1
2
3
4
5
6 GEIRANGER SKYWALK Live. Geiranger Skywalk – walking on air Mt. Dalsnibba’s new viewing platform was officially opened in August 2016. Thanks to its ingenious floor surface and glass guard rail offering unimpeded views, Geiranger Skywalk gives you a sensation of floating – though of course you are perfectly safe! With a clear drop of approx. 500 m beneath your feet, you can enjoy magnificent views of Geiranger and the fjord below, as well as across to the mountains and Blåbreen glacier.

webistä tältä sivustolta

Kallis virhe vai täysosuma? Näin professori arvioi määräaikaisia sähkösopimuksia

11.3

Suomalaisupseerin mielestä Ukrainalta puuttuu taito hyökätä ja siksi sota päättyy katkeraan yllätykseen – ”Venäjä ei tätä sotaa häviä”

Nyt kun Venäjän asevoimat ovat kompuroineet Ukrainassa vuoden ajan, useimmat ukrainalaiset ja suomalaiset uskovat Ukrainan voittoon.

Se on katteetonta toiveikkuutta, sanoo korkea-arvoinen suomalainen upseeri, joka on seurannut sotaa paikan päällä viime huhtikuusta lähtien.

Upseerin mielestä Ukrainan joukot eivät osaa hyökätä ja niiden koulutus on retuperällä, kuin suoraan Neuvostoliitosta.

– Ukrainalaiset kuvittelevat, että he ovat hyviä sotilaita. Ei se kuitenkaan tee taitavaksi sotilaaksi, että on kahdeksan vuotta juoksuhaudoissa pelkäämässä. Koulutus tekee sotilaaksi, upseeri lataa.

Siksi suomalaisupseeri on ottanut tehtäväkseen parantaa ukrainalaisten sotilaiden, erityisesti aliupseerien koulutusta.

Hän ei halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään eikä kasvoillaan. Upseerin mukaan hänen sotilasarvollaan toiminta Ukrainassa voisi herättää närää jopa Venäjällä.

Upseeri on sodan toisinajattelija, sillä monet läntiset asiantuntijat uskovat Ukrainan sotamenestykseen. Ylelle antamassaan haastattelussa upseeri romuttaa useita vakiintuneita käsityksiä sodasta.

Upseerin mielestä Ukrainan on toistaiseksi pelastanut vain se, että Venäjä on sortunut yhtä pahoihin virheisiin. Venäjän virheille ei kuitenkaan kannattaisi ilkkua.

– Venäjän joukot ovat ottaneet oppia, mutta ukrainalaiset eivät, upseeri sanoo.

Rintamalta keräämiensä tietojen perusteella upseeri arvioi, että Ukrainan menetykset sodassa ovat samaa tasoa kuin Venäjän.

Kiovassa yllätysvierailulla oleva Marin Zelenskyille: Suomen tuki Ukrainalle jatkossakin rikkumaton

PÄÄMINISTERI Sanna Marin (sd) ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden presidentin toimistossa Kiovassa perjantaina iltapäivällä. Mittavien turvatoimien siivittämä tilaisuus ei sisältänyt suurta uutista. Ukrainan ja Suomen lippurivistön eteen asteli kaksi arkisesti pukeutunutta, toisiaan kiittelevää johtajaa.

Zelenskyi kiitti ”Ukrainaan saapunutta ystävää” eli Marinia, joka kunnioittaa ukrainalaisia taistelijoita, jotka ovat uhranneet henkensä demokratian puolesta– ja Suomea, joka on valinnut puolekseen Ukrainan.

Marin vastasi vakuuttamalla, että Suomen tuki Ukrainalle on jatkossakin rikkumaton.

Velan vangit

Thaimaalainen Anunya Mueangthong otti tuhansia euroja velkaa päästäkseen Suomeen. Hän poimi marjoja yli kahden kuukauden ajan kellon ympäri, mutta ei saanut euroakaan palkkiota. Marjanpoimijoita koskeva epäilty ihmiskauppavyyhti on HS:n tietojen mukaan paisunut yhdeksi Suomen historian suurimmista. Nyt poimijat kertovat karuista oloista metsässä.

Thaimaalaiset tulivat viime heinäkuussa, kahden eri marjayrityksen kutsumina. Ensin he poimivat mustikkaa, sitten puolukkaa. Poimijoiden mukaan päivät venyivät jopa 18-tuntisiksi, ravinto oli heikkoa ja olosuhteet poimijoiden majoitusleireissä kehnoja.

Kun satokausi päättyi syyskuussa, marjayritykset maksoivat poimijoille koko kauden palkkion. Se on ollut käytäntö vuodesta toiseen. Samalla palkkiosta vähennetään mahdolliset kulut.

Yli kaksi kuukautta kestäneen marjastuskauden jälkeen oli palkkionmaksun aika. Pienikokoinen, hiljainen nainen kaivaa esiin puhelimensa. Anunya Mueangthong, 40, poimi marjoja Polaricalle. Satokausi oli ollut kohtalaisen hyvä. Puolukkaa oli paljon, mustikkaa keskinkertaisesti. Ruudulla näkyy yrityksen antama palkkiotosite.

1 922,4 kiloa mustikkaa. 1,30 euroa kilolta. Yhteensä 2 499,12 euroa.

2 092,9 kiloa puolukkaa. Noin 0,77 euroa kilolta. Yhteensä noin 1 601,73 euroa.

Yrityksen maksama lisäpalkkio, 90 euroa.

Yhteensä 4 191,60 euroa.

Sen jälkeen tulevat vähennykset.

Asuminen, 745,40 euroa.

Ruoka, 552 euroa.

Auto, 664,64 euroa.

Auton tankkauskulut, 169,05 euroa.

Käteistä, käytännössä bensaan, 650 euroa.

Sim-kortti, 49,66 euroa.

Saippua, 2 euroa.

Hyttyspäähine, 2 euroa.

Laukku vaatteita varten, 9 euroa.

Velka lentolipuista ja muista kuluista, 1 111,80 euroa.

