1
2
3
4
5
6 GEIRANGER SKYWALK Live. Geiranger Skywalk – walking on air Mt. Dalsnibba’s new viewing platform was officially opened in August 2016. Thanks to its ingenious floor surface and glass guard rail offering unimpeded views, Geiranger Skywalk gives you a sensation of floating – though of course you are perfectly safe! With a clear drop of approx. 500 m beneath your feet, you can enjoy magnificent views of Geiranger and the fjord below, as well as across to the mountains and Blåbreen glacier.

webistä tältä sivustolta

Turkin Erdoğanin esikunnasta tyly viesti Suomelle ja Ruotsille - ”Nato-ratifioinnin aika on loppumassa”
Miksi Unkari jarruttaa Suomen Nato-jäsenyyttä? ”Perimmäinen syy on Venäjä-kortti”, sanoo tutkija

Amerikkojen kahden suurimman maan epä­demokraattinen kuohunta on vasta alkua

28.1

NYT rytisee, katsoo Amerikan mantereella mihin vain.

”Tämä demokratia ei ole enää demokratia”, kaikuu protestien viesti viikosta toiseen Perun toreilta ja maanteiltä ja niistä videoituna sosiaalisen median kanaviin.

Viesti voisi kummuta melkein maasta kuin maasta läntisellä pallonpuoliskolla.

Kansanvallan kivijalkaa vastaan hyökkäävät vallanpitäjät tai kansanjoukot, usein molemmat.

Kahden suurimman maan epä­demokraattinen kuohunta on vasta alkua.

MUISTAMME kongressitalon valtauksen Yhdysvalloissa kaksi vuotta sitten ja hämmentävän samanlaisen näytöksen Brasiliassa tämän vuoden alussa. Kummassakin hyökkääjiä ajoivat perusteettomat väitteet vaalivilpistä.

Brasiliassa väkijoukot vaativat peräti sotilasvallankaappausta. He tunkeutuivat myös presidentinpalatsiin ja korkeimpaan oikeuteen jättäen jälkeensä hirvittävän hävityksen. Nyt tutkitaan, auttoiko osa poliitikoista ja poliiseista samanmielisiään tunkeutumaan maan valtakeskukseen.

Amerikkojen kahden suurimman maan epädemokraattinen kuohunta on vasta alkua, palasia paljon laajemmassa mullistusten sarjassa.

Ruotsin rannikolle suunnitteilla 6 massiivista merituulipuistoa yhteensä 40 miljardilla eurolla – Jopa 18 000 MW

Massiivisten tuulivoimala-alueiden tuotanto vastaisi jopa yli puolta Ruotsin nykyisestä sähkönkulutuksesta.

Viime aikoina niin Pohjoismaissa kuin muuallakin on julkistettu yhä suurempia merituulivoimahankkeita. Suomessa merituulivoimaa aiotaan rakentaa esimerkiksi Korsnäsin kunnan edustalle Pohjanmaalle sekä Ahvenanmaalle.

Hornsea Two is the world’s largest offshore windfarm located approximately 89km off the Yorkshire coast. It will be able to meet the electricity needs of up to 1.3 million homes per year, and bring low carbon power to the UK and the opportunity for economic growth in the Humber region.

Arviot Venäjän uudesta suurhyökkäyksestä kovenevat: Ranska ja Italia suunnittelevat yhteistä vastausta – ”Kolmas maailmansota alkaisi heti”

Italia ja Ranska ovat lähettämässä ilmatorjuntajärjestelmiä Ukrainaan. Italian puolustusministeri määrittelee aseavun vaihtoehdot äärimmäisen kovin sanoin.

Venäjän arvioidaan valmistelevan uutta suurhyökkäystä Ukrainan itäosiin. Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi omassa katsauksessaan, että hyökkäys alkaisi ”tulevina kuukausina”. Italialaisen Corriere della Sera -sanomalehden mukaan Ukrainan puolustusneuvoston puheenjohtaja Oleksi Danilov ennakoi hyökkäyksen alkavan 24. helmikuuta, eli samana päivänä, jolloin tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Venäjä aloitti laajamittaisen sodan Ukrainassa.

Sähkösopimusten hinnat jatkavat laskuaan, vertaa eri sopimuksia omaasi

Pörssisähkö on ollut alkuvuonna muita sopimustyyppejä edullisempaa. Futuurien perusteella sähkön hinta pysyy jatkossakin edullisena. HS:n laskurilla voit verrata omaa sopimustasi muihin sopimustyyppeihin.

MÄÄRÄAIKAISTEN sähkösopimusten hinnat jatkavat laskuaan. Halvimmassa kiinteä­hintaisessa määräaikaissopimuksessa sähköenergian hinta on nyt 16,5 senttiä kilowattitunnilta, selviää Energiaviraston sähkönhintavertailupalvelusta. Kaksivuotista sopimusta tarjoaa Fortum.

