1
2
3
4
5 GEIRANGER SKYWALK Live. Geiranger Skywalk – walking on air Mt. Dalsnibba’s new viewing platform was officially opened in August 2016. Thanks to its ingenious floor surface and glass guard rail offering unimpeded views, Geiranger Skywalk gives you a sensation of floating – though of course you are perfectly safe! With a clear drop of approx. 500 m beneath your feet, you can enjoy magnificent views of Geiranger and the fjord below, as well as across to the mountains and Blåbreen glacier.

webistä tältä sivustolta

Suomessa on 2000-luvulla totuttu siihen, että sähkön hinta ilman siirtomaksua on ollu 4-6 senttiä per kwh. Kuluvana vuotena hinta on ollut historiaan nähden moninkertainen. Vuonna 2022 pörssisähkön hinnan keskiarvo on ollut 13 senttiä per kwh.
”On ihan selvä homma, että sähkön hinta laskee merkittävästi”, arvioi asiantuntija Olkiluoto-efektiä.
Sähkön hinta laskee selvästi huipputasoilta, kun Olkiluodon kolmosreaktorin täysi tuotanto 1 600 megawatin teholla alkaa.

Aina vain samasta aiheesta

21.8. 2:00

Riikka Purra lupasi perussuomalaisten puheenjohtajana laajentaa puolueen esillä pitämää aihekirjoa, mutta retoriikkaa hallitsee edelleen m-sana.

MITEN vuosi on mennyt? Kysymys on leppoisa keskustelunavaus, small talkia suorastaan, mutta Riikka Purra vaikuttaa varautuneelta.

”Ei tämä missään nimessä ole ollut yksinkertainen ja helppo vuosi”, hän sanoo ja näyttää siltä kuin miettisi, oliko kysymykseen piilotettu jokin taka-ajatus.

Purra valittiin 14. elokuuta 2021 Seinäjoen puoluekokouksessa perussuomalaisten puheenjohtajaksi, vieläpä vaalin ensimmäisellä kierroksella, melkoisella äänivyöryllä.

Mutta ei enempää kuulumisista. Tarkoitus olisi hahmottaa, minkälainen puolue on Riikka Purran perussuomalaiset. Se ei nimittäin näytä juurikaan eroavan Purran edeltäjän, Jussi Halla-ahon, perussuomalaisista: tiukka maahanmuuttovastainen linja jatkuu.

-Hallituksen ylimitoitetuiksi leimaamiaan ilmastotoimia Purra on käsitellyt paljon.
-Taloudesta hän on puhunut aika vähän, ja jos onkin, se on useimmiten kytketty jotenkin maahanmuuttoon.
-”Puolue, joka ei ole valmis kiristämään suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa, ei voi olla perussuomalaisten kanssa hallituksessa”, Purra sanoi.

Uniperin laskulle ei näy loppua

20.8. 2:00

Uniperin ongelmat kurkottavat yhtiön omistavan Fortumin kautta kaikille suomalaisille saakka.

TÄMÄ vuosi on ollut eräille energiaa tuottaville ja sitä myyville yrityksille lihava. Ikävä kyllä ei Uniperille. Ja ikävä kyllä siksi, että Uniperin ongelmat kurkottavat yhtiön omistavan Fortumin kautta kaikille suomalaisille saakka.

Amerikkalainen Exxon kertoi , että toisella vuosineljänneksellä voitto lähes nelinkertaistui viime vuoden samaan aikaan verrattuna. Rahaa kilahti kassaan noin 18 miljardia dollaria. Brittiläinen Shell keräsi toisella neljänneksellä tulosta 11,5 miljardia dollaria. Ranskalainen Total joutui tyytymään ajanjaksolla vajaaseen kymmeneen miljardiin.

Ja samaan aikaan Saksassa...

Miksi pää­ministerin yksityis­elämä on uutinen? Sen arvioinnissa yhden sanan arvo on mitätön

19.8. 15:29

KUULUUKO pääministeri Sanna Marinin (sd) juhlintaa esittävällä videolla sana ”jauhojengi” vai ei?

Tähän tuntui torstaina erityisesti sosiaalisessa mediassa kiertyvän pohdinta siitä, onko pääministerin bilevideolla uutisarvoa vai ei.

Perjantaina paljastui, että Marin ei juhlapäivänä edes ollut lomalla vaan töissä ilman sijaista – tilanteessa, jossa Euroopassa käydään sotaa.

SANA sai alkunsa sosiaalisen median syövereissä, joita Marinin tukijat ovat kaivaneet videon julkitulon jälkeen tarmokkaasti. Sanan alkuperän sanottiin johtavan höyryiselle keskustelupalstoille tai jopa äärioikeistolaisiin piireihin.

SANATAISTELU on malliesimerkki sosiaalisen median kehystyskamppailusta. Jauhojengi-sanan avulla voi syyttää tai vähintään vihjata pääministerin viettävän aikaa huumeita käyttävässä seurassa. Tai toisaalta voi syyttää mediaa siitä, että se jahtaa äärioikeiston syöttiläänä viattomasti juhlivaa pääministeriä.

House of the Dragon

House of the Dragon. Ensi-ilta Suomessa 22.8.2022

House of the Dragon | Official Trailer | HBO Max
About HBO Max: HBO Max is WarnerBrosDiscovery’s direct-to-consumer offering with 10,000 hours of curated premium content. HBO Max offers powerhouse programming for everyone in the home, bringing together HBO, a robust slate of new original series, key third-party licensed programs and movies, and fan favorites from WarnerMedia’s rich library including Warner Bros., New Line, DC, CNN, TNT, TBS, truTV, Turner Classic Movies, Cartoon Network, Adult Swim, Crunchyroll, Rooster Teeth, Looney Tunes and more. #HBOMax #WarnerBrosDiscovery

Nyt, kolme vuotta mestarillisen munauksen jälkeen HBO tarjoaa GoT-etkot kymmenosaisen House of the Dragon -sarjan muodossa. Sarjassa seurataan lohikäärmeitä hallitsevan ja sisäsiittoisista taipumuksistaan pahamaineisen Targaryenien suvun, eli lohikäärmekuningatar Daeneryksen esivanhempien dramaattisia käänteitä parisataa vuotta ennen Game of Thronesin tapahtumia.

Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen ydinsota voisi johtaa 5 miljardin ihmisen nälkäkuolemaan

18.8. 21:04

Uuden tutkimuksen mukaan ydinsodasta johtuva tuhka voi johtaa pahimmassa tapauksessa viiden miljardin ihmisen kuolemaan ja aiheuttaa maailmanlaajuisen nälänhädän. Tutkimus on julkaistu tiedejulkaisu Nature Foodissa, joka on Naturen alla julkaistava julkaisu.

Ydinaseiden polttamien kaupunkien tuhka estää auringonvalon pääsyn maapallon pinnalle vuosien ajan. Tämä viilentää maapalloa, ja vaikeuttaa viljelyä ja tuotantoeläinten kasvattamista. Lisäksi alentunut lämpötila johtaa kalakantojen heikkenemiseen.

Kahden vuoden jälkeen tästä Yhdysvaltain ja Venäjän välisestä ydinsodasta yli viisi miljardia ihmistä nääntyisi nälkään, eli jäljelle jäisi tämänhetkisestä väestöstä noin 3 miljardia ihmistä.

Kommentti: Ydinsodan uhasta on alettu puhui kuin se olisi väistämätöntä arkipäivää. Muutama vuosi sitten puhujia olisi pidetty turhanpäiväisinä sodan lietsojina ja vakuutettu ihmiskunta ei tule enää koskaan käyttämään ydinaseita. Venäjän ja Ukrainan sodan lopettamiseksi on alettu nähdä yhdysvaltojen sekaantuminen ja ydinaseiden käytön mahdollisuus. Mitä voi sanoa ihmislajin kehityksestä...lajin ominaispiirteisin kuuluu tappaa lajitovereita kunnes viimeinenkin on tuhottu.

SOME VEI, TOIMITTAJAT VIKISIVÄT UUSIMMASSA SANNA MARIN -KOHUSSA

18.8. 14:35

Tiedotusvälineet ja pääministeri voivat yhdessä hävetä tuoreinta kohua.

Samalla moni toimittaja voi myös katsoa peiliin, sillä ensimmäisten uutisten jälkeen sosiaalinen media vei uutisointia. Keskiössä oli väite, että videolla olisi sanottu jotain. Aluksi se kerrottiin faktana, mutta jälkikäteen uutisointia alettiin korjata, ja tieto korjauksista merkittiin Ylen juttuihin. Näin toki kuuluukin tehdä.

Kommentti: Eilen Yle uutiset hehkutti aiheella monen minuutin verran ja uutispöydän ääressä Ylen oma toimittaja vielä kommentoi. Onko oikein ja lainmukaista Ylen esittää yksityistilaisuudessa kuvattua videota kun videon julkaisijakaan ei ole tiedossa.

Ruosniemen Panimo lopetti toimintansa - Porin Olut etsii uutta panimokumppania

Maksumuurin takaa

Ruosniemen Panimo lopettaa toimintansa. Yritys kertoo asiasta Facebook-sivullaan. Päivityksessään panimo kertoo lopettamispäätökseen vaikuttaneen muutokset toimintaympäristössä sekä koronavuosien aiheuttamat haasteet.

”Valitettavasti viime ajat eivät ole meitäkään säästäneet ja surullisin mielin on todettava, että Insinöörikansan olut on tullut tiensä päähän. Toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset johtivat siihen että keittokattilasta on katkaistava virrat ja toimistosta valot.”, panimo kertoo.

Ruosniemen Panimo ehti toimia Porissa kymmenen vuoden ajan ja se oli ollut mukana uuden Porin Olut -brändin julkaisussa.

”Uutinen tuli meille täytenä yllätyksenä ja tilanne on tietysti ikävä koko porilaisen oluenvalmistuksen kannalta. Aloitamme välittömästi uuden panimokumppanin etsinnän”, kertoo Porin Olut- tuotemerkin omistavan suunnittelutoimiston Aline Oy:n toimitusjohtaja Sami Hautamäki.

Ihmiset saattavat elää virtuaalimaailmassa

Google kääntäjän artikkeli

Kaksi maailmankuulua tähtitieteilijä Julistettiin, että ihmiset saattavat elää virtuaalimaailmassa, ja on olemassa todisteita tämän hypoteesin todistamiseksi.

Kuuluisia päiviä Yhdysvalloista kirjailija Neil.Degrass.Tyson ja kuuluisa teoreettinen fyysikko ja jousiteorian johtaja Brian.Green teki tämän poikkeuksellisen lausunnon siitä, että elämä ei ole kuin luontainen kognitio.

He keskustelivat filosofista Nickistä.Nick Bostromin vuoden 2003 paperi "Asutko simulaatiossa?" "Kaksi asiantuntijaa huomauttivat, että on kolme etsittävää vihjeitä.

Bostrom sanoi, että tulevat sukupolvet pystyvät luomaan erittäin voimakkaita tietokone , Joten emme voi erottaa todellisuutta simulaatiosta.Koska jos simulaatio on hyvin yksityiskohtainen, ihmiset tulevat myös tietoisiksi.

Silloin voi olla niin: valtaosa meistä kaltaisista ihmisistä ei kuulu primitiivisiin lajeihin, vaan ihmisiä, joita simuloivat alkukantojen edistyneet jälkeläiset.Sitten voidaan ajatella, että jos näin on todellakin, ajattelemme kohtuudella, että voimme olla simulaatiossa eikä primitiivisessä organismissa.

Universumi, jota voimme tällä hetkellä havaita, ei todellakaan ole maailmankaikkeuden läsnäolo.Otetaan esimerkkinä Jupiter: Näkymä Jupiterista, jonka maapallolta näemme nyt, on 30 minuuttia sitten, ei kuvaa Jupiterista, kun jotain tapahtuu, koska valon kulkeminen Jupiterista maahan kestää noin 30 minuuttia.Suurin osa siitä, mitä näemme nyt planeetta Itse asiassa se on kohtaus muutama vuosi sitten, satoja vuosia sitten, tuhansia vuosia sitten tai jopa satoja miljoonia vuosia sitten, ei planeetta tänään.