Viimeinen kuluerä on 294,29 euroa. Mueangthongin mukaan se on maksu, joka hänen piti maksaa Durianille ennen Suomeen tuloa. Koska hänellä ei ollut siihen varaa, se vähennettiin palkkiosta.

Kulut: 4 249,84 euroa.

Palkkio yhteensä: –58,24 euroa.

Anunya Mueangthong jäi satokaudesta tappiolle. Siis velkaa yritykselle, jolle hän poimi kellon ympäri marjoja.

Yksi kerrallaan thaimaalaiset näyttävät palkkiotositteensa. Moni ei ole tienannut edes yhden mustikkapussin verran. –90 euroa. –32 euroa. –23 euroa. 50 euroa. 134 euroa. 140 euroa. Parhaimmillaan yksi poimijoista on tienannut 322,18 euroa koko kaudesta.

Ruotsissa päätettiin jo varhaisessa vaiheessa, että marjanpoimijat ovat työsuhteessa. Suomessa asiasta on kiistelty toistakymmentä vuotta.

Kiistaa käytiin myös Marinin hallituksen aikana. Hallituskaudella valmisteltiin niin sanottua marjalakia, joka tuli voimaan vuoden 2021 kesällä. Lain oli tarkoitus parantaa poimijoiden oloja, mutta ihmiskaupan uhreja auttavat toimijat kritisoivat sitä puutteelliseksi.

Valmistelun yhteydessä vasemmistoliitto vaati, että marjanpoimijoista tehtäisiin työsuhteisia. HS:n tietojen mukaan keskusta vastusti tätä, eikä myöskään Sdp asettunut lopulta muutoksen tueksi. Muutokseen oli suhtautunut kriittisesti lain valmistellut hallitusneuvos Sorainen. Sitä vastustivat myös marjayrittäjät.

Hitlerin väärennettyjen päivä­kirjojen taustalla oli yritys uudelleen­kirjoittaa holokaustin historiaa

27.2

”Hitlerin päiväkirjojen” kriittinen laitos on nyt ensimmäistä kertaa yleisön saatavilla ja löytyy Saksan yleisradioyhtiön digitoimana verkosta. Väärennettyjen kirjoitusten keskeinen kertomus on, ettei Hitler tiennyt holokaustista.

”KOLMANNEN valtakunnan historia täytyy suurelta osin kirjoittaa uusiksi”, ilmoitti länsisaksalainen viikkolehti Stern huhtikuussa 1983.

Maailmaa vavisutti sensaatiomainen löytö: juutalaisten kansanmurhaa johtanut natsijohtaja Adolf Hitler oli pitänyt päiväkirjaa, ja nuo kirjat olivat nyt löytäneet tiensä Sternin toimitukseen. Ne valottaisivat täysin uudella tavalla Hitlerin yksityiselämää ja poliittista perintöä.

Näin uskoi Stern, jonka oli tarkoitus julkaista otteita päiväkirjoista useassa osassa. Lehti myi niiden julkaisuoikeuksia myös kansainväliselle lehdistölle.

SENSAATIO muuttui pian skandaaliksi kun kävi ilmi, että ”Hitlerin päiväkirjat” olivat todellisuudessa vain tökeröjä väärennöksiä. Stern oli tarkistanut päiväkirjojen aitouden hyvin leväperäisesti. Se oli ehtinyt julkaista päiväkirjoista vasta ensimmäisen osan ennen kuin väärennös paljastui.

Seitsemän mystistä palloa Porin taivaalla

Suomen ainoa Puolustusvoimien vahvistama ufohavainto sijoittuu 60-luvun loppuun Porin lentokentälle.

Syynä ovat viime aikojen hämmästystä herättäneet uutiset. Mediat ympäri maailmaa ovat nostaneet esille tapauksia Pohjois-Amerikasta, jossa on ammuttu alas peräti neljä tunnistamatonta alusta.

Useiden eri lähteiden mukaan alas ammutut kohteet ovat olleet vieraiden valtioiden, kuten Kiinan tai Venäjän, vakoilupalloja. Myös Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on ammuttu alas vakoilupalloja, ja Romanian sekä Moldovan ilmatiloissa on havaittu epäilyttävää toimintaa.

Suomen historiasta löytyy kuitenkin vain yksi Ilmavoimien julkisesti tunnustama tapaus Porista vuodelta 1969. Kyseiselle tapaukselle ei ole vieläkään löytynyt selkeää selitystä. Toistaiseksi totuus on jäänyt mysteeriksi.

Huhtikuun 12. päivä vuonna 1969 Porin lentokentällä oli meneillään Suomen ilmavoimien laaja harjoitus. Nyttemmin jo edesmennyt lentäjä Jouko Kuronen oli valmistautumassa suunnistuslennolle, kun yhtäkkiä lentokentän yläpuolella havaittiin kummallisuuksia.

Kiitoradan yläpuolelle ilmestyi seitsemän keltaista pallon muotoista esinettä. Harjoituksissa oli 20 lentäjää, mutta havainnon aikaan ilmassa oli vain yksi hävittäjä.

– Samaan aikaan ilmassa oli Fouga Magister -suihkuhävittäjä, jota ohjasi edesmennyt lentäjä Tarmo Tukeva. Kyseinen hävittäjä oli siihen aikaan Suomen parhaimmistoa ja niiden huippunopeus oli 700 kilometriä tunnissa, Koivula kertoo.

– Tarmo Tukevalle annettiin ohjeeksi käydä tarkistamassa, mitä nämä pallot ovat. Kun hävittäjä lähestyi palloja, ne lähtivät liikkeelle pohjoiseen päin. Niiden vauhti kiihtyi, eikä Tarmo Tukevalla ollut mahdollisuutta seurata niitä.

Tukeva on sanonut nähneensä, miten äkkiä esineet asettuivat muodostelmaan ja kiihdyttivät nopeasti pois. Seuraavassa hetkessä Vaasan lentokentällä havaittiin nämä samaiset pallot. Ilmavoimat laskivat Koivulan mukaan silloin, että etäisyydestä päätellen pallojen nopeus on ollut 1 100 kilometriä tunnissa.