Määräaikaisten sopimusten hinnat ovat pudonneet jopa yli 50 prosenttia viime syyskuusta, jolloin sähkömarkkinoiden näkymät olivat hyvin epävarmat. Tuolloin markkinoiden halvimmassakin määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähköenergia maksoi yli 35 senttiä kilowattitunnilta.

Energiateollisuus on arvioinut, että kuluvasta vuodesta on tulossa vuosi, jolloin energia­kriisistä tullaan ulos. Tämä johtuu muun muassa siitä, että Suomeen ollaan saamassa paljon uutta sähköntuotantoa ja sama tapahtuu naapurissa Ruotsissa. Energiakriisin helpottuminen heijastuu sähkön hintaan.

TUNTUVASTA halpenemisesta huolimatta määräaikaiset sopimukset ovat edelleen kaksi tai jopa kolme kertaa kalliimpia kuin ennen energiakriisiä. Toissa vuonna kiinteä­hintaisen sopimuksen saattoi saada vielä alle viiden sentin kilowattituntihintaan.

Sopimukset ovat myös selvästi kalliimpia kuin mitä pörssisähkö on alkuvuonna maksanut. Pörssisähkön verollinen hinta on ollut tammikuussa keskimäärin noin 8,5 senttiä kilowattitunnilta. Hintaa selittävät muun muassa poikkeuksellisen leuto sää sekä runsas tuulivoimatuotanto.

Tällainen on uusi katseita kääntävä Volks­wagen, jolle Tesla-kuskikin näytti peukkua

Volkkarin sähköpaku tarjoaa kallista retroilua ja hämmentyneitä katseita ohikulkijoilta. Millaista on ajaa ikonisen auton sähköversiolla?

”Joo, tää on niinku tämä uusi sähköversio siitä Volkkarin vanhasta hippibussista”, selitän.

VOLKKARI iskee nostalgian kultasuoneen tuomalla markkinoille uuden aikakauden version vanhasta Kleinbus-hippiautosta.

Hipin on kyllä mentävä töihin, jos tällaisen mielii hankkia. Tila-automallina Buzz maksaa 67 000 euroa tai enemmän ennen lisävarusteita. Väliseinällisen pakettiautoversion saa 55 000 eurolla.

AUTON tekniikka on tuttu jo muista Volkkarin sähköautoista, eli Buzz on takavetoinen, ja sähkömoottori tuottaa riittävät 150 kW:n (204 hv) tehot. Akkuun mahtuu virtaa 77 kilowattituntia, ja se liikuttaa Buzzia talvisäässä vajaat 300 kilometriä kerrallaan. Kesällä pääsee pidemmälle.

Buzz on periaatteessa täyssähköinen Transporter, pakuversiona tosin pakettiautojen pienemmästä päästä. Tässä enimmäkseen ihmisten kuljetukseen tarkoitetussa mallissa on viisi istumapaikkaa, ja taakse jää vielä tavaratila, jota voisi luonnehtia valtavaksi. Pidennetty 7-paikkainen versio on myöhemmin tulossa.

AJAMINEN on erittäin helppoa. Ei muuta kuin kävelee sisään ja lähtee liikkeelle. Auto tunnistaa siis avaimen taskusta ja kuljettajan penkissä oleva painoanturi kytkee virrat päälle, jahka takamus iskeytyy penkkiin. Ajosuunta valitaan ratin oikealla puolella olevasta viiksestä. Vaihtoehtoja on kaksi: eteen tai taakse. Vaihteistoa ei ole, onhan kyseessä sähköauto.

Laturilla Tesla-kuski näyttää iloisesti peukkua, kun asettelen Buzzia 150 kilowatin virtaletkun päähän. Viidentoista asteen pakkasilla Buzz latautuu 50 prosentin akkutasosta lähes täyteen, kun mutustelen huoltoasemalla raastepöydän antimia noin 50 minuuttia. Kesällä lataus on huomattavasti nopeampaa.

1960-LUKU oli ja meni, mutta Volkswagen surffaa tyylikkäästi nostalgian aalloilla.

Valkoisen talon ex-neuvonantaja kypsyi Turkkiin ja esittää Natolle kovaa ratkaisua – ”Ei käyttäydy kuin Nato-maa”

John Bolton kehottaa Natoa vakavasti harkitsemaan Turkin jäsenyyden jäädyttämistä tai maan sulkemista puolustusliiton toiminnan ulkopuolelle.

Yhdysvaltain presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantajana Donald Trumpin kaudella toiminut kokenut amerikkalaisdiplomaatti John Bolton kehottaa puolustusliitto Natoa aloittamaan vakavan keskustelun Turkin sulkemisesta liittouman yhteistyön ulkopuolelle.

Kommentti: Turkin jäseyys Natossa on vähintäänkin kyseenalaista, koska se uhkailee Kreikkaa meri raja kiistassa , pommittaa pohjois Syyriassa olevia Kurdeja ja viivyttelee Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä. Oikeastaan ei sillä jäsenyyden ratifioinnilla ole sinäänsä mitään kiirettä koska meillä on JEF sopimuksen turvatakuu siihen kuuluvilta mailta. Tuskin Venäjä on Suomeen tai Ruotsiin hyökkäämässä kyllä heillä on ihan riittävästi omiakin murheita kun valtiontalous alkaa olla aika kuralla.

