1
2
3
4
5
6 GEIRANGER SKYWALK Live. Geiranger Skywalk – walking on air Mt. Dalsnibba’s new viewing platform was officially opened in August 2016. Thanks to its ingenious floor surface and glass guard rail offering unimpeded views, Geiranger Skywalk gives you a sensation of floating – though of course you are perfectly safe! With a clear drop of approx. 500 m beneath your feet, you can enjoy magnificent views of Geiranger and the fjord below, as well as across to the mountains and Blåbreen glacier.

Joulukuu on vaaleissa ihmeiden aikaa

10.12.2023

Joulukuussa presidentinvaalien äänestäjät alkavat toden teolla valita mielitiettyään. Silloin ehdokkaan on aloitettava nousunsa, jos mielii toiselle kierrokselle.

Jos ei herää joulukuussa, niin ei koko vaaleissa, kuuluu Suomen nykymallisten presidentinvaalien koeteltu viisaus. Itsenäisyyspäivän ja joulun väliin jäävä parin viikon ajanjakso on usein osoittautunut hetkeksi, jolloin äänestäjät alkavat katsella ehdokasrivistä omaa mielitiettyään. Se on koettu suorissa vaaleissa moneen kertaan.

Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson irtisanoutui

Työsuhde päättyy heti. Pettersson oli aloittanut lehden päätoimittajana vuonna 2018.

Pettersson, Journalistiliitto tai liiton puheenjohtaja Hanne Aho eivät kommentoi asiaa enempää. Pettersson kirjoitti asiasta ainoastaan päivityksen Facebookiin.

PETTERSSONIN irtisanoutumisen taustalla on hänen vuonna 2022 julkaistusta kirjastaan Suomen historian jännät naiset syntynyt kohu. Jo syyskuussa 2022 ryhmä tutkijoita moitti menestyskirjaa ja Petterssonia puutteellisesta lähteistyksestä ja tutkijoiden työn sivuuttamisesta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen tekijänoikeusneuvosto totesi lokakuussa 2023 antamassaan lausunnossa Petterssonin lainanneen tutkijoita hyvän tavan vastaisesti. Pettersson pyysi tämän jälkeen anteeksi lähteistystään ja tutkijat kertoivat hyväksyvänsä anteeksipyynnön.

28. marraskuuta Pettersson sai Journalistiliiton hallitukselta erittäin vakavat moitteet ja kaksi päivää myöhemmin liiton valtuusto äänesti Petterssonin luottamusta vastaan.

Tutulta kalskahtava kiinalaisalus hidasteli Suomenlahdella – Näin Venäjä pyrkii hämmentämään Itämerellä

Sota-asiantuntija Pekka Toveri (kok) uskoo, että merivartiostolla on ollut jokin syy lähteä seuraamaan kiinalaisalusta.

Hongkongin lipun alla seilaava Newnew Star -rahtialus herätti keskiviikkona huomiota, kun Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva seurasi sen liikkeitä Suomenlahdella. Laivojen kulkua seuraavan Marinetraffic-palvelun mukaan Newnew Star on torstai-iltapäivällä pian saapumassa määränpäähänsä Pietariin.

Alus kuuluu samalle New New Shipping Line -varustamolle kuin Newnew Polar Bear -rahtialus, jota epäillään lokakuun alussa tehdystä iskusta Suomen ja Viron väliseen Balticconnector-kaasuputkeen.

– Kyllä kauppa-alukset yleensä nyt ilmeisesti ajavat samalla syötöllä niin, että rahdin perille saapuminen ja polttoaineenkulutus laitetaan oikeaan suhteeseen. Se, että nopeutta kovasti muutellaan, niin ei se nyt taida ihan normaalia olla, Toveri sanoo.

Airiston helmen venäläis­miljonääri johti järjestäytynyttä rikollisryhmää

SYYTTÄJÄ väittää venäläismiljonääri Pavel Melnikovin johtaneen järjestäytynyttä rikollisryhmää.

Syyttäjän mukaan venäläismiljonäärin johtama organisaatio on käyttänyt muun muassa peitekieltä, ankaria tietoturvamääräyksiä ja matkustusohjeita.

Syyttäjän mukaan erilaisilta muistialustoilta takavarikoidusta datasta on saatu hankittua laaja selvitys Melnikovin pääosin Pietarista käsin johtaman järjestäytyneen rikollisryhmän toiminnasta, organisaatio- ja käskyrakenteesta sekä resurssienkäytöstä.

Syyttäjän mukaan Airiston helmi -yhtiö on perustettu rikollisen toiminnan peitteeksi ja kiinteistöhankintojen mahdollistamiseksi Suomessa.

Airiston helmi on syyttäjän mukaan ostanut Paraisilta ja Turunmaan saaristosta vuosina 2007– 2009 yhteensä 12 kiinteistöä, yhden vuokraoikeuden sekä yhden osakehuoneiston, jossa on autotalli.

Vitali Klytškon mukaan Ukraina on matkalla kohti auto­ritaarisuutta

Vastoinkäymiset rintamalla ovat lisänneet Ukrainan päättäjien eripuraa, ja eripura taas saattaa hyödyttää eniten Venäjää.

UKRAINASSA yleinen mielipide on sodan aikana ollut voimakkaasti presidentti Volodymyr Zelenskyin ja muun poliittisen johdon takana. Maan tavallisesti riitaisat poliitikot ovat haudanneet erimielisyytensä.

Vastahyökkäyksen epäonnistuminen näyttäisi kuitenkin muuttaneen tilanteen. Joidenkin mittausten mukaan Zelenskyin suosio on laskenut, ja ukrainalaisten luottamus suotuisaan kehitykseen on alimmillaan koko sodan aikana.

Kiovan pormestari, entinen nyrkkeilijä Vitali Klytško arvosteli Zelenskyitä saksalaisen Spiegelin viime viikolla julkaisemassa haastattelussa.

Klytško varoitti, että Ukraina on matkalla kohti autoritaarisuutta.

”Jossain vaiheessa emme enää eroa Venäjästä, jossa kaikki riippuu yhden miehen mielialalasta”, hän sanoi.

Kommentti: Klytškon näkemyksen takana maailmalla on oltu jo pitkään, mutta kukaan ei ole uskaltanut sanoa sitä julki. Jos Zelenskyin asenne ei ala pian muuttua USA:n tuki tulee vääjäämättä heikkenemään ja silloin Zelenskyin tilanne alkaa käydä todella tukalaksi ja kun kansa kääntyy vastaan johtajaansa hänen päivänsä alkaa olla luetut.

