DPK.fi

Putinin sotilasopissa näkyy itsevarma ja syyttelevä Venäjä

Venäjä julkisti perjantaina uuden sotilasoppinsa. Päivitetyssä versiossa Venäjä kohottaa sotilasliitto Naton suuremmaksi uhkaksi, kuin mitä se nähtiin edellisessä sotilasdoktriinissa.

Presidentti Vladimir Putinin perjantaina allekirjoittamassa asiakirjassa yhdeksi Venäjän tärkeimmistä uhkista määritellään Naton sotilaallinen voimistuminen ja laajentuminen Venäjän lähialueilla.

Venäjä on huolissaan myös Naton ohjustorjuntajärjestelmän voimistamisesta. Asiakirjan mukaan riskiksi määritellään se, että Nato on ottamassa globaaleja tehtäviä uhmaten näin kansainvälistä oikeutta.

Edellinen sotilasoppi on vuodelta 2010, jolloin Venäjän presidenttinä oli Dmitri Medvedev. Myös silloin Naton laajentuminen määriteltiin yhdeksi Venäjän riskiksi.

Vladimir Putin ei ole onnistunut palauttamaan maatansa suurvallaksi, joten hän on sen sijaan ryhtynyt häiriköksi

Näin arvioi New Yorkin yliopiston Venäjä-tutkija Mark Galeotti. Vox-lehden mukaan Galeottin teoria ei ole uusi, mutta tämä näkemys Putinista on alkanut vallata alaa Venäjä-asiantuntijoiden keskuudessa.

Galeotti arvioi kansainväliseen turvallisuuteen keskittyvän ISN-järjestön sivuilla julkaistussa haastattelussa, että Putin on tehnyt Venäjästä geopoliittisen rikollisen, ”ilonpilaajan”.

Sen [Venäjän] taktiikka itäisessä Ukrainassa, Syyriassa ja muualla ei ole korjata ongelmia eikä edes rakentaa liittoumia, vaan luoda ongelmia siinä toivossa, että toisen osapuolen tahto heikentyy niin, että jonkinlainen sopimus Moskovan kanssa nähdään vähiten huonona vaihtoehtona, Galeotti sanoo.

Puolustusministeri Haglund Venäjän uudesta sotilasopista: "Tässä alkaa olla kylmän sodan piirteitä"

Puolustusministeri Carl Haglundin (r) mukaan Venäjän perjantaina päivittämä sotilasoppi ei tullut Suomelle yllätyksenä.

"Ei tämä muuta Suomessa mitään, mutta se ei tarkoita, ettemmekö olisi hereillä. On jo vuoden ajan käynyt selväksi, että Venäjän linja on muuttunut aggressiivisemmaksi", Haglund sanoo.

"Tässä alkaa olla kylmän sodan piirteitä ilmassa. Yksi toimi johtaa toiseen. Tätä kierrettä on näkynyt jo jonkin aikaa", Haglund sanoo.

Pohjois-Korea nimitteli Obamaa apinaksi

Kim Jong-unin johtama kansallinen puolustuskomitea syytti Obaman olevan kiistellyn Pohjois-Koreaa käsittelevän toimintakomedian julkaisun takana.

Pohjois-Korea syyttää Yhdysvaltoja verkkoyhteyksiensä katkaisemisesta. Suljetun Pohjois-Korean rajallisissa verkkoyhteyksissä oli häiriöitä viime viikonloppuna ja alkuviikosta yhteydet pimenivät yhdeksäksi tunniksi.

Komitea julisti viihdejätti Sonyn The Interview -elokuvan laittomaksi ja piti sitä epärehellisenä ja taantumuksellisena. Se myös nimitteli Obamaa ja haukkui tätä apinaksi.

Joulun alla Yhdysvallat uhkasi Pohjois-Koreaa vastatoimilla sen jälkeen kun Sony oli joutunut laajan tietomurron kohteeksi. Yhdysvaltain viranomaiset syyttivät tuolloin Pohjois-Koreaa tietomurrosta. Sony hyllytti ensin elokuvan mutta päätti lopulta julkaista sen osassa elokuvateattereita joulun pyhinä.

Hallitus pysyy Nato-linjallaan -"Stubb voi puhua mitä haluaa"

Ulkoministeri Erkki Tuomiojaa (sd.) ei haittaa, että nimekkäät kokoomuspoliitikot pääministeri Alexander Stubb alkaen liputtavat avoimesti Suomen Nato-jäsenyyden puolesta.

Puoluejohtajana voi ottaa kantaa miten haluaa, mutta hallitus toimii ainoastaan hallitusohjelman ja yhteisten suuntaviivojen avulla, Erkki Tuomioja muistutti Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Tuomiojan mukaan sosiaalidemokraattien kanta Natoon on sama kuin hallituksen nykyinen linja.

Tuomiojan mielestä Suomen Nato-jäsenyys ei voi toteutua ilman kansanäänestystä.

Ukrainan sota on saanut Valko-Venäjän johdon pelkäämään, että se voi menettää itsenäisyytensä

Ukrainan sodan osapuolien on määrä tavata taas jouluaattona Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä. Tunnelma on kireä.

Aiheena on sota, jossa on kuollut tuhansia ihmisiä, eikä tilannetta rentouta se, että myös isäntäväki on hermostunut.

Minskin hallintokortteleihin on levinnyt jo jokin aika sitten pelko, että pahimmassa tapauksessa Valko-Venäjä ei selviä tästä kriisistä itsenäisenä valtiona. Hurjimmissa huhuissa Kremlissä on jo suunnitelma Minskin oblastin hallintorakenteista.

Valko-Venäjä itsenäistyi muiden entisten neuvostotasavaltojen tapaan, kun Neuvostoliitto romahti vuonna 1991. Silloin iso osa maan kansalaisistakin ajatteli, että itsenäinen Valko-Venäjä on vain välivaihe historiassa.

"Olisiko Häkämies ja kumppanit aika lopettaa ruikutus?"

Turkulainen kaupunginvaltuutettu Mari-Elina Koivusalo (sd.) arvostelee voimakkaasti Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen kirjoitusta Turun Sanomissa (21.12.).

Jyri Häkämiehen JouluEvanKeljumi

Saksan lääke tepsisi meilläkin

Saksaa kutsuttiin vielä 1990-luvulla Euroopan sairaaksi mieheksi. Maan talous oli rapautunut, ja monet ongelmat tuntuivat tuolloin kivitalonkorkeilta.

Nyt samainen Saksa loistaa Euroopassa menestyksellään. Maan talous ja sen yritykset ovat huippukunnossa.

Saksojen yhdistyminen oli huima suoritus. Juuri siihen tarpeeseen luotiin yrityksille nykyään sovellettava käytäntö, avaamislauseke.

Työehtosopimusten tietyistä ehdoista voidaan työpaikoilla sopia toisin tarpeen vaatiessa.

Avaamislausekkeella on työaikoja ja palkkoja järjestelty uudelleen paikallisesti. Kun yritys saa ison tilauksen, työpaikalla tiedetään, miten työt tulee järjestellä. Samoin työpaikoilla tiedetään, miten aika tulee käyttää parhaiten, jos tilauskirja ei ole täynnä.

Häkämiehen teksti oli sellaista työntekijän halveksuntaa alusta loppuun, että kyllä suututtaa, Koivusalo kirjoittaa blogissaan.

Häkämies kehuu Saksan mallia kirjoituksessaan. Koivusalo vastaa, että Saksassa työttömyysaste on kieltämättä kaunis 5% mutta kysyy, mitä tämän taakse kätkeytyy.

Saksaan saadaan ensi vuonna minimipalkka, 8,5e tunnilta. Työ on hyvin pirstoutunutta; kokoaikatyö on harvassa ja osa-aikainen sitäkin yleisempää. Tämä on johtanut siihen, että palkalla ei työntekijä tule toimeen vaan lisätuloa joudutaan hakemaan sosiaaliturvasta. Yritykset siis ulkoistavat osan palkanmaksusta yhteiskunnalle.

Koivusalon mukaan Suomen malli mahdollistaa jo nyt paikallisen sopimisen yrityksissä, jonka EK aina tahtoo unohtaa.

Suomen passiivisella työttömyysturvalla Häkämies tarkoittanee ansiosidonnaisia työttömyyskorvauksia. Nämä on kuitenkin työntekijä itse kerryttänyt –ne eivät ole yritysten pussista pois.

EK-johtajien ruikutus voisi jo vaihtua työn tekoon

Häkämies haluaa palkankorotusten jäädytystä, mutta toivoo valtion turvaavan ostovoiman veronalennuksilla. Näinkö Häkämies kannattaa sosialismia jossa valtiovalta varmistaa yritysten kilpailukyvyn ja turvaa työntekijän ansiotason?

EK:n ja kokoomuksen kuoron laulu on ollut melko yksitoikkoista viime aikoina. Suomi nousee suosta ”talkoilla” eli ilmaisella työllä ja leikkauksilla. Kaikki eivät näihin talkoisiin tosin osallistu; yritysjohtajat ja sijoittajat voivat katsella vierestä kun työntekijät pelastavat isänmaata.

Varokaa Putinin uusia seikkailuja

Joulukuussa 2013 Mihail Hodorkovskia kuljettanut yksityiskone laskeutui itäberliiniläiselle lentokentälle. Vuosia Venäjän vankiloissa virunut Hodorkovski oli vihdoin vapaa, maan presidentin Vladimir Putinin yllättäen armahtama.

Tuolloin Hodorkovski lupasi, että aikoo kiertää politiikan kaukaa. Aikoinaan hyvin politisoituneissa veropetosoikeudenkäynneissä tuomittu Hodorkovski joutui vaikeuksiin todennäköisesti poliittisten ambitioidensa, syvien taskujensa ja Putinia kohtaan esittämänsä kritiikin takia.

Talouslehti Financial Timesin haastattelussa entinen Venäjän rikkain mies ja öljy-yhtiö Jukosin suuromistaja ei kuitenkaan karta politiikasta puhumista. Hodorkovski väittää, että Putinin päätös käynnistää Ukrainan kriisi oli seurausta korruptioskandaalien ja vuoden 2011 järjestellyiksi syytettyjen vaalien aiheuttamista protesteista. Putin näki Ukrainan tapana kerätä kansakunta Venäjän lipun ympärille ja häivyttää sisäpoliittinen kritiikki.

Hodorkovskin mukaan Venäjän talouskriisi saattaa kammeta Putinin vallasta.

FBI:n todisteet epäilyttävät – ”Kosto tulikin Sonyn sisältä?”

Julkisuudessa on jossain määrin alettu epäillä Sony Picturesiin kohdistuvan kyberhyökkäyksen taustoja. Useat teknologia-asiantuntijat ihmettelevät, mitä todisteita Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:lla on siitä, että hyökkäyksen takana on Pohjois-Korea.

FBI kertoi perjantaina epäilevänsä, että hyökkäyksen tehneen Guardians Of Peace -ryhmän takana on Pohjois-Korea. Sony joutui myös perumaan Pohjois-Korea-satiirinsa The Interview’n.

BBC kirjoittaa, että on aina vaikeaa tietää varmasti, kuka on kyberhyökkäyksien takana. Joka tapauksessa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on ilmoittanut maansa vastaavan hyökkäykseen.

Pohjois-Korea vakuuttaa syyttömyyttään kyberiskuihin

Pohjois-Korea haluaa yhdessä Yhdysvaltojen kanssa tutkia Sony Pictures -elokuvayhtiötä vastaan tehdyn kyberiskun.

Sen mukaan Pohjois-Korea voi todistaa, että sillä ei ole mitään tekemistä iskujen kanssa. Pohjois-Korea ilmoitti myös, että mikäli Yhdysvallat ei suostu yhteistutkimukseen, siitä saattaa koitua "vakavia seurauksia".

Mitä tästä vielä tulee!

Elokuvayhtiö Sony Pictures aikoo julkaista hyllyttämänsä Pohjois-Koreasta kertovan elokuvan jollakin muulla tavalla kuin perinteisessä teatterilevityksessä. Yhtiö pohtii useita vaihtoehtoja, kuten dvd-levyä tai jakelua nettipalvelun kautta. Tarkoitus on, että kaikki halukkaat pääsisivät näkemään elokuvan.

Elokuva kertoo Pohjois-Korean johtajaan Kim Jong-uniin kohdistuvasta salamurhayrityksestä. Ensi-illan oli tarkoitus olla Yhdysvalloissa joulupäivänä.

Kiinalaismediassa The Interview on saanut rajua kritiikkiä. Kiinan valtiollinen media pitää elokuvaa osoituksena Yhdysvaltain "järjettömästä kulttuurisesta ylimielisyydestä".

USA:n ja Kuuban sopua edelsivät huippusalaiset neuvottelut – ja paavin väliintulo

Yhdysvaltojen ja Kuuban historiallista sopua edelsi pitkä ja äärimmäisen salainen poliittinen ponnistus.

Kun maat ilmoittivat keskiviikkona diplomaattisten suhteiden solmimisesta yli 50 vuotta jatkuneen vihanpidon jälkeen, uutinen tuli monille yllätyksenä. Maailman huomio oli koko vuoden ollut Ukrainan kriisissä sekä taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Huippusalaisia neuvotteluja ehdittiin käydä puolitoista vuotta. Neuvotteluihin valmistautumisessa taas meni vuosia.

Barack Obama alkoi puhua neuvottelemisesta Kuuban kanssa jo ensimmäisen presidentinvaalikampanjansa aikaan vuonna 2007. Hän halusi uudistaa Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa, joka oli mustannut maan maineen presidentti George W. Bushin kaudella.

Kanadassa neuvottelut onnistuttiin myös pitämään salassa. Vuodot julkisuuteen olisivat nimittäin saattaneet romuttaa koko hankkeen.

Tärkeänä apuna toimi myös paavi Franciscus. Argentiinalaista paavia kunnioitetaan suuresti Kuubassa, jossa enemmistö väestöstä on katolisia.

Kokoomuksen alho syvenee – demarit painelivat ohi

Keskustan ero kokoomukseen ja Sdp:hen lähestyy kymmentä prosenttiyksikköä

Sdp:n eduskuntavaalikannatus on nyt suurempi kuin kokoomuksen. Ero, 0,2 prosenttiyksikköä, on kuitenkin hyvin pieni ja mahtuu virhemarginaaliin.

+0,2 prosenttiyksikköä!

Silti muutosta voi pitää merkittävänä, sillä Sdp on matanut alamaissa jo pitkään. Viimeksi Sdp:n kannatus oli HS-gallupissa kokoomuksen kannatusta suurempi toukokuussa 2008.

Sekasorto voi palata pian Venäjän talouteen

Ve­nä­jän vai­keu­det hel­lit­ti­vät maa­nan­tai­na ai­na­kin tois­tai­sek­si raa­ka­öl­jyn kal­lis­tues­sa.

Rup­lan ar­vo suh­tees­sa dol­la­riin vah­vis­tui yli kym­me­nen pro­sent­tia, mut­ta se­kaan­nus va­luut­ta- ja ar­vo­pa­pe­ri­mark­ki­noil­la tus­kin on ohit­se. Si­joit­ta­jat pi­tä­vät hy­vin to­den­nä­köi­se­nä, et­tä rup­lan syök­sy­kier­re voi al­kaa pian uu­des­taan.

KES­KUS­PANK­KI val­mis­te­lee hal­li­tuk­sen kans­sa oh­jel­maa, jon­ka avul­la se voi­si tar­vit­taes­sa pää­omit­taa lii­ke­pank­ke­ja ja ra­hoi­tus­alan yh­tiöi­tä. Uu­den pää­oman tur­vin ne voi­si­vat ra­hoit­taa yri­tyk­siä, jot­ka ovat rup­lan hal­pe­ne­mi­sen ta­kia ra­hoi­tus­vai­keuk­sis­sa. Ve­nä­läi­sil­lä yri­tyk­sil­lä on run­saas­ti dol­la­reis­sa otet­tu­ja lai­no­ja, joi­den ar­vo kas­vaa rup­lan hei­ken­tyes­sä.