Korona-aika olisi ollut potentiaalinen paikka lopettaa, mutta satavuotias selvisi poikkeusajasta odotettua vähemmin vaurioin

17.8. 16:00

Kokemäen Kova-Väen puheenjohtaja Markku Jalonen pitää saavutuksena, että seura on edelleen olemassa ja voi viettää satavuotisjuhliaan. Hän toteaa, että vaikea korona-aika olisi ollut potentiaalinen paikka lopettaa seuran toiminta.

Pekka Toveri: Putin on saattanut toistaa Hitlerin kuuluisan virheen

17.8. 6:04

Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Venäjä aikoo tehostaa sotateollisuuttaan. Asiasta raportoi Institute for the Study of War.

Tiedustelu kertoo Kremlin käynnistäneen “teollisen liikekannalle panon” elokuun alussa ja kielsi valtion teollisuusyritys Rostecin joidenkin työntekijöiden ja koko johtoportaan lomailun.

Puolustusmenoja myös kasvatetaan 600-700 miljardilla ruplalla, eli noin 10 miljardilla eurolla. Puolustusministeri Sergei Šoigun kerrotaan myös todennäköisesti vierailleen Venäjän suurimman panssarivaununvalmistaja Uralvagonzavodin tehtaalla.

Sota on kuitenkin jatkunut jo liki puoli vuotta, ja pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toverin arvion mukaan Venäjä on myöhässä liikkeellä.

– Nyt on menetetty vahvistetusti 5 000 kappaletta tekniikkaa, todennäköisesti paljon enemmän. Ei selvästi varauduttu näin kuluttavaan sotaan.

Toveri kommentoi Iltalehdelle, että vie vuosia, ennen kuin menetetty kalusto pystytään täysimittaisesti korvaamaan. Sodan jatkuminen tuo myös omat haasteensa uuden kaluston tuottamiseen.

Asiantuntija arvioi, että viimeistään vuodenvaihteessa Venäjällä on ongelmia kaluston ja ampumatarvikkeiden suhteen.

– Ampumatarvikevarastojen takaseinä alkaa pian näkyä. Modernien ohjusten suhteen on nähty, ettei niitä pystytä korvaamaan samaa tahtia kuin niitä ammutaan.

Toveri vertasi Venäjän presidentti Vladimir Putinin ponnisteluita sotateollisuuden suhteen Adolf Hitlerin toisen maailmansodan aikaisiin pyrkimyksiin. Hitler pisti niin ikään sotateollisuudessa isomman vaihteen päälle liian myöhään.

Porissa mitattiin 31,7 astetta – meteorologi kertoo, mistä historiallisen lämmin sää johtuu

16.8. 21:06

Ilmatieteen laitoksen meteorologin mukaan tuoreet ennusteet lupaavat hellepäiviä vielä ensi viikollekin.

SUOMESSA vallitsee nyt historiallisen lämmin sää ajankohtaan nähden. Ilmatieteen laitoksen mukaan päivän alustavasti korkein lämpötila mitattiin Porin rautatieasemalla noin kello 16 aikaan: 31,7 astetta.

Vielä iltapäivällä näytti siltä, että korkein lämpötila olisi ollut Heinolassa, 31,1 astetta, mutta Pori vei lopulta voiton. Myös Porin lentoasemalla mitattiin 31,5 asteen lukemat.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta 63 vuoteen, kun näin myöhään elokuussa on mitattu yli 31 asteen lämpötila. Ilmatieteen laitoksen tilastot alkavat vuodesta 1959.

Tiistain ennustettiin olevan maanantaitakin lämpimämpi ja 30 asteen rikkoutuvan useilla paikkakunnilla Etelä- ja Länsi-Suomessa. Suurin riski sade- ja ukkoskuuroille on tiistaina Pohjanmaalla.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela kertoo, että ennustetut enimmäislämpötilat ovat tällä hetkellä noin kahdeksan astetta korkeammat kuin elokuussa tavallisesti.

MISTÄ poikkeuksellinen lämpö johtuu? Korpelan mukaan taustatekijöissä ei sinänsä ole mitään kummallista: sää on nyt hyvin lämmin suuressa osassa Eurooppaa, mistä ilma on virrannut Suomeen.

”Meille on päässyt virtaamaan ilmamassaa, joka on lämmennyt pitkän aikaa Itä- ja Keski-Euroopan alueella. Sepä se syy on”, Korpela kertoo.

Jopa 200 €/kk lisää tilille – Monien suomalaisten saamaan etuuteen voi tulla kova korotus

15.8

Useiden suomalaisten etuuksiin on tulossa arvion mukaan kovia korotuksia ensi vuodeksi.

Eläketurvakeskuksesta kerrotaan.

Breathtaking James Webb video zooms through the cosmos to the Cartwheel Galaxy

August 14, 2022

The Cartwheel Galaxy is the latest distant galaxy to get the Webb telescope treatment. The Webb telescope is the most powerful telescope ever built, and it continues to capture incredible images of the distant cosmos. In a new video from the European Space Agency, which partners with NASA and the Canadian Space Agency, the telescope zooms through the cosmos to the Cartwheel Galaxy located 500 million light-years away.

The video ends with a stunning composite image of the Cartwheel Galaxy captured by Webb's Near-Infrared Camera and Mid-Infrared Instrument the combination of which allows for a level of detail and clarity that would be hard to see in the individual images.

In the snapshot, the Cartwheel Galaxy is in a transitory stage, meaning it might be in the process of colliding or interacting with another galaxy. The future form the galaxy will take is still a mystery, but the images provide insight into its past and future.

Kommentti: Upea video avaruuden ihmeellisyyksistä. Varsinkin jos katsot isolta näytöltä tai televisiosta.

Taistelupari

2.9.2021

Hissiyhtiö Koneen perijä Ilkka Herlin oppi ”kävelemäänkin purjeveneessä”. Itämeren suojeluun hän heräsi kolme vuosikymmentä sitten. Työ laajeni, kun hän tapasi jätevedenpuhdistamolla Pietarissa Saara Kankaanrinnan.

