1
2
3
4
5
6 GEIRANGER SKYWALK Live. Geiranger Skywalk – walking on air Mt. Dalsnibba’s new viewing platform was officially opened in August 2016. Thanks to its ingenious floor surface and glass guard rail offering unimpeded views, Geiranger Skywalk gives you a sensation of floating – though of course you are perfectly safe! With a clear drop of approx. 500 m beneath your feet, you can enjoy magnificent views of Geiranger and the fjord below, as well as across to the mountains and Blåbreen glacier.

webistä tältä sivustolta

Laki määrää, että sähkönmyyjän, jolla on merkittävä markkinavoima jakeluverkon alueella, on toimitettava sähköä kohtuullisilla hinnoilla ja ehdoilla.
Vladimir Putin ei näe enää uutta talvea ja Venäjä voi jopa romahtaa, uskoo tutkija.

Sähkötilanne on keskiviikkona vuoden tiukin – näin saat tiedon mahdollisesta sähkökatkosta

14.12

Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja peräänkuuluttaa järkevää sähkönkäyttöä ja säästämistä haastavina päivinä.

KESKIVIIKOSTA ennakoidaan toistaiseksi vuoden tiukinta päivää kotimaan sähköverkolle.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtajan Jukka Ruususen mukaan vielä ei olla äärirajoilla, eikä Suomessa pitäisi tulla keskiviikkona tämän hetken ennusteiden mukaan sähköpulaa. Tilanne on kuitenkin ”tiukka”.

– Vielä ei lähestytä sähköpulaa, mistä on puhuttu. Tietyllä lailla talvi antaa nyt merkkejä itsestään. On vähän kylmempää, mutta vielä ei olla siellä oikein kylmässä talvessa, Ruusunen kommentoi.

Tiukka sähkötilanne on usean eri tekijän summa: Etelä-Suomeen on ennustettu kovia pakkasia, jotka lisäävät sähkökulutusta ja tyyni sää taas vähentää tuulivoiman tuotantoa.

Lisäksi Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori on poissa käytöstä ja Ruotsissa Oskarshamnin ydinvoimala on huollossa. Osa Suomessa vuosittain käytettävästä sähköstä on peräisin länsinaapurista.

– Tämä on aikamoinen stressitestitilanne Etelä-Ruotsissa. Siellä on kylmää ja ongelmia ydinvoiman kanssa. Heillä on siellä tiukempi paikka ja sillä on iso vaikutus myös meihin.

SÄHKÖNKULUTUS on liikkunut kotimaassa viime aikoina noin 11 000–12 000 megawatin tienoilla. Sähkön käytön kulutushuipuksi tänä talvena Fingrid arvioi aiemmin 14 400 megawattia.

Ruususen mukaan ensi viikon arvioidaan olevan sähköverkolle armollisempi muun muassa siitä syystä, että teollisuuden sähkönkulutus vähenee jouluviikolla.

Esimerkiksi Suomen suurimpiin energia-alan yrityksiin lukeutuva Helen tiedottaa asiakkaitaan sähköpulasta johtuvista sähkökatkoista tekstiviestillä.

– Viestissä lukee, että sähkökatkon syynä on sähköpula. Tekstiviesti tulee ennen katkoa, jos tieto sähkökatkosta tulee riittävästi ennakkoon. Muussa tapauksessa tekstiviesti tulee, kun sähkökatko on alkanut. Tämän jälkeen kiertävät sähkökatkot kestävät noin tunnin kerrallaan, Helen Sähköverkon käyttöpäällikkö Juho Kuokkanen kertoo.

Tomaatintuottajan sähkölasku on jo 300 000 euroa kuukaudessa – yrittäjä vaatii tukipäätöstä heti: ”Lopettaminen on vain viikkojen kysymys”

9.12

Suuri osa kasvihuoneista on Närpiössä pimeänä, koska tuotanto on talveksi lopetettu. Yrittäjä Joakim Strand viljelee vielä, mutta myöntää, että kello tikittää myös hänelle.

Sähkön hinta on saanut koko kasvihuoneteollisuuden polvilleen.

Monet yrittäjät ovat jo joutuneet lopettamaan tomaattien ja kurkkujen tuotannon tälle vuodelle.

Kasvihuoneyrittäjä Joakim Strand Närpiöstä Pohjanmaalta yrittää jatkaa tuotantoa niin kauan kuin mahdollista.

– Jos meille ei nyt tule apua, on luultavasti kaikissa kasvihuoneissa tammikuussa pimeää. Jos hinnat pysyvät tällaisina, ei kukaan enää tuota, Strand kertoo Yle Österbottenille.

Tukea viljelijöille ei ole näköpiirissä. Oppositio on tehnyt asiasta välikysymyksen, mutta hallitus ei ole vielä antanut lupauksia uusista maatalouden tukipaketeista.

Näin itä­rajan yli kuljetaan salaa Suomeen

2.12

PARIKKALAN Uukuniemen kyläkaupan yhteydessä toimivaan baari-kahvilaan astui kaksi vuotta sitten tavanomaisesta poikkeava kulkija. Oli heinäkuinen perjantai-ilta ja kello 19.15.

Keski-ikäiseltä vaikuttanut mies oli aiemmin samana päivänä kävellyt maastossa Venäjältä Suomeen ilman, että viranomaiset olivat havainneet valtionrajan ylitystä. Sitä ennen hän oli taittanut matkaa kertomansa mukaan yli viikon jalkaisin ja polkupyörällä Pietarista kohti Suomea.

