1
2
3
4
5
6 GEIRANGER SKYWALK Live. Geiranger Skywalk – walking on air Mt. Dalsnibba’s new viewing platform was officially opened in August 2016. Thanks to its ingenious floor surface and glass guard rail offering unimpeded views, Geiranger Skywalk gives you a sensation of floating – though of course you are perfectly safe! With a clear drop of approx. 500 m beneath your feet, you can enjoy magnificent views of Geiranger and the fjord below, as well as across to the mountains and Blåbreen glacier.

webistä tältä sivustolta

Riikka Purra: Seuraava kohde on Jussi Halla-aho.(varmaan on jos Junnilan kaltainen toiminta jatkuu)

Orpo: ”Junnilan päätös oli oikea ja ainoa mahdollinen”

30.6

PÄIVÄN HYVÄ UUTINEN

PERUSSUOMALAISTEN elinkeinoministeri Vilhelm Junnila erosi perjantaina ministerin tehtävästään useamman päivän kestäneen kohun jälkeen.

”Puolueen ja eduskuntaryhmäni luottamuksesta huolimatta näen asian seuraavasti: hallituksen jatkon ja Suomen maineen perusteella näen, että minun on mahdotonta tyydyttävällä tavalla jatkaa ministerinä”, Junnila kirjoitti tiedotteessa.

-Eveliina Heinäluoma: "Mitä ovat hallituksen pelisäännöt?"

Hilkka Kemppi: "Miksi kokoomus äänesti yhtenäisesti ministerin luottamuksen puolesta?"

Orpo Ylelle: "Tämä oli haitta Suomelle ja haittasi hallituksen toimintakykyä"

Orpo: "Keskustelu alkoi näkyä kansainvälisessä lehdistössä"

Orpo: "On selvää, että hallituspuolueiden välillä räiskyy"

Orpo: "Haava on saatava umpeen"

Petteri Orpo tiedotustilaisuudessa: "Junnilan päätös oli oikea ja ainoa mahdollinen"

Der Spiegel: Suomen elinkeinoministeri eroaa natsivihjausten takia

Päivi Räsänen Twitterissä: "Toivon, että hallitus käy vielä ensi viikolla keskustelun hallitusohjelman tulkinnasta"

Brittilehti Guardian: Äärioikeistolainen suomalaisministeri eroaa natsikommenttien takia

Timo Soinin kuitti Junnilalle: Lähti kuin Junnila hillotolpalta

Seppo Varjuksen kommentti: Junnilan ero ei lopeta Purran piinaa – eikä Orpon

Vasemmistoliiton Koskela Twitterissä: Nolo jälki jää historiaan

Essayah Junnilan erosta: ”Ihan oikean päätöksen teki”

Vasemmistoliiton Honkasalo: "Todella huonosti hoidettu koko soppa"

Yleisöltä aplodit SuomiAreenassa

Tieto elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan erosta kerrottiin perjantaina Porin SuomiAreenassa kesken paneelin, jossa keskusteltiin mm. uskonnonvapaudesta. Yleisö antoi tiedolle raikuvat aplodit.

Rkp:n Henriksson kiittää Junnilaa: ”Viisas päätös”

Junnila ehti palvella ministerinä vain 11 päivää

Vihreiden Ohisalo Twitterissä: "Eihän tässä ministerille jäänyt muuta vaihtoehtoa"

Päivi Räsänen: Junnilan vastaus pahensi tilannetta

Junnila vaatinut useana vuotena lisää valtion rahaa SS-miesten perinneyhdistykselle

MOT: Junnila vaikuttaa antaneen vääriä tietoja urastaan ja opiskelustaan

Näin Junnila kirjoitti Facebookissa vain tunteja ennen eroilmoitusta

Kommentti: Sosiaalisen median paine Junnilan erottamiseksi ministerin tehtävästä kävi niin kovaksi, että Junnila tajusi itse erota ennen kuin jakkara potkaistaan alta, kiitos sosiaalisen median paineen. Pääministeri Orpo hallitus kumppaniensa kanssa eivät kyenneet tekemään mitään Junnilan erottamiseksi. Presidentti Niinistökin vain totesi tilanteen olevan hankala. ITSESTÄÄNSELVÄÄ pitäisi olla natsi puheissa on NOLLA toleranssi. Paha maku tästä jäi kuinka kyvyttömiä päättävät poliitikot ovatkaan jos joku vakava tilanne Suomea uhkaisi.

Orpo teki taktisen valinnan ja päätti pelastaa hallituksensa

29.6

Pääministeri Petteri Orpo päätti pelastaa kokoomuksen, perussuomalaisten, Rkp:n ja kristillisdemokraattien hallitusyhteistyön pitämällä elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan hallituksessa. Päätöksellä on hinta, mutta sen kokoomus on valmis maksamaan päästäkseen toteuttamaan unelmiensa hallitusohjelmaa.

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitukselta meni kahdeksan päivää ensimmäiseen hallituskriisiinsä.

Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps) sai keskiviikkona eduskunnan luottamuksen äänin 95–86 ja jatkaa tehtävässään. Rkp:n eduskuntaryhmä ei antanut tukeaan Junnilalle, vaan sen jäsenet äänestivät Junnilan luottamusta vastaan tai tyhjää.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra teki Junnilan asemasta hallituskysymyksen. Orpolle kävi selväksi, että perussuomalaiset eivät vaihtaisi Junnilaa. Jos Orpo olisi sitä vaatinut, hallitus olisi hajonnut.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson halusi ministerin vaihtamista. Kun niin ei käynyt, Rkp yritti luottamusäänestyksessä säilyttää kasvonsa liberaalina puolueena. Hallitukseen Rkp silti jää.

-Uusi hallitus vie Suomea selvästi oikealle

-Jussi Saramo kertoo, että vasemmistoliiton eduskuntaryhmälle oli täysin selvää, että Junnilan tavoin toiminutta ihmistä on mahdotonta hyväksyä ministeriksi.

-Riikka Purra: Seuraava kohde on Jussi Halla-aho

-(Uusi Suomi) Mokasiko oppositio Junnila-kuvion? – SDP-johtaja: Korjaustoimia tulee

-Ministeri Junnila on twiitannut solmiotaan koristaneesta eläimestä useita kertoja runsaan vuoden aikana

Vilhelm Junnila käytti ”tehokasta keinoa”

”Oppikirjaesimerkki kaksoisviestinnästä”, sanoo politiikan tutkija ministeri Junnilasta.

Perussuomalaisministeri Vilhelm Junnilan tapauksessa on kyse kaksoisviestinnästä, arvioi politiikan tutkija Johanna Vuorelma.

Julkisuudessa on keskusteltu vilkkaasti Junnilan vanhasta vaalimainoksesta sekä neljän vuoden takaisesta puheesta, jonka hän piti äärioikeistolaisen järjestön järjestämässä tapahtumassa. Junnila oli sanaillut vanhasta vaalinumerostaan 88, joka on äärioikeiston käyttämä viittaus Heil Hitler -tervehdykseen, sillä h on aakkosten kahdeksas kirjain.

Kaksoisviestinnän nosti jo viikonloppuna esiin koomikko Jukka Lindström, joka vitsailun ammattilaisena arvosteli Junnilan selityksiä. Kerta ei ole hänen mukaansa ensimmäinen, kun perussuomalainen selittää viestintäänsä vitsiksi.

”Vitsailun ammattilaisena totean: kyse ei ollut vitsistä, vaan kaksoisviestinnästä, jota PS-puolue käyttää toistuvasti. Ydinkannattajat tajuavat, ja muille voi väittää vitsiksi”, Lindström totesi Twitterissä.

Raju ukonilma vei Suomi-Areena-humun keskellä olleen Porin keskustan kaaokseen – Maakunnassa paloi maastoa ja rakennus

Tiistainen ukkosmyräkkä sai Porin keskustan kadut ja rakennusten kellarit tulvimaan. Salamat sytyttivät tulipaloja eri puolilla maakuntaa.

UKONILMA ja rankkasade veivät Suomi-Areenan kävijöiden täyttämän Porin keskustan todelliseen kaaokseen tiistaina alkuillasta, kun kadut alkoivat tulvia ja vettä vyöryi rakennusten pohjakerroksiin.

Ukkosmyräkkä alkoi Ilmatieteenlaitoksen päivystävän meteorologin mukaan noin kello 17.10 ja päättyi noin tuntia myöhemmin. Vettä satoi rautatieaseman havaintoasemalla tunnin aikana liki 30 milliä, mikä tarkoittaa, että sade oli harvinaisen rankka.

Wagner-joukkojen kapina Venäjän sotilas­johtoa vastaan oli ohi vain vuoro­kaudessa, tämä tilanteesta tiedetään

25.6

Kapina alkoi, kun Wagnerin johtaja ilmoitti vaativansa Venäjän sotilasjohdon vaihtamista.

PALKKASOTILASRYHMÄ Wagnerin perjantai-iltana alkanut kapina Venäjän sotilasjohtoa vastaan oli ohi vain noin vuorokausi alkamisensa jälkeen.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin ilmoitti perjantai-iltana haluavansa vaihtaa Venäjän sotilasjohdon. Lauantaina uutisoitiin, että Prigožin oli matkalla Moskovaan palkkasotilasryhmänsä kanssa.

Lauantai-iltana Prigožin ilmoitti Wagner-joukkojensa vetäytyvän Moskovaan vievältä tieltä takaisin tukikohtiinsa ”verenvuodatuksen välttämiseksi”.

Wagner-joukot olivat Prigožinin mukaan 200 kilometrin päässä Moskovasta. Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka neuvotteli Wagner-johtajan kanssa ennen joukkojen kääntymistä.

PERJANTAI-ILTANA palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Prigožin julkaisi videon, jolla hän väitti Venäjän joukkojen iskeneen ohjuksin kohti Wagnerin sotilaita. Hänen mukaansa iskussa kuoli ”valtava määrä” sotilaita. Prigožinin väitteitä ei ole voitu todentaa.

Iskujen vuoksi Prigožin ilmoitti lähtevänsä ”oikeuden marssille” Venäjän sotilasjohtoa vastaan. Hän selvensi vastustavansa erityisesti sotilasjohtoa, ei koko Venäjän hallintoa.

