DPK.fi

Putin pelaa riskialtista rulettia

Venäjä on ruuassa tuonnista riippuvainen. Kun hinnat nousevat, syylliset voivat löytyä läheltä.

Virkamiehet säestivät presidentti Vladimir Putinin ruokaukaasia keskiviikkoiltana rauhoittelevin sanankääntein. Kansalle vakuutettiin, ettei Venäjän ruokahuoltoa vaaranneta. Vaihtoehtoisiksi elintarvikkeiden tuojiksi nimettiin muun muassa Turkki, Azerbaidžan ja Etelä-Amerikan maat.

Samalla viranomaiset korostivat, että perimmäinen tarkoitus on kannustaa kotimaista elintarviketuotantoa. Venäjän elintarviketeollisuus laskeskelikin torstaina, että maataloussektori tarvitsee pikaisesti miljardien eurojen lisätuet valtiolta.

Tuontirajoitukset nostavat hintoja nopeasti, sillä venäläinen ruokapöytä on täysin riippuvainen tuonnista. Omenoita tosin tuotetaan sen verran kuin syödäänkin ja perunoita yli oman tarpeen. Näiden perunoiden saaminen yksityisiltä pelloilta ja pienyrityksiltä valtakunnallisten ruokakauppaketjujen hyllylle ei niin vain onnistukaan.

Syödyistä hedelmistä 70 prosenttia tuodaan ulkomailta. Kolme kuukautta sitten laaditun virallisen ruokahuoltoraportin mukaan sianlihasta tuodaan 30 ja naudanlihasta 50 prosenttia.

Venäläisten omavaraisuus

Näin tavalliset venäläiset suhtautuvat elintarvikkeiden tuontikieltoon

Venäläiset asioivat torstaina Lappeenrannassa entiseen tapaan.

Sanktiot eivät ole reiluja, mutta ilman muuta Venäjällä on oikeus vastata EU:n asettamiin rajoituksiin, sanovat pietarilaiset Kosarevit.

Pietarilaisen Olgan mielestä venäläiset elintarvikkeet ovat maukkaampia kuin ulkomaiset.

80-luvulla Venäläiset lupasivat hoitaa omavaraisuuden kuntoon muutamassa vuodessa

Ylen Päivän kasvo 7.8.2014 ohjelmassa vieraillut toimitusjohtaja Heikki Juutinen, elintarvikeliittosta kertoi kuinka 80-luvulla venäläiset lupasivat hoitaa omavaraisuuden kuntoon muutamassa vuodessa, eikä se ole vieläkään kunnossa. En usko milläään tavalla, että he pystyvät oman maidontuotansa saamaan omavaraiseksi, jatkoi Juutinen.

Paljastuivatko Putinin todelliset motiivit?

Venäjän kovat vastapakotteet kuohuttivat Suomessa torstaina.

Synkkä uutinen tuli aamupäivällä, kun Venäjä ilmoitti kieltävänsä maidon, muiden meijerituotteiden, lihan, kalan, hedelmien ja vihannesten tuonnin EU-alueelta, Yhdysvalloista, Australiasta, Kanadasta ja Norjasta. Seuraavaksi Venäjän pelätään asettavan lentorajoituksia tai -kieltoja alueelleen.

Mutta miksi Venäjän presidentti Vladimir Putin ryhtyi koviin toimiin, jotka vahingoittavat paitsi länttä myös Venäjää itseään?

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sean Roberts huomauttaa, että jos haluaa ymmärtää Putinia ja hänen toimiaan paremmin, on ymmärrettävä Venäjän sisäpoliittista tilannetta. Venäjällä on paljon sisäisiä ongelmia, jotka on tärkeää huomioida.

"Sota" kovenee, Venäjä vastaa Eu:n pakotteisiin voimallisesti

EU:n pakotenikkarit, nyt ei auta itku markkinoilla, tätähän te halusitte.

Venäjän pääministerin tiedottaja Natalia Timakova korosti uutistoimisto Ria Novostille aamulla, että toistaiseksi mitään päätöksiä ei ole tehty.

Kaikki niin sanotut mustat listat ovat vasta luonnoksia. Hallitus ja pääministeri käsittelevät asiaa torstaina, hän sanoi.

Venäjä kieltää ruokatarvikkeiden tuonnin Yhdysvalloista kokonaan

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä on päättänyt kieltää kaikkien elintarvikkeiden maahantuonnin Yhdysvalloista.

Reutersin tiedot ovat peräisin Venäjän valtiolliselta tietotoimistolta. Yhdysvalloille asetettavan täydellisen elintarviketuontikiellon lisäksi Venäjä kieltää hedelmien ja vihannesten tuomisen Euroopasta.

Suomen talouseliitti kootaan hätätapaamiseen eduskuntaan

Suomen talouseliitti kokoontuu 7.8.2014 eduskunnan talousvaliokunnan kokoukseen, jossa keskustellaan EU:n Venäjään kohdistuvien talouspakotteiden vaikutuksista Suomen talouteen.

Valiolle Venäjä on tärkein vientimaa Viime vuonna Valio vei jogurtteja, juustoja ja muita maitotuotteita Venäjälle satojen miljoonien eurojen edestä.

Stockmannilla on seitsemän tavarataloa Venäjällä. Neljännes myynnistä tulee elintarvikkeista.

SOK:lla on Pietarissa 17 Prisma-myymälää, joiden myynnistä kolmannes tulee suomalaisista tuotteista.

Fazer Leipomot valmistaa noin 98 prosenttia Venäjällä myytävistä tuotteista Venäjällä.

Vaasan-konsernin leipien Venäjän myynti on alle kolme prosenttia liikevaihdosta.

Raisio myy Venäjällä esimerkiksi Benecol-margariineja. Markkina on tärkeä, muttei ratkaisevan suuri.

Venäjän nettiyhteisö tyrmistyi ja raivostui kun presidentin ilmoitus ruokatuontikiellosta levisi tiedotusvälineissä

"On todella vihattava kansaansa, jotta voi tehdä tällaisen päätöksen", Venäjän tunnetuimpiin blogikirjoittajiin kuuluva Rustem Adagamov alias Drugoi (Toinen) kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

"Meidän paranoidimme päätti sitten ottaa mukaansa hautaan pari kolme miljoonaa kanssakansalaista", päätteli nimimerkki Pupkinss Eho Moskvy -radioaseman sivuilla.

Venäjän kosto voisi tuoda Suomen ruokakauppoihin jättialen

Jos Venäjä kieltää maataloustuotteiden tuonnin Suomesta, suomalaisiin ruokakauppoihin voi pamahtaa jättiale kiellettyjen tuotteiden kohdalle.

Venäjän asettamilla maataloustuotteiden tuontikielloilla on Suomelle mittavia vaikutuksia, arvio Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila.

Hän uskoo Suomen ja Baltian maiden olevan tuontikieltojen suurimpia kärsijöitä Euroopassa. Venäjän ratkaisu voi johtaa suuriin ylijäämiin ruuantuotannossa ja useiden prosenttien hinnanalennuksiin. Tämä aiheuttaisi teollisuudelle ja yrittäjille ongelmia, kun elintarvikkeita jouduttaisiin ehkä tuottamaan velaksi.

Elintarvikeala tyrmistyi Putinin vastaiskusta - "Erittäin huolestuttavaa"

Vedomosti-lehti: Tällaisia tuotteita päätymässä pakotelistalle.

Jos ampuu, ei auta itkeä

Is­rae­lin val­tio syn­tyi vä­ki­val­las­ta, mut­ta sen val­tio­muo­toa ja ihan­tei­ta muok­ka­si­vat li­be­raa­lit ja va­sem­mis­to­lai­set ajat­te­li­jat.

Ta­voit­tee­na oli län­si­mai­nen oi­keus­val­tio, jo­ka tar­jo­si juu­ta­lai­sil­le ko­ti­maan ja oli sa­mal­la lain­sää­dän­nöl­tään maal­li­nen.

Yk­si­mie­li­syy­den ha­joa­mi­nen al­koi, kun Is­rael mie­hit­ti Ete­lä-­Li­ba­no­nin puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Ariel Sha­ro­nin joh­dol­la vuon­na 1982. Osal­le is­rae­li­lai­sis­ta se oli hyök­käys­so­ta. Is­rae­lin täyt­täes­sä 40 vuot­ta 1980-­lu­vun lo­pus­sa sen syn­ty­mää seu­ran­neet li­be­raa­li-in­tel­lek­tuel­lit sa­noi­vat jo asu­van­sa it­sel­leen vie­raas­sa maas­sa, jos­sa vä­ki­val­lan osa­puo­let oli­vat me­net­tä­neet ky­kyn­sä tun­tea tois­ten­sa tus­kaa.

Is­rae­lis­sa val­lit­se­va asen­ne YK:­hon on piit­taa­ma­ton ja usein hal­vek­si­va, ku­ten mo­net alueel­la YK-­teh­tä­vis­sä pal­vel­leet suo­ma­lai­set­kin ovat saa­neet huo­ma­ta.

Traaginen lopputulos

Tä­män­ker­tai­nen Ga­zan ve­ri­löy­ly on kes­tä­nyt jo lä­hes kuu­kau­den, mi­kä on tun­tu­vas­ti kauem­min kuin edel­li­sis­sä konf­lik­teis­sa 2009 ja 2012.

Myös tu­hot ovat ol­leet sen mu­kai­sia: jo lä­hes 1 900 pa­les­tii­na­lais­ta on Ga­zan vi­ran­omais­ten mu­kaan kuol­lut ja yli 9 000 haa­voit­tu­nut. Val­ta­osa uh­reis­ta on YK:n mu­kaan si­vii­le­jä. Is­rae­li­lais­so­ti­lai­ta on kuol­lut 64 ja si­vii­le­jä kol­me.

In­hi­mil­li­sen tra­ge­dian sy­vyy­des­tä ker­too uu­tis­toi­mis­to Reu­ter­sin sun­nun­tai­na vä­lit­tä­mä va­lo­ku­va, jos­sa nel­jän Is­rae­lin pom­mi­tuk­sis­sa kuol­leen pie­nen lap­sen ruu­miit on säi­löt­ty jää­te­lö­pa­kas­ti­meen.

Putinin kosto voisi iskeä pahimmin suomalaisiin

Se olisi totaalinen katastrofi. Apokalyptiset näkymät, eläkkeelle jäänyt ilmailutoimittaja Jyri Raivio pohtii Finnairin tulevaisuudennäkymiä tilanteessa, jossa Venäjä toteuttaisi pelätyn lentokiellon.

Kysymys nousi tapetille eilen, kun venäläinen talouslehti Vedomosti kertoi, että Venäjä saattaa asettaa rajoituksia tai kieltoja eurooppalaisille lentoyhtiöille Siperian-ylilentoihin.

Uutistoimisto Reutersin lainaaman Vedomostin mukaan suunnitelmissa on kyse vastapakotteesta Euroopan unionille.

Siperian ylilennot ovat Finnairille koko strategian ydin. Alueen yli lennetään useimpiin Aasian kaukokohteisiin, ja matkan lyhyyden kilpailuetu Japaniin ja Pohjois-Kiinaan saadaan nimenomaan Siperian yli lentämällä, myös Evli Pankin analyytikko Mikko Ervasti arvioi mahdollisia vaikutuksia.

Obama lyttäsi Venäjän

”Siellä ei valmisteta mitään, miehet kuolevat 60-vuotiaina…”

Presidentti Barack Obama haukkui Venäjän maan rakoon The Economist -lehden haastattelussa.

Barack Obaman mielestä Venäjä on maa joka "ei tee mitään".

Lehti kirjoittaa, että Eurooppa nojaa vahvasti Venäjään energiakysymyksessä. Venäjä on maailman kolmanneksi suurin öljyntuottaja ja toiseksi suurin maakaasun tuottaja. Se vaikuttanee lännen kykyyn vastata Ukrainan kriisiin.

Obama kuitenkin vähättelee lehden haastattelussa Moskovan roolia maailmalla. Obaman mielestä Venäjä kykenee aiheuttamaan vahinkoa muille vain lyhyellä aikavälillä.

