DPK.fi

Mitä Angry Birds mies pelkää?

Angry Birdsin Peter Vesterbacka liikkui Porin illassa peräti kahden nappikorvaisen turvamiehen vanavedessä.

Turvamiehet aukoivat miehelle suurieleisesti reittiä ainakin keskiviikkona Cotton Salsa Factoryn väkijoukossa.

Tyyli ihmetytti – pelkääkö Vesterbacka vihreiden possujen hyökkäystä?

Samaan aikaan ilman turvamiehiä purjehtivat Porissa Tarja Halonen, Olli Rehn ja arkkipiispa Kari Mäkinen. Peterin kannattaisi ehkä ensi vuonna heittää turvamieskaartinsa turhuuksien roviolle.

Angry Birds puisto Porin torilla

Suomi-Areena 2013: Poriin 400 hengen pakolaisleiri

Ensi kesän eli vuoden 2013 Suomi-Areena tarjoaa yleisölle kuunneltavan lisäksi myös uutta katsottavaa ja koettavaa. Suomen Punainen Risti aikoo tehdä 15.–19. heinäkuuta Porissa mittavan satsauksen esitelläkseen kansainvälistä avustustoimintaansa.

SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho kertoi perjantaina Porissa, että suunnitelmissa on tuoda Poriin muun muassa kenttäsairaala ja rakentaa kaupunkiin noin neljänsadan hengen pakolaisleiri.

Laiho huomautti, että Suomen lisäksi vain Saksan ja Norjan Punaiset Ristit pystyvät rakentamaan samanlaisen sairaalan. Suomella on kapasiteettia toimia vaikkapa ydinonnettomuuden varalta.

Soininvaaran lääke eurokriisiin: Palkankorotus saksalaisille

Kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr) vaatii saksalaisille tuntuvia palkankorotuksia euroalueen pelastamiseksi.

Soininvaaran mukaan euromaiden väliset kilpailukykyerot ovat yhteisvaluutta-alueen ongelmien ytimessä, ja erojen lieventämiseksi palkkatasojen pitäisi joustaa.

"Kun valuuttakurssit eivät jousta, niin palkkatasojen pitäisi sopeutua. Ei ainoastaan laskea, vaan esimerkiksi Saksassa pitäisi aivan ehdottomasti nostaa palkkoja", Soininvaara sanoi STT:lle perjantaina.

Soininvaara muistuttaa, että Saksassa reaalipalkat ovat laskeneet vuosituhannen vaihteen jälkeen.

Rehn puolusti laiskasti EU:ta laiskalle yleisölle

Kurk­kuaan myö­ten eu­ro­alueen vel­ka­krii­siä täyn­nä ole­va ylei­sö sai per­jan­tai­na ti­lai­suu­den pur­kaa tun­to­jaan Eu­roo­pan ko­mis­sion va­ra­pu­heen­joh­ta­jan Ol­li Reh­nin ky­se­ly­tun­nil­la Po­ris­sa Suo­miA­ree­na-ta­pah­tu­mas­sa.

Ri­paus säh­köä syn­tyi, kun Rehn ker­toi sii­tä, kuin­ka Bri­tan­nian pää­mi­nis­te­ri Wins­ton Churc­hill toi­vot­ti Jo­sef Sta­li­nil­le me­nes­tys­tä, kun Neu­vos­to­liit­to oli aloit­ta­nut suur­hyök­käyk­sen Suo­men val­loit­ta­mi­sek­si ke­sä­kuus­sa 1944.

Kännykkä päätyy varkaalle yhä useammin

Matkapuhelinvarkaudet lisääntyvät Suomessa selvästi.

Pelkästään Helsingissä kännyköitä varastettiin viime vuonna yli 40 prosenttia enemmän kuin muutama vuosi sitten.

Poliisin mukaan monen rikoksen takana ovat ulkomaalaiset ammattitaskuvarkaat. Ihmisiltä toivotaankin tarkkuutta.

Lisäksi jokaisen kännykänomistajan kannattaisi kirjoittaa muistiin laitteensa IMEI-sarjanumero. Sen avulla puhelimen käyttö voidaan estää useiden maiden kännykkäverkossa.

Eduskunta hyväksyi osallistumisen Espanjan lainaohjelmaan

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 109-73. Poissa oli 17 edustajaa, tyhjää ei äänestänyt kukaan.

Epäluottamuslausetta olivat esittäneet perussuomalaisten Timo Soini, keskustan Juha Sipilä ja vasenryhmän Markus Mustajärvi.

Pori Jazz luotti naisenergiaan

Torstain pääesiintyjänä illan upeasti päättänyt Emeli Sandé lauloi settinsä lopuksi Bob Marleyn No Woman No Cry -kappaleen kuin viestinä Pori Jazzin väistyvälle toimitusjohtajalle Katja Leppäkoskelle. Musiikkitalon johtoon siirtyvä Leppäkoski vakuutti ennen pääesiintyjän lavalle nousua olevansa ylpeä tämänvuotisen tapahtuman poikkeuksellisen vahvasta naiskattauksesta. Ohjelmassa on monta 2000-luvulla uransa aloittanutta ja vielä varsin vihreää artistia.

Vasta yhden albumin julkaissut Emeli Sandé oli kuitenkin nappivalinta aurinkoisen illan kruunaajaksi. Sandella ei ole pelkästään upea kampaus vaan myös upea ääni ja sympaattisen karismaattinen lavaolemus. Sandéssa ei ole ripaustakaan Amy Winehousen rappioromantiikasta, muttei toisaalta myöskään Adelen naapurintyttömäisyydestä.

Prinssi Charlesin aamiaisleipä myytiin huutokaupassa

Lontoolaisessa huutokaupassa oli torstaina kaupan osa kuninkaallisesta aamiaisesta. Huudettavana oli nimittäin paahtoleipäviipale, jonka prinssi Charles jätti syömättä hääpäivänsä aamuna vuonna 1981. Tuona päivänä hän avioitui prinsessa Dianan kanssa.

Suomi tukee Espanjan pankkeja, jotta Santander voi jatkossakin...

Tarjota MTV3:n mainostauoilla halpoja kulutusluottoja yli varojen elämiseen. Petteri Järvinen Twitterissä.

Espanjan vakuusjärjestelyistä syntyi sopu

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen sanoo, että Suomi ja Espanja ovat päässeet sopuun Espanjan vakuuksista. Hänen mukaansa myös muut euromaat ovat jo hyväksyneet vakuusmallin. Sen pohjana on ollut Suomen ja Kreikan välinen sopimus vakuuksista.

Urpilaisen mukaan neuvottelut etenivät koko ajan rakenteellisessa hengessä.

Koko ajan on ollut hyvin ratkaisunhaluinen ilmapiiri, Urpilainen kiittelee.

Suomi on pitänyt vakuuksia ehtona sille, että voisimme osallistua Espanjalle myönnettäviin lainoihin sen pankki- ja rahoitusjärjestelmän tukemiseksi.

Vakuusjärjestelyssä toimitaan samalla tavavalla kuin Kreikan kanssa. Espanjan talletussuojarahasto antaa Suomelle käteisvakuuden, joka on suuruudeltaa 40 prosenttia Suomen maksaman tuen suuruudesta. Tarkka Espanjan tuen määrä ei Urpilaisen mukaan ole vielä tiedossa, mutta maksimissaan Suomen maksama tuki on noin 2 miljardia. Vakuuden kokonaissummaksi tulisi tällöin noin 769,9 miljoonaa euroa.

Taloustieteilijöiden enemmistö ei kannata Suomen eroa eurosta

Suomen ei pitäisi irtautua yhteisvaluutta eurosta, arvioi selvä enemmistö Helsingin Sanomien tekemään kyselyyn vastanneista ekonomisteista.

Helsingin Sanomat teki viime viikolla kyselyn, jossa muun muassa kysyttiin, pitäisikö Suomen irtautua eurosta.

Kysymykseen vastasi "ei" 18 kyselyyn osallistuneista 23 taloustieteilijästä. Kolme vastaajaa kannatti eroamista, ja kaksi valitsi en osaa sanoa -vaihtoehdon.

Suomen eurojäsenyyden jatkumista kannattavien perustelut vaihtelivat. He viittasivat muun muassa jäsenyyden poliittiseen ulottuvuuteen, mahdollisen eron suuriin kustannuksiin sekä siihen, että markka olisi pieni valuutta maailmantaloudessa.

"Euroalueen hajoamisen poliittinen hinta on niin suuri, että sitä vältetään tarvittaessa radikaaleillakin keinoilla", akatemiatutkija Tuomas Pekkarinen sanoo.

Microsoft aloittaa oman uutispalvelun

Ohjelmistoyritys Microsoft aikoo aloittaa oman nettiuutispalvelun ja lopettaa yhteistyönsä NBC Newsin kanssa. Yhtiöt ilmoittivat asiasta sunnuntaina.

Microsoft ilmoitti vetäytyvänsä yhtiöiden yhteisestä uutispalvelusta MSNBC:stä.

Johtaja Bob Visse MSN.comista vahvistaa, että yhtiö on aloittanut ihmisten palkkaamisen uutta uutispalvelua varten. Palvelun on määrä aloittaa toimintansa vielä tämän vuoden aikana.

Nokiassa ollaan runollisia

Elopin palkkaama ja suitsuttama "huippujohtaja" sai lähteä vain 1,5 vuoden jälkeen
Nokian uuden hallituksen pinna on lyhyt. Toimitusjohtaja Stephen Elopin ensimmäinen huippurekryytti sai potkut vain vajaan puolentoista vuoden pestin jälkeen.

Nokia ilmaisee potkut niin runollisesti, että Eino Leinokin olisi kateellinen. Nokian markkinoinnista vastannut johtokunnan jäsen Jerri Devard jättää Nokian kesäkuun lopussa ”jatkaakseen uusien mahdollisuuksien parissa Nokian ulkopuolella”.

Googlen pitää torjua haittaohjelmat sovelluskaupastaan nopeammin

Google Play -palveluun on saatu taas ujutettua haittaohjelmia, kertoi F-Secure tällä viikolla. Yhtiö syyttää Googlea kapeakatseisuudesta ja reaktionopeudesta – yhtä torpattua haittaohjelmaa kohti jää huomiotta useita samanlaisia kopiosovelluksia.