VIIME VUONNA REAALIANSIOISSA OLI PAHIN LASKU YLI 60 VUOTEEN –  LI ANDERSSON: ”OIKEISTO ON VALINTANSA OSOITTANUT”

Li Andersson arvioi, että oikeiston puheet leikkauslistoista ja veroalesta hyvätuloisille kertoo niiden linjan tilanteessa, jossa pienituloiset ovat joutuneet ahdinkoon.

– Miten maksan vuokrani? Voiko lapseni enää harrastaa? Joudunko valitsemaan: ruoka vai lääkkeet? Andersson luetteli sosiaalisessa mediassa torstaina kysymyksiä, joita työssä käyvä voi joutua miettimään.

Hän viittaa Tilastokeskuksen torstaina julkistamiin tietoihin, joiden mukaan palkansaajien reaaliansiot laskivat 4,4 prosenttia vuonna 2022.

VASEMMISTO HALUAA POIMIA MATALALLA ROIKKUVAT VEROHEDELMÄT – ”EI OLE MITÄÄN JÄRKEÄ, ETTÄ TUEMME MILJARDIN VERRAN KAIKKEIN RIKKAIMPIA SUOMALAISIA”

Vasemmistoliitto on valmis tasapainottamaan julkista taloutta. Pian julkistettavassa vaaliohjelmassa katse on verouudistuksissa.

Vasemmistoliitto haluaa tasapainottaa julkistaloutta tulevalla vaalikaudella kolmella miljardilla, kertoi puolueen puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson lauantaina. Puolue tulee vaaliohjelmassaan esittämään 2,5 miljardin edestä tulopuolta vahvistavia verouudistuksia, minkä lisäksi leikkauksia tulee 500 miljoonan edestä.

Unkari liehittelee Venäjää ja otti ”taas askeleen kohti diktatuuria” – Voiko Suomi enää luottaa sen Nato-ratifiointiin?

25.1

Asevoimista erotetaan kenraaleja ja everstejä, joihin pääministeri Viktor Orbánin Fidesz-puolue ei luota. Unkari ottaa tutkijan mukaan etäisyyttä Natoon ja lähentyy Turkkia.

UNKARIN pitkään jatkama viivyttely Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien vahvistamisissa on Turun yliopiston dosentin Heino Nyyssösen mielestä kiusantekoa, jolla pääministeri Viktor Orbán pyrkii näpäyttämään Suomea siitä, että maa on kohdellut Unkaria aiemmin kriittisesti oikeusvaltiokehityksestään.

Miten Venäjän toiminta kannattaa nyt huomioida turvallisuuspolitiikassa?

Olisi siunaus venäjälle, että venäläisille ja muulle maailmalle, että venäjä olio lakkaisi olemasta

Miten Ukrainan sodan vuoksi turvallisuuspoliittista ajattelua on nyt ja jatkossa syytä selkeästi muuttaa EU:ssa? Miksi on niin tärkeää estää Venäjää saamasta minkäänlaista voittoa Ukrainassa?

Miltä kannalta Venäjän hajoaminen olisi hyvä asia? Miltä nyt vaikuttaa Suomen Nato-jäsenyystilanne?

Ja minkälainen vaikutus sillä olisi, jos Putin tuomittaisiin sotarikostuomioistuimessa, vaikka poissaolevanakin? Haastateltavana on ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja toimittajana Maija Elonheimo.

Elonheimo: Entä jos Venäjä hajoaa kuten on ennen ennustettu ja kuten ennustetaan nykyäänkin?

Halla-aho: Kyllä venäjällä on viimeisten vuosisatojen ja nykyäänkin ollut useita ajattelijoita, että venäjän koko on itsessään venäjän kirous. Olisi siunaus venäjälle, että venäläisille ja muulle maailmalle, että venäjä lakkaisi olemasta nykyisen kaltainen entiteetti (entiteetti=on kirjaimellisesti tulkittuna sama kuin olio ).

Kuuntele Yle Areenassa.

Are you worried about Russia’s reputation in the world?

Lehtosen konepajalta vaaditaan miljoonakorvauksia liikesalaisuusjutussa – giganttinen summa salattiin jo kertaalleen, mutta tässä se nyt on

Mikäli Howden-konsernin yhtiöiden vaatimukset menestyisivät käräjäoikeudessa edes osittain, olisivat vaikutukset Satakunnassa mittavia.

Yksityishenkilöille langetettavat rangaistukset eivät yrityssalaisuusjutuissa usein ole kovin tuntuvia. Näin ei ole myöskään parhaillaan käsiteltävässä Lehtosen konepajan yrityssalaisuusjutussa. Pääepäillylle vaaditaan reilun vuoden ehdollista vankeusrangaistusta. Muille neljälle haetaan lyhyempiä vankeusrangaistuksia tai pelkkiä sakkoja.

