1
2
3
4
5 GEIRANGER SKYWALK Live. Geiranger Skywalk – walking on air Mt. Dalsnibba’s new viewing platform was officially opened in August 2016. Thanks to its ingenious floor surface and glass guard rail offering unimpeded views, Geiranger Skywalk gives you a sensation of floating – though of course you are perfectly safe! With a clear drop of approx. 500 m beneath your feet, you can enjoy magnificent views of Geiranger and the fjord below, as well as across to the mountains and Blåbreen glacier.

webistä tältä sivustolta

Amazonin jättituotanto Taru sormusten herrasta: Valtasormukset (The Lord of the Rings: The Rings of Power) alkaa 2.syyskuuta.

DYSTOPIA: Noin 15 vuotta sitten laaditussa ”Yyterin kaupunki vuonna 2025” -visiossa Pori olisi sulautunut yhteen Ulvilan, Luvian, Merikarvian, Nakkilan, Noormarkun, Pomarkun ja Siikaisten kanssa muodostaen tuolloin 115 000 asukkaan kaupungin.

Tutkija: Presidentti Zelenskyi ei ole oikea johtaja viemään Ukrainaa Euroopan unioniin: ”Hän tekee jatkuvasti vääriä päätöksiä”

Ukrainan jäsenneuvottelut veisivät todennäköisesti jopa pari vuosikymmentä. Tutkijan mukaan maan EU-kelpoisuus on nykyhallituksen kaudella vain murentunut.

HELMIKUUSSA, pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan, presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati EU:ta hyväksymään Ukrainan välittömästi unionin jäseneksi.

”Osoittakaa, että olette kanssamme”, Zelenskyi sanoi. ”Osoittakaa, että olette todella eurooppalaisia, ja niin elämä voittaa kuoleman ja valo voittaa pimeyden”.

Salamajäsenyyttä ei syntynyt, mutta torstaina Ukrainassa vierailleet Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Italian pääministeri Mario Draghi ilmaisivat kannattavansa Ukrainan ottamista EU-jäsen­ehdokkaaksi.

”Viimeiset kymmenen vuotta eivät EU:n näkökulmasta ole olleet kovin hyvä esimerkki siitä, miten käy, jos unioniin hyväksytään maita, joiden oikeusjärjestelmä ei ole kunnossa”, Eurooppa-tutkimuksen keskuksen akatemiatohtori Timo Miettinen huomauttaa viitaten Unkariin ja Puolaan.

"Uutisointi Venäjästä on valeuutisia vastaan valehtelemista"

Miellyttävää kuunnella asiantuntijaa, joka todella tietää. Paljon tulee tervetullutta ravistelua omiin ajatusmalleihin.

Kuka kaipasikaan vielä Poriin takaisin Satakunnan lennostoa?

Lentonäytös Porissa on nostattanut tunteita puolesta ja vastaan.

KUKA KAIPASIKAAN vielä Poriin takaisin Satakunnan lennostoa? Melunäytettä saatiin nyt muutama päivä.

OLIPA HIENOA nähdä Porin lentokentän heräävän viime viikolla eloon! Lentoaseman mainio sijainti mahdollistaisi pitkäkestoisemmankin korjausliikkeen. Toivottavasti Pori solmii toimivia yhteyksiä liikenneministeriön suuntaan.

KESTÄN KYLLÄ hetkellisesti koneiden jylinän ja olen kiitollinen, ettei niistä ainakaan toistaiseksi pommeja putoile.

YLIÖN KIRJOITTAJA voi olla huoletta: kyllä me vielä Ranskan helteet saadaan. Viikonvaihteen jylinä ja SV:n stunttiajot olivat hyviä kirittäjiä.

PORILAISET KOIRAT, kissat ja yötyötä tekevät sairaanhoitajat saa taas levätä hetken. Me muut kiitämme upeasta Airshowsta. Ei tällaisia hienoja tapahtumia täällä varmaan hetkeen nähdä. Ai niin, kerätkää voimia, että jaksatte taas valittaa, kun Areenaviikko ja jazzit alkaa. Sitten tulee venetsialaisista sitä ääntä ja niin edelleen.

Video lentonäytöksestä Birgit Ruski Facebook.

DC-3 esittäytyi myös Porin Air Showssa 19.6.2022. Videossa Purseri Jukka Huhtala kertoo DC-3 historiaa vuosien takaa.

Petteri Orpo sanoo kokoomuksen arvioivan Rydmanin asemaa puolueessa uudelleen

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi toimituksen haastattelupyyntöön sunnuntaina iltapäivällä. Hän kertoi lukeneensa Helsingin Sanomien jutun huolellisesti läpi ja istuneensa sen jälkeen vielä kokouksessa puoluejohdon kanssa.

Orpo kertoo saaneensa tietää Rydmaniin kohdistuneista syytöksistä viime talvena, kun hän kuuli Helsingin Sanomien toimittajien kyselleen niistä.

Porilainen perussuomalaisvaltuutettu esittää: Syntyvien porilaislasten dna selvitettävä isyyden toteamiseksi

Samalla hän esittää, että Pori selvittäisi isättömien lasten määrää ja pyrkisi yhdistämään lapsia isäänsä.

Porilainen perussuomalaisvaltuutettu Anssi Salmi on jättänyt valtuustoaloitteen, jossa esittää, että Porin kaupunki tarjoaisi jokaiselle syntyvälle porilaiselle lapselle automaattisesti dna-testin veloituksetta isyyden selvittämiseksi riippumatta vanhempien välisestä suhteesta.

Samalla hän esittää, että Pori selvittäisi isättömien lasten määrää ja pyrkisi yhdistämään lapsia isäänsä.

Salmi perustelee aloitettaan sillä, että YK:n lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen mukaan lapselle tulee turvata oikeus molempiin vanhempiin.

”Syntyvän tai syntyneen lapsen äidin selvittäminen on ilmeistä, mutta on muistettava, että myös isyyden selvittäminen on lapsen edun vuoksi niin kutsuttua pakottavaa oikeutta”, aloitteessa todetaan.

Mies ajoi Teslallaan yli 1,6 miljoonaa kilometriä – akku kesti hyvin, mutta yksi osa hajosi kahdeksan kertaa

Hansjörg von Gemmingen on takonut Teslansa mittariin kiitettävät lukemat.

Hansjörg von Gemmingen on nakuttanut omistamansa Tesla Model S:n mittariin varsin kunnioitettavat lukemat, yli miljoona mailia eli yli 1,6 miljoonaa kilometriä.

Monet ovat teilanneet sähköauton hankinnan vetoamalla siihen, että kulkupelin akku ei tule kestämään tällaisia kilometrimääriä.

Eivätkä he täysin väärässä ole, sillä von Gemmingenin Teslaan on vaihdettu akku kertaalleen. Tämä tosin tapahtui 746000 mailin eli noin 1,2 miljoonan kilometrin kohdalla, RapidTables kirjoittaa .

Sähkömoottori von Gemmingenin autoon on kuitenkin pitänyt vaihtaa jo kahdeksan kertaa. Teslan Model S:n takuu on kuitenkin kattava, peräti kahdeksan vuotta, joten kustannuksia ei tästä von Gemmingenille ole koitunut.

Seuraavaksi herran ostoslistalla on Lucid Motorsin valmistama Lucid Air, jolla hän toivoo saavutettavan uuden sähköautojen kilometriennätyksen.