Syksyllä 2014 Ilkka Herlin sai yllättävän puhelun.

Soittaja oli Anders af Heurlin. Hän oli kuullut, että Herlin halusi ostaa ”riittävän ison” maatilan, ja sellaisesta hän oli valmis luopumaan Paraisilla Varsinais-Suomessa. Qvidjan kartanoon kuului 850 hehtaaria maata ja nelisenkymmentä rakennusta, joukossa Suomen vanhin kivilinna 1400-luvulta.

Herlin kiinnostui heti.

Hän pyysi af Heurlinia kertomaan lisää tilasta. Etenkin pelloista ja metsistä.

Herlin kuuluu hissiyhtiö Koneen omistajasukuun. Hän on miljardööri, yksi Suomen rikkaimmista ihmisistä, lastinkäsittely-yhtiö Cargotecin pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja sekä ympäristövaikuttaja, joka oli tehnyt kymmeniä vuosia sitkeää ja usein näkymätöntä työtä Itämeren puhdistamiseksi.

Vuonna 2005 hän oli tavannut Saara Kankaanrinnan Pietarin jätevedenpuhdistamon projektissa, jonka tavoitteena oli vähentää fosforipäästöjä Itämereen.

Kankaanrinta vastasi John Nurmisen säätiön viestintä- ja yhteiskuntasuhteista, Herlin oli säätiön hallituksen jäsen. Kolmen vuoden kuluttua tapaamisestaan he perustivat Elävä Itämeri -säätiön (Baltic Sea Action Group) työkaverinsa Anna Kotsalo-Mustosen kanssa.

Vuonna 2009 Herlin ja Kankaanrinta avioituivat.

Miljardööri oli löytänyt rakkautensa ja moottorinsa. Itämerityö paisui ilmastotyöksi, Herlin alkoi esiintyä yhä enemmän julkisuudessa. Myös Herlinin pitkäaikainen haave, energialtaan ja ruokatuotannoltaan omavarainen maatila, muuttui Kankaanrinnan kanssa kokeilutilaksi, jossa kehitettäisiin ratkaisuja Itämeren ja sen lisäksi muun vesistön, ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden pelastamiseksi.

Suomen Sähkönkäyttäjien toimitusjohtaja Iltalehdelle: Fortum seisottaa Meri-Porin voimalaitosta pitääkseen sähkön hintaa korkealla

11.8. 8:02

Meri-Porissa sijaitsee maan suurin ja modernein kivihiilivoimalaitos. Se vapautui kesällä energiatuotannon tehoreservistä.

Fortum seisottaa suurta kivihiilivoimalaitosta Meri-Porin Tahkoluodossa pitääkseen Suomen sähkön hintaa korkealla. Näin väittää Suomen Sähkönkäyttäjien toimitusjohtaja (siirryt toiseen palveluun)Pasi Kuokkanen Iltalehdelle.

Meri-Porin laitoksen tulo markkinoille alentaisi Kuokkasen mukaan merkittävästi sähkön hintaa Suomessa. Kuokkanen väittää lehdelle, että Meri-Porin laitoksen seisottaminen on Fortumilta tietoinen ratkaisu.

Vesa-Matti Loiri on kuollut

10.8. 11:53

VIIHDETAITEILIJA Vesa-Matti Loiri on kuollut. Loiri oli kuollessaan 77-vuotias. Hän oli pitkään vakavasti sairas.

IS:lle vahvistetaan, että Loiri sai alkuvuodesta 2022 tietää sairastavansa kahta eri syöpää, joista toipuminen ei ollut enää mahdollista. Tammikuussa lääkärit uskoivat Loirilla olevan elinaikaa 2–6 kuukautta.

Tiedotteen mukaan Loiri menehtyi keskiviikkona sairauden uuvuttamana helsinkiläisessä sairaalassa. Loiri tiesi tulevan kohtalonsa tammikuussa saadusta lohduttomasta diagnoosista asti ja oli täysin valmis ja hyväksynyt yhden matkan päättymisen ja toisen alkamisen.

Amnestyn Suomen-osasto ei osannut odottaa Ukraina-raportin aiheuttamaa raivoa mutta seisoo sen takana: ”Keskustelu­ilma­piiri on muuttunut musta­valkoiseksi”

7.8. 18:48

AMNESTYN Suomen-osaston toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mukaan ihmisoikeusjärjestö seisoo yhä ”ehdottomasti” raporttinsa takana.

”Ukrainan sotilaiden asettautuminen asemiin ei ole aina ollut eettistä. Olemme haastatelleet useita siviilejä, jotka ovat kertoneet, ettei heitä ole varoitettu sotilaiden tulosta”, hän sanoo.

Johanssonin mukaan Amnesty pyrkii riippumattomana järjestönä viestimään avoimesti molempien osapuolien sotarikoksista.

”Samalla myönnämme, että olemme epäonnistuneet viestinnässä. Emme halunneet, että raportti tulkittaisiin niin, että syyllistämme Ukrainaa Venäjän sotarikoksista. Olisi vielä selkeämmällä tavalla pitänyt tuoda esiin, että Venäjä on pääsyyllinen.”

AMNESTYSSA ei osattu odottaa raportin herättämää raivoa. Johansson ei ole itse kokenut mitään vastaavaa uransa viimeisen 30 vuoden aikana. ”Emme uskoneet, että kyseessä olisi niin järisyttävä väite. Sodassahan sotarikokset ovat enemmän sääntö kuin poikkeus”, hän sanoo.

Vain Amnestyn kohdalla vastaanotto on ollut näin myrskyisä. Palautetta on tullut niin paljon, että bottiviestien lomasta on ollut mahdoton perata esiin kaikkia asiallisia yhteydenottoja, Johansson kertoo. Järjestön kansainvälinen johto on saanut satojatuhansia viestejä.

Sairaaloiden päivystysruuhkat ovat poliittisten päätösten seurausta

7.8. 2:00

Suomi on maailman ainoa maa, jossa perusterveydenhuolto on sälytetty kuntien vastuulle.

