DPK.fi

Pahamaineinen vedonlyöntihuijari otettiin jälleen kiinni Suomessa

Ottelumanipulaatioiden taustapiru Wilson Raj Perumal napattiin jälleen.

Maailman pahamaineisimpiin vedonlyöntihuijareihin lukeutuva Wilson Raj Perumal on otettu jälleen kiinni – ja taas Suomessa.

Kolme vuotta sitten Rovaniemellä vankeuteen tuomittu Perumal otettiin kiinni Helsingissä viime keskiviikkona klo 21.20. Kiinniotto tehtiin Singaporen oikeusviranomaisten kansainvälisen etsintäkuulutuksen nojalla. Perumal on tällä hetkellä Vantaan vankilassa.

Perumal on ollut keskusrikospoliisin jälkiseurannassa siitä lähtien, kun hänet luovutettiin Unkariin vuonna 2012. Hän ehti kärsiä Suomessa saamastaan tuomiosta vuoden.

Kuluttajat suosivat nyt myymälässä paistettua leipää

Yhä useampi kuluttaja valitsee kaupan leipätiskillä myymälässä paistetun leivän leipomotuotteen sijaan. Tämä on Vaasan-leipomoyhtiön mukaan merkittävä syy yhtiön päätökseen aloittaa yt-neuvottelut.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL varoitti viime syksynä kuluttajia kaupan paistotuotteiden ostamisen mahdollisista seurauksista. Kaupan paistopisteiden leipätuotteet tuodaan usein raakapakasteina ulkomailta, mitä moni kuluttaja ei huomaa.

Supercell-miljonäärit ryhtyvät sijoittajiksi

Peliyhtiö Supercellillä vaurastuneet perustavat sijoitusyhtiön, joka alkaa sijoittaa merkittäviä määriä varoja uusiin kotimaisiin kasvuyrityksiin.

Yhtiö saa alkuvaiheessa sijoitettavakseen 15 miljoonaa euroa pääomaa. Tavalliseen pääomasijoitusrahastoon verrattuna 15 miljoonaa euroa on pieni määrä pääomaa, mutta toisin kuin rahastot yleensä, uusi yhtiö aikoo keskittyä siemenrahoitukseen eli vasta perustettujen yhtiöiden rahoittamiseen.

Sijoitusyhtiötä alkavat hoitaa sijoitusyhtiö Lifeline Venturesin aiemmin perustaneet Timo Ahopelto ja Petteri Koponen. Lifeline Ventures oli pienellä osuudella yksi Supercellin alkuvaiheen rahoittajia. Sijoitusyhtiön pääoma tulee runsaalta kymmeneltä yksityishenkilöltä, joihin kuuluu Supercellin perustajien lisäksi yhtiön keskeisiä työntekijöitä ja muutamia muita. Toimitusjohtaja Ilkka Paananen kertoo sijoittavansa yhtiöön viisi miljoonaa euroa.

Ruotsi ei jäisi toimettomaksi, jos Venäjä uhkaisi Suomea aseellisesti

Ruotsin puolustusministeri Karin Enström kertoo, ettei Ruotsi jäisi vain sivustakatsojaksi, jos Venäjä kohdistaisi uhkansa Suomeen

Enström sanoo STT:n haastattelussa, että Venäjän Suomeen kohdistama sotilaallinen uhka merkitsi uhkaa myös Ruotsin turvallisuudelle. Enström muistuttaa, että Pohjoismailla on kriisejä ja katastrofeja koskeva yhteinen solidaarisuusjulistus. Se merkitsee, että maat eivät jää toimettomiksi, jos jotain tapahtuu.

Venäjä ärähti USA:n uhkauksesta

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoittaa, että Venäjä on pettynyt USA:n arvioihin Geneven Ukraina-neuvotteluista.

Uhkausta mahdollisista uusista Venäjän vastaisista pakotteista ei Lavrovin mukaan voi hyväksyä.Amerikkalaiset tekivät uhkavaatimuksia ja yrittivät uhata meitä uusilla sanktioilla, mikä on täysin mahdotonta hyväksyä, ministeri jyrisi.

Rauhansopimus ei rauhoittanut Obamaa – epäilee Venäjän luotettavuutta

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama suhtautuu hyvin epäilevästi torstaina Genevessä sovittuun rauhansopimukseen Ukrainan tilanteen rauhoittamisesta.

Torstaina Ukraina, Venäjä, EU ja Yhdysvallat sopivat suunnitelmista, joiden mukaan äärimmilleen jännittynyt tilanne Itä-Ukrainassa pyritään ratkaisemaan. Sopimuksen mukaan asemiesten on muun muassa luovutettava valloittamansa hallintorakennukset.

Vladimir Putin vastaa lännelle: ”Potaskaa”

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt suorassa tv-haastattelussaan länsimaiden ja Ukrainan syytökset itäisen Ukrainan levottomuuksien masinoimisesta.

Putin vastasi vuosittaisella kyselytunnillaan epäilyihin siitä, että Venäjä rahoittaisi ja yllyttäisi itäukrainalaisia kapinaan Kiovan hallitusta vastaan ja olisi jopa lähettänyt erikoisjoukkojaan valtaamaan hallintorakennuksia.

He ovat kaikki paikallisia asukkaita.

Palautetulva yllätti Ilkka Kanervan

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) yllättyi saamansa palautteen määrästä Ylen Venäjä-illan jälkeen

En ihan heti muista, mistä televisio-ohjelmasta olisi tullut yhtä paljon palautetta kuin mitä tästä on tullut. Se on käsittämättömän iso tulva, Kanerva sanoo.

Kanerva ei itse ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa, mutta esimerkiksi Twitterissä Kanervan tiistainen tv-esiintyminen keräsi kehuja.

Monesta on miestä arvosteltu, syystä, mutta A2-ilta -keskustelussa Ike Kanerva on oikeasti ollut hyvä, Talouselämän päätoimittaja Reijo Ruokanen kiteytti.

Nato vastaa Venäjän toimiin – lentotukikohta Viroon

Sotilasliitto Nato lisää yhden lentotukikohdan ja yli kolminkertaistaa hävittäjiensä määrän neljääntoista Baltian alueella vastauksena Venäjän armeijan toimille Ukrainassa. Uusi Naton lentotukikohta aloittaa toimintansa alle 50 kilometriä Tallinnasta lounaaseen Ämarissa vappupäivänä. Silloin sinne saapuu neljä tanskalaista hävittäjää F-16.

Naton 5. artiklan mukaan aseellinen hyökkäys Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa jotakin Naton jäsenvaltiota vastaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia jäsenvaltioita vastaan. "Oleellista on viesti, että Nato on täällä läsnä. Alueella on enemmän kuin yksi lentotukikohta, joka pystyy tukemaan liittolaisten operaatioita", sanoo Tarien.

Venäjä-huoli kasvaa: ”Suomen liikkumatila käy ahtaaksi”

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) kiitteli Yleisradion aamutelevisiossa ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) linjauksia ja lausuntoja Ukrainan kriisin yhdeydessä. Konkaripoliitikko Heidi Hautala (vihr.) puolestaan esitti huolensa puolueettoman Suomen liikkumatilan kaventumisesta.

Minusta tämä Suomen ja ehkä Ruotsin ja Itävallan liikkumatila tässä puolueettomalla vyöhykkeellä käy kyllä kovin ahtaaksi, mikäli Venäjä pyrkii tällaista lähiulkomaakäsitettä ja valtapiirikäsitettä ottamaan enemmän käyttöön, Hautala sanoi.

Ylen Venäjä-ilta meni heti huutamiseksi – yksi sana kuumensi tunteet

Teemaillat tunnetaan värikkäistä mielipiteistä, eikä Venäjä-keskustelu tehnyt poikkeusta. Suorana lähetyksenä näytettyyn keskusteluun oli kutsuttu Venäjä-asiantuntijoiden lisäksi muun muassa dosentti Johan Bäckman, joka on iloinnut julkisuudessa Krimin liittämisestä Venäjään.

Näyttää siltä, että retoriikka on Ukrainaa koskien likipitäen ääriasennossa. Propagandakoneistot ovat myllyt punaisena jauhamassa tällä haavaa, totesi kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) tämänhetkisestä julkisesta keskustelusta Ukrainaan liittyen.

Kanerva sanoi pitävänsä tärkeänä, että kansainvälinen yhteisö, kuten Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj, on läsnä Ukrainassa seuraamassa tapahtumia.

Keskustelun alkuvaiheessa kiihkeästi mielipiteitään julki tuonut Bäckman keskeytti tässä vaiheessa Kanervan kommenteillaan. - Ole ystävällinen, Bäckman. Minä tiedän tietomääräsi tässä, mutta tiedän myös asenteesi, Kanerva totesi ennen kuin jatkoi puheenvuoroaan.

Katsoja odotti loppukohtausta Ylen Venäjä-iltaan, kaukana se ei ollut, vaikka käsiäänestyksen kysymys kuumensikin tunteita.

Sotilasoperaatio Donetskissa alkanut

Presidentti Turtshinov sanoi tiistaina 15.4.2014 Wall Street Journalin mukaan, että sotilasoperaatiolla halutaan saada valta takaisin Itä-Ukrainan kaupunkeja hallitsevilta Venäjä-mielisiltä militanteilta. WSJ:n mukaan operaatio alkoi aikaisin aamulla Donetskin pohjoisella alueella, missä suurin osa Venäjä-mielisten joukkojen hallitsemista kaupungeista sijaitsee.

Obama kehottaa Putinia hillitsemään Ukrainan kapinallisia

Itä-Ukrainan venäläisyhteisö on liioittelut väkivallan laajuutta.
"Harhaanjohtavia raportteja kansallismielisten ryhmien aseellisesta vainosta venäjänkielisiä kohtaan Krimissä käytettiin järjestelmällisesti luomaan pelon ja epävarmuuden täyttämä ilmapiiri."

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi maanantaisessa puhelussaan Venäjän johtaja Vladimir Putinille, että Putinin täytyy painostaa venäläismielisiä ryhmiä laskemaan aseensa Ukrainassa.

Liettuan presidentin Dalia Grybauskaitėn neuvonantajan mukaan Venäjän erikoisjoukkojen roolista itäisen Ukrainan kansannousussa on todisteita

Pitääkö näiden joukkojen todella laittaa tunnuksensa näkyviin ja liput hihoihinsa, jotta voimme myöntää itsellemme mitä tapahtuu, että nämä ovat Venäjän joukkoja, jotka rikkovat toisen valtion koskemattomuutta, Budry ryöpyttää.

Suomalaisasiantuntija: "Ukraina pahasti puun ja kuoren välissä"

Ukrainalla ei ole edessään hyviä vaihtoehtoja Itä-Ukrainan hallintorakennusten valtauksissa, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja, everstiluutnantti Torsti Sirén.

Jos Kiovan hallitus ei tee hallintorakennusten valtauksille mitään, ilmiö uhkaa levitä yhä useampiin kaupunkeihin, kuten maanantaina ehti jo tapahtua. Toisaalta jos Ukraina ryhtyy asevoimin tyhjentämään rakennuksia, se antaa Venäjälle yllykkeen puuttua sotilaallisesti peliin.

Ei merkkejä antautumisesta, aloittaako Ukraina operaation?

Ukrainan separatisteille antama aikaraja antautumiselle on umpeutunut. Reutersin mukaan merkkejä antautumisesta ei kuitenkaan ole.

Itä-Ukrainassa Venäjä-mieliset protestoijat miehittävät edelleen hallintorakennuksia. Hallituksen asettama määräaika antautumiselle meni umpeen yhdeksältä aamulla. Uutistoimisto Reutersin Slovjanskissa olevan toimittajan mukaan paikallisen poliisiaseman yllä liehuu yhä Venäjän lippu ja barrikadeihin rakennuksen edessä kärrätään lisää renkaita ja hiekkasäkkejä.

Ukraina uhkaa "täysimittaisella operaatiolla"

Turtšynov ilmoitti eilen sunnuntaina Ukrainan aloittavan täysimittaisen terrorisminvastaisen operaation Itä-Ukrainassa, jossa venäläismieliset joukot ovat muun muassa vallanneet hallintorakennuksia.

YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Venäjän YK-lähettiläs Vitaly Churkin vaati Kiovaa pidättäytymään voimankäytöstä Itä-Ukrainan protestoijia vastaan. Sen sijaan hän vaati Ukrainaa aloittamaan "rakentavan vuoropuhelun."

Tässä painaa se riski, että mikäli hallinto lähtee aseellisesti tukahduttamaan kapinallisia, siitä seuraa Ukrainan ja Venäjän välinen aseellinen konflikti. Venäjä on hyvin selvästi luvannut puuttua tilanteeseen, jos Ukrainan johto käyttää armeijaa.

”Suomen punnittava Wahlroosin asemaa Sammon hallituksen puheenjohtajana”

Valtion pitäisi harkita Ruotsiin muuttaneen pankkiirin Björn Wahlroosiin asemaa Sampo- ja Nordea -konsernien hallitusten puheenjohtajana, kirjoittaa eurovaaliehdokas Timo Kaunisto (kesk.).

Minusta valtio-omistajan Suomessa tulisi punnita Wahlroosin asemaa merkittävien rahalaitosten hallitusten puheenjohtajana. Edustaako Wahlroos sellaista ajattelua ja toimintaa, jota suomalainen yhteiskunta haluaa esimerkillä edistää, Kaunisto kysyy blogikirjoituksessaan.

Urpilainen hämmästelee Wahlroosin muuttoilmoitusta: "Rikkaiden osallistuttava talkoisiin"

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ihmettelee yritysjohtaja Björn Wahlroosin ratkaisua muuttaa kirjansa Ruotsiin. Demarijohtaja muistuttaa, että Wahlroos on saanut Suomesta paljon ja rikkaiden pitää osallistua yhteiskunnan rahoittamiseen.

