1
2
3
4
5
6 GEIRANGER SKYWALK Live. Geiranger Skywalk – walking on air Mt. Dalsnibba’s new viewing platform was officially opened in August 2016. Thanks to its ingenious floor surface and glass guard rail offering unimpeded views, Geiranger Skywalk gives you a sensation of floating – though of course you are perfectly safe! With a clear drop of approx. 500 m beneath your feet, you can enjoy magnificent views of Geiranger and the fjord below, as well as across to the mountains and Blåbreen glacier.

webistä tältä sivustolta

Bidenia vastaan hyökkäävä Trumpin luottonainen Marjorie Taylor Greenen mukaan Yhdysvaltain nykyinen presidentti Joe Biden istuu laittomasti virassaan. Greene on entisen republikaanipresidentin Donald Trumpin palavasieluisimpia tukijoita, joiden haaveena on saada palautettua Trump Valkoiseen taloon vuoden 2024 presidentinvaaleissa.
VENÄJÄN mediassa on julkaistu viime kuukausina hätkähdyttävät määrät puhetta, jossa hekumoidaan väkivallalla ja epäinhimillistetään ukrainalaisia.

Elon Musk omistaa nyt Twitterin ja jakoi heti potkuja yhtiön johtajille

28.10

Musk on sanonut haluavansa höllentää Twitterin sisällönvalvontaa.

MAAILMAN rikkain ihminen Elon Musk astui ostamansa sosiaalisen median yhtiön Twitterin johtoon torstaina, uutisoivat muun muassa sanomalehti The Washington Post ja uutiskanava CNBC. Musk myös itse kertoi asiasta Twitterissä.

Uutismedioiden lähteiden mukaan ensimmäisten toimiensa joukossa Musk irtisanoi useita Twitterin johtajia, muun muassa toimitusjohtaja Parag Agrawalin, ja yhtiön ylin johto saateltiin ripeästi ulos päämajasta San Franciscossa.

Muskin räväkkä aloitus yhtiössä antaa odottaa suuria muutoksia Twitterissä.

Lokakuun alussa Musk kuitenkin ilmoitti suostuvansa kauppaan alkuperäisellä 44 miljardin dollarin hinnalla. Sen jälkeen neuvoteltiin vielä ehdoista.

Yle Uutispodcast: Maailman rikkain mies sekoilee Twitterissä, kuuntele.

Venäjän Pohjoinen laivasto on ampunut mannertenvälisen ohjuksen ydinaseharjoituksessa Barentsinmerellä

27.10

Venäjällä on menossa parhaillaan sotaharjoituksia, joista yksi on Barentsinmerellä lähellä Murmanskia. Harjoitus kestää keskiviikosta lauantaihin asti.

Venäjän Pohjoinen laivasto on ampunut mannertenvälisen ohjuksen ydinaseharjoituksessa Barentsinmerellä, kertovat venäläiset mediat. Venäjän asevoimilla on käynnissä vuosittainen Grom-ydinaseharjoitus, joka alkoi eilen keskiviikkona ja kestää lauantaihin.

Venäjä harjoittelee ydiniskuja, jotta se olisi valmiina ”vastaamaan vihollisen iskuun”, kertoo Komsomolskaja Pravda -media (siirryt toiseen palveluun).

Anne-Mari Virolainen sulkisi ”terroristivaltio Venäjän” konsulaatit Turussa ja Maarianhaminassa – Kansanedustajalla huoli myös katujengeistä

26.10

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok) kannattaa tiukkaa linjaa hyökkäyssotaa käyvän Venäjän suhteen. Virolaisen mielestä Suomen pitäisi nimetä Venäjä terroristivaltioksi, kuten Viron parlamentti päätti tässä kuussa. Viesti kohdistuu Marinin hallitukselle.

Säikähtikö Venäjän televisio kansanmurhasyytöksiä?

25.10

Kun poliitikot valtakunnan huipulla voivat sättiä ukrainalaisia natseiksi ja sotilaat saavat nähtävästi tehdä mitä vain, on helppo ymmärtää, että tv-juontajat kuvittelevat, että sananvapaus julmuuksiin kiihottamisessa on rajatonta, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Mykkänen.

VENÄJÄ on syyllistynyt viime kuukausien aikana noin 40 000:een yksittäiseen sota­rikokseen hyökkäys­sodassaan Ukrainaan, ukrainalaiset syyttäjä­viranomaiset ovat kertoneet. Epäiltyihin sota­rikoksiin kuuluu muun muassa siviili­kohteiden laajamittaista hävittämistä, raiskauksia, kiduttamista ja summittaisia teloituksia.

Lokakuun puoliväliin mennessä Ukraina oli ilmoituksensa mukaan tunnistanut 626 ihmistä Venäjän hallinnosta ja sotakoneistosta, joita epäillään sotarikoksista tai muusta aggressiosta. Listaukseen kuuluu sotilaiden ja poliitikkojen lisäksi kategoria nimeltä ”sotaan yllyttäjät ja Kremlin propagandistit”.

Tämä kategoria nousi sunnuntaina erityiseen tarkasteluun, kun Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba vaati venäläisen valtiollisen RT-televisiokanavan maailmanlaajuista kieltämistä. Hänen mukaansa kanava on syyllistynyt ”aggressiiviseen kansanmurhaan kiihottamiseen”.

