DPK.fi

Tilanne räjähti käsiin kiovassa

Poliisit ampuvat mielenosoittajia kovilla

"Täysimittaista sotaa, en voi uskoa mitä näen"

En voi uskoa, mitä näen. Mahdotonta, 5channel-kanavan kirjeenvaihtaja Myroslav Petsa twiittasi.

Ukrainan tilanne ei voi enää loppua hyvin Janukovitshin kannalta

Ukrainan tilanteeseen ei ole enää kompromissiratkaisua, sanoo tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista.

Hänen mukaansa eiliseen asti näytti siltä, että presidentti Viktor Janukovitsh saattaisi suostua esimerkiksi vapaisiin vaaleihin jollakin aikavälillä. Raikin mukaan vaalit olisivat johtaneet ennemmin tai myöhemmin vallan vaihtumiseen. Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei presidentti ole valmis luopumaan vallasta.

Ainakin 18–21 ihmistä on kuollut Ukrainan verisissä yhteenotoissa

Kiovassa väkivaltaisuudet jatkuivat läpi yön, poliisi eteni mielenosoittajien leiriin

Väkivaltaisuudet jatkuivat Ukrainassa yön yli, ja varhain keskiviikkona poliisi oli edennyt pitkälle mielenosoittajien valtaamalle Kiovan Itsenäisyyden aukiolle.

Poliisi hallitsi varhain aamulla jo puolta aukiosta. Mielenosoittajat joutuivat yön aikana tulleiden uutistoimistojen raporttien mukaan vetäytymään aukion keskelle. Ukrainan mellakkapoliisi alkoi edetä aukiolle puolenyön jälkeen Suomen aikaa.

Yhteenotoissa kuoli tiistaina ja keskiviikon vastaisena yönä uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin 21 ihmistä ja AFP:n mukaan ainakin 18. Reutersin mukaan kuolleista seitsemän oli poliiseja.

Oppositiojohtaja Vitali Klitško ilmoitti neuvottelujen yöllä presidentti Viktor Janukovytšin kanssa olleen tuloksettomia. ”Hallituksen pitää vetää joukot välittömästi ja lopettaa tämä verinen konflikti, koska ihmisiä kuolee. Sanoin tämän Janukovytšille”, Klitško kertoi yön tuloksettomista neuvotteluista uutistoimisto Reutersille.

SDP:n kannattajien enemmistö Urpilaisen takana

Puheenjohtaja Jutta Urpilainen on SDP:n kannattajien keskuudessa Antti Rinnettä suositumpi vaihtoehto puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Asia käy ilmi Helsingin Sanomien teettämästä gallupista.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Rinne on toistaiseksi Urpilaisen ainoa haastaja puheenjohtajakilvassa. Rinteen suosion romahdukseen vaikuttaa, Antti Rinteen vaimon kampanjasta noussut kohu - kiistää erityiskohtelun.

Perussuomalaiset ovat suivaantuneet Rinteen esittämästä lausunnosta, jonka mukaan perussuomalaiset ovat rasistisia ja fasistisia. Lausunnollaan Rinne käytännössä iski poliittisen kirveensä kiveen.

"Irtisanomiset keino päästä eroon ikävistä ihmisistä"

Hesari potki väkeä ulos ja hakee uusia ulkoa

Talouden taantuma on tuonut yt-neuvotteluihin ikävän lisämausteen: pykälistä välittämättä halutaan vaihtaa yrityksen työntekijöitä. Syynä voi olla esimerkiksi työntekijän ikä tai halu saada halvempia työntekijöitä.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat hakee näyttävällä ilmoituksella neljää uutta toimittajaa. Uusien toimittajien etsimistä talon ulkopuolelta on kummeksuttu. Syksyllä käytyjen yt-neuvottelujen jälkeen Sanoma-konserni vähensi Helsingin Sanomista, Nelosen uutisista ja Metro-lehdestä 54 henkeä. Työntekijöistä 37 irtisanottiin.

Lain mukaan työnantajan on tarjottava työtä irtisanotuille, eikä se voi rekrytoida uusia työntekijöitä ulkopuolelta.

Entinen päätoimittaja Janne Virkkunen arvostelee Helsingin Sanomia kovin sanoin

Virkkusen mukaan lehden journalismi ja toimituskulttuuri ovat rapistumassa, mikä näkyy myös virheiden määrässä.

Syyksi journalismin rapistumiseen Virkkunen nimeää kokeneiden toimittajien siirtämisen eläkkeelle erilaisin järjestelyin.

Hän pitää myös Sanoman tv-kauppoja Hollannissa epäonnistuneina. Virkkunen ihmettelee myös sitä, miten kovasti Helsingin Sanomat ja sen silloin uusi päätoimittaja Mikael Pentikäinen innostuivat Mari Kiviniemen valinnasta keskustan puheenjohtajaksi. – Lehti meni sekaisin Marista, Virkkunen sanoo.

Keräyksistä ei saa tulla pääsääntöä julkisissa hankkeissa

Presidentti Sauli Niinistö myös pyöritteli sairaalan rahoitusta valtiopäivien avajaispuheessaan, muttei linjannut onko malli hyvä vai huono.

Kymmenettuhannet lahjoittaneet rahaa lastensairaalalle – koossa 21 miljoonaa.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) pitää tärkeänä varmistaa, ettei uutta lastensairaalaa rakennuttava säätiö pääse hyötymään sairaalasta taloudellisesti.

Huovinen muistuttaa, että myös valtio ja kunnat ovat hankkeessa mukana suurilla summilla. Ministerin mukaan valtion mukanaolo on perusteltua, koska uusi sairaala palvelee eri puolilla maata asuvia lapsia.

Gigantti tuomittiin maksamaan miehelle
33 600 euroa laittomista potkuista

Työntekijä oli loukannut selkänsä työtapaturmassa vuonna 2009. Hän oli joutunut yli vuoden sairauslomalle. Gigantti ei suostunut siihen, että mies palaisi tämän jälkeen myyjäksi. Hän oli toiminut myyjänä aiemmin ja soveltui tehtävään edelleen testien perusteella hyvin. Työntekijä oli siirretty yksipuoleisella ilmoituksella myyntityöstä varastotyöhön alkuvuodesta 2009. Työsuojeluvaltuutettuna toiminut mies koki tämän luottamustehtävien hoitamiseen liittyvänä rangaistuksena.

Käräjäoikeus perusteli tuoretta päätöstään korvauksista muun muassa miehelle tehdyllä testillä, jonka perusteella hän olisi ollut kykeneväinen kaikkiin myyjälle kuuluviin töihin.

Sikainfluenssa vie tehohoitoon nuoria ja hyväkuntoisia

Influenssa kaataa suomalaisia tautivuoteeseen. Sairastuneita on jo niin paljon, että tutkijat puhuvat epidemiasta. Liikkeellä on etenkin sikainfluenssaa, joka on vienyt kymmeniä ihmisiä sairaalahoitoon.

Osa on tarvinnut tehohoitoa, ja useita on kuollut. Influenssa tappaa joka vuosi muutamia ihmisiä Suomessa, mutta tavallisesti kyseessä ovat vanhukset tai perussairaat ihmiset, joiden vastustuskyky on heikentynyt, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

"Ero normaaliin on nyt se, että sikainfluenssa voi olla kohtalokas aivan perusterveillekin ihmisille", Nohynek sanoo. Nohynek suosittelee voimakkaasti rokotteiden ottamista. "Kyllä, sen vuoksi olemme laajentaneet indikaatioita riskiryhmistä, pienistä lapsista, raskaana olevista, terveydenhuollon ammattilaisista kaikkiin niihin, joiden lähipiirissä on ihmisiä, jotka voivat sairastua influenssaan. Eli pyrimme läheistenkin suojaamiseen"

Poliisi ei saa Forssassa riehuvaa lapsijengiä kuriin

Kaupunkilaisille huutelevat, paikkoja rikkovat ja huonosti käyttäytyvät koulupojat ja -tytöt tuntuvat viisveisaavan virkavallasta. Poliisi on kuullut ilkivallantekijöiden ydinjoukkoa, mutta teot ovat jatkuneet edelleen ja joukkio on myös siirtänyt iskujaan muualle Forssaan.

Poliisi on tunnistanut tekijät valvontakameroiden kuvista ja poliisi on kuullut forssalaisnuoria epäiltynä vahingonteoista. Paitsi että forssalaisjoukkion tekemiset ovat vain koventuneet, on joukko alkanut vandalisoimaan myös muuta Forssaa Kuhalan lisäksi. Ilkivaltaa tekevä ydinporukka aloitti ilkivallan tekonsa Kuhalan koulun ja Feeniksin tuntumasta, mutta kun poliisi kävi siellä partioimassa, siirtyi joukkio muualle.

Suomi haluaa suojella kansalaisiaan sulkemalla Wikipedian

Suomi haluaa suojella kansalaisiaan sulkemalla Wikipedian. Jos niin todella kävisi, opiskelijat menettäisivät tärkeimmän tietolähteensä. Varsinaisen tiedon lisäksi Wikipedia kertoo paljon tämän päivän tiedonhankinnasta ja medialukutaidosta.

Linnunradan käsikirja liftareille on hulvaton tieteisparodia, jonka nimi viittaa kaiken tietävään opaskirjaan. Sen motto on: jos käsikirja ja todellisuus ovat ristiriidassa, käsikirja on oikeassa. Douglas Adams teki alunperin kuunnelmaksi kirjoitetusta sarjasta myöhemmin viisiosaisen kirjatrilogian, josta tuli erittäin suosittu.

Kuunnelma pyörii parhaillaan Yle Radio 1:ssä. Adams kuoli toukokuussa 2001 ja sattumalta juuri samana vuonna tämä fiktiivinen hakuteos alkoi muuttua todeksi. Tammikuussa 2001 käynnistetty Wikipedia-projekti on Linnunradan käsikirjan veroinen runsaudensarvi.

Juuri nyt Wikipedian tekee erityisen ajankohtaiseksi Suomen poliisin Kaliforniaan lähettämä selvityspyyntö. "Millä oikeudella rikotte Suomen rahankeräyslakia ja paljonko suomalaiset ovat teille antaneet?", poliisi haluaa tietää.

Moni nuori ei löydä asiaa, jonka puolesta vaikuttaa

Joka viides Suomessa asuva nuori katsoo, ettei ole olemassa mitään sellaista asiaa, jonka puolesta hän haluaisi vaikuttaa yhteiskuntaan.

Tutkimuksen mukaan äänestäminen on nuorten ikäryhmissä vähäistä, samoin järjestöaktiivisuus. Nuorten yleisimmät vaikuttamismuodot ovat palautteen antaminen jostakin palvelusta, aloitteiden allekirjoittaminen ja ostopäätöksillä vaikuttaminen.

" Kun aloittaa ay-alustuksen, nuori väki pakkaa iPadinsa ja kiirehtii ulos salista"

Parempaakin tekemistä, kuin kuulustella vanhojen Ay-setien homeista läppää.

Akava on kampanjoinut kuukauden verran järjestäytymisen puolesta. Fiksut pärjää aina? -kampanja on haastanut keskusteluun ammattiliittojen toiminnasta ja tulevaisuudesta.

Kampanjointiin ajoi huoli liittojen jäsenmäärän laskusta. Palkansaajista 70 prosenttia on edelleen järjestäytynyt, mutta suunta on väärä. Rantamaula myöntää, että kampanjointi liittyy myös yksityisen työttömyyskassan suosion kasvuun. Ay-brändikään ei ole Rantamaulan mukaan kohdallaan. Yksistään nimi leimaa toiminnan vanhanaikaiseksi.

ENNI RUKAJÄRVI

Avasi Suomen mitalitilin Sotshissa

Lumilautailija Enni Rukajärvi voitti olympiahopeaa naisten lumilautailun slopestylessä. Rukajärvi teki erinomaisen toisen laskun, ja sai siitä pisteet 92,25. Mitali oli Suomen ensimmäinen Sotšin olympialaisissa. Slopestyle on olympialaisten ohjelmassa nyt ensimmäistä kertaa. Kultaa voitti USA:n Jamie Andersson, joka sai toisesta hypystään huimat pisteet 95,25.

Hienosti sujuneet Sotshin avajaiset, mutta..

Venäjän televisio korjasi Sotshin avajaisten mokan lähetyksessään

Venäjän televisio näytti perjantaina peukaloidun version Sotshin talviolympialaisten avajaisista, kertoo Time. Kisojen avajaisjuhlassa viiden lumihiutaleen oli tarkoitus avautua olympiarenkaiksi, mutta jostain syystä yksi hiutaleista ei avautunut. Venäläisessä versiossa kaikki viisi hiutaletta kuitenkin muuttuivat renkaiksi. Olympiarenkaiden oli tarkoitus liittyä yhteen ja muuttua lopulta ilotulitukseksi.

Urheilulehden Jari Kupilan reissu ei alkanut ihan kuten Strömsössä

Jari, sinullakin taisi palaa päreet kisamajoituksen kanssa? Sano nyt onko siellä niin kamalaa kuin maailman lehdistä voi lukea?

Höpöhöpö. Toki täällä on monenlaisia hankaluuksia saada systeemi käyntiin. Moni asia valmistuu viime tingassa, ja sen jälkeenkin. Osa asioista ei valmistu koskaan. Mutta tämmöistä tämä on aina arvokisoissa.