F-Securen mukaan Googlen Android Security -yksikkö löytää yleensä jonkin version haittaohjelmasta nopeasti – tässä tapauksessa Dropdialer-niminen sovellus oli naamioitu Super Mario Bros- ja GTA 3: Stone City -peleiksi – mutta se jättää tarkistamatta, löytyykö samaa ohjelmaa myös muilla huijaritileillä.

Paikallisten rankkasateiden ja tulvien kesä?

Sataa

Suomen ympäristökeskuksen mukaan sateiset ja viileät säät ovat laskeneet sisävesien lämpötiloja parilla asteella (13.7.). Meille on totta vie jumiutunut aika isovetinen, joskaan ei kylmä, suursäätila: vettä on tullut monin paikoin kuin Esterin sieltä. Pete jo kirjoittikin tästä edelleen pintansa pitävästä koko luoteista Eurooppaa otteessaan pitävästä ilmakehän rakenteesta.

Välitön seuraus rankkasateista ovat tulvat. Siis myös oikeat luonnon jokien tulvat, eivätkä ainoastaan äkilliset isot lätäköt asfaltoiduissa kadunkulmissa. Äkillisimmät tulvat syntyvät jokiin, joiden valunta-alue on pieni, mutta tämän alueen sisälle saattuvat sitten juuri ne rankimmat kuurosateet. Sitten itse joki on vielä mahdollisimman matala ja keskimääräisvirtaama vähäistä. Vesistössä ei myöskään ole järviä tai soita, jotka hidastaisivat veden virtausta kriittisille paikoille.

Sään suhteen kansalaistaito on osin pahoin rapautunutta: uusavuttomat ihmiset selvästkin vilkaisevat yhden kerran jotain pilvi-aurinko -symbolia jossain nettituotteessa, jonka ominaisuuksista ei ole ajatustakaan ottaa selvää, ja tekevät sitten ties mitä päätöksiä, vaikka säästä voisi olla selvillä ihan toisella tasolla. Entäs nämä vesistöt, jotka ovat monella tapaa oleellisia kuljettaessaan satanutta vettä siinä missä peltojen ravinteitakin pois, lopulta mereen? Tunnetko kotikyläsi, -maakuntasi, kesämökkiseutusi tai ylipäätään Suomen vesistöt, niiden valunta-alueet, mihin mereen ne vetensä laskevat jne.?

Tämä polttava kasvi voi pilata talosi arvon

Haittakasvi leviää Suomessa kovalla vauhdilla.
Puutarhoista luontoon levinnyt jättiputki aiheuttaa pahoja allergiaoireita ja valtaa alaa muilta kasveilta. Haittakasvin hävittäminen onkin jo kovassa vauhdissa.

Lylyisten kartanolla Lohjalla jättiputkia on ollut runsaasti.

Kollegani kanssa olemme ensin pistäneet putkia viikatteella matalaksi ja sitten myrkyttäneet putket, kertoo kartanoemäntänä työskentelevä Taina Kivikoski-Kauppinen.

Vielä muutama vuosi sitten kartanolla oli hälyttävän paljon jättiputkia. Sitkeän torjunnan tuloksena tilanne on nyt parempi.

Aikoinaan valtavalehtisiä jättiputkia siirrettiin rajan taakse Karjalan puolelle rehukasveiksi. Jättiputki ei kuitenkaan kelvannut rehuksi, minkä jälkeen siitä kiinnostuttiin koristekasvina.

Vasta paljon myöhemmin ymmärrettiin jättiputken vaarat.

Kerjäläiset kuriin

Olen kiukkuinen kerjäläisille, joiden röyhkeys vain kasvaa. Ne häiritsevät elämääni päivittäin. Ne eivät millään usko, kun ilmoitan, etten suostu antamaan heille rahaa. Monen kerjäläisen takana on järjestö, joka organisoi heidän työnsä ja kerää suurimman osan rahoista itselleen.

Pahimpia ovat teleyhtiöiden kerjäläiset, jotka yrittävät saada minut muuttamaan kännykkäni operaattoria. Mikään ei vakuuta, että tarjous olisi edullisempi kuin nykyinen liittymä. Teleyhtiöiden kerjäläisistä ei meinaa päästä millään eroon.

Huumejengeille rahaa kerjäävät ovat naamioineet puuhansa lehden myynniksi. Pitäisi ostaa lehti, joka maksaa 20 euroa. Koulukiusattujen puolesta kerjätään rahaa, jonka tarkoitus jää epäselväksi. Loppuuko kiusaus rahalla? Omalta kouluajalta on jäänyt mieleen, että monet tytöt olivat loukkaantuneita, kun heitä ei kiusattu.

Vanhan ylioppilastalon tai rautatieaseman ohi ei pääse ilman, että feissarit käyvät kimppuun kerjuulistoineen. Greenpeace, WWF tai Amnesty eivät päästä helposti otteestaan. Erityisesti Greenpeacen edustajille ilmoitan, etten tue rikollisjärjestöjä, huijareita enkä huligaaneja.

Satakunnassa maan kovimmat grilliruuan syöjät

46 prosenttia varsinaissuomalaisten ja satakuntalaisten omakotitalojen asukkaista viettää kesäaikaan pihallaan useita tunteja päivässä, kertoo TNS Gallupin tekemä tutkimus. Pihoilla sihisee rutkasti grilliherkkuja, sillä seudun asukkaat ovat maan kovimpia grilliruoan syöjiä; 18 prosenttia vastaajista pistää kesäaikaan grilliherkkuja poskeensa miltei päivittäin – omakotitaloissa asuvista jopa joka neljäs.

Seudun miehet kertovat, että heidän lempipuuhaansa on grillin äärellä patsastelu: 22 prosenttia seudun omakotitaloissa ja rivitaloissa majailevista miehistä valitsee grillailun lempitavakseen viettää kesäpäivää kotosalla. Varsinaissuomalaisten ja satakuntalaisten omakoti- ja rivitalojen naispuoliset asukkaat taas viettävät kesäpäivän kotona mieluiten rennoissa merkeissä – 41 prosenttia nauttii suvesta mieluiten perheen tai ystävien kanssa istuskellen rauhassa pihalla tai terassilla.

Katainen: Tilanne eurokriisissä erittäin vaarallinen

Pää­mi­nis­te­ri Jyr­ki Ka­tai­sen (kok) mu­kaan eu­ro­krii­sis­sä ele­tään nyt erit­täin kriit­ti­siä het­kiä. "­Tä­mä on vaa­ral­li­nen ti­lan­ne, erit­täin vaa­ral­li­nen", Ka­tai­nen sa­noo. Hän ar­vioi, et­tä ti­lan­ne oli vii­mek­si näin vai­kea tou­ko­kuus­sa 2010.

Sil­loin Kreik­ka esi­mer­kik­si oli en­sim­mäi­sen ker­ran lä­hel­lä ro­mah­dus­ta. Tuol­loin eu­ro­mi­nis­te­rit hä­tä­ko­kouk­ses­saan päät­ti­vät vä­li­ai­kai­sen va­kaus­vä­li­neen ERVV:n pe­rus­ta­mi­ses­ta. "­Sil­loin oli to­taa­li­ka­tast­ro­fin vaa­ra hir­mui­nen. Ja sem­moi­nen on ti­lan­ne nyt­kin." Ka­tai­nen kom­men­toi tiis­tai­na eu­ro­krii­siä Hel­sin­gin Sa­no­mil­le pu­he­li­mit­se ke­sä­lo­mal­taan.

Eu­ro­mai­den joh­ta­jat päät­ti­vät pa­ri viik­koa sit­ten Es­pan­jan tu­ke­mi­ses­ta ja muun muas­sa pank­ki­unio­nin pe­rus­ta­mi­ses­ta. Pää­tök­set toi­vat mark­ki­noi­den pai­nees­ta kui­ten­kin vain het­ken hen­gäh­dys­tauon. Es­pan­jan val­tion­lai­no­jen ris­ki­li­sät ovat taas täl­lä vii­kol­la ki­vun­neet yli kriit­ti­se­nä pi­de­tyn ta­son.

Ka­tai­sen mu­kaan ti­lan­teen kär­jis­ty­mi­ses­tä ker­too se­kin, et­tä eu­ro­päät­tä­jil­lä al­ka­vat ol­la tun­teet pin­nas­sa. "Al­kaa tul­la rii­taa yh­des­tä jos toi­ses­ta­kin asias­ta.

Syy­nä on se, et­tä mo­nia pää­tök­sen­te­ki­jöi­tä ai­dos­ti pe­lot­taa", Ka­tai­nen sa­noo. Ita­lian pää­mi­nis­te­ri Ma­rio Mon­ti rai­vos­tui vii­kon­lop­pu­na "­poh­joi­sen eu­ro­mail­le" ja eri­tyi­ses­ti Suo­mel­le, kun val­tio­va­rain­mi­nis­te­ri Jut­ta Ur­pi­lai­sen (sd) tul­kit­tiin leh­ti­haas­tat­te­lus­sa uhan­neen Suo­men erol­la eu­ros­ta.

Ur­pi­lai­nen sa­noi haas­tat­te­lus­sa Suo­men si­tou­tu­neen eu­roon, mut­ta ker­toi hal­li­tuk­sen käy­vän lä­pi kaik­kia vaih­to­eh­to­ja ja myös eu­ros­ta eroa­mi­sen seu­rauk­sia.

Timo Soini alkaa olla vaara maailmantaloudelle!

Yhdysvaltalainen talouslehti Business Insider on nostanut perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin listalleen, joka luettelee maailmantaloudelle vaarallisia ihmisiä. Soini on nostettu kolmentoista poliitikon ja mediavaikuttajan listalla sijalle 7.

Lehden mukaan Soini on yksi Euroopan suurimmista euroskeptikoista ja vaikuttaa puolueineen merkittävästi Suomen suhtautumiseen velkakriisistä kärsivien euromaiden tukipaketteihin.

Enkeli-Elisan tarina poliisitutkintaan

Poliisi selvittää Enkeli-Elisan tarinan taustat. Kirjailija hämmästyi virkavallan puuttumisesta asiaan.
Harrastajakirjailija Minttu Vettenterä kertoo olevansa hämmentynyt siitä, että poliisi selvittää Enkeli-Elisan tarinan taustat.

