1
2
3
4
5 GEIRANGER SKYWALK Live. Geiranger Skywalk – walking on air Mt. Dalsnibba’s new viewing platform was officially opened in August 2016. Thanks to its ingenious floor surface and glass guard rail offering unimpeded views, Geiranger Skywalk gives you a sensation of floating – though of course you are perfectly safe! With a clear drop of approx. 500 m beneath your feet, you can enjoy magnificent views of Geiranger and the fjord below, as well as across to the mountains and Blåbreen glacier.

webistä tältä sivustolta

Syksyllä alkaa luultavasti kaikkien aikojen kallein tv-tuotanto: Uusi Taru sormusten herrasta -sarja on jo nyt herättänyt spekulaatiota ja kiistoja.

Pääesikunnan ex-tiedustelupäällikkö: Suomen kannattaa pohtia Putinin seuraavaa siirtoa – ”Ruokahalu vain kasvaa syödessä”

Pääesikunnan entisen tiedustelupäällikön Pekka Toverin mukaan nyt kannattaisi alkaa miettiä, mitä Putin tekee seuraavaksi ja mitä se tarkoittaa Suomelle.

PÄÄESIKUNNAN entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp Pekka Toveri sanoo Ukrainan tapahtumien osoittavan, että kaikki pahimmat uhkakuvat Venäjän presidentin Vladimir Putinin käyttäytymisessä ovat muuttuneet todeksi.

Putin on Toverin mukaan selkeästi ilmaissut etupiiri- ja turvatakuuasiansa. Nyt pitäisi Toverin mielestä alkaa miettiä, mitä Putin tekee seuraavaksi ja mitä hyökkäys Ukrainaan tarkoittaa Suomelle.

Presidentti Niinistö: Nyt on syytä olla varuillaan

Kuva Maryia Plashchynskaya

LUMEN ympäröimässä virka-asunnossaan presidentti Sauli Niinistö menee mietteliääksi, kun häneltä kysyy, minkä neuvon hän antaisi niille suomalaisille, jotka pelkäävät, että Ukrainan jälkeen Venäjän presidentin Vladimir Putinin katse kääntyy muihin Venäjän naapurimaihin, kuten Suomeen.

”On seurattava tarkkaan sitä käytösmallia, jonka Venäjä tässä vallitsevassa Ukrainan tilanteessa omii”, Niinistö sanoo.

Hän myöntää, että ihmisten huoli on oikea. Hänen mukaansa on riski, että Venäjä kokee menestyneensä ja näyttäneensä muulle maailmalle.

”On syytä olla varuillaan. Pelkoa on vaikea häivyttää. Ei sitä sillä tavalla unohduksiin voi painaakaan.”

Niinistö kuitenkin muistuttaa, että Suomeen ei kohdistu mitään välitöntä uhkaa. Hänen mielestään sellainen käsitys on torjuttava, että Suomen rajoilla tai Itämerellä vaanisi nyt jokin uhka, koska se on yksinkertaisesti väärä luulo.

”En usko, että kukaan asioita seuraava laiminlöisi seurata Venäjän käyttäytymistä ja minkälaisen vaikutuksen Ukrainan tilanne siihen antaa. Tosin tällä hetkellä näyttää siltä, että Ukrainassa tulee olemaan pitkän jännitteen vaihe. Olen edelleen sitä mieltä.”

NIINISTÖ myöntää, että Suomessa tunnetaan laajasti myötätuntoa Ukrainaa kohtaan. Aseavustakin on puhuttu.

Näin sota iskee Euroopan talouteen: ”Tilanne menee haastavammaksi”, sanoo pääanalyytikko

Ukraina vetoaa: Venäjä eristettävä täysin – välittömästi

Tutkija vetoaa Marinin hallitukseen: ”Antakaa nämä Ukrainalle – tai sitten autatte Venäjää”

Venäjä aloitti ”täysimittaisen invaasion” – Ukrainaan hyökätty myös Valko-Venäjältä

Tutkija: Pahin näyttää toteutuvan – Vladimir Putin valitsi laajan sodan

”Tämä on musta päivä” – Venäjän toimet järkyttävät Suomessa

Matkustajakoneet voidaan ampua alas Ukrainassa, varoittaa viranomainen

Sotatila julistettu koko Ukrainaan – Volodymyr Zelenskyi vahvistaa Venäjän ohjusiskut

Sauli Niinistö ja Sanna Marin tuomitsevat jyrkästi: Venäjä ”vaarantaa lukuisten siviilien hengen”

CNN: ”Tämän päivän juuret ovat Ukrainan toimet”, väittää Venäjän YK-lähettiläs

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan

YK surullinen ja vihoissaan Putinin päätöksestä julistaa sota samaan aikaan, kun YK:n turvallisuusneuvosto neuvotteli rauhan tiestä.

Mika Aaltola Ylen aamussa: Myös Helsingissä täytyy olla tarkkana – Putin käyttää hullun miehen taktiikkaa.

Ex-tiedustelupäällikkö: "Nyt kannattaisi alkaa miettiä myös sitä, mitä Putin tekee seuraavaksi ja mitä se tarkoittaa Suomelle".

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kommentoi Venäjän yöllä aloittamaa sotaa Ylen Aamussa. Hänen arvionsa on synkkä. Aaltolan mukaansa Ukrainan ilmavoimat eivät ole siinä kunnossa, että ne pysyvät vastaamaan Venäjän hyökkäykseen. Venäjä näyttää Aaltolan mukaan pyrkivän Ukrainan halkaisemiseen ja koko rannikon haltuunottoon. – Venäjä pehmittää Ukrainaa strategisten kohteiden haltuunotolla risteilyohjusten ja tykistön avulla.

Yhdysvallat ja muut YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaat olivat käärmeissään Venäjän presidentti Vladimir Putinille. Putin julisti Venäjän tv-lähetyksessä sotatoimet Ukrainassa alkaviksi samaan aikaan, kun YK:n turvallisuusneuvosto oli kokoontunut hätäistuntoon New Yorkissa etsimään diplomatian keinoja Ukrainan kriisiin.

- Täysin samalla hetkellä kun turvallisuusneuvosto etsi rauhan ratkaisuja, Putin julisti sodan viestinsä piittamatta lainkaan turvallisuusneuvoston vastuista. Tämä on vakava hätätilanne, Yhdysvaltojen lähettiläs Linda Thomas-Greenfield sanoi.

Venäjän puolustusministeriö: Iskut kohdistetaan Ukrainan sotilaalliseen infrastruktuuriin täsmäaseilla, kohteina mm. sotilaslentokentät.

Ukrainalaisviranomaiset: Kaupungit ympäri maata joutuneet Venäjän ohjusiskujen ja tykistötulen kohteeksi.

YK:n Guterres vetoaa Putiniin, jotta tämä vetäisi joukkonsa Ukrainasta "ihmisyyden nimissä"

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vetoaa Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, jotta tämä "ihmisyyden nimissä" vetäisi joukkonsa pois Ukrainasta. Guterres puhui YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa, joka pidettiin samaan aikaan kun Putin ilmoitti Venäjän aloittavan sotilasoperaation Ukrainassa.

