DPK.fi

Länsimaat valmistelevat täsmäiskua Syyriaan

Väitetty kaasuisku on yhä selvemmin johtamassa länsimaiden väliintuloon Syyriassa. Asiantuntija uskoo, että Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tekevät yksittäisen täsmäiskun.

Länsimaiden isku Syyriaan alkoi tiistaina näyttää yhä todennäköisemmältä.

Merkkejä tuli joka suunnalta:

Britanniassa pääministeri David Cameron kutsui parlamentin koolle kesken kesäloman äänestämään Syyrian hallinnon vastaisista sotilastoimista.

Ranskassa presidentti François Hollande sanoi, että Syyrian "kemialliseen joukkomurhaan" on vastattava.

Istanbulissa Syyrian opposition edustaja Ahmad Ramadan kertoi uutistoimisto Reutersille, että isku presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan saatetaan nähdä "muutamien päivien kuluessa".

Mercedes Benz mainoksessa firman uusi automalli tappaa nuoren Adolf Hitlerin

Saksalaisen Ludwigsburgin filmikoulun opiskelijoiden mainos sijoittuu pieneen itävaltalaiskaupunkiin vuonna 1890. Maalaisidylliin kaartaa uusi C-mallin Mercedes, joka jarruttaa lapsiryhmän ilmestyessä auton eteen.

Auto jatkaa matkaansa ja seuraavaksi tielle juoksee tummatukkainen poika. Tällä kertaa auto kaasuttaakin lisää ja törmää poikaan, joka jää makaamaan tielle raajat hakaristin muotoon. Hätääntynyt nainen juoksee paikalle huutaen "Adolf!"

Lopuksi ruutuun tulee teksti: "Mercedes Benz – automaattinen jarrujärjestelmä - havaitsee vaarat ennen kuin ne ilmaantuvat".

NSA:n seuranta luultua laajempaa Yhdysvalloissa

Vakoiluvirasto NSA on rakentanut Yhdysvaltoihin luultua laajemman järjestelmän nettiliikenteen keräämiseen, kertovat Wall Street Journalin lähteet. Yllättävää on erityisesti teleoperaattorien osa.

Heidän mukaansa NSA:lla on keinot kerätä noin 75 prosenttia kaikesta Yhdysvalloista liikkuvasta internetin liikenteestä. Määrä on melkoinen ottaen huomioon sen, että NSA:lla ei ole lain mukaan oikeutta vakoilla yhdysvaltojen kansalaisia maan sisällä.

Käännekohta järjestelmän rakentamisessa oli vuosi 2001 ja silloin tehdyt terrori-iskut. Wall Street Journalin tietojen mukaan NSA oli jo tätä ennen rakentanut vakoiluverkoston, joka keräsi laajasti kansainvälistä nettiliikennettä. Seurantapisteitä oli esimerkiksi Yhdysvaltoihin tulevien kansainvälisten runkoyhteyksien solmukohdissa.

#NSA urkinta

Ulvilan surmaoikeudenkäynti alkaa jälleen 20.8.2013

Tällä kertaa todistamassa ovat myös Anneli Auerin isä ja äiti. Anneli Aueria syytetään jälleen aviomiehensä Jukka S. Lahden surmasta Porin käräjäoikeudessa.

Korkein oikeus palautti surman käsittelyn takaisin käräjäoikeuteen viime vuonna. Syynä on poliisin lisätutkinta vuodelta 2011, jossa on löytynyt uusia todisteita surmasta.

Syyttäjä pyysi poliisilta lisätutkintaa, kun murhasta epäillyn Auerin veli otti yhteyttä syyttäjään ja kertoi Auerin lasten kertoneen asioita, jotka viittaavat Auerin syyllisyyteen.

Lapset ovat muun muassa kertoneet Auerin suunnitelleen Lahden tappamista vuoden 2006 aikana ja käyttäytyneen väkivaltaisesti häntä kohtaan.

Puolustus sen sijaan pyrkii osoittamaan, että lasten kertomukset ovat epäluotettavia.

Motiivi syyttäjän mukaan: Suhteen aikana Auer uhkaili miestään puukolla ja löi tätä

Syyttäjien mukaan Anneli Auer murhasi miehensä Jukka S. Lahden, koska pariskunta oli eroamassa. Lahti oli syyttäjien mukaan alkanut pelätä puolisoaan, koska Auer oli häntä ja lapsia kohtaan väkivaltainen. Auer oli muun muassa lyönyt miestään ja pitänyt puukkoa miehensä kurkulla sekä uhannut tappaa hänet.

Täysin uusi väite: Auer vei lapsia myymälävarkaisiin - kiristi välit mieheen eron partaalle

Syyttäjä kertoo myös, että Jukka Lahti ei hyväksynyt arvomaailmassaan sitä, että Anneli Auer kävi myymälävarkaissa lastensa kanssa.

Vuoden 2006 aikana Jukka Lahti alkoi hakea uutta työpaikkaa ja asuntoa. Niitä hän ei ehtinyt löytää, koska tullaan joulukuun ensimmäiseen päivään ja surmayöhön, jolloin Jukka Lahti palasi kotiinsa Turusta illalla.

10 kysymystä rikosvyyhdistä

-Miksi oikeudenkäynti alkaa taas Satakunnan käräjäoikeudessa?

-Miksi käsittely on kestänyt näin kauan?

-Mikä poliisitutkinnassa meni pieleen?

-Kauanko oikeusprosessi vielä kestää?

-Mitä uusi näyttö sisältää?

-Riittääkö näyttö nyt tuomioon?

-Mikä on väite saatananpalvonnasta?

-Auer on jo saanut pitkän vankeustuomion muista rikoksista. Liittyykö se murhaoikeudenkäyntiin?

-Entä jos Auer todetaan syyttömäksi miehensä murhaan?

-Milloin Auer vapautuu?

Vastaukset kysymyksin.

Savuava ase puuttuu

Ensimmäisen päivän jälkeen asiaa seurannut saattoi jäädä vain pohtimaan, mikä tässä kaikessa tällä kertaa osoittaa Auerin ehdottomasti syylliseksi.

"Ei ole savuavaa asetta", totesi syyttäjä itsekin.

#Auer Auer

USA:n huippusalaiset asiakirjat julki: legendaarinen Area 51 on totta

Yhdysvaltojen hallinto on julkaissut asiakirjoja, jotka paljastavat Nevadan osavaltiossa sijaitsevan legendaarisen Area 51 –nimellä kulkevan lentotukikohdan olemassaolon.

Aiemmin maan puolustushallinto on vaiennut täysin Area 51:n olemassaolosta. Salailu on tehnyt tukikohdasta lähes myyttisen paikan.

Populaarikulttuurissa ja salaliittoteorioissa tukikohdassa kerrotaan säilytetyn jo 1950-luvulta asti maan ulkopuolelta hankittua teknologiaa. Todisteita avaruusolennoista tai maan ulkopuolisesta älystä ei kuitenkaan nyt julkaistuista asiakirjoista löydy.

Area 51 toimi asiakirjojen mukaan toisen maailmansodan jälkeen ilmavoimien ja tiedustelupalveluiden tutkimustukikohtana. Tukikohdassa kehitettiin salaisessa projektissa U-2-vakoilulentokonetta.

Alue 51:n olemassaolon vahvistus hämmensi ufoyhteisöä

Ufouskovaiset ovat pitäneet aluetta ufotutkimuksen keskuksena. Kaikki eivät usko virallista selitystä Alue 51:n käyttötarkoituksesta. Tylsempää selitystä olisi tuskin voinut kuvitella. Tuhannet ufouskovaiset ympäri maailman joutuivat uuteen tilanteeseen, kun Yhdysvallat vahvisti myyttisen Alue 51:n olemassaolon Mojaven automaassa Nevadassa.

Alueesta kertoneessa raportissa selitettiin, että alueen ufohavainnot syntyivät vakoilukone U-2:n koelennoista. Uutisen vastaanotto ufouskovaisten yhteisöissä oli ristiriitainen. Raportti ei tukenut käsitystä, että Alue 51 olisi Yhdysvaltojen ufotutkimuksen keskus.

Tarinan mukaan alueella säilytetään avaruusolioita, jotka olisivat pudonneet maahan Roswellissa 1947 tai muissa onnettomuuksissa. Alueen tekninen työ liittyy uskojien mukaan avaruusolioiden tekniikan tutkimukseen ja jälleenrakentamiseen. "Harmillisesti nämä asiakirjat eivät tarjoa mitään uutta tietoa mahdollisesti löydetyistä ufoista tai muista edistyksellisistä tekniikoista", kommentoi UFO Digest -lehden julkaisija Dirk Vander Ploeg verkkosivuillaan.

Neljän päivän levottomuuksissa on viranomaisten mukaan kuollut yli 750 ihmistä

Egyptissä syrjäytetyn presidentin Muhammed Mursin kannattajat ovat ilmoittaneet jatkavansa (18.8.2013) mielenosoituksia. Vallanvaihtoa vastustavan liittouman julistuksen mukaan Mursin kannattajat järjestävät tänään iltapäivällä marsseja pääkaupungissa Kairossa.

Egyptin noidankehä voi pahimmassa tapauksessa johtaa sisällissotaan

Egyptin armeijan ja Muslimiveljeskunnan välinen valtataistelu on synnyttänyt noidankehän, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa sisällissotaan. Vaarallinen kehitys voidaan pysäyttää, jos osapuolet taipuvat kompromisseihin.

Mielenosoitusleirien täydellinen tuhoaminen. Järjettömät kostoiskut kirkkoihin. Yhä paheneva väkivallan kierre ja vastapuolien syyttely, jossa jokaisella näyttää olevan totuudesta omat versionsa.

Kuulostaa pahaenteisen tutulta.

Egyptissä keskiviikon jälkeen kärjistyneet väkivaltaisuudet pakottavat sanomaan ääneen sanan, jota Libyan ja Syyrian murheellisten tapahtumien jälkeen ei millään tohtisi sanoa.

Sisällissota.

Voisiko sellaisen puhkeaminen olla mahdollista myös arabimaista suurimmassa, 84 miljoonan asukkaan Egyptissä?

Sisällissodan puhkeamiseen tarvitaan aina vähintään kaksi aseistettua osapuolta.

Täyttyykö tämä sisällissodan mahdollisuuden ensimmäinen ehto Egyptin kohdalla? #Egyptin kriisi

McDonald's on korostanut sitä, että raaka-aineet tulevat pääosin Suomesta

Mutta sillä mistä ketju on peräisin, tässä tapauksessa amerikkalainen on houkutteleva kohderyhmälleen toisin kuin monissa muissa konsepteissa. Siinä on sellaista ison maailman hohtoa.

Helsinkiin on syksyn aikana rantautumassa kaksi maailman suurimmista ravintolabrändeistä, kun kahvilajätti Starbucks avaa ovensa Akateemisen kirjakaupan tiloihin ja hampurilaisketju Burger King parikin paikkaa kaupungin ytimeen. Starbucksilla on ollut kahvila jo Helsinki-Vantaan lentokentällä, mutta keskustaan se tulee vasta nyt.

Markkinoinnin professori Jaakko Aspara Aalto-yliopistosta uskoo, että osasyynä yhtiöiden tuloon on niiden näkyvyyden kasvattaminen: merkin pitää näkyä minne tahansa maailmassa meneekin. Pelkän imagon takia yhtiöt tuskin Suomeen kuitenkaan tulevat.

Aspara huomauttaa, että kansainväliset yritykset voivat siirtää osan voitoistaan toiseen maahan mikä voi saada toiminnan näyttämään voitolliselta tai tappiolliselta, vaikka todellisuus voi olla toinen.

Haaga-Helia ei kavahda McDonald'sin palkkakohua

Hotelli- ja ravintola-alan suurkouluttaja Haaga-Helia ryhtyy kouluttamaan myös McDonald'sin työntekijöitä. Puolentoista vuoden ajan ammattikorkeakoulu kouluttaa yhteistyössä hampurilaisjätin kanssa McDonalds'in ravintoloiden esimiehiä.

Hotelli-, ravintola- ja matkailualan yksikön johtaja Jouni Ahonen kertoo, että Haaga-Helia on tehnyt aiemminkin yhteistyötä hampurilaisketjun kanssa. Ahosen mukaan ketjun oma koulutus sopii hyvin yhteen ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen kanssa.

Riistäjä vai hyvä työnantaja?

Hampurilaisjätin maine on kaksijakoinen. Toisaalta se on maailman suurimpia yrityksiä ja palkittu mm. hyvänä työnantajana. Toisaalta viime aikoina on keskusteltu paljon yhtiön palkoista etenkin Yhdysvalloissa.

McDonald'sin työntekijät järjestivät eri puolilla Yhdysvaltoja heinäkuun lopussa laajoja lakkoja ja vaativat palkkojensa kaksinkertaistamista, sillä nykypalkoilla ei yksin elätä itseään. Tämän on myöntänyt myös hampurilaisjätin johto.

Työryhmän pitäisi pohtia eurosta eroamisen vaikutuksia

Suomen hallituksen kannattaisi koota asiantuntijaryhmä tutkimaan jopa eurosta eroamisen vaikutuksia, sanoo kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen Helsingin yliopistosta.

Kanniaisen mukaan kotimaisessa eurokeskustelussa esiintyy liikaa "poliittisia uskontunnustuksia". Nyt olisi hänen mielestään taloustieteellisen analyysin aika.

Poliittisilla puolustuspuheilla hän viittaa esimerkiksi EU-ministeri Alexander Stubbin (kok) kirjoitukseen kesäkuussa (HS 26. 6. 2013).

Egyptiä uhkaa syöksykierre

Egyp­tin vii­me­ai­kai­sis­sa ta­pah­tu­mis­sa ovat pes­si­mis­tit voi­neet rie­mui­ta ker­ta toi­sen­sa jäl­keen. Hos­ni Mu­ba­ra­kin hal­lin­non kaa­tu­mi­nen run­saat kak­si vuot­ta sit­ten ei ol­lut py­sy­vä as­kel koh­ti de­mok­ra­tiaa. Vaa­li­voit­to ei teh­nyt Mus­li­mi­vel­jes­kun­nas­ta mal­til­lis­tu­vaa ja kan­saa ko­koa­vaa us­kon­to­taus­tais­ta puo­luet­ta. So­ti­lai­den val­taan­tu­lo ja pre­si­dent­ti Mo­ham­med Mur­sin syr­jäyt­tä­mi­nen ei py­säyt­tä­nyt le­vot­to­muuk­sia.

Täl­lä vii­kol­la ti­lan­ne on muut­tu­nut yhä huo­les­tut­ta­vam­mak­si. Tur­val­li­suus­jouk­ko­jen ja Mur­sin kan­nat­ta­jien yh­teen­otois­sa on kuol­lut jo sa­to­ja ih­mi­siä. Le­vot­to­muu­det ei­vät ra­joi­tu vain Kai­roon, vaan nii­tä on myös pää­kau­pun­gin ul­ko­puo­lel­la.