Kuleba linkitti Twitter-viestiinsä videon viime torstain RT-lähetyksestä, jossa kanavan venäjänkielisten lähetysten johtaja Anton Krasovski puhui huvittuneeseen sävyyn ukrainalaisten isoäitien raiskaamisesta. Tämä tehtävä kuuluisi Venäjän sotilaille.

Krasovski sanoi myös, että Moskovan valtaa neuvostoaikoina vastustaneet Ukrainan lapset olisi tullut hukuttaa jokeen. Hän jatkoi ajatusta hekumoimalla siitä, kuinka Karpaattien vuorilla asuvia ukrainalaisia tulisi polttaa heidän mökkeihinsä. Hänen mukaansa Ukrainan ”ei pitäisi lainkaan olla olemassa”.

KUN Krasovskin kommentit alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa englanniksi tekstitettynä, yhdelle jos toisellekin muistui mieleen Ruandan kansanmurha vuonna 1994. Kansanmurhassa keskeisessä osassa oli ruandalainen RTLM-radiokanava, jonka lähetyksissä jaettiin jopa tappo-ohjeita kansanmurhan toteuttajille.

VENÄJÄN mediassa on julkaistu viime kuukausina hätkähdyttävät määrät puhetta, jossa hekumoidaan väkivallalla ja epäinhimillistetään ukrainalaisia. Tuoreessa radiopersoona Sergei Mardanin ohjelmassa vieras kutsui ukrainalaisia mieleltään sairaiksi venäläisiksi, ”henkisiksi transvestiiteiksi”, jotka parannetaan, kunhan Venäjä voittaa sodan.

Milloin”House of the Dragon”-kausi 2 saa ensi-iltansa HBO:lla?

24.10

Lohikäärmeen talo Ensimmäinen tulinen kausi on virallisesti päättynyt HBO:lla. HBO on jo tilannut House of the Dragon-kauden 2. Verkosto ilmoitti, että House of the Dragon oli hankittu toiselle tuotantokaudelle vain muutama päivä sarjan ensi-illan jälkeen.

Info
Kuva: HBO

Emme tiedä varmasti, milloin House of the Dragon Season 2 saa ensi-iltansa HBO:lla ja HBO Maxilla, mutta meillä on karkea arvio sen kestosta.

Monet sivustot, mukaan lukien House of the Lohikäärmeen kausi 1 kuvattiin Espanjassa keväällä 2021, voimme arvioida, että kausi 2 vie todennäköisesti saman verran tuotantoaikaa. Tämä tarkoittaa, että House of the Dragon-kausi 2 saa ensi-iltansa kesällä 2024.

Pultavan taistelusta on kulunut 313 vuotta, eikä hallitsevassa venäläisessä mielen­maisemassa ole sen jälkeen juuri mikään muuttunut

23.10

Pultava on kaupunki Ukrainassa ja monille tuttu nimi koulun historiantunneilta. Pultavan taistelu vuonna 1709 oli mieletön verilöyly, jossa kuoli suuri määrä myös suomalaisia sotilaita. Venäjä on palannut sen aikaiseen ajatusmaailmaan, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski.

On lokakuu 2022. Käännymme Pultavan taistelulle pyhitetyn museon pihaan.

”Nämä taistelukentät olivat Euroopan historian kannalta ratkaisevia”, sanoo Oleh Bezverhni, kun olemme nousseet autosta.

65-vuotias Bezverhni on lupautunut historiaoppaaksemme. Hän on pultavalainen everstiluutnantti evp. ja intohimoinen historianharrastaja, joka on muun muassa koonnut Pultavan taistelusta verkkosivuston – viidellä kielellä, myös ruotsiksi.

THE HANDMAID'S TALE

HBO

Margaret Atwoodin palkittuun menestysromaaniin perustuva draamasarja kertoo elämästä Gileadin dystopiassa, totalitaarisessa yhteiskunnassa, joka oli ennen osa Yhdysvaltoja. Ympäristökatastrofeista ja jyrkästi laskevasta syntyvyydestä kärsivää Gileadia johtaa kieroutunut fundamentalistihallitus, joka kohtelee naisia valtion omaisuutena. Yksi harvoista jäljellä olevista hedelmällisistä naisista, Offred (Elisabeth Moss), on komentajan kotipalvelijatar ja yksi naisista, jotka pakotetaan seksiorjuuteen viimeisenä epätoivoisena yrityksenä uudelleenkansoittaa autioitunut maailma.

Tähdittämässä: Elisabeth Moss, Yvonne Strahovski, Madeline Brewer, O-T Fagbenle, Ann Dowd, Samira Wiley, Max Minghella, Bradley Whitford, Amanda Brugel, Sam Jaeger, Joseph Fiennes, Alexis Bledel

Kiurun paluu sytytti taas koronariidat

22.10

Koronariitojen uskottiin jo olevan takana, mutta sitten Krista Kiuru (sd) palasi sosiaali- ja terveysministeriöön.

KRISTA Kiurun (sd) paluu äitiyslomalta perhe- ja peruspalveluministeriksi on aloittanut uudestaan jo haudatuiksi luullut koronariidat. Vauhdikkaan mediakampanjan aloittanut ministeri vaatii rokotusten laajentamista, jopa maskipakon palauttamista. Sivustatukea hän on saanut muun muassa Lapin sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Markku Broasilta sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaiselta.