Ukrainaan julistetaan poikkeustila, kertoo maan presidentti.

Ukrainan rajavartiolaitos: Maahan hyökätään pohjoisesta ja etelästä.

Nämä sanat kylmäävät nyt koko maailmaa – katso video Putinin puheesta

Puheen lopuksi Putin ilmoitti Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen itsenäisyyden tunnustamisesta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti maanantaina monia puistattaneen televisiopuheen, jonka lopuksi hän ilmoitti Venäjän tukemien Donetskin ja Luhanskin separatistialueiden itsenäisyyden tunnustamisesta.

Puheessa Putin muun muassa väittää, että Ukraina olisi joutumassa uusnatsien hallintaan, ja että Ukrainassa toimisi USA:n nukkehallitus.

Lisäksi hän esittää oman versionsa Neuvostoliiton ja sen jälkeisestä historiasta ja sanoo Venäjän joutuneen ”huijaamisen ja avoimen ryöstelyn” kohteeksi. Putinin äänensävy on osin kiihtynyt ja halveksunta Ukrainaa ja länttä kohtaan kuuluu selvästi läpi.

Pian Putinin puheen jälkeen Venäjän valtiontelevisio näytti, kuinka Putin allekirjoittaa asetuksen, jossa tunnustetaan Donetskin ja Luhanskin itsenäisyys.

Putin vakuutti, ettei sotaa tule, Scholz painotti neuvotteluiden jatkon tärkeyttä – Venäjän ja Saksan johtajien tapaamisessa ei nähty läpimurtoa

Putinin mukaan Venäjän joukkojen siirtyminen etenee ”suunnitelman mukaan”. Sotaa ei hänen mukaansa ole ”tietenkään” tulossa.

Scholz painotti tilaisuudessa, että maiden velvollisuus on säilyttää rauha Euroopassa. Hänen mukaansa turvallisuus voidaan taata vain yhteistyössä Venäjän kanssa.

”On meidän kirottu velvollisuutemme varmistaa, ettei Euroopassa ole sotaa”, Scholz sanoi.

Putin puolestaan kuittasi kysymyksen sodan syttymisestä vastaten, että sotaa ei "tietenkään tule".

Rust-elokuvan kuvauksissa kuolleen kuvaajan leski nosti syytteen Alec Baldwinia vastaan

Lokakuussa 2021 Rust -elokuvan kuvauksissa tapahtui järkyttävä tragedia, kun näyttelijä Alec Baldwin laukaisi elokuvan rekvisiittana olleen aseen, jonka ei pitänyt sisältää ammuksia.

Nyt onnettomuuden vuoksi henkensä menettäneen kuvaajan Halyna Hutchinsin leski Matthew Hutchins on nostanut syytteen aseen laukaissutta näyttelijää vastaan.

Asianajajan mukaan kuvausten turvallisuus oli vaarantunut säästösyistä. Kuvauksiin oli palkattu epäpätevää henkilökuntaa, mikä lopulta aiheutti kuolemaan johtaneen onnettomuuden.

Yhdysvallat ja Nato eivät ole nähneet merkkejä Venäjän joukkojen väitetystä vetäytymisestä

Venäjä saa joukkonsa halutessaan nopeasti takaisin aiempiin asemiinsa. Naton pääsihteerin mukaan Venäjällä on tapana jättää paikalle kalustoa, jonka turvin joukot voidaan sijoittaa pian uudestaan.

YHDYSVALLAT ja sotilasliitto Nato eivät ole havainneet merkkejä siitä, että Venäjä olisi ilmoittamallaan tavalla ryhtynyt vetämään joukkojaan pois Ukrainan rajalta.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti tiistaina, että osa maan joukoista olisi vetäytymässä Ukrainan rajan tuntumasta. Ministeriön tiedottajan mukaan eteläisen ja läntisen sotilaspiirin yksiköt ovat suorittaneet tehtävänsä ja valmistautuvat palaamaan varuskuntiinsa.

Eurooppalaiset painotalot kehottavat UPM:ää lopettamaan lakon nopeasti – ala on menettämässä uskollisia asiakkaita paperipulan vuoksi

"On suuri riski, että nämä painotuotteiden ostajat eivät tule takaisin", eurooppalaisen painoteollisuuden järjestön puheenjohtaja Ulrich Stetter varoittaa.

Intergrafin puheenjohtajan Ulrich Stetterin mukaan alalla on todellisia pullonkauloja paperitoimituksissa ja tilanne vaikeutuu tulevina kuukausina. Ala on menettämässä uskollisia asiakkaita nousseiden tuotantokustannusten ja paperipulan vuoksi.

Tämä vaarantaa Stetterin mukaan painotoimialan ja paperintoimittajien elpymisen pandemian jälkeen. "Molemmat kärsivät peruuttamattomista vahingoista."

Tämän videon Yle haluaa pois levityksestä - näyttää Ylen vakiovieraiden ristiriitaisuuden

Video liittyy Ylen Jälkiviisaat-ohjelman Anna Perhon ja Maryan Abdulkarimin suhtautumiseen Mannerheimintien tukkimisiin.

Tampereen valtuutettu Joakim Vigelius arvostelee Yleä sananvapauden rajoittamisesta.

Kommentti: Yleisesti tekijänoikeuksiin liittyy paljon parannettavaa, vaikka pitäisikö YouTube velvoittaa maksamaan tekijöille kaikesta sinne ladatusta materiaalista tekijöille korvaus. Silloin tietysti YouTube voisi myös päättää mitä sisältöä se haluaa levittää. Se voisi myös parantaa sisällön laatua ja poistaa klikkauksien keräilijät. Lue lisää.

Tämän takia misinformaatiota ei pidä pelätä!

Kävin puhumassa A-Studiossa Rogan vs. Young -keissistä. Aika oli tiukka ja hiukan abstraktin pointin tuominen julki saattoi monille jäädä vajaaksi. Tehdäänpä siksi niin, että uusitaan lähetys tässä. Vastaan Marja Sannikan ensimmäiseen kysymykseen ja katsotaan mihin se vie. Tästä lähtee.

Media on kallellaan Natoon, mutta päätoimittajat välttävät suoria kannanottoja

Vain Ilkka-Pohjalaisen Markku Mantilalla on selvä Nato-kanta.

Suomalaiset tiedotusvälineet suhtautuvat varovaisen myönteisesti Suomen jäsenyyteen puolustusliitto Natossa.

Näin voi päätellä Journalistin tekemästä Nato-kyselystä, johon vastasi 19 päätoimittajaa 21.–26. tammikuuta. Journalisti kysyi sekä tiedotusvälineiden virallista kantaa että päätoimittajien henkilökohtaista Nato-kantaa. Kysely lähetettiin sähköpostitse 25 päätoimittajalle 24 tiedotusvälineestä. Ylestä kyselyyn vastasivat sekä vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen että uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen.

Journalisti kysyi toimitusten ja päätoimittajien Nato-kantoja, koska keskustelu aiheesta on vilkastunut ja sen luonne on muuttunut Euroopan turvallisuustilanteen kiristyttyä Venäjän Ukraina-toimien takia. Kun aiemmin keskusteltiin Nato-keskustelun käymisestä, nyt useat poliitikot ovat ottaneet asiaan suoraan kantaa.