Historiallinen käänne Suomen ruokakaupassa

Lidl takoo hirmulukuja, muut katsovat vierestä

Samaan aikaan, kun ruuan myyntimäärät poikkeuksellisesti pienenevät ja alan vähäinen, noin 3 prosentin kasvu perustuu pelkästään hintojen nousuun, saksalainen Lidl tehtailee hirmuisia kasvulukuja ja kahmii itselleen markkinaosuutta, vieläpä kannattavasti.

Kataisen ministerivuosien tulos: 47 miljardia euroa velkaa

Kataisen ministerivuosina kansantuote ja tuottavuus polkivat paikallaan, mutta velka paisui

Moni hallituspuolueen puheenjohtaja kehui Kataista hänen kärsivällisestä ja sopua rakentavasta työstään pääministerinä. Mutta millainen on Kataisen ministerikausi kansantalouden numeroiden valossa?

Näiden seitsemän vuoden aikana maailmaa on ravistellut finanssikriisi. Viennistä elävä Suomi on samalla kokenut teollisuuden rakennemuutoksen. Matkapuhelinvalmistaja Nokia luhistui, eurooppalaisesta metalliteollisuudessa laskusuhdanne iski ilmat pihalle ja metsäteollisuudessa painopaperin kysyntä laski rajusti. Valtion velka kasvoi 63 miljardista 110 miljardiin euroon, ja talousmittarit näyttävät synkkiä lukuja.

Onko kaikki Kataisen syytä?

Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen nauraa pitkään kuullessaan epäreilun kysymyksen. Sitten hän vastaa: "Ei tämä kauhean hienolta näytä. Bruttokansantuotteessa ollaan vuoden 2006 tasolla. Eli ollaan poljettu paikoillaan."

Ministeripako jatkuu

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen lähtee ehdolle Euroopan parlamenttiin toukokuun eurovaaleissa

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen myöntää, että päätös lähteä ehdolle eurovaaleihin oli hänelle vaikea. Räsäsen joutui omien sanojen mukaan tekemään perusteellisen harkinnan. ”Olen motivoitunut hoitamaan ministeritehtävää, ja myös puolueen puheenjohtajan tehtävää”, Räsänen sanoi perjantaina ehdokkuudestaan järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Jos Räsänen tulee valituksi parlamenttiin, hän jättää paitsi paikkansa ministerinä myös puolueen puheenjohtajuuden. ”Se tarkoittaa ylimääräistä puoluekokousta”, Räsänen vahvisti empimättä.

Hollywoodin megastudiot haastoivat Megauploadin ja Kim Dotcomin oikeuteen

Hollywoodin suurimmat elokuvayhtiöt ovat haastaneet suomalaistaustaisen Kim Dotcomin ja tämän perustaman tiedostonjakopalvelun Megauploadin oikeuteen. Juttua ajavan Yhdysvaltain elokuvateollisuuden etujärjestön MPAA:n mukaan viranomaisten kaksi vuotta sitten sulkema Megaupload ja sen perustaja mahdollistivat ja kannustivat tekijänoikeuksien loukkaamiseen ja hyötyivät siitä rahallisesti.

Zyskowicz: "Wahlroos tekee niin kuin opettaa"

Sampo-konsernin, Nordean ja UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on muuttanut kirjoille Ruotsiin, koska hän kokee Ruotsin verotusjärjestelmän itselleen edullisemmaksi.

Jos kyseessä on verosuunnittelu, pitää sanoa, että hän tekee sitten niin kuin opettaa. Niillä, joita hänen näkökulmastaan aiheettomasti syrjitään tai liian rankasti verotetaan, on sitten mahdollisuus muuttaa maasta, sanoi Ben Zyskowicz Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Donetskissa odotettiin Ukrainan asevoimien hyökkäystä

Tun­nel­ma mil­joo­nan asuk­kaan Do­nets­kis­sa Itä-Uk­rai­nas­sa oli tiis­tai-il­ta­na rau­hal­li­nen ja odot­ta­va. Pa­ri­tu­hat­ta pää­asias­sa Ve­nä­jä-mie­lis­tä kau­pun­ki­lais­ta oli kool­la alue­par­la­men­tin ra­ken­nuk­sen edus­tal­la. Pa­lo­pu­hei­ta tai muu­ta vi­ral­lis­ta oh­jel­maa ei ol­lut. Jän­nit­teet Itä-Uk­rai­nas­sa kas­voi­vat sun­nun­tai­na, kun "Do­nets­kin ta­sa­val­lan" edus­ta­jik­si ju­lis­tau­tu­neet ak­ti­vis­tit mie­hit­ti­vät alue­par­la­men­tin ra­ken­nuk­sen ja il­moit­ti­vat jär­jes­tä­vän­sä tou­ko­kuun 11. päi­vä­nä kan­san­ää­nes­tyk­sen Do­nets­kin ase­mas­ta. Mah­dol­li­sen ää­nes­tyk­sen ky­sy­myk­sen­aset­te­lu ei tun­tu­nut ole­van ke­nel­le­kään ai­van sel­vä.

Donetskilaiset uskovat paikallispoliitikkojen olevan talojen valtausten takana

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry sanoi tiistaina, että Itä-Ukrainassa marssivien separatistiliikkeiden taustalla ovat venäläiset "agentit ja erikoisjoukot". Valkoisen talon mukaan todisteet vihjaavat, että merkittävä osa mielenosoittajista on "palkattuja tai alueen ulkopuolelta tulleita." Yhdysvallat ei kuitenkaan ole tuonut julki todisteita Venäjän myyräntyöstä Ukrainassa.

Putin haluaa Gorbatshovin syytteeseen Neuvostoliiton hajottamisesta

Vaatimuksen takana on kansanedustajia niin Yhtenäisestä Venäjästä, kommunisteista kuin liberaalidemokraattisestakin puolueesta, He ovat kääntyneet Venäjän yleisen syyttäjän Juri Tshaikan puoleen, jotta tämä tutkisi Neuvostoliiton hajoamisen ja nostaisi syytteen Gorbatshovia vastaan.

Degtjarevin mukaan Gorbatshovin syyllisyyden tutkiminen on tärkeää, sillä aikanaan Neuvostoliitossa pidetyssä kansanäänestyksessä ihmiset halusivat säilyttää maan yhtenäisenä, mutta maan johtajien poliittiset päätökset johtivat tästä huolimatta maan hajoamiseen.

Venäjä varoittaa Ukrainaa sisällissodasta

Venäjän ulkoministeriön mukaan Ukrainan hallituksen toimet saattavat johtaa sisällissotaan. Venäjä vaatii Ukrainaa lopettamaan sotilaalliset valmistelut maan kaakkoisosissa. Venäjän ulkoministeriön mukaan Ukraina on koonnut turvallisuusjoukkojaan alueelle hallituksen vastaisten protestien tukahduttamiseksi.

Kriisissä lentää lokapalloja myös Suomen suuntaan

Tässä on muutama Ukrainan kriisin aikana esitetty väite Suomen asemasta: Suomi on puolueeton maa Euroopan ja Venäjän välissä. Suomi ei voi liittyä Natoon, koska Venäjän kanssa vuonna 1992 neuvoteltu sopimus suhteiden perusteista kieltää sen. Suomi on valmis kiertämään Euroopan unionin ja Yhdysvaltain määräämät Venäjän-vastaiset pakotteet.

Englanniksi oven takaa sanaillut Yalcintas ei suostunut haastatteluun kotonaan Helsingin Meri-Rastilassa. Tiedustusvälineitä pakoileva Yalcintas johtaa englanninkielistä uutissivustoa, joka on herättänyt kummastusta erikoisilla uutisillaan Suomen ja Venäjän suhteista. Viikonloppuna Finnbay kertoi, että Suomi jatkaa yhteistyötä Venäjän kanssa EU:sta ja Yhdysvalloista välittämättä.

Täältä kohuttua Finnbay-sivustoa johdetaan

Häipykää tai soitan poliisin!

Näin ärjyi kohua herättäneen Finnbay-uutissivuston johtaja Onur Yalcintas eilen Iltalehden toimittajille.

Jäljet Venäjälle?

Englanniksi oven takaa sanaillut Yalcintas ei suostunut haastatteluun kotonaan Helsingin Meri-Rastilassa. Tiedustusvälineitä pakoileva Yalcintas johtaa englanninkielistä uutissivustoa, joka on herättänyt kummastusta erikoisilla uutisillaan Suomen ja Venäjän suhteista. Viikonloppuna Finnbay kertoi, että Suomi jatkaa yhteistyötä Venäjän kanssa EU:sta ja Yhdysvalloista välittämättä.

Finnbay nimennyt tahoja "luottajikseen" ilman lupaa

Hämmennystä herättänyt Finnbay-nettisivusto on käyttänyt useiden tunnettujen yritysten ja järjestöjen logoja niiden tietämättä asiasta, kertoo Ilta-Sanomat.

Toimittaja etsi Finnbayta "Mummotunnelista".

Suomen tilanne on vaikeampi kuin Katainen sanoi

Pääministerin vaihtuminen on epäjatkuvuuskohta, joka vähentää markkinoiden luottamusta

Etenkin nyt, kun samalla voi vaihtua toisen päähallituspuolueen johto

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) sanoi sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että olisi harkinnut eroaan uudelleen, mikäli Suomi olisi ollut poikkeuksellisessa kriisissä.

No, voihan sen noinkin nähdä.

Suomi ei tällä hetkellä ole "poikkeuksellisessa kriisissä" – ainoastaan siinä samassa vuodesta 2008 lähtien jatkuneessa kriisissä, joka alkaa muuttua krooniseksi.

Talouden kasvunäkymät ovat nihkeät, sillä Suomi ei ole toipunut 2008 alkaneesta teollisuuden romahduksesta, joka murensi Suomen kansantalouden perustan. Rajun teollisuuden rakennemuutoksen lisäksi Suomea riivaavat väestön ikääntyminen ja julkisen velan raju kasvu.

Ensi vuonna Suomen veroaste nousee yli 46 prosentin, joka on yksi maailman korkeimmista.

Lauantain 5.4.2014 UUTISPOMMI Pääministeri Jyrki Katainen lähtee

Pääministeri Jyrki Kataisen aikeiden arvuuttelu on ollut politiikan seuraajien kestoharrastus viimeisen vuoden ajan. Kannunvalantaa on mutkistanut se, että harva ulkopuolinen tuntee Kataisen mielenliikkeitä kovin hyvin – eikä moni kokoomuslainenkaan. Kataisen lähipiiri on aina ollut pieni.

Vaikeusastetta on lisännyt myös se, että Katainen on monin tavoin ihan aidosti idealisti. Vakaumuspoliitikon tekemisiä ei pysty ennakoimaan kyynisen valtapoliittisilla laskelmilla.

Kiinnostava on nähdä, mitä tekee ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb. Koska Stubbilta todennäköisesti meni komissaarin paikka sivu suun, hän voi hyvinkin lähteä kisaamaan pääministerin paikasta.

Sisäpolitiikka ei ole Stubbin ominta aluetta, mutta EU-politiikasta vastaavan pääministerin paikka varmasti houkuttaa.

Katainen paljasti eropäätöksen taustat - oluelle heti puheen jälkeen.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) kertoi IS:lle suunnitelleensa puoluejohtajan ja pääministerin tehtävien jättämistä jo pitkään.

Noin neljä vuotta sitten ajattelin, että kymmenen vuotta olisi normaali aika olla kokoomuksen puheenjohtajana. Laskin silloin, että neljä vuotta eteenpäin kokoomus on sitten ollut kahdessa hallituksessa minun johdollani, ja vaaleihin olisi noin vuosi aikaa, Katainen sanoi.

Nyt on järjestettävä ennenaikaiset vaalit - ja niille löydettävä tekijä

Maa elää nyt sellaista vaihetta, jota ei ole ennen nähty. Puheenjohtaja-pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) lähtö jättää hallituksen tuuliajolle - varsinkin jos/kun myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) joutuu jättämään paikkansa. Kaaoksesta on ehkä vain yksi tie ulos: uudet vaalit ensi syksynä. Mutta kokoomuksesta pitää löytää ensin niiden järjestäjä. Kirjoittaa Timo Haapala kolumnissaan.

Soini Kataisen erosta: Hallituksen konkurssijulistus

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pitää erikoisena, että Jyrki Katainen lopettaa pääministerin tehtävässä kesken kauden.

Se on kyllä sitten tietysti hallituksen konkurssijulistus. Sieltä sekä karataan Eurooppaan että lähdetään ulos, kuten vasemmistoliitto. Jos pääministeri lähtee kesken kauden, niin se on merkittävä tassut ylös -teko, Timo Soini (ps.) laukoo. – Sieltä [hallituksesta] on ollut joukkopako.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho

Tulee haastatteluun näppärästi polkupyörällä

Sillä ajomatka Eirasta hänen kotoaan Musiikkitaloon ei ole pitkä. Ikäisekseen – hän täyttää pian 43 vuotta – Halla-aho vaikuttaa poikamaiselta. Hän on pukeutunut konservatiivisesti mustaan pukuun ja valkoiseen paitaan, mutta hänellä ei ole solmiota.

Halla-aho on varautunut mutta kohtelias. Huomaavaisesti hän kysyy, miten eläkepäivät ovat sujuneet. Kun kerron, että en ole vielä eläkkeellä, hän häkeltyy ja pyytää anteeksi.

Haastattelun tekemiseen kuuluvia rutiinikeskusteluja ei ole yleensä tarpeen kertoa, mutta Jussi Halla-ahon kohdalla täytyy tehdä poikkeus, koska hän herättää niin voimakkaita tunteita. Monien suomalaisten mielestä hän on pahan ruumiillistuma, ja kiihkeitä ovat myös hänen kannattajansa. Heille Halla-aho on sankari ja peloton totuudenpuhuja.

Rouva Hilla Halla-aho paljasti pari vuotta sitten Me Naiset -lehden parisuhdehaastattelussa, mikä Jussissa häntä aluksi ihastutti.

