1
2
3
4
5 GEIRANGER SKYWALK Live. Geiranger Skywalk – walking on air Mt. Dalsnibba’s new viewing platform was officially opened in August 2016. Thanks to its ingenious floor surface and glass guard rail offering unimpeded views, Geiranger Skywalk gives you a sensation of floating – though of course you are perfectly safe! With a clear drop of approx. 500 m beneath your feet, you can enjoy magnificent views of Geiranger and the fjord below, as well as across to the mountains and Blåbreen glacier.

webistä tältä sivustolta

Venäjä pilkkaa Eurooppaa kaasu­videolla – heleä nais­ääni laulaa pitkästä ja lumisesta talvesta
”On ihan selvä homma, että sähkön hinta laskee merkittävästi”, arvioi asiantuntija Olkiluoto-efektiä.
Sähkön hinta laskee selvästi huipputasoilta, kun Olkiluodon kolmosreaktorin täysi tuotanto 1 600 megawatin teholla alkaa.
Päivän lehti 26.8.2022|Pääkirjoitus Työvoimapula voi pakottaa koviin palkankorotuksiin

Kuningatar Elisabet II oli Britannian pitkäikäisin ja pitkäaikaisin hallitsija

9.9

Hän oli paitsi Yhdistyneen kuningaskunnan myös usean Kansainyhteisön maan valtionpäämies sekä Kansainyhteisön johtaja.

info
Kuva: Victoria Borodinova

Elisabetin valtakautta kuningattarena tuli helmikuun 6. päivänä 2022 täyteen tasan 70 vuotta. Samalla Britanniassa käynnistyi platinajuhlavuoden vietto, joka huipentui kesäkuun alun pitkään viikonloppuun.

Kuningatar nähtiin platinajuhlissaan huiskuttamassa Buckinghamin palatsin parvekkeelta. Kansalaiset ympäri maata juhlivat Elisabetia katukekkereissä. Juhlallisuuksien huippuhetkiin lukeutui myös filminpätkä kuningattaren ja Paddington-karhun teehetkestä.

Selvää oli kuitenkin jo silloin, että kuningattaren, 96, voimat olivat heikkenemässä. Voimia oli koetellut myös helmikuussa 2022 todettu koronavirustartunta.

Elisabet (englanniksi Elizabeth) Alexandra Mary syntyi Yorkin herttuaparin esikoiseksi. Pikkuprinsessan isä oli prinssi Albert eli Bertie, kuningas Yrjö V:n toiseksi vanhin poika. Nimensä tytär sai äitinsä Elizabethin mukaan. Herttuatar oli vanhaa skotlantilaista aatelissukua.

Kuningattaren tärkein perintö on velvollisuuden­tunto – nyt monarkia voi alkaa horjua

Britanniassa vain harva muistaa aikaa ennen kuningatar Elisabetia. Kuningattaren olennaisin tehtävä oli ”olla” ja luoda näin jatkuvuuden tunnetta, kirjoittaa HS:n kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä. Nyt edessä ovat entistä tuulisemmat ajat.

EI tarvitse olla monarkisti tai rojalisti tai edes minkään sortin traditionalisti ymmärtääkseen, että kuningatar Elisabetin II:n merkitys Britannialle oli valtavan suuri.

KUNINGATAR on ollut vuosikymmenet olennainen osa Britannian – ja koko muunkin maailman – visuaalista uutisympäristöä ja samalla väistämättä myös osa ihmisten muistoja.

Vaikka maailma ympärillä kuinka muuttui ja kriisit seurasivat uusia kriisejä, jatkoi kuningatar tunnollisesti omia tehtäviään: pääministeritapaamisia, siltojen ja laivojen vihkiäisiä, ulkomaalaisten diplomaattien vastaanottamista, joulupäivänpuheitaan sekä koiriensa ja hevostensa kanssa puuhastelua.

KUNINGATTAREN tärkein perintö onkin velvollisuudentunto.

Hänellä oli korkea työmoraali. Omat työt piti hoitaa mahdollisimman hyvin. Ja työ, se tuli aina ennen hupia.

Kuningatar jatkoi töitään aina viime hetkiinsä asti. Harva lähes satavuotias jaksaa ja pystyy vastaavaan.

Samaa koulukuntaa edusti kuningattaren huhtikuussa 2021 99-vuotiaana kuollut aviomies prinssi Philip, joka jäi eläkkeelle vasta 96-vuotiaana. Pariskunta oli tässäkin mielessä kuin luotu toisilleen.

KUNINGATTAREN vielä eläessä monarkian tulevaisuuden vakavasti kyseenalaistavat puheenvuorot olivat Britanniassa harvassa.

Oli kuin kukaan ei olisi halunnut tuottaa iäkkäälle kuningattarelle pahaa mieltä. Monarkian kyseenalaistamisen olisi voinut tulkita hänen elämäntyönsä vähättelynä.

Venäjän Putinilta surunvalittelut kuningatar Elisabetin kuoleman johdosta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esittänyt surunvalittelunsa Britannian uudelle kuninkaalle Charlesille tämän äidin, kuningatar Elisabetin kuoleman johdosta. Putin toivotti uudelle kuninkaalle rohkeutta ja jaksamista.

Putinin mukaan Elisabet nautti vuosikymmenten ajan ansaitusti alamaistensa rakkaudesta ja kunnioituksesta sekä auktoriteetista maailmannäyttämöllä. Venäjän presidentin mukaan Britannian lähihistorian tärkeimmät tapahtumat olivat lähtemättömästi sidoksissa kuningattaren nimeen.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on esittänyt surunvalittelunsa Britannialle, jonka hallinto on tukenut Ukrainaa avokätisesti sen puolustautuessa Venäjän hyökkäykseltä.

Google Maps saa uudistuksen Suomessa – säästää käyttäjälle selvää rahaa

7.9

Karttaohjelmisto alkaa jatkossa ehdotta ekologisimpia – ja edullisimpia – ajoreittejä.

