DPK.fi

Greenpeace-aktivistit ja Pussy Riot -yhtyeen jäsenet armahdetaan

Venäjän perustuslain päivänä armahdettavien vankien joukossa ovat Greenpeace-aktivistit ja Pussy Riot -yhtyeen jäsenet.

Näin kertoo armahduksen ehtoja työstäneen työryhmän johtaja Vladimir Osetskin MTV:n uutisille. Osetskin kertoo, että Pussy Riot -yhtyeen jäsenet vapautunevat vankilasta vuodenvaihteessa. Presidentti Vladimir Putin on jättänyt parlamentin käsittelyyn armahduslain. Varsinaisessa lakiesityksessä ei mainita armahdettavien nimiä, vaan pelkästään tuomittujen rikosten kategoriat.

Sini Saarela kakkoseksi Guardianin vuoden henkilö -äänestyksessä

VUODEN HENKILÖ Greenpeace-aktivisti hävisi brittilehden äänestyksessä tietovuotaja Edward Snowdenille. Venäjällä tuomiotaan odottava Greenpeace-aktivisti Sini Saarela on tullut toiseksi brittilehti Guardianin vuoden henkilö -äänestyksessä. Voiton vei Yhdysvalloista Venäjälle paennut tietovuotaja Edward Snowden 1 445 äänellä.

Kuljetusyrittäjä Eero Hakalaa suututtaa
Hän ei saa yrityksessään tehdä niin pitkää työpäivää kuin haluaisi

EU-lainsäädännön järkevyydestä käydään unionissa laajaa keskustelua. Suomi korostaa, ettei se halua "listallaan" karsia EU:n toimivaltaa kuten esimerkiksi Britannia.

Kuljetusyrittäjä Eero Hakalaa suututtaa: hän ei saa omassa pientavara- ja maansiirtokuljetuksia tekevässä yrityksessään tehdä niin pitkää työpäivää kuin huvittaa. Syy on, että kesällä voimaan tullut EU-lähtöinen työaikalaki sen kieltää. Yrittäjäkuljettajien enimmäistyöaika on viikossa tietyin rajoituksin 48 tuntia, ja mukaan luetaan ajon lisäksi kuorman purut ja auton pesut.

"Yrittäjä on yrittäjä, ja kyllä se yrittäjän vapaus pitäisi olla. Tämä on ainoa ammattikunta ja yrittäjäkunta, joille laitetaan tällaisia rajoja", kahta kuljetusalan perheyritystä pyörittävä Hakala huokaa. Monessa kuljetusalan yrityksessä sama EU-säädös suututtaa, eikä virallinen Suomikaan katso lakia hyvällä: hallitus on poiminut yrittäjäkuljettajien asian yhdeksi esimerkiksi hankkeessa, jossa se kokoaa yhteen ongelmallisia EU-säädöksiä

Kim Dotcom kiistää Yhdysvaltain syytökset ja sanoo olevansa viaton

Suomalais-saksalainen nettimiljonääri Kim Dotcom asuu Uudessa-Seelannissa valtavassa kartanossa. Hän taistelee oikeudessa piratismisyytöksiä vastaan. "En ole pahis, olen hyvis", hän sanoo.

Se, joka asuu täällä, on suuruudenhullu. Asia käy selväksi jo kartanon portilla. Kyltissä lukee: Dotcom mansion, siis Dotcomin kartano. Ruohokumpuun on poltettu norsun kokoisin kirjaimin: MEGA. Turvamies soittaa puhelimellaan. Portti aukeaa. Ajamme kiemuraista tietä Uuden-Seelannin suurimman kartanon pihaan. Sen katolla liehuu riekaleinen Suomen lippu. Toinen turvamies viittoo parkkipaikan. Onkohan kartanon isäntä hereillä? Tämä on olennainen kysymys, sillä alun pitäen meidän piti tavata internet-yrittäjä Kim Dotcom edellisenä päivänä.

"Uusi-Seelanti on maailman paras paikka olla jumissa – Suomen jälkeen."

Kim Dotcomin elämä on ollut merkillinen, mutta onneksi on yksi asia, jonka tekijänoikeuksista ei synny kiistaa: hänen lapsuudenmuistonsa Suomesta. Kimillä on Suomessa sukulaisia, myös isosisko ja isoveli äidin aiemmasta liitosta. Suku on laaja, sillä äidillä on Kimin mukaan kuusi sisarusta.

Kim sanoo rakastaneensa Nokian puhelimia. Hän on järkyttynyt romahduksesta: "Minulle suomalaisena se oli suuri menetys. En ymmärrä, miten he onnistuivat tappamaan yhtiön. Sillä oli niin vahva asema." Kim muistaa hurranneensa Matti Nykäselle ja myöhemmin suomalaisille formulasankareille. "Aina kun menen Suomeen, yritän tavata Kimi Räikköstä ja Mika Häkkistä. Varsinkin Kimiä."

Poliisin hyökkäys Kimin kartanolle.

Tuntemattoman sotilaan perintö: ”Moni suomalaisjohtaja luulee olevansa Koskela”

On mielenkiintoista, että Koskelaa pidetään Suomessa hyvän johtamisen esikuvana ja Lammiota huonon johtamisen irvikuvana, elokuvatuottaja ja -käsikirjoittaja, Aalto-yliopiston elokuva- ja tv-tuotannon professori Aleksi Bardy sanoo.

Koskela on Tuntemattoman sotilaan vaatimaton ja hiljainen vänrikki, jota koko joukko-osasto arvostaa. Luutnantti Lammio on Koskelan vastakohta – pomottava pikkunilkki, jolle nauretaan niin selän takana kuin päin naamaa.

Mikäli elokuvasta haluaa saada jotakin uutta irti, Bardyn mielestä kiinnostavaa seurattavaa on juuri Lammion, Rokan ja Koskelan välinen kolmiodraama. Bardyn mukaan kaikkia kolmea hahmoa katsoessa olisi syytä kyseenalaistaa tulkinta, jota elokuva tarjoaa.

Ehkä on ollut kansallisesti tärkeää antaa kuva, että uhri ei ollut turhaan annettu. Että me tavalliset kansalaiset teimme sen huolimatta herrojen keekoilusta, vaikka se ei valitettavasti ole kovin realistinen ajatus. Tavallinen kansa ei sotaa koskevia päätöksiä tehnyt, eikä olisi voinutkaan tehdä. Onnistumiset ja epäonnistumiset ovat sodan johdon ansiota, Bardy sanoo.

Jos ajatellaan sotaa projektina, joka on hoidettava, niin Lammio on vastuunkantaja ja Koskela jossain määrin vastuunpakoilija, Bardy sanoo.

Koskela osallistuu kiljunjuontiin joukko-osastonsa kanssa ja antaa luvan olla ”kuin Ellun kanat”.

Ihmekös, että osaston ja katsojan sympatiat kääntyvät Koskelan puolelle.

Suomalaisilla työpaikoilla on hyvin paljon keskijohtoa, joka luulee olevansa vähän niin kuin Koskela. Täällä mä istun miesten kanssa ja jutustelen. Syyn vieritän ylemmälle johdolle, Bardy naurahtaa.

Bardy uskoo Koskelan ”flegmaattisuuden” johtuvan siitä, että oma henki ei ole hänelle tarpeeksi kallis. Maattomalta ja perheettömältä Koskelalta puuttuu tulevaisuudenusko.

Elokuva on kuin muistojen kultaama sotienjälkeinen 1950-luvun yhtenäiskulttuuri. Se pyrkii yhdistämään koko kansakunnan yhteen joukko-osastoon. Sehän on sellainen koko kansan karnevaali. Siinä on jokaiselle jotakin, kaikki heimot ja murrealueet ovat mukana, Bardy kuvaa.

Suurpankit saavat nyt maksaa kalliisti

Pankkijäteille on lankeamassa vähintään kymmenien miljardien eurojen lasku huijauksista ja vedätyksistä. Uusin epäily koskee valuuttakursseja. Voitot ovat yksityisiä ja tappiot sosialisoidaan, kuuluu pankkialan kulunut hokema.

Finanssikriisin jälkeen letkautus ei pidä välttämättä enää paikkansa. Pankkivalvojat ja hallitukset näyttävät päättäneen, että tällä kertaa finanssikriisin ja osin koko läntisen maailman laman aiheuttaneet pankit saavat maksaa osan laskusta. Euroopan ja Yhdysvaltain pankkijätit ovat olleet toistuvasti otsikoissa niille määrätyistä vahingonkorvauksista tai rangaistuksista. Perusteita on useita. Yhdysvalloissa pankit ovat joutuneet tilille huonolaatuisiin asuntolainoihin perustuvien arvopapereiden markkinoinnista finanssikriisin aattona. Euroopassa sakkoja tuli keskiviikkona libor- ja euribor-markkinakorkojen vedättämisestä.

"Komissio taistelee rahoitusalan kartelleja vastaan"

EU määräsi jättisakot korkoja käpälöineille pankeille

EU-komissio on määrännyt jättimäiset 1,71 miljardin euron sakot viidelle pankille ja yhdelle arvopaperivälittäjälle korkojen vääristelystä. Suurimmat, yhteensä 725 miljoonan euron sakot joutuu maksamaan saksalainen Deutsche Bank. "Tämän päivän päätös lähettää selvän viestin, että komissio taistelee määrätietoisesti rahoitusalan kartelleja vastaan ja rankaisee niitä," EU:n kilpailukomissaari Joaquín Almunia sanoi Brysselissä. Sakot liittyvät korkojen huijausskandaaliin, joka nousi julkisuuteen pari vuotta sitten. Tuolloin kävi ilmi, että libor- ja euribor-korkoja määritelleet pankit olivat syyllistyneet manipulointiin ja sopineet korkotasoista keskenään.

Aarnio-kohun uusin käänne: Jengipomo pakeni ulkomaille

Jari Aarnioon yhdistetty jengipomo pelkää entisiä jengiläisiään henkensä edestä ja on paennut ulkomaille. Iltalehden tietojen mukaan United Brotherhoodin jäsenet ovat vaatineet täyttä selvitystä jengipomolta, ja käyneet häneen fyysisestikin kiinni ja vieneet mieheltä liivin. United Brotherhoodin kerhotiloissa on tapahtunut muun muassa kaksi paloittelumurhaa ja joukkoraiskaus. #Huumepoliisigate

Huumepoliisin päälliköllä satojatuhansia hämärää rahaa

Tutkinnanjohtajan mukaan huumepoliisin päällikkö on käyttänyt varoja, joiden alkuperä on hämärä

Jari Aarnio on käyttänyt talohankkeeseensa yli 200 000 euroa rahaa, jonka alkuperää eivät selitä palkkatulot, pankkilainat tai perinnöt. Rahojen alkuperää tutkitaan. Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion henkilökohtaisessa rahankäytössä on satojentuhansien eurojen epäselvyydet.

Tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto kertoo, että Aarnio on käyttänyt viime vuosina yli 200 000 euroa rahaa, jonka alkuperästä ei ole selvyyttä. "Rahojen alkuperää selvitetään ja kaikki vaihtoehdot tutkitaan, mutta seurantalaiteyhtiö Trevoc on tutkinnan kohteena." Haaviston mukaan epämääräinen rahankäyttö liittyy Aarnion talohankkeeseen.

Aarniot ovat rakentaneet Porvooseen omakotitaloa, joka on merkitty perheen pojan nimiin. Pojalla ei ole ollut verotettavia tuloja. #Huumepoliisigate

Eläkeikä noussee kahdella vuodella

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) arveli Ylen A-Studion haastattelussa maanantaina, että eläkeikä tulee nousemaan kahdella vuodella. - Se tulee mitä suuremmalla todennäköisyydellä nousemaan vuoden 2017 alussa ja ensi syksynä päätös tulee työmarkkinajärjestöiltä.

SAK:n Lyly ennustaa todella vaikeita eläkeneuvotteluja

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly povaa eläkeneuvotteluista "todella vaikeita".

SAK:n hallitus tarkentaa lähiviikkoina keskusjärjestön omat, vuosia valmistellut tavoitteensa eläkeneuvotteluihin, jotka keskusjärjestöjen sovittua aikatauluista loppuvuoden aikana lähtevät aktiivisesti liikkeelle alkuvuodesta.

Paavo M. Petäjä raivostui Kyrön anomuksesta

Suomen hiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö anoo elinikäisen toimitsijakieltonsa purkamista.

Kyrö sai toimitsijakiellon Lahden vuoden 2001 MM-kisojen dopingskandaalin jälkeen. Kyrön toimitsijakiellon allekirjoitti Suomen Hiihtoliiton silloinen puheenjohtaja Paavo M. Petäjä. Tuota kieltoa on nyt kestänyt yli 12 vuotta. Petäjä kuuli Kyrön anomusaikeista Iltalehdeltä. - Ei missään tapauksessa. Jos minulla on vielä vaikutusvaltaa Kansainvälisessä hiihtoliitossa, niin en voi suostua, Petäjä kommentoi.

Professori: Kyrön rangaistus huomattavan ankara

Urheiluoikeuden professori Olli Norros luonnehtii Kari-Pekka Kyrön elinikäistä toimitsijakieltoa ja sen purkamista mielenkiintoiseksi tapaukseksi. Kyrö kertoi sunnuntaina Ylen haastattelussa hakevansa ensi vuonna toimitsijakieltonsa purkamista. Norroksen mukaan toimitsijakiellon purkamiselle ei ole esteitä.

