1
2
3
4
5
6 GEIRANGER SKYWALK Live. Geiranger Skywalk – walking on air Mt. Dalsnibba’s new viewing platform was officially opened in August 2016. Thanks to its ingenious floor surface and glass guard rail offering unimpeded views, Geiranger Skywalk gives you a sensation of floating – though of course you are perfectly safe! With a clear drop of approx. 500 m beneath your feet, you can enjoy magnificent views of Geiranger and the fjord below, as well as across to the mountains and Blåbreen glacier.

webistä tältä sivustolta

Polkupyörien Teslasta tuli omistajilleen riippa

31.7

Sähköpyörän ostajan kannattaa vaikeuksien välttämiseksi ottaa selvää valmistajan taloustilanteesta.

VIERAILIN toukokuussa Euroopan pyöräily­pääkaupungissa Amsterdamissa. Kanavarannoilla huomasin, että amsterdamilaiset tunnisti Vanmoofin omaleimaisista sähköpyöristä.

Kotiin palatessani aloin unelmoida omasta Vanmoofista, mutta tilini saldo esti impulsiiviset toimet internetissä. Rahattomuudesta oli hyötyä, sillä jo kesällä hollantilainen sähköpyöränvalmistaja ajautui konkurssiin.

SÄHKÖPYÖRIEN Teslan maineen saanut Vanmoof myi elinkaarensa aikana noin 200 000 sähköpyörää ja avasi liikkeitä Yhdysvalloista Japaniin. Äkillinen konkurssi jätti yhtiön asiakkaat epätietoisuuden valtaan.

Vaikka Vanmoof kertoi tiedotteessaan, että se tulee jatkossakin ylläpitämään sovellustaan ja tarjoamaan sähköpyörilleen huoltopalveluita, monet pyöräilijät ovat jo saaneet pettyä. New York Timesin mukaan esimerkiksi Amsterdamissa kaikki Vanmoofin kivijalkaliikkeet on suljettu ja suurin osa kaupungin polkupyöräkorjaamoista ei osaa tai suostu korjaamaan Vanmoofin sähköpyöriä. Se taas tekee Vanmoofin omistamisesta riskialtista, koska brändin teknologisesti edistyneitä sähköpyöriä pidetään vikaherkkinä.

MIKÄ sitten meni Vanmoofin bisneksessä vikaan?

TEKNOLOGIAAN erikoistunut Techcrunch on arvioinut, että lähes 200 miljoonaa dollaria sijoittajilta kerännyt startup käytti liikaa rahaa markkinointiin, vaikka sen olisi pitänyt keskittyä madaltamaan pyörän valmistuskustannuksia ja hiomaan tuotantoketjua.

Konkurssin jälkeen Vanmoofin ympärillä on vellonut huhumylly, sillä yhtiön hyvä brändi houkuttaa nyt lukuisia ostohaluisia yrityksiä.

Satanistit saapuivat Suomeen

30.7

The Satanic Temple on Yhdysvalloissa äänekäs yhteiskunnallinen toimija. Se puolustaa yksilönvapautta ja uskonnollista yhdenvertaisuutta oikeusjutuilla ja näkyvillä tempauksilla. Nyt järjestöllä on myös Suomen-osasto, johon kuuluu kymmenkunta satanistia. HS kysyi heiltä, mistä on kyse.

Tammikuussa 2013 Floridan pääkaupungissa Tallahasseessa nähtiin merkillinen näytelmä. Kongressitalon jykeville portaille käveli kourallinen mustiin pukeutuneita mielenosoittajia. Joukon johtajalla oli päällään kaapu ja päässään pukinsarvet.

Mielenosoittajat levittivät näkyviin lakanan, jossa luki: Hail Satan! Hail Rick Scott!

Useiden uutiskanavien televisiokamerat tallensivat Tallahasseen tapahtumia. Amerikkalainen televisioyleisö kohtasi nyt ensi kertaa järjestön, joka kutsuu itseään The Satanic Templeksi, saatanalliseksi temppeliksi.