Esimerkiksi entinen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ehdotti, että Suomen tulisi liittyä Natoon nopeasti ja ilman kansanäänestystä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on puolestaan sanonut pitävänsä kansanäänestystä aiheesta järkevänä.

Tv-retoriikasta selviää, mitä Venäjän johto viestii kansalaisilleen

Televisio­kanavat ovat Venäjällä valtion tiukassa ohjauksessa. Uutiset ja keskustelu­ohjelmat toistelevat, kuinka naurettavia lännen väitteet Venäjän hyökkäysaikeista ovat. Joe Bidenin todetaan nyt ”vähän rauhoittuneen”.

MITÄ VENÄJÄ suunnittelee? Aikooko se todella käydä Ukrainan kimppuun? Mitä maan johtajan Vladimir Putinin päässä liikkuu? Näihin kysymyksiin maailma on etsinyt vastauksia viikko­tolkulla huonolla menestyksellä.

Yksi paikka etsiä johto­lankoja on Venäjän televisio. Sieltä ainakin selviää, mitä Venäjän johto haluaa kansalaisilleen viestiä. Television pääkanavat ovat valtion tiukassa ohjauksessa. Ne näkyvät netissä myös Suomessa.

Televisio­uutiset toistavat kärkkäästi Venäjän virallista linjaa, mutta vielä ronskimmin aiheita käsitellään moni­lukuisissa ajankohtais­ohjelmissa.

Rossija-kanavan 60 minuuttia -ohjelmassa juontaja Olga Skabejeva lisäsi samana keskiviikkoiltana kierroksia:

”Venäjän ydinaseet ovat kohotetussa valmiustilassa. –– Neuvottelut amerikkalaisten kanssa ovat umpikujassa. On alkanut [molemminpuolinen] voiman demonstraatio. –– Venäjän presidentti on yksiselitteisesti varoittanut [Yhdysvaltain presidentti Joe] Bidenia: Ukrainan Nato-jäsenyys voi johtaa kolmanteen maailmansotaan”, hän lateli ohjelman introssa.

Saamelaisuus on Suomelle rikkaus

Suomessakin on herätty tutkimaan saamelaisiin takavuosina kohdistettuja vääryyksiä. Korjattavaa on tässäkin ajassa.

Saamelaisia puhuttavat yhä samat asiat kuin yli sata vuotta sitten: poronhoito, koulutus ja maiden käyttö. Porotalouden huolet nousevat esiin kansallispäivänäkin, sillä talvesta on jälleen tulossa poroille vaikea. Kalastusta taas uhkaa erityisesti kyttyrälohen yleistyminen Tenojoessa. Molemmat asiat liittyvät ilmastonmuutokseen, joka on vakava uhka saamelaisten perinteisille elinkeinoille ja elämäntavalle.

Saamelaiset saivat Suomessa alkuperäiskansan perustuslaillisen aseman vuonna 1995. Saamelaisten kulttuurisesta itsehallinnosta vastaa Inarissa kokoontuva saamelaiskäräjät. Se tekee saamelaisia koskevista asioista aloitteita ja lausuntoja – käyttää siis saamelaisten ääntä. Saamelaiskäräjien asema on pysynyt lähes samanlaisena kuin sitä edeltäneen saamelaisvaltuuskunnan, vaikka toiveita itsehallinnon laajenemisesta lain säätämisen yhteydessä eläteltiin.

Saamelaisia on viime vuosina hiertänyt kiista siitä, kuka saa äänestää saamelaiskäräjävaaleissa eli lasketaan saamelaiseksi. Asiaa pyritään selkeyttämään keväällä eduskuntaan tulevalla esityksellä saamelaiskäräjälain uudistamisesta. Uudistus lisää käräjien sananvaltaa, joten määrittelyssä korostunee saamelaisen kulttuurin ja kielen omaksuminen. Myös neuvotteluvelvoite saamelaisiin liittyvissä asioissa vahvistuu.

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission aloitusseminaari.

Helsingistä oma valtio – Olisi oikein ja reilua, ettei muu maa enää rasittaisi pääkaupunkiseudun ihanuutta ja ihmisiä

Pääkaupunkiseudun olisi jo korkea aika itsenäistyä ja irrottautua muusta Suomesta. Jo tällä hetkellä siellä tiedetään meidänkin asiamme paremmin kuin me itse, joten olisi oikein ja reilua, että takapajuinen ja riippakiven lailla etelän loistoa himmentävä muu maa ei enää rasittaisi pääkaupunkiseudun ihanuutta ja ihmisiä.

Pääkaupunkiseudun 1,2 miljoonan asukkaan ylivertaisuus muihin verrattuna on selvää. Kaikki hyvät asiat ovat heidän ansiotaan, ja kaikki huonot asiat ovat hölmöjen maakuntien ukkojen ja akkojen syytä. Me muut 4,3 miljoonaa vain pilaamme mainioiden eteläsuomalaisten maineen ja aiheutamme heille monenlaista tuskaa ja ahdistusta muun muassa tuottamalla kallista ja pahaa ruokaa epäinhimillisillä tavoilla.

Pääkaupunkiseudun ihminen on silläkin tavalla muita parempi, että se tietää kaiken, kuten esimerkiksi sen, että sähköä tulee töpselistä, rahaa seinästä ja ruokaa kaupasta. Me böndet emme yksinkertaisuuttamme ymmärrä ihan selviä perusasioita, joten meille olisi ihan oikein, että jäisimme oman onnemme nojaan ja lakkaisimme käyttämästä hyväksemme pääkaupunkiseudun ihmisten jalomielisyyttä ja hyväntekeväisyyttä.

Viime kesänä sain kuulla, kuinka pienellä paikkakunnalla kolmihenkinen helsinkiläisseurue kävi aamiaisensa ohessa keskustelua kyseisen paikkakunnan luonteesta. Kävi selväksi, että se oli olemassa vain siksi, että helsinkiläiset maksoivat kaiken.

Better Call Saulin loppu häämöttää – Bob Odenkirkillä on jo uusi tv-sarjan työn alla

Better Call Saul -tähti Bob Odenkirk on ryhtynyt uuteen projektiin. Collider uutisoi, että hän puuhaa parhaillaan Paramount+:lle komediasarjaa Guru Nation.

Guru Nation on mockumentary-tyyliin luotu komediasarja, jonka kuvataan kertovan kahdesta keskenään kilpailevasta gurusta, joita esittävät Odenkirk ja David Cross. Kaksikko on työskennellyt aiemmin yhdessä muun muassa 90-luvun sektsisarjassa Mr. Show.

Better Call Saul- ja Breaking Bad -sarjoista tunnetulla Odenkirkillä on pitkä historia komedian parissa jo ennen noita hittisarjoja. Näyttelemisen ohella hän on käsikirjoittanut, tuottanut ja ohjannut valtavaa määrää erilaista komedioita 90-luvun alusta lähtien.

Better Call Saul season 6 release date, cast, plot and everything you need to know.

