1
2
3
4
5
6 GEIRANGER SKYWALK Live. Geiranger Skywalk – walking on air Mt. Dalsnibba’s new viewing platform was officially opened in August 2016. Thanks to its ingenious floor surface and glass guard rail offering unimpeded views, Geiranger Skywalk gives you a sensation of floating – though of course you are perfectly safe! With a clear drop of approx. 500 m beneath your feet, you can enjoy magnificent views of Geiranger and the fjord below, as well as across to the mountains and Blåbreen glacier.

webistä tältä sivustolta

Sebastian Tynkkynen tylynä Orpon Yle-kommenteista: ”Meni tekemään ison virheen”

8.5

PERUSSUOMALAISTEN varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen moittii kovin sanoin hallituksenmuodostajan Petteri Orpon torstaisia Yle-puheita. Tynkkynen johtaa hallitus­neuvotteluissa ryhmää, joka neuvottelee muun muassa digitalisaatiosta ja viestinnästä.

Sebastian Tynkkynen kyseli somessa Yleltä karsittavia ohjelmia ja kanavia – Orpo: Hallitus ei tule puuttumaan ohjelmien sisältöön

– Orpo meni tekemään ison virheen linjaamalla omin valtuuksin, että Ylen sisällön­tuotantoon ei koskettaisi, Tynkkynen kirjoitti.

– Tämä voi olla kokoomuksen linja, mutta hallitus­neuvotteluissa kukaan ei sanele, varsinkaan julkisuuteen, vaan niiden puolueiden kanssa neuvotellaan ja tullaan vastaan, kenen kanssa halutaan hallitukseen, Tynkkynen kirjoitti torstai-iltana Facebook-päivityksessään viitaten Orpon torstaisiin kommentteihin.

Orpo vakuutti torstaina, että tuleva hallitus ei aio puuttua Ylen ohjelmien sisältöön.

– Ei todellakaan tule puuttumaan sisältöihin. Täytyy muistaa sekin, että Yle on eduskunnan alainen radio.

– Tässä jaostossa tullaan käsittelemään muutakin viestintää ja digitalisaatiota, tätä kokonaisuutta. Sitä kautta Ylekin on siinä pohdinnassa mukana. Minusta on parempi se, että käydään yhdessä ryhmissä keskustelut. Se työhän alkaa vasta ensi viikolla. Varmasti [tämä oli] puheenjohtajan omaa pohdintaa, Orpo totesi Tynkkysen twiitistä.

TYNKKYSEN mukaan Orpo saa ”tämän yhden kerran anteeksi”.

Kommentti: Kokoomus on tehnyt suurimman historiansa virhearvion valitessaan perussuomalaiset hallitus neuvotteluihin. Tynkkysen kaltaiset asiattomuuksia latelevet henkilöt kun pääsevät valtaan Suomi tulee valumaan kehitysmaitakin alempaan kastiin. Toivotaan Kokoomuksen ja Persujen eriävien näkemysten johtavan hallituseroon.

Saramo: Sinipunan mahdollisuus kasvaa – ”Purralla ei ole puolue käsissään”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo arvioi Twitterissä, että kokoomuksen ja SDP:n varaan rakentuvan sinipunahallituksen mahdollisuus on kasvamassa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Saramo perustelee näkemystään monilla eri huomioilla.

– REALITEETIT. Oikeisto keskittyi puhumaan leikkauksista, kaikesta muusta ovat olleet eri mieltä. Nyt tajuavat, että 6 miljardin leikkaukset ovat haihattelua, kun muut sektorit suljettu pois ja sotessa on yhä kunta-ajalta miljardin lisätarve.

Vasemmistoliiton tuore kansanedustaja Timo Furuholm piti merkittävän vappu puheen Porissa jossa avasi tilannetta mihin persujen valitseminen hallitukseen voi johtaa. Voit kuunnella puheen täältä.

Petteri Orpo viikonlopun somekirjoittelusta: ”Hallitusneuvotteluja ei tällä tavalla käydä”

Hallitusneuvottelujen viides päivä käynnistyy maanantaina kiristyneessä ilmapiirissä. Alkavalla viikolla on tarkoitus saada ensimmäinen versio talouden raamista, jonka puitteissa vaalikausi mennään.

Säätytalolla jatketaan hallitusneuvottelujen parissa maanantaiaamusta, kun kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien neuvottelijat saapuvat kasaamaan uuden hallituksen ohjelmaa.

Neuvottelut jatkuvat kiristyneessä ilmapiirissä. Neuvottelunelikon keskinäistä luottamusta ei ole parantanut se, että PS:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Peltokangas meni ja haukkui viikonloppuna RKP:n melko ankarin sanakääntein.

Arvostelusta suivaantuneena RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vaati, että puheenjohtajien on puhuttava kunnioituksesta. Nelikon rivit rakoilivat jo aiemmin viime viikolla, kun PS:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja arvosteli hallitusmuodostaja Petteri Orpon (kok) Yle-linjauksia.

Perussuomalaisten varapuheenjohtajalta kovaa tekstiä hallitusneuvotteluista – RKP huolestunut

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Peltokangas vihjaili kovasanaisesti Facebookissa jonkin pienemmän puolueen sekoittavan hallitusneuvotteluita. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on hieman huolestunut some-viesteistä neuvotteluiden ympärillä.

Charles sai kruununsa

Kuningas Charles ja kuningatar Camilla kruunattiin lauantaina Lontoossa. Seremonia yhdisteli perinteitä ja nykyaikaa.

KUNINGAS Charles, 74, ja kuningatar Camilla, 75, kruunattiin lauantaina Westminster Abbeyssa Lontoossa yli parituhatpäisen kutsuvierasjoukon edessä.