Oma vaa­ral­li­nen lu­kun­sa on Sii­nain nie­mi­maa. Siel­lä is­la­mis­ti­tais­te­li­jat ovat vii­me viik­koi­na li­sän­neet is­ku­jaan, ei­kä ar­mei­ja ole on­nis­tu­nut tu­kah­dut­ta­maan nii­tä.

Nyt pe­lä­tään, et­tä mus­li­mi­vel­jes­kun­nan ja Sii­nain is­la­mis­tien yh­teys tii­vis­tyy. Se li­sää si­säl­lis­so­dan ris­kiä. Ar­mei­jan joh­to on kär­jis­tä­nyt ti­lan­net­ta omal­la tö­ke­röl­lä toi­min­nal­laan ja edis­tä­nyt maan ja­kau­tu­mis­ta kah­tia.
#Egyptin kriisiMatkat Hurghadaan keskeytetään

”Tämä on avointa sotaa” – Egyptissä pelätään nyt sisällissotaa

Egyptin uhriluku kasvaa - yli 500 kuollutta verilöylyn jäljiltä.

Muslimiveljeskunta vannoo lopettavansa Egyptin sotilasvallankaappauksen ilman väkivaltaa. Photo Gallery The  Washington Post

Egyptin levottomuuksien pelätään kärjistyvän sisällissodaksi armeijan ja syrjäytettyä presidentti Muhamed Mursia kannatavan Muslimiveljeskunnan välillä.

Viranomaisten vahvistamien tietojen mukaan Egyptin väkivaltaisuuksissa kuoli eilen 278 ihmistä. Muslimiveljeskunta puolestaan arvioi uhriluvun nousevan jopa kahteen tuhanteen.

-Tämä on avointa sotaa, yksi Mursin kannattajista kommentoi uutiskanava CNN:lle.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry varoittaa osapuolia seurauksista, jos levottomuuden kärjistyvät sisällissodaksi.

-Tämä on ratkaiseva hetki egyptiläisille. Levottomuuksien jatkuminen johtaa suurempiin kärsimyksiin, talouskatastrofiin ja epävarmuuden kasvamiseen, Kerry sanoi BBC:n mukaan. #Egyptin kriisi

Arvio Egyptin kuolonuhrien määrästä vaihtelee suuresti

Armeijan keskiviikkoisessa hyökkäyksessä kuoli satoja, jopa tuhansia ihmisiä. Yleisradion toimittaja arvioi Kairossa, että torstai on rauhallinen, mutta perjantaina saattaa tulla lisää levottomuuksia.

Arvio Egyptin armeijan keskiviikkoisessa hyökkäyksessä kuolleiden ihmisten määrästä vaihtelee suuresti lähteestä riippuen. Joidenkin lähteiden mukaan 150 ihmistä kuoli, toisten mukaan jopa 2 200, kun armeija hajotti syrjäytetyn presidentin Mohammed Mursin tukijoiden protestileirit Kairossa, kertoo toimittaja Aleksi Kalliomäki. #Egyptin kriisi

Egyptiin poikkeustila, varapresidentti ElBaradei erosi

Egyptin väliaikainen presidentti on julistanut maahan poikkeustilan, joka kestää kuukauden. Lisäksi hallinto on määrännyt armeijan sotilaat poliisin avuksi turvallisuuden ylläpitämiseen.

Tilanne Egyptissä kiristyi keskiviikkona äärimmilleen, kun maan turvallisuusjoukot alkoivat hajottaa kovakouraisesti heinäkuun alussa syrjäytetyn presidentin Muhammed Mursin kannattajien mielenosoitusleirejä Kairossa. Yhteenotoista ja kuolonuhreista on raportoitu myös muissa Egyptin kaupungeissa.

Lausunnossaan väliaikaispresidentti Adly Mansur "valtuutti armeijan, yhteistyössä poliisin kanssa, kaikkiin tarvittaviin toimiin turvallisuuden ylläpitämiseksi sekä julkisen ja yksityisen omaisuuden ja kansalaisten suojelemiseksi"

Lisäksi hallinto on määrännyt suurimpiin kaupunkeihin ulkonaliikkumiskiellon, joka kestää iltayhdeksästä aamukuuteen paikallista aikaa. Sivun alkuun

Turussa satoja äärijihadistien kannattajia

Näiden salafi-jihadistien keskeisenä tavoitteena on madkhaleiden vastustaminen. Madkhalit ovat muslimeja, joiden katsotaan myyneen uskontonsa hallitsijoiden käyttöön. Ryhmän kannattajia on paljon Saudi-Arabiassa, mutta nyt myös Turussa.

Julkisuudelta vaiettu salaisuus on, että juuri madkhaleiden kannatuksen lisääntyminen on saanut islamin ehdottomuutta painottavien äärijihadistien määrän kasvuun. Ryhmien perustamista on helpottanut muslimien aiempaa tiiviimmät yhteydet lähtömaihin.

Elvytys ei auta rakenteellisiin ongelmin

Juhana Vartiainen

VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen muistuttaa, ettei elvytys auta rakenteellisiin ongelmiin. Tiistaina Lahdessa SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa vieraillut Vartiainen tiivisti viestinsä yksinkertaiseen muotoon:

- Kaikki muut toimet ovat Suomessa hiekan päällä, ellei kilpailukykyä oikaista ja kestävyysvajetta korjata.

Kestävyysvaje korjautuu julkisen sektorin taloutta tasapainottamalla, kilpailukyky puolestaan työmarkkinaratkaisulla.

Jälkimmäinen vaatii kuitenkin työmarkkinaosapuolilta otetta, jossa hallitusta porkkanoineen ei tarvita kätilöksi, Vartiainen sanoo.

Yhdysvalloissa valamiehistö on tuominnut yhden maan tunnetuimmista gangsterijohtajista

Bostonin alamaailman johtajiin lukeutunut James Bulger saa kuulla rangaistuksensa myöhemmin. 83-vuotiasta Bulgeria syytettiin muun muassa 19 murhasta. Oikeus katsoi, että niistä 11 tuli todistetuksi.Oikeudenkäynti kesti kaksi kuukautta. Syyttäjä marssitti paikalle 63 todistajaa. He kertoivat muun muassa, miten tapetuilta katkotiin sormia ja vedettiin hampaita pois, jotta heitä ei olisi voitu tunnistaa. Samoin oikeus sai kuulla, että erään gangsterin naisystävä kuristettiin, koska hän "tiesi liikaa".

Bulger oli Amerikan etsityin mies heti Osama Bin Ladenin jälkeen, kunnes jäi kiinni Kaliforniassa kesällä 2011.

Whitey Bulger toimi esikuvana Jack Nicholsonin gangsterihahmolle Oscar-palkitussa Martin Scorsesen elokuvassa The Departed.

The Departed muistetaan kansan keskuudessa elokuvana, joka toi legendaariselle Martin Scorseselle vihdoin ja viimein sen kauan kaivatun Oscar-pystin. Scorsese on ollut varsin epäonnekas kyseisissä gaalassa. Hän on ollut viisi kertaa ehdolla parhaan ohjaajan palkintoon ja kaksi kertaa parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta. No Scorsese pääsi nautiskelemaan The Departedin ansiosta vuoden 2006 parhaan ohjaajan palkintoa. "Oli jo aikakin" saattoi mies tuumailla. Toinen mies, joka pääsi nautiskelemaan oli käsikirjoittaja William Monahan. Hän sai The Departedin loistokkaan käsikirjoituksen ansiosta Oscarin vuoden parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta.

The Departed sai yhteensä tuosta vuoden 2006 gaalasta neljä Oscar-palkintoa. Eli siis paras ohjaus, paras sovitettu käsikirjoitus, paras elokuva ja paras leikkaus. Kyllähän Scorsesen pätkä olikin ennakkosuosikki ja gaalanhan se tyhjensi.

Kun Suomessa oli 63 000 työtöntä, Kekkonen julisti ”hätätilan”

Kesäkuun lopussa työvoimatoimistoissa oli hieman yli 300 000 työtöntä työnhakijaa. Määrä oli lähes 43 000 suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tietoja YT-neuvotteluista tulee nyt melkein päivittäin. Erityisen huolestuttavaa on, että nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä on lähes 45 000.

Sen ohella, että pitää tehdä ratkaisuja talouden nostamiseksi, on huolehdittava, että yhteiskunnan turvaverkot pysyvät vahvoina auttamaan työttömäksi jääneitä. Tietoisuus siitä, että yhteiskunnan tukeen voi varmuudella vaikeassa tilanteessa luottaa pitää yllä tulevaisuuden uskoa ja kannustaa työnhakuun.

Suomen suurimpien eläkeyhtiöiden johtajille lisäbonuksia

Suomalaisten palkansaajien työeläkkeitä hoitavat Varma ja Ilmarinen ovat päättäneet palkita johtajiaan lisäbonuksilla, jotka maksetaan tavallisten bonusten ja varsinaisen palkan päälle.

Suomen suurimmat eläkeyhtiöt ottivat vaivihkaa käyttöön lisäbonusjärjestelmän vuonna 2010, ja kolmivuotisen bonusohjelman palkkiot ovat tulleet maksettavaksi tästä vuodesta alkaen.

Palkat, bonukset ja lisäbonukset maksetaan työeläkejärjestelmästä, jonne rahat tulevat työnantajayritysten ja työntekijöiden rahapussista.

Ilmarinen kertoo päättäneensä palkita lisäbonuksilla toimitusjohtaja Harri Sailasta yhteensä 268 680 eurolla vuosien 2010–2012 saavutuksista.

Tavallisia bonuksia Sailas on saanut samalta ajalta 387 000 euroa ja peruspalkkaa luontaisetuineen 1,5 miljoonaa euroa.

Eläkerahoihin ei saa koskea

Finanssialan keskusliiton toimitusjohtajan Piia-Noora Kaupin mielestä suomalaisten eläkerahat tulisi jättää rauhaan julkisen talouden elvyttämisessä.

Kun puhutaan työmarkkinaratkaisusta niin ratkaisua ei pidä tehdä sillä tavalla, että sillä vaarannettaisiin työeläketurva. Työeläkerahastot on kerätty nimenomaan suomalaisten eläkkeiden maksamista varten. Puheet siitä, että meillä olisi valtiontaloudessa, julkisessa taloudessa, tällainen puskuri, joka tulee työeläkerahastojen kautta, niin ne pitäisi lopettaa. Nämä ovat erillisiä varoja ja työeläkerahastojen varat on puhtaasti käytettävä työeläketurvaa, Kauppi sanoo.

Hänen mukaansa pikaratkaisuihin ei tulisi nyt sortua.

Viron terveydenhuollosta ei ole malliksi Suomelle

Viron terveydenhuollon tietojärjestelmistä on viime aikoina puhuttu paljon myönteisessä valossa. On korostettu sitä, kuinka paljon Virossa on saatu aikaan pienellä rahalla. Rohkeimmissa johtopäätöksissä Suomen tulisi seurata Viron mallia terveydenhuollon tietojärjestelmien kehityksessä.

Monet maata käsittelevät raportit ovat palvelujärjestelmän kehittämistä rahoittaneiden tai niihin osallistuneiden tuottamia. Silloin johtopäätökset helposti taipuvat kaiken kehumiseen.

Tiettyjä vaikeuksia on kuitenkin tiedossa. Terveydenhuollon henkilöstön palkkataso on varsin vaatimaton suhteessa muuhun EU:hun. Jatkuva hoitohenkilökunnan siirtyminen muihin maihin nakertaa Viron terveysjärjestelmän palvelukykyä.

Järjestelmässä on piirteitä Suomessa muinoin vallinneesta ”kunnanlääkäriperinteestä” ja omalääkäriajattelusta.

Viron valtio on pystynyt pitämään terveydenhuoltoinvestointinsa kohtuullisina. Tämä on perustunut siihen, että EU ja muut kansainväliset rahoittajat ovat rahoittaneet hankkeita suurpiirteisesti – usein jopa 90 prosentin rahoitusosuudella.

Poliisi käytti etälamautinta kahdeksan kertaa, mies kuoli putkassa

Poliisi käytti etälamautinta kahdeksan kertaa runsaan vuoden takaisen Vantaan putkakuoleman yhteydessä. Amnesty ihmettelee syyttäjän tuoretta päätöstä olla syyttämättä poliiseja käräjillä.

Suomen ensimmäinen etälamauttimen käytön yhteydessä tapahtunut kuolema ei johda syytteisiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International pitää hämmentävänä, että poliisi selviää ilman seuraamuksia.

Nyt julkisiksi tulleet asiakirjat paljastavat, että poliisi käytti etälamautinta putkassa olleeseen kolmikymppiseen mieheen kahdeksan kertaa juuri ennen tämän kuolemaa.

Mies kuoli Vantaan poliisiputkassa keväällä 2012.

Syyttäjä Jukka Haavisto päätti viime perjantaina olla syyttämättä kaksikkoa kuolemantuottamuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Haavisto pitää poliisien käyttämiä voimakeinoja perusteltuina ja asianmukaisina. Poliisit eivät tienneet miehen mahdollisista sydänvaivoista, eikä heidän toimiensa mahdollisesta vaikutuksesta kuolemaan ole näyttöä.

Amnesty International arvosteli tuoreimmassa vuosiraportissaan poliisin toimia. Järjestön mielestä lamautinta ei pitäisi käyttää sellissä lainkaan.

Tuoreet tiedot hämmentävät Amnestyn Suomen-osaston toiminnanjohtajaa Frank Johanssonia entisestään.

"Käytettiinkö etälamautinta todella kahdeksan kertaa?" Johansson ihmettelee.

"Yksikin kerta voi olla heikossa tilassa olevalle hengenvaarallinen. Kahdeksan kertaa on poikkeuksellista. Olen hyvin hämmentynyt, ettei poliiseille tule seuraamuksia."

Tutkijat haluavat tehdä tappajaviruksesta tarttuvan

Tutkijat aikovat muuntaa lintuinfluenssaviruksen H7N9 nykyistä helpommin tarttuvaksi, että se tarttuisi esimerkiksi ihmisestä toiseen hengitysilman välityksellä. Tutkijoiden Ron Fouchierin ja Yoshihiro Kawaokan mukaan viruksen muuntaminen paljastaa, miten virusta vastaan voi taistella, jos se luonnollisesti muuntuu ihmisestä toiseen tarttuvaksi.

Uusi lintuinfluenssavirus H7N9 nousi huolenaiheeksi keväällä. Se on sairastuttanut Kiinassa ja Taiwanissa ainakin 133 ihmistä, joista 43 on kuollut Maailman terveysjärjestön (WHO) viimeisten tietojen mukaan. Kuluneella viikolla tutkijat vahvistivat, että uusi lintuinfluenssa on ilmeisesti ainakin kerran siirtynyt ihmisestä toiseen. Kiinassa isä sairastui ensin ja tartutti tyttärensä. Molemmat kuolivat saman viruksen aiheuttamaan sairauteen.

