DPK.fi

Sdp uhkaa jämähtää osaksi keskikastia

Sun­nun­tai­na pi­de­tyt EU-­vaa­lit pa­ne­vat Suo­men puo­lue­kar­tan taas uu­sik­si. Jo useam­pi vuo­si on pu­hut­tu nel­jäs­tä suu­res­ta puo­luees­ta. Eu­ro­vaa­lien pe­rus­teel­la suu­ria puo­luei­ta on enää kak­si: ko­koo­mus ja kes­kus­ta.

Ku­tis­tu­nut Sdp on enää kol­me pro­sent­tiyk­sik­köä va­sem­mis­to­liit­toa suu­rem­pi. Ko­koo­muk­sen kan­na­tus on yk­sin enem­män kuin Sdp:n ja va­sem­mis­to­lii­ton yh­teen­sä.

POH­JA­NO­TEE­RAUS. Ka­tast­ro­fi. His­to­rian huo­noin tu­los. Sur­kein tu­los sa­taan vuo­teen. Täl­lai­sia luon­neh­din­to­ja tut­ki­jat käyt­tä­vät Sdp:n tu­lok­ses­ta.

Ja tot­ta on, et­tei Sdp:n kan­na­tus so­tien jäl­keen ole ol­lut näin vä­häis­tä vie­lä ker­taa­kaan. Vain Paavo Lipposen (sd) kan­na­tus pre­si­den­tin­vaa­leis­sa tal­vel­la 2012 me­ni al­le tä­män: 6,7 pro­sent­tiin. Ku­vaa­vaa on, et­tä puo­lue sai eu­ro­vaa­leis­sa vain run­saat 7 000 ään­tä enem­män kuin Lip­po­nen pen­kin al­le men­neis­sä pre­si­den­tin­vaa­leis­sa. Sii­nä­kö on Sdp:n ny­ky­kan­na­tus: run­saat 200 000 suo­ma­lais­ta?

Vasemmistolla on nyt uusi valtakunnallinen ääniharava

EU-vaalien tulos tietää Vasemmistoliitolle hyvää eduskuntavaaleissa vuoden päästä, arvioi Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Annika Lapintie, että Li Anderssonin menestys voi olla pois vihreiltä.

Esimerkiksi vihreiden ydinalueella Helsingissä Li Andersson oli 14 800 äänellään toiseksi suosituin ehdokas heti Alexander Stubbin (kok.) jälkeen. Hänen taakseen jäivät Jussi Halla-aho (ps.) ja vihreiden ääniharava Heidi Hautala, joka keräsi Helsingistä 10 000 ääntä.

EU-kriittisyys purkautui vasemmistoliittoon ja Väyryseen

Vasemmistoliiton ja perussuomalaisten menestys eurovaaleissa kertoo kansalaisten tyytymättömyydestä nykyiseen EU-linjaan

Arvelee valtiotieteen tohtori Katri Vallaste. Vasemmistoliiton tulos on myös linjassa vasemmistopuolueiden kasvaneen suosion kanssa muualla Euroopassa.

"Perussuomalaisten tulosta pitää tarkastella myös siinä valossa, että Timo Soini päätti olla asettumatta ehdolle. Tästä tuloksesta nähdään, että puolueen asema on vakiintunut puoluekentällä neljän suurimman puolueen joukossa, eivätkä äänestäjät näe sitä yhden miehen puolueena", Vallaste sanoo.

Riehakas tunnelma nousi huippuun, kun Li Andersson saapui iltakymmenen jälkeen Helsingin vaalivalvojaisiin

Kannatuksen nousu on aivan huimaa, se osoittaa, että olemme onnistuneet nostamaan tärkeitä kysymyksiä esille, Andersson sanoi.

18 vuotta olen ollut mukana puolueen toiminnassa. Tämä on sinä aikana ensimmäinen vaalivoitto. Nyt tiedän miltä tuntuu olla vaalivoittaja, Arhinmäki tiivisti illan tunnelman.

Me yhdessä tehtiin valtava vaalivoitto, me olemme käytännössä ainoa vaalivoittaja. Kolme prosenttiyksikköä lisää viime eurovaaleista, puolitoista viime eduskuntavaaleista. Tämä näyttää sen, vasemmisto on nousussa.

Heidi Hautalalla yllättävä arvio Alexander Stubbista

Keskustelun lopussa Hautala esitti yllättävän analyysin eurovaalin äänikuninkaan Alexander Stubbin (kok) mahdollisuuksista nousta kokoomuksen puheenjohtajaksi ja seuraavaksi pääministeriksi.

Eurovastaiset puolueet vyöryivät laajalla rintamalla

Kahdessa suuressa EU-maassa, Britanniassa ja Ranskassa, unioniin kielteisesti suhtautuvat puolueet nousivat suurimmiksi poliittisiksi ryhmiksi. Myös monissa muissa maissa eurovastaiset ja maahanmuuttoa vastustavat puolueet voittivat.

Ranskan poliittinen maanjäristys

EU:n perustajamaihin kuuluvassa Ranskassa EU-vastainen ja äärioikeistolainen Kansallinen rintama on keräämässä 26 prosenttia äänistä. Konservatiivinen oppositiopuolue UMP saa runsaat 20 prosenttia. Hallituksen pääpuolue sosialistit joutuu tyytymään vajaaseen 14 prosenttiin.

Kovimman voiton otti Ranskan äärioikeistopuolue Kansallinen rintama, joka sai 26 prosentin kannatuksen. Puolueen puheenjohtaja Marine Le Penn ehti heti tuloksen varmistuttua vaatia Ranskan parlamentin hajoittamista ja uusien vaalien järjestämistä.

400 miljoonaa eurooppalaista äänestää 751 meppiä

Seuraaviksi viideksi vuodeksi valittava Euroopan parlamentti pääsee nyt ensi kertaa vaikuttamaan suoraan komission puheenjohtajan valintaan.

Näin meppipaikat jakautuvat

Saksa 96
Ranska 74
Britannia 73
Italia 73
Espanja 54
Puola 51
Romania 32
Hollanti 26
Belgia 21
Kreikka 21
Portugali 21
Tshekki 21
Unkari 21
Ruotsi 20
Itävalta 18
Bulgaria 17
Slovakia 13
Suomi 13
Tanska 13
Irlanti 11
Kroatia 11
Liettua 11
Latvia 8
Slovenia 8
Kypros 6
Luxemburg 6
Malta 6
Viro 6

Viime eurovaaleissa vuonna 2009 keskimääräinen äänestysvilkkaus koko EU-alueella jäi kaikkien aikojen alhaisimmalle tasolle, noin 43 prosenttiin.

4,4 miljoonaa suomalaista saa valita 13 euroedustajaa

Eurovaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna aamuyhdeksästä iltakahdeksaan. Meppipaikoista EU-parlamentin seuraavalle viisivuotiskaudelle kilpailee kaikkiaan 251 ehdokasta.

Vaali-illan jännitys alkaa purkautua kello 20

Jolloin julkaistaan ennakkoäänten laskentatulos. Ylen oma vaaliennuste valmistuu pian iltayhdeksän jälkeen.

Yle Uutiset tarjoaa tulosiltana vaalichatin, jonka juontaa Sanna Ukkola. Vieraina ja asiantuntijajäseninä ovat Markus Leikola ja Jussi Lähde sekä joukko poliittisten nuorisojärjestöjen edustajia. Chat on auki vaali-iltana kello 19.15–23.30.

Tiedätkö, mille porukalle äänesi oikeasti menee eurovaaleissa?

Alexander Stub

Kenen joukoissa seisot? Tämä on olennainen kysymys, kun miettii, ketä Eurovaaleissa äänestää.

Suurimmaksi voittajaksi ja Hollannin suurimmaksi puolueeksi eurovaaleissa on nousemassa Eurooppa-myönteinen liberaalipuolue D66

Äärioikeiston odotettu voitto kääntyi Hollannissa rökäletappioksi.

Eurovaalit ovat jo käynnissä, sillä Hollannissa ja Britanniassa vaalipäivä oli torstai. Vaalien viralliset tulokset julkistetaan vasta sunnuntaina, mutta Hollannin ovensuukyselyjen mukaan tulossa on jättiyllätys: äärioikeisto romahti ja Sosialistinen puolue voitti.

Venäläiskanava hyllytti Karita Mattilaa haukkuneen eurovaaliehdokkaan

Kremlin tukema RT-kanava myönsi Ilta-Sanomille Pietarissa, että se hyllytti Karita Mattilaa alatyylisesti haukkuneen ja uhkailleen Jon Hellevigin studiokeskustelustaan.

Tällaisilla näkemyksillä ei ole sijaa Pietarin talousfoorumissa, RT:llä eikä missään muuallakaan.

Itsenäisyyspuolueen listoilta sitoutumattomana europarlamenttiin pyrkivän Hellevigin piti alkuperäisen suunnitelman mukaan osallistua Pietarin talousfoorumissa torstaina televisioituun paneelikeskusteluun, jonka aiheena olivat lännen talouspakotteet ja informaatiosodankäynti.

Miksi valita vanhaa ja väsynyttä mepppiä?

Tuuleta ajatuksiasi äänestäjä

Äänestä nyt kuitenkin EUROPARLAMENTTIVAALIT 25.5.2014

Olipahan vaalitenttien pohjanoteeraus ja vielä veronmaksajien rahoilla

Jos aikuisten keskustelussa ei saa puheenvuoroa kuin päälle puhumalla tai huutamalla, ei ihme että politiikan uskottavuus on niin huono. Täyttä teatteria. Se oli mukana olleena täsmälleen niin huono kuin kuin se telkkarissa näytti,
Juha Sipilä (kesk)kommentoi Facebookissa.

Suomi euroalueen seuraava ongelmamaa

Brittiläinen laatulehti huolestui Suomesta: ”Ongelmat muhivat nyt ytimessä”

Financial Times nostaa esiin Hollannin ja Suomen surkeat talousluvut vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä.

Juuri kun aiemmin ongelmissa olleet euromaat, kuten Espanja, näyttävät toipumisen merkkejä, ongelmat muhivat nyt euroalueen ytimessä, lehti kirjoittaa.

Eurovaaleissa saattaa muhia vasemmistojytky

Tutkija Juhana Aunesluoma arvioi, että laitavasemmisto saattaa nousta jopa parlamentin kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi

Eurovaaleissa on jo pitkään povattu isoja voittoja äärioikeiston puolueille. Britannian itsenäisyyspuolueen Ukipin ja Ranskan Kansallisen rintaman (FN) nousun rinnalla mielipidemittauksissa on kuitenkin vahvistunut myös laitavasemmisto.

Poll Watchin tällä viikolla julkaiseman ennusteen mukaan ryhmä, johon Suomesta kuuluu vasemmistoliitto, saisi vaaleissa 53 paikkaa. Nyt sillä on paikkoja 35.

Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta pitää mahdollisena, että laitavasemmisto saisi jopa yli 60 meppiä ja nousisi europarlamentin kolmanneksi suurimmaksi poliittiseksi ryhmäksi. Tällöin Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä / Pohjoismainen vihreä vasemmisto (GUE-NGL) -niminen vasemmistoryhmä jättäisi taakseen vihreät ja liberaalidemokraattien ryhmän Alden, johon Suomesta kuuluu keskusta.

Suomen europarlamenttivaali ehdokkaat 2014

Ruotsin menemistä Natoon saadaan odottaa pitkään

Ylen puoluepäivänä RKP:n eurovaaliehdokkaat Christina Gestrin, Björn Månsson ja Jörn Donner ovat ottaneet kantaa Suomen Nato-jäsenyyteen.

RKP kytkee Nato-kysymyksen pohjoismaiseen yhteistyöhön, joka on perinteinen teema RKP:lle.

EU-asiantuntija Juhana Aunesluoman mukaan Jörn Donner oli oikeassa, kun Donner sanoi Ajantasassa maanantaina aamupäivällä, että Ruotsin menemistä Natoon saadaan odottaa pitkään.

Haglund saunotti, syötti ja juotti Donnerin eurovaaliehdokkaaksi

Kyllä tämä puheenjohtaja Haglund yritti minua jahdata moneen otteeseen ja kutsui minut Santahaminaan Puolustusvoimien saunaan ryyppäämään ja syömään. Edelleen kyllä sanoin silloin ei. Mutta lopulta sen toisen sauna- ja ryyppykerran jälkeen ajattelin, että suostunkin, kertoi Donner Ajantasassa.

Ruotsalainen ex-hiihtäjä ihmettelee dopingkäryä

"Ei tunnu uskottavalta"

Uransa jo lopettanut ruotsalaishiihtäjä Mathias Fredriksson uskoo, että Tero Similä on käyttänyt epo-hormonia jo aikaisemmin kauden aikana.

Similä jäi kiinni urheilussa kielletystä aineesta 9. maaliskuuta tehdyssä testissä. "Ei tunnu uskottavalta, että Similä olisi ottanut epoa vasta maaliskuussa ensimmäisen kerran. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka monta kertaa aiemmin häntä on testattu kauden aikana", Fredriksson sanoo Expressenille.

EPO EPO EPO EPO EPO EPO

Erytropoietiini eli EPO on elimistön hormoni, jonka pääasiallisin tehtävä on kiihdyttää punasolutuotantoa kudosten happipitoisuuden laskiessa. EPO:n synteesi lisääntyy voimakkaasti esimerkiksi ihmisen oleskellessa vähähappisessa ympäristössä.