Kolumbiassa nähtiin historiallinen muutos – Vasemmistolainen ex-sissi nousee maan presidentiksi

Lyhyen ajan sisään vasemmistolaiset ovat nousseet valtaan Chilessä, Perussa, Boliviassa ja nyt Kolumbiassa. Syksyllä vasemmisto palaa hyvin mahdollisesti valtaan Brasiliassa.

Kolumbia saa ensimmäisen vasemmistolaisen presidentin elokuussa, kun entinen sissi Gustavo Petro astuu virkaan. Petro voitti sunnuntaina presidentinvaalien toisella kierroksella oikeistopopulisti Rodolfo Hernándezin melko niukasti. Hernandez tunnusti tappionsa vaali-illan aikana.

Petron nousua presidentiksi selittää pitkälti kolumbialaisten kaipuu muutokseen.

Ukraina: Mariupolissa leviää tauti, joka surmaa joka toisen uhrin ilman hoitoa – jopa tunneissa

Sodan alkukuukausina pahoin tuhoutuneessa Mariupolissa jyllää ukrainalaislähteiden mukaan kolera, eikä tarvittavaa hoitoa ole saatavilla.

Muutama päivä sitten Mariupolin pormestarin neuvonantaja Petro Andriuštšenko kertoi, että heidän saamiensa tietojen mukaan Mariupolissa sairaalaan tulee päivittäin jopa 10-15 potilasta, joilla on veriripulin tai koleran oireita.

Kokoomuksen salaisuus

Useat naiset kertovat kansanedustaja Wille Rydmanin ahdistavasta käytöksestä. Osa heistä on ollut tapahtuma-aikaan alaikäisiä, ja osa kertoo alkoholin tuputtamisesta ja väkivallasta. Kokoomuksessa Rydmanin kiinnostuksesta nuoriin naisiin ja tyttöihin on puhuttu laajasti, mutta ulospäin siitä on vaiettu. Rydman kiistää toimineensa epäasiallisesti.

ALKUKESÄSTÄ 2020 keskusrikospoliisin tutkijat soittivat yhdeksälle naiselle. Heille esitettiin sama kysymys.

Poliisille on toimitettu tietoa, jonka mukaan joku Kokoomuksen kansanedustajana toimiva henkilö olisi käyttäytynyt jollain tavalla epäsopivasti nuoria tyttöjä ja naisia kohtaan. Tiedätkö jotain tällaisesta asiasta, ja tiedätkö, kenestä on kyse?

Kaikki tiesivät, kenestä poliisi kyseli. Se käy ilmi tutkintamateriaalista.

KOKOOMUSNUORIIN kuulunut Blick sai ensimmäisen kontaktin Rydmaniin 19-vuotiaana. Rydman oli noin kymmenen vuotta vanhempi. He alkoivat seurustella ja muuttivat yhteen Blickin ollessa 20-vuotias.

Myös Blick kertoi poliisille Rydmanin tulostavan käymänsä keskustelut arkistoonsa.

Olen itse nähnyt tämän arkiston ja hän on antanut minulle myös luvan lukea sieltä niitä.

Blick sanoi kuulustelussa, että hänelle tuli suhteen aikana hyvin selväksi, että Rydman oli viehättynyt hyvin nuorista, juuri ja juuri sukukypsistä tytöistä.

Toki ajatuksen tasolla ihminen saa tykätä mistä haluaa, ajatusrikoksia ei voi tehdä, enkä uskonut tai tiennyt, että hänellä olisi tällaista historiaa alaikäisten kanssa.

Blick kertoo HS:lle, että Rydman sanoi ”naisen olevan parhaimmillaan hyvin nuorena”.

Kehitysvamma-sana koetaan leimaavana, siksi kuusamolainen yhdistys halusi olla edelläkävijä ja vaihtoi nimensä

Kehitysvammaisuus on tärkeä termi, kun määritellään ihmisen tuen tarvetta, mutta sanaa käytetään myös haukkumasanana. Arkikielessä sanaa ei edes tarvittaisi, sanoo Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja.

Kuusamon erityisen tuen tukiyhdistys eli KETTU ry muutti nimensä viime vuonna. Sitä ennen se oli nimeltään Kuusamon kehitysvammaisten tuki ry.

Puheenjohtaja Riikka Kurtti kertoo, että Kuusamossa ei kehitysvamma-sanaa mielellään käytetä, koska sen koetaan leimaavan ihmisiä. Sana koettiin jopa luotaan työntäväksi.

– Yhdistyksen uusi nimi on helpommin lähestyttävä eikä niin lokeroiva.

Kuusamon kehitysvammaisten tuki ry:n toiminnassa vuosikymmeniä mukana ollut kehitysvammaisen lapsen Jannen äiti Aila Liikanen on kokenut vanhan yhdistyksen nimen toiminnassa mukana olevia aliarvioivana.

– Mielestäni kehitysvammaiset kuuluvat erityisryhmään mieluummin kuin pelkästään kehitysvammaisten joukkoon, Liikanen toteaa.

Kylmän sodan paluu

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston historian professori Mary Sarotte on huolissaan tilanteesta, jossa vuoropuhelu Venäjän ja lännen välillä on lähes lakannut.

VENÄJÄN hyökättyä Ukrainaan helmikuussa moni yllättyi siitä, kuinka heikosti maan asevoimat suoriutuivat hyökkäyksestä. Venäjän sotilastappiot ovat olleet poikkeuksellisen raskaat. Samalla maan talous uhkaa murentua länsimaiden pakotteiden seurauksena, kun niiden pitkän aikavälin vaikutukset alkavat näkyä.

Yhdysvaltalaiselle historiantutkijalle Mary Sarottelle tilanne tuo mieleen vuonna 2000 julkaistun Vladimir Putinin haastatteluihin perustuvan elämäkerran First Person. Kirjassa Putin kuvailee tilannetta, jossa hän lapsena oli ajanut kotitalonsa porraskäytävästä löytämänsä rotan nurkkaan.

”Rotta oli loukussa nurkassa eikä voinut paeta minnekään. Joten se kääntyi ympäri ja hyökkäsi hänen kimppuunsa, koska sillä ei ollut muita vaihtoehtoja. Nyt pelkona on, että Putin tekee jotain vastaavaa”, Johns Hopkinsin yliopiston historian professori Sarotte sanoo HS:n haastattelussa.

Uutinen vuosien takaa

Kolme Malinia ja Krögerin Mate

Porin Pyrinnön pikaviestijoukkue kellotti Paimiossa 1974 huippuajan. Satakunnassa se on yhä lyömätön.

Suomi juostiin 1970-luvulla uudestaan maailmankartalle. Kultaisen vuosikymmenen aikana mitaleita ropisi niin olympialaisista kuin oman mantereen arvokisoista. Kestävyysjuoksun perässä Euroopan tasolla menestyivät myös sprintterit ja varttimailerit.

– Silloin Suomi oli yksi yleisurheilun huippumaista – varsinkin Euroopassa. Menestystä tuli laajalla rintamalla ja maassamme oli todellisia huipputekijöitä, niin kentällä kuin valmennuspuolella. Laatua riitti myös piiritasolle. Niistä ajoista on tultu rajusti alaspäin, sanovat Porin Pyrinnön väreissä pikajuoksuratoja kiertäneet Matti Malin ja Martti ”Mate” Kröger.