Ministerin käynnistämän kampanjan tarkoituksena näyttää olevan painostaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL) muuttamaan rokotesuosituksiaan. Nyt THL suosittelee tehosteannosta 65 vuotta täyttäneille ja tietyille riskiryhmiin kuuluville.

Kiurun syvempiä motiiveja voi vain arvailla. Hän saattaa uskoa osaavansa arvioida pandemiaa paremmin kuin maan – tai maailman – parhaat asiantuntijat.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek valittiin juuri Maailman terveysjärjestö WHO:n strategisen rokotusasiantuntijaryhmän SAGE:n puheenjohtajaksi. Toisaalta ministerin tarkoitusperät saattavat olla poliittiset.

Tuomioistuin Pietarissa: ”Suomi syyllistyi kansan­murhaan ja sota­rikoksiin”

21.10

Pietarin kaupunginoikeuden mukaan Adolf Hitlerin Saksa sekä sen apurit – Suomi mukaan lukien – ovat syyllisiä kansanmurhaan ja sotarikoksiin Leningradin piirityksen aikana 1941–1944.

PIETARIN kaupunginoikeus totesi torstaina pitämässään istunnossa, että Leningradin piiritys toisen maailmansodan aikana oli sotarikos ja rikos ihmisyyttä vastaan. Lisäksi piiritys oli Neuvostoliiton asukkaisiin, kansoihin ja kansallisiin ryhmiin kohdistunut kansanmurha, oikeus totesi.

Tuomioistuin teki ratkaisunsa asiassa sen jälkeen, kun Pietarin syyttäjänvirasto oli pyytänyt oikeutta ottamaan asiaan kantaa.

Tuomioistuimen perusteluissa lukee RKB-sivuston mukaan, että Leningradin piirityksen toteuttivat ”miehitysjoukot ja Saksan sotavoimat apureinaan aseistettuja joukkoja, jotka oli koottu Belgiassa, Italiassa, Espanjassa, Hollannissa, Norjassa ja Suomessa – sekä erilliset vapaaehtoisjoukot, jotka koostuivat itävaltalaisista, latvialaisista, puolalaisista, ranskalaisista ja tshekkiläisistä ajanjaksolla, joka alkoi 8. syyskuuta 1941 ja päättyi 27. tammikuuta 1944”.

PIETARIN kaupungin yleinen syyttäjä Viktor Melnik ilmoitti, että Venäjällä on tehty vuoden 2022 aikana lisätutkimuksia Leningradin piirityksen tapahtumista. Hänen mukaansa Euroopassa on nykyisin vallalla yritys ”vääristellä toisen maailmansodan tapahtumia ja oikeuttaa natsismia”, minkä tarkoituksena on vierittää nykyisen Venäjän vastuulle ”Neuvostoliiton johdon kuvitteellisia virheitä”.

Ruotsissa on viime kuukausina varastettu ainakin 100 nopeuskameraa – tässä kolme syytä, miksi Suomessa kameroita ei noin vain varasteta

21.10

Aftonbladetin mukaan varastetuilla kameroilla voi olla yhteys kotitekoisiin venäläisdrooneihin.

Aftonbladetin mukaan venäläiset käyttävät samoja kameroita kotitekoisissa drooneissa Ukrainan sodassa.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalaisen korvaan tuntuu ”todella oudolta”, että kameroita on voitu varastaa Ruotsissa näin paljon. Suomessa kameroita ei ole varastettu.

– Joskus ehkä yli kymmenen vuotta siten joku kamera on viety, Ihalainen toteaa.

Suomessa poliisi hoitaa sekä automaattivalvonnan että seuraamusmaksujen lähettämisen. Ruotsissa seuraamukset kuuluvat poliisille, mutta itse valvonnasta vastaa liikennevirasto.

– Tässä voi ollakin se selvä ero, että he eivät ole osanneet varustaa omaa kameralaitteistoaan riittävän hyvin hälyttimillä tai muuta, Ihalainen arvioi.

Anna Kontula otti kantaa "Markon" isyystaistoon – tviittiä kommentoitiin törkeäksi

20.10

Kansanedustaja Anna Kontula (vas) otti kantaa Twitterissä ”Markon” isyystaistoon, jossa mies on joutunut elatusmaksujen maksajaksi lapsesta, jonka isä hän ei biologisesti ole.

Syyttäjä on nostanut syytteet urheilupersoona Aleksi Valavuorta, toimittaja-vaatturi Arman Alizadia sekä ”Markoa” vastaan yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Keskustelu syttyi jälleen keskiviikkona, kun uutisoitiin Aleksi Valavuorta ja Arman Alizadia ja ”Markoa” vastaan nostetuista syytteistä liittyen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen. Marko ei ole miehen oikea nimi.

Iltalehti ei ole julkaissut Markon oikeaa nimeä asianosaisten yksityisyyden suojelemiseksi. Sen sijaan Marko itse on kertonut tilanteestaan sosiaalisen median kanavilla julkisesti. Hän on myös keskusteli asiasta Valavuoren talk show’ssa aikanaan. Valavuoren syytteet johtuvat tästä talk show’sta.