GOOGLE tuo Maps-karttapalveluunsa Suomessa muutoksen, jossa se alkaa ehdottaa ekologisinta ajoreittiä kohteeseen. Jos nopein reitti ei ole taloudellisin, karttapalvelu tarjoaa molempia vaihtoehtoja. Jos vaihtoehtoja tarjotaan kaksi, reittien vertaileminen on mahdollista.

Laskennassa huomioidaan muun muassa teiden kunto ja ruuhkatilanne.

Google perustelee muutoksia rahansäästön ohella ilmastosyillä. Ominaisuus tulee käyttöön samaan aikaan 40 Euroopan maassa. Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Saksassa se on jo käytössä. Googlen mukaan nopeamman reitityksen käyttö on säästänyt tähän mennessä puolen miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt.

Maps antaa myöhemmin valita myös, ollaanko liikenteessä bensiini-, diesel-, sähkö- vai hybridiautoilla, mikä vaikuttaa myös reittivalintaan.

Tämä mies kohahdutti Suomen bussiliikennettä kymmenen vuotta sitten – Nyt hänellä on uusi suunnitelma junaliikenteeseen

7.9

Onnibus-yhtiöstä tuttu Pekka Möttö on mukana uudessa Suomen Lähijunat oy:ssä. Uusi junaoperaattori aloittanee liikennöinnin vuoden 2024 lopulla. Ensimmäinen vuoro tulee Turun ja Uudenkaupungin välille, mutta kiikarissa on myös Pirkanmaa.

Reilu kymmenen vuotta sitten linja-autoliikenteessä tehtiin historiaa. Koko alaa kohahduttanut Onnibus.com-yhtiö aloitti liikenteen Tampereelta Poriin. Matkan hinta ei päätä pyörryttänyt. Se oli aluksi kolme euroa.

Nyt yhtiön entinen toimitusjohtaja Pekka Möttö suunnittelee uutta. Hän on mukana tänä vuonna perustetussa Suomen Lähijunat oy:ssä. Kyse on uudesta junaoperaattorista, joka aloittanee liikennöinnin vuoden 2024 lopulla.

Liikkeelle lähdetään lähijunavuorosta Varsinais-Suomessa. Möttö kertoo, että yhtiö kunnostaa VR:n vanhoja SM2-sähkömoottorijunia. Sopimus on jo tehty. Kaikkiaan tarkoitus on kunnostaa 11 junaa. ”Käytännössä kyse on romuraudasta, jota saamme ostaa. Meillä on resurssit kunnostaa kalusto niin, ettei matkustaja huomaa mistään, että kuljetaan 1970-luvun rungon päällä.”

Venäjä pilkkaa Eurooppaa kaasu­videolla – heleä nais­ääni laulaa pitkästä ja lumisesta talvesta

6.9

Videon alussa näytetään, kuinka Gazpromin työntekijä kääntää kaasun paineen putkessa nollille ja kaasuliekki sammuu. Yleisesti uskotaan, että video on Gazpromin tahallista trollausta Euroopalle.

VENÄJÄN sosiaalisessa mediassa leviää vauhdilla video, joka vaikuttaa olevan Kremlin ja kaasuyhtiö Gazpromin tapa muistuttaa Eurooppaa tulossa olevasta kylmästä talvesta.

Videon alussa näytetään, kuinka Gazpromin viralliseen työasuun pukeutunut henkilö napsauttaa kytkimestä ja kaasun paine laskee alas.

Kun nämä kuvat yhdistetään näkymiin eurooppalaisista kaupungeista ja taustalla kuuluvaan lauluun pitkästä ja lumisesta talvesta, vihjaus on selvä. Toisin sanoen: Gazpromilla on valta kytkeä pois kaasu Saksaan menevästä Nord Streamista, jonka jälkeen Eurooppa alkaa jäätyä.

Hallitus julkaisi energiayhtiöiden hätä­rahoituksen tiukat ehdot: Korko voi nousta lähes 20 prosenttiin, bonuksia ja osinkoja ei saa jakaa

5.9

Korko voi nousta 20 prosentin tuntumaan, jos yhtiö ei kykene antamaan vakuutta eikä järjestä suunnattua antia valtiolle.

Jos energiayhtiöt joutuvat turvautumaan valtion lainaan, korko on 6 kuukauden euribor, jonka päälle tulee 10 prosenttiyksikön marginaali vuodessa ensimmäisten 6 kuukauden ajan. Sen jälkeen marginaali on 12 prosenttiyksikköä lainan juoksuajan loppuun asti.

Laina-aika on korkeintaan kaksi vuotta. Kuuden kuukauden euribor oli perjantaina noin 1,3 prosenttia eli laina maksaisi nyt 11,3 prosenttia.

Valtio valmisteli ohituskaistalta Fortumille yli 2 miljardin kriisilainan Solidiumin kautta – näin toimitusjohtaja Rauramo kommentoi lainaa

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo, että laina nostetaan, jos johdannaisten hinnat nousevat "hyvin paljon korkeammiksi". Kovat lainaehdot kuvastavat Rauramon mukaan sitä, että laina on viimeinen vaihtoehto.

Mistä on kyse?

  • Sähköyhtiöt ovat kiireisen rahoituksen tarpeessa, koska niiltä vaaditut vakuudet ovat nousseet valtavasti.
  • Fortum on Suomen suurin sähköyhtiö, joten yksin siltä vaaditaan useiden miljardien vakuuksia.
  • Vakuuksia tarvitaan johdannaismarkkinoilla, missä sähkön tuottajat ja ostajat käyvät kauppaa tulevien kuukausien sähkötoimituksista.
  • Jos sähköä on luvannut myydä vaikkapa 50 eurolla ja markkinahinta nousee esimerkiksi 300 euroon, vakuudeksi on talletettava erotus eli 250 euroa.
  • Yhtiöiden on talletettava vakuuksia siltä varalta, että ne eivät pystyisikään toimittamaan sähkön lupaustensa mukaisesti. Vakuudet palautuvat yhtiölle, kun ne ovat toimittaneet lupaamansa sähkön.