Airbnb paljasti hotellialan pysähtyneisyyden

Matkailuala on muuttunut melkoisesti viimeisen parin vuosikymmenen aikana - osa yrityksistä on pysynyt vauhdissa mukana, osa tipahtaunut pelistä pois. Matkatoimistot olivat ensimmäiset, jotka saivat tuntea internetin vaikutuksen nahoissaan, nyt koetellaan lentoyhtiöitä ja hiljalleen taksi- ja hotellipalvelut ovat altistumassa muutoksille.

Nykymatkaajahan rakentaa oman matkansa verkossa itse ja kilpailuttaa lentoyhtiöt. Uberin myötä taksia ei tarvita lentokenttäkuljetukseen ja hotelli voidaan paitsi kilpailuttaa, myös korvata kokonaan esimerkiksi Airbnb:n kautta löytyvällä paikallismajoituksella.

Yksityinen majoitus saa epäreilua kilpailuetua.

Toimittaja Teija Sutinen kirjoitti kolumnissaan "Ovipumpun päältä löytyy uuden ajan luottamus". Hän käytti esimerkkinä yksityistä majoitustoimintaa ja erityisesti sen näkyvintä yritystä, asuntojen välityspalveluja tarjoavaa Airbnb:tä. Sutinen totesi kolumnissaan muun muassa sen, että yksityisen majoituspalvelun etuna on hotelleja halvempi hinta ja että monen turistikaupungin hotellit ovat ylihinnoiteltuja.

Esimerkiksi Barcelonassa on tarjolla jo enemmän yksityisiä majoitushuoneistoja kuin hotellihuoneita.

Suomalaisille yrityksille ja virkamiehille tuntuu olevan luonteenomaista mussuttaa vastaan ja osoittella lakikirjoja tai muita sääntöjä sen sijaan että mietittäisiin, miten oma kivikautinen toiminta saataisiin muutettua moderniksi. Tällä hetkellä juuri hotelliala tuntuu rakentavan vanhakantaisen bisneksen ympärille vallihautoja ja muureja vihollisia vastaan - sen sijaan että tähyilisi horisonttiin ja miettisi uusia tuoreita ratkaisuja.

Viimeisin esimerkki liittyy nimenomaan Airbnb:n toimintaan. Matkailu ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n Timo Lappi kähisee Helsingin Sanomien mielipidepalstalla "mutku, sitku" -tyyppisillä kommenteilla mm. verotuksesta, työnantajamaksuista ja muista tekijöistä, jotka hänen mielestään antavat etua Airbnb:lle kilpailussa perinteistä hotelli- ja hostellitoimintaa vastaan.

Huoli on toki aiheellinen, mutta en usko, että pelkkä hinta selittää Airbnb:n suosiota. Kyse on enemmän siitä, että omatoimimatkailijat haluavat kokea paikallista elämää entistä aidommin - kliininen hotellihuone kaupungin ydinkeskustassa kun ei siihen oikein tarjoa eväitä.

Toisaalta jos hotellihuoneen sijaan voi hankkia vaikkapa kaksion, jossa esimerkiksi lapsille löytyy oma huone, ei liene vaikea arvata minkä vaihtoehdon perhe valitsee.

Työmatkat ovat toki asia erikseen.
Näin Juho Nevalainen blogissaan.

Timo Lapin ajatusmallilla Suomen talous ei ainakaan kehity, "Ennen kuin asettuu varauksettomasti kannattamaan jakamistaloudessa olevaa elinkeinotoimintaa, kannattaa miettiä, mitä seurauksia siitä on lakeja noudattaville yrityksille ja mitkä ovat sen vaikutukset työllisyyteen ja verokertymään. Viime kädessä kysymys on myös hyvinvointivaltion rahoittamisesta".

Timo Soini puolustaa Israelin iskuja Gazaan

Soini on saanut palautetta "kristikansalta", jota Israelin ja Gazan konflikti ahdistaa

On kaksi erilaista Timo Soinia.

Ensinnäkin on perussuomalaisten puheenjohtaja, se populisti-Soini, joka ei anna paperinmakuisten faktojen tylsistyttää puheitaan. Mieluummin hän viljelee hauskoja – ja usein kryptisiä – sanontoja, soinismeja, joihin vastustajien on vaikea vastata asia-argumenteilla.

Ja sitten on se toinen Timo Soini. Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Soini perehtyy asioihin ja esiintyy korostetun asiallisesti ulkopoliittisissa kysymyksissä. Edes ulkoministeriöstä paljastuneesta vakoiluskandaalista hän ei riekkunut, "vaikka aineksia olisi riittänyt".

Tuomioja on kritisoinut kovasanaisesti Israelin toimintaa palestiinalaiskysymyksissä. Hän on kutsunut Israelia muun muassa "apartheid-valtioksi".

"Jos ei ole järkevää sanottavaa, ei kannattaisi sanoa mitään", Soini puuskahtaa. "Erkki Tuomioja menee samaan beduiinitelttaan presidentti Tarja Halosen ja europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren (sd) kanssa."

Soini on tunnetusti Israelin ystävä. Israelin neljättä viikkoa jatkunut hyökkäys Gazaan ei ole ystävyyttä himmentänyt. Ei vaikka Israelin iskuissa Gazaan on kuollut jo pitkälle toistatuhatta palestiinalaista, pääosin siviilejä: naisia ja lapsia.

Tuomioja: Pakotteet mahdollisia myös Israelille

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Gazan konfliktin osapuolille pitäisi tarvittaessa asettaa pakotteita YK:n turvallisuusneuvoston kautta. Tuomioja sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa, että pakotteita pitäisi voida kohdistaa myös Israeliin.

”Tässä tilanteessa Israeliin ja palestiinalaisiin pitäisi olla valmiita kohdistamaan tietynlaisia pakote- ja saartotoimenpiteitä ja rajoituksia. Hamas on terroristijärjestö, jonka kanssa ei olla tekemisissä, mutta jos Israel syyllistyy sellaisiin ylilyönteihin, kuin olemme nähneet, tai ei ole ollut valmis etenemään rauhanprosessissa, niin kyllä silläkin pitäisi olla seurauksia”, Tuomioja sanoi.

Bolivia julistaa Israelin terroristivaltioksi

Bolivia katkaisi diplomaattisuhteensa Israeliin vuonna 2009. Nyt Bolivia luopuu viisumisopimuksestaan maan kanssa.

Bolivia luopuu viisumisopimuksestaan Israelin kanssa vastalauseena Israelin hyökkäykselle Gazaan. Asiasta ilmoitti Bolivian presidentti Evo Morales keskiviikkona. Hänen mukaansa viisumisopimuksesta luopuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että Bolivia julistaa Israelin terroristivaltioksi.

Suomi on kahden totuuden maa

Lähi-idän väkivalta kuumentaa myös supisuomalaisten tunteita

Bruno Jäntti pitää kriisissä palestiinalaisten puolta, poliitikko Hannu Takkula on Israelin miehiä. Vain yhdestä asiasta he ovat samaa mieltä: media ei anna kriisistä tasapuolista kuvaa.

Monelle suomalaiselle kesä on rauhoittumisen aikaa: pulahtelua järveen, grillitassujen kääntelyä ja päiväretkiä lasten kanssa huvipuistoihin. Mutta kaikki eivät pysty rauhoittumaan. Heidän ajatuksensa ovat muualla, Lähi-idässä.

Monelle suomalaiselle kesä on rauhoittumisen aikaa: pulahtelua järveen, grillitassujen kääntelyä ja päiväretkiä lasten kanssa huvipuistoihin. Mutta kaikki eivät pysty rauhoittumaan. Heidän ajatuksensa ovat muualla, Lähi-idässä.

Pari päivää mielenosoituksen jälkeen Palonen istahti alas ja avasi tietokoneensa. Hän lähetti sähköpostia Helsingin Sanomiin. Palosen mielestä valtakunnan ykköslehdessä pitäisi kertoa syvällisemmin, millaista on tavallisten gazalaisten elämä Israelin pommitusten keskellä, millaista siellä oikeasti on.

Kirsti Palonen, 67, on yksi niistä, joiden sydän on ollut tänä kesänä erityisen levottomassa tilassa. Viime viikon lauantaina Palonen osallistui mielenosoitukseen, jonka nimi oli "Näpit irti Gazasta!".

"USA on terroristi! Israel on murhaaja!" huusi väkijoukko, jossa oli järjestäjien mukaan noin 400 ihmistä.

Eräs mielenosoittaja oli liimannut julisteeseensa kopion Albert Edelfeltin maalauksesta Leikkiviä poikia rannalla. Kuvan päälle hän oli kirjoittanut tekstin "Israelin kohde". Se oli viittaus neljään pikkupoikaan, jotka saivat surmansa Israelin iskussa gazalaisrannalle 16. heinäkuuta.

Totuus Lähi-idästä

"On totta, että sekä israelilaisissa että palestiinalaisissa on paljon ihmisiä, jotka tekevät herkeämättä, nytkin, arkipäivän rauhantyötä ja pitävät yllä yhteyksiä rajalinjojen yli."

Ei ole totta, että totuus on sodan ensimmäinen uhri. Israelilaisten ja palestiinalaisten konfliktissakin asia on päinvastoin: totuuksia on nimittäin enemmän kuin kukaan ehtii niitä tappaa.

On totta, että jo Vanhan testamentin aikoihin puhuttiin erikseen juutalaisista ja erikseen filistealaisista.

On totta, että alussa eli 1948 Neuvostoliitto tuki israelilaisia ja Britannia arabeja, myöhemmin päinvastoin.

On totta, että 1956 ensin hyökkäsi Israel, 1967 Israel, 1973 arabit, 1982 Israel, 1987 arabit, 2000 arabit ja 2008 Israel. Puuttuuko jotakin? Varmasti.

Länsimaat eivät tee muuta kuin syyttävät kaikesta Venäjää

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov moitti tiedotustilaisuudessa länsimaita aloitteettomuudesta Ukrainan kriisin suhteen. Ministerin mukaan Länsimaat eivät tee muuta kuin syyttävät kaikesta Venäjää ja uhkailevat pakotteilla.

Länsimaiset kollegamme eivät ole tehneet ainuttakaan poliittista aloitetta. He sanovat vain, että Venäjän on muutettava Ukraina-kantaansa. En tiedä, millaista muutosta meiltä odotetaan.

Annoimme tukea 21. helmikuuta allekirjoitetulle sopimuksella. Geneven sopimukset kehitettiin meidän aloitteestamme. Hyväksyimme myös Etyjin tiekartan, joka ei saanut tukea länsimailta. Ehdotimme, että rajanylityspaikoilla olisi tarkkailijoita. Länsi yrittää vain viivyttää Ukrainan kriisin ratkaisemista. En tiedä miksi. Ehkä ne eivät itse asiassa halua mitään läpinäkyvyyttä, vaikka vaativatkin sitä.

Venäjällä on yksi ainoa tavoite. Venäjä haluaa löytää Ukrainan kriisiin poliittisen ratkaisun, painotti Sergei Lavrov.

Päätoimittajien avoin ryöpytys

Selkärangaton Eurooppa sulkee silmänsä Putinin hirmuteoilta

Dagens Nyheter ja kymmenen muuta eurooppalaista lehteä on julkaissut Dagens Nyheterin ja puolalaisen Gazeta Wyborcza -lehden päätoimittajien avoimen kirjeen EU:n poliittiselle johdolle.

Vetoomuksen lähettäjät väittävät, että Eurooppa vaikenee Venäjän Vladimir Putinin "riidanhaluisesta imperialismista". Vetoomus julkaistiin myös Le Mondessa, Die Weltissä, El Paísissa, La Stampassa, de Volkskrantissa, Der Standardissa, Hospodarske Novinyissä, Denník SME:ssä, Dario de Noticiasissa ja Lietuvos Rytasissa.

Kirjeessä allekirjoittaneet muistuttavat Eurooppaa kohdanneista toisen maailmansodan kauhuista ja Stalinin ja Hitlerin hirmuteoista.

Suomea lähetystyy superhelle

Ilmatieteen päivystävä meteorologi Henri Nyman kertoo uutta tietoa Suomea lähetystyvistä superhelteistä.

Lämmin ilmamassa saapuu idästä, Venäjän suunnalta sunnuntaina, jolloin lämpötilat saattavat yltää 30 asteen tienoille.

Nymanin mukaan näyttää hyvin todennäköiselle, että kesän lämpötilaennätys rikkoontuu ensi viikolla. Lämpötila saattaa kivuta jopa lähelle +35 astetta.