Täysikasvuisella ihmisellä noin 90 prosenttia EPO:sta muodostuu munuaisissa. Vähäisempiä määriä hormonia muodostuu maksassa, aivoissa ja kiveksissä. EPO:lla on fysiologista merkitystä paitsi punasolujen muodostumisessa myös paikallisena verenkierron säätelijänä eräissä elimissä.

Muovijäte aiheuttaa valtavia ekokatastrofeja

Yhteinen pullonpalautusjärjestelmä EU-alueelle

Demarinuoret haluaa, että EU:ssa otetaan käyttöön koko unionin laajuinen pullonpalautusjärjestelmä. Liiton mukaan pakkausmuovin käytön vähentäminen ja kierrätykseen kelpaamattomien ja vaarallisten muovien käytön lopettaminen vaativat vähintään Euroopan unionin tasoisia ratkaisuja.

Demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen sanoo, että muovijäte aiheuttaa valtavia ekokatastrofeja varsinkin vesistöissä. Hän muistuttaa, että tällä hetkellä erityisesti Virosta virtaa Suomeen huomattavan suuret määrät pulloja ja tölkkejä, jotka päätyvät suoraan roskiin tai luontoon.

Valtava jäteriutta kelluu Tyynellämerellä

Tyynellämerellä kelluvasta maailman suurimmasta roskaläjästä uutisoitiin jo vuonna 2008, onko sille tehty mitään?

Jäteriutta pysyy paikallaan pyörteiden ja virtausten avulla. Riutta ulottuu Kalifornian rannikolta lähes Japaniin asti, kertoo sanomalehti The Independent. Valtamerentutkija ja johtava hylkytavaran asiantuntija Curtis Ebbesmeyer on jäljittänyt jäteriuttaa yli 15 vuoden ajan ja vertaa sitä eläimeen.

Se liikkuu kuin suuri eläin ilman talutushihnaa. Kun tämä eläin tulee lähelle maata, niin kuin se tekee Havaijin rannikolla, tulokset ovat dramaattiset - jätelautta "oksentaa" ja ranta peittyy muovirojuun.

Vuosikymmenien aikana merenpohjaan on kertynyt sata miljoonaa tonnia jätettä, josta suurin osa on muovia. Pahasti saastunut alue alkaa 800 kilometriä Kalifornian länsirannikolta, kulkee Havaijin pohjoispuolelta ja päättyy reilun 300 kilometrin päähän Japanista.

Ruokaa etsiville merieläimille Tyynenmeren pyörre on kuolettava keitos, sillä muovimoskaa on alueella kuusi kertaa enemmän kuin eläinplanktonia. YK:n ympäristöohjelman mukaan muovi tappaa vuosittain noin miljoona merilintua ja satatuhatta merikilpikonnaa sekä merinisäkästä, esimerkiksi hylkeitä, merileijonia ja delfiineitä.

Suomalaisessa yhteiskunnassa kaikki hyvä on tullut lännestä

Venäjän presidentti Vladimir Putin on löytänyt yhteiskunta- ja voimapolitiikalleen maailmalta, myös Suomesta, kaksi tukijaa: äärioikeiston ja äärivasemmiston. Se ei ole niin yllättävää kuin äkkiä näyttää.

Venäjältä ole ikinä tullut mitään, mikä kävisi hyvän yhteiskunnan malliksi meille.

Yrjö Antero Rautio on suomalainen toimittaja. Hän työskenteli vuodet 1988–2004 Vasemmistoliiton pää-äänenkannattajan Kansan Uutisten päätoimittajana.

Neuvostoliitto oli monien suomalaisten vasemmistolaisten ihanneyhteiskunta. Kuitenkaan siinä eivät toteutuneet vasemmiston arvot, tasa-arvo, vapaus, oikeudenmukaisuus, aineellinen ja henkinen hyvinvointi. Se oli näiden arvojen vastakohta. Se ei ollut sosialistinen yhteiskunta, vielä vähemmän humaanin kommunistisen utopian toteutuma.

Siksi on oikeampaa kutsua sitä stalinistiseksi yhteiskunnaksi ja tämän yhteiskuntamallin kannattajia stalinisteiksi. Heitä olivat ja ovat myös suomalaiset "taistolaiset".

Silti kaikki se, mikä on suomalaisessa yhteiskunnassa hyvää, on tullut lännestä: ihmisoikeudet, demokratia, vapaudet, oikeusvaltio, hyvinvointi, suhteellisen suuri tasa-arvo.

Useimmat venäläiset ovat hyväsydämisiä ja yhteisöllisiä. Heidän sielunmaisemaansa hallitsee sama suloinen kaihomieli kuin meidänkin. Mutta ei Venäjältä ole ikinä tullut mitään, mikä kävisi hyvän yhteiskunnan malliksi meille.

EU-vaaleissa kampanjoidaan matalalla profiililla

Äänestysinto EU-parlamentin vaaleissa on ainakin toistaiseksi ollut vaisumpi kuin viisi vuotta sitten. Se ei lupaa hyvää, sillä yleisesti on arveltu, että äänestysaktiivisuus paranisi viime kerrasta. Ainakin ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä jäätiin jälkeen edelliskerran luvuista.

EU-vaalien aktiivisuudessa ei ole ollut aiemminkaan hurraamista. Vuoden 2009 vaaleissa äänestysprosentti oli vaatimattomat 40,3.

Suomen on aika kuunnella Viroa

Viron presidentin virallinen valtiovierailu Suomeen tiistaina ja keskiviikkona saattoi vaikuttaa aika mahtipontiselta tapahtumalta verrattuna Viron ja Suomen suhteiden vaivattomaan arkeen. Se kukoistaa ilman virallista ohjaustakin. Ehkä juuri siksi presidentti Toomas Hendrik Ilveksen vierailu oli hyödyllinen ja tarpeellinen.

Vierailu ajoittui keskelle Ukrainan kriisin aiheuttamaa turvallisuuspolitiikan ja puolustuksen uudelleenarviointia Itämeren alueella ja koko Euroopassa. Venäjän operaatiosta Ukrainassa puhjennut kriisi olisi muutenkin hallinnut vierailua tai ainakin sen julkisuutta, mutta painotus oli myös Ilveksen tietoinen valinta.

Erityisen kiinnostavaa on, kun Suomenlahden rannikon toisilleen läheisten Venäjän rajanaapureiden presidentit esittävät yhteisen arvion vallitsevasta tilanteesta mutta erilaiset näkemykset siitä, mitä pitäisi tehdä. Näin kävi tiistaina Ilveksen ja presidentti Sauli Niinistön yhteisessä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Niinistö pani toivonsa siihen, että EU:n puolustuspolitiikka kehittyisi yhteisen puolustuksen suuntaan, vaikkei tästä ole merkkejä. Ilves taas pani toivonsa Natoon, vaikka sillä ei ole EU:n tavoin suoraa roolia Ukrainan kriisin ratkaisuissa.

Nämä kuvat paljastavat, että Putin valehtelee

Yhdysvaltain hallitus on julkaissut uusia satelliittikuvia venäläisjoukoista Ukrainan rajan tuntumassa.

Naton virkailijat ovat aiemmin arvioineet, että Venäjällä on noin 40 000 sotilasta lähellä Ukrainan rajaa. Jännitteet idän ja lännen välillä ovat pahemmat kuin koskaan sitten kylmän sodan päättymisen.

Uhkakuva

”Ukrainasta miljoonia pakolaisia jo 2014”

Suomessa vieraileva Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on huolissaan Ukrainan kriittisestä tilanteesta, ja pelkää, että Eurooppaan tulvii pian miljoonia pakolaisia, jos tilanne pahenee.

Olemmeko valmiita pakolaisten aaltoihin EU:n rajalla olevasta maasta, johon on hyökkäämässä vieras valta? Ilves sanoi puheessaan maanpuolustuskurssiyhdistyksen vieraana Oopperatalolla. Hän muistuttaa, että sota Bosnia-Hertsegovinassa, jossa oli 4,5 miljoonaa ihmistä, päätyi parikymmentä vuotta sitten siihen, että noin kaksi miljoonaa pakolaista levittäytyi Eurooppaan. Näistä noin 200 000 pakolaista päätyi yksistään Ruotsiin.

Euroäänestys alkaa – kiinnostaako kansaa tällä kertaa?

Gallupit ennakoivat vaalivoittoja perussuomalaisille (1–2 paikkaa lisää), vasemmistoliitolle (1 paikka) sekä mahdollisesti kokoomukselle (1 paikka). Vihreät, rkp ja kristillisdemokraatit ovat kukin vaarassa menettää yhden paikan.

Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi marraskuussa TNS Gallupin -kyselytutkimuksesta, jonka mukaan 52 prosenttia suomalaisista äänestää varmasti eurovaaleissa. Vihreä Lanka puolestaan kertoi maaliskuussa, että Euroopan komission Suomen edustuston selvityksessä 62 prosenttia sanoi äänestävänsä ”varmasti tai todennäköisesti”.

Tanskalaiset osaavat xxxxxxxxxxx ja EU-politiikan

Ei voi muuta kuin ihailla tanskalaisia. Tanskalaisissa käsissä niinkin eltaantuneista aineksista kuin seksistä, EU-politiikasta ja piirroshahmoista syntyy keitos, joka herättää laajaa kansainvälistä huomiota.

Huima hintaero! Lidl pieksi muut selvästi

Ylen tuore hintavertailu paljastaa Lidlin olevan selvästi halvempi, kuin K- tai S-ketjun kaupat.

Nelihenkisen perheen ruokakori maksoi Lidlissä 901 euroa, kun se S-ryhmän kaupoissa maksoi 1028 euroa ja K-ryhmällä 1093 euroa. Hintaeroa Lidlin ja K-ryhmän välillä on siis 21 prosenttia, S-ryhmän ja Lidlin välillä 14 prosenttia.

Ravintolisiä myydään yhä katteettomilla lupauksilla

Ravintolisien ja tavallisten elintarvikkeiden mainonnassa käytetään usein hyväksymättömiä terveysväitteitä, kävi ilmi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran johdolla toteutetusta valvontaprojektissa. Siinä tarkastettiin pakkausmerkinnöissä ja markkinoinnissa käytettyjä terveysväitteitä.

Terveysväitteellä tarkoitetaan väitettä, joka antaa ymmärtää että elintarvikkeen nauttimisesta on hyötyä ihmisen terveydelle. Kirjoitetun väitteen lisäksi kyseessä voi olla symboli, kuva tai graafinen esitys.

Hyväksytty terveysväite on esimerkiksi se, että kalsium on välttämätön lasten luuston normaalille kasvulle ja kehitykselle. Kiellettyä taas on väittää, että jonkin tuotteen sisältämä kalsium vähentää osteoporoosin riskiä.

Tampereen Ratinalla viikonloppuna harvinaista moottoriurheiluherkkua

Tampereen Ratinan stadionilla ajetaan speedwayn MM-sarjan kolmas osakilpailu lauantai-iltana. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun maailman kovatasoisin speedway-sarja saapuu Suomeen.

Suomalaisten odotukset lepäävät speedwayn sisarlajin, maaradan, nelinkertaisen maailmanmestari Joonas Kylmäkorven harteilla. Kylmäkorpi, 34, ajaa ammatikseen sekä speedwayta että maarataa. Speedwayssä hän kilpailee pääsääntöisesti Puolan, Iso-Britannian, Saksan ja Ruotsin mestaruussarjoissa, mutta Tampereen MM-osakilpailuun hän lähtee järjestäjien myöntämällä villillä kortilla.

Putin ilmaissut tukensa rauhansuunnitelmalle

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmaissut tukensa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin suunnitelmille ratkaista Ukrainan kriisi. Asiasta kertoi Etyj sen jälkeen, kun järjestön puheenjohtaja ja Putin olivat puhuneet puhelimessa.

Järjestön tiedotteen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että suunnitelmat ovat saaneet myönteisen vastauksen Venäjältä, Ukrainalta, EU:lta ja Yhdysvalloilta.

Itä-Ukrainasta murskaluvut

”Tämä on vain näytös Venäjän tv:lle”

75 prosenttia äänioikeutetuista äänesti, ja 89 prosenttia heistä antoi äänensä irtautumiselle Ukrainasta. Näin väittävät Donetskin alueen separatistijohtajat, jotka välittivät ensimmäiset tiedot alueen kansanäänestyksen tuloksesta keskiyöllä.

Separatistien mukaan vain 10 prosenttia äänestäjistä vastusti itsenäistymistä eli kannatti Ukrainassa pysymistä. Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal huomauttaa, että tulokset ovat hyvinkin epäilyttäviä: vielä viime kuussa mielipidekysely kertoi, että vain 30 prosenttia Donetskin alueen asukkaista kannatti itsenäistymistä.

Ukrainan presidentti: Kansanäänestyksillä peitellään rikoksia

Ukrainan presidentti Oleksandr Turtshynov suomii eilisiä kansanäänestyksiä propagandaksi, jolla peitellään murhia, sieppauksia, väkivaltaa ja muita vakavia rikoksia. Itä-Ukrainassa järjestetyillä äänestyksillä ei ole presidentin mukaan minkäänlaisia laillisia seurauksia Ukrainalle.