Kapina kasvaa brittien joukossa: Kansan­liike aikoo jättää energia­laskut maksamatta

6.9

Don’t Pay -kampanja kehottaa brittejä jättämään energialaskut maksamatta. Jos tarpeeksi moni liittyy mukaan, eivät yhtiöt voi mitään. Yorkshiressä asuva Fern Bast on jo katkaissut kaasun ja sähkön suoraveloituksen ja kehottaa kaikkia tekemään samoin.

ENERGIAN hinnan lähes kaksinkertaistuminen on synnyttänyt kapinallisen kansanliikkeen Britanniassa.

Don’t Pay -kampanja kehottaa kuluttajia yksinkertaisesti jättämään sähkö- ja lämmityslaskunsa maksamatta.

IDEANA ja edellytyksenä on, että tarpeeksi moni lähtee kampanjaan mukaan. Kun isot asiakasmassat eivät maksa laskujaan, energiayhtiöt ovat voimattomia. Kaikilta ei voi katkaista sähköjä ja kaasuja, eikä jokaista voi vetää raastupaan.

Kampanjan tavoitteena on, että miljoona ihmistä liittyy yhteiseen rintamaan lokakuun alkuun mennessä. Syyskuun alussa jo yli 133 000 ihmistä oli sitoutunut heittämään energialaskunsa roskiin.

”Kun miljoona ihmistä on mukana, katkaisemme suoraveloituksemme, jätämme laskut maksamatta, ja lakko alkaa”, kampanja kertoo verkkosivuillaan.

Energiamarkkinoiden Ofgem-valvoja ilmoitti elokuu lopussa, että kuluttajien keskimääräisen sähkö- ja kaasulaskun vuosikatto nousee lokakuun alusta 1 971 punnasta (eli noin 2  282 eurosta) 3 549 puntaan (noin 4 109 euroon).

Ensi vuonna keskimääräinen vuosilasku voi nousta jo yli 5 000 puntaan.

Astrid Lindgrenin elämän kipein vaihe muuttui elokuvaksi – suhde pomoon ja lapsen luovuttaminen sijaiskotiin

Elokuva suositus

Tanskalaisen Pernille Fischer Christensenin ohjaama Nuori Astrid -elokuva poimii aiheekseen lastenkirjailijan elämän kipeimmän tapahtumasarjan. Astrid Lindgren (tuolloin Ericsson) ryhtyi suhteeseen keski-ikäisen naimisissa olevan miehen kanssa. Hän synnytti aviottoman lapsen 18-vuotiaana ja joutui antamaan lapsensa sijaiskotiin. Tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen Peppi Pitkätossua ja Lindgrenin lastenkirjailijauraa.

Astrid Lindgrenin kirjailijuus ei ole läsnä Nuori Astrid -elokuvassa muuten kuin kehyskertomuksessa, jossa kirjailija lukee lasten hänelle lähettämiä kirjeitä. Lastenkirjailija sai säkkikaupalla postia lapsilta ja vastasi niihin tunnollisesti. Tällä pohjustetaan sitä, että ensimmäisen lapsen hylkäämiseen liittyvä tapahtumasarja vaikutti voimakkaasti Lindgrenin ihmiskuvaan ja suhteeseen lapsiin.

Nuori Astrid on keinoiltaan varsin perinteisesti toteutettu ja tunteisiin vetoava draamaelokuva rakastetun lastenkirjailijan nuoruuden kriisistä. Alba August tavoittaa nuoren Astridin roolin herkkyyden ja viehkeyden ja sekoittaa mukaan jopa ripauksen peppipitkätossumaisuutta.

Elokuvaa on kuvattu epätavallisen runsaasti käsivaralta, kulmikkaasti ja tärähdellen ilman kameran liikkeitä tasoittavaa steadycamia. Tämä saattaa luoda mielleyhtymän dokumenttiin ja sitä kautta kasvattaa autenttisuuden elämystä. Huoliteltu epookkielokuva ei sentään ole mitenkään muuten karkeata tanskalaista dogmaa.

17-vuotiaan Astridin ja viisikymppisen päätoimittaja Reinhold Blombergin suhde oli skandaalimainen, varsinkin kun Blomberg oli vielä virallisesti naimisissa. Tarinan lopputulos ei ole varsinaisesti yllätys, mutta antaa oivan kuvan 1920-luvun suvaitsemattomuudesta. Nuori Astrid kuvaa romanssin kehittymistä ja vastuukysymystä jännittävästi. Elokuva tarjoaa järkyttävän kurkistuksen yksinhuoltajaäitiyteen yhteiskunnassa, joka tuki voimakkaasti avioliittoinstituutiota ja jossa nainen oli työelämässä täysin alisteisessa asemassa.

Kommentti: Elokuvien suurkuluttaja ja hyvin nihkeästi yli seitsemän pisteitä antava antoi IMBb:ssä 10/10, kertoo elokuvan pysäyttävästä tarinasta.

Hurjat sähkön hinnat halutaan nyt kuriin muuttamalla kaupan­käynnin tapaa: ”Otatko viiden tonnin laskun vai tonnin laskun ja tunnin sähkökatkon?”

4.9

Euroopan johtajat tahtovat helpottaa kuluttajien ahdinkoa muuttamalla sähkömarkkinoiden logiikkaa. HS esittelee viisi mahdollista keinoa.

SYKSYN viiletessä Euroopan johtajat kääntävät kaikki kivet, jotta energian hinta pysyisi järjellisissä rajoissa ja yhteiskuntarauha säilyisi.

Suomessa hallitus esitteli kuluneella viikolla toimia sähkön hinnannousun lievittämiseksi. Kansallisten toimien lisäksi katse on kääntynyt Euroopan sähkömarkkinoihin, joiden osana Suomikin on.

Energiakriisi on paljastanut ongelmia niiden toiminnassa.

”Pilviin karkaavat sähkön hinnat paljastavat monin tavoin nykyisen sähkö­markkina­järjestelmämme rajoitteet”, von der Leyen totesi maanantaina Bloombergin mukaan.

MAAKAASU on hintapiikkien suurin syypää. Sen hinta on yli kymmenkertaistunut vuoden takaiseen verrattuna. Hinta alkoi nousta jo ennen Venäjän suurhyökkäystä Ukrainaan, kun kysyntä kasvoi talouden elpyessä koronašokista.