Asiassa on tiivistettynä kyse siitä, että syyttäjän mukaan aiemmin Espoossa kotipaikkaansa pitävän Howden Turbo Fans Oy:n palveluksessa työskennelleet miehet toivat mukanaan yrityssalaisuuksia siirtyessään Lehtosen konepajan palvelukseen. SATAKUNNAN KÄRÄJÄOIKEUS on salannut peräti 16 käsittelypäivää käsittävään oikeudenkäynnin ja oikeudenkäyntiaineiston haastehakemusta lukuun ottamatta.

Samalla salattu-leiman sai jutussa uhrin asemassa olevan Howden Turbo Fansin ja siihen linkittyvien yhtiöiden vahingonkorvausvaatimukset. Salauksesta huolimatta vahingonkorvausvaatimuksen mittava euromäärä julkaistaan tässä artikkelissa. Miten se on mahdollista? Kiitos kuuluu Satakunnan käräjäoikeuden ja käräjätuomari Arto Mikkosen palvelualttiudelle. Oikeuden puheenjohtaja kysyi Satakunnan Kansan pyynnöstä asianomistajan asemassa olevilta yhtiöiltä, voisiko summat julkistaa. Pyyntöön myönnyttiin.

Lue lisää Satakunnan Kansasta

Aiemmin tapahtunut

Konepajan toimitusjohtaja tuomittiin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta – käräjäoikeuden mukaan halusi estää työsuojelutarkastuksen

Kokemäellä toimivan perheyhtiön Lehtosen Konepaja Oy:n toimitusjohtaja Erkki Lehtonen (s. 1955) on tuomittu viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Satakunnan käräjäoikeuden perjantaina julkistaman tuomion mukaan Lehtonen syyllistyi virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen Kokemäellä huhtikuussa 2017 sekä ampuma-aserikokseen tämän vuoden heinä-syyskuussa Porissa.

Virkamiehen väkivaltaisessa vastustamisessa oli kysymys siitä, että Lehtonen käytti väkivaltaa estääkseen Lehtosen Konepajalle saapunutta työsuojelutarkastajaa tekemästä lainmukaista tarkastusta.

Lehtonen itse kiisti käyttäneensä väkivaltaa ja ottaneensa naisen olkapäistä vain "kevyesti" kiinni. Nainen ja syyttäjä olivat toista mieltä.

Nainen kertoi Lehtosen otteiden olleen niin voimakkaita, että hänen olkavarsiinsa jäi punoittavat jäljet. Lääkäri vahvisti myöhemmin, että jäljet sopivat pahoinpitelytilanteessa tehdyiksi.

Nainen kertoi oikeudessa myös, ettei toimitusjohtajan käytös tilanteessa ollut muutenkaan asiallista. Malttinsa menettänyt johtaja huusi ja käytti alatyylistä ilmaisua käskiessään tarkastajaan poistumaan.

Syytteen ampuma-aserikoksesta Erkki Lehtonen tunnusti. Konepajayhtiön autosta löytyi pistooli patruunoineen, eikä Lehtosella ollut tähän aseeseen lupaa.

Nyt käräjäoikeus määräsi aseen patruunoineen menetettäväksi valtiolle.

Lintilä: Energiayhtiöiden kritiikki oli odotettavissa, sähköhyvitys etenee

Mika Lintilän mukaan sähkön kertahyvitysmalli pystyy etenemään arvostelusta huolimatta. Hyvitysmallin isoille linjoille ei tarvitse palautteen perusteella tehdä mitään, hän sanoo.

Hallituksen kaavailema kertahyvitys suurten sähkölaskujen kanssa kipuileville sähkön­käyttäjille sai yhtiöiltä tiukkaa palautetta sunnuntaina päättyneellä lausuntokierroksella.

”Ei siinä sinällään mitään yllätyksiä tullut. Ymmärrän erittäin hyvin, että energiayhtiöt ovat huolestuneita siitä, kuinka paljon lisää se tuo heille kustannuksia. Sillä tavalla se oli ihan odotettavissa”, Lintilä kommentoi STT:lle virkamatkalta Lappeenrannasta.

HALLITUKSEN lakiluonnoksen mukaan kertakorvaus näkyisi laskussa myöhemmin keväällä hyvityksenä alkutalven korkeista hinnoista. Tuen katto olisi 700 euroa kuukautta kohti, ja sähkönsiirtoa koskevat maksut on rajattu sen ulkopuolelle. Alle 10 sentin tuntihinnoista ei maksettaisi korvausta.

Hyvitys perustuisi marraskuun ja joulukuun kulutukseen, mutta siinä huomioitaisiin myös marras-, joulu- ja tammikuun asiakaskohtainen hinta.

Omavastuu olisi 90 euroa, ja hyvitystä maksettaisiin 50 prosenttia omavastuun ylittävältä osalta.