Venäjä on riippuvainen lännen miljardeista: ”Kiina ei voi korvata”

Venäjä-asiantuntija, filosofian tohtori Tuomo Summasen mukaan venäläiset yritykset ovat riippuvaisia lännen lainanannosta ja energiaviennistä, eikä yhteistyö Kiinan kanssa voi tulla näitä korvaamaan.

Hän korostaa, että venäläisten yritysten velka ulkomaille on paljon suurempaa kuin Kiinalla on mahdollista tarjota. Hänen mukaansa venäläiset yritykset ovat 10 vuoden aikana ottaneet noin 200 miljardia dollaria velkaa ulkomailta.

Hän korosti, että vaikka Venäjän valtio on velaton, Venäjän teollisuus on hyvin velkainen.

Telakkauutisointi huolella pohdittua

Valtio julkisti torstaina tiedon siitä, että se käy yhdessä saksalaisen Meyer Werftin kanssa neuvotteluja STX Finland Oy:n Turun telakkatoimintojen mahdollisesta ostamisesta. Jotkut ovat tämän jälkeen ihmetelleet, miksi asia uutisoitiin.

Vierailin jo viime vuoden marraskuussa Meyer Werftin, yli 200-vuotiaan saksalaisen perheyhtiön luona. Tapaamisesta ja vierailusta Papenburgin telakalla jäi todella hyvä kuva. Kyse on suurella ammattitaidolla hoidetusta maailmanluokan telakasta. Jos ja kun tämä – maailman parhaaksi telakaksikin kutsuttu – yhtiö on aidosti kiinnostunut Turun telakkatoiminnoista, sen on pakko perustua ajatukseen, jonka mukaan Turussa voidaan harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa.

Kirjoittaa elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.

Venäjän varapääministeri tviittasi pommikoneesta

Romania vaatii Venäjältä selvitystä varapääministeri Dmitri Rogozinin Twitter-kommentista. Hän kirjoitti tviitin sen jälkeen kun EU-maa oli kieltänyt venäläisministeriltä ilmatilansa käytön.

Rogozin valitteli Twitterissä Ukrainan ja Romanian ilmatilan sulkemista ja ilmoitti palaavansa seuraavan kerran TU-160-pommikoneella. TU-160 on Venäjän ilmavoimien suurin pommikonemalli. HS.

Vladimir Putin on täydellinen esimerkki historiassa valitettavan yleisestä väärästä suuruudesta

Miten tehdas­työläisen poika nousi valtaan

Vladimir Putin on ensimmäinen johtaja pitkiin aikoihin, joka on laajentanut Venäjän maa-aluetta. Putin on kulkenut pitkän matkan Leningradista Turun ja Itä-Saksan Dresdenin kautta Moskovaan.

Donetskissa voitonpäivän juhla kääntyi Venäjä-mielenosoitukseksi. Itä-Ukrainan Donetskissa voitonpäivää juhlitaan Venäjän-mielisellä mielenosoituksella. Keskustassa oleva aukio on täynnä ihmisiä, jotka yhtyvät "Venäjä!- ja "Kansanäänestys!"-huutoihin

Mariupolin yhteenotossa kuoli 20 separatistia. Itä-Ukrainassa sijaitsevassa Mariupolin satamakaupungissa on perjantaina kuollut ihmisiä armeijan ja Venäjän-mielisten separatistien yhteenotoissa. Ukrainan sisäministeriön mukaan kuolleita olisi noin 20.

Baltian venäläiset juhlivat Neuvostoliiton voitonpäivää. Sadat ihmiset toivat perjantaiaamupäivänä kukkia neuvostosotilaan muistomerkille pronssisotilaalle Tallinnan sotilashautausmaalla. Ihmisiä käveli kulkuemaisena virtana bussiaseman takaa vievää kävelytietä pitkin hautausmaalle. Muistomerkki siirrettiin sinne mellakoiden saattelemana keväällä 2007.

Hautausmaalle menijöiden kädessä oli punainen neilikka, palaajien rinnuksissa oranssi-mustaraidallinen Pyhän Yrjön nauha. Yövartio-järjestön aktivistit jakoivat nauhoja hautausmaan portin takana."Se on meidän voiton symbolimme. Me arvostamme sitä. Se on hieno lahja myös toiselle ihmiselle, joka uskoo että maailmassa säilyy rauha", sanoi tallinnalainen pankkivirkailija Julia Onkova.

Onkovaa ei häirinnyt, että Ukrainassa venäläiset separatistit käyttävät samaa nauhaa. "Olen nähnyt. Se mitä siellä tapahtuu, on valtion sisäinen konflikti, jota en osaa kommentoida."

Isoäiti Ljubov Onkovaa Ukrainan tilanne kiihdytti: "Se on poliittinen konflikti. Se on suuri onnettomuus meille ihmisille, että pahat ihmiset haluavat valtaan."

Onkova oli tullut isovanhempiensa ja poikansa kanssa tuomaan neilikat pronssisoturille, kuten perheellä on tapana joka vuosi.

Neuvostoliitto hajosi 23 vuotta sitten, mutta Neuvostoliiton voittoa toisessa maailmansodassa merkkaavaa voitonpäivää juhlitaan yhä laajalti Baltiassa.

Tuhannet ihmiset kukittivat 9. toukokuuta neuvostosotilaan muistomerkit Tallinnan lisäksi Riiassa, Vilnassa ja muissa Baltian suuremmissa kaupungeissa kuten Narvassa Virossa ja Daugavpilsissa Latviassa.

Antti Rinteestä Sdp:n uusi puheenjohtaja äärimmäisen tiukan vaalin jälkeen

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne voitti Sdp:n puheenjohtajan vaalin äärimmäisen niukalla enemmistöllä.

Rinne sai puoluekokousedustajilta 257 ääntä. Vuodesta 2008 puheenjohtajana toiminut valtiovarainministeri Jutta Urpilainen sai 243 ääntä.

Lopulta vain seitsemän edustajan kääntyminen Urpilaisen taakse olisi kääntänyt vaalin hänen edukseen.

Kaikki 500 puolukokousedustajaa osallistuivat äänestykseen, eikä yhtäkään ääntä hylätty. Tilanne oli äärimmäisen jännittynyt ennen ääntenlaskennan julkistamista. Valtava sali oli hiiren hiljaa.

Urpilainen: "En jatka ministerinä"

Jutta Urpilainen sanoo, ettei jatka valtiovarainministerinä eikä muunakaan ministerinä hallituksessa. Urpilainen aikoo jatkaa rivikansanedustajana. Hän jatkaa valtiovarainministerinä korkeintaan juhannukseen asti, kunnes pääministerikin vaihtuu kokoomuksen puheenjohtajavalinnan jälkeen.

Vapaavuori: Rinne on parkkiintunut neuvottelija

Risikko: Odottaa Rinteestä hyvää yhteistyökumppania

Stubb: Hallituksen suuri linja pysyy

Twitter: @SannaHellstrom Sanna Helström

Stephen Elop saa Suomesta
5 900 euron kuukausi­eläkkeen

Nokian entinen toimitusjohtaja Stephen Elop ansaitsi muutamassa vuodessa neljä kertaa enemmän työeläkettä kuin suomalainen keskimäärin 40 vuodessa. Elopin arvioitu työeläke on 5 900 euroa kuukaudessa, kun suomalaisen keskimääräinen kokonaiseläke on 1 549 euroa kuukaudessa.

Elop saa suomalaista työeläkettä 63-vuotiaana riippumatta siitä, missä maassa hän asuu.

Huumeet oli piilotettu rakennustelineiden sisään

Tutkinnassa on paljastunut laaja huumausaineiden maahantuonti- ja levitysorganisaatio.

Esitutkinnan aikana poliisin hallussa on ollut 10 miestä ja yksi nainen. Yhdeksän on edelleen vangittuna. Yksi heistä on Bandidos MC:n Helsingin presidentti. Kolme epäillyistä on Virosta, muut Suomesta.

Suomeen tuotiin noin 60 kiloa amfetamiinia, joka oli poliisin tiedotteen mukaan tarkoitettu Etelä-Suomen katukauppaan.

Supercellin pääomistaja tekee jättimäisen tilin kiinalaisella verkkokaupalla Alibaballa

Suomalaisen peliyhtiön Supercellin pääomistaja Softbank tekee jättimäisen tilin, kun kiinalainen verkkokauppa Alibaba listautuu lähiaikoina pörssiin Yhdysvalloissa.

Analyytikot ovat arvioineet Alibaban tulevaksi markkina-arvoksi jopa yli 200 miljardia dollaria eli yli 140 miljardia euroa. Japanilainen teleoperaattori Softbank omistaa Alibabasta tätä nykyä 34,4 prosenttia.

Uutistoimisto Bloomberg arvioi Softbankin omistusosuuden arvoksi yli 40 miljardia euroa. Softbankin pääomistaja on japanilainen miljardööri Masayoshi Son, joka on Supercellin hallituksen puheenjohtaja. Son omistaa henkilökohtaisesti Softbankista runsaan viidenneksen.

SDP ehdottaa täysin ilmaista päivähoitoa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset jäsenet Juha Rehula, Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen ovat pöyristyneitä sosiaalidemokraattien kaksien rattaiden perhepolitiikasta.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan puolue ehdottaa muun muassa maksutonta varhaiskasvatusta 4-vuotiaasta lähtien sekä täysin ilmaista päivähoitoa.

Sisällissodan tunnusmerkit täyttyvät alueellisesti Ukrainassa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin valtuuskunnan mukana Ukrainassa jo kahdesti vieraillut Ilkka Kanerva on huolissaan vastarintaliikkeen järjestäytymisestä ja leviämisestä maassa.

Etyjin yleiskokouksen varapuheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mukaan Ukrainassa täyttyvät alueellisesti jo sisällissodan tunnusmerkit. Hän huomauttaa, että koko maassa ei kuitenkaan voida vielä puhua sisällissodasta.

Ahtisaari haluaa Itä-Ukrainan talonvaltaajat ulos ennen neuvotteluita

Presidentti Martti Ahtisaari katsoo, että Itä-Ukrainan tilanne pitäisi saada vakautettua ennen kuin kunnon rauhanneuvottelut Ukrainan kriisin purkamiseksi olisivat mahdolliset.

Ahtisaaren mukaan hallintorakennuksia laittomasti haltuunsa ottaneet venäläismieliset aktivistit tulisi häätää kaappaamistaan rakennuksista ennen neuvottelujen aloittamista. Muuten lähtökohdat neuvotteluille ovat Ahtisaaren mukaan "totaalisen väärin". Kaappaajien poistamiseen hallintorakennuksista pitäisi Ahtisaaren mukaan saada Venäjän tuki.

Perunajauhotehdas pakon edessä: Suurinvestointi tai lopettaminen

Finnamyl suunnittelee kymmenen miljoonan euron investointia perunan solunesteen hyötykäytön lisäämiseksi. Yhtiölle sijoitus olisi merkittävä, ja siihen ajaa todennäköinen lainsäädännön muutos.

Perunajauhotehdas Finnamyl suunnittelee yli kymmenen miljoonaan euron investointia Kokemäelle Satakuntaan.

Tehtaan laajennus liittyy lainsäädännön uudistukseen, joka todennäköisesti estää perunajauhojen valmistuksessa syntyvän nesteen levittämisen pelloille syksyisin. Finnamyl pelkää, että yhtiö joutuu lopettamaan perunajauhon tuotannon, jos se ei keksi perunoista irtoavalle solunesteelle uutta käyttöä.

Lopettamista ei harkita Toimitusjohtaja Ossi Paakki sanoo, että joka tapauksessa yhtiön on löydettävä ratkaisu perunan solunesteen "loppusijoitukseen".

Putin palkitsi toimittajia 'puolueettomasta uutisoinnista'

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi maanantaina, että Putin on palkinnut yli 300 journalistia heidän puolueettomuudestaan Krimin niemimaan tapahtumien uutisoinnissa.

Palkittujen televisiokasvojen lisäksi, kunniamainittujen listalle pääsi myös liittovaltion massamedian tarkastusviraston johtaja Alexander Zharov, jonka organisaatio esti jokin aika sitten pääsyn huomattavien oppositioblogien sivuille samoin kuin Grani.ru -uutissivustolle. Putinin palkintolistalle ei ilmeisesti mahtunut yhtään journalistia radioasemalta ja televisiokanavalta, jotka ovat usein arvostelleet Kremlin käytäntöjä.

Työaikadirektiivi ja irtisanomissuoja heti EU:n työlistalle

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola patistaa palkansaajia vaaliuurnille tämän kuun lopulla järjestettävissä Euroopan parlamentin vaaleissa. Hän perustelee kannanottoaan sillä, että EU:ssa päätetään suuri osa suoraan suomalaisen palkansaajan arkeen vaikuttavista asioista.

Maalis-huhtikuussa suomalaisten palkansaajaliittojen jäsenten keskuudessa tehdyn kyselyn mukaan suuri osa palkansaajista haluaa Euroopan unionin jäsenmaille vähimmäistason koskien työntekijöiden työehtoja ja irtisanomissuojaa, sekä yhtenäistää eri jäsenmaiden työaikalainsäädäntöä.

Soini ennakoi isoa jytkyä europarlamentin vaaleissa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ennustaa maahanmuuttovastaisille ja kansallismielisille puolueille suurta vaalivoittoa europarlamentin vaaleissa.

