DPK.fi

Sähköt yhä poikki kymmeniltätuhansilta
Savon Voima: Vie päiviä, ennen kuin kaikille saadaan sähköt

Sunnuntaina riehunut Eino-myrsky aiheutti satoja vikoja runkoverkkoon, ja sen jälkiä korjataankin vielä päiviä. "Sähköverkkoyhtiö Elenian alueella pystytään vasta maanantain kuluessa arvioimaan, kuinka pian sähköt saadaan palautettua kaikille", kertoo Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas Helsingin Sanomille.

Maanantaiaamuna on sähköttä vielä yhteensä 17 000-18 000 Elenian asiakasta, heistä 13 000 Keski-Suomessa. Lisäksi Hämeessä sekä Pirkanmaalla sähköjä odottaa 4 500 asukasta. Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaan vauriot saatiin pääosin korjattua maanantaiaamuun mennessä. ”Keski-Suomessa pystytään tänään päivän valjettua ottamaan helikopterit käyttöön. Eilen tuuli esti sen", kuusela-Opas sanoo.

Eino-myrsky vienyt sähköt jo yli 60 000 taloudesta

Yön ja aamun aikana Eino-myrsky on katkonut sähköjä jo yli kymmeneltätuhannelta kotitaloudelta eri puolilla Suomea. Lähes 15 000 taloutta on ollut ilman sähköä yön ja aamun aikana. Kuuden aikaan aamulla Fortumin asiakkaista yli 4700 oli ilman sähköjä muun muassa Jalasjärvellä, Isokyrössä, Seinäjoella ja Kurikassa. Sähköverkkoyhtiö Elenian Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen sekä Hämeen ja Pirkanmaan asiakkaista sähköttä oli samaan aikaan lähes 9500 asiakasta.

Kaivosyhtiön rahoitusneuvottelut eivät tuottaneet tulosta

Talvivaara hakee pelastusta yrityssaneerauksesta

Kaivosyhtiö Talvivaara ilmoitti perjantaiaamuna (15.11.2013), että se hakeutuu yrityssaneeraukseen. Valtion osin omistaman yhtiön mukaan neuvottelut lisärahoituksen saamisesta ja velkojen vapaaehtoisesta leikkaamisesta ovat päättyneet tuloksettomina.

”Tämän vuoksi Talvivaara ja sen operatiivinen tytäryhtiö Talvivaara Sotkamo ovat päättäneet, että molempien tulee hakea erikseen yrityssaneerausta”, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Sijoittajat ottivat uutisen kielteisesti vastaan. Ennen puoli yhtätoista Talvivaaran kurssi oli 70 prosentin syöksykiidossa. Yksi osake maksaa nyt 0,02 euroa. Yrityssaneeraukseen pääseminen on epävarmaa. Talvivaara toteaa tiedotteessaan tarvitsevansa lisärahoitusta myös yrityssaneerauspäätöstä edeltävälle ajalle. Yhtiö kertoo pyytäneensä ”osallisilta tahoilta” 40 miljoonan euron maksuvalmiusrahoitusta. Rahoittajat eivät olleet sitä luvanneet.

Perä: Jos Talvivaara menee konkurssiin, tuotantoketjusta katoaa 1 600 työpaikkaa

Vielä perjantaina yhtiöllä ei ollut rahoitusta tiedossa, eikä sen saamisesta annettu takuuta. ”Saneeraus ei ole mahdollinen, ellei tätä rahoitusta saada”, toimitusjohtaja Pekka Perä sanoi. Perän mukaan tuotantoketjusta katoaa suoraan 1600 työpaikkaa, kertoi STT. Välilliset työllisyysvaikutukset ovat paljon suurempia.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) mukaan kaivosyhtiö Talvivaaran hakeutuminen yrityssaneeraukseen on merkki siitä, että yhtiön tulevaisuus on vakavasti vaakalaudalla. "Yhtiö on vallitsevissa olosuhteissa itse katsonut yrityssaneerauksen olevan keino vakauttaa toimintansa. Yhtiön hallituksen päätös yrityssaneeraukseen hakeutumisessa mitä ilmeisimmin ilman selkeää rahoitussuunnitelmaa kuitenkin osoittaa, etteivät aiemmat neuvottelut ole johtaneet tulokseen ja että yhtiön tilanne on varsin kriittinen", sanoo Vapaavuori tiedotteessa.

Talvivaaran metallituotannon johtaja Pertti Pekkala Kainuun Sanomien haastattelussa.

Hawkien harjoittelua seurannut: "Ei tämä voi hyvin loppua"

Halsuan Kanalan kylällä asuva pariskunta seurasi keskiviikkona puoliltapäivin Ilmavoimien Hawk-hävittäjien harjoittelua. "Kyllä ne ovat siinä treenanneet, ja mielessä on käynyt, että ei tämä voi hyvin loppua, niin lähellä toisiaan ne ovat siinä koukkineet", mies kertoo.

Hawk-onnettomuudessa kuollut lentäjä oli kokenut lennonopettaja

Salamajärven harjoitushävittäjäonnettomuudessa surmansa sai lennonopettaja, joka oli sotilasarvoltaan kapteeni, kertoi Ilmavoimat tiedotustilaisuudessaan Kauhavalla. Opettaja oli kokenut lentäjä. Turmakoneet vaurioituivat pahasti, eikä koneita saada kunnostettua lentokelpoisiksi. Turmasta selviytynyt lentäjä käytti heittoistuinta. Ilmavoimat ei pysty kertomaan, käyttikö toinen lentäjä heittoistuinta. Sen sijaan Ilmavoimat vahvistaa, että turmakoneet törmäsivät ilmassa. Syytä ei vielä tiedetä.

Auerin 7-vuotias lapsi: Äiti nauhoitti Ulvilan surman

Perheen toiseksi vanhin lapsi kertoo heränneensä surmayönä epämääräiseen kolinaan.
- Johonkin koladukseen mä heräsin et en mä tiedä mikä se oli, että joku kolaht, joku kolahdus kuulu ja mä heräsin.

Lapsen mukaan pian tämän jälkeen hän kuuli ikkunan menevän rikki. Hänen mukaansa se kuulosti samalta kuin joku olisi heitellyt tai pudotellut lautasia lattialle.

- Mä ajattelin sillon, sillon mä en tienny että ikkuna meni rikki, et sillon mä luulin että lautasii menis rikki, tapahtuma-aikaan seitsemän vuotta vanha lapsi kertoo.

Lapsi kertoo, että heti kolahduksen jälkeen kuului parkaisu.

- Se oli, kuulostaa ihan niinku siltä ku päähän lyödään jollain.

Lapsi kertoo kuulleensa myös naksahduksia. Haastattelijan kysymykseen, tiesikö hän, että naksahdus on peräisin nauhurista, lapsi vastaa "joo" ja nyökkää.

AuerAsia tulee esille lapsen oikeuspsykologisessa haastattelussa, josta julkaistiin pieni osa keskiviikkona. Haastattelija kysyy lapselta, miksi hän vasta nyt, viiden vuoden jälkeen kertoo surmayöstä. Lapsi sanoo syyksi vaikenemiselleen, että äiti oli kieltänyt lapsia puhumasta tapahtumista kenellekään.

Lapsi kertoo myös kuulleensa osan äänistä kahteen kertaan. #Auer

Keksintö mahdollistaa kännykän lataamisen satelliittien langattomalla "hukkaenergialla"

Yhdysvaltalaisen Duken yliopiston tutkijat ovat onnistuneet muuttamaan mikroaallot sähköksi, mikä mahdollistaa esimerkiksi matkapuhelimen lataamisen langattomasti. Sähkön siirtämistä langattomasti on tutkittu jo pitkään. Uudesta keksinnöstä tekee kuitenkin vallankumouksellisen se, että sillä voi kerätä jopa ympäristössämme kulkevaa "hukkaenergiaa". Esimerkiksi langatonta wifi-verkkosignaalia lähettävät laitteet ja jopa Maata kiertävät satelliitit levittävät ympäristöömme paljon energiaa, jota ei voi nykyään ottaa tehokkaasti talteen. Metamateriaalista rakennettu keräin kuitenkin varastoi tällaista energiaa ja muuntaa sen sähköksi. Tutkijoiden valmistama laite pystyy jo luomaan 7,3 voltin jännitteen, mikä riittää erinomaisesti esimerkiksi joidenkin USB-liitintä käyttävien laitteiden lataukseen.

Pohjois-Korea teloitti 80 ihmistä television katselusta

Pohjois-Koreassa epäillään marraskuun alussa teloitetun 80 ihmistä heidän syyllistyttyään television katseluun, kirjoittaa ruotsalaislehti Svenska Dagbladet. Lehti perustaa väitteensä eteläkorealaisessa JoongAng Ilbossa julkaistuun artikkeliin. Artikkelin mukaan teloitetut tuomittiin kuolemaan siitä syystä, että he olivat syyllistyneet eteläkorealaisten televisio-ohjelmien salakatseluun.

Svenska Dagbladet kertoo, että teloitukset tehtiin seitsemässä kaupungissa. Useita tuhansia pohjoiskorealaisia pakotettiin seuraamaan joukkoteloituksia. Esimerkiksi satamakaupunki Wonsanissa viranomaisten sanotaan haalineen usean tuhannen ihmisen suuruisen väkijoukon seuraamaan, kuinka kahdeksan huputettua vankia ammuttiin hengiltä.

Kansanedustajalta suoraa puhetta: Eduskunnassa ymmärretään liikaa rikollisia

Poliisikansanedustaja Kari Tolvanen (kok) tulistui avunannosta tappoon tuomitun Facebook-kirjoituksesta. Ehdolliseen vapauteen päässeen Joel Lilon kirjoittelu surmatun Jenna Lepomäen Facebook-sivuilla herättää suuttumusta rikosylikomisario, kansanedustaja Kari Tolvasessa (kok).

Kyllä tämä herättää synkkiä tuntemuksia ja panee vihaiseksi. Vankeusrangaistuksen tarkoitus pitäisi olla yleensä se, että ihminen ymmärtää tekonsa, katuu ja kantaa tekonsa seuraukset. Selvästi tämä kaveri ei ole niitä sisäistänyt alkuunkaan. Erityisen törkeänä Tolvanen pitää Lilon kirjoittelua Jennan omaisten vuoksi. - Eniten tässä surettaa omaiset, ja toisaalta surettaa koko Suomen oikeusjärjestelmän puolesta, kun hän pitää sitä pilkkanaan.

"Ei niin nopeasti pois vankilasta"

Tolvasen mielestä Lilon tavoin toimivaa vankia ei pitäisi vapauttaa niin nopeasti vankilasta. - Mieluummin pitäisi päästää aikaisemmin vankilasta pois sellainen vanki, joka ymmärtää tekonsa seuraukset eikä sellaista ihmistä, joka pitää pilkkanaan surmaamansa uhria ja tämän omaisiaan sekä siinä sivussa koko oikeuslaitosta.

Arman Alizad vaatturi, fashionista, koomikko, mamu

Maailmassa on vaikka mitä ja sitten on iso A. Mies joka näyttää meille minne media on matkalla. Ilmiö, joka muodostaa ideakoneen, tuotantoyhtiön, rahoituskoneen, käsikirjoittajan, tuottajan, jakelijan ja ohjelmien todellisen levittäjän. Kanavalle jää kiitollinen rooli näyttää miehen saavutuksia. Arman opettaa meille millaista on tehdä mediaa tulevaisuudessa.

Suomalaisen julkisuuden suurimpia ongelmia on medialiiketoiminnan pieni taloudellinen vaikutus suhteessa sen näkyvyyteen

Millaisen tuotannon iso A neuvottelee itselleen seuraavaksi? Mihin mies ryhtyy, jotta valtava media-arvo muuttuu myös taloudelliseksi tulevaisuudeksi?

Suhteessa tuotantonsa kokoon Arman on kaikkialla. Radiossa, lehtihaastatteluissa, puhumassa, Instagramissa, Twitterissä, Facebookissa, keskusteluissa ja ai niin televisiossa. Vanhanaikainen väittäisi television synnyttävän keskustelua, itse väittäisin Armanin itse dominoivan hänestä käytävää keskustelua. Arman pakottaa meidät reagoimaan ja ajattelemaan hänen esittämiään asioita.

Arman saa osaamisestaan ja näkyvyydestään aivan suhteettoman pienen korvauksen. Näin on muuten myös Cheek:illä, musiikissa ja huippu-urheilussa. Arjen leipä on kapea vaikka näkyvyys on valtava. Julkisuus ei Suomessa muutu rahaksi ilman näkyvyyden muuttamista toiseksi ammatiksi.

"Tällä vauhdilla Suomi on lähitulevaisuudessa sote-asioissa kehitysmaan asemassa"

Yli sadassa kunnassa on jo päätetty erilaisista säästötoimista. Niitä tulee lisää, kunhan kunnat saavat ensi vuoden talousarvionsa valmiiksi, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n (SAK) yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Timo Lehtinen sanoo.

Hän on erityisen huolissaan kehityksestä, jossa kunnat siirtävät tehtäviään yksityisille yrityksille. - Pahimmillaan se johtaa siihen, että tällä vauhdilla Suomi on lähitulevaisuudessa sote-asioissa kehitysmaan asemassa, hän kärjistää. - En minä sano, että yksityinen yritys on paha, mutta sille pitää antaa selkeät pelisäännöt.

Räsäseltä kovaa kritiikkiä: Suomen kyky torjua kyberuhkia heikko

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on huolissaan Suomen mahdollisuuksista torjua verkkovakoilua ja muita verkossa tapahtuvia hyökkäyksiä. Räsäsen mukaan vastuuviranomaisten kyky havaita ja hankkia kyberuhkia koskevaa tietoa riittävän aikaisessa vaiheessa on Suomessa olennaisesti heikompi kuin muissa Euroopan maissa.