Harri Lehtonen Satakunnan hyvinvointialueen SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajaksi

Ryhmän puheenjohtajaksi valittiin tässä vaiheessa Harri Lehtonen Eurasta, varapuheenjohtajina toimivat Leena Jokinen-Anttila Ulvilasta sekä Erja Starck Raumalta. Ryhmän sihteereinä toimivat Jukka Pirttinen ja Rauno Vesivalo. Piirien välisissä neuvotteluissa ryhmää edustavat: puheenjohtaja Harri Lehtonen, toiminnanjohtaja Jukka Pirttinen ja kansanedustaja Kristiina Salonen.

Valtuustoryhmä iloitsi aluevaalien hyvästä tuloksesta. Satakunnassa sosialidemokraatit ovat selkeästi suurin puolue 20 valtuustopaikallaan. Myös valtakunnallisesti Satakunnan vaalitulos oli hyvä. Satakunnassa sosialidemokraatit ylsivät SDP:n parhaaseen vaalitulokseen.

Harhaanjohtava logo sai kansan tuomion: Arla Ruotsin luomumaito on vuoden ruokahuijaus

Ilmastovaikutuksilla markkinointi on ensimmäistä kertaa voittanut ruotsalaisen Äkta vara -kuluttajajärjestön järjestämän vuoden ruokahuijaus -äänestyksen

Abban tammilastuilla savustetut simpukat saavat sapiskaa pakkauksestaan. Sinisen saaristomaiseman venevajat antavat tunteen, että simpukat ovat ruotsalaisia. Itse asiassa simpukat kasvatetaan Chilessä, mistä ne viedään Koreaan valmistettavaksi ja pakattavaksi.

Plantin mustista tryffeleistä makunsa saava auringonkukkaöljy päätyi huijausehdokkaaksi, koska sen maku ei olekaan peräisin tryffeleistä vaan muiden kasvien aromeista. Öljyn hinta on moninkertainen verrattuna muihin samantyyppisiin auringonkukkaöljyihin, mikä entisestään vahvistaa kuluttajan käsitystä ainutlaatuisesta tuotteesta.

HealthyCo pääsi Äkta varan äänestykseen Chipotle & Lime -majoneesillaan. Julkkiskokki Tina Nodrström on purkin kyljessä yllään villapaita, jossa lukee "valitse viisaasti". Majoneesi ei kuitenkaan sisällä chipotlea eli savustettuja jalopenoja eikä limeä vaan ainoastaan savustettua paprikaa, chilijauhetta, savuaromia ja sitruunamehutiivistettä.

Finalisteihin kuuluvat Gillen Hienot mantelikorput sisältävät yli 15 erilaista ainesta, mutta ei ripaustakaan mantelia, Äkta vara toteaa. Tai oikeammin paketin takana kyllä lukee "Voi sisältää jälkiä manteleista" mutta virallisessa aineosaluettelossa mantelia ei mainita.

Huijauskisan finaalissa oli mukana myös Änglamarkin mansikkamakeiset. Niistä Äkta vara toteaa, että nimestään ja mansikoilla kuvioidusta pussistaan huolimatta tuote sisältää vain 4,5 prosenttia mansikoita ja 1,5 prosenttia mansikkamehutiivistettä.

Arla Ruotsin luomumaitopurkkeja koristaa logo, jossa lukee "Netto nolla ilmastojalanjälki". Siitä voi saada käsityksen, ettei maidontuotannolla ole vaikutuksia ilmastoon. Ruotsalaisten mielestä logo on niin harhaanjohtava, että he äänestivät tuotteet vuoden ruokahuijaukseksi 2021.

Kommentti: Uskomatonta että tuotteet pääsevät markkinoille ja keräämään voittoa väärillä väitteillä. Eikö mikään viranomaistaho tarkista tuotteiden tietoja ennen kuin ne päästetään markkinoille?

Suomalainen itsestäänselvyys on muualla harvinaisuus – Hanavettä juodaan sellaisenaan jo kolmatta vuosisataa

Suomen ensimmäinen vesilaitos perustettiin Helsinkiin vuonna 1876.

Mikä asia liittyy sekä ruuan tuottamiseen että ruuanlaittoon ja mahdollistaa lisäksi puhtaat kädet, astiat ja ruuanlaittovälineet? Tietenkin vesi.

Puhdas ja turvallinen talousvesi on nykyään suomalaisille itsestäänselvyys, eikä sitä tule välttämättä edes ajatelleeksi muulloin kuin vesikatkojen aikaan.

Keskivertosuomalaisella oli maailman mittakaavassa varsin puhdasta juomavettä jo ennen nykyaikaisia vesilaitoksia, huomauttaa johtava tutkija Ilkka Miettinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vesi­mikrobiologian laboratoriosta.

Suomessa on järviä joka paikassa, mikä olisi luksusta monessa muussa maassa. Meillä on myös hyvälaatuista pohjavettä. Täällä onkin käytetty pohjavettä ja lähteiden vesiä juomavetenä jo ammoisista ajoista alkaen.

Suomen hanavesi on maailman mittakaavassa erikoista, koska meillä vedestä ei tarvitse poistaa kalkkia. Ei tarvitse mennä kuin hieman etelämmäs Eurooppaan, niin veden kovuus ja kalkkisuus aiheuttavat jatkuvaa päänvaivaa.

”Esimerkiksi yhdysvaltalaiset kollegat eivät olleet uskoa, kun kerroin, että meillä yleensä lisätään hieman kalkkia talousveteen, jotta putket eivät pääse ruostumaan”, Miettinen kertoo.

Suomen juomavesitilanne on maailman mittakaavassa hyvä. Esimerkiksi Keski-Euroopassa isojen jokien vesi saattaa olla alajuoksulla jo moneen kertaan käytettyä. Suomessa on ainakin toistaiseksi riittänyt liki koskematonta vettä vesilaitoksille.

Ukraina vaatii Venäjää vetämään joukkonsa maan rajalta

Ukraina on vaatinut Venäjää vetämään joukkonsa takaisin Ukrainan rajalta ja jatkamaan vuoropuhelua lännen kanssa, mikäli se suhtautuu vakavasti Venäjän hyökkäyksen pelosta johtuviin jännitteisiin Euroopassa.

Maan ulkoministeri Dmbytro Kuleba kommentoi asiaa sunnuntaina.

– Jos Venäjän viranomaiset ovat tosissaan sanoessaan, etteivät he halua uutta sotaa, Venäjän on jatkettava diplomaattista toimintaansa ja vedettävä takaisin Ukrainan rajoilla ja Ukrainan väliaikaisesti miehitetyillä alueilla keräämänsä sotilaalliset voimat, Kuleba kirjoitti yhteisöpalvelu Twitterissä.

Grafiikka näyttää, kuinka koronaviruksen määrä jätevedessä on kasvanut omikronaallon mukana – Vedestä ilmeni tartuntoja, joita ei ole saatu testein todistettua

Koronaviruksen määrä jätevedessä on kasvanut omikronaallon mukaisesti. THL on seurannut viruksen ilmaantuvuutta jätevedessä vuoden 2020 keväästä asti.

