DPK.fi

Venäjä käy informaatiosotaa

Informaatiosota näkyy myös puolustusministeri Carl Haglundin (r.) sosiaalisen median tileillä nimettöminä vääristelevinä viesteinä.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) arvioi, että Ukrainan sodan aikana on tullut hyvin selväksi, että Venäjä pyrkii sekä uutisoinnin, että etenkin netin kautta vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen niin Venäjällä, kuin myös muualla.

Kaikki mitä kerrotaan ja sanotaan pitää tarkistaa aika moneen kertaan, ennen kuin voi oikeasti todeta onko asia oikeasti näin
Puolustusministeri
– Carl Haglund

Koko Ukrainan kriisi on osoittanut, miten tehokkaasti Venäjä on onnistunut saamaan oman kansansa puolelleen, käytännössä niin, että se kuva mikä Ukrainan kriisistä välittyy Venäjän mediassa on harvinaisen vääristelty ja ei mitenkään puolueeton tai objektiivinen.

Suomi on hybridisodankäynnin kohteena

Suomessa käytävä hybridisota on suomalaisten ajatteluun ja mielipiteisiin vaikuttamista ilmiselvillä ja vähemmän näkyvillä keinoilla, sanoo kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll. Informaatiovaikuttamista Suomessa tekee esimerkiksi Venäjä.

Esimerkkejä ovat puhemiesten käyttäminen, Suomelle Venäjältä tullut selvityspyyntö ja Venäjän johdon tietyt kannanotot.
Kyberturvallisuusprofessori
- Jarno Limnéll

Meidän on opittava elämään sen tosiasian kanssa, että olemme tarkoituksellisen informaatiovaikuttamisen kohteena koko ajan. Eikä tätä asiaa tule Suomessa hyssytellä, sanoo Limnéll, joka työskentelee Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessorina ja tietoturvayritys Intel Securityn kyberturvallisuusjohtajana.

Venäjän vastapakotteet olisivat dramaattisia Finnairille

Kehitysministeri Pekka Haaviston mukaan Venäjän ilmatilan sulkeminen vaikuttaisi dramaattisesti Finnairiin.

Lufthansa ja Finnair ovat yhtiöitä, jotka lentävät erittäin paljon Siperian ylilennoilla kohti Aasiaa. Meillä on se maantieteellinen etu, että lennot Aasiaan ovat erittäin lyhyitä.

Totta kai ylilentokielto vaikuttaisi hyvin dramaattisesti meidän lentotoimintaamme, Saksan ja muiden EU-maiden lentotoimintaan ja toisi lentoyhtiöille tavattomasti vaikeuksia, koska niiden pitäisi kiertää pidempi reitti, Haavisto sanoi.

Voi sanoa, että meille kansallinen lentoyhtiö on kaikissa tilanteissa tärkeä. Jos tulisi tilapäinen häiriö tai este, ettei päästä lentämään, niin totta kai katsotaan, mitä silloin voidaan tehdä.

Suomalainen sisu on terveydelle myrkkyä

Eurostatin tilastot kertovat, että kotona ja vapaa-ajalla tapaturmakuolleisuus on täällä suurempi kuin missään muualla läntisessä Euroopassa. Tässä murheellisessa mittelössä Suomen ohitse kiilaavat EU-maista ainoastaan Liettua, Viro ja Latvia.

Yleisin tapaturmainen kuolinsyy on kaatuminen tai putoaminen. Toissa vuonna näin menehtyi Suomessa 1 156 ihmistä.

Tapaturmaan kuoleminen on hyvin miehistä: 2 273 uhrista miehiä oli 1 426. Naisille alkaa sattua ja tapahtua vasta vanhemmalla iällä. Sairaalahoitoa vaatineissa tapaturmissa vedenjakaja on 67 ikävuotta: sitä nuoremmat sairaalaan joutuneet ovat useammin miehiä, sitä vanhemmat taas naisia.

Suomalainen sisu on terveydelle myrkkyä. Mitä muutakaan voi päätellä siitä, että ihminen saunoo itsensä hengiltä. Saunan kuumuuteen toissa vuonna kuolleista 58 henkilöstä yli puolet, peräti 62 prosenttia, oli humalassa.

USA aikoo iskeä Isisiä vastaan Syyriassa

Yhdysvallat ei epäröi iskeä äärijärjestö Isisiä vastaan Syyrian puolella rajaa, ilmoitti presidentti Barack Obama varhain torstaiaamuna Suomen aikaa pitämässään puheessa. Yhdeksi presidenttikautensa tärkeimmäksi luonnehditussa puheessa Obama sanoi Yhdysvaltain liittolaisineen aikovan "hajottaa ja lopulta tuhota" Isisin.

"Jos uhkaat Amerikkaa, et löydä turvapaikkaa", Obama sanoi.

"Olen tehnyt selväksi, että otamme maatamme uhkaavat terroristit kiinni, missä tahansa he ovatkaan", Obama sanoi Valkoisessa talossa pitämässään puheessa.

Ilmaiskut Syyriaan laajentaisivat Isisin vastaisen taistelun maahan, jossa on käyty kolme vuotta raakaa sisällissotaa. Yhdysvaltain tavoite on estää Isisin taistelijoita etsimästä suojaa Syyriasta.

Isisin terävin kärki voidaan tylsyttää ilmaiskuilla

Taistelijoiden määrällä mitattuna Isis on marginaalinen voima, muistuttaa strategian opettaja Antti Paronen. Yhdysvallat myöntänee tukea Syyrian oppositiolle.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman päätöstä laajentaa terrorijärjestö Isisin vastaisia ilmaiskuja Syyriaan voidaan pitää sodanjulistuksena, kuvailee strategian opettaja, kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta Ylen aamu-tv:ssä.

Jos uhkaat Amerikkaa, et löydä turvapaikkaa

Omia maajoukkojen sotilaita ei tällä kertaa lähetetä vieraisiin maihin sotimaan. USA lähettää Irakiin 475 lisäsotilasta, mutta heidän tehtävänsä on kouluttamista.

Obama sanoi tv:ssä, ettei al-Assadiin voi luottaa Isisin vastaisessa taistelussa. Obama pyytää USA:n kongressilta resursseja kouluttaa ja varustaa Syyrian oppositiota, joka hänestä on paras vastavoima Isisille Syyriassa.

”Obama vei juuri USA:n keskelle sotaa”

CNN:n politiikan analyytikko Gloria Borger arvioi, että puhe oli vaikea ja merkittävä Obamalle. Obaman johdolla Yhdysvallat oli vetäytynyt Irakista ja Afganistanista.

Nyt hän on asettanut meidät keskelle Syyrian sisällissotaa, Borger sanoo.

Kehitysministeri Pekka Haavisto

Uskon, että siellä on jopa Saddamin kenraaleja, jotka alkavat miettiä, että teurastus ja tappaminen ei ole se Irak, mitä he haluavat, kertoo kehitysministeri Pekka Haavisto.

Monet tarkkailijat sanovat, että Syyrian osalta pitäisi mennä kansainvälisesti valvottuihin vaaleihin, oikeasti testattaisiin, mikä on Bashar al-Assadin ja häntä vastustavan opposition kannatus.

Opposition tukemisessa on myös huolestuttavia haittavaikutuksia. Osa aseista on saattanut liikkua jihadisteille, Haavisto varoittaa.

Suomi joutui yllättymään omista pakotepäätöksistään

Tämän viikon maanantai 8.9.2014 saattaa hyvinkin olla päivä, jonka tapahtumiin palataan vielä monta kertaa jälkeenpäin.

EU-maat tekivät päätökset uusista Venäjä-pakotteista, mutta prosessi tuntui olevan Suomelle erityisen vaikea. Useiden lähteiden mukaan Suomi oli loppusuoralla yksi viimeisistä maista, joka piti taivutella EU:n yhteisen päätöksen taakse.

Koska tiedot kulissien takana käydyistä keskusteluista ovat niukat, arvailuja on paljon ilmassa.

Moni on myös ihmetellyt sitä, että päätös tehtiin, vaikka Itä-Ukrainaan oli juuri saatu tulitauko.

Tuomioja yksin kaikkia vastaan

Tähän asti Suomen ulkopoliittinen johto on ollut Venäjä-kommenteissaan yksimielinen. Maanantaina tuli särö.

Maanantaina tehtiin suomalaisen ulkopolitiikan historiaa. EU-ministerivaliokunnan Suomen pakotekannasta päättänyt kokous päättyi siihen, että ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) jätti pöytäkirjaan eriävän mielipiteen.

"Ministeri Tuomioja jätti pöytäkirjamerkinnän, jonka mukaan hän yhtyy muuten esitettyihin toimintalinjoihin, mutta katsoo, että Suomen olisi mahdollista vastustaa uusien pakotteiden voimaansaattamista tulitauon jatkuessa, vaikka tätä eivät muut maat tukisikaan", pöytäkirjaan kirjattiin.

Medvedev uhkaa Euroopan unionia ilmatilan sulkemisella

EU-johtajat kokoontuvat tänään käsittelemään aiempaa päätöstä talouspakotteista Venäjän finanssisektoria vastaan. Pakotteilla pyritään vaikuttamaan Venäjään Ukrainan kriisissä.

Medvedevin mukaan Venäjän tulee vastata EU:lle ”asymmetrisesti”, jos uudet pakotteet otetaan käyttöön. Pääministeri koki erityisesti finanssi- ja energiasektorille suunnattujen pakotteiden olevan syynä vastapakotteisiin.

DC3

Medvedev uhitteli EU:lle

On pahempiakin asioita kuin taloudelliset rajoitukset, kuten mahdolliset säröt globaalissa turvallisuusjärjestelmässä. Toivon, että tämä ei ole sitä, mitä läntiset kumppanimme haluavat, ja että päätöstentekijät eivät olisi järjettömiä.

Pääministeri myöntää haastattelussa, että lännen pakotteet ovat aiheuttaneet ongelmia Venäjän taloudelle

Tulitaukosopimus on voitto Venäjälle

Ukraina ja Venäjän-mieliset kapinalliset ilmoittivat perjantai-iltana 5.9.2014 sopineensa "alustavasta" tulitauosta Itä-Ukrainassa. Uutinen on hyvä, jos tulitauko pitää ja viime viikkoina kiihtynyt tappaminen ainakin taukoaa.

Uutinen on myös huono, sillä se osoittaa Venäjän voittaneen voimatoimilla tämän erän.

Tulitauon julkistamisen yhteydessä kerrottujen ensitietojen mukaan ehdoissa ei vaadita kapinallisia luopumaan aseista eikä vetäytymään Itä-Ukrainassa valtaamiltaan alueilta. Luhanskin ja Donetskin "kansantasavaltojen" edustajat vakuuttavat edelleen haluavansa eroon Kiovan vallasta. He ilmoittivat olevansa valmiita uusiin taisteluihin heti, jos Ukrainan armeija rikkoo tulitaukoa.

Nato panee Venäjän valitsemaan: tulitauko tai uudet pakotteet

Walesiin kokoontuneet Nato-johtajat ovat päättäneet asettaa Venäjän valintatilanteeseen. Venäjän on joko hyväksyttävä tulitauko Ukrainan kanssa tai muussa tapauksessa länsimaat asettavat Venäjälle uusia, entistä selvästi tiukempia pakotteita.

Neuvotteluista odotetaan tulosta 5.9.2014 kello 14:ään mennessä Suomen aikaa.

Uuden Venäjän vanha nimi kaivettiin naftaliinista

Putin lanseerasi huhtikuussa 1700-lukulaisen sanan "Novorossija". Nyt hän jo onnittelee sen joukkoja.

"Tah­toi­sin muis­tut­taa tei­tä, et­tä alue, jo­ta tsaa­rien ai­ka­kau­del­la kut­sut­tiin ni­mel­lä No­vo­ros­si­ja – Har­ko­va, Lu­hansk, Do­netsk, Her­son, Ni­ko­la­jev ja Odes­sa – ei­vät tuo­hon ai­kaan ol­leet osa Uk­rai­naa. Neu­vos­to­hal­li­tus an­toi nä­mä alueet Uk­rai­nal­le 1920-lu­vul­la. Mik­si? Ku­ka tie­tää."

Näin lau­sui Ve­nä­jän pre­si­dent­ti Vladimir Putin vii­me huh­ti­kuun 17. päi­vä­nä.

"Pot­jom­kin ja Ka­ta­rii­na Suu­ri val­loit­ti­vat ne [No­vo­ros­si­jan alueet] so­dis­sa", Pu­tin jat­koi. "Ve­nä­jä me­net­ti nä­mä alueet eri syis­tä, mut­ta ih­mi­set jäi­vät."

VE­NÄ­JÄN kei­sa­rin­na Katariina II ja hä­nen so­ta­mar­salk­kan­sa Grigori Potjomkin ovat hah­mo­ja kau­kai­sel­ta 1700-lu­vul­ta, mut­ta Pu­tin on ko­ko Uk­rai­nan krii­sin ajan osoit­ta­nut elä­vää ja jous­ta­vaa kiin­nos­tus­ta his­to­riaan.