Itsenäisen Suomen ei tarvitse pelätä – syy on numero 83

Talvisodan henki syntyi siitä, että suomalaiset pitivät Suomea maana, jota kannatti puolustaa. Puolustustahto on yhä turvallisuuden tärkein tae.

Suomi on maa, joka itsenäistyi kahteen kertaan. Hallitus julisti maan itsenäiseksi 6. joulukuuta 1917, mutta varsinaisesti Suomi lunasti itsenäisyytensä talvisodassa torjumalla Neuvostoliiton valtausyrityksen. Nyt Ukraina joutuu samalla tavalla lunastamaan verellä oman itsenäisyytensä.

Rasismi on uhka isänmaalle.

Sotilaallisesti Suomi on maa, jota vastustajat kavahtavat ja liittolaiset kunnioittavat. Se ei johdu raudasta, vaikka sitäkin Suomella on, vaan hengestä. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tutkimuksen mukaan Venäjän hyökkäyssota on nostanut suomalaisten maanpuolustustahdon ennätystasolle: peräti 83 prosenttia suomalaisista ajattelee, että hyökkäystä Suomeen tulisi vastustaa asevoimin. Tuo 83 on numero, joka on luettu idässä ja lännessä.

Suomi on maa, jota kannattaa puolustaa. Sellaisena se täytyy myös pitää. Työtä Suomen turvallisuuden puolesta ei tehdä vain maan rajoilla vaan myös niiden sisällä.

AY-LIIKE VALMIINA LAAJOIHIN JA KOKO MAATA KOSKEVIIN TYÖTAISTELUTOIMIIN ENSI VIIKOLLA – SAK ANTOI HALLITUKSELLE TAKARAJAN VASTAANTULOLLE

Jos hallitus luopuu työelämää koskevista heikennyksistään, on SAK valmis luopumaan työtaistelutoimista.

SAK:n jäsenliitot ovat valmiina laajoihin ja koko maata koskeviin poliittisiin työtaistelutoimiin ensi viikon torstaina. Asiasta kerrottiin torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Työtaistelut toteutuvat, jos pääministeri Petteri Orpon (kok.) oikeistohallitus ei luovu SAK:n vastustamista työelämämuutoksista. Ay-liikkeen mukaan hallitusohjelman työelämäkirjaukset ovat epätasapainossa eivätkä huomioi työntekijäpuolen tarpeita.

Takaraja hallituksen vastaantulolle on SAK:n mukaan ensi viikon keskiviikon 13.12. iltapäivä. Sen jälkeen toimet toteutetaan työnantajien kanssa käytyjen keskusteluiden edistymisestä riippumatta.

Hallitus otti juridisen riskin

Suomi perusteli vuonna 2005 EU-lain rikkomista kansallisella turvallisuudella, mutta hävisi.

Hallituksen päätös sulkea koko itäraja asettaa vastakkain suomalaisen lainsäädännön sekä EU-oikeuden ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen. Kansalliseen turvallisuuteen vetoaminen ei automaattisesti riitä syyksi poiketa EU-laista, joka velvoittaa antamaan aidon mahdollisuuden hakea turvapaikkaa.

”EU-oikeus ei nähdäkseni mahdollista sitä, että jäsenvaltio estää turvapaikkahakemuksen jättämisen kokonaan”, oikeustieteen professori Susanna Lindroos-Hovinheimo Helsingin yliopistosta sanoo.

apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen torppasi 21. marraskuuta Petteri Orpon (kok) hallituksen ensimmäisen suunnitelman koko itärajan sulkemiseksi. Puumalaisesta hallituksen perustelut eivät taanneet, ettei päätös rikkoisi Suomen perustuslaissa, EU-oikeudessa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa turvattua oikeutta hakea turvapaikkaa.

28. marraskuuta hallitus kertoi sulkevansa koko itärajan kahdeksi viikoksi. Virkamat­kalta palannut oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei nähnyt päätökselle juridisia esteitä.

Kapinallinen kurdi

Iranin sortoa Suomeen paenneesta villistä tytöstä kasvoi ihmisoikeuksien puolustaja, joka ei suostu olemaan hiljaa.

Ihmisoikeus- ja kurdiaktivisti Rojin Birzoin esikuva on oma isä.

”Isäni oli erilainen kuin moni muu Iranissa. Saatoin ylpeänä sanoa, että isäni on peshmerga, kurditaistelija, vaikka asiasta ei olisi saanut puhua ääneen. Tiesin jo silloin, että siitä voi tulla ongelmia”, Birzoi kertoo.

Birzoi, hänen vanhempansa ja sisaruksensa ovat asuneet Suomessa vuodesta 2005.

Rojin Birzoi oli yhdeksänvuotias, kun hänen perheensä joutui pakenemaan Iranista Turkkiin. Isä oli joutunut Iranin tiedusteluviranomaisten vangitsemaksi ja pahoinpitelemäksi, mutta Rojinin isoäiti lahjoi poliisin, jotta isä pääsisi hetkeksi pois telkien takaa. Tämän ansiosta isän onnistui karata Turkin puolelle. Muu perhe seurasi myöhemmin perässä, Birzoi kertoo.

Otteita Palestiinan tuhoamiseksi

30.11.2023

”En usko, että Palestiinaa on kovin montaa päivää enää olemassa. Israelin kovat vastatoimet ovat kyllä nyt myös täysin oikeutettuja”, Kärnä veisteli 7. lokakuuta.

Myös Mikael Jungner avasi sanaisen arkkunsa: ”Kohta lätisee Hamasin lätty oikein kunnolla. Hyvä”, Jungner kirjoitti samana päivänä.

Suomi käy Israelin kanssa satojen miljoonien arvoista asekauppaa, ja ulkoministeri Valtonen on antanut siunauksensa Israelin oikeudelle ”puolustaa itseään”.

Palataan vielä Rautavaaran kunnanjohtaja Kärnään. Arvatkaapa, mitä hänen X-profiilinsa kuvausteksti alkaa. Näin: ”Liberal speaking for freedom and democracy”.