Kyrön paluu on ensi vaiheessa Kansainvälisen hiihtoliiton päättäjien käsissä, sillä elinikäisen rangaistuksen purkua ei ole huomioitu säännöissä. Ilmeisesti myöskään ennakkotapausta ei ole olemassa. "Voimassa olevassa dopingsäännöstössä ei ole purkupykälää eli sinänsä mitään armahduksenhakumahdollisuutta ei ole olemassa. Toisaalta päätös on yhdistyksen tekemä, ja yhdistys voi kumota sen halutessaan", Norros sanoo.

Jos Kansainvälinen hiihtoliitto ei pura toimitsijakieltoa, Kyrö voi hakea purkua oikeusteitse. Norroksen mukaan Kyröllä olisi mahdollisuudet menestyä.

Kansa päästäisi Kyrön takaisin töihin - "Murhastakin saa vähemmän linnaa"

"Tässä on kyse myös yksilön oikeudesta harjoittaa ammattiaan. Kyrön saama elinikäinen rangaistus on huomattavan ankara. Esimerkiksi elinkeinoharjoittajalle langetettu toimintakielto ei ole lähellekään näin pitkä", Norros toteaa.

Hiihtoliitto samaan pöytään FIS:n edustajan kanssa

Suomen Hiihtoliitto aikoo keskustella Kari-Pekka Kyrön elinikäisen toimintakiellon purkamisesta tiistaina 3.12-13. Asiasta Yle Urheilulle kertoo ulkomaanmatkalta tavoitettu liiton puheenjohtaja Jukka-Pekka Vuori. Haluan keskustella asiasta asiantuntijoiden kanssa saman pöydän ääressä, ja tämä pyritään järjestämään huomenna, kun kotiudun takaisin kotimaahan, kertoo Vuori.

Sampsa Katajan outo herääminen

"Poliittiset päättäjät osoittavat kiinnostusta työeläkevaroja kohtaan, silloin kun pitää löytää varallisuutta joillekin vaikeille hankkeille"

Ylen Aamu-tv:ssä vierailleen kansanedustaja ja Kevan hallituksen entisen puheenjohtaja Sampsa Katajan (kok) mielestä eläkerahoituksen eläkejärjestelmän hallintoa kuuluisi keventää huomattavasti.

Kataja kertoi Ylen haastattelussa, että eläkeyhtiöiden päällekkäisen hallinnon kustannukset vastaavat yhden ikäluokan eläkemenoja.

Kataja on esittänyt, että yksi julkinen yhtiö riittäisi hoitamaan nykyisen eläketurvan täytäntöönpanon. Hänen mukaansa julkinen eläkelaitos Keva on osoittanut, että julkinen toimija pystyy tuottamaan palvelut nopeammin, halvemmalla ja oikeusvarmemmin kuin näennäisesti kilpailevat eläkeyhtiöt.

Ylen Ykkösaamussa vieraillut STTK:n väistyvällä puheenjohtaja Mikko Mäenpäällä oli paljon realistisempi kuva kuinka eläkevarallisuuden hoidossa voisi käydä jos se olisi vain Kevan hoidossa. Kuuntele Mikko Mäenpään kommentti.

Pieni porukka hallitsee 150 miljardin eläkevarallisuutta, kolme kertaa Suomen budjettia. Sen käytöstä päättäminen antaa porukalle vaikutus- ja painostusvaltaa, ay-johtajille jopa maan hallitusta vastaan, eläkeläisten omistamilla varoilla.

Vakavin ristiriita oikean ja väärän välillä seuraa kun eläkevaroja käytetään muuhun kuin eläkkeisiin. Näin on tehty ja tehdään jatkuvasti.

Noin 35 miljardia on käytetty etujärjestöjen keksimään työttömyyseläkevakuutukseen, vaikka kyseessä ei ole osittainkaan eläkevakuutus. Rahamäärä ylittää kahden vuoden eläkemenot vaikka samana aikana ei perittäisi vakuutusmaksuja lainkaan.

Jos Sampsa Kataja olisi Kevan hallituksen puheenjohtajana huolehtinut siitä, että Kevan hallintokulttuuri on kunnossa, hän saattaisi nyt miettiä aivan muita asioita kuin eläkevakuuttajien yhdistämistä. Kun on käynyt ilmi, että hän laiminlöi hallituksen puheenjohtajan tärkeimmän tehtävän, syntyy epäilys sirkustempusta.

Joku voisi väittää, että Katajan avauksen tarkoitus on siirtää huomio pois Kevan sotkuista, jotka alkavat käydä ansaitusti taakaksi myös kokoomukselle.

Työeläkejärjestelmän liikekulut, n. 600 000 miljoonaa vuodessa, ylittää noin n puolella sen mitä alan atk-valtaisuuden huomioiden voi pitää kohtuullisena. Johtajien ja hallitusten jäsenten ylimitoitettuihin palkkoihin, bonuksiin ja lisäbonuksiin ja niiden lisäeläkevakuutuksiin on käytetty kymmeniä miljoonia yli kohtuuden ja työn vaativuuden.

Tämän kohtuuttoman rahankäytön voisi jotenkin ymmärtää, jos eläkevarat olisi johtajien ja hallitusten aikaansaamia, mutta kun niin ei ole. Eläkevarat kerätään lakiin ja palkkoihin perustuen, aivan kuten verot, joiden keräämisestä verohallinnon johdolle ei makseta kohtuuttomia palkkoja ja bonuksia. Samanaikaisesti tuhannet leskimummot ja -vaarit kituuttavat muutaman sadan euron työeläkkeillä.

Vakavaa pahennusta herättää yhtiöiden ylimmän johdon edut, mutta myös se, että niihin on johto voinut itse vaikuttaa. Oli irvokasta kuulla kun Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria tv-haastattelussa totesi, että hän itse ei ole vaikuttanut etuihinsa (yli 100 000 e/kk) vaan, että yhtiönsä hallitus niistä päättää. ”En minä, mutta pojat”.

Niinhän se muodollisesti menee, mutta minkä verran Matti Vuoria on vaikuttanut hallituksen jäsenten valintaan ja minkä verran heidän etuihin, jää arvioitavaksi.

Uskooko joku, että esim. STTK:n johtaja Mikko Mäenpäälle maksetut edut Varman hallituksen jäsenyydestä, (noin 5 800 kuukaudessa), ei vaikuttaisi hänen kantaansa Matti Vuorian palkitsemiseen.

Tällainen on hallituksen univajeessa tehty rakennepaketti

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoo, että kuntien tehtävien perkuussa tehtävien vähentämisestä kertyy karkeasti laskien 260 miljoonaa euroa ja normituksen uudistamisesta 700 miljoonaa euroa. Kannattaa huomioida univajeen vaikutus päätöksenteossa. Ennen neuvotteluja Katainen kertoi nukkuneensa vain 2 tuntia.

-Säästöjä pyritään hakemaan myös muun muassa aikuisten hammashoidon tasoa heikentämällä.

Päivittäinen matka-aika ei kuitenkaan saisi ylittää joukkoliikenteessä yli kolmea tuntia.

-Lisäksi kunnat säästäisivät siirtämällä turvakodit valtion vastuulle ja vähentämällä vanhusten laitospaikkoja.

-Myös maakuntakirjastoja aiotaan karsia ja päivähoitomaksuja korottaa etenkin hyvätuloisilta.

-Ensi vuoden syyskuun jälkeen syntyviä potilasasiakirjoja ei tarvitse enää arkistoida kunnissa paperimuodossa. Jatkossa pitkäaikaisesta arkistoinnista huolehtisi sähköisesti kansallinen potilastietoarkisto.

-Paketissa linjataan myös, että työttömälle voitaisiin tarjota työtä myös yli 80 kilometrin päästä.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) on huolissaan hallituksen säästöpäätösten vaikutuksista kuntapalveluihin ja ammatilliseen koulutukseen. Lyly muistuttaa kannanotossaan, että sosiaalipalveluista ollaan säästämässä satoja miljoonia, mikä vaikuttaa vääjäämättä kuntalaisten arkeen.

Vuorotteluvapaan ehtojen kiristäminen on järjestelmän loppu

STTK ei hyväksy vuorotteluvapaaseen suunniteltuja ehtojen tiukennuksia. STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää sanoi TV1:n Ykkösaamussa, että vuorotteluvapaan käyttö loppuu esimerkiksi terveydenhoitoalalla, jos ehtoja tiukennetaan.

Hallitus suunnittelee osana rakenneuudistuspakettia lisää tiukennuksia vuorotteluvapaan ehtoihin. Asiasta on neuvoteltu työmarkkinajärjestöjen kanssa ja perjantaina sovittiin, että valmistelu jatkuu kolmikantaisesti. Hallitus haluaa tiukennuksia muun muassa vuorotteluvapaan sijaista koskeviin vaatimuksiin. Esitysten mukaan sijaiselta vaadittaisiin vähintään kolmen kuukauden työttömyysjaksoa ennen sijaisuuden alkua.

”Tärkeämpiä omat edut ja lastensa edut”

Hallituksen julkistama rakenneuudistuspaketti saa osakseen kovaa kritiikkiä muun muassa kokoomusvaikuttaja Raimo Ilaskiveltä.

Kohdistetaan toimia sinne, missä vastus on heikoin. Kohdistetaan nimenomaan niihin, joilla ei ole puolustajia päätöksentekokoneistossa - ei hallituksessa, ei eduskunnassa eikä ammattiyhdistysliikkeen piirissä.

Hän uskoo, että rakenneuudistuspaketin suurin yksittäinen leikkaus kohdistuu vanhuksiin siksi, että päättäjät ovat nuoria.

Heille ovat tärkeämpiä omat edut ja lastensa edut, ei isien tai isoisien, ei äitien tai isoäitien.

Rakennepaketti uudistuksia lukiessa voi taustalle pistää soimaan happivajeesta muistuttavaa musiikkia, elokuvasta Gravity.

"ISON yllätti tutkijat selviytymällä sittenkin

Komeetta ISON löi ällikällä tutkijat selviytymällä Auringon ohituksesta. Tutkijat lähes kaikkialla maailmassa ehtivät jo todeta komeetan ytimen hajonneen. Osa ytimestä selviytyi kuitenkin ohituksesta ja alkoi muodostaa pyrstöä uudelleen. "Tehtyään vaikutuksen keskiviikkona ISON himmeni dramaattisesti torstaille ja näyttäytyi SOHO-luotaimen kuvissa vailla ydintä", tiivistää ISONcampaign.org-sivuston ylläpitäjä Karl Battams blogissaan. "Syöksyessään kohti Auringon pintaa se jätti näyttäytymättä SDO-luotaimen kuvissa ja ymmärrettävästi päättelimme sen tuhoutuneen ja kohdanneen tulisen loppunsa. Paitsi, että niin ei käynyt..."

Esimerkiksi Euroopan avaruusjärjestö otsikoi sivunsa "Komeetta ISON - himmennyt loisto" ja avaruusjärjestön Twitter-tililläkin komeetta todettiin menetetyksi. Myös Nasan sivuilla tutkija Dean Pesnell kommentoi uskovansa komeetan hajoneen ja haihtuneen ennen kuin se kohtasi ratansa Aurinkoa lähinnä olevan pisteen. Kun osa komeetasta jatkoi matkaansa vielä ohituksen jälkeen, tulkitsivat useimmat kyseessä olevan enää kiviset rippeet ytimestä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että komeetta on alkanut muodostaa pyrstöä uudelleen, joskin alkuperäistä paljon himmeämpänä.

Matti Vuoria: "Uskallan ottaa palkkani vastaan"

Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria kaksinkertaisti ansionsa työt aloitettuaan 4,5 vuodessa 757 500 euroon viime vuonna.

Eläkepomojen etujen kohtuullisuus ja kohtuuttomuus on puhuttanut suomalaisia viime viikkoina. Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria on sitä mieltä, että hän on yli puoli miljoonaa euroaan vuodessa ansainnut. – Uskallan ottaa palkkani vastaan. Myönnän että se on korkea. Alistun kaikella tavalla siihen, että siitä käydään keskustelua. Mutta sitä ei rahoiteta kenenkään muun kuin Varman asiakkaina olevien yhteisöjen ja niiden palkansaajien varoin, jotka myös täysin vapaasti päättävät näistä palkitsemisista, toimitusjohtaja Matti Vuoria sanoi keskiviiikon A-studiossa.

Suomessa käydään kilpaa pätevistä johtajista – päinvastoin, sanoo emeritusprofessori

Johtajien palkkatasoa voisi vähän laskea ja katsoa, koska virta ulos alkaa, sanoo kansantaloustieteen emeritusprofessori Jouko Ylä-Liedenpohja.

Eronnut Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus nousi hetkeksi eläkejohtajien ahneuden ja sulle mulle -kulttuurin symboliksi. Eläkepomojen kohtuuttomuuden todelliset symbolit ovat kuitenkin muualla.

Korkeita palkkoja perustellaan sillä, että pätevistä johtajista käydään kova kilpailu. Päinvastoin, kilpailua Suomesta juuri puuttuu, kritisoi kansantaloustieteen emeritusprofessori. – Aika harva suomalainen on tuolla Lontoon Cityssä sijoitustoiminnassa mukana. Ehkä sitä palkkatasoa voisi vähän laskea ja katsoa koska virta ulos alkaa, täräyttää professori Jouko Ylä-Liedenpohja. Hän ei säästele sanojaan puhuessaan eläkemiljardien vartijoista.