”Mies kertoi työntekijällemme, että hän hakee turvapaikkaa ja haluaa viranomaiset paikalle. Työntekijämme tarjosi kahvia, mutta hän otti teetä ja yritti maksaa ruplilla. Hän sai kuitenkin juoman ilmaiseksi. Mies oli hyvin rauhallinen ja odotti, kun rajavartiosto tuli paikalle”, muistelee tuolloinen kauppias Jouni Suppola.

Seuraavana arkipäivänä mies kertoi kuulustelussa, miten ja miksi hän ylitti viranomaisten tietämättä itärajan maastossa.

ESO:n Erittäin suuren kaukoputken (ELT) uusi verkkosivusto on avattu

2.12

ESO on avannut uuden verkkosivuston, joka sisältää runsaasti tietoa Erittäin suuresta kaukoputkesta (Extremely Large Telescope, ELT). Kaukoputki on ESO:n tuleva observatorio, joka tutkii universumia Chilen Atacaman autiomaasta käsin. Verkkosivu on rakennettu eri kohderyhmät silmällä pitäen. Se soveltuu niin suurelle yleisölle, kuin tähtitieteen asiantuntijoillekin. Verkkosivun avulla yleisö voi tarkastella uutta kaukoputkea, sen instrumentteja, ja miten se tulee lisäämään tietoamme kosmoksesta.

Sivustolla esitellään tärkeimpiä tieteellisiä kysymyksiä, joihin tähtitieteilijät toivovat ELT:n vastaavan. Sivuja täydentävät kaukoputken, sitä ympäröivän rakenteen ja erilaisten instrumenttien, sekä peilien vaikuttavat visualisoinnit. Siellä on myös mielenkiintoisia faktoja ELT:stä, joka tulee olemaan maailman suurin näkyvän- ja infrapuna-alueen teleskooppi 39-metrisellä pääpeilillään. Sivuilta löytyy myös tämän kunnianhimoisen ja haastavan kaukoputken historiaa, sekä aikajana, jossa on joitakin hankkeen tärkeimpiä virstanpylväitä.

Tämä on toinen jännittävä kehitysaskel ELT:n historiassa, jonka on määrä aloittaa toimintansa myöhemmin tällä vuosikymmenellä. Uusi sivusto on erinomainen lähtökohta, jos haluaa pysyä ajan tasalla tulevista kaukoputkea koskevista uutisista ja oppia lisää tieteestä, teknologiasta ja ihmisistä, jotka ovat vaikuttaneet sen edistymiseen.

Sivuston jokainen sivu on rakennettu huolellisesti siten, että käyttäjät kohtaavat ensin yleisimmät tiedot. Kunkin sivun yläosassa olevan tekstin lukemisen jälkeen he voivat helposti saada laajan ymmärryksen ELT:stä. Tämä sisältää yleiskatsaukset sen yksittäisistä osista, instrumenteista ja tutkimuskohteista. Yksityiskohtaisempia tai teknisiä tietoja saadakseen käyttäjä voi yksinkertaisesti vierittää sivua kohti sivun alareunaa, jossa esitellään tarkempia yksityiskohtia hankkeesta. Tämä osa todennäköisesti kiinnostaa eniten tähtitieteilijöitä ja insinöörejä.

Yhteystiedot Mariya Lyubenova ESO Head of Media Relations Garching bei München, Saksa S-posti: Mariya.Lyubenova@eso.org

Uusi sivusto on muodoltaan mukautuva, joten se toimii sujuvasti kaikissa laitteissa: kannettavissa tietokoneissa, pöytäkoneissa, älypuhelimissa ja tableteissa. Se tarjoaa informatiivisen ja mukaansatempaavan käyttökokemuksen kaikille kaukoputkesta kiinnostuneille, joka tulee muuttamaan dramaattisesti sitä, mitä tiedämme maailmankaikkeudesta.

Kaikilla juuri avatuilla verkkosivustoilla on todennäköisesti odottamattomia ongelmia tai vikoja, eikä uusi ELT-verkkosivustomme ole siihen poikkeus ennen julkaisua tehdystä laajasta testauksesta huolimatta Jos havaitset sivustoon liittyviä ongelmia, niin ilmoita niistä osoitteeseen information@eso.org.

Kommentti: Yle Areena on Jari Mäkisen erittäin valaiseva artikkeli ELT kaukoputkesta.

Konkari Pertti Salolainen: ”Kokoomus on minulle suuri pettymys”

1.12

"Hienosti hoidettu Suomen "vihreä" sähköntuotanto – Perus marraskuinen arkipäivä: kulutus koko maassa 10 985 MW, tuulivoima 235 MW ja aurinkovoima 0 MW”

Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja pitkäaikainen vaikuttaja ilmaisee pettyneensä puolueeseensa raskaasti ympäristövaliokunnan tapahtumien takia. Myös hallituspuolue vihreissä arvostellaan kokoomusta kovin sanoin.

Suomeen on repeämässä uusi hallituskriisi keskustan valiokuntairtioton takia. Ympäristövaliokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä luonnonsuojelulaista.

Hallituspuolue keskusta äänesti valiokunnassa opposition mukana, joten hallituksen sopima esitys muuttuu, jos ympäristövaliokunnan mietintö hyväksytään suuressa salissa.

Hallituskumppanit ovat arvostelleet kovin sanoin keskustan toimintaa, mutta myös oppositiopuolue kokoomus saa kritiikkiä.

Ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Tiina Elo (vihr) ihmettelee kokoomuksen luontovastaisuutta ja sitä, että puolue kerää nyt kannatusta ”luonnonsuojelua vastustamalla”.

Kokoomuksen toimintaa ihmettelee Twitterissä myös puolueen aiempi pitkäaikainen kansanedustaja Pertti Salolainen.

”Kokoomus on minulle suuri pettymys, sillä sen äänestäjien enemmistö suhtautuu myönteisesti luonnonsuojeluun”, Salolainen tviittaa.

Tanssii tähtien kanssa

30.11

Jos Suomalainen Tanssii Tähtien kanssa olisi jotain tämän kaltaista voisi jopa katsoa, nykyversiota ei kiitos.

Old school movie stars, dancing to 'Step Back In Time', by Kylie Minogue.

Venäjän FSB:n myrkyn väitetään tappaneen Valko-Venäjän ulkoministerin – näin asiantuntija kommentoi

30.11

Valko-Venäjän ulkoministerin kuolinsyystä liikkuu hurjia väitteitä.

Maanpakoon joutunut venäläisoligarkki Leonid Nevzlin väittää, että viikonloppuna äkillisesti menehtyneen Valko-Venäjän ulkoministerin Vladimir Makein kuoleman olisi aiheuttanut Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n myrkky.

Tämän seurauksena Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukašenkan kerrotaan olevan paniikissa.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kriitikkona tunnettu Nevzlin kommentoi asiaa Twitterissä. Hän kertoo lähteidensä olevan lähellä Venäjän erikoispalveluja.

– Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei kuoli FSB:n erikoislaboratoriossa kehitetyn myrkyn aiheuttaman myrkytyksen seurauksena, hän tviittaa.

Tämä tiedetään Valko-Venäjän ulkoministerin äkkikuolemasta

Tavanomaiseen tapaan viikon aikana töissä ollut ulkoministeri toimitti tehtäviään vielä edellisenä päivänä. Syitä kuoleman taustalla oleviin henkilöihin on vain spekuloitu ja salaliittoteoriat miehen kuolemasta ovat nousseet keskusteluun nopeasti. Sormea on osoitettu maan itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukašenkan tai jopa Venäjän suuntaan.

Ulkoministerinä Makei pyrki vuoteen 2020 saakka parantamaan Valko-Venäjän sekä lännen välisiä suhteita sekä kritisoi Venäjän toimia useaan otteeseen. Hän käänsi kuitenkin yllättäen kelkkansa maan johtoa vastustavien mielenosoitusten jälkeen. Vain päiviä ennen Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainaan ulkoministeri lupasi, ettei hyökkäystä maahan tulisi Valko-Venäjältä. 24. helmikuuta 2022 Venäjä kuitenkin hyökkäsi Ukrainaan pohjoisesta Valko-Venäjän puolelta.

Maasta karkotettu oppositiojohtaja Svjatlana Tsih’anouskaja kommentoi ministerin toimia sanomalla, että Makei oli pettänyt kansalaisten luottamuksen.

– Vuonna 2020 Makei petti Valkovenäjän kansalaiset ja tuki tyranniaa. Näin valkovenäläiset tulevat hänet muistamaan, Tsih’anouskaja kertoo Reutersin tietojen mukaan.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvan kertoi Iltalehdelle, ettei Makein todellista kuolinsyytä saada välttämättä koskaan selville. Tutkija myös muistuttaa, että Valko-Venäjä on suljettu autoritäärinen maa, jossa salaliittoteoriat ovat yleisiä.

Norjalainen energiaprofessori varoittaa talvesta: ”Ihmiset Euroopassa eivät ole tarpeeksi huolissaan”

28.11

Venäjän energiapolitiikkaan perehtynyt professori Indra Øverland sanoo, että Venäjä on onnistunut rakentamaan energiasta vaarallisen aseen. Eurooppalaisten tulisi varautua säästämään sähköä, hän sanoo.

EUROOPALLA on edessään kriisitalvi, mutta vaikein tilanne on Ukrainassa.

Viime keskiviikkona sähköt katkesivat useissa kaupungeissa Venäjän pommitusten takia. Lähes 12 miljoonaa kotia oli ilman sähköä.

Venäjä on kohdistanut pommituksiaan muun muassa Ukrainan energiainfrastruktuuriin ja vedenjakeluun.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän keskiviikon pommitus keskeytti veden ja sähkön jakelun lähes koko maassa.

Muukin Eurooppa kärsii energiapulasta. Venäjältä kulkee Länsi-Eurooppaan enää yksi toiminnassa oleva kaasuputki. Ja viime viikolla kaasujätti Gazprom uhkasi vähentää kaasutoimituksia entisestään.

Ja tuon aseen käytön suhteen Venäjä on pelannut korttinsa hyvin, sanoo professori ja energia-asiantuntija Indra Øverland.

”Venäjä toimii rationaalisesti. Se pitää kaasun ja öljyn toimitukset alhaalla ja hinnan korkealla. Tämä tuo Venäjälle yhä paljon tuloja ja aiheuttaa samalla vaikeuksia vastaanottajille Euroopassa. Se on ollut aika fiksu strategia.”