Ihmiset ovat sekaisin sähkösopimusten kanssa ja allekirjoittavat mitä sattuu: ”Sitten perhe oli vaikeuksissa”

Kuopion seurakuntien diakoniatyöntekijät kertovat, että ihmiset tulevat hakemaan apua yhä isompien sähkölaskujen kanssa. Heidän mukaansa taloudellinen hätä ja ahdistus on kasvanut.

MONET kotitaloudet kamppailevat nyt korkean sähkön hinnan ja talvisten lämmityskulujen kanssa. Paisuneet sähkölaskut sysäävät pahempaan ahdinkoon etenkin pienituloisia ihmisiä, joiden talous on ollut jo ennestään tiukilla.

KUOPION Kallaveden seurakunnan diakoniatyöntekijä Hanna Rasa kertoo viime aikoina selvitelleensä esimerkiksi pienituloisen, omakotitalossa asuvan perheen tilannetta, jossa sekä sähkön että veden tulo olivat katkaisu-uhan alla.

”Kun sähkölasku paisuu, siinä eivät enää eräpäivien siirrot auta. Olemme nyt Kela, sosiaalitoimi ja seurakunta yhdessä yrittäneet räätälöidä apua tälle perheelle ja käydä läpi kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja, miten he pääsevät eteenpäin”, Rasa sanoo.

How to use Wattbike Atom gear shifters

Oletko rapakunnossa? Kaava, jolla kunto nousee varmasti

1. Fyysisen rasituksen tulee olla säännöllistä, vähintään kolme kertaa viikossa tapahtuvaa noin puolen tunnin kestoista liikuntaa, jonka aikana sydämen syketaajuus on noin 65-85 prosenttia henkilökohtaisesta maksimisykkeestä, Terveyskirjasto neuvoo.

2. Maksimisyke voidaan arvioida kaavasta 210 - (0,65 x ikä vuosina). Näin esimerkiksi 50-vuotiaan henkilökohtainen maksimisyke on 175-178. Harjoituksen aikana sydämen sykkeen tulisi olla välillä 115-150.

In this tutorial, you'll learn how to use Wattbike Atom gear shifters.
You have the ability to choose between two resistance modes on your Wattbike Atom: Gear Mode – There are 22 gears on the Wattbike Atom so you can manually change the resistance and replicate the feeling of riding out on the roads feels most like riding a bike. To change gear, use the up and down buttons on your right shifter.

Ergo Mode – The resistance on the smart bike trainer will change automatically depending on the workout or climb you have selected. Tap the top of the right shifter to change from ergo mode to gear mode.
To switch between the two modes, press the red action button on the right shifter. For further guidance and information on resistance modes, head to support.wattbike.com

Suomen talvelle hieman keskimääräistä lämpimämpää säätä

20.1

ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista joulu–helmikuulle 2022–2023. Joulu–helmikuun jaksosta ennakoidaan lähes koko Suomessa yli kaksi astetta keskimääräistä lämpimämpää. Ennuste näyttää tavanomaista lämpimämpää jaksoa lähes koko muuhunkin Eurooppaan.

Suomelta 400 miljoonan euron arvosta raskasta aseistusta ja ampumatarvikkeita Ukrainalle

Puolustusministeriö kertoi perjantaina Suomen lähettävän Ukrainaan 12. puolustustarvikelähetyksen, jonka korvausarvo on noin 400 miljoonaa euroa. Turvallisuussyistä Suomi ei kerro, mitä apupaketti tarkkaan ottaen sisältää.

Puolustusministeriön mukaan kaikkiaan Suomi on tukenut Ukrainaa puolustusmateriaaleilla 590 miljoonalla eurolla.

"Ukraina tarvitsee edelleen tukea puolustustaistelussaan. Nyt lähetettävä kokonaisuus puolustustarvikkeita on tähän asti päättämistämme selvästi suurin. Suomi toimittaa Ukrainaan raskasta aseistusta ja ampumatarvikkeita", puolustusministeri Mikko Savola (kesk) totesi tiedotteessa.

Ukrainan sotilaallista tukemista laajemminkin käsitellään tänään perjantaina 20.1.2023 Ramsteinissa Saksassa järjestettävässä avustuskokouksessa. Jo torstaina useat valtiot kertoivat antamastaan lisäavusta Ukrainalle. Ylivoimaisesti suurin yksittäinen aseavun antaja on Yhdysvallat. Euroopassa määrällisesti avokätisin Ukrainan tukija on Britannia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on arvioinut, että jos Suomi Leopardeja luovuttaa, niiden määrä ei voi olla kovin suuri. Näin siksi, että Suomi ei ole vielä Naton jäsen ja "meillä on välitön raja Venäjään”.

”Tämä on otettava huomioon. Jos taistelupanssarivaunujen luovuttamiseen päädytään, Suomen anti ei siten määrällisesti voi olla kovin lukuisa”, Niinistö perusteli tilannetta STT:lle.

Taas OP huijauksia liikkeellä

Huijarit pyrkivät lähettämään massoittain kalastelutekstiviestejä, joissa pankkitunnukset pyritään samaan vääriin käsiin.