ULKISUUDESSA on käyty keskustelua sairaalapäivystysten ruuhkista. Ministeri Aki Lindén (sd) on esittänyt henkilökunnan urakkapalkkausta ruuhkien purkamiseksi, ja sairaalajohtajat ovat pohtineet, että henkilökunnan hyvinvointiin voitaisiin panostaa nykyistä enemmän.

Keskustelun historiattomuus on hämmentävää, sillä päivystysten ongelmat eivät ole henkilökunnan jaksamisen ongelmia, vaan suoraa seurausta suomalaisen terveyspolitiikan viime vuosikymmenten valinnoista.

Suomi on maailman ainoa maa, jossa perusterveydenhuolto on sälytetty kuntien vastuulle. Kunnallisia terveyskeskuksiamme on tietoisesti aliresursoitu niin, että akuutteja lääkäriaikoja ei ole tarjolla, jolloin oireistaan huolestuneet kansalaiset hakeutuvat sairaaloiden päivytyksiin vaivoineen, jotka potilaan tunteva omalääkäri voisi hoitaa puhelimitse tai tapaamalla potilaan vastaanotollaan saman tien.

Sauli Niinistö varoittaa Suomelle vaikeasta käänteestä – MT: ”Tämä voi vaikuttaa myös Euroopan yhtenäisyyteen”

7.8.2022 09:25

Presidentin mukaan huoli sodan laajenemisesta kasvaa ja samaan aikaan Euroopassa valmistaudutaan sodan aiheuttamaan energiakriisiin ja sitä seuraavaan taloudelliseen taantumaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi Maaseudun tulevaisuuden (MT) haastattelussa, että riski ja huoli eskalaatiosta eli Ukrainan sodan laajenemisesta kasvaa.

Samaan aikaan Euroopassa valmistaudutaan sodan aiheuttamaan energiakriisiin ja sitä seuraavaan taloudelliseen taantumaan.

”Myös meillä Suomessa on jo pitkään totuttu elämään sen ajatuksen kanssa, että ensi vuonna asiat ovat vielä paremmin. Sellainen käänne, että yhtäkkiä näin ei enää olekaan, vaan haasteet kasvavat, on vaikea”, Niinistö kommentoi.

Amnestyn Ukrainan puolustusvoimia arvosteleva raportti herättää raivoa Ukrainassa – järjestön Ukrainan-toimiston johtaja jätti tehtävänsä

6.8

Amnesty on puolustanut raporttiaan, jossa se sanoo Ukrainan armeijan vaarantaneen siviilejä. Järjestön Ukrainan edustajan mukaan Ukrainalle ei annettu tarpeeksi aikaa vastata raportin väitteisiin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin torstaina julkaisema Ukrainan armeijaa arvosteleva raportti (siirryt toiseen palveluun) on nostattanut raivoa Ukrainassa sekä monissa Ukrainaa sodassa tukevissa. Ukrainalaiset ovat arvostelleet raporttia Venäjää myötäileväksi ja Venäjän disinformaatiota toistavaksi.

Julkaisemassaan raportissa Amnesty International syytti Ukrainan armeijaa siviilien hengen vaarantamisesta, kun nämä ovat perustaneet sotilastukikohtia asutusalueille, mukaan lukien kouluihin ja sairaaloihin.

Amnestyn Ukrainan toimistolla raportti ei saanut lämmintä vastaanottoa. Uusin käänne jutussa koettiin, kun Amnestyn Ukrainan toimiston päällikkö Oksana Pokalchuk ilmoitti eroavansa tehtävästään järjestön julkaiseman kohuraportin vuoksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky on arvostellut Amnestyn raporttia kovin sanoin. Zelenskyi totesi, että Amnesty yrittää armahtaa "terroristivaltio" Venäjän ja siirtää vastuuta hyökkääjältä uhrille.

Amnestyn pääsihteerin Agnes Callamardin mukaan raportti on huolellista työtä.

– Tulokset perustuvat todisteisiin, joita keräsimme laajojen tutkimustemme aikana. Ne perustuvat samoihin tiukkoihin standardeihin ja määrätietoisiin prosesseihin kuin kaikki Amnesty Internationalin työ.

Presidentti Zelenskyi jäi kiinni veroparatiisiyhtiöistä – Ukrainan haaveet sortuvat korruptioon.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan korruptio on este jo maan Nato-jäsenyydelle.

Teitä tarkkaillaan

7.8 2:00 | Päivitetty 5:56

Venäjä-asiantuntijat ja -tutkijat ovat tunteneet poliitikkojen ja julkisuuden polttavan katseen niskassaan.

KESÄLLÄ 2021 yliopistonlehtori Saara Ratilainen palasi lomansa jälkeen töihin ja hämmästyi. Sosiaalisessa mediassa levisi vauhdilla kuvakaappaus hänen johtamansa tutkimushankkeen rahoituspäätöksestä.

MTV:n toimittaja Ivan Puopolo nosti Twitterissä hankkeen yhdeksi esimerkiksi tutkimuksesta, jonka hyöty suomalaisille on kyseenalainen. Esimerkkejä verorahoilla tehtävistä turhista tutkimuksista käsiteltiin blogeissa, kolumneissa ja Iltalehden pääkirjoituksessa.

Ratilaisen projektin kannalta raskauttavaa tuntui olevan yksi f-alkuinen sana. Tutkimuksen otsikko oli Medioitunut feminismi nyky-Venäjällä.

Rahoitusvaiheessa Venäjällä toimi vielä monia itsenäisiä medioita, jotka käsittelivät yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten naisten ja vähemmistöjen oikeuksia. Hanke pyrkii selvittämään, mikä rooli näillä sisällöillä on nyky-Venäjän yhteiskunnassa.

Tutkimus näyttää osuneen karmivalla tavalla oikeaan aikaan. Tutkijat olivat juuri aloittaneet aineiston keräämisen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

HEINÄKUUSSA 2022 Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola avautui poikkeuksellisella tavalla. Aaltola kertoi, että tutkijoiden puheita Venäjään liittyvistä uhkakuvista on yritetty rajoittaa.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen Sirkka-Liisa Anttila (kesk) nimitti instituuttia ”Naton haarakonttoriksi Suomessa”. Hän ihmetteli, miksi veronmaksajien rahoilla tehdään selvitys, joka esittelee faktoina reaalielämälle ”täysin vieraita” asioita, kuten sitä että Suomen tulisi hoitaa Venäjä-suhteitaan EU:n kautta.