– Mitalittomuus EM-tasolla on todella masentavaa ja huolestuttavaa. Vain pikaviestijoukkue Samuel Purolan ankkuroimana oli kisojen valopilkku. Kaksi SE:tä oli nuorilta kavereilta kiitettävä suoritus. Turhan usein suomalaisten menestys katkeaa alle 23-vuotiaiden kisoihin. Toivottavasti poikien kehitys jatkuu nousujohteisena, pohtivat Malin ja Kröger.

EM-kisojen 52 vuoden takaisesta aallonpohjasta noustiin kuitenkin kahdeksassa vuodessa. Roomassa 1974 suomalaisia nähtiin podiumilla peräti 10. Kultaisia EM-mitaleita oli tuliaisina neljä.

Ville Haapasalon neuvostoravintolan taival Helsingissä jäi lyhyeksi

Näyttelijä Ville Haapasalon Davai Davai -ravintola on sulkenut ovensa Helsingissä. Neuvostoliiton ruokakulttuureita esitellyt ravintola sulki ovensa toukokuussa.

Ravintola avattiin viime lokakuussa. Ruokalista oli läpileikkaus Venäjän, Baltian maiden ja Kaukasuksen keittiöiden tarjontaa. Venäjän Ukrainassa aloittama sota iski kuitenkin nuoren ravintolan bisnekseen.

– Syynä sulkemiseen oli maailmanpoliittinen tilanne. Ravintolan aihepiiri oli tässä ajassa hankala, Haapasalo kertoo Helsingin Sanomille.

Näin Erdogan lupasi – Niinistö paljastaa nyt puhelun yksityiskohdat

Niinistön mukaan Turkin johto ilmaisi keväällä hyvin selvästi tukensa Suomen Nato-jäsenyydelle, ennen kuin Turkin kanta muuttui.

SUOMEN ja Ruotsin Nato-prosessi on ollut umpijäässä jo kolme viikkoa Turkin vastustuksen vuoksi.

Edes Nato-liittymiskeskusteluita ei ole päästy aloittamaan. Turkin taholta on syydetty syytöksiä Suomen ja etenkin Ruotsin suuntaan.

– Pohjoismaat ovat kuin vierastaloja terrorijärjestöille, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan jylisi.

Kommentti: Kurdit on Turkin vähemmistökansallisuus, jota Turkki ei hyväksy ja jota se vainoaa, vähän samaan tapaan kuin Juutalaiset vainoavat palestiinalaisia ja miten vähemmistöjä kohdellaan monessa muissa maissa. Suomessakin vähemmistökansalaisia haluttaisiin joidenkin suomalaisten toimesta vainota, etenkin lähi-idän maista kotoisin olevia vähemmistöön kuuluvia ei Suomessa kaikissa piireissä hyväksytä, kurdit kuuluvat näihin lähi-idästä kotoisin oleviin.

Valtaosa suomalaisista ei kuitenkaan ole vainoamisen kannalla ja niinpä Turkin vainoamia kurdeja on Suomessa, kuten Ruotsissa ja muualla lännessä pyritty suojelemaan myöntämällä heille turvapaikkoja.
Nyt Turkin johtaja kuitenkin vaatii Suomea luopumaan tästä suomalaisten enemmistön demokraattisesti valitsemasta ihmisoikeuspolitiikasta. Ilmeisesti Turkki tulee vaatimaan että Suomessa olevat kurdit pitää luovuttaa Turkkiin tuomittaviksi ja rangaistaviksi, vähän samaan tapaan kuten Suomen juutalaiset olisi aikoinaan Saksan vaatimuksesta pitänyt toimittaa Saksaan. Tämä olisi edellytyksenä sille että Turkki hyväksyisi Suomen Naton jäseneksi.
Luopuuko Suomi harjoittamastaan ihmisoikeuspolitiikasta Erdoganin kiristyksen vuoksi? Jos niin kävisi, niin Halla-aho ja persut varmaan iloitsisivat.

Saa nähdä miten käy. Suomalaiset kannattavat ihmisoikeuksia hyvin vankasti, mutta myös Venäjää pelätään ja Natolla on kova kannatus. Miten Suomi valitsee? En lähtisi veikkaamaan.

Terrori-iskujen mahdollisuutta Turkissa ei voida sulkea pois. Seuraa turvallisuustilannetta tiedotusvälineistä. Poistu mielenosoitusten lähistöltä välittömästi. Poliisi voi käyttää voimatoimia kuten kyynelkaasua ja vesitykkejä mielenosoitusten tukahduttamiseksi. Myös ulkomaalaisten ja kaksoiskansalaisten pidätykset sekä kaksoiskansalaisten maasta poistumisen estämiset ovat mahdollisia.

EU ottaa käyttöön yleislaturin

EU on päässyt yhteisymmärrykseen yleislaturin käyttöönotosta.

Euroopan parlamenttia ja Euroopan neuvosto ovat ilmoittaneet, että EU:ssa otetaan käyttöön yleislaturi, jossa on USB-C-liitäntä. Käytännössä ladattavien elektroniikkalaitteiden on siis tuettava USB-C-johdolla tapahtuvaa latausta.

Uusi asetus ei koske laitteita, joihin USB-C-porttia ei voi sisällyttää laitteen koon vuoksi. Näihin lukeutuvat esimerkiksi älykellot ja aktiivisuusrannekkeet.

Uudistuksen taustalla on tavoite elektroniikkajätteen määrän vähentämisessä, kun eri laitteiden mukana ei toimiteta vain niille tarkoitettua laturia. Lisäksi kuluttajan ei tarvitse hankkia erikseen uutta laturia, kun hänen vanha laturinsa toimii myös uuden laitteen kanssa.

”Uusien sääntöjen mukaan kuluttajat eivät enää tarvitse erilaista latauslaitetta ja kaapelia joka kerta, kun he ostavat uuden laitteen, ja voivat käyttää yhtä laturia kaikkiin pieniin ja keskikokoisiin kannettaviin elektroniikkalaitteisiinsa. Matkapuhelimet, tabletit, e-lukijat, nappikuulokkeet, digikamerat, kuulokkeet, kädessä pidettävät videopelikonsolit ja kannettavat kaiuttimet, jotka ovat ladattavissa langallisella kaapelilla, on varustettava USB-C-portilla valmistajasta riippumatta”, tiedotteessa kerrotaan.

Lisäksi tavoitteena on yhdenmukaistaa pikalatausta, jolloin siitä voi hyötyä millä tahansa yhteensopivalla laturilla. Nyt eri valmistajien pikalaturit eivät toimi välttämättä parhaalla mahdollisella tavalla muiden valmistajien puhelimien kanssa.

Katuja tukkiva Elokapina on tosi­asiassa suuri media­­sirkus

Elokapinan mielenosoituksista puuttuvat 1990-luvun kiljupunkkarit ja palestiinalaishuivit. Tilalle ovat tulleet tarkat aikataulut, ohjeet itsestään huolehtimiseen ja mediastrategia, jonka toteuttamiseen tarvitaan myös poliisia.

HELSINKI-VANTAAN lentoaseman terminaali on lauantai-iltapäivänä toukokuun alussa täynnä lähdön tunnelmaa. Turvatarkastuksessa matkustajat nostelevat tavaroitaan liukuhihnalle arkisessa tunnelmassa.