Soinin mukaan EU-kriittiset puolueet nousevat parlamentin kolmanneksi suurimmaksi ryhmittämäksi liberaalien (ALDE) ja vihreiden (Greens) ohitse. Keskustaoikeisto (EPP) ja sosialistit (PES) olisivat kutienkin vaalien jälkeenkin parlamentin kaksi suurinta ryhmittymää.

Venäjä suuttui Odessan tapahtumista 130 pidätetty

Poliisien mukaan pidätettyjä vastaan kaavaillaan syytteitä aina mellakoinnista murhayritykseen saakka.

Maan itäosassa sotilaat jatkavat hyökkäystään separatisteja vastaan. Sotilaat ovat vallanneet separatistien hallussa olleen televisiotornin Kramatorskissa lähellä Slovjanskin kapinakaupunkia.

Merkki suurvaltasuhteiden kiristymisestä: ministerien puhelimet hiljenivät

Ukrainan perjantaiset väkivaltaisuudet ovat saaneet suurvaltasuhteet jännittymään jälleen kerran. Sekä Yhdysvallat että Venäjä tuomitsivat Slovjanskin ja Odessan perjantaiset levottomuudet tuoreeltaan.

Odessassa jopa 31 ihmistä kuoli perjantaina, kun paikallisen ammattiliiton rakennus tuikattiin tuleen Venäjä-mielisten ja Ukrainan hallituksen kannattajien välisissä kahakoissa. Yhdysvallat aloittivat suurvaltojen välisen sanasodan uhkaamalla asettaa Venäjää vastaan lisää uusia pakotteita, mikäli tilanne Ukrainassa ei rauhoitu.

Jehova rankaisee omiaan

Viime syksynä Jussi K. alkoi suunnitella eroa Jehovan todistajista

Mutta jos hän jättäisi lopun aikoja odottavan liikkeen, hän menettäisi kaiken. Ystävät eivät suostuisi enää tapaamaan Jussia, ehkä eivät edes omat vanhemmat.

Kaksi kertaa viikossa Jussi K. vaihtoi ylleen puvun ja lähti valtakunnansaliin kokoukseen. Hän oli tehnyt niin lapsesta saakka, ja hänestä oli varttunut pidetty puhuja.

Osoituksena siitä, että häneen luotettiin, hänet oli valittu seurakuntansa vanhimmistoon.

Tämä tarkoitti sitä, että hän sai tietää asioita, joita tavalliselle Jehovan todistajalle ei kerrottu.

Hän oli esimerkiksi istunut seurakuntansa oikeuskomiteassa arvioimassa muiden syntejä. Hän ei ollut kertonut kenellekään, että hän oli alkanut epäillä Jehovan todistajien opetuksia. Kukaan ei tiennyt, mitä hän ajatteli, kun hän istui valtakunnansalissa puolisonsa ja lastensa rinnalla ja lauloi Valtakunnan lauluja. Kenen kanssa hän olisi voinut puhua? Jos hän olisi maininnut asiasta läheisilleen, näiden olisi pitänyt heti kertoa hänen epäilyksistään seurakunnassa. Häneen olisi otettu yhteyttä.

Suomalaiset kustantavat vielä vuosikymmeniä johtajien lisäeläkkeitä

Näin on käymässä, vaikka eduskunta on päättänyt lakkauttaa niin sanotun rekisteröidyn lisäeläkkeen vuoden 2016 lopussa.

Rekisteröidyn lisäeläkkeen maksumiehiksi joutuvat kaikki työeläkemaksujen maksajat, vaikka he eivät tätä lisäeläkettä koskaan saa.

Lukijan Kiara kommentti:Tämä on täysin uskomatonta, maksamme suuripalkkaisten johtajien lisäeläkkeitä vaikka itse saamme olemattoman pienen eläkkeen, jolla on kituutettava eteenpäin senttiä venyttäen.

Suomessa on paljon pieneläkeläisiä, jotka elävät köyhyydessä. Ei ole mitenkään hyväksyttävää, että yritysten tekemien lisäeläkepäätösten maksajiksi päätyvät kaikki.

Kyse on hyvä-veliverkoston toiminnasta, poliittiset broilerit ovat huolehtineet, että tämä toiminta on saanut jatkua näin kauan, taloudelliselle eliitille on järjestetty etuja, jotka eivät koske muita, meistä on tehty vain näiden etujen maksajia.

Tieto on eläkejärjestelmälle kiusallinen, sillä työeläkejohtajat ja yrityspomot ovat julkisuudessa toistuvasti korostaneet, että johtajien lisäeläkkeet tulevat henkivakuutusyhtiöiden kanssa tehdyistä vakuutusjärjestelyistä. Tuolloin kustannuksen maksaa yritys eli sen omistajat.

Rekisteröityyn lisäeläkerahastoon kootut vakuutusmaksut tuottoineen riittävät nimittäin peittämään vain kolmanneksen kustakin lisäeläkkeestä. Loput rahat eli kaksi kolmannesta maksetaan yhteisestä tasausrahastosta.

Näin 2014 vappuna maa valkeana
Varsinais-Suomessa Meteorologi: Ei lämpene

Vapaa vappu täyttää 70 vuotta

Vapunpäivää vietettiin 70 vuotta sitten keväällä 1944 kaikin puolin epävarmoissa oloissa, mutta ainakin aiempaa sankemmin joukoin. Eduskunta oli vain vähän aiemmin tehnyt siitä lakisääteisen vapaapäivän.

Kuvakooste suomalaisesta vapusta läpi historian.

Perinteinen vapun teekkarikaste Porissa sujui aurinkoisessa, joskin viileässä +6C säässä.

Seitsemän uusnatsin – epäillään vaaran aiheuttamisesta

Poliisi otti kiinni seitsemän miestä, jotka häiritsivät räikeästi Vasemmistoliiton vappujuhlaa Porin Eetunaukiolla. Miehistä on tehty rikosilmoitus, jonka perusteella heitä kaikkia epäillään vaaran aiheuttamisesta. Eetunaukion viereisellä katolla Suomen Vastarintaliike -nimiseen uusnatsijärjestöön kuuluvat miehet sytyttivät savuheitteitä, joista yksi heitettiin tai se putosi lähelle vappujuhlan yleisöä.

Poliisi otti vappumarssijoiden kepit pois

Paavo Arhinmäki vaatii selitystä.

Vuosikymmeniä vappumarssia organisoineiden työväenliikkeen veteraanien, keski-ikäisten vasemmistolaisten ja nuorten vasemmistoaktiivien viesti on ollut sama: Poliisin toiminta on vappuna Helsingissä ollut pöyristyttävää. Poliisin tehtävä on turvata mielipiteenilmaisun ja kokoontumisen vapaus. Nyt poliisi on pikemminkin estänyt tämän, Arhinmäki kirjoittaa.

Enemmistö uskoo yhä Eurooppaan

Toukokuun lopussa pidettävät EU-parlamenttivaalit tulevat osoittamaan, että enemmistö eurooppalaisista uskoo yhä Eurooppaan, sanoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy

"Edelleen ylivoimaisesti suurin osa europarlamentaarikoista tulee olemaan ihmisiä, jotka uskovat eurooppalaiseen projektiin", Van Rompuy sanoi HS:n ja kahden muun pohjoismaisen median haastattelussa viime viikon perjantaina.

EU:n pakotelista julki - 15 uutta nimeä

EU on julkaissut tuoreen pakotelistan, jolle on kirjattu 15 uutta nimeä. Heidän varojansa jäädytetään ja matkustamista rajoitetaan. Heidän joukostaan löytyvät muun muassa Venäjän varapääministeri Dmitri Kozak, jonka katsotaan olevan vastuussa Krimin haltuunoton valvonnasta.

Venäjän hallituksen erikoiskone palasi Laatokan ylle

Yhden Venäjän hallinnon erikoiskoneista huomattiin kiertävän kehää Laatokan pohjoisosan yllä jo lauantaina. Sen lentotunniste oli RSD47. Sunnuntaina lentokoneen uutisoitiin lähteneen ja palanneen Moskovaan.

Nyt Laatokan yllä lähellä Suomen rajaa kiertää kuitenkin jälleen kehää erikoiskone, Tupolev Tu-214SR, jonka lentotunniste on RSD49

Tupolev RSD49

Putin: Internet on CIA:n projekti

Yandexin osakkeen arvo laski selvästi New Yorkissa Putinin kommenttien jälkeen

Presidentti sanoi olevansa myös tyytymätön siihen, että Venäjän suosituin hakukone Yandex on rekisteröity osin ulkomaille ja että yrityksen johtotehtävissä on paljon amerikkalaisia ja eurooppalaisia. Putinin mukaan Venäjän pitäisi tässäkin puolustaa omia etujaan.

Ruotsin hallitus haluaa hävittäjiin risteilyohjukset

Venäjä nöyryytti maan ilmavoimia vuosi sitten.

Ruotsin hallitus haluaa varustaa Jas Gripen –hävittäjät risteilyohjuksilla. Puolustusministeri Karin Enströmin mukaan Ruotsin tulisi voida vastata myös kauempaa tulevaan uhkaan.

Venäjä sanoo pysäyttävänsä Ukrainan "sotakoneen"

Yhdysvaltain puolustusministeri: Venäjän toiminta "vaarallista ja provokatiivista"

Itä-Ukrainan kriisi on nyt keskittynyt Donetskin alueelle. Kramatorskin ja Slovjanskin kaupungit ovat tämän alueen pohjoisnurkassa. Torstain tapahtumien polttopisteessä olevat kaksi kaupunkia ovat kuitenkin vain välietappi Ukrainan joukoille. Maan päätavoite on saada haltuunsa alueen keskuspiste, varsinainen Donetskin kaupunki.

”Suomalainen ruoka tarvitsee oman Äänekosken”

MTK:n tutkimuspäällikkö kaipaa elintarviketeollisuuteen yhtä hyviä uutisia kuin mitä metsäpuolelle saatiin eilen Metsä Groupin kerrottua Äänekosken investointisuunnitelmista.

”Elintarvikesektori tarvitsee Metsä Groupin investointisuunnitelman kaltaisen ison uutisen, jolla luodaan tulevaisuudenuskoa koko elintarvikealalle.”

”Metsäteollisuuden historian suurin investointi”

Äänekoskelta kuuluu kummia

Metsäteollisuuskonserni Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre julkisti suunnitelmansa rakentaa Äänekosken nykyisen sellutehtaan alueelle uudenlaisen biotuotetehtaan.

Toteutuessaan noin 1,1 miljardia euroa maksava tehdas olisi metsäteollisuuden historian suurin investointi Suomessa, Metsä Group kertoo. Tehdas tuottaisi koko arvoketjussa yli 2 500 työpaikkaa, Metsä Group kertoo.

”Investoinnin keskeisin peruste on korkealaatuisen havusellun kysynnän maailmanlaajuinen kasvu. Tavoitteenamme on vahvistaa johtavaa asemaamme tällä markkinalla. Investointi tukee Metsä Fibren kasvua ja parantaa kannattavuuttamme pitkällä aikavälillä”, kertoo Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan .

Eläkkeet ovat jääneet reilusti palkkakehityksestä jälkeen

Palkat ovat keskimäärin kasvaneet vuosituhannen vaihteesta lähtien kaksinkertaista vauhtia verrattuna eläkkeellä olleen tuloihin.

Hallituksen kehysriihen päätös, jolla leikataan eläkkeiden vuosikorotusta, kasvattaa palkansaajien ja eläkeläisten tuloeroja entisestään. Eläkeläisiltä päätös saa tyrmäyksen, kun taas Eläketurvakeskuksen mukaan päätös noudattaa järjestelmän periaatteita.

Suomessa asui toissa vuonna 71 600 eläkeläistä, jotka saivat pelkästään kansaneläkettä. Kansaneläkettä voi saada enintään 634 euroa kuukaudessa.

Kahvinkeitindirek-
tiivi määrää kahvinkeittimet sammumaan itsestään

Jos neljäsosa eurooppalaisten kahvinkeittimistä naksuttaa tunnin kahvinkeiton jälkeen, sähköä kuluu saman verran kuin Loviisan ydinvoimala jauhaa sähköä vuodessa.

Nyt EU pistää sumpinkeittäjät kuriin: jatkossa kahvinkeittimien pitää sammua itsestään kahvin valmistumisen jälkeen. Motiva Oy laski Yle Uutisille, kuinka monta käyttökertaa eri laitteilla saa yhdellä eurolla.

Kiista Ylen HD-kanavista: Asukas voittaa taloyhtiön

Taloyhtiö on velvollinen vaihtamaan yhtiön antennijärjestelmän, mikäli Yleisradion teräväpiirto- eli HD-kanavat eivät näy asukkaalle taloyhtiön nykyisellä järjestelmällä, kertoo Viestintäviraston laajakaista ja media -ryhmän päällikkö Päivi Peltola-Ojala Uudelle Suomelle.

Uudelle Suomelle asiasta vinkannut lukija on vaatinut taloyhtiötään – kesän jalkapallon MM-kisojen lähestyessä – päivittämään antennijärjestelmänsä, jotta kisoja voisi katsella Ylen HD-kanavilta. Taloyhtiö on kieltäytynyt päivityksestä kustannuksiin vedoten.