Kaksikko teki saman tempun jo toiselle lintuinfluessavirukselle H5N1 eli muunsi sen tarttuvaksi koenisäkkäästä toiseen. Se nostatti ison kohun tiedemaailmassa vuoden 2011 lopulla. Yhdysvaltain bioturvallisuusviranomaiset yrittivät sensuroida Fouchierin ja Kawaokan tutkimusta, ettei tappajaviruksen koko rakennusohje paljastuisi. Seurasi tauko H5N1-tutkimuksssa, kun Maailman terveysjärjestö, viranomaiset ja tutkijat sopivat tutkimuksen turvatoimista.

Fouchierin ja Kawaokan uusi hanke herättää arvostelua. Virustutkija Michael Imperiale huomauttaa Science Newsissa, että tiedeyhteisö ei ole riittävästi keskustellut, pitäisikö tällaisia tutkimuksia ylipäätään tehdä.

Jorma Ollilan sijoitusyhtiö vuosia piilossa

Nokian entisellä toimitusjohtajalla on ollut sijoitusyhtiö Luxemburgissa 13 vuoden ajan

Jorma Ollila ei ole ilmoittanut sisäpiirirekisterissä sijoitusyhtiötään. Toiminta on mahdollisesti rikkonut arvopaperimarkkinalakia.

Nokian entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila ei ole kolmentoista vuoden aikana ilmoittanut Luxemburgissa olevan sijoitusyhtiönsä omistusta.

Luxemburgia pidetään yleisesti veroparatiisina.

Ollila ei listannut kokonaan omistamaansa ja vuonna 2000 perustettua Kestrel-yhtiötä sisäpiirirekisteritietoihinsa toimiessaan Nokian toimitusjohtajana vuosina 1992–2006.

Maininta yhtiöstä ilmestyi Outokummun sisäpiirirekisteriinkin vasta perjantaina sen jälkeen, kun HS oli tiedustellut asiaa Ollilalta.

Ollila on nykyisin sekä teräsyhtiö Outokummun että öljy-yhtiö Royal Dutch Shellin hallitusten puheenjohtaja.

Berlusconille vankilatuomio, saa silti jatkaa politiikassa

Italian korkein oikeus on tuominnut Silvio Berlusconin neljäksi vuodeksi vankeuteen veropetoksesta omistamassaan Mediaset-yhtiössä. Käytännössä tuomio on yksi vuosi armahduslain nojalla. Ikänsä vuoksi Berlusconi istuu tuomion kotiarestissa.

Viiden vuoden kielto toimia julkisissa viroissa menee uuteen käsittelyyn. Berlusconi voi siis toistaiseksi jatkaa senaattorina ja Pdl-puolueen johdossa. Tuomio uhkaa kaataa Italian epävakaan hallituksen, johon myös Pdl kuuluu.

Snowdenille turvapaikka vuodeksi Venäjältä

Tietovuotaja Edward Snowden on lähtenyt Moskovan lentokentältä. Hän sai tänään Venäjän viranomaisilta tarvittavat paperit lentokentältä poistumiseen.
- Olen toimittanut Snowdenille asiakirjat, joissa hänelle myönnetään väliaikainen turvapaikka Venäjällä vuoden ajaksi, sanoi asianajaja Anatoli Kutsherena. NSA urkinta

Suomalaislehden jutut kuin suoraan natsi-Saksasta

Vaikutusvaltainen juutalaisjärjestö, Simon Wiesenthal –keskus, pyytää presidentti Sauli Niinistöä tuomitsemaan Magneettimedia-lehden artikkelit.

Järjestön kansainvälisistä suhteista vastaava Shimon Samuels on tiedotteen mukaan lähettänyt Niinistölle kirjeen. Siinä hän pyytää presidenttiä "tuomitsemaan" Magneettimedian ja sen vastaavan päätoimittajan sekä ryhtymään toimenpiteisiin rasismin kitkemiseksi.

Tavaratalo J. Kärkkäisen ilmaisjakelulehti on julkaissut runsaasti keskustelua herättäneitä artikkeleita muun muassa juutalaisista ja vaihtoehtohoidoista. Juutalaisia koskevista artikkeleista on tehty useita rikosilmoituksia.

Keskiviikkona myös Tavaratalo J. Kärkkäinen -yhtiön toimitusjohtaja ja henkilökunta ilmoittivat julkisesti sanoutuvansa irti Magneettimedian julkaisemista jutuista. IS

Omien juomien kielto vakava paikka jazzeille

Pori Jazzeille tulleet vieraat ovat saaneet tuoda festivaalialueelle omia juomiaan 1960-luvulta saakka. Kyseessä on ollut vakiintunut käytäntö, eikä omien juomien käytöstä ole aiheutunut poliisin tai järjestäjien mukaan mitään ongelmia. Omien juomien kieltäminen on jazzfestivaalien imagolle ja taloudelle katastrofi.

Kyseessä on festivaalikävijöiden profiili.
Jazzeille tulevat ovat hieman vanhempaa kulttuuriväkeä, ja päätarkoitus on kuunnella hyvää musiikkia, ei juoda päätä täyteen, kuten saattaa olla asianlaita eräillä muilla festareilla. Sen vuoksi poliisin ylimmän, Helsingissä sijaitsevan poliisihallinnon määräilevä paimenkirje herättää suurta ihmetystä.

Festivaalien alkoholikäytäntö nousi muutama viikko sitten esiin ainakin Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien kirjoittelussa. Uutisissa ihmeteltiin, miksi Porissa ja Järvenpään puistobluesissa saa alueelle tuoda omia juomia, vaikka ne muilla festareilla on kielletty.

Maakuntajohtaja Rajala: Jazzien alkoholikielto järkytys

Maakuntajohtaja Pertti Rajala ei ymmärrä ollenkaan Pori Jazzin pääkonsertteja uhkaavaa oman alkoholin tuontikieltoa.

Satakuntaliiton maakuntajohtaja Pertti Rajala lupaa Pori Jazzille kaiken tuen eilen tietoon tulleen alkoholilinjauksen torppaamisessa.

En tiedä sitten, onko kyse holhouksesta vai festivaalijärjestäjien välisestä kilpailusta vai kateudesta. Itse tapahtumassa tunnelma on aina ollut loistava ilman isompia häiriöitä.

Rajala pelkää, että omien alkoholijuomien kieltämisen pääkonserteissa aiheuttaa itse tapahtumalle hallaa.

Sankari, rikollinen ja 700 000 asiakirjaa

Sotamies Bradley Manning on sankari.

Palvellessaan Irakissa vuosina 2009–10 Manning kopioi urakalla Yhdysvaltain sotilas- ja ulkoasiainhallinnon tiedostoja.

Asiakirjoja oli yhteensä noin 700 000. Manning toimitti ne Julian Assangen johtamalle vuotojärjestö Wikileaksille, joka levitti ne koko maailman nähtäväksi.

Sankari Manning toimi hyvää hyvyyttään. Hän halusi parantaa maailmaa ja paljastaa supervallan toimintatavat.

Huhtikuussa 2010 Wikileaks julkaisi Yhdysvaltain armeijan videon, joka on Manningin vuotamista dokumenteista ehkä moraalisesti järisyttävin. Videolla yhdysvaltalaiset sotilaat ampuvat Apache-helikopterista joukon siviilejä, joista osaa he tosin luulivat aseistautuneiksi kapinallisiksi.

Tietokonepeliä muistuttava video todistaa, kuinka liipaisinherkkiä amerikkalaissotilaat olivat Irakissa kesällä 2007.

Rakennusyrittäjien asenne kyllästyttää asiakkaita

Sirkku ja HarryFahlström, Espoo"Meillä on kokemusta remonttihuijareista viime kesältä. Ovelta ovelle kiertävä lipeväkielinen myyntimies sai meitä vanhoja ihmisiä huijattua tekemään ja allekirjoittamaan kauppasopimuksen. Remontissa oli selvästi huijauksen makua, kun käytettiin halvempaa materiaalia kuin sopimuksessa lukee. Kaiken lisäksi valehdeltiin päin naamaa eri tilanteissa."

Rakentamiseen liittyvät ongelmat kuormittavat kuluttajariitalautakuntaa.

Vuonna 2012 lautakuntaan tuli noin 600 rakentamista ja remontointia koskevaa valitusta. Valitustahti on pysynyt samana tämänkin vuoden. Enemmän valituksia keräsi ainoastaan autokauppa.

"Laatuvirheet, talopakettitoimitukset, kylpyhuoneremontit", luettelee ylitarkastaja Timo Maso valitusten yleisimpiä syitä.

HS kysyi pari viikkoa sitten lukijoiltaan kokemuksia rakentamisesta. Vastaajien kokemukset rakentamisen laadusta, rakennusalan toimintakulttuurista ja toimijoiden mielenmaisemasta ovat osin lohduttomia.

Miltä näyttää Suomi melkein amerikkalaisin silmin?

Kolme vuotta Yhdysvaltoja katselleiden silmien läpi siellä näytti tällaiselta:

Vessapaperi on karkeaa ja kestävää. Samoin ihmiset.

Sairaalloisen lihavia ihmisiä näkee vähän, hieman pyöreitä paljon.

Ihmisillä on paljon pieniä, harmittomia kauneusvirheitä. Ilmeisesti niitä ei ole tapana korjauttaa.

Ihmiset juttelevat tuntemattomille vähän ja valikoiden, mutta juttelevat kuitenkin.

Miehet käyttävät punaisia housuja.

Ihmiset juovat maitoa ja alkoholijuomia. Laktoosista tai sen puuttumisesta ilmoitetaan joka paikassa.

Kodittomat ovat tyypillisen likaisia mutta poikkeuksellisen päihtyneitä. Heidän kasvoissaan on arpia. He eivät kuljeta mukanaan isoa määrää tavaraa kasseissa tai ostoskärryissä.

Heinäseipäitä

Herätysliikkeet hämmentävät kirkkoa

Helsingin piispa Irja Askola patistelee kriittisiä jäseniä haastamaan kirkon vuoropuheluun

Tuhannet erosivat kirkosta herätysliikkeeseen kuuluvan ministeri Päivi Räsäsen puheen takia. Virallisen kannan mukaan herätysliikkeet ovat kirkon rikkaus, mutta ovatko ne myös rasite?

Kun sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) puheet saivat jopa 7 000 suomalaista eroamaan Suomen evankelisluterilaisesta kirkosta, moni kirkon edustaja sanoi olevansa surullinen ja hämmentynyt.

Helsingin piispa Irja Askola toivoo, että Räsäsen puheista suivaantuneet jäisivät kirkkoon ja haastaisivat sen.

"Toivon, että he kutsuisivat meidät kriittiseen keskusteluun", Askola sanoo.

"Kun tällaista tapahtuu, meidän on katsottava itseämme peilistä. Miksi kirkko näyttäytyy niin monelle ankarana ja ehdottomana, kun sen sanoma on armo ja avoimuus?"

Pohjois-Espanjan tuhoisan junaturman syyksi epäillään ylinopeutta

Lähes 80 ihmistä on kuollut ja yli sata loukkaantunut junaturmassa pohjoisespanjalaisessa Santiago de Compostelan kaupungissa keskiviikkona kello 20 jälkeen. Onnettomuus on yksi Espanjan junaliikenteen pahimmista.

Onnettomuuden syyksi epäillään ylinopeutta. Onnettomuudesta selvinnyt kuljettaja kertoi yleisradioyhtiö RTVE:n mukaan junan tulleen kaarteeseen 190 kilometrin tuntinopeudella, vaikka nopeusrajoitus oli 80 kilometriä tunnissa.

Valtiollisen rautatieyhtiön Renfen mukaan on kuitenkin liian aikaista arvioida turman syytä. Espanjan sisäministeriö ei usko tapauksen olleen terroriteko.

Järkeä tekijänoikeuslakiin

Yli 50 000 allekirjoitusta kerännyt Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite on menossa eduskunnan käsittelyyn. Vaadittavan nimimäärän saaminen meni viime päiville, sillä vielä viikkoa aiemmin aloitteelta puuttui noin 15 000 allekirjoitusta.

Viimeisten päivien aikana aloite sai useita nimekkäitä arvostelijoita. Blogeissaan kansalaisaloitetta moittivat esimerkiksi tietokirjailija Petteri Järvinen sekä säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto. Blogien lisäksi aloite on herättänyt pitkän keskustelun muun muassa Helsingin Vihreiden puheenjohtajan Hannu Oskalan Facebook-sivulla.

Petteri Järvinen: En kuitenkaan pidä siitä, miten aloite vääntelee sanoja ja väittää parantavansa myös tekijöiden asemaa. Käyttäjien etua pitää ajaa avoimesti ja reilusti, ei piilottamalla isoja muutoksia rivien väliin. Luulen, etteivät kaikki allekirjoittajat ole lukeneet tekstiä ajatuksella loppuun asti.

Vaikka johdannossa väitetään toista, käytännössä esitys tekisi p2p-piraattiverkkojen käytöstä sallittua. Laillisen lähteen vaatimuksen poistaminen antaisi kopioida netistä mitä tahansa, myös laittomasti sinne laitettuja elokuvia ja musiikkia. Aloitteessa tätä kutsutaan "lain selkeyttämiseksi".

Hannu Okasala: "Mä pelkään mm. seuraavia muutosesityksien kohtia:

-11§5, jos luovutaan laillisen lähteen vaatimuksesta, on kaikki Bernen- ja WIPO-sopimusten allekirjoittajamaiden ulkopuolisten lähteiden hyödyntäminen sallittua, mä näkisin että silloin kolmanteen maahan viety tekijänoikeuden alainen kama menettää tekijänoikeutensa kun se tuodaan takaisin.

Jaakko Kuusisto: Kenties ikävintä aloitteessa on se, että yksi sen keskeisiä seurauksia peitetään savuverhon taakse. Aloitteen tekijät sanovat että "Esityksen tarkoitus ei ole muuttaa tekijänoikeuksien alaisen sisällön lataamista lailliseksi..." mutta käytännössä juuri niin kuitenkin kävisi.

Aloite nimittäin pyrkii poistamaan vaatimuksen laillisesta lähteestä yksityisen kopioimisen yhteydessä. Itse asiassa, tämä on sikäli uskomattoman ongelmallinen kohta, että ilmeisesti koko käsite yksityisestä kopioimisesta on ymmärretty väärin - tietoisesti tai vahingossa.

Tekijänoikeusaloitteen ei tarvitse jäädä sanahelinäksi

Suo­men te­ki­jän­oi­keus­lain­sää­dän­tö on mo­ni­syi­nen ja vai­kea­sel­koi­nen ko­ko­nai­suus, jo­hon ei lii­ty yh­tä vah­vo­ja ja ylei­siä en­nak­ko­asen­tei­ta kuin tur­kis­tar­hauk­seen. Kan­sa­lais­aloit­teen te­ki­jät ei­vät vaa­di lain ku­moa­mis­ta, vaan he ha­lua­vat teh­dä la­kiin joi­tain li­säyk­siä ja pois­to­ja.