"Jos yri­tyk­sen tu­lot ovat rup­lis­sa ja vas­tuut eli ve­lat dol­la­reis­sa, ti­lan­ne on ää­rim­mäi­sen vai­kea rup­lan voi­mak­kaan heik­ke­ne­mi­sen ta­kia. Pel­ko­na on suo­ra­nai­nen kon­kurs­siaal­to, min­kä ta­kia kes­kus­pan­kin pi­tää aut­taa yri­tyk­siä jäl­leen­ra­hoi­tuk­ses­sa", sa­noo fi­nans­si­yh­tiö Nor­dean ana­lyy­tik­ko Jan von Gerich.

Kolme pääsyytä Venäjän talouskriisiin – pakotteiden osuus on lopulta pieni

Venäjä jätti tekemättä uudistukset, joiden avulla öljyn halpenemisen isku olisi ollut hennompi

Länsimaiden määräämillä talouspakotteilla on vain pieni rooli Venäjän ajautumisessa vakavan valuuttakriisin partaalle.

"Pakotteet ovat jossain määrin hankaloittaneet tilannetta, mutta Venäjän oma toiminta aloitti epävarmuuden ajan", sanoo vanhempi ekonomisti Seija Lainela Suomen Pankista.

Tärkeä syy ruplan viime päivien romahdukseen on öljyn halpeneminen, mutta se ei ole ainut syy Venäjän vaikeuksiin. Venäjä on asiantuntijoiden mukaan viime vuosina epäonnistunut uudistumisessa ainakin kolmella tavalla.

1.Talous on yhä yksipuolinen

2. Poliitikot ovat päättämättömiä

3 Epävarmuus leimaa talouselämää

Putinin hallinto palautti Seija Lainelan mukaan viime lokakuussa voimaan säännön, jonka mukaan verorikossyytteet voi nostaa, vaikka veroviranomainen ei olisi havainnut syytä epäillä rikosta.

Miten käy Putinin?

Olennaisinta on se, pystyykö Putin vielä väittämään, että kaikki tämä on ulkovaltojen syytä, Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Pekka Sutela sanoo.

Putinin ja hänen hallintonsa suosio Venäjällä on viime aikoina ollut lähes tapissaan. Suosion on kuitenkin arvioitu perustuvan nimenomaan Venäjän vahvaan taloudelliseen asemaan, joka on tuonut venäläisille ylpeydenaihetta.

Putinin kohtalon voi Sutelan mukaan ratkaista se, miten Putin onnistuu selittämään huonon tilanteen.

Pääministeri ei halua Suomea harmaalle alueelle

"Mik­si Suo­men hal­li­tus pa­kas­taa ko­vaa vauh­tia po­liit­ti­sia suh­tei­ta Ve­nä­jän suh­teen ti­lan­tees­sa, jos­sa pi­täi­si päin­vas­toin pa­rem­min ja enem­män vaih­taa nä­ke­myk­siä ja pääs­tä neu­vot­te­lu­pöy­tään?"

Kan­san­edus­ta­ja Pau­la Leh­to­mä­ki (kesk) hei­nä­kuus­sa.

"En pi­dä sii­tä, et­tä meil­lä ta­ho­ja Suo­mes­sa, jot­ka rea­goi­vat Ve­nä­jän toi­miin sa­mal­la ta­val­la kuin Suo­mi rea­goi Neu­vos­to­lii­ton toi­miin jos­kus ai­koi­naan. En ha­lua, et­tä Suo­mi kos­kaan enää on sil­lä har­maal­la vyö­hyk­keel­lä, mis­sä me olim­me kyl­män so­dan ai­ka­na."

Pää­mi­nis­te­ri Ale­xan­der Stubb (kok).

”Venäjän markkinoilla alkaa olla huoli valuutan loppumisesta – politiikan keinot hyvin rajalliset”

”Venäjän markkinoilla alkaa olla huoli siitä että valuutta loppuu”, sanoo Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko käynnissä olevasta syöksystä Venäjällä.

Ruplan arvo on laskenut tiistaina aamupäivällä entisestään, osakemarkkinat vajoavat eikä Venäjän keskuspankin päätös nostaa ohjauskorko 17 prosenttiin ole auttanut.

”Huhut pääomaliikkeiden rajoituksista pahentavat tilannetta”, Solanko kommentoi.

"Putinin lähipiiri – mahtavia satusetiä!"

Venäläisessä julkisuudessa riitti 1990-luvulla monenmoista uutista, mutta valtakunnan ykköskanava eli tuolloinen ORT sai silti katsojat hieraisemaan silmiään tiistai-iltana 17.11.1998. Ruutuun ilmestyi parhaaseen katseluaikaan suora lähetys tiedotustilaisuudesta Interfax-uutistoimiston tiloista Moskovasta.

Pöydän takana istui kuusi turvallisuuspalvelu FSB:n upseeria, joista viisi ilmoitti kuuluvansa FSB:n salaiseen murharyhmään. Eniten äänessä oli ainoa ilman naamiota esiintynyt murharyhmän mies, Aleksandr Litvinenko.

Litvinenko sairastui 1. marraskuuta 2006 vakavasti lounastettuaan lontoolaisessa sushi-ravintolassa italialaisen yhteyshenkilönsä Mario Scaramellan kanssa. Litvinenkon oli tarkoitus saada tietoja toimittaja Anna Politkovskajan murhasta, jota hän epävirallisesti selvitteli. Litvinenko kuoli 44-vuotiaana 23.11.2006

Poloniumilla myrkytetty Aleksandr Litvinenko kuvattiin sairaalavuoteellaan Lontoossa 20.11.2006, kolme päivää ennen kuolemaa.

Ryhmän tehtävänä oli miesten mukaan murhata paitsi rikollispomoja myös pettureita ja sellaisia korkean tason poliitikkoja kuin Venäjän turvallisuusneuvoston varapääsihteeri Boris Berezovski. Turvallisuuspalvelun tuore johtaja Vladimir Putin joutui vakuuttamaan julkisesti, että väitteet tutkitaan.

Asianajaja Trepaškin, 57, istuutuu Kafe Puškinin pöytään Moskovan keskustassa ja tilaa maitokahvia. On marraskuun loppu, vuosi 2014. Trepaškin näyttää nuoremmalta ja terveemmältä kuin seitsemän vuotta sitten, vankilasta vapautuessaan.

"Kuinkas sattuikaan niin juuri eilen tapasin yhden sen yksikön miehen, joka kertoi minulle, kuinka he hävittivät ruumiit", Trepaškin kertoo.

Suomi vaatii kansainvälistä ilmailujärjestöä puuttumaan pimeisiin sotilaslentoihin

Liikenneministeri Paula Risikko (kok) on erittäin huolestunut venäläisten sotilaskoneiden pimeistä lennoista Suomen lähialueilla.

Tällä viikolla lennonjohto joutui ohjaamaan siviililiikennettä kauemmas Itämerellä lentäneiden venäläisten sotilaskoneiden rykelmästä.

Ruotsin eteläpuolella SAS:n Kööpenhaminasta Puolan Potznaniin matkalla ollut kone joutui perjantaina tekemään väistöliikkeen lennonjohdon käskystä samasta syystä.

"Nykytilanne, missä nämä venäläiskoneet eivät ole käyttäneet transponderia, ei ole hyväksyttävää", Risikko sanoo.

Puolustusministeri Haglund

Venäjä näytti voimaansa poikkeuksellisella tavalla

Venäjä ehti itsenäisyyspäivästä lähtien tuoda Itämeren ylle useita eri hävittäjä- ja pommittajamuodostelmia niin, että koneet hipovat Suomenkin ilmatilaa. Osa koneista on ollut aseistettu.

Venäjä ulkoiluttaa 1950-luvun sotakalustoa

Esimer kiksi Tupo levin Tu-95- koneiden reviiriin Itämeri ei juuri ole kuulunut. Ne suunniteltiin 1950-luvulla kuljettamaan ydinpommit Yhdysvaltoihin. Tiistai-iltana Venäjän IL-20 loukkasi Viron ilmatilaa.

Eurooppaan on päässyt syntymään väärä mielikuva siitä, että Suomi yrittää yhä pitää yllä erityissuhdetta Venäjään, Haglund sanoo. "Muutamien lausuntojen vuoksi on saatu luotua sellaista kuvaa, että olemme yhdellä pakaralla Venäjän sylissä."

Mä lasken kolmeen, ennen kuin sanon mitään Torsti Sirénistä

En viitsi häntä kommentoida yhtään ja ihmettelen, jos ei hänen esimiehillään ole näkemyksiä siitä, millä tavalla virassa olevan sotilaan sopii ylipäätään esiintyä, Erkki Tuomioja sanoi.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja Sirén ihmetteli haastattelussa, onko Suomi edes mukana EU:n yhteisessä Venäjän pakoterintamassa.

Upseerin ammatinvalinta on vapaaehtoinen ja jos tämä rajoite tuntuu liian vaikealta ei ammatissa ole pakko jatkaa. Varmuuden vuoksi: kyse ei siis ole kenenkään sanavapauden rajoittamisesta, vaan sitä mikä on kulloinkin eri asemassa olevalle sopivaa ja mikä ei, Tuomioja päätti kirjoituksensa.

Gorbatshov penää Venäjältä ja USA:lta vastuunkantoa: "Muuten seuraukset voivat olla kamalat"

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov vaatii länsimaita ja Venäjää sulattamaan jäätymispisteeseen viilenneet välinsä.

Gorbatshov, 83, valittaa Rossijskaja Gazeta -sanomalehdessä, että talousvaikutusten ohella länsimaiden ja Venäjän suhteiden jäähtyminen on haitannut kansainvälistä yhteistyötä muun muassa terrorismin vastaisessa taistelussa, ilmastoasioissa ja epidemioiden torjunnassa.

Gorbatshov ehdottaa, että Venäjä ja Yhdysvallat järjestävät laajasti asioita käsittelevän huippukokouksen ilman minkäänlaisia ennakkoehtoja.

Karu suomalaisarvio Venäjästä

”Vladimir Putin tarrautui vanhaan tarinaan”

Raakaöljyn hinnan rajun laskun ja ruplan heikentymisen aiheuttamat iskut Venäjän talouteen ovat olleet otsikoissa viime aikoina. Nordean analyytikon Sanna Kurrosen mukaan talous ei kuitenkaan ole Venäjän suurin ongelma.

Vladimir Putinin nykyinen politiikka ajaa erityisesti kuluttajat ahtaalle, mutta nykymeno voi silti jatkua helposti pari vuotta.

Kurrosen mukaan Vladimir Putin muutti politiikkaansa radikaalisti vuoden 2012 presidentinvaalien jälkeen.

Mielenosoitusten myötä ilmeni, ettei Putin ole haavoittumaton. Talousuudistusten sijaan huomio siirrettiin heikosta taloudesta Ukrainaan, hän toteaa.

Onko tässä uusi Nokia?

Ne vyöryvät suoraan päälle. Puolensataa massiivista lihasvuorta rymistää kohti traktorin perävaunun lavaa.

Sonnit juoksevat rinnakkain ja kopsauttelevat mennessään sarviaan yhteen. Vasikat seuraavat emiään. Tänä kesänä syntyneet pienokaiset pomppivat kepeästi kuin karitsat, vaikka elopainoa on niillekin kertynyt jo 200 kiloa.

Kun lauman suurimmat eläimet tulevat liki, Rautiainen vetäytyy suojaan traktorin oven taakse. Se on viisasta, sillä tyttöjen eli lehmien lisäksi paikalle saapuvat pojat eli sonnit. Biisoniuros painaa yli tonnin.

Näky on täälläpäin harvinainen. Biisoneita elää Suomessa vain 216 kappaletta. Näin kertoo Eviran nautaeläinrekisteri.

Markku Rautiainen on vaimonsa Teijan kanssa tarhannut biisoneita Karjalohjalla 15 vuoden ajan. Lauma koostuu nyt noin 70 yksilöstä, joista vanhimmat ovat peräisin vuonna 1998 Loimaalle saapuneesta joukosta. Loimaan lauma oli Suomen ensimmäinen.

Nyt biisoneita elää seitsemällä suomalaisella maatilalla, muun muassa Parikkalassa ja Akaassa. Vertailun vuoksi: nautoja eli kansankielellä lehmiä on Suomessa 924 156 kappaletta. Ilveksiäkin elää Suomessa yli kymmenen kertaa niin paljon kuin biisoneita.

Selviäisikö biisoni villinä Suomen luonnossa? Markku Rautiaisen mukaan Suomessa olisi biisonille melko ihanteelliset olosuhteet.

"Talvet eivät ole kauhean kylmiä, eikä kesällä ole yhtä kuuma kuin preerialla", hän sanoo. Rautiaisen mukaan karjatilalla kasvanut biisoni villiintyisi nopeasti, jos se päästettäisiin vapaaksi luontoon.

Suomen villejä biisoneita tietenkin metsästettäisiin. Metsähallituksen riista-asiantuntija Mikko Rautiainen arvelee, että raavas preerianauta kiinnostaisi varmasti Suomen satojatuhansia metsästäjiä.

Pohjolaan mahtuu lisää maahanmuuttajia

Ruotsin Reinfeldt:"Missä tila on loppunut?"

Ruotsidemokraattien suosio ei johdu maahanmuuttopolitiikasta, sanoo entinen pääministeri Fredrik Reinfeldt.

Ruotsiin on odotettu saapuvan vuoden 2014 aikana yli 80 000 turvapaikanhakijaa ja ensi vuonna 105 000.

Reinfeldt ajoi pääministerinä kahdeksan vuotta EU:n myönteisintä maahanmuuttopolitiikkaa. Hänen mukaansa on "aivan selvä", että EU-maat eivät käyttäydy edes jokseenkin solidaarisesti pakolaismäärän jakamiseksi.

Mutta Ruotsi ei ole saanut tarpeekseen.

"Mitä tarkoittaa tarpeeksi? Onko Ruotsi täynnä? Ovatko Pohjoismaat täynnä? Täällä on loputtomasti tilaa. Ne, jotka väittävät muuta, saavat luvan näyttää, missä tila on loppunut", hän sanoo.

Ruotsidemokraatit väittävät kumminkin toisin, ja puolueen kannatus kasvaa.

Sauli Niinistö hämmensi tutkijan

”Kerrassaan ihmeellistä”

Histotorian tutkija ja valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka hämmästelee tasavallan presidentti Sauli Niinistön taannoisia lausuntoja Natosta.

Tarkka viittaa Yle Radio 1:n kyselytuntiin 29. marraskuuta ja Niinistön haastatteluun Washington Postissa 23. marraskuuta. Ylen kyselytunnilla Niinistö toppuutteli Tarkan mukaan Nato-aikeita ”tavanomaisuuksilla”.

Päällimmäiseksi jäi se vaikutelma, että muuttuipa maailma miten tahansa, Suomi ei muutu mitenkään. Suomettumisaikana sen sanominen oli tavanomaista liturgiaa ja silloisissa oloissa jopa ymmärrettävää, mutta nyt se on kerrassaan ihmeellistä, Tarkka arvioi kolumnissaan.

Seuraavalle hallitukselle Tarkka suosittelee, ettei uuteen hallitusohjelmaan kirjata Natosta mitään.