"Euroopan menetetty vuosikymmen on nyt optimistisin arvio"

Ta­lous­tie­teen No­be­lil­la pal­kit­tu eko­no­mis­ti Joseph Stiglitz nä­kee Eu­roo­pan ny­ky­ti­lan­teen synk­kä­nä ja tu­le­vai­suu­den vie­lä syn­kem­pä­nä. Hän ei pi­dä mil­lään ta­val­la mah­dol­li­se­na si­tä, et­tä man­te­reen ta­lous nou­si­si krii­siä edel­tä­väl­le ta­sol­le lä­hi­vuo­si­na.

"Eu­roo­pan me­ne­tet­ty vuo­si­kym­men on nyt op­ti­mis­ti­sin ar­vio. Ai­noa ky­sy­mys on, kas­vaa­ko se vii­teen­tois­ta tai kah­teen­kym­me­neen vuo­teen", Stig­litz sa­noo Hel­sin­gin Sa­no­mil­le ta­lous­tie­teen no­be­lis­tien kon­fe­rens­sis­sa Sak­sas­sa.

Hän muis­tut­taa, et­tä Ja­pa­nin me­ne­te­tyn vuo­si­kym­me­nen ai­ka­na maan työt­tö­myy­sas­te on ol­lut vii­des­sä pro­sen­tis­sa. Eu­roa­lueen työt­tö­myy­sas­te on 12 pro­sent­tia, krii­si­mais­sa huo­mat­ta­vas­ti enem­män.

"Se va­hin­ko, jo­ta tä­mä te­kee Eu­roo­pal­le pit­käl­lä ai­ka­vä­lil­lä, on val­ta­va. Ja mie­les­tä­ni se on an­teek­sian­ta­ma­ton­ta."

Realismi on ratkaisu Suomen suhteissa Venäjään

Ve­nä­jä ei myön­nä hä­vin­neen­sä kyl­mää so­taa vaan kat­soo, et­tä kyl­män so­dan lop­pu­tu­los on yhä mää­rit­te­le­mät­tä.

Uk­rai­nan krii­si on myös oi­re Ve­nä­jän krii­sis­tä. Ti­lan­teen kär­jis­tyes­sä Ve­nä­jäl­le jää vain huo­no­ja vaih­toeh­to­ja.

Ti­lan­ne muis­tut­taa en­sim­mäi­sen maail­man­so­dan jäl­keen vuon­na 1919 sol­mi­tun Ver­sail­les'n rau­han jäl­keis­tä ti­lan­net­ta. Ve­nä­jä po­tee Wei­ma­rin ta­sa­val­lan tus­kaa eli elät­te­lee myyt­tiä voit­ta­mat­to­mas­ta ar­mei­jas­ta, jo­ka jou­tui po­liit­ti­sen joh­don pe­tok­sen uh­rik­si. Tä­tä ajat­te­lua edus­ta­vat ne ve­nä­läi­set on­nen­so­tu­rit, jot­ka ovat Mos­ko­van tie­ten ja tuel­la ju­lis­ta­neet kak­si Itä-Uk­rai­nan aluet­ta kan­san­ta­sa­val­loik­si.

Itä-Uk­rai­nan pys­sy­mie­het tuo­vat mie­leen Wei­ma­rin ta­sa­val­lan "Bal­ti­ku­me­rit". Nä­mä Bal­tias­sa tais­tel­leet ja siel­tä ve­täy­ty­mään jou­tu­neet va­paaeh­toi­set pur­ki­vat vä­ki­val­tais­ta ener­giaan­sa Wei­ma­rin ta­sa­val­lan ka­tu­tais­te­luis­sa ja val­lan­kaap­pau­sy­ri­tyk­sis­sä.

Kiovalaiset varautuvat kylmään tulevaisuuteen

Pelkona kaasun katkeaminen

Säh­köl­lä toi­mi­vat läm­min­ve­si­va­raa­jat ja pat­te­rit te­ke­vät kaup­pan­sa Epi­sentr-­rau­ta­kau­pas­sa Kio­van lai­ta­mil­la.

"O­lem­me mie­he­ni kans­sa jo van­ho­ja, ja pel­kääm­me tu­le­van tal­ven kyl­myyt­tä. Var­sin­kin kun asum­me en­sim­mäi­ses­sä ker­rok­ses­sa", sa­noo elä­ke­läi­nen Natalia Melnitšenko.

UK­RAI­NAN ja Ve­nä­jän hyy­tä­vän kyl­mät suh­teet saat­ta­vat tu­le­va­na tal­ve­na vai­kut­taa en­tis­tä enem­män uk­rai­na­lais­ten ar­keen, jos maat ei­vät saa so­vit­tua kaa­su­kiis­taan­sa.

Il­man asun­to­jen ja käyt­tö­ve­den läm­mi­tys­tä kaa­sul­la tal­ves­ta voi tul­la uk­rai­na­lai­sil­le erit­täin an­kea, eten­kin kun maa on hy­vin riip­pu­vai­nen ve­nä­läis­ten ener­gias­ta.

Järjestö pyysi Putinia tuomaan sotilaat kotiin

Venäjä on lisännyt Sotilaiden äidit -järjestön Pietarin-yksikön ulkomaisten agenttien rekisteriin, kertoo Venäjän oikeusministeriö verkkosivuillaan.

Lisäys päättää viikon, jona Sotilaiden äidit -järjestön jäsenet vetosivat presidentti Vladimir Putiniin, jotta heidän poikansa saisivat olla sotimatta Ukrainassa. Vetoomuksesta kertoi englanniksi muiden muassa The Moscow Times. Järjestö arvioi, että Ukrainassa on kuollut tai haavoittunut ainakin 400 venäläistä sotilasta.

Aiemmin kuluneella viikolla Pietarin-toimintojen puheenjohtaja Ella Poljakova, joka on myös Venäjän presidentillisen ihmisoikeusneuvoston jäsen, kertoi BBC:n mukaan, että Venäjän puolelle Rosvonin alueella on tuotu useita haavoittuneita venäläissotilaita. Poljakova kutsui Venäjän toimia Ukrainassa hyökkäykseksi.

Putinin aikakausi voi olla ohi nopeammin kuin luulemmekaan

Brittiläisen Warwickin yliopiston politiikan professori Robert Skidelsky arvioi, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin uhkapeli Ukrainassa saattaa kääntyä häntä itseään vastaan.

Putinin aikakausi voi olla ohi nopeammin kuin luulemmekaan, hän kirjoittaa blogissaan.

Venäläisten luonnollinen reaktio on ollut Putinin hehkuttaminen. Kansansuosio ei kuitenkaan ole välttämättä kovin vakaata. Toistaiseksi Putinin hallinto on vain onnistunut vaimentamaan puheet siitä, mitkä ovat Putinin politiikan kustannukset kansalle.

Itä-Ukrainassa taistelee venäläissotilaita

Venäjänmielisten kapinallisten johtaja Aleksandr Zahartšenko kertoo Reutersin mukaan, että kapinallisten rinnalla taistelee venäläissotilaita Itä-Ukrainassa. Zahartšenko sanoo, että kyse on tuhansista venäläisistä, uutisoi BBC.

On saavutus sinänsä, että Venäjä ja Ukraina edes neuvottelevat

Vaikka tiistaisen Minskin huippukokouksen konkreettiset tulokset jäivät lahoiksi, on aito saavutus, että Ukrainan ja Venäjän presidentit istuivat tunteja kasvokkain.

"Eilen huhuttiin, että presidentit saattaisivat tavata pian uudelleen, mahdollisesti jo torstaina Turkissa, jossa vietetään maan presidentin virkaanastujaisia. Neuvottelurintama on avattu".

Nato tasapainottelee nyt vaarallisesti

Yhdysvaltain entinen Nato-suurlähettiläs Kurt Volker varoittaa Natoa antamasta vääränlaisia viestejä Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Hän viittaa niin sanottuun Putinin oppiin, jonka mukaan Venäjä pyrkii ottamaan suojelukseensa venäjänkielisen vähemmistön entisissä neuvostotasavalloissa. Tämä asettaa Volkerin mukaan myös osan Naton jäsenmaista vaaraan, sillä esimerkiksi Virossa, Latviassa ja Puolassa on venäjänkielistä vähemmistöä.

Ei Naton joukkoja Suomeen ilman omaa pyyntöä

Suomi allekirjoittaa ensi viikon Naton huippukokouksessa Walesissa Naton kanssa niin sanotun isäntämaasopimuksen. Naton joukot voisivat näin ollen harjoitella Suomessa, ja Suomea voitaisiin käyttää myös kriisin aikana.

Suomen ja Naton välistä isäntämaasopimusta on valmisteltu Suomen aloitteesta jo vuodesta 2001, puolustusministeri Carl Haglund (r) sanoo Helsingin Sanomille. ”Koko Euroopan unioni soveltaa samaa sopimusta harjoitusten yhteydessä, sillä omaa sopimusta unionilla ei ole.”

Haglund haluaa korostaa, että isäntämaasopimus ei anna Natolle mahdollisuutta tuoda joukkoja Suomeen ilman Suomen pyyntöä. ”Tämä ei ole mikään ”carte blanche”. Eikä sopimus myöskään tarkoita, että Nato-maa suostuisi Suomen pyyntöön, jos Suomi apua pyytäisi.”

Kansanedustaja Jari Myllykoski katsoo, että osa lääkäreistä "loisii" yhteiskunnan kustannuksella

Verosuunnittelun moraali ja eettisyys

Tuore sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty on osoittanut osaamisensa verosuunnittelussa pitäessään yksityispraktiikkaa Mehiläisessä, laskuttaen tulonsa verovapaina osinkoina. Lain kirjainta ministeri ei ole rikkonut, mutta lain hengen ja moraalin kannalta tällainen verosuunnittelu on vähintäänkin kyseenalaista.

Yksityislääkäriasemien ”veroherkut” houkuttelevat lääkärit pois julkisen terveydenhoidon piiristä, mikä heikentää kaikille suomalaisille tarkoitettujen palveluiden toimivuutta. Lääkäripula on monien terveyskeskusten vitsaus, sillä kuka nyt sitoutuisi työhön terveyskeskukseen ottaen viran vastaan, kun sen voi hoitaa veroja välttelemällä keikkalääkärinä? Kirjoittaa kansanedustaja (VAS) Jari Myllykoski blogissaan.

Palkansaaja saa etua, jota yrittäjä ei saa

“Puheet verottomuudesta liioiteltuja”

Puheet sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok.) verottomista osinkotuloista on ehdottomasti liioiteltuja. Näin kommentoi Uuden Suomen haastattelussa rahoituksen professori Vesa Puttonen Aalto-yliopistosta.

Pörssisäätiön mukaan yhtiöt maksoivat mainittuina vuosina tuloksestaan Suomessa veroa 26 prosenttia. Lisäksi osakkaat maksoivat saamistaan osingoista veroa 19,6 prosenttia vuodesta 2006 lähtien. Rädyn yhtiö on siis tämän perusteella ensin maksanut voitosta 26 prosentin veron. Räty itse puolestaan maksoi osinkotulosta 19,6 prosentin veron, jos hän on nostanut osinkoja yhtiöstään.

Näinhän se on, että puheet verottomista osinkotuloista ovat ehdottomasti liioiteltuja, Vesa Puttonen toteaa.

Kapinalliset nöyryyttivät vankeja pakkomarssittamalla Donetskissa

Ukrainan Venäjä-mieliset kapinalliset saattoivat syyllistyä sunnuntaina ihmisoikeusrikkomukseen, kun he marssittivat Itä-Ukrainan Donetskin kaduilla vankeja irvokkaassa ”itsenäisyyspäivän paraatissa”.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kadunvarsille kerääntyneet kaupunkilaiset pilkkasivat vankeja huudoilla: ”Fasistit! Fasistit!”

Internetissä levinneen kuvamateriaalin perusteella marssiin oli pakotettu vähintään kymmeniä vankeja. Osa oli rähjäisissä asepuvuissa, osa siviilivaatteissa. Vankien perässä kulki Reutersin mukaan Donetskin puhtaanapitolaitoksen ajoneuvoja. Tällä haluttiin viestittää, että vangit ovat saastaa.

Stubb: Venäjää ei pidä pelätä – sen kieltä pitää opiskella

Näillä sanankäänteillä Alexander Stubb (kok) luonnehtii itänaapuria, jonka toimet Ukrainan kriisissä herättävät kansalaisissa huolta. Hän patisti suomalaisia katsomaan venäläisyyttä myönteisestä näkökulmasta.