Sunnuntaina kruunajaisviikonloppu jatkuu Windsorissa juhlakonsertilla. Eri puolilla maata järjestetään viikonlopun aikana tuhansia katujuhlia.

Britanniassa kruunajaisia oli juhlittu edellisen kerran lähes 70 vuotta sitten, kun Charles III:n äiti, viime syksynä kuollut Elisabet II kruunattiin.

Rojalistit ja muut näyttävien seremonioiden ystävät olivat kerääntyneet kruunajaisten ajoreitin varrelle Lontoon ydinkeskustaan. Aamun leppeä pilvipouta vaihtui päivän edetessä vesisateeksi.

Kuninkaana Charles on Englannin kirkon ja protestanttisen uskon puolustaja. Kirkossa Raamattua siteeraten puhui muun muassa Britannian konservatiivipääministeri Rishi Sunak, joka on itse uskontoaan harjoittava hindu.

Kruunajaisiin osallistui edustajia yli kahdestasadasta maasta. Paikalla oli noin sata valtionjohtajaa. Suomea edusti tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä puolisonsa tohtori Jenni Haukion kanssa.

Yhdysvalloista paikalla oli presidentinpuoliso tohtori Jill Biden. Lontoossa nähtiin myös paljon kuninkaallisia eri maista sekä kulttuurin, urheilun ja tiedemaailman tähtiä.

Tekoälytaiteilija

29.4

Roope Rainisto on pannut 1 000 tekoälyllä tekemäänsä kuvaa myyntiin. Kaikki ovat menneet kaupaksi.

KELLO on seitsemän minuuttia yli kymmenen. Remontista avautuneen Ateneumin taidemuseon lipunmyyntiaula pullistelee taiteen ystäviä jo aamutuimaan.

Aulan valkoisilla penkeillä istuu henkilö, joka voisi olla taideihmisille tuttu. Mutta kukaan ei tunnista häntä. Ei siitäkään huolimatta, että edellisenä iltana hänen teoksensa huutokaupattiin New Yorkin maineikkaassa Christie’sin huutokaupassa.

Roope Rainisto nousee penkiltä ja kättelee.

Rainiston teos kävi kaupaksi, mutta ei ihan tavoitehintaan. Huutokaupan arvio digitaalisesta kuvasta oli 17 000 euron tietämillä, mutta vasara napsahti noin 7 000 euron kohdalla.

Rainisto ei ole perinteinen taiteilija. Hän tekee kuvia tekoälyllä. Nousukiito on ollut aikamoinen. Kuluvan vuoden aikana hän on myynyt tekoälyllä tekemiä kuviaan yli miljoonan euron arvosta.

RAINISTO ehti tehdä 25 vuoden ajan uraa digitaalisena suunnittelijana. Hän lukeutuu virtuaalilaseja valmistavan Varjon perustajiin. Runsaat pari vuotta sitten Rainistosta tuntui, että hän voisi koettaa jotain muuta. Hän irtisanoutui Varjolta.

Scream-sarjan kuudes osa on kiinnostuneempi väkivallasta kuin sitä edeltävästä jahdista

Scream VI keskittyy edellisosia enemmän väkivaltaisiin kuolemiin. Elokuva on jo rikkonut kauhusarjan katsojaennätyksiä.

Elokuvissa kauhufanit väittelevät remake-säännöistä ja Candymanien paremmuudesta silloinkin, kun kannattaisi keskittyä nurkan takana vaanivaan murhaajaan.

Sarja on pysynyt elinvoimaisena osin juuri siksi, että se on tietoinen lajityypistään. Kaavamaiset elementit voidaan kuitata sillä, että heh, tällaisia slasherit ovat.

ALKUPERÄINEN Scream (1996) puhalsi uutta henkeä taantuneeseen slasher-genreen ja avasi oven uusille äänille. Ilman ohjaaja Wes Cravenia ja käsikirjoittaja Kevin Williamsonia meillä ei olisi Shaun of the Deadia, Cabin in the Woodsia tai Get Outia.

Uusimmissa Screameissa seikkailevat rinnan nuoret kauhuentusiastit ja alkuperäiset suosikkihahmot.

Paketteja aukova tubettaja tienasi neljännesmiljoonan

TheRelaxingEnd-nimellä Youtube-videoita tekevä Lauri Puttonen tienasi viime vuonna jättitulot sosiaalista mediaa tekemällä. Yle tarkasteli kymmenen suositun suomalaisen somevaikuttajan tuloja vuodelta 2021.

Puttonen aloitti uransa pelivideoilla, mutta viime vuosina hän on keskittynyt pakettien avaamiseen kanavallaan. Noin 27 miljoonaa katsojaa on nähnyt esimerkiksi videon, jossa hän avaa Minecraft-teemaisen pelikonsolipaketin. Puttosen Youtube-kanavalla on melkein yhdeksän miljoonaa seuraajaa.

Kateelliset Ylilauta-keskustelijat käräyttävät Onlyfans-esiintyjiä verottajalle, sanoo seksiä netissä myyvä Minttu, 29

Yli puolet Onlyfansilla tienanneista sai tuloja vuodessa alle tonnin. Sisällöntuottajat uskovat, että moni ei ole ymmärtänyt ilmoittaa tuloista verottajalle.

Minttu, 29, aloitti camgirlinä reilut viisi vuotta sitten. Myöhemmin mukaan tuli Onlyfans-sisällöntuotanto ja perinteinen seksityö.

Moni tekee Onlyfansia yrittäjänä. Esimerkiksi Marianne Kallio perusti Onlyfans-toimintaansa varten yrityksen.

”Enemmän kuin kortti, se on elämäntapa”

Samaan aikaan, kun mediassa kerrottiin Hoyerin hotellin maksamattomista veloista, Hoyer esiintyi mainosvideoilla lukemassa talouslehteä. ”Enemmän kuin kortti, se on elämäntapa”, luottokorttiyhtiö julisti Hoyerin kasvoilla.