Professori Olkiluodosta: Jos ongelma pitkittyy ja talvi on hyvin kylmä, sähköstä voi tulla pulaa

19.10

Energiatekniikan professori Juhani Hyvärinen Lappeenrannan LUT-yliopistosta arvioi, että Suomessa riittää sähköä, vaikka Olkiluoto 3:a ei saataisi heti joulukuussa säännölliseen tuotantoon.

– Pohjoismaisilta markkinoilta pystytään kyllä sähköä meille tuomaan, mutta hinta olisi vähän korkeampi kuin ilman Olkiluoto 3:a.

Jos Olkiluodon ongelma pitkittyy ja talvi on hyvin kylmä, sähköstä tulee pula.

Kotimaisten kielten keskuksen tulevaisuus voi olla vaaka­laudalla

19.10

Kotimaisten kielten keskus aiotaan pilkkoa virastouudistuksessa kahteen osaan. Kotuksen on nyt entistä tärkeämpää osoittaa, mihin sitä tarvitaan, kirjoittaa HS:n kielenhuollosta vastaava toimittaja Ville Eloranta analyysissaan.

Lukuisissa organisaatioissa on viime vuosina havahduttu siihen, miten tehokasta asiointi niiden kanssa on, kun viestinnässä käytetään napakoita ja kansantajuisia tekstejä, jotka eivät jaarittele organisaatio­rakenteesta ja lakipykälistä.

Uusia kielenhuoltotehtäviä on syntynyt muun muassa Postiin, Tulliin, suojelupoliisiin, Opetus­hallitukseen, Turvallisuus- ja kemikaali­virastoon, Digi- ja väestö­tieto­virastoon sekä Metsäkeskukseen. Kielenhuoltajien määrä taas on kasvanut Kelassa ja Verohallinnossa.

UUSIEN suunnitelmien mukaan Kotimaisten kielten keskus eli Kotus pilkotaan lähitulevaisuudessa.

USA:n radikalisoituminen näkyy kongressivaalien rahoituksessa – salaliittoteorioita viljelevä Marjorie Taylor Greene kylpee rahassa

19.10

Bidenia vastaan hyökkäävä Trumpin luottonainen on kerännyt rahaa lähes viisinkertaisesti verrattuna muihin kongressi­edustajiin. HS:n kartoituksessa käy ilmi, että tuiki tavalliset amerikkalaiset joka puolelta maata rahoittavat jopa demokratian kannalta vaarallista ehdokasta.

YLI 30 000 rahalahjoitusta eläkeläisiltä. Satoja insinööreiltä ja satoja lääkäreiltä. Lahjoituksia kiinteistönvälittäjiltä, rekkakuskeilta, kotirouvilta ja opettajilta. Naisilta ja miehiltä, rikkailta ja matalapalkka-ammattien raatajilta, joka puolelta Yhdysvaltoja.

Vastaus kysymykseen siitä, kuka Yhdysvalloissa saattaisi tukea rahallisesti äärimmäisen radikaalia ja käsittämättömiä salaliittoteorioita viljelevää ehdokasta kongressin edustajainhuoneeseen, on yksinkertaisuudessaan häkellyttävä: näköjään kuka vain.

Kymmenettuhannet tuiki tavallisen oloiset amerikkalaiset ovat kirjoittaneet shekkejä republikaani Marjorie Taylor Greenelle. Hänen taannoisen ja sittemmin pyörtämänsä kohukommentin mukaan demokraattipuolueen poliitikot ovat osa ”globaalia saatanaa palvovien pedofiilien kabaalia”, kuten Qanon-nimeä kantava salaliittoliike väittää.

Greene on esittänyt esimerkiksi juutalaisvastaisiksi, rasistisiksi sekä homo- ja islamofobisiksi tulkittuja kommentteja. Hän on myös tukenut salaliittoteorioita, joiden mukaan kouluampumiset ja muut joukkomurhat ovat joko lavastuksia tai aserajoitusten edistämiseksi masinoituja tapahtumia.

Yhdysvaltain liittovaltion vaalikomission eli FEC:n tietokannasta käy ilmi, että Greene on tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä saanut runsaan 10,2 miljoonan dollarin lahjoitukset, mikä tekee hänestä kymmenenneksi eniten rahaa saaneen ehdokkaan edustajainhuoneen eli kongressin alahuoneen vaaleissa.

Kommentti: Uskomatonta kuinka tälläinen henkilö voi päästä noinkin vaikutusvaltaiseen asemaan. Toisaalta Amerikka on ajautumassa anarkian aikakauteen ja sehän ei ole hyvä koko maailman rauhaa ajatellen.

OP Länsi-Suomen toimitusjohtaja Matti Kiuru: Käteisen rahan säilyttäminen kotona on riski

18.10

Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) paheksui kolumnissaan (SK 17.10.) Suomen Pankin kehotusta käteisen varaamisesta kotiin. Hänen mielestään on ”edesvastuutonta kehottaa kansalaisia, joilla sattuu olemaan nostettavaa rahaa pankissa, varaamaan sitä kotiin isompia määriä”. Hän pohti myös käteisen muodostavan kotona riskin esimerkiksi ovelta ovelle kaupustelijoiden johdosta.

Pankkien on huolehdittava käteisen rahan saamisesta, jos digitaalinen raha ei liiku

”Ei voi olla yksittäisen kansalaisen vastuulla kerätä rahaa kotiinsa ja toivoa sormet ristissä, ettei pahempaa katkosta ole tulossa,” pohtii Jari Myllykoski kolumnissaan.