Haglund toivoo puolustusliittoa Ruotsin kanssa

Ruotsin puolustusministeri Hultqvist ei halua selvitystä liitosta

Puolustusministeri Carl Haglund "Näkisin mielelläni, että seuraava hallitusohjelma sisältäisi kirjauksen Ruotsista. Emme voi yksipuolisesti suunnitella kihlausilmoitusta kosimatta ensin, mutta kyseeseen voisi tulla ainakin puolustusliiton selvittäminen", Haglund sanoi Hufvudstadsbladetin haastattelussa lauantaina.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ei ole valmis puhumaan Ruotsin ja Suomen välisen puolustusliiton selvittämisestä.

"Ei, en ole valmis puhumaan tulevaisuudesta tällä tavalla. Puhun sen sijaan jokaisesta konkreettisesta askeleesta, kun olemme niistä yksimielisiä ja olemme valmiita etenemään, Hultqvist sanoo HS:lle.

Parin passin upseerit

So­dak­si muut­tu­neen Uk­rai­nan krii­sin seu­rauk­se­na Suo­mes­sa­kin on alet­tu poh­tia, pi­täi­si­kö osa val­tiol­li­sis­ta teh­tä­vis­tä ra­ja­ta niin, et­tei­vät kak­sois­kan­sa­lai­set voi hoi­taa nii­tä.

Täl­lä haa­vaa mi­tään ra­joi­tuk­sia ei ole. Sik­si Hel­sin­gin hal­lin­to­kort­te­leis­sa on alet­tu pe­lä­tä, voi­vat­ko ul­ko­val­lat käyt­tää ti­lan­net­ta hy­väk­seen saa­mal­la ih­mi­siään esi­mer­kik­si Puo­lus­tus­voi­miin, Ra­ja­var­tio­lai­tok­seen ja ul­ko­mi­nis­te­riöön.

Ky­se on noin 80 000:sta Suo­men kan­sa­lai­ses­ta, joil­la on myös jo­kin muu kan­sa­lai­suus. Ve­nä­jän osuus on run­saat 20 000. Toi­sek­si eni­ten on Ruot­sin kan­sa­lai­sia, 6 000, jois­ta val­ta­osa on suo­ma­lais­siir­to­lai­sia. Suo­mi­han sal­li kak­sois­kan­sa­lai­suu­den vas­ta vuon­na 2003.

KAN­SAL­LI­SEN tur­val­li­suu­den kan­nal­ta pi­täi­si ol­la sel­vää, et­tä esi­mer­kik­si up­see­reil­la ja dip­lo­maa­teil­la on pel­käs­tään Suo­men kan­sa­lai­suus. Nyt näin ei ole.

Jörn Donner haukkuu hallituksen ja Linnan juhlien kunniamerkit

Kansanedustaja Jörn Donner (r) saapuu itsenäisyyspäivänä Linnan juhliin tummassa puvussa frakin sijasta.

Tumma puku olisi Donnerin mielestä juhlien oikea pukukoodi. Pitkällä urallaan hän on yleensä toiminut niin kuin itse parhaaksi katsoo.

Donnerin puvun rinnuksessa ei roiku kunniamerkkejä, vaikka pitkältä ja monipuoliselta uralta niitä on kertynyt paljon.

"Pikkulasten karamelleja, ei mitään muuta. Minulla ei ole mitään tuntoja niiden suhteen", Donner sanoo "prenikoista".

Mutta Suomen itsenäisyys Donnerille merkitsee paljonkin. Kun Suomi elää vaikeita aikoja, Donnerin löytämät valopilkut ovat lähes kansallismielisiä.

Sauna. Se on ikuinen. Ja itsenäisyys. Suomi on Donnerin mukaan vapaampi kuin koskaan.

Rosatomin ydinvoimalan käyttöönotto takkuaa Intiassa

Venäläisen Rosatomin Intiaan rakentaman Kudankulamin ydinvoimalan käyttöönotossa on ollut ongelmia.

Vain runsas vuosi sitten verkkoon kytketyn ydinvoimalan ykkösreaktori on pysähtynyt tahattomasti eli mennyt hallitsemattomaan pikasulkuun 14 kertaa 4 701 käyttötunnin aikana. Lisäksi se on pysäytetty tarkoituksella viisi kertaa korjaus- ja huoltotöitä varten.

Eteläisessä Tamil Nadun osavaltiossa sijaitseva Kudankulamin ydinvoimala on ollut seisoksissa syyskuun lopusta asti.

Fortum yhteistyöhön Rosatomin kanssa.

Sotaveteraanien liitto löi luvut pöytään: Näin pitkäksi aikaa rahat riittävät

Järjestöä on pidetty varakkaana, mutta tuoreiden lukujen valossa näin ei ole.

Liiton taseen loppusumma 2013 lopussa oli 1,06 miljoonaa euroa. Liiton tulot olivat 1,41 miljoonaa euroa ja kulut 1,78 miljoonaa euroa. Liiton varallisuus riittäisi runsaan puolen vuoden kuluihin, mikäli tulot loppuisivat.

Kaikki keräysvarat käytetään liiton mukaan veteraanien, heidän puolisoidensa ja leskiensä hyväksi esimerkiksi maksamalla lääkekulujen omavastuuosuuksia, jalkahoitoja, pienimuotoista kuntoutusta ja järjestämällä virkistystilaisuuksia.

Antti Rinteen vaalilupaus 1,5 miljoonalle

"Tämän me myös toteutamme, jos olemme seuraavassa hallituksessa"

Suomessa on 1,5 miljoonaa eläkeläistä. He myös äänestävät ahkerammin kuin kansalaiset keskimäärin.

Nostamme takuueläkettä jos olemme seuraavassa hallituksessa. Tämän lupauksen me myös toteutamme, Rinne kertoi.

Kahden tulevan vuosikymmenen aikana 65 vuotta täyttäneiden määrä maassamme kasvaa yli puolitoistakertaiseksi ja 80 vuotta täyttäneiden määrä kaksinkertaistuu.

Nikkelipäästö tappoi neljä miljoonaa simpukkaa

No­rilsk Nic­ke­lin Har­ja­val­lan-teh­taan vii­me­ke­säi­nen myrk­ky­pääs­tö on tap­pa­nut yli nel­jä mil­joo­naa sim­puk­kaa, ker­too Var­si­nais-Suo­men ely-kes­kus.

Sel­vi­tys teh­tiin su­kel­ta­mal­la 57 ki­lo­met­rin mat­kal­la se­kä teh­taan pa­to­al­taan ylä­puo­lel­la, pa­to­al­taas­sa et­tä ala­juok­sul­la.

Elo­kuus­sa saa­dun asian­tun­ti­ja-ar­vion mu­kaan sim­pu­koi­den kuo­lin­syy oli nik­ke­li, jo­ka se­koit­ti nii­den kal­sium-ai­neen­vaih­dun­nan.

KUOL­LEIS­TA sim­pu­kois­ta noin mil­joo­na oli uhan­alai­sia vuol­le­jo­ki­sim­pu­koi­ta. Sen li­sään­ty­mis- ja le­väh­dys­paik­ko­jen hä­vit­tä­mi­nen ja hei­ken­tä­mi­nen on luon­non­suo­je­lu­lain no­jal­la kiel­let­ty ja la­ji on rau­hoi­tet­tu.

Tälle iskulle Putin ei voi mitään

Öljyn hinnan syöksykierre näyttää tekevän sen, mihin lännen Venäjän-vastaiset pakotteet eivät pysty: Kreml joutuu ankaran paikan eteen miettiessään maan talouden tulevaisuutta.

Öljyn hinnan syöksy lyö Venäjää nyt paljon kovemmin kuin lännen asettamat pakotteet.

Venäjän hallitus myönsi tiistaina ensimmäisen kerran, että maan talous uhkaa supistua ensi vuonna.

Öljyn hinta on luisunut kesästä lähtien alaspäin noin 30 prosenttia. Venäjän taloutta kurittavat öljyn halvan hinnan lisäksi lännen asettamat talouspakotteet ja ruplan syöksy.

Arvostettu yhdysvaltalainen professori uskoo, että lännen päättäjien pitäisi kuunnella Suomea

Texasin yliopiston apulaisprofessori ja kansainvälisen turvallisuuden ja lain arvostettu tutkija William Inboden kirjoittaa Foreign Policy -lehdessä, että Suomi on hylkäämässä suomettumisen politiikan suhteessa Venäjään.

Suomea pilkattiin kylmän sodan aikana suomettumisesta. Termillä viitattiin siihen, että Neuvostoliiton varjossa eläneet suomalaiset nöyristelivät suhteessa idän totalitääriseen naapuriin, antoivat Neuvostoliiton vaikuttaa sisäpolitiikkaansa ja välttivät liittoutumasta lännen kanssa.

Professorin mukaan Suomi voi joko pyrkiä Naton jäseneksi tai muulla tavoin hakeutua tiiviimpään yhteyteen lännen kanssa. Professorin mukaan läntisten poliitikkojen pitäisikin kuunnella Suomea ja muita maita, jotka elävät suorimmin Venäjän uhittelun varjossa.

Putinin hallinto tulee häviämään alle kymmenessä vuodessa

Näin arvioi Entinen venäläinen suurliikemies ja miljardööri Mihail Hodorkovski.

Hodorkovski arvioi, että presidentti Vladimir Putinin johtama Venäjä on nyt niin "vakava uhka Euroopalle", ettei vastaavaa ole nähty "sitten toisen maailmansodan".

"Venäjän johto on avannut Pandoran lippaan ja vapauttanut uhan Venäjä olettaa, että se saa tehdä mitä tahansa oman etupiirinsä alueella. Kompromisseja on kuitenkin pakko etsiä, sillä muutoin vaarana on globaali sota", Hodorkovski sanoi.

Muutamat europarlamentin ulkoasianvaliokunnan jäsenistä veikkasivat, että Hodorkovskista tulee vielä Venäjän presidentti.

Hodorkovski hämmästeli sitä, miksi EU ei ole todistanut venäläisille, kuinka valtaapitävät ovat hamunneet valtion varoja ja siirtäneet niitä kätköihin muualle Eurooppaan.

Rakastavatko venäläiset sittenkään Putinia?

Kalle Kniivilän kirjan Putinin väkeä idea tuntuu tuoreelta: miten ihmeessä venäläiset niin rakastavat presidenttiään Vladimir Putinia, jota lännessä karsastetaan?

Ruotsissa asuva Kniivilä tuntuu sympatisoivan Venäjän liberaaleja mutta haluaa päästä perille maan hiljaisesta tai "tottelevaisesta" enemmistöstä. Sellaisista kuin moskovalainen Aleksandr, 41, joka väittää, etteivät asiat ole Venäjällä koskaan olleet niin hyvin kuin Putinin aikana.

Vuoden 2011 mielenosoitusten jälkeen Putin on tukeutunut konservatiiviseen väkeen. Hänen ydinkannattajansa on nyt yli 50-vuotias julkisella sektorilla työskentelevä nainen suurimpien kaupunkien ulkopuolella.

Kun raha on tiukemmassa, Putin pyrkii henkiseksi johtajaksi homolain kaltaisilla vedoilla. Kniivilän mielestä hän luo jopa tarkoituksellisesti eripuraa koulutettujen kaupunkilaisten ja vanhoillisten provinsiaalien välille.

Avioliittolaki herätti primitiivireaktiot

Itkuraivari ei kuulu yhteisten asioiden hoitoon

Eduskunta päätti perjantaina kansanedustajien selkeällä enemmistöllä hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliitot. Päätös menee seuraavaksi suuren valtiokunnan käsittelyyn. Voimaan laki tulee aikaisintaan 1. maaliskuuta 2017.

Kansan enemmistön tahdon toteutuminen on ollut monille vaikea hyväksyä. Eritoten sosiaalisessa mediassa pettymystä on purettu tavalla, joka muistuttaa primitiivireaktiota.

Avioliittolaista käydyssä väittelyssä myöskään suvaitsevaisuuden lippua heiluttaneet, muutoksen puolustajat eivät ole täysin välttyneet umpimieliseltä oikeassa olemiselta, kanssaihmisten mielipiteiden ja arvojen halveksunnalta.

Surullista on se, että eroakirkosta.fi:n kaltaiset verkkopalvelut tekevät vakavista asioista – arvoista, uskosta ja ihmisten keskinäisestä yhteydestä – halpahintaista kauppatavaraa.

Pikaero mistä tahansa, miksi tahansa banalisoi suomalaista todellisuutta tavalla, joka ei edistä millään tavoin hyvän yhteiskunnan rakentamista.

Kirkkoon voi myös liittyä yhtä helposti kuin erota. Liitykirkkoon.fi

"Se, että ihmisiä puolustetaan, on kyllä ihan kristillisen uskon ydintä." Näin puhuu arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Kyllä se palaute tuntuu”

Lihayhtiö lisää avoimuuttaan julkaisemalla kaksi broilerivideota

HK Scan -lihakonserni haluaa käynnistää uuden, avoimen ja läpinäkyvän toimintamallin suomalaisten kuluttajien kanssa. Yhtiö julkaisee kaksi videota, jotka kertovat broilereiden elämästä kahdella siipikarjatilalla.

Vähä siistii!

Haluamme viestiä kuluttajille avoimesti ja ymmärrettävästi toiminnastamme”, kertoo Kariniemen markkinointipäällikkö Vesa Saarenmaa . ”Kuluttajat ovat kiinnostuneita eläinten hyvinvoinnista sekä siitä, missä ruoka on tuotettu.

Pekka Perälle Talvivaarasta yli 20 miljoonan euron tulot

Pekka Perä on saanut Talvivaara-vuosinaan jopa 200–300 suomalaisen tulot yhdessä vuodessa. Tämä on nostanut hänet tulotilastoissa parhaimmillaan sijalle 29, joten aivan Suomen huipputuloisten kärkeen hän ei ole koskaan yltänyt.

Perä on ansainnut Talvivaarasta silti sievoisesti: vuosina 2005–2013 yhteensä yli 20 miljoonan euron verotettavat ansio- ja pääomatulot.

Tästä 20 miljoonasta eurosta osakemyyntien ja osinkojen osuus on ollut noin 17 miljoonaa ja ansiotulojen osuus noin kolme miljoonaa euroa, selviää verottajan sekä Arvopaperikeskuksen tiedoista.

Päivi Räsäsen puheet ovat vaarallisia

Heikentävät uskoa demokraattiseen vaikuttamiseen

Hallitusta muodostettaessa hallituspuolueet tekivät sopimuksen KD:n vaatimuksesta sopimuksen, että hallitus ei tee esitystä avioliittolain muuttamiseksi. Tämä sopimus on sinänsä pitänyt. Lakihanke tuli eduskuntaan suoraan kansalaisaloitteena. Sen sijaan paheksun sitä, että pääministeri äänestystä edeltävänä päivänä vetosi julkisesti lakialoitteen hyväksymisen puolesta hyvin laajasti mediassa.

Räsäsellä on asiavirhe. Laki tulee voimaan ihan ilman mitään seuraavan hallituksen toimenpiteitä. Käytännössä Räsänen on asettamassa puolueensa oppositioon historian typerimmällä syyllä.
Lukijan kommentti: Kalle Salava

Kokoomuksen puheenjohtajan arvoliberaali näkemys oli kyllä yleisessä tiedossa, mutta tällä ulostulolla hän ei pääministerinä esiintyessään edistänyt hallituksen yhtenäisyyttä herkässä ja jakavassa arvokysymyksessä tietäen myös Kristillisdemokraattien hyvin selkeän linjan, Räsänen sanoi KD:n nettisivuilla julkaistun puheen mukaan.

Demarien Marin sanoo tiedotteessaan, että Räsäsen puheet ”ovat vaarallisia ja voivat pahimmillaan heikentää kansalaisten uskoa demokraattiseen vaikuttamiseen”.

Kansanedustaja Räsänen ja Arkkipiispa Mäkinen saivat lausunnoillaan

Joukkopaon kirkosta

Arkkipiispan avomielisyys liikaa monille

Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma vertaa tunnelmia lokakuun 2010 Ajankohtaisen kakkosen Homoilta-ohjelmaa seuranneisiin päiviin. Tuolloin kirkosta erosi enimmillään 6 700 jäsentä päivässä.