Entisen valokuvamallin Saimi Hoyerin vuodesta 2016 pyörittämä hotelli Punkaharju ajautui tällä viikolla vapaaehtoiseen konkurssiin. Hotelliyhtiöllä on maksamattomia velkoja ainakin yli miljoonan euron edestä. Hotelli Punkaharju on saanut omistajansa vuoksi roppakaupalla julkisuutta niin sosiaalisessa kuin perinteisessäkin mediassa, mutta se on tehnyt tappiota perustamisestaan lähtien.

Konkurssi sattui kovin huonoon aikaan luottokorttiyhtiö American Expressille, joka oli valinnut Hoyerin platinakorttinsa pohjoismaiseen mainoskampanjaan.

Suosikkiohjelma Pitääkö olla huolissaan? loppuu

12 kautta jatkunut paneelishow tulee päätökseensä tänä keväänä.

Kanavan tiedote kertoo, että ohjelman tekijät ovat yhdessä päättäneet heittää jäähyväiset sarjalle 12 tuotantokauden jälkeen.

TIEDOTTEESSA LUPAILLAAN, että ohjelman panelisteja tullaan näkemään jatkossa aivan uudessa ohjelmassa.

Lämpeneekö porvarihallitus? Riikka Purra kommentoi Petteri Orpon tunnusteluja

26.4

Porvarihallituksen tiellä on vielä isoja esteitä

Purra puoluelehdessä: ”Hallituksessa joutuu tekemään ikäviä päätöksiä”

”Kansa antoi meille vahvan mandaatin päästä vaikuttamaan hallitukseen, ja niin haluamme tehdä”, Purra kirjoittaa.

Hänen mukaansa tämä vaatii sitä, että puolue saa omia tavoitteitaan edistettyä riittävästi.

”Totta kai hallituksessa joutuu tekemään ikäviä, kovastikin epämieluisia, päätöksiä etenkin punakepuviherhallituksen jäljiltä. Oppositiossa on helpompi olla puhdas ja aatteellinen, kun taas hallituksessa rooli on enemmänkin ahdas ja puutteellinen. Hyvin usein hallituspuolueen kannatus laskee”, hän kirjoittaa.

Hallitustunnustelija Petteri Orpo (kok) on kutsumassa Säätytalon hallitusneuvotteluihin odotetut puolueet eli perussuomalaiset, Rkp:n ja kristillisdemokraatit. Se kävi selväksi, kun Orpo kommentoi tiistaina puolueiden kanssa käymiään keskusteluja, vaikka lopullinen ilmoitus asiasta tuleekin myöhemmin tällä viikolla.

Toinen päävaihtoehto eli Sdp:n kanssa rakennettava hallitus on kariutumassa puolueiden talousnäkemysten väliseen kuiluun.

Sdp lähti vaaleihin korostetun vasemmistolaisella talouslinjalla, josta se on ainakin julkisuudessa pitänyt kiinni myös vaalien jälkeen.

Puolueen sisällä joustohaluja saattaisi löytyä, mutta tilannetta on mutkistanut se, että neuvotteluja vetää väistymässä oleva puheenjohtaja Sanna Marin (sd).

Toisaalta hallitushaluisetkin demarit ovat laskeneet, että kokoomus yrittää hallitusta ainakin aluksi perussuomalaisten kanssa, joten myönnytyksiä kannattaa tehdä vasta sitten, jos vakava kutsu hallitukseen tulee.

”Voi olla, että Orpolta loppuvat hallitushalukkaat kesken”

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan tulevan hallituksen väriä on vaikea veikata.

Tutkijan mukaan kokoomus ja perussuomalaiset ylittivät ennakko-odotuksia, kun taas useimmat hallituspuolueet saivat kylmää kyytiä.

– Hallituskoalition kohtalo kokonaisuudessaan on hyvin mielenkiintoinen, erikoinen yhdistelmä. Pääministeripuolue jopa nosti kannatustaan, mutta kaikki muut RKP:tä lukuun ottamatta kokivat aika rajuja vaalitappioita.

Petteri Orpo kysyi ympäri­pyöreästi liikunnasta – puolueiden vastaukset ovat sen mukaisia

KOKOOMUS haluaa vakiinnuttaa Liikkuvat-kokonaisuuden ja mainitsee, että Suomeen tarvitaan hallintorajat ylittävä liikuntapoliittinen toimintaohjelma.

Perussuomalaisten mielestä koulupäivän yhteyteen pitää lisätä liikuntaa.

Sosiaalidemokraatit kohdistaisivat seuratoiminnan kehittämistukea matalan kynnyksen harrastustoiminnan rakentamiseen.

Vihreät vakiinnuttaisivat Liikkuvat-ohjelmat osaksi päiväkotien ja koulujen arkea ja kannustaisivat työ- ja koulumatkojen liikuntaan.

Vasemmistoliitto säilyttäisi verotuen liikuntaseteleille ja selvittäisi käyttömahdollisuuksien lisäämistä.

Ruotsalainen kansanpuolue myötäilee kokoomusta esittämällä, että liikunnan edistämiseksi tarvitaan poikkihallinnollinen toimintaohjelma. Samoin esittää myös kristillisdemokraatit. Lisäksi kristillisdemokraatit selvittäisi lahjoitusvähennyksiä ja verokannustimia liikunnan edistämisessä.

Liike Nyt esittää lapsille ja nuorille suunnattua harrastusseteliä.

Kommentti: Koomisinta on kristillisdemokraattien esitys lahjoitusvähennyksistä liikunnan aktiivisuuden lisäämisessä.

Luostarinkin rauha on rikki

Moskovan patriarkaatti halutaan nyt ulos Kiovan kuuluisasta luolaluostarista. Metropoliitta Klimentin mielestä kyse on uskonvainosta.