”TÄLLÄ hetkellä olemme jännittävässä tilanteessa, koska seuraamme sitä, alkaako koronaviruksen määrä jätevedessä jo taittua”, sanoo johtava asiantuntija Tarja Pitkänen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

THL seuraa koronaviruksen ilmaantuvuutta jätevedessä eri puolella Suomea. Tutkimuksessa on tällä hetkellä mukana 14 jäteveden­puhdistamoa, ja jätevesi­näytteet kattavat noin 50 prosenttia Suomen väestöstä.

Tilanteessa, jossa moni koronatartunta todetaan kotitestillä ja jää näin uupumaan varmistetuista tartuntaluvuista, jätevesitutkimus antaa laajempaa tietoa viruksen esiintyvyydestä.

Kurvisen on peruttava olympiamatkansa

TIEDE- JA KULTTUURIMINISTERI Antti Kurvinen (kesk) aikoo matkustaa Pekingin olympialaisiin, vaikka samaan aikaan isäntämaa Kiina suorittaa kansanmurhaa maan uiguurivähemmistöä kohtaan.

Tämän ja monien muiden ihmisoikeusrikkomusten vuoksi useat valtiot, kuten Australia, Kanada sekä Yhdysvallat, aikovat olla lähettämättä poliittista edustusta Pekingiin. Suomi toimii tässä toisin ja sivuuttaa muun muassa pakkosteriloinnit ja keskitysleirit.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) sekä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) tulisi vaatia Kurvista perumaan matkansa. Suomi ei saa sulkea silmiään kansanmurhalta. Meidän täytyy panna Kiinalle vastaan, sillä kuten Nobelin rauhanpalkinnon saanut Martin Luther King, Jr. aikanaan totesi: ”Epäoikeudenmukaisuus missä tahansa on uhka oikeudenmukaisuudelle kaikkialla.”

Pori haluaa pelastaa Ässät veronmaksajien rahoilla

Porin kaupunginhallituksessa on kaikessa hiljaisuudessa valmisteltu hanketta, jossa Porin kaupunki ostaisi koko Isomäki Areena Oy:n osakekannan.

PORISSA on valmisteilla miljoonien eurojen arvoinen pelastusoperaatio, joka maaliin mennessään helpottaisi kenties ratkaisevasti jääkiekon SM-liigaseura Ässien vakavaa talousahdinkoa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan kaupunginhallituksessa on valmisteltu hanketta, jossa Porin kaupunki ostaisi koko Isomäki Areena Oy:n osakekannan itselleen. Tällä hetkellä kaupunki omistaa halliyhtiöstä 56 prosenttia ja Ässät loput.

Suunnitelmassa on kyse veronmaksajien rahoista. Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Laulainen, miten se on otettu valmistelussa huomioon?

– Kyse on ilman muuta paitsi veronmaksajien rahoista myös lainsäädännöstä. Eli kuten sanoin, on tarkasti selvitettävä, missä muodossa kaupunki ylipäätään pystyisi tukemaan oy-pohjaista toimintaa, Laulainen alleviivaa.

Syvällä nakkilalaisessa pellossa lepää lentäjä koneineen – kotimainen hävittäjä ei ollut menestystarina, mutta ei täysi susikaan

Nakkilan Leistilän kylästä löytyy ”Suomen pienin hautausmaa”, jossa on vain yksi vainaja: hävittäjälentäjä Kauko Ikonen.

HAUTAPAIKKA MUISTUTTAA samalla myös suomalaisen sotilasilmailun historiasta. Pellon syvyyksissä lepää Ikosen lisäksi myös hänen koneensa, kotimainen Myrsky -hävittäjäkone.

Ikonen oli 9. toukokuuta 1947 harjoituslennolla Nakkilan yllä neljän koneen parvessa noin 1500 metrin korkeudessa, kun hänen ohjaamansa Myrsky -kone lähti yllättäen syöksyyn.

MYRSKY-HÄVITTÄJÄ sai julkisuutta kuluneella viikolla, kun puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kävi Suomen ilmailumuseossa tutustumassa koneen kopion rakennustöihin.

Valtion lentokonetehtaan valmistama Myrsky oli ainoa Suomessa suunniteltu ja valmistettu hävittäjä, joka on ollut rintamakäytössä.

VUODEN 1947 Nakkilan turman jälkeen Myrskyt laitettiin lentokieltoon ja poistettiin käytöstä yhtä poikkeusluvalla tehtyä siirtolentoa lukuunottamatta.

Poriin ja Raumalle vain niukasti yli puolet paikoista – Pohjois-Satakunnasta vahva edustus

Satakunnan aluevaltuustoon nousee odotetusti eniten porilaisia ja raumalaisia valtuutettuja, mutta muillekin jäi tilaa. Vaalien voittaja on maakunnassa SDP.

Historian ensimmäisissä aluevaaleissa Satakunnan vaalivoittaja oli SDP, jonka kannatusprosentti on 28,1. Sillä on miltei 10 prosentin kaula verrattuna seuraaviin kokoomukseen (19,6 %) ja keskustaan (19,5 %). Niiden perässä tulivat perussuomalaiset (13,5%), vasemmistoliitto (9,7 %) ja vihreät (4,3%). Kd:n tulos oli 2,7 % ja Valta kuuluu kansalle sai 1,6 prosenttia.

SDP saa näillä luvuilla aluevaltuustoon 20 paikkaa, keskusta 14 ja kokoomus 13. Se on vaaliliitossa kristillisten kanssa, joille on tulossa 3 paikkaa.

Perussuomalaisille tulee 9 paikkaa vasemmistoliitolle 6 ja vihreille 3. Myös uusi ryhmittymä Valta kuuluu kansalle saa aluevaltuustoon yhden edustajan, Niina Valtasen Kokemäeltä.

Alle puolet käytti äänioikeuttaan alue­vaaleissa – Mistä äänestys­prosentti kertoo?

Ensimmäisten aluevaalien äänestysprosentti oli heikko, mutta odotetun kaltainen. Ensiarvioissa tulosta kuvattiin ongelmalliseksi. Edustuksellisen demokratian tuhoa ei silti sen perusteella haluttu manata.

HEIKKO, mutta melko lailla odotetun kaltainen. Niin voi kuvailla sunnuntaina pidettyjen historian ensimmäisten aluevaalien äänestysprosenttia. Ääntään vaaleissa käytti 47,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Äänestysaktiivisuus asettui siis kuntavaalien ja eurovaalien yleisen tason välimaastoon, kuten vaalien alla useammissa arvioissa ennakoitiin.

Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin dosentti, äänestysaktiivisuutta tutkinut Hanna Wass muotoili sunnuntai-iltana, ettei lopullista äänestysprosenttia voi pitää hyvänä. Juuri vaalien olosuhteet huomioiden se on silti ”varsin säällinen”.

”Ei ole mikään ideaali, että vaaleissa vähemmistö äänestää. Onhan se hyvin ongelmallinen tulos”, hän sanoi.

Tampereen yliopiston valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo puolestaan arvioi ennen vaaleja, että äänestysaktiivisuudessa kriittinen raja demokratian toimivuuden kannalta olisi noin 40 prosenttia. Suurin piirtein sen kokoinen on se joukko, joka on kiinnostunut politiikasta tai vähintään niin velvollisuudentuntoinen, että äänestää aina.