"Kyberturvallisuudesta vastataan Suomessa vain virka-aikana" - Viestintävirasto vastaa väitteeseen

Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen (TIEKE) tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvi kritisoi tiistaina Ylen Ykkösaamu-lähetyksessä Suomen kyberturvallisuuden puutteita. - Suomen kyberturvallisuudessa on virka-aikaan päivystys. Jos hyökkäys tulee viikonloppuna, meillä ei ole ketään, joka päättää, mitä tehdään ennen kuin kello 8, Kasvi latasi. Yleisen viestintäverkoston turvallisuudesta vastaava viranomainen pitää Kasvin arvioita liioiteltuna. #Verkkovakoilu

Suomeen avataan ensi kesänä ensimmäinen autojen robottiparkki

Lahdessa avautuu ensi kesänä Suomen ensimmäinen automaattinen pysäköintilaitos. Se pinoaa tehokkaasti autoja, mutta myös palauttaa auton kuskille parissa minuutissa.

Ajat auton autotalliin ja nouset ulos. Kävelet tallin ovelle, joka sulkeutuu selkäsi takana. Hetken kuluttua ovi avautuu uudelleen, mutta talli onkin tyhjä. On kuin kadottamistempuistaan kuuluisa David Copperfield olisi laittanut sormensa peliin.

Sitä mitä silmä ei näe, on etuoven sulkeuduttua tallin perällä avautuva takaovi. Siitä auto liukuu nosturin päälle, ja nosturi kuljettaa auton vapaana olevaan säilytyspaikkaan, joita on monessa kerroksessa.

Tämä on toistaiseksi kuvitelmaa, mutta totta jo ensi kesänä, kun Lahdessa avautuu Suomen ensimmäinen automaattinen pysäköintilaitos eli robottiparkki.

Muualla vastaavia on ollut pitkään. Maailman ensimmäinen täysin automaattinen pysäköintilaitos valmistui Chicagoon jo vuonna 1932. Siinä autot ajoivat pieneen lokeroon ja pyörivät sen jälkeen ylös ja alas kuin maailmanpyörässä.

Nenäpäivän kakkua

Nenäpäivä-keräys tuotti liki kolme miljoonaa.

Nenäpäivä huipentui Yle TV2:lla viisituntiseen suoraan Nenäpäivä-show'hun, joka päättyi perjantaina puolilta öin. Nenäpäivä näkyi myös muun muassa useiden radiokanavien erikoislähetyksissä ja erilaisissa tempauksissa ympäri maata.

Nenäpäivä-kampanjalla kerätään varoja kehitysmaiden lasten hyväksi. Sen järjestää vuosittain Ylen Hyvä Säätiö, jonka toiminnassa on mukana yhdeksän järjestöä.

Nenäpäivän lahjoituskeräys jatkuu vielä vuoden loppuun asti.

Talvivaara voi pilata ympäristöä jopa miljardin euron edestä 50 vuodessa

Tutkimuslaitoksen mukaan hyödyt ovat kuitenkin haittoja suuremmat

Tal­vi­vaa­ras­sa mu­hii ym­pä­ris­tö­pom­mi, jo­ka on suu­ruus­luo­kal­taan poik­keuk­sel­li­nen. Pel­ler­von ta­lous­tut­ki­mus (PTT) ar­vioi, et­tä Tal­vi­vaa­ran kai­vos­toi­min­ta pi­laa ym­pä­ris­töä jo­pa mil­jar­din eu­ron ar­vos­ta ko­ko elin­kaa­ren­sa ai­ka­na. Noin puo­let sum­mas­ta koos­tuu pai­kal­li­sis­ta ja alueel­li­sis­ta hai­tois­ta, ku­ten ha­jus­ta ja me­lus­ta se­kä pääs­töis­tä ve­siin.

Toi­nen puo­li on il­mas­to­pääs­tö­jä. Hyö­dyt PTT las­kee kui­ten­kin puo­li­tois­ta mil­jar­dia suu­rem­mik­si. "Palk­ka­tu­lo­jen ja työl­lis­tä­vän vai­ku­tuk­sen hyö­dyik­si on ar­vioi­tu 2,5 mil­jar­dia eu­roa", sa­noo toi­mi­tus­joh­ta­ja Pasi Holm. PTT las­ki vuo­si sit­ten, kuin­ka pal­jon Tal­vi­vaa­ra vai­kut­taa ym­pä­ris­töön noin 50 vuo­des­sa. Tuol­loin ym­pä­ris­tö­hait­to­jen kus­tan­nuk­sik­si ar­vioi­tiin 650–800 mil­joo­naa eu­roa. Ar­vio teh­tiin en­nen kip­si­sak­ka-al­tai­den vuo­to­ja. Sii­hen ei­vät si­säl­ly ras­kas­me­tal­li- ja sul­faat­ti­pääs­töt ei­vät­kä mat­kai­lu­vai­ku­tuk­set. Ne ovat mu­ka­na uu­des­sa tut­ki­muk­ses­sa, jo­ka val­mis­tuu lä­hiai­koi­na. Tut­ki­mus on vie­lä kes­ken, ei­kä Holm voi ker­toa tark­ko­ja tu­lok­sia.

TAL­VI­VAA­RAN kai­vos aloit­ti vuon­na 2008, mut­ta en­sim­mäi­nen kun­nol­li­nen ve­sia­sioi­ta kos­ke­va pää­tys tu­li Poh­jois-­Suo­men alue­hal­lin­to­vi­ras­tos­ta vii­me (2013) ke­sä­nä. "Vas­ta nyt meil­lä on edes jo­kin kä­si­tys, mil­le po­lul­le ol­laan me­nos­sa. Al­ku­pe­räi­ses­sä lu­vas­sa­han ei edes ole­tet­tu, et­tä kai­vos voi­si ai­heut­taa ym­pä­ris­töl­le mi­tään on­gel­mia.

Solidium: Olemme pettyneitä Talvivaaraan

Talvivaaran heikosta kehityksestä huolimatta valtion sijoitusyhtiö ei ole menettänyt toivoaan kaivosalan suhteen. Sijoitusjohtaja Hanna Masalan mukaan Solidium uskoo edelleen, että kaivosala voi olla merkittävä kasvuala Suomelle.

Talvivaaran suurin omistaja, valtion sijoitusyhtiö Solidium on pettynyt kaivosyhtiöön sijoituksena. Solidium omistaa Talvivaarasta noin 17 prosenttia, ja on ostanut tähän mennessä yhtiön osakkeita lähes 150 miljoonalla eurolla. Torstain pörssikursseilla sijoitusten arvo on noin 25 miljoonaa euroa. Solidiumin sijoitusjohtaja Hanna Masala myöntää, että nykytilanne on "paha takaisku".

Himanen puolustautuu: On eri asia olla kriittinen, toinen asia on olla kyyninen

Filosofi Pekka Himanen pitää ensireaktioita eilen julkaistuun tulevaisuusselontekoon epäkunnioittavana tapana kohdella kaksi vuotta työtä tehnyttä seitsenhenkistä kansainvälistä tutkijaryhmää.

Useissa pika-arvioissa kyseenalaistettiin selonteon tieteelliset ansiot.

Himanen korostaa, että selonteon englanninkielinen versio on läpäissyt maailman johtavan akateemisen kustantamon Oxford University Pressin tieteellisen arvioinnin.

- On eri asia olla kriittinen sisällöistä, toinen asia on olla vain kyyninen, Himanen kuittaa.

Katainen: Siirryttävä pahoinvoinnin hallinnasta hyvinvoinnin kehittämiseen

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) esitteli filosofi Pekka Himasen johtaman tutkimushankkeen loppuraporttia ”Suomi-silmälasit päässä” ja keskittyi pohtimaan siirtymistä ”positiiviseen hyvinvointivaltion käsitteeseen”.

Raportti tilattiin alun perin tukemaan hallituksen tulevaisuusselonteon valmistelua. Selonteko julkistettiin viikko sitten, mutta viittaukset Himasen työhön jäivät perin vähäisiksi. Pääministeri Kataista on kritisoitu ankarasti siitä, että hänen aloitteestaan Himaselta päätettiin tilata 700 000 euron tutkimus, eikä hanketta kilpailutettu. Asiaa ovat tutkineet sekä eduskunnan perustuslakivaliokunta että oikeuskansleri.

Ensimmäinen keskeinen askel Kataisen mukaan siirtyminen ”positiiviseen hyvinvointivaltion” käsitteeseen. ”Ettei keskittyisi vain pahoinvoinnin poistamiseen”, Katainen tiivisti. Nykyinen käsitys hyvinvointivaltiosta perustuu teollisen ajan käsitteeseen, mutta ”informaatioajalla” pitää keskittyä hyvinvoinnin käsitteeseen.

Professori Peretti Alasuutarin reaktio Himasen raporttiin: "Sääliä ja myötähäpeää" "Kirjan heikkotasoisin luku on päätösosan ensimmäisenä oleva Fernando Calderonin teksti nimeltä inhimillisen kehityksen uudelleenarviointia. Se on tekstinä jokseenkin jäsentymätön, ja jotkut sen lauseet vaikuttavat kuin YK-ympäristöön tehdyn puppugeneraattorin suoltamilta", Alasuutari arvioi.

”Ihminen ei väsy työhön, vaan siihen, että työ ei ole merkityksellistä. Tässä heitetään ilmaan kysymys, ja siihen vastataankin, että meillä on hyvinvointivaltio mutta pahoinvoivat ihmiset”, Katainen siteerasi raporttia.

Katainen myös sivusi ajatusta, pitäisikö joissakin asioissa meillä kansalaisina olla ”enemmän valinnanvapautta”. Hän pohti myös erilaisten auktoriteettien heikkenemistä, ja otti esimerkiksi Saksan, jossa ”30 prosenttia väestöstä ei halua kuulua rokoteohjelmaan”. Suomessa auktoriteettien murtuminen näkyy monella tavalla Kataisen mukaan niin politiikassa, kirkossa kuin mediassakin.

Kunpa ne olisivat jo täällä

Välimatkat ovat kuitenkin suunnattoman pitkiä ja siksi tiedonhankinta oman aurinkokuntamme ulkopuolelta vaikeaa. Fantasiatiedettä.

Liika kynttilöiden polttaminen voi viedä terveyden

Kynttilöitä ei kannata polttaa suuria määriä joka ilta. Myös takkatuli heikentää huoneilmaa.

Pimeään ja kylmään vuodenaikaan on mukava kylpeä kynttilänvalossa ja takkatulen lämmössä. Niistä kuitenkin pöllähtää ilmaan melkoinen annos terveydelle haitallisia pienhiukkasia.

Satunnaisella kynttilän polttamisella suuressa huoneistossa ei ole merkittävää vaikutusta terveydelle etenkään, jos ilmanvaihto on toimiva.

Eri asia on polttaa useita kynttilöitä yhtä aikaa joka päivä pienessä tilassa, jossa ilma ei kunnolla vaihdu.

"Runsasta kynttilän polttamista pienessä asunnossa voi verrata passiiviseen tupakointiin", sanoo THL:n ympäristöterveyden osaston ylilääkäri Raimo O. Salonen.

Runsaasta voidaan puhua, kun kynttilöitä on kymmenkunta. Tilannetta ei pelasta, vaikka kynttilä olisi tuikku.

Pienhiukkaset ovat haitallisia terveydelle, etenkin astmasta sekä sydän- ja verisuonisairauksista kärsiville.

Googlen jätti-investointi Haminaan

Googlen kaikkiaan 800 miljoonan euron jätti-investoinnit Haminaan paikkaavat osan kaupungin viime vuosien työpaikkamenetyksistä. Vuodesta 2008 lähtien 21 000 asukkaan Haminasta on kadonnut noin 1 400 työpaikkaa metsäteollisuuden alasajon vuoksi. Kotka-Hamina-seudun tavoitteena on luoda alueelle 10 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä. "Google toi Haminaan uuden toimialan ja on siinä mielessä ollut veturina", myhäili kaupunginjohtaja Hannu Muhonen maanantaina Googlen uusimman Hamina-investoinnin julkistamistilaisuudessa.

Suomalaisyritys kehitti mullistavan tavan hitsata lasia

Tamperelainen pienyritys sanoo kehittäneensä ensimmäisenä keinon, jolla pystyy hitsaamaan pieniä lasinpalasia toisiinsa ilman, että lasi lohkeaa. Yritys on patentoinut menetelmän. Se on myynyt jo ensimmäisen miljoonan euron arvoisen laitteen Sveitsiin.

Tamperelaiset käyttävät hitsaamiseen laseria, joka kiinnittää lasipinnat toisiinsa mikrometrien eli metrin miljoonasosien tarkkuudella. Hitsisauma on siis vain kymmenien mikrometrien paksuinen. Ihmisen hius on noin 50 mikrometriä paksu.

Sauma syntyy, kun laite kohdistaa kuitulaserin säteen sekunnin biljoonasosan ajaksi hitsattavaan kohtaan – siis sekunnin miljoonasmiljoonasosan ajaksi. Lasersäde pitää myös kohdistaa metrin miljoonasosien tarkkuudella. Taajuus on "megahertsiluokkaa" eli pulsseja on miljoonia sekunnissa. Tarkkuus on myyntivaltti, sillä hitsattavat pinnat eivät saa lämmetä liikaa eivätkä vääristä kohdista.

Herjauksesta tulee entistä useammin poliisiasia

Suomalaiset tekevät selvästi aiempaa enemmän rikosilmoituksia kunnianloukkauksista. Poliisin mukaan kehitystä selittää paitsi mahdollisuus tehdä rikosilmoitus sähköisesti myös nettikirjoittelu ja ihmisten lisääntynyt ilmoitusherkkyys. Poliisi kirjasi tämän vuoden tammi–syyskuussa yli 3 600 ilmoitusta kunnianloukkauksesta. Määrä on kolmisensataa suurempi kuin vastaavana aikana viime vuonna ja yli tuhat suurempi kuin viisi vuotta sitten.