Sitten turvatarkastuspisteen eteen istuu lähes kolmekymmentä ihmistä, jotka estävät kulun pisteelle. He kaivavat pahvikyltit matkatavaroistaan, jotka on otettu mukaan hämäykseksi.

”Miksi lennät?” kyltissä kysytään. ”Kulutus kestävälle tasolle”, vaaditaan toisessa.

Paikalle saapuu vartijoita. He vaikuttavat hämmentyneiltä. Mielenosoittajien vieressä seisoo ihmisiä, jotka kuvaavat tapahtumia.

Pian alkaa suora lähetys kansalaistottelemattomuutta ja suoraa toimintaa kannattavan ympäristöliikkeen Elokapinan Instagram-tilillä.

Tämä on se tapa, jolla Elokapina uskoo saavansa tarvitsemansa huomion.

ENSIMMÄISEN kerran vuonna 2018 kokoontuneen Elokapinan strategia vaikuttaa selvältä, eivätkä aktivistit itse pyri edes kieltämään sitä.

OLYMPIAKOMITEA EPÄILI, ETTÄ PAINONNOSTAJA ANNI VUOHIJOKI

OLI HÄIRINNYT SEKSUAALISESTI LEIJONIEN PELAAJIA TALVIKISOISSA. NYT HÄN KERTOO, MISTÄ HOTELLIN KORTTIPELIPÖYDÄSSÄ PUHUTTIIN

Painonnostaja Anni Vuohijoen maine taitaa olla liioiteltu. Rääväsuu, muka. Nauhuri todistaa toisin. Ensimmäinen kiroilua edes etäisesti muistuttava ilmaus pullahtaa hänen suustaan, kun haastattelu on kestänyt 48 minuuttia ja 37 sekuntia.

Okei, myönnetään, tuo oli epäreilua. Jääkiekkoilijat ovat maineeltaan erityisen karkeita kavereita, eikä se ole hyvä asia. Maailma olisi paljon parempi paikka, jos meillä olisi tosiaan olisi kaunosieluisia lätkäjätkiä, jotka rikkovat aikansa eläneitä stereotypioita ja irtisanoutuvat vaikkapa eltaantuneesta pukuhuonepuheesta.

Tässä kohtaa Anni Vuohijoki voi oikein mainiosti nostaa kätensä pystyyn ja viitata sen merkiksi, että hän on tehnyt oman osuutensa urheilijoihin ja erityisesti painonnostajiin liittyvien yleistysten ravistelijana.

Ehkä Suomessa on läjäpäin muitakin painonnostajia, joilla on näkyvä ja kujeilevan uskalias somepreesens ja pari korkeakoulututkintoa, mutta ainoa julkisellainen on kyllä Vuohijoki.

Saattaa olla, että Vuohijoen väitetty rääväsuisuus ei ole painonnostopiireissäkään harvinainen piirre, mutta tänä vuonna sillä on ollut erityisiä seurauksia. Juuri sen ansiosta kansakunnan tietoon on tullut epäilys, että Suomessa ehkä on jääkiekkoilija, joka saattaa pahastua roisista puheesta.

Jupakka alkoi Olympiakomitean puheenjohtajan Jan Vapaavuoren 31. maaliskuuta pitämässä lehdistötilaisuudessa. Vapaavuori vastaili kiusallisiin kysymyksiin, joissa tivattiin huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen eroon johtaneen häirintätapauksen vaiheita. Samassa yhteydessä Vapaavuori kertoi, että Olympiakomitea selvittää toistakin häirintätapausta.

Kommentti: Seiskan tietojen mukaan kantelussa väitettiin, että Vuohijoki oli käyttäytynyt epäasiallisesti muun muassa Leijonien varapelaaja Veli-Matti Savinaista kohtaan. Savinainen ei tosin ole itse missään vaiheessa kokenut joutuneensa häirinnän kohteeksi, vaan tämä oli täysin häirintäilmoituksen tekijän henkilökohtainen tulkinta. Suek antoi päätöksen asiassa 19. toukokuuta. Sen mukaan tutkinta päätettiin lopullisesti, koska jutulla ei ole asianomistajia.

Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, salinomistaja, tuleva lääkäri ja olympiatoivo – "En suostu pitämään välivuotta lääkiksestä, vaikka kaikki sanovat että täytyy”

#päivänhyväuutinen

Koronavilkku pimeni – kehittäjä vinkkaa avaamaan sovelluksen vielä kerran

SUOMEN koronatartuntojen seurantaan laajasti käytetty älypuhelinsovellus Koronavilkku lakkasi suunnitellusti toimimasta keskiviikkona. Kehittäjäyhtiö Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä kehottaa kuitenkin avaamaan sovelluksen vielä viimeisen kerran.

Koronavilkku on nyt siis suljettu ja sovellukset ovat sammuttaneet itsensä puhelimissa ympäri Suomen. Koronavilkun voi poistaa puhelimesta, mutta käy toki ennen poistamista avaamassa se vielä kerran jolloin näet loppukiitokset käyttäjille, Köykkä twiittasi.

Kun näin tekee, sovellus esittää kiitosviestin ja sen alla lukuja Koronavilkun käytöstä. Niiden mukaan 2,5 miljoonaa suomalaista käytti Koronavilkkua, ja 64 000 käyttäjää ilmoitti tartunnastaan sovelluksen kautta. 23 prosenttia, eli lähes neljännes käyttäjistä kertoi saaneensa sovelluksesta altistumisilmoituksen.

Pekka Toverin synkkä arvio: Tämä on Putinin todellinen tavoite Ukrainassa

Kenraalimajuri evp. Pekka Toverin mukaan Vladimir Putinin prioriteetti on Ukrainan itsenäisen valtion hävittäminen.

VENÄJÄ on kyennyt valloittamaan Ukrainan Donbasin alueen lähes kokonaan. Severodonetsk on viimeinen Ukrainan hallussa oleva kaupunki alueella, mutta senkin puolustus horjuu.

Kenraalilmajuri evp. Pekka Toveri kertoi, että jos Luhanskin alue menetetään kokonaan venäläisille, olisi se venäläisille pieni osavoitto.

Presidentti Vladimir Putinin todellinen tavoite ei kuitenkaan jäisi tähän. Toverin mukaan Putinin prioriteetti on Ukrainan itsenäisen valtion hävittäminen. – Sitä sodassa lähdettiin alun perin tavoittelemaan, mutta Venäjän voima ei ole riittänyt. Pakon edessä käynnistettiin operaatio omien kasvojen pelastamiseksi.

John Fordin, David Leanin ja Brian De Palman mestariteoksia julkaistaan 4K UHD -tallenteina

John Fordin viimeinen mestariteos, John Waynen, James Stewartin, Vera Milesin ja Lee Marvinin tähdittämä Mies joka ampui Liberty Valancen julkaistaan Pohjoismaissa 4K UHD -tallenteena 4. heinäkuuta. Samana päivänä Paramount Picturesin katalogista julkaistaan Blu-ray-tallenteina Wes Cravenin Scream (1996) ja Mary Lambertin Uinu, uinu lemmikkini 2 (1992).