Monille nuorille aktivisteille Suomessa Gazan tilanne onkin ollut herätys, joka näyttää maamme kaltaisten liberaalien yhteiskuntien kaksikasvoisuuden ja väkivallan. Valtio hyväksyy Frontexin väkivallan EU:n ulkorajoilla, ulkomaalaisten säilöönoton Suomen rajojen sisällä ja palestiinalaisiin siviileihin kohdistuvan vuosikymmenten miehityspolitiikan ja suoran väkivallan. Yksien ihmisoikeudet ovat toisten velvollisuus väistyä asuttajakolonialistien tieltä tai kuolla.

Jos haluamme oikeaa muutosta, on tämä väkivalta kohdattava silmästä silmään. Pelkät puheet ihmisoikeuksista ja demokratiasta kaikuvat tyhjinä, jos niitä sovelletaan vain ihmisiin, joihin valkoisten länsimaalaisten on helppo samastua. Siksi suomalaisten suhtautumisen Palestiinaan on muututtava.

Hallitus sulki itärajan, vaikka sitä ei viime viikolla pidetty mahdollisena – Näin päätöstä perustellaan

Itärajan sulkupäätös on voimassa kaksi viikkoa. Se ei koske tavaraliikennettä.

HALLITUS sulkee kaikki itärajan rajanylityspaikat, ilmoitti Suomen pääministeri Petteri Orpo (kok) tiedotustilaisuudessa tiistaina. Tämä tarkoittaa, että myös ainoa avoinna oleva henkilöliikenteen rajanylityspaikka Raja-Jooseppi suljetaan ja turvapaikanhaku keskitetään lentoasemille ja vesiliikenteen rajanylityspaikoille.

Hallitus päätti aiemmin sulkea osan rajanylityspaikoista. Viime viikolla päätettiin sulkea kaikki muut paitsi Raja-Jooseppi 23. joulukuuta saakka. Tiistaina tehty päätös kuitenkin kumoaa edellisen rajapäätöksen, joten tilanne itärajalla palaa 13. joulukuuta normaaliksi, ellei sitä ennen tehdä lisäpäätöksiä.

Aku Hirviniemen ja Maria Petterssonin ympärillä velloi pelokas hiljaisuus – Tämän se paljastaa

Asiat ovat pielessä ja pysyvät pielessä, koska sinä et saa suutasi auki. Me olemme mukautujien kansakunta, kirjoittaa Iltalehden kolumnisti Sanna Ukkola.

Kirjoitin hiljattain Aku Hirviniemen ympärillä vallitsevasta kummallisesta hiljaisuudesta. Seiska oli kirjoitellut jo viikkoja Hirviniemen epäasiallisista viesteistä, mutta kohua aiheesta ei syntynyt.

Aiheeseen eivät tarttuneet sen enempää naisten puolustajat, someväki kuin kulttuurieliittikään. Seiska sai kirjoitella yhden Suomen suosituimman viihdyttäjän törttöilyistä täysin yksin, mutta muualla kuin viihdelehden sivuilla aiheesta vallitsi jopa piinallinen hiljaisuus.

Yhtäkkiä Hirviniemen törkyviestit olivat kaikkien huulilla ja jokaisessa mediassa.

Hirviniemen ympärillä vallitsi niin sanottu hiljaisuuden spiraali, joka tarkoittaa sitä, että yksilö ei halua tulla sosiaalisesti eristetyksi kritisoimalla väärää henkilöä.

Samanlainen hiljaisuuden spiraali ympäröi pitkään Journalisti-lehden päätoimittajaa Maria Petterssonia, joka sai hiljattain moitteet tekijänoikeusneuvostolta lainauskäytännöistään.

Vaikka Petterssonin ympärillä vellova plagiointikohu on kestänyt jo yli vuoden, vain ani harva kollega on uskaltanut arvostella julkisesti vaikutusvaltaista päätoimittajaa. Arvostelu on kiihtynyt vasta viime päivinä sen jälkeen, kun verkkolehti Long Play moitti hyvin kriittisessä jutussaan Journalistiliittoa Petterssonin puolustamisesta.

Kommentti: Tämä oli odotettavissa kun #MeToo kampanja vuosia sitten laimeni ongelma jatkui ja jatkuu kuten oheiset esimerkit osoittavat. Jatkuvat niin kauan kunnes "tuomiot" kovenevat.

Kaasuputkien sabotaasin takana oli korkea-arvoinen ukrainalais­upseeri

Lehtien saamien tietojen mukaan putket räjäytti kuusihenkinen joukko, joka käytti operaatiossa vuokrattua purjehdusalusta ja syvänmeren sukelluslaitteita.

UKRAINALAINEN eversti oli tärkeässä roolissa Nord Stream -kaasuputkien räjäyttämisessä, kertovat The Washington Post ja Der Spiegel -lehdet.

Lehdet pohjaavat tietonsa muun muassa ukrainalaisten ja muiden Euroopan maiden viranomaisten tietoihin. Roman Tšervinskyiä luonnehdittiin operaation koordinaattoriksi, jonka harteilla olivat muun muassa sabotaasin logistiikkatoimet.

VUODEN 2022 kesäkuussa Hollannin sotilastiedustelupalvelu (MIVD) sai lehtien mukaan haltuunsa tietoa, jonka mukaan Ukraina olisi kenties suunnittelemassa kaasuputkiin kohdistuvaa hyökkäystä. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu (CIA) viestitti Zalužnyille välikäden kautta, että Washington vastustaa tällaista operaatiota.

Uusi sosiaalinen media kasvattaa suosiota – Bluesky on kuin paranneltu Twitter

Tyytymättömyys Xään entinen Twitter ajaa käyttäjiä etsimään vaihtoehtoja. Kehitysasteella oleva Bluesky Social ottaa käyttäjiä vastaan toistaiseksi vain kutsuilla.

Sosiaalisen median palvelu Twitterin asemaa on nyt haastamassa Bluesky Social, jota on luonnehdittu Twitter 2.0:ksi. Twitterin siirryttyä teknologiamiljardööri Elon Muskin omistukseen ovat monet Twitterin käyttäjistä lopettaneet palvelun.

Twitterin käyttäjät ovat lähteneet palvelusta pääosin tyytymättömyydestään Muskin tapoihin johtaa palvelua, sekä hänen ajamien uudistusten vuoksi. Muskin ostettua palvelun ovat Twitterin varmennemerkinnät muuttuivat maksullisiksi sekä palvelussa leviävä tieto on muuttunut entistä epäluotettavaksi.

Bluesky Socialin käyttäjäksi on siirtynyt muun muassa Yhdysvaltojen yleisradioyhtiö NPR.