Päivi Räsänen seurasi Ulvilan surmaa sisä­ministerinä – ”Järkyttävän paljon viran­omaisten virheitä”, hän arvioi nyt

”Muodostaa uskottavuusongelman poliisin esitutkinnalle ja koko oikeuslaitokselle”, sanoo Räsänen.

”JÄRKYTTÄVÄN paljon viranomaisten virheitä”, arvioi Päivi Räsänen Ulvilan surman tutkintaprosessia. Räsänen (kd) toimi sisäministerinä 2010-luvun alkupuoliskon, kun tapaus kulki moneen kertaan oikeusasteesta toiseen.

”Poliisin esitutkinnassa oli paljon ihan osaamattomuutta, ja näköjään sitä on ollut myös lasten kuulusteluissa.”

Anneli Aueria ja tämän entistä miesystävää Jens Kukkaa edustava asianajaja Markku Fredman jätti perjantaina korkeimpaan oikeuteen vaatimuksen Auerin ja Kukan saamien seksuaalirikostuomioiden purkamisesta.

Täysi-ikäistyneet lapset kertovat nyt, ettei mitään rikoksia todellisuudessa tapahtunut.

Viimeisin käänne, jossa lapset kertovat valehdelleensa, asettaa Räsäsen mielestä koko oikeuslaitoksen tietynlaisen uskottavuusongelman eteen.

Kansalaisena Räsänen toivoo, että asiat käsiteltäisiin perusteellisesti. Sitä vaatii se syvä epäilyksen varjo, joka nyt on langennut oikeuslaitoksen toiminnan päälle.

Tällainen on seksuaalirikostuomio, johon Anneli Auer hakee purkua

Perjantaina 24. helmikuuta 2023 uutisoitiin, että seksuaalirikoksista tuomittu Auer ja Jens Kukka hakevat tuomioidensa purkua korkeimmalta oikeudelta. Jos tuomiot puretaan, kumotaan käräjäoikeuden ja hovioikeuden päätökset, mutta mahdollisia korvauksia käsiteltäisiin erillisissä oikeudenkäynneissä.

Aikoinaan seksuaalirikostuomiot annettiin perustuen Auerin lasten kertomuksiin.

Lapset ovat nyt kertoneet tarinoidensa olleen sepitettä.

Tuomiopurkuhakemuksen perusteena käytetään lapsien uusia kertomuksia.

Amanda sanoo, ettei hän osaa selittää, miten hänen sisaruksensa päätyivät väittämään, että hänen äitinsä ja hän olisivat kiduttaneet heitä.

– Luulen, että sisarukseni kertoivat tällaisia, koska he luulivat, että sitä odotetaan heiltä. He olivat peloissaan. Meillä on aina ollut läheiset välit. Olimme nähneet toisemme vain muutamaa viikkoa aikaisemmin.

Poliisi kertoi minulle liikaa asioita, joita minun olisi joko pitänyt nähdä tai olla näkemättä. Oli kuin joku olisi temmeltänyt päässäni.

Amanda ei ole tähän päiväänkään mennessä tavannut nuorempia sisaruksiaan. Myös Anneli Auerilta on kielletty yhteydenpito hänen nuorempiin lapsiinsa.

Anneli Auerin tytär avoimena saksalaislehdelle: "Kaikki kääntyi ylösalaisin".

Kommentti: Koko Auerin juttu alkaa sekavuudessaan muistuttaa Ulkiluoto 3 käynnistys sekoilua, sillä erolla, että Auerin juttu alkaa ehkä selvitä ennen Olkiluodon valmistumista.

Alun alkaenkin Auerin juttu on vaikuttanut hämähäkkien seitti kudelmalta johon on todennäköisesti sekaantunut enemmän henkilöitä kuin on ilmituotu. Nyt kun lasten kertomuksetkin paljastuvat sijaisperheen manipuloimiksi tarinoiksi kudelma alkaa avautua.

Ei olisi yllätys jos kaiken takaa paljastuisikin henkilöitä "puhdas maine" saisi roiskeita.

Joko Suomi siirtyy nelipäiväiseen työviikkoon?

Anna Kontula: ”Ansiotyötä olisi hyvä tehdä mahdollisimman vähän”

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontulan visiossa mahdollisimman suuri osa ihmisten ajasta kuluisi tehtävissä, joita halutaan oikeasti tehdä. Tämän saavuttamiseksi Kontula ajaa lyhyempää työaikaa ja inhimillisempää työelämää.

Valtaosa suomalaisista käyttää ison osan aikaansa työvoimansa myymiseen ja siitä ansaitsemansa rahat tuotteiden ja palvelujen ostamiseen. Vasemmistoliiton Anna Kontula kaipaa tähän muutosta. Hänen mukaan paras olisi, jos näihin käytettäisiin aikaa mahdollisimman vähän.

Kontulan visiossa käyttäisimme suuren osan ajastamme ”itseisarvoisen työn piirissä” – eli sellaisissa puuhissa, joita haluamme tehdä ja jotka koemme mielekkäiksi.

Yhteiskunta on liikkunut tästä visiosta poispäin.

”Työaika on lisääntynyt verrattuna keskiaikaisiin maaorjiin, ja vielä enemmän se on lisääntynyt verrattuna metsästäjä-keräilijöihin. Eli huonompaan suuntaan tässä ollaan menossa”, Kontula sanoo.

Sotakuvaaja ja dokumenttielokuvien ohjaaja Ivar Heinmaa

Ivar Heinmaa on virolainen ammattikuvaaja, joka vieraillut todennäköisesti myös sinun olohuoneessasi, sillä hän on työskennellyt vuosikymmenien ajan suomalaiselle medialle.

Hän on ollut Ylen luottokuvaaja vuodesta 1991 alkaen ja hänen nimensä vilahtaa yleensä nopeasti uutisen lopuksi kuvamateriaalin vielä pyöriessä.

