DPK.fi

Nokia-vuotaja paljastui – kyseessä on toimittaja

Matkapuhelinjätti Nokian merkittäviä kännykkäjulkistuksia etukäteen Twitterissä vuotaneen @evleaks-nimimerkin henkilöllisyys on paljastunut.

Verkkosivusto Android Police kertoo, että nimimerkin takana on toimittaja Evan Blass, joka on työskennellyt aiemmin teknologiasivusto Engadgetissa sekä Pocketnowissa.

@evleaks on julkaissut etukäteen kuvia muun muassa useista Nokian matkapuhelinjulkistuksista. Hän on myös kertonut ennakkotietoja muiden valmistajien mobiililaitteista.

Android Police -sivusto kertoo, että @evleaksin henkilöllisyys ei ole itse asiassa ollut täydellinen salaisuus, sillä jotkut teknologiasivustot ovat tienneet Blassin olevan nimimerkin takana.

Nokian uusi karvalakki-Lumia tarjoaa täyttä vastinetta rahalle

Nokian uusi edullisen hintaluokan Lumia 520 -malli tulee myyntiin kauppojen hyllyille viikon päästä torstaina, 11. heinäkuuta.

Nokian mukaan uusi Lumia on suunnattu käyttäjille, jotka haluavat siirtyä edullisesti Windows Phone-mobiilikäyttöjärjestelmän käyttöön. Lumia 520 ei olekaan hinnalla pilattu, sillä kyseinen kännykkä maksaa vain noin 140 euroa.

MTV3 Uutiset perehtyi uutuuslaitteeseen ja heti alkuun todettakoon, että kyseessä on ehdottomasti koko rahan arvoinen laite ja paljon enemmänkin.

Valiolle uusi isku maidon hintataistossa

Markkinaoikeus on hylännyt meijeriyhtiö Valion hakemuksen täytäntöönpanokiellosta tapauksessa, joka koskee Valion perusmaitojen hinnoittelua ja yhtiön epäiltyjä kilpailulain rikkomuksia.

Käytännössä päätös tarkoittaa, että Valio ei saa tapauksen oikeuskäsittelyn aikana pitää maidon hintoja tasolla, jolla ne olivat ennen Kilpailu- ja kuluttajaviraston viime vuoden lopussa antamaa ratkaisua.

Valio nosti helmikuussa maidon tukkuhintoja päätöksen seurauksena 30 prosenttia. Maidon keskimääräinen kuluttajahinta on sen jälkeen keväällä ollut vajaan viidenneksen korkeampi kuin keväällä 2012.

Kilpailuviranomainen katsoi ratkaisussaan, että Valio on rikkonut kilpailulainsäädäntöä ja syyllistynyt niin sanottuun saalistushinnoitteluun myymällä perusmaitoja tukkumarkkinoilla alle tuotantokustannusten.

Raskaat vuodet vaikuttivat areenan myyntiin

Harry Harkimo myönsi perjantaina raskaiden taloudellisten vuosien vaikuttaneen Helsingin areenan myyntipäätökseen venäläisomisteiselle Arena Eventsille.
Areenaa pitää kehittää, ja halusin lisää paukkuja, hän sanoi.

Tätä murhetta en halua lapsilleni, hän sanoi toimittajatapaamisessa.

KHL:n puheenjohtajan ja Helsingin areenan uusiin omistajiin kuuluvan Gennadi Timtshenkon mukaan suomalainen KHL-joukkue tekee liigasta entistä mannermaisemman.

KHL:n suunnitelmissa on laajentua Skandinaviaan, ja suomalainen jääkiekko on Euroopan huipputasoa, Timtshenko sanoi.

Hautala: Suomalaisten varauduttava auttamaan lisää Syyrian pakolaisia

Syyrialaisten pakolaisleirillä vierailleen kehitysministeri Heidi Hautalan mukaan Suomen on varauduttava auttamaan Syyrian pakolaisia lisää. Konkreettisia lupauksia ministeri ei antanut.

Kehitysministeri Heidi Hautalan mukaan Suomen pitää varautua lisäämään apuaan Syyrian pakolaisille.

Hautala vieraili torstaina Jordaniassa sijaitsevalla Zaatarin pakolaisleirillä.

Syyrian pakolaistilanne on paisunut Lähi-idässä kriisiksi, joka koettelee jo naapurimaiden vakautta ja varoja.

Esimerkiksi Zaatarin leiri on kasvanut nopeasti kaupungin kokoiseksi, ja tunnelma siellä on hyvin kireä. Turhautumisesta johtuvat mielenosoitukset ja ilkivalta ovat arkipäivää leirissä, jossa asuu eri arvioiden mukaan jo 120 000–150 000 ihmistä.

Yli 1,5 miljoonaa syyrialaista on joutunut pakenemaan lähialueen maihin sisällissotaa.

Suurin osa paenneista on lähtenyt naapurimaihin Libanoniin, Turkkiin, Irakiin ja Jordaniaan.

"Kaikki, jotka Suomessa luulevat, että maailman pakolaisvirrat kohdistuvat Suomeen, voisivat miettiä tilannetta, jossa yhtäkkiä rajan yli tulisi parituhatta suojelua tarvitsevaa ihmistä päivässä", Hautala sanoo.

"Haluamme mihin tahansa maahan, jossa voimme kouluttaa lapsemme"

Jordaniassa asuu jo puoli miljoonaa Syyrian pakolaista.

Nokian kumppanin irtisanomiset järkyttävä uutinen

Työministeri Lauri Ihalaiselle (sd) uutinen puolijohdeyhtiö Renesas Mobilen liiketoiminnan lakkauttamisesta ei tullut yllätyksenä.

Hänen mukaansa Suomen hallitus keskusteli Japanin suurlähetystön kautta maan kauppa- ja teollisuusministeriön kanssa vaihtoehtoisista ratkaisusta liiketoiminnan lopettamiselle Suomessa.

"Tämä on järkyttävä ja surullinen uutinen 800 ihmisille ja heidän perheilleen."

Matkapuhelimia valmistava Nokia myi langattomien modeemien liiketoiminnan Renesasille 160 miljoonalla eurolla vuonna 2010. Nokiasta Renesasin palvelukseen siirtyi 1 100 työntekijää, joista osa työskentelee ulkomailla.

Auerille kova tuomio: yli 7 vuotta vankeutta

Turun hovioikeus kovensi Anneli Auerin muun muassa seksuaalirikoksista saamaa tuomiota.
Anneli Auer pysyy vangittuna. Turun hovioikeus tuomitsi Auerin ja hänen entisen miesystävänsä hetki sitten pitkiin vankeusrangaistuksiin useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Auerin tuomion hovioikeus korotti seitsemään vuoteen ja kuuteen kuukauteen.

Auerin entisen miesystävän tuomiota hovioikeus ei sen sijaan muuttanut.

Hovioikeus luki kummankin syyksi samat rikokset kuin käräjäoikeus. Auerin syyksi hovioikeus katsoi lisäksi kolme törkeää pahoinpitelyä.

Hovioikeus oli yksimielinen, käräjäoikeus ei.

Korvausvelvollisuus kummankin osalta ei muuttunut hovioikeudessa Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Auerin vuosi sitten yhdestätoista eri rikoksesta seitsemäksi vuodeksi vankeuteen. Auerin entisen miesystävän tuomio oli kymmenen vuotta vankeutta. Tapahtumien taustat.

Kuumuus pahentaa lukuisia sairauksia

Huonoa vointia on luvassa monille pitkäaikaissairaille, jos tälle viikolle ennustettu helle toteutuu.

Vaarassa ovat etenkin vauvat ja vanhat.Pahin tilanne on niillä sadoillatuhansilla suomalaisilla, joilla on pitkäaikainen sairaus. Peräti 30 prosentilla aikuisista on tällaisia tauteja vähintään yksi, 50 vuotta täyttäneistä jo useammalla kuin joka toisella.

Pitkäaikaissairauksia ovat muun muassa sydäntauti, diabetes sekä aivoverenkierron sairaudet ja ahtauttava keuhkosairaus, muistisairaus sekä neurologiset ja psyykkiset sairaudet.

Kylmän talven jälkeen lämmin tuntuu mukavalta, sanoo Oulun yliopiston emeritusprofessori Juhani Hassi. Tutkimuksissaan kylmän terveysvaikutuksiin perehtynyt Hassi sanoo, että kylmään on Suomessa totuttu, mutta kuuman haittoja ei tunnisteta.

Kun helteen aiheuttamat hengenahdistus, väsymys ja jalkojen turpoaminen jatkuvat kaksi kolme päivää, sydänsairas ja iäkäs voivat olla vaarassa. Sydämen toimintakyky on heikentynyt, eikä se jaksa kuumuuden tuomaa verenkierron lisäkuormaa.

Ongelmia ei aiheuta niinkään kuuma ulkoilma kuin liian korkea sisälämpötila. Jos se nousee lähelle 30:tä, huonokuntoisen pumppu ei kestä, Hassi kuvailee.

Kymmenen korkeinta lämpötilaa 50 vuoden ajalta.

Toimittajia täynnä oleva Snowdeniton lentokone pani vauhtia Twitter-vitsailijoihin

Twitter-kansa pohtii, mihin toimittajat nyt käyttävät tuntikausia kestävän alkoholittoman lennon ja onko Snowden sittenkin lennolla esimerkiksi tavarahyllyllä tai Harry Potterilta lainatun näkymättömyysviitan alla.

Urkintatietoja vuotaneen Edward Snowdenin ilmeinen poissaolo toimittajia pullollaan olevalta lennolta Moskovasta Havannaan on saanut Twitter-päivittäjät vauhtiin. Osa kirjoittajista pilailee koneeseen jymyuutisen perässä rynnineille toimittajille. Iloa revitään myös siitä, ettei toimittajia täynnä olevalla lennolla tarjoilla alkoholia.

Journalistit eivät löytäneet Snowdenia Moskova-Havanna -lennolta... noh, ainakin he saavat nauttia muutamasta aurinkoisesta päivästä Kuubassa, @themoscownews kirjoittaa.

Finnairin uusi pomo väläyttää fuusiota SAS:n kanssa

Finnairin uusi toimitusjohtaja Pekka Vauramo väläyttää yhdistymistä lentoyhtiö SAS:n kanssa.

Vauramo sanoo tanskalaisen Börsen-lehden haastattelussa, että lentoyhtiöiden yhdistyminen voisi hyödyttää osapuolia.

Vauramo aloitti Finnairin toimitusjohtajana tämän kuun alussa. Yhtiön entinen toimitusjohtaja Mika Vehviläinen siirtyi Cargotecin johtoon.

Kreml: Me emme tiedä mitään Snowdenista

Maanantai 24.6. 2013

Venäjän presidentinhallinto heittäytyi maanantaina täysin tietämättömäksi Moskovan lentokentällä majailevasta NSA-vuotaja Edward Snowdenista.

Yhdysvaltain nettiurkintaa paljastanut Snowden lensi sunnuntaina Hongkongista Moskovaan, ja hänen otaksuttiin oleskelevan Šeremetjevon lentokentän transit-alueella odottamassa iltapäivän lentoa Kuubaan.

Kuubasta Snowdenin on tiettävästi määrä jatkaa matkaansa Ecuadoriin, jonka viranomaiset ovat luvanneet harkita tietovuotajan turvapaikkahakemusta.

#NSA urkinta

The Sound of Music

Juhannussunnuntain Kino Klassikossa esitetään kaikkien aikojen menestynein elokuvamusikaali The Sound of Music. Robert Wisen vuonna 1965 ohjaama elokuva sai aikoinaan viisi Oscaria, muun muassa parhaan elokuvan ja ohjauksen palkinnot, ja siitä on tullut yksi kaikkien aikojen katsotuimpia elokuvia: sen arvioidaan vuosikymmenien saatossa keränneen peräti miljardi katsojaa.

Komea se onkin katsoa aina alun sävähdyttävästä kamera-ajosta komeilla Alpeilla. Sama värikylläinen loisto jatkuu myös kartanoihin ja luostareihin sijoittuvissa sisäkohtauksissa. Musiikkipuolella tämä Richard Rodgersin ja Oscar Hammerstein II:n yhteistyönä syntynyt musikaali tuotti muutamia tarttuvia ikivihreitä.

The Sound of Music

Yhdysvallat vaatii Hongkongia luovuttamaan NSA-vuotaja Snowdenin

Yhdysvallat vaatii, että Hongkong luovuttaa NSA:n entisen työntekijän Edward Snowdenin. Uutistoimisto Reutersin haastattelema, nimettömänä pysyttelevä Obaman hallinnon viranomainen vaati maata toimimaan pian.

"Jos Hongkong ei toimi pian, asia alkaa vaikeuttaa maidemme suhteita ja herättää kysymyksiä Hongkongin sitoutumisesta lain kirjaimeen", Reuters kertoo viranomaisen sanoneen.

Myös Britannia valvoo salaa verkkoa ja puheluita

Britannian tiedusteluviranomainen GCHQ vakoilee verkko- ja puhelinliikennettä maailmanlaajuisesti, uutisoi The Guardian. Lehden mukaan GCHQ:lla on pääsy kaapeleihin, joissa kulkevaa tietoa se jakaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n kanssa.

Yhdysvallat on suorittanut Kiinassa laajoja tietomurtoja

Kiinan ulkoministeriö esitti huolensa pian sen jälkeen, kun Snowden oli paljastanut hongkongilaislehdelle uusia yksityiskohtia Yhdysvaltojen kybervalvonnasta. Paljastukset osoittivat USA:n hakkeroineen kiinalaisia matkapuhelinoperaattoreita ja tunkeutuneen yhden yliopiston tietoihin.

Snowden syytteeseen vakoilusta – USA pyytää Hongkongilta pidätystä

Yhdysvaltain viranomaiset ovat asettaneet maasta paenneen Edward Snowdenin lukuisiin vakoilusyytteisiin, kertoo Washington Post.

Oikeuden julkistamien tietojen mukaan Snowdenia syytetään hallituksen omaisuuden varastamisesta, luvattomasta turvallisuustietojen vuotamisesta ja tahallisesta salaisten tietojen luovuttamisesta valtuuttamattomalle taholle.

Yhdysvaltain vakoiluun liittyvien lakien mukaan rikoksista voi oikeudessa saada suurten sakkojen lisäksi kymmenen vuotta vankeutta.

#NSA urkinta

Suomi nihkeänä roaming-maksujen poistolle

Jos se on komissaari Neelie Kroesista kiinni, kännykän käyttö on jo vuoden päästä kaikissa EU-maissa yhtä halpaa kuin käyttäjän kotimaassa. Euroopan unionin digitaalisesta ohjelmasta vastaava komissaari on julkisissa kannanotoissaan ajanut voimakkaasti verkkovierailumaksujen (roaming) poistoa. Teleoperaattorit perivät maksut asiakkailtaan, kun nämä käyttävät kännyköitään ulkomailla.

Suomen viestintäministeriö ei ole samoilla linjoilla komissaarin kanssa. "Me emme näe, että nyt julkisuudessa olleet ajatukset olisivat Suomen kannalta hyviä", lainsäädäntöneuvos Maaret Suomi sanoo.

Ministeriö antoi neljä miljoonaa euroa tutkimukseen ilman kilpailutusta

Alkuvuodesta julkisuuteen nousi myös kolmen yliopiston yhteinen, yli kaksi miljoonaa euroa valtionavustusta saanut viisivuotinen hanke "Koululla on väliä". Kansanedustaja Kaj Turunen (ps) teki hankkeesta kantelun oikeuskanslerille. Asian käsittely on vielä kesken.

Lähes yhtä suuren summan sai "Positiivisen käyttäytymisen monitasoinen yhteisöllinen tuki koulussa" -niminen tutkimus Itä-Suomen yliopistossa.