Kuumimpia seutuja maanantaina ovat todennäköisesti koko Pohjanmaan alue sekä Satakunta, Nyman kertoo.

Millainen on Suomen kesäsää – oikeasti?

Lapsuuden kesät olivat helteisiä

Oli jatkosodan viimeinen kesä, vuosi oli 1944 ja päivä 9. kesäkuuta. Keski-Venäjällä nousi ilmaan 600 Neuvostoliiton kaukotoimintailmavoimien pommikonetta. Ne kantoivat satojen tonnien pommikuormaa, ja niille oli määrätty tehtävä: tuhotkaa Viipurin rautatieristeys.

Mutta lentokoneet eivät päässeet lähellekään maaliaan. Ne törmäsivät Smolenskin yllä valtavaan saderintamaan. Hyökkäys oli peruttava.

Kuin tulevista rauhanehdoista tietoisena taivas purskahti parkuvaan itkuun. Espoossa mitattiin 21. heinäkuuta vuonna 1944 peräti 198 millin sademäärä. Se on edelleen Suomen yhden päivän sade-ennätys.

Kirjailija Matti Mäkelä kertoo Sääkirjassaan, että suurimmalla osalla eläimistä on lajin säilymisen kannalta suosiollinen lämpötila. Ihmisellä se on 16–22 celsiusastetta.

KUN HELTEET ALKAVAT, suomalainen menee sekaisin. Hikisessä helleseksissä on jotain ihanan eläimellistä.

Suomen kesä on täynnä taidetapahtumia laidasta laitaan, yksi on KÄSITEKESÄ.

Kokemäen Käsitekesä-taidenäyttelyn teoksista erityisesti performanssitaiteilija Mimosa Palen jättimäinen "Tissi" on herättänyt kiinnostusta.

Teokseen on käytetty peräti 170 000 kiloa lehmänlantaa, joka tuottaa metaanikaasua, taiteilija kertoo.

Kaasu saa nännissä olevan maitopisaran eli muovipussin täyttymään ajoittain.

Teoksen tekemiseen tarvittiin kuukauden päivät, paljon lihasvoimaa ja kaivureita, hän muistelee. 2,5 metriä korkea, 15 metriä pitkä, 10 metriä leveä lantarinta syntyi nenää nyrpistelemättä.

Poliisi kuulustellut miestä epäiltynä Ulvilan surmasta

Ulvilan murhajutussa on kesän aikana tutkittu väitettä, jonka mukaan miehensä murhasta tuomitun Anneli Auerin mies olisikin kuollut taloon tunkeutuneen miehen käsissä.

Porin poliisi on myös kuulustellut yhtä porilaista miestä Jukka S. Lahden murhasta epäiltynä.

Samoin poliisi on kuulustellut alkuperäisen vinkin antajaa, joka on ulvilalainen nainen, tapauksen alkuvaiheiden yhtä poliisitutkijaa sekä neljättä henkilöä. Kuulustelut on tehty nyt heinäkuun aikana.

Väite ulkopuolisesta tekijästä tuli esiin keväällä, kun ulvilalainen nainen sai poliisin ja syyttäjän lopulta vakuuttuneeksi, että hänen kertomuksensa kannattaa kuulla. Ulkopuolinen tekijä on ollut myös Auerin ja hänen vanhimman tyttärensä väite, joka on pysynyt samana oikeusasteista toiseen.

Venäjältä vyöryy Suomeen vieläkin pahempi superhelle

Kyllästyttävätkö helteet jo? Jos ei, niin siinä tapauksessa helteiden nauttijoille on luvassa poikkeuksellisen hyviä uutisia.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoo nimittäin IS:lle, että tulevana sunnuntaina ja ensi viikon maanantaina lämpötila saattaa kohota jopa lähelle +35 astetta erityisesti maan etelä- ja keskiosissa.

Mahdollisuuksia on, että näin kovia helteitä tulee. Tämän hetken mallit näyttävät, että kaakosta, Venäjän, Ukrainan ja Valko-Venäjän tienoilta virtaa erittäin voimakasta ilmamassaa. Ja se vielä edesauttaa, että merivesi on lämmintä, Valta toteaa. #Superhelle

Venäjä tehtailee yhä lisää sensuurilakeja

Oppositiota yritetään vaientaa, mutta tuloksena näyttää olevan vain oikeudenkäyntien sarja

Venäjän vallanpitäjät ovat Ukrainan kriisin myötä pistäneet sotavaihteen päälle yrittäessään vaientaa virallisen politiikan arvostelijat. Aseeksi on kehitelty lainsäädäntöä, joka on herättänyt tuoreeltaan laajaa arvostelua.

Parlamentin ylähuone teki viimeisenä työpäivänään ennen kesälomaa uuden nopeusennätyksen: se hyväksyi 80 lakia. Presidentti Vladimir Putin ilmoitti vielä samana päivänä allekirjoittaneensa joka ikisen.

Nippuun kuului kaksi lakia, joiden ilmeinen tarkoitus on tunkea vallan vastustajille huopatossu suuhun. Molemmat aiheuttavat voimaan tullessaan kuitenkin niin laajaa vahinkoa, että lakien peruuttamista vaativat myös monet Kremlin uskolliset kannattajat.

Kahdeksan keinoa - näin Venäjä voisi hiillostaa Suomea

Suomen on arveltu kuuluvan EU-maiden suurimpiin kärsijöihin, jos länsimaiden Venäjälle Ukrainan tilanteesta johtuvat pakotteet aiheuttavat vastatoimia itärajan takana.

Pitkä yhteinen raja ja mittavat kauppasuhteet Venäjän kanssa ovat jo saaneet suomalaiset huolestumaan. Pelkoja ei helpota se, että Venäjä on viime vuosina toistuvasti näpäyttänyt suomalaisia eri keinoin osoittaakseen vaikutusvaltaansa pientä länsinaapuriaan kohtaan.

Käytössä ovat taloudellinen porkkanapolitiikka ja sotilaallinen keppipolitiikka. Lisäksi on tällainen informaatioon liittyvä propaganda ja "hunajapolitiikka", jossa korostetaan Suomen ja Venäjän suhteita yya-hengessä, kuvailee suurvalta- ja turvallisuuspolitiikan tutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Jos Putinia ei pysäytetä nyt, missä hän pysähtyy?

Venäjä kääntää taas asiat ylösalaisin syyttäessään väkivallan kohdetta väkivallasta. Tällä kertaa näyttää kuitenkin siltä, että hajanainen länsi ei niele kaikkea kuten se teki Georgiassa vain muutama vuosi sitten. Mitä siitä seuraa?

Venäjällä on vahva neljän peen politiikan perinne. Neljä peetä ovat propaganda, pelottelu, provokaatiot ja projektio. Neljän peen politiikka toimii usein hyvin, mutta vain lyhyellä tähtäimellä. Se on kelpo taktiikkaa mutta kehnoa strategiaa.

Venäjän ja sen naapurien kannalta vaarallisinta on nimittäin se, että aivan kuten amerikkalaiset uskovat aidosti omaan idealistiseen ja naiviin demokratian levittämiskampanjaansa, alkavat venäläisetkin lopulta uskoa omaa sisäänpäin käpertyvään, vainoharhaiselta kuulostavaan disinformaatiokampanjaansa.

Kun valehtelee niin että uskoo siihen itsekin, alkavat myös ratkaisut perustua valheeseen. Se käy lopulta kohtalokkaaksi, ja niin venäläisille on käynyt lopulta aina. Jos ei heti niin muutaman kymmenen vuoden juoksulla. Laskun maksavat aina venäläiset ja naapurikansat.

Itä-Ukrainasta löytyi joukkohauta

Human Rights Watch -järjestö (HRW) kertoi, että ukrainalaisviranomaiset löysivät Itä-Ukrainasta Slovjanskin alueelta joukkohaudan.

Järjestön jäsen kertoo paikallisten sanoneen, että he näkivät kesäkuussa, kuinka paikalle saapui ihmisiä, jotka kaivoivat kuoppaa. He sanoivat, että tämän jälkeen he näkivät kaksi maastopukuihin sonnustautunutta miestä, jotka saapuivat kuorma-autolla. Autossa oli ruumiita, jotka miehet laittoivat kuoppaan.

Epäilyt sotarikoksista Gazassa voimistuivat

YK:n ihmisoikeusneuvosto tutkii Israelin hyökkäyksen Gazaan

Kaksi viikkoa jatkunut sota Israelin ja islamistijärjestö Hamasin välillä on herättänyt epäilyjä sotarikoksista. YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay varoitti keskiviikkona Israelia mahdollisista sotarikoksista Gazassa.

"Näyttää vahvasti mahdolliselta, että kansainvälistä oikeutta on rikottu siinä laajuudessa, että kyse voi olla sotarikoksista", Pillay sanoi ihmisoikeusneuvoston hätäkokouksessa Genevessä.

Osapuolia on vaikea saada Kansainväliseen rikostuomioistuimeen eli ICC:hen. Israelia ei voi haastaa, koska se ei ole allekirjoittanut ICC:n perustana olevaa Rooman sopimusta. Israelin mukaan se tutkii ja tuomitsee mahdolliset sotarikokset itse.

Viisi perusasiaa Israelin ja palestiinalaisten konfliktista

-Palestiinalaisilla ei ole omaa valtiota.
-Israel on läpi historiansa ollut hyökkäysten kohteena.
-Rauhansuunnitelmien pohjana on kahden valtion muodostaminen.
-Juutalaissiirtokuntia rakennetaan miehitetyille alueille.
-Palestiinalaiset ryhmittyvät riitelevät keskenään.

Israelin ja palestiinalaisten yhteenotoissa on kuollut yli 350 palestiinalaista viime päivinä. Israelilaisia on kuollut seitsemän. Yhteenotot ovat pitkän väkivallan kierteen jatkumo.

Rakettien löytyminen gazalaisesta koulusta "hälyttävää"

Gazassa sijaitsevasta YK:n ylläpitämästä koulusta löydettiin viime viikolla noin 20 rakettia, jotka ovat sittemmin kadonneet. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon pitää tilannetta erittäin huolestuttavana. YK ei ole antanut tapauksesta lisätietoa.

Tapahtuneesta vastuussa olevat muuttavat koulut mahdollisiksi hyökkäyskohteiksi ja vaarantavat viattomat lapset, YK:n työntekijät ja kaikki turvaa etsivät, Ban sanoo lausunnossaan keskiviikkona.

Israelissa on kutsuttu vapaaehtoisia mukaan propagandasotaan

Gazan ja Israelin ilmatila on täyttynyt pommeista ja raketeista, mutta myös sosiaalisessa mediassa käy kiivas tulitus.

Israelin armeija ja Hamas ovat molemmat aktiivisia internetin sosiaalisessa mediassa kuten Twitterissä ja YouTubessa. Siellä he yrittävät ampua alas toistensa väitteitä ja voittaa kannattajia puolelleen propagandaviesteillä, grafiikoilla ja videoilla.

Virallisten Twitter-tilien lisäksi Israelissa on kutsuttu myös vapaaehtoisia mukaan informaatiosodankäyntiin. Israelilaisen Ynet-uutissivuston mukaan nelisensataa israelilaista opiskelijaa on värvätty päivystämään internetin kansainvälisillä keskustelufoorumeilla. Heidän tehtävänään on korostaa Israelin näkökulmaa konfliktiin.

Tupakkayhtiö tuomittiin 23 miljardin dollarin korvauksiin

Floridan tuomioistuin on määrännyt tupakkayhtiön maksamaan 23 miljardia dollaria, eli 17,4 miljardia euroa keuhkosyöpään kuolleen miehen leskelle.

Korvausumman maksava tupakkayhtiö R.J. Reynolds on Yhdysvaltain toiseksi suurin.

Lesken asianajajat syyttivät tupakkayhtiö R.J. Reynoldsia tupakan terveyshaittojen pimittämisestä. Mies addiktoitui asianajajien mukaan tupakkaan ja ei useista yrityksistä huolimatta pystynyt lopettamaan polttamista.

Ukrainan tiedustelupalvelun salakuuntelunauha: Kasakat pudottivat matkustajakoneen

Ukrainan tiedustelupalvelu SBU julkaisi torstai-iltana kolmiosaisen salakuuntelunauhan separatistien väitetyistä puhelinkeskusteluista. Nauhoilla käytyjen keskustelujen mukaan Malesian Airlinesin matkustajalentokoneen ampuivat alas kasakat eli Venäjältä tulleet vapaaehtoistaistelijat.