Kyllä se minun mielestäni tunkio on

Poliitikkojen ja etujärjestöjen mielestä työeläkeyhtiöissä ovat tietenkin töissä parhaat voimat, mutta kyllä se minun mielestäni tunkio on. Sinne lähetetään joskus muussa toiminnassa epäonnistuneita henkilöitä. Joskus sinne hakeutuvat ihmiset, jotka kuvittelevat kyvyistään enemmän kuin mitä ne todellisuudessa ovat, sanoo kansantaloustieteen emeritusprofessori Jouko Ylä-Liedenpohja.

Samaiset työeläkejohtajat ovat puhuneet palkkamaltin puolesta. Sekä Ilmarinen että Varma ovat muun muassa suositelleet omistamiaan yhtiöitä pidättäytymään palkkionkorotuksista. – Tähän taloustilanteeseen ja keskusteluun nähden, jota palkitsemisesta ja talouden haasteista käydään, korotuksiin suhtaudutaan erityisen harkitsevasti. Yleislähtökohta on hyvin pidättyvä linja, ainakin mitä tulee korotuksiin tai merkittäviin ylösnousuihin palkitsemisessa, Matti Vuoria sanoi tammikuussa. Työeläkejohtajien palkitsemista on paheksuttu viime aikoina yhä enemmän kokoomusvaikuttajien suulla. – Suurimman eläkeyhtiön pääjohtaja taitaa tienata yli 500 prosenttia, siis yli 500 prosenttia enemmän kuin pääministeri, päivitteli kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) A-studiossa pari viikkoa sitten. #Kevagate

Venäjällä syytteessä oleva Sini Saarela hyväksyy lain rikkomisen, jos tavoitteena on yhteinen hyvä

Sini Saarela hätkähtää. "Tuolla on Denis!"

Hän juoksee halaamaan venäläisvalokuvaajaa Denis Sinjakovia. He näkevät toisensa ensi kertaa vapautumisen jälkeen, vaikka molemmat pääsivät viime viikolla tutkintavankilasta.

Tätä Saarela, 32, nyt tekee. Iloitsee vapaudesta muiden ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistien kanssa. Halaa ystäviään. Nauttii siitä, että voi itse päättää syömisestä, nukkumisesta ja peseytymisestä.

"Vieläkin on vaikea nukkua, kun on sellainen olo, että haluaa vain hyppiä ja kiljua ilosta", Saarela sanoo HS:lle Pietarissa.

Hän antoi keskiviikkona ensimmäisen haastattelun vapautumisensa jälkeen.

Rikostoimittajatar, jota leikkisästi nimitetään poliisien kiertopalkinnoksi

Toimittajia on nykyisin helppo puijata, kun he eivät tunne ketään, eivätkä tapaa ketään, vaan istuvat tiukasti työpaikoillaan. Toimituksissa pienet porukat supisevat yhdessä ja päättävät, että ”näinhän sen täytyy olla”.

Aarno "Loka" Laitinen lataa kovaa tekstiä

Kuntien eläkevakuutuksen toimitusjohtaja Merja Ailus siirsi kelvottoman miehen syrjään johtoryhmästä. Tämä kanteli heti Helsingin Sanomien toimittajalle, että Ailuksella on 140 neliön työsuhdeasunto Katajanokalla ja työsuhdeautona avobemari. Monella johtajalla on isommat autot ja asunnot. Mutta tavallisen ihmisen näkökulmasta Ailuksen edut ovat ylettömiä. Hesarin ”näinhän sen täytyy olla” -toimittajat aloittivat heti Ailusta vastaan massiivisen ajojahdin, jota muu media ryhtyi kopioimaan.

Soininvaara ruoskii Kevan hallitusta blogissaan

Kevan toimitusjohtajan Merja Ailuksen (kesk) eroon johtaneissa tapahtumissa on paljon asioita, jotka korpeavat Soininvaaraa. Hän ei käsitä johtajien poliittisia virkanimityksiä, kohtuuttomia palkkoja ja luontaisetuuksia. Eikä hän juuri arvosta nykyistä eläkeyhtiöjärjestelmääkään.

Kansanedustaja kertoo blogissaan olleensa Ailuksen nimityksestä toimitusjohtajaksi raivoissaan. - Törkeä poliittinen virkanimitys, jossa keskustalainen ehdokas ohitti ison joukon pätevämpiä hakijoita. Nyt esiin tulleet Ailuksen luontaisedutkin olivat kohtuuttomia, mutta eivät Soininvaaran mukaan kovin kummoisia muiden eläkeyhtiöjohtajien johtajiin verrattuna. Autokin oli jopa verrattain halpa, vaikka olikin avomallinen.

STT lähes valmis lähettämään yötoimittajat Australiaan

STT-Lehtikuvan yt-neuvottelut eivät kaataneet hanketta, jossa uutistoimiston toimittajat tekisivät yövuorot Australiasta käsin. Uutis- ja kuvatoimiston toimitusjohtaja ja vastaava päätoimittaja Mika Pettersson kertoo, että hanketta koskeva selvitys on loppusuoralla. - 90 prosentin todennäköisyydellä siirrämme yövuoron Sydneyyn. Näillä näkymin siellä työskentelisi neljä toimittajaa vuodesta kahteen kestävillä sopimuksilla, Pettersson sanoo. Päätös Australian-hankkeesta tehdään päätoimittajan mukaan hyvin pian. Hankkeella on hänen mukaansa journalistinen tarve, minkä lisäksi se on osa STT-Lehtikuvan säästötoimia.

Onhan Kevalla millä mällätä!

Kalliita illanviettoja eläkerahoilla

Muuttuuko Kevassa mikään, vaikka yksi toimitusjohtaja irtisanoutui tehtävästään viime perjantaina? Ei siltä vaikuta. 26 tilausta, 287 henkilöä, yli 54 000 euron kulut - kulutiedoista ilmenee, että Keva panostaa edustamiseen tosissaan. Kevan vt. toimitusjohtajana toimiva Pekka Alanen sanoo, että sidosryhmätapaamiset ovat erittäin tärkeitä.

Esimerkiksi Kevan Järsön-edustusmajalla 4. syyskuuta 2012 järjestetyt 19 henkilön rapujuhlat maksoivat 6 449 euroa. Vieraiden joukossa olivat muun muassa piispa Eero Huovinen ja vuorineuvos Jaakko Ihamuotila.

Hyvin varustellussa kodissa miehellä on oma huone

Tuulilasin edessä avautuu Helsinki-Vantaan lentokenttä. Onneksi nyt ei näytä olevan suurempaa ruuhkaa, ja lentosääkin vaikuttaa varsin lupaavalta, puolipilvistä ja heikkoa tuulta.

Kun lähdön check list on käyty läpi, kapteeni sytyttää matkustamoon fasten your seat belts -valon. Ikkunoiden takana maisemat vilistävät ohi, kun kone alkaa rullata kohti kiitorataa.

Musiikkivälineiden, silitystarvikkeiden ja pyykkikorin lisäksi huoneesta löytyy suuriruutuinen taulutelevisio, Playstation 3 sekä hyllyllinen miehistä videotaidetta ja kirjallisuutta.

"Työssä täytyy pukeutua", Piiroinen selittää ja osoittaa nuottitelineelle unohtunutta teosta Täydellinen herrasmies – klassisen miestenmuodin käsikirja.

On vaikea uskoa, että kaikki tämä tapahtuu kirkkonummelaisessa autotallissa, jonne Jouni Laulajainen on rakentanut täydellisen kopion matkustajalentokoneen ohjaamosta. Suurprojekti huipentui juhannuksena, kun Laulajainen sai asennetuksi talliinsa puolikaaren muotoisen valkokankaan, jolle kolme videotykkiä heittää hämmästyttävän aidon näköistä virtuaalimaisemaa. Ohjelmiston avulla voi lentää maailmassa mihin vain. Säätilakin on todellinen, samanlainen kuin lentopäivänä taivaalla on. Aidompaa lentokokemusta ei ole helppo kuvitella.

70-vuotiaalle Laulajaiselle kyseessä on elämän mittaisen unelman toteutuminen. Jo pikkupoikana hänen täytyi päästä Porin kentälle katsomaan lentokoneita. Vuonna 1975 Laulajainen suoritti lentolupakortin, mutta oli silloin jo liian vanha ammattipilotiksi. Eikä englannin taitokaan olisi Finnairille riittänyt. Sen sijaan Laulajainen teki uran autonkorjaajana ja korjaamon esimiehenä ja lensi ehtiessään pienkoneita. Eläkkeelle jäätyään hän päätti, että nyt oli aika ryhtyä lentämään tosissaan.

Miehillä on aina olleet luolansa, mutta vasta nyt ilmiöstä on ryhdytty puhumaan. Muistatte ehkä suosikkisarja Seinfeldin? Citysinkkumiehen koti oli suuri miesluola täynnä jätkämäistä rekvisiittaa. Siitä moni mies poimikin ideoita.

Kirjassaan Manspace – a Primal Guide to Marking Your Territory (2006) amerikkalainen Sam Martin esitteli joukon amerikkalaisia miesluolia. Martinin mielestä ilmiö kertoi siitä, että naiset olivat ajaneet miehet kotioloissa liian ahtaalle. "1900-luvun loppupuoli ei ollut hyvää aikaa miesvallan kannalta.

Feministinen vallankumous alkoi. Huoneet, joita miehet olivat pitäneet ominaan, otettiin heiltä lopullisesti pois. Eivät naiset vallanneet kellareita ja autotalleja; he vain kielsivät miehiä työskentelemästä niissä. Sen sijaan aviomiesten ja poikaystävien odotettiin siivoavan, laittavan ruokaa ja hoitavan lapsia." Martin jäljittää miesluolien varhaishistorian viktoriaanisiin tupakkahuoneisiin, joihin herraseurueet vetäytyivät aterian jälkeen puhumaan politiikasta ja liikeasioista. Sotien jälkeen pienet kaupunkiasunnot suurenivat ja suuret pienenivät, kun melkein kaikista tuli tavallista keskiluokkaa. Tupakkahuoneille ei ollut enää tilaa eikä tarvetta.

Lue myös: Muutamakin mies voisi olla nykyään onnellisempi, jos olisi panostanut kodin rakentamisen ja laitteistojen sijaan kumppaniinsa.

Professori kritisoi Räsästä hätäilystä ja huonosta johtamisesta

"Eihän ministeriötäkään voi johtaa tällä tavalla". Räsäsen mukaan hän toimi kuten ministerin kuuluukin.
Parissa yössä poliisiylijohtaja Mikko Paatero muuttui syntipukista selvitysmieheksi: torstaina ministeri vaati poliisiylijohtajaa pohtimaan omaa asemaansa, maanantaina hän antoi poliisiylijohtajalle kaiken tukensa.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen ihmettelee Räsäsen hätäilyä. Pikaiset täyskäännökset tietolähdejupakassa antavat huonon kuvan sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) johtamistavasta, kritisoi työoikeuden professori.

– Tulee mieleen, että se hänen ensimmäinen reaktionsa oli itsesuojelureaktio ja että Räsänen perehtyi asiaan viikonlopun aikana.

– Eihän ministeriötäkään voi johtaa tällä tavalla, että melkein vastakkaisia mediatiedotteita tulee neljän päivän välein ja siinä oli viikonloppu välissä, hän moittii.

Räsänen: Paatero jatkaa työssään

Päivi Räsäsen (kd) tiedotteessa kerrotaan, että poliisiylijohtaja Mikko Paatero ei aio erota.
- Tämän tehtävän hoitamiseksi ja meneillään olevan poliisin hallintorakenneuudistuksen toteuttamiseksi poliisiylijohtaja jatkaa työtään. Eläkkeelle jäämisen ajankohdasta käytiin keskustelua ja sopiva ajankohta katsotaan yhdessä prosessin edetessä. Viikonlopun aikana käytyjen keskustelujen jälkeen meillä on yhteinen näkemys näiden asioiden hoitamisesta ja poliisiylijohtajalla on työssään ministerin luottamus ja tuki, Räsänen toteaa tiedotteessaan.

Hän kertoo edellyttävänsä, että Paatero ryhtyy toimiin, joilla luottamus poliisin toimintaan turvataan tilanteessa, jossa Helsingin poliisilaitoksen päällystöön kuuluvan poliisimiehen epäillään syyllistyneen törkeisiin lahjonta- ja virkarikoksiin.

Mustan pörssin kauppiaat iskivät Cheekin konserttiin

Rap-artisti Cheekin konsertti Helsingin olympiastadionilla varattiin loppuun reilussa tunnissa. Stadionin kapasiteetti elokuisessa konsertissa on arviolta 40 000 henkeä. Konsertti kiinnostaa paitsi faneja, myös mustan pörssin kauppiaita. Ensimmäiset liput tulivat Huuto.net-palveluun maanantaina heti yhdeksän jälkeen aamulla, ja puolen päivän aikaan ilmoituksia oli parikymmentä.

Maksettiinko Ailukselle alipalkkaa, vai naisen palkaksi ihan hyvä?

Varman Matti Vuoria ansaitsee yli 750 000 euroa vuodessa

Ailuksen 300 000 tonnia on karkkirahaa

Muun muassa professori Vesa Kanniainen ihmetteli, miksi eläkeyhtiöiden hallituksissa istuvat ay-liikkeen edustajat sallivat nykyisen palkkiotason. Eläkeyhtiö Varman hallituksessa istuva Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei halua kommentoida hallituksen sisäisiä keskusteluja, mutta on yleisellä tasolla samaa mieltä.

Nyt kun keskustelua kohtuudesta käydään, niin kyllä se varmaan voi johtaa siihen, että entistä tarkemmin harkitaan yritysjohdon palkkiokäytäntöjä, Aalto sanoo.

"Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) toivoi, että johdon palkkioiden ”kohtuullistaminen” leviäisi muihin eläkeyhtiöihin ja sitä kautta laajemmin pörssiyhtiöihin." Saahan sitä toivoa, Zyskowicz, kansa odottaa jotain konkreettista.

Keva kuohunta jatkuu

Uusi, raju väite: Räty uhkasi lopettaa Ailuksen palkanmaksun

Keskustan puoluevaltuutettu Marjut Sassi syyttää Kevan hallitusta ja keskustalaisia likaisesta pelistä tapahtumasarjassa, jonka päätteeksi Merja Ailus jätti Kevan toimitusjohtajan toimen. Ailus jätti eroilmoituksensa myöhään perjantai-iltana. Sassin mukaan Ailusta painostettiin eroon hyvin vahvoilla taloudellisilla keinoilla.

Asuntoeduista sovittu huolimattomasti - välillä vain suullisia sopimuksia

Kuntien eläkevakuutus myöntää, että johtajien asuntokulujen määrittäminen on ollut hyvin sattumanvaraista. Kevan valtiovarainministeriölle eilen antamasta selvityksestä käy ilmi, että johtajien työsuhdeasunnoista on sovittu välillä vain suullisesti. Sopimukset on tehty milloin toimitusjohtajan, milloin hallituksen puheenjohtajan kanssa eikä missään ole määritelty, millainen työsuhdeasunto saa olla.

Keva-jupakasta ei kerrota kaikkea - "siellä on ollut epäselvyyksiä"

Laura Räty kertoi, että kaikki Ailus-jupakkaan vaikuttaneet tekijät eivät ole tulleet julki. Rädyn mukaan Ailuksen lähtö perustuu luottamuspulaan. Hän kertoi, että kaikki asiaan vaikuttaneet tekijät eivät ole tulleet julki. - Omaan epäluottamukseeni liittyy hyvin moni asia, jotka eivät kaikki ole olleet julkisuudessa. Itse arvioin luottamusta lähinnä arvostelukyvyn kautta, Räty sanoi. #Kevagate

Paatero sai maanantaihin asti aikaa
Poliisijohto menetti Räsäsen luottamuksen

Sisäministeri epäilee, että Helsingin poliisi on rikkonut lakia ja määräystä tietolähdetoiminnassa ja sen valvonnassa

Si­sä­mi­nis­te­ri Päi­vi Rä­sä­nen an­toi po­lii­si­yli­joh­ta­jal­le ja Hel­sin­gin po­lii­si­ko­men­ta­jal­le vii­kon­lo­pun ai­kaa miet­tiä, pi­täi­si­kö hei­dän ero­ta. Po­lii­si­yli­joh­ta­ja Mikko Paaterolla ja Hel­sin­gin po­lii­si­lai­tok­sen ko­men­ta­jal­la Jukka Riikosella on vii­kon­lop­pu ai­kaa miet­tiä, voi­vat­ko he jat­kaa teh­tä­vis­sään.

Näin sa­noi si­sä­mi­nis­te­ri Päivi Räsänen (kd) poik­keuk­sel­li­ses­sa tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa tors­tai­na. Rä­sä­sen pe­rus­te­lu­na ero­har­kin­nal­le on hä­nen epäi­lyn­sä sii­tä, et­tä Hel­sin­gin po­lii­si­lai­tok­sel­la ei ole me­ne­tel­ty tie­to­läh­tei­den käy­tös­sä ja sen val­von­nas­sa lain ja mää­räys­ten mu­kai­ses­ti. Rä­sä­nen ker­too saa­neen­sa tie­dot asias­ta vas­ta kes­ki­viik­ko­na kes­kus­tel­tuaan Paa­te­ron kans­sa. Rä­sä­nen syyt­ti Paa­te­roa sii­tä, et­tä täl­lä oli ol­lut tie­to asias­ta jo viik­koa aiem­min, mut­ta hän ei ol­lut ker­to­nut si­tä Rä­sä­sel­le.

RÄ­SÄ­NEN vah­vis­ti HS:n tie­don, et­tä Hel­sin­gin po­lii­si­lai­tok­sel­la ei ole lain­kaan re­kis­te­röi­ty­jä tie­to­läh­tei­tä.

Po­lii­si­hal­li­tuk­sen mää­räyk­sen mu­kaan sään­nöl­li­set tie­to­läh­teet pi­tää re­kis­te­röi­dä

"Mi­nun on vai­kea so­vit­taa si­tä yh­tä­löä, et­tä Hel­sin­gin po­lii­sis­sa ja huu­me­po­lii­si­toi­min­nas­sa ei ole yh­tään re­kis­te­röi­tyä tie­to­läh­det­tä. Se he­rät­tää ky­sy­myk­sen, on­ko näi­tä oh­jei­ta kier­ret­ty", Rä­sä­nen sa­noi. #Huumepoliisigate

Talvivaara luisuu lähemmäs konkurssia - 40 miljoonan euron neuvottelut karille

Kaivosyhtiö Talvivaara on yhä syvemmissä vaikeuksissa. Neuvottelut 40 miljoonan euron lisärahoituksesta ovat kariutuneet. Yhtiö kertoo, että neuvottelut 40 miljoonan euron lisärahoituksesta kariutuivat myöhään keskiviikkoiltana. Yhtiön mukaan yrityssaneeraukseen pääsystä tai sen onnistumisesta ei ole näissä olosuhteissa takeita. Talvivaara arvioi, että sen nykyiset rahavarat riittävät ensi vuoden alkupuolelle.

Sotkamon luottamusjohto: Valtion mukaantulo Talvivaaraan välttämätöntä

Valtion mukaantulo on välttämätöntä Talvivaaran työpaikkojen turvaamiseksi, ympäristön tilan parantamiseksi ja ympäristöhaittojen korjaamiseksi, toteaa Sotkamon kunnanvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajisto myöhään tiistai-iltana tehdyssä kannanotossaan.

Kannanoton mukaan valtion mukaantulo turvaisi myös Talvivaarassa toimivien muiden yritysten ja alihankkijoiden tulevaisuuden. Puheenjohtajisto toivoo kaivosyhtiön tilanteeseen mahdollisimman nopeaa ja kestävää ratkaisua. Kannanoton ovat allekirjoittaneet kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anne Lukkari (kesk), varapuheenjohtaja Jouko Korhonen (vas), kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Korhonen (ps) ja varapuheenjohtaja Pekka Heikkinen (kesk). #Talvivaara

Nokian matkapuhelimien myynti sai sinetin

Nokian matkapuhelimien myynti Microsoftille hyväksyttiin ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Ääntenlaskenta saatiin päätökseen hieman ennen kello seitsemää tiistai-iltana 19.11. 2013.

Nokian yhtiökokous 19.11. 2013

Myyntiä edelsi liki viiden tunnin keskustelu. Osakkaat hyväksyivät kaupan ylivoimaisella äänienem-mistöllä suljetussa lippuäänes-tyksessä. Nokian matkapuhelinten myyminen ohjelmistoyhtiö Microsoftille herätti osakkeenomistajissa odotetusti suurta mielenkiintoa.

Tiistaina kello 14 alkanut kokous venyi lähes viisituntiseksi, kun kymmenet osakkeenomistajat esittivät yhtiön hallituksen puheenjohtajalle Risto Siilasmaalle ja yhtiön johdolle kysymyksiä.

Siilasmaa sai yleisöltä aplodit, kun puheenjohtaja antoi hänelle luvan mennä istumaan. Siilasmaa ehti vastata kysymyksiin lavalla noin 2,5 tuntia.

Osakkeenomistajat tivasivat Elopin palkkioista

Useampi kokouksen puhuja kyseenalaisti Stephen Elopin roolin kaupan valmistelussa. Termit "Troijan hevonen" ja "Sammon ryöstäjä" vilahtelivat keskustelussa. Myös Elopin palkkiota – eli kaupan solmimisen aikaisella kurssilla 18,8 miljoonaa euroa – kyseenalaistettiin.

Muhiiko Talvivaarassa uusi katastrofi? – ”Entäpä uraanin rikastus”

Stop Talvivaara –kansanliike vaati pikaista selvitystä Talvivaaran kaivoksessa rikastetusta uraanista. Talvivaarassa rikastustekniikkana on bioliuotus, jonka toimivuutta epäillään. Nikkelin rikastus ei toimi toivotusti, entäpä uraanin rikastus, kansanliike kysyy tiedotteessaan.

Stop Talvivaara muistuttaa, että Harjavallan tehtaalla on lupa enintään 10 tonnin vuosituotantoon uraania. Talvivaaran lupahakemuksen mukaan 10 prosenttia prosessiliuoksen uraanista menee nikkelirikasteen mukana Harjavaltaan. -Suhteutettuna toteutuneeseen nikkelin tuotantoon uraania olisi pitänyt kertyä jo yhteensä noin 400 tonnia. Tästä määrästä olisi siis kymmenen prosenttia pitänyt kulkeutua Harjavaltaan, eli noin 40 000 kiloa, Stop Talvivaara sanoo. Stop Talvivaara uskoo, että koska nikkelin rikastus ei ole toiminut kaivoksella suunnitellusti, kaivoksen rikastuskasoihin on voinut jäädä ilmoitettua enemmän uraania.

Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus eroaa
saa 303 581 euroa erorahaa

Kuntien eläkevakuutuksen Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus jätti vapaaehtoisesti eropyyntönsä perjantaina 22.11.2013. Kevan hallitus päätti erosta lähes seitsemäntuntiseksi venyneessä kriisikokouksessaan. Hallituksen päätös oli yksimielinen. Ailus saa johtajasopimuksensa mukaisen erorahan, joka 303 581 euroa. Se vastaa hänen vuoden palkkaansa lomineen. Työsuhde päättyy itsenäisyyspäivänä.

Tyly arvio poliittisista nimityksistä Aamu-tv:ssä: Esimerkkinä Merja Ailus

Ahneudelle saatiin keskustalaiset kasvot

Keskiviikkona Ylen Aamu-tv:ssä hallintotieteiden tohtori Silvo Kaasalainen antoi tylyn tuomion poliittisille virkanimityksille Suomessa. Yhtenä esimerkkinä oli Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus.
Ylen Aamu-tv:ssä nostettiin viime vuosien poliittisista virkanimityksistä esiin kolme asiantuntijan mielestä huonoa esimerkkiä: Ville Itälän (kok) nimittäminen Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen, Merja Ailuksen (kesk) nimittäminen Kevan johtoon ja Päivi Nergin (kd) nimitys sisäministeriön kansliapäälliköksi.

Kaasalainen itse kuuluu Vantaan Vihreisiin. Hän on kunnallispolitiikan dosentti Tampereen yliopistossa.

Suomessa ei saa toimia tilintarkastajana ilman pätevyyttä. Olavi Ala-Nissilällä olisi ollut sekä kauppatieteiden tutkinto että KHT-tilintarkastustutkinto. Itälällä ei, Kaasalainen luonnehti Itälän valintaa Suomen edustajaksi Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen.

"Suomalainen yrityseliitti elää omaa elämäänsä"

SAK:n Lauri Lylyn mukaan työeläkeyhtiöiden ja -laitosten johtajien palkat, palkkiot ja etuudet on kohtuullistettava. Etujen verotus on syytä arvioida uudelleen: Lyly vaatii yritysten johtajilta kohtuutta. - Suomalainen yrityseliitti elää omaa elämäänsä ylisuurien palkkojen, palkkioiden ja luontoisetujen osalta, Lyly sanoi

Keva maksaa hyvät autot ja osoitteet myös muille johtajille kuin Ailukselle

Keva maksaa lokoisat olot ja ajelut myös muille johtajille kuin toimitusjohtaja Merja Ailukselle. A-studion saamien asiapapereiden mukaan Kevan johtoryhmän jäsenistä neljällä on työsuhdeasunto kalliissa osoitteissa Helsingissä. Työsuhdeauto on johtoryhmääkin laajemmalla joukolla, eikä Ailuksen avo-BMW kuulu edes kalleimpiin.

Professori hyökkäsi Ailusta vastaan Huomenta Suomessa: ”Elänyt kuin Kauniissa ja Rohkeissa”

Professori laukoi tylyä tekstiä Kevan Merjan Ailuksen mahdollisuuksista jatkaa tehtävässään MTV:n Huomenta Suomessa. Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksen johtaja Jukka Pakkasvirta katsoo, että Kevan toimitusjohtajalla Merja Ailuksella ei ole enää edellytyksiä jatkaa tehtävässään.

Jos itse olisin vastaavassa tilanteessa, niin tyylikkäin ratkaisu olisi erota, koska luottamus on niin monella lohkolla mennyt, hän sanoi Huomenta Suomen haastattelussa.

Pakkasvirta korostaa, että Keva on hänen mielestään erityisasemassa, kun tarkastellaan eri eläkevakuutusyhtiöiden toimintaa. Pakkasvirta epäilee Ailuksen syyttä sijoitaaneensa yksityisten vakuutusyhtiöiden pomojen kanssa samaan sarjaan.

Toimitusjohtaja Merja Ailus joutunee eroamaan Kevasta

Kuntien ja valtion eläkelaitoksen Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus (kesk) joutunee eroamaan tehtävästään. Asia kävi selväksi illalla, kun hän menetti Kevan hallituksen puheenjohtajan Laura Rädyn (kok) luottamuksen.

"Minulla ei ole enää luottamusta häneen. Viimeaikaiset tapahtumat osoittavat, että hänellä ei ole sitä arvostelukykyä, jota edellytän julkisen eläkelaitoksen toimitusjohtajalta”, Räty sanoo Helsingin Sanomille.

Ailuksen asemasta päättää lopullisesti Kevan hallitus ja valtuuskunta.