Valko-Venäjä: Ukrainan tulisi istua neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja

28.11

Valko-Venäjän presidentti Lukašenka kertoi Venäjän televisiossa, että Ukrainan tulisi istua neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka kertoi sunnuntaina, että Ukraina tekee virheen siinä, ettei maa aloita rauhanneuvotteluita Venäjän kanssa ilman ennakkoehtoja. Lukašenka vieraili Venäjän televisiossa sunnuntaina.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmoittanut aiemmin, ettei Venäjän kanssa käydä rauhanneuvottleuita, ennen kuin hyökkääjä on poistunut maasta kokonaan. Lisäksi Presidentti vaatii, että sotarikokset tuomitaan, YK:n sopimusta kunnioitetaan, sotavahinkoja kompensoidaan sekä takuita siitä, ettei vastaavaa enää koskaan tapahdu.

Lukašenkan mukaan Ukrainan presidentti rikkoo yleisesti sovittuja neuvottelun sääntöjä, etenkin kun keskustelussa olisi mukana Venäjän kokoinen jättiläinen.

– Istukaa alas neuvottelupöytään ja ilmoittakaa ehtonne sen äärellä. Toinen klassinen käytäntö on kompromissit, Lukašenka sanoo.

Kommentti: Eu:n jäsenmaiden myötäily Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin puheisiin alkavat laimentua kun elintaso euroopassa kansalaisten elämään kehittyy tarpeeksi jäätäväksi.

”NAKKILAN PAVAROTTI” JÄTTÄÄ EDUSKUNNAN KOLMEN KAUDEN JÄLKEEN

27.11

Nakkilalainen kansanedustaja Jari Myllykoski on istunut eduskunnassa pian 12 vuotta. Ensi vuoden vaaleissa häntä ei kuitenkaan enää nähdä ehdokkaana. Politiikan lisäksi Jari Myllykosken elämässä tärkeitä asioita ovat olleet ammattiyhdistysliike, hevosurheilu ja musiikki, mutta minkälainen mies kokonaisuudesta muodostuu?

Ensi vuoden huhtikuun toisena päivänä hänestä tulee ex-kansanedustaja. Keväällä Myllykoski ilmoitti, ettei pyri enää eduskuntaan huhtikuun 2023 vaaleissa.

Jari Myllykoski kertoo haluavansa yhä olla rasvanahkaduunari.

– Ja tarkoitan sitä kunnioittavassa mielessä. Itse olen työurani aloittanut vuorotöitä tekemällä jo koulupoikana, Myllykoski kertoo.

Kiukaisista Myllykoski lähti töihin Harjavaltaan Outokummun jalometallien esikäsittelylaitokselle ja lupasi itselleen, että luottamushommat jäävät nyt pois. Toisin kuitenkin kävi. Outokummulla Myllykoskesta tuli vuoron työsuojeluasiamies, sitten osaston luottamusmies, ja pari vuotta myöhemmin Jari Myllykoski oli koko laitoksen pääluottamusmies.

Myllykoski työskenteli Outokummulla vuoteen 2005 saakka, kunnes hän siirtyi Metallityöväen Liiton työehtosihteeriksi Helsinkiin. Kotikunta säilyi kuitenkin Satakunnan Nakkilassa, missä Myllykoski on istunut kunnanvaltuuston jäsenenä vuodesta 2000.

Uusia projekteja on kuulemma jo mielessä, mutta niistä hän ei vielä kerro.

Jari Myllykoski kertoo lauluharrastuksen olleen tärkeä osa hänen elämäänsä jo lapsesta asti.

Kokoomus luvannut leikata ensi hallituskaudella sosiaaliturvasta valtavia summia

26.11

Li Andersson kirjoittaa Facebookissa

Kokoomus sanoo sen suoraan: jos he saavat päättää, leikkaavat he ensi hallituskaudella sosiaaliturvasta valtavia summia.

Kai Mykkänen kertoi tänään SAK:n eduskuntavaalitentissä, että kokoomus ajaa neljän miljardin menoleikkauksia ensi vaalikaudelle. Kysyttäessä mihin nämä leikkaukset kohdistuvat, nosti Mykkänen leikkauksien konkreettiseksi painopisteeksi sosiaaliturvan.

Tämä tarkoittaa, että mikäli gallupjohtaja kokoomus pääsee valtaan, tulee ensi kaudesta kylmää kyytiä. Suomen perusturvan taso on tälläkin hetkellä riittämätön, vaikka tämä hallitus on aiempia leikkauksia paikannutkin. Kokoomus haluaa nyt leikata kaikkein eniten heiltä, joilla on lähtökohtaisesti kaikkein vähiten.

Me näimme, kuinka oikeistolainen leikkauspolitiikka kasvatti pahoinvointia viime vaalikaudella. Näitä jälkiä me olemme tällä kaudella paikkailleet niin koulutuksessa kuin sosiaaliturvassa.

Takanamme on poikkeuksellisen raskaat pandemiavuodet ja käsillä on inflaatio. Tänä kriisiaikana palaaminen leikkauspolitiikan tielle olisi aivan poikkeuksellisen vaarallista. Meillä ei ole varaa tähän. Sosiaaliturvan rapauttaminen lisää inhimillistä kärsimystä, ja se myös maksaa kansantaloudelle helposti pitkällä aikavälillä enemmän kuin mitä leikkauksilla voidaan välittömästi säästää.

Vain muutaman kuukauden päästä käymme Suomessa eduskuntavaalit. Onneksi vaaleissa suomalaisilla on valta päättää siitä, haluammeko rapauttaa hyvinvointivaltiota vai haluammeko valita inhimillisyyden, oikeudenmukaisuuden ja hyvinvoinnin.

