DPK.fi

USA:lta vakava varoitus Venäjälle: “Paljon on vaakalaudalla”

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry varoittaa Venäjää sotilaallisesta sekaantumisesta tilanteeseen itäisessä Ukrainassa. -Se olisi valtava haaste kansainväliselle yhteisölle, jonka olisi vastattava vahvasti. Se olisi törkeä liike Venäjältä, Kerry sanoi BBC:n mukaan.

Putin kovensi panoksia - 3 erikoista kohtaa puheessa

Kansan sydämissä ja mielissä Krim on aina ollut ja tulee aina olemaan erottamaton osa Venäjää, Putin julisti Kremlin loistavissa puitteissa tiistaina. Liki 50 minuutin puhe keskeytyi toistuvasti yleisön noustessa osoittamaan seisaaltaan suosiota parhaaseen neuvostotyyliin.

1) Miehitettiinkö Krim?
2) Kuka Kiovassa teki vallankumouksen?
3) Kosovo ennakkotapauksena?

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkijaa Hanna Smithiä paatoksellinen isänmaallisuus ei tyylilajina yllättänyt. - Tästä otetaan nyt kaikki irti. Onhan se sen verran iso juttu. Tämä on Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ensimmäinen kerta, kun maata liitetään Venäjään, Smith sanoo.

Jos ei tästä löydetä hehkutusta niin ei sitten mistään. Smith arvioi kansallismielisen innostuksen uppoavan venäläisiin hyvin ja kestävän aikansa, mutta loputtomiin se ei voi muita ongelmia peittää. - Vauhti on ollut hurjaa mutta jossain vaiheessa tulee arkipäivä vastaan. Ei tuo Krimkään (Venäjälle) ihan halvalla tule.

Putin lähetti saksalaisille yllätysterveisiä

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiistaisessa puheessa oli yllättävä kohta. Se sisälsi suoria terveisiä saksalaisille.

Putin kehotti saksalaisia muistelemaan vuotta 1990. Hänen mukaansa Venäjä – tai tuolloin vielä Neuvostoliitto – tuki Saksan yhdistymistä, toisin kuin monet Saksan tuolloiset liittolaiset.

"Olen varma, ettette ole unohtaneet sitä. Odotan, että Saksan kansalaiset tukevat venäläisen maailman pyrkimyksiä olla jälleen yhtenäinen", Putin sanoi.

Juuri kauempana toisistaan eivät Putin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin ajatukset Krimin tilanteesta voisi olla. "Krimin niemimaan liittäminen Venäjään loukkaa Ukrainan aluetta", lausuivat Merkel ja Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama tiistai-iltana yhteisen puhelun jälkeen.

Voisiko valta kaatua Venäjällä?

Ukrainan vallankumous pelästytti Venäjän johdon. Kreml epäilee länttä, mutta otteiden kovenemisesta voi päätellä, ettei se luota kansaansakaan.

Kun Ukrainan presidentin Viktor Janukovytšin pakoon johtaneet mielenosoitukset alkoivat Kiovassa viime vuoden marras- ja joulukuun vaihteessa, Moskovassa oltiin silmät ymmyrkäisinä.

Kysymyksiä tuntui olevan kaksi, vähän pohdiskelijan katsantokannan mukaan: Voisiko näin tapahtua Venäjällä? Miksei näin voisi tapahtua Venäjällä?

Nyt Krimin tapahtumien varjossa nämä kysymykset on lähes unohdettu, kun puhutaan uudesta maailmanjärjestyksestä ja jopa uudesta kylmästä sodasta.

Tähän joukkoon uppoaa myös lännenvastainen retoriikka, joka lähtee osaltaan Kremlin uskosta, että Itä-Euroopan suuret mielenosoitukset eivät ole aitoja vaan lännen yllyttämiä ja tukemia. Tämä käsitys on vaikuttanut Venäjän suhtautumiseen Kiovan vallankumoukseen. Venäjän johto näyttää pitävän sitä lännen masinoimana vallankaappauksena. Tämä vahvistaa Kremlin käsitystä, että länsi haluaisi vaihtaa Venäjänkin johdon.

Putin iski koko maailmanjärjestystä vastaan

Presidentti Vladimir Putinin tiistai-iltapäivän puhe Venäjän duumalle olisi ollut retorisesti huikeaa seurattavaa, jos siinä ei olisi kyse äärimmäisen vakavista asioista, kuten maailmanjärjestyksestä.

Kolmevarttisen puheen alussa Putin viittasi Neuvostoliiton hajoamiseen, jota hän aiemmin on luonnehtinut "1900-luvun suurimmaksi geopoliittiseksi katastrofiksi".

Nyt Putin kertoi Venäjän olleen 1990-luvun alussa heikkouden tilassa, jossa se ei pystynyt "puolustamaan omia etujaan". Moskovassa lavalla esiintyi Putin, jonka johtamaa Venäjää kukaan ei enää tyrkkisi.

"Jossain kohtaa tulee raja vastaan", Putin ilmoitti monisatapäiselle yleisölle, joka keskeytti puheen toistuvasti raikuvin taputuksin, myös seisomaan nousten.

Venäjältä yllättävä ilmoitus: TIR-kuljetusten vastaanottaminen Vaalimaalla loppuu

Venäjä lopettaa TIR-kuljetusten vastaanottamisen Vaalimaan rajanylityspaikalla 20. maaliskuuta eli torstain vastaisena yönä kello 0.00. HS:n tietojen mukaan ilmoitus tuli Suomen tullille täytenä yllätyksenä. TIR-merkityt kuljetukset saavat ohittaa normaalit rajamuodollisuudet. Kuljetukset tullataan vasta määränpäässä. Menettely perustuu kansainväliseen sopimuksiin.

Venäjän katse kääntyy nyt Itä-Ukrainaan

Seuraava siirto on Vladimir Putinin käsissä.

Krimin sunnuntainen kansanäänestys sinetöi Venäjän vallan niemimaalla, ja kriisin seuraavatkin siirrot ovat Venäjän presidentin Vladimir Putinin käsissä.

"Kysymys kuuluu, haluaako hän sananvallan ainoastaan Ukrainan asioihin vai meneekö hän pidemmälle", sanoi Venäjän-tutkija Kadri Liik sunnuntaina

Sunnuntain kansanäänestys pantiin hätäisesti toimeen sen jälkeen, kun Venäjä oli käytännössä miehittänyt Krimin. Ukraina ja länsimaat ovat tuominneet äänestyksen laittomaksi, eikä Krimillä ollut sunnuntaina ulkopuolisia tarkkailijoita.

Vladimir Putin yllätti USA:n

Talouslehti Wall Street Journalin virkamieslähteen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin päättäväinen toiminta Krimillä on yllättänyt amerikkalaispäättäjät.

Olemme arvioineet väärin Putinin. Hän ei aio luovuttaa, sanoo nimetön virkamiesjohtaja WSJ:lle. Saman lähteen mukaan Yhdysvalloissa arvioidaan, että Venäjän joukot eivät ainakaan tällä hetkellä vaikuta kerääntyvän Ukrainan itärajalle. Yhdysvallat arvioi Ukrainan puolustautuvan sotilaallisesti, mikäli Venäjän armeija yrittää jatkaa Krimin niemimaan miehitystään Itä-Ukrainan puolelle.

Teoria malesialaiskoneen katoamisesta: Al-Qaida suunnitteli uuden 9/11-iskun?

Viime viikolla oikeudessa kuultu al-Qaidan jäsen Saajid Badat on kertonut olleensa yhteydessä terroristiryhmittymän malesialaisjäseniin. Hänelle oli Telegraph-lehden mukaan jäänyt yhteydenpidosta vaikutelma, että uusi lentokoneeseen kohdistuva terrori-isku olisi suunnitteilla.

Badatin mukaan al-Qaida on ylläpitänyt tarkkaa listaa maailman korkeimmista rakennuksista. Telegraph-lehden mukaan on mahdollista, että jos MH370-lento todellakin kaapattiin, sen kohteeksi saattoi olla määritetty maailman korkeimpiin rakennuksiin lukeutuvat Petronas-tornit Kuala Lumpurissa.#MH370

"Antakaa suomalaisten järjestää kansanäänestys Karjalassa!"

Neuvostoliiton erikoisjoukoissa palvellut reservin eversti Vladimir Borodatsh on kirjoittanut presidentti Vladimir Putinille vetoomuksen, jossa hän varoittaa Krimin kansanäänestyksen ja mahdollisen sodan seurauksista.

Venäjän johto on jo pitkään asunut ulkomailla, ja kotimaassaan se käy vain varastamassa.

Haluatte siis kansanäänestyksen Krimille? Antakaa sitten japanilaisten järjestää kansanäänestys Kuriileilla ja Sahalinilla, suomalaisten Karjalassa ja saksalaisten Kaliningradissa. Tulos on ennalta selvä, Borodatsh kirjoittaa.

Taitavan lentäjän uskotaan olleen vastuussa katoamisesta
Malesian pääministeri: Turmakoneen liikkeet kielivät tarkoituksellisesta toiminnasta

Malesian turmakoneen tapausta selvittävien tutkijoiden mukaan vaikuttaa yhä todennäköisemmältä, että kone katosi "taitavan ja pätevän" lentäjän käsittelyssä. Tekijän tai tekijöiden epäillään kytkeneen koneen erilaiset viestintälaitteet pois päältä ja ohjanneen koneen tämän jälkeen pois reitiltään kohti Intian valtamerta. "Lentäjä tiesi, miten siviilitutkan voi välttää. Hän vaikuttaa opetelleen etukäteen, miten sitä voi pakoilla", arvioi nimettömänä pysyvä malesialaislähde.

Satelliittikommunikaation voi kytkeä irti koneen keskustietokoneesta. Siihen pääsee käsiksi vain avaamalla lattiapaneelin, joka yleensä on lukittu erikoisruuvein. Paneelin avaamisen jälkeen pitäisi vielä tietää, miten irtikytkentä tehdään tietokoneella.

Lento MH370 laskeutui saaristoon?

Viime lauantain vastaisena yönä kadonneen Malaysia Airlinesin lentokonetta on etsitty jo viikko tuloksetta ja esiin nousee yhä uusia teorioita reittilennon kohtalosta.

Torstaina Boeing 777 -koneen etsintöjä laajennettiin Intian valtamerelle ja perjantaina esitettiin, että kone olisi saattanut laskeutua jollekin syrjäiselle Intian valtameressä sijaitsevalle saarelle. Andamaanien saaristoon kuuluu 572 saarta. Niistä 37 on asumattomia. Etsinnät vaativat Foreign Policy -lehden mukaan lämpökameratekniikkaa, jonka avulla etsijät pystyvät näkemään ilmasta tiheän viidakon läpi. #MH370

Venäjä kokoaa uutta sotavoimaa pohjoiseen

Venäjä on rakentamassa pohjoiseen erityistä arktista voimaryhmittymää, jota voi verrata maan nykyisiin sotilaspiireihin, arvioi eversti, evp. Ari Rautala.

"Sen runkona on Venäjän pohjoinen laivasto sekä läntisestä sotilaspiiristä ja turvallisuuspalvelu FSB:stä irrotetut joukot. Ne muodostavat yhdessä uuden johtoportaan, jolla on sotilaspiirin status, vaikkei se välttämättä olekaan uusi sotilaspiiri." "Siitä kannattaa käyttää nimitystä voimaryhmä tai voimaryhmittymä. Sen tehtävänä on suojella Venäjän kansallisia intressejä arktisella alueella. Tämä on aika uusi tieto."

Suomalaistutkija: Nato-joukkojen lisäys Baltiassa ei kuulosta järkevältä

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak ymmärtää Viron näkökulmasta ajatusta, jonka mukaan Baltiaan pitäisi tuoda Nato-joukkoja Krimin kriisin takia.