Jussissa oli kiehtovaa ristiriitaa. Hän näytti tyypilliseltä humanistilta pitkän tukkansa kanssa, oli käynyt siviilipalveluksen ja huolehti eläinten oikeuksista, mutta sitten hänellä oli myös hyvin voimakkaita poliittisia näkemyksiä.

Jussi ei ollut liehittelijä vaan pikemminkin sellainen ota tai jätä -tyyppi.

He menivät naimisiin vuonna 2002, ja ensimmäinen lapsi syntyi seuraavana vuonna. Hänen nimensä on Hilma. Kesäkuun 6. päivänä 2003

Lapsuutensa ja nuoruutensa hän vietti Tampereella, Peltolammin kaupunginosassa. Se oli yksi niistä betonilähiöistä, joita grynderit rakensivat 1960- ja 1970-luvulla. Siihen aikaan Tampere kasvoi voimakkaasti, ja nuoret maalta muuttaneet perheet tarvitsivat asuntoja.

"Minä pidin itseäni täysin tamperelaisena, mutta ympäristön puheentapa ei koskaan tarttunut kehenkään meidän perheestä", hän kertoo. Tosiaan, hänen puheestaan ei erota tamperelaisille jääkiekkoilijoille ominaista aksenttia.

Jussi Halla-aho kirjoitti elämänsä ensimmäisen blogikirjoituksen. Sen otsikko on "Vähän isyydestä", ja teksti on suorastaan herkkää.

Blogin pitäjäksi Jussi Halla-aho ajautui sattumalta. Hän kirjoitteli omalle kotisivulleen aluksi "satunnaisia kuulumisia satunnaisista asioista". Blogin aihepiiri laajeni omista asioista yhteiskunnallisiin kysymyksiin, ja siihen rupesi tulemaan palautetta.

Tehottomuus lisää köyhyyttä EU:ssa

Suomessa yksi lähiajan suurista tavoitteista on julkisten palveluiden tehostaminen. Jos palveluja ei pystytä tuottamaan entistä kustannustehokkaammin, moni tarvitseva jää tulevaisuudessa kokonaan ilman apua. Rahat eivät riitä kaikkien auttamiseen nykytasolla.

Tehottomuus ei ole yksinomaan Suomen ongelma. Monissa muissa Euroopan maissa sosiaaliturvajärjestelmä toimii vieläkin tehottomammin. Huolestua täytyy etenkin silloin, kun sosiaalietuihin panostaminen ei vähennä tuloeroja. Esimerkki Kreikka käytti vuosina 2000–2011 sosiaalikuluihin suhteessa vain hieman vähemmän rahaa kuin Suomi. Siinä missä Suomen panostus vähensi tuloeroja kuvaavaa indeksiä yli 40 prosentilla, oli Kreikan saavuttama hyöty vain 20 prosenttia. Suomen järjestelmää tehokkaammin toimivat kuitenkin Tanskan ja Ruotsin mallit.

Sote-uudistuksessa on vielä monia riskejä

Vaarana on, että kunnista tulee sote-palveluiden maksuautomaatteja, jotka eivät voi vaikuttaa päätöksentekoon.

Uudistus voi johtaa siihen, että toiminnallinen ja taloudellinen vastuu eivät kohtaa. Kunnille jää tällöin rooli maksuautomaattina, joka huolehtii vielä käytännön palvelut tuottavasta henkilökunnasta.

Turkista ei tule koskaan EU:n jäsentä

Joulukuussa 1999 Turkin pääministeri Bülent Ecevit laskeutui Helsingin lentokentälle toivoa täynnä. Ecevit tuli Helsinkiin, koska kaupungissa järjestetyssä EU-huippukokouksessa Turkki hyväksyttiin viimeinkin – vuosikymmenten odotusten jälkeen – unionin jäsenyyttä hakevaksi maaksi.

"Jotkut ihmiset Euroopan unionissa ovat vakuuttuneita siitä, että jäseneksi pääsy kestää vuosia. Turkkilaisten dynaamisuus ja sitoutuminen saa kuitenkin aikaan sen, että jäsenyys tapahtuu nopeasti", Ecevit unelmoi 15 vuotta sitten Helsingissä.

Tosiasiat olisi pitänyt tunnustaa jo silloin: Turkista ei tule koskaan EU:n jäsenmaata.

Ensimmäinen ilmiselvä syy on Turkin koko. Yli 74 miljoonalla turkkilaisella olisi lähes yhtä paljon päätösvaltaa unionin jäsenenä kuin Saksalla.

Sellaiselle olisi vaikeaa saada tukea vanhojen jäsenmaiden kansalaisilta.

Jörn Donner eurovaaliehdokkaaksi

Kulttuurivaikuttaja ja kansanedustaja Jörn Donner, 81, lähtee eurovaaliehdokkaaksi RKP:n listalta

Saa nähdä, onko minulla katu-uskottavuutta Joensuussa, Rovaniemellä ja Kajaanissa, Donner kommentoi ehdokkuuttaan.

”Euroopassa on pimeitä voimia”

Jörn Donner on huolissaan Euroopassa jylläävistä ”pimeistä voimista” ja ”syvästä kriisistä”.

Ukrainan kriisi vaikutti syvästi siihen, että lopulta suostuin tähän. Jos meillä ei ole voimakasta yhtenäistä EU:ta vaan riitelevä EU, silloin emme tule pärjäämään suhteessa Venäjään ja Ukrainaan, Donner sanoi Eduskunnassa.

Raju hyökkäys keskustastaAlexander Stubb toimii Suomen etua vastaan

Keskustan eurovaaliehdokkaat ovat reagoineet voimakkaasti ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) päätökseen lykätä Suomen ja Venäjän välistä talouskokousta.

Stubb perusteli päätöstä Ukrainan tilanteella. EU-maat ovat linjanneet, että korkean tason tapaamisia Venäjän valtiojohdon kanssa ei nyt toteuteta.

Stubbin päätös on uskomaton

Suomen on pidettävä huolta omista eduistaan myös EU:n jäsenenä. Stubbin toiminta ei ole Suomen puolen pitämistä, vaan tarpeetonta ja vahingollistakin kumartelua Brysseliin, Antti Kaikkonen (kes.) sanoo.

Maailman rikkaimpiin kuuluva venäläismiljardööri

Meillä on Suomesta opittavaa

Viktor Vekselberg on maailman rikkaimpia ihmisiä, jonka intohimona ovat kasvuyritykset. Hän kommentoi lyhyesti myös presidentti Putinia ja Ukrainan kriisiä.

Sijoittaja ja yritysjohtaja Viktor Vekselberg on maailman rikkaimpia ihmisiä. Hän antaa hyvin harvoin haastatteluja. Sitkeiden taivutteluiden jälkeen Vekselberg kuitenkin suostuu.

Hän saapuu hotelli Kämpin neuvotteluhuoneeseen tummapukuisten miesten saattueessa. Liituraitapuku on moitteeton ja kädessä on Applen uusin puhelin. "Mitä, etkö tosiaan puhu venäjää?" Vekselberg naurahtaa.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Vekselbergin omaisuuden arvo on noin 11 miljardia euroa. Omaisuutensa hän on hankkinut sijoitusyhtiö Renovalla ja yritysjärjestelyillä. Vekselbergin intohimona ovat aloittavat kasvuyritykset, joista hän haluaa luoda uutta taloudellista perustaa sekä Venäjälle että Suomeen.

Todellakin Vekselberg otti kantaa Putinin politiikkaan ja sanoi, "Hän on hyvin vahva ja viisas mies." Se on paljon sanottu venäläiseltä, toisaalta olisiko hän muuta voinut sanoa?

Retkiluistelu kasvattaa suosiotaan

Retkiluistelu on vertaansa vailla oleva tapa liikkua luonnonjäillä ja nauttia maamme vesistöjen tarjoamista retkielämyksistä talvella. Luistelukausi alkaa yleensä lokakuun lopulla ja kestää lähemmäksi vappua.

Yhdysvaltalainen GoPro-kamerayhtiö aikoo jakaa 20-vuotiaan Konsta Linkolan kuvaamaa luisteluvideota omalla YouTube-kanavallaan, ja harkitsee sen käyttöä tv-mainoksessa

Järvenpääläisen Konsta Linkolan viime joulukuussa kuvaama video retkiluistelusta Hyvinkään Kytäjärvellä herätti yhdysvaltalaisen GoPro-kamerayhtiön huomion YouTubessa.

Suomi kestäisi Venäjän hyökkäyksen

Suomi voisi torjua Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen. Näin arvioi maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, eversti evp. Arto Nokkala.

Nokkalan mukaan tilanne, jossa Suomi joutuisi vastakkain Venäjän kanssa, olisi todennäköisesti seurausta Naton ja Venäjän välisestä kriisistä.

Siihen voisivat kietoutua mukaan myös Natoon kuulumattomat EU-maat kuten Suomi. Venäjää vastassa olisi siis myös muita armeijoita kuin Suomi. Tämä ei edellytä, että Suomi kuuluisi Natoon.

Putin soitti Obamalle pitkän puhelun

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet tunnin puhelimessa Ukrainasta, Yhdysvaltain viranomaiset kertovat. Obama ennätti jo aikaisemmin perjantaina kehottaa Venäjää siirtämään joukkonsa pois Ukrainan rajalta ja etsimään kriisiin diplomaattista ratkaisua.

Obama on myös esittänyt Krimin niemimaalle sijoitettavaksi kansainvälisiä tarkkailijoita, jotka varmistaisivat, ettei paikallisia venäläisiä syrjitä.

"Pelkkää teatteria, Finnair!", sanoo Jukka Kärnä

"Vasemmistoliiton liittyminen käpykaartiin ei helpota"

SDP:n kansanedustaja Jukka Kärnä riepottelee Finnairia kovin sanoin. Finnair ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut, joiden seurauksena jopa 680 työntekijää voi menettää työpaikkansa.

Yhtiön tämänpäiväinen ilmoitus on osoitus siitä, että aiemmin käydyt neuvottelut olivat pelkkää teatteria, eikä työntekijäpuolella ole todellisuudessa mitään mahdollisuuksia vaikuttaa neuvotteluiden lopputulokseen. Kyseessä eivät ole neuvottelut vaan työnantajapuolen aloittama hyökkäys, jonka tarkoituksena on laittaa Finnairin työntekijät selkä seinää vasten.

USA:ssa heräsi pelko Venäjän iskusta Baltiaan

Amerikkalaisten tiedusteluarvioiden mukaan Venäjän suunnalta on tullut viime päivinä aiempaakin huolestuttavampia merkkejä.

Yhdysvaltain tiedusteluarvioiden mukaan on aiempaa todennäköisempää, että Venäjä laajentaa sotilasoperaatiotaan uusille alueille, uutiskanava CNN kertoo.

Tämä on muuttanut käsityksiämme siten, että Venäjän tunkeutuminen on nyt todennäköisempää kuin aiemmin, eräs haastatelluista kertoo.

Komitea muistutti Naton Euroopan-joukkojen komentajan kenraali Philip Breedloven arvioineen, että Venäjällä riittäisi joukkoja operaatioihin kyseisillä alueilla.

Soinilta tyly heitto vasemmistoliitolle

Vasemmistoliitto oli pelastamassa eurooppalaisia pankkeja, sitten he tekevät kysymyksen miljoonista. Moraali on heikko. Mikä heidän linjansa on ylipäätään, Soini ihmetteli. JustJoo.

Kasvupakettiin 600 miljoonaa euroa

Hallitus myy valtion omaisuutta 1,9 miljardilla eurolla ja lyhentää myös velkaa

Kiristysten ja leikkausten kanssa samanaikaisesti hallitus yrittää saada rasvaa talouden rattaisiin kaksivuotisella kasvupaketilla, joka tulee olemaan yhteensä 600 miljoonaa euroa.

Valtio muun muassa suuntaa 100 miljoonaa euroa kasvuyritysten pääomasijoituksiin ja antaa lisää pääomaa yliopistoille siinä suhteessa, miten ne saavat kerätyksi yksityistä pääomaa.

Maksimissaan valtio on valmis lisäämään yliopistorahoitusta kahden vuoden aikana 150 miljoonaa euroa. Hakijasuma hallitus purkaa kasvupaketissa 20 miljoonalla eurolla. Olympiastadionin peruskorjaukseen suunnataan 80 miljoonaa euroa. Liikenneinfraan hallitus laittaa kasvupaketin kautta 50 miljoonaa euroa.

Media saa innovaatiotukea yhteensä 20 miljoonaa euroa.

Vasemmistoliitto
lähtee hallituksesta

Vasemmistoliitto lähtee hallituksesta kehyspakettiin liittyvien erimielisyyksien takia. Puolue kertoi päätöksestään myöhään tiistai-iltana.

Arhinmäki ja Kyllönen astelivat alas Säätytalon portaita kertomaan, että heidän hallitustaipaleensa on ohitse.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän yksimielisen kannan mukaan kehyspaketissa on useita ongelmia. Sosiaaliturvaetuuksien indeksien jäädytys rokottaa pienituloisia.

Puoluesihteeri Marko Varajärvi kertoi Facebookissa, että "pääministeri näytti meille ovea. Kaikkea ei tarvitse / kannata niellä".

Kyllösen ja Arhinmäen mukaan puolueen lähdöstä ei käyty minkäänlaista neuvottelua pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kanssa. "Me kerroimme, että emme hyväksy neuvotteluratkaisua, eikä asiasta käyty minkäänlaista keskustelua", Kyllönen sanoi.

Vasemmistoliitto lähtee hallituksesta

Kaksikon saapuessa median eteen perustelemaan päätöstään hallituspuolueiden avustajat ja joukko ministereitä oli kerääntynyt Säätytalon toisen kerroksen tasanteelle katsomaan historiallista tapahtumaan ja ottamaan siitä kuvia matkapuhelimillaan.

Hallituksen tiedotustilaisuusHallituksen tiedotustilaisuus 26.3.2014 klo 00:25 Säätytalossa.