Oliko Wagnerin kapina pelkkää teatteria? Näin vastaa Pekka Toveri

Missä oli Vladimir Vladimirovitsh Putin, lähtikö karkuun Kremlistä?

– Julkisten lähteiden mukaan monia VIP-lentokoneita lähti sinne ja tänne Moskovasta.

– Tuntien hänen kiinnostuksensa omasta henkilökohtaisesta terveydestään uskaltaisin epäillä hänen poistuneen paikalta.

Kuka Prigozhin oikein on?

Kuluttajariita­lautakunta linjaa, että kalliita määräaikaisia sopimuksia pitää kohtuullistaa – seuraukset voivat olla järisyttävät

Kuluttajariitalautakunnan mukaan määräaikaisen sopimuksen hinta saa olla enintään 15 prosenttia korkeampi kuin voimassaoloaikana myytävien sopimusten keskihinta. Päätöksen seuraukset voivat olla valtavat.

KULUTTAJARIITALAUTAKUNTA teki torstaina julkaistuissa päätöksissä kovia linjauksia sähkösopimusten kohtuullisuudesta. Lautakunta käsitteli kahta kantelua, joista toisessa oli kyse Vaasan sähkön toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen 34 prosentin hinnankorotuksesta keväällä 2022.

Viime syksynä kymmenet tuhannet asiakkaat tekivät määräaikaisia sopimuksia, joissa sähköenergian hinta oli yli 30 senttiä kilowattitunnilta. Tällä hetkellä kaksivuotisen määräaikaisen sopimuksen saa noin kymmenen sentin kilowattituntihinnalla. Viime syksyn hinta oli siis noin 200 prosenttia korkeampi kuin nyt.

Viranomaisten toiminta Atlantilla ja Välimerellä eroaa toisistaan kuin keskikesä ja sydäntalvi

Kun äveriäät katoavat aaltojen alle, valjastetaan viranomaisten kaikki resurssit heidän löytämisekseen. Kun satoja siirtolaisia hukkuu Välimerellä, viranomaiset vaikuttavat kääntyvän muunnellun totuuden puoleen, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Ilmo Ilkka kommentissaan.

400–700 ihmistä. Se on Välimerellä viime viikon keskiviikkona tapahtuneen siirtolaisalusturman uhriluvun arvio. Alukselta pelastui 104 ihmistä, mutta kadonneiden joukossa kerrotaan olevan jopa yli sata lasta.

Muutamaa päivää myöhemmin Pohjois-Atlantilla uponneen Titanicin hylylle matkalla ollut sukellusalus katosi. Aluksen kyydissä oli yhteensä viisi ihmistä, joista kaksi oli miehistön jäsentä ja kolme matkustajaa. Sukellusmatkan hinnaksi on kerrottu 250 000 dollaria.

Aluksen katoamisen jälkeen käynnistyi valtava etsintä- ja pelastusoperaatio viiden ihmisen pelastamiseksi.

Tapauksien saamat viranomaistoimet ja mediahuomio eroavat toisistaan selkeämmin kuin yö ja päivä.

Kadonnut alus miehistöineen oli matkalla Titanicin hylylle – Näin tapahtumat etenivät

TURISTEJA kuljettanut Titan-sukellusalus on kadonnut Atlantilla. Asiasta kertoivat maanantaina muun muassa uutistoimisto Reuters ja yleisradioyhtiö BBC.

Sukellusveneen kyydissä oli katoamishetkellä viisi ihmistä.

Alus oli matkalla Titanic-aluksen hylylle, kun se katosi sunnuntaina Suomen aikaa. Sukellusvene katosi tunnin ja 45 minuutin jälkeen aloitettuaan sukelluksen.

YHDYSVALTOJEN rannikkovartioston lippueamiraali John Mauger kertoi myöhään maanantai-iltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että lisäapua etsintöihin saadaan muun muassa Kanadan armeijalta, kertoo BBC.

Maugerin mukaan alus on suunniteltu niin, että sen kyydissä olevilla matkustajilla ja miehistön jäsenillä on hätätilanteissa happea käytössään enintään 96 tunniksi.

Brittiläisen miljardöörin Hamish Hardingin omaiset ovat kertoneet, että tämä on mukana aluksella. Harding itse oli sunnuntaina päivittänyt Facebookiin, että hän on menossa sukellusveneeseen.

Harding tunnetaan paitsi menestyneenä liikemiehenä myös seikkailijana, joka on muun muassa käynyt niin sanotulla turistilennolla avaruudessa.

Yhtiön mukaan yksi sukellus kestää noin 10 tuntia, joista laskeutumiseen menee 2,5 tuntia, hylyn tutkimiseen 4 tuntia ja nousuun toiset 2,5 tuntia.

Eläkejärjestelmää uudistetaan ja maahan­muuttoa kiristetään – Näitä tietoja tulevasta hallitus­ohjelmasta on tihkunut

15.6

SEITSEMÄTTÄ viikkoa jatkuvat hallitusneuvottelut ovat loppusuoralla. Mahdollisesta tulevasta hallituksesta neuvottelevat Säätytalolla paraikaa kokoomus, perussuomalaiset, Rkp ja kristillisdemokraatit.

Tulevassa hallitusohjelmassa pyritään yhteensä noin neljän miljardin euron säästöihin, mikä näkyy myös monien palveluiden leikkauksina.