Rädyn mukaan Kevan hallitus antoi viime perjantaina luottamuksensa Ailukselle, mutta sen jälkeiset tapahtumat veivät luottamuksen.

Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus luopuu hänelle kuuluvasta asuntoedusta

Ailus kertoo STT:lle, että hän luopuu luultavasti myös autoedustaan.
Päätöksen taustalla on julkisuudessa käyty keskustelu kohtuullisuudesta ja perheen yksityisyys, Ailus sanoo. Hän sanoo olevansa pahoillaan etuihin liittyvästä kohusta.

Ailuksen työsuhdeauto sekä Helsingin Katajanokalla sijaitsevan työsuhdeasunnon remontti nousivat julkisuuteen viime viikolla. Ailus asuu Helsingin Katajanokalla Kevan vuonna 2012 hankkimassa yli 1,1 miljoonan arvoisessa asunnossa. Kevan IS:lle toimittamat kuitit paljastavat, että työsuhdeasuntoon tehtiin remontti, joka maksoi kokonaisuudessaan noin 252 759 euroa.

Merja Ailus sai lapsilisät vuosia tuplana – 21 500 euroa karhutaan takaisin

Norjan valtio perii Kevan Merja Ailukselta 21500 euron edestä perusteetta maksettuja lapsilisiä vuosilta 2002-2010.
Kuntien eläkevakuutuksen Kevan toimitusjohtaja
Merja Ailus sai vuosina 2002-2010 lapsilisää Norjasta, vaikka hän asui ja teki töitä Suomessa ja sai samaan aikaan lapsilisää Suomesta. Norjalaiset lapsilisät ovat menneet Ailuksen norjalaiselle tilille.

Ilta-Sanomien tutkimien dokumenttien mukaan Norjan sosiaaliviranomainen NAV käynnisti perintätoimet Ailusta vastaan syksyllä 2010, kun oli ilmennyt, ettei Ailus asu enää Norjassa.

Ailuksen kohubemari lepää hotellin parkkihallissa

Merja Ailuksen parkkietu maksaa Kevalle yli 400 euroa kuukaudessa.

Tämän hetken kohutuin työsuhdebemari, eläkepomo Merja Ailuksen 46 000 euroa maksanut avomallinen BMW 118a Cabrio, ei joudu kärsimään Katajanokan kaduilla syysmyrskyistä ja talven viimasta. Keva on järjestänyt toimitusjohtaja Ailukselle nimittäin parkkiedun, jonka myötä Ailus voi säilyttää erikoisvarusteltua BMW:tään jugendhotellin parkkihallissa.

Kevan hallituksen ja toimitusjohtajan välit kireät jo pitkään Ailus olisi halunnut 2,3 miljoonan euron työsuhdeasunnon – hallitus esti

Ailus esitti Kevan hallituksen silloiselle puheenjohtajalle Sampsa Katajalle (kok), että hänelle hankittaisiin noin 2,3 miljoonaa euroa maksava työsuhdeasunto. Kevan silloinen hallitus oli sopinut, että Ailus toimii toimitusjohtajana samoilla ehdoilla kuin edeltäjänsä, joten 2,3 miljoonan työsuhdeasunto oli liian kallis. Hallitus ei suostunut asunnon hankkimiseen.

Viime vuonna Ailus esitti kuukausipalkkansa nostamista 18 900 eurosta 25 000 euroon. Korotus olisi ollut 6 100 euroa kuukaudessa. Hallituksen puheenjohtaja Sampsa Kataja piti korotusta kohtuuttomana eikä suostunut esittelemään sitä hallitukselle.

Ailus vei palkankorotuksensa hallituksen käsittelyyn kuitenkin takaoven kautta eli esitteli asian muille hallituksen jäsenille suoraan – ja sai palkankorotuksen hallituksen kokouksen esityslistalle. Hallitus taipui nostamaan Ailuksen palkkaa 21 300 euroon kuukaudessa.

#Kevagate

Helsingin huumepoliisi pelaa omilla säännöillään

Hel­sin­gin po­lii­si on vas­tus­ta­nut yh­te­näi­siä oh­jei­ta tie­to­läh­de­toi­min­nas­ta ja sen val­von­nas­ta. Kai­ken kont­rol­lin kii­vas vas­tus­ta­mi­nen on luo­nut otol­li­sen maa­pe­rän hu­huil­le. Hel­sin­gin po­lii­sin joh­to kiel­täy­tyi kes­kus­te­le­mas­ta asias­ta. Hel­sin­gin po­lii­sin joh­to on lai­min­lyö­nyt huu­me­po­lii­sin toi­min­nan val­vo­mi­sen. Näin ker­to­vat useat HS:n haas­tat­te­le­mat vi­ra­no­mais­läh­teet. Osa läh­teis­tä on Hel­sin­gin po­lii­sin si­säl­tä.

Eräs kor­kea po­lii­si­mies ki­teyt­tää asian seu­raa­vas­ti: ku­kaan, ei edes lai­tok­sen joh­to, pys­ty ei­kä ole kos­kaan pys­ty­nyt val­vo­maan, mi­tä huu­me­po­lii­sis­sa ta­pah­tuu. Huu­me­po­lii­sin pääl­lik­kö Jari Aarnio on van­git­tu­na epäil­ty­nä tör­keis­tä vir­ka- ja lah­jus­ri­kok­sis­ta. Epäi­lyt liit­ty­vät Tre­voc-yh­tiöön, jo­ka on toi­mit­ta­nut po­lii­sil­le seu­ran­ta­lait­tei­ta. Aar­nio on kiis­tä­nyt epäi­lyt.

Sotku seurantalaitteista ulottuu ylijohtoon

Si­sä­mi­nis­te­riö mää­rä­si, et­tä kes­kus­ri­kos­po­lii­si mää­rit­te­lee po­lii­sin käyt­tä­mät seu­ran­ta­lait­teet. Se an­toi eri­va­pau­den Hel­sin­gin po­lii­sil­le, jo­ka ryh­tyi yh­teis­työ­hön lah­jus­ju­tun kes­kiös­sä ole­van yri­tyk­sen kans­sa. Po­lii­sin seu­ran­ta­lait­tei­ta kos­ke­van sot­kun juu­ret ulot­tu­vat po­lii­sin yli­joh­toon saak­ka. Hel­sin­gin po­lii­si­lai­tos ryh­tyi yh­teis­työ­hön lah­jus­ju­tun kes­kiös­sä ole­van Tre­vo­cin kans­sa, kun se oli saa­nut po­lii­sin yli­joh­dol­ta eri­va­pau­den poi­ke­ta si­sä­mi­nis­te­riön mää­räyk­ses­tä.

Mää­räyk­sen mu­kaan po­lii­sin tek­ni­siä lait­tei­ta kos­ke­via han­kin­to­ja koor­di­noi kes­kus­ri­kos­po­lii­si (krp). Krp myös mää­rit­te­lee käy­tet­tä­vät lait­teet ja me­ne­tel­mät. Eri­va­pau­den myön­tä­mi­ses­tä Hel­sin­gin po­lii­si­lai­tok­sel­le päät­ti po­lii­si­yli­joh­ta­ja Mikko Paatero. Paa­te­ro ei muis­ta, mi­ten hän pe­rus­te­li pää­tös­tään.

Poliisiylijohtaja Paatero pitää mahdollisena, että poliisi joutuu nyt hankkimaan uudet seurantalaitteet.

Tulli ilmoitti harkitsevansa, vetääkö se Trevocilta ostamansa laitteet pois käytöstä.

#Huumepoliisigate

Olkipukki

Maailmankuulu Gävlebocken eli ruotsalaisen Gävlen kaupungin suuri olkipukki pystytettiin sunnuntaina 1.12. 2013. Gävlen olkipukki ei ole kuuluisa koostaan vaan siitä, että vuodesta 1966 lähtien se on poltettu useammin kuin se on selvinnyt jouluun asti. Olemme kyllästäneet oljet palonestoaineella, joka suojaa pukkia mahdollisilta attentaateilta, kertoi Gävlebockenin edustaja Maria Nässert Aftonbladetille. Visit Gävle.

Talvi on saapunut Suomeen

Kilpisjärvi 9.12.2013

Pakkasennätys lyötiin Sodankylässä, päivä hyytävä myös etelässä. Tänään Joulukuun 9, 2013 on talven toistaiseksi kylmin päivä. Vielä aamullakin pakkasta on etelässä pilvisyydestä riippuen viidestä viiteentoista asteeseen, ja lapissa ollaan 25 ja vajaan 40 asteen välissä.

Saako mainoksessa olla huumoria?
Unicefin "Joulupukki" ei auta köyhiä maita

Suomen tunnetuin joulupukki vaatii YK:n lastenjärjestö Unicefia vetämään pois suuttumusta herättäneen tv-mainoksensa. - Se on mielestäni suoraan sanoen törkeä rimanalitus. Uskomatonta, miten Unicef voi sortua tuollaiseen, sanoo vuosikymmenien ajan joulupukkina maailmaa kiertänyt Timo Pakkanen. - Siinähän mollataan suomalainen joulupukki ihan totaalisesti!

Unicefin joulukampanjaan liittyvä TV-mainos on pyörinyt FOX-kanavalla maanantaista lähtien. Viikonloppuun mennessä mainos oli poikinut kymmeniä negatiivisia yhteydenottoja Unicefille. Mainoksessa joulupukki tutkailee lahjapaketista löytyviä rokote- ja lääketarvikkeita kummastellen, onko joku lahjoittamassa sellaisia ystävilleen. - Meneeks nää köyhille lapsille, niin kuin Afrikkaan? Ja ystävä saa vain kortin? Mitä minun pitäisi sanoa kun vien näitä, pukki ihmettelee ääneen. - Hyvänen aika, enhän mä hoida köyhiä maita, pukki toteaa lopulta, heittäen paketissa olleet tarvikkeet sivuun.

Poliisi Tampereen mellakoijista

"Rosvojoukkoa!"

Pirkanmaan poliisin mukaan itsenäisyyspäivän iltana Tampereella järjestetty mellakka oli helsinkiläis- ja tamperelaisanarkistien järjestämä.
- Korostan, ettei kyse ollut mielenosoituksesta, vaan rosvojoukosta, jyrähti poliisipäällikkö Markku Luoma poliisin tiedotustilaisuuden aluksi lauantaina.

Etukäteen vaadittavaa lupaa mielenosoitukselle eivät tapahtuman järjestäjät olleet hakeneet.

Tampereen mellakka: Kolme poliisia loukkaantui, poliisihevonen hakattiin avohaavoille

Mellakoitsijat iskivät pankin ikkunat rikki. Katso video.

Poliisi kärsi sekä fyysisiä että materiavahinkoja itsenäisyyspäivän mellakassa Tampereella. Pirkanmaan poliisin mukaan ainakin kolme poliisia loukkaantui mellakoiden yhteydessä. Poliisit saivat etupäässä mailojen lyönneistä vammoja kasvoihin, käsivarsiin ja kylkeen. Kaksi loukkaantuneista poliiseista on joutunut jäämään sairaslomille. Lisäksi anarkistimielenosoittajat vahingoittivat poliisihevosta. - Poliisin ratsu sai avohaavoja mailojen lyönneistä, kerrottiin poliisin tiedotustilaisuudessa lauantaina aamupäivällä. Lisäksi poliisin varusteita tuhottiin. Ainakin kolmea poliisiautoa vahingoitettiin rikkomalla niistä ikkunoita.

Mistä Kiakkovierasjuhlissa on kysymys?

Haluamme kritisoida eduskunnan ja vuorineuvoksien pröystäilyspektaakkelia. He juhlivat kun me maksamme viulut. Julkisten palveluiden alasajo ja yksityistäminen on osa työväenluokan sadan vuoden aikana saavuttamien voittojen murentamista. Meitä yritetään kääntää toisiamme vastaan pelottelemalla huonolla tulevaisuudella, syrjäytymisellä, maahanmuuttajilla ja kerjäläisillä; keskiluokasta putoamisella.

Mitä se itsenäisyys merkitsee nykynuorille?

Mä ajattelen, etten mä osaa sanoa niistä mitään, koska ne on historiaa. Ne on niinku silleen sama… Emmä osaa oikein kumma… En mä osaa sanoo, koska se on niinku niitten aikaa. Se on sama kun katotaan kymmenen vuotta taaksepäin: ei ollu mitään koneita meillä, kun me kasvettiin. Me leikittiin ulkona. No, nykyään jengi leikkii kaikilla kännyköillä tai näillä ja silleen. Et silleen niinku se on paljon helpompi kysyy joltain vanhemmalta ihmiseltä noist, mä veikkaisin.

Yleisradion toimittaja Sari Huovinen tapaa itähelsinkiläisen skeittarin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla Tampere-talolla.

Itsenäisyys-juhla toi Tampereelle mainetta ja mellakoita

Itsenäisyyspäivän vastaanotto Tampere-talossa sujui perinteisiä ja uusia ohjelmanumeroita yhdistellen perjantaina. Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kättelivät ensin liki sata viime sotien veteraania ja sen jälkeen loput 1 700 vierasta maakuntien mukaisessa järjestyksessä.

