DPK.fi

TTIP on vakava uhka demokratialle

Vastavirta-festivaalin vapaakauppakeskustelussa Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välinen Transatlanttinen kauppa- ja investointisopimus TTIP sai asiantuntijoilta osakseen rajua arvostelua.

Faktat tässä ovat sellaisia, että omat hiukseni nousevat pystyyn, kuvaili kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi.

Hänestä sopimus puuttuisi julkisen vallan käyttöön Euroopan unionissa ja Suomessa ennennäkemättömällä tavalla.

Suomen lakien ja tuomioistuinjärjestelmän yläpuolelle nousisivat valtion ulkopuoliset kolmimiehiset välimieselimet. Ne tarkistaisivat, ovatko lait amerikkalaisille sijoittajille annettujen lupausten mukaisia vai ei.

Taustalla USA:n geopolitiikka?

Kansalaisaktivismi on nyt aivan älyttömän tärkeätä. Ei tarvitse mitään kärjistyksiä, faktat sellaisenaan riittävät, professori lopetti.

#ttip

"Tosinuija hanke"

Fennovoima-keskustelussa läimittiin surutta Venäjä-kortilla

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman, olen äänestänyt eduskunnassa ydinvoiman periaatepäätöksiä vastaan ja puolesta. En siis lähtökohtaisesti ole vastaan tai puolesta. Tämä kanta edustaa aika hyvin eduskuntaryhmämme hajontaa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.), pohti kysymystä hankkeen kotimaisuudesta, josta on väitelty venäläisen Rosatomin mukaantulon jälkeen.

Vihreiden Oras Tynkkynen, nyt ei oteta kantaa ydinvoimaan yleensä vaan nimenomaan Fennovoimaan. Hän viittasi 1990-luvun suosikkikomediaan Nuija ja tosinuija sanoessaan, että hänen mielestään Fennovoima on "tosinuija hanke".

Rosatom on suoraan (Vladimir) Putinin hallinnassa oleva valtion liikelaitos, jonka tehtäviin kuuluvat sanatarkasti Venäjän geopoliittiset intressit. Fennovoima havittelee Suomeen Putinin reaktoria, tynkkynen tykitti.

Paljon äänessä viihtynyt keskustan Mauri Pekkarinen: Suomi tuo vuodessa kahdeksan miljardin euron edestä energiaa Venäjältä.

Halonen: Suomen pitäisi tunnustaa Palestiinan valtio

"Olen toiveikas nykyisen hallituksen kanssa"

En ole eri mieltä nykyisen hallituksen kanssa, olen toiveikas nykyisen hallituksen kanssa. Tämäntyyppiset asiat vain tuppaavat jäämään viime tippaan, jolloin vaalit ovat liian lähellä, Halonen sanoo.

Ruotsin uusi hallitus on ilmoittanut aikovansa tunnustaa Palestiinan valtion . Sen sijaan Suomen pääministeri Alexander Stubb (kok.) on todennut, että Palestiinan tunnustaminen ei ole nyt ajankohtaista. Myöskään presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi ei seuraa Ruotsia Palestiinan valtion tunnustamisessa.

Ulvilan surman oikeudenkäynnissä odotetaan enää tuomiota

Ulvilan surma – kohta kahdeksan vuotta kestänyt mysteeri

Vaasan hovioikeus on vetäytyy pohtimaan Suomen rikoshistorian merkillisimpiin kuuluvan tapauksen tuomiota. Puolustus tyrmäsi 14.10.2014 loppulausunnoissa kaikki väitteet Anneli Auerin syyllisyydestä. Syyttäjän mukaan näytössä ei ole mitään viitteitä ulkopuolisesta surmaajasta.

Ulvilan surmassa on jo neljästi aiemmin odotettu oikeuden päätöstä ja nyt sen tekee Vaasan hovioikeus kuuden viikon oikeudenkäynnin jälkeen. Tuomiota odotetaan loppuvuoden aikana.

Vartiainen rinnasti työttömät ja rikkaruohot

Ylijohtaja Juhana Vartiainen herättää huomiota erikoisella rinnastuksellaan

Juhana Vartiaisen mielestä Suomessa pitäisi lisätä työvoiman tarjontaa. Ylijohtajalle vastataan usein muistuttamalla, että Suomessa ei riitä töitä nykyisellekään työvoimalle.

Suomi tarvitsee lisää työvoimaa."Mutta meillähän on työttömiä!"<=>Tila tarvitsee lisää peltoalaa. "Mutta nykypellossakin on rikkaruohoja!".

Profiilissaan Vartiainen sanoo twiittaavansa yksityishenkilönä. Kuitenkin hän ilmoittaa kotisivukseen VATT:n ja työskentelevänsä siellä. Vartiaisen avointa Twitter-tiliä myös seuraa yli 6500 henkilöä. Rikkaruohovertauksesta tykänneiden joukossa oli muun muassa keskustan europarlamentaarikko Olli Rehn.

Vartiainen herätti huomiota pari vuotta sitten kertomalla Kodin Kuvalehdessä, että hän ottaa päiväunia työhuoneensa sohvalla. Asia kuumensi kotiäitien tunteita, sillä Vartiainen oli patistellut äitejä takaisin työmarkkinoille.

Susanna ja Markus muuttivat eron jälkeen saman katon alle

Susanna Airola laskee ruokapöydälle lähimarketista hakemansa broilerin. Markus Topi vilkaisee saalista. Ruokaa miehelle, tarkemmin entiselle.

Pari erosi neljä vuotta sitten. Saman päätöksen tekee noin 14 000 avioparia joka vuosi. Avoliittojen purkautumisesta ei ole tarkkoja tilastoja.

"Jos Susannan uusi kumppani olisi mies, silloin voisi tulla testosteronihäiriö".

Kun yhteiselo päättyy kattiloiden jakoon, puolisot muuttavat tavallisesti pois toistensa silmistä. Pappisvihkimyksen saanut Airola, 47, ja järjestelmäasiantuntijana työskentelevä Topi, 42, päättivät toisin. He asuvat yhä saman katon alla.

Syynä ovat lapset. Vanhemmat halusivat, ettei lasten tarvitse kulkea kahden kodin väliä eikä vanhempien purra hammasta yksinäisyydessä. Riittää, kun astelee kaksikerroksisen paritalon portaat ylös tai alas.

Itämeri voi huonosti – vihreiden mielestä syntipukki on maatalous

Sanailu oli kiivasta, kun Ylen Obs –ohjelmassa ruodittiin syitä Itämeren huonoon tilaan. Vihreät syyttivät Itämeren pilaamisesta maataloutta.

Vihreitä edustanut Bernt Nordman ruotsinkielisestä luonnonsuojelujärjestöstä nimesi syntipukiksi hallituksen ja viljelijäjärjestöt. Viljelijöitä puolustivat MT:n päätoimittaja Lauri Kontro ja kansanedustaja Mats Nylund (rkp). Korppoolainen Katja Bonnevier sanoi leväongelmien olleen tänä vuonna ulkosaaristossa.

"Ukrainaan iskenyt katastrofi – tärkeä muistaa, kuka aloitti konfliktin"

Presidentti Niinistö kanadalaislehdessä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo kanadalaisessa sanomalehdessä olevansa huolissaan Ukrainan kriisin aiheuttamista pitkäaikaisista vahingoista Venäjän ja lännen väleihin. Länsimaiden ja Venäjän tulisi pitää puheyhteydet auki, jotta jännitteet eivät nykyisestä pahene, Niinistö sanoo The Globe and Mail -lehden haastattelussa.

Niinistön mukaan Ukrainan kriisi voi johtaa kylmää sotaa muistuttavaan politiikkaan, jos Venäjä ja länsimaat eivät pysty ylläpitämään rakentavaa vuoropuhelua. Suomen hän kertoo tukevan Euroopan unionin pakotteita täysin ja tuomitsevan Krimin annektoinnin.

Jaroslavl Lokomotivin jääkiekkojoukkueen tuho

Lentäjällä väärennetty lentolupa, perämiehen tyyppikoulutus kesken - Lopputuloksena jääkiekkojoukkueen tuho

Jaroslavl Lokomotivin jääkiekkojoukkueen tuhon aiheuttaneen lento-onnettomuuden tutkinta on saatu loppuun. Syyskuussa 2011 tapahtuneen tuhoisan lento-onnettomuuden syynä olivat useat vakavat laiminlyönnit.

Jak-42-onnettomuuskoneen kapteenilla ja perämiehellä ei tosiasiassa ollut lupaa ja pätevyyttä lentää konetta yksin.

Onnettomuudesta syytetään konetta operoineen yhtiön Yak Servicen lentotoiminnan johtajaa Vadim Timofejeviä.

Putin käski venäläiset joukot pois Ukrainan rajalta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt tuhansia sotilaita vetäytymään Ukrainan rajan läheltä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Putinin tiedottaja kertoo BBC:n mukaan, että noin 17 600 sotilasta on määrätty lopettamaan harjoituksensa Rostovin alueella ja palaamaan takaisin tukikohtiinsa. Venäläisistä uutistoimistoista sekä Interfax että Ria Novosti välittivät tiedon.

Malala Yousafzai ja Kailash Satyarthi saivat Nobelin rauhan­palkinnon

Yousafzai on kaikkien aikojen nuorin Nobel-palkittu

Rauhantyöstä jaettavan Nobelin rauhanpalkinnon ovat saaneet tänä vuonna Malala Yousafzai sekä Kailash Satyarthi.

17-vuotias pakistanilainen Yousafzai nousi maailman median otsikoihin sen jälkeen, kun äärijärjestö Talibanin edustaja oli ampunut häntä päähän koulubussissa.

Satyarthi on intialainen ihmisoikeusaktivisti.

Yousafzai on kaikkien aikojen nuorin Nobelin palkinnon saaja. Aiemmin nuorin palkinnonsaaja oli 25-vuotias brittiläinen lääkäri Lawrence Bragg, joka sai lääketieteen Nobelin yhdessä isänsä kanssa 1915.

Nobel-voittajan edustaja ilmoitti, että tämä pystyy kommentoimaan voittoaan vasta, kun koulupäivä on ohi.

Kailash Satyarthi, 60, on toiminut intialaisessa lapsityötä vastustavassa liikkeessä 1990-luvulta lähtien.

Pohjois-Korean Kim Jong-un ei näyttäytynyt tärkeässä vuosijuhlassa

Pohjois-Koreaa hallitseva puolue juhli perjantaina vuosipäiväänsä ilman maata johtavaa Kim Jong-unia . Kimin yli kuukauden jatkunut poissaolo julkisuudesta on herättänyt vilkkaan keskustelun siitä, onko Pohjois-Koreassa käynnissä valtataistelu .

Kahtena edellisenä vuonna Kim Jong-un on juhlistanut vuosipäivää vierailemalla keskiyöllä pääkaupungissa Pjongjangissa sijaitsevassa mausoleumissa, jossa ovat esillä hänen isänsä ja isoisänsä balsamoidut ruumiit.

Stubb: Olemme oikeastaan tuplaongelmissa

Pääministeri Alexander Stubb tunnustaa Suomen talousongelmat, mutta ei lupaa lisää velkaelvytystä. Venäjän tilanne tuo lisähuolta.

Kulunut viikko on tuonut mukanaan tukun irtisanomisuutisia. Tiistaina suurista työvoimavähennyksistä ilmoittivat kauppakonserni Kesko ja öljynjalostaja Neste Oil. Aiemmin väenvähennyksistä ovat kertoneet muun muassa teknologiatoivo Rovio ja tietotekniikkapalveluja tarjoava Tieto.

Tunnelmat leipäjonoineen alkavat muistuttaa 1990-luvun alkua. Elvytystoiveet kohdistuvat maan hallitukseen.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) korostaa, että talous ja työllisyys ovat erityisessä tarkkailussa.

Olemme tällä hetkellä oikeastaan tuplaongelmissa. Ensimmäiseksi meidän on tehtävä pitkälle meneviä rakenteellisia uudistuksia. Samalla meillä on talouden taantuma, Stubb sanoo Taloussanomille.

Ilmaiskut eivät kaada Isisiä

Terroristijärjestö etenee Syyriassa ilmaiskuista huolimatta

Isis onnistui maanantaina murtautumaan Kobanin itäisiin kaupunginosiin viikkoja jatkuneen piirityksen jälkeen. Kaupunkia puolustavat kurdijoukot ovat huomattavasti Isisiä heikommin aseistettuja.

"Ilmaoperaation kannalta tarkasteltuna Isis on äärimmäisen hankala kohde", kuvailee Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen.

Isisillä ei ole paljon suurta infrastruktuuria, jota vastaan iskeä. Sen taistelijatkin liikkuvat usein vain muutaman kymmenen hengen ryhmissä. "Tarkan tiedustelutiedon saaminen on ollut vaikeaa, sillä Isis on hyvin liikkuvainen organisaatio", sanoo kriisinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Mikko Patokallio.

Vallankaappaushuhut kasvavat - Pohjois-Korean Kim paennut pääkaupungista?

Jo yli kuukauden julkisuudesta pois pysytelleen Kimin katoamisen syitä on arvuuteltu kiivaasti. Pohjois-Korean median mukaan diktaattorilla on "vaiva" , minkä on tulkittu merkitsevän sairastumista.

Sikäli kun tiedän, niin Kim pysyttelee nyt eräässä paikassa pohjoiseen Pjongjangista, kertoi Etelä-Korean puolustusministeri Han Min-koo tiistaina parlamentin jäsenille.

Seuraavaksi maailmalla odotetaan, mitä tapahtuu Pohjois-Koreassa perjantaina , jolloin maassa juhlitaan kommunistipuolueen perustamispäivää. Viime torstaina uutistoimistot kertoivat Kimin kärsivän epämukavasta olosta .

Virkamiesten lomat muiden pituisiksi

Virkamiehet ovat kiistäneet, että heidän lomia leikkaamalla yhteiskunta säästäisi miljardi euroa. He ovat oikeassa. Yrittäjä.fi:n laskelmien mukaan säästö olisi kaksi miljardia euroa.

Virkamiehiä on Suomessa siis noin 530 000 henkeä. Suuri osa heistä viettää kaksi kuukautta vuodesta lomalla. Tarkka määrä on 38 lomapäivää vuodessa. Toisin kuin yksityisellä puolella, julkisella puolella lauantaita ei lasketa mukaan. Näin ollen 38 lomapäivää jaetaan viiden työpäivän viikoilla, mistä tulee kahta päivää vaille kahdeksan viikkoa lomaa. Yksityisellä puolella lomaillaan viisi viikkoa vuodessa.

