1
2
3
4
5
6 GEIRANGER SKYWALK Live. Geiranger Skywalk – walking on air Mt. Dalsnibba’s new viewing platform was officially opened in August 2016. Thanks to its ingenious floor surface and glass guard rail offering unimpeded views, Geiranger Skywalk gives you a sensation of floating – though of course you are perfectly safe! With a clear drop of approx. 500 m beneath your feet, you can enjoy magnificent views of Geiranger and the fjord below, as well as across to the mountains and Blåbreen glacier.

webistä tältä sivustolta

Laki määrää, että sähkönmyyjän, jolla on merkittävä markkinavoima jakeluverkon alueella, on toimitettava sähköä kohtuullisilla hinnoilla ja ehdoilla.
Sähköalojen ammattiliitto eli Sähköliitto haluaa sähkön kohtuulliselle hinnalle määritelmän Suomessa. Se syyttää Energiavirastoa vitkuttelusta ja siirtoyhtiöitä kohtuuttomuudesta.

Vladimir Putinilta poikkeuksellisen kovasanainen uudenvuoden puhe – NYT: Tästä on kyse

31.12

Venäjän presidentin uudenvuoden puhetta kuvaillaan poikkeuksellisen merkittäväksi

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan länsi käyttää Ukrainaa hyväkseen Venäjän tuhoamiseksi. Putinin mukaan juuri länsimaat provosoivat Venäjää hyökkäämään Ukrainaan.

”Vuosia lännen eliitit tekopyhästi vakuuttivat rauhanomaisista aikeistaan. Itse asiassa he rohkaisivat kaikilla mahdollisilla tavoilla uusnatseja, jotka toteuttivat avointa terrorismia siviilejä vastaan Donbasissa”, Venäjän presidentti sanoin yhdeksän minuuttia kestäneessä uudenvuoden puheessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Reutersin mukaan puhe on pisin Putinin koskaan pitämä uudenvuoden puhe.

Putinin mukaan länsimaat osasivat valmistautua Venäjän aggressioon.

”Länsi valehteli rauhasta. Se valmistautui aggressioon ja nyt he käyttävät kyynisesti Ukrainaa ja sen kansaa heikentääkseen ja jakaakseen Venäjän. Emme ole koskaan sallineet tätä, emmekä koskaan anna kenenkään tehdä tätä meille.”

The New York Times (NYT) arvioi, että Putin yrittää uudenvuoden puheellaan valaa yhteishenkeä venäläisiin samaan aikaan kun Venäjä on kärsinyt sodassa kiusallisia takaiskuja.

”Sen lisäksi, että puhe yritti kohottaa mielialaa kotirintamalla, puhe oli myös Putinin viimeisin yritys viestittää lännelle, ettei hänellä ole aikeita loiventaa hyökkäystään Ukrainaa vastaan. Hänen keskittymisensä pelkästään sotaan perinteisessä uudenvuodenpuheessa osoittaa, että Kreml on nyt täysin luopunut aiemmasta strategiastaan vähätellä sotaa, vaikka se edelleen viittaa taisteluihin vain erityisoperaationa”, NYT analysoi.

Näin se sota eskaloituu

30.12

Kansanedustajat puoltavat panssari­vaunujen lähettämistä Ukrainaan – näin Pekka Toveri kommentoi.

Kansanedustajat Atte Harjanne (vihr) ja Anders Adlercreutz (rkp) peräänkuuluttivat aiemmin tällä viikolla yhteiseurooppalaisia panssariajoneuvotalkoita Ukrainalle. Kenraalimajuri Pekka Toveri toivoo hallituksen selvittävän, miten Suomi voisi talkoisiin osallistua.

EUROOPAN pitäisi yhteisvoimin lähettää panssarivaunuja Ukrainaan. Näin vaativat kansanedustajat Atte Harjanne (vihr) ja Anders Adlercreutz (rkp) yhteisessä julkilausumassaan.

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri suhtautuu myönteisesti kaksikon ehdotukseen.

– Suomi ei asiaa yksin voi tehdä vaan länsimaiden pitäisi lähettää panssarivaunuja Ukrainaan yhteisvoimin, Toveri sanoo.