Päivä eduskunnan tasa-arvoisen avioliittolain äänestyksen jälkeen kirkosta erosi 5000 henkilöä ja eroamiset jatkuvat.

Heti eduskunnan äänestyksen jälkeen kirkosta eroaminen kiihtyi. Ensimmäisen tunnin aikana kirkosta erosi noin 140 ihmistä. Kello 16 mennessä kirkosta on eronnut reilu 600 jäsentä, eroakirkosta.fi-palvelu tiedotti perjantaina iltapäivällä.

Arkkipiispa: "Suren"

Jotkut ovat purkaneet pettymystään eduskunnan päätökseen eroamalla kirkosta. Suren sitä. Kirkkoja ja uskonnollisia yhteisöjä päätös ravistelee, mutta päätökset ja toimintansa ne ratkaisevat itse. Niin meidänkin kirkkomme, Mäkinen kirjoitti.

Olen viestejä lukiessani jäänyt miettimään pelkoja ja huolia, joita erilaisuus on meissä herättänyt. Olen pelännyt itsekin. Myös pelko ja pettymys täytyy voida tuoda esiin. Rukoilen kirkollemme ja yhteiskunnallemme yhteyttä ja sovintoa.

Viikonlopun saldo sunnuntaina kello 16.45: Kirkosta eronnut 10757 ihmistä

Kirkosta eroaminen jatkuu tavallista vilkkaampana.

Suomalaiset saavat pian hakea Viron e-kansalaisuutta

Vi­ros­sa teh­taan omis­ta­vas­ta Reijo Laineesta tu­lee to­den­nä­köi­ses­ti pian vir­tuaa­li­vi­ro­lai­nen.

Vi­ro al­kaa en­sim­mäi­se­nä val­tio­na maail­mas­sa tar­jo­ta ul­ko­maa­lai­sil­le di­gi­taa­lis­ta hen­ki­lö­tun­nus­ta eli e-kan­sa­lai­suut­ta jou­lu­kuun alus­sa. Lai­ne on yk­si ano­jis­ta.

"Se hel­pot­taa juok­se­mis­ta", Lai­ne pe­rus­te­lee.

Vir­tuaa­li­asuk­kaa­na Lai­ne voi al­le­kir­joit­taa pa­pe­rit in­ter­ne­tis­sä. Hän saa Vi­ron di­gi­taa­li­sen hen­ki­lö­tun­nuk­sen ja hen­ki­lö­to­dis­tuk­sen, jot­ka pä­te­vät in­ter­ne­tis­sä, mut­ta ei­vät mis­sään muual­la.

EU VAS­TA val­mis­te­lee yh­te­näis­tä di­gi­taa­lis­ta si­sä­mark­ki­na-aluet­ta. Kun se jos­kus to­teu­tuu, di­gi­taa­li­set al­le­kir­joi­tuk­set liik­ku­vat vai­vat­ta EU-val­tioi­den vä­lil­lä ja unio­nin asuk­kaat voi­vat to­dis­taa hen­ki­löl­li­syy­ten­sä ver­kos­sa.

#SuomiNousuun

Yrityksen päätuote Emotion Tracker: sovellus, jonka avulla käyttäjä pystyy seuraamaan tunteitaan.

A2 Yrittäjä-ilta tiistaina 2. joulukuuta TV2:lla alkaen klo 21.

"Sain eräänä aamuna peilin edessä meikatessani idean: haluan tehdä jotain sille, että yksilöiden tunteet otetaan paremmin huomioon työelämässä. Kehitin idean kännykkäsovelluksesta, jolla voi seurata tunteita."

Projekti #sota39 alkaa 26.11.2014

#sota39 - 105 päivää

Samana päivänä, vuonna 1939, Neuvostoliitto syytti Suomea rajan pinnassa olevan Mainilan kylän tulituksesta. Näin itänaapuri sai tekosyyn sodan aloittamiseen.

"Suomalaiset ovat tulittaneet neuvostoliittolaista Mainilan kylää Klo 15.45", uutisoi Neuvostoliiton uutistoimisto Tass.

Talvisodan 105 päivää reaaliajassa. #sota39 päivittää sodan vaiheet päivä päivältä uudella tavalla Twitterissä. 75 vuoden takaiset tapahtumat kerrotaan maan sotatilahallituksen käymien todellisten keskustelujen ja päätösten kautta twiiteiksi tiivistettynä.

Helpoin tapa pysyä mukana päivittäisissä tapahtumissa ja päähenkilöiden keskusteluissa on seurata päätiliä @sota1939, joka liimaa keskustelut yhteen.

Sotamies Kallionpää ampui talvisodan ensimmäisen venäläisen. Lisäksi hän ampui Lapin sodan ensimmäisen saksalaisen.

Talvisota alkoi marraskuun viimeisenä päivänä 70 vuotta sitten. Mutta ei ihan täsmällisesti.

Puna-armeijan yksi osasto otti varaslähdön Lieksan Inarin kylän kohdalla. Vastassa oli suomalaisia rajavartioita, muun muassa Mikko Kallionpää. Hän on nyt 94-vuotias, mutta muistaa tapauksen tarkasti.

Michael Brownin ampunut poliisi: Minulla on puhdas omatunto

"Halusin vain selvitä elävänä."

Näin sanoi 18-vuotiaan Michael Brownin ampunut poliisi Darren Wilson ABC-uutiskanavan haastattelussa varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Wilson tuli tiistaina ensimmäistä kertaa julkisuuteen sen jälkeen kun valamiehistö päätti, ettei häntä panna syytteeseen Brownin ampumisesta.

Haastattelussa Wilson kuvaili, kuinka Brown löi häntä poliisiauton ikkunan läpi kasvoihin, kun hän istui yhä autossa.

"En tiennyt, olisinko kestänyt enää yhtäkään sellaista iskua", Wilson sanoi.

"Olen kuvaillut sitä niin, että oli kuin viisivuotias olisi yrittänyt saada otteen (showpainija) Hulk Hoganista. Niin iso se mies oli."

Wilson otti esiin aseensa, mutta Brown pani kätensä hänen aseensa päälle ja yritti päästä käsiksi liipaisimeen. Wilson painoi liipaisinta kahdesti, mutta se ei lauennut, koska Brownin käsi oli aseen päällä. Vasta kolmannella kerralla ase laukesi ja luoti osui Browniin, joka lähti juoksemaan poispäin.

Kyse oli ensimmäisestä kerrasta, kun Wilson käytti virkatehtävässä asetta.

Metromatka halki jaetun Washingtonin

En­nen ja­ko­lin­ja mus­tan ja val­koi­sen Was­hing­to­nin vä­lil­lä kul­ki 16:n­net­ta ka­tua pit­kin. Sen koh­dal­la si­jait­see Val­koi­nen ta­lo. Sii­tä län­teen si­jait­si­vat val­koi­set, vau­raat asuin­alueet ja itään mus­tat, köy­hem­mät alueet.

Enää ja­ko­lin­ja ei ole niin sel­vä, mut­ta yhä se on ole­mas­sa. Pää­osin mus­tas­sa Ana­cos­tias­sa ko­ti­ta­lou­den me­diaa­ni­tu­lot oli­vat kol­me vuot­ta sit­ten 35 000 dol­la­ria (28 000 eu­roa) vuo­des­sa. Val­koi­ses­sa Bet­hes­dan esi­kau­pun­gis­sa sa­ma lu­ku on nel­jä ker­taa suu­rem­pi.

Aja­tel­laan­ko kau­pun­gin eri puo­lil­la eri ta­voin myös Michael Brownin ta­pauk­ses­ta, jo­ka on saa­nut tu­han­net pää­osin mus­tat mie­len­osoit­ta­jat liik­keel­le Yh­dys­val­lois­sa?

Rotukysymys palasi Yhdysvaltoihin – aikajana mustien kansalais-
oikeuksista

Paljon on ehtinyt tapahtua Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun Afrikasta tuodusta mustasta orjasta tehtiin ensimmäinen asiakirjamerkintä vuonna 1619. Jo ennen tätä tiedetään eurooppalaisilla uudisraivaajilla Pohjois-Amerikassa olleen Afrikasta tuotuja orjia vuosikymmenien ajan.

Orjuuden lakkauttaminen alkoi Yhdysvaltain pohjoisissa osavaltioissa 1700-luvulla. Orjakysymyksestä tuli etelän ja pohjoisen osavaltioiden välejä kiristävä kiistakapula kahdessa sodassa: Yhdysvaltain vapaussodassa 1775–1783 ja sata vuotta myöhemmin sisällissodassa 1861–1865.

2000-luvulle tultaessa Yhdysvalloissa on nähty kaksi mustaa ulkoministeriä ja lopulta presidentti Barack Obama.

Tästä huolimatta rotukysymys on palannut Yhdysvaltoihin. Monet mustat kokevat, että erityisesti poliisi ja oikeuslaitos kohtelevat heitä eri tavalla kuin muita.

Putinin salainen juoni Euroopassa?

The Times kirjoittaa uudesta ilmiöstä, jolla Vladimir Putin mahdollisesti nyt yrittää saada Euroopan otteeseensa.

Ranskalainen Marine Le Penin puolue Kansallinen Rintama vahvisti, että se on lainannut venäläiseltä lainoittajalta, First Czech Russian Bankilta (FRBC) yhdeksän miljoonaa euroa.

Kansallinen Rintama on tunnettu maahanmuuttovastaisuudestaan. Sunnuntain paljastus nostikin heti tapetille hyvät suhteet Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja länsimaiden äärioikeiston välillä.

Kansallisen Rintaman vastustajat pelkäsivät, että Venäjä pyrkii rahan avulla sekaantumaan Ranskan ja samaan tapaan myös muiden länsimaiden sisäpolitiikkaan.

Kuvio ei jäänyt vain Ranskaan, sillä tiistaina The Times puolestaan uutisoi, että Kremlin kerrotaan jakaneen tukeaan myös muun muassa Kreikan, Italian, Belgian, Unkarin ja Itävallan äärioikeistolaisina tunnetuille puolueille. Nyt pelätään, että tämä on Putinin juoni, jolla hän yrittää saada otteen Euroopan maista.

Paatuneinkin kapitalisti kuuntelisi jättiliiton palkka­neuvottelijaa

Parisenkymmentä palkansaajaliittoa piti eilen maanantai-iltana historiallisen kokouksen hotelli Tornissa.

Illan hämärtyessä parisenkymmentä liittoa keskusteli, pitäisikö kolmen palkansaajien keskusjärjestön yhdistyä. Tai ainakin niin, että maahan syntyisi miljoonan jäsenen SAK:takin suurempi keskusjärjestö.

Kokous oli historiallinen etenkin, jos siitä syntyy jotakin. Tästä tuskin kukaan voi olla varma vielä, vaikka tilaisuudessa moni olikin toiveikas ja innostunut. Keskusjärjestöjen yhdistymisestä on keskusteltu toki aikaisemminkin.

Joulukuun aikana liitot tahoillaan pohtivat, haluavatko he olla mukana hankkeessa ja millaisessa hankkeessa. Tammikuussa tehdään todennäköisesti päätös, miten asiassa edetään.

SAK:n Lyly uuden jättikeskusjärjestön mahdollisuuksista: "Hyvältä näyttää. Liittojen tahto on vahva."

Ihmisten tehtävät ovat muuttuneet, eikä tarkkaan voida sanoa, mikä on duunarityötä ja mikä toimihenkilötyötä. Niinpä olisi hyvä, jos keskuskusjärjestötkin sijaitsisivat saman katon alla, Lyly sanoo.

Ylempien toimihenkilöiden ja korkeakoulutettujen keskusjärjestö Akava ilmoitti välittömästi puheenjohtajansa Sture Fjäderin suulla tiistaina, ettei se ole mukana SAK:n ja STTK:n vetämässä hankkeessa.

On jo nähty, että kaikille palkansaajaryhmille on vaikea löytää yhteisiä tavoitteita. Jos keskusjärjestöjä olisi vain yksi, uhkaisi koulutettujen ääni hukkua kokonaan. Viime aikoina on tullut erittäin selväksi, että Akava on ainoa keskusjärjestö, joka ajaa koulutettujen etua, toteaa puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akavan jäsenistä kuitenkin yksi, iso Insinööriliitto, on mukana hankkeessa. Liitolla on 70 000 jäsentä.

Maailman hienostuneimpiin kuuluva vakoiluohjelma paljastui

Tekijäksi epäillään länsimaista valtiota

Maailman johtaviin tietoturvayrityksiin kuuluva Symantec kertoo löytäneensä yhden kaikkien aikojen hienostuneimmista tietokoneita vakoilevista haittaohjelmista.

Regin-nimen saanut haittaohjelma on yhtiön mukaan todennäköisesti jonkin hallituksen rahoittama ja teettämä. Sitä on käytetty kuusi vuotta ympäri maailmaa.

Kun ohjelma on onnistunut ujuttautumaan tietokoneelle, se pystyy muun muassa nappaamaan ruutukaappauksia, varastamaan salasanoja ja palauttamaan ja kopioimaan jo tuhottuja tiedostoja.

Eniten Reginin saastuttamia koneita on havaittu Venäjällä, Saudi-Arabiassa ja Irlannissa, BBC kertoo.

Tutkijoiden mukaan sovelluksen monimutkaisuus viittaa nimenomaan valtiolliseen tahoon, joka on käyttänyt sen kehittämiseen kuukausia tai jopa vuosia. Kehittämiseen vaadittujen taitojen perusteella todennäköisin lähde on joku läntinen valtio, Symantec epäilee.

Nettiaktivistit tarkistivat maailman johtajien puheet, ja eiväthän ne ihan totta olleetkaan

Viime viikolla Australiassa järjestetyssä maailman suurimpien teollisuusmaiden G20-kokouksessa maailman johtajat puhuivat taas minkä ehtivät.

Maailmalla yleistyneet fact checking -verkkosivut ottavat tarkasteluun poliittikkojen lausuntoja, poimivat niissä perusteluina käytetyt faktat ja tarkistavat, pitävätkö ne paikkansa. Tiedot saavat yleensä leiman kuten "totta", "puolitotta" tai "virheellistä tietoa".

Jos faktatarkistus kiinnostaa, tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi EU-faktoja tarkistavan FactCheckEU:n sivuilta.

Euroopan parlamentti haluaa hajottaa Googlen

Euroopan parlamentti suunnittelee Google-yhtiön hajottamista, sanomalehti The Financial Times kirjoittaa. Parlamentti haluaa erottaa Googlen hakupalvelut yhtiön muista liiketoiminnoista.

Lehti on nähnyt lakiesityksen, jossa Googlen hajottamista ehdotetaan. Lehden mukaan parlamentin kaksi suurinta poliittista ryhmää, Euroopan kansanpuolueen ryhmä ja Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä kannattavat sitä. Sitä pidetään ratkaisuna Googlen ylivaltaan.

Se olisi pöhköä

Tietokirjailija Petteri Järvinen katsoo, että rankaisemalla amerikkalaisia palveluita ei ratkaista sitä ongelmaa, että Euroopassa pitäisi kehittää omia nettipalveluita.

Erikoista on jo sekin, että kun on kyse amerikkalaisesta yrityksestä, niin miten täällä Euroopassa voitaisiin toimintoja jakaa kahtia ja olisiko siitä käytännössä edes mitään hyötyä. Se ongelma, mikä tässä on takana, on todellinen, että Google hallitsee yli 90:tä prosenttia Euroopan hakukonemarkkinoista ja leviää monelle muullekin alalle.