Palander haistatti olympialaisten avajaiset

Kalle Palander kommentoi Ylellä sunnuntaiaamuna miesten syöksylaskua. Kommentoinnin ohessa Palander otti puheeksi olympialaisten avajaiset. - Avajaiset on urheilijan kannalta haista paska -tilaisuus, Palander totesi. Hän tarkoitti kommentillaan sitä, että avajaiset vievät urheilijalta useita tunteja valmistautumisaikaa ennen tärkeimpiä olympiasuorituksia. Perinteisesti urheilijat joutuivat myös seisoskelemaan tuntikausia. Sotshissa urheilijat päästettiin kuitenkin katsomoon istumaan.

Tältä näyttää Maa - 160 miljoonan kilometrin päästä

Kuin tähti iltataivaalla. Nasan Mars-mönkijä otti kuvan Maasta.

Uusi kuva on ensimmäinen, jonka Curiosity on ottanut kotiplaneetastaan. Nasan mukaan Maan ja Marsin välinen etäisyys oli kuvan ottohetkellä noin 160 miljoonaa kilometriä. Marsin pinnalla seisova normaalisti näkevä ihminen voisi helposti nähdä Maan ja Kuun kahtena etäisenä, kirkkaana iltatähtenä, Nasa kuvaili.

Sotšin olympialaiset järjestetään terrorin kentällä

Sotšin talviolympialaiset järjestetään väkivaltaisuuksien riivaaman Kaukasian rajalla

Paikallinen pikku uutinen keskiviikolta Venäjään kuuluvasta Pohjois-Kaukasiasta: erikoisjoukot piirittivät rakennuksen Izberbašin pikkukaupungissa Dagestanissa, Kaspianmeren rannalla.

Tulitaistelussa kuoli Mirzajev -taistelijanimellä tunnettu islamisti, jota epäillään Volgogradin joulukuisten itsemurhaiskujen taustahahmoksi. Volgogradin iskuissa kuoli 30 ihmistä.

Uutinen Mirzajevin kuolemasta ei ylittänyt tuoreeltaan Venäjän valtakunnallista uutiskynnystä, ulkomaisista tiedotusvälineistä puhumattakaan. Tämä on ollut Kaukasian arkea jo vuosikausia. Ja täällä, terrorin riivaaman Kaukasian rajalla, avataan perjantaina Sotšin talviolympialaiset.

Sotšissa hotellikaaos olympialaisten aattona: Yhdestä puuttui lämmitys, toisesta lattia

Sotšin olympialaisten järjestelyt venyivät viime tinkaan, todistavat kisapaikalle saapuneet toimittajat. Esimerkiksi toimittajien hotellien valmistuminen meni niin täpärälle, että aivan kaikkia paikkoja ei ehditty viimeistellä ennen kisavieraiden saapumista. Lehtitietojen mukaan vuoristoalueen yhdeksästä mediahotellista vain kuusi olisi valmiina ottamaan vieraita vastaan, ja osassa on vielä rakennustyöt käynnissä, kun kisojen alkuun on aikaan vain muutama päivä. Urheilijoiden majoitustilat ovat kuitenkin huippukunnossa, samoin kilpailuareenat.#Sotšinolympialaiset

Pintoihin ja esineisiin pinttynyt tupakansavu terveydelle haitallista

Tutkijat ovat löytäneet ennestään vähän tunnetun tupakan aiheuttaman terveysriskin. Kyseessä on ajan myötä pintoihin ja esineisiin pinttynyt passiivinen tupakansavu, joka muuttuu ajan kuluessa yhä myrkyllisemmäksi.

Tuoreen tutkimuksen mukaan pintoihin imeytynyt tupakansavu on terveysriski henkilöille, jotka joutuvat oleskelemaan sellaisissa tiloissa, joissa on tupakoitu paljon. Erityisesti sellaiset lapset ovat riskiryhmässä, joiden kotona tupakoidaan sisätiloissa.

Afrikkalaisia on vuonna 2100 yli neljä miljardia – siis liikaa

Afrikkalaisia on vuonna 2100 yli neljä miljardia. Muuta maailmaa uhkaa väen ikääntyminen ja pula työikäisistä. Vain Yhdysvallat on pelannut korttinsa hyvin.

Nigeria. Painakaapa nimi mieleen, sillä tästä Länsi-Afrikan maasta saatte vielä kuulla.

Kuulette ehkä paljon hyvää, mutta todennäköisesti myös kosolti ikävää. Noin 175 miljoonan asukkaan Nigerian ongelmat ovat pökerryttävää laatua. Siellä riehuu aseistettuja joukkioita, sen korruptiokulttuuri kuuluu maailman pahimpiin ja demokratiakokeilu nuorimpiin, sen asukkaista yli 80 prosenttia elää köyhyydessä.

Nigeriassa on myös kymmenien prosenttien nuorisotyöttömyys. Ongelmia on odotettavissa yhä lisää. Jos YK:n arviot käyvät toteen, Nigerian väestö kasvaa vuoteen 2100 mennessä yli 900 miljoonaan. Nigeriassa on silloin kaksinkertaisesti väkeä Yhdysvaltoihin verrattuna ja vain niukasti vähemmän kuin on ennustettu Kiinan väkimääräksi. Nigerian pinta-ala on kuitenkin vain kymmenesosa Kiinan pinta-alasta.

Kansanedustaja Sauli Ahvenjärven (kd) mukaan palkkojen alentaminen olisi ihmerohto

"Aivan järjetöntä!" - Asiantuntijat: 5% palkka-alella olisi karmivat seuraukset

Tuskin arkkipiispakaan hyväksyisi tällaista esitystä, Palkansaajien tutkimuskeskuksen Eero Lehto sanoo kristillisdemokraatin ehdotuksesta leikata palkkoja 5 prosenttia.

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajan, kansanedustaja Sauli Ahvenjärven ehdotus palkkojen leikkauksesta saa täystyrmäyksen niin työnantajien kuin palkansaajienkin puolelta.

Palkat eivät jousta alas edes USA:ssa Palkansaajien Lehto sanoo kristillisdemokraattien esityksen kertovan siitä, että puolueella ei ole kokemusta työmarkkinoiden toimimisesta. – Kristillisdemokraattien äänestäjissä on pienituloisia. Heille usko antaa voimaa. Olen varma, ettei arkkipiispakaan kannata tällaisia ehdotuksia. Lehto muistuttaa, ettei palkkoja ole leikattu sellaisissakaan maissa, joissa ammattiyhdistysliike ei ole vahva. Palkat eivät jousta alaspäin edes Yhdysvalloissa.

Sotšin kisat ovat Putinin näköiset olympialaiset

Sotšin olympialaisten valtavat rakennustyöt, korruptio ja terroriuhka puhuttavat Venäjällä.

Kisojen lähestyessä myös mitaliodotukset ovat kiihtyneet Kostroman keskusaukion bussipysäkillä on niin kylmä, että linja-autoaan odottavien hatut melkein peittävät heidän silmänsä. Tuttavatkaan eivät juuri puhu toistensa kanssa. Kunnes aiheeksi nousevat ensi viikolla alkavat Sotšin talviolympialaiset. "Sotšin olympialaiset ovat aivan valtava tapahtuma Venäjälle", Ljubov Smirnova sanoo pysäkillä. "Nuoriso on alkanut urheilla enemmän, kun on avattu uusia urheilutiloja. Ja lomakohteemme Sotši on pantu todella hyvään kuntoon. Ja sellaisena se pysyy olympialaisten jälkeenkin."

Smirnova ja hänen ystävättärensä Galina Uhova ja Tamara Dementiva eivät ole tuntemuksineen yksin. Riippumattoman mielipidemittaajan Levada-keskuksen tutkimuksessa yli 62 prosenttia venäläisistä sanoi tuntevansa ylpeyttä olympialaisten järjestämisestä. #Sotšinolympialaiset

Suomalaiset kärsivät, kun maitoja on liikaa

Ongelma on tullut esiin alkuvuonna eri viestimien uutisoidessa uusista maitotuotteista.

Maidonhakureissulla haastatellut kuluttajat ovat ilmaisseet pettymyksensä siitä, että elintarvikeyhtiöt ja kaupat tarjoavat asiakkailleen erilaisia maitoja. Käytäntö on koettu turhaksi, hämmentäväksi ja sekavaksi. Asiakkaiden joukossa kytee jo lähes raivo, sillä maidon kanssa läträämisessä tunnutaan menneen liian pitkälle. Mikä siinä on, kun yksi maito ei enää suomalaisille kelpaa?

”Harva luita järsii”

MTK tyrmäsi Iltalehden perjantaisen uutisoinnin. Järjestö katsoo sen liioittelevan punaisen lihan vaarallisuutta.

Iltalehti uutisoi perjantaina kolmesta tutkimuksesta, joissa on löydetty yhteyttä runsaasti punaista lihaa sisältävien ruokailutottumusten ja lisääntyneen sairastumisriskin välillä. Etusivulla asia uutisoitiin: ”Suomalaisten lihansyönti vielä luultua vaarallisempaa”.

Lihan kulutus ja syöty lihamäärä ovat kaksi eri asiaa, järjestön tiedotteessa terotettiin. Lihan kulutustilasto perustuu EU-asetuksen mukaan ruhopainoihin. Siinä ovat mukana muun muassa teurasruhon luut ja muut ainesosat, joita ei käytetä ravinnoksi.

MTK katsookin, että suomalaiset syövät hyvin lähelle Valtion ravitsemusneuvottelukunnan toissa viikolla julkaisemaa puolen kilon viikkosuositusta.

Suomi haaskasi netin avainvuodet

Suomi on viimeiset kymmenen vuotta ollut hämmentävä maa. Maailmalla kauppa on investoinut miljoonia ja taas miljoonia verkkoon.

Meillä alan syömähammas ovat maakuntiin ripotellut huoltoasemat. Nyt kauppa on helisemässä, kun suomalaiset tekevät ostoksensa suoraan ulkomailta. Viihdebisneksessä Netflix, Apple ja Google ovat tehneet valtavia investointeja ja jyräävät nyt ympäri maailmaa.

Suomessa televisioyhtiöt puskevat yhä kukin omaa palveluaan. Monet valtion ja etenkin kuntien sähköisistä palveluista ovat polkeneet paikallaan kohta 15 vuotta. Ei ole voinut kuin hämmästellä, miten vahva usko vanhoihin tapoihin on ollut. Kuluneen vuoden aikana on paljastunut, kuinka perinpohjaisesti Suomen toimitusjohtajat ja kansliapäälliköt haaskasivat internetin etsikkoajan.

Aarnio kytkettiin miljoonaluokan huumebisnekseen

Rikosylikomisario Jari Aarniota epäillään osallisuudesta satojen kilojen hasisvyyhtiin.

Samaan vyyhtiin epäillään liittyvän Aarnion kontaktiksi väitetyn, Hollannissa vangitun suomalaisen rikollispomon. Tynnyrivyyhdiksi kutsutussa jättimäisen huumebisneksen arvo ehti runsaan vuoden aikana nousta noin kolmeen miljoonaan euroon. Liiga salakuljetti Hollannista Suomeen hasista kaikkiaan viisi kertaa kuudessa eri tynnyrissä. Kun käry kävi Hollannissa, vyyhti lähti purkautumaan.

140 kilon suuruiset hasiserät pakattiin Hollannissa isoihin sinisiin peltitynnyreihin, joissa korkin kohdalle oli asennettu pohjaan asti ulottuva muoviputki. Putki täytettiin nesteellä, jotta mahdollisessa tarkastuksessa sisältö vaikuttaisi rahtikirjaan merkityltä kyllästysaineelta. Lisäpainoksi tynnyreihin laitettiin hiekkaa ja lyijylevyjä.

Asianajaja Heikki Lampelan rukouksia ei kuultu

Asianajajan mukaan AKT-käräjät tuhosivat Timo Rädyn maineen

Asianajaja Heikki Lampela rukoilee Timo Rädyn puolesta

Työpaikkakiusaajat ovat syöpä joka pitää kitkeä pois viimeistä solua myöten

Asianajaja Lampelaa tuomio kosketti syvältä. Tämä on kovin surullista ja kovin raskasta. Sama kuin olisi lukenut, että elinkautinen. Yhden ihmisen elämä on täydellisesti tuhottu, maine on pilattu. Tämä on Timon elämän synkin päivä, elinkautinen, josta ei vapaudu koskaan, Lampela sanoo.

Kul­je­tus­alan työn­te­ki­jä­lii­ton AKT:n vies­tin­tä­pääl­lik­kö Hilkka Ahde oli kä­rä­jä­oi­keu­den pää­tök­sen jäl­keen hel­pot­tu­nut. "Tä­mä on ol­lut niin val­ta­van pit­kä ja su­rul­li­nen pro­ses­si. Toi­von, et­tä voi­sin nyt kes­kit­tyä po­si­tii­vi­siin asioi­hin elä­mäs­sä­ni."

Helpottunut Hilkka Ahde ISTV:lle

Lampela jatkaa tulitustaan. Koko hommahan lähti epäterveeltä pohjalta liikkeelle. Hilkan nimitys on aviomiehen (Matti Ahde) poliittinen palkinto, jonka johdosta Hilkka pääsi töihin. Tässä on tulos, Lampela väittää.