"Me emme puhu tarpeeksi venäjää tässä maassa. Jos saisin valita yhden kielen, minkä osaisin nykyisten lisäksi, se olisi venäjä. Jos saisin ehdottaa nuorille, mitä kieltä kannattaa opiskella, sanoisin venäjä", Stubb sanoi sunnuntaina Pääministerin haastattelutunnilla Yle Radio Suomessa.

”Ei pidä tuomita venäläisyyttä, venäjänsuomalaisia tai venäjän kieltä Venäjän valtion toiminnan pohjalta.”

Hän toivoo, että muuri Venäjän ja länsimaiden välillä olisi mahdollisimman matala.

Ukrainan väite venäläisrekkojen asetarvikkeista uskottava

Suomalaisasiantuntija pitää uskottavana Ukrainan väitettä siitä, että Itä-Ukrainasta lauantaina poistuneen venäläisen rekkasaattueen lastina oli paluumatkalla asetarvikkeita.

Ukrainan armeijan edustaja väitti lauantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että avustusrekkoihin olisi lastattu tavaraa ukrainalaisilta asetehtailta, ennen kuin rekkasaattue palasi Luhanskista Venäjälle. Väitteille ei löytynyt ulkopuolista vahvistusta, ja Venäjä kiisti syytöksen.

Isis-järjestöön liittynyttä brittiläistä hiphop-artistia epäillään

Brittilehdistön mukaan Isis-äärijärjestön sieppaaman amerikkalaistoimittajan James Foleyn surmasta epäillään 23-vuotiasta hiphop-artistinakin esiintynyttä brittimiestä.

The Sunday Times kertoi sunnuntaina korkea-arvoiseen viranomaislähteeseen vedoten Britannian tiedustelupalvelun tunnistaneen mestausvideolla esiintyvän Lontoon aksentilla puhuvan miehen. Viranomainen ei kuitenkaan vahvistanut epäilyn henkilöllisyyttä.

Valtaosa suomalaisista ei tue Gazan sodassa kumpaakaan osapuolta

Gazan sota alkoi heinäkuun alussa. Hamasin raketti-iskut Israeliin ja Israelin iskut Gazaan ovat keskeytyneet muutamaan otteeseen, mutta tulitauot ovat rikkoutuneet joka kerta.

Sodassa oli lauantaihin mennessä kuollut YK:n mukaan 2 097 palestiinalaista. Heistä noin kaksi kolmannesta on siviilejä.

Esimerkiksi Israelin tärkeimmän tukijamaan Yhdysvaltain väestö on selvästi Israel-myönteinen.

Israelilaisia on kuollut 68, joista neljä siviilejä.

Puoluekanta vaikuttaa käsityksiin selvästi.

Kokoomuksen, perussuomalaisten ja pienpuolueiden kannattajat puolustavat useammin Israelia. Vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajien keskuudesta löytyy enemmän niitä, jotka asettuvat Hamasin puolelle.

Israeliin ja palestiinalaisiin on tutkittu kansainvälisesti varsin paljon.

Ukraina ulkoisti osan sotatoimista

Ukrainassa maan armeija ja ääriliikkeiden pataljoonat taistelevat rinnakkain vihollista vastaan.

Joukko miehiä erilaisissa asuissa seisoo pimenevässä illassa asennossa nyrkki sydämellä. He toistavat kaikuvalla äänellä yhteen ääneen lauseita, jotka kirjoitettiin liki sata vuotta sitten.

1920-luvulla perustetun äärikansallismielisen OUN-järjestön vala huipentuu iskulauseisiin, jotka moni muistaa Kiovan Itsenäisyydenaukion mielenosoituksista.

Eläköön Ukraina! Eläköön sankarivainajat!

Vapaaehtoisia Ukrainan pataljooniin jonoksi asti

31-vuotias Vitaly kerää kadulla rahaa Donbas-pataljoonalle, sillä häntä ei päästetä sotimaan. Pataljoonaamme on jonossa 6 000 ihmistä. Minulla ei ole sotakokemusta, joten minua ei päästetä rintamalle, vaikka haluaisin.

Sektorin värväyskeskuksen kautta rintamalle pääsee helpommin. 19-vuotias Artur on lähdössä Itä-Ukrainaan jo kolmatta kertaa Aidar-pataljoonan riveissä. Ensimmäinen komennus kesti kaksi viikkoa, toinen katkesi 11 päivän jälkeen haavoittumiseen.

Eturintamaan Arturia ei päästetä, koska hän ei ole käynyt armeijaa eikä hänellä ole aiempaa sotakokemusta. Hän on saanut vartioida leiriä.

Tyly arvio USA:sta: “Venäjä valloittaisi Baltian 3 tunnissa”

Just joo, kaikkea voi kehitellä ja senhän Yhdysvallat osaa.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman on Viron-vierailullaan syyskuussa syytä palata kylmän sodan aikaan ja pitää samanlainen puhe kuin presidentti John F. Kennedy piti Berliinissä vuonna 1963. Näin arvioi politiikan analyytikko Edward Lucas amerikkalaisessa Politico-lehdessä.

Hän viittaa Kennedyn kuuluisaan puheeseen, jossa tämä sanoi olevansa berliiniläinen: “Ich bin ein Berliner”

On pitkä aika siitä, kun Yhdysvallat on antanut suoran, kovan viestin Moskovalle. Viro yhdessä naapureidensa Latvian ja Liettuan kanssa on Euroopan uusi Länsi-Berliini, Lucas kirjoittaa.

"Arjesta vieraantunut, ylimielinen" - kokoomusministerin "Kuka tienaa alle 2100 euroa" -lausunnolle lyttäys

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) herätti hämmennystä kysymällä Verkkouutisten haastattelussa, kuinka moni suomalainen löytää itsensä ryhmästä, joka tienaa alle 2 100 euroa kuukaudessa.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn mielestä valtiovarainministeri Antti Rinteen esittämän lapsivähennyksen kohdentumista täytyy vielä miettiä.

SDP tiedotti alkuviikosta valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) johdolla valmistellusta lapsivähennysmallista, joka toisi "merkittävän parannuksen mm. pieni- ja keskituloisille perheille ja erityisesti yksinhuoltajaperheille".

Kun lapsilisä ja lapsilisäleikkaus kohdentuvat kaikkiin lapsellisiin, niin täysi verovähennys kohdentuu vain alle 2 100 euroa kuussa tienaaviin, joita on kuitenkin hyvin pieni osa suomalaisista vanhemmista, Räty sanoo Verkkouutisille.

Britannia etsii mestaajaa

Bri­tan­nian tur­val­li­suus­vi­ran­omai­set jat­koi­vat tors­tai­na pon­nis­te­lu­ja ame­rik­ka­lais­jour­na­lis­ti James Foleyn mur­haa­jan tun­nis­ta­mi­sek­si.

Poh­jois-Ira­kia ter­ro­ri­soi­van Isis-ji­ha­dis­ti­ryh­män tiis­tai-il­ta­na jul­kis­tet­tu mes­taus­vi­deo tu­li šok­ki­na bri­teil­le: vi­deol­la esiin­ty­nyt ter­ro­ris­ti pu­hui sel­väl­lä brit­tiak­sen­til­la.

ASIA­TUN­TI­JOI­DEN mie­les­tä Isi­sin ter­ro­ris­ti tu­lee to­den­nä­köi­ses­ti Itä-Lon­toos­ta, ja pu­hees­sa kuu­luu usean kult­tuu­rin vai­ku­tus. Osa ar­vioi, et­tä brit­ti­ter­ro­ris­ti voi ol­la ko­toi­sin itäi­sil­tä lä­hi­alueil­ta Ken­tis­tä tai Es­se­xis­tä.

Bri­tan­nian mal­til­li­set mus­li­mi­jär­jes­töt tuo­mit­si­vat tors­tai­na Fo­leyn mur­han ja ke­hot­ti­vat brit­ti­mus­li­me­ja aut­ta­maan po­lii­sia mur­haa­jan tun­nis­ta­mi­ses­sa.

"Neuvostoaikojen haamu tuntuu pelottavilla tavoilla"

Muun muassa ruokablogia kirjoittava amerikkalainen, Moskovassa pitkään asunut Jennifer Eremeeva kirjoittaa Venäjän tuontikiellon vaikutuksista Reutersin julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.

Tuoreessa kirjoituksessaan hän kertoo siitä, miten Venäjän aiemmin elokuussa julistama länsimaisten elintarvikkeiden tuontikielto alkaa näkyä paikallisissa kaupoissa.

Eremeeva kuvailee kauppojen hyllyjä, jotka aiemmin pursusivat venäläistuotteiden lisäksi muun muassa irlantilaista voita, ranskalaista creme fraichea ja suomalaista maitoa. Nyt hyllyt ovat tyhjiä. Hyllyssä nököttää vain kyltti, joka kertoo, että tuotteiden puuttumisen syy ovat ”tekniset vaikeudet”.

Erä Venäjän markkinoille tarkoitettua suolaamatonta voita Prismoissa hintaan 0,55 euroa / 200g

-Halpaa "Putin-ruokaa" voikin vyöryä Suomeen muistakin maista.

-Venäläisten maitoralli Suomeen kiihtyy.

-Putinin pakotteet alkavat näkyä venäläisten arjessa.

-Tuleeko seuraavaksi halpa Putin-lohi?

-Putin-juusto villitsi suomalaiset.

#Putin #pakotteet romahduttavat Venäjän taloutta ja lihottavat suomalaisia.

Näin kuntoilet itsesi endorfiinipöllyyn

Toisille tulee juoksemisesta taivaallinen olo, toisille ainoastaan hiki. Miten endorfiinihumalaan pääsee?

Kylkeen pistää, henki ei kulje ja pyörryttää. Lenkin jälkeen tuntuu hyvältä, tosin samasta syystä kuin hammaskivenpoiston jälkeen: kärsimys on ohi.

Jos liikunta on yhtä tuskaa, tuntuu epäreilulta, että toiset hehkuttavat juoksevansa itsensä taivaaseen. Miten ihmeessä siihen kuuluisaan endorfiinikoukkuun pääsee?

Aloittamalla liikunnan rauhallisesti, sanovat asiantuntijat. Jotta aivoissa syntyy hyvää oloa tuottavia välittäjäaineita, hengästyttävää liikuntaa pitää harrastaa mielellään noin tunti. Tunnin juoksulenkki taas vaatii hyvää kuntoa, jotta tuska ei päihitä hyvää oloa.

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Arja Uusitalo arvioi, että huonokuntoisen pitää liikkua jopa pari kuukautta ennen kuin jaksaa urheilla itsensä endorfiinieuforiaan.

Suomenvenäläiset joutuvat Venäjän tiukkaan syyniin

Venäjä tiukensi ulkomailla asuvien kansalaistensa valvontaa. Muutos koskettaa Suomessa kymmeniätuhansia.

Jos ilmoituksen jättää tekemättä, seurauksena voi olla enintään 200 000 ruplan eli reilun 4 000 euron sakko tai 400 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Suomenvenäläiset odottavat epätietoisina, mitä elokuun alussa voimaan tullut laki käytännössä merkitsee. Laki vaatii kaksoiskansalaisia ja ulkomailla vakituisesti asuvia venäläisiä ilmoittamaan kansalaisuutensa sekä osoitetietonsa Venäjän maahanmuuttoviranomaisille.

"Tilanne on hyvin epäselvä. Käsittääkseni minun ei tarvitsisi tehdä mitään, koska olen jo päivittänyt rekistereihin asuvani Suomessa. Aion silti antaa tietoni varmuuden vuoksi", kertoo Espoossa asuva Maria Gorbienko.

Kaksoiskansalaisten valvonnan lisäksi Venäjä pyrkii uudella lailla selventämään hallintoaan ja laajentamaan vaikutusvaltaansa, arvioi Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimukseen erikoistuneen Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.

"Venäjää puhuvia ihmisiä on Venäjän ulkopuolella noin 25 miljoonaa. Tällä lailla heidän suhteestaan Venäjään halutaan tehdä virallisempi."

Venäjän presidentti Vladimir Putin perusteli lakiehdotusta maaliskuussa Venäjän oikeudella tietää, ketkä Venäjällä asuvat ja mitä he tekevät.

Telia-Sonera ja DNA aloittavat historiallisen yhteistyön

Teleoperaattorit Telia-Sonera ja DNA perustavat yhteisen verkkoyhtiön. Suomen Yhteisverkko -nimisen yrityksen tarkoitus on rakentaa matkapuhelinverkko Pohjois- ja Itä-Suomeen. Yrityksen tehtävänä on myös operoida verkkoa.

"Tuleva yhteistyö verkon rakentamisessa edistää merkittävästi haja-asutusalueiden verkkopalveluiden teknistä laatua", DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen sanoo.

Yhtiöiden yhteinen verkko merkitsee teleoperaattoreiden mukaan tukiasemien määrän lisääntymistä, kuuluvuuden parantumista ja kapasiteetin kasvua Itä- ja Pohjois-Suomen harvaan asutuilla alueilla. Alueilla asuu 15 prosenttia Suomen väestöstä.