Tammikuussa 2023 suomenkielisessä sosiaalisessa mediassa alkoi kiertää tietoa erikoisesta rahankeruukampanjasta. Kampanjassa lahjoitettaisiin 6,66 euroa ”jokaisesta Päivi Räsäsen trans- ja homofobisesta kommentista”. Rahojen kerrottiin päätyvän seksuaalista ja sukupuolista tasavertaisuutta ajavalle Seta-yhdistykselle.

Orpo kävi keskustelun hallitus­puolueiden johtajien kanssa: ”Emme voi hyväksyä tällaista kielen­käyttöä”

29.7

PÄÄMINISTERI Petteri Orpo (kok) kertoo keskustelleensa elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps) vanhoista viesteistä perjantaina aamulla hallituspuolueiden puheenjohtajien kanssa.

”Eilen kun [Helsingin Sanomien] juttu ilmestyi, kutsuin puheenjohtajat täksi aamuksi koolle ja kävimme asiaa läpi. On hyvä, että Rydman on kertonut sitoutuneensa hallitusohjelman kirjauksiin”, Orpo sanoo HS:lle.

”Vaikka ne olivatkin yksityisviestejä, niin emme voi hyväksyä tällaista kielenkäyttöä missään tilanteessa. Yhdenkään ministerin työssä ei voida sallia rasismia missään muodossa, ja minun tehtävänäni on hallitusohjelman toimeenpanon lisäksi huolehtia siitä, että tästä pidetään hallituksen työssä kiinni”, pääministeri sanoo.

”Leviää ja lisääntyy kuin somali”, ”oksettaa tää aavikko­apina” – Ministeri Wille Rydmanin vanhoista viesteistä paljastuu toistuvaa rasistista kielen­käyttöä

28.7

Elinkeinoministeri Wille Rydman kirjoittaa HS:n näkemissä vanhoissa viesteissä muun muassa, että kieltäisi huivien sijaan mieluummin huivia käyttävät ihmiset. Rydman oli viestien lähettämisen aikaan 30-vuotias kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan sekä hallintovaliokunnan jäsen.

X voi olla uusi alku Twitterille – ”Kyse on kuvitteellisen reset-napin painamisesta”

27.7

Brändien muuttaminen on riskialtista puuhaa, mutta Twitterin kohdalla se voi jopa toimia. Aalto-yliopiston professorin mukaan Elon Muskin tavoitteena on esittää Twitter uudessa valossa mainostajille.

Yhtenä keskeisenä syynä Googlen ylivoimalle on pidetty sen brändiä. Vaikka Bing kykeni hakutulostensa puolesta haastamaan Googlen, siltä puuttui vetovoimainen brändi.

Vahva brändi on saattanut myös toimia Twitterin kilpenä haastajia vastaan. Vaikka viestipalvelun ympärillä on kuohunut kohta jo vuoden päivät, näyttäytyy se yhä julkisen keskustelun pääareenana. Twitterissä viestimisellä vaikuttaa edelleen olevan enemmän painoarvoa kuin kilpailevissa palveluissa viestimisellä.

Twitteristä tuli X, näin Musk perustelee muutosta

Muskin mukaan Twitterin emoyhtiö X Corp hankki palvelun lokakuussa sekä ”turvatakseen sananvapauden” että vauhdittaakseen X-supersovelluksen taivalta.

”Twitterin nimessä oli järkeä, kun siellä liikkui edestakaisin 140 merkin pituisia viestejä – kuin lintujen sirkutusta – mutta nyt siellä voidaan lähettää melkein mitä tahansa, mukaan lukien useiden tuntien pituisia videoita”, Musk twiittasi eli sirkutti aamuvarhain tiistaina Suomen aikaa.

Musk kertoi lokakuussa suunnitelmistaan luoda kiinalaisen Wechat-sovelluksen kaltainen supersovellus, jolla käyttäjä voisi esimerkiksi tehdä ruokaostokset, käyttää verkkopankkia ja varata parturikäynnin poistumatta sovelluksesta.

Yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan Wechatia on kuvailtu sovellukseksi, joka yhdistää Facebookin, Twitterin, Snapchatin ja Paypalin. CNN:n mukaan myös Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on kertonut, että Wechatia tulisi tutkia tarkemmin.