YHTEISÖ ON KUNINGAS

Menestyvä mediayritys muuntuu yhteisönsä tuntevaksi sisältöjen markkinointitaloksi, jonka uusi kasvu tulee muualta kuin perinteisestä journalismista. Näin uskoo Aller Median toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä.

Nyt yhteisöt ovat kuninkaita. Suuria massoja kiinnostaa tällä hetkellä omien sisältöjen jakaminen eivätkä ne halua pelkästään vastaanottaa valmiiksi toimituksissa pureskeltuja sisältöjä. Kuluttajakäyttäytymisen muutokset digitalisoituvassa maailmassa ovat yllättäneet media-alan, joka on reagoinut hitaasti uuteen kilpailutilanteeseen, Aalto-Setälä sanoo.

Media-ala on nyt heikossa hapessa, mikä johtuu osaltaan alan kyvyttömyydestä tai haluttomuudesta uudistaa liiketoimintamalleja digitaalisessa transformaatiossa. Oletin itsekin aiemmin, että alamme muutoksessa on kyse brändien ja palveluiden transformaatiosta, mutta olin väärässä. Jos keskittyy vain siihen, miten mediabrändit digitalisoidaan ja viedään verkkoon, jää silloin valtava määrä mahdollisuuksia ja kohderyhmiä pois.

Lumivyöry

New York Timesin juttu lumivyöryyn jääneistä hiihtäjistä on epäilemättä verkkojournalistisen kerronnan komein näyttö tältä vuodelta. Snow Fall -niminen juttu yhdistää hämmentävän hienosti tekstiä, audiota, liikkuvaa kuvaa, vuorovaikutteista grafiikkaa ja valokuvia monimediaaliseksi kokonaisuudeksi, jossa pakollinen ruudun vierittäminenkin on tehty kiehtovaksi.

Uudet tuulet tuovat lehtijuttuihin elokuvamaisia kokemuksia.

Toki tällainen juttu on tekotapansa puolesta monen ulottumattomissa; Snow Fallia tehtiin pitkään ja isolla joukolla. Vinkkejä tällaisten luomiseen voi hakea jutusta, jossa kerrotaan Snow Fallin tekemisestä.

Voisiko video pelastaa sanomalehden? Lue lisää

Suomi aikoo läksyttää kunnolla ulkoministeriön tietoverkon vakoilijaa

Suomi aikoo reagoida jyrkästi ulkoministeriön vakoiluun. Kiina kielsi vakoilleensa Suomea, Venäjä ei vielä vastannut HS:n kommenttipyyntöön.

Suomi aikoo tuomita selväsanaisesti ulkoministeriön vakoilijan, oli se sitten kuka tahansa.

Suomi sai tiedon ulkoministeriön vakoilusta Ruotsilta

Ulkoministeriön valtiosihteeri Pertti Torstilan mukaan palaute ei jää vaisummaksi kuin mitä Euroopassa on viime aikoina koettu. Hän viittaa eritoten Saksaan, joka on läksyttänyt Yhdysvaltoja liittokansleri Angela Merkelin kännykän kuuntelusta.

"Kun ja jos se tekijä paljastuu, niin tekijä saa kyllä kuulla hyvin suoraa tekstiä siitä, mitä me tällaisesta toiminnasta ajattelemme", Torstila sanoo.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi perjantaina STT:lle pitävänsä myös selvänä, että jos vakoilijaksi paljastuu jokin valtio, Suomi reagoi diplomaattisin keinoin. #Verkkovakoilu

Urpilainen ottaa tiukan linjan: "Työeläkeyhtiöiden johdon kauppojen pitää olla julkisia"

Valtionvarainministeri ja SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen mukaan on hyvä, että sosiaali- ja terveysministeriö pohtii työeläkeyhtiöiden johdon sidonnaisuuksien perkaamista. Työryhmän esitys on nyt lausunnoilla. Kolmikanta-asiassa erityisesti työmarkkinajärjestöiltä toivotaan nyt hyviä ja vastuullisia kantoja.

- Työeläkeyhtiöiden johdon tekemiset aiheuttavat keskustelua. Kaikki ei ole ollut täysin avointa. Tuoreessa muistissa on muutamakin tapaus, jossa kansalaisten silmissä kohtuus unohtui, eikä nyt puhuta vain peltopyistä, Urpilainen kirjoittaa blogissaan.

Hän on oikeasti Suomen rikkain mies

Maamme rikkain kansalainen on venäläislähtöinen miljardööri, maailman kolmanneksi suurin öljykauppias ja Vladimir Putinin läheinen ystävä, joka ponnisti köyhyydestä oligarkiksi.

Harva suomalainen on koskaan kuullut, kuka on todellisuudessa Suomen rikkain kansalainen.

Hänen nimensä on Gennadi Timtšenko, ja hänestä tuli Suomen kansalainen 1990-luvun lopulla.

Talouslehti Forbesin venäjänkielisen painoksen mukaan Timtšenko on Venäjän raharuhtinaista 12. rikkain. Hänen omaisuutensa arvo oli vuonna 2012 noin 9,1 miljardia dollaria eli noin 7,2 miljardia euroa, mikä teki hänestä samalla koko maapallon 99. vauraimman ihmisen.

Kasvuvauhti on ollut hurja, sillä edellinen mittaus vuodelta 2010 arvioi Timtšenkon omistukset noin 4,4 miljardin euron arvoisiksi.

Jari Sarasvuolle nolla-ansiot!

Bisnesmies ja tv-isäntä Jari Sarasvuon ansiotulot ovat olleet viime vuosina tylsää luettavaa.

En ole suostunut nostamaan yrityksestäni rahapalkkaa enää vuosiin. Minulla on auto-, kännykkä- ja lounasseteli -edut. Ne riittävät, Sarasvuo toteaa.

Valintaansa Sarasvuo perustelee moraalisilla syillä.

Mielestäni minulla ei ole oikeutta syödä samasta kiposta kuin työntekijäni. Se, etten nosta palkkaa, antaa leivän noin 13 henkilölle.

Muutama päivä sitten julkaistu Trainers' Housen osavuosikatsaus kertoo yrityksen liikevaihdon laskeneen ja operatiivinen liikevoiton painuneen lievästi miinukselle.

Sarasvuo uskoo, ettei hän koskaan aio maksaa itselleen rahapalkkaa, vaikka yrityksen tilanne kohenisi.

Kaikki Suomen suurituloiset vuoden 2012 verotiedot.

Tällä naisella eniten pääomatuloja.

Viime vuonna eniten pääomatuloja sai Leena Niemistö, 24 miljoonaa euroa. Niemistö myi viime vuonna omistuksensa lääkärikeskus Dextrasta.

Yhdysvallat syyttää Suomen kansalaista tietomurroista

Vakavista kansainvälisistä tietomurroista epäilty Lauri Love on pyytänyt apua Suomen Lontoon-suurlähetystöltä rikossyytteidensä vuoksi. Hän on Suomen ja Britannian kaksoiskansalainen. Love vahvisti tiedot Helsingin Sanomille keskiviikkoiltana.

Britanniassa asuvaa Lovea vastaan nostettiin maanantaina syytteet Yhdysvalloissa New Jerseyn osavaltiossa. Häntä epäillään osallisuudesta poikkeukselliseen tietomurtojen sarjaan, jossa hakkeroitiin Yhdysvaltain asevoimien ja valtionhallinnon salaisuuksia. Teoista voi seurata jopa kymmenen vuoden vankeustuomio. HS esitti Lovelle haastattelupyynnön kirjeitse. Hän soitti toimitukseen kotoaan Stradishallin kylästä Itä-Englannista. Love sanoi, ettei voi julkisesti puhua rikossyytteistään, koska se voisi pahentaa hänen tilannettaan.

Luontodokumenttien legenda, 87-vuotias David Attenborough ei aio jäädä eläkkeelle

"Ne ovat vain varasosia", hymähtää David Attenborough juuri sillä televisiosta tutulla suhahtavalla äänellä, joka värisyttää ainakin kaltaistani luonto-ohjelmien suurkuluttajaa. Olemme saapuneet puhelinhaastattelussa siihen väistämättömään vaiheeseen, jossa pitäisi pohtia tovi tulevaisuutta, vaikka Attenborough ei otakaan puheeksi "varaosiaan", viimevuotista polvileikkaustaan tai kesällä asennettua sydämentahdistintaan.

Silti.

Kuka mahtaa korvata hänet luonto-ohjelmien juontajana sitten, kun hän ei polvistu enää kuiskimaan innostuneena kameran eteen – ryppyisessä paidassaan ja retkeilyhousuissaan. Ainakaan toistaiseksi ei kukaan. Hän ei ole suunnittelut vielä vetäytymistä työelämästä ja aikoo jatkaa niin kauan kuin saa. Tänä vuonna, 2013, hän on mukana viidessä uudessa luontosarjassa, joissa on 19 jaksoa.

Kun tulee suuri myrsky, tulevat myös myrskyn ratsastajat

Tähtisurffari Garrett McNamara sai brasilialaisista lautailijakavereista kovan haasteen. NAZARÉ. Maailman isoimman aallon metsästys oli viedä hengen brasilialaiselta lainelautailijalta Maya Gabeiralta, 26, Nazarén pikkukaupungin edustalla Portugalissa maanantaina.

Atlantin allot jytisivät jopa noin kolmenkymmenen metrin harjakorkeudessa, kun joukko kansainvälisiä huippusurffareita otti toisistaan mittaa. Lautailijat haastoivat havaijilaisen Garrett McNamaran, 46 , joka yritti rikkoa omaa tämän vuoden ennätystään samaisella rannalla.

HS listasi rokotusten hyödyt ja haitat

Influenssaepidemia kaataa 5–15 prosenttia suomalaisista tautivuoteelle. Suojautumisella alkaa olla jo kiire, sillä rokote on jo loppunut osasta apteekkeja.

THL suosittelee, että paras keino suojautua influenssaa vastaan on rokotus.

Sadattuhannet suomalaiset sairastuvat tänäkin talvena influenssaan. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että taudin saa 20 prosenttia pohjoisen pallonpuoliskon asukkaista. Arvio voi mennä yläkanttiin, sanoo virologian yksikön päällikkö Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). THL:n mukaan 5–15 prosenttia suomalaisista sairastuu vuosittain. Influenssaa on jo liikkeellä, mutta vasta marraskuun alussa tapaukset alkavat yleistyä. Epidemiaa odotetaan vuodenvaihteen jälkeen.

Heidi Hautala: Olin ay-liikkeen sylkykuppi

Moni iloitsi erosta, mutta kannattajiensa mielestä Hautala löi hanskat tiskiin liian helposti. Jos muistiongelmista puhutaan, niistä on kärsinyt myös pääministeri Jyrki Katainen (kok) Himas-jupakassa ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) Kreikka-papereiden kanssa.

Kumpikaan tuskin harkitsi eroa. Kaduttaako?

"Kaduttaa ainoastaan se, että menin lausumaan asiasta liian hatarin tiedoin", Hautala sanoo.

Vaikka alkuvihreäksikin tituleerattu Hautala näyttää tyyneyden perikuvalta, eroon liittyi "valtaisa tunnekuohu". "Kun ihminen sitten tekee päätöksensä, tulee outo rauha." Hautala sanoo tehneensä eropäätöksensä torstai-iltana ennen aikaistettua paluutaan työmatkalta Yhdysvalloista kaksi viikkoa sitten.

Eroon liittyvät tapahtumat osoittavat Hautalan mukaan, kuinka vakavia jännitteitä hänen ja ammattiyhdistysliikkeen välillä oli. "Olen ollut ay-liikkeen sylkykuppi."

USA salakuunteli 35 valtionjohtajan puheluita

Yhdysvaltojen kansallinen turvallisuusvirasto NSA salakuunteli 35 valtionjohtajan puheluita, kertoo brittiläinen The Guardian -lehti. Puhelujen tarkkailu onnistui, koska virasto sai johtajien puhelinnumeroita toisaalta Yhdysvaltain hallinnosta.

Guardian perustaa väitteensä tietovuotaja Edward Snowdenin hankkimaan salaiseen dokumenttiin. Asiakirjassa ei kerrota NSA:n seuraamien johtajien nimiä. ”Yhdessä tuoreessa tapauksessa eräs Yhdysvaltain viranomainen luovutti NSA:lle 200 puhelinnumeroa 35:lle maailman johtajalle”, asiakirjassa todetaan.

Asiakirjasta voi päätellä, että NSA rohkaisi esimerkiksi Valkoisen talon, ulkoministeriön ja puolustusministeriön virkamiehiä antamaan virastolle ulkomaalaisten päättäjien puhelinnumeroita. #NSA urkinta

Venäjä luopuu Greenpeace-aktivistien merirosvoussyytteistä

Tilalle syytteet huliganismista, josta voi saada seitsemän vuoden tuomion

Venäjä luopuu Greenpeacen aktivisteja vastaan nostamistaan merirosvoussyytteistä. Venäjä korvaa merirosvoussyytteet lievemmillä syytteillä huliganismista. Syytteistä vastaava tutkintakomitea tiedotti asiasta omilla internetsivuillaan.

Huliganismista voi saada seitsemän vuoden vankeustuomion. Esimerkiksi punkryhmä Pussy Riotin jäsenet on tuomittu huliganismista kahden vuoden vankeuteen.

Greenpeace Nordicin ohjelmajohtaja Tapio Laakso pitää syytteitä edelleen täysin kohtuuttomina siihen nähden, että kyseessä oli rauhanomainen mielenosoitus.

”Tässä on mahdollisuus edelleen merkittävään vankeustuomioon”, Laakso totesi HS:lle. ”Jatkamme edelleen vaatimuksia aktivistien välittömästä vapauttamisesta ja syytteistä luopumisesta.”