Herää kysymys onko Lampelalla omassa moraalissa tarkistamisen varaa. Onko Lampela koskaan puolustanut ketään ns. normikansalaista, aina hän on suureen

"Suo­mes­sa on pal­jon pie­ny­rit­tä­jiä. Ne ovat nyt he­li­se­mäs­sä, jos suk­set me­ne­vät jon­kun kans­sa ris­tiin", Lampela harmittelee.


ääneen puolustamassa henkilöä jonka teot sotii yleistä moraalia vastaan.

Lausunnoillaan Lampela tuhoaa myös oman maineensa.

Käräjäoikeus: Rädyn olisi pitänyt ymmärtää

Pahoinpitelyrikoksen tunnukset voivat siis täyttyä myös seurauksen aiheuttamisella. Terveyden vahingoittamisen käsitteellä voidaan puolestaan tarkoittaa myös sellaista henkistä väkivaltaa, joka vahingoittaa mielenterveyttä, käräjäoikeuden perusteluissa todetaan. Käräjillä kuultujen todistajien mukaan Ahteen kärsimät traumaattiset stressihäiriön piirteet olivat työperäisiä. Henkinen väkivalta oli ollut Ahteen nöyryyttämistä julkisissa tilanteissa, eristämistä ja mitätöimistä. Käräjäoikeuden ratkaisun perusteluissa mainitaan, että Räty oli jatkanut toimiaan, vaikka lukuisat henkilöt olivat huomauttaneet hänelle hänen käytöksestään.

Viimeistään näiden perusteella Rädyn oli tullut lainopillisen koulutuksen saaneensa henkilönä ymmärtää, että tilanne on vakava ja edellyttää toimenpiteitä hänen taholtaan, käräjäoikeus perustelee.

Räty tuomittiin kahdesta työturvallisuusrikoksesta ja pahoinpitelystä 80 päiväsakon määräiseen sakkorangaistukseen. AKT on tuomittu
20 000 euron yhteisösakkoon. Kiusattu Hilkka Ahde saa 12 000 euron korvaukset.

Mattiesko Hytönen rientää puolustamaan Rätyä

"Timo puhuu aina totta", Hytönen kertoo blogissaan.

"Rotat jättävät uppoavan laivan"

Suomalaisministerin into lähteä eurovaaleihin hämmästyttää erityisesti oppositiota. Eurovaaliehdokkuudestaan kertoi viimeksi perjantaina hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.). Häntä ennen ehdokkaiksi ovat ilmoittautuneet liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.).

Rotat jättävät uppoavan laivan pelastaakseen itsensä. Mutta miksi Suomen korkein poliittinen johto haluaa jättää Suomen, perussuomalaisten kansanedustaja Maria Tolppanen kysyy Puheenvuoron blogissaan.

Entinen Helsingin keskustanuorten puheenjohtaja ja Helsingin kaupungin tasa-arvotoimikunnan jäsen Abdirahim Hussein Mohamed puolestaan muistelee, että aikaisemmin mepin tehtävät jätettiin ministeriksi ryhtymisen vuoksi. - Haluaisinkin kysyä Brysseliin pyrkiviltä ministereiltä, mikä tekee europarlamentaarikon tehtävästä Suomen ministerin tehtäviä tärkeämmän?

Edessä häämöttää vain kolme jakelupäivää

Itellan ilmoittama väen vähennys on alkua postinjakelun kutistumiselle. Kantajien mukaan töissä on kiire.

Järkytys paistoi postinkantajien kasvoilta torstaina Kalliossa Helsingissä, kun kantajat kuulivat postin yt-neuvotteluista.

"Tässä valmistaudutaan kymmenen vuoden päässä olevaan tilanteeseen jo monta vuotta etukäteen", muuan postinjakaja totesi synkkänä.

Jakajat eivät halunneet puhua omilla nimillään. Itella ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut enintään 1 200 työntekijän vähentämiseksi postin päiväjakelusta. Väen vähennys on 2000-luvun suurin postissa. Jakelun kysyntä on vähentynyt voimalla, postiyhtiö perustelee päätöstä. Postinjakaja Kalliossa tietää, mistä puhuu.

Torstaina alkoi se, jota asiantuntijat ovat jo ennustaneet, nimittäin postin alasajo. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen viime syksynä julkistaman tutkimuksen mukaan postitoiminnasta saisi vuonna 2020 elantonsa 7 000 ihmistä vähemmän kuin nyt, enää 15 000 ihmistä.

Hyvällä syyllä voi uskoa Itellan johtoa sen sanoessa, että kyse on postialan historian suurimmasta murroksesta. Viestinvälitys on mullistunut.

Laskut ilmestyvät verkkopankkiin, kirjeiden sijaan jutustellaan sosiaalisessa mediassa ja paperisia sanomalehtiä tilaa yhä pienempi joukko ihmisiä. Kaikki se nakertaa postitoiminnan pohjaa.

Uudet ruokasuositukset: Lisää juureksia ja ruisleipää – juustotiskiltä kevytversio

Lisää juureksia, vihanneksia, marjoja, hedelmiä ja sieniä, enemmän ruisleipää, paljon puuroa ja mysliä, mutta vähän lihavalmisteita. Ja grillimakkara vain silloin tällöin. Näin pitäisi syödä, sanoo valtion ravitsemusneuvottelukunta torstaina 23.1.2014 julkistetuissa uusissa suosituksissaan.

Ne noudattelevat pitkälle lokakuussa julkistettuja pohjoismaisia ravitsemussuosituksia, joita suomalaisetkin olivat tekemässä.

Liha pitäisi syödä mahdollisimman vähärasvaisena, ja samaa suositellaan myös maitotuotteille.

Yhdellä silmäyksellä ruokavalion näkee uudesta ruokakolmiosta. Sen perusta ovat kasvikset ja hedelmät, joita pitäisi syödä viidennes enemmän päivässä kuin nyt.

Miehet syövät nyt alle 400 grammaa kasviksia päivässä ja naiset noin 400 grammaa. Tavoite on vähintään puoli kiloa päivässä eli viisi kuusi annosta, raakana ja kypsennettynä.

Muutama keskikokoinen hedelmä, desilitra marjoja, kahvikupillinen salaattia tai raastetta päivässä, ja joka aterialla vielä desilitra papuja, herneitä tai linssejä. Viljaa naisten pitäisi syödä joka päivä noin 6 ja miesten 9 annosta, ja ainakin puolet siitä täysjyväviljaa. Yksi annos on desilitra kypsää täysjyväviljaa tai viipale leipää. Lautasellinen puuroa on kaksi annosta.

Perunoita sopii syödä nykyiseen tahtiin, koska niistä ei ole erityistä haittaa tai hyötyä. Lautakunta suosittelee nauttimaan ne perinteiseen tapaan eli keitettyinä. Kalaa tulisi syödä pari kolme kertaa viikossa, lajeja vaihdellen. Lihavalmisteiden ja punaisen lihan suositus on korkeintaan puoli kiloa kypsää lihaa viikossa. Kananmunien sopiva määrä on kaksi kolme viikossa.

Leivälle sipaistava rasva sen sijaan saisi olla selvästi rasvaisempaa kuin monessa kaupassa myynnissä olevassa levitteessä. Ei voita tai voin ja kasviöljysekoitteita, vaan vähintään 60 prosenttia kasviöljyjä sisältäviä pehmeitä levitteitä.

Obama lupasi Putinille täyden tuen Sotšin turvatoimissa

Yhdysvallat on valmis antamaan Venäjälle tukea Sotšin talviolympialaisten turvatoimissa. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat tiistaina puhelimitse Sotšin olympialaisten turvallisuudesta, Valkoinen talo tiedottaa.

Yhdysvallat on Valkoisen talon mukaan tarjonnut kaiken tukensa kisojen turvatoimille. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan järeäksi turvallisuustueksi voidaan lähettää kaksi Mustallamerellä partioivaa laivaston alusta, ja tarvittaessa myös ilmavoimien yksiköitä.

"Minne 37 miljardin euron rakennusrahat on upotettu?"

Toimittaja Steve Rosenbergin twiittaama valokuva Sotšin ampumahiihtokeskuksen miesten kaksipyttyisestä vessasta on saanut BBC:n mukaan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin ihmettelemään, minne kisojen 37 miljardin euron rakennusrahat on oikein upotettu. #Sotšinolympialaiset

Osa ammattiliitto Pron toimistotyöntekijöistä teki Antti Rinteen vaimon vaalitöitä

Ammattiliitto Pron keskustoimistossa tehtiin vaalityötä puheenjohtaja Antti Rinteen vaimon kampanjaan eduskuntavaaleissa.

Osa ammattiliitto Pron työntekijöistä työskenteli puheenjohtaja Antti Rinteen vaimon Heta Ravolainen-Rinteen (sd) eduskuntavaalikampanjan hyväksi keväällä 2011. Asia ilmenee Pron työntekijöiden välisestä yhdeksästä sähköpostiviestistä, jotka Ilta-Sanomat sai haltuunsa.

Sähköpostiviesteissä Pron työntekijät suunnittelevat tekstejä ja ulkoasuja Ravolainen-Rinteen kampanjamainoksiin. Eräässä viestissä Pron työntekijä kertoo, että paino on varattu esiteaineistoa varten.

Antti Rinne ei kiistä Pron keskustoimistolla tehtyä työtä hänen vaimonsa eduskuntavaalikampanjan hyväksi, mutta korostaa, ettei Ravolainen-Rinne saanut erityiskohtelua.

Urpilaiselle toivotaan jatkokautta SDP:n johdossa

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on suosituin nimi SDP:n johtoon myös jatkossa, kertoo Ylen Ajankohtaisen kakkosen demarivaltuutetuille ja varavaltuutetuille osoittama kysely. Ajankohtainen kakkonen lähetti mielipidetiedustelun kaikkiaan 120 demariaktiiville, joista vastasi 91. Vastanneista 41 prosenttia ei pitänyt puheenjohtajan vaihtamista tarpeellisena ja 33 prosenttia sanoi toivovansa puoluejohtajan vaihtoa. Noin neljännes vastanneista ei kertonut kantaansa.

Vain Rinne on sanonut harkitsevansa Urpilaisen haastamista

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) ei haasta Jutta Urpilaista SDP:n johdossa, kertoo Yle. Ihalainen sanoo, ettei tee sitä "missään olosuhteissa".

85 rikkainta omistaa yhtä paljon kuin maailman väestön köyhin puolisko

Maailman rikkaimmat 85 ihmistä mahtuisivat kaksikerroksiseen linja-autoon, mutta vähäisestä määrästään huolimatta he hallitsevat suurempaa vaurautta kuin maailman väestön köyhin puolisko.

Maailman superrikkaiden pienestä mutta vaikutusvaltaisesta joukosta kertoo avustusjärjestö Oxfamin maanantaina julkaisema raportti.

Rikkaimmalla linja-autollisella ihmisiä on omaisuutta yhteensä 740 miljardia euroa.

Yhtä paljon omaisuutta on 3,5 miljardilla köyhimmällä yhteensä.

Yhdellä prosentilla maailman rikkaimmista ihmisistä on omaisuutta jo 65 kertaa niin paljon kuin maapallon väestön köyhimmällä puoliskolla.

Oxfam on huolissaan vaurauden keskittymisestä, koska järjestön mukaan se vaarantaa maailman poliittisen vakauden ja saattaa kiristää suhteita

Valtion veroparatiiseihin menettämät tulot selvitettävä

Suomalaisjohtajat keräävät palkkioita veroparatiiseista

Valtiovarainministeri, Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoo yllättyneensä siitä, kuinka laaja joukko suomalaisia eri tavoin hyödyntää niin sanottuja veroparatiiseja.

Urpilainen on puhunut veroparatiisien aiheuttamista ongelmista pitkään. Hänen mukaansa nyt tarvittaisiin tutkittua tietoa siitä, kuinka paljon valtio menettää verotuloja, kun yritykset ja yksityishenkilöt hyödyntävät veroparatiiseja. "Olen ministerinä pyytänyt tällaista lukua, mutta sellaista ei ole olemassa, koska mitään selvitystä ei ole tehty. Ajatukseni on, että tällainen selvitystyö pitäisi käynnistää", Urpilainen sanoi HS:lle Sdp:n jäsenristeilyllä Itämerellä.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan suomalaisyhteyksien löytyminen Luxemburgin ja Sveitsin veroparatiiseista ei vielä sinällään ole todiste suomalaisyritysten moraalittomuudesta. "Se, että on tällaisia kansainvälisiä sijoituksia, kansainvälisiä rakenteita tai mahdollisia holding-yhtiöitä, niin se ei kyllä vielä itsessään kerro veronkierrosta yhtään mitään", toteaa EK:n veroasiantuntija Virpi Pasanen.

HS:n laajassa selvityksessä kävi ilmi, että pörssiin listaamattomat suomalaisyritykset ovat hoitaneet johtajiensa palkitsemisjärjestelyjä Luxemburgin kautta. Tällaisena yrityksenä mainittiin muun muassa terveyspalveluita myyvä Mehiläinen.