Toverin mielestä modernin panssarivaunukaluston saaminen on Ukrainalle ensiarvoisen tärkeää.

– Jo ensimmäisessä maailmansodassa opittiin, ettei yksinomaan jalkaväkijoukoilla pystytä häätämään avoimessa maastossa linnoittautunutta ja vahvan tykistön tukemaa miehittäjää alueelta pois. Ilman moderneja panssarivaunuja Ukraina ei pysty häätämään venäläisiä pois alueiltaan.

Tutkija: Xi rankaisee nyt korona­rajoituksiin väsynyttä kansaa – ”Saatte haluamanne ja kärsitte”

Kiinan nollapolitiikka on herättänyt arvostelua myös kommunistisen puolueen sisällä. Professorin mukaan Kiinalla on taipumus tehdä myönnytyksiä kansalle ainoastaan silloin, kun turhautuminen koskettaa lähes kaikkia.

MARRASKUUN lopulla ihmiset ympäri Kiinaa osallistuivat poikkeuksellisiin mielenosoituksiin, joissa vastustettiin maan tiukkaa koronapolitiikkaa. Jyrkimmillään kaduille kerääntyneet kiinalaiset vaativat jopa kommunistisen puolueen johtajan Xi Jinpingin eroa.

Vain muutamaa viikkoa myöhemmin Kiina luopui niin kutsutusta nollapolitiikasta, ja 8. tammikuuta alkaen maahan saapuvilta matkailijoilta ei vaadita enää karanteenia.

Rajoitusten purun jälkeen virus on lähtenyt leviämään nopeasti. Asiantuntijoiden mukaan koronatautiin voi lähitulevaisuudessa kuolla yhdestä kahteen miljoonaa kiinalaista.

Jyrkkä taudin tukahduttamis­toimista luopuminen voi osaltaan olla Kiinan johtajan tapa vastata hallintoa kritisoineen kansan tyytymättö­myyteen, toteaa Kiinan tutkimuksen professori Julie Yu-Wen Chen Helsingin yliopistosta.

KORONARAJOITUKSISTA luopuminen oli Xiltä ehkä paras ratkaisu, mikäli hän mielii pysyä vallassa, Chen arvioi.

Sote-uudistus pelottaa iäkkäitä – ehkä syystäkin

29.12

PARIN päivän päästä eli vuodenvaihteessa muuttuu muun muassa terveydenhuolto hallinnollisesti perin pohjin. Useimpien alan ammattilaisten työnantaja vaihtuu. Kunnan tai kuntayhtymän sijaan palkkaa alkaa maksaa hyvinvointialue, joka taas saa rahansa valtiolta. Rahasta tulee kuitenkin pulaa.

Hallitus ei aio luottaa yksinomaan siihen, että hallintoalamaiset automaattisesti osaisivat toimia uudessa tilanteessa oikein. Siksi sosiaali- ja terveysministeriö on tilannut televisiomainoksen. Mainoskampanjan hinta on noin 300  000 euroa.

Kommentti: 300 000 euroa TV mainokseen...johan sitä Sotea on jauhettu vuosia, etteikö se olisi jo kansalaisille selvinnyt ja vielä pitää tv:ssä mainostaa. Voi hyvä Sylvi tuota rahan tuhlausta, niin kuin sosiaali ja terveysministeriöllä ei olisi ollut rahalle parempaakin käyttöä.

Turva­verkkoja karsitaan eikä hyvinvointi­valtioon jatkossa ole varaa, uskovat suomalaiset

Tuoreen gallupin mukaan kansalaiset uskovat, että jatkossa oman elämän vastoinkäymisiin täytyy itse varautua enemmän. Suomalaiset pitävät monia todennäköisiksi arvioimiaan muutoksia epätoivottavina.

KOLME neljästä suomalaisesta uskoo, että nykyisenkaltaiseen hyvinvointivaltioon ei ole enää tulevaisuudessa varaa, vaan palveluita ja etuuksia joudutaan karsimaan. Tieto selviää Helsingin Sanomien tuoreesta mielipidemittauksesta.

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto määrä nostaa täyteen tehoon iltapäivällä

Meneillään olevan testijakson aikana sähkön tuotantoteho vaihtelee voimakkaasti.