Erikoiselle tuntuu, että tähän on menty. Minulle itselleni poliisi ei ole tästä mitään ilmoittanut, olen lukenut asiasta vain uutissivuilta. Niiden tietojen mukaan poliisilla ei ole mitään rikosta, mitä selvitellään eikä heillä ole mitään tiettyjä syytekohtia, mitä he haluaisivat selvittää. Kummeksuttaa suuresti.

Rikoskomisario Ari Turunen kertoi Helsingin Sanomien verkkosivuilla, että poliisi aikoo kuulla ihmisiä ja ratkaisee sen jälkeen, onko tapauksessa syytä epäillä rikosta.

JSN:n Uimonen: "Enkeli-Elisan tausta olisi pitänyt selvittää paremmin"

Median olisi pitänyt olla tarkempi Enkeli-Elisaa koskevassa uutisoinnissa, koska tapauksen todenperäisyyttä ei ole varmennettu, sanoo Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen.
Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, onko Elisan tarina totta vai ei.

Jos totuus on kyseenalainen, median pitäisi myös kertoa se lukijalle, Uimonen sanoo.

Vaikka kiusaamisesta puhuminen on Uimosen mukaan tärkeää, Elisan tarinan todenperäisyys ei ole yhdentekevä asia.

Tiedotusvälineellä ei ole arvokkaampaa pääomaa kuin se, että siihen voi luottaa.

MTV 3 saanut huomautuksen liiallisesta mainonnasta

Vihdoinkin viestintävirasto on puuttunut asiaan.

TV:n katsojat ovat jo pitkään ihmetelleet tolkutonta mainostamista MTV 3:n kanavilla. Elokuvien seuranta on lähes mahdotonta vartin välein pukkaavista mainoskatkoista.

Monet ovatkin siirtyneet nauhoittamaan elokuvat ja mainoskatkon kohdalla hyppäävät 10 minuuttia tai jopa enemmän eteenpäin. Tolkuttomalla mainostamisella MTV3 tekee itselleen karhunpalveluksen.

Selvityksen mukaan MTV3 lähettää jopa yhdeksän kertaa kymmenestä mainoksia lain sallimaa enemmän. Muista tutkituista kanavista TV5:llä oli liikaa mainoksia 86 prosenttia ja Nelosella 69 prosenttia.

Osapuolet ovat erimielisiä niin sanotuista mustista sekunneista, joilla tarkoitetaan mainosten välillä näkyviä lyhyitä pimennyksiä.

Tv-yhtiöiden mukaan mustat sekunnit eivät ole mainoksia kun taas Viestintäviraston mielestä mustien sekuntien tehtävä on erottaa mainokset toisistaan, joten se laskee ne mainosaikaan.


Puolesta sekunnista sekuntiin kestävien mustien hetkien tulkintaa käsitellään tällä hetkellä hallinto-oikeudessa.

Ota kantaa
Ilta-Sanomien kysely

Mikä on musta läiskä kadulla?

Se on Batman, joka on hypännyt pilvenpiirtäjän katolta, muttei ole pystynyt laskeutumaan.

Näin vitsikkäästi voidaan tiivistää brittiläisen Leicesterin yliopiston tutkimus Batmanin lentokyvystä. Asiaa selvitettiin tutkimuksessa, jonka nimi on Putoavan Batmanin lentorata.

Tutkimuksessa otettiin huomioon lepakkomiehen jäykkä viitta, jonka leveys on viitisen metriä. Tutkimusryhmän mukaan Batman leijailisi 350 metrin päähän, jos hän hyppäisi 150 metrin korkuisesta pilvenpiirtäjästä.

Samalla nopeus kasvaisi yli 100 kilometriin tunnissa, jolloin laskeutuminen on mahdotonta. Batmanista ei jäisi jäljelle kuin sureva Robin.

Nokia-johtaja: "Ensi keväänä ongelmamme ovat jo unohtuneet"

"Ensi keväänä ihmiset eivät enää puhu ongelmista, joita Nokialla on nyt", sanoo Nokian sovelluskehittäsuhteista vastaava johtaja Richard Kerris Tech Crunchin haastattelussa. Se ei tarkoita, että seuraavat kuukaudet eivät olisi yhtiölle vaikeita, mutta Kerris on luottavainen yhtiön selviytymisestä.

Kerris liittyi Nokiaan vasta muutama kuukausi sitten. Hän on työskennellys aiemmin Applella Steve Jobsin alaisuudessa, HP:lla ja Lucasfilmillä teknologiajohtajana. Kerrisin mukaan hän ei ollut aluksi kovin innoissaan siirtymässä Nokialle - ennen kuin toimitusjohtaja Stephen Elop oli itse yhteydessä ja taivutteli. Lopulta pään käänsi Lumia-puhelimen prototyyppien näkeminen...

Tämä uutinen kannattaa painaa mieleen, siis keväällä 2013, ainakaan uskoa Kerrisiltä ei puutu.

Venäläisviestimet: Laiminlyönnit suurtulvien takana

Venäläiset viestimet katsovat, että paikallisviranomaisten laiminlyönnit ja haluttomuus oppia aiemmista onnettomuuksista ovat syynä viime päivien tuhotulviin, joissa on kuollut yli 170 ihmistä.

Viranomaiset ovat yksimielisesti panneet syyn poikkeuksellisten rankkasateiden piikkiin.

Sekä hallituksen linjoilla olevat että opposition lehdet ovat kuitenkin etsineet syytä muualta.

"Krymskin tragedia oli täydellinen esimerkki siitä, mihin huolimattomuus ja katteeton toiveikkuus johtavat", kirjoitti Kremliä tukeva Izvestija.

Vaarallisia sähkölaitteita kaupan ennätyspaljon

Vaarallisia tuotteita on tänä vuonna löytynyt suomalaisista kaupoista ennätyksellisen paljon. Tuoteturvallisuudesta vastaava Tukes on asettanut kieltoja tänä vuonna jo 197 tuotteelle, kun koko viime vuonna niitä jäi haaviin 187.

Tasaisella vauhdilla määrä on siis yli kaksinkertaistumassa, vaikka jo viime vuonna vaarallisen kelvotonta tavaraa löytyi Suomesta ennätyksellisen paljon.

Päivi Räsänen kieltäisi seksin mutta sallii kerjäämisen

Vonkaamalla saa hankkia seksiä, mutta siitä ei saa tarjota "kahvirahaa".

Kauppojen nurkilla saa käsiojossa ruinata rahaa ja varsinkin jos on ns. kerjäläinen, eikä suomen kansalainen.

Kuka rohkea suomalainen on ensimmäinen joka menee seisomaan näiden "oikeiden" kerjäläisten viereen luikauttamaan idols biisin. Voisi veikata idolsin hatun täyttyvän nopeammin.

Sisäasiainministeri (kd) Päivi Räsänen on taas saanut kommentoijien ajatukset liikkeelle.

Influenssa rokotteiden suoja heikko

Viime talvena annetuista influenssarokotteista alle puolet antoi täydellisen suojan, kertoo Yle Uutiset. Rokotteen virusantigeenit eivät tehonneet odotetusti vallalla oleviin viruskantoihin.

Ylen mukaan arviolta 65 prosenttia rokotteen saaneista ei saanut täydellistää suojaa influenssaa vastaan, mikä näkyi etenkin iäkkäiden sairastamisessa.

Puhelimen ostaja ei tyydy pelkkiin matopeleihin

Uutta puhelinta ostava kuluttaja arvostaa puhelimen toimivuutta ja siihen saatavia lisäpalveluita, appseja. Puhelin ei ole enää pelkkä soittoväline, vaan monipuolinen tietokone, päivittäisten asioiden hoitoon. Laadukkaammilla älypuhelimilla kuvataan HD-videoita, still kuvia, jotka voi editoida puhelimeen asennetulla apsilla ja vaikka siirtää heti YouTubeen.

Jotkin puhelinvalmistajat yrittävät vielä kilpailla puhelimiensa ohuudella, valistunut kuluttaja ei siihen loukkuun putoa. Ohuudellakin on rajansa, ominaisuuksista pitää karsia, eikä siihen saa rakennettua tarkentavaa kameraa, joka on oleellinen ominaisuus hyvien videoiden ja still kuvien saamiseksi.

Vaikka älypuhelimia myydään jo muutamalla satasella, se ei välttämättä tarkoita muuta kuin että voit soittaa perinteisiä puheluita, lisäpalveluiden saaminen voi olla vaikeaa, tai ne eivät toimi.

Entisistä Nokian työntekijöistä koostuva ryhmä on perustanut Jolla-nimisen yrityksen, joka kehittää omaa älypuhelinta.

MeeGo-järjestelmällä toimivaa puhelinta kehittää samoja henkilöitä, jotka ovat työskennelleet Nokialla N9-älypuhelimen parissa. N9 toimii MeeGolla.

50 henkisestä yrityksestä noin puolet on entisiä Nokian työntekijöitä.

Uuden puhelimen luvataan valmistuvan pika-aikataululla, tänä vuonna.

86 vuotta vanha mysteeri Alpeilla ratkesi

Sveitsin jäätiköiden sulaminen on paljastanut 86 vuotta vanhan mysteerin, kertoo Daily Mail.

Ebenerin kolme veljestä Johann, Cletus ja Fidelis lähtivät vuorille maaliskuussa 1926.

Veljeksistä ja heidän oppaastaan ei sittemmin kuultu. Kaksi brittiläistä kiipeilijää törmäsivuorilla pääkalloihin, luihin, kenkiin, kiipeilytarvikkeisiin, kiikareihin ja nahkalompakkoon. Lompakossa oli kuusi Sveitsin frangia.

Oikeuslääketieteen tutkijat ovat vahvistaneet, että jäänteet kuuluvat veljeksille.

Lentokoneet ilman lentäjiä eivät ole enää kaukainen haave

Lentäjätön hävittäjä nousee Britannian ilmatilaan ensi vuonna. Myöhemmin myös matkustajat saattavat päästä vastaaville lennoille.
Daily Mailin mukaan lentokoneet ilman lentäjiä eivät ole enää kaukainen haave. Brittiläinen BAE Systems -yhtiö on paljastanut testaavansa uudenlaisia hävittäjäkoneita ensi vuonna. Mantis-kone voi lentää 24 tuntia ilman ohjaamoa ja ihmisiä sisällään.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, keinoäly voisi korvata hävittäjälentäjät Isossa-Britanniassa.

BAE:n mukaan samaa teknologiaa voitaisiin vielä jonain päivänä käyttää matkustajalennoilla.

