiä, joita he ajavat jo aggressiivisesti läpi omissa maissaan ja jotka johtavat suoraan degeneraatioon ja rappioon, koska ovat vastoin itse ihmisen luontoa. Niin ei tule tapahtumaan, se ei ole koskaan eikä keneltäkään onnistunut. Eikä onnistu nytkään.

KAIKESTA huolimatta joulukuussa 2021 me yritimme kuitenkin taas kerran sopia Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kanssa Euroopan turvallisuuden takaamisen periaatteista ja Naton laajenemisen estämisestä. Kaikki turhaan. Yhdysvaltojen asenne ei muutu. Se ei pidä tarpeellisena sopia Venäjän kanssa tästä meille keskeisestä kysymyksestä, ja pyrkiessään omiin tavoitteisiinsa se ei piittaa meidän eduistamme.

Ja tässä tilanteessa meillä tietenkin herää kysymys: mitä oikein tehdä jatkossa, mitä odottaa? Me tiedämme hyvin historiasta, miten Neuvostoliitto pyrki vuonna 1940 ja vuoden 1941 alussa kaikin tavoin estämään sodan alun tai edes viivyttämään sitä. Tätä varten Neuvostoliitto muun muassa yritti aivan viimeiseen asti olla provosoimatta potentiaalista hyökkääjää, ei toteuttanut tai lykkäsi kaikkein tarpeellisimpia, ilmeisiä toimia, joilla valmistautua torjumaan väistämätön hyökkäys. Ja ne toimet, joihin sitten lopulta ryhdyttiin, olivat katastrofaalisesti myöhässä.

Siksi maa ei ollut valmis ottamaan täysissä voimissa vastaan natsi-Saksan hyökkäystä, kun se ilman sodanjulistusta hyökkäsi maahamme 22. kesäkuuta 1941. Vihollinen onnistuttiin pysäyttämään ja sen jälkeen myös murskaamaan, mutta valtavalla hinnalla. Yritys lepytellä hyökkääjää suuren isänmaallisen sodan kynnyksellä osoittautui virheeksi, joka kävi kansallemme kalliiksi. Jo taistelutoimien ensimmäisinä kuukausina menetimme valtavia, strategisesti tärkeitä alueita ja miljoonia ihmisiä. Toista kertaa me emme sellaista virhettä tee, meillä ei ole oikeutta.

Ne, jotka havittelevat maailman herruutta, julistavat julkisesti, rankaisematta ja, korostan, ilman mitään perusteita, meidät, Venäjän, vihollisekseen. Heillä on tosiaan nyt käytössään suuret rahalliset, tieteellis-tekniset ja sotilaalliset resurssit. Me tiedämme sen ja arvioimme objektiivisesti meille talouden alalla jatkuvasti esitettäviä uhkauksia – samoin kuin omia mahdollisuuksiamme vastustaa tuota röyhkeää ja jatkuvaa kiristystä. Toistan, me arvioimme niitä ilman harhakuvia, äärimmäisen realistisesti.

MITÄ tulee sotilasalaan, nykyinen Venäjä on Neuvostoliiton hajoamisen ja sen potentiaalista merkittävän osan menettämisen jälkeenkin nyt yksi maailman mahtavimmista ydinvalloista, ja sillä on lisäksi tiettyä ylivoimaa eräissä uusimmissa aseistuksen lajeissa. Tämän vuoksi kenelläkään ei pidä olla epäilyksiä sen suhteen, että suora hyökkäys maatamme vastaan johtaa tuhoon ja hirvittäviin seurauksiin mille tahansa potentiaaliselle hyökkääjälle.

Samaan aikaan teknologiat, myös puolustusteknologiat, muuttuvat nopeasti. Johtoasema tällä alalla siirtyy ja tulee siirtymään käsistä käsiin, mutta rajojemme viereisten alueiden ottaminen sotilaalliseen käyttöön, jos me sallimme niin tehtävän, jatkuu vuosikymmeniä eteenpäin ja ehkä ikuisesti ja tulee muodostamaan Venäjälle jatkuvasti kasvavan uhkan, jota ei voi missään tapauksessa hyväksyä.

Jo nyt, sitä mukaa kuin Nato laajenee itään, tilanne muuttuu maallemme vuosi vuodelta pahemmaksi ja vaarallisemmaksi. Naton johto on viime päivinä jopa puhunut suoraan tarpeesta nopeuttaa ja tehostaa liittouman infrastruktuurin etenemistä kohti Venäjän rajoja. Toisin sanoen he tiukentavat asemiaan. Emme voi enää vain edelleen tarkkailla, mitä tapahtuu. Se olisi meidän puoleltamme täysin vastuutonta.

Emme voi hyväksyä Pohjois-Atlantin liiton infrastruktuurin edelleen laajentamista ja alkanutta Ukrainan alueen ottamista sotilaskäyttöön. Kyse ei tietenkään ole itse Nato-järjestöstä: se on vain Yhdysvaltojen ulkopolitiikan väline. Ongelma on siinä, että naapurialueillemme – huomautan, meidän historiallisille alueillemme – ollaan luomassa meille vihamielistä ’anti-Venäjää’, joka on kokonaan ulkopuolisessa valvonnassa ja jonne tuodaan tarmokkaasti Nato-maiden asevoimia ja runsaasti uudenaikaisimpia aseita.

YHDYSVALLOILLE ja sen liittolaisille tämä niin sanottu Venäjän hillitsemisen politiikka tuottaa ilmeisiä geopoliittisia osinkoja. Meidän maallemme sen sijaan on lopulta kyse elämästä ja kuolemasta, historiallisesta tulevaisuudestamme kansana. Eikä tämä ole liioittelua – juuri niin se on. Se ei ole todellinen uhka vain meidän eduillemme vaan itse valtiomme olemassaololle, sen suvereniteetille. Juuri tämä on se punainen viiva, josta on monesti puhuttu. He ovat ylittäneet sen.

Tähän liittyen myös tilanteesta Donbassissa. Me näemme, että ne voimat, jotka vuonna 2014 tekivät Ukrainassa vallankaappauksen, ottivat vallan ja pitävät sitä hallussaan itse asiassa dekoratiivisten vaalimenettelyjen avulla, ovat lopullisesti kieltäytyneet ratkaisemasta konfliktia rauhanomaisesti. Kahdeksan vuotta, loputtoman pitkät kahdeksan vuotta, me olemme tehneet kaikkemme, jotta tilanne ratkaistaisiin rauhanomaisin, poliittisin keinoin. Kaikki turhaan.

Kuten jo sanoin edellisessä puheessani, ei voi myötätuntoa tuntematta katsoa, mitä siellä tapahtuu. Kaikkea sitä oli enää mahdotonta sietää. Täytyi viipymättä lopettaa se painajainen – kansanmurha siellä asuvia miljoonia ihmisiä kohtaan, jotka panevat toivonsa vain Venäjään, panevat toivonsa vain meihin kaikkiin. Juuri nämä pyrkimykset, tunteet, ihmisten tuska, olivat meille tärkein motiivi päätökselle tunnustaa Donbassin kansantasavallat.