KIOVAN luolaluostari on Ukrainassa symbolinen paikka, ja nyt on käynnissä taistelu sen herruudesta.

Luostari on perustettu joidenkin tietojen mukaan vuonna 1051, ja se tunnetaan luolistaan, joissa on rukoustiloja, pyhäinjäännöksiä ja munkkien asumuksia eli keljoja.

Eduskunnasta pudonnut entinen pääministeri Antti Rinne on hakenut Hangon kansliapäälliköksi.

Tähän Venäjä tähtää – Moskova on odottanut jo pitkään konfliktia lännen kanssa

Venäjän strategiaan perehtyneen brittitutkijan mukaan Venäjä haluaa olla läsnä kaikkialla. Tässä on hänen synkkä ennustuksensa. ”Venäjän talous kehittyy ja muotoutuu tavalla, jota kenties emme osaa odottaa.”

Venäjän strategiaan perehtyneiden tutkijoiden mukaan Venäjän tavoitteena on vahvistaa omaa asemaansa globaalina toimijana ja laajentaa vaikutusvaltaansa eri puolilla maailmaa. Tämä pyrkimys voi ilmetä monin eri tavoin, kuten sotilaallisena laajentumisena, energiapolitiikan käyttämisenä ulkopoliittisena vipuvoimana tai teknologian hyödyntämisenä informaatiovaikuttamisessa.

Venäjän talouden kehityksen ennustaminen on vaikeaa, mutta tutkijat ovat huolissaan Venäjän talousjärjestelmän haavoittuvuuksista, kuten korruptiosta, riippuvuudesta öljy- ja kaasutuloista sekä talouspakotteista. Venäjän talouden kehittyminen ennakoimattomalla tavalla voi vaikuttaa maan ulkopoliittiseen toimintaan ja globaaliin turvallisuuteen.

On tärkeää ymmärtää, että Venäjän strategian tavoitteet eivät välttämättä ole ristiriidassa länsimaiden etujen kanssa, mutta niiden toteuttamistavat voivat aiheuttaa jännitteitä ja konflikteja. Tästä syystä Venäjän kanssa käytävän dialogin ja yhteistyön merkitys on korostunut entisestään.

Kommentti: Tiedot poimittu eri lähteistä koskien Venäjän pyrkimyksiä laajentua länteen.

”Se on tarkoituksella oma sotkuinen kokonaisuutensa” – Kartta näyttää ydinaseet Naton jäsenmaissa Euroopassa

Suomi saa pian päättää, miten se aikoo osallistua Naton ydinasepelotteen suunnitteluun.

SUOMEN liittyminen Natoon merkitsee samalla osallisuutta ydinaseiden tuomaan pelotteeseen. Se tarkoittaa valtavaa muutosta suomalaiseen turvallisuuspoliittiseen ajatteluun ja Puolustusvoimien varautumiseen.

Venäjä urkkii rajalla suomalaisilta puhelimen seurannan mahdollistavan koodin

Puhelimen yksilöivä imei-koodi mahdollistaa laajan seurannan.

VENÄJÄ on alkanut selvittää maahan tulevilta suomalaisilta puhelimien seuraamisen mahdollistavat imei-koodit. Ylen haastattelemat Venäjän-kävijät ovat kertoneet, että useat suomalaiset ovat joutuneet kuulusteluihin rajalla Suomen liityttyä Natoon.

Imei-koodi on 15-merkkinen puhelimen laitekoodi tai sarjanumero, joka säilyy muuttumattomana sim-kortin vaihdosta. Yksilöllinen laitekoodi mahdollistaa puhelimen seuraamisen Venäjän viranomaisille puhelimen ollessa kytkeytyneenä maan verkkoihin tai sen kytkemisen pois verkosta.

ON epäselvää, kuinka realistinen uhka pääsykoodin vakoilu olan yli on ja kuinka paljon sitä tapahtuu Suomessa. On kuitenkin helppoja keinoja suojautua uhkalta. Voit esimerkiksi katsoa ennen pääsykoodin näpyttelyä, ettei kukaan ole selkäsi takana tai kääntää puhelinta sellaiseen asentoon, että muiden on vaikeampi nähdä koodia. Liittyy tapaukseen jossa uhri väittää näin käyneen. Apple suhtautuu tapaukseen epäilevästi.

Venäläiset kartoittavat salaa kriittisiä sähköntuotanto­kohteita Itämerellä

Peräti 50 venäläistä tiedustelualusta liikkuu pohjoisilla merillä.

POHJOISMAISET yleisradioyhtiöt DR, NRK, SVT ja Yle selvittivät Itämerellä ja Pohjanmerellä liikkuvien venäläisten alusten radioliikennettä ja sijaintitietoja.

Yleisradioyhtiöiden mukaan venäläisten mielenkiinnon kohteena ovat kaasuputket, tietoliikennekaapelit ja etenkin tuulivoimapuistot ja niiden sähkökaapelit.

Ylen kolmiosaisen Varjojen sota -dokumentin ensimmäinen jakso nähdään TV1:ssä keskiviikkona 19. huhtikuuta.

Nato-mailla on selkeitä erimielisyyksiä Ukrainan jäsenyydestä – Yhdysvallat vastustaa nykyisiä ehdotuksia "tiekartan" tarjoamisesta

Yhdysvallat vastustaa joidenkin eurooppalaisten liittolaismaiden pyrkimyksiä tarjota Ukrainalle "tiekartta" Natoon liittymiseen puolustusliiton Vilnan huippukokouksessa heinäkuussa. Asiasta kertoo taloussanomalehti Financial Times diplomaattilähteidensä pohjalta.