Media ratkaisi Juhantalon kohtalon

Politiikan tutkija, valtiotieteen tohtori Erkka Railo arvioi, että poliitikko Kauko Juhantalo (kesk.) joutui aikanaan eroamaan ministerin paikalta ja joutui lopulta tuomiolle valtakunnanoikeuteen, koska tiedotusvälineet ja niiden tapa reagoida poliitikkojen toimintaan oli muuttunut.

Kaukana oligarkkimeiningistä - Nuorimmat venäläismiljardöörit rikastuivat yllättävällä tavalla

Nykyisin katonkorjaus- ja rakennusyritys Technonicolia pyörittävät Sergei Kolesnikov ja Igor Rybakov ovat yhdet Venäjän nuorimmista miljardööreistä, kertoo Bloomberg. Molemmat miehet ovat 41-vuotiaita. He aloittivat leipänsä tienaamisen 1990-luvulla ulkokatonkorjaajina Moskovassa noin 400 euron kuukausipalkalla.

Aivan tavallisia duunareita kaverukset eivät kuitenkaan olleet, vaan he opiskelivat tuolloin myös kunnianhimoisesti Moskovan fysiikan ja teknologian instituutissa. Miehet perustivat Technicolin jo opiskeluaikoinaan. Nyt se on Venäjän suurin kattoalan yritys 180 omalla myymälällä ja 520 muulla jakelupisteellä. Viime vuonna sen liikevaihto oli miltei 60 miljardia ruplaa eli noin 1,3 miljardia euroa, 25 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Siepattu tyttö löytyi - tapauksessa nähty yhtymäkohtia Maddyyn

On mahdollista, että romanileiristä Kreikasta löytynyt tyttö on siepattu Pohjolasta. Kreikan viranomaiset ovat pyytäneet apua ulkomailta, jotta siepatuksi epäillyn 4-vuotiaan tytön henkilöllisyys saataisiin selvitettyä.

Arvioiden mukaan "Maria"-nimellä tunnettu tyttö voisi olla kotoisin Pohjois- tai Itä-Euroopasta. Tyttö ja 13 muuta lasta löytyivät keskiviikkona romanien leiristä läheltä kreikkalaista Farsalan kaupunkia. Poliisi uskoo, että lapsista jopa 10 saattaa olla kansainvälisen lapsia kauppaavan rikollisverkoston uhreja, brittiläinen Mirror-uutissivusto kertoi.

Tapauksessa on nähty yhtymäkohtia teorioihin, joita on liitetty brittiläisen Madeleine McCannin (Panorama - Mystery of Madeleine McCann - Nov 19/2007) katoamiseen Portugalin Algarvessa vuonna 2007, kun Maddy oli kolmevuotias.

Ihalainen arktisesta-strategiasta Suomeen ja Lappiin saatava siivu

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) katsoo, että suomalaisten tulisi osallistua vahvemmin arktisten alueiden eri liiketoimintoihin. Hän pelkää, että Suomi on jo nyt jälkijunassa.

Ylen Ykkösaamun tv-haastattelussa Ihalainen painottaa, että arktisella alueella toimittaessa tulee ”yhdistää kaksi asiaa: luonnonarvojen kunnioittaminen ja vastuullinen liiketoiminta”. – Minun mielestäni meidän pitäisi nämä reunaehdot arvostaa ja kunnioittaa ja myös joku siivu saada sieltä Suomeen ja Lappiin tuloja ja toimeliaisuutta, Ihalainen linjaa Ylellä.

Ihalaisen mukaan Suomen tulisi seurata naapurimaitaan Norjaa, Ruotsia ja Venäjää sekä myös Yhdysvaltoja, jotka ovat jo voimakkaasti lähteneet arktisille alueille. Hänen mukaansa Suomella on paljon osaamista ja annettavaa.

Nokian kehittämä härveli on aivan hirveä!

Nokia on hakenut Yhdysvalloissa patenttia härvelille, jolla ei ole vielä virallista nimeäkään. Kutsutaan sitä vaikkapa älyrannekkeeksi. Laitteessa on kuusi erillistä näyttöä, ja sen voi kietaista käden ympäri tai levittää pitkäksi pöydälle. Näytöt voi myös irrottaa rannekkeesta. Rannekkeen näytöt saa esittämään eri asioita tai näyttämään kaikki samaa. Näyttöjä voi selailla kääntämällä härveliä ranteessa. Ensikommentit laitteesta ovat olleet varovaisen hämmentyneitä. Sitä on luonnehdittu omituiseksi ja eriskummalliseksi.

Joka kolmas suomalainen ei tiedä, mitä terveet luut tarvitsevat

Kolmasosa suomalaisista ei tiedä, miten luustoaan voi hoitaa, kertoo Luustoliiton tutkimus. Kolmasosa suomalaisista ei tiedä, että luuston terveydelle on tärkeintä syödä tarpeeksi D-vitamiinia ja kalsiumia sekä liikkua säännöllisesti.

Tämä hieman yllättävä tulos selvisi Luustoliiton teettämässä Luustoterveys-tutkimuksessa, johon osallistui noin 1 500 työikäistä suomalaista. "Useimmissa vastauksissa kävi ilmi, että noin kolmasosa suomalaisista on tietämätön ja mahdollisesti myös välinpitämätön luuston terveydestä eikä saa riittävästi kalsiumia tai D-vitamiinia", UKK-instituutin tutkimusjohtaja ja Luustoliiton puheenjohtaja Harri Sievänen sanoo.

Tutkimuksessa ei selvinnyt, kasaantuvatko kaikki riskitekijät juuri samoille henkilöille. Sieväsen mukaan tulos on huolestuttava, koska luuston haurastumisesta johtuva osteoporoosi on todettu jo noin 400 000:llä ihmisellä. Toiset 400 000 on todennäköisesti jo saanut taudin esiasteen.

Vakava varoitus Suomelle: ”Kaivosfiasko” ajaa valtion paniikkikauppoihin?

Suomen valtio saattaa joutua myymään ison tukun omistamiaan osakkeita esimerkiksi Metsossa, Tiedossa ja Sammossa pystyäkseen auttamaan vaikeuksiin ajautunutta kaivosyhtiö Talvivaaraa ja toisaalta paisuttamaan valtion kassaa.

Näin arvioi tänään ruotsalainen talouslehti Dagens Industri.

Lehden mukaan valtiolla on käsissään ”kaivosfiasko”, joka voi ajaa Soldiumin omistamiensa osakkeiden paniikkimyynteihin. Valtio omistaa Talvivaaran lisäksi myös kaivosteknologiaa valmistavaa Outoteciä ja metalliyhtiö Outokumpua. Talvivaara kertoi rahoitusvaikeuksistaan viime viikolla ja Outotec antoi eilen tulosvaroituksen.

Nokian entinen pääjohtaja Ollila suree Nokian puhelimien myyntiä: "Järkytys"

Nokian ongelmiin ei ole yksittäistä syytä, tapahtumaa tai syyllistä. Ollila myöntää tehneensä virheitä.

Tiistaiaamuna 3. syyskuuta kello 6 Nokia tiedotti myyneensä matkapuhelimensa Microsoftille. Yhtiön matkapuhelimien vaikeudet olivat hyvin tiedossa. Silti Suomi hätkähti. Nokia oli aikoinaan kuin ihme, joka valaisi Suomea 1990-luvun lamassa. Yhtiö paalutti Suomelle aseman globaalissa taloudessa.

Nokian entisen pääjohtajan Jorma Ollilan puhelin soi myöhään edellisenä iltana. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa kertoi hänelle tiistaina julkistettavasta uutisesta. "Emotionaalinen reaktio oli varmasti sama kuin monilla muilla suomalaisilla ja nokialaisilla: suru ja järkytys", Ollila sanoo. Surutyön tekemiseen on mennyt aikaa: "Nokian matkapuhelimet olivat lähes 30 vuotta osa elämääni." #Nokia

Kansanedustaja Kärnä: En ole Hautala-jupakan takana

Kansanedustaja Jukka Kärnä (sd) kiistää edelleen, että hän tai hänen avustajansa olisi ollut yhteydessä Iltalehden toimittajaan ministeri Heidi Hautalan (vihr) eroon johtaneessa Arctia Shipping -asiassa. HS:n lähteen mukaan Kärnä oli keskustellut lähteen kanssa Arctia Shippingin pois vetämästä rikosilmoituksesta päivää ennen Iltalehden uutista.

Kärnä sanoo, ettei hän muista käyneensä kyseistä keskustelua. "Härdelli alkoi 9. päivä (keskiviikkona), mutta 8. päivä en muista käyneeni keskustelua (asiasta). Jos olen käynyt, niin sitten sen keskustelun kohdalla on totaalinen blackout."

Taas Yle lahtaa laatuohjelman

Mikä vahinko, mutta ei ensimmäinen kerta, kun kanavilla juostaan katsojalukujen perässä ja katkotaan kaulat ohjelmilta, joissa on epätavallisen paljon tyyliä ja laatua. Olen ollut pitkään Pixelin fani. Siinä kulttuuria ja sen ilmiöitä kalastetaan laajalla haavilla ja esitellään yllättävistä näkökulmista.

Pixelin ansioita ovat myös sen kansainvälisyys, visuaalisuus ja lyömättömät juontajat: Pia-Maria Lehtola ja Stefan Brunow. He onnistuvat usein tuomaan lyhyisiinkin juontoihinsa älyä ja vitsiä. Studio-osien jännittävä kuvaus johtuu siitä, että ne tallennetaan tavallisella pienellä valokuvauskameralla. Kekseliästä ja edullista, kun yksi kuvaaja riittää. Pixel tulee vuoden loppuun saakka perjantai-iltaisin klo 18.30.

Ulvilan käräjöinnistä miljoonalasku veronmaksajille

Ulvilan surmasta on tulossa veronmaksajille jättilasku. Pelkästään poliisitutkinnasta laskua kertyy lähes miljoona euroa.

Laboratoriojohtaja Erkki Sippola krp:sta arvioi, että pahimmillaan laboratoriotutkimuksista kustannuksia kertyy useita satoja tuhansia euroja.

- Kustannukset jäävät kuitenkin selvästi alle puolen miljoonan euron, Sippola sanoo.

Sippolan mukaan summa sisältää kaikki kustannukset palkkoja myöten. Vuonna 2007 tehty massiivinen dna-testaus muodostaa kuluista huomattavan osan. Sippolan mukaan yhden dna-näytteen analysointi maksaa 220 euroa. Näytteitä vuonna 2007 otettiin noin 700 henkilöltä. #Auer

Hautala ilmoitti eroavansa: Kannan vastuun

Kehitysministeri Heidi Hautala ilmoitti eroavansa ministerintehtävistä perjantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa. Hautalan mukaan on parempi, ettei hän jatka tässä tilanteessa ministerinä. Hautala kertoi puolentoistavuoden takaisista tapahtumista tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Hautala myönsi tiedotustilaisuuden aluksi, että hän on muistanut Greenpeace-kohuun liittyvät tapahtumat eri järjestyksessä kuin ne todellisuudessa tapahtuivat. – Minulla oli nämä aikajanat aikalailla hämärän peitossa, Hautala sanoi. – Otan tästä vastuun että olen muistanut nämä tapahtumat väärin. Olen noudattanut huonosti varovaisuutta ja tarkkuutta. - Minulla on vakava este jatkaa ministerin tehtävissä.

Meppi kommentoi Hautalaa ja Greenpeacea: ”Vain psykopaatti selviää ehjin nahoin?” US

Näin puheenjohtaja Ville Niinistö kommentoi Heidi Hautalan eroa IS

Tästä vaiettiin - Hautalan eron taustalta pajastui raju uhkaus IS

Hautala ja Kyllönen kampesivat yhdessä murtajia pois Arctialta ja öljynporauksesta HS

Tässä taustamateriaaleista poisjäänyt viesti - lue sanasta sanaan! Il

Venäjä on yksi maailman epätasa-arvoisimmista maista

Talouslehti The Wall Street Journalin mukaan 35 prosenttia Venäjän varallisuudesta on keskittynyt 110 ihmiselle. Näin ollen Venäjä on lehden mukaan yksi maailman epätasa-arvoisimmista maista. Lehden tiedot perustuvat Credit Suisse -pankin vuosittain julkaisemaan raporttiin.

Raportin mukaan vain muutamissa Karibian meren pikkuvaltioissa varallisuus on keskittynyt Venäjää epätasa-arvoisemmin. Yksi raportin tekijöistä, taloustieteilijä Anthony Shorrocks sanoo, ettei varallisuuden jakautumista Venäjällä voi verrata mihinkään muuhun maahan.

Hänen mukaansa Venäjän tilanteesta tekee erikoisen tapa, jolla rikkaimmat ovat tienanneet rahansa. Erikoista on myös se, että vaurauden säilyttämiseksi näyttää olevan välttämätöntä ylläpitää tietynlaisia poliittisia kytköksiä, Shorrocks kuvailee.

Hautalan eroa vaaditaan Sdp:ssä ja perussuomalaisissa

Sdp:n kansanedustaja Jukka Kärnä vaatii valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Heidi Hautalan (vihr) eroa, mikäli Iltalehden tiedot rikosilmoituksen estämisestä pitävät paikkansa. Kärnän mielestä Hautala on toimissaan harkitsematon ja kyvytön.

Myös perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho tiedotti pitävänsä Hautalan ministeriasemaa "kyseenalaisena". Halla-aho viittaa myös Hautalaan liittyviin aiempiin epäselvyyksiin, kuten pimeän työvoiman käyttöön oviremonttinsa yhteydessä. Saman puolueen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tiedotti vievänsä asian eduskuntaan. Hakkarainen aikoo kysyä Hautalalta hyväksyykö tämä "laittomuuden, jos se on omien poliittisten tavoitteidenne kannalta sopivaa?"