MITÄ pidän tärkeänä lisäksi korostaa: saavuttaakseen omat tavoitteensa johtavat Nato-maat tukevat Ukrainassa kaikessa äärinationalisteja ja uusnatseja, jotka puolestaan eivät koskaan anna Krimin ja Sevastopolin asukkaille anteeksi heidän vapaata valintaansa – liittyä uudelleen Venäjään.

He yrittävät tietenkin tuoda sodan myös Krimille, samalla lailla kuin Donbassiin, tappaakseen, niin kuin Ukrainan nationalistien, Hitlerin apurien joukkioiden rankaisuretkeläiset tappoivat suojattomia ihmisiä suuren isänmaallisen sodan aikana. He julistavat avoimesti havittelevansa useita muita Venäjän alueita.

Tapahtumien koko kehityskulku ja saapuvan tiedon analyysi osoittavat, että Venäjän yhteenotto noiden voimien kanssa on väistämätön. Se on vain ajan kysymys: he valmistautuvat, he odottavat sopivaa hetkeä. Nyt he havittelevat vielä ydinaseitakin. Me emme salli niin tehtävän.

Kuten olen sanonut jo aiemmin, Venäjä hyväksyi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen uudet geopoliittiset realiteetit. Suhtaudumme kunnioittavasti ja tulemme siten suhtautumaan kaikkiin Neuvostoliiton jälkeiselle alueelle muodostuneisiin uusiin maihin. Me kunnioitamme ja tulemme kunnioittamaan niiden suvereniteettia, ja esimerkkinä siitä on apu, jota olemme antaneet Kazakstanille, jota koettelivat traagiset tapahtumat, jonka valtiomuoto ja eheys haastettiin. Mutta Venäjä ei voi tuntea olevansa turvassa, kehittyä, olla olemassa nykyisen Ukrainan alueelta lähtevän jatkuvan uhan vallitessa.

Muistutan, että vuosina 2000–2005 me torjuimme sotilaallisesti terroristeja Kaukasiassa, puolustimme valtiomme eheyttä, säilytimme Venäjän. Vuonna 2014 tuimme Krimin ja Sevastopolin asukkaita. Vuonna 2015 käytimme asevoimia pystyttääksemme luotettavan esteen terroristien tunkeutumiselle Syyriasta Venäjälle. Muuta keinoa suojella itseämme meillä ei ollut.

Samoin on tapahtumassa nytkin. Meille kaikille ei yksinkertaisesti ole jätetty mitään muuta mahdollisuutta puolustaa Venäjää, ihmisiämme, kuin se, jota joudumme nyt käyttämään. Olosuhteet vaativat meiltä päättäväisiä ja pikaisia toimia. Donbassin kansantasavallat ovat pyytäneet Venäjältä apua.

TÄMÄN vuoksi olen YK:n peruskirjan artiklan 51 kohdan 7 mukaisesti, saatuani hyväksynnän Venäjän federaation liittoneuvostolta [kääntäjän huomio: parlamentin ylähuone] ja toteuttaen liittokokouksen [kääntäjän huomio: parlamentti] 22. helmikuuta tänä vuonna ratifioimia Donetskin kansantasavallan ja Luhanskin kansantasavallan kanssa tehtyjä ystävyys- ja avunantosopimuksia, tehnyt päätöksen erityisen sotilaallisen operaation toteuttamisesta.

Sen tavoite on suojella ihmisiä, jotka ovat kahdeksan vuoden ajan olleet Kiovan hallinnon nöyryytysten ja kansanmurhan kohteina. Sitä varten me pyrimme Ukrainan demilitarisointiin ja vapauttamiseen natseista ja saattamaan oikeuden eteen ne, jotka ovat tehneet lukemattomia verisiä rikoksia siviilejä, myös Venäjän federaation kansalaisia, vastaan.

Suunnitelmiimme ei kuitenkaan kuulu Ukrainan alueiden miehitys. Me emme aio pakottaa ketään mihinkään voimakeinoin. Samaan aikaan kuulemme silti, että lännessä on viime aikoina yhä useammin puhuttu siitä, että Neuvostoliiton totalitaarisen hallinnon allekirjoittamia asiakirjoja, jotka vahvistivat toisen maailmansodan tulokset, ei tulekaan enää noudattaa. No niin, mitä tähän voi vastata?

Toisen maailmansodan tulokset, samoin kuin uhrit, jotka kansamme antoi natsismista saavutetun voiton alttarille, ovat pyhät. Tämä ei kuitenkaan ole ristiriidassa ihmisen oikeuksien ja vapauksien korkeiden arvojen kanssa, kun pidämme lähtökohtana niitä realiteetteja, jotka ovat tähän mennessä syntyneet kaikkien sodanjälkeisten vuosikymmenten aikana. Se ei myöskään kumoa YK:n peruskirjan 1. artiklassa vahvistettua kansojen oikeutta itsemääräämiseen.

MUISTUTAN, että enempää Neuvostoliittoa perustettaessa kuin toisen maailmansodan jälkeenkään ei nykyiseen Ukrainaan kuuluvilla niillä tai näillä alueilla asuneilta ihmisiltä kukaan koskaan kysynyt, miten he itse haluavat järjestää elämänsä. Meidän politiikkamme perustana on vapaus, kaikkien vapaus valita ja päättää itse tulevaisuudestaan ja lastensa tulevaisuudesta. Ja me pidämme tärkeänä sitä, että tätä oikeutta – valinnan oikeutta – voisivat käyttää kaikki kansat, jotka asuvat nykyisen Ukrainan alueella, kaikki, jotka sitä haluavat.

Tässä yhteydessä vetoan myös Ukrainan kansalaisiin. Vuonna 2014 Venäjän täytyi puolustaa Krimin ja Sevastopolin asukkaita niiltä, joita te itse nimitätte ’natsikeiksi’. Krimin ja Sevastopolin asukkaat tekivät valintansa – olla historiallisen kotimaansa, Venäjän kanssa – ja me kannatimme sitä. Toistan, emme yksinkertaisesti voineet toimia toisin.

Tämänhetkiset tapahtumat eivät liity haluun kaventaa Ukrainan ja sen kansan etuja. Ne liittyvät itse Venäjän puolustamiseen niiltä, jotka ovat ottaneet Ukrainan panttivangiksi ja yrittävät käyttää sitä meidän maatamme ja sen kansaa vastaan.