Wagner-sotilailla erikoinen laite – yhtiöllä osoite ja puhelinnumero myös Suomessa

Lennokeista varoittavaa ilmaisinta on myyty Tampereelle linkittyvässä verkkokaupassa.

Sosiaalisessa mediassa ja blogisivustoilla on kiertänyt kuva venäläisen palkka-armeija Wagnerin sotilaan kypärästä, jonka Ukrainan armeija löysi hiljattain Donbassin alueelta.

Kypärään on kiinnitetty erikoinen laite, jonka väitetään varoittavan sotilasta lähestyvästä droonista eli lennokista. Laserilmaisinlaitteen kerrotaan havaitsevan droonin jopa kolmen kilometrin etäisyydeltä. Tällaisia varusteita ei ole aiemmin havaittu Venäjän hyökkäysjoukoilla.

Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on Spider-järjestelmä, joka voidaan kiinnittää kypärään tai jalustaan.

Nakkilalainen yhtiö rakentaa P2X Solutionsin vihreän vedyn tuotantolaitoksen Harjavaltaan

P2X Solutions solmi urakointisopimuksen Harjavallan laitoksen rakentamisesta paikallisen yrityksen kanssa, kerrotaan yhtiön tiedotteessa.

Vihreän vedyn ja P2X-teknologian edelläkävijä P2X Solutions Oy ja nakkilalainen rakennusyhtiö Ruoppaus P. Suominen Oy ovat solmineet urakointisopimuksen, jonka mukaisesti Ruoppaus P. Suominen Oy rakentaa P2X Solutionsin 20 megawatin vedyntuotantolaitoksen Harjavaltaan.

Yhtiön tiedotteen mukaan laitoksen tontilla Harjavallan Suurteollisuuspuistossa on tehty valmistelevia töitä sekä muun muassa paalutuksia viime kesästä alkaen. Laitosrakennuksen peruskivi muurataan tammikuussa 2023.

Vedyntuotantolaitos rakennetaan Torttilantien varrelle, lähelle Harjavallan Suurteollisuuspuistoa.

Donald Trump on palaamassa Facebookiin ja Twitteriin

Facebookin emoyhtiö Meta aikoo tehdä päätöksen asiasta lähiviikkoina.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on aikeissa palata Facebookiin ja Twitteriin. Palvelut jäädyttivät Trumpin tilit 7. tammikuuta 2021 tämän yllytettyä kannattajiaan valtaamaan Yhdysvaltain kongressitalon.

Trump on pyrkimässä takaisin presidentiksi seuraavissa vaaleissa, jotka järjestetään ensi vuonna. NBC Newsin mukaan Trumpin kampanja on pyytänyt Facebookin emoyhtiö Metaa palauttamaan Trumpin tilin yhtiölle suunnatulla virallisella kirjeellään. Kirjeen mukaan Trumpin tilin jäädyttäminen on vääristänyt ja haitannut julkista keskustelua.

Twitter sen sijaan antoi Trumpille pysyvät potkut alustaltaan, mutta viime vuonna yhtiön pääomistajaksi ja toimitusjohtajaksi tullut Elon Musk kumosi eston. Trump ei kuitenkaan ole tviitannut kertaakaan kiellon kumoamisen jälkeen. Presidenttikaudellaan Trump käytti Twitteriä hyvin ahkerasti.

Suurten somepalvelujen estettyä Trumpin, on hän keskittynyt oman somepalvelunsa Truth Socialin kehittämiseen. Trumpilla on palvelussa 4,8 miljoonaa seuraajaa. Vertailun vuoksi Trumpin Twitter-tilillä on 88 miljoonaa ja Facebook-tilillä 34 miljoonaa seuraajaa.

Joulukuussa ryhmä edustajainhuoneen demokraattijäseniä kehotti Facebookia pitämään Trumpin poissa palvelusta vedoten siihen, että Trump on julkaissut Truth Socialissa sisältöä, joka rikkoisi Facebookin käyttöehtoja.

THL jättää Twitterin

Mika Salminen harkitsee samaa: Kumpikin ääripää käy kimppuun

THL on tiettävästi ensimmäinen Twitteristä poistuva viranomainen.

TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitos (THL) vetäytyy toistaiseksi viestipalvelu Twitteristä. Viestintäjohtaja Marjo Loisa sanoo THL:n twiitanneen organisaatiotililtään viimeisen kerran ennen joulua, eikä se aio enää toistaiseksi käyttää palvelua.

Syynä on Twitter-viestien yleinen asiattomuus.

”Koronaan liittyvistä twiittien kommenteista 90 prosenttia on hyvin asiattomia, ja muihinkin ketjuihin tullaan disinformaation kanssa”, Loisa kuvaa.

THL:llä on ollut Twitterissä paljon seuraajia, lähes satatuhatta.

”Se on ollut houkutteleva alusta disinformaation levittämiseen. Ketjuissa viljellään paljon siihen liittyviä linkkejä”, sanoo Loisa.