Yleltä kiellettiin tv:ssä, IS saa esittää Tuntemattoman sotilaan netissä – viranomainen: Ei tässä ole mitään ongelmaa

Ilta Sanomat uutisoi, että se tarjoaa mahdollisuuden katsoa netti-tv:ssään Tuntematon sotilas -elokuvan itsenäisyyspäivänä kello 12-24 välisenä aikana. Viime vuonna Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus Meku ohjeisti Yleisradiota siirtämään klassikkoelokuvan entistä myöhäisempään esitysaikaan. Tänä vuonna Yle näyttää Tuntemattoman sotilaan itsenäisyyspäivänä TV1:ssä kello 22.30. Mekun ylitarkastaja Maarit Pietinen ei näe ongelmaa siinä, että ISTV esittää Tuntematonta sotilasta huomenna keskipäivästä alkaen. - Esimerkiksi Katsomo.fi:ssä, Ruutu.fi:ssä ja Yle Areenassa kaikki ohjelmat, paitsi K-18 -ohjelmat, ovat katsottavissa. En näe siinä mitään ongelmaa. Jos Ilta-Sanomat noudattaa samoja periaatteita kuin kaikki muut suomalaiset netti-tv:n esittäjät, eli ohjelman yhteydessä pitää olla ikäraja ja sisältösymbolit näkyvissä, niin toiminta on lainmukaista, Pietinen sanoo. Hän myöntää, että nettijakelussa on ongelmia, koska tarjoajan pitää huolehtia siitä, että ohjelmat eivät ole ikärajaa nuorempien katsottavana.

Perhehoidossa vanhus on yksi perheenjäsenistä

Eurassa on tänä syksynä aloitettu koulutus, joka houkuttelee ja valmentaa osallistujia vanhusten perhehoitajiksi.

Vanhusten perhehoidon ennakoidaan yleistyvän koko maassa, koska laitospaikkoja puretaan ja vanhuksia ohjataan yhä enemmän tehostettuun palveluasumiseen tai koti ja perhehoitoon.

Yhdessä perheessä, yhden hoitajan vastuulla voi olla korkeintaan neljä vanhusta. Perhehoitajalta ei vaadita alan koulutusta. Hän sitoutuu ottamaan vanhukset perheenjäsenikseen. Asiasta kertoi Satakunnan Kansa.

Miljoonilla luotu suomalainen pelilupaus ulos tänään

Suomalaisen Grand Crun kunnianhimoinen mobiilipeli lanseerataan sopivasti itsenäisyyspäivän aattona Suomen App Storessa.

Grand Crun kehittämä Supernauts on rakentamiseen ja luovaan suunnitteluun keskittyvä sosiaalinen peli. Sen saa vain iPadille ja iPhonelle.

Supernautsin kolmiulotteisessa maailmassa pelaajat rakentavat pala palalta avaruusmaailmaansa, ratkaisevat tehtäviä ja lentävät tulvivalle maapallolle pelastamaan pulaan jääneitä ihmisiä.

Pelaajien keskinäinen vuorovaikutus on Grand Crun mukaan viety Supernautsissa tavallisiin mobiilipeleihin verrattuna uudelle tasolle, sillä pelaajat voivat pelata, rakentaa ja keskustella yhdessä.

Björn Wahlroos: Nordea kylpee rahassa

Nordealla on kaksi kertaa enemmän pääomia kuin vuonna 2007. Lisäksi Nordea luo koko ajan uutta pääomaa muun muassa siksi, että pankki lainaa enemmän kotitalouksille.

Näin perustelee Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos Nordean johdon lupaamaa entistä anteliaampaa osinkopolitiikkaa.

"Meidän on pakko ryhtyä jakamaan ainakin puolet siitä pääomasta, jotta välttyisimme yksinkertaisesti uimasta pääomissa", Wahlroos selitti Svenska Dagbladet -lehden mukaan eräässä pankkiseminaarissa Tukholmassa tiistaina.

Kelluva kaupunki 50 000:lle asukkaalle

Amerikkalaisyritys suunnittelee rakentavansa maailman suurimman aluksen.

Floridalainen yritys suunnittelee massiivista hanketta. Yritys suunnittelee maailman historian suurinta alusta, joka toimisi kelluvana kaupunkina jopa 50 000 asukkaalle. Vieraita kyytiin mahtuisi noin 30 000.

Aluksella toimisi lentokenttä, kouluja, sairaala ja ostoskeskus kasinoineen. Suunnitelmissa on, että alus seilaisi jatkuvasti ympäri maailmaa ja palaisi kotisatamaansa noin kahden vuoden välein.

Vanhustenhoi-
tokeskustelu heitti häränpyllyä

Vanhustenhoito on Suomessa kansainvälisestikin katsoen vääränlaista. Meillä vanhuksia makuutetaan laitoksissa. Niissä ei vaihdeta vaippoja eikä huolehdita ravinnon saannista. Vanhukset menettävät vanhainkodeissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla toimintakykynsä ja yksityisyytensä. Ihmisarvoisen vanhuuden takaamiseksi painoa on siirrettävä kotihoitoon ja palvelutasotyyppisiin ratkaisuihin.

Joku saattaa vielä muistaa tuon keskustelun. Sitä käytiin vanhuspalvelulain valmistelun yhteydessä. Kun demareiden vahvasti ajama laki tuli voimaan heinäkuun alussa, monet olivat edelleen sitä mieltä, ettei se painota riittävästi kotihoitoa.

Kopteri tuo tilauksen ovellesi

Verkkokauppajätti Amazon testaa miehittämättömiä lennokkeja tilausten toimittamisessa asiakkaille. Amazonin toimitusjohtajan Jeff Bezos kertoi CBS:n 60 minutes -ohjelmassa, että Octocoptereiksi kutsutut lennokit voisivat välittää korkeintaan 2,3 kilogramman paketteja.

Amazonin mukaan tavoitteena on, että lennokilla tavara voitaisiin toimittaa varastolta asiakkaan ovelle jopa puolessa tunnissa tilauksen tekmisestä.

Amazon ei ole ensimmäinen: lennokkiposti jo pitkällä Australiassa ja Kiinassa

Amazon kertoi eilen suunnitelmistaan valjastaa miehittämättömät lennokit pakettien kuljetukseen. Palvelu voitaisiin lanseerata aikaisintaan vuonna 2015, kunhan laki miehittämättömien lennokkien käytöstä kaupallisiin tarkoituksiin saadaan valmiiksi. Vaikka suunnitelma on hurjan kuuloinen, Quartz-sivuston mukaan sekä Australiassa että Kiinassa ollaan itse asiassa jo kaukana Amazonin edellä lennokkipostin kehityksessä. Ehkä pisimmälle on ehtinyt australialainen Zookal, joka on aloittamassa kirjatoimitukset lennokeilla Sydneyn kaupunkialueella jo ensi kevään aikana.

Kyllä hätä keinot keksii

Professori: Suomalainen häpeää turhaan englannin aksenttiaan

Ihminen usein ylittää itsensä, kun keksii vajavaisella kielitaidolla näppäriä ilmaisuja, väittää professori Anna Mauranen.

"Suomalaiset häpeävät turhaan englannin aksenttiaan ja ovat turhaan ujoja puhumaan.

Aksentti ei ole mikään suuren luokan haitta.

On tutkittu, että aksentti ja huono ääntäminen eivät useinkaan aiheuta väärinymmärryksiä. Esimerkiksi englannin th-ääneet, jotka ovat usein suomalaisille vaikeita, eivät ole tutkimusten mukaan mitenkään ratkaisevia ymmärrettävyydelle, vaan ne voi korvata.

Vain viidennes englannin puhujista on äidinkielisiä eli useimmiten puhumme englantia toiselle ulkomaalaiselle. Jos aksenttimme tuntuu oudolta britistä tai amerikkalaisesta, sillä ei ole suurtakaan väliä.

Olisi tärkeää totuttaa jo koululaiset ymmärtämään eri englannin muunnelmia. Intian englannin puhujia on jo yksinään enemmän kuin britti- ja amerikanenglannin puhujia yhteensä.

”Vi hoppas det blir en tredje säsong”

Seriens huvudförfattare Hans Rosenfeldt och konceptuerande regissören Henrik Georgsson svarade på frågor efter sista avsnittet av Bron.

Lizaar: Mycket bra serie och stämningsfull musik till serien! Kommer det att bli en säsong 3?

Henrik Georgsson: Vi hoppas på det men det finns inget beslut än.

Andreas Jangenmo: Hejsan! Er serie har verkligen varit veckans höjdpunkt såhär på söndagsaftonen. Man brukar ju aldrig se framemot söndagar men nu under 10 veckor så har man faktiskt gjort det. Dock blev jag fruktansvärt besviken idag när ni valde att hoppa mellan Toppmötet i Danmark och sedan inspelning på Swedbank Stadion (Malmö) under samma sekvens. Frågan är hur man tänkte då? Hade varit lite roligt att veta!

Henrik Georgsson: Man får ofta kombinera ihop olika inspelningsplatser för att få ihop scener, vi hoppades att inte så många skulle känna igen Swedbank stadion och jag tror nog inte det är så många heller. Trist att din illusion förstördes genom detta.

Jäikö Silta-sarja kalvamaan mieltä? Täältä saat terapiaa.

”Nettisensuurin kaataminen Googlelle pikkujuttu”

Aktivistit toivovat Googlen käyttävän yksinkertaista kikkaa Kiinan nettisensuurin kiertämiseksi. Mutta menetelmällä voisi olla ikäviä seurauksia.

Sensuuria vastustava GreatFire-ryhmittymä haastaa nettijätti Googlen sanoista tekoihin. Ryhmän mielestä yhtiön hallituksen puheenjohtajan Eric Schmidtin toive sensuurin lopettamisesta olisi mahdollista toteuttaa johtajan kaavaileman kymmenen vuoden sijaan vain kymmenessä päivässä ainakin Kiinassa.

Ryhmä on todentanut puheitaan kiertämällä Kiinan "suurta palomuuria" peilisivuilla eli kopioilla alkuperäisistä verkkosivuista, jotka Kiina on estänyt. Näin esimerkiksi Reutersin kiinalainen verkkosivu alkoi taas toimia.
GreatFiren mukaan Google kyllä tietää, kun joku klikkaa estettyä verkkolinkkiä. Sen lisäksi Googlella on "indeksi koko internetin sisällöstä".

Maitotuotteet, kananmuna ja kala ovat treenaajan ykkösproteiinit

Liha ei ole ykkönen, kun proteiinin lähteitä laitetaan paremmuusjärjestykseen. Maitoproteiini kasvattaa parhaiten lihasta, mutta kasvikunnan proteiinin lähteissä on enemmän kuitua ja hyvää rasvaa.

Rasvoja on olemassa hyviä ja huonoja eli pehmeitä ja kovia. Hiilihydraatitkin jaetaan susiin ja lampaisiin: nopeisiin höttöhiilareihin ja kuitupitoisiin, hyviin hiilihydraatteihin.

Miksi sitten proteiinien laadusta ei kohista? Ovatko kaikki proteiinit yhtä terveellisiä?

Ratkaistavana on muun muassa punaisen lihan mysteeri. Tutkimuksissa on havaittu, että runsas punaisen lihan syöminen on terveysriski. Syynä eivät kuitenkaan voi olla lihan kovat rasvat, sillä maidossa on huonoa eli kovaa rasvaa suhteessa enemmän kuin punaisessa lihassa. Maito ei silti ole samanlainen terveysriski kuin punainen liha, melkeinpä päinvastoin. Etenkin hapanmaitotuotteet näyttävät olevan terveydelle hyväksi.

"Perimmäinen syy lienee, että asiaa ei ole juurikaan tutkittu", vastaa ravitsemusterapeutti Jan Verho.

Verho kuitenkin ennustaa, että proteiinit ovat "tulevaisuuden rasvoja" ja niiden laatu terveyden kannalta selvitetään perin pohjin.

Jolla yrittää myydä miljoona puhelinta vuodessa

Ohjelmistoyhtiö Jolla on suurentanut ensimmäisen puhelimensa myyntitavoitetta.

"Tavoitteena on myydä vuodessa noin miljoona puhelinta, joissa on meidän Sailfish-käyttöjärjestelmä", sanoo Jollan toimitusjohtaja Tomi Pienimäki.

Keväällä hän ilmoitti olevansa tyytyväinen, jos puhelimia myydään satoja tuhansia vuodessa. Yhtiön ajatuksena on, että myös muut valmistajat voivat käyttää Sailfish-ohjelmistoa.

Jollan ensimmäisen puhelimen myynti alkoi ennakkotilaajille keskiviikkona Helsingissä. Sen hinta on 399 euroa.

Pienimäen mukaan seuraavaksi myynti alkaa muulla EU:ssa ja vasta sen jälkeen muualla maailmassa. Ennakkotilauksia yhtiö on saanut Pienimäen mukaan yhteensä 136 eri valtiosta.

Se on totisesti erilainen

IS haastatteli Jollan perustajiin kuuluvaa Marc Dillonia yhtiön suurena päivänä sekä teki ensitestin puhelimesta.

Ei enää omia juomia Pori Jazzeille

Oman viltin voi levittää nurmikolle, jee!

Viranomaisten tiukentuneen tulkinnan vuoksi Kirjurinluodon konsertteihin ei saa enää ensi vuonna tuoda omia alkoholijuomia. Kirjurinluotoon rakennetaan nyt laajoja anniskelualueita, joilla yleisö voi entiseen tapaan nauttia musiikista, piknikistä ja toistensa seurasta.

Kirjurinluodon ravintoloihin voi tuoda mukanaan omat ruokansa – samoin kuin nurmikolle levitettävän viltin.

Virossa kaikki on toisin. Robbie Williamsin konsertissa Tallinnassa koko festivaalialue oli anniskelualuetta, vaikka joukossa oli alle 18 vuotiaita.

Presidentti Mauno Koivisto täytti 90-vuotta

Kansalaiset lähettivät satoja onnitteluja viestejä.