Myös vapaaehtoisia eläkerahastoja on perustettu Luxemburgiin. Siellä eläkerahoja sijoittavat yhtiöt saavat verohelpotuksia. Pasanen on vakuuttunut Mehiläisen johdon tapaan siitä, että näistä järjestelyistä ei haeta verohyötyjä. "Nämä ovat kansainvälisiä yhtiöitä, ja on varsin luonnollista, että palkkiojärjestelmät ovat jossakin muualla kuin Suomessa." Pasasen mukaan palkkiojärjestelyistä kertyvät tulot verotetaan Suomessa.

Hän ei myöskään yhdy suomalaisten veroasiantuntijoiden huoleen siitä, että luxemburgilainen eläkejärjestely muodostaisi saajalleen kiusauksen jättää asiasta ilmoittamatta Suomen verottajalle. "Jos eläkejärjestely on tehty työnantajan kautta, niin myös ilmoitusvelvollisuus on työnantajalla", Pasanen toteaa.

Venäjä moittii EU:ta ihmisoikeusongelmista

Venäläisraportti arvostelee Suomea muun muassa vähemmistöjen syrjinnästä

Venäjän ulkoministeriö on julkaissut raportin, joka arvostelee Euroopan unionin ihmisoikeusongelmia kovin sanoin.

Venäjä luovutti raportin EU:n sisäasiainkomissaarille Cecilia Malmströmille perjantaina tämän Moskovan-vierailun yhteydessä, kertoi ruotsalaislehti Svenska Dagbladet.

Raportti kuvaa EU:n ihmisoikeuksien suojaa tehottomaksi. Venäjä on muun muassa huolissaan muukalaisvastaisuuden ja rasismin noususta Euroopassa. Raportin kieli on ajoittain kovaa.

"Euroopan unioni esittää itsensä maailman ihmisoikeustaistelun etuvartiona. Mutta sen oma laillinen toiminta ei vastaa näitä väitteitä", raportti syyttää.

Raportissa arvostellaan EU:ta myös liberaalien arvojen tuputtamisesta. Esimerkkinä mainitaan aggressiivinen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustaminen.

"On ollut yrityksiä pakottaa muille maille outoa näkemystä homoseksuaalisuudesta ja samaa sukupuolta olevien avioliitosta normaalina elämänä ja luonnollisena sosiaalisena ilmiönä", raportissa kirjoitetaan.

Venäjän ihmisoikeustilanne on ollut laajasti esillä helmikuussa alkavien Sotšin olympialaisten alla. #Sotšinolympialaiset

Ex-oligarkki Hodorkovski etsii omaisuuttaan

Venäjän entinen pääministeri: Hodorkovskin vapauttamisen takana ehkä öljymiljardit.

Joulukuun 19. päivänä Venäjän presidentti Vladimir Putin pudotti uutispommin. Hän sanoi armahtavansa kymmenen vuotta Venäjän eri vankiloissa istuneen entisen öljypohatan Mihail Hodorkovskin.

Aluksi armahdusta pidettiin merkkinä siitä, ettei Putin pitänyt Hodorkovskia enää poliittisena uhkana. Päätökseen saattoi vaikuttaa myös Venäjän valtioon kohdistuva sadan miljardin dollarin korvausvaatimus, josta on määrä päättää Haagissa lähikuukausina. Hodorkovski lennätettiin pian armahduksen jälkeen Karjalan Segežan vankileiriltä Berliiniin. Saksasta Hodorkovski jatkoi Sveitsiin ja viikko sitten edelleen Israeliin.

Entisellä monimiljardöörillä on molempiin maihin tiiviit taloudelliset suhteet. Israelilaisen talouslehden Calcalistin mukaan Hodorkovski tapasi Israelissa öljy-yhtiö Jukosin aikaiset liikekumppaninsa Mihail Brudnon, Vladimir Dubovin ja Leonid Nevzlinin. Nevzlin on korkea-arvoisin Jukos-johtaja, joka lähti Venäjältä ennen oikeudenkäyntejä. Hän muutti Israeliin ja sai maan kansalaisuuden. Hän on myös se liikekumppani, jolle Hodorkovski luovutti omistuksensa Menatep-yhtiöstä vuonna 2005. Menatep oli Jukosin suuromistaja ennen yhtiön ajamista konkurssiin.

Pitääkö mun kaikki hoitaa?

Lyhytelokuva julkistettiin vuoden 2014 parhaan lyhytelokuvan Oscar-ehdokkaaksi

Lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? on vasta toinen suomalainen teos, joka on Oscar-ehdokkaana.

Elokuvan mahdolliset palkinnonsaajat ovat ohjaaja Selma Vilhunen ja käsikirjoittaja Kirsikka Saari. Ohjaaja Vilhunen on ehdokkuudesta innoissaan. - Tämä on meille palkinto kovasta työstä. Itse pysti on sivuseikka, sillä on hienoa päästä tapaamaan alan ihmisiä. Vilhunen kuvaa elokuvaa lämpimäksi, humaaniksi ja hemmetin hauskaksi. Oscar-gaalaan tuotantotiimi aikoo ehdottomasti suunnata. - En ole koskaan käynyt Los Angelesissa tai Hollywoodissa, joten on hienoa päästä paikan päälle aistimaan minkälainen on oikea elokuvamaailma, kertoo elokuvan tuottaja Elli Toivoniemi.

Suomalaisista elokuvista vain Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä (2002) on ollut ehdolla Oscar-gaalassa.

Samassa kategoriassa ovat ehdokkaina myös espanjalainen lyhytelokuva Aquel No Era Yo (That Wasn’t Me), ranskalainen Avant Que De Tout Perdre (Just Before Losing Everything), tanskalainen Helium sekä brittiläinen The Voorman Problem. Oscar-palkinnot jaetaan 86. kerran Los Angelesissa sunnuntai-iltana 2. maaliskuuta eli Suomen aikaa maanantain vastaisena yönä.

Hardwick tyrmäsi Siilasmaan kieli-idean

Englantilais-suomalainen teatteri- ja televisio-ohjaaja Neil Hardwick tyrmää ajatuksen siitä, että englannista pitäisi tehdä Suomen virallinen kieli.

Ajatuksen heitti ilmoille Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa eilen Selkäranka-seminaarissa Helsingissä.

”Loppupelissä tuo johtaisi suomen kielen näivettymiseen ja kuolemiseen. Ei missään nimessä englantia viralliseksi”, muistutti minävaan-nimimerkki.

Seminaarissa puhunut Siilasmaa kaipasi rohkeita ja ennakkoluulottomia avauksia Suomen taloudellisen tulevaisuuden parantamiseksi. Esimerkkinä hän mainitsi, kannattaisiko pohtia englannin kielen tekemistä Suomen viralliseksi kieleksi. Hardwickia ajatus lähinnä huvittaa.

Ajatus kuulostaa ihan vitsiltä, enkä minä osaa ottaa sitä vakavasti. Suomessa puhutaan suomea tietysti. Minä en keksi yhtään syytä, miksi Suomessa pitäisi olla virallisena kielenä englanti, Espanjasta tavoitettu Hardwick kommentoi.

Presidentti Niinistöltä voimakas vetoomus: verokikkailu seis!

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vetosi voimakkaasti Suomen talouselämän korkeimpaan johtoon, jotta yritykset eivät sortuisi kansainväliseen verokikkailuun.

Puheensa lopuksi Niinistö toi terveiset ortopedilta, "Sitä paremmassa kunnossa selkäranka on mitä ripeämmässä liikkeessä nikamat ovat". Oliko se piiloviesti verokikkailijoille?

Selvyyden vuoksi haluan todeta, että ymmärrän täysin, että suomalainen suurempi teollisuus kaivaa sillanpääasemia ympäri maailmaa perustamalla ympäri maailmaa tytäryhtiöitä, filiaaleja. Se on Suomen kansantaloudelle sinänsä merkittävää, että me pystymme täällä ylläpitämää pääkonttoreita, niiden keskeisiä toimintoja, jotka sen arvonlisän luovat, Niinistö sanoi.

Guggenheimille tyrkytetään 800 000€ verorahaa?

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) kiistää väitteen valtion löperöstä rahan käytöstä Guggenheim-arkkitehtikilpailussa. Guggenheim-säätiön piti maksaa kilpailun kustannukset kokonaan, mutta valtio päätti tulla hätiin 800 000 euron summalla. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, miksi näin? - Säätiö on jättänyt meille hakemuksen ja meidän kriteerien mukaan se näyttää hyvältä. En keksi parempaa keinoa edistää puurakentamista.

Arkkitehdit: Guggenheim-tontti on vaativa

Guggenheimin arkkitehtikilpailuun osallistuvat toimistot pääsevät painimaan monien ongelmien kanssa. Vilkas liikenne, tuuliset olot, vedenpinnan läheisyys ja symbolinen sijainti vaativat luovia ratkaisuja.

Guggenheimin arkkitehtikilpailusta tulee todennäköisesti suurin Suomessa koskaan järjestetty kansainvälinen arkkitehtikilpailu. Kilpailu antaa töitä vain yhdelle toimistolle, mutta sen merkitys on HS:n haastattelemien arkkitehtien mukaan suuri koko ammattikunnalle.

Kaupungille se tuottaa satoja ehdotuksia siitä, miten Eteläsataman aluetta pitäisi rakentaa ja muuten kehittää, vaikka itse museota ei koskaan rakennettaisi. "Kun pidimme muiden osakkaiden kanssa äsken aamupalaveria, totesimme kaikki yhdestä suusta, että olemme mukana Guggenheim-kisassa", sanoo arkkitehti Mikko Summanen helsinkiläisestä K2S-toimistosta.

K2S on suunnitellut muun muassa Kampin kappelin ja Olympiastadionin katteen. "Guggenheimin brändi vaatii, että arkkitehtuuri voi olla vain parasta. Mutta näyttävä veistos ei riitä, vaan rakennuksen pitää ymmärtää myös paikkaa. Guggenheimin laituriinhan voisi päästä vaikka vesitse", Summanen heittää. #Guggenheim

Väärä vuokralaisvalinta voi viedä keskelle painajaista

Oululainen vuokranantaja Pasi Orava teki vuonna 2006 elämänsä tyhmyyden. "Ihan liian kevein perustein valitsin vuokralaisen", Orava kertoo. Tapaaminen oli sovittu vuokralaisehdokkaan aiemman asunnon lähelle. Parkkipaikalla Oravan autoon istuutui siististi pukeutunut nuori nainen.

Tutki huolellisesti vuokralaisen taustat

Tarkista vuokralaisen luottotiedot.

Tarkista ulosottorekisteristä vuokralaisen tiedot. Ulosottorekisterissä näkyvät muun muassa aiemmat häädöt.

Varmista vuokralaisen maksukyky pyytämällä palkkatodistus.

Pyydä vuokralaiselta vakuus, joka tarvittaessa kattaa huoneistolle aiheutettuja vahinkoja.

Tee vuokralaisen kanssa asuntoon alkutarkastus.

Ota valokuvia ja kirjoita tarkastusraportti.

Ole itse aktiivinen ja pyri selvittämään asia heti, jos ongelmia ilmenee.

Lähde: Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Heli Järvi

Tämä tarjoutui vuokraamaan asunnon heti, edes näkemättä sitä. "Siinä vaiheessa olisi pitänyt kellojen soida", Orava sanoo. Eivät soineet. Sopimus tehtiin saman tien autossa, missä nainen myös maksoi käteisellä osan vakuusmaksusta. Naisen luottotietoja Orava ei siihen hätään luonnollisesti ehtinyt tarkistaa. "Euroakaan en sen jälkeen saanut", Orava kertoo.

Samalla tavoin käy monelle vuokranantajalle. Viime vuonna kuluttajariitalautakunnassa ratkottiin lähes 300 vuokra-asuntoihin liittyvää kiistaa. Tästä määrästä noin puolet koski vuokravakuusmaksun palauttamista ja asunnon kuntoa vuokrasuhteen päättyessä, kertoo kuluttajariitalautakunnan ylitarkastaja Timo Maso.

Lautakuntaan tuli vuonna 2013 vireille 25 valitusta enemmän kuin vuonna 2012. "Ruuhka on lisääntynyt jonkin verran", Maso arvioi. Pasi Oravan piti saada vuokralaiseltaan ensimmäinen vuokra parin viikon kuluessa.

Kun rahoja ei alkanut kuulua, Orava soitti ja kyseli. "Lupasi maksaa seuraavalla viikolla, pelasi aikaa." Lopulta Orava meni käymään asunnolla. Nainen raotti ovea ja veti sen sanaakaan sanomatta kiinni. Sen jälkeen Orava ei enää lukuisista yrityksistä huolimatta saanut tähän mitään yhteyttä.

Orava alkoi etsiä verkosta apua ja törmäsi Suomen Vuokranantajat ry:hyn. Hän soitti järjestön lakineuvontaan ja sai kehotuksen hankkia naiselle häädön.

Colorado tekee suurta huumekoetta

USA:n osavaltio kokeilee marihuanan laillistamista muun maailman puolesta

Yhdysvaltalainen sotaveteraani Clark Hallam, 26, nauttii puutöistä ja pilven polttamisesta – mieluusti samaan aikaan. Viime perjantaina Hallam imaisi kunnon henkäyksen marihuanaa kotonaan Coloradon Fort Collinsissa. "Ou jeah." Sitten hän nappasi höylän käteensä ja palasi kesken olevien murtomaasuksien kimppuun. Lastut alkoivat lentää suksen kärjestä. "Luulen, että teen parempaa jälkeä pilvessä. En kiirehdi ja olen luovempi", Hallam sanoi. Coloradon pilvenpolttajista tuli koko maailman koekaniineja vuodenvaihteessa, kun osavaltio aloitti marihuanan myynnin viihdekäyttöön.