YKSI kiistellyn mutta myös kiitetyn raportin kirjoittajista on Upin johtava tutkija Sinikukka Saari.

”Alussa sanottiin, että tutkijat saavat tehdä vapaata tutkimustyötä, mutta sitten ohjausryhmässä tartuttiin ihan yksittäisiin sanoihin”, Tynkkynen kertoo.

Tynkkynen sanoo kokeneensa, että tutkijoiden kriittistä näkökulmaa Suomen ja Venäjän energiayhteistyöhön haluttiin pehmentää. Raportin mukaan maiden energiakaupassa ei ole kyse keskinäisriippuvuudesta, vaan Suomi on riippuvainen Venäjästä. Tynkkysen mukaan ministeriöiden ja ”osin myös Huoltovarmuuskeskuksen” edustajat vastustivat tätä näkökulmaa.

Kommentti: Suomi on riippuvainen Venäjästä siitä ei ole kahta sanaa, joka toisin väittää hän haukkaa sitä ihteään. Oli sota tai ei Venäjä suhteita pitää hoitaa puolin ja toisin se on ainoa keino välttää tulevia konflikteja. Käpertymällä Nato kortin ja EU:n helmoihin Suomi on tuhoon tuomittu ja antaa Venäjälle perusteet hyökätä Suomeen.

Putinin ex-luotto­miehen Dmitri Medvedevin muutos: Suomen ystävä päätyi sota­haukaksi

7.8 7:00

– Ei ole kaikkein mukavin tulevaisuudenkuva, että oman kodin kynnyksellä on meidän Iskandereitamme, hypersoonisia ohjuksiamme ja ydinaseilla varustettuja sotalaivojamme, Medvedev tuuttasi venäläiselle aikakauslehdelle Argumenty i Faktylle kesäkuussa, kun puheeksi tulivat pohjoismaiden Nato-hakemukset.

VENÄJÄN hyökättyä Ukrainaan ei mennyt kuin päiviä, kun Medvedev jo tarkasteli naapurimaiden näkymiä “kiikaritähtäimen läpi” VKontakte-kirjoituksessaan.

56-vuotiaan puheet herättivät kummastusta, sillä Suomessa hänet muistettiin miehenä, joka lähetti presidentti Tarja Haloselle rotukissan junalla, kehui Kultarannan raparperimehua ja hymyili kuin Hangon keksi virallisissa yhteiskuvissa.

ULKOPOLIITTISEN instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila löytää nopeasti syitä Suomen “ystävän” U-käännökselle.

– Hänen asemansa pudotus ja sitä seurannut julkisuus­kuvan täydellinen romahtaminen.

– Ensin mahdollisen toisen kauden presidentti­haaveiden haihtuminen ja sitten ero pää­ministerin paikalta ja siirtyminen jonkinlaiseksi Putinin peli­nappulaksi turvallisuus­nevostoon.

– Kunhan kysyn. Kuka väitti, että Ukraina edes on maailmankartalla kahden vuoden päästä? The Guardian uutisoi Medvedevin kirjoittaneen viestipalvelu Telegramiin kesäkuussa.

Sen jälkeen verbaalinen tulitus on kiihtynyt aina vain uusiin lukemiin.

– Mutta miksi tarvitsee olla näin jumalattoman radikaalia? kysyy puolestaan Lassila.

– Puheet alkavat lähennellä jo zhirinovskilaista horinaa, ja se on oma kysymyksensä.

Vladimir Zhirinovski oli venäläinen äärikansallinen poliitikko, joka muun muassa lupasi palauttaa Viipurin Suomelle, jos tulee valituksi presidentiksi, mutta ilmoitti myöhemmin, että Suomen pitääkin palata osaksi Venäjää.

Jälkimmäistä hän perusteli sillä, että katsoi Suomen itsenäistyneen laittomasti.

NAAPURIMAIDEN rajoja päätyi Medvedevkin taannoin piirtelemään uusiksi. Hän kuvaili VKontaktessa, mitkä alueet Venäjä haukkaa Ukrainan jälkeen.

LASSILA löytää Medvedevin raivolle vielä yhden mahdollisen syyn; Ilja-pojan pakkopaluun Yhdysvalloista, jossa tämän on kerrottu oleskelleen.

– Kyllä Ilja Medvedev ilmeisesti on Yhdysvalloissa ollut, ja sitäkin on spekuloitu, että hän on joutunut lähtemään sieltä kaikkien näiden pakotteiden ja muun takia.

– Siinä voi olla perää, että Medvedevin asenne on aidosti muuttunut sen takia, että hän on katkeroitunut siitä, että länsi on hänen näkökulmastaan tietenkin perusteetta aiheuttanut hänelle ja hänen perheelleen menetyksiä. He ovat varmasti menettäneet italialaisia viinitilojaan ja muita.

Sinunkin sähkösi saattavat katketa ensi talvena energiapulan takia – näin varaudut kiertäviin sähkökatkoihin

7.8. 19:31

Energiapula voi iskeä kovaa suomalaisten arkeen. Vaikka ennalta suunnitellut sähkökatkot ovat epätodennäköisiä, kannattaa kotiin varata ainakin vettä, ruokaa ja valonlähde niiden varalle.

Taiwania uhittelevan Kiinan armeija on valtava

5.8. 2:00

KIINAN ja Taiwanin välisellä Taiwaninsalmella tapahtuu nyt asioita, joilla voi olla suuria maailmanpoliittisia vaikutuksia.

Kiina aloitti torstaina alueella sotaharjoitukset, ja maan laivasto tulee Kiinan ilmoituksen mukaan noin 15 kilometrin päähän Taiwanin rannikosta – lähemmäksi kuin kertaakaan 1990-luvulla nähdyn Taiwaninsalmen kriisin aikana. Tilanne on poikkeuksellisen tulen­arka, ja alueen tulevaisuudesta on jälleen herännyt huoli.