Myös Saksa ja Unkari vastustavat Puolan ja Baltian maiden pyrkimyksiä tarjota Ukrainalle mahdollisuus syventää suhteitaan Natoon ja maiden selkeitä lausuntoja Ukrainan jäsenyyden tueksi.

Kahtiajako ilmeni Naton ulkoministerien tämän viikon kokouksessa Brysselissä. Ulkoministerit jatkavat keskusteluita seuraavat kaksi kuukautta ennen Vilnan huippukokousta, johon Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmoittanut osallistuvansa sillä ehdolla, että hänelle esitetään konkreettisia askelia Nato-jäsenyyttä kohti.

Diplomaattilähteiden mukaan Nato-maiden ulkoministerien kesken käytiin kiivas keskustelu siitä, mitä Ukrainalle pitäisi oikeasti tarjota.

Kommentti: Presidentti Volodymyr Zelenskyistä on tullut kovin vaativa, alkaa muistuttaa kaupassa kirkuvaa lasta kun äiti yrittää selittää, että liiallinen karkin syönti tuhoaa hampaat.

Pulloveden pulma

Maailmassa juodaan koko ajan enemmän pullotettua vettä. Tutkijoiden mukaan pullovesimarkkinoiden paisuminen peittää alleen valtavan epäonnistumisen.

Päijäthämäläisessä tehdashallissa pakataan yhtä maailman tärkeimmistä raaka-aineista: puhdasta vettä.

Reilun viiden litran kanisteri täyttyy silmänräpäyksessä. Polar Spring on pakannut Urajärvellä vettä jo parikymmentä vuotta. Vesi on peräisin parin sadan metrin päässä olevasta luonnonlähteestä.

Tähän aikaan vuodesta yritys täyttää tehdashallin vieressä olevaa suurta varastoaan. Kun kesähelteet tulevat, suomalaiset ostavat hyllyt tyhjiksi, sanoo tehtaanjohtaja Kalle Rajakangas.

Valtaosa Polar Springin lähdevedestä juodaan Suomessa – suomalaisten kesämökeillä, junissa, lentokoneissa ja milloin missäkin. Ennen sodan alkua yrityksen myynnistä noin 20 prosenttia tuli Venäjältä. Nyt vientiä on enää lähinnä Ruotsiin ja pieniä määriä esimerkiksi Singaporeen.

Suomessa puhdasta juomavettä saa suoraan hanasta. Siksi Suomen kaltaisissa rikkaissa maissa pullotettu vesi on eräänlainen luksustuote – monessa tilanteessa pärjäisi ilman sitäkin.

hmiset eri puolilla maailmaa juovat siis koko ajan enemmän vettä pulloista. Tutkijoiden mukaan siitä seuraa myös ongelmia.

Ensinnäkin pullotetun veden maailmanmarkkinat peittävät alleen valtavan epäonnistumisen. Sen, ettei puhdasta vettä ole tarjolla kaikille luotettavia julkisia vesijärjestelmiä pitkin. Näin tutkijat arvioivat raportissa, jonka YK-yliopiston veteen, ympäristöön ja terveyteen keskittynyt tutkimuslaitos julkaisi maaliskuussa.

Hyvää Pääsiäistä!

7.4

Pääsiäisen historia ja muita mysteereitä

Pääsiäinen, englanniksi “Easter” – mikä se sellainen nimi on?

Puput – miksi juuri puput? Ja miksi on värikkäitä pääsiäismunia? Pääsiäiseen liittyy aivan liian monia perinteitä, joiden syy on jäänyt kaikille epäselväksi.

Mutta mepä emme pistä päätä pensaaseen kuin pupujussit, vaan selvitimme, mitä pääsiäisen historia pitää sisällään ja millaisia mysteereitä erikoislaatuisten juhlaperinteiden takaa oikein löytyy.

Kuten suurimmassa osassa maailmaa tiedetään, pääsiäinen on kenties tärkein juhla kristillisessä kalenterissa, ja sitä vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi.

Juhlintoja edeltää 40 päivän mittainen paasto, joka kuvastaa Jeesuksen erämaassa viettämää aikaa. Paaston aikana on tarkoitus keskittyä itsetutkiskeluun, ja se päättyy pääsiäissunnuntaihin.

Heprealaisessa Raamatussa juutalaiset kutsuvat pääsiäisen aikaan sijoittuvaa juhlaa nimellä pesah. Sen tarkoituksena on muistella juutalaisten vapautumista Egyptin orjuudesta.

Jos historiankirjoja selaa pidemmälle, voi kuitenkin huomata, että pääsiäisen ajankohtaa on juhlittu jo ennen nykyisten uskontojen syntyä.

Pääsiäinen sijoittuu aina kevätpäiväntasauksen paikkeille, jolloin yö ja päivä ovat viimeinkin yhtä pitkiä.

Pohjoisella pallonpuoliskolla alkaa siis kevät, mikä on antanut syyn iloisille juhlinnoille.

Pääsiäisen nimi

Suomen kielen sana pääsiäinen tulee verbistä päästä. Pääsiäisenä paasto loppuu eli päästään paastosta. Paasto alkaa laskiaisena, kestää seitsemän viikkoa ja loppuu pääsiäisenä.

Suomalaisilla on uusi pääsiäisen perinneherkku – Myynti kaksinkertaistuu

Suomessa syödään tänäkin pääsiäisenä miljoonia ja taas miljoonia grillimakkaroita.

– Turha lässyyttä muuta. Me olemme makkarakansaa. Se tulee meidän äidinmaidossamme ja perimässä, toteaa keittiömestari Kari Kape Aihinen.

Pääsiäisenä moni kaivaa grillin esille. Grillauskausi on lähtökuopissaan, vaikka monin paikoin lunta onkin vielä runsaasti.

Pääsiäinen yhdistää kristillisiä ja pakanallisia perinteitä

Monet pääsiäiseen liittyvät perinteet ovat pohjimmiltaan pakanallisia ja liittyvät valon lisääntymiseen luonnossa.