Tä­män vuok­si te­ki­jän­oi­keus­aloi­te voi he­rät­tää ai­toa kes­kus­te­lua, ja kan­san­edus­ta­jan nä­ke­myk­siin saat­taa vai­kut­taa puo­lue­kan­nan ohel­la ikä. Kan­sa­lais­aloi­te laa­jen­tai­si oi­keut­ta käyt­tää teok­sia ope­tuk­ses­sa ja tut­ki­muk­ses­sa, an­tai­si oi­keu­den käyt­tää teos­ta pa­ro­diaan tai sa­tii­riin ja toi­si ku­lut­ta­jat te­ki­jän­oi­keus­neu­vos­ton jä­se­nik­si.

Julietten Nalle Puh -läppäri nosti myrskyn

Yhdeksänvuotiaalta tytöltä takavarikoitu tietokone toi tekijänoikeuksien muutokselle paljon tukijoita.

Kun kansalaisaloitteeseen tarvittavat 50 000 nimeä olivat maanantaina koossa, Nylundeilla korkattiin limsapullo.

"52 930", Aki Nylund huikkaa tietokoneensa äärestä tyttärelleen Juliettelle, 10. Tekijänoikeuslain muuttamiseen tähtäävä kansalaisaloite kerää yhä allekirjoituksia verkossa, vaikka eduskuntakäsittelyyn tarvittavat 50 000 tulivat täyteen jo maanantaina.

Nylundilla käytössä olevan tietokoneen vieressä lepää yksi kansalaisaloitteen suosion alkuunpanijoista: Nalle Puh -paperilla päällystetty läppäri.

Sen poliisit kävivät takavarikoimassa viime marraskuussa, kun tuolloin 9-vuotias Juliette Nylund oli kuunnellut muusikkoChisun kappaletta Pirate Bay -palvelimen kautta. Palvelin sisältää lähinnä laittomia kopioita.

Suomi Areena viikko huipentui Pride-kulkueeseen

Pride-kulkua

Katso kuvia Suomi Areena viikon tapahtumista.

Suomenkin tiedustelu mullistuu

Tietovuotaja Edward Snowden oli lottovoitto Suomi-areenan torstain keskustelulle, johon oli lupautunut kovatasoinen suomalaiskaksikko Brysselistä. Euroopan unionin siviilitiedustelujohtaja Ilkka Salmi ja EU:n sotilastiedustelujohtaja Georgij Alafuzoff esiintyivät ensi kertaa kaksistaan julkisuudessa Porissa, jossa he kommentoivat maailman tiedustelupalveluita järisyttävää skandaalia.

Snowdenin yksityiskohtaiset paljastukset Yhdysvaltain tiedusteluelimen NSA:n operaatioista olivat sen verran häkellyttäviä, että kaksikko valmistautui ennakkopalaverissa Microsoftin yhteiskuntasuhdejohtajan Max Mickelsonin kanssa.

Microsoft oli tilaisuuden järjestäjä. Snowden-skandaalissa Microsoft on joutunut paljastamaan, että se avaa muun muassa sähköpostin ja Skype-puhelujen sisältöjä Yhdysvaltain tiedustelulle kansallisen turvallisuuden nimissä.

Snowdenilla ei pääsyä tiedustelun "kruununjalokiviin"

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset uskovat, että tiedusteluohjelmista tietoja paljastaneella Edward Snowdenilla ei ole ollut pääsyä kaikkein arkaluontoisimpiin tiedustelutietoihin. Asiasta kirjoittaa uutiskanava CNN.

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat arvioineet Snowdenin keräämiä salaisiksi luokiteltuja tietoja ja niiden mahdollisia vaikutuksia siitä asti, kun Snowden ensi kerran tuli julkisuuteen tietoinensa. Viranomaisten tekemä tilannearvio viittaa siihen, että Snowdenilla ei ollut pääsyä niin sanottuihin ECI-tietoihin (extremely compartmentalized information).

Salaiseksi luokiteltu tiedustelutieto jaetaan, hajautetaan ja lokeroidaan niin, että vain tietoa tarvitsevat pääsevät siihen käsiksi. Kaikilla tiedusteluvirkamiehillä ei siis ole välttämättä pääsyä samaan tietoon.

#NSA urkinta

Brittiviranomaiset kielsivät järvissä uimisen

Vajaan kahden viikon aikana saarivaltiossa on hukkunut jo kolmetoista ihmistä.
Etelä-Britanniaa koetteleva lämpöaalto on aiheuttanut ainakin kolmentoista vesistöistä viilennystä etsineen uimarin hukkumisen heinäkuun kuudennen päivän jälkeen. Brittilehti Daily Mail kertoo, että kuolemantapaukset ovat saaneet paikalliset viranomaiset antamaan varoituksia järvissä uimisesta hukkumisvaaran vuoksi.

Osassa järvistä ja lammista uiminen on jopa kokonaan kielletty.

Yksi suosituista paikoista, jossa uimisen viranomaiset ovat kieltäneet kokonaan, on Norfolkissa sijaitseva Bawsey Pits. Vanhaan kaivokseen perustettu uimapaikka vaati tiistaina kahden ihmisen hengen, kun 16-vuotias poika ja 41-vuotias mies hukkuivat erillisissä onnettomuuksissa.

Jokerit halutaan heti ulos SM-liigasta

KHL:ään siirtymisestä äskettäin ilmoittaneen Helsingin Jokerien paikka SM-liigassa on ensi kaudelle kiven alla. IS Urheilun tietojen mukaan jopa selvä enemmistö SM-liigan osakkaista heittäisi narripaidat heti ulos kotimaan liigasta.
IS Urheilu keskusteli eilen asiasta SM-liigan hallitukseen ja johtoryhmään kuuluvien henkilöiden kanssa.

Erään johtoryhmän jäsenen mukaan Jokerit on rikkonut osakassopimusta monella tavalla ja vahingoittanut SM-liigan imagoa vakavasti.

SuomiAreena sähköistää yhteiskunnallisen keskustelun

Kahdeksatta kertaa järjestettävä SuomiAreena on tänä kesänä laajempi kuin koskaan. Tapahtuma tarjoaa peräti 125 erilaista tilaisuutta. Mukana on 11 ministeriä, noin 70 kansanedustajaa, 11 Euroopan parlamentin suomalaista jäsentä sekä 500 muuta keskustelijaa.

SuomiAreena kokoaa maan tunnetuimmat vaikuttajat keskustelemaan ajankohtaisista asioista kesäiseen Poriin. Keskustelujen aiheet vaihtelevat nuorten syrjäytymisestä Syyrian hätään ja ruotsin kielen asemasta huippu-urheilun tilaan.

Porissa nähdään 15.-19.7. joukko suomalaisia eturivin vaikuttajia poliitikoista yritysjohtajiin ja kulttuuripersooniin. Mukana ovat mm. Tarja Halonen, Eero Heinäluoma, Antti Herlin, Erkki Liikanen, Raimo Sailas, Jorma Ollila, Jyri Häkämies, Juha Sipilä, Alexander Stubb, Pia Viitanen, Hjallis Harkimo, Minna Kauppi, Anja Snellman, Mari Rantasila, Lenita Airisto sekä Timo Koivusalo. Kansainvälisistä vieraista ovat varmistuneet Venäjän ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Aleksandr Pushkov (tbc) ja International Peace Instituten johtaja Terje Rød-Larsen.

”Snowden on sankari”

Missä Oliver Stone, siellä provokaatio. Amerikkalaisohjaaja toi Karlovyn Varyn elokuvajuhlille Tsekkiin uuden televisiosarjansa, joka antaa Yhdysvaltojen lähihistoriasta ruman kuvan. Stonella riitti sanottavaa myös Edward Snowdenin tilanteesta.

”Snowden on sankari”, Stone sanoi lehdistötilaisuudessaan. ”Se, ettei hänelle tarjota turvapaikkaa osoittaa, että koko Eurooppa koostuu nyt Yhdysvaltojen satelliittivaltioista.”

Tapaus Snowden on Stonelle viimeisin osoitus myös Yhdysvaltojen suunnasta.

Stone haukkui Barack Obaman lyttyyn.

”Valkoista taloa pyörittävät pukuihin sonnustautuneet mielipuolet”, Obamaa vuoden 2008 vaaleissa kannattanut ohjaaja kuvaili.

”Obama ei ole pitänyt kiinni lupauksistaan.”

#NSA urkinta

Urpilainen varoittaa talouskasvun pysyvästä hidastumisesta

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) varoittaa, että Suomessa ei talous enää koskaan välttämättä kasva samaan malliin kuin ennen eurokriisiä.

Sitä ajatellaan, että kun eurokriisi on ohi, kaikki palaa ennalleen. Näin ei ole.

Talouden kohentamiseksi ja työllisyyden parantamiseksi Urpilainen ehdottaa ensi syksyksi työllisyyssopimusta. Sopimuksessa aikaistettaisiin investointeja, jotka joka tapauksessa olisi jossain vaiheessa tehtävä. Kohteita miettivät eri ministeriöt.

Tässä vaiheessa ministeri ei osaa kertoa, kuinka paljon tähän pitäisi löytyä valtion rahoja. Asiaa pohditaan lisätalousarvion yhteydessä elokuussa.

"Räsänen ei ole kirkon ääni"

Teologi, tietokirjailija Jaakko Heinimäki muistuttaa, että ministeri Päivi Räsänen edustaa itseään ja Kristillis-demokraatteja, ei kirkkoa.

Fiksumpaahan olisi erota kristillis-demokraattisesta puolueesta, eikä kirkosta. Räsänen puhuu sisäministerinä ja puolueensa puheenjohtaja, eikä hän ole kirkon ääni. Se on itsestään selvää.

Siinä mielessä tämä eroamisprotesti on vinossa.

Jaakko Heinimäki kertoo tutustuneensa Päivi Räsäsen pitkään puheeseen, josta kohua herättäneet kohdat on nostettu hänen mukaansa tikunnokkaan.

Räsäsen puheet ajoivat taas väkeä eroamaan kirkosta

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) viikonvaihteessa pitämä puhe lain ja Jumalan sanan suhteesta näyttää aiheuttaneen uuden eroryntäyksen kirkosta.

Räsänen puhui Kansanlähetyspäivillä Kankaanpäässä lauantaina. Ministerin mukaan kristitty joutuu miettimään jopa toimimista vastoin lakia, jos laki on ristiriidassa Raamatun opetusten kanssa.

"Enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä. Näin sanoo Raamattukin", Räsänen sanaili.

Räsänen on ollut huolissaan sallivasta asenteesta abortteihin, eutanasiaan ja homoliittoihin.

Räsänen puolustautuu Raamattu-kiistassa

Keskustelu uskonnon ja politiikan suhteesta ryöpsähti keskiviikkona, kun julki tuli puhe, jonka sisäministeri ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen piti viikonloppuna.

Hän kehotti kristittyjä pohtimaan, kuinka yhteiskunnan arvoihin pitää suhtautua, jos ne ovat ristiriidassa "Jumalan sanan" kanssa.

Kohua aiheuttanut artikkeli Kankaanpään seudussa.

Räsänen kommentoi kohua blogissaan.

Räjähdeyhtiö: ”kuulo säilyy”

Viranomaisten asettama 1,5 kilometrin turva-alue on riittävän suuri, vakuutti Vihtavuoren ruutitehtaan eli räjähdeyhtiö Forcitin edustaja Jussi Saavalainen yhtiön ja viranomaisten tiedotustilaisuudessa.

Tehtaalla on vallinnut yöstä asti räjähdysvaara, jonka vuoksi Vihtavuoren kylän asukkaita evakuoidaan parhaillaan. Poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa, että siihen mennessä noin kaksi kolmasosaa noin 2000–3000 asukkaasta oli evakuoitu.

Forcitin edustaja kertoi tiedotustilaisuudessa, että mikäli räjähdysaineen jätealtaassa käynnistynyt kemiallinen reaktio johtaisi tulipaloon ja sen myötä tehtaan räjähdevarastojen räjähdykseen, tuntuisivat paineaallon vaikutukset yli kilometrin päässä. Lähimmässä varastossa on 40 tonnia räjähteitä, mutta tehdasalueella kaikkiaan 150 tonnia.

Armeijan ja islamistien valheet paljastuivat Egyptissä

Molempien osapuolten kertomukset Egyptin eilisestä verilöylystä vaikuttavat virheellisiltä, raportoi arvostettu sanomalehti New York Times.

Egyptiläiset järkyttyivät maanantaina, kun maan armeija ampui 51 mielenosoitukseen kerääntynyttä islamistia ja syrjäytetyn presidentti Mohammed Mursia kannattajaa. Muslimiveljeskunnan mukaan mielenosoitus oli rauhanomainen, mutta armeija väittää Mursin kannattajien hyökänneen ensin sotilaiden kimppuun.

New York Timesin mukaan useat silminnäkijät, jopa Mursin vastustajat, ovat kuitenkin tyrmänneet armeijan väitteen.

Porsaanreikä tukittiin 2011 - ex-kansanedustajat nauttivat edelleen muhkeasta edusta

IS selvitti, ketkä ex-kansanedustajista nostavat edelleen avokätistä sopeutumiseläkettä.
Miltä kuulostaa neljän tonnin kuukausieläke, jonka päälle saa nostaa rajattomasti pääomatuloja esimerkiksi omasta yrityksestään? Ja kaikki tämä nelikymppisenä, jatkuen vaikka varsinaiseen eläkeikään saakka?

Kansanedustajille tällainen järjestely oli mahdollinen aina vaalivuoteen 2011 saakka, jolloin edustajien työttömyysturvaksi tarkoitetusta sopeutumiseläkejärjestelmästä luovuttiin.

Tuolloin eduskunnasta pudonneet ovat kuitenkin edelleen oikeutettuja vanhan järjestelmän mukaiseen eläkkeeseen – samoin kuin kaikki aiempina vuosina pudonneet, yli kaksi kautta istuneet edustajat.

- Tässä oli tällainen mahdollisuus, jota ei voida pitää kohtuullisena. Entinen edustaja voi saada 3000 euron sopeutumiseläkettä samaan aikaan kun pääomatulot ovat satojatuhansia euroja, sanoo eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

Tällaisiakin tapauksia on olemassa, eli kyse ei ole pelkästä teoriasta.

IS selvitti sopeutumiseläkettä nostavat kansanedustajat, joista osa on hyödyntänyt anteliasta etuutta jopa vuosikymmenien ajan.

Lentokonebongari kuvasi Asiana Airlinesin Boeingin tuhon

Lennolla oli yli 300 matkustajaa ja miehistön jäsentä.
Silminnäkijä tallensi San Franciscon lento-onnettomuuden. CNN:n julkaisemalla videolla nähdään kuinka kaikki tapahtui.

Katso tuota, näetkö kuinka sen nokka on kohti taivasta, Fred Hayes hämmästelee kuvaamallaan videolla kenttää lähestyvää konetta.

Videolla nähdään kuinka epäonnistuneen laskun jälkeen kone syttyy tuleen.