Arctia Shipping vaikenee Hautalan tapauksesta

Arctia Shipping oli keskiviikkona erittäin vaitonainen Heidi Hautalan roolista rikosilmoituksen estämisestä Greenpeacen aktivisteja vastaan. Ylimmästä johdosta asiaa kommentoi Arctia Shippingin viestintäjohtaja Markku Tuhkanen. - Ei meillä ole kommentoitavaa. Heidi Hautala on oikea henkilö kertomaan, mitä on tapahtunut, Tuhkanen sanoi IS:lle. STT:lle Markku Tuhkanen vahvistaa, että yhtiöllä oli rikosilmoitus Greenpeacesta tekeillä toissa keväänä. Hän ei kuitenkaan kerro, estikö ilmoituksen teon valtionohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr., kuten Iltalehti uutisoi. #HautalaGate

Venäjä: Greenpeacen aluksesta löytyi huumeita – lisää syytteitä aktivisteille

Venäjä sanoo löytäneensä huumausaineita Greenpeacen aluksesta. Greenpeacen mukaan aluksessa on lääkkeitä. Venäläiset rikostutkijat sanovat löytäneensä huumausaineita ympäristöjärjestö Greenpeacen Arctic Sunrise -laivasta.

Venäjä takavarikoi aluksen kolme viikkoa sitten, ja oikeus määräsi 30 aktivistia tutkintavankeuteen. Vangittujen joukossa on myös suomalainen aktivisti Sini Saarela. Vangittuja syytetään merirosvouksesta, mutta tutkijoiden mukaan luvassa on nyt lisää syytteitä. Venäjällä saatetaan nostaa lisäsyytteitä Greenpeacen aktivisteja vastaan. Syytteitä on tulossa vakavista rikoksista.

Ulvila-puolustuksen loppulausunto: Lavastusväite mahdoton

Anneli Auerin puolustusasianajaja Juha Manner ryöpyttää poliisia ja syyttäjää siitä, että Anneli Auerin on vuodesta 2009 pitänyt itse todistaa syyttömyytensä. Puolustus antoi loppulausuntonsa asiassa viimeisenä.

Todistustaakka rikosjutussa on syyttäjällä. - Syyttäjän teonkuvaus perustuu lähes mihinkään tosiseikkaan perustumattomaan arvailuun, oletuksiin, todennäköisyyksiin. Koko syyteharkinnan lähtökohta on ollut se, ettei mikään Auerin sanoma tai tekemä voi viitata muuhun kuin hänen syyllisyyteensä. Ei koskaan toisin päin. Hän vetoaa oikeuteen, jotta edes tuomarit perustaisivat harkintansa syyttömyysolettamaan. Auerin kertomusta on lähtökohtaisesti pidettävänä luotettavana. #Auer

Näytöillä on eroa

Päivitin kesällä tietokoneen. Siihen asti olen vääntänyt näitä hommia pc:n rotiskolla, jossa oli vain 4gigaa rammia, huono akunkesto, windows, huono näyttö yms…

Ostin Macbook Pron jossa oli myös ostettaessa vain samat neljä gigaa rammia. Ostin kuitenkin heti 16 gigaa rammia lisää niiden neljän tilalle ja SSD levyn. Ennen kuin käynnistin edes konetta heivasin vanhat rammikammat pois ja laiton uudet sisään. Macbook Pro on tukenut 64bittesestä käyttiksestä alkaen 16gigaa vaikka valmistaja ilmoittaakin 8 olevan maximi.

Sitten käynnistin koneen, jotta sain esiasennetun käyttiksen asennettua ja kloonasin kovalevyn uudelle SSD levylle. Siitä sitten vaan käyttämään uutta työkalua.

Mikä sitten tässä uudessa masiinassa on parasta? Tosi helmeä, että ohjelmat käynnistyy heti. Enään ei tarvitse juoda paria kuppia kahvia siinä välissä. Akun kesto on vanhaan koneeseen verrattuna hurja. Mutta silti väittäisin, että kaikista paras asia on huomakkaasti laadukkaampi näyttö.

Kevan varapomon hulppea etuisuus:
63 000 euron työsuhdeauto!

Kevan toimitusjohtajan Merja Ailuksen (kesk) kohuttu punainen avobemari on yllättäen edullinen verrattuna Kevan varatoimitusjohtajan Tapani Hellsténin (sd) työsuhdeautoon.

Olen tottunut sillä ajamaan, Kevan varatoimitusjohtaja Tapani Hellstén perustelee.

Hellsténin Mercedes-Benz GLK 250 BlueTec 4matic A Premium Business maksoi nimittäin 63 000 euroa, kun Merja Ailuksen BMW 118a Cabrio kustansi erikoisvarusteineen päälle 46 000 euroa. Ailuksen edeltäjä Markku Kauppinen ajoi Audi A 6:lla "ilman herkkuja".

- Minulla on ollut aiemmin työsuhdeautona kaksi samanlaista, Hämeenlinnan pitkäaikainen kaupunginjohtaja Hellstén kommentoi valintaansa. #Kevagate

Poliisin laitehankinnoilla on yhteys rikollisryhmään

Lahjustutkinnan keskiössä olevan Trevocin osaomistajiin kuuluu yritys, jota on ollut perustamassa rikollispomon sisko. Helsingin poliisi ja tulli pitävät uusia tietoja huolestuttavina.

Helsingin poliisilaitos ja suojelupoliisi ovat vuosien ajan ostaneet tarkkailulaitteita yritykseltä, jolla on suora yhteys Suomen vaarallisimpiin lukeutuvan rikollisjärjestön johtajan lähipiiriin. Seurantalaitteita valmistavan Trevocin osaomistajana on yhtiö, jota perustamassa on ollut United Brotherhood -rikollisjärjestön johtajan sisko. Sisko on myös ollut tämän yhtiön johdossa.

Helsingin poliisilaitos pitää esiin tulleita tietoja huolestuttavina

"Meillä ei ole ollut mitään käsitystä tällaisista kytköksistä. Kuulostaa erittäin ikävältä ja huolestuttavalta", sanoo Helsingin poliisilaitoksen viestintäjohtaja Juha Hakola. Helsingin poliisin ja supon lisäksi ainakin tulli ja ulkoministeriö ovat ostaneet tuotteita Trevocilta.

Useat lähteet kertovat HS:lle, että Aarnio on tavannut rikollispomoa toistuvasti.

Lähde kertoo, että Aarnio on nähty samaisen rikollisen kanssa samassa autossa lähellä huumekätköä, jota toinen yksikkö oli heidän tietämättään jo väijymässä.

Tutkinnassa on laaja rikosvyyhti

Keva-kohu: Ailus ei eroa

Asiasta kerrotoi apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty tiedotustilaisuudessa.

Kevan palkitsemiseen liittyvät prosessit selvitetään, talousjohtaja Tom Kåla tekee selvityksen ja antaa sen 18.12. mennessä.

Kevan toimitusjohtajan Merja Ailuksen työsuhdeasunto ja –auto ovat nousseet viikon puheenaiheeksi. Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina Kevan ilmoittaneen Ailuksen nykyisen ja edellisen miljoona-asunnon verotusarvot alakanttiin.

Kuitit paljastavat Kevan tuhlauksen: 100 000€ kalusteisiin ja kodinkoneisiin, 2000€ höyryuuniin...

Suurin menoerä remontissa olivat kalusteet ja kodinkoneet, joihin upposi lähes 100 000 euroa. Kuittien mukaan helsinkiläinen rakennusyhtiö veloitti viime vuoden kesäkuussa keittiökalusteista kerralla lähes 28 000 euroa ja kodinkoneista yli 13 000 euroa. Päälle tulivat vielä 5 500 euron lasku kivitasoista ja lähes 2 000 euroa maksanut höyryuuni. Asennustyöstä yhtiö lähetti lähes 9 000 euron laskun.

Meillä avobemari on perheen ainoa auto, Ailus selvittää

Työsuhdeauto ilman julkista kilpailutusta

Keva rahaa pursuaa ovista ja ikkunoista

Autoedussa julkista kohua herätti verokikkailu, jossa Keva hankki toimitus-
johtajalle yli 30 000 euron arvoisen työsuhdeauton ilman julkista kilpailutusta.

Asunnossa kohua herätti Ailuksen Katajanokalla sijaitsevan työsuhdearvon verotusarvo. Verotusarvo on ilmoitettu todellisuutta pienemmäksi.

Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus vierittää asunnon verosotkussa syyn henkilöstöhallinnolle.

Eläkeläisiä kismittävät Keva-johtajan etuudet

Kuntien ja valtion eläkkeitä hoitavan Kevan toimitusjohtajan hurjista asunto- ja autoeduista paljastuneet tiedot ärsyttävät eläkeläisiä. Oulun julkisen alan eläkeläisten mielestä ylisuuret etuudet pitäisi poistaa.

Terttu Knuutinen (vas.) Raimo Kemppainen ja Ritva Asikainen eivät hyväksy kuntien ja valtion eläkkeitä hoitavan eläkevakuutusyhtiö Kevan toimitusjohtajan luontaisetuuksia.

Oikeustajuuni ei mene se, että mihin kukaan Suomessa tarvitsee avoautoa. Tuntuu oudolta, että kun on 40-50 vuotta säästänyt eläkettä, jotkut käyttävät sitä näin. Jääköhän nuorille enää eläkerahaa? Jos tavallinen työntekijä joutuu tänä päivänä säästötalkoisiin, olisi oikeus ja kohtuus että talkoot ulottuisivat yläpäähänkin, Ritva Asikainen Oulusta kertoo.

Luksusleimaa ihmettelevä Keva-pomo Merja Ailus pitää etuisuuksiaan kohtuullisina.

Keva toi muurarin.
Anonyymit kotikiusatut tekevät remppaa.

Voiko aamuvirkun kanssa elää?

Muistan edelleen elävästi, kun olin teininä kyläilemässä Pohjois-Karjalassa asuvan isotätini luona. Havahduin, kun tuvan puolelta alkoi kuulua kuuden maissa kolinaa. Kolina jatkui tunnin verran, kahvi alkoi tuoksua ja riisipiirakat sujahtivat uuniin. Sitten kuului närkästynyt tuhahdus: "Puolille päivillekö ne makkoovat?

Maailmassa on monta eri ihmisryhmää, joiden kanssa on vaikeuksia päästä samalle aaltopituudelle, mutta yksi on ylitse muiden. Kyse ei ole etnisestä taustasta, maailmankatsomuksesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta, vaan unirytmistä.

Raahautuessani seitsemältä puuhakkaan isotädin keittiöön jupisin, että en koskaan voisi elää rauhanomaista rinnakkaiseloa aamuvirkun kanssa.

Entistä puheenjohtajaa Timo Rätyä epäillään liiton viestintäpäällikön Hilkka Ahteen työpaikkakiusaamisesta

Syyttäjän mukaan kiusaaminen jatkui vuosia ja vahingoitti Ahteen terveyttä. Ahteelle aiheutui Rädyn käyttäytymisestä henkistä kuormitusta.

Epäasiallinen kohtelu ilmeni syyttäjän mukaan muun muassa huutamisena, puhumattomuutena ja huomiotta jättämisenä. Entinen puheenjohtaja Timo Räty saapui ensimmäisenä asianajaja Heikki Lampelan seurassa. Hän ei halunnut kommentoida syytteitä medialle.

saapui oikeustalolle pian Rädyn jälkeen. - Olen sitä mieltä, että tällaiset asiat pitäisi pystyä käsittelemään työyhteisössä. Tämä on ollut äärimmäisen raskas prosessi, Ahde sanoi. Oletteko viihtyneet töissä, nyt kun Timo Räty ei enää ole siellä? - Erittäin hyvin. Meillä on äärimmäisen hyvä työilmapiiri, sairausloman jälkeen takaisin AKT:hen palannut Ahde sanoi. Timo Räty pysyy niukkasanaisella linjalla. Hän kieltäytyi kommentoimasta oikeusjuttua toimittajille ennen oikeudenkäynnin alkua. Räty totesi vain, että hän on tullut käräjäoikeuteen oikeudenkäyntiä varten ja siihen hän keskittyy

Syyttäjä vaatii Rädylle kiusaamisesta sakkoja. AKT:lle hän puolestaan esittää 80 000 euron yhteisösakkoa, koska Rädyn käyttäytymiseen ei puututtu. Ahde vaatii Rädyltä noin 40 000 euron korvauksia psyykkisestä vammasta ja henkisestä kärsimyksestä. Rädyn puolustus: Ahteen vaatimus pöyristyttävän häikäilemätön

IS:n toimittaja Elisa Rimaila raportoi paikanpäältä oikeudenkäynnistä.

Kova seksiväite Timo Rädyltä

Tässä on puhuttu paljon, että 2005 tapahtui jokin muutos ja kukaan muu ei näytä tietävän mikä. Hilkka tietää täsmälleen mistä on kyse, mutta ymmärrän hyvin, että hän ei halua sitä mielessään pitää, Räty aloitti.

Aika pian taloon tultuaan hän alkoi ehdotella, että meille pitäisi tulla seksuaalinen suhde, Timo Räty sanoi. Rädyn mukaan Hilkka Ahde oli kertonut, että hän sai miehensä tapaan olla seksuaalisessa suhteessa muiden kanssa. Räty kertoi, että hän koki tilanteen epämiellyttävänä ja tunsi tarvetta pitää etäisyyttä. Hilkka Ahde pudisteli päätään kuultuaan Rädyn kertomuksen.