Toistan, toimemme ovat itsepuolustusta meitä vastaan luotavia uhkia vastaan ja vielä suurempaa onnettomuutta vastaan kuin se, joka on nyt tapahtumassa. Oli se miten vaikeaa tahansa, pyydän ymmärtämään tämän ja kehotan yhteistoimintaan, jotta voitaisiin mahdollisimman pian kääntää tämä traaginen sivu ja mennä yhdessä eteenpäin, antamatta kenenkään puuttua meidän asioihimme, meidän suhteisiimme, ja rakentaa niitä itsenäisesti – siten, että se loisi tarvittavat edellytykset kaikkien ongelmien ratkaisemiselle ja valtionrajojen olemassaolosta huolimatta lujittaisi meitä sisäisesti yhtenäisenä kokonaisuutena. Minä uskon tähän – juuri tällaiseen tulevaisuuteemme.

JOUDUN vetoamaan myös Ukrainan asevoimien sotilaisiin.

Arvoisat toverit! Teidän isänne, isoisänne ja isoisoisänne eivät yhteistä kotimaatamme puolustaessaan taistelleet natseja vastaan sitä varten, että nykyiset uusnatsit kaappaisivat vallan Ukrainassa. Te olette vannoneet uskollisuutta Ukrainan kansalle ettekä kansanvastaiselle juntalle, joka ryöstää Ukrainaa ja nöyryyttää sen kansaa.

Älkää täyttäkö sen rikollisia käskyjä. Kehotan teitä laskemaan heti aseet ja menemään kotiin. Selvennän: kaikki Ukrainan armeijan sotilaat, jotka täyttävät tämän vaatimuksen, voivat lähteä esteettä sotatoimialueelta ja palata perheensä luo.

Korostan vielä kerran painokkaasti: kaikki vastuu mahdollisesta verenvuodatuksesta tulee olemaan kokonaan ja täydellisesti Ukrainan alueella valtaa pitävän hallinnon omallatunnolla.

NYT muutama tärkeä, hyvin tärkeä sana niille, joille saattaa syntyä houkutus puuttua sivullisena käynnissä oleviin tapahtumiin. Kuka tahansa, joka yrittää estää meitä, saati uhata maatamme, kansaamme, tietäköön, että Venäjän vastaus tulee olemaan nopea ja johtaa teidät sellaisiin seurauksiin, joita ette ole historiassanne vielä koskaan kohdanneet. Me olemme valmiit millaiseen tahansa tapahtumien kehitykseen. Kaikki sitä varten tarvittavat päätökset on tehty. Toivon, että minua kuullaan.

Arvoisat Venäjän kansalaiset!

Kokonaisten valtioiden ja kansojen hyvinvointi ja itse olemassaolo, niiden menestys ja elinvoima lähtevät aina oman kulttuurien ja arvojen, esi-isien kokemuksen ja perinteiden vahvasta juuristosta ja riippuvat tietenkin suoraan kyvystä nopeasti mukautua jatkuvasti muuttuvaan elämään, yhteiskunnan yhtenäisyydestä, sen valmiudesta yhdistää, koota yhteen kaikki voimat, joilla mennä eteenpäin.

Voimia tarvitaan aina – aina – mutta voimaa voi olla erilaatuista. Puheeni alussa mainitsemani ’valheen valtakunnan’ politiikka perustuu ennen muuta raakaan, suoraviivaiseen voimaan. Sellaisissa tapauksissa meillä sanotaan: ’Kun on voimaa, ei tarvita älyä.’

Mutta me kaikki tiedämme, että oikea voima on oikeudessa ja totuudessa, joka on meidän puolellamme. Ja jos on niin, on vaikea olla eri mieltä siitä, että juuri voima ja valmius taisteluun on itsenäisyyden ja suvereniteetin perusta, se välttämätön ainoa perustus, jolle voi rakentaa omaa tulevaisuutta, rakentaa omaa taloa, omaa perhettä, omaa kotimaata.

Arvoisat maanmiehet!

Olen vakuuttunut siitä, että maalleen uskolliset sotilaat ja upseerit täyttävät velvollisuutensa ammattimaisesti ja urhoollisesti. En epäile sitä, että kaikki vallan tasot, asiantuntijat, jotka vastaavat taloutemme, rahoitusjärjestelmämme ja sosiaalialan vakaudesta, yritystemme johtajat ja koko Venäjän liike-elämä tulevat toimimaan hyvässä järjestyksessä ja tehokkaasti. Luotan kaikkien parlamenttipuolueiden ja yhteiskunnallisten voimien yhtenäiseen, isänmaalliseen asenteeseen.

Viime kädessä, kuten historiassa on aina ollutkin, Venäjän kohtalo on monikansallisen kansamme luotettavissa käsissä. Ja se tarkoittaa, että tehdyt päätökset toteutetaan, asetetut tavoitteet saavutetaan ja kotimaamme turvallisuus taataan luotettavasti.

Uskon teidän tukeenne, siihen voittamattomaan voimaan, jonka meille antaa rakkautemme isänmaahan.”

Kääntäjät Marja-Leena Pengermä ja Anita Mitroshin suomensivat Venäjän presidentin Vladimir Putinin sodanjulistuspuheen HS:lle.

Mika Aaltola: Venäjän aseellinen painostus voi kohdistua Suomeen muutaman vuoden sisällä

Aaltola: ”Meidän on syytä aloittaa viivyttelemättä valmistelut oman yhteiskuntamme mobilisoimiseksi”.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan varteenotettava skenaario on, että Venäjän aseellinen painostus kohdistuu Suomeen muutaman vuoden sisällä. Aaltola kirjoitti näkemyksistään pitkässä Twitter-ketjussa varhain maanantaina.

Venäjällä voi pian saada jopa 15 vuotta vankeutta armeijaa koskevan ”valheellisen tiedon” julkaisusta – BBC:n toimittajat poistuvat Venäjältä vaaran välttämiseksi

Duuman informaatio­valiokunnan johtajan mukaan uusi laki ”koskee kaikkia kansalaisia, ei vain venäläisiä”. Ulkomailla toimiviin medioihin lailla tuskin on merkittävää valtaa, mutta niiden tukijat voivat joutua vaaraan Venäjällä.

Duuman puhemiehen Vjatšeslav Volodinin mukaan lakiesitys lähetettiin liittoneuvoston hyväksynnän jälkeen suoraan presidentti Vladimir Putinin allekirjoitettavaksi. Näin ollen laki tulisi voimaan lauantaina, Volodin sanoo duuman tiedotteessa. Myöhemmin perjantaina Putinin kerrottiin allekirjoittaneen lain.

Venäläinen lentoyhtiö Aeroflot peruu toistaiseksi kaikki kansainväliset lentonsa Valko-Venäjää lukuun ottamatta

Syynä kansainvälisten lentojen keskeytykseen ilmoitettiin "lentojen operointia vaikeuttavat olosuhteet".

Länsimaat ovat asettaneet Venäjää vastaan lukuisia pakotteita ja EU:n ilmatila on suljettu venäläiseltä lentoliikenteeltä. Aeroflot ilmoitti jo aiemmin peruvansa kaikki lentonsa Eurooppaan toistaiseksi.