Kerjääminen on muuttunut aggressiivisemmaksi

Kerjääminen on muuttunut aggressiivisemmaksi, sanoo romanityöryhmän puheenjohtaja Jarmo Räihä Helsingin sosiaalivirastosta.
Myydään erittäin hanakasti rihkamaa ja Isoa Numeroa tai tarjotaan kerjäyskuppia, Räihä kertoo.

Taskuvarkaudet ja muut omaisuusrikokset ovat kerjäämiseen liittyvä lieveilmiö. Esimerkiksi kaupittelutilanteiden yhteydessä on varastettu koruja ostajan kaulasta tai käsistä.

Kokoomus kieltäisi kerjuun

Päähallituspuolue kokoomus aikoo kaivaa naftaliinista hankkeen kerjäämisen kieltämisestä.

Esimerkki: Kerjäämisestä seuraa viiden vuoden porttikielto Tanskaan.

Kerjäämisen kielto oli kokoomuksen tavoitteena jo kaksi vuotta sitten hallitusneuvotteluissa.

Alma Median Helsingin toimituksen tietojen mukaan myös sisäministeriössä mietitään kerjäämiseen puuttumista.

Tilanne on pahentunut, kun kerjäläiset leviävät pääkaupunkiseudulta erilaisiin kesätapahtumiin maakuntiin. Tästä tulee pysyvä järjestelmä, jos sille ei tehdä mitään, kokoomuksen eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtajana toimiva kansanedustaja Arto Satonen sanoo.

Helsingin poliisi on puuttunut tiukemmin kerjäläisten laittomaan majoittumiseen, joten Romaniasta ja Bulgariasta tulevien romanien leirit ovat siirtyneet moottoriteiden levähdyspaikoille. SK

Armeija otti vallan Egyptissä – presidentti otettu kiinni

Egyptin armeija on syrjäyttänyt maan presidentin Muhammed Mursin.

Egyptin armeijan edustaja vahvistaa uutistoimisto AFP:lle, että armeija on ottanut kiinni syrjäytetyn presidentin. Edustajan mukaan Mursia pidetään hallussa "viimeisiä valmisteluja varten".

Lausunto voi tarkoittaa, että Mursi saattaa joutua oikeuden eteen vastaamaan syytteisiin.

Muslimiveljeskunta kertoi jo aiemmin Mursin olevan kiinniotettuna. Heidän mukaansa Mursia on pidetty torstain vastaisena yönä arestissa armeijan tiloissa yhdessä avustajiensa kanssa. Sittemmin Mursi on erotettu neuvonantajistaan ja viety Egyptin puolustusministeriöön.

Paistijauheliha katosi kauppojen myyntitiskeiltä

Paistijauhelihan nimellä myytävä ruokatuote on kadonnut lähes kokonaan kauppojen hyllyistä sen jälkeen, kun Elintarviketurvallisuusvirasto Evira päätti, että paistijauheliha saa sisältää ainoastaan paistiksi luokiteltavia ruhonosia.

Esimerkiksi naudan paistijauhelihassa saa nykyään olla vain naudan ulko-, sisä-, kulma- tai paahtopaistia, kun aiemmin paistijauhelihassa on saattanut olla paistia vain viisi prosenttia.

Eviran suositus astui voimaan heinäkuun alussa, mutta vielä tämän viikon aikana kaupoista voi löytyä vanhoilla merkinnöillä olevia paistijauhelihoja.

SOK:n valikoimajohtaja Markku Louhi myöntää, että S-ryhmän kaupoissa paistijauhelihan määrä on suorastaan romahtanut kesän aikana.

HelsinkiMission kehuu Kiinan vanhuspalvelulakia

"Lain sisältö on minun mielestäni tosi hyvä", kristillisen sosiaalialan järjestön HelsinkiMission toiminnanjohtaja Olli Valtonen kommentoi Kiinan uutta vanhuslakia.

Maanantaina voimaan tullut laki velvoittaa kiinalaiset vierailemaan vanhempiensa luona.

Valtonen kuitenkin epäilee, miten lakia voidaan valvoa.

"Periaatteessa kannatan, että yhteiskunta voisi määrätä ihmiset rakastamaan toisiaan, mutta eihän sen lailla edellyttäminen onnistu. Vaikka vierailuja on helpompi seurata, niin pelkäänpä, ettei tämänkään lain valvominen tule onnistumaan."

Edward Snowden hakenut turvapaikkaa Suomesta

Ulkoministeriön mukaan tietovuotaja Edward Snowden on hakenut turvapaikkaa Suomesta. Hakemus tuli Suomen Venäjän-suurlähetystöön.
Suomen ulkoministeriö vahvistaa, että hakemus on tullut myös Suomen suurlähetystöön Moskovassa.

Suomeen ei voi hakea turvapaikkaa ulkomailta käsin, vaan hakemus on tehtävä henkilökohtaisesti Suomen rajojen sisäpuolella. Sisäministeriön mukaan lainsäädäntö ei jousta poikkeuksiin edes tapauskohtaisesti.

Vastaavanlaisissa tapauksissa olemme vastanneet hakijalle, kuinka prosessi Suomessa toimii ja olemme kertoneet, millaisia maahanmuuttolupia on mahdollista hakea, sisäministeriön neuvotteleva virkamies Sanna Sutter sanoo.

Sisäministeriön mukaan ulkomailta tulleita turvapaikkahakemuksia ei Suomessa käsitellä.

Snowden uhkaa USA:aa uusilla paljastuksilla

Uhkauksensa Snowden esittää Equadorin hallitukselle osoittamassaan kirjeessä, jonka uutistoimisto Reuters on saanut nähdäkseen.

Snowdenin kirje on hänen ensimmäinen julkinen viestinsä sen jälkeen, kun hän lensi kahdeksan päivää sitten Hongkongista Moskovaan.

Kirjeessään Snowden sanoo olevansa vapaa jatkamaan paljastuksiaan.

Snowdenin mielestä Yhdysvallat on vainonnut häntä laittomasti siitä saakka, kun Snowden paljasti tiedotusvälineille Yhdysvaltojen harrastaman massiivisen Prism-nimellä tunnetun verkko- ja puhelinurkintaohjelman.

Kirjeessään Snowden myös kiitti Equadoria siitä, että maa auttoi häntä pääsemään Moskovaan.

Jaakonsaari ennakoi vakoiluväitteiden vaikeuttavan vapaakauppaneuvotteluja

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) sanoo Der Spiegel -lehden julkaisemien vakoiluväitteiden syövän luottamusta Yhdysvaltojen ja EU:n välillä ja pahimmillaan vaikeuttavan meneillään olevia vapaakauppa-alueneuvotteluja.

Der Spiegelin mukaan Euroopan unioni on ollut yksi Yhdysvaltain turvallisuusviraston NSA:n nettivakoilun kohteista. Kuuntelulaitteita on lehden mukaan kätketty EU:n toimistoihin Brysselissä ja Yhdysvalloissa. Tiedot perustuvat lehden Edward Snowdenilta saamiin dokumentteihin.

#NSA urkinta

Vanhuspalvelulaki voimaan - alalla työskentelevät kritisoivat

Kiistelty vanhuspalvelulaki astuu voimaan 1.7. 2013. Uusi laki painottaa kotihoidon merkitystä. Laitoshoidon henkilöstösuosituksiin laki ei puutu. Alalla työskentelevien mielestä lain konkretia jää epäselväksi.

Kotihoitajat käyvät Mirja ja Kalervo Haapasen luona auttamassa neljä kertaa vuorokaudessa. Kalervo on halvaantunut ja siksi pyörätuolissa, Mirja taas kärsii muistisairaudesta. Apua tarvitaan siis vuorokauden aikana maksimimäärä. Kuitenkin kotona on hyvä olla.

- Koti on paras paikka, varmasti nämä kaikki muutkin vanhukset ovat sitä mieltä, Kalervo Haapanen toteaa.

Myös tänään voimaan astuva vanhuspalvelulaki on samoilla linjoilla. Lain mukaan ikäihmisille kotiin annettavat palvelut ovat ensisijaisia. Uuden lain myötä kuntien pitää tarjota vanhuksille palveluita heidän omien tarpeidensa mukaan. Kuntien täytyy tehdä palvelutarpeen arviointi, jos vanhus itse tai hänen omaisensa sitä pyytää.

Nokia ostaa NSN:n kokonaan polkuhintaan

Nokian ja Siemensin yhteinen verkkoyhtiö palaa Nokian syliin.

Nokia ja Siemens ilmoittivat maanantaina allekirjoittaneensa sitovan sopimuksen, jonka mukaan Nokia ostaa Siemensin koko 50 prosentin osuuden Nokia Siemens Networksistä, joka on ollut Nokian ja Siemensin yhteisyritys.

Sekä Nokian hallitus että Siemensin hallitus ja hallintoneuvosto ovat hyväksyneet yritysjärjestelyn, jonka toteutuminen edellyttää tavanomaisia viranomaishyväksyntöjä.

Siemensin osuuden kauppahinta on 1,7 miljardia euroa. Kaupan arvioidaan toteutuvan vuoden 2013 kolmannen vuosineljänneksen aikana. Yritysjärjestelyn toteuduttua Nokia Siemens Networksistä tulee Nokian kokonaan omistama tytäryhtiö.

Venäläisaktivisti: "Ei ole järkeä yrittää suojata verkkoviestintää"

Venäläisen pitkän linjan ihmisoikeusaktivistin Lev Ponomarjovin kuva yksityisyydensuojastaan ei ole ruusuinen. Hän uskoo, että hänen puheluitaan kuunnellaan ja liikkeitään seurataan. Nettiä, sähköpostia ja Twitteriä hän käyttää silti.

"Ei ole järkeä yrittää suojata mitään, koska kaikki tieto on avointa ja saatavilla."

Ponomarjovin mukaan venäläisaktivistilla ei voi olla salaisuuksia. "Avoimuus on ainoa keino välttää vaikeudet."

On epäselvää, mitä käyttäjätietoja viranomaiset keräävät ja millä valtuuksilla. Puhelin- ja nettiseurantaan pitää periaatteessa olla oikeuden päätös.

Venäjällä ei ole voimavaroja toteuttaa Yhdysvaltain turvallisuusviraston

NSA:n tapaista laajaa valvontaohjelmaa, nimettömänä puhuva turvallisuusasiantuntija sanoo. Venäjällä ei ole siihen tarvittavaa teknologiaa eikä varaa palkata suurta määrää huippuasiantuntijoita.

Kyseli pilveä Twitterissä - poliisi vastasi

Marihuanaa sosiaalisessa mediassa kysellyt mies teki melkoisen arviointivirheen.

Torontolainen mekaanikko huhuili Twitterissä pilveä ja pyysi diilereitä saapumaan työpaikalleen. Hän kertoi syyksi, että kestäisi aamusta iltaan kestävän työvuoronsa loppuun asti.

Seurauksia hän ei miettinyt loppuun asti. Yllättäen poliisi ehti vastata siihen ensimmäisenä.

- Loistavaa! Voimmeko mekin tulla, poliisi kirjoitti kieli poskessa.

Tämä kirjeenvaihto uudellentviitattiin yli 3 000 kertaa.

Nuorukainen iski jättipottiin - minitietokoneen kotelosta tuli vuodessa iso bisnes

Ympäröivä maailma tarjoaa monia mahdollisuuksia, jotka yrittäjähenkinen ihminen voi kääntää tuottoisaksi liiketoiminnaksi. 23-vuotias brittinuorukainen löysi sellaisen Raspberry Pi -minitietokoneen varusteista, Wired-lehti kirjoittaa.

Rakennusinsinööriksi kouluttautunut Jacob Marsh oli yksi monista, jotka odottivat viime vuoden keväällä innostuneina uutta, halpaa ja monipuolista laitetta.

Huikean kysynnän saavuttanut Raspberry Pi toimitettiin pelkkänä piirilevynä ilman koteloa. Marsh ystävineen sai idean sellaisen suunnittelemisesta itse. 3d-tulostettu prototyyppi oli valmis muutamassa viikossa.

Netflix toi palveluunsa toivotun ominaisuuden

Netflixin käyttäjät voivat nyt tehdä oman "soittolistan", jolle voi lisätä ohjelmia ja elokuvia, joita haluaa katsella myöhemmin.

nternet-televisiopalvelu Netflix on lisännyt palveluunsa viimein käyttäjien jo pidempään toivoman soittolistaominaisuuden.Oma lista -ominaisuus antaa käyttäjille mahdollisuuden lisätä haluamiaan nimikkeitä henkilökohtaiselle listalleen. Palvelu tavoittaa Netflixin suomalaiskäyttäjät porrastetusti seuraavan kahden viikon aikana.

Ominaisuuden avulla soittolistalle voi lisätä esimerkiksi elokuvia ja tv-ohjelmia, joihin törmää Netflixiä selaillessaan, mutta joiden katsomisen haluaa jättää toiseen ajankohtaan.

– Jotkut elokuvat ja ohjelmat eivät välttämättä sovi juuri kyseisen hetken tunnelmaan. Tämän palvelun avulla ne voi laittaa listalle myöhemmin katsottavaksi, Netflixin tuotekehitysjohtaja Michael Spiegelman sanoo Digitodaylle.

Netflix avoimena: "Pidämme Suomi-tarjonnan tietoisesti vähäisenä"

Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, kuinka palvelumme on otettu vastaan Suomessa, Evers tyytyy sanomaan.

Netflixillä on maailmanlaajuisesti noin 37 miljoonaa käyttäjää, joista noin 29 miljoonaa on Yhdysvalloissa. Suomi on yksi yhtiön maailmalle laajenemisen ensi vaiheen sillanpääasemista.

– Meille on toki tärkeää tarjota myös suomalaisia nimikkeitä, mutta kaikkein tärkeintä on tarjota kokonaisuudessaan mahdollisimman laaja valikoima, eikä keskittyä liikaa suomalaiseen sisältöön, Evers sanoo.

– On selvää, että suomalaiset haluavat katsoa suomalaista sisältöä, mutta heillä on Suomessa monia, monia muita vaihtoehtoja, mistä he voivat katsoa sitä, hän jatkaa.

Netflixin strategiana onkin keskittyä mahdollisimman laajan sisällöntarjonnan sijaan tiettyihin laadukkaisiin valttikortteihin. Niihin kuuluvat muun muassa yhtiön itse tuottamat sarjat House of Cards ja Orange Is the New Black.

House of Cards Orange Is

Yli kuusikymppiset rynnivät naimisiin

Eläkeiän tienoilla solmitaan avioliittoja selvästi enemmän kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Sosiaalinen tuki ja läheisyys ovat tärkeämpiä asioita kuin ennen

Yli 60-vuotiaat lähtevät liitoistaan useammin kuin aiemmin. Vuosikymmenten aikana tapahtuneet muutokset asenteissa ja lainsäädännössä luovat avioerosta mahdollisuuden, jota käytetään.

Hannu Sorri, 67, ja Päivi Krooks-Sorri, 57, kävelevät aurinkoisella Hämeenlinnan torilla tavalliseen tapaansa käsi tiukasti toisen kädessä. Seitsemän vuotta naimisissa ollut tammelalainen pariskunta ei pelkää julkisia hellyydenosoituksia.