Olkiluodon kolmosreaktorin koekäyttö jatkuu. Laitosyksikkö kävi aamukuuden aikaan noin 1550 megawatin teholla. Täyteen 1600 megawatin tehoon tuotanto nostetaan Teollisuuden Voiman tämänhetkisen tuotantosuunnitelman mukaan kello 13 aikaan (siirryt toiseen palveluun).

Täydellä teholla toimiessaan Olkiluoto 3 tuottaa 15 prosenttia Suomen koko sähköntuotannosta.

Tänä vuonna Venäjästä tuli hylkiö, Suomi haki Natoon ja EU ryhdistäytyi

Sota pakotti EU-maat ottamaan strategisen roolin Ukrainan tukemisessa ja samalla globaalissa suurvaltakamppailussa. Suomen politiikan vuotta hallitsi päätös hakea Natoon.

TURVALLISUUSPOLITIIKAN käänteistä tuli tänä vuonna yhä vaikeammin ennustettavia. Henkisesti vuosi oli monelle suomalaiselle raskas, sillä se toi Venäjän uhkaan liittyvät pelot pintaan.

Venäjästä tuli hylkiövaltio, kun se aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan. Samalla Venäjä rikkoi kylmän sodan jälkeisen Euroopan turvallisuusjärjestyksen. EU:n ja Venäjän suhde, energiayhteydet ja kaupankäynti katkesivat. Ukraina taistelee itsenäisyydestään, ja sota voi jatkua pitkään.

VUOSI päättyy, mutta yllätykset jatkuvat. Niitä voivat tuottaa myös liittolaiset, sillä Yhdysvaltojen politiikka kääntyy vaaliasetelmiin.

Sähkön hinta­katto­mallit olivat täysin levällään – risuja niin Lintilälle kuin Marinille

Sähkön hintakaton vetelästä valmistelusta piikkiinsä voivat ottaa niin ministeri Lintilä, pääministeri Marin kuin TEM:n virkamiehet, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.

Lisätoimet sähkölaskujen pienentämiseksi uskottiin syyskuun alussa elinkeinoministeri Mika Lintilän johtamalle sähköministerityöryhmälle. Kun ryhmästä ei syksyn aikana kuulunut mitään, Sdp alkoi valtavan kansalaispalautteen jälkeen vaatia pari viikkoa sitten sähkölle hintakattoa, ja hallitus kertoi viime viikolla sorvaavansa Norjan mallin hintakaton, Tanskan mallin pidemmät maksuajat laskuille sekä kehittävänsä kertakorvausmallin marras-joulukuun sähkölaskuille.

EI mennyt sähkötukien valmistelu kuin Strömsössä.

Sarja suositus 👍 Sandman Netflix

Monen vaikeuden kautta viimein elokuussa kuvaruutuihin päätynyt The Sandman on piinannut yleisönsä mieltä jo viikkoja. Neil Gaimanin luoman kulttisarjakuvan tv-sarjaversiointi sai kohtalaisen hyvää palautetta, mutta The Sandmanin eteneminen toiselle tuotantokaudelle on ollut iso kysymysmerkki. Jopa Gaiman itse oli epävarma sarjan jatkosta – fantasian tuotantokulut kuitenkin olivat suuret.

Nyt The Sandmanin fanit voivat viimein huokaista helpotuksesta. Unien herran seikkailuja on tilattu lisää. Vahvistus asialle saatiin pian sen jälkeen, kun DC Comicsin Twitter-tilillä vihjattiin The Sandmanin saavan lisää jaksoja. Samalla sosiaalisessa mediassa kiersi huhuja sarjan lopettamispäätöksestä.

Rakastettu kulttisarjakuva saatiin vihdoin kuvattua miljoonabudjetilla – Netflixin Sandman on ”isolla rahalla kauniisti tehty draama”, jossa sukupuolet ja ihonvärit ovat vaihtuneet

Vuosina 1989–1996 ilmestynyt sarjakuva teki kirjoittajastaan Neil Gaimanista tunnetun ympäri maailman.