Laki on kuitenkin asukkaan puolella, kertoo Päivi Peltola-Ojala.

Lääkkeiden haitat eivät kiinnosta lääkeyhtiöitä tarpeeksi

Professori Pertti Neuvonen on varoittanut lääkkeiden haitoista jo vuosia

Vuosituhannen vaihteessa tapahtui henkirikos, jonka yksityiskohta pelasti luultavasti useita ihmishenkiä. Syytetty oli ottanut useita lääkkeitä, ja niiden mahdollisesta vaikutuksesta pyydettiin lausuntoa professori ja ylilääkäri Pertti Neuvoselta.

Yksi lääkkeistä, yleinen lihasrelaksantti, herätti Neuvosen kiinnostuksen. Sen tarkkaa poistumisen mekanismia elimistöstä ei tunnettu.

Jussi Halla-aho valmiina Brysseliin

Eurovaalien äänikuninkuus meni ylivoimaisesti EU-myönteiselle eurooppaministeri Alexander Stubbille (kok). Toiselle sijalle lähes 80 000 äänellä noussut Jussi Halla-aho taas edustaa EU-kriittisempää kantaa.

Enhän minä edusta puolueessamme jyrkintä linjaa suhtautumissa Euroopan unioniin. Mutta kun media omalta osaltaan polarisoi tilannetta minun ja Stubbin välillä eräänlaiseksi kaksintaisteluksi, niin totta kai se aiheuttaa kokoomuslaisten keskittymistä Stubbin taakse ja perussuomalaisten keskittymistä minun taakseni, Halla-Aho kuvailee.

Turun Sinappia aletaan tehdä Pyhännällä

Turun Sinapin valmistus siirtyy vielä tänä keväänä Puolasta takaisin Suomeen, mutta ei Turun Pansioon, vaan Pohjois-Pohjanmaalle.

Turun Sinapin valmistus siirrettiin ensin vuonna 2003 Ruotsiin ja vuonna 2007 Puolaan. Yhtiön mukaan paluuseen vaikuttavat menekin lasku sekä palautetulva kotimaisuuden puolesta.

Verkkopankkitunnukset menevät uusiksi

Suomalaiset joutuvat lähivuosina opettelemaan verkkopankkeihin kirjautumisen uudelleen, jos Euroopan pankkivalvontaviranomaisen (EBA) suunnitelmat toteutuvat.

Viranomainen haluaa tiukentaa verkkopankkien tietoturvavaatimuksia, minkä seurauksena Suomessa yli neljä miljoonaa verkkopankkien muovi- ja pahvikorteille tulostettua tunnus- ja salasanalistaa olisi korvattava uudella digitaalisella tunnistautumisvälineellä.

Painettujen tunnuslukulistojen sijaan verkkopankkiin kirjauduttaisiin digitaalisilla, maksutapahtumasta riippuvilla koodeilla. Sen ansiosta maksu ei mene enää läpi, jos haittaohjelma on muuttanut maksun suuruutta tai tilinumeroa.

Koodit voisivat löytyä pienestä, mukana kuljetettavasta laitteesta eli ”donglesta”, jollaisia käytetään nykyisin yritysten etäyhteyksissä. Toinen vaihtoehto voisi olla matkapuhelimessa toimiva sovellus.

Demarit romahtivat historiallisen huonoon vaalitulokseen

Hiljaisuus. Niin reagoi Sdp:n kannattajaväki, kun eurovaalien ennakkoäänet ilmestyivät Helsingin keskustassa sijaitsevan Sokos Hotel Presidentin salin seinälle ripustetulle valkokankaalle.

Sen jälkeen satapäinen demariväki puhkesi suosionosoituksiin. Taputuksissa oli väkinäinen sävy, sillä taululla oleva kannatuslukema, 13,6 prosenttia, on demareiden sodanjälkeisen historian huonoin.

Paavo Lipponen: Halla-aho häpeäksi Suomelle

Suomen entinen pääministeri ja entinen Sdp:n puheenjohtaja Paavo Lipponen arvostelee Sdp:n eurovaalivalvojaisissa kovasanaisesti perussuomalaisia ja puolueen ääniharavaa Jussi Halla-ahoa.

Lipposen mielestä Halla-aho edustaa äärioikeistoa. Halla-ahon menestystä hän pitää Suomen kannalta "häpeällisenä ja äärimmäisen vastenmielisenä".

"Hänen hyökkäyksensä Rkp:tä vastaan varmaan pelasti heidän paikkansa", Lipponen sanoi.

"Perussuomalaisilla ei ole mitään annettavaa."

Halla-aho vastasi Lipposen kovaan kritiikkiin

"Eilisen liiton miehiä"

Perussuomalaisten äänikuningas Jussi Halla-aho ei hätkähdä ex-pääministeri Paavo Lipposen (sd) kovasta kritiikistä.

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Helsingin Ostrobotnialla siiderilasillisella vaimo vierellään juhlinut Halla-aho naurahti ensin Lipposen sanoille.

Halla-ahon mukaan Lipponen on "eilisen liiton miehiä", joka elää syvällä entisajan poteroissa.

Mitä Lipponen suustaan päästää, ei ole minulle merkitystä.

Halla-aho pyysi perjantaina julkaistulla videolla suomalaisia äänestämään niin, että RKP jää ilman paikkaa Euroopan parlamentissa

RKP:n puoluesihteeri Johan Johansson uskoo, että perussuomalaisten Jussi Halla-ahon video oli tarvittu lisäpotku, jonka ansiosta RKP sai pitää paikkansa Euroopan parlamentissa.

Mitro lähtee kalaan

Minä taidan lähteä nyt kalastamaan, toteaa Mitro videon lopussa. Linnunlaulun lomasta kuultaa hienoinen katkeruus, vai onko se vain kevään ensimmäisen hyttysen ininää.

Repo floppasi täysin

EU-parlamentista pudonnut SDP:n meppi Mitro Repo menetti yli 63 000 ääntä. Repo sai näissä vaaleissa noin 8 800 ääntä, kun viisi vuotta sitten hänen äänimääränsä oli yli 71 000.

Isoja äänestäjien menetyksiä oli myös kokoomuksen mepillä Eija-Riitta Korholalla, joka sai yli 24 000 ääntä vähemmän kuin vaaleissa viisi vuotta sitten. Nyt Korhola putosi parlamentista reilulla 27 000 äänellään. Myös keskustan Anneli Jäätteenmäki menetti reilusti ääniä, yli 20 000. Hän sai nyt yli 59 000 ääntä ja säilytti paikkansa parlamentissa.

Laiskimmat eurovaalien äänestäjät asuvat edelleen Pohjois-Karjalassa

Eurovaaleissa aktiivisimmin käytiin äänestämässä Ahvenanmaan maakunnan vaalipiirissä. Äänensä antoi Ahvenanmaalla 57,4 prosenttia 21 000 äänioikeutetusta. Koko maan äänestysprosentti oli 40,9.

Laiskimmat eurovaalien äänestäjät asuvat edelleen Pohjois-Karjalassa, jonka äänestysprosentti laski hieman edellisvaaleista ja jäi alle 33:n.

"UFO-hävittäjä" on Hornetien ylivoimainen haastaja

Venäläishävittäjä Su-35S ”Flanker” tai alkuperäiskielellä Cy-35C (Istrebitel) teki läpilyönti- ja esittelykierroksen Suomen ilmatilassa tiistaina 20. toukokuuta 2014 kello 15.

Hävittäjän lisäksi ilmatilaa loukkasi samana päivänä toinenkin venäläiskone. Lisäksi käytettävissä olevien tietojen ja eri lähteiden arvioiden mukaan klo 15 lentänyt hävittäjä yritti ilmeisesti uudelleen klo 22:n aikaan Suomen rajojen yli. Kone jäi kuitenkin kansainväliselle alueelle – suomalaisten tunnistustehtävä oli lopulta aiheeton.

Tällainen suuri tutkakuvulla varustettu A-50U-kone ei voi eksyä, koska siinä on kaikki uusin mahdollinen elektroniikka ja se tukeutuu Venäjän asevoimien 4 signaalisatelliittiin, 24 viestintäsatelliittiin ja 32 Glonass-paikantamissatelliittiin.

Hävittäjän ilmasirkusta seurasi perässä lentänyt venäläinen taistelunjohto- ja tutkavalvontakone, jota Nato kutsuu koodilla A-50U Mainstay Awacs. Se ilmeisesti taltioi Suomen Hornetien signaalitiedot ja testasi suomalaiskoneet vielä uudestaan kello 18, kun se loukkasi itse lyhyesti Suomen ilmatilaa. A-50U Mainstay Awacs testasi, pystyykö Suomi toiseen tunnistuslentoon näin nopeasti.

Äänestys alkoi Ukrainassa – kapinalliset julistautuivat "Novorossijaksi"

Ukrainan presidentinvaalien ulkopuolelle jää idässä kaksi miljoonaa äänestäjää. Kapina näyttää Venäjän operaatiolta, kirjoittaa HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.

Yöllä levisi tieto, jonka mukaan maan ääntenlaskujärjestelmään olisi tehty tietomurto. Sisäministeri Arsen Avakovin Facebook-sivun mukaan tieto ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Avakovin mukaan hakkerit ovat tunkeutuneet yhdelle hänen sivustoistaan ja levittäneet sen kautta väärää tietoa. Itä-Ukrainan kapinalliset näyttivät kuitenkin lauantaina onnistuneen aikeissaan estää Ukrainan sunnuntaisten presidentinvaalien järjestämisen kapinapääkaupunki Donetskissa. Kaupungin keskusvaalilautakunta ohjeisti vaalipaikkoja pitämään ovet kiinni eikä äänestäjille jaettu vaalikutsuja.

Twiittaava poliitikko ei kaipaa toimittajaa

Minua kohtasi sellainen onni, että pääsin Alexander Stubbin ja Tuomas Enbusken sopivasti eurovaalien edellä julkaisemaan Twitterkirjaan. Tähän fanfaareja ja rummunpäristystä.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Stubb kyseli taannoin Twitterissä ihmisiltä, miksi he ovat siellä. 140 vastausta päätyi valmiiseen kirjaan. Vastaukseni kuului sanantarkasti näin: ”Olen vitterissä saadakseni rahaa ja vaikutusvaltaa”.

Stubb ja Enbuske itse kertovat twiittaavansa ammattinsa takia mutta myös huvikseen. Twiittaamisesta he eivät saa palkkaa, mutta toki sosiaalisen median näkyvyys tukee heidän julkisia ammattejaan.

”Seuraajien todellista lukumäärää ei voi aivan tarkkaan todentaa. Tämä johtuu siitä, että seuraajissa on myös paljon niin kutsuttuja botteja eli haamuprofiileita”, parivaljakko kirjoittaa.

Google Fiber kutsuu Netflixin palvelimet oman kattonsa alle

Google, joka kannattaa äänekkäästi internetin puolueettomuutta, kutsuu sisältöyhtiöt tuomaan omat palvelimensa verkko-operaattori Google Fiberin tiloihin – ilmaiseksi.

Supermarketti, jossa ei käytetä pakkauksia, nousi nettihitiksi

Ruokakaupoissa lähes kaikki myydään pakattuna, ja ympäristötietoiseltakin jäävät kankaiset kauppakassit (saati hedelmäpussit) usein kotiin.

Berliinissä on suunnitteilla ruokakauppa Original Unverpackt (alkuperäinen pakkaamaton), jonne mennessä omat pussit on hyvä muistaa ottaa mukaan.

Original Unverpackt -kaupassa kaikki myydään pakkaamatta: hedelmät, vihannekset, makaronit, jopa kemikaalio-osaston tuotteet. Tuotteita on määrä olla yli 600. Spontaaneille shoppailijoille on paperipusseja ja lainasäiliöitä.

Julkkisparin shokkiero!

Jani ja Mari Sievinen ovat jättäneet eilen (21.5.2014) yhteisen avioerohakemuksen Lohjan käräjäoikeuteen viiden avioliittovuoden jälkeen. Kärjäoikeus vahvisti tiedon Seiskalle.

Jani ja Mari Sievinen tiedottivat torstaina myyvänsä vuonna 2010 valmistuneen omakotitalonsa. Avarassa talossa on neliöitä 212. Kalevatar-valmistalon toimitti aikoinaan ruotsalainen Älvsbytalo.

Mari ja tytöt muuttavat Norjaan

Jani Sievinen kirjoitti hänen ja Marin erosta eilen keskiviikkona julkisessa Facebook-statuksessaan. Jani kertoi Marin ja pariskunnan tyttöjen muuttavan Norjaan. Perheessä on kolme tytärtä, Felicia, 5, Milla, 3, ja perheen kuopus, Alma-tytär, joka syntyi helmikuussa.

Kerran lähes tapettu speedway heräsi eloon Ratinan lämpimissä tunnelmissa

Tamperelainen Markku Pesonen, lempinimeltään Maicomara, uskoi tulkitsevansa laajan moottoriurheilun ystävien tuntoja, kun hän iloitsi speedwayn heräämisestä uudelleen eloon Tampereella.

Ennen kuin auringon kultainen kehrä laski länteen, Ratinan stadionilla vauhdikkaita speedwayn GP-kisoissa rajuja kiihdytyksiä ja taidokkaita jarrutuksia kaarteissa ihaili lehtereillä 10 600 ihmistä.