Maan isä

25.11. 2013 maanantaina 90 vuotta täyttävä presidentti Mauno Koivisto on ollut eläkkeellä jo 20 vuotta. Hän asuu Tellervo-rouvansa kanssa Katajanokalla suuressa huoneistossa.

On keskitalvi ja raikas pakkaspäivä. Aurinko paistaa.

Suomenlinna seisoo meressä Helsingin edustalla, niin kuin se on tehnyt jo 250 vuoden ajan.

Parin kilometrin päässä Katajanokan saarella soi ovikello. Raskas ovi aukeaa, ja ovenraosta tulee esiin hahmo, joka on niin tuttu.

Presidentti ei sano mitään, mutta hän hymyilee ja ohjaa suurella kourallaan vieraat sisään. Myös rouva tulee halliin. Hänkin hymyilee ja tervehtii.

Suomenlinnan merilinnoituksella ei ole enää pitkään aikaan ollut roolia Suomen puolustamisessa, ja aivan sama asema on presidentillä.

Hänen vahtivuoronsa on ohi. Hän on eläkkeellä. Hän on vanha.

Mauno Koivisto täyttää tänään maanantaina 90 vuotta. Hän on jo muutaman vuoden ajan ollut vanhimmaksi elänyt Suomen presidentti.

Hän käyttää kyynärsauvaa, on laihtunut ja hidastunut mutta puhuu viisaita.

Valokuvaaja ja hänen apulaisensa ryhtyvät rakentamaan Koivistojen olohuoneeseen kuvausstudiota, ja toimittaja ohjataan presidentin työhuoneeseen.

Anu Saagim maksoi kalliisti pääsystä Suomeen

Virolainen kaunotar Anu Saagim tunnetaan Suomen julkkispiireistä, mutta sinne päästäkseen hänen oli nuorena naisena luovuttava kaikesta.

Anu Saagim seisoo lapsuudenkotinsa raunioilla Tallinnan Kalamajan kaupunginosassa, aivan vanhankaupungin vieressä. Saagimien puretun talon ääriviivat voi vielä hyvin erottaa syksyntakkuisen ruohon seasta. Tuossa oli etummainen huone ja tuossa takimmainen, Anu osoittelee. Suurin piirtein näillä kohdin oli ulkovessa.

Se kuulostaa kauhean alkeelliselta.

Mutta Saagim on kyllästynyt siihen, että kaikki haluavat kuulla tarinoita siitä, kuinka kauheaa Neuvostoliitossa oli. Sofi Oksasen romaaniin perustuvasta Puhdistus-elokuvastakin hän käveli kesken ulos.

"En halunnut myrkyttää omia lapsuusmuistojani", Saagim sanoo.

Tapio Suominen syntyi uudelleen

Suominen ei ole heitteillä. Hänellä on hieno tuki ympärillään ja paljon sellaista pääomaa, jolla kivutaan kuopasta ylös. Mikä tässä ulkopuolisia niin huolestuttaa? No, ne twiitit.

Twitter on tämän ajan tarkkailuasema, jossa voi tirkistellä toisten mielentilaa. Suomisesta tuli heti suosittu. Hän twiittasi täysillä. "Olin siinä kuin käännynnäinen", hän sanoo.

Twiittejä tuli koko ajan. Ei se mitenkään ainutlaatuista ole. Twitter on koukuttava, ja varsinkin alkuun siitä voi innostua liikaakin. Moni hakee ensin tyyliään ja seuraajia. Entä jos heittäisikin väliin jonkin vähän härskin, innostaisiko se?

Suomisen twiittejä pidettiin levottomina, vaikka pahempiakin juttuja Twitterissä on. Lue lisää

Näyttelijä Matti Ranin on kuollut – ura ulottui Tuntemattomasta Kotikatuun

Näyttelijä Matti Ranin on kuollut. Tampereella 21. marraskuuta 1926 syntynyt Ranin kuoli 87-vuotiaana.

Ranin teki pitkän näyttelijäuran teattereissa, elokuvissa ja televisiosarjoissa. Hänen tunnetuimpia roolejansa ovat vänrikki Kariluoto Tuntemattomassa sotilaassa (1955), ja varatuomari Virta Komisario Palmu -elokuvissa (1960-1969).

Ranin näytteli lähes 30 vuotta Kansallisteatterissa ja esiintyi useissa TV-rooleissa aina 2000-luvulle asti. Viimeisinä vuosinaan Ranin esiintyi muun muassa Kotikatu-sarjassa eläkkeelle jääneenä näyttelijä Kaarlo Kareksena ja vieraili vielä vuonna 2011 suositussa Taivaan tulet -sarjassa.

Greenpeacen mukana ollut kuvaaja: Vankilassa olo journalistisesti kiinnostavaa

Joskus pieniäkin voittoja on hyvä juhlia.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistien mukana Petšoranmerellä kiinnotettu valokuvaaja Denis Sinjakov teki niin sunnuntai-iltana Moskovassa. Huliganismisyyte on yhä voimassa, mutta tällä viikolla hän pääsi odottamaan oikeudenkäyntiä vapaalta.

"Siihen vaikutti teidän tukenne, kiitos!" Sinjakov sanoi kulttuuriväen suosimassa Artefaq-baarissa Moskovan keskustassa.

Sinjakov oli ehtinyt käydä parturissa ja siistiä vankeusaikana kasvaneen parran, mutta parta sai silti jäädä.

"Vaikeimmat olivat ne ensimmäiset päivät, kun laivaa hinattiin", hän kertoi.

Silloin syyskuussa kaikki oli vielä epävarmaa ja kiinniotettujen olot laivalla olivat epämukavat.

Ei tutkintavankiloissakaan Murmanskissa ja sittemmin Pietarissa herkkua ollut, mutta ainakin oli vakaampaa.

Hälytys! Romani tuli kauppaan

Kun romaniperhe astuu kauppaan, kuuluu turvaporttien hälytysääni. Kassalta huudetaan: ”Väärä hälytys!” Tavallinen kaupassa kävijä ei kiinnitä asiaan huomiota. Tuo ääni kuuluu aina, kun me tulemme tänne, perheen äiti sanoo. Joissakin kaupoissa merkki on kolme kilahdusta. Kyllä sen oppii kuulemaan, nuorempi tytär lisää.

ESS kävi hollolalaisen romaniperheen kanssa ostoksilla.

Seurasimme, miten suhtaudutaan romaneihin, jotka ovat pukeutuneet perinteisiin vaatteisiinsa. Perheen aikuiset tyttäret kertovat, ettei heihin kiinnitetä mitään huomiota, jos he tulevat kauppaan valtaväestön vaatteissa. Ensin Hollolan Robinhoodiin. Perhe saa pian myyjän peräänsä. He hajaantuvat kauppaan, ja monen lähellä myyjä hinnoittelee tuotteita tai järjestää hyllyjä. Välillä he saavat olla rauhassa, etenkin korutelineiden luona. Sinne on suora näkyvyys vartijan kopista.

Monet romanit varastelevat kaupoista. Emme me sitä kiistä. Mutta ei sitä voi samaistaa kaikkiin. On loukkaavaa joutua epäillyksi vain siksi, että on romani, vanhempi tytär sanoo.

Myrskybongari Tim Samarasin viimeinen video

Oklahomassa toukokuussa 2013 riehunut tornado koitui kolmen kokeneen myrskybongarin kohtaloksi. Samaras tuli kuuluisaksi Discovery Channell Myrskynmetsästäjät-sarjasta.

Lue Viimeinen Myrsky artikkeli National Geographic no:11/2013

Kioskinpitäjä yritti huijata itselleen miljoonavoiton

Myyjä kertoi asiakkaan voittaneen vain tuhannesosan todellisesta summasta.
Tapaus kävi ilmi viime torstaina Hempstedissa Yhdysvalloissa sijaitsevassa Peninsula Deli & Groceryssä. Paikalle saapui 34-vuotias mies, joka piteli käsissään miljoonan dollarin arvoista raaputusarpaa. Pahaksi onnekseen hänen englanninkielentaidoissaan oli parantamisen varaa, minkä vuoksi kioskinomistaja havaitsi tilaisuutensa koittaneen.

Hän yritti vakuuttaa kioskiin saapuneelle 34-vuotiaalle, että arpa on vain tuhannen dollarin arvoinen. Kioskinomistaja antoi rahat ja otti kupongin itselleen.

Professori Keva-sotkusta: Hyvä esimerkki siitä, miten asioita ei tule hoitaa

Kuntien eläkevakuutuksen Kevan toimitusjohtajan Merja Ailuksen (kesk) eroon johtanut prosessi on "hyvä esimerkki siitä, kuinka asioita ei tule hoitaa", sanoo työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta.

"Hallituksen puheenjohtaja edustaa hallitusta, ei silloin lähdetä hetimiten rajaamaan hallituksen toimintamahdollisuuksia", Koskinen sanoo. Hän uskoo, että Rädyn huonosti ajoitettu kannanotto johtui tämän kokemattomuudesta. #Kevagate

Haavisto johdon palkkioista Ylelle: "Joku tolkku näissä pitää olla"

Uudet johtajat palkataan valtion yhtiöihin edeltäjiä pienemmillä palkoilla.
Valtion omistajaohjauksesta vastaava kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr) arvosteli Ylen TV1:n ykkösaamussa johtajien sopimuksia ja etenkin valtion viinayhtiö Altian johtajien palkkioita.

Potkut saanut toimitusjohtaja Antti Pankakoski sai irtisanomiskorvauksena 18 kuukauden erorahat. Pankakoskelle maksettiin pari vuotta sitten satoja tuhansia euroja kannustuspalkkioita.

– Joku tolkku näissä pitää olla, Haavisto sanoi.

Haavisto lisäsi, että johtajien kovat erorahat ja palkkiot johtuvat vanhoista sopimuksista. Pelisääntöjä on sittemmin muutettu valtion yhtiöissä. Nykyisin erorahoissa on 12 kuukauden raja.

Arhinmäki Ailuksen eduista: "Voisi keskittyä työhön eikä haalia lisää etuja"

Merja Ailuksen palkankorotuspyynnöt, luksusasunnot, huippukalliit remontit ja avobemarit osoittivat vakavaa suhteellisuudentajun puutetta. Arhinmäki myöntää kuitenkin, että eläkefirmojen toimitusjohtajien palkat ja bemarit ovat vain "karkkirahaa" verrattuna palkkioihin, joilla esimerkiksi Nokian entinen toimitusjohtaja Stephen Elop palkittiin.

Kataja puolustaa Ailuksen etuja: "Tasoa pidettiin kohtuullisena"

Kuntien eläkevakuutuksen eli Kevan hallituksen entinen puheenjohtaja Sampsa Kataja (kok) ottaa vastuuta pois nykyiseltä hallitukselta ja sen puheenjohtajalta Laura Rädyltä (kok). Kataja toteaa, että päätökset Kevan eilen eronneen toimitusjohtajan Merja Ailuksen (kesk) palkasta ja eduista teki hänen johtamansa hallitus. "Tästä ei voi sysätä vastuuta nykyiselle hallitukselle tai toimitusjohtajalle", Kataja sanoo.

Keva kertoi eilen perjantaina valtiovarainministeriölle antamassaan selvityksessä, että johtajien asumiseduista sopimisessa ei ole ollut selvää käytäntöä. Kataja myöntää itse hyväksyneensä ainoastaan suullisesti Ailuksen molempien asuntojen hankinnat.

"Olen niin sanotusti sen sukupolven miehiä, joka luottaa, että miehen ja naisen välinen sana pitää. Mutta ajat ovat muuttuneet. Käytäntöjä on syytä täsmentää", hän sanoo. Kataja ei tähän mennessä ole kommentoinut Kevan ympärillä vellonutta kohua julkisesti. "En ole halunnut naulata viimeistä naulaa kenenkään arkkuun", hän perustelee

Venäläismedia: Saarela on nyt laittomasti Venäjällä – ei saa poistua maasta

Greenpeacen aktivistit, Sini Saarela mukaan lukien, eivät saa poistua Venäjältä ennen kuin heidän rikosjuttunsa on kokonaan ratkaistu.
Uutistoimisto Ria Novosti oli haastatellut artikkeliinsa Pietarin maahanmuuttoviranomaisten eli UFMS-viraston edustajaa, joka esiintyy jutussa nimettömänä.

- He eivät saa poistua Venäjän alueelta ennen kuin heitä koskeva rikosasia on ratkaistu loppuun asti. He ovat nyt rikostutkinnan kohteena ja sen vuoksi he ovat maahanmuuttorekisterissä, uutistoimiston haastattelema viranomainen sanoi.

Jos UFMS-viraston virkamiehen tulkinta pitää paikkansa, Sini Saarelalla saattaa siis pahimmillaan olla edessään useiden kuukausien oleskelu Venäjällä, ennen kuin aktivisteja koskeva huliganismioikeudenkäynti pääsee alkamaan.

Ja kun oikeudenkäynti vihdoin alkaa, myös se saattaa venyä Venäjällä useiksi kuukausiksi – näin puhutaan siis mahdollisesti yhteensä jopa vuodesta tai vuosista, ennen kuin lopullinen tuomio on julistettu.

"Tunsin itseni likaiseksi"

Varatoimitusjohtaja paljastaa: Kohuttu Aasian-matka maksoi 170 000 euroa

Kevan varatoimitusjohtaja Tapani Hellstén, 55, halua kehdata katsoa yhtiönsä työntekijöitä silmiin. Siksi hän päätti luopua asunto- ja autoedustaan. Päätös tosin lisää hänen käteensä jäävän palkkarahan määrää.