Aalto-yliopiston taloustieteen professorin Matti Liskin mukaan paras ratkaisu olisi asettaa sähkön hinnalle kohtuullinen yläraja eli katto. Se ei olisi vapaiden markkinoiden hengen mukaista, mutta Liski muistuttaa, ettei sähkö ole tavallinen tuote.

”Sähkö on välttämättömyyshyödyke. Eli kun se loppuu, siitä voi pyytää mitä vain.”

Liski toteuttaisi hintakaton niin, että kysyntää leikattaisiin hieman niinä tunteina, kun hinta uhkaa karata kuluttajan kannalta mahdottomaksi. Kalleimmat ostotarjoukset pudotettaisiin pois. Vastuu karsinnasta jäisi kantaverkkoyhtiö Fingridille.

”Fingridillä on tällaisiin tilanteisiin protokolla olemassa”, Liski sanoo. Kysyntää leikattaisiin aluksi teollisten toimijoiden kanssa sopien. Viimeisenä keinona olisivat kiertävät sähkökatkot kuluttajille.

”Jos kysytään, että otatko viiden tonnin sähkölaskun vai tonnin laskun ja tunnin sähkökatkon näinä ja näinä päivinä, niin kyllä minä ainakin ottaisin sen tonnin.”

Kuka pelasti Harry Harkimon

4.9

Erityislaatuista oli Harkimon tiivis yhteys venäläisen vallan ytimeen. Hänen bisneskumppaninsa, Gennadi Timtšenko ja Rotenbergin oligarkkiperhe, eivät olleet mitä tahansa raharikkaita. He olivat aivan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriä.

Putinin yhä aggressiivisemmaksi käynyt valtapolitiikka oli juuri johtanut Krimin miehitykseen ja Itä-Ukrainan sodan alkamiseen. Harkimo haluttiin kytköksistään huolimatta kokoomuksen ehdokkaaksi.

Sitten olivat Venäjä-kytkökset. Ne eivät olleet estäneet kokoomusta pyytämästä Harkimoa vaaleihin tai Orpoa ottamasta Harkimoa varainkerääjäkseen, mutta ministerivalinnassa oligarkkisuhteet painoivat raskaasti. Venäjä-yhteydet yksistään olisivat todennäköisesti estäneet nousun ministeriksi.

Yksi kokoomuksen sisäpiiriläinen kuvailee Harkimon olleen ”niin vahvasti Venäjän taskussa”. ”Hänellä oli selkeä taloudellinen kytkös Putinin lähipiiriin”, sanoo toinen.

Kysytään ulkopolitiikkaa johtavalta tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä. Hän on Harkimon pitkäaikainen ystävä, ja Harkimo on ollut mukana myös Niinistön presidentinvaalikampanjassa.

Capitolin mellakasta toistaiseksi pisin tuomio – Entiselle poliisille kymmenen vuotta vankeutta

2.9

Thomas Webster muun muassa taklasi poliisin ja löi tätä lyhyellä lipputangolla.

YHDYSVALLOISSA annettiin torstaina toistaiseksi pisin Capitol-kukkulan valtaukseen liittyvä tuomio. Entinen newyorkilais­poliisi Thomas Webster, joka kävi 6. tammikuuta 2021 tapahtuneen valtauksen aikana poliisin kimppuun, tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Webster, 56, joka on myös merijalkaväen veteraani, taklasi poliisin ja löi tätä lyhyellä lipputangolla. Washington Postin mukaan Webster myös poisti poliisin kaasunaamarin, mistä johtuen tämä altistui kyynelkaasulle. Oikeudessa hän väitti kyseen olleen itsepuolustuksesta.

”Hurjaa” – Suomalaiset sotatarvikkeet viedään nyt käsistä maailmalla

1.9

Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti kysyntäpiikin Suomen puolustus­teollisuudessa. Näyttää kuitenkin siltä, että useissa maissa osattiin varautua mahdolliseen sotaan jo ennalta.

Osassa yrityksiä tehdään nyt töitä jo täydellä kapasiteetilla ja uusia investointeja suunnitellaan täyttä päätä. Osassa taas varaudutaan siihen, että korkeasuhdanne näkyy niiden tuotteiden kysynnässä lähitulevaisuudessa.

Näyttää siltä, että useiden maiden asevoimissa ja puolustushallinnoissa osattiin varautua kansainvälisen tilanteen kiristymiseen ja mahdolliseen sotaan.

ESIMERKIKSI räjähdevalmistaja Forcit kertoi vuoden 2021 vuosikertomuksessaan, että sen puolustusalan liiketoimintayksikön Defencen tilauskanta kasvoi jo viime vuonna ”voimakkaasti”.

Forcitin militaarituotteiden kysyntä on niin suurta, että se on johtanut ongelmiin joidenkin raaka-aineiden ja komponenttien saatavuudessa. Böleniuksen mukaan asiakkaiden hankintamäärien lisääntyminen on aiheuttanut sen, että niiden hankinta­prosessit pitkittyvät.

Oli ja meni sähköale

1.9

Sähkön verollinen hinta painuu 3 senttiin kilowattitunnilta.

Sähkön hinta hirvittää, mutta saa sähköä välillä halvallakin.

31.8 kello 01.00 ja 05.00 välisenä aikana pörssisähkön arvonlisäverollinen hinta on noin 3 senttiä kilowattitunnilta.

Kolme senttiä on todella edullinen hinta, jos sitä vertaa esimerkiksi tiistai-illan kello 20.00 hintaan, joka on 99,2 senttiä kilowattitunnilta.

Kyseessä on kolmas peräkkäinen yö, jolloin sähkön hinta hinta painuu nollan tuntumaan. Viimeksi vastaavia yöhintoja nähtiin reilu viikko sitten.

Nato-maan arki alkaa heti, eikä aikaa ole hukattavaksi

31.8

On Suomelle uutta, että muillakin kuin Suomella on sanottavaa Suomen puolustuksesta.

SUOMI on historiallisessa taitekohdassa ja liittymäisillään Natoon. Samaan aikaan alkaa jo Nato-maan arki.