Harry Harkimo menetti satatuhatta euroa Alfa-tv:n konkurssissa – "Tulevaisuudesta annettiin hieman erilainen kuva"

25.11

Suomalaisen Alfa-tv-kanavan taustayhtiö Brilliance Communications on jättänyt konkurssihakemuksen Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen perjantaina, yhtiö tiedottaa. Samalla kerrottiin, että Alfa-tv:n toiminta loppuu.

Tiedotteessa kerrotaan, että neuvottelut rahoitustilanteen ja yhtiön oman pääoman korjaamiseksi ovat päättyneet eikä tavoiteltua tulosta ole saavutettu. Yhtiö on maksukyvytön, eikä sillä ole edellytyksiä hakeutua yrityssaneeraukseen.

Suursijoittajille suunnatussa osakeannissa yhtiö sai rahaa muun muassa mediakonserni Keskisuomalaiselta, yrittäjä Eero Lehdeltä ja kansanedustaja ja yrittäjä Harry Harkimolta (liik.).

Myös seinäjokelainen autoalan yrittäjä Joni Nelimarkka oli yksi sijoittajista, joka laittoi Alfa-tv:n pelastamisyritykseen keväällä 2021 reilut 150 000 euroa. Nelimarkan mukaan hänelle sijoittaminen kanavaan ei ollut bisnestä vaan arvokysymys.

Freelancerina Alfa-tv:llä töitä tehnyt av-alan ammattilainen kertoo, että hänellä jäi maksamattomia saatavia bruttona noin 7000 euron edestä. Freelancer alkoi epäillä kanavan tilannetta jo elokuussa, kun kanavalle laitettuja laskuja jäi rästiin. – Sieltä maksettiin vain satasia kerrallaan.

Muskin suunnitelmat joutumassa EU-vaatimusten tulilinjalle – Twitterin viimeisetkin työntekijät Brysselissä lähtivät

24.11

Twitterin pitäisi noudattaa EU:n digipalvelusäädöstä esimerkiksi laittoman sisällön poistamisen suhteen. On kuitenkin kyseenalaistettu, miten paljon rahkeita sen nykyisellä luurankomiehistöllä on tällaiseen.

Elon Muskin suunnitelma tehdä Twitteristä rajoittamattoman sananvapauden areena saattaa johtaa yrityksen törmäyskurssille EU:n uuden digipalvelusäädöksen kanssa.

Digipalvelusäädös velvoittaa erilaisia Internet-palveluiden tarjoajia esimerkiksi tekemään mahdolliseksi laittoman sisällön ilmoittamisen palveluissaan sekä käsittelemään näitä ilmoituksia.

Twitterin asemaa EU:n silmissä tuskin helpottaa se, että se sulki juuri toimitilansa Brysselissä kokonaan. Tähän asti sillä oli Brysselissä jäljellä kaksi työntekijää, joista toinen työskenteli nimenomaan gdpr-säännönmukaisuuden parissa.

Aurinkopaneelien kohtalo kuohuttaa Kuukkarissa

23.11

Päärnäisten asukasyhdistys yllättyi, kuinka hankalaa on saada kaupungin virkamiehiä aurinkopaneelitilaisuuteen.

Porilainen Mauno Pirttilahti oli viisi vuotta tyytyväinen aurinkopaneelien omistaja. Talon katolla olleet paneelit olivat maksaneet itseään takaisin. Sähköllä ja ilmalämpöpumpulla lämpenevän talon uusin sähkölasku maksoi 70 euroa, mutta sitä edellinen lasku oli keväältä.

Alkusyksystä 6. kaupunginosassa asuvan Pirttilahden elämään tuli harmaita pilviä. Porin kaupunki lähetti kirjeen, jossa se kertoi, ettei paneeleille ollut haettu toimenpidelupaa, joten ne pitää poistaa huhtikuun loppuun mennessä.

”Hankin paneelit aikoinaan Pori Energialta. Heillä ei ollut mitään puhetta siitä, että jos asuu 6. osassa, vaativat paneelit erityisen luvan.”

Pirttilahti on asunut Peltomiehentien talossaan 40 vuotta. Vasta hiljattain hän oppi, että hänen rakennuksellaan on kaavassa sr-40-merkintä kertomassa muun muassa sitä, että talon korjaus- ja muutostöiden pitää sopia kulttuurihistoriallisiin ominaispiirteisiin.

PÄÄRNÄISTEN asukasyhdistyksen puheenjohtajan Taisto Huhtasalon arvion mukaan 6. kaupunginosassa on tusina taloja, joissa on aurinkopaneeli. Suurelle osalle on tullut kaupungin käsky poistaa luvattomat paneelit katoltaan.

"Hienosti hoidettu Suomen "vihreä" sähköntuotanto – Perus marraskuinen arkipäivä: kulutus koko maassa 10 985 MW, tuulivoima 235 MW ja aurinkovoima 0 MW”

22.11

HIENOSTI hoidettu Suomen "vihreä" sähköntuotanto. Perus marraskuinen arkipäivä: kulutus koko maassa 10 985 MW, tuulivoima 235 MW ja aurinkovoima 0 MW. Ja tätä jatkunee vielä vaan noin neljä kuukautta. Kyllä kannattaa tuuli- ja aurinkovoimapuistoja rakennella.

Hoh hoijaa

21.11

Luulisi jo pikku hiljaa näistä saatavan vähän parempaa kuva materiaalia.

Charles M. Schulz 100 vuotta

21.11

Maailman luetuimman sanomalehtisarjakuvan luojan, yhdysvaltalaisen Charles M. Schulzin (1922–2000) syntymästä on kulunut sata vuotta. Schulz tunnetaan parhaiten Tenavista (Peanuts), joissa sympaattiset lapsihahmot ilmaisevat aikuisten tunteita. Schulz piirsi Tenavia vuosina 1950–1999 ja kirjoitti niiden pohjalta myös lukuisia televisioanimaatioita.