Jämi Fly In 7-8.7. 2012 Jämijärvellä, nähtiin koneita ilmassa lentäjineen.

ACTA koetteli nettidemokratiaa

Euroopan parlamentti kaatoi eilen pitkään valmistellun ja nettikäyttäjien kiivaasti vastustaman ACTA-sopimuksen. Tapahtunutta on pidetty esimerkkinä verkkodemokratian voimasta, sillä kansalaisten mielenilmaukset käänsivät lopulta myös poliitikkojen päät.

Mutta oliko ACTAn kaatuminen sittenkään demokratian riemuvoitto -- vai osoittiko se pikemminkin miten helppoa nettiaikana kansaa on vedättää? Uutta on se, että poliitikkojen on pakko mennä kansan perässä. Uutisen perusteella Anneli Jäätteenmäki oli hämmästynyt siitä, miten nopeasti MEPien takki asiassa kääntyi. Lopulta vain keskustan Takkula uskalsi äänestää sopimuksen hyväksymisen puolesta.

Meillä on idealistinen halu uskoa, että netti tekee päätöksenteosta demokraattista ja oikeudenmukaista. Kaikki olettavat saavansa netin kautta oikeaa ja luotettavaa tietoa, jonka perusteella he sitten muodostavat perustellun mielipiteensä. Kukaan ei myönnä olevansa netin johdateltavissa, vaikka juuri siitä on usein kyse. Harva jaksaa kyseenalaistaa netissä vallitsevaa totuutta ja perehtyä itse asiaan.

Eräs aktiivisista vastustajista on ollut vihreiden europarlamentaarikko Satu Hassi, joka blogissaan iloitsee sopimuksen kaatumisesta (ACTA - Kansalaiset osoittivat kaapin paikan). Hassikaan ei yksilöi tarkemmin, mikä sopimuksessa oli niin huonoa, mutta hän ottaa yhden esimerkin: ...sopimukseen liittyneet valtiot sitoutuisivat määräämään teleyhtiöt katkaisemaan nettiyhteyden niiltä, jotka ovat ladanneet tekijänoikeuksien alaisia tiedostoja.

Hassi näkee salakähmäisyyden merkkejä koska neuvotteluilla ei ole ollut julkisia nettisivuja. Paljon on maailmassa salakähmäisyyshankkeita, jos mittarina on nettisivut.

Intiassa jokaiselle ilmaiset lääkkeet

Intia on ilmoittanut tarjoavansa kaikille kansalaisilleen ilmaiset lääkkeet julkisissa terveyskeskuksissa ja sairaaloissa. Valtavaan lääkeohjelmaan on budjetoitu 5,4 miljardia dollaria eli noin 4,3 miljardia euroa ja sen on määrä astua voimaan vuoden lopulla.

Ilmaisesta julkisesta terveydenhuollosta huolimatta Intian valtio uskoo rikkaiden kansalaisten hoidattavan sairauksiaan edelleen etupäässä yksityisissä sairaaloissa. Jopa yli puolet Intian 1,2 miljardista asukkaasta hyötyy kuitenkin ohjelmasta seuraavan viiden vuoden aikana, Intian viranomaiset arvioivat.

Viime vuonna Intia käytti julkiseen terveydenhuoltoon jokaista kansalaistaan kohti keskimäärin 3,6 euroa.

Tapettiinko Jasser Arafat poloniumilla

Edesmenneen palestiinalaisjohtajan Jasser Arafatin tavaroista on löytynyt jälkiä radioaktiivisesta poloniumista, sanotaan sveitsiläisestä instituutista IRA:sta.

Sen tekemien selvitysten mukaan Arafatin tavaroista, kuten vaatteista ja hammasharjasta on löytynyt yllättävän suuria määriä poloniumia.

Instituutin edustaja kuitenkin painotti, etteivät Arafatin potilaskertomuksessa kuvatut oireet ole yhdenmukaisia poloniummyrkytyksen kanssa. Instituutin mukaan ainoa tapa varmistaa asia, on tutkia Arafatin ruumis.

Arafatin leski Suha Arafat onkin vaatinut televisiokanava al-Jazeeran dokumentissa, että Arafatin ruumis täytyy kaivaa haudasta uusia tutkimuksia varten. Al-Jazeeran mukaan instituutti sai tutkimuksia varten tavarat Suha Arafatilta.

Sianlihan tuotanto ei kata kulutusta

Sianlihan tuotanto vajoaa alijäämäiseksi ensimmäisen kerran 50 vuoteen, kun sikakriisi tyhjentää sikaloita pelättyäkin nopeammin.
Tuotanto kutistui alkuvuonna kuusi prosenttia ja samalla kulutus kasvoi kolme prosenttia. Vielä talvella laskuksi povattiin vajaat viisi prosenttia, kertoo toimitusjohtaja Anne Kallinen Elintarviketiedosta.

Analyytikko neuvoo välttämään Talvivaaraa toistaiseksi

Talvivaaran Kaivosakeyhtiön (osake, tiedotteet) aamuinen tuotantopäivitystiedote veti yhtiön osakkeen rajuun laskuun Helsingissä ja Lontoossa. Talvivaara ilmoitti, että kakkoskvartaalin tuotantoennusteen saavuttaminen on epätodennäköistä.

Helsingissä osake oli vajaan tunnin kaupankäynnin jälkeen noin 17 prosentin ja Lontoossa noin 18 prosentin pudotuksessa.

Numis Securitiesin analyytikko Andy Davidson neuvoo tuoreessa raportissaan sijoittajia välttämään Talvivaaran osaketta toistaiseksi.

"Jälleen yksi pettymyskvartaali, jolloin tuotanto laskee edelliskvartaaliin verrattuna jo ennestään kriittisen alhaisilta tasoilta", Davidson sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Talvivaara teki tammi-maaliskuussa liiketappiota 11,4 miljoonaa euroa.

Tutkijat paljastavat, onko Higgsin hiukkanen vihdoin löytynyt

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuslaitoksen Cernin tutkijat kertovat tänään uusia tietoja niin sanotusta Higgsin hiukkasesta. Hiukkanen on tärkeä nykyfysiikalle, sillä sen olemassaolo selittäisi miksi alkeishiukkasilla on massa.

Hiukkanen esiintyy tällä hetkellä vain teoriassa, sillä lähes 50 vuotta jatkuneista tutkimuksista huolimatta sitä ei ole vielä löydetty.

Tärkeytensä vuoksi Higgsin hiukkasta kutsutaan myös jumalhiukkaseksi. Varma havainto Higgsin hiukkasesta vahvistaisi fysiikan vallitsevan eli standardimallin oikeaksi. Mallilla selitetään aineen koostumusta ja ominaisuuksia – ja lopulta maailmankaikkeuden syntyä. Teorian mukaan hiukkanen täyttäisi maailmankaikkeuden valtameren pisaroiden tavoin. Kaikki muut jo tunnetut alkeishiukkaset uisivat siinä – kukin omaan tahtiinsa.

Britannia "valmis torjumaan" siirtolaistulvan kriisimaista

Britannian pääministeri David Cameron on valmis tekemään ”mitä vaan tarvitaan”, suojellakseen Brittein saaria Kreikan tapaisista kriisimaista tulevalta siirtolaistulvalta, mikäli euroalue ajautuu hajaannukseen.

Pääministerin mukaan Britannia on tehnyt kriisimaiden mahdollisesta siirtolaisongelmasta valmiusohjelman.

Cameron kommentoi asiaa esiintyessään parlamentin vaikutusvaltaiselle yhdyskomitealle. Cameronilta kysyttiin, voisivatko siirtolaiset alkaa pitää euron ulkopuolista Britanniaa turvamaana, jos euroalue hajoaa.

Uskon, että lainmukainen kanta on se, että mikäli on epätavallista painetta ja kuormitusta, on mahdollista ryhtyä toimiin siirtolaistulvan torjumiseksi.

Korkman: EU ottanut askeleen liittovaltion suuntaan

Valtiotieteen tohtori Sixten Korkman arvioi, että viime viikon EU-huippukokouksen päätökset ovat yksi askel liittovaltion suuntaan.

"Nyt halutaan luoda vahvan vallan omaava yhteinen pankkivalvoja, mikä on askel ylikansalliseen suuntaan", Korkman sanoo.

Jatkossa voi olla mahdollista, että yhteinen euromaiden valvoja vaatisi vaikkapa ranskalaisen tai italialaisen pankin saneeraamista.

Korkmanin mielestä ylikansallisen pankkiunionin rakentaminen on järkevää. Toimiva unioni voisi taata, ettei valtioita enää tarvitsisi pelastaa yhteisin varoin. Olemassa olisi koneisto, joka rajoittaisi pankkien ongelmien eskaloitumista laajaksi pankkikriisiksi.

Rio ohoi

Nyt puhutaan off the record, lehdistövirkailija muistuttaa toimittajia: jokaiseen suoraan lainaukseen tarvitaan komission lupa. Vessaan ei yksin pääse, vaan turvallisuussyystä lehdistövirkailija vie toimittajat sinne pyynnöstä.

EU:n komission kehityspolitiikkaa käsittelevä lehdistötilaisuus Brysselissä alkaa.

Istumme komission kehityspolitiikan infohuonessa ja mietin, miksi kaikki on näin hankalaa.

Lehdistön toivottaa tervetulleeksi Klaus Rudischhauser, joka on komission kehitys- ja yhteistyöosaston johtaja. Toimittajia on paikalla muun muassa Guardianista, Dagens Nyheteristä ja Frankfurter Rundschausta.

Rudischhauser kertoo, että pelkästään komission kehy-projektissa työskentelee toista tuhatta ihmistä. Rahaa kehittyvien maiden auttamiseen menee yli 11 miljardia euroa vuodessa.

Jos laskee yhteen EU:n ja sen jäsenmaiden yhteisen kehitysavun, summa kattaa noin 60 prosenttia koko maailman kehitysavusta. EU on paljon vartija.

Tilaisuudessa käsitellään Niukkenevat luonnonvarat -raporttia, jonka komissio on tilannut kolmelta think tankiltä, mutta jonka lopputulemia komissio ei allekirjoita etukäteen. Tarkoitus on myös harjoitella Rio+20-kokousta varten.