Venäjän englanninkielinen tv-kanava RT puolestaan uutisoi, että Brasiliasta kotiutuneen presidentti Vladimir Putinin lentokone lensi samoilla seuduilla vain hieman aikaisemmin. Ampujina siis olisivatkin olleet Ukrainan hallituksen joukot ja tähtäimessä olisi ollut Putin.

Ukrainan hallitus ja separatistit syyttelevät toisiaan tapahtuneesta

Syyllisistä ei täyttä varmuutta, mutta vahvat epäilyt kohdistuvat kapinallisiin. Heillä on mitä ilmeisimmin ollut käytössään joko Ukrainan armeijalta kaapattu Buk-ohjusjärjestelmä tai Venäjältä jotain kautta saatu järjestelmä.

Presidentti Putin on syyttänyt Ukrainaa tästä iskusta ja epäsuorasti pitänyt mahdollisena, että jos kapinalliset ovat syyllisiä tähän iskuun niin se on Ukrainan hallituksen vika, koska Ukraina ei ole saanut tätä kriisiä selvitettyä.

Yhdysvalloissa asiaa on kommentoinut varapresidentti Joe Biden. Ukrainan presidentin Petro Porošenkon kanssa puhelimessa keskustellut Biden sanoi, ettei tapahtunut ollut onnettomuus, ja kone on ilmeisesti räjäytetty ilmassa.

Maailman epäonnisin lentoyhtiö: puoli vuotta, yli 530 ruumista

Matkustajakoneen putoaminen Ukrainassa on jo toinen suuronnettomuus, joka Malaysia Airlinesia on tänä vuonna kohdannut.

Ensimmäinen lennoista, MH370 katosi 8. maaliskuuta. Lento oli matkalla Kuala Lumpurista Pekingiin. Vain viitisen kuukautta myöhemmin Malaysian Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainassa. Lento oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin.

Molemmat turmakoneet ovat samaa tyyppiä: laajarunkoisia Boeing 777 -matkustajalentokoneita. Kaksi suihkuturbiinimoottoria kuljettaa maailman suurinta kaksimoottorista lentokonetta, ja jopa 451 matkustajaa, tarvittaessa aina 17 000 kilometrin päähän.

Microsoft näytti käytännössä tytäryhtiötalouden vaarat

Vielä huhtikuussa ohjelmistoyhtiö Microsoftin yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Brad Smith kirjoitti Helsingin Sanomissa (HS 30. 4.), kuinka Suomesta tulee uusi keskus yhtiön innovaatiotyölle, "jota tehdään Espoossa, Oulussa, Salossa ja Tampereella".

Yhtiö tunnisti itsekin, että edellisvuonna julkistettu yrityskauppa oli henkisesti suurempi Suomelle kuin Microsoftille. Smithin mukaan Microsoftin tavoitteena "on vaalia Nokian perintöä".

Torstaina Nadella julkisti toimitusjohtajakautensa ensimmäisen merkittävän päätöksen: Microsoft ilmoitti leikkaavansa maailmanlaajuisesti 18 000 työpaikkaa, joista ehdoton valtaosa on entisiä Nokian työntekijöitä.

Mediapäättäjät uskovat someen, yleisö ei

MTV Uutisten mediakyselyn mukaan yleisö kaipaa lisää tutkivaa journalismia ja uutisia. Molemmat ovat valmiita karsimaan viihteen määrä. MTV julkisti mediakyselyn tulokset keskiviikkona Porissa.

Valtaosa suomalaisista haluaa tiedotusvälineisiin lisää tutkivaa journalismia ja uutisia. Toimitusten johto taas uskoo sosiaaliseen mediaan.

Eri linjoilla ollaan myös siinä, miten tiedotusvälineiden sisältö rahoitetaan. Mediapäättäjistä yli puolet uskoo, että sisältöjen hinnat nousevat lähitulevaisuudessa, kun verkkomainonnan määrä laskee ja levikki- ja yleisömäärät laskevat.

Yleisö ei kuitenkaan ole valmis kaivamaan kuvettaan. Vain kolme prosenttia yleisövastaajista oli valmis käyttämään nykyistä enemmän rahaa mediasisältöihin.

Aivojen valohoidolle ei ole tieteellisiä perusteita

Seppo Saarela ja Jari Karhu puolustivat aivoille annettavaa valohoitoa , vastauksessaan tiedetoimittaja Susanne Björkholmin kriittiseen kolumniin.

Kirjoittajat väittivät, että kirkasvalohoidon vaikutusta vain silmien kautta ei ole osoitettu ja vihjasivat, että kallon läpi pääsevä valo voisi vaikuttaa samalla tavoin. Tämä väite on vailla tieteellistä pohjaa. Ihmisen ihon yksi tärkeimmistä tehtävistä on suojata elimistöä myös valolta, sähkömagneettiselta säteilyltä.

Mainittakoon, että kirjoittajista Jari Karhu on nimitetty Valkee-korvavaloyhtiön tieteelliseksi neuvonantajaksi ja Seppo Saarela on esiintynyt Valkeen korvavalotutkimuksen mannekiinina esimerkiksi Talouselämä-lehdessä.

Niinistö: Nikkelipäästön vastuukysymykset selvitettävä

Suuren nikkelipäästön Kokemäenjoelle aiheuttaman ympäristövahingon selvittely saa uutta poliittista painoarvoa, kun ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) saapuu tiistaina tutustumaan tilanteeseen.

Kysymyksessä on vakava ympäristövahinko, mittaluokka on niin suuri. Tiedän, että ely-keskus harkitsee tutkintapyynnön jättämistä poliisille. Mielestäni on tärkeää, että myös kaikki vastuukysymykset tutkitaan. Kysymyksessä on niin merkittävä poikkeava Norilsk Nickelin saamasta ympäristöluvasta, Niinistö sanoo.

"Koko ajan jokea alas virtaa uusia kuolleita"

Simpukoiden kuolinsyytä selvitetään alkuviikolla laboratoriossa. Harjavallan Norilsk Nickelin tehtaan jokeen päästämät metallit saattavat ajautua lintujen ruoaksi.

Myrkkypäästöissä simpukka on ensimmäinen indikaattori.

Pehmytkudoksista pystytään määrittämään, mikä eri aineiden pitoisuus (simpukoissa) on. Sen perusteella pystytään päättelemään, mikä kuoleman on aiheuttanut.

Norilsk Nickelin tehtaalta pääsi yli 60 tonnia nikkeliä Kokemäenjokeen

Harjavallassa Satakunnassa sijaitsevalta Norilsk Nickelin tehtaalta pääsi viikonlopun aikana noin 66 tonnia nikkeliä Kokemäenjokeen. Yhtiön mukaan päästöstä ei aiheudu vaaraa uimareille. Kastelu- ja talousvetenä Kokemäenjoen vettä ei kuitenkaan ole syytä käyttää.

Laiterikon aiheuttama päästö huomattiin sunnuntaina kahdentoista aikaan, ja ongelma korjattiin iltapäivään mennessä, yhtiö kertoo. Nikkeliä valui jäähdytysveden mukana noin 30 tunnin ajan.

Johtaja Marko Mikkola Norilsk Nickelistä luonnehtii päästöä merkittäväksi. ”Selvitämme tällä hetkellä viranomaisten ja asiantuntijoiden kanssa ympäristövaikutuksia jokeen.”

Erikoisasiantuntija Harri Helminen Varsinais-Suomen ely-keskuksesta kertoo, että joesta mitatut nikkelipitoisuudet ylittävät normaalitasot reilusti. Korkein joen pohjasta mitattu pitoisuus on 8800 mikrogrammaa litrassa, kun ympäristön laatunormi on 20 mikrogrammaa litrassa.

Paavi: Joka viideskymmenes katolinen pappi on pedofiili

Kaksi prosenttia katolisen kirkon papistosta eli joka viideskymmenes on pedofiili, sanoo katolisen kirkon paavi Franciscus.

Paavi Franciscus kertoo haastattelussa, että kirkolla on kahden prosentin luvusta "luotettavat tiedot" ja neuvonantajat ovat vakuuttaneet, että ne pitävät paikkansa. Kahden prosentin luku koskee pappeja, piispoja ja kardinaaleja.

SAKSA-ARGENTIINA 1-0

Vaihtopelaaja Mario Götzestä tuli Saksan sankari MM-loppuottelussa

Götze viimeisteli jatkoajalla 1-0-voittomaalin Argentiinan verkkoon.

Onko 84467 ääntä oikeassa?

MM-finaali

Se selviää 13.7.2014 kello 23:00 alkavassa loppuottelussa.

Ihmettelen Kataisen ja Stubbin Nato-intoilua

Tämän vuoksi Suomen täytyy arvioida uudelleen turvallisuuspoliittista asemaansa, sanoo entinen pääministeri Matti Vanhanen.

Ukrainan kriisi on hyvä osoitus siitä, että perinteisen voimapolitiikan aika on ohi. Aseina ovat nyt talouspakotteet.

"Kun Yhdysvallat käyttää taloudellisia pakotteita Venäjää vastaan, on Suomi aina saumakohdassa. On vain ajan kysymys, milloin ja miten Venäjä vastaa, ja silloin olemme iso häviäjä."

EU ja Yhdysvallat käyttävät Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi talouspakotteita Venäjää vastaan. Vielä pakotteet ovat maltillisia, mutta niillä on silti vaikutus Venäjän talouteen, sillä pakotteilla luodaan kauppasodan uhkaa.

Suomi on lännen talouspakotteille ja Venäjän vastatoimille erityisen haavoittuvainen, sillä Venäjä on Suomen suurimpia kauppakumppaneita.

"Elämme sellaisessa keskinäisriippuvuuksien maailmassa, että kaupalla ja rahalla on hurja vaikutus turvallisuuteemme ja hyvinvointimme. Siksi pitää pohtia, mitkä säännöt uutta talouspakotepolitiikkaa koskevat."

Pidä tunkkisi, hyvinvointivaltio

Nuoret eivät halua antaa mitään hyvinvointivaltiolle, jos se ei anna mitään heille.

Yritysneuvojat puhuivat kassavirrasta, taseista ja kirjanpitoraporteista sekä kovistelivat asiakashankinnoista. Joo joo, minä sanoin, joko saa mennä. Totta kai osasin hankkia asiakkaita. Olin tehnyt samaa työtä työsuhteessa ja satunnaisesti freelancerina verokortilla.

Kun ikätovereiltani, pari-kolmekymppisiltä, kysytään tulevaisuudensuunnitelmista, yllättävän moni vastaa, että yrittäjyys kiinnostaa. Yllättävän moni ottaen huomioon, että suomalaiset yleisesti pitävät yrittäjyyttä riskialttiina.

Näillä startupeilla ei pelasteta Suomen taloutta. Niillä pelastetaan kunkin yksilön henkilökohtainen talous. Niissä tehdyn työn hintoja eivät määrittele yleissitovat työehtosopimukset, eikä niissä raportoida työaikaa. Ay-liikekään ei oikein tiedä, miten tällaisen työn tekijöihin pitäisi suhtautua.

Pienyrittäjä on kinkkisessä tilanteessa. Hänen pitäisi jo pakollista eläkevakuutusta ottaessaan tietää, paljonko tulee tienaamaan vuoden aikana. Siksi nuori yrittäjä ottaa mielellään itselleen pienimmän mahdollisen vakuutuksen. Hän vakuuttaa silloin tulojaan 7 430,59 euroa vuodessa. Se riittää, koska laki ei edellytä vakuuttamaan enempää.

Halvimmillaan vakuutuksen hinnaksi tulee runsaat 1 300 euroa vuodessa. Jos silloin sairastuu vakavasti, on paras olla omia säästöjä, sillä Kela tulee hätiin maksamalla vain runsaat 400 euroa kuukaudessa.

Yrittäjä maksaa eläkettä aina saman summan, vaikka ei tienaisi mitään. Työnantaja taas maksaa eläkemaksua koko ajan työntekijän todellisten ansioiden mukaan.

Häät maksavat 22 euroa minuutti

Kun Pauliina Pajunen ja Otso Niiranen viettävät häitään kuukauden kuluttua Helsingissä, se maksaa heille saman verran kuin suomalainen keskimäärin tienaa puolessa vuodessa. Moni muukin tahtoo unelmiensa häät millä hinnalla hyvänsä.