Kataisen mukaan velkaantuminen taittuu nyt tehtyjen päätösten myötä nykytiedon valossa joko vuonna 2016 tai 2017.

Jos vihreätkin lähtevät, hallitukselle tulee ongelmia Vihreiden lähtö supistaisi hallituspohjan vain 101 kansanedustajaan

Auerin puolustus moittii kovin sanoin oikeuden ratkaisua

Anneli Auerin puolustus arvostelee kovin sanoin Satakunnan käräjäoikeuden ratkaisua, jossa oikeus totesi Auerin syylliseksi miehensä kuolemaan.

Auerin puolustus vaatii, että hovioikeus kumoaa käräjäoikeuden viime joulukuussa antamana tuomion, hylkää syytteet ja poistaa korvausvelvollisuuden. Puolustuksen käsityksen mukaan käräjäoikeuden ratkaisu perustuu yksipuoliseen ja virheelliseen todistelun arviointiin. Puolustuksen mukaan Auer ei ole surmannut miestään eikä ole kohdistanut häneen minkäänlaista väkivaltaa.

Lennon MH370 traaginen kohtalo selvisi

Malesian pääministeri Najib Razak on ilmoittanut tiedotustilaisuudessa lennon MH370 pudonneen Intian valtamereen.

Malaysia Airlinesin lento MH370 oli kateissa kaksi ja puoli viikkoa. Kone oli matkalla Kuala Lumpurista Pekingiin, kun se katosi tutkasta. Tiistaina koneen kohtalosta saatiin viimein varmuus. Se on pudonnut Intian valtamereen. Koneessa oli 227 matkustajaa ja 12 miehistön jäsentä.

Brittilehden lähteet MH370:n turmasta: Yksi teoria noussut ylitse muiden

Brittilehden lähteiden mukaan näyttää todennäköiseltä, että kone lennettiin tahallaan Intian valtamereen.

Arveluja on esitetty muun muassa tulipalosta, joka olisi saanut alkunsa koneen mukana olleista litiumakuista. Brittilehti Daily Telegraphin mukaan tutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, ettei koneen seitsentuntinen lento Intian valtamereen ollut onnettomuus.

Telegraphin haastattelemien nimettömien, tutkintaa lähellä olevien lähteiden mukaan itsemurhaa pidetään nyt vahvana motiivina lennon kohtalolle.

Kanavat yrittävät piristää maksutelevisioitaan

Te­le­vi­sio­ka­na­va Ne­lo­nen il­moit­ti ku­lu­neel­la vii­kol­la, et­tä se on saa­nut run­saas­ti li­sää ti­laa­jia ne­tis­sä toi­mi­val­le mak­sul­li­sel­le Ruu­tu+ -ka­na­val­leen, kun se lait­toi ka­na­val­le uu­den Mus­tat les­ket -sar­jan kaik­ki jak­sot.

Ky­sees­sä oli en­sim­mäi­nen ker­ta, kun Suo­mes­sa pe­rin­tei­ses­tä te­le­vi­sios­ta lä­he­tet­tä­vä sar­ja on jo en­si-il­las­taan saak­ka näh­tä­vis­sä mak­sul­li­ses­ti ver­kos­sa. Myös MTV3 poh­tii, kan­nat­taa­ko sen lait­taa sar­jo­jaan verk­koon.

Ih­mis­ten käyt­täy­ty­mi­sen muu­tos ja ame­rik­ka­lai­sen ne­tis­sä toi­mi­van ti­laus­vi­deo­yri­tys Netf­li­xin suo­sio on muut­ta­nut pe­li­ku­vio­ta. Netf­lix tuot­taa it­se sar­jo­ja, ja esi­mer­kik­si suo­si­tun Hou­se of Cards -sar­jan jak­so­ja on voi­nut kat­soa mil­loin ta­han­sa ka­na­val­ta. Yri­tyk­sen suo­sio pe­rus­tuu hy­vään käy­tet­tä­vyy­teen ja hal­vah­koon kuu­kau­si­mak­suun.

Netf­lix on his­suk­seen kat­so­ja­lu­vuis­taan, mut­ta ar­viol­ta vä­hin­tään jo­ka kym­me­nes suo­ma­lai­nen ko­ti­ta­lous on Netf­li­xin asia­kas. Se on siis ai­na­kin 200 000 ko­tia. Saa­vu­tus on hur­ja, sil­lä yri­tys tu­li Suo­meen vas­ta lo­ka­kuus­sa 2012, ei­kä yh­tiö työl­lis­tä Suo­mes­sa juu­ri ke­tään.

Sen si­jaan Ylen Aree­nan suo­sio on ko­vas­sa kas­vus­sa. Suu­rin osa ka­na­vien suo­sio­pii­kis­tä vii­me syk­sy­nä joh­tui sii­tä, et­tä lo­ka­kuus­sa kat­se­lu­tut­ki­muk­sis­sa alet­tiin las­kea mu­kaan myös nor­maa­lien te­le­vi­sio­lä­he­tys­ten kat­se­lu net­ti­te­le­vi­sion kaut­ta. Ylen Aree­nan suo­sio­ta se­lit­tää myös laa­ja il­mai­nen tar­jon­ta.

Suurin kysymys on, mitä kuntiin jää sote-sovinnon jälkeen

Maanantai 24.3.2014
Hallitus ja oppositio eivät ole tällä hallituskaudella paljon yhteisiä tiedotustilaisuuksia pitäneet, joten sunnuntaista spektaakkelia valtioneuvoston linnassa voi pitää historiallisena.

Viiden suuren sote-alueen mallissa hankalin kysymys ovat lähipalvelut, joista syntyy varmasti kova poliittinen keskustelu.

Toistaiseksi jokainen kunta on voinut itse tai kuntayhtymän jäsenenä päättää, millaisia terveyskeskuksia, vanhainkoteja ja sosiaalipalveluita sillä on asukkailleen tarjolla, mutta jatkossa sote-alue päättää koko alueen kokonaisuudesta.

Yksittäisen kunnan kannalta esimerkiksi sairaalan menetys ei ole pikkujuttu. Se voi vähentää kunnan vetovoimaisuutta asuinpaikkana, ja lisäksi sairaala työllistää kymmeniä kuntalaisia.

"Työllä ei enää rikastu" – perijöiden yhteiskunta tekee paluun

Työllä ei pian enää rikastu, arvioi taloustieteilijä Thomas Piketty. Ilmarisen talousjohtajan mukaan muutos näkyy myös Suomessa.

Viimeksi kulunut sadan vuoden aikajakso, eli vuodet 1913–2012, osoittautui poikkeukselliseksi ajaksi koko ihmiskunnan historiassa. Vain silloin talouskasvu oli pääoman tuottoja nopeampaa.

Kyse on ranskalaisen Thomas Pikettyn Pääoma 21. vuosisadalla -kirjasta, jossa tutkitaan tulonjaon vaikutuksia kansantalouksien kehitykseen. Suuri kysymys on se, voiko kehitys uhata koko demokratian olemassaoloa.

Pikettyn mukaan uusi aika muistuttaa 1800-lukua, Jane Austenin kuvaamia aikoja, jolloin rikkaiden ja muiden kansalaisten kuilu oli suuri. Uudessa ajassa keskiluokan kannattaa taloudellisen optimoinnin nimissä keskittyä työn tekemisen sijaan siihen, miten onnistuisi naimaan perijän. Koulutuksella hankitaan sivistys, jolla päästään oikeisiin piireihin.

Toisen maailmansodan jälkeen on koettu kymmeniä uhkaavia kriisejä

 1. Vaaran vuodet 1944–1948
 2. Berliinin saarto 1948–1949. Neuvostoliitto katkaisi yhteydet Länsi-Berliiniin.
 3. Korean sota 1950–1953. Pohjois- ja Etelä-Korean välinen sota.
 4. DDR:n kansannousu 1953. Itäsaksalaiset vaativat vapaita vaaleja.
 5. Vietnamin sota 1955–1975. Pohjois- ja Etelä-Vietnamin ja niiden liittolaisten välinen sota.
 6. Unkarin kansannousu 1956. Neuvostoliitto murskasi unkarilaisten kansannousun.
 7. Yöpakkaset 1958. Neuvostoliitto painosti Suomea.
 8. Noottikriisi 1961.
 9. Kuuban ohjuskriisi 1962. USA saartoi Kuuban, jonne Neuvostoliitto oli vienyt salaa ohjuksia.
 10. Tšekkoslovakian miehitys 1968. Varsovan liiton joukot miehittivät Tšekkoslovakian.
 11. Afganistanin miehitys 1979–1989. Neuvostoliitto miehitti Afganistanin.
 12. DDR:n romahtaminen 1989. Berliinin muuri murtui.
 13. Persianlahden sota 1990–1991. Yhdysvaltain johtama liittouma ajoi Irakin pois Kuwaitista.
 14. Baltian itsenäistyminen 1990–1991. Viro, Latvia ja Liettua itsenäistyivät uudelleen.
 15. Tšetšenian sodat 1994–1997 ja 1999–2000. Tšetšenia yritti irtautua Venäjästä.
 16. Vallankaappausyritys Moskovassa 1991.
 17. Isku WTC-torneihin 2001. Terroristijärjestö Al-Qaida iski Yhdysvaltoihin.
 18. Irakin sota 2003. Yhdysvallat syrjäytti Saddam Husseinin hallinnon.
 19. Georgian sota 2008. Venäjän ja Georgian välinen sota.
 20. Krimin miehitys 2014.

Pelkäsikö Suomen silloinen pääministeri Matti Vanhanen, kun Venäjä ryhtyi sotaan Georgiassa vuonna 2008? "Ei Georgia sillä tavalla huolestuttanut. Oli hyvä syy uskoa, että se oli rajattu operaatio, jonka Venäjä oli miettinyt loppuun asti", vastaa Vanhanen. Georgian sota on viimeisin Venäjän käymä sota naapurimaata vastaan ennen Krimin kriisiä. Silloinkin oli olympiavuosi. Vanhanen kertoo istuneensa sodan aikana kisakatsomossa Pekingissä.

"Samassa penkkiosiossa istuivat myös Vladimir Putin ja George W. Bush. Venäjän operaatio oli käynnissä, eikä ratkaisua ollut vielä nähty. Koetin saada järjestymään tapaamisen Georgian tiimoilta, mutta se ei sitten onnistunut. Putinilla oli menoa. Ilmeisesti hyökkäyksen johto tapahtui etänä Pekingistä." "Jälkeenpäin Georgian sota on näyttäytynyt niin, että Putin sai siitä tietyn kokemuksen, mihin asti hän voi mennä ja minkälaiset ovat muiden reaktiot. Niillä kokemuksilla on varmasti ollut käyttöä hänen suunnitellessaan Krimin operaatiota."

Krimin kriisissä ei ole ollut Vanhasen mukaan samanlaista varmuutta, onko Putinin tavoite rajattu. "Nyt on ilmeisesti vielä Itä-Ukrainan osalta epävarmuutta." Kenraaliluutnantti, evp. Ermei Kannisen mukaan sotimista on viime vuosikymmeninä yhä enemmän pyritty välttämään maiden välisissä konflikteissa.

"Tässä on menossa aika mielenkiintoinen vaihe. Joukkoja marssitetaan ja alueita yritetään miehittää niin, ettei kukaan vain vahingossa ammu. Se on vähän samanlaista kuin Hitlerillä 1930-luvulla, kun Saksa miehitti alueita."

Hetkinen, tapahtuiko Ukrainassa jotain?

Yhdysvaltojen mediamaisema täyttyi tällä(kin) viikolla yhdestä uutisesta. Se ei ollut Ukrainan kriisi.

Aamusta iltaan Yhdysvaltojen uutiskanavat jauhoivat kaksi viikkoa sitten kadonneen malesialaisen lento 370:n kohtaloa. Mikään johtolanka ei ollut niin hatara, että siihen ei olisi voinut käyttää puolta päivää.

Studioon kutsutut lentäjät arvailivat koneen kohtaloa. Sekuntilaskuri studion seinällä kertoi, milloin koneen "musta laatikko" ehkä lakkaa lähettämästä sijaintisignaalia.

Ukrainan kriisillä voi olla vuosikymmenten päähän kaikuvia geopoliittisia vaikutuksia. Kadonnut lentokone vaikuttaa lähinnä Hollywoodin elokuvatuottajien ensi vuoden suunnitelmiin. Vinoilu CNN:n väkinäiselle lentokoneuutisoinnille kiihtyi viikon mittaan, mutta kanavan johto ei hätkähtänyt.

CNN:n johtoportaaseen kuuluva henkilö kertoi nimettömästi The New York Times -lehdelle, että kanavan päätös keskittyä lentokoneen mysteeriin on tietoinen. CNN on kovan paineen alla, sillä se on jäänyt katsojakisassa taakse kahdesta pääkilpailijasta, Fox Newsistä ja MSNBC:stä.

Venäjän parlamentin ylähuone hyväksyi Krimin liittämisen Venäjään – Ukraina lähestyi EU:ta

Perjantai 21.3.2014
Venäjän parlamentin ylähuone on yksimielisesti ja odotusten mukaisesti hyväksynyt Krimin niemimaan liittämisen osaksi Venäjää perjantaisessa äänestyksessään. Eilen torstaina liitoksen hyväksyi Venäjän parlamentin alahuone. Venäjän presidentin Vladimir Putinin on vielä määrä allekirjoittaa ratifioitu sopimus yhdessä molempien kamarien puhemiesten kanssa myöhemmin tänään.

Muista tämä nimi Ilja Ponomarev

Krimin liittäminen Venäjään sai duumalta 443 jäsenen kannatuksen, ja vain yksi vastusti sitä,hän on siperialainen Ilja Ponomarev, joka on johtanut Venäjällä Putinin vastaisia mielenosoituksia.

Ponomarevin esiintymistä ei ole katsottu valtaapitävien joukossa hyvällä. Hänen avustajansa huoneistoon on tehty ratsia ja "huijareita ja varkaita" -kommentin jälkeen hänelle langetettiin kuukauden puhekielto duumassa.