Kommentti: Vain noin 40 prosentin vähemmistö kansasta on kiinnostunut politiikasta ja loput jotka eivät äänestä on se suurin joukko joka eniten valittaa poliittisista päätöksistä.

Nuorten hyvinvointi turvattava Satakunnan tulevalla hyvinvointialueella

Yksi ratkaisevista asioista tulevalla hyvinvointialueella tulee olemaan nuorten hyvinvointi. Se määrittää niin toiminnallisesti kuin taloudellisesti pitkällä aikavälillä, miten hyvinvoivaksi Satakunta saadaan. Alueella ei ole yksinkertaisesti varaa menettää enää yhtään nuorta syrjäytyneeksi.

Tärkeäksi kysymykseksi muodostuu, miten alueella saadaan nuorten hyvinvointipalvelut ja nimenomaan ennaltaehkäisevät palvelut toimimaan niin, että kierre syrjäytyä saadaan loppumaan. Moni kunta mainitsee nuoret yhtenä tärkeimmistä kohteistaan, mutta kuitenkin tilanne esimerkiksi nuorten mielenterveyden palvelujen saatavuudessa on todella huolestuttava.

Tässä tulevalla hyvinvointialueella on mahdollisuus parantaa palveluita ja niiden saatavuutta.

Näin eri maat tukevat Ukrainan puolustusta Venäjän uhan alla: Yhdys­vallat lähetti maahan 90 tonnia ”tappavaa apua”

Muiden maiden viime päivinä ilmoittamat avustuslupaukset ovat vaatimattomampia, ja Saksa suhtautuu torjuvasti aseiden toimittamiseen.

UKRAINA ei kuulu sotilasliitto Natoon, joten maalla ei ole turvatakuita, jos Venäjä päättää hyökätä sitä vastaan. Ukrainalla on kuitenkin monia kumppaneita, jotka ovat lähettäneet maalle aseita ja muuta tukea mahdollisen sodan varalta.

Selvästi suurin tukija on ollut Yhdysvallat, joka on ilmoituksensa mukaan antanut Ukrainalle vuoden 2014 jälkeen 2,7 miljardin dollarin eli noin 2,4 miljardin euron arvosta aseellista tukea. Tuolloin Venäjä valtasi Krimin niemimaan ja aloitti Itä-Ukrainan sodan.

Miksi perheessä muutama sairastuu korona­tautiin ja joku ei lainkaan? Asian­tuntijat vastaavat

Koronatartunnan saaminen on aina kahden kauppa, infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen sanoo. Tarttuvuuteen vaikuttavat niin virusten määrä kuin ihmisen herkkyys sairastua.

KORONAVIRUS on vieraillut jo lukuisissa suomalaisperheissä. Aika ajoin osa sairastuneen perheenjäsenistä säästyy tartunnalta, jopa herkästi leviävältä omikronmuunnokselta.

Miksi toiset sairastuvat, mutta toiset eivät?

Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, sanoo infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus).

”Kuten infektiotaudeissa yleensä, kaikki eivät tartuntaa saa. Tartunta saattaa olla myös niin lieväoireinen, että ihminen ei itse sitä edes huomaa.”

JOSKUS synnynnäinen immuunipuolustus voi estää tartunnan. Kun immuunipuolustus tunnistaa taudinaiheuttajan, se pistää töpinäksi ja käynnistää immuunivasteen, joka johtaa lopulta vasta-aineiden muodostukseen.

Kesko pahoittelee ”epä­onnistunutta ja epäasiallista” julistetta, käytti Ritari­kunnan hitti­kappaleen säettä ilman lupaa

”Blankosta Dynamoon ja Hesen kautt himaan” räpättiin Ritarikunnan hitissä vuonna 2001. Säettä luvatta lainannut Kesko joutui perjantaina keskelle pahan mielen myrskyä, kun Paleface toi esiin tekijänoikeuksien rikkomisen.

KAUPPAKONSERNI Keskon Pirkka-brändin mainokset saivat kritiikkiä Facebookissa perjantaina, kun rap-artisti Paleface eli Karri Miettinen teki päivityksen Pirkan mainoskampanjasta, jossa oli käytetty ilman lupaa Ritarikunnan Hopeen eli Joe Silvanin sanoittamaa kappaletta.

”Päivän sikailu on tässä”, alkoi Palefacen kirjoitus.

Piispa Jukka Keskitalo Vatikaanissa: Kirkon on syytä pyytää saamelaisilta anteeksi rakenteellisia syntejä, jotka vaikuttavat edelleen

Pyrkimys sulauttaa saamen kansa osaksi valtakulttuuria ja kieltä on jättänyt sukupolvien yli ulottuvat haavat ja traumat.

Sulauttamispyrkimyksiin ovat historian kuluessa syyllistyneet myös kristilliset kirkot, sanoi Oulun piispa Jukka Keskitalo tänään 17.1. Vatikaanissa puheessaan paavi Franciscukselle.

Sulauttamispyrkimyksiin ovat historian kuluessa syyllistyneet myös kristilliset kirkot, sanoi Oulun piispa Jukka Keskitalo tänään 17.1. Vatikaanissa puheessaan paavi Franciscukselle.

Ekumeeninen suomalaisdelegaatio tapasi Keskitalon johdolla paavin yksityisvastaanotolla, joka liittyy Pyhän Henrikin päivän (19.1.) juhlallisuuksiin kristittyjen ykseyden ekumeenisella rukousviikolla. Puheen sisällöstä kertoi Kirkon viestintä.

Asiantuntijan mukaan venäläiskoneen outo lento oli ehkä testi Suomelle: mahdollista, että koneessa oli tiedustelulaitteistoa

Euroopan hybridiosaamiskeskus verkoston johtaja Jukka Savolaisen mukaan rahtikoneen lento saattoi olla testi siitä, miten Suomi ehtii reagoida. Jukka Savolainen: Rahtikoneeseen mahtuu muun muassa aseistettuja joukkoja

Venäläisen rahtikoneen erikoinen lentoreitti herättää paljon kysymyksiä. Moskovasta Leipzigiin Saksaan lentänyt kone teki pitkän koukkauksen Suomen kautta. Kone lensi muun muassa Tikkakosken läheisyydessä. Tikkakoskella Jyväskylän varuskunnassa on Ilmavoimien esikunta ja osa Puolustusvoimien tiedustelulaitoksesta.

Ylen aamussa haastatellut asiantuntijat pitävät hyvin mahdollisena, että koneessa oli tiedustelulaitteistoa. Hybridiosaamiskeskuksen verkoston johtaja Jukka Savolainen huomauttaa, että autoritäärisissa valtioissa liikeyritykset joutuvat palvelemaan viranomaisten pyyntöjä.

Venäläinen rahtikone lensi yllättäen Tikkakosken vierestä – "Erikoistemppu, että saisi karvat pystyyn", sanoo asiantuntija Ylelle

Suomalaiset asiantuntijat eivät keksi venäläisen rahtikoneen reittimuutokselle luontevaa viatonta selitystä. Siksi syytä outoon lentoon haetaan Euroopan kiristyneestä tilanteesta.

Ilmavoimat ei ole kertonut, kävikö hävittäjä tunnistamassa tätä konetta.