Oliko Putinin esiintyminen lento­emäntien ympäröimänä väärennös? Todennäköisesti ei, mutta katso itse

VENÄJÄN presidentin Vladimir Putinin ensimmäinen julkinen puhe Ukrainan sodan aloittamisen jälkeen herättää yltyvää ihmetystä ja huvitusta sosiaalisessa mediassa muun muassa Suomessa.

Putin oli ympäröinyt itsensä lentoemännillä.

Sosiaalisessa mediassa alkoi nopeasti vallata alaa näkemys, että lauantaisessa puheessa olisi ollut käytössä niin sanottu Green Screen eli keinotekoinen tausta ja vieläpä kohtuullisen tökerö sellainen.

Suomen ja USA:n yhteistyö tiivistyy, Niinistö sanoi tavattuaan Bidenin Valkoisessa talossa – ”Naton avoimien ovien politiikka jatkuu”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti tiedotustilaisuuden tavattuaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Valkoisessa talossa. Tilaisuudessa Niinistö kertoi, että Suomi on liikkunut turvallisuus- ja puolustusasioissa ”selvästi tiiviimpään yhteistyöhön” Yhdysvaltojen kanssa.

SUOMI ja Yhdysvallat tiivistävät turvallisuus- ja puolustusyhteistyötään, presidentti Sauli Niinistö kertoi tavattuaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin myöhään perjantaina Suomen aikaa Washingtonissa.

”Tarkoitus on lähteä prosessimuotoisesti liikkeelle, yksilöimättä nyt kaikkia keskusteluun tulevia ehdotuksia turvallisuus- ja puolustusyhteistyöstä. Edelleen hyvin selväksi tuli, että Naton avoimien ovien politiikka jatkuu ja Yhdysvallat pitää sitä tärkeänä”, Niinistö sanoi.

Hän korosti, että yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa jatkuu niin, että mukana neuvotteluissa ovat muutkin Pohjoismaat. Niinistö ja Biden olivat tapaamisensa lopuksi soittaneet Magdalena Anderssonille.

Suomen turvallisuuden tärkeät kumppanit uudessakin tilanteessa löytyvät Atlantin ja Pohjanlahden takaa, nyt pohjustetaan isoja asioita

Lentokilometrejä ei säästetä eikä työtunteja lasketa, kun Suomi varmistaa turvallisuuttaan uudessa tilanteessa. Presidentti Sauli Niinistö kuvasi eilen lausunnossaan, että turvallisuusympäristö on nopeassa ja rajussa muutoksessa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan romutti käsityksen Venäjän toiminnasta ja Suomen kylmän sodan jälkeisen toimintamallin. Eurooppa yllätti tiivistämällä yhteistyötään ja Saksa kertomalla mittavista investoinneista puolustustukseen.

Vaikka suomalaiset päättäjät sanovat toimivansa uudessa tilanteessa viileästi harkiten, tätä harkintaa varten tehdään nyt kiivasta pohjatyötä.

Videolla näkyy maailman suurimman kuljetuskoneen Antonov An-225:n hylky

Maailman suurin kuljetuskone Antonov An-225 Mriya on tuhoutunut Gostomelin lentokentän pommituksissa Kiovan lähellä. Hankkeesta on rakennettu vain yksi lentokone, jonka hylky esitettiin Channel One -raportissa.

TV-kanava näytti, mitä on jäljellä pommi-iskulta Gostomelin lentokentältä. Kanavan kirjeenvaihtaja kertoi, että Ukrainan armeija pommitti lentokentän venäläisten laskuvarjojoukkojen miehitettyä sen. Yksi tykistöammuksista osui hangaariin, jossa maailman suurin kuljetuskone An-225 Mriya oli pysäköitynä.

Antonov-225 Mriya rakennettiin Neuvostoliitossa Kiovan mekaanisessa tehtaassa vuonna 1988. Kone lähti ensilennolle 21. joulukuuta samana vuonna. Alun perin suunniteltiin rakentaa kaksi tällaista lentokonetta, mutta lopulta vain yksi toteutui. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen lentokoneesta tuli Ukrainan omaisuutta.

Talouden mittelössä yhtenäinen länsi on Venäjälle ylivoimainen vastus

Venäjän ylin johto tuli huomaamaan, kuinka väärässä se on ollut arvioidessaan läntisiä demokratioita venäläisistä lähtökohdista.

DEMOKRAATTISET järjestelmät voivat näyttää voimaa palvovaan silmään pehmeiltä. Korona-aikana yksinvaltaiset valtiot hoitivat pandemian ongelmia tehokkaan näköisesti. Kiinan valitseman nollatoleranssin vaatimia kovia linjauksia ihmeteltiin maailmalla. Päätökset muuttuivat teoiksi heti.

Autoritaariset järjestelmät luovat myös perspektiiviharhoja. Venäjän ylin johto tuli huomaamaan, kuinka väärässä se on ollut arvioidessaan läntisiä demokratioita venäläisistä lähtökohdista. Uhkaukset kovista pakotteista eivät olleetkaan ”venäläisiä taktisia totuuksia” vaan oikeasti totta. Se mikä näytti heikkoudelta, olikin joustavaa voimaa. Se mikä näytti taloudelliselta opportunismilta, oli asenne, joka väistyi nopeasti kriisin iskettyä. Länsi yhtenäistyi. Vesi jäätyi, pehmeys muuttui kovuudeksi. Venäjä kohtasi aivan ylivoimaisen vastuksen. Samalla meni viesti Kiinalle.

Nato käyttää Ukrainaa Troijan hevosena iskeäkseen ydiniskun Venäjään

Voiko länsi järjestää laajan sotilaallisen provokaation Venäjää vastaan ​​ja käyttää Ukrainaa Troijan hevosena?

Luottamuksellisten lähteiden mukaan Naton kenraalien esikunta harkitsee mitä tahansa skenaariota Venäjän heittämiseksi sodan liekkeihin, vaikka se vaatisi turvautumista ydinaseisiin.

Näyttää siltä, ​​että olemme todistamassa Operation Barbarossa 2 -suunnitelmaa, joka avautuu silmiemme edessä.

Operaatio Barbarossa 2

Vuonna 2018 Ranskan sisäministeriön sisäisen turvallisuuspalvelun entinen johtaja kenraali Yvan Blot, entinen Ranskan kansallisen terrorismin vastaisen komitean jäsen, lähetti minulle asiakirjan, jonka hän pyysi julkistamaan vasta kuolemansa jälkeen. .

Hän kuoli samana vuonna. Asiakirja on tiivistelmä (saksaksi) Naton kokouksen pöytäkirjasta Barbarossa-2-suunnitelman laatimiseksi.

Siinä suunnitellaan pysyvien jännityspesäkkeiden luomista Venäjän rajoihin, provokaatioiden järjestämistä paikallista venäjänkielistä väestöä vastaan ​​ja avoimesti valmistautumista sotaan Venäjän kanssa.