Pääsiäinen on kristillisistä juhlista suurin, ja sitä viettää kolmasosa maailman väestöstä.

Linnunumunat merkitsivät elämän jatkumista

Linnunmunat ovat perinteisesti kuuluneet suomalaiseen kevääseen. Villien metsä- ja vesilintujen munat olivat vanhalle kansalle kaivattu kevätkesän ruoanlisä.

Munimiskauden katsottiin alkavan pääsiäisestä, jolloin kertoman mukaan varis ja harakka tekevät ensimmäisen munansa oli sitten kylmä tai lämmin.

Virvon, varvon

Palmusunnuntaina eli virposunnuntaina on aamusella virvottu perheenjäseniä ja läheisiä. Virpomisen ja siihen kuuluvien loitsujen kautta heille toivoteltiin voimaa ja terveyttä. Tapa on kuulunut jo varhaiskristilliseen aikaan, mistä todistaa virpoa-sanan palautuminen muinaisvenäjään.

Sikari­lupaus ja ylevä hetki lipun­­nostossa, kuinka Suomi liitettiin Natoon historiallisena päivänä

5.4

”Uusi aikakausi alkaa”, presidentti Sauli Niinistö sanoi kun jäsenyys oli siunattu. Suomen lippu jäi liehumaan salkoon Naton päämajan ulkopuolelle.

SUOMI liittyi tiistaina Naton täysivaltaiseksi jäseneksi. Suomi on siis nyt artikla 5:n turvatakuiden piirissä.

ULKOMINISTERI Pekka Haavisto (vihr) marssii sisään karuun konttorihuoneeseen Suomen Nato-edustustossa. ”Täällähän on suosittu tapahtuma tänään”, hän sanoo ja naurahtaa. Paikalla on toistakymmentä toimittajaa todistamassa historiallista päivää, jona Suomesta tulee täysjäsen sotilasliitto Natossa.

Haaviston tehtävänä on allekirjoittaa Suomesta edellisenä päivänä tuotu liittymiskirja Natoon. Se on painettu käsintehdylle paperille ja on varustettu ulkoministeriön koristeellisella sinetillä. ”Tervakoski hand made 1989”, lukee pohjalla.

Kyniä on varalta kaksin kappalein odottamassa pöydällä. Kun Suomi allekirjoitti Nato-hakemuksensa, Haavisto joutui lainaamaan kynää Iltalehden toimittajalta. Nyt hän ei aio toistaa tuota virhettä.

MAAMME-LAULU alkaa soida ja suomalaissotilaat nostavat Suomen lipun Viron ja Ranskan lippujen väliin asetetulle paikalle. Kädet nousevat lippaan. Niinistö ja Stoltenberg katsovat pitkään hiljaa lippurivistöä.

Suomen lippu on ainoa, joka ei liehu, joku toimittajarivistöstä ihmettelee. Suomalaiskollega huikkaa, että nyt kun Suomi on Natossa, ei ole enää tuulista.

Edessä on kovia päätöksiä, mutta ”keneltäkään ei vaadita mahdottomuuksia”, sanoo Orpo

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo aloittaa hallituksen muodostamisen hallitustunnusteluilla ensi viikolla. Hän toivoo kaikkien puolueiden osallistuvan tunnusteluihin.

"Äänet kelpasivat, vastuu ei” – Näin Marinin eroon reagoidaan

Politiikan vaikuttajat reagoivat vikkelästi Sanna Marinin ilmoitukseen jättää SDP:n puheenjohtajuus.

Ilmoitus aiheuttaa ristiriitaisia reaktioita sosiaalisessa mediassa. Eroa kritisoidaan ja arvostetaan. Päätöstä pidetään sekä itsekkäänä että ansaittuna.

Marin ei pyri jatkamaan SDP:n puheenjohtajana
Matias Mäkynen ei pyri SDP:n johtoon. Mielenkiintoiset ajat, kuka pystyy Marinin vetovoimaan SDP:n puheenjohtajana?

Kokoomuksen lisäksi perussuomalaiset voittivat lisää paikkoja sunnuntain eduskuntavaaleissa, joten keskustavasemmistolaisen hallituksen jälkeen Suomi on kääntymässä poliittisesti oikealle.

Orpo korosti puheessaan, että vaikka kokoomuksen johdolla edessä on leikkauksia, ”kenenkään ei tarvitse olla huolissaan”.

SSAB aikoo tuottaa 40 000 tonnia lähes päästötöntä terästä jo tänä vuonna – Raahen tehdas Luulajaa paremmassa asemassa suuressa murroksessa

Tutkijat ovat yhtä mieltä kahdesta toden­näköisestä hallitus­pohjasta

Jenni Karimäki yllättyi vaalituloksen arvaamattomuudesta: ”Paine oli kova eikä kukaan ei ollut varma omasta asemastaan.”

KOKOOMUKSEN kannattaa pitää tulevissa hallitustunnusteluissa kaikki vaihtoehdot avoinna mahdollisimman pitkään, arvioivat tutkijat.

”Kokoomuksen intresseissä on pitää sekä perusporvari- että sinipunavaihtoehdot olemassa mahdollisimman, pitkään eikä lähteä sulkemaan kumpaakaan pois kovin aikaisessa vaiheessa. Elleivät sitten muut puolueet tee sitä heidän puolestaan”, toteaa yliopistotutkija Jenni Karimäki Helsingin yliopistosta.