Maailma seuraa mikä tulee olemaan Ilja Ponomarevin kohtalo, katoaako hän yllättäen Putinin hallinnon rattaisiin, "pitkälle työkomennukselle".

Lue mikä oli tilanne Ukrainassa kuukausi sitten.

Presidentti Putinin uhmakas puhe kokonaisuudessaan suomeksi käännettynä

Helsingin Sanomat käännätti presidentti Vladimir Putinin tiistaisen uhmakkaan Krim-puheen suomeksi. Puheen käänsi Alexander Bruk.

Arvoisat kollegat! Ihmisten sydämissä ja tietoisuudessa Krim on aina ollut ja pysynyt erottamattomana osana Venäjää. Tämä varmuus, joka on perustunut totuuteen ja oikeudenmukaisuuteen on ollut järkkymätöntä ja siirtynyt sukupolvelta toiselle. Sitä ei ole kyennyt horjuttamaan mikään aika, olosuhteet tai dramaattiset muutokset, joita maamme joutui kokemaan koko 1900-luvun ajan.

Selvää on sekin, että Ukrainassa ei ole edelleenkään legitiimiä toimeenpanovaltaa, joten ei ole ketään kenen kanssa keskustella. Vallananastajat ovat ottaneet haltuunsa monia valtioelimiä, mutta samaan aikaan eivät valvo maassa mitään ja ovat itse – korostettakoon tätä – radikaalien kontrollin alla. Ukrainan nykyhallituksen joidenkin ministereiden vastaanotollekin pääsee ainoastaan Maidanin taistelijoiden luvalla – eikä tämä ole vitsi, vaan nykypäivän todellisuutta.

Nyt olisi syytä lopettaa hysteria ja kylmän sodan retoriikka sekä tunnustaa ilmeinen tosiasia: Venäjä on kansanvälisen elämän itsenäinen ja aktiivinen toimija. Sillä, kuten muillakin mailla, on kansalliset intressinsä, joita tulee ottaa huomioon ja kunnioittaa.

Samalla me tunnemme kiitollisuutta niitä kohtaan, jotka ovat suhtautuneet ymmärtäväisesti toimiimme Krimillä. Olemme kiitollisia Kiinan kansalle, jonka johto on tarkastellut Ukrainan ja Krimin tilannetta koko sen historiallisessa ja poliittisessa laajuudessa. Samoin arvostamme korkealle Intian hillittyä ja objektiivista asennetta.

Tänään haluan osoittaa sanani Amerikan Yhdysvaltojen kansalle – ihmisille, jotka ovat itsenäisyysjulistuksensa ajoista lähtien arvostaneet vapautta yli kaiken. Eikö Krimin asukkaiden pyrkimys kohtalonsa vapaaseen valintaan ole yhtä arvokas? Toivon, että ymmärrätte meitä.

Lue koko puhe täältä.

Vastustajat haukkuvat Obaman pehmeyttä Ukrainassa

Keskiviikko 19.3.2014
Joka kerta, kun Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama avaa suunsa Ukrainan kriisistä, hänen yllään leijuu epäilyksen varjo. Niin ainakin monet hänen maanmiehensä ajattelevat.

Obaman arvostelijat sanovat, että Obama on vienyt Yhdysvaltojen uskottavuuden liialla sovittelulla ja uhkauksilla, joita hän ei toteuttanut. Usein keskustelu Obaman ulkopolitiikasta kääntyy presidentti Theodore Rooseveltiin. Obama itse siteeraasi kaksi vuotta sitten Rooseveltin mottoa, joka meni näin: "Puhu pehmeästi, mutta kanna mukanasi isoa keppiä." Rooseveltin viesti oli, että ulkopolitiikassa pitää olla sovitteleva mutta viestiä samalla kovuudesta.

Arvostelijoiden mielestä Obama tekee päinvastoin. Hän puhuu kovia muttei ole antanut vaikutelmaa, että Yhdysvallat olisi oikeasti valmis sotajalalle.

Lattomeriajot

Lattomeriajo

TWD-Länkenin hallintaa

Suomalaisen maantiepyöräilykauden perinteinen avauskisa Lattomeriajot käynnistivät tänäkin vuonna pyöräilykauden poikkeuksellisen lämpimässä ja tuulettomassa kevätsäässä. Tänä vuonna Koiviston Iskun järjestämät Lattomeriajot olivat aiemmasta poiketen myös kotimaisen maantiecupin avauskilpailu, joten paikalle oli saapunut aiempia vuosia enemmän innokkaita ajajia.

Miesten Elite-sarjan kisa alkoi, kuten kevään ensimmäiset kisat niin usein, hermostuneesti ja vain muutama kilometri vapaan vauhdin alkamisen jälkeen sattui valitettava kolari, jonka seurauksena muutaman ajajan matka loppui alkuunsa. Tulokset.

Silminnäkijä kuvasi lento-onnettomuuden: "Yhtäkkiä kuului rysähdys ja katsoin taivaalle"

Silminnäkijä tallensi kännykkäkamerallaan uskomattoman näyn Jämijärvellä. Laskuvarjohyppääjiä kuljettanut pienkone putosi suoraan maahan.

Koneesta hypänneet saattoivat tallentaa viimeisen lennon kypäräkameralla

Jämijärvellä Satakunnassa sunnuntaina sattuneessa lento-onnettomuudessa kuoli kahdeksan ihmistä. Lentäjä ja kaksi matkustajaa pelastautuivat laskuvarjoilla, eivätkä he loukkaantuneet vakavasti.

Onnettomuustutkintakeskus alkaa tutkia hylkyä maanantaina viiden hengen voimin. Samalla jatkuu koneesta mahdollisesti irronneen suurehkon osan etsintä maastosta.

Silminnäkijä turmasta: "Se paloi ja pyöri"

Silminnäkijät yllättyivät turman äänettömyydestä. "Katsoin taivaalle ja näin koneen. Se oli aika korkealla", kertoo Soili Kollani. "Sitten se vain tuli alas. Se paloi ja pyöri. Minkäänlaista ääntä ei kuulunut edes kun se törmäsi maahan. Vain kauhea savu nousi."

Poliisi ihmettelee: Miksi kaikki eivät ehtineet hypätä?

Kaikkien turmakoneessa olleiden olisi pitänyt ehtiä hypätä koneesta. Poliisin tutkinnanjohtajan mukaan koneen korkeus oli riittävä.

Ilmeisesti kone kuvien perusteella hajosi jo ilmassa. Kova vauhti ja ilmanpaine ovat saataneet aiheuttaa sen että ulos ei ole päässyt, arvioi tutkinnanjohtaja Pentti Lehtimäki

Lentäjän hyppy pelasti kaksi muuta, pelastuneet eivät istuneetkaan lentäjän lähellä

Jämijärven sunnuntaisen lentoturman tutkimukset jatkuvat tiistaina. Putoamista edeltävien tapahtumien kulku selkeytyi hieman jo maanantaina, kun onnettomuustutkijat pääsivät kuulemaan hengissä selvinneitä.

Turmakoneen ovea ei saatu auki syöksyn takia.

Hiilikuitupöly hidastaa lentoturman tutkintaa.

Koneen pudotessa 4 000 metrin korkeudesta alle 2 000 metriin, pääsi lentäjä ensimmäisenä pelastautumaan oman varjonsa avulla. Jos hän ei olisi hypännyt, ei ovesta olisi päässyt ulos kukaan muukaan.

Onnettomuuskone oli omavalmiste

Viranomaisten mukaan turmakone oli malliltaan Comp Air 8, joka on koottu amerikkalaisvalmistajan rakennussarjasta. Kyseinen lentokone teki ensilentonsa kevättalvella 2009. Ohjaajan lisäksi sen suurimmaksi kapasiteetiksi oli määritetty kymmenen matkustajaa.

Lentokoneita rakennussarjoja markkinoivan Comp Air-yhtiön mukaan sen Comp Air 8 -malliset lentokoneet on varustettu Walter M 601 -potkuriturbiinimoottorilla. Valmiin koneen painoksi tyhjänä yhtiö ilmoittaa 1270 kilogrammaa. Konetyypin suurimmaksi lentoonlähtöpainoksi on kerrottu 2540 kiloa. Comp Air 8 -potkuriturbiinikoneen matkalehtonopeus on hieman yli 360 kilometriä tunnissa.

Pääsiäisaskartelua

Askarteluliike Presenton yrittäjä Sophia Tapio näyttää, miten tekniikalla voi tehdä hienoja tauluja vaikka lahjaksi tai itselleen.

Askarteluliikkeissä myytävillä kuvansiirtogeeleillä on helppo siirtää itselle tärkeät valokuvat ja tekstit osaksi sisustusta. Kuvansiirtogeelin avulla laserkopiomusteen pystyy siirtämään esimerkiksi puupintoihin ja erilaisiin massoihin.

Sixten Korkmannin
pääsiäissaarna

Haukkuu sukupolvensa oman edun tavoittelijoiksi

Aina niin fiksuista lausunnoistaan tunnettu professori Sixten Korkman kirjoittaa nyt vähän outoja. Aikooko hän politiikkaan, ja kerää nyt hipsteri vanhempien ääniä?

Korkman: Suuret ikäluokat haalivat itselleen etuja, jotka nuoret maksavat

Suurille ikäluokille oli lottovoitto syntyä Suomeen. Syntymävuotenani 1948 tuli lapsilisäjärjestelmä. Kunnallinen päivähoito oli tasokasta, koulurakennus hohti uutuuttaan.

Laina-ajat olivat lyhyitä mutta korot kohtuullisia ja korkomaksut täysimääräisesti vähennyskelpoisia verotuksessa. Nopea inflaation ansiosta velat sulivat pois ja asuntovarallisuus karttui, etenkin 1970-luvulla.

Me suuret ikäluokat päätimme itsellemme hoito- ja hoivamenoja kasvattavia palveluja, jotka jäävät pääosin nuorten maksettavaksi. Siksi meillä on julkisen talouden kestävyysvaje. Tämän lisäksi ongelmana on pitkään jatkunut talouden taantuma. Kasvun resepti tuntuu olevan hukassa, hyvää tulevaisuutta on vaikea hahmottaa. Lue lisää.

Ulkomaiset sijoittajat eivät uskalla investoida Venäjälle

Danske Bankin ennusteen mukaan Venäjän talous supistuu tänä vuonna Ukrainan tapahtumien takia. Suomalaisen East Officen mukaan Venäjän talletuspako saattaa lisätä suomalaisyritysten liiketoimintamahdollisuuksia Venäjällä.

Matti Nykänen kesähäistä: "Alkaa olla jo kiire"

Seiska-lehti kertoo Matti Nykäsen suunnittelevan kesähäitä Pia Talonpojan kanssa.

Matti Nykänen kertoo kosineensa naisystäväänsä Pia Talonpoikaa ja parin suunnittelevan kesähäitä. Jos pari menee naimisiin, on kyseessä jo kuudes kerta kun Nykänen sanoo "tahdon".

7 romanttista elokuvaa Netflixissä, joissa päästään itse asiaan

Romanttisissa elokuvissa ei ole pulaa flirttailusta ja suudelmista, mutta seksi on yleensä häivytetty. Nyt listasi 7 Netflixistä löytyvää romantiikalla kyllästettyä elokuvaa, joissa on sitä itseään.

Löytyi myös sääntö: jos kyseessä on johonkin toiseen aikaan kuin nykyisyyteen sijoittuva elokuva, seksiä harrastetaan paljon suuremmalla todennäköisyydellä.

Maailma on polvillaan Suomen Tom of Finland -postimerkkien edessä

Tom of Finland -merkit eivät ole jääneet kansainvälisiltä medioilta huomiotta: "Ai mitä? Sait kirjeen, jonka kuoressa komeilevat paljaan takapuolen alta ja lihaksikkaiden reisien välistä kurkistavat viiksekkäät kasvot? Sehän on vain Suomen uusi postimerkki", aloittaa The Huffington Post juttunsa.

Suomessa Tom of Finland -merkit eivät ole saaneet yksinomaan positiivista vastaanottoa. Merkkejä vastaan on jo perustettu adressi, jossa allekirjoituksia on tällä hetkellä hieman yli 500. Myös Suomen laillisuuspuolueen perustaja ja eräänlaiseen internet-kulttimaineeseen noussut Jouko Piho on ottanut kotisivuillaan kantaa.

Karhuviesti 2014

Annemari Sandel-Hyvärinen

Turun Urheiluliitto ja Forssan Salama juoksivat ykkösiksi Rauman ja Porin välillä 37. Karhu-viestissä. Tapahtumaan osallistui ennätykselliset 257 joukkuetta. Juoksijoita oli yhteensä 1620. Juoksijat saivat nauttia kymmenasteisesta, aurinkoisesta, säästä ja reippaasta myötätuulesta.

Mr. Kalifornia!

Teemu Selänne sai surffilaudan eläkepäivilleen.

Kalifornian nuorella jääkiekkohistorialla on kahdet legendaariset kasvot. Toiset niistä kuuluvat Teemu Selänteelle ja siksi Los Angeles Kings halusi juhlia lauantaina Selännettä kotijäällään.

Takaraja umpeutumassa: Alkavatko rynnäköt Itä-Ukrainassa?

Itä-Ukrainassa hallintorakennusten valtaukset jatkuvat yhä Luhanskin ja Donetskin kaupungeissa. Ratkaisua odotetaan pian. Ukrainan sisäministerin antama 48 tunnin määräaika tilanteen ratkaisemiselle päättyy 11.4.2014 aamupäivällä.

Putin on mies, joka tykkää nöyryyttää

EU on kuin Deripaska, joka leukaperät kiristellen antoi periksi

Pikaljovon pikkukaupungissa parisataa kilometriä Pietarista itään asukkailla on kolme uravaihtoehtoa: alumiinitehdas, sementtitehdas ja kemiantehdas. Jokaisen niistä omistaa oligarkki Oleg Deripaska. Pikaljovoa ei tunneta kotiseutumuseostaan eikä edes uudenaikaisesta Delfin-uimahallista, josta kaupunkilaiset ovat hyvin ylpeitä. Se tunnetaan Venäjällä paikkana, jossa Vladimir Putin nöyryytti perusteellisesti Oleg Deripaskaa.