Suomi ankkuroituu Naton komento- ja johtamisrakenteeseen ja puolustussuunnitteluun. Siihen, miten se tehdään, on eri vaihtoehtoja. Siksi nyt on tehtävä yli vaalikausien vaikuttavia strategisia valintoja siitä, mitä Suomi Naton yhteiselle puolustukselle antaa ja mitä Suomi Natosta haluaa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen esitti viikko sitten, että Suomeen tulisi sijoittaa Naton pysyviä toimintoja, kuten alueellinen komentokeskus tai arktisen alueen osaamiskeskus.

Maailman johtajat muistelevat Mihail Gorbatshovia – keskeinen asema kylmän sodan päättäneessä liennytyspolitiikassa

31.8

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov menehtyi sairaalassa Moskovassa 91 vuoden ikäisenä, kertoivat useat venäläiset uutistoimistot viime yönä. Kuoleman syyksi kerrottiin pitkäaikainen sairastelu. Gorbatshov käynnisti 1980-luvulla uudistukset, joiden tarkoituksena oli muuttaa Neuvostoliitto entistä avoimemmaksi valtioksi. Gorbatshov sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1990.

Useat maailman johtajat muistelevat Neuvostoliiton viimeistä johtajaa. Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmaisi surunvalittelunsa, kertoi tiedottaja Dmitri Peskov RIA Novostille. Myös venäjän muut valtionmediat reagoivat hillitysti uutiseen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut, että Gorbatsov oli mies, jolla oli "merkittävä näkemys", ja että häntä arvostettiin suuresti maan johdosta uudistusten tielle, kertoo The Guardian.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan Gorbatshov oli "ainutlaatuinen valtiomies, joka muutti historian kulkua".

– Maailma on menettänyt globaalin johtajan, sitoutuneen yhteistyön ja väsymättömän rauhan puolestapuhujan. Olen syvästi surullinen hänen kuolemastaan, hän twiittasi.

Iran hyväksyi Venäjän tarinan Naton laajenemisesta

30.8

Venäjä eristettiin hyökkäyssodan vuoksi monilta kansainvälisiltä areenoilta, mutta Venäjän ja Iranin suhteet ovat sodan alettua tiivistyneet, sanoo Suomen Iranin-suurlähettiläs Kari Kahiluoto.

KUN länsimaat ovat ryhtyneet katkomaan suhteitaan Venäjään, joutuu Venäjä etsimään kumppaneita muualta. Yksi tällainen kohde on Iran. Venäjän ja Iranin välit ovatkin lämmenneet sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime talvena.

”Iran kuuluu niihin maihin, jotka sanovat, etteivät periaatteessa hyväksy sotaa tai voimankäyttöä, ja että ratkaisu pitäisi löytää neuvottelujen avulla. Toisaalta Iran ei ole suostunut arvostelemaan Venäjän toimia”, sanoo Suomen Iranin-suurlähettiläs Kari Kahiluoto.

Kahiluoto on toiminut suurlähettiläänä Iranissa vuoden ajan. Tätä ennen hän oli muun muassa Suomen Vietnamin-suurlähettiläs ja Syyrian-suurlähettiläs. HS tapasi Kahiluodon viime keskiviikkona Helsingissä järjestettyjen suurlähettiläs­päivien yhteydessä.

VENÄJÄN näkemys on, että Nato laajenee aggressiivisesti kohti itää, ja että sen vuoksi Venäjä on oikeutettu voiman käyttöön Ukrainaa vastaan.

Teslan laatuun tyytymättömät norjalaiset aikovat ryhtyä syömälakkoon – Elon Musk vastasi ytimekkäästi Twitterissä

30.8

Osa norjalaisista Teslan omistajista ryhtyy syömälakkoon automerkin laatuongelmien vuoksi.

SÄHKÖAUTOJEN ”luvatussa maassa” Norjassa kaikki ei ole hyvin. Maan myydyimpään sähköautomerkkiin Teslaan kohdistuu nyt ennen kokemattomia paineita. Osa Teslan omistajista kokee, että autonvalmistaja ei pysty korjaamaan autoista paljastuneita vikoja. Jotkut ovat raportoineet olemattomasta asiakaspalvelusta.

Nyt tyytymättömät omistajat ovat niin kyllästyneitä tilanteeseen, että he etsivät vaihtoehtoisia keinoja saavuttaakseen Teslan huomion. Tuoreimpana vetona on ryhtyminen nälkälakkoon.

Tempauksesta ovat uutisoineet monet tiedotusvälineet. Thedrive-sivuston mukaan omistajien tyytymättömyys ei kohdistu vain yhteen tai kahteen epäkohtaan. Havaittuja ongelmia ovat muun muassa korin huonolaatuinen maalaus, ruoste, ajoakun käyttöikään liittyvät kysymykset, vialliset lämpöpumput, jumittuneet ovenkahvat ja kellastuvat infotainment-näytöt.

Teslojen maalit kuoriutuvat myös Suomessa – vantaalaisomistaja: ”täyttä p*skaa”

”Sähköyhtiöt saavat jättimäisiä sotatuottoja hinnan määräytyessä pörssissä” – Haluaa windfall-veron Suomeen

30.8

Kotitalouksien välttämätöntä sähkön käyttöä on tuettava talven ajan, katsoo vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo. Tuen hän rahoittaisi windfall-verolla, joka asetettaisiin sähköntuottajille.

Suomessa tarvitaan pikaisia päätöksiä kotitalouksien välttämättömän sähkönkäytön tukemiseksi, vaatii hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo.

”Rajusti nousevien sähkön hintojen seurauksia ei voi hoitaa vain sosiaaliturvajärjestelmän keinoin, kun pulaan on joutumassa moni keskituloinenkin sähkölämmitetyssä talossa asuva. Nyt tarvitaan uusia työvälineitä”, Saramo sanoo tiedotteessaan.

Julkisessa keskustelussa on ollut esillä monenlaisia ehdotuksia sähkön kohoavien hintojen suitsemiseksi. Saramo kertoo pitäneensä esillä sähkön hintakattoa, eikä hän tyrmää myöskään sähkön arvolisänveron tilapäistä alennusta, vaikka pitää ehdotusta riittämättömänä ja epätarkkana.