Puoli vuotta Pauliina Pajunen ajatteli sitä koko ajan. Hän katsoi hääohjelmia päivä toisensa perään ja selaili hääblogeja netistä. Tuon tuostakin kyyneleet kihosivat hänen silmiinsä. Syvällä sisimmässä varmuus alkoi kasvaa. Hääpuku, kapean mallinen ja tyköistuva, oli saatava.

Häät työntyvät nenän eteen joka tuutista. Televisio pullistelee hääohjelmia, lehtihyllyt häälehtiä, blogosfrääri hääblogeja ja Youtube häävideoita.

Häät maksavat paljon, ja hienot häät ne vasta maksavatkin. Maailman häämekassa Yhdysvalloissa mennään naimisiin keskimäärin reilusti yli 20 000 eurolla. Maan hääteollisuuden markkina-arvon arvioidaan olevan 55 miljardin luokkaa. Se on enemmän kuin Suomen valtion budjetti viime vuonna.

203-miljoonaisen kansan romahdus

Müller, Klose, Kroos, Kroos, Khedira, Schürrle, Schürrle. Niin, ja myös Oscar. Mitä siellä oikein tapahtui?

Brasilia, MM-historian menestynein maa, 5 maailmanmestaruutta, 203 miljoonaa asukasta ja kotikisat. Vastassa Saksa, kolme maailmanmestaruutta (ainakin vielä ennen ensi sunnuntaita). Kaksi jalkapallon jättiläistä kohtasivat Belo Horizontessa Brasiliassa. Siitä piti tulla ikimuistoinen ottelu - ja sellainen siitä todella tuli.

Kapteenina toiminut David Luiz oli murtunut ottelun jälkeen. - Olen pahoillani, olen niin pahoillani, itkuinen Luiz sopersi haastattelussa.

2 eurolla 10 000 euroa − näin suomalaiset tienasivat Brasilian nöyryytyksellä

Saksan 7-1 -voitolla oli hurja kerroin tulosvedossa. Silti yllättävän moni suomalainen osasi veikata oikein pelin lopputuloksen.

Veikkauksen tulosvetokerroin 7-1-tulokselle oli muheva 5193,01. Veikkauksesta kerrotaan, että jopa 33 ihmistä osasi veikata oikein ottelun lopputuloksen. − Niitä oli reilu jalkapallojoukkueellinen, jotka osasivat oikein veikata tuloksen, Veikkauksen tiedottaja Tero Talaslahti kertoo.

Kisat ilmaiseksi jättitelkusta

Osa suomalaisista hankkii MM-kisojen seuraamista varten hienot katselulaitteet - mutta yrittää sen jälkeen röyhkeää temppua.

Televisiomyyjien korviin on kantautunut tapauksia, joissa urheilukisojen seuraamisesta kiinnostuneet suomalaiset ovat kisojen alla hankkineet viimeisen päälle hienot televisiot, mutta finaalien jälkeen halunneetkin televisiosta rahat takaisin.

Uusinta uutta ovat nyt 4K-lähetysten vastaanottamisen mahdollistavat televisiot. Supertarkka kuva on yli nelinkertaisesti terävämpi kuin aiemmissa HD-televisioissa.

Työmarkkinapomo: Valion Laaksosen eläkepäätös ei oikein – kyllä muitakin väsyttää

"Montaa muutakin ihmistä varmaan väsyttää", kommentoi toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola Valion toimitusjohtajan päätöstä jäädä eläkkeelle.

58-vuotias Pekka Laaksonen perusteli jäämistään eläkkeelle sillä, että häntä väsyttää.

Laaksosen esimerkki ei tue hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tavoitetta myöhentää suomalaisten eläkkeellejäämisikää noin kahdella vuodella. Myös työmarkkinajärjestö STTK on mukana neuvottelemassa todellisen eläkkeellejäämisiän myöhentämisestä ja työurien pidentämisestä.

Festarivieraan kahvia ei saa kaataa maahan kysymättä

Pori Jazzissa teini-ikäiset eivät pääse anniskelualueelle edes vanhemman seurassa.

Kielto

Järvenpään Puistobluesin järjestäjät ovat joutuneet jälkeenpäin selittelemään tapausta, jossa festivaalivieraan kahvit kaadettiin portilla maahan. Jos ne olisi juonut, olisi voinut olla promillet kohdallaan. Juuri tämän vuoksi pyrimme tiedottamaan etukäteen, että avaamattomat limsapullot saa tuoda alueelle, kertoo festivaalijohtaja Miikka Porkka.

Viikonloppuna alkavan Pori Jazzin kohdalla kysymyksiä on herättänyt sääntö, jonka mukaan alle 12-vuotiaat lapset pääsevät vanhempien seurassa anniskelualueelle, mutta 12–17-vuotiaat eivät.

Suomi on #pilkunjyystö 'n Maailmanmestari, Maailmanmestari!

Ukraina: Ei neuvotteluja kapinallisten kanssa ennen antautumista

Ukraina kieltäytyy neuvottelemasta kapinallisten kanssa ennen kuin he antautuvat, sanoo Ukrainan puolustusministeri Valeri Heletei. Tulitauosta neuvottelemisen ehtona on, että Venäjä-mieliset kapinalliset luopuvat täysin aseistaan ja antautuvat.

Venäjän tuontikielto iskee kovaa meijeriteollisuuteen

Valio pysäytti jo eilen Venäjälle menevän tuotannon. Eniten tuontikiellosta kärsivät Haapaveden ja Seinäjoen tehtaat. Yhtiön toimitusjohtaja Pekka Laaksonen sanoo, että tuottajille ei tapahtu lyhyellä aikavälillä mitään. Riski tuottajahintojen laskulle on kuitenkin olemassa, hän kertoo.

Venäjän vastaus länsimaiden pakotteisiin

Radio Venäjän ääni kommentoi, lue lisää.

Sosiaalisesta mediasta tuli konfliktien virtuaalinen taistelutanner

Monet valtiot ovat kiinnostuneita sosiaalisen median manipuloinnista. Nykyisistä konflikteista Gazan kriisi heijastuu selkeimmin sosiaaliseen mediaan.

Nykyajan konflikteja käydään kasvavissa määrin myös sosiaalisen median virtuaalimaailmassa. Konfliktien osapuolet taistelevat verkkopalveluissa voittaakseen kansainvälisen julkisen mielipiteen puolelleen. Samalla sosiaalinen media on jossain määrin muuttanut sodankäyntiä ja sotajournalismia, asiantuntijat arvioivat.

Tähän kuuluu osana se, että syötetään paljon erilaista tahallista väärää tietoa, joka saattaa tuntua todenperäiseltä. Sillä tavalla pyritään ikään kuin hämäännyttämään sitä konfliktin, kriisin tai sodan todellisuutta.

Putin hyväksyi nettisensuurilain - kuinka käy Twitterin, Facebookin ja blogien Venäjällä?

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut nettisensuurin mahdollistavan lain, kertoo teknologiasivusto GigaOm. Uusi laki pakottaa verkkopalveluja tarjoavat yritykset tallentamaan venäläisten henkilökohtaista dataa paikallisiin datakeskuksiin.

Laki henkilökohtaisen datan tallentamisesta Venäjällä sijaitseviin datakeskuksiin on Venäjän mukaan suunnitteltu suojelemaan venäläisiä ulkomaalaisilta hakkereilta.

F1-pomo tarjonnut jättisummaa oikeudessa - syytteet kaatunevat

Bernie Ecclestone on kohottanut syytteiden purkamiseen tarkoitettua summaa ja tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että hän voi palata pian paikalleen hallinnoimaan F1:n kaupallista puolta.

Näillä näkymin F1:n kaupallisten oikeuksien johtaja Bernie Ecclestone pääsee syytteistään maksamalla 100 miljoonaa dollaria eli 75 miljoonaa euroa Münchenin oikeudenkäynnissä. Syytteet koskevat sitä, että Ecclestonen epäillään maksaneen saksalaiselle pankkiiri Gerhard Gribkowskylle 33 miljoonaa euroa varmistaakseen asemansa F1-kärkipaikalla.

Maailmalla useita selfie-kuolemia

Useita ihmisiä on kuollut eri puolilla maailmaa, kun he ovat ottaneet itsestään valokuvia muun muassa liikkuvan auton ratissa, rautatiesillalla ja junan katolla.

Selfie-kuolemia on uutisoitu ainakin Yhdysvalloissa, Italiassa, Venäjällä, Filippiineillä ja Espanjassa. Useassa tapauksessa henkilö on halunnut ottaa hyvännäköisen tai jännittävän selfien paikassa, jonne meneminen on erittäin vaarallista.

Kuolleilta suomalaiskiipeilijöiltä puuttui perusvaruste - hakku

Ranskassa heinäkuun lopussa kuolleet suomalaiset vuorikiipeilijät olivat jättäneet kiipeilijän perusvarusteen, hakun, leiriin.

Lisäksi toisella menehtyneellä ei ollut kiipeilyyn tarkoitettuja jäärautoja.

Ryhmässä oli neljä suomalaista kiipeilijää. Kaikilla oli jääraudat, mutta toisella menehtyneellä miehellä oli maastojuoksutossut ja sellaiset jääraudat, joita ei ollut tarkoitettu kiipeilykäyttöön.

Helleputki lähestyy jo uutta ennätystä

Kesän lämpöennätys rikottiin maanantaina 4.8.2014 Porissa: 32,8 astetta

Maa­nan­tai oli tä­hän­as­ti­sen ke­sän kuu­min päi­vä. Ke­sän läm­pö­en­nä­tys ri­kot­tiin il­ta­päi­väl­lä Po­ris­sa, jos­sa elo­ho­pea ki­pu­si Il­ma­tie­teen lai­tok­sen mu­kaan 32,8 as­tee­seen.

Myös Sa­ta­kun­nan Eu­ra­joel­la mi­tat­tiin 32,9 as­teen lu­ke­ma, mut­ta si­tä Il­ma­tie­teen lai­tos ei kyen­nyt maa­nan­tain ai­ka­na vah­vis­ta­maan. Aiem­pi en­nä­tys oli Kou­vo­lan Utis­sa hei­nä­kuun 26. päi­vä­nä mi­tat­tu 32,5 as­tet­ta.

HEI­NÄ-ELO­KUUN hel­teet hä­tyyt­te­le­vät jo kaik­kien ai­ko­jen en­nä­tys­tä, sil­lä maa­nan­tai oli Il­ma­tie­teen lai­tok­sen mu­kaan pe­rä­ti 30. yh­tä­jak­soi­nen hel­le­päi­vä Suo­mes­sa. Pi­dem­mät hel­le­put­ket on tä­hän men­nes­sä ti­las­toi­tu vain kah­des­ti aiem­min: vuon­na 1973 nau­tit­tiin 38 yh­tä­jak­soi­ses­ta hel­le­päi­väs­tä ja vuon­na 1988 33:s­ta.

Onko kvanttimekaniikka jotenkin vallankumouksellinen asia?

Kosmologi Syksy Räsänen kertoi, että kvanttimekaniikan kehitys on ollut kaiken modernin elektroniikan pohjana. Tietokoneet, puhelimet, lamput, kodinkoneet – käytännössä kaikki meitä ympäröivä sähköinen on sen ansiota, että 1920-luvulla alettiin ymmärtää tapahtumia atomin mittakaavassa.

Kvanttimekaniikka on siis vaikuttanut elämäämme enemmän kuin yksikään sota.

Miten voin puhua puhelimeen ja joku kuulee ääneni tuhansien kilometrien päässä. En ymmärrä, miten internet oikeasti toimii, enkä sitä mitä sähkö on. En tajua, miten sairauden voi poistaa lääkkeellä tai tahran pesuaineella? Edes kameran periaate ei aukea, vaikka selfien ottaminen onnistuukin.

Koulun historiankirjoissa nuijasota ja boksarikapina peittoavat edelleen kvanttimekaniikan, sähkömagnetismin ja suhteellisuusteorian.

Syksy Räsänen luulee, tietävänsa millainen on maailmankaikkeus...

Kosmologi Syksy Räsänen tutkii työkseen maailmankaikkeuden rakennetta ja osaa jopa vastata kysymykseen: "mikä on elämän tarkoitus?"