Viron puolustusministeri Urmas Reinsalu sanoi aiemmin STT:lle, että Naton pitäisi vastata Venäjälle tuomalla Baltiaan sotilaita sekä ohjuspuolustusta. Salonius-Pasternakin mukaan Baltiaan ei kohdistu tällä hetkellä Venäjän suoraa hyökkäysuhkaa. Jos näin olisi, joukot ja aseet saataisiin kyllä paikalle nopeasti, Ulkopoliittisen instituutin tutkija sanoo.

Merkel: Venäjä kärsii, jos linja ei muutu

Saksan liittokansleri Angela Merkel varoittaa, että Venäjää uhkaavat ensi viikolla uudet pakotteet, jos se ei lähipäivinä suostu siihen, että diplomaattista ratkaisua Ukrainan kriisiin etsivä yhteysryhmä perustetaan. Jos edistystä ei saavuteta maanantaihin mennessä, EU:n ulkoministerit määräävät käyttöön muun muassa viisumikiellon ja varojen jäädyttämisen sellaisilta henkilöiltä, jotka ovat olleet vastuussa Venäjän toimista Ukrainaa vastaan.

Soini moittii EU:n toimintaa Ukrainan kriisissä

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan EU:n komissio on tarttunut Ukrainan kriisiin samalla tavalla kuin eurokriisiin. "Valtavalla tohinalla yritetään saada aikaan jotakin, seurauksia sen tarkemmin miettimättä", Soini sanoi eduskunnassa.

Hän sanoi epäilevänsä EU:n pohjatyötä talousavussa ja talouspakotteissa. Soinin mukaan talousavusta puhuttaessa pitäisi myös tietää, meneekö se perille ja kenelle se menee. Soinin mukaan EU:n talousavussa ei myöskään voi "olla avointa piikkiä", ja siitä pitäisi päättää kansallisissa parlamenteissa eikä EU:n kabineteissa.

"Onko kukaan tullut miettineeksi, mitä rahaa Kypros, Espanja, Portugali tai Kreikka voivat tarjota Ukrainan pelastamiseksi?" Soini sanoi, kun eduskunta keskusteli Ukrainan tilanteesta.

Ukraina ei aio lähettää armeijaansa Krimille

Keskiviikko 12.3.2014
Ukraina ei aio lähettää armeijaansa estämään Krimin niemimaan erkautumista maasta, Ukrainan presidentti Oleksander Turtshynov kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Turtshynovin mukaan Ukraina ei voi aloittaa sotilasoperaatiota Krimillä, sillä se tarkoittaisi maan itärajan jättämistä turvattomaksi.

Ukrainan tilannetta aiotaan arvioida iltapäivällä Suomen eduskunnassa. Kansanedustajat pääsevät keskustelemaan asiasta, kun pääministeri Jyrki Katainen on antanut selvityksensä EU:n viimeviikkoisen huippukokouksen päätöksistä ja hallituksen linjanvedoista.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on keskustellut puhelimitse Yhdysvaltojen ulkoministerin John Kerryn kanssa Ukrainan tilanteen rauhoittamisesta. Lavrov sanoi, että kaikissa tapauksissa on otettava huomioon krimiläisten oikeus päättää omasta tulevaisuudestaan. Aiemmin tänään Krimin alueparlamentti äänesti alueen itsenäistymisen puolesta. Krimillä järjestetään viikonloppuna kansanäänestys Venäjään liittymisestä. Ukrainan hallitus ja länsimaat pitävät kansanäänestystä laittomana.

Kiina määräsi satelliitteja kadonneen koneen etsintään

Kiina on pannut kymmenkunta Maata kiertävää satelliittia auttamaan lauantaina kadonneen malesialaisen matkustajakoneen etsinnässä. Asiasta kertoo Kiinan asevoimien verkkosivusto Chinamil.com.cn.

Kiinan satelliittien ohjauskeskus Xi'anin kaupungissa on määrännyt satelliitteja pois alkuperäisistä tehtävistään, ja nyt niiden on määrä auttaa etsinnässä ainakin tarjoamalla säätietoja ja viestintäpalveluja. Armeijan verkkosivuston mukaan satelliitteja on pantu tehtävään "jopa kymmenen". Tarkkaa lukumäärää se ei mainitse. Kiinaa kiinnostaa koneen kohtalo, koska koneen 227 matkustajasta yli 150 oli kiinalaisia. Maanantaina Kiina kehotti Malesiaa tehostamaan etsintäoperaatiota.

Kadonneen matkustajakoneen kapteenilla oli Boeing-simulaattori kotona

Malaysia Airlinesin kadonneen matkustajakoneen kapteeni piti lentämisestä Boeing 777:llä niin paljon että käytti vapaa-aikansa lentosimulaattorin parissa, jonka hän oli rakentanut kotiinsa, kertovat nykyiset ja entiset työkaverit. Zaharie Ahmad Shahin, 53, toiveammatti oli aina ollut lentäjä. Hän liittyi valtiollisen lentoyhtiön palvelukseen vuonna 1981. Työkavereiden mukaan Zaharie tunsi Boeing 777:n yksityiskohdat poikkeuksellisen hyvin juuri jatkuvan simulaattoriharjoittelun ansiosta.

"Suomen rikkaimman miehen" varoja vaaditaan jäädytettäviksi

Ruotsalaisen Aftonbladet-lehden mukaan korruptionvastainen ukrainalaisjärjestö aikoo tällä viikolla vaatia EU:ta jäädyttämään Suomen rikkaimmaksi mieheksi kutsutun Gennadi Timtšenkon ja tämän ruotsalaisen liikekumppanin varat.

Kiovassa toimiva Korruptionvastainen keskus vaatii ruotsalaismiljardööri Torbjörn Törnqvistin, 61, ja Suomen kansalaisuuden saaneen Timtšenkon varojen jäädytystä, koska järjestön mukaan presidentti Vladimir Putin ja hänen lähipiirinsä voivat käyttää Törnqvistin ja Timtšenkon omistamaa Gunvor Group -öljynvälitysyhtiötä rahanpesuun.

Ilman heidän apuaan Putinin olisi vaikeaa jatkaa diktaattorina, Kiovan Korruptionvastaisen keskuksen perustaja, Yhdysvalloissa juristikoulutuksensa saanut Daria Kaleniuk perustelee varojen jäädytysvaatimusta viitaten Yhdysvaltain aikaisempaan päätökseen asettaa pakotteita venäläisille henkilöille, joiden katsotaan olevan vastuussa Krimin tapahtumista.

Venäjä uhkaa kostaa EU:n päätökset

Venäjän ulkoministeriön mukaan uhkausten kieltä ei voi hyväksyä ja Venäjä kostaa, jos EU määrää sille pakotteita. EU:n johtajat päättivät eilen ryhtyä Venäjän vastaisiin täsmätoimiin, jos neuvotteluja Ukrainan kanssa ei saada käyntiin. Johtajat väläyttivät myös laajempien taloudellisten pakotteiden mahdollisuutta, jos tilanne kiristyy entisestään.

Ukraina: Krimillä jo 30 000 Venäjän sotilasta

Venäjä: Talouspakotteet kostautuvat Yhdysvalloille "kuin bumerangi"

Venäjän ulkoministeriö laukoi retoriikassaan jälleen kovilla Yhdysvaltoja ja Euroopan unionia vastaan perjantai-iltana. Ulkoministeri Sergei Lavrov varoitti Yhdysvaltoja tekemästä mitään hätäisiä ja vastuuttomia päätöksiä Venäjän vastaisista toimista. Lavrovin mukaan esimerkiksi talouspakotteet kostautuisivat Yhdysvalloille ”kuin bumerangi”. Lavrov neuvotteli Ukrainan tilanteesta puhelimitse Yhdysvaltojen ulkoministerin John Kerryn kanssa.

Näiden KGB-oppien takia Putin ei peräänny

Venäjän asiantuntija, everstiluutnantti evp Esa Seppänen ei usko Venäjän peräytyvän Krimin niemimaalta. Presidentti Urho Kekkosen entinen adjutantti, valtiotieteiden tohtori ja nykyinen tietokirjailija Esa Seppänen uskoo, että Venäjä ei päästä otettaan Krimin niemimaalta. Venäjä tienristeyksessä -kirjan juuri julkaissut Seppänen kertoi näkemyksistään Radio Rockin Heikelä Korporaatio -ohjelmassa.

Hän näkee Sevastopolin liittymisen Venäjään loogisena Venäjän tavoitteille. Seppänen muistuttaa, että paikka on tärkeä sotasatama Venäjälle ja suora tie Välimerelle, missä on viime vuosina tapahtunut paljon mullistuksia. Hän kuvailee Venäjän turvaavan Välimerellä omia intressejään siinä missä Yhdysvallatkin tekevät.

Venäjä haukkuu lännen toimia
EU jäädyttää Janukovytšin ja lähipiirin varat

EU on jäädyttänyt Ukrainan syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovytšin varoja. Sanktioiden kohteina on vajaat parikymmentä muutakin ukrainalaista, joita EU:n mukaan epäillään Ukrainan varojen kavaltamisesta. Listalla on muun muassa Janukovytšin poika Oleksandr ja entisen hallituksen ministereitä. Jäädytys on voimassa aluksi vuoden. Myös Sveitsi ja Liechtenstein ovat jäädyttäneet Ukrainan entisen eliitin tilejä.

RT America's Liz Wahl resigns live on air

Venäläiskanavan uutisankkuri erosi kesken suoran lähetyksen

RT-uutiskanavan Washingtonin kirjeenvaihtaja ja uutisankkuri Liz Wahl irtisanoutui työstään suorassa lähetyksessä. Hänen mukaansa kanava kaunistelee Venäjän presidentin Vladimir Putinin tekemisiä. Wahl kertoi lähetyksessä, että hänen isovanhempansa pakenivat neuvostojoukkoja USA:han Unkarin kansannousun aikaan. Hän kertoo olevansa erittäin onnellinen, että sai varttua Yhdysvalloissa.

Ukrainalla vaikutus Suomen Nato-keskusteluun

Puolustusministeri Carl Haglund (r) uskoo Ukrainan kriisin vaikuttavan suomalaiseen Nato-keskusteluun. - Se tulee varmasti vaikuttamaan Suomen turvallisuuspoliittiseen keskusteluun pitkässä juoksussa, totesi Haglund keskiviikkona Ylen Aamu-tv:ssä.

Haglundin puoluetoveri ja entinen puolustusministeri Stefan Wallin asettui tiistaina julkisesti tukemaan Suomen Nato-jäsenyyttä. Haglund kuitenkin viittasi keskiviikon Ilta-Sanomissa julkaistuun kyselyyn, jossa yhä liki puolet kansanedustajista kertoi vastustavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. - Mutta varmasti Ukraina tulee vaikuttamaan Nato-keskusteluun eduskunnassakin, Haglund uskoo. IS:n kyselyssä 92 kansanedustajaa vastusti Nato-jäsenyyttä. Sitä kannatti 26. Ei selvää kantaa on 23:lla ja 11 kansanedustajaa ei halunnut vastata kysymykseen. 48:aa ei tavoitettu.

Putin"Venäjällä oikeus kaikkiin keinoihin jos Janukovitsh pyytää"

Putin on puhunut suunsa puhtaaksi pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Venäjän presidentti Putin: Ukrainassa on tehty maan perustuslain vastainen aseellinen vallankaappaus. Tällaista muutosta ei voida hyväksyä.

Vladimir Putin on esiintynyt jämäkkänä ja kireän oloisesti pitämässään tiedotustilaisuudessa. Hän ihmetteli puheessaan, miksi kukaan lännessä ei ole kyseenalaistanut Kiovan helmikuisia tapahtumia.

Sotilasvoimien käytöstä Putin sanoi, että tällä hetkellä sille ei ole tarvetta, mutta että Venäjä arvioi tilannetta koko ajan.