Ahde tekee rikosilmoituksen Rädyn seksiväitteistä

Hilkka Ahde vahvistaa tekevänsä Timo Rädystä rikosilmoituksen koskien epäiltyä törkeää kunnianloukkausta. Timo Rädyn väite on törkeä valhe ja loukkaa Hilkka Ahdetta ja hänen perhettään vakavasti. Väite on epätoivoisen henkilön yritys sekoittaa mediaa ja oikeudenkäyntiä, Ahteen ja Kivikosken lähettämässä tiedotteessa todetaan. #RätyGate

Maito maksaa nyt keskimäärin viidenneksen enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan

Yhtiön tarkoituksena on viranomaisen mukaan ollut ajaa kilpailijat – pääasiassa Arla Ingman – pois Suomen maitomarkkinoilta. Tämän jälkeen hintoja olisi nostettu uudelleen kuluttajan tappioksi.

Meijeriyhtiö Valion epäiltyjä kilpailulain rikkomuksia koskevan tapauksen suullinen käsittely alkaa tänään tiistaina markkinaoikeudessa. Valioa epäillään niin sanotusta saalistushinnoittelusta, eli käytännössä tavallisen maidon myymisestä kaupoille liian halvalla.

Tapaus on poikkeuksellinen, sillä vastaavankaltaisia saalistushinnoittelurikkomuksia ei ole Suomessa käsitelty tiettävästi koskaan. Lisäksi kilpailuviranomaisen Valiolle esittämä seuraamusmaksu, 70 miljoonaa euroa, on suurimpia Suomessa yksittäiselle yritykselle esitettyjä kilpailuoikeudellisia sakkoja. 70 miljoonaa euroa on 3,5 prosenttia suhteessa Valion viime vuoden liikevaihtoon.

Näin syntyi suomalainen peliteollisuus

Arvoisat äidit ja isät, te, joilla on 1970-luvulla syntyneitä poikia. Muistatte varmasti, kun kotitietokone tuli taloon? Pojat pelasivat sillä iltakaudet, eikä heitä saanut hätistetyksi tietokoneen äärestä sitten millään.

Mietitte silloin varmaan, että mitähän heistä oikein tulee. No, hyviä uutisia. Peliyritykset ovat Suomen toivo. Ne työllistävät jo yli kaksituhatta suomalaista, ja määrä vain kasvaa. Tämä on sen ansiota, että ne pojat jaksoivat istua sen tietokoneensa ääressä. Pelattuaan kyllikseen he aikuistuivat ja alkoivat itse tehdä pelejä. Hommaa on pitänyt opetella monta vuotta. Rahaa on palanut miljoonia markkoja ja euroja, ystävyyssuhteita on katkennut. Sen tietää oikein hyvin Samuli Syvähuoko, joka teki pelejä seitsemäntoista vuotta. Hän on nähnyt suomalaisen pelialan kaikki vaiheet.

Syvähuoko istuu Helsingissä olutravintola Rotterdamissa, jonne haastattelu on sovittu. Hän aloittaa aivan alusta, 1980-luvun ensimmäisiltä vuosilta. "Kaksi joulua olin kinunnut Commodore kuusnelosta, ja kun sen vihdoin sain, niin voi sitä onnen päivää. Kuljetin sitä mukanani minne meninkin, ja kasettiasema putosi pyörän tarakalta lukemattomia kertoja katuun."

235 000 000€ haihtui ilmaan - Pekka Perä ehti rahastaa isosti vain kerran

Talvivaaran suuromistaja Pekka Perä oli joskus paperilla multimiljonääri. Kaivososakeyhtiö Talvivaarasta ei ole tullut varsinaista kultakaivosta Pekka Perälle.

Kaivosinsinööri Perän osakeomistuksen arvo oli parhaimmillaan 235 miljoonaa euroa. Perän valtava omaisuus on kutistunut murto-osaan, mutta edelleen se on huomattava.

Perän omistusosuus on pienentynyt 6,5 prosenttiin, kriisiyhtiön osakekurssin arvo on romahtanut ja Perän Talvivaara-omistus on nyt noin kymmenen miljoonan euron arvoinen.

Talvivaaran ratkaisut eivät rakettitiedettä

Luonto-Liitto haluaisi sulkea kaivoksen, asiantuntuntija pitää sen toiminnassa. Talvivaaran akuuttien ympäristöongelmien kuntoonsaattaminen veisi 1-2 vuotta, arveli Talvivaaran ongelmia pohtineen riippumattoman asiantuntijaryhmän jäsen tekniikan tohtori Tuula Pohjola.

Talvivaaran ongelmien ratkaisu ei ole rakettitiedettä. Se vaatii kovaa työtä ja investointeja. Sen jälkeen kaivoksella on aikaa toimia 30- 40 vuotta, Pohjola totesi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa. Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius kutsui kaivosta moniongelmaiseksi ja vaati sen sulkemista. - Sulkeminen ei ole helppoa ja siinä menee aikaa, mutta se ei ole mahdotonta, Stranius sanoi.

Julkisuudessa esitetyissä puheenvuoroissa kaivoksen sulkemiseen on katsottu liittyvän ympäristöriskejä, koska metallien irtoaminen bioliuotuskasoihin kootusta malmista ei lopu siihen, että kaivostoiminta lopetetaan.

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen väläytti A-Talk –ohjelmassa, että Talvivaaran konkurssipesä voi päätyä pahimmassa tapauksessa venäläisille tai kiinalaisille.
Kansanedustaja Mauri Pekkarisen (kesk) mielestä kaivoyhtiö Talvivaaraa ei pidä päästää konkurssiin. Konkurssista tulisi kallis jälkilasku valtiolle.

Pekkarinen toivoi torstai-illan Ylen A Talk –ohjelmassa, että Talvivaaran pelastamiseen tulee yksityistä rahaa valtion rahoituksen rinnalle.

Kansanedustaja Anni Sinnemäki (vihr) sanoi pelkäävänsä, että Talvivaaraan pitää panna edelleen valtavia summia veronmaksajien rahoja. Valtio-omistaja on jo sijoittanut yhtiöön satoja miljoonia euroja.

Designpyhättö ja nistien kotinurkat – tällaista on Sillan kuvauspaikoilla

Ei ole Juutinrauman sillalla Ruotsin ja Tanskan rajalla sitä keltaista viivaa, joka nähtiin tv-sarja Sillan ensimmäisen kauden aloitusjaksossa. Ei ole kyllä keskeltä katkaistua ihmisruumistakaan. On vain tulli tyhjine koppeineen ja siltamaksupiste.

Kööpenhaminaa ja Malmöä yhdistävää siltaa pitkin kulkee päivittäin 18 500 autoa. Tätä uljasta siltaa tv-sarjan päähenkilötkin, ruotsalaispoliisi Saga Norén ja hänen tanskalaiskollegansa Martin Rohde, koko ajan suhaavat.

Silta-sarjan kuvauspaikoille riittää nyt tulijoita. Sen on huomannut myös Peter & Ping -firman opas Lise Lotte Fredriksen, joka vetää Sillan tapahtumapaikoille tehtäviä kierroksia.

Silta on myyty jo 134 maahan. Suomessa sitä on seurannut parhaimmillaan puolisen miljoonaa katsojaa. Ruotsissa, Tanskassa ja Britanniassa sarjan jaksot ovat keränneet jopa miljoonayleisöjä. Etenkin Britanniasta riittää nyt Siltaan ihastuneita matkailijoita.

Suomenlahden kauhea öljytuho tunti tunnilta

Tänä lauantaina Jari Rintamaa ei ottaisi edes saunakaljaa. Se oli sääntö. Hän piti koko ajan taskussaan Nokian E75-puhelinta. Saunoessa puhelin oli pesuhuoneessa, nukkuessa yöpöydällä. Soittoääni oli täysillä.

Rintamaan vuoro Suomen ympäristökeskuksen päivystäjänä oli alkanut perjantaiaamuna ja kestäisi viikon. Päivystäjän repussa hänellä oli kaikki, mitä hän tarvitsi, jos jotain tapahtuisi viikonloppuna.

Tarkastaja Rintamaa teki päivystäjän vuoroja neljättä vuotta. Sinä aikana puhelin oli soinut monta kertaa. Joulukuisena yönä vuonna 2010 hollantilainen rahtialus ajoi karille Rauman edustalla. Painolastitankki repesi, pumput olivat jäässä, ja 170-metrisen aluksen pelättiin uppoavan ja polttoaineen vuotavan mereen. Rintamaa oli hälyttänyt öljyntorjunta-alukset. Laiva oli tiukasti karilla, mutta muuten selvittiin säikähdyksellä. Tänäkin aamuna puhelin oli soinut kello 7.03. Rahtialus oli saanut pohjakosketuksen Inkoon edustalla, mutta polttoainetta ei ollut vuotanut. Pieniä juttuja ja läheltä piti -tilanteita sattui joka viikko. Aika usein soitettiin, että jossain oli päässyt vesistöön muutama sata litraa öljyä. Sellaiset hoidettiin rutiinilla. Mutta aina pelättiin, koska tapahtuisi jotain isoa, kuten öljytankkerionnettomuus Suomenlahdella. Sellaisen varalle Rintamaa oli koulutettu.
Lue lisää HS -kuukausiliitteestä.

Yksi historian pahimmista myrskyistä raivoaa Filippiineillä

Filippiinejä ravistelee yksi maailman kaikkien aikojen voimakkaimmista hirmumyrskyistä. "Myrsky iski itärannikolle aikaisin aamulla ja on edennyt Keski-Filippiineille", kertoi Punaisen Ristin kansainvälisen liiton koordinaattori Andreas von Weissenberg Manilasta perjantaiaamuna yhdeksältä HS:lle. Hänen mukaansa taifuuni riehuu monilla vaikeapääsyisillä syrjäseuduilla. Tuuli on saattanut runnella etenkin tuhansia saaria. Pahoja tuhoja on varmasti syntynyt, mutta kestää pitkään, ennen kuin kaukaisille seuduilla päästään edes arvioimaan vahinkoja. Tietoliikenneyhteydet ovat monin paikoin poikki.

Elokuvatuottajaa epäillään Suomen suurimmasta taidehuijauksesta

Keskusrikospoliisi on tutkinut pitkään suurta taideväärennösjuttua, jossa rikoshyödyn arvioidaan nousevan jopa 15 miljoonaan euroon. Tapausta pidetään Suomen suurimpiin kuuluvana taidehuijauksena.

Väärennettyjä tauluja epäillään myydyn Suomessa usean vuoden ajan.

Liikemiehen mukaan hän ei ole myynyt koskaan yhtään taulua keräilijälle, joka on väärennösjupakan keskeinen vahingonkärsijä.Krp:n mukaan tutkittavana olevaan väärennösvyyhtiin liittyy kymmeniä teoskauppoja. Poliisi on takavarikoinut yli sata maalausta.

Näitä teoksia on väitetty muun muassa Fernand Légerin, Ilja Repinin, Ivan Aivazovskin, Akseli Gallen-Kallelan ja Pablo Picasson töiksi. Usein maalauksista on käyty kauppaa satojentuhansien eurojen hintaan.

Somekouluttaja: "Kyllä netissä saa raivota"

Viestintäkouluttaja Katleena Kortesuo kertoo yrityksille miten toimia, kun kohu roihahtaa sosiaalisessa mediassa. Hän tietää, mistä puhuu, sillä on synnyttänyt muutaman kohun itsekin.

Kannattaa kasvattaa paksumpi nahka. Siinä viestintäkonsultti Katleena Kortesuon, 37, ohje tiivistettynä.

Internetissä riehuu pieni mutta aktiivinen pahanpuhujien ryhmä, joka mellastaa nimimerkkien suojassa, miten tahtoo. Julkisuudessa olleita ihmisiä arvostellaan nettikeskusteluissa välillä jopa raivokkaasti.

"On hyvä suojella itseään ja jättää lukematta itseään koskevat keskustelut Vauva-foorumeilta ja muilta vastaavilta", Kortesuo neuvoo.

Suomen kyberlait pahasti muita EU-maita jäljessä

Suomi on kybervalmiuksiltaan EU:n hännänhuippua, selviää EU-maiden kesken tehdystä vertailusta.

Suomen kanssa samalla tasolla on vain kourallinen muita EU-maita, ja niistäkin kaikki ovat entisiä Itä-Euroopan valtioita, Suomen puolustushallinnosta kerrotaan HS:lle.

Vertailua on HS:n tietojen mukaan määrä arvioida ensi torstaina hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa (utva), kun se käsittelee Suomen kyberlainsäädännön valmistelua.

Osana kyberstrategiaa puolustusministeriö viimeistelee paraikaa lakipykäliä, jotka antaisivat viranomaisille nykyisiä tuntuvasti laajemmat valmiudet muun muassa internetliikenteen seurantaan ja sähköiseen tiedusteluun. #Verkkovakoilu

Tervetuloa kierrokselle tee se itse -äänitekniikan kiehtovaan maailmaan! Cat Eyes Studio ei ole mikä tahansa äänitysstudio. Se on täynnä isäntänsä Mika Rintalan keksimiä ja rakentamia laitteita. Elektroniikkavelho on taikonut ilmoille paitsi erilaisia analogisia syntetisaattoreita ja monenlaisia muita sähkövempaimia, myös kummia lyömä- ja kielisoittimia. Tässä studiossa ei ole tietokoneesta jälkeäkään, vaan Rintala luottaa analogitekniikkaan. Lähes kaikki on miehen itsensä rakentamaa mikrofoneja, vahvistimia ja muita äänityslaitteita myöten.

Tuomioistuin määräsi Googlen poistamaan linkit ex-formulapomon orgiakuviin

Mosley on vaatinut Googlea piilottamaan kuvat hakukoneestaan, mutta Google on vastustanut voimakkaasti. Yhtiön mukaan tuomio asettaa vaarallisen ennakkopäätelmän laajemmalle nettisensuurille.

Päätöksen mukaan Googlen on poistettava kaikki kuviin johtavat linkit kahden kuukauden sisällä. Google aikoo todennäköisesti valittaa tuomiosta, kertoo yhtiön asianajaja.