Lääkärit ovat sanoneet, että vika on korvien välissä

Sähköherkkyys tunnustetaan nyt Suomessa

Ympäristöherkkyys on saanut tautiluokituksen Suomessa, mutta ei oikeuta sosiaalietuuksiin niin kuin monissa muissa maissa.

Eteläsuomalainen, 48-vuotias Helena Rantala on vakavasti altistunut sähkölle ja joutunut muuttamaan sähköpakolaisena syrjäseudulle Korpilahdelle kaksi vuotta sitten.

Hän toimi ennen muotoilijana muun muassa Nokialla. Nyt hän kärsii voimakkaista sähköherkkyysoireista, kuten lihas- ja niveljännityksestä, unettomuudesta sekä iho- ja muistioireista.

Helena asuu nyt punaisessa mummon mökissä kissansa kanssa sadan vuoden takaisissa eli täysin sähköttömissä oloissa keskellä metsää. Ympäristöherkkyyden luokittelu sairaudeksi oli hänelle suuri helpotus.

Venäjä tuo superohjuksia Suomen lähelle

Kuolan niemimaalle tuotavat S-400-ohjukset ovat Venäjän kehittyneimpiä.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategianlaitoksen strategian pääopettaja, majuri Tommi Lappalainen sanoo, että modernin ohjusjärjestelmän oleellisin ominaisuus on kantaman kasvaminen.

Kantamaa kyetään kasvattamaan jopa 300 kilometriin. Se riippuu hyvin paljon maalityypistä. S-400 pystyy tuhoamaan hyvinkin erilaisia ilmamaaleja. Jos ammutaan äärikantamille, maalin pitää olla varsin korkealla, että tutkahorisontti näkee sen.

Ljudmila-vaimo leipäjonossa pohjusti Putinin suurvaltauhoa

"Kun palasimme kotiin, huomasin muutoksen: pitkiä jonoja, leimakortteja, kuponkeja ja tyhjiä hyllyjä. Ensimmäistä kertaa paluun jälkeen minua alkoi pelottaa mennä kauppaan."

Paluu Pietariin Itä-Saksasta 1990 oli järkytys Vladimir Putinin silloiselle vaimolle Ljudmila Putinalle, vaikka lähtökaupunki Dresdenkään ei 1980-luvulla ollut mikään vauras sykkivä metropoli. Putina kuvaili kokemuksiaan Putinin omaelämänkerrallisessa haastattelukirjassa Ot pervogo litsa.

Putinit eivät olleet yksin traumansa kanssa. 1980- ja 90-lukujen vaihteessa venäläisten alta romahti paitsi suurvaltio, myös elintaso. Ruokajonot ja tyhjät hyllyt olivat yhtäkkiä arkipäivää Pietarissa.

Neuvostoajan suurvaltaideologian tilalle tuli köyhyys ja valtion omaisuutta varastavat suurliikemiehet. Moni koki tulleensa nöyryytetyksi. Samaan aikaan venäläisten kansallisylpeyttä koeteltiin. Kylmä sota oli hävitty. Neuvostokansalta oli viety sille luvattu loistava tulevaisuus.

Tunnekuohun voi diagnosoida jälki-imperialistiseksi syndroomaksi, sanoo Oxfordin ylipiston Venäjän historian professori Robert Service.

Servicen mukaan eniten Putinin ajatteluun on vaikuttanut hänen KGB-taustansa. Hän kuuluu sukupolveen, joka nostalgisoi Leonid Brežnevin kauden vakautta – aikakautta on kuvattu tunnetummin sanalla pysähtyneisyys.

Elinkeinoelämän keskusliiton pj. ja SRV-yhtymän pääomistaja

Ilpo Kokkila ei suostu kommentoimaan oman firmansa juuri ilmi tullutta veropuljausta,

Kun hänen puheenjohtamansa EK vaatii jatkuvasti palkkakuria ja julkisen sektorin menoja alas.

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen vaatii lisää matalapalkkatyöpaikkoja. Kuinka alas ne palkat täytyisikään saada, kun yritykset löytävät aina halvempien palkkojen maita?

Kuinkahan moni työttömistä oikeasti on työn vieroksuja ja siivelläeläjä, pinnari?

Vallalla on eetos, jonka mukaan työttömät itse ovat syyllisiä työttömyyteen ja heitä siitä rangaistaan. Ilmiön uhrit vastuutetaan ilmiöstä.

Tämä näkyy siinä, että heidän ns. etuuksiaan pyritään rajoittamaan, heidän työn vastaanottovelvoitetta laajennetaan ja enenevästi niin, että heidät määrätään tekemään tuottavaa työtä ilman vastiketta. Jo sana ”etuus” mielikuvittaa työttömien hankkineen ansaitsemattomia etuja.

Kokkilan kamu, EK:n hallituksen jäsen, Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki, on kyllä osannut pitää palkkamenot kurissa. K-citymarketin kaksi työntekijää on haastanut työnantajansa oikeuteen, kun heitä on pidetty vuosikausia osa-aikaisina ja samaan aikaan on palkattu uusia työntekijöitä.

Matti Halmesmäki itse kyllä tulee varsin hyvin toimeen; hänen palkkansa tulospalkkioineen kaikkineen oli viime vuonna 1.282.580 euroa.

Putinin todellinen kohde ovat Suomi ja Ruotsi

Tunnettu turvallisuusasioihin perehtynyt amerikkalaisprofessori Andrew A. Michta arvioi, että lisääntyneiden ilmatilaloukkausten viesti on tarkoitettu ennen kaikkea Suomelle ja Ruotsille.

Professorin mukaan Venäjän lisääntyneiden ilmatilaloukkausten takana on ennen kaikkea yritys katkaista kaikki keskustelu Natoon liittymisestä Suomessa ja Ruotsissa.

Ilmatilaloukkausten avulla Venäjä on kiusannut yhtä lailla Ruotsia, Suomea, Viroa, Latviaa ja Liettuaa, professori kirjoittaa.

Michtan mukaan Venäjän Itämeren alueella lisääntyneen sotilaallisen toiminnan tavoitteena on kaiken kaikkiaan estää yhteisen puolustusjärjestelmän syntyminen.

Michtan mukaan Yhdysvalloissa ja Euroopassa on unohdettu Ukrainan sotaan liittyvä laajempi geopoliittinen konteksti. Professori kirjoittaa, että Vladimir Putinin strategia ei koske vain Ukrainaa, vaan koko Pohjoismaiden, Itämeren ja Keski-Euroopan aluetta. Mitchan mukaan "kello tikittää": professorin mielestä Skandinavia lähestyy kriittistä pistettä, jossa maiden pitää päättää "tunnustavatko ne Venäjän kasvavan vaaran ja päättävät liittyä Natoon".

Työnantajapomo haluaa eroon viikonloppulisistä

Teollisuuden Palkansaajien tiistain seminaarissa puhunut Teknologiateollisuuden nokkamies, vuorineuvos Jari Paasikivi antaa tunnustusta Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen joustomahdollisuuksille, mutta haluaisi mennä pidemmälle: Rumasti sanottu, mutta maailma vain menee eteenpäin 24/7. Ovatko viikonloput niin pyhiä kuin ne ovat ennen olleet? Voitaisiinko olla vapaalla maanantai ja tiistai ja olla viikonloppu töissä samalla korvauksella kuin ollaan maanantai ja tiistaikin?

Viikonlopputyön lisät ovat vaivanneet Oras Investin toimitusjohtajana työskentelevää Jari Paasikiveä vapaa-aikanakin.

Jos haluaa mennä viikonloppuna ulos syömään Helsingissä, ei pääse minnekään muualle kuin etniseen ravintolaan. Onko se oikein tai väärin? Muuttuuko maailma tästä, jos viikonloppu ei olisikaan samaa, mitä se on ollut joskus ennen?

Valoa kansoille

Valistus ja valaistus ovat kaksi eri asiaa. Siitä kertoo vaikkapa se, kuinka vaikeaa on ollut siirtyä pois vanhoista, jo 30-luvulta lähtien käytössä olleista hehkulampuista. Ne on kehitetty niin, että volframilangan tehtävä on palaa rikki, jotta kuluttaja ostaisi uuden lampun.

Siihen asti lanka toki on luovuttanut paljon valoa, mistä tähän vuodenaikaan varsinkin Pohjolan asukkaat ovat äärettömän kiitollisia. Mutta pitemmän päälle tulee kalliiksi ostaa aina vain uusia lamppuja.

Koska kuluttajat ovat vanhoillisia, Euroopan unioni päätti jokin aika sitten puolustaa kuluttajia näiltä itseltään pontevammin kuin mihin kuluttajat yksinään olisivat kyenneet. Hehkulamput kiellettiin.

Ensin syntyivät erilaisiin vänkyrämuotoihin taivutetut loisteputket, joiden toiseen päähän oli kiinnitetty kierrekanta. Niiden ensisijainen tehtävä oli mahtua kaikkiin mahdottomiin ja mahdollisiin kupuihin ja varjostimiin, joita sadan hehkulamppuvuoden aikana oli saatu kehitettyä.

Jos eivät lämmenneet uudet lamput, eivät kyllä kuluttajatkaan. Mutta unioni oli tiukkana, vaikka hehkulamppuja hamstrattiin Portugalista Posiolle.

Ja kas, vähitellen tulivat markkinoille ledit.

Venäläiset peruvat mökkivarauksiaan paniikinomaisesti

Lahden Visiitti Ky:n yrittäjä ja Urajärvellä sijaitsevan Uranlinnan isäntä Reijo Soininen sanoo, että Venäjän ruplan syöksy tuntuu nyt erityisen kipeästi päijäthämäläisen maaseutumatkailuyrittäjän kukkarossa.

Tilanne on todella hankala. Noin puolet venäläisten uudenvuoden seudulle tekemistä mökkivarauksista on peruttu. On haastavaa, että peruutukset tulevat näin myöhään. Mökkejä ei oikein enää ehdi vuokrata uudelleen. Toisaalta ymmärrän, että jos rahan arvosta putoaa puolet, niin se laittaa tavallisen venäläisen miettimään onko varaa matkustaa, Soininen sanoo.

Apple laittoi verkkokauppansa kiinni Venäjällä

Teknologiajätti Apple sulki verkkokauppansa Venäjällä. Syynä on ruplan viime päivien holtiton arvon vaihtelu.

Ruplan arvo on syöksynyt alas, mutta samalla vaihdellut paljon yhdenkin päivän aikana. Esimerkiksi tiistaina euron ja ruplan vaihtokurssi ehti hetken olla jo sellainen, että eurolla sai yli 100 ruplaa. Päivän päätteeksi kurssi suhteessa euroon oli noin 85.

Aiemmin viime kuussa Apple yritti reagoida ruplan heikentymiseen nostamalla esimerkiksi iPhone 6 -puhelimensa hintaa Venäjällä 25 prosenttia.

Apple myy tuotteitaan Venäjällä lähinnä verkossa. Sillä ei ole omia kivijalkakauppoja Venäjällä. Jälleenmyyjiäkään ei suuremmin ole.

Bloombergin mukaan Applen päätös sulkea verkkokauppa toistaiseksi on vain yksi esimerkki siitä, miten Venäjän talousongelmat heijastuvat kansainväliseen kaupankäyntiin.

Aarnio otti vastaan
200 000 euron arvoisen lahjuksen – käyttänyt suuria summia rahaa

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio otti syyttäjien mukaan vastaan 200 000 euron arvoisen lahjuksen seurantalaiteyhtiö Trevocin toimintaan liittyvässä epäillyssä rikosvyyhdissä.

Tämä käy ilmi syyttäjien haastehakemuksesta, joka tuli julkiseksi tiistaiaamuna. Helsingin käräjäoikeudessa alkoi aamuyhdeksältä Aarnioon liittyvien rikosepäilyjen käsittely valmisteluistunnolla.

Oikeudenkäynti koskee seurantalaiteyhtiö Trevocin omistukseen ja rahoitukseen liittyviä syytteitä eli vain osaa Aarnioon liittyvistä rikosepäilyistä.

Näillä perusteilla Aarnio kiistää syytteet

"Ei asemaa Trevocissa"

Aarniolla on vuodesta 2013 ollut oikeus päättää enintään 1 000 euron hankinnasta toimintayksikölle myönnetyn määrärahan puitteissa.

Asianajajien mukaan hankintaesityksiä tai -päätöksiä ei juurikaan ole liitetty (esitutkinta-) materiaaliin, koska poliisilaitoksen mukaan niitä ei löydy.

Aarnion puolustus korostaa, ettei asiakirjojen arkistointi ole ollut Aarnion vastuulla eikä edes Aarnion johtaman yksikön vastuulla.

Valokuvaaja jaksoi odottaa ratkaisevaa hetkeä

Toisen maailmansodan voittajavaltiot jakoivat maailman etupiireihin ja sopivat hävittävänsä natsismin ja fasismin Euroopasta Krimin niemimaalla Jaltalla pidetyssä konferenssissa helmikuussa 1945. Valokuvaajat puolestaan jakoivat maailman huhtikuussa 1947 Pariisissa, kun Robert Capa, David Seymour, Henri Cartier-Bresson, George Rodger, William Vandivert, Rita Vandivert ja Maria Eisner perustivat kansainvälisen kuvatoimiston, joka sai nimen Magnum Photos.

"Kun ottaa valokuvan, on väkisinkin puoliksi taskuvaras ja puoliksi nuorallakävelijä. Siitä syntyy valtaisa jännite", Henri Cartier-Bresson on todennut.

Näyttely paljastaa, kuinka Henri Cartier-Bresson osasi pysäyttää tapahtuman tai tilanteen ratkaisevan hetkeen.

Cartier-Bresson saattoi odotella tuota ratkaisevaa hetkeä tuntikausia, joskus korkeilla tikkailla notkuen, joskus kadunkulmaan huomaamattomasti parkkeeraten.

Suomessa vallitsee tällä hetkellä vakava ulkopoliittinen hämmennys puolueiden keskuudessa

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) ihmettelee, miksi pääministeri Alexander Stubbin (kok.) ulkopoliittisista lausunnoista nousi niin ”hirveä meteli”. Hänen mukaansa Suomen toimintaa ihmetellään Brysselissä.

Hänen mukaansa Brysselissä ihmetellään erityisesti ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) esiintymistä.

Puolalaiset ja virolaiset kysyvät, missä on Georgia, missä on Maidan, missä on Malaysian Airlines? Venäläisethän lentävät teidän ilmatilassanne, koukkailevat teidän matkustajakoneidenne seassa? Nehän valehtelevat kaikesta, mitä tekevät? Sarvamaa lisää.

Suomen tiedustelun tiedonsaanti on Nato-maiden varassa

EU:n so­ti­las­esi­kun­nan tie­dus­te­lu­osas­ton pääl­lik­kö, suo­ma­lai­nen kont­ra-ami­raa­li Georgij Alafuzoff ar­vioi, et­tä Na­to-jä­se­nyys hei­ken­täi­si Suo­men edel­ly­tyk­siä ob­jek­tii­vi­seen tie­dus­te­lu­tie­to­jen ana­ly­soin­tiin, kos­ka "liit­tou­tu­mas­sa tu­lee po­liit­ti­sia pa­nei­ta".

Suo­mi kui­ten­kin pon­nis­te­lee saa­dak­seen tie­dus­te­lu­tie­toa ni­men­omaan Na­tos­ta ja Na­to-mais­ta jo­ko suo­raan tai Ruot­sin kaut­ta. Yk­si kes­kei­nen pe­rus­te Suo­men te­hos­te­tul­le kump­pa­nuus­suh­teel­le Na­ton kans­sa on tie­dus­te­lu­vaih­don tur­vaa­mi­nen.

Korean Airin johtaja erotti lennolla pähkinäraivarin saaneen tyttärensä

Lentoyhtiön johtajan tytär hermostui, kun hänelle tarjoiltiin pähkinät yhtiön lennolla väärin, ja käännätytti koneen ympäri.