Putin istuu pöydän päähän. Huone on täynnä miehiä, jotka ovat tottuneet siihen, ettei kukaan sano heille vastaan. Nyt he kuuntelevat nuhteita kuin pikkulapset.

Kaikki tietävät, ettei pääministerillä ole mitään oikeutta puuttua yksityisen sementtitehtaan toimintaan, mutta kukaan ei tohdi sanoa sitä. Deripaska nojaa otsaa epätoivoisena käsiinsä. Hän mutisee, että yrittää löytää ratkaisun.

Se ei tyydytä Putinia. Hän pakottaa huoneessa olevia allekirjoittamaan paperin...

Fyysikko Stuart Parkin keksinnöt mullistivat elokuvien ja musiikin tallennuksen ja jakelun

Millennium-teknologiapalkinnon 2014 saa muistien ja kiintolevyjen kehittäjä, fyysikko Stuart Parkin

Tal­len­sit di­gi­taa­li­sia ku­via äs­ket­täin tie­to­ko­nee­si kiin­to­le­vyl­le. Tai lai­toit ne pil­veen, vaik­ka­pa Ins­tag­ra­miin. Siir­sit pa­ri säh­kö­pos­tia työ­pai­kan ko­va­le­vyl­le. Il­lal­la ti­la­sit elo­ku­van ver­kos­ta. Tuo tun­tuu ar­ki­sel­ta. Mut­ta vie­lä 1990-lu­vul­la di­gi­taa­li­nen elä­mä oli mah­do­ton­ta. Ei ol­lut ti­laa, mi­hin tal­len­taa kas­va­vaa bit­ti- eli 0/1-tie­toa, ei ai­na­kaan hal­val­la ja no­peas­ti.

IL­MAN fyy­sik­ko Stuart Parkinia em­me me­ni­si koh­ti di­gi­taa­lis­ta ai­kaa. Hän oli 1990-lu­vul­la tie­to­ko­ne­yh­tiö IBM:n tut­ki­ja­na. Siel­lä hän kek­si kei­no­ja tal­len­taa di­gi­tie­toa hal­val­la ja no­peas­ti.

Kuvataiteilija
Alfredo Jaar

Alfredo Jaarin retrospektiivinen näyttely Kiasmassa on vyöry poliittista sanomaa ja arkkitehtonisesti hallittuja muotoja. Chileläissyntyinen, New Yorkissa työskentelevä, kuvataiteilija haluaa herättää ja ymmärtää taiteensa kautta.

Kiasman ohjelmisto

Julkisesti työstään kertovia sosiaalityöntekijöitä uhataan potkuilla

Sosiaalityöntekijöiden sananvapautta rajoitetaan Suomen kunnissa monin tavoin, osoittaa pian valmistuva Lapin yliopiston tutkimus. Tutkija Laura Tiitisen haastattelemat sosiaalityöntekijät eri puolilta maata toivat esiin sen, että julkisesta viestinnästä seuraa rangaistuksia. Eräs sosiaalityöntekijä irtisanottiin sen jälkeen, kun hän oli arvostellut julkisesti työpaikkansa tulevaa organisaatiomuutosta.

Sananvapaus kuuluu myös työelämään

Sananvapauden ja lojaliteettivelvollisuuden rajapyykkiin on tullut uusi suuntaviitta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT). Päätös tukee sananvapautta. Lakimies Anu-Tuija Lehto SAK:sta toivoo ja odottaa, että suomalaiseen oikeuskäytäntöön saadaan uusia linjauksia.

Saksalainen hoitaja Heinisch työskenteli pääosin osavaltion omistamassa vanhusten hoitokodissa. Hän oli usein huomauttanut työnantajalle, että henkilöstön vähyys vaikeuttaa tehtävien hoitoa. Myös valvontalautakunta oli kiinnittänyt asiaan huomiota. Työnantaja ei kuitenkaan korjannut puutteita, ja hoitaja Heinisch teki työnantajasta rikosilmoituksen. Hoitaja vei asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka totesi päätöksessään, että hoitajan työsopimuksen päättämisellä puututtiin hänen sananvapauteensa.

Uusi 3 tunnin sääntö työttömille tyrmistyttää

Kun aiemmin työtä on pitänyt ottaa vastaan 80 kilometrin päässä kotoa, ensi vuoden alusta lähtien työtä pitää ottaa vastaan myös pitemmän matkan päästä. Ehtona on, että matka työpaikalle ja takaisin pitää pystyä tekemään julkisilla kulkuvälineillä kolmessa tunnissa. Osa-aikaisella työntekijällä aikaraja on kahdessa tunnissa.

Täysi palkka jo kuuden tunnin työpäivästä

Näin Ruotsissa

Ruotsalaisessa Göteborgin kaupungissa kokeillaan aiempaa lyhyempiä työpäiviä - täydellä palkalla.

Kokeilun taustalla on ajatus, että työntekijät olisivat entistä tyytyväisempiä työhönsä, ja sairaustapaukset vähenisivät - mikä lopulta toisikin säästöjä työnantajille.

"Jutan pitää saada jatkaa tätä tehtävää"

Urpilainen avasi kampanjansa demareiden kantapaikassa ja toivoi rehtiä puheenjohtajakisaa.

Paikalla oli useita pitkän linjan sosiaalidemokraatteja, muun muassa Liisa Jaakonsaari, Lauri Ihalainen, Ulpu Iivari, Arto Bryggare sekä Vappu ja Ilkka Taipale. Heistä muun muassa Bryggare nousi lavalle todistamaan väkevästi. "Jutan pitää saada jatkaa tätä tehtävää. Olen täysin varma, että tähän asti tehty työ tuottaa meille hedelmää ensi eduskuntavaaleissa."

Vihreiden varapuheenjohtaja Anne Bland kysyy

Onko Suomi enää demokratia?

Suomi on erikoisessa tilanteessa. Pääministeri heittää hanskat tiskiin kesken kauden, juuri kun tilanteen vakavuus edellyttäisi johtajuutta ja hallituksen yhtenäistä joukkovoimaa ja linjaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pieni ryhmä Suomen kansasta, kokoomus, valitsee meille yksin uuden pääministerin. Onko tämä demokraattisten arvojemme mukaista? Missä on suuresti hehkutettu kansanvalta?

Apua, minulla on yhä Windows XP-kone! Mitä teen?

Turvatonta XP:tä ei enää saisi käyttää lainkaan. IS esittelee vaihtoehdot vanhentuneen käyttöjärjestelmän omistajalle.

Windows 8 ja sen uudempi kehitysversio 8.1 ovat uusimmat Windowsit. Uuden Windowsin asentamista kannattaa harkita, jos tietokone on uudehko.

Linux on usein mainittu vaihtoehtona Windowsille. Tietokoneen sielunelämää tuntemattomille sitä on kuitenkin vaikea suositella. Sopivan asennuspaketin valinta, lataaminen ja asentaminen edellyttävät tietoa ja taitoa – etenkin, jos jokin menee vikaan.

Yksi vaihtoehto on siirtyminen Windows-käyttäjästä Mac-käyttäjäksi. Tämä edellyttää kuitenkin uuden käyttölogiikan opettelua, sillä Maceissa monet asiat tehdään eri tavalla kuin Windowseissa.

Moni on miettinyt, onko tietokone mahdollista korvata tabletilla. Vastaus on: osittain. Pitkien tekstien kirjoittaminen virtuaalinäppäimistöllä on hihasta ja raskasta.

Kimi Räikkönen osti miljoona-asunnon

F1-kuljettajan uusi koti sijaitsee arvokiinteistössä.

Räikkönen maksoi lukaalista tiettävästi lähes kolme miljoonaa euroa. Kattohuoneistossa on suurten huoneiden lisäksi kaksi valtaisaa terassia. Lähetä kuva.

Finnbay on "valeuutissivusto"

Suomen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen ja Suomessa toimiva Finnbay-sivusto ajautuivat sanasotaan. Himanen varoitti lauantaina Twitterissä, että Finnbay on "valeuutissivusto".

Keskustelu liittyi Finnbayn julkaisemaan artikkelin, jonka mukaan Suomi jatkaa yhteistyötä Venäjän kanssa vaikka EU tai Yhdysvallat sanoisi mitä hyvänsä.

Finnbayn ”yhteistyökumppanille” rahaa Kremlin perustamasta säätiöstä

Venäjän ulkoministeriön perustama Pravfond-säätiö maksoi tukea Finnbayn yhteistyökumppanille.

Finnbay

Finnbayn verkkosivulla kerrotaan Novosti Helsinki -nimisen sanomalehden olevan osa Finnbayn toimintaa.

Novosti Helsinkiä julkaisee suomalainen 12 Chairs Oy -niminen yhtiö. Ilta-Sanomat kysyi 12 Chairs Oy:n toimitusjohtajalta Irina Tabakovalta Novosti Helsingin ja Finnbayn yhteydestä.

Pirkanmaalla superviikonloppu - neljä Eurojackpotin voittoa pienelle alueelle!

Veikkauksen tiedotteen mukaan Eurojackpot oli todella pirkanmaalaisten peli tänä viikonloppuna. Maakuntaan osui yhteensä peräti neljä voittoa. Jättipotin lisäksi Pirkanmaa sai kolme kappaletta viisi oikein -tuloksia. Sillä sai 42 000 euroa. Pienemmät voitot pelattiin Sastamalassa Shell Stormilla sekä Tampereella Amurissa ja Tesomalla. Neljä voittoa osui vain noin 40-60 kilometrin etäisyydellä toisistaan.

SKS Toijala Work

Toimitusjohtaja vahvistaa huhut Eurojackpot-voitosta - tähän työpaikkaan tuli 10 miljonääriä!

Pääosin he ovat tulleet tänä aamuna töihin. Pari on jäänyt tulematta, sitä en tiedä, mistä syystä, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Pasi Kannisto.

Valokuvaaminen oli lastenhoitaja Vivian Maierille pakkomielle – jätti jälkeensä
yli 100 000 negatiivia

Yhdysvaltalaisesta lastenhoitajasta Vivian Maierista on tullut lyhyessä ajassa valokuvataiteen sensaatio, mutta ei pelkästään siksi, että hänen 1950–1970-luvuilla ottamansa katuvalokuvat ovat mestarillisen hienoja. Maierin (1926–2009) oma tarina on mysteeri, joka alkoi avautua samoihin aikoihin, kun hän kuoli vuonna 2009.

Nuori kirpparifriikki John Maloof etsi vanhoja valokuvia kotikaupungistaan Chicagosta ja osti huutokaupasta mitättömän näköisen laatikon, joka oli täynnä negatiiveja. Tutkittuaan laatikon sisältöä hänelle alkoi valjeta, että kuvissa oli jotain erityistä.

Maloof oli osunut aarteeseen, joka paisui sitä mukaa, kun Vivian Maierin negatiiveja löytyi lisää muilta keräilijöiltä ja varastosta. Negatiiveja on arviolta 100 000–150 000.

Maloof sai selville, että Maier oli lastenhoitaja, jolle kuvaaminen oli ollut ilmiselvästi pakkomielle. Maier kuvasi kaikkialla, mutta ei vedostanut kuviaan. Kukaan ei ikinä nähnyt valmiita valokuvia. Nyt Maierin valokuvien näyttely kiertää maailmalla.

Valokuvataiteen asiantuntijat ihailevat Maierin taitoja ja vertaavat häntä aikakautensa tunnetuimpiin valokuvaajiin kuten Diane Arbusiin.

Eurojackpotin 57 miljoonan ennätyspotti tuli Suomeen

Eurojackpotin historian suurin voittopotti, 57,3 miljoonaa euroa, on tullut Suomeen. Eurojackpot on monikansallinen lottopeli, jota pelataan 14 Euroopan maassa. Siinä arvotaan viisi päänumeroa luvuista 1-50 ja kaksi tähtinumeroa luvuista 1-8. Ensimmäinen arvonta järjestettiin maaliskuussa 2012.

Schumacher reagoi jo ääniin

Koomasta heräämässä oleva Michael Schumacher reagoi jo kuulemiinsa ääniin, väittää saksalainen Bild-lehti.

Schumacherin manageri Sabine Kehm kertoi perjantaina julkaistussa tiedotteessa, että Schumacher on "hetkittäin osoittanut merkkejä, joiden perusteella hän on heräämässä ja hän on palaamassa tietoisuuteen". Tarkempia tietoja ex-formulatähden tilanteesta ei annettu.

Asianajaja kehittelee imagoa mediapersoonaksi?

Outo tiedote medialle: Heikki Lampelan rakas kiistää suhteen

YHDESSÄ VAI EI?

Julkisuudessa asianajaja Heikki Lampelan naisystäväksi kerrottu Danita Westphal kiistää romanssin tiedotteella. Lampela ilmoittaa Facebookissa parisuhdestatuksekseen "sinkku".

"Viimeaikaisen medianäkyvyyden johdosta haluan tuoda esiin seuraavaa; en ole parisuhteessa Heikki Lampelan kanssa. Mediassa esitetyt yhteiskuvat ja haastattelut liittyvät TV-ohjelmaan, joka tehtiin alkuvuodesta."

Vanhentunut Windows voi viedä tietokonekauppaan tai poliisin pakeille

Tiistaista 8.4.2014 alkaen Windowsin XP-käyttöjärjestelmää ei enää päivitetä. Suomessa tämä haavoittuva ja jopa vaarallinen järjestelmä on yhä noin 17 prosentissa Windows-tietokoneista. Pahimmassa tapauksessa käyttäjä voi joutua tekemisiin poliisin kanssa tai ostamaan uuden tietokoneen.