Pyhäjoen ydinvoimalan rakentaja on osa Venäjän ydinaseteollisuutta

Putinin hallinnon jatke Rosatom tähtää toimialan herruuteen.

Tshernobylin ydinvoimaonnettomuus 1986 oli raju isku Venäjän ydinvoimateollisuudelle. Sen jälkeen venäläiset fyysikot kuitenkin keskittyivät ulkomaisen asiantuntija-avun turvin kehittämään ydinturvallisuutta. He ovat luoneet esimerkiksi turvaverkkotekniikan, jonka kerrotaan estävän reaktorin sulavan ytimen porautumisen maaperään. Ainakin Reutersin tietojen mukaan asiantuntijat arvioivat, että Rosatomin uudet reaktorit ovat turvallisia. Esimerkiksi Turkkiin rakennettavat reaktorit kestävät maanjäristyksen ja lentokoneen törmäyksen.

Kuitenkaan Rosatom ei ole vain osaava yritys. Konsernin tehtävänä on toteuttaa Venäjän ydinvoimapolitiikkaa. Rosatomilla on suuri kansallinen tehtävä, sillä Venäjän tavoitteena on nostaa ydinvoiman osuus kotimaisen energian kulutuksesta 16:sta prosentista 25:een. Ideana on se, että kun maa lisää ydinvoimakapasiteettiaan, se pystyy viemään enemmän kaasua ja öljyä ja saamaan niistä kallisarvoisia vientituloja.

Rosatomin hallinnon poliittinen luonne tekee ymmärrettäväksi, etteivät kaikki pidä firman ulkomaisen laajentumisen motiiveja vain taloudellisina. Juuri pelko Venäjä-riippuvuuden kasvusta oli syy siihen, että Bulgaria luopui vuosi sitten aikeestaan ostaa Belenen voimala Rosatomilta. Tosin Bulgarian nykyinen sosialistihallitus lämmittelee hanketta uudestaan. Venäjän entinen sukellusveneupseeri, norjalaisen ympäristöjärjestön Bellonan Pietarin-edustaja Aleksander Nikitin arvioi, että Rosatomin motiivit ovat myös poliittisia. ”Venäjä haluaa, että nämä maat olisivat siitä riippuvaisia – tavoite, johon Putin tähtää aina.”

Bob Dylan Pori Jazziin

Musiikkihistorian legendaarisimpiin artisteihin lukeutuva Bob Dylan saapuu ensi kesänä Pori Jazziin. Bob Dylan esiintyy Kirjurinluodon konserttipuistossa Euroopan-kiertueensa päätteeksi torstaina 17. heinäkuuta. Lue lisää.

Hiihtäjä Sami Jauhojärvi on saanut olympiakullan

Näin Jauhojärvi kiitti Facebookissa tukijoitaan.

Viiminen mahollisuus, ja se tuli käytettyä. Mie olen nyt sitte olympiavoittaja. Kiitos teile kaikile, jotka oletta ollu minun tukena kaikki nämä vuodet! Nyt saatta olla ylpeitä siitä tuesta mitä oletta mulle antanu. Ja mahollistanu minun unelman toteutumisen. Kiitos ennen kaikkea koti ja perhe!

Olisi ollut hienoa, jos isä olisi ollut näkemässä, sanoi olympiavoittaja Sami Jauhojärvi

Sami Jauhojärvi liikuttui kyyneliin maalialueella muutama hetki pariviestin päättymisen jälkeen. Mielessä kävi hiihtouran suurin innoittaja Reijo-isä. Hän menehtyi äkillisen sairauskohtauksen jälkeen jouluna 2012. - Isä on ollut merkittävin vaikuttaja hiihtourallani.

Näyttelijä Miina Maasola on kuollut

35-vuotias Maasola menehtyi lauantaina auto-onnettomuudessa saamiinsa vammoihin Pirkanmaan hoitokodissa.

Onnettomuus sattui marraskuun 27. päivänä Kurussa, kun Maasola oli palaamassa työmatkalta kotiin.

Maasola nähdään vuonna 2014 Ylen uudessa Toisen kanssa -televisiosarjassa, jonka roolin hän ehti yhtä kuvauspäivää lukuun ottamatta näytellä.

Facebook ostaa WhatsApp-palvelun, kauppahinta yli 11 miljardia euroa

Yhteisöpalvelu Facebook ostaa mobiilipalvelu WhatsAppin 11,6 miljardilla eurolla. Kaupasta kertoi ensimmäisenä uutistoimisto Reuters aikaisin torstaina Suomen-aikaa. Facebook maksaa WhatsAppille 2,9 miljardia euroa rahassa ja loput kauppasummasta osakkeina. Facebookin mukaan WhatsAppin johtaja Jan Koum liittyy Facebookin hallitukseen.

Tietoisuustaitojen vaikutusta nuorten ja lasten mielenterveyteen aletaan tutkia

Tarkoitus on selvittää, edistääkö läsnäolon taito lasten ja nuorten mielenterveyttä.

Suomessa alkaa syksyllä kaksi tutkimusta, joissa selvitetään, edistävätkö niin sanotut tietoisuustaidot (englanniksi mindfulness) lasten ja nuorten mielenterveyttä, keskittymistä ja oppimista sekä sosiaalisia taitoja.

Tietoisuustaidoilla tarkoitetaan huomion kiinnittämistä ajatuksiin ja aistimuksiin. Tähän mennessä tehtyjen tutkimusten mukaan kyky olla läsnä voi parantaa mielenterveyttä ja helpottaa oppimista.

Folkhälsanin tutkimuslaitos kutsuu tuhat ala- ja yläkoululaista 13 koulusta Helsingistä, Espoosta, Salosta ja Turusta tutkimukseen, jossa osalle opetetaan tietoisuustaitoja ja osalle rentoutusta. Jos rahoitus järjestyy, tutkimus laajenee 2 000 oppilaaseen. Helsingin yliopisto taas on käynnistämässä tutkimusta esikoululaisille.

Suomalaistohtorit näkevät yliluonnollisia asioita - tontut ja haltiat arkipäivää

Virolaisen identtiset veljekset näkevät yliluonnollisia asioita ja tekevät energiahoitoja.

Enkelit, haltiat, tontut, luonnonhenget ja ufot ovat luonnollisia asioita Harri ja Ilkka Virolaiselle. Nämä vuonna 1974 syntyneet identtiset kaksoset kiinnostuivat yliluonnollisista asioista jo pikkupoikina.

Ihmettelee vaan, miksi muut eivät niitä näe, Harri Virolainen selvittää. Omakohtaiset kokemukset alkoivat veljeksillä aikuisiässä, opiskeluaikoina. Helmikuussa veljekset julkaisevat yliluonnollisten ilmiöiden ensyklopedian.

Lähisuvussa on henkilöitä, jotka ovat nähneet saunatonttuja, luonnonhenkiä ja haltijoita. – Kun on lapsesta asti nähnyt tonttuja, ei pidä niitä yliluonnollisina.

"Ilmiöistä on tieteellistä näyttöä" Virolaisten veljeksistä on tullut suosittuja esiintyjiä. Kymmenen viime vuoden aikana veljekset ovat kiertäneet seminaareissa puhumassa yliluonnollisista asioista. Seminaareissa ihmiset ovat alkaneet puhua kokemuksistaan. Harri Virolainen toivookin, että ihmiset pitäisivät kokemuksia luonnollisina asioina eivätkä mysteereinä. – Monella on omakohtaisia kokemuksia, mutta he eivät tiedä mistä on kysy ja heitä pelottaa kertoa näistä. Molemmilla veljeksillä on akateeminen tausta. He ovat kauppatieteiden tohtoreita.

Viestinaisille olympiahopeaa!

Suomen naisten hiihtojoukkue voitti olympiahopeaa Sotshissa. Hopean varmisti ankkuriosuudella viestiä vienyt Krista Lähteenmäki. Suomalaissankareista viestin avasi Anne Kyllönen, toisen osuuden hiihti Aino-Kaisa Saarinen ja kolmannen osuuden Kerttu Niskanen. Voiton vei Ruotsi, jonka ankkuri Charlotte Kalla ohitti Lähteenmäen hetki ennen maalia. Suomella jäi eroa kultamitaliin vaivaiset 0,5 sekuntia. Pronssin sai Saksa, joka jäi Suomesta 0,4 sekuntia.

Raaputitko jo pankkikorttisi turvakoodin? Saatoit saada ”petosriskiä”

Maksukorttirikollisuuden asiantuntija, keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Tero Toivonen ei innostu suomalaismediassa annetusta ruotsalaisohjeesta, jonka mukaan maksukortin kolminumeroinen turvakoodi (CVV/CVC) kannattaa peittää teipillä tai jopa raaputtaa kokonaan pois.

Huomautan heti alkuun, että useimpien pankkien korttisopimukset kieltävät kortin manipuloinnin. Sellainen saattaa siirtää petosriskiä kortinhaltijalle, joten en suosittele.

Tuossa taisi tulla jo sanottua se oleellinen; pankki vastaa kortin turvatekijöiden riskeistä, kunhan kortinhaltija vain käyttää korttia huolellisesti ja ehtojen mukaisesti. Eli kyseessä eivät ole sinun rahasi, vaan pankin rahat.

Kaj Kunnas hämmensi Timo Soinin: ”Mitä tämä on?”

Suomalaista jääkiekkoväkeä tavanomaisesta poikkeavalla selostustyylillään ravistellut Kaj Kunnas hämmensi myös poliittisen retoriikan taitajaa Timo Soinia, perussuomalaisten puheenjohtajaa.

No se oli kyllä mielenkiintoista. Katsoin sitä matsia ja ensin ajattelin, että mitähän tämä on.

Soini kertoo Kunnaksen tyylin lisäksi ihmetelleensä pitkään sitä, ”kukas se toinen kaveri on”. Kunnaksen kanssa peliä kommentoi näyttelijä Ville Haapasalo.

Kiekkoselostaja kritiikistä: ”Aiemmin on luonnehdittu huutavaksi kartanosonniksi”

Ylen kiekkoselostaja Kaj Kunnaksen tyyli on herättänyt voimakkaita intohimoja katsojissa.

Maanantaina nettiin perustettiin avoin adressi, jonka allekirjoittajat vaativat Kunnasta välittömästi ulos selostuskopista.

Selostaja itse suhtautuu palautteeseen nöyrin mielin. - Ei tämä tilanne minulle uusi ole. Joskus aiemmin minua on luonnehdittu huutavaksi kartanosonniksi, Kunnas hymähti. - Tietenkin haluaisin, että kaikki katsojat olisivat tyytyväisiä ja pitäisivät tyylistäni, mutta se on vaan mahdotonta.

Radio Helsingin päätoimittaja, entinen Nelosen tv-kasvo Maria Veitola poltti päreensä

Veitola oli yksi Twitterin käyttäjistä, joita kauhistutti tv-kanava Nelosen päätös näyttää Jari Sarasvuon ohjelmassa Joel Lilon haastattelu. Lilo, joka tuomittiin taannoin avunannosta Jenna Lepomäen surmaan, on muun muassa piinannut uhrinsa vanhempia verkkokirjoittelullaan.

Tekopyhyyden vuoden kärkitulos. Maria, mieti mitä aiheita ja millä tyylillä sä olet tehnyt Neloselle, Sarasvuo kirjoittaa takaisin Twitterissä.

Mitä ihmettä? Sarasvuosta teinityttöjen juoppokuski

Jari Saravuo julkisti Seinäjoella aloittavansa talk shown'sa puitteissa uudenlaisen "karmakampanjan".

Me haluamme yhdistää tunnetut henkilöt massoihin ja tehdä siitä ohjelmaa. Kyse on moraalipunkista. Tehdään moraalisia asioita punk-asenteella. Päämäärä on, että ohjelman ulkopuolella tapahtuisi enemmän kuin itse tv-ruudussa, Sarasvuo kertoo. Idea on pistää hyvä kiertämään ja antaa kameran tallentaa, mihin hyvän tekeminen johtaa.

Seinäjoen ABC täyttyi uteliaista pohjalaisista, jotka paloivat halusta tietää, mitä ihmettä Jari Sarasvuo tekee ABC:llä

Joel Lilon haastattelua ei nähdä Nelosella

Jenna Lepomäen, 18, tapon avustamisesta tuomitun Joel Lilon haastattelua ei esitetä Jari Sarasvuon ohjelmassa torstaina Nelosella.

Jari Sarasvuo oli tiistaina Seinäjoella ja myöhästyi huoltoasemalle järjestämästään tilaisuudesta 10 minuuttia. Syyksi hän sanoi sen, että hän oli haastattelemassa Joel Liloa.

Nelonen ei aio esittää Joel Lilon haastattelua Sarasvuon ohjelmassa torstaina. - Mielestäni se on ihan tarpeetonta. Jätetään surevat ihmiset rauhaan ja kunnioitetaan tytön muistoa, sanoo Nelosen vastaava kanavatuottaja Alexandra von Knorring-Rosti.