Professori Hannu Savolaisen johtama hanke on jatkoa Opetushallituksen rahoittamalle tutkimukselle koulujen työrauhasta. Siinä oli mukana myös seitsemän itäsuomalaista kuntaa. Savolaisen mukaan tutkijoiden tiedossa kyllä on, että ministeriöstä voi anoa valtionavustusta, jos on hankeidea: "On hyvä, että on erilaisia rahoitusmuotoja."

"Eivät nämä ole mitään Himas-selvitykseen verrattavia tilaustutkimuksia, vaan yliopistojen tieteellistä tutkimustoimintaa, jota he ovat suunnitelleet vuosia", korostaa johtaja Jari Rajanen opetusministeriöstä.

Ruokayhtiöt salaavat ulkomaisen lihan reitin Suomeen

Yksikään ruokayhtiö ei suostu kertomaan HS:lle brasilialaisen tuontilihansa alkuperää tai reittiä Suomeen. Hypistelen lähikaupassa eineshampurilaista. Olisiko tuosta illalliseksi? Valmisruokavalikoima on runsas, hyllyrivistössä on useampi leikkelemerkki. Ruokapakkausten mainoksissa toistuvat tiedostaviin kuluttajiin vetoavat teemat kuten tuoreus, eettisyys, luomu ja ainesten alkuperän jäljitettävyys.

HS päätti koetella mainoslauseita ja soittaa neljään suureen elintarvikeyritykseen, jotka ostavat lihaa Brasiliasta. Niitä pyydettiin muun muassa kertomaan, mistä Brasiliasta tuleva liha on alkujaan ja millaisten vaiheiden kautta se päätyy Suomeen kuluttajan lautaselle.

HKScan ei halua kertoa HS:lle brasilialaisten teurastamoiden sijainteja tai nimiä. Yhtiössä päädyttiin siihen, ettei ulkomailta tulevan lihan ruokaketjun avaaminen hyödytä HKScanin liiketoimintaa, sanoo viestintäjohtaja Marja-Leena Dahlskog.

Muistatko USA:n koston 90-luvulla? Koko Suomen nettiyhteys katkaistiin viikoksi

Yhdysvallat rankaisi Suomea sulkemalla koko maan internet-yhteydet viikoksi 90-luvun alussa, muistuttaa YLE:n sivuilta löytynyt vanha Poliisi TV:n jakso. Muistatko, kun Yhdysvallat kostoksi sulki Suomen internetyhteydet viikoksi? YLE:n Poliisi TV -ohjelma vuodelta 1994 kertoo tapauksesta.

YLE:n Elävän arkiston verkkosivujen juttukooste tietokonerikollisuudesta nostaa esiin unohtuneen tapauksen suomalaisen tietoverkkorikollisuuden historiasta. – Taannoin eräs opiskelija yritti Suomesta käsin tunkeutua amerikkalaisten yritysten tietojärjestelmiin kansainvälisen internet-tietoverkon kautta. Rangaistukseksi koko suomen internet-yhteys suljettiin viikoksi, kertoo YLE:n verkkosivuilla julkaistu Poliisi TV:n jakso.

#NSA urkinta

Stora Enso vähentää 2 500 työntekijää – 650 Suomesta

Metsäyhtiö Stora Enso vähentää palkkalistoiltaan 2 500 työntekijää. Yhtiö perustelee saneerausta kannattavuuden parantamisella.

Suomesta yhtiö vähentää 650, Ruotsista 750 ja muista Euroopan maista 850 työntekijää. Euroopan ulkopuolelta lopputilin saa 250 työntekijää.

Suomalaiskeksintöä ylistetään maailmalla

Arvostettu talousjulkaisu The Economist kehuu artikkelissaan Koneen uutta innovaatiota.
Toinen kymppikerho -otsikolla kirjoitettu juttu kutsuu Koneen uutta hiilikuituytimellä varustettua hissiköyttä "läpimurroksi".

"Koska hissien tehokkuus on yksi eniten rakennusten korkeutta rajoittavista tekijöistä, Koneen teknologia – jossa tällä hetkellä hisseissä käytettävät teräsköydet korvataan hiilikuituydinköysillä – voisi johtaa siihen, että pilvenpiirtäjistä todella tulee nimensä veroisia", The Economist suitsuttaa.

NSA-vuotaja: He saavat kaiken, minkä haluavat

NSA-vuotaja Edward Snowden lupasi maanantaina, että hän paljastaa lähiaikoina vielä tarkempaa tietoa siitä, miten Yhdysvaltojen Kansallinen turvallisuusvirasto NSA on onnistunut saamaan suoran yhteyden yksityisille servereille.

Esimerkiksi Google ja Facebook ovat vakuuttaneet, että ne luovuttavat NSA:lle tietoja vain oikeuden päätöksellä, eikä NSA:lla ole "takakautta" pääsyä yritysten tietokantoihin.

The Guardian -lehden järjestämässä chat-haastattelussa Snowden toisti väitteensä, että melkein kuka tahansa tiedustelupalvelun analyytikko pääsee käsiksi lähes kenen tahansa sähköpostiin tai kännykkäliikenteen tietoihin, eikä oikeuden päätöksiä tietojen seuraamisesta juuri kysellä. Haastattelussa Snowden vastaili suoraan lukijoiden lähettämiin kysymyksiin.

"He pääsevät mihin tahansa he haluavat, ja saavat sen", Snowden sanoi. "Puhelinnumeron, sähköpostin, käyttäjätunnukset, kännykän turvakoodin ja niin edelleen. – – Toiminnan rajoitukset perustuvat sääntöihin, eivät teknologiaan, joten niitä voidaan muuttaa milloin tahansa."

#NSA urkinta

Maailman tila 2013

Onko liian myöhäistä muuttaa elämäntapaamme sellaiseksi, että ihmiskunta ei täysin tuhoa maapallon luontoa ja itseään?

Tähän kysymykseen hakee vastausta Worldwatch-instituutin raportti.

Teoksen alkuperäisessä englanninkielisessä versiossa on yli 450 sivua ja 34 lukua, suomennos sisältää 287 sivua ja 22 lukua, joiden kirjoittajina on 34 tutkijaa. Lyhennelmäkin on monipuolinen katsaus tekijöihin, jotka uhkaavat tulevaisuuttamme, ja mahdollisuuksiimme korjata tilannetta.

On harkittava, yritetäänkö säädellä ilmastoa esimerkiksi jättiläismäisin avaruuspeilein. Huh, ajatuskin avaruudessa killuvasta avaruuspeileistä säätelemässä säätilaa kuulostaa tuomiopäivän pasuunalta.

Alkaako mennä yli? Kataisen hallitus perustanut jo 519 työryhmää – lähes yhden päivässä!

Jyrki Kataisen hallitus on kahdessa vuodessa perustanut satoja työryhmiä. Eduskunnassa työryhmien määrä on herättänyt jo hilpeyttä. IS kysyi jäseniltä, onko niitä jo liikaa. Sote-työryhmä, kuntatyöryhmä, vanhustyöryhmä...

Nykyisen hallituksen työskentely näyttää olevan yhtä työryhmien perustamista ja niissä istumista. Tilastojen perusteella pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallitus onkin ollut varsin innokas erilaisten työ- ja selvitysryhmien perustamisessa.

Valtioneuvoston hankerekisteriin on tähän mennessä kirjattu 519 ministeriöiden eri tarkoituksiin perustamaa työryhmää - lähestulkoon yksi jokaista hallituksen istumaa päivää kohden. Näistä 80 liittyy suoraan hallitusohjelmaan.

Suomen maabrändityö ei ole onnistunut

Maanantai 17.6. 2013

Suomen maabrändityö ei ole onnistunut tavoitteiden mukaisesti. Näin STT:lle toteavat maabrändejä tutkineet erikoistutkija Katja Valaskivi ja tekniikan tohtori, konsultti Seppo Rainisto.

Työ ei näy nykyisin missään. Firmojen ja investointien houkuttelu on yksi maabrändin tärkeimmistä asioista, ja tässä Suomi ei ole ollenkaan onnistunut, Rainisto summaa. Kun Suomessa loppuvuodesta 2010 julkaistiin maabrändiraportti, siltä odotettiin paljon.

Jorma Ollilan johtaman valtuuskunnan raporttiin oli kirjoitettu isoja tavoitteita. Kolme niistä nostettiin kärkeen: toimiva ja ratkaisukeskeinen yhteiskunta, puhdas luonto ja korkea peruskoulutuksen taso.

Suomen 300 000 maksanut maabrändi "ei näy missään"

Brändityöryhmän tavoitteena oli...

"Elintarvikeketjussa menestyy vain vahvin ja röyhkein - kauppa"

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) arvostelee kovin sanoin Kilpailuvirastoa siitä, ettei se ole puuttunut riittävästi kaupan keskittymiseen.

Hänen mukaansa suomalaisen elintarvikeketjun pitäisi yhteistyössä turvata koko ketjun ja sen jokaisen lenkin menestyminen.

Virasto ei ole lainkaan huolehtinut siitä, että koko elintarvikeketju menestyy eikä vain ketjun vahvin ja röyhkein, Anttila suomii.

Suomalaisille tuotteille on jatkossa saatava markkinoilta niiden tuottamisen kustannuksia paremmin vastaava hinta. Nyt kaupan kilpailutuslogiikka lähtee siitä, että ulkoa tuodaan mittavat määrät dumpatulla hinnalla myytäviä ruokaylijäämiä. Tällä tuontiruoan ylijäämähinnalla pakotetaan myymään ruokaa Suomessakin. Tähän on saatava muutos, Anttila vaatii.

Maahanmuuttajat tarvitsevat oman tv-kanavan

Jään odottamaan Finnetno-kanavaa, kirjoittaa Siirtolaisuusinstituutin johtaja Ismo Söderling. Suomesta puuttuu televisiokanava, jolla eri etniset ryhmät saavat tietoa omalla kielellään.

Ruotsissa on oma Sisu-radio ja Pohjois-Amerikan suomalaisilla Carl Pellonpään pidetty suomenkielinen televisio-ohjelma Michiganissa.

Miksei sitten Suomeen maahan muuttaneille voisi perustaa omaan televisiokanavaa, Söderling kysyy.

Instituutin johtaja muistuttaa, että sikäläiset kanavat ovat edistäneet ja nopeuttaneet ulkosuomalaisten kotoutumista uuteen kotimaahansa ja antaneet muuttajille tukea identiteettinsä ja juuriensa säilyttämiselle. Söderlingin mukaan maahanmuuttajiin liittyvien paineiden purkamiseen soveliaampi paikka olisi televisiostudio kuin lähiöt Ruotsin tapaan.

Biohakkeri parantaa itsensä, niin teet pian sinäkin

Teemu Arina mittaa omaa kehoaan ja mieltään älypuhelimella ja muilla laitteilla. Omien metodiensa avulla hän paransi itseltään vatsahaavan. Arina uskoo, että pian sinäkin pystyt samaan.

80 kiloa, rasvaprosentti 13. Helsinkiläinen yrityskonsultti Toni Mikkonen, 30, seisoo Withingsin älyvaa’alla. Vaaka voisi lähettää Mikkosen painon ja rasvaprosentin yhteisöpalvelu Twitteriin, jos Mikkonen niin haluaisi. Hän kerää tiedon mieluummin omaan talteen.

4400

4 400 kadonnutta ihmistä ilmestyy äkkiä takaisin. Yksikään heistä ei ole vanhentunut, ja hiljalleen paljastuu, että heillä on salaperäisiä voimia. Science fiction todellisuus, voi olla lähempänä kuin ilmastonmuutos.

Seuraavaksi hän tekee aamutreenin. Tänään siihen kuuluu voimaharjoittelua. Toistomäärät, painot, ajat ja treenin intensiivisyys kirjautuvat iPhoneen. Töissä Mikkosen tietokoneella pyörii RescueTime-ajanhallintasovellus. Se seuraa hänen ajankäyttöään minuutin tarkkuudella. Työnantaja ei sitä vaadi. Mikkonen haluaa nähdä, mihin aika kuluu.

Päivän mittaan hän ottaa kuvan kaikista syömistään aterioista ja lähettää ne personal trainerilleen. Hän mittaa myös fyysistä aktiivisuuttaan, mutta ei tänään, sillä Niken FuelBand-ranneke varastettiin kuntosalilla. Hän on kuitenkin oppinut, että aktiivisuuspisteet jäävät vähäisiksi, jos istuu koko päivän. Siksi Mikkonen hoitaa kävellen puhelinkonferenssin, jossa käsitellään asiakasyrityksen kasvustrategiaa.

Mikkosen kuvailemat toimet eivät ole science fictionia, vaan tätä päivää Anno Domini 2013. Promisiini ruiskeita joilla saisi yliluonnollisia kykyjä, ei vielä ole kuin tv-sarjassa. Tälläkin hetkellä ihmiset hoitavat terveyttään erilaisilla ruiskeilla, diabetes ja muut säännöllistä hoitoa tarvitsevat sairaudet. Ne ovat tämän ajan promisiini ruiskeita ja tulevaisuudessa varmasti kehitetään itsensä hoitamiseen yhä tehokkaampia menetelmiä. Olivat ne sitten omatoimisesti kehoon ruiskutettavia nanorobotteja, tai lääkärin "reseptillä" toimivia raajoja.

Seuraa itseäsi, tässä välineitä.

Kansanedustajille viestitulva: "Menee ylilobbauksen puolelle"

Turkistarhauksen lopettamista vaativan kansalaisaloitteen käsittely eduskunnassa näkyi kansanedustajien sähköposteissa viestien tulvana. Pääsääntöisesti viestit olivat täsmälleen samansisältöisiä ja niissä toivottiin kansanedustajan äänestävän aloitteen puolesta.

Demokraatin haastattelemat kansanedustajat ovat yhtä mieltä siitä, että kansalaisten mielipiteenilmaisu on tärkeää ja tervetullutta, mutta he kyseenalaistavat nyt käytetyn mielipidevaikuttamisen tavan, koska se kääntyy helposti itseään vastaan.

En ole ärsyyntynyt viesteistä, mutten pidä tällaista tapaa kovin järkevänä, jos haluaa aidosti vaikuttaa niin, että kohde on myötämielinen hankkeelle. Tämä menee ylilobbauksen puolelle, eikä se toimi enää asian eduksi, arvioi itsekin turkistarhauksen kieltoa esitetyllä tavalla kannattava Saara Karhu (sd).

Applen mullistavin uutuus: sylinterimäinen Mac Pro

Apple esitteli tällä viikolla uusia ohjelmistoja ja tietokoneita. Kaikkein mullistavin laiteuutuus jäi kuitenkin vähemmälle huomiolle. Applen uusi Mac Pro -tietokone saattaa aloittaa uudenlaisten pöytätietokoneiden ajan.

Laatikko vaihtuu sylinteriksi, ja koneen rakenne on aivan uudenlainen. Apple kertoi julkistuksessa, että yhtiön suunnittelijat halusivat ajatella uusiksi koko pöytäkoneen idean. Lopputulos on radikaali muutos perinteiseen kulmikkaaseen laatikkoon. Uusi Mac Pro on rakennettu sylinterimäisen pyöreään koteloon.

”Vai ei pc-koneisiin voi enää keksiä uutta?”, tokaisi Applen markkinointijohtaja Phil Schiller julkistustilaisuudessa.

NSA vastaa urkinta­syytöksiin

Yhdysvaltain turvallisuusviraston NSA:n johtaja, kenraali Keith Alexander vastasi keskiviikkona viime päivinä kuohuttaneisiin verkkovakoilusyytöksiin.

Hänen mukaansa vastikään ilmi tulleet, huippusalaiset valvontaohjelmat ovat auttaneet estämään useita – noin tusinan – mahdollisia terroritekoja.