Heinmaa on sotakuvaaja, joka tunnetaan juuri erittäin hankalien ja vaarallisten sota- ja kriisialueiden kuvaajana.

Yleisradion sotakuvaaja ei saa henkivakuutusta

SOTA Ensimmäistä työtehtäväänsä sotakuvaajana ei unohda. Tammikuussa 1991 Ivar Heinmaa oli Yleisradion toimittaja Hannu Väisäsen kanssa matkalla tekemään juttua Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan.

Kaksikon kuvamateriaali päätyi ainoana laatuaan kaikkialle maailmassa, CNN haastatteli heitä. Latvian television haastattelussa Hannu Väisänen murtui kyyneliin.

Kymmenen vuotta myöhemmin Hannu Väisänen soitti puhelun Viroon monivuotiselle työtoverilleen maailman kriisipesäkkeissä.

Muutaman kuukauden kuluttua Hannu Väisänen hyppäsi junan alle.

Yleisradion ulkomaantoimittaja Hannu Väisänen kuoli 7. huhtikuuta Kärkölän Järvelässä 49-vuotiaana. Hän oli syntynyt 25. heinäkuuta 1950 Tohmajärvellä.

Hannu Väisänen oli aina valmis lähtemään kun asia vaati. Lähteminen ei ollut vierasta entiselle keikkamuusikolle: Tampereen yliopistovuosina kansainvälisen politiikan luennot saivat odottaa, kun keikkabussin torvea soitettiin. Erityisen omakohtaisesti Hannu Väisänen seurasi Baltian itsenäistymistä.

Ruotsin Kristersson varoittaa Nato-hakemusten erottamisesta

22.2

Ruotsi valmistautuu Suomen Nato-irtiottoon, vaikka pää­ministeri vielä jarruttelee

Suomen valtionjohto teki tilanteen selväksi: Suomi ei jää odottelemaan Ruotsia, jos vain Suomi ratifioidaan Naton jäseneksi. Ruotsin pääministeri varoittaa silti hakemusten erottamisesta.

RUOTSIN pääministeri Ulf Kristersson varoittaa erottamasta Ruotsin ja Suomen Nato-hakemuksia toisistaan. Kristersson puhui asiasta sanomalehti The Financial Timesille antamassaan haastattelussa.

Maat kulkevat yhä käsi kädessä, mutta Suomi päästää tarvittaessa hetkeksi irti ja astelee Natoon yksin odottelemaan naapuria.

Viimeiset vahvistukset Nato-polkujen mahdolliselle erkaantumiselle saatiin viikon­loppuna Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Kristerssonin mukaan Ruotsin ja Suomen hakemukset tulisi ratifioida samanaikaisesti strategisista syistä.

”Hyvin läheinen sotilasyhteistyö Suomen ja Ruotsin välillä ennen kuin olemme molemmat Naton jäseniä voisi olla hyvin monimutkaista”, hän sanoi FT:lle.

”Putin uskoo varmasti voittavansa sodan” – Tavallisten venäläisten etu olisi Ukrainan Nato-jäsenyys, sanoo asiantuntija

Putin uskoo ennen pitkää voittavansa ja on siksi valmis sotimaan vielä vuosia. Mutta mikä on lopputulos Venäjän kannalta?

Meduza haastatteli Venäjä-asiantuntijaa, joka on erikoistunut sotilas- ja siviilitoiminnan välisiin suhteisiin ja vaikuttaa yliopistoissa. Hän on väitellyt tohtoriksi aiemmin Keski-Euroopassa. Turvallisuussyistä hänen nimeään ei kerrota.

Venäjän hallinto on luokitellut Meduzan vieraan vallan agentiksi ja vielä sen jälkeen ei-toivotuksi organisaatioksi Venäjällä. Tämä muodostaa riskin myös haastateltaville. Meduza varmistaa anonyyminä esiintyvien haastateltavien luotettavuuden ja asiantuntemuksen laadun.

Mehmet Turgut Kirkgoz
Kuva: Mehmet Turgut Kirkgoz

MONIEN näkemysten mukaan Vladimir Putin on vakuuttunut siitä, että pitkällä aikavälillä Venäjä voittaa Ukrainan vastaisen sodan, vaikka menestys rintamalla ei olekaan ollut odotettua. Joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan Venäjä on valmis jatkamaan sotatoimia vielä ainakin kaksi tai kolme vuotta.

Vastaavasti Ukrainan läntiset liittolaiset vakuuttavat tukevansa Ukrainaa ”niin kauan kuin on tarpeen”.

Sanotaan, että Venäjän johto uskoo vahvasti sodan pitkittymisen parantavan Venäjän voiton mahdollisuuksia. On arvioita, että sodan jatkaminen on Venäjälle taloudellisesti mahdollista. Uskotteko te, että tämä pitää paikkansa?

"Uskon. En ole kovinkaan varma, että olisi määritelty tarkkoja aikarajoja. Mutta yleisesti ottaen ajatusmalli on tällainen.

”Itse olen sitä mieltä, että nyky­tilanteessa Ukrainan liittyminen Natoon olisi sekä Ukrainan että Venäjän etu.”

Mitä tarkoitatte sanoessanne, että Ukrainan liittyminen Natoon olisi kaikkien, myös Venäjän, etu?

Täytyy tietenkin muistaa myös puhtaasti sotilaallinen näkökulma. Mahdollisesti sotavoimissakin uskotaan, että nyt on eduksi pitkittää sotatoimia ja vahvistaa omia asemia. Uskon, että suuria hyökkäyssuunnitelmia on tekeillä.

Kommentti: Laaja pitkä artikkeli Venäjä asiantuntijoilta, kannattaa lukea ajatuksella.

Putin kehotti venäläisiä varautumaan pitkään sotaan

Venäjän johtajan Vladimir Putinin valtakunnan tila -puhe oli tuttu luettelo Venäjään hänen mielestään kohdistuneista vääryyksistä. Hän vaikutti kuitenkin uskovan, että hyökkäyssodassa Ukrainaan aika on hänen puolellaan.