Ruotsi toivoo muidenkin tunnustavan Palestiinan

Ruotsin uudella ulkoministerillä Margot Wallströmillä ei liene ensimmäisinä työpäivinään tekemisen puutetta. Ruotsin tuore punavihreä hallitus aiheutti nimittäin heti alkuunsa pienen kansainvälisen jupakan, kun se lupasi hallitusohjelmassaan tunnustaa Palestiinan.

Palestiinalaiset juhlivat linjausta, mutta sekä Israel että Yhdysvallat arvostelivat ruotsalaisia. Tänään maanantaina Ruotsin suurlähettiläs Carl Magnus Nesser oli kutsuttu Israelin puhutteluun Tel Avivissa.

Kohina tunnustuslupauksesta ei silti johdu siitä, että tapaus olisi ainoa laatuansa. Laskijasta riippuen Palestiinan on tunnustanut 112–134 maata.

Asia puhuttaa, koska Ruotsin liikettä voi pitää symbolisena. Läntisessä Euroopassa ainoa Palestiinan tunnustanut valtio on EU:n ulkopuolinen Islanti.

Räsänen: Ruotsin linjaus tunnustaa Palestiina on harkitsematon

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) mielestä Ruotsin uuden hallituksen linjaus tunnustaa Palestiinan valtio on harkitsematon . Räsänen sanoo tiedotteessaan, ettei Palestiinan yksipuolinen tunnustaminen auta ratkaisemaan Lähi-idän kriisiä, vaan voi jopa pahentaa sitä.

Ebola-virus levisi ensi kertaa Euroopassa

Tap­pa­va Ebo­la-vi­rus on to­dis­tet­ta­vas­ti le­vin­nyt en­sim­mäis­tä ker­taa Eu­roo­pas­sa sen jäl­keen kun epi­de­mia puh­ke­si ke­vääl­lä.

Es­pan­jan vi­ran­omai­set il­moit­ti­vat maa­nan­tai-il­ta­na, et­tä pai­kal­li­nen hoi­ta­ja oli saa­nut tar­tun­nan, ker­toi­vat uu­tis­toi­mis­tot. Hän oli hoi­ta­nut Es­pan­jas­sa kah­ta po­ti­las­ta, jot­ka oli­vat saa­neet Ebo­la-tar­tun­nan Af­ri­kas­sa ja tul­leet Mad­ri­diin hoi­toon.

MYÖS en­sim­mäi­sen Poh­jois­mai­den kan­sa­lai­sen ker­ro­taan sai­ras­tu­neen Ebo­la-vi­ruk­seen, kun Nor­jas­sa il­moi­tet­tiin maa­nan­tai­na maan kan­sa­lai­sen tar­tun­nas­ta. Ver­dens Gang -leh­den mu­kaan ky­sees­sä on nai­nen, jo­ka on työs­ken­nel­lyt Lää­kä­rit il­man ra­jo­ja -jär­jes­tön avus­tus­työn­te­ki­jä­nä Sier­ra Leo­nes­sa.

Oikeustieteilijät kauhistelevat esitystä uudeksi isyyslaiksi

Oikeusministeriössä valmistellussa hallituksen esityksessä avioliiton ulkopuolella ennen lokakuuta 1976 syntyneillä ei olisi oikeutta kuolleen isänsä perintöön, vaikka tuomioistuin vahvistaisi isyyden.

Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Urpo Kangas korostaa, että hallituksen esitys poikkeaa täysin perintökaaressa omaksutusta lainsäädäntöratkaisusta. Perintökaaren mukaan kaikkia rintaperillisiä pitää käsitellä perinnönjaossa tasapuolisesti riippumatta siitä, onko lapsi syntynyt avioliitossa vai sen ulkopuolella.

"Esityksessä on sivuutettu perintökaari ja perustuslain yhdenvertaisuusperiaate vetoamalla perusteettomasti ja keinotekoisesti vainajan omaisuuden suojaan. Perusoikeuksiin kuuluva omaisuuden suoja koskee kuitenkin vain elossa olevia", sanoo jäämistöoikeuteen erikoistunut Kangas.

Ukrainaa uhkaa Suomelle tuttu juoni? “Pahan paikan edessä”

Venäjä saattaa ehdottaa Ukrainalle, että se maksaisi jättimäiset kaasuvelkansa strategisesti keskeisten sotateollisuuslaitosten osakkeilla. Näin ennakoi valtiotieteen tohtori ja historiantutkija Jukka Tarkka kolumnissaan.

Jos Venäjä alkaa vaatia ukrainalaisen aseteollisuuden osakekantaa kaasuvelan katteeksi, Kiovan hallitus on pahan paikan edessä. Mutta Ukrainalla ei taida olla juuri muutakaan velan maksuun kelpaavaa, hän kirjoittaa.

Jutun juoni on suomalaisille tuttu.

Eläkekatto nostaisi tavallisten työntekijöiden eläkemaksuja

SAK:n Ekonomisti Ilkka Kaukoranta kertoo faktaa eläkekaton vaikutuksista eläkemaksuihin.

Jos työeläkejärjestelmään tuotaisiin eläkkeiden kokoa rajoittava eläkekatto, pitäisi vakuutusmaksuja nostaa välittömästi noin 0,9 prosenttiyksikköä. Eläkekatto tulisi siis tavallisille työntekijöille kalliiksi.

Eläkekaton aiheuttama eläkemaksujen nousupaine johtuu siitä, että eläkekatto pienentäisi välittömästi eläkemaksujen perusteena olevaa palkkasummaa. Etuusmeno sen sijaan pienenisi vasta vuosikymmenten päästä, koska perustuslain omaisuuden suojan takia maksussa olevia tai ansaittuja eläkkeitä ei voi eläkekatolla pienentää.

Eläkesäästöjä pitäisi käyttää entistä enemmän talouden elvyttämiseen

Eläkekatto olisi myös eläkemaksukatto

Työeläkkeiden peruslogiikka lähtee siitä, että eläkettä karttuu koko palkasta ja eläkemaksut peritään koko palkasta. Eläkekatto tarkoittaisi sitä, että vain osa palkasta kartuttaisi eläkettä. Ansioeläkejärjestelmän logiikan mukaisesti vastaavasti eläkemaksuja perittäisiin vain osasta palkkaa.

Kadotettu vuosi

Koska muutakaan työtä ei ollut tarjolla, toimittaja Manu Haapalainen päätti loppuvuodesta 2012 mennä töihin huonomaineeseen Karprint -lehtitaloon. Vihdin Huhmarista löytyi äärimmäistä kustannustehokkuutta, ja lehtialan tulevaisuus.

Loppuvuodesta 2012 puhelimeni soi. Soittaja esittäytyy Eero Aholaksi. Ahola kertoo omistavansa pienen, erikoisaikakauslehtiä julkaisevan lehtitalon Länsi-Uudellamaalla. Hän soittaa tarjotakseen minulle työtä, aluksi koeluontoisesti, mutta lopulta ehkä pysyvämminkin.

En ole koskaan kuullutkaan tästä Karprint Oy:stä, saati että olisin hakenut sinne töihin. Jäätyäni työttömäksi Otavamediasta vuotta aiemmin puhelin ei näissä merkeissä ole juurikaan kilissyt, joten vastaan Aholalle tulevani vallan mieluusti työhaastatteluun.

Näin siitä huolimatta, että elokuvakriitikkona tiedän varsin vähän kaikista Karprintin lehtien aihe­alueista: kiinteistönhoidosta, metsästyksestä, koirista, sukelluksesta tai akvaarioista. Aholaa tämä ei kuulu haittaavan. Hän vakuuttaa työn olevan muiden toimittajien tekstien editointia. Hyvä. Olen etevä sellaisessa. Sovimme tapaavamme pian.

Koska olen toimittaja ja utelias, isken puhelun loputtua hakukoneeseen sanat Eero, Ahola ja Karprint. Käy ilmi, että lehtitalo on paitsi pieni, myös kiistanalainen. Talossa pitkään jatkuneesta sisäilmariidasta kirjoitetaan keskustelupalstoilla, samoin Aholan öykkärimäisiksi kuvaillut johtamistavat puhuttavat.

Valokuvat juttuihin pitää hommata itse. Jotenkin. Minulle kerrotaan, että Karprintissä ei työskentele yhtään kuvaajaa, ei friikkuna saati talon palkollisena. Kuvat eivät saa maksaa mitään, (hankittiinko ne kopioimalla netistä?), kuin joissain harvoissa poikkeustapauksissa.

Mikä Karprint?

Lehtitalo: Vihdin Huhmarissa sijaitseva ”villi”, työnantajaliittojen ulkopuolella operoiva lehtikustantaja julkaisee laajaa valikoimaa aikakauslehtiä (Bodytreeni, Sukeltajan maailma, Kiinteistö ja Isännöinti, Ekoelo, Sielunpeili, Kissafani...) sekä lisäksi muutamaa paikallislehteä (Kallio-lehti, Munkin seutu).

Perheyhtiö: Virallisesti eläkkeelle vetäytynyt Eero Ahola on Karprintin hallituksen puheenjohtaja. Yhtiön toimitusjohtaja on hänen poikansa Juha Ahola.

Sisäilma ja ilmapiiri: Karprintin sisä­ilma ja yhtiön työilmapiiri ovat puhuttaneet lehtialaa pitkään. Myös syytökset valokuvien luvattomasta käytöstä ovat olleet toistuvia. Vuonna 2003 Karprint tuomittiin korvauksiin laittomien ohjelmistokopioiden käyttämisestä.

Rovion kaksi virhettä

Peliyhtiö Rovio vastasi huonojen uutistensa herättämään reaktioon hiljaisuudella. Reaktio kertoo alan kasvukivuista enemmän kuin mistään muusta.

Yhtiö tunnusti arvioineensa kasvunsa väärin ja joutuu irtisanomaan ihmisiä.

Tämä oli yhtiön ensimmäinen virhe.

Monet kohahtivat. Osa pelosta huomatessaan "uuden Nokian" sukeltavan. Toiset vahingonilosta, kun "oikeita töitä välttelevien hupparihörhöjen" kupla puhkesi.

Ihmiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta, sillä suurimmalla osalla pelintekijöistä ei ole ammattijärjestöjen tuomaa turvaa.

Toinen virhe.

Puolustusvoimain komentaja otti kuvan Afganistanista

Nykyaikainen tiedotustyyli.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg tunnetaan sosiaalisen median osaajana ja nykyaikaisen tiedotustyylin taitajana. Hän on korostanut mm., että avoimessa yhteiskunnassa sotilailla on ilman muuta velvollisuus viestiä.

Lindberg on itse aktiivinen pikaviestipalvelu Twitterin käyttäjä. Kyseessä on yksi sosiaalisen median kanava, jonka kautta kuka tahansa voi esiintyä julkisuudessa.

Pakotteet eivät hetkauta Moskovan rikkaimpia

”Oma helikopteri olisi kätevä”

Herätys seitsemältä aamulla, yhdeltä yöllä nukkumaan. Väliin mahtuu lähinnä työntekoa, sillä moskovalainen asianajaja ja yrityskonsultti Sergei Kržeminski-Petrakov ei ole aikoihin ehtinyt edes kuntosalille.

Tavallisena työpäivänä Kržeminski-Petrakov valitsee muutaman auton kokoelmastaan "keskivarustellun" BMW:n. Hän ei tunne itseään rikkaaksi, vaikka ansaitsee omien sanojensa mukaan 20 000–30 000 euroa kuukaudessa.

"Venäjällä se on keskinkertainen tulo."

Lukuja Moskovasta

12 131 000 on Moskovan virallinen asukasluku.
12,5 prosenttia Moskovan asukkaista elää tuloilla, jotka jäävät köyhyysrajan (245 euroa kuukaudessa) alle.
1 242 euroa on Moskovan virallinen keskipalkka.
10 prosenttia moskovalaisista ansaitsee yli 4 032 euroa kuukaudessa.
84 oli viime vuonna Moskovan miljardöörien määrä. Heillä oli keskimäärin 3,46 miljardin euron omaisuus.

"Etsin koko ajan uusia avauksia ja hankkeita. Töitä tehdessä sielu iloitsee", hän sanoo lempiravintolassaan Babuškassa Moskovan keskustassa.

Lontoon ja Moskovan yliopistoissa juristiksi kouluttautunut hieman yli kolmikymppinen yrittäjä on Moskovan kermaa. Vähän aikaa sitten hän juhli ystävän syntymäpäiviä, minkä vuoksi hän joutuu istuutumaan varoen. Vieraina oli lapsiperheitä, joiden käyttöön oli varattu kokonainen kylpylä.

"Äiti sanoi, että sitruunoiden hinta on moninkertaistunut. Itse en edes huomaisi kallistumista kaupassa."

Kalliista eliittiruokakaupoista saa Kržeminski-Petrakovin mukaan entiseen tapaan pakoteruokia, kuten espanjalaista ja italialaista ilmakuivattua kinkkua ja juustoja. Venäjälle ne saapuvat Valko-Venäjän kautta.

Angry Birds on menettänyt kymmeniä miljoonia pelaajia kahdessa vuodessa

Kun peliyhtiö Rovio julkaisi ensimmäisen Angry Birds -pelinsä vuonna 2009, sillä oli kymmenkunta työntekijää. Viisi vuotta myöhemmin heitä on yli 800. Torstaina Rovio ilmoitti aikovansa vähentää työntekijöistään noin 16 prosenttia.

"Rovion irtisanomisilmoitus kertoo varmastikin siitä, että Rovio on kasvanut hyvin nopeasti ja laajentanut toimintaansa pelialan ulkopuolelle. Kun lähdetään kasvamaan noin nopeasti ja vielä entisen liiketoiminnan ulkopuolelle, kasvun vaatimuksia on vaikea arvioida", sanoo suomalaisen peliteollisuuden etujärjestön Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen.

Rovio irtisanomassa toistasataa työntekijää – "Surullinen päivä"

Roviolla on kaikkiaan 814 työntekijää. Suomessa olevat työntekijät työskentelevät Espoossa ja Tampereella.

Toimitusjohtaja Hedin englanninkielinen blogiteksti oli otsikoitu "Kohti yksinkertaistetumpaa organisaatiota". "Olemme rakentaneet joukkuettamme nopeamman kasvun varaan kuin mitä on tapahtunut", Hed toteaa. Hänen mukaansa yhtiön uusi organisaatio rakentuu pelien, median ja kuluttajatuotteiden varaan.

Rovio ei pysy enää kilpailijoiden vauhdissa

Angry Birdsin lumo haihtuu

Kun ensimmäisen Angry Birds -pelin suosio alkoi, sille ei näyttänyt tulevan loppua.