Kun alkuräjähdyksestä oli kulunut sekunnin kymmenesmiljoonasosa, maailmankaikkeus oli tiheä, kiehuvan kuuma hiukkasmeri. Sen lämpötila oli noin kymmenen biljoonaa astetta. Siis 10 000 000 000 000 astetta.

Mitä oli ollut ennen alkuräjähdystä, sitä ei kukaan vielä tiedä. Voi olla, että maailmankaikkeus syntyi tyhjästä. Mutta voi myös olla, että maailmankaikkeuden syntymää edelsi jonkin toisen maailmankaikkeuden romahdus. Eikä sekään ole mahdotonta, että tämän meidän maailmankaikkeutemme ulkopuolella on tälläkin hetkellä useita muita maailmankaikkeuksia. Ehkä niitä on loputtomasti. Kukaan ei tiedä.

Nyt Venäjän hirmuhelteet tulevat - jo maanantaina +32

Suomeen ennustetut kovat helteet alkavat täysillä maanantaina 4.8.2014.

Lämpöiset ilmamassat tulevat Suomeen Etelä-Venäjältä, Ukrainasta, Valko-Venäjältä, Baltian maista ja Puolan itäosista, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela kertoo. Idän lämpimät ilmamassat tuovat Suomeen heti maanantaina arviolta 32 asteen helteitä. Hirmuhelteille on yksinkertainen selitys.

Suomen itäpuolella on laaja korkeapaine, joka pysyy paikoillaan. Korkeapaineen ympäri pohjoisella pallonpuoliskolla ilmavirtaukset pyörivät myötäpäivään. Siksi tällaisessa suursäätilanteessa korkeapaineen eteläosasta eli Etelä-Venäjältä, Ukrainasta, Valko-Venäjältä, Baltian maista ja Puolan itäosasta virtaa ilmaa kohti Suomea ja Skandinaviaa, Korpela selkeyttää.

Facebookissa leviää kuvia kaljakellujista jotka jättivät roskansa rannalle

Ainakin soisi leviävän.

Kaljakelluntaan osallistujat jättivät jälkeensä Vantaanjoen rannoille roskien lisäksi muun muassa kasoittain uimapatjoja, kumiveneitä ja itse tehtyjä lauttoja.

Koska tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää, lankeaa sotkun siivous viime kädessä kaupungille.

Tänäkin vuonna vapaaehtoiset ovat käyneet siistimässä kellujien aiheuttamaan sotkua tapahtuman jälkeisenä päivänä. Siivottavaa tuntuu kuitenkin riittävän enemmän kuin tarpeeksi, kertoo eräs puuhaan osallistunut tapahtuman Facebook-sivuilla.

Yhdysvallat suunnittelee aseistavansa Ukrainan kansalliskaartia

Presidentti Barack Obaman hallinto ilmoitti asiasta kongressille, jonka on ensin hyväksyttävä suunnitelma.

Pentagonin tiedottajan amiraali John Kirbyn mukaan Yhdysvaltojen panostus olisi 19 miljoonaa dollaria. Siihen sisältyisi muun muassa useiden yksiköiden varustus ja koulutus Ukrainassa. Kouluttajat tulisivat Yhdysvaltojen armeijan Euroopan osastoista ja Kalifornian kansalliskaartista.

Venäjän uusi tapa sotia iskee Naton ytimeen

Itä-Ukrainan taistelut ja siviilikoneen pudottaminen ovat nostaneet Ukrainan kriisin kunnolla uutisiin ja arkisiin keskusteluihin. Niin pitääkin. Ajatus Ukrainan ja Venäjän välisestä avoimesta sodasta on koko ajan vähemmän fiktiivinen

Krim toi eurooppalaiseen sodankäynnin valikoimaan uuden keinon: tunnuksettomat asemiehet, joita kukaan ei tunnusta omikseen.

Tämä uudenlainen tapa käydä sotaa iskee sotilasliitto Naton ytimeen. Sen peruskirjan artikla 5 velvoittaa muut jäsenmaat reagoimaan, jos yhteen jäsenmaahan hyökätään.

Krimillä ei kuitenkaan ollut mitään hyökkääjää. Kun Kiovassa oli vaihtunut valta, Krimille ilmestyi helmikuun lopulla hyvin varustettuja asemiehiä, mutta kukaan ei tiennyt tarkasti, keitä he olivat.

Ukrainalaiset kutsuivat heitä pieniksi vihreiksi miehiksi, ja yleisesti heidän epäiltiin olevan venäläisiä. Venäjä kuitenkin kiisti epäilyt ja puhui paikallisista suojeluskuntalaisista. Presidentti Vladimir Putin vitsaili, että varusteitahan voi ostaa kuka vain kaupasta.

Hotelwifitest-verkkopalvelu paljastaa, missä hotelleissa ilmainen wlan-verkko todella toimii

Ilmaisesta wlan-verkosta on tullut monelle tärkeä tekijä hotellin valinnassa. Matkoillakin halutaan olla yhteydessä tärkeisiin palveluihin, hoitaa maksuja ja muita asioita, sekä seurata uutisia ja sähköpostia, mutta operaattorien roaming-maksut hirvittävät. Varsinkin työmatkaajalle nettiyhteys on usein välttämätön. Hotelwifitest-verkkopalvelu

Suomesta voi tulla Euroopan seuraaava ongelmapesäke

Saksalainen viikkolehti Wirtschaftswoche maalaa masentavan kuvan Suomen talousnäkymistä.

Lehden mukaan Suomi on muuttunut ”mallimaasta murheenkryyniksi”.

Eniten lehteä huolettavat talouskasvun takkuaminen, kasvaneet työttömyysluvut sekä valtionvelka, joka on vuoden 2008 jälkeen miltei tuplaantunut.

Lehti suomii Suomen hallituksia, jotka ovat sen mukaan ”tehneet kuluneina vuosina enemmän väärin kuin oikein”. Matti Vanhasen hallituksen vuonna 2008 kokoon kursimaa elvytyspakettia lehti pitää ”historiallisena virheenä”; tuolloin hallitus päätti ottaa lisää valtionvelkaa.

Näin Matti Vanhanen vastaa

Ex-pääministeri Matti Vanhasen (kesk) mukaan elvytyspäätökset olivat harkittuja ja perusteltuja.

Entinen pääministeri, nykyinen Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen ei niele lehden väitettä, että elvytyspaketit olisivat olleet virhe ja syy valtionvelan kasvuun.

Elvytyspäätökset olivat harkittuja. Silloin päädyttiin siihen, että tehdään elvytystä, koska meillä oli perusteita olettaa, että se Yhdysvaltain pankkikriisistä aiheutunut lama olisi kertaluonteinen ja kestäisi korkeintaan muutaman vuoden. Sitä, että lamasta tulisi huomattavasti pidempi, ei kyetty silloin ennustamaan, Vanhanen toteaa

Entisen pääministerin mukaan väite Suomesta seuraavana ongelmapesäkkeenä ei ole kaukaa haettu

Satakuntalainen hamppupelto vuonna 2014. Kuvan Hamppu ei sisällä päihdyttäviä aineita.

Hattukauppaa helteillä

Hamppukauppiaaksi itseään leikkisästi kutsuva Simo Vartiainen sai idean hattukaupan perustamiseen Nepalin matkallaan. Hän tilaa hatut Kathmandussa asuvalta suomalaismieheltä, jonka vaimon perhe vastaa päähineiden valmistamisesta. Vartiainen maksaa suoraan käsityöläisille.

Hattujen valmistukseen ei ole käytetty lapsi- eikä orjatyövoimaa. Toivon, että ihmiset kiinnittäisivät huomiota eettisyyteen myös hellehattuja ostaessaan, Vartiainen sanoo.

Tuulettimet ja ilmastointilaitteet loppuivat – lisää tulossa kauppoihin ehkä vasta syksyllä

Helteeseen tuskastuneet ihmiset ovat ostaneet kaupat tyhjiksi tuulettimista ja ilmastointilaitteista. Soittokierros kodintekniikkaa myyviin liikkeisiin paljasti, että monet kaupat ovat myyneet tuuletin- ja ilmastointilaitevarastonsa tyhjiksi.

"Kyllä tavaraa on mennyt niin paljon kuin sitä on ollut. Nyt myydään eioota. Ehkä yksittäisiä kappaleita on joissain myymälöissä, mutta kyllä alkavat olla varastot loppu", sanoo myyntijohtaja Niko Sandström Gigantti Oy:stä.

Myös helteiden ennustettu jatkuminen näkyy kaupassa. Kun maanantaina uutisoitiin, että hellettä on ehkä vielä ensi viikollakin, lähtivät ihmiset etsimään tuulettimia ja ilmastointilaitteita.

Mokkipolku

Lenita armahti ihmiset mökkeilystä

Hän on mökki-ihmisiä”. Arvio sisältää positiivisen latauksen, joka kertoo ahkeruudesta ja hienostelemattomuudesta. Latauksista riisuttuna voidaan mökki-ihmisen ajatella tarkoittavan ainakin Suomessa tyyppiä, joka haluaa vetäytyä melko vaatimattomaan keskimäärin 70 neliön hirsi- tai lautarakenteiseen tupaan ja sen pihapiiriin. Mökki sijaitsee usein vesistön läheisyydessä, mutta pöpelikön kätkössä ja on väriltään useimmiten ruskea.

Puolet mökkiläisistä raahaa ruokavetensä ämpäreissä tullessaan. Kolmella mökillä viidestä sisävessan korvaa puucee.

Kaapista tulleiden ei-mökki-ihmisten sankari on Lenita Airisto, joka kertoi juhannuksen alla iltapäivälehden toimittajalle, että häntä ei saa mökille edes aseella uhaten

Mökillä kuuluu myös pukeutua ”mökkivaatteisiin”, mikä tarkoittaa kulahtaneita verkkareita, linttaan astuttuja tennareita, virttyneitä t-paitoja ja huoltoasemien logoilla varustettuja lippalakkeja.

Tytär haki lähestymiskieltoa äidilleen

Sinä et tule tänne, sanottiin lapsenlapsesta erotetulle mummolle

"Olin aiemminkin saanut tyttäreltäni suutuspäissään lähetettyjä tekstiviestejä, joissa hän ilmoitti, että sinä et ole enää äitini etkä saa tulla meille. Muutaman päivän kuluttua hän kuitenkin aina soitti, että otatteko Viivin hoitoon", Annikki kertoo.

Välien katkeaminen on surullista paitsi isovanhemmille myös aikuisille lapsille. Tämän on huomannut Kirkkohallituksen perhe- ja parisuhdetyön asiantuntija Minna Tuominen.

Hän kohtaa työssään paljon perheitä, joissa suhde isovanhempiin on katkennut tai katkaistu. Syynä on usein tavallinen riita tai väärinkäsitys, joka olisi todennäköisesti voitu selvittää puhumalla.

Lapsenlapset eivät ole isovanhempien mielihyväautomaatteja

Nyt puhuu tytär.

Kirjoitus oli valitettavan yksipuolinen, sillä hankalaksi koetun tyttären näkökulma sivuutettiin lähes täysin.

Minun äitini on yksi niistä isovanhemmista, joka itkee menetettyä suhdetta lapsenlapsiinsa. Hänkin on käynyt terapiassa ja kertonut useille ihmisille tasapainottomasta tyttärestään, joka äkkiarvaamatta ja ilman selityksiä saati syytä pani välit poikki. Huusikin vielä.

Huusinhan minä. Huusin, koska minua ei kuunneltu. Huusin kuin lapsi, jolla ei ole äitiä, joka lohduttaa.

Äitini ei ole oppinut ymmärtämään toisen ihmisen rajoja ja erillisyyttä. Nyt, vuosien terapian jälkeen, ymmärrän jo hänen rajoituksensa ja tunnen jopa myötätuntoa häntä kohtaan. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että vanhempani ovat olleet suurin kokemani uhka perhettäni kohtaan.

Keskustelu ei onnistunut vaan kilpistyi aina kieltämisen muuriin. Se johti lopulta siihen, että miehestäni tehtiin masennukseni syy. Näin vanhempani paitsi murensivat minun ja mieheni suhdetta myös vaaransivat lastenlastensa kodin eheyden.

Päätimme myös pitää lapset erossa isovanhemmistaan, sillä koimme, ettei meille jää eväitä lastemme kasvatukseen isovanhempien kyseenalaistaessa koko vanhemmuutemme, arvomme ja mielenterveytemmekin.