Satonen sekoilee työmarkkinakentällä

Satonen jatkaa nuijimista
(Hyvinvointiyhteiskunnan pelastusoppi)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen jatkoi ryhmän kesäkokouksessa itselleen ominaista työntekijöiden piinaamista.

Kokouksen avajaispuheenvuorossaan Satonen siirsi kaikki Suomen talouden suurimmat ongelmat tavallisten palkansaajien kontolle.

Työhön liittyvistä ongelmista kokoomuslaisille suurin näyttää ainaisesti olevan hintakilpailukyky.

Puolueen ideologisessa jargonissa sitä on parannettava yleensä millä tahansa keinolla. Niille kaikille on yhteistä se, että palkansaaja maksaa.

Kokoomuspomo haluaa nostaa viikoittaista työaikaa nykyisestä 37,5 tunnista ainakin 40 tuntiin.

Tehdäänhän Kiinan ja Intian hikipajoissakin tehdään vähintään 12-tuntisia työpäiviä.

Tätä kuvaamaan Satonen käytti sanontaa, jossa muu maailma on edennyt ruukkiajasta digiaikaan.

Stubb tyrmäsi Satosen ajatuksen

Puolueen puheenjohtajan, pääministeri Alexander Stubbin mukaan asia ei edes ole nyt ajankohtainen.

Monen ammattikoululaisen kunto on pohjalukemissa

Ammattikoululaisten huono kunto saattaa johtaa siihen, etteivät he suoriudu työelämästä.

Yhä useampi ammattikoululainen ei harrasta lainkaan liikuntaa, sanoo asiaa tutkinut liikunnanopettaja Esa Mäki-Tulokas Porvoon ammattiopisto Amistosta.

Hänen mukaansa liikunnan harrastamisen ääripäät ovat voimistuneet: liikuntaa joko harrastetaan paljon tai ei ollenkaan. Tästä seuraa, että ammattikouluissa koulutetaan oppilaita ammatteihin, joista he eivät pysty valmistuessaan suoriutumaan.

"Tuki- ja liikuntaelimet joutuvat todella koville monessa ammatissa. Kokit seisovat koko päivän ja autoalalla pitää pystyä työskentelemään huonoissa asennoissa. Haastattelemieni opettajien mukaan monella autolinjan oppilaalla ei yksinkertaisesti ole riittäviä voimia vääntää muttereita auki."

Kokoomus haluaa pidentää työpäivää

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen väläytti kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa pitämässään puheessa ajatusta työajan "maltillisesta pidentämisestä" taloustilanteen ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

Palkkoja ei voida alentaa, koska monissa kodissa ollaan jo nyt tiukilla ja kotimainen ostovoima turvaa palvelualojen työpaikat. Työaikaa sen sijaan voidaan maltillisesti pidentää.

Ryhmäjohtaja Arto Satonen arvosteli avauspuheessaan opetusministeri Krista Kiurua (sd.)

"Opetusministerin johdolla valmisteltu esitys oppivelvollisuusiän nostamiseksi ei valitettavasti täytä hyvän valmistelun kriteereitä. On edelleen epävarmaa, pystytäänkö esitys toteuttamaan sovitulla 15 miljoonan euron sijoituksella".

Kokoomuksen eduskuntaryhmä pitää välttämättömänä, että oppivelvollisuusiän nostamisesta teetätetään ulkopuolinen selvitys uudistuksen todellisista kustannuksista hallitusohjelmaneuvotteluissa sovitulla tavalla, jotta uudistuksen kustannuksista saadaan asiantunteva varmuus. Hutilointiin näin suurissa uudistuksissa ei ole varaa.

Miksi Venäjä ei ole jo hyökännyt?

Keitä ovat ne Venäjän valtiollisten radiokanavien nuoret juontajat, jotka tivaavat poliitikoilta, miksei Venäjä ole jo hyökännyt Ukrainaan?

He ovat uusstalinisteja, jotka kaipaavat sotaa ja ihailevat Neuvostoliittoa, vihaavat Amerikkaa ja Ukrainaa ja palvovat Donetskin separatistien komentajaa Igor Strelkovia.

Venäjän kansa on viisas kansa, ja luultavasti jo nyt hyvin ymmärtää, että valtion valvonnassa oleva media valehtelee sille yötä päivää – ovathan iäkkäämmät kokeneet saman aiemminkin. Mutta paremman tiedon puutteessa he uskovat myös, että toinen osapuoli valehtelee samalla tavoin – ja isänmaallisina ihmisinä pitävät parempana uskoa omia kuin vihollisen valheita.

Kyse on Putinin aikakaudella varttuneesta toimittajapolvesta, joka uskoo Neuvostoliiton olleen maailman paras maa. He janoavat hyvitystä, vihaavat Yhdysvaltoja ja kapinoivaksi pikkuveljeksi mieltämäänsä Ukrainaa. He pitävät Putinia nynnynä ja tiukkaavat edessään kiemurtelevilta poliitikoilta, miksei Venäjä ole jo hyökännyt Ukrainaan.

Keskusteluyhteys Putiniin on sekin jotain

Toisinaan pelkkä korkea-arvoisen poliitikon vierailu on riittävä viesti. Jos Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman käynti Virossa toteutuu lähiaikoina, kuten etelänaapurimme ulkoministeri Urmas Paet torstaina kertoi, se on jo itsessään viesti.

Suurvalta muistaa pientä liittolaistaan, jonka maantieteellinen asema on hankala ja suhteet Venäjään jännitteiset. Silloin ei ole niin olennaista, millaisia keskusteluja Obama mahdollisesti käy.

Presidentti Sauli Niinistön eilinen työvierailu Sotšiin ja tapaaminen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa on toista maata.

Keskustelujen hankalista lähtökohdista kertoo paljon se, että tiedotusvälineille kerrottiin Moskovasta vierailun painottuvan kahdenvälisiin ja taloudellisiin kysymyksiin sekä mahdollisesti "Ukrainan sisäiseen tilanteeseen".

Tosiasiaksi kuitenkin jää, että matka toteutui Niinistön omasta aloitteesta. Hänellä täytyy siis olla jokin näkemys siitä, mitä tässä tilanteessa olisi mahdollista saavuttaa.

Onko Suomella uniikki rooli Ukrainan kriisissä?

Pääministeri Alexander Stubb (kok) antoi myöhään perjantai-iltana yhdysvaltalaismedia CNN:lle haastattelun Ukrainan kriisiin liittyen.

Toimittaja Richard Quest kysyi Stubbilta Quest Means Business -ohjelmassa, onko Suomella uniikki rooli kriisin selvittelyssä.

Kyllä ja ei. Olemme osa "EU:n jalkapallojoukkuetta", pääministeri totesi viitaten siihen, että Suomi ei voi sooloilla Ukrainan tilanteessa.

Jos Venäjä jatkaa separatistien tukemista, EU asettaa maalle lisää pakotteita, Stubb uhkasi.

Ukrainan rajalle ilmestyi rauhanturvajoukkojen merkein varustettuja panssarivaunuja

Lännessä on pitkään epäilty, että Venäjä voisi käyttää rauhanturvaoperaatiota tekosyynä tunkeutua Ukrainan rajojen sisäpuolelle.

Financial Timesin ja The New York Timesin toimittajat twiittaavat nähneensä Ukrainan rajan lähellä Venäjän panssaroituja ajoneuvoja ja armeijan ajoneuvoja, joissa on rauhanturvajoukkojen merkit.

Venäjä asetti itsensä outoon rakoon

Ukraina kertoo tuhonneensa Venäjän panssariajoneuvon

Ukrainan väitteet venäläisen ajoneuvokolonnan tuhoamisesta Itä-Ukrainassa ja Venäjän kiistävä vastaus ovat omituinen yhtälö, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Arkady Mošes.

"Tilanne käy todella oudoksi", Mošes sanoo. "Kuvio on aivan uusi, jos ukrainalaisjoukot tulittavat selvästi Venäjän merkkejä kantavaa saattuetta, ja Venäjä ei vastaa millään tavoin."

Niinistö puhui kylmästä sodasta - Putin nyökytteli

Presidentti Vladimir Putin ei maininnut Ukrainan tilannetta lainkaan omissa aloitussanoissaan, mutta Sauli Niinistö otti asian itse esille.

Niinistö muistutti Putinille, että "Ukrainan katastrofista" kärsivät kaikki ja sanoi, että olisi tärkeää saada tapahtumaketju pysäytettyä. Niinistö myös sanoi, että jotkut pitävät jo uutta tilannetta kylmänä sotana tai ainakin aivan sen porteilla olona.

Putin kuunteli Niinistön puhetta vakavana ja nyökytteli silloinkin, kun tulkki käänsi kylmän sodan osuutta.

Putin itse aloitti tapaamisen puhumalla vain Suomen ja Venäjän perinteisesti hyvistä suhteista ja kauppavaihdosta, joka on nyt hänen mukaansa valitettavasti tullut alaspäin. Putin sanoi myös toivovansa, että suomalaiset yritykset tuntevat olonsa Venäjällä aina hyväksi.

Niinistön Putin-tapaaminen herätti hämmästystä EU:ssa

Tšekin ulkoministeri ilmoitti olevansa "todella yllättynyt", Viron mukaan matkan arvo riippuu sen "tuloksista".

Kaikki jäsenmaat eivät olleet suinkaan innoissaan siitä, että Niinistö lähti tapaamaan presidentti Vladimir Putinia kesken Ukrainan kriisin.

"Suomi yrittää pitää suhteet edes jonkinlaisella tasolla"

Venäläismedioissa presidentti Sauli Niinistön matka uutisoidaan siinä sävyssä, että Suomi haluaa ennen muuta vaalia kahdenvälisiä suhteitaan Venäjään.

Kremlin propagandakanava Russia Today monen muun median muassa tulkitsee

pääministeri Alexander Stubbin keskiviikkoista haastattelua A-studiossa siten, että Suomi olisi kieltäytynyt lisäpakkotteista Venäjää kohtaan ja ilmoittanut kannastaan EU-johtajille. Russia Todayn mukaan Stubb ilmoitti myös, että Suomen maatalous tarvitsee tilanteen takia apua.

Niinistön vierailua puidaan Venäjällä

"Tuhansien järvien maa kärsii nyt eniten"

Presidentti Sauli Niinistön tämänpäiväinen tapaaminen Vladimir Putinin kanssa Venäjän Sotshissa on huomioitu kymmenissä venäjänkielisissä lehdissä ja nettijulkaisuissa.

Uutissivusto Gazeta.ru:n pitkässä analyysissa kerrotaan, että juuri "tuhansien järvien maa kärsii nyt eniten Venäjän asettamasta elintarvikkeiden tuontikiellosta".

Lehden haastatteleman kansainvälisen politiikan asiantuntijan Vladimir Brutterin mukaan Suomen ja Venäjän suhteet ovat joutuneet vaakalaudalle eikä niiden korjaaminen onnistu niin kauan kuin Suomi kannattaa pakotteita.

Tuontipakotteiden takia Valion venäjänkielisiä tuotteita saa nyt suomalaiskaupoista lähes pilkkahintaan.

Venäjän äänen kuulumiseen suomeksi on syytä tottua

Viime joulukuussa Venäjän presidentti Vladimir Putin lakkautti tietotoimisto Ria Novostin ja liitti sen yhteen ulkomaille suunnatun televisiokanava Russia Todayn kanssa. Samaan nippuun lisättiin myös radioaalloilla toimiva Venäjän ääni, jolloin syntyi suuri valtion mediakonserni Rossija Segodnja (Venäjä tänään).

Nyt yhtiö haluaa laajentaa toimintaansa.

Tieto on kiinnostava muttei yllättävä. Venäjää on johdonmukaisesti siirretty itsenäisten journalististen toimijoiden maailmasta keskitettyyn ja tiukemmin poliittisesti ohjattuun tiedotuskoneistoon. Muutos on koskenut etenkin sähköisiä viestimiä niin maan sisällä kuin sen rajojen ulkopuolellakin. #VenäjänÄäni

Itella vaihtaa nimensä takaisin
P o s t i k s i

Suomalaisilla on erittäin vahva tunne- ja luottamusside Postiin. Kohderyhmätutkimuksista saatujen tulosten perusteella yhtiön brändiä pitää selkeyttää ja Posti-nimi oli ylivertainen vaihtoehto. Kuluttajista ja yrittäjistä yli 80 % pitää Posti-nimeä sopivampana nimenä yritykselle kertoo konsernin toimitusjohtaja Heikki Malinen tiedotteessa.

Avustuskuljetuksen syyt ja seuraukset: Mitä Venäjä aikoo?

Venäjän presidentin Vladimir Putinin julistama päätös lähettää humanitaarinen avustussaattue Itä-Ukrainaan on herättänyt huomattavasti enemmän pelkoa Venäjän sotilaallisesta hyökkäyksestä kuin nostattanut hurraa-huutoja.