Alexander myös vakuutti Yhdysvaltain senaatin kuulemistilaisuudessa, että NSA on toiminut tiukan valvonnan alaisena ja tarkkojen ohjeiden turvin.

"Toimintamme edellyttää, että meillä on amerikkalaisten luottamus. Luottamus on ehdoton, pyhä vaatimus", Alexander sanoi. "Meidän mielestämme turvallisuuden ja vapauden välillä ei voi tehdä kompromissia."

NSA:n Alexander esiintyi keskiviikkona julkisuudessa ensimmäistä kertaa sitten verkkovakoilukohun syntymisen.

NSA-vakoilua hoitaa jättimäinen konsulttiyritys – toimi myös Suomessa

Yhdysvaltain harjoittaman verkkovakoilun paljastanut Edward J. Snowden työskenteli yksityiselle konsulttiyhtiölle, josta lohkaistulla yrityksellä on konttori Helsingin Mikonkadulla.

#NSA urkinta

Kreikan yleisradion televisiokanavat pimenivät – yli 2000 irtisanotaan

Kreikan hallitus ilmoitti tiistainsa sulkevansa välittömästi maan julkisen televisio- ja radioyhtiön ERT:n.

Athens News Agency -uutistoimiston mukaan lähettimiä alettiin eri puolilla maata sammuttaa kello yhdeksän aikaan illalla.

Yhtiön kolmen tv-kanavan ja radiokanavien lähetykset katkaistiin iltakymmenen jälkeen. Tietojen mukaan paikalla oli myös poliisi.

Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan yhtiön pääkonttorin käytävät täyttyivät ällistyneistä työntekijöistä, jotka vaikuttivat olevan hukassa.

"Tämä on täydellinen sokki", ERT:n toimittaja Pantelis Gonos sanoi AFP:lle.

"Olemme yhteydessä lakineuvojaan ja kansainvälisiin mediaorganisaatioihin.

Poliisi haluaa lisää valtuuksia nettirikollisten etsimiseen

Poliisilla on heikosti keinoja pureutua anonyymiin nettiuhkailuun. Virtuaalirikoksia pidetään lainsäädännössä yhä toissijaisena rikollisuuden muotona, tunnustetaan sisäministeriössä.

"Poliisin toimivaltuudet on valmisteltu lähinnä reaalimaailmaa silmällä pitäen", muistuttaa ylitarkastaja Marko Meriniemi sisäministeriöstä. Meriniemen mukaan poliisi- ja pakkokeinolakeja voisi pohtia kokonaan erikseen nettirikollisuuden näkökulmasta. Nyt kynnys esimerkiksi epäillyn seuraamiseen internetissä on usein korkea.

NSA-vuotaja valmis uhraamaan mukavan elämän avoimuuden eteen

Maanantai 10.6. 2013

Brittilehti The Guardian on kertonut julkisuuteen NSA-vuotajan henkilöllisyyden. Vuotaja on 29-vuotias Edward Snowden, joka on uransa aikana työskennellyt sekä CIA:lle että eri yritysten kautta Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA:lle.

Hänen nykyinen työnantajansa on puolustusalihankintayritys Booz Allen Hamilton. Booz Allen kertoi tiedotteessaan sunnuntaina puoliltaöin, että Edward Snowden on ollut sen palkkalistoilla alle kolme kuukautta.

"Uutiset siitä, että tämä yksilö on väittänyt vuotaneensa salaisia tietoja, ovat järkyttäviä. Jos ne ovat oikeita, tämä teko rikkoo räikeästi yrityksemme menettelyohjeita ja ydinarvoja vastaan", yritys sanoi lausunnossaan.

Snowden syyttää USA:ta tietomurroista Kiinassa.

#NSA urkinta

Prinsessahäät: Villit yöjuhlat jatkuivat auringonnousuun

Prinsessa Madeleinen ja Chris O'Niellin häiden juhlinta jatkui "bileprinsessan" tyyliin. Juhlakansa biletti vielä, kun aurinko oli jo noussut.
Vasta kello 6 aamulla Suomen aikaa raportoitiin musiikin loppuneen ja juhlien olevan ohi.

Madeleine ja Chris bailasivat häidensä jatkoilla nuorekkaasti. Viimeisten biisien joukossa oli mm. Swedish House Mafiaa sekä Daft Punkia, raportoi Expressen.

Vain hieman ennen kello 6:ta lähti Drottningholmenin linnasta tummennetuin lasin varusteltu bussi. Paikalla olleet arvuuttelivat, oliko kyydissä joku kuninkaallisesta perheestä, itse hääpari vai Victoria ja Daniel?

Paikalla läpi yön päivystäneet Expressenin ja Aftonbladetin toimittajat eivät aamulla enää nähneet vilaustakaan hääparista. Madde ja Chris joko onnistuivat livahtamaan salaa juhlapaikalta tai sitten he jäivät viettämään hääyötään, tai lähinnä -aamua, Drottningholmeniin.

Syyttäjä salaisi Ulvilan surman motiivin

Syyttäjä haluaa salata Ulvilan murhan mahdollisen motiivin. Kihlakunnansyyttäjä Jarmo Valkaman mukaan poliisin keräämä lisäaineisto paljastaa syyn siihen, miksi Anneli Auer murhasi miehensä Jukka S. Lahden.

"Olemme olleet hukassa motiivin suhteen. Nyt meillä on tarjota uutta näyttöä, joka avaa teon motiivia", Valkama kertoi perjantaina. Motiivi paljastuu Auerin lasten haastatteluista, jotka syyttäjä ja lasten asianajajat haluavat salata julkisuudelta.

Satakunnan käräjäoikeus kokoontui perjantaina murhatapauksen valmisteluistuntoon. Sen aikana oli tarkoitus päättää lisäaineiston salassapidosta ja pääkäsittelyn aikataulusta.

Asian mutkikkuuden takia käräjäoikeus ei tehnyt ratkaisua lisäaineiston salaamisesta. Oikeuden puheenjohtaja, laamanni Martti Juntikka siirsi ratkaisun asiasta ensi viikkoon. Oikeus haluaa kuulla sitä ennen julkisuusasiantuntijaa.

Ulvilan murhan ex-tutkinnanjohtaja pakoili oikeutta

Harvinainen oikeudenkäynti nähtiin toukokuussa 2013 Satakunnan käräjäoikeudessa, kun Porissa alkoi virkarikosoikeudenkäynti rikoskomisario Juha Joutsenlahtea vastaan.

Hän oli Ulvilan murhajutun ensimmäinen tutkinnanjohtaja. Yksi olennainen kysymys oikeudenkäynnissä on, pakoiliko Joutsenlahti haastetta käräjille viime kesänä.

USA kerännyt salaa miljoonien puhelutietoja

Yhdysvalloissa kansallinen turvallisuusvirasto NSA on kerännyt miljoonien yhdysvaltalaisten puhelutietoja salaisella oikeuden määräyksellä, brittilehti The Guardian kertoo.

Lehti sai haltuunsa "huippusalaiseksi" luokitellun oikeudenpäätöksen, joka velvoittaa puhelinoperaattori Verizonia luovuttamaan asiakkaidensa puhelutiedot NSA:lle.

Verizonin on luovutettava tiedot kaikista sen kautta kulkevista puheluista, myös silloin kun liittymästä on soitettu ulkomaille tai vastaanotettu ulkomailta tullut puhelu. Verizon on yksi Yhdysvaltain isoimmista teleoperaattoreista.

USA vakoilee suosituimpia verkkopalveluja – kohteena ulkomaalaiset

Viranomaisilla on jatkuva pääsy verkkopalveluiden kautta liikkuviin sähköposteihin, kuviin, puheluihin, tiedostoihin, chat-viesteihin, ja tunnistetietoihin.

Prism-niminen vakoiluohjelma alkoi vuonna 2007, ja siihen osallistuu nykyisellään yhdeksän suurta internetin palveluntarjoajaa.

Ne ovat liittymisjärjestyksessä Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube ja Apple. Pilvipalvelu Dropbox on The Washington Postin haltuunsa saaman materiaalin mukaan liittymässä ohjelmaan pian.

USA:n urkinta ulottuu myös puhelimiin

Amerikkalaisilla yhtiöillä Googella, Applella ja Microsoftilla on runsaasti tietoa myös älypuhelimien ja taulutietokoneiden käytöstä.

Yhdysvaltojen turvallisuusviranomaiset ovat päässeet käsiksi myös älypuhelimien ja taulutietokoneiden käyttöjärjestelmien välittämiin tietoihin, arvioi Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner.

Valtaosassa älypuhelimia käytetään kolmen yhdysvaltalaisen yhtiön, Googlen, Applen ja Microsoftin, käyttöjärjestelmiä. Googlen älypuhelimien käyttöjärjestelmä on Android, jota käyttää eniten matkapuhelimia valmistava Samsung.

"Älypuhelimien ja taulutietokoneiden käyttöjärjestelmät lähettävät valtavasti tietoa puhelimen käytöstä yhtiöille. Todellisuudessa emme edes tiedä, mitä kaikkea tietoa käyttöjärjestelmät välittävät. Lisäksi yhtiöillä on tiedossaan kattavat sijaintitiedot puhelimista", sanoo Manner.

Suomessa ei voida puuttua Yhdysvaltojen nettivakoiluun

Suomalaiset viranomaiset eivät voi puuttua siihen, että Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset ovat mitä todennäköisimmin vakoilleet myös suomalaiskäyttäjien internetpalveluihin syöttämiä tietoja.

The Washington Post -lehti paljasti torstaina, että Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen NSA ja keskustiedustelupalvelu FBI vakoilee ulkomaalaisten käyttäjien verkkoviestintää suoraan yhdeksän suuren yhdysvaltalaisen internetyhtiön palvelimilta.

Lehden tietojen mukaan Prism-nimisessä vakoiluohjelmassa ovat mukana Google, Apple, Youtube, Skype, Microsoft, Facebook, Yahoo, AOL ja PalTalk.

"Jos kaikkien maailman kansalaisten palveluita toteutetaan tiettyyn maahan rekisteröidyn palvelun kautta, ei ole sellaista keinoa, jolla tähän voitaisiin puuttua. Ei ole mitään mieltä vaatia vaikka Googlelta ja Facebookilta, että suomalaisten käyttäjien tiedot saataisiin pysymään Suomessa. Sellaista sääntelyvaltaa Suomessa ei ole", sanoo viestintäviraston Cert-fi-yksikön päällikkö Erka Koivunen.

Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA vaatii, että sen laajoja valvontaohjelmia koskevista tietovuodoista aloitettaisiin rikostutkinta

Viraston edustajan mukaan tietovuodoista on jätetty rikosilmoitus Yhdysvaltain oikeusministeriölle. Tarkempia tietoja itse ilmoituksen sisällöstä ei ole kuitenkaan annettu julkisuuteen.

F-Securen Hyppönen: Yhdysvallat käyttää törkeästi hyväkseen erityisasemaansa

Päivän kasvo -ohjelman haastattelussa Hyppönen sanoo, että Yhdysvaltojen toiminta ei ole hyväksyttyä.

Yhdysvaltojen erityisasema perustuu siihen, että valtaosa ihmisten käyttämistä verkkopalveluista on yhdysvaltalaisia.

- Meidän kaikkien liikenne kaikkialta maailmasta hyvin usein menee Yhdysvaltoihin tai kiertää Yhdysvaltojen kautta, Hyppönen sanoo.

Hyppösen mukaan kotimaisilta toimijoilta varmasti saadaan tiedot siitä, minne heidän viestinsä menevät ja minne ne tallennetaan. Yhdysvaltain tiedustelulta on kuitenkin turha odottaa tietoja siitä, minkälaista tietoa suomalaisista on kerätty.

Yhdysvallat yrittää kiivaasti löytää urkinnan paljastaneen Snowdenin

Sivun alkuun


Ikea-miljardööri jättää yhtiön

Huonekalujätti Ikean perustaja ja suuromistaja Ingvar Kamprad, 87, siirtyy takavasemmalle ja siirtää vähitellen keskeiset tehtävät nuorimmalle pojalleen. Ikea-huonekalujätin ruotsalaisen perustajan mukaan nyt on hyvä aika jättää yhtiö.
Kamprad kertoi sukupolvenvaihdoksesta Dagens Industrissa. Hän jättää kaikki keskeiset hallituspaikat Ikea-konsernissa.

- Minusta nyt on hyvä aika jättää Inter Ikea Groupin hallitus. Samalla otamme askeleen sukupolvenvaihdoksessa, joka on ollut käynnissä muutaman vuoden, Kamprad perusteli.

Ikean perustaja ja yhtiön pitkäaikainen johtaja sekä pääomistaja Kamprad perusti Ikean Etelä-Ruotsin maaseudulla 70 vuotta sitten. Hän on siitä asti pitänyt valtaa tiukasti käsissään Ikeassa.

Inter Ikean hallituksen puheenjohtajaksi nousee nyt Kampradin nuorin poika, Mathias Kamprad, 44.

Vanhat konepyörät

Nähdäänkö Ingvar Kamprad eläkepäivillään huristelemassa Ikeaan lihapullille? Klikkaa kuvaa ja katso lisää vanhoja konepyöriä.

Perussuomalaiset poistuisivat palopaikalta

Maanantai  3.6. 2013

Kirjoittaa Demari-lehti. Jo muinaiset roomalaiset tiesivät, että "silloin on sinun asiasi kyseessä kun naapurin seinä palaa". Suomi olisi pienenä ja viennistä riippuvaisena maana orpo operoija yhä kansainvälistyneemmässä maailmassa. Nykyoloissa EU ja euro ovat suomalaisen työn turva, joten niihin kannattaa sitoutua.

Vapaan tiedonvälityksen maassa ei ole luontevaa esittää yksittäisistä asioista poliittisia puheenvuoroja puoluetukirahoilla maksetuin ilmoituksin. Ne tuskin yleistyvät vastakaan, sillä Suomen kansa on valpasta ja vierastaa propagandaa.

Jytky julkaisi myllykirjeen

Timo Soinin ilmoitus Helsingin Sanomat

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on ostanut poikkeuksellisen näkyvän ilmoituksen ”avoimelle kirjeelleen”.
Timo Soini on ostanut Helsingin Sanomien paperilehden koko etusivun ilmoitustilan julkaistakseen ”avoimen kirjeen Suomen kansalle”.

Ilmoituksessa Soini avaa näkemystään siitä, mitä julkiseksi tulleista Kreikan "vakuusjärjestelyä" koskevista asiakirjoista ilmenee.

Muun muassa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner ja kansanedustaja Erkki Havansi olivat valittamassa valtiovarainministeriön viime keväänä tekemistä päätöksistä salata asiakirjat.

Liikenteestä uusi vientivaltti

Älykäs teknologia mullisti telealan, seuraavaksi se mullistaa liikenteen. Kannattaa olla edelläkävijä. Miettikääpä telealaa Suomessa 1980-luvulla. Paikallisia toimijoita, ei maailmaa mullistavia innovaatioita eikä kansainvälisiä brändejä. Sitten ala koki murroksen. Syntyi uudenlaisia palveluita ja globaalia suurta bisnestä. Älykkään liikenteen verkoston ITS-Finlandin toiminnanjohtaja Sampo Hietanen on vakuuttunut, että liikennealan kehitys voi olla samanlainen.

Nyt älypuhelimet ovat yleistyneet. Yhä useammalla on siis internet aina käsillä. Se mahdollistaa vaikka liikkumisen pakettien tilaamisen.

Frankfurtissa Saksassa otetaan loppuvuonna käyttöön palvelu, jossa asiakas maksaa 48 euroa kuukaudessa ja saa vastineeksi käyttää taksia aina halutessaan. Taksiyrittäjät voivat itse päättää, ovatko mukana ringissä.