Bluesky Social on Twitterin entisen toimitusjohtajan ja yhden sen perustajista Jack Dorseyn rahoittama projekti.

Lisätietoa.

Verokone on auki – katso, kuka tienasi yli 100 000 euroa
1. Kuusi Mikko Akseli Teknologiayritys Woltin toimitusjohtaja ja kasvuyritystapahtuma Slushin perustajia Uusimaa, 1989
79 468 540 €, on siinä pojalla pätäkkää millä mällätä.

Acehin rauha oli presidentti Martti Ahtisaaren suuri saavutus

10.11.2023

Konfliktin osapuolten pääneuvottelijat saapuivat kaukaa Indonesiasta jättämään hänelle jäähyväiset. He kertovat, miten Ahtisaari sai rauhan aikaiseksi kovuudella, lempeydellä ja oveluudella. Lopulta käteltiin mutta sitä ennen myös halattiin.

Keskiviikkona Helsinki-Vantaan lentokentän terminaalista asteli ulos kolme kaukaa tullutta miestä. Miehet ovat entisiä vihollisia. Nyt he saapuivat Suomeen yhdessä, samalla lennolla.

Vieraat tulivat Kaakkois-Aasian suurmaasta Indonesiasta. He ovat:
Malik Mahmud, entinen Vapaa Aceh -kapinaliikkeen johtaja.
Hamid Awaludin, joka toimi Indonesian hallituksen pääneuvottelijana rauhanteossa.
Jusuf Kalla, entinen Indonesian varapresidentti.

Kolmikko saapui Suomeen kunnioittaakseen miestä, joka auttoi heidät rauhaan. Presidentti Martti Ahtisaari haudataan maan lepoon perjantaina 10. marraskuuta Helsingissä.

”Hänet kirjoitetaan historiaamme kultaisin kirjaimin.”

Entinen kapinallisjohtaja Malik Mahmud on 84-vuotias. Hän matkusti Acehista toista vuorokautta osallistuakseen hautajaisiin.

”Halusin tulla, koska meille Ahtisaari on hyvin erityinen mies. Suuri johtaja. Hän auttoi meitä ratkaisemaan konfliktin”, Mahmud sanoo HS:n haastattelussa. ”Ahtisaari on osa Acehin historiaa. Hänet kirjoitetaan historiaamme kultaisin kirjaimin.”

Kommentti: Sisäministeriö määrää valtion virastot ja laitokset suruliputtamaan presidentti Martti Ahtisaaren hautajaisten johdosta 10.11.2023. Koko maan toivotaan yhtyvän suruliputukseen.

Peloton

Presidentti Martti Ahtisaari haudataan Helsingin Hietaniemeen tänään perjantaina. Pitkäaikainen ulkomaantoimittaja ja Ahtisaaren ystävä Rauli Virtanen kuvaa esseessään Ahtisaarta myötätuntoiseksi maailmankansalaiseksi, jolla oli suuri sydän.

SUOMALAISILLE täysin tuntemattomasta Martti Ahtisaaresta kertova ensimmäinen juttuni ilmestyi vuonna 1978. Haastattelu tapahtui yhteisessä kotikaupungissamme New Yorkissa, kun Suomen Kuvalehti vakuuttui suomalaisen YK-virkamiehen merkittävyydestä.

”En yleensä innostu asioista, vaan otan rauhallisesti. Mieliala kohoaa vasta sitten, kun Namibia on itsenäinen. Tämä on pitkä ja kivinen tie”, Ahtisaari totesi haastattelussa 45 vuotta sitten. Hän toimi tuolloin YK:n pääsihteerin erityisedustajana ja oli pakkaamassa matkalaukkuaan ensimmäiselle lennolleen Etelä-Afrikan apartheid-hallinnon sotilassaappaan alla olevaan Lounais-Afrikkaan.

”Jos Ahtisaari onnistuu tehtävässään, hän on kukaties jonain päivänä YK:n pääsihteeri,” yksi saattajista innostui povaamaan.

Nämä lainaukset ovat Suomen Kuvalehteen kirjoittamastani artikkelista. Myös muut tässä tekstissä käyttämäni sitaatit ovat poimintoja jutuista, joita olen kirjoittanut vuosien varrella eri medioihin.

”Minulla ei ole tapana valita ihmisiä ihonvärin vaan kykyjen mukaan.”

YK-KIRJEENVAIHTAJILLE pidetyssä pienessä lehdistötilaisuudessa eräs kollega kysyi, miksi Ahtisaari oli värvännyt 48 hengen ryhmäänsä peräti puolet afrikkalaisia virkamiehiä.

”Minulla ei ole tapana valita ihmisiä ihonvärin vaan kykyjen mukaan, ja afrikkalaiset ovat olleet hyvin läheisesti mukana Namibia-työssä”, Ahtisaari vastasi rauhallisesti.

Toinen kysyjä aprikoi ääneen, eikö Ahtisaari ole huolestunut Etelä-Afrikan harjoittamasta pelottelukampanjasta, olihan Pretorian hallitus aiemmin ilmoittanut tankkaavansa Ahtisaaren koneen välitöntä paluulentoa varten, jos hän uskaltautuu matkalle.

”Ehkä minun on syytä tässä yhteydessä viitata kokooni, ei minua niin helposti säikäytetä”, Ahtisaari nauratti kuulijoita.

YHDYSVALTOJEN YK-lähettiläs Donald McHenry, joka oli pitkään pehmittänyt suurvallan painoarvolla Etelä-Afrikkaa, totesi Ahtisaarta C-130-kuljetuskoneeseen saatellessaan: ”Hän on pätevä mies, joka tietää, mihin joutuu. Tehtävä vain on niin helkkarin vaikea.”

Onneksi Ahtisaarella oli se kuuluisa venäläinen sauna (juttu joka kannatta lukea), missä hän lauantaisin saattoi ystäviensä kanssa päästää höyryjä ja kerätä voimia uuteen viikkoon. Siellä me kannustimme ”Maraa” jaksamaan ja kutsuimme häntä ”Namibian varakuninkaaksi”.

Kommentti: The New York Timesin mukaan saunan kanta-asiakkaita ovat olleet muun muassa Frank Sinatra, Bill Murray, Dan Aykroyd ja John Belushi. Myös muun muassa Mick Jagger, Uma Thurman, Colin Farrell, Jennifer Lopez, John Travolta, Robert De Niro ja LL Cool J ovat käyneet saunassa. Ehkä seuraavan kerran Nykissä piipahtaessa pitää saunaan tutustua.