262 kuorma-auton avustussaattue lähti tiistaina matkaan ilman Punaisen Ristin tai Kiovan lopullista hyväksyntää.

Kiovan hallinto ilmoitti, että ainoa tapa päästää avustuskuorma läpi on antaa se Ukrainan viranomaisten tarkastettavaksi ja jakaa kuorma edelleen Punaisen Ristin jaettavaksi. Venäjän ulkoministeriö sanoi saattueen ylittävän rajan Punaisen Ristin valvonnassa.

Paljon onkin kiinni Venäjän valitsemasta reitistä. Jos avustussaattue tulee Ukrainan joukkojen hallitsemalle ylityspaikalle Harkovan alueella, kuten Venäjä on luvannut, tarkoitus todella saattaa olla vain viedä apua perille. Jos Venäjä yllättäen muuttaa reittiä ja pyrkii maahan kapinallisten hallitseman raja-alueen kautta, kyseessä voi olla Troijan hevonen.

Villi teoria Putinin 280 rekasta

Lännessä epäillään kaikkea mitä Venäjä tekee ja varsinkin jos kysymyksessä on humanitääriset syyt. Yhdysvaltojen tuki Israelin terroristiteoille sen sijaan saa läntisen maailman rajattoman hyväksynnän.

280 venäläisen rekan kolonna tekee parhaillaan matkaa Moskovasta kohti Ukrainaa. Kyydissä on Venäjän mukaan 2 000 tonnia välttämättömiä perushyödykkeitä hätää kärsiville ukrainalaisille.

Kyseessä on kuitenkin vain Venäjän ilmoitus. Kukaan ulkopuolinen ei toistaiseksi tiedä, mitä rekoissa lopulta on ja mihin ne tarkalleen ovat matkalla.

Arvoituksen pitäisi ratketa keskiviikkona 13.8.2014, kun kilometrien pituinen autosaattue saapuu Ukrainan rajoille, ja joko Punainen risti tai Ukrainan viranomaiset pääsevät tutkimaan rekkoja.

Venäläinen valtionyhtiö havittelee radioasemaa Helsinkiin

Venäjä tänään -yhtiö selvittää radiotoimiluvan saamista Helsinkiin. Vapaita FM-taajuuksia ei kuitenkaan ole tarjolla, eikä ulkoministeri Tuomioja antaisi toimilupaa vieraan valtion toimijoille. Suomen lisäksi yhtiö haluaisi perustaa uutistoimistoja ja radioasemia useaan muuhun länsimaahan.

Venäjän valtion rahoittamalla Venäjän ääni -yhtiöllä on suuret suunnitelmat uutis- ja radiotoiminnan laajentamiseksi maailmalla. Ylen saamien tietojen mukaan ensimmäisinä kohdekaupunkeina ovat Washington, Lontoo, Berliini ja Helsinki.

Washingtonin ja Lontoon operaatiot ovat suurimmat, mutta myös Helsinkiin lähdetään isoilla panoksilla. Ylen tietojen mukaan tarkoitus on palkata jo tämän vuoden puolella noin 25 suomalaista toimittajaa ja muuta työntekijää tuottamaan suomenkielisiä uutisia venäläisestä näkökulmasta.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan lupa-asiat kuuluvat liikenne- ja viestintäministerille. - Omasta puolestani voin kuitenkin todeta, että en näe että suomalaisia radio- ja tv-toimilupia tulisi myöntää minkään vieraan valtion toimijoille, Tuomioja toteaa.

Asiantuntija radioasemapyrkimyksistä

Yliopistonlehtori Arto Luukkasen mukaan Venäjä tänään -yhtiö tekee ammattitaitoista ohjelmaa, mutta edustaa maan ääntä.

Venäjän ja Itä-Ukrainan tutkimuksen yliopistonlehtori Arto Luukkanen arvioi, että venäläinen valtioyhtiö haluaa radioaseman Suomeen, jotta Venäjä saisi oman äänensä kuuluviin paremmin.

Aivan selvästi sen takia, että Venäjällä uskotaan, että länsimainen tiedotuspolitiikka tai länsimaisten antamat uutiset eivät ole oikeita ja Venäjän edun mukaisia. Tietenkin sitten pitää saada oma ääni kuulumaan paljon paremmin, hän sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Lue lisää Venäjän äänestä, "Länsimaat eivät tee muuta kuin syyttävät kaikesta Venäjää". #VenäjänÄäni

"Isis on osoittautunut ehkä aikamme kammottavimmaksi terroristijärjestöksi"

Ulkoministeri tukee aseellista väliintuloa Irakissa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) pitää länsimaiden aseellista väliintuloa Irakiin "täysin perusteltuna". Olennaista on se, että tuki tapahtuu Irakin hallituksen tuella ja luottamuksella.

Yhdysvallat on aloittanut Irakin pohjoisosissa ilmaiskut ja ilmoittanut toimittavansa aseita ääri-islamistisen Isis-järjestön kanssa kamppaileville kurdeille. Myös Ranska aikoo lähettää aseita.

"Isis on osoittautunut ehkä aikamme kammottavimmaksi terroristijärjestöksi, joka on syyllistynyt suoranaiseen kansanmurhaan tai ainakin sitä muistuttaviin toimiin", Tuomioja sanoo.

Tuomioja sanoo näkevänsä mielellään, että YK:n turvallisuusneuvosto johtaisi kaikkea aseellisen tuen kanavoimista Irakiin. Sotilaiden lähettäminen maahan on hänen mukaansa hyväksyttävää vain turvallisuusneuvoston mandaatilla.

Apple saattaa nopeuttaa älypuhelimella maksamisen läpimurtoa

Yhtiö on jo tehnyt asiassa sopimukset muun muassa suurien luottokorttijättien ja amerikkalaisten vähittäiskauppojen kanssa, minkä arvellaan edesauttavan luottokorttimaksamisen korvaamista älypuhelimella.

"Jos Apple kerää joukon kumppaneita, se voi luoda toimivan järjestelmän", johtaja Roger Kay Endpoint Technologiesista arvioi AFP:lle.

Applen uudet iPhone 6 -mallit tulevat Suomessa ennakkotilaukseen jo syyskuun aikana

Uusien iPhone 6 -mallien ennakkotilaus alkaa reilun kahden viikon päästä, perjantaina 26. syyskuuta.

Edullisimmassa iPhone 6 -mallissa on 16 gigatavun muisti. Sen sijaan kallein, eli 128 gigatavun muistilla varustettu malli maksaa 899 euroa. Väliin sijoittuva 64 gigatavun malli maksaa 799 euroa.

Teorialle Viiltäjä-Jackista täystyrmäys Ruotsissa: Huijausta

Sydsvenskan-lehti ampuu alas uuden teorian Viiltäjä-Jackin henkilöllisyydestä.

Iltalehti kertoi sunnuntaina, että suomalaistutkija Jari Louhelaisen dna-testit vanhasta huivista antavat vakuuttavia todisteita myyttisen Viiltäjä-Jackin henkilöllisyydestä. Louhelainen on tehnyt yhteistyötä aiheesta kirjan kirjoittaneen liikemies Russel Edwardsin kanssa.

Laajalti uutisoidun tutkimuksen mukaan yli 120 vuotta sitten tapahtuneiden prostituoitujen raakojen murhien tekijä olisi ollut parturina Lontoossa työskennellyt Aaron Kosminski.

Suomalaistutkija Ylelle: Viiltäjä-Jack -tutkimus oli poikkeuksellinen

Louhelainen kertoi sunnuntaina Yle Uutisille, että DNA:n irrottaminen yli 120 vuotta vanhasta huivista oli vaikea tehtävä.

Tämä ei tosiaankaan ollut normaalitapaus. Meillä oli yli 100 vuotta vanhaa DNA:ta ohuessa huivissa. Siinä piti aika paljon optimoida ja kehittää uusia menetelmiä, että saimme DNA:n sieltä ulos ja monistettua niin paljon, että saimme näytteen profiloitua. Se oli aika pitkäaikainen prosessi verrattuna moderniin DNA:han, Louhelainen kertoo.

Murhapaikka, josta 46-vuotias Catherine Eddowes löytyi aamulla 30. syyskuuta 1888 ei ollut Amos Simpsonin virka-aluetta. Häntä ei mainita yhdessäkään poliisiraportissa. Myöskään huivia ei raporteissa mainita, Holmgren lataa Sydsvenskan-lehdessä.

Suomalaistutkijan dna-paljastus: Hän oli Viiltäjä-Jack

Suomalaistutkijan tekemät dna-testit ovat viimein paljastaneet 126 vuoden takaisten murhien syyllisen, kertoo brittilehti Daily Mail.

Vuosina 1888-1891 itäisen Lontoon Whitechapelissa tehtiin sarja maailman tunnetuimpia murhia. Ainakin 11 prostituoitua naista koki poikkeuksellisen raa'an lopun, kun heidän kurkkunsa viillettiin auki ja alavatsansa silvottiin.

Brittilehti Daily Mail kertoo sunnuntaisessa numerossaan, että Viiltäjä-Jackiksi on paljastunut DNA-testien perusteella yksi ajan pääepäillyistä, Aaron Kosminski. Kyseessä on puolanjuutalainen mies, joka työskenteli murhien tapahtuma-alueella parturina.

Tarvittavan tutkimuksen toteutti suomalainen tohtori Jari Louhelainen, joka toimii tutkijana Liverpoolin John Mooresin yliopistossa ja on aiemmin työskennellyt ainakin Oxfordin ja Helsingin yliopistoissa. Hän on yksi johtavista asiantuntijoista geneettisten todisteiden löytämisessä historiallisilta rikospaikoilta.

Odotettu älykello panee Applen koetukselle ensi kertaa sitten Jobsin kuoleman

Elektroniikkavalmistaja Apple on onnistunut tekemään tuotejulkistuksistaan aina suuria tapauksia, mutta mielenkiinto yhtiön seuraavaa tilaisuutta kohtaan on silti poikkeuksellisen suurta.

Apple rakentaa päämajansa lähelle Cupertinoon Kaliforniaan kookasta rakennusta, jonka lavalla yhtiön odotetaan lanseeraavan ensi tiistaina sekä uuden iPhone-mallin että älykellon.

Apple Ewent

Varmaa tietoa lanseerauksista ei ole, mutta monet yhtiötä seuraavat uskovat toimitusjohtaja Tim Cookin esittelevän iPhone 6:n ja markkinahuhuissa iWatchiksi nimetyn rannelaitteen.

Yhtiö ei itse ole kiistänyt tai vahvistanut tietoja. "Kunpa voisimme kertoa enemmän", yhtiö tyytyi kertomaan kutsussaan.

Ehkäisykielto ajaa lestadiolaiset äärirajoille

Vanhoillislestadiolaisten ehdoton ehkäisykielto uuvuttaa monien äitien lisäksi isät

Monet vanhoillislestadiolaisten suurperheiden vanhemmat taistelevat jaksamisensa äärirajoilla. Kaikki äidit eivät ehdi toipua edellisestä raskaudesta, kun uusi alkaa. On vaikeita raskauksia ja synnytyksiä.

Suuri perhe on vanhoillislestadiolaisuudessa ihanne. Ehkäisy on kielletty, ja siitä puhuminen on tabu.

Liike opettaa, että uskovainen haluaa ottaa vastaan kaikki lapset. Todellisuudessa se ei ole näin. Osa äideistä rukoilee keskenmenoa tai raskauksien pitempää väliä. Isovanhemmat rukoilevat, että lapsilla olisi helpompaa.

Louie Schwartzberg: Nature. Beauty. Gratitude.

Nature’s beauty can be easily missed — but not through Louie Schwartzberg’s lens. His stunning time-lapse photography, accompanied by powerful words from Benedictine monk Brother David Steindl-Rast, serves as a meditation on being grateful for every day.


This video was shown at the TED conference in 2011, with scenes from "Wings of Life", a film about the threat to essential pollinators that produce over a third of the food we eat. The seductive love dance between flowers and pollinators sustains the fabric of life and is the mystical keystone event where the animal and plant worlds intersect that make the world go round.


Onnibussin alihankkijalla ongelmia työehtosopimusten noudattamisessa

Esimerkkinä nousee esiin ylöjärveläinen Tilausliikenne Atro Vuolle

Atro Vuolle on toistuvasti ongelmissa kuljetusalan ammattiliiton AKT:n kanssa, koska se ei maksa kaikkia työehtosopimuksessa määrättyjä lisiä työntekijöilleen, kertoo AKT:n palkkasihteeri Jyrki Halvari.

Atro Vuolle on jättänyt sunnuntai- ja iltalisät jo vuosien ajan, eikä tilanne ole korjaantunut kaikkien työntekijöiden osalta, vaikka liitto on puuttunut yksittäisiin rikkomuksiin.

Matkustajana voit kävellä kilpailevaan bussiin

#Pieniteko voi muuttaa maailmaa.