Heinäkuun 17. päivänä myyntiin tulee viisi uutta 4K-tallennetta. David Leanin mestariteokset Kwai-joen silta (1956) ja Arabian Lawrence (1962) julkaistaan 4K-steelbookeina, Brian De Palman Lahjomattomat (1987), Barry Sonnenfeldin Men in Black – miehet mustissa (1997) ja Doug Limanin Edge of Tomorrow (2014) puolestaan normaaleihin koteloihin pakattuina 4K-tallenteina. Kaikki neljä Wachowskien ohjaamaa Matrix-elokuvaa julkaistaan 4K-steelbook-kokoelmana heinäkuun 25. päivänä. SF Studios vastaa Pohjoismaissa Paramount Picturesin, Columbia Picturesin, Sony Picturesin, Warner Bros.:n ja kesästä lähtien myös Disneyn tallennelevityksestä.

Edes vankila­tuomio ei pysäyttänyt poliittista jyrää – tällainen mies on Suomen Nato-jäsenyyttä kampittava Recep Tayyip Erdogan

Turkin presidentti on istunut poliittisen uransa alkuvaiheessa vankilassakin.

JÄÄRÄPÄINEN ja humaltunut omasta vallastaan.

Näin arvioi Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, Turkki-asiantuntija Toni Alaranta.

Erdogan, 68, on ollut Turkissa vallassa jo yli 20 vuotta, ensin Istanbulin pormestarina (1994–98) ja sen jälkeen perustamansa AK-puolueen johtajana (2001–14 ja 2017–), kansanedustajana (2002–14), pääministerinä (2003–14) sekä vuodesta 2014 lähtien Turkin presidenttinä.

Kommentti: Onko Erdoganista tulossa "Putin II"? Ajautuuko Suomen Nato jäsenyys Erdoganin rattaisiin? Kuinka käy Turkin jatkossa EU maana? Vuosikymmeniä Euroopassa on eletty ilman sotia, selvitäänkö ilman vuoden 2022 Ukrainan sodan laajenemista. Venäjä ajautuu pakotteiden ja yritysten vetäymisen seurauksena kansalliseen kriisiin ja sukupolvien ajaksi ulkopuolella länsimaiden yhteistyötä. Putinin uhkailu ydinaseiden käyttöllä ei ratkaista mitään vaan lopetetaan kaikki elämä, myös venäjällä. Paljon kysymyksiä joita joudutaan lähivuosina ratkomaan.

Turkki pilasi Suomen ja Ruotsin Nato-juhlat Valkoisessa talossa

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden sinetöi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden kutsumalla presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Magdalena Anderssonin Valkoiseen taloon.

KAIKKI muut Nato-maat jo levittelevät Naton ovella Suomen ja Ruotsin eteen punaista mattoa, mutta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan potkaisi maton rypylle juuri ennen kynnystä. Ryppyä silotellaan kuitenkin torstaina Washingtonissa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kutsui hyvin lyhyellä varoitusajalla presidentti Sauli Niinistön ja Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin Valkoiseen taloon. Niinistö lähtee Washingtoniin heti Ruotsiin tehdyn valtiovierailun jälkeen.

Biden haluaa sinetöidä näyttävästi Suomen ja Ruotsin matkan Natoon. Viesti Valkoisesta talosta on osoitettu erityisesti Venäjälle, mutta viime päivien tapahtumien vuoksi väistämättä myös Turkille.

Suomea odottaa rangaistus, uskoo venäläistutkija – ”Venäjä yrittää saada suomalaiset tuntemaan uhkaa ja epämukavuutta”

Venäjä yrittää saada Suomen ja suomalaiset tuntemaan uhkaa ja epämukavuutta, arvioi politiikan tutkija ja entinen diplomaatti Aleksandr Baunov.

VENÄJÄÄ odottanee lähipäivinä isku Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksen muodossa. Suomen presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin sanoivat torstaina, että Suomen on jätettävä Nato-hakemus ”ensi tilassa”. Ruotsalaislehti Expressenin mukaan Ruotsi jättäisi Nato-hakemuksen maanantaina.

Venäjä on hyökkäyksellään moukaroinut Ukrainan valovuosien päähän Nato-jäsenyydestä, mutta sodan seurauksena Nato vyöryy sen rajoille uudesta suunnasta: pohjoisesta.

Venäjän nykyjohdon ulkopoliittiseen linjaan kuuluu, että jokaiseen iskuun vastataan vähintään samalla mitalla. Maan johto on jo etukäteen varoittanut Natoon liittymisen aiheuttavan Suomelle seurauksia.

Suomessa on uumoiltu, että Venäjä voisi turvautua Nato-prosessin aikana jopa sotilaalliseen voimaan, mutta moskovalainen politiikan tutkija ja entinen diplomaatti Aleksandr Baunov pitää sitä epätodennäköisenä.

Turkin mediassa leviää kovia väitteitä terrorismia tukevasta Suomesta – asian­tuntija avaa uutisoinnin taustoja

Turkkilaismediassa toistuvat väitteet siitä, että Suomi tukisi terroristeja. Asiantuntijan mukaan "terrorismikorttia käytetään aina ja kaikkeen”.

– Turkin media aika yksituumaisesti toistaa virallisia kantoja tai esittää näkemyksiä, jotka eivät ole ainakaan ristiriidassa virallisten näkemysten kanssa, huomauttaa Turkki-asiantuntija, Suomen Lähi-idän instituutin säätiön asiamies Anu Leinonen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi maanantaina, ettei Turkki aio hyväksyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Erdogan syytti Suomea ja Ruotsia siitä, etteivät maat hänen mielestään ole selkeästi asettautuneet vastustamaan terrorismia.

Turkin käsitys terrorismista on lavea, Leinonen sanoo.

Ministeri Pertti Salolainen kertoo, miksi Suomen ja Ruotsin tulee jättää Nato-hakemukset samaan aikaan – ”Meille jäi trauma”.

Vasemmistoliitto Nato-päätöksestä: Suomen roolin oltava puolustuksellinen

”Emme teeskentele, että Nato olisi arvoyhteisö – sen kahden suurimman armeijan toimia esimerkiksi Lähi-Idässä ei monikaan hyväksy.”

Muista eduskuntaryhmien puheenvuoroista poiketen vasemmistoliitto painotti eduskunnassa alkaneessa Nato-keskustelussa ratkaisun riskejä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon sanoin Suomen lähiaikojen turvallisuusuhat liittyvät pikemminkin liittoutumiseen kuin liittoutumattomuuteen niin sanotussa harmaassa ajassa Naton jäsenyysratifioinnin odotustilassa. Naton jäsenenä Suomen rajasta tulee pysyvästikin jännitteinen. Venäjän silmissä Suomesta tulee kuvitteellisessa suursodassa ensi-iskujen ja etulinjan kohde.

”Putinin painajainen” – Suomen Nato-päätös nousi USA:n medioissa pää­uutiseksi, näin sitä käsiteltiin

Useissa lehdissä, muun muassa The New York Timesissa ja The Washington Postilla, se oli aamun pääuutinen.

Suomen Nato-prosessia on seurattu Yhdysvalloissa läpi kevään melko tarkkaan, ja monet mediat osasivat ennakoida presidentti Sauli Niinistön ilmoitusta jo keskiviikkona.

Niinistön historiaan jäänyt lausahdus ”katsokaa peiliin”, suora viesti Venäjän presidentille Vladimir Putinille, oli mukana monissa jutuissa.