Mihin on enää uskominen, dinosauruksillakin höyhenpeite

Baijerista löydettiin erittäin hyvin säilynyt höyhenpeitteinen fossiili.
Käsitys dinosaurusten ulkonäöstä muuttuu sitä mukaa, mitä tarkempia fossiililöytöjä tutkijat tekevät.

Proceedings of the National Academy of Sciences –tiedejulkaisussa kirjoitetaan Baijerista löydetystä Sciurumimus albersdoerferi-fossiilista, jolla on höyhenpeite.

Sciurumimus kuuluu theropodeihin, jotka olivat kahdella jalalla kulkevia, pääasiassa lihaa syöviä dinosauruksia. Viime vuosina tutkijat ovat saaneet selville, että theropodeilla oli höyhenpeite. Sitä on tavattu kuitenkin vain coelusauruksiksi luokitelluilla theropodeilla, pienellä eriytyneellä ryhmällä johon kuuluvat esimerkiksi Tyrannosaurus rex ja linnut. Sciurumimus kuitenkin luokitellaan megalosauruksiin. Tutkijat uskovat tämän viittaavan siihen, että muillakin dinosauruksilla on ollut höyhenet.

Kiina painostaa länttä vaikenemaan

Nor­jan en­ti­nen pää­mi­nis­te­ri Kjell Mag­ne Bon­de­vik ei pääs­syt aiem­min ke­sä­kuus­sa Kii­naan, kos­ka maa­ta joh­ta­va kom­mu­nis­ti­nen puo­lue on suut­tu­nut Nor­jal­le.

Brit­ti­mi­nis­te­reil­tä pe­rut­tiin so­vit­tu­ja ta­paa­mi­sia.
Li­säk­si Kii­na on hil­jat­tain pe­ru­nut kor­kea-ar­voi­sen dip­lo­maa­tin vie­rai­lun Bri­tan­niaan ja shang­hai­lai­nen ko­ri­pal­lo­jouk­kue on pe­ru­nut pe­lin­sä Fi­lip­pii­neil­lä.

Kaik­kia näi­tä tuo­rei­ta esi­merk­ki­ta­pauk­sia yh­dis­tää Kii­nan ny­kyi­nen ul­ko­po­li­tiik­ka. Po­liit­ti­sil­la boi­ko­teil­la Kii­na nä­päyt­tää her­käs­ti nii­tä mai­ta, jot­ka toi­mi­vat vas­toin maan etu­ja.
Kii­na ha­luaa län­si­mai­den vai­ke­ne­van muun muas­sa Tii­be­tin ti­lan­tees­ta se­kä maan ih­mi­soi­keus­louk­kauk­sis­ta. Myös Tai­wa­nin so­ti­laal­li­nen tu­ke­mi­nen saa Kii­nan tu­lis­tu­maan.

CANAL+ on jatkossa C More

CANAL+ vaihtaa syksyllä nimeään.

Uusi C More -nimi otetaan käyttöön 4. syyskuuta yhteispohjoismaisesti sekä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa että Tanskassa.

C More -kanavat tulevat tarjoamaan CANAL+:n tapaan laajan valikoiman elokuvien tv-ensi-iltoja, laatusarjoja sekä Suomen tv-markkinan kattavimman huippu-urheilupaketin. Uutena kokonaisuutena ohjelmistossa tullaan näkemään paljon dokumentteja.

Tarkemmin C Moren tulevista sisällöistä tiedotetaan myöhemmin kesällä.

Yhtiöiden tilejä tyhjennetty puhelinliittymiä kaappaamalla

Suo­mes­sa on vii­mei­sen puo­len vuo­den ai­ka­na pyö­ri­nyt eri­koi­nen pe­tos­sar­ja, jos­sa ri­kol­li­set ovat tyh­jen­tä­neet yri­tys­ten ti­le­jä.

Pe­tok­sia ja nii­den yri­tyk­siä on ta­pah­tu­nut Ete­lä- ja Kes­ki-Suo­mes­sa jo yli nel­jä­kym­men­tä.

"On­nis­tu­nei­ta te­ko­ja on al­le kym­me­nen", ker­too ri­kos­ko­mi­sa­rio Heik­ki Mii­lun­poh­ja Kes­ki-Suo­men po­lii­sis­ta.

Saa­liit ovat vaih­del­leet Mii­lun­poh­jan mu­kaan 4 000 eu­ros­ta kym­me­niin tu­han­siin eu­roi­hin.

Rö­tös­sar­ja al­koi vii­me vuo­den lo­pul­la ja tah­ti kiih­tyi lop­pu­ke­vääs­tä.

Pe­tok­set ovat on­nis­tu­neet kek­se­liään me­ka­nis­min avul­la.

En­sim­mäi­sek­si ri­kol­li­set va­lit­se­vat koh­teek­seen yri­tyk­sen, jos­ta he hank­ki­vat tar­vit­ta­via tie­to­ja.

Seu­raa­vak­si he laa­ti­vat te­kais­tun hal­li­tuk­sen ko­kouk­sen pöy­tä­kir­jan, jos­sa pää­te­tään siir­tää ti­lin­käyt­tö­oi­keus hen­ki­löl­le X.

Li­säk­si ros­vot soit­ta­vat te­le­ope­raat­to­ril­le ja il­moit­ta­vat, et­tä hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­jan sim-kort­ti on rik­ki tai ka­don­nut ja liit­ty­mä pi­tää sul­kea.

Sa­mal­la he pyy­tä­vät, et­tä pu­he­lut kään­ne­tään nu­me­roon, jo­ka on oi­keas­ti ri­kol­lis­ten hal­lus­sa.

Pan­kit ovat jou­tu­neet muut­ta­maan käy­tän­tö­jään pe­tos­sar­jan vuok­si, ker­too joh­ta­ja Ris­to Kar­hu­nen Fi­nans­si­alan Kes­kus­lii­tos­ta.

"­Va­ro­toi­mia on jou­dut­tu li­sää­mään ja se hi­das­taa pal­ve­lua. Ra­ho­ja ei vält­tä­mät­tä saa enää nos­tet­tua sa­ma­na päi­vä­nä. On har­mi, et­tä pie­nen ryh­män ta­kia mui­den pal­ve­lu kär­sii", Kar­hu­nen sa­noo.

Hän ih­met­te­lee, mik­si pu­he­lin­liit­ty­män kaap­paa­mi­nen on niin help­poa.

Va­rau­tu­mis­pääl­lik­kö Ka­ri Wir­man Tie­to­lii­ken­teen ja tie­to­tek­nii­kan kes­kus­liit­to Fi­Co­mins­ta ar­vioi, et­tä te­le­ope­raat­to­rei­den täy­tyy kes­kus­tel­la sii­tä, ovat­ko ru­tii­nit koh­dal­laan.

"­Voi ol­la, et­tä jat­kos­sa kaik­kia pal­ve­lui­ta ei ny­kyi­sel­lä ta­val­la voi enää saa­da pu­he­li­mes­sa. Toi­saal­ta on har­mil­lis­ta, jos suu­ren ylei­sön pal­ve­lut heik­ke­ne­vät."

Roger Talermo pohtii Lontoon olympialaisia: "Tämä on riskitekijä numero yksi"

Lontoon olympialaisten käynnistyvät tämän kuun lopussa. Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Roger Talermo sanoo Demokraatille, että kesäkisoista on tullut liian massiivinen juttu.

Hänen ratkaisunsa on jalkapallosta ja jääkiekosta tuttu, jaetaan kisat kahden maan kesken. Olympiahistoriassa kisat on jaettu vain kerran. 1956 kilpailtiin Australian Melbournessa, mutta ratsastuslajit järjestettiin karanteenisyistä Tukholmassa.

Lontoon olympialaiset maksavat noin kahdeksan miljardia euroa. Semmoiseen ei esimerkiksi Suomella ole varaa, Talermo huomauttaa.

Suomi on kuitenkin saanut järjestettäväkseen useita arvokisoja, kenties yksi merkittävä syy sihen on, että Suomi koetaan turvalliseksi maaksi.

Lontoon historia on puolestaan täynnä terroristi-iskuja. Talermon mukaan terroristit haluavat julkisuutta. Olympiakisat, maailman suurin mediatapahtuma, tarjoaisivat iskuille näyttävät puitteet.

Tämä on riskitekijä numero yksi. Lontoossa turvallisuuteen on panostettu hurjasti. Turvallisuus vie kisabudjetista suurimman osan.

Älä syö istukkaa siinä piilee scientologian siemen

Tom Cruisen fanaattinen omistautuminen skientologialle on syy julkkispariskunnan eroon, kertovat Cruisen ja Katie Holmesille läheiset lähteet amerikkalaiselle TMZ-viihdekanavalle
Katie Holmesin kerrotaan hakeneen eroa pääasiassa sen takia, ettei Cruise veisi pariskunnan Suri-tytärtä syvemmälle skientologian salamyhkäisen "kirkon" syövereihin.

Lehden lähteet kertoivat, ettei Holmes ole koskaan ollut yhtä omistautunut skientologialle kuin aviomiehensä, vaikka hänellä onkin yhteyksiä kulttiin.

Suhteen selän katkaisi sisäpiirin mukaan pariskunnan tyttären kasvu ikään, jossa tämän olisi osallistuttava kultin toimintaan vahvemmin.

Amerikkalaisen tieteiskirjailija L. Ron Hubbardin perustama Chuch of Scientology on uskonnollinen liike, joka tekee lihavaa tiliä varakkaiden jäsentensä lahjoituksilla ja jäsenmaksuilla.

Kultti on kuuluisa salamyhkäisyydestään, sillä se ei anna mitään tietoa toiminnastaan sisäpiirin ulkopuolelle ja on jopa uhkaillut toimittajia, jotka ovat yrittäneet raottaa salaisuuksien verhoa.

E-mittariPsychiatry Kills

Yksi kummallisimpia 'uskontoja' on amerikkalaisen Ron Hubbartin perustama Scientologia. Scientologit houkuttelevat ihmisiä kokouksiinsa kadulla tarjoten ilmaista persoonallisuustestiä. Kurssien ja niihin liittyvien auditointien väitetään parantavan itseluottamusta, lisäävän älykkyyttä, opettavan kommunikointia ihmisten kanssa, vapauttavan epävarmuudesta, väsymyksestä ja huonomuistisuudesta, tehostavan opiskelua ja auttavan onnellisuuden saavuttamisessa.