Jennan isä Kim Pellinen järkyttyi tiistaina kuulleessaan Jari Sarasvuon haastatelleen hänen tyttärensä surmassa avustanutta Joel Liloa

Isän mukaan haastattelussa on kyse törkeästä julkisuuden hakemisesta Jennan kuoleman avulla sekä Sarasvuon että Lilon osalta.

Myöhemmin  samana päivänä Nelonen ilmoitti peruvansa hyllytyksen.

Emme halua kultamitalia

Ruotsi ei halua naisten 15 kilometrin yhdistelmähiihdon kultamitalia, jos Norjan Marit Björgen sen menettää.

Me uskomme siihen tuloslistaan, jonka näimme lauantaina ja toivomme, että se myös pysyy sellaisena. Björgen oli urheilullisesti paras, joten koko asia tuntuu oudolta, emme halua kultamitalia tällä tavalla, Ruotsin maajoukkueen johtaja Rikard Grip sanoo Aftonbladetille.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) aloitti eurovaalikampanjan

Tuijottamalla Iina Kuustosen rintoja

Stubbin esiintyminen kirvoitti monenlaisia mielipiteitä katsojissa. Osa kehui ministeriä tämän uudesta aluevaltauksesta.

Toiset taas tyrmäsivät Stubbin toimet täysin. Ministeriltä arveltiin "mopon karanneen käsistä".

"No niin, eurovaalityö on päästy aloittamaan näyttävästi MTV:n Putous-ohjelman avulla. Onneksi olkoon", kommentoi eräs lukija.

Ohjelman tuottaja Anna Hallberg ei suostunut kommentoimaan mitenkään asiaa.

Ihmisellä asuu sielussaan miellyttämisen tarve, erityisesti poliitikoilla. Tarvitsemme ja ansaitsemme kannustusta omien hankkeiden ja elämänpolkumme edistämiseen.

Graham Bell laskee kamera kädessä Sotshin mäkeä.

Video paljastaa, miten lumilautatemput tehdään

Lumilautailijoista on tullut suomalaisten uusia suosikkiurheilijoita ja heiltä odotetaan menestystä Sotšin talviolympialaisista.

Video paljastaa, millaisia slopestyle-laskijoiden huimalta näyttävät hypyt ovat. Video paljastaa, mitä tarkoittavat esimerkiksi mute- ja mellakkaote, millainen temppu on double backside rodeo ja miten pyörii cabi 1260.

Tutkimus: Venyttely ei ehkäise urheiluvammoja

Voimaharjoittelu on tehokkain tapa vähentää urheiluvammojen riskiä. Sen sijaan venyttelyllä ei ollut vaikutusta urheiluvammojen riskiin, käy ilmi British Journal of Sports Medicine -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Vammojen ehkäisyssä tehokkaaksi osoittautunut voimaharjoittelu tarkoitti tutkimuksessa oman kehon painolla tehtävää toiminnallista lihaskuntoharjoittelua, kuten askelkyykkyjä, keskivartalon pitoja ja hyppyjä sekä eksentristä voimaharjoittelua, jossa keskitytään lihaskuntoliikkeiden jarrutusvaiheeseen.

Google näpäyttää Venäjää sateenkaariväreillä

Google ei ole ainoa iso yritys, joka näpäyttää Venäjää ilmaisemalla tukensa seksuaalivähemmistölle. Brittiläinen tv-kanava Channel 4 julkaisi mainosvideon, jossa toivotetaan onnea olympiakilpailijoille riemukkaan sateenkaarilaulun sanoin. Videolla paidaton mies esittää kabareemaisen laulun, jossa esimerkiksi sanotaan sateenkaaren johtavan itään.

Googlen etusivu Sotshin olympialaiseten aikaan

Venäläiset ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät jo Sotšin olympiakisojen jälkeistä aikaa. Järjestöt pitävät todennäköisenä, että niihin kohdistuva sorto lisääntyy. Ihmisoikeusjärjestö Memorialin ja kahden muun järjestön rahoitusta koskevat tuomioistuinkäsittelyt pidetään kisojen jälkeen. Kaikkiaan noin 50 järjestöä voi saada sakkoja, koska ne eivät halua rekisteröityä uuden lain edellyttämällä tavalla ulkomaisiksi agenteiksi. Monen järjestön toiminta voi tämän vuoksi loppua.

Kielitoimisto teki radikaalin päätöksen

Nyt suomalaiset voivat alkaa tekemään erinäisiä asioita, ihan kielitoimiston luvalla. Äidinkielen opettajat ovat vuosikausien ajan yrittäneet saada itsepäiset suomalaiset luopumaan "alkaa tekemään" -sanamuodosta. Tähän asti hyväksytty muoto on ollut "alkaa tehdä". Suomen kielen lautakunta teki tammikuun lopussa radikaalin päätöksen ja kumosi tämän kielisäännön. Jatkossa myös "alkaa tekemään" -muoto on sallittu.

Arvi Lind suree uutta kielipäätöstä: "Vain minun kuolleen ruumiini yli"

Uutisankkurilegenda Arvi Lind kiivaili aikoinaan kielilautakunnassa "alkaa tehdä" -muodon puolesta.

Kuulin radiosta äsken Runebergin päivän kunniaksi, Ylen eläkkeellä oleva uutisankkuri Arvi Lind kommentoi Kotimaisten kielten keskuksen suomen kielen lautakunnan päätöstä. Runebergin päivänä tuli tieto, että kielilautakunta on kumonnut vanhan säännön, jonka mukaan "alkaa tehdä" -ilmaus on ainoa oikea. Suomen kielen mukaista on nyt myös muoto "alkaa tekemään".

Arvi Lind oli itse aikoinaan kielilautakunnan jäsen. Jäsenyyttä kesti 12 vuotta. Hän muistaa, miten hän lautakunnassa kiivaasti puolusti koulussa oppimaansa "alkaa tehdä" -muotoa. - Sanoin aikoinaan, että kielilautakunta sallii "alkaa tekemään" -muodon vain minun kuolleen ruumiini yli. Nyt se on tapahtunut, minä elän vielä.

Yli sadan vuoden ajan käytetyn kielioppisäännön romuttaminen herättää tunteita

Päätös on herättänyt kiivasta keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa, jossa moni kertoi järkyttyneensä muutoksesta. Toisille taas murteellisemman ilmaisun muuttuminen salonkikelpoiseksi oli hyvä uutinen.

Runebergin torttu punssilla vai ilman?

Kalkkeutuminen uhkaa Facebookia

Helmikuun neljäs päivä vuonna 2004 oli hiljainen. Suomessa keskusteltiin, pitäisikö viinaveroa nostaa ja kauhisteltiin sitä, että kahvipaketin hinta nousee yli kahden euron. Harvardin huippuyliopiston asuntolassa Yhdysvalloissa 19-vuotias opiskelija Mark Zuckerberg sai Thefacebook-nimisen ohjelmansa valmiiksi yleisölle.

Facebookin käyttäjien ikäpyramidi on jo vuodesta 2011 muistuttanut harmaantuvaa eurooppalaisvaltiota, sillä yli 55-vuotiaiden määrä on kohonnut teinien kustannuksella. Palvelun onkin arveltu tuhoutuvan mummoutumiseen.

Nyt Facebookilla on käyttäjiä suunnilleen yhtä paljon kuin maailman toiseksi väekkäimmässä valtiossa Intiassa asukkaita, noin 1,23 miljardia. Määrä on huikea, sillä kaikkein runsasväkisin valtio Kiina on estänyt pääsyn Facebookin kokonaan – tosin kiinalaiskäyttäjiäkin oli talouslehti Business Insiderin mukaan viime syksynä noin 87 miljoonaa, sillä Kiinan nettisensuurin voi halutessaan helposti kiertää.

 

Philip Seymour Hoffmanin kuolinsyytä tutkitaan – löytyi huumepiikki käsivarressaan

Kuolleen amerikkalaisnäyttelijän Philip Seymour Hoffmanin tarkan kuolinsyyn tutkinta on meneillään, mutta kaikki viittaa poliisin mukaan vahvasti huumeiden yliannostukseen. Palkittu näyttelijä Hoffman, 46, löydettiin poliisilähteiden mukaan huumepiikki käsivarressaan kylpyhuoneensa lattialta New Yorkin West Villagessa. Poliisi takavarikoi paikan päältä kaksi pientä muovipussia, joiden epäillään sisältävän heroiinia.

Hoffman teki useita huomattavia roolitöitä menestyselokuvissa kuten Naisen tuoksu (1992), The Big Lebowski (1998), Magnolia (1999) ja Charlie Wilsonin sota (2007). Hän sai parhaan miespääosan Oscar-palkinnon elokuvasta Capote (2005), jossa esitti kirjailija Truman Capotea. Hänen viimeisimmäksi Suomen valkokankaalla nähdyksi elokuvakseen jäi A LateQuartet,joka sai ensi-iltansa joulun alla. Hoffmanilla oli rooli myös Nälkäpeli-elokuvissa.

Hallitus esittää Suomeen kahta uutta kansallispuistoa

Hallitus aikoo esittää Suomeen kahta uutta kansallispuistoa. Toinen tulisi Salon Teijolle meren äärelle ja toinen Järvi-Suomeen Konnevedelle.

Kansallispuistoja koskevat lakiesitykset tulevat eduskunnan käsittelyyn kevään aikana. Tavoite on, että lait Teijon ja Etelä-Konneveden kansallispuistoista hyväksyttäisiin vielä tänä vuonna.

Suomessa pienvesistöjä uhkaa rehevöityminen

Ympäristöministeriö pyysi kaksi vuotta sitten ehdotuksia uusiksi kansallispuistoiksi. Niitä tuli 19. Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) valitsi jatkovalmisteluun neljä hanketta. Teijon ja Konneveden lisäksi loppusuoralla olivat Käsivarren suurtunturit Lapissa sekä Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan rajalla sijaitseva Olvassuo.

Metsähallitus teki viime vuonna selvitykset kaikkien neljän puiston perustamisedellytyksistä. Jokainen kohde täyttää vaatimukset luonnonarvoiltaan. Isoja eroja sen sijaan oli siinä, mitä odotuksia paikallisilla on alueiden virkistyskäytöstä sekä matkailu- ja talousvaikutuksista.

Maailman meret täyttyvät roskista

Suomalaisneurokirurgi: "En usko, että Schumacheria voi herättää"

Neurokirurgi Markku Terho pitää outoina keskiviikkona levinnyttä uutista, jonka mukaan kuukauden nukutettuna ollutta Michael Schumacheria alettaisiin herätellä.

"Ainakaan meillä aivovamman rutiinihoitoon ei kuulu, että pidetään keinotekoisesti nukutettuna paria viikkoa pidempään. Sen jälkeen siitä ei ole enää hyötyä", Tampereen yliopistollisen sairaalan neurologisen yksikön päällikkö sanoo.

Ranskalaisen urheilulehden L'Equipen mukaan Schumacheria hoitavat lääkärit ovat tällä viikolla aloittaneet nukutuslääkkeiden vähentämisen. Terho sanoo, että todennäköisempi syy syvään tajuttomuuteen on kuitenkin hiihto-onnettomuudessa loukkaantuneen Schumacherin vakava aivovamma. "Siitä ei ole mitään keinoja herätellä."

Henna Peltonen kommentoi Tauskin yllätyshäitä!

Laulaja Tauno "Tauski" Peltonen (51) on mennyt naimisiin 21-vuotiaan Saffiatoun eli Safian kanssa, uutisoi Hymy-lehti.

Salahäitä vietettiin morsiamen kotimaassa Gambiassa. Seiska tavoitti Tauskin ex-vaimon Henna Peltosen kommentoimaan ex-miehensä uutta avioliittoa.

Tauno on eromme jälkeen ahkerasti puuttunut miesasioihini ja kommentoinut niitä mediassa, mutta itselläni oli painavat syyt, miksi aikoinaan jätin avioerohakemuksen, Henna kommentoi Seiskalle.

Tauski ja Henna olivat naimisissa vuosina 2011-2012. Heillä on yhteinen Jake-poika, jonka yksinhuoltajuus on Hennalla.

Henna Peltonen suomii Tauskin suoriutumista isänä!

Hjallis Harkimo ja Tauskin exä Henna: Salasuhde!

Näin Hjallis kommentoi salasuhdetta Henna Peltoseen!

Koneen Alahuhta saa peräti 8 miljoonan euron lisäeläkkeen

Koneen väistyvä toimitusjohtaja Matti Alahuhta, 61, saa poikkeuksellisen lisäeläkkeen, jonka Kone maksaa itse varallisuudestaan. Alahuhdan lisäeläkkeeseen on varattu vuosina 2007–2013 yhteensä 7,8 miljoonaa euroa, ilmenee Koneen tilinpäätöksestä.

Alahuhdan lisäeläkkeen koko on poikkeuksellisen suuri, mutta järjestely poikkeaa muutenkin tavanomaisesta. Yleensä yritykset ottavat lisäeläkevakuutuksen jostakin henkivakuutusyhtiöistä ja siirtävät riskit sille.

Alahuhdan tapauksessa Kone ottaa riskin siitä, että Alahuhta elää poikkeuksellisen pitkään. Samalla Alahuhta ottaa riskin siitä, että Kone pysyy pystyssä vielä vuosikymmeniä ja kykenee maksamaan hänelle sovitun eläkkeen.