Netflix onkin haukannut ison palan, eikä se ole tullut halvaksi. Deadlinen mukaan ensimmäinen kausi on maksanut jopa 15 miljoonaa dollaria jaksolta – kymmenestä jaksosta suoratoistopalvelu on siis pulittanut 150 miljoonaa dollaria (noin 148 miljoonaa euroa), tehden Sandmanista yhden Netflixin suurimmista satsauksista. Gaiman itse on sarjassa mukana vastaavana tuottajana ja käsikirjoittajana. Hänen lisäkseen sarjaa ovat olleet luomassa David S. Goyer ja Allan Heinberg.

The Sandman muutti sarjakuvakenttää ja toi sarjakuvien pariin ihmisiä, joita sarjakuvat eivät olleet aiemmin kiinnostaneet. Se sijoittuu monikerroksiseen maailmankaikkeuteen, jonka henkilögalleria oli moninaisuudessaan uusi ja erilainen 1980- ja 90-luvulla, mutta on sitä monin paikoin myös nyt.

Valoa pimeyteen

Pimeään vuoden aikaan sopii tunnelmallinen kesäilta tapahtuma maalaismaisemassa.

Tällainen sähkö­tuki kuluttajille tulee

20.12

Kertakorvauksen on määrä hyvittää marras- ja joulukuun laskuista enintään 50-80 prosenttia. Korvaus maksettaisiin takautuvasti, ja se näkyisi laskussa vasta maaliskuussa.

HALLITUS linjasi maanantaina uusista keinoista kuluttajien tukemiseksi kasvavien sähkölaskujen kanssa. Hallitus edistää kertakorvausta, hintakattoa ja sähkölaskujen maksuaikojen pidentämistä. Kertakorvausta hallitus valmistelee siksi, että hintakatto ehtisi voimaan aikaisintaan keväällä.

Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet Riku Huttunen ja Tatu Pahkala arvioivat, että kertakorvaus saadaan tämänhetkisen arvion mukaan maksuun maaliskuussa. Kertakorvauksen on määrä näkyä automaattisesti kuluttajien sähkölaskuissa. Se siis pienentäisi maaliskuun laskuja. Hallituksessa poliitikot toivovat, että prosessia kiirehtimällä kertakorvaus saataisiin maksuun jo helmikuussa.

Vihapuhujat haukkuvat ministerien ulkonäköä ja kehottavat jopa itsemurhaan Twitterissä – eniten kauheuksia saa niskaansa Tytti Tuppurainen Ministerit kohtaavat paljon vihapuhetta, kertoo tuore tutkimus. Useimmiten asialla on perussuomalaisten seuraaja.

Helen tarjoaa asiakkailleen uudenlaista sähkösopimusta: perushinta painuu 20 senttiin

19.12

Helenin mukaan ratkaisu ei ole sille taloudellisesti kannattava ja tulee vaikuttamaan yhtiön kannattavuuteen.

ENERGIAYHTIÖ Helen lanseeraa asiakkailleen uuden sähkön säästöön kannustavan hintarajoitteisen tuotteen. Määräaikaisessa sähkötuotteessa sähkö maksaa 20 senttiä kilowattitunnilta ja tämän päälle tulee oman kulutuksen ajoituksen mukainen vähennys tai lisäys.

– Mikäli asiakas kuluttaa suhteessa enemmän vuorokauden halpoina tunteina, hän hyötyy tästä alempana hintana. Mutta mikäli asiakas kuluttaa kalliina tunteina, hinta on hiukan suurempi. Tyypillisesti tällä joustolla voi vaikuttaa omaan hintaan +/- 5 c/kWh Helenin tiedotteessa sanotaan.

Tuote on saatavilla ainoastaan Helenin asiakkaille. Tällä tarkoitetaan Helenin toimitusvelvollisuuden piirissä olevia asiakkaita sekä Helenin nykyisiä jakeluverkon ulkopuolisia kuluttaja-asiakkaita, jotka ovat Helenin asiakkaita tai ovat solmineet sopimuksen ennen 19. joulukuuta.

Elon Musk kertoo Twitterin muuttavan äänestyssääntöjään sen jälkeen, kun enemmistö äänesti Muskin lähdön puolesta

19.12

Twitterin omistaja Elon Musk kertoo palvelun muuttavan sääntöjään käyttäjäkyselyissä, jotka liittyvät Twitterin johtamiseen.