VÄÄRÄN TIEDON leviämisen takia THL on tullut siihen tulokseen, ettei Twitterin käyttö ole tällä hetkellä mielekästä.

Twitter changed science — what happens now it’s in turmoil? The microblogging platform has transformed research communication, but its future is in doubt.

Kokemäenjoen jääkansi rikkoutui ja jäät lähtivät liikkeelle maanantaina päivällä. Jäätä pakkautui Kirjurinluodon kärjen molemmin puolin, ja joen pinta on noussut jonkin verran.

Kokemäenjoen jäät lähtivät liikkeelle, työmaalautta uhkasi Raumansiltaa – liikenne katkaistiin ja rajavartiolaitoksen Super Puma hälytettiin paikalle

Etelärannan työmaalla toiminut työmaalautta tempautui jäiden mukaan ja sen pelättiin uhkaavan Raumansiltaa. Silta suljettiin liikenteeltä varotoimenpiteenä. Paikalle hälytettiin rajavartiolaitoksen helikopteri, jotta lautalle voitiin laskea kaksi työntekijää lauttaa vakauttamaan.

Työntekijät laskivat alemmas toisen lautalla olevasta kahdesta puomista ja saivat ankkuroitua lautan paikoilleen.

Sisäiset viestit paljastivat: Twitter lopetti tarkoituksellisesti kolmansien osapuolten sovellusten toiminnan – mitään selitystä ei ole vieläkään annettu

16.1

Elon Muskin pääomistajuus on tuonut jo runsaasti muutoksia Twitteriin. Nyt on paljastunut, että Twitter Muskin johdolla tarkoituksellisesti lopetti – ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta – mahdollisuuden käyttää palvelua kolmansien osapuolten sovellusten kautta.

Suomen aikaa torstain ja perjantain välisen yön aikana Twitterin kolmansien osapuolten sovelluksille tarkoitettu rajapinta lopetti yllättäen toimimasta johtaen kolmansien osapuolten Twitter-sovellusten toimimattomuuteen.

Twitter on ollut poikkeuksellinen sosiaalisen median palvelu siitä, että merkittävä osa käyttäjistä on käyttänyt sitä vain kolmansien osapuolten sovellusten kautta. Suosittuja kolmansien osapuolten kehittämiä Twitter-sovelluksia ovat olleet esimerkiksi Tweetbot ja Twitterrific.

Enää näin ei kuitenkaan ole. Twitter tai Elon Musk eivät ole vieläkään kommentoineet julkisesti mitenkään rajapinnan sulkemista ja kolmansien osapuolten sovellusten toiminnan lopettamista. Merkittävään muutokseen ei ole saatu minkäänlaista selitystä

The Information kuitenkin raportoi senioritason Twitterin tuotekehittäjän kommentoineen yhtiön sisäisesti, että ”kolmansien osapuolten sovellusten keskeytykset ovat tarkoituksellisia”. Samoin Twitterin sisäiset Slack-viestit ovat kertoneet, että Twitterin sisällä on valmisteltu viestintää kumppaneille liittyen kolmansien osapuolten Twitter-sovellusten pääsyn epäämiseen.

Yleensä ties mitä muita asioita Twitter-tilillään kärkkäästi kommentoiva Musk on pysynyt kolmansien osapuolten sovellusten toiminnan lopettamisesta hiirenhiljaa, eikä Twitterillä ole enää suurten henkilöstövähennysten jälkeen minkäänlaista viestintäosastoa asioista muuten kertomaan.

Kenties merkittävintä on kuitenkin se, ettei aiemmin Twitterin kumppaneina toimineille sovelluskehittäjillekään ole kerrottu yhtään mitään – ei ennen eikä jälkeen sovellusten toiminnan lopettaneen rajapinnan sulkemisen.

Rajapinnan lakattua toimimasta kolmansien osapuolten sovelluksilla ei pääse enää kirjautumaan Twitteriin, tiedot eivät päivity ja yritettäessä käyttää sovellusta edessä on vain virheilmoitus. Esimerkiksi Tweetbot-sovellus kertoo virheilmoituksessa, ettei tilille pääsy onnistu, koska todentamisessa Twitterin kanssa on ongelma.

Saksan puolustusministeri eroaa

Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht, 57, eroaa virastaan. Julkaisemassaan tiedotteessa hän kertoo jättäneensä eroanomuksensa liittokansleri Olaf Scholzille.

Lambrechtin mukaan hän päätti erota, koska media on keskittynyt häneen henkilönä tavalla, joka on haitannut faktapohjaista uutisointia ja keskustelua Saksan puolustusvoimista ja maan turvallisuuspolitiikasta.

Lambrechin toimintaa puolustusministerinä on kritisoitu voimakkaasti kuukausien ajan. Häntä on arvosteltu muun muassa hitaudesta Saksan asevoimien kalustohankintojen suhteen ja asiantuntemattomuudesta.