Poliiseilla vilkas viikonloppu: 1119 tehtäväilmoitusta

Perjantai-illan ja sunnuntaiaamun välillä Lounais-Suomen poliisille tehtiin 1119 tehtäväilmoitusta.

Poliisilla ei ollut mahdollisuuksia lähettää partioita läheskään jokaiselle tehtävälle, poliisitiedotteessa kerrotaan. Erilaiset kesätapahtumat ja lämmin ilma saivat ihmiset liikkeelle, ja Lounais-Suomen poliisi joutui venymään äärimmilleen koko viikonlopun ajan.

Ihmeitä lupaileva saarnaaja ei ota vastuuta puheistaan

"Olen Jumalan puhemies"

Uskonnollisen tapahtuman kampanjapäällikön Mika Jantusen mukaan paikalle toivotaan vähintään 15 000 ihmistä päivässä. Lauantai-iltana näytti siltä, että tavoitteesta jäädään.

Ylistyksen alkaessa puoliltapäivin stadionilla oli joitakin satoja ihmisiä, jotka istuvat hajallaan katsomossa. Nurmikentällä oli ehkä yksi katsoja. Kuuma ilma hohkasi kentälle levitetyistä tummista pressuista niin voimalla, että jos suuret kansanjoukot kaatuvat kumoon tässä paahteessa, se ei ole mikään ihme.

"Maksukortilla voit käydä antamassa uhrisi", lavalla puhuva nainen neuvoo.

Viikonlopun kestävään tapahtumaan on vapaa pääsy, mutta kävijöitä pyydetään toistuvasti lahjoittamaan rahaa.

Herzog korostaa, ettei hän tee ihmeitä, vaan Jumala. "Olen Jumalan puhemies. Vähän kuin presidentillä on oma puhemiehensä." Sen takia hänellä ei ole myöskään vastuuta puheistaan. #Huuhaa

Bergenin ilmatila suljettu - liittyy terroriuhkaan

Norjan poliisin mukaan ilmatilan sulkeminen maan länsirannikolla liittyy kohonneeseen terroriuhkaan.

Taustalla on Norjan kohonnut terrorismiuhka. Norjan viranomaiset kertoivat 24.7.2014, että Syyriasta lähtenyt islamistiryhmä suunnittelisi terrori-iskua länsimaihin, ja erityisesti Norja olisi mainittu yhdeksi kohteeksi.

270 000 asukkaan Bergen sijaitsee Norjan länsirannikolla. Muun muassa Norwegian ja KLM lentävät Suomesta Bergeniin.

Miksi lennon hinta nousee? – hintojen vaihtelu hämmentää asiakasta

Hintojen vaihtelu hämmentää nettishoppailijaa ja lentolippujen varaajaa. Mistä on oikein kysymys?

Parhaan hinnan metsästäjän kannattaa tilata haluamansa lentoyhtiön tai matkatoimiston tarjouskirje. Erilaisten tarjouskampanjoiden aikana lentolippuja saatetaan myydä pieni erä poikkeuksellisen halvalla.

Olet varaamassa lomalentoja ja etsit parasta vaihtoehtoa. Aamulento mutta ei liian aikaisin. Mieluiten yhtiöltä, jolta saat lentopisteitä. Hetken etsimisen jälkeen löydät hyvän vaihtoehdon ja päätät varmistaa lentojen sopivuuden reissukaverilta. Loma odottaa, ja vieläpä edullisesti! Kun sitten yrität varata lennot, hinta onkin muuttunut. Hakkaat lentohakupalvelua yhä uudelleen, mutta lennot ovat kallistuneet satasella.

Mistä on kyse?

Olet saattanut törmätä ilmiöön nimeltä dynaaminen hinnoittelu. Aiemmin se tarkoitti sitä, että tuotteen hinta muuttuu kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kun lento alkaa olla täynnä, viimeisten paikkojen hinta nousee.

Nettiaikana kaava ei ole enää yhtä suoraviivainen: hintaan saattavat vaikuttaa myös verkkokauppojen laskentakaavat, jotka arvioivat, kuinka paljon olet valmis maksamaan mistäkin tuotteesta.

Moottoripyöräjengin turvamiehet Matti Nykäsen häissä

Matti Nykäsen ja Pia Talonpojan häissä on tarkat turvatoimet kuokkavieraiden varalta.

"Ehkä vihin, ehkä en"

Matti Nykäsen ja Pia Talonpojan vihkitilaisuus alkaa 26.7.2014 klo 15.00 Joutsenon kirkossa. Heidät vihkii avioliittoon rovasti Pirkko Piikkilä ja seremonia kestää noin 20 minuuttia.

Rovasti Piikkilä aikooko käyttää Matti Nykäsen lentäviä lauseita puheessaan. - Kyllä siinä niihin vihjataan, en kuitenkaan aio sanoa ehkä vihin, ehkä en, vihkipappi sanoo.

Matti Nykäsen ja Pia Talonpojan häistä tuli Joutsenon kuumin puheenaihe: "Matti on tuonut väriä elämään"

Evelyn Mora ilmestyi kuin tyhjästä

Perusti yli 300 mallin mallitoimiston

Ulkona on kuuma kesälauantai, kun uudenkarheissa studiotiloissa Kalliossa kymmenisen naista järjestelee paikkoja. He puhdistavat laseja ja siirtelevät laatikoita korkokengät jalassa.

Kohta vietetään uuden mallitoimiston, Studio Eneasin, avajaisia. Sillä on jo nyt listoillaan noin 350 mallia.

Toimiston on perustanut Evelyn Mora, 22-vuotias stylisti ja valokuvaaja. Evelyn Morasta ei löydy internetistä juuri yhtään osumia. Hän on ilmestynyt kuin tyhjästä yli kolmensadan mallin kanssa.

Takahuoneesta saapuu Mora ja kättelee riuskasti. Kuka olet ja mistä putkahdit? "En minä mistään putkahtanut, olen aina ollut", vastaa Mora.

Suomalais-ranskalainen Evelyn Mora on elänyt elämänsä melkein yhtä nopeaan tahtiin kuin nyt sen kertoo. Mora syntyi Vaasassa. Kolmetoistavuotiaana hän lähti maailmalle vaihto-opiskelijajärjestön mukana. Hän asui Englannissa, Maltalla ja Italiassa, mutta asettui Lontooseen opiskelemaan valokuvausta London School of Photographyyn.

Ukrainan pääministeri eroaa

Pääministeri sanoo eroavansa protestina parlamentin liittouman hajoamiselle.

Kun koalitiohallitus hajoaa pääministerin täytyy aloittaa uuden hallituksen muodostaminen. Mitä tämä tarkoittaa? Sitä, että pääministeri tulee olemaan syyllinen, jos hallitukseen tulee Kommunistipuolueen tai Alueiden puolueen jäseniä. Sitä en voi hyväksyä, Jatsenjuk sanoi.

Äkkikäänne Ukrainassa – uudet vaalit lähellä

Aikaisemmin tänään kaksi puoluetta erosi Ukrainan hallituksesta. Maalla on nyt 30 päivää aikaa muodostaa uusi hallitus tai sillä on edessään uudet parlamenttivaalit.

Hallituksen jättäneet puoluet Udar ja Svoboda ovat Bloombergin mukaan ilmoittaneet haluavansa maahan uudet vaalit. Jatsenjukin hallitus muodostettiin helmikuussa.

Eroava pääministeri Jatsenjuk on 40-vuotias ekonomisti ja entinen valtiovarainministeri Länsi-Ukrainasta. Itä-Ukrainan kapina-alueilla hän on erityisen inhottu poliitikko.

”Irtisanominen liian helppoa Suomessa”

Microsoftin ja Broadcomin massairtisanomiset osoittavat selkeästi sen, mitä se tarkoittaa, kun irtisanomiset Suomessa ovat halpoja toteuttaa, toteaa Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen liiton verkkosivulla.

Silloin korkealla osaamisellakaan ei ole enää merkitystä.

Toistuvat ICT-alan laajamittaiset irtisanomiset Suomessa osoittavat Pro Uutisten haastatteleman Malisen mukaan sen, että henkilöstön irtisanomiset ovat Suomessa kansainvälisille yrityksille liian helppoja ja edullisia toteuttaa.

Lähdössä kotimaanmatkalle?

Muista nämä historialliset tiet ja nähtävyydet

Suomessa on 58 historiallista museotietä ja -siltaa, jotka saattavat jäädä kiireessä helposti näkemättä ja kokematta.

Suurin osa näistä teistä ja silloista sijaitsee länsirannikolla, Etelä-Suomessa ja itärajalla. Jos kesälomamatka suuntautuu näille seuduille, miltä kuulostaisi reitti historiallisilla teillä ja vanhoilla kivisilloilla pääväylien sijaan?

Tunnettuja suuria historiallisia teitä ovat muun muassa ”Hämeen Härkätie”, joka kulkee Hämeenlinnasta Turkuun ja ”Suuri Rantatie”, joka vie Turusta Suomenlahden rannikkoa pitkin Viipuriin.

Vastakkain eduskunnan jalkapallokerho ja Zoom

Suomi Areenan perinteinen jalkapallo ottelu

Juhani Tami Tamminen perinteinen Suomi Areena jalkapallo ottelu

Valmentaja Juhani "Tami" Tamminen näytti pojille kuinka pallo lähtee.

Urheilijan täytyy haluta menestyä

Sama pätee yrittäjiin, valistaa Juhani Tamminen Suomi Areena tapahtumassa, promenaadisalissa järjestetyssä paneelissa.

Villeimmät aplodit sai prinsiipeistään tunnettu Juhani Tamminen, joka vertasi yrittämistä jääkiekkoon.

Tilaisuuden juontanut ja shown varastanut Lenita Airisto kertoi myös totuttuun tapaan mielipiteensä.

Yrittäjiltä se todellinen raha Suomelle tulee. Opiskelijoita koulutetaan ilmaiseksi ja kampuksilla mietitään, miten saataisiin enemmän opintotukea. Mallia saisi ottaa Yhdysvalloista, jossa yrittäjyyteeen panostetaan koulunpenkiltä saakka, Airisto täräyttää.

Pori Jazzeilla "oliivigate"

Kaisa ja Pertti Pehkonen yllättyivät Pori Jazzin pääportilla, kun järjestysmies takavarikoi heidän laukustaan lasisen oliivipurkin ja suolakurkkupurkin. Lasisten purkkien kuljettaminen festivaalialueelle ei ole sallittua, joten piknikistä täytyy nyt nauttia ilman näitä eväitä, kun ei ystäviltäkään löytynyt muovisia astioita.

Tilanteeseen sopeudutaan, mutta eikö tässä maassa holhota jo tarpeeksi, Pertti Pehkonen kertoo.

Ruuhkilta vältyttiin, päänpuisteluilta ei

Pertti Tuomi pääsi laukkujen tarkastuksesta nopeasti. Mies ei kuitenkaan ollut tyytyväinen.

Luulenpa, että ainakin nuorempaa porukkaa jää pois tämän juomapolitiikan takia. En olisi itsekään lähtenyt parikymmentä vuotta sitten, jos tämä olisi silloin ollut, kertoo porilainen Tuomi, joka laskee käyneensä Pori Jazzeilla liki 30 vuoden ajan.

IsoKarhuPori
Kuva: Greenpeace

Villin lohen suojelun vastustamiselle ei ole perusteita

Itämeren villin lohen suojelussa on otettu selviä edistysaskelia. Esimerkiksi Tornionjokeen on noussut kutemaan lohia ennätystahtia suojelutoimenpiteiden kiristämisen ansiosta.

Itämeren villin lohen tilasta ja tulevaisuudesta keskusteltiin WWF:n SuomiAreenassa järjestämässä paneelissa.

Useat Itämeren villit lohikannat olivat 1990-luvulla tuhon partaalla jokien patoamisen ja liikakalastuksen takia. Tänä vuonna lohia on noussut kutemaan Tornionjokeen ennätystahtia, jo yli 80 000 yksilöä.

”Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että Itämeren villi lohi löytyy edelleen RKTL:n uhanalaisten lajien listalta. Uhanalaista kalaa ei pidetä tarpeeksi isossa arvossa. Moni tuskin ostaisi kaupasta uhanalaista nisäkästä”, huomautti paneeliin osallistunut näyttelijä ja vapaa-ajankalastaja Jasper Pääkkönen.