Sotaharjoitukset ovat Kiinan vastaus siihen, että Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vieraili Taiwanissa kahden päivän ajan. Hän on korkea-arvoisin Taiwanissa vieraillut yhdysvaltalaispoliitikko 25 vuoteen.

Yhdysvallat tappoi al-Qaidan johtajan, joka tunnettiin WTC-iskujen ”aivoina” ja bin Ladenin lääkärinä

2.8. 1:04 | Päivitetty 2.8. 6:14

Kyseessä on merkittävin takaisku terroristiryhmälle Osama bin Ladenin tappamisen jälkeen.

YHDYSVALLAT on tappanut al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahirin Afganistanin pääkaupunki Kabuliin tehdyssä lennokki-iskussa. Kyseessä on merkittävin takaisku terroristijärjestölle sen jälkeen, kun Osama bin Laden tapettiin vuonna 2011.

Asian vahvisti Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden. Hän piti tiedotustilaisuuden asiasta tiistain vastaisena yönä.

”Syvästi epäeettistä” - Fortune: Kauppaketju vakoilee asiakkaitaan kasvojentunnistuksella ja lisää ihmisiä tarkkailulistalle

30.7.202213:30

Osa asiakkaista joutuu salaiselle tarkkailulistalle ja heidän pääsynsä kauppoihin voidaan estää.

Brittiläinen supermarkettiketju on joutunut oikeustoimien kohteeksi käytettyään kasvojentunnistusteknologiaa ja salaista tarkkailulistaa torjuakseen rikollisuutta kaupoissaan, kirjoittaa Fortune .

Toisin sanoen täysin viattomia asiakkaita voidaan vakoilla ja estää heiltä pääsy useisiin ketjun liikkeisiin, järjestö muistuttaa.

Loisteputket ledeiksi - katso tästä, mitä pitää ottaa vaihdossa huomioon

Lähteet: Tukes, lamppu- ja valaisinvalmistajat

Led-valoputkilla on monta etua verrattuna loisteputkiin. Ne ovat ympäristöystävällisempiä, pitkäikäisempiä, energiapihejä ja turvallisia, ja niitä on moneen käyttötarkoitukseen.

Vanhan loisteputkivalaisimen modernisointi led-aikaan käy parhaimmillaan helposti. Loisteputki vain kierretään irti ja tilalle laitetaan led-putki. Lisäksi pitää vaihtaa sytytin, joka seuraa led-valoputken mukana. Tuotteen ohjeita noudattaen työn saa tehdä itse.

Uusi sytytin – käytännössä oikosulkupala – tarvitaan, koska led toimii toisin kuin loisteputki. Loisteputkessa on kaasua, jonka sytyttää sähköpurkaus. Virran määrää rajoittaa valaisimeen rakennettu magneettinen kuristin. Kuristin saa jäädä, vaikka sitä ei enää tarvita, mutta vanha sytytin ei.

Tarkasti ottaen kuristinkin kannattaisi poistaa, jos halutaan vähentää valaisimen tehohäviöitä ja kohentaa paloturvallisuutta. Tämän saa kuitenkin tehdä vain sähköalan ammattilainen.

Kahden loisteputken valaisimissa muutos ei ole yhtä vaivaton. Niissä loisteputket on usein kytketty sarjaan, jolloin ledit eivät toimi oikein. Kytkentä olisi muutettava rinnankytkennäksi, mutta työn saa tehdä vain ammattilainen.

Jos jo vaihdoit ledit tällaiseen valaisimeen, huomaat ongelman siitä, että toinen putki palaa kirkkaammin kuin toinen. Tällöin on järkevintä vaihtaa koko valaisin uuteen.

Uusimmissa loisteputkivalaisimissa on lisäksi elektroniikkaa, kuten elektroninen sytytys, jonka kanssa tavallinen led-valoputki ei toimi. Markkinoille on kuitenkin jo tullut led-putkia, jotka sopivat tällaisiinkin valaisimiin – lampun valinnassa tulee siis olla tarkka.

Sitten onkin aika marssia kauppaan tutkimaan led-valoputkien myyntipakkauksia. Niistä tarkistetaan tuotteen käypäisyys omaan valaisimeen, putken oikea pituus, sopiva valoteho ja omaa silmää miellyttävä valon värilämpötila.

Ennen lamppuja vertailtiin wattien perusteella. Watit kertovat kuitenkin vain lampun sähkönkulutuksesta. Luumenit sen sijaan kertovat, kuinka paljon valoa lamppu tuottaa. Noin 800 luumenin led vastaa valoteholtaan 60 watin hehkulamppua. Led-putkista saa tyypillisesti valoa 3 000–4 000 luumenin verran.

Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (K). Korkean K-arvon valon aistimme sinertävänä ja kylmänä, matalan lämpimänä. Jos huoneessa käytetään myös muita valonlähteitä, led-putkien värilämpötila kannattaa sovittaa yhteen niiden kanssa. Jos haluat kotiin päivänvaloa, valitse 5 000–6 500 kelvinin led.

Kirsi Varhila: Tavoitteena on, että vuodenvaihteessa kenenkään palveluihin ei tule katkoksia

Yle Uutiset

Kirsi Varhila on johtanut Satakunnan hyvinvointialuetta noin kuukauden ajan. Kunnilta siirtyvät hyvinvointialueiden hoidettavaksi vuodenvaihteessa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi.

Hyvinvointialueen johtajana kesäkuun alussa aloittanut Kirsi Varhila nimeää toiseksi keskeiseksi tavoitteeksi sen, että henkilöstön palkat saadaan maksettua.

Parhaillaan rakennetaan Satakunnan hyvinvointialueen hallintoa (ja se maksaa maltaita: toimituksen huomautus) ja sen hiomiseen menee Varhilan arvion mukaan vielä ensi vuosi.