Kyseinen tapaus tuli julkisuuteen vuonna 2008, kun brittilehti News of the World julkaisi kuvia F1-pomon väitetystä natsiteemaisesta orgiasta viiden prostituoidun kanssa.

MTV uudistui

MTV uudistui

Merisää

Radio Suomen toimittaja Päivi Nieminen on lukenut Merisäätä jo 15 vuotta. Itse ohjelma on kuitenkin paljon vanhempi. Sitä on lähetetty vuodesta jo 1926 asti ja aina samaan aikaan: kello 12.45.

Sadattuhannet suomalaiset kuuntelevat päivittäin Merisään, ja ohjelma on kerännyt hyvinkin uskollisia faneja.

Nieminen tunnustautuu itsekin merisääfaniksi. Hänen suosikkirannikkoasemansa on on Strömmingsbådan, sillä se on vaikea lausua.

– On ammatillinen haaste, että saanko ännän sinne väliin, Nieminen nauraa.

Synkän päivän ajatuksia

Helsingin Sanomien toimituksessa koettiin se, mistä on tullut valitettavaa arkipäivää suomalaisessa mediakentässä ja Suomessa ylipäätään. Toimituksessamme, johon kuuluvat Nelosen uutiset ja Metro-lehti, aloitetaan yt-neuvottelut, jotka voivat enimmillään johtaa 70 henkilön irtisanomiseen.

Moni kollega pyyhki silmäkulmiaan. Nelosen uutiset loppuvat nykymuodossaan. Kanavan suunnitelmissa on uusi verkkovetoisempi uutiskonsepti televisioon. Myös toimitusrakenteita aiotaan uusia. Se tarkoittaa, että suunnittelemme päällekkäisten työtehtävien karsimista. Jotkut tehtävät voivat loppua kokonaan.

Moni kysyy nyt, kuinka on mahdollista varmistaa journalistinen laatu, kun väki vähenee. Se on tärkeä kysymys, joka koskettaa murroksen keskellä olevaa kaupallista mediaa kokonaisuudessaan.

Helsingin Sanomien kohdalla kyse on valinnoista. Keskitymme sisällölliseen ytimeen, eli laadukkaan journalismin tekemiseen ja vaalimiseen. Emme luovu lukijoita puhuttelevista syvällisistä artikkeleista, reportaaseista ja analyyseistä. Tähtäämme paremmalla organisoinnilla asiantuntijajournalistien roolin kasvattamiseen.

Näin verkkoon tunkeuduttiin: Vakoilijoiden haaviin tarttui tietoa kulissien takaa

Ulkoministeriön mukaan verkkoon päästiin ehkä liitetiedoston tai linkin avulla.

Muistitikut
Luotettavan yhteistyökumppanin logolla varustettu muistitikku ei takaa turvallisuutta.

Vuosia ulkoministeriötä vakoillut on saanut tietoa päätöksenteon valmistelusta Suomessa, arvioi ulkoministeriön tietohallintojohtaja Ari Uusikartano. Hänen mukaansa kaikkein salaisimpiin tietoihin vakoilijat eivät ole päässeet käsiksi. Vakoilun kohteena on ollut salausluokaltaan vähiten salaisia tietoja neliportaisella asteikolla.

- Perusasiakirjaa, joka ehkä ei vielä valmisteluvaiheessa ole julkista, mutta muuttuu julkiseksi sitten, kun asia on valmis tai ohi, Uusikartano luonnehtii vakoiltuja tietoja.

Suomen ulkoministeriö laajan verkkovakoilun kohteena vuosia

Suomen ulkoministeriössä on paljastunut historiallisen laaja verkkovakoilu, jota on jatkunut mahdollisesti jopa neljä vuotta.

Vakavat tietomurrot paljastuivat viime kevättalvella ja vakoilusta epäillään Venäjän ja Kiinan tiedusteluelimiä. Vakoilun kohteena epäillään olleen Suomen ja EU:n välinen tietoliikenne.

Julkisuudelta asia on pidetty salassa ja asia on ollut erittäin pienen piirin tiedossa.

Ulkoministeriölle ja Suomelle tapaus on erittäin kiusallinen. Tarkkaa tietoa hakkeroinnin laajuudesta ei ole vieläkään, mutta ulkomailta tehdyt verkko-operaatiot ovat olleet erittäin laajoja ja kestäneet vuosikausia.

Täyttä varmuutta ei ole, ovatko asiat vieläkään kunnossa.Tietomurron jäljille päästiin, kun Suomen turvallisuusviranomaiset saivat asiasta ulkomailta tulleen vinkin. Tiettävästi vinkki tuli Viestintävirastossa toimivalle kansalliselle tietoturvaviranomaiselle CERT.FI:lle tai suojelupoliisille. Kiusallista joka tapauksessa on, että suomalaiset itse eivät tietomurtoa havainneet.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) mukaan urkkija ei kuitenkaan saanut käsiinsä arkaluonteista materiaalia. Verkossa, johon tunkeuduttiin, ei sellaista edes ollut. "Kun tämä [vakoilu] havainnoitiin ja tieto saatiin, tällaista tietovuotoa ei ole enää jatkunut." Ehkä he (vakoilijat) siirtyivät salaisempiin tiedostoihin.

Ulkomaisten tiedusteluelinten epäillään vakoilleen ulkoministeriön tietoliikennettä

Ulkoministeriön tietoverkkoihin iski useita ulkopuolisia tunkeutujia. Käytännössä tunkeutujat ottivat ministeriön verkon täysin haltuunsa. Osa heistä toimi verkossa vuosia. Vakoilutapaus, joka on Suomen historian suurimpia, selvisi viranomaisille yli puoli vuotta sitten. Vakoilijat käyttivät – tietoturvaslangilla ilmaisten – APT-verkkohyökkäystä.

HS:n tietojen mukaan urkintaa ei siis tehty Red October -ohjelmalla, jonka arvioitiin liittyvän asiaan. APT-hyökkäyksille on ominaista se, että ne on räätälöity kunkin kohteen mukaan ja ohjelmia suosivat valtiolliset tahot. Ohjelmat ovat piilossa kohteen verkoissa pitkiäkin aikoja ja varastavat sieltä hyökkääjän haluamia tietoja.

Venäjällä on pitkät vakoiluperinteet

Maailmalla on kuukausien ajan kohistu Yhdysvaltain turvallisuusviraston NSA:n harjoittamasta laajamittaisesta urkinnasta. Julkisuuteen tulleet tiedot ovat perustuneet pääasiassa NSA:n alihankkijan entisen työntekijän Edward Snowdenin paljastuksiin. Yhdysvallat ja NSA eivät kuitenkaan hallitse vakoilu- ja urkintamarkkinoita yksin.

Tuoreet uutiset osoittavat, että vastaavaa kykyä löytyy myös Venäjältä. Se ei ole yllätys, sillä perinteet tällä saralla ovat rikkaat. Tsaareilla oli salainen poliisi Ohrana, Neuvostoliitolla turvallisuuspalvelu KGB ja sen edeltäjät. Nyky-Venäjällä on turvallisuuspalvelu FSB. "Jos pitäisi määritellä viisi kyberkyvykkäintä maata, niin Venäjä on yksi niistä. Venäjällä on tällä alalla vahvaa osaamista", sanoo tietoturvayhtiö Stonesoftin kyberturvallisuusjohtaja Jarno Limnéll.

Jyrki Katainen ”Halusimme, että he eivät tiedä, että me tiedämme” US

Kuinka rikas olet verrattuna naapureihisi? Kokeile itse laskurilla

Suomalaisten tulot jakaantuvat yhden postinumeroalueen sisällä usein erittäin epätasaisesti, selviää Yle Uutisten tulotietolaskurista. Alueet, joissa suurituloiset ovat enemmistö, sijaitsevat kaikki etelässä. Pienituloisimmat ihmiset ovat keskittyneet opiskelija-alueille, ja tasaisinta tulojen jakaantuminen on Pohjois-Pohjanmaalla. Laskurin avulla voit verrata omia tulojasi muiden samalla postinumeroalueella asuvien tuloihin.

Moni ajaa perä pimeänä

Syksyn hämärtyessä talveksi autoilijat ovat törmänneet yleistyvään ongelmaan: osa autoista liikkuu tiellä ilman perävaloja.

Kaikki autoilijat eivät osaa käyttää erilaisten automallien valokytkimiä. Poliisi on huolissaan tilanteesta ja toivoo autoilijoilta lisää valppautta.

"Kuljettajan pitää itse varmistaa, että ajovalot ovat aina tarvittaessa päällä", kertoo ylikonstaapeli Teemu Äikäs liikkuvasta poliisista.

"Nyt on nähty, että hernerokkasumussakaan kaikkien uudempien autojen hämärätunnistin ei välttämättä sytytä ajovaloja päälle."

Uudenmallisissa autoissa ajovalot eivät enää mene automaattisesti päälle, kun auton käynnistää. Päälle menevät vain huomiovalot, jotka vuonna 2011 voimaan tulleen EU-direktiivin mukaan riittävät päiväaikaan.

Näin tavallisesta naisesta luotiin seksipommi mainokseen photoshoppaamalla

Katsotko kadehtien mainoskuvien naisia, jotka vaikuttavat täydellisiltä?
Heillä ei ole ylimääräistä vatsassa, reisissä tai takapuolessa. Heillä ei ole finnejä. Heidän hiuksensa kiiltävät ja lainehtivat kauniisti. He vaikuttavat juuri niiltä ihmisiltä, joita on siunattu parhaimmilla mahdollisilla geeneillä.

Venäläistoimittaja ihmettelee Suomea – ”Hämmästyttää koko maailman”

Venäläinen teknologiaan erikoistunut verkkolehti Slon on listannut jutussaan seitsemän suomalaista, vähemmän tunnettua startup-yritystä.

Jutussa todetaan, että aiemmin Suomi tunnettiin lähinnä Nokiasta. Viime vuosina taas ulkomailla on jutun mukaan välillä näyttänyt siltä kuin ”koko Suomi olisi heittäytynyt koodaamaan pelejä”. Suomi on tunnettu etenkin peliyhtiöistä, kuten Roviosta ja Supercellistä.

Slonin mukaan Suomessa on kuitenkin useita muidenkin alojen kuin pelialan startupeja.

70-luvulla tupo-korotus oli yli 10 prosenttia, nyt 20 euroa

Allekirjoitettu kokonaisvaltainen työmarkkinaratkaisu eli tupo nostaa palkkoja kaksi kertaa. Ensimmäisenä sopimusvuotena korotus on 20 euroa ja toisella kerralla 0,4 prosenttia kuukaudessa. Tämä tarkoittaa, että 2 000 euroa tienaavan työntekijän peruspalkka on kahden vuoden kuluttua 2028 euroa.

Palkat nousevat vähän, jotta työpaikkoja tulisi lisää. Katsotaan kahden vuoden jälkeen kuinka paljon työpaikat lisääntyivät. Jos nykytahti jatkuu, toivoa on hyvin vähän.

Yksittäisen kansalaisen ostovoima heikkenee ratkaisun myötä hieman hintojen nousun sekä verojen ja maksujen korotusten takia.

Nokian Lumiat pettivät taas

Osa Lumia-puhelimista on taas siirtynyt talviaikaan vääränä päivänä.
Twitterissä useat käyttäjät kertovat puhelimen siirtyneen talviaikaan etuajassa.

Vastaavia ongelmia ilmeni jo viime syksynä, minkä jälkeen Nokia on korjannut asiaa ohjelmistopäivityksillä.

Nokia kehottaa blogissaan tarkistamaan, että puhelimeen on asennettu tuorein ohjelmistopäivitys.

Talviaikaan siirrytään Suomessa sunnuntaina kello 4.

Lihasmassa voi alkaa huveta jo kolmekymppisenä – näin estät sen

Satsaatko lenkkeilyyn ja jätät voimatreenin väliin? Ei kannattaisi. Voimaharjoittelu pienentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen ja polttaa kaloreita levossakin.

Aloitetaan testillä. Pääsetkö sujuvasti kyykkyyn ja ylös niin, etteivät kantapäät irtoa lattiasta ja polvet osu yhteen?

Jos pääset, onneksi olkoon: sinulla on ainakin kohtalaisen hyvä lihaskunto. Jos et, sinulla on entistä suurempi syy lukea tämä juttu.

Asiantuntija rauhoittelee: Digijälkiä turha pelätä - "Harvalla meistä on todellista salattavaa"

Omaa nettihistoriaa voi nykyään pyrkiä siistimään maksullisten palvelujen avulla. Tietotekniikan asiantuntijat kehottavat kuitenkin avoimuuteen ja terveen järjen käyttöön.

Yhdysvalloissa on jo tarjolla palveluja, jotka tarjoavat apua nettimaineenhallintaan. Palvelut lupaavat muun muassa poistaa epämiellyttäviä hakukonetuloksia ja kertoa, kuka on etsinyt tietoa nimelläsi.

Kuusela lyttää netin siivouspalvelut.

Kun Apple esitteli iPhonen,
peukku Nokia keskittyi latauspistokkeen pienentämiseen

Nokia ei uskonut, että tietokonevalmistaja Apple osaisi rakentaa puhelinta. Näin väittää sveitsiläisen tulevaisuustutkimusyhtiö Future Mattersin perustaja Lars Thomsen, joka sanoo tuntevansa hyvin Nokian johtoa ja olleensa mukana todistamassa yhtiön virheitä syksyllä 2007.

- Nokiassa ajateltiin, että odotellaan ensin. Yhtiön sisällä juoruttiin, että iPhonet menevät helposti rikki, akutkaan eivät kestä, eivätkä ihmiset halua sellaista puhelinta.

Apple otti kuitenkin haltuunsa älypuhelinmarkkinat kolmessa kvartaalissa. Ensimmäisen kvartaalin Nokia vain odotti. Nokia uskoi, että iPhonen ostaisivat vain edelläkävijät. Kun kahden seuraavan kvartaalin aikana iPhonen myynti edelleen lisääntyi, ei Nokiassa tiedetty mistä menestys johtuu.