Päähenkilöinä ovat usein toiveikas, mutta arkipäiväisien epävarmuuksien kanssa kamppaileva Jaska Jokunen, inhimillinen beaglekoira Ressu sekä tämän lintuystävä Kaustinen. Schulzin syntymäpäivän kunniaksi näytämme KAVIn omien kokoelmien Tenavat-klassikon Kisa on kova, Jaska Jokunen (1977), jossa tenavat lähtevät telttaretkelle vuoristoon ja osallistuvat koskenlaskukisaan.

Porin Eteläranta levenee keskimäärin vain muutamalla metrillä – tilapäinen louhepenger puretaan aikanaan pois

20.11

Kokemäenjoen ranta on myllerryksen vallassa Porin keskustassa. Etelärannassa Cafe Jazzina tunnetun rantamakasiinin vaiheilla on suuri työmaa, josta voi saada käsityksen, että joelta vallataan huomattava viipale kaupunkilaisten ja kaupungissa vierailevien promenadialueeksi.

Joki ei kuitenkaan kapene eikä ranta levene niin paljon kuin ohikulkijat saattavat olettaa. Kun työt päättyvät syksyllä 2023, jokiuoma on makasiinin vaiheilla keskimäärin vain muutaman metrin verran nykyistä soukempi. Vähimmillään ranta ei levene lainkaan ja enimmillään noin 12 metriä.

Etelärannan työmaassa on kyse kokonaiskustannusarvioltaan noin 21 miljoonan euron Jokikeskus-hankkeen toisesta vaiheesta. Joulukuun alkupuolella siitä ilmestyy esittelyvideo hankkeen nettisivulle.

Toinen vaihe käsittää Antinkadun pohjoispään ja Taavi-sillan välisen alueen, jonne tulevat muun muassa uudet laiturit ja polveilevat alatasanteet lähelle vesirajaa sekä tapahtumatilaa, istutusalueita, penkkejä ja valaisimia. Vanha nosturi palautetaan alueelle keväällä kunnostuksen jälkeen.

Toinen vaihe käsittää Antinkadun pohjoispään ja Taavi-sillan välisen alueen, jonne tulevat muun muassa uudet laiturit ja polveilevat alatasanteet lähelle vesirajaa sekä tapahtumatilaa, istutusalueita, penkkejä ja valaisimia. Vanha nosturi palautetaan alueelle keväällä kunnostuksen jälkeen.

Info
Info Kuva: WSP

Kaikkiaan Jokikeskus ja sen kokonaiskustannusarvio tarkoittavat mittavaa, vaiheittain toteutettavaa hanketta, joka käsittää Etelärannan lisäksi Pohjoisrannan ja Kirjurinluodon.

Yhdessä ne muodostavat ”Porin edustavimman jokimaisematilan”, kuten asia nettisivulla ilmaistaan. Ideatasolla olemassa on myös suunnitelma kevyen liikenteen silloista, jotka yhdistäisivät Etelärannan, Kirjurinluodon ja Pohjoisrannan.

Kolmen metrin aita ”Nato-langalla”

19.11

Uusien este­aitojen tarkka sijainti on salaista tietoa – tällainen olisi kolmen metrin aita ”Nato-langalla”

Rajavartiolaitos perustelee 380 miljoonan euron hanketta turvallisuustilanteen muuttumisella, hybridivaikuttamisen estämisellä ja Venäjä-riippuvuuden vähentämisellä.

Avoimeksi hakattu rajakaistale Imatran Pelkolan rajanylityspaikan lähellä jatkuu silmänkantamattomiin.

1 340 kilometrin mittaisella itärajalla on toistaiseksi vain puupylväin tuettu matalahko teräsverkkoaita estämässä liikkumista valtioiden välillä.

Ensimmäisenä rakennetaan kuusi miljoonaa euroa maksava kolmen kilometrin mittainen pilottiaita Pelkolan rajanylityspaikan molemmin puolin sekä rajavartiostolle Imatran Immolaan testi- ja koulutusaita.

Onko tämä sähkön hintaennätys? Suuri Satakunnassa toimiva sähköyhtiö nosti kWh-hinnan pilviin – Nyt siitä on valitettu Oomin tavoin Energiavirastoon

18.11

Energiavirasto on saanut valituksen 14 sähkönmyyjästä. Niistä yksi on Rauman Energian osittain omistama Omavoima, jonka kalleimmassa sähkösopimuksessa kilowattitunti maksaa 63,30 senttiä.

Satakunnassa on kiinnitetty huomiota yhden sähkönmyyjän muitakin yhtiöitä korkeampaan sähkön hintaan. Omavoima-yhtiön yksi sähkötuote maksaa lokakuun alusta alkaen 63,30 senttiä kilowattitunnilta.

Kyseessä on yhtiön Oma kvartaali -sähkösopimus, jossa sähkön hintaa tarkistetaan kolmen kuukauden välein.

Energiavirastosta kerrottiin torstaina Aamulehdelle, että se on saanut valituksia 14:stä sähköä myyvästä yhtiöstä. Niistä yksi on Rauman Energian osittain omistama Omavoima. Omavoima ei itse tuota energiaa, vaan toimii pelkästään sähkönmyyntiyhtiönä.