Osa julkisen talouden kuuden miljardin euron sopeutuksesta saatetaan saavuttaa eläkejärjestelmää uudistamalla. HS:n lähteiden mukaan hallitus­neuvotteluissa kaavaillaan asiasta tehtävänantoa työmarkkina­järjestöille.

Työmarkkinajärjestöt sopivat tulevan eläkeuudistuksen sisällöstä, mutta uusi hallitus voi asettaa uudistuksen reunaehdoksi julkisen talouden vahvistamisen.

TULEEKO SUOMESTA TUULIVOIMAN BANAANIVALTIO

vai UUSIUTUTUVAN SÄHKÖN NORJA?

Katso myös.

KAUHUKUVISSA Suomesta tulee merialueita myöten yhtä suurta tuulipuistoa, missä kansainväliset sijoittajat tahkoavat rahaa ja tänne jäävät vain melu, voimajohtojen viidakko ja kesäillan horisontissa vilkkuvat varoitusvalot.

Tuulivoimaa rakennetaan nyt vauhdilla, sillä koko läntinen maailma janoaa vihreää sähköä. Sitä tuotetaan tuuli- ja aurinkovoimalla. Suomi taasen on vähintään Euroopan, ehkä koko maailman houkuttelevimpia paikkoja rakentaa maatuulivoimaa. Suomessa on tuulista, maa on litteä ja maaperä tukeva.

Kommentti: Tuulipuistojen alueella asuvien ihmisten mielipiteitä pitää kuunnella.

Ruotsinlaivaa muistuttavassa huippusairaalassa on hämmentävä puute: "Meitä kuultiin, muttei kuunneltu”

13.6

Sisätautien ylilääkäri Marja Miettinen ja monet lääkärit ihmettelevät, miksi lääkäreille ja hoitajille ei varattu omia työtiloja.

Jyväskylän sairaala Nova on toiminut kaksi vuotta. Nyt sairaanhoitajat ja lääkärit kertovat, mikä upouudessa sairaalassa toimii ja mikä ei.

KUUSI valtavaa mustaa dominopalikkaa on viivasuorassa rivissä Jyväskylän laidalla. Palikkarivi on sairaala Nova, joka aloitti toimintansa korona-ajan keskellä, vuonna 2021.

Suomen yli pyyhkii sairaaloiden rakennusbuumi. Husin Meilahden kampuksella aukesi tänä keväänä Siltasairaala, Turussa valmistui viime vuonna Tyksin Majakkasairaala. Oulussa yliopistollisen sairaalan uuden päärakennuksen A- ja B-osien on määrä olla toiminnassa vuonna 2024.

Miten Suomi voi. Mistä meidän pitäisi kirjoittaa? Kuuntelemme osoitteessa sote@hs.fi

Venäjä yrittää saada Wagnerin kuriin, Prigožin teilasi sopimuksen

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti, että ”vapaaehtoisten erillisosastojen” tulee allekirjoittaa sopimus ministeriön kanssa heinäkuuhun mennessä.

VENÄJÄN puolustusministeriö on vaatinut palkka-armeija Wagneria allekirjoittamaan sopimuksen ministeriön kanssa. Vaatimus on nähty puolustusministeriön yrityksenä saada Wagner sen hallinnan alle.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin on vastannut sopimusvaatimukseen kieltävästi ja jälleen kritisoinut Venäjän puolustusministeriä.

Tuhansia evakuoitu, Ukraina syyttää Venäjää sota­rikoksesta – Tämä pato­tuhosta tiedetään nyt

Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet padon tuhosta toisiaan. Sen räjäyttämisestä varoitettiin jo viime syksynä.

HERSONIN alueella Ukrainassa sijaitseva Kahovkan pato tuhoutui tiistaiaamuna. Padon murtuminen aiheutti Dneprjoen tulvimisen.

Ukraina on syyttänyt Venäjän joukkoja padon räjäyttämisestä. Venäjän alueelle asettama hallinto taas väitti, että pato tuhoutui Ukrainan yöllisissä iskuissa. Asiasta kertoivat muun muassa uutistoimistot.

VIDEOT, joissa pato näyttäisi murtuneen, alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa tiistaina aamuyöllä.

Yellowstone on Yhdysvaltojen ja koko maailman ensimmäinen kansallis­puisto.

Geologi Ann Rodman muistaa edelleen, kuinka hän järkyttyi havainnoistaan ensimmäisen kerran yli kymmenen vuotta sitten. Hänen työnään oli koota dataa säästä ja lämpötiloista, eikä ilmastonmuutosta pidetty yhtä laajalti polttavana ongelmana kuin nyt.

Vuonna 1872 se julistettiin ”nautinto­alueeksi”, jota suojeltaisiin luonnon ihmeiden vahingoit­tumiselta.

Nyt tämä tuli­vuoren päällä lepäävä ihme on vaarassa.

Yellowstonen kansallis­puisto on valtava. Se levittäytyy kolmen osavaltion alueelle ja on pinta-alaltaan lähes 9 000 neliökilometriä, melkein yhtä suuri kuin Uusimaa.