Suurinta kritiikkiä lahko on saanut harjoittamastaan hyväuskoisten jäsentensä manipuloimisesta ja rahastamisesta. Kurssien edetessä auditointien ja kursimateriaalien hinnat nousevat pilviin. Hubbardin hengentuotteista voi joutua maksamaan tuhansia euroja, ja ihmisiä houkutellaan tekemään velkaa, jotta he voisivat maksaa ne. Moni on niiden takia joutunut taloudelliseen ahdinkoon.

Oleellinen osa scientologioppia on Xenun tarina, jota opetetaan vain edistyneille jäsenille. Tarinan mukaan 75 miljoonaa vuotta sitten oli olemassa Galaktinen konfederaatio, johon kuului myös planeetta Maa, silloiselta nimeltään Teegeeack. Planeetoilla oli keskimäärin 178 miljardia asukasta, ja ne olivat vakavasti ylikansoitettuja.

Liiton hallitsija, nimeltään Xenu aiottiin karkottaa vallasta. Hän päätti silloin eliminoida liikaväestön halvaannuttamalla heidät alkoholilla ja glykolilla ja rahtaamalla tuhottavaksi Maahan. Täällä halvaantuneet ihmiset sitten kasattiin tulivuorten ympärille eri puolille planeettaa. Tulivuoret räjäytettiin vetypommeilla jolloin lähes kaikki ihmiset menehtyivät.

Uhrien sielut, joita sanotaan thetalaisiksi, jäivät kuitenkin henkiin. Xenun joukot keräsivät ne ja imivät eri puolilla maailmaa oleville "tyhjiöalueille". Heihin istutettiin sitten paljon virheellistä tietoa jumalasta, paholaisesta, uskonnoista, yms. Tämä manipulointi vei myös thetalaisten identiteetin, jolloin ne kerääntyivät eloonjääneiden ympärille ja ovat meissä yhä kiinni. Ne voidaan poistaa vain skientologisin rituaalein. Lopulta Xenu syöstiin vallasta ja hänet lukittiin 'ikuisella akulla varustettuun voimakenttään', erääseen vuoreen, jonka sijaintiplaneetta on epävarma. Teegeeackista tuli "vankilaplaneetta", mitä se on yhä edelleen. Tosin scientologian mukaan Maahan on useasti hyökännyt avaruusolentojen valloitusarmeijoita.

Vau! Merlene Ottey, 52, taas radalla

Merlene Ottey kilpaili EM-kisoissa lauantaina. Asiassa ei sinänsä ole mitään uutta: Ottey juoksi arvokisoissa ensimmäisen kerran 33 vuotta sitten.

Alun perin jamaikalainen pikajuoksija on vuodesta 2002 edustanut Sloveniaa. Nyt Ottey, 52, juoksi naisten pikaviestin alkuerässä joukkueensa ankkurina.
Slovenia sijoittui erässään kuudenneksi ajalla 44,28 eikä päässyt loppukilpailuun.
Joka tapauksessa Ottely oli koko kisan menestynein urheilija.
Hän keräsi huippuvuosinaan MM-kisoista 14 mitalia, joista kolme kultaa.
Olympiakisoissa hän oli palkintopallilla yhdeksän kertaa, ensimmäisen kerran Moskovan olympiakisoissa 1980. Tuoreimmat olympiamitalit ovat Sydneystä 2000.

Auer oikeudenkäynnit eivät ota loppuakseen siirtyvät vain pykälää ylemmäs

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Anneli Auerin, 47, seitsemäksi vuodeksi vankeuteen muun muassa useista törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, törkeistä raiskauksista, pahoinpitelyistä ja laittomasta uhkauksesta.

Hänen entinen miesystävänsä Jens Rurik Kukka, 49, sai kymmenen vuoden vankeustuomion törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja muista rikoksista.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2007–2009.

Rikossyytteiden mukaan teot kohdistuivat useisiin lapsiin. Oikeus hylkäsi osan rikossyytteistä. Syyttäjät ilmoittivat pian tuomion antamisen jälkeen olevansa osittain tyytymättömiä oikeuden ratkaisuun ja pohtivansa jatkotoimia.

Anneli Auerin ja tämän entisen miesystävän Jens Kukan saamat vankeustuomiot kertovat lajissaan hyvin vakavista rikoksista, arvioi Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti tuomioista äänin 2–1. Vähemmistöön jäänyt tuomari olisi tuominnut Auerin pahoinpitelyistä, muttei seksuaalirikoksista. Kukka oli tuomarin mukaan syyllinen pahoinpitelyyn sekä kolmeen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, muttei pitänyt tekoja törkeinä. Vähemmistöön jäänyt tuomari olisi vapauttanut Auerin ja Kukan, sillä katsoi näiden kärsineen rangaistuksensa jo tutkintavankeutensa aikana.

Iso on tämä näkemysten ero enemmistön ja vähemmistön välillä tässä jutussa, Tolvanen sanoo.

Anneli Auerin asianajaja ilmoitti myöhemmin perjantaina, että Auer valittaa tuomiosta hovioikeuteen. STT:n mukaan myös osin samoista rikoksista tuomittu mies aikoo valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

Käräjäoikeus antoi tuomion perjantaina iltapäivällä. Oikeudenkäynnin asiakirjat on julistettu salaisiksi vuoteen 2072 asti. Uutisointia ja spekulaatioita voidaan siis odottaa vuoteen 2072 asti, materiaalia riittää ja lööppi myy.

Apu numero 26/2012 kirjoittaa: "Anneli Auer on ajojahdin uhri". Anneli Auerilla on kolme ystävätärtä, jotka puolustavat häntä sinnikkäästi. Pietarsaarelainen ekonomi-yrittäjä Anna-Maria Pokela 41, turkulainen lakinainen Niina Berg,38, ja espoolainen koulutussuunnittelija Anne Ojala-Soini, 43, uskovat Auerin syyttömyyteen molemmissa oikeusasteissa.

Auerin ystävättäret Avussa
Melkoisen rohkeita naisia, astua julkisuuden valokeilaan kasvoillaan.

Toimistokoira Aidan kesätyörupeama JustRecruitMe-rekrytointipalvelun toimistolla päättyy.

Villakoiraneidin viimeinen työpäivä on tänään torstaina, jolloin hän päättää kuukauden mittaisen kesätyönsä.

Aida on hoitanut tärkeimmän työtehtävänsä – työhyvinvoinnin luomisen – ensiluokkaisesti.

Toimistollamme on vieraillut usein työntekijöidemme koiria, mutta erityisesti Aidan läsnäolo on ilahduttanut työyhteisöämme – onhan Aida erittäin sosiaalinen koira, jolla riittää rakkautta kaikille. Tulen kirjoittamaan Aidalle erinomaisen työtodistuksen ja antamaan ylistävät suositukset, nauraa JustRecruitMe-palvelun viestintäpäällikkö Paula Narkiniemi.

Aida on työskennellyt viimeisimmän kuukauden ajan avotoimistossa, jossa toimii JustRecruitMe-palvelun lisäksi Speakersforum- ja Eventforum-yritykset. Avotoimiston 20 työntekijää on saanut nauttia Aidan koiramaisesta seurasta työtehtävien lomassa – ja moni onkin hyödyntänyt tämän ainutlaatuisen mahdollisuuden.

Itämeren ympyrämuodostelma maailmanlaajuinen sensaaatio

Ruotsalainen tutkimusryhmä havaitsi muodostelman sattumalta kaikuluotaimella viime vuonna. Tieto löydöstä levisi nopeasti ympäri maailman ja viestimissä alettiin arvuutella, mistä on kyse.

Ufoharrastajien uutis- ja keskustelufoorumeilla viritellään jo tietysti uutispommia Pohjanlahden pohjassa vajaan sadan metrin syvyydessä makaavasta muukalaisaluksesta, mutta jalat kannattaa pitää maassa.

Expressen-lehden haastattelema entinen sukellusveneupseeri, nykyinen aarteenetsijä Anders Autellus, 55, uskoo, että muodostelma on toisen maailmansodan aikainen natsien loukku, jolla on pyritty häiritsemään neuvostoliittolaisten sukellusveneiden matkantekoa.

Kaikkeuden kuumin plasma - 4 biljoonaa astetta!

Amerikkalaisessa hiukkaskiihdyttimessä rikottiin ennätyksiä, kun kokeessa tavoitettiin 250 000 kertaa auringon ydintä kuumempi lämpötila. Tulos kelpuutettiin Guinnessin Ennätystenkirjaan.
New Yorkissa sijaitsevan tutkimuslaitoksen fyysikot saavuttivat uuden merkkipaalun hiukkastieteissä, kun laitoksen lähes neljän kilometrin mittaisessa RHIC-hiukkaskiihdyttimessä (Relativistic Heavy Ion Collider) tehdyssä kokeessa tavoitettiin suurin lämpötila, jonka ihminen on koskaan onnistunut luomaan: 4 biljoonaa eli neljätuhatta miljardia celsiusastetta.

Kokeessa saavutettu lämpötila on peräti 250 000 kertaa suurempi kuin auringon ytimessä.

Hirmuinen tulos mitattiin lähelle valonnopeutta kiihdytettyjen kultaionien törmäyksessä syntyneestä plasmasta, jota on arvioitu esiintyneen luonnossa vain sekunnin miljoonasosan ajan alkuräjähdyksen jälkeen.

Mannio kiskaisi pronssille!

Ari Mannio on voittanut pronssimitalin miesten keihäänheitossa yleisurheilun EM-kisoissa Helsingissä.
Mannion pronssitulos 82,63 syntyi neljännellä heittokierroksella. Hänen toiseksi paras heittonsa kantoi 82,17.

Onhan mitali aina mitali, mutta olisi ollut saumat voittaakin. Näin tänään, Mannio kommentoi Ylelle.

Ei ollut mitään paineita, mutta oli junnumaista hätäilyä ja yliyrittämistä.

Euroopan mestaruuden vei Tshekin Vitezslav Vesely tuloksella 83,73.

Tero Pitkämäki ei yleisön raivokkaasta kannustuksesta huolimatta pystynyt venymään parhaimpaansa - päinvastoin.
Miesten keihäsfinaali jäi Pitkämäen osalta vaivaiseen kolmeen heittoon. Tulos 74.89 jätti vuoden 2007 maailmanmestarin surkeasti 11:nneksi.

Heitoistaan Pitkämäki ei löytänyt mitään hyvää.