Suomen rikkaimman suvun rahoilla pyöritetään säätiötä, joka neuvoo välttämään kännykkäsäteilyä – ihmisiä jopa kehotettu harkitsemaan muuttoa

MOT perehtyi suomalaiseen Sähköherkkyyssäätiöön, joka käyttää varallisuuttaan sähkömagneettisesta säteilystä huolestuneiden neuvontaan. Säteilyltä suojaavien välineiden bisnes kasvaa 5G-pelon myötä.

Koneen osakkeiden turvin 5G-verkkoa vastaan

Sähköherkkyyssäätiön perusti vuonna 2016 Ilona Herlinin sijoitusyhtiö Polttina Oy. Ilona Herlin on Koneen toiseksi suurin osakkeenomistaja ja Suomen harvoja miljardöörejä. Herlin on myös Sähköherkkyyssäätiön puheenjohtaja.

Samaan aikaan kun Sähköherkkyyssäätiö aloitti toimintansa, Polttina Oy:n omistusosuus Koneesta väheni 200 000 B-osakkeella. Sähköherkkyyssäätiön pääoma oli säätiön toiminnan alkaessa sama määrä, eli 200 000 Koneen B-osaketta.

Sähköherkkyyssäätiön tilinpäätösten mukaan säätiö omisti Koneen osakkeita 12,5 miljoonan euron edestä loppuvuonna 2020.

Varallisuuttaan Sähköherkkyyssäätiö on käyttänyt esimerkiksi tukemalla tahoja, jotka kampanjoivat 5G-mobiiliteknologiaa vastaan.

Avaruusteleskooppi Webb on valmis hommiin – kahden viikon riskialtis alku on sujunut odotettua paremmin

Tiukkana pakettina jouluna avaruuteen laukaistu James Webb -teleskooppi on saatu lähes avattua. Viimeiset, kriittiset toimet ovat edessä juuri nyt, mutta tutkijat uskaltavat jo hengähtää helpotuksesta.

Avaruusteleskooppi James Webbiltä odotetaan suuria. Luvassa on ennennäkemättömiä kuvia planeetoista kaukaisten tähtien ympärillä, näkymiä maailmankaikkeuden vanhimmista galakseista ja paljon muuta.

Ennen kuin teleskooppi pääsee tositoimiin, se on täytynyt avata, sillä kookas laite ei mahtunut täysissä mitoissaan raketin nokkaan.

Nyt tiedetään, että laitteen avaaminen avaruudessa on sujunut erinomaisesti, jopa paljon joutuisammin kuin kukaan uskalsi odottaa.

– Webbin saaminen käyttökuntoon on vaativampi tapahtumaketju kuin laskeutuminen Marsiin. Niin monen asian pitää mennä täysin oikein, kuvaa Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tiedejohtaja Thomas Zurbuchen Ylelle.

Mikä on totuus onnesta?

Suomen ykköseksi nostanut Maailman onnellisuusraportti ei olekaan YK:n tekemä. Se on saanut miljoonien eurojen rahoitusta Arabiemiraateilta. Nyt raportin tekijät vastaavat HS:lle koviin syytöksiin.

ONKO Suomi maailman ”onnellisin” maa jo viidettä vuotta peräkkäin?

Sen saamme tietää 18. maaliskuuta. Silloin julkistetaan YK:n nimissä lista, jossa maat pannaan onnellisuusjärjestykseen. Listausta analysoidaan yli 200-sivuisella Maailman onnellisuusraportilla, joka julkaistaan jo kymmenettä kertaa.

Mutta nyt raportin imago on vaarassa.

Arvostettu amerikkalaisjulkaisu The Intercept julkaisi joulukuun lopussa laajan artikkelin, joka paljastaa ongelmia datankeruussa. Lehden mukaan kommenttiosiossa on lisäksi poliittista tarkoitushakuisuutta.

POHJOISMAIDEN huippusijoituksia onnellisuuden mittaamisessa ei ole pidetty epäilyttävinä.

The Interceptin artikkeli kuitenkin kysyy, voiko autoritäärisissä ja kansalaisten ilmaisua tarkasti valvovissa maissa saada oikeaa tietoa asukkaiden onnellisuudesta.

Esimerkiksi Tiibetin asukkaita ei ole haastateltu. Vuoteen 2020 asti myöskään Xinjiangin sorrettuja uiguureja ei saatu mukaan Kiina-otantaan.

KUNKIN maan onnellisuuden keskiarvo on laskettu suoraan maailman kenties kuuluisimman kyselyitä tekevän yrityksen eli Gallupin kokoaman Gallup World Pollin tiedoista.

Päähyökkäys artikkelissa kohdistuu Arabiemiraattien ja onnellisuusraportin tekijöiden suhteeseen.

Arabiemiraatit on rahoittanut raportin tekemistä noin kolmella miljoonalla eurolla. Maa saakin kohteliasta käsittelyä raportin kommenttiosiossa.

The Interceptin artikkelin mukaan Arabiemiraateilta saatu rahoitus tekee raportin tekijöistä ”osallisia” maan hallinnon ihmisoikeusloukkauksiin.

Entä jos perustettaisiin hyvinvointialue eläkeläisille?

Suomeen syntynyt uudenlainen kuluttajien joukko, nimittäin vauraiden ja terveiden eläkeläisten massa.

Kun nuorisoa ei saa jäämään provinsseihin, entä jos tyhjenevät kunnat alkaisivatkin houkutella rikkaita vanhuksia veronmaksajiksi tarjoamalla heille ikäihmisluksusta.

IHANA ajatus, kunnes tuli soteuudistus ja pilasi kaiken.

”Se vie sen koko sauman pois”, sanoo kuntatalouteen erikoistunut hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä konsulttiyhtiö FCG:stä.

Laki kieltää kuntia hoitamasta enää sosiaali- ja terveyspalveluitaan itse. Korkeintaan jotkin harmaan alueen poikkeukset kuten koulupsykologit sallitaan. Vanhuspalvelut menevät nekin hyvinvointialueiden hoidettaviksi.

Laesterä kertoo, että hänen asiakkainaan on ollut kuntia – ”nimiä en kerro” –, jotka ovat alkaneet houkutella ikääntyneitä veronmaksajia sen sijaan, että rakentaisivat ylisuuria kouluja siinä uskossa, että kunta yhtäkkiä täyttyisi lapsiperheistä.

Kommentti: Sote, uskooko siihen muut kuin poliitikot. Ei ole kansalaisten keskuudessa juurikaan sote myönteisiä kommentteja kuulunut.

Yhdysvallat on valmis keskustelemaan Venäjän kanssa muun muassa ohjuksista ja sotaharjoituksista

Toimittajille puhunut Valkoisen talon edustaja painotti, että vasta keskusteluissa selviää, onko Venäjä neuvottelemassa vakavissaan.

YHDYSVALLAT on valmis keskustelemaan Venäjän kanssa maiden ohjusjärjestelmistä ja sotaharjoituksista, kertoi nimettömänä esiintyvä Valkoisen talon edustaja toimittajille eilisessä puhelintilaisuudessa.

Lähteen mukaan Yhdysvallat uskoo mailla olevan mahdollisuuksia saavuttaa yhteisymmärrys monissa asioissa, jos tehdyt lupaukset ovat vastavuoroisia.