Pakotteet iskevät kovaa tavallisiin venäläisiin – Putinia ei voisi vähempää kiinnostaa

Tavallisia espressoja ei kielletä, koska Putinille halutaan jättää takaportti vetäytymiseen

Tavalliset venäläiset alkavat tuntea EU:n ja USA:n pakotteiden vaikutuksen nahoissaan, mutta presidentti Vladimir Putinia tämä ei hetkauta suuntaan tai toiseen.

Venäjän rupla on heikentynyt 12 prosenttia tänä vuonna, kuluttajahinnat nousevat seitsemän prosentin vauhtia ja maasta on jo paennut pääomia lähes 100 miljardin euron arvosta. Tällä ei ole ollut mitään vaikutusta presidentti Valdimir Putinin Ukrainaa koskeviin kunnianhimoihin.

Miksi Venäjän koneet lensivät Suomen ilmatilaan - 3 selitystä

Näyttämisen halu

Arvokkaan tiedon hankinta

Sotaharjoitus Itämerellä

Suurin kysymys edelleen on se, miksi Venäjän koneet lentelevät Suomen ilmatilaan.

Puoluesihteeri Taru Tujunen jättää kokoomuksen - Kataisen lähtö vaikutti

Tujunen jättää puoluesihteerin tehtävänsä lokakuun alussa. Hän siirtyy viestintätoimisto Ellun Kanojen toimitusjohtajaksi. Kokoomuksen puoluevaltuusto valitsee uuden puoluesihteerin kokouksessaan 4.10.2014.

Taru on yhdistänyt parhaat puolet politiikan kovasta osaamisesta sekä puolueen sydämen, järjestötyön johtamisesta. Ymmärrän Tarun siirtymisen hyvin vaikka olenkin haikeana. Olen sydämestäni kiitollinen Tarun työstä, sanoo kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb.

Putin-juustohuuma

Ensimmäinen erä Venäjä-pakotteiden vuoksi myymättä jäänyttä Oltermanni-juustoa ilmestyi aamulla Valintataloihin

Tämän Putin-juuston takia tulin, onhan tämä todella halpaa, täyden lastin eli kaksi pakettia ostanut asiakas totesi aamutuimaan.

250 gramman paketti maksaa euron. Vastaavan Suomi-Oltermannin kilohinta on on 7,49 e/kg, kun Putin-juuston kilohinnaksi tulee 3,96 e/kg.

Olemme saaneet myyntiin 80 000 kappaleen erän tätä juustoa. Sitä myydään vain Valintataloissa, mutta myöhemmin Siwa-myymälöihin tulee Venäjän markkinoille tarkoitettua voita, Suomen Lähikaupan viestinnästä kerrottiin.

Räty osui herkkään kohtaan – poliitikoilta edellytetään nyt tiukkaa nuhteettomuutta

Heidi Hautalan mielestä naisia kohdellaan ankarammin kuin miehiä

Poliitikoille asetetut moraaliset vaatimukset ovat tiukentuneet selvästi, etenkin kun verrataan 30–40 vuoden takaiseen aikaan, sanoo erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Tuoreimman paheksuvan mediakohun kohteena on sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok), joka nosti lääkärinä ansaitsemiaan tuloja verottomina osinkoina omaisuudenhoitoyhtiönsä kautta. Toiminta oli sinänsä laillista.Myös Rädyn lausunto, jonka mukaan vain pieni osa suomalaisista vanhemmista tienaa alle 2 100 euroa kuussa, herätti kritiikkiä.

Railo pohtii, että Rädyn tapauksessa mediakohua yllyttää se, että pienituloisten määrän aliarvio ja verojen minimointi osuvat kokoomukselle herkkään kohtaa.

Helsingin Sanomat alkaa ilmestyä kahdesti päivässä

Kaius Niemi

Iltapainos ilmestyy tableteissa ja älypuhelimissa kello 16.30 arkipäivisin.

Liki puolet Helsingin Sanomien tilaajista maksaa myös digitaalisista sisällöistä. HS:n tablettisovelluksia käyttää viikossa jo 100 000 lukijaa. Mobiilipalveluilla on yhteensä jo yli miljoona viikoittaista käyttäjää.

Breaking Bad vei potin Emmy-gaalassa

Huumemaailmasta kertova rikossarja Breaking Bad on vienyt potin televisiosarjojen Emmy-gaalassa Los Angelesissa.

Breaking Badin pääosaa esittäneen Bryan Cranstonin kilpailijoina parhaan miespääosan sarjassa oli muun muassa kolme Hollywood-tähteä: Woody Harrelson, Matthew McConaughey sarjasta True Detective sekä Kevin Spacey sarjasta House of Cards.

Venäjän meijerit vaativat uusia rajoituksia Valiolle

Venäläisiä maidontuottajia ja meijereitä yhdistävä liitto vaatii, ettei Valion saisi antaa palauttaa Venäjälle myyntiin kaikkia laktoosittomia tuotteitaan.

Talouslehti Kommersantin mukaan venäläiset meijerit pelkäävät, että laktoosittomien tuotteiden salliminen tekee koko tuontipakotteen tyhjäksi maitotuotteiden osalta.

Sojuzmolokon mukaan vaarana on, että tuontikiellon vapauttamisesta hyötyy nyt erityisesti suomalainen Valio. Liiton mukaan noin 70 prosenttia Valion tuotteista on jo rekisteröity Venäjälle laktoosittomina ja rekisteröinti on voimassa vuoteen 2015.

Voiko pakastaa?

Venäläistä voita

Venäjän vientikiellon vuoksi ympäri Suomea myydään venäläisillä tuoteselosteilla varustettuja maitotuotteita tavallista edullisempaan hintaan.

Edullinen hinta innostaa usein hamstraamaan tuotteita, mutta kuinka kauan maitotuotteet säilyvät syömäkelpoisina?

Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä, kertoo, voiko näitä maitotuotteita pakastaa.

Kiitos suojeluksesta, byrokraatit!

Lähiruokaa suosiva ravintola halusi ostaa pienen maatiaiskanaparveni tuotantoa, laadukkaita ja ilman viherpesuakin eettisiä kananmunia.

Vaan eipä aikaakaan, kun tämä kotkotus sai lopun. Terveystarkastaja pisti pelin poikki ja informoi, että direktiivin mukaan leimaamattomia ja painoluokittelemattomia munia ei saa myydä suurtalouskeittiöön.

Käytäntö, jossa lähiruokaravintola saisi tuoreita raaka-aineita kahdenkymmenen kilometrin päästä suoraan keittiöönsä, oli tietenkin alun alkaenkin sulaa hulluutta Suomessa.

Esimerkkejä viranomaisten sammutustöistä maaseudun yritteläisyyden parissa on lukuisia.

Hiljakkoin tyrninviljelijä kirjoitti lopettaneensa viljelyn, kun asianmukaisesti mehustamossa jalostetun mehun myynti olisi vaatinut elintarvikehuoneiston ja -ajoneuvon hankkimisen.

Tuttavani oli perustamassa bed & breakfast -yritystä tilalleen ja aikoi hankkia aamiaistarpeet lähitiloilta. Paikallinen terveystarkastaja kielsi tämän ehdottomasti, ellei maatiloilla ole rekisteröityjä elintarviketiloja.

Edelliskesän pirkkalalaiskahvilan tapaus on jo klassikko: pullaa ei saanut myydä samassa tilassa käsittelemättömän tilamaidon kanssa.

Mikä ei ole erikseen sallittu, se on kiellettyä, tokaisi minulle neuvontaorganisaation edustaja kerran, kun puheena oli maataloustuotteiden jatkojalostus tilalla.

Samalla kun pientä lyörään (!), Evira ajaa läpi monikansallisten ja amerikkalaisten suuryritysten tahtoa: geenimuuntelusta ei tarvitse kertoa liha- eikä kananmunapakkauksissa. On väläytelty myös sitä, että geenimuuntelemattomuudesta ei edes saisi kertoa. Tietohan tunnetusti lisää tuskaa, joten varmasti tämä on kuluttajan parhaaksi tämäkin.

Isis lähetti postia teloitetun toimittajan vanhemmille

Ääri-islamistinen Isis-järjestö lähestyi amerikkalaistoimittaja James Foleyn perhettä juuri ennen hänen teloittamistaan. Kiivassanaisessa sähköpostissa julistetaan, että Foleyn kuolema tulee olemaan kosto Yhdysvaltojen Irakissa tekemistä ilmaiskuista.

Isis vaati tappamastaan toimittajasta 100 miljoonan euron lunnaita

Syyria on toimittajille maailman vaarallisin maa, arvioi toimittajajärjestö Committee to protect journalists (CPJ).

Amerikkalaisen kuvajournalistin James Foleyn tappanut Isis-järjestö oli vaatinut hänestä 132 miljoonan dollarin eli noin sadan miljoonan euron lunnaita, kertoi Foleyn työnantaja.

James Foley oli intohimoinen kuvajournalisti

"On olemassa silmitöntä väkivaltaa, mutta aina on olemassa myös mahdollisuus löytää ihmiset väkivallan takana. Heidän löytämisensä on asia, joka inspiroi minua."

Näin kertoi vastikään murhattu yhdysvaltalainen kuvajournalisti James Foley BBC:n haastattelussa vuonna 2012.

Ulkoministeri tukee aseellista väliintuloa Irakissa.

Twitter siirtyi äärimmäisiin keinoihin taistelussaan murhan jakamista vastaan

Yhteisöpalvelu jäädyttää käyttäjätilit, jotka jakavat kuvia amerikkalaistoimittajan teloituksesta.

Twitterin toimitusjohtaja Dick Costolo ilmoitti palvelun lukitsevan käyttäjätilit, jotka jakavat teloitukseen liittyvää kuvamateriaalia.

Muhos valmistautuu Armi Kuuselan tuloon

Vuoden 1952 Miss Universum Armi Kuusela palaa kotikonnuilleen.

Ar­mi Kuu­se­lan, 80, saa­pu­mis­ta en­ti­seen ko­ti­kun­taan­sa odo­te­taan Mu­hok­sel­la, Poh­jois-Poh­jan­maal­la jän­nit­ty­nei­nä. Paik­ka­kun­ta­lais­ten li­säk­si vä­keä on tu­los­sa Ete­lä-Suo­mes­ta as­ti.

Kah­dek­sas­luok­ka­lai­set Emilia Alanen, Martta Kinnunen ja Matilda Tihinen ai­ko­vat var­mas­ti ol­la kän­nyk­kä­ka­me­roi­neen pai­kal­la, kun Kuu­se­la saa­puu. "Hä­nes­tä on pu­hut­tu täl­lä vii­kol­la his­to­rian tun­nil­la. Tie­sim­me kyl­lä jo en­nes­tään, ke­nes­tä on ky­se. Mu­hok­sel­la kaik­ki tie­tä­vät."

Asiantuntija Islannin tulivuoresta

Eväät tuhkapilveen ovat olemassa

Johtava seismologi Heidi Soosalu Viron geologian tutkimuskeskuksesta on seurannut mielenkiinnolla Islannissa Vatnajökull-jäätikön alla sijaitsevan Bardarbunga (Bárðarbunga) -tulivuoren aktivoitumista.

Vuonna 2010 lähes koko Euroopan lentoliikenne keskeytyi, kun Eyjafjallajökull-jäätikön alla tapahtunut tulivuorenpurkaus nostatti suuren tuhkapilven. Eväät tuhkapilveen ovat nytkin olemassa, Soosalu sanoo.

"Tuhotulvat jättäisivät pakoaikaa vain muutaman tunnin"

Vatnajökull-jäätikön alla sijaitsevan Bardarbunga-tulivuoren aktiivisuus on saanut Islannin ilmatieteen laitoksen nostamaan tulivuoren purkautumisriskin viisiportaisella asteikolla toiseksi korkeimmalle tasolle.

Islannissa on tällä hetkellä hyvin kriittinen tilanne, sanoi Yle Radio Suomen Ajantasassa Viron geologian tutkimuskeskuksen johtava seismologi Heidi Soosalu.

Yksi uusi lisätieto on, että ylänkömailla on suljettu vuoristoteitä jäätikön pohjoispuolella. Pelätään, että jos purkaus alkaa, tulee tuhotulvia. Silloin aikaa päästä sieltä karkuun on vain muutama tunti, toteaa Soosalu.

Ilmailuviranomaiset eivät usko tuhkakaaoksen toistuvan

Moni asia on mennyt eteenpäin sen jälkeen, kun Eyjafjallajökull-tulivuori aiheutti lentokaaoksen Euroopassa. Eurooppa on saanut yhtenäiset ohjeet tuhkapilven varalta.

Suomessa lentoliikenteen turvallisuutta seuraa Trafi. Sen ilmailujohtaja Pekka Henttu sanoo, että samanlaista kaaosta ei nyt ole odotettavissa.