Nuoren naisen piina: Inva-tunnuksen epäilijät solvaavat

Minna Huuskonen, 30, törmää toistuvasti huuteluun ja vihaisiin katseisiin ajaessaan invaruutuun. Hänen liikkumistaan vaikeuttavat muun muassa reuma ja krooninen selkäsairaus.

Kerran Huuskoselle huudellut henkilö syytti häntä jopa vanhempien pysäköintiluvan varastamisesta.

Useita vuosia sairastanut Huuskonen haki invapysäköintiluvan vasta puoli vuotta sitten. – Venytin luvan hakemista pitkään, koska halusin sairauksistani huolimatta liikkua niin normaalisti kuin pystyn. En olisi koskaan arvannut, että ihmiset käyttäytyisivät näin.

Timo Soini paljasti peitellyt terveysongelmansa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini joutui keväällä 2012 sydänoperaatioon. Soini paljastaa leikkauksen uudessa kirjassaan Peruspomo

Vaikka Timo Soinin terveys on ollut julkisena huolenaiheena aiemminkin, leikkaus on pysynyt salassa kaksi vuotta. ”Se on pysynyt sairaalan seinien sisäpuolella, eikä siitä puolueessakaan ole tiennyt kuin puoli tusinaa ihmistä. Nyt on rauhallisempi olo ja sydän toimii hyvin. Julkisuudessa näkyi juttuja, että olin presidentinvaalien jälkeen vähän väsynyt. Ei kai se ihme ollut, kun sydän soi kuin Notre Damen kellotapuli”, Soini kirjoittaa.

Väite Venäjän Suomi-himoista "fantasiaa"

Brittiläisen Center for European Reform -ajatushautomon asiantuntija tyrmää väitteet Venäjän mahdollisista suunnitelmista Baltian maiden tai Suomen alueiden valtaamiseksi Krimin niemimaan tapaan.

"Kun ottaa huomioon Venäjän taloustilanteen, sellainen suunnitelma olisi silkkaa fantasiaa. Se aiheuttaisi suunnattomia tappioita Itä- ja Keski-Euroopan maiden lisäksi Venäjälle itselleen", kirjoitti CER:n ulkomaanpolitiikan johtaja Ian Bond artikkelissaan.

Australia hyväksyi kolmannen sukupuolen miehen ja naisen rinnalle

Australian korkein oikeus on hyväksynyt "määrittelemättömän" sukupuolen olemassaolon, joka ei ole mies eikä nainen.

Kuka tahansa ei voi kuitenkaan ilmoittaa olevansa sukupuoleltaan "määrittelemätön". Lain mukaan vain ihminen, joka on läpikäynyt sukupuolenkorjausleikkauksen, voi hakea "määrittelemätöntä" sukupuolta lääkärintodistuksella. Vielä ei tiedetä kenen kanssa neutraalin sukupuolen omaava ihminen voi mennä naimisiin.

Lennon MH370 koko henkilökunnasta aloitettiin rikostutkinta

Malesian Airlinesin kadonneen matkustajalentokoneen tapauksessa on aloitettu koko matkustamohenkilökuntaa koskeva rikostutkinta. Malesian viranomaiset ovat ilmoittaneet kohdistavansa lennon MH370 koko matkustamohenkilökuntaan ja kahteen lentäjään rikostutkinnan. Päätös syntyi paikallisen uutistoimiston haastatteleman poliisiviranomaisen mukaan sen jälkeen, kun koneen kaikkien 227 matkustajan tiedot on saatu tarkastettua.

Otin heti 18 vuotta täytettyäni ensimmäiset implantit, mutta halusin pian isommat

Hömppä humppaa kansa janoaa ja sitä TV:tä tulee, ketä kiinnostaa? Ainakin mainostajia näyttää kiinnostavan.

En ollut aikaisemmin täysin tyytyväinen ulkonäkööni - esimerkiksi rintojen koko suhteessa omaan vartalooni ei ollut sopusuhtainen, kertoi Suvi Pitkänen.

Kymmenen naisen joukkiosta ainakin kuudella on rinnoissaan silikoni-implantit. Huulia on korjailtu ainakin seitsemällä.

Suomalainen hermostui talouslehdelle

”Minä asun Venäjän lähialueella”

Olkaa kilttejä ja lopettakaa ”Putinin käsiin pelaaminen”, kirjoittaa helsinkiläiseksi ilmoittautuva Antti Kasvio mielipidekirjoituksessaan talouslehti Financial Timesissa.

Kasvion kirjoitus on vastaus FT:n Euroopan-päätoimittajalle Tony Barberille. Tämä kirjoitti äskettäin lehdessään, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin toimet Ukrainassa ja Krimillä eivät välttämättä eroa mitenkään siitä, miten kuka tahansa Venäjän johtaja olisi toiminut hänen sijassaan.

Suomessa keskustelu Putinin toimista ja motiiveista sai uutta vauhtia, kun Putinin entinen avustaja antoi haastattelun ruotsalaislehti Svenska Dagbladetille. Entisen neuvonantajan mukaan Putin katsoo myös Suomen yhä kuuluvan Venäjän etupiiriin.

Ensimmäinen maailmansota kotkalaisnuorukaisen näkemänä

Kotkalainen Reino Tenkanen (1899-1995) oli 15-vuotias ensimmäisen maailmansodan syttyessä. Nuori mies seurasi tapahtumia alkuun vain lehdistä, mutta pian sota näkyi jo Suomessakin.

Sota tuli vankkana yllätyksenä. Elokuun ensimmäinen päivä 1914, jolloin Suomi julistettiin sotatilaan, alkoi kuin mikä tahansa muukin kesäpäivä Kotkassa.

"Se oli kaunis ja lämmin päivä. Päätin lähteä kanootillani soutelemaan Suomenlahdelle, Keisarinsatamaan", Tenkanen kertoo. Kun hän palasi Kotkaan, kiiri tieto sodan syttymisestä jo kaupungin kaduilla.

Tenkanen kertoo Olli Ihamäen haastattelussa vuonna 1995, että erityistä pelkoa sodan syttyessä nuoren miehen mielessä aiheuttivat zeppeliinit. Eikä hän ollut ainoa.

Antakaa se virren jo olla

Älkää siis keskustelko yksittäisestä laulusta!

Keskustelkaa siitä, onko oikein laittaa lapsi yksin käytävään istumaan aamunavauksen ajaksi tai siivoamaan luokkaa siksi aikaa kun muut ovat kirkossa

Järjestää lukuvuoden tervetuliaistilaisuus vain ja ainoastaan kirkossa tai pyytää työssäkäyviä vanhempia tuomaan lapsi kunnalliseen päivähoitoon vasta klo 9.15, jotta päivänavaus voisi olla joka päivä uskonnollinen. Yrittäkää ymmärtää, miltä silmätikuksi joutuvasta lapsesta tuntuu.

Harvardin bisneskoulun käynyt suomalaisnainen: Älä häpeä menestyä

Anu Vuorikoski tunsi, että Suomessa on katto liian matalalla ja lähti ulkomaille luomaan uraa. Hän haluaa puhua häpeilemättä onnistumisistaan. Mutta myös siitä, kun kaikki romahti.

Eräänä lauantaina Anu Vuorikoski erehtyi luulemaan, että hänellä oli vapaapäivä. Ei ollut. Aamuyhdeksältä hänen kotiovelleen ilmestyi pomon lähettämä taksikuski, joka ilmoitti, että Anua odotetaan töissä. 24-vuotias Anu työskenteli nuorempana konsulttina Bain & Company -konsulttifirman Lontoon-toimistossa. Työviikot olivat 80-tuntisia.

Maanantaiaamuna Anu ja kollegat nousivat lentokoneeseen ja matkustivat asiakkaiden luokse Ruotsiin tai Saksaan. Perjantai-iltana palattiin kotiin. Lauantaina valmisteltiin esitys ja sunnuntaina esiteltiin se johdolle.

Amazon.com haastaa Netflixin ilmais-
palvelulla

Verkkokauppa Amazon.com harkitsee mainosrahoitteisen verkkovideopalvelun pystyttämistä. Asiasta kertoo talouslehti Wall Street Journal (WSJ), joka perustaa uutisensa yhtiötä lähellä oleviin lähteisiin.

Nimettömänä esiintyvien lähteiden mukaan (eli voi olla myös huuhaa lähde) palvelun käyttäjät voisivat katsoa sen kautta muun muassa yksinoikeudella palvelua varten tuotettuja sisältöjä. Lähteiden mukaan Amazon.com saattaisi julkistaa palvelun jo lähikuukausina.

Antakaa sen virren jo olla

Olen seurannut viime päivinä vellonutta suvivirsikeskustelua hämmentyneenä. Kun keskustellaan lapsista ja maailmankatsomuksista, keskustellaan hyvin henkilökohtaisista asioista. Kiihtymys on ymmärrettävää – mutta samalla pitäisi huolehtia, että kiihdytään siitä, mikä oikeasti on olennaista.

Onko esimerkiksi Ilta-Sanomien konservatiivisena tunnetun päätoimittajan Ulla Appelsinin tarkoituksena nimenomaan kiihdyttää perinteitä rakastavat suomalaiset sellaiseen raivoon, että itse asia jää vaille huomiota?

Twitter muuttuu hiljalleen Facebookiksi

Twitter tuntuu hivuttavan palveluunsa jatkuvasti enemmän Facebookista tuttuja ominaisuuksia. Uusin tällainen saatiin keskiviikkona, kun yhtiö ilmoitti, että yhteen twiittiin voi tulevaisuudessa lisätä yhden sijasta neljä valokuvaa. Lisäksi valokuvissa oleviin ihmisiin voi lisätä tunnisteen eli tagin, joka kertoo, keitä kuvassa on.

Sasha Saarikoski HS

Yksi keskeinen ero Twitterissä ja Facebookissa on Twitterin seulomaton virta. Twitterin käyttäjä näkee reaaliajassa kaiken seuraamiensa käyttäjien julkaiseman sisällön.

Ajatus Facebookin tavoin sisältöä valikoivasta Twitteristä tuntuu jollakin tavalla surulliselta. Palvelun viehätys on juuri arvaamattomuudessa ja virtaan sukeltamisessa: Päälle vyöryy käsittämätön määrä informaatiota, johon voi tarttua tai antaa sen vain valua päällensä.
(Lue lisää twitteristä: #nimimerkkigate)

Ylen A-studion toimittaja Sakari Kilpelä käyttäytyi törkeästi

"Luulin, että minut kutsuttiin haastateltavaksi" Arhinmäen tv-esiintymisestä outo farssi.

Arhinmäki vieraili A-studiossa keskustelemassa kehysriihestä ja vasemmistoliiton päätöksestä lähteä hallituksesta. Arhinmäki kertoi haastattelussa yrittäneensä viimeiseen saakka taistella puolueen näkemysten puolesta, mutta hallituksen päätöstä ei kuitenkaan voitu hyväksyä.

Kun oon tässä nyt näköjään syytettyjen penkillä, niin voin kertoa, että oon ylpeä siitä, mitä me on tehty kolmen vuoden aikana, Arhinmäki totesi.

Sä nyt toistat tuota samaa tuossa, mutta jos sulta kysyy, niin et vastaa. Kiitoksia Paavo Arhinmäki, toimittaja totesi ja yritti lopettaa haastattelun. Vieressä istunut toimittajakollega Krista Taubertkin hämmästyi. - Jassoo, lopetit lyhyeen. Olisi ollut vielä kysyttävää. Tähän Arhinmäki totesi, että ei kyse ollut kysymyksistä, vaan syytelistasta.

Valio pani korkin maitotölkkiin

Ala seuraa nyt mitä kuluttaja tekee

Valion päätös siirtyä korkillisiin maitotölkkeihin on saanut muun maitoalan tarkkailemaan kehitystä. Valio vetoaa linjassaan kuluttajien toiveisiin. Pienemmät yrittäjät seuraavat nyt, äänestääkö ostaja korkin puolesta ja pakottaa nekin ottamaan korkin käyttöön.

Valion pakkauksiin kierrekorkki on tullut asteittain. Vuoden 2013 alussa korkki tuli erikoismaitoihin, litran tavallisiin maito- ja piimäpakkauksiin tämän vuoden helmikuussa. Valtaosa Valion nestekartonkipakkauksista saa korkin vuoden loppuun mennessä.

Keskipohjalaisen osuuskunnan Maitokolmion toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto sanoo, on tullut kehotuksia, että älkää missään tapauksessa lähtekö siihen!

Murto-Koivisto sanoo kuluttajien moittineen kierrekorkkia hankalaksi avata, joskin myös vanhanmallista pakkausta moititaan välillä vaikeakäyttöiseksi. Käyttömukavuuden lisäksi esiin on nostettu ympäristönäkökulmat.

Mitä mieltä sinä olet? Kerro kantasi Twitterissä #korkkigate

Minne voisin ilmoittaa roskapostin lähettäjät?

Puolisen vuotta sitten tein tyhmyyden. Luin iltapäivälehden lööppejä netistä ja tulinpa vastanneeksi jotain arkipäiväistä asiaa koskeneeseen mielipidetiedusteluun.

Jo seuraavana päivänä alkoi sietämätön roskapostivyöry sähköpostiini. Minulle tulee päivittäin kymmeniä viestejä, joissa tyrkytetään esimerkiksi tuhansien eurojen lainoja, luvataan ilmaisia takkeja, lenkkareita, nettipeliaikaa ja laihdutuslääkkeitä. Minua pyydetään vastaamaan viestiin, jotta tavaraa voitaisiin lähettää minulle. Tietenkään en ole vastannut.

Helsingin Sanomat kysyi aiheellisesti (24. 3.), onko roskaposti enää laillista. Viestit on kavalasti muotoiltu ikään kuin lähettäjä olisi vastaanottajan tuttu. Mitä ovat ne rekisterit, joita myydään tyrkyttäjältä toiselle? Ei voi olla oikein, että hyökkäysten kohde joutuu selvittelemään, missä kaikissa rekistereissä hänen nimensä on, kun nimeään ei kuitenkaan saa niistä poistetuksi.