Venäjän johtaja Vladimir Putin piti tiistaina valtakunnan tila -puheensa, jota odotettiin kiinnostuksella. Jäihän periaatteessa vuotuinen puhe häneltä viime vuonna pitämättä, ilmeisesti Ukrainassa saavutettavaa menestystä turhaan odotellessa. Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alkamisesta Ukrainaan tulee tällä viikolla kuluneeksi vuosi.

Puheeseen kohdistunutta huomiota lisäsi myös Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin maanantainen vierailu Kiovassa. Bidenin matka oli niin näyttävä solidaarisuuden osoitus Ukrainalle, että sitä on jo verrattu presidentti John F. Kennedyn vierailuun Länsi-Berliinissä kesällä 1963. Biden osoitti myös rohkeutta saapumalla Kiovaan, jossa Venäjän ohjuksista varoittavat ilmahälytyssireenit huusivat vierailun aikana. Bidenin matka oli siis kaikin tavoin viesti Ukrainaan hyökänneelle Putinille, jota pilkataan pelokkuutensa vuoksi yleisesti bunkkeripapaksi.

Putinin lentokoneista tuli ruumiskoneita

The Moscow Timesin mukaan Venäjä pitää matalaa profiilia ruumiiden palautuksista välttääkseen julkisen vastareaktion.

Venäjä palauttaa Ukrainassa kuolleiden sotilaiden ruumiita kaikessa hiljaisuudessa Vladimir Putinin presidentillisellä lentolaivastolla. Ruumiita kuljetetaan pienissä määrin venäläisille ruumishuoneille.

Vuonna 1975 syntynyt eduskuntavaaliehdokas väittää olevansa 35-vuotias

Uhkasi rikosilmoituksella, jos oikea syntymävuosi paljastetaan

Valta kuuluu kansalle -puolueen eduskuntavaaliehdokas Sofia Kazakov sanoo olevansa transkolmekymppinen ja aikoo vaatia korvauksia, jos hänen syntymävuotensa paljastetaan.

Eduskuntavaaleissa ehdolla oleva Sofia Kazakov (vkk) ilmoitti HS:n ja IS:n vaalikoneessa iäkseen 35 vuotta.

Julkisista lähteistä kuitenkin käy ilmi, että Kazakov on 47-vuotias.

Kazakov perustelee asiaa sillä, että kokee itsensä transkolmekymppiseksi.

Totuttuun tapaan laskettuna hän on kuitenkin 47-vuotias. Kazakov on syntynyt kesällä 1975 ja nyt eletään talvea 2023.

– Identifioin itseni transkolmekymppiseksi. Minulla ei ole sukupuolta eikä ikää. Eikä saa olla transfoobikko, Kazakov sanoo.

Kazakov esiintyi takavuosina Suomen täydelliset venäläisnaiset -tv-sarjassa. Nyt hän siis kertoo, että ei koe olevansa nainen. Lisäksi Kazakov sanoo, ettei koe itseään venäläiseksikään.

Kazakovin mukaan hänen äitinsä on ukrainalainen ja isänsä inkerinsuomalainen Venäjän Karjalasta.

Kommentti: Kuten Lintilan ja Kazakovan jutusta käy ilmi politiikkaan pesiytyneet valehtelijat tekevät politiikasta epäuskottavaa, no sitähän se on aina ollut. Kuinka siitä saataisiin rehellisempää olisi Nobelin palkinnon arvoinen suoritus.

Jos Mika Lintilä valehtelee, hänen pitää erota

Ennen viidakon jykevintä ääntä käytti Tarzan, mutta tänään puiden latvoissa humisevat suomalaisministerin tarkoin harkitut Whatsapp-viestit.

Jonne, afrikkalainen tai mahdollisesti taivaalla lentelevä ufo kaappasi ministeri Mika Lintilän kännykän pienessä laitamyötäisessä viime torstai-iltana ja lähetti keskustan Whatsapp-ryhmälle meemin.

Suomalaisen ministerin viestit samoilevat kenties juuri nyt pitkin afrikkalaisia sademetsiä.

Hakkeri oli yhtä taitava kuin armeliaskin: hän onnistui tunkeutumaan ministeripuhelimeen, teki minimaalisen vähän haittaa ja paljasti itsensä välittömästi.

Tarina ei kerro, miksi afrikkalainen jonne päätti lähettää suomalaisten kepulaisten ryhmään yhden demareita pilkkaavan hupikuvan – eikä sitä, miten jonne edes tajusi, mistä meemissä ylipäänsä vitsailtiin. Iloa, valoa ja Olavia -läppä aukeaa aika harvalle suomalaisellekaan.

Ei kuulosta kovin uskottavalta. Ehkä kyseessä tosiaan oli ufo, joita ilmatilassa on nyt liikkeellä niin paljon, ettei olisi mikään ihme, vaikka jokin niistä olisi koukannut Suomeen kaappaamaan Lintilän matkapuhelimen.

Olin tosin jotenkin aina toivonut, että korkeampi älykkyys ilmoittaisi olemassaolostaan jotenkin muuten kuin röpeltämällä kepuministerin kännykkää.

Historiaa 50 vuotta sitten 6.2.1971

Troolarit jäävät maihin silakan hinnan pudottua

KAUNIILLAKIN säällä jää kymmenkunta Reposaaren seitsemästätoista troolarista satamaan. Silakan hinta on pudonnut alimmilleen kymmeneen vuoteen, eikä kalastuksen juuri katsota kannattavan.

Merelle pääsee, jos on halua. Troolari ”Armin” omistaja, kalastaja Volde Fager Merikarvialta on eräs niistä, joka manailee silakan kehnoa hintaa Reposaaren rannassa.

”Hinta on laskenut alimmilleen kymmeneen vuoteen. Pitäisi saada puolitoista–parituhatta kiloa matkaa kohden. Muuten ei juuri kannata lähteä”, hän sanoo. Edellisenä päivänä hän kertoo saaneensa 350 kiloa.