Ensi vuonna täällä voi olla vielä enemmän väkeä, kun ihmiset huomaavat miten hieno kilpailumuoto tämä on, speedwaykisoja Eteläpuistossa järjestämässä ollut Pesonen ennakoi.

Kylmäkorpi pettyi Tampereen MM-speedwayssa

Järjestäjän myöntämällä villillä kortilla kilpaillut Joonas Kylmäkorpi sijoittui 13. tilalle. - Pettynyt olen, koska tähtäin oli semifinaaleissa. Startit eivät oikein onnistuneet, Kylmäkorpi kertoi.

Liikuntasuorituksen rasittavuuden arvioiminen vaikeaa

Tutkimukset Suomesta ja ulkomailta osoittavat, että lihavat ihmiset harrastavat vain muutamia tunteja raskasta liikuntaa vuodessa.

Lihavien ihmisten liikuntaharrastukset jäävät usein puolitiehen. Yleisten suositusten mukaan ripeää liikuntaa pitäisi harrastaa 2,5 tuntia viikossa tai rasittavaa liikuntaa 75 minuuttia. Liikuntasuorituksen raskauden arviointi on kuitenkin vaikeaa, etenkin jos vyötärölle on kertynyt ylimääräisiä kiloja.

Lihavat ihmiset ilmoittivat pitämissään päiväkirjoissa rasittavan liikunnan määräksi keskimäärin 75 minuuttia viikossa. Kiihtyvyysmittarin mukaan he olivat kuitenkin harrastaneet raskasta liikuntaa ainostaan 6 minuuttia.

Kotikadun uusinta kaatui miljoonariitaan

Yle joutuisi maksamaan sarjasta 30–40 miljoonaa euroa

Yleisradion suositun Kotikatu-sarjan uusintoja ei ole nähty televisiossa useiden miljoonien eurojen palkkiokiistan takia.

Ylen arvion mukaan koko sarjan uusiminen yhden kerran maksaisi yli kymmenen miljoonaa euroa, mikäli yhtiö maksaisi korvaukset jokaiselle tekijälle Ylen ja tekijöiden välisten freelancer-sopimusten mukaisesti. Se olisi ylivoimaisesti Suomen suurin uusintaesityksistä maksettu tekijänoikeuspalkkio.

Kotikadun kaikkien oikeuksien ostaminen maksaisi Ylen laskelmien mukaan jopa 30–40 miljoonaa euroa.

Eurovaaliehdokas Jon Hellevig raivostui Karita Mattilalle

Itsenäisyyspuolueen listoilla sitoutumattomana eurovaaliehdokkaana oleva Jon Hellevig sanoo hyökänneensä Facebookissa oopperalaulaja Karita Mattilaa vastaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin vuoksi. Hellevigin mielestä Mattila mustamaalaa Putinia ja hän katsoo siksi oikeudekseen herjata Mattilaa.

Hellevig haukkuu Mattilaa sekä henkilökohtaisessa Facebook-profiilissaan että vaaliehdokasprofiilissaan. Hän huorittelee Mattilaa ja uhkaa tätä raiskauksella.

Helleraja paukkuu jo sunnuntaina? – "Kesäkeleille ei näy loppua"

Kesä saapuu viikonloppuna Suomeen, ja ensi viikolla viimeistään mitataan hellelukuja, kertoo meteorologi Mikko Routala.

Sitä ennen on vielä yksi kolea päivä. Tänään (16.5.2014) on nimittäin aamusta alkaen sateista isossa osassa maata.

Kansallinen biotalousstrategia

Metsäteollisuus on yksi keskeisistä biotalouden toimijoista, sillä sen koko toiminta pohjaa uusiutuvista ja kierrätettävistä luonnonvaroista valmistettuihin tuotteisiin.

Tämä kynä on tehty puusta
Biotalous on Suomelle erinomainen mahdollisuus lisätä talouskasvua ja hyvinvointia. Kansallisen biotalousstrategian toteuttaminen vaatii rohkeiden poliittisten päätösten lisäksi vahvaa yhteistä tahtotilaa ja konkreettisia tekoja.

Aarnion tontilta löytyi iso rahakätkö

Huumepoliisin vangitun päällikön Jari Aarnion rakennustyömaan tontilta on löytynyt kymmenien tuhansien eurojen rahakätkö.

Iltalehden tietojen mukaan kätkö olisi löytynyt viime viikolla tehdyissä uusissa etsinnöissä Aarnion uuden omakotitalon työmaalta Porvoosta.

Iltalehti uutisoi viime viikolla Aarnion tontilla tehdyistä salaisista, useita päiviä kestäneistä etsinnöistä. Aarniota epäillään paitsi törkeästä huumausainerikoksesta myös törkeästä lahjomarikoksesta.

Hänen epäillään osallistuneen satojen hasiskilojen myynnin järjestelyihin ns. tynnyrihuumejutussa, jossa huumeita tuotiin Suomeen Hollannista.

Sohaisiko EU:n tuomioistuin Google-päätöksessään Godzillaa?

EU:n tuomioistuimen päätös on herättänyt kysymyksen, kuka saa päättää, mikä elämässämme on relevanttia, kirjoittaa Yle Uutisten toimittaja Jussi Hanhivaara.

Jos meille, yli puolelle miljardillle EU:n kansalaiselle, avataan mahdollisuus pyyhkiä pois menneisyyttämme koskevia tietoja, eikö silloin samalla rajoiteta muiden mahdollisuutta nähdä meidät sellaisena kuin olemme, tai olemme olleet? Kaikkine puutteineen. Ja mikä on tämän merkitys, jos mikään? Tai kenelle delegoidaan valta päättää, missä vaiheessa jokin menneisyydessämme muuttuu merkityksettömäksi?

Euroopan unionin tuomioistuin (ECJ) linjasi tiistaina oikeuksiamme virstanpylvääksi kutsutussa päätöksessään.

Oikeusistuin halusi turvata yksittäisille kansalaisille oikeuden tulla unohdetuiksi. Se katsoi, että internetin hakukoneiden käyttäjille on annettava oikeus pyyhkiä verkosta pois itseään koskevia tietoja.

Google sanoi myös, että se ei hallinnoi verkossa olevaa tietoa, vaan vain kokoaa sitä yhteen, ja yhdistää hakuja verkossa oleviin tietokantoihin. Tiedon hallinnoitsijat ovat sen mukaan toisaalla.

Game of Thrones -kirjailija George R. R. Martin kirjoittaa yhä vanhalla DOS-tietokoneella

Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjastaan tunnettu George R. R. Martin on vanhan liiton miehiä. Conan O'Brienin ohjelmassa äskettäin vieraillut kirjailija paljasti, että satojen sivujen mittaiset bestsellerit syntyvät edelleen vanhalla DOS-käyttöjärjestelmää käyttävällä PC-tietokoneella.

Sukututkijat tarkkana

Suomi on erinomainen maa sukututkimukselle. Asiakirjatkin löytyvät kaikista kansalaisista säätyyn katsomatta. Sukulaisia haastatellessa täytyy kuitenkin muistaa, että kaikkea ei voi muistaa.

Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona vieraillut sukutukimuksen opettaja Teuvo Ikonen sanoo, että Suomessa voi sukututkimuksessa päästä yleisimmin 1700-luvun puoliväliin. Kirkonkirjoja, perunkirjoja, veroluetteloita, sotilasasiakirjoja ja virkatodistuksia on hyvin saatavilla.

Kirkon asiakirjat ovat erinomainen lähde sukututkimukselle. Kirkonkirjojen logiikka ja rakenne pitää kuitenkin ensin hahmottaa. Myös omat tiedonhankintamenetelmät kannattaa Teuvo Ikosen mukaan laittaa heti kuntoon, jotta omien lasten ei sitten tarvitse korjailla tehtyä työtä.

GP sarjaa Tampereella kausilla 2014-2016

Kausille 2014 - 2016 on Tampereen Ratina stadion hyväksytty yhdeksi GP sarjan kilpailupaikaksi. Suomessa ei ole koskaan aikaisemmin järjestetty vastaavan tasoista Speedwaykilpailua. Lähes 400 metrin pituinen Ratinan rata 15000 katsojan silmien edessä luo loistavat edellytykset suurelle moottoriurheilutapahtumalle. Aikataulu.

"Älä aliarvioi lukijoitasi"

10 vuotta blogiaan pitänyt Jukka Kemppinen valmistelee tekstejään kauan. Hänen mielestään blogeilla ja runoudella on paljon yhteistä.

Henkilö, joka kirjoittaa joka päivä ilmaiseksi, on varmaan päästään vialla, naureskeli 10 vuotta blogia pitänyt informaatio- ja teknologiaoikeuden professorin Jukka Kemppinen vieraillessaan Ylen aamu-tv:ssä.

Asko-Seljavaara: Seuraavaksi odotan euroviisuissa jonkin epämuodostuman tai sairauden esittämistä

Helsinkiläinen ex-kansanedustaja: Viisujen parrakas nainen oli puistattava ilmestys

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja entinen kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara (kok) lyttää voimakkaasti Euroviisut voittaneen itävaltalaisen Conchita Wurstin.

Conchita Wurst, oikealta nimeltään Tom Neuwirth on itävaltalainen drag-taiteilija, joka esiintyi tämän kevään laulukilpailussa parrakkaaksi naiseksi pukeutuneena. Hän hurmasi ihmiset ympäri Eurooppaa, mutta Lauttasaaressa asuvaa poliitikkoa hän ei vakuuttanut.

Karbiini lamppu

Paljasjalkakengistä tarjotaan korvauksia Yhdysvalloissa

Vibram FiveFinger-kenkien valmistaja tarjoutuu maksamaan amerikkalaisostajille kymmenien dollareiden korvauksia kenkäparia kohden. Yhdysvalloissa oikeus on yrittänyt pitkään selvittää, onko paljasjalkakengistä terveydellistä haittaa niillä juokseville.

Vibramin väitetään liioitelleen paljasjalkakenkien terveysvaikutuksia vailla riittävää tieteellistä näyttöä. Kenkien markkinoinnissa yhtiö onkin luopunut terveysväitteistä.

“Vladimir Putin päästänyt irti voimat, joita ei pysy hallitsemaan”

Kansaäänestykset järjestetään siitä huolimatta, että Venäjän presidentti Vladimir Putin vetosi viikolla Venäjä-mielisiä lykkäämään niitä.

Näyttää siltä, että Vladimir Putin on päästänyt irti voimat, joita hän ei pysty hallitsemaan, Britannian ulkoministeri William Hague sanoi the Daily Telegraphille.

Separatistien hallussa 100 000 valmiiksi täytettyä äänestyslipuketta

Kansanäänestykset ovat Venäjä-mielisten separatistien järjestämiä, ja ne on Kiovassa ja länsimaissa tuomittu laittomina.

Ukrainalaislehti Kyiv Postin mukaan aseellisten separatistien hallusta on löydetty 100 000 valmiiksi "kyllä" -merkittyä Itä-Ukrainan kansanäänestyksien äänestyslipuketta.

Kyiv Post kertoo, että terrorisminvastaisen operaation aikana pysäytetystä separatistien autosta löytyi äänestyslipukkeiden lisäksi aseita ja ammuksia. Kiovassa ja länsimaissa kansanäänestykset on tuomittu laittomina, ja niiden on pelätty entisestään kärjistävän Ukrainan tilannetta.

Itävallan "parrakas nainen" voitti Euroviisut

Tämän vuoden Euroviisut on voittanut Itävalta ja sen parrakas edustaja Conchita Wurst.

Toiselle sijalle jäi Hollannin The Common Linnets 52 pisteen erolla voittajaan. Kolmanneksi tuli Ruotsi ja Sanna Nielsen.

Tältä näyttää mies Conchita Wurst -hahmon takana

Parrakas nainen. Sillä tavoin Tom Neuwirthin hahmo tunnettiin ennen lauantai-iltaa. Nyt hän on Euroviisu-voittaja.

Itävaltalainen Tom Neuwirth loi hahmonsa, upeaäänisen, sukupuolistereotypioita murskaavan Conchita Wurstin vuonna 2011. Silloin hän esiintyi itävaltalaisessa Die große Chance –kykykilpailussa.

Hänen mottonsa on: ”Ole paras versio itsestäsi mieluummin kuin huono versio jostakusta muusta.”

“Poliittinen” voitto euroviisuissa? – “Kylmäksi ei jäänyt ainakaan Venäjä”

Venäjä on noussut euroviisujen puheenaiheeksi kansainvälisessä mediassa itävaltalaisen Conchita Wurstin voiton jälkeen.

En tiedä, katseleeko hän tätä, mutta jos katsoo niin haluan sanoa hänelle, että meitä ei voi pysäyttää, Wurst sanoi Huffington Postin mukaan.

Hän viittasi lausunnollaan Venäjän kohua herättäneeseen lakiin, joka kieltää “homopropagandan”. Huffington Postin mukaan myös Wurstin esiintymisen näyttäminen venäläisillä tv-kanavilla yritettiin estää.

Venäjä sai osakseen protestointia euroviisuissa muutenkin.
10 000-päinen yleisö buuasi aina, kun Venäjän viisukappale sai ääniä.

Lentoyhtiö voi joutua tilille malesialaiskoneen katoamisesta

Malaysia Airlines vakuutusyhtiöineen voi joutua maksamaan suuria summia kadonneen koneen matkustajien omaisille.