”Kun sähkölämmityksen hinta moninkertaistuu, toisi sähkön veronalennus vain vähän helpotusta. Alennuksen saisivat myös ne, joilla on edullinen määräaikainen sopimus, vaikka tärkeää olisi, että kaikki säästäisivät sähköä voitavansa”, Saramo sanoo.

Kaljaasi Ihana

29.8

Kaljaasi Ihana on Luvialla Satakunnassa rakennettu purjealus. Aluksen suunnittelu aloitettiin vuonna 2005 ja varsinainen rakentaminen seuraavana vuonna. Vesillelasku tapahtui vuonna 2010 ja neitsytpurjehdus kesällä 2011. Aluksen kotisatama on Luvian Laitakari.

Luvialla on pitkät perinteet purjealusten rakentamisessa. 1500-1900-luvulla Luvialla on tiettävästi rakennettu runsaat neljäsataa eri tyyppistä purjealusta, viimeinen vuonna 1919. Ihanan rakentamiseen ryhdyttiin paikkakunnan vanhan laivanrakennustaidon henkiinherättämiseksi. Kaljaasi Ihanan rakentamisen talkootyönä organisoi Perinnelaivayhdistys Ihana ry. Kokonaisustannukset olivat noin 1,2 miljoonaa euroa, talkootyön osuus 37 prosenttia ja Euroopan unionin tuen 39 prosenttia. Loppurahoitus tuli kunnilta ja yksityisiltä rahoittajilta.

Laivan piirustusten pohjana käytettiin Luvialla vuonna 1907 rakennetun kaljaasi Marsin piirustuksia.

Laiva rakennettiin puusta. Materiaalina käytettiin pohjassa ja kölirakenteissa kuusta, kun taas kyljet ovat mäntyä ja kansirakenteet ja mastot lehtikuusta. Ihana on varsinaisesti purjealus, mutta siinä on myös 280 hevosvoiman dieselmoottori. Aluksen pituus on 27,9 metriä ja leveys 6,2 metriä. Syväys on 2,00 metriä ja purjeiden kokonaispinta-ala 320 m².

Kaljaasi Ihana laskettiin vesille 23. heinäkuuta 2010. Vesillelaskua seurasi Laitakarissa 7 000-henkinen yleisö, joukossa presidentti Tarja Halonen puolisoineen. Alus osallistui kesän aikana Turussa Tall Ships Race -tapahtumaan. Saman vuoden syksyllä julkaistiin kaljaasi Ihanan suunnittelusta ja rakentamisesta kertova kirja.

DJI Avata julki – merkin ensimmäinen cinewhoop-drone

28.8

DJI on julkistanut uudenlaisen Avata-kuvausopterin, jota lennetään lasit silmillä. Uutuus päästää ohjastajansa tarkastelemaan maailmaa linnun silmin.

DJI Avata on kuvauslennokeistaan tunnetun kiinalaisbrändin ensimmäinen kopteri uudessa cinewhoop-sarjassa. Sen vetonaula on yksinkertainen ja DJI:lle ensimmäinen laatuaan: kopteria lennetään DJI Goggles 2 -lasit päässä.

DJI Goggles 2 -lasit muistuttavat virtuaalitodellisuuslaseja näyttöineen, joiden kautta lenättäjä pääsee tarkastelemaan reaaliajassa Avatan lähettämää 4K-laatuista videokuvaa jopa 60 ruutua sekunnissa tai 2,7K-laatua jopa 120 ruutua sekunnissa.

Vain yksi asia saa ihmiset oikeasti liikkumaan työpaikoilla

27.8

Eurojen lisääminen henkilöstön liikuntaseteleille on vaivaton valinta. Näiden eurojen kuluttaminen vapaa-ajan liikkumiseen onnistuu myös varsin helposti – ainakin heiltä, jotka ovat muutenkin motivoituneita liikkumaan. Tuoreimman Henkilöstöliikunnan barometrin mukaan kuitenkin useampi kuin joka kolmas jättää liikuntaedun käyttämättä.

Työpaikoilla kannattaisi ajatella henkilöstön liikkumista laajemmassa mittakaavassa, koska valitettavasti edes tunnin hikoilu työpäivän päätteeksi kuntosalilla ei ole riittävä terveyden näkökulmasta, jos sitä edeltää kahdeksan tuntia paikoillaan istumista. Vähintään yhtä tärkeää on tauottaminen mahdollisimman usein sekä kevyt liikuskelu päivän mittaan.

Osa liikkumisen kannustavista käytännöistä on myös täysin ilmaisia! Aktiivisten kokouskäytäntöjen luominen tai taukoliikkumiseen kannustaminen ei vaadi kuin mahdollisuuksien antamista, esimerkin näyttämistä ja viestintää. Pakollisen infotilaisuuden kokouskutsussa voi kertoa, että infoa voi kuunnella myös luurit korvissa ulkona kävellen tai kotona tanssien. Kustannukset nolla ja terveyshyödyt sata.

Venäjä polttaa valtavia määriä kaasua lähellä Suomen rajaa

26.8

BBC: Tutkijat huolestuivat, kertoo myös karun totuuden Euroopan energiamarkkinasta

Ilmastotutkijat huolestuivat valtavista kaasumääristä, joita Venäjä polttaa ilmaan Suomen rajan takana samaan aikaan kun Eurooppa kärvistelee energian hintakriisissään. ”En ole koskaan nähnyt LNG-laitoksen soihduttavan tällaisia määriä kaasua”, sanoo tutkija Britannian yleisradiolle.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo ilmastotutkijoiden olevan huolestuneita ja hämmentyneitä kaasunpoltosta, joka on havaittu Venäjällä lähellä Suomen rajaa. Ilmiön havaitsivat kaasuliekit Virolahden seudulta nähneet suomalaiset, ja soihdutusepäilyistä on uutisoitu Suomessa aiemmin kesällä.