Tilanne on eri, jos laillinen presidentti Janukovitsh pyytää sotilaallista apua Ukrainaan. Silloin meillä on oikeus käyttää kaikkia käytettävissä olevia keinoja.

Suomalaisasiantuntija tyrmää Putinin puheet "itsepuolustusjoukoista"

Krimillä näkyvät sotilaat ovat univormujen ja varusteiden perusteella venäläisiä erikoisjoukkoja, sanoo suomalainen taisteluvälineiden asiantuntija.

Suomen Sotilas -lehden asiantuntijana käyttämä Arto Pulkki arvioi, että Krimillä on Venäjän armeijan nopean toiminnan joukkoja. Suomen Sotilas on sotilaallinen aikakausjulkaisu, jonka omistaa Maanpuolustuskiltojen liitto. Lehden ensimmäinen numero ilmestyi jo vuonna 1919.

Siellä ei ole tuntemattomia asejoukkoja, vaikka jotkut dosentit niin arvioivat, vaan Venäjän asevoimien kovin keihäänkärki miehittää Krimin niemimaata, Pulkki sanoo IS:lle.

Krimille on laitettu parasta, mitä Äiti-Venäjällä on tarjota. Yksi syy, miksi noin korkean koulutustason ja valmiuden joukkoja, on Krimillä, voi olla se, että ne ovat erittäin kurinalaisia. He ovat kovinta sotilaallista kärkeä.

ÄÄNENPAINOT KOVENEVAT
Putinin neuvonantaja pakoteuhkauksesta: "Yhdysvaltojen talous romahtaisi"

Tiistai 4.3.2014 11:20
Venäjä vastasi tiistaiaamuna painokkaasti Yhdysvaltojen uhkauksiin taloudellisista sanktioista. Presidentti Barack Obama sanoi eilen maanantaina, että Yhdysvaltain hallinto tutkii taloudellisia ja diplomaattisia pakotteita, jotka "eristäisivät Moskovan". Kremlin taloudellinen neuvonantaja Sergei Glazyjev sanoi uutistoimisto, että pakotteet johtaisivat Yhdysvaltojen talouden romahtamiseen. "Löydämme tavan, joka ei vain vähennä riippuvuuttamme Yhdysvalloista nollaan, vaan joka hyödyttää itseämme suuresti", Glazyjev sanoi AFP:lle. Hän vihjaisi, että Venäjä voisi lopettaa dollarien käyttämisen kansainvälisessä kaupassa.

Moottoripyöräjengiläisiä ja uhmakkaita venäläisiä Krimillä

Ruplan romahdus hillitsee Putinia Ukrainassa

Länsimainen sijoitusraha on pakenemassa Venäjältä, mikä alentaa voimakkaasti ruplan kurssia dollaria ja euroa vastaan ja heikentää samalla venäläisten osakkeiden kursseja.

Ruplan kurssi heikkeni maanantaina aamulla yli kaksi prosenttia dollariin nähden ja hieman vähemmän euroon nähden. Rupla ei ole koskaan ollut näin matalalla tasolla näihin valuuttoihin nähden. Yhdellä eurolla sai aamulla 50,3 ruplaa ja yhdellä dollarilla 36,6 ruplaa. Ruplaa ei heikennä pelkästään ulkomaisten sijoittajien vetäytyminen, vaan siihen on myös kotimaisia syitä.

Aina kun kriisi on uhkaamassa, monet venäläiset alkavat epäillä ruplan arvon pitämistä ja menevät valuuttakauppoihin vaihtamaan ruplansa dollareiksi, jota pidetään turvavaluuttana. Siksi dollari vahvistuu ruplaan nähden nyt enemmän kuin euroon nähden.

Merkel päivitteli Obamalle: Putin kuin toisesta maailmasta

New York Timesin mukaan Saksan liittokanslerilla Angela Merkelillä ei ollut hyviä uutisia Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalle sunnuntaina.

Merkel onnistui sunnuntaina saamaan Putinin langan päähän. Merkel kertoi Putinille, että Venäjän toimet Ukrainassa ovat aiheuttaneet suurta huolta. Putin kuitenkin vakuutti, että Venäjän reagointi on ollut kaikessa laajuudessaan täysin mitoitettu Ukrainan luomaan "poikkeukselliseen tilanteeseen". Puhelinkeskustelun jälkeen Merkel soitti New York Times mukaan Obamalle ja kertoi näkemyksensä asiasta.

Merkel sanoi olevansa epävarma siitä, oliko Putin edes kosketuksissa todellisuuden kanssa

New York Times arvioi, että Merkelin kertomat tiedot ovat huolestuttavia. On epäilty sitä, onko Obama tarpeeksi kova haastamaan Kremlin isännän, joka on entinen KGB:n everstiluutnantti.

Obama yrittää nyt eristää Venäjän ja estää sitä ottamasta haltuunsa uusia alueita Ukrainasta. Obama on kerännyt taakseen liittolaisia ja kertonut, että hän aikoo lähettää ulkoministeri John Kerryn Kiovaan. Kerryn on määrä lentää Ukrainaan tiistiana. Lisäksi Venäjää aiotaan lyödä poliittisilla ja taloudellisilla keinoilla. New York Timesin mukaan Yhdysvalloissa on noussut äänenpainoja, joiden mukaan Obaman pitäisi ottaa käyttöön kovemmat otteet.

Britannia: "Tämä on pahin kriisi Euroopassa tällä vuosisadalla"

Tutkija: Suomen turvallisuuspoliittinen asema muuttuu – "Maailma ei ole enää entisensä"

Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista on sitä mieltä, että Suomen pitää olla hyvin tiukkana Venäjän suhteen. Suomesta voi hänen mukaansa tulla osa raja-alueittein maita, jos kehityksen annetaan jatkua.

Venäjän toiminta Krimin niemimaalla muuttaa Suomen turvallisuuspoliittista asemaa, tutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioi. Hänen mukaansa Suomesta saattaa helposti tulla Venäjän rajamaa, jonka alueella Venäjä toteuttaa operaatioita, kun se näkee sen tarpeelliseksi. – Suomen pitää olla hyvin tiukkana sen suhteen, missä Venäjän legitiimit intressit loppuvat. Selkeästi tämä raja on ylittynyt Ukrainassa. Venäjä ei saisi tehdä sitä, mitä se nyt tekee siellä, ohjelmajohtaja Mika Aaltola Globaali turvallisuus -tutkimusohjelmasta Ulkopolittisesta instituutista arvioi Ajantasa-ohjelmassa Radio Suomessa.

Venäjän passitarjous houkuttelee paikallisia

HS:n toimittaja Kalle Koponen on päivän aikana siirtynyt Ukrainan Simferopolista Sevastopoliin, jossa on Venäjän Mustanmeren laivaston tukikohta. Koponen on paikallisen Moskova-talon edessä.

"Täällä on jonoa. Ihmiset ovat kerääntyneet lukemaan seinällä olevaa ilmoitusta, jonka mukaan Venäjän viranomaiset helpottavat passin saantia”, Koponen kertoo. Koposen mukaan kyse on Sevastopolin asukkaista, joilla on Ukrainan passi, mutta jotka mieltävät itsensä venäläisiksi. ”He ovat aina voineet saada Venäjän passin, mutta nyt se järjestyy helpommin”, Koponen sanoo.

Paikalla ollut Svetlana Sergijenko sanoi Koposelle: ”Totta kai otan nyt Venäjän passin, vaikka en aiokaan muuttaa pois Sevastopolista.” ”Kiovan Itsenäisyydenaukion väki on aivan kauheaa, he ovat päässeet amerikkalaisten avulla valtaan", Sergijenko jatkoi.

Nyt huolestuivat Puola, Viro ja Liettua: Venäjä uhkaa koko aluetta

Venäläishistorioitsija tuomitsee Putinin päätöksen: "Olemme tuhoamassa kaikki suhteemme"
Moskovalaisen talouslehti Vedomostin historioitsija Andrei Zubov kirjoittaa erittäin kriittisesti Putinin päätöksestä.

Sotilasliitto Naton jäsenmaat Liettua ja Puola katsovat Venäjän Ukraina-toimien muodostavan uhan koko Itä-Euroopan turvallisuudelle, kertoo liettualaislehti Lithuania Tribune. Virolaislehti Delfin mukaan myös Viro jakaa huolen.

Liettua ja Puola vaativat Naton perussopimuksen neljännen artiklan nojalla sotilasliittoa koolle, kertoi Liettuan presidentin kanslia medialle sunnuntaina.

Presidentti Dalia Grybauskaite ja hänen puolalainen kollegansa Bronislaw Komorowski päätyivät sunnuntaisessa puhelinkeskustelussaan siihen, että Venäjän armeijan toimet Puolan raja-naapurin rajojen sisällä uhkaavat koko alueen turvallisuutta.

Ukraina aloitti liikekannallepanon – kutsuu reserviläiset palvelukseen

Ukrainan pääministeri: Venäjä on julistanut sodan

Sunnuntai 2.3.2014 13:30
Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk syyttää Venäjää sodan julistamisesta Ukrainalle. Hänen mukaansa Ukraina on katastrofin partaalla.

Jatsenjukin lausunnosta kertoo uutistoimisto AFP. Kaikki reserviläiset on kutsuttu Ukrainassa palvelukseen. Ukraina nosti jo lauantaina virallisesti armeijan valmiustilaa. Ukrainan parlamentti toivoi sunnuntaiaamuna kansainvälisiä tarkkailijoita ja apua maan ydinvoimaloiden turvallisuuden varmistamiseksi.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Krimin niemimaalla Ukrainan armeijan varusmiehet on määrätty auttamaan Krimin niemimaan viranomaisia. New York Timesin mukaan Ukrainan armeijan palveluksessa on 130 000 sotilasta ja reservin vahvuus on noin miljoona.

Venäjän rajavartiosto kertoi sunnuntaiaamuna, että noin 675 000 ukrainalaista olisi siirtynyt Ukrainasta Venäjälle tammi-helmikuun aikana. Rajavartioston väitteen mukaan näkyvissä on "humanitaarisen katastrofin" merkkejä.

Liikekannallepano alkoi Ukrainassa – maa täyteen taisteluvalmiuteen

Sunnuntai 2.3.2014 10:20
Ukrainassa on julistettu liikekannallepano, kertoo Venäjän hallituksen Voice of Russia -kanava. Kanavan mukaan Ukrainassa olisi tänään julistettu täydellinen liikekannallepano. Maan puolustusministeriö on kanavan saamien tietojen mukaan kutsunut kaikki armeijan reservijoukot palvelukseen, ja joukkojen on ilmoittauduttava tämän päivän aikana.

Obaman ja Putinin jäätävä 1,5 tunnin puhelinkeskustelu Ukrainan tapahtumista

Obama ilmoitti Putinille, että Putinin pitäisi löytää rauhanomainen ratkaisu huoleen, joka Venäjän presidentillä on Ukrainan venäläisvähemmistöstä. Yhdysvaltojen mukaan Venäjä on rikkonut kansainvälistä lakia. Yhdysvallat varoittaa Venäjää, että kansainvälisen lain rikkominen voi johtaa taloudellisiin ja poliittisiin pakotteisiin.

Putin vastasi Reutersin mukaan, että Venäjällä on oikeus suojella etujaan ja venäjänkielisiä kansalaisia, jos itäisen Ukrainan alueella tai Krimin niemimaalla venäjänkielisiin kohdistuu ukrainalaisten äärikansallisten väkivaltaa.

Yhdysvaltalaisen The New York Timesin mukaan liittoneuvoston keskustelussa varoiteltiin lopun ajan seurauksista, jos Venäjä epäonnistuu pysäyttämään fasististen uhan leviämisen rajoillaan. Lehden mukaan liittoneuvoston 90 äänestykseen osallistunutta jäsentä suuntasi myös huomattavaa raivoa Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa ja muita lännen johtajia kohtaan. Liittoneuvoston jäsenet syyttivät länttä mullistusten yllyttämisestä Ukrainassa.