Harri Vallin maksoi 116 euroa sähköstä, josta voi joutua pulittamaan joulukuussa ainakin 1 259 euroa – Lokakuu tuo sähkön hintoihin hirmukorotuksia

Toistaiseksi voimassa oleviin sähkösopimuksiin on tulossa järkyttävän suuria korotuksia lokakuun alussa. Yhdessä sopimuksessa hinta kasvaa lähes viisinkertaiseksi.

Myös toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hinta on ollut noususuunnassa, mutta pahempaa on luvassa. Viime päivinä moneen kotiin on tullut kirje tai sähköpostiviesti, joka kertoo sähkön hinnan karmaisevasta noususta lokakuun alussa.

Satakunnan Kansa kertoi aiemmin, että Oomi nostaa Oomi Kesto -sopimuksen hintoja kuun vaihteessa reilusti. Ympäri vuorokauden saman hintaisena pysyvän yleissähkön hinta pomppaa 16,75 sentistä 38,90 senttiin kilowattitunnilta.

Joe Biden vahvistaa: Puolassa räjähti Ukrainan ohjus

17.11

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan Puolassa sattuneen räjähdyksen syynä oli Ukrainan ilmatorjuntaohjus, kertoo Middle East Eye -sivusto.

Hän kertoi aiemmin Indonesian G20-kokouksessa, että lentoradan perusteella ohjus tuskin oli Venäjän laukaisema.

Myös nimettömänä esiintyvät amerikkalaislähteet kertoivat aiemmin, että kyseessä saattoi olla ukrainalaisohjus, jolla yritettiin torjua Venäjän Ukrainaan ampumaa ohjusta.

Räjähdyksessä lähellä Ukrainan rajaa kuoli kaksi ihmistä.

Puolaan osui todennäköisesti S-300-ilma­torjunta­ohjus – Tämä tapauksesta tiedetään

16.11

Aloittiko Ukraina hyökkäyksen Puolaan

Puolan ulkoministeriö vahvisti varhain keskiviikkona, että ohjus osui Przewodówin kylään ja tappoi kaksi Puolan kansalaista. Kylä sijaitsee alle kymmenen kilometrin päässä Ukrainan rajasta.

OHJUKSEN räjähdys Puolassa Przewodówissa tappoi tiistaina kaksi ihmistä.

Puolan ulkoministeriö vahvisti varhain keskiviikon puolella, että venäläisvalmisteinen ohjus osui Przewodówin kylään ja tappoi kaksi Puolan kansalaista. Ministeriön mukaan isku tapahtui tiistaina kello 15.40 paikallista aikaa.

Przewodów sijaitsee alle kymmenen kilometrin päässä Ukrainan rajasta. Venäjä teki tiistaina Ukrainaan mittavia ohjusiskuja.

Uutistoimisto AP:n toimittaja twiittasi keskiviikkona, että alustavat havainnot viittaisivat yhdysvaltalaisten viranomaislähteiden mukaan ohjuksen olleen Ukrainan ampuma ilmatorjuntaohjus.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden totesi keskiviikkona pitävänsä epätodennäköisenä sitä, että Przewodówin kylään pudonnut ohjus olisi ammuttu Venäjältä. Pentagon tutkii parhaillaan iskua, eikä julkisuuteen ole kerrottu arvioita tapahtuneesta.

The New York Timesin mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Vedant Patel totesi, että Puolan räjähdysten tahallisuudella tai tahattomuudella on huomattava merkitys.

Presidentti Niinistö: ”Uutiset Puolan tilanteesta ovat huolestuttavia”

"Ikea Poriin" – Tätä mieltä uudesta kaupunginjohtajasta ovat Luukkonen, Aro, Porin yrittäjien puheenjohtaja ja valtuuston ryhmyrit

15.11

PORIN entinen kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen on erittäin tyytyväinen seuraajansa valintaan.

”Erinomainen valinta. Hänellä on monipuolinen kokemus yrittäjyydestä, kunta-alalta ja Puolustusvoimista. Parhainta menestystä hänelle toivon.”

ALUETUTKIJA ja johtava asiantuntija, Porin kaupunginvaltuutettu Timo Aro on Luukkosen tavoin tyytyväinen lopputulokseen.

”Ensimmäinen ajatus oli positiivinen, että Inna yhdistää enemmän kuin jakaa kaupunkilaisia. Kun hakuprosessi lähti liikkeelle, toivoin että henkilö toisi kasvot Porin uusiutumiselle.”

Aro sanoo odotuksien kohdistustuvan uuden kaupunginjohtajan myötä Porin vahvempaan kasvuun ja siihen, että Pori nousisi isompien kaupunkien joukkoon.

PORIN Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Ismo Läntinen on vilpittömän iloinen Innan päätymisestä Poriin.

”Me tarvitsemme tänne investointeja, jotka palvelevat kaikkia. Esimerkiksi Ikea Poriin”, Läntinen ehdottaa.

Krista Kiurua ei valittu Porin kaupungin­johtajaksi Ilmoitti heti lähtevänsä ehdolle eduskunta­vaaleissa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sai 14 ääntä.

Ehdolla oli myös Porin vs. kaupunginjohtaja Lauri Kilkku (kok), joka sai yhden (oman) äänen.

Älä tuki ilmastointia pienemmän sähkölaskun toivossa – Vaikutus on päinvastainen

15.9

Ilmastointia ei kannata tukkia syksyn tullen, sillä puutteellinen ilmanvaihto synnyttää asuntoon kosteutta.