Maataloushallituksen edustajien ja kalastajien yhteistä kokousta puuhataan. Kalastajat ovat kyllästyneet hintoihin, jotka laskevat samaan aikaan, kun polttoaineen hinta kohoaa.

Viekää silakatkin merestä: Käsikirjoitus

Kommentti: Vielä 1970-luvulla sai satamissa Troolareilta ostaa silakkaa kun saapuivat satamaan. 2020-luvulla suurin osa silakkasaaliista taitaa päätyä minkin rehuksi. Mikä on kyllä hyvää luonnonvaran haaskausta.

Yle Puhe -radiokanava loppuu

13.2

Yle Puhe vaikenee vuoden kuluttua. Kanavan jakelukuluja halutaan siirtää sisällön tekemiseen.

Ylen hallintoneuvosto on päättänyt lopettaa Yle Puhe -radiokanavan.

Päätöksen taustalla on median käytön muutos.

– Meidän ei kannata pitää jakelua enää radiokanavalla, koska se on aika kallista. Rahat kannattaa käyttää mieluummin sisältöön, perustelee Ylen luovien sisältöjen ja median johtaja Ville Vilén.

Yle Puhe on pienin Ylen suomenkielisistä valtakunnallisista radiokanavista. Sen viikkotavoittavuus on vain muutaman prosentin luokkaa.

Ylellä säilyy edelleen viisi valtakunnallista radiokanavaa FM-jakelussa: Yle Radio Suomi, Yle Radio 1, YleX, Yle Vega ja Yle X3M. Lisäksi Yle Areenassa on lisätty podcastien ja muiden audiosisältöjen tarjontaa.

Kommentti: Yle Puhe suosio romahti kun kanavalla alkoi keskustelujen lomassa kuulua musiikkia. Yksi lopettamispäätöksen takana on Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Arto Satonen. Perussuomalaisten ajama Ylen alasajo on alkanut.

Venäjän salaperäinen sotilassatelliitti on tuhoutunut kiertoradalla – Syy mysteeri

Kosmos 2499 laukaistiin kiertoradalle kahdeksan vuotta sitten, jolloin sen salailu ruokki spekulaatiota.

Yhdysvaltain avaruusvoimien yksikkö vahvisti Twitterissä, että satelliitti tuhoutui 4. tammikuuta ainakin 85 seurattavaan osaan. Tviitissä ei spekuloitu tuhoutumisen syitä.

Satelliitin palaset kiertävät tällä hetkellä yli 1100 kilometrin korkeudessa. Ne lisäävät avaruusromua, joka on avaruuden kasvava ongelma.

Euroopan avaruusjärjestö Esa arvioi, että tällä hetkellä avaruudessa on 36 500 romukappaletta, joiden halkaisija on yli kymmenen senttimetriä. Alle 10-senttisiä mutta yli sentin kokoisia palasia on arviolta miljoona. Sitä pienempiä on 130 miljoonaa.

USA ampunut alas henkilöauton kokoisen tuntemattoman kohteen Alaskan yllä – aiheutti vaaraa lentoliikenteelle

Yhdysvaltalainen hävittäjä on ampunut alas pienen henkilöauton kokoisen tuntemattoman kohteen Alaskan osavaltion yllä, Valkoinen talo kertoo. Vielä ei ole tiedossa, mikä kohde oli ja mistä se oli lähtöisin.

Kohde oli kuitenkin huomattavasti pienempi kuin epäilty kiinalainen vakoilupallo, joka liiteli Yhdysvaltojen yllä viime viikolla. Lisäksi ennen alas ampumista varmistettiin, että kohde on miehittämätön.

–  Se oli suurin piirtein pienen auton kokoinen ja lensi noin 40 000 jalan (runsaan 12 kilometrin) korkeudessa, Pentagonin tiedottaja John Kirby kertoi.

Kohde ammuttiin alas varotoimena, koska se lensi samalla korkeudella kuin lentokoneet ja oli siten vaaraksi lentoliikenteelle. Alas ampumiseen ryhdyttiin presidentti Joe Bidenin käskystä, ja kohde putosi mereen Alaskan edustalle. Viranomaisten mukaan kohteen palaset on todennäköisesti mahdollista nostaa merestä.

Toistaiseksi ei tiedetä mistä tuntematon kohde on lähtöisin ja kuka sen omistaa, Kirby sanoi tiedotustilaisuudessa.

MAANANTAINA aamuyöstä Suomen aikaa Yhdysvaltain pohjoisen alueen komentaja kenraali Glen VanHerck sanoi, ettei vielä ole selvää, miten viimeisimmät kolme esinettä ovat pysyneet ilmassa. Hän painotti, ettei tästä syystä käytä termiä ”ilmapallo” kuvaillessaan niitä.

Kysyttäessä tiedotustilaisuudessa, voisivatko maapallon ulkopuoliset olennot olla vastuussa esineistä, VanHerck ei suostunut sulkemaan mitään mahdollisuuksien ulkopuolelle.

Tällainen on Teslan perhe­auton ääri­pumpattu versio, jonka tehoissa ei ole mitään järkeä

Teslan S-mallin Plaid-versio on naurettavan tehokas, mutta ratin käyttäminen ja pysäköinti ovat käsittämättömiä kokemuksia.

Amerikkalaisesta sähköautoyhtiöstä ja sen pomosta voi olla montaakin mieltä, mutta fakta on, että oudon miljardöörin edesottamukset ovat nyt vuonna 2023 synnyttäneet maailmaan seuraavanlaisen auton: Tesla Model S Plaid, 1 020 hevosvoimaa, neliveto, kolme sähkömoottoria, kiihtyvyys nollasta sataan 2,1 sekuntia. Hinta alkaen 144 000 euroa.

Ohjaamossa ei ole rattia, vaan sen tilalla on erikoinen, lentokoneen ohjauslaitetta muistuttava tötterö. Tesla kutsuu sitä nimellä ”yoke”. Hyvää suomennosta ei oikein ole.