Soihduttaminen tarkoittaa ylijäämäkaasun polttamista savuna ilmaan tuotantopaikalla. Rystad Energy -yhtiö arvioi BBC:n mukaan, että Portovayan LNG-kaasulaitos polttaa tällä hetkellä päivittäin noin 10 miljoonan dollarin edestä kaasua, mikä tarkoittaa noin 4,34 miljoonaa kuutiometriä. Tutkijat ovat huolestuneita hiilidioksipäästöistä ja mustasta hiilestä, joita laajamittainen soihdutus aiheuttaa.

KIRJALLINEN KYSYMYS VALOSAASTEEN VASTAISIIN TOIMIIN RYHTYMISESTÄ

25.8

Valosaasteella tarkoitetaan keinovaloa, joka kohdistuu muualle kuin tarkoitettuun kohteeseensa tai jolla on valaistuksella saavutettua hyötyä merkittävämpiä kielteisiä vaikutuksia. Valosaaste on yksi nopeimmin kasvavista ja laajimmille levinneistä ympäristökuormituksen muodoista. Se aiheuttaa huomattavia ekologisia, terveydellisiä ja taloudellisia haittoja.

Maailmanlaajuisen valosaasteen määrä on lisääntynyt rajusti viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Euroopan unionin alueen väestöstä 99 prosenttia asuu alueella, jonka yötaivas on saastunut valosta. Huonosti suunnattujen ja tarpeettoman kirkkaiden valaisinten energiapäästöt vastaavat vuosittain karkeasti arvioiden jopa 20 miljoonan auton hiilidioksidipäästöjä. Pohjoismaiden valosaastetta lisäävät erityisesti kirkkaasti valaistut tiet.

Suomessa valosaasteen määrä asukasta kohden on kansainvälisesti vertaillen korkea. Vuonna 2020 eniten valosaastetta aiheuttavien 50 eurooppalaisen alueen listalta seitsemän oli suomalaisia (Norjassa alueita oli kaksi ja Ruotsissa ei yhtään). Pohjanmaan sijoitus oli tutkimuksessa koko Euroopan kolmanneksi huonoin.

Norja aikoo rajoittaa sähkön vientiä – Onko tuonnista riippuvaisessa Suomessa edessä katastrofi?

25.8

Suomen sähköjärjestelmä on rakennettu sen varaan, että markkinat muihin Pohjoismaihin ovat auki. Siirtolais- ja koronakriisien jälkimainingeissa ei olisi yllätys, että yhteisistä säännöistä jälleen livetään.

SUOMEN sähköjärjestelmän tilanne tiistaina klo 13: tuotanto 6 963 megawattia, kulutus 9 121 megawattia, tuonti 2 468 megawattia, vienti 262 megawattia.

Suomi oli siis tiistainakin täysin riippuvainen siitä, että tuontiyhteydet Ruotsista ja Norjasta toimivat, vaikka nyt on kesä ja kulutus siksi vähäistä. Sähköjärjestelmän tilanne on ollut poikkeuksellisen heikko koko kesän, mikä johtuu ennen kaikkea Venäjän sähköntuonnin loppumisesta toukokuussa.

MUTTA normaalioloissakin Suomen sähköjärjestelmä on rakennettu sen varaan, että Pohjoismaiden väliset sähkömarkkinat toimivat.

Nyt tuo toiminta on vakavasti uhattuna, sillä Norjan hallitus suunnittelee sähkön viennin rajoittamista. Norja on huolissaan siitä, että vuoristossa sijaitsevat vesivoimaloiden varastoaltaat ovat vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen tyhjiä ja samaan aikaan sähköä viedään johdot kuumina ulos maasta.

Tytti Tuppurainen nostaa esiin Vladimir Putinin sanat – Tämän ”Venäjä on tehnyt selväksi”

24.8

Näin ministeri Tytti Tuppurainen analysoi sodan tilannetta ja Suomen turvallisuuspoliittista asemoitumista.

Puheet Ukrainan ja Venäjän välisistä rauhanneuvotteluista ovat ennenaikaisia, arvioi Eurooppa- ja omistaja­ohjaus­ministeri Tytti Tuppurainen (sd).

Hänen mukaansa eurooppalaisessa keskustelussa on lausuttu Venäjästä paljon ”sisällöltään kevyttä”.

”On sanottu, että sen hyökkäyssota Ukrainaan on päätettävä neuvotteluin. Niin tietysti: ei kukaan usko sodan päättyvän Venäjän ehdottomaan antautumiseen. Mutta sota ei voi päättyä siihen, että Venäjä saa pitää vallattuja alueita ja valmistautua uuteen hyökkäykseen. Puheenvuorot rauhanneuvotteluista ovat joka tapauksessa ennenaikaisia: Venäjä on tehnyt selväksi, ettei se aio aloittaa mitään neuvotteluita, se ei edes teeskentele etsivänsä sovintoa”, hän sanoi puheessaan suurlähettiläspäivillä.

“Hahmot toimivat ihan väärin” – Game of Thronesin luonut George R.R. Martin tylytti HBO-sarjan viimeisiä tuotantokausia

23.8

Game of Thronesin luonut George R.R. Martin kertoi taannoin tulleensa suljetuksi ulos HBO:n hittisarjan tekijätiimistä ennen viimeisiä tuotantokausia. Kirjailijan tuoreiden kommenttien valossa tämä saattoi kuitenkin olla vain hermoja säästävä asia.

Game of Thronesin tuoreessa podcast-lähetyksessä George R.R. Martin palasi aiheeseen ja kertoi, miten hienoa Game of Thronesin tekeminen oli aluksi.

”Kausilla 5 ja 6 ja etenkin kausilla 7 ja 8 olin jo aika lailla pudonnut pois”.

”Muistan kun vierailin Game of Thronesin kuvauksissa Pohjois-Irlannin Belfastissa, ja tekeillä oli vielä sarjan ensimmäinen pilottijakso. David Benioff [sarjan toinen showrunner – toim. huom.] näytti minulle kohtausta, jossa oli Ned [Stark] rappusissa ja Arya harjoittelemassa tasapainoa yhdellä jalalla. Ja se oli mahtavaa. Olin nähnyt näyttelijöiden harjoituksia, mutta en oikeita kohtauksia. Näkemäni video oli aivan kuin luomani kohtaus olisi herännyt henkiin. Nämä olivat minun hahmojani, eikä mikään tuntunut sen paremmalta.”