Peli nousi sovelluskauppojen myyntiä mittaavan listan ykköseksi Yhdysvalloissa alkuvuonna 2010 ja pysyi kärjessä tai sen tuntumassa melkein kaksi vuotta. Ensin miljoonat, sitten kymmenet miljoonat ja lopulta sadat miljoonat ihmiset linkosivat vihaisia lintuja vihreiden possujen niskaan.

Kun pelisarjan yhdeksäs osa Angry Birds Epic julkaistiin kesäkuussa, se käväisi korkeimmillaan Yhdysvalloissa listalla sijalla 23. Nykyisin peli keikkuu sadannen sijan paikkeilla.

Angry Birdsin lumo näyttää haihtuvan. Mikä meni vikaan?

Peter Westbacka

Kadunmiehen arvio: Leikkipuistot ja kaikki brändin ympärille rakennettu hömppä, huippuna yhtiön keulakuvan Peter Vesterbackan jatkuva esiintyminen punaisessa hupparissa, sai monet näkemään punaista ja kääntämään peukkunsa alas.

Miksi Yhdysvallat antaa terroristijärjestön propagandan levitä verkossa?

Yhdysvaltalaiset nettijätit voisivat poistaa Isisin propagandan, mutta se on – eikä välttämättä edes kannata, kirjoittaa Laura Halminen.

Yhdysvallat ryhtyi torjumaan raakuksistaan tunnetun terroristijärjestö Isisin valloitusretkeä Syyriassa ilmaiskuin syykuussa. Presidentti Barack Obama totesi, että taistelu ei ole vain Yhdysvaltojen, vaan lännen yhteinen.

Isisin-vastaisesta operaatiosta huolimatta päänleikkausvideot ja "pyhään sotaan" houkuttelevat kuvat leviävät edelleen verkossa kulovalkean tavoin.

Youtuben Isis väkivaltavideoiden poiston haluttomuuteen saattaa liittyä videoiden tuottamat mainostulot.

Kummalliseksi asian tekee se, että jakelukanavina toimivat Instagram, Facebook, Youtube ja Twitter. Ne ovat kaikki yhdysvaltalaisia verkkoyrityksiä.

Esimerkiksi Youtuben palveluehtojen kohdassa 7.6. asiasta kerrotaan seuraavasti: "Hyväksyt olla esittämättä tai lataamatta sisältöä, joka sisältää materiaalia, jonka hallussapito on laitonta siinä maassa, jossa asut, tai jonka käyttö tai hallussapito Youtuben toimesta palvelun tarjonnan yhteydessä olisi laitonta."

Millainen on terrorilla hallitseva Isis?

Millainen on ääri-islamistinen Isis, miten se syntyi ja mitä alueita se hallitsee? Entä mikä on kalifaatti, miten Isis saa tulonsa ja voiko Isisin kukistaa ilmaiskuilla?

Kuvat ääri-islamistien terrorista saivat Yhdysvaltain presidentin muuttamaan mielensä. Barack Obama on ollut Lähi-idässä vastahakoinen taistelija, vaikka sekä Assadin hallinnon kansanmurhan kaltaiset otteet että jihadistien äärimmäinen väkivaltaisuus olisivat mahdollistaneet sotilaallisen puuttumisen tilanteeseen jo aiemmin.

Isisin valvonnassa on arviolta 40 000 neliökilometrin alue Irakissa ja Syyriassa. Siihen kuuluu monia merkittäviä kaupunkeja, esim. Mosul, Tikrit, Falluja ja Tal Afar Irakissa sekä Raqqa ja Deir ez-Zor Syyriassa. Sen hallintoalueella on arviolta kahdeksan miljoonaa ihmistä.

Isisin kerrotaan ansaitsevan kahdeksan miljoonaa dollaria kuukaudessa kiristyksellä – kiristyksen kohteena on paikallinen liike-elämä. Isis nimittää itse suojelurahoja ”vallankumousveroksi”. Se on ansainnut 65 miljoonaa dollaria tähän mennessä panttivankien sieppaamisilla.

Isis on sunnimuslimien äärijärjestö, joka seuraa terroristiverkosto al-Qaidan ideologiaa ja periaatteita. Isis kehkeytyi 1990-luvun lopulla perustetusta jihadistisesta taistelujärjestöstä. Se otti nimekseen Irakin al-Qaida ja teki terrori-iskuja yhdysvaltalaisia joukkoja vastaan Irakissa miehityksen (2003) alkuvaiheista alkaen.

Yhdysvalloissa ensimmäinen Ebola-tapaus

Yhdysvalloissa on tehty maan ensimmäinen Ebola-diagnoosi. CDC eli Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus on vahvistanut diagnoosin. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Ebola-tartunta on todettu Afrikan ulkopuolella.

Stubb puhui Berliinissä Suomesta ja Venäjästä kuin Paasikivi - "Heitä ei voi valita"

Berliinissä Stubb piti puheen, joka käsitteli EU:n ja Venäjän suhteita. Helsingin Sanomien luonnehdinnan mukaan Stubbin puhe oli tekstinä kovaa ja rentoa arkikieltä, jossa oli mukana myös sutkaus.

Naapurit ovat itse asiassa vähän niin kuin sukulaiset - heitä ei voi valita, Stubb sanoi Suomen ja Venäjän suhteista.

Lausahdus on kuin entisen presidentin J.K. Paasikiven kuolematon lause vuosikymmenten takaa: "Suomi ei voi maantieteelleen mitään."

Merkel: Pakotteita ei mitään syytä purkaa

Sak­san liit­to­kans­le­rin Angela Merkelin mu­kaan EU:n Ve­nä­jä-pa­kot­tei­den pur­ka­mi­nen on vie­lä erit­täin kau­ka­na.

"Vii­me vii­kon­lo­pun ta­pah­tu­mat osoit­ti­vat, et­tä Itä-Uk­rai­nas­sa ti­lan­ne on kaik­kea muu­ta kuin rau­hal­li­nen", Mer­kel sa­noi.

KUN Mer­ke­lil­le esi­tet­tiin Stub­bin kans­sa pi­de­tys­sä tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa ky­sy­mys Suo­men ai­keis­ta ra­ken­taa ydin­voi­ma­la Ro­sa­to­min kans­sa yh­teis­työs­sä , hän vas­ta­si va­ro­vai­ses­ti.

Liit­to­kans­le­rin mu­kaan Eu­roo­pan unio­nin ener­gia­yh­teis­työ Ve­nä­jän kans­sa voi jat­kua tois­tai­sek­si. "Ti­lan­net­ta voi­daan kui­ten­kin har­ki­ta uu­del­leen, jos Ve­nä­jä jat­kaa kes­keis­ten pe­rus­ar­vo­jen rik­ko­mis­ta", Mer­kel muo­toi­li.

Vladimir Putinin äkkikäänteet tuntuvat lujaa Suomessa: ”Ei mitään eväitä”

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tehnyt täydellisen U-käännöksen muutaman vuoden takaiseen politiikkaansa verrattuna ja samalla myös Venäjän talous on joutunut tekemään samanlaisen U-käännöksen.

Venäjän talousnäkymät ovat muuttuneet dramaattisesti heikommiksi niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Kasvudynamiikkansa jo aiemmin tuhonnut Venäjä on Ukrainan kriisin seurauksena ajautunut taloudelliseen ja poliittiseen paitsioon, minkä seurauksena maa saattaa ajautua talouden ja politiikan kaaokseen lähivuosina.

Venäjän talouden sakkaus Ukraina-seikkailun seurauksena heikentää Suomen näkymiä pitkälle tulevaisuuteen.

Kauppasota

Vaik­ka tais­te­lut ovat osin hii­pu­neet Itä-Uk­rai­nas­sa ja ti­lan­net­ta voi ajoit­tain kut­sua tu­li­tauok­si, Ve­nä­jän ha­lu muo­ka­ta naa­pu­ri­maa­taan ha­lua­maan­sa asen­toon ei ole päät­ty­nyt. Ve­nä­jän pre­si­dent­ti Vla­di­mir Pu­tin kir­joit­ti EU-ko­mis­sion pu­heen­joh­ta­jal­le José Ma­nuel Bar­ro­sol­le kir­jeen, jos­sa hän vaa­ti EU:ta ja Uk­rai­naa muut­ta­maan aiem­min täs­sä kuus­sa ra­ti­fioi­maan­sa lä­hen­ty­mis­so­pi­mus­ta.

Isis maksaa lisäpalkkaa RUK:n käyneille taistelijoille

Suomesta lähdetään jatkuvasti Syyriaan taistelemaan jihadistijärjestö Isis:n riveihin, eikä loppua näy.

Suojelupoliisin mukaan pelkästään viimeisen vuoden aikana Syyriaan on matkustanut Suomesta noin kaksikymmentä henkilöä. Vuoden 2011 jälkeen lähteneiden määräksi arvioidaan yli 45, joista 4-6 arvellaan menehtyneen taisteluissa.

Syyrian sisällissota on levinnyt maailmalle ennennäkemättömällä tavalla sosiaalisen median välityksellä. Tätä ovat käyttäneet taitavasti hyväkseen islamistiryhmät, jotka ovat onnistuneet houkuttelemaan Syyriaan 12000-15000 ulkomaalaista.

Öljy ei kannattele Putinia enää pitkään

Venäjän on keksittävä talouskasvu uudestaan, kun öljyn hinta laskee

Ve­nä­jän pre­si­den­til­lä Vladimir Putinilla al­kaa ol­la suu­rem­pia ta­lous­huo­lia kuin län­nen aset­ta­mat pa­kot­teet. Ve­nä­jän Urals-raa­kaöl­jyn hin­ta pu­to­si vii­me vii­kol­la 94 dol­la­riin bar­re­lil­ta.

ÖL­JYN hin­nal­la on mer­kit­tä­vä vai­ku­tus Ve­nä­jän ta­lou­teen. Raa­ka­öl­jys­tä ke­rät­tä­vät vien­ti­ve­rot ja tuo­tan­to­ve­rot muo­dos­ta­vat puo­let Ve­nä­jän fe­de­raa­tion bud­je­tis­ta. Kun raa­ka­öl­jyn hin­ta las­kee, pu­toa­vat myös Ve­nä­jän val­tion tu­lot.

Pu­ti­nin har­vi­nai­sen ko­va bud­jet­ti­ku­ri on ym­mär­ret­tä­vä, kun muis­te­lee hä­nen edel­tä­jän­sä Boris Jeltsinin kau­den kaoot­tis­ta 1990-lu­kua. Jelt­si­nin ajan hol­tit­to­muus ro­mut­ti maan ta­lou­den, ei­kä bud­je­tis­ta pys­tyt­ty mak­sa­maan eläk­kei­tä tai val­tiol­ta palk­kan­sa saa­vien palk­ko­ja.

Venäläiset keräävät tietoja Suomesta

Salaperäinen neuvosto kerää Suomessa asuvien venäläisten valituksia.

Uhritarinoiden kerääminen on suurvaltapolitiikkaa, varoittavat Venäjä-tutkijat.

Suojelupoliisi vahvistaa olevansa tietoinen Suomessa toimivasta ulkovenäläisten koordinaationeuvostosta. Suposta ei keskiviikkona tarkemmin kommentoitu, mitä mieltä se neuvoston toiminnasta on.

Venäjän ulkoministeriön alaisuudessa toimiva neuvosto kerää tietoa venäläisvähemmistön syrjinnästä Suomessa. Epäkohdista kannustetaan kirjelmöimään suoraan Venäjän presidentille Vladimir Putinille. Sähköpostilomake löytyy kätevästi netistä.

Hongkongin mielenosoitukset jatkuvat

Kiinan viranomaiset estivät kansalaistensa pääsyn kuvien jakopalvelu Instagramiin sunnuntaina. Useat länsimaisten tiedotusvälineiden toimittajat ovat raportoineet, ettei kuvapalveluun enää pääse Manner-Kiinassa.

Palvelun käytön estäminen liittyy todennäköisesti Hongkongin demokratiaprotesteihin, jotka hermostuttavat Kiinan johtoa. Hongkongissa Instagramiin pääsee yhä.

Maanantaiaamuna mielenosoitukset jatkuivat. Tuhannet ihmiset nukkuivat Hongkongin keskustan kaduilla, eivätkä mielenosoittajat suostuneet poliisin kehotukseen avata kadut työmatkaliikenteelle.

Osana Iso-Britannian kanssa tehtyä vallanvaihtosopimusta Kiina lupasi vuonna 1997, että hongkongilaiset saavat vuonna 2017 valita johtajansa ensimmäistä kertaa demokraattisesti. Nyt monet kaupungin asukkaat pelkäävät Kiinan rikkovan lupauksensa.

Venäjän Rosatom sai Suomessa erikoisaseman

Oikeustieteilijät arvostelevat Vapaavuoren ja Rosatomin allekirjoittamaa yhteistyösopimusta

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) allekirjoitti Venäjän valtion ydinenergiayhtiön Rosatomin toimitusjohtajan Sergei Kirijenkon kanssa helmikuussa Suomen ja Venäjän yhteistyösopimuksen ydinenergiassa.

Runsas puoli vuotta myöhemmin ministeri Vapaavuori esitti valtioneuvostolle Fennovoiman periaatepäätöksen hyväksymistä ja Teollisuuden Voiman hakemuksen hylkäämistä. Rosatom omistaa kolmanneksen Fennovoiman osakkeista.

So­pi­mus on oi­keus­tie­tei­li­jöi­den mie­les­tä eri­koi­nen, kos­ka sen täy­tän­töön­pa­nos­ta vas­taa Suo­mes­sa työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­riö ja Ve­nä­jäl­lä ydin­ener­gia­yh­tiö Ro­sa­tom. Ky­se on sa­mas­ta yh­tiös­tä, jo­ka on mu­ka­na Fen­no­voi­man ydin­voi­ma­hank­kees­sa. Viik­ko sit­ten val­tio­neu­vos­to te­ki Fen­no­voi­mal­le myön­tei­sen pe­riaa­te­pää­tök­sen.

Uusi eläkeratkaisu vaikuttaa jokaisen elämään

Kahdeksan keskeistä kysymystä

Suomalaisten eläkejärjestelmä muuttuu olennaisesti lähivuosina, jos työmarkkinoiden keskusjärjestöjen hallinnot hyväksyvät neuvottelutuloksen.

Paljonko eläkeikä nousee?

Miten eläkettä kertyy?

Eläkeuudistus tehtiin, jotta työurat pitenisivät. Miten ihmisiä kannustetaan jäämään töihin vanhuuseläkeiän alarajan jälkeen?