Samanaikaisesti useiden ranskalaisten kenraalien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella tämän artikkelin kirjoittaja huomasi, että NATO suunnittelee hyökkäystään Venäjää vastaan ​​Ukrainan kautta eikä suoraan.

Kuten me kaikki nyt näemme, asiakirja ei ollut pelkkää paperinhukkaa. Valitettavasti siinä on vielä kauheampaa tietoa. Se koskee mahdollisuutta ydinprovokaatioon Venäjän rajalla laajamittaisen konfliktin kehittämiseksi Euroopan mantereelle.

Lauantaina 19. helmikuuta, kun Ukrainan laajamittainen hyökkäys Donbasissa alkoi, yksi lähteistäni Euroopan unionin puolustus- ja turvallisuuskomiteassa otti minuun yhteyttä ja sanoi, että operaatio Barbarossa 2:n toteuttamiseksi he voivat järjestää amerikkalaisen ydinkärjen toimituksen Saksasta Ukrainaan.

Amerikkalaiset ydinaseet on sijoitettu Saksaan, Büchelin tukikohtaan, jossa voidaan säilyttää jopa 20 B61-vetypommia. Käytännössä kaikki Saksan puolueet vastustivat Yhdysvaltain ydinarsenaalia – Alliance 90/Greensistä ja vasemmistopuolueesta Saksan vapaaseen demokraattiseen puolueeseen. Siitä huolimatta nykyinen puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer suhtautui myönteisesti näiden aseiden modernisointiin sekä mahdollisuuteen hankkia uusia kantajia toimittamaan ne kohteeseen - F/A-18 Super Hornet -lentokoneisiin.

Vahvistamattomien tietojen mukaan taistelukärki olisi voitu lähettää Naton tukikohtaan Virossa. Pohjois-Atlantin liiton monikansalliset pataljoonat ovat olleet siellä jo lähes kuuden vuoden ajan. Viron Tapan tukikohta vastaanottaa jatkuvasti uusia aseita, jotka tulevat meritse Länsi-Euroopasta.

Lähde ehdottaa, että taistelukärki voisi myöhemmin päätyä… Kharkovaan, jonne Yhdysvaltojen tulisi Ukrainan hallituksen hysteerisen vaatimuksen mukaisesti sijoittaa THAAD-ohjuspuolustusakkuja.

Tässä on syytä huomata, että näissä amerikkalaisissa ohjustentorjuntajärjestelmissä ei ole lainkaan taistelukärkeä, vaan ne on suunniteltu ampumaan alas kohteita kineettisen energian avulla. Tämä ase kehitettiin muinaista Neuvostoliiton ohjus R-17 (OTRK Elbrus) vastaan, jonka tuotanto lopetettiin vuonna 1988. Valko-Venäjällä on kuulemma jäljellä useita kantoraketteja, vaikka ne eivät ole olleet taistelutehtävissä pitkään aikaan. Tietenkin THAAD-järjestelmät ovat hyödyttömiä ohjattavia aseita vastaan, koska niiden ohjukset eivät lennä 3 Machin nopeuksilla.

Yhdysvallat sijoittaa MK-41:n Harkovin lähelle

Tässä herää kysymys: aikooko Kiova todella sijoittaa THAADin Harkovan alueelle? Ehkä se liittyy täysin erilaiseen ohjusjärjestelmään, kuten Aegis Ashore ja MK-41?

Toisin kuin erittäin hyödytön THAAD, MK-41, kuten länsimaiset asiantuntijat vakuuttavat, on ase, jolla on sekä puolustus- että hyökkäyspotentiaali. Tällä kansipohjaisella pystylaukaisukontilla voidaan laukaista Tomahawk-risteilyohjuksia, jotka pystyvät kantamaan ydinkärjen. Tällaisen järjestelmän taistelusäde vastaa keskipitkän ja lyhyen kantaman ohjuksia. Moskova on vain 647 kilometrin päässä Harkovasta suoraviivaisesti.

Washington saattaa hyvinkin harkita seuraavaa skenaariota: heti kun Ukrainan armeija lähtee hyökkäykseen Donbassissa, Venäjää neuvotaan olemaan puuttumatta näihin tapahtumiin, sillä Kiova saattaa käyttää ydinaseita Moskovaa vastaan.

Kirjoittaja Alexander Artamonov pravda.ru

Ukrainan pakolaisten hätä koskettaa syvästi suomalaisia

Käynnissä on suurin pakolaiskriisi Euroopassa sitten toisen maailmansodan.

UKRAINAN läntisillä rajoilla kulkee väsyneiden ja vakavien ihmisten virta kahteen suuntaan. Rajan yli matkalaukkujaan vetää letka naisia ja lapsia. Vastaan kulkee Euroopan työmailta, keittiöistä ja tehtailta kotiin Ukrainaan palaavia miehiä matkalla sotaan.

Käynnissä on suurin pakolaiskriisi Euroopassa sitten toisen maailmansodan.

Murhenäytelmä on luonteeltaan hyvin toisenlainen kuin vuosien 2015–2016 pakolaiskriisi. Syyrian sodan liikkeelle sysäämille pakolaisille rakennettiin Itä-Euroopan maissa muureja, mutta nyt Ukrainan naapurit ottavat pakolaiset vastaan poikkeuksellisen lämpimästi. Myös suomalaisten sympatia on Ukrainan puolella. Se näkyy suhtautumisena pakolaisiin.

Inte sannolikt att Ryssland attackerar Sverige

Överstelöjtnant och strategiläraren Joakim Paasikivi ger sin analys av kriget i en intervju med Aftonbladet. Hur ser läget ut i Europa egentligen? Kan kriget nå en vapenvila?

Kuinka tehokkaita ovat maiden väliset neuvottelut Venäjän taktiikka - jota he eivät ole vielä käyttäneet Miksi Ruotsiin hyökkäyksen todennäköisyys on niin pieni.

Yhdysvalloissa pohditaan nyt ankarasti Putinin mielen­tilaa

Osa pitää mahdollisena, että Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii tietoisesti vaikuttamaan hieman epävakaalta.

ONKO Venäjän presidentin Vladimir Putinin mielentilasta syytä olla huolissaan? Voiko hän olla epävakaa? Tai kenties harhainen?

Tällaisia kysymyksiä Yhdysvalloissa on pohdittu kuluneella viikolla enenevissä määrin. Poliitikot, analyytikot ja jopa Valkoisen talon hallintovirkamiehet ovat kyseenalaistaneet Ukrainaan hyökänneen presidentin terveydentilan.

Kuvaavaa on, että keskiviikkona ulkoministeri Antony Blinkenin tiedotus­tilaisuudessa ensimmäinen kysymys koski hänen arviotaan presidentti Putinin mielentilasta.