Twitterin verkkosivuja vuodesta 2006 silmällä pitänyt sininen lintu muuttui maanantaina X-kirjaimeksi.

Muskin mukaan palveluun lisätään seuraavien kuukausien aikana kokonaisvaltaisia viestinnän tapoja. Lisäksi X-supersovelluksesta on tarkoitus tehdä pankkisovellus, jolla käyttäjä voi ”hoitaa koko finanssimaailmaansa”.

”Siinä kontekstissa Twitterin nimessä ei ole järkeä, joten meidän on hyvästeltävä lintu”, Musk kirjoitti.

Kommentti: Aika näyttää saako Musk X:änsä lentoon ja lisättyä kävijämääriä. Twitter on Suomessa ollut pienen joukon käytössä, 300 000 tai jotain sinne päin ja heistäkin suuri osa on ollut melko hiljaa vuosia.

Iso osa perus­suomalaisten kannattajista ei pidä rasismia ongelmana – tämä tiedetään heidän asenteistaan

Info
Kuva: Polina Tankilevitch

26.7

Perussuomalaisten kannattajien mielestä rasismi on Suomessa huomattavasti pienempi ongelma kuin muiden mielestä. Heidän asenteensa ovat myös keskimääräistä rasistisempia.

Perussuomalaisten on valittava rasismin ja vallan välillä

25.7

Keskustelu uuden hallituksen rasismiyhteyksistä on jatkunut, mikä olikin odotettavissa sen jälkeen, kun puhemies Jussi Halla-aho (ps) varmisti ratkaisullaan sen, että eduskunta pääsee puimaan asiaa vasta syyskuussa. Samalla ovat vahvistuneet vaatimukset siitä, että perussuomalaisten on sanouduttava uskottavalla tavalla irti rasismista. Eivätkä äänessä ole pelkästään opposition tukijat.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi Vieraskynä-kirjoituksessaan (HS 22.7.), että perussuomalaiset seisoo nyt historiallisessa tienhaarassa.

Iskikö RKP:hen hallituskrapula? Henrikssonin selitys on täysin epäuskottava

24.7

Perussuomalaisten rasistisia kirjoituksia on puitu eri oikeusasteissa vuositolkulla. Siksi on lähes mahdotonta, ettei Anna-Maja Henriksson olisi ollut perussuomalaisten kirjoittelutyylistä tietoinen ennen Säätytalolle lähtemistä.

Anna-Maja Henriksson: Jos rasistiset kirjoitukset olisivat olleet tiedossa, tuskin olisimme lähteneet hallitus­neuvotteluihin

23.7

RKP:N puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo STT:lle olevansa aika varma siitä, että rkp ei olisi lähtenyt hallitusneuvotteluihin perussuomalaisten kanssa, jos perussuomalaisten rasistiset kirjoitukset olisivat olleet rkp:llä tiedossa.

Lotta Henttala tuo suomalais­väriä Ranskan ympäriajoon: ”Joku taika siinä on”

JÄRJESTYKSESSÄÄN toinen nykymuotoinen naisten Ranskan ympäriajo käynnistyy sunnuntaina Keskiylängöltä Clermont-Ferrandista samana päivänä, kun miesten kilpailu tulee maaliin Pariisissa.

MUKANA kisassa on 22 joukkuetta ja 154 ajajaa. Belgialaistalli AG Insurance - Soudal Quick-Stepin paidassa lähtöviivalla on sunnuntaina myös Lotta Henttala. Hän aikoo katsoa kilpailun etenemistä päivä kerrallaan.

Grafiikat näyttävät, miten rajusti ilmasto lämpenee – ”Elämme sellaista aikaa, jota kukaan muu ei ole koskaan elänyt”

22.7

Vuosi 2023 on ollut poikkeuksellisen lämmin. Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat kertovat, mitä muutos ilmaston ja meren lämpötilassa tarkoittaa.

”Varsin vahvaa näyttöä”

21.7

Päästöjen seurauksista on varoiteltu yli sadan vuoden ajan. ”Vaikutus voi muutaman vuosisadan päästä olla huomattava”, tiedettä yleistajuistava lehti kirjoitti hiilenpoltosta 1912.