Miten käy niille, jotka eivät kykene työskentelemään vanhuuseläkkeelle saakka?

Koskeeko uudistus jo karttuneita eläkkeitä?

Nousevatko eläkemaksut?

Pienevätkö eläkkeet?

Akava ei ole mukana sopimuksessa. Mitä se merkitsee?

Miljardööri antoi työntekijöilleen vapaan lomaoikeuden

Holly katsoi Netflixiä ja sai miljardööri isänsä ajattelemaan uudella tavalla.

Miljardööri ja liikemies Richard Branson sallii työntekijöillensä keskivertoa runsaammat edut. Hän sallii varallisuudestaan vastaavien 170 työntekijän lomailla koska haluavat.

He myös saavat lomailla niin pitkään kuin haluavat. Kysymyksiä lomista ei esitetä.

Branson kertoi saaneensa idean vapaista lomista tyttäreltään Hollylta. Tämä oli lukenut lehdestä videopalvelu Netflixistä, jossa oli otettu käyttöön vapaa lomaoikeus.

"On jokaisen työntekijän oma asia, jos hän tarvitsee vapaata muutaman tunnin, päivän, viikon tai kokonaisen kuukauden", Brason kirjoittaa.

"Länsiranta kuuluu juutalaisille"

Juutalaissiirtokuntien ihmiset sanovat, että he eivät ole tehneet arabeille mitään

"Me olim­me tääl­lä 3 000 vuot­ta sit­ten! Ko­raa­ni syn­tyi 600 vuot­ta sit­ten! Mi­nul­le on vain yk­si to­tuus!" mies ju­lis­taa su­per­mar­ke­tin pi­hal­la Sh'ar Bi­nya­mi­nin juu­ta­lais­siir­to­kun­nas­sa Län­si­ran­nal­la.

"Kat­so, mi­ten ara­bi­kan­san­edus­ta­jat käyt­täy­ty­vät nyt Is­rae­lin par­la­men­tis­sa knes­se­tis­sä! Me em­me ole teh­neet ara­beil­le mi­tään, mut­ta he heit­tä­vät ki­viä ja is­ke­vät oh­juk­sin ja ha­lua­vat ajaa mei­dät me­reen!"

Länsiranta kytee Gazan sodan jälkeen – yhdestä kuolemasta aina kaksi versiota

RA­MAL­LAH/AL-AM'ARI/QA­LAN­DIA. Jo­kin on muut­tu­nut Ra­mal­la­hin kau­pun­gis­sa Län­si­ran­nal­la. Pa­les­tii­na­lais­ten puu­ha­kas toi­me­liai­suus on sei­sah­tu­nut, ja kau­pat ovat kiin­ni. Syy sel­viää pian. Is­rae­lin jou­kot tun­keu­tui­vat aa­mu­yöl­lä klo 4.20 al-Am'arin pa­ko­lais­lei­ril­le Ete­lä-Ra­mal­la­hiin. Tä­tä seu­ran­neis­ta ta­pah­tu­mis­ta on kak­si nä­ke­mys­tä, ku­ten ai­na. Mut­ta jouk­ko­jen pois­tues­sa 22-vuo­tias pa­les­tii­na­lai­nen Issa el-Qatri ma­ka­si kuol­lee­na.

Is­rae­lin ar­mei­ja ker­too et­si­neen­sä Ga­zaa hal­lit­se­van Ha­mas-jär­jes­tön jä­sen­tä, kun noin 50 nuor­ta ryh­tyi heit­te­le­mään ki­viä ja polt­ta­maan au­ton­ren­kai­ta. Is­sa am­mut­tiin hä­nen heit­täes­sään "rä­jäh­det­tä", jo­ta ar­mei­ja ei lau­sun­nos­saan tar­kem­min mää­rit­te­le.

Putin saamassa juuri sen, mitä haluaa

Lauantaina uutisoitiin, että Ukrainan keskushallinto ja maan kapinalliset pääsivät Minskissä sopimukseen taisteluiden lopettamisesta. Tutkijan mukaan totuus ei kuitenkaan välttämättä ole vain sitä, miltä se ensisilmäyksellä näyttää.

Minskissä tehdyssä sopimuksessa on sovittu muun muassa siitä, että kummankin osapuolen on vetäydyttävä viisitoista kilometriä, jotta keskelle saadaan 30 kilometriä leveä tulitaukoalue.

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtajan Markku Kangaspuron mukaan tilanne on todellisuudessa etenemässä Venäjän haluamaan suuntaan.

Kangaspuron mukaan Venäjä ja sen presidentti Vladimir Putin ovat tavoitelleet Ukrainaan alusta alkaen juuri federaatiomallia, jossa Itä-Ukrainalla on aiempaa suurempi painoarvo koko Ukrainan politiikassa. Rajoitettu itsehallinto olisi jo askel sitä kohti.

Itä-Ukraina jäämässä "vihreille miehille"

Kio­val­le on vai­kea tun­nus­taa, et­tä se so­pii Itä-Uk­rai­nan koh­ta­los­ta Ve­nä­jän tu­ke­mien ka­pi­nal­lis­ten kans­sa, joi­ta se so­ta­re­to­rii­kas­saan kut­suu ter­ro­ris­teik­si. Ve­nä­jä ei myön­nä ole­van­sa so­dan osa­puo­li, jo­ten vä­li­kä­siä tar­vi­taan.

Ka­pi­nal­lis­joh­ta­jien ase­ma on kiel­tä­mät­tä ky­see­na­lai­nen. Za­har­tšen­koa ja Plot­nits­kia ei ole va­lit­tu Do­nets­kin ja Lu­hans­kin "kan­san­ta­sa­val­to­jen" joh­toon min­kään­lai­sel­la kan­san tuel­la.

Alueel­la kiel­le­tään ka­lii­pe­ril­taan yli sa­ta­mil­li­set aseet ja so­ta­ko­nei­den yli­len­to. Vyö­hy­ket­tä ei voi kut­sua de­mi­li­ta­ri­soi­duk­si, sil­lä pe­rus­ka­laš­ni­ko­vien li­säk­si mo­nen­lai­set ke­vyet ty­kit ovat ko­kon­sa puo­les­ta edel­leen sal­lit­tu­ja.

Putinismi vahvistuu venäläisviestimissä

Riip­pu­mat­to­man te­le­vi­sio­ka­na­van toi­mit­ta­jan raa­ka pa­hoin­pi­te­ly. Pu­ti­nin-mie­lis­ten vah­vis­tu­mi­nen me­dia­yh­tiöi­den joh­dos­sa. Pyr­ki­mys ra­joit­taa ul­ko­mais­ta omis­tus­ta ve­nä­läis­vies­ti­mis­sä.

Ku­lu­va viik­ko on vah­vis­ta­nut pre­si­dent­ti Vladimir Putinin otet­ta Ve­nä­jän me­dias­ta ja aja­nut it­se­näi­set vies­ti­met en­tis­tä­kin ah­taam­mal­le.

AL­KU­VII­KOS­TA suu­ri yk­si­tyi­nen me­dia­yh­tiö Na­tio­nal Me­dia Group il­moit­ti va­lin­neen­sa yh­tiön hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­jak­si en­ti­sen kil­pa­voi­mis­te­li­jan Alina Kabajevan.

Uu­den työn seu­rauk­se­na Ka­ba­je­van vas­tuul­la on yh­tiö, jo­ka omis­taa muun muas­sa 25 pro­sent­tia Krem­lin oh­jai­le­mas­ta Yk­kös­ka­na­vas­ta ja laa­ja­le­vik­ki­sen Iz­ves­ti­ja-leh­den. Tiuk­kaa Pu­tin-kri­tiik­kiä on tur­ha et­siä kum­mas­ta­kaan.

31-vuo­tiaan Ka­ba­je­van ura on ol­lut nou­su­joh­tei­nen sen jäl­keen kun hän voit­ti Atee­nas­sa olym­pia­kul­taa vuon­na 2004. Sa­mal­la myös Pu­tin is­ki sil­män­sä voi­mis­te­li­jaan. Ka­ba­je­va nou­si val­ta­puo­lue Yh­te­näi­sen Ve­nä­jän kan­san­edus­ta­jak­si ja ve­nä­läis­hu­hu­jen mu­kaan myös Pu­ti­nin ra­kas­ta­jat­ta­rek­si. Kreml on kiis­tä­nyt suh­de­väit­teet.

Skotlanti hylkäsi itsenäisyyden

Yli 1,9 miljoonaa skottia haluaa olla myös britti

Itsenäisyyskampanja tunnusti tappion .

Britannian pääministeri David Cameron kertoi Twitterissä onnitelleensa liittovaltiota puolustavan Parempi yhdessä -kampanjan johtajaa Alistair Darlingia.

Skotlannin varapääministeri Nicola Sturgeon sanoi BBC:lle olevansa pettynyt tulokseen sekä henkilökohtaisesti että poliitikkona. Hänen mielestään kansanäänestystulos kokonaisuudessaan kertoo kuitenkin suuresta muutoksen nälästä.

Cameron: On aika mennä eteenpäin – enemmän valtaa Skotlannille

Skotlannin kansa on puhunut. Tämä on selkeä tulos. He ovat pitäneet neljän kansakunnan maamme yhtenäisenä, David Cameron totesi puheensa aluksi.

Cameron toisti puheessaan lupauksensa suuremmasta vallasta Skotlannille. Tämän lupauksen uskotaan kääntäneen vaakakupin itsenäisyyttä vastustavien puolelle viimeisen reilun viikon aikana. Vallanhajauttamista on tehty tämän hallituksen aikana, ja sitä jatketaan myös seuraavassa parlamentissa, Cameron vannoi epäilijöille.

Cameron epäsuosittu Skotlannissa

Britannian konservatiivinen pääministeri David Cameron vetosi maanantaina 15.9. 2014 Aberdeenissä Yhdistyneen kuningaskunnan yhtenäisyyden puolesta.

Cameron yritti vedota skottien tunteisiin taustallaan Britannian lippu ja juliste, jossa luki "Pysytään yhdessä". Hän näytti aberdeeniläisille videon brittien saavutuksista ja historian suurimmista briteistä, joukossa Alexander Fleming, skotti, joka keksi penisilliinin.

Miljardöörioligarkin kohtalo herätti synkät pelot

Venäjän viidenneksitoista rikkaimpaan mieheen kohdistuvat syytökset tuovat mieliin karuja muistoja

Tutkijoilla on riittävästi perusteita olettaa, että Vladimir Jevtushenkov, OAO AFK Sisteman hallituksen puheenjohtaja, oli osallisena rahanpesussa.

Näin julisti tiistai-iltana verkkosivuillaan Venäjän federaation tutkintakomitea, jota amerikkalaisviestimet tituleeraavat "Venäjän FBI:ksi".

Rikosepäilyn kohteena oleva 66-vuotias Jevtushenkov lukeutuu upporikkaiden venäläisoligarkkien sankkaan joukkoon. Talouslehti Forbes on rankannut miehen Venäjän 15. rikkaimmaksi henkilöksi, jonka omaisuuden arvoksi on arvioitu reilut viisi miljardia euroa.

Kytkös Putiniin?

Jevtushenkovin tapausta on verrattu Mihail Hodorkovskin 11 vuoden takaiseen pidätykseen. Tuolloin Venäjän rikkain mies tuomittiin vuonna 2005 veronkierrosta vuosiksi vankilaan.

Ydinvoima on vihreiden ikuinen tuska

Tällä kertaa oli pakko lähteä, sanovat vihreät vaikuttajat

Ydinvoima on vihreille ja puolueen äänestäjille kyllä tai ei -kysymys. Siksi on vähän surkuhupaisaa, että vuosien varrella vihreät on sekä jäänyt että lähtenyt hallituksista ydinvoiman vuoksi.

Nyt oli pakko lähteä, vihreät vaikuttajat sanovat.

Pääministeri Stubb: Hallitus toimii, vaikka vihreät lähtisivätkin

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) esittää torstaina valtioneuvostolle Fennovoiman ydinvoimalaluvan hyväksymistä ja TVO:n luvan epäämistä.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vahvisti maanantaina puolueensa lähtevän hallituksesta, mikäli Fennovoiman periaatelupa hyväksytään.

TVO voi ja ainoastaan katsoa peiliin, kun ne miettivät miksi Olkiluoto neloselle ei voitu myöntää jatko aikaa. Kyllä se on meidän modernin teollisuushistorian kaikkein surkein tapaus tämä Olkiluoto kolmonen.
Elinkeinoministeri (kok)
Jan Vapaavuori #Yle A studio

On vaikea kuvitella huonompaa hanketta kuin Fennovoima, Niinistö luonnehti tiedotustilaisuudessaan.

Vihreät tulkitsevat Niinistön mukaan Fennovoiman lupaa täysin uudeksi periaateluvaksi. Hallitusohjelmassa vihreät saivat läpi linjan, jonka mukaan uusia periaatelupia ei myönnetä.

Fennovoiman poliittisten ongelmien taustalla on Ukrainan kriisi

Fennovoiman osakas, teknologian ja ydinraaka-aineen toimittaja ja yrityksen tuottaman sähkön osaomistaja Rosatom ei ole mikä tahansa venäläinen yritys, vaan valtion organisaatio, joka on suoraan Kremlin käskyvallan alla.

Seura-lehden Fennovoima-gallupin mukaan myös äänestäjät suhtautuvat hankkeeseen kriittisesti. Yli 60 prosenttia Taloustutkimuksen tekemän kyselyn vastaajista hyllyttäisi koko projektin.

Muille kuin sähköyhtiöille tai suurille teollisuusyhtiöille Fennovoima ei ole houkutteleva sijoituskohde niin sanotun Mankala-periaatteen takia: ”osingot” tulevat sähkönä. Tosin tähän ongelmaan voitaisiin teoriassa kehittää luovia ratkaisuja, toisin sanoen institutionaalinen sijoittaja voisi myydä sähkön eteenpäin.

Julkisuudessa on spekuloitu, että eräät eläkeyhtiöt ovat ”katsoneet” sitä sijoituskohteena, mutta vetäytyneet pian jatkokeskusteluista, koska tulevaisuutta koskeva epävarmuus on liian suuri.

Ruotsissa punavihreä oppositio on voittanut parlamenttivaalit

Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit yli kaksinkertaisti kannatuksensa

Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt jättää eronpyyntönsä

Ruotsin valtiopäivävaalien tulokset tarkoittavat sitä, että valta on vaihtumassa. Kun kaikki äänestysalueet oli laskettu, sosiaalidemokraatit saivat odotetusti suurimman puolueen aseman 31,2 prosentin ääniosuudella.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven ryhtyy muodostamaan hallitusta Ruotsissa.