Putin on saanut parlamentilta pyytämänsä valtuutuksen asevoimien käyttöön Ukrainan alueella

Lauantai 1.3.2014 19:25
Putin ei ole kuitenkaan vielä tehnyt päätöstä Venäjän asevoimien määräämisestä Ukrainaan, uutistoimisto AFP kertoi puoli seitsemän maissa Suomen aikaa.

Asiasta kertoi presidentin kanslian tiedottaja Dmitri Peskov uutistoimisto RIA Novostille. Venäjän hallinnon tiedottaja myös totesi, että Venäjä toivoo, ettei Ukrainan tilanne enää kärjistyisi enempää.

Putin pyysi valtuutusta lauantai-iltana Venäjän parlamentin ylähuoneelta eli liittoneuvostolta. Putin vetosi esityksessään Venäjän perustuslakiin. Putinin pyynnössä ei mainittu sanallakaan Krimin niemimaata, jossa tilanne on viime päivinä kärjistynyt, vaan pyyntö koski ”Ukrainan aluetta”.

Ukrainan armeija hälytystilaan Krimillä

Ukraina on asettanut armeijan hälytystilaan Krimin alueella. Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjä on tuonut Ukrainaan hiljattain 6 000 sotilasta lisää. Ukraina vetoaa Venäjään, jotta maa lopettaisi joukkojensa liikuttamisen Ukrainassa. Tilanne Krimillä on erittäin kireä. Uutistoimisto AFP:n mukaan naamioituneet asemiehet partioivat alueparlamentin rakennuksen luona Krimin pääkaupungissa Simferopolissa. Ei ole selvillä, keitä miehet ovat.

Janukovitsh astui uhmakkaana julkisuuteen

Venäjälle paennut Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh astui perjantaina julkisuuteen Venäjällä Donin Rostovissa, jossa hän piti lehdistötilaisuuden.

Kukaan ei ole syrjäyttänyt minua. Jouduin vain poistumaan Ukrainasta, koska oma turvallisuuteni oli uhattuna, Janukovitsh sanoi täydelle salilliselle toimittajia. Viktor Janukovitsh selitti Ukrainassa kokemaansa turvallisuusuhkaa näin:

Kukaan ei ole syrjäyttänyt minua. Jouduin vain poistumaan Ukrainasta, koska oma turvallisuu-
teni oli uhattuna

Kun olin vielä Kiovassa, minua kohti ammuttiin automaattiaseella. Saattueeni auto joutui tulituksen kohteeksi joka puolelta, hän kuvaili. Janukovitshin mukaan koko hänen perhettään on uhkailtu ja jopa hänen lastenlastensa turvallisuus on ollut vaarassa, joten perhe ei voinut jäädä Ukrainaan.

Palaan Ukrainaan, kun minun turvallisuuteni ja perheeni turvallisuus on taattu, Janukovitsh sanoi.

Tilanne Krimillä kiristyy

Venäjän hävittäjät ilmassa, Ukrainan armeija valmiustilassa

Venäjä on asettanut hävittäjänsä valmiustilaan ja koneet partioivat jo maan länsiosissa.

Ukrainan poliisi ja sisäministeriön joukot on asetettu valmiustilaan valtauksen vuoksi, ilmoitti sisäministeri Arsen Avakov Facebook-sivullaan. Ukraina on myös varoittanut Venäjän laivastoa.

Salolainen Krimistä: "Tilanne on äärettömän vakava"

Venäjä haluaa osoittaa, että se on tosissaan omien etujen valvonnassa, Pertti Salolainen sanoo.

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen pitää Krimin tilannetta äärimmäisen vakavana ja huolestuttavana.

Tilanne on äärettömän huolestuttava, varsinkin kun Venäjän sotaharjoitus on vielä meneillään siellä, tosin Venäjän puolella.

Ja kun tiedetään, että venäläisiä joukkoja on laivastotukikohdassa Krimillä. Salolainen sanoo, että voi vain arvailla, mitä tilanteesta seuraa.

Pahimmassa tapauksessa voi seurata ihan hirveitä. Toivottavasti niin pitkälle ei mennä.

Korkein oikeus: Kailajärven WinCapita-tuomio jää lopulliseksi

Korkein oikeus ei muuttanut Hannu Kailajärven hovioikeudessa saamaa 5 vuoden ehdotonta vankeustuomiota törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta.

Asiantuntija vertaa Pohjois-Korean raakuuksia natsien julmuuksiin – YK ehdottaa kansainvälistä rikostuomioistuinta

Pohjois-Korean johto on syyllistynyt törkeisiin ihmisoikeusrikoksiin, sanoo YK:n ihmisoikeusneuvoston asiantuntijaryhmä.

Pohjois-Korean valtio ja johto ovat syyllistyneet rikoksiin ihmisyyttä vastaan, kuten kansanmurhaa muistuttaviin joukkoteloituksiin, ihmisten nälkiinnyttämiseen ja orjuuttamiseen, ja maan johdon pitäisi vastata teoistaan kansainvälisessä oikeudessa.

Näin toteaa YK:n ihmisoikeusneuvoston asiantuntijaryhmä, joka selvitti Pohjois-Korean ihmisoikeusloukkauksia vuoden ajan. – Pohjois-Korea, sen laitokset ja viranomaiset ovat harjoittaneet järjestelmällisiä, laajoja ja törkeitä ihmisoikeusrikoksia, raportissa muotoillaan.

Neuvosto ehdottaa, että YK:n turvallisuusneuvosto veisi Pohjois-Korean rikokset Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n tutkittavaksi tai perustaisi erillisen tuomioistuimen. Törkeisiin rikoksiin on mahdollisesti syyllistynyt jopa satoja viranomaisia, ja myös johtaja Kim Jong-un saattaisi joutua oikeuden eteen.

Tuukka Temonen järkyttynyt kokoomuksen painostuksesta

Miksi Tujunen hermostui vaalielokuvasta?

Kokoomuksen puoluesihteerin Taru Tujusen mukaan hänellä on veto-oikeus, jolla voi estää elokuvan esittämisen

Kokoomus yrittää estää Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjasta kertovan Presidentintekijät-dokumenttielokuvan esittämisen. Poikkeuksellinen riita johtuu siitä, että kokoomuksen puoluesihteerillä Taru Tujusella ja elokuvan tekijöillä on täysin erilaiset näkemykset sopimuksesta, joka mahdollisti elokuvan kuvaamisen presidentinvaalikampanjan sisäpiirissä.

Erinomainen Presidentintekijät-dokumentti tarjoaa katsojalle poikkeuksellisen mahdollisuuden päästä kärpäsenä kattoon seuraamaan, kuinka politiikkaa tehdään kulisseissa.

Kuka Tuukka Temonen?

Tuukka Matti Johannes Temonen (20. huhtikuuta 1975 Nastola) on suomalainen muusikko, ohjaaja ja tuottaja, joka tuli tunnetuksi Apulanta-yhtyeen basistina. Nykyään Temonen toimii yrityksensä Optipari Oy:n toimitusjohtajana ja Kokoomuksen kunnallispoliitikkona.

Elokuva on kuin kamarinäytelmä: se on kuvattu lähes kokonaan yhdessä neuvotteluhuoneessa kokoomuksen puoluetoimistolla. Ensimmäisessä palaverissa 58 päivää ennen ensimmäisen kierroksen vaalipäivää viestintäkonsultti Kirsi Piha toteaa, että "nämä ovat ihan järjettömän tylsät vaalit". Eikä tunnelma juuri siitä parane, kun elokuva seuraa kronologisesti näitä kampanjaryhmän maanantaipalavereja.

Vaikka Tujunen korostaa, että riidan syynä ei ole itse elokuva vaan sopimusrikkomus, saattaa elokuvan sisältökin vaikuttaa. Onhan elokuvassa muutamia kohtauksia, jotka voivat olla hieman kiusallisia.

Presidentintekijät-dokumenttielokuvan ohjannut Tuukka Temonen sanoo olevansa järkyttynyt kokoomuksen painostuksesta häntä ja elokuvan tuotantoyhtiötä kohtaan.

Elokuvan ensiesitys yleisölle on TAMPERE FILM FESTIVAALILLA 6.3.2014

Niinistö jyrähti: ”Minä pysyn siitä elokuvasta niin kaukana kuin mahdollista”

Minä pysyn siitä elokuvasta ja sen markkinointikeinoista niin kaukana kuin mahdollista, Niinistö sanoi Joensuun lyseolla pidetyn maakuntamatkan tiedotustilaisuudessa.

Kallista huvia! Eduskunnan oopperakäynneistä jättilasku

Eduskunta on polttanut oopperaan lähes miljoona euroa noin kymmenessä vuodessa.

Mietitäänkö kuluja lainkaan, kun valintoja kulttuuritilaisuuksien välillä tehdään?

Lue lisää

Työurien pidentäminen alusta ja lopusta ei riitä

Hallitusohjelmassa työurien pidentäminen mainitaan kymmenen kertaa. Sen avulla aiotaan ratkaista työttömyyttä, osallisuutta, huoltosuhdetta, julkisen talouden kestävyysvajetta. . . Monenlaista ongelmaa.

Toistaiseksi hanke ei ole edennyt kovin hyvin. Tuoreiden tilastotietojen mukaan suomalaisten työllisen ajan odote lyheni viime vuonna 0,3 vuotta. 15-vuotiaalla suomalaisella on nyt edessään vajaan 34 vuoden työura. Mistä kohtaa työuraa olisi tehokkainta ryhtyä pidentämään? Kun katsoo suomalaisten osallistumista työelämään, matalimmat osallistumisasteet ovat alle 24-vuotiailla ja yli 60-vuotiailla. Eikö tehokkainta olisi siis puuttua alkuun ja loppuun? Juuri tästä hallituskin puhuu: opintoetuihin puuttumisesta ja eläkkeellejäämisiän myöhentämisestä.

Miksi Kiovassa virtasi veri?

Kiovan tapahtumia on ollut vaikea ennustaa edes muutaman tunnin päähän.

Hän kiisti väitteet Oikean sektorin juutalaisvihasta tai fasismista, mutta myönsi, että liike vastustaa Euroopan "liikaa liberalismia", kuten homoliittoja.

Kun olin kaupungissa pari viikkoa sitten, edellisen yhteenoton jäljet näkyivät, mutta kaduilla oli rauhallista. Istuimme boheemissa kahvilassa kivenheiton päässä Ukrainan protestien ytimestä, Itsenäisyydenaukiosta eli Maidanista. Juttuseuranani oli entinen toimittaja ja Venäjän kansalainen Artjom Skoropadski. Skoropadski on mielenosoittajien radikaaleimpana ryhmänä pidetyn Oikean sektorin puhemies. Hän vastaili ammattimaisesti ja poltti ketjussa.

Poliisijoukko ilmoitti puolustavansa mielenosoittajia

Perjantai 21.2. 2014
Kiovassa joukko länsiukrainalaisia poliiseja on ilmoittanut tänään perjantaina puolustavansa aseineen Itsenäisyydenaukion mielenosoittajia. Samaan aikaan toisaalla mielenosoittajien on kerrottu ampuneen kohti mellakkapoliiseja, siis muualla kuin Itsenäisyydenaukiolla.