Suuri lohikeskustelu

Suomi Areena Pori kaupungintalon piha16.7. klo 12:15-13:30

Jasper Paakkonen

Jokaisella puhujalla oli selvä kanta asiaan. Yhteinen näkemys Itämeren lohen elinolosuhteiden sekä lisääntymismahdollisuuksien parantamiseksi puuttui. SK/Suomi-Areena, Eeva Solala.

Suomi-Areenan pikatreffit päättäjien kanssa – tenttaa Antti Rinnettä

Päättäjien pikatreffit järjestetään erikseen torilavalle pystytettävässä teltassa heinäkuun 16. klo 12:00-13:00.

Haluatko päästä keskustelemaan valtakunnan päättäjien kanssa päivän polttavista kysymyksistä tai vaikkapa kesäsäästä? Mitä olet aina halunnut kysyä valtiovarainministeriltä?

Suomi-Areena järjestää ensimmäistä kertaa tapahtumahistoriassaan päättäjien pikatreffit -keskusteluosion, jossa kuka tahansa ennakkoon ilmoittautuneista saa keskustella kolmen minuutin ajan valtiovarainministerin kanssa.

Autotaidemaalari Simo Riikosen kotitaidenäyttely yksi Suomi Areenan maanantaipäivän tapahtumista.

Suomi ylös suosta – vaikka puhumalla

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on ilmeisesti kyllästynyt jo yli viisi vuotta kestäneeseen talouden kärvistelyyn. Järjestö on aloittanut uudenlaisen ryhtiliikkeen, jonka tunnuksena on "rohkea Suomi". Samalla teemalla EK esiintyy myös Porin Suomi-areenassa, jossa se järjestää aiheesta keskustelun ensi torstaina. Kampanjalle lienee luvassa jatkoa.

Tarmokasta otetta paremman tulevaisuuden puolesta lupaa myös Alexander Stubbin (kok) hallitus. Stubbin hallituksen ohjelma on nimeltään "Suomi uuteen nousuun: kasvua ja työllisyyttä". Stubbin hallituksenkin tavoitteena on sattumoisin rohkea Suomi. Niin hallitusohjelmassa lukee.

On tietysti hyvä, ettei lamaannukselle anneta liian helposti periksi. Pääministeri Stubb jos kuka osaa tsempata. Kuten Stubbin kampanjakirjasessa sanotaan, tarvitaan visioita, suuntaa ja innostusta. Suuntaa puolueelleen tarjosi myös Sdp:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne omassa puheenjohtajakampanjassaan.

Arkkipiispa pyysi anteeksi seksuaalivähemmistöiltä

"Julma osa kirkon kertomusta"

Arkkipiispa Kari Mäkinen on pyytänyt kirkon asennetta anteeksi seksuaalivähemmistöiltä. Mäkisen puheenvuoro oli osa SuomiAreenan avajaisia Porissa.

Kun ajattelen kaikkea ulkopuolelle työntämistä ja kohtelua, johon olemme vuosikymmenien mittaan kirkkona ja yhteiskuntana syyllistyneet seksuaalivähemmistöjä kohtaan, ja miten edelleen niin tapahtuu, minusta tässä on anteeksipyynnön paikka. Selittelemättä ja kiertelemättä, arkkipiispa sanoi.

Venäläiset ja ukrainalaiset solmivat Pyhtäällä mansikkarauhan

Ukrainalaiset ja venäläiset poimivat suomalaisilla pelloilla mansikoita rinta rinnan. Sodan uhka vaanii myös penkkien yllä.

Vain hetki sitten 25-vuotias Gnedaš kutsui Vladimir Putinia Venäjän arvoiseksi johtajaksi, joka on kevään aikana ainoastaan pyrkinyt auttamaan Ukrainaa. Nuoren naisen mielestä ukrainalaiset syyttävät Venäjää suotta tilanteestaan.

Liikuttuneena hän kertoi nähneensä televisiosta, kuinka ukrainalaiset repivät venäjänmielisten musta-oransseja Pyhän Yrjön nauhoja voitonpäivän mielenosoituksissa Donetskissa. Heidät oli varmasti kasvatettu jotenkin väärin, Gnedaš pohti. Hänen mielestään Krim on nyt osa Venäjää, koska krimiläiset halusivat kotiin. Haltuunotosta ei voida puhua, eikä äänestyksessäkään ollut epäselvyyksiä. Enemmistö päätti.

Venäjä harkitsee täsmäiskuja Ukrainaan

Venäjä selvittää Ukrainan puolelle tehtävien täsmäiskujen mahdollisuutta, kertoo Kommersant-lehti nimettömään lähteeseen nojaten.

Lähteen mukaan täsmäiskut suunnattaisiin kohteisiin, joista ammutaan Venäjän puolelle. Lehti luonnehtii lähteen olevan lähellä Kremliä.

Toyota heittää sähköautot romukoppaan

Toyotan tutkimusjohtaja Mitsuhisa Kato sanoo, ettei ole keksitty tekniikkaa, joka tekisi sähköautoista käytännöllisiä.

Ensi vuonna Toyota tuo markkinoille vetyauton, joka toimii toki sähkömoottorilla mutta joka ottaa tarvitsemansa sähkön paineistetusta vedystä polttokennon avulla.

Sähköautojen ongelmana ovat pieni toimintamatka ja pitkä latausaika. Jos nämä onnistuttaisiin ratkaisemaan, siitä pitäisi myöntää Nobelin palkinto, Kato sanoo.

Vihdoin Google lisäsi karttapalveluunsa kaikkien tarvitseman ominaisuuden

Aiemmin karttapalvelussa pystyi mittaamaan etäisyyksiä erillisen viivoittimen avulla. Viivotin piti löytää palvelun ominaisuuksien joukosta, missä kului aikaa.

Nyt viivotin on saatavilla heti kättelyssä, kun painaa hiiren oikealla näppäimellä karttaa haluamaansa lähtöpisteeseen.

Salakavala tulehdus riivaa satojatuhansia suomalaisia

Sadattuhannet suomalaiset saattavat kärsiä matala-asteisesta tulehduksesta. Se on yhteydessä muun muassa masennuksen, diabeteksen ja syövän puhkeamiseen.

Mistä tietää kärsivänsä tulehduksesta? Pitääkö siitä huolestua? Miten sitä voi torjua?

Omaa tulehtuneisuuttaan on helppo arvioida. Riittää, että katselee vatsanseutuaan peilistä.

Pahin tulehdusta aiheuttava tekijä on rasvakudos. Mitä enemmän rasvaa on etenkin vatsassa, sitä todennäköisemmin tulehdus tekee tuhojaan.

Ylipainon lisäksi tulehdusta aiheuttaa oikeastaan kaikki epäterveellinen, kuten liikunnan vältteleminen, tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö sekä kovan rasvan, valkoisen vehnän ja sokerin syöminen.

Kavala vai kaunis - lupiinisota pitää aloittaa nyt

Kumpaa katselisit mieluummin: hetken kukoistavaa luonnollemme vierasta näyttävää lupiinia vai kissankellojen, mataroiden ja hanhikkien kirjomaa tuoksuvaa piennarta?

Lupiinikasvustoa seuratessa huomaa parin yksittäisen kasvin levinneen kymmenien neliöiden alueelle vain muutamassa vuodessa.

Maa- ja kotitalousnaisilla on parhaillaan käynnissä kampanja lupiinin hävittämiseksi. Lupiinin kauneudesta voi nauttia vaikkapa pöydällä ja samalla rajoittaa sen leviämistä.

Levyarvosteluja lähes 40 vuotta – nyt se on ohi

Se oli sitten tässä. Olen kirjoittanut viimeisen levyarvosteluni tähän lehteen – melkein 40 vuotta sen jälkeen kun kirjoitin ensimmäiseni. Kirjoittaa kolumnissaan Harri Aalto.

Vuonna 1975 nuorena pitkätukkaisena (!) kesätoimittajankloppina tarjosin Satakunnan Kansaan työnäytteenä arviotani The Allman Brothers Bandin albumista Win, Loose or Draw.

Levyjen arvioiminen ei ole rakettitiedettä. Pitää vain tuntea taustat, jotta osaa asettaa musiikin oikeisiin kehyksiin ja sen jälkeen perustella, miksi levy on hyvä tai huono. Ei se sen vaikeampaa ole. Joskus siihen vain tuhraantuu luvattoman paljon aikaa.

Pori Jazz pakotettu mehukieltoon

Anniskelulain kirjaimellinen noudattaminen pakottaa nyt myös Pori Jazz -festivaalin tiukentamaan otettaan reppujen sisällöstä.

Omia alkoholijuomia ei alueelle enää saa viedä ja salakuljetusriskin vuoksi kaikki nesteet ovat kiellettyjä

Pori Jazzin toimitusjohtaja Juha Miikkulaisenkin puhelin soi jatkuvasti.

Saako alueelle tuoda pillimehuja lapsille?

Ei saa.

Voiko sylivauvalle tuoda äidinmaitokorviketta?

Ei voi.

Saako alueelle tuoda ruokaa?

Ruokaa saa tuoda.

Porteilla on isot narikkakontit, joihin voi jättää tavaroita. Suomalainen tiukkapipoinen alkoholilainsäädäntö ei tule koskaan edistämään alkoholin kulutuksen laskua, mutta eihän sitä kukaan äänestäjistään kiinnipitävä poliitikko haluakaan.

Pilkunjyystö pilaa kesälomat Suomessa

Kenellekään ei ole ongelma Lontoossa tai Marseillessa, kun pakistanilaiseen ravintolaan vie oman viinipullonsa – muslimiravintoloitsija peräti kannustaa siihen.

Suomi on kuin Singapore, Aasian ahdistavin kaupunki. On rahaa, turvallisuutta ja hohtavia pintoja, mutta kieltotauluihin törmää viiden metrin välein.

Pori Jazz itsevarmana

Pori Jazzissa ei pelätä Järvenpään Puistobluesin kaltaista yleisöromahdusta. Alkoholimääräykset tiukentuivat molemmilla festivaaleilla ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Puistobluesin yleisömäärä puolittui aiemmista vuosista. Jazzeille yleisöä odotetaan jopa aiempaa enemmän.

Pori Jazz itsevarmana: Puistobluesin kohtalo ei uhkaa meitä

Pori Jazzissa uskotaan, että festivaalin kävijämäärä saattaa jopa kasvaa viime vuotisesta. Järvenpään Puistobluesissa ensimmäinen festivaali ilman omia alkoholijuomia sujui täysin erilaisissa merkeissä. Yleisömäärä puolittui aiemmista vuosista. Pori Jazzin toimitusjohtaja Juha Miikkulaisen mukaan festivaaleja ei voi verrata toisiinsa.

Uudet alkoholimääräykset hyydyttivät Puistobluesin

Lippuja lunastettiin tänä vuonna noin 4 000, kun esimerkiksi viime vuonna luku oli liki kaksinkertainen.

Puistobluesin lauantaisen pääkonsertin yleisömäärä oli järjestäjille musertava pettymys. Taloudellisten tappioiden määrää ei vielä ole ehditty laskea.

Yleisökadon merkittävin syy löytyy uusista viranomaismääräyksistä, jotka estivät omien juomien tuomisen Vanhankylänniemeen.

Satoi tai paistoi

Sää vaikuttaa matkoihin paljon, mutta näillä vinkeillä reissaat hyvillä keleillä.

Sääsivustoja löytyy runsaasti erilaisia, ja matkailijan parhaita tietolähteitä on weather2travel.com. Se kertoo tuoreet säätiedot yli 4 000 kohteesta sekä kuukausien keskimääräiset lämpötilat.

Varsinkin tien päällä kannattaa olla vaikka puhelimessa pari sääsovellusta, joiden avulla saa selvitettyä nopeat säänmuutokset. Sovellusten tietoja vertailemalla voi myös arvioida, kuinka luotettavia sääennustukset ovat.

Missä on aina hyvä sää?

Jos säästä ei halua huolehtia lainkaan, kannattaa mennä sinne, missä aurinko paistaa lähes aina. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi Costa Rica päiväntasaajan tuntumassa, Chapala-järvi Meksikossa ja Tahiti-saaret Tyynellämerellä. Euroopassa voi suunnata Maltalle, jota usein kehutaan mahtavasta ilmastostaan.