Viikossakin ehtii nähdä vain pienen aavistuksen. Suurin osa puistosta on rakentamatonta erämaata, jonne ei autolla pääse eikä parissa päivässä kävele.

Erityisen Yellowstonen kansallispuistosta tekee, että se lepää niin sanotun supertulivuoren päällä. Tulivuori romahti rajun purkauksen myötä kulhomaiseksi muodostumaksi eli kalderaksi satojatuhansia vuosia sitten.

”Olin häkeltynyt. Tilastoista piirtyi selvä trendi, mitä vain pysähdyinkin katsomaan”, Rodman sanoo. ”Oli selvää, ettei tässä katsota tulevaan. Olemme jo keskellä järisyttävää muutosta.”

VAARAN VUODET

5.6

Jos Kiova olisi kaatunut, Suomi olisi nyt hyvin tukalassa tilanteessa. Turvallisuuspolitiikan vaikuttajat esittävät suoraa kritiikkiä presidentti Sauli Niinistöä kohtaan. Arvostelijoiden mukaan presidentti yritti vuosien ajan jarruttaa lähentymistä Natoon ja Yhdysvaltoihin.

Entä jos Kiova olisi kaatunut? Jos Venäjä olisi helmikuun 2022 suurhyökkäyksellään onnistunut kukistamaan Ukrainan?

Nyt Suomen naapurissa olisi voimansa tunnossa pullisteleva aggressiivinen Venäjä, ja Suomi tuskin olisi Naton jäsenmaa.

Suomessa oli aina ajateltu, että Natoon pitää hakea hyvän sään aikana. Lopullinen loikka länteen tapahtui myrskyn keskellä, ja siinä oli riskinsä.

Nato-jäsenyyden varmistumisen jälkeen HS haastatteli ulko- ja turvallisuuspolitiikan nykyisiä ja entisiä sisäpiiriläisiä – sotilaita, virkamiehiä, poliitikkoja ja asiantuntijoita. Monet heistä sanoivat voivansa puhua nyt vapaammin, kun Suomesta on tullut sotilasliiton jäsen. Pinnan alla on kytenyt kritiikkiä.

He kertovat, että puolustushallinnon eli ”Kaartin korttelin” ja presidentin välillä on ollut suuria jännitteitä: toinen halusi ajaa Suomea tiiviisti Yhdysvaltojen ja Naton kylkeen, toinen jarrutteli.

Yksi haastateltavista, entinen kansanedustaja ja kansainvälisen politiikan konsultti Risto E.J. Penttilä, kiittää presidentti Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin toimintaa kuluneen vuoden aikana. Nato-prosessi vietiin läpi määrätietoisesti. Mutta hänen mielestään sitä edeltävää historiaa ei voi unohtaa.

”Meillähän käy aina niin, että presidentit alkavat ’ymmärtää Venäjää’. Ahtisaari oli ainoa, joka oli niin sanottu lännen mies. Koivisto ymmärsi Venäjää, Halonen ymmärsi Venäjää ja Niinistö ymmärsi Venäjää.”

Jussi Niinistö kokee, että presidentti Niinistö edusti ”tuomiojalaista koulukuntaa”.

Erkki Tuomioja HS:n Niinistö-artikkelista: ”En kadu mitään”

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoo, että HS:n artikkelia lukiessa hänen mieleensä tuli analogia vuoden 1941 tapahtumien kanssa.

ENTINEN ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) on kommentoinut Facebook-kirjoituksessaan Helsingin Sanomien laajaa artikkelia, jossa ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajat kertoivat, että presidentti Sauli Niinistön koettiin suhtautuneen kriittisesti Natoon ja Yhdysvaltoihin ja jarruttaneen suhteita ennen Suomen Nato-jäsenyyden hakemista.

Tuomioja sanoo tuovansa mukaan parlamentaarisen demokratian näkökulman, joka hänen mielestään sivuutetaan täysin HS:n artikkelissa.

– Jutun supersankariksi nousee ”kaartinkortteli” eli puolustusministeriö, joka presidentistä ja poliitikoista riippumatta ja heidät sivuuttaen huolehti siitä, että Suomi lopulta saatiin Yhdysvaltain liittolaiseksi ja Naton jäseneksi, Tuomioja kirjoittaa.

– Tosin jutusta puuttuu kiitos sille, joka tämän lopullisesti sinetöi, eli Putinille.

Kaukopartiomies kertoo, miten uskomattomia asioita pervitiini sai aikaan rättiväsyneissä sotilaissa – ”Kaamea näky”

Kaukopartiomies Jouko Korhonen, 95, muistelee saksalaisen ihmepillerin vaikutuksia: supermiehen voimat – hetkeksi.

ON liioiteltua sanoa, että Suomi hyökkäsi ja puolusti jatkosodassa pervitiinin voimalla, mutta Päämajan alaisilla kaukopartiojoukoilla piristettä oli mukana tiedustelu- ja tuhoamisretkillä vihollisen linjojen takana. Pervitiini on saksalaisten kehittämä piristyslääke, joka käytännössä oli metamfetamiinipohjaista huumausainetta. Sitä oli lupa ottaa vain äärimmäisessä hädässä.

Ilta-Sanomien dokumenttisarjassa 100 tarinaa sodasta esiintynyt oululainen Jouko Korhonen kertoo elävästi, miten piriste sai uutta potkua umpiväsyneeseen mieheen.

Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö kannattaa käyttää itse tai myydä sähköverkkoon – akut maksavat vielä liikaa

Yksi pienvoimalaa pyörittävä on pöytyäläinen Kyösti Iitti, jolla ei ole lainkaan valtakunnan verkkoa jonne ylijäämä sähkön voisi myydä.

Aurinkosähköä varastoivien akkujen hintojen tulisi pudota reilusti ennen kuin tavallisten pienvoimaloiden käyttäjien kannattaa hankkia niitä.

Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö on taloudellisesti hyödyllisintä kuluttaa itse. Harva aurinkosähkön tuottaja pystyy kuitenkaan käyttämään kaikkea tuotantoaan varsinkaan kesällä.

Suomessa on jo yli 30 000 aurinkosähköä tuottavaa pienvoimalaa.

Saimi Hoyerin pyörittämä Hotelli Punkaharju on nyt suljettu – yhtiökumppani kommentoi konkurssia ensimmäistä kertaa julkisuudessa

Ilta-Sanomat kertoo tavoittaneensa Hoyerin yhtiökumppani Mari Kettunen-Väyrysen, joka ei ole aikaisemmin kommentoinut konkurssia julkisuudessa.

Kettunen-Väyrynen kertoo Ilta-Sanomille yrityksellä olleen valtavat määrät velkaa, muttei kerro tarkempia summia.

Velkaantumisaste oli päässyt muun muassa koronasta johtuen niin suureksi, ettei Kettunen-Väyrysen mukaan jäänyt muita vaihtoehtoja, kuin tehdä päätöksiä.

Kommentti: Hämmästystä herättää miksi tämä on nostanut mediassa niin suuren älämölöön, kun samaan aikaan konkursseja tulee kuin sieniä sateella. Ehkä Hoyerin julkisuuskuvalla on ollut asiaa, mutta miksi kun julkisuuden henkilö yrittää ja varsinkin epäonnistuu julkisuuden ryöpytys on ylimitoitettua. Se on ollut minun elämäntyöni, Hoyer kertoo

Säätytalolla kaivetaan sopua syvältä

25.5

Hallitusneuvotteluissa on meneillään ratkaisevat päivät. Erimielisyyksistä huolimatta sopua haetaan, sillä epäonnistumisen hinta olisi neuvotteluihin osallistuville puolueille kova.

Hallitusneuvotteluissa on eletty tällä viikolla ratkaisevia hetkiä, kun pöydällä ovat olleet ennakolta vaikeimmiksi arvellut kysymykset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta. Perussuomalaiset haluaa saada varmuuden siitä, että neuvotteluissa löydetään puolueen kannalta tyydyttäviä tuloksia sille tärkeimpiin kysymyksiin. Samalla perussuomalaiset muistuttaa kokoomuslaisia, että se on miltei yhtä suuri puolue ja haluaa sen mukaista kohtelua. Kommentti: Perussuomalaisten vaatimus, että heitä pitäisi kohdella silkki hansikkain kuulostaa melkein uhkaukselta. Petteri Orpon tulisilla hiilillä tanssahtelu voi päätyä pahoihin palovammoihin jos suostuu persujen koviin maahanmuuton leikkauksiin ja kuitenkin valtaosa kansasta suhtautuu maahanmuuttoon myönteisesti eikä halua Suomen vajoavan diktatuuri valtioden tasolle johon Riikka Purra puheissaan haluaisi vajota, vaikka huulet muuta suoltaakin. Jos päätyvät oppositioon, se kertoo vain siitä ettei heillä ole kykyä demokraattisen yhteiskunnan rakentajiksi.

Ageing Better
Riikka Purran vajoava ilme kertoo oppositioon vievistä neuvotteluista.

Perussuomalaisten Riikka Purra kutsui Suomen ilmastopolitiikkaa typeräksi, eikä usko tavoitteiden toteutumiseen

Suomi ponnahti vuonna 2019 Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelman myötä kerta heitolla Euroopan ilmastopolitiikan etupulpettiin.

Suomen ilmastolakiin kirjattiin hiilineutraaliustavoitteeksi vuotta 2035, kun EU:lla vastaava tavoitevuosi on 2050.

Nyt Säätytalolla neuvottelevat puolueet kiistelevät siitä, onko Suomen ilmastopolitiikka järkevää vai ei.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi tällä viikolla, että Suomen hiilineutraaliustavoite ei tule toteutumaan. Tämä selviää Purran mukaan pelkästään katsomalla nieluihin liittyviä laskelmia.

Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtajan Markku Ollikaisen mukaan Suomen tavoite ei ole typerä, ja vieläpä täysin saavutettavissa. Tavoitteesta lipsuminen tulisi hänen mukaansa myös kalliiksi.

Ageing Better
Kuva: Victoria Rain

Venäjän-viisumien jäljet johtavat Moskovan lähiöihin – ”Kuka hyvänsä alkoholisti voidaan merkitä johtajaksi”

LIIKEMATKAVIISUMILLA Venäjälle yrittäneiden suomalaisten matkaajien viisumimitätöintien ja maahantulokieltojen yhtenä syynä voivat olla viisumien kutsujatahona oleviin venäläisyhtiöihin liittyvät ongelmat.