Hän kertoo, että Trafi seuraa Islannin tilannetta tarkkaan. Tämä merkitsee, että mahdollinen tulivuorenpurkaus ei tule yllätyksenä. Jos purkaus synnyttäisi sakean tuhkapilven, sen liikkeitä kyettäisiin nyt seuraamaan. Ennustekarttojen pohjalta voitaisiin suunnitella lentoreitit.

Juutalaiset ovat älyllisesti ylivertaisia arabeihin verrattuna

Gustav Hägglundin mukaan juutalaisen älyn ylivoimaa kuvaa se, että harvat Venäjälle jääneet juutalaiset muodostivat valtion omaisuudella rikastuneiden oligarkkien kärkijoukon.

Mistä johtuu, että samoilta Lähi-idän kulmilta lähteneet juutalaiset ja arabit ovat niin eri älykkyyden luokissa, toiset jättiläisiä ja toiset kääpiöitä? puolustusvoimien ex-komentaja pohdiskelee Rauhan utopia -kirjassaan.

Juutalaiset ovat saaneet 129 Nobelia. Heitä on 13-14 miljoonaa. Muslimeja - joista arabeja on noin neljännes - on sata kertaa enemmän. Ovatko he saaneet vastaavasti sata kertaa enemmän Nobeleita, 12 900? Hägglund kysyy.

Eivät aivan, vaan seitsemän palkintoa, ja niistäkin vain kaksi tieteellisistä saavutuksista, Hägglund jatkaa.

Pullia ei saa myydä elintarviketilassa, koska niissä on käsittelemätöntä tilamaitoa!

Lähituotteita myynyt, suosittu Ollilan maalaiskauppa Pirkkalassa laittaa lapun luukulle.

Yrittäjä Anja Ollilan mukaan viimeinen pisara oli terveysviranomaisten määräys siirtää itse tehtyjen pullien myynti kaupan ulkopuolelle. Emme voi lisätä henkilökuntaa monelle myyntipisteelle, Anja Ollila sanoo.

Maalaiskauppa palveli asiakkaita 16 vuoden ajan, ja varsinkin itse tehty leipä sekä leivonnaiset ihastuttivat kävijöitä.

Tarkastaja käy paikalla kuin rikostutkija, tekee muistiinpanoja ja lähettää jälkikäteen lopullisen raportin, jonka sisältö yllättää aina. Raportista voi valittaa, mutta se on yrittäjän mukaan työlästä.

RAVINTOLAPÄIVÄ ON SITTEN OK?

Lidlin pullonpalautus 
voi shit!

Lidlin automaatilla pullonpalauttaja painaa helposti väärää näppäintä ja menettää rahansa hyväntekeväisyyskohteeseen.

Automaatissa vilkkuu houkuttelevan näköisesti voita–näppäin.

Alkon myyjän mukaan asiakkaat ovat valittaneet, että he ovat painaneet vahingossa väärää näppäintä ja menettäneet rahansa.

Emme voi asialle mitään, automaatti on Lidlin vastuulla, Alkon myyjä kertoo.

Mihin voita-näppäimen rahat käytännössä menevät, ohjautuvatko kaikki rahat hyväntekeväisyyskohteeseen?

5–40 prosenttia palautusarvoista palautuu asiakkaalle voittoina, noin kolmasosa menee valitulle hyväntekeväisyyskohteelle ja loput investointeihin, hallintoon sekä järjestelmän ylläpitäjälle. Voi shit!

Dance Like Nobody's Watching: Airport

Angela Trimbur was having a bummer of a holiday because she didn't get to go home to see her family. So instead of being sad, she decided to bring a bit of light to travelers at LAX with her spirited dancing.

Sadantuhannen euron Tesla myy Suomessa hyvin – ja huonosti

Trafin mukaan vuoden seitsemänä ensimmäisenä kuukautena Tesloja oli rekisteröity 50 kappaletta. Kun lukua vertaa muihin noin 100 000 euron autoihin, Tesloja on mennyt kaupaksi erittäin hyvin.

"Norjassa täyssähköautoilla ei ole autoveroa eikä arvonlisäveroa. Ruotsissa jos ottaa työsuhdeauton, jossa on alle 50 grammaa päästöjä, saa 40 pinnaa pois auton verotusarvosta ja viideksi vuodeksi kokonaan ajoneuvoveron anteeksi. Tanskassa sähköautoilla ei ole autoveroa ollenkaan."

Kun ottaa vielä huomioon, että sähköautolla ajaminen vaatii Suomen oloissa suunnitelmallisuutta pitkien latausaikojen ja pienehkön toimintasäteen takia, on suoranainen ihme, että joku viitsii panostaa Teslaan.

"Työnantaja voi saada leasing-Teslasta 300 euroa kuussa tukea, mutta itse kuski ei saa mitään. Ainoa hyöty, mitä kuluttaja saa, on pienempi autovero", sanoo Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Jari Sarasvuo ostaa Tesla-luksussähköauton – "Tietenkin kerään ekopisteitä!"

Teslan oston lisäksi Sarasvuo aikoo asentaa talonsa katolle aurinkopaneeleita, joista autoon saa vihreää sähkövirtaa.

Aiemmin Lexus-miehenä tunnettu Jari Sarasvuo kertoi twitterissä autonhankintasuunnitelmistaan.

"Todennäköisesti ostan sen. Koeajaessa sellainen poikamainen innostus nousi pintaan, kun vääntö oli hurja ja käyttöliittymä loistava. Eli ostopäätöksessä oli tällaisia poikamaisiakin puolia, mutta alun perin syyt olivat eettisiä ja ekologiasia", Sarasvuo sanoo.

Venäläinen kalajalostaja jäi ilman lohta

Na­ta­li­ja Ar­hi­po­va on to­ki tot­tu­nut ra­jui­hin kään­tei­siin ve­nä­läi­ses­sä bis­nes­maail­mas­sa, mut­ta elin­tar­vik­kei­den tuon­ti­kiel­to ko­laut­ti.

"El­len kek­si jo­tain, voin me­net­tää kai­ken", hän sa­noo tyh­jäs­sä tuo­tan­to­hal­lis­sa Vii­pu­rin kau­pun­gi­no­sas­sa Pie­ta­ris­sa.

Ar­hi­po­va joh­taa pien­tä ka­la­ja­los­ta­moa Ry­bo­kom­bi­na­tia. Vie­lä vii­me vii­kol­la se lä­het­ti nor­ja­lai­ses­ta tuon­ti­lo­hes­ta teh­ty­jä graa­vat­tu­ja lo­hi­sii­vu­ja kaik­kiin Pie­ta­rin isoi­hin kaup­pa­ket­jui­hin, Mos­ko­vaan, No­vo­si­birs­kiin ja Do­nin Ros­to­viin.

Va­ra­pää­mi­nis­te­ri Arkadi Dvorkovitš ar­vioi, et­tä tar­vi­taan 50 mil­jar­din rup­lan (mil­jar­din eu­ron) tu­ki ve­nä­läi­sil­le ruoan­tuot­ta­jil­le vuo­sit­tain vii­den vuo­den ajan, jot­ta tuon­ti­riip­pu­vuu­des­ta pääs­tään eroon. Se­kään ei Dvor­ko­vitšin mu­kaan rii­tä, sil­lä tar­vi­taan enem­män ai­kaa.

"Tois­tai­sek­si olen kuul­lut vain lu­pauk­sia", Ar­hi­po­va to­teaa.

Valtioneuvoston linnaan kokoontui toukokuun 8. päivänä 1996 Suomen poliittinen eliitti

Alkamassa oli hallituksen iltakoulu, jossa puhetta johti pääministeri Paavo Lipponen (sd)

ltakoulu kesti viisi tuntia, ja sen aikana käsiteltiin iso liuta asioita. Lipposen hallituksessa liikenneministerinä toimiva kokoomuslainen Tuula Linnainmaa esitteli suunnitelman Suomen televisiolähetysten digitalisoinnista.

Aihe ei herättänyt suuria intohimoja. Siitä päätettiin nopeasti ja ilman laajempaa keskustelua.

Digi-tv ei tuntunut asialta, joka herättäisi suuren yleisön kiinnostuksen.

Sinua ehkä kiinnostaa tietää, että Digita on huippukannattava yhtiö, oikea rahasampo omistajalleen, australialaiselle pääomarahastolle.

Toisin kuitenkin kävi. Digi-tv:stä tuli kuuma keskustelunaihe vuosiksi. Päätöksen taloudelliset vaikutukset näkyvät yhä.

Paavo Lipposen pääministerivuosina (1995–2003) Suomella meni lujaa. 1990-luvun alun lamasta oli selvitty, Nokia valloitti maailmaa ja talous kasvoi rivakasti. Valtionyhtiöiden myynnistä tuli muotia. Sinipunahallituksissa oikeistodemari Lipposen ja kokoomuslaisen valtiovarainministerin Sauli Niinistön akseli toimi.

Samaan aikaan Yleisradiossa valmistauduttiin media-alan suureen murrokseen. Yhtiö alkoi Lipposen hallituksen päätöksen mukaisesti suunnitella televisiolähetysten digitalisointia. Esteeksi muodostui kuitenkin raha.

Poliitikoilla ei ollut halua siirtää Ylelle ylimääräistä rahaa suoraan valtion kassasta. Siksi vaihtoehtoja oli käytännössä kaksi. Yle voisi korottaa televisiolupamaksua tai myydä omaisuuttaan.

Kokoomuksen voimahahmot Kimmo Sasi ja Ben Zyskowicz kertoivat julkisuudessa olevansa valmiit yksityistämään vaikka ison osan Ylestä.

Moni on kaiken lisäksi sitä mieltä, että tämä tärkeä yhtiö myytiin ulkomaille liian halvalla.

Digitan synty ja myynti monine vaiheineen kiinnostaa myös tutkijoita. Tampereen yliopistossa Digitaa tutkiva yhteiskuntatieteen tohtori Martti Soramäki pitää yhtiöittämistä ja myyntiä nimenomaan Yleisradion johdon hankkeena, jossa ylimmällä päättävällä elimellä eli hallintoneuvostolla oli vain muodollinen rooli.

Näin Venäjän media näki Niinistön vierailun

Tiedotusvälineet ovat alleviivanneet maiden edelleen hyviä suhteita, taloudellisten hankkeiden jatkumista ja suuria kärsimyksiä, joita Suomelle on koitunut pakotteista.

Euroopan unioniin kuuluva Suomi kannatti Venäjän vastaisia pakotteita, mutta nimenomaan sen yhtiöt ovat kärsineet eniten sen jälkeen, kun me otimme käyttöön vastatoimet. Vuosikymmeniä jatkunut venäläis-suomalainen suhde on ollut esimerkki hyvästä naapuruudesta sekä yhdenvertaisesta ja molempia hyödyttävästä yhteistyöstä, tv-kanava maalaili.

Venäläinen tv-kanava: ”Putin ja Niinistö kävivät läpi talouspakotteiden seurausten ratkaisuvaihtoehtoja”

Venäläinen media uutisoi huolellisesti tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisesta. Kirjoituksia aiheesta ilmestyi yli sadassa venäläisessä sähköisessä viestimessä. Uutistekstien otsikoissa erottuu kolme teemaa – pakotteet, talous ja Ukraina.

Internet-lehti Dni.ru:n otsikko väittää, että ”Venäjä ja Suomi sopivat pakotteista”.

Tämän arvosanan kansa antaa Stubbille

Kaksi kuukautta pääministerinä ollut Stubb saa kansalaisilta arvosanaksi 7-.

Tyytyväisimpiä Stubbiin ovat kokoomuslaisten ohella RKP:n, vihreiden - ja hiukan yllättäen - kristillisdemokraattien kannattajat.

Kielteisimmin Stubbiin suhtautuvat perussuomalaisten kannattajat, joista 30 prosenttia antoi Stubbille huonoimman mahdollisen arvosanan, nelosen.

Nuoret pitävät

51 prosenttia tutkimukseen vastanneista 65-79-vuotiaista ilmoitti vieroksuvansa ns. selfie-kuvia, joissa Stubb poseeraa hanakasti kansalaisten kanssa.

Nuorten keskuudessa pääministerin selfieitä ei paheksuta: peräti 69 prosenttia 18-24-vuotiaista suhtautuu Stubbin poseerauksiin myönteisesti.

Väitteet Ulvilan surmasta paljastuivat valheeksi - naisesta tutkintapyyntö

Surmaepäilyistä vapautetun porilaismiehen "ilmiantanut" nainen joutuu nyt itse poliisitutkintaan.

Kihlakunnansyyttäjät Kalle Kulmala ja Paula Pajula tekivät torstaina päätöksen, jonka mukaan porilaismiestä ei ole syytä epäillä Jukka S. Lahden murhasta. Samalla he päättivät tehdä poliisille tutkintapyynnön naisesta, joka on antanut vihjeitä kyseisestä miehestä poliisille.