Blogeilla tehdään rahaa vaikka sääntely ontuu yhä

Yhä useampi bloggari saa tuloja blogistaan. Vaikka vain harva vielä elää bloginsa tuottamilla tuloilla, monet kuitenkin miettivät miten hyötyä blogistaan myös taloudellisesti. Blogimarkkinointiin kaivataan vielä yhteisiä pelisääntöjä.

Viestintätoimisto Manifeston syyskuussa julkaiseman blogibarometrin mukaan yli 70 prosenttia bloggareista saa tienestejä tai muita rahanarvoisia etuja blogistaan. Palkkaa saa noin puolet bloggareista ja sen maksaa blogiverkosto, mediatalo tai yritys, jonka sivuilla blogia julkaistaan.

Hans Välimäen Midhill-ravintola joutui taannoin myrskyn silmään sosiaalisessa mediassa

Asiakas kummasteli, miksi vesilasista veloitetaan 1,5 euroa. Ravintola vastasi palautteeseen siihen tyyliin, että kotona on ilmaista, ravintolassa ei. Midhillin Facebook-seinä täyttyi nopeasti vihaisista viesteistä, ja ravintola poisti keskustelun sivuiltaan, mikä vain lisäsi ärtymystä.

Pettynyt asiakas voi olla yritykselle tuhoisa

Välimäki pahoitteli myöhemmin tapahtunutta "hattu kourassa", ja ravintola lupasi ottaa opikseen. Midhill lanseerasi myös päivän ajaksi "Watergate-burgerin", jonka hintaan sisältyi vesikannu. Välimäki pitää tapausta hyvänä oppituntina, mutta on hieman huvittunut.

Hans Välimäen huippuravintola sulkee ovensa.

Suomalaisten käytöstavat ihmetyttävät

Paluu Suomeen pitkän ulkomaanjakson jälkeen voi tuntua karulta. Heurekassa aloitti tämän kuun alussa uusi johtaja, Anneli Pauli. Hän on joutunut hämmästelemään mykkiä mörököllejä:
- Suomalaiset tuntuvat uskomattoman töykeiltä: täällä ei välttämättä tervehditä edes saman talon asukkaita, usein kuulee kamalaa kielenkäyttöä ja viinakulttuuri on sitä, että suhtaudutaan sallivasti humalahakuiseen juomiseen. Liikennekulttuurikin on sellaista, että jalankulkija ei voi olla ollenkaan varma, aikooko auto pysähtyä suojatien eteen.

- Suomen brändityöryhmä on miettinyt monenlaisia yleviä asioita, mutta nyt tuntuu siltä, että käytöstavoista voisi aloittaa. Emme pärjää maailmalla, jos vaikutamme mykiltä mörökölleiltä.

Vihreät valitsivat ministeriksi Pekka Haaviston

Vihreät ovat valinneet Pekka Haaviston hallituksen uudeksi ministeriksi. Hän saa hallituksen kehitysyhteistyöministerin salkun ja vastuulleen valtion omistajaohjausasiat.

Vihreiden puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä valitsivat uuden ministerin myöhään iltaan venyneessä kokouksessa keskiviikkona. Valintakokous kesti yli neljä tuntia.

”Vihreiden linja hallituksessa kestävän kehityksen ja ympäristö puolesta jatkuu. Pekan kyky kohdata ihmisiä tukee häntä myös vaativassa omistajaohjausministerin työssä”, vihreiden puheenjohtajaVille Niinistö kehui Haavistoa.

Viime viikolla vihreiden kehitysyhteistyö- ja omistajaohjausministeri Heidi Hautala erosi ministerinpaikaltaan Arctia Shipping -jupakan takia.

Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa aikovansa jatkaa kehitysministerinä Hautalan linjalla.

Hautala-gate: suunniteltu erojahti

Kirjoittaa blogissaan Helsingin vihreiden Else turunen. #HautalaGate

Kapina kytee Nokian pienomistajissa: Kuuluuko Stephen Elopille 18 milj. €?

Osakesäästäjien keskusliitto lähestyy Nokian osakkeenomistajia näyttävällä koko sivun ilmoituksella Iltalehdessä tänään.

Liiton toimitusjohtajan Antti Lahtisen mukaan tarkoitus on herättää keskustelua Nokian ylimääräisen yhtiökokouksen alla. Yhtiökokous päättää matkapuhelinliiketoiminnan myymisestä Microsoftille 19. marraskuuta.

-Matkapuhelinten myynti on asia, joka puhuttaa Nokian omistajia ja herättää voimakkaita tunteita. Meiltäkin on vaadittu voimakkaita toimia ja niitä on mietitty, mutta olemme päätyneet siihen, että kauppa näyttäisi olevan Nokian omistajien edun mukainen, Lahtinen kertoo Uudelle Suomelle.

Hän sanoo, että osakesäästäjät ei aio äänestyttää matkapuhelinten myyntiä yhtiökokouksessa, vaikka sellaista on pohdittu. Sen sijaan Nokian johdolta halutaan lisää tietoa.

"Moraaliton liikeidea kehitellä ihmisille kallis addiktio" – Supercellin rahantekotapa puhuttaa

Supercellin käyttämä pelimaailman uusi rahanhankintatapa eli pelinsisäiset ostokset jakaa kovasti mielipiteitä IS:n keskusteluissa.
Uutinen mobiilipeliyhtiö Supercellin myymistä Japaniin otettiin ilolla vastaan – etenkin kun kävi ilmi, että yhtiö jatkaa toistaiseksi toimintaansa ja verojen maksamista Suomessa.

Yhtiön ansaintalogiikka eli tapa tehdä rahaa peleillään sen sijaan jakaa mielipiteitä. Supercellin menestystuotteet Clash of Clans ja Hay Day ovat free to play -pelejä, joita pääsee pelaamaan ilmaiseksi. Peleissä pärjääminen sen sijaan maksaa oikeaa rahaa.

Ansaintalogiikka herätti vilkasta keskustelua IS:n lukijoiden keskuudessa.

– Henkilökohtaisesti tuo business plan melkeinpä kuvottaa, mutta saadaanhan sillä sentään kasa uusia miljonäärejä tähän maahan. Jotain hyvää kai siinäkin on. Typerien mukuloiden houkuttelu on silti jokseenkin mautonta, arvio nimimerkki Huijaritjahuijatut.

Jyrki Katainen: ”Ihmettelen, kuka sitä salkkua haluaa koskaan ottaa”

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr.) erosta halutaan Suomeen ennakkotapaus.

Katainen kertoo Uudelle Suomelle pyytäneensä oikeuskanslerilta arviota siitä, mitkä ovat ministerin oikeudet ja velvollisuudet oikeusprosesseihin puuttumisessa.

Pääministeri Jyrki Katainen, mikä roolinne Heidin Hautalan erossa oli?

– Hän teki itsenäisesti ratkaisun. Hän harkitsi asiaa kasatessaan aineistoa siitä, missä järjestyksessä mitäkin on tapahtunut. Olin hänen kanssaan yhteyksissä puolenkymmentä kertaa ja teimme tilannepäivityksen. Kävimme läpi, mitä on tapahtunut, mikä on mennyt oikein ja mistä voi tulla vääriä käsityksiä tai motiiviepäilyjä. Keskusteluja käytiin, mutta hän teki itse johtopäätöksen.

Onko perimmäinen syy eroon itse toiminta vai se, miltä se näyttää?

– Omistajaohjauksen oikeus puuttua harkintaan (rikosilmoitusen tekemisestä) on ihan perusteltu. Yksityiset yritykset harkitsevat tuon tuosta, millaisiin prosesseihin lähtevät mukaan, ja näin pitää olla valtionyhtiössäkin.

Poikkeuksellinen hyökkäys Heidi Hautalaa kohtaan

Iltalehden keskiviikkoaamun uutisesta käynnistyi poikkeuksellisen raju poliittinen hyökkäys ministeri Heidi Hautalaa (vihr) kohtaan. Ensimmäisenä asialle ehti Sdp:n kansanedustaja Jukka Kärnä, joka kello 9.42 vaati tiedotteessaan Hautalan eroa. Sen jälkeen kansanedustajilta tuli vyörynä vaatimuksia Hautalan eroamiseksi.

Poikkeukselliseksi hyökkäyksen teki se, että poliitikot eivät jääneet odottelemaan Hautalan selityksiä. Kärnä pisti tiedotteeseensa vielä varauksen "mikäli Iltalehden tiedot pitävät paikkaansa". Myöhemmissä tiedotteissa "mikäli"-sanaa käytettiin säästeliäämmin.

Mediamylläkän keskellä itsekin monessa kohussa keitetty Sampsa Kataja (kok) yritti käyttää järjen ääntä. Katajan mukaan poliittinen kulttuuri on mennyt "överiksi", kun yksittäisten lehtitietojen perusteella lynkataan ihminen toverituomioistuimessa. #HautalaGate

Miksi toimittajat eivät kysy ekomies Jorma Ollilalta Shellin toiminnasta?

Odotan Helsingin yliopiston päärakennuksen kolmannen kerroksen käytävässä yliopiston hallituksen kokouksen päättymistä. Kokoushuoneessa istuu öljy-yhtiö Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila.

Haluan keskustella Ollilan kanssa. Odoteltuani tovin kuvaajamme kanssa paikalle saapuu yliopiston vahtimestari. Hän kysyy, millä asialla liikumme. Kerron tekeväni kohta haastattelun.

”Onko sulla lupa?” vahtimestari kysyy. Kerron olevani julkisessa tilassa. Ei ole hänen asiansa, olenko pyytänyt lupaa vai en. Vahtimestari ei luovuta vaan haluaa meidät pois käytävältä. Kieltäydyn. Vahtimestari ilmoittaa soittavansa turvallisuuspäällikölle.

Vuonna 1999 Yliopisto-lehti kirjoitti jutun silloisesta Nokian toimitusjohtajasta Jorma Ollilasta. Hän oli nostanut Nokian menestyväksi matkapuhelinyhtiöksi. Juttuun päätyi lause, jossa Ollilan hartioita kuvailtiin sanoin ”läheltä katsottuna varsin kapoiset”.

Yliopisto-lehti ei suostunut poistamaan lausetta Nokian vaatimuksesta huolimatta. Seurauksena yliopiston rehtori Kari Raivio kutsui Yliopisto-lehden päätoimittajan Pekka Matilaisen puhutteluun ja antoi hänelle kirjallisen varoituksen yliopiston yhteiskuntasuhteiden vaarantamisesta. Matkapuhelinjätin toimitusjohtaja piiloutui yliopiston taakse täysin naurettavassa asiassa. Tilanne on vielä lähes viisitoista vuotta myöhemmin varsin nolo sekä yliopiston että Nokian kannalta.

Palataan tähän päivään. Yliopiston vahtimestarin soittama turvallisuuspäällikkö pyyhältää ohitseni mitään sanomatta ja menee kokoushuoneeseen. Kun kokous päättyy, turvallisuuspäällikkö saattaa Ollilan ulos mustaan autoon ja hyppää itse etupenkille.

Lähtiessäni pois yliopistolta vahtimestari huikkaa: ”Tervetuloa toistekin meidän julkiseen tilaan.”

Miljoona työikäistä hallitsee tietokoneet heikosti

Vanhemmilla ikäluokilla on suuria vaikeuksia tietokoneen käytössä. He osaavat käyttää vain muutamia ohjelmia ja säikähtävät eteen tulevia ongelmia.

Suomen työikäisestä väestöstä liki kolmannes eli noin miljoona ihmistä osaa varsin heikosti ratkaista ongelmia tietotekniikkaa hyödyntäen.

Tämä kävi ilmi tiistaina julkaistusta laajasta aikuisten osaamisen kansainvälisestä vertailusta, jossa suomalaiset sijoittuivat kaikesta huolimatta terävimpään kärkeen.

Arjessa ja töissä tarvittavaa osaamista mitattiin kolmella osa-alueella: lukutaidossa, numerotaidossa ja tietotekniikkaa soveltavassa ongelmanratkaisutaidossa.

Lentäjä sai sairauskohtauksen - matkustaja onnistui laskeutumaan

Lähes täysin kokematon matkustaja joutui pienkoneen ohjaimiin, kun lentäjä sairastui Britannian ilmatilassa tiistai-iltana, kertoo Sky News. Kone nousi ilmaan Sandtoftin kentältä. Kesken lennon ohjaaja ilmoitti lennonjohdolle olevansa kykenemätön lentämään konetta. Matkustaja teki hätälaskun Humbersiden lentokentälle pohjoiseen Lincolnshireen. Miestä auttoi kaksi lennonopettajaa, jotka olivat radioyhteydessä koneeseen.

Kaksosten liikennekuolema on mysteeri

Raahessa parin tunnin välein auton alle jääneiden kaksosveljien tapaus voidaan Helsingin yliopiston kansanterveystieteen professorin Jaakko Kaprion mukaan sijoittaa niiden historiallisten sattumusten luokkaan, joita ei voida järjellä selittää.
"Tapaus on järkyttävä ja kertoo siitä, että inhimillisessä elämässä kaikki on mahdollista", kansanterveystieteen laitoksen kaksostutkimuksesta vastaava Kaprio kuvailee.

71-vuotiaat kaksoset jäivät auton alle Raahen seudulla tiistaina parin tunnin välein. Molemmat kuolivat heti.

"Tapauksella ei ole kaksostutkimuksen kannalta merkitystä, sillä tällainen yksittäinen tapaus on puhdasta sattumaa. Jos tapahtuman todennäköisyys laskettaisiin, se olisi hyvin pieni mutta kuitenkin olemassa. Mutta kyllä tästä aamulla kahvipöydässä keskusteltiin paljon", Kaprio sanoo.