Ajauduin aivan liian lähelle viivaa jokaisessa heitossa. Ei niissä mitään hyvää kerrottavaa ole, masentunut mies selitti.

Alkukauden ongelmat putkahtivat esiin juuri väärään aikaan.

Yliyrittämiseksi meni selvästi. Kotikisat eivät näköjään sovi meikäläiselle, Pitkämäki totesi alakuloisena.

Lontoon olympialaiset siintävät orastavasti jo Pitkämäen mielessä. Hänellä ja muilla heittäjillä on aikaa antaa valitsijoille näyttöjä vain 8. heinäkuuta asti.

Keihäskisassa nähtiin lisää draamaa, kun Andreas Thorkildsen jätti stadionin kolmannen kierroksen jälkeen.
Hän tunsi jotain kipua reidessä. En tiedä, onko se kramppi. Hän ei pysty juoksemaan, joten hän joutuu lopettamaan, Thorkildsenin valmentaja Åsmund Martinsen kertoi Ylelle.

Thorkildsen on kilpailussa neljäntenä tuloksella 81,55.

Nokia osti osakkeitaan 19 miljardilla - Suomen teollisuushistorian suurin virhearvio

Nokia osti omia osakkeitaan markkinoilta vuosien 2003–2008 aikana yhteensä 18 683 365 593 eurolla. Rahalla saatiin 1 173 336 200 osaketta, joten osakkeiden keskihinnaksi tulee 15,92 euroa.

Nokian omien osakkeiden ostot ovat näillä näkymin paitsi Suomen teollisuushistorian suurin investointirysäys myös pahin virhearvio.

Nokian internetsivujen mukaan yhtiön ulkona oleva osakemäärä ilman yhtiön hallussa olevia omia osakkeita on 3 710 057 469 kappaletta. Jos omia osakkeita ei olisi hankittu, ulkona olisi 4,88 miljardia osaketta. Mutta olisipa Nokialla kassassakin nuo ostoihin käytetyt 18,7 miljardia enemmän.

1,72 euron osakehinnalla Nokian markkina-arvo on 6,4 miljardia euroa. Jos Nokia ei olisi ostanut omia osakkeitaan vaan pitänyt rahansa kassassa ja kassassa oleva euro arvostettaisiin pörssissä euroksi, Nokian markkina-arvo olisi reilut 25 miljardia. 4,88 miljardille osakkeelle jaettuna se tarkoittaisi noin 5,15 euron osakekurssia.

Voi ajatella, että ne osakkeet, jotka Nokia on ostanut keskimäärin 15,92 eurolla se voisi ostaa nyt 1,72 eurolla. Näin laskettuna Nokian omien osakkeiden ostossa osakkeenomistajien rahaa on lentänyt Keilalahteen 14,20 euroa ostetulta osakkeelta eli yhteensä kuusitoista miljardia euroa.

Sillä rahalla, jonka Nokia käytti muutamana vuotena omien osakkeidensa ostoon, saisi nykykurssilla lähes kolme Nokiaa.

Wirkkala jätti leikin kesken!

Teemu Wirkkala heitti EM-kisojen karsinnassa vain yhden heiton.
Nilkka vahvasti teipattuna heittänyt Wirkkala poistui heittopaikalta ensimmäisen heiton jälkeen. Wirkkalan ensimmäinen heitto oli yliastuttu eikä kantanut kuin noin 70 metriä.

IS:n tietojen mukaan Wirkkala heitti nivelkapseli revenneenä. Vamma oli tullut jo Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla ja ilmeisesti paheni ensimmäisessä heitossa.

Wirkkala pääsi EM-kotikisoihin varamiehenä pikahälytyksellä, kun Antti Ruuskanen sairastui kuumeeseen.

Ilmeisesti tämä oli tiedossa. Miksi ei annettu tilaisuutta nuoremmalle.

Clintonia kiinnosti Marimekko pääministerille riitti puolituntia

Hillary Clinton viihtyi pitkän aikaa Marimekon tehdaskierroksen päätteeksi Marimekon myymälässä Herttoniemessä.
Ulkoministeri Clinton kiersi liikkeessä yhdessä Marimekon toimitusjohtajan Mika Ihamuotilan kanssa. Seurueeseen kuului myös muun muassa suurlähettiläs Bruce Oreck Codey-vaimonsa kanssa.

Hillary Clinton vitsaili ja nauroi kovaäänisesti Ihamuotilan kanssa, ja oli erityisen kiinnostunut Marimekon vaatteista sekä muodin ekologisuudesta.

Jimmy Carter: Yhdysvallat mennyt pitkälle ihmisoikeuksien loukkaamisessa

Ex-presidentti Jimmy Carterin mukaan Yhdysvallat loukkaa terrorisminvastaisessa sodassaan lukuisia YK:n ihmisoikeuksien julistuksen kohtia. Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter suomi ankarasti maansa ihmisoikeuspolitiikkaa The New York Times -lehden sunnuntaina julkaisemassa kirjoituksessa.

Carterin mukaan Yhdysvallat on luopunut roolistaan ihmisoikeuksien edistäjänä. Kansannousujen pyyhkiessä maailmaa Yhdysvaltain pitäisi hänen mukaansa olla vahvistamassa, ei heikentämässä laillisuuden ja oikeudenmukaisuuden periaatteita.

Hillary Clintonin Suomen-vierailun ohjelma

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton viettää Suomessa kiireisen päivän. Kello 11.00 Clinton tapaa presidentti Sauli Niinistön Helsingin Mäntyniemessä. Niinistö pitää tapaamisen jälkeen tiedostustilaisuuden.

Kello 12.15 Clinton tapaa pääministeri Jyrki Kataisen Eduskuntatalossa.

Kello 13.00–14.30 Clinton osallistuu ulkoministeri Erkki Tuomiojan isännöimälle juhlalounaalle. Valtioneuvoston juhlahuoneistossa pidettävän tapaamisen päätteeksi Tuomioja ja Clinton allekirjoittavat Suomen ja Yhdysvaltojen välille neuvotellun tietoturvallisuussopimuksen.

Alkuillasta Clintonin on tarkoitus illallistaa Yhdysvaltain suurlähetystössä. Clintonin Suomen-vierailu loppuu torstaiaamuna. Hänen lentokoneensa on tarkoitus nousta Helsinki-Vantaalta kello 9.30.

Yhdysvaltain itärannikko on suurimpia tulvista kärsijöitä tulevaisuudessa

Yhdysvaltain itärannikko on yksi maailman alueista, joka kärsii pahiten ilmastonmuutoksesta aiheutuvista tulvista seuraavina vuosisatoina, arvioivat tutkijat New Scientist -lehdessä. Arvio vahvistaa jo vuonna 2009 tehtyjä ennusteita.

Yhdysvalloilla on Kiinan jälkeen toiseksi suurimmat hiilidioksidipäästöt maailman valtioista, ja päästöt henkilöä kohden ovat muutamien lähi-idän öljyvaltioiden ohella yhdet maailman suurimmista.

Suurimmiksi ilmastonmuutoksesta kärsijöiksi mainitaan usein köyhät kehitysmaat, mutta parinsadan vuoden päästä Yhdysvaltain itärannikonkin asukkaat voivat olla melkoisessa lirissä. Merenpinta nousee siellä neljä kertaa nopeammin kuin maailmassa keskimäärin.

Mittausdataa vuodesta 1950

Tutkijoiden arvio itärannikon tulvimisesta perustuu vuosien 1950 - 2009 mittausaineistoon merenpinnan korkeudesta. Pohjois-Carolinan Cape Hatterasista Massachusettsin Bostoniin ulottuvalla vyöhykkeellä merenpinta nousi keskimäärin 1,7 millimetriä vuodessa 1900-luvun jälkipuoliskolla. Vuosien 1993 ja 2009 välillä vuosittainen nousu oli 3 millimetrin luokkaa.

Helsinki maksaa uudesta verkkotunnuksesta 150 000 euroa

Helsingin kaupunki hakee omaa .helsinki-verkkotunnustaan, selviää kesäkuussa julkistetusta yleisten ylätason verkkotunnuksien (gtld) hakemuslistasta. Toukokuun lopussa päättyneen hakuprosessin hinta oli 185 000 dollaria, noin 150 000 euroa.

Kaupungin ict-kehityspäällikkö Kari Miskala kertoo, että tällä hetkellä Helsingin kansainvälinen verkkonäkyvyys on heikkoa. Aiemman hel.fi-tunnuksen tunnettuus on melko hyvä kuntalaisten keskuudessa, mutta muille se ei kerro paljon.

”Hyödyt tulevat siitä, että nykyiset alidomainit puretaan ja palvelut saavat loogisen osoitteen. Esimerkiksi osoite sosiaalitoimipiste.helsinki kertoo hyvin mistä palvelusta on kyse”, Miskala sanoo.

Jo nykyiset kustannukset tuntuvia
Miskalan mukaan erilaisia hel.fi-alidomaineja on nyt käytössä yli 200. Jokainen niistä maksaa vuodessa noin parikymmentä euroa, minkä lisäksi kuluja tuottaa haku- ja laskutusprosessi.

Uuden ylätason verkkotunnuksen myötä koko verkkotunnuspolitiikka voidaan rakentaa uusiksi. Nykyinen järjestelmä maksaa verkkotunnuksineen ja ylläpitoineen vuodessa noin 200 000 euroa. Miskala arvioi, että uuden tunnuspolitiikan myötä kustannukset tulevat putoamaan.

Turun kasvitieteellinen puutarha

Suomi Areena

14 - 20.7. 2012

Perjantai 20.7
Tunnelmakuvia, elämänkertoja ja henkilökuvia, tiemaksu vai vero, silmät ristissä kädet ratissa, jumalallinen vai jumalaton eurooppa, käyrät kurkut, grillauskielto ja veneiden tervaus

Suomi Areenan viimeinen 98 tilaisuus päättyi Rillumarei - Rautavaaran lauluihin. Julkkisbongareille viikko oli täydellinen, keskusteluja oli lähes jokaiseen makuun.

Angry Birds leikkipuiston rakentaminen torille oli kaupungilta rohkea veto ja varmasti piristää torielämää.

Angry birds

Angry birds

Nescafe tytöt
Nescafe tytöt kulkivat jättitermoksen kanssa, tarjoten kahvi maistiaisia, ilmaiseksi. Tiesitkö että Nescafe on maailman suosituin kahvi.