Zelenskyin ja Trumpin sanasota yltyy: ”Okei, taistelemme ilman teitä”

Ei ole selvää, olisiko Trumpin paluu Valkoiseen taloon hyvä vai huono asia Ukrainalle, Volodymyr Zelenskyi sanoo.

Ensin Donald Trump uhosi voivansa lopettaa Ukrainan sodan 24 tunnissa. Sitten Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tarvitsevansa vain 24 minuuttia todistaakseen Trumpille, ettei se ole mahdollista. Syynä on yksi mies: Vladimir Putin.

Samalla Zelenskyi myös kutsui Trumpin vierailulle Kiovaan, mistä presidentiksi paluusta haaveileva entinen tosi-tv-tähti kohteliaasti kieltäytyi.

Nyt Ukrainan presidentti sanoo, että hänen maansa on valmis taistelemaan Venäjää vastaan myös ilman Yhdysvaltain tukea.

Kommentti: Samalla Zelenskyi allekirjoitti murskaavan tappionsa sodassa ja suostuvansa Venäjän asettamiin rauhanehtoihin.

OAJ pettyi ministeri Satosen seminaariin ja uhkaa vastatoimilla

OPETUSALAN AMMATTIJÄRJESTÖ OAJ:n hallitus päätti keskiviikkoiltaisessa ylimääräisessä kokouksessaan ”edetä kohti painostustoimia”.

Käytännössä painostustoimet tarkoittavat erilaisia työtaistelutoimia, kuten mielenilmauksia, lakkoja tai esimerkiksi ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja.

OPETTAJALIITTOA hiertää Petteri Orpon (kok) hallituksen ohjelman kirjaus, jolla vientivetoinen palkanmuodostusmalli betonoitaisiin lakiin estämällä valtakunnansovittelijaa tai sovittelulautakuntaa ehdottamasta niin kutsuttua ”yleistä linjaa” korkeampaa palkankorotusta.

AMMATTILIITOT VAROTTAVAT VASTATOIMISTA: HALLITUS VEI SUOMEA SADAN VUODEN TAKAISELLE TASOLLE

SAK:n ja sen ammattiliittojen Painava syy kampanjan työtaistelutoimet alkavat näkyä entistä enemmän tällä viikolla.

Ne alkavat tiistaina ne näkyvät Pohjois-Suomessa. Niiden aikana huolehditaan kuitenkin hätä- ja suojelutyöstä ja muista työpaikan toiminnan turvaamiseen liittyvistä välttämättömistä toimenpiteistä.

– Kyseessä ovat lailliset poliittiset mielenilmaukset, jotka toteutetaan ulosmarsseina tai lakkoina ja joilla vastustetaan hallituksen kaavailemia työntekijöitä syrjiviä lainsäädäntömuutoksia ja leikkauksia, Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen sanoo.

– Hallitus on viemässä Suomea tielle, jossa työntekijöiden oikeuksia heikennetään vähitellen sadan vuoden takaiselle tasolle, sanoo Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

Syksyn ehkä paras elokuva – ja se kestää lähes 3,5 tuntia

Killers of the Flower Moon on kerännyt ennakkoon runsaasti kehuja. Perjantaina 20. lokakuuta Suomessakin päästään vihdoinkin katsomaan, millainen Leonardo DiCaprion tähdittämä elokuva on.

Tositapahtumiin perustuva Killers of the Flower Moon on ”eeppinen rikos-western-saaga, jossa todellinen rakkaus risteää julman petoksen kanssa”. Martin Scorsesen ohjaaman elokuvan keskeiset näyttelijät ovat Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone ja Jesse Plemons.

Rotten Tomatoesissa Killers of the Flower Moonin tuoreusaste on kriitikoiden leirissä jopa 95 prosenttia. IMDb-arvosana on 8,9/10, ja Metacriticissä positiivisen arvion on antanut 91 prosenttia kriitikoista.

Kehujen lisäksi Killers of the Flower Moon tunnetaan ennakkoon myös reippaasta kestostaan, joka on peräti 206 minuuttia. Elokuvateatterin salissa istutaan siis noin 3,5 tuntia, mikä on näinä levottomina aikoina monelle varmasti huomattavan pitkä aika.

Martin Scorsese puolusti elokuvansa pituutta hiljattain seuraavasti: ”Ihmiset päivittelevät kolmea tuntia, mutta ihan oikeasti. Jotkut istuvat television ääressä viisi tuntia. Lisäksi monet viettävät teatterissakin aikaa 3,5 tuntia. Siellä on lavalla oikeita näyttelijöitä, ei siellä voi nousta ylös ja kävellä ympäriinsä. Niin esiintyjiä kunnioitetaan, ja samalla tavalla pitäisi kunnioittaa elokuvia”.

Killers of the Flower Moon julkaistaan myöhemmin Apple TV+:ssa, mutta ajankohdasta ei vielä ole tietoa.

Kuuntele Yle Areenan Kulttuuriykkönen 6.11.2023 jossa keskustellaan elokuvasta. Täältä.

Yle tekee ison muutoksen tv-lähetyksiin – moni suomalainen tarvitsee uuden vastaanottimen

YLEN tv-lähetykset lähetetään keväästä 2025 alkaen vain teräväpiirtolaadulla, ja perusmuotoiset lähetykset päättyvät kokonaan, tiedottaa Yle. Hallintoneuvosto päätti aikataulusta kokouksessaan tiistaina.

Muutos koskee sekä antenni- että kaapeli-televisiota. Jos nykyisellä vastaanottimella ei pysty katselemaan HD-lähetyksiä, edellyttää muutos uuden vastaanottimen hankkimista. Arviolta 100 000–150 000 antenniverkon kotitaloutta joutuu hankkimaan uuden vastaanottimen.

Yhdysvalloissa kassa­magneetiksi noussut Sound of Freedom on tehty viesti edellä

Sound of Freedom on karkeaa draamaa ihmiskaupasta.

SANOTAAN se heti pois alta: itsenäisenä teoksena Sound of Freedom ei ole Yhdysvaltojen kulttuurisotapropagandaa. Sen aikeet ovat hyvät ja aihe tärkeä, mutta lopputulos on paasausta ja patetiaa lapsiin kohdistuvan ihmiskaupan hirveyksistä. Elokuvana Sound of Freedom on karkeaa draamaa, joka on oudosti rytmitetty ja vailla jännitystä.