Yhtiön johtaja Cho Yang-ho pyysi myös anteeksi tyttärensä käytöstä. Cho on omien sanojensa mukaan osasyyllinen tapahtuneeseen, koska ei kasvattanut tytärtään kunnolla.

Chon tytär Heather eli Cho Hyun-ah hermostui lentokoneessa, kun hänelle tarjoiltiin pähkinöitä väärällä tavalla. BBC:n mukaan pähkinät oli tarjoiltu pussissa eikä lautasella, kuten Heather Chon mukaan olisi ollut oikein.

Lentoyhtiön johtajan tytärtä uhkaa oikeussyyte

Tapauksella on ollut myös yllättäviä seurauksia, sillä kauppojen mukaan pähkinöiden myynti on Etelä-Koreassa moninkertaistunut sen jälkeen, kun tapaus tuli julkisuuteen.

Jari Sarasvuon Trainers' House jättää hakemuksen yrityssaneeraukseen

Pörssiyhtiö Trainers' House on päättänyt jättää yrityssaneeraushakemuksen.

Valmennusyritys ja sen tytäryhtiö Ignis myös aloittavat yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on vähentää henkilöstöä noin 15 työntekijällä.

Yrityssaneerauksen tarkoituksena on tervehdyttää ylivelkaantuneen yrityksen liiketoiminta. Saneeraukseen pääsy edellyttää tuomioistuimen hyväksyntää.

Trainers' House kertoo, ettei se kykene täyttämään vastuitaan nykyisellä liiketoiminnan koolla.

Yhtiön mukaan keskeisin syy taloudellisiin vaikeuksiin on nykyiseen liikevaihtoon nähden liian suuret toimitila- ja rahoituskustannukset.

Kahdella miljoonalla suomalaisella verenpaine on liian korkea

Kohonnutta verenpainetta ei hoideta niin hyvin kuin pitäisi. Asiaan kiinnitti huomiota viimeksi Käypä hoito -työryhmä päivittäessään suositusta syksyllä.

Vain joka viidennen aikuisen verenpaine on suositusten mukainen eli korkeintaan 120/80 elohopeamillimetriä.

Yli sen menee peräti kaksi miljoonaa suomalaista.

Moni ei edes tiedä verenpainettaan. Korkeakin lukema voi tulla esiin sattumalta.

Suomalaistenverenpaineet laskivat vuosikymmenien ajan, mutta kehitys pysähtyi viime vuosikymmenellä. Yläpaineet eli systoliset paineet ovat laskeneet sen jälkeenkin, mutta alapaineet eli diastoliset paineet ovat alkaneet nousta, THL:n Finriski-tutkimus havaitsi kaksi vuotta sitten.

Verenpaine oli korkea eli 140/90 peräti 47 prosentilla miehistä ja 27 prosentilla naisista.

Tällainen verenpaine tuo mukanaan kaksin–kolminkertaisen vaaran sairastua aivohalvaukseen tai sydäninfarktiin verrattuna niihin, jotka ovat tavoitetasossa.

Suomessa ei ymmärretä Venäjän tilanteen vakavuutta

Jorma Ollilan mielestä Suomessa ei ole ymmärretty Venäjän aiheuttaman epävarmuuden vakavuutta. Hän myös ihmettelee, miksi tiedossa olevia keinoja Suomen taantuman talttuttamiseksi ei panna toimeen.

Öljy-yhtiö Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila on hyvin huolestunut Suomen taloudesta. Lähiajan vakava uhka maailmantaloudelle on hänen mielestään silti raakaöljyn viennistä riippuvainen Venäjä.

"Pakotteiden takia Venäjälle ei voida viedä uutta teknologiaa, minkä takia uusia investointeja ei voi tehdä eikä uusia porauksia aloittaa. On selvää, että 1,5–2 vuoden kuluessa öljyntuotanto Venäjällä alkaa supistua."

Tuotannon supistuminen olisi Venäjän kansantaloudelle vakava isku. Venäjän valtion tuloista karkeasti puolet tulee öljyn ja kaasun tuotanto- ja vientiveroista. Yhdysvallat puolestaan valvoo erittäin tarkasti, että pakotteita noudetaan. Energiayhtiöllä ei ole muita vaihtoehtoja kuin noudattaa pakotteita, koska muuten niiden liiketoiminta Yhdysvalloissa olisi suuressa vaarassa.

Venäjä putoaa yksin polvilleen, jos pahin mahdollinen skenaario toteutuu: ”On vaikea nähdä, kuka heitä auttaisi”

Professori Pekka Sutelan mukaan öljyn hinnan lasku iskee Venäjän talouteen pakotteita voimakkaammin.

Talouden kasvun perustekijät ovat tällä hetkellä aika heikoilla: työvoiman määrä supistuu, investointiaste on alhainen, teknistä kehitystä ei juuri ole. Öljyn hinta tulee siihen päälle, kuten myös sanktiot, Sutela toteaa.

Paluuta siihen, että Venäjän talous kasvaisi nopeasti, ei ole. Vaikka lännen sanktiot poistettaisiin ja öljyn hinta nousisi huomenna, Venäjän talous ei siitäkään huolimatta lähtisi nopeaan kasvuun, Sutela sanoo.

Sutelan mukaan on kolme vaihtoehtoa, josta Venäjä voi leikata menojaan, esimerkiksi öljyn hinnan nousemisen seurauksena: eläkemenot, julkisen sektorin työntekijöiden menot ja sotilas- ja turvallisuusmenot, jotka viimeisen yhdeksän kuukauden aikana ovat kasvaneet 33 prosenttia.

Kansalaisaloite hämmentää Sibeliuksen sukua

Finlandia kansallislauluksi?

Uusi kansalaisaloite ehdottaa Suomen kansallislaulun vaihtamisesta Fredrik Paciuksen Maamme-laulusta Jean Sibeliuksen Finlandia-hymniksi. Aloite hämmentää Jean Sibeliuksen oikeudenomistajia.

"Aina silloin tällöin tästä puhutaan, mutta vierastan ajatusta", kertoo Jean Sibeliuksen oikeudenomistajia edustavan kollegion jäsen Severi Blomstedt, joka on säveltäjän tyttärenpoika.

Pieni kysely sosiaalisessa mediassa antaa ymmärtää, että useat vastaajat pitävät Finlandiaa liian hienona melodiana pilattavaksi yhteislaulukäytössä.

Sibeliuksen jälkeläisiä kansallislaulustatuksen mahdollisesti tuomat lisätulot eivät kiinnosta.

"Eivät todellakaan. Kansallisuuteen liittyvillä asioilla on historiansa, ja Suomen historia on täynnä merkittäviä tapahtumia, joihin on kuulunut Maamme-laulun esitys. En vaihtaisi kansallislaulua sen enempää kuin Suomen lippuakaan", Severi Blomstedt sanoo.

Halusiko Venäjä lähettää pommikoneilla merkin – Suomen itsenäisyyspäivänä?

On poikkeuksellista, että Venäjä tuo Tu-95-pommikoneet Itämerelle, ruotsalaislehdet kirjoittavat.

Peräti 21 venäläistä sotilasilmailualusta on lentänyt Itämerellä Venäjän meneillään olevassa suuressa sotaharjoituksessa, Aftonbladet kertoo. Erikoisinta on kuitenkin se, että Venäjä on nyt tuonut Itämerelle myös Tu-95-pommikoneet.

Myös Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt totesi Twitterissä, että Venäjä on lentänyt Itämerellä nyt Tu-95-koneita, jotka ovat strategisia pommikoneita.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun lehtori Tomas Ries sanoo Aftonbladetissa, että Tu-95-koneet voidaan varustaa sekä tavallisilla että ydinaseilla. Riesin mukaan kyseiset koneet kuitenkin yhdistetään tavallisesti nimenomaan ydinaseisiin.

Asiantuntija: Onko ajankohta johtolanka?

Puolustusasioista blogia kirjoittava taistelulentäjä Carl Bergqvist toteaa lehdelle, että tavallisesti nämä koneet toimivat muualla.

Bergqvistin mukaan venäläiskoneiden läsnäololle ei liene suurempaa syytä kuin se, että Venäjä haluaa tulla nähdyksi Itämeren alueen maissa.

Sotaveteraanien henkisen perinnön siirtäminen nuoremmille polville on työ, jonka merkitystä Lauri Koski (91) korostaa.

SDP:n kansanedustaja Mikael Jungner käänsi Nato kantaansa

Taktisesti itsenäisyyspäivänä

Ratkaisu ei ollut helppo ja olen hyvin tietoinen siitä, että suuri enemmistö suomalaisia vastustaa Nato-jäsenyyttä.

Natosta nimittäin löytyy merkittävä osa perinteisistä demokratioista ja Nato onkin kautta historian puolustanut ja vaalinut juuri niitä demokraattisia arvoja, joita itsekin pidän arvossa.

Kylmässä kansainvälisessä politiikassa Nato ei ole ollut kertaakaan vastakkainasettelussa sillä synkemmällä puolella.

Myös sillä on minulle merkitystä, että Natolla on pohjoismainen sosialidemokraatti pääsihteerinä ja että yhdestäkään Naton jäsenmaasta ei löydy vahvaa demokraattista oppositiota, joka vaatisi Nato-jäsenyydestä luopumista.

Median huomion Jungner viimeisteli itsenäisyyspäivän linnanjuhlissa esittelemällä nuorikkonsa

Ohoh! Jungnerin nuorikolla Linnan kauneimmat silmät.

Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck "Suomi kahlitsee itsensä järjettömillä säännöillä"

Reilut viisi vuotta Suomessa asunut Bruce Oreck kertoo rakastavansa Suomea, mutta hänen mielestään maassa ei ole kaikki kunnossa.

Oreckin mukaan Suomi kahlitsee itsensä ja kehityksensä järjettömillä säännöillään, joita ovat muun muassa tarpeeton byrokratia ja lakien viidakko, jotka karkottavat sijoittajia ja sitovat käsiä.

Suomalaiset ovat hänen mielestään pessimistisiä, ajatusmalleihin pinttyneitä ja taipuvaisia tarpeettoman kovaan itseruoskintaan.

Myös keskustavaltainen hallintomalli tukahduttaa Oreckin mukaan kaupunkien ja kuntien kehitystä, ja yritysverotus kurittaa keskisuuria yrityksiä.

Professori tyrmää Oreckin ajatukset Suomesta

”Jos hän olisi asunut monissa maissa, hän ei olisi tätä mieltä”

Asiantuntijoiden mielipiteet jakautuvat kahteen leiriin, kun puhutaan Bruce Oreckin viidestä askeleesta Suomen menestykseen.

Jyväskylän yliopiston markkinoinnin professori Kimmo Alajoutsijärvi pitää Yhdysvaltain suurlähettilään Bruce Oreckin vinkkejä Suomen menestykseen pikemminkin kannustuspuheena kuin konkreettisina, toteutettavina ohjeina.

"Näky, kun sinivalkoinen lippu nostetaan salkoon, saa palan nousemaan kurkkuuni"

Suomeen ja Helsinkiin syksyllä 1993 saapunut Nasima Razmyar (sd.) kertoo itsenäisyyspäivän alla, että päivän juhlinta on ollut ja on edelleen hänen perheelleen tärkeä rituaali.

Ensimmäinen sana, joka Razmyarille tulee mieleen itsenäisyydestä, on vapaus. Ei tarvitse pelätä ja olla varuillaan.

Kaikkien itsenäisyyspäivä!

Suomi on isänmaani. Se on ollut kotini 22 vuoden ajan, siitä lähtien kun saavuin sumuiseen Helsinkiin talvella 1992.

Entisellä kotikadullani Kabulissa näkyvät merkit valtiosta, joka elää sekasorrossa ja rauhattomuudessa. Kadunvarsipommit sekä hyökkäykset ravintoloihin, kauppoihin ja jopa kouluihin ovat osa sikäläistä arkea.

Ajatus elämästä Afganistanissa saa vatsani vääntämään. Vastaavasti Suomi näyttäytyy turvallisena ja levollisena, monien mahdollisuuksien maana. En vaihtaisi arkea Suomessa mihinkään.

Elisabeth Rehn järkyttyi: ”Tämän olisi pitänyt herättää kaikki ihmiset”

Elisabeth Rehn järkyttyi, kun Itä-Ukrainassa ammuttiin heinäkuussa alas malesialaisyhtiön matkustajakone. Rehnin mielestä veriteko on erikoisesti unohdettu Ukrainan kriisin edetessä; kenties osaltaan siksi, että syyllinen on yhä vahvistamatta.

Pelkästään sen, että tämä aivan viaton ihmismäärä tapettiin, olisi pitänyt herättää kaikki ihmiset paljon voimakkaammin, Rehn sanoo Uudelle Suomelle.

Koneen 298 matkustajan kuolemaan ja konfliktin tuhansiin muihin uhreihin nähden Rehn pitää omituisena välinpitämättömyyttä, jollaisella Suomessakin Ukrainan kriisiin toisinaan suhtaudutaan.

Toisaalta hän ymmärtää, että esimerkiksi teollisuudessa on pakko ajatella ”kukkaron kautta”, kun tervetulleita venäläisrahoja ei osin pakotteiden vuoksi enää tulekaan.

Elisabeth Rehn povaa Venäjä-vaikeuksia: ”Suomen irrottauduttava tästä naapurista”

Entinen puolustusministeri ja poliittinen vaikuttaja Elisabeth Rehn (r.) suhtautuu voimakkaan epäileväisesti Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen Venäjän valtion alaisen ydinvoimayhtiö Rosatomin mukanaolon vuoksi.

Elisabeth Rehnin mielestä Suomen pitäisi päinvastoin ”irrottautua pitkäaikaisista sidoksista tähän naapuriin”. Ukrainan kriisi on osoittanut Venäjän arvaamattomuuden, ja Rehn on huolissaan hankaluuksista, joita yhteistyöstä voi tulevien vuosikymmenten aikana seurata.

Vasemmistolehdet vast’edes kiellettyjä Sampo Rosenlew Oy:n yleisissä tiloissa

Vasemmistolehdet Uusi Aika, Demokraatti, Kansan Uutiset ja Viikkolehti ovat tiistaina annetulla määräyksellä vast’edes kiellettyjä Sampo Rosenlew Oy:n yleisissä tiloissa.

Puoluepoliittiset lehdet. Nykyaikana, kuuluvatko ne kaikki työmaille? Meillä on paljon puolueita. Ei ole oikein, että on vain muutaman puolueen lehdet. Niitä täytyisi olla kaiken kattava valikoima.

Tilasivatko ammattirikolliset Porin prikaatista sekä RK-62:n että pimeänäkölaitteet?

Porin prikaatista 3. jääkärikomppaniasta katosi lokakuussa kaksi pimeänäkölaitetta ja viime tiistaina rynnäkkökivääri.

Pääesikunta selvittää parhaillaan, liittyykö Porin prikaatissa tänä syksynä sattunutta kaksi huomattavaa varkaustapausta toisiinsa. Syys-lokakuun Porin prikaatista katosi vaihteessa kaksi yhteensä kymmenien tuhansien eurojen arvoista pimeänäkölaitetta.

Kuluvan viikon tiistaina Porin prikaatin johtamissa maastoharjoituksissa Niinisalossa katosi rynnäkkökivääri. Tämänkin tapauksen tutkinnanjohtajana toimivan Kohijoken mukaan RK-62-rynnäkkökivääri on perjantaiaamuna edelleen kateissa. Kohijoken mukaan Pääesikunta tutkii, liittyvätkö tapaukset toisiinsa.

Luontokuvaaja Hannu Hautala sai pitkälle uralleen komean kruunun

Luon­to­ku­vaa­ja ja -kir­jai­li­ja Hannu Hautala, 73, sai kes­ki­viik­ko­aa­mu­na kuul­la Pro Fin­lan­dia -mi­ta­lis­taan.