Musk sanoi Twitterin tekevän muutoksen vastatessaan toisen käyttäjän ehdotukseen, että Twitterin johtoon liittyvissä kyselyissä äänioikeus pitäisi olla vain käyttäjillä, jotka ovat tilanneet kuukausimaksullisen Twitter Blue -palvelun.

Kommentti voi kieliä siitä, että Musk aikoo järjestää uusiksi äänestyksen siitä, pitäisikö hänen jatkaa Twitterin johdossa. Musk lupasi aiemmin noudattaa äänestystulosta, jossa enemmistö kannatti hänen lähtöään.

Avatar: The Way of Water sai viidessä päivässä 55 000 katsojaa

19.12

James Cameronin ohjaama Avatar: The Way of Water oli muuten hiljaisen viikonlopun ylivoimaisesti katsotuin elokuva 37 295:llä katsojallaan. Keskiviikkona ensi-iltaan tulleen yli kolmituntisen elokuvan viiden päivän avaustulos oli 55 481 katsojaa. Ensimmäisen Avatarin (2009) ensi-iltaviikonlopun tulos oli noin 35 000 katsojaa. Kaiken kaikkiaan sen kävi katsomassa 418 939 suomalaista, joista muutama tuhat tänä syksynä elokuvan pyörittyä uusintana rajoitetun ajan.

Viikonlopun toinen ensi-ilta oli Annie Ernaux'n ja David Ernaux-Briot'n ohjaama dokumenttielokuva Annie Ernaux: Super 8 -vuodet, joka pyöri viidessä salissa 163 katsojalle.

Kolme vuotta sitten, joulun alla 2019, valkokankaille tuli J. J. Abramsin ohjaama Star Wars: The Rise of Skywalker, jonka viiden päivän avaustulos oli 162 243 katsojaa. Joulusesongin kruunasi Disneyn Frozen 2 -animaation huikea menestys: joulupäivänä laajaan levitykseen laskettu elokuva keräsi viidessä päivässä ennakkonäytökset mukaan luettuna 213 936 katsojaa.

Pacific Crest Trail

19.12

Tällä videolla käyn tiivistetysti läpi valmistautumistani Pacific Crest Trailille, miksi juuri PCT sekä mistä idea vaellukselle sai alkunsa.

Pacific Crest Trail eli PCT on 4 265 kilometriä pitkä yhdysvaltalainen vaellusreitti, joka kulkee Meksikon rajalta Kanadan rajalle Kalifornian, Oregonin ja Washingtonin osavaltioiden läpi. Clinton Churchill Clarke esitti ajatuksen Yhdysvaltain läpi kulkevasta vaellusreitistä jo vuonna 1932, mutta virallisen statuksen Pacific Crest Trail sai vuonna 1968 ja se valmistui lopullisesti vasta 1990-luvun alkupuolella. Arviolta 180–300 vaeltajaa kulkee PCT:n läpi vuosittain.

PCT tuli kuuluisaksi Cheryl Strayedin omakohtaisiin kokemuksiin perustuvan kirjan Villi vaellus (Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail) myötä. Kirja julkaistiin vuonna 2012, ja siitä tehty elokuvasovitus Wild – Villi vaellus sai ensi-iltansa joulukuussa 2014. Cheryl Strayed vaelsi sadan päivän ajan PCT:llä vuonna 1995.

Ville Luotola karsi kaiken minkä voi – Silti joulukuun sähkö­laskusta tulee posketon

16.12

Ville Luotolan perhe haaveilee aurinko­paneeleista tai jopa omasta tuulivoimalasta, kun sähkölasku moninkertaistuu.

VILLE LUOTOLAN perheessä karsittiin syksyn mittaan sähkönkulutuksen viimeisetkin rönsyt. Samalla kulutus siirrettiin pääosin öiseen aikaan, jolloin hinta on edes vähän edullisempi kuin päivällä.

”Kaikki mahdollinen on tehty, eikä ole enää mitään, mistä säästää. Siitä huolimatta joulukuun sähkölasku tulee olemaan nelin- tai viisinkertainen verrattuna viime talven laskuihin.”

Asunnon sisälämpötilaa laskettiin ja lämpimän veden käyttöä vähennettiin. Kodin laitteiden käyttö optimoitiin yöksi eikä sähkökiuasta lämmitelty.