Menen nyt autokauppaan, mutta tuskin ostan enää lähes 70 000 euron Mersua. Kun nyt luovun kaavaillusta kakkosasunnosta Helsingissä, harkitsen muuttoa Hämeenlinnasta pääkaupunkiseudulle, Hämeenlinnan kaupunginjohtajana aikaisemmin toiminut Hellstén kertoo.

Ikea puskee verkkoon – ensi vuonna myymälässä ei enää tarvitse käydä

Ruotsalainen huonekalujätti Ikea aikoo panostaa verkkokauppaansa entistä enemmän, lupaa Ikea Groupin Saksan-johtaja Peter Betzel.

Betzel arvioi verkkomyynnin osuuden kasvavan noin 10 prosenttiin.

Verkon valloittamista on hidastanut esimerkiksi se, että valikoimista vain osa on myynnissä verkossa. Saksan Ikea-johtaja sanoi toivovansa, että nettikaupan valikoima kattaisi kaikki Ikea-tuotteet vuoden 2014 loppuun mennessä.

Vaikka Ikea odottaakin verkkomyynnin osuuden kasvavan, fyysisiä tavarataloja se ei aio hylätä.

Kansanedustajan lakialoitteessa esitetään, että henkirikollisia ei koskaan kohdeltaisi ensikertalaisina

Nykyisin kaikkia vankeja kohdellaan ensikertalaisina, jos heitä ei ole tuomittu vankeuteen rikosta edeltäneen kolmen vuoden aikana.

Rikoskomisario-kansanedustaja Kari Tolvasen (kok.) on määrä jättää kuuluisaksi tullut lakialoite asian muuttamisesta tiistaina eduskunnan kansliaan. Aloitteeseen oli vielä kello 14 alkaneessa täysistunnossa tulossa lisää allekirjoittajia.

Tolvasen aloitteessa esitetään ensikertalaisuuden määräajan pidentämistä viiteen vuoteen ja ns. ylitörkeissä rikoksissa kymmeneen vuoteen. Murhasta tai taposta tuomittuja ei kuitenkaan missään olosuhteissa katsottaisi ensikertalaisiksi rikoksentekijöiksi.

"Esimerkiksi törkeästä pahoinpitelystä tai törkeästä huumausainerikoksesta vankeusrangaistuksen kärsinyt katsottaisiin ensikertaiseksi rikoksentekijäksi kymmenen vuoden jälkeen ja esimerkiksi varkaudesta rangaistuksen kärsinyt viiden vuoden jälkeen", lakialoitteessa todetaan.

Tolvasen mukaan kyseessä on epäkohta ja yleisen oikeustajun vastainen seikka, jonka vuoksi on tarpeellista muuttaa lainsäädäntöä.

Kari Tolvanen on sanonut tiettyjen rikollisten kuten lapsien hyväksikäyttäjien käyttävän ensikertalaisuutta hyväkseen.

Sipilä: Kevan johtajan paikka ei kuulu keskustalle

Puoluejohtaja sanoutuu irti puoluepoliittisista nimityksistä, mutta kieltäytyy arvioimasta Merja Ailuksen asemaa.

Keskusta ei tulevaisuudessa aio ehdottaa suosikkiaan Kuntien eläkevakuutuksen (Keva) toimitusjohtajaksi, sanoo keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

"Poliittinen nimityskulttuuri on osa sitä luottamuspulaa, joka poliittiseen kulttuurin liittyy", hän sanoo.

Kevan keskustalaisen toimitusjohtajan Merja Ailuksen työsuhde-edut ovat tuoneet jälleen esille poliittisen nimityskulttuurin ongelmat.

Sipilä on saanut sellaisia viestejä, että jos luottamuspula johtaa siihen, että toimitusjohtaja Merja Ailus lähtee, paikka olisi keskustan.

"Minusta se ei ole keskustan paikka. Sulle–mulle-nimityskulttuuri on menneestä maailmasta. En aio omalta osaltani sitä jatkaa. Jos tehtävä tulee auki, niin siihen on valittava paras mahdollinen johtaja ja tähän tehtävään sopiva johtaja", hän sanoo. #Kevagate

Tapio Suominen pahoittelee: "Uskon, että Kiira osaa suhteuttaa asian"

Selostajakonkari sanoo tehneensä epätieteellistä tutkimusta siitä, miten Twitter toimii.

Suominen myöntää rikkoneensa vähän hyvän maun rajoja eilisellä Kiira Korpi -vitsillään Twitterissä. Hän selosti eilen Ylellä taitoluistelua ja kirjoitti työnsä lomassa Twitteriin esimakua tulevasta stand up -esityksestään. Yön yli nukuttuaan Suominen sanoo pitävänsä twiittiään harmittomana ja tehneensä samalla epätieteellistä tutkimusta siitä, miten Twitter toimii. IL

Twitter -yhteisö pahoitteli laajasti Suomisen alatyylistä henkilöön kohdistuvaa twiittiä. Radio Novalla Tuomas Enbuske epäili onko Tapsan ulostulo mielenterveysongelmiensa kanssa syynä maaniseen twiittaus intoon. Suominen kirjautui twitteriin lokakuussa 2013 ja marraskuuun 19 päivään mennessä hän oli jo kirjoittanut yli 900 twiittiä. Parhaimmillaan tai pahimmillaan twiittejä tuli minuutin välein. Twiittien määrä ei sinänsä ole ihmetyksen aihe, monet himotwiittaajat suoltavat 100 twiittiä päivässä. Julkisuuden henkilön sanomisia seurataan tarkemmalla seulalla, kerran sanottua tai tehtyä on vaikea jälkeenpäin korjata.

Suomisen pakittelu vitsilleen ei myöskään mennyt läpi.

Roisit twiitit vievät Tapio Suomisen pomon puheille: ”Ylen arvot”

Jos katsoo hänen [Suomisen] twiittejään, joukosta löytyy joitain harvoja, jotka eivät ole Ylen arvojen mukaisia, Pokkinen kommentoi Uudelle Suomelle. Hänen mukaansa Yle rohkaisee työntekijöitä kirjoittamaan sosiaalisessa mediassa. Yle on antanut työtekijöilleen sosiaalisen median ohjeen.

"Vuosia yritin elää mielikuvienne edellyttämällä tavalla, ja päädyin lopulta lataamoon. Enää en siihen suostu, ihan itsekkäistä syistä". Suominen kommentoi twiitissään, kun negatiivisia arvosteluja alkoi tulla. Hyvä Tapsa, älä anna pienen kritiikin tuntua koiranpaskaa kengänpohjassa kummemmalta.

Näin menestyt Twitterissä

Haluatko tehdä itsestäsi Twitter-aktiivin ja kerätä sankan joukon seuraajia? Silloin kannattaa lukea nämä vinkit.

Twitteristä on tullut nopeassa ajassa suosittu tapa tarkistaa maailman kuulumiset. Ajankohtaisissa uutistapahtumissa Twitter voi olla jopa nopein tapa päivittää ajantasaista tietoa. Jotta Twitterissä pärjää, pitää hallita joitakin pikaviestipalvelulle tyypillisiä piirteitä.

Rengasliikkeet: Älä kiinnitä auton renkaita lukkopulteilla

Rengasliikkeet aukovat päivittäin väkivalloin autonrenkaissa käytettäviä lukkopultteja. Asiantuntija neuvoisi luopumaan niistä kokonaan. Se on pieni, pyöreä, krominvärinen – ja jos rengasasentajalta kysyy, myös viheliäinen. Rengasliikkeet ja korjaamot kertovat, että ne joutuvat avaamaan autonrenkaissa käytettäviä lukkopultteja ja lukkomuttereita väkivalloin jopa päivittäin.

Yleensä omistaja huomaa ongelman renkaita vaihtaessaan. Pitäisi saada äkkiä talvirenkaat alle, mutta pilalle kulunut avainhylsy pyöriikin tyhjää lukkomutterin ympärillä. Tai sitten käytettynä ostettuun autoon aletaan vaihtaa ensimmäistä kertaa renkaita, eikä hylsyä löydy ollenkaan. Silloin ei auta muu kuin varata aika rengasliikkeestä tai korjaamosta.

Vielä ikävämpi tilanne on, jos hylsyn huomaa puuttuvan siinä vaiheessa, kun puhjennut rengas pitäisi vaihtaa tienposkessa. Lukkopultteja ja lukkomuttereita käytetään autoissa estämään rengasvarkauksia. Niiden avaaminen ei ole yhtä helppoa kuin tavallisten pulttien, sillä ne vaativat aina yksilöllisen erikoisavaimen.

Asiantuntija varoittaa: Älä lähetä Googlelle kopiota henkilötodistuksestasi

Google on alkanut sulkea Suomessa alle 13-vuotiaiden sähköpostitilejä ellei lapsen vanhempi lähetä kopiota henkilötodistuksestaan Googlelle Yhdysvaltoihin. Suomalaisasiantuntija varoittaa lähettämästä henkilötodistuksia.

Oululaisperheen 12-vuotias lapsi sai vastikään Googlelta ilmoituksen, että hänen yli vuoden käytössä ollut sähköpostitilinsä suljetaan viikon sisällä ellei sähköpostitilin haltijan vanhempi lähetä kopiota henkilötodistuksestaan Googlelle Yhdysvaltoihin. Toisena vaihtoehtona tarjottiin luottokorttitunnistautumista, johon sisältyy 0,30 dollarin veloitus. F-Securen tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen ei suosittele henkilötodistuksen lähettämistä. - En suosittele lähettämään henkilötodistuksia minnekään mitenkään, Hyppönen sanoo.

Tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen toteaa, että sähköpostiosoitteen saa nykyään usein koulun kautta. Useimmat alaikäiset saavat nykyään sähköpostiosoitteen koulunsa kautta. Google ei vastannut Yle Oulun kysymyksiin aiheeseen liittyen.

Olkiluoto 3:sta voi tulla maailman kallein rakennus

Jos Olkiluoto 3 lasketaan yhdeksi rakennukseksi, niin se tulee olemaan valmistuessaan todennäköisesti maailman kallein rakennus. Tällä hetkellä Olkiluoto 3:n arvioidaan maksavan 8–8,5 miljardia euroa, kun alkuperäinen hinta-arvio oli vain kolme miljardia euroa. Jos ennuste toteutuu niin Olkiluoto 3 on kalliimpi kuin yksikään olemassa olevista hintavista rakennuksista. Amerikkalainen nettisivusto The Richest arvioi, että maailman kallein rakennus on Marina Bay Sands Singaporessa. Sen rakentaminen tuli maksamaan kuusi miljardia dollaria eli noin 4,5 miljardia euroa. Toiseksi kallein oli myös Singaporessa sijaitseva Resort World Sentosa, joka myös valmistui 2010 ja rakentaminen maksoi 5,4 miljardia dollaria eli hiukan yli 4 miljardia euroa.

Sini Saarela vapaaksi takuita vastaan

Maksettavaa tuli 2 miljoonaa ruplaa eli noin 45 000 euroa. Rahat on maksettava 23. marraskuuta mennessä. Jos rahoja ei tule sitä ennen, jatketaan tutkintavankeutta jouluaattoon asti. Greenpeace maksaa kaikkien takuut omasta rahastostaan. Oikeudenkäynnin lopuksi Sini Saarela sai vastattua IS:n kysymykseen, miltä tuntuu. Hän hymyili leveästi ja sanoi, että "tuntuu hyvältä, helpottuneelta".

Saarela ei päässyt heti oikeudesta vapaaksi, vaan hänet vietiin vankilaan odottamaan takuurahojen tuloa oikeuden tilille. Greenpeacella on lauantaihin asti aikaa maksaa takuut, ja Saarelan asianajaan mukaan sen pitäisi olla riittävä aika rahojen siirrolle.

Huijasiko Cheek suomalaisia?

Menimme kaikki helppoon, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Mika Seppänen. Just joo, ai se vetää vain stadionkeikan. No olipa "uutinen". Paljon porua tyhjästä. Todellinen antikliimaksi. Pitikö tuollaisen takia nyt koko Suomen media kutsua paikalle? Onpa sillä noussut julkisuus hattuun. Kuvittelee lahtelaispoika itsestään liikoja. Pelle mikä pelle.

Tuollaisia olivat monen reaktiot eilen sen jälkeen, kun Jare Tiihonen oli puhunut medialle kolme minuuttia ja kolme sekuntia hotelli Kämpin Peilisalissa. Ja kyllä, minäkin olin hieman pettynyt, ettei kyse ollut vaikkapa kansainvälisestä artistiyhteistyöstä, avaruuslennosta tai artistinimen vaihdoksesta.

Lapset eivät jaksa juosta yhtä kauas kuin vanhempansa

Lapset eivät enää juokse yhtä nopeasti tai yhtä kauas kuin vanhempansa samanikäisinä. Näin väittää uusi, Yhdysvalloissa esitelty tutkimus. Australialaisen Grant Tomkinsonin johtamassa tutkimuksessa vertailtiin 50 eri juoksukuntoa kartoittanutta tutkimusta vuosilta 1964—2010.

Tutkimuksiin osallistui kaikkiaan yhteensä 25 miljoonaa 9–17–vuotiasta lasta. Tutkimustuloksia esiteltiin American Heart Associationin tiedetapahtumassa Yhdysvalloissa ja tiedetapahtuman blogissa. Tutkijat selvittivät, kuinka pitkän matkan osallistujat pystyivät juoksemaan annetussa ajassa. Tarkoituksena oli tutkia lasten sydämen suorituskykyä. Tutkimustuloksia kerättiin kaikkiaan 28 maasta.