Mit Romney

Mit Romney Style

Netflix julkaisi 24.1.2014 dokumenttielokuvan ”Mitt”. Elokuva kertoo Mitt Romney kampanjasta Yhdysvaltojen Presidentiksi. Tykkäsin filmistä todella paljon ja se herätti ajatuksia siitä, miksi poliitikkojen, yritysjohtajien ja viihdetaiteilijoiden kannattaisi kertoa enemmän itsestään dokumentilla.

Elokuva Mitt piirtää aivan toisenlaisen kuvan ehdokkaasta. Elokuvassa hän on hauska, analyyttinen, vilpitön, rehellinen, epävarma, huolestunut, perheellinen ja ennen kaikkea hyvä häviäjä. En tiedä onko hän tuollainen oikeasti, mutta elokuva näyttää hänet tuollaisena. Kamera on saanut olla lähellä ehdokasta. Elokuvassa näemme tilanteita ja paikkoja joihin normaalisti ei nähdä. Ne ovat niitä tilanteita, joissa ei tarvitse esittää, joissa ollaan aidoimmillaan.

Jos minä saisin päättää, niin tekisin mieluusti seuraavista henkilöistä samanlaisen elokuvan. Pekka Perän, Sakari Tammisen, Jari Sarasvuon, Pekka Himasen, Timo Rädyn, Matti Vanhasen, Paavo Arhinmäen, Jenni Vartiaisen, Jare Tiihosen ja Timo Soinin tulisi katsoa tämä filmi ja miettiä ”miksi en tekisi samanlaista?”.

Esimerkkihenkilöt ovat suomalaisia vaikuttajia, joista jokaisella meistä on voimakas mielikuva. Todennäköisesti mielikuva on aivan väärä, koska sen on meille kertonut joku kolumnisti tai uutistoimittaja. Dokumentti on voimakas työkalu, jolla voi kertoa itsestään enemmän. On ihan ok, kertoa itsestään vähän enemmän kuin vain otsikkotasolla.

PORIN PRIKAATI SKVJ REKRYFILMI

Armeijassa kuvaaminen on siinä suhteessa antoisaa, että keneltäkään ei kuule lausetta ”minua ei saa kuvata”. Jos esikunta määrää kuvaukset pidettäväksi, siinä ei soltun marinat auta. Nykyisin kun kuvattavana olemiseen suhtaudutaan niin suurella varauksella. Monet ajattelevat sen yksityisyyden menettämisenä tai muuten vaan haluavat tehdä itsestään isomman numeron kuin tarve olisi, mutta armeijassa tätä huolta ei ole. Toisaalta, kaikki näyttävät ihan samalta, maastopuvussa kun persoonat eivät pääse korostumaan.

Yleltä teräväpiirtolaatua 28.1. alkaen

Yleisradio tarjoaa tv-kanavansa teräväpiirtomuodossa 28. tammikuuta alkaen.

Teräväpiirto- eli HD-muoto on tarjolla kaikille jakeluoperaattoreille samoin ehdoin, ja ne voivat jakaa Ylen HD-muotoisia kanavia omissa verkoissaan. HD-muotoisten kanavien aloittamisen yhteydessä koostekanava Yle HD lopetetaan.

”Haluamme edistää television HD-tekniikkaan siirtymistä Suomessa. Tässä vaiheessa pyrimme siihen, että Ylen HD-laatu tavoittaisi mahdollisimman suuren osan yleisöä”, sanoo Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Teräväpiirtoa ensimmäisenä DNA:n ja Canal Digitalin asiakkaille Ensimmäisenä Ylen kanavien antennijakelun aloittaa DNA joka on valinnut Yle TV1 HD- ja Yle TV2 HD -kanavat antenni- ja kaapeliverkkoonsa. DNA ja Yle neuvottelevat myös Yle Teema HD- ja Yle Fem HD -kanavien jakelusta DNA:n kaapeliverkossa. DNA välittää kanavat maksutta ja salaamattomina, eikä katseluun tarvita tv-korttia.

Huumoria ja äijämeininkiä - suomalainen mainoskuva voitti maailmalla

Oululainen Onni Wiljami Kinnunen on niittänyt kunniaa kansainvälisessä World Photographic Cup -kilpailussa. Mainoskuvasarjan voittanut ammattikuvaaja oli kisan ainoa pohjoismaalainen osallistuja, joka ylsi palkintosijoille.

Ensimmäistä kertaa järjestettyyn kilpailuun osallistui kuvaajia yli kahdestakymmenestä eri maasta. Kinnunen voitti sarjansa Rautia-ketjulle tekemällään mainoskuvalla.

Teollisuudessa tartuttava uusiin mahdollisuuksiin

Rautaruukin myynti SSAB:lle ei yllättänyt ainutlaatuisuudellaan. Suomalaisia tuotantolaitoksia siirtyy nykyään tiuhaan ulkomaiseen omistukseen. Usein ostaja on juuri Ruotsista. Vaikka myynti- ja fuusiouutisia tulee tavan takaa, niihin ei turru.

Ne nostattavat pelon työpaikkojen menetyksistä ja investointien kohdentumisesta kotomaamme ulkopuolelle. Oman osaamisemme kaventuminen huolestuttaa niin ikään.

Poistuneen tilalle pitää hakea nopeasti uutta.

Vääjäämättä pääkonttorien lähtö, suomalaisten toimitusjohtajien väistyminen ja yhtiöiden nimien kansainvälistyminen kirpaisevat kansallistuntoakin. Rautaruukin tapauksessa rytkyvät sodan jälkeen luodun valtiojohtoisen teollisuuspolitiikan viimeiset rippeet.

On paikallaan kysyä, miksi Rautaruukille kävi niin kuin kävi. Todennäköisesti yhdistymistä kilpailijan kanssa jouduttivat väärät ja virheellisesti ajoitetut strategiat ja muut johtamisen puutteet. Kovia olivat ulkoiset paineetkin ankarasti kilpailulla alalla. Myös SSAB:lla on ongelmia, mutta isomman ja varakkaamman maan firma on tukevammalla pohjalla ja bisneksentekotaidotkin lienevät paremmat.

Kutsutaan Arnold Schwarzenegger Suomen brändin rakentajaksi

Valeasuinen kuntosaliohjaaja paljastui Arnold Schwarzeneggeriksi.

Suomen kannattaa hylätä huonot alat ajoissa

Ruotsin vallan piti loppua jo 200 vuotta sitten, mutta sen aika ei ole vieläkään ohi." Näin valitteli kansanedustaja Jouko Skinnari keskiviikkona Helsingin Sanomille kuultuaan, että ruotsalainen SSAB ja suomalainen teräsyhtiö Rautaruukki yhdistyvät.

Fuusion myötä päätösvalta siirtyy täysin Ruotsiin. Rautaruukin hallintoneuvostossa aikanaan istuneen Skinnarin mukaan yhtiön johdon ja suuromistaja Solidiumin toiminta kuvaa hyvin sitä neuvottomuutta, joka suomalaisessa yrityselämässä on viime vuosina ollut.

Kun pankkikriisin jälkeen suomalaisten liikepankkien nenä oli saatu pinnan yläpuolelle, Merita liitettiin Nordeaan. Saksan umts-huutokaupoissa itsensä kuralle päästänyt Sonera päätyi ruotsalaisen Telian hotkaisemaksi, Sampo Pankki myytiin Tanskaan ja niin edelleen.

Haluatko sähkölaskun joka tunnista erikseen

Kaikkiin kotitalouksiin on asennettu etäluettava sähkömittari

Säh­köyh­tiöt sai­vat vuo­den­vaih­tees­sa suu­ru­ra­kan pää­tök­seen. Kaik­kiin ko­ti­ta­louk­siin on asen­net­tu vii­den vii­me vuo­den ai­ka­na etä­luet­ta­va säh­kö­mit­ta­ri. Se lä­het­tää asun­non tun­ti­koh­tai­set säh­kön­ku­lu­tus­tie­dot ker­ran päi­väs­sä säh­köyh­tiöl­le.

Ku­lut­ta­jil­le muu­tos on nä­ky­nyt en­nen kaik­kea sii­nä, et­tä säh­köyh­tiöt las­kut­ta­vat säh­kös­tä to­del­li­sen ku­lu­tuk­sen mu­kaan. Ku­lu­tu­sar­vioon pe­rus­tu­vis­ta las­kuis­ta on luo­vut­tu.

Etämittarit luo­vat mah­dol­li­suuk­sia pal­jon muu­hun­kin. Säh­köa­lal­ta on tu­los­sa mo­nen­mois­ta pal­ve­lua säh­kön käy­tön ana­ly­soi­mi­seen ja oh­jai­luun. Oman säh­köyh­tiön­sä net­ti­si­vuil­ta pää­see tark­kai­le­maan omaa ku­lu­tus­ta päi­vän vii­veel­lä. Käp­py­röis­tä voi näh­dä esi­mer­kik­si, mi­ten pal­jon sau­nan läm­mit­tä­mi­nen li­sää ku­lu­tus­ta.

Burleskikuvaaja ikuisti ikäihmisiä

"Ajattelin, että löytävät kuvan kätköistäni sitten, kun olen potkaissut tyhjää." Tällaisin miettein 71-vuotias Rauni Heljo asettuu valokuvaan, jonka tyylilaji on ajalta ennen hänen syntymäänsä.

Helsinkiläinen valokuvastudio Atelieeri O. Haapala on erikoistunut kuvitteelliseen vuosisadan vaihteen tyyliin.

"Uusviktoriaanisiin" kuviin on päätynyt muiden muassa burleskitaiteilijoita ja muita pukuharrastajia. Sunnuntaina Saara Salmen ja Marco Melanderin käsittelyyn astuivat ikäihmiset. 1800- ja 1900-lukujen markkinakuvaajien tyylistä inspiroituneet kuvaajat pystyttivät taustakankaansa Töölön palvelukeskukseen, jossa vapaaehtoiset järjestivät ikäihmisille ja vähän itselleenkin 20-luvun kahvikekkerit.

Urheilun viihteellistyminen vei boikoteilta tehon

Olympialaisten boikotoinnilla ei ole enää samaa merkitystä kuin ennen. Yksittäisiä valtionjohtajia jää silti pois Sotšista – kuka mistäkin syystä.

Jos Suomi kääntäisikin kelkkansa ja boikotoisi Sotšin tulevia talvikisoja, kuka siitä päättäisi? Suomen olympiakomitea vai pääministeri Jyrki Katainen? "Katainen ja hallitus.

Jos poliittinen johto ajaa boikottia, olympiakomiteat voivat olla mitä mieltä tahansa", sanoo Peter Tallberg, joka on kansainvälisen olympiakomitean KOK:n edustaja Suomessa.

Kun Yhdysvallat boikotoi Moskovan kesäkisoja 1980, siitä päätti presidentti Jimmy Carter, vaikka maan olympiakomitea oli eri mieltä. Kysymys perinteisestä boikotista on teoreettinen. Sen enempää Suomi kuin mikään muukaan maa ei aio näillä näkymin boikotoida Sotšia.

Vaikka valtiot eivät boikotoi, useat yksittäiset valtionjohtajat ovat ilmoittaneet, etteivät he matkusta Venäjälle helmikuussa – kuka mistäkin syystä. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa eikä Saksan liittokansleria Angela Merkeliä nähdä Sotšissa. Henkilökohtaisten boikottien syynä on mediassa arveltu mm. Venäjän Syyrian-politiikkaa, ihmisoikeustilannetta ja homolakeja.

40 asteen pakkasraja rikki Utsjoella

Tämän talven2014 pakkasennätys mitattiin viime yönä Utsjoen Kevojärvellä. Ilmatieteen laitoksen mukaan Utsjoen Kevojärvellä mitattiin yöllä 00:50 lämpötilaksi -40,6 astetta.

Lintu vei BBC:n pingviinikuvaajan videokameran

Tiettävästi ensimmäinen linnun ilmasta käsin kuvaama pingviinidokumentti.

Seuraavaksi Jyrki Kangas haluaa kotikaupunkiinsa Guggenheimin

Poikkeuksellisen pitkä pesti, neljäkymmentä vuotta, Pori Jazzin johdossa kannusti Jyrki Kankaan suunnittelemaan suuria sekä kuvittelemaan vielä suurempia.

Eikä tulevan visioiminen ole muodollisena eläkeläisenä vähentynyt. Päinvastoin. Nyt hän hahmottelee, millainen Pori voisi olla sadan vuoden kuluttua. Hän ehdottaa, että kaupunki tarttuu Guggenheimin taidemuseoon, jos se ei kelpaa Helsingille.

"Kannattaa muistaa, että Bilbao oli ennen Guggenheimia kuin Pori nyt, kituva entinen teollisuuskaupunki", Kangas sanoo. Hän innostuu esittelemään lisää yhtenevyyksiä. Sekä Porin että Bilbaon keskustoista on meren rantaan toistakymmentä kilometriä, molempia halkaisee joki ja molemmat ovat maansa kymmenenneksi suurimpia kaupunkeja etäällä läpikulkureiteistä. Ja kas, molemmista on pääkaupunkiin ajomatkaa suunnilleen saman verran.