Tässä on kesän uusi helle-ennätys: 31,3 astetta

Lapin helleaalto sen kun voimistuu. Utsjoella mitattiin lauantaina vuoden lämpöennätys. Ainakin Lapissa valmistujaisia juhlitaan siis varsin helteisissä oloissa. Lämpötila on noussut tänään lauantaina, koulujen päätöspäivänä hellelukemiin ympäri Suomen. Utsjoella mittari näytti 31,3 astetta.

Raimo Sailas kovistelee uusia ylioppilaita

Raimo Sailas on tiukan talousmiehen maineessa, mutta silti hän on 41 vuoden urallaan valtiovarainministeriössä sanonut kyllä mm. peruskoululle, terveyskeskuksille, opintotuelle ja isyyslomille. Nyt Sailas on eläkkeellä ja pelkää hyvinvointivaltion puolesta.

Päät kääntyvät uteliaina, kun kuljemme Helsingin yliopiston pääkirjaston avarissa lukusaleissa. Olemme poikenneet sisään katsomaan, millaiselta näyttää upouusi kirjasto, jonka kutsumanimi on leppoisasti Kaisa.

Opiskelijat vilkuilevat uteliaina, kun mustaan pukuun, sinisävyiseen kauluspaitaan ja silkkikravattiin pukeutunut Sailas kävelee ohitse.

Pöydissä supistaan. Nämä opiskelijat ovat syntyneet 1990-luvun alussa, mutta he ovat ikänsä kuulleet, kuinka uutisissa on toistettu: Sailas kehottaa, Sailas vaatii, Sailas varoittaa, Sailas on huolissaan, Sailas pelkää, Sailas huomauttaa, Sailas moittii.

Hesari iski Marimekko-skuupilla hallituksensa jäsentä

Uutinen on kiinnostava myös Hesarin integriteetin kannalta. Potkut saanut Pentikäinen vihjaili läksiäiskirjeessään, että lehden riippumattomuus voi olla vaarassa. Sosiaalisessa mediassa tästä syntyi melkoinen hässäkkä.

Hössöttäjät löysivät potkuihin syyksi sen, että Sanoman hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin olisi muka suuttunut lehden kirjoittelusta. Meno ei kuitenkaan näytä muuttuneen uuden vt. vastaavan päätoimittajan Riikka Venäläisen komennossa. Marimekon suuromistaja ja toimitusjohtaja Mika Ihamuotila on Sanoman hallituksen tuore jäsen.

Ursa selvitti Huittisten tulipallon arvoituksen

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa on selvittänyt Etelä-Suomen taivaalla 8. toukokuuta nähdyn tulipallon arvoituksen.
Ursan tiedotteen mukaan Etelä-Suomen yllä keskiviikkona 8.5. kello 15.27 lentäneen kirkkaan tulipallon lentorata on mallinnettu.

Ursan tulipallotyöryhmän matemaatikko Esko Lyytinen arvioi, että tulipallosta selvisi maan pinnalle Huittisten eteläpuolelle noin 5-kiloinen meteoriitti. Ilmiöstä saapui Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään lähes 300 havaintoa.
Tarkan lentoradan selvityksessä käytettiin tulipallotyöryhmän meteorikameroiden kuvia. Kappaleen lennon valokuvasivat Johan Lindén Turussa ja Aki Taavitsainen Mikkelissä.
Tulipallo-valoilmiön aiheutti kivisen aurinkokunnan kappaleen syöksy läpi ilmakehän. Ursan mallinnuksen mukaan meteoroidi oli massaltaan noin 50-kiloinen ja halkaisijaltaan noin 30-senttinen. Se saapui ilmakehään 43 asteen kulmassa.
Kappaleen nopeus oli ilmakehään saapuessa noin 23 kilometriä sekunnissa.

Susia katoaa jäljettömiin

Susi väistelee yleensä asutusta ja ihmistä hyvin tarkasti. Tämä on selvinnyt kartoittamalla pantasusien liikkeitä ja seuraamalla lumijälkiä. Laumat liikkuvat tiukasti omilla reviireillään, ja nuoret sudet lähtevät keväällä etsimään omaa aluettaan.

Etelä- ja Keski-Suomessa suden on kuitenkin mahdotonta pysytellä näkymättömissä, koska taloja on joka puolella ja sudet joutuvat väistämättä kulkemaan lähellä asutusta. Samalla kun pedot ovat asettautuneet asutuksen liepeille, kohtaamiset ihmisten kanssa ovat lisääntyneet. Susi ei ole enää pelkkä takametsien asukas.

Poliisi varoittaa vanhuksia: Älkää päästäkö tuntemattomia asuntoon

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisilaitos varoittaa naisvarkaista. Erityisesti poliisi varoittaa vanhuksia, ettei tuntemattomia saa päästää sisälle asuntoon.

Pedersören Lepplaxissa vieraili vanhusten luona viime viikon lauantaina kaksi naista pyytämässä vettä. Naisten tultua sisälle, oli toinen nainen alkanut kiertää asunnossa. Naisten poistuttua oli huomattu heidän vieneen ainakin talon ulko-oven avaimen. Naiset olleet liikkeellä valkoisella henkilöautolla.

Myös Teerijärvellä vieraili kaksi naista vanhusten luona pyytämässä autoon vettä eilen maanantaina illalla. Talon emännän noudettua vettä, oli toinen nainen penkomassa eteisen kaappia toisen naisen ollessa makuuhuoneessa. Naisten poistuttua, oli havaittu, että makuuhuoneesta lompakosta oli anastettu rahaa.

Suuri eläkeuudistus ei ollutkaan menestystarina

Tutkijoiden mukaan vuoden 2005 eläkeuudistuksen vaikutukset ovat olleet paljon vähäisempiä kuin on uskottu. Työttömyyseläkkeen lopettaminen kaunisti tilastoja.

Eläkkeellesiirtymisiän mittaamisessa yleisesti käytetty mittari on suurennellut vuoden 2005 suuren eläkeuudistuksen vaikutuksia. Mittari näyttää, että suomalaiset olisivat sankoin joukoin lykänneet eläkkeelle siirtymistä ja jatkaneet työelämässä. Kehitys on ollut näennäistä ja johtunut lähinnä siitä, että työttömyyseläke on yhtenä eläkemuotona lopetettu.

Jättimäinen asteroidi ohittaa Maan perjantaina

Maanantai 27.5. 2013

Läpimitaltaan noin 2,8 kilometrin mittainen asteroidi 1998 QE2 ohittaa Maan ensi perjantaina noin 5,8 miljoonan kilometrin etäisyydeltä. - Tämä on todella suuri asteroidi, kooltaan samaa luokkaa kuin asteroidi, jonka tormäys johti dinosaurusten joukkotuhoon. Asteroidi tulee hyvin lähelle meitä, mutta olemme onneksi seuranneet sen rataa hyvin huolellisesti ja tiedämme varmuudella, ettei se iskeydy meihin.

Kadonneen suomalaiskavaltajan viime hetkistä paljastui uutta tietoa

Gävlen kunnalta kavaltanut Tuula Lavikkala käytti ison rahamäärän nettikasinoilla juuri ennen katoamistaan.
Ruotsalainen vapaaehtoisjärjestö etsi Lavikkalaa lauantaina noin neljän kilometrin päässä tämän kotoa.

Ruotsalaiselta Gävlen kunnalta noin 2,3 miljoonaa euroa kavaltanut Tuula Lavikkala käytti lähes 12 000 euroa rahapeleihin verkossa vain paria päivää ennen katoamistaan.

Asiasta uutisoi ruotsalainen iltapäivälehti Expressen.

Lavikkalan ongelmapelaamisesta on saatu viitteitä aiemminkin, kun Lavikkalan entinen työkaveri kertoi Lavikkalan sanoneen ennen katoamistaan, että hän ”on pelannut elämänsä pois”.

Kreikka-vakuuksien asiakirjoja yhä piilossa

Suomen niin sanotuista Kreikka-vakuuksista neuvotellut ja sopinut valtiovarainministeriö (VM) ei näytä täysin noudattaneen korkeimman hallinto-oikeuden määräystä julkistaa kaikki vakuusjärjestelyyn liittyvät asiakirjat.

VM on julkistanut omilla verkkosivuillaan kuusi englanninkielistä asiakirjaa ja niiden epäviralliset suomennokset. Asiakirjat ovat ministeriön verkkosivuilla otsikolla "Kreikan lainaohjelman vakuusjärjestelyn asiakirjat".

Oman pellon ruokaa – mutta millä hinnalla?

Tehotuotettu ruoka nyppii yhä useampaa kuluttajaa, erityisesti suuremmissa kaupungeissa. Pakastevihanneskohu on uusin niitti niille, jotka haluavat kasvattaa oman ruokansa.

Kaupunkilaiset ovat kehittäneet modernin version pula-aikojen viljelypalstoille. Kumppanuusviljelmiä on perustettu jo liki kymmeneen kaupunkiin Suomessa. Uusia yhteisöviljelmiä tänä kesänä perustettu ainakin Mäntsälässä, Jyväskylässä ja Lahdessa.

Maanviljelyssä on menoja koko vuoden, mutta tulot tulevat vasta satokaudella. Osuuskunta maksaa viljelijälle kuukausipalkkaa tai tekee sopimuksen tuottajan kanssa siitä, että se ostaa sadon osittain tai kokonaan. Osuuskunta hallinnoi yleensä tällaisia CSA-peltoja (Community Supported Agriculture).

Hyvänä kesänä jäsenet voivat taas saada varsin edullisesti itse tuotettua ruokaa, kun tukku- ja kauppavälikädet jäävät pois. Huonoina vuosina sato, ainakin osa lajeista, voi jäädä heikoksi ja kalliiksi.

240 miljoonan sijoitus eikä Windows-laitteista löydy Instagramia

Voi Nokia raukkaa. Matkapuhelinvalmistaja lähetti aiemmin keväällä "rakkauskirjeen" suositulle kuvanjakosovellukselle Instagramille, mutta se ei ole ainakaan toistaiseksi saanut vastakaikua.

Konkreettisesti rakkauskirje on Nokian maaliskuussa Lumia-puhelimille julkaisema #2InstaWithLove-sovellus.

Sovelluksella voi ottaa kuvasuodattimella valokuvia ja lähettää niitä sosiaaliseen mediaan. Kampanjan tarkoituksena on osoittaa Instagramille, kuinka intohimoisesti Nokia ja Windows-yhteisö suhtautuu kuvien jakamiseen.

Ruotsin mellakointi on jo Örebrossa asti

Tukholmassa koko viikon jatkuneet yölliset mellakat ja vahingonteot ovat levinneet jo Örebron kaupunkiin, yli 160 kilometrin päähän Tukholmasta. Iltapäivälehti Aftonbladetin mukaan nuorisojoukko on sytytellyt useita tulipaloja Vivallan kaupunginosassa.

Lehden mukaan poliisi havaitsi illalla 25–50 naamioitua nuorta matkalla Vivallaan.

"Hajotimme joukon, mutta he ilmestyivät uudestaan. Heillä oli kannuja, joissa oli todennäköisesti palavaa nestettä", Örebron poliisin viestintäpäällikkö Mats Nylen sanoi illalla Aftonbladetille.

Jo viides yö peräkkäin - Tukholma loimusi taas

Ainakin 15 ajoneuvoa on poltettu Tukholman seudulla yön aikana.
Tukholmaa on piinannut jo viides katumellakoiden värittämä yö. Yhteensä ainakin 15 ajoneuvoa on poltettu Tukholman seudulla yön aikana, kertovat viestimet. Autoja on poltettu ainakin Södertäljessä ja Rinkebyssä.

Rinkebyn torille oli illalla kerääntynyt jopa 500 ihmistä katselemaan autojen palamista. Tuleen on yritetty poliisin mukaan sytyttää myös useita rakennuksia, muun muassa kouluja.

Tukholman mellakat eivät rauhoitu

Tukholman rähinät alkoivat tilanteesta, jossa portugalilaistaustainen mies ammuttiin suomalaisen vaimonsa silmien alla. Asiasta kertoo suomalaisnaisen veli IS:lle.
Tukholman mellakat alkoivat viime viikon maanantain jälkeen, kun poliisi ampui kuoliaaksi 68-vuotiaan miehen tämän kotona Husbyn lähiössä Tukholman pohjoispuolella. Mies oli poliisin mukaan heilunut veitsen kanssa.

Seuraavana päivänä naapuruston väki raivostui miehen kohtelusta. He syyttivät poliisia liiallisesta väkivallan käyttämisestä tilanteen ratkaisussa. #Tukholman mellakat

Turkistarhauksen puolustajat niskan päällä eduskunnassa

Selvä enemmistö kansanedustajista puolusti turkistarhauselinkeinoa, kun eduskunta kävi lähetekeskustelun turkistarhauksen lopettamista koskevasta kansalaisaloitteesta torstaina.

Historiallinen keskustelu ensimmäisestä täysistuntoon tulleesta kansalaisaloitteesta kesti monta tuntia. Kansanedustajat jonottivat jo aamulla jättämään puheenvuoropyyntöjä illan keskusteluun.

Kansalaisaloitteella pyritään kieltämään eläinten tarhaaminen turkisten tuottamiseksi. Perusteena on, että eläimet kärsivät pienissä häkeissä. Lisäksi eläinten kasvattamista ja tappamista pelkästään turkisten tuottamista varten pidetään aloitteessa eettisesti kestämättömänä toimintana.

MTV MEDIA uudistuu

MTV MEDIA julkisti mittavan muutoshankkeen, joka tulee uudistamaan yrityksen brändihierarkian, toimintatavat ja visuaalisuuden loppuvuonna 2013.

– Olemme jo pitkään tutkineet mediankulutuksessa tapahtuneita muutoksia. On selvää, että mediankulutuksen tavat ovat monipuolistuneet ja tähän huutoon on kyettävä vastaamaan, MTV MEDIAn toimitusjohtaja Heikki Rotko linjaa.

Uudistuksen taustalla on puolitoista vuotta jatkunut kehitystyö. Ydinajatuksena on Rotkon mukaan se, että MTV haluaa tiivistää suhdettaan suomalaisiin ja oppia ymmärtämään entistä paremmin mediankäytössä tapahtuvia muutoksia.

MTV MEDIA muuttaa nimensä MTV:ksi tämän vuoden aikana ja sen myötä uudistuu myös visuaalisuus. Myös tuttujen tv-kanavien ulkoasu uudistuu. Verkon rooli korostuu jatkossa aiempaa enemmän, sillä Katsomoon tuodaan suorana seurattaviksi tv-kanavat MTV3, Sub ja AVA. Muutokset tapahtuvat loppuvuonna 2013.

”Poistamme toiminnastamme kaiken pönötyksen ja turhan hierarkisuuden. Muutumme puhtaaksi asiantuntijayritykseksi”, maalailee Rotko.

Teknologiateollisuudella on aivan liian paljon valtaa

Sopu toimittajien työehtosopimuksesta syntyi viime viikolla vasta aivan viime hetkillä ennen lakon alkamista.

Ei ole harvinaista, että työehtosopimusneuvottelut venyvät viime hetkiin, mutta on harvinaisempaa, että niin kävi journalisteille. Kummaltakin puolen pöytää löytyy myös järki-ihmisiä, on ainakin tähän asti löytynyt.

Skismasta ei näin työntekijäpuolen näkökulmasta kannata syyttää työnantajaliittoa eli Viestinnän keskusliittoa, mutta työnantajia yleensä kylläkin. Elinkeinoelämän keskusliitto EK on selvästi tiukentanut liittoneuvottelujen koordinointia, oli sitten kyse pienestä tai suuresta alasta.

Rohkenen väittää, että tiukan koordinaation takana on työnantajaliitoista suurin, Teknologiateollisuus. Liitto on saanut koko EK:n hyväksymään Ruotsin mallin mukaisen niin sanotun teollisuussopimuksen. Se tarkoittaa, ettei yksikään ala ylitä vientiteollisuuden palkankorotuksia.