Pori Jazz

Pori Jazz

Pori Jazz
Hmm, mitähän se vaimo nyt näki?

Pori Jazz

Torstai 19.7
Se on kyllä vale! -talouskeskustelun ja journalismin yleisemmät hokemat

Raatihuoneenpuisto

Raatihuoneen puistossa purjeen alla, Mikael Jungnerilta kysyttiin oliko SDP:ssä tänään herätty rakkauden sanomaan.

Porin Karhu

Mikael Jungner

Kriisi on pakottanut euroopan uudistumaan tavalla, johon se ei olisi ikinä lähtenyt ilman tätä pakkoa. Pidemmällä aikavälillä tämä kriisi on kohtalon lahja euroopalle, sanoi Jungner.

Jungner kiitti myös kreikkalaisia siitä että hänen asuntolainansa korko on vain 0,75 prosenttia ja hänellä on tuhansia euroja käytettävissä kaikkeen hassuun kuten jalassaan oleviin hassunvärisiin kenkiin.

kansanaani

Porin Puuvilla
Pekka Tsupari toimitusjohtaja suomalaisen työn liittosta liputti suomalaisen kulutuksen puolesta. Esimerkkinä hän kertoi, jos porilainen kuluttaja käyttäisi 25 euroa viikossa ostamalla suomalaisia tuotteita vuoden ajan, se toisi porin alueelle 1200 työpaikkaa. Koko satakunnan alueelle 3200 työpaikkaa. Aika pienillä satsauksilla luotaisiin uusia työpaikkoja.

Keskiviikko 18.7
Millainen on hyvä työntekijä ja työnantaja, Onko Suomella pallo hallussa, Eurooppa hevoskuurin jälkeen, Ahneet sukupolvet - toteutuuko oikeudenmukaisuus?

Siinä joitakin otsikoita keskiviikko päivän keskusteluista. Kello 10 ja 17 väliin mahtui 25 tilaisuutta. Runsaudenpulaa valittivat ihmiset, kaikkiin ei millään ehtinyt ja karsintaa piti suorittaa.

Suomi Areenan järjestäjien kannattaisi tulevia tapahtumia miettiessään pitää mielessä, ei se määrä vaan laatu. Nyt joitakin keskusteluja vaivasi puhujien pitkät tyhjänpäiväiset jaarittelut. Poliittinen pölinä ei jaksa kauan kiinnostaa ja muutaman jalan vaihdon jälkeen kohti seuraavaa tilaisuutta, jos siellä olisi jotain kiinnostavampaa kuultavaa.

Politikointia vähemmän, kulttuuria ja urheilua enemmän, toivoivat keskusteluissa ravaavat. Puhujat pois sisätiloista ja pöytien takaa, yleisön pariin, kahvitarjoilua ja innostava vetäjä niin menestys on taattu.

Lasse Lehtinen ja Tuomas Enbuske
Tohtori kirjailija Lasse Lehtinen ja toimittaja Tuomas Enbuske.

JuhanaVartiainen

Juhana Vartiainen, ylijohtaja, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. Vartiaisen ennuste on että rahoituskriisi ratkaistaan euroopan keskuspankin pontevammalla väliintulolla. Valtiosihteeri Sailas on jäämässä eläkkeelle, mutta "Sailastelun" tulevaisuus on turvattu, Vartiaisen ottaessa paikan.

RaimoSailas
Vartiaisen puheita kuunteli myös valtiosihteeri Raimo Sailas

Henna Virkkunen
Kuntaministeri Henna Virkkunen

Peter Nyman
Uutistenlukija Peter Nyman

Suomi Areena
Professori Heli Hookana oli saanut "kaitsettavakseen" valtiosihteeri Raimo Sailaksen.

Tiistai 17.7
Minne menee suomalainen huippu-urheilu?

Laura Lepistö
EM-kisoissa 2009 kultaa voittanut taitoluistelija Laura Lepistö kertoi urastaan.

Kojonkoski ja Talermo haluavat kaikki, seurojen juniorivalmentajista lähtien miettimään, miten asiat tehdään aina niin, että urheilija on keskiössä. Että muistettaisiin aina, ketä varten työtä tehdään. Tämä sai keskusteluun osallistuneen entisen huippu-urheilijan, taitoluistelijan Laura Lepistön naurahtamaan.

Voi vitsi, mikä älyväläys! Minusta on kyllä aina tuntunut, että olen keskiössä. Tukiverkostoa ei kyllä tuotu tarjottimella, vaan olen itse henkilökohtaisen valmentajani kanssa haalinut kaikki ympärilleni.

Lepistön tukiverkostoon kuuluivat perheen lisäksi mm. manageri, joka hoiti media- ja pr-asiat, sekä mentaalivalmentaja, jonka kanssa käytiin aina kisan jälkeen, miksi meni hyvin tai huonosti.

Jääkiekkon ylikorostunut asema on pilannut suomalaisen urheilun, väitteen esitti aikoinaan Arto Bryggare. Huippu-urheilu johtaja Mika Kojonkoski tyrmää väitteen, toteamalla että on väärin osoittaa sormella lajia, joka on hoitanut asiansa hyvin.

Kasvattajaseura ja ensimmäinen valmentaja näkyvät yhä huippu-urheilijan tulosluettelossa. Nuorena harrastetaan monia lajeja. Lajiliittojen välillä tehdään yhteistyötä. Ammattivalmentajia saadaan lisää.

Tällä reseptillä suomalainen huippu-urheilu saadaan sellaiseen nousuun, että Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Roger Talermo uskoo Suomen tulevaisuudessa nappaavan talvikisoista 20 mitalia ja reilut 10 mitalia kesäkisoista. Lue lisää

Mistä on miehet tehty?

Markku Pölönen
Elokuvaohjaaja Markku Pölönen kertoi runomuodossa "Mistä on Miehet tehty". Liekö pohjois-karjalaisen miehen tai Pölösen oma kuva, miehestä. Ainakin naisia se nauratti, miehet kuuntelivat vakavina hiljaa.

Satakunnan kansanedustajat lauteilla

Sampsa Kataja
Kirsta Kiuru (sd), Sampsa Kataja (kok), Anne Holmlund (kok)
Juontaja Juha Stålen heitellessä löylyä, melko vaisuun poliittiseen jargoniin.

Yle-veron kynnyksellä

Pori Jazz
Ääni yleisöstä ilmoitti ettei hänelle uudistetusta ja nuorennetusta ylestä ole mitään hyötyä, vaikka nuori onkin. Hän haluaisi mielummmin katsella vanhaa kakkosta ja sen Tankki Täyteen tyyppisiä sarjoja, yleisön hyväksyvä taputus ja nauru veti Ylen pomot mietteliäiksi.

Maanantai 16.7
Pomarkussa keskusteltiin lähidemokratiasta

Suomi Areena Pomarkku

Pomarkun kaikkien aikojen ensimmäisessä Suomi Areena keskustelussa tuotiin esiin lähidemokratian hyviä ja huonoja puolia. Yleisökysymyksille ei riittänyt aikaa, kuin muutamaan kädennosto äänestykseen.

Sirpa-ja-Pentti-Ojala_Pomarkku

Poriin liittymisen kannalla olivat, Valokuvaaja Pentti Ojala ja Taidemaalari Sirpa Ojala, siinä tapauksessa jos Pomarkku ei selviä itsenäisenä kuntana.

Tästä puhutaan

Suomi-Areena saattaa kyyditä päättäjät lentokoneella Poriin. Suomi-Areena harkitsee tilaavansa charter-lennot kansanedustajien ja ministereiden kuljetusta varten, jos eduskunta kokoontuu keskustelemaan Espanjan vakuuksista ensi viikon lopulla.

Päättäjät pääsisivät lentokoneella Helsingistä Poriin torstaina heti eduskunnan istunnon jälkeen. Paluulento Helsinkiin järjestettäisiin perjantaiaamuksi.

Suomi-Areenan tuottajan Esa Niemisen mukaan on hienoa, jos kansalaiset pääsevät keskustelemaan päättäjien kanssa tuoreeltaan eduskunnan eurokriisi-istunnon jälkeen. Näin siis 15.7.2012

7. SuomiAreena tarjoaa lähes 100 keskustelutilaisuutta päivänpolttavista aiheista. SuomiAreenassa voi bongata kymmeniä kansaedustajia, ministereitä, piispoja, kirjailijoita ja urheilijoita.


Porin kaupungin ja MTV3:n yhteistyössä järjestämä SuomiAreenaan kerää Poriin 16.–20. heinäkuuta lähes viisisataa keskustelijaa.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit ovat Sisäasiainministeriö ja Suomen evankelis-luterilainen kirkko.

Ministeriön teemat liittyvät turvallisuuteen ja kirkko pohdiskelee synnin ja armon kysymyksiä. SuomiAreenassa puhuttavat myös muun muassa kuntakysymykset, talous, kulttuuri ja urheilu.

 

Kansainvälisiä vieraita

Jemeniläinen rauhannobelisti Tawakkol Karman ja libyalainen kansalaisaktivisti Farida Allaghi puhuvat naisten roolista rauhanrakentamisessa keskiviikkona 18.7., Ulkoministeriön järjestämässä keskustelussa.
Poriin saapuu vieraita myös Venäjältä, Ruotsista ja Virosta.

Kulttuurikenttää SuomiAreenassa edustavat muun muassa muusikko Paleface, kirjailijat Leena Lehtolainen ja Tuomas Kyrö, ohjaaja Markku Pölönen sekä näyttelijät Miitta Sorvali ja Maria Sid. Urheiluniminä paikalla nähdään esimerkiksi Olympiakomitean puheenjohtaja Roger Talermo ja ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.
Talouden huippua edustavat muun muassa Euroopan komission varapuheenjohtaja Olli Rehn ja Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen ylijohtaja Juhana Vartiainen.

Tilanne aikaisemmin keväällä. Voi herran tähden, kun tietäisi vastauksen siihen, miksi Jyrki Kataista, Jutta Urpilaista, Timo Soinia tai Paavo Arhinmäkeä ei kiinnosta kohdata tavallista kansalaista. Vaalien alla jaetaan karkkia ja kahvia, mutta kun olisi mahdollisuus vähän vapaamuotoisemmin kuunnella ihmisiä, se ei innosta, sanoo SuomiAreenan tuottaja Esa Nieminen.