Nainen otti yhteyttä poliisiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2007 ja kertoi epäilyksensä miehestä. Mies oli ollut naisen asiakkaana pian Ulvilan murhan jälkeen ja he olivat jutelleet tapahtuneesta. Naisen mukaan mies puhui surmasta vihjailevaan tyyliin.

Kulmalan mukaan lisätutkinnassa todettiin, ettei miehellä ole mitään yhteyttä Lahteen tai Aueriin. Hän on ainoastaan asunut näiden kanssa samalla alueella Ulvilassa.

Täällä Niinistö tapaa Putinin - huvilaa ympäröi korkea betoniaita

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kesäresidenssi Sotshissa on tarkkaan valvottu paikka.

Kun Ilta-Sanomat ajoi taksilla Sotshin keskustasta huvilalle, matkan varrella oli poliiseja joka ikisessä tienhaarassa aivan keskustasta asti. Taksikuskin mukaan poliisien määrästä voi aina päätellä hyvin sen, onko Putin kaupungissa vai ei.

Poliiseja on jokaisessa kadunkulmassa aina silloin, kun Putin on residenssillään. Se liittyy muun muassa siihen, että poliisien on oltava koko ajan valmiina sulkemaan koko muu liikenne, jotta Putinin autosaattue pääsee kulkemaan vauhdilla ja vapaasti, taksikuski selvitti.

Huvilan ympärillä on iso puutarha. Lisäksi siihen kuuluu muun muassa oma venesatama Mustallemerelle sekä helikopterikenttä. Paikallisten kertoman mukaan Putin liikkuu huvilalleen usein helikopterilla, ja käytössä on tuolloin tavallisesti kolme kopteria, jotta kukaan ei tiedä tarkkaan, missä niistä hän itse liikkuu.

"Putinin juustot" revitään käsistä

Venäjällä kauppojen hyllyt tyhjenevät

Suomessa alkoi venäjälle tarkoitettujen tuotteiden halpamyynti.

Venäjänkielisillä teksteillä varustettuja juustoja myydään noin puoleen hintaan. SOK:n valikoimajohtaja Ilkka Alarotu arvioi STT:lle, että 100 000 juuston erä revitään käsistä. Osassa kauppoja juustoja on jo hamstrattu.

Mullistavatko kamerakopterit hääkuvauksen?

Helsingin Sanomat kirjoitti kesäkuussa, että erilaisia harrastelennokkeja lentelee Suomen taivaalla jo tuhansia. Radio-ohjattavia lennokkeja käytetään erityisesti ilmakuvaukseen.

Meillä lennokkeja ei säädellä, mutta Yhdysvalloissa ilmailuviranomainen FAA on kieltänyt lennokkien käytön kaupallisiin tarkoituksiin. New York Timesin mukaan FAA:n kanssa ristiriitoihin ovat nyt joutuneet hääkuvaajat. Heistä monet ovat alkaneet käyttää radio-ohjattavia lennokkeja kuvatessaan ulkona tapahtuvia hääseremonioita.

New York Timesin haastattelema kuvaaja Parker Gyokeres toivoo, että yhteisymmärrys FAA:n kanssa löydettäisiin. Hänen mielestään se, että hääkuvauksia ei enää tehtäisi ilmasta käsin, ei ole vaihtoehto.

"Kopterin tarjoama näkymä on vertaansa vailla. Se saa kaiken näyttämään upealta. Häät näyttävät aivan siltä, kuin ne olisivat satukirjasta. Tai elokuvasta", Gyokeres kertoo.

Pakko saada sixpack, kenellä on kenellä ei

Fitnesskilpailija Nora Yrjölä sairastui kituuttamalla surkealla kalorimäärällä, syömällä yksipuolisesti ja treenamalla kovaa. Syömishäiriöklinikan asiakkaiksi on tullut yhä enemmän fitnessbuumiin tempautuneita.

Voiko nälkään kuolla?

Nora Yrjölä makasi sängyllä ja lepuutti jalkojaan seinää vasten. Päässä kiersi yksi ajatus: enää pari päivää. Jos hän vain selviäisi hengissä.

Vatsaa kramppasi, eikä ylivirittynyt keho viihtynyt paikoillaan. Kunpa uni tulisi ja veisi piinaavan nälän mennessään.

Maailmalla rakastettu näyttelijä ja koomikko Robin Williams on kuollut 

Marinin piirikunnan poliisi järjesti tiistaina tiedotustilaisuuden liittyen näyttelijä Robin Williamsin kuolemaan.

Komisario Keith Boyd Marinin piirikunnan poliisista kertoi tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että näyttelijä Robin Williams, 63, löydettiin kuolleena maanantaina aamupäivällä hieman ennen klo 12 sikäläistä aikaa.

Poliisin mukaan Williamsin todennäköinen kuolinsyy oli hirttäytymisestä johtunut tukehtuminen. Keith Boyd kertoi, että Williams löydettiin makuuhuoneesta istuma-asennossa vyö kaulansa ympärillä. Vyön toinen pää oli löydettäessä kiinni kaapin ovessa. Lue lisää Williamssin henkilöhistoriasta Wikipedia

Robin Williamsin naapuri: Hän oli kuin varjo entisestä

Pitkään Williamsin naapurissa asunut nainen oli tavannut näyttelijän vain päivää ennen hänen kuolemaansa. Naapurin mukaan Williams oli kuin varjo entisestä iloisesta itsestään.

Naapurin mukaan Williams ei ollut arkielämässä samanlainen lavapersoona kuin elokuvissa ja julkisuudessa. Näyttelijä oli hiljainen, maanläheinen ja hyvä kuuntelija.

Tytär Zelda Williams, 25, kirjoitti sydäntä riipaisevan kirjeen sekä isänsä faneille että kriitikoille.

Zelda siteerasi Suomen aikaa tiistaiaamuna Twitterissä edesmenneelle sydäntäsärkevästi Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssiä (1943).

"Katsellessasi öistä tähtitaivasta tuntuu sinusta, kuin kaikki tähdet nauraisivat, koska minä asun eräässä niistä, koska minä nauran eräässä niistä. Sinun tähtesi ovat niitä, jotka osaavat nauraa.", siteeraus kuului suomennettuna.

Obaman piinaviikot

Yhdysvaltain presidentin periaate olla puuttumatta kriiseihin on todennäköisesti vain pahentanut niitä, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaantoimituksen esimies Jari Alenius.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ulkopolitiikan keskeistä periaatetta on kuvailtu lausahduksella Don't do stupid shit. Karkean shit-sanan sijaan on yleensä käytetty sanaa stuff, mutta tunnuslauseen sisältö on sama: Älä tee typeryyksiä.

Sampo, 35, on treffisivuston himokas nainen

Sampo Syreeni esittää työkseen nuoria, seksinnälkäisiä naisia. Miesten yksinäisyyttä käytetään maksullisilla treffisivustoilla härskisti hyväksi, hän sanoo.

Tessa on 24-vuotias lapseton sihteeri Etelä-Pohjanmaalta. Hän poseeraa Panosuhde.com-treffisivuston kuvassa alastomana käsi omassa haarovälissään.

Tessa on vaihtanut 40 viestiä ruskeatukkaisen miehen kanssa. Tämä on kertonut olevansa kahden lapsen isä.

"Ihanaa. . . oli pakko katsoa sun kuvia. . . niin seksikkäitä. . ." aloittaa kahden lapsen isä. Hän maksaa lähettämästään viestistä noin kaksi euroa.

Oikeasti Tessaa ei ole olemassa. Kahden lapsen isän kanssa chattailee 35-vuotias, 187-senttinen ja 120-kiloinen parrakas mies meilahtelaisesta yksiöstä. Sampo Syreeni esittää työkseen Tessaa treffisivustolla. Syreeni esittää myös satoja muita naisia.

Sampo Syreeni teki miehen työn, paljastettuaan huijaustoiminnan, josta nyt poliisikin on kiinnostunut.

Penelope Cruz ja aviomies pannaan Israel-lausuntonsa vuoksi

Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti kuohuttaa mieliä myös Hollywoodissa.

Näyttelijäpariskunta Javier Bardem ja Penelope Cruz ovat aiheuttaneet myrskyn Hollywoodissa syytettyään Israelia kansanmurhasta Gazan alueella, kertoo The Times.

Nyt Hollywoodin sisäpiiriläiset uumoilevatkin, että Cruzin ja Bardemin on hyvin vaikea löytää töitä tulevaisuudessa.

Ostoslistat puhelimeen

Sovellus tilaa ruuat kotiin S-ryhmän Foodie.fi-sovelluksesta löytyy yli 10 000 reseptiä. Sopivan reseptin kohdalla voi painaa "Lisää ostoskoriin", jolloin ainesosat päivittyvät kauppalistaan. Tavaroista tarjotaan paljon tietoa.

Joissain kaupungeissa ne voi myös tilata kotiin. Sovelluksessa on vain S-ryhmän valikoimista löytyviä tavaroita.

Suosituimmista sovelluksista jo säännönmukaisesti valeversio

Lähes identtisiä jäljitelmäsovelluksia löytyi melkein miljoona, sanoo tietoturvayhtiön raportti. Muun muassa Ylen Uutisvahti on saanut velipuolen.

Japanilainen tietoturvayhtiö tutki Googlen sovelluskaupan 50 ladatuinta ilmais-appia. Kävi ilmi, että lähes 80 prosenttia niistä oli poikinut erehdyttävän samankaltaisia piraattiversioita.

Valeversioiden nimet, kuvakkeet ja ulkoasut ovat varsin lähellä alkuperäistä – ja toisinaan ne voivat elää saatavilla pitkäänkin, jos niitä ei katsota haitallisiksi tai tekijänoikeusrikkomuksiksi.

Androidille eniten kiusaa Trend Micro löysi lähes 900 000 valesovellusta huhtikuusta laskien: niistä lähes 400 000 katsottiin haittasovelluksiksi ja 60 000 aggressiivisiksi mainosohjelmiksi.

AppStoren sovelluskaupan (Apple) valeversioista ei ole raportoitu. Applella on hyvin tarkka valvonta ennen kuin appsi pääsee kaupanhyllylle.

Venäjä vaatii passin tietoja kirjauduttaessa yleisiin internetverkkoihin

Venäjän hallitus on asettanut lain, jonka mukaan venäläisten on esitettävä passinsa tiedot, kun he kirjautuvat yleisiin langattomiin verkkoihin. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

Lakiasetuksen mukaan langattomien verkkojen ylläpitäjät saavat kerätä käyttäjien henkilöllisyystiedot ja säilyttää tietoja kuusi kuukautta. Kerätyissä tiedoissa tulee myös näkymään, kuinka pitkään kukin on käyttänyt internetyhteyttä.

Venäjän oppositio pitää lakiasetusta merkkinä presidentti Vladimir Putinin yhä kovenevasta sananvapauspolitiikasta.

WHO: Ebola on kansainvälinen uhka

Maailman terveysjärjestö WHO vetoaa kansainväliseen apuun Länsi-Afrikassa jylläävän epidemian pysäyttämiseksi.

WHO julisti varhain perjaintaiaamuna tiedotustilaisuudessa Ebolan kansainväliseksi terveysuhaksi. Päätös tehtiin kaksi päivää kestäneen hätäkokouksen päätteeksi Genevessä. Julistus on tehty vain kahdesti aiemmin.

Nykyinen Ebola-epidemia on asiantuntijoiden mukaan erityisen virulentti eli herkästi tarttuva. Tauti ei kuitenkaan leviä ilmateitse, vaan veren tai muiden ruumiinnesteiden kautta. Jotkut aiemmat epidemiat ovat surmanneet jopa 90 prosenttia sairastuneista.

Uutta Ebola-lääkettä voitaneen kokeilla pian ihmisillä

Testivaiheessa ollutta Ebola-lääkettä voidaan mahdollisesti alkaa kokeilla ihmisillä, kertoo kanadalainen lääkeyhtiö Tekmira.

Aiemmin lääkettä on testattu muutamilla terveillä ihmisillä, mutta viranomaiset keskeyttivät testit turvallisuussyistä heinäkuussa. Apinoilla tehdyt testit ovat olleet lupaavia.

Pakotelinjalle kehut Ukrainasta: "Toimisin kuin Suomen pääministeri"

Ukrainan korkein diplomaattiedustaja Serhiy Vasylenko ymmärtää Suomen hallituksen huolet pakotteista.

Asiainhoitaja Serhiy Vasylenko, Ukrainan korkein diplomaattiedustaja Suomessa, sanoo olevansa tyytyväinen Euroopan unionin tekemiin päätöksiin Venäjään kohdistettavista sanktioista. Suomen hallituksen kantamaa huolta niiden heijastuksista talouteen hän ymmärtää hyvin.

Pääministeri Alexander Stubb on vastuussa omalle kansakunnalleen, ja hänen on punnittava vaikutuksia koko EU:n talouteen. Jos minä olisin Suomen pääministeri, toimisin juuri niin kuin hän on tehnyt, Vasylenko sanoo.