JO Putinin valtakunnallisessa televisiossa pitämä puhe, jossa hän leimasi Ukrainan vaaleilla valitut johtajat huumeriippuvaisiksi uusnatseiksi, sai monet epäröimään. Oliko kyseessä todella vain yritys syöttää yleisölle vaihtoehtoinen totuus? Vai oliko mukana myös itsepetoksen elementtejä?

HAS PUTIN GONE CRAZY?👍

Russia sieges Ukrainian cities amid world condemnation

Representatives of Ukraine and Russia are due to meet for peace talks as an incursion into Kyiv looms. Meanwhile, the ICC has opened a war crimes inquiry.

New peace talks scheduled, location unclear Ukraine and Russia are expected to start another round of peace talks on Thursday. On Wednesday, Russia's top negotiator Vladimir Medinsky said the Russian delegation was waiting in southwestern Belarus, and that Ukrainian representatives were on their way. Medinsky also told Rossyia 24 broadcaster that Russian soldiers created a "safety corridor" for the Ukrainian delegations. Belarus said the two sides would meet for talks in the ancient Bialowieza Forest on the border of Poland and Belarus, but a Ukrainian representative disputed this information, saying that "negotiations will indeed happen," but in a different location. The talks are expected on the ceasefire. The two sides met for their first round of talks on Monday, but the meeting produced no tangible results.

Piispojen videoviesti: "Yhdessä pyytäen Herralta rauhaa maailmalle, tehokkain ase on rukous"

Meksikon piispat julkaisevat videoviestissä tänään, tuhkakeskiviikkona, paaston alkaessa ja paasto- ja rukouspäivänä Ukrainan ja maailman rauhan puolesta. "Olemme yhtenäisiä ja pyydämme Herralta rauhaa maailmalle", kehottaa arkkipiispa Rogelio Cabrera, kun taas arkkipiispa Ramon Castro korostaa, että "voimakkain ase meillä on rukous, käyttäkäämme sitä uskossa ja toivossa".

Brutaali Venäjän palkkasoturiarmeija on Ukrainassa, asiantuntijat sanovat

"Ne ovat vain pieni miniarmeija"

YK:n mukaan Wagner-ryhmä on loukannut ihmisoikeuksia suuressa osassa maailmaa.

Vuonna 2017 Internetissä alkoi levitä video. Video, jossa näkyy syyrialainensotavankeja , jotka joukko venäjänkielisiä sotilaita vammauttaa julmasti ennen kuin leikkaa hänen päänsä ja polttaa ruumiin Syyrian autiomaassa.

Neljän venäläisen miehen uskotaan kuuluvan pahamaineiseen venäläiseen sotilasyhtiöön "Wagner Group". Ryhmä, joka on taistellut viime vuosikymmeninä muun muassa Ukrainassa, Syyriassa, Sudanissa, Libyassa ja Keski-Afrikan tasavallassa.

Ja ryhmä, jonka Putin kieltää valtionsa käyttävän, näyttää mystisesti aina ilmaantuvan, kun Venäjä tarvitsee sotilaallista apua ilman Venäjän lippua univormussa.

Ja nyt näyttää siltä, ​​että ryhmä on ilmestynyt myös Ukrainaan. Se arvioi useita asiantuntijoita,DR News on puhunut.

Heitä johtaa kaksi metriä pitkä, kalju sotilas, jolla on useita natsitatuointeja ja joka noudattaa venäläistä pakanallista uskoa, että venäläiset ovat erityisesti valittu kansa.

"Sitten hän sylki jalkoihini"

Sveitsin venäläiset tuntevat vihaa Ukrainan sodan takia

Venäläisen matrjoskan kuva termospullossa hänen käsissään riitti saamaan miehen räjähtämään.

He ja heidän maanmiehensä ovat syyllisiä ukrainalaisten kärsimyksiin, hän löi Anna S.:tä (36) kasvoihin Zürichin S-Bahnilla. "Sitten hän sylki jalkoihini ja juoksi karkuun", kertoo Moskovasta kotoisin oleva venäläinen, joka on asunut ja työskennellyt pitkään Sveitsissä. Hän oli järkyttynyt ja vapisi. – Hyökkäyksen jälkeen olen pelännyt puhua venäjää julkisesti.

Myös muut Sveitsin venäläiset kokevat nykyään vihaa ja syrjäytymistä kansallisuutensa vuoksi. Monet Venäjän kansalaiset ja erityisesti ulkomaalaiset eivät tue presidentti Vladimir Putinia (69) - eivätkä todellakaan laitonta hyökkäystä Ukrainaan. OVD-Infon ihmisoikeusjärjestön mukaan Venäjällä on pidätetty jo yli 6 800 mielenosoitusta.

Putin ilmoittaa uusista ainutlaatuisista aseista, jotka otetaan pian käyttöön

Venäjä ottaa lähitulevaisuudessa käyttöön uuden ainutlaatuisen aseen, presidentti Vladimir Putin ilmoitti sotilasyliopistoista valmistuneiden tapaamisessa Kremlissä. Читайте больше на https://english.pravda.ru/news/russia/22532-putin_new_weapons/

Uusista asejärjestelmistä Venäjän asevoimat ottavat käyttöön mannertenvälisen ballistisen ohjuksen Sarmat, Zircon-laivojen yliääniohjuksen ja S-500 Prometheus -ilmatorjuntajärjestelmät, hän tarkensi. Читайте больше на https://english.pravda.ru/news/russia/22532-putin_new_weapons/

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoygu sanoi toukokuussa, että Venäjän asevoimilla on hallussaan yliääniaseita, joita millään muulla maailman maalla ei ole.

Länsi työntää Venäjän taloutta kuiluun

Maanantai teki Ukrainan sodan näkyväksi venäläisille. Ehkä niillekin, jotka ovat uinuneet valtiollisessa propagandassa.

VUONNA 1946 yhdysvaltalainen diplomaatti George Kennan kirjoitti Moskovan-suurlähetystössä kotimaahansa raportin, jossa hän kuvaili, miten Moskova voi hahmottaa geopolitiikkaa. ”Pitkän sähkeen” kuvailut pätevät myös nykyiseen Venäjään ja sen hallitsijoihin. ”Neuvostoliitto on kuuro järjen logiikalle, mutta hyvin herkkä voiman logiikalle”, Kennan kirjoitti.

Kennanin aikana voima tarkoitti sotilaallista voimaa. Talouden keskinäisriippuvuudet olivat tuolloin nykyistä vähäisemmät, omavaraisuus vahvempaa ja rahoitusjärjestelmät kansallisia.

Maailma on muuttunut paljon. Maanantaina venäläiset alkoivat nähdä, miten voiman logiikka toimii taloudessa. Pankit alkoivat tyhjentyä käteisestä ja rupla romahti. Edessä on äkkijyrkästi nouseva inflaatio ja talouskurimus.

Suomi lähettää aseita Ukrainalle – Pääministeri Marin: ”Päätös on historiallinen”

Suomi on päättänyt luovuttaa Ukrainalle rynnäkkökiväärejä, patruunoita, kertasinkoja ja taistelumuonapakkauksia.