Mielenosoittajien puolelle on asettunut länsiukrainalaisen Lvivin oblastin eli alueen poliiseja. Itsenäisyydenaukiolla puhunut poliisien päällikkö ilmoitti miestensä kantavan virka-aseitaan. Aukiolla oleva HS:n toimittaja Suvi Turtiainen kertoo lviviläisiä poliiseja näkyneen aukiolla parikymmentä. Poliisien päällikön Volodymyr Zvadjukin mukaan torstain väkivaltaisuudet Itsenäisyydenaukiolla olivat liikaa:

Ukrainan parlamentti haluaa lopettaa terrorismin vastaisen operaation

Varhain perjantaiaamuna EU-lähteestä tulleen tiedon mukaan neuvottelut Ukrainan poliittisen kriisin ratkaisemiseksi olisivat saavuttamassa myönteisen lopputuloksen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukrainan parlamentti on puolestaan äänestänyt operaation lopettamisen puolesta, kertoo uutistoimisto Itar-Tass. Valtion turvallisuusviranomaiset ilmoittivat toissapäivänä aloittavansa terrorismin vastaisen operaation koko maassa vastauksena levottomuuksiin. Tämän arveltiin mahdollisesti johtavan siihen, että armeija vedettäisiin ensi kertaa mukaan taltuttamaan kriisiä.

Nyt parlamentti on linjannut, että kaikki pidätetyt mielenosoittajat pitää vapauttaa ja poliisin täytyy lopettaa tiesulut. Saksan, Ranskan ja Puolan ulkoministerit jatkavat edelleen neuvotteluja Kiovassa kriisin ratkaisemiseksi.

Halfbike

Arizonalaisen arkkitehtitoimiston Kolelinia Labsin projektissa on kyse melkoisesta erilaisten pyörillä varustettujen laitteiden epäsikiöstä. Siinä on kolme pyörää kuten kolmipyörässä, mutta ei satulaa Siinä on yksi pystysauva kuten potkulaudassa, mutta sitä poljetaan eteenpäin Sitä ohjataan siirtelemällä polkijan painoa puolelta toiselle, kuten skeittilautaa

Halfbike liikkuu poljettaessa, mutta koska siinä ei ole satulaa, liike muistuttaa juoksemista. Pyörässä on vain yksi vaihde, mutta se ei ole fiksi, joten välillä voi levätä polkimilla.

HS- #Sarasvuo ANALYYSI

Sarasvuo-ohjelma oli mato, joka piti vaihtaa.

Sarasvuon mielestä puheohjelma vaatii aikaa, jotta se ehtii kehittyä ja saada katsojia. Sarasvuo sanoo olevansa yllättynyt, miten malttamattomasti Nelonen seurasi etenkin sitä, kuinka paljon ohjelmalla on nuorehkoja katsojia.

Eläkeläisiin mainokset eivät kuulemma pure yhtä hyvin kuin nuoriin. Myös Sarasvuolla oli liian vähän nuoria katsojia.

Ylellä on varaa olla pitkäjänteinen, mutta kaupallisille kanaville Uuden päivän katsojaluvut suhteessa sarjan hintaan olisi katastrofi.

Nelonen teki paniikkipäätöksen

Lopetti Sarasvuo -ohjelman kesken kauden

Talk show'n lopettaminen lennosta ilman jäähyväisjaksoa on hyvin poikkeuksellinen tapaus suomalaisessa televisiohistoriassa.

Nelonen ja Sanoma konserni on tullut tunnetuksi nopeista käänteistään, oli kyseessä henkilökunnan irtisanomiset tai tv-ohjelmien lopettaminen.

Nelonen teki paniikkipäätöksen
Nelonen teki paniikkipäätöksen
Nelonen teki paniikkipäätöksen
Nelonen teki paniikkipäätöksen
Nelonen teki paniikkipäätöksen

Twitterissä otettiin voimakkaasti kantaa, ovatko Finnpanelin katsoja mittaukset aivan tätä päivää.

Liikemies ja media-ammattilainen Jari Sarasvuo sanoo olevansa yllättynyt tavasta, jolla Nelonen lopetti hänen Sarasvuo-ohjelmansa. Nelonen ilmoitti maanantaina lopettavansa ohjelman poikkeuksellisesti kesken tuotantokauden. Itse lopettamisesta Sarasvuo ei ole "kovin yllättynyt". Hän sanoo, ettei Neloselta oltu häneen yhteydessä millään tavalla, vaan asiasta kertoi hänelle tuotantoyhtiö. Sarasvuo mukaan ohjelma olisi voitu lopettaa herrasmiesmäisesti esimerkiksi toteuttamalla tuotantokauden jäljellä olevat kuusi jaksoa loppuun. "Yleinen tapa on, että molemmat täyttävät sopimuksensa." Hän ei kuitenkaan syytä Nelosta sopimusrikkomuksesta. "En edes ole sopijaosapuoli", sanoi Sarasvuo Helsingin Sanomille myöhään maanantai-iltana.

Sarasvuon mukaan Nelosen ja hänen näkemyksensä erosivat erityisesti siinä, miten tämän kaltaisia ohjelmia rakennetaan pitkäjänteisesti. Hänen mukaansa Nelonen ei malttanut odottaa ohjelman suosion kasvamista.

Tanja Poutiainen tienasi miljoonia alppihiihdolla

Tanja Poutiainen voi huoahtaa rauhassa ja miettiä tulevaisuuttaan nyt, kun ura alppihiihdon huipulla on ohi.

Töihin hänellä ei ole kiire. Pitkä ura alppihiihtäjänä toi Tanja Poutiaiselle useiden miljoonien eurojen tulot. IS:n laskelmien mukaan maailmancupista kertyi palkintorahaa yli 1,1 miljoonaa euroa vuosina 2001–2013.

Palkintorahat ovat vain yksi osa hänen tuloistaan, 15–20 prosenttia. Paljon suurempi osa on kertynyt yhteistyökumppaneilta, sponsoreilta. Päättynyt kausi on kaikin puoli poikkeus Poutiaisen 17 vuotta kestäneellä uralla maailmancupissa. Hän ei sijoittunut kertaakaan kymmenen joukkoon ja jäi ilman palkintorahaa ensimmäisen kerran sitten kauden 2000–2001.

Sarasvuo rankaisi itseään pipopää-gatesta somejäähyllä

Jari Sarasvuon tviitit aiheuttivat närkästystä viime viikolla. Mies pitikin kymmenen päivän tauon sosiaalisesta mediasta.

Kohu Jari Sarasvuon tviiteistä nousi, kun hän arvosteli kovin sanoin Ylen Ajankohtaisen kakkosen kannabis-illan vieraana ollutta Tuomas Lustigia Twitterissä.

MS-tautia sairastava ja lääkekannabista käyttävä Lustig istui panelistien joukossa hiljaa ja kalpeana ennen ohjelman toisella tunnilla tapahtunutta keskusteluun osallistumistaan. Tämä sai monet julkisuudestakin tunnetut henkilöt viittaamaan Lustigiin hashtagilla #pipopää. Lustigin ensimmäiset vuorosanat ajankohtaisohjelmassa saivat Twitter-kansan repimään lähes housunsa.

Parkkipaikka jyrää yrittäjän alleen

Kumikorjaamo Murre

Isolinnankadulla toimiva Satakunnan kumikorjaamo Jukka Murre lopettaa toimintansa.

Lähtölaskenta: Legendaarinen korjaamorakennus säilyi talvisodan pommituksesta, mutta nyt parkkipaikka jyrää sen.

Murre muistuttaa, että päätös lähdöstä oli viime kädessä kuitenkin heidän. Siitäkin huolimatta, että Lääkäritalosta vierailtiin ahkerasti korjaamon puolella lähtöaikeista kyselemässä. – Sieltä kävi vajaan vuoden ajan joka perjantai tyyppi, joka tarjosi sikaria. Jossakin vaiheessa kyllästyimme vierailuihin ja annoimme periksi. Meneehän tässä samalla kotikin, mutta kaikkeen tottuu, Katariina Murre lausuu pitkän hiljaisuuden jälkeen.

Legendaarinen korjaamorakennuksen tilalle tulee kevään aikana Porin Lääkäritalon parkkipaikkoja. Huhtikuussa olisi tullut 85 vuotta siitä, kun toisen polven rengasyrittäjä Jukka Murre olisi saanut juhlia vanhempiensa perustaman liikkeen merkkipäivää.

Nyt korjaamo ja sen yläkerrassa oleva koti menevät maantasalle ja Murre muuttaa lapsuudenkodistaan vaimonsa Katariina Murren kanssa elämänsä ensimmäistä kertaa. Pariskunnalla on haikea olo. Kun viimeiset tavarat on viety pois, Murren suvun talo katoaa asfaltin alle.

Näemmekö Mannerheimia koskaan valkokankaalla?

Jörn Donner ja Lauri Törhönen ilmoittivat vain kuukausi sitten alkavansa työstää elokuvaa Mannerheimista. Eilen kävi ilmi, että suomalainen liikemies- ja yrittäjäkolmikko on kaikessa hiljaisuudessa työstänyt myös omaa Mannerheim-projektiaan, jonka rahoitus on kuitenkin epävarma. Elokuvasäätiö ei myöntänyt elokuvalle tuotantotukea vuonna 2010 eikä valituskaan mennyt läpi.

Vastikään televisiossa esitetyssä MOT-jaksossa käytiin läpi Renny Harlinin ja Markus Selinin Mannerheim-elokuvan tuhoa. Tämä tuotanto on kaikista Mannerheim-elokuvaprojekteista kuuluisin ja ylivoimaisesti kallein. Projekti oli käynnissä viisitoista vuotta, mutta mitään ei saatu kuvattua. Seitsemän miljoonaa euroa haihtui ilmaan.

Kaikki haluavat Sara Marian

Parin tunnin yöunilla pärjää hyvin, jos on 19-vuotias. Jos on yli kolmikymppinen, ottaa kovemmalle.

Sieltä he kuitenkin tulla tohottavat, suomalainen Youtube-julkkis Sara Maria Forsberg ja hänen toinen managerinsa, valokuvaaja Jere Hietala. Hietalalla on aurinkolasit. Forsberg näyttää huolitellulta ja virkeältä. Nukkuminen on jäänyt, koska takana on vuorokausi juoksemista Helsingissä, kirjaimellisesti, haastattelusta ja tapaamisesta toiseen. Kaikki haluavat nyt Sara Marian. Se on käsittämätöntä, sillä vielä kaksi viikkoa sitten Forsberg täytti hyllyjä sukunsa omistaman Halpa-Halli-ketjun myymälässä Pohjanmaalla. Katso video.

Pet Shop Boys Poriin

Pet Shop Boys ja The Isley Brothers esiintyvät Pori Jazz -festivaaleilla 18.7.2014.

Pet Shop Boys on kevyen musiikin kaupallisesti menestynein duo ja menestyneimpiä elektronisen musiikin yhtyeitä: Se on myynyt maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa albumia ja singleä

Jo aiemmin julkaistuja esiintyjiä ovat muun muassa Bob Dylan, James Blunt, Patti Smith, Jamie Cullum ja Mac Miller.

Vapaaehtoisia kaivataan - näin voit etsiä Malesian mysteerilentoa omalla tietokoneellasi

Amerikkalaisyhtiö on ladannut nettiin valtavan määrän satelliittikuvaa, joka on otettu kadonneen koneen etsintäalueelta Siaminlahdelta.

Amerikkalaisyhtiö tarjoaa vapaaehtoisille mahdollisuutta auttaa selvittämään malesialaisen matkustajakoneen kohtaloa – siihen tarvitsee vain tietokoneen ja aikaa. Satelliittien kuvia myyvä DigitalGlobe-yhtiö on ladannut nettiin valtavan määrän satelliittikuvaa, joka on otettu yli 640 kilometrin korkeudesta koneen etsintäalueelta Siaminlahdelta. #MH370

Tampereen elokuvajuhlilla voittanut lyhytelokuva

Yksinäisestä kalastajasta ja norsunpoikasesta kertova venäläinen animaatioelokuva Bum-bum doch' rybaka voitti Tampereen elokuvajuhlien kansainvälisen Grand Prix -palkinnon.

Ivan Maximovin vuonna 2013 tekemä lyhytelokuva oli tuomariston mielestä yksinkertaisuudessaan voimakas ja puhdas animaatioelokuva. "Uskomattoman koskettavine ja runollisine kuvineen se jää elämään mieleen pitkäksi aikaa", tuomaristo kuvaili.