Syksyllä monessa suomalaiskodissa ilmastointia säädetään pienemmälle ja jopa tukitaan. Ilmanvaihdosta saatetaan tinkiä myös pienemmän sähkölaskun toivossa, kun energian hinta on kohonnut nyt korkeaksi.

Suomessa on esimerkiksi 1970-luvun energiakriisin jäljiltä arviolta miljoona asuntoa, joista puuttuvat kokonaan raitista ilmaa sisälle tuovat korvausilmaventtiilit.

Suomen Terveysilma Oy:n asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, että ilmanvaihdosta tinkiminen ei kuitenkaan tuo säästöä – se päinvastoin kasvattaa lämmityslaskua. Puutteellinen ilmanvaihto synnyttää asuntoon kosteutta, jonka voi aistia sisäilman tunkkaisuutena. Kostean sisäilman lämmittäminen tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin kuivan sisäilman lämmittäminen. Korvausilmaventtiilin asentaminen auttaa pienentämään lämmityskustannuksia.

”Tässä maassa on liian paljon pehmeitä jätkiä”

29.12.1969

Historia HS 50 vuotta sitten maanantaina 29.12.1969

Kaarlo Kangasniemi on yleensä tunnettu suuren yleisön silmissä nuhteettomana urheilijana. Onko hän nyt menettämässä kasvojaan?

”En kyllä koskaan ole ollutkaan mikään varsinainen perhepoika”, ilmoittaa herra Kaarlo Kangasniemi.

”Jaaha, salat tulevat pikkuhiljaa julki”, riemastuu rouva Kaarina Kangasniemi.

Suomen urheilun suurin vika on Kangasniemen mielestä helposti paikallistettavissa:

Täällä on liian paljon liian pehmeitä jätkiä. Puhutaan ettei Suomessa voi harjoitella. Miksei voi? Keniassa miehet asuvat savimajoissa eivätkä saa penninkään avustuksia. Silti kenialaiset juoksevat kultamitaleita.”

”Urheilua ajatellen elintaso on noussut liikaa. Enää eivät ihmiset viitsi rehkiä tarpeeksi.”

Mitä Kallelle kuuluu 52 -vuotta myöhemmin.

Pitäisikö USA:n tutkia Elon Muskin Twitter-kauppa? Näin kommentoi Joe Biden

11.11

Joe Bidenin mukaan Elon Muskin ulkomaanyhteyksiä olisi hyvä tutkia.

Bidenin mukaan Muskin yhteistyö ja yhteydet muihin maihin olisivat tutkimisen arvoisia. Presidentti kuitenkin alleviivasi välivaalipäivänä antamassaan vastauksessa, että hän ei vihjaa Muskin tekevän mitään sopimatonta. Kytkösten selvittäminen olisi kuitenkin presidentin mukaan tekemisen arvoista.

Meri-Porin hiilivoimala pian valmiina kaupalliseen käyttöön – tuottaa sähköä vain, jos hinta on kohdallaan

8.10

Tehoreservissä viimeiset viisi vuotta ollutta laitosta ei valittu seuraavalle tehoreservikaudelle, joten Fortum ilmoitti syyskuussa aloittavansa valmistelun kaupalliseen käyttöönottoon.

Tahkoluodossa, Meri-Porissa sijaitsevassa Fortumin hiilivoimalaitoksessa tehdään paraikaa vuosihuoltoa.

Vuosihuollot itsessään ovat laitoksille rutiinia. Tällä kertaa huolto on poikkeuksellinen, sillä laitosta valmistellaan samalla kaupalliseen käyttöön.

Tehoreservissä vuodet 2017–2022 ollutta laitosta ei valittu seuraavalle tehoreservikaudelle, joten Fortum ilmoitti syyskuussa aloittavansa valmistelun kaupalliseen käyttöönottoon.

Huolto käynnistyi lokakuun 10. päivä ja sen on määrä kestää marraskuun ensimmäiseen päivään. Sen jälkeen on vuorossa koekäyttö, joka tämän hetkisten suunnitelmien mukaan ajoittuu marraskuun ensimmäiselle viikolle.

Jos sopua saamelais­käräjä­laista ei pian löydy, laki uhkaa taas jäädä uudistamatta

6.11

Mediatietojen mukaan saamelais­käräjä­lain uudistamisen esteenä on keskusta. Lakia tuskin viedään eduskunnan käsittelyyn ilman hallituksen yksimielisyyttä, arvioi hallituslähde.

Jo kolmas hallitus putkeen on epäonnistumassa saamelaiskäräjälain uudistamisessa, sillä aika alkaa loppua lainsäätäjiltä kesken.

Jotta laki ehdittäisiin uudistaa vielä tällä hallituskaudella, esitys pitäisi antaa eduskunnalle viimeistään 17. marraskuuta, oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Yrsa Nyman sanoo.

Mediatietojen mukaan lain uudistamisen esteenä on keskusta. Lokakuun lopulla pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi A-studiossa pohtivansa, kuinka kauan hallitus pyrkii löytämään yksituumaisuuden, jolla varmistetaan, että eduskunnassa on riittävä tuki lain läpimenemiseen.

”Edellytykset sille, että laki hyväksyttäisiin, ovat aika pienet. Jos esitys viedään eduskunnalle nyt ja se äänestetään nurin, samaa pakettia ei voida viedä enää seuraavalla hallituskaudella, vaan työ pitää aloittaa alusta.”

Kommentti: Sanonta Keskusta pettää aina tulee päivä päivältä konkreettisemmaksi.

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι Retkeilyreitistö

Info
Kuva: Vlada