Tekoälysovellukset

Tekoälysovellukset auttavat sinua luomaan sisältöä, grafiikkaa (taidetta), musiikkia tai jopa koodia entistä helpommin. Löydä parhaat tekoälysovellukset nopeasti ja kokeile ilmaiseksi.

Tekoäly, eli keinoäly, on tietokoneen ”älykkyyttä”, joka pyrkii jäljittelemään ja matkimaan ihmisen kykyjä.

Tekoälyjä löytyy monenlaisia ja moniin eri tarkoituksiin, joiden toiminta- ja oppimisperiatteet "algoritmit" ovat erilaisia. Osa tekoälyistä on esimerkiksi valjastettu vain tekstin tuottamiseen ja toiset kuvien muokkaamiseen ja mediataiteen luomiseen, kuten musiikin tekemiseen tai videoeditointiin.

Tämän hetken (2023) suosituin tekoäly on OpenAI:n kehittämä GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3), joka julkaistiin toukokuussa 2022. OpenAI sai alkunsa jo vuonna 2015, jonka alkusyäsyksessä oli mukana mm. Elon Musk, Peter Thiel, Reid Hoffman ja Sam Altman.

Hämmentävä tekoäly

Miljoonat ihmiset havahtuivat tekoälyn kykyihin, kun nettiin ilmestyi järkevää tekstiä suoltava chattibotti joulukuun alussa. Olemme teknologisen murroksen keskellä, mikä hämmentää ja pelottaa, mutta tekoäly on kesytettävissä, kirjoittaa HS Vision teknologiatoimittaja Niclas Storås.

MAAILMA havahtui joulukuun 2022 alussa tekoälyn voimaan.

Testikäyttöön julkistettu, Open AI -yhtiön kehittämä Chat GPT sai alle viikossa yli miljoona käyttäjää.

Ihmismäinen chattibotti väänsi rautalangasta sen, missä nyt mennään tekoälyn saralla.

Oli helppo tuumia, että nytkö se jo ajattelee.

Tietokoneohjelmia on kehitetty pitkään siten, että ihminen on antanut koneelle säännöt, joiden pohjalta ohjelma toteuttaa ihmisen käskyjä. Koneoppimisessa lähestymistapa on erilainen. Siinä tietokoneelle – tai tarkemmin oppivalle algoritmille – annetaan dataa, jonka pohjalta se oppii tekemään asioita. Tavallaan kone siis luo itse itselleen sääntöjä. Koneelle voi syöttää miljoonia sähköpostiviestejä, joista se muodostaa mallin siitä, miten sähköpostiviesti rakentuu. Samalla tavalla miljoonilla kuvilla kärpäsistä tietokone oppii piirtämään kärpäsiä.

Traficomin määräys kampittaa rikollisten mahdollisuuksia tekstiviestihuijauksiin – organisaatiot voivat hakea lähettäjätunnuksensa suojausta 9.11.2023 alkaen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja teleoperaattorit ovat valmistelleet keinoja suojautua organisaatioiden nimissä lähetettyjä tekstiviestihuijauksia vastaan. Määräyksen myötä organisaatiot voivat suojata oman lähettäjätunnuksensa. Kun lähettäjätahon tunnus on varmennettu aidoksi, viestin vastaanottaja voi varmistua viestin aitoudesta.

Matkapuhelimen käyttäjien huijaaminen esiintymällä toisen tahon nimissä ja väärentämällä tekstiviestien (SMS-viesti) lähettäjätieto ovat olleet viime vuosien aikana merkittävä ongelma. Useimmat suomalaiset matkapuhelinten käyttäjät ovat saaneet näitä väärennettyjä viestejä matkapuhelimeensa.

Lähettäjätunnuksen suojaaminen on keskeinen keino rajoittaa tekstiviestihuijauksia

Traficom kehottaa tekstiviestejä lähettäviä organisaatioita suojaamaan lähettäjätunnuksensa mahdollisimman pian

Li Andersson käynnisti presidentinvaalikampanjansa – vaati tulitaukoa Gazaan

7.11.2023

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kritisoi länsimaita riittämättömistä toimista Gazan suhteen. Andersson vaati Suomelta myös kunnianhimoisia toimia ilmastokriisin torjumiseksi.

”Arvomaailmani ytimessä on jokaisen ihmisen jakamaton ihmisarvo.”

Jeffrey Czum
Kuva: Specna Arms

Anderssonin mukaan presidentinvaalien tärkeimpiä kysymyksiä on se, minkälaiseksi Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja tulee muodostumaan tulevien vuosien aikana.

Ulkopolitiikan ajankohtaisista teemoista hän nosti erityisesti sodat Ukrainassa ja Gazassa.

– Länsimaiden kykenemättömyys selkeästi ja yhtenäisesti vaatia tulitaukoa Gazaan, jotta siviileihin kohdistuvat epäsuhtaisen kovat sotatoimet saataisiin edes hetkellisesti loppumaan, näyttävät haluttomuudelta ja kykenemättömyydeltä toimia sodan eskalaation välttämiseksi, Andersson sanoi.

Andersson totesi suurimman osan länsimaista tehneen suuren strategisen virheen Gazan kohdalla. Hän kritisoi Suomen valtiojohtoa siitä, ettei Suomi äänestänyt YK:n päätöslauselman puolesta tulitauon vaatimisesta.

Kokoomuksen ehdokkaalla Alexander Stubbilla ei ollut viime vuonna tuloja Suomessa. Hän asui Italiassa.

Ei mahiksia pressaksi, pohdittiin Esson baarissa. "Liian snobi" eräs ohikulkeva runsaasti tatuoitu nuorehko naishenkilö totesi.

Trump murskasi ratkaisevissa gallupeissa – demokraateilla on massiivinen ongelma nimeltä Joe Biden

The New York Times ja Sienna College tekivät gallupin Donald Trumpin ja Joe Bidenin suosiosta vaa'ankieliosavaltioissa. Biden hävisi Trumpille viidessä kuudesta osavaltiosta.

Jos presidentinvaalit pidettäisiin nyt, vastaajista 48 prosenttia äänestäisi Trumpia, 44 prosenttia Bidenia.

Kyse ei ole siitä, että amerikkalaiset erityisesti haluaisivat presidentikseen monessa liemessä keitetyn, oikeusjutusta toiseen poukkoilevan Donald Trumpin. Kyse on siitä, että demokraattien Joe Biden halutaan Valkoisesta talosta pois.