Al Jazeera kiinnostui Olkiluodon Onkalosta

Mediayhtiö Al Jazeera on kiinnostunut Olkiluodon Onkalosta.

Yhtiön kanavalla ja nettisivuilla on videoraportti Olkiluodosta. Toimittaja Tim Friendin raportissa kerrotaan Suomen aikeista loppusijoittaa ydinjätteensä maaperään. Raportissa mainitaan, että Yhdysvalloissa ja ”muualla” vastaavat tunnelit on estetty turvallisuusongelmien takia.

Al Jazeeran video. Koska perässä tulee Al-Qaida.

Tukholman rähinät levisivät uusiin lähiöihin

Tukholman alueella levottomuudet levisivät yön aikana uusiin lähiöihin. Autopaloja oli ainakin Tukholman etelä-, lounais- ja luoteispuolella. Tilanne on poliisin mukaan rauhoittunut aamuyöllä.

Neljä ihmistä on otettu kiinni levottomuuksiin liittyen. Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen yön aikana.

Husbyn kaupunginosassa riehui yöllä tulipalo puuverhoillussa rakennuksessa. Jakobsbergissä puolestaan rikottiin liikkeiden ja poliisiaseman ikkunoita. Lisäksi ainakin viisi autoa oli tulessa.

Autoja on poltettu myös ainakin Rinkebyn, Skarpnäckin, Norsborgin, Kistan ja Tenstan lähiöissä. Fittjan kaupunginosassa palojen sytyttäjät olivat naamioituneita.

Levottomuuksia jo koko Tukholmassa – autot palavat kolmatta yötä

Ruotsissa puidaan maanantaiyön mellakan syitä ja syyllisiä

Jälkipyykki maanantaiyön tapahtumista käy Ruotsissa kovana. Useiden ilmoitusten mukaan poliisit olisivat kutsuneet maahanmuuttajataustaisia husbyläisnuoria "neekereiksi", "rotiksi" ja "apinoiksi". Joidenkin väitteiden mukaan myös tulipaloja kaduille katsomaan tulleet sivulliset olisivat saaneet poliisin pampusta, kertoo Dagens Nyheter.

Valtaosa Husbyn 11 000 asukkaasta on maahanmuuttajataustaisia.

Aftonbladet-lehdessä arvellaan, että tapahtumat juontavat juurensa tyytymättömyyteen poliisia kohtaan eivätkä liity jääkiekon MM-kisojen voittoon. Poliisi ampui viime viikolla Husbyssä kuoliaaksi 69-vuotiaan miehen, joka oli uhkaillut poliisia veitsellä. Tapaus on herättänyt paljon arvostelua poliisin toiminnasta. #Tukholman mellakat

Tappajatornado tuli 320 km/h - ihmisillä vain 16 minuuttia aikaa paeta

Yhdysvalloissa ainakin 51 ihmistä on kuollut voimakkaan pyörremyrskyn iskettyä Oklahoman kaupungin lähiöön, kertovat useat paikalliset mediat.Uutiskuvista näkyy, että tornado on tuhonnut kaikki tielleen osuneet rakennukset, joiden joukossa on ainakin kaksi koulua. Loukkuun jääneitä lapsia on pelastettu koulun raunioista, mutta lapsia on tiettävästi edelleen kateissa yli 20.

Myrskybongarit arvioivat pyörremyrskyn olleen halkaisijaltaan yli 3 kilometriä.

"Se oli kuin Twister-elokuvasta" - hevosetkin hävisivät

Ratsastusta harrastava mies kertoo, että hän vapautti hevoset tallista kun hän näki tornadon lähestyvän.

- Tavaraa lensi kaikkialla ympäriinsä, aivan kuin Twister-elokuvasta, tornadon kokenut silminnäkijä kertoo CNN:n videolla.

Videolla nähdään kuinka miehen asunto, hevostalli ja kaikki ympäristössä olleet rakennukset ovat tuhoutuneet perustuksia myöten. Myös elinkeinon turvanneet hevoset ovat kadonneet.

Mooren alueen pormestari sanoo uutiskanava CNN:lle, ettei usko uhriluvun enää nousevan. Tämänhetkisen tiedon mukaan tornado vaati 24 ihmisen hengen.

Avaruudesta kuvattu Time Lapse-video tornaadon etenemisestä.

Tornado olikin kaikkein vaarallisin.

Tornado kulki noin 27 kilometrin matkan ja oli noin 2 kilometrin levyinen. 45 minuutin aikana tornado tuhosi lähes kaiken tielleen osuneen.

Tukholman levottomuuksissa jopa sata osallista – taas autoja tulessa

Alueella paloi yöllä lukuisia autoja, ja kiviä heitelleet ihmiset häiritsivät sammutustöitä.

Poliisin mukaan illan ja yön levottomuuksiin osallistui kaikkiaan 50-100 ihmistä. Neljä on otettu kiinni epäiltynä väkivaltaisesta mellakoinnista.

"Osa on 12-13-vuotiaita, osa nuoria, ja olemme nähneet joukossa myös aikuisia", poliisin tiedottaja Diana Sundin sanoo.

"Paloautoja on heitetty kivillä ja sammutusletkuja varastettu", hän kertoo.

Lähiössä kuului illalla myös useita voimakkaita räjähdyksiä.

Lähiön asukkaat ovat olleet järkyttyneitä tapahtumista, kun heidän autojaan ja lähikauppojaan on tuhottu. Maanantaina vastaisena yönä noin 50 ihmistä joutui jättämään kotinsa mellakoiden takia. Sivun alkuun

Mielikuvat kiihdyttävät alueiden eriytymistä - "Toimettomia miehiä liikekeskuksen kulmilla"

Kaupungit jakautuvat yhä selvemmin hyviin ja huonoihin alueisiin. Rikkaat asuvat yhä prameammin omissa viihtyisissä kaupunginosissaan erinomaisten palveluiden äärellä, kun taas köyhien alueilla palvelut rapistuvat ja ongelmat kasautuvat.

Tämä alueiden eriytymiseksi kutsuttu ilmiö ei ole Suomessa uusi. Viime vuosiin asti sitä on kuitenkin pystytty hillitsemään perinteisillä hyväksi havaituilla keinoilla, kuten kaavoituksella. Nyt vanhat konstit eivät enää tunnu purevan, vaan eriytyminen kiihtyy koko ajan.

– Suomessa on perinteisesti hallittu eriytymistä kahta kautta: ensinnäkin tasaamalla hyvinvointivaltion kautta tuloeroja ja toisekseen sekoittamalla asuinalueilla eri väestöryhmiä. Nyt väestöryhmien erot ovat kasvaneet niin voimakkaasti, että asuntopolitiikka ei enää riitä tasaamaan eroja, selittää sosiologian professori Matti Kortteinen Helsingin yliopistosta.

Työttömiä tuli 13 000 lisää huhtikuussa

Huhtikuussa oli Suomessa työttöminä 239000 ihmistä, mikä oli 13000 enemmän kuin vuosi sitten huhtikuussa, kertoo Tilastokeskus.

Työttömyysaste eli työttömien osuus työvoimasta oli 8,8 prosenttia, kun se edellisvuoden huhtikuussa oli 8,4 prosenttia. Miesten työttömyysaste oli 10,2 ja naisten 7,3 prosenttia.

Työttömyysaste laski 1990-luvun laman lähes 20 prosentin lukemista melko tasaisesti aina vuoden 2009 finanssikriisiin asti noin kuuteen prosenttiin, josta se ponnahti nykyiselle tasolleen.

Työllisiä oli noin 2,46 miljoonaa eli lähes saman verran kuin vuotta aiemmin. Työttömyyden rakenne kuitenkin muutti niin, että työllisiä miehiä oli 6 000 vähemmän ja työllisiä naisia 4 000 enemmän kuin huhtikuussa 2012.

Bäckman syyttää Tampereen johtoa ennakkosensuurista

Dosentti Johan Bäckman on jättänyt Pirkanmaan poliisilaitokselle tutkintapyynnön Tampereen pormestarin Anna-Kaisa Ikosen ja apulaispormestari Olli-Poika Parviaisen toimista. Tampereen kaupungin johto kielsi Venäjän uudet arvot -tilaisuuden järjestämisen pääkirjasto Metsossa. Tilaisuus oli tarkoitus järjestää 21.5.2013

Parviaisen mukaan tilaisuuden ohjelma oli yhdenvertaisuus- ja oikeudenmukaisuusperiaatteiden kannalta arveluttava, eikä kaupunki katsonut voivansa edes välillisesti tukea tilaisuutta. Parviaisen mukaan ohjelmassa oli homofobisia ja totalitaristisia piirteitä.

Tutkintapyynnön mukaan kaupungin johto on syyllistynyt ennakkosensuuriin ja tasavertaisuusperiaatteen loukkaamiseen. Lisäksi se on loukannut perustuslain takaamaa oikeutta ilmaista vakaumus ja perustuslain sananvapautta ja ennakkosensuurin kieltoa.

Poliisikansanedustajilta tylyä tekstiä Gumball-kisaajille: "Mikä kehitysvaihe jäänyt elämässä väliin?"

Eduskunnan poliisitaustainen kansanedustaja Tom Packalén (ps) puolustaa Suomen sakotusjärjestelmää. Liikennesakkojen tehtävänä on toimia pelotteena.

Toinen poliisiakansanedustaja Kari Tolvanen (kok) ihmettelee, miksi Gumball-kaaharit eivät mene suljetulle moottoriradalle, vaan he hurjastelivat muun liikenteen seassa.Mikä kehitysvaihe on jäänyt elämässä väliin, kun törkeällä tavalla vaarantaa toisten turvallisuuden, Tolvanen sanoo.

Näin Gumball 3000 jatkui Venäjällä

Maanantaina Suomen kautta kulkenut miljonäärien ralli Gumball 3000 jatkui maanantaina itärajan jälkeen Pietariin. IS matkusti ainoana suomalaismediana Gumball-auton kyydissä.
Ralli jatkui maanantaina iltapäivällä poliisisaattueessa Helsingistä kohti Porvoota, Vaalimaata ja edelleen Pietaria.

Tour de France - Ranskan ympäriajo

29. kesäkuuta - 21. heinäkuuta

Ole Eurosportin matkassa, kun maailman legendaarisin pyöräkilpailu ajetaan 100. kerran!
Juhlakilpailu polkaistaan liikkeelle ensimmäistä kertaa koskaan Korsikan saarelta. Maaliin tullaan tututusti Champs-Elyséella 20. heinäkuuta. Viime vuosien tapaan Eurosportin tarjonta Ranskan ympäriajosta on tyhjentävän kattava. Pitkien suorien lähetysten lisäksi luvassa on perinteinen joukkue-esittely, haastatteluita, ennakoita ja päivittäinen koostelähetys.

Kuukauden kirja: Aja kovempaa!

Juttusarjassa luetaan kuukausittain kestävyysurheiluaiheisia kirjoja, uusia ja vanhoja. Kesäkuussa jatketaan pyöräilyteemalla, mutta tällä kertaa keskitytään pyöräilijän harjoitteluun.

Aja kovempaa! on uusi maantiepyöräilyn käsikirja. Kilpapyöräilijä Jussi Veikkasen, valmentaja Antti Hagqvistin ja toimittaja-kirjailija-kustantaja-himoliikkuja Kalle Kotirannan kirjoittama opas ilmestyi toukokuussa.

Se on suunnattu niille, jotka haluavat kehittyä pyöräilyharrastuksessaan: "harjoitella paremmin ja ajaa laadukkaasti kovempaa ja pidemmälle".

SM-maantiepyöräily Noormarkku

SM-maantiepyöräily Noormarkku

SM-maantiepyöräily Noormarkku

Kuuntele Täysikuu - ja muita hittejä vuosilta 1953-1954

Ilta-Sanomien Suomi-musiikin vuodet -sarjassa käydään läpi suomalaisen musiikin historiaa 1920-luvulta vuosituhannen vaihteeseen.

Naisen sieppaus järkytti ulkoilijoita

Poliisi on toiveikas sieppaamisesta epäillyn miehen kiinnisaamisesta. Epäillyn henkilöllisyyttä yritetään selvittää muun muassa telepakkokeinoja käyttäen.

Luontokeskus Haltian parkkipaikka oli jo torstaina aamupäivällä puolillaan autoja. Mikään ei enää muistuttanut siitä, mitä edellisenä päivänä parkkipaikalle laskeutuvalla ulkoilupolulla oli tapahtunut.

Silti naisen sieppaustapaus järkytti vielä monia paikallaolijoita.

"Ihan kauheata, että tällaista tapahtuu. Liikun yksin hyvinkin paljon ja toivoisin, ettei tällaisia tarvitsisi ajatella," sanoo ystävänsä kanssa lenkkeilemässä ollut raumalainen Reija Leppänen.

Ensimmäinen Carina Appelin muistopalkinto Valokuvaaja Meeri Koutaniemelle

Priset på 3000 euro utdelas av Carina Appels Minnesfond. Den har instiftats för att stödja fotografer och filmare som dokumenterar och förmedlar information och därmed sprider kunskap om och förståelse för människorna i världen. Minnesfonden förvaltas av Svenska kulturfonden.
Fotografen Carina Appel (f. 1967) arbetade i åratal i krisområden, men förblev optimist. Hon nödgades fotografera våld och våldsoffer, men ville alltid bevara människovärdet hos sina motiv. Hon började som pressfotograf och övergick senare till att filma och editera.

Carina Appel föll offer för ett våldsdåd i sin hemby Sideby den 5 april 2012.
”Det är en stor ära att få detta pris. Carinas gärning vägleder och uppmuntrar att dokumentera berättelser som hon gjorde, ödmjukt och enträget”, säger Koutaniemi.

Carina Appel

Fotoutställning 26.6 – 31.7 Utställningen ”Carina Appel, den medmänskliga fotografen” öppnas i samband med prisceremonin och är öppen till slutet av juli. Kiilin museo

Leena Reikon kirjoitus Carina Appelista Journalistissa


20 000 lounaissuomalaista kertoo nähneensä suden luonnossa

Huittisten tori 15.7.2013 kello 13.00 Susista puhutaan Suomi Areenassa

Asiantuntijat pitävät tällaista susikohtaamisten yleisyyttä mahdottomana. RKTL:n petoyhdyshenkilöiltä saaman tiedon mukaan vähintään yli puolet maallikkojen tekemistä susihavainnoista koskee lopulta jotakin muuta kuin sutta.

En kutsuisi sitä susihysteriaksi. Mutta suden läsnäolon mahdollisuus ylikorostuu ihmisten elämässä, kun sudet ovat viikosta toiseen esillä tiedotusvälineissä, Varsinais-Suomen riistapäällikkö Mikko Toivola muotoilee.

Suomi Areena satojen puhujien voimannäyte

Kesällä 2013 SuomiAreena tempaa mukaansa yli 120 keskustelun ja satojen puhujien voimin. Aiheet vaihtelevat nuorten syrjäytymisestä susiin, EU:sta koulutukseen ja median murroksesta kulttuuriin. Keskiviikosta perjantaihin SuomiAreenan Kansalaistori valtaa Porin kävelykadun, jossa erilaiset järjestöt ja yritykset esittelevät toimintaansa.

Katso kuvia viime vuoden tilaisuuksista.

Botit seuraavat Barac Obamaa

Leffafriikki Ville Tomu osti Twitter seuraajia Ebayn kautta. Kuka tahansa voi saada Twitterissä epämääräisiä seuraajia. Sellaisia, joiden profiilista tai käyttäjänimestä huomaa, että jokin on pielessä. Useimmissa tapauksissa kyse on valehenkilöistä. Ne hämärtävät käsitystä Twitterin käyttäjistä ja käyttäjien seuraajista.