Ilmailulainsäädännön asiantuntijoiden mukaan on yhtiön vastuulla todistaa, ettei onnettomuus ollut sen syytä. Todistaminen on hankalaa, jos konetta ei löydetä ja sen kohtalo jää mysteeriksi.

Giro käynnistyi joukkueaika-ajolla Belfastista

Australialainen Orica Green-Edge-talli nappasi voiton Italian ympäriajon ensimmäisellä etapilla Pohjois-Irlannin Belfastissa. Jussi Veikkasen FDJ.fr oli 21,7 km:n mittaisen joukkueaika-ajon 16:s.

Jussi Veikkanen nousi ranskalaisen FDJ.fr-tallin kokoonpanoon varamiehen paikalta ja toimii Girossa tallin apuajajana. Ranskalaistalli oli joukkueaika-ajossa 16. nopein jääden voittajasta 1.18.

Antti Rinne: Olen valmis ministeriksi

Sdp:n uusi puheenjohtaja Antti Rinne tavoittelee puolueelleen ensi vuoden eduskuntavaaleissa 20 prosentin kannatusta. Matka on kivinen, koska kannatus on nykyisin noin 15 prosenttia ja aikaa on vähän.

Sateenkaariperheen lapsi nousi Sdp:n puolue-eliittiin

Sdp:n toiseksi varapuheenjohtajaksi valittu Sanna Marin, 28, on tamperelainen paikallispoliitikko, jolla on kova pyrky valtakunnan politiikan huipulle. Hän kiilasikin Krista Kiurun edelle äänimäärässä ja pudotti varapuheenjohtajistosta Eero Vainion.

Marin on niin sanotun sateenkaariperheen lapsi eli hän kasvoi perheessä, jossa vanhemmat tarkoittivat äitiä ja hänen naisystäväänsä. Tämän hän kertoo myös nettisivuillaan.

Netflix korottaa hintojaan Suomessa

Internet-televisiopalvelu nostaa hintojaan. Uudet katsojat pääsevät television ääreen vanhalla perushinnalla, mutta saavat eteensä heikomman kuvanlaadun.

Nykyisin peruspaketti kustantaa 7,99 euroa, ja sillä on voinut katsoa HD-tasoista kuvaa kahdelta ruudulta yhtä aikaa. Nyt saman paketin hintaa korotetaan uusille asiakkaille eurolla, vanhat saavat maksaa entistä hintaa kahden vuoden ajan.

Tästä lähtien vajaan kahdeksan euron kuukausihinnalla Netflixistä irtoaa yhden ruudun katselumahdollisuus perinteisen television kuvanlaadulla, ei HD:nä.

Auringolta suojautuvien kuolleisuus kaksi kertaa suurempi kuin auringonpalvojien

Naisilla, jotka suojautuvat auringonvalolta, on kaksinkertainen kuolemanriski verrattuna niihin, jotka oleskelevat auringossa eniten, kertoo laaja ruotsalaistutkimus.

Tutkimus kyseenalaistaakin suositukset, jotka kehottavat välttämään auringossa oleskelua. Sen mukaan auringonvalon ultraviolettisäteilyn synnyttämän D-vitamiinin hyödyt ovat pohjoiseurooppalaisille merkittävämpiä kuin sen aiheuttama ihosyöpäriski.

Riippuvuus tupakasta on sairaus

Nikotiiniriippuvuus on sairaus, joka vaatii sitoutunutta ja pitkäaikaista hoitoa ja seurantaa, arvioi dosentti Outi Salminen Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnasta.

Korhonen totesi, että ihmisen aivot tottuvat tiettyyn nikotiiniannokseen, jota ilman alkavat vieroitusoireet. Tupakoinnin aiheuttama nikotiiniriippuvuus on diagnosoitu krooniseksi sairaudeksi.

Dosentit puhui nikotiiniriippuvuutta käsittelevässä savuton Suomi 2014 – seminaarissa.

Sadan miljoonan rahoitus saatava kokonaan kasitielle

Turun, Rauman ja Satakunnan kauppakamarit vaativat, että kasitielle myönnetyn sadan miljoonan euron investointirahoitus käytetään kokonaisuudessaan Raision ja Porin yhteysvälin kehittämiseen.

Suhdannetilanne on poikkeuksellisen edullinen rakennustöiden tekemiselle, mikä antaa uusia mahdollisuuksia tien perusparannukseen jo myönnetyn rahoituksen turvin. Uudet investointimahdollisuudet on kohdennettava sekä Raisio­–Nousiainen- että Rauma–Pori-välille.

Huomenta Suomen katsojaluvut romahtivat

Syynä Lauri Karhuvaaran lähtö

MTV teki Huomenta Suomi -ohjelmalleen tammikuussa nuorennusleikkauksen, joka näkyi muun muassa siinä, että ohjelmaa alusta vuodesta 1989 asti juontanut Lauri Karhuvaara siirtyi juontamaan Studio 55 -ohjelmaa, jota esitetään heti Huomenta Suomen jälkeen.

Uudistus ei ole ainakaan parantanut MTV:n asemia katsojakilpailussa, kertovat Finnpanelin mittausluvut. Kilpailija Yle päihittää MTV:n aamuohjelmistojen katsojissa selkeästi.

Maitohygienian professori: Raakamaitoa ei voi tuottaa ilman tautiriskiä

Miia Lindströmin mukaan etenkin riskiryhmiin kuuluvien olisi syytä kuumentaa raakamaito siihen mahdollisesti joutuneiden bakteerien tuhoamiseksi. Suomalaisen maidon laatu on yleisesti EU-mittakaavassa korkealla tasolla.

Raakamaito on pikku hiljaa yleistymässä myös marketien valikoimassa. Sitä pidetään terveellisenä, mutta toisaalta raakamaitoon mahdollisesti joutuneet bakteerit voivat sairastuttaa ihmisiä.

Tutkijan mukaan terveen lehmän utareessa maito on käytännöllisesti katsoen steriiliä. Utareesta ulos tultuaan siihen voi kuitenkin tarttua erilaisia määriä ympäristön bakteereita, esimerkiksi joutuessaan kosketuksiin lypsylaitteiden kanssa, aina maitotankkiin saakka.

Maitohygienian professori Miia Lindström uskoo, että suuri yleisö ymmärtää enenevässä määrin raakamaidosta aiheutuvia riskejä. Steriilin maidon tuottaminen on täysin mahdotonta. Hän muistuttaa, että jo laki velvoittaa tuottajien maitoa myydessään valistavan kansalaisia ja maito täytyy varustaa erityisillä merkinnöillä. – Mutta kyllähän tässä paljon vastuuta siirtyy kuluttajalle ja kuluttajan ymmärrykselle. Uskon, että niissä tiedoissa on paljon vielä paikkaamisen varaa.

Laatumediaa arvostetaan, muttei enää paperisena

Itellan tutkimuksen mukaan hyvänkin journalismin pitää olla mieluusti ilmaista.

Kuluttajien mielestä kunnon tiedotusväline on puolueeton, asiantunteva, kriittinen ja visuaalinen, ja se tarjoaa myös paikallisuutisia.

Keskeistä median käytössä on sähköinen korvautuvuus, ilmaisuuden odotus, usko ammattimaiseen journalismiin ja kuluttajien ikä.

Tilattuja, painettuja sanomalehtiä tulee nyt 51 prosentille kuluttajista, kun vielä muutama vuosi sitten tilaajien osuus oli kaksi kolmesta. Vuodesta 1990 tilattujen ja irtonumeroina ostettujen sanomalehtien kysyntä on pudonnut 40 prosenttia.

Rahoitettava journalismi

Ilmaisjakelun salattu maailma

Painetaanko mainoksia suoraan roskiin? Vai vaikuttaako ilmaisjakelusta kieltäytyminen mitään?

"Ei mainoksia" on tuttu teksti monissa ovissa ja postilaatikoissa. Onko niillä kuitenkaan todellisuudessa merkitystä? Vaikuttaako tarra ainoastaan oven takana asustavan maailmanpelastusfiilikseen, vai onko kieltäytymisistä otettu oppia? Painetaanko mainoksia nyt vain suoraan roskiin, vai pelastuvatko metsät oikeasti pienten tarrojen avulla?

Journalismin joukkorahoituspalvelu Rapport on avattu 5. toukokuuta 2014. Palvelun tavoitteena on tarjota journalismille uusi mahdollisuus.

Ilmaisjakelun salattu maailma

Mielenkiintoinen hanke, rahoittaa jutut lukijoilta kerätyillä varoilla, kyseessä ei ole kuitenkaan perinteisesti tilausmaksuihin perustuva lehti. Mitä tapahtuu rahoille joilla ei voida juttua kustantaa? Vastaus tulikin kun oli juttuideasta maksanut.

dfsdfsdf

Humalassa kolaroinut Northug jätti ystävänsä autoon - vankeustuomio uhkaa

Trondheimissa sunnuntaiaamuna autollaan ulosajanut Petter Northug lähti norjalaisen TV2-kanavan mukaan onnettomuuspaikalta jalan ja sai poliisit kintereilleen.

Kanavan mukaan onnettomuuspaikalta löydettiin loukkaantunut vuonna 1991 syntynyt mies, mutta vuonna 1986 syntynyt mies oli poistunut paikalta. Northug tunnusti sunnuntai-iltana managerinsa välittämässä tiedotteessa ajaneensa turma-autoa.

Huippunopean nettiyhteyden hinta voi laskea

Valokuituyhteyksiä rakentaneille teleoperaattoreille määrätään hinta, jolla niiden pitää vuokrata verkkoaan kilpailijoille.

Salolaisen Mikael Collanin omakotitalon laajakaistayhteys vaihdetaan lähiaikoina vanhasta kuparijohdosta paljon nopeampaan valokuituun. Uudesta nopeasta nettiyhteydestä hän joutuu maksamaan lähes 1 500 euron liittymismaksun.

"Korkean liittymiskustannuksen jälkeen en edes voi kilpailuttaa laajakaistayhteyttäni, vaan joudun hyväksymään verkon rakennuttajan liittymän. Miksi tällainen monopoli on edes mahdollinen?" Collan ihmettelee.

Sananvapauden päivä 3. toukokuuta

Kansainvälinen se on vain periaatteessa: käytännössä vapaata lehdistöä voi juhlia Suomessa ja muutamissa muissa hyväosaisissa maailmankolkissa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön sananvapausvertailussa Suomi on jälleen 180 maan kärjessä – lehdistömme on siis maailman vapainta niin lakien, omistussuhteiden kuin viranomaiskontrollinkin kannalta.

Pieni yösoitto - tekijänoikeusrikkomus ja miten se tehdään

Vuonna 1987 ohjasin MTV:lle Ilse Raution kirjoittaman näytelmän Pieni yösoitto. Näytelmä kertoo sellistin (Leena Uotila) ja putkimiehen (Alpo Vilhunen) melko epätavallisesta suhteesta. Se oli siis komedia. Puolisen vuotta sitten MTV3 oli yhteydessä ja kysyi, voisiko näytelmän julkaista DVD:na. Kaikin mokomin, vastasin, olen aina ollut melko ylpeä siitä jutusta ja olisi kivaa että se ei jäisi täysin unholaan.

Perjantaina 25.4.2014 posti toi minulle kotiin DVD:n. Istuin katsomaan sen samana iltana. Järkytys oli suuri. Melkein kaikki musiikikappaleet oli vaihdettu, ilmeisesti n.s. “library” musiikkiin. Valinnat olivat törkeän sopimattomia.

Maanantaina 28.4.2014 MTV:n edustaja soitti kysyäkseen onko se totta, mitä konsultti kertoo, että vaadin myynnin lopettamisen. MTV:n edustaja ihmetteli kovasti. On kuulemma tehty noin sata julkaisua ilman mitään ongelmia, nyt yhtäkkiä tulee tämmöinen kalabaliikki. Kysyin, onko tämä ollut siis teidän tapanne toimia? On ollut. Sanoin että nyt tuli stoppi. Asia nimittäin ei jää tähän.

Neil Hardwickin elokuvan dvd-versio vedetään pois kaupoista

Ohjaaja Neil Hardwickin vanhan elokuvan uunituoreesta dvd-julkaisusta on puhjennut harvinainen riita. Elokuva nimeltä Pieni yösoitto vedetään pois kauppojen hyllyiltä.

"Dvd on hyvin tökerösti tehty", Neil Hardwick kertoo Helsingin Sanomille.

Mitä Pieni yösoitto -elokuvalle on dvd-julkaisussa tehty, Neil Hardwick? "Siinä on erittäin epäonnistuneella tavalla vaihdettu musiikki toiseen.

Auto, jota on odotettu 20 vuotta

Vetyautojen tuloa on povattu jo vuosikymmenet. Parhaimmillaan ne voisivat ratkaista liikenteen ympäristöongelmat kertaheitolla, tai ainakin ison osan niistä. Mutta onko niistä mihinkään?

Pelkkää vettä pakoputkesta. Ei ihme, että ihmiskunta odottaa paljon vetyautolta

Sen tuloa on ennustettu jo vuosikymmenet, mutta nyt on lopulta tapahtumassa jotain. Ainakin Toyota tuo ensimmäisen vetyauton markkinoille ensi vuoden aikana, ja moni muu autonvalmistaja on luvannut aloittaa vetyautojen sarjatuotannon tämän vuosikymmenen aikana.