Elämme tällä hetkellä todellista ja vakavasti otettavaa varautumisen aikaa, sille on syynsä. Koronan jälkimainingit ja Venäjän oikeudeton hyökkäyssota Ukrainaan.

Ruoalla, vedellä, tarpeellisilla lääkkeillä ja paristoilla toimivalla radiolla pääsee jo pitkälle – tai ainakin suosituksia noudattamalla 72 tunnin päähän.

MYÖS pankkimaailmasta kantautuu kehotuksia varautumiseen: Suomen Pankin asiantuntija kannustaa suomalaisia keräämään "maksamisen kotivaraa". Samaa ovat hokeneet myös liikepankkien topakat emännät ja isännät.

Nyt ei painokkaasti julisteta käteisestä rahasta luopumista, koska maailma on eri asennossa kriiseineen. Nyt pankit kehottavat kansalaisia yhdessä Suomen Pankin kanssa varaamaan kahisevaa kotiin patjan alle.

Kriisiin varautumisessa ajatus kotivaran hankkimisesta on kaiken kaikkiaan suositeltavaa. Mutta kuinka pitkälle kansalaisen vastuu on kohtuullista ulottaa?

Mahdolliset kyberhyökkäykset voivat aiheuttaa pitkäaikaisia katkoksia pankkiliikenteessä ja myös sähkökatkosten uhka langettaa varjon pankkien ylle. Verkkomaksujen tekeminen ja käteisen rahan nostaminen voi olla ajoittain katkolla.

VARAUTUMINEN on viisautta, mutta jos edessä on pahimmillaan viikkojen katkos digipankkipalveluissa, ei sellaisessa tilanteessa ole järkevää tai monille mahdollistakaan kasata keittiön sokkeliin hätävaraa.

KEHTAAN SANOA, että on jokseenkin edesvastuutonta kehottaa kansalaisia, joilla sattuu olemaan nostettavaa rahaa pankissa, varaamaan sitä kotiin isompia määriä. Ja kun kerran kehtaan, niin perustelen sitä sillä, että kyllä vanhusten ovilla kohta olisi kaikennäköistä kulkukauppiasta koputtelemassa.

Pankkien ja koko finanssisektorin tulee huolehtia käteisen rahan saamisesta, jos digitaalinen raha ei liiku ja automaatit simahtaa.

Kommentti: Jari kehtasi sanoa niin kuin asiat ovat. Jatketaan kehtaamisen linjalla. Jos jotain hyvää haluaisi Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan nähdä, niin. Ehkä kehitys pankkisekrorilla, sijoituksissa ulkomaisiin yrityksiiin, kotimaisen teollisuuden alasajo...ja mitä muita niitä onkaan. Jos niihin saataisiin jotain järkeä ja paluuta hieman järkeistetympään talouden hallintaan, saattaisi sodan henkiset ja materiaaliset mittasuhteet piirun verran suoristua.

Puolueet yksimielisiä Venäjän rajalle ehdotetun aidan tarpeellisuudesta

18.10

Marin kertoi kokouksen jälkeen, että hallitus tulee edistämään hankkeen rahoitusta tämän vuoden lisäbudjetissa ja ensi vuotta koskevassa täydentävässä talousarviossa.

”Olimme yksituumaisia tästä tarpeellisuudesta. Raja esitteli meille esteaidan kokonaisuuden, mitä se konkreettisesti tarkoittaa, ja nyt hallitus tuo eduskuntaan esityksiä tältä osin”, Marin sanoi kokouksen jälkeen toimittajille.

Tämän vuoden rahoitus koskee koeosuuden toteuttamista ja ensi vuoden rahoitus varsinaisen rakentamisen aloittamista testistä saatujen kokemusten perusteella. Koeosuuden rahoitusta odotetaan eduskunnan hyväksyttäväksi lisäbudjetissa vielä tässä kuussa.

EDUSKUNNASSA pidetty kokous ei vaatinut pitkää pohdintaa. Kokous oli ohi runsaassa tunnissa, eli se jopa alitti kahden tunnin aikavarauksen.

Robert Helenius avasi viimein ajatuksiaan – taktinen muutos yllätti

17.10

Robert Helenius yllättyi Deontay Wilderin taktiikasta. Suomalainen kommentoi tuoreella videolla uransa mahdollista jatkoa maltillisemmin kuin aiemmin.

Suomalainen huippunyrkkeilijä Robert Helenius on antanut ensimmäisen haastattelunsa sunnuntain tappiostaan Deontay Wilderille. Helenius kommentoi tyrmäystappiotaan Blue Blood Sports TV:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

– Olisin toivonut, että ottelu olisi kestänyt hieman pidempään. Se ei edes ehtinyt alkaa. Se murentaa sydäntäni, mutta pitää antaa ajan kulua. Käsitellä asiaa ja viettää aikaa perheeni kanssa. Haavat parantuvat, Helenius vakuutti Youtubessa julkaistulla videolla.

Heleniuksen mukaan Wilderilla olikin uusi, yllättävä taktiikka. Wilder ei ollut suomalaisen mukaan vetäytynyt aiemmissa otteluissaan vastaavalla tavalla.