Pääministeri Fredrik Reinfeldt ilmoitti myöhään illalla puheessaan, että hän aikoo jättää hallituksensa eroanomuksen vaalituloksen takia. Yllättäen hän ilmoitti jättävänsä myös puolueensa puheenjohtajan tehtävän keväällä.

Kuka oikeastaan voitti vaaleissa?

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja StefanLöfvenin puolueen vaalitulos, 31,3 prosenttia, on silti lähellä vuoden 2010 "katastrofivaalien" tulosta ja kaukana puolueelle tutuista 40 prosentin lukemista.

Kaikkien tulisi nyt kantaa vastuunsa, Löfven ei halua sulkea ovia. Ei siis muilta kuin maahanmuuttovastaisilta Ruotsidemokraateilta.

Yle siirtää painopistettä verkkoon ja aloittaa yt-neuvottelut

Suomalaisen suuren yleisön mediankäyttö muuttuu nopeasti. Mediasisältöjen käyttö kasvaa käytännössä vain verkossa, mutta Ylen toimintatavat ja resurssit on ohjattu palvelemaan ensi sijassa perinteistä mediatyötä.

Yle tavoittaa edelleen monet, mutta ei kaikkia. Varmistaakseen, että monipuolinen julkinen palvelu tavoittaa kaikki suomalaiset myös tulevaisuudessa, Yle ryhtyy uudistamaan toimintatapojaan ja kehittämään uudenlaiseen mediakäyttöön soveltuvia sisältöjä ja palveluita. Samaan aikaan Ylen täytyy karsia kustannuksiaan, koska ensi vuonna Yle-vero ei nouse. Tästä syntyy noin 10 miljoonan euron vaje yhtiön budjettiin.

Yle aloittaa yt-neuvottelut, joiden piiriin kuuluu kolmannes yhtiön työntekijöistä, eli noin 1030 työntekijää.

Venäjän älymystö peloteltiin hiljaiseksi – osa pakenee maasta

Presidentti Vladimir Putin on hajottanut kovilla toimillaan Venäjän opposition. Vuosien 2011–2012 suurten mielenosoitusten keulahahmoksi noussut Aleksei Navalyi on kotiarestissa ja häntä on kielletty antamasta haastatteluja tai käyttämästä internetiä.

Yhä useammat Putinin vastustajat harkitsevat maastamuuttoa. Vasemmistolaista Oikeudenmukainen Venäjä -puoluetta edustava kansanedustaja Ilja Ponomarjov pakeni Yhdysvaltoihin sen jälkeen kun hänet oli pantu matkustuskieltoon ja poliisi oli alkanut tutkia hänen toimintaansa.

Putinin ex-avustajan kootut lausunnot:

"Ukrainaan sota, Venäjän rajat piirretään uudestaan, Putin haluaa Suomen".

Vladimir Putinin entinen taloudellinen neuvonantaja Andrei Illarionov on antanut kylmääviä lausuntoja Venäjän aikeista Ukrainassa ja laajemmin Euroopassa.

Ponomarjovin vaikeudet alkoivat viime keväänä, kun hän äänesti Krimin liittämistä vastaan ainoana duuman 450 kansanedustajasta. Sitä ennen hän oli varsin suosittu henkilö Kremlissä. Hän osallistui näkyvästi pääministeri Dmitri Medvedevin lempihankkeeseen, Moskovan lähistölle rakennettavaan Skolkovon teknologiakeskukseen, josta piti tulla Venäjän piilaakso.

Myös nykykirjallisuuden arvostetuimpiin nimiin kuuluva Vladimir Sorokin on pysynyt kotimaassaan, vaikka Venäjä onkin hänen mukaansa palaamassa 1500-luvulle. Sorokin vertasi Britannian yleisradion BBC:n haastattelussa Putinia Iivana Julmaan, joka murhautti kymmeniä tuhansia venäläisiä 1500-luvun jälkipuoliskolla.

”Elämme jälleen keskitetyn vallan alaisuudessa kuten Iivana Julman aikana”, Sorokin sanoi. ”Putin puhuu vallan vertikaalista, se on Venäjän keskiaikainen malli, jossa ei ole vastuullisuutta eikä läpinäkyvyyttä.”

Stubbin Apple-heitosta tuli PR-katastrofi USA:ssa

Alexander Stubbin heitto Applesta Suomen teollisuuden tuhoajana leviää nopeasti amerikkalaisviestimissä.

Yhdysvaltalaistulkinnan mukaan Stubb panee syyn Suomen taloudellisesta tilanteesta it-yhtiö Applen kontolle.

Kaksi jättiläistämme putosi kanveesiin, Stubb sanoi CNBC:lle. Stubb viittasi Nokian ohella Suomen paperiteollisuuteen.

Hieman paradoksaalisesti voisi sanoa, että iPhone tappoi Nokian ja iPad paperiteollisuuden, mutta me palaamme vielä, Stubb sanoi.

Heitto ei ole aivan uusi. Finanssiyhtiö Sampon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos syytti jo vuosi sitten iPadia Nokian ja metsäteollisuuden ahdingosta.

Viikonloppuna puhutti

Viskigate

#Viskigate

Viskistä keskusteltiin viikonloppuna Suomessa enemmän kuin todennäköisesti koskaan.

Viski-blogeista syntyneen kohun kuumimpina hetkinä Twitterissä julkaistiin aiheeseen liittyvä kommentti useammin kuin joka neljäs sekunti.

Asia selviää Twitterin keskustelun ryhmittämiseen käytettävien aihetunnisteiden eli hashtagien käytöstä. Aihetunnistetta viski käytettiin lauantai-iltana enimmillään 900 kertaa tunnissa eli keskimäärin joka neljäs sekunti. Vuorokauden aikana aihetunniste viski mainittiin 9 000 kertaa.

Sisäministeri Räsänen sai osansa viskikohusta

Ihmettelin sitä, kun omaan sähköpostiini alkoi tulla viski, viski, viski, viski -postia. Siinä vaiheessa en ollut tietoinen, mihin tämä liittyy. Tämä kuvastaa sitä, että suomalaisilla on alkoholiin erityinen tunnesuhde, se herättää uskomattoman määrän tunteita, Räsänen sanoi.

Tästä kaikki alkoi

Alue­hal­lin­to­vi­ras­to (A­vi) on kiel­tä­nyt kah­ta suo­ma­lais­ta blo­gis­tia kir­joit­ta­mas­ta vis­kis­tä , jos se liit­tyy Hel­sin­gis­sä kah­den vii­kon ku­lut­tua jär­jes­tet­tä­vään Olut & vis­ki ex­poon. Avi kat­soo, et­tä ta­pah­tu­ma mai­nos­taa yk­si­tyis­ten blo­gien kaut­ta.

Raw View ui vastavirtaan

Suomalainen valokuvalehti koki täydellisen muodonmuutoksen ja suuntaa nyt maailmalle. Lehteä myydään jatkossa yli 60 maassa.

Valokuvaaja Hannamari Shakyan puhe kiihtyy innostuksesta, kun hän alkaa kertoa vanhojen kuvaustapojen kokemasta renessanssista.

Käsityöläisyys on tullut takaisin, kun valokuvaajat ovat palanneet filmiin ja analogisiin kameroihin. Kuvia tehdään taas märkälevytekniikalla, laakafilmille tai jopa Polaroid-kameralla.

"Se on paluuta magiaan, josta valokuvaus lähti", Shakya intoilee. "Jännittävimpiä hetkiä kuvaamisessa on se, kun vie filmirullan labraan ja odottaa, mitä sieltä tulee."

"Digikuvaamisessa sitä ei ole ollenkaan. Siinä on hirveän vähän haastetta, koska kuvat syntyvät niin helposti", hän jatkaa. "Monet kuvaajat ovat menettäneet kiinnostuksen digikuvauksen helppouteen ja haluavat nyt synnyttää vanhoilla metodeilla jotain uutta. Tästä suuntauksesta olen valtavan iloinen."

SHAKYA MYÖNTÄÄ avoimesti, että Raw View on elitistinen valokuvalehti. Se ei esittele puhdasta taidevalokuvaa tai kosiskele harrastelijoita kuvausvinkeillä, vaan pysyy tiukasti rajatussa formaatissaan.

Ihmeakku imaisee viidessä minuutissa töpselistä mehut iPhonen tankin täyttämiseen

Mobiililaitetta koko päivän käyttävät ovat löytäneet ulkoiset akut. Ne vapauttavat liikkumaan ilman jatkuvaa pistokepaikan etsimistä.

Suurimmastakin lisäakusta loppuu lopulta latinki ja sen lataaminen vasta kestääkin. GigaOm kertoo Pronto-nimisestä lisäakusta. Lue lisää.

Kauanko akkusi oikeasti kestää? Jättivertailussa sadan kännykkämallin tulos

Älypuhelimien käyttäjillä on yksi yhteinen puheenaihe mallista ja muodeista riippumatta: kauanko puhelimen akku kestää?

Ammattilaisten tekemät testit on pyritty vakioimaan niin, että tulokset ovat mahdollisimman vertailukelpoisia. Silti yksikään tekniikkalehti tai -sivusto ei ehdi vertailla kaikkia puhelimia. Kalifornian yliopiston (Berkeley) ja Helsingin yliopisto yhteistyössä kehittämä Carat-ohjelma sen sijaan pystyy.

Testistä voi päätellä, että yleensä uuteen ohjelmistoversioon päivittäminen kannattaa – ainakin akunkeston kannalta.

Sydäninfarkti ei välttämättä aiheuta kipua

Oireita voi luulla närästykseksi tai vaikka flunssaksi.

Näin kävi The New York Timesin toimittajalle Martha Weinman Learille, jonka saamaan infarktiin ei liittynyt tyypillistä puristavaa rintakipua eikä lyyhistymistä maahan.

Weinman Lear kertoo tunteneensa ensin jotain rintalastan alueella ja kurkussa. Hän sai myös kylmiä väreitä, mutta rinnassa tuntui vain pientä ahdistusta. Seuraavaksi hän sai äkillisen pahoinvointikohtauksen, oksensi ja ripuloi.

Tarkkaile näitä oireita

1. Tyypillinen sydäninfarktin oire on rintalastan takana tuntuva kova, puristava kipu, joka nostattaa kylmän hien pintaan.

2. 20 prosenttia sydäninfarktin saaneista kokee kovan rintakivun sijaan muunlaisia, epätyypillisiä oireita.

3. Jos navan ja nenän välille ilmaantuu ennen kokematon epämiellyttävä oire, tulisi käydä mielessä, voiko se johtua sydämestä.

4. Sydäninfarktin epätyypillisistä oireista tyypillisin on närästys, jota ei ole aiemmin ollut.

5. Muita vähemmän tyypillisiä oireita ovat kivun tai painon tunne hartioissa, kaulassa tai niskassa.

6. Myös yleinen huonovointisuus tai ylävatsaoireet ovat mahdollisia sydäninfarktin oireita.

7. Etenkin vanhuksilla infarkti voi olla kivuton mutta aiheuttaa kunnon romahtamisen ja hengitysvaikeuksia.

8. Omituiset tai vähäiset oireet eivät tarkoita sitä, että infarkti välttämättä olisi lievä. Isokin vaurio saattaa joskus aiheuttaa hyvin epätyypilliset oireet.

9. Älä sivuuta oireita sillä perusteella, että olet nuori ja hyvässä kunnossa. Huippukuntoinenkin voi saada kohtauksen.

10. Ole erityisen tarkkana, jos sinulla on reuma tai muu sairaus, jonka hoitoon käytät kipulääkkeitä. Ne lieventävät myös sydämestä johtuvia oireita.

Nettilistan levittäminen on rikos – ikävä seuraus jo nyt

Nuorisojoukkojen vakava väkivaltavyyhti on johtanut ikävään lieveilmiöön verkossa, kertoo Helsingin poliisilaitos.

Poliisi vetoaa kansalaisiin vihan lietsomisen lopettamiseksi. Helsingin poliisin Facebookissa julkaiseman viestin mukaan väkivallasta epäiltyjen alaikäisten nuorten yhteystietoja osoitteineen on julkaistussa sosiaalisessa mediassa sekä muun muassa Murha.info-sivustolla.

Nimien, kuvien ja yhteystietojen julkaisu ei rajoitu vain epäiltyihin. Virkavallan mukaan ilmiö on nyt ”alkanut kohdistua myös enenevissä määrin syyttömiin nuoriin”.

Listalta löytyi täysin tapauksiin liittymättömiä nuoria, jotka on vedetty syystä tai toisesta mukaan tähän juttuun, poliisi kertoo.

Lopettakaa nimien levittäminen liittyen väkivaltarikoksiin. Se on ehdottomasti vaarallista. Voitte vahingossa tuhota monenkin nuoren elämän.

Syyskaalien kirjo parhaimmillaan

Lokakuussa kaalivalikoimissa riittää valinnanvaraa.

Kerivien kaalien ja kukkakaalien lisäksi Suomessa viljellään kyssäkaalia, lehtikaalia ja herkullista ruusukaalia.

Monesta kaalista on lisäksi erivärisiä lajikkeita. Valko-, suippo-, puna-, kiinan- ja savoijinkaali, eriväriset kukka- ja parsakaalit sekä vihreä romanesku ovat tänä vuonna kasvaneet hyvin.

Kaalit keventävät ruokavaliota, koska niistä kertyy kilokaloreita vain 18 – 30 kcal/100 g. Vitamiineja kaaleista saa mukavasti: C-, E-, K- ja B-ryhmän vitamiineja sekä A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Kivennäisaineista kaaleissa on eniten kalsiumia, mutta myös kaliumia ja mangaania. Kaalit sisältävät sekä liukoista että liukenematonta kuitua, joilla on merkitystä kolesterolitason alentamisessa ja suolistosairauksien ehkäisyssä. Kaaleissa on myös terveydelle hyviä flavonoideja. Unohtaa ei sovi vatsaystävällistä hapankaaliakaan.

Säästämisvimma mennyt yli!

70v täyttävä Pekka Vennamo jyrähtää

Pekka Vennamo puhuu elämästään. Hän täyttää marraskuussa 70 vuotta.

Mies välttelee nykypäivän politiikan kannanottoja, mutta taloudesta hän puhuu mielellään.

Oma talous pysyy hanskassa oman sijoitusyhtiön ja muutamien hallitusjäsenyyksien kautta.

Mies kertoo ihmettelevänsä kahta asiaa: valtion velan oton kauhistelua ja säästämisvimmaa.