NIUKKUUS tuotti tulosta niin paljon, että perheen energiankulutus on vähentynyt viime keväästä 35 prosenttia.

Pysäyttävä hetki Luotoloilla koettiin syyskuussa, kun sähköyhtiö kirjelmöi sähkön hinnan nousevan lokakuun alusta 13 sentistä 39 senttiin kilowattitunnilta.

Vielä tammikuussa, kun Luotola sähkösopimuksensa teki, toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen kirjattiin edullinen seitsemän senttiä kilowattitunnilta.

Korotuksen saatuaan Luotola laski, että heidän sähkölämmitteinen asuntonsa kuluttaa nuukastikin eläen noin 5 000 euron edestä sähköä vuodessa. Viime talvena perhe selvisi sähkölaskustaan runsaalla sadalla eurolla kuussa.

HARKINNAN jälkeen Luotola päätti hylätä toistaiseksi voimassa olevan sopimuksensa ja siirtyä pörssisähköön.

Sähkönsäästön johtotähdeksi on Luotoloilla osoittautunut ilmalämpö­pumppu. Se on nyt ”hyrskyttänyt” lämpöä asuntoon runsaat pari kuukautta ja vähentänyt patterilämmityksen tarvetta.

Suomi häviää, jos arpalapuiksi muuttuneet sähkölaskut jakavat ihmiset voittajiin ja häviäjiin

16.12

Rikki mennyt sähköpörssi uhkaa rikkoa yhteiskunnan rakenteita, jos satunnaista eriarvoisuutta ei korjata, kirjoittaa HS:n toimituspäällikkö Jussi Pullinen.

ALKUVIIKOSTA Helsinkiin saapui lumimyrsky. Kinokset kohosivat, pelti rytisi, pihoja kolattiin. Kun sateen jälkeisenä iltana käveli Käpylän kaduilla, autojaan esiin kaivavat ihmiset tervehtivät toisiaan: saman aallokon armoilla tässä ollaan, lainaatko lapiota?

Vertaus on ilmeinen: lumen ja pakkasen mukana Etelä-Suomeen laskeutui myös pelätty taloudellisesti vaikea talvi. Mistä etsitään ne sadat tai tuhannet eurot, jotka sähköstä kohta on maksettava? Jätetäänkö joululahjat vähemmälle?

SYYLLISIÄ tilanteeseen on vain yksi. Hänen nimensä on Vladimir Vladimirovitš Putin, valtaa Venäjällä käyttävä julma yksinvaltias ja sotapäällikkö. Ilman Putinin väkivaltaisia unelmia imperiumista ei olisi sotaa Ukrainassa eikä energiakriisiä Euroopassa.

Putinin tavoite on jakaa kansat kahtia ja murtaa tuki Ukrainalle. Kun eurooppalaisilla on kylmä, he riitelevät keskenään ja tuki alkaa hiipua, Kreml ilkkuu.

Siksi energian hinnat ovat nyt Putinin hintoja.

Sdp esittää sähkölle alle 20 sentin hintakattoa – Keskusta arvosteli toimintatapaa ”sekavaksi ja rumaksi”

15.12

Sdp:n esitys sähköisti eduskunnan budjettikeskustelun. Valtiovarainministeri Saarikon mukaan hintakatto olisi niin kallis, että siitä pitää keskustella yli hallitus- ja oppositiorajojen.

PÄÄMINISTERIPUOLUE Sdp esittää sähkölle määräaikaista hintakattoa. Asiasta kertoi Sdp:n kansanedustaja Riitta Mäkinen eduskunnan budjettikeskustelun ryhmäpuheenvuorossa.

”Sdp:n eduskuntaryhmä katsoo, että tässä tilanteessa tarvitsemme määräaikaisen sähkön hintakaton kotitalouksien sähkölle. Hintakatto voisi rajata hinnan esimerkiksi alle 20 senttiin per kilowattitunti. Hintakatto tarvitaan talven ajaksi, jotta tilanne saadaan vakautettua”, Mäkinen sanoi.

Mallia voisi pääministeripuolueen mukaan hakea esimerkiksi Norjasta tai Virosta, joissa on käytössä kuluttajahintoja rajoittava järjestely.