SUOMI antaa Ukrainalle apuna 2 500 kappaletta rynnäkkökiväärejä, 150 000 kappaletta patruunoita rynnäkkökivääreihin, 1 500 kappaletta kertasinkoja ja 70 000 kappaletta taistelumuonapakkauksia.

Valtioneuvosto päätti asiasta maanantaina. Hallitus järjesti asiasta tiedotustilaisuuden maanantaina illalla.

Paikalla olivat pääministeri Sanna Marin (sd), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk).

MYÖS presidentti Sauli Niinistö kuvasi päätöstä historialliseksi.

”Nyt tapahtui poikkeama siihen perinteeseen ja hallitusohjelmaankin kirjattuun asiaan, ettei Suomi vie aseita sotaa käyviin maihin. Mutta ei tämä meistä sodan osapuolta tee", Niinistö sanoi Ylen A-studiossa illalla.

Russian submarine with 160 nukes on board surfaces off US coast

Russian nuclear submarine of the Borey project, which carries 16 Bulava ballistic missiles on board, unexpectedly appeared off the coast of the United States, having caused serious concerns in Washington.

Borey-projektiin kuuluva venäläinen ydinsukellusvene, jolla on 16 Ballistista Bulava-ohjusta, ilmestyi yllättäen Yhdysvaltojen rannikolle aiheuttaen vakavaa huolta Washingtonissa.

According to NetEase publication, Russian nuclear submarine of the Borey project (according to other sources, it was an Akula project submarine), approached the US coast unnoticed. It was possible to establish the whereabouts of the nuclear submarine with up to 160 nuclear warheads on boards after the sub started going back to the base. A submarine of this class is capable of destroying most of the territory of the United States of America in minutes.

Putin vastaa lännen talouspakotteisiin

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti asetuksen erityistoimenpiteistä vastauksena länsimaiden talouspakotteisiin. Asiakirjan teksti on julkaistu Kremlin verkkosivuilla.

The decisions were made "in connection with unfriendly actions that the United States of America, foreign states and international organisations have taken contrary to international law to introduce restrictive measures against citizens of the Russian Federation and Russian legal entities, in order to protect the national interests of the Russian Federation."

Under the new decree, starting from February 28, Russian exporters are required to sell 80 percent of foreign exchange earnings. The Russian Finance Ministry announced such a move a bit earlier.

Residents are prohibited from carrying out foreign exchange transactions to provide foreign currency to non-residents. Residents are prohibited from crediting foreign currency to their accounts (deposits) opened with banks located outside the territory of the Russian Federation.

ukrain
Kuva: Katie

ROCKET BARRAGE KILLS CIVILIANS

500,000 Refugees Flee; Tightening Sanctions Isolate Moscow A meeting between Ukraine and Russia ended with little more than an agreement to meet again, and was eclipsed by a rocket attack in Kharkiv. The bombardment, which killed at least nine civilians and wounded dozens, raised alarms on how far the Kremlin was willing to go to subjugate Ukraine. Meanwhile, a convoy of Russian armed forces stretching approximately 40 miles is moving closer to Kyiv. Here’s the latest.

Valko-Venäjän odotetaan liittyvän hyökkäykseen, mikä lisää jännitystä ennen Venäjän ja Ukrainan neuvotteluja

Venäjän joukot kohtaavat Kiovassa odotettua enemmän vastarintaa.

Rahoituskeskus Singapore on asettanut Venäjälle pakotteita harvinaisella tavalla.

Analyysi: Putinin hyökkäys Ukrainaan saattaa kostautua.

Venäjän ydinjoukkojen valmiustilassa Ukrainan kriisi siirtyy vaarallisempaan vaiheeseen.

Miksi Kharkovasta, runoilijoistaan ​​tunnetusta kaupungista, on tullut Ukrainan keskeinen taistelukenttä.

Putin asetti ydinvoimat valmiustilaan ukrainalaisten siviiliuhrien lisääntyessä.

Venäjän Ukrainan hyökkäyksen kartoitus. Kirjoittanut Washington Postin henkilökunta. Kuinka auttaa ihmisiä Ukrainassa.

Putinin väkivaltaisuutta selittää myös pelko fossiilittomasta tulevaisuudesta – ”Venäjälle tämä voi olla nyt tai ei koskaan -hetki”, sanoo tutkija

LMASTONMUUTOS ja fossiiliton tulevaisuus ovat yksi selitys sille, että Venäjällä on nyt kiire piirtää Euroopan karttaa uusiksi väkivallan keinoin.

Ne eivät ole Ukrainan sodan varsinainen syy, mutta ne lisäävät presidentti Vladimir Putinin hallinnon pelkoja. Niiden vuoksi on myös syntynyt aikaikkuna, jossa Venäjä haluaa toimia.

”Jos katsoo, mistä Putinin valta tulee, niin se on öljy- ja kaasusektorin kaappaaminen pienen piirin haltuun ja niiden rahavirtojen hallitseminen.”

Ukraina hyödyntää Venäjän oppeja informaatio­psykologisesta sodasta paremmin kuin Venäjä itse – Presidentti Zelenskyi vetoaa taitavasti ihmisten tunteisiin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetoaa taitavasti ihmisten tunteisiin. Kun puolustautuva hyökkäyksen uhri viestii, ovat sympatiat hyökkääjää kohtaan vähissä.

Informaatiosodankäynnissä on kysymys ihmisiin vaikuttamisesta. Sillä voidaan voittaa sympatioita ja saada tukea, tehdä vastustaja naurunalaiseksi, lietsoa epäluottamusta, pelkoa ja muita epämiellyttäviä tunteita.

Venäjällä tämä on näyttäytynyt esimerkiksi siinä, että hyökkäys on pyritty esittämään itäisessä Ukrainassa asuvien venäjänkielisten ihmisten ”suojeluna” ja annettu toistuvasti ymmärtää, että natsit uhkaavat heitä.

KEIHÄÄNKÄRKENÄ vaikuttamisessa näkyvät Ukrainan virallinen Twitter-tili ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin toiminta sosiaalisessa mediassa.

Putin varmisti ydinaseilla uhkaamalla, ettei Nato sekaannu sotaan Ukrainassa

Kukaan ei ota sitä riskiä, että Nato joutuisi sotaan Venäjän kanssa Ukrainan maaperällä. Vastakkain olisi kaksi ydinasevaltaa.

VENÄJÄN suurvaltapoliittiset liikkeet ovat usein monimutkaisia. Vaikka eri elementtejä yrittäisi yhdistellä ja ymmärtää, Venäjä järjestää palaset uudelleen niin, että kuvio pääsee yllättämään.