– Otan nyt aikalisän ja ajattelen juttuja. En luultavasti lopeta harjoittelua koskaan, mutta aion nyt viettää aikaa perheeni kanssa jonkin aikaa. Katsotaan sen jälkeen.

Wilder tyrmäsi Heleniuksen heti avaus­erässä

16.10

Robert Helenius hävisi elämänsä suurimman ottelun entiselle maailmanmestarille Deontay Wilderille. HS seurasi ottelua hetki hetkeltä.

ENTINEN maailmanmestari Deontay Wilder tyrmäsi Suomen Robert Heleniuksen heti avauserässä raskaan sarjan huippuottelussa Brooklynin Barclays Centerissä New Yorkissa.

Helenius vajosi kanveesiin Wilderin ensimmäisellä kunnon iskulla, tämän oikealla suoralla.

Wilder kyttäsi iskun paikkaa ja käytti armotta aukon Heleniuksen suojauksessa. Tämä kaatui suoraan takaraivolleen ja jäi tuijottamaan kattoon yleisön mylviessä ympärillä.

Tätä ennen Helenius oli ollut tavallaan aktiivisempi ja hakenut iskuja Wilderia enemmän. Wilder kuitenkin vaikutti selvästi vikkelämmältä, hän suorastaan tanssahteli kankeamman Heleniuksen yritysten vieritse.

OTTELU alkoi Suomen aikaa sunnuntaiaamuna noin kello 7.20 ja oli ohi hetkessä. Huoltojoukot keräilivät Heleniusta pystyyn minuuttitolkulla. Hänet talutettiin pukukoppiin, mutta hän käveli omin jaloin.

VOITTO avasi Wilderille todennäköisesti tien raskaan sarjan MM-tittelihaastoon Oleksandr Usykia tai Tyson Furya vastaan.

Ottelu oli Heleniuksen uran tiettävästi rahakkain. Sen on arvioitu tuovan hänelle jopa yli miljoona euroa.

Kommentti: Ehkä Helenius kanveesissa kattoon tuijottaessa kuitenkin sisäisesti hymyili ajatukselle, se oli nopeiten tienattu miljoona.

Yhdysvallat vahvisti 725 miljoonan dollarin aseapupaketin Ukrainalle

15.10

Yhdysvallat on julkistanut uuden noin 725 miljoonan dollarin arvoisen aseapupaketin Ukrainalle. Saudi-Arabia toimittaa Ukrainalle humanitaarista apua 400 miljoonan dollarin arvosta.

Ulkoministeri Antony Blinken sanoo lausunnossaan, että "apua lähetetään Venäjän tekemien raakojen ohjusiskujen sekä muiden hirmutekojen lisääntyvien todisteiden jälkimainingissa".

Reutersin laskelmien mukaan viimeisimmän apupaketin jälkeen Yhdysvallat on toimittanut Ukrainan asevoimille noin 18 miljardin euron edestä aseapua helmikuun lopulta lähtien.

HS-gallup: Suomalaisten mielestä normaalit suhteet Putinin Venäjään eivät ole mahdolliset.

Saudi-Arabia lupasi 400 miljoonaa dollaria humanitaarista apua Ukrainalle

Eläkkeiden jättikorotuksen suuruus selvisi – katso, paljonko eläkkeesi nousee ensi vuonna

14.10

Eläketurvakeskus on lähettämässä STM:lle ehdotuksen työeläkkeiden reilusta korotuksesta.

NYKYISIIN työeläkkeisiin on tulossa ensi vuoden alussa 6,8 prosentin korotus. Korotus tulee Eläketurvakeskuksen ehdotukseen ensi vuoden työeläkeindeksistä, joka lähetetään sosiaali- ja terveysministeriölle vahvistettavaksi.

Indeksi ja korotus perustuvat laskelmiin, jotka Eläketurvakeskus on tehnyt Tilastokeskuksen tuoreen kuluttajahinta- ja ansiotasoindeksin pohjalta.

Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa ensi vuoden työeläkeindeksin todennäköisesti lokakuun lopulla.

KYSEESSÄ on suurin korotus työeläkkeisiin yli 30 vuoteen, sillä edellinen samaa suuruusluokkaa oleva korotus eläkkeisiin tehtiin 1990-luvun alussa.

Suuren korotuksen takia monelle saattaa olla taloudellisesti kannattavaa jäädä eläkkeelle jo tämän vuoden puolella. Ensi vuoden alussa eläkkeensä aloittava menettää korotuksen tuoman edun, joka voi eläkeiän aikana olla jopa 14 000 euroa.

Suomi lähtee keskusteluun Naton ydinpelotteesta pieneltä takamatkalta

13.10

Naton ydinpelote on uuden edessä sekä Venäjän uhittelun että Kiinan sotilaallisen voiman kasvun vuoksi. Suomessa opetellaan nyt, mitä Naton ydinpelote tarkoittaa Suomelle.

YDINUHKA vyöryy arkeen voimalla, joka sai viranomaiset jo unohtamaan viestinnän alkeet. Alkuviikosta suomalaiset ryntäsivät apteekkeihin hamstraamaan lääkejodia. Sosiaali- ja terveysministeriön sekoilu ja virhearviot uuden lääkejodia koskevan ohjeistuksen tiedottamisessa ovat ajan kuva.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole yksin uuden edessä. Aika liuta poliitikkoja, virkahenkilöitä, sotilaita ja tutkijoita joutuu opettelemaan perusasioita ydinasepolitiikasta. Kun Suomi liittyy Natoon, on myös ymmärrettävä, mistä Naton ydinasepelotteessa on kyse. Sitä on myös pystyttävä selittämään suomalaisille.