Ruotsalainen fyysikko ja kemisti Svante Arrhenius julkaisi vuonna 1896 tutkimuksen Ilmassa olevan hiilidioksidin vaikutuksista maanpinnan lämpötilaan.

Miksi rasismi vetoaa osaan äänestäjistä?

20.7

PERUSSUOMALAISTEN rasististen tekstien uutisoinnin jälkeen mediaa on arvosteltu siitä, ettei se ollut aiemmin kertonut Riikka Purran (ps) ja Vilhelm Junnilan (ps) taustoista.

Perussuomalaisten puolelta mediaa on syytetty ajojahdista. Hommaforumilla ongelmana on pidetty Purran anteeksipyyntöä.

Keskustelussa menevät sekaisin rasismi, maahanmuuttopolitiikka, laki ja vaalitulos. On syytä avata perusasioita.

Orpo haluaisi saada hallituksen rivit suoriksi: ”Ilma on sakeana heittoja ja sanomisia”

18.7

PÄÄMINISTERI Petteri Orpo (kok) sanoo hallituspuolueiden keskusteluiden hallituksen pelisäännöistä jatkuvan vielä tällä viikolla.

Puheenjohtajien viikonlopun keskustelun jälkeen elinkeinoministeri Wille Rydman (ps) oli maanantaiaamuna Ylen Ykkösaamussa ja väitti, että Suomessa on toimijoita, jotka levittävät kansainvälisiin medioihin virheellistä tietoa Suomesta ja hallituksesta. Rydman sanoi levittäjien olevan ”professoreita, nettiaktiiveja, oman elämänsä Johan Bäckmaneita”.

Wille Rydman julkaisi salatun naisen nimen – Syyttäjä harkitsee rikostutkintaa uudelleen

Rydman julkaisi kirjassaan epäillyn raiskauksen uhrin nimen, vaikka poliisi ja syyttäjät olivat salanneet nimen julkisista asiakirjoista.

Helsingin poliisi aloitti raiskaustutkinnan viime vuonna sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin Rydmanin ahdistavaksi väitetystä käytöksestä.

Kommentti: Uskomatonta sähellystä Orpon hallitukselta. Työt eivät ole vielä alkaneet kohta kaksi kuukautta valkopesty, rasismi, raiskaus ja netti kirjoitusten vaikutusta ministerien kykyyn hoitaa tehtäviään. Itsestään selvää pitäisi olla ettei mainituista asioista kiinni jääneet henkilöt ole oikeutettuja toimimaan demokraattisen valtion viroissa, mutta nyky hallitus onkin enemmän äärioikealla se antaa enemmän mahdollisuuksia poiketa perinteisistä maan tavoista.

Entisen kansanedustajan Antero Vartian päästökompensaatioita tarjonnut yritys hakeutui konkurssiin

17.7

Heti yrityksen perustamisen jälkeen Poliisihallitus teki siitä tutkintapyynnön. Laintulkinnan mukaan nimittäin päästökompensaatioita tarjoava toimija tarvitsee rahankeräysluvan, jollaista ei voida yrityksille myöntää.

VARTIAN mukaan yritys oli saamassa alati lisää asiakkaita. Toiminnan esteeksi muodostui kuitenkin jatkorahoituksen saaminen.

Keskusta vaatii Halla-ahoa kutsumaan edus­kunnan koolle Purran takia

14.7

KESKUSTAN eduskuntaryhmä esittää kesän istuntotauon keskeyttämistä, jotta eduskunta voisi arvioida valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) luottamusta rasismitapauksen jälkeen.

Riikka Purralla on Orpon luottamus – Purra: Kirjoitusten sana­muodoissa ei ole puolusteltavaa

13.7

Petteri Orpo (kok) toisti tiedotustilaisuudessa hallituksella olevan ”nollatoleranssi” rasismiin.

Purra pyytää Twitterissä anteeksi kirjoituksiaan – Orpo: ”Hallitus ei kaadu tähän”

12.7

VALTIOVARAINMINISTERI, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pyytää viestipalvelu Twitterissä anteeksi vanhoja kirjoituksiaan.