Twitterin kohdalla on usein puhuttu ostetuista seuraajista, boteista, jotka vaikuttavat oikeilta ihmisiltä, mutta eivät sitä ole.

Toinen kysymys on kokonaan se, että halpojen valeseuraajien ostaminen avaa uuden mahdollisuuden esimerkiksi mustamaalaamiseen. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaaleista on uutisoitu, miten Barack Obaman tai Mitt Romneyn seuraajista merkittävä osa on huijareiden profiileja.

Toisaalta Lady Gagan seuraajista jopa yli 70 prosentin kerrotaan olevan valeseuraajia. Mikä estää sijoittamasta kilpailijan mustamaalaamiseen parisataa euroa - jos sillä saa mediassa läpi nasevan otsikon, jossa Twitter-tilin kuuluisa omistaja leimautuu välittömäksi moraalittomia keinoja harrastavaksi epäsikiöksi?

Sitähän emme saa tietää, kuka seuraajat on ostanut. Entä, ovatko botit lähteneet seuraamaan satunnaisesti jotain henkilöä, koska se kuuluu niiden soluttautumisstrategiaan?

A-lehdet hylkää iPadin

A-lehdet kertoi viime viikolla luopuvansa Image-lehden iPad-versiosta ja muuttavansa lehden digiversioksi. Taustalla on raskas tuotantoprosessi suhteessa toteutuneisiin latausmääriin.

"Imagen iPad-latauksien toteutuneet lukemat jäivät sadan ja kahden sadan välille. Haluamme kasvattaaa lukijamäärää, ja avoimessa versiossa voimme rakentaa lukijälähtöisempiä ratkaisuja", A-Lehtien digijohtaja Petri Pekki sanoo.

Numminen pitää avointa digilehtiversiota hyvänä asiana senkin takia, että lukijat voivat jakaa lehden juttuja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Applen Newsstand-palvelun kautta yksittäisiä juttuja ei voi jakaa, eikä juttuarkistopalveluita voi samalla tavalla rakentaa. Pekin mukaan myös esimerkiksi valokuvavetoisissa artikkeleissa visuaalisuus saattaa kärsiä.

Kymmeniä autonvaihtajia liikkuu nyt epäilyttävissä aikeissa ympäri Suomea - "Kuvatkaa"

Suomen teillä liikkuu lukuisia ryöstöjä ja varkauksia tehtailevia ulkomaalaisia autokuntia. Poliisi on kiinnostunut autojen liikkeistä.
15 autokuntaa liikkuu ympäri Suomea. Autot ovat rekisteröityjä eri Euroopan maihin, myös Suomeen. Joukossa on esimerkiksi erivärisiä Volkswagen Passateja. Epäillyt ovat Romanian ja Bulgarian romaneja, Pirkanmaan poliisilaitoksen komisario Jari Kinnunen toteaa.

Autot ovat osassa tapauksia olleet merkittävässä roolissa esimerkiksi paikalta poistumisessa. Epäillyt varkaudet ja ryöstöt ovat kohdistuneet kaikkein heikommassa asemassa oleviin henkilöihin kuten vanhuksiin ja liikuntarajoitteisiin. Poliisi epäilee, että rikoksien tehtailua jatketaan.

Epäillyt seurueet vaihtelevat poliisin mukaan matkustajia, kuljettajia ja autoja keskenään. Joukossa on myös lapsia.

Poliisi kehottaa myös tien päällä liikkuvia autoilijoita puuttumaan tilanteisiin, mikäli huomaa rikoksen olevan tekeillä.

Tätä se Eu:n vapaa liikkuvuus tekee. Mistä löytyy se meppi joka uskaltaa arvostella Schengen sopimusta?

Viro, Latvia, Liettua ja Puola ovat maita joiden rikolliset ovat Schengen sopimusta hyödyntäneet.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) antaisi poliisille oikeuden käyttää passeja varten kerättyjä sormenjälkiä vakavien rikosten selvittelyssä.

Perustuslakivaliokunta on suhtautunut mahdollisuuteen nuivasti. Valiokunnan mukaan passien sormenjäljistä koottua rekisteriä ei pitäisi merkittävissä määrin käyttää muihin tarkoituksiin kuin siihen, mitä varten se alun perin kerättiin.

Räsäsen mielestä rekisterin käyttö harvakseltaan rikosten selvittelyssä ei olisi vastoin perustuslakivaliokunnan kantaa.

Schengen rikollisuus

Toimittajat kohisevat keskenään

"Haloo, onko Helsingin Sanomissa? Onko lehtenne sitoutumaton?"

"Totta kai, niinhän periaatelinjassamme sanotaan", vastaan soittajalle rutiininomaisesti.

"Mutta onko se?" hän jatkaa.

Hyvä kysymys. Lehden periaatelinjan ensimmäinen kappale kuuluu näin: "Helsingin Sanomat on sitoutumaton päivälehti." Itsenäisesti ajatteleva länsimainen ihminen tietää, etteivät julistukset takaa mitään. Väittihän Neuvostoliittokin olevansa työläisen onnela.

Toimitukseen on kautta aikojen tullut postia ihmisiltä, jotka epäilevät, että Helsingin Sanomilla on poliittinen agenda. Lehteä on syytetty milloin demarien tietotoimistoksi, viherväen viidakkorummuksi, kokoomuksen käsikassaraksi, puna-Pravdaksi, Sipilän Sanomiksi keskustajohtajan mukaan – ja perussuomalaisten myötäilijäksi.

Näin lämpö vyöryy Suomeen juhannukseksi

Juhannusviikon alku on kuuroherkkää aikaa, kertoo meteorologi Ilona Láng Nelosella.
Iltapäivällä sadekuuroja tulee monin paikoin Etelä- ja Keski-Suomessa. Pohjoisessa kuurosateita saadaan etenkin Etelä- ja Keski-Lapissa.

Juhannuksen ennuste on vielä melko epävarma. Tämän hetkisten laskelmien mukaan Suomen päällä on korkeapaine. Jos korkeapaine on tarpeeksi voimakas, etelästä pääsee virtaamaan lämmintä ilmaa ja hellelukematkin ovat silloin lähellä.

Juhannus - keskiyön auringon juhla

Loputtoman pitkä ja kylmä talvi pimeyksineen on saanut suomalaiset kautta aikain kokoontumaan tulille palvomaan keskiyön aurinkoa.

Juhannusta vietetään kesäpäivänseisauksen läheisyydessä, jolloin pohjoisella pallonpuoliskolla on vuoden valoisin aika. Suomalaiseen juhannukseen on kuulunut saunan ja koivujen lisäksi ripaus mystiikkaa. Erilaiset juhannustaiat ja ennusmerkit liittyvät juuri juhannukseen.

Mittumaarina eli juhannuspäivänä vietetään myös Suomen lipun päivää. Päivä valittiin liputuspäiväksi valon symbolin päivänä ja siksi, ettei juhannukseen liity mitään suuria poliittisia vuosipäiviä.

Tuomas Enbusken ajatuksia

Enbusken näkemykset ontuu: "Nykyään kaikki duunarit saavat suunnilleen samaa palkkaa riippumatta työn laadusta. Ammattiliitot ovat hyvää hyvyyttään puolustaneet duunarin oikeuksia, mutta se on samalla johtanut siihen, ettei kukaan voi rikastua työllä, koska kaikkien täytyy saada yhtä monta karkkia pussista."

Lukijoiden kommenteista selviää paremmin kuin Enbusken kolumnista, että ei asia ole ihan noin yksinkertainen kuin Enbuske antaa ymmärtää.

Tuukka Pääkkönen kirjoittaa: Jos kirjoittaa palkkauksesta niin olisi hyvä edes ymmärtää mitä palkkataulukot tarkoittavat: ne ovat kunkin työnvaativuuden mukaan määritettyjä minimipalkkoja. Mikään muu kuin työnantajan ahneus ei estä maksamasta työntekijöille taulukkopalkkoja parempaa palkkaa.

Tuomas Henell: Toimittaja Enbuske on selvästi kesäterässä, sillä aina säännönmukaisesti jos Tuomas ei mitään muuta uutta aihetta keksi, niin kirjoitetaan sitten uusiksi jo kymmenettä kertaa suurten tuloerojen kiihottavuudesta. Jos olisin Nyt-liite, en maksaisi Enbuskelle tästä tekstistä senttiäkään, sillä edellyttäisin rahani vastineeksi jotakin uutta kirjoitusta jonka eteen on nähty vähän vaivaa enkä vanhoista kolumneista kierrätettyä copypaste-matskua. Eikös juuri ahkeruudesta pitänyt saada palkkiota?

Soili Askolin: Kuinka suurta palkkaa työhönsä motivoitunut kehitysvammainen olisi oikeutettu saamaan? Palkitaanko asenteesta vai älykkyydestä? Kenen mielestä isot tuloerot on kiva asia ja ketä se motivoi?

Enbusken provosoiva kirjoitustyyli ja tosielämään faktojen kieltäminen ei keskusteluissa johda mihinkäään.

Vanhan myllyn tarina

Kemiön saarella pellot sijaitsevat meren lähellä ja pelloille nousee meriusvaa. Usvan mukana rukiiseen tarttuu suolaa ja kivennäisiä, jotka tekevät saarella viljellyistä rukiin jyvistä erityisen maukkaita. Niistä kun sitten jauhaa jauhot, maku kulkee mukana ruislimppuun.

Kemiön saarella on mylly ja leipomo. Eräänlainen elintarviketeollisuuden integraatti siis. Jos käy leipomossa riittävän aikaisin aamulla, hyllystä lyödään käteen uunilämmin ruislimppu.

Suomalaisen Juhannuksen tunnelmaan pääsee parhaiten veden äärellä.

Sisävesiristeilyjen aatelia

Kesällä 2013 Hopealinjalla risteillään kauniilla Pyhäjärvellä ja Vanajavedellä Tampereelta Visavuoren kautta Hämeenlinnaan.

Koe reitin varrella mm. vehreä Aulangon alue lukuisine palveluineen, maista Lepaalla tilan omia viinejä ja kartanon herkkuja, näe Visavuoressa kuvanveistäjä Emil Wikströmin ateljee ja pilapiirtäjä Kari Suomalaisen paviljonki, shoppaile Lempäälän Ideaparkissa tai pulahda Edenin kohdalla trooppisen kylpylän altaisiin.

Ihmisen kuolemattomuus yhä realistisempi vaihtoehto

Teknologiayhtiö Googlen teknisellä johtajalla Ray Kurzweililla on kovia visioita ihmisten elinikää koskien. Kurzweil totesi Global Future 2045 World Congress -tapahtumassa, että nopeasti kehittyvä teknologia on tekemässä realistisemmaksi ajatuksen ihmisten kuolemattomuudesta.

Kurzweil uskoo, että 10-20 vuoden sisällä terveyteen ja lääketieteeseen on tulossa valtavia muutoksia - Tuhat vuotta sitten odotettavissa oleva elinikä oli kaksikymmentä vuotta. Kaksinkertaistimme sen 200 vuodessa. Luultavasti jo alle 15 vuodessa saavumme tieteellisessä kehityksessä pisteeseen, jossa pystymme lisäämään ihmisten elinikää nopeammassa tahdissa kuin aikaa kuluu.

Puhelin valloittaa itselleen lisää tilaa suomalaisten arjessa

35 % suomalaisista internetin käyttäjistä on katsonut puhelimellaan videoita tai tv-ohjelmia, kertoo Ylen teettämä Suomalaiset verkossa -tutkimus. Tutkimuksen mukaan jo joka kolmas suomalainen internetin käyttäjä (32 %) käyttää nettiä puhelimella ja peräti 35 % on katsonut puhelimella videoita tai tv-ohjelmia.

Älytelevisio (televisio joka on kytketty internetiin) liittyy teknologian aikaisten omaksujien mediakäyttöön: 17 % suomalaisista netin käyttäjistä kertoo omistavansa älytelevision mutta vain 7 % katsoo älytelevisiollaan ohjelmia netistä. Yksi kymmenestä kyselyyn vastanneista ei osannut sanoa, onko kotona oleva tv-vastaanotin älytelevisio vai ei.

Aina löytyy tilaa uudelle hyvälle susikirjalle

Susikeskustelu on vellonut vilkkaana koko syksyn ja kevään. Keskustelua on käyty eri medioiden kautta ja monenlaisilla tasoilla. Laatukin on vaihdellut.

Kaikkein tulisieluisin ja kiivain susikeskustelu jäi toivottavasti jo taakse. Nyt voisi olla rauhallisten, punnittujen ja ennen kaikkea asiapitoisten puheenvuorojen aika.

Yksi uusi puheenvuoro keskusteluun ilmestyi juuri äskettäin Maahenki-kustantamolta: biologi Mervi Laaksosen tietokirja Susi. Laaksonen on toiminut Luonto-Liiton susiryhmässä ja asuu susialueella Kainuussa.

Sudesta on kirjoitettu paljon. Kotimaisia asiantuntijoita ja tietokirjailijoita löytyy niin runsaasti, että käännöksiin susiaiheessa ei ole juuri tarvinnut sortua.

Spielberg: netti mullistaa elokuvan – lipun hinta 50–100e

Huippuohjaajat Steven Spielberg ja George Lucas arvioivat, että internetin uudet palvelut tuhoavat nykymuotoisen elokuvatuotannon ja elokuvateatterit. Kohta hittielokuvan lipun hinta voi olla 50–100 euroa tai enemmänkin.

Ei pakkosomelle

Muutama tuttu kysyi vähän loukkaantuneena, miksi en ole reagoinut minulle lähetettyyn Facebook-viestiin.

Ilmeni, että joku operoi Facebookissa nimelläni. Samoin selvisi, että feikkihahmon saa käräytettyä vain kirjautumalla palveluun itse. Junailin Facebookiin niin vähäeleisen profiilin kuin mahdollista, passiivisen placeholderin, joka syrjäytti valehyypiön. Siellähän on ja möllöttää, ajattelin, eikä onneksi edes näytä Kotrolta. Piirros tuo mieleen Oras Tynkkysen.

Mutta allikossa ollaan. Nyt sähköpostiin tulee tasaisena virtana "tunnetko henkilöt" -listoja.

Valtion laitoksia ja suomalaisyrityksiä vakoillaan verkossa jatkuvasti

Valtiollisiin organisaatioihin kohdistuu enemmän verkkohyökkäyksiä kuin yritysmaailmaan. Kaikkia ei välttämättä edes huomata. Tavoitteena on yleensä laiton tiedonhankinta.

Suomen turvallisuuden kannalta tärkeitä toimijoita vastaan tehdään verkkohyökkäyksiä joka päivä.

Tyypillisesti hyökkäyksen tavoitteena on laiton tiedonhankinta eli suomeksi vakoilu. Tavallisia kohteita ovat valtionhallinto, puolustusteollisuus ja teknologiayritykset.

"Valitettavasti hyökkäykset ja vakoilu ovat nykyään arkipäivää", toteaa turvallisuuskomitean pääsihteeri, eversti Aapo Cederberg.

"Se on tällä hetkellä Suomessa liian helppoa."

Ensimmäiset havainnot verkkovakoilusta Suomessa on tehty jo vuonna 2004.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Suomessa on sattunut lukuisia vakoilutapauksia, joissa organisaatiosta on haittaohjelmien avulla varastettu gigatavuittain tietoa ennen kuin hyökkäystä on edes havaittu.

11-vuotiaasta pojasta tuli isä - taustalla karu tarina

Uudessa-Seelannissa 36-vuotiaan naisen epäillään käyttäneen seksuaalisesti hyväksi 11-vuotiasta poikaa.
Nainen tuli raskaaksi ja synnytti lapsen, jonka isä poika oli. Asiasta kertoi the New Zealand Herald -lehti.