Valtiohan ottaa velkaa investoidakseen. Valtion ei pidä maksaa velkojaan, vaan sijoittaa lainaamansa rahat kohteisiin, jotka tuottavat enemmän kuin lainatun rahan korko. Jos korkoprosentti on yhden luokkaa, kai valtio pystyy investoinnillaan sen yhden prosentin yli tuottamaan.

Ja sitten tämä lähes hysteerinen vimma säästää ja säästää. Ennen istuttiin ja mietittiin mitä uutta keksittäisiin, nyt saneerataan heti väki ulos. Saneerataan niin kauan ettei enää ole koko firmaa ja työntekijöitä, mies pauhaa.

Kaikki alkoi vähäisestä välikohtauksesta

Eräs tunisialainen virkanainen oli takavarikoinut katukauppias Mohamed Bouazizin myyntikärryt, paiskannut tämän hedelmät maahan ja sylkenyt päin tämän kasvoja.

Tapaus sattui Sidi Bouzidin maaseutukaupungissa Tunisiassa aamupäivällä 17. joulukuuta vuonna 2010.

Raivostunut Mohamed Bouazizi ryntäsi kuvernöörin virastoon vaatimaan hedelmävaakaansa takaisin. Kun kuvernööri kieltäytyi ottamasta häntä vastaan, Bouazizi haki huoltoasemalta kannullisen bensaa ja sytytti itsensä keskellä katua tuleen.

Siitä käynnistyivät rajut mielenosoitukset, jotka levisivät Tunisian eri kaupunkeihin, sieltä Egyptiin ja Libyaan ja Jemeniin ja viimein Syyriaan. Ne johtivat levottomuuksiin, tuhansien siviilien kuolemiin, vallankumouksiin ja lopulta ainakin kahteen sisällissotaan.

Espoosta pyhään sotaan – islamistinuoret kertovat

Kun Ali lähti kotoaan Espoon Leppävaarasta, hän pakkasi mukaan vain sen verran kuin pieneen urheilukassiin mahtui. Äidilleen hän oli sanonut matkustavansa kahdeksi viikoksi Turkkiin opiskelemaan. Äiti oli antanut matkarahat.

Ali ei ollut koskaan ollut aktiivinen sosiaalisessa mediassa, mutta vähän ennen lähtöään Syyriaan joulukuussa 2012 hän vaihtoi Facebook-sivunsa profiilikuvaksi terroristijärjestö al-Qaidan saarnamiehen kuvan. Tämä oli kuollut vuotta aikaisemmin Yhdysvaltain lennokki-iskussa.

Anneli Auer ja popcornit

Lehdon dokumentti on härski vaikutusyritys Aueria koskevan murhaoikeudenkäynnin lopputulokseen.

Elokuvateattereissa filmin ensi-ilta oli viime perjantaina. Ajoitus tuskin on sattumaa.

Dokumentti esittelee sekä Aueria vastaan kerättyjä näyttöjä että häntä puoltavia todisteita.

Tarkemmin katsomalla huomaa, miten taitavasti ja tarkoitushakuisesti Lehto tekee Aueria syyttävistä viranomaisista pellejä. Poliisien ähellys terassin ovesta tunkeutumisen rekonstruktioissa saa elokuvayleisön nauramaan.

Journalistin silmin nähtynä Lehdon dokumentti on räikeän epäeettinen ja edustaa huonoa makua. Dokumentin tekijää eivät kuitenkaan sido journalismin eettiset säännöt.

Ulvilan murhamysteerin mauttomuus alkaa jo ympäristöstä, jossa dokumenttia nyt esitetään: Ihmiset tulevat elokuvateatteriin mussuttamaan popcornia ja ryystämään limujaan, kun valkokankaalla pyörivät Auerin itkevien lasten haastattelut. Oudon makaaberia vaikutelmaa täydentää se, että Ulvilan murhamysteeriä edeltävissä elokuvatrailereissa esitetään fiktiivistä väkivaltaa ja ammutaan aivoja pellolle.

Todennäköisesti varastettu

Oletko nähnyt netissä kiertävän upean kuvasarjan eläimistä hylätyissä taloissa?

Ne kuvat ovat luultavasti varastettuja.

Isot, kaupalliset nettisivustotkin ovat muuttuneet röyhkeämmiksi. Nyt.fi:ssä tiistaina julkaistussa haastattelussa palkittu valokuvaaja Maija Tammi kertoi joutuneensa kiristyksen kohteeksi.

Maija Tammi (s. 1985) kuuluu dokumentaaristen valokuvaajien 11-kollektiiviin . Kollektiivin seuraava projekti on Tiedekeskus Heurekan ja verkkojulkaisu Long Playn kanssa yhteistyössä tehty Avaruus- ja seksimatka.

Esimerkiksi ranskalainen uutisnettisivusto painosti Tammea antamaan luvan julkaista kuviaan sillä perusteella, että "joku toinen ranskankielinen sivusto tekee sen joka tapauksessa ilman lupaa".

Suomalaisten harraste- ja ammattivalokuvaajien kuvat ovat löytäneet viime vuosina tiensä isoille uutissivustoille ja lähteneet leviämään sieltä joka puolelle.

”Palkka” 9 €/päivä: Onko tämä työkokeilu apua vai orjatyötä?

Työttömän lompakkoa yhdeksällä eurolla päivässä lihottava työkokeilu kuohuttaa mieliä.

Arvostelijat pitävät yhdeksän euron ”päiväpalkkaa” kohtuuttoman pienenä korvauksena työstä, johon työttömän voi olla pakko suostua työttömyyskorvauksen menettämisen tai toimeentulotuen supistamisen pelossa.

Kovasti on hehkutettu sitä, että nyt on maatiloillekin osassa maata saatu työttömiä töihin

Vuonna 2012 tehtiin työttömän ”moitittavan menettelyn” vuoksi noin
90 000 karenssipäätöstä, ja suuri osa näistä päätöksistä eväsi työttömyysturvan käytännössä kokonaan.

mutta jätetty joko vallan mainitsematta tai sivuhuomautuksessa mainittu, että kyseiseen ”työhön” joutuu 9€:n päiväpalkalla.

Muun muassa Forssassa on käynnissä työkokeilu, jossa esimerkiksi maatilat ottavat kuntouttavaan työhön pitkäaikaistyöttömiä.

Rikkooko Suomi kansainvälisiä sopimuksia?
Pakkotyö on kielletty sekä perustuslaissa (7§ ja 18§) että kansainvälisissä, Suomen allekirjoittamissa ihmisoikeussopimuksissa.

Kari Anttila kirjoittaa kommenteissa, "Tuo jutussa mainittu maatila on muuten Kansan Uutisten artikkelin mukaan entisen keskustalaisen maatalousministerin, Sirkka-Liisa Anttilan sikatila, jota nykyään hallinnoi hänen tyttärensä Hanna-Maija Anttila.

Alunperin jutusta YLE:lle artikkelin kirjoittaneella toimittajalla, Eeva Hannulalla, on myös maatila Forssassa. Ilmankos hän kirjoittaakin 50 muunkin maatilan halukkuudesta työllistää työttömiä. Totta kai, kun työpanoksesta ei tarvitse maksaa mitään ja voi vielä esittää rinta rottingilla hyväntekijää..."

Missä on Pohjois-Korean Kim?

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un katosi julkisuudesta kuukausi sitten. Poissaolo on ruokkinut huhuja 31-vuotiaan Kimin terveydentilasta, jopa valtataistelusta.

Tätä kysytään nyt kiivaasti niin sulkeutuneen diktatuurin naapurimaassa Etelä-Koreassa kuin muualla maailmassa. Todennäköisesti myös Pohjois-Koreassa, vaikka tästä ei ole varmaa tietoa.

Erityisen epäilyttävänä on pidetty, että Kim ei osallistunut tärkeään parlamentin istuntoon viime torstaina. Oudoksi poissaolon teki se, että Kim on koko kolmivuotisen valtakautensa ajan ottanut asiaksi olla istunnossa läsnä, vaikkei parlamentilla todellista valtaa olekaan. Se on tukevasti Kimin ja hänen lähipiirinsä käsissä.

Viime torstaina valtion televisio kertoi uutistoimistojen mukaan, että Kim kärsii "epämukavasta olosta" .

Ammattiliittojen ja Yleisen työttömyyskassan saavutukset 1889-2014

Oletko miettinyt mitä ammattiliitot ovat saaneet aikaan? Ari Wigelius (SDP) listasi saavutukset.

Yleisen
kassan saavutukset

1889 – 2014
Ei mitään.

Ammattiliittojen saavutukset 1889-2014

1889 Asetus työväen suojelusta, ammattientarkastajat.
1895 Tapaturmakorvauslaki.
1917 8 tunnin työaikalaki.
1922 Työsopimuslaki, vuosiloma 4 – 7 päivää.
1923 Työehtosopimuslaki.
1939 Vuosilomalaki, vuosiloma vakinaisissa töissä 5 -12 päivää.
1946 Työsopimuslain uudistus, laki työriitojen sovittelusta ja laki työtuomioistuimesta. Työaikalain muutos pidentää vuosiloman 12 -14 päiväiseksi.
1947 Valtakunnalliset työehtosopimukset muotoutuneet työehtosopimus¬järjestelmäksi. Luottamusmiesjärjestelmä luodaan.
1948 Lapsilisälaki. Tapaturmavakuutuslaki.
1958 Työturvallisuuslaki
1959 Yleiseksi työajaksi 45 t/viikossa.
1960 Vuosilomalain muutos, vuosiloma 18-24 päivää. Työttömyysvakuutuslaki.
1962 rahastoiva työeläkejärjestelmä luotiin.
1964 Valtion virkamiesten työsuhteiden neuvottelemista koskeva menettelytapalaki.
1965 Siirtyminen 40 tunnin viikkotyöaikaan.
1966 Irtisanomissuojasopimus. Valtion eläkelaki.
1967 Lomapalkkasopimus. Uusi ammattitautilaki.
1968 Ensimmäinen tulopoliittinen sopimus, ns. Liinamaa I. Indeksiehtojen poistaminen, vuokrien ja hintojen valvonta, vapaa-ajan tapaturmavakuutus, työnantajat alkavat periä jäsenmaksuja suoraan ammattiliittojen jäsenten palkoista.
1969 Luottamusmiessopimus.
1970 Työsopimuslain uudistus. Toinen tulopoliittinen kokonaisratkaisu, ns. Liinamaa II: erorahajärjestelmä. Julkisen sektorin neuvottelu-, sopimus- ja lakko-oikeuden laajennus.
1971 Sopimus työmarkkina- ja talouspoliittisesta kokonaisratkaisusta ns. UKK-sopimus. Koulutussopimus ja tiedotussopimus. Vähimmäispalkkalaki. Julkisen sektorin valtakunnalliset työehtosopimukset. Valtion sektorin luottamusmiessopimus.
1972 Tulopoliittinen kokonaisratkaisu ns. Hämäläinen-Laatunen -sopimus: lomaltapaluuraha 10 % lomapalkasta, sairausajan palkkaetujen parantaminen.
1973 Vuosilomalain uudistus. Työsuojelunvalvontalaki.
1974 Tulopoliittinen kokonaisratkaisu ns. Lindblom-sopimus: lapsilisien korotus, äitiysloma 7 kuukautta, verohelpotuksia, ansiokehitystakuu.
1976 Työsuojelusopimus. Ryhmähenkivakuutus.
1977 Talviloma
1978 Yhteistoimintalaki. Työterveyshuoltolaki. Talviloma vuosilomalakiin. Isyysloma 12 päivää.
1979 Talvilomaoikeuden laajennus.
1980 Opintovapaalaki. Äitiyspäivärahan pidennys ja vanhempainloma. Ensimmäiset työehtosopimukset, jotka mahdollistivat, että sairaanlapsen hoitajana voi äidin suostumuksella olla myös lapsen isä.
1981 Keskitetty työehto- ja talouspoliittinen ratkaisu, ns. Pekkanen I. Ansiosidonnaisen sosiaaliturvan parannus äitiys-, vanhempain- ja sairaspäivärahoissa.
1984 Tulopoliittinen kokonaisratkaisu, ns. Pekkanen II: työajan lyhennys 16/32 tuntiin vuonna 1986. Ansiosidonnainen työttömyysturva. Laki irtisanomismenettelystä.
1985 Laki kotihoidontuesta.
1987 Työturvallisuuslainsäädännön uudistus. Työsopimuslakiin syrjintäkielto työhönotossa. Aikuisten opintotuki. Tasa-arvolaki.
1988 Työsopimuslain ja yhteis¬toimintalain uudistukset. Henkilörekisterilaki. Kotihoidontuki laajenee. Tulopoliittisen selvitystoimikunta asetetaan.
1989 Työttömyysturvalain muutos. Uusi yhdistyslaki.
1990 Henkilörahastolaki
1991 Laittoman irtisanomisen korvauksen enimmäismäärän nosto. Vuosilomalain muutos. Ammattikoulutusraha.
1995 Ulkomaisten työntekijöiden työehdot. Vuorotteluvapaa. Työaikalaki.
1996 Päivähoitolaki. Työaikalain kokonaisuudistus. Epätyypillisissä työsuhteissa olevien eläketurva. Vuosilomalain osittaisuudistus. Ulkomaalaisten työntekijöiden työehdot. Henkilöstörahastolain uudistus. Yhteistoimintalain uudistus.
1998 Työttömyysvakuutusrahaston perustaminen.
2000 Sopimus ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasokorotuksesta vuonna 2002.
2001 Uusi työsopimuslaki. Neuvottelutulos työeläke- ja työttömyysturvajärjestelmien uudistamisesta. Aikuiskoulutustuki.
2002 Työturvallisuuslaki uudistetaan. Kuntoutusajan palkkaus. Valtion henkilöstöä koskeva palkkaohjelma Valpas I. Uusi työterveyshuoltolaki: Sopimus helatorstaista voimaan (helatorstai lyhentää työaikaa ansioita alentamatta).
2003 Tulopoliittinen kokonaisratkaisu. Valtion palkkaohjelman jatko Valpas II. Työttömyysturvalain uudistus. Uusi työturvallisuuslaki. Tapaturma- ja ammattitautilain uudistus. Perhevapaa-järjestelmän uudistus.
2004 Työeläkeuudistus, Ammatillisen koulutuksen uudistus.
2005 Tulopoliittinen kokonaisratkaisu. Vuosilomalain kokonaisuudistus – virkamiehet vuosilomalain piiriin. Työaikapankkijärjestelmä/ etätyöohjeet. Työllistymisen ja muutosturvan toimintamalli.
2006 Sairausvakuutus-järjestelmän rakenne- ja rahoitusuudistus. Muutoksia työttömyysturvalakiin. Koulutuspäivärahan määräyksiin muutoksia. Perhevapauksiin parannuksia.
2007 Liittosopimukset. Laaja sosiaalipaketti (sosiaalitupo) eläke- ja työttömyysturvan uudistamisesta .
2008 Oppisopimuskoulutuksen etuihin muutoksia.
2009 Aikuiskoulutustuen uudistus. Muutosturvan laajennus koskemaan myös määräaikaisia.
2010 Vuorotteluvapaa vakinaistetaan. Työttömyysturvan uudistus: mm. työssäoloehdon lyheneminen 34 viikkoon, korotettujen etuuksien laajentaminen, sovitellut päivärahan enimmäiskesto poistuu, koulutusetuisuuksien uudistus.
2014 Eläkeuudistus. Työttömyysturvan uudistukset, mm. työssäoloehto lyheni kuuteen kuukauteen, omavastuuaika lyheni viiteen päivään ja työttömyysetuuksiin tuli 300 euron suojaosa. Joustava hoitoraha.