Tapaus Turtiainen

Kansanedustaja Ano Turtiainen on laskenut politiikan tekemisen riman alemmaksi kuin koskaan. Kuka häntä tukee? Mihin hän pyrkii? Ja mitä asialle pitäisi tehdä?

TIISTAINA 26. lokakuuta 2021 eduskunnassa käsiteltiin arkipolitiikan peruskauraa, ajoneuvoverolain muuttamista. Kansanedustaja Ano Turtiainen istui paikallaan täysistuntosalin takarivissä. Hänellä oli ihan muut asiat mielessä.

Turtiainen oli liikekannallepanolla.

Hän näppäili Iphoneaan ja kirjoitti Twitteriin: Sanon sen nyt suoraan. Elämme kolmannen maailmansodan aikaa. Valmistautukaa – pian voi olla pula lähes kaikesta. Älkääkö uskoko valtamediaa. Selvittäkää ja tiedostakaa, mitä se jättää uutisoimatta. Ja pahimman varalle, on hyvä huoltaa aseet ja täyttää ammusvarastot.

Tuskinpa on eduskunnan täysistunnosta – jos nyt unohdetaan sota-ajat – montaa kertaa aiemmin kehotettu omia kannattajia aseiden huoltoon ja ammusvarastojen täyttöön. Jos koskaan.

EDUSKUNNALLA on kiusallinen ongelma.

Kyse ei ole pelkästään mainehaitasta, vaan poliittisen peruskallion halkeamasta. Sen on aiheuttanut Ano Turtiainen, 54-vuotias juvalainen voimailualan yrittäjä, entinen voimanoston maailmanmestari ja nykyinen kansanedustaja. Hän edustaa yhden miehen eduskuntaryhmää, jonka nimi on Valta kuuluu kansalle (Vkk).

Turtiainen erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä kesäkuussa 2020 ja puolueesta helmikuussa 2021. Hän halveksuu avoimesti poliittista järjestelmää ja kollegoitaan, ja väittää ajavansa todellista kansanvaltaa, jonka nykyinen poliittinen eliitti on hänen mukaansa tuhonnut. Hän uhkailee jopa väkivallalla, syyttää ministeriä kansanmurhaajaksi ja julistaa puhujanpöntöstä tiedettä, arkijärkeä ja tosiasioita uhmaavia salaliittoteorioita.

Capitolin valtausta tutkiva komitea selvittää Donald Trumpin yhteyttä salaliittoon

Capitolin valtausta tutkiva komitea voi suositella oikeusministeriön alaista syyttäjää nostamaan rikossyytteet entistä presidentti Donald Trumpia kohtaan.

YHDYSVALTOJEN kongressin eli edustajainhuoneen Capitolin valtausta tutkiva komitea selvittää, hallinnoiko silloinen presidentti Donald Trump rikosnimikkeet täyttävää salaliittoa maan Capitolin valtauksen yhteydessä, kertovat korkea-arvoiset lähteet brittilehti Guardianille.

Neljänsiä koronarokotuksia jaetaan nyt vakavasti immuunivajavaisille – Hanna Nohynekin mukaan omikron voi ratkaista sen, tarvitaanko nelosannos muillekin

Neljänsiä koronarokoteannoksia jaetaan nyt vakavasti immuunivajavaisille eli esimerkiksi syöpä- ja elinsiirtopotilaille. THL:n Nohynekin mukaan väestön tarve tehosteannoksille tulee selviämään muun muassa omikronin leviämisen mittaan.

Ensimmäisten koronarokotteiden antamisesta Suomessa tuli joulukuussa kuluneeksi vuosi. WHO:n ja ECDC:n tutkimuksen mukaan koronarokotteet estivät kuluneen vuoden aikana noin puolen miljoonan yli 60-vuotiaan eurooppalaisen kuoleman. Vertaansa vailla olevalla lääketieteellisellä voimannäytöllä kehitetyt rokotteet eivät ole kuitenkaan tuoneet rajoitustoimiin välitöntä helpotusta. Nyt jaetaan jo neljänsiä annoksia.

Puhemies muistutti arvokkaasta käyttäytymisestä – kukaan ei kannattanut Turtiaisen hylkäysehdotusta

Puhemies Anu Vehvilänen (kesk.) muistutti Turtiaista kansanedustajan vakaasta ja arvokkaasta käyttäytymisestä ja totesi tämän puheenvuoron sisältäneen elementtejä, jotka ovat eduskunnan arvovallan kannalta kyseenalaisia.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz osallistui keskusteluun todeten, että yksi koronan traagisimmista seurauksista on ollut se, että osa ihmisistä Suomessa ja ulkomailla on kokenut rokotukset ja rajoitustoimet syrjiviksi tai jopa salaliittomotiiveista johtuviksi.

Kommentti: Demokratiaan kuuluu eriävätkin mielipiteet, edustaako kansanedustaja äänestäjiensä näkemyksiä, tulee usein mieleen varsinkin kun Turtiainen avaa suunsa.

Kommentit ovat kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Husin ja Varsinais-Suomen alueella 90 % korona­tapauksista omikronia – ”Ilmaantuvuus­luku on korkeampi kuin koskaan aiemmin”

Salmisen mukaan omikronmuunnos on syrjäyttänyt deltamuunnoksen nopeasti. Husin ja Helsingin alueella käytännössä 90 prosenttia tapauksista on jo omikronia. Sama tilanne on Varsinais-Suomen puolella.

STM:n tiedotteen mukaan leviämisalueiden tunnusmerkit täyttyvät nyt koko Suomessa.

COVID-19 (engl. coronavirus disease 2019) on sairaus, jonka aiheuttaa koronaviruksiin kuuluva SARS-CoV-2. Virus on aiheuttanut vuoden 2019 lopussa alkaneen maailmanlaajuisen COVID-19-pandemian. COVID-19:n yleisimmät oireet ovat kuume, kuiva yskä, väsymys ja hengitysvaikeudet. Tauti on hengenvaarallinen eritoten iäkkäille ja pitkäaikaissairaille. Maaliskuussa 2021 tautiin oli kuollut 2,5 miljoonaa ihmistä noin 15 kuukauden aikana.

COVID-19:n oireet alkavat keskimäärin 5–6 päivän kuluttua virustartunnasta. COVID-19:n parantuminen voi kestää noin 8–37 päivää oireiden ilmenemisen jälkeen. Tartunta voi tosin osalla olla oireeton. Alkuperäisestä viruskannasta on sittemmin kehittynyt useita virusmuunnoksia, joiden tarttuvuus poikkeaa alkuperäisestä.

COVID-19 on määritelty Suomessa yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Suomessa suositeltu karanteeniaika on 10 päivää oireettomille, joilla epäillään olevan tartunta. Suomen ensimmäinen COVID-19-tapaus todettiin Rovaniemellä 29. tammikuuta 2020 Saariselällä lomailleella ja sittemmin parantuneelta kiinalaisturistilta. Suomen ensimmäinen tartunta suomalaisella todettiin Uudellamaalla Milanosta palanneelta naisella 26. helmikuuta 2020.

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι

Info
Kuva: Vlada