Mitä se maksaa? Ensimmäiset vetyautot ovat kalliita. Niiden hintoja voi toistaiseksi vain arvailla, mutta hyvä veikkaus on, että ne asettunevat 50 000–100 000 euron haarukkaan.

Eli toisin sanoen, odotamme toiset 20 vuotta, että hintataso putoaa tavallisen kuluttajan kukkarolle sopivaksi. Ehkä siihen mennessä jo Linturin lentävä auto on kilpailukykyinen vaihtoehto.

Identiteettivarkaudesta on tulossa rikos

Toi­sen ih­mi­sen hen­ki­löl­li­syy­del­lä esiin­ty­mi­nen eli niin sa­not­tu iden­ti­teet­ti­var­kaus on tu­los­sa ran­gais­ta­vak­si oma­na ri­kok­se­naan. Oi­keus­mi­nis­te­riön työ­ryh­mä eh­dot­taa, et­tä iden­ti­teet­ti­var­kau­des­ta voi­si saa­da sak­koa.

Ny­kyi­ses­sä ri­kos­lais­sa ei ole iden­ti­teet­ti­var­kaut­ta. Toi­se­na hen­ki­lö­nä esiin­ty­mi­nen on kui­ten­kin voi­nut tul­la ran­gais­ta­vak­si jo­nain muu­na ri­kok­se­na, esi­mer­kik­si pe­tok­se­na, vää­ren­nyk­se­nä tai kun­nian­louk­kauk­se­na.

Eristyksissä elävä Assange on "huonossa jamassa"

Vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange voi huonosti elettyään lähes kaksi vuotta eristyksissä, sanoo Assangen ystävä Jacob Appelbaum.

Assange pakeni Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön kesäkuussa 2012, eikä ole sen jälkeen poistunut rakennuksesta, koska pelkää joutuvansa pidätetyksi.

Appelbaumin mukaan Assange on asunut samassa pienessä huoneessa käymättä ulkona muuten kuin parvekkeella.

"Julian on huonossa jamassa. Hän ei tykkää puhua siitä, mutta olen huolissani hänestä", Appelbaum sanoo.

Avoimet Kylät

Avoimet Kylät -päivänä lauantaina 26.4.2014 oli avoimia ovia 60 kylässä. Päivän aikana oli mahdollisuus poiketa lähikylillä, tutustua itselle vielä vieraisiin kyliin tai tehdä vaikkapa koko päivän kiertoajelu maaseudun ja saariston maisemiin keväisten tapahtumien ja käyntikohteiden merkeissä! Kohteita oli avoinna aina Pohjois-Satakunnasta Varsinais-Suomen saaristoon!

Välilän tilan isäntä

Avoimet Kylät -tapahtuman Voitoisten kylän Välilän tilan isäntä esitteli rypsiöljyllä käyvää traktoria. Kuvagalleriaan.


Unohditko missä olet käynyt?

Ei hätää tarkista se puhelimestasi.

Syvältä iPhonen iOS7-käyttöjärjestelmän asetuksista löytyy toiminto, joka tallentaa automaattisesti tarkat tiedot paikoista, joissa olet käynyt sekä vierailujen kellonajat.

Toiminto löytyy syvältä iPhonen iOS 7 -käyttöjärjestelmän Asetukset valikosta Tietosuoja-kohdan alta.

Tämän jälkeen valitaan Sijaintipalvelut-sivu. Sivulla luetellaan pitkä rivi palveluita, jotka käyttävät tai voivat käyttää puhelimen sijaintitietoja. Listan viimeisenä löytyy vielä Järjestelmäpalvelut -kohta. Tällä sivulla on jälleen lista toiminnoista, jotka käyttävät sijaintitietoja. Listan lopusta löytyy kohta Usein käydyt paikat, jonka tila on oletuksena Päällä. Usein käydyt paikat -sivulta löytyy valinta, josta toiminnon saa pois päältä. Lisäksi sivulla on historia, josta pääsee puhelimen tallentamaan paikkalistaan. Paikkojen lisäksi toiminto näyttää myös tarkat kellonajat, jolloin olet paikassa ollut.

Kasvatatko lapsestasi narsistia?

Jos lapsi ei koskaan kuule sanaa ei, hänen egonsa pullistuu suureksi, ja hän kokee olevansa maailman keskipiste. Näin aloittaa sosiaalipsykologi, tietokirjailija Janne Viljamaa.

Jos lapsi saa kaiken periksi tai hänelle annetaan loputtomasti vaihtoehtoja, lapsi alkaa uskoa olevansa aikuisen yläpuolella.

Viljamaan mukaan ongelmaperheissä lapsia kasvatetaan konditionaalityylillä eli koskaan lasta ei käsketä nukkumaan. Aina kysytään haluaisitko, menisitkö, tekisitkö. Vaikka välillä tekisi hyvää sanoa, että mene pesemään hampaat ja käy nukkumaan.

Kun lapsi sitten menee päiväkotiin, hän ei kestä sitä, että häntä määrätään.

Anssi Kukkonen on tehnyt kiitetyn ja kiistellyn uran kaikkien aikojen suomalaisena selostajana

Anssi Kukkosta 80v. (s.30 huhtikuuta 1934 Jääski) ei ainakaan voi moittia siitä, etteikö hän olisi suorapuheinen.

Tämän sai toissa talvena tuntea nahoissaan hiihtäjä Sami Jauhojärvi Rukan hiihtokisoissa. Kuuluttamassa ollut Kukkonen naljaili Jauhojärvelle, että "sinä se vaan jaksat hiihtää".

Kukkonen on suurelle yleisölle Suomen tunnetuin urheiluselostaja. Karjalassa syntynyt Kukkonen ei pidä kynttiläänsä vakan alla, mutta hänen ansionsa selostajana ovat kiistattomat.

Kukkonen on selostanut kaikkiaan 38 suomalaista olympiavoittoa. Se on lajissaan Suomen ennätys, jota tuskin kukaan toinen selostaja voi rikkoa. "Minulla on käynyt valtava tuuri."

Talvivaaralla uusi 107 milj. €:n rahareikä – ”Valtio valmis tekemään kaikkensa”

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mielestä kaivosyhtiö Talvivaaran tänään julkistama tilinpäätös kertoo ”karua kieltä yhtiön tilanteesta”. Valtio on Vapaavuoren mukaan valmis tekemään ”kaiken laillisen ja järjellisen”, jotta Talvivaaran kaivostoiminta voisi jatkua.

“Tietysti muistan, kun hän kuoli”

Ayrton Sennan kuolema koskettaa yhä

Vapunpäivänä 2014 tulee kuluneeksi 20 vuotta Formula ykkösten kolminkertaisen maailmanmestarin Ayrton Sennan kuolemasta. Lajinsa suurin tähti ja arvostetuin sankari Senna sai surmansa Italian Imolassa ajettuaan johtoasemassa ulos radalta.

Imolan kisaviikonloppu 1994 on F1-historian synkimpiä tapahtumia. Päivää ennen Sennan kuolemaa menehtyi itävaltalaiskuljettaja Roland Ratzenberger menetettyään Simtek-autonsa hallinnan. Ratzenberger on jäänyt unohduksiin pitkälti sen takia, että Senna kuoli samana viikonloppuna.

Sennan kuolema oli uskomattoman surullinen hetki Formula ykkösille. Olin silloin vielä koulussa, enkä muista hänestä paljoakaan, mutta se päivä on syöpynyt muistiini. Hän oli hieno kuljettaja ja mittari monille, jotka tulivat Formula ykkösiin hänen jälkeensä, Kimi Räikkönen muistelee Ferrarin mukaan.

Nato-jäsenyys on halvin tapa parantaa Suomen turvallisuutta

Pohtii Petri Sarvamaa.

Olen toistuvasti ja avoimesti ilmaissut kantani Suomen Nato-jäsenyyden puolesta jo vuosien ajan. Viimeksi kaksi kuukautta sitten totesin, että Ukrainan kriisin ratkettua Nato-vaihtoehto tulee ottaa tosissaan esiin.

Suomen jäsenyyshakemuksen valmistelu tulee aloittaa kuitenkin heti. Poliittisen johdon tulee valmistella päätös mahdollisimman pitkälle ja liittyminen tulee toteuttaa heti kun se on seuraavan kerran mahdollista.

Syyt kantaani ovat lopulta yksinkertaiset. Viimeistään Venäjän toiminta Ukrainassa palautti reaalipolitiikan kansainvälisen politiikan keskiöön. Etupiiriajattelun paluu tarkoittaa uudenlaista painetta Suomea kohtaan. Paras ratkaisu jonka voimme tehdä on varmistaa, että Suomeen kohdistuva hyökkäys koituisi hyökkääjälle mahdollisimman kalliiksi.

Virolainen työtön voi saada Suomesta
30 000 euroa

Ylen Ajankohtainen kakkonen laski Kelan tietojen pohjalta, kuinka paljon kuvitteellinen virolainen kirvesmies Martin perheineen voi saada Suomesta erilaisia sosiaaliturvaetuisuuksia.

Taustalla on se tosiasia, että EU-lainsäädännön perusteella suomalaisten sosiaaliturvaetuuksien piiriin voi päästä, vaikka ei asuisi Suomessa, Yle kertoo. Kysymykseksi on noussut esimerkiksi se, pitääkö Suomessa olevalla vierastyöläisillä olla oikeus muun muassa lapsilisiin, kotihoidon tukeen, työttömyysturvaan ja terveydenhoitoon.

Martinin vaimo Siiri asuu Tallinnassa. Hän ei ole töissä, vaan hoitaa kotona perheen kahta lasta. Perheen esikoinen Rasmus on neljävuotias ja kuopus Eerik vuodenikäinen.

Suomen valtio maksaa Martinin perheelle lapsilisät täysimääräisesti, koska Siiri ei ole Virossa töissä. Rasmuksen lapsilisä on 104,19 euroa ja Eerikin 115,13 euroa kuukaudessa. Yhteensä Martinin perhe saa lapsilisiä 219,32 euroa kuukaudessa.

Suomi maksaa lisäksi Martinin perheelle kotihoidon tukea. Alle 3-vuotiaasta Eerikistä maksetaan 341,06 euroa kuukaudessa. Yli 3-vuotiaasta, alle kouluikäisestä Rasmuksesta tuki on 65,61 euroa kuukaudessa.

Suomen valtio tukee joka kuukausi Martini perhettä 625,99 eurolla, kun lapsilisät ja kotihoidontuki lasketaan yhteen.

Jos Siiri päättää mennä Virossa töihin, niin Suomen maksamien perhe-etuuksien yhteismäärästä vähennetään Viron maksamat etuudet.

Suomea rakennetaan ja siivotaan virolaisvoimin

Valtaosa siirtotyöläisistä asuu Suomessa, mutta kymmenettuhannet kulkevat säännöllisesti lahden yli töihin.

Tämä risteilykansa on jakautunut kahtia. Hyvissä ajoin perjantai-illan lähtöselvitykseen ovat tulleet he, joille laivamatka Tallinnaan tarkoittaa viihdeparatiisin esikartanoa ja tavaroiden vapaa liikkuvuus täyttä olutkärryä.

Puheensorina terminaalissa on sekoitus naurunpurskahduksia ja kirosanoja. Joukon kovaäänisin ryhmä on polttariseurue, joka on pukenut päivänsankarinsa hämähäkkimieheksi ja vyöttänyt tämän selkään puhallettavan barbaran.

Keski-ikäinen mies sytyttää pikkusikarin ja tarjoaa kaverilleen taskumatistaan. Rohkaisun kanssa on oltava silti varovainen, liikaa ottaneena on kuulemma vaara päätyä Tallinnan vanhankaupungin Helsinki-baariin laulamaan karaokea.

Alexander Stubb vahvisti lähtevänsä kokoomuksen puheenjohtajakisaan

Stubb: Illuusio poliitikkojen kaikkivoipaisuudesta on jätettävä

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb lähtee tavoittelemaan kokoomuksen puheenjohtajuutta.

Taidemaalari Kaj Stenvall vaihtoi ankat Vladimir Putiniin

Walt Disneyn hahmojen innoittamista maalauksistaan tunnettu Kaj Stenvall on siirtänyt ainakin toistaiseksi ankat syrjään. Tilalle on tullut Venäjän presidentti Vladimir Putin.

"Päällimmäisenä inspiraationa toimi tietysti Ukrainan kriisi, sen vakavuus ja mittasuhteet. Krimin viimeaikaiset tapahtumat ovat ovat varmasti ravistelleet eurooppalaisia ihmisiä monella tavalla", Stenvall toteaa.

Yle Uutiset pilotoi Twitterin mahdollisuuksia

Yle Uutiset aloittaa noin kuukauden kestävän Twitter-pilotin. Pilotin aikana toimittajat päivittävät Yle Uutisten Twitter-tiliä käsin ja automaattitwiittien määrää vähennetään.

Tämmösessä nykyaikaisessa uutistoiminnassa pitää pystyä palvelemaan ihmisiä kauhean monessa paikassa verkossa ja vieläpä joka paikassa sen paikan parhailla keinoilla ja tavoilla. Nyt skarpataan Twitterissä, katsotaan missä seuraavaksi, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan nettipomo Mika Rahkonen