Purjehtija Tapio Lehtinen lähtee kahteen kisaan maailman ympäri

Pullopostia

Äärimmäisen haastavaan Golden Globe Race -yksinpurjehduskilpailuun osallistunut ja sisukkaalla suorituksellaan lajin maailmantähtien joukkoon noussut suomalaispurjehtija Tapio Lehtinen tekee näyttävän paluun purjehduksen kuninkuuskisoihin. Lehtinen starttaa syyskuun 4. päivänä GGR-yksinpurjehduskilpailuun, josta hän uskoo suoriutuvansa vähintään kolme kuukautta edellistä, 322 vuorokauden mittaiseksi venynyttä suoritustaan nopeammin. Ensi vuonna Lehtinen starttaa täydellä miehistöllä purjehdittavaan legendaarisen Whitbread Round the World -kisan 50-vuotisjuhlakilpailuun Ocean Globe Raceen.

”Galianan tiimi koostuu pääosin uuden sukupolven purjehtijalupauksista, joilla on valtavasti intoa, taitoa, ennakkoluulottomuutta, periksiantamattomuutta ja älyä. Meitä vanhempia konkareita on mukana vain kolme ja tavoitteenani onkin siirtää osaamista ja kokemusta seuraavalle purjehtijoiden sukupolvelle”, sanoo Tapio Lehtinen.

Ranskan Les Sables-d’Olonnesta tulevan syyskuun 4. päivänä starttaavassa Golden Globe Race -yksinpurjehduskilpailussa kisataan klassisilla veneillä maapallon ympäri ilman pysähdyksiä. Noin 30 0000 merimailin (55 560 km) pituista koitosta pidetään purjehduksista haastavimpana. Lehtisen 36-jalkaisen purjeveneen S/Y Asterian matkanteko vuoden 2018-kisassa hidastui pohjaan tarttuneiden barnakkeleiden, eli hanhenkaulakotiloiden vuoksi. Ylivoimaisilta vaikuttaneet haasteet voittaneen sisukkaan suomalaiskapteenin 322 päivän mittainen suoritus nosti Lehtisen kansainvälisten lajilegendojen joukkoon. Hän onkin purjehdushistorian kuudes ihminen, joka on kiertänyt maapallon yksin ilman pysähdyksiä, varuste- ja muonatäydennyksiä tai automaattiohjauslaitteita sekä elektronisia navigointivälineitä.

Info
Tapio Lehtinen tekee näyttävän paluun purjehduksen kuninkuuskisoihin

Tapio Lehtinen havaitsi vuoden 2018 Golden Globe Race -yksinpurjehduskilpailussa, että maailman merillä on paljon vähemmän elämää verrattuna ensimmäiseen maailman-ympäripurjehdukseensa lähes 40 vuotta sitten. Lehtinen haluaa purjehduksiensa yhteydessä herättää huomiota maailman merien tilaan ja sai kumppaneikseen samat arvot jakavia tukijoita. Suomalainen 3stepIT on Asterian ja Lehtisen GGR-kisaprojektin pääyhteistyökumppani.

SÄHKÖINEN RETKEILY-REITTIKARTTA ON JULKAISTU

27.07.2022

Porin kaupunki on julkaissut sähköisen retkeilyreittikartan, jossa on tällä hetkellä Ahlaisista Joutsijärvelle kulkeva pitkä reitti. Tarkoituksena on laajentaa karttaa myös kattamaan muita Porin alueen retkeilyreittejä.

Retkeilyreitti löytyy osoitteesta

Ympäristö­ystävällinen kuolema

26.7. 2:00 | Päivitetty 26.7. 8:35

Vuonna 2016 Suomen hautausala kielsi keinokuidulla vuoratut arkut, jotka aiheuttivat vaaraa krematorioissa eivätkä maatuneet kunnolla. Maailmalla ekohautaus on vielä askeleen edellä.

MITÄ, jos kuolemasi jälkeen ruumiisi liuotettaisiin emäksisessä nesteessä tai kompostoitaisiin ekologisuuden nimissä?

Useassa maassa tällaiset hautaustavat ovat jo käytössä, mutta Suomessa niiden käyttöönotolle on monia esteitä lainsäädännöstä lähtien. Yksi kysymys on se, miten hautaustoimesta vastaava kirkko menetelmiin suhtautuisi.

Hautaustoimilain mukaan ruumista tai tuhkia on käsiteltävä tavalla, joka kunnioittaa vainajan muistoa, katsomusta ja toivomuksia. Maailmalla monen toiveena on ympäristöystävällisempi kuolema.

Kommentti: Kun kaikki nähdään taloudellisen hyödyn ja ilmaston muutoksen näkökulmasta olemme kovaa vauhtia menossa maailmaan jossa syntyvä lapsi vesituhkataan ja pieni osa aivoista ehkä digitoidaan tekoälyn käyttöön. Olemmeko silloin saavuttaneet ihmiskunnan "älyllisen huipun"?

Vesituhkausta mainostetaan ekologisena vaihtoehtona perinteisille hautaustavoille, ja lopputuotteeksi jäävälle nesteelle voi olla myös hyödyllisiä käyttökohteita: esimerkiksi Australian Uudessa Etelä-Walesissa sitä käytetään istutusmetsien lannoittamiseen.

”SUOMESSA keskustelu on vielä lapsenkengissä”, sanoo skotlantilaisen vesituhkausyritys Resomationin brändilähettiläs Stephanie Sinclair-Lappi.

Sinclair-Lapin mukaan suurimmat kysymykset liittyvät lainsäädäntöön, joka tuntee vain perinteisen hautauksen ja tuhkauksen sekä edellyttää molemmissa arkun.

Vesituhkauksessa käytetään villasta valmistettua arkkua, joten menetelmän hyväksyminen saattaisi vaatia lakiin arkun valmistusmateriaaliin liittyvää täsmennystä, Sinclair-Lappi sanoo.

Resomationin teettämien selvitysten mukaan menetelmän ympäristöhaitat ovat yli seitsemän kertaa arkkuhautausta pienemmät ja kasvihuonepäästöt 35 prosenttia perinteistä tuhkausta pienemmät.

Vesituhkauksessa ruumiin liukeneminen kestää noin neljä tuntia, ja siihen kuluu energiaa alle viidesosa verrattuna tuhkaukseen. Menetelmässä ei myöskään vapaudu pienhiukkasia saman tapaan kuin tuhkauksessa.

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι Retkeilyreitistö

Info
Kuva: Vlada