Presidentti Obama: Marihuana ei ole vaarallisempaa kuin alkoholi

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ei usko, että marihuanan polttaminen on vaarallisempaa kuin alkoholin käyttö. Obama pitää marihuanan polttamista pahana ja epäterveellisenä tapana, mutta ei pidä sitä vaarallisena. Marihuana on laitonta Yhdysvalloissa, mutta 21 osavaltiota sallii tai aikoo sallia lääkekannabiksen käytön.

Obama huomautti itsekin polttaneensa pilveä nuorempana. Hän kertoo pitävänsä sitä huonona, epäterveellisenä tapana, mutta ei kovin erilaisena kuin tupakointia.

Suomalainen talousvaikuttaja haluaa vanhana kipuunsa kannabista.

Tammikuussa suomalaisilla on hiki haussa

Tammikuussa urheilutilastoissa näkyy selvä piikki: uusi vuosi, uusi elämä. Suomalaiset ovat Euroopan kovakuntoisinta kansaa. Anestesiahoitaja Tiia Paukkala treenaa kymmenen tuntia viikossa.

Nainen on kumartunut lähes muna-asentoon. Hänen ihonsa kiiltää hiestä. On torstaiaamupäivä. 35-vuotias anestesiahoitaja Tiia Paukkala polkee Aleksanterinkadulla sijaitsevan Elixia-kuntokeskuksen pyöräilysalissa.

"Kävin eilen uimassa kolme kilsaa ja juoksin kympin siihen päälle", Paukkala sanoo. Puheesta kuulee, että hän polkee lähellä aerobista kynnystä. Lauseiden väliin tulee hengitystauko. Hän on siis hieman hengästynyt, mutta ei puuskuta. "Pitäisi yrittää pysyä siellä pk-alueella", hän sanoo. Pk-alue ei tarkoita pääkaupunkiseutua, vaan peruskuntoaluetta. Toisin sanoen hänen pitäisi polkea hieman hitaammin, jotta syke ei nouse liikaa.

Yllättävää on, että joukkuelajit eivät ole kovinkaan harrastettuja. Esimerkiksi bodypump ja kahvakuula ovat suositumpia kuin yksikään joukkuelajeista. Sadan suosituimman lajin joukkoon mahtuu vain kahdeksan joukkuelajia. Niistä suosituin, salibandy, on vasta sijalla 14.

Susijengi-buumista huolimatta koripallo oli vuonna 2013 vasta 68. suosituin laji Heiaheian käyttäjien keskuudessa. Edes kovimman huuman aikaan aktiivikuntoilijat eivät juosseet ulvoen koriskentille.

Maagista! Venäläisäiti ottaa pojistaan lumoavia kuvia eläinystävien kanssa

Venäjän Andreapolista kotoisin oleva Elena Shumilova, 32, alkoi ottaa kuvia pojistaan Jaroslavista ja Vanjasta vuonna 2012, kun hän sai käyttöönsä kunnollisen ammattilaiskameran. Hän halusi ikuistaa poikiensa kasvun ja suhteen eläimiin.

Pojat ovat rakastaneet eläimiä pienestä pitäen ja side on vain vahvistunut vuosi vuodelta. - Lapset ja eläimet ovat elämäni. Vietämme paljon aikaa maatilalla, joten kuvaan poikiani paljon koirien, kanien ja ankkojen kanssa, hän kertoo.

Arman Alizadin palkittu tv-sarja saa jatkoa - kuvauspaikka päätetty

Toinen kausi on suunnitelmissa. Aikaisintaan syksyllä lähdemme reissuun, joten todennäköisesti vuonna 2015 se tulee ruutuun, Alizad sanoi.

Parin vuoden tauko siis tulee väkisin, koska tämän ensimmäisenkin tekemiseen meni vuosi. Oletteko jo päättäneet, missä tällä kertaa aiotte kuvata sarjaa? - Siitä on päätetty, mutta vielä en voi paljastaa sen enempää, Alizad kertoi.

Arman ja viimeinen ristiretki palkittiin Kultaisella Venlalla parhaana reality-ohjelmana. Alizad valittiin myös yleisöäänestyksellä parhaaksi esiintyjäksi. - On mahtavaa, että meidän valtava työ saa tunnustusta. Me rakastamme tätä työtä.

Cityn kirosanakirja Suomesta

Kirosanat eivät soi misään niin taajaan ja kauniisti kuin Suomessa. Mistä se johtuu? Mitkä ovat kirosanojen kuninkaat? Mitkä uudet tulokkaat? Ja mitä Jaakko Salovaara sanoi, kun metro jätti? Päätin vastata kahden päivän ajan työpuhelimeeni:

Hufvudstadsbladetista digitaalinen iltapäiväversio

Ensimmäisen digijulkaisun luvataan ilmestyvän 21. tammikuuta.

Paperilehti ilmestyy edelleen aamuisin. Iltapäiväversio painottaa päivän aikana tapahtuneita uutisia, ja siihen liittyy iltaosio, joka opastaa lukijaa illan tapahtumiin. Hufvudstadsbladetin mukaan Hbl Kväll -niminen julkaisu on lehden suurin uudistus sitten siirtymisen tabloidiin vuonna 2004. Digijulkaisun jälkeen Hufvudstadsbladet laskee ilmestyvänsä 12 kertaa viikossa.

Extrem värmebölja plågar Australien

Den värmebölja som plågar Australien väntas i dag nå nya rekordnivåer. Värmen fick tennisspelarna i Australien Open att kräkas och svimma, innan spelet under eftermiddagen stoppades, sedan temperaturen nått 41,7 grader.

Maksusta voi selvitä pian korttia vilauttamalla

Ihan kaikilla korteilla vilauttaminen ei tosin vielä onnistu. Nordea ja Osuuspankit ovat laittaneet lähimaksuominaisuuden vasta uusimpiin debit-kortteihinsa.

Siitä kertoo kortissa oleva aaltokuvio. Käteis- ja luottokorttien yhdistelmiin ominaisuus tulee myöhemmin. Danske Bank liittyy joukkoon tämän vuoden huhtikuussa. Aktialla ominaisuus on jo yhdistelmäkorteissa. "Meidän pitäisi tietää, haluavatko kuluttajat maksun käteis- vai luottopuolelle. Sitähän ei enää ostotilanteessa voi valita", sanoojohtaja Kasimir Hirn OP-Pohjolasta. Asiakas voi halutessaan kieltäytyä lähimaksuominaisuudesta ja saada perinteisen kortin.

Teleoperaattori Elisa markkinoi erillistä lähimaksutarraa, jonka voi liimata vaikka lompakkoon tai puhelimeen. Tarralla voi maksaa, kun ensin tallettaa rahaa Elisan lompakkotilille. Se käy siis niillekin, joilla ei ole korttia.

Suomalaisasiantuntijalta ikävä ennuste Schumacherista

Neurokirurgian dosentti Mika Niemelän mukaan ex-formulatähti Michael Schumacherin tilanne vaikuttaa varsin huonolta. Niemelä kommentoi tapausta tiedotusvälineissä aiemmin olleiden tietojen perusteella.

Hän on ollut kaksi ja puoli viikkoa tajuttomana, eikä mitään sellaisia uutisia ole saatu, että tajunnan taso olisi parantunut, Niemelä sanoo Ylen Aamu-tv:n haastattelussa. Hänen mukaansa toipuminen on mahdollista, mutta mahdollisuudet huononevat jatkuvasti.

Niemelän mukaan Schumacherilla on kolme vaihtoehtoa: joko pysyvä tajuttomuus tai että hänen tilanteensa menee entistä huonompaan suuntaan. Kolmas vaihtoehto on, että Schumacher toipuu hitaasti mutta tarvitsee pysyvää apua. - Ilmeisesti hänellä on merkittävä aivovamma ja toipuminen normaalielämään vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Eteneekö Windows kohti ilmaisuutta?

Windows 8:n epäonnistumisesta on otettava opiksi ja katsottava eteenpäin. "Windows 9:llä" ei ole tulevaisuutta, mikäli Microsoft ei muuta radikaalisti politiikkaansa, Stifel Nicolausilla työskentelevä analyytikko Brad Reback uskoo.

Tämänhetkisen tiedon valossa Windows 9 esittelee useita käyttäjien toivomia ja Windows 8:sta puuttuneita ominaisuuksia, kuten klassisen Käynnistä-valikon sekä työpöydällä perinteisessä ohjelmaikkunassa ajettavat Metro-sovellukset.

Suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin käyttöjärjestelmän hinnoitteluun. Suurta painetta Microsoftille aiheuttaa Applen päätös olla veloittamatta vastaisuudessa Mac OS -päivityksistä. Myös Google on onnistunut iskemään kiilaa Windowsin voittokulkuun omilla Chromebook-tietokoneillaan. Kolmas ja samalla ehkä tärkein seikka on se, että Microsoftilla ei enää yksinkertaisesti ole varaa Windows 8:n tasoiseen floppiin.

Microsoft on luvannut kertoa lisää Windows 9:stä huhtikuun Build-konferenssissa. Siihen saakka kaikki on huhupuhetta ja spekulointia.

Maitoa omalla riskillä

Evira: Myyjän on annettava tinkimaidon ostajalle tietolappu vaaroista.

Vuoden alussa tuli voimaan uusi raakamaitoasetus, jonka tarkoituksena on suojella kuluttajaa. Näkyvin muutos on jokaiselle raaka- eli tinkimaidon ostajalle annettava paperi, jossa kerrotaan kuumentamattoman lehmänmaidon riskeistä.

Lisäksi lapussa ilmoitetaan maidon viimeinen käyttöpäivä ja annetaan ohjeet maidon säilytystä ja kuljetusta varten.

– Tiedon jakaminen on tarpeen, sillä ihmiset eivät välttämättä tiedosta suoraan tiloilta hankittavan maidon riskejä, sanoo ylitarkastaja Pirjo Korpela Elintarviketurvallisuusvirastosta.

Raakamaidon suosio on viime vuosina selvästi kasvanut. Tähän on vaikuttanut lähiruokabuumi. Maaseutuviraston mukaan lehmänmaitoa myytiin suoraan tiloilta viime maitokiintiövuonna noin 750 000 litraa. Maidon tai maitotuotteiden suoramyyntitiloja on noin 240.

Kuumentamaton raakamaito voi sisältää tautia aiheuttavia mikrobeja, kuten ehec-, kampylo-, listeria- ja salmonellabakteereja. Ne voivat olla hengenvaarallisia riskiryhmille, joita ovat pienet lapset, vanhukset, odottavat äidit ja pitkäaikaissairaat. – Varoituksen tarkoituksena on herättää aikuiset, jotka itse voivat juoda tilamaitoa melko huolettomasti. He eivät saisi antaa kuumentamatonta maitoa esimerkiksi iäkkäille vanhemmilleen tai alle kouluikäiselle lapselle, Korpela tähdentää. Kirjallinen tieto riskeistä pitää tarjota joka ostokerralla myös vakituisille asiakkaille. Lue lisää (maksumuuri) SK/14.1.2014

Jungner ei usko median maksumuuriin

Kansanedustaja Mikael Jungner (sd) ei usko median maksumuurin toimivan Suomen kokoisessa maassa. 45 minuuttia SuomiAreenalla -ohjelmassa Porissa keskusteltiin online-elämästä. MTV Median toimitusjohtaja Heikki Rotkon mukaan netti on tehnyt todella hyvää, mutta median pitää ymmärtää, millä tavalla se vaikuttaa.

Jungnerin mukaan Suomen kaltaisessa pienessä kulttuurissa median maksumuuri ei voisi toimia, koska sisällöstä maksavia ihmisiä on yksinkertaisesti liian vähän.

Lidliltä yllätysveto kassoilla Britanniassa - tällaista ei ole kukaan kokeillut

Lidl vetää makeiset ja suklaapatukat kaikista 600:sta kaupasta Britanniassa tehtyään lasten vanhemmille kyselytutkimuksen. Karkit on nyt korvattu kuivatuilla ja tuoreilla hedelmillä, välipalapatukoilla ja mehuilla. Asiasta kertoo Guardian-lehti. Lidlin tutkimusten mukaan seitsemän kymmenestä asiakkaasta valitsisi kassalla jotain muuta terveellisempää kuin karkkia tai suklaata, jos tällaisia on tarjolla. Vanhempien mukaan lapsista 68 prosenttia kärtti makeisia ja 66 prosenttia vanhemmista taipui kinuamiseen.

Paperitöihin kyllästynyt insinööri perusti pienjuustolan yliopiston koemeijeriin

Unelma omasta pienjuustolasta sai alkunsa kaverin olutkattilassa tehdystä kokeilusta. Yhdeksän vuotta sitten kemiantekniikan diplomi-insinööri Antti Alavuotunki arvioi VTT:llä työkseen ympäristöriskejä, mutta oli jo vuosia tuntenut vetoa elintarvikealaan.

Vapaalla hän kolusi kirjastoja ja etsi tietoa juustonvalmistuksesta. "Se, miten juusto syntyy, on vähän mysteerinen juttu", hän sanoo ja hämmentää juustomassaa syksyllä perustamassaan juustolassa Helsingin Viikissä. Lopulta käteen sattui juustonteko-opas 1930-luvulta.

Mies vetäytyi tuttavansa maatilalle ja valmisti koe-erän cheddaria. "Se oli sellainen ahaa-elämys, että tätähän pystyy tekemään muuallakin kuin isossa juustotehtaassa. Päätin, että haluan toimistotyöstä maitoalalle."