Joakim Vigelius haluaa kiristää maahanmuuttopolitiikkaa

-Ruotsalaislehti: ”Sanna Marin oli tarpeeksi tunteeton vaatimaan taktista äänestämistä perussuomalaisten pysäyttämiseksi”

-Tavio ei hae jatkokaudelle PS:n ryhmänjohtajaksi

-SDP:n ilmastokunnianhimolla ei ole mitään rajaa: Vaalien jälkeen väläytetään jo planeetan pelastamista

-Perussuomalaisten nuorin kansanedustaja Joakim Vigelius ajaa vastuullista taloudenpitoa ja tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa: ”Näistä aion puhua seuraavat neljä vuotta”

-Ruotsalaiskommentit vaalitulokseen: Virta vie oikealle – hallituksen muodostaminen saattaa kestää kuukausia

PERUSSUOMALAISTEN MAAHANMUUTTOPOLIITTINEN OHJELMA 2023

Ote ohjelmasta: Tulevaisuudessa maahanmuuttajien osuus tulee nousemaan rajusti veronmaksajan kustantaman kansan- ja ta-kuueläkkeen saajissa, koska merkittävä osuus maahanmuuttajista ei ole kerryttänyt itselleen työeläkettä lainkaan tai vain hyvin vähän.

Jo vuonna 2018 takuueläkkeen saajista 29 prosenttia oli maahanmuuttajia. Vieraskielisten työttömyysaste on pysynyt sitkeästi kaksinkertaisena kotimaisia kieliä puhuviin nähden.

On huomioitava myös, että merkittävä osuus maahanmuuttajista toimii julkisen sektorin kustantamissa maahanmuuttajien kotouttamiseen tai monikulttuurisuuteen liittyvissä tehtävissä, muun muassa tulkkeina.

Maahanmuuttajat ovat lisäksi yliedustettuja matalapalkka-aloilla, jolloin he usein joutuvat elämisensä kattamiseksi hakemaan palkan päälle tulonsiirtoja.

Onko perussuomalaiset äärioikeistoa?

Kauttaaltaan Jokisipilä suhtautuu perussuomalaisiin poliittisena ilmiönä.

Jokisipilän kirjaa varten on haastateltu pariakymmentä henkilöä, mukaan lukien poliitikkoja sekä perussuomalaisista että muista puolueista.

Näkemyksiä esittävät esimerkiksi Ville Niinistö (vihr.) ja Paavo Arhinmäki (vas.). Arhinmäen mukaan suurin osa perussuomalaisten tämänhetkisestä eduskuntaryhmästä on ”rasistijengiä, jolla ei ole mitään käytöstapoja eikä kunnioitusta muita kohtaan”.

Myös entinen eduskunnan pääsihteeri ja Supon päällikkö Seppo Tiitinen on puoluetta kohtaan hyvin torjuva.

– Halla-aho on henkilönä pelottavin hahmo, minkä minä olen politiikassa tavannut, Tiitinen sanoo.

– Pitäisin kyllä varmistimen poistettuna niin Halla-ahon kuin puolueenkin kannalta periaatteella ei vara venettä kaada, Tiitinen arvioi.

Kokoomus suurin, tässä ovat voittajat ja häviäjät – HS seurasi vaali-iltaa hetki hetkeltä

KOKOOMUKSEN puheenjohtaja Petteri Orpo julistautui eduskuntavaalien voittajaksi sunnuntai-iltana.

”Tiedättekö mitä? Tuli. Iso. Voitto!" Orpo aloitti puheensa kokoomuksen puolueväelle.

EDUSKUNTAVAALEISTA tuli kolmen suuren puolueen tiukka kamppailu. Kokoomus, perussuomalaiset ja Sdp kasvattivat kaikki kannatustaan selvästi.

Kokoomus oli saamassa 20,8 prosentin kannatuksen, kun äänistä oli laskettu 99,6 prosenttia.

Perussuomalaiset oli toisena 20 prosentin kannatuksella. Sdp oli hieman perässä 19,9 prosentilla.

Vaalien neljännelle sijalle päätyi keskusta. Puolue oli saanut 11,3 kannatuksen, kun äänistä oli laskettu 99,6 prosenttia. Vasemmistoliitto oli viidentenä 7,1 prosentilla ja vihreät kuudentena 7 prosentilla. Vihreät oli kuitenkin saamassa enemmän paikkoja eduskunnassa kuin vasemmistoliitto.

Keskusta oli menettämässä 8 paikkaa, vihreät 7 paikkaa ja vasemmistoliitto 5 paikkaa.

"Takana on kahdeksan vuotta vastuunkantoa. Nyt alkaa työ kohti oikeasti ison puolueen asemaa", keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi.

”Ehdottomasti raskas vaalitappio. Kannan tietenkin puheenjohtajana siitä vastuun”, sanoi vihreiden Maria Ohisalo.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvioi, että niin sanotulla taktisella äänestämisellä oli vaikutusta vaalitulokseen. Hän uskoi, että monet vasemmistolaisesti ajattelevat äänestivät Sdp:tä pyrkiäkseen estämään oikeistopuolueiden voiton.

Turkin parlamentti hyväksyi jäsenyyden äänin 276–0 – Stoltenberg: ”Tekee Natosta vahvemman ja turvallisemman”

31.3

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin on vielä hyväksyttävä parlamentin lakiesitys Suomen jäsenyydestä.

PARLAMENTIN istunto alkoi jo aikaisin torstaina, ja Suomen jäsenyyden käsittely alkoi kello 22.55. Äänestyspäätös tuli noin tuntia myöhemmin hieman ennen puoltayötä Suomen aikaa.

SORAÄÄNIÄ kuultiin HDP-puolueesta, joka muutenkin suhtautuu Natoon kriittisesti.

Puolueen Hişyar Özsoy sanoi ymmärtävänsä Suomen turvallisuushuolet, mutta hän esitti myös huolia siitä, mitä Suomen jäsenyys tarkoittaa Pohjoismaiden yleiselle turvallisuus­tilanteelle.