Myös Lambrechtin mediaesiintymiset ovat olleet hataria. Viimeksi hän sai kritiikkiä epäonnistuneesta uudenvuodenpuheestaan.

Suositun Vikings-sarjan tarinaa jatkava Vikings: Valhalla on verisen viihdyttävä historialuento

Netflix-sarja Vikings: Valhalla on Vikings-sarjan spinoff, joka sijoittuu yli sadan vuoden päähän alkuperäisen sarjan tapahtumista. Keskeinä hahmoina nähdään Tanskan kuningas Knut, Norjan prinssit Harald ja Olaf sekä grönlantilainen tutkimusmatkaaja Leif Eriksson ja hänen soturisiskonsa Freydis.

History Channelin tuotantona vuonna 2013 alkanut Vikings johdatteli kuuden tuotantokauden aikana viikinkien maailmaan historiallisten hahmojen kautta. Legendaarisen Ragnar Lothbrokin tarinana alkanut sarja kertoi toiminnallisen ja varsin verisen draaman kautta viikinkien historiaa noin 800-luvulta lähtien.

Jeb Stuartin (Die Hard, The Fugitive) Netflixille luoma spinoff-sarja Vikings: Valhalla sijoittuu yli 100 vuotta emosarjan tapahtumien jälkeen viikinkien ajan loppuvuosiin 1000-luvun alussa. Sarjan keskeisenä teemana kulkee kristinuskon voittokulku sen kukistaessa vanhoja skandiuskontoja sekä Skandinavian ja Englannin välinen sota ja valtataistelu.

Tutkimusten mukaan ja aiempien uskomusten vastaisesti viikinkiyhteiskunnissa naiset olivat aktiivisia ja taloudellisesti suhteellisen vapaita toimijoita sekä arvostettuja sotureita.

Vikings-sarjan Lagerthan vanavedessä uudessa sarjassa nähdään armottomia kilpineitoja, mutta varmasti mielipiteitä jakavin käänne on historiallisen hahmon sukupuolen vaihtaminen toiseksi. Kattegatia johtava jaarli Haakon on nimittäin tässä sarjassa nainen ja häntä esittää Tukholmassa syntynyt Caroline Henderson.

Vikings: Valhalla kausi 2 julkaistiin Netflixissä tammikuussa 2023.

Venäläiset kiduttivat miehensä sodalle menettänyttä Oksanaa karmealla tavalla – "Toivoin pääseväni nopeasti hänen luokseen"

Venäjän joukot ovat kiduttaneet vangitsemiaan ukrainalaisia siviilejä raa'asti osana hyökkäyssotaansa.

Pelkästään Hersonin alueella epäillään kidutetun ainakin kahtasataa ihmistä kymmenessä venäläisten vangeille tarkoitetussa paikassa.

– Kun he alkoivat vetää sormien kynsiä irti, kipu vain kasvoi kasvamistaan, Minenko kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Venäjän televisiossa sekavaa spekulointia ydiniskun tekemisestä Suomeen

Muita sopivia kohteita olisivat tv-persoona Vladimir Solovjovin mielestä esimerkiksi Romania tai Puola.

Venäjän valtiontelevision tunnetuimpiin propagandisteihin kuuluva Vladimir Solovjov spekuloi juontamassaan keskusteluohjelmassa ydiniskun tekemisellä Suomeen. Keskustelussa olivat ”ennaltaehkäisevät” tai ”demonstratiiviset” ydiniskut muihinkin Euroopan maihin.

– Yksi isku Ranskaan, ja kaikki olisi ohi! Heillä kaikilla menee häntä koipien väliin, voin vakuuttaa teidät siitä. Ranskasta jää jäljelle vain tomua, yksi keskustelijoista sanoo.

Ohjelmassa maalaillaan kuvaa siitä, että koko länsi olisi Venäjän vihollinen, ja Nato-maat ovat mukana Ukrainan sodassa.

Jaloistaan Tukholmassa roikkunut Erdogan-nukke aiheutti myrskyn Ruotsin ja Turkin välille – parlamentin puhemiehen matka Ankaraan peruttiin

Turkin presidentti Erdogania esittävän nuken roikottamisesta käynnistynyt kiista Turkin ja Ruotsin välillä saa uusia kierroksia, uutisoi Aftonbladet. Tilanne sai alkunsa, kun ruotsalaiset kurdit osoittivat mieltään Tukholmassa roikottamalla Erdogania esittävää nukkea julkisesti jaloista kaupungintalon edustalla.

Tuoreimpana käänteenä Ruotsin parlamentin puhemiehen Andreas Norlénin vierailu Ankaraan on peruttu. Turkki on myös käynnistänyt tapahtuneesta rikostutkinnan.

Erdogan-nukkekohu peruutti myös Matti Vanhasen matkan Turkkiin

Puhemies Matti Vanhasen oli tarkoitus matkustaa samalla koneella Ruotsin valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin kanssa, mutta matka peruuntui.

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι Retkeilyreitistö

Info
Kuva: Vlada