Rajojen sulkemisesta roihahti kiista: vihreiden ministeri Mikkonen vihjasi perussuomalaisten harjoittavan hybridivaikuttamista

Sisäministerin mielestä perussuomalaiset horjuttavat luottamusta viranomaisiin. Perussuomalaiset arvostelivat hallitusta siitä, ettei se aio esittää rajojen sulkemista mahdollistavaa lainsäädäntöä EU-komission näkemyksen vuoksi.

EDUSKUNNAN yhtenäisyydestä ei torstain kyselytunnin alkupuolella ollut tietoakaan. Oppositiopuolue perussuomalaiset haastoi ärhäkästi hallitusta ja ennen kaikkea hallituspuolue vihreitä mahdollisuudesta sulkea tarvittaessa Suomen rajat turvapaikanhakijoilta. Lopulta vihreiden sisäministeri Krista Mikkonen vihjasi varsin suoraan perussuomalaisten harjoittavan hybridivaikuttamista.

Kiivaan väittelyn taustalla on se, ettei hallitus aio lisätä valmiuslakiin pykälää turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämisestä. Sisä- ja oikeusministeriö kertoivat aiemmin torstaina Euroopan unionin komission kannan olevan, ettei EU-lainsäädäntö mahdollista rajojen sulkemista täysin edes hybridivaikuttamisoperaation vuoksi. Operaatiolla viitataan tilanteeseen, jossa rajalle ohjataan suuria määriä maahan pyrkiviä ihmisiä.

NATO-hurmainen Suomi höynäytetään ”esitaistelijaksi”

Suomi on rauhallinen sivusuunta Venäjän strategisessa ajattelussa. Näin tilanne on ollut Venäjän Federaation koko olemassaolon ajan. Asian vahvistavat kaikki strategian ja voimapolitiikan asiantuntijat. Kyseinen ”aikuisten totuus” selittää sen, miksi Suomi ei ole ollut Venäjän hyökkäysten kohteena, vaikka ”hosupettereiden” huutokuoro on muuta väittänyt jo yli 30 vuoden ajan.

Kuitenkin tilanne ja uhkakuvat muuttuvat, kun Suomesta tulee Nato-maa. Suomi, joka on tähän asti ollut täysin ulkopuolella Putinin ”hullun miehen strategian” tavoitteita ja muita Kremlin sotaisia suunnitelmia, ryhtyy vapaudestaan riehaantuneena haastamaan Venäjää taisteluun. – ”Meitä ei, piru vie, määräillä”, selitti hyvä ja arvostettu ystäväni Nato-intoaan.

Sellainen on suomalainen mieli. – Tunteet kuohahtivat jo Putinin esittämistä vaatimuksista, ettei Natoon saisi ottaa enää sotilasliiton ulkopuolella olevia valtioita, joukossa myös Suomi ja Ruotsi. Kun sitten Venäjän rikollisesta mellastamisesta Ukrainassa alkoi tulvia kauhukuvia, oli selvä, että suomalaiset halusivat tehdä ”jotain”. Purkautumistieksi tuli ennen kokematon Nato-into, joka puolestaan veti äänestäjäkuntaa kuuntelevia poliittisia puolueita johtajineen Nato-jäsenyyden kannattajiksi.

Valtiojohto sanoo Natolle vihdoinkin kyllä

Valtiojohto on vienyt Nato-prosessia eteenpäin tarkoituksellisen epämääräisesti: kantaa on pihdattu, vaikka se on ollut tiedossa.

Torstaina 12.2.2022. presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd) ilmoittivat kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen. Jo etukäteen tiedettiin, että molempien kanta on myönteinen. Valtiojohdon kanta on ollut julkisuudessa varmana tietona niin pitkään, ettei ilmoitukseen tuntuisi liittyvän suurta dramatiikkaa.

Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää!

Kyseessä on kaksi kuukautta kestäneen mediavyörytyksen luoma optinen illuusio. Asiasta on puhuttu niin valtavasti, että yleisöstä tuntuu kuin kaikki olisi oikeastaan jo tapahtunut. Suomen Nato-päätöksen sisällöstä on siirrytty julkisuudessa jo aikaa sitten siihen, miten Suomen ja Ruotsin jäsenyysasiaa Nato-maissa käsitellään ja miten Venäjä siihen reagoi.

Kevään Nato-prosessia on varmaan tarkoituksellakin viety eteenpäin tavalla, joka on ollut omiaan hämärtämään sen ajallista hahmottamista. Toisaalta presidentti ja pääministeri ovat viestittäneet hyvinkin selvästi omaa kantaansa, toisaalta he ovat ilmoittaneet kertovansa kantansa myöhemmin. Ristiriitainen viesti on ollut, että päätös on tehty, mutta päätöstä pitää odottaa.

NATO-hurmainen Suomi höynäytetään ”esitaistelijaksi”

Suomi on rauhallinen sivusuunta Venäjän strategisessa ajattelussa. Näin tilanne on ollut Venäjän Federaation koko olemassaolon ajan. Asian vahvistavat kaikki strategian ja voimapolitiikan asiantuntijat. Kyseinen ”aikuisten totuus” selittää sen, miksi Suomi ei ole ollut Venäjän hyökkäysten kohteena, vaikka ”hosupettereiden” huutokuoro on muuta väittänyt jo yli 30 vuoden ajan.

Kuitenkin tilanne ja uhkakuvat muuttuvat, kun Suomesta tulee Nato-maa. Suomi, joka on tähän asti ollut täysin ulkopuolella Putinin ”hullun miehen strategian” tavoitteita ja muita Kremlin sotaisia suunnitelmia, ryhtyy vapaudestaan riehaantuneena haastamaan Venäjää taisteluun. – ”Meitä ei, piru vie, määräillä”, selitti hyvä ja arvostettu ystäväni Nato-intoaan.

Sellainen on suomalainen mieli. – Tunteet kuohahtivat jo Putinin esittämistä vaatimuksista, ettei Natoon saisi ottaa enää sotilasliiton ulkopuolella olevia valtioita, joukossa myös Suomi ja Ruotsi. Kun sitten Venäjän rikollisesta mellastamisesta Ukrainassa alkoi tulvia kauhukuvia, oli selvä, että suomalaiset halusivat tehdä ”jotain”. Purkautumistieksi tuli ennen kokematon Nato-into, joka puolestaan veti äänestäjäkuntaa kuuntelevia poliittisia puolueita johtajineen Nato-jäsenyyden kannattajiksi.

Ilmeisesti parin seuraavan viikon kuluessa saadaan kiireellä valmisteltu päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta valmiiksi ja viedään sen jälkeen Brysseliin.

”Nyt ollaan pohjalla” – Asukkaat kertovat turkulaisesta palvelutalosta, jossa osa vähentää jo vedenjuontia, jottei vessakäyntiä tarvitsisi pyytää

Edes viranomaisten tehovalvonta ei ole lopettanut jatkuvia väärinkäytöksiä vammaisten asumispalveluja tarjoavassa Validiassa, sanovat Helsingin Sanomien haastattelemat asukkaat ja työntekijät.

”TILANNE on ihan täysin absurdi”, kuvailee Turun Validia-talon entinen työntekijä.

Hän irtisanoutui työstään alkuvuonna, lähes kymmenen vuoden työuran jälkeen. Hän kertoo, että ei enää sietänyt jatkuvaa henkilöstöpulaa ja huonoa johtamista.

”Asiakkaat eivät saa ruokaa tai lääkkeitään eivätkä pääse vessaan tai suihkuun.”