Hallitus kääntää Suomen EU-politiikkaa entistä kansallis­mielisemmäksi

11.7

Petteri Orpon (kok) johtaman hallituksen EU-politiikka näyttää hallitusohjelman perusteella tiukemmalta ja kansallismielisemmältä kuin Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen EU-politiikka. Tämä kiteytyy näin: ”Hallitus nostaa Suomen kansallisen edun edistämisen ja puolustamisen Euroopan unionissa jokaisen ministeriön keskeiseksi prioriteetiksi.”

Biden Suomessa

10.7

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailee 13.7. Helsingissä.

Yhdysvaltain on lopettava sotatoimensa Vietnamissa ja tuotava sotilaansa kotiin. Tällä vaatimuksella uransa politiikassa aloitti Joseph ”Joe” Biden. Vuosi oli 1972. Biden oli 29-vuotias lakimies pienestä Delawaren osavaltiosta ja kävi vaalikampanjaa demokraattipuolueen ehdokkaana.

Joe Biden lausui Suomessa toivotut taikasanat, mutta turvallisuuteen tarvitaan muutakin kuin Yhdysvallat

”Tuli hyvää Suomi-kuvaa”, poliisi kirjoitti sakkoja ja siirteli autoja Bidenin tieltä

Kaappi täynnä verta, pomminkestävä pohja – Bidenin virka-auton ”The Beastin” varustelut hipovat mielikuvituksen rajoja

”Reviirin merkintä” ja Bidenin huono kuulo – tutkijat kertovat, mitä Helsingistä jäi käteen.

Air Force One

9.7

HS esittelee Yhdysvaltojen presidentin Air Force Onen. Se on maailman kenties kuuluisin lentokone.

Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin vierailuihin liittyy paljon rituaaleja ja perinteitä. Yksi legendaarisimmista on presidentin oma lentokone eli Air Force One.

Käytännössä Air Force Oneksi voi kutsua mitä tahansa ilmavoimien alusta, jonka kyydissä Yhdysvaltojen presidentti lentää. Tällä hetkellä Air Force Onella viitataan yleisesti kahteen presidentin käytössä olevaan Boeing 747-200B -koneeseen. Koneiden tunnukset ovat 28000 ja 29000, ja niiden ilmavoimien koodi on VC-25A.

Mitoiltaan Air Force One vastaa kaupallista matkustajalentokonetta.

Erikoiskoneella matkailu ei ole halpaa lystiä. Air Force Onen käytön on arvioitu kustantavan noin 200 000 dollaria tunnilta.

Keväällä 2023 Biden hyväksyi uusien Air Force One -koneiden ulkoasun, joka noudattelee samaa linjaa kuin nykyisin. Ensimmäinen uusista Air Force One -koneista tullee käyttöön vuonna 2027, ja toinen vuonna 2028. Uudet koneet ovat mallia Boeing 747-8. Yhdysvallat ja Boeing ovat uutistoimisto Reutersin mukaan solmineet uusista koneista 3,9 miljardin dollarin sopimuksen.

Näin syntyi Suomen oikeistolaisin hallitus: Yksi hoki luottamusta, toinen oli haljeta raivosta, kolmas vertasi avovankilaan

8.7

Petteri Orpon (kok) hallitus on ajautunut kriisiin ennen kuin se on edes aloittanut työtään. Syynä ovat erilaiset arvot ja puolueiden toimintatavat. HS selvitti, miten Suomen oikeistolaisimman hallituksen muodostaminen eteni. Ministerien taustoista tai kriisien ratkaisemisesta ei juuri puhuttu.

Rydmanin yllätys­valinta ministeriksi ei ainakaan helpottanut hallituksen vaikeaa alkutaivalta

7.7

Hallituksen alkutaival on ollut poikkeuksellisen riitaisa, ja kuohunta jatkuu viimeistään syksyllä, kirjoittaa politiikan toimittaja Anni Keski-Heikkilä analyysissaan.

Alkutaipaleeseen on ehtinyt mahtua hallituksen ensimmäinen kriisi, yksi historian nopeimmista ministerieroista ja ”ilmaa puhdistava” pelisääntökeskustelu.