Kosketus on heille tärkeää, vaikka joskus kuusikymppisen pariskunnan julkinen romantiikka saa päät kääntymään. Torikahvilassa istuessaan pariskunta koskettaa toisiaan vähän väliä. Ohimennen ja luontevasti, ei provosoivasti.

Eläkkeellä oleva Hannu Sorri ihmettelee, että avioliiton erotiikasta ei puhuta. Avioliitossa elävät puhuvat jaetuista kotitöistä mutta eivät seksuaalisuudesta.

"Liitto perustuu erotiikkaan. Jos sitä vähätellään, avioliitto on menossa lyttyyn", Sorri sanoo.

Hänen aiempi avioliittonsa kesti 38 vuotta ja vaimonsa Päivi Krooks-Sorrin liitto 23 vuotta. Molemmilla on lapsia edellisistä liitoistaan.

Usain Boltista otettiin upea valokuva - tässä vahva ehdokas vuoden urheilukuvaksi

Maailman nopein mies Usain Bolt on odotetusti yleisurheilun MM-kisojen valokuvatuin urheilija. Sunnuntaina Bolt tykitti 100 metrin maailmanmestariksi. Samalla hänestä otettiin ehkä vuoden 2013 komein urheilukuva.

Kuvassa Bolt on ylittänyt maaliviivan salaman valaistessa Moskovan taivaan.

- Otin tämän kuvan yhdellä viidestä kauko-ohjatusta kamerastani. Olin asetellut kamerat eri puolille rataa, jotta saisin maaliintulon talteen useammasta kuvakulmasta, uutistoimisto AFP:n valokuvaaja Olivier Morin kertoi.

Jäätelöautot kiertävät kaduilla viimeistä päivää 18.8.2013

Jäätelöautoista vastaavan Suomen Kotijäätelön omistajayhtiö Nestlé ilmoitti toukokuussa toiminnan lakkaamisesta. Taustalla on jäätelön heikentynyt kysyntä vuosina 2011-2012, joka on edelleen jatkunut.

Suomen Kotijäätelö ehti toimia Suomessa hieman yli 20 vuotta.

Kuka tarvitsi Esa Saarista 80-luvulla?

Hän osoitti, että Suomessa voi näyttää erilaiselta ja laulaa poikarakkaudesta.

Muutoksen huipentuma saattaa olla yritysjohtaja, jonka mielestä jokainen ihminen on hiomaton timantti. Tai pääministeri, jonka mukaan "parasta johtajuutta on se, että pystyy energisoimaan ihmisiä tekemään itse muutosta", kuten Jyrki Katainen sanoi tällä viikolla.

Epidemiologian professorin Michael Marmotin tutkimusten mukaan stressiä aiheuttaa eniten se, ettei voi hallita omaa elämäänsä. Stressiä on enemmän hierarkian alemmilla kuin ylemmillä tasoilla. Siksi köyhyys on sairausriski.

Tämä ei näy vanhainkodin johtamisessa, jossa erilaisilla tietojärjestelmillä ja raportoinnilla on suuri rooli. "Jos suoritat vaipanvaihdon 30 sekuntia nopeammin, se on numeroiden kannalta hyvä juttu, mutta vanhuksen hyvinvoinnin kannalta se on huono juttu."

Frank Martela on onnellisuusfilosofi, diplomi-insinööri ja Esa Saarisen oppilas. Hän haluaa todistaa, että epäitsekkyys ei ole tyhmyyttä.

Suomalaisten naapurisuhteet ovat tulehtuneet, tupakansavu aiheuttaa närää

Vaikeat naapuruussuhteet ovat lisääntyneet kaikissa ikäryhmissä, osoittaa Jukka Hirvosen tutkimusraportti Suomalaisen naapuruuden piirteitä asukaskyselyn valossa. Tutkimus on osa laajempaa Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta naapuruuskiistoista ja asumisesta Suomessa.

Huomaavaisia tupakoitsijoita ei tutkimusten mukaan ole kuin saduissa. Tupakkalakiin pitäisi saada sanktiot tupakoitsijalle, joka aiheuttaa jatkuvaa savu haittaa naapureilleen.

Valviran ohjeet asuntojen tupakan savuongelmiin.

Suomalaisten Hurghadan-matkat keskeytyvät lokakuuhun asti

Matkatoimistot Finnmatkat ja Tjäreborg kotiuttavat Egyptin Hurghadassa olevat runsaat kaksisataa suomalaisturistia maanantaina. Sen jälkeen kumpikin matkatoimisto lennättää suomalaisia Hurghadaan vasta lokakuussa. Matkat siis keskeytetään.

Matkansa elokuun lopulle ja syyskuulle varanneet asiakkaat saavat rahansa takaisin tai he voivat varata korvaavan matkan, matkatoimistot lupaavat.

Some-taidot hakusessa? Kohta tiput kärryiltä työelämässä

Sosiaalisen median tärkeys alkaa näkyä myös työelämässä. Asiantuntijoiden mukaan muutosvastarinta on turhaa: joko sometat töissä tai olet pian työtön.

Sosiaalisen median eli somen taidot ovat yhä tärkeämpiä nykypäivän työelämässä. Taitoja tarvitaan erityisesti tietotyössä; ne ovat tärkeitä median, markkinoinnin, järjestöjen, henkilöhallinnon ja tiedottamisen työtehtävissä.

Näin sanoo rekrytointiyritys Some Huntersin toimitusjohtaja Heikki Wahlroos. Some Hunters käyttää sosiaalista mediaa työntekijöiden etsimiseen, joten somessa verkostoitunut ammattilainen saa tässäkin mielessä suoraa etua verrattuna muihin työnhakijoihin. Sosiaalisen median avulla voi saada yllättäviä työtarjouksia.

– Emme hae uusia työntekijöitä vain toimialakohtaisesti. Etsimme sosiaalisen median avulla oikeanlaisia verkostoja. Sitten alkaa perinteisempi vaihe, jossa pitää tarttua puhelimeen ja ottaa suoraan yhteyttä ihmisiin, Wahlroos kuvailee.

Israel suuttui ylivieskalaisen halpakauppaketjun tempauksesta

Tavarataloketju Kärkkäisen julkaiseman Magneettimedian epäillyt juutalaisvastaiset artikkelit ovat suututtaneet nyt Israelin Suomen-suurlähettilään.

Israelin Suomen-suurlähettiläs Dan Ashbel arvostelee kovin sanoin Magneettimediaa. Ashbel puhui asiasta viikonloppuna myös oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) kanssa Pietarsaaressa, kertoo Kaleva. Olen nähnyt joitakin kirjoituksia englanniksi, koska muutamat niistä on kopioitu suoraan mielipuolelta Yhdysvalloista. Ne ovat potaskaa ja lokakampanjaa. En tiedä miksi ja mitä ne edistävät, Ashbel sanoo.

Magneettimedia on satoihintuhansiin koteihin jaettava ilmaisjakelulehti, jota julkaisee tavarataloketju Kärkkäinen Pohjois-Pohjanmaalla ja Lahdessa. #Mangneettimedia

Matti Nykänen löysi uuden rakkaan

Mäkikotka viihtyy nykyään tummakutrisen Satun, 39, rinnalla.

- Nyt loppui selibaatti tai oikeastaan se loppui jo lähes kuukausi sitten, Matti ilakoi 7 päivää -lehdessä.

Mies sanoo olevansa tosissaan rakastunut ja onnellisempi kuin koskaan, sillä nyt rinnalla on nainen, joka ei yritä muuttaa häntä. Kullalla on jo omat avaimet Matin asuntoon, mitä mies itsekin pitää isona askeleena. Ja on niitä isoja askeleita kuulemma luvassa enemmänkin.

Uudenlaisia avioliittoja

Olen aina pitänyt itseäni suvaitsevaisena. Ainakin rakkaudesta ja parisuhteista puhuttaessa.

Homoliitot olisi mielestäni voitu laillistaa jo vuosikymmeniä sitten. Seksuaalinen status, ihonväri, uskonto tai yhteiskuntaluokka – mitä väliä? Rakkaus on lahja, joka kuuluu kaikille.

Näin ajattelin. Tai luulin ajattelevani. Kunnes puhelin soi muutama vuosi sitten.

Seitsemänkymppinen äitini ilmoitti rakastuneensa. Noin vain yllättäen eläkeläisten risteilyllä. Ja kyse oli kuulemma hänen "elämänsä miehestä". Edessä oli ero 45 vuoden avioliitosta ja uudet häät.

Hetken olin mykistynyt. Ja sitten raivoissani. Äiti oli mielestäni kikatteleva teini, joka puhui uudesta poikaystävästään kuin itse Jeesus olisi laskeutunut maan päälle. En luonnollisesti halunnut ikinä tavata kyseistä laivaromeota.

Poliitikot haluaisivat Suomen liikennevaloihin sekuntikellon

Jalankulkijoiden odotus- ja tienylitysaikaa liikennevaloissa näyttävä sekuntinäyttö saa laajaa kannatusta eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäseniltä. Kriittisin jalankulkijoiden kurin parantamiseksi ja stressin vähentämiseksi tarkoitettua sekuntikelloa kohtaan on vihreät. Kallista on, pelkäävät useimmat.

Sekuntinäyttö liikennevaloissa on tuttu ulkomailta. Jo Tallinnasta löytyvät lähimmät. Suomessa jalankulkuvalo vilkkuu ennen valojen vaihtumista punaisiksi. Sekunteja ei näytetä.

Uusi tieto venäläisten Mäntsälän-konesalista: Google jää toiseksi

Venäläinen konesalityömaa on valmistuessaan lähes kaksi kertaa niin suuri kuin omaa laajennustaan käynnistävä Haminan Google.

Verkkopalveluyhtiö Yandexin konesalin ykkösvaiheen maansiirtotyöt Mäntsälässä käynnistyivät heinäkuussa. Valmista pitäisi olla ensi kesänä.

Tehontarpeeltaan 15 megawatin keskus menee ensi vaiheessaan kooltaan Suomen kakkoseksi Googlen Haminan keskittymän jälkeen.

Mäntsälässä alkanut salityömaa on vasta preludi superraskaan sarjan palvelinkeskittymälle. Yhtiöllä on alueella kaikkiaan kahdeksan hehtaarin tontti, jolle mahtuu ainakin kolme samankokoista hallia.

Yrityksissä paras selain ei välttämättä kelpaa

Vanhat selainversiot ovat merkittävä tietoturvariski, mutta suomalaisissa yrityksissä ne jylläävät. Tavallisesti ainoa selain on Internet Explorer, ja sen eri versioista yleisin on reilut neljä vuotta sitten julkaistu IE 8. Kotikoneilla suosikkeja ovat Firefox ja Chrome, IE-käyttäjiä on paljon vähemmän.

Stubb: Kielikiihkoilijat ovat ongelma

Nyt käytävä keskustelu ruotsin kielestä ärsyttää Alexander Stubbia, jonka mielestä pakkoruotsi on vastenmielinen termi.

"Ongelma on se, että meillä on kielifundamentalisteja molemmilla puolilla aitaa", kaksikielisessä perheessä kasvanut ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb (kok) sanoo vakavana.

Kansalaisaloite ruotsin kielen muuttamisesta vapaaehtoiseksi oppiaineeksi sai taakseen vaadittavat 50 000 nimeä ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Keskustelussa ruotsin kielen asemasta on kuultu voimakkaita mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Stubbia käytävä keskustelu ärsyttää. Eikä Stubb moiti vain kansalaisaloitteen takana olleita kokoomusnuoria ja perussuomalaisten nuortenjärjestön jäseniä.

"Esimerkiksi Rkp:ssä on paljon kielikiihkoilijoita, jotka eivät edesauta ruotsin kielen aseman edistämistä."

Ruotsin kielen suojeleminen Suomessa on tärkeää, koska se on suuri osa Suomen historiaa, sivistystä ja kulttuuriperimää.

Aloite pakkoruotsin poistamisesta ei saa hallitus­puolueiden kannatusta

On todennäköistä, että kansalaisaloite ruotsin kielen muuttamisesta vapaaehtoiseksi ei tule etenemään eduskunnassa. Hallituspuolueet eivät vie asiaa eteenpäin, sillä sitä ei ole hallitusohjelmassa, uskoo Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman. Hänen mukaansa demarit äänestävät kansalaisaloitetta vastaan.

Miljardöörin ihmekeksintö: Ihminen matkustaisi hyperputkessa lähes
1 300 km/h

PayPalin perustajiin kuuluva miljardööri Elon Musk paljasti maanantaina maailmalle ideansa nopeampaan liikennöintiin.

Muskin idea on käytönnössä putki, jonka sisällä matkustuskapseleissa liikuttaisiin noin 800 mailia tunnissa, eli jopa noin 1 300 kilometriä tunnissa. Ideaa kutsutaan hyperloopiksi, eli hyperputkeksi.

Musk on kertonut, että hänen ideansa on samantyylinen kuin vanhoissa paineilmaputkissa, joissa kuljetetaan paketteja ja postia rakennusten välillä. Muskin keksinnössä olisi putkissa vähemmän painetta energian säästämiseksi.

Hyperloopissa useat sähkömoottorit työntäisivät tai vetäisivät vaunuja. Jokainen vaunu asetetaan puhallinten eteen, jolloin ilma kohdistetaan vaunun alle. Tällöin vaunun alle muodostuu ilmapatja, jonka päällä vaunu liikkuu. Järjestelmä saisi energiaa aurinkopaneeleista, jotka olisi asennettu putken päälle.

Huittisten susilauma päästää ihmisen lähelleen

Ennen viime tiistaita huittislainen Juha-Pekka Koskinen oli nähnyt susia vain televisiossa.

Hän meni aamulla pihalle korjaamaan illan grillailun jälkiä pois, kun kolmen metrin päässä raparperipuskan takana oli jotain poikkeuksellista.

"Susi, perkele", Koskinen ehti sanoa. Se oli aikuinen susi ja se katsoi Koskista.

Tapahtumapaikka oli vanhan maatilan pihapiiri, mutta ei Huittinen mitään erämaata ole. Tampereelle on noin 80 kilometriä ja Helsinkiin 180.

"Sanoin aika kovasti. Me katselimme siinä toisiamme vähän aikaa. Sillä oli häntä koipien välissä ja se vaikutti hämmentyneeltä ja pelästyneeltä."

Huittislainen eräkeskusyrittäjä Pertti Vuorinen on tänä kesänä nähnyt susia jo yli kymmenen kertaa. Hänen suhtautumisensa seudun susiin on rento ja rauhallinen, mutta mielipide on selvä.

"Susia on liikaa. Viime viikolla niitä oli kolmena päivänä lähitalojen pihassa."

Kuka tahansa voi pian tehdä avaruuskokeita satelliitin avulla

Pian jokainen voi osallistua kokeisiin avaruudessa.

Maan kiertoradalla kiertää jo elokuussa maailman ensimmäisiä satelliitteja, joita voi käyttää avoimen lähdekoodin avulla.