Hänen mukaansa potilaiden turvallisuus vaarantuu päivittäin.

Invalidiliiton omistama Validia tarjoaa asumispalveluja vaikeasti vammaisille useissa palvelutaloissaan ympäri Suomen. Helsingin Sanomat on haastatellut Turun-yksikön työntekijöitä ja asukkaita. Haastatteluja tehtiin lähes kymmenen. HS ei avaa haastateltavien henkilöllisyyttä. Haastateltavat pelkäävät, että kritiikki saattaisi vaikuttaa heidän työ- tai hoitosuhteeseensa.

Kaikki haastatellut kertovat, että pitkään jatkunut alimiehitys on johtanut vakaviin laiminlyönteihin.

”Väkeä on niin vähän, että et ehdi tehdä edes aamupesuja kierroksella. Kaikkia ei edes nosteta sängystä aamuisin. Tiedän, että osa asukkaista on vähentänyt veden juomista, ettei tarvitsisi pyytää vientiä vessaan, koska kukaan ei ehdi auttamaan”, irtisanoutunut nainen kertoo.

Toinen, edelleen Validiassa työskentelevä nainen sanoo, että ainakin pari kertaa liikuntakyvytön asukas on unohtunut vessaan tunneiksi.

VALIDIA ON ollut otsikoissa aiemminkin. Turun Sanomat kertoi Turun yksikön henkilöstöpulasta vuonna 2016. Tuolloin Validia kertoi palkkaavansa lisäväkeä. Valitukset eivät loppuneet. Vuonna 2019 sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira kertoi saaneensa Validiasta useita kanteluja vuodesta 2017 lähtien.

Pitkäaikainen asukas korostaa, että työntekijät tekevät parhaansa. Heitä vain harvoin on riittävästi.

Asukkailla ja työntekijöillä on mennyt usko siihen, että viranomaisvalvonta toisi todellista parannusta asioihin.

”Retorisesti ja poliittisesti Venäjän on pakko reagoida jollakin tavalla” – Venäjä tekee pelon politiikkaa, ja tätä se tarkoittaa Natoon tähtäävälle Suomelle

Tutkijoiden mukaan Suomi olisi Naton jäsenenäkin Venäjälle yhä sivusuunta.

SUOMEN ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä seuraisi uusi turvallisuuspoliittinen tilanne Venäjän luoteisrajalla.

Mitä presidentti Vladimir Putinin odotetaan tekevän, jos Venäjän luoteisnaapurit muuttuvat kaikki Naton sinisiksi?

HS:N SELVITYKSEN perusteella Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä seurannee odotetusti se, että Venäjä lisää sotilaallista voimaansa Suomen lähistöllä. Lisäyksen ei uskota kuitenkaan olevan niin suuri kuin Venäjän retoriikasta voisi kuvitella.

Yksi syy tähän on, että Venäjän pitää jättää Ukrainan sodan jälkeen merkittävä osa sotavoimastaan Ukrainan lähettyville.

Toiseksi Venäjän voimavarat ovat rajalliset: se joutuu priorisoimaan asevoimiensa uudistamista, koska ukrainalaiset ovat tuhonneet niin suuren osan sen parhaasta sotavoimasta.

Venäjän ennakoidaan tuovan Suomen lähialueille lisää sotavoimaa yhden tai kahden valmiusprikaatin verran. Kyseessä voisi olla joko uusien prikaatien perustaminen tai vanhojen vahvistaminen.

Uudet prikaatit voisivat sijaita esimerkiksi Laatokan pohjoispuolella tai Pohjoisen laivaston yhteydessä.

Kommentti: Pitää myös huomioida kuinka kauan Venäjän kansa katsoo sivusta diktaattorinsa tappavaa politiikka ja syrjäyttää hänet. Tietenkin Putin mielisiä idiootteja hallinnosta löytyy, mutta tuskin he kovin nopeasti edeltäjänsä valtaa saavuttaisivat.

Siveettömäksi väittäminen on helpoin tie naisen alentamiseksi, sanoo näyttelijä Claire Foy – ”Vuosi­sadan avioero” oli esimerkki varhaisesta kosto­pornosta

Näyttelijä Claire Foy loistaa roolissaan median riepottelemana naisena.

PERIBRITTILÄINEN SKANDAALI (A Very British Scandal) perustuu tositapahtumiin. Britanniassa vuonna 1963 valtava mediahuomio kohdistui Margaret Campbellin ja Ian Campbellin eli skotlantilaisen Argyllin herttuan ja herttuattaren avioeroprosessiin sekä siihen johtaneisiin syihin.

Herttua vaati eroa saatuaan selville, että hänen vaimonsa oli ollut uskoton. Mies väitti vaimonsa pettäneen häntä kymmenien eri miesten kanssa. Aviorikoksen lisäksi herttua syytti puolisoaan varkaudesta, huumeidenkäytöstä ja lahjonnasta ja toi oikeuteen vaimosta löytämänsä alastoman ja eroottisen polaroid-kuvan todisteeksi tämän uskottomuudesta.

Kuvassa näkyy hänen vaimonsa miehen kanssa, jonka henkilöllisyyttä arvuutellaan yhä edelleen. Tapausta on pidetty niin sanotun kostopornon varhaisena muotona, jossa avoimen seksuaalisia kuvia tai videoita jaetaan ilman lupaa.

Elon Musk saattoi jo rikkoa kauppasopimustaan Twitteristä – Malttoi olla moittimatta yhtiön johtoa vain 1 päivän

Elon Musk ei malta olla tviittailematta Twitter-kaupoistaan.

Tesla- ja SpaceX-johtajana tunnettu Elon Musk on kovasti ostamassa itselleen somepalvelu Twitteriä. Kaupoista on jo sovittu, mutta menee vielä kuukausia, ennen kuin tarvittavat siunaukset saadaan ja yhtiö siirtyy Muskille. Sitä odotellessa Musk ei malta olla kommentoimatta yhtiön tekemisiä.

Huffpost kertoo, kuinka Twitterin toimitusjohtajana 2010–2015 toiminut Dick Costolo ihmettelee Muskin hyökkäystä Twitterin kärkijuristi Vijaya Gaddea vastaan. Quartz-sivusto puolestaan mainitsee, että tällä toiminnallaan Muskin voidaan katsoa rikkoneen jo ostosopimustaan Twitteristä.

Elon Musk: Twitteristä voi tulla osittain maksullinen

Miljardööri Elon Musk ilmoitti tiistaina 3. toukokuuta, että kaupalliset ja valtiolliset toimijat saattavat tulevaisuudessa joutua maksamaan Twitterin käytöstä. Musk korostaa, että palvelu pysyy ilmaisena tavallisille käyttäjille, uutisoi Reuters.

Brysselistä tuli napakka muistutus Muskille: "Elon, on olemassa säännöt"

EUROOPAN unioni (EU) muistuttaa Elon Muskia siitä, että Twitterin on noudatettava EU:n uusia digisääntöjä tai uhkana ovat muhkeat sakot tai jopa palvelun kielto, talouslehti Financial Times (FT) kertoo.

– Toivotamme kaikki tervetulleiksi, mutta tähän liittyy ehtoja. Tiedämme ainakin, mitä kertoa hänelle: Elon, on olemassa säännöt. Olet tervetullut, mutta meidän säännöillämme. Sinun sääntösi eivät päde täällä, Breton sanoo.