Samanlainen ohjauslaite oli jo 1980-luvulla Ritari Ässän älykkäässä KITT-autossa. Elon Musk on luultavasti katsellut samoja tv-sarjoja. Jo silloin visioitiin, että tulevaisuudessa robottiauto ajaisi itseään ja kuljettajalle olisi tarjolla vain jonkinlainen ohjauspuikko, jos sitäkään.

Nyt on vuosi 2023, ja älykkään ajon tavoitteista on saavutettu ehkä puolet. Kameroilla ja sensoreilla ympäristöään tarkkaileva Tesla osaa jo ohjata itseään moottoriteillä jonkin verran, mutta täydestä itseohjautuvuudesta ei voida puhua edes 7 500 euron hintaisella ”Full Self Driving” -lisäpaketilla.

Hienosti sähköllä avautuva latausluukkukaan ei oikein istu takavalon saumaan. Huuhtelin auton kevyesti painepesurilla kuvauksia varten, ja takavalojen molempiin umpioihin meni vettä. Hieman yllättävä ominaisuus 160 000 euron autossa.

KOJELAUDAN oikean reunan koristepaneeli ei ihan saumattomasti istu apukuskin oveen, ja tarkemmin katsoen itse ovi näyttäisi olevan aavistuksen verran vinossa.

Kommenti: Ei kovin ylistävä artikkeli Teslan ominaisuuksista 160 000 euroa maksavasta autosta.

Venäläismedia väitti Suomen varautuvan nälän­hätään – tutkija arvioi uutisen taustoja

Venäjällä on nostettu uutisotsikoihin Suomen kaupan alan lakko. Tutkijan mukaan venäläismedian uutisointi toistaa pitkälti Venäjän propagandaa.

Esimerkiksi Yakutsk-sivuston mukaan suomalaiset joukkohamstraavat leipää. Sivusto siteeraa myös virheellisesti Ilta-Sanomia väittäen, että ”Suomi varautuu suureen nälänhätään”.

”Suomi saattaa ajautua lähiaikoina erittäin vaikeaan kriisiin, joka ei pääty maan kannalta hyvin. Ihmiset ovat alkaneet jo hamstrata välttämättömyys­tarvikkeita,” Yakutsk uutisoi.

Sivusto ei ole linkannut Ilta-Sanomien artikkelia. IS:n verkkosivulle pääsy on Venäjällä estetty. Esto tuli sen jälkeen, kun IS julkaisi laajan reportaasin Ukrainan sodan siviiliuhreista.

Turkin ja Syyrian maan­järistysten kuolon­uhreja jo yli 33 000 – YK: uhriluku voi nousta yli 50 000:een

Turkin ja Syyrian maanjäristysten uhriluku voi nousta jopa yli 50 000:een, arvioi YK:n edustaja vierailtuaan Turkin katastrofialueella.

YK:n humanitaarisen avun johtaja Martin Griffiths arvioi Sky News -uutiskanavan haastattelussa, että kuolleiden lukumäärä voi tämänhetkisestä ”tuplaantua tai jopa enemmän”. Kuolonuhreja on tähän mennessä löydetty raunioista yli 33 000, joista valtaosa eli lähes 30 000 ihmistä on kuollut Turkissa. Syyriassa kuolleita on laskettu olevan yli 3 500.

Viime kuukausien rankkuudesta avautunut Elon Musk: Pelastin Twitterin konkurssilta

Miljardööri Elon Musk kertoo, että Twitterin käyttäjämäärät ja käyttöajat ovat kehittyneet vahvasti.

MILJARDÖÖRI Elon Muskin mukaan Twitterin tulos on nousemassa plussan puolelle. Musk katsoo pelastaneensa sosiaalisen median yhtiön konkurssilta.

Musk twiittasi asiasta sunnuntaina vastauksena amerikkalaislehti The Wall Street Journalin (WSJ) artikkeliin Muskin nukkumistavoista ja terveydentilasta.

Muskin mukaan kuluneet kolme kuukautta ovat olleet hänelle erittäin raskaita. Hän kertoo johtaneensa Twitterin pelastamista samaan aikaan, kun hän johti sekä autoyhtiö Teslaa että avaruusyhtiö SpaceX:ää.

Musk kertoi myös twiitissään, että Twitterin käyttäjämäärät ja palvelun käyttöajat ovat kehittyneet yhä vahvasti.

Suomalaisilta tiukka viesti Nato-maille – kannatus hipoo ”pohjois­korealaista” tasoa

3.2

Jopa vasemmistoliiton kannattajista enemmistö pitää Natoon liittymistä oikeana päätöksenä.

Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 82 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen päätös liittyä Natoon on oikea. Päätöstä pitää vääränä vain kahdeksan prosenttia suomalaisista.

– Meillä on todella vahva konsensus tästä. Yhtään korkeampi luku antaisi jo aihetta epäillä, että elämme Pohjois-Koreassa. Demokraattiselle maalle tuo on aivan ylärajoilla oleva lukema, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen sanoo.

Kyselyn mukaan suomalaisista 53 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen ei pidä odottaa Ruotsia eikä Suomen jäsenyyden toteutuminen saa riippua siitä, minkälainen on Ruotsin aikataulu. Suomalaisista vain 28 prosenttia on sitä mieltä, että Ruotsia pitäisi odottaa ja mennä samaan aikaan Natoon.

Marin: En pidä siitä, että Ruotsia pidetään ”luokan hankalana lapsena”

Pääministeri Sanna Marin ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson toistivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa useaan otteeseen maiden halun edetä Natoon yhtä jalkaa.

Marin oli ensimmäinen pääministeri, jonka Kristersson tapasi Ruotsissa. Hän on ollut maan pääministeri viime lokakuusta alkaen.

”On erittäin tärkeää, että lähetämme tänään selkeän viestin. Suomi ja Ruotsi hakivat Natoon yhdessä, ja on kaikkien etu, että liitymme Natoon yhdessä”, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Turkki voisi hyväksyä Suomen Natoon jo maaliskuussa

Turkki voisi hyväksyä Suomen jäsenyyden, mutta jättää Ruotsin hakemuksen pöydälle, Iltalehden ja uutistoimisto Bloombergin lähteet arvioivat.