Minisatelliitit ArduSat-1 ja ArduSat-X saapuivat perjantaina 9. elokuuta kansainväliselle avaruusasemalle japanilaisella rahtialuksella. Alus toi asemalle myös ruokaa ja muita tarvikkeita.

Rahtialuksen kyydissä oli kuitenkin joukko minisatelliitteja, joita kutsutaan nimellä CubeSat. Ne ovat yleensä hyvin pieniä satelliitteja, jossa kuutiomaisen satelliitiin yksi sivu on vain 10 senttiä.

Silti kuution sisään sopii joukko laitteita, kuten kamera, spektrometri tai vaikkapa geigermittari.

Satelliitin lähettäjä päättää tietysti, mitä haluaa satelliitin sisään.

Pikkusatelliitti asetetaan Maata kiertävälle radalle avaruusaseman robottikäden avulla. Rahtialuksen ja robottikäden yhdistelmä on halvempi keino lähettää minisatelliitti radalle kuin maksaa paikasta ison kantoraketin kärjessä.

Mitä jos en sammuta kännykkääni – putoaako kone?

Olen lentänyt tänä vuonna poikkeuksellisen paljon. Hämmennyn joka kerta, kun lentoemäntä pyytää minua sulkemaan puhelimeni.

Kännykkä (tai moni muu elektroninen vehje) voi kuulemma häiritä lentokoneen järjestelmiä, esimerkiksi suunnistuslaitteita. Pahimmillaan tulee onnettomuus.

IEEE Spectrum on sähköinsinöörien johtava tiedelehti. Se julkaisi vuonna 2006 tutkimuksen, jossa elektronisten laitteiden aiheuttamia häiriöitä tarkkailtiin harvinaisesti oikeilla lennoilla ja matkustajilla.

Taustaksi ryhmä esitti Nasan ylläpitämästä tietokannasta peräti 77 tapausta, joissa elektroniset laitteet näyttivät häirinneen koneen laitteistoja – esimerkiksi suunnistusta tai jopa kaasutusta. (Nasan tietokannasta löytyy vastaavia tapauksia tältäkin vuosikymmeneltä.)

Erään lennon henkilökunta raportoi, että navigointi näytti peräti 30 asteen virhettä sen mukaan, oliko tietyn matkustajan dvd-soitin päällä tai ei.

Omakotiasumisen tulevaisuus – nyt lähtevät neliöt

Omakotitalot ja –tontit laihtuvat. Lähivuosien nelihenkisen perheen uskotaan sopivan hyvin reiluun sataan neliömetriin. Asumistrendeistä tulossa on kerros- ja pientaloasumisen parhaat puolet yhdistävä townhouse, uskoo arkkitehtien kouluttaja.

Sunnuntaina Hyvinkäällä päättyneillä asuntomessuilla omakotitalot eivät enää olleet takavuosien mitoissa. Talojen keskikoot ovat pienentyneet ja mallit yksinkertaistuneet. Nyt ajatellaan käyttökustannuksia.

- Kyllä ihmiset tyytyvät vielä tästäkin kompaktimpaan ja pienempään asumiseen, koska se näkyy omassa kukkarossa, sanoo Aalto-yliopiston opettaja ja arkkitehti Pirjo Sanaksenaho.

Townhouse-talo on pientalo, mutta sivuseiniltään kiinni naapurissa. Asukas saa oman tontin ja pihan sekä saa vaikuttaa talon ulkonäköön.
Sanaksenahon mukaan erityisen kiinnostavia ovat tällä hetkellä kerrostalo- ja pientaloasumisen etuja yhdistävät asumismuodot.

Kelluva talo

Kelluva talo Porin Reposaaren loma-asuntomessuilla 2008, ei ole innostanut rakentajia. Hienoista visioista huolimatta.

Hesari naisistuu, samoin sen lukijat

Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Annamari Sipilän kolumni otsikolla "Miksi Urpilaisen kynnet ärsyttävät".

Sama teksti on nettiversiossa oli otsikoitu raflaavammin: "Urpilaisen kynnet televisiokuvissa ovat arkipäivän seksismiä". Printtilehden tekstin keskellä oli iso sitaatti: "Tätä kutsutaan arkipäivän seksismiksi".

Sipilän valitsema aihe on monille miehille vieras. Naiset eivät juurikaan puhu miehistä halventavasti julkisuudessa eivätkä tuijota rintakarvoja silloin, kun mies yrittää puhua asiaa. Tällä kertaa Sipilän teksti teki kuitenkin kärpäsestä härkäsen.

Lehdistötilaisuudesta kertovassa uutisjutussa näytettiin kerran ministerin käsiä, klo 18.15-lähetyksessä (mihin Sipilä viittasi, vaikka käyttikin sanaa "iltauutisissa"), kahdesti. Jutussa oli yhteensä 14 välikuvaa. Niissä 12 muussa näkyi lähinnä toimittajia (joista yhdellä oli muuten samanpunaiset kynnet) ja yhdessä myös huolestuneen virkamiehen naama, jota Sipilä kolumnissaan sanoi turhaan odottaneensa.

Kynsikohu on esimerkki viestinnän naisistumisesta, joka koskee myös Hesaria. Aiemmin niin miesvaltainen toimittajakunta on naisistunut, samoin lehtien lukijat. On vain luonnollista, että naiset kirjoittavat näkökulmista, jotka he kokevat itselleen ja lukijoilleen tärkeiksi.

Vielä selvemmin tämä kävi ilmi alkuviikolla Rosa Meriläisen kolumnista Mies, älä johda naista harhaan kriittisessä lisääntymisiässä, joka sai kulmakarvani kohoamaan. Piti oikein tarkistaa, onko tämä Helsingin Sanomat vai Me Naiset.

Tällaiset aihevalinnat ja käsittelytavat ärsyttävät miehiä. Niitä pidetään osoituksena kaikkialle yltävästä viherfeminismistä ja jopa syynä lehdistön laskeviin levikkeihin.

Jarrumies ajaa päivässä yli 200 kierrosta vuoristoradalla

Tervetuloa kyytiin. Edessä on 15 kierrosta vuoristoradalla Valpuri Taulasalon kyydissä.

Linnanmäen vuoristoradan ainoalla naispuolisella jarrumiehellä on tauko vasta tunnin päästä.

"Tehdään haastattelu vuoristoradassa", Valpuri Taulasalo, 37, ehdottaa.

Taulasalo on nimenomaan jarrumies – ja ylpeä nimestään. Eihän naispuolisia palomiehiäkään kutsuta palonaisiksi. Ei auta toimittajaparan kuin kivuta junan takapenkkiin.

Radikaaleista kirjoituksista syytetty Magneettimedia aikoo muuttaa linjaa

Magneettimedian päätoimittaja Juha Kärkkäinen syyttää omistamaansa yhtiötä sananvapautensa loukkaamisesta.

Juutalaisvastaisista kirjoituksista tunnetun Magneettimedian kustantaja J. Kärkkäinen Oy vaatii muutoksia lehden linjaan, sanoo Magneettimedian päätoimittaja Juha Kärkkäinen.

Hänen mukaansa yhtiö on huomauttanut lehden sisällöistä: "Hallituksen kanssa on sovittu, että sisältöjen pitää olla kaupallisempia ja tällaisia radikaaleja juttuja pitäisi välttää."

Juha Kärkkäinen omistaa J. Kärkkäinen Oy:n puolisonsa kanssa. Magneettimedia on yhtiön aputoiminimi.

Magneettimedian viimeviikkoisessa artikkelissa "Suuri raiskaavien rabbien salailu" väitettiin muun muassa juutalaisten pyhän kirjan Talmudin rohkaisevan pedofiliaan. Artikkelista on tehty tutkintapyyntö poliisille. Sivun alkuun

USA:n viranomaiset pyytävät yhä enemmän tietoa Twitterin tileistä

Yhteisöpalvelu Twitterin tuoreen läpinäkyvyysraportin mukaan Yhdysvaltain viranomaiset esittävät yhä enemmän tietopyyntöjä myös julkisesti. NSA:n salaisista luovutuspyynnöistä Twitter ei voi puhua.

Viimeisen puolen vuoden aikana Twitter on saanut viranomaisilta 1157 tietojenluovutuspyyntöä. Se vastasi myöntävästi 55 prosenttiin esitetyistä pyynnöistä, jotka koskettivat 1697 Twitterin käyttäjää.

Syöksykierre

Hurja väite lääkäriltä: "Pystymme lähitulevaisuudessa herättämään henkiin vuorokauden kuolleena olleen ihmisen"

Moderni lääketiede on tohtori Sam Parnian mukaan murrosvaiheessa. Mies kertoo olevansa täysin varma, että vuosikymmenen sisällä lääkärit pystyvät pelastamaan sydänkohtauspotilaita, vaikka he ovat olleet jopa vuorokauden ajan kliinisesti kuolleita.

Tällä hetkellä lääkärit ovat saaneet elvytettyä ihmisiä kuoleman rajoilta noin kahden tunnin sydämenpysähdyksen jälkeen . Sam Parnia uskoo, että tämä raja on helposti kasvatettavissa, jos kuoleman taustalla ei ole muita vaivoja.

Sydämenpysähdys on hoidettavissa. Emme tietenkään pysty pelastamaan ihmisiä, joilla on esimerkiksi pitkälle kehittynyt syöpä, joka aiheuttaa sydämen toiminnan lakkaamisen. Tälläisessä tapauksessa saisimme sydämen sykkimään hetkellisesti, mutta se ei pysyisi silti käynnissä kovinkaan pitkään, New Yorkin lääketieteen yliopistossa tutkijana työskentelevä Parnia painottaa.

Hjallis pääsi piinasta - hinta 5-8 miljoonaa

Helsingin Jokerien toimitusjohtaja Harry Harkimo joutui eilen antamaan selvityksensä SM-liigan osakaskokoukselle suunnitelmistaan sekä Helsingin Jokerien ensi kaudesta että siirrosta KHL:ään. Yli viisi tuntia kestäneiden neuvottelujen jälkeen liigaseurat ja Harkimo pääsivät lopulta yhteisymmärrykseen, jonka jälkeen Harkimo oli helpottunut mies.

Rapujuhlien abc

Ravut ovat kevyttä ruokaa, joten pelkästään niiden voimalla ei kannata juhlia. Olo on ryhdikkäämpi seuraavana aamuna, kun snapseja ei nautita tyhjään vatsaan.

Rapuja voi tarjota alkupalana tai pääruokana.

Sopiva rapuannos kullekin vieraalle on 6-12 kpl rapujen koon mukaan.

Rapujen kanssa tarjotaan esimerkiksi paahtoleipää, tillisilppua ja voita.

Kasvissyöjälle ja vieraalle, joka ei syö rapuja, kannattaa varata käsillä näperrettävää syötävää, jonka syöminen kestää kauan. Niin he eivät joudu odottamaan muita. Kokoa vaikkapa leikkele- tai kasvislautanen, pilko annos dippivihanneksia tai salaatinlehteen käärittäviä herkkuja. Hyvä valinta on myös latva-artisokka, sen syönnissä riittää puuhaa.

Juomaksi illan alkuun sopii tervetuliaisdrinkki, jossa on vain vähän alkoholia. Rapujen kanssa sopivat erityisesti aromaattinen sauvignon blanc tai hapokas riesling. Myös olut ja kylmä vesi käyvät. Lapsille voi tarjota jääteetä tai ”limonadia” mehusta ja kivennäisvedestä.

Snapsilauluja saa laulaa, jos laulattaa. Pakko ei ole.

Toistuva olutväite tyrmätään: ”Haluaako panimoteollisuus todella tätä?”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska otti Savonlinnan Oopperajuhlien toritapahtumassa pitämässään puheessa jälleen kantaa viime viikon alkoholikeskusteluun.

Puska syytti puheessaan teollisuusyrityksiä kansanterveyden edellytyksiä heikentävästä lobbaamisesta ja otti tikun nokkaan vanhan kiistakumppaninsa, panimoteollisuuden.

–Intensiivisessä lobbauksessa toistetaan yhä uudelleen väitteitä, jotka muistuttavat totuutta, mutta eivät ole sitä. Hyvä esimerkki on panimoteollisuuden toistuva väite, että alkoholiveron ja -hinnan korotukset lisäävät alkoholituontia Virosta, Puska sanoi THL:n verkkosivujen mukaan.

Puskan mukaan ”yksinkertainen tosiasia kuitenkin on, että viimeaikaiset veronkorotukset eivät ole tutkimusten mukaan lisänneet alkoholin matkustajatuontia”.

Jokereiden kohtalo ratkeaa 5 miljoonan loppulasku!

Helsingin Jokerit joutuu kaivamaan kuvetta, mikäli seuraa aikoo pelata tulevalla kaudella SM-liigassa.
SM-liigan johtoryhmä kokoontuu tänään päättämään Helsingin Jokerien jatkosta. Istunnon aikana selviää, pelaako Jokerit SM-liigaa vielä kauden 2013–14 ennen siirtymistään vuoden päästä KHL:ään.

Jos yksikin liigaseura äänestää Jokerien jatkamista vastaan, narrinippua ei tulevalla kaudella liigakaukaloissa nähdä.

"Muut seurat ovat enemmän kuin raivoissaan"

Riidan taustalla on Harkimon päätös viedä Jokerit kaudeksi 2014–2015 KHL-liigaan. Harkimo ei pyytänyt SM-liigan muilta osakkailta suostumusta sarjan vaihtoon, mikä on aiheuttanut voimakasta närää seurakentässä.

Pärnun uudet "mökkiläiset"

Sa­dat suo­ma­lai­set ovat hank­ki­neet lo­ma-asun­to­ja Vi­ron ke­sä­pää­kau­pun­gis­ta Pär­nus­ta. "Pär­nu on yk­si har­vois­ta pai­kois­ta, jois­ta suo­ma­lai­set vie­lä os­ta­vat yli­pää­tään", sa­noo kiin­teis­tö­vä­lit­tä­jä.

Vi­ron nel­jän­nek­si suu­rim­mas­sa kau­pun­gis­sa Pär­nus­sa asuu noin nel­jä­sa­taa suo­ma­lais­ta, mi­kä on pro­sent­ti kau­pun­gin väes­tös­tä. Mut­ta ke­säl­lä kes­kus­tan kä­ve­ly­ka­duil­la ja hiek­ka­ran­noil­la hal­lit­see suo­men kie­li.
"Käy­dään mö­kil­lä", sa­noo per­heen­isä lap­sil­leen.

"Mök­ki" tar­koit­taa pit­käk­si vii­kon­lo­puk­si vuok­rat­tua ker­ros­ta­lo­kol­mio­ta hiek­ka­ran­nan ja van­han­kau­pun­gin vä­lis­sä.

Van­han­kau­pun­gin yti­mes­sä Ku­nin­ga-ka­dul­la Alex­ma­jan si­sä­pi­hal­la rai­ku­vat suo­ma­lai­set is­kel­mät kes­ki­yö­hön as­ti. "Si­nul­le aar­tee­ni an­tai­sin, jon­ka vuok­si kär­sin ja tais­te­lin", hel­sin­ki­läi­nen Pär­nun Suo­mi-seu­ran sih­tee­ri Ritva Uusitalo ka­jaut­taa Jari Sillanpään Sa­tu­lin­nan.