NATOON liittyminen on perustavanlaatuinen muutos Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Muutoksessa on monia eri tasoja, joista yksi on Naton ydinpelote. Naton vahvuus ja pelote perustuu ydinaseisiin, ja juuri Naton ydinasesateenvarjon suojaan Suomi nopeasti halusi.

72-vuotias Vikki Vähä-aho käveli viidessä kuukaudessa lähes 5 600 kilometriä: ”Kaikki sujui helposti, minä vain kävelin”

12.10

Info
Kuva: Quang Nguyen Vinh

Vikki Vähä-aho nukkui matkallaan luonnossa ja vietti koko kesänä vain muutamia öitä kotonaan.

5 572,3 kilometriä viidessä kuukaudessa. Niin pitkä oli voittajan matka Tahko Pihkala -seuran Kävelykipinä-kilpailussa, joka järjestettiin tänä vuonna viidettä kertaa.

Jos kilpailun voittaja, 72-vuotias Vikki Vähä-aho olisi kävellyt matkan linnuntietä kohti etelää, hän olisi päässyt pitkälle Afrikan mantereelle Saharan autiomaan toiselle puolelle.

– Haluan näyttää itselleni ja muille, että ikä on vain numeroita. Pystyt kaikkeen, jos haluat ja jos hallitset mielesi. Krista Pärmäkoski kiipesi Lahden radiomastoon mielenhallinnalla korkeanpaikankammoisena. Häntä ihailen, Vähä-aho sanoo viitaten Posse-ohjelmassa itsensä haastaneeseen hiihtäjähuippuun.

Niinistö: Putin tuskin kykenee tunnustamaan minkään­laista tappiota, eikä lännen tehtävä ole tarjota ulospääsyä

11.10

MAANANTAINA alkoi Venäjän hyökkäyssodassa uusi vaihe, arvioivat Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre.

”Näyttää siltä, että sodassa on uusi vaihe alkamassa, ja se on tilanteen laajentuminen. Toivottavasti tämä on nyt sodan viimeinen laajentuminen”, Niinistö sanoi illalla pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Presidentti Niinistön mukaan on vaikea nähdä, että Vladimir Putin tunnustaisi minkäänlaista tappiota sodassa. Sodan lopputuloksen on kuitenkin oltava se, että Ukraina on vapaa, Niinistö sanoi.

”Lännen tehtävä ei ole etsiä hänelle [Putinille] ulospääsyä. Ukrainan pitää olla vapaa, se on Ukrainan ulospääsy tästä.”

Venäjän ohjus­iskut osoittivat Ukrainan ilma­puolustuksen voiman

10.10

Asiantuntijan mukaan Venäjän ohjusiskut eivät murra Ukrainan taistelutahtoa, pikemminkin päinvastoin.

UKRAINAN asevoimat kertoi maanantaina Venäjän ampuneen yhteensä 83 ohjusta siviilikohteisiin useissa kaupungeissa eri puolilla Ukrainaa. Asevoimien oman ilmoituksen mukaan ohjuksista 43 torjuttiin.

”Jos tämä pitää paikkansa, ei tulos ole ollenkaan huono”, kommentoi sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö Helsingin yliopistosta. ”Eivätkä venäläiset uskalla tehdä pommitus­lentoja kaupunkien ylle Ukrainan ilmapuolustuksen pelossa.”

Moldovan ulkoministeri Nicu Popescu kertoi maanantaina kutsuneensa Venäjän Moldovan-lähettilään puhutteluun, koska osa venäläisohjuksista oli ammuttu aluksista Mustaltamereltä läntiseen Ukrainaan Moldovan ilmatilan halki. Popescun mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Venäjä loukkasi Moldovan ilmatilaa meneillään olevan hyökkäyssodan aikana.

Periaatteessa Venäjä voisi loukata Moldovan ilmatilaa ilkeyksissään tai länttä pelotellakseen. Nykyisessä tilanteessa uskottavampi selitys on kuitenkin Ukrainan ilmapuolustuksen väistäminen.

Kristi Raik A-studiossa: Venäjän maanantaiset iskut kertovat jännitteistä Venäjän eliitin piirissä

10.10

Raikin mukaan Putinin on yhä vaikeampaa vakuuttaa ympärillään olevia ihmisiä siitä, että Venäjä voisi voittaa sodan.

Venäjän tämänpäiväiset iskut Ukrainaan ovat suoraan sidoksissa siihen, minkälaisia jännitteitä Venäjän eliitin piirissä on ja minkälaista kritiikkiä hallintoa kohtaan esitetään Venäjällä, arvioi Viron Ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik maanantain A-studiossa.

– Mitä enemmän Venäjä tappioita kärsii, sitä enemmän se luo painetta Vladimir Putinia kohtaan. Uskon, että tänään Putinilla oli vahva tarve näyttää, että hän pystyy iskemään takaisin.