Musk on ilmoittanut haluavansa höllentää Twitterin moderointikäytäntöjä ja kuvannut itseään ”sananvapausabsolutistiksi”. Yhdysvalloissa republikaanipoliitikot toivovat, että Muskin myötä maan entinen presidentti Donald Trump pääsee takaisin Twitter-käyttäjäksi.

Twitter sulki Trumpin pois palvelustaan tämä rikottua toistuvasti sääntöjä, jotka kieltävät vihapuheen ja valheiden levittämisen.

Elon Musk osti Twitterin 44 miljardilla dollarilla – toimitus­johtaja: ”Emme tiedä, mihin suuntaan alusta menee”

Twitter on digitaalinen tori, jossa keskustellaan ihmiskunnan elintärkeistä asioista, Elon Musk kommentoi. Ex-presidentti Donald Trump ei aio palata palvelun käyttäjäksi.

SOSIAALISEN median pikaviestipalvelu Twitter vahvistaa, että yhtiö on myyty miljardööri Elon Muskille 44 miljardilla dollarilla eli noin 41,1 miljardilla eurolla.

Twitterin hallitus teki myyntipäätöksessään täyskäännöksen, sillä se hyväksyi taannoin suunnitelman, jonka tarkoituksena oli suojata yhtiötä Muskin valtausyritykseltä.

"Myrkkypilleriksi" kutsutun järjestelyn mukaan valtausta vastustaville osakkeenomistajille annetaan mahdollisuus ostaa alennettuun hintaan lisää yhtiön osakkeita, jos jokin ulkopuolinen taho hankkii itselleen vähintään 15 prosenttia Twitterin osakekannasta vastoin hallituksen tahtoa. Tällainen suunnitelma voi nostaa yhtiön valtaamisen kustannuksia huomattavasti.

Erkki Tuomioja: Suomi tulee jättämään jäsenhakemuksen Natoon - ”ei välttämättä paras tapa turvallisuuden varmistamiseen”

Tuomiojan mukaan ”vain yhtä vaihtoehtoa jo pitkään markkinoinut valtamedia on ollut joskus epäasiallisinkin keinoin” luomassa Suomeen Nato-jäsenyyden hakemista puoltavaa mielipideilmastoa.

”Ei ole tarvetta lähestyä Natoa alamaisasennossa”

SDP:n kansanedustaja ja puolueen pitkäaikainen turvallisuuspoliittisten linjausten muotoilija Erkki Tuomioja totesi vappupuheessaan Suomen olevan menossa Natoon.

Tuomioja sanoi kuuluvansa niihin, joiden mielestä Nato-jäsenyys ”ei olisi ollut ainut eikä välttämättä paraskaan tapa Suomen turvallisuuden varmistamiseen muuttuneissa oloissa”.

– Olisimme voineet luottaa omaan edelleen vahvistuvaan puolustuskykyymme ja toimintakykynsä Ukrainan kriisissä osoittaneen EU:n juridisesti artikla 5 sitovampaan solidaarisuuslausekkeeseen, syventää puolustusyhteistyötä tärkeimpien kumppaneittemme kanssa ja lähestyä kahdenvälisen puolustusliiton tekemistä Ruotsin kanssa.

Telia poisti Suomesta 1 700 000 puhelin­pylvästä – tämän vuoksi et saa niitä mökkisi laituriin

Puhelin pylväät katoavat. Yksin Telia on poistanut niitä melkein kaksi miljoonaa kappaletta.

Telia lopetti lankapuhelinpalvelut vuoden 2019 lopussa, mutta tarpeettomiksi käyneiden puhelinpylväiden purkaminen on jatkunut Telialla lähemmäs 15 vuotta.

Telian edeltäjä Sonera sai aikanaan kritiikkiä aikeistaan ajaa alas lankapuhelinverkkoaan ja päätti venyttää alasajoa maaseudulla. Telian mukaan suurin osa pylväistä puretusta verkosta on ollut valmiiksi tyhjillään.

Telia lopettaa inet.fi-sähkö­postin – tee nämä asiat, kun vaihdat maili­osoitteesi

Inet.fi-sähköpostit lakkaavat toimimasta vuoden 2023 lopussa.

TELIA kertoo lopettavansa inet.fi-sähköpostipalvelunsa. Teleoperaattorin mukaan sen ominaisuudet eivät enää vastaa tämän päivän tarpeita ja se on ollut vähäisessä käytössä. Palvelu suljetaan vuoden 2023 loppuun mennessä. Alkuvaiheessa sähköpostia ei enää tarjota uusille internet-asiakkaille ja lopussa se suljetaan nykyasiakkailta.

Kansanedustajien Nato kannat

Kansanedustajien Nato kannat huhtikuu 2022 Video.

VAPPUPÄIVÄNÄ alkaa toukotöistä eli viljan kylvöstä nimensä saanut toukokuu, joka jäänee Suomen historiaan.

Tämänhetkisten tietojen mukaan Suomi hakee toukokuussa Naton jäseneksi ellei ihmeitä tapahdu.

Suomi on jo nyt niin lähellä kuin maa vain voi olla Naton jäsenyyttä, mutta silti kyseessä on EU:hun liittymiseen verrattavissa oleva historiallinen päätös, joka muuttaa Suomen luonnetta vuosikymmeniksi.

HS:N tietojen mukaan valtiojohto ei ole tehnyt vielä varsinaisesti päättänyt, minä päivänä Suomi tekee päätöksen hakea Natoon.

On kuitenkin paljon tietoa, jonka perusteella ajankohdan todennäköisyyttä voi aprikoida.

HS on aikaisemmin uutisoinut, että päätös tehdään nykytietojen mukaan toukokuun puolivälin jälkeen, mutta ei ennen sitä.

Pettävä verkko

Kun eliölajeja häviää, seuraukset kertautuvat. Giovanni Strona kirjoitti kirjan sukupuuttojen ”piilotetuista poluista”.

Helsingin yliopiston ekologian apulaisprofessori Giovanni Strona toteaa pian ilmestyvässä kirjassaan Hidden Pathways to Extinction, että melkein mitä tahansa todellisuuden ilmiötä voi kuvata verkon muodossa.

”Huolimatta ilmeisistä eroista kaikkia näitä voidaan kuvata käyttämällä kahta peruselementtiä: solmukohtia, eli yhdistettäviä asioita, ja viivoja, eli niiden yhteyksiä”, ekologi Strona kirjoittaa.

Tämä kuulostaa vielä melko vaarattomalta. Noinhan myös internet toimii. Kirjan asiayhteydessä johtopäätökset kuitenkin aiheuttavat ikäviä väreitä selkäpiissä.

Teos käsittelee elämän verkkoa. Kirjan nimi on vapaasti käännettynä Piilotetut polut sukupuuttoon.

YK:n luontopaneelin mukaan sukupuutto uhkaa lähivuosikymmeninä noin miljoonaa eliölajia arvioidusta noin kahdeksasta miljoonasta lajista.

Strona osoittaa kirjassaan, että nuo viisi syytä ovat vasta aallon alkusysäys. Niiden suoraan aiheuttamien katoamisten lisäksi tullaan näkemään sukupuuttoja, jotka syntyvät piilotettuja polkuja pitkin erilaisten ketjureaktioiden seurauksena.

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι

Info
Kuva: Vlada