Ulkopuolisen murhaajan ilmiantanut todistaa Ulvilan surman käsittelyssä

Ulvillalainen nainen oli kutsuttu oikeuteen todistajaksi jo pari viiikkoa sitten, mutta hän sairastui. Hänen kuulemisensa alkaa 2.10.2014.

Kuuluisa Vietnamin-sodan kuvaaja ja "sekopää" Tim Page on julistettu neljästi kuolleeksi

"Tä­mä puo­li pää­tä­ni on ko­ko­naan muo­via", sa­noo va­lo­ku­vaa­ja Tim Page, 70, vir­nis­tää vi­nos­ti ja ko­put­taa nyr­kil­lä oi­kea­ta puol­ta pääs­tään. 45 vuot­ta sit­ten siel­tä lei­kat­tiin ap­pel­sii­nin ko­koi­nen pa­la ai­vo­ku­dos­ta pois.

On ih­me, et­tä hän yli­pää­tän­sä on elos­sa. Pa­ge on yk­si kuu­lui­sim­mis­ta Viet­na­min so­taa ku­van­neis­ta so­ta­va­lo­ku­vaa­jis­ta ja hän haa­voit­tui ken­täl­lä nel­jä ker­taa. Vii­mei­sel­lä ker­ral­la 1969 mii­nan­sir­pa­le me­ni lä­pi hä­nen pääs­tään sa­mal­la kun toi­nen sir­pa­le ava­si hä­nen vat­san­sa. Kent­tä­sai­raa­las­sa hän sy­dä­men­sä py­säh­tyi kol­me ker­taa ja jo­ka ker­ta se käyn­nis­tet­tiin uu­des­taan.

Somekonsultin muotokuva

Keskimääräinen somekonsultti eli sosiaalisen median ammattilainen on 53-vuotias nainen, joka on neljä vuotta sitten liittynyt kaikkiin mahdollisiin sosiaalisen median palveluihin . Hänen päivänsä kuluu nettilinkkejä klikkaillessa, päivityspuuhissa ja toisinaan myös asiakkaiden luona häärätessä.

Somekonsultti on myös kirjailija. Hän on kirjoittanut oppaan, jossa neuvotaan, kuinka siellä sosiaalisessa mediassa pitää toimia. Kirjan kannessa on paljon värejä ja piirros, joka näyttää siltä, että se on tehty comic sansilla, jos comic sans olisi muutakin kuin fontti. Kirja on omakustanne ja sitä on myyty viisi kappaletta sukulaisille ja kymmenen toisille somekonsulteille. Muu painos on jaettu ilmaiseksi.

Somekonsultin opit ovat pääasiassa sääntöjä ja käyttöohjeita. Konsultti kertoo mielellään, kuinka monta kertaa päivässä pitää päivittää ja lupaa tehdä yritykselle kuin yritykselle somestrategian.

Somekonsultti on osa rinkiä, johon kuuluu kymmenen muuta konsulttia. Porukan jäsenet kehuvat toisiaan, retweettaavat toistensa päivityksiä ja saavat aikaan hälyä. Mutta jos ringin aiheuttama kohina poistetaan, jää jäljelle tyhjyys. Asiakkaat eivät hehkuta konsultin oivalluksia.

Homoliitot: Piispa Huovinen vaatii periaatteellista keskustelua avioliiton luonteesta

Avioliittolainsäädännöllä ei pidä luoda ihmiskunnan keskuuteen uusia jännitteitä, Eero Huovinen kirjoittaa Kanava-lehdessä.

Helsingin eläkkeellä oleva piispa Eero Huovinen toivoo uudessa Kanava-lehdessä avointa selvitystä siitä, mitä avioliitolla on historiassa tarkoitettu ja mitä sillä nykyään tarkoitetaan.

Eduskunnassa parhaillaan käsiteltävänä olevalla avioliittolain muuttamista koskevalla kansalaisaloitteella on Huovisen mukaan kaksi tavoitetta, joita pitää tarkastella erikseen:

”Tasa-arvotavoite tähtää siihen, että samaa sukupuolta olevat voisivat solmia liiton, joka on oikeusvaikutuksiltaan samanlainen kuin nykyinen miehen ja naisen välinen avioliitto. Toinen tavoite tähtää avioliittokäsityksen muuttamiseen siten, että se ei enää olisi sidottu solmijoiden sukupuoleen.”

Huovinen muistuttaa, että tasa-arvotavoite nojaa ihmisoikeuksiin ja perustuslakiin. Lähtökohtana on, että kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä, eikä ketään saa asettaa eri asemaan esimerkiksi vakaumuksen tai sukupuolisen suuntautumisen perusteella.

OMAN MEDIAN VOIMA

En millään keksi mitä Finnair ajatteli saavuttavansa pelkällä Cheek-mainoselokuvalla? Eikös koko keekki ole nimenomaan sisällön, somettamisen, levittämisen ja vainelämässä ansaitun mediatilan riemuvoitto?

Miten ihmeessä Finnair ajatteli kytkevänsä ilmiön itseensä, lentämiseen ja arvostukseen pinnallisen mainosfilmin keinoin?

En ymmärrä mitä asialla on tekemistä omien ja yritykseni lentovarausten kanssa.

Moni varmasti ymmärtää yrityksen tai yhteisön oman median tarkoittavan brändättyä lehteä, verkkopalvelua, tai muuta ”etabloitunutta” mediatuotetta.

Miksi sitten yrityksen tulisi rakentaa asiakaskokemuksensa itse hallitsemiensa kanavien kautta?

Tilkkutäkkiä viljelevä viestijä jättää itsensä valjun kuvan. Mainokset ampuvat ohi, eikä luvattu asiakaskokemus täyty muualla kuin mainossuunnittelijan päiväunissa.

Lopputuloksena toimialan kaikki brändit näyttäytyvät samankaltaisina eikä toimittajan nimellä ole väliä. Paljonko eroaa kilpailijoistaan Arla, Pepsi tai Elisa?

Kolme miestä, Lada ja USA

Kolme seikkailunhaluista suomalaista miestä ottivat alleen vuoden -83 Ladan aikomuksenaan halkoa Pohjois-Amerikan mantere. USA road tripin kulkupeli, keltainen retro-Lada, kustansi alkujaan kaksi kahvipakettia.

Atte Hietalahti Pietarsaaresta, Mika Flyktman Jyväskylästä ja Jori Kymäläinen Porista tuumasivat, ettei kukaan ole Amerikan kiertomatkaa vielä Ladalla tehnyt ja halusivat toteuttaa unelmansa. Keltainen 2102-mallinen Lada laivattiin etukäteen elokuun alussa Suomesta ja se matkasi Saksan kautta Kaliforniaan pari viikkoa.

Amerikan reissuhan on joka pojan unelma, mutta ajattelimme viedä sen vielä seuraavalle asteelle. Neljä vuotta siten ostin tämän auton kahdella kahvipaketilla. Kunto oli myös sen mukainen, Atte Hietalahti sanoo.

Kaverusten Amerikan matkaa voi seurata Facebookissa sivulla
Hoponderos
Hoponderos US Tour 2014 .

”Otan koneessa lasin samppanjaa”

Elämäkertaansa Suomessa markkinoinut Teemu Selänne huokaisi syvään astuessaan eilen lentokoneeseen ja kotimatkalle.

Nyt on sellainen olo, että otan koneessa lasin samppanjaa ja totean, että thank god, se on ohi! hyväntuulinen Selänne kertoi IS:lle lentokentältä.

Selänteen Teemu-elämäkerta julkistettiin torstaina, mutta hänen viikkonsa oli täynnä erilaisia tapahtumia. Hän esiintyi mm. Arto Nybergin ja Harry Harkimon tv-ohjelmissa.

On niin kiire – ja muita tekosyitä vältellä liikuntaa

Asiantuntijat kertovat, miksi liikunnan välttelijän selitykset eivät toimi.

1. Ei ole aikaa. Höpö höpö, järjestely kysymys.
2. En pidä liikunnasta. Sama kuin sanoisi, en piittaa terveydestäni.
3. Terveydentilani estää liikkumasta. Ehkä, jos olet neliraajahalvaantunut.
4. En kehtaa lähteä ihmisten ilmoille. Psykoterepia saattaisi auttaa.
5. Olen terve ilman liikuntaakin. Aika vahvasti sanottu. Elät siis lottovoittoa odotellen.

Asiantuntijoina liikuntafysiologian professori Heikki Kainulainen ja liikuntapsykologian professori Taru Lintunen Jyväskylän yliopistosta, akatemiatutkija Kari Kalliokoski Turun yliopistosta, UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari sekä Veripalvelun johtaja, dosentti Martti Syrjälä.

Peter von Bagh on kuollut

Elokuvahistorioitsija Peter von Bagh on kuollut.

Peter von Bagh menehtyi 71-vuotiaana. Hän kuoli viime viikon keskiviikkona 17. syyskuuta rakkaidensa ympäröimänä.

Muun muassa Taideteollisen korkeakoulun elokuvahistorian professorina toiminut von Bagh kirjoitti urallaan 40 tietokirjaa.

Hänet palkittiin Tieto-Finlandialla vuonna 2007. Von Bagh oli Sodankylän elokuvajuhlien festivaalijohtaja ja perustajajäsen. Hän oli paikalla myös viime kesänä.

Mika Kaurismäki heräsi suru-uutiseen: "On vaikea pukea sanoiksi"

Brasiliassa asuva ohjaaja Mika Kaurismäki kertoo heränneensä suru-uutisen Peter von Baghin kuolemasta

Peter von Bagh käytti mielellään ylisanoja puhuessaan elokuvista, jotka innoittivat häntä. Sama pätee häneen itseensä, mieleen tulee vain ylisanoja, kun arvioi hänen merkitystään suomalaisessa elokuvamaailmassa.

Eikä vain suomalaisessa, sillä hän oli erittäin arvostettu myös muualla maailmassa. Hän oli erittäin laaja-alainen elokuvaihminen; hän paitsi kirjoitti elokuvasta ja tutki elokuvahistoriaa, hän myös teki itse elokuvia, mikä antaa hänen näkemyksilleen harvinaista syvyyttä ja perspektiiviä, ohjaaja Mika Kaurismäki kehuu.

Peter von Bagh: ”Kun ihmiset puhuvat elokuvasta, niin ne yhtäkkiä paljastavat itsensä”

SK:n arkistoista: Elokuvahullu kuvasi Suomea, jota ei ehkä koskaan ollut.

Vuoden takaisessa Suomen Kuvalehden Hän -henkilö kuvassa von Bagh kertoi työkseen ja harras- tuksekseen ”kaiken elokuvaan liittyvän ja ripauksen kulttuuria”.

Kaikki Charles Chaplin -kirjat ovat väliaikaisesti Töölössä von Baghin kotona, jossa hän viimeistelee syyskuussa ilmestyvää Chaplin-kirjaansa. Sellaiselle on tarvetta, vaikka kyseessä on ”maailman käsitellyin elokuvantekijä”. Von Bagh on perehtynyt vuosien ajan ulkomaisista lähteistä kaivettuihin arkistopapereihin, jotka valottavat ohjaajan työskentelyä. Hän-juttu on julkaistu ensi kerran SK:ssa 31/2013 .

Jättisarjan elokuvista tehnyt Mark Cousins: Peter von Bagh oli tulenkantaja

Elokuvahistorioitsija Peter von Baghin kuolema on puhuttanut elokuvaväkeä maailmalla. Irlantilainen elokuvahistorioitsija ja ohjaaja Mark Cousins kuvailee muiden muassa von Baghia tiennäyttäjäksi ja tulenkantajaksi Helsingin Sanomille osoittamassaan viestissä.

"Peter von Bagh näytti Suomessa ja maailmalla, miten elokuvasta, kohtalaisen nuoresta taidemuodosta, pidetään huolta", 49-vuotias Cousins totesi maanantaina.

Cousins ei ehtinyt koskaan tavata von Baghia mutta puhui kylläkin tämän kanssa puhelimessa jokunen aika sitten. Cousins tunnetaan Suomessa maailmalla 15-osaisesta kulttuurihistoriallisesta Elokuvan tarina -sarjastaan, jota Yle Teema parhaillaan uusii.

Putinin uhkailu kovenee: Venäjän joukot ottaisivat Baltian pääkaupungit "parissa päivässä"

Venäjän presidentti Vladimir Putin on uhannut erittäin kovin puhein useita Euroopan unionin jäsenmaita puhelinkeskustelussa Ukrainan presidentin kanssa, kertoo Süddeutsche Zeitung.

Jos haluaisin, voisivat Venäjän joukot olla kahdessa päivässä ei ainoastaan Kiovassa vaan myös Riikassa, Vilnassa, Tallinnassa, Varsovassa tai Budapestissa, Süddeutsche Zeitung kertoo Putinin sanoneen.

Putinin kova uhkaus Baltialle on informaatioterroria

Kaikki Putinin luettelemat kaupungit ovat itäeurooppalaisten Nato-maiden pääkaupunkeja. Aikaisemmin Putin ei ole uhannut Euroopan unionin tai Naton jäsenvaltioita sotilaallisilla toimilla.

Suomen pelottelija varoittaa: Venäjän lainsäädäntö mahdollistaa hyökkäyksen Suomeen.

Kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll sanoi viikonloppuna, että Venäjä käy Suomessa hybridisotaa, jonka tarkoitus on vaikuttaa suomalaiseen mielipideilmapiiriin. Propagandaa levitetään esimerkiksi Twitterissä ja Facebookissa.
Yle Areena

Suomea Venäjän uhasta varoitteleva venäläinen toisinajattelija Andrei Illarionov otetaan vakavasti Baltiassa, jossa hän kiertää arvovaltaisissa seminaareissa. Yhdeksän vuotta sitten hän oli Vladimir Putinin neuvonantaja, mutta nykyään hän on yhdysvaltalaisen Cato-instituutin tutkija.

"Julkilausumat, joiden mukaan Yhdysvaltojen armeijan sotkeentumisesta ei edes keskustella, eivät auta. Ne vain pahentavat tilannetta. Se on vihreän valon näyttämistä Venäjälle", Illarionov sanoo.

Itä-Ukrainan tapahtumat on ajankohtainen esimerkki hybridisodasta

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindbergin se etenee Lindbergin mukaan seuraavasti.

Nykynuori sujahtaa kännykällään sosiaaliseen mediaan jo ennen sängystä nousemista

”Moi kaikki!” huikkaa pinkkiin huppariin pukeutunut Sarrrtsu kameralle ja heilauttaa kättään. On maaliskuu 2014.

Tyttö istuu omassa huoneessaan meikkipöydän äärellä ja pyyhkäisee poninhännällä olevia hiuksiaan. Hän selittää kameralle aloittaneensa nyt videoblogien tekemisen, vloggaamisen.

Uusi vloggaaja Sarrrtsu on pian 13-vuotias Sara Sainio.

”Joten jos te haluutte nähdä lisää ens viikolla mun videoita, niin tilatkaa, ja mä sitten teen. Tää on nyt tässä ja toivottavasti tykkäsitte, pitäkää kiva päivä, yö, aamu, ihan sama, mä nyt meen, moikkaa!”

Oliko Kuningas Kustaa III aikakautensa "vloggaaja". Nojaamalla männyn runkoon vuonna 1775 hän jätti jäljen, joka on säilynyt näihin päiviin asti.

Kunnianloukkaus ei olisi enää rikos?

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen toivoo, että kunnianloukkaukset hoidettaisiin jatkossa muualla kuin rikosoikeudessa.

Sosiaalinen media ja netti ovat kärjistäneet kunnianloukkaustilannetta entisestään. Syyttäjien pöydälle on viime vuosien aikana tullut yli tuhat kunnianloukkaustapausta vuosittain. Poliisin pöydälle vieläkin enemmän. Vain noin kymmenessä prosentissa tapauksista annetaan tuomio.

Valtakunnansyyttjä Matti Nissinen toivoo nyt muutosta asiaan. Nissisen mukaan kunnianloukkaustapaukset eivät kuulu poliisin tai syyttäjän hoidettaviksi. Nykyinen lainsäädäntö on peräisin 1880-luvulta.

Oletko jo ilmoittaunut trolliksi Jessikkalle?

Suomessa ollaan puolustusministeri Haglundin suostumuksella luomassa sensuurimentaliteettia.

YLE.fi uutisten mukaan on nyt aloitettu trollien kartoittaminen. Voit ilmoittaa trollikokemuksestasi toimittaja Jessikka Arolle. Puhelinnumerokin on annettu.

Perusteluissa todetaan,että nettihäiriköt, eli trollit levittävät propagandaa ja terrorisoivat keskusteluja. He levittävät Kremlin viestejä Venäjän toimista Ukrainassa. Puolustusvoimien tutkija Saara Jantunen sanoo, ettei Venäjän osuudesta trollaamiseen ole todisteita, mutta viestien sisältö tukee Venäjän informaatiosotaa.

Yle irtisanoo - varaa kuitenkin tutkia trollaamista

Jari Tervo: Trolliarmeija

Amerikkalainen Buzzfeed-uutissivusto on sille vuodettuihin dokumentteihin perustaen jopa paikantanut avokätisesti rahoitetun venäläisen trolliarmeijan Pietarin laitamille.

"Sosiaalisessa mediassa ja myös nettipalstoilla on hyvin paljon nimimerkillä kirjoittavia henkilöitä, joiden kohdalla käy mielessä, että onko kyseessä nyt ihan oikea suomalainen, joka kirjoittaa vai onko kyseessä joku jolle maksetaan siitä tai jonka työtehtävänä on kirjoittaa tietyntyyppisiä näkemyksiä ja vaikuttaa keskusteluun. Sitä ei voi todistaa, mutta sellainen ajatus käy mielessä", Haglund sanoi.

Trolli on nettikieltä. Tässä yhteydessä se tarkoittaa henkilöä, jonka tehtävänä on häiritä läntisen median nettikeskusteluja ja tuputtaa nimimerkin suojasta putinilaista ulkopolitiikkaa. Mitä enemmän trolli kommentoi, sitä paremmin hän hämmentää.

Englantilainen Guardian-sanomalehti vakuuttui viime keväänä Maidanin mielenosoitusten jälkeen, Ukrainan sodan aattona, että sen netin mielipidesivut olivat järjestelmällisen venäläisen mielipidepommituksen kohteena. Ihan kaikille trolleille ei ollut ehditty edes opettaa sujuvaa englannin kieltä.

Esimerkki Tervon tarkoittamasta trolli viestistä: "Putin on tehnyt Venäjästä suurvallan, joka Suomen naapurina on suhtautunut äärimmäisen hyvätahtoisesti Suomeen. Kansalaisten elintaso ja hyvinvointi on noussut moninkertaiseksi Putinin aikana. Samalla kun EU-alue kurjistuu. Tällaiset ’palkinnot’ mitä Tervo Venäjävihassaan lietsoo johtavat meidät vähitellen syvälle ahdinkoon ja lopunkin itsenäisyyden menettämiseen, kun Länsimaiden sotilassaappaat astelevat taas Suomen maaperällä."
Toimituksen kommentti: Näitä mitään faktaa vailla olevia kommentteja nyt netin keskustelupalstat ovat pullollaan. Toki kommentti sopisi Bäckmannin sanomaksi, kuten Tervo toteaa, sen verran uneliaita kommentteja Bäckmannilta on totuttu kuulemaan.

Tervo jatkaa: Pseudohistoriallisessa demagogiassaan ja mahtipontisessa rajantakaisuudessaan kirjoitukset muistuttavat dosentti Johan Bäckmanin proosatyyliä. Voisiko Bäckman sivutoimenaan harjoittaa julkisen mollauksen lisäksi kasvotonta, nimimerkin taakse piiloutuvaa trollausta? Ei kai sentään. Sehän olisi alhaista. Jälkimmäisen kirjoituksen nimimerkki on muuten "Johan on".

Mutta vapaaseen sanaan tottuneitten on syytä muistaa: nettimaailman satojentuhansien nimimerkkien takaa vaikuttaa yksi ja sama Kreml.

HALOO, Jari Tervo oletko nyt aivan tosissasi, vai oletko trolli!

Kanadalainen oli 13-vuotias

Kun hän löysi mukavan juttukaverin internetin chat-videopalvelusta. Miespuolinen keskustelukumppani kutsui häntä "ihastuttavaksi, kauniiksi ja täydelliseksi".

Kymmenet miljoonat ihmiset tuntevat Amanda Toddin tarinan, koska hän kertoi sen käsinkirjoitetuilla paperilappusilla kahdeksan minuuttia kestävällä Youtube-videollaan syyskuussa 2012.

History of Europe - 6013 years in 3 minutes

Björn Wahlroosin mukaan Suomi on pahemmassa ahdingossa kuin vuonna 1991

Wahlroosin mukaan ay-liike on vaipunut "kvartaalisosiaalidemokratiaan", jossa maksimoidaan jäsenistön lyhyen aikavälin edut mutta samalla ammutaan lypsävä lehmä.

Seitsemän ehdotusta Wahlroosilta

1 Työehtosopimuksia purettava, jotta työtä voi tarjota halvemmalla .
2 Eläkeikä ylös, opiskeluajat lyhemmiksi.
3 Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa lyhennettävä merkittävästi.
4 Yhteisövero kokonaan pois.
5 Työn verotusta kevennettävä.
6 Kaikkia muita veroja alennettava paitsi välillisiä veroja, kuten arvonlisäveroa ja erityiskulutusveroja.
7 Kiinteistöveroa voi nostaa. Maatalous- ja metsämaa veron piiriin.

Björn Wahlroosin näkemys Suomen tilasta on synkkä. Tai sekin on lievä ilmaisu. Wahlroosin mukaan tilanne on "katastrofaalinen" ja "murhaava". Hänestä Suomi on nyt pahemmassa ahdingossa kuin vuonna 1991, jolloin maa syöksyi laman syvimpiin syövereihin.

Wahlroos viittaa tuoreeseen haastatteluun, jossa Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borg pitää Suomea kauhuesimerkkinä siitä, miten maa voi pilata kilpailukykynsä.

Viinilasit

Eurojackpotin ennätyspotti taas Suomeen: 61,2 miljoonaa euroa!

Pelaajan tarkka voittosumma on 61 170 752,70 euroa . Koska voittaja pelasi sisäänkirjautuneena Veikkauksen nettisivuilla, hän saa miljoonansa suoraan tililleen. Veikkaus ei kerro voittajan ikää eikä sitä, onko hän mies vai nainen.

Stronghold (matolääke)

Punainen sähköauto Tesla käynnistyy lauantaina äänettömästi kauniaislaisen talon pihalla. Sarasvuo tökkii auton suurta näyttöä. Hän on käyttänyt autoa vasta kolme päivää, eikä sen ominaisuuksia ole koeteltu.

Teslassa yhdistyvät hänen mukaansa ekologinen herätys lastensa takia sekä poikamainen tarve painaa kaasua.

Mutta nyt ei puhuta autosta vaan Jarista.

”Sä luulet, et puhun jotain new age -höpinää. Vitut puhun. Tykkään vaan ärsyttää ajattelemaan kummallisilla termeillä.”

Visio on Stronghold.

Sarasvuo asettaa navigaattoriin suunnaksi Turun. Siellä hän osallistuu aivovammasta kuntoutuvan Pekka Hyysalon järjestämään juoksutapahtumaan.

Jos ehkäisyn käyttö paljastuu, joutuu todennäköisesti kokemaan hyvin haitallisia sosiaalisia seurauksia

Vanhoillislestadiolainen kertoo

Ehkäisemättömyys ei suinkaan ole vapaaehtoista.

Vanhoillislestadiolaisten ehkäisykielto nousi taas tapetille, kun Aila Ruoho ja Vuokko Ilola paljastivat aihetta käsittelevässä kirjassaan Usko, toivo ja raskaus suurperheiden vanhempien uupumisen ja muut jatkuvasta lapsien syntymisestä seuraavat ongelmat.

Kuopiolainen suurperheen isä Pekka Linna otti kantaa keskusteluun keskiviikon (10.9.) Helsingin Sanomien mielipidepalstalla. Hän korosti, että lestadiolaisten joukkoon mahtuu lukuisia eri elämäntilanteessa olevia perheitä ja äitejä.

Olemme ottaneet kaikki lapsemme vastaan elämän ihmeinä

Pirk­ko Ki­vi­luo­to kir­joit­ti (HS Mie­li­pi­de 9. 9.) van­hoil­lis­les­ta­dio­lais­ten per­he­po­li­tii­kas­ta. Pu­heen­vuo­ro toi kai­ku­ja ajal­ta, jol­loin maail­mas­sa val­lit­si yk­si to­tuus. Kos­ka asioil­la on ai­na kak­si puol­ta, avaan tä­tä tois­ta puol­ta.

Jos lää­kä­ri Ki­vi­luo­to työs­ken­te­lee jul­ki­sel­la sek­to­ril­la, mak­sa­vat ve­ron­mak­sa­jat hä­nen palk­kan­sa. Täs­tä nä­kö­kul­mas­ta hä­nen mie­li­pi­teen­sä ku­vas­ta­vat sel­lais­ta asen­net­ta, jo­ka ei ai­na­kaan hel­po­ta mo­ni­syn­nyt­tä­jien ase­maa jul­ki­sel­la puo­lel­la asioi­des­saan. Tä­mä on ol­lut yk­si syy, mik­si oma vai­mo­ni on käy­nyt yk­si­tyi­sel­lä puo­lel­la.

Toi­vo­tan lää­kä­ri Ki­vi­luo­don sy­dä­mel­li­ses­ti ter­ve­tul­leek­si tu­tus­tu­maan per­heem­me ar­keen Kuo­pioon.

Pek­ka Lin­na suur­per­heen isä, Kuo­pio

Torstain Helsingin Sanomien mielipideosastossa keskusteluun osallistuu vanhoillislestadiolainen isä -nimimerkillä henkilö, joka korostaa, että ehkäisemättömyys ei suinkaan ole vanhoillislestadiolaisissa perheissä vapaaehtoista, vaikka moni näin väittää. Perusteluksi hän nostaa kaksi syytä.

Ensimmäinen syy on kirjoittajan mukaan se, että jokainen liikkeen jäsen oppii jo lapsena pitämään itsestäänselvyytenä suuria perheitä sekä sitä, että on Jumalan ja liikkeen tahdon mukaista ottaa vastaan kaikki lapset.

Liikkeen kirjalliset julkaisut ja seurapuhujat kyllä muistuttavat asiasta säännöllisesti. Liikkeen jäsenet sisäistävät näin syvällisesti ajatuksen siitä, että ehkäisy on syntiä, jopa murhan syntiä, kuten viimeksi kesän 2013 suviseuroissa saarnattiin. Synnissä eläminen puolestaan johtaa epäuskoon ja taivaspaikan menettämiseen.

Apple julkisti ensimmäisen älykellonsa ja kaksi uutta iPhone-puhelinta

Apple Watchissa on Applen puhelimien ja iPod-musiikkilaitteiden tapaan kosketusnäyttö. Ensi vuoden alkupuolella markkinoille saapuvia kelloja voidaan yhtiön mukaan käyttää esimerkiksi iPhonen kuntoiluohjelmien ja karttasovelluksen kanssa. Kellon on muutenkin tarkoitus olla jatkuvassa yhteydessä Applen puhelimiin.

Applen kellolta on kuitenkin odotettu paljon, sillä Samsungin kellot eivät ole olleet suuria myyntimenestyksiä.

Kellolla voi myös maksaa ostoksia NFC-lähimaksutekniikan avulla. Vastaavanlaista tekniikkaa käyttävät myös Suomessa toimivien pankkien lähilukupankkikortit.

Maailmalla on jo pitkään huhuttu Applen kellosta. Kyseessä on ensimmäinen kokonaan uusi tuote, joka on luotu Applen nykyisen toimitusjohtajan Tim Cookin kaudella.