Pohjois-Korean jännittävä vaalitulos selkeänä graafina

Äänestystulos Paektosunin 111. vaalipiirissä, %.

Jännitystä lievensi se, että muita ehdokkaita ei Kimin lisäksi ollut.

Älä vaihda vielä kesärenkaita – viikonlopulle povataan lumipyryä

Keskiviikko 12.3.2014
Etelä- ja Keski-Suomeen voi viikonloppuna sataa jopa 20 senttiä lunta.
Ilmatieteen laitoksen mukaan lauantai-iltapäivän aikana maan eteläpuolitse liikkuu matalapaine, joka tuonee lumisateita eteläisimpään Suomeen. Lauantaiyön aikana lumisateiden ennustetaan leviävän myös maan keskiosiin.

Pitäisikö työmatkapyöräilystä maksaa?

Ranskassa suunnitellaan ylimääräistä kannustinta ihmisille, jotka pyöräilevät töihin.

Syy on yksinkertainen. Pyöräily on terveellistä ja ekologista sekä helpottaa ruuhkia ja tehostaa kaupunkitilan käyttöä. Työmatkapyöräilijälle Ranskassa korvattaisiin polkemisesta noin 21-25 senttiä kilometriä kohden. Investoimalla pyöräilyyn Ranska aikoo säästää sosiaali- ja terveyskustannuksissa.

Suomessa tilanne on nurinkurinen. Täällä maksetaan vuosittain noin 600 miljoonaa euroa työmatkakuluvähennyksen muodossa siitä, että ihmiset tulevat kaukaa (usein autolla) töihin (ks. Suomen luonnonsuojeluliiton raportti: Haitalliset tuet kestävän kehityksen esteinä, s 35). Lisäksi maksetaan ylimääräisiä kilometrikorvauksia (ylikompensoiva osuus) 170 miljoonaa euroa vuosittain. #Elämäntaparemontti

Kokoomuksen sote-malli johtaisi terveyskeskusten luhistumiseen

Viime viikolla julkisuuteen tullut kokoomuksen kaavailema ratkaisu sote-uudistukseen saa täystyrmäyksen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen entiseltä pääjohtajalta, professori Pekka Puskalta.

"Eihän se olisi mikään sote-malli, vaan pelkkä erikoissairaanhoidon järjestämisuudistus", Puska sanoo.

Kokoomuksen kaavailuissa ei ole ratkaisua terveydenhoidon keskeisimpään ongelmaan eli terveyskeskusten rapistumiseen.

Linnunradalla jopa 200 miljardia planeettaa

Suomalaisen tutkijan Mikko Tuomen johtama tutkimusryhmä arvioi, että lähes kaikilla punaisiksi kääpiöiksi kutsutuilla tähdillä voi olla kiertolaisenaan planeetta. Tuomi ja hänen tutkimusryhmänsä julkaisi helmikuussa tutkimuksen, jonka tilastollinen päätelmä mullistaa käsityksemme avaruudesta.

Tutkijat tarkastelivat Aurinkokunnan lähellä sijaitsevia tähtiä Maassa sijaitsevien teleskooppien avulla. Pääkohde oli punaisten kääpiöiden sijainnin pienet muutokset, eli heilunta avaruudessa.

Tähtien pikkuliikkeestä voi päätellä, että niihin vaikuttaa esimerkiksi planeetan painovoima. Useiden simulaatioiden perusteella tutkimusryhmä saattoi todeta, että lähes kaikilla punaisilla kääpiöillä on seuranaan planeetta.

Hodorkovski puhui väkijoukolle Kiovassa ja syytti Venäjää

Venäläinen entinen öljypohatta Mihail Hodorkovski on puhunut sunnuntaina tuhansille ihmisille Itsenäisyyden aukiolla Ukrainan Kiovassa.

Hän syytti puheessaan Venäjää roolista Kiovan väkivaltaisuuksissa. – Minulle kerrottiin, mitä viranomaiset tekivät täällä. He tekivät sen Venäjän viranomaisten suostumuksella, hän sanoi. Hodorkovski sanoi myös, että mielenosoittajat eivät ole "fasisteja tai natseja". – Venäjän propaganda valehtelee, kuten aina.

”Prisman kassa sai 20 euroa”

Johtajille jopa 400 prosenttia

Moni pörssiyhtiöiden toimitusjohtaja kuittaisi viime vuonna lottopotin tai veikkausvoiton suuruisen palkankorotuksen.

Prisman kassa saa 20 euroa, SAK:n johtaja Matti Tukiainen muistutti.

Pörssiyhtiöiden parhaiten palkattu toimitusjohtaja oli huipputulosta tekevän Koneen Matti Alahuhta. Alahuhta tienasi kaikkineen noin 4,7 miljoonaa euroa: hänen peruspalkkansa on "vain" 722200 euroa, bonusta tuli saman verran, mutta suurimman palkanosansa hän keräsi liki 3,3 miljoonan euron osakekannustimillaan. Suurimman palkankorotuksen vuodessa kuittasi Huhtamäen Jukka Moisio. Moision palkankorotus oli yli 400 prosenttia. Toissa vuonna Moision palkka oli noin 600000, viime vuonna 3,2 miljoonaa.

Krim on jo Venäjän

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) totesi torstaina Kiovassa Iltalehdelle, että hän ei usko Ukrainan venäjänkielisten keskuudessa olevan laajamittaisia haluja hajottaa valtiota.

Se pitänee paikkansa Itä-Ukrainassa, jossa Venäjää tukeviin mielenosoituksiin on osallistunut vain muutamia kymmeniä tai satoja ihmisiä - tosin kansainväliset uutiskanavat ja -toimistot ovat saaneet ne näyttämään valtavilta bakkanaaleilta oikeaan kuvakulmaan asennetuilla kameroilla ja sopivan dramaattisilla ylisanoilla.

Itä- ja Etelä-Ukrainan liikehdintä on pientä näperrystä verrattuna Maidanin aukion kumoukselliseen toimintaan pääkaupunki Kiovassa, joka oli kymmenien ja jopa satojen tuhansien ukrainalaisten tahdonosoitus.

Ukrainan ex-presidentin lähipiiri kätki miljardinsa ulkomaille

Euroopassa on käynnissä Ukrainan johtajien varojen kiivas etsintä.

Ukrainan nykyinen pääministeri Arseni Jatsenjuk on väittänyt syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovytšin kavaltaneen valtion varoja kymmeniä miljardeja euroja. Helsingin Sanomien tekemä selvitys osoittaa, että Ukrainan taloudellisen ja poliittisen eliitin miljardien eurojen omaisuutta hallinnoidaan useista veroparatiiseista käsin.

HS hyödynsi hallussaan olevaa Sveitsin ja Luxemburgin veroparatiiseista keräämää laajaa aineistoa jäljittäessään Ukrainan johtajien varoja. Ukrainan ylin johto on käyttänyt vuosikymmenten ajan hyväkseen asemaansa politiikassa luomalla itselleen ja lähipiirilleen valtavia omaisuuksia.

Vaurailla ukrainalaisilla on Sveitsissä ja Luxemburgissa useita satoja yhtiöitä, joissa on HS:n selvityksen mukaan varallisuutta miljardien eurojen arvosta.

Tulevaisuus taipuu rullalle

Tai­vu­tel­ta­vat näy­töt voi­vat mul­lis­taa ar­jen. Suun­nit­teil­la on muun muas­sa tai­tel­ta­va kän­nyk­kä ja rul­lat­ta­va te­le­vi­sio.

Te­le­vi­sio, jon­ka voi tai­tel­la ne­nä­lii­nan ko­koi­sek­si. Näy­töl­lä pääl­lys­tet­ty jää­kaap­pi. Al­le mil­lin pak­sui­nen ran­ne­tie­to­ko­ne, jo­ka myö­täi­lee kä­den liik­kei­tä. Jous­ta­vat, tai­vu­tel­ta­vat ja rul­lat­ta­vat lait­teet ovat tu­le­vai­suut­ta. Yk­si vai­keim­mis­ta ky­sy­myk­sis­tä – mi­ten sel­lai­seen ra­ken­ne­taan näyt­tö – on jo mel­kein rat­kais­tu. Elekt­ro­niik­ka­yri­tyk­set ja yli­opis­tot ym­pä­ri maail­maa ovat ke­hit­tä­neet tai­vu­tel­ta­via näyt­tö­jä, jot­ka jous­ta­vat kuin pe­li­kor­tit. En­sim­mäi­set tek­no­lo­giaa hyö­dyn­tä­vät tuot­teet, kaa­re­vat te­le­vi­siot ja jous­ta­vat mat­ka­pu­he­li­met, ovat jo mark­ki­noil­la.

Personal trainer yllättää: Harva lihoo siksi, että syö liikaa - "Taustalla enemmänkin kalorivaje"

Vuosittain erilaisia laihdutustapoja tulee ja menee niin, että osa trendeistä ehtii vilahtaa ohi huomaamatta. Mitä ammattilaiset niistä ajattelevat? Kuinka ihminen, joka haluaa löytää hoikemman itsensä, onnistuu bongaamaan juuri itselleen sopivan dieetin?

Ajattelen niin, että ei ole mitään järkeä ottaa itselleen dieettiä. Järkevintä on lähteä liikkeelle sellaisesta elämäntapamuutoksesta, joka sopii itselle, arvioi ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Samoilla linjoilla on ravintovalmentaja ja personal trainer Teemu Karppinen, joka aloittaa asiakkaidensa kanssa ruokavaliomuutoksen palauttamalla elimistön takaisin tehdasasetuksille yksi asia kerrallaan. - Dieettejä tulee ja menee, mutta kertaakaan en ole missään kuullut sanottavan, olisi väärin syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa, joka tehdään hyvistä raaka-aineista.

Ruokavaliosta kannattaa siivota kaikki prosessoidut ja teolliset valmisteet pois; sen jälkeen paino alkaa jo pudota, Karppinen kannustaa. Palssan näkemyksen mukaan dieeteillä tapahtuu usein rahastusta. Voi toki olla, että dieetin keksijälle, yleensä miehelle, tietty ruokavalio on toiminut, mutta se ei tarkoita, että se toimisi myös kaikille muille:Tämän vuoksi dieettivariaatioita onkin niin paljon: ei ole olemassa yhtä totuutta. Itse kannatan sitä, että ottaa kustakin dieetistä rusinat pullasta. #Työmatkapyöräily

Kiusaamista suorana

Yle hyödyntää Twitteriä katselijoiden osallistamisessa aika paljon. Sinänsä ajatus on ihan hyvä, mutta some-keskustelua olisi hyvä ohjata suorassa lähetyksessä, vaikkapa asiakysymyksin. Nyt itse keskustelun seuraaminen ja punnitseminen jää taka-alalle, kun pelin juonena on, että innokkaat twiittaajat keskittyvät keksimään hauskoja sutkautuksia keskustelijoista, joista suurimmalla osalla ei ole minkäänlaista koulutusta tv-esiintymiseen.

Toinen keskustelua edistämätön hauskuutuksen muoto on hevonpaskabingoa mukaileva juomapeli. Tiistaisessa A2-illassa hörpyn arvoisiin asioihin kuuluivat Nyt-lehden mukaan muun muassa: Hörppy aina, kun mainitaan psykoosi, syrjäytyminen tai porttiteoria. Hörppy aina, kun Päivi Räsänen puhuu muiden päälle tai suoritetaan käsiäänestys, Miettikääpä vastaavanlainen käytös avoimeen yleisötilaisuuteen, jossa keskustellaan kannabiksesta.

Sarasvuo selitteli twiittejään A-studiossa

MS-tautia sairastava ja lääkekannabista käyttävä Lustig istui panelistien joukossa hiljaa ja kalpeana ennen ohjelman toisella tunnilla tapahtunutta keskusteluun osallistumistaan. Tämä sai monet julkisuudestakin tunnetut henkilöt viittaamaan Lustigiin hashtagilla #pipopää.