Epäilty hyväksikäyttö alkoi viime vuoden huhtikuussa, kun poika oli vierailulla ystävänsä luona. Ystävän äiti juotti pojalle olutta ja käytti häntä sen jälkeen seksuaalisesti hyväkseen.

Nainen käytti poikaa hyväkseen kuukausia. Asia tuli ilmi pojan kerrottua koulunsa rehtorille tapahtumista.

 

"Kyrö välitti epoa minulle" - tässä Immosen doping-tunnustus sanasta sanaan

Asianajaja Jorma Ipatti halusi kuulla päämiehiään Janne Immosta ja Harri Kirvesniemeä dopingkäräjillä Helsingin käräjäoikeudessa heti iltapäivällä jatkuneen istunnon aluksi.
Immonen ja Kirvesniemi kertoivat STT-oikeudenkäynnissä 2011, etteivät he koskaan käyttäneet urallaan epo-hormonia tai kasvuhormonia, eivätkä myöskään vastaanottanut niitä keneltäkään.

He myös vakuuttivat, etteivät tienneet mitään suomalaisen maastohiihdon dopingin käytöstä 1990-luvulla. Nyt syyttäjä hakee kaksikolle ehdollista vankeutta perättömästä lausumasta tuomioistuimessa.

Ipatin kysymysten aikana Immonen tunnusti omin sanoin takavuosien dopingin käyttönsä.

Joko tämä fillari on ensi kesän hitti?

Teevee-palvelu kokoaa Ylen, MTV:n ja Nelosen TV-ohjelmia nettiin

Kotimaisten televisiokanavien sisällöt ovat nyt verkossa yhdessä osoitteessa. Ylen, MTV Median ja Nelonen Median yhteistyössä suunnittelema Teevee-palvelu kokoaa verkossa katsottavat televisio-ohjelmat yhteen.

Lightroom 5 – uusia toimintoja valokuvien hallintaan

Adoben suosittu valokuvien hallintaohjelma Lightroom on päivittynyt. Lightroom 5:ssä on odotettuja parannuksia valokuvien käsittelyyn ja jakamiseen. Photoshopista poiketen Lightroomin saa myös edelleen ostaa omaksi.

Lightroom 5:llä on entistä helpompi selata ja esitellä eri tallennusmedioilla sijaitsevia kuvia. Uusi Smart Preview luo kuvista paikallisen pienikokoisen version, jota voidaan käsitellä ilman alkuperäistiedostoa. Muutokset tehdään automaattisesti alkuperäistiedostoon, kun tietokone on seuraavan kerran yhteydessä kuvat sisältäviin taltioihin. Ominaisuuksista lisää.

Nykytietokone tulee tiensä päähän 2020-luvulla

Tähän asti tietokoneiden teho on kaksinkertaistunut aina puolentoista vuoden välein. Nyt kehityksen loppu häämöttää. Tilalle veikkaillaan uudenlaista kvanttitietokonetta.

Suomen nopein tietokone Sisu aloitti keväällä Kajaanin datakeskuksessa.

Sisu on supertietokone, jota käyttävät pääasiassa tutkijat. Sillä lasketaan valtavia aineistoja, joiden käsittely vaatii paljon tehoa.

Sisu laskee nyt 245 000 miljardia laskua sekunnissa. Vertailun vuoksi: hyvä kotitietokone pystyy laskemaan 45 miljardia laskua sekunnissa.

Sisu on siis yli 5 000 kertaa tehokkaampi kuin kotikone.

Mutta ei hätää. Jos jaksaa odotella noin 15 vuotta, saa Sisun veroisen koneen kotiin – alle tuhannella eurolla.

Ihalainen pidentäisi oppivelvollisuutta

Työministeri Lauri Ihalainen (sd) haluaa pidentää oppivelvollisuutta vuodella, kertoo Kauppalehti. Ihalaisen mielestä oppivelvollisuuden jatkaminen ehkäisisi nuorten syrjäytymistä.

Ihalaisen mukaan oppivelvollisuuden pidentäminen ei tarkoita sitä, että peruskoulu jatkuisi kaavamaisesti kymppiluokkaan.

Hänen mallissaan ne, jotka eivät hakeudu peruskoulun jälkeen mihinkään, voisivat saada ylimääräisen vuoden aikana valmennusta työelämään tai jatko-opintoihin.


Tie pohjoiseen on myyty Yhdysvaltoihin!

Tulevatko Vesa-Matti Loiri ja Samuli Edelmann nyt jenkeille tutuiksi? Uutinen levisi aamulla ja mediat toistavat tiedotteen väitettä siitä, että Corinth Films olisi ”tunnettu art house- house ja klassikkoelokuvien levittäjä”. Onko se tunnettu?

No ei.

Firma on hyvin pieni ja sen viime aikoina levittämien uusien elokuvien joukossa (kotisivut) ei ole montaa edes aktiiviselle elokuvaharrastajalle tai ammattilaiselle tuttua nimikettä.

Miksi tiedotteessa pitää fuulata? Miksi pitää väittää, että tämä on ”tunnettu” firma?

Koska tiedote adjektiiveineen menee läpi, esimerkiksi Marmaissa ja dome.fi:ssä.

Koska me suomalaiset edelleen olemme ihmeissämme, jos kotimainen elokuva kiinnostaa maailmalla edes vähän. Suomalaiselokuvan pikkuruinen levitys muutamassa Yhdysvaltojen suuressa kaupungissa - joissa ensi-iltoja voi tosin olla jopa parikymmentä viikossa - ylittää uutiskynnyksen myös Hesarissa, Turun Sanomissa, Ylellä ja niin edelleen.

Ay-liikkeen lytänneen Liberan takana on kokoomusrahaa

Libera on Kokoomuksen puolueosasto. Sen tutkimusjohtaja Elina Lepomäki ja koordinaattori Wille Rydman ovat johtavia kokoomuslaisia. Sitä rahoittavat samat tahot, jotka rahoittavat myös kokoomusta.

Tämän paperin takana olevat ihmiset ovat lähes poikkeuksetta niin varakkaassa asemassa, ettei heillä ole minkäänlaista oikeutta esittää työntekijän oikeuksien heikentämistä.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne ehti jo kuitata julkaisun "satukirjaksi". Rinteen mielestä on loukkaavaa, että työnantajaleirin julkaisu väheksyy ay-liikkeen roolia hyvinvointiyhteiskunnan luomisessa.#Libera

Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja: Nuoret tulisi irtisanoa ensimmäisinä

Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Rantala haluaa kunnon keskustelun siitä, pitäisikö Suomen siirtyä pitkään töissä olleita suosivaan irtisanomisjärjestykseen Ruotsin tapaan.

Työmarkkinajärjestöjen ja muiden asianosaisten täytyisi käydä perusteellinen keskustelu siitä, pitäisikö irtisanomissääntöjä ja -lakeja Suomessa muuttaa Ruotsin lakien kaltaisiksi, sanoo Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Rantala HS:lle

Rantala perustelee toivettaan sillä, että Ruotsissa iäkkäämmät pysyvät tai heitä pidetään töissä paremmin ja pidempään.

Pääsyy tähän on Ruotsin lainsäädännössä, jonka mukaan viimeksi töihin tullut täytyy irtisanoa ensimmäisenä.

Suomessa vastaavaa määräystä ei laista löydy, ja vanhat työntekijät ohjataan usein työttömyysputkeen ennen eläkeikää.

Työttömyysputkessa tietynikäinen irtisanottu saa ansiosidonnaista päivärahaa eläkeiän alkuun asti.

Moni kreikkalainen sanoo, että käynnissä on tuskallinen ihmiskoe, joka väistämättä päättyy vallankumoukseen

Kreikan tilanne muistuttaa pelottavasti Suomen 1990-luvun alun lamaa. Kreikassakin kokonainen sukupolvi on vaarassa. Merkittävin ero lienee, että Suomi pystyi devalvaatioilla palauttamaan kilpailukykyään.

Olkoonkin, että se tuli monille yrittäjille kalliiksi. Rahaliitossa Kreikan kädet ovat sidotut.

Kreikka on taloudellinen ja poliittinenkin ruumis, eikä mikään – poliitikkojen puheista huolimatta – viittaa käänteeseen.

Talouskasvusta ei ole merkkejä, työttömyys on ennätyslukemissa, ja palkkoja sekä eläkkeitä on leikattu kovalla kädellä. Sosiaaliturva ei kanna, huumeiden käyttö on lisääntynyt, ja itsemurhatilastot näyttävät rumilta.

Liikkeellä valehunajaa - levinnyt Suomeenkin

Turkkilaista alkuperää olevaa, pelkkiä makeutusaineita ja aromia sisältävää valehunajaa on tuotu myös Suomeen.
Turkkilaista valehunajaa ehti päästä Pohjoismaihin ja Baltiaan 19 tonnia, ennen kuin viranomaiset huomasivat tavaran vääräksi. Ruotsin elintarvikevirasto Livsmedelsverket keskeytti turkkilaisen Midyat-hunajan tuonnin alkuviikosta sen jälkeen, kun hunajan todettiin todellisuudessa sisältävän hunajasta vain aromia ja loppu oli fruktoosia ja glukoosia.

Espoossa ei haluta kehitysvammaisten nuorten asuntolaa

Naapurit ovat vastustaneet kehitysvammaisten nuorten asuntolahanketta jokaisessa mahdollisessa vaiheessa. Vuosia suunniteltu talo valmistunee vuonna 2015.

Kehitysvammaiset nuoret ovat saaneet hyytävän vastaanoton Riilahden pienellä omakotialueella Espoon Kaitaalla. Venepuuntielle suunniteltava asuntola toteutuu melko varmasti, mutta naapurusto on käynyt sitkeää viivytystaistelua neljä vuotta sitten alkanutta hanketta vastaan.

"Ilman kaikkia valituksia talo olisi jo pystyssä", sanoo Timo Joensuu, joka on tullut katsomaan tulevan asuntolan metsäistä tonttia tyttärensä Aino Joensuun, 18, ja kahden muun kehitysvammaisen nuoren kanssa.

Tontin kaavamuutoksesta tuli Helsingin hallinto-oikeuteen neljä valitusta. Niissä vedottiin muun muassa asuntojen arvon alenemiseen, häiritsevään kuljetusliikenteeseen, rakennuksen sopimattomuuteen pientaloalueelle – ja tietysti liito-oraviin.

Hallinto-oikeus hylkäsi kaikki valitukset perusteettomina.

Ay-liikkeestä luodaan patamusta kuva

Oikeistolainen Libera-ajatuspaja julkaisi torstaina pamfletin, jossa ammattiyhdistysliike saa huutia. Jo pamfletin otsikko kertoo sisällön: Umpikujassa? Aika on ajanut ammattiyhdistysliikkeen ohitse.

Pamfletin kirjoittajien mielestä ay-liike on rasite kansantaloudelle, loukkaa kansalaisten yhdenvertaisuutta ja toimii edunvalvontaroolissaan piittaamatta seurauksista. Ay-liikkeen vuoksi markkinatalouden itsesäätely häiriintyy ja yritystoiminta vaikeutuu. Ay-liike heikentää myös yksityistä taloutta.

Yksi pamfletin kirjoittajista on Elinkeinoelämän keskusliiton eläkkeellä oleva työmarkkinajohtaja Seppo Riski. Ilmeisesti hän on käyttänyt täysimääräisesti saamaansa vapautta sanoa mitä ajattelee.

SDP:n varapuheenjohtaja Antti Lindtman oikoo blogissaan ajatuspaja Liberan pamfletin virheitä

Pamfletin mukaan ammattiyhdistysliike ajaa vain jäseniensä etua kartellinomaisen yritysyhtymän tavoin. Tosiasia on kuitenkin se, että ay-liikkeen neuvottelemat työehtosopimukset koskevat kaikkia työntekijöitä, myös niitä, jotka eivät ole järjestäytyneitä. Tavoitteena on varmistaa, että jokaisella on sellaiset työehdot ja palkka, jonka varassa voi yhtä työtä tekemällä elää tavallista elämää, Lindtman sanoo.

Sivun alkuun

Katariina Souri sai taas turpaan

Hyvinkääläinen Minna Katariina Kärkkäinen nousi julkisuuteen loppuvuodesta 1988, kun hän esiintyi Yhdysvaltojen Playboyn joulukuun numeron kannessa ja sisäsivuilla. Hän oli 19-vuotias abiturientti.

Aluksi hän oli julkisuudessa se Playboy-tyttö. Häneltä pyydettiin kommentti, jos jutun aihe oli seksi tai alastomuus tai Yyterin uusi nudistiranta.

Vähitellen Kärkkäisen julkinen kuva laveni. Vuonna 1989 hän ilmoitti lopettaneensa tupakoinnin, sitten hän teki levyn. Markus Selinistä tuli hänen managerinsa, ja tavoitteena oli viedä Kärkkäinen Yhdysvaltain top kymppiin.

Vuonna 1990 Kärkkäinen laski peppumäkeä Kemijärvellä ja aikoi laihduttaa 5 kiloa. Seuraavana vuonna hän suunnitteli menevänsä laulutunneille ja meni naimisiin muusikko Johnny Lee Michaelsin kanssa.

Jo ennen 1990-luvu puoliväliä Kärkkäisen esiintyminen julkisuudessa alkoi muuttua. Kärkkäisen ystävät valmistuivat opinnoistaan, hänellä itsellään ei ollut ammattia. Haastatteluissa hän puhui perheestään, mutta pohdiskeli jo julkista rooliaan.

Vuonna 1994 hän vihjasi löytäneensä alan, jolla on lahjakas, mutta ei kertonut, mistä on kyse. Seuraavana vuonna hänen ensimmäinen käsikirjoitustyönsä, Samppanjaa ja vaahtokarkkeja -tv-sarjan, esitykset alkoivat televisiosta.

"Nollasopimukset kiellettävä kokonaan lailla"

Työntekijäpuolen vaatimukset niin sanottujen nollatyösopimusten epäkohtien poistamiseksi voimistuvat. Elintarviketyöläisten Liitto kieltäisi sopimukset kokonaan lailla. Työnantajat puolestaan pitävät nollasopimuksia tarpeellisina.

Nollatyösopimuksissa työntekijä sitoutuu tekemään töitä työnantajan tarpeen mukaan. Työntekijällä voi olla töitä 0 - 40 tuntia viikossa, ja näin ollen esimerkiksi palkkaa on vaikea tietää etukäteen.

Työntekijäpuoli on kyllästynyt nollatyösopimusten käytäntöihin.

- Nollatyösopimuksiin liittyvät epäkohdat tulee korjata lainsäädäntöteitse. Ne ovat kohtuuttomia työntekijän näkökulmasta, sanoo SAK:n työehtoasiantuntija Katarina Murto.

Pelastusjohtajat: Palomieskoulutuksen fyysisiä vaatimuksia ei saa keventää naisten takia

Pelastajakoulutukseen halutaan nykyistä enemmän naisia, selviää Yle Savon pelastusjohtajille tekemästä kyselystä. Viidestätoista vastanneesta kaksitoista oli sitä mieltä, että palomieskoulutukseen olisi houkuteltava lisää naisia.

Yksikään pelastusjohtajista ei kuitenkaan kannattanut ajatusta, että naisten sijoittumista pelastustehtäviin helpotettaisiin koulutuksen fyysisiä vaatimuksia keventämällä. Esimerkiksi poliisikoulutuksen kuntokokeissa miehiä ja naisia arvioidaan eri tavalla.

Seuraavaan pankkikorttiisi voi tulla täysin uusi ominaisuus

Pankit ovat ryhtyneet lähettämään asiakkailleen kortteja, joilla voi maksaa pienet ostokset hipaisemalla maksupäätettä.
Alle 25 euron ostoissa ei yleensä pyydetä tunnuslukua.