Putinin läheinen ystävä siirsi valtavan rahasumman laittomasti – Neljä pankkiiria tuomittiin

Oligarkki Sergei Roldugin vaikuttaa tallettaneen kymmeniä miljoonia sveitsiläispankkeihin laittomin keinoin. Teossa avustaneet Gazprombankin työntekijät tuomittiin tällä viikolla Sveitsin Zürichissä.

Neljä Sveitsissä työskennellyttä pankkiiria on tuomittu ehdolliseen vankeusrangaistukseen venäläisen oligarkin Sergei Rolduginin avustamisesta, kertoo muun muassa BBC.

Noel Tambot siivoaa 60 tuntia viikossa – ”En tiedä, mitä reiluus tarkoittaa muille”

Filippiiniläiset miehet ovat Suomessa työllistyneempiä kuin suomalaismiehet tai juuri mikään muu maahanmuuttajaryhmä. Noel Tambot tekee 60-tuntista työviikkoa siivousalalla, jotta voisi tarjota perheelleen paremmat mahdollisuudet.

KUN filippiiniläinen Noel Tambot, 44, muutti Helsinkiin vuoden 2019 keväällä, hän tiesi vain vähän siitä, miltä elämä tulevassa asuinmaassa näyttäisi. Työpaikka oli kuitenkin jo näköpiirissä: hän siivoaisi suomalaisten koteja. Tambot oli rekrytoitu suoraan Filippiineiltä siivouspalvelu Freskalle.

Tambot haki ja pääsi etähaastatteluun. Hän muistaa, että haastattelussa kysyttiin luonteenpiirteistä sekä siitä, minkä takia hän halusi muuttaa Suomeen. Jatkoon päässeille järjestettiin Filippiineillä koulutus, jossa opetettiin muun muassa suomalaista kulttuuria ja historiaa, suomen kieltä ja siivouksen perusteita.

”Koulutuksessa opetettiin esimerkiksi mattojen imuroimisen perusasiat. Filippiineillä imurit tai matot eivät ole yhtä tavallisia kuin Suomessa. Piti opetella sitä, miten suomalaisia koteja siivotaan.”

TAMBOTISTA tuli osa maahanmuuttajaryhmää, joka on Suomen työllistyneimpien joukossa. Kun tarkastelee 20–64-vuotiaiden miesten työllisyystilastoja Suomessa niin, että mukana ovat suurimmat maahanmuuttajaryhmät, filippiiniläismiehet keikkuvat kärjessä selvällä erolla muihin.

Kolmen litran lohisoppasatsi vaihtui 40:ään – Haapalaisen wanha kauppa tuo eloa maaseudun rauhaan

Entinen sekatavarakauppa on kokenut uuden elämän lounas-kahvilana. Tarjolla on kotiruokaa ja vanhan ajan tunnelmaa.

Sanna Haapalainen pitää kunnia-asianaan, että kaikki lounas-kahvilassa myytävät tuotteet ovat alusta asti itse tehtyjä.

kesäiseksi piristykseksi tarkoitetusta kokeilusta tulikin oikea työmaa Sanna Haapalaiselle, joka perusti vuonna 2016 Ahlaisiin kesäkahvilan.

Tarkoitus oli vain tarjota lapsille kesätyöpaikka. Lohisoppaakin keirimme aluksi vain kolmen litran kattilassa, Haapalainen muistelee.

Porin kaupunki tukee henkilöliikenteeseen keskittyvää veneyhteyttä välillä Kallo–Reposaari

Ensi kesänä Kallon ja Reposaaren välillä on taas henkilöliikenteeseen keskittyvä veneyhteys. Porin kaupunki on tehnyt viranhaltijapäätöksen, että se maksaa palvelutuottajalle osan palvelun aiheuttamista kustannuksista, käytännössä 7 000 euroa vuodessa.

Kaupungin tuki kattaa vain pienen osan palvelun kokonaiskustannuksista eli riski toiminnan kannattavuudesta jää yrittäjälle.

Yksityiskohtainen katsaus ChatGPT:stä

Mikä on ChatGPT?

Mikä sitten on ChatGPT? Se on OpenAI:n valmistama tekstiä luova tekoälytyökalu. Se helpottaa materiaalin, kuten blogimerkintöjen, sosiaalisen median päivitysten, syntymäpäiväjuhlaehdotusten ja jopa puhesuunnitelmien, luomista. Monien käyttäjien kokemus ChatGPT:stä on ollut positiivinen, ja he antavat sille arvosanan 9,4/10.

On tärkeää muistaa, että et välttämättä omista tekijänoikeuksia mihinkään alustan tuottamaan sisältöön, joten sinun ei pitäisi plagioida kaikkea. Lisäksi tämän työkalun käyttämistä hakukoneena asiaankuuluville aiheille ei suositella; Tällaiset aiheet sopivat paremmin muille alustoille, kuten Googlelle.

Miten ChatGPT:tä käytetään?

Kuinka käyttää ChatGPT:tä ilman puhelinnumeroa

Monet käyttäjät kysyvät, onko mahdollista käyttää ChatGPT:tä ilman puhelinnumeroa. Vastaus on kyllä. Jotkut sivustot väittävät, että VoIP- ja lankapuhelimia voidaan käyttää varmentamiseen, vaikka OpenAI kieltää niiden käytön rekisteröinnissä. Lisäksi sähköpostitilisi käyttö on loistava valinta käyttää ChatGPT:tä ilman puhelinnumeroa. Jos haluat testata tätä, noudata näitä ohjeita: ChatGPT.

Killers of the Flower Moon on Scorsesen ja tänä vuonna 80 vuotta täyttävän De Niron kymmenes yhteinen elokuva. 48-vuotias DiCaprio nähdään nyt kuudennen kerran Scorsesen elokuvan pääosassa.

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι Retkeilyreitistö

Info
Kuva: Vlada