Näistä syistä Suomen ja USA:n uusi sopimus on peri­aatteellisesti niin merkittävä

Suomi ja Yhdysvallat ovat solmimassa puolustus­yhteis­työ­sopimuksen, joka on suuri askel Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Nato-jäsenyyden ohella. Mitä sopimus tarkoittaa ja miksi se on periaatteellisesti tärkeä?

Sopimus on ikään kuin Nato-jäsenyyttä täydentävä askel.

Ageing Better
Kuva: Specna Arms

Sen on tarkoitus mahdollistaa suurimman liittolaisen, Yhdysvaltojen, mahdollisimman saumaton toiminta Suomessa, materiaalien ennakkovarastointi ja sujuva yhteistyö esimerkiksi maahantuloon tai verotukseen liittyvissä käytännön asioissa. Sopimuksessa Yhdysvaltojen käyttöön osoitetaan alueita, joille yhteistyö keskittyy.

Keskeistä on, että Yhdysvaltain joukot pääsevät maahan sujuvasti ilman merkittävää byrokratiaa kaikissa turvallisuustilanteissa, ja toimintatavat ovat olemassa.

Israel pommittaa sairaaloiden ympäristöä

Grafiikka näyttää, millaisen rakennelman Israel väittää Hamasin rakentaneen sairaalan alle

31.10.2023

Israelin mukaan Gazan suurimman sairaalan alla on viisi Hamasin iskuissa käytettävää rakennelmaa. Palestiinalaislähteet kertovat iskuista sairaala-alueille.

ISRAEL on jatkanut terroristijärjestö Hamasin kohteiden vastaisia kovia iskujaan. Israel kertoi maanantaina iskeneensä edellisen vuorokauden aikana yli 600 kohteeseen, kertoo AFP. Tätä edeltäneen vuorokauden määräksi on kerrottu 450 iskua.

Palestiinalaisten media- ja avustuslähteiden mukaan Israel on tehnyt iskuja kahden Gazan kaupungissa sijaitsevan sairaalan, al-Qudsin ja al-Shifan, läheisyyteen. AFP:n kuuleman tiedon mukaan turkkilaisten rahoittama syöpäkeskus olisi vaurioitunut iskusta. Asiasta oli kertonut keskuksen johtaja.

Järjestö julkaisi maanantai-aamuna X-viestipalvelussa (entinen Twitter) videon, jossa järjestön mukaan kuului voimakkaita räjähdyksiä al-Quds-sairaalan alueella. Sunnuntaina järjestö julkaisi videon, jossa näkyi järjestön mukaan pölyn ja savun täyttämä sairaalatila.

The New York Times -lehti kertoo, että Hamasin hallinnon tiedottaja kiisti jyrkästi Israelin väitteet al-Shifan sairaalasta Hamasin piilopaikkana.

SUOMI ÄÄNESTI YK:N YLEISKOKOUKSESSA VÄÄRIN – SUOMEN TULISI JOHDONMUKAISESTI PUOLUSTAA IHMISOIKEUKSIA JA KANSAINVÄLISTÄ OIKEUTTA

Israelin hyökkäys Gazan kaistalle on jatkunut monta päivää. Vaatimukset tulitauosta ovat yltyneet, kun siviilien tilanne on pahentunut entisestään.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo toteaa, että Suomen olisi pitänyt äänestää päätöslauselman puolesta. EU-maista esimerkiksi Espanja, Ranska, Slovenia, Belgia ja Irlanti äänestivät päätöslauselman puolesta, ja niin teki myös Norja.

– Suomen tulisi johdonmukaisesti puolustaa ihmisoikeuksia ja kansainvälistä oikeutta, Saramo linjaa tiedotteessa.

Häkkänen uskoo Israelin kanssa tehtyjen ase­kauppojen toteutuvan sovitusti

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok) mukaan Israelin kanssa käytävällä asekaupalla ”ei ole yhteyttä” Suomen äänestyspäätöksiin esimerkiksi YK:ssa (kuka uskoo).

Puolustusvoimat on hankkinut viime vuosina useita keskeisiä asejärjestelmiä Israelista. Useat hankinnat sisältävät myös optioita lisäostoista.

Yksi merkittävimmistä on huhtikuussa julkistettu kauppa, jossa Suomi ostaa korkeatorjuntaan tarkoitetun ilmatorjuntajärjestelmän, ”Daavidin lingon” (David’s Sling).

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jätti maanantaina kirjallisen kysymyksen, jossa se vaati Suomea lopettamaan aseiden tuonnin Israelista ja puolustusyhteistyön.

Taistelu näkyvyydestä

Sensuroivatko somejätit palestiinalaisten julkaisuja? Savuavaa asetta ei ole, tutkija sanoo.

Useat palestiinalaiset ja heidän tukijansa ovat väittäneet, että yhdysvaltalainen teknologiajätti Meta, joka omistaa muun muassa Facebookin ja Instagramin, sensuroisi heidän julkaisujaan somealustoilla. Onko tämä mahdollista, Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen?

”Viime vuosina eri kansalaisjärjestöjen ja riippumattomien tahojen raporttien perusteella on näyttänyt siltä, että sosiaalisen median alustoilla olisi merkittävää epäsuhtaa siinä, miten palestiinalaista ja israelilaista sisältöä pääsee esiin.

On kuitenkin käytännössä mahdotonta osoittaa varmaksi, että yhtiöt harjoittaisivat tietoista sensuuria, sillä ne ovat piilottaneet algoritminsa ja syyttäneet tapauksista ohjelmavirheitä. Esimerkiksi merkittävä palestiinalainen EyeOnPalestine-tili vedettiin hiljattain Instagramissa alas. Metaa on syytetty sensuurista, mutta Metan mukaan tili on alhaalla, koska joku oli yrittänyt hakkeroitua siihen.

Totta kai firmat yrittävät moderoida myös palestiinalaisia vastaan suunnattua vihapuhetta, mutta moderointi näyttää olevan epätasapainossa.”

Teknologiatalouden, Israelin ja Palestiinan suhde on hyvin moninainen. Israel on yksi maailman johtavista startup- ja teknologiatalouksista, ja se on hyvin houkutteleva investointikohde. Metalla, Googlella, Applella ja muilla Piilaakson suurimmilla teknologiayhtiöllä on merkittäviä sopimusjärjestelyjä Israelin kanssa. Google ja Amazon tarjoavat pilvipalveluita Israelin armeijalle. Monia Israelin kehittämiä teknologioita testataan palestiinalaisalueilla.