Sananvapaus uhkaa kiristyä Turkissa entisestään – ”Odotan tehoiskujen aaltoa”

15.12

Syksyllä hyväksytty uusi laki voi johtaa kolmen vuoden vankeuteen väärän tiedon levittämisestä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Laki antaa mahdollisuuden sosiaalisen median murskaamiseen, sanoo istanbulilainen toimittaja.

ÖZGÜN ÖZÇER vaikuttaa huvittuneelta, vaikka haastattelun aihe on vakava. Istumme Istanbulin keskustassa, viihtyisän kahvilan yläkerrassa sijaitsevassa toimistossa. Puheena on sanan- ja lehdistönvapaus Turkissa. Olen pyytänyt Özçeriä, toimittajaa ja projektikoordinaattoria, kertomaan esimerkkejä siitä, millaisista julkisista lausunnoista Turkissa voi nykyään joutua tutkittavaksi tai vangituksi.

”Se on niin mielivaltaista, että on vaikeaa sanoa”, Özçer sanoo ja kysyy, onko juttu leipuriliiton edustajasta minulle tuttu.

PAIKALLISEN leipuriliiton edustaja Cihan Kolivar pidätettiin marraskuun alussa epäiltynä Turkin valtion loukkaamisesta. Taustalla oli kommentti, jonka hän antoi paikalliselle televisiokanavalle liittyen leipään. Leipä on hyvin tärkeä osa turkkilaista ruokavaliota. Leivän hinta on kallistunut voimakkaasti Turkin hurjana laukkaavan inflaation seurauksena. Mediatietojen mukaan Kolivar sanoi, että leipä on tyhmien yhteiskuntien peruselintarvike, ja vertasi Turkin suurta kulutusta vähempään kulutukseen muualla. ”Koska yhteiskuntamme syö itsensä kylläiseksi leivällä, tällaiset hallitsijat ovat hallinneet sitä 20 vuotta”, hän sanoi muun muassa Reutersin mukaan.

Özçer haluaa yksittäiseen tapaukseen viittaamalla ilmaista, ettei Turkissa voi oikein koskaan tietää, mistä voi tulla ongelmia.

Wednesday

15.12

Wednesday julkaistiin Netflixissä 23. marraskuuta 2022. Sarja sai positiivisen vastaanoton kriitikoilta, jotka ylistivät Ortegan roolisuoritusta.

Wednesday on yhdysvaltalainen kauhukomediasarja, jonka ovat luoneet Alfred Gough ja Miles Millar. Se kertoo Addamsin perheen tyttärestä, Wednesdaystä, jota esittää Jenna Ortega. Muita rooleja esittävät muun muassa Catherine Zeta-Jones, Luis Guzmán, Isaac Ordonez, Gwendoline Christie, Riki Lindhome, Jamie McShane, Fred Armisen ja Christina Ricci. Sarjan kahdeksasta jaksosta neljä on ohjannut Tim Burton, joka toimi myös vastaavana tuottajana.

Wednesday on puhdasta Tim Burtonia, mutta Netflix-sarja ei silti ole niin omaperäinen kuin odotettiin

Tim Burtonin ohjaama Netflix-sarja Wednesday yhdistää keskenään The Addams Familysta tutun goottitytön teiniangstia, kasvutarinaa ja murhamysteeriä.

he Addams Family on Charles Addamsin vuonna 1938 luoma strippisarjakuva, joka on vuosien varrella synnyttänyt joukon tv-sarjoja ja elokuvia. Tunnetuimpia noista on ollut Barry Sonnenfeldin vuonna 1991 esikoisohjauksenaan tekemä The Addams Family -elokuva, jolle tehtiin jatko-osa The Addams Family Values pari vuotta myöhemmin.

Mustiin pukeutuva ja synkkämielinen tyttö ei paljoa hymyile ja on muutenkin kuin kuka tahansa teini: kaikkitietävä ja rasittava, mutta samalla itseään etsivä, ystävyyttä ja huolenpitoa tarvitseva lapsi. Wednesday antaa ymmärtää pärjäävänsä aivan hyvin yksikseen, mutta alkaa pikkuhiljaa myös huomata niitä hyötyjä, mitä hyväntahtoisista ihmisistä ympärillä koituu.