HS kertoi viime viikolla, että Venäjän rajaviranomaiset ovat mitätöineet yllättäen joidenkin suomalaisten viisumeita, kun nämä ovat yrittäneet ylittää rajaa.

HS:n tietojen mukaan Venäjän raja-asemilla suomalaisten yhdeksi ongelmien syyksi on mainittu se, että viisumissa mainittua kutsujayritystä ei enää löytyisi rajaviranomaisilla olevalta kutsujalistalta.

HS:N SELVITYS venäläisistä kutsujatahoista paljastaa, että yritykset ovat kirjavia ja vaikuttavat lähinnä pöytälaatikkoyhtiöiltä.

Esimerkiksi 47news-uutistoimiston mainitsema Algoritm-Biz on Venäjän verottajan yritysrekisterin mukaan perustettu tammikuussa 2021.

Yhtiön osoitteena on huone moskovalaisessa lähiökerrostalossa, eikä sille ole puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta. Yhtiöllä ei myöskään ole liikevaihtoa, kotisivuja tai työntekijöitä. Kommentti: Näin naapurissa, meno siis jatkuu.

Venäjä jäädytti Suomen edustustojen pankkitilit, Suomi vastannut nootilla – Haavisto: ”Kiusantekoa”

18.5

Venäjä jäädytti Suomen edustustojen pankkitilit Venäjällä. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan päätös vaikuttaa kiusanteolta. Hän ei usko, että tilien jäädyttäminen liittyy Suomen Nato-jäsenyyteen.

Edustustot eivät voi käyttää Venäjällä pankkitilejään. Edustustojen kulut, kuten vuokra ja laskut, on maksettu kiertoteitse esimerkiksi käteisellä. Tilanne ei Haaviston mukaan vaikuta edustustojen työntekijöiden palkanmaksuun.

Haavisto arvelee, että Venäjän toiminnassa saattaa olla kyse jonkinlaisesta turhautumisesta EU:n toimintaan. Turhautuminen kohdistuu nyt muun muassa Suomeen, joka on mukana EU:n kanssa yhteisessä rintamassa tukemassa Ukrainaa ja vaatimassa Venäjää lopettamaan sotansa.

Zaharova: Suomea oli varoitettu – Ulko­ministeriö selvittää Venäjän väitteitä

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova kommentoi Suomen Venäjän-edustustojen venäläisten pankkitilien jäädyttämistä tiedotustilaisuudessaan Moskovassa keskiviikkona iltapäivällä.

VENÄJÄN ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova vahvisti tiedotustilaisuudessaan Moskovassa keskiviikkona, että Venäjä on jäädyttänyt Suomen Moskovan-suurlähetystön ja Pietarin-pääkonsulaatin venäläiset pankkitilit.

Zaharova sanoi, että kyse on vastatoimesta. Zaharovan mukaan Venäjän edustustot Suomessa voivat käyttää tiliä vain yhdessä suomalaisessa pankissa. Zaharova ei alustuksessaan kertonut tarkemmin asiasta tai mistä pankista on kyse.

”Olemme ottaneet asian toistuvasti esille ja pyytäneet Suomea purkamaan rajoitukset. Olemme myös varoittaneet useammin kuin kerran, että joudumme ryhtymään vastatoimiin, jos tilanne ei ratkea. Suomen viranomaiset eivät kuitenkaan ole tehneet mitään asian ratkaisemiseksi.”

Hannu Himanen
Kuva: Yle

Kommentti: Torstaina 17.5 Yle A-studiossa kommentoinut moskovan entinen suurlähettiläs Hannu Himanen, "Nyt illan suussa Venäjän suurlähetystö helsingissä julkisti kannanoton jossa se puki tämän toimen ikäänkuin vastatoimeksi niille hankaluuksille joita venäjän suurlähetystöllä helsingissä on ollut omassa maksuliikenteessään. Mutta ne muotoilut jotka tässä tiedotteesa olivat vahvistavat mielestäni, että oikeasti kysymyksessä ei ole vastatoimista vaan venäjän ikään kuin tilannetta eskaloivasta ja jännitettä lisäävästä toimesta."

Tiesitkö? Francis Ford Coppola on Nicolas Cagen setä. Hän muutti nimensä näyttelijäksi ryhdyttyään välttääkseen setänsä nimellä ratsastamisen.

Siitä puhe mistä puute

17.5

Liikkumattomuus on Suomessa jo niin suuri ongelma, että se uhkaa koko yhteiskuntaa. Siksi liikuntatottumukset tulisi ottaa puheeksi mahdollisimman usein terveydenhuollon, sosiaalipalveluiden, apteekkien ja jopa työllisyyspalveluiden asiakaskohtaamisissa. Miksi se jää usein kuitenkin tekemättä?

Millaisia tunteita liikkumisen puheeksi ottaminen voi herättää liian vähän liikkuvassa?

Minkä takia on niin hankala puuttua toisen elintapoihin? Miksi on helpompi tarjota lääkettä kuin kannustaa elintapamuutokseen?