Porin kaupunki ei muuttanut kantaansa: Jari Sillanpää saa konsertoida Porissa – Miksi Pori päätyi eri ratkaisuun kuin Turku?

”Meillä ei ole esittää mitään lainopillista tai Porin kaupungin ohjesääntöihin liittyvää perustetta, millä voisimme kieltäytyä vuokraamasta salia Jari Sillanpään konserttia varten”, kaupunki perustelee.

Kommentti: Hyvä päätös.

Jos Israel hyökkäisi Libanoniin, se tarkoittaisi koko Lähi-idän ruuti­tynnyrin räjähtämistä, katsoo tutkija

24.10.2023

Israelin ja Hizbollahin väliset yhteenotot rajalla ovat jatkuneet jo yli kaksi viikkoa. Tutkija Susanne Dahlgrenin mukaan kummatkin osapuolet haluavat välttää täysimittaista sotaa, joka tarkoittaisi koko Lähi-idän ruutitynnyrin räjähtämistä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan rajaseudulla ei ole tullut näin paljon kuolonuhreja sitten vuoden 2006, jolloin puolisotilaallisten Hizbollah-joukkojen ja Israelin välillä käytiin sota.

Beirutissa asuvan Lähi-idän instituutin johtajan Susanne Dahlgrenin mukaan yleinen mielipide Libanonissa on se, että konkurssi­kypsä maa ei missään tapauksessa kestäisi sotaa.

DAHLGREN kuvaa Iranin tukemaa islamistista Hizbollah-puoluetta kuin valtioksi valtion sisällä.

Libanonin valtionhallinto perustuu etnis-uskonnolliseen jakojärjestelmään, jolloin tietyt tehtävät kuuluvat tietylle kansanryhmälle.

Shiialaisia on maan väestöstä yli 30 prosenttia ja monet heistä tukevat Hizbollahia.

Dahlgrenin mukaan Hizbollah on poliittisista puolueista järjestäytynein, ja se pystyy parhaiten tarjoamaan yhteiskunnallisia palveluita kansalaisille.

Kaasuputkirikon syy selvisi: Meren pohjasta löytyi ankkuri – kiinalaisalus kieltäytyi tarkastuksesta

Suomalaisviranomaiset ovat selvittäneet Suomen ja Viron välisen kaasuputken rikkoutumiseen johtaneet tapahtumat. Sukeltajat nostivat tiistaina 24. lokakuuta aamuyöllä merestä laivan ankkurin, joka löytyi Suomenlahden pohjaan hautautuneena putken katkeamiskohdan vierestä.

Putkirikkoa tutkiva KRP on myös yrittänyt puhuttaa Hongkongiin rekisteröidyn Newnew Polar Bear -konttialuksen kapteenia tai miehistöä. Alus kulki putken yli juuri samalla hetkellä, kun putki rikkoutui aamuyöllä 8. lokakuuta. Myöhemmin samana yönä katkesi myös putken itäpuolella kulkeva Suomen ja Viron yhdistävä tietoliikennekaapeli. Sama kiinalaislaiva kulki myös sen yli matkalla Pietariin.

MERIKAPTEENI ja ilmakehätieteen väitöskirjatutkija Mikko Heikkilä arvioi HS:lle aiemmin, että Newnew Polarbear -aluksesta puuttuu ankkuri Arkangelissa 22. lokakuuta otetussa kuvassa.

Heikkilän mukaan kaiken hänen osaamisensa ja kokemuksensa mukaan asia ”on ihan selvä”. Hänen mukaansa ei ole mahdollista, että ankkuri olisi voinut vajota pohjaan miehistön huomaamatta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kysyy asekaupoista Israelin kanssa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vaatii Suomelta toimia Gazan tilanteen rauhoittamiseksi.

Israel on kiihdyttänyt hyökkäyksiään Gazan kaistalle sen jälkeen, kun Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta ja tappoi 1 400 ihmistä, joista suurin osa oli siviilejä. Israel on viime päivinä tappanut tuhansia ihmisiä, joista suurin osa on siviilejä. Tapetuista huomattava määrä on lapsia.

– Nyt on välttämätöntä saada nopeasti aikaan tulitauko ja ratkaisu panttivankikriisiin. Suomen on oltava asiassa aloitteellinen ja vaadittava toimia tilanteen ratkaisemiseksi, kansanedustaja Anna Kontula sanoo.

Kontula vaatii, että samalla nostetaan uudelleen keskusteluun myös Suomen puolustusyhteistyö ja lisääntyneet asekaupat Israelin kanssa.

AY-LIIKE MARSSII HALLITUKSEN POLITIIKKAA VASTAAN

Ammattiyhdistysliike on tänä syksynä näyttänyt ja käyttänyt voimaansa. Kuinka paljon tuota voimaa on ja riittääkö se estämään hallituksen suunnittelemat heikennykset työelämään ja sosiaaliturvaan?

Tänä syksynä tunnelmat ammattiyhdistysliikkeen ja hallituksen välillä ovat venyneet kireimmilleen sitten Juha Sipilän (kesk.) porvarihallituksen aikojen.

Työtaisteluiden ensisijaisena tavoitteena on estää hallituksen suunnittelemat heikennykset työelämään ja sosiaaliturvaan. Näitä ovat muun muassa sairauspoissaolojen ensimmäisen päivän säätäminen palkattomaksi, työttömyysturvan lapsikorotusten poistaminen, työntekijän irtisanomisen helpottaminen sekä poliittisten lakkojen rajoittaminen.

Sähkölaskut aiheuttavat yhä useammille maksuhäiriöitä – ”Huolestuttava merkki”

Suomen Asiakastiedon mukaan pelkästään heinä–syyskuussa yli 2 000 henkilöä sai maksuhäiriömerkinnän maksamattomasta sähkölaskusta.

”Maksuhäiriömerkintä tulee aina viiveellä eli pitkän ajan kuluttua varsinaisen laskun eräpäivästä. Viime talven isoja laskuja maksellaan vieläkin, ja osalla kuluttajista saattaa olla myös varsin hintavia kiinteitä sähkösopimuksia”, sanoi Asiakastiedon viestintäpäällikkö Ville Kauppi tiedotteessa.

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι Retkeilyreitistö

Info
Kuva: Vlada