Tutkimus: Windows Phonen on "melkein mahdotonta" haastaa Android ja iOS

Onnistuuko Nokian älypuhelimissa käyttämä Windows Phone nousemaan Googlen Androidin ja Applen iOS:n rinnalle?

Se on mahdollista, sanoo uusi tutkimus, mutta mitenkään helppoa se ei ole.

VisionMobile-yhtiö on tehnyt tutkimuksen, jossa on selvittänyt peräti 6000 mobiilisovelluskehittäjän näkemyksiä älypuhelinten käyttöjärjestelmistä.

Tulosten mukaan Googlen Android on sovelluskehittäjien kesken suosituin järjestelmä, iOS kannattavin - ja Windows Phone suosituin vaihtoehto "seuraavaksi" käyttöjärjestelmäksi, jolle kehittäjät alkavat tehdä ohjelmia.

Netflix viisinkertaisti voittonsa - mutta meneekö sillä hyvin?

Tilausvideopalvelu Netflix on saavuttanut miljardien liikevaihdon. Yhdysvaltalaisyhtiön voitto ponkaisi lähes viisinkertaiseksi edelliseen neljännekseen verrattuna, noin 23 miljoonaan euroon.

Netflix on ensimmäinen striimauspalvelu eli netin videovuokraamo, joka tuottaa myös runsaasti omaa suuren profiilin ohjelmistoa. Tuloksen kasvu osoittaa ainakin periaatteessa, että siitä voisi tulla kilpailija koko perinteiselle televisiolle.

Yksi Netflixin julkikuvan särö Suomessa on tekstitysgate, josta lokakuussa bloggasin. Viime viikkoina on keskusteltu siitä, kuinka palveluun päätyy elokuvia väärillä kuvasuhteilla.

Perinteinen media ei ymmärrä somen merkitystä

Peter Vesterbacka

Peliyhtiö Rovio Mobilen Peter Vesterbacka ymmärtää Somen merkityksen liiketoiminnassa. Twiitti lähti myös Suomi Areenan Some-keskustelusta.

Maanantaina some-sanomaa julisti perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavainen. Hän otsikoi Uuden Suomen bloginsa: ”Perinteinen media ei ymmärrä somen merkitystä.”

Entinen paikallislehden päätoimittaja-yrittäjä totesi, että ”kun (HS:n päätoimittaja Riikka) Venäläinen tai joku muu nykyisen median edustaja puhuu ’mahdollisimman monipuolisen ja moniäänisen lehdistön’ puolesta, se tarkoittaa, että halutaan säilyttää nykyinen suhteellisen yksipuolinen media”.

Tossavainen viittaa kommenteissaan MTV3:n tuoreen kyselyn tuloksiin. Siinä seitsemän suomalaista päätoimittajaa 11:sta on sitä mieltä, ettei sosiaalisen median käyttö kasva nykyisestä. Kolme oli sitä mieltä, että kasvaa, yksi sitä mieltä, että vähenee. Kansanedustajan mielestä päätoimittajat eivät siis ymmärrä.

Suomi Areena 2013

Kuvia tapahtumista. (Pride kuvat no:20-42)

Susikeskustelu Huittinen

Susikeskustelu Huittisissa avasi Suomi Areenan. Varsinaista tulta ja tappuraa Huittisten täpötäydellä torilla ei silti nähty, sillä yleisö ei saanut esittää kysymyksiä.

 Susikeskustelu on kehittynyt viime talvesta. Nyt siinä on päästy sille tasolle, että halutaan löytää ratkaisuja, huittislainen Anne Bland totesikin heti aloituspuheenvuorossaan.

Laajaa hyväksyntää tuntui herättävän Lauri Kontron näkemys, jonka mukaan ratkaisun avain löytyy susien suunnitelmallisesta kaatamisesta. Hän nosti esiin Viron mallin, jossa kantaa on tarvittaessa harvennettu rajusti, jopa yli puolella maan susista.

Tätä ennen hän muistutti, että susi ei ole maailmanlaajuisesti uhanalainen laji, vaikka onkin Suomessa EU:n päätöksellä suojeltu. Kontron mukaan susi myös lisääntyy vauhdilla, joten kanta voi kasvaa kymmenessä vuodessa jopa noin 18-kertaiseksi. SK

Vihreät eivät kannata keskioluen myynnin siirtämistä Alkoon

Keskioluen myynnin siirtäminen Alkoon ei ole perusteltua jo pelkästään ympäristön suojelukysymyksenä. Ruokakaupasta haetaan saunamakkarat ja sen jälkeen ajettaisiin jopa kymmeniä kilometrejä hakemaan saunaoluet, eihän siinä ole mitään järkeä. Kuka olutta haluaa, se sen hakee vaikka bensaa palaisi moninkertaisesti olutpullon hinta.

Suomalainen politiikka ja poliitikko on aina rakastanut kurittaa kansaa. Suomi tunnetaan väkivaltaisena ja itsemurhatilastojen kärjessä keikkuvana maana, sekä erityisesti pilkunviilaajistaan.

Suomalainen poliitikko voisi katsoa peiliin vähän useammin ja miettiä, miksi Keski-Euroopassa ihmiset osaavat nauttia alkoholia sivistyneesti, ei kumota tuoppia kaksin käsin kuten Suomessa.

Kirjoitus ei liity mihinkään Vihreiden lausuntoon, mutta näinhän se pitäisi olla, jos ympäristönäkökohdat huomioidaan.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen haluaa keskustelua kolmosoluen myynnin siirtämisestä takaisin Alkoon.

Panimoliitto tyrmää keskioluen poistamisen kaupoista – "Ei järjen häivää"

Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa tyrmää peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd) esityksen keskioluen myynnin palauttamisesta Alkoon.

Tuomas Enbusken täydellisessä maailmassa Porintie olisi kuusikaistainen

Suomen kiistaton twitterkuningas Tuomas Enbuske pitää twiitin, eli twitter-viestin pituutta, 140 merkkiä pyhänä asiana. Enbusken mukaan twiitata voi mistä vain, paitsi sellaisista henkilöistä, jotka eivät halua tulla twiitatuiksi.

Enbusken radio-ohjelmassa moitittiin aiemmin tänä kesänä Pori–Helsinki-yhdystietä. Enbuske ei ole korjannut mielipidettään asiasta.

– On se kinttupolku edelleen. Täydellisessä maailmassa se olisi kuusikaistainen moottoritie, ainakin Porista Helsinkiin päin, Enbuske kuittaa.

Nuoret toivovat toimittajilta lisää läsnäoloa sosiaalisessa mediassa

Ylen Suoran linjan SuomiAreena-keskustelussa Porissa pohdittiin median pelisääntöjä sosiaalisessa mediassa. Perinteisen median on pohdittava olemassaoloaan uudella tavalla maailmassa, jossa kenestä tahansa voi tulla sosiaalisen median avulla julkkis.

Jämi Fly in

Katso Jämi Fly In 2013 kuvat - tästä

Mäkihyppääjälegenda, Matti Nykänen täyttää 50 vuotta

Helmikuussa 1982 hyppytornissa Oslon suurmäessä istui vakavailmeinen, siloposkinen nuorukainen. Jännittynyt yleisö seurasi, kun hän irrottautui telineestä, laski alas, ponnisti ja liiti pidemmälle kuin kukaan muu.
Tuon MM-voiton jälkeen 19-vuotiaan jyväskyläläisen Matti Nykäsen elämä muuttui peruuttamattomasti.

Keskiviikkona 17.7.2013 50 vuotta täyttävän Nykäsen tarina on suomalaisen huippu-urheilun hienoimpia. Ristiriitaisen Nykäsen hahmosta tekee se, että samaan aikaan hänen yksityiselämänsä tarinat eivät ole olleet niin loistokkaita.

Sarasvuolle oma talkshow

Jari Sarasvuo, 48, tekee paluun televisioon.
– Tunsin, että kaivo alkaa olla jälleen täysi, syksyllä Nelosella käynnistyvän talkshow’n isäntä sanoo.
Riski. Se on sana joka toistuu usein, kun Jari Sarasvuo puhuu syksyllä Nelosella nähtävästä talkshow’staan.

Sarasvuon mukaan riskeistä suurin on se, ettei hän onnistu siinä mitä lähtee tekemään – kannustaa yleisönsä ajattelemaan pakottavaa ja keskustelua synnyttävää tv-ohjelmaa.

- Onnistuuko se ohjelmassa, sitä en lähde lupaamaan. Voi hyvinkin onnistua. Ihminenhän voi myös onnistua siinä mitä osaa. Se ei ole todennäköistä, mutta se on myös mahdollista, Sarasvuo sanoo pieni virne kasvoillaan.

Pohjaa syksyn tv-uutuudelle toivat keväällä Yle Puheesta saadut kokemukset.

- En osannut odottaa, että se voisi nousta niin voimakkaaksi kokemukseksi. Ohjelmaa tehtäessä huomasin että rakastan tätä työtä ja että osaankin tätä vähän.

Kuohunta Harkimon kauppojen ympärillä paisuu - "Oudolta tuntuu"

Kauppaoikeuden professori Matti J. Sillanpää ihmettelee vähemmistöosakkaiden kohtelua.
Hartwall Areenan muut osakkaat kertovat, miten Harry Harkimo neuvotteli hallin myynnistä venäläisten kanssa eikä kertonut suunnitelmista muille omistajille.

Liikemies Thomas Zilliacus kertoi eilen painetussa IS:ssa, miten hän myi keväällä oman osakepottinsa Harkimolle. Pian kauppojen jälkeen Zilliacus sai tietää, että Harkimo myy hallin venäläisille.

Sillanpää sanoo, että on vastoin lakia tehdä salassa muilta omistajilta kauppoja, joissa on ehtoja esimerkiksi omistusosuudesta.

Nestemäinen metalli kelpaa 3d-tulostimeen

Nestemäistä metallia voi tulostaa kolmiulotteisella tulostimella. Keksintö avaa uusia näkymiä elektroniikan tuotantoon.

Elokuva Terminator 2 esitteli nestemäistä metallia, joka muovautui päähenkilön vartalossa mihin tahansa muotoon.

Aivan sellaista ei vielä ole luotu, mutta jotakin sen suuntaista.

Alkuaineet gallium ja indium muodostavat yhdisteen, joka on tarpeeksi vahvaa säilyäkseen nestemäisenä huoneenlämmössä. Yhdiste muodostaa pinnan, johon voi liittää samaa yhdistettä.

Hjallis Harkimo ärähti Paavo Lipposelle TV1:ssä

Keskustelu urheiluliikemies Harry ”Hjallis” Harkimon hallikaupasta jatkuu yhä.

Harkimo ei ole paljastanut, mihin hintaan hän myi Helsingin Hartwall Areenan venäläis-suomalaisille liikemiehille. Tämä ihmetyttää Ylen A-studion mukaan muassa entistä pääministeriä Paavo Lipposta, koska areena on saanut merkittävää julkista tukea.

Lipponen esitti A-studion välityksellä Harkimolle kysymyksen siitä, miten kauppahinta voi olla salainen, kun myydään eteenpäin julkisesti tuettua hallia. Hartwall Areena on Ylen mukaan saanut valtiolta rakennusavustusta ja Helsingin kaupungilta toimintatukia yhteensä noin 7,5 miljoonaa euroa tukea.

Harkimo vastasi Lipposelle suorasanaisesti.

Lama särki monen lapsen mielen

Jopa joka viides vuonna 1987 syntyneistä on käynyt psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa tai syönyt psyykenlääkkeitä.

1990-luvun laman satoa korjataan nyt mielenterveyspalveluissa.

Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta, johon on kerätty kaikissa viranomaisten rekistereissä olevat merkinnät kaikista 60 000 vuonna 1987 syntyneistä suomalaisista.

Mukana ovat psykiatrian erikoissairaanhoidon käynnit ja psyykenlääkkeiden ostot 21 ikävuoteen mennessä. Tämä tarkoittaa 12 000:ta nuorta.

"Kyllä tutkijankin silmä sanoi, että se on iso ja hätkähdyttävä luku", THL:n erikoistutkija Reija Paananen sanoo.

Nuorten mielenterveysongelmat tuntuvat olevan jo lähes kansantauti, pohtii tutkimusprofessori Mauri Marttunen.

Huhu: Nokialta tulossa kaksi tablettia ja monta uutta Lumiaa

Matkapuhelimia valmistavan Nokian hyppäyksestä myös tablettivalmistajaksi on huhuttu jo pidemmän aikaa, mutta tähän mennessä "varmatkin" tiedot ovat aina osoittautuneet vesiperäksi.

My Nokia Blog ruokkii toiveikkaiden mielikuvitusta Nokian tämän viikon torstain laitejulkistuksen alla uusilla, nimettömänä pysyttelevän lähteen tietoihin perustuvilla huhuilla.

Huhujen mukaan Nokialta nähtäisiin piakkoin sekä 10,5 että 8,5 tuuman näytöillä varustetut tabletit. Laitteiden värivaihtoehdot olisivat vihreä, musta, pinkki, sininen, keltainen ja valkoinen, ja ne olisivat kumpikin alumiinisia.

Lisäksi tablettien sanotaan olevan osa Nokian vielä julkistamatonta Zoom-mallistoa, jossa laitteiden kameraominaisuuksiin panostettaisiin erityisesti. Yhtiö rekisteröi Zoom-tuotemerkin itselleen toukokuussa.

Jussi Veikkasen vauhti riitti odotetusti Suomen mestaruuteen

Ranskan ympäriajossa starttasi sunnuntaina kisan ensimmäinen mäkietappi. Mäkietapit ovat Jussi Veikkaselle tuttuja. Hän johti vuonna 2009 Ranskan ympäriajon mäkikirikisaa ja piti yllään legendaarista pallopaitaa.

Tänä kesänä Veikkasen kansainväliset suurkilpailut ovat jääneet vähiin. Hän ei ole Ranskassa tai Italiassa, vaan Porissa. Porissa poljetut maantiepyöräilyn SM-kisat olivat melko kaukana pyöräilyn glooriasta. Yleisöä on vähän ja mäetkään eivät ole kovin kummoisia. – Heh, mieluummin olisin kyllä Ranskassa kuin Noormarkussa, vaikka ei tässä viikonlopussa mitään vikaa ole ollut, Veikkanen myönsi.

Ranskalaisessa FDJ-ammattilaistallissa polkeva Veikkanen on Porissa rikkonaisen alkukauden takia. – Kausi alkoi hyvin, mutta sitten sairastuin. Minulla oli pitkään hengitystieinfektio, jonka vuoksi olin sivussa oikeastaan toukokuuhun asti.

SM Noormarkku

Ensimmäisen kierroksen jälkeen johtoa piti Sami Tiainen TWL (sij. 23), toisena (?) kolmantena kisan voittaja Jussi Veikkanen TWL. Lisää kuvia täällä.