Ky­sees­sä ei ole suin­kaan en­sim­mäi­nen ker­ta, kun hän saa tun­nus­tus­ta työs­tään. Kaik­kea muu­ta: suo­ma­lai­sen luon­to­ku­vauk­sen grand old man on ke­rän­nyt uran­sa ai­ka­na lä­hes kaik­ki pal­kin­not, joi­ta va­lo­ku­vaa­mal­la voi saa­da.

"Kyl­lä tä­mä eh­dot­to­mas­ti kor­kein pal­kin­to on, kun tun­nus­tus tu­lee val­tio­val­lal­ta", hän sa­noo. "Kun­nia­toh­to­rius hät­käh­dyt­ti, ja tie­don­jul­kis­tus­pal­kin­to oli tär­keä, mut­ta kyl­lä tä­mä on suu­rin ta­paus."

"Tä­män jäl­keen voi­sin al­kaa kut­sua it­seä­ni eme­ri­tus­luon­to­ku­vaa­jak­si", Hau­ta­la lei­kit­te­lee.

Antti Herlin: Kone pysyy Suomessa

Kor­keim­man kun­nian­mer­kin, Suo­men Lei­jo­nan suur­ris­tin, saa Ko­neen ja Sa­no­man hal­li­tus­ten pu­heen­joh­ta­ja Antti Herlin.

Her­li­nin mu­kaan pää­kont­to­ri py­syy Suo­mes­sa niin kauan kuin hä­nel­lä on sii­hen jo­tain vai­ku­tus­val­taa.

Fortumin johto näki Fennovoimassa pelin paikan

Suomen valtion puoliksi omistama energiayhtiö Fortum yllätti tiistaina perusteellisesti kertomalla sittenkin menevänsä osakkaaksi Pyhäjoelle ydinvoimalaa puuhaavaan Fennovoimaan.

Kun ja jos Fortum menee mukaan 15 prosentilla Fennovoimaan, sen rakentamisen ehdoksi asetettu 66 prosentin kotimaisuusosuus täyttyy. Venäläiselle Rosatomille jää 34 prosenttia.

Fortumin johto näki järjestelyssä pelin paikan.

Fortum haluaa vesivoimalaitoksia Venäjältä Suomen rajan takaa. Rosatom haluaa tulla tekemään uutta ydinvoimaa Suomeen.

Viranomainen vaati kampaamolta ajanvarauksia, ennen kuin itsenäisyyspäivän aukiololupa olisi annettu

Vapaamuotoinen hakemus tuli AVI:lta bumerangina takaisin. Meillä olisi pitänyt olla ajanvarauksia valmiina, mutta miten niitä voisi olla, kun emme tiedä, saammeko luvan, kertoo parturi-kampaaja Niina Isomäki.

Silloin AVI:n sivuilla luki, että lupa maksaa 120 euroa. Myöhemmin tuli 200 euron lasku ilman selityksiä. Emmekä saaneet ohjeita yhteisluvasta, ihmettelee kampaajamestari Saara Rissanen.

Huippututkijoiden mukaan ihminen saattaa kuolla sukupuuttoon tällä vuosisadalla

Kun tietokoneiden tekoäly kehittyy ihmistä ovelammaksi, se saattaa tuhota koko ihmiskunnan tieltään.

Mutta moni planeettamme älyn jättiläisistä – esimerkiksi fyysikko Stephen Hawking – pitää sitä täysin mahdollisena.

Käsistä karkaavan tekoälyn lisäksi tutkijat pitävät mahdollisena, että esimerkiksi nanotekniikan sovellus voisi tuhota koko ekosysteemin.

Tekoälyn vaaroja voi Bostromin mukaan yrittää padota pääasiassa kahdella tavalla.

Ensimmäinen on rajoittaa tekoälyn mahdollisuuksia. Ihmisen älykkyyttä hyvin lähellä oleva tekoäly tulisi pitää tietoverkkojen ulkopuolella. Sillä ei myöskään saisi olla robottikäsiä tai muita välineitä, joilla se pystyy vaikuttamaan ulkomaailmaan.

Yrittämisen arvot ovat tärkeämpiä kuin ympäristön arvot

Jos näin olisi sanonut Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä, hänet olisi mediassa raahattu "saunan taakse", mutta niin voi sanoa Suomen Yrittäjien uusi puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.

Eipä siihen lausuntoon juurikaan reagoitu, Mäkynen kun ei ole minkäänlainen julkkis, vielä.

”Jossakin vaiheessa tässä maassa on pakko hyväksyä sellainen periaate, että yrittämisen arvot ovat tärkeämpiä kuin ympäristön arvot. Tämä maa on mennyt tolkun yli kaikessa sääntelyssä”, Mäkynen sanoo.

Vihreiden varapuheenjohtaja Anne Bland, "Voinko kuulua enää Suomen Yrittäjiin?"

On todella vaikea uskoa, että tänä päivänä vielä kuulee tällaisia piipputeollisuuden propagandan kaikuja, vieläpä yrittäjien edunvalvojan suusta. Olen itse yhteiskunnallinen yrittäjä ja pohdin nyt vakavasti, voinko kuulua enää Suomen yrittäjiin.

Erityisesti maaseudulla yrittäjillä on mahdollisuuksia ympäristöä ja ihmisiä kunnioittavassa liiketoiminnassa. Puhdas ruoka, energia ja polttoaineet sekä luonnosta saatavien hyvinvointipalvelujen tuottaminen, kuten kovassa nousussa oleva greencare, tarjoavat ratkaisuja tämän päivän ympäristöllisiin ja sosiaalisiin ongelmiimme.

Alkon entinen pääjohtaja vapauttaisi piknikviinit

Heikki Koski haluaisi vapauttaa Pori Jazzin pikniktunnelman entiseen malliinsa, jossa eväskoriin kuului myös viinipullo.

Viime kesänä syntyi melkoinen kohu, kun Pori Jazz ja siinä samalla Puistoblues menettivät osan vanhasta piknikperinteestä. Alkoholilain käytännön tiukennettu tulkinta poisti Pori Jazzin Kirjurinluodon konsertteihin tulijoiden eväskoreista kaiken nestemäisen aineen. Samalla tapahtuman luonne muuttui olennaisesti.

Heikki Koski on Pori Jazzien jokavuotinen kävijä. Hän muistaa myös aikaisemman alkoholijupakan:

– Myös 1970-luvun puolivälissä oli vastaavia rajoituksia, mutta ne poistuivat vähin äänin melko nopeasti.

En ole havainnut, että näistä omista eväistä olisi ollut suuremmin haittaa ympäristölle

Minusta uuteen käytäntöön pitäisi löytää ratkaisu, joka aiheuttaisi sen, että ihmiset tuntisivat entisen kaltaista jazztunnelmaa.

Gävlen olkipukki on palannut

Gävlen kuuluisa olkipukki yritetään tänä vuonna pelastaa tuhopoltolta pukin läheisyyteen sijoitettavan taksitolpan avulla.

Vuodesta 1966 ruotsalaiskaupungin keskustaan pystytetty olkipukki on vain harvoina vuosina välttynyt polttamiselta tai muulta vandalismilta.

Olkipukin polttaminen on jo melkein perinne.

Gävlen keskustassa seisova 13-metrinen pukki on poltettu ainakin 24 kertaa.

Suomi ylläpitää edelleen selkeitä suhteita Venäjään

Suomen turvallisuus pohjautuu presidentti Sauli Niinistön mukaan neljään jalkaan: vakuuttavaan omaan puolustukseen, kumppanuusrakenteeseen, Venäjään ja kansainväliseen toimintaan.

Me ylläpidämme edelleenkin selkeitä suhteita Venäjään. Se on tuon jalan ylläpitämistä, Niinistö sanoi Ylen Tasavallan presidentin kyselytunnilla.

Naisparin pitkä odotus päättyi – nyt suunnitellaan unelmien häät

"Hyvänolon tunne oli ihan uskomaton", Noora Kananen kuvailee viime perjantain tilannetta kansalaistorilla, jossa hän oli kumppaninsa Miki Toikkasen kanssa odottamassa Eduskunnan päätöstä tasa-arvoisesta avioliittolaista.

"Muistan, että mä pidin Noorasta kiinni ja itkin. Tämä tapahtuu!", Toikkanen kertoo.

Eduskunnan viime perjantainen päätös vaikuttaa välittömästi pariskunnan elämään. Toikkanen, 23, ja Kananen, 24, olivat ryhtyneet suunnittelemaan häitään pian sen jälkeen, kun kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista sai tuulta siipiensä alle. Aloitteen joutuminen vastatuuleen lakivaliokunnassa oli "isku vasten kasvoja"

Mistään hetken mielijohteesta nuoret naiset eivät ole liikkeellä. Pari on seurustellut jo kahdeksan vuotta ja yhdessä he ovat asuneet viimeiset kolme. Suhde alkoi kaveruudesta ja yhteisestä harrastuksesta jo kouluaikana.

"Olen suuri hääfani. Mulla on pienestä pitäen ollut naimisiin meno ollut se juttu, saa pistää valkoisen mekon päälle ja olla se keskipiste", Toikkanen kertoo. Hän on aloitteleva muotikuvaaja ja verkkoyrittäjä. Kananen opiskelee uusmedia-alaa.

EDUSKUNTA äänesti #Tahdon2013
105 - 92

Kansalaisdemokratian voitto. Ensimmäinen kansalaisaloite joka meni läpi.

Tahdon2013
Arkkipiispa
Eduskunta

Pipari kahvien aika

105-94

Perussuomalaisten Arja Juvonen äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta eli puolueensa kantaa vastaan. Poissa olivat SDP:n Raimo Piirainen ja Merja Mäkisalo-Ropponen.

Myönteinen kanta tasa-arvoiseen avioliittoon etenee ensi viikolla suureen valiokuntaan. Suuri valiokunta laatii tällöin oman mietintönsä lakiehdotuksen muuttamisesta tai hylkäämisestä. Enemmistö suuren valiokunnan jäsenistä kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia.

Suuren valiokunnan mietinnön jälkeen avioliittolaki tulee uudelleen eduskunnan täysistuntoon, ja eduskunta hyväksyisi lopullisesti uuden avioliittolain 2-3 viikon kuluttua.

Miten edustajat äänestivät.

Vasemmistoliiton Jari Myllykoski arpoi kantaansa pitkään. Lopulta hän päätyi kannattamaan lakimuutosta.
Kansalaispalaute taisi auttaa päätöksenteossa.

Kiivas keskustelu homoliitoista

Kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd.) puolestaan korosti, että kansanedustajien ei pitäisi tehdä päätöksiä perustuen raamattuun, vaan niin, että ”laki koskee meitä kaikkia saman veroisesti”.

Lain vastustajat kauttaaltaan perustavat omat käsityksensä raamatun tulkintaan. Arkkipiispa Mäkinen tulkitsee raamattua ja oma äitini, joka kasvatti 11 lasta, tulkitsi raamattua samalla tavalla. Äitini sanoi monta kertaa, että jumalan kasvojen edessä me olemme saman vertaisia. Hän ei erottele meitä mihinkään suuntaan, Väätäinen sanoi.

Tarkkaile näitä edustajia

Torstaina 27.11.2014 (äänestys perjantaina 28.11.2014) yksikään kansanedustaja ei vielä ollut ilmoittanut eduskunnalle olevansa poissa äänestyksestä lukuunottamatta yhtä pitkää sairauslomaa.

Silti on todennäköistä, että esimerkiksi sairaustapaukset verottavat laista äänestävien edustajien joukkoa. Toisaalta yli vuoden sairauslomalla ollut Markku Mäntymaa (kok) saattaa ilmestyä äänestämään. Osa kansanedustajista saattaa myös äänestää tyhjää.

Demareiden puheenjohtaja Antti Rinne vetosi puolueen kansanedustajiin, että nämä äänestäisivät avioliittolain puolesta. Silti Harry Wallin, Kari Rajamäki ja Raimo Piirainen ovat ilmoittanut äänestävänsä vastaan. Lisäksi Merja Mäkisalo-Ropposen ja Matti Saarisen kannat ovat auki. Onko Rinteen sana yhtä painava kuin Soinin?

Vasemmistoliitto on vakuuttanut, että puolue on yhtenäisesti tasa-arvoisen avioliiton takana. Jari Myllykosken kanta on kuitenkin vielä arvoitus, ja hän voi äänestää myös avioliittolakia vastaan.
Jari Myllykoski

Yksi mielenkiintoinen seurattava on perussuomalaisten Arja Juvonen. Lakivaliokunnan jäsen Juvonen on vaalikoneessa ilmoittanut kannattavansa tasa-arvoista avioliittolakia. Kun puheenjohtaja Timo Soini on käskenyt kaikkia puolueen kansanedustajia äänestämän lakia vastaan, Juvonen joutuu miettimään, miten äänestää.

Kokoomuksen sisällä Pertti Salolaisen kanta on täysi arvoitus.

Päivi Räsänen

"Huono uutinen Suomelle, jos sukupuolineutraali avioliittolaki menee läpi"

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi Ylen aamu-tv:ssä, että YK:n ihmisoikeusjulistus ei edellytä Suomen avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi. Räsänen ei näe sukupuolineutraalia avioliittolakia ihmisoikeuskysymyksenä.

Uutuuskirja väittää median vääristelleen Talvivaaran ympäristövahinkoja

Tietokirjailija ja toimittaja Marko Erolan julkistettu kirja Kirottu kaivos – totuuden jäljillä Talvivaarasssa sisältää poikkeuksellisen ankaraa arvostelua tiedotusvälineitä kohtaan kaivosyhtiö Talvivaaraa koskevissa uutisissa.

Se, että toimittaja moittii toimittajia ja tiedonvälitystä, on Suomessa harvinaista. Juuri siksi kirja on myös virkistävää luettavaa.

Kirjan mukaan kaivoksen päästöjen määrää ei ole missään vaiheessa suhteutettu: tiedotusvälineet ovat kirjoittaneet päästöjen määristä satunnaisiin havaintoihin perustuen jättämättä kertomatta kokonaiskuvaa.

Talvivaara on syytetty myös kalaverkkojen limoittumisesta, yskästä, ihottumista ja mustista juovista rantahietikolla. Syyttävät sormet ovat Talvivaaraan silloinkin, kun vaahdon ja kaivoksen välissä on ollut kuusi järveä", Erola kirjoittaa.

Erityisen ankaran arvostelun kohteena on Suomen Luonto -lehden entinen toimittaja Juha Kauppinen. Kirjan mukaan Kauppinen toimi useita artikkeleita kirjoittaessaan vastoin journalismin perusperiaatteita.

Näin Kauppinen nauraa Erolan kirjalle

Se on vauhdikasta luettavaa, paikoin viihdyttävää ja jopa hauskaa. Ääneen saa naurahtaa monta kertaa.

Aihe on kirjoittajalleen tärkeä. Se on parempi kuin että aihe olisi yhdentekevä. Mutta onko aihe Erolalle liian tärkeä? Tekstin läpi kuultaa katkeruudeksi tulkitsemani tunnetila, jota kirjoittaja ei edes yritä peitellä.

Juha Kauppinen on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa Suomen Luontoon pitkiä artikkeleita sekä tutkivia reportaaseja. Suomen Luonnon nettisivuille hän kirjoittaa uutisia ja seuraa koskiensuojeluasioita Suomen Luonnon Koskiblogissa. Kauppinen on Jyväskylän yliopistosta valmistunut biologi. Hän on saanut Bonnierin Suuren journalistipalkinnon ja tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon Suomen Luontoon kirjoitetuista Talvivaara-jutuista. Juha Kauppisen löydät Twitterissä nimellä @luontomies

Erola kirjoittaa niille, joita Talvivaaran kompurointi on henkilökohtaisesti vahingoittanut, kuten yhtiön osakkeenomistajille.