Rydmanista uusi elinkeino­ministeri – Purra: Valinnasta ei kerrottu hallitus­kumppaneille etu­käteen

6.7

SUOMEN uudeksi elinkeinoministeriksi nimitetään torstaina perussuomalaisten Wille Rydman, perussuomalaiset kertoi keskiviikkona.

Asiasta päättivät keskiviikkona perussuomalaisten puoluehallitus ja eduskuntaryhmä yhteiskokouksessaan yksimielisesti. Nykyiselle elinkeinoministerille Vilhelm Junnilalle (ps) myönnetään ero ministerin tehtävästä ja Rydman nimitetään hänen tilalleen torstaina.

Orpo huolissaan vastakkain­asettelusta: ”Olemme menossa amerikkalaiseen malliin”

5.7

”Me olemme kovaa vauhtia menossa amerikkalaiseen malliin, jossa ihmisiä jaetaan hyviin ja huonoihin, meihin ja heihin. Ei suvaita toisia, ei ymmärretä toisia”, Orpo sanoi.

Orpo: Hallituksen kriisi tuli nopeammin ja pahempana kuin olin varautunut – Hallitus aloittaa tänään sisäiset neuvottelut

4.7

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat maanantaina pohtimaan viime viikolla alkanutta kriisiä. Tekeillä on ohjeet siihen, miten hallitus ratkoo elinkeino­ministeri Vilhelm Junnilan eron tapaisia kriisejä jatkossa.

Presidentti Niinistön kommentit olivat sysäys Junnilan erolle, tutkijat arvioivat

2.7

TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistön kommentit elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps) ympärillä velloneeseen kohuun liittyen olivat vähintäänkin sysäys sille, että Junnila päätyi lopulta eroamaan tehtävästään, arvioivat HS:n haastattelemat tutkijat.

HAJOAAKO SUOMEN 77.s HALLITUS?

Orpon hallitus on Suomen tasavallan 77. hallitus. Se aloitti 20. kesäkuuta 2023. Hallituksen muodostavat kokoomus, perussuomalaiset, ruotsalainen kansanpuolue ja kristillisdemokraatit.

Näin maailmalla kerrotaan Suomen hallitusohjelmasta: ”Oikeisto todellakin määrää”

Muun muassa brittilehti Guardian kuvaa ”konservatiivijohtaja” Petteri Orpon (kok) muodostaman hallituksen olevan ”Suomen historian oikeistolaisin”. Espanjalainen El Pais puolestaan esittää Suomen ”äärioikeistolla olevan enemmän valtaa kuin koskaan”.

Junnila erosi, mutta hallituksen kriisi jatkuu

1.7

Vilhelm Junnilan oli pakko erota, kun selittely muuttui mahdottomaksi. Perussuomalaisten ministerin uskottavuutta haastoivat hallituksen sisältä lopulta niin liberaalit kuin konservatiivitkin.

Nyt puhuu Purra: "Hallitus toimii yhdessä tai ei ollenkaan"

Vihreiden Hyrkkö: "Pääministeri ja kokoomus eivät voi sulkea silmiään radikaalioikeistolta"

Purra: "Hallitus toimii yhdessä tai ei ollenkaan"

Eveliina Heinäluoma: "Mitä ovat hallituksen pelisäännöt?"

Hilkka Kemppi: "Miksi kokoomus äänesti yhtenäisesti ministerin luottamuksen puolesta?"

Orpo Ylelle: "Tämä oli haitta Suomelle ja haittasi hallituksen toimintakykyä"

Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen: "Ääriliikkeitä ei kannata liehitellä"

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan eropäätöstä oikeana ratkaisuna. Pentikäisen mukaan "Vilhelm Junnilan lyhyen ministerikauden opetus on Mikael Pentikäisen mukaan se, ettei ääriliikkeitä kannata liehitellä".

Orpo: "Haava on saatava umpeen"

Der Spiegel: Suomen elinkeinoministeri eroaa natsivihjausten takia

Timo Soinin kuitti Junnilalle: Lähti kuin Junnila hillotolpalta

Vilhelm Junnila vaatinut useana vuotena lisää valtion rahaa SS-miesten perinneyhdistykselle

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι Retkeilyreitistö

Info
Kuva: Vlada