Lustigin ensimmäiset vuorosanat ajankohtaisohjelmassa saivat Twitter-kansan repimään lähes housunsa.

#Pipopää avas pelin. Maali saman tien. "Mmmmhh..ööö..mihin mun pitäisi kommentoida?" Selvä. #a2ilta, Jari Sarasvuo kommentoi Twitterissä.

Ja noin. #pipopää syöpyi juuri lähtemättömästi painajaisiini. #a2ilta, twiittasi puolestaan Renne Korppila.

Rene Korppila
Jukka Lindström

Sarasvuon tekemien kommenttien käsittelyä jatkettiin myös 5.3.2014 A-studiossa. Sakari Kilpelän haastattelussa Sarasvuo esiintyi huomattavasti uhmakkaammin.

#A2ilta Kannabis

Ylen Ajankohtaisen kakkosen teemaillassa suurimman huomion vei omista polttelukokemuksistaan kertonut opettaja Sirkka.

Ylen Ajankohtaisen kakkosen teemaillan aiheena oli tiistaina kannabis. Ohjelman osallistujat toivat esille omia mielipiteitään ja näkökulmiaan keskusteluun kannabiksen laillistamisesta sekä sen hyödyistä ja haitoista.

MS-tautia sairastava pipopää sai aikaan solvaustulvan Twitterissä, kun henkilön tauti selvisi twiittaajille, alkoi solvaus twiittien deletointi. Käykääpä lukemassa rippeet #pipopää.
Kenen omaatuntoa kolkuttaa, voivat twiitata hänelle anteeksipyynnön, sillä hän on myös twitterissä. @TuomasLustigLotta Backlundin kommentti huumeisiin a2ilta
Lotta varmaan kutsutaan diilereiden "teekutsuihin". Arman
Arman ei sentään lähtenyt loan heittoon.
Jari Sarasvuo
Viha puheet

Rauhallisena pysyneen keskustelun värikkäin osallistuja oli 65-vuotias opettaja, Sirkka. Kahden kuukauden kuluttua eläkkeelle opettajan työstään jäävä Sirkka halusi kertoa omista positiivisista pilvenpolttokokemuk-
sistaan, koska ei enää pelännyt työpaikkansa menettämisen puolesta. Hän kertoi käyttäneensä kannabista 1970-luvulta saakka kohtuullisesti ja polttelevansa pilveä kerran kuussa tai kolmessa viikossa.

TV-juontajakin tyrmistyi julkkisten twiiteistä

Lääkekannabista ms-taudin vuoksi käyttävä Tuomas Lustig ei itse hätkähdä Twitterissä osakseen saamastaan arvostelusta.

Ylen Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Salla Paajanen tyrmistyi kannabis-illan lähetykseen osallistuneen Tuomas Lustigin osakseen saamasta pilkasta.

Ms-potilasta pilkannut Jari Sarasvuo harkitsee lopettavansa tv-ohjelmista twiittaamisen: "Heräsin yöllä häpeään"

Ajankohtaisen kakkosen kannabis-illan vieraan mollaamiseen Twitterissä osallistunut Jari Sarasvuo katuu syvästi ja aikoo lopettaa tv:n ääressä twiittaamisen.

Jari Sarasvuo katuu syvästi eilen Ylen Ajankohtaisen kakkosen kannabis-illan aikana tekemiään twiittauksia. Usean muun julkisuudestakin tutun henkilön tavoin Sarasvuo kommentoi ohjelman alkupuoliskolla hiljaa pysytellyttä Tuomas Lustigia. Kun Sarasvuolle paljastui, että Lustig sairasti ms-tautia ja oli ohjelmassa puhumassa lääkekannabiksen puolesta, hän pahoitteli välittömästi aikaisempia twiittejään. - Se oli kauhistuttava hetki, kun tajusi, että oli tullut tehtyä virhe, Sarasvuo kertoo IS:lle.

Suomi ottaa nyt kantaa – jopa Ukrainan väreissä

Ukrainan tapaus on osoittanut, että Suomi on siirtynyt ulkopolitiikassaan uuteen vaiheeseen. Maamme johto ottaa aiempaa selvemmin ja nopeammin kantaa yhtenäisessä linjassa muiden demokraattisten länsimaiden kanssa.

Ennen Suomessa vannottiin puolueettomuuspolitiikan ja Paasikiven-Kekkosen linjan nimeen. Neuvostoliiton ja Venäjän arvostelua vältettiin. Vielä Venäjän ja Georgian välisen sodan aikana vuonna 2008 presidentti Tarja Halosen muistetaan puhuneen ”hätkähdyttävästä ilmiöstä”, johon naapurimaamme osallistuu.

Nyt kun tasavallan presidenttinä ja Venäjän-politiikan johdossa on Sauli Niinistö, ovat puheet hänen näköisiään. Niinistö sanoi kriisin kärjistyessä viime sunnuntaina suoraan, että ”Venäjän toiminta Krimillä on vastoin kansainvälistä oikeutta”.

12 Years a Slave

12 Years a Slave: viime vuoden paras elokuva. Kolmeen jääneestä Oscar-palkinnosta huolimatta myös Yhdysvaltain 1840-luvun orjajärjestelmästä kertovaa draamaa 12 Years a Slave voi pitää illan toisena voittajana, sillä se vei kaikkein arvostetuimman eli parhaan elokuvan palkinnon.

Gravity on silmänkääntötemppuihin perustuvaa elokuvan taikuutta parhaimmillaan

"Tällaista spektaakkelia avaruudesta emme ole vielä nähneet", kirjoitti Veli-Pekka Lehtonen marraskuussa.

Suomalainen lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? jäi ilman Oscaria, kuten Lehtonen ennusti analyysissään tammikuussa. Lehtosen arvion mukaan suomalaislyhäri häviää kisassa elokuvallisuudessa ja näyttävyydessä, vaikka se erottuukin joukosta hauskuudellaan. "Valitettavan usein elokuvan palkintojuryt kaikkialla maailmassa pitävät maailmanparannuselokuvista", Lehtonen kirjoitti. Hän ennusti palkintoa kuolemansairaasta pikkupojasta kertovalle tanskalaiselokuvalle Helium. Se voittikin parhaan näytellyn lyhytelokuvan Oscarin.

Tämän vuoden Oscar-juhlien suurin voittaja oli avaruusjännäri Gravity. Meksikolaissyntyisen Alfonso Cuarónin ohjaama kolmiulotteinen selviytymistarina voitti yhteensä 7 Oscaria, joista kaksi tuli Cuarónille itselleen: toinen parhaasta ohjauksesta ja toinen parhaasta leikkauksesta. Näin Cuarónista tuli ensimmäinen latinalaisamerikkalainen elokuvaohjaaja, joka on voittanut parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon.

Perinteinen valokuvamerkki häviää – Ifolor nielaisi Eirikuvan

Suomen valokuva-alalta häviää vanha tunnettu tuotemerkki, kun paperivalokuvien markkinoita hallitseva Ifolor ostaa Eirikuvan tuotemerkin.

Eirikuvan verkkopalvelun asiakkaat siirtyvät Ifolorin asiakkaiksi. Eirikuvan oma kuvavalmistus Lahdessa loppuu kaupan myötä ja kaikki tuotanto keskittyy Ifolorin kuvatehtaaseen Keravalla. "Eirikuvalla on ollut käytännössä melko vähän toimintaa. Kauppa vaikuttaa kymmenen ihmisen työpaikkaan", markkina-aluejohtaja Pekka Ketonen Ifolorista sanoo.

Oscar-ehdokas Selma Vilhunen: "Pettymys kesti muutaman sekunnin

"Kun voittaja kerrottiin, täytyy tunnustaa että ihan hetken aikaa oltiin, että höh. Oltiin saatu niin hyvää palautetta täällä pitkin viikkoa ja sitä oli jo vähän innostunut ajatuksesta, miten hienoa olisi voittaa", Vilhunen kertoo HS:lle Los Angelesista. "Mutta sitten oli hauskaa rentoutua ja keskittyä hauskanpitoon." Suomesta Oscareissa oli ehdolla lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? Voitto meni tanskalaiselle Helium-elokuvalle. Yksi hyvää palautetta suomalaisille tekijöille antaneista oli John Lasseter. Hän on Pixarin ja Disneyn pomo, yhdysvaltalaisen elokuva-animaation suuria nimiä, ehkä jopa suurin.

Mitä matkasta jää päällimmäisenä käteen? "Olo, että on saanut ammentaa erityistä energiaa ja tekemisen meininkiä, mitä on tämän maan elokuvakulttuurissa ja tekemisen tavassa", Vilhunen sanoo.

Eeppinen selfie: Oscar-juontajan kuvasta tuli kaikkien aikojen retweetatuin

DeGeneresin twiittaama kuva nousi hetkessä Twitterin kaikkien aikojen suosituimmaksi otokseksi: Maanantaiaamuun mennessä kuvan oli retweetannut jo 2,3 miljoonaa Twitterin käyttäjää, ja määrä kasvoi jatkuvasti.

Ellen DeGeneres
Ellen DeGeneres

Ellen DeGeneres tilasi pizzaa Oscareihin!

Pahaa-aavistamaton pizzalähetti joutui suoraan lähetykseen kun juontaja Ellen DeGeneres marssitti miehen lavalle kesken Oscar-gaalan. Oscar-gaalan juontanut Ellen DeGeneres uhosi ennen gaalaa tilaavansa pizzaa juhlatilana toimineeseen Los Angelesin Dolby-teatteriin ja toteutti uhkauksensa tilaamalla yli 700 euron edestä pizzaa paikallisesta ravintolasta. Kun DeGeneres sai tietää tilauksensa saapuneen, hän meni pizzalähettiä vastaan.

Huijasin, emme ole menossa takahuoneeseen, DeGeneres ilmoitti lähetille ja vei hänet lavalle. Hämmentynyt pizzalähetti pääsi tarjoilemaan ruokaa yleisössä istuneille tähtinäyttelijöille.

Näyttelijät lähtivät innoissaan mukaan DeGeneresin tempaukseen. Brad Pitt jakeli lautasia näyttelijäkollegoilleen ja Kevin Spacey otti tehtäväkseen tarjoilla ruokaa myös teatterin takaosassa istuville gaalavieraille.

Dome Karukoski pisti Oscar-ehdokkaat järjestykseen

Oscar-viikkoa Hollywoodissa seurannut HS:n kirjeenvaihtaja Tuomas Niskakangas ja elokuvaohjaaja Dome Karukoski keskustelivat tämänvuotisen Oscar-kisan parhaista ehdokkaista ja oletetuista voittajista.

Tuomas Niskakangas: Mennään Dome suoraan tärkeimpään palkintoon. Parhaan elokuvan Oscar-kamppailu on kaksinkamppailu 12 Years a Slave vastaan Gravity, eikö vaan?

Dome Karukoski: Uskon vahvasti, että 12 Years a Slave voitaa. Sen heikkoutena on pidetty sitä, että se on rankka akatemian vanhemmille jäsenille, mutta Gravityssa joillekin on tullut fyysisesti paha olo.

"Olen suomalainen" näyttää suomalaisuuden vuonna 2014

Uusi versio suomalaisten rakastamasta Kari Tapion laulusta "Olen suomalainen". Sen esittävät kaksitoista ihmistä, joilla on Suomen kansalaisuus, mutta joiden juuret ovat joka puolella maailmaa: Senegalista Kiinaan ja Syyriasta Peruun. Muusikko Totte Rautiaisen tekemä uusi sovitus julkaistaan sekä ei-kaupallisena CD:nä että musiikkivideona, joka on ohessa. Videota saa vapaasti jakaa: ilahdumme siitä kovasti.