Hän nostaa tikunnokkaan kaikki Talvivaaran kaivosta kritisoineet tahot.

Olen tällainen taho. On hämmentävää lukea Erolan päiväkirjamaista tekstiä, jossa milloin mikäkin Talvivaara-kirjoitukseni näyttää pilaavan hänen moodinsa.

-Faktojen kanssa Erola on harhateillä kirjoittaessaan esimerkiksi sademäärän keskiarvosta.

-Järvien tilavuuksista, jotta järvien tilavuudet voisivat olla sellaisia kuin Erola raportoi niiden olevan, niiden pitäisi olla jopa kilometrien syvyisiä, syvempiä kuin Baikal.

Tällaiset kömmähdykset eivät ole kirjan suurin puute, vaikka ne vähentävätkin kirjan uskottavuutta ja argumentointia joissain tarinan kannalta oleellisissakin seikoissa.

”Suomessa yksinäinen mies voi adoptoida lapsen, miespari ei – erikoista”

Lapsiasiavaltuutettu ottaa voimakkaasti kantaa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Avioliittolain muutosta vastustavat perustelevat toisinaan kantaansa lapsen edulla. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kuitenkin toteaa, että ”lapsi tarvitsee perheen”.

Yhteiskunnan on tuettava parisuhteen kestävyyttä ja pysyvyyttä riippumatta, onko kyseessä samaa vai eri sukupuolta olevien vanhempien liitto. Rakkaus on lapsen koti, tälle ei pidä luoda esteitä, tätä pitää tukea. Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen on lapsen etu, Kurttila sanoo tiedotteessaan.

Puolison jatkuva nalkutus voi tappaa

Avio-onni voi olla jopa elämän ja kuoleman kysymys. Väite perustuu Michiganin yliopiston tuoreeseen tutkimukseen, jossa tarkkailtiin vanhojen pariskuntien terveyttä.

Erityisesti onnettomassa avioliitossa elävät vanhat naiset sairastuvat tilastollisesti merkitsevästi helpommin sydän- ja verisuonisairauksiin.

Kävi ilmi, että puolison liiallinen vaativuus tai jatkuva kritiikki vaikutti negatiivisesti vastaajien terveyteen. Huonon avioliiton ikävä vaikutus oli selvästi suurempi kuin hyvä avioliiton positiivinen vaikutus.

Christoph Waltzin roolihahmo palauttaa valkokankaalle James Bondin pahimman vihollisen

Daily Mail ilmoittaa, että Waltz esittää vaarallisinta Bondin vastustajaa, pahamaineista Ernst Stavro Blofieldiä.

Waltzin roolihahmo Eversti Hans Landana Kunniattomat Paskiaiset -elokuvassa on yksi elokuvahistorian vaikuttavimpia.

Rikollisjärjestö SPECTREn johtaja Blofield on tuttu hahmo Bond-faneille. Häntä ovat Bond-elokuvissa vuosien varrella esittäneet muun muassa Donald Pleasence, Telly Savalas ja Charles Gray. Blofeldin hahmoa ei ole näkynyt Bond-elokuvissa yli 30-vuoteen, mutta mikäli Daily Mailin tietoon on uskomista, superkonna palaa seuraavassa 007-seikkailussa.

Tampereen tornihotellin terassi suljettiin base-hypyn takia


Haluttiin kokeilla rajoja ja tehdä jotain hauskaa samalla kun oltiin Tampereella messuilemassa, mies kertoo.

Solo Sokos Hotel Torni Tampereen liiketoiminnasta vastaavan Sokotelin toimitusjohtaja Tapio Satta sanoo, että terassi pidetään kiinni, kunnes sen turvallisuutta saadaan parannettua.

Muistin uusi ulottuvuus

Tietokoneiden muistia pitää rakentaa kuten suurkaupunkia eli ylöspäin, sanoo palkittu fyysikko

Tie­to­ko­nei­den muis­tin kas­vu uh­kaa hi­das­tua. Nii­hin on ah­det­tu muis­ti­paik­ko­ja kuin uu­sia oma­ko­ti­ta­lo­ja en­nes­tään ah­taal­le kau­pun­kia­lueel­le. Mat­kat mut­kis­tu­vat, ja ta­lo­jen suh­teel­li­set ener­gia­hä­viöt kas­va­vat.

Muis­te­ja pi­tää al­kaa ra­ken­taa kuin suur­kau­pun­ke­ja eli ylös­päin, sa­noo fyy­sik­ko Stuart Parkin. Par­ki­nin pil­ven­piir­tä­jä on niin sa­not­tu kil­pa­ra­ta­muis­ti. Se tal­len­taa tie­toa na­no­met­rien le­vyi­sil­le me­tal­li­lan­goil­le.

Kol­mi­ulot­tei­sek­si kil­pa­ra­ta­muis­tin te­kee se, et­tä sii­nä pa­ri na­no­met­riä ohuet muis­ti­lan­gat to­siaan nou­se­vat piia­lus­tal­ta. Bi­tit tal­len­ne­taan lan­koi­hin.

Jos kaiken voisi laskea . . .

Pal­ve­lu­am­mat­te­ja ka­toaa ko­ko ajan. Työt kor­va­taan ko­neil­la. Ko­nei­den toi­nen ai­ka­kau­si on al­ka­nut – tie­to­ko­nei­den.

Näin ar­vioi­vat yh­dys­val­ta­lai­sen MIT-ylio­pis­ton tut­ki­jat Erik Brynjolfsson ja Andrew McAfee. En­sim­mäis­tä kaut­ta tah­dit­ti höy­ry­ko­ne. Se kor­va­si lä­hin­nä kä­si­työ­tä. Nyt kor­va­taan älyä.

Jos tark­ko­ja ol­laan, tie­to­ko­ne ei kor­vaa mi­tään vaan sen las­ke­ma al­go­rit­mi. Se on las­ken­taoh­jel­ma, jo­ka suo­rit­taa sil­le mää­rä­tyn teh­tä­vän. Al­go­rit­mi kor­va­si jo esi­mer­kik­si li­pun­myyn­tiä ja pank­ki­pal­ve­lu­ja. Se loih­ti no­peat tie­don­haut.

Kokoomus otti Stubbissa riskin, joka uhkaa kostautua

Kokoomuksen kannatus yhtä huono kuin vaaleissa 1972

Puoluekantansa kertoneista enää 17,4 prosenttia äänestäisi kokoomusta, mikäli eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Kysely tehtiin loka–marraskuussa.

Laura Huu

Kokoomuksessa taitaa olla kriisipalaverin paikka.

Timo Soinilta meni kuppi nurin

Syrjään HHU tv-ohjelmasta, syyttää Nelosta syrjinnästä poliittisen mielipiteen takia

Soini sanoo, että hänet hyllytettiin ohjelmasta hänen poliittisen mielipiteen takia. Soinin piti esiintyä ensi maanantaina nauhoitettavassa jaksossa, mutta torstaina asiat saivat uudenlaisen käänteen.

Soinin mukaan hänen hyllytyksensä johtuu sukupuolineutraalista avioliittolaista, jota hän vastustaa.

Tämä on mielestäni aikamoista tylytystä ja käänsi kyllä kupin nurin. Minusta kuka tahansa saa olla mitä mieltä tahansa, se ei minua haittaa, siihen olen tottunut, mutta onko tv-ohjelmankin tarkoitus nyt tehdä viihteen varjolla propagandaa siten, että jonkun mielipide ei siihen sovi, Soini sanoo. #HHU

Näin Suomessa

21-vuotias Veera ällistyi Lidlin kassalla - liköörikonvehdit jäivät saamatta

Ylöjärveläinen Veera kävi Lidlissä tiistai-iltana tarkoituksenaan ostaa Vanessa-konvehtirasia.

Tiesin tarvitsevani suklaita varten kolme euroa, joten otin mukaani vain kolikoita, 21-vuotias Veera kertoo. Kassalla nainen yllättyi, kun myyjä yllättäen kysyi häneltä henkilöpapereita. - Olin ihan, että "häh?", hän sanoo.

Lidlin viestintäpäällikkö Pilvi-Sisko Riikonen kertoo, että Vanessa-konvehtirasian alkoholipitoisuus on noin 0,5 painoprosenttia. Hän muistuttaa, että ikärajavalvonta koskee alkoholijuomien lisäksi myös alkoholia sisältäviä elintarvikkeita.

Tom of Finland -lakanoista toivotaan hittituotetta

Tom of Fin­lan­din tai­tee­seen pe­rus­tu­vat li­hak­sik­kaat mies­hah­mot ko­ris­ta­vat nyt vuo­de­vaat­tei­ta, pyyh­kei­tä ja kas­se­ja.

Tom of Fin­land (Touko Laaksonen, 1920–1991) oli ho­mo­eroot­ti­nen fe­tis­si­tai­tei­li­ja ja sar­ja­ku­va­piir­tä­jä. Iko­nin ase­maan nous­seen tai­tei­li­jan työt ovat he­rät­tä­neet var­sin­kin ai­van vii­me ai­koi­na suu­ren buu­min Suo­mes­sa ja ul­ko­mail­la.

Fin­lay­so­nin kan­sain­vä­lis­tä toi­min­taa joh­ta­va Risto Voutilainen us­koo, et­tä mal­lis­ton tär­kein mark­ki­na löy­tyy Yh­dys­val­lois­ta.

Lakivaliokunta torjui kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista

Lakivaliokunta päätti äänin 9–8 hylätä mietinnössään ehdotuksen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Tieto tuli julki ensimmäisenä lakivaliokunnan jäsenten tviittauksista.

HS:n tietojen mukaan kokouksessa tasa-arvoiseen avioliittolakiin kielteisesti suhtautuivat Anne Holmlund (kok), James Hirvisaari (muutos 2011), Markku Mäntymaata (kok) sijaistanut Kalle Jokinen (kok), Arto Pirttilahti (kesk), Kari Tolvanen (kok), Ari Torniainen (kesk), Kaj Turunen (ps), Peter Östman (kd) sekä varajäsenenä kokouksessa ollut Mika Niikko (ps) eli yhteensä yhdeksän kansanedustajaa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen selittelee blogissaan poissaoloaan lakivaliokunnan kokouksesta.

Juvosen tilalla oli puoluetoveri Mika Niikko, joka äänesti aloitetta vastaan.

Juvonen kuitenkin toivoo, että kun asiaa käsitellään suuressa salissa, äänestys jäisi jokaisen edustajan itsensä päätettäväksi.

Perusuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on korostanut eri yhteyksissä, että puolueen kansanedustajien pitää noudattaa ryhmäkuria tasa-arvoisen avioliiton käsittelyssä.

Myönteisesti tasa-arvoiseen avioliittolakiin suhtautuivat HS:n tietojen mukaan kokouksessa olleet Stefan Wallin (r), Johanna Ojala-Niemelä (sd), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Jaana Pelkonen (kok), Kristiina Salonen (sd), Jani Toivola (vihr), Mikael Jungner (sd) ja Suna Kymäläinen (sd).

Kansalaisaloitteen loppuäänestys on 28.11.2014

Päivi Räsänen yritti lyödä tasa-arvoisen avioliittolain aloitteen kannattajia päähän YK:n ihmisoikeusjulistuksella

"Tämä on vääristetyin tulkinta mistä olen kuullut". Kansanedustaja Stefan Wallin (rkp) ihmettelee kuinka joku kykenee tulkitsemaan YK-julistusta näin syrjivästi.

Liito-oravat toivat yrittäjälle satojentuhansien laskun

Nakkilalainen yrittäjä ja Nakkilan Pyörä ja Mopo Oy:n toimitusjohtaja Seppo Kankeri ei todellakaan pidä liito-oravista. Niistä koitui hänelle satojentuhansien eurojen tappiot.

Syynä on pitkään kietoutunut vyyhti, joka sai osaltaan perinteikkään moottoripyöräkaupan hakemaan tällä viikolla yrityssaneerausta.

Ehdimme jo tilata räätälöidyn hallin tehtaalta, kun koululta löytyi liito-oravia. Koulua ei voitu purkaa. Meillä oli halli käsissämme, mutta ei tonttia sille, kertoo Kankeri.

Talvi yllätti yhdysvaltalaiset

Eilen kaikissa osavaltiossa Havaijia ja Floridaa myöten mitattiin hetkellisesti pakkasasteita, kertoo CNN. Luntakin riittää: kansallisen sääpalvelun mukaan maa oli eilen valkoisena noin puolessa Yhdysvaltoja.

Jolla kehittää tablet-laitteen

Jolla aikoo kehittää Sailfish-käyttöjärjestelmää käyttävän tablet-laitteen. Ensimmäisille ennakkotilaajille luvataan laitetta kesäkuussa.

Suomalainen puhelinvalmistaja Jolla aloittaa uusien tablet-laitteiden ennakkomyynnin Indiegogo-joukkorahoitussivustolla.

Nokia lupaa lisää taulutietokoneita

Verk­ko­lait­tei­ta val­mis­ta­va No­kia us­koo, et­tä sen tuo­te­merk­kiä kan­ta­via tau­lu­tie­to­ko­nei­ta tu­lee vie­lä li­sää mark­ki­noil­le.

"Tu­le­vai­suu­des­sa tu­lee var­mas­ti uu­sia mal­le­ja. Ei­hän täl­lai­nen tuo­te voi jää­dä vain yh­teen mal­liin", sa­noo joh­ta­ja Sebastian Nyström No­kian tek­no­lo­giayk­si­kös­tä.

Kauppakeskus jätti taustamusiikin pois: Ei edes joululauluja

Asiakkaat ovat kehuneet porilaisen kauppakeskuksen päätöstä toimia kokonaan ilman taustamusiikkia

Lokakuun viimeinen päivä Porin keskustaan avattu kauppakeskus Puuvilla ei aio soittaa minkäänlaista taustamusiikkia yleisissä tiloissaan. Päätös koskee niin perinteistä "hissimusiikkia" kuin joululaulujakin.

Nenäpäivä Puuvilla 2014

Joulumusiikki ei soi kaiuttimista, vaan me tarjoamme asiakkaille paikan, jossa elämyksenä on hiljaisuus. Ja täysin hiljaistahan täällä ei ole, vaan elämisen ääniä kuuluu tietenkin koko ajan. Mutta siihen päälle ei enää tuoda musiikkia, kauppakeskuksen markkinointipäällikkö Veera Forsbacka kertoo.

Yritys alkaa lämmittää ihmisten taloja ilmaiseksi

Tiedäthän, kuinka kannettava tietokone kerää lämpöä sylissä? Saksalaisyritys aikoo tehdä tällaisesta sähkölaitteiden lämpiämisestä itselleen bisneksen.

Pilvipalvelun ajatuksena on säilyttää yksityisten ihmisten dataa suurissa palvelinkeskuksissa, jottei suuria kovalevyjä tarvittaisi. Saksalaisyritys haluaa kuitenkin rakentaa pilvipalvelunsa palvelimet hieman poikkeuksellisella tavalla - nimittäin yksityisten ihmisten kotitaloihin.

Pilvipalvelun taloonsa haluava maksaa palosuojatun palvelinyksikön asentamisesta aiheutuvat kustannukset. Summa nousee jotakuinkin tavallisen lämmitysjärjestelmän asentamiskulujen tasolle.

Tiesitkö tämän parkkikiekon käytöstä?

Pysäköinninvalvonta nipottaa

Helsingin Konalassa autonsa pysäköinyttä Seppo Walldénia odotti ikävä yllätys. Hän oli asettanut pysäköintiohjeen mukaisesti autonsa kojelaudalle näkyviin parkkikiekon. Silti tuulilasin alle oli ilmestynyt sakkolappu.