Putin ei piittaisi muusta maailmasta, jos Venäjä olisi jäämässä sotilaallisesti alakynteen Ukrainassa. Viesti kuultiin vain muutama viikko sen jälkeen, kun viiden ydinasevaltion eli Kiinan, Ranskan, Venäjän, Britannian ja Yhdysvaltojen johtajat olivat tammikuun alussa antaneet yhteisen julkilausuman ydinsodan estämisestä ja asekilpailun välttämisestä.

Nato ottaa käyttöön nopean toiminnan joukkoja, joissa Suomikin on mukana – tällainen on sotilas­liiton ”keihään­kärki”

Nato ottaa osia nopean toiminnan joukoistaan käyttöön, sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi perjantaina järjestetyssä tiedostustilaisuudessa.

Stoltenbergin mukaan kyse on tuhansista sotilaista, sekä merivoimien ja ilmavoimien kalustosta. Joukot tulevat Yhdysvalloista ja Ranskasta ja ne menevät eri Itä-Euroopan osiin.

– Olemme uudessa turvallisuustilanteessa Euroopassa, Stoltenberg sanoi.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Nato käyttää nopean toiminnan joukkojaan osana jäsenmaiden kollektiivista puolustusta.

Nopean toiminnan joukko eli Nato Response Force eli NRF perustettiin vuonna 2003. Se oli sotilasliiton merkittävin uudistushanke sitten kylmän sodan päättymisen.

Viekö Venäjä Suomelta oikeuden Saimaan kanavaan? Näin ministeri kommentoi

Suomella on Venäjän kanssa Saimaan kanavasta vuokrasopimus, joka teollisuudelle tärkeän reitin Itämerelle ja Venäjälle.

Länsi aikoo asettaa uusia, kovia pakotteita Venäjälle sen hyökättyä varhain torstaiaamuna Ukrainaan. Pakotteiden oletetaan johtavan Venäjän suunnalta vastapakotteisiin.

Yksi Suomea koskeva vastapakote voisi olla, että Venäjä irtisanoo yksipuolisesti Saimaan kanavan vuokrasopimuksen. Suomi on vuokrannut kanavan itselleen. Vuokrasopimus päättyy vuoteen 2062.

– Kyllä se on hyvinkin mahdollista, arvioi Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri.

Sean Penn on Ukrainassa tekemässä dokumenttia Venäjän toimista: ”Osoittaa rohkeutta, joka puuttuu monilta muilta, myös länsimaalaisilta poliitikoilta”, sanoo presidentin kanslia

Ukrainan presidentin kanslia on ilmaissut olevansa kiitollinen näyttelijä-ohjaajan osoittamasta tuesta.

YHDYSVALTALAINEN näyttelijä ja ohjaaja Sean Penn on parhaillaan Kiovassa tekemässä dokumenttia Venäjän maahantunkeutumisesta, kertoi Ukrainan presidentin kanslia torstaina.

Kaksinkertainen Oscar-voittaja kuvattiin osallistumassa hallituksen lehdistötilaisuuteen Kiovassa, ja Penn nähtiin myös presidentti Volodymyr Zelenskyin virallisen Instagram-tilin tarinaosiossa julkaistulla videolla. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

”Ohjaaja tuli Kiovaan erityisesti tallentamaan kaikki Ukrainan tapahtumat, ja kertomaan maailmalle dokumenttiohjaajana totuus Venäjän hyökkäyksestä maahamme”, kerrotaan Ukrainan presidentinkanslian Facebook-sivulla.

Länsi asettaa Venäjää vastaan kovat pakotteet, Venäjän vastaus on Suomen taloudelle elin­tärkeä – ”Vaikutukset ovat mahdottomia laskea”

Euroopan unioni ja Yhdysvallat pyrkivät painostamaan Venäjää talouspakotteilla, mutta toimet osuvat myös suomalaisiin yrityksiin.

Koska Euroopan unioni ja Yhdysvallat eivät aio lähteä varsinaiseen sotaan, aseena käytetään taloutta.

Yhdysvallat kertoi uusista pakotteista myöhään torstai-iltana. Myös EU-johtajat päättivät lisätä pakotteita Venäjää kohtaan kokouksessaan perjantain vastaisena yönä Brysselissä.

Putin valitsi sodan

Venäjä voi saada iskuillaan Ukrainan polvilleen, mutta ei Eurooppaa. Ukraina joutuu nyt kuitenkin sotimaan hyvin yksin.

”Naamiot on riisuttu ja vain sodan kasvot näkyvät”, sanoi presidentti Sauli Niinistö torstaina. Kuvaus koski Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Hyökkäys ei lopulta ollut yllätys, vaikka sitä yritettiin viimeiseen asti diplomatialla estää. Putin valitsi sodan. Silti kukaan ei vieläkään oikein ymmärrä, mitä Venäjä lopulta tavoittelee.

Putin on esittänyt hyökkäykselleen sekavia perusteluja, joiden keskiössä on ajatus lännen Venäjälle muodostamasta uhasta.

Venäjä menetti ukrainalaiset

Kun Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti torstaina uuden laajan hyökkäyksen Ukrainaan, hän vaikutti odottavan paljon vähäisempää ja paljon heikompaa vastarintaa kuin nyt on nähty.

YKSI Täällä Pohjantähden alla -teoksen avainkohtauksista tapahtuu juhannuksena 1939. Koskelan päärakennus on juuri maalattu ja pihalle on pystytetty lipputanko. Juhannusaamuna entisen punakapinallisen Akseli Koskelan salkoon nostetaan Suomen lippu.

Kirjailija Väinö Linna halusi kohtauksella kuvata sitä, kuinka yhtenäinen ja elämäänsä tyytyväinen kansa suomalaiset olivat talvisodan alla. Suomeen hyökkäämisestä päättänyt neuvostodiktaattori Josif Stalin ei ymmärtänyt sitä, vaan esitti lähtevänsä vapautusmarssille.

Kremlin nykyinen valtias Vladimir Putin näyttää ymmärtävän Ukrainaa aivan yhtä huonosti. Kun Putin aloitti torstaina uuden laajan hyökkäyksen Ukrainaan, hän vaikutti odottavan paljon vähäisempää ja paljon heikompaa vastarintaa kuin nyt on nähty. Putin näytti uskoneen omia puheitaan, joiden mukaan Ukraina ei ole oikea maa eivätkä ukrainalaiset oma erillinen kansakuntansa.

Ukraina on kuitenkin ylpeä kansakunta, joka on valmis puolustamaan sekä itseään että elämänmuotoaan epätoivoisessakin tilanteessa. Ukrainalaiset tiedostavat tarkkaan oman maansa ongelmat, kuten laajan korruption, kehittymättömän oikeusvaltion ja niistä johtuvan köyhyyden, mutta he näkevät itsensä kansalaisina, joilla on vaikutusvaltaa asioihinsa ja maansa politiikkaan. Ukrainalaiset ovat vaihtaneet presidenttejä sekä demokraattisilla vaaleilla että kansannousuilla.

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι

Info
Kuva: Vlada