Maatalous ja elintarviketeollisuus vaativat satojen miljoonien sähkötukea – "Hallituksen olisi pitänyt jo toimia"

9.10

Suomen Yrittäjät kuitenkin torjuu ajatuksen erillisistä tukipaketista. Hallitus seuraa tiiviisti huoltovarmuudelle tärkeiden yritysten tilannetta, mutta ei ole tehnyt sähkötuesta päätöksiä.

Maataloustuottajia edustava MTK ja ruokateollisuuden yrityksiä edustava elintarviketeollisuusliitto vaativat hallitukselta satoihin miljooniin euroihin nousevaa tukipakettia yrityksille.

Sähkön hinnannousu ajaa monia yrityksiä syviin vaikeuksiin. Kalliin sähkön takia edessä on toiminnan supistaminen, pahimmillaan jopa konkurssi. Esimerkiksi Närpiössä joudutaan sulkemaan talvella kasvihuoneita, mikä vaikuttaa tomaatin ja kurkun saatavuuteen.

Martti J. Kari siltaiskusta: ”Jos se oli autopommi, se oli taitava operaatio”

8.10

Silta on Venäjälle sekä poliittisesti että operatiivisesti merkittävä, arvioi Martti J. Kari.

JOS Kertsinsalmen sillalla tänä aamuna tapahtunut räjähdys johtui autopommista, kyseessä on ollut taitava ja hieno operaatio. Näin arvioi STT:lle Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori, Pääesikunnan entinen apulaistiedustelupäällikkö Martti J. Kari.

–  Kyllähän tämä oli taitava isku, jos se todella oli isku eikä vahinko. En ihan hirveästi usko vahinkoihin sodan tässä vaiheessa, Kari sanoo.

–  Jos se oli autopommi, se oli todella hienosti toteutettu operaatio. Nostan hattua.

Kommentti: Työelämä professori nostaa hattua onnistuneesta terrori, ei kun autopommi iskusta sillalle.

"Nainen on nainen ja mies on mies", uhoaa tasavuosia täyttävä Putin

7.10

Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto Tass kokosi Venäjän presidentti Vladimir Putinin 70-vuotispäivän kunniaksi presidentin näkemyksiä eri aihepiireihin. Jutussa toistetaan muun muassa aiemminkin esillä olleita Putinin vanhoillisia kantoja sukupuolirooleista ja seksuaalivähemmistöjen asemasta. Jutussa käsiteltiin myös Putinin suhteita maailman johtajiin.

Ageing Better
Kuva: Eugene Liashchevskyi

Tass korostaa, että Putinin mielestä naisen ei pitäisi joutua miettimään lasten tai uran välillä, vaan molempien pitää olla mahdollisia. Sukupuoliroolien pitää hänestä kuitenkin olla perinteisiä.

– Nainen on nainen ja mies on mies, Putin näkee.

Asiantuntijoilta kylmäävä arvio Washington Postille: Venäjä on vain muutaman askeleen päässä ydinaseen käytöstä – ”Tilanne on vakavin sitten 1980-luvun”

2.10

”Olemme vain kahden tai kolmen askeleen päässä siitä, että Venäjä ei saavuta tavoitteitaan ja on valmis käyttämään keinoja, jotka kerran olivat täysin poissuljettuja”, Venäjä-asiantuntija Alexander Gabuev.

Ajatuspaja Carnegie Endowment for International Peacen tutkija ja Venäjä-asiantuntija Alexander Gabuev sekä brittiläisen International Institute for Strategic Studies -instituutin tutkija Franz-Stefan Gady pitävät turvallisuuspoliittista tilannetta juuri nyt ”erittäin vakavana”. He arvioivat Washington Postin haastattelussa, että myös ydinaseiden käyttö on mahdollista.

Asiantuntija: "En halua pelotella enkä liioitella, mutta ydinaseen käyttö on mahdollista" – Venäjä voisi valita näistä neljästä vaihtoehdosta

9.10

Ylen haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että ydinaseen käyttö ei olisi Venäjän kannalta järkevää. Siksi se on epätodennäköistä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin etsii keinoa, jolla aluemenetykset Ukrainassa voisi yrittää kääntää voitoksi.

Yksi äärimmäisen riskialtis vaihtoehto olisi käyttää suhteellisen pienitehoista eli niin sanottua taktista ydinasetta Ukrainan joukkojen pysäyttämiseksi.

Ydinasetta ei ole käytetty sodassa toisen maailmansodan päättymisen jälkeen, ja sen seuraukset olisivat erittäin arvaamattomia. Silti Putin on uhkaillut ydinaseella.

Yle on haastatellut ydinaseiden käytön asiantuntijoita, jotka ovat kauhuissaan tästä vaihtoehdosta.

Venäjän valtaamia alueita uhkaa Karjalan kohtalo

30.9

Venäjä huseeraa omiaan miehittämillään alueilla Ukrainassa, eikä mikään valtio ehkä Pohjois-Koreaa lukuun ottamatta hyväksy sen toimia, kirjoittaa Iltalehden toimittaja Nina Järvenkylä.

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyin neuvonantaja Mykhailo Podolyak tuomitsi kovasanaisesti tälle päivälle eli perjantaille kaavaillun tilaisuuden, jossa Venäjän presidentti Vladimir Putinin odotetaan julistavan Ukrainalta vallattuja alueita osaksi Venäjää. Podolyak toteaa, että kyseessä on ”Kremlin friikkisirkus”.

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι Retkeilyreitistö

Info
Kuva: Vlada