Suomi hyppää liikkuvaan junaan – puolustus­voimien rooli muuttuvassa Natossa alkaa jo hahmottua

15.12

Ulkopoliittisen instituutin tutkijoiden tuoreen arvion mukaan Nato pyytää Suomea asettamaan liittokunnan käyttöön nopeaan toimintaan kykenevän prikaatin.

NATO remontoi parhaillaan liittokunnan puolustusta ja pelotetta, sillä Venäjän viime helmikuussa aloittama laajamittainen hyökkäyssota vei Euroopan uuteen ”totaalisen sodan” aikakauteen. Maailma muuttui perusteellisesti, ja siihen on myös liittokunnan sopeuduttava.

TUTKIJAPIIREISSÄ on jo pitkään pohdittu uudistuvaa Natoa, Pohjois-Euroopan puolustusta ja uusien jäsenmaiden suhdetta ydinpelotteeseen. Aiheesta on viime viikkoina ilmestynyt useitakin kiinnostavia artikkeleita. Tuorein kotimainen julkaisu on Ulkopoliittisen instituutin torstaina julkaisema tutkimuspaperi Suomesta Naton jäsenenä: Finland as a NATO ally – First insights into Finnish alliance policy. Sen ovat kirjoittaneet johtava tutkija Matti Pesu ja vanhempi tutkija Tuomas Iso-Markku.

Venäjä joutuu kuitenkin miettimään uudelleen joukkojensa sijoittelua länsirajalleen. Suomen 1 343 kilometriä pitkästä itärajasta tulee pian Naton ja Venäjän raja. Se pakottaa Venäjän suuntaamaan huomiota pois Baltian maista samaan aikaan kun se joutuu kohtaamaan kaakkoisrajallaan sodassa karaistuneen ja vahvasti varustautuneen Ukrainan.

”ULKOPOREAMMEITA VERONMAKSAJIEN PIIKKIIN” – PELKKÄ SÄHKÖN HINTAKATTO PAHENTAISI PULAA, SANOO JUSSI SARAMO JA MUISTUTTAA VASEMMISTON JO KEVÄÄLLÄ ESITTELEMÄSTÄ TUKIMALLISTA

14.12

Norjassa käytössä olevassa sähkötukimallissa valtio takaa maksavansa valtaosan sähkön hinnasta, joka ylittää tietyn, kohtuulliseksi katsotun hintakaton.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo on ilahtunut, että sosiaalidemokraatit ovat kääntyneet kannattamaan sähkön hintakattoa. Hän kuitenkin huomauttaa, että pelkästään hintakaton asettaminen ei ratkaise ongelmaa.

”Pelkkä hintakatto pahentaisi pulaa, kun sähkö kannattaisi myydä muihin maihin ja tuonti loppuisi. Veronmaksajien piikkiin tehtävässä katossa taas tuettaisiin myös tuhlausta ulkoporeammeita myöten, jos siinä ei olisi rajoituksia”, hän kommentoi.

Saramo muistuttaa, että vasemmistoliitto on keväästä asti vaatinut valtiovarain- ja elinkeinoministeriöitä valmistelemaan ajoissa talveksi ratkaisut, joissa kukaan ei joudu kohtuuttomaan tilanteeseen sähkön hinnan vuoksi.

Kesällä vasemmistoliitto esitti myös ratkaisuksi välttämättömän kulutuksen hintakattoa. Siksi Saramon mukaan oikeudenmukaisin keino olisi verottaa sähköpörssissä tehtäviä valtavia sotatuottoja ja ohjata niitä suoraan sähkölaskujen alentamiseen kohtuullisen käytön osalta.

”Laskusta leikattaisiin vaikkapa 8 senttiä kWh ylittävältä osuudelta 80% aina 3 500 kWh kuukausikulutukseen asti. Näin sähköä kannattaisi myös säästää kun mahdollista. Vastaava malli on Norjassa, joskin energiarikkaassa maassa hieman anteliaampi.”

Kuluttajaliitto piti elokuussa Norjan mallia suhteellisen yksinkertaisena.

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι Retkeilyreitistö

Info
Kuva: Vlada