Uusi populistinen puolue aloittaa kannattajakorttien keräämisen

Lapin perussuomalaisten joukoista nousee uusi poliittinen yhdistys "Siniristi - Kansanliike paremman Suomen puolesta ry". Siiniristi on hyväksytty yhdistysrekisteriin 25.3. Nyt se aikoo alkaa kerätä kannattajakortteja rekisteröityäkseen puolueeksi.

Siniristin puheenjohtaja on entinen Lapin perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Akseli Erkkilä Kittilästä.

Kansallisoopperasta varastettiin kymmenien tuhansien arvoisia metallikaiteita

RO­MU­ME­TAL­LI­VAR­KAU­DET nou­si­vat jäl­leen sun­nun­tai­na jul­ki­suu­teen, kun po­lii­si tie­dot­ti, et­tä Kan­sal­lis­oop­pe­ras­ta on va­ras­tet­tu lä­hes pa­ri­kym­men­tä me­tal­lis­ta ul­ko­kai­det­ta se­kä ik­ku­na­ri­ti­lää. Po­lii­sin ar­vion mu­kaan kai­teet ja ri­ti­lät ovat kym­me­nien­tu­han­sien eu­ro­jen ar­voi­sia. Kai­teet va­ras­tet­tiin aa­mu­kol­men ai­kaan sun­nun­tai­na 16. maa­lis­kuu­ta. Oop­pe­ran hen­ki­lö­kun­ta huo­ma­si var­kau­den vas­ta vii­me tors­tai­na.

Euroopan syvin metallikaivos suljetaan Pyhäsalmella

Pyhäjärven kaupunki tahtoo kaluttuun kaivokseen ainetta ja antiainetta tutkivan laitoksen.

Ravintola, verstaita, suihkuja, vessoja, pieni sauna, autopesula. Ne ovat maan povessa puolentoista kilometrin syvyydessä. Muutaman vuoden kuluttua niitä ei enää tarvita. Ne hautautuvat ikuisiksi ajoiksi veden alle.

Pohjanmaalla sijaitsevan Pyhäsalmen kaivoksen loppu häämöttää. Malmi ehtyy, ja viimeiset kivenmurikat nostetaan viiden vuoden kuluttua. Pyhäsalmella on louhittu viisikymmentä vuotta malmia, josta erotetaan sinkkiä ja kuparia. Lähistöltä ei ole löydetty uusia esiintymiä, joten kaivoksen sulkemista ei voi enää välttää.

Työnantajalle pari viimeistä vuotta ovat vaikeita. Työläisten motivointi koviin suorituksiin on hankalaa, kun kaikki tietävät, että työt päättyvät kohta. Pyhäsalmen kaivos on viralliselta nimeltään Pyhäsalmi Mine. Sen omistaa monikansallinen First Quantum Minerals. Vaikka malmi on varsin köyhää – kivessä on sinkkiä ja kuparia vain 1–2 prosenttia –, kaivos on tuonut omistajalleen isot rahat.

Putin lännestä nähtynä

Venäjän ja lännen suhteet eivät ikinä ehtineet kehittyä normaaleiksi ennen välirikkoa. Edellytykset olivat vielä kaksi vuosikymmentä sitten olemassa, mutta Kremlin haukat pitivät 1990-lukua ja 2000-luvun alkua nöyryyttävänä strategisena peräytymisenä. Lopulta seurauksena oli täysi kulttuurien yhteentörmäys

Lue lisää.

Hoitokodin asukas vahvistaa: Vessaan pääsee kolmesti viikossa

Vessaan pääsee kolme kertaa viikossa, vahvistaa 70-vuotias helsinkiläinen hoitokodin asukas. Hän on ollut vuosia hoidossa Helsingin Seniorisäätiön hoitokodissa.

Helsingin Sanomissa julkaistiin 24. maaliskuuta mielipidekirjoitus, jossa asukkaan ystävä kertoi tilanteesta. Maanantai-iltana HS haastatteli puhelimitse hoitokodin asukasta itseään.

Hän kertoi pääsevänsä vessaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin lounaan jälkeen.

"Jos minulla on vessatarve muulloin, he sanovat aina, ettei ole vessapäivä. Sitten täytyy odottaa päivä tai kaksi." Asiasta päätettiin hoitokokouksessa, jossa oli läsnä hoitokodin henkilökuntaa, asukas itse ja hänen lähisukulaisensa.

Apple tavoittelee omaa tv-ohituskanavaa internetiin

Apple ja kaapelitelevisiojätti Comcast neuvottelevat järjestelystä, jossa Applen televisiopalvelulle taattaisiin oma ohituskanava amerikkalaiskuluttajien koteihin.

Yhteistyö tarjoaisi Applelle mahdollisuuden nopean jakeluverkoston suoratoisto- ja tilausvideopalveluihin. Comcastille se olisi tapa kiertää internetin neutraliteettisäännöksiä

Turkin Twitter-esto kiristyy – pääministeri haukkui myös Facebookin ja Youtuben

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan lähetti äkäisen viestin sosiaalisen median suuntaan sunnuntaina. Viestipalvelu Twitter on ollut estettynä maassa torstai-illasta lähtien. "Twitterin, Facebookin ja Youtuben tulee kunnioittaa Turkin lakeja", Erdogan sanoi vaalitilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

"Turkki ei ole mikään banaanitasavalta." Erdoganin mukaan Twitter kunnioittaa kansallisia lakeja Yhdysvalloissa, Britanniassa, Kiinassa ja Venäjällä, mutta kun Turkki tulee kyseeseen, "Twitter puhuu vapaudesta." "En ymmärrä, miten järkevät ihmiset puolustavat Facebookia, Youtubea ja Twitteriä. Ne levittävät kaikenlaisia valheita. Jos Yhdysvaltojen presidentin puhelut vuotavat verkkoon, puhuuko Twitter silloinkin vapaudesta", Erdogan kysyi AFP:n mukaan.

Milloin kansanäänestys kelpaa itsenäistymiseen?

Kansainvälinen oikeus on hyvä renki, jolta löytyy supliikkia perustelujen kehittelyyn. Isännäksi se on kovin heikko.

Presidentti Vladimir Putin perusteli tiistaina parlamenttipuheessaan Krimin liittämistä Venäjään muun muassa sillä, että Krimillä sunnuntaina järjestetty kansanäänestys pidettiin kansainvälisen oikeuden ja demokraattisten periaatteiden mukaisesti.

Väite ei pidä paikkaansa, ja vaikka kansanäänestys olisikin järjestetty kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, ei se yksinään antaisi oikeudellista perustaa liittää toisen valtion aluetta itseensä.

Ei ole mitään kansainvälistä erotuomarin ohjekirjaa siitä, minkälaisella kansanäänestyksellä joku alue voi julistautua itsenäiseksi. Ei ole edes sääntöjä siitä, että kansanäänestys olisi ehto itsenäistymiselle. Kansainvälinen oikeus kertoo vain sen perusperiaatteen, että rajoja voidaan muuttaa pelkästään neuvottelemalla ja rauhanomaisesti.

Venäläinen Konstantin Sjomin puolustaa maansa toimia Krimillä

Sekä länsimainen että venäläinen media keskittyvät vain omaan näkökulmaansa Ukrainan tilanteesta, arvioi venäläinen tähtitoimittaja ja dokumentaristi Konstantin Sjomin. Hänen mukaansa mediasodankäynnistä on tullut yhä oleellisempi osa kansainvälistä politiikkaa.

"Venäläismedialla on oikeus välittää oma näkemyksemme tilanteesta, koska me työskentelemme venäläisten ihmisten hyväksi. En näe siinä ristiriitaa."

Sunnuntaina moskovalaisen radiokanavan juontaja ja entinen duuman jäsen Vladimir Semago väitti, että hänet irtisanottiin, koska hän yritti selvittää, kannattavatko ihmiset laajasti Krimin liittämistä Venäjään. Aiemmin Lenta.ru-uutissivuston päätoimittaja Galina Timtšenko sai potkut, kun sivusto oli julkaissut oikeistolaisen ukrainalaisnationalistin haastattelun. Sjominin mielestä Venäjä ei olisi voinut reagoida Krimin tilanteeseen millään muulla tavalla.

"Kun katsoo, mitä länsimaisissa sanomalehdissä kirjoitetaan tai mitä CNN tai CBS kertovat Ukrainasta, on selvää, että ne eivät tarjoa toista näkökulmaa. En muista, milloin olisin nähnyt, että maanmiehiäni haastateltaisiin Ukrainasta", Sjomin sanoo.

Apple on eräs harvoista yrityksistä, joka on onnistunut saamaan yliotteen matkapuhe-
linoperaattoreista

Apple ja kaapelitelevisiojätti Comcast neuvottelevat järjestelystä, jossa Applen televisiopalvelulle taattaisiin oma ohituskanava amerikkalaiskuluttajien koteihin.

Yhteistyö tarjoaisi Applelle mahdollisuuden nopean jakeluverkoston suoratoisto- ja tilausvideopalveluihin. Comcastille se olisi tapa kiertää internetin neutraliteettisäännöksiä.

Vanhemmat maksavat lasten käytetystä keväthaalarista jopa satasen

Ulkohaalari on kiertänyt parilla lapsella, polvet ovat kuluneet ja hihassa näkyy reikä. Kuosi toisaalta on kiva ja merkki haluttu. Paljonko maksaisit?

Halvimmillaan tamineet voi saada ilmaiseksi. Moni vanhempi on kuitenkin valmis sijoittamaan käytettyyn vaateparteen jopa liki saman hinnan kuin vastaavaan uuteen, jos merkki ja malli ovat oikeat.

Janne Niskalle oli rakenteilla 650 neliön luksustalo

Helmikuun lopussa yllättäen kuollut 38-vuotias nosturimiljonääri Janne Niska oli rakennuttamassa itselleen suurta arvoasuntoa Kauniaisiin. Niska oli jo ostanut itselleen reilun 1200 neliön tontin viime joulukuussa. Kauppahinta oli hieman alle 800000 euroa. Niskan oli tarkoitus purattaa tontilla sijainnut vanha puutalo ja rakentaa paikalle Villa Janneksi nimetty asuinrakennus, jossa olisi kerrosalaa 437 neliötä ja sen lisäksi 213 neliötä kellaripinta-alaa. Kyseessä olisi ollut Niskalle todellinen unelmatalo, jota suunniteltiin hänen mieliharrastustensa pohjalta.

Niska testamenttasi jättiperinnön työtovereille

Toimiva johto perii helmikuun lopussa kuolleen nostokoneyrittäjä Janne Niskan jättimäisen yritysomaisuuden.

Perinnön saajia odottavat kovat verot. 38-vuotiaana kuolleella Janne Niskalla oli testamentti. Niskan viimeinen tahto oli, että hänen omistuksensa Pekkaniska Oy:ssä ja Jannenska Oy:ssä siirtyy yhtiöiden toimivalle johdolle eli Niskan lähimmille työtovereille.

Hänellä ei ollut jälkeläisiä eikä sisaruksia. Janne Niska omisti 87 prosenttia Pekkaniska Oy:stä ja 96 prosenttia Janneniska Oy:stä. Kyse on valtavista summista

Sarasvuo: Tämä saattaa olla viimeinen päiväni televisiossa

Jari Sarasvuo sanoo, ettei aio enää koskaan lähteä tv-pomojen oikkuihin mukaan. Hän sanoi MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa harkitsevansa tv:n jättämistä kokonaan.

Nelonen kertoi tällä viikolla lopettavansa Sarasvuon talkshow’n kesken kauden. Sarasvuo kertoo siitä lähtien miettineensä, pitäisikö hänen lopettaa esiintyminen televisiossa ja esiintyä vain muissa foorumeissa.

Vaikka yleisö on iso, niin se valhe minkä televisio on ostanut, ja se loitsu, jonka pauloissa tv-pomot ovat, on niin väkevä, että ehkä minun ei tarvitse yrittääkään muuttaa sitä. Että vain nuorilla katsojilla on merkitystä tai että yksittäinen ohjelma voisi muuttaa koko kanavan katsojavolyymin.

Minulla on jo pitkään jatkunut epäilys, etteivät tv-pomot ehkä ymmärrä tätä maailman murrosta ja ihmisten todellisia tarpeita.

Eroon vehnästä!

Laskemme kaloreita ja pudotamme painoa. Tiedämme terveellisestä ruokavaliosta enemmän kuin koskaan, liikumme paljon, mutta silti lihomme ja olemme sairaita. Yhdysvaltalainen sydänlääkäri William Davis osoittaa hiljattain suomennetussa Eroon vehnästä -teoksessa, että syyllinen on vehnä.

Ei pelkästään vehnä vaan kaikki nopeat hiilihydraatit sekä myös muut gluteenia sisältävät viljat kuten ruis ja ohra, vastaa vähähiilihydraattisen ruokavalion puolesta puhuva yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi.

Gluteenin yhteys sairauksiin

William Davisin mukaan vehnän aiheuttamien sairauksien lista on pitkä. Siihen kuuluvat myös nivelsairaudet, osteoporoosi, erilaiset ihosairaudet, pälvikaljuisuus, atopia, krooninen väsymys, skitsofrenia, erilaiset suolistosairaudet, keliakia ja ataksia.

Merkittävä käänne MH370:n etsinnöissä: ”Vakuuttavin tähän asti”

Australian pääministeri Tony Abbottin mukaan Intian valtamerellä noin 2500 kilometrin päässä Australian länsirannikolta on havaittu kappaleita, jotka voivat olla peräisin kadonneesta Malaysia Airlinesin matkustajakoneesta.

Malaysia Airlinesin lennosta MH370 on saatu uutta ja uskottavaa tietoa Intian valtamereltä. Australian merenkulkuvirasto on saanut satelliittikuviin perustuvaa tietoa, jonka perusteella on havaittu kaksi mahdollisesti etsintöihin liittyvää kappaletta, Abbott sanoo BBC:n välittämässä tiedotteessaan.