Paljon melua tyhjästä
Mistä Presidentintekijät-kohussa on kyse?

Helsingin Sanomissa lausunnon antaneen Taru Tujusen ja Sarasvuossa olleen Kirsi Pihan mukaan Kokoomuksen edustajien suurin suuttuminen johtuu siitä, että valmis elokuva on jotain ihan muuta kuin mitä he olivat odottaneet sen olevan.

Lopullisessa elokuvassa Niinistö vilahtaa vain taustalla ja pääosaan pääsevät sen sijaan “presidentintekijät” eli Niinistön vaalitiimi. Temonen itse myönsi Sarasvuossa ettei hänellä ollut esimerkiksi elokuvassa esiintyvän Kirsi Pihan kanssa mitään sopimusta.

Miksi Tuukka Temonen teki oikein?

Jos katson lempidokumenttieni listaa, monet niistä on tehty niin, että elokuvassa esiintyvät luulevat osallistuvansa ihan erilaiseen elokuvaan.

Uskon että jos Temonen olisi tehnyt presidentti-instituutiota korostavan ja puolustavan filmin, se olisi paljon tylsempi kuin Presidentintekijät.

Uskon että jos elokuvassa esiintyvät vaalitiimiläiset olisivat tienneet alusta alkaen olevansa elokuvan pääosissa, elokuva olisi paljon tylsempi kuin Presidentintekijät.

Presidentintekijat

Minun mielestäni maailma ei tarvitse lisää tylsiä ja epäkiinnostavia elokuvia. Siinä mielessä Temonen on tehnyt täysin oikein pyrkiessään tekemään saamastaan materiaalista parhaan mahdollisen elokuvan.

Onko kohu ollut sen arvoista, voidaan arvioida torstaina 6.3.2014 klo 18 Tampereen Film Festivaalilla Presidentintekijät ensiesityksen jälkeen. #Temosgate

Luontaistuotteet voivat aiheuttaa vakavan maksavaurion

Jos syöt luontaistuotteita, tutkituta maksasi, suomalaislääkäri kehottaa

Luontaistuotteet voivat vaurioittaa vakavasti maksaa, varoittaa Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri Markku Voutilainen.

Kansainvälisissä tutkimuksissa luontaistuotteista on löydetty muun muassa raskasmetalleja ja erilaisia toksiineja, kuten lyijyä, elohopeaa sekä arsenikkia. "Aina ei vaadita edes pitkää altistusta, vaan joskus riittää lyhyempikin käyttö.

Ainoa varma tapa olla hankkimatta itselleen maksavauriota on olla käyttämättä luontaistuotteita.

Jos niitä käyttää, on järkevää tutkituttaa maksa-arvot", Voutilainen sanoo.

Mankujat

Osa toimittajista ruinaa itselleen ilmaisia junamatkoja, lentoja, risteilyjä, kylpylälomia, rinnepasseja ja hotelliöitä. Perusteeksi käy, että he ovat toimittajia.

Viestintäpäällikkö Mika Heijari VR:ltä kertoo pöyristyttävän tarinan. Toimittaja otti häneen yhteyttä, koska oli perheineen suuntaamassa lomanviettoon Lappiin. Toimittaja pyysi, että viestintäpäällikkö varaisi yöjunasta autopaikan ja makuuvaunun perheelle.

Ilmiö on tuttu myös Finnairilla. Lentoyhtiö saa päivittäin pyyntöjä, joissa toimittaja toivoo ilmaisia lentolippuja tai alennusta lipunhinnasta. Ilmaislentoja ei useinkaan manguta suoraan vapaa-ajanmatkoille, vaan niitä kalastellaan heppoisilla juttuideoilla.

Juttuideat voivat myös vaihtua lennossa. Autotalo Laakkosen myyntijohtaja Jyrki Stenberg muistaa, kuinka koeajo Mersulla muuttui kesken kaiken mökkimatkaksi Minillä. ”Toimittaja kertoi, että on menossa mökille ja voisi samalla tehdä juttua. Kieltäydyin kohteliaasti.”

Kulta-aarre löytyi takapihalta

Kalifornialainen pariskunta teki löytöjen löydön takapihaltaan. Pohjois-Kaliforniassa asuva pariskunta oli ulkoiluttamassa koiraa, kun he löysivät 10 miljoonan dollarin (7,3 milj. euroa) arvoisen kulta-aarteen viime vuoden huhtikuussa.

Aarre käsittää kahdeksan peltikannua joissa oli yhteensä 1 400 kultakolikkoa. Kolikot olivat suuren kultarynnäkön ajalta 1800-luvun loppupuolelta. Koiraansa ulkoiluttanut pariskunta löysi aarteen huomattuaan maasta pilkistävän peltipurkin.

Löydettyään purkista kolikot, pariskunta jatkoi kaivamista ja löysi loput purkit. Tutkimuksissa ei ole selvinnyt kuka oli kätkenyt kolikkopurkit maahan. Nimellisarvoltaan olevat 20 dollarin kultakolikot ovat vuosilta 1847 – 1894.

Markku Lähdesmäki kuvaa Kaliforniassa mainoksia suuryrityksille

Markku Lähdesmäki on kansainvälisesti menestynein suomalainen mainoskuvaaja

"Kaliforniassa valo on poikkeuksellisen pehmeä ja kuvauksellinen", Markku Lähdesmäki pohtii työhuoneessaan.

Porissa syntynyt Lähdesmäki ryhtyi ammattikuvaajaksi 1970–80-luvun taitteessa. Työkeikalla hän tutustui tamperelaiseen vaimoonsa Anne Kauraseen, joka työskenteli mainostoimistossa. Avioliiton ohella pariskunta solmi vuosikymmeniä kestäneen työsuhteen ja yhtiökumppanuuden. He menestyivät Suomen markkinnoilla, mutta alkoivat 1990-luvulla tähyillä ulkomaille.

Parissakymmenessä vuodessa Lähdesmäki on noussut halutuimpien kansainvälisten mainoskuvaajien joukkoon. Asiakkaisiin lukeutuvat esimerkiksi Toyota ja Snickers, joiden kampanjat hän kuvasi hiljattain.

Snickers-mainos näytetään maaliskuussa Oscar-gaalan mainoskatkolla. Toyota Highlanderin mainos herättää paraikaa huomiota ympäri Yhdysvaltoja maan suurimmissa billboardeissa ja lehtimainoksissa. "Suomessa printin määrä ja kuvista maksettavien korvauksien taso ovat romahtaneet.

Yhdysvalloissa printtimainonnalla menee hyvin. Kun kyseessä on iso maa, kansallisten kampanjoiden käyttökorvaukset ovat hyviä."

Epätyypillisiä toimittajia

Kolme viikkoa sitten Helsingin Sanomissa tapahtui muutos, jota moni ei välttämättä ole huomannut vieläkään. Lehden osastojen alussa kerrotaan nyt, ketkä ovat kulloinkin vastuussa ulkoasusta, sivukokonaisuuksien hallinnasta ja editoinnista.

Niin, editointi. Valtaosa ihmisistä tuntuu luulevan, että toimittajan työ on vain kirjoittamista. Jopa tekstityöhön erikoistunut tuttuni hämmästyi, kun kuuli, että Helsingin Sanomissa on töissä muitakin kuin kirjoittavia toimittajia.

Editointityön luonne on monelle selvästi mysteeri. Editoija on eräänlainen esilukija. Hän pyrkii varmistamaan, että maksava asiakas saa eteensä selkeää ja sujuvaa tekstiä. Editoija käy läpi sanojen ja nimien oikeinkirjoituksen, välimerkkien käytön sekä lauserakenteiden ja tyylin moitteettomuuden.

Tarvittaessa hän kieputtaa tekstin uuteen järjestykseen. Usein editoija ottaa esiin sakset, kun jokin teksti on ylipitkä. Lisäksi hän luo ja muokkaa otsikoita ja kuvatekstejä. Ammattiylpeyttä tunteva editoija kestää sen, että teksti on mylläyksestä huolimatta kollegan nimissä. Hän ei myöskään tee muutoksia vain muuttamisen ilosta.

Timo Seppälä ei usko ruotsalaisten dopingselityksiä: "Kaksi vuotta olisi sopiva tuomio"

Ruotsalaisjääkiekkoilija Nicklas Bäckströmin selitykset positiivisen dopingnäytteen syistä eivät vakuuta Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellistä johtajaa Timo Seppälää.

Bäckström jäi olympialaisissa kiinni pseudoefedriini-nimisestä piristeestä, jonka hän kertoi saaneen elimistöönsä allergialääkkeestä. Käryn takia Bäckström ei pelannut sunnuntaina jääkiekon finaaliottelussa. Seppälän mukaan dopingnäytteen suuren pitoisuuden takia selitys ei kuitenkaan ole uskottava.

Bäckströmin näytteessä oli 190 milligrammaa pseudoefedriiniä, kun sallittu yläraja on 150 milligrammaa. "Tuon määrän saadakseen allergialääkettä pitäisi ottaa kolmin- tai nelinkertainen annos. Allergialääkkeissä on kuitenkin myös antihistamiinia, joka väsyttää, joten sen vuoksi ei kannata ottaa ylimääräisiä," Seppälä sanoo.

Kärynnyt Nicklas Bäckström: ”Minulla ei ole salattavaa”

Bäckström ei saanut pelata sunnuntain kiekkofinaalissa. Ruotsalainen on tiettävästi käyttänyt kiellettyä allergialääkettä. Sunnuntai-iltana Bäckström puhui toimittajille Sotshissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa. - Minulla ei ole mitään salattavaa. Minulla on allergia, ja se on vaivannut monta vuotta. Järkytyin, Bäckström sanoi Aftonbladetin nettisivujen mukaan. Bäckströmin mukaan hänet on testattu kaksi kertaa NHL:ssä ja kerran hän on ollut Kansainvälisen olympiakomitean testissä tammikuun jälkeen.

Perussuomalaiset kaikista kansanedustajista ahdasmielisimpiä

Näin kansanedustajat puhuivat tasa-arvoisesta avioliitosta – argumentit puolesta ja vastaan

Eduskunta keskusteli torstaina tasa-arvoisesta avioliittolaista kiihkeään sävyyn. HS kokosi kansanedustajien argumentteja tasa-arvoisen avioliittolain puolesta ja sitä vastaan.

"Millä oikeudella kiellämme muilta oikeuksia joita meillä itsellämme on?" Jaana Pelkonen (kok)

"Avioliitto on arkipäiväinen asia, joka ei valitettavasti ole kaikille arkipäivää. Lainsäädäntömme ei tällä hetkellä salli avioliittoa kaikille toisiaan rakastaville pariskunnille." Lasse Männistö (kok)

"Tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole keneltäkään pois eikä maksa mitään." Oras Tynkkynen (vihr)

"Näen että tämä aloite vahvistaa perheitä, kun meillä on samat mahdollisuudet. En tiedä, onko kansanedustajilla tärkeämpää tehtävää kuin puolustaa kaikkien ihmisten tasavertaisuutta." Silvia Modig (vas)

"On aika, että Suomi tulee ulos kaapista." Stefan Wallin (r)

Osoittiko Walliin sanansa perussuomalaisille?

"Aloite on ristiriidassa sen biologisen tosiasian kanssa että avioliitto on instituutio jonka tarkoitus on lisääntyminen." Peter Östman (kd)

"Olen arvokonservatiivi häpeilemättä. Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto." Timo Soini (ps)

#Tahdon2013 aloite sai viestivirran tulvimaan Twitterissä.

Tahdon 2013

"Itse en uskaltaisi murentaa tätä luomakunnan alusta asti hyväksi todettua avioliitto- ja perhekäsitystä, joka hyvin selvästi nousee myös Raamatun sanasta." Mika Niikko (ps)

"Nyt syrjityiksi ovat vaarassa joutua perinteisen avioliiton kannattajat." James Hirvisaari (m)