Nordea ja osuuspankit lisäävät lähimaksuominaisuuden debit-kortteihin, kun ne uusitaan. Danske Bank sen sijaan odottelee vielä.

Suomessa on toistaiseksi vain kourallinen paikkoja, joissa voi maksaa hipaisemalla. Uuden tekniikan odotetaan yleistyvän vasta ensi vuonna.

Vankilassa tuomiotaan kärsivä liikemies Peter Fryckman pääsi päivätöihin kalterien ulkopuolelle

Liikemies Peter Fryckman aloitti työt Votkinin lihatukussa tämän viikon torstaina. Työnantaja on Fryckmanin pitkäaikainen ystävä, liha- ja makkaratuotteistaan kuuluisa Veijo Votkin.

- Vähän vielä harjoittelua, niin kyllä se siitä lähtee käyntiin, Veijo Votkin kehuu uusinta työntekijäänsä.

Peter Fryckman joutui vankilaan Korkeimman oikeuden (KKO) päätöksen jälkeen. KKO lyhensi Fryckmanin aiemmin saaman kuuden kuukauden tuomion viideksi kuukaudeksi.

Fryckman astui sisään Helsingin vankilan Sörkan porteista 7. toukokuuta.

- Olin siellä päivän. Minulle ehdotettiin Suomenlinnan vankilaa. Se sopi oikein hyvin, Fryckman sanoo.

Päivisin hän toimi aitavastaavana. Tehtävänä oli valvoa viljelypalstan aidan rakentamista. Aitatyöt kuitenkin jäivät, kun anomus päivätöistä hyväksyttiin.

- Lähden saaresta töihin kello kahdeksan aamulautalla. Illalla on oltava takaisin viimeistään varttia vaille seitsemän, Fryckman kertoo.

Alppilan opettaja ei saa syytettä

IS Opettaja oli poistanut oppilaan koulun ruokalasta voimakeinoja käyttäen. #AlppilaGate.

Opettaja rakensi ekaluokkalaiselle Kaapolle eristyskopin

Ensimmäistä luokkaa käyvä Kaapo Ritakorpi ei sanonut vanhemmilleen mitään moneen viikkoon. Hän lähti aamulla kouluun kuten aina ennenkin. Käveli yhdessä kaverin kanssa, oikaisi läpi metsän.

Perillä Kaapo riisui lenkkarinsa käytävälle 1a-luokan eteen. Hän vilis-ti omalle paikalleen, omalle pulpetilleen. Tai Kaapon konttoriksi sitä kutsuttiin, sillä hänen paikkansa oli erilainen kuin muilla.

Pöytään oli kiinnitetty 28 ruuvilla kaksi vanerilevyä. Seinäkkeet olivat niin korkeat, ettei Kaapo ylettynyt kurkistamaan niiden yli vaikka olisi seissyt.

Vanerit estivät Kaapoa näkemästä muita oppilaita ja muita oppilaita näkemästä Kaapoa. Kaapo menee konttoriin, luokkakaverit sanoivat.

Maailman ensimmäinen www-sivu on kadonnut

Maailman ensimmäinen webbisivu on kadonnut. Tim Berners-Lee julkaisi tutkimuskeskus Cernissä ensimmäisen www-sivun vuonna 1990. Hän säilytti yhtä alkuaikojen sivun versiota levykkeellä, jotta sitä voisi tarvittaessa helposti demota.

Jossain vaiheessa Berners-Lee sanoo kuitenkin luopuneensa levykkeen kopioinnista. Www-maailmaa ei myöskään ole suunniteltu tallentumaan-webbisivun keskimääräinen ikä muuttumattomana on 100 päivää.

Ensimmäistä, alkuperäistä sivua ei ole toistaiseksi löytynyt, mutta sitä yritetään koota uudelleen. Toiveissa on, että se löytyy joko Cernin tietokoneilta tai vanhoilta levykkeiltä sekä kovalevyiltä, jotka on jo poistettu aktiivikäytöstä ja varastoitu jonnekin.

Cannes 2013: sanat eivät riitä kuvaamaan, kuinka hieno Blue is the Warmest Color on

En yleistä kovin liioitellen, jos väitän, että Cannesin ylistetyin elokuva on yllätys kaikille. Abdellatif Kechichen ohjaama Blue is the Warmest Color nousi Kultaisen palmun voittajasuosikiksi heti, kun ensimmäinen lehdistönäytös oli ohi. Tunisialaissyntyisen ohjaajan edellisetkin elokuvat kilpailivat isoila festivaaleilla, Venetsiassa (Secret of the Grain, 2007, Black Venus, 2010), mutta laajaa huomiota hän ei ole aiemmin saavuttanut. Kun näin Blue is the Warmest Colorin, ymmärsin kaikki kehut. Elokuva on ällistyttävä.

Mikael Pentikäinen jättää Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja vaihtuu. Vuodesta 2010 asti tehtävää hoitanut Mikael Pentikäinen jättää paikkansa, ja virkaa tekeväksi vastaavaksi päätoimittajaksi on nimitetty Riikka Venäläinen, 42. Venäläinen siirtyy tehtävään saman tien.

Hän palaa toimitukseen vanhempainvapaaltaan. Hän on toiminut Helsingin Sanomien päätoimittajana keväästä 2011 saakka. Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen perustelee vaihdosta Sanoman hallituksen ja Pentikäisen välisellä luottamuspulalla. Tämä luottamuspula ei liity mihinkään yksittäiseen asiaan.

Pentikäisen potkujen syitä levikin lasku ja johtamistapa

Mikael Pentikäisen potkujen syyksi ilmoitettiin virallisesti luottamuspula, mutta Sanoman johto oli vaitonainen luottamuspulan syistä.

ER Korholan twiitti

"Syitä emme tule julkisuudessa sanomaan. Luottamus on monitahoinen asia", Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen sanoi. Kaukosen mukaan taustalla "ehdottomasti ei ole mitään yksittäistä asiaa tai tapausta".

Antin oma lehti

Tietääkö joku, miksi päätoimittaja Mikael Pentikäinen varsinaisesti sai kenkää Hesarista? Tuskin, koska sitä firma ei kertonut. Ilmeisesti Sanomassa ajatellaan, että on kivempaa, kun kaikki saavat esittää omat arvauksensa.

Kuka pysyi maanantaina hiljaa? Hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin, prosessin avainhenkilö. Herlin ilmestyi Sanoman 20 suurimman osakkeenomistajan listalle alkuvuodesta 2009.

Sen jälkeen hän on kasvattanut omistustaan ripeästi ja on nyt jo sijalla neljä. Hänen edellään ovat enää Erkko-vainajan säätiö sekä kaksi Erkko-suvun perikuntaan kuuluvaa henkilöä. Heillä tuskin oli yhtäkkiä mitään Pentikäistä vastaan, kun ei ollut tähänkään asti ollut.

Sosiaalinen media yllyttää äärioikeistolaisiin hyökkäyksiin

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgrenin mukaan Suojelupoliisi tekee virhearvion leimatessaan äärioikeistolaiset hyökkäykset yksittäisiksi tapauksiksi, kirjoittaa Hufvudstadsbladet.

Elfgrenin mielestä hyökkäykset ovat yhteydessä äärimmäiseen keskusteluilmapiiriin internetissä.

Elfgren uskoo, että ihmisten mielipiteitä manipuloidaan internetissä tahallaan väärällä tiedolla.

4 vaihtoehtoa koota oma kuvagalleria nettiin

Facebook on maailman suurin valokuvagalleria muttei aina järkevin. Onneksi on muitakin vaihtoehtoja.

Facebookista on tullut maailman suurin valokuvagalleria. Sinne ladataan joka päivä yli 300 miljoonaa kuvaa – ja juhlapäivinä vielä paljon enemmän.

Se on pitänyt ykköspaikkaa jo pari vuotta, eikä vauhti näytä hidastuvan. Nykyään jokaiseen Facebook-albumiin voi lisätä tuhat otosta, eikä albumien määrää ole rajoitettu.

Kuvien lisääminen Facebookiin on helppoa, mutta yksinkertaisuudella on hintansa. Kaikkien käyttäjien kuva-albumit näyttävät keskenään samanlaisilta, vanhojen kuvien löytäminen on hankalaa, eikä kuvanlaatukaan ole paras mahdollinen.

Jos osaat hieman tietoteknisiä taitoja, voit luoda aivan yksilölllisen oman albumin ja voit hallinnoida sitä mielesi mukaan. Vain sinä päätät mitä sinne haluat ilman rajoituksia.

Klassista 1980-luvun kotisivujen tyyliä edustaa Pekka Vennamon kotisivut. Toivottavasti Vennamo pitää kiinni tyylistään, on aina piristävää vilkaista menneisyyteen.

Soinin terveiset puoluetoverille: "Teepä niin kuin Timo 1980-luvulla"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini lähetti terveisiä omalle puoluetoverilleen.
- Teepä niin kuin Timo 1980-luvulla, laita rinkka selkään ja lähde reilaamaan ja katsomaan Eurooppaa, Soini kehotti Ylen Pressiklubi -ohjelmassa perjantaina.

"Neuvo" oli suunnattu Soinin puoluetoverille, kansanedustaja Olli Immoselle.
Suomen Sisunkin puheenjohtajana tunnettu Immonen on aiemmin kommentoinut Ruotsin mellakoita väittäen, että monikulttuurisuus on mennyt liian pitkälle. Tarkemmin Soini ei suostunut rajaamaan, kuinka Immosen kommentit sopivat puolueen linjaan.

Gumball-kuskien kaahaus tallentui videolle

Tukholmasta Turkuun saapuneet rikkaiden autokisaksi kutsutun Gumball 3000:n osanottajat kaahasivat korttejaan oikein urakalla hyllylle: poliisin mukaan ajokieltoon laitettiin 20 kuskia.
Kovimmillaan poliisin tutkat ovat mittasivat Gumball 3000 –kisaaan osallistuneiden autojen nopeuksiksi moottoritiellä 205 km/t ja 209 km/t.

Kohudokumentti: Juventus voitti veridopingin voimin

Jari Litmaselta ja muulta Ajaxin vuoden 1996 joukkueelta vietiin Mestarien liigan voitto epärehellisin keinoin.
Näin kaksi italialaista dokumenttiasiantuntijaa väittää Hollannin yleisradioyhtiön NOS:n tuoreessa dokumentissa, joka esitetään tv:ssä ensi sunnuntaina, eli päivää tämän kauden Mestarien liigan loppuottelun jälkeen.

Jari Sarasvuo: Isän kohtalo kaduttaa

Jari Sarasvuo katuu, ettei vienyt isää tapaamaan omaa isäänsä.
Hän haaveili tapaamisesta kuolemaansa saakka.

Jari Sarasvuolla on kipeä muisto, joka on vaikuttanut häneen koko elämän ajan. Sarasvuon Toivo-isä syntyi aviottomana, isänsä hylkäämänä, eikä uskaltanut koskaan tavata omaa isäänsä.

Yritysvalmentajaa vaivaa, ettei hän tehnyt asian eteen riittävästi.

- Kadun, etten vienyt isääni tapaamaan omaa isäänsä. Se olisi ollut hänelle iso juttu. Hän kaipasi koko elämänsä ajan isänsä hyväksyvää katsetta ja haaveili tapaamisesta kuolemaansa saakka. Olisin suonut, että he olisivat nähneet toisensa, Sarasvuo kertoo IS:lle.

2000-luvun alussa oltiin jo lähellä. Sarasvuo sai talutettua isänsä auton luokse, matkustajan puoleisen oven viereen.

- Matkan pysäytti isän rohkeuden puute. Hän ei uskaltanut vieläkään ottaa suurta askelta, vaikka oli haaveillut tapaamisesta vuosia.

Vuosikymmenten taakan lisäksi myös Alzheimerin tauti vaikutti isän persoonaan.

Isoveli pelasti taas -- kauppa vaikenee

Tietosuoja on jatkuvaa tasapainoilua yksityisyyden ja yleisen edun välillä. S-ryhmä kertoi kaivaneensa kanta-asiakasrekisteristään niiden ihmisten tiedot, jotka olivat ostaneet hulluruohon pilaamia kasviksia.

Vastaava tapaus vielä vakavammin seurauksin sattui pari vuotta sitten, kun K-kaupat myivät botuliinin saastuttamia oliiveja. Jo tuolloin tiedettiin, että myös S-ryhmä pystyy jäljittämään yksittäisten tuotteiden ostajat.

Merkittävää tämä on siksi, että S- ja K-ryhmä kertovat keräävänsä ostotietoja vain tuoteryhmätasolla, josta ostajia ei voi yksilöidä. Ne jättävät kertomatta, että on toinenkin rekisteri: yhdistämällä kanta-asiakkaiden ostotiedot kassajärjestelmän keräämiin tuotetietoihin pystytään jäljittämään mikä tahansa kanta-asiakkaan tekemä yksittäinen ostos jopa kuusi vuotta taaksepäin

Tyly tuomio Jollan kännykästä: Liian kallis, ei pärjää kilpailussa

Nokian ex-työntekijöiden perustama Jolla julkisti 21.5.2013 ensimmäisen älypuhelimensa. Uutuusluuri ei ole avain uuteen suomalaismenestykseen, mikäli on uskominen tunnettua riippumatonta kännykkäanalyytikko Richard Windsoria.

-Jollan puhelimen ongelma on sen hinta. 399 euron hinnallaan puhelin kilpailee parhaita älypuhelimia vastaan. Jollalla ei kuitenkaan ole tunnettua tuotemerkkiä, ei suuren koon tuomaa mittakaavaetua, ei omaa ekosysteemiä eikä rahallisia edellytyksiä pärjätä suuria kilpailijoita vastaan, Windsor toteaa blogissaan.

Oliiviöljyn tarjoiluastioille uudet määräykset

Ensi vuoden alusta lähtien kaikki ravintolapöytään esille asetettavat oliiviöljykannut tulee korvata tehtaalta tulevilla pulloilla, joissa on EU:n hyväksymät alkuperämerkinnät ja kaatonokka. EU perustelee säännöstä hygieniasyillä. Lisäksi oliiviöljyn alkuperää tulee sen mukaan suojella.

On erittäin tärkeää, että kuluttajat ovat tietoisia heille tarjotun oliiviöljyn laadusta ja tuoreudesta, Belluccin markkinointijohtaja Natalie Sexenian sanoo yhtiön tiedotteessa.

Uudelleentäytettävien oliiviöljykannujen ongelmana on muun muassa se, että oliiviöljyyn voidaan sekoittaa huonolaatuisempaa öljyä ilman, että asiakas on siitä tietoinen. Esimerkiksi Italiassa tähän on jo aikaisemmin puututtu maan omilla määräyksillä.

Nuorista sinkkumiehistä on ylitarjontaa lähes joka kaupungissa

Krista Siegfrids lauloi euroviisufinaalissa "marry me", mutta kaikkialla se ei ole niin helppoa. Asuinpaikalla on väliä parinmuodostuksessa.

Ennen vanhaan puoliso haettiin kävelymatkan päästä, eikä paljon pitemmälle ole päästy vieläkään. Eurooppalaisten tutkimusten mukaan elämänkumppani löytyy yhä muutaman kilometrin säteeltä kotoa.

Kummolalta käsittämätön selitys 203 euron MM-lipuille

Jääkiekkoliitto pitää MM-kisojen pääsylippujen hinnoittelua onnistuneena, vaikka Suomen puolivälierässä oli tuhansia paikkoja tyhjänä.
Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola nostatti eilen jälleen kohun vertaamalla sunnuntaina päättyneiden kotimaailmanmestaruuskisojen pääsylippujen hintoja Monacon F1-osakilpailun vastaaviin.

- En ota kantaa lippujen hintaan. Totean vain, että Monacon F1-kisan lippu maksaa 1 300 puntaa. Kaikki on suhteellista, Kummola kommentoi Helsingin Sanomille.