Ennen pitkää sarja ajautui raiteille, joita pitkin matkaessa Martin ei sitten enää tunnistanutkaan omia luomuksiaan.

Tuon tilanteen kääntöpuoli oli se, kun näin jonkun kohtauksen ja kyselin, mitä helvettiä nämä oikein puuhaavat, ei sen noin pitäisi mennä. Eivät minun hahmoni tekisi tai sanoisi noin. Sellainen voi olla turhauttavaa”.

George R.R. Martin on ollut vahvasti mukana tekemässä uutta Game of Thrones -sarjaa, joka alkoi HBO Maxissa 22.8.2022. Muitakin sarjoja on tekeillä ja pari kirjaakin pitäisi Martinin vielä saada valmiiksi…

Helenin sähkösopimuksiin jättikorotus – Lasku kallistuu jopa 58 prosenttia

22.8

Korotus on jo kolmas tänä vuonna. Yhtiö perustelee päätöstä markkinaolosuhteilla.

Energiayhtiö Helen nostaa hintojaan lokakuun alusta. Yhtiön myymän perussähkön hinta nousee 23,21 senttiin kilowattitunnilla.

Tämä tarkoittaa noin 58 prosentin nousua toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoihin.

Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa vahvistaa hinnankorotukset.

Myös Helenin myymän aikasähkön hintoja korotetaan. Esimerkiksi päiväsähkö kallistuu 12,70 senttiä kilowattitunnilta.

”Jo viime syksynä sähköpörssin futuurihinnat lähtivät kasvukäyrälle eikä meillä oikein ollut muita vaihtoehtoja tässä nyt. Mekin ostamme vähittäismarkkinapuolella sähkömme sähköpörssistä ja futuureilla haemme suojaa”, Hintsa perustelee kovaa hinnankorotusta.

En halua kuljetusrobotteja kaduille

21.8

EN pidä ollenkaan hyvänä suunnitelmana sitä, että kaupat ovat lisäämässä ruokaa kuljettavien robottien määrä kaduilla. Jokin raja sentään pitää saada tähän digitaaliseen elämään. En näe mitään järkeä siinä, että ihmisiä tuetaan olemaan sisällä ilman tarvetta käydä edes ruokakaupassa.

Jo sähköpotkulaudat tuottavat suuria ongelmia kaduilla, ja kyllä näitä robottejakin tulee lojumaan kaduilla eri syistä. Nyt jäitä hattuun ja paluuta tavoittelemaan kulutuksen vähentämistä ilman kaiken maailman teknisiä hömpötyksiä.

Sähkölaitteiden keskimääräinen sähkönkulutus

20.8

Taulukossa (linkki taulukkoon) ovat kodinkoneiden keskimääräiset kulutukset kilowattitunteina ja sentteinä. Keskikulutukset ovat suuntaa antavia ja vaihtelevat merkkikohtaisesti.

Käytetty hinta (myynti, siirto ja verot) 12 snt/kWh on kotitaloussähkön keskihinta Suomessa (ei-sähkölämmitetty talous). Oman sähkönhintasi löydät sähkölaskustasi. Kun lasket yhteen verolliset myynti- ja siirtohinnat (snt/kWh) ja kerrot sillä laitteen kulutuksen, tiedät paljonko laitteen käyttö maksaa.

Hinta (snt/kWh) x kulutus kWh = laitteen käyttämän sähkön kokonaishinta.

Taulukossa olevat laitteiden kulutukset perustuvat kotitalouksien sähkönkäyttötutkimukseen (Adato 2011) ja ovat suuntaa-antavia. Laitekohtaiset kulutukset vaihtelevat paljon, ja energiamerkissä oleva kulutus kuvaa hyvin juuri tietyn laitteen kulutusta. Vertaile kodinkoneita ostaessasi energiamerkin tietoja keskenään.

Politico arvosteli poliitikkojen kohutanssit: Marin murskaa presidentit Trumpista Macroniin

19.8.2022 15:57

Politico arvioi seitsemän valtiojohtajan tanssit. Sanna Marin sai ainoana täydet pisteet. Donald Trump jäi viimeiseksi.

Kansainvälinen politiikan uutissivusto Politico on listannut poliitikkojen kohutanssit. Joukossa ovat myös videolle päätyneet pääministeri Sanna Marinin (sd) tanssiliikkeet.

Marin on kovassa seurassa. Etukuvassa ovat hänen lisäkseen Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Ison-Britannian entinen pääministeri Theresa May.

Pääministeri Sanna Marin bile kohu

Otsikoita viikolta 32

Mureneeko pääministeri Sanna Marinin kiiltokuva? Uusin bilekohu tuli myös SDP:lle hankalaan aikaan

Sanna Marinin bileputki alkoikin jo perjantaina

Pääministerin bilevideot ovat peräisin julkkis­kuvaajan ”juhlatililtä” – tämä videoista tiedetään

”Muuvit kuin Marinilla” – näin pääministerin bilevideota kommentoidaan Venäjällä ja muualla maailmassa

Pääministeri Sanna Marin sanoo olevansa valmis huumetestiin, videoilla puhutaan hänen mukaansa muusta kuin "jauhojengistä"

Pirkanmaan kansanedustajien joukosta löytyy tukea videokohun keskellä olevalle pääministeri Marinille – ”Tämä menee likasankopolitiikkaan”

Sanna Marinin juhlimiskohu: Nyt ratkesi, että pääministerillä oli sijainen.

Kommentti: Likasanko journalismi on kuvaava nimi Marinin juhlimisuutisista. Jos jotain kansalainen haluaa kommentoida uutisointiin, niin toivottavasti Marin jatkossa juhlii yksityisesti muualla kuin valtion tiloissa. Jos hän olisi vuokrannut lukaalin vaikka Lohjalta tuskin kohu olisi saanut samanlaisia mittasuhteita.

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι Retkeilyreitistö

Info
Kuva: Vlada