Lähteiden mukaan Turkin hallinto on ilmaissut tyytyväisyytensä muun muassa yhteistyöhön Supon kanssa ja asevientilupiin. Lisäksi Turkki pitää Suomen voimassa olevaa terrorismilainsäädäntöä riittävänä.

Lähteet arvioivat, että Turkki saattaa ratifioida pelkästään Suomen Nato-jäsenyyden maaliskuussa. Turkin parlamentti jää istuntotauolle maaliskuun puolivälissä.

Tällä hetkellä Suomi ei voi julkisesti lähteä edistämään pelkästään omaa Nato-jäsenyyttään, koska se olisi vahingollista diplomaattisille suhteille Ruotsiin.

Niinistö on huolissaan Suomen kyvystä tehdä nopeita Nato-päätöksiä keväällä ja kesällä

Niinistö sanoo, että yhteydenpito Nato-jäsenyydestä on jatkunut Turkin, Naton, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa.

”En tiedä, miten puheenjohtajat tätä jatkavat. Halusin kertoa oman mielipiteeni tai huoleni siitä, että meidän on syytä pitää nyt paljon enemmän yllä täyttä päätösvalmiutta kaikilla mahdollisilla keinoilla”, Niinistö sanoo HS:n haastattelussa.

PÄÄTTÄMISEEN voi tulla hidasteita, jos vaalien jälkeisistä hallitusneuvotteluista tulee pitkät. Silloin maata johtaa toimitusministeristö, jonka mahdollisuudet tehdä poliittisia päätöksiä ovat hyvin rajalliset.

Viattomat ihmiset kärsivät itärajalle nousevasta aidasta

KUN Berliinin muuria purettiin vuonna 1989, maailmalla oli kuusi raja-aitaa erottamassa valtioita toisistaan. Nykyisin raja-aitoja on jo 74. Niistä 19 sijaitsee Euroopan unionin alueella. Vuosina 2014–2022 rajaesteiden kokonaispituus EU:n ulkorajoilla kasvoi 315 kilometristä 2 048 kilometriin.

Aitoja rakennetaan, vaikka rajapolitiikan asiantuntijat eivät usko niiden estävän luvattomia rajanylityksiä. Luvut kertovat samaa: aidoista huolimatta yli 330 000 ihmistä tuli EU:n alueelle epävirallista kautta vuonna 2022, 64 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021.

Suomalaisen raja-aidan tarkoituksena on Venäjän rajan sulkeminen turvapaikanhakijoilta. Kaikki tietävät, ettei aita estä panssareita tai laajamittaista muuttoliikettä, jos sellainen syntyisi Venäjällä.

Frank Johansson ja Pargol Miraftabi. Johansson on toiminnanjohtaja ja Miraftabi oikeudellinen asiantuntija ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osastossa.

Lapissa tehdään kalleinta Suomessa koskaan kuvattua sarjaa

Constellationia tekee Breaking Bad- ja Game of Thrones -ohjaaja Michelle MacLaren. Pääosassa on ruotsalainen Noomi Rapace.

LAPISSA ja Helsingissä on kuvattu yhtä Euroopan kaikkien aikojen kalleimmista sarjoista. Työnimellä Constellation tehty sarja on tilattu Apple TV+ -suoratoistopalveluun.

Pääosassa on ruotsalaisnäyttelijä Noomi Rapace. Hän on mukana tammi- ja helmikuun kuvauksissa Inarissa ja Ivalossa, kertoo Suomen tuotantopalvelut tarjoavan Film Service Finlandin Anni Wessman.

”Rapace on suuressa osassa nyt kuvattavia kohtauksia”, Wessman sanoo.

Lapissa on myös James D’Arcy, joka on näytellyt Marvel-tuotannoissa sekä Christopher Nolanin Dunkirkissa. Jo elokuussa Helsingissä kävi lyhyellä kuvausrupeamalla Breaking Bad- ja Better Call Saul -sarjoista ja Hollywood-sivuosista tuttu Jonathan Banks.

Oletettavasti Constellation on kokonaisbudjetiltaan suurin sarja tai elokuva, jota Suomessa on koskaan kuvattu. Tarkkaa hintaa ei julkistettu, mutta sen on luonnehdittu olevan Applen toistaiseksi suurin tuotanto Euroopassa. Yksin Suomen-osuuksien budjetti on kuusi miljoonaa euroa.

Työryhmä Suomessa on kuvauspäivästä riippuen peräti 200–220 henkeä. Se on helposti viisinkertainen verrattuna tyypilliseen suomalaisen elokuvan kuvausryhmään.

Poimintoja maksumuurien takaa

-Porin keskusta saa huippuarkkitehtuuria – Svenska Kulturfondenin kampuksen suunnitelma valmistui

Satakunnan Kansa

-Länsi-Suomi: TVO:n jäte­luolassa radio­aktiivinen päästö, lähdettä ei ole löydetty

Satakunnan Kansa

-”Tämä oikeasti loppuu” – varaston hyllyt tyhjennetään banaanilaatikoihin ainakin toistaiseksi, mutta työnteko jatkuu

Timo Saario sulkee Porin Kirjakaupan ovet sunnuntaina 12. helmikuuta. 76-vuotias yrittäjä ei kuitenkaan aio jäädä lepäämään laakereilleen.

Satakunnan Kansa

-Kankaanpää sai Porin ensi kesän kalenterista poistuvan ison tapahtuman, jonka taloudellinen vaikutus on arviolta yli miljoona euroa – ”Kympistä se jäi kiinni”

Satakunnan Kansa

-Satakunnan Kansa ehdolla Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajaksi – Päätoimittaja: ”Ehdokkuus on merkittävä huomionosoitus”

Ehdokkuus annettiin lehden kanteluista Rauman ja Porin kaupunkien tiedon pimityksistä.

Satakunnan Kansa

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι Retkeilyreitistö

Info
Kuva: Vlada