Vastauksia muun muassa edellä esitettyihin kysymyksiin sekä tuloksekkaita tapoja puheeksiottoon haetaan keskiviikkona 24.5. klo 10–11.15 maksuttomassa Etukeno-verkkotapahtumassa. Ilmoittaudu tapahtumaan.

Näin somessa reagoitiin Loreenin voittoon: Muutoksia Ruotsin Nato-ehtoihin ja ”amatilais”raatien roastaamista

Laulava Eurooppa reagoi vahvasti Loreenin Euroviisu-voittoon sosiaalisessa mediassa.

Suomea edustanut Käärijä eli Jere Pöyhönen jäi toiseksi, vaikka sai Euroviisujen finaalissa yli 130 yleisöpistettä enemmän kuin toiseksi eniten yleisöpisteitä saanut Ruotsin Loreen.

Loreen sai nimittäin asiantuntijaraadeilta lähes 200 pistettä enemmän kuin Käärijä ja vei lopulta voiton yli 50 pisteen erolla. Euroviisujen finaalissa puolet pisteistä muodostuu asiantuntijaraatien äänistä ja puolet yleisöäänistä.

KISAKATSOMOIDEN vahva reaktio asiantuntijaääniin on näkynyt myös sosiaalisessa mediassa, kun ihmiset ympäri laulavaa Eurooppaa ovat käsitelleet julkisesti viisujen lopputulosta.

Kommentti: Ei ole oikein nykyaikaista demokratian mukaista verhojen takaa äänestävät "ammatti" tuomarit nollaavat yleisö äänestäjien tuloksen. Voitaisiin järjestää kaksi äänestystä yleisöäänillä valittaisiin voittaja ja aikaisemmin ns. ammatti tuomarien äänestämä tulos julkaistaisiin yleisö äänestyksen jälkeen. Tällä poistettaisiin "ammatti" tuomarien vaikutus lopputulokseen, mutta antaisi kuitenkin vertailua äänestystulosten kesken.

Tässä ovat suurimmat yritystukien saajat – tutkija ihmettelee outoja tapauksia

VALTIO on maksanut pörssiyhtiö UPM:lle 61 miljoonaa euroa yritystukea vuosina 2020–2022. Suurimpien yritystukien saajina on varustamoita ja isoja metsä-, teräs - ja kemianyhtiöitä.

Joukossa on myös pari kysymyksiä herättävää tapausta: Vermon ravirata, joka on saanut kahdeksanneksi avokätisimmät tuet, 18 miljoonaa euroa, kolmen vuoden aikana. Myös Tampereen ravirata kuuluu top 25 -tuen saajiin yhdeksän miljoonan euron potilla.

Raviradat ovat saaneet vuosittain valtion ”tukea keskus- ja maakuntaraviradoille Suomessa”.

– En ymmärrä, mitä markkinapuutetta tässä pyritään korjaamaan, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski ihmettelee.

Pienten ja keskisuurten yhtiöiden top 25 -ryhmässä on peräti yhdeksän ravirataa ja hevoskasvatusalan toimijaa tuen saajina.

Monet tutkijat ja poliitikotkin ovat puhuneet yritystukien haitallisuudesta, mutta toistaiseksi tukien perusteellinen remontoiminen on osoittautunut liian tulenaraksi poliitikoille. Kommentti: On kai se tulenarkaa kun poliitikkojen kaverit ovat heppa bisneksessä.

Liian kovat kielivaatimukset

Suomi kansainvälistyy nopeasti ja haluaa pitää kiinni kansainvälisistä osaajistaan, mutta yritykset vaativat maahan­muuttajilta niin hyvää kielitaitoa, että sen saavuttaminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta.

HELSINGISSÄ asuva Martin-Éric Racine, 51, vastaa puheluun virheettömällä suomen kielellä.

Kanadan Québecista lähtöisin oleva Racine on asunut Suomessa yli 20 vuotta ja oppinut kielen vuosien saatossa kysymällä, kuuntelemalla ja lukemalla sanomalehtiä – ja Aku Ankkaa.

ENSIMMÄISTÄ kertaa Racine tajusi suomen kielen taidon tarpeellisuuden kauppareissulla Lappeenrannassa.

Supermarketissa hän yritti kysyä englanniksi iäkkäältä rouvalta, mikä pussilakana on. Rouva kutsui paikalle vartijan, ja hetken ajan Racine uskoi tämän heittävän hänet ulos kaupasta. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan rouva oli pyytänyt nuoren vartijan selittämään tuntemattoman esineen käyttötarkoitusta.

”Maaseudulla ei pärjää ilman suomea, joten panostin kunnolla ja puolessa vuodessa pystyin jo keskustelemaan suomeksi. Kysyin, kysyin ja kysyin”, Racine kertoo.

Racinen kielitaito on todella hyvä, sillä moni syntyperäinen suomen puhujakaan ei ole kielessä ylimmällä eli niin sanotulla mestarin tasolla.

Tämä robottileikkuri yllättää – tuntee rajansa nurmella mutta tekee sen langattomasti

Husqvarnan tuoteasiantuntija Andreas Berggren esitellessään uusia rajalangattomia NERA-robottileikkureita.

Kommentti: Kätevää, mutta neljän tonnin hinta rajoittaa vielä ostajakuntaa.